Četvrtak, 03.01.2013.

19:32

"Uljni škriljci dobar projekat"

Ministar rudarstva Milan Bačević najavio je da će se tokom godine nastaviti projekat za eksploataciju uljnih škriljaca.

Izvor: Beta

"Uljni škriljci dobar projekat" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

ljube

pre 11 godina

dragi citaoci,
samo potrazite informacije i fotografije iz razvijene kanade, posebno iz naftom bogate alberte, i videcete kako najnovije, ciste tehnologije na tom planu cine cuda... lepota samo takva, da se najezis...

Goku

pre 11 godina

Uljani skriljci predstavljaju jos jedan od vidova energije koji predstavlja potencijalnu sansu za razvoj Srbije samo je potrebno to pametno iskoristiti.

Aleksandrar Jelic

pre 11 godina

Posle nikla on sad o škriljcima.Hoće li neko od geologa-tehnologa da izađe u javnost i da objasni šta znači dobijanje nafte iz uljanih škriljaca.Da je to otprilike kao kad vadite iz rude nikl ili iz boksita aluminijum.Da su jezive posledice te tehnologije koja ostavlja reke jalovine koja erozira tlo.Trose se i zagadjuju ogromne količine vode sa preko 5000 najgorih otrova koji postoje na planeti za mizerne kolicine nafte.Pa dovoljno nas je zagadila i mizerna industrija koju smo imali...

Slika sve govori

http://www.youtube.com/watch?v=YkwoRivP17A&feature=related

Info

pre 11 godina

Ovde neki komentatori namerno ili iz neznanja iznose neistinu kada tvrde da Srbija ima najnižu rudnu rentu (i to još najnižu na svetu). Rudna renta u Norveškoj, Danskoj, UK i Španiji je 0%, Grčkoj 2% (vidi link):
http://www.vecernji.hr/vijesti/opcine-traze-visu-rudnu-rentu-ini-sadasnjih-5-posto-prevelik-trosak-clanak-367954
Država smanjuje opterećenja kada želi da podstakne istraživanje nafte i gasa, jer kompanijama mora da bude isplativ rad na istraživanju i niko nije lud da baca novac ne znajući kakvi će biti rezultati, a da se sve to još i dodatno oporezuje.

Pravnik

pre 11 godina

@ljulju
Ako cemo sa pravnog aspekta: radi se o medjudrzavnom sporazumu Srbije i Rusije. U istom je odredjeno da se uslovi poslovanja nece menjati do zavrsetka investicionog procesa. Kao sto znamo taj proces nije zavrsen, postoji plan investicija u rafineriju Novi Sad, vetroparkove, pumpe i td...te bi promene poput podizanja rudne rente predstavljale krsenje medjudrz. sporazuma, koji ima jacu pravnu snagu od domacih zakona. Razumem nezadovoljstvo ovom odlukom, ali ugovor je potpisan i tu je kraj svake price o
pravnoj opravdanosti. Nasima niko nije branio da zakon o rudnoj renti promene pre prodaje, ali to nikom nije palo na pamet, tada su se bavili falsiranjem izvestaja o poslovanju tada propalog NISa. Tako je kako je...sa druge strane, utehu predstavlja cinjenica da je NIS od gubitasa postao najuspesnija srpska kompanija, da puni 13% drzavnog budzeta, siri prodajnu mrezu u zemlje okruzenja i proizvodi gorivo evro5 standarda, o cemu ne verujem da smo mogli i da sanjamo pre prodaje. Ako stavimo na vagu dobre i lose strane, dobre svakako vuku tas.

srx

pre 11 godina

Potrovace nas sve - ukucajte u Google pretrazivacu samo dve reci: tar send - (tako se na engleskom kazu uljni skriljci) i pogledajte samo kakve ce vam slike "obradjenog" zemljista iskociti. Zlo .....

Mirko

pre 11 godina

Veze ti nemaš! Sedi jedan!
Eksploatacija škriljaca je ekološka katastrofa sa nesagledivim posledicama. To niko normalan ne bi dozvolio, posebno kod nas gde su naselja uvek blizu takvih nalazišta.

