Četvrtak, 31.01.2013.

12:11

"SAD i projekat velika Albanija"

SAD već godinama pripremaju projekat stvaranja velike Albanije, koji bi mogao da bude zaokružen već ove godine, piše splitska Slobodna Dalmacija.

Izvor: Tanjug

"SAD i projekat velika Albanija" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

168 Komentari

Sortiraj po:

nemox

pre 11 godina

@Predrag

Дечко учи ти још мало историју. Рецимо само да аутокефалну цркву имају само независни,ни непада ми напамет да улазим у дубље aнализе са неким таквим......
ЈБГ много јака западна пропаганда.
ПС: Па ако је тако одакле ти тај ''независни'' језик којим причаш и пишеш iшто га тако ''слободно'' и ''независно'' користиш.

Predrag

pre 11 godina

(1)

USA neće poskvariti svoje odnose sa Grčkom i Bugarskom da bi stvorila veliku Albaniju na uštrb Grčke, BJMR, CG i Srbije.

Ako i bude neka ujedinjena Albanija, biće sjedinjenjem Kosova i Albanije jer Kosovo neće dugo izdržati u izolaciji (nije članica ni jedne medjunarodno uticajne organizacije) i takva izolacija u sred Evrope neće moći dugo trajati.

U svakom slučaju imaćemo na terenu još dugo, napetu situaciju izmedju siromašnih naroda (albanski, makedonski, srpski i crnogorski) koji će gubiti vreme (i po neko i živote) medjusobnim prepucavanjem dok pravi razlozi za bunu (ekonomski, socijalni) će biti potisnuti. Doći će do još većih demografskih poremećaja usled različitih nataliteta i emigracije.
Srbija ako ovako nastavi imaće otvoreno nekoliko frontova (Raška/Sandžak, Vojvodina, Bujanovac+Preševo, pitanje RS, teritorije prema Bugarskoj pa ako i to izgubi onda teritorija gde su Vlasi u većini).

Predrag

pre 11 godina

(2)
Nikada u istoriji Srbija (ni druge južnoslovenske državice) nisu bile nezavisne. Srpske države u ranom srednjem veku (Raška, Duklja, Travunija, Paganija) bile su vazalske prema Vizantiji (Raška), kasnije i prema Rimu (ostale tri državice), kasnije Raška prema Bugarskoj, Ugarskoj, Turskoj. Kada je 1878 priznata Srbija (teritorija manja od današnje uže Srbije) na berlinskom kongresu bila je promenljivo zavisna na Francuskoj, Austriji i Rusiji.
Pljunuli smo u lice velikim silama uvek kad smo to mogli (a nismo morali) i to je sada KAZNA za „nagradjenog koji je digao nos“.
Iako su primili stotine hiljada Srba bežući od Turaka, da li im škole, crkvenu slobodu, pa 1878 i priznanje države, mešali smo se kasnije itekako u unutrašnje stvari Austrije 1905-1914, pa 1914 ubili prestonaslednika, pa su nas napali i stradalo je dosta civila.
1948-1952 Rusma (SSSRu tj. Staljinu) smo pljunuli u lice, 1956, 1968 opet bili protiv Rusa (zbog Madjarske, ČSSR) sada čekamo da nas Rusi „brane“.
1962 pljunuli smo Francuze, pomaganjem Alžiraca (a pomagali su nas 1915-1918, bez njih ne bi smo se tako lako oslobodili i dobili SHS kraljevinu). Zapad smo pljunuli 60-80tih aktivnom pomoći naroda Afrike i Azije u oslobadjanju od kolonija, posle organizovanjem nesvrstanih...
Mešali smo se kao da smo svetska sila a mi smo mali, jadni i bedni koji da bi postali osrednji moraju da prvo naprave red u svojoj zemlji.

Nibelung

pre 11 godina

Protiv plana stvaranja Velike Albanije će biti SVI na Balkanu: i Hrvatska, i Srbija naravno, i Crna Gora, Makedonija, Bugarska, Grčka, Rumunjska. Jedino Bosna i Turska bi je možda podržale, ali u kontekstu arapskih proljeća ne zna se da li bi Amerika podržala stvaranje jedne veće islamske zemlje u Europi. Jer nitko ne može mi objasniti kakav je taj islamski univerzitet u Tirani. To ni u Turskoj ne bi smjeli otvorit...

ko vas ne zna skupo bi vas platio

pre 11 godina

@ami
Savrseno nam je jasno sa kim imamo posla, sa gomilom nesposobnih komedijanata koji su "jaki" samo kada imaju zaledjinu a inace nisu u stanju ni dva sela na Kosovu da osvoje ili kao u Makedoniji, Amerikanci moraju da zaustavljaju borbu i salju autobuse da spasavaju "heroje" iz uck da ih ne bi istrebili. George Tenet je inace Grk poreklom a sto se tice sta je cije, za vas je i Albanija previse.

Oliver

pre 11 godina

Analiza je jako dobra,svedoci smo da se projekat velike Albanije polako ostvaruje.Meni je smesno da neko kaze da se to nece desiti zato sto su CG,Makedonija i Grcka americki saveznici.Da,ali Albanci su malo veci i "jednakiji" saveznici nego ove drzave,oni su potpuno poslusni i jos uzivaju u tome,sto smo videli po freneticnim docecima americkih predsednika u Albaniji.Nigde u svetu americki predsednik ne moze imati takav docek,a posebno ne u jednoj muslimanskoj zemlji,sto je takodje,jedan od vaznih razloga americke podrske,jer time Amerikanci pokazuju kako nisu protiv citavog islamskog sveta,za sta ih optuzuju godinama.Ovako Albanci i Bosnjaci sluze kao savrsen "dokaz" kako eto postoje "dobri" muslimani koje oni pomazu,a zauzvrat mogu da nastave ratove na bliskom istoku,da podrzavaju Izrael protiv Palestinaca itd.Ali podsetio bih na izjavu genijalnog Henrija Kisindzera:"Postoji samo jedna gora stvar nego biti americki neprjatelj,a to je biti americki prijatelj." U to su se uverili Sadam,Bin Laden,Gadafi,Mubarak,Ben Ali,Manuel Norijega,pa delom i nas Milosevic nakon Dejtona kad je bio "faktor mira i stabilnosti" da bi ubrzo postao "balkanski koljac."Jedan americki strateg je rekao:Kad ste mocna zemlja,mislite da ste cekic,a svi problemi vam lice na eksere.ALi ako ste mala zemlja,treba sve da ucinite da ne budete ekser.Mi smo u proslosti,na zalost,previse puta izigravali eksere i treba da izvucemo pouke iz toga.A Albanci neka misle o Kisindzerovoj izjavi i sta ona znaci.

Fredy House

pre 11 godina

A jel javio neko Albancima da kada im jednog dana ,sto je neizbezno, Amerika uskrati podrsku bilo to zbog gubljenja globalne moci ili pustanja saveznika niz vodu(Sadam,Bin Laden), da ce se tada naci okruzeni sa 4 prilicno neprijateljske zemlje, a samo recimo Grci koliko god da su u dugu opet su naoruzani do zuba(zbog Turaka) i mogu da budu u Tirani do prekosutra u podne. I sledeca stvar, Albanaca uopste nema toliko mnogo. Pogledajte rezultate popisa. Nema na Kosovu 2 miliona Albanaca nego 1,6 miliona a sto se tice same Albanije verovali ili ne oni pocinju da imaju problema sa natalitetom. Po popisu iz 2011. ima ih 2,821,977 u Albaniji plus oko 15-20% u Makedoniji. Nije sve bas tako crno, samo mi ne vidimo dalje od nosa i datuma pregovora. Politika nam se zasniva na ,,od danas do sutra".

ami

pre 11 godina

Polako polako sve na svoje .i svako zna kome pripada .udite u kom i dajte XHorxh Tenet ime .cia sef .on je bio sef kad nato bombardovao serbiju .on je Albanac poreklom jos ne znate skim imate posla ,dirate kosovo cervena linija .ne peva se vise pesma do tokija .laku noc

T&T

pre 11 godina

Ma ljudi, sto se jedite???
Sve ovo je u stvari veoma dobro za Srbiju i srpski narod!
Zasto?
Pa zato sto smo konacno shvatili i naucili kako ovaj svet funkcionise!
Da li cemo opet birati stranu u nekom novom svetskom ratu? Hocemo li biti Americki saveznici i dati 2 miliona srpskih zivota kao u prethodnom veku?
Mozda smo ludi Srbi, ali ipak toliko ludi nismo! Mislim da nas je sve ovo od 90-ih godina na ovamo jako opametilo i da naucimo neke stvari!

Cak i velika Albanija je donekle u nasem interesu jer Srbija postaje skoro pa etnicki cista sa 90% Srpskog stanovnistva u drzavi i spasava nas on demografske katastrofe od strane Albanaca! Za 20-30 godina bi imali pola Srbije... pogledajte jadnu Makedoniju...
Kosovo je samo u nasim mislima i srcima ali svaki Srbin je svestan da ne zeli da bude u istoj drzavi sa Albancima - budimo realni!
Sa druge strane projekat velike Albanije nam daje svako pravo da trazimo isto za Republiku Srpsku i Srbiju!
Velika Albanija opet je duplo manja od Srbije i takva zaostala drzava sacinjena od mafije, kriminala i pravila i obicaja iz 15. ili ko zna kog veka (poput krvne osvete) zaista nije prevelika pretnja Srpstvu...

Mislim da zaista nemamo mnogo razloga da se nerviramo!

Jovan

pre 11 godina

Kako volim Amerikance. Ali od sledece godine gubi naftna industrija. Po Evropi i Americi se sve vise voze elektricni automobili. Tako da plin i nafta odlaze u muzej gde im je i mesto. A posledice ce biti velike. Geopoliticke. Dosta je bilo.

Bane

pre 11 godina

I mi smo pre sto godina bili pro americka drzava. Americka politika je uvek bila zasnovana na interesima. Mi smo pre sto godina izabrali pro americki politiku, ali smo to kasnije zamenili pro pakistanskom, bangladeskom, zambijskom i ostalim nebitnim drzavama po kojima Tito docekivan kao bog.

Влада

pre 11 godina

Amerika je jasno rekla da nema vise promena granica na Balkanu.
(Danilo, 31. januar 2013 17:11)

И Садаму су дали зелено светло да нападне Кувајт.

Џо

pre 11 godina

Samo polako? Naoruzavali su oni i talibane pa su im oni okrenuli ledja i ratuju sad protiv njih? tako jednog dana okrenuce se ovi protiv njih.? Niko ne moze da bude u ljubavi dugo sa amerima?

Aleksandar

pre 11 godina

@Ivan London

Lepa je zamisao da svi zive u jednoj drzavi, npr. planeta Zemlja. Nesto kao u francizi Zvezdane staze. Ali, u svetu gde je jedini insteres profit i kapital, to ce biti vrlo tesko. Jer ljudi ne podnose da budu robovi, bar do nekog trenutka kada im pukne film. A sta ce onda ona sacica jada od burzuja i politicara da radi prema milijardama i milijardama ljudi, kada bude sve puklo? Ima da beze k'o muve bez glave.

Петар Миловановић

pre 11 godina

SAD i projekat velika Albanija! Велика терористичка Америка ствара малу терористичку велику Албанију, да увек има разлога да се меша у европске послове, да никада не повуче своју солдатеску и уклони војне базе, да је Европа увек под њеном окупацијом! А шта ако се деси да шиптари добију само територију ширине десет километара поред Јадранског мора, и то би им било превише!?

lara

pre 11 godina

Mislim da je ogromna zabluda misliti da su Amerikanci mogli nas da izaberu za saveznike samo da je Sloba bio malo kooperativniji. Amerikancima nismo bili potrebni mi, bili su im potrebni saveznici koji ce im dozvoliti da uzmu citavu njihovu zemlju i koriste je u licne svrhe, za bogacenje, unistavanje okolisa kroz energetsku eksploataciju, za bojne baze i trening kampove. Njima su trebali saveznici duboko potonuli u ozbiljan kriminal i zemlja gde zakoni ne postoje nego oni odredjuju sve. I vise od svega, trebala im je vezba kako da se uspesno medijskim putem obavi kompletna demonizacija njihovih zrtava. To im je bila uvertura u milijarde ako ne i trilione koje su zaradili na uzurpaciji koju su orgelovski u medijima nazvali "arapsko prolece". Tu ukljucijem profite na Libiji, Iraku, Siriji i Afganistanu a veliki kolac koji tek dolazi su Iran i Severna Koreja (opet!). Onda su eliminisali sve suverene drzave osim Kine i Rusije, koje bi onda mozda i bili lak zalogaj.
Ameri su uvek na ovaj nacin podrzavali samo one koji imaju mentalitet da zive pod cizmom i da nista njihovo nije u stvari njihovo. Cak i Jevreji, ponosan narod, nesmeju da pisnu protiv Americke spoljne politike a ako se i usude odmah idu pretnje ostavljanja na cedilu usred nuklearno sposobmih komsija kojima je Israelska agresivna politika odavno dozlogrdila.
Poseban mentalitet Ameri traze, sirom sveta, poredite samo sve njihove separatisticke saveznike.

Orgon

pre 11 godina

Htio bi svima ukazati na jednu činjenicu. U cijelom Afganistanu su Amerikanci držali oko 100.000 vojnika + saveznici. A na Kosovu ih ima 50.000 profesionalnih vojnika !!!! (pretpostavljam svih međunarodnih trupa zajedno). To su ogromne snage. Zašto? Zato jer je to garancija da cijela Albanija a moguće i Grčka politički ne "odskližu" prema Rusima. To uopće nije nevjerojatan scenarij, pogotovo u svjetlu ovih problema kojima svjedočimo. I to nema baš nikakve veze sa naftom....

dr

pre 11 godina

Samo spajanje bivsih republika Jugoslavije moze da spreci da nestanemo u roku od 30 godina svi. Ovo kazem ozbiljno,nije sala. Neprijatelj samo nadire.

daj bombona da sisamo

pre 11 godina

@(ben, 31. januar 2013 12:47)

Neces vjerovati, i ja vec 30 godina slusam price i bajke o "velikoj srbiji". Cak su komunisti imali jednu simpaticnu krilaticu: "slaba srbija, jaka jugoslavija". Pa onda tu je SANU, SPC, CEtnicka emigracija iz amerike, pa su tu srbi u americkim filmovima koji kao u vijetnamu, koriste zene i djecu kao zivi stit, itd, itd... A Srba svake godine sve manje i manje, i prostor na kojem zive sve manji i manji. Ali, cim se slucajno desi medjunacionalni incident, to je "siguran znak da ideja velike srbije i dalje zivi". JEdina razlika izmedju tvoje velike albanije, i moje velike srbije je ta sto su mene bombardovali i ponizili, zato sto nisam dobio veliku srbiju, a tebe tapsu po ledjima zato sto dobijas, polako ali sigurno, veliku albaniju.

Dragan Redzic

pre 11 godina

Gospodjo Jadranka,
Zivim u Strpcu, na Kosovu u jedinoj opstini gde srbi i albanci nekako zajedno koegzistiraju stim da je srba 75% a albanaca 25%. Ovo sto ste naveli i sto B92 prenosi je apsolutna istina. Godinama se pitam sta zaista Amerika zeli da uradi svojim direktnim angazovanjem na Kosovu i upotrebom sile i kapitala. Ovde cveta kriminal, caruje pravilo jaceg bukvalno kao u 19 veku na divljem zapadu.
Jedini objasnjiv razlog je stvaranje Velike Albanije kao njihovog sigurnog partnera i tu ste apsolutno u pravu.
Da ne bih ostao nedorecen moram im predskazati neuspeh u ovom projektu jer razgovaram sa mnogo albanaca i sa Kosova i iz albanije, amerikanci su im svima preko glave.
Jednostavno ni njima nije jasno gde i za sta idu ogromne pare sa zapada a narod zivi katastrofalno u strahu i nemastini.
Jednostavno dok god imaju straha od Srbije albanci ce podrzavati sve interese Amerike ali onoga momenta kada sa Srbijom bude postignut kakav-takav sporazum na Kosovu i Albaniji ce doci do socijalne revolucije epskih razmera.
Na kraju Vam g-djo Jadranka cestitam na pravim i hrabrim procenama koje ste izneli.

student_iz_parka

pre 11 godina

@ Bla

Amerika nije zaustavila pobunu u Makedoniji, nego je spasila albanske ekstremiste od potpunog unistenja. Bukvalno su zaustavljali akcije makedonskih snaga i izvlacili albanske borce iz obruca i sigurne smrti. Americke privatne firme su u tom sukobu i obucavale i komandovale albanskim snagama. Isto tako, Ameri cim su dosli na Kosovo '99 trebali su da razoruzaju albanske paravojne formacije po dogovoru sa nasima. Ali oni kao sto sada znamo nisu to ucinili, vec su dozvolili da se njima ispred nosa nekoliko hiljada naoruzanih Albanaca organizuje i 2001. napadne Makedoniju.

Da se Amerika nije mesala, 2001. bi se sve zavrsilo makedonskom pobedom i porazom albanskog separatizma u toj zemlji. Citam ovde neke besmislene komentare, pa niko na zapadu ne tretira ni Makedoniju ni Crnu Goru kao drzave (a kamoli kao ozbiljne drzave), i bas ih briga ako se iste raspadnu a njihovi puleni Albanci zauzmu dodatne teritorije za sebe.

mali radojica

pre 11 godina

Mislim da je projekat Velika Albanija poprilično zakasnio i da s obzirom da je priča o Južnom toku već gotova i da su sve strane potpisnice počele sa pripremama za gradnju gasovoda, ovaj san Albanaca lupio o tvrdu nam zemlju i raspao se. Cela priča je i smišljena da bi se sprečio ulazak Rusa preko Bugarske,Rumunije i Srbije na Balkan ali je zbog propasti Nabuka kao i činjenice da su se dogodila "Arapska proleća" pa možda i skorašnji sukob sa Iranom ovo sve jednostavno ugašeno i toga neće biti ništa. Da bi se tako nešto i ostvarilo Albanaca bi trebalo da bude u najmanju ruku oko 5 do 6 miliona, a njih u vom trenutku nema više od 3,5 miliona(Cia= podaci iz 2011) i to 2,5 u samoj Albaniji i oko 1.1 milion na Kosovo sa strašnom tendencijom opadanja zbog masovne bežanije na zapad (kako Evrope tako i Usa). Osnova svakog osvajanja je majorizacija ili "nas ima duplo više od Vas" što je u Albanskom slučaju totalna greška. Za desetak godina pola Albanaca sa Balkana će živeti u UK ili Nemačkoj. Ameri vide da su omanuli i sad ne znaju kako da napuste ovu jako skupu ali dugoročno neisplativu grešku. Grci (ima ih 11.5 miliona) se nalaze u stanju ekonomskosocijalne nestabilnosti sa tendencijom društvenodržavne implozije što uvek rezultira oružanim konfliktom. Baš bih voleo da vidim tu situaciju zvanu stavranje velike Albanije (severni Epir)i kako bi oni reagovali na sve to. Znači piši propalo.

Neko spolja

pre 11 godina

Vrlo eksplicitna težnja za velikom Albanijom postoji. Svi albanski zvaničnici glasno i jasno tu težnju izražavaju (obe Albanske partije u Makedoniji, Thaci, Berisha, itd). SAD ima svoje vojne snage kako u Albaniji tako i na Kosovu. Niko se nikada od strane SAD nije oglasio tim povodom. Da imaju nešto protiv, ućutkali bi Albance dok si rekao keks. Ono što je za nas najbitnije je da nikako ne smemo da mislimo da je bio Sloba vidovit i da je znao kako će se stvari odvijati. Baš on je razlog što uopšte i pominjemo veliku Albaniju. Da je bio kooperativniji početkom devedesetih, ne bi Ameri imali potrebe da traže nove saveznike na balkanu, već bi to bila Srbija, kao što je bila početkom dvadesetog veka. Ovako, u slučaju istinskog formiranja velike Albanije (u bilo kom obliku) možemo vrlo realno da kažemo da je Slobodan Milošević najveća elementarna nepogoda koja je zadesila Srbe od formiranja nacije pre hiljadu godina.

modesty

pre 11 godina

Ova uvazena gospodja je napravila jednu kardinalnu, gresku u analizi, kao uostalom i Americki vojno-industrijski kompleks koji je orkestrirao ovaj plan. A to je da se Srbi ne mogu pokoriti. Preko hiljadu godina istorije to potvrdjuje. Koliko su puta mocnici planirali ovo isto pa ne samo da su im se izjalovili planovi, nego su im citave imperije padale upravo ovde, u Srbiji. Postujem njihovu upornost, ali preracunali su se i opet ce se ovde kod nas spektakularno raspasti, nadam se ne i izazvati jos jedan svetski rat. A mi cemo i dalje biti tu gde smo vec hiljadama godina. Srbija sa svim svojim teritorijama ukljucujuci i onima trenutno pod okupacijom, i onih iz kojih ih komsije svako malo proteruju, to je ona arterija izmedju istoka i zapada. To mi cuvamo kao svoje, dobrodosli su svi ljudi dobre volje da slobodno ovuda prolaze, ali to je nase i mnogo veci i bolji od ovih sada su na to uzalud pretendirali.

Zato nema nista bez pristanka Srbije jer mi ako ne dajemo dobrovoljno (kao sto smo recimo primili Hrvatsku i Bosnu u Jugoslaviju i u ime bratsva i jedinstva sa svim juznim Slovenima i dali im republicke granice u okviru kojih je mnogo srpskh terotorija) mi ne dajemo nikako i bolje da se oproste od svog plana pre nego sto se opet zakuva tako da se ne moze natrag. Nadam se samo da Amerikancima svetski rat nije pravi cilj. Profitirali su emormno od proslog svetskog rata. Cine nam se sada nepobedivi, ali isto tako su izgledali Rimljani jednom davno, pa se ipak naslo nacina.

Bolero

pre 11 godina

To je tacno , jos bih dodao da ce Albanci da kusaju kao pokusni misevi GMO hranu tako da ce jednostavno nestati a zemljiste tj drzava bice pod direktnom kontrolom SAD dok budu postojale, jer stvari unutar SAD nisu bas ciste.

Ernesto

pre 11 godina

Pa Albanci i da se ujedine opet im je teritorija skoro za pola manja od Srbije i to bez Republike srpske. I opet ih je za upola manje nego Srba.
A sta ce im se dogoditi kad naprave veliku Albaniju to sam Bog moze da predvidi. Amerima ce uskoro ponestati interesovanja za tu Veliku Albaniju, pa nece biti vise filovanja lovom, a onda ce doci Evropa, a s obzirom na to kako su Albanci navikli da rade i kakve su im kulturoloske navike, pa kad krenu da ih muzu kao nas, Evropa ce se o jadu zabaviti, a mi samo treba da okrenemo ledja jer ce opet nas terati da koljemo siptare. A sto se nas tice samo treba resiti to vise da se mi o jadu ne zabavljamo, etnicki podeliti granice, i napraviti nacionalnu politiku "imaginarnog zida", moze prolaz, moze druzenje, al da se kupuju kuce i uzima zemlja to nema da moze.I da se dogovorimo da ne ratujemo. Naravno, sad ce i Katalonija da se odvoji, mozda Skotska, tu mi treba da trazimo i Republiku Srpsku , ako su svi dobili nacionalne drzave hocemo i mi.
I fino da nastavimo da pravimo normalnu Srbiju koja bi da sve to tako tece bila veoma jaka. Izem ti Albaniju, i nas nepromucurne i zagrizene. Nema dovoljno proracunatih i skolovanih ljudi da vode ovu zemlju.

Ivan London

pre 11 godina

Hrvatska, Srbija, Republike Srpska, Bosna, Crna Gora, Sandzak, Vojvodina, Kosovo, Makedonija i Albanija ce uci u EU tako da ce Jugosloveni, Hrvati, Srbi, Bosnjaci, Crnogorci, Madjari, Makedonci i Albanci moci da kazu da svi zive u jednoj drzavi.

Branko

pre 11 godina

A Juzni tok? Pa nije valjda da je sve zbog toga?

Ako zanemarimo ironiju, pa sve i da je nesto od ovih tvrdnji tacno, to ipak ne znaci jednu stvar: da su SRBI bili ti koji su IZGUBILI Kosovo. Bombardovanje je bila konacna faza jedne agonije nesposobnosti, slabosti, prazne bahatosti i neinteligencije, odnosno svih faktora sa kojima smo mi, Srbi, upravljali Kosovom jos od 1912.

Na stranu to sto se danas zaboravlja, u nastupu nekakve sumanute jugonostalgije, ko je, zapravo, prvi nacrtao granice Kosova po kojima je sada formirana ta drzava, i kada je to bilo. Zasto u Grckoj nije nacrtana albanska pokrajina? Ili bi bila da je na kraju tamosnjeg gradjanskog rata, pocetkom 1950tih, pobedio general narodnooslobodilacke vojske Grcke Zervas?

I sad nama opet iza svega stoje - veliki planovi i krupni interesi - koje nam ekskluzivno otkriva Slobodna Dalmacija. Cak i da stoje, bombarderi su na srpsko nebo dosli kada je trebalo brutalno okoncati nesto sto je kuvalo skoro vek. A zasto je kuvalo, to je pitanje. I kako je prokuvalo...

Za sve nase nevolje uvek su krivi drugi. Fenomenalna mantra.

Sava

pre 11 godina

Projekat velike Albanije uopste nije los ako se i ostalim narodima na Balkanu daju ista prava. Tada bi imali i veliku Srbiju i Hrvatsku a nestale bi mnoge kvazi drzavice koje nikad nisu ni postojale a danas ne funkcionisu jer su vestacke tvorevine.

jovan

pre 11 godina

Ljudi, 'opusteno', SAD ne zanima Velika Albanija...Oni nikad u svojoj istoriji nisu stvorili ili ojacali neku drzavu, samo su unistavali, rasparcavali, smanjivali i oslabljivali druge drzave. Uostalom da su bas hteli V.Albaniju, malo bi produzili rat '99 i oteli Presevo, i napali bi Makedoniju 2001 po istom scenariju Kosova..Takodje, izuzetno su mlaki povodom sklanjanja spomenika i pretnji (opravdanih) sa nase strane. Potpuno su zaokupljeni bliskim istokom poslednjih 12 godina, nije ih vise toliko briga za Balkan i stare im prijatelje Albance...kada se i poslednji KFOR-ovac povuce, bice 'veselo'.
(Flash, 31. januar 2013 14:39)

vidis nije ovde problem samo USA vec nama dobri prijatelji Nemacka koju ipak interesuje evropa jer trenutno dominiraju kao i nekoliko puta u istoriji... oni ce preuzeti stafetu od amerike do duse ne bas onako jaku kako to ameri znaju da je drze

sofronije

pre 11 godina

(R,Zivkovic,Roterdam, 31. januar 2013 15:13)

Kada cete ukapirati da nismo mi bili glavni u oba svetska rata pa da se nama svete. Da li znate koliko je frontova bilo u oba rata? To sto su nas komunisticke knjige iz istorije ucile samo o nasim podvizima i sto su nam jos rekle da je rat poceo 1941. (moja knjiga istorije iz osnovne skole), to nema veze sa realnosu.

Sinisa NL

pre 11 godina

Jos dok je bila Jugoslavija,velike zapadne sile su donele odluku u Holandiji 1977 na celu sa Muzem Kraljice Holandije, Bernardom, posto u to vreme nije imao oreol prica, vec Bernard?!
(R,Zivkovic,Roterdam, 31. januar 2013 15:13)

Ako pricas o Bernardu, muzu Kraljice Juliane, on je bio tada 1977 princ jer mu je zena bila kraljica. Poslije njenog abdiciranja ona se vraca na titulu princeze kao Beatrix sada,a Bernard ostaje princ.

Sto se tice tog famoznog dogovora iz 1977...daj neki izvor inace pricas bzvz.

Toni

pre 11 godina

Ma nemoj, a zasto na Kosovo i Albaniji ljudi gladuju, korupcija, kradja, da ne nabrajam.? Koliko dolara je dao SAD za Kosovo i Albaniju? 20 milijuna dolara za dve godine!!!! Kad bi dao kao sto je dao Njemackoj i Norveskoj pre 50 godina onda bi rekao ima nesto.
Fuj to je propaganda cista.

Sljivovica

pre 11 godina

Secam se razgovora sa profesorom americke istorije u skoli, onda sa bakom moje americke prijateljice kod koje sam svratila u goste, razgovora sa svestenikom jedne baptisticke crkve, takodje kao i sa jednim starim gospodinom koji je bio Nemac. Bilo ih je jos, ali da ne nabrajam, a sve ih je zanimalo samo jedno pitanje: zasto Albanci i Srbi sa Kosova ne mogu da zive zajedno (tada u sklopu Srbije), zasto se ne slazu. I ono sto su apsolutno svi sami rekli je da niko nije u Americi podrzavao njihovu vladu da bombarduje Srbiju i da je narod Amerike bio protiv toga. Od prilike kao sto Crnogorci nisu podrzali nezavisnost Kosova sada, deset godina posle, vec je njihova vlada. Ljudi u svetu znaju sta se desava u nekim zemljama, ali nemojte misliti da bilo ko nesto tu moze promeniti, jer odluke donose politicari i vlade, a ne narod. Ovo je opste poznata stvar, ova vest. Ali neka. Neka uzmu i Presevo i Kosovo i deo Crne Gore i Makedonije i ko zna koje jos teritorije. Prvo, da li ce Albanski politicari, obicne marionete, posle moci protiv ostatka Balkana da bi sirili svoju drzavu? Nece. To nigde vise nece proci. A Amerika ce sve to iskoristiti do odredjenog vremenskog perioda. Posto od Srbije nisu uspeli da dobiju zeleno svetlo o otvaranju neke baze na Kosovu, silom to sada cine, ali nece vecno tako moci. Iskoristili su neslogu na Balkanu, ali sta ce posle kada vise ne budu imali kako da razbijaju i rasparcavaju teritorije. Zavadi pa vladaj je dobra strategija, ili dolivaj ulje na vatru, ali ne i vecna...

mario

pre 11 godina

Posto vidim da neki zazivaju 3 svjetski rat.
Ne znam, koje će se oružje rabiti u trećem svjetskom ratu, ali sam siguran da će se u četvrtom ratovati praćkama i kamenjem (Albert Einstein).

mijajic dragisa

pre 11 godina

Ma nek ih Ameri spoje,prikljucite im i Hrvatsku,Sloveniju ,Bosnu(normalno bez RS) i imate drzavu ipo.Al ostavite nas Srbe jednom na miru ako ste neki ljudi.

kraja

pre 11 godina

(Zedes, 31. januar 2013 15:17)

...posto "pazljivo pratis" a izmice ti...
...samo zagrebes google i voila:

"Dr. Jadranka Polović, predavačica na Stručnim studijima Sveučilišta u Splitu, nedavno je doktorirala na temu „Uloga američke politike u stabilizaciji regije i oblikovanju tranzicijskih procesa na jugoistoku Europe“. Uzimajući u obzir i temu njezina ranijeg magisterija – „Utjecaj SAD-a na hrvatsku politiku 1990.-2000.“ - očit je autoričin kontinuirani znanstveni interes za istraživanje načina i metoda kojima su SAD, ali i EU, utjecali na oblikovanje tranzicijskih procesa u Hrvatskoj i regiji.
"

lesa

pre 11 godina

Kad su se turci pojavili u Evropi svima su bili smesni, vrlo brzo su se ojacali i postali ozbiljna opasnost po Hrišćanstvo ali Evropa na njih nije ozbiljno gledala sve dok nisu pregazili Srbiju i udarili dublje. Ovi ce biti gori od Turaka i to uskoro.

