Testovi

Petak, 25.01.2013.

15:45

BMW Snow Down 2012

Izvor: B92

BMW Snow Down 2012 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

Dragan KV

pre 11 godina

BMW ima dobre motore, izgleda dosta dobro, enterijer mu nije vrhuhnski, po suvom je car, ali nemojte ljudi samo da pisete da se na snegu snalazi dobro ili cak sta vise odlicno. BMW nisam vozio, ali sam bio prisutan u vise od deset situacija da vidim kako se ponasa, kako proklizava, ne moze da podje, par puta i gurao da se pokrene. Zadnji put na Zlatiboru sam za Novu godinu pomogao (gurao) da se covek okrene sa bmw-om 5 zadnje generacije. Posle 5 minuta kada je otisao dovezao sam svoj auto i postavio ga i istu poziciju ( sneg je tu inace bio utaban). Ja sam iz iste pozicije krenu posle 2 sec, bmw nije mogao da mrdne samo je "plesao" u mestu. BMW je bio samo sa zadnjom vucom, moj auto je sa prednjom, naravno necu reci koji auto, da ne otvaram polemiku.

Мики

pre 11 godina

Да бре Џереми Кларксон лаже, мој рођак који вози Х6 исто лаже само маркетинг менаџери БМВ говоре истину :)

Да се увериш колико је БМВов xDrive смешан погледај следећи реалан упоредни тест xDrive и Quattro погона од Аудија

https://www.youtube.com/watch?v=IMfUrS98Kbk

Гагиба

pre 11 godina

@Мики
Ма да бре брате, у реду је! :))
БМВ је лажирао а Џереми је открио да је Х6 неупотребљив на снегу?!! Ко год покуша да укључи пола грама мозга увидеће нелогичност да БМВ-овим инжењерима промакне тако крупан детаљ да им је возило неупотребљиво по снегу и да га је немогуће покренути??! Е сад додуше, треба покренути ову поменуту полутку... ;)

Beogradjanin

pre 11 godina

@(Miki, 29. januar 2013 21:38)
Da poznajes rad diferencijala, shvatio bi da je to situacija gde bi vozilo ostalo u mestu jer bi sva snaga isla na tockove na ledu. To i jeste snimljeno kako bi se pokazalo da X drive funkcionise i bez klasicnih blokada...

Vlada

pre 11 godina

Neverovatno je kolika je u stvari neposobnost ili nemogućnost auto industrije da se izbori sa problemom snega. Stotine miliona eur-a ulozene u tehnologiju koja vam sa najboljim gumama omogucava da tek priblizno vozite kao na suvom putu. I to zadovoljstvo kosta najmanje 30K EUR.

Miki

pre 11 godina

@Gagiba,

taj test sto si postavio je laziran jer ko sto vidis , samo su 2 tocka na ledu, dok 2 hvataju cist asfalt. Toga u praksi nema znaci trebali su da nam prikazu X5 i X6 na uzbrdici kad je put prekriven ledom i snegom a ne ovo stavili malo leda ispod 2 tocka ... Smesno....

trener-saradnik

pre 11 godina

AH da, dobar je da nema boljeg,tj zna se ko je vladar pogona na sva 4 tocka
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=IMfUrS98Kbk

Zoki

pre 11 godina

@instruktor
Subaru bi trebao da se pokrene i kada su tri točka bez ikakvog oslonca, upravo su to potencirali na demonstracijama u prodajnim salonima. Možeš da nađeš i video na Internetu. Međutim, u principu se slažem sa onim što si rekao. Ovo nisu terenska vozila nego automobili kojima je osnovna namena da pruže malo više sigurnosti i stabilnosti na putevima. Ako pogledaš potrebe prosečnog korisnika, njemu u suštini više od toga i ne treba. Pozdrav!

Soloter

pre 11 godina

@Zoki

Pre XC60 Sam vozio XC90 tri godine I presao 77000 km. OEM Michelin koje su bile originalno montirane su bile ok prve zime, Ali su vec sledeci zime bile losing. Zamenio Sam ih za Kuhmo APT KL51 na osnovu cene i ratings na tire rack i nisam pogresio. XC90 jeste tezi, ali se lepo vozi zimi uz dobre gume. Mene je smetao anemicni motor od 3.2 litra koji trosi kao yamahin motor od 4.4 litra a ide tromo. XC90 je bio odlican bez kvarova do 77000 kada sam ga zamenio za XC60 sa T6 i tri setinga za voznju, comfort, sport i advance. To je nesto najbolje sto je Volvo napravio do sada. XC60 ide lepo po snegu sa OEM Pirelli Scorpion ali ide jos bolje sa Conti CrossContact LX20 koje sam stavio jesenas. Sto se tice stabilnosti XC90 nekako bolje gazi sneg i stabilniji je na auto putu kada duva vetar. XC60 je veci fun za voznju i mnogo brzi. XC60 malo manje trosi i izgleda novije, XC90 nisu menjali od 2003 i izgleda outdated.

Гагиба

pre 11 godina

Пхреак
Видим да си упознат са емисијом Топ Гир и то је похвално. :)
Ако си мало пажљивије пратио несумњиво си приметио да је Ричард тај који је углавном тестирао БМВ-е и који је "заступао" квалитет Бавараца, али да не детаљишемо. Џеремијев став ка БМВ-у је мање више свима познат а то што је М моделе стављао за класу испред конкуренције...без обзира на све, ипак је морао да буде реалан!! :)
Реаговао сам на неке коментаре овдашње који квалитет Х-драјва цене на основу те чувене Џеремијеве пошалице, па ме мало исказана дилетантност подстакла да им скренем пажњу да не верују свему што виде на телевизији, бар док не пробају и сами како Баварац крчи снежне наносе! :))
Иначе и сам БМВ је одреаговао на ту емисију и снимио један интересантан прилог са Х6 u леденим и снежним условима (наравно са зимским гумама).
http://www.youtube.com/watch?v=Znb_0RPS9Eg
Позз

lavezzi

pre 11 godina

BMW auto jednostavno ni jedan model nije za one koji su vozili ceo zivot juga i onda se docepali bmw-a pa jedva docekali da stiskaju gas. A to je totalno suprotno, gas treba znati dozirati a ko zna razumece. Zadnji pogon je u letnjim uslovima nepobediv, a isto tako i u zimskim sa novim gumama, gde vozac mora da ima laku nogu na gasu. Ali normalno je da se u moru nesreca neka desi i sa zadnjom vucom, ali ja sam mnogo vise istih video sa prednjom i nikad ali nikad vise ne bi kupio auto sa prednjom vucom.

phreak

pre 11 godina

Чувена емисија у којој још чувенији БМВ-мрзац (у то време, док још није спознао 1М) изводи перформанс са Х6, је једна од најскупљих емисија Топ Гира. У њој Џереми путује за Аустралију само да би проверио да ли ће се на другој страни кугле остава за рукавице сама отворити, обзиром да је тада аутомобил наглавачке у односу на Енглеску?!!!
(Гагиба, 26. januar 2013 13:16)

Čovek se potrudio da napravi vrlo ozbiljan test, da isproba kola i na južnoj hemisferi, a ti tako... Inače, Clarkson nije nikakav BMW-mrzac, pogledaj bilo koji njegov test M3/M5 protiv odgovarajućih Audi i Mercedes rivala. Clarkson uvek daje prednost BMW-u (a i na stazi BMW postiže najbolja vremena).

instruktor

pre 11 godina

@Zoki,Subarujev i audijev sistem imaju tu slicnost da auto stoji nepokretan tek kad su npr.prednji levi i zadnji desni tocak bez ikakvog otpora,tj ili u vazduhu ili na cistom ledu e tad je problem.sto je priznacemo sa dobrim zimskim gumama,na putu redje nego kisa u Februaru. Ta dva sistema imaju manje elektronike tj.siroviji su. To zanosenje u krivini sto pominjes desilo se jer si bio nestasan sa gasom tj dao si ga sekund dve ranije..Ovi drugi 4matic i ostali se pre proklizavanja ponasaju kao standardni prednjaci,u par mili sekundi se ukljucuje zadnji pogon kao podrska.Njihov plus je manja prosecna potrosnja,a minus kolebanje oko npr penjanja na zaledjenu bankinu,kazem kolebanja jer sistem mora da potvrdi koji tockovi imaju naj prijanjanje..Oba sistema su za puteve, a za terene su oni sa blokadom sredisnjeg dif.i zakljucavanjima prednj. i zadnjeg. Ova dva su po mom misljenj vrh za prosecne korisnike i malo preko.. Znaci porodicne limuzine za odmor sa porodicom,skijanje i sl.. pozz

instruktor

pre 11 godina

@234... Tekst nije o off road voznji ni o tim vozilima. To bi primetio samo da si i samo slike pogledao..Molim te ne komentarisi stvari tako daleke i strane za tebe.. Nekog mozes dovesti u zabludu,sto nam nije cilj sa ovim komentarima.

Darko

pre 11 godina

Da odgovorim coveku koga zanima kakva je BMW-ova zadnja vuca na snegu i ledu. Vlasnik sam modela e90 320d vec 7 godina i moj odgovor je: zadnja vuca je katastrofalna na snegu i ledu. Pre nego da pocne revolt onih koji misle da sve znaju, napisacu sta mi se desilo pre mesec dana na onom snegu. Idem brzinom od oko 40km/h, naravno sa zimskim gumama, sve je u redu, prilikom dodavanja gasa, auto sam dozira snagu i ne proklizava, zahvaljujuci sistemima, medjutim, kada sam u blagoj krivini popustio pedalu gasa i iz 3.stepena prenosa prebacio u 2.stepen i pustio kvacilo, desilo se da sam se u trenutku zaneo o zavrsio u jarku pored puta. Sistem protiv proklizavanja reaguje kada se dodaje gas, ali ne i kada se gas oduzme, a onda se dobija efekat povlacenja rucne kocnice u krivini. Zadnja vuca je nepredvidiva po klizavoj podlozi, to je cinjenica.

lavezzi

pre 11 godina

sto se tice voznje po snegu, iz licnog iskustva posle voznje i prednje pa evo sad i bmw zadnje vuce mogu da kazem da nikad sa zadnjom nisam imao problema na snegu kao sa prednjom, samo nove gume i nema brige, auto ide gde god vozac zeli, i ko normalno vozi nikad nece imati problema. A to sto mnogi imaju predrasude to je njihov problem isto kao i komentari onih koji nikad nisu seli u BMW. Tacka.