саша

pre 11 godina

Погледатје који се канцерогени отврови убризгавају у земљу да би се дошло то те нафте! А када та вода достигне у подводне воде па у реке нико не говори. http://www.youtube.com/watch?v=phCibwj396I )молим модераторе да ово објаве јер је веома важно)

Misa Pavlovic

pre 11 godina

Opet se stite vise interesi RF vise nego nase Srbije. Mi kupujemo po komercijalnim uslovima gas, kao ceo normalan svet, a oni zauzvrat za dzabe dobijaju nasu naftu???? Bravo, prosto nemam reci da opisem gadzenje koje osecam u sebi od ovakvih velesvetskih strucnjaka (auto) destrukcije.

drLaki

pre 11 godina

Jel` on to odustao od onog kanala koji menja DTD. od atomske centrale,kopanja rude litijuma? Vidim je da ce Mrkonjic naspram ovoga biti mala beba.

dzigi

pre 11 godina

Čitajući između redova, mogu samo da se nadam da će se rudna renta povećati kada se izgradi Južni tok, odn. kada i sami Rusi neće da kvare odnose sa nama zbog tog povećanja.

poznavalac Rusije.

pre 11 godina

Bacevic kao i njegov Surak Nikolic su RUSKI PROJEKTI na Balkanu.
Po Bacevicu Rusi su vodeca velesila u Svemu,dobronamerni su prema narodu,prirodi ,kosmosu,vulkanima,zivotnom okruzenju,haiku poeziji,ZDRALOVIMA,energiji vetra,ma najbolji su na planeti i sire.Oni su VANZEMALJCI sa likom pravoslavnog coveka.

Dragan

pre 11 godina

Ne sumnjam da je za investitore iz inostranstva dobra stvar, a verovatno i za nekoliko probranih saučesnika odavde, ali da li je dobra za prirodu i dugoročno za zdravlje i ekonomiju ove države, to je već sasvim drugo pitanje.

Vaki

pre 11 godina

Ja se nadam da isti princip vazi i za ostale industije...I sta bi sa trzisnom privredom, razvijanju konkurencije. Samo da podsetim "dogovorna" ekonomija je bila karakteristicna za '80-te god. Toliko o napretku...

novosadjanka

pre 11 godina

Znaci,Kikinda ce i dalje da p'ši sto se tice rente...Kikinda tone jer joj Rusi izvlace tepih ispod nogu...Kikinda placa najvisu cenu gasa....Kikinda ne moze da koristi ni kaptazni gas(nusprodukt) jer Rusi i to crpe i napalcuju kao da je suvo zlato...Kikinda umire,ali zato vasi i ruski novcanici bujaju.

KoleM

pre 11 godina

Strana firma u Srbiji besplatno izvuce nafte i gasa u vrednosti od milijarde evra. Taj gas sto uzimamo od Rusa, a dobar deo je sa polja u Srbiji, placamo skuplje neko Nemci. Onda taj gas prodaju gradjanima sa stimulisanom cenom koja je i dalje visoka a gubitke nadoknadjumo uzimanjem kredita. Ovo sto je rekao je ko da je prodavac rekao 'dacu musterijama da besplatno iznose robu jer ako pocnem da prodajem onda ce mozda da se naljute pa vise ne dodju u moju radnju'.

boris

pre 11 godina

E pa nece moci, kao prvo nisu svi gradjani Srbije zatupljeni i zacaureni vasom politikom i hvalospevima na tu temu, boricemo se protiv tog projekta i vas svim sredstvima i to budite sigurni. Pozivam sve citaoce da daju bilo kakav doprinos kako ovo nebi nikad moglo da se realizuje.
Hvala!

Zox

pre 11 godina

I ovaj gospodin ima rodbinu, prijatelje, komsije... Treba i oni malo da se obogate kao sto su se ovde svi bogatili: na putevima, vakcinama, lekovima, satelitima, vojnoj opremi... Idemo redom, postanes ministar pa kao radis, a onda jednog dana kao vise nisi - a milioni ostaju! Sve lopov do lopova i to se jasno vidi, "kako zinu", ali kako to rasterati?

biba biba

pre 11 godina

Dobro je da ima ovakvih ideja koje idu ka realizaciji..Srbija ima veliki potencijal koji godinama unazan nije koriscen na pravi nacin jer su tajkuni uz pomoc politicara iz ds samo sebi pravili posao..