Filip

pre 11 godina

Trebao je Sloba da im da sve resurse sa kosova kad su trazili, oni bi ih svakako uzeli, samo sto su morali na tezi nacin ovako preko ocepljenja Kosova i stvaranje "Velike Albanije".

Vojvodjanin

pre 11 godina

Dobro jutro!!!

A zasto je ta ista prica bila 'teorija zavere' protiv Srba i Srbije kada ju je pricao neko od politicara iz Srbije? Onda su pljustali zvanicni demanti i komentari (in a ovom sajtu) da Srbi zamenjuju tezu i pokusaju da se opravdaju svoje ponasanje tokom prethodnih 20 godina! Naravno da ima neodbranjivih elemenata te politika i nekih akcija, ali je sustina istina! Analiza iz Hrvatske se naime poklapa sa 'teorijom zavere' samo sto nije priznala da su Ameri koristili i Hrvatsku drzavu (Tudjmana) za ostvarenje svojih ciljeva. A kad to jednom postignu onda sve svoje 'saradnike' i ljubimce' ce da bace na djubriste - u skladu sa pravilom broj 1 u politici i mafijskom svetu! Zivi bili pa videli (nadam se da necu biti u pravu kad govorim o uspehu americke politike - jer je fatalna i monstruozna za sve narode - cak i za svoj sopstveni - za civilizaciju)!

Nepričava

pre 11 godina

o ovome je pricao Slobodan M, ako mi se ne cini. Svi su obavesteni o tome, samo se NVO i forumasi prave ludi - okrecu jednu pricu u nadi da ce postati istini.
Cvrc !

platon

pre 11 godina

zapadnim silama bi bilo najpovoljnije da su na balkanu 100 malih drzava, nego neke jake, ujedinjene nacije! to je osnova americke strategije za evroaziju (zbigniev brzezinski)!
samo problem je, sto se karte posle nekoliko generacija uvek ponovo mesaju, to je jednostavno deo igre! a licno mislim (posto se u mnogim analizama spominje) da ce se to dogoditi 2025-2030 godine ;)

Beast from the East

pre 11 godina

Zna se dobro da velika Albanija zeli da bude, deo makedonije, deo grcke, deo crne gore i kosovo. Ko kaze da to nije istina, slep je oko ociju.

R,Zivkovic,Roterdam

pre 11 godina

Jos dok je bila Jugoslavija,velike zapadne sile su donele odluku u Holandiji 1977 na celu sa Muzem Kraljice Holandije, Bernardom, posto u to vreme nije imao oreol prica, vec Bernard?! Da se Jugoslavija razbije na osam delova, zbog jugoslovenskog podrzavnja kolonijalnim Drzavama po svetu da se oslobode od Evropskih kolonizatora!! Prilikom tog paklenog plana su u isti mah smestili kmoce biti kriv za razbijanje Jugoslavije, posto su dobro sve to smislili koce biti krivac bice Srbija?! U isti mah da se osvete za raspada austro-ugarskog carstva, za kapitulaciju Nemacke, u prvom i drugom svetskom ratu,nemacke zrtve u Bosni i Srbiji u oba svetska rata!!Zato Srbija treba da bude skroz osakacena suzena na kragujevacki pasaluk, tako dase nikada vise Nemacko austro ugarski soldati nece vise ginuti po Bosni Srbiji!!! Dobro smisljeno, jer znaju kada osnuju veliku albaniju, da im nece biti smetnja visse na oruk, prema ruskim bogastvima na Sibiru?! Nije im uspelo od 1941 do 1945 godine ali sad racujaju da ce ostvariti svoj hegemonisticki cilj!!

Svasta tamo prodaju po prodavnicama

pre 11 godina

@R,Zivkovic,Roterdam, 31. januar 2013 15:13

A ti si prisustvovao tom sastanku pa znas sta su se velike sile dogovorile? Kazes da su Francuska i Engleska resile da se osvete Srbiji zato sto je zbog (ni manje ni vise) Srbije Nemacka izgubila rat?
Jel mozes da nam ostavis neki link o njihovim "paklenim" planovima? Ili bar planove tvoje zemlje domacina, koju nikako da napustis?

Prov

pre 11 godina

Nisu 90-tih SAD bile protiv Srbije, a još manje za tzv. Veliku Albaniju. Naprotiv najduže su podržavali ostanak Jugoslavije. Hrvatsku su priznali pola godine poslije Europe.
Čehoslovačka se mirno raspala, SSSR se mirno raspao (sve države u postojećim granicama). Jedino Srbija i njeno oko u glavi nisu prihvatile pad "Berlinskog zida". Uporno je godinama ratovala, samouvjereno, bahato, drsko i tvrdoglavo prkosila i provocirala cijeli zapad, a katkada i Rusiju. Na vašu žalost Srbiji se to obija o glavu.
Pa izgubiti Kosovo je bila nemoguća misija u uvjetima mirnog razlaza s postojećim granicama republika, a sad je to više nego izvjesno pa i realno.

Albanofobija

pre 11 godina

Albanci nisu sposobni da stvore Veliku Albaniju, to znaju i SAD pa i Nemacka i druge sile zato i nikada nece podrzavati takvu ideju. Ovo je naruceno od nekih desnicara kojima ocigledno odgovara da bude sto vise mrznje izmedju Srba i Albanaca.

neko iz Srbije

pre 11 godina

Ne znam čemu ovoliki komentari za članak nekog dokonog(ala Kurir) novinara. U slučaju stvaranje bilo koje Velike ove, one,nemonovne su velike žrtve i razni paktovi. Pre svega EU je trenutno jedan pakt koji se u svetu danas, priznali ili ne mnogo pita i bez njene saglasnosti to je samo pusta želja pa makar to i Amerika(što lično sumnjam) bila.
PS. Ne bih komentariso(naručen ili plaćen ovako tablodski tekst) da me nije isprovcirao ovoliko veliki broj komentara

Flavius Valerius

pre 11 godina

Godinama pratim medijsku scenu u Hrvatskoj i za ovo gospodju nisam nikada cuo niti je smatram za meritornog sugovornika. Ona navodi na pogresno razmisljanje i nije nista drugo do pobornik velike zavjere. Cinjenica je da se danasnji odnosi na balkanu mjere kolicinom saveznistva i Amerima nije ni na kraju pameti da poradi nekakve velike Albanije guraju sve nezadovoljne, Crnu Goru, Makedoniju u "zagrljaj" Srbije. Ovdje se radi o kompletno krivim procjenama jer bi nova drzava donijela vise nesigrnosti nego sto ga to da nas ima Srbija. Ono sto mene brine, a trebalo bi brinuti i Srbiju, je to na sto sam vec vise puta ukazivao da ako Srbija bude tvrdoglava po pitanjau kosovske nezavisnosti i ne dozvoli normaaln zivot kosovskoj drzavi, i EU i USA nece imati nista protiv da se Kosovo ujedini s Albanijo i tako pronadu izlaz za problem izolacije Kosova. U tom pogledu postavlja se pitanje za Srbiju da li joj je bolje da ima manje nezavisno Kosovosa visokim standardima za ocuvanje srpskih enklava ili pak Albaniju na svojim granicama sa nizom politickom kulturom u kojem bi problem srpskih naselja bio definitivno pod znakom pitanja. Srbija konacno treba shvatiti da se inacenjem i ratobornom retorikom nece nista dobro desiti.

Ja.bre

pre 11 godina

Zar Amerika misli da ce hriscanske zemlje na Balkanu skrstenih ruku gledati stvaranje Velike Albanije i otimanje njihovih teritorija? Mozda taj projekat i uspe u nekom kracem periodu ali na duze staze V.A. ce proci kao Turska u Balkanskim ratovima samo sto ce ovog puta granice biti onakve kakve su bile zamisljene pre uplitanja Austrougarske na ciju inicijativu je i stvorena albanska drzava. Odnos snaga u svetu se menja.

Bole

pre 11 godina

Jasno je kao dan da ce se kosovo jednog dana pripojiti Albaniji.Velika Albanija je jedan kompleksan plan koji ce biti ostvaren u mnogo etapa.Jedna ce biti zavrsena prisjedinjenjem kosova Albaniji.Opravdanje ce biti protivljenje i sabotiranje od starane Srbije kosova koje ce teziti medjunarodnim integracijama.Ta nadobudnost Srbije ce biti kaznjena tako sto ce se dozvoliti kosovu i metohiji da se spoji sa Albanijom i niko tu nece moci nista da uradi.To je davno dogovoreno..

Zedes

pre 11 godina

Ovo su najobičnije budalaštine, makar bile objavljene u - relativno ozbiljnim - hrvatskim novinama. (Uzgred budi rečeno, za g-dju Jadranku Polović do sada još nikada nisam čuo, a pri tome detaljno pratim dogadjanja u Hrvatskoj i poznata mi je većina uistinu uvaženih političkih analitičara. Tek toliko da se zna.) Ne rade Amerikanci ni na kakvome stvaranju velike Albanije, jer bi - kao što netko već napisa - u tome slučaju morali izravno oštetiti nekoliko svojih saveznika, a oni nisu ludi da to učine, medjutim ono što je moguće jest da će jednoga dana - budu li Srbija, Rusija i Kina i dalje kočile primitak Kosova u UN i druge medjunarodne institucije - SAD i EU dati prešutnu suglasnost Kosovu i Albaniji da se ujedine, odnosno da se Kosovo pripoji Albaniji. Ali, za to će onda biti najkrivlja Srbija...

east

pre 11 godina

Nemaju pojma, SAD su protiv velike Albanije nije njima u unteresu da jednog oslabe a drugog ojacaju, vec da sve oslabe ekonomskio, vojno, moralno. SAD nece dozvoliti ujedinjenje Kosova i Albanije u to sam siguran.

Agron(om)

pre 11 godina

Zaprepašćujući je identični obrazac reagovanja na ovu vest i kod srpskih i kod albanskih, a bogami i hrvatskih komentatora. Žena je napravila vrlo ozbiljnu analizu, i svi mi, po sistemu ubijte glasnika, prvo nju napadamo nipodaštavajući njen rad, isključivo zato, što njena argumentacija ne prija našem uvu. Ovakve identične analize, možete naći na nizu geostrategijskih sajtova, od američkih, preko ruskih , iranskih, i evropskih, i sve one potvrđuju da su teze gospođe Polović ispravne. To što je ona iz republike sa kojom smo nekada bili u neprijateljstvu, ne umanjuje njenu objektivnost, već, naprotiv, upravo dokazuje da se izdigla iznad političkih i kulturnih stereotipa. Stvar je međutim što je ovaj proces toliko dugoročan, da je njegova implementacija počela još za vreme II svetskog rata, a da neuki i ostrašćeni mali narodi sa Balkana nikad nisu uspeli da se izdignu iznad stereotipa, kako bi eventualno mogli sagledati ovaj proces i utvrditi svoj interes u njemu.
Nažalost, ni albancima ovo neće doneti ništa dobro, jer će se formirati korumpirana nacionalna "elita" finansirana novcem heroinskog porekla,sa zadatkom čuvanja i očuvanja interesa sponzora, što znači održavanje bezbednih geostrategijskih tokova energije i puteva, a svi ostali, kako kaže gospođa Polović, postaće besperspekivni neobrayovani lumpenproletarijat.
Ljudska prava, demokratija i ostale velike i apstraktne kategorije poslužile su u ovom procesu tek kao puko oruđe za postizanje cilja.

Slobodan Djakovic

pre 11 godina

Da, cena nafte raste a uvecava se i broj stanovnika, te se i resursi smanjuju. Trka za tehnologijom ili trka za unistavanjem konkurencije? Mislim da ce se razvijeni svet tesko opredeliti da u mirnodopskim uslovima deli te resurse, najpre da zadovolji sopstvenu pohlepu, a onda i da kolonizuje u nekom obliku one male, korumpirane i zaaostale drzave. Mozda nam je kuca na sred mosta, mozda zivimo ispod mosta, okolnosti novog sveta klize u pravcu moguceg konflikta sirokih razmera. Ko je romantik pa misli da je svet bolji ili losiji nego sto je bio 80-tih, verovatno je u zabludi. Tehnologija bi dala odgovor na mnoge probleme, ali isto tako postoji veliko nasledje problema iz proslosti, snazno neslaganje izmedju istoka i zapada (granice su imaginarne i nevidljive). Velika Albanija je skoro realan scenario, ali je momenat za takvu ideju prosao. Podsetite se kosmara u koji je utonula SFRJ za kratko vreme u ime promene granica i etnicke prisutnosti naroda u njoj.

dalmos

pre 11 godina

sry sta nedilin vas optimizam ali ovo je samo Slobodna Dalmacija (tiraza min) i samo jedan clanak/kolumna

ovo 98% Hrvata nece vidit a niti nazalost ne gledaju juznije od Save.

a tko vidi sutra ce svom poslu i izia vukmagare ili ce rec..nije nas posal isto ka i ja...

da su drukciji odnosi medu HR i SRB brz bi nam bilo stalo... ali dok Toma govori o Srpskom Vukovaru...netice nas se nista osim toga

sry bivsi drugovi....

geronimo

pre 11 godina

Juh, otkrili toplu vodu. Jugoslavija je svima bila ne trn nego bandera u oku. Kao socijalisticko/komunisticka nezavisna drzava svima je smetala. Posto su se hrvati, muslimani i albanci izjasnili kao poturice zapada i SAD a mi kao postkomunisti i pro ruski, nije tesko skontati zasto su se stvari odvijale tako kako su se odvijale i kako ce se i ubuduce odvijati. Da smo se mi osamdesetih opredelili za zapad i USA (a postojali su diplomatski napori u tom pravcu, samo sto nas nisu molili da se okrenemo njima, posto bi im bilo lakse da podrze jednog jakog nego 10 slabih, Milosevic i ostali komunisti su to pogresno shvatili kao slabost zapada i snagu "komunisticke" i "pro-ruske" Srbije), danas bi postojala samo Slovenija, Hrvatska i Srbija (sa sve BIH, Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo). Umesto da smo danas jedna od jacih drzava u Evropi, oni ima i dalje da nas rasparcavaju i da nas ekonomski unistavaju, dok se mi i dalje kunemo u brace ruse koji to nicim nisu zasluzili (nikada nam nisu nicim pomogli, ni protiv turaka, niti protiv Austrougarske, niti protiv Bugarske, a narocite ne protiv NATO '99 (da su nam bar poslali nekoliko baterija s300 za koje smo ih molili, ne bi se tako lako opredelili za bombardovanje).

Ingram011

pre 11 godina

Cudi me da se u do sada postavljenim komentarima niko ne osvrce na ovu recenicu:
"Vođe albanskog nacionalnog pokreta ovih dana izjavljuju da su SAD i Rusija dogovorili prekrajanje granica na način da će se Preševo, Kosovo, verujem i deo Makedonije i Crne Gore, naći u okviru velike Albanije."

Flash

pre 11 godina

Ljudi, 'opusteno', SAD ne zanima Velika Albanija...Oni nikad u svojoj istoriji nisu stvorili ili ojacali neku drzavu, samo su unistavali, rasparcavali, smanjivali i oslabljivali druge drzave. Uostalom da su bas hteli V.Albaniju, malo bi produzili rat '99 i oteli Presevo, i napali bi Makedoniju 2001 po istom scenariju Kosova..Takodje, izuzetno su mlaki povodom sklanjanja spomenika i pretnji (opravdanih) sa nase strane. Potpuno su zaokupljeni bliskim istokom poslednjih 12 godina, nije ih vise toliko briga za Balkan i stare im prijatelje Albance...kada se i poslednji KFOR-ovac povuce, bice 'veselo'.

Mikica Djikica

pre 11 godina

Odgovor za (los model za drzavu)|
O cemu ti pricas covece? Gde to funkcionise multikulturalnost? Kad si vec spomenuo USA pa jel ti znas kako prodje onaj ko figurativno receno baci kamen na drzavu ili nedaj boze zapali zastavu, ili ima non stop pretenzije za prekrajanjem granica, ili bilo kakvu pomisao da ima kao multikulturalista da pametuje i da menja sistem? U najboljem slucaju zatvor. Multikulturalnost je jednaka mnostvu mogucnosti za destabilizaciju grada, regiona ili cele drzave. Za multikulturalnu drzavu treba super/jak sistem koji sve to moze da iznese. Ideja da je za vecinu drzava u svetu najbolji multikulturalni model je cista budalastina. Idi u Saudijsku Arabiju, Iran, Kinu, idi do komsijske Bugarske da vidis po Ustavu koliko ima raznim etnickih grupa ili 666666 varijansti bugarskog jezika. Na kraju krajeva znas li ti uopste kakav bezbednosni sistem bi taj drzavni sistem morao da ima da izdrzi taj tvoj najbolji multikulturalni model? To nije samo nerealno nego je u domenu bajke.
Multikulturalnost je prvo domicilni narod pa svi ostali. Ista prava za sve naravno ali domacin je domacin. Bez obzira sto je neko amerikanac i sam valjda znas kakva je diskriminacija u Americi kad je vec spominjes. Koliko miliona ljudi u zatvoru? Hiljadu parametara moze da se uzme ali kao sto je vec neko napisao malo je 1500 karaktera da se sve kaze.

Dexterijus

pre 11 godina

Ta Velika Albanija je osudjena na propast, u zacetku, i to mnogi na Zapadu znaju. Oni zele da se Albanci ujedine i stvore zemlju koja ce ustvari biti okruzena pravoslavnim narodima, koji sve zajedno imaju oko 4 puta vishe stanovnika!!! Tako da kada Zapadu bude zatrebalo, "upalice" bure barute ponovo na Balkanu, i stvoriti novi rat za njihove potrebe, a koji ce ustvari imati "podcilj" a to je nestanak te Velike Albanije ...
negde se spominje i da se sve ovo odigra u roku od par godina....

DR

pre 11 godina

A to da mi Albanci hocemi ili necemo da se ujedinimo to je NASA i SAMO NASA stvar.
(ben, 31. januar 2013 12:47)

Majstore, pa ti se ne pitas ni kada ces na pis.... da ides, ali to ne shvatas... Kakvo bre ujedinjenje vasa stvar. Da je "vasa stvar", sada bi pisali cirilicom i bili "srecni" deo Srbije. Ameri vrsljaju kako hoce i gde hoce i na jadnom Balkanu ce biti upravo kako su oni zacrtali sledecih 30-ak godina...

kolando

pre 11 godina

мени рече један пријатељ пратећи разне политичке емисије и стручњаке како је неки еминентни западни политичар изјавио,ваљда му се отела истина из уста ко зна, "Србија је на светској политичкој сцени један обичан мртвак,а мртвима се баш и не помаже"...крај цитата

MarkoHR

pre 11 godina

@Nesa
ne brini se ti za nas, imamo iskustva sa rjesavanjem nestasnih manjina ;)
Osim toga, jedini 'autohtoni' Albanci u Hrvatskoj su Arbanasi koji su svi katolici i uglavnom duboko kroatizirani. Ostalo su Janjevci ('Hrvati' s Kosova) i nesto pravih albanaca koji zive po gradovima i prodaju burek i bakljave.

A.S.

pre 11 godina

Gospodja politikolog je sve lepo upakovala plasirajuci pricu o Velikoj Albaniji. Ali je zanimljivo da nigde, ni jednim slovom nije pomenula Hrvatsku, njenu buducnost i ulogu u ovoj jeftinoj razdeobi. Eto, da nismo funkcionalno nepismeni mozda bi smo i pomislili da je ovaj pamflet neko narucio.

Karizma

pre 11 godina

Ovaj tekst je spremanje terena za dolazak pape u Niš, što ja i podržavam. Hrišćanstvo se polako grupise zbog nadolazeceg islamskog proleca.

Rade

pre 11 godina

Ništa novo, ništa što mi nije bilo poznato. Jedna napomena samo: sasvim je izvesno da Amerika očekuje (jer su ispitivanjima dokazali) velike planetarne tektonske poremećaje u narednih četrdesetak godina. Severnoamerički kontinent će se raspući k'o zvečka. Nova Albanska država je ustvari novo utočište najbogatijih Amerikanaca. Kao Nojeva Barka. Albanci će im dobro poslužiti kao radna snaga.

Marko Kraljevic

pre 11 godina

Stvari nikad nisu onako kako izgledaju kad tad ce doci do 3 svetskog rata a onda cemo vratiti nase Kosovo , drumovi ce pozelti Turaka al Turaka biti nece ...

4-eu

pre 11 godina

Klasicna balkanska prica. Ko su ciji ljudi i tome slicno.
Ljudi na Balkanu moraju malo vise da rade, a manje da bistre geopolitiku.
Navikli na kradju, korupciju i raznoranze malverzacije, i sad im krivi ovi ili oni.
Cuj Velika Albanija.
Svaki velikodrzavni projekat na Balkanu je osudjen na propast.
Ostavite se toga, nego zasucite rukave pa radite. Zemlja u Srbiji zapustena. Pa ce Arapi da je obradjuju. Ostalo da i ne pominjem.

Pele

pre 11 godina

Ko lupa minuse na ovu pesmu treba ozbiljno da zamisli sebe pod punom ratnom opremom kako ide tamo gde je poslat, a da ne zna ni on gde je to, da razmislja hoce li imati srece da pogine umesto da ostane bogalj ili zarobljen. Ili jos gore, da zamisli sebe kako nocima strepi da li mu dete koje je podizao s ljubavlju i spremao ga za velike uspehe plače uplašeno u nekom rovu iščekujući šta sledeći minut donosi.

balcancaffe

pre 11 godina

Albanski premijer Berisha ne jednom nego vise puta ponovio da "Ujedinjenje albanaca bice u EU" ,ovaj clanak lici na Seseljevu "zelenu transverzalu" I "Lazanjski teorije"

Nesa

pre 11 godina

Opa, jel se to bude braca Hrvati? Pa naravno da se oduvek znalo da je projekat velike Albanije zapocet unistavanjem Jugoslavije.Medjutim, mozda oni misle da su dali poslednju rec po ovom pitanju,ali....
Bitku su dobili, ali ne i rat...Ima jos toga da se kaze.Ne sija svacija...

sofronije

pre 11 godina

Eto kako smo pobedjeni 9x godina i od koga zapravo. Eto kako smo pobedjeni 99. Eto kako nam je oduzeto Kosovo. Ovi iz komsiluka se busaju u grudi a ne vide ko im je stajao iza ledja sve vreme.
A poruka za domace nacionaliste, neka vide sta nam rade nasa "braca" sa istoka. Svako gleda svoje interese samo mi sanjamo neke neostvarive snove.

Milan I

pre 11 godina

Znaci ipak je Srbija trebala da bude tu glavni igrac , ali smo odlucili da nam ne mogu nista i da cemo ih pobediti. Prica se , a ja sve vise i vise verujem u pricu da su Slobi ponudili konfederaciju gde bi Srbija u odnosu na druge iz bivse SFRJ bila nosilac (ako to tako moze da se kaze) te konfederacije , resavanje problema na Kosovu na americki nacin (kao sto to inace resavaju) ucutkivanjem Albanaca. Naravno zauzvrat su trazili NATO u konfederaciji , prolaz i komunikacije koji im trebaju. Odavno vise ne bi imali probleme koje sada imamo , prosto karte na stolu su bile takve , sada su mnogo losije po nas , bice jos losije ako se ni sada ne uzmemo u pamet , a sto se tice ostalih velesila zaboravite na njih nista se tu nece desiti mi(mali siromasni i bez uticaja) smo svima njima monetica za potkusurivanje.

Pantelija

pre 11 godina

Logicno je da vecina gusi manjinu.A nama bi bilo pametnije da razmisljamo o toma da cemo uskoro postati manjina i u Srbiji.Ne mogu da verujem koliko smo glupi i koliko doprinosimo unistenju vlastitiog naroda,zbog teritorija koje su odavno izgubljene..U centru Beograda pisace "ovde je ziveo jedan ponosan narod" i to na turskom...

Stojko Krivi

pre 11 godina

@Stojko Krivi
Samo da pojasnim, opaska o "zadnjih 13 godina" se odnosi na period kada je Srbija postala "demokratska" država i kada je trebalo di vidimo napredak, a ne na to da mislim da je ranije bilo bolje. Period pre 2000. je katastrofa za sebe i nema reči koje bi ga opisale...

Analitičar

pre 11 godina

Bravo za Slobodnu Dalmaciju i g-dju Jadranku dr. Polović, cenjenog politikologa. Srpski mediji nemaju tu petlju da o tome pišu, a ni zvaničnici. Velike sile poput SAD i mnoge druge, kroz istoriju,a i sada, prekrajale su zemlje, porobljavali narode, propagirale "demokratiju", ponašale se kao najbrutalniji osvajači, neke favorizovali, neke uništavali ("Milosrdni andjeo"), a sve u cilju ekonomske, političke i strateške moći. Njih mali narodi ne interesuju. Oni su uvek kolateralna šteta. Na ovoj planeti nema demokratije, sve je surovi interes i na Zapadu i na Istoku. Naivni to ne shvataju.!!!

Sremac

pre 11 godina

Treba da se ujedinimo sa Republikom Srpskom i Crnom Gorom i da pokusamo da spasimo bar Crnu Goru od albanskog separatizma... Kosovo je izgubljeno. Ni ratovi nisu nemoguci!

Sid

pre 11 godina

SAMO DA RATA NE BUDE

Pijani momci prolaze
Duz nase tihe ulice.
Oni u vojsku polaze,
Prate ih tuzne curice,
Brinu ih slutnje sulude:
Da rata ne bude.

Ne mogu da me ne sete
Suze na vrhu nosica,
Devetsto-osamdesete,
Ulice Brane Cosica
I voza crnog k'o da s njim
Zauvek odlazim.

Znas sta,
Neka mora sve potope,
Nek' se gleceri rasture,
Vecni snegovi otope,
Pa sta,
Neka kise ne prestaju,
Neka gromovi polude,
Samo rata da ne bude.

Znas sta,
Nek' se doba preokrenu,
Nek' se zvezde uznemire,
Nek' se planine pokrenu,
Pa sta,
Vetri nek pomahnitaju
Nek' se vulkani probude,
Samo rata da ne bude.

K'o zlatni prah
Oreol sna,
Oklopnih malenih glavica,
I tvoja ljubav ranjiva,
Cuva ih kao lavica,
Lose te vesti uzbude,
Da rata ne bude.

Znas sta,
Neka mora sve potope,
Nek' se gleceri razvale,
Vecni snegovi otope,
Pa sta,
Kise neka ne prestaju,
Neka gromovi polude,
Samo rata da ne bude.

Znas sta,
Nek' se doba preokrenu,
Nek' se zvezde uznemire,
Nek' se planine pokrenu,
Pa sta,
Vetri nek pomahnitaju,
Nek' se vulkani probude,
Samo rata da ne bude.

SAMO DA RATA NE BUDE,
LUDILA MEDJU LJUDIMA,
VELIKI NUDE ZABLUDE,
PLASE NAS RAZNIM CUDIMA
I SVAKOJ BAJCI NAUDE,
DA RATA NE BUDE.

Balasevic

Lolimir

pre 11 godina

Sve je to uglavnom tacno, ali to sto pisu te hrvatske novine zavisi od jedne vazne pretpostavke: Da ta "mapa" koja se pojavila u medijima u Srbiji i na Zapadu, je zaista napravljena od strane Rusa koji su neutralno ocenili situaciju. Kakvih dokaza ima da je to iskreno misljenje Ruske administracije ili da su ti ljudi zaista "Rusi." Pokusao sam da istrazim tu "mapu" i nista nisam mogao da nadjem korisno na ruskim sajtovima - sve tipa prenosi zapadni mainstream. Najobicniji narucen tekst [taj o mapi], koji navodi ljude na kondicioniranje tj. navikavanje na novu "realnost." Sto se tice Hrvatskih novina, imale bi logike ako bi ta pretpostavka bila zaista utemeljena. S obzirom da seAmerika se drma samo tako. 20 godina unapred je jako dugacak period. Juce je objavljeno da je SAD prakticno ponovo u recesiji (kao i 2009) jer je imala negativan rast BDP-a.
P.S. Preporucujem ljudima da kada procitaju ovakve vesti da ne veruju svemu i svacemu vec da izvrse malo istrazivanje (putem gugla), pogledaju informacije, ko ih plasira a ko ne.

