Sreda, 23.01.2013.

22:59

Stolica Kosova u UN stiže na red?

Ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm izjavio je da je i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama jedno od pitanja koje treba da se nađe "na stolu" u Briselu.

Izvor: Beta

Stolica Kosova u UN stiže na red? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

157 Komentari

Sortiraj po:

Боље Немац непријатељ, него Енглез пријат

pre 11 godina

Немце не волим, али их поштујем, јер говоре и раде оно што мисле.

Saša

pre 11 godina

Nemačka je očigledno i dalje naš veliki prijatelj. Svakoga dana to dokazuju, a neki od nas se prave da to pravo i iskreno, kroz vekove dokazano, prijateljstvo ne vide.

Bacvanin

pre 11 godina

Kako bi mnogi terali ambasadora odavde, ali bi rado otisli u isto tu Nemacku da rade i zive.
Gospodo, u Nemackoj danas zivi dva puta vise Srba nego na Kosovu 89', pre ikakvog konflikta. A to da je Kosovo nezavisno je svakom jasno. Nije losa nada da ce se to jednog dana promeniti, ali ako ovako nastavimo, sva obrazovana omladina ce nam pobeci na "trilu zapad" i placajuci porez obezbedjivati platu ambasadorima da govore ono sto i ovaj govori.
Inace, WW2 je zavrsen.

slaviša

pre 11 godina

Ови "наши"продају државу због датума.Страшно где смо пали
(Коста, 24. januar 2013 11:17)

Kosovo je uvek bilo i uvek će biti bure baruta. Ja više na njemu ne mogu da sedim i da svesno čekam kada će ekslodirati.

Posmatrac sa strane

pre 11 godina

Hocemo u EU necemo u EU , hocemo sa Rusijom necemo sa Rusijom, Oplackana drzava i zaduzena do guse nije u stanju da sebi postavlja Prioritete a sve u cilju Poboljsanja zivota svojih Gradjana. Postoji veliki Raskorsk izmedju Zelja i Mogucnosti. Vreme je da se zelje ostavljaju za neka bolja vremena a da se izabere ono sto je Moguce i sto donosi boljitak za obicne ljude i to u sto kracem ROKU, uprotivnom Prolece nailazi i ...

patriot

pre 11 godina

Dr.bravar,svaka ti je na mestu.dodao bi samo...da je,ponižavajuće da nam ambasadori stranih država daju ovakve izjave i otvoreno nam nameću njihove stavove kao jedino pametno i dobro rešenje za nas.mislim da su naši političi svi do jednog,nesposobni i nepodobni da upravljajuk državom u ovako složenim izazovima za zemlju.

Nesa

pre 11 godina

Nastavlja se široka lepeza uslova za prijem u udruženje koje se od svoje trulosti raspada. Danas je, sve hrleći u evropsku trulež, Srbija devastirana, osiromašena i slaba. I što nas više slabe spolja i iznutra bolje nam biti ne može. Tito je uvek bio protiv "spoljnih i unutrašnjih neprijatelja". Danas ih Srbija ima u izobilju mada najviše unutrašnjih, što aktivnih koji rade na slabljenju što pasivnih koji ne rade na jačanju. Što ste slabiji oni su jači. Što su jači vi ćete biti još slabiji.

Secesiju Kosova (kako beše scenario redosleda odvajanja: Slovenija, Hrvatska, BiH, Kosovo, Vojvodina, Sandžak...) iz svojih interesa podržavaju Amerika i Zapadna Evropa. Zabole njih za nečiju državu, misle samo na svoju. Podržavaju svaki secesionizam od koga imaju koristi. Kada koristi više nema, pokupe se i odu a za njima ostaje jad i beda. Pre raspada SFRJ spoljni dug je iznosio 20 milijardi dolara. Današnji spoljni dug svih država nastalih stvaranjem „ponosno autonomnih“ država iznosi preko 130 milijardi dolara. Ko je kome dužan? Ko je prošao dobro a ko loše? Mislite o tome dok ne bude kasno ako imate čime.

Djordje

pre 11 godina

Svi nemacki uslovi podsecaju na cuveni ultimatum koji je austrougarska postavila Srbiji pred prvi sv.rat a koji se unapred znalo da je nemoguce ispuniti jer je unapred tako namerno koncipiran.Opet se arijevski demon budi,to za sad jedino vidi V.Britanija,naravno iz svojih sujetnih razloga.

Hronicar

pre 11 godina

Nivo ambasadora???? Ajde bre svabo ne uvijaj.Kazi "Morate da priznate Kosovo kao nezavisnu drzavu i schluss" Princip dve nemacke ovde ne vazi. Tvoja zemlja je bila genocidna 1941 i morali su saveznici da je podele.Kamo srece da se nikada niste ponovo ujedinili

miro split

pre 11 godina

Svi školski uđbenici navode da je prvi svjetski rat trajao od 1914 do 1918,drugi od 1939 do 1945,a meni se nekako čini da to i nije baš istina.Meni se čini da je NJemačka padom berlinskog zida dobila oba dva rata i da se geopolitičko stanje u Evropi vratilo u stanje prije velikih ratova.Točno je da se su neki saveznici promjenili stranu,točno je da su se neke nove sile van Evrope uzdigle,ali je isto tako jedno ostalo da je Balkan mjesto gdje je još uvjek najlakše provodit eksperimente političkog inžinjeringa i ratnih igara.Do većeg ratnog sukoba na globalnom nivo nije došlo iz jednostavnog razloga jer postoji nuklearno oružije pa su tako svi svjesni da u konačnici nema pobjednika.Njemački Rajh je ostvario svoj cilj dominacijom nad Evropom i sa jeftinom radnom snagom u obliku Slavenski radnika koji u svojoj domovini rade za boljitak velike germanske rase.Još uvjek postoji problem Rusije sa svojim ogromnim prirodnim bogastvima i neispunjen san vladanjem nad njima.
Ipak ovaj novo nastali poredak se trese i puca po šavovima,sve više je nezadovoljni u zapadnom poretku,sve više je onih koji prjete odlaskom iz EU i ponovo se približava neki novi potres poput onoga koji je izazvao pad berlinskog zida.Oni koji se danas bahate na Balkanu i pričaju o nekakvim velikim državama,a da civilizaciski nisu stanju organizirat ni jednu općinu da normalno fukcionira,oni bi se trebali zapitat kakvu će cjenu plaćat nakon novog svjetskog političkog potresa.

xobotnica

pre 11 godina

Recept za svetski rat, prvo Nemacka ojaca(kao 1914. i 1941.), pa se malo doliva ulja na vatru na Balkanu, pa krenu u ostvarivanje imperijalistickih teznji, pa izginu milioni ljudi, oni izgube, ali ih posle par godina njihove strukture iz USA sa kojima su ratovali rehabilituju. E sad nas toliko gaze da je pitanje dokle se to moze izdrzati i po koju cenu...

piton

pre 11 godina

можда смо чак требали бити на другој страни упрвом и другом светском рту па би добили награде а не овако!
(Босанац, 24. januar 2013 06:16)

Mozda, ali mislim da ni za ovakav stav ne postoje garancije, ako ti garantuje Nemacka i sl.
Kroz istoriju sve velike sile su davale garancije i potpisivale sporazume ,a cesto puta nisu ispostovali ono sto su obecali.Tako sada i Nemacka, mozes pricijeg mleka da im das, ali sve i dalje zavisi kakav ce vetar taj dan da duva.
Zato i jeste smesno kada oni nesto obecaju pa ne ispune a mi se kao razocaramo.
Da smo prihvatili od pocetka saznanje sa kim pregovaramo razocarenja nebi bilo.
Ovo sada niti je borba,niti kapitulacija niti zivot.Vecita pat pozicija.
Izgleda strasno ali mi samo u ratu znamo ko nam je prijatelj.U poslednjem nismo imali ni jednog .Sto pre shvatimo da od Rusije i UN nema nista, tim pre ce mo cinjenicno stanje prihvatiti kao sudbinu i necemo trositi energiju na ove dve bezpotrebne institucije.Sta god da uradimo kajacemo se.Ni priznanje Kosova nije resenje ma kako neki mislili da jeste, priznanjem gubimo samo jos jedan klimavi adut i igru podizemo na novi nivo cepanja Srbije.
Cim vidite da nam za Kosovo nude parce papira za pocetak pregovora sa EU, svako normalan bi zakljucio da je ovo samo kap u moru ucena i da se iza brega valjaju nove i nove ucene.Razmak izmedju pocetka pregovora i ulaska u EU je velicine provalije, a mastovitost EU u sikaniranju je ravna masti bolesnog coveka.

Serbinho

pre 11 godina

Sta je sledece posle stolice u UN, procesuiranje Srpskih predaka za zlocine u Boju na Kosovu 1389 godine?
Ljudi, dosta bre, nije to nikakva Evropska Unija vec Nemacka Unija, koja radi i protiv Italije gde zivim i Italijanima je muka od Nemacke, EU pod kontrolom Berlina, tako da se ne zalecite, obzirom da je pitanje koliko ce ista funkcionisati u ovakvom formatu.

Marko

pre 11 godina

O stolici u UN može se tek pričati kada sever vrate Srbiji a da se pri tom ne spominje nikakva razmena teritorija. Srbija je već izgubila dosta svoje teritorije i nepocenjivog kulturnog bogatstva. Ako su Albanci sa Kosova imali prava da se odvoje od Srbije, onda Srbi imaju pravo da ostanu u Srbiji. Tek kada međunarodna zajednica prihvati plan da se Srbiji vrati sever može se pričati o ovoj temi što bi bilo i rešenje problema. Naravno mora se ponuditi preostalom srpskom stanovništvu preseljnje u unutrašnjost Srbije. Ako odbiju vraćanje severa Srbiji, Srbi mogu ovako još 100 godina a to je veoma skupo za zapad pa će im šteta biti veća od koristi koju su mislili da izvuku.

Sale

pre 11 godina

Taj film cete gosp. Vilhelme gledati "malo morgen"
(Sima

Један, који је пуштао филмове "мало морген", труне под липом у Пожаревцу. Превалио је дуг , крвав, и каљав пут док је стигао под тај липов лад. Успут је све који су га волели, а то су зацело сви Срби, провукао кроз то блато и изблатњавио их до голе коже. З Ђинђић је успео да тек мало спере тог блата, и то само око очију, како би мало прогледали, а сада имамо поново гарнитуру из веселих деведесетих која ће назад вратити оно блато на очи, где му је изгледа и место. Que Sera, Sera, рече једном један процесуирани, па аболирани члан неславне гарнитуре.

barbari

pre 11 godina

Jedini koji ne vjeruju da ce Srbija sama omoguciti nezavisnom Kosovu stolicu u UN je, na zalost, vecina srpskog naroda! Sto prije da se to desi, Srbija ce biti clan EU i imat ce ekonomski prosperitet! Srpski politicari ce se koncentrirat na ekonomiju i standard zivota ljudi, i nece imati Kosovo kao razlog i bjezanje od realiteta za njihovu "nesposobnost"! Ako srbi nisu shvatili da podjela Jugoslavije, a i sami dogadjaji od kraja 19-tog vijeka (nezavisnost Srbije, Grcke, Crne Gore...su rezultat Rusije, Nemacke i drugih sila...pa i pocepanje Albanskih teritorija da se zadovolje interesi ovih velikih sila)su volja ovih ISTIH sila i danas! Zato, sve ovo sto se prica u visokim nivoima politike Evrope (pa i ono sto je Dacic javio o "davanju" Kosovu stolicu u UN) ima da se desi, Srbija moze to da odlozi za neko vreme, ali to ce se desiti, zeleli srbi to ili ne! Zato, nema vise gubljeneje vremena! Sto prije to bolje!!!

crna rupa

pre 11 godina

@(todor, 24. januar 2013 09:06)

Cenim ja tvoj pokušaj da ih nablatiš, ali istorija je ostala u knjigama, dok je realnost današnjeg dana sasvim nešto drugo. Problem je u tome što smo mi ustvari jadni i bedni, na dnu svetske ekonomije, među najsiromašnijim zemljama sveta. Sa druge strane Nemačka je pri vrhu svetske ekonomije. Time i dobija "alibi" da upre prstom i kaže "pojma nemate sa vođenjem zemlje, politikom i ekonomijom i morate da se povinujete". Sviđalo se nama ili ne, to je naša realnost.

@(nbp, 24. januar 2013 08:50)
Putin reče "ma, mala ste vi zemlja", svakim danom osvane naslov da želi da živi sa Amerikom u mnogo boljim odnosima, Kina procvetala na globalizaciji zahvaljujući američkim i nemačkim firmama. Zar zaista misliš da će se oni suprotstaviti Americi i Nemačkoj zbog stalno problematične tačke na kugli?

Шоне

pre 11 godina

Ako nismo imali problem da Crna Gora uradi to isto, iako tamo zive
nasi ljudi, i to sigurno u vecem broju nego na Kosovu, i gde vecina
govori isti jezik, zasto onda da imamo problem sa Kosovom?

Obe teritorije su istorijski podjednako vazne za Srbiju, a jedne smo
se bez problema "odrelkli", a sa drugom imamo problem?

Gde je stos? U cemu je?
(Andjela, 24. januar 2013 08:45)
Па нема штоса него је у питању нешто друго. Нисмо имали проблем да ЦГ буде независна зато што је ЦГ већ раније и била држава, и имала је по уставу пуно право да распише референдум и поново постане држава. И треба да буде, проблем је можда само што идентитет те државе нема пуно заједничког са оном ЦГ од пре 100 година али добро, то је већ њихов проблем. На крају крајева ниједна власт не траје вечно.

Дакле нити се ко овде превише противио томе нити је за тим било правног основа. На другој страни је све супротно кад је у питању Косово. Никад није било држава (нарочито не албанска), СБ УН га наравно није признао, чак ни ЕУ као организација нема званичне правне механизме да га третира као државу мада то раде где год је тако нешто могуће. Ниједна држава на свету не би прихватила тако нешто па тако неће ни Србија. Једини је проблем што ми то не радимо како треба. Што ми више попуштамо то су захтеви све већи и већи. Али то је нека друга тема, о томе другом приликом.

Vanja Petrovic

pre 11 godina

Nema nista lose u tome da Srbija prizna Kosovo, jer to sto ce Kosovo da bude u UN, moze da bude samo od koristi ljudima koji tamo zive, pa i Srbima.
(marko, nis, 24. januar 2013 08:46)

Baš tako Marko moj! Neka bar nekome bude dobro. Srećna sam kada naletim na realna, razumna razmišljanja. Srbija živi već nekoliko godina bez Kosova i nikakvih vizuelnih promena oko nas. Da nema političara da ga spominju i nešto kvazi privrednika odozdole, ne bi smo ga se ni setili, a još manje bi nam nedostajalo. Nemojmo se više bezočno lagati međusobno! Mnogo nedostaje jednom Čačaninu okolina Strezimirovaca kod Surdulice, ili jednom Bačaninu Stolačko selo kod Vladičinog Hana...Znate li iko gde su Dragosinjci, Gokčanica,Mlanča, Obrva, Sirča ili Mekušnica? Ne znate? Pa, kako bi vam onda nedostajala?

smrt fasizmu sloboda narodu

pre 11 godina

Antisrpki fasisticki EU aparatcici iz Nemacke, zadojeni patoloskom mrznjom protiv Srba, od kojih su porazeni do nogu u dva svetska rata, drugo nista i ne mogu do da zastupaju svoje balisticke saveznike u fasizmu i zlocinu nad slovenskim zivljem. Tako da ovo ne iznenadjuje; nacisticke price mogu okaciti macku o rep, jer uz Srbe su Rusija i Kina, sile koje su porazile nacizam i fasizam uz ogromne ljudske zrtve.

čavez

pre 11 godina

@(Zlatko, 24. januar 2013 08:29)

I ja se stalno pitam zašto je to teško shvatiti, ali stalno, već 15 godina.

@(Milan, 24. januar 2013 08:26)

Nikada nije bilo novih uslova. Od prvog momenta Eu je postavila uslov za nezavisno Kosovo, koje zamisli, podrazumeva i stolicu Kosova u UN.

Peca

pre 11 godina

Merkelova se malo prekombinovala, obzirom da Berluskoni gradi politicku kampanju sa Anti Nemackim stavom a isto radi i Kameron.
Ne treba utrcavati u klopku Berlina, koji je poceo da gubi kredibilitet u EU i put ka EU treba usporiti, jer je to najveci interes Srbije

Marko

pre 11 godina

@Rem
Mislim da je to prihvatljivo za Srbiju da se podeli Kosovo ali Albanci moraju da prihvate takvo rešenje bez traženja novih teritorija tj.Preševa, Bujanovca i Medveđe to ne može biti tema pregovora. Stolica u UN Albancima znači sve priznavanje kao države od strane Srbije a time i od strane celog sveta ali da bi Srbi to prihvatili mora da se vrati sever Kosova Srbiji i da se garantuje sigurnost srpskih svetinja i da se ne prekraja istorija i prisvaja srpsko kulturno nasleđe. To su sve garancije koje mora dobiti Srbija da bi dala stolicu u UN Kosovu. A Albancima želim da se sami otarase Tačija i Haradinaja jer ne samo da njihove pozicije u politici vređaju Srbe već bi trebalo da vređaju svakog normalnog čoveka, oni su obični kriminalci i zločinci i nije dobro za imidž Albanaca u svetu da ih oni predvode.

Domagoj

pre 11 godina

Prirodni prirast na Kosovu iznosi 28 promila. U Srbiji iznosi - 10 promila..
Pa zar vam nije u interesu da se riješite vise tog Kosova pa da svatko krene svojim putem.

tetkasaveta

pre 11 godina

zasto srbi uvek zele da se nesto "sto pre zavrsi"? Kipar je jos ljudski podeljen i nista mu ne fali. Gde jurimo, vecito sebi o glavu...?

Luli

pre 11 godina

Pre nekoliko godina, pokojni Richard Holbrooke je rekao: "Srbija mora da se opredeli, ili Kosovo ili EU. Ako se opredeli za EU, izgubice Kosovo, ako se opredeli za Kosovo, izgubice i EU i Kosovo".
Ja se STVARNO nadam da ce u najskorijem vremenu, srpski politicari i srpski narod shvate, to i okrenu se ka buducnosti i "Boljeg Zivota".

Pozdrav dobronamernim

Sanjam

pre 11 godina

Sanjam da ce doci dan kad o Srbiji i ni jednoj drugoj zemlji nece govoriti oni koji je dobro ne poznaju nego su samo placeni za takav posao. Cekam da dosanjam. Docekacemo, i to sa ovom ovako odlucnom vlascu.

Pa ako prodajemo kožu...

pre 11 godina

Može.Da Folkswagen dođe u Niš,Mercedes u Kikindu,da Simens uloži 5 milijardi evra u energetiku,da TISEN KRUP kupi železaru Smederevo,Deutche telekom 2 milijarde evra za srpski telekom....Da građani Srbije imaju pravo na akcije svakog Kosovskog preduzeća koje eksploatiše prirodne resurse.
Inače, neka ide sve Rusima i Kinezima.A Kosovo, biće u UN...jednog lepog dana,možda.

Dr.Bravar

pre 11 godina

Zamislite da se sutra obrati Nikolic recimo i kaze priznali smo Kosovo i dali smo Jug Srbije ispunili smo sve sto je EU i SAD trazio od nas i jos dali bonus.Sta sad?

Eu aparat bi poceo da trokira kao tesko osteceni kompakt disk, bar jedno tri dana bi isla ista poruka "cestitamo".

Ako nas bas potera sreca kao sto nas inace hoce, nije iskljuceno da bi ovaj isti politicar rekao "a Sandzak"?
Budite sigurni da se pitanje belog sengena npr. opet vraca na dnevni red EU.vec u sledecih 10 dana.
Paleta sta mogu da nam rade je ogromna.Mi smo njihova vudu lutkica i politicari u EU se opustaju uz sampanjac i bockanjem lutke.
Skoro sam siguran da sa ovakvim "partnerima" iz EU , priznanje Kosova nece promeniti nista u Srbiji, i EU ce nastaviti da se igra sa nama kao od prvog dana.

Veliki je pritisak i na nase politicare.Sa jedne strane se trude da se pokazu u boljem svetlu , a drugi to koriste i konstantno ih miniraju sto iz EU ucenama,sto na domacoj sceni "aha evo vam SNS i SPS " a isti ti komentarisu "auu pa ovi ce da priznaju Kosovo".
Kroz celu ovu nasu pricu uvek mi odzvanjaju dva pitanja iako ih niko nije direktno postavio.
1.Hocete slobodu kretanja?
2.Hocete sankcije (opciono rat)?
Sta god da izaberemo kajacemo se!
Odrzavanje slobode kretanja je jako skupo sa EU i SAD, a sankcije....znate i sami.
Partnere u ovom konfliktu NEMAMO!
Ne bih komentarisao ni Rusiju ni u UN.Oni dodju kao pauza u tenisu,cisto da igrac gricne bananu uzme gutljaj vode i nastavi da se znoji.

bb

pre 11 godina

Ja bi zelela da se to sto pre desi, a mislim da bi to trebali i srbi da zele. To bi uslovilo da nasi politicari predjasni i sadasnji moraju da nadju neku novu tema. Mozda bi to bila ekonomija, kontrola zakona da se sprovodi, skolstvo, socijalna pitanja...
Dosta je prebacivanja lopte na Kosovo, zar ne vidite da vam Evropa zeli dobro, a to ste mogli i pre 10 godina, bilia bi Srbija sigurno dalje

kvazi nvo&ispiranje mozga

pre 11 godina

@marko, nis
Ti mora da si neki mladi nvo kursadzija... Ma totalno si u "pravu", zivot Srba na Kosovu ima da procveta cim albanski nacosi dobiju jos jednu nagradu.