Bojan

pre 11 godina

Ovo je isti lik koji se zalaže za nuklearne elektrane. Sramota da podržava proizvodnju preko uljnih škriljaca, koja uništa va prirodu u krugu od 100 kilometara.
Imamo neviđene hidro, vetro i solarne potencijale, i niko o teome ništa ne priča. Samo zato što nemaju interes da kradu. Zašto se ne dozvole privatne elektrane na sunce, vetar, vodu??

wwww

pre 11 godina

to dobar projekat!? strasno. sa rusima ne treba ulaziti u bilo kakvo poslovanje jerbo cemo uvek biti donji. a sto se kosova tice, pa o tome je trebalo misliti mnogo ranije. da je na vreme crkvi vraceno sto je njeno bilo pola kosova bi bilo nase a to ni ameri ne bi mogli da ospore. a uostalom, sta ce nam bre toliki albanci u drzavi!?

meinedeineunseremark

pre 11 godina

samo ga gledam kako bezdusno I olako zeli da unisti citave regije I na smrt razboli ogromnu populaciju sve zbog sake dolara koje ce ubrati naftna kompanija. strasno!

ljulju

pre 11 godina

Jako je cudno da resorni minisyar Bacevic tumaci taj famozni clan 12pomenutog ugovora daon predvidja da
rudna renta ne moze da se menja i iz toga izodi zakljucke o opasnosti investicije zbog povrefe ugovora.
Akp se procita taj clan on govori da se ,, ne mogu menjati elementi poreskog sistema,,.
Svaki student Pravnog fakulteta zna da rudna renta nije instrument poreskog sistemavec posebna kategorija javnih
prihoda drzave. Poreski insyrumenti su ,,obi koje drzava prisilno namece i ne daje nista obveznicima za uzvrat,, sto
nije slucaj sa rudnom rentom,, koja je cena za eksploataciju,, prirodnih resursa jedne zemlje,,. Fa je ona van poreskog
sisyea majbolji je dokaz to fa je regulisana posebnim zakonom koji je van poreskih propisa. Zar se pomenuti ministar
nije zitao zasto e pna u njegovom resoru a ne u resoru finansija.

Ovde se evidentno radi o pitanju tumacenja pomenutog ugovpra, a nikakp o necijoj losoj nameri da se poremete
partnerski odnosi sa Rusijom. Ovo pitanje nije vezano za odnose u tom poslu vec iskljucivo za pravedno tumacenje
pomenutog ugovora, bez obzira na nacionalnu prpadnost ucesnika.

hidra

pre 11 godina

полако постаје јасно и наивним веверицама за шта су напредњаци спремани, због чега су им пране биографије и у ком циљу су доведени на власт. Овом министру се стало на пут око никла а он сад навалио на уљне шкриљце. Хитно га треба ухапсити за перманентно предумишљање масовног убиства.

savetnik

pre 11 godina

ovaj covek ne zna nista a ministar.Gaspromnjeft nije najveci investitor u Srbiji vec je to NIS,a to je velika razlika.Dalje ne puni Gaspromnjeft budzet srbije vec ga pune gradjani i privreda,a NIS je samo protocni bojler za naplatu akciza iporeza.

b.sce.

pre 11 godina

Pa,moze Srbija,na primjer,napraviti jedan aranzman sa SHELL-om ili EXON-om,ali tada ce rudna renta iznositi 0.3% umjesto trenutnih 3% koliko ubire iz aranzmana sa Rusima.
Sta mislite vi,da je pregovaracka pozicija Srbije prilikom sklapanja medjunarodnih aranzmana takva da ona iz njih moze izvuci maksimalnu dobit po sebe?!?Nemojte,molim vas....dobicete toliko koliko vam se daje,a ne toliko koliko mislite da trebate da dobijete,pa makar vasa ocekivanja bila realna.Osnov filozofije modernog kapitaliste je da u pregovorima sa manjim od sebe izvuce nerealnu korist.To tako funkcionise i to vas ceka u E.U.pa vi pozurite tamo...

poznavalac

pre 11 godina

samo mi jedno nije jasno,da li ovaj covek stvarno ne zna nista,ili radi pod necijim diktatom.ma sta da je,sve izreceno je u potpunoj suprotnost sa interesima srbije u ovoj oblasti.kako je moguce da ministar poklanja bilo kome stotine miliona na ime rudne rente.Vucicu napadaj ovo je mnogo veca riba od Miska.