Zoki

pre 11 godina

A zasto smo mi bili slepi na oci pa jos od kraja osamedestih nismo poceli da stajemo uz jaceg? Umesto toga mi teramo inat 100x jacem i svrstavamo se uz 100x slabijeg koji pri tome i nema nameru da nas pomaze nego nas samo pali da bi nas posle koristio kao monetu za potkusurivanje?
A da ne pricamo o moralnim implikacijama - nivo individualne slobode gradjana u drzavama protiv kojih se borimo i nivo individualnih sloboda gradjana u drzavama uz koje se svrstavamo. Stajemo na stranu diktatorskih rezima naspram sustinski demokratskih. 90% Srbije je navijalo za Sadama, Gadafija, Mubaraka a sada za Asada, Ahmenidzada i Kim-a.
Izgubili smo kontakt i sa razumom i sa moralom.

los model za drzavu

pre 11 godina

(Serbinho, 31. januar 2013 13:00)
(Bacvanin, 31. januar 2013 13:00)
(Milan I, 31. januar 2013 13:07)
Bravo, upravo tako. Takodje, u danasnje vreme je potpuno kontra-produktivno stvaranje nacionalnih (etnickih) drzava, resenje je upravo suprotno - multinacionalne drzave (sa sto manjim vecinama, samim tim i vecom jednakoscu) jedine imaju sansu na duzi rok (USA, Australija, ...)

Planeta terora

pre 11 godina

Ma ovo su gluposti!Ovaj clanak je namenjen upravo ovim nasim patrijotama i ekstremnim budalama koji mrze Ameriku da stvore jos vece tenzije ili jos gore neke sukobe.Sasvim je ocigledno da je s'namerom ovo napisano,s' velikom namerom da se vec ionako plitak mentalitet srba pretvori u mrznju i nacionalu extremnost prema svima koji nisu srbi iliti Pravoslavci,ma da je to vec u opticaju odavno,ali da se pridobije i ona ostala vecina ili manjina.Ovo je samo "usadjivanje ideje" ostalima da nas "jedino vole rusi",da su nam oni najblizi i da nas svako mrzi i da treba da se borimo za Kosovo (kad kazem "borimo" mislim na oruzje).Nema sta planski napisan clanak,to je cela poenta svega ovoga napisanog za nase patrijote,samo dolivanje ulja na vatru.

Владимир

pre 11 godina

@ (karaburma, 31. januar 2013 13:17)

Напротив, све их је мање. У Албанији их има до 2,5М, на КиМ до милион. (у најоптимистичнијој варијанти)
Прираштај им је низак- ако би питао просечног Албанца ко га је боље хранио Слоба или Американац, изненадио би се одговором...

Boki Urbanista

pre 11 godina

Preporucujem knjigu: "Next Hundred Years". Napisao je George Friedman (STRATFOR Institute). U knjizi se zastrasujuce cesto pominje Srbija mada i kao buduci vazan saveznik Sjedinjenih Drzava. Vredi procitati kako STRATFOR predvidja razvoj situacije u svetu ali i u nasem regionu iz ciste geopoliticke perspektive.

Bacvanin

pre 11 godina

Da je Milosevic bio pametan, pa da je 89' ponudio Amerima jednu bazu, negde na Kopaoniku, danas bi se druge pesme pevale. On jurio kod Rusa, a rusi jurili kuci sa Kosova.
Malko smo se zeznuli u kalkulacijama, pa sada stize naplata racuna.
Sledeci put procitajte "jelovnik" pre nego sto "narucite nesto".

yugos

pre 11 godina

Dobar tekst. Već decenijama pokušavaju da unište prvo Jugoslaviju, a zatim i "neposlušnu" Srbiju jer ne žele više nikad da dođu u situaciju da na raskrsnici puteva imaju jaku državu koja u svakom trenutku može da otkaže poslušnost.

Jedan od poteza u tom pravcu je bilo "oslobodjanje" iz sefa odlikovanja za Drazu i njegovo urucenje - da daju krila cetnicima koji osim drugih stvari sigurna detonacija lancanih reakcija i strahova.

ZUB

pre 11 godina

Koliko god da smo ponositi sto smo svoji, a ne Ruski ili Americki, treba biti realan, otici u Ameriku i moliti ih da preusmere te nafne cevi preko Srpskog Kosova. Ukazati im na cvrstu cinjenicu da u slucaju Kosovo postane Albanija, da ti pored tih preostalih Srba te cevi nece biti bezbedne. Nagoditi se sa postenim Crnogorcima (ne onim sto je Crnu Goru izdao i sada je daje Albancima) da taj nafni tok ide preko Srbije i Crne Gore. Jos im obecati da cemo zdusno cuvati te cevi. Nikad nije kasno za preokret.

Serbinho

pre 11 godina

Ljudi, sve ja to shvatam, ali ako Srbija, Bosna, Hrvatska, Slovenija i ostali rade na modernizaciji drustva, gde ce vozovi leteti kao po Italiji ITALO 400km na sat, da li verujete da ce Albance zanimati da zive u 17-om veku.
Ameri imaju pravo na svoje interese, ali ostali trebaju da gledaju svoje, ignorisu Albanske regione, koji ce na kraju shvatiti da ne mogu sami opstati.
Modernizacija, izbacivanje gasa, nafte i slicno, etanol ubaciti, elektricnu energiju, solarni paneli i slicno a zaboraviti i na Ameriku a i na Rusiju, nema tu prijatelja i ugledati se na Brazil.
Izgubili smo dve decenije, jel treba jos dve da se izgube!

Mit

pre 11 godina

"Velika" Albanija ce biti krs od drzave! Amerikance stalno rade istu stvar, gledaju situaciju na kratki rok. Tako su isto podrzavali Bin Ladena protiv Rusije pa vidite kako se zavrsilo. Ova prica je tek pocela

Poskok

pre 11 godina

Naravno, ovo je tačno, ali nije u interesu Bugarske, Grčke, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Da li znate kako se ovo jednom završilo u bližoj istoriji? Sve se okreće. Samo sada nije otomansko carstvo, već tzv "velika albanija".

Srba

pre 11 godina

Ovaj scenario SRBIJI može da donese samo korist.

Potrebno je samo napraviti istorijsko pomirenje sa Albancima i preuzeti deo Crne Gore od Petrovca do Herceg Novog. Time bi Srbija dobila izlaz na more a Albanci zaokružili svoju državu.

To je prava zamena teritorija Kosovo za izlaz na more!!!

Dejan

pre 11 godina

Nema logike. Ne razumem zasto bi neko pre transportovao gas do Austrije preko Albanije, a ne preko Rumunije, Bugarske, Srbije (ili bar Vojvodine ako nece da imaju nista sa Srbijom). Albanija nije nikakva tranzitna ruta, nego su Srbija, Hrvatska, Bugarska i Rumunija.
Isto tako, kojim gasovodom ce taj gas prenositi i centralne Azije? Posto je Nabuko propao projekat, jedini gasovod je ruski Juzni tok. Ispada da Ameri prave Veliku Albaniju da bi prenosili gas ruskim gasovodom?
Isto tako ne razumem zasto bi USA otkidala delove CG, Makedonije i Grcke koje su ili vec u NATO ili ce to postati sutra, tj zasto bi upropastili tri prijateljstva da bi od jednog napravili malo bolje nego sto je trenutno?

Miroslav Milošević

pre 11 godina

Ovaj koncept je pogrešan po nekoliko osnova:
- Nisu sve navedene zemlje članice proameričke transverzale. Gruzija i Azerbejdžan posebno, ipak, težnja Amerike za time je neupitna.
- Srbija ispade kost u grlu svake američke administracije, kao da ima vojsku od preko stotinu divizija, hiljade tenkova i aviona kojima može okupirati dobar deo Evrope. Istina je da ta vojska ima samo četiri divizije, zastarelo naoružanje i nije u savezu ni sa jednim potencijalnim blokovskim neprijateljem Amerike. Ako je Srbija neprijatelj u tom smislu, biće okupirana diplomatsko-ekonomskim putem, što je već učinjeno.
- Velika Albanija nije velika država. Po površini i broju stanovnika opet bi bila nešto manja od Srbije (bez Kosova). Ova država bi imala više vojnostrateški nego ekonomski značaj: upravo ovakva država bila je mostobran Otrantskog tesnaca za Hitlera i Musolinija, ali je sa njihovim porazom to prestalo. Onda je Albanija bila neuspeli pokušaj Kineza da ostvare svoje prisustvo u Evropi, posle su malo bili sa Rusima, malo potpuno izolovani, u svakom slučaju niko se nije duže zadržao na njihovom prostoru.
- Amerika je tehnokratska zemlja. To znači da se svaki projekat, pa i stvaranje Velike Albanije mora dobro naučno obraditi pre nego se pokrene. Njihov interes za tim projektom, njihova ukupna nacionalna korist će u ovom slučaju trebati da bude znatno veća od uloženog truda i materijalnih sredstava, jer područje ima visoku "premiju rizika" za projekte tog tipa.

Апоплекс

pre 11 godina

Ајде да "занемарим" то што ми је жао нашег народа који је протеран са тих простора, то што су неке границе између нација (тј. саме нације) вештачки стваране, и што смо сви полудели када су САД кренуле да користе оно што је комунизам оставио у своју корист....
Али шта ће бити са народом (албанским) доле, када им капитализам буде давао шарену лажу пар деценија или можда и векова. А ОНДА, једног дана газда оде, или због губитка интереса или због својих великих проблема. Шта ће онда бити? У ком интензитету ће се бес стровалити на тај народ доле? Са три стране ће бити окружени гневом. Хвала Богу, са једне је море па ту никога нису нервирали.

Kokos

pre 11 godina

Projekat "velike Albanije" se ne moze ostvariti.Prvo,"velika Albanija" obuhvata teritorije Makedonije,Grcke i CG,a sve te drzave su cvrsti saveznici Amerike(da ne kazem vazali),tako da nema interesa Amerike da unistava odnose i rasparcava 3 zemlje,po cenu jedne. Drugo,sami Albanci za to nisu sposobni,jer da jesu vec bi to ostvarili,a "velika Albanija" je bila i zamisao Austro-Ugarske,kao i fasisticke Italije,pa opet nije potrajala. Albanci imaju svakako podrsku Amerike u nekim svojim nastojanjima(kao sto je nezavisno Kosovo) ali ne shvataju da su mnoge svoje saveznike Ameri pustili niz vodu,pa ce tako i njih pre ili kasnije. Onda ce ostati sami okruzeni susedima koji ih mrze i koje su provocirali dugo vremena. Mislim da su se previse zaneli i da ce ih to na kraju skupo kostati.

Jack

pre 11 godina

Tacno ko suza. Za Amere smo znali, ali za Rusiju smo mogli predpostavljati. Znaci da nam preostaje Grcka da natera sile da se Kosovo podeli, jer ima tu geografsku ulogu u kojoj mogu pomutiti konce uz malo dobre volje.

demokrata

pre 11 godina

Briljantna analiza!!! Sada ce da pljuste negativni komentari ukljucenih indirektno ili direktno u ovaj scenario od albanaca preko nvo do autosovinsta

Bla

pre 11 godina

Ne interesuje Ameriku Velika Albanija. Amerika je prekinula pobune u Makedoniji i isto tako sprecila "internacionalizaciju" presevskog problema pre 10 godina. Mogli su da isceniraju masakr u Presevu i da nam ga uzmu jos 99-te. Mogli su mnogo ostriji da budu povodom onog spomenika i videlo se da se nece mesati. Isto tako ne vidim zasto bi jos tri drzave okrenuli protiv Amerike zbog pustih albanskih zelja. Njima treba Kosovo za bazu gde ih niko nista ne pita i nista ne placaju plus da izvuku neku rudu gratis ako mogu. To je cena nezavisnosti i sto se tice Amerike dobar dil.

Нови Сад

pre 11 godina

Претпостављам да има истине, али ово да је Косово (и Албанија) раскрсница путева, веза истока и запада ми стварно звучи смешно. Тако смо и ми умислили да смо на не знам ни ја каквом гео стратешком положају, па ето заобилазили су нас странци годинама и не приметим да им је нешто лоше било (за разлику од нас)

JC Denton

pre 11 godina

Ma, sve je to teorija zavere. "Ludi Srbi" su "umislili" da je Zapad imao interesa da se raspadne SFRJ, kao i da se odvoji Kosovo od Srbije. Sve sto se dogadja je puka slucajnost i nema veze sa time sto je Srbija, po definiciji, pro-ruski orijentisana drzava...

Koja

pre 11 godina

Odlicna analiza regije bivse Jugoslavije,nazalost zakasnela i bez ikakvog uticaja.Nema razvoja za bilo koju drzavu Titove velike Jugoslavije jer je upravo to suprotnost cilju velikih sila.Iako ga bude bice to beznacajno u odnosu na to kakva smo sila bili i koliko je nas glas u svetu bio jak i postovan.Marionetsko podrucje-to smo svi mi.

Pavle Pucar

pre 11 godina

Nema sanse da ce se to desiti ove a ni narednih 10 godina....Iskreno ne znam kako Srbija moze da spreci ujedinjenje Kosova sa Albanijom a da se ne sukobi sa NATO....Ali budite sigurni da u Makedoniji to nece proci mirno i da bi znacilo samo novi rat na Balkanu.

stop

pre 11 godina

Gomila gluposti i spekulacija. Albanci su dobili to sto su dobili i svaki njihov korak ka ideji Velike Albanije ce biti sankcionisan jer nikome (ni Americi) nije u interesu njihovo dalje sirenje.

каурин

pre 11 godina

Паметни знају о чему она говори.
Умерени ће се барем почешати по глави у којој ће, надам се, сложити изнете чињенице, док ће они остали то назвати пропагандом, глупостима и сл.
Ово о чему она говори је било јасно још и пре 1999.
Да ли и даље мислите да је Милошевић крив за то? Да ли?
Не, он је само "наместио Србију на смеч" појавивши се на правом месту и у право време.

duki

pre 11 godina

Svaka čast za tekst, još samo kad bi svi to pročitali i shvatili koliko smo svi "mali"(narodi bivše SFRJ)i da se mi ništa ne pitamo, nego ako imamo sreće da nam se interesi poklope sa SAD onda smo na konju.Tek kad to razumete videcete potpunu besmisao svih ratova koji se isljučivo vode radi i za interes svetske sile broj 1.

ben

pre 11 godina

Ovo s..je cujem vec 30 godina od kad sa bio klinac.

Svi isti pateticni analiticari bifse SFRJ... jos sa starom pricom: Velika Albanija.

A koja je ta velika kad ako se ujedini ipak 1 Albanac ce imiati 1.8 puta MANJE zemlje nego jedan Srbin (ne racunajuci R. Srpsku).

Ili 1 Albanac imace skoro 2.6 puta manje zemlje nego 1 Grk.

A ipak mi VELIKI a vi mali. Jadni vi, jadni... da vam se zazalim.

Da budem jasniji: na Balkanu JEDINA zemlja koja je geostrateska znacajna je Bugarska. Sve duge mole, a Bugarsku molu.

A to da mi Albanci hocemi ili necemo da se ujedinimo to je NASA i SAMO NASA stvar.

popeye

pre 11 godina

Што је баби мило то јој се и снило. По бројним показатељима сценарио ће бити управо сасвим супротан од овде наведеног. Опет сте погрешили победничку страну госпођо.

nebojsa

pre 11 godina

Pa i oslobadjanje Gotovine za ucinjene ratne zlocine je deo tog istog plana drzanja Srbije kao jedinog krivca u regionu, radi lakseg vrsenja pritisaka u cilju slabljenja iste, jer je Srbija kicma jugoSlavije.
Ne postoje tu nikakva zelja da se zastite Albanska ljudska prava. Sve je to interes kao i bratsko pomaganje Rusije.

A mi smo u tim trenucima na vlasti imali nabedjenog Milosevica, Kostunicu i Dacica.
Pricali price, rezultati u minusu.

Evropska unija je ekonomska unija i glavni interesi su ekonomski.
Srbija je sada, sa 10x slabijom privredom nego kraja '80, vise pogodna za ulazak u EU!?
Treba da im damo dobrovoljno Kosovo, a onda ce da nas uvedu u EU i pokupuju sve ostalo Srpsko po mizernim cenama. Ima da nas placaju manje nego Kineze. Da nece mozda srpski biznismeni da investiraju po evropi?

Srbija je ukocena jer misli da joj je jedino resenje EU. Cekamo da nam neko nesto pokloni pa da nam bude bolje. Cela Srbija sedi vec 20 godina i ceka da nam neko nesto da. Samo da se jos to (nesto) desi pa nam je super. 20+ godina.

Pravda

pre 11 godina

Nisam ekstremni musliman(pravoslavac),al bi se pridruzio (dzihadu protiv amerike).izgubili su svaki dodir sa ljudskim.Unistise Libiju,Avganistan,Koreju,Irak...pijavice koje zive od tudje krvi

mikin

pre 11 godina

"“Sramota je da američki zvaničnici koji su tukli Srbiju sada privatizuju najvitalnije delove kosovske ekonomije” kaže Polovićeva."
--------------------------------------------------------
Zato su je i tukli gosp. Polovićeva. Ne mislite valjda da je to bilo zbog "ugrozenih" prava Albanaca na KiM?

Balsa

pre 11 godina

Juce im Milo dodjeli jos jednu opstinu u CG, tako da je ova prica sve izvjesnija - nazalost.
Uvjek ce me biti sramota zbog onog priznanja Kosova od strane moje drzave CG...Nista se tu narod CG nije pitao.

guri

pre 11 godina

ne znam da'l se secate '91 kad je Bus senior napomenuo milosevica da za SAD, crvena linija je Kosovo, zar mislite da je to bilo slucajnost...!!!

Morača

pre 11 godina

Kada god neko pomisli da je američki čovek i da može da radi sve što hoće, kasnije mu se obije o glavu. Setite se samo Sadama Huseina, Slobodana Miloševića, Bin Ladena i sl. Svi su oni imali u startu američku podršku, a znamo kako su završili. Albanci bi trebali da imaju to na umu kada budu pokušali da stvore Veliku albaniju.

steta

pre 11 godina

Ako je ovo tacno,amerikanizacija ovog dela sveta nam nece doneti nista dobro.Ceo taj proces oko Velike Albanije se sigurno nece odvijati na dobrobit svih nas...,sto oni i znaju...Tako da bi to znacilo da nas ceka sumorna buducnost...Ali posle ovog clanka u ,Slobodnoj dalmaciji,...postavlja se i pitanje, da li je do onih prethodnih desavanja na nasim prostorima,konkretno na Kosovu, doslo spontano ili je sve to ustvari bio deo nekog i necijeg sireg plana ili jos bolje reci scenarija...Svi mi znamo da se nista slucajno ne desava ali onda je ovde previse licemerstva,lazi i zrtava bilo ,da bi se ovakvi scenariji i ispunili...Pa se postavlja pitanje,da li je to mozda razlog, zasto se ubice srpskih zrtava na ovim prostorima ne procesuiraju...Izgleda da one i nisu predvidjene u scenariju,oni su izgleda kolateralna steta toga scenarija...

Mirko Nemirko

pre 11 godina

Šta je tu novo? To je veoma aktuelno poslednjih 20 godina. Kada smo pokušavali svima da ispričamo da je to upravo u toku, optuživali su nas za srpski nacionalizam, a oni su se skrivali vešto iza uvođenja demokratije. Ali OK, to su Šiptari (inače sami sebe tako nazivaju) debelo platili Amerima. Za sada su dobili dosta bitki, ali ništa nije konačno i večno.

гледајмо своје двориште

pre 11 godina

Шта је са шверцом са Косова и прањем пара куповином станова поред Арене ?
Да ли ће неко косовског нарко боса из познате породице да пита о пореклу имовине и везама са старим инспектором за дрогу ?

Dalmos

pre 11 godina

Sve navedene cinjenice su manje vise tacne, a boli to sto smo apsolutno nemocni da bilo sta uradimo po tom pitanju. Srbija je pregazena, i rade nam bukvalno sta hoce!

Stojko Krivi

pre 11 godina

Dobar tekst. Već decenijama pokušavaju da unište prvo Jugoslaviju, a zatim i "neposlušnu" Srbiju jer ne žele više nikad da dođu u situaciju da na raskrsnici puteva imaju jaku državu koja u svakom trenutku može da otkaže poslušnost. Zato je Srbija mrcvarena zadnjih 20 godina, dok je narod zamajavan raznoraznim nacionalističkim i populističkim pričama, a izolovani od sveta većina su postali šuplji malograđani. Za to vreme u svetu smo demonizovani, a kulminacija je usledila '99-e... Da bi smo se izvukli iz ove rupe (a iskreno se nadam da ćemo nekad uspeti) potreban je jedan mnogo "namazan" političar, jedan od onih koji se rađaju jednom u 100 godina, jer dok "vladaju" priučeni licemeri i demagozi (a to je zadnjih 13 godina) nema izlaza...

Balsa

pre 11 godina

Juce im Milo dodjeli jos jednu opstinu u CG, tako da je ova prica sve izvjesnija - nazalost.
Uvjek ce me biti sramota zbog onog priznanja Kosova od strane moje drzave CG...Nista se tu narod CG nije pitao.

каурин

pre 11 godina

Паметни знају о чему она говори.
Умерени ће се барем почешати по глави у којој ће, надам се, сложити изнете чињенице, док ће они остали то назвати пропагандом, глупостима и сл.
Ово о чему она говори је било јасно још и пре 1999.
Да ли и даље мислите да је Милошевић крив за то? Да ли?
Не, он је само "наместио Србију на смеч" појавивши се на правом месту и у право време.

JC Denton

pre 11 godina

Ma, sve je to teorija zavere. "Ludi Srbi" su "umislili" da je Zapad imao interesa da se raspadne SFRJ, kao i da se odvoji Kosovo od Srbije. Sve sto se dogadja je puka slucajnost i nema veze sa time sto je Srbija, po definiciji, pro-ruski orijentisana drzava...

Апоплекс

pre 11 godina

Ајде да "занемарим" то што ми је жао нашег народа који је протеран са тих простора, то што су неке границе између нација (тј. саме нације) вештачки стваране, и што смо сви полудели када су САД кренуле да користе оно што је комунизам оставио у своју корист....
Али шта ће бити са народом (албанским) доле, када им капитализам буде давао шарену лажу пар деценија или можда и векова. А ОНДА, једног дана газда оде, или због губитка интереса или због својих великих проблема. Шта ће онда бити? У ком интензитету ће се бес стровалити на тај народ доле? Са три стране ће бити окружени гневом. Хвала Богу, са једне је море па ту никога нису нервирали.

Pravda

pre 11 godina

Nisam ekstremni musliman(pravoslavac),al bi se pridruzio (dzihadu protiv amerike).izgubili su svaki dodir sa ljudskim.Unistise Libiju,Avganistan,Koreju,Irak...pijavice koje zive od tudje krvi

Dalmos

pre 11 godina

Sve navedene cinjenice su manje vise tacne, a boli to sto smo apsolutno nemocni da bilo sta uradimo po tom pitanju. Srbija je pregazena, i rade nam bukvalno sta hoce!

Kokos

pre 11 godina

Projekat "velike Albanije" se ne moze ostvariti.Prvo,"velika Albanija" obuhvata teritorije Makedonije,Grcke i CG,a sve te drzave su cvrsti saveznici Amerike(da ne kazem vazali),tako da nema interesa Amerike da unistava odnose i rasparcava 3 zemlje,po cenu jedne. Drugo,sami Albanci za to nisu sposobni,jer da jesu vec bi to ostvarili,a "velika Albanija" je bila i zamisao Austro-Ugarske,kao i fasisticke Italije,pa opet nije potrajala. Albanci imaju svakako podrsku Amerike u nekim svojim nastojanjima(kao sto je nezavisno Kosovo) ali ne shvataju da su mnoge svoje saveznike Ameri pustili niz vodu,pa ce tako i njih pre ili kasnije. Onda ce ostati sami okruzeni susedima koji ih mrze i koje su provocirali dugo vremena. Mislim da su se previse zaneli i da ce ih to na kraju skupo kostati.

Bla

pre 11 godina

Ne interesuje Ameriku Velika Albanija. Amerika je prekinula pobune u Makedoniji i isto tako sprecila "internacionalizaciju" presevskog problema pre 10 godina. Mogli su da isceniraju masakr u Presevu i da nam ga uzmu jos 99-te. Mogli su mnogo ostriji da budu povodom onog spomenika i videlo se da se nece mesati. Isto tako ne vidim zasto bi jos tri drzave okrenuli protiv Amerike zbog pustih albanskih zelja. Njima treba Kosovo za bazu gde ih niko nista ne pita i nista ne placaju plus da izvuku neku rudu gratis ako mogu. To je cena nezavisnosti i sto se tice Amerike dobar dil.

Morača

pre 11 godina

Kada god neko pomisli da je američki čovek i da može da radi sve što hoće, kasnije mu se obije o glavu. Setite se samo Sadama Huseina, Slobodana Miloševića, Bin Ladena i sl. Svi su oni imali u startu američku podršku, a znamo kako su završili. Albanci bi trebali da imaju to na umu kada budu pokušali da stvore Veliku albaniju.

Mirko Nemirko

pre 11 godina

Šta je tu novo? To je veoma aktuelno poslednjih 20 godina. Kada smo pokušavali svima da ispričamo da je to upravo u toku, optuživali su nas za srpski nacionalizam, a oni su se skrivali vešto iza uvođenja demokratije. Ali OK, to su Šiptari (inače sami sebe tako nazivaju) debelo platili Amerima. Za sada su dobili dosta bitki, ali ništa nije konačno i večno.

Stojko Krivi

pre 11 godina

Dobar tekst. Već decenijama pokušavaju da unište prvo Jugoslaviju, a zatim i "neposlušnu" Srbiju jer ne žele više nikad da dođu u situaciju da na raskrsnici puteva imaju jaku državu koja u svakom trenutku može da otkaže poslušnost. Zato je Srbija mrcvarena zadnjih 20 godina, dok je narod zamajavan raznoraznim nacionalističkim i populističkim pričama, a izolovani od sveta većina su postali šuplji malograđani. Za to vreme u svetu smo demonizovani, a kulminacija je usledila '99-e... Da bi smo se izvukli iz ove rupe (a iskreno se nadam da ćemo nekad uspeti) potreban je jedan mnogo "namazan" političar, jedan od onih koji se rađaju jednom u 100 godina, jer dok "vladaju" priučeni licemeri i demagozi (a to je zadnjih 13 godina) nema izlaza...

nebojsa

pre 11 godina

Pa i oslobadjanje Gotovine za ucinjene ratne zlocine je deo tog istog plana drzanja Srbije kao jedinog krivca u regionu, radi lakseg vrsenja pritisaka u cilju slabljenja iste, jer je Srbija kicma jugoSlavije.
Ne postoje tu nikakva zelja da se zastite Albanska ljudska prava. Sve je to interes kao i bratsko pomaganje Rusije.

A mi smo u tim trenucima na vlasti imali nabedjenog Milosevica, Kostunicu i Dacica.
Pricali price, rezultati u minusu.

Evropska unija je ekonomska unija i glavni interesi su ekonomski.
Srbija je sada, sa 10x slabijom privredom nego kraja '80, vise pogodna za ulazak u EU!?
Treba da im damo dobrovoljno Kosovo, a onda ce da nas uvedu u EU i pokupuju sve ostalo Srpsko po mizernim cenama. Ima da nas placaju manje nego Kineze. Da nece mozda srpski biznismeni da investiraju po evropi?

Srbija je ukocena jer misli da joj je jedino resenje EU. Cekamo da nam neko nesto pokloni pa da nam bude bolje. Cela Srbija sedi vec 20 godina i ceka da nam neko nesto da. Samo da se jos to (nesto) desi pa nam je super. 20+ godina.

guri

pre 11 godina

ne znam da'l se secate '91 kad je Bus senior napomenuo milosevica da za SAD, crvena linija je Kosovo, zar mislite da je to bilo slucajnost...!!!

гледајмо своје двориште

pre 11 godina

Шта је са шверцом са Косова и прањем пара куповином станова поред Арене ?
Да ли ће неко косовског нарко боса из познате породице да пита о пореклу имовине и везама са старим инспектором за дрогу ?

demokrata

pre 11 godina

Briljantna analiza!!! Sada ce da pljuste negativni komentari ukljucenih indirektno ili direktno u ovaj scenario od albanaca preko nvo do autosovinsta

mikin

pre 11 godina

"“Sramota je da američki zvaničnici koji su tukli Srbiju sada privatizuju najvitalnije delove kosovske ekonomije” kaže Polovićeva."
--------------------------------------------------------
Zato su je i tukli gosp. Polovićeva. Ne mislite valjda da je to bilo zbog "ugrozenih" prava Albanaca na KiM?

Bacvanin

pre 11 godina

Da je Milosevic bio pametan, pa da je 89' ponudio Amerima jednu bazu, negde na Kopaoniku, danas bi se druge pesme pevale. On jurio kod Rusa, a rusi jurili kuci sa Kosova.
Malko smo se zeznuli u kalkulacijama, pa sada stize naplata racuna.
Sledeci put procitajte "jelovnik" pre nego sto "narucite nesto".

Pavle Pucar

pre 11 godina

Nema sanse da ce se to desiti ove a ni narednih 10 godina....Iskreno ne znam kako Srbija moze da spreci ujedinjenje Kosova sa Albanijom a da se ne sukobi sa NATO....Ali budite sigurni da u Makedoniji to nece proci mirno i da bi znacilo samo novi rat na Balkanu.

steta

pre 11 godina

Ako je ovo tacno,amerikanizacija ovog dela sveta nam nece doneti nista dobro.Ceo taj proces oko Velike Albanije se sigurno nece odvijati na dobrobit svih nas...,sto oni i znaju...Tako da bi to znacilo da nas ceka sumorna buducnost...Ali posle ovog clanka u ,Slobodnoj dalmaciji,...postavlja se i pitanje, da li je do onih prethodnih desavanja na nasim prostorima,konkretno na Kosovu, doslo spontano ili je sve to ustvari bio deo nekog i necijeg sireg plana ili jos bolje reci scenarija...Svi mi znamo da se nista slucajno ne desava ali onda je ovde previse licemerstva,lazi i zrtava bilo ,da bi se ovakvi scenariji i ispunili...Pa se postavlja pitanje,da li je to mozda razlog, zasto se ubice srpskih zrtava na ovim prostorima ne procesuiraju...Izgleda da one i nisu predvidjene u scenariju,oni su izgleda kolateralna steta toga scenarija...

duki

pre 11 godina

Svaka čast za tekst, još samo kad bi svi to pročitali i shvatili koliko smo svi "mali"(narodi bivše SFRJ)i da se mi ništa ne pitamo, nego ako imamo sreće da nam se interesi poklope sa SAD onda smo na konju.Tek kad to razumete videcete potpunu besmisao svih ratova koji se isljučivo vode radi i za interes svetske sile broj 1.