LOLIPOP

pre 11 godina

ako nikolic kaze da kosovo ne moze u un onda ne moze zato nemci i ameri mogu samo da mastaju,pet godina pisana platforma sa svojim autorom to nitad nece dozvoliti.tito je staljinu rekao ne,nikolic svetu kaze ne. to je pravi srpski domacin.

todor

pre 11 godina

Zbog svega ucinjenog na ovim prostorima, zbog svih onih koji su ubijeni i prognani zbog Nemaca i njihove politike zadnjih godina i decenija, Nemacka treba da zacepi gubicu i da bude jako oprezna sta prica i koga podrzava. Umesto toga, Nemacka je preuzela svu kontrolu nad Kosovom i otvoreno se stavila na stranu albanskih sovinista, manipulise dogadjajima, pomaze albanske ratne zlocince (gde bese ubijen onaj svedok u vezi albanskih zlocina? Pa u Nemackoj naravno), pomaze Albancima da zavrse etnicko ciscenje na Kosovu (kako su se ponasali nemacki vojnici marta 2004. ili prosle godine na severu ili sada prilikom rusenja grobova?) i zloupotrebljava EU integracije za ucenjivanje Srbije. Jadni ste i bedni Nemci. Jadni i bedni.

srpska posla

pre 11 godina

Slazem se sa komentatorom Zlatkom, Nemci su jasno i glasno rekli sta ocekuju od nas da bi usli u EU, a i razumem ih kada kazu da nece dozvoliti novog clana porodice sa problemima.
Problem je u nasem srpskom inatu, lakse cemo prihvatiti i oprostiti nekome ko prica ono sto nam prija a pritom laze i obmanjuje, nego prihvatiti neciji jasan stav koji nam ne odgovara.
Pritom taj stav jednostavno zvuci kao diktatura a da ne pricam od koje nacije dolazi.
Pa I svetski rat je poceo tako sto nismo prihvatili postavljene uslove, u II svetskom ratu su nas napali i bombardovali zato sto se narod jasno izjasnio...

Ne znam, ne izgleda na dobro.

Bolje bi bilo da smo član EU, verovatno bi bolje živeli i slično, ali možemo mi i bez članstva.
Samo treba biti pametan i koristiti EU standarde i iskustva radi bolje uređenog društva a istovremeno na sve načine privlačiti strane investicije i ulaganja.
Navikli smo da živimo loše, bili bi zadovoljni i sa samo malo boljim životom.

Igor

pre 11 godina

Srbija mora da bude veoma oprezna. Ovi pregovori do sada su samo ispunjavali zelje Pristine. Sticem utisak da ce Srbija da pristane na sve, a uci ce u EU 2038. god. Ja ne vidim da je Srbija na bilo koji nacin prosperirala od ovih pregovora. Nadam se da o tome neko u vlasti misli.

odleprsaj

pre 11 godina

@Zlatko, febo, adam, zedes itd.
A sta tebe briga da li ce Srbija priznati ili nece tu albansku naci-krimi tvorevinu? Sta uostalom Hrvati imaju od toga sto se na Kosovu pravi jos jedna albanska drzava? Sve ste probleme resili u Hrvatskoj pa se sada ima vremena ici po srpskim sajtovima i drzati predavanja ili je mozda ovo perverzno zluradjenje oko Kosova i pisanje komentara deo tvoje terapije?

Srpko

pre 11 godina

Skoro mi drugarica koja zivi u Nemackoj prica kako je smara neki Svaba. Te da se vide, te da odu na veceru, te u bioskop. Ona nece.
I sad, jedan od izgovora joj je bio da ide u Srbiju. Kaze on, doci cu ja tamo. Ne mozes da dodjes, nisam te pozvala. Doci cu ja nepozvan. Pa dolazili ste vi u Srbiju dva puta nepozvani, pa znate kako ste se vratili.
Svaba cuti, ne smara vise.
Ima li iko da kaze ovim nasim "prijateljima" sta mislimo o njima. Lepo, da nas shvate.

Zemun grad SPO

pre 11 godina

Teško nama sa vladom koja zna svoj cilj, ali od naroda krije šta mora da se uradi kako bi se do njega došlo. Opozicija igra još besčasniju ulogu, svesno kritikujući vladu zbog ustupaka koje ne možemo izbeći, ako želimo članstvo u EU. Odgovornost i državotvornost su nepoznanica za našu političku elitu.

ја сам

pre 11 godina

Само нам убадају нове ножеве у леђа а ми и даље ко ћораве кере срљамо у ту унију и у сопствену пропаст!

Zlatko

pre 11 godina

Koliko god se mnogi od vas ljutili na Nijemce (i Amerikance koji stoje iza njih), oni su (i jedni i drugi) u cijeloj priči najpošteniji, jer vam otvoreno govore kakva je situacija, dok vam drugi često mažu med oko usta, a u stvarnosti postupaju isto kao ti Nijemci.

Kosovo i Srbija dvije su posebne države i Njemačka ne želi dopustiti Srbiji da to i dalje negira, odnosno da onemogućava uključivanje Kosova u medjunarodne institucije, a s obzirom da srpski vlastodršci silno žele u EU, svjesni da im u protivnome nema spasa, Nijemci imaju odličnu mogućnost uvjetovati vam približavanje Uniji rješavanjem pitanja Kosova na način da ga se napokon jasno i glasno odreknete. Ako to nećete, nema vam EU. Zar je to tako teško shvatiti ?!

Vi, Srbi, biste stoga uistinu trebali insistirati na što skorijem referendumu o tome želite li nastaviti s dosadašnjom politikom "Kosovo je Srbija" ili želite u EU pa morate odustati od Kosova, jer treće varijante nema, što god vam Nikolić, Dačić i Vučić govorili i koliko god oni groteskni plaćeni komentatori tvrdili nešto drugo. Pa ako izaberete Kosovo, ostajete bez EU...

nbp

pre 11 godina

Nemoguće je da Kosovo može da postane član UN-a bez saglasnosti Kine i Rusije, a oni neće davati saglasnost zato što Srbija treba da dobije nekakav datum ili ne. Srbija bi morala da eksplicitno prizna Kosovo da bi se taj mehanizam "odglavio". Rekoše, potrebna je "normalizacija odnosa", "nema ničeg skrivenog", "normalizacija znači uspostavljanje redovne političke komunikacije, rešavanje pitanja severa, demontiranje policijskih institucija na severu"... OVO JE PRVI PUT da se otvoreno spominje stolica u UN-u. Iako sam zagovornik članstva u NATO-u i EU i ako smatram da Srbija treba da prizna Kosovo i da joj ono bude blizak komšija u svakom pogledu, Srbija na ovo ne sme da pristane bez sveobuhvatnog paketa - a taj "paket" jasno sadrži elemente srpske autonomije na Kosovu, srpske imovine na Kosovu (i samim tim, budućih ekonomskih poduhvata) i srpske baštine. Sedište u UN konačno i potpuno obesmišljava svako srpsko argumentovanje.

Branko

pre 11 godina

Alo ljudi, za dobijanje datuma početka pregovora-stolica za Kosovo u UN a šta će Srbija morati da uradi do ulaska u EU jednog lepog dana za 10-tak godina, ne smem ni da pomislim. Ima li pameti u Srbiji?

vladimir

pre 11 godina

Nemacka je stvarno velika nacija,iz svakog rata koji su oni prouzrokovali izasli su kao pobednici,i uvek se oni pitaju,to je cinjenica...

Andjela

pre 11 godina

Ako nismo imali problem da Crna Gora uradi to isto, iako tamo zive
nasi ljudi, i to sigurno u vecem broju nego na Kosovu, i gde vecina
govori isti jezik, zasto onda da imamo problem sa Kosovom?

Obe teritorije su istorijski podjednako vazne za Srbiju, a jedne smo
se bez problema "odrelkli", a sa drugom imamo problem?

Gde je stos? U cemu je?

marko, nis

pre 11 godina

Nema nista lose u tome da Srbija prizna Kosovo, jer to sto ce Kosovo da bude u UN, moze da bude samo od koristi ljudima koji tamo zive, pa i Srbima.

Milan

pre 11 godina

Mene nije sramota sto sam Srbin zbog Kosova. Ratovi se desavaju i gube, a kad se izgubi onda moraju da se trpe ponizenja.

Mene je sramota sto sam Srbin jer mi ne mozemo da napravimo autoput po ravnoj teritoriji Vojvodine. Sramota me je sto smo medju 5 najsiromasnijih zemalja u Evropi. Sramota me je sto nasi ljudi fizikalisu i peru toalete po Evropi. Sramota me je sto se nase devojke udaju za debele i stare strance da bi dobile boravisnu dozvolu. Sramota me je sto su nasa deca rasisti i huligani i sto im je ideal da izlgedaju kao kriminalci.

Iskreno

pre 11 godina

@А онда следе и Рашка, Прешевска долина, Војводина, ГМО, хомосексуални бракови и усвајање деце, па онда можда и ћирилица, православље, па сви виши од 180 и нижи од 160цм и тд., док нам ваљда не дође из доњег дела леђа у главу...

A sta to da nam dodje u glavu?
Mi obican narod, bez ikakve mrznje i emocija, gledajuci ovo sve po strani, samo osecamo bes iz bespomocnosti a taj je najgori. Sta to jos nismo naucili? Hajde recite nam koju to lekciju nismo savladali, molim vas.

Hrvate, osvedocene zlocince odgovorne za holokaust Srba i Jevreja, ste amnestirali tada i sada. Bosnjake isto tako?

U cemu je greska hajte recite nam vec jedared pa da i to zavrsimo.

CheZoran

pre 11 godina

Nisu se nemački ambasadori ponašali u Beogradu tako mentorski kao sada. Prvi ambasador SR Nemačke u Jugoslaviji (kasnije u Japanu i SSSR žto govori o njegovom značaju), gospodin Hans Kroll rekao je u svom prvom susretu Maršalu Titu: "Nova Nemačka nije više svetska sila. Suprotno prošlosti na Balkanu nemamo sopstvenih neposrednih političkih interesa. Interesuju nas samo privredni i kulturni ciljevi."..."Jugoslavija, Rumunija, Bugarska i Grćka imaju sličan politički i vojni značaj na Balkanu. Ako bi se one medjusobom posvadjale, opasno bi bilo ako bi se umešala neka velika sila i poremetila prirodnu ravnotežu". On je savetovao slavnog nemačkog kancelara, K.Adenauera i ovaj se saglasio sa takvim stavom da u tršćanskoj krizi rešenje za obe strane mora da bude jednako bolno. Zašto nemačka diplomatija danas ne uči od svojih davnih najboljih predstavnika? Sa velikim zadovoljstvom ambasador Kroll izmedju ostalog utrvdjuje da se Maršal Tito i jugoslovenska politika još 1953. zalagala za ponovno ujedinjenje i ravnopravnost Nemačke. 24.09.54 u jednom govoru Maršal Tito se zala¿e ne samo za napred navedeno nego i za ponovno naoružanje Nemačke. Tada je to za Nemačku bilo ključno pitanje. Jeli se tako vraćaju dugovi? Bolje da je juče bio u Novom Sadu.

Jasan stav

pre 11 godina

Sta reci , mozemo samo konstantovati da je na delu velika VELEIZDAJA SRBIJE I SVIH KOJI U NJOJ ZIVE!
Nasi "tradicionalni prijatelji Nemci" zele uz pomoc svojih saveznika na Balkanu da raskomadaju ,omalovaze i ponize Srbiju mislim da je to danas jasno i onome koji i malo moze da razmislja na ovu temu?
Ostavimo EU jer ce je ostaviti i mnogo jaci (Ekonomski) od nas kao na primer Engleska jer vide da to nije ZDRAVA TVOREVINA ZAJEDNICE DRZAVA?
Okrenimo se radu sa nasim PRAVIM PRIJATELJIMA koji zele profit od BIZNISA a za uzvrat nas ne USLOVLJAVAJU da se odreknemo STARE SRBIJE a zna se gde je nastala.
Pozdrav i PROBUDITE SE POLITICARI !

kole

pre 11 godina

@guri

"prosperitet ili crna rupa evrope"

Za crnu rupu Evrope Srbija je vec zakasnila posto je tu poziciju i titulu zauzela tvoja "drzava kosova" i to na duze vreme. A sto se tice prosperiteta, Srbija ce biti prosperitetna kada zapocne sistemske reforme i kada pocne da se najzad ozbiljno bavi ekonomijom, zakonima, pravima a ne zbog toga sto ispunjava naredbe Nemacke i zbog toga sto pomaze legalizaciji te vase sovinisticke tvorevine na Kosovu.

Alek

pre 11 godina

Ako je neko do sada sumnjao, sada bi svima trebalo da bude jasno da su i Dacic i Toma i Vucic to sve znali daleko pre nego sto su "pobedili" na izborima, i da su to one "teske odluke" koje je Vucic s vremena na vreme pominjao. Ipak je znaci Seselj bio u pravu kada ih je onako kitio iz Haga.

komunista

pre 11 godina

treba sacekati 2014,tada ce britanci napustiti EU,katalonija svakako otcepit od Spanije,pa ce biti pitanje,dali traziti clanstvo u uniji,koja se raspada,mozda nam sami ponude ulaz

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 11 godina

G. Amabasor zastupa poznati stav Nemačke o KIM, koji je se ne menja vekovima. Nije problem Nemačka, već njenje tzv. saveznice iz EU koje sve više liče na Nemačku. Ovde je na mestu parafraziranje poznatog naučnka " EU je pojela države jer su se države razbežale"

Serbinho

pre 11 godina

Sklonite tog Dacica sa vlasti, covek im ionako sam nudio stolicu u UN pa zasto da ne prihvate poklon a ovamo!
NE u EU i Dacica u opoziciju, kao i onog njegovog Mrku eksperta za prazne price.
Nema od EU nista iz koje ionako i ne stizu investicije.

Milan

pre 11 godina

Pa naravno, kada su videli da ovi novi daju sakom i kapom, sto da ne traze i poslednju stvar koju Kosovo od nas moze da dobije, stolicu u UN.

Ako nasa vlast pristane ne ovo, i to barem 10 godina pre bilo kakvog clanstva u EU, ja vracam nas pasos i odricem se drzavljanstva. Onda vise nisam Srbin. Dosta mi je da se osecam ponizenim zbog glupana na vlasti u Srbiji.

Србољуб

pre 11 godina

Једино квислиншка власт може да толерише овакве иступе амбасадора, а да их не протера. Једино квислиншка власт одржава политичке односе са непријатељским земљама попут Немачке, САД, Велике Британије, Француске и осталим које су признале независно Косово. Када се ради о питањима суверенитета и територијалног интегритета, онда се не гледа шићарџијски него се понаша принципијелно. То политичарска олош у Србији не разуме и никада неће ни разумети.

Nemci su pametniji i pragmaticniji nego mnogi misle

pre 11 godina

@(Veljko, 23. januar 2013 23:56)

Nije sramota biti glup, ali je sramota kad se netko pravi gluplji nego sto jeste

Leposavac

pre 11 godina

Nemacku treba podeliti na vise drzava (umesto sadasnjih pokraina).Pozivam Putina da to odmah sprovede u delo,jer nam se svete za sve izgubljene ratove protiv nas i saveznika.Ovo mislim ozbiljno jer sve dosadasnje probleme napravili su Nemci.AQ kad ih iscepkamo mogu samo da se koprcaju,ko riba na suvom!

Tovari magare dok je u blatu

pre 11 godina

Kapitulanski premijer je tu istu stolicu već provukao kroz izjavu o razgovorima sa Tačijem, a njegov kolega sa mesta predsednika vajne nam države najavio podizanje "odnosa" do nivoa predsednika obe nazovi države, susretom sa Jahjagom.
NEMAČKA je mnogo doprinela da se ova vlast instalira, Vučić i Dačić su obećali "veću konstruktivnost" (prihvatanje tuđih interesa), a cenu toga plaća niko do Srbija i doživljava krajnje poniženje ovakvim stavom i moljakanjem tamo za neki datum, za pustu apstrakciju i utopijsku mantru o rajskoj EU. Da sam cinik, rekao bih - Dačiću, uhapsi se!

ivan

pre 11 godina

Svakako nam nece biti bolje od dobijanja datuma ali bi nam zato bilo mnogi bolje kada bismo odmah priznali Kosovo. Nije ponizenje priznati realnost, to je odlika razuma. Ponizenje je ovo sto nasi politicari rade a to je menjnje drzavne politike zarad napretka u EU integracijama. To je neozbiljno i jadno. To da li mi treba da idemo u EU moze biti predmet rasprave, sigurno je da postoje razlozi i za i protiv. Ali da li priznati da je zemlja okrugla a Kosovo nezavisno moze biti ozbiljna rasprava samo za neozbiljne ljude. To je kao kad bi covek odbijao da mu odseku inficiranu nogu. Moze, ali sve ima cenu. Priznavanje Kosova treba biti iskljucivo s nase strane uslovljavano davanjem statusa konstitutivnog naroda Srbima i njihovim pravima kao i pravima drzave Srbije na Kosovu i takodje SPC.

Pretorijanac

pre 11 godina

Ponovicu po ko zna koji put: rat nije zavrsen 1999.godine. Sada se samo sprovode sledece faze kroz drugacije oblike. Ubice nas nasa glupost i neznanje.

Босанац

pre 11 godina

Неђа се овде шта пуно рећи! Међународна заједница је одлучила да потпуно понизи србију! По мени, разлог понижавања је још непослушност милошевића и србије од тамо неког краја 80их година кад је србија кренула путем који се зове ајде да будемо већи руси од руса и да пркосимо светом! Стварно човек неможе бити паметан, да ли пристати на потпуно понижење или се изолисати до краја, не ваља ни једно ни друго али ми се чини да даља изолација није решење! Страшно је како нс кажњвају, можда смо чак требали бити на другој страни упрвом и другом светском рту па би добили награде а не овако!

poli

pre 11 godina

Neka nas "cenjeni" Ambasador podseti kada je tačno EU prešla u vlasništvo Nemačke te sada Nemačka ima pravo da koristi EU kako bi zadovoljila svoje interese u vezi te albanske para-države? I šta znači to da se neće dozvoliti unos problema u EU? O tome se trebalo razmišljati kada se krenulo sa projektom stvaranja albanske paradržave na Kosovu, sa promenom granica, kršenjem zakona i prava... Trebali su Nemci i ostali tada da razmisle do čega će dovesti ta njihova politika. Sami Nemci i kompanija su napravili taj problem, već godinama ne znaju da ga reše i sada su smislili da će ucenjivanjem Srbije i mahanjem trule šaragarepe da ispeglaju tu brljotinu od "države kosova" i još očekuju da im ovde aplaudiramo?

Glasinac

pre 11 godina

Svima nama je jasno da u EU glavnu reč vodi Nemačka . Kada gospođa Merkel kaže da smo ispunili uslove za dobijanje datuma za pregovore , onda neće biti problema. Međutim Newmačka se uvek pojavi sa nekim novim zahtevom. Evo sada traži da se odnosi Beograda i Prištine dignu na nivou ambasadaora , drugim rečima da se prizna nezavisnost Kosova.

prvo u katran, pa perje pa pokazati pravac

pre 11 godina

I onda se Nemci cude zasto su omrazeni u Srbiji? I jos misle da ce nekoga ubediti u svoju "humanost" time sto iznose neke brojke o "pomoci" Srbiji od koje je ogromna vecina novca vracena u Nemacku i zavrsila u dzepovima tih istih Nemaca?

re:

pre 11 godina

Facinantna je doslednost Nemacke. Bilo da je u pitanju nacisticka Nemacka ili ova danasnja, ne odstupaju od svoje politike i od svojih interesa niti od svojih saveznika. I za vreme II svetskog rata su podrzavali albanski nacionalizam i stvaranje Velike Albanije ali i sada, 70tak godina kasnije i dalje podrzavaju isti koncept i istu politiku. Metode su razlicite ali ciljevi isti a i rezultati na terenu. I za vreme II svetskog rata su Albanci na Kosovu proterali 100.000 i pobili 10.000 Srba a to su uradili i sada. Inace, bilo bi zanimljivo pitati "gospodina" nemackog ambasadora da li zaista misli da Nemacka koja je odgovorna za ubijanje na stotine hiljade ljudi na ovim prostorima, ima ikakvo moralno i svako drugo pravo da PONOVO gura svoju nosinu u ovdasnje prilike, da tako otvoreno staje na stranu albanskih nacionalista i da se ponasa kao da smo mi u Srbiji ali i cela EU njihovo, nemacko vlasnistvo?

Swedenonline

pre 11 godina

Gsn. Hajnc Vilhelm, celim srcem vam zelim da vam se cerka, sin, unucad nadju u drustvu Albanaca i da uzivaju njihov protektorat. Od mene toliko, iskreno!

dzaba

pre 11 godina

Srbiju a narocito ovu vlast je lako ucenjivati i lako se moze manipulisati sa njima i ne sumnjam da su Nemci pravi majstori za to i da bi uspeli da prevedu zedne preko vode i Dacica i Vucica i Nikolica i da dobiju potpis za mesto u UN za taj pateticni ekperiment na Kosovu i to u zamenu za nista. Ali na svu srecu postoje Rusija i Kina kao i mnoge druge prave drzave koje ce zarad svojih interesa spreciti da jedna takva tvorevina kakva je ta albanizovana "drzava kosova" udje u UN. A te drzave ce Nemci malo teze da ucene, potplate ili da ubede da urade nesto sto nije u njihovom interesu.

Boki

pre 11 godina

Mislim gospodine Vilhem da se nasi interesi nikad nisu poklapali, a izgleda da ni nece. DANKE DEUTSHLAND nismo pevali 91 a necemo ni sada. Na srpskom se kaze HVALA LEPO!

raus

pre 11 godina

Porasli apetiti sponzora albanskih nacosa.... Videli da Dacic and Co. potpisuju sve sto im se gurne pod nos pa da iskoriste "talas". Inace, zasto je za Nemacku "izuzetno vazno" da ta albanska mafijasko-sovinisticka tvorevina dobije mesto u UN-u? Zasto za Nemacku nije iznimno vazno da se prognani vrate u svoje kuce i da se npr. najzad zaustavi albansko izivljavanje na Kosovu a sta gledamo i ovih dana? Ili je za Nemacku sto se tice prognanih i albanskog izivljavanja sasvim OK ovako kako je sada? Stomak mi se okrece od nemackog licemerja.

J O K E R

pre 11 godina

kako se oblizuju...stize naplata za prvi i drugi svetsku rat...ne mogu da nam zaborave cer,a ni mucenje hitlera balkanskim problemom...dojcland iber ales dize glavu i uziva u svojoj politickoj i ekonomskoj snazi...ali,sve je podlozno promeni pa i ova situacija...stari kinez kaze za sve situacije -i to ce proci...pa se nadajmo da je u pravu!!!

DOSTA VIŠE SA KOSOVOM!!!!

pre 11 godina

Mislim da 1389 kada su nasi preci kretali na bojno polje na Kosovu, niko nije mogao da pomisli da ce poginuti za ovakvu buducnost njihove dece,da cemo docekati da 624 godine kasnije svakog Srbina bude sramota sto je Srbin,mene je sramota ja se stidim stidim zbog nasih politicara,sta nam rade majko milia,ne mislim samo na ovaj primer. . .

Sramota me je i opet cu ponoviti da nismo na vreme citali Arcibald Rajsa!
(Veljko, 23. januar 2013 23:56)

I mene je sramota što sam Srbin. Ali ne samo zbog političara, već i zbog takvih kao što si ti (a priznajem, u većini ste), koji u 21. veku žive u usmenom predanju o jednoj bitci u kojoj je učestvovalo manje Srba nego što Beogradska arena može da prihvati publike. ALO!!! Zbog te se mitomanije živi ponižavajuće loše iako smo samo par stotina kilometara geografski udaljeni od centra evropske civilizacije.