Nikola

pre 11 godina

na kosovu treba država srbija treba da traži infrastrukturu koju je izgradila (telekomunikacije, vodovod, rudnike, manastire, groblja....) i bice vlasnik kosova

Opora

pre 11 godina

Potpuno podržavam rad Milana Bačevića. Srbija mora da sačuva rudna bogatstva na celoj teritoriji Srbije. Uljni škriljci su derivati iz nafte, i jedni su od najzanačajnih fosilnih goriva.Najbitnija stavka je čista tehnologija kojom će se dobiti veća količina nafte i zašttiti životne sredina. Podržavam stav Milana Bačevića da se rente ne povećevaju. Južni tok je jedan od najznačajnih strateških projekata Rusije. Južni tok će zaista izvući državu iz krize.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 11 godina

Misli li presvetli Ibn Bačević da je Srbiji malo jedno Pančevo, pa sličan raj treba oformiti i na jugu Srbije? Može. Neka preseli svoje ministarstvo i porodicu u Aleksinac, pa onda mogu i sprovoditi ovaj "dobar projekat". Uz GMO hranu, malko uranijumskih bombica od pre decenije, rudnike u svakoj rupi i procesiranje škriljaca možda dostignemo i ideal epskih pesama sa dvoglavim, doduše, ne Arapinom već Aleksinčanima i okolnim Nišlijama. Jeste da će malo da nas tresu zemljotresi kao posledica eksploatacije tih škriljaca, ali, hej, uz ovoliko pozitivnih stvari u voljenoj nam državi, možemo da otrpimo i po nešto loše. Jel tako? Ako i krene po zlu, nekome prekipi pa postavi novi granični prelaz kod Kruševca, taman će za građane preostale Srbije da se otvore nova radna mesta na duty-free shop-ovima i carisnkoj službi. Kako god da okreneš - dobitak. Bravo vrla gospodo - vidi se da neprekidno promišljate o dobrobiti poverenog vam stad...khm, pardon, građanstva.

nemanja s.

pre 11 godina

Najniža rudna renta u Evropi!!! Poklanjamo naftu nekome ko je ima u izobilju, a mi smo dužni tom istom kome je poklanjamo. To je sistem koji funkcioniše u kolonijama.Srbija je kolonija, što ruska, što evropska! Nigde nije bilo kolonije sa dve sile koje su je iskorišćavale. Ministre, branićete vi bogatstva na Kosovu do poslednjeg daha, ali našeg daha.Ako ne izdahnemo!

gazda Čeda

pre 11 godina

...može li neko normalan da mi objasni da li i dalje (kao nekad za vreme Koštuničine vlade), uredno namirujemo i kosovski deo duga prema međunarodnim poveriocima?! i da li ikome pada na pamet na osnovu tih izdataka republike srbije, da proba da kapitalizuje te (trenutne) izdatke u neki vid investicije ili kako god?!

Sinbad

pre 11 godina

Ne razumem. Rudna renta je u Srbiji za NIS najniza na svetu, a mi od Rusa kupujemo naftu i gas po istim cenama kao i Poljska na primer, gde rusi ni ne eksplatisu ni naftu ni gas.

Милош

pre 11 godina

Уколико је технологија којом би се вршила експлоатација уљних шкриљаца добра, безбедна, треба искористити и добро зарадити. Свако пројекат који успемо да реализујемо покренуће посрнулу привреду.

Zvonko

pre 11 godina

Mislio sam da su crnogorski "kadrovi" najnesposobniji i najštetniji za ekonomiju Srbije, ali dobili su konkurencju u kosovarskim "kadrovima" , a ovaj "ministar" je šampion nad šampionima. Imaće Mlađa dobrog predizbornog materijala .

Pozdrav iz Pule

pre 11 godina

rudna bogatstva na Kosovu i Metohiji nalaze se u drugoj državi imenom Republika Kosovo koju je do sada priznalo 100-njak država svijeta, pa mi nije jasno o kakvoj se to borbi za ta rudna bogatstva priča. . .

Sinbad

pre 11 godina

Ne razumem. Rudna renta je u Srbiji za NIS najniza na svetu, a mi od Rusa kupujemo naftu i gas po istim cenama kao i Poljska na primer, gde rusi ni ne eksplatisu ni naftu ni gas.

nemanja s.

pre 11 godina

Najniža rudna renta u Evropi!!! Poklanjamo naftu nekome ko je ima u izobilju, a mi smo dužni tom istom kome je poklanjamo. To je sistem koji funkcioniše u kolonijama.Srbija je kolonija, što ruska, što evropska! Nigde nije bilo kolonije sa dve sile koje su je iskorišćavale. Ministre, branićete vi bogatstva na Kosovu do poslednjeg daha, ali našeg daha.Ako ne izdahnemo!