Analitičar

pre 11 godina

Bravo za Slobodnu Dalmaciju i g-dju Jadranku dr. Polović, cenjenog politikologa. Srpski mediji nemaju tu petlju da o tome pišu, a ni zvaničnici. Velike sile poput SAD i mnoge druge, kroz istoriju,a i sada, prekrajale su zemlje, porobljavali narode, propagirale "demokratiju", ponašale se kao najbrutalniji osvajači, neke favorizovali, neke uništavali ("Milosrdni andjeo"), a sve u cilju ekonomske, političke i strateške moći. Njih mali narodi ne interesuju. Oni su uvek kolateralna šteta. Na ovoj planeti nema demokratije, sve je surovi interes i na Zapadu i na Istoku. Naivni to ne shvataju.!!!

DR

pre 11 godina

A to da mi Albanci hocemi ili necemo da se ujedinimo to je NASA i SAMO NASA stvar.
(ben, 31. januar 2013 12:47)

Majstore, pa ti se ne pitas ni kada ces na pis.... da ides, ali to ne shvatas... Kakvo bre ujedinjenje vasa stvar. Da je "vasa stvar", sada bi pisali cirilicom i bili "srecni" deo Srbije. Ameri vrsljaju kako hoce i gde hoce i na jadnom Balkanu ce biti upravo kako su oni zacrtali sledecih 30-ak godina...

lesa

pre 11 godina

Kad su se turci pojavili u Evropi svima su bili smesni, vrlo brzo su se ojacali i postali ozbiljna opasnost po Hrišćanstvo ali Evropa na njih nije ozbiljno gledala sve dok nisu pregazili Srbiju i udarili dublje. Ovi ce biti gori od Turaka i to uskoro.

Koja

pre 11 godina

Odlicna analiza regije bivse Jugoslavije,nazalost zakasnela i bez ikakvog uticaja.Nema razvoja za bilo koju drzavu Titove velike Jugoslavije jer je upravo to suprotnost cilju velikih sila.Iako ga bude bice to beznacajno u odnosu na to kakva smo sila bili i koliko je nas glas u svetu bio jak i postovan.Marionetsko podrucje-to smo svi mi.

Poskok

pre 11 godina

Naravno, ovo je tačno, ali nije u interesu Bugarske, Grčke, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Da li znate kako se ovo jednom završilo u bližoj istoriji? Sve se okreće. Samo sada nije otomansko carstvo, već tzv "velika albanija".

Jack

pre 11 godina

Tacno ko suza. Za Amere smo znali, ali za Rusiju smo mogli predpostavljati. Znaci da nam preostaje Grcka da natera sile da se Kosovo podeli, jer ima tu geografsku ulogu u kojoj mogu pomutiti konce uz malo dobre volje.

Mit

pre 11 godina

"Velika" Albanija ce biti krs od drzave! Amerikance stalno rade istu stvar, gledaju situaciju na kratki rok. Tako su isto podrzavali Bin Ladena protiv Rusije pa vidite kako se zavrsilo. Ova prica je tek pocela

Sava

pre 11 godina

Projekat velike Albanije uopste nije los ako se i ostalim narodima na Balkanu daju ista prava. Tada bi imali i veliku Srbiju i Hrvatsku a nestale bi mnoge kvazi drzavice koje nikad nisu ni postojale a danas ne funkcionisu jer su vestacke tvorevine.

Dragan Redzic

pre 11 godina

Gospodjo Jadranka,
Zivim u Strpcu, na Kosovu u jedinoj opstini gde srbi i albanci nekako zajedno koegzistiraju stim da je srba 75% a albanaca 25%. Ovo sto ste naveli i sto B92 prenosi je apsolutna istina. Godinama se pitam sta zaista Amerika zeli da uradi svojim direktnim angazovanjem na Kosovu i upotrebom sile i kapitala. Ovde cveta kriminal, caruje pravilo jaceg bukvalno kao u 19 veku na divljem zapadu.
Jedini objasnjiv razlog je stvaranje Velike Albanije kao njihovog sigurnog partnera i tu ste apsolutno u pravu.
Da ne bih ostao nedorecen moram im predskazati neuspeh u ovom projektu jer razgovaram sa mnogo albanaca i sa Kosova i iz albanije, amerikanci su im svima preko glave.
Jednostavno ni njima nije jasno gde i za sta idu ogromne pare sa zapada a narod zivi katastrofalno u strahu i nemastini.
Jednostavno dok god imaju straha od Srbije albanci ce podrzavati sve interese Amerike ali onoga momenta kada sa Srbijom bude postignut kakav-takav sporazum na Kosovu i Albaniji ce doci do socijalne revolucije epskih razmera.
Na kraju Vam g-djo Jadranka cestitam na pravim i hrabrim procenama koje ste izneli.

Sid

pre 11 godina

SAMO DA RATA NE BUDE

Pijani momci prolaze
Duz nase tihe ulice.
Oni u vojsku polaze,
Prate ih tuzne curice,
Brinu ih slutnje sulude:
Da rata ne bude.

Ne mogu da me ne sete
Suze na vrhu nosica,
Devetsto-osamdesete,
Ulice Brane Cosica
I voza crnog k'o da s njim
Zauvek odlazim.

Znas sta,
Neka mora sve potope,
Nek' se gleceri rasture,
Vecni snegovi otope,
Pa sta,
Neka kise ne prestaju,
Neka gromovi polude,
Samo rata da ne bude.

Znas sta,
Nek' se doba preokrenu,
Nek' se zvezde uznemire,
Nek' se planine pokrenu,
Pa sta,
Vetri nek pomahnitaju
Nek' se vulkani probude,
Samo rata da ne bude.

K'o zlatni prah
Oreol sna,
Oklopnih malenih glavica,
I tvoja ljubav ranjiva,
Cuva ih kao lavica,
Lose te vesti uzbude,
Da rata ne bude.

Znas sta,
Neka mora sve potope,
Nek' se gleceri razvale,
Vecni snegovi otope,
Pa sta,
Kise neka ne prestaju,
Neka gromovi polude,
Samo rata da ne bude.

Znas sta,
Nek' se doba preokrenu,
Nek' se zvezde uznemire,
Nek' se planine pokrenu,
Pa sta,
Vetri nek pomahnitaju,
Nek' se vulkani probude,
Samo rata da ne bude.

SAMO DA RATA NE BUDE,
LUDILA MEDJU LJUDIMA,
VELIKI NUDE ZABLUDE,
PLASE NAS RAZNIM CUDIMA
I SVAKOJ BAJCI NAUDE,
DA RATA NE BUDE.

Balasevic

Vojvodjanin

pre 11 godina

Dobro jutro!!!

A zasto je ta ista prica bila 'teorija zavere' protiv Srba i Srbije kada ju je pricao neko od politicara iz Srbije? Onda su pljustali zvanicni demanti i komentari (in a ovom sajtu) da Srbi zamenjuju tezu i pokusaju da se opravdaju svoje ponasanje tokom prethodnih 20 godina! Naravno da ima neodbranjivih elemenata te politika i nekih akcija, ali je sustina istina! Analiza iz Hrvatske se naime poklapa sa 'teorijom zavere' samo sto nije priznala da su Ameri koristili i Hrvatsku drzavu (Tudjmana) za ostvarenje svojih ciljeva. A kad to jednom postignu onda sve svoje 'saradnike' i ljubimce' ce da bace na djubriste - u skladu sa pravilom broj 1 u politici i mafijskom svetu! Zivi bili pa videli (nadam se da necu biti u pravu kad govorim o uspehu americke politike - jer je fatalna i monstruozna za sve narode - cak i za svoj sopstveni - za civilizaciju)!

Nesa

pre 11 godina

Opa, jel se to bude braca Hrvati? Pa naravno da se oduvek znalo da je projekat velike Albanije zapocet unistavanjem Jugoslavije.Medjutim, mozda oni misle da su dali poslednju rec po ovom pitanju,ali....
Bitku su dobili, ali ne i rat...Ima jos toga da se kaze.Ne sija svacija...

modesty

pre 11 godina

Ova uvazena gospodja je napravila jednu kardinalnu, gresku u analizi, kao uostalom i Americki vojno-industrijski kompleks koji je orkestrirao ovaj plan. A to je da se Srbi ne mogu pokoriti. Preko hiljadu godina istorije to potvrdjuje. Koliko su puta mocnici planirali ovo isto pa ne samo da su im se izjalovili planovi, nego su im citave imperije padale upravo ovde, u Srbiji. Postujem njihovu upornost, ali preracunali su se i opet ce se ovde kod nas spektakularno raspasti, nadam se ne i izazvati jos jedan svetski rat. A mi cemo i dalje biti tu gde smo vec hiljadama godina. Srbija sa svim svojim teritorijama ukljucujuci i onima trenutno pod okupacijom, i onih iz kojih ih komsije svako malo proteruju, to je ona arterija izmedju istoka i zapada. To mi cuvamo kao svoje, dobrodosli su svi ljudi dobre volje da slobodno ovuda prolaze, ali to je nase i mnogo veci i bolji od ovih sada su na to uzalud pretendirali.

Zato nema nista bez pristanka Srbije jer mi ako ne dajemo dobrovoljno (kao sto smo recimo primili Hrvatsku i Bosnu u Jugoslaviju i u ime bratsva i jedinstva sa svim juznim Slovenima i dali im republicke granice u okviru kojih je mnogo srpskh terotorija) mi ne dajemo nikako i bolje da se oproste od svog plana pre nego sto se opet zakuva tako da se ne moze natrag. Nadam se samo da Amerikancima svetski rat nije pravi cilj. Profitirali su emormno od proslog svetskog rata. Cine nam se sada nepobedivi, ali isto tako su izgledali Rimljani jednom davno, pa se ipak naslo nacina.

student_iz_parka

pre 11 godina

@ Bla

Amerika nije zaustavila pobunu u Makedoniji, nego je spasila albanske ekstremiste od potpunog unistenja. Bukvalno su zaustavljali akcije makedonskih snaga i izvlacili albanske borce iz obruca i sigurne smrti. Americke privatne firme su u tom sukobu i obucavale i komandovale albanskim snagama. Isto tako, Ameri cim su dosli na Kosovo '99 trebali su da razoruzaju albanske paravojne formacije po dogovoru sa nasima. Ali oni kao sto sada znamo nisu to ucinili, vec su dozvolili da se njima ispred nosa nekoliko hiljada naoruzanih Albanaca organizuje i 2001. napadne Makedoniju.

Da se Amerika nije mesala, 2001. bi se sve zavrsilo makedonskom pobedom i porazom albanskog separatizma u toj zemlji. Citam ovde neke besmislene komentare, pa niko na zapadu ne tretira ni Makedoniju ni Crnu Goru kao drzave (a kamoli kao ozbiljne drzave), i bas ih briga ako se iste raspadnu a njihovi puleni Albanci zauzmu dodatne teritorije za sebe.

Marko Kraljevic

pre 11 godina

Stvari nikad nisu onako kako izgledaju kad tad ce doci do 3 svetskog rata a onda cemo vratiti nase Kosovo , drumovi ce pozelti Turaka al Turaka biti nece ...

Ja.bre

pre 11 godina

Zar Amerika misli da ce hriscanske zemlje na Balkanu skrstenih ruku gledati stvaranje Velike Albanije i otimanje njihovih teritorija? Mozda taj projekat i uspe u nekom kracem periodu ali na duze staze V.A. ce proci kao Turska u Balkanskim ratovima samo sto ce ovog puta granice biti onakve kakve su bile zamisljene pre uplitanja Austrougarske na ciju inicijativu je i stvorena albanska drzava. Odnos snaga u svetu se menja.

geronimo

pre 11 godina

Juh, otkrili toplu vodu. Jugoslavija je svima bila ne trn nego bandera u oku. Kao socijalisticko/komunisticka nezavisna drzava svima je smetala. Posto su se hrvati, muslimani i albanci izjasnili kao poturice zapada i SAD a mi kao postkomunisti i pro ruski, nije tesko skontati zasto su se stvari odvijale tako kako su se odvijale i kako ce se i ubuduce odvijati. Da smo se mi osamdesetih opredelili za zapad i USA (a postojali su diplomatski napori u tom pravcu, samo sto nas nisu molili da se okrenemo njima, posto bi im bilo lakse da podrze jednog jakog nego 10 slabih, Milosevic i ostali komunisti su to pogresno shvatili kao slabost zapada i snagu "komunisticke" i "pro-ruske" Srbije), danas bi postojala samo Slovenija, Hrvatska i Srbija (sa sve BIH, Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo). Umesto da smo danas jedna od jacih drzava u Evropi, oni ima i dalje da nas rasparcavaju i da nas ekonomski unistavaju, dok se mi i dalje kunemo u brace ruse koji to nicim nisu zasluzili (nikada nam nisu nicim pomogli, ni protiv turaka, niti protiv Austrougarske, niti protiv Bugarske, a narocite ne protiv NATO '99 (da su nam bar poslali nekoliko baterija s300 za koje smo ih molili, ne bi se tako lako opredelili za bombardovanje).

mali radojica

pre 11 godina

Mislim da je projekat Velika Albanija poprilično zakasnio i da s obzirom da je priča o Južnom toku već gotova i da su sve strane potpisnice počele sa pripremama za gradnju gasovoda, ovaj san Albanaca lupio o tvrdu nam zemlju i raspao se. Cela priča je i smišljena da bi se sprečio ulazak Rusa preko Bugarske,Rumunije i Srbije na Balkan ali je zbog propasti Nabuka kao i činjenice da su se dogodila "Arapska proleća" pa možda i skorašnji sukob sa Iranom ovo sve jednostavno ugašeno i toga neće biti ništa. Da bi se tako nešto i ostvarilo Albanaca bi trebalo da bude u najmanju ruku oko 5 do 6 miliona, a njih u vom trenutku nema više od 3,5 miliona(Cia= podaci iz 2011) i to 2,5 u samoj Albaniji i oko 1.1 milion na Kosovo sa strašnom tendencijom opadanja zbog masovne bežanije na zapad (kako Evrope tako i Usa). Osnova svakog osvajanja je majorizacija ili "nas ima duplo više od Vas" što je u Albanskom slučaju totalna greška. Za desetak godina pola Albanaca sa Balkana će živeti u UK ili Nemačkoj. Ameri vide da su omanuli i sad ne znaju kako da napuste ovu jako skupu ali dugoročno neisplativu grešku. Grci (ima ih 11.5 miliona) se nalaze u stanju ekonomskosocijalne nestabilnosti sa tendencijom društvenodržavne implozije što uvek rezultira oružanim konfliktom. Baš bih voleo da vidim tu situaciju zvanu stavranje velike Albanije (severni Epir)i kako bi oni reagovali na sve to. Znači piši propalo.

Srba

pre 11 godina

Ovaj scenario SRBIJI može da donese samo korist.

Potrebno je samo napraviti istorijsko pomirenje sa Albancima i preuzeti deo Crne Gore od Petrovca do Herceg Novog. Time bi Srbija dobila izlaz na more a Albanci zaokružili svoju državu.

To je prava zamena teritorija Kosovo za izlaz na more!!!

Serbinho

pre 11 godina

Ljudi, sve ja to shvatam, ali ako Srbija, Bosna, Hrvatska, Slovenija i ostali rade na modernizaciji drustva, gde ce vozovi leteti kao po Italiji ITALO 400km na sat, da li verujete da ce Albance zanimati da zive u 17-om veku.
Ameri imaju pravo na svoje interese, ali ostali trebaju da gledaju svoje, ignorisu Albanske regione, koji ce na kraju shvatiti da ne mogu sami opstati.
Modernizacija, izbacivanje gasa, nafte i slicno, etanol ubaciti, elektricnu energiju, solarni paneli i slicno a zaboraviti i na Ameriku a i na Rusiju, nema tu prijatelja i ugledati se na Brazil.
Izgubili smo dve decenije, jel treba jos dve da se izgube!

sofronije

pre 11 godina

Eto kako smo pobedjeni 9x godina i od koga zapravo. Eto kako smo pobedjeni 99. Eto kako nam je oduzeto Kosovo. Ovi iz komsiluka se busaju u grudi a ne vide ko im je stajao iza ledja sve vreme.
A poruka za domace nacionaliste, neka vide sta nam rade nasa "braca" sa istoka. Svako gleda svoje interese samo mi sanjamo neke neostvarive snove.

Prov

pre 11 godina

Nisu 90-tih SAD bile protiv Srbije, a još manje za tzv. Veliku Albaniju. Naprotiv najduže su podržavali ostanak Jugoslavije. Hrvatsku su priznali pola godine poslije Europe.
Čehoslovačka se mirno raspala, SSSR se mirno raspao (sve države u postojećim granicama). Jedino Srbija i njeno oko u glavi nisu prihvatile pad "Berlinskog zida". Uporno je godinama ratovala, samouvjereno, bahato, drsko i tvrdoglavo prkosila i provocirala cijeli zapad, a katkada i Rusiju. Na vašu žalost Srbiji se to obija o glavu.
Pa izgubiti Kosovo je bila nemoguća misija u uvjetima mirnog razlaza s postojećim granicama republika, a sad je to više nego izvjesno pa i realno.

4-eu

pre 11 godina

Klasicna balkanska prica. Ko su ciji ljudi i tome slicno.
Ljudi na Balkanu moraju malo vise da rade, a manje da bistre geopolitiku.
Navikli na kradju, korupciju i raznoranze malverzacije, i sad im krivi ovi ili oni.
Cuj Velika Albanija.
Svaki velikodrzavni projekat na Balkanu je osudjen na propast.
Ostavite se toga, nego zasucite rukave pa radite. Zemlja u Srbiji zapustena. Pa ce Arapi da je obradjuju. Ostalo da i ne pominjem.

Zoki

pre 11 godina

A zasto smo mi bili slepi na oci pa jos od kraja osamedestih nismo poceli da stajemo uz jaceg? Umesto toga mi teramo inat 100x jacem i svrstavamo se uz 100x slabijeg koji pri tome i nema nameru da nas pomaze nego nas samo pali da bi nas posle koristio kao monetu za potkusurivanje?
A da ne pricamo o moralnim implikacijama - nivo individualne slobode gradjana u drzavama protiv kojih se borimo i nivo individualnih sloboda gradjana u drzavama uz koje se svrstavamo. Stajemo na stranu diktatorskih rezima naspram sustinski demokratskih. 90% Srbije je navijalo za Sadama, Gadafija, Mubaraka a sada za Asada, Ahmenidzada i Kim-a.
Izgubili smo kontakt i sa razumom i sa moralom.

Dexterijus

pre 11 godina

Ta Velika Albanija je osudjena na propast, u zacetku, i to mnogi na Zapadu znaju. Oni zele da se Albanci ujedine i stvore zemlju koja ce ustvari biti okruzena pravoslavnim narodima, koji sve zajedno imaju oko 4 puta vishe stanovnika!!! Tako da kada Zapadu bude zatrebalo, "upalice" bure barute ponovo na Balkanu, i stvoriti novi rat za njihove potrebe, a koji ce ustvari imati "podcilj" a to je nestanak te Velike Albanije ...
negde se spominje i da se sve ovo odigra u roku od par godina....

ben

pre 11 godina

Ovo s..je cujem vec 30 godina od kad sa bio klinac.

Svi isti pateticni analiticari bifse SFRJ... jos sa starom pricom: Velika Albanija.

A koja je ta velika kad ako se ujedini ipak 1 Albanac ce imiati 1.8 puta MANJE zemlje nego jedan Srbin (ne racunajuci R. Srpsku).

Ili 1 Albanac imace skoro 2.6 puta manje zemlje nego 1 Grk.

A ipak mi VELIKI a vi mali. Jadni vi, jadni... da vam se zazalim.

Da budem jasniji: na Balkanu JEDINA zemlja koja je geostrateska znacajna je Bugarska. Sve duge mole, a Bugarsku molu.

A to da mi Albanci hocemi ili necemo da se ujedinimo to je NASA i SAMO NASA stvar.

Ernesto

pre 11 godina

Pa Albanci i da se ujedine opet im je teritorija skoro za pola manja od Srbije i to bez Republike srpske. I opet ih je za upola manje nego Srba.
A sta ce im se dogoditi kad naprave veliku Albaniju to sam Bog moze da predvidi. Amerima ce uskoro ponestati interesovanja za tu Veliku Albaniju, pa nece biti vise filovanja lovom, a onda ce doci Evropa, a s obzirom na to kako su Albanci navikli da rade i kakve su im kulturoloske navike, pa kad krenu da ih muzu kao nas, Evropa ce se o jadu zabaviti, a mi samo treba da okrenemo ledja jer ce opet nas terati da koljemo siptare. A sto se nas tice samo treba resiti to vise da se mi o jadu ne zabavljamo, etnicki podeliti granice, i napraviti nacionalnu politiku "imaginarnog zida", moze prolaz, moze druzenje, al da se kupuju kuce i uzima zemlja to nema da moze.I da se dogovorimo da ne ratujemo. Naravno, sad ce i Katalonija da se odvoji, mozda Skotska, tu mi treba da trazimo i Republiku Srpsku , ako su svi dobili nacionalne drzave hocemo i mi.
I fino da nastavimo da pravimo normalnu Srbiju koja bi da sve to tako tece bila veoma jaka. Izem ti Albaniju, i nas nepromucurne i zagrizene. Nema dovoljno proracunatih i skolovanih ljudi da vode ovu zemlju.

Lolimir

pre 11 godina

Sve je to uglavnom tacno, ali to sto pisu te hrvatske novine zavisi od jedne vazne pretpostavke: Da ta "mapa" koja se pojavila u medijima u Srbiji i na Zapadu, je zaista napravljena od strane Rusa koji su neutralno ocenili situaciju. Kakvih dokaza ima da je to iskreno misljenje Ruske administracije ili da su ti ljudi zaista "Rusi." Pokusao sam da istrazim tu "mapu" i nista nisam mogao da nadjem korisno na ruskim sajtovima - sve tipa prenosi zapadni mainstream. Najobicniji narucen tekst [taj o mapi], koji navodi ljude na kondicioniranje tj. navikavanje na novu "realnost." Sto se tice Hrvatskih novina, imale bi logike ako bi ta pretpostavka bila zaista utemeljena. S obzirom da seAmerika se drma samo tako. 20 godina unapred je jako dugacak period. Juce je objavljeno da je SAD prakticno ponovo u recesiji (kao i 2009) jer je imala negativan rast BDP-a.
P.S. Preporucujem ljudima da kada procitaju ovakve vesti da ne veruju svemu i svacemu vec da izvrse malo istrazivanje (putem gugla), pogledaju informacije, ko ih plasira a ko ne.

T&T

pre 11 godina

Ma ljudi, sto se jedite???
Sve ovo je u stvari veoma dobro za Srbiju i srpski narod!
Zasto?
Pa zato sto smo konacno shvatili i naucili kako ovaj svet funkcionise!
Da li cemo opet birati stranu u nekom novom svetskom ratu? Hocemo li biti Americki saveznici i dati 2 miliona srpskih zivota kao u prethodnom veku?
Mozda smo ludi Srbi, ali ipak toliko ludi nismo! Mislim da nas je sve ovo od 90-ih godina na ovamo jako opametilo i da naucimo neke stvari!

Cak i velika Albanija je donekle u nasem interesu jer Srbija postaje skoro pa etnicki cista sa 90% Srpskog stanovnistva u drzavi i spasava nas on demografske katastrofe od strane Albanaca! Za 20-30 godina bi imali pola Srbije... pogledajte jadnu Makedoniju...
Kosovo je samo u nasim mislima i srcima ali svaki Srbin je svestan da ne zeli da bude u istoj drzavi sa Albancima - budimo realni!
Sa druge strane projekat velike Albanije nam daje svako pravo da trazimo isto za Republiku Srpsku i Srbiju!
Velika Albanija opet je duplo manja od Srbije i takva zaostala drzava sacinjena od mafije, kriminala i pravila i obicaja iz 15. ili ko zna kog veka (poput krvne osvete) zaista nije prevelika pretnja Srpstvu...

Mislim da zaista nemamo mnogo razloga da se nerviramo!

A.S.

pre 11 godina

Gospodja politikolog je sve lepo upakovala plasirajuci pricu o Velikoj Albaniji. Ali je zanimljivo da nigde, ni jednim slovom nije pomenula Hrvatsku, njenu buducnost i ulogu u ovoj jeftinoj razdeobi. Eto, da nismo funkcionalno nepismeni mozda bi smo i pomislili da je ovaj pamflet neko narucio.

R,Zivkovic,Roterdam

pre 11 godina

Jos dok je bila Jugoslavija,velike zapadne sile su donele odluku u Holandiji 1977 na celu sa Muzem Kraljice Holandije, Bernardom, posto u to vreme nije imao oreol prica, vec Bernard?! Da se Jugoslavija razbije na osam delova, zbog jugoslovenskog podrzavnja kolonijalnim Drzavama po svetu da se oslobode od Evropskih kolonizatora!! Prilikom tog paklenog plana su u isti mah smestili kmoce biti kriv za razbijanje Jugoslavije, posto su dobro sve to smislili koce biti krivac bice Srbija?! U isti mah da se osvete za raspada austro-ugarskog carstva, za kapitulaciju Nemacke, u prvom i drugom svetskom ratu,nemacke zrtve u Bosni i Srbiji u oba svetska rata!!Zato Srbija treba da bude skroz osakacena suzena na kragujevacki pasaluk, tako dase nikada vise Nemacko austro ugarski soldati nece vise ginuti po Bosni Srbiji!!! Dobro smisljeno, jer znaju kada osnuju veliku albaniju, da im nece biti smetnja visse na oruk, prema ruskim bogastvima na Sibiru?! Nije im uspelo od 1941 do 1945 godine ali sad racujaju da ce ostvariti svoj hegemonisticki cilj!!

lara

pre 11 godina

Mislim da je ogromna zabluda misliti da su Amerikanci mogli nas da izaberu za saveznike samo da je Sloba bio malo kooperativniji. Amerikancima nismo bili potrebni mi, bili su im potrebni saveznici koji ce im dozvoliti da uzmu citavu njihovu zemlju i koriste je u licne svrhe, za bogacenje, unistavanje okolisa kroz energetsku eksploataciju, za bojne baze i trening kampove. Njima su trebali saveznici duboko potonuli u ozbiljan kriminal i zemlja gde zakoni ne postoje nego oni odredjuju sve. I vise od svega, trebala im je vezba kako da se uspesno medijskim putem obavi kompletna demonizacija njihovih zrtava. To im je bila uvertura u milijarde ako ne i trilione koje su zaradili na uzurpaciji koju su orgelovski u medijima nazvali "arapsko prolece". Tu ukljucijem profite na Libiji, Iraku, Siriji i Afganistanu a veliki kolac koji tek dolazi su Iran i Severna Koreja (opet!). Onda su eliminisali sve suverene drzave osim Kine i Rusije, koje bi onda mozda i bili lak zalogaj.
Ameri su uvek na ovaj nacin podrzavali samo one koji imaju mentalitet da zive pod cizmom i da nista njihovo nije u stvari njihovo. Cak i Jevreji, ponosan narod, nesmeju da pisnu protiv Americke spoljne politike a ako se i usude odmah idu pretnje ostavljanja na cedilu usred nuklearno sposobmih komsija kojima je Israelska agresivna politika odavno dozlogrdila.
Poseban mentalitet Ameri traze, sirom sveta, poredite samo sve njihove separatisticke saveznike.

Владимир

pre 11 godina

@ (karaburma, 31. januar 2013 13:17)

Напротив, све их је мање. У Албанији их има до 2,5М, на КиМ до милион. (у најоптимистичнијој варијанти)
Прираштај им је низак- ако би питао просечног Албанца ко га је боље хранио Слоба или Американац, изненадио би се одговором...

daj bombona da sisamo

pre 11 godina

@(ben, 31. januar 2013 12:47)

Neces vjerovati, i ja vec 30 godina slusam price i bajke o "velikoj srbiji". Cak su komunisti imali jednu simpaticnu krilaticu: "slaba srbija, jaka jugoslavija". Pa onda tu je SANU, SPC, CEtnicka emigracija iz amerike, pa su tu srbi u americkim filmovima koji kao u vijetnamu, koriste zene i djecu kao zivi stit, itd, itd... A Srba svake godine sve manje i manje, i prostor na kojem zive sve manji i manji. Ali, cim se slucajno desi medjunacionalni incident, to je "siguran znak da ideja velike srbije i dalje zivi". JEdina razlika izmedju tvoje velike albanije, i moje velike srbije je ta sto su mene bombardovali i ponizili, zato sto nisam dobio veliku srbiju, a tebe tapsu po ledjima zato sto dobijas, polako ali sigurno, veliku albaniju.

Boki Urbanista

pre 11 godina

Preporucujem knjigu: "Next Hundred Years". Napisao je George Friedman (STRATFOR Institute). U knjizi se zastrasujuce cesto pominje Srbija mada i kao buduci vazan saveznik Sjedinjenih Drzava. Vredi procitati kako STRATFOR predvidja razvoj situacije u svetu ali i u nasem regionu iz ciste geopoliticke perspektive.

Neko spolja

pre 11 godina

Vrlo eksplicitna težnja za velikom Albanijom postoji. Svi albanski zvaničnici glasno i jasno tu težnju izražavaju (obe Albanske partije u Makedoniji, Thaci, Berisha, itd). SAD ima svoje vojne snage kako u Albaniji tako i na Kosovu. Niko se nikada od strane SAD nije oglasio tim povodom. Da imaju nešto protiv, ućutkali bi Albance dok si rekao keks. Ono što je za nas najbitnije je da nikako ne smemo da mislimo da je bio Sloba vidovit i da je znao kako će se stvari odvijati. Baš on je razlog što uopšte i pominjemo veliku Albaniju. Da je bio kooperativniji početkom devedesetih, ne bi Ameri imali potrebe da traže nove saveznike na balkanu, već bi to bila Srbija, kao što je bila početkom dvadesetog veka. Ovako, u slučaju istinskog formiranja velike Albanije (u bilo kom obliku) možemo vrlo realno da kažemo da je Slobodan Milošević najveća elementarna nepogoda koja je zadesila Srbe od formiranja nacije pre hiljadu godina.