Tijana

pre 11 godina

DOKLE CE NAM NEMAČKA KROJITU SUDBINU? Mozda je momenat da pitam zasto je ova država ćutala na prebijanje naseg Narodnog heroja Kapidzica ? Kako ste mogli da ćutite na poniženje ispoljeno prema ,pre svega starom gospodinu..KAPIDZICU ja sam sa Vama i cela moja porodica. Vi jeste heroj i nasa istorija,a ne recimo Petar drugi Karađorđević...dina

gnoci

pre 11 godina

Stolica u UN? Moze, sto da ne. Voleo bih kada bi nasi politicari razumeli da ce svoju pregovaracku poziciju (a stoga i mogucnost da sami nesto zahtevaju) ojacati u najvecoj mogucoj meri ako kazu 'prihvatamo Kosovo u UN ali pod sledecim uslovima...'. Tada mogu da zahtevaju posebne veze Srbije i severa, Srbije i juznih opstina (koje se, primeticete, jako retko pominju), zastitu spomenika, istragu o trgovini organima, itd.
To bi nam takodje dozvolilo dve stvari: da silan novac koji dajemo nenamenski dole strateski preusmerimo na vazne projekte u Srbiji, i da zapravo i osmislimo neke vazne projekte posto ih za sad nema (osim onog 'Dolce i Gabana, pa i njega cemo da hapsimo).
Ovako ja vidim prioritete u Srbiji: 1) Rast nataliteta 2) Obrazovanje mladog narastaja 3) Stvaranje fleksibilnog trzista rada. Kosovo se ni za jedno od ta tri ne pita, a ako ne pocemo da resavamo ove tri stvari, Srbija ce odumreti, a onda nam nece vredeti ni da Kina ponudi da postane deo Srbije.
(ljudi, a ne polja, 23. januar 2013 23:43)

sve je to lepo dragi gospodine, ali zar mislite da ce se bilo sta promeniti ako oni dobiju tu stolicu? oni nece menjati svoje ponasanje ma sta god mi uradili, niti bismo mi dobili ista za uzvrat, budite sigurni u to. jedino sto mozemo i moramo to je da se ponasamo dostojanstveno, a to bi nam i najvise pomoglo. ostalo sto ste rekli sve mozemo da trazimo i ovako isto kao i onako, a ni pare ne moramo slati ni sada.

Gjeto 11

pre 11 godina

Vilhelm: Stolica u UN stiže na red

A ja mislio da, poslije tih burne zadnjih dogadjaja u Presevu, te velike uspjeha srpske vlade, diplomatije i konkretno srpske policije, i euforije mnogobrojnih pristalica takozvane cvrste ruke, problem albanaca na Presevskoj dolini i onih na Kosovu ce kreceti nizbrdu ili barem na najmanje ruku ce stagnirati i ceo svijet ce predomisliti sta cemo sad sa Kosovom i albanacima tamo, kad ovaj njemac trazi cak da Kosovo ima stolicu u UN a Kosovo i Srbija da razmenjaju medjusobno svoje ambasade u Beogradu i Pristinu!
Ja, nista ne razumijem! A, vi?!

gnoci

pre 11 godina

ne, nece dobiti stolicu u UN. svakakvi jesmo, ali to se nece desiti nikada, niti ce to iko smeti ni hteti da im da. a vi mozete da pricate do sutra.

CIAO

pre 11 godina

Od ovoga Svabo nece da bude nista...ultimatumi i ucene slicni onima iz 1914 ovde NE prolaze...ovo znaci samo jedno zbogom EU a zdravo ruskim vojnim bazama,sama EU je ovo htela....dakle na 900 kilometara od Minhena,na 600 od Beca imace te ruske interkontinentalne rakete....trazili ste gospodo....uzivajte.

Предраг

pre 11 godina

Србијо дижи руке од ЕУ,стално нас нешто уцењују. Референдум да ли сте за улазак,или сте против да Србија приступи ЕУ.

Vino pije...

pre 11 godina

Džabe su pregore s Prištinom! Nemačka je ključni zagovornik. Naših političari moraju da pitaju Angelu Merkela da li Srbija može da uđe u uniju, ili ne. Jer ona će ponovo pobediti na izbori u septembru. Ali od nje se čuje da će poširanje uniju da pauzira posle ulazak hrvatske. Jer ako Merkel kaže "ne" ništa nemože. I Ketrin Ešton je samo simbolična figura unije, šta mislite zbog ćega je ona došla zajednom s Klintenom, da poveća malo njen autoritet, koji uopšte nema!

A sad još nešto veoma važno iako naša vlada prodaje Kosovo na stolu u Briselu, dobićemo samo datum a ništa više. Dok ne prepunimo sve uslove, političke, ekonomske, itd. nećemo proći. Zbog toga moramo da pravimo pauzu u pregovore i kad izpunimo sve ekonomske, političke, pravne,... uslove onda je potrebno da Beograd i Priština pregovore! Jer uvek se čuje u zapad da neće ponoviti greške koji su uradili s Rumunijom i Bugarskom. Ih su primili kad još nisu spremni bili i sad vidu probleme zbog korupcije i u strukture te države.

Srbin iz Nemačke.

Zasluženo.

pre 11 godina

kad se setim koje su nam greške i gresi,u rasponu od glasanja za Slobu, preko delanja svega suprotnog od razuma i inteligencije, primitivizma i necivilizovanosti, rusofilstva i podržavanja komunista u Rusiji,pa preko inaćenja kao osnove mentaliteta,pa preko nesposobnosti za propagandu(nekoliko stotina hiljada Srba u Nemačkoj i opet ništa-niti jedne demonstracije,niti ništa!,pa škrtarenja za lobiranje, pa svega..
prosto mi nekako..svejedno.

najn

pre 11 godina

Jedva cekam da se to desi pa da vidite negativan odgovor. By the way, u isto vreme i Katalonija treba da se nadje na stolu. Ona ima vece mogucnosti za nezavisnost i pristup u UN.

Patria

pre 11 godina

Znate, kad su odvodili Jevreje u gasne komore, bilo je i medju njima onih koji su verovali da eto tako to sad mora, ne moze se drugacije, jednostavno ako se ne poslusa pomrece se od gladi, ako budu saradjivali smirice se nacisti, ostaviti ih na miru. Bilo je strasno mnogo onih koji su kad su ulazili u gasne komore, zaista verovali da idu na tusiranje... i mirno, kao jaganjci, onoliki milioni ljudi su pogubljeni.

Drugari, dokle?

Pera Zdera

pre 11 godina

Ambasador treba da prvo kaze gde je obecana sigurnost za sve koji zive na Kosovu i Metohiji, zasto i pored toga sto stalno slusamo o napretku ljudisamo zato sto su Srbi gube zivote, imovinu i zive u strahu.

MilosNs

pre 11 godina

"Ne možemo prihvatiti rešenje koje dovodi do stvaranja posebnih entiteta, regiona u okviru Kosova"..

A možete i terate nas da prihvatimo POTPUNO ODVAJANJE dela naše teriorije? Kakvo bahato licemerje..

Malisa

pre 11 godina

Bili su u pravu Margaret Tačer i Fransoa Miteran kada su se protivili ujedinjenju dve Nemačke, ali Rusi ko Rusi, kad god ne treba oni se jave...
Sad se javljaju ali skoro i ne moraju, kao u onom vicu, ej, nemoj vise da me branis...

princ-ip

pre 11 godina

Svako postovanje prema Nemačkoj i uvažavanje ali se radi o našoj unutrašnjoj stvari.Ako oni imaju takav stav a Srbija koje se najdirektnije tiče deo njene teritorije(bar po ustavu) ne može da iskaže i da ima stav koji bi iole pristojna zemlja imala neka nas okupiraju da znamo na čemu smo.Bezobrazluk(razmjena ambasadora).Sa kim?!Trgovcima organima i narko dilerima...!

dragan

pre 11 godina

Sta su ovi mangupi dali nemcima da se ovoliko prodaju, uopste mi nije jasno. Nemacka (i tradicionalni saveznik Turska) je IZVOR svega i igra na kartu "napad je najbolja odbrana".

guri

pre 11 godina

@ Veljko

meni nije jasno ovakvo vase mislenje, primetio sam da nisi jedni koji misli da se sve radi zarad jednog datuma, NEEEEE komso moj, radi se o tome kojim cete putem ici, Brisel ili samoizolacija, dakle prosperitet ili crna rupa evrope, izbor je vas, a sto se tica Kosova, mislim stvarno...!!!

CD

pre 11 godina

Njegova ekselencija očigledno nije obratila pažnju na pojedinosti tokom prethodnog brifinga iz Berlina.
Neprimereno savetovanje u politiku države u kojoj ste ambasador dovodi do problema u unutrašnjoj politici iz zemlje iz koje ste došli.
Ovo je poziv ministru spoljnih poslova SR Nemačke da Njegovu ekselenciju g. Hajnca Vilhelma diskretno pozove na konsultacije, uz uvažavanje činjenice da se u Nemačkoj pripremaju izbori, kao i da će ubrzo uslediti promena politike EU prema Balkanu.
Unapred se zahvaljujem i predsedniku SR Nemačke ukoliko on nekim slučajem pozove ambasadora Vilhelma na neki nepredviđeni koktel u Berlin.
Diplomatske poslove su Nemci uvek stavljali na za to primereno mesto - u Bundestag, a samo jednom u istoriji je diplomatija vođena sa visokog mesta (tada to nije ispalo dobro).
Hvala.

Stefan

pre 11 godina

A hoce li Srbija dobiti bilo kakve garancije da ce sigurno biti primljena u EU??? Nemojte da ispadne da smo dzaba priznavali Kosovo.Drugo,gradonacelnik Preseva Ragmi Mustafa je pre nekoliko dana izjavio da Albanci na jugu Srbije zele nezavisnost i pripajanje Kosovu.Niko iz EU se nije oglasio povodom ovakvih izjava Albanaca,a znate kako se kaze cutanje je znak odobravanja.

Stefan

pre 11 godina

A šta ćemo mi za to da dobijemo, šupalj nos do očiju... Obećanje o datumu, važi. Iako već treba da se prodajemo nećemo se sigurno ovako jeftino prodavati...

Decko iz B.

pre 11 godina

Како беше онај спин "Патике за Косово". Сада значи "дајем Косово за могући датум". После тога биће све боље. Пензије Шведске и стандард Швајцарски. Извињавам се, али какве будалаштине?

Nećete zauvek biti na vlasti

pre 11 godina

Ako se na ovo pristane, to je veleizdaja i kad tad će oni koji budu sedeli u toj vladi morati da odgovaraju. Nikakvi ustupci više. Prekinuti pregovore sa EU ako nastave da nas ucenjuju ili potpuno odustati od EU. DOSTA JE BILO PONIŽAVANJA!!

ljudi, a ne polja

pre 11 godina

Stolica u UN? Moze, sto da ne. Voleo bih kada bi nasi politicari razumeli da ce svoju pregovaracku poziciju (a stoga i mogucnost da sami nesto zahtevaju) ojacati u najvecoj mogucoj meri ako kazu 'prihvatamo Kosovo u UN ali pod sledecim uslovima...'. Tada mogu da zahtevaju posebne veze Srbije i severa, Srbije i juznih opstina (koje se, primeticete, jako retko pominju), zastitu spomenika, istragu o trgovini organima, itd.
To bi nam takodje dozvolilo dve stvari: da silan novac koji dajemo nenamenski dole strateski preusmerimo na vazne projekte u Srbiji, i da zapravo i osmislimo neke vazne projekte posto ih za sad nema (osim onog 'Dolce i Gabana, pa i njega cemo da hapsimo).
Ovako ja vidim prioritete u Srbiji: 1) Rast nataliteta 2) Obrazovanje mladog narastaja 3) Stvaranje fleksibilnog trzista rada. Kosovo se ni za jedno od ta tri ne pita, a ako ne pocemo da resavamo ove tri stvari, Srbija ce odumreti, a onda nam nece vredeti ni da Kina ponudi da postane deo Srbije.

Veljko

pre 11 godina

Hhahahhaha sta reci Hhahahahahhaha

Nasi politicari si kao Nojevi,drze ponizno glavu u pesku,i taman kada su pomislili da su se dovoljno ponizavali oni je malo podignu ali neko iz eu cusne po usima i kaze JOS i nemoj je vaditi dok ne kazem. . .

Kako ih nije sramota(mislim na nase politicare) da brukaju nase slavne pretke ovom poniznom politikom pa dokle vise zarad cega,hoce li mi biti bolje kada dobijem taj famozni datum,ja znam da nece i svi znamo da nece nista se nece promeniti i nista nece bti bolje(osim toga sto cemo postati zavisnici uvoza cim se 2014 potpuno ukinu carinske stope,pa ce domaci proizvodjaci moci da ukinu proizvodnju i otpuste radnike,primer Bugarska i Rumunija)

Mislim da 1389 kada su nasi preci kretali na bojno polje na Kosovu, niko nije mogao da pomisli da ce poginuti za ovakvu buducnost njihove dece,da cemo docekati da 624 godine kasnije svakog Srbina bude sramota sto je Srbin,mene je sramota ja se stidim stidim zbog nasih politicara,sta nam rade majko milia,ne mislim samo na ovaj primer. . .

Sramota me je i opet cu ponoviti da nismo na vreme citali Arcibald Rajsa!

Stokton

pre 11 godina

Na našu i vašu žalost, suviše smo siromašni da kupujemo vaše mercedese, pa da se zadužimo kao Grčka. Stoga smo vam više za maltretiranje na sitno dok se ekonomski ne udostojimo.

jedina solucija revolucija

pre 11 godina

Nemacka nas istoriski "prijatelj" opet stupa na scenu.

Mozes da budes kooperativan koliko god hoces, ali oni gaze i dalje!

Milutin

pre 11 godina

Mozda ipak I nije bas najsrecniji trenutak za obavestenje tog tipa obzirom da je gospodin pretpostavljam dobro upoznat da smo trenutno zauzeti spasavanjem grobalja od unistavanja (uglavnom kuknjavom da bi nas neko cuo ko bi pomogao, ali se oduzilo) jer, nazalost, ljude uglavnom nismo uspeli od pogroma I izbeglistva. Pogledajte izvestaje o nemackom kontingentu KFOR-a u Prizrenu iz 2004. Godine. Danas je u Prizrenu preostao samo veoma veoma simbolican broj Srba.

popeye

pre 11 godina

А онда следе и Рашка, Прешевска долина, Војводина, ГМО, хомосексуални бракови и усвајање деце, па онда можда и ћирилица, православље, па сви виши од 180 и нижи од 160цм и тд., док нам ваљда не дође из доњег дела леђа у главу...

familija

pre 11 godina

uveravaju nas nasi eu prijatelji da su kosovo i eu dva odvojena procesa" eto ti dacicu, stolicu za datum ili uslovno do pocetka pregovora za pristupanje. Sada ako prekrsis Ustav nece biti dobro

Bunjevac

pre 11 godina

Ponizenjima srpskim nema kraja. Ponosnije je odreci se srpskog pasosa,nego svaki dan trpeti ovo. Nasi beskicmenjaci ce sve phvatiti. Nemackoj hvala na iskrenosti,ali samo na tome. Sve drugo necemo zaboraviti

jedina solucija revolucija

pre 11 godina

Nemacka nas istoriski "prijatelj" opet stupa na scenu.

Mozes da budes kooperativan koliko god hoces, ali oni gaze i dalje!

popeye

pre 11 godina

А онда следе и Рашка, Прешевска долина, Војводина, ГМО, хомосексуални бракови и усвајање деце, па онда можда и ћирилица, православље, па сви виши од 180 и нижи од 160цм и тд., док нам ваљда не дође из доњег дела леђа у главу...

Nećete zauvek biti na vlasti

pre 11 godina

Ako se na ovo pristane, to je veleizdaja i kad tad će oni koji budu sedeli u toj vladi morati da odgovaraju. Nikakvi ustupci više. Prekinuti pregovore sa EU ako nastave da nas ucenjuju ili potpuno odustati od EU. DOSTA JE BILO PONIŽAVANJA!!

Decko iz B.

pre 11 godina

Како беше онај спин "Патике за Косово". Сада значи "дајем Косово за могући датум". После тога биће све боље. Пензије Шведске и стандард Швајцарски. Извињавам се, али какве будалаштине?

Veljko

pre 11 godina

Hhahahhaha sta reci Hhahahahahhaha

Nasi politicari si kao Nojevi,drze ponizno glavu u pesku,i taman kada su pomislili da su se dovoljno ponizavali oni je malo podignu ali neko iz eu cusne po usima i kaze JOS i nemoj je vaditi dok ne kazem. . .

Kako ih nije sramota(mislim na nase politicare) da brukaju nase slavne pretke ovom poniznom politikom pa dokle vise zarad cega,hoce li mi biti bolje kada dobijem taj famozni datum,ja znam da nece i svi znamo da nece nista se nece promeniti i nista nece bti bolje(osim toga sto cemo postati zavisnici uvoza cim se 2014 potpuno ukinu carinske stope,pa ce domaci proizvodjaci moci da ukinu proizvodnju i otpuste radnike,primer Bugarska i Rumunija)

Mislim da 1389 kada su nasi preci kretali na bojno polje na Kosovu, niko nije mogao da pomisli da ce poginuti za ovakvu buducnost njihove dece,da cemo docekati da 624 godine kasnije svakog Srbina bude sramota sto je Srbin,mene je sramota ja se stidim stidim zbog nasih politicara,sta nam rade majko milia,ne mislim samo na ovaj primer. . .

Sramota me je i opet cu ponoviti da nismo na vreme citali Arcibald Rajsa!

Bunjevac

pre 11 godina

Ponizenjima srpskim nema kraja. Ponosnije je odreci se srpskog pasosa,nego svaki dan trpeti ovo. Nasi beskicmenjaci ce sve phvatiti. Nemackoj hvala na iskrenosti,ali samo na tome. Sve drugo necemo zaboraviti

Milan

pre 11 godina

Mene nije sramota sto sam Srbin zbog Kosova. Ratovi se desavaju i gube, a kad se izgubi onda moraju da se trpe ponizenja.

Mene je sramota sto sam Srbin jer mi ne mozemo da napravimo autoput po ravnoj teritoriji Vojvodine. Sramota me je sto smo medju 5 najsiromasnijih zemalja u Evropi. Sramota me je sto nasi ljudi fizikalisu i peru toalete po Evropi. Sramota me je sto se nase devojke udaju za debele i stare strance da bi dobile boravisnu dozvolu. Sramota me je sto su nasa deca rasisti i huligani i sto im je ideal da izlgedaju kao kriminalci.

familija

pre 11 godina

uveravaju nas nasi eu prijatelji da su kosovo i eu dva odvojena procesa" eto ti dacicu, stolicu za datum ili uslovno do pocetka pregovora za pristupanje. Sada ako prekrsis Ustav nece biti dobro

Milutin

pre 11 godina

Mozda ipak I nije bas najsrecniji trenutak za obavestenje tog tipa obzirom da je gospodin pretpostavljam dobro upoznat da smo trenutno zauzeti spasavanjem grobalja od unistavanja (uglavnom kuknjavom da bi nas neko cuo ko bi pomogao, ali se oduzilo) jer, nazalost, ljude uglavnom nismo uspeli od pogroma I izbeglistva. Pogledajte izvestaje o nemackom kontingentu KFOR-a u Prizrenu iz 2004. Godine. Danas je u Prizrenu preostao samo veoma veoma simbolican broj Srba.

Stokton

pre 11 godina

Na našu i vašu žalost, suviše smo siromašni da kupujemo vaše mercedese, pa da se zadužimo kao Grčka. Stoga smo vam više za maltretiranje na sitno dok se ekonomski ne udostojimo.

ljudi, a ne polja

pre 11 godina

Stolica u UN? Moze, sto da ne. Voleo bih kada bi nasi politicari razumeli da ce svoju pregovaracku poziciju (a stoga i mogucnost da sami nesto zahtevaju) ojacati u najvecoj mogucoj meri ako kazu 'prihvatamo Kosovo u UN ali pod sledecim uslovima...'. Tada mogu da zahtevaju posebne veze Srbije i severa, Srbije i juznih opstina (koje se, primeticete, jako retko pominju), zastitu spomenika, istragu o trgovini organima, itd.
To bi nam takodje dozvolilo dve stvari: da silan novac koji dajemo nenamenski dole strateski preusmerimo na vazne projekte u Srbiji, i da zapravo i osmislimo neke vazne projekte posto ih za sad nema (osim onog 'Dolce i Gabana, pa i njega cemo da hapsimo).
Ovako ja vidim prioritete u Srbiji: 1) Rast nataliteta 2) Obrazovanje mladog narastaja 3) Stvaranje fleksibilnog trzista rada. Kosovo se ni za jedno od ta tri ne pita, a ako ne pocemo da resavamo ove tri stvari, Srbija ce odumreti, a onda nam nece vredeti ni da Kina ponudi da postane deo Srbije.

Srpko

pre 11 godina

Skoro mi drugarica koja zivi u Nemackoj prica kako je smara neki Svaba. Te da se vide, te da odu na veceru, te u bioskop. Ona nece.
I sad, jedan od izgovora joj je bio da ide u Srbiju. Kaze on, doci cu ja tamo. Ne mozes da dodjes, nisam te pozvala. Doci cu ja nepozvan. Pa dolazili ste vi u Srbiju dva puta nepozvani, pa znate kako ste se vratili.
Svaba cuti, ne smara vise.
Ima li iko da kaze ovim nasim "prijateljima" sta mislimo o njima. Lepo, da nas shvate.

Dr.Bravar

pre 11 godina

Zamislite da se sutra obrati Nikolic recimo i kaze priznali smo Kosovo i dali smo Jug Srbije ispunili smo sve sto je EU i SAD trazio od nas i jos dali bonus.Sta sad?

Eu aparat bi poceo da trokira kao tesko osteceni kompakt disk, bar jedno tri dana bi isla ista poruka "cestitamo".

Ako nas bas potera sreca kao sto nas inace hoce, nije iskljuceno da bi ovaj isti politicar rekao "a Sandzak"?
Budite sigurni da se pitanje belog sengena npr. opet vraca na dnevni red EU.vec u sledecih 10 dana.
Paleta sta mogu da nam rade je ogromna.Mi smo njihova vudu lutkica i politicari u EU se opustaju uz sampanjac i bockanjem lutke.
Skoro sam siguran da sa ovakvim "partnerima" iz EU , priznanje Kosova nece promeniti nista u Srbiji, i EU ce nastaviti da se igra sa nama kao od prvog dana.