Zvonko

pre 11 godina

Mislio sam da su crnogorski "kadrovi" najnesposobniji i najštetniji za ekonomiju Srbije, ali dobili su konkurencju u kosovarskim "kadrovima" , a ovaj "ministar" je šampion nad šampionima. Imaće Mlađa dobrog predizbornog materijala .

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 11 godina

Misli li presvetli Ibn Bačević da je Srbiji malo jedno Pančevo, pa sličan raj treba oformiti i na jugu Srbije? Može. Neka preseli svoje ministarstvo i porodicu u Aleksinac, pa onda mogu i sprovoditi ovaj "dobar projekat". Uz GMO hranu, malko uranijumskih bombica od pre decenije, rudnike u svakoj rupi i procesiranje škriljaca možda dostignemo i ideal epskih pesama sa dvoglavim, doduše, ne Arapinom već Aleksinčanima i okolnim Nišlijama. Jeste da će malo da nas tresu zemljotresi kao posledica eksploatacije tih škriljaca, ali, hej, uz ovoliko pozitivnih stvari u voljenoj nam državi, možemo da otrpimo i po nešto loše. Jel tako? Ako i krene po zlu, nekome prekipi pa postavi novi granični prelaz kod Kruševca, taman će za građane preostale Srbije da se otvore nova radna mesta na duty-free shop-ovima i carisnkoj službi. Kako god da okreneš - dobitak. Bravo vrla gospodo - vidi se da neprekidno promišljate o dobrobiti poverenog vam stad...khm, pardon, građanstva.

gazda Čeda

pre 11 godina

...može li neko normalan da mi objasni da li i dalje (kao nekad za vreme Koštuničine vlade), uredno namirujemo i kosovski deo duga prema međunarodnim poveriocima?! i da li ikome pada na pamet na osnovu tih izdataka republike srbije, da proba da kapitalizuje te (trenutne) izdatke u neki vid investicije ili kako god?!

Nikola

pre 11 godina

na kosovu treba država srbija treba da traži infrastrukturu koju je izgradila (telekomunikacije, vodovod, rudnike, manastire, groblja....) i bice vlasnik kosova

Pozdrav iz Pule

pre 11 godina

rudna bogatstva na Kosovu i Metohiji nalaze se u drugoj državi imenom Republika Kosovo koju je do sada priznalo 100-njak država svijeta, pa mi nije jasno o kakvoj se to borbi za ta rudna bogatstva priča. . .

poznavalac Rusije.

pre 11 godina

Bacevic kao i njegov Surak Nikolic su RUSKI PROJEKTI na Balkanu.
Po Bacevicu Rusi su vodeca velesila u Svemu,dobronamerni su prema narodu,prirodi ,kosmosu,vulkanima,zivotnom okruzenju,haiku poeziji,ZDRALOVIMA,energiji vetra,ma najbolji su na planeti i sire.Oni su VANZEMALJCI sa likom pravoslavnog coveka.

Милош

pre 11 godina

Уколико је технологија којом би се вршила експлоатација уљних шкриљаца добра, безбедна, треба искористити и добро зарадити. Свако пројекат који успемо да реализујемо покренуће посрнулу привреду.

drLaki

pre 11 godina

Jel` on to odustao od onog kanala koji menja DTD. od atomske centrale,kopanja rude litijuma? Vidim je da ce Mrkonjic naspram ovoga biti mala beba.

Opora

pre 11 godina

Potpuno podržavam rad Milana Bačevića. Srbija mora da sačuva rudna bogatstva na celoj teritoriji Srbije. Uljni škriljci su derivati iz nafte, i jedni su od najzanačajnih fosilnih goriva.Najbitnija stavka je čista tehnologija kojom će se dobiti veća količina nafte i zašttiti životne sredina. Podržavam stav Milana Bačevića da se rente ne povećevaju. Južni tok je jedan od najznačajnih strateških projekata Rusije. Južni tok će zaista izvući državu iz krize.

novosadjanka

pre 11 godina

Znaci,Kikinda ce i dalje da p'ši sto se tice rente...Kikinda tone jer joj Rusi izvlace tepih ispod nogu...Kikinda placa najvisu cenu gasa....Kikinda ne moze da koristi ni kaptazni gas(nusprodukt) jer Rusi i to crpe i napalcuju kao da je suvo zlato...Kikinda umire,ali zato vasi i ruski novcanici bujaju.

meinedeineunseremark

pre 11 godina

samo ga gledam kako bezdusno I olako zeli da unisti citave regije I na smrt razboli ogromnu populaciju sve zbog sake dolara koje ce ubrati naftna kompanija. strasno!