Milan I

pre 11 godina

Znaci ipak je Srbija trebala da bude tu glavni igrac , ali smo odlucili da nam ne mogu nista i da cemo ih pobediti. Prica se , a ja sve vise i vise verujem u pricu da su Slobi ponudili konfederaciju gde bi Srbija u odnosu na druge iz bivse SFRJ bila nosilac (ako to tako moze da se kaze) te konfederacije , resavanje problema na Kosovu na americki nacin (kao sto to inace resavaju) ucutkivanjem Albanaca. Naravno zauzvrat su trazili NATO u konfederaciji , prolaz i komunikacije koji im trebaju. Odavno vise ne bi imali probleme koje sada imamo , prosto karte na stolu su bile takve , sada su mnogo losije po nas , bice jos losije ako se ni sada ne uzmemo u pamet , a sto se tice ostalih velesila zaboravite na njih nista se tu nece desiti mi(mali siromasni i bez uticaja) smo svima njima monetica za potkusurivanje.

Miroslav Milošević

pre 11 godina

Ovaj koncept je pogrešan po nekoliko osnova:
- Nisu sve navedene zemlje članice proameričke transverzale. Gruzija i Azerbejdžan posebno, ipak, težnja Amerike za time je neupitna.
- Srbija ispade kost u grlu svake američke administracije, kao da ima vojsku od preko stotinu divizija, hiljade tenkova i aviona kojima može okupirati dobar deo Evrope. Istina je da ta vojska ima samo četiri divizije, zastarelo naoružanje i nije u savezu ni sa jednim potencijalnim blokovskim neprijateljem Amerike. Ako je Srbija neprijatelj u tom smislu, biće okupirana diplomatsko-ekonomskim putem, što je već učinjeno.
- Velika Albanija nije velika država. Po površini i broju stanovnika opet bi bila nešto manja od Srbije (bez Kosova). Ova država bi imala više vojnostrateški nego ekonomski značaj: upravo ovakva država bila je mostobran Otrantskog tesnaca za Hitlera i Musolinija, ali je sa njihovim porazom to prestalo. Onda je Albanija bila neuspeli pokušaj Kineza da ostvare svoje prisustvo u Evropi, posle su malo bili sa Rusima, malo potpuno izolovani, u svakom slučaju niko se nije duže zadržao na njihovom prostoru.
- Amerika je tehnokratska zemlja. To znači da se svaki projekat, pa i stvaranje Velike Albanije mora dobro naučno obraditi pre nego se pokrene. Njihov interes za tim projektom, njihova ukupna nacionalna korist će u ovom slučaju trebati da bude znatno veća od uloženog truda i materijalnih sredstava, jer područje ima visoku "premiju rizika" za projekte tog tipa.

Dejan

pre 11 godina

Nema logike. Ne razumem zasto bi neko pre transportovao gas do Austrije preko Albanije, a ne preko Rumunije, Bugarske, Srbije (ili bar Vojvodine ako nece da imaju nista sa Srbijom). Albanija nije nikakva tranzitna ruta, nego su Srbija, Hrvatska, Bugarska i Rumunija.
Isto tako, kojim gasovodom ce taj gas prenositi i centralne Azije? Posto je Nabuko propao projekat, jedini gasovod je ruski Juzni tok. Ispada da Ameri prave Veliku Albaniju da bi prenosili gas ruskim gasovodom?
Isto tako ne razumem zasto bi USA otkidala delove CG, Makedonije i Grcke koje su ili vec u NATO ili ce to postati sutra, tj zasto bi upropastili tri prijateljstva da bi od jednog napravili malo bolje nego sto je trenutno?

Ingram011

pre 11 godina

Cudi me da se u do sada postavljenim komentarima niko ne osvrce na ovu recenicu:
"Vođe albanskog nacionalnog pokreta ovih dana izjavljuju da su SAD i Rusija dogovorili prekrajanje granica na način da će se Preševo, Kosovo, verujem i deo Makedonije i Crne Gore, naći u okviru velike Albanije."

Zedes

pre 11 godina

Ovo su najobičnije budalaštine, makar bile objavljene u - relativno ozbiljnim - hrvatskim novinama. (Uzgred budi rečeno, za g-dju Jadranku Polović do sada još nikada nisam čuo, a pri tome detaljno pratim dogadjanja u Hrvatskoj i poznata mi je većina uistinu uvaženih političkih analitičara. Tek toliko da se zna.) Ne rade Amerikanci ni na kakvome stvaranju velike Albanije, jer bi - kao što netko već napisa - u tome slučaju morali izravno oštetiti nekoliko svojih saveznika, a oni nisu ludi da to učine, medjutim ono što je moguće jest da će jednoga dana - budu li Srbija, Rusija i Kina i dalje kočile primitak Kosova u UN i druge medjunarodne institucije - SAD i EU dati prešutnu suglasnost Kosovu i Albaniji da se ujedine, odnosno da se Kosovo pripoji Albaniji. Ali, za to će onda biti najkrivlja Srbija...

mijajic dragisa

pre 11 godina

Ma nek ih Ameri spoje,prikljucite im i Hrvatsku,Sloveniju ,Bosnu(normalno bez RS) i imate drzavu ipo.Al ostavite nas Srbe jednom na miru ako ste neki ljudi.

mario

pre 11 godina

Posto vidim da neki zazivaju 3 svjetski rat.
Ne znam, koje će se oružje rabiti u trećem svjetskom ratu, ali sam siguran da će se u četvrtom ratovati praćkama i kamenjem (Albert Einstein).

kolando

pre 11 godina

мени рече један пријатељ пратећи разне политичке емисије и стручњаке како је неки еминентни западни политичар изјавио,ваљда му се отела истина из уста ко зна, "Србија је на светској политичкој сцени један обичан мртвак,а мртвима се баш и не помаже"...крај цитата

stop

pre 11 godina

Gomila gluposti i spekulacija. Albanci su dobili to sto su dobili i svaki njihov korak ka ideji Velike Albanije ce biti sankcionisan jer nikome (ni Americi) nije u interesu njihovo dalje sirenje.

Нови Сад

pre 11 godina

Претпостављам да има истине, али ово да је Косово (и Албанија) раскрсница путева, веза истока и запада ми стварно звучи смешно. Тако смо и ми умислили да смо на не знам ни ја каквом гео стратешком положају, па ето заобилазили су нас странци годинама и не приметим да им је нешто лоше било (за разлику од нас)

Mikica Djikica

pre 11 godina

Odgovor za (los model za drzavu)|
O cemu ti pricas covece? Gde to funkcionise multikulturalnost? Kad si vec spomenuo USA pa jel ti znas kako prodje onaj ko figurativno receno baci kamen na drzavu ili nedaj boze zapali zastavu, ili ima non stop pretenzije za prekrajanjem granica, ili bilo kakvu pomisao da ima kao multikulturalista da pametuje i da menja sistem? U najboljem slucaju zatvor. Multikulturalnost je jednaka mnostvu mogucnosti za destabilizaciju grada, regiona ili cele drzave. Za multikulturalnu drzavu treba super/jak sistem koji sve to moze da iznese. Ideja da je za vecinu drzava u svetu najbolji multikulturalni model je cista budalastina. Idi u Saudijsku Arabiju, Iran, Kinu, idi do komsijske Bugarske da vidis po Ustavu koliko ima raznim etnickih grupa ili 666666 varijansti bugarskog jezika. Na kraju krajeva znas li ti uopste kakav bezbednosni sistem bi taj drzavni sistem morao da ima da izdrzi taj tvoj najbolji multikulturalni model? To nije samo nerealno nego je u domenu bajke.
Multikulturalnost je prvo domicilni narod pa svi ostali. Ista prava za sve naravno ali domacin je domacin. Bez obzira sto je neko amerikanac i sam valjda znas kakva je diskriminacija u Americi kad je vec spominjes. Koliko miliona ljudi u zatvoru? Hiljadu parametara moze da se uzme ali kao sto je vec neko napisao malo je 1500 karaktera da se sve kaze.

jovan

pre 11 godina

Ljudi, 'opusteno', SAD ne zanima Velika Albanija...Oni nikad u svojoj istoriji nisu stvorili ili ojacali neku drzavu, samo su unistavali, rasparcavali, smanjivali i oslabljivali druge drzave. Uostalom da su bas hteli V.Albaniju, malo bi produzili rat '99 i oteli Presevo, i napali bi Makedoniju 2001 po istom scenariju Kosova..Takodje, izuzetno su mlaki povodom sklanjanja spomenika i pretnji (opravdanih) sa nase strane. Potpuno su zaokupljeni bliskim istokom poslednjih 12 godina, nije ih vise toliko briga za Balkan i stare im prijatelje Albance...kada se i poslednji KFOR-ovac povuce, bice 'veselo'.
(Flash, 31. januar 2013 14:39)

vidis nije ovde problem samo USA vec nama dobri prijatelji Nemacka koju ipak interesuje evropa jer trenutno dominiraju kao i nekoliko puta u istoriji... oni ce preuzeti stafetu od amerike do duse ne bas onako jaku kako to ameri znaju da je drze

Flash

pre 11 godina

Ljudi, 'opusteno', SAD ne zanima Velika Albanija...Oni nikad u svojoj istoriji nisu stvorili ili ojacali neku drzavu, samo su unistavali, rasparcavali, smanjivali i oslabljivali druge drzave. Uostalom da su bas hteli V.Albaniju, malo bi produzili rat '99 i oteli Presevo, i napali bi Makedoniju 2001 po istom scenariju Kosova..Takodje, izuzetno su mlaki povodom sklanjanja spomenika i pretnji (opravdanih) sa nase strane. Potpuno su zaokupljeni bliskim istokom poslednjih 12 godina, nije ih vise toliko briga za Balkan i stare im prijatelje Albance...kada se i poslednji KFOR-ovac povuce, bice 'veselo'.

Agron(om)

pre 11 godina

Zaprepašćujući je identični obrazac reagovanja na ovu vest i kod srpskih i kod albanskih, a bogami i hrvatskih komentatora. Žena je napravila vrlo ozbiljnu analizu, i svi mi, po sistemu ubijte glasnika, prvo nju napadamo nipodaštavajući njen rad, isključivo zato, što njena argumentacija ne prija našem uvu. Ovakve identične analize, možete naći na nizu geostrategijskih sajtova, od američkih, preko ruskih , iranskih, i evropskih, i sve one potvrđuju da su teze gospođe Polović ispravne. To što je ona iz republike sa kojom smo nekada bili u neprijateljstvu, ne umanjuje njenu objektivnost, već, naprotiv, upravo dokazuje da se izdigla iznad političkih i kulturnih stereotipa. Stvar je međutim što je ovaj proces toliko dugoročan, da je njegova implementacija počela još za vreme II svetskog rata, a da neuki i ostrašćeni mali narodi sa Balkana nikad nisu uspeli da se izdignu iznad stereotipa, kako bi eventualno mogli sagledati ovaj proces i utvrditi svoj interes u njemu.
Nažalost, ni albancima ovo neće doneti ništa dobro, jer će se formirati korumpirana nacionalna "elita" finansirana novcem heroinskog porekla,sa zadatkom čuvanja i očuvanja interesa sponzora, što znači održavanje bezbednih geostrategijskih tokova energije i puteva, a svi ostali, kako kaže gospođa Polović, postaće besperspekivni neobrayovani lumpenproletarijat.
Ljudska prava, demokratija i ostale velike i apstraktne kategorije poslužile su u ovom procesu tek kao puko oruđe za postizanje cilja.

Beast from the East

pre 11 godina

Zna se dobro da velika Albanija zeli da bude, deo makedonije, deo grcke, deo crne gore i kosovo. Ko kaze da to nije istina, slep je oko ociju.

Orgon

pre 11 godina

Htio bi svima ukazati na jednu činjenicu. U cijelom Afganistanu su Amerikanci držali oko 100.000 vojnika + saveznici. A na Kosovu ih ima 50.000 profesionalnih vojnika !!!! (pretpostavljam svih međunarodnih trupa zajedno). To su ogromne snage. Zašto? Zato jer je to garancija da cijela Albanija a moguće i Grčka politički ne "odskližu" prema Rusima. To uopće nije nevjerojatan scenarij, pogotovo u svjetlu ovih problema kojima svjedočimo. I to nema baš nikakve veze sa naftom....

kraja

pre 11 godina

(Zedes, 31. januar 2013 15:17)

...posto "pazljivo pratis" a izmice ti...
...samo zagrebes google i voila:

"Dr. Jadranka Polović, predavačica na Stručnim studijima Sveučilišta u Splitu, nedavno je doktorirala na temu „Uloga američke politike u stabilizaciji regije i oblikovanju tranzicijskih procesa na jugoistoku Europe“. Uzimajući u obzir i temu njezina ranijeg magisterija – „Utjecaj SAD-a na hrvatsku politiku 1990.-2000.“ - očit je autoričin kontinuirani znanstveni interes za istraživanje načina i metoda kojima su SAD, ali i EU, utjecali na oblikovanje tranzicijskih procesa u Hrvatskoj i regiji.
"

Петар Миловановић

pre 11 godina

SAD i projekat velika Albanija! Велика терористичка Америка ствара малу терористичку велику Албанију, да увек има разлога да се меша у европске послове, да никада не повуче своју солдатеску и уклони војне базе, да је Европа увек под њеном окупацијом! А шта ако се деси да шиптари добију само територију ширине десет километара поред Јадранског мора, и то би им било превише!?

dr

pre 11 godina

Samo spajanje bivsih republika Jugoslavije moze da spreci da nestanemo u roku od 30 godina svi. Ovo kazem ozbiljno,nije sala. Neprijatelj samo nadire.

Pantelija

pre 11 godina

Logicno je da vecina gusi manjinu.A nama bi bilo pametnije da razmisljamo o toma da cemo uskoro postati manjina i u Srbiji.Ne mogu da verujem koliko smo glupi i koliko doprinosimo unistenju vlastitiog naroda,zbog teritorija koje su odavno izgubljene..U centru Beograda pisace "ovde je ziveo jedan ponosan narod" i to na turskom...

Stojko Krivi

pre 11 godina

@Stojko Krivi
Samo da pojasnim, opaska o "zadnjih 13 godina" se odnosi na period kada je Srbija postala "demokratska" država i kada je trebalo di vidimo napredak, a ne na to da mislim da je ranije bilo bolje. Period pre 2000. je katastrofa za sebe i nema reči koje bi ga opisale...

Sljivovica

pre 11 godina

Secam se razgovora sa profesorom americke istorije u skoli, onda sa bakom moje americke prijateljice kod koje sam svratila u goste, razgovora sa svestenikom jedne baptisticke crkve, takodje kao i sa jednim starim gospodinom koji je bio Nemac. Bilo ih je jos, ali da ne nabrajam, a sve ih je zanimalo samo jedno pitanje: zasto Albanci i Srbi sa Kosova ne mogu da zive zajedno (tada u sklopu Srbije), zasto se ne slazu. I ono sto su apsolutno svi sami rekli je da niko nije u Americi podrzavao njihovu vladu da bombarduje Srbiju i da je narod Amerike bio protiv toga. Od prilike kao sto Crnogorci nisu podrzali nezavisnost Kosova sada, deset godina posle, vec je njihova vlada. Ljudi u svetu znaju sta se desava u nekim zemljama, ali nemojte misliti da bilo ko nesto tu moze promeniti, jer odluke donose politicari i vlade, a ne narod. Ovo je opste poznata stvar, ova vest. Ali neka. Neka uzmu i Presevo i Kosovo i deo Crne Gore i Makedonije i ko zna koje jos teritorije. Prvo, da li ce Albanski politicari, obicne marionete, posle moci protiv ostatka Balkana da bi sirili svoju drzavu? Nece. To nigde vise nece proci. A Amerika ce sve to iskoristiti do odredjenog vremenskog perioda. Posto od Srbije nisu uspeli da dobiju zeleno svetlo o otvaranju neke baze na Kosovu, silom to sada cine, ali nece vecno tako moci. Iskoristili su neslogu na Balkanu, ali sta ce posle kada vise ne budu imali kako da razbijaju i rasparcavaju teritorije. Zavadi pa vladaj je dobra strategija, ili dolivaj ulje na vatru, ali ne i vecna...

Toni

pre 11 godina

Ma nemoj, a zasto na Kosovo i Albaniji ljudi gladuju, korupcija, kradja, da ne nabrajam.? Koliko dolara je dao SAD za Kosovo i Albaniju? 20 milijuna dolara za dve godine!!!! Kad bi dao kao sto je dao Njemackoj i Norveskoj pre 50 godina onda bi rekao ima nesto.
Fuj to je propaganda cista.

popeye

pre 11 godina

Што је баби мило то јој се и снило. По бројним показатељима сценарио ће бити управо сасвим супротан од овде наведеног. Опет сте погрешили победничку страну госпођо.

MarkoHR

pre 11 godina

@Nesa
ne brini se ti za nas, imamo iskustva sa rjesavanjem nestasnih manjina ;)
Osim toga, jedini 'autohtoni' Albanci u Hrvatskoj su Arbanasi koji su svi katolici i uglavnom duboko kroatizirani. Ostalo su Janjevci ('Hrvati' s Kosova) i nesto pravih albanaca koji zive po gradovima i prodaju burek i bakljave.

Fredy House

pre 11 godina

A jel javio neko Albancima da kada im jednog dana ,sto je neizbezno, Amerika uskrati podrsku bilo to zbog gubljenja globalne moci ili pustanja saveznika niz vodu(Sadam,Bin Laden), da ce se tada naci okruzeni sa 4 prilicno neprijateljske zemlje, a samo recimo Grci koliko god da su u dugu opet su naoruzani do zuba(zbog Turaka) i mogu da budu u Tirani do prekosutra u podne. I sledeca stvar, Albanaca uopste nema toliko mnogo. Pogledajte rezultate popisa. Nema na Kosovu 2 miliona Albanaca nego 1,6 miliona a sto se tice same Albanije verovali ili ne oni pocinju da imaju problema sa natalitetom. Po popisu iz 2011. ima ih 2,821,977 u Albaniji plus oko 15-20% u Makedoniji. Nije sve bas tako crno, samo mi ne vidimo dalje od nosa i datuma pregovora. Politika nam se zasniva na ,,od danas do sutra".

Nepričava

pre 11 godina

o ovome je pricao Slobodan M, ako mi se ne cini. Svi su obavesteni o tome, samo se NVO i forumasi prave ludi - okrecu jednu pricu u nadi da ce postati istini.
Cvrc !

Pele

pre 11 godina

Ko lupa minuse na ovu pesmu treba ozbiljno da zamisli sebe pod punom ratnom opremom kako ide tamo gde je poslat, a da ne zna ni on gde je to, da razmislja hoce li imati srece da pogine umesto da ostane bogalj ili zarobljen. Ili jos gore, da zamisli sebe kako nocima strepi da li mu dete koje je podizao s ljubavlju i spremao ga za velike uspehe plače uplašeno u nekom rovu iščekujući šta sledeći minut donosi.

Bolero

pre 11 godina

To je tacno , jos bih dodao da ce Albanci da kusaju kao pokusni misevi GMO hranu tako da ce jednostavno nestati a zemljiste tj drzava bice pod direktnom kontrolom SAD dok budu postojale, jer stvari unutar SAD nisu bas ciste.

Sremac

pre 11 godina

Treba da se ujedinimo sa Republikom Srpskom i Crnom Gorom i da pokusamo da spasimo bar Crnu Goru od albanskog separatizma... Kosovo je izgubljeno. Ni ratovi nisu nemoguci!

Planeta terora

pre 11 godina

Ma ovo su gluposti!Ovaj clanak je namenjen upravo ovim nasim patrijotama i ekstremnim budalama koji mrze Ameriku da stvore jos vece tenzije ili jos gore neke sukobe.Sasvim je ocigledno da je s'namerom ovo napisano,s' velikom namerom da se vec ionako plitak mentalitet srba pretvori u mrznju i nacionalu extremnost prema svima koji nisu srbi iliti Pravoslavci,ma da je to vec u opticaju odavno,ali da se pridobije i ona ostala vecina ili manjina.Ovo je samo "usadjivanje ideje" ostalima da nas "jedino vole rusi",da su nam oni najblizi i da nas svako mrzi i da treba da se borimo za Kosovo (kad kazem "borimo" mislim na oruzje).Nema sta planski napisan clanak,to je cela poenta svega ovoga napisanog za nase patrijote,samo dolivanje ulja na vatru.

dalmos

pre 11 godina

sry sta nedilin vas optimizam ali ovo je samo Slobodna Dalmacija (tiraza min) i samo jedan clanak/kolumna

ovo 98% Hrvata nece vidit a niti nazalost ne gledaju juznije od Save.

a tko vidi sutra ce svom poslu i izia vukmagare ili ce rec..nije nas posal isto ka i ja...

da su drukciji odnosi medu HR i SRB brz bi nam bilo stalo... ali dok Toma govori o Srpskom Vukovaru...netice nas se nista osim toga

sry bivsi drugovi....

Oliver

pre 11 godina

Analiza je jako dobra,svedoci smo da se projekat velike Albanije polako ostvaruje.Meni je smesno da neko kaze da se to nece desiti zato sto su CG,Makedonija i Grcka americki saveznici.Da,ali Albanci su malo veci i "jednakiji" saveznici nego ove drzave,oni su potpuno poslusni i jos uzivaju u tome,sto smo videli po freneticnim docecima americkih predsednika u Albaniji.Nigde u svetu americki predsednik ne moze imati takav docek,a posebno ne u jednoj muslimanskoj zemlji,sto je takodje,jedan od vaznih razloga americke podrske,jer time Amerikanci pokazuju kako nisu protiv citavog islamskog sveta,za sta ih optuzuju godinama.Ovako Albanci i Bosnjaci sluze kao savrsen "dokaz" kako eto postoje "dobri" muslimani koje oni pomazu,a zauzvrat mogu da nastave ratove na bliskom istoku,da podrzavaju Izrael protiv Palestinaca itd.Ali podsetio bih na izjavu genijalnog Henrija Kisindzera:"Postoji samo jedna gora stvar nego biti americki neprjatelj,a to je biti americki prijatelj." U to su se uverili Sadam,Bin Laden,Gadafi,Mubarak,Ben Ali,Manuel Norijega,pa delom i nas Milosevic nakon Dejtona kad je bio "faktor mira i stabilnosti" da bi ubrzo postao "balkanski koljac."Jedan americki strateg je rekao:Kad ste mocna zemlja,mislite da ste cekic,a svi problemi vam lice na eksere.ALi ako ste mala zemlja,treba sve da ucinite da ne budete ekser.Mi smo u proslosti,na zalost,previse puta izigravali eksere i treba da izvucemo pouke iz toga.A Albanci neka misle o Kisindzerovoj izjavi i sta ona znaci.

Karizma

pre 11 godina

Ovaj tekst je spremanje terena za dolazak pape u Niš, što ja i podržavam. Hrišćanstvo se polako grupise zbog nadolazeceg islamskog proleca.

sofronije

pre 11 godina

(R,Zivkovic,Roterdam, 31. januar 2013 15:13)

Kada cete ukapirati da nismo mi bili glavni u oba svetska rata pa da se nama svete. Da li znate koliko je frontova bilo u oba rata? To sto su nas komunisticke knjige iz istorije ucile samo o nasim podvizima i sto su nam jos rekle da je rat poceo 1941. (moja knjiga istorije iz osnovne skole), to nema veze sa realnosu.

balcancaffe

pre 11 godina

Albanski premijer Berisha ne jednom nego vise puta ponovio da "Ujedinjenje albanaca bice u EU" ,ovaj clanak lici na Seseljevu "zelenu transverzalu" I "Lazanjski teorije"

Ivan London

pre 11 godina

Hrvatska, Srbija, Republike Srpska, Bosna, Crna Gora, Sandzak, Vojvodina, Kosovo, Makedonija i Albanija ce uci u EU tako da ce Jugosloveni, Hrvati, Srbi, Bosnjaci, Crnogorci, Madjari, Makedonci i Albanci moci da kazu da svi zive u jednoj drzavi.

Svasta tamo prodaju po prodavnicama

pre 11 godina

@R,Zivkovic,Roterdam, 31. januar 2013 15:13

A ti si prisustvovao tom sastanku pa znas sta su se velike sile dogovorile? Kazes da su Francuska i Engleska resile da se osvete Srbiji zato sto je zbog (ni manje ni vise) Srbije Nemacka izgubila rat?
Jel mozes da nam ostavis neki link o njihovim "paklenim" planovima? Ili bar planove tvoje zemlje domacina, koju nikako da napustis?

Aleksandar

pre 11 godina

@Ivan London

Lepa je zamisao da svi zive u jednoj drzavi, npr. planeta Zemlja. Nesto kao u francizi Zvezdane staze. Ali, u svetu gde je jedini insteres profit i kapital, to ce biti vrlo tesko. Jer ljudi ne podnose da budu robovi, bar do nekog trenutka kada im pukne film. A sta ce onda ona sacica jada od burzuja i politicara da radi prema milijardama i milijardama ljudi, kada bude sve puklo? Ima da beze k'o muve bez glave.

Jovan

pre 11 godina

Kako volim Amerikance. Ali od sledece godine gubi naftna industrija. Po Evropi i Americi se sve vise voze elektricni automobili. Tako da plin i nafta odlaze u muzej gde im je i mesto. A posledice ce biti velike. Geopoliticke. Dosta je bilo.

Branko

pre 11 godina

A Juzni tok? Pa nije valjda da je sve zbog toga?

Ako zanemarimo ironiju, pa sve i da je nesto od ovih tvrdnji tacno, to ipak ne znaci jednu stvar: da su SRBI bili ti koji su IZGUBILI Kosovo. Bombardovanje je bila konacna faza jedne agonije nesposobnosti, slabosti, prazne bahatosti i neinteligencije, odnosno svih faktora sa kojima smo mi, Srbi, upravljali Kosovom jos od 1912.

Na stranu to sto se danas zaboravlja, u nastupu nekakve sumanute jugonostalgije, ko je, zapravo, prvi nacrtao granice Kosova po kojima je sada formirana ta drzava, i kada je to bilo. Zasto u Grckoj nije nacrtana albanska pokrajina? Ili bi bila da je na kraju tamosnjeg gradjanskog rata, pocetkom 1950tih, pobedio general narodnooslobodilacke vojske Grcke Zervas?

I sad nama opet iza svega stoje - veliki planovi i krupni interesi - koje nam ekskluzivno otkriva Slobodna Dalmacija. Cak i da stoje, bombarderi su na srpsko nebo dosli kada je trebalo brutalno okoncati nesto sto je kuvalo skoro vek. A zasto je kuvalo, to je pitanje. I kako je prokuvalo...

Za sve nase nevolje uvek su krivi drugi. Fenomenalna mantra.

Bane

pre 11 godina

I mi smo pre sto godina bili pro americka drzava. Americka politika je uvek bila zasnovana na interesima. Mi smo pre sto godina izabrali pro americki politiku, ali smo to kasnije zamenili pro pakistanskom, bangladeskom, zambijskom i ostalim nebitnim drzavama po kojima Tito docekivan kao bog.

Влада

pre 11 godina

Amerika je jasno rekla da nema vise promena granica na Balkanu.
(Danilo, 31. januar 2013 17:11)

И Садаму су дали зелено светло да нападне Кувајт.

Bole

pre 11 godina

Jasno je kao dan da ce se kosovo jednog dana pripojiti Albaniji.Velika Albanija je jedan kompleksan plan koji ce biti ostvaren u mnogo etapa.Jedna ce biti zavrsena prisjedinjenjem kosova Albaniji.Opravdanje ce biti protivljenje i sabotiranje od starane Srbije kosova koje ce teziti medjunarodnim integracijama.Ta nadobudnost Srbije ce biti kaznjena tako sto ce se dozvoliti kosovu i metohiji da se spoji sa Albanijom i niko tu nece moci nista da uradi.To je davno dogovoreno..

neko iz Srbije

pre 11 godina

Ne znam čemu ovoliki komentari za članak nekog dokonog(ala Kurir) novinara. U slučaju stvaranje bilo koje Velike ove, one,nemonovne su velike žrtve i razni paktovi. Pre svega EU je trenutno jedan pakt koji se u svetu danas, priznali ili ne mnogo pita i bez njene saglasnosti to je samo pusta želja pa makar to i Amerika(što lično sumnjam) bila.
PS. Ne bih komentariso(naručen ili plaćen ovako tablodski tekst) da me nije isprovcirao ovoliko veliki broj komentara

ami

pre 11 godina

Polako polako sve na svoje .i svako zna kome pripada .udite u kom i dajte XHorxh Tenet ime .cia sef .on je bio sef kad nato bombardovao serbiju .on je Albanac poreklom jos ne znate skim imate posla ,dirate kosovo cervena linija .ne peva se vise pesma do tokija .laku noc

ZUB

pre 11 godina

Koliko god da smo ponositi sto smo svoji, a ne Ruski ili Americki, treba biti realan, otici u Ameriku i moliti ih da preusmere te nafne cevi preko Srpskog Kosova. Ukazati im na cvrstu cinjenicu da u slucaju Kosovo postane Albanija, da ti pored tih preostalih Srba te cevi nece biti bezbedne. Nagoditi se sa postenim Crnogorcima (ne onim sto je Crnu Goru izdao i sada je daje Albancima) da taj nafni tok ide preko Srbije i Crne Gore. Jos im obecati da cemo zdusno cuvati te cevi. Nikad nije kasno za preokret.

Filip

pre 11 godina

Trebao je Sloba da im da sve resurse sa kosova kad su trazili, oni bi ih svakako uzeli, samo sto su morali na tezi nacin ovako preko ocepljenja Kosova i stvaranje "Velike Albanije".

los model za drzavu

pre 11 godina

(Serbinho, 31. januar 2013 13:00)
(Bacvanin, 31. januar 2013 13:00)
(Milan I, 31. januar 2013 13:07)
Bravo, upravo tako. Takodje, u danasnje vreme je potpuno kontra-produktivno stvaranje nacionalnih (etnickih) drzava, resenje je upravo suprotno - multinacionalne drzave (sa sto manjim vecinama, samim tim i vecom jednakoscu) jedine imaju sansu na duzi rok (USA, Australija, ...)