Veliki je pritisak i na nase politicare.Sa jedne strane se trude da se pokazu u boljem svetlu , a drugi to koriste i konstantno ih miniraju sto iz EU ucenama,sto na domacoj sceni "aha evo vam SNS i SPS " a isti ti komentarisu "auu pa ovi ce da priznaju Kosovo".
Kroz celu ovu nasu pricu uvek mi odzvanjaju dva pitanja iako ih niko nije direktno postavio.
1.Hocete slobodu kretanja?
2.Hocete sankcije (opciono rat)?
Sta god da izaberemo kajacemo se!
Odrzavanje slobode kretanja je jako skupo sa EU i SAD, a sankcije....znate i sami.
Partnere u ovom konfliktu NEMAMO!
Ne bih komentarisao ni Rusiju ni u UN.Oni dodju kao pauza u tenisu,cisto da igrac gricne bananu uzme gutljaj vode i nastavi da se znoji.

marko, nis

pre 11 godina

Nema nista lose u tome da Srbija prizna Kosovo, jer to sto ce Kosovo da bude u UN, moze da bude samo od koristi ljudima koji tamo zive, pa i Srbima.

Andjela

pre 11 godina

Ako nismo imali problem da Crna Gora uradi to isto, iako tamo zive
nasi ljudi, i to sigurno u vecem broju nego na Kosovu, i gde vecina
govori isti jezik, zasto onda da imamo problem sa Kosovom?

Obe teritorije su istorijski podjednako vazne za Srbiju, a jedne smo
se bez problema "odrelkli", a sa drugom imamo problem?

Gde je stos? U cemu je?

Zlatko

pre 11 godina

Koliko god se mnogi od vas ljutili na Nijemce (i Amerikance koji stoje iza njih), oni su (i jedni i drugi) u cijeloj priči najpošteniji, jer vam otvoreno govore kakva je situacija, dok vam drugi često mažu med oko usta, a u stvarnosti postupaju isto kao ti Nijemci.

Kosovo i Srbija dvije su posebne države i Njemačka ne želi dopustiti Srbiji da to i dalje negira, odnosno da onemogućava uključivanje Kosova u medjunarodne institucije, a s obzirom da srpski vlastodršci silno žele u EU, svjesni da im u protivnome nema spasa, Nijemci imaju odličnu mogućnost uvjetovati vam približavanje Uniji rješavanjem pitanja Kosova na način da ga se napokon jasno i glasno odreknete. Ako to nećete, nema vam EU. Zar je to tako teško shvatiti ?!

Vi, Srbi, biste stoga uistinu trebali insistirati na što skorijem referendumu o tome želite li nastaviti s dosadašnjom politikom "Kosovo je Srbija" ili želite u EU pa morate odustati od Kosova, jer treće varijante nema, što god vam Nikolić, Dačić i Vučić govorili i koliko god oni groteskni plaćeni komentatori tvrdili nešto drugo. Pa ako izaberete Kosovo, ostajete bez EU...

kole

pre 11 godina

@guri

"prosperitet ili crna rupa evrope"

Za crnu rupu Evrope Srbija je vec zakasnila posto je tu poziciju i titulu zauzela tvoja "drzava kosova" i to na duze vreme. A sto se tice prosperiteta, Srbija ce biti prosperitetna kada zapocne sistemske reforme i kada pocne da se najzad ozbiljno bavi ekonomijom, zakonima, pravima a ne zbog toga sto ispunjava naredbe Nemacke i zbog toga sto pomaze legalizaciji te vase sovinisticke tvorevine na Kosovu.

Alek

pre 11 godina

Ako je neko do sada sumnjao, sada bi svima trebalo da bude jasno da su i Dacic i Toma i Vucic to sve znali daleko pre nego sto su "pobedili" na izborima, i da su to one "teske odluke" koje je Vucic s vremena na vreme pominjao. Ipak je znaci Seselj bio u pravu kada ih je onako kitio iz Haga.

Iskreno

pre 11 godina

@А онда следе и Рашка, Прешевска долина, Војводина, ГМО, хомосексуални бракови и усвајање деце, па онда можда и ћирилица, православље, па сви виши од 180 и нижи од 160цм и тд., док нам ваљда не дође из доњег дела леђа у главу...

A sta to da nam dodje u glavu?
Mi obican narod, bez ikakve mrznje i emocija, gledajuci ovo sve po strani, samo osecamo bes iz bespomocnosti a taj je najgori. Sta to jos nismo naucili? Hajde recite nam koju to lekciju nismo savladali, molim vas.

Hrvate, osvedocene zlocince odgovorne za holokaust Srba i Jevreja, ste amnestirali tada i sada. Bosnjake isto tako?

U cemu je greska hajte recite nam vec jedared pa da i to zavrsimo.

vladimir

pre 11 godina

Nemacka je stvarno velika nacija,iz svakog rata koji su oni prouzrokovali izasli su kao pobednici,i uvek se oni pitaju,to je cinjenica...

ја сам

pre 11 godina

Само нам убадају нове ножеве у леђа а ми и даље ко ћораве кере срљамо у ту унију и у сопствену пропаст!

odleprsaj

pre 11 godina

@Zlatko, febo, adam, zedes itd.
A sta tebe briga da li ce Srbija priznati ili nece tu albansku naci-krimi tvorevinu? Sta uostalom Hrvati imaju od toga sto se na Kosovu pravi jos jedna albanska drzava? Sve ste probleme resili u Hrvatskoj pa se sada ima vremena ici po srpskim sajtovima i drzati predavanja ili je mozda ovo perverzno zluradjenje oko Kosova i pisanje komentara deo tvoje terapije?

MilosNs

pre 11 godina

"Ne možemo prihvatiti rešenje koje dovodi do stvaranja posebnih entiteta, regiona u okviru Kosova"..

A možete i terate nas da prihvatimo POTPUNO ODVAJANJE dela naše teriorije? Kakvo bahato licemerje..

re:

pre 11 godina

Facinantna je doslednost Nemacke. Bilo da je u pitanju nacisticka Nemacka ili ova danasnja, ne odstupaju od svoje politike i od svojih interesa niti od svojih saveznika. I za vreme II svetskog rata su podrzavali albanski nacionalizam i stvaranje Velike Albanije ali i sada, 70tak godina kasnije i dalje podrzavaju isti koncept i istu politiku. Metode su razlicite ali ciljevi isti a i rezultati na terenu. I za vreme II svetskog rata su Albanci na Kosovu proterali 100.000 i pobili 10.000 Srba a to su uradili i sada. Inace, bilo bi zanimljivo pitati "gospodina" nemackog ambasadora da li zaista misli da Nemacka koja je odgovorna za ubijanje na stotine hiljade ljudi na ovim prostorima, ima ikakvo moralno i svako drugo pravo da PONOVO gura svoju nosinu u ovdasnje prilike, da tako otvoreno staje na stranu albanskih nacionalista i da se ponasa kao da smo mi u Srbiji ali i cela EU njihovo, nemacko vlasnistvo?

Branko

pre 11 godina

Alo ljudi, za dobijanje datuma početka pregovora-stolica za Kosovo u UN a šta će Srbija morati da uradi do ulaska u EU jednog lepog dana za 10-tak godina, ne smem ni da pomislim. Ima li pameti u Srbiji?

Swedenonline

pre 11 godina

Gsn. Hajnc Vilhelm, celim srcem vam zelim da vam se cerka, sin, unucad nadju u drustvu Albanaca i da uzivaju njihov protektorat. Od mene toliko, iskreno!

kvazi nvo&ispiranje mozga

pre 11 godina

@marko, nis
Ti mora da si neki mladi nvo kursadzija... Ma totalno si u "pravu", zivot Srba na Kosovu ima da procveta cim albanski nacosi dobiju jos jednu nagradu.

Stefan

pre 11 godina

A hoce li Srbija dobiti bilo kakve garancije da ce sigurno biti primljena u EU??? Nemojte da ispadne da smo dzaba priznavali Kosovo.Drugo,gradonacelnik Preseva Ragmi Mustafa je pre nekoliko dana izjavio da Albanci na jugu Srbije zele nezavisnost i pripajanje Kosovu.Niko iz EU se nije oglasio povodom ovakvih izjava Albanaca,a znate kako se kaze cutanje je znak odobravanja.

Jasan stav

pre 11 godina

Sta reci , mozemo samo konstantovati da je na delu velika VELEIZDAJA SRBIJE I SVIH KOJI U NJOJ ZIVE!
Nasi "tradicionalni prijatelji Nemci" zele uz pomoc svojih saveznika na Balkanu da raskomadaju ,omalovaze i ponize Srbiju mislim da je to danas jasno i onome koji i malo moze da razmislja na ovu temu?
Ostavimo EU jer ce je ostaviti i mnogo jaci (Ekonomski) od nas kao na primer Engleska jer vide da to nije ZDRAVA TVOREVINA ZAJEDNICE DRZAVA?
Okrenimo se radu sa nasim PRAVIM PRIJATELJIMA koji zele profit od BIZNISA a za uzvrat nas ne USLOVLJAVAJU da se odreknemo STARE SRBIJE a zna se gde je nastala.
Pozdrav i PROBUDITE SE POLITICARI !

Pretorijanac

pre 11 godina

Ponovicu po ko zna koji put: rat nije zavrsen 1999.godine. Sada se samo sprovode sledece faze kroz drugacije oblike. Ubice nas nasa glupost i neznanje.

Boki

pre 11 godina

Mislim gospodine Vilhem da se nasi interesi nikad nisu poklapali, a izgleda da ni nece. DANKE DEUTSHLAND nismo pevali 91 a necemo ni sada. Na srpskom se kaze HVALA LEPO!

Patria

pre 11 godina

Znate, kad su odvodili Jevreje u gasne komore, bilo je i medju njima onih koji su verovali da eto tako to sad mora, ne moze se drugacije, jednostavno ako se ne poslusa pomrece se od gladi, ako budu saradjivali smirice se nacisti, ostaviti ih na miru. Bilo je strasno mnogo onih koji su kad su ulazili u gasne komore, zaista verovali da idu na tusiranje... i mirno, kao jaganjci, onoliki milioni ljudi su pogubljeni.

Drugari, dokle?

todor

pre 11 godina

Zbog svega ucinjenog na ovim prostorima, zbog svih onih koji su ubijeni i prognani zbog Nemaca i njihove politike zadnjih godina i decenija, Nemacka treba da zacepi gubicu i da bude jako oprezna sta prica i koga podrzava. Umesto toga, Nemacka je preuzela svu kontrolu nad Kosovom i otvoreno se stavila na stranu albanskih sovinista, manipulise dogadjajima, pomaze albanske ratne zlocince (gde bese ubijen onaj svedok u vezi albanskih zlocina? Pa u Nemackoj naravno), pomaze Albancima da zavrse etnicko ciscenje na Kosovu (kako su se ponasali nemacki vojnici marta 2004. ili prosle godine na severu ili sada prilikom rusenja grobova?) i zloupotrebljava EU integracije za ucenjivanje Srbije. Jadni ste i bedni Nemci. Jadni i bedni.

Malisa

pre 11 godina

Bili su u pravu Margaret Tačer i Fransoa Miteran kada su se protivili ujedinjenju dve Nemačke, ali Rusi ko Rusi, kad god ne treba oni se jave...
Sad se javljaju ali skoro i ne moraju, kao u onom vicu, ej, nemoj vise da me branis...

raus

pre 11 godina

Porasli apetiti sponzora albanskih nacosa.... Videli da Dacic and Co. potpisuju sve sto im se gurne pod nos pa da iskoriste "talas". Inace, zasto je za Nemacku "izuzetno vazno" da ta albanska mafijasko-sovinisticka tvorevina dobije mesto u UN-u? Zasto za Nemacku nije iznimno vazno da se prognani vrate u svoje kuce i da se npr. najzad zaustavi albansko izivljavanje na Kosovu a sta gledamo i ovih dana? Ili je za Nemacku sto se tice prognanih i albanskog izivljavanja sasvim OK ovako kako je sada? Stomak mi se okrece od nemackog licemerja.

CheZoran

pre 11 godina

Nisu se nemački ambasadori ponašali u Beogradu tako mentorski kao sada. Prvi ambasador SR Nemačke u Jugoslaviji (kasnije u Japanu i SSSR žto govori o njegovom značaju), gospodin Hans Kroll rekao je u svom prvom susretu Maršalu Titu: "Nova Nemačka nije više svetska sila. Suprotno prošlosti na Balkanu nemamo sopstvenih neposrednih političkih interesa. Interesuju nas samo privredni i kulturni ciljevi."..."Jugoslavija, Rumunija, Bugarska i Grćka imaju sličan politički i vojni značaj na Balkanu. Ako bi se one medjusobom posvadjale, opasno bi bilo ako bi se umešala neka velika sila i poremetila prirodnu ravnotežu". On je savetovao slavnog nemačkog kancelara, K.Adenauera i ovaj se saglasio sa takvim stavom da u tršćanskoj krizi rešenje za obe strane mora da bude jednako bolno. Zašto nemačka diplomatija danas ne uči od svojih davnih najboljih predstavnika? Sa velikim zadovoljstvom ambasador Kroll izmedju ostalog utrvdjuje da se Maršal Tito i jugoslovenska politika još 1953. zalagala za ponovno ujedinjenje i ravnopravnost Nemačke. 24.09.54 u jednom govoru Maršal Tito se zala¿e ne samo za napred navedeno nego i za ponovno naoružanje Nemačke. Tada je to za Nemačku bilo ključno pitanje. Jeli se tako vraćaju dugovi? Bolje da je juče bio u Novom Sadu.

princ-ip

pre 11 godina

Svako postovanje prema Nemačkoj i uvažavanje ali se radi o našoj unutrašnjoj stvari.Ako oni imaju takav stav a Srbija koje se najdirektnije tiče deo njene teritorije(bar po ustavu) ne može da iskaže i da ima stav koji bi iole pristojna zemlja imala neka nas okupiraju da znamo na čemu smo.Bezobrazluk(razmjena ambasadora).Sa kim?!Trgovcima organima i narko dilerima...!

prvo u katran, pa perje pa pokazati pravac

pre 11 godina

I onda se Nemci cude zasto su omrazeni u Srbiji? I jos misle da ce nekoga ubediti u svoju "humanost" time sto iznose neke brojke o "pomoci" Srbiji od koje je ogromna vecina novca vracena u Nemacku i zavrsila u dzepovima tih istih Nemaca?

bb

pre 11 godina

Ja bi zelela da se to sto pre desi, a mislim da bi to trebali i srbi da zele. To bi uslovilo da nasi politicari predjasni i sadasnji moraju da nadju neku novu tema. Mozda bi to bila ekonomija, kontrola zakona da se sprovodi, skolstvo, socijalna pitanja...
Dosta je prebacivanja lopte na Kosovo, zar ne vidite da vam Evropa zeli dobro, a to ste mogli i pre 10 godina, bilia bi Srbija sigurno dalje

Предраг

pre 11 godina

Србијо дижи руке од ЕУ,стално нас нешто уцењују. Референдум да ли сте за улазак,или сте против да Србија приступи ЕУ.

Србољуб

pre 11 godina

Једино квислиншка власт може да толерише овакве иступе амбасадора, а да их не протера. Једино квислиншка власт одржава политичке односе са непријатељским земљама попут Немачке, САД, Велике Британије, Француске и осталим које су признале независно Косово. Када се ради о питањима суверенитета и територијалног интегритета, онда се не гледа шићарџијски него се понаша принципијелно. То политичарска олош у Србији не разуме и никада неће ни разумети.

Glasinac

pre 11 godina

Svima nama je jasno da u EU glavnu reč vodi Nemačka . Kada gospođa Merkel kaže da smo ispunili uslove za dobijanje datuma za pregovore , onda neće biti problema. Međutim Newmačka se uvek pojavi sa nekim novim zahtevom. Evo sada traži da se odnosi Beograda i Prištine dignu na nivou ambasadaora , drugim rečima da se prizna nezavisnost Kosova.

Djordje

pre 11 godina

Svi nemacki uslovi podsecaju na cuveni ultimatum koji je austrougarska postavila Srbiji pred prvi sv.rat a koji se unapred znalo da je nemoguce ispuniti jer je unapred tako namerno koncipiran.Opet se arijevski demon budi,to za sad jedino vidi V.Britanija,naravno iz svojih sujetnih razloga.

J O K E R

pre 11 godina

kako se oblizuju...stize naplata za prvi i drugi svetsku rat...ne mogu da nam zaborave cer,a ni mucenje hitlera balkanskim problemom...dojcland iber ales dize glavu i uziva u svojoj politickoj i ekonomskoj snazi...ali,sve je podlozno promeni pa i ova situacija...stari kinez kaze za sve situacije -i to ce proci...pa se nadajmo da je u pravu!!!

poli

pre 11 godina

Neka nas "cenjeni" Ambasador podseti kada je tačno EU prešla u vlasništvo Nemačke te sada Nemačka ima pravo da koristi EU kako bi zadovoljila svoje interese u vezi te albanske para-države? I šta znači to da se neće dozvoliti unos problema u EU? O tome se trebalo razmišljati kada se krenulo sa projektom stvaranja albanske paradržave na Kosovu, sa promenom granica, kršenjem zakona i prava... Trebali su Nemci i ostali tada da razmisle do čega će dovesti ta njihova politika. Sami Nemci i kompanija su napravili taj problem, već godinama ne znaju da ga reše i sada su smislili da će ucenjivanjem Srbije i mahanjem trule šaragarepe da ispeglaju tu brljotinu od "države kosova" i još očekuju da im ovde aplaudiramo?

Milan

pre 11 godina

Pa naravno, kada su videli da ovi novi daju sakom i kapom, sto da ne traze i poslednju stvar koju Kosovo od nas moze da dobije, stolicu u UN.

Ako nasa vlast pristane ne ovo, i to barem 10 godina pre bilo kakvog clanstva u EU, ja vracam nas pasos i odricem se drzavljanstva. Onda vise nisam Srbin. Dosta mi je da se osecam ponizenim zbog glupana na vlasti u Srbiji.

Tovari magare dok je u blatu

pre 11 godina

Kapitulanski premijer je tu istu stolicu već provukao kroz izjavu o razgovorima sa Tačijem, a njegov kolega sa mesta predsednika vajne nam države najavio podizanje "odnosa" do nivoa predsednika obe nazovi države, susretom sa Jahjagom.
NEMAČKA je mnogo doprinela da se ova vlast instalira, Vučić i Dačić su obećali "veću konstruktivnost" (prihvatanje tuđih interesa), a cenu toga plaća niko do Srbija i doživljava krajnje poniženje ovakvim stavom i moljakanjem tamo za neki datum, za pustu apstrakciju i utopijsku mantru o rajskoj EU. Da sam cinik, rekao bih - Dačiću, uhapsi se!

miro split

pre 11 godina

Svi školski uđbenici navode da je prvi svjetski rat trajao od 1914 do 1918,drugi od 1939 do 1945,a meni se nekako čini da to i nije baš istina.Meni se čini da je NJemačka padom berlinskog zida dobila oba dva rata i da se geopolitičko stanje u Evropi vratilo u stanje prije velikih ratova.Točno je da se su neki saveznici promjenili stranu,točno je da su se neke nove sile van Evrope uzdigle,ali je isto tako jedno ostalo da je Balkan mjesto gdje je još uvjek najlakše provodit eksperimente političkog inžinjeringa i ratnih igara.Do većeg ratnog sukoba na globalnom nivo nije došlo iz jednostavnog razloga jer postoji nuklearno oružije pa su tako svi svjesni da u konačnici nema pobjednika.Njemački Rajh je ostvario svoj cilj dominacijom nad Evropom i sa jeftinom radnom snagom u obliku Slavenski radnika koji u svojoj domovini rade za boljitak velike germanske rase.Još uvjek postoji problem Rusije sa svojim ogromnim prirodnim bogastvima i neispunjen san vladanjem nad njima.
Ipak ovaj novo nastali poredak se trese i puca po šavovima,sve više je nezadovoljni u zapadnom poretku,sve više je onih koji prjete odlaskom iz EU i ponovo se približava neki novi potres poput onoga koji je izazvao pad berlinskog zida.Oni koji se danas bahate na Balkanu i pričaju o nekakvim velikim državama,a da civilizaciski nisu stanju organizirat ni jednu općinu da normalno fukcionira,oni bi se trebali zapitat kakvu će cjenu plaćat nakon novog svjetskog političkog potresa.

Leposavac

pre 11 godina

Nemacku treba podeliti na vise drzava (umesto sadasnjih pokraina).Pozivam Putina da to odmah sprovede u delo,jer nam se svete za sve izgubljene ratove protiv nas i saveznika.Ovo mislim ozbiljno jer sve dosadasnje probleme napravili su Nemci.AQ kad ih iscepkamo mogu samo da se koprcaju,ko riba na suvom!

Zemun grad SPO

pre 11 godina

Teško nama sa vladom koja zna svoj cilj, ali od naroda krije šta mora da se uradi kako bi se do njega došlo. Opozicija igra još besčasniju ulogu, svesno kritikujući vladu zbog ustupaka koje ne možemo izbeći, ako želimo članstvo u EU. Odgovornost i državotvornost su nepoznanica za našu političku elitu.

CIAO

pre 11 godina

Od ovoga Svabo nece da bude nista...ultimatumi i ucene slicni onima iz 1914 ovde NE prolaze...ovo znaci samo jedno zbogom EU a zdravo ruskim vojnim bazama,sama EU je ovo htela....dakle na 900 kilometara od Minhena,na 600 od Beca imace te ruske interkontinentalne rakete....trazili ste gospodo....uzivajte.

Hronicar

pre 11 godina

Nivo ambasadora???? Ajde bre svabo ne uvijaj.Kazi "Morate da priznate Kosovo kao nezavisnu drzavu i schluss" Princip dve nemacke ovde ne vazi. Tvoja zemlja je bila genocidna 1941 i morali su saveznici da je podele.Kamo srece da se nikada niste ponovo ujedinili

DOSTA VIŠE SA KOSOVOM!!!!

pre 11 godina

Mislim da 1389 kada su nasi preci kretali na bojno polje na Kosovu, niko nije mogao da pomisli da ce poginuti za ovakvu buducnost njihove dece,da cemo docekati da 624 godine kasnije svakog Srbina bude sramota sto je Srbin,mene je sramota ja se stidim stidim zbog nasih politicara,sta nam rade majko milia,ne mislim samo na ovaj primer. . .