KoleM

pre 11 godina

Strana firma u Srbiji besplatno izvuce nafte i gasa u vrednosti od milijarde evra. Taj gas sto uzimamo od Rusa, a dobar deo je sa polja u Srbiji, placamo skuplje neko Nemci. Onda taj gas prodaju gradjanima sa stimulisanom cenom koja je i dalje visoka a gubitke nadoknadjumo uzimanjem kredita. Ovo sto je rekao je ko da je prodavac rekao 'dacu musterijama da besplatno iznose robu jer ako pocnem da prodajem onda ce mozda da se naljute pa vise ne dodju u moju radnju'.

Bojan

pre 11 godina

Ovo je isti lik koji se zalaže za nuklearne elektrane. Sramota da podržava proizvodnju preko uljnih škriljaca, koja uništa va prirodu u krugu od 100 kilometara.
Imamo neviđene hidro, vetro i solarne potencijale, i niko o teome ništa ne priča. Samo zato što nemaju interes da kradu. Zašto se ne dozvole privatne elektrane na sunce, vetar, vodu??

boris

pre 11 godina

E pa nece moci, kao prvo nisu svi gradjani Srbije zatupljeni i zacaureni vasom politikom i hvalospevima na tu temu, boricemo se protiv tog projekta i vas svim sredstvima i to budite sigurni. Pozivam sve citaoce da daju bilo kakav doprinos kako ovo nebi nikad moglo da se realizuje.
Hvala!

b.sce.

pre 11 godina

Pa,moze Srbija,na primjer,napraviti jedan aranzman sa SHELL-om ili EXON-om,ali tada ce rudna renta iznositi 0.3% umjesto trenutnih 3% koliko ubire iz aranzmana sa Rusima.
Sta mislite vi,da je pregovaracka pozicija Srbije prilikom sklapanja medjunarodnih aranzmana takva da ona iz njih moze izvuci maksimalnu dobit po sebe?!?Nemojte,molim vas....dobicete toliko koliko vam se daje,a ne toliko koliko mislite da trebate da dobijete,pa makar vasa ocekivanja bila realna.Osnov filozofije modernog kapitaliste je da u pregovorima sa manjim od sebe izvuce nerealnu korist.To tako funkcionise i to vas ceka u E.U.pa vi pozurite tamo...

Zox

pre 11 godina

I ovaj gospodin ima rodbinu, prijatelje, komsije... Treba i oni malo da se obogate kao sto su se ovde svi bogatili: na putevima, vakcinama, lekovima, satelitima, vojnoj opremi... Idemo redom, postanes ministar pa kao radis, a onda jednog dana kao vise nisi - a milioni ostaju! Sve lopov do lopova i to se jasno vidi, "kako zinu", ali kako to rasterati?

Dragan

pre 11 godina

Ne sumnjam da je za investitore iz inostranstva dobra stvar, a verovatno i za nekoliko probranih saučesnika odavde, ali da li je dobra za prirodu i dugoročno za zdravlje i ekonomiju ove države, to je već sasvim drugo pitanje.

wwww

pre 11 godina

to dobar projekat!? strasno. sa rusima ne treba ulaziti u bilo kakvo poslovanje jerbo cemo uvek biti donji. a sto se kosova tice, pa o tome je trebalo misliti mnogo ranije. da je na vreme crkvi vraceno sto je njeno bilo pola kosova bi bilo nase a to ni ameri ne bi mogli da ospore. a uostalom, sta ce nam bre toliki albanci u drzavi!?

hidra

pre 11 godina

полако постаје јасно и наивним веверицама за шта су напредњаци спремани, због чега су им пране биографије и у ком циљу су доведени на власт. Овом министру се стало на пут око никла а он сад навалио на уљне шкриљце. Хитно га