Albanofobija

pre 11 godina

Albanci nisu sposobni da stvore Veliku Albaniju, to znaju i SAD pa i Nemacka i druge sile zato i nikada nece podrzavati takvu ideju. Ovo je naruceno od nekih desnicara kojima ocigledno odgovara da bude sto vise mrznje izmedju Srba i Albanaca.

Џо

pre 11 godina

Samo polako? Naoruzavali su oni i talibane pa su im oni okrenuli ledja i ratuju sad protiv njih? tako jednog dana okrenuce se ovi protiv njih.? Niko ne moze da bude u ljubavi dugo sa amerima?

yugos

pre 11 godina

Dobar tekst. Već decenijama pokušavaju da unište prvo Jugoslaviju, a zatim i "neposlušnu" Srbiju jer ne žele više nikad da dođu u situaciju da na raskrsnici puteva imaju jaku državu koja u svakom trenutku može da otkaže poslušnost.

Jedan od poteza u tom pravcu je bilo "oslobodjanje" iz sefa odlikovanja za Drazu i njegovo urucenje - da daju krila cetnicima koji osim drugih stvari sigurna detonacija lancanih reakcija i strahova.

Flavius Valerius

pre 11 godina

Godinama pratim medijsku scenu u Hrvatskoj i za ovo gospodju nisam nikada cuo niti je smatram za meritornog sugovornika. Ona navodi na pogresno razmisljanje i nije nista drugo do pobornik velike zavjere. Cinjenica je da se danasnji odnosi na balkanu mjere kolicinom saveznistva i Amerima nije ni na kraju pameti da poradi nekakve velike Albanije guraju sve nezadovoljne, Crnu Goru, Makedoniju u "zagrljaj" Srbije. Ovdje se radi o kompletno krivim procjenama jer bi nova drzava donijela vise nesigrnosti nego sto ga to da nas ima Srbija. Ono sto mene brine, a trebalo bi brinuti i Srbiju, je to na sto sam vec vise puta ukazivao da ako Srbija bude tvrdoglava po pitanjau kosovske nezavisnosti i ne dozvoli normaaln zivot kosovskoj drzavi, i EU i USA nece imati nista protiv da se Kosovo ujedini s Albanijo i tako pronadu izlaz za problem izolacije Kosova. U tom pogledu postavlja se pitanje za Srbiju da li joj je bolje da ima manje nezavisno Kosovosa visokim standardima za ocuvanje srpskih enklava ili pak Albaniju na svojim granicama sa nizom politickom kulturom u kojem bi problem srpskih naselja bio definitivno pod znakom pitanja. Srbija konacno treba shvatiti da se inacenjem i ratobornom retorikom nece nista dobro desiti.

Slobodan Djakovic

pre 11 godina

Da, cena nafte raste a uvecava se i broj stanovnika, te se i resursi smanjuju. Trka za tehnologijom ili trka za unistavanjem konkurencije? Mislim da ce se razvijeni svet tesko opredeliti da u mirnodopskim uslovima deli te resurse, najpre da zadovolji sopstvenu pohlepu, a onda i da kolonizuje u nekom obliku one male, korumpirane i zaaostale drzave. Mozda nam je kuca na sred mosta, mozda zivimo ispod mosta, okolnosti novog sveta klize u pravcu moguceg konflikta sirokih razmera. Ko je romantik pa misli da je svet bolji ili losiji nego sto je bio 80-tih, verovatno je u zabludi. Tehnologija bi dala odgovor na mnoge probleme, ali isto tako postoji veliko nasledje problema iz proslosti, snazno neslaganje izmedju istoka i zapada (granice su imaginarne i nevidljive). Velika Albanija je skoro realan scenario, ali je momenat za takvu ideju prosao. Podsetite se kosmara u koji je utonula SFRJ za kratko vreme u ime promene granica i etnicke prisutnosti naroda u njoj.

Rade

pre 11 godina

Ništa novo, ništa što mi nije bilo poznato. Jedna napomena samo: sasvim je izvesno da Amerika očekuje (jer su ispitivanjima dokazali) velike planetarne tektonske poremećaje u narednih četrdesetak godina. Severnoamerički kontinent će se raspući k'o zvečka. Nova Albanska država je ustvari novo utočište najbogatijih Amerikanaca. Kao Nojeva Barka. Albanci će im dobro poslužiti kao radna snaga.

east

pre 11 godina

Nemaju pojma, SAD su protiv velike Albanije nije njima u unteresu da jednog oslabe a drugog ojacaju, vec da sve oslabe ekonomskio, vojno, moralno. SAD nece dozvoliti ujedinjenje Kosova i Albanije u to sam siguran.

Predrag

pre 11 godina

(2)
Nikada u istoriji Srbija (ni druge južnoslovenske državice) nisu bile nezavisne. Srpske države u ranom srednjem veku (Raška, Duklja, Travunija, Paganija) bile su vazalske prema Vizantiji (Raška), kasnije i prema Rimu (ostale tri državice), kasnije Raška prema Bugarskoj, Ugarskoj, Turskoj. Kada je 1878 priznata Srbija (teritorija manja od današnje uže Srbije) na berlinskom kongresu bila je promenljivo zavisna na Francuskoj, Austriji i Rusiji.
Pljunuli smo u lice velikim silama uvek kad smo to mogli (a nismo morali) i to je sada KAZNA za „nagradjenog koji je digao nos“.
Iako su primili stotine hiljada Srba bežući od Turaka, da li im škole, crkvenu slobodu, pa 1878 i priznanje države, mešali smo se kasnije itekako u unutrašnje stvari Austrije 1905-1914, pa 1914 ubili prestonaslednika, pa su nas napali i stradalo je dosta civila.
1948-1952 Rusma (SSSRu tj. Staljinu) smo pljunuli u lice, 1956, 1968 opet bili protiv Rusa (zbog Madjarske, ČSSR) sada čekamo da nas Rusi „brane“.
1962 pljunuli smo Francuze, pomaganjem Alžiraca (a pomagali su nas 1915-1918, bez njih ne bi smo se tako lako oslobodili i dobili SHS kraljevinu). Zapad smo pljunuli 60-80tih aktivnom pomoći naroda Afrike i Azije u oslobadjanju od kolonija, posle organizovanjem nesvrstanih...
Mešali smo se kao da smo svetska sila a mi smo mali, jadni i bedni koji da bi postali osrednji moraju da prvo naprave red u svojoj zemlji.

Sinisa NL

pre 11 godina

Jos dok je bila Jugoslavija,velike zapadne sile su donele odluku u Holandiji 1977 na celu sa Muzem Kraljice Holandije, Bernardom, posto u to vreme nije imao oreol prica, vec Bernard?!
(R,Zivkovic,Roterdam, 31. januar 2013 15:13)

Ako pricas o Bernardu, muzu Kraljice Juliane, on je bio tada 1977 princ jer mu je zena bila kraljica. Poslije njenog abdiciranja ona se vraca na titulu princeze kao Beatrix sada,a Bernard ostaje princ.

Sto se tice tog famoznog dogovora iz 1977...daj neki izvor inace pricas bzvz.

ko vas ne zna skupo bi vas platio

pre 11 godina

@ami
Savrseno nam je jasno sa kim imamo posla, sa gomilom nesposobnih komedijanata koji su "jaki" samo kada imaju zaledjinu a inace nisu u stanju ni dva sela na Kosovu da osvoje ili kao u Makedoniji, Amerikanci moraju da zaustavljaju borbu i salju autobuse da spasavaju "heroje" iz uck da ih ne bi istrebili. George Tenet je inace Grk poreklom a sto se tice sta je cije, za vas je i Albanija previse.

Nibelung

pre 11 godina

Protiv plana stvaranja Velike Albanije će biti SVI na Balkanu: i Hrvatska, i Srbija naravno, i Crna Gora, Makedonija, Bugarska, Grčka, Rumunjska. Jedino Bosna i Turska bi je možda podržale, ali u kontekstu arapskih proljeća ne zna se da li bi Amerika podržala stvaranje jedne veće islamske zemlje u Europi. Jer nitko ne može mi objasniti kakav je taj islamski univerzitet u Tirani. To ni u Turskoj ne bi smjeli otvorit...

platon

pre 11 godina

zapadnim silama bi bilo najpovoljnije da su na balkanu 100 malih drzava, nego neke jake, ujedinjene nacije! to je osnova americke strategije za evroaziju (zbigniev brzezinski)!
samo problem je, sto se karte posle nekoliko generacija uvek ponovo mesaju, to je jednostavno deo igre! a licno mislim (posto se u mnogim analizama spominje) da ce se to dogoditi 2025-2030 godine ;)

Predrag

pre 11 godina

(1)

USA neće poskvariti svoje odnose sa Grčkom i Bugarskom da bi stvorila veliku Albaniju na uštrb Grčke, BJMR, CG i Srbije.

Ako i bude neka ujedinjena Albanija, biće sjedinjenjem Kosova i Albanije jer Kosovo neće dugo izdržati u izolaciji (nije članica ni jedne medjunarodno uticajne organizacije) i takva izolacija u sred Evrope neće moći dugo trajati.

U svakom slučaju imaćemo na terenu još dugo, napetu situaciju izmedju siromašnih naroda (albanski, makedonski, srpski i crnogorski) koji će gubiti vreme (i po neko i živote) medjusobnim prepucavanjem dok pravi razlozi za bunu (ekonomski, socijalni) će biti potisnuti. Doći će do još većih demografskih poremećaja usled različitih nataliteta i emigracije.
Srbija ako ovako nastavi imaće otvoreno nekoliko frontova (Raška/Sandžak, Vojvodina, Bujanovac+Preševo, pitanje RS, teritorije prema Bugarskoj pa ako i to izgubi onda teritorija gde su Vlasi u većini).

nemox

pre 11 godina

@Predrag

Дечко учи ти још мало историју. Рецимо само да аутокефалну цркву имају само независни,ни непада ми напамет да улазим у дубље aнализе са неким таквим......
ЈБГ много јака западна пропаганда.
ПС: Па ако је тако одакле ти тај ''независни'' језик којим причаш и пишеш iшто га тако ''слободно'' и ''независно'' користиш.

ben

pre 11 godina

Ovo s..je cujem vec 30 godina od kad sa bio klinac.

Svi isti pateticni analiticari bifse SFRJ... jos sa starom pricom: Velika Albanija.

A koja je ta velika kad ako se ujedini ipak 1 Albanac ce imiati 1.8 puta MANJE zemlje nego jedan Srbin (ne racunajuci R. Srpsku).

Ili 1 Albanac imace skoro 2.6 puta manje zemlje nego 1 Grk.

A ipak mi VELIKI a vi mali. Jadni vi, jadni... da vam se zazalim.

Da budem jasniji: na Balkanu JEDINA zemlja koja je geostrateska znacajna je Bugarska. Sve duge mole, a Bugarsku molu.

A to da mi Albanci hocemi ili necemo da se ujedinimo to je NASA i SAMO NASA stvar.

Zedes

pre 11 godina

Ovo su najobičnije budalaštine, makar bile objavljene u - relativno ozbiljnim - hrvatskim novinama. (Uzgred budi rečeno, za g-dju Jadranku Polović do sada još nikada nisam čuo, a pri tome detaljno pratim dogadjanja u Hrvatskoj i poznata mi je većina uistinu uvaženih političkih analitičara. Tek toliko da se zna.) Ne rade Amerikanci ni na kakvome stvaranju velike Albanije, jer bi - kao što netko već napisa - u tome slučaju morali izravno oštetiti nekoliko svojih saveznika, a oni nisu ludi da to učine, medjutim ono što je moguće jest da će jednoga dana - budu li Srbija, Rusija i Kina i dalje kočile primitak Kosova u UN i druge medjunarodne institucije - SAD i EU dati prešutnu suglasnost Kosovu i Albaniji da se ujedine, odnosno da se Kosovo pripoji Albaniji. Ali, za to će onda biti najkrivlja Srbija...

stop

pre 11 godina

Gomila gluposti i spekulacija. Albanci su dobili to sto su dobili i svaki njihov korak ka ideji Velike Albanije ce biti sankcionisan jer nikome (ni Americi) nije u interesu njihovo dalje sirenje.

Sid

pre 11 godina

SAMO DA RATA NE BUDE

Pijani momci prolaze
Duz nase tihe ulice.
Oni u vojsku polaze,
Prate ih tuzne curice,
Brinu ih slutnje sulude:
Da rata ne bude.

Ne mogu da me ne sete
Suze na vrhu nosica,
Devetsto-osamdesete,
Ulice Brane Cosica
I voza crnog k'o da s njim
Zauvek odlazim.

Znas sta,
Neka mora sve potope,
Nek' se gleceri rasture,
Vecni snegovi otope,
Pa sta,
Neka kise ne prestaju,
Neka gromovi polude,
Samo rata da ne bude.

Znas sta,
Nek' se doba preokrenu,
Nek' se zvezde uznemire,
Nek' se planine pokrenu,
Pa sta,
Vetri nek pomahnitaju
Nek' se vulkani probude,
Samo rata da ne bude.

K'o zlatni prah
Oreol sna,
Oklopnih malenih glavica,
I tvoja ljubav ranjiva,
Cuva ih kao lavica,
Lose te vesti uzbude,
Da rata ne bude.

Znas sta,
Neka mora sve potope,
Nek' se gleceri razvale,
Vecni snegovi otope,
Pa sta,
Kise neka ne prestaju,
Neka gromovi polude,
Samo rata da ne bude.

Znas sta,
Nek' se doba preokrenu,
Nek' se zvezde uznemire,
Nek' se planine pokrenu,
Pa sta,
Vetri nek pomahnitaju,
Nek' se vulkani probude,
Samo rata da ne bude.

SAMO DA RATA NE BUDE,
LUDILA MEDJU LJUDIMA,
VELIKI NUDE ZABLUDE,
PLASE NAS RAZNIM CUDIMA
I SVAKOJ BAJCI NAUDE,
DA RATA NE BUDE.

Balasevic

Balsa

pre 11 godina

Juce im Milo dodjeli jos jednu opstinu u CG, tako da je ova prica sve izvjesnija - nazalost.
Uvjek ce me biti sramota zbog onog priznanja Kosova od strane moje drzave CG...Nista se tu narod CG nije pitao.

Prov

pre 11 godina

Nisu 90-tih SAD bile protiv Srbije, a još manje za tzv. Veliku Albaniju. Naprotiv najduže su podržavali ostanak Jugoslavije. Hrvatsku su priznali pola godine poslije Europe.
Čehoslovačka se mirno raspala, SSSR se mirno raspao (sve države u postojećim granicama). Jedino Srbija i njeno oko u glavi nisu prihvatile pad "Berlinskog zida". Uporno je godinama ratovala, samouvjereno, bahato, drsko i tvrdoglavo prkosila i provocirala cijeli zapad, a katkada i Rusiju. Na vašu žalost Srbiji se to obija o glavu.
Pa izgubiti Kosovo je bila nemoguća misija u uvjetima mirnog razlaza s postojećim granicama republika, a sad je to više nego izvjesno pa i realno.

MarkoHR

pre 11 godina

@Nesa
ne brini se ti za nas, imamo iskustva sa rjesavanjem nestasnih manjina ;)
Osim toga, jedini 'autohtoni' Albanci u Hrvatskoj su Arbanasi koji su svi katolici i uglavnom duboko kroatizirani. Ostalo su Janjevci ('Hrvati' s Kosova) i nesto pravih albanaca koji zive po gradovima i prodaju burek i bakljave.

Bla

pre 11 godina

Ne interesuje Ameriku Velika Albanija. Amerika je prekinula pobune u Makedoniji i isto tako sprecila "internacionalizaciju" presevskog problema pre 10 godina. Mogli su da isceniraju masakr u Presevu i da nam ga uzmu jos 99-te. Mogli su mnogo ostriji da budu povodom onog spomenika i videlo se da se nece mesati. Isto tako ne vidim zasto bi jos tri drzave okrenuli protiv Amerike zbog pustih albanskih zelja. Njima treba Kosovo za bazu gde ih niko nista ne pita i nista ne placaju plus da izvuku neku rudu gratis ako mogu. To je cena nezavisnosti i sto se tice Amerike dobar dil.

Ivan London

pre 11 godina

Hrvatska, Srbija, Republike Srpska, Bosna, Crna Gora, Sandzak, Vojvodina, Kosovo, Makedonija i Albanija ce uci u EU tako da ce Jugosloveni, Hrvati, Srbi, Bosnjaci, Crnogorci, Madjari, Makedonci i Albanci moci da kazu da svi zive u jednoj drzavi.

JC Denton

pre 11 godina

Ma, sve je to teorija zavere. "Ludi Srbi" su "umislili" da je Zapad imao interesa da se raspadne SFRJ, kao i da se odvoji Kosovo od Srbije. Sve sto se dogadja je puka slucajnost i nema veze sa time sto je Srbija, po definiciji, pro-ruski orijentisana drzava...

Pravda

pre 11 godina

Nisam ekstremni musliman(pravoslavac),al bi se pridruzio (dzihadu protiv amerike).izgubili su svaki dodir sa ljudskim.Unistise Libiju,Avganistan,Koreju,Irak...pijavice koje zive od tudje krvi

Sremac

pre 11 godina

Treba da se ujedinimo sa Republikom Srpskom i Crnom Gorom i da pokusamo da spasimo bar Crnu Goru od albanskog separatizma... Kosovo je izgubljeno. Ni ratovi nisu nemoguci!

Zoki

pre 11 godina

A zasto smo mi bili slepi na oci pa jos od kraja osamedestih nismo poceli da stajemo uz jaceg? Umesto toga mi teramo inat 100x jacem i svrstavamo se uz 100x slabijeg koji pri tome i nema nameru da nas pomaze nego nas samo pali da bi nas posle koristio kao monetu za potkusurivanje?
A da ne pricamo o moralnim implikacijama - nivo individualne slobode gradjana u drzavama protiv kojih se borimo i nivo individualnih sloboda gradjana u drzavama uz koje se svrstavamo. Stajemo na stranu diktatorskih rezima naspram sustinski demokratskih. 90% Srbije je navijalo za Sadama, Gadafija, Mubaraka a sada za Asada, Ahmenidzada i Kim-a.
Izgubili smo kontakt i sa razumom i sa moralom.

dalmos

pre 11 godina

sry sta nedilin vas optimizam ali ovo je samo Slobodna Dalmacija (tiraza min) i samo jedan clanak/kolumna

ovo 98% Hrvata nece vidit a niti nazalost ne gledaju juznije od Save.

a tko vidi sutra ce svom poslu i izia vukmagare ili ce rec..nije nas posal isto ka i ja...

da su drukciji odnosi medu HR i SRB brz bi nam bilo stalo... ali dok Toma govori o Srpskom Vukovaru...netice nas se nista osim toga

sry bivsi drugovi....

ZUB

pre 11 godina

Koliko god da smo ponositi sto smo svoji, a ne Ruski ili Americki, treba biti realan, otici u Ameriku i moliti ih da preusmere te nafne cevi preko Srpskog Kosova. Ukazati im na cvrstu cinjenicu da u slucaju Kosovo postane Albanija, da ti pored tih preostalih Srba te cevi nece biti bezbedne. Nagoditi se sa postenim Crnogorcima (ne onim sto je Crnu Goru izdao i sada je daje Albancima) da taj nafni tok ide preko Srbije i Crne Gore. Jos im obecati da cemo zdusno cuvati te cevi. Nikad nije kasno za preokret.

Planeta terora

pre 11 godina

Ma ovo su gluposti!Ovaj clanak je namenjen upravo ovim nasim patrijotama i ekstremnim budalama koji mrze Ameriku da stvore jos vece tenzije ili jos gore neke sukobe.Sasvim je ocigledno da je s'namerom ovo napisano,s' velikom namerom da se vec ionako plitak mentalitet srba pretvori u mrznju i nacionalu extremnost prema svima koji nisu srbi iliti Pravoslavci,ma da je to vec u opticaju odavno,ali da se pridobije i ona ostala vecina ili manjina.Ovo je samo "usadjivanje ideje" ostalima da nas "jedino vole rusi",da su nam oni najblizi i da nas svako mrzi i da treba da se borimo za Kosovo (kad kazem "borimo" mislim na oruzje).Nema sta planski napisan clanak,to je cela poenta svega ovoga napisanog za nase patrijote,samo dolivanje ulja na vatru.

balcancaffe

pre 11 godina

Albanski premijer Berisha ne jednom nego vise puta ponovio da "Ujedinjenje albanaca bice u EU" ,ovaj clanak lici na Seseljevu "zelenu transverzalu" I "Lazanjski teorije"

los model za drzavu

pre 11 godina

(Serbinho, 31. januar 2013 13:00)
(Bacvanin, 31. januar 2013 13:00)
(Milan I, 31. januar 2013 13:07)
Bravo, upravo tako. Takodje, u danasnje vreme je potpuno kontra-produktivno stvaranje nacionalnih (etnickih) drzava, resenje je upravo suprotno - multinacionalne drzave (sa sto manjim vecinama, samim tim i vecom jednakoscu) jedine imaju sansu na duzi rok (USA, Australija, ...)

Nesa

pre 11 godina

Opa, jel se to bude braca Hrvati? Pa naravno da se oduvek znalo da je projekat velike Albanije zapocet unistavanjem Jugoslavije.Medjutim, mozda oni misle da su dali poslednju rec po ovom pitanju,ali....
Bitku su dobili, ali ne i rat...Ima jos toga da se kaze.Ne sija svacija...

Karizma

pre 11 godina

Ovaj tekst je spremanje terena za dolazak pape u Niš, što ja i podržavam. Hrišćanstvo se polako grupise zbog nadolazeceg islamskog proleca.

Kokos

pre 11 godina

Projekat "velike Albanije" se ne moze ostvariti.Prvo,"velika Albanija" obuhvata teritorije Makedonije,Grcke i CG,a sve te drzave su cvrsti saveznici Amerike(da ne kazem vazali),tako da nema interesa Amerike da unistava odnose i rasparcava 3 zemlje,po cenu jedne. Drugo,sami Albanci za to nisu sposobni,jer da jesu vec bi to ostvarili,a "velika Albanija" je bila i zamisao Austro-Ugarske,kao i fasisticke Italije,pa opet nije potrajala. Albanci imaju svakako podrsku Amerike u nekim svojim nastojanjima(kao sto je nezavisno Kosovo) ali ne shvataju da su mnoge svoje saveznike Ameri pustili niz vodu,pa ce tako i njih pre ili kasnije. Onda ce ostati sami okruzeni susedima koji ih mrze i koje su provocirali dugo vremena. Mislim da su se previse zaneli i da ce ih to na kraju skupo kostati.

Нови Сад

pre 11 godina

Претпостављам да има истине, али ово да је Косово (и Албанија) раскрсница путева, веза истока и запада ми стварно звучи смешно. Тако смо и ми умислили да смо на не знам ни ја каквом гео стратешком положају, па ето заобилазили су нас странци годинама и не приметим да им је нешто лоше било (за разлику од нас)

Srba

pre 11 godina

Ovaj scenario SRBIJI može da donese samo korist.

Potrebno je samo napraviti istorijsko pomirenje sa Albancima i preuzeti deo Crne Gore od Petrovca do Herceg Novog. Time bi Srbija dobila izlaz na more a Albanci zaokružili svoju državu.

To je prava zamena teritorija Kosovo za izlaz na more!!!

Pele

pre 11 godina

Ko lupa minuse na ovu pesmu treba ozbiljno da zamisli sebe pod punom ratnom opremom kako ide tamo gde je poslat, a da ne zna ni on gde je to, da razmislja hoce li imati srece da pogine umesto da ostane bogalj ili zarobljen. Ili jos gore, da zamisli sebe kako nocima strepi da li mu dete koje je podizao s ljubavlju i spremao ga za velike uspehe plače uplašeno u nekom rovu iščekujući šta sledeći minut donosi.

каурин

pre 11 godina

Паметни знају о чему она говори.
Умерени ће се барем почешати по глави у којој ће, надам се, сложити изнете чињенице, док ће они остали то назвати пропагандом, глупостима и сл.
Ово о чему она говори је било јасно још и пре 1999.
Да ли и даље мислите да је Милошевић крив за то? Да ли?
Не, он је само "наместио Србију на смеч" појавивши се на правом месту и у право време.

Pantelija

pre 11 godina

Logicno je da vecina gusi manjinu.A nama bi bilo pametnije da razmisljamo o toma da cemo uskoro postati manjina i u Srbiji.Ne mogu da verujem koliko smo glupi i koliko doprinosimo unistenju vlastitiog naroda,zbog teritorija koje su odavno izgubljene..U centru Beograda pisace "ovde je ziveo jedan ponosan narod" i to na turskom...

Marko Kraljevic

pre 11 godina

Stvari nikad nisu onako kako izgledaju kad tad ce doci do 3 svetskog rata a onda cemo vratiti nase Kosovo , drumovi ce pozelti Turaka al Turaka biti nece ...

ami

pre 11 godina

Polako polako sve na svoje .i svako zna kome pripada .udite u kom i dajte XHorxh Tenet ime .cia sef .on je bio sef kad nato bombardovao serbiju .on je Albanac poreklom jos ne znate skim imate posla ,dirate kosovo cervena linija .ne peva se vise pesma do tokija .laku noc

Bacvanin

pre 11 godina

Da je Milosevic bio pametan, pa da je 89' ponudio Amerima jednu bazu, negde na Kopaoniku, danas bi se druge pesme pevale. On jurio kod Rusa, a rusi jurili kuci sa Kosova.
Malko smo se zeznuli u kalkulacijama, pa sada stize naplata racuna.
Sledeci put procitajte "jelovnik" pre nego sto "narucite nesto".

Rade

pre 11 godina

Ništa novo, ništa što mi nije bilo poznato. Jedna napomena samo: sasvim je izvesno da Amerika očekuje (jer su ispitivanjima dokazali) velike planetarne tektonske poremećaje u narednih četrdesetak godina. Severnoamerički kontinent će se raspući k'o zvečka. Nova Albanska država je ustvari novo utočište najbogatijih Amerikanaca. Kao Nojeva Barka. Albanci će im dobro poslužiti kao radna snaga.

Jack

pre 11 godina

Tacno ko suza. Za Amere smo znali, ali za Rusiju smo mogli predpostavljati. Znaci da nam preostaje Grcka da natera sile da se Kosovo podeli, jer ima tu geografsku ulogu u kojoj mogu pomutiti konce uz malo dobre volje.

Neko spolja

pre 11 godina

Vrlo eksplicitna težnja za velikom Albanijom postoji. Svi albanski zvaničnici glasno i jasno tu težnju izražavaju (obe Albanske partije u Makedoniji, Thaci, Berisha, itd). SAD ima svoje vojne snage kako u Albaniji tako i na Kosovu. Niko se nikada od strane SAD nije oglasio tim povodom. Da imaju nešto protiv, ućutkali bi Albance dok si rekao keks. Ono što je za nas najbitnije je da nikako ne smemo da mislimo da je bio Sloba vidovit i da je znao kako će se stvari odvijati. Baš on je razlog što uopšte i pominjemo veliku Albaniju. Da je bio kooperativniji početkom devedesetih, ne bi Ameri imali potrebe da traže nove saveznike na balkanu, već bi to bila Srbija, kao što je bila početkom dvadesetog veka. Ovako, u slučaju istinskog formiranja velike Albanije (u bilo kom obliku) možemo vrlo realno da kažemo da je Slobodan Milošević najveća elementarna nepogoda koja je zadesila Srbe od formiranja nacije pre hiljadu godina.

Flavius Valerius

pre 11 godina

Godinama pratim medijsku scenu u Hrvatskoj i za ovo gospodju nisam nikada cuo niti je smatram za meritornog sugovornika. Ona navodi na pogresno razmisljanje i nije nista drugo do pobornik velike zavjere. Cinjenica je da se danasnji odnosi na balkanu mjere kolicinom saveznistva i Amerima nije ni na kraju pameti da poradi nekakve velike Albanije guraju sve nezadovoljne, Crnu Goru, Makedoniju u "zagrljaj" Srbije. Ovdje se radi o kompletno krivim procjenama jer bi nova drzava donijela vise nesigrnosti nego sto ga to da nas ima Srbija. Ono sto mene brine, a trebalo bi brinuti i Srbiju, je to na sto sam vec vise puta ukazivao da ako Srbija bude tvrdoglava po pitanjau kosovske nezavisnosti i ne dozvoli normaaln zivot kosovskoj drzavi, i EU i USA nece imati nista protiv da se Kosovo ujedini s Albanijo i tako pronadu izlaz za problem izolacije Kosova. U tom pogledu postavlja se pitanje za Srbiju da li joj je bolje da ima manje nezavisno Kosovosa visokim standardima za ocuvanje srpskih enklava ili pak Albaniju na svojim granicama sa nizom politickom kulturom u kojem bi problem srpskih naselja bio definitivno pod znakom pitanja. Srbija konacno treba shvatiti da se inacenjem i ratobornom retorikom nece nista dobro desiti.

modesty

pre 11 godina

Ova uvazena gospodja je napravila jednu kardinalnu, gresku u analizi, kao uostalom i Americki vojno-industrijski kompleks koji je orkestrirao ovaj plan. A to je da se Srbi ne mogu pokoriti. Preko hiljadu godina istorije to potvrdjuje. Koliko su puta mocnici planirali ovo isto pa ne samo da su im se izjalovili planovi, nego su im citave imperije padale upravo ovde, u Srbiji. Postujem njihovu upornost, ali preracunali su se i opet ce se ovde kod nas spektakularno raspasti, nadam se ne i izazvati jos jedan svetski rat. A mi cemo i dalje biti tu gde smo vec hiljadama godina. Srbija sa svim svojim teritorijama ukljucujuci i onima trenutno pod okupacijom, i onih iz kojih ih komsije svako malo proteruju, to je ona arterija izmedju istoka i zapada. To mi cuvamo kao svoje, dobrodosli su svi ljudi dobre volje da slobodno ovuda prolaze, ali to je nase i mnogo veci i bolji od ovih sada su na to uzalud pretendirali.