Sramota me je i opet cu ponoviti da nismo na vreme citali Arcibald Rajsa!
(Veljko, 23. januar 2013 23:56)

I mene je sramota što sam Srbin. Ali ne samo zbog političara, već i zbog takvih kao što si ti (a priznajem, u većini ste), koji u 21. veku žive u usmenom predanju o jednoj bitci u kojoj je učestvovalo manje Srba nego što Beogradska arena može da prihvati publike. ALO!!! Zbog te se mitomanije živi ponižavajuće loše iako smo samo par stotina kilometara geografski udaljeni od centra evropske civilizacije.

CD

pre 11 godina

Njegova ekselencija očigledno nije obratila pažnju na pojedinosti tokom prethodnog brifinga iz Berlina.
Neprimereno savetovanje u politiku države u kojoj ste ambasador dovodi do problema u unutrašnjoj politici iz zemlje iz koje ste došli.
Ovo je poziv ministru spoljnih poslova SR Nemačke da Njegovu ekselenciju g. Hajnca Vilhelma diskretno pozove na konsultacije, uz uvažavanje činjenice da se u Nemačkoj pripremaju izbori, kao i da će ubrzo uslediti promena politike EU prema Balkanu.
Unapred se zahvaljujem i predsedniku SR Nemačke ukoliko on nekim slučajem pozove ambasadora Vilhelma na neki nepredviđeni koktel u Berlin.
Diplomatske poslove su Nemci uvek stavljali na za to primereno mesto - u Bundestag, a samo jednom u istoriji je diplomatija vođena sa visokog mesta (tada to nije ispalo dobro).
Hvala.

Nemci su pametniji i pragmaticniji nego mnogi misle

pre 11 godina

@(Veljko, 23. januar 2013 23:56)

Nije sramota biti glup, ali je sramota kad se netko pravi gluplji nego sto jeste

Serbinho

pre 11 godina

Sklonite tog Dacica sa vlasti, covek im ionako sam nudio stolicu u UN pa zasto da ne prihvate poklon a ovamo!
NE u EU i Dacica u opoziciju, kao i onog njegovog Mrku eksperta za prazne price.
Nema od EU nista iz koje ionako i ne stizu investicije.

komunista

pre 11 godina

treba sacekati 2014,tada ce britanci napustiti EU,katalonija svakako otcepit od Spanije,pa ce biti pitanje,dali traziti clanstvo u uniji,koja se raspada,mozda nam sami ponude ulaz

dragan

pre 11 godina

Sta su ovi mangupi dali nemcima da se ovoliko prodaju, uopste mi nije jasno. Nemacka (i tradicionalni saveznik Turska) je IZVOR svega i igra na kartu "napad je najbolja odbrana".

Vino pije...

pre 11 godina

Džabe su pregore s Prištinom! Nemačka je ključni zagovornik. Naših političari moraju da pitaju Angelu Merkela da li Srbija može da uđe u uniju, ili ne. Jer ona će ponovo pobediti na izbori u septembru. Ali od nje se čuje da će poširanje uniju da pauzira posle ulazak hrvatske. Jer ako Merkel kaže "ne" ništa nemože. I Ketrin Ešton je samo simbolična figura unije, šta mislite zbog ćega je ona došla zajednom s Klintenom, da poveća malo njen autoritet, koji uopšte nema!

A sad još nešto veoma važno iako naša vlada prodaje Kosovo na stolu u Briselu, dobićemo samo datum a ništa više. Dok ne prepunimo sve uslove, političke, ekonomske, itd. nećemo proći. Zbog toga moramo da pravimo pauzu u pregovore i kad izpunimo sve ekonomske, političke, pravne,... uslove onda je potrebno da Beograd i Priština pregovore! Jer uvek se čuje u zapad da neće ponoviti greške koji su uradili s Rumunijom i Bugarskom. Ih su primili kad još nisu spremni bili i sad vidu probleme zbog korupcije i u strukture te države.

Srbin iz Nemačke.

gnoci

pre 11 godina

ne, nece dobiti stolicu u UN. svakakvi jesmo, ali to se nece desiti nikada, niti ce to iko smeti ni hteti da im da. a vi mozete da pricate do sutra.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 11 godina

G. Amabasor zastupa poznati stav Nemačke o KIM, koji je se ne menja vekovima. Nije problem Nemačka, već njenje tzv. saveznice iz EU koje sve više liče na Nemačku. Ovde je na mestu parafraziranje poznatog naučnka " EU je pojela države jer su se države razbežale"

srpska posla

pre 11 godina

Slazem se sa komentatorom Zlatkom, Nemci su jasno i glasno rekli sta ocekuju od nas da bi usli u EU, a i razumem ih kada kazu da nece dozvoliti novog clana porodice sa problemima.
Problem je u nasem srpskom inatu, lakse cemo prihvatiti i oprostiti nekome ko prica ono sto nam prija a pritom laze i obmanjuje, nego prihvatiti neciji jasan stav koji nam ne odgovara.
Pritom taj stav jednostavno zvuci kao diktatura a da ne pricam od koje nacije dolazi.
Pa I svetski rat je poceo tako sto nismo prihvatili postavljene uslove, u II svetskom ratu su nas napali i bombardovali zato sto se narod jasno izjasnio...

Ne znam, ne izgleda na dobro.

Bolje bi bilo da smo član EU, verovatno bi bolje živeli i slično, ali možemo mi i bez članstva.
Samo treba biti pametan i koristiti EU standarde i iskustva radi bolje uređenog društva a istovremeno na sve načine privlačiti strane investicije i ulaganja.
Navikli smo da živimo loše, bili bi zadovoljni i sa samo malo boljim životom.

Nesa

pre 11 godina

Nastavlja se široka lepeza uslova za prijem u udruženje koje se od svoje trulosti raspada. Danas je, sve hrleći u evropsku trulež, Srbija devastirana, osiromašena i slaba. I što nas više slabe spolja i iznutra bolje nam biti ne može. Tito je uvek bio protiv "spoljnih i unutrašnjih neprijatelja". Danas ih Srbija ima u izobilju mada najviše unutrašnjih, što aktivnih koji rade na slabljenju što pasivnih koji ne rade na jačanju. Što ste slabiji oni su jači. Što su jači vi ćete biti još slabiji.

Secesiju Kosova (kako beše scenario redosleda odvajanja: Slovenija, Hrvatska, BiH, Kosovo, Vojvodina, Sandžak...) iz svojih interesa podržavaju Amerika i Zapadna Evropa. Zabole njih za nečiju državu, misle samo na svoju. Podržavaju svaki secesionizam od koga imaju koristi. Kada koristi više nema, pokupe se i odu a za njima ostaje jad i beda. Pre raspada SFRJ spoljni dug je iznosio 20 milijardi dolara. Današnji spoljni dug svih država nastalih stvaranjem „ponosno autonomnih“ država iznosi preko 130 milijardi dolara. Ko je kome dužan? Ko je prošao dobro a ko loše? Mislite o tome dok ne bude kasno ako imate čime.

najn

pre 11 godina

Jedva cekam da se to desi pa da vidite negativan odgovor. By the way, u isto vreme i Katalonija treba da se nadje na stolu. Ona ima vece mogucnosti za nezavisnost i pristup u UN.

guri

pre 11 godina

@ Veljko

meni nije jasno ovakvo vase mislenje, primetio sam da nisi jedni koji misli da se sve radi zarad jednog datuma, NEEEEE komso moj, radi se o tome kojim cete putem ici, Brisel ili samoizolacija, dakle prosperitet ili crna rupa evrope, izbor je vas, a sto se tica Kosova, mislim stvarno...!!!

Peca

pre 11 godina

Merkelova se malo prekombinovala, obzirom da Berluskoni gradi politicku kampanju sa Anti Nemackim stavom a isto radi i Kameron.
Ne treba utrcavati u klopku Berlina, koji je poceo da gubi kredibilitet u EU i put ka EU treba usporiti, jer je to najveci interes Srbije

Stefan

pre 11 godina

A šta ćemo mi za to da dobijemo, šupalj nos do očiju... Obećanje o datumu, važi. Iako već treba da se prodajemo nećemo se sigurno ovako jeftino prodavati...

nbp

pre 11 godina

Nemoguće je da Kosovo može da postane član UN-a bez saglasnosti Kine i Rusije, a oni neće davati saglasnost zato što Srbija treba da dobije nekakav datum ili ne. Srbija bi morala da eksplicitno prizna Kosovo da bi se taj mehanizam "odglavio". Rekoše, potrebna je "normalizacija odnosa", "nema ničeg skrivenog", "normalizacija znači uspostavljanje redovne političke komunikacije, rešavanje pitanja severa, demontiranje policijskih institucija na severu"... OVO JE PRVI PUT da se otvoreno spominje stolica u UN-u. Iako sam zagovornik članstva u NATO-u i EU i ako smatram da Srbija treba da prizna Kosovo i da joj ono bude blizak komšija u svakom pogledu, Srbija na ovo ne sme da pristane bez sveobuhvatnog paketa - a taj "paket" jasno sadrži elemente srpske autonomije na Kosovu, srpske imovine na Kosovu (i samim tim, budućih ekonomskih poduhvata) i srpske baštine. Sedište u UN konačno i potpuno obesmišljava svako srpsko argumentovanje.

xobotnica

pre 11 godina

Recept za svetski rat, prvo Nemacka ojaca(kao 1914. i 1941.), pa se malo doliva ulja na vatru na Balkanu, pa krenu u ostvarivanje imperijalistickih teznji, pa izginu milioni ljudi, oni izgube, ali ih posle par godina njihove strukture iz USA sa kojima su ratovali rehabilituju. E sad nas toliko gaze da je pitanje dokle se to moze izdrzati i po koju cenu...

patriot

pre 11 godina

Dr.bravar,svaka ti je na mestu.dodao bi samo...da je,ponižavajuće da nam ambasadori stranih država daju ovakve izjave i otvoreno nam nameću njihove stavove kao jedino pametno i dobro rešenje za nas.mislim da su naši političi svi do jednog,nesposobni i nepodobni da upravljajuk državom u ovako složenim izazovima za zemlju.

gnoci

pre 11 godina

Stolica u UN? Moze, sto da ne. Voleo bih kada bi nasi politicari razumeli da ce svoju pregovaracku poziciju (a stoga i mogucnost da sami nesto zahtevaju) ojacati u najvecoj mogucoj meri ako kazu 'prihvatamo Kosovo u UN ali pod sledecim uslovima...'. Tada mogu da zahtevaju posebne veze Srbije i severa, Srbije i juznih opstina (koje se, primeticete, jako retko pominju), zastitu spomenika, istragu o trgovini organima, itd.
To bi nam takodje dozvolilo dve stvari: da silan novac koji dajemo nenamenski dole strateski preusmerimo na vazne projekte u Srbiji, i da zapravo i osmislimo neke vazne projekte posto ih za sad nema (osim onog 'Dolce i Gabana, pa i njega cemo da hapsimo).
Ovako ja vidim prioritete u Srbiji: 1) Rast nataliteta 2) Obrazovanje mladog narastaja 3) Stvaranje fleksibilnog trzista rada. Kosovo se ni za jedno od ta tri ne pita, a ako ne pocemo da resavamo ove tri stvari, Srbija ce odumreti, a onda nam nece vredeti ni da Kina ponudi da postane deo Srbije.
(ljudi, a ne polja, 23. januar 2013 23:43)

sve je to lepo dragi gospodine, ali zar mislite da ce se bilo sta promeniti ako oni dobiju tu stolicu? oni nece menjati svoje ponasanje ma sta god mi uradili, niti bismo mi dobili ista za uzvrat, budite sigurni u to. jedino sto mozemo i moramo to je da se ponasamo dostojanstveno, a to bi nam i najvise pomoglo. ostalo sto ste rekli sve mozemo da trazimo i ovako isto kao i onako, a ni pare ne moramo slati ni sada.

Шоне

pre 11 godina

Ako nismo imali problem da Crna Gora uradi to isto, iako tamo zive
nasi ljudi, i to sigurno u vecem broju nego na Kosovu, i gde vecina
govori isti jezik, zasto onda da imamo problem sa Kosovom?

Obe teritorije su istorijski podjednako vazne za Srbiju, a jedne smo
se bez problema "odrelkli", a sa drugom imamo problem?

Gde je stos? U cemu je?
(Andjela, 24. januar 2013 08:45)
Па нема штоса него је у питању нешто друго. Нисмо имали проблем да ЦГ буде независна зато што је ЦГ већ раније и била држава, и имала је по уставу пуно право да распише референдум и поново постане држава. И треба да буде, проблем је можда само што идентитет те државе нема пуно заједничког са оном ЦГ од пре 100 година али добро, то је већ њихов проблем. На крају крајева ниједна власт не траје вечно.

Дакле нити се ко овде превише противио томе нити је за тим било правног основа. На другој страни је све супротно кад је у питању Косово. Никад није било држава (нарочито не албанска), СБ УН га наравно није признао, чак ни ЕУ као организација нема званичне правне механизме да га третира као државу мада то раде где год је тако нешто могуће. Ниједна држава на свету не би прихватила тако нешто па тако неће ни Србија. Једини је проблем што ми то не радимо како треба. Што ми више попуштамо то су захтеви све већи и већи. Али то је нека друга тема, о томе другом приликом.

tetkasaveta

pre 11 godina

zasto srbi uvek zele da se nesto "sto pre zavrsi"? Kipar je jos ljudski podeljen i nista mu ne fali. Gde jurimo, vecito sebi o glavu...?

Pera Zdera

pre 11 godina

Ambasador treba da prvo kaze gde je obecana sigurnost za sve koji zive na Kosovu i Metohiji, zasto i pored toga sto stalno slusamo o napretku ljudisamo zato sto su Srbi gube zivote, imovinu i zive u strahu.

LOLIPOP

pre 11 godina

ako nikolic kaze da kosovo ne moze u un onda ne moze zato nemci i ameri mogu samo da mastaju,pet godina pisana platforma sa svojim autorom to nitad nece dozvoliti.tito je staljinu rekao ne,nikolic svetu kaze ne. to je pravi srpski domacin.

Serbinho

pre 11 godina

Sta je sledece posle stolice u UN, procesuiranje Srpskih predaka za zlocine u Boju na Kosovu 1389 godine?
Ljudi, dosta bre, nije to nikakva Evropska Unija vec Nemacka Unija, koja radi i protiv Italije gde zivim i Italijanima je muka od Nemacke, EU pod kontrolom Berlina, tako da se ne zalecite, obzirom da je pitanje koliko ce ista funkcionisati u ovakvom formatu.

Босанац

pre 11 godina

Неђа се овде шта пуно рећи! Међународна заједница је одлучила да потпуно понизи србију! По мени, разлог понижавања је још непослушност милошевића и србије од тамо неког краја 80их година кад је србија кренула путем који се зове ајде да будемо већи руси од руса и да пркосимо светом! Стварно човек неможе бити паметан, да ли пристати на потпуно понижење или се изолисати до краја, не ваља ни једно ни друго али ми се чини да даља изолација није решење! Страшно је како нс кажњвају, можда смо чак требали бити на другој страни упрвом и другом светском рту па би добили награде а не овако!

Zasluženo.

pre 11 godina

kad se setim koje su nam greške i gresi,u rasponu od glasanja za Slobu, preko delanja svega suprotnog od razuma i inteligencije, primitivizma i necivilizovanosti, rusofilstva i podržavanja komunista u Rusiji,pa preko inaćenja kao osnove mentaliteta,pa preko nesposobnosti za propagandu(nekoliko stotina hiljada Srba u Nemačkoj i opet ništa-niti jedne demonstracije,niti ništa!,pa škrtarenja za lobiranje, pa svega..
prosto mi nekako..svejedno.

dzaba

pre 11 godina

Srbiju a narocito ovu vlast je lako ucenjivati i lako se moze manipulisati sa njima i ne sumnjam da su Nemci pravi majstori za to i da bi uspeli da prevedu zedne preko vode i Dacica i Vucica i Nikolica i da dobiju potpis za mesto u UN za taj pateticni ekperiment na Kosovu i to u zamenu za nista. Ali na svu srecu postoje Rusija i Kina kao i mnoge druge prave drzave koje ce zarad svojih interesa spreciti da jedna takva tvorevina kakva je ta albanizovana "drzava kosova" udje u UN. A te drzave ce Nemci malo teze da ucene, potplate ili da ubede da urade nesto sto nije u njihovom interesu.

Luli

pre 11 godina

Pre nekoliko godina, pokojni Richard Holbrooke je rekao: "Srbija mora da se opredeli, ili Kosovo ili EU. Ako se opredeli za EU, izgubice Kosovo, ako se opredeli za Kosovo, izgubice i EU i Kosovo".
Ja se STVARNO nadam da ce u najskorijem vremenu, srpski politicari i srpski narod shvate, to i okrenu se ka buducnosti i "Boljeg Zivota".

Pozdrav dobronamernim

barbari

pre 11 godina

Jedini koji ne vjeruju da ce Srbija sama omoguciti nezavisnom Kosovu stolicu u UN je, na zalost, vecina srpskog naroda! Sto prije da se to desi, Srbija ce biti clan EU i imat ce ekonomski prosperitet! Srpski politicari ce se koncentrirat na ekonomiju i standard zivota ljudi, i nece imati Kosovo kao razlog i bjezanje od realiteta za njihovu "nesposobnost"! Ako srbi nisu shvatili da podjela Jugoslavije, a i sami dogadjaji od kraja 19-tog vijeka (nezavisnost Srbije, Grcke, Crne Gore...su rezultat Rusije, Nemacke i drugih sila...pa i pocepanje Albanskih teritorija da se zadovolje interesi ovih velikih sila)su volja ovih ISTIH sila i danas! Zato, sve ovo sto se prica u visokim nivoima politike Evrope (pa i ono sto je Dacic javio o "davanju" Kosovu stolicu u UN) ima da se desi, Srbija moze to da odlozi za neko vreme, ali to ce se desiti, zeleli srbi to ili ne! Zato, nema vise gubljeneje vremena! Sto prije to bolje!!!

smrt fasizmu sloboda narodu

pre 11 godina

Antisrpki fasisticki EU aparatcici iz Nemacke, zadojeni patoloskom mrznjom protiv Srba, od kojih su porazeni do nogu u dva svetska rata, drugo nista i ne mogu do da zastupaju svoje balisticke saveznike u fasizmu i zlocinu nad slovenskim zivljem. Tako da ovo ne iznenadjuje; nacisticke price mogu okaciti macku o rep, jer uz Srbe su Rusija i Kina, sile koje su porazile nacizam i fasizam uz ogromne ljudske zrtve.

Vanja Petrovic

pre 11 godina

Nema nista lose u tome da Srbija prizna Kosovo, jer to sto ce Kosovo da bude u UN, moze da bude samo od koristi ljudima koji tamo zive, pa i Srbima.
(marko, nis, 24. januar 2013 08:46)

Baš tako Marko moj! Neka bar nekome bude dobro. Srećna sam kada naletim na realna, razumna razmišljanja. Srbija živi već nekoliko godina bez Kosova i nikakvih vizuelnih promena oko nas. Da nema političara da ga spominju i nešto kvazi privrednika odozdole, ne bi smo ga se ni setili, a još manje bi nam nedostajalo. Nemojmo se više bezočno lagati međusobno! Mnogo nedostaje jednom Čačaninu okolina Strezimirovaca kod Surdulice, ili jednom Bačaninu Stolačko selo kod Vladičinog Hana...Znate li iko gde su Dragosinjci, Gokčanica,Mlanča, Obrva, Sirča ili Mekušnica? Ne znate? Pa, kako bi vam onda nedostajala?

Sale

pre 11 godina

Taj film cete gosp. Vilhelme gledati "malo morgen"
(Sima

Један, који је пуштао филмове "мало морген", труне под липом у Пожаревцу. Превалио је дуг , крвав, и каљав пут док је стигао под тај липов лад. Успут је све који су га волели, а то су зацело сви Срби, провукао кроз то блато и изблатњавио их до голе коже. З Ђинђић је успео да тек мало спере тог блата, и то само око очију, како би мало прогледали, а сада имамо поново гарнитуру из веселих деведесетих која ће назад вратити оно блато на очи, где му је изгледа и место. Que Sera, Sera, рече једном један процесуирани, па аболирани члан неславне гарнитуре.

ivan

pre 11 godina

Svakako nam nece biti bolje od dobijanja datuma ali bi nam zato bilo mnogi bolje kada bismo odmah priznali Kosovo. Nije ponizenje priznati realnost, to je odlika razuma. Ponizenje je ovo sto nasi politicari rade a to je menjnje drzavne politike zarad napretka u EU integracijama. To je neozbiljno i jadno. To da li mi treba da idemo u EU moze biti predmet rasprave, sigurno je da postoje razlozi i za i protiv. Ali da li priznati da je zemlja okrugla a Kosovo nezavisno moze biti ozbiljna rasprava samo za neozbiljne ljude. To je kao kad bi covek odbijao da mu odseku inficiranu nogu. Moze, ali sve ima cenu. Priznavanje Kosova treba biti iskljucivo s nase strane uslovljavano davanjem statusa konstitutivnog naroda Srbima i njihovim pravima kao i pravima drzave Srbije na Kosovu i takodje SPC.

Posmatrac sa strane

pre 11 godina

Hocemo u EU necemo u EU , hocemo sa Rusijom necemo sa Rusijom, Oplackana drzava i zaduzena do guse nije u stanju da sebi postavlja Prioritete a sve u cilju Poboljsanja zivota svojih Gradjana. Postoji veliki Raskorsk izmedju Zelja i Mogucnosti. Vreme je da se zelje ostavljaju za neka bolja vremena a da se izabere ono sto je Moguce i sto donosi boljitak za obicne ljude i to u sto kracem ROKU, uprotivnom Prolece nailazi i ...

Igor

pre 11 godina

Srbija mora da bude veoma oprezna. Ovi pregovori do sada su samo ispunjavali zelje Pristine. Sticem utisak da ce Srbija da pristane na sve, a uci ce u EU 2038. god. Ja ne vidim da je Srbija na bilo koji nacin prosperirala od ovih pregovora. Nadam se da o tome neko u vlasti misli.

Gjeto 11

pre 11 godina

Vilhelm: Stolica u UN stiže na red

A ja mislio da, poslije tih burne zadnjih dogadjaja u Presevu, te velike uspjeha srpske vlade, diplomatije i konkretno srpske policije, i euforije mnogobrojnih pristalica takozvane cvrste ruke, problem albanaca na Presevskoj dolini i onih na Kosovu ce kreceti nizbrdu ili barem na najmanje ruku ce stagnirati i ceo svijet ce predomisliti sta cemo sad sa Kosovom i albanacima tamo, kad ovaj njemac trazi cak da Kosovo ima stolicu u UN a Kosovo i Srbija da razmenjaju medjusobno svoje ambasade u Beogradu i Pristinu!
Ja, nista ne razumijem! A, vi?!

crna rupa

pre 11 godina

@(todor, 24. januar 2013 09:06)

Cenim ja tvoj pokušaj da ih nablatiš, ali istorija je ostala u knjigama, dok je realnost današnjeg dana sasvim nešto drugo. Problem je u tome što smo mi ustvari jadni i bedni, na dnu svetske ekonomije, među najsiromašnijim zemljama sveta. Sa druge strane Nemačka je pri vrhu svetske ekonomije. Time i dobija "alibi" da upre prstom i kaže "pojma nemate sa vođenjem zemlje, politikom i ekonomijom i morate da se povinujete". Sviđalo se nama ili ne, to je naša realnost.