23452356346

pre 11 godina

G-klasse je iznad svega za teske uslove, sneg, uspone, svaku off-road voznju. Neunistiv i najbolji. Nikakav x-drive, quatro, subaru i ostala plastika

milošina

pre 11 godina

Zadnji pogon je mama. Vi što nikada niste driftali ili još crnje provozali BMW a kažete kako on ide po snijegu ili klizavom molim nemojte se provaljivati. To je kad gnojfistima objašnjavaš da je zadnji pogon bolji za brzu vožnju a on zapjeni i dokaže ti da su ferari, maserati, aston martin, alfa (stariji modeli ili novi 8c), de tomazo, zonda, skajlajn... promašeni zbog zadnjeg pogona i da bi bilo pametnije da je pogon naprijed. Pun gas i zvuk šestaka, a put gladate kroz bočna stakla a volan vrtite kao da je kaveni mlin.

Zoki

pre 11 godina

@instruktor
Quattro liči na Subaru utoliko što je 4x4 uvek uključen. Međutim, postoji poprilična razlika između ta dva sistema. U krivini sa peskom, meni je Quattro tako lepo zabacio zadnji kraj kao da nije 4x4. ni jedan od xDrive koje sam probao na istom mestu u isto vreme nije se poneo tako, pa ni 4matic. Prerađen Subaru je vozilo koje se zaista koristi na snežnim terenima (potraži Forester Mountain Rescue). Ovo ne znači da bi Subaru trebao da se meri sa pravim terenskim vozilima, ali ni neki drugi automobili sa 4x4 ne mogu da se mere sa njim.
Međutim, za većinu ljudi, ono što pruža xDrive ili Quattro je sasvim dovoljno da bezbedno voze po snegom zavejanim ulicama na posao, ili da odu na skijanje.

Nemanja

pre 11 godina

Car Expert, 26. januar 2013 11:19)
Ne moze se nikako porediti sa Land Cruiserom i ostalima. To sam i napsiao, i mislio sam da bi jedino Land Cruiser, Land Rover, Wrangler itd mogli mozda da prodju mokru travu cak i sa izrazito letnjim gumama (iako oni nemaju takve pneumatike ni u standardnoj ponudi jer su namenjeni za teren) jer imaju prave terenske pogone, sa reduktorom, blokadama diferencijala i ostalim stvarima koje se jedino racunaju na terenu. Ako procitas poslednju recenicu videcesa da sam napisao da X drive nije predvidjen za teren, ali da uz adekvatne zimske gume (a ne Dunlop sport maxx) moze da prodje odredjenu kolicinu snega. Cak i sposobni SUV-ovi kao sto je recimo Touareg sa reduktorom i blokadama, ne moze da se vozi na snegu bez zimskih guma, jer su standardne letnje (bio sam svedok tome x puta na nasim planinama). Ali reci da je X drive los, to nije tacno. Ljudi su uspeli da naprave sistem koji u vecini normalnih situacija moze da zameni klasicnu blokadu (ne u izrazito terenskim uslovima) i koji pre svega obezbedjuje sigurnu voznju u svim uslovima.
Klirens X serija, je veci od vecine konkurenata u klasi i kod skoro svih je preko 200mm sto je jako dobro za danasnje SUV-ove. X drive je pogon koji treba da se poredi sa quattrom, 4 maticom, i ostali AWD (a ne pravim 4X4) pogonima, a tu je jako dobar. I to nema veze da li je X6 ili neki drugi, sistem je isiti i u seriji 3 npr a on je jako dobar na autoputu. Pozdrav!

Гагиба

pre 11 godina

Кар ехперту
Чувена емисија у којој још чувенији БМВ-мрзац (у то време, док још није спознао 1М) изводи перформанс са Х6, је једна од најскупљих емисија Топ Гира. У њој Џереми путује за Аустралију само да би проверио да ли ће се на другој страни кугле остава за рукавице сама отворити, обзиром да је тада аутомобил наглавачке у односу на Енглеску?!!! Свако ко не препозна карактер те врсте емисија не би требало превише да се позива на коментарисање аутомобила и система који се у њих уграђују.
Х-драјв је потпуно и циљно прилагођен погон који ће ретко када бити коришћен у екстремним условима, а овакве репортаже показују потенцијалним купцима да могу без проблема да дођу до сваког скијалишта или викендице. Ко жели да тера стазама и богазама увек има на располагању Ладу Ниву и да га Бог види! :)

Car Expert

pre 11 godina

Nemanja
Sve što si naveo u komentaru znamo i Jeremi i Ja :)
Nije poenta u tome. U Top Gear emisiji BMW serije X je dobio ono što zaslužuje. Jednostavno, pokazano je da je slab terenec, koji uzgred opremljn gumama koje ni travu ne podnose, da nije za auto put savršen, da nije za grad podoban, to jeste da nema namenu.
Činjenica je da prenos X drive, nema elemente klasičnog integralnog prenosa, da se ovaj prenos može nazvati pomoćnim bez blokada diferencijala, da centralni dif. je elektronski kontrolisana visko spojka....
Kako se X drive na terenu može porediti sa Land kruzerom, Hiluksom i sl modelima? Uzgred, klirens BMW modela pa i X serije je čak niži i od običnog punta.

Miki

pre 11 godina

@Dusan,

upravo najvise u Srbiji na putevima u zimskom periodu ima leda. Jer sneg kada padne preko dana se istopi a uvece pretvori u led. Zato je BMW los u zimskom periodu, i ljudi koji bas vole BMW trebali bi da kupe sa pogonom na cetiri tocka ili da imaju drugo vozilo za zimu.

majstor

pre 11 godina

ss ce nam srbosi objasniti kako je bmw bezveze, jer ima samo nekoliko cilindara i turbopunjac..a da za mnogo manje para dobijate isto kvalitetnu daciu, kiu its...

Faith Hill

pre 11 godina

Sve to lepo izgleda kada je dobro organizovano,driftovanje po ociscenim stazama,pod kontrolisanim uslovima,ali u realnosti nek krenu uz Alpe po najvecoj mecavi,i zavejanim putevima BMW X5 i Jeep Grand Cherokee,mislim da BMW ne bi imao sansi,no offence...;)

gregory hous

pre 11 godina

@deky, Neces se dobro provesti zimi ako kupis BMW sa zadnjom vucom ma koliko dobar vozac bio, jednostavno auto ce ti zadavati probleme, ko god kaze drugacije laze, ako vec hoces uzmi xdrive i to je to ili kupi jedan auto za zimu i BMW za ljeto ;-)

Zoki

pre 11 godina

@Soliter
Kakva su ti iskustva sa XC60 na snegu? Moja žena voli Volvo, ja sam prošlog leta vozio XC90 i svideo mi se, ali malo je velik za nju.

Dusan

pre 11 godina

Da odgovorim na pitanje ljudi kako se ponasa BMW su zadnjim pogonom u raznim vremenskim uslovima. Samo cist led (koji je ovde u Minhenu retkost - ali se desi svake zime jedan ili dva dana) predstavlja problem. Sve ostalo: kisa, susnezica, sneg ne predstavlja nikakav problem. Najzabavija je voznja po snegu.
Pozdrav svim ljubiteljima BMW-a!

instruktor

pre 11 godina

@Zoki, mislim da je quattro i subaruov sistem tu negde.Mrtva trka sto bi rekli neki. Svi drugi su drugi,ali i oni brzo uce..Pozz za ljubitelje sneznih ulica. Asfalt je monoton...

Miki

pre 11 godina

Moj rodjak ima BMW X6 sa xdrive pogonom i kaze da ne moze da izadje uz Kopaonik, po snegu kada je meko. Auto proklizava.

Pogledajte i Top Gear BMW X6 na snegu.

miki-vz@net.hr

pre 11 godina

jel to samo ja vidim ili im je staza prvo očišćena pa su se onda vozili u tih "pola metra snega", svake godine kad idem na skijanje vidim te močne 4x4 pogone, uglavnom pokraj ceste, bmw x5,x6, rav4, qashqai, sve terenci do terenca a niko nema blokadu diferencijala, a kamoli reduktor, ali zato pajero, patrol i svi ostali voze bez problema

Nemanja

pre 11 godina

@(Car Expert, 25. januar 2013 21:34)
Efikasnost svakog automobila na mokroj travi i usponu ili snegu, sa cisto letnjim gumama (kakve ima X6) bi bio isti, osim mozda najboljih terenaca tipa Land Cruiser, Land Rover, Wrangler... Top gear je zabavna emisija i ako hoce nekoga da ispljuju, to cine bez problema (ni meni se X6 ne svidja, ali da je bas toliko los i nepotreban model ne bi se ni prodavao), mada je moram priznati jako dobra.
Kad si "ekspert", trebalo bi da znas kako se ponasa bilo koji auto sa letnjim gumama na snegu. To su pneumatici Dunlop sport maxx (sto se vidi ako pazljivo snimak Top gear emisije gde je X6 na snegu) a evo ti link (https://www.google.rs/search?q=dunlop+sport+maxx&hl=en&tbo=d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=JQcDUZvpA4-RhQeht4GYBw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAA&biw=1440&bih=733) pa vidi kako izgledaju i da li ti deluju za voznju po snegu.
X dirve nije namenjen nekoj terenskoj voznji vec da poboljsa performanse na putu cak iako je na njemu sneg, a ako zatreba, sa PRAVIM GUMAMA moze da ide i po snegu.