Zato nema nista bez pristanka Srbije jer mi ako ne dajemo dobrovoljno (kao sto smo recimo primili Hrvatsku i Bosnu u Jugoslaviju i u ime bratsva i jedinstva sa svim juznim Slovenima i dali im republicke granice u okviru kojih je mnogo srpskh terotorija) mi ne dajemo nikako i bolje da se oproste od svog plana pre nego sto se opet zakuva tako da se ne moze natrag. Nadam se samo da Amerikancima svetski rat nije pravi cilj. Profitirali su emormno od proslog svetskog rata. Cine nam se sada nepobedivi, ali isto tako su izgledali Rimljani jednom davno, pa se ipak naslo nacina.

Branko

pre 11 godina

A Juzni tok? Pa nije valjda da je sve zbog toga?

Ako zanemarimo ironiju, pa sve i da je nesto od ovih tvrdnji tacno, to ipak ne znaci jednu stvar: da su SRBI bili ti koji su IZGUBILI Kosovo. Bombardovanje je bila konacna faza jedne agonije nesposobnosti, slabosti, prazne bahatosti i neinteligencije, odnosno svih faktora sa kojima smo mi, Srbi, upravljali Kosovom jos od 1912.

Na stranu to sto se danas zaboravlja, u nastupu nekakve sumanute jugonostalgije, ko je, zapravo, prvi nacrtao granice Kosova po kojima je sada formirana ta drzava, i kada je to bilo. Zasto u Grckoj nije nacrtana albanska pokrajina? Ili bi bila da je na kraju tamosnjeg gradjanskog rata, pocetkom 1950tih, pobedio general narodnooslobodilacke vojske Grcke Zervas?

I sad nama opet iza svega stoje - veliki planovi i krupni interesi - koje nam ekskluzivno otkriva Slobodna Dalmacija. Cak i da stoje, bombarderi su na srpsko nebo dosli kada je trebalo brutalno okoncati nesto sto je kuvalo skoro vek. A zasto je kuvalo, to je pitanje. I kako je prokuvalo...

Za sve nase nevolje uvek su krivi drugi. Fenomenalna mantra.

Pavle Pucar

pre 11 godina

Nema sanse da ce se to desiti ove a ni narednih 10 godina....Iskreno ne znam kako Srbija moze da spreci ujedinjenje Kosova sa Albanijom a da se ne sukobi sa NATO....Ali budite sigurni da u Makedoniji to nece proci mirno i da bi znacilo samo novi rat na Balkanu.

nebojsa

pre 11 godina

Pa i oslobadjanje Gotovine za ucinjene ratne zlocine je deo tog istog plana drzanja Srbije kao jedinog krivca u regionu, radi lakseg vrsenja pritisaka u cilju slabljenja iste, jer je Srbija kicma jugoSlavije.
Ne postoje tu nikakva zelja da se zastite Albanska ljudska prava. Sve je to interes kao i bratsko pomaganje Rusije.

A mi smo u tim trenucima na vlasti imali nabedjenog Milosevica, Kostunicu i Dacica.
Pricali price, rezultati u minusu.

Evropska unija je ekonomska unija i glavni interesi su ekonomski.
Srbija je sada, sa 10x slabijom privredom nego kraja '80, vise pogodna za ulazak u EU!?
Treba da im damo dobrovoljno Kosovo, a onda ce da nas uvedu u EU i pokupuju sve ostalo Srpsko po mizernim cenama. Ima da nas placaju manje nego Kineze. Da nece mozda srpski biznismeni da investiraju po evropi?

Srbija je ukocena jer misli da joj je jedino resenje EU. Cekamo da nam neko nesto pokloni pa da nam bude bolje. Cela Srbija sedi vec 20 godina i ceka da nam neko nesto da. Samo da se jos to (nesto) desi pa nam je super. 20+ godina.

Albanofobija

pre 11 godina

Albanci nisu sposobni da stvore Veliku Albaniju, to znaju i SAD pa i Nemacka i druge sile zato i nikada nece podrzavati takvu ideju. Ovo je naruceno od nekih desnicara kojima ocigledno odgovara da bude sto vise mrznje izmedju Srba i Albanaca.

popeye

pre 11 godina

Што је баби мило то јој се и снило. По бројним показатељима сценарио ће бити управо сасвим супротан од овде наведеног. Опет сте погрешили победничку страну госпођо.

neko iz Srbije

pre 11 godina

Ne znam čemu ovoliki komentari za članak nekog dokonog(ala Kurir) novinara. U slučaju stvaranje bilo koje Velike ove, one,nemonovne su velike žrtve i razni paktovi. Pre svega EU je trenutno jedan pakt koji se u svetu danas, priznali ili ne mnogo pita i bez njene saglasnosti to je samo pusta želja pa makar to i Amerika(što lično sumnjam) bila.
PS. Ne bih komentariso(naručen ili plaćen ovako tablodski tekst) da me nije isprovcirao ovoliko veliki broj komentara

dr

pre 11 godina

Samo spajanje bivsih republika Jugoslavije moze da spreci da nestanemo u roku od 30 godina svi. Ovo kazem ozbiljno,nije sala. Neprijatelj samo nadire.

Mit

pre 11 godina

"Velika" Albanija ce biti krs od drzave! Amerikance stalno rade istu stvar, gledaju situaciju na kratki rok. Tako su isto podrzavali Bin Ladena protiv Rusije pa vidite kako se zavrsilo. Ova prica je tek pocela

yugos

pre 11 godina

Dobar tekst. Već decenijama pokušavaju da unište prvo Jugoslaviju, a zatim i "neposlušnu" Srbiju jer ne žele više nikad da dođu u situaciju da na raskrsnici puteva imaju jaku državu koja u svakom trenutku može da otkaže poslušnost.

Jedan od poteza u tom pravcu je bilo "oslobodjanje" iz sefa odlikovanja za Drazu i njegovo urucenje - da daju krila cetnicima koji osim drugih stvari sigurna detonacija lancanih reakcija i strahova.

R,Zivkovic,Roterdam

pre 11 godina

Jos dok je bila Jugoslavija,velike zapadne sile su donele odluku u Holandiji 1977 na celu sa Muzem Kraljice Holandije, Bernardom, posto u to vreme nije imao oreol prica, vec Bernard?! Da se Jugoslavija razbije na osam delova, zbog jugoslovenskog podrzavnja kolonijalnim Drzavama po svetu da se oslobode od Evropskih kolonizatora!! Prilikom tog paklenog plana su u isti mah smestili kmoce biti kriv za razbijanje Jugoslavije, posto su dobro sve to smislili koce biti krivac bice Srbija?! U isti mah da se osvete za raspada austro-ugarskog carstva, za kapitulaciju Nemacke, u prvom i drugom svetskom ratu,nemacke zrtve u Bosni i Srbiji u oba svetska rata!!Zato Srbija treba da bude skroz osakacena suzena na kragujevacki pasaluk, tako dase nikada vise Nemacko austro ugarski soldati nece vise ginuti po Bosni Srbiji!!! Dobro smisljeno, jer znaju kada osnuju veliku albaniju, da im nece biti smetnja visse na oruk, prema ruskim bogastvima na Sibiru?! Nije im uspelo od 1941 do 1945 godine ali sad racujaju da ce ostvariti svoj hegemonisticki cilj!!

DR

pre 11 godina

A to da mi Albanci hocemi ili necemo da se ujedinimo to je NASA i SAMO NASA stvar.
(ben, 31. januar 2013 12:47)

Majstore, pa ti se ne pitas ni kada ces na pis.... da ides, ali to ne shvatas... Kakvo bre ujedinjenje vasa stvar. Da je "vasa stvar", sada bi pisali cirilicom i bili "srecni" deo Srbije. Ameri vrsljaju kako hoce i gde hoce i na jadnom Balkanu ce biti upravo kako su oni zacrtali sledecih 30-ak godina...

geronimo

pre 11 godina

Juh, otkrili toplu vodu. Jugoslavija je svima bila ne trn nego bandera u oku. Kao socijalisticko/komunisticka nezavisna drzava svima je smetala. Posto su se hrvati, muslimani i albanci izjasnili kao poturice zapada i SAD a mi kao postkomunisti i pro ruski, nije tesko skontati zasto su se stvari odvijale tako kako su se odvijale i kako ce se i ubuduce odvijati. Da smo se mi osamdesetih opredelili za zapad i USA (a postojali su diplomatski napori u tom pravcu, samo sto nas nisu molili da se okrenemo njima, posto bi im bilo lakse da podrze jednog jakog nego 10 slabih, Milosevic i ostali komunisti su to pogresno shvatili kao slabost zapada i snagu "komunisticke" i "pro-ruske" Srbije), danas bi postojala samo Slovenija, Hrvatska i Srbija (sa sve BIH, Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo). Umesto da smo danas jedna od jacih drzava u Evropi, oni ima i dalje da nas rasparcavaju i da nas ekonomski unistavaju, dok se mi i dalje kunemo u brace ruse koji to nicim nisu zasluzili (nikada nam nisu nicim pomogli, ni protiv turaka, niti protiv Austrougarske, niti protiv Bugarske, a narocite ne protiv NATO '99 (da su nam bar poslali nekoliko baterija s300 za koje smo ih molili, ne bi se tako lako opredelili za bombardovanje).

demokrata

pre 11 godina

Briljantna analiza!!! Sada ce da pljuste negativni komentari ukljucenih indirektno ili direktno u ovaj scenario od albanaca preko nvo do autosovinsta

Ja.bre

pre 11 godina

Zar Amerika misli da ce hriscanske zemlje na Balkanu skrstenih ruku gledati stvaranje Velike Albanije i otimanje njihovih teritorija? Mozda taj projekat i uspe u nekom kracem periodu ali na duze staze V.A. ce proci kao Turska u Balkanskim ratovima samo sto ce ovog puta granice biti onakve kakve su bile zamisljene pre uplitanja Austrougarske na ciju inicijativu je i stvorena albanska drzava. Odnos snaga u svetu se menja.

Toni

pre 11 godina

Ma nemoj, a zasto na Kosovo i Albaniji ljudi gladuju, korupcija, kradja, da ne nabrajam.? Koliko dolara je dao SAD za Kosovo i Albaniju? 20 milijuna dolara za dve godine!!!! Kad bi dao kao sto je dao Njemackoj i Norveskoj pre 50 godina onda bi rekao ima nesto.
Fuj to je propaganda cista.

гледајмо своје двориште

pre 11 godina

Шта је са шверцом са Косова и прањем пара куповином станова поред Арене ?
Да ли ће неко косовског нарко боса из познате породице да пита о пореклу имовине и везама са старим инспектором за дрогу ?

Mirko Nemirko

pre 11 godina

Šta je tu novo? To je veoma aktuelno poslednjih 20 godina. Kada smo pokušavali svima da ispričamo da je to upravo u toku, optuživali su nas za srpski nacionalizam, a oni su se skrivali vešto iza uvođenja demokratije. Ali OK, to su Šiptari (inače sami sebe tako nazivaju) debelo platili Amerima. Za sada su dobili dosta bitki, ali ništa nije konačno i večno.

Dejan

pre 11 godina

Nema logike. Ne razumem zasto bi neko pre transportovao gas do Austrije preko Albanije, a ne preko Rumunije, Bugarske, Srbije (ili bar Vojvodine ako nece da imaju nista sa Srbijom). Albanija nije nikakva tranzitna ruta, nego su Srbija, Hrvatska, Bugarska i Rumunija.
Isto tako, kojim gasovodom ce taj gas prenositi i centralne Azije? Posto je Nabuko propao projekat, jedini gasovod je ruski Juzni tok. Ispada da Ameri prave Veliku Albaniju da bi prenosili gas ruskim gasovodom?
Isto tako ne razumem zasto bi USA otkidala delove CG, Makedonije i Grcke koje su ili vec u NATO ili ce to postati sutra, tj zasto bi upropastili tri prijateljstva da bi od jednog napravili malo bolje nego sto je trenutno?

Morača

pre 11 godina

Kada god neko pomisli da je američki čovek i da može da radi sve što hoće, kasnije mu se obije o glavu. Setite se samo Sadama Huseina, Slobodana Miloševića, Bin Ladena i sl. Svi su oni imali u startu američku podršku, a znamo kako su završili. Albanci bi trebali da imaju to na umu kada budu pokušali da stvore Veliku albaniju.

Dexterijus

pre 11 godina

Ta Velika Albanija je osudjena na propast, u zacetku, i to mnogi na Zapadu znaju. Oni zele da se Albanci ujedine i stvore zemlju koja ce ustvari biti okruzena pravoslavnim narodima, koji sve zajedno imaju oko 4 puta vishe stanovnika!!! Tako da kada Zapadu bude zatrebalo, "upalice" bure barute ponovo na Balkanu, i stvoriti novi rat za njihove potrebe, a koji ce ustvari imati "podcilj" a to je nestanak te Velike Albanije ...
negde se spominje i da se sve ovo odigra u roku od par godina....

east

pre 11 godina

Nemaju pojma, SAD su protiv velike Albanije nije njima u unteresu da jednog oslabe a drugog ojacaju, vec da sve oslabe ekonomskio, vojno, moralno. SAD nece dozvoliti ujedinjenje Kosova i Albanije u to sam siguran.

sofronije

pre 11 godina

(R,Zivkovic,Roterdam, 31. januar 2013 15:13)

Kada cete ukapirati da nismo mi bili glavni u oba svetska rata pa da se nama svete. Da li znate koliko je frontova bilo u oba rata? To sto su nas komunisticke knjige iz istorije ucile samo o nasim podvizima i sto su nam jos rekle da je rat poceo 1941. (moja knjiga istorije iz osnovne skole), to nema veze sa realnosu.

Апоплекс

pre 11 godina

Ајде да "занемарим" то што ми је жао нашег народа који је протеран са тих простора, то што су неке границе између нација (тј. саме нације) вештачки стваране, и што смо сви полудели када су САД кренуле да користе оно што је комунизам оставио у своју корист....
Али шта ће бити са народом (албанским) доле, када им капитализам буде давао шарену лажу пар деценија или можда и векова. А ОНДА, једног дана газда оде, или због губитка интереса или због својих великих проблема. Шта ће онда бити? У ком интензитету ће се бес стровалити на тај народ доле? Са три стране ће бити окружени гневом. Хвала Богу, са једне је море па ту никога нису нервирали.

Stojko Krivi

pre 11 godina

Dobar tekst. Već decenijama pokušavaju da unište prvo Jugoslaviju, a zatim i "neposlušnu" Srbiju jer ne žele više nikad da dođu u situaciju da na raskrsnici puteva imaju jaku državu koja u svakom trenutku može da otkaže poslušnost. Zato je Srbija mrcvarena zadnjih 20 godina, dok je narod zamajavan raznoraznim nacionalističkim i populističkim pričama, a izolovani od sveta većina su postali šuplji malograđani. Za to vreme u svetu smo demonizovani, a kulminacija je usledila '99-e... Da bi smo se izvukli iz ove rupe (a iskreno se nadam da ćemo nekad uspeti) potreban je jedan mnogo "namazan" političar, jedan od onih koji se rađaju jednom u 100 godina, jer dok "vladaju" priučeni licemeri i demagozi (a to je zadnjih 13 godina) nema izlaza...

Flash

pre 11 godina

Ljudi, 'opusteno', SAD ne zanima Velika Albanija...Oni nikad u svojoj istoriji nisu stvorili ili ojacali neku drzavu, samo su unistavali, rasparcavali, smanjivali i oslabljivali druge drzave. Uostalom da su bas hteli V.Albaniju, malo bi produzili rat '99 i oteli Presevo, i napali bi Makedoniju 2001 po istom scenariju Kosova..Takodje, izuzetno su mlaki povodom sklanjanja spomenika i pretnji (opravdanih) sa nase strane. Potpuno su zaokupljeni bliskim istokom poslednjih 12 godina, nije ih vise toliko briga za Balkan i stare im prijatelje Albance...kada se i poslednji KFOR-ovac povuce, bice 'veselo'.

lesa

pre 11 godina

Kad su se turci pojavili u Evropi svima su bili smesni, vrlo brzo su se ojacali i postali ozbiljna opasnost po Hrišćanstvo ali Evropa na njih nije ozbiljno gledala sve dok nisu pregazili Srbiju i udarili dublje. Ovi ce biti gori od Turaka i to uskoro.

Bole

pre 11 godina

Jasno je kao dan da ce se kosovo jednog dana pripojiti Albaniji.Velika Albanija je jedan kompleksan plan koji ce biti ostvaren u mnogo etapa.Jedna ce biti zavrsena prisjedinjenjem kosova Albaniji.Opravdanje ce biti protivljenje i sabotiranje od starane Srbije kosova koje ce teziti medjunarodnim integracijama.Ta nadobudnost Srbije ce biti kaznjena tako sto ce se dozvoliti kosovu i metohiji da se spoji sa Albanijom i niko tu nece moci nista da uradi.To je davno dogovoreno..

mikin

pre 11 godina

"“Sramota je da američki zvaničnici koji su tukli Srbiju sada privatizuju najvitalnije delove kosovske ekonomije” kaže Polovićeva."
--------------------------------------------------------
Zato su je i tukli gosp. Polovićeva. Ne mislite valjda da je to bilo zbog "ugrozenih" prava Albanaca na KiM?

Sljivovica

pre 11 godina

Secam se razgovora sa profesorom americke istorije u skoli, onda sa bakom moje americke prijateljice kod koje sam svratila u goste, razgovora sa svestenikom jedne baptisticke crkve, takodje kao i sa jednim starim gospodinom koji je bio Nemac. Bilo ih je jos, ali da ne nabrajam, a sve ih je zanimalo samo jedno pitanje: zasto Albanci i Srbi sa Kosova ne mogu da zive zajedno (tada u sklopu Srbije), zasto se ne slazu. I ono sto su apsolutno svi sami rekli je da niko nije u Americi podrzavao njihovu vladu da bombarduje Srbiju i da je narod Amerike bio protiv toga. Od prilike kao sto Crnogorci nisu podrzali nezavisnost Kosova sada, deset godina posle, vec je njihova vlada. Ljudi u svetu znaju sta se desava u nekim zemljama, ali nemojte misliti da bilo ko nesto tu moze promeniti, jer odluke donose politicari i vlade, a ne narod. Ovo je opste poznata stvar, ova vest. Ali neka. Neka uzmu i Presevo i Kosovo i deo Crne Gore i Makedonije i ko zna koje jos teritorije. Prvo, da li ce Albanski politicari, obicne marionete, posle moci protiv ostatka Balkana da bi sirili svoju drzavu? Nece. To nigde vise nece proci. A Amerika ce sve to iskoristiti do odredjenog vremenskog perioda. Posto od Srbije nisu uspeli da dobiju zeleno svetlo o otvaranju neke baze na Kosovu, silom to sada cine, ali nece vecno tako moci. Iskoristili su neslogu na Balkanu, ali sta ce posle kada vise ne budu imali kako da razbijaju i rasparcavaju teritorije. Zavadi pa vladaj je dobra strategija, ili dolivaj ulje na vatru, ali ne i vecna...

Sava

pre 11 godina

Projekat velike Albanije uopste nije los ako se i ostalim narodima na Balkanu daju ista prava. Tada bi imali i veliku Srbiju i Hrvatsku a nestale bi mnoge kvazi drzavice koje nikad nisu ni postojale a danas ne funkcionisu jer su vestacke tvorevine.

Владимир

pre 11 godina

@ (karaburma, 31. januar 2013 13:17)

Напротив, све их је мање. У Албанији их има до 2,5М, на КиМ до милион. (у најоптимистичнијој варијанти)
Прираштај им је низак- ако би питао просечног Албанца ко га је боље хранио Слоба или Американац, изненадио би се одговором...

4-eu

pre 11 godina

Klasicna balkanska prica. Ko su ciji ljudi i tome slicno.
Ljudi na Balkanu moraju malo vise da rade, a manje da bistre geopolitiku.
Navikli na kradju, korupciju i raznoranze malverzacije, i sad im krivi ovi ili oni.
Cuj Velika Albanija.
Svaki velikodrzavni projekat na Balkanu je osudjen na propast.
Ostavite se toga, nego zasucite rukave pa radite. Zemlja u Srbiji zapustena. Pa ce Arapi da je obradjuju. Ostalo da i ne pominjem.

Vojvodjanin

pre 11 godina

Dobro jutro!!!

A zasto je ta ista prica bila 'teorija zavere' protiv Srba i Srbije kada ju je pricao neko od politicara iz Srbije? Onda su pljustali zvanicni demanti i komentari (in a ovom sajtu) da Srbi zamenjuju tezu i pokusaju da se opravdaju svoje ponasanje tokom prethodnih 20 godina! Naravno da ima neodbranjivih elemenata te politika i nekih akcija, ali je sustina istina! Analiza iz Hrvatske se naime poklapa sa 'teorijom zavere' samo sto nije priznala da su Ameri koristili i Hrvatsku drzavu (Tudjmana) za ostvarenje svojih ciljeva. A kad to jednom postignu onda sve svoje 'saradnike' i ljubimce' ce da bace na djubriste - u skladu sa pravilom broj 1 u politici i mafijskom svetu! Zivi bili pa videli (nadam se da necu biti u pravu kad govorim o uspehu americke politike - jer je fatalna i monstruozna za sve narode - cak i za svoj sopstveni - za civilizaciju)!

Bane

pre 11 godina

I mi smo pre sto godina bili pro americka drzava. Americka politika je uvek bila zasnovana na interesima. Mi smo pre sto godina izabrali pro americki politiku, ali smo to kasnije zamenili pro pakistanskom, bangladeskom, zambijskom i ostalim nebitnim drzavama po kojima Tito docekivan kao bog.

Џо

pre 11 godina

Samo polako? Naoruzavali su oni i talibane pa su im oni okrenuli ledja i ratuju sad protiv njih? tako jednog dana okrenuce se ovi protiv njih.? Niko ne moze da bude u ljubavi dugo sa amerima?

Dalmos

pre 11 godina

Sve navedene cinjenice su manje vise tacne, a boli to sto smo apsolutno nemocni da bilo sta uradimo po tom pitanju. Srbija je pregazena, i rade nam bukvalno sta hoce!

mijajic dragisa

pre 11 godina

Ma nek ih Ameri spoje,prikljucite im i Hrvatsku,Sloveniju ,Bosnu(normalno bez RS) i imate drzavu ipo.Al ostavite nas Srbe jednom na miru ako ste neki ljudi.

steta

pre 11 godina

Ako je ovo tacno,amerikanizacija ovog dela sveta nam nece doneti nista dobro.Ceo taj proces oko Velike Albanije se sigurno nece odvijati na dobrobit svih nas...,sto oni i znaju...Tako da bi to znacilo da nas ceka sumorna buducnost...Ali posle ovog clanka u ,Slobodnoj dalmaciji,...postavlja se i pitanje, da li je do onih prethodnih desavanja na nasim prostorima,konkretno na Kosovu, doslo spontano ili je sve to ustvari bio deo nekog i necijeg sireg plana ili jos bolje reci scenarija...Svi mi znamo da se nista slucajno ne desava ali onda je ovde previse licemerstva,lazi i zrtava bilo ,da bi se ovakvi scenariji i ispunili...Pa se postavlja pitanje,da li je to mozda razlog, zasto se ubice srpskih zrtava na ovim prostorima ne procesuiraju...Izgleda da one i nisu predvidjene u scenariju,oni su izgleda kolateralna steta toga scenarija...

Analitičar

pre 11 godina

Bravo za Slobodnu Dalmaciju i g-dju Jadranku dr. Polović, cenjenog politikologa. Srpski mediji nemaju tu petlju da o tome pišu, a ni zvaničnici. Velike sile poput SAD i mnoge druge, kroz istoriju,a i sada, prekrajale su zemlje, porobljavali narode, propagirale "demokratiju", ponašale se kao najbrutalniji osvajači, neke favorizovali, neke uništavali ("Milosrdni andjeo"), a sve u cilju ekonomske, političke i strateške moći. Njih mali narodi ne interesuju. Oni su uvek kolateralna šteta. Na ovoj planeti nema demokratije, sve je surovi interes i na Zapadu i na Istoku. Naivni to ne shvataju.!!!

Петар Миловановић

pre 11 godina

SAD i projekat velika Albanija! Велика терористичка Америка ствара малу терористичку велику Албанију, да увек има разлога да се меша у европске послове, да никада не повуче своју солдатеску и уклони војне базе, да је Европа увек под њеном окупацијом! А шта ако се деси да шиптари добију само територију ширине десет километара поред Јадранског мора, и то би им било превише!?

Fredy House

pre 11 godina

A jel javio neko Albancima da kada im jednog dana ,sto je neizbezno, Amerika uskrati podrsku bilo to zbog gubljenja globalne moci ili pustanja saveznika niz vodu(Sadam,Bin Laden), da ce se tada naci okruzeni sa 4 prilicno neprijateljske zemlje, a samo recimo Grci koliko god da su u dugu opet su naoruzani do zuba(zbog Turaka) i mogu da budu u Tirani do prekosutra u podne. I sledeca stvar, Albanaca uopste nema toliko mnogo. Pogledajte rezultate popisa. Nema na Kosovu 2 miliona Albanaca nego 1,6 miliona a sto se tice same Albanije verovali ili ne oni pocinju da imaju problema sa natalitetom. Po popisu iz 2011. ima ih 2,821,977 u Albaniji plus oko 15-20% u Makedoniji. Nije sve bas tako crno, samo mi ne vidimo dalje od nosa i datuma pregovora. Politika nam se zasniva na ,,od danas do sutra".

sofronije

pre 11 godina

Eto kako smo pobedjeni 9x godina i od koga zapravo. Eto kako smo pobedjeni 99. Eto kako nam je oduzeto Kosovo. Ovi iz komsiluka se busaju u grudi a ne vide ko im je stajao iza ledja sve vreme.
A poruka za domace nacionaliste, neka vide sta nam rade nasa "braca" sa istoka. Svako gleda svoje interese samo mi sanjamo neke neostvarive snove.

Ernesto

pre 11 godina

Pa Albanci i da se ujedine opet im je teritorija skoro za pola manja od Srbije i to bez Republike srpske. I opet ih je za upola manje nego Srba.
A sta ce im se dogoditi kad naprave veliku Albaniju to sam Bog moze da predvidi. Amerima ce uskoro ponestati interesovanja za tu Veliku Albaniju, pa nece biti vise filovanja lovom, a onda ce doci Evropa, a s obzirom na to kako su Albanci navikli da rade i kakve su im kulturoloske navike, pa kad krenu da ih muzu kao nas, Evropa ce se o jadu zabaviti, a mi samo treba da okrenemo ledja jer ce opet nas terati da koljemo siptare. A sto se nas tice samo treba resiti to vise da se mi o jadu ne zabavljamo, etnicki podeliti granice, i napraviti nacionalnu politiku "imaginarnog zida", moze prolaz, moze druzenje, al da se kupuju kuce i uzima zemlja to nema da moze.I da se dogovorimo da ne ratujemo. Naravno, sad ce i Katalonija da se odvoji, mozda Skotska, tu mi treba da trazimo i Republiku Srpsku , ako su svi dobili nacionalne drzave hocemo i mi.
I fino da nastavimo da pravimo normalnu Srbiju koja bi da sve to tako tece bila veoma jaka. Izem ti Albaniju, i nas nepromucurne i zagrizene. Nema dovoljno proracunatih i skolovanih ljudi da vode ovu zemlju.

T&T

pre 11 godina

Ma ljudi, sto se jedite???
Sve ovo je u stvari veoma dobro za Srbiju i srpski narod!
Zasto?
Pa zato sto smo konacno shvatili i naucili kako ovaj svet funkcionise!
Da li cemo opet birati stranu u nekom novom svetskom ratu? Hocemo li biti Americki saveznici i dati 2 miliona srpskih zivota kao u prethodnom veku?
Mozda smo ludi Srbi, ali ipak toliko ludi nismo! Mislim da nas je sve ovo od 90-ih godina na ovamo jako opametilo i da naucimo neke stvari!

Cak i velika Albanija je donekle u nasem interesu jer Srbija postaje skoro pa etnicki cista sa 90% Srpskog stanovnistva u drzavi i spasava nas on demografske katastrofe od strane Albanaca! Za 20-30 godina bi imali pola Srbije... pogledajte jadnu Makedoniju...
Kosovo je samo u nasim mislima i srcima ali svaki Srbin je svestan da ne zeli da bude u istoj drzavi sa Albancima - budimo realni!
Sa druge strane projekat velike Albanije nam daje svako pravo da trazimo isto za Republiku Srpsku i Srbiju!
Velika Albanija opet je duplo manja od Srbije i takva zaostala drzava sacinjena od mafije, kriminala i pravila i obicaja iz 15. ili ko zna kog veka (poput krvne osvete) zaista nije prevelika pretnja Srpstvu...

Mislim da zaista nemamo mnogo razloga da se nerviramo!

Lolimir

pre 11 godina

Sve je to uglavnom tacno, ali to sto pisu te hrvatske novine zavisi od jedne vazne pretpostavke: Da ta "mapa" koja se pojavila u medijima u Srbiji i na Zapadu, je zaista napravljena od strane Rusa koji su neutralno ocenili situaciju. Kakvih dokaza ima da je to iskreno misljenje Ruske administracije ili da su ti ljudi zaista "Rusi." Pokusao sam da istrazim tu "mapu" i nista nisam mogao da nadjem korisno na ruskim sajtovima - sve tipa prenosi zapadni mainstream. Najobicniji narucen tekst [taj o mapi], koji navodi ljude na kondicioniranje tj. navikavanje na novu "realnost." Sto se tice Hrvatskih novina, imale bi logike ako bi ta pretpostavka bila zaista utemeljena. S obzirom da seAmerika se drma samo tako. 20 godina unapred je jako dugacak period. Juce je objavljeno da je SAD prakticno ponovo u recesiji (kao i 2009) jer je imala negativan rast BDP-a.
P.S. Preporucujem ljudima da kada procitaju ovakve vesti da ne veruju svemu i svacemu vec da izvrse malo istrazivanje (putem gugla), pogledaju informacije, ko ih plasira a ko ne.

Jovan

pre 11 godina

Kako volim Amerikance. Ali od sledece godine gubi naftna industrija. Po Evropi i Americi se sve vise voze elektricni automobili. Tako da plin i nafta odlaze u muzej gde im je i mesto. A posledice ce biti velike. Geopoliticke. Dosta je bilo.

Milan I

pre 11 godina

Znaci ipak je Srbija trebala da bude tu glavni igrac , ali smo odlucili da nam ne mogu nista i da cemo ih pobediti. Prica se , a ja sve vise i vise verujem u pricu da su Slobi ponudili konfederaciju gde bi Srbija u odnosu na druge iz bivse SFRJ bila nosilac (ako to tako moze da se kaze) te konfederacije , resavanje problema na Kosovu na americki nacin (kao sto to inace resavaju) ucutkivanjem Albanaca. Naravno zauzvrat su trazili NATO u konfederaciji , prolaz i komunikacije koji im trebaju. Odavno vise ne bi imali probleme koje sada imamo , prosto karte na stolu su bile takve , sada su mnogo losije po nas , bice jos losije ako se ni sada ne uzmemo u pamet , a sto se tice ostalih velesila zaboravite na njih nista se tu nece desiti mi(mali siromasni i bez uticaja) smo svima njima monetica za potkusurivanje.

A.S.

pre 11 godina

Gospodja politikolog je sve lepo upakovala plasirajuci pricu o Velikoj Albaniji. Ali je zanimljivo da nigde, ni jednim slovom nije pomenula Hrvatsku, njenu buducnost i ulogu u ovoj jeftinoj razdeobi. Eto, da nismo funkcionalno nepismeni mozda bi smo i pomislili da je ovaj pamflet neko narucio.

Poskok

pre 11 godina

Naravno, ovo je tačno, ali nije u interesu Bugarske, Grčke, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Da li znate kako se ovo jednom završilo u bližoj istoriji? Sve se okreće. Samo sada nije otomansko carstvo, već tzv "velika albanija".

kolando

pre 11 godina

мени рече један пријатељ пратећи разне политичке емисије и стручњаке како је неки еминентни западни политичар изјавио,ваљда му се отела истина из уста ко зна, "Србија је на светској политичкој сцени један обичан мртвак,а мртвима се баш и не помаже"...крај цитата

student_iz_parka

pre 11 godina

@ Bla

Amerika nije zaustavila pobunu u Makedoniji, nego je spasila albanske ekstremiste od potpunog unistenja. Bukvalno su zaustavljali akcije makedonskih snaga i izvlacili albanske borce iz obruca i sigurne smrti. Americke privatne firme su u tom sukobu i obucavale i komandovale albanskim snagama. Isto tako, Ameri cim su dosli na Kosovo '99 trebali su da razoruzaju albanske paravojne formacije po dogovoru sa nasima. Ali oni kao sto sada znamo nisu to ucinili, vec su dozvolili da se njima ispred nosa nekoliko hiljada naoruzanih Albanaca organizuje i 2001. napadne Makedoniju.

Da se Amerika nije mesala, 2001. bi se sve zavrsilo makedonskom pobedom i porazom albanskog separatizma u toj zemlji. Citam ovde neke besmislene komentare, pa niko na zapadu ne tretira ni Makedoniju ni Crnu Goru kao drzave (a kamoli kao ozbiljne drzave), i bas ih briga ako se iste raspadnu a njihovi puleni Albanci zauzmu dodatne teritorije za sebe.

mali radojica

pre 11 godina

Mislim da je projekat Velika Albanija poprilično zakasnio i da s obzirom da je priča o Južnom toku već gotova i da su sve strane potpisnice počele sa pripremama za gradnju gasovoda, ovaj san Albanaca lupio o tvrdu nam zemlju i raspao se. Cela priča je i smišljena da bi se sprečio ulazak Rusa preko Bugarske,Rumunije i Srbije na Balkan ali je zbog propasti Nabuka kao i činjenice da su se dogodila "Arapska proleća" pa možda i skorašnji sukob sa Iranom ovo sve jednostavno ugašeno i toga neće biti ništa. Da bi se tako nešto i ostvarilo Albanaca bi trebalo da bude u najmanju ruku oko 5 do 6 miliona, a njih u vom trenutku nema više od 3,5 miliona(Cia= podaci iz 2011) i to 2,5 u samoj Albaniji i oko 1.1 milion na Kosovo sa strašnom tendencijom opadanja zbog masovne bežanije na zapad (kako Evrope tako i Usa). Osnova svakog osvajanja je majorizacija ili "nas ima duplo više od Vas" što je u Albanskom slučaju totalna greška. Za desetak godina pola Albanaca sa Balkana će živeti u UK ili Nemačkoj. Ameri vide da su omanuli i sad ne znaju kako da napuste ovu jako skupu ali dugoročno neisplativu grešku. Grci (ima ih 11.5 miliona) se nalaze u stanju ekonomskosocijalne nestabilnosti sa tendencijom društvenodržavne implozije što uvek rezultira oružanim konfliktom. Baš bih voleo da vidim tu situaciju zvanu stavranje velike Albanije (severni Epir)i kako bi oni reagovali na sve to. Znači piši propalo.

Serbinho

pre 11 godina

Ljudi, sve ja to shvatam, ali ako Srbija, Bosna, Hrvatska, Slovenija i ostali rade na modernizaciji drustva, gde ce vozovi leteti kao po Italiji ITALO 400km na sat, da li verujete da ce Albance zanimati da zive u 17-om veku.
Ameri imaju pravo na svoje interese, ali ostali trebaju da gledaju svoje, ignorisu Albanske regione, koji ce na kraju shvatiti da ne mogu sami opstati.
Modernizacija, izbacivanje gasa, nafte i slicno, etanol ubaciti, elektricnu energiju, solarni paneli i slicno a zaboraviti i na Ameriku a i na Rusiju, nema tu prijatelja i ugledati se na Brazil.
Izgubili smo dve decenije, jel treba jos dve da se izgube!

Koja

pre 11 godina

Odlicna analiza regije bivse Jugoslavije,nazalost zakasnela i bez ikakvog uticaja.Nema razvoja za bilo koju drzavu Titove velike Jugoslavije jer je upravo to suprotnost cilju velikih sila.Iako ga bude bice to beznacajno u odnosu na to kakva smo sila bili i koliko je nas glas u svetu bio jak i postovan.Marionetsko podrucje-to smo svi mi.

Stojko Krivi

pre 11 godina

@Stojko Krivi
Samo da pojasnim, opaska o "zadnjih 13 godina" se odnosi na period kada je Srbija postala "demokratska" država i kada je trebalo di vidimo napredak, a ne na to da mislim da je ranije bilo bolje. Period pre 2000. je katastrofa za sebe i nema reči koje bi ga opisale...

Boki Urbanista

pre 11 godina

Preporucujem knjigu: "Next Hundred Years". Napisao je George Friedman (STRATFOR Institute). U knjizi se zastrasujuce cesto pominje Srbija mada i kao buduci vazan saveznik Sjedinjenih Drzava. Vredi procitati kako STRATFOR predvidja razvoj situacije u svetu ali i u nasem regionu iz ciste geopoliticke perspektive.

Filip

pre 11 godina

Trebao je Sloba da im da sve resurse sa kosova kad su trazili, oni bi ih svakako uzeli, samo sto su morali na tezi nacin ovako preko ocepljenja Kosova i stvaranje "Velike Albanije".

Dragan Redzic

pre 11 godina

Gospodjo Jadranka,
Zivim u Strpcu, na Kosovu u jedinoj opstini gde srbi i albanci nekako zajedno koegzistiraju stim da je srba 75% a albanaca 25%. Ovo sto ste naveli i sto B92 prenosi je apsolutna istina. Godinama se pitam sta zaista Amerika zeli da uradi svojim direktnim angazovanjem na Kosovu i upotrebom sile i kapitala. Ovde cveta kriminal, caruje pravilo jaceg bukvalno kao u 19 veku na divljem zapadu.
Jedini objasnjiv razlog je stvaranje Velike Albanije kao njihovog sigurnog partnera i tu ste apsolutno u pravu.
Da ne bih ostao nedorecen moram im predskazati neuspeh u ovom projektu jer razgovaram sa mnogo albanaca i sa Kosova i iz albanije, amerikanci su im svima preko glave.
Jednostavno ni njima nije jasno gde i za sta idu ogromne pare sa zapada a narod zivi katastrofalno u strahu i nemastini.
Jednostavno dok god imaju straha od Srbije albanci ce podrzavati sve interese Amerike ali onoga momenta kada sa Srbijom bude postignut kakav-takav sporazum na Kosovu i Albaniji ce doci do socijalne revolucije epskih razmera.
Na kraju Vam g-djo Jadranka cestitam na pravim i hrabrim procenama koje ste izneli.

duki

pre 11 godina

Svaka čast za tekst, još samo kad bi svi to pročitali i shvatili koliko smo svi "mali"(narodi bivše SFRJ)i da se mi ništa ne pitamo, nego ako imamo sreće da nam se interesi poklope sa SAD onda smo na konju.Tek kad to razumete videcete potpunu besmisao svih ratova koji se isljučivo vode radi i za interes svetske sile broj 1.

Miroslav Milošević

pre 11 godina

Ovaj koncept je pogrešan po nekoliko osnova:
- Nisu sve navedene zemlje članice proameričke transverzale. Gruzija i Azerbejdžan posebno, ipak, težnja Amerike za time je neupitna.
- Srbija ispade kost u grlu svake američke administracije, kao da ima vojsku od preko stotinu divizija, hiljade tenkova i aviona kojima može okupirati dobar deo Evrope. Istina je da ta vojska ima samo četiri divizije, zastarelo naoružanje i nije u savezu ni sa jednim potencijalnim blokovskim neprijateljem Amerike. Ako je Srbija neprijatelj u tom smislu, biće okupirana diplomatsko-ekonomskim putem, što je već učinjeno.
- Velika Albanija nije velika država. Po površini i broju stanovnika opet bi bila nešto manja od Srbije (bez Kosova). Ova država bi imala više vojnostrateški nego ekonomski značaj: upravo ovakva država bila je mostobran Otrantskog tesnaca za Hitlera i Musolinija, ali je sa njihovim porazom to prestalo. Onda je Albanija bila neuspeli pokušaj Kineza da ostvare svoje prisustvo u Evropi, posle su malo bili sa Rusima, malo potpuno izolovani, u svakom slučaju niko se nije duže zadržao na njihovom prostoru.
- Amerika je tehnokratska zemlja. To znači da se svaki projekat, pa i stvaranje Velike Albanije mora dobro naučno obraditi pre nego se pokrene. Njihov interes za tim projektom, njihova ukupna nacionalna korist će u ovom slučaju trebati da bude znatno veća od uloženog truda i materijalnih sredstava, jer područje ima visoku "premiju rizika" za projekte tog tipa.

Mikica Djikica

pre 11 godina

Odgovor za (los model za drzavu)|
O cemu ti pricas covece? Gde to funkcionise multikulturalnost? Kad si vec spomenuo USA pa jel ti znas kako prodje onaj ko figurativno receno baci kamen na drzavu ili nedaj boze zapali zastavu, ili ima non stop pretenzije za prekrajanjem granica, ili bilo kakvu pomisao da ima kao multikulturalista da pametuje i da menja sistem? U najboljem slucaju zatvor. Multikulturalnost je jednaka mnostvu mogucnosti za destabilizaciju grada, regiona ili cele drzave. Za multikulturalnu drzavu treba super/jak sistem koji sve to moze da iznese. Ideja da je za vecinu drzava u svetu najbolji multikulturalni model je cista budalastina. Idi u Saudijsku Arabiju, Iran, Kinu, idi do komsijske Bugarske da vidis po Ustavu koliko ima raznim etnickih grupa ili 666666 varijansti bugarskog jezika. Na kraju krajeva znas li ti uopste kakav bezbednosni sistem bi taj drzavni sistem morao da ima da izdrzi taj tvoj najbolji multikulturalni model? To nije samo nerealno nego je u domenu bajke.
Multikulturalnost je prvo domicilni narod pa svi ostali. Ista prava za sve naravno ali domacin je domacin. Bez obzira sto je neko amerikanac i sam valjda znas kakva je diskriminacija u Americi kad je vec spominjes. Koliko miliona ljudi u zatvoru? Hiljadu parametara moze da se uzme ali kao sto je vec neko napisao malo je 1500 karaktera da se sve kaze.

Nepričava

pre 11 godina

o ovome je pricao Slobodan M, ako mi se ne cini. Svi su obavesteni o tome, samo se NVO i forumasi prave ludi - okrecu jednu pricu u nadi da ce postati istini.
Cvrc !

Bolero

pre 11 godina

To je tacno , jos bih dodao da ce Albanci da kusaju kao pokusni misevi GMO hranu tako da ce jednostavno nestati a zemljiste tj drzava bice pod direktnom kontrolom SAD dok budu postojale, jer stvari unutar SAD nisu bas ciste.

lara

pre 11 godina

Mislim da je ogromna zabluda misliti da su Amerikanci mogli nas da izaberu za saveznike samo da je Sloba bio malo kooperativniji. Amerikancima nismo bili potrebni mi, bili su im potrebni saveznici koji ce im dozvoliti da uzmu citavu njihovu zemlju i koriste je u licne svrhe, za bogacenje, unistavanje okolisa kroz energetsku eksploataciju, za bojne baze i trening kampove. Njima su trebali saveznici duboko potonuli u ozbiljan kriminal i zemlja gde zakoni ne postoje nego oni odredjuju sve. I vise od svega, trebala im je vezba kako da se uspesno medijskim putem obavi kompletna demonizacija njihovih zrtava. To im je bila uvertura u milijarde ako ne i trilione koje su zaradili na uzurpaciji koju su orgelovski u medijima nazvali "arapsko prolece". Tu ukljucijem profite na Libiji, Iraku, Siriji i Afganistanu a veliki kolac koji tek dolazi su Iran i Severna Koreja (opet!). Onda su eliminisali sve suverene drzave osim Kine i Rusije, koje bi onda mozda i bili lak zalogaj.
Ameri su uvek na ovaj nacin podrzavali samo one koji imaju mentalitet da zive pod cizmom i da nista njihovo nije u stvari njihovo. Cak i Jevreji, ponosan narod, nesmeju da pisnu protiv Americke spoljne politike a ako se i usude odmah idu pretnje ostavljanja na cedilu usred nuklearno sposobmih komsija kojima je Israelska agresivna politika odavno dozlogrdila.
Poseban mentalitet Ameri traze, sirom sveta, poredite samo sve njihove separatisticke saveznike.

daj bombona da sisamo

pre 11 godina

@(ben, 31. januar 2013 12:47)

Neces vjerovati, i ja vec 30 godina slusam price i bajke o "velikoj srbiji". Cak su komunisti imali jednu simpaticnu krilaticu: "slaba srbija, jaka jugoslavija". Pa onda tu je SANU, SPC, CEtnicka emigracija iz amerike, pa su tu srbi u americkim filmovima koji kao u vijetnamu, koriste zene i djecu kao zivi stit, itd, itd... A Srba svake godine sve manje i manje, i prostor na kojem zive sve manji i manji. Ali, cim se slucajno desi medjunacionalni incident, to je "siguran znak da ideja velike srbije i dalje zivi". JEdina razlika izmedju tvoje velike albanije, i moje velike srbije je ta sto su mene bombardovali i ponizili, zato sto nisam dobio veliku srbiju, a tebe tapsu po ledjima zato sto dobijas, polako ali sigurno, veliku albaniju.

Oliver

pre 11 godina

Analiza je jako dobra,svedoci smo da se projekat velike Albanije polako ostvaruje.Meni je smesno da neko kaze da se to nece desiti zato sto su CG,Makedonija i Grcka americki saveznici.Da,ali Albanci su malo veci i "jednakiji" saveznici nego ove drzave,oni su potpuno poslusni i jos uzivaju u tome,sto smo videli po freneticnim docecima americkih predsednika u Albaniji.Nigde u svetu americki predsednik ne moze imati takav docek,a posebno ne u jednoj muslimanskoj zemlji,sto je takodje,jedan od vaznih razloga americke podrske,jer time Amerikanci pokazuju kako nisu protiv citavog islamskog sveta,za sta ih optuzuju godinama.Ovako Albanci i Bosnjaci sluze kao savrsen "dokaz" kako eto postoje "dobri" muslimani koje oni pomazu,a zauzvrat mogu da nastave ratove na bliskom istoku,da podrzavaju Izrael protiv Palestinaca itd.Ali podsetio bih na izjavu genijalnog Henrija Kisindzera:"Postoji samo jedna gora stvar nego biti americki neprjatelj,a to je biti americki prijatelj." U to su se uverili Sadam,Bin Laden,Gadafi,Mubarak,Ben Ali,Manuel Norijega,pa delom i nas Milosevic nakon Dejtona kad je bio "faktor mira i stabilnosti" da bi ubrzo postao "balkanski koljac."Jedan americki strateg je rekao:Kad ste mocna zemlja,mislite da ste cekic,a svi problemi vam lice na eksere.ALi ako ste mala zemlja,treba sve da ucinite da ne budete ekser.Mi smo u proslosti,na zalost,previse puta izigravali eksere i treba da izvucemo pouke iz toga.A Albanci neka misle o Kisindzerovoj izjavi i sta ona znaci.

guri

pre 11 godina

ne znam da'l se secate '91 kad je Bus senior napomenuo milosevica da za SAD, crvena linija je Kosovo, zar mislite da je to bilo slucajnost...!!!

Ingram011

pre 11 godina

Cudi me da se u do sada postavljenim komentarima niko ne osvrce na ovu recenicu:
"Vođe albanskog nacionalnog pokreta ovih dana izjavljuju da su SAD i Rusija dogovorili prekrajanje granica na način da će se Preševo, Kosovo, verujem i deo Makedonije i Crne Gore, naći u okviru velike Albanije."

Beast from the East

pre 11 godina

Zna se dobro da velika Albanija zeli da bude, deo makedonije, deo grcke, deo crne gore i kosovo. Ko kaze da to nije istina, slep je oko ociju.

Влада

pre 11 godina

Amerika je jasno rekla da nema vise promena granica na Balkanu.
(Danilo, 31. januar 2013 17:11)

И Садаму су дали зелено светло да нападне Кувајт.

Nibelung

pre 11 godina

Protiv plana stvaranja Velike Albanije će biti SVI na Balkanu: i Hrvatska, i Srbija naravno, i Crna Gora, Makedonija, Bugarska, Grčka, Rumunjska. Jedino Bosna i Turska bi je možda podržale, ali u kontekstu arapskih proljeća ne zna se da li bi Amerika podržala stvaranje jedne veće islamske zemlje u Europi. Jer nitko ne može mi objasniti kakav je taj islamski univerzitet u Tirani. To ni u Turskoj ne bi smjeli otvorit...

platon

pre 11 godina

zapadnim silama bi bilo najpovoljnije da su na balkanu 100 malih drzava, nego neke jake, ujedinjene nacije! to je osnova americke strategije za evroaziju (zbigniev brzezinski)!
samo problem je, sto se karte posle nekoliko generacija uvek ponovo mesaju, to je jednostavno deo igre! a licno mislim (posto se u mnogim analizama spominje) da ce se to dogoditi 2025-2030 godine ;)

Agron(om)

pre 11 godina

Zaprepašćujući je identični obrazac reagovanja na ovu vest i kod srpskih i kod albanskih, a bogami i hrvatskih komentatora. Žena je napravila vrlo ozbiljnu analizu, i svi mi, po sistemu ubijte glasnika, prvo nju napadamo nipodaštavajući njen rad, isključivo zato, što njena argumentacija ne prija našem uvu. Ovakve identične analize, možete naći na nizu geostrategijskih sajtova, od američkih, preko ruskih , iranskih, i evropskih, i sve one potvrđuju da su teze gospođe Polović ispravne. To što je ona iz republike sa kojom smo nekada bili u neprijateljstvu, ne umanjuje njenu objektivnost, već, naprotiv, upravo dokazuje da se izdigla iznad političkih i kulturnih stereotipa. Stvar je međutim što je ovaj proces toliko dugoročan, da je njegova implementacija počela još za vreme II svetskog rata, a da neuki i ostrašćeni mali narodi sa Balkana nikad nisu uspeli da se izdignu iznad stereotipa, kako bi eventualno mogli sagledati ovaj proces i utvrditi svoj interes u njemu.
Nažalost, ni albancima ovo neće doneti ništa dobro, jer će se formirati korumpirana nacionalna "elita" finansirana novcem heroinskog porekla,sa zadatkom čuvanja i očuvanja interesa sponzora, što znači održavanje bezbednih geostrategijskih tokova energije i puteva, a svi ostali, kako kaže gospođa Polović, postaće besperspekivni neobrayovani lumpenproletarijat.
Ljudska prava, demokratija i ostale velike i apstraktne kategorije poslužile su u ovom procesu tek kao puko oruđe za postizanje cilja.

jovan

pre 11 godina

Ljudi, 'opusteno', SAD ne zanima Velika Albanija...Oni nikad u svojoj istoriji nisu stvorili ili ojacali neku drzavu, samo su unistavali, rasparcavali, smanjivali i oslabljivali druge drzave. Uostalom da su bas hteli V.Albaniju, malo bi produzili rat '99 i oteli Presevo, i napali bi Makedoniju 2001 po istom scenariju Kosova..Takodje, izuzetno su mlaki povodom sklanjanja spomenika i pretnji (opravdanih) sa nase strane. Potpuno su zaokupljeni bliskim istokom poslednjih 12 godina, nije ih vise toliko briga za Balkan i stare im prijatelje Albance...kada se i poslednji KFOR-ovac povuce, bice 'veselo'.
(Flash, 31. januar 2013 14:39)

vidis nije ovde problem samo USA vec nama dobri prijatelji Nemacka koju ipak interesuje evropa jer trenutno dominiraju kao i nekoliko puta u istoriji... oni ce preuzeti stafetu od amerike do duse ne bas onako jaku kako to ameri znaju da je drze

Aleksandar

pre 11 godina

@Ivan London

Lepa je zamisao da svi zive u jednoj drzavi, npr. planeta Zemlja. Nesto kao u francizi Zvezdane staze. Ali, u svetu gde je jedini insteres profit i kapital, to ce biti vrlo tesko. Jer ljudi ne podnose da budu robovi, bar do nekog trenutka kada im pukne film. A sta ce onda ona sacica jada od burzuja i politicara da radi prema milijardama i milijardama ljudi, kada bude sve puklo? Ima da beze k'o muve bez glave.

Svasta tamo prodaju po prodavnicama

pre 11 godina

@R,Zivkovic,Roterdam, 31. januar 2013 15:13

A ti si prisustvovao tom sastanku pa znas sta su se velike sile dogovorile? Kazes da su Francuska i Engleska resile da se osvete Srbiji zato sto je zbog (ni manje ni vise) Srbije Nemacka izgubila rat?
Jel mozes da nam ostavis neki link o njihovim "paklenim" planovima? Ili bar planove tvoje zemlje domacina, koju nikako da napustis?

kraja

pre 11 godina

(Zedes, 31. januar 2013 15:17)

...posto "pazljivo pratis" a izmice ti...
...samo zagrebes google i voila:

"Dr. Jadranka Polović, predavačica na Stručnim studijima Sveučilišta u Splitu, nedavno je doktorirala na temu „Uloga američke politike u stabilizaciji regije i oblikovanju tranzicijskih procesa na jugoistoku Europe“. Uzimajući u obzir i temu njezina ranijeg magisterija – „Utjecaj SAD-a na hrvatsku politiku 1990.-2000.“ - očit je autoričin kontinuirani znanstveni interes za istraživanje načina i metoda kojima su SAD, ali i EU, utjecali na oblikovanje tranzicijskih procesa u Hrvatskoj i regiji.
"

Orgon

pre 11 godina

Htio bi svima ukazati na jednu činjenicu. U cijelom Afganistanu su Amerikanci držali oko 100.000 vojnika + saveznici. A na Kosovu ih ima 50.000 profesionalnih vojnika !!!! (pretpostavljam svih međunarodnih trupa zajedno). To su ogromne snage. Zašto? Zato jer je to garancija da cijela Albanija a moguće i Grčka politički ne "odskližu" prema Rusima. To uopće nije nevjerojatan scenarij, pogotovo u svjetlu ovih problema kojima svjedočimo. I to nema baš nikakve veze sa naftom....

Slobodan Djakovic

pre 11 godina

Da, cena nafte raste a uvecava se i broj stanovnika, te se i resursi smanjuju. Trka za tehnologijom ili trka za unistavanjem konkurencije? Mislim da ce se razvijeni svet tesko opredeliti da u mirnodopskim uslovima deli te resurse, najpre da zadovolji sopstvenu pohlepu, a onda i da kolonizuje u nekom obliku one male, korumpirane i zaaostale drzave. Mozda nam je kuca na sred mosta, mozda zivimo ispod mosta, okolnosti novog sveta klize u pravcu moguceg konflikta sirokih razmera. Ko je romantik pa misli da je svet bolji ili losiji nego sto je bio 80-tih, verovatno je u zabludi. Tehnologija bi dala odgovor na mnoge probleme, ali isto tako postoji veliko nasledje problema iz proslosti, snazno neslaganje izmedju istoka i zapada (granice su imaginarne i nevidljive). Velika Albanija je skoro realan scenario, ali je momenat za takvu ideju prosao. Podsetite se kosmara u koji je utonula SFRJ za kratko vreme u ime promene granica i etnicke prisutnosti naroda u njoj.

Sinisa NL

pre 11 godina

Jos dok je bila Jugoslavija,velike zapadne sile su donele odluku u Holandiji 1977 na celu sa Muzem Kraljice Holandije, Bernardom, posto u to vreme nije imao oreol prica, vec Bernard?!
(R,Zivkovic,Roterdam, 31. januar 2013 15:13)

Ako pricas o Bernardu, muzu Kraljice Juliane, on je bio tada 1977 princ jer mu je zena bila kraljica. Poslije njenog abdiciranja ona se vraca na titulu princeze kao Beatrix sada,a Bernard ostaje princ.

Sto se tice tog famoznog dogovora iz 1977...daj neki izvor inace pricas bzvz.

ko vas ne zna skupo bi vas platio

pre 11 godina

@ami
Savrseno nam je jasno sa kim imamo posla, sa gomilom nesposobnih komedijanata koji su "jaki" samo kada imaju zaledjinu a inace nisu u stanju ni dva sela na Kosovu da osvoje ili kao u Makedoniji, Amerikanci moraju da zaustavljaju borbu i salju autobuse da spasavaju "heroje" iz uck da ih ne bi istrebili. George Tenet je inace Grk poreklom a sto se tice sta je cije, za vas je i Albanija previse.

mario

pre 11 godina

Posto vidim da neki zazivaju 3 svjetski rat.
Ne znam, koje će se oružje rabiti u trećem svjetskom ratu, ali sam siguran da će se u četvrtom ratovati praćkama i kamenjem (Albert Einstein).

Predrag

pre 11 godina

(1)

USA neće poskvariti svoje odnose sa Grčkom i Bugarskom da bi stvorila veliku Albaniju na uštrb Grčke, BJMR, CG i Srbije.

Ako i bude neka ujedinjena Albanija, biće sjedinjenjem Kosova i Albanije jer Kosovo neće dugo izdržati u izolaciji (nije članica ni jedne medjunarodno uticajne organizacije) i takva izolacija u sred Evrope neće moći dugo trajati.

U svakom slučaju imaćemo na terenu još dugo, napetu situaciju izmedju siromašnih naroda (albanski, makedonski, srpski i crnogorski) koji će gubiti vreme (i po neko i živote) medjusobnim prepucavanjem dok pravi razlozi za bunu (ekonomski, socijalni) će biti potisnuti. Doći će do još većih demografskih poremećaja usled različitih nataliteta i emigracije.
Srbija ako ovako nastavi imaće otvoreno nekoliko frontova (Raška/Sandžak, Vojvodina, Bujanovac+Preševo, pitanje RS, teritorije prema Bugarskoj pa ako i to izgubi onda teritorija gde su Vlasi u većini).

nemox

pre 11 godina

@Predrag

Дечко учи ти још мало историју. Рецимо само да аутокефалну цркву имају само независни,ни непада ми напамет да улазим у дубље aнализе са неким таквим......
ЈБГ много јака западна пропаганда.
ПС: Па ако је тако одакле ти тај ''независни'' језик којим причаш и пишеш iшто га тако ''слободно'' и ''независно'' користиш.

Predrag

pre 11 godina

(2)
Nikada u istoriji Srbija (ni druge južnoslovenske državice) nisu bile nezavisne. Srpske države u ranom srednjem veku (Raška, Duklja, Travunija, Paganija) bile su vazalske prema Vizantiji (Raška), kasnije i prema Rimu (ostale tri državice), kasnije Raška prema Bugarskoj, Ugarskoj, Turskoj. Kada je 1878 priznata Srbija (teritorija manja od današnje uže Srbije) na berlinskom kongresu bila je promenljivo zavisna na Francuskoj, Austriji i Rusiji.
Pljunuli smo u lice velikim silama uvek kad smo to mogli (a nismo morali) i to je sada KAZNA za „nagradjenog koji je digao nos“.
Iako su primili stotine hiljada Srba bežući od Turaka, da li im škole, crkvenu slobodu, pa 1878 i priznanje države, mešali smo se kasnije itekako u unutrašnje stvari Austrije 1905-1914, pa 1914 ubili prestonaslednika, pa su nas napali i stradalo je dosta civila.
1948-1952 Rusma (SSSRu tj. Staljinu) smo pljunuli u lice, 1956, 1968 opet bili protiv Rusa (zbog Madjarske, ČSSR) sada čekamo da nas Rusi „brane“.
1962 pljunuli smo Francuze, pomaganjem Alžiraca (a pomagali su nas 1915-1918, bez njih ne bi smo se tako lako oslobodili i dobili SHS kraljevinu). Zapad smo pljunuli 60-80tih aktivnom pomoći naroda Afrike i Azije u oslobadjanju od kolonija, posle organizovanjem nesvrstanih...
Mešali smo se kao da smo svetska sila a mi smo mali, jadni i bedni koji da bi postali osrednji moraju da prvo naprave red u svojoj zemlji.