@(nbp, 24. januar 2013 08:50)
Putin reče "ma, mala ste vi zemlja", svakim danom osvane naslov da želi da živi sa Amerikom u mnogo boljim odnosima, Kina procvetala na globalizaciji zahvaljujući američkim i nemačkim firmama. Zar zaista misliš da će se oni suprotstaviti Americi i Nemačkoj zbog stalno problematične tačke na kugli?

Pa ako prodajemo kožu...

pre 11 godina

Može.Da Folkswagen dođe u Niš,Mercedes u Kikindu,da Simens uloži 5 milijardi evra u energetiku,da TISEN KRUP kupi železaru Smederevo,Deutche telekom 2 milijarde evra za srpski telekom....Da građani Srbije imaju pravo na akcije svakog Kosovskog preduzeća koje eksploatiše prirodne resurse.
Inače, neka ide sve Rusima i Kinezima.A Kosovo, biće u UN...jednog lepog dana,možda.

Domagoj

pre 11 godina

Prirodni prirast na Kosovu iznosi 28 promila. U Srbiji iznosi - 10 promila..
Pa zar vam nije u interesu da se riješite vise tog Kosova pa da svatko krene svojim putem.

čavez

pre 11 godina

@(Zlatko, 24. januar 2013 08:29)

I ja se stalno pitam zašto je to teško shvatiti, ali stalno, već 15 godina.

@(Milan, 24. januar 2013 08:26)

Nikada nije bilo novih uslova. Od prvog momenta Eu je postavila uslov za nezavisno Kosovo, koje zamisli, podrazumeva i stolicu Kosova u UN.

Bacvanin

pre 11 godina

Kako bi mnogi terali ambasadora odavde, ali bi rado otisli u isto tu Nemacku da rade i zive.
Gospodo, u Nemackoj danas zivi dva puta vise Srba nego na Kosovu 89', pre ikakvog konflikta. A to da je Kosovo nezavisno je svakom jasno. Nije losa nada da ce se to jednog dana promeniti, ali ako ovako nastavimo, sva obrazovana omladina ce nam pobeci na "trilu zapad" i placajuci porez obezbedjivati platu ambasadorima da govore ono sto i ovaj govori.
Inace, WW2 je zavrsen.

piton

pre 11 godina

можда смо чак требали бити на другој страни упрвом и другом светском рту па би добили награде а не овако!
(Босанац, 24. januar 2013 06:16)

Mozda, ali mislim da ni za ovakav stav ne postoje garancije, ako ti garantuje Nemacka i sl.
Kroz istoriju sve velike sile su davale garancije i potpisivale sporazume ,a cesto puta nisu ispostovali ono sto su obecali.Tako sada i Nemacka, mozes pricijeg mleka da im das, ali sve i dalje zavisi kakav ce vetar taj dan da duva.
Zato i jeste smesno kada oni nesto obecaju pa ne ispune a mi se kao razocaramo.
Da smo prihvatili od pocetka saznanje sa kim pregovaramo razocarenja nebi bilo.
Ovo sada niti je borba,niti kapitulacija niti zivot.Vecita pat pozicija.
Izgleda strasno ali mi samo u ratu znamo ko nam je prijatelj.U poslednjem nismo imali ni jednog .Sto pre shvatimo da od Rusije i UN nema nista, tim pre ce mo cinjenicno stanje prihvatiti kao sudbinu i necemo trositi energiju na ove dve bezpotrebne institucije.Sta god da uradimo kajacemo se.Ni priznanje Kosova nije resenje ma kako neki mislili da jeste, priznanjem gubimo samo jos jedan klimavi adut i igru podizemo na novi nivo cepanja Srbije.
Cim vidite da nam za Kosovo nude parce papira za pocetak pregovora sa EU, svako normalan bi zakljucio da je ovo samo kap u moru ucena i da se iza brega valjaju nove i nove ucene.Razmak izmedju pocetka pregovora i ulaska u EU je velicine provalije, a mastovitost EU u sikaniranju je ravna masti bolesnog coveka.

Боље Немац непријатељ, него Енглез пријат

pre 11 godina

Немце не волим, али их поштујем, јер говоре и раде оно што мисле.

slaviša

pre 11 godina

Ови "наши"продају државу због датума.Страшно где смо пали
(Коста, 24. januar 2013 11:17)

Kosovo je uvek bilo i uvek će biti bure baruta. Ja više na njemu ne mogu da sedim i da svesno čekam kada će ekslodirati.

Marko

pre 11 godina

O stolici u UN može se tek pričati kada sever vrate Srbiji a da se pri tom ne spominje nikakva razmena teritorija. Srbija je već izgubila dosta svoje teritorije i nepocenjivog kulturnog bogatstva. Ako su Albanci sa Kosova imali prava da se odvoje od Srbije, onda Srbi imaju pravo da ostanu u Srbiji. Tek kada međunarodna zajednica prihvati plan da se Srbiji vrati sever može se pričati o ovoj temi što bi bilo i rešenje problema. Naravno mora se ponuditi preostalom srpskom stanovništvu preseljnje u unutrašnjost Srbije. Ako odbiju vraćanje severa Srbiji, Srbi mogu ovako još 100 godina a to je veoma skupo za zapad pa će im šteta biti veća od koristi koju su mislili da izvuku.

Saša

pre 11 godina

Nemačka je očigledno i dalje naš veliki prijatelj. Svakoga dana to dokazuju, a neki od nas se prave da to pravo i iskreno, kroz vekove dokazano, prijateljstvo ne vide.

Tijana

pre 11 godina

DOKLE CE NAM NEMAČKA KROJITU SUDBINU? Mozda je momenat da pitam zasto je ova država ćutala na prebijanje naseg Narodnog heroja Kapidzica ? Kako ste mogli da ćutite na poniženje ispoljeno prema ,pre svega starom gospodinu..KAPIDZICU ja sam sa Vama i cela moja porodica. Vi jeste heroj i nasa istorija,a ne recimo Petar drugi Karađorđević...dina

Marko

pre 11 godina

@Rem
Mislim da je to prihvatljivo za Srbiju da se podeli Kosovo ali Albanci moraju da prihvate takvo rešenje bez traženja novih teritorija tj.Preševa, Bujanovca i Medveđe to ne može biti tema pregovora. Stolica u UN Albancima znači sve priznavanje kao države od strane Srbije a time i od strane celog sveta ali da bi Srbi to prihvatili mora da se vrati sever Kosova Srbiji i da se garantuje sigurnost srpskih svetinja i da se ne prekraja istorija i prisvaja srpsko kulturno nasleđe. To su sve garancije koje mora dobiti Srbija da bi dala stolicu u UN Kosovu. A Albancima želim da se sami otarase Tačija i Haradinaja jer ne samo da njihove pozicije u politici vređaju Srbe već bi trebalo da vređaju svakog normalnog čoveka, oni su obični kriminalci i zločinci i nije dobro za imidž Albanaca u svetu da ih oni predvode.

Sanjam

pre 11 godina

Sanjam da ce doci dan kad o Srbiji i ni jednoj drugoj zemlji nece govoriti oni koji je dobro ne poznaju nego su samo placeni za takav posao. Cekam da dosanjam. Docekacemo, i to sa ovom ovako odlucnom vlascu.

ljudi, a ne polja

pre 11 godina

Stolica u UN? Moze, sto da ne. Voleo bih kada bi nasi politicari razumeli da ce svoju pregovaracku poziciju (a stoga i mogucnost da sami nesto zahtevaju) ojacati u najvecoj mogucoj meri ako kazu 'prihvatamo Kosovo u UN ali pod sledecim uslovima...'. Tada mogu da zahtevaju posebne veze Srbije i severa, Srbije i juznih opstina (koje se, primeticete, jako retko pominju), zastitu spomenika, istragu o trgovini organima, itd.
To bi nam takodje dozvolilo dve stvari: da silan novac koji dajemo nenamenski dole strateski preusmerimo na vazne projekte u Srbiji, i da zapravo i osmislimo neke vazne projekte posto ih za sad nema (osim onog 'Dolce i Gabana, pa i njega cemo da hapsimo).
Ovako ja vidim prioritete u Srbiji: 1) Rast nataliteta 2) Obrazovanje mladog narastaja 3) Stvaranje fleksibilnog trzista rada. Kosovo se ni za jedno od ta tri ne pita, a ako ne pocemo da resavamo ove tri stvari, Srbija ce odumreti, a onda nam nece vredeti ni da Kina ponudi da postane deo Srbije.

marko, nis

pre 11 godina

Nema nista lose u tome da Srbija prizna Kosovo, jer to sto ce Kosovo da bude u UN, moze da bude samo od koristi ljudima koji tamo zive, pa i Srbima.

popeye

pre 11 godina

А онда следе и Рашка, Прешевска долина, Војводина, ГМО, хомосексуални бракови и усвајање деце, па онда можда и ћирилица, православље, па сви виши од 180 и нижи од 160цм и тд., док нам ваљда не дође из доњег дела леђа у главу...

Andjela

pre 11 godina

Ako nismo imali problem da Crna Gora uradi to isto, iako tamo zive
nasi ljudi, i to sigurno u vecem broju nego na Kosovu, i gde vecina
govori isti jezik, zasto onda da imamo problem sa Kosovom?

Obe teritorije su istorijski podjednako vazne za Srbiju, a jedne smo
se bez problema "odrelkli", a sa drugom imamo problem?

Gde je stos? U cemu je?

Nećete zauvek biti na vlasti

pre 11 godina

Ako se na ovo pristane, to je veleizdaja i kad tad će oni koji budu sedeli u toj vladi morati da odgovaraju. Nikakvi ustupci više. Prekinuti pregovore sa EU ako nastave da nas ucenjuju ili potpuno odustati od EU. DOSTA JE BILO PONIŽAVANJA!!

jedina solucija revolucija

pre 11 godina

Nemacka nas istoriski "prijatelj" opet stupa na scenu.

Mozes da budes kooperativan koliko god hoces, ali oni gaze i dalje!

Srpko

pre 11 godina

Skoro mi drugarica koja zivi u Nemackoj prica kako je smara neki Svaba. Te da se vide, te da odu na veceru, te u bioskop. Ona nece.
I sad, jedan od izgovora joj je bio da ide u Srbiju. Kaze on, doci cu ja tamo. Ne mozes da dodjes, nisam te pozvala. Doci cu ja nepozvan. Pa dolazili ste vi u Srbiju dva puta nepozvani, pa znate kako ste se vratili.
Svaba cuti, ne smara vise.
Ima li iko da kaze ovim nasim "prijateljima" sta mislimo o njima. Lepo, da nas shvate.

Zlatko

pre 11 godina

Koliko god se mnogi od vas ljutili na Nijemce (i Amerikance koji stoje iza njih), oni su (i jedni i drugi) u cijeloj priči najpošteniji, jer vam otvoreno govore kakva je situacija, dok vam drugi često mažu med oko usta, a u stvarnosti postupaju isto kao ti Nijemci.

Kosovo i Srbija dvije su posebne države i Njemačka ne želi dopustiti Srbiji da to i dalje negira, odnosno da onemogućava uključivanje Kosova u medjunarodne institucije, a s obzirom da srpski vlastodršci silno žele u EU, svjesni da im u protivnome nema spasa, Nijemci imaju odličnu mogućnost uvjetovati vam približavanje Uniji rješavanjem pitanja Kosova na način da ga se napokon jasno i glasno odreknete. Ako to nećete, nema vam EU. Zar je to tako teško shvatiti ?!

Vi, Srbi, biste stoga uistinu trebali insistirati na što skorijem referendumu o tome želite li nastaviti s dosadašnjom politikom "Kosovo je Srbija" ili želite u EU pa morate odustati od Kosova, jer treće varijante nema, što god vam Nikolić, Dačić i Vučić govorili i koliko god oni groteskni plaćeni komentatori tvrdili nešto drugo. Pa ako izaberete Kosovo, ostajete bez EU...

Veljko

pre 11 godina

Hhahahhaha sta reci Hhahahahahhaha

Nasi politicari si kao Nojevi,drze ponizno glavu u pesku,i taman kada su pomislili da su se dovoljno ponizavali oni je malo podignu ali neko iz eu cusne po usima i kaze JOS i nemoj je vaditi dok ne kazem. . .

Kako ih nije sramota(mislim na nase politicare) da brukaju nase slavne pretke ovom poniznom politikom pa dokle vise zarad cega,hoce li mi biti bolje kada dobijem taj famozni datum,ja znam da nece i svi znamo da nece nista se nece promeniti i nista nece bti bolje(osim toga sto cemo postati zavisnici uvoza cim se 2014 potpuno ukinu carinske stope,pa ce domaci proizvodjaci moci da ukinu proizvodnju i otpuste radnike,primer Bugarska i Rumunija)

Mislim da 1389 kada su nasi preci kretali na bojno polje na Kosovu, niko nije mogao da pomisli da ce poginuti za ovakvu buducnost njihove dece,da cemo docekati da 624 godine kasnije svakog Srbina bude sramota sto je Srbin,mene je sramota ja se stidim stidim zbog nasih politicara,sta nam rade majko milia,ne mislim samo na ovaj primer. . .

Sramota me je i opet cu ponoviti da nismo na vreme citali Arcibald Rajsa!

DOSTA VIŠE SA KOSOVOM!!!!

pre 11 godina

Mislim da 1389 kada su nasi preci kretali na bojno polje na Kosovu, niko nije mogao da pomisli da ce poginuti za ovakvu buducnost njihove dece,da cemo docekati da 624 godine kasnije svakog Srbina bude sramota sto je Srbin,mene je sramota ja se stidim stidim zbog nasih politicara,sta nam rade majko milia,ne mislim samo na ovaj primer. . .

Sramota me je i opet cu ponoviti da nismo na vreme citali Arcibald Rajsa!
(Veljko, 23. januar 2013 23:56)

I mene je sramota što sam Srbin. Ali ne samo zbog političara, već i zbog takvih kao što si ti (a priznajem, u većini ste), koji u 21. veku žive u usmenom predanju o jednoj bitci u kojoj je učestvovalo manje Srba nego što Beogradska arena može da prihvati publike. ALO!!! Zbog te se mitomanije živi ponižavajuće loše iako smo samo par stotina kilometara geografski udaljeni od centra evropske civilizacije.

Bunjevac

pre 11 godina

Ponizenjima srpskim nema kraja. Ponosnije je odreci se srpskog pasosa,nego svaki dan trpeti ovo. Nasi beskicmenjaci ce sve phvatiti. Nemackoj hvala na iskrenosti,ali samo na tome. Sve drugo necemo zaboraviti

bb

pre 11 godina

Ja bi zelela da se to sto pre desi, a mislim da bi to trebali i srbi da zele. To bi uslovilo da nasi politicari predjasni i sadasnji moraju da nadju neku novu tema. Mozda bi to bila ekonomija, kontrola zakona da se sprovodi, skolstvo, socijalna pitanja...
Dosta je prebacivanja lopte na Kosovo, zar ne vidite da vam Evropa zeli dobro, a to ste mogli i pre 10 godina, bilia bi Srbija sigurno dalje

Decko iz B.

pre 11 godina

Како беше онај спин "Патике за Косово". Сада значи "дајем Косово за могући датум". После тога биће све боље. Пензије Шведске и стандард Швајцарски. Извињавам се, али какве будалаштине?

LOLIPOP

pre 11 godina

ako nikolic kaze da kosovo ne moze u un onda ne moze zato nemci i ameri mogu samo da mastaju,pet godina pisana platforma sa svojim autorom to nitad nece dozvoliti.tito je staljinu rekao ne,nikolic svetu kaze ne. to je pravi srpski domacin.

kole

pre 11 godina

@guri

"prosperitet ili crna rupa evrope"

Za crnu rupu Evrope Srbija je vec zakasnila posto je tu poziciju i titulu zauzela tvoja "drzava kosova" i to na duze vreme. A sto se tice prosperiteta, Srbija ce biti prosperitetna kada zapocne sistemske reforme i kada pocne da se najzad ozbiljno bavi ekonomijom, zakonima, pravima a ne zbog toga sto ispunjava naredbe Nemacke i zbog toga sto pomaze legalizaciji te vase sovinisticke tvorevine na Kosovu.

guri

pre 11 godina

@ Veljko

meni nije jasno ovakvo vase mislenje, primetio sam da nisi jedni koji misli da se sve radi zarad jednog datuma, NEEEEE komso moj, radi se o tome kojim cete putem ici, Brisel ili samoizolacija, dakle prosperitet ili crna rupa evrope, izbor je vas, a sto se tica Kosova, mislim stvarno...!!!

Milutin

pre 11 godina

Mozda ipak I nije bas najsrecniji trenutak za obavestenje tog tipa obzirom da je gospodin pretpostavljam dobro upoznat da smo trenutno zauzeti spasavanjem grobalja od unistavanja (uglavnom kuknjavom da bi nas neko cuo ko bi pomogao, ali se oduzilo) jer, nazalost, ljude uglavnom nismo uspeli od pogroma I izbeglistva. Pogledajte izvestaje o nemackom kontingentu KFOR-a u Prizrenu iz 2004. Godine. Danas je u Prizrenu preostao samo veoma veoma simbolican broj Srba.

Stokton

pre 11 godina

Na našu i vašu žalost, suviše smo siromašni da kupujemo vaše mercedese, pa da se zadužimo kao Grčka. Stoga smo vam više za maltretiranje na sitno dok se ekonomski ne udostojimo.

Tijana

pre 11 godina

DOKLE CE NAM NEMAČKA KROJITU SUDBINU? Mozda je momenat da pitam zasto je ova država ćutala na prebijanje naseg Narodnog heroja Kapidzica ? Kako ste mogli da ćutite na poniženje ispoljeno prema ,pre svega starom gospodinu..KAPIDZICU ja sam sa Vama i cela moja porodica. Vi jeste heroj i nasa istorija,a ne recimo Petar drugi Karađorđević...dina

odleprsaj

pre 11 godina

@Zlatko, febo, adam, zedes itd.
A sta tebe briga da li ce Srbija priznati ili nece tu albansku naci-krimi tvorevinu? Sta uostalom Hrvati imaju od toga sto se na Kosovu pravi jos jedna albanska drzava? Sve ste probleme resili u Hrvatskoj pa se sada ima vremena ici po srpskim sajtovima i drzati predavanja ili je mozda ovo perverzno zluradjenje oko Kosova i pisanje komentara deo tvoje terapije?

nbp

pre 11 godina

Nemoguće je da Kosovo može da postane član UN-a bez saglasnosti Kine i Rusije, a oni neće davati saglasnost zato što Srbija treba da dobije nekakav datum ili ne. Srbija bi morala da eksplicitno prizna Kosovo da bi se taj mehanizam "odglavio". Rekoše, potrebna je "normalizacija odnosa", "nema ničeg skrivenog", "normalizacija znači uspostavljanje redovne političke komunikacije, rešavanje pitanja severa, demontiranje policijskih institucija na severu"... OVO JE PRVI PUT da se otvoreno spominje stolica u UN-u. Iako sam zagovornik članstva u NATO-u i EU i ako smatram da Srbija treba da prizna Kosovo i da joj ono bude blizak komšija u svakom pogledu, Srbija na ovo ne sme da pristane bez sveobuhvatnog paketa - a taj "paket" jasno sadrži elemente srpske autonomije na Kosovu, srpske imovine na Kosovu (i samim tim, budućih ekonomskih poduhvata) i srpske baštine. Sedište u UN konačno i potpuno obesmišljava svako srpsko argumentovanje.

Leposavac

pre 11 godina

Nemacku treba podeliti na vise drzava (umesto sadasnjih pokraina).Pozivam Putina da to odmah sprovede u delo,jer nam se svete za sve izgubljene ratove protiv nas i saveznika.Ovo mislim ozbiljno jer sve dosadasnje probleme napravili su Nemci.AQ kad ih iscepkamo mogu samo da se koprcaju,ko riba na suvom!

ivan

pre 11 godina

Svakako nam nece biti bolje od dobijanja datuma ali bi nam zato bilo mnogi bolje kada bismo odmah priznali Kosovo. Nije ponizenje priznati realnost, to je odlika razuma. Ponizenje je ovo sto nasi politicari rade a to je menjnje drzavne politike zarad napretka u EU integracijama. To je neozbiljno i jadno. To da li mi treba da idemo u EU moze biti predmet rasprave, sigurno je da postoje razlozi i za i protiv. Ali da li priznati da je zemlja okrugla a Kosovo nezavisno moze biti ozbiljna rasprava samo za neozbiljne ljude. To je kao kad bi covek odbijao da mu odseku inficiranu nogu. Moze, ali sve ima cenu. Priznavanje Kosova treba biti iskljucivo s nase strane uslovljavano davanjem statusa konstitutivnog naroda Srbima i njihovim pravima kao i pravima drzave Srbije na Kosovu i takodje SPC.

kvazi nvo&ispiranje mozga

pre 11 godina

@marko, nis
Ti mora da si neki mladi nvo kursadzija... Ma totalno si u "pravu", zivot Srba na Kosovu ima da procveta cim albanski nacosi dobiju jos jednu nagradu.

familija

pre 11 godina

uveravaju nas nasi eu prijatelji da su kosovo i eu dva odvojena procesa" eto ti dacicu, stolicu za datum ili uslovno do pocetka pregovora za pristupanje. Sada ako prekrsis Ustav nece biti dobro

Iskreno

pre 11 godina

@А онда следе и Рашка, Прешевска долина, Војводина, ГМО, хомосексуални бракови и усвајање деце, па онда можда и ћирилица, православље, па сви виши од 180 и нижи од 160цм и тд., док нам ваљда не дође из доњег дела леђа у главу...

A sta to da nam dodje u glavu?
Mi obican narod, bez ikakve mrznje i emocija, gledajuci ovo sve po strani, samo osecamo bes iz bespomocnosti a taj je najgori. Sta to jos nismo naucili? Hajde recite nam koju to lekciju nismo savladali, molim vas.

Hrvate, osvedocene zlocince odgovorne za holokaust Srba i Jevreja, ste amnestirali tada i sada. Bosnjake isto tako?