Car Expert

pre 11 godina

Ex, taj BMW. Bio je poznat po ultimativnim motorima. Downsizing? Je li trebalo napraviti motor sa 3 cilindra.
Uglavnom BMW mora da nađe velikog partnera, kao Tojota i sl, inače vidan je kraj. Nije rešenje praviti motore koji nisu dostojni BMW. Takođe, Mini je po meni igračka...
X Drive je čisto softverski dodatak na ESP, a njegov uspešan rad je predstavio Jeremy u Top Geary.

deky

pre 11 godina

recimo kupim ja bmw 320d 2008god. sa samo zadnjom vucom(normalno I novim zimskim gumama) I lepo krenem po nasim zavejanim putevima kako cu se provesti ?
ps. nisam los vozac !

Soliter

pre 11 godina

@Deky
Dobro pitanje. Vozim Volvo vec godinama i svi su bili AWD, zadnji koji vozim vec skoro dve godine je XC60 T6 sa 300ks. Medutim, stalno merkam BMW jer je ovde u Ontariju prosto razbio sve druge proizvodjace automobila. Probao sam sve modele BMW-a osim Serije 1 i svi su uglavnom bili x-Drive. Bio sam vec dva puta na BMW car test introduction seminarima i probao u raznim uslovima puno modela sa raznim morotima i menjacima. Volim zadnju vucu tokom leta ali zima je nesto drugo. Pitao sam kolegu koji je velika lozana na automibile i koji je vozio 550i skoro godinu dana sa zadnjom vucom kako to izgleda zimi i dobio veoma iskren odgovor da ne valja. Cova je imao najbolje Blizzak Bridgestone, traction je radio i sve je to lepo na papiru ali kada padne malo veci sneg nastaje muka. Auto je prodao jos pre kraja zime i sada vozi X6 sa kojim je zadovoljan. Mislim da je x-Drive dobitna kombinacija ako se odlucite za BMW. Malo me brine kvalitet koji ljudi u zadnje vreme cesto pominju. Mom prijatelju je skoro otisao dihtung glave motora na 67000 km (5 godina) normalne voznje na 328xi sa 230KS karavan verzija. Auto je bio u produzenoj garanciji i BMW je ovaj kvar okarakterisao kao normalan wear and tear, skoro kao paknovi na kocnicama. Jos se bori da mu plate popravku.

freemen

pre 11 godina

BMV je prvi pravi pogon na zadnje tockove dobio tako sto je kupio licencu od Alfe Romeo sve do tada su imali ogroman problem sa zadnjom transmisijom sve posle toga je nadogradnja tog sistema.

marko

pre 11 godina

velika laz. ja sam bio vlasnik nove x5. 2009. i verujte mi,bolje se ponasa vw polo po snegu nego to cudo. jednostavno pretesko vozilo koje nije napravljeno za takve stvari.

Swedenonline

pre 11 godina

Kad je Per Gillbrand iz SAABa izumeo WasteGate i iktivnu kontrolu pritiska turbina 70-in god proslog veka, BMW se sramno povukao iz turbo evolucije. Downsize i nadpunjenje ostaju kao zadnji krik pred smrt SUS motora!

deky

pre 11 godina

cekajte neka mi neko pojasni kako ide bmw sa zadnjom vucom po snegu I ledu iz licnog iskustva !? jer svi imamo predrasude prema kolima sa zadnjom vucom po snegu ledu pa caki I prvoj kisi !

traxus maximus

pre 11 godina

Hvala što ste mi skrenuli pažnju. Nisam znao da je bila ta promena u označavanju. Sad sam malo gledao, 2993 ccm tdi.
Eto kako čovek polako počinje da matori i misli da i dalje sve zna.

Zoki

pre 11 godina

@Mile
Kada je u pitanju 4x4 Subaru ne nudi isto, Subaru nudi više nego xDrive. (Ono što Subaru ne nudi je oprema vozila, koja je čak i u Limited varijantama osetno skromnija.) Međutim, xDrive se ponaša osetno bolje od 4Matic i Quattro i na tome mu treba odati priznanje.

Mile

pre 11 godina

Svaka pohvala BMW-u, ali Subaru nudi isto to ali za dosta manje para. Nema imidz Bavarca, ali ne kvari se, pouzdan je,ne krade se. Ovim stavom svakako ne zelim da uvredim ni jednog postovaoca BMW a. Pozdrav

traxus maximus

pre 11 godina

Kod BMW-a je u trocifrenoj oznaci, prva cifra oznaka školjke "trojka", "petica",itd.....
Druga cifra je zapremina motora. 316i je 1600ccm benzinac.
Citiram:"Iza brojke "750" krije se redni trolitarski dizel šestocilindraš sa tri turbo punjača, koji razvija 380 KS i maksimalni obrtni moment od 740 Nm. "
Šta ste vi tamo u stvari vozili? 730 sa 3000ccm ili 750 sa nekim smanjenim motorom?

Zuki

pre 11 godina

Hvala za lep opis ovog dozivljaja.

Nista lepse od igranja u snegu, samo s godinama raste cena igracaka.:) Narocito mi se dopao opis upravljanja volanom i gasom kod 4x4 pogona. Ja vozim nekoliko puta jeftiniji automobil sa 4x4 (SX4) ali je zabava potpuno identicna. Ugasis ESP (ja samo to imam) i onda ste ti i masina sami. U pocetku sve radis lose ali nema veceg uzivanja nego kad naucis kako se auto ponasa u tim uslovima.
Malo me razocaralo da BMW-ov xDrive pati od iste boljke kao i nekoliko puta jeftiniji automobili - pregrevanje centralnog difa (tacnije spojnice). Tacno je da se u praksi to gotovo nikad ne dogadja osim kod ekstremnog izivljavanja ili pogresne upotrebe (koriscenje rucne kocnice za drift) ali to je tako i kod jeftinijih automobila sa elkromagnetnim ili viskoznim spojnicama. Ocekivao sam da je premium brend poput BMW-a i to doveo do savrsenstva ali i oni ocigledno ne koriste svoje spojnice nego kupuju od GKN ili slicnih proizvodjaca.
Jos jednom hvala za clanak. Jos da estradni menadjer dozvoli malo jace snezne padavine pa da potorsimo koju hiljadarku na gorivo za cistu zabavu.

Mile

pre 11 godina

Svaka pohvala BMW-u, ali Subaru nudi isto to ali za dosta manje para. Nema imidz Bavarca, ali ne kvari se, pouzdan je,ne krade se. Ovim stavom svakako ne zelim da uvredim ni jednog postovaoca BMW a. Pozdrav

traxus maximus

pre 11 godina

Hvala što ste mi skrenuli pažnju. Nisam znao da je bila ta promena u označavanju. Sad sam malo gledao, 2993 ccm tdi.
Eto kako čovek polako počinje da matori i misli da i dalje sve zna.

Zoki

pre 11 godina

@Mile
Kada je u pitanju 4x4 Subaru ne nudi isto, Subaru nudi više nego xDrive. (Ono što Subaru ne nudi je oprema vozila, koja je čak i u Limited varijantama osetno skromnija.) Međutim, xDrive se ponaša osetno bolje od 4Matic i Quattro i na tome mu treba odati priznanje.

Zuki

pre 11 godina

Hvala za lep opis ovog dozivljaja.

Nista lepse od igranja u snegu, samo s godinama raste cena igracaka.:) Narocito mi se dopao opis upravljanja volanom i gasom kod 4x4 pogona. Ja vozim nekoliko puta jeftiniji automobil sa 4x4 (SX4) ali je zabava potpuno identicna. Ugasis ESP (ja samo to imam) i onda ste ti i masina sami. U pocetku sve radis lose ali nema veceg uzivanja nego kad naucis kako se auto ponasa u tim uslovima.
Malo me razocaralo da BMW-ov xDrive pati od iste boljke kao i nekoliko puta jeftiniji automobili - pregrevanje centralnog difa (tacnije spojnice). Tacno je da se u praksi to gotovo nikad ne dogadja osim kod ekstremnog izivljavanja ili pogresne upotrebe (koriscenje rucne kocnice za drift) ali to je tako i kod jeftinijih automobila sa elkromagnetnim ili viskoznim spojnicama. Ocekivao sam da je premium brend poput BMW-a i to doveo do savrsenstva ali i oni ocigledno ne koriste svoje spojnice nego kupuju od GKN ili slicnih proizvodjaca.
Jos jednom hvala za clanak. Jos da estradni menadjer dozvoli malo jace snezne padavine pa da potorsimo koju hiljadarku na gorivo za cistu zabavu.

Soliter

pre 11 godina

@Deky
Dobro pitanje. Vozim Volvo vec godinama i svi su bili AWD, zadnji koji vozim vec skoro dve godine je XC60 T6 sa 300ks. Medutim, stalno merkam BMW jer je ovde u Ontariju prosto razbio sve druge proizvodjace automobila. Probao sam sve modele BMW-a osim Serije 1 i svi su uglavnom bili x-Drive. Bio sam vec dva puta na BMW car test introduction seminarima i probao u raznim uslovima puno modela sa raznim morotima i menjacima. Volim zadnju vucu tokom leta ali zima je nesto drugo. Pitao sam kolegu koji je velika lozana na automibile i koji je vozio 550i skoro godinu dana sa zadnjom vucom kako to izgleda zimi i dobio veoma iskren odgovor da ne valja. Cova je imao najbolje Blizzak Bridgestone, traction je radio i sve je to lepo na papiru ali kada padne malo veci sneg nastaje muka. Auto je prodao jos pre kraja zime i sada vozi X6 sa kojim je zadovoljan. Mislim da je x-Drive dobitna kombinacija ako se odlucite za BMW. Malo me brine kvalitet koji ljudi u zadnje vreme cesto pominju. Mom prijatelju je skoro otisao dihtung glave motora na 67000 km (5 godina) normalne voznje na 328xi sa 230KS karavan verzija. Auto je bio u produzenoj garanciji i BMW je ovaj kvar okarakterisao kao normalan wear and tear, skoro kao paknovi na kocnicama. Jos se bori da mu plate popravku.

Dusan

pre 11 godina

Da odgovorim na pitanje ljudi kako se ponasa BMW su zadnjim pogonom u raznim vremenskim uslovima. Samo cist led (koji je ovde u Minhenu retkost - ali se desi svake zime jedan ili dva dana) predstavlja problem. Sve ostalo: kisa, susnezica, sneg ne predstavlja nikakav problem. Najzabavija je voznja po snegu.
Pozdrav svim ljubiteljima BMW-a!

deky

pre 11 godina

cekajte neka mi neko pojasni kako ide bmw sa zadnjom vucom po snegu I ledu iz licnog iskustva !? jer svi imamo predrasude prema kolima sa zadnjom vucom po snegu ledu pa caki I prvoj kisi !

majstor

pre 11 godina

ss ce nam srbosi objasniti kako je bmw bezveze, jer ima samo nekoliko cilindara i turbopunjac..a da za mnogo manje para dobijate isto kvalitetnu daciu, kiu its...

Darko

pre 11 godina

Da odgovorim coveku koga zanima kakva je BMW-ova zadnja vuca na snegu i ledu. Vlasnik sam modela e90 320d vec 7 godina i moj odgovor je: zadnja vuca je katastrofalna na snegu i ledu. Pre nego da pocne revolt onih koji misle da sve znaju, napisacu sta mi se desilo pre mesec dana na onom snegu. Idem brzinom od oko 40km/h, naravno sa zimskim gumama, sve je u redu, prilikom dodavanja gasa, auto sam dozira snagu i ne proklizava, zahvaljujuci sistemima, medjutim, kada sam u blagoj krivini popustio pedalu gasa i iz 3.stepena prenosa prebacio u 2.stepen i pustio kvacilo, desilo se da sam se u trenutku zaneo o zavrsio u jarku pored puta. Sistem protiv proklizavanja reaguje kada se dodaje gas, ali ne i kada se gas oduzme, a onda se dobija efekat povlacenja rucne kocnice u krivini. Zadnja vuca je nepredvidiva po klizavoj podlozi, to je cinjenica.

marko

pre 11 godina

velika laz. ja sam bio vlasnik nove x5. 2009. i verujte mi,bolje se ponasa vw polo po snegu nego to cudo. jednostavno pretesko vozilo koje nije napravljeno za takve stvari.

Nemanja

pre 11 godina

@(Car Expert, 25. januar 2013 21:34)
Efikasnost svakog automobila na mokroj travi i usponu ili snegu, sa cisto letnjim gumama (kakve ima X6) bi bio isti, osim mozda najboljih terenaca tipa Land Cruiser, Land Rover, Wrangler... Top gear je zabavna emisija i ako hoce nekoga da ispljuju, to cine bez problema (ni meni se X6 ne svidja, ali da je bas toliko los i nepotreban model ne bi se ni prodavao), mada je moram priznati jako dobra.
Kad si "ekspert", trebalo bi da znas kako se ponasa bilo koji auto sa letnjim gumama na snegu. To su pneumatici Dunlop sport maxx (sto se vidi ako pazljivo snimak Top gear emisije gde je X6 na snegu) a evo ti link (https://www.google.rs/search?q=dunlop+sport+maxx&hl=en&tbo=d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=JQcDUZvpA4-RhQeht4GYBw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAA&biw=1440&bih=733) pa vidi kako izgledaju i da li ti deluju za voznju po snegu.
X dirve nije namenjen nekoj terenskoj voznji vec da poboljsa performanse na putu cak iako je na njemu sneg, a ako zatreba, sa PRAVIM GUMAMA moze da ide i po snegu.

lavezzi

pre 11 godina

sto se tice voznje po snegu, iz licnog iskustva posle voznje i prednje pa evo sad i bmw zadnje vuce mogu da kazem da nikad sa zadnjom nisam imao problema na snegu kao sa prednjom, samo nove gume i nema brige, auto ide gde god vozac zeli, i ko normalno vozi nikad nece imati problema. A to sto mnogi imaju predrasude to je njihov problem isto kao i komentari onih koji nikad nisu seli u BMW. Tacka.

miki-vz@net.hr

pre 11 godina

jel to samo ja vidim ili im je staza prvo očišćena pa su se onda vozili u tih "pola metra snega", svake godine kad idem na skijanje vidim te močne 4x4 pogone, uglavnom pokraj ceste, bmw x5,x6, rav4, qashqai, sve terenci do terenca a niko nema blokadu diferencijala, a kamoli reduktor, ali zato pajero, patrol i svi ostali voze bez problema

deky

pre 11 godina

recimo kupim ja bmw 320d 2008god. sa samo zadnjom vucom(normalno I novim zimskim gumama) I lepo krenem po nasim zavejanim putevima kako cu se provesti ?
ps. nisam los vozac !

Гагиба

pre 11 godina

Кар ехперту
Чувена емисија у којој још чувенији БМВ-мрзац (у то време, док још није спознао 1М) изводи перформанс са Х6, је једна од најскупљих емисија Топ Гира. У њој Џереми путује за Аустралију само да би проверио да ли ће се на другој страни кугле остава за рукавице сама отворити, обзиром да је тада аутомобил наглавачке у односу на Енглеску?!!! Свако ко не препозна карактер те врсте емисија не би требало превише да се позива на коментарисање аутомобила и система који се у њих уграђују.
Х-драјв је потпуно и циљно прилагођен погон који ће ретко када бити коришћен у екстремним условима, а овакве репортаже показују потенцијалним купцима да могу без проблема да дођу до сваког скијалишта или викендице. Ко жели да тера стазама и богазама увек има на располагању Ладу Ниву и да га Бог види! :)

Nemanja

pre 11 godina

Car Expert, 26. januar 2013 11:19)
Ne moze se nikako porediti sa Land Cruiserom i ostalima. To sam i napsiao, i mislio sam da bi jedino Land Cruiser, Land Rover, Wrangler itd mogli mozda da prodju mokru travu cak i sa izrazito letnjim gumama (iako oni nemaju takve pneumatike ni u standardnoj ponudi jer su namenjeni za teren) jer imaju prave terenske pogone, sa reduktorom, blokadama diferencijala i ostalim stvarima koje se jedino racunaju na terenu. Ako procitas poslednju recenicu videcesa da sam napisao da X drive nije predvidjen za teren, ali da uz adekvatne zimske gume (a ne Dunlop sport maxx) moze da prodje odredjenu kolicinu snega. Cak i sposobni SUV-ovi kao sto je recimo Touareg sa reduktorom i blokadama, ne moze da se vozi na snegu bez zimskih guma, jer su standardne letnje (bio sam svedok tome x puta na nasim planinama). Ali reci da je X drive los, to nije tacno. Ljudi su uspeli da naprave sistem koji u vecini normalnih situacija moze da zameni klasicnu blokadu (ne u izrazito terenskim uslovima) i koji pre svega obezbedjuje sigurnu voznju u svim uslovima.
Klirens X serija, je veci od vecine konkurenata u klasi i kod skoro svih je preko 200mm sto je jako dobro za danasnje SUV-ove. X drive je pogon koji treba da se poredi sa quattrom, 4 maticom, i ostali AWD (a ne pravim 4X4) pogonima, a tu je jako dobar. I to nema veze da li je X6 ili neki drugi, sistem je isiti i u seriji 3 npr a on je jako dobar na autoputu. Pozdrav!

Zoki

pre 11 godina

@instruktor
Quattro liči na Subaru utoliko što je 4x4 uvek uključen. Međutim, postoji poprilična razlika između ta dva sistema. U krivini sa peskom, meni je Quattro tako lepo zabacio zadnji kraj kao da nije 4x4. ni jedan od xDrive koje sam probao na istom mestu u isto vreme nije se poneo tako, pa ni 4matic. Prerađen Subaru je vozilo koje se zaista koristi na snežnim terenima (potraži Forester Mountain Rescue). Ovo ne znači da bi Subaru trebao da se meri sa pravim terenskim vozilima, ali ni neki drugi automobili sa 4x4 ne mogu da se mere sa njim.
Međutim, za većinu ljudi, ono što pruža xDrive ili Quattro je sasvim dovoljno da bezbedno voze po snegom zavejanim ulicama na posao, ili da odu na skijanje.

Miki

pre 11 godina

Moj rodjak ima BMW X6 sa xdrive pogonom i kaze da ne moze da izadje uz Kopaonik, po snegu kada je meko. Auto proklizava.

Pogledajte i Top Gear BMW X6 na snegu.

freemen

pre 11 godina

BMV je prvi pravi pogon na zadnje tockove dobio tako sto je kupio licencu od Alfe Romeo sve do tada su imali ogroman problem sa zadnjom transmisijom sve posle toga je nadogradnja tog sistema.

gregory hous

pre 11 godina

@deky, Neces se dobro provesti zimi ako kupis BMW sa zadnjom vucom ma koliko dobar vozac bio, jednostavno auto ce ti zadavati probleme, ko god kaze drugacije laze, ako vec hoces uzmi xdrive i to je to ili kupi jedan auto za zimu i BMW za ljeto ;-)

Swedenonline

pre 11 godina

Kad je Per Gillbrand iz SAABa izumeo WasteGate i iktivnu kontrolu pritiska turbina 70-in god proslog veka, BMW se sramno povukao iz turbo evolucije. Downsize i nadpunjenje ostaju kao zadnji krik pred smrt SUS motora!

lavezzi

pre 11 godina

BMW auto jednostavno ni jedan model nije za one koji su vozili ceo zivot juga i onda se docepali bmw-a pa jedva docekali da stiskaju gas. A to je totalno suprotno, gas treba znati dozirati a ko zna razumece. Zadnji pogon je u letnjim uslovima nepobediv, a isto tako i u zimskim sa novim gumama, gde vozac mora da ima laku nogu na gasu. Ali normalno je da se u moru nesreca neka desi i sa zadnjom vucom, ali ja sam mnogo vise istih video sa prednjom i nikad ali nikad vise ne bi kupio auto sa prednjom vucom.

Faith Hill

pre 11 godina

Sve to lepo izgleda kada je dobro organizovano,driftovanje po ociscenim stazama,pod kontrolisanim uslovima,ali u realnosti nek krenu uz Alpe po najvecoj mecavi,i zavejanim putevima BMW X5 i Jeep Grand Cherokee,mislim da BMW ne bi imao sansi,no offence...;)

Car Expert

pre 11 godina

Nemanja
Sve što si naveo u komentaru znamo i Jeremi i Ja :)
Nije poenta u tome. U Top Gear emisiji BMW serije X je dobio ono što zaslužuje. Jednostavno, pokazano je da je slab terenec, koji uzgred opremljn gumama koje ni travu ne podnose, da nije za auto put savršen, da nije za grad podoban, to jeste da nema namenu.
Činjenica je da prenos X drive, nema elemente klasičnog integralnog prenosa, da se ovaj prenos može nazvati pomoćnim bez blokada diferencijala, da centralni dif. je elektronski kontrolisana visko spojka....
Kako se X drive na terenu može porediti sa Land kruzerom, Hiluksom i sl modelima? Uzgred, klirens BMW modela pa i X serije je čak niži i od običnog punta.

instruktor

pre 11 godina

@Zoki, mislim da je quattro i subaruov sistem tu negde.Mrtva trka sto bi rekli neki. Svi drugi su drugi,ali i oni brzo uce..Pozz za ljubitelje sneznih ulica. Asfalt je monoton...

Car Expert

pre 11 godina

Ex, taj BMW. Bio je poznat po ultimativnim motorima. Downsizing? Je li trebalo napraviti motor sa 3 cilindra.
Uglavnom BMW mora da nađe velikog partnera, kao Tojota i sl, inače vidan je kraj. Nije rešenje praviti motore koji nisu dostojni BMW. Takođe, Mini je po meni igračka...
X Drive je čisto softverski dodatak na ESP, a njegov uspešan rad je predstavio Jeremy u Top Geary.

Zoki

pre 11 godina

@Soliter
Kakva su ti iskustva sa XC60 na snegu? Moja žena voli Volvo, ja sam prošlog leta vozio XC90 i svideo mi se, ali malo je velik za nju.

phreak

pre 11 godina

Чувена емисија у којој још чувенији БМВ-мрзац (у то време, док још није спознао 1М) изводи перформанс са Х6, је једна од најскупљих емисија Топ Гира. У њој Џереми путује за Аустралију само да би проверио да ли ће се на другој страни кугле остава за рукавице сама отворити, обзиром да је тада аутомобил наглавачке у односу на Енглеску?!!!
(Гагиба, 26. januar 2013 13:16)

Čovek se potrudio da napravi vrlo ozbiljan test, da isproba kola i na južnoj hemisferi, a ti tako... Inače, Clarkson nije nikakav BMW-mrzac, pogledaj bilo koji njegov test M3/M5 protiv odgovarajućih Audi i Mercedes rivala. Clarkson uvek daje prednost BMW-u (a i na stazi BMW postiže najbolja vremena).

Zoki

pre 11 godina

@instruktor
Subaru bi trebao da se pokrene i kada su tri točka bez ikakvog oslonca, upravo su to potencirali na demonstracijama u prodajnim salonima. Možeš da nađeš i video na Internetu. Međutim, u principu se slažem sa onim što si rekao. Ovo nisu terenska vozila nego automobili kojima je osnovna namena da pruže malo više sigurnosti i stabilnosti na putevima. Ako pogledaš potrebe prosečnog korisnika, njemu u suštini više od toga i ne treba. Pozdrav!

Miki

pre 11 godina

@Dusan,

upravo najvise u Srbiji na putevima u zimskom periodu ima leda. Jer sneg kada padne preko dana se istopi a uvece pretvori u led. Zato je BMW los u zimskom periodu, i ljudi koji bas vole BMW trebali bi da kupe sa pogonom na cetiri tocka ili da imaju drugo vozilo za zimu.

instruktor

pre 11 godina

@Zoki,Subarujev i audijev sistem imaju tu slicnost da auto stoji nepokretan tek kad su npr.prednji levi i zadnji desni tocak bez ikakvog otpora,tj ili u vazduhu ili na cistom ledu e tad je problem.sto je priznacemo sa dobrim zimskim gumama,na putu redje nego kisa u Februaru. Ta dva sistema imaju manje elektronike tj.siroviji su. To zanosenje u krivini sto pominjes desilo se jer si bio nestasan sa gasom tj dao si ga sekund dve ranije..Ovi drugi 4matic i ostali se pre proklizavanja ponasaju kao standardni prednjaci,u par mili sekundi se ukljucuje zadnji pogon kao podrska.Njihov plus je manja prosecna potrosnja,a minus kolebanje oko npr penjanja na zaledjenu bankinu,kazem kolebanja jer sistem mora da potvrdi koji tockovi imaju naj prijanjanje..Oba sistema su za puteve, a za terene su oni sa blokadom sredisnjeg dif.i zakljucavanjima prednj. i zadnjeg. Ova dva su po mom misljenj vrh za prosecne korisnike i malo preko.. Znaci porodicne limuzine za odmor sa porodicom,skijanje i sl.. pozz

Гагиба

pre 11 godina

@Мики
Ма да бре брате, у реду је! :))
БМВ је лажирао а Џереми је открио да је Х6 неупотребљив на снегу?!! Ко год покуша да укључи пола грама мозга увидеће нелогичност да БМВ-овим инжењерима промакне тако крупан детаљ да им је возило неупотребљиво по снегу и да га је немогуће покренути??! Е сад додуше, треба покренути ову поменуту полутку... ;)

traxus maximus

pre 11 godina

Kod BMW-a je u trocifrenoj oznaci, prva cifra oznaka školjke "trojka", "petica",itd.....
Druga cifra je zapremina motora. 316i je 1600ccm benzinac.
Citiram:"Iza brojke "750" krije se redni trolitarski dizel šestocilindraš sa tri turbo punjača, koji razvija 380 KS i maksimalni obrtni moment od 740 Nm. "
Šta ste vi tamo u stvari vozili? 730 sa 3000ccm ili 750 sa nekim smanjenim motorom?

23452356346

pre 11 godina

G-klasse je iznad svega za teske uslove, sneg, uspone, svaku off-road voznju. Neunistiv i najbolji. Nikakav x-drive, quatro, subaru i ostala plastika

milošina

pre 11 godina

Zadnji pogon je mama. Vi što nikada niste driftali ili još crnje provozali BMW a kažete kako on ide po snijegu ili klizavom molim nemojte se provaljivati. To je kad gnojfistima objašnjavaš da je zadnji pogon bolji za brzu vožnju a on zapjeni i dokaže ti da su ferari, maserati, aston martin, alfa (stariji modeli ili novi 8c), de tomazo, zonda, skajlajn... promašeni zbog zadnjeg pogona i da bi bilo pametnije da je pogon naprijed. Pun gas i zvuk šestaka, a put gladate kroz bočna stakla a volan vrtite kao da je kaveni mlin.

instruktor

pre 11 godina

@234... Tekst nije o off road voznji ni o tim vozilima. To bi primetio samo da si i samo slike pogledao..Molim te ne komentarisi stvari tako daleke i strane za tebe.. Nekog mozes dovesti u zabludu,sto nam nije cilj sa ovim komentarima.

Soloter

pre 11 godina

@Zoki

Pre XC60 Sam vozio XC90 tri godine I presao 77000 km. OEM Michelin koje su bile originalno montirane su bile ok prve zime, Ali su vec sledeci zime bile losing. Zamenio Sam ih za Kuhmo APT KL51 na osnovu cene i ratings na tire rack i nisam pogresio. XC90 jeste tezi, ali se lepo vozi zimi uz dobre gume. Mene je smetao anemicni motor od 3.2 litra koji trosi kao yamahin motor od 4.4 litra a ide tromo. XC90 je bio odlican bez kvarova do 77000 kada sam ga zamenio za XC60 sa T6 i tri setinga za voznju, comfort, sport i advance. To je nesto najbolje sto je Volvo napravio do sada. XC60 ide lepo po snegu sa OEM Pirelli Scorpion ali ide jos bolje sa Conti CrossContact LX20 koje sam stavio jesenas. Sto se tice stabilnosti XC90 nekako bolje gazi sneg i stabilniji je na auto putu kada duva vetar. XC60 je veci fun za voznju i mnogo brzi. XC60 malo manje trosi i izgleda novije, XC90 nisu menjali od 2003 i izgleda outdated.

Dragan KV

pre 11 godina

BMW ima dobre motore, izgleda dosta dobro, enterijer mu nije vrhuhnski, po suvom je car, ali nemojte ljudi samo da pisete da se na snegu snalazi dobro ili cak sta vise odlicno. BMW nisam vozio, ali sam bio prisutan u vise od deset situacija da vidim kako se ponasa, kako proklizava, ne moze da podje, par puta i gurao da se pokrene. Zadnji put na Zlatiboru sam za Novu godinu pomogao (gurao) da se covek okrene sa bmw-om 5 zadnje generacije. Posle 5 minuta kada je otisao dovezao sam svoj auto i postavio ga i istu poziciju ( sneg je tu inace bio utaban). Ja sam iz iste pozicije krenu posle 2 sec, bmw nije mogao da mrdne samo je "plesao" u mestu. BMW je bio samo sa zadnjom vucom, moj auto je sa prednjom, naravno necu reci koji auto, da ne otvaram polemiku.

Гагиба

pre 11 godina

Пхреак
Видим да си упознат са емисијом Топ Гир и то је похвално. :)
Ако си мало пажљивије пратио несумњиво си приметио да је Ричард тај који је углавном тестирао БМВ-е и који је "заступао" квалитет Бавараца, али да не детаљишемо. Џеремијев став ка БМВ-у је мање више свима познат а то што је М моделе стављао за класу испред конкуренције...без обзира на све, ипак је морао да буде реалан!! :)
Реаговао сам на неке коментаре овдашње који квалитет Х-драјва цене на основу те чувене Џеремијеве пошалице, па ме мало исказана дилетантност подстакла да им скренем пажњу да не верују свему што виде на телевизији, бар док не пробају и сами како Баварац крчи снежне наносе! :))
Иначе и сам БМВ је одреаговао на ту емисију и снимио један интересантан прилог са Х6 u леденим и снежним условима (наравно са зимским гумама).
http://www.youtube.com/watch?v=Znb_0RPS9Eg
Позз

Beogradjanin

pre 11 godina

@(Miki, 29. januar 2013 21:38)
Da poznajes rad diferencijala, shvatio bi da je to situacija gde bi vozilo ostalo u mestu jer bi sva snaga isla na tockove na ledu. To i jeste snimljeno kako bi se pokazalo da X drive funkcionise i bez klasicnih blokada...

Vlada

pre 11 godina

Neverovatno je kolika je u stvari neposobnost ili nemogućnost auto industrije da se izbori sa problemom snega. Stotine miliona eur-a ulozene u tehnologiju koja vam sa najboljim gumama omogucava da tek priblizno vozite kao na suvom putu. I to zadovoljstvo kosta najmanje 30K EUR.

Мики

pre 11 godina

Да бре Џереми Кларксон лаже, мој рођак који вози Х6 исто лаже само маркетинг менаџери БМВ говоре истину :)

Да се увериш колико је БМВов xDrive смешан погледај следећи реалан упоредни тест xDrive и Quattro погона од Аудија

https://www.youtube.com/watch?v=IMfUrS98Kbk

trener-saradnik

pre 11 godina

AH da, dobar je da nema boljeg,tj zna se ko je vladar pogona na sva 4 tocka
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=IMfUrS98Kbk

Miki

pre 11 godina

@Gagiba,

taj test sto si postavio je laziran jer ko sto vidis , samo su 2 tocka na ledu, dok 2 hvataju cist asfalt. Toga u praksi nema znaci trebali su da nam prikazu X5 i X6 na uzbrdici kad je put prekriven ledom i snegom a ne ovo stavili malo leda ispod 2 tocka ... Smesno....

traxus maximus

pre 11 godina

Kod BMW-a je u trocifrenoj oznaci, prva cifra oznaka školjke "trojka", "petica",itd.....
Druga cifra je zapremina motora. 316i je 1600ccm benzinac.
Citiram:"Iza brojke "750" krije se redni trolitarski dizel šestocilindraš sa tri turbo punjača, koji razvija 380 KS i maksimalni obrtni moment od 740 Nm. "
Šta ste vi tamo u stvari vozili? 730 sa 3000ccm ili 750 sa nekim smanjenim motorom?

Car Expert

pre 11 godina

Ex, taj BMW. Bio je poznat po ultimativnim motorima. Downsizing? Je li trebalo napraviti motor sa 3 cilindra.
Uglavnom BMW mora da nađe velikog partnera, kao Tojota i sl, inače vidan je kraj. Nije rešenje praviti motore koji nisu dostojni BMW. Takođe, Mini je po meni igračka...
X Drive je čisto softverski dodatak na ESP, a njegov uspešan rad je predstavio Jeremy u Top Geary.

marko

pre 11 godina

velika laz. ja sam bio vlasnik nove x5. 2009. i verujte mi,bolje se ponasa vw polo po snegu nego to cudo. jednostavno pretesko vozilo koje nije napravljeno za takve stvari.

23452356346

pre 11 godina

G-klasse je iznad svega za teske uslove, sneg, uspone, svaku off-road voznju. Neunistiv i najbolji. Nikakav x-drive, quatro, subaru i ostala plastika

freemen

pre 11 godina

BMV je prvi pravi pogon na zadnje tockove dobio tako sto je kupio licencu od Alfe Romeo sve do tada su imali ogroman problem sa zadnjom transmisijom sve posle toga je nadogradnja tog sistema.

Swedenonline

pre 11 godina

Kad je Per Gillbrand iz SAABa izumeo WasteGate i iktivnu kontrolu pritiska turbina 70-in god proslog veka, BMW se sramno povukao iz turbo evolucije. Downsize i nadpunjenje ostaju kao zadnji krik pred smrt SUS motora!

Miki

pre 11 godina

Moj rodjak ima BMW X6 sa xdrive pogonom i kaze da ne moze da izadje uz Kopaonik, po snegu kada je meko. Auto proklizava.

Pogledajte i Top Gear BMW X6 na snegu.

Car Expert

pre 11 godina

Nemanja
Sve što si naveo u komentaru znamo i Jeremi i Ja :)
Nije poenta u tome. U Top Gear emisiji BMW serije X je dobio ono što zaslužuje. Jednostavno, pokazano je da je slab terenec, koji uzgred opremljn gumama koje ni travu ne podnose, da nije za auto put savršen, da nije za grad podoban, to jeste da nema namenu.
Činjenica je da prenos X drive, nema elemente klasičnog integralnog prenosa, da se ovaj prenos može nazvati pomoćnim bez blokada diferencijala, da centralni dif. je elektronski kontrolisana visko spojka....
Kako se X drive na terenu može porediti sa Land kruzerom, Hiluksom i sl modelima? Uzgred, klirens BMW modela pa i X serije je čak niži i od običnog punta.

Zoki

pre 11 godina

@Mile
Kada je u pitanju 4x4 Subaru ne nudi isto, Subaru nudi više nego xDrive. (Ono što Subaru ne nudi je oprema vozila, koja je čak i u Limited varijantama osetno skromnija.) Međutim, xDrive se ponaša osetno bolje od 4Matic i Quattro i na tome mu treba odati priznanje.

gregory hous

pre 11 godina

@deky, Neces se dobro provesti zimi ako kupis BMW sa zadnjom vucom ma koliko dobar vozac bio, jednostavno auto ce ti zadavati probleme, ko god kaze drugacije laze, ako vec hoces uzmi xdrive i to je to ili kupi jedan auto za zimu i BMW za ljeto ;-)

Dragan KV

pre 11 godina

BMW ima dobre motore, izgleda dosta dobro, enterijer mu nije vrhuhnski, po suvom je car, ali nemojte ljudi samo da pisete da se na snegu snalazi dobro ili cak sta vise odlicno. BMW nisam vozio, ali sam bio prisutan u vise od deset situacija da vidim kako se ponasa, kako proklizava, ne moze da podje, par puta i gurao da se pokrene. Zadnji put na Zlatiboru sam za Novu godinu pomogao (gurao) da se covek okrene sa bmw-om 5 zadnje generacije. Posle 5 minuta kada je otisao dovezao sam svoj auto i postavio ga i istu poziciju ( sneg je tu inace bio utaban). Ja sam iz iste pozicije krenu posle 2 sec, bmw nije mogao da mrdne samo je "plesao" u mestu. BMW je bio samo sa zadnjom vucom, moj auto je sa prednjom, naravno necu reci koji auto, da ne otvaram polemiku.

Faith Hill

pre 11 godina

Sve to lepo izgleda kada je dobro organizovano,driftovanje po ociscenim stazama,pod kontrolisanim uslovima,ali u realnosti nek krenu uz Alpe po najvecoj mecavi,i zavejanim putevima BMW X5 i Jeep Grand Cherokee,mislim da BMW ne bi imao sansi,no offence...;)

lavezzi

pre 11 godina

BMW auto jednostavno ni jedan model nije za one koji su vozili ceo zivot juga i onda se docepali bmw-a pa jedva docekali da stiskaju gas. A to je totalno suprotno, gas treba znati dozirati a ko zna razumece. Zadnji pogon je u letnjim uslovima nepobediv, a isto tako i u zimskim sa novim gumama, gde vozac mora da ima laku nogu na gasu. Ali normalno je da se u moru nesreca neka desi i sa zadnjom vucom, ali ja sam mnogo vise istih video sa prednjom i nikad ali nikad vise ne bi kupio auto sa prednjom vucom.

Mile

pre 11 godina

Svaka pohvala BMW-u, ali Subaru nudi isto to ali za dosta manje para. Nema imidz Bavarca, ali ne kvari se, pouzdan je,ne krade se. Ovim stavom svakako ne zelim da uvredim ni jednog postovaoca BMW a. Pozdrav

Darko

pre 11 godina

Da odgovorim coveku koga zanima kakva je BMW-ova zadnja vuca na snegu i ledu. Vlasnik sam modela e90 320d vec 7 godina i moj odgovor je: zadnja vuca je katastrofalna na snegu i ledu. Pre nego da pocne revolt onih koji misle da sve znaju, napisacu sta mi se desilo pre mesec dana na onom snegu. Idem brzinom od oko 40km/h, naravno sa zimskim gumama, sve je u redu, prilikom dodavanja gasa, auto sam dozira snagu i ne proklizava, zahvaljujuci sistemima, medjutim, kada sam u blagoj krivini popustio pedalu gasa i iz 3.stepena prenosa prebacio u 2.stepen i pustio kvacilo, desilo se da sam se u trenutku zaneo o zavrsio u jarku pored puta. Sistem protiv proklizavanja reaguje kada se dodaje gas, ali ne i kada se gas oduzme, a onda se dobija efekat povlacenja rucne kocnice u krivini. Zadnja vuca je nepredvidiva po klizavoj podlozi, to je cinjenica.

lavezzi

pre 11 godina

sto se tice voznje po snegu, iz licnog iskustva posle voznje i prednje pa evo sad i bmw zadnje vuce mogu da kazem da nikad sa zadnjom nisam imao problema na snegu kao sa prednjom, samo nove gume i nema brige, auto ide gde god vozac zeli, i ko normalno vozi nikad nece imati problema. A to sto mnogi imaju predrasude to je njihov problem isto kao i komentari onih koji nikad nisu seli u BMW. Tacka.

deky

pre 11 godina

recimo kupim ja bmw 320d 2008god. sa samo zadnjom vucom(normalno I novim zimskim gumama) I lepo krenem po nasim zavejanim putevima kako cu se provesti ?
ps. nisam los vozac !

Miki

pre 11 godina

@Dusan,

upravo najvise u Srbiji na putevima u zimskom periodu ima leda. Jer sneg kada padne preko dana se istopi a uvece pretvori u led. Zato je BMW los u zimskom periodu, i ljudi koji bas vole BMW trebali bi da kupe sa pogonom na cetiri tocka ili da imaju drugo vozilo za zimu.

milošina

pre 11 godina

Zadnji pogon je mama. Vi što nikada niste driftali ili još crnje provozali BMW a kažete kako on ide po snijegu ili klizavom molim nemojte se provaljivati. To je kad gnojfistima objašnjavaš da je zadnji pogon bolji za brzu vožnju a on zapjeni i dokaže ti da su ferari, maserati, aston martin, alfa (stariji modeli ili novi 8c), de tomazo, zonda, skajlajn... promašeni zbog zadnjeg pogona i da bi bilo pametnije da je pogon naprijed. Pun gas i zvuk šestaka, a put gladate kroz bočna stakla a volan vrtite kao da je kaveni mlin.

Мики

pre 11 godina

Да бре Џереми Кларксон лаже, мој рођак који вози Х6 исто лаже само маркетинг менаџери БМВ говоре истину :)

Да се увериш колико је БМВов xDrive смешан погледај следећи реалан упоредни тест xDrive и Quattro погона од Аудија

https://www.youtube.com/watch?v=IMfUrS98Kbk

instruktor

pre 11 godina

@Zoki, mislim da je quattro i subaruov sistem tu negde.Mrtva trka sto bi rekli neki. Svi drugi su drugi,ali i oni brzo uce..Pozz za ljubitelje sneznih ulica. Asfalt je monoton...

Гагиба

pre 11 godina

Кар ехперту
Чувена емисија у којој још чувенији БМВ-мрзац (у то време, док још није спознао 1М) изводи перформанс са Х6, је једна од најскупљих емисија Топ Гира. У њој Џереми путује за Аустралију само да би проверио да ли ће се на другој страни кугле остава за рукавице сама отворити, обзиром да је тада аутомобил наглавачке у односу на Енглеску?!!! Свако ко не препозна карактер те врсте емисија не би требало превише да се позива на коментарисање аутомобила и система који се у њих уграђују.
Х-драјв је потпуно и циљно прилагођен погон који ће ретко када бити коришћен у екстремним условима, а овакве репортаже показују потенцијалним купцима да могу без проблема да дођу до сваког скијалишта или викендице. Ко жели да тера стазама и богазама увек има на располагању Ладу Ниву и да га Бог види! :)

majstor

pre 11 godina

ss ce nam srbosi objasniti kako je bmw bezveze, jer ima samo nekoliko cilindara i turbopunjac..a da za mnogo manje para dobijate isto kvalitetnu daciu, kiu its...

Miki

pre 11 godina

@Gagiba,

taj test sto si postavio je laziran jer ko sto vidis , samo su 2 tocka na ledu, dok 2 hvataju cist asfalt. Toga u praksi nema znaci trebali su da nam prikazu X5 i X6 na uzbrdici kad je put prekriven ledom i snegom a ne ovo stavili malo leda ispod 2 tocka ... Smesno....

Nemanja

pre 11 godina

Car Expert, 26. januar 2013 11:19)
Ne moze se nikako porediti sa Land Cruiserom i ostalima. To sam i napsiao, i mislio sam da bi jedino Land Cruiser, Land Rover, Wrangler itd mogli mozda da prodju mokru travu cak i sa izrazito letnjim gumama (iako oni nemaju takve pneumatike ni u standardnoj ponudi jer su namenjeni za teren) jer imaju prave terenske pogone, sa reduktorom, blokadama diferencijala i ostalim stvarima koje se jedino racunaju na terenu. Ako procitas poslednju recenicu videcesa da sam napisao da X drive nije predvidjen za teren, ali da uz adekvatne zimske gume (a ne Dunlop sport maxx) moze da prodje odredjenu kolicinu snega. Cak i sposobni SUV-ovi kao sto je recimo Touareg sa reduktorom i blokadama, ne moze da se vozi na snegu bez zimskih guma, jer su standardne letnje (bio sam svedok tome x puta na nasim planinama). Ali reci da je X drive los, to nije tacno. Ljudi su uspeli da naprave sistem koji u vecini normalnih situacija moze da zameni klasicnu blokadu (ne u izrazito terenskim uslovima) i koji pre svega obezbedjuje sigurnu voznju u svim uslovima.
Klirens X serija, je veci od vecine konkurenata u klasi i kod skoro svih je preko 200mm sto je jako dobro za danasnje SUV-ove. X drive je pogon koji treba da se poredi sa quattrom, 4 maticom, i ostali AWD (a ne pravim 4X4) pogonima, a tu je jako dobar. I to nema veze da li je X6 ili neki drugi, sistem je isiti i u seriji 3 npr a on je jako dobar na autoputu. Pozdrav!

Dusan

pre 11 godina

Da odgovorim na pitanje ljudi kako se ponasa BMW su zadnjim pogonom u raznim vremenskim uslovima. Samo cist led (koji je ovde u Minhenu retkost - ali se desi svake zime jedan ili dva dana) predstavlja problem. Sve ostalo: kisa, susnezica, sneg ne predstavlja nikakav problem. Najzabavija je voznja po snegu.
Pozdrav svim ljubiteljima BMW-a!

Гагиба

pre 11 godina

Пхреак
Видим да си упознат са емисијом Топ Гир и то је похвално. :)
Ако си мало пажљивије пратио несумњиво си приметио да је Ричард тај који је углавном тестирао БМВ-е и који је "заступао" квалитет Бавараца, али да не детаљишемо. Џеремијев став ка БМВ-у је мање више свима познат а то што је М моделе стављао за класу испред конкуренције...без обзира на све, ипак је морао да буде реалан!! :)
Реаговао сам на неке коментаре овдашње који квалитет Х-драјва цене на основу те чувене Џеремијеве пошалице, па ме мало исказана дилетантност подстакла да им скренем пажњу да не верују свему што виде на телевизији, бар док не пробају и сами како Баварац крчи снежне наносе! :))
Иначе и сам БМВ је одреаговао на ту емисију и снимио један интересантан прилог са Х6 u леденим и снежним условима (наравно са зимским гумама).
http://www.youtube.com/watch?v=Znb_0RPS9Eg
Позз

Nemanja

pre 11 godina

@(Car Expert, 25. januar 2013 21:34)
Efikasnost svakog automobila na mokroj travi i usponu ili snegu, sa cisto letnjim gumama (kakve ima X6) bi bio isti, osim mozda najboljih terenaca tipa Land Cruiser, Land Rover, Wrangler... Top gear je zabavna emisija i ako hoce nekoga da ispljuju, to cine bez problema (ni meni se X6 ne svidja, ali da je bas toliko los i nepotreban model ne bi se ni prodavao), mada je moram priznati jako dobra.
Kad si "ekspert", trebalo bi da znas kako se ponasa bilo koji auto sa letnjim gumama na snegu. To su pneumatici Dunlop sport maxx (sto se vidi ako pazljivo snimak Top gear emisije gde je X6 na snegu) a evo ti link (https://www.google.rs/search?q=dunlop+sport+maxx&hl=en&tbo=d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=JQcDUZvpA4-RhQeht4GYBw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAA&biw=1440&bih=733) pa vidi kako izgledaju i da li ti deluju za voznju po snegu.
X dirve nije namenjen nekoj terenskoj voznji vec da poboljsa performanse na putu cak iako je na njemu sneg, a ako zatreba, sa PRAVIM GUMAMA moze da ide i po snegu.

trener-saradnik

pre 11 godina

AH da, dobar je da nema boljeg,tj zna se ko je vladar pogona na sva 4 tocka
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=IMfUrS98Kbk

deky

pre 11 godina

cekajte neka mi neko pojasni kako ide bmw sa zadnjom vucom po snegu I ledu iz licnog iskustva !? jer svi imamo predrasude prema kolima sa zadnjom vucom po snegu ledu pa caki I prvoj kisi !

miki-vz@net.hr

pre 11 godina

jel to samo ja vidim ili im je staza prvo očišćena pa su se onda vozili u tih "pola metra snega", svake godine kad idem na skijanje vidim te močne 4x4 pogone, uglavnom pokraj ceste, bmw x5,x6, rav4, qashqai, sve terenci do terenca a niko nema blokadu diferencijala, a kamoli reduktor, ali zato pajero, patrol i svi ostali voze bez problema

Soliter

pre 11 godina

@Deky
Dobro pitanje. Vozim Volvo vec godinama i svi su bili AWD, zadnji koji vozim vec skoro dve godine je XC60 T6 sa 300ks. Medutim, stalno merkam BMW jer je ovde u Ontariju prosto razbio sve druge proizvodjace automobila. Probao sam sve modele BMW-a osim Serije 1 i svi su uglavnom bili x-Drive. Bio sam vec dva puta na BMW car test introduction seminarima i probao u raznim uslovima puno modela sa raznim morotima i menjacima. Volim zadnju vucu tokom leta ali zima je nesto drugo. Pitao sam kolegu koji je velika lozana na automibile i koji je vozio 550i skoro godinu dana sa zadnjom vucom kako to izgleda zimi i dobio veoma iskren odgovor da ne valja. Cova je imao najbolje Blizzak Bridgestone, traction je radio i sve je to lepo na papiru ali kada padne malo veci sneg nastaje muka. Auto je prodao jos pre kraja zime i sada vozi X6 sa kojim je zadovoljan. Mislim da je x-Drive dobitna kombinacija ako se odlucite za BMW. Malo me brine kvalitet koji ljudi u zadnje vreme cesto pominju. Mom prijatelju je skoro otisao dihtung glave motora na 67000 km (5 godina) normalne voznje na 328xi sa 230KS karavan verzija. Auto je bio u produzenoj garanciji i BMW je ovaj kvar okarakterisao kao normalan wear and tear, skoro kao paknovi na kocnicama. Jos se bori da mu plate popravku.

phreak

pre 11 godina

Чувена емисија у којој још чувенији БМВ-мрзац (у то време, док још није спознао 1М) изводи перформанс са Х6, је једна од најскупљих емисија Топ Гира. У њој Џереми путује за Аустралију само да би проверио да ли ће се на другој страни кугле остава за рукавице сама отворити, обзиром да је тада аутомобил наглавачке у односу на Енглеску?!!!
(Гагиба, 26. januar 2013 13:16)

Čovek se potrudio da napravi vrlo ozbiljan test, da isproba kola i na južnoj hemisferi, a ti tako... Inače, Clarkson nije nikakav BMW-mrzac, pogledaj bilo koji njegov test M3/M5 protiv odgovarajućih Audi i Mercedes rivala. Clarkson uvek daje prednost BMW-u (a i na stazi BMW postiže najbolja vremena).

Zuki

pre 11 godina

Hvala za lep opis ovog dozivljaja.

Nista lepse od igranja u snegu, samo s godinama raste cena igracaka.:) Narocito mi se dopao opis upravljanja volanom i gasom kod 4x4 pogona. Ja vozim nekoliko puta jeftiniji automobil sa 4x4 (SX4) ali je zabava potpuno identicna. Ugasis ESP (ja samo to imam) i onda ste ti i masina sami. U pocetku sve radis lose ali nema veceg uzivanja nego kad naucis kako se auto ponasa u tim uslovima.
Malo me razocaralo da BMW-ov xDrive pati od iste boljke kao i nekoliko puta jeftiniji automobili - pregrevanje centralnog difa (tacnije spojnice). Tacno je da se u praksi to gotovo nikad ne dogadja osim kod ekstremnog izivljavanja ili pogresne upotrebe (koriscenje rucne kocnice za drift) ali to je tako i kod jeftinijih automobila sa elkromagnetnim ili viskoznim spojnicama. Ocekivao sam da je premium brend poput BMW-a i to doveo do savrsenstva ali i oni ocigledno ne koriste svoje spojnice nego kupuju od GKN ili slicnih proizvodjaca.
Jos jednom hvala za clanak. Jos da estradni menadjer dozvoli malo jace snezne padavine pa da potorsimo koju hiljadarku na gorivo za cistu zabavu.

Zoki

pre 11 godina

@Soliter
Kakva su ti iskustva sa XC60 na snegu? Moja žena voli Volvo, ja sam prošlog leta vozio XC90 i svideo mi se, ali malo je velik za nju.

Zoki

pre 11 godina

@instruktor
Quattro liči na Subaru utoliko što je 4x4 uvek uključen. Međutim, postoji poprilična razlika između ta dva sistema. U krivini sa peskom, meni je Quattro tako lepo zabacio zadnji kraj kao da nije 4x4. ni jedan od xDrive koje sam probao na istom mestu u isto vreme nije se poneo tako, pa ni 4matic. Prerađen Subaru je vozilo koje se zaista koristi na snežnim terenima (potraži Forester Mountain Rescue). Ovo ne znači da bi Subaru trebao da se meri sa pravim terenskim vozilima, ali ni neki drugi automobili sa 4x4 ne mogu da se mere sa njim.
Međutim, za većinu ljudi, ono što pruža xDrive ili Quattro je sasvim dovoljno da bezbedno voze po snegom zavejanim ulicama na posao, ili da odu na skijanje.

instruktor

pre 11 godina

@Zoki,Subarujev i audijev sistem imaju tu slicnost da auto stoji nepokretan tek kad su npr.prednji levi i zadnji desni tocak bez ikakvog otpora,tj ili u vazduhu ili na cistom ledu e tad je problem.sto je priznacemo sa dobrim zimskim gumama,na putu redje nego kisa u Februaru. Ta dva sistema imaju manje elektronike tj.siroviji su. To zanosenje u krivini sto pominjes desilo se jer si bio nestasan sa gasom tj dao si ga sekund dve ranije..Ovi drugi 4matic i ostali se pre proklizavanja ponasaju kao standardni prednjaci,u par mili sekundi se ukljucuje zadnji pogon kao podrska.Njihov plus je manja prosecna potrosnja,a minus kolebanje oko npr penjanja na zaledjenu bankinu,kazem kolebanja jer sistem mora da potvrdi koji tockovi imaju naj prijanjanje..Oba sistema su za puteve, a za terene su oni sa blokadom sredisnjeg dif.i zakljucavanjima prednj. i zadnjeg. Ova dva su po mom misljenj vrh za prosecne korisnike i malo preko.. Znaci porodicne limuzine za odmor sa porodicom,skijanje i sl.. pozz

instruktor

pre 11 godina

@234... Tekst nije o off road voznji ni o tim vozilima. To bi primetio samo da si i samo slike pogledao..Molim te ne komentarisi stvari tako daleke i strane za tebe.. Nekog mozes dovesti u zabludu,sto nam nije cilj sa ovim komentarima.

Vlada

pre 11 godina

Neverovatno je kolika je u stvari neposobnost ili nemogućnost auto industrije da se izbori sa problemom snega. Stotine miliona eur-a ulozene u tehnologiju koja vam sa najboljim gumama omogucava da tek priblizno vozite kao na suvom putu. I to zadovoljstvo kosta najmanje 30K EUR.

traxus maximus

pre 11 godina

Hvala što ste mi skrenuli pažnju. Nisam znao da je bila ta promena u označavanju. Sad sam malo gledao, 2993 ccm tdi.
Eto kako čovek polako počinje da matori i misli da i dalje sve zna.

Soloter

pre 11 godina

@Zoki

Pre XC60 Sam vozio XC90 tri godine I presao 77000 km. OEM Michelin koje su bile originalno montirane su bile ok prve zime, Ali su vec sledeci zime bile losing. Zamenio Sam ih za Kuhmo APT KL51 na osnovu cene i ratings na tire rack i nisam pogresio. XC90 jeste tezi, ali se lepo vozi zimi uz dobre gume. Mene je smetao anemicni motor od 3.2 litra koji trosi kao yamahin motor od 4.4 litra a ide tromo. XC90 je bio odlican bez kvarova do 77000 kada sam ga zamenio za XC60 sa T6 i tri setinga za voznju, comfort, sport i advance. To je nesto najbolje sto je Volvo napravio do sada. XC60 ide lepo po snegu sa OEM Pirelli Scorpion ali ide jos bolje sa Conti CrossContact LX20 koje sam stavio jesenas. Sto se tice stabilnosti XC90 nekako bolje gazi sneg i stabilniji je na auto putu kada duva vetar. XC60 je veci fun za voznju i mnogo brzi. XC60 malo manje trosi i izgleda novije, XC90 nisu menjali od 2003 i izgleda outdated.

Beogradjanin

pre 11 godina

@(Miki, 29. januar 2013 21:38)
Da poznajes rad diferencijala, shvatio bi da je to situacija gde bi vozilo ostalo u mestu jer bi sva snaga isla na tockove na ledu. To i jeste snimljeno kako bi se pokazalo da X drive funkcionise i bez klasicnih blokada...

Гагиба

pre 11 godina

@Мики
Ма да бре брате, у реду је! :))
БМВ је лажирао а Џереми је открио да је Х6 неупотребљив на снегу?!! Ко год покуша да укључи пола грама мозга увидеће нелогичност да БМВ-овим инжењерима промакне тако крупан детаљ да им је возило неупотребљиво по снегу и да га је немогуће покренути??! Е сад додуше, треба покренути ову поменуту полутку... ;)

Zoki

pre 11 godina

@instruktor
Subaru bi trebao da se pokrene i kada su tri točka bez ikakvog oslonca, upravo su to potencirali na demonstracijama u prodajnim salonima. Možeš da nađeš i video na Internetu. Međutim, u principu se slažem sa onim što si rekao. Ovo nisu terenska vozila nego automobili kojima je osnovna namena da pruže malo više sigurnosti i stabilnosti na putevima. Ako pogledaš potrebe prosečnog korisnika, njemu u suštini više od toga i ne treba. Pozdrav!