U cemu je greska hajte recite nam vec jedared pa da i to zavrsimo.

todor

pre 11 godina

Zbog svega ucinjenog na ovim prostorima, zbog svih onih koji su ubijeni i prognani zbog Nemaca i njihove politike zadnjih godina i decenija, Nemacka treba da zacepi gubicu i da bude jako oprezna sta prica i koga podrzava. Umesto toga, Nemacka je preuzela svu kontrolu nad Kosovom i otvoreno se stavila na stranu albanskih sovinista, manipulise dogadjajima, pomaze albanske ratne zlocince (gde bese ubijen onaj svedok u vezi albanskih zlocina? Pa u Nemackoj naravno), pomaze Albancima da zavrse etnicko ciscenje na Kosovu (kako su se ponasali nemacki vojnici marta 2004. ili prosle godine na severu ili sada prilikom rusenja grobova?) i zloupotrebljava EU integracije za ucenjivanje Srbije. Jadni ste i bedni Nemci. Jadni i bedni.

barbari

pre 11 godina

Jedini koji ne vjeruju da ce Srbija sama omoguciti nezavisnom Kosovu stolicu u UN je, na zalost, vecina srpskog naroda! Sto prije da se to desi, Srbija ce biti clan EU i imat ce ekonomski prosperitet! Srpski politicari ce se koncentrirat na ekonomiju i standard zivota ljudi, i nece imati Kosovo kao razlog i bjezanje od realiteta za njihovu "nesposobnost"! Ako srbi nisu shvatili da podjela Jugoslavije, a i sami dogadjaji od kraja 19-tog vijeka (nezavisnost Srbije, Grcke, Crne Gore...su rezultat Rusije, Nemacke i drugih sila...pa i pocepanje Albanskih teritorija da se zadovolje interesi ovih velikih sila)su volja ovih ISTIH sila i danas! Zato, sve ovo sto se prica u visokim nivoima politike Evrope (pa i ono sto je Dacic javio o "davanju" Kosovu stolicu u UN) ima da se desi, Srbija moze to da odlozi za neko vreme, ali to ce se desiti, zeleli srbi to ili ne! Zato, nema vise gubljeneje vremena! Sto prije to bolje!!!

vladimir

pre 11 godina

Nemacka je stvarno velika nacija,iz svakog rata koji su oni prouzrokovali izasli su kao pobednici,i uvek se oni pitaju,to je cinjenica...

Jasan stav

pre 11 godina

Sta reci , mozemo samo konstantovati da je na delu velika VELEIZDAJA SRBIJE I SVIH KOJI U NJOJ ZIVE!
Nasi "tradicionalni prijatelji Nemci" zele uz pomoc svojih saveznika na Balkanu da raskomadaju ,omalovaze i ponize Srbiju mislim da je to danas jasno i onome koji i malo moze da razmislja na ovu temu?
Ostavimo EU jer ce je ostaviti i mnogo jaci (Ekonomski) od nas kao na primer Engleska jer vide da to nije ZDRAVA TVOREVINA ZAJEDNICE DRZAVA?
Okrenimo se radu sa nasim PRAVIM PRIJATELJIMA koji zele profit od BIZNISA a za uzvrat nas ne USLOVLJAVAJU da se odreknemo STARE SRBIJE a zna se gde je nastala.
Pozdrav i PROBUDITE SE POLITICARI !

ја сам

pre 11 godina

Само нам убадају нове ножеве у леђа а ми и даље ко ћораве кере срљамо у ту унију и у сопствену пропаст!

gnoci

pre 11 godina

ne, nece dobiti stolicu u UN. svakakvi jesmo, ali to se nece desiti nikada, niti ce to iko smeti ni hteti da im da. a vi mozete da pricate do sutra.

Gjeto 11

pre 11 godina

Vilhelm: Stolica u UN stiže na red

A ja mislio da, poslije tih burne zadnjih dogadjaja u Presevu, te velike uspjeha srpske vlade, diplomatije i konkretno srpske policije, i euforije mnogobrojnih pristalica takozvane cvrste ruke, problem albanaca na Presevskoj dolini i onih na Kosovu ce kreceti nizbrdu ili barem na najmanje ruku ce stagnirati i ceo svijet ce predomisliti sta cemo sad sa Kosovom i albanacima tamo, kad ovaj njemac trazi cak da Kosovo ima stolicu u UN a Kosovo i Srbija da razmenjaju medjusobno svoje ambasade u Beogradu i Pristinu!
Ja, nista ne razumijem! A, vi?!

Vanja Petrovic

pre 11 godina

Nema nista lose u tome da Srbija prizna Kosovo, jer to sto ce Kosovo da bude u UN, moze da bude samo od koristi ljudima koji tamo zive, pa i Srbima.
(marko, nis, 24. januar 2013 08:46)

Baš tako Marko moj! Neka bar nekome bude dobro. Srećna sam kada naletim na realna, razumna razmišljanja. Srbija živi već nekoliko godina bez Kosova i nikakvih vizuelnih promena oko nas. Da nema političara da ga spominju i nešto kvazi privrednika odozdole, ne bi smo ga se ni setili, a još manje bi nam nedostajalo. Nemojmo se više bezočno lagati međusobno! Mnogo nedostaje jednom Čačaninu okolina Strezimirovaca kod Surdulice, ili jednom Bačaninu Stolačko selo kod Vladičinog Hana...Znate li iko gde su Dragosinjci, Gokčanica,Mlanča, Obrva, Sirča ili Mekušnica? Ne znate? Pa, kako bi vam onda nedostajala?

re:

pre 11 godina

Facinantna je doslednost Nemacke. Bilo da je u pitanju nacisticka Nemacka ili ova danasnja, ne odstupaju od svoje politike i od svojih interesa niti od svojih saveznika. I za vreme II svetskog rata su podrzavali albanski nacionalizam i stvaranje Velike Albanije ali i sada, 70tak godina kasnije i dalje podrzavaju isti koncept i istu politiku. Metode su razlicite ali ciljevi isti a i rezultati na terenu. I za vreme II svetskog rata su Albanci na Kosovu proterali 100.000 i pobili 10.000 Srba a to su uradili i sada. Inace, bilo bi zanimljivo pitati "gospodina" nemackog ambasadora da li zaista misli da Nemacka koja je odgovorna za ubijanje na stotine hiljade ljudi na ovim prostorima, ima ikakvo moralno i svako drugo pravo da PONOVO gura svoju nosinu u ovdasnje prilike, da tako otvoreno staje na stranu albanskih nacionalista i da se ponasa kao da smo mi u Srbiji ali i cela EU njihovo, nemacko vlasnistvo?

Босанац

pre 11 godina

Неђа се овде шта пуно рећи! Међународна заједница је одлучила да потпуно понизи србију! По мени, разлог понижавања је још непослушност милошевића и србије од тамо неког краја 80их година кад је србија кренула путем који се зове ајде да будемо већи руси од руса и да пркосимо светом! Стварно човек неможе бити паметан, да ли пристати на потпуно понижење или се изолисати до краја, не ваља ни једно ни друго али ми се чини да даља изолација није решење! Страшно је како нс кажњвају, можда смо чак требали бити на другој страни упрвом и другом светском рту па би добили награде а не овако!

srpska posla

pre 11 godina

Slazem se sa komentatorom Zlatkom, Nemci su jasno i glasno rekli sta ocekuju od nas da bi usli u EU, a i razumem ih kada kazu da nece dozvoliti novog clana porodice sa problemima.
Problem je u nasem srpskom inatu, lakse cemo prihvatiti i oprostiti nekome ko prica ono sto nam prija a pritom laze i obmanjuje, nego prihvatiti neciji jasan stav koji nam ne odgovara.
Pritom taj stav jednostavno zvuci kao diktatura a da ne pricam od koje nacije dolazi.
Pa I svetski rat je poceo tako sto nismo prihvatili postavljene uslove, u II svetskom ratu su nas napali i bombardovali zato sto se narod jasno izjasnio...

Ne znam, ne izgleda na dobro.

Bolje bi bilo da smo član EU, verovatno bi bolje živeli i slično, ali možemo mi i bez članstva.
Samo treba biti pametan i koristiti EU standarde i iskustva radi bolje uređenog društva a istovremeno na sve načine privlačiti strane investicije i ulaganja.
Navikli smo da živimo loše, bili bi zadovoljni i sa samo malo boljim životom.

Luli

pre 11 godina

Pre nekoliko godina, pokojni Richard Holbrooke je rekao: "Srbija mora da se opredeli, ili Kosovo ili EU. Ako se opredeli za EU, izgubice Kosovo, ako se opredeli za Kosovo, izgubice i EU i Kosovo".
Ja se STVARNO nadam da ce u najskorijem vremenu, srpski politicari i srpski narod shvate, to i okrenu se ka buducnosti i "Boljeg Zivota".

Pozdrav dobronamernim

Boki

pre 11 godina

Mislim gospodine Vilhem da se nasi interesi nikad nisu poklapali, a izgleda da ni nece. DANKE DEUTSHLAND nismo pevali 91 a necemo ni sada. Na srpskom se kaze HVALA LEPO!

prvo u katran, pa perje pa pokazati pravac

pre 11 godina

I onda se Nemci cude zasto su omrazeni u Srbiji? I jos misle da ce nekoga ubediti u svoju "humanost" time sto iznose neke brojke o "pomoci" Srbiji od koje je ogromna vecina novca vracena u Nemacku i zavrsila u dzepovima tih istih Nemaca?

poli

pre 11 godina

Neka nas "cenjeni" Ambasador podseti kada je tačno EU prešla u vlasništvo Nemačke te sada Nemačka ima pravo da koristi EU kako bi zadovoljila svoje interese u vezi te albanske para-države? I šta znači to da se neće dozvoliti unos problema u EU? O tome se trebalo razmišljati kada se krenulo sa projektom stvaranja albanske paradržave na Kosovu, sa promenom granica, kršenjem zakona i prava... Trebali su Nemci i ostali tada da razmisle do čega će dovesti ta njihova politika. Sami Nemci i kompanija su napravili taj problem, već godinama ne znaju da ga reše i sada su smislili da će ucenjivanjem Srbije i mahanjem trule šaragarepe da ispeglaju tu brljotinu od "države kosova" i još očekuju da im ovde aplaudiramo?

Sale

pre 11 godina

Taj film cete gosp. Vilhelme gledati "malo morgen"
(Sima

Један, који је пуштао филмове "мало морген", труне под липом у Пожаревцу. Превалио је дуг , крвав, и каљав пут док је стигао под тај липов лад. Успут је све који су га волели, а то су зацело сви Срби, провукао кроз то блато и изблатњавио их до голе коже. З Ђинђић је успео да тек мало спере тог блата, и то само око очију, како би мало прогледали, а сада имамо поново гарнитуру из веселих деведесетих која ће назад вратити оно блато на очи, где му је изгледа и место. Que Sera, Sera, рече једном један процесуирани, па аболирани члан неславне гарнитуре.

Zasluženo.

pre 11 godina

kad se setim koje su nam greške i gresi,u rasponu od glasanja za Slobu, preko delanja svega suprotnog od razuma i inteligencije, primitivizma i necivilizovanosti, rusofilstva i podržavanja komunista u Rusiji,pa preko inaćenja kao osnove mentaliteta,pa preko nesposobnosti za propagandu(nekoliko stotina hiljada Srba u Nemačkoj i opet ništa-niti jedne demonstracije,niti ništa!,pa škrtarenja za lobiranje, pa svega..
prosto mi nekako..svejedno.

komunista

pre 11 godina

treba sacekati 2014,tada ce britanci napustiti EU,katalonija svakako otcepit od Spanije,pa ce biti pitanje,dali traziti clanstvo u uniji,koja se raspada,mozda nam sami ponude ulaz

Domagoj

pre 11 godina

Prirodni prirast na Kosovu iznosi 28 promila. U Srbiji iznosi - 10 promila..
Pa zar vam nije u interesu da se riješite vise tog Kosova pa da svatko krene svojim putem.

princ-ip

pre 11 godina

Svako postovanje prema Nemačkoj i uvažavanje ali se radi o našoj unutrašnjoj stvari.Ako oni imaju takav stav a Srbija koje se najdirektnije tiče deo njene teritorije(bar po ustavu) ne može da iskaže i da ima stav koji bi iole pristojna zemlja imala neka nas okupiraju da znamo na čemu smo.Bezobrazluk(razmjena ambasadora).Sa kim?!Trgovcima organima i narko dilerima...!

raus

pre 11 godina

Porasli apetiti sponzora albanskih nacosa.... Videli da Dacic and Co. potpisuju sve sto im se gurne pod nos pa da iskoriste "talas". Inace, zasto je za Nemacku "izuzetno vazno" da ta albanska mafijasko-sovinisticka tvorevina dobije mesto u UN-u? Zasto za Nemacku nije iznimno vazno da se prognani vrate u svoje kuce i da se npr. najzad zaustavi albansko izivljavanje na Kosovu a sta gledamo i ovih dana? Ili je za Nemacku sto se tice prognanih i albanskog izivljavanja sasvim OK ovako kako je sada? Stomak mi se okrece od nemackog licemerja.

Milan

pre 11 godina

Pa naravno, kada su videli da ovi novi daju sakom i kapom, sto da ne traze i poslednju stvar koju Kosovo od nas moze da dobije, stolicu u UN.

Ako nasa vlast pristane ne ovo, i to barem 10 godina pre bilo kakvog clanstva u EU, ja vracam nas pasos i odricem se drzavljanstva. Onda vise nisam Srbin. Dosta mi je da se osecam ponizenim zbog glupana na vlasti u Srbiji.

Malisa

pre 11 godina

Bili su u pravu Margaret Tačer i Fransoa Miteran kada su se protivili ujedinjenju dve Nemačke, ali Rusi ko Rusi, kad god ne treba oni se jave...
Sad se javljaju ali skoro i ne moraju, kao u onom vicu, ej, nemoj vise da me branis...

CIAO

pre 11 godina

Od ovoga Svabo nece da bude nista...ultimatumi i ucene slicni onima iz 1914 ovde NE prolaze...ovo znaci samo jedno zbogom EU a zdravo ruskim vojnim bazama,sama EU je ovo htela....dakle na 900 kilometara od Minhena,na 600 od Beca imace te ruske interkontinentalne rakete....trazili ste gospodo....uzivajte.

MilosNs

pre 11 godina

"Ne možemo prihvatiti rešenje koje dovodi do stvaranja posebnih entiteta, regiona u okviru Kosova"..

A možete i terate nas da prihvatimo POTPUNO ODVAJANJE dela naše teriorije? Kakvo bahato licemerje..

Patria

pre 11 godina

Znate, kad su odvodili Jevreje u gasne komore, bilo je i medju njima onih koji su verovali da eto tako to sad mora, ne moze se drugacije, jednostavno ako se ne poslusa pomrece se od gladi, ako budu saradjivali smirice se nacisti, ostaviti ih na miru. Bilo je strasno mnogo onih koji su kad su ulazili u gasne komore, zaista verovali da idu na tusiranje... i mirno, kao jaganjci, onoliki milioni ljudi su pogubljeni.

Drugari, dokle?

Milan

pre 11 godina

Mene nije sramota sto sam Srbin zbog Kosova. Ratovi se desavaju i gube, a kad se izgubi onda moraju da se trpe ponizenja.

Mene je sramota sto sam Srbin jer mi ne mozemo da napravimo autoput po ravnoj teritoriji Vojvodine. Sramota me je sto smo medju 5 najsiromasnijih zemalja u Evropi. Sramota me je sto nasi ljudi fizikalisu i peru toalete po Evropi. Sramota me je sto se nase devojke udaju za debele i stare strance da bi dobile boravisnu dozvolu. Sramota me je sto su nasa deca rasisti i huligani i sto im je ideal da izlgedaju kao kriminalci.

Dr.Bravar

pre 11 godina

Zamislite da se sutra obrati Nikolic recimo i kaze priznali smo Kosovo i dali smo Jug Srbije ispunili smo sve sto je EU i SAD trazio od nas i jos dali bonus.Sta sad?

Eu aparat bi poceo da trokira kao tesko osteceni kompakt disk, bar jedno tri dana bi isla ista poruka "cestitamo".

Ako nas bas potera sreca kao sto nas inace hoce, nije iskljuceno da bi ovaj isti politicar rekao "a Sandzak"?
Budite sigurni da se pitanje belog sengena npr. opet vraca na dnevni red EU.vec u sledecih 10 dana.
Paleta sta mogu da nam rade je ogromna.Mi smo njihova vudu lutkica i politicari u EU se opustaju uz sampanjac i bockanjem lutke.
Skoro sam siguran da sa ovakvim "partnerima" iz EU , priznanje Kosova nece promeniti nista u Srbiji, i EU ce nastaviti da se igra sa nama kao od prvog dana.

Veliki je pritisak i na nase politicare.Sa jedne strane se trude da se pokazu u boljem svetlu , a drugi to koriste i konstantno ih miniraju sto iz EU ucenama,sto na domacoj sceni "aha evo vam SNS i SPS " a isti ti komentarisu "auu pa ovi ce da priznaju Kosovo".
Kroz celu ovu nasu pricu uvek mi odzvanjaju dva pitanja iako ih niko nije direktno postavio.
1.Hocete slobodu kretanja?
2.Hocete sankcije (opciono rat)?
Sta god da izaberemo kajacemo se!
Odrzavanje slobode kretanja je jako skupo sa EU i SAD, a sankcije....znate i sami.
Partnere u ovom konfliktu NEMAMO!
Ne bih komentarisao ni Rusiju ni u UN.Oni dodju kao pauza u tenisu,cisto da igrac gricne bananu uzme gutljaj vode i nastavi da se znoji.

Marko

pre 11 godina

O stolici u UN može se tek pričati kada sever vrate Srbiji a da se pri tom ne spominje nikakva razmena teritorija. Srbija je već izgubila dosta svoje teritorije i nepocenjivog kulturnog bogatstva. Ako su Albanci sa Kosova imali prava da se odvoje od Srbije, onda Srbi imaju pravo da ostanu u Srbiji. Tek kada međunarodna zajednica prihvati plan da se Srbiji vrati sever može se pričati o ovoj temi što bi bilo i rešenje problema. Naravno mora se ponuditi preostalom srpskom stanovništvu preseljnje u unutrašnjost Srbije. Ako odbiju vraćanje severa Srbiji, Srbi mogu ovako još 100 godina a to je veoma skupo za zapad pa će im šteta biti veća od koristi koju su mislili da izvuku.

dzaba

pre 11 godina

Srbiju a narocito ovu vlast je lako ucenjivati i lako se moze manipulisati sa njima i ne sumnjam da su Nemci pravi majstori za to i da bi uspeli da prevedu zedne preko vode i Dacica i Vucica i Nikolica i da dobiju potpis za mesto u UN za taj pateticni ekperiment na Kosovu i to u zamenu za nista. Ali na svu srecu postoje Rusija i Kina kao i mnoge druge prave drzave koje ce zarad svojih interesa spreciti da jedna takva tvorevina kakva je ta albanizovana "drzava kosova" udje u UN. A te drzave ce Nemci malo teze da ucene, potplate ili da ubede da urade nesto sto nije u njihovom interesu.

Branko

pre 11 godina

Alo ljudi, za dobijanje datuma početka pregovora-stolica za Kosovo u UN a šta će Srbija morati da uradi do ulaska u EU jednog lepog dana za 10-tak godina, ne smem ni da pomislim. Ima li pameti u Srbiji?

Bacvanin

pre 11 godina

Kako bi mnogi terali ambasadora odavde, ali bi rado otisli u isto tu Nemacku da rade i zive.
Gospodo, u Nemackoj danas zivi dva puta vise Srba nego na Kosovu 89', pre ikakvog konflikta. A to da je Kosovo nezavisno je svakom jasno. Nije losa nada da ce se to jednog dana promeniti, ali ako ovako nastavimo, sva obrazovana omladina ce nam pobeci na "trilu zapad" i placajuci porez obezbedjivati platu ambasadorima da govore ono sto i ovaj govori.
Inace, WW2 je zavrsen.

Swedenonline

pre 11 godina

Gsn. Hajnc Vilhelm, celim srcem vam zelim da vam se cerka, sin, unucad nadju u drustvu Albanaca i da uzivaju njihov protektorat. Od mene toliko, iskreno!

Stefan

pre 11 godina

A šta ćemo mi za to da dobijemo, šupalj nos do očiju... Obećanje o datumu, važi. Iako već treba da se prodajemo nećemo se sigurno ovako jeftino prodavati...

Stefan

pre 11 godina

A hoce li Srbija dobiti bilo kakve garancije da ce sigurno biti primljena u EU??? Nemojte da ispadne da smo dzaba priznavali Kosovo.Drugo,gradonacelnik Preseva Ragmi Mustafa je pre nekoliko dana izjavio da Albanci na jugu Srbije zele nezavisnost i pripajanje Kosovu.Niko iz EU se nije oglasio povodom ovakvih izjava Albanaca,a znate kako se kaze cutanje je znak odobravanja.

dragan

pre 11 godina

Sta su ovi mangupi dali nemcima da se ovoliko prodaju, uopste mi nije jasno. Nemacka (i tradicionalni saveznik Turska) je IZVOR svega i igra na kartu "napad je najbolja odbrana".

Serbinho

pre 11 godina

Sklonite tog Dacica sa vlasti, covek im ionako sam nudio stolicu u UN pa zasto da ne prihvate poklon a ovamo!
NE u EU i Dacica u opoziciju, kao i onog njegovog Mrku eksperta za prazne price.
Nema od EU nista iz koje ionako i ne stizu investicije.

Hronicar

pre 11 godina

Nivo ambasadora???? Ajde bre svabo ne uvijaj.Kazi "Morate da priznate Kosovo kao nezavisnu drzavu i schluss" Princip dve nemacke ovde ne vazi. Tvoja zemlja je bila genocidna 1941 i morali su saveznici da je podele.Kamo srece da se nikada niste ponovo ujedinili

Djordje

pre 11 godina

Svi nemacki uslovi podsecaju na cuveni ultimatum koji je austrougarska postavila Srbiji pred prvi sv.rat a koji se unapred znalo da je nemoguce ispuniti jer je unapred tako namerno koncipiran.Opet se arijevski demon budi,to za sad jedino vidi V.Britanija,naravno iz svojih sujetnih razloga.

CD

pre 11 godina

Njegova ekselencija očigledno nije obratila pažnju na pojedinosti tokom prethodnog brifinga iz Berlina.
Neprimereno savetovanje u politiku države u kojoj ste ambasador dovodi do problema u unutrašnjoj politici iz zemlje iz koje ste došli.
Ovo je poziv ministru spoljnih poslova SR Nemačke da Njegovu ekselenciju g. Hajnca Vilhelma diskretno pozove na konsultacije, uz uvažavanje činjenice da se u Nemačkoj pripremaju izbori, kao i da će ubrzo uslediti promena politike EU prema Balkanu.
Unapred se zahvaljujem i predsedniku SR Nemačke ukoliko on nekim slučajem pozove ambasadora Vilhelma na neki nepredviđeni koktel u Berlin.
Diplomatske poslove su Nemci uvek stavljali na za to primereno mesto - u Bundestag, a samo jednom u istoriji je diplomatija vođena sa visokog mesta (tada to nije ispalo dobro).
Hvala.

CheZoran

pre 11 godina

Nisu se nemački ambasadori ponašali u Beogradu tako mentorski kao sada. Prvi ambasador SR Nemačke u Jugoslaviji (kasnije u Japanu i SSSR žto govori o njegovom značaju), gospodin Hans Kroll rekao je u svom prvom susretu Maršalu Titu: "Nova Nemačka nije više svetska sila. Suprotno prošlosti na Balkanu nemamo sopstvenih neposrednih političkih interesa. Interesuju nas samo privredni i kulturni ciljevi."..."Jugoslavija, Rumunija, Bugarska i Grćka imaju sličan politički i vojni značaj na Balkanu. Ako bi se one medjusobom posvadjale, opasno bi bilo ako bi se umešala neka velika sila i poremetila prirodnu ravnotežu". On je savetovao slavnog nemačkog kancelara, K.Adenauera i ovaj se saglasio sa takvim stavom da u tršćanskoj krizi rešenje za obe strane mora da bude jednako bolno. Zašto nemačka diplomatija danas ne uči od svojih davnih najboljih predstavnika? Sa velikim zadovoljstvom ambasador Kroll izmedju ostalog utrvdjuje da se Maršal Tito i jugoslovenska politika još 1953. zalagala za ponovno ujedinjenje i ravnopravnost Nemačke. 24.09.54 u jednom govoru Maršal Tito se zala¿e ne samo za napred navedeno nego i za ponovno naoružanje Nemačke. Tada je to za Nemačku bilo ključno pitanje. Jeli se tako vraćaju dugovi? Bolje da je juče bio u Novom Sadu.

Pa ako prodajemo kožu...

pre 11 godina

Može.Da Folkswagen dođe u Niš,Mercedes u Kikindu,da Simens uloži 5 milijardi evra u energetiku,da TISEN KRUP kupi železaru Smederevo,Deutche telekom 2 milijarde evra za srpski telekom....Da građani Srbije imaju pravo na akcije svakog Kosovskog preduzeća koje eksploatiše prirodne resurse.
Inače, neka ide sve Rusima i Kinezima.A Kosovo, biće u UN...jednog lepog dana,možda.

Шоне

pre 11 godina

Ako nismo imali problem da Crna Gora uradi to isto, iako tamo zive
nasi ljudi, i to sigurno u vecem broju nego na Kosovu, i gde vecina
govori isti jezik, zasto onda da imamo problem sa Kosovom?

Obe teritorije su istorijski podjednako vazne za Srbiju, a jedne smo
se bez problema "odrelkli", a sa drugom imamo problem?

Gde je stos? U cemu je?
(Andjela, 24. januar 2013 08:45)
Па нема штоса него је у питању нешто друго. Нисмо имали проблем да ЦГ буде независна зато што је ЦГ већ раније и била држава, и имала је по уставу пуно право да распише референдум и поново постане држава. И треба да буде, проблем је можда само што идентитет те државе нема пуно заједничког са оном ЦГ од пре 100 година али добро, то је већ њихов проблем. На крају крајева ниједна власт не траје вечно.

Дакле нити се ко овде превише противио томе нити је за тим било правног основа. На другој страни је све супротно кад је у питању Косово. Никад није било држава (нарочито не албанска), СБ УН га наравно није признао, чак ни ЕУ као организација нема званичне правне механизме да га третира као државу мада то раде где год је тако нешто могуће. Ниједна држава на свету не би прихватила тако нешто па тако неће ни Србија. Једини је проблем што ми то не радимо како треба. Што ми више попуштамо то су захтеви све већи и већи. Али то је нека друга тема, о томе другом приликом.

Marko

pre 11 godina

@Rem
Mislim da je to prihvatljivo za Srbiju da se podeli Kosovo ali Albanci moraju da prihvate takvo rešenje bez traženja novih teritorija tj.Preševa, Bujanovca i Medveđe to ne može biti tema pregovora. Stolica u UN Albancima znači sve priznavanje kao države od strane Srbije a time i od strane celog sveta ali da bi Srbi to prihvatili mora da se vrati sever Kosova Srbiji i da se garantuje sigurnost srpskih svetinja i da se ne prekraja istorija i prisvaja srpsko kulturno nasleđe. To su sve garancije koje mora dobiti Srbija da bi dala stolicu u UN Kosovu. A Albancima želim da se sami otarase Tačija i Haradinaja jer ne samo da njihove pozicije u politici vređaju Srbe već bi trebalo da vređaju svakog normalnog čoveka, oni su obični kriminalci i zločinci i nije dobro za imidž Albanaca u svetu da ih oni predvode.

J O K E R

pre 11 godina

kako se oblizuju...stize naplata za prvi i drugi svetsku rat...ne mogu da nam zaborave cer,a ni mucenje hitlera balkanskim problemom...dojcland iber ales dize glavu i uziva u svojoj politickoj i ekonomskoj snazi...ali,sve je podlozno promeni pa i ova situacija...stari kinez kaze za sve situacije -i to ce proci...pa se nadajmo da je u pravu!!!

smrt fasizmu sloboda narodu

pre 11 godina

Antisrpki fasisticki EU aparatcici iz Nemacke, zadojeni patoloskom mrznjom protiv Srba, od kojih su porazeni do nogu u dva svetska rata, drugo nista i ne mogu do da zastupaju svoje balisticke saveznike u fasizmu i zlocinu nad slovenskim zivljem. Tako da ovo ne iznenadjuje; nacisticke price mogu okaciti macku o rep, jer uz Srbe su Rusija i Kina, sile koje su porazile nacizam i fasizam uz ogromne ljudske zrtve.

Pera Zdera

pre 11 godina

Ambasador treba da prvo kaze gde je obecana sigurnost za sve koji zive na Kosovu i Metohiji, zasto i pored toga sto stalno slusamo o napretku ljudisamo zato sto su Srbi gube zivote, imovinu i zive u strahu.

najn

pre 11 godina

Jedva cekam da se to desi pa da vidite negativan odgovor. By the way, u isto vreme i Katalonija treba da se nadje na stolu. Ona ima vece mogucnosti za nezavisnost i pristup u UN.

Србољуб

pre 11 godina

Једино квислиншка власт може да толерише овакве иступе амбасадора, а да их не протера. Једино квислиншка власт одржава политичке односе са непријатељским земљама попут Немачке, САД, Велике Британије, Француске и осталим које су признале независно Косово. Када се ради о питањима суверенитета и територијалног интегритета, онда се не гледа шићарџијски него се понаша принципијелно. То политичарска олош у Србији не разуме и никада неће ни разумети.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 11 godina

G. Amabasor zastupa poznati stav Nemačke o KIM, koji je se ne menja vekovima. Nije problem Nemačka, već njenje tzv. saveznice iz EU koje sve više liče na Nemačku. Ovde je na mestu parafraziranje poznatog naučnka " EU je pojela države jer su se države razbežale"

crna rupa

pre 11 godina

@(todor, 24. januar 2013 09:06)

Cenim ja tvoj pokušaj da ih nablatiš, ali istorija je ostala u knjigama, dok je realnost današnjeg dana sasvim nešto drugo. Problem je u tome što smo mi ustvari jadni i bedni, na dnu svetske ekonomije, među najsiromašnijim zemljama sveta. Sa druge strane Nemačka je pri vrhu svetske ekonomije. Time i dobija "alibi" da upre prstom i kaže "pojma nemate sa vođenjem zemlje, politikom i ekonomijom i morate da se povinujete". Sviđalo se nama ili ne, to je naša realnost.

@(nbp, 24. januar 2013 08:50)
Putin reče "ma, mala ste vi zemlja", svakim danom osvane naslov da želi da živi sa Amerikom u mnogo boljim odnosima, Kina procvetala na globalizaciji zahvaljujući američkim i nemačkim firmama. Zar zaista misliš da će se oni suprotstaviti Americi i Nemačkoj zbog stalno problematične tačke na kugli?

Serbinho

pre 11 godina

Sta je sledece posle stolice u UN, procesuiranje Srpskih predaka za zlocine u Boju na Kosovu 1389 godine?
Ljudi, dosta bre, nije to nikakva Evropska Unija vec Nemacka Unija, koja radi i protiv Italije gde zivim i Italijanima je muka od Nemacke, EU pod kontrolom Berlina, tako da se ne zalecite, obzirom da je pitanje koliko ce ista funkcionisati u ovakvom formatu.

Предраг

pre 11 godina

Србијо дижи руке од ЕУ,стално нас нешто уцењују. Референдум да ли сте за улазак,или сте против да Србија приступи ЕУ.

gnoci

pre 11 godina

Stolica u UN? Moze, sto da ne. Voleo bih kada bi nasi politicari razumeli da ce svoju pregovaracku poziciju (a stoga i mogucnost da sami nesto zahtevaju) ojacati u najvecoj mogucoj meri ako kazu 'prihvatamo Kosovo u UN ali pod sledecim uslovima...'. Tada mogu da zahtevaju posebne veze Srbije i severa, Srbije i juznih opstina (koje se, primeticete, jako retko pominju), zastitu spomenika, istragu o trgovini organima, itd.
To bi nam takodje dozvolilo dve stvari: da silan novac koji dajemo nenamenski dole strateski preusmerimo na vazne projekte u Srbiji, i da zapravo i osmislimo neke vazne projekte posto ih za sad nema (osim onog 'Dolce i Gabana, pa i njega cemo da hapsimo).
Ovako ja vidim prioritete u Srbiji: 1) Rast nataliteta 2) Obrazovanje mladog narastaja 3) Stvaranje fleksibilnog trzista rada. Kosovo se ni za jedno od ta tri ne pita, a ako ne pocemo da resavamo ove tri stvari, Srbija ce odumreti, a onda nam nece vredeti ni da Kina ponudi da postane deo Srbije.
(ljudi, a ne polja, 23. januar 2013 23:43)

sve je to lepo dragi gospodine, ali zar mislite da ce se bilo sta promeniti ako oni dobiju tu stolicu? oni nece menjati svoje ponasanje ma sta god mi uradili, niti bismo mi dobili ista za uzvrat, budite sigurni u to. jedino sto mozemo i moramo to je da se ponasamo dostojanstveno, a to bi nam i najvise pomoglo. ostalo sto ste rekli sve mozemo da trazimo i ovako isto kao i onako, a ni pare ne moramo slati ni sada.

Nemci su pametniji i pragmaticniji nego mnogi misle

pre 11 godina

@(Veljko, 23. januar 2013 23:56)

Nije sramota biti glup, ali je sramota kad se netko pravi gluplji nego sto jeste

Zemun grad SPO

pre 11 godina

Teško nama sa vladom koja zna svoj cilj, ali od naroda krije šta mora da se uradi kako bi se do njega došlo. Opozicija igra još besčasniju ulogu, svesno kritikujući vladu zbog ustupaka koje ne možemo izbeći, ako želimo članstvo u EU. Odgovornost i državotvornost su nepoznanica za našu političku elitu.

patriot

pre 11 godina

Dr.bravar,svaka ti je na mestu.dodao bi samo...da je,ponižavajuće da nam ambasadori stranih država daju ovakve izjave i otvoreno nam nameću njihove stavove kao jedino pametno i dobro rešenje za nas.mislim da su naši političi svi do jednog,nesposobni i nepodobni da upravljajuk državom u ovako složenim izazovima za zemlju.

Tovari magare dok je u blatu

pre 11 godina

Kapitulanski premijer je tu istu stolicu već provukao kroz izjavu o razgovorima sa Tačijem, a njegov kolega sa mesta predsednika vajne nam države najavio podizanje "odnosa" do nivoa predsednika obe nazovi države, susretom sa Jahjagom.
NEMAČKA je mnogo doprinela da se ova vlast instalira, Vučić i Dačić su obećali "veću konstruktivnost" (prihvatanje tuđih interesa), a cenu toga plaća niko do Srbija i doživljava krajnje poniženje ovakvim stavom i moljakanjem tamo za neki datum, za pustu apstrakciju i utopijsku mantru o rajskoj EU. Da sam cinik, rekao bih - Dačiću, uhapsi se!

Sanjam

pre 11 godina

Sanjam da ce doci dan kad o Srbiji i ni jednoj drugoj zemlji nece govoriti oni koji je dobro ne poznaju nego su samo placeni za takav posao. Cekam da dosanjam. Docekacemo, i to sa ovom ovako odlucnom vlascu.

xobotnica

pre 11 godina

Recept za svetski rat, prvo Nemacka ojaca(kao 1914. i 1941.), pa se malo doliva ulja na vatru na Balkanu, pa krenu u ostvarivanje imperijalistickih teznji, pa izginu milioni ljudi, oni izgube, ali ih posle par godina njihove strukture iz USA sa kojima su ratovali rehabilituju. E sad nas toliko gaze da je pitanje dokle se to moze izdrzati i po koju cenu...

Posmatrac sa strane

pre 11 godina

Hocemo u EU necemo u EU , hocemo sa Rusijom necemo sa Rusijom, Oplackana drzava i zaduzena do guse nije u stanju da sebi postavlja Prioritete a sve u cilju Poboljsanja zivota svojih Gradjana. Postoji veliki Raskorsk izmedju Zelja i Mogucnosti. Vreme je da se zelje ostavljaju za neka bolja vremena a da se izabere ono sto je Moguce i sto donosi boljitak za obicne ljude i to u sto kracem ROKU, uprotivnom Prolece nailazi i ...

Saša

pre 11 godina

Nemačka je očigledno i dalje naš veliki prijatelj. Svakoga dana to dokazuju, a neki od nas se prave da to pravo i iskreno, kroz vekove dokazano, prijateljstvo ne vide.

Peca

pre 11 godina

Merkelova se malo prekombinovala, obzirom da Berluskoni gradi politicku kampanju sa Anti Nemackim stavom a isto radi i Kameron.
Ne treba utrcavati u klopku Berlina, koji je poceo da gubi kredibilitet u EU i put ka EU treba usporiti, jer je to najveci interes Srbije

miro split

pre 11 godina

Svi školski uđbenici navode da je prvi svjetski rat trajao od 1914 do 1918,drugi od 1939 do 1945,a meni se nekako čini da to i nije baš istina.Meni se čini da je NJemačka padom berlinskog zida dobila oba dva rata i da se geopolitičko stanje u Evropi vratilo u stanje prije velikih ratova.Točno je da se su neki saveznici promjenili stranu,točno je da su se neke nove sile van Evrope uzdigle,ali je isto tako jedno ostalo da je Balkan mjesto gdje je još uvjek najlakše provodit eksperimente političkog inžinjeringa i ratnih igara.Do većeg ratnog sukoba na globalnom nivo nije došlo iz jednostavnog razloga jer postoji nuklearno oružije pa su tako svi svjesni da u konačnici nema pobjednika.Njemački Rajh je ostvario svoj cilj dominacijom nad Evropom i sa jeftinom radnom snagom u obliku Slavenski radnika koji u svojoj domovini rade za boljitak velike germanske rase.Još uvjek postoji problem Rusije sa svojim ogromnim prirodnim bogastvima i neispunjen san vladanjem nad njima.
Ipak ovaj novo nastali poredak se trese i puca po šavovima,sve više je nezadovoljni u zapadnom poretku,sve više je onih koji prjete odlaskom iz EU i ponovo se približava neki novi potres poput onoga koji je izazvao pad berlinskog zida.Oni koji se danas bahate na Balkanu i pričaju o nekakvim velikim državama,a da civilizaciski nisu stanju organizirat ni jednu općinu da normalno fukcionira,oni bi se trebali zapitat kakvu će cjenu plaćat nakon novog svjetskog političkog potresa.

Vino pije...

pre 11 godina

Džabe su pregore s Prištinom! Nemačka je ključni zagovornik. Naših političari moraju da pitaju Angelu Merkela da li Srbija može da uđe u uniju, ili ne. Jer ona će ponovo pobediti na izbori u septembru. Ali od nje se čuje da će poširanje uniju da pauzira posle ulazak hrvatske. Jer ako Merkel kaže "ne" ništa nemože. I Ketrin Ešton je samo simbolična figura unije, šta mislite zbog ćega je ona došla zajednom s Klintenom, da poveća malo njen autoritet, koji uopšte nema!

A sad još nešto veoma važno iako naša vlada prodaje Kosovo na stolu u Briselu, dobićemo samo datum a ništa više. Dok ne prepunimo sve uslove, političke, ekonomske, itd. nećemo proći. Zbog toga moramo da pravimo pauzu u pregovore i kad izpunimo sve ekonomske, političke, pravne,... uslove onda je potrebno da Beograd i Priština pregovore! Jer uvek se čuje u zapad da neće ponoviti greške koji su uradili s Rumunijom i Bugarskom. Ih su primili kad još nisu spremni bili i sad vidu probleme zbog korupcije i u strukture te države.

Srbin iz Nemačke.

Alek

pre 11 godina

Ako je neko do sada sumnjao, sada bi svima trebalo da bude jasno da su i Dacic i Toma i Vucic to sve znali daleko pre nego sto su "pobedili" na izborima, i da su to one "teske odluke" koje je Vucic s vremena na vreme pominjao. Ipak je znaci Seselj bio u pravu kada ih je onako kitio iz Haga.

Igor

pre 11 godina

Srbija mora da bude veoma oprezna. Ovi pregovori do sada su samo ispunjavali zelje Pristine. Sticem utisak da ce Srbija da pristane na sve, a uci ce u EU 2038. god. Ja ne vidim da je Srbija na bilo koji nacin prosperirala od ovih pregovora. Nadam se da o tome neko u vlasti misli.

piton

pre 11 godina

можда смо чак требали бити на другој страни упрвом и другом светском рту па би добили награде а не овако!
(Босанац, 24. januar 2013 06:16)

Mozda, ali mislim da ni za ovakav stav ne postoje garancije, ako ti garantuje Nemacka i sl.
Kroz istoriju sve velike sile su davale garancije i potpisivale sporazume ,a cesto puta nisu ispostovali ono sto su obecali.Tako sada i Nemacka, mozes pricijeg mleka da im das, ali sve i dalje zavisi kakav ce vetar taj dan da duva.
Zato i jeste smesno kada oni nesto obecaju pa ne ispune a mi se kao razocaramo.
Da smo prihvatili od pocetka saznanje sa kim pregovaramo razocarenja nebi bilo.
Ovo sada niti je borba,niti kapitulacija niti zivot.Vecita pat pozicija.
Izgleda strasno ali mi samo u ratu znamo ko nam je prijatelj.U poslednjem nismo imali ni jednog .Sto pre shvatimo da od Rusije i UN nema nista, tim pre ce mo cinjenicno stanje prihvatiti kao sudbinu i necemo trositi energiju na ove dve bezpotrebne institucije.Sta god da uradimo kajacemo se.Ni priznanje Kosova nije resenje ma kako neki mislili da jeste, priznanjem gubimo samo jos jedan klimavi adut i igru podizemo na novi nivo cepanja Srbije.
Cim vidite da nam za Kosovo nude parce papira za pocetak pregovora sa EU, svako normalan bi zakljucio da je ovo samo kap u moru ucena i da se iza brega valjaju nove i nove ucene.Razmak izmedju pocetka pregovora i ulaska u EU je velicine provalije, a mastovitost EU u sikaniranju je ravna masti bolesnog coveka.

tetkasaveta

pre 11 godina

zasto srbi uvek zele da se nesto "sto pre zavrsi"? Kipar je jos ljudski podeljen i nista mu ne fali. Gde jurimo, vecito sebi o glavu...?

Nesa

pre 11 godina

Nastavlja se široka lepeza uslova za prijem u udruženje koje se od svoje trulosti raspada. Danas je, sve hrleći u evropsku trulež, Srbija devastirana, osiromašena i slaba. I što nas više slabe spolja i iznutra bolje nam biti ne može. Tito je uvek bio protiv "spoljnih i unutrašnjih neprijatelja". Danas ih Srbija ima u izobilju mada najviše unutrašnjih, što aktivnih koji rade na slabljenju što pasivnih koji ne rade na jačanju. Što ste slabiji oni su jači. Što su jači vi ćete biti još slabiji.

Secesiju Kosova (kako beše scenario redosleda odvajanja: Slovenija, Hrvatska, BiH, Kosovo, Vojvodina, Sandžak...) iz svojih interesa podržavaju Amerika i Zapadna Evropa. Zabole njih za nečiju državu, misle samo na svoju. Podržavaju svaki secesionizam od koga imaju koristi. Kada koristi više nema, pokupe se i odu a za njima ostaje jad i beda. Pre raspada SFRJ spoljni dug je iznosio 20 milijardi dolara. Današnji spoljni dug svih država nastalih stvaranjem „ponosno autonomnih“ država iznosi preko 130 milijardi dolara. Ko je kome dužan? Ko je prošao dobro a ko loše? Mislite o tome dok ne bude kasno ako imate čime.

slaviša

pre 11 godina

Ови "наши"продају државу због датума.Страшно где смо пали
(Коста, 24. januar 2013 11:17)

Kosovo je uvek bilo i uvek će biti bure baruta. Ja više na njemu ne mogu da sedim i da svesno čekam kada će ekslodirati.

Боље Немац непријатељ, него Енглез пријат

pre 11 godina

Немце не волим, али их поштујем, јер говоре и раде оно што мисле.

Pretorijanac

pre 11 godina

Ponovicu po ko zna koji put: rat nije zavrsen 1999.godine. Sada se samo sprovode sledece faze kroz drugacije oblike. Ubice nas nasa glupost i neznanje.

Glasinac

pre 11 godina

Svima nama je jasno da u EU glavnu reč vodi Nemačka . Kada gospođa Merkel kaže da smo ispunili uslove za dobijanje datuma za pregovore , onda neće biti problema. Međutim Newmačka se uvek pojavi sa nekim novim zahtevom. Evo sada traži da se odnosi Beograda i Prištine dignu na nivou ambasadaora , drugim rečima da se prizna nezavisnost Kosova.

čavez

pre 11 godina

@(Zlatko, 24. januar 2013 08:29)

I ja se stalno pitam zašto je to teško shvatiti, ali stalno, već 15 godina.

@(Milan, 24. januar 2013 08:26)

Nikada nije bilo novih uslova. Od prvog momenta Eu je postavila uslov za nezavisno Kosovo, koje zamisli, podrazumeva i stolicu Kosova u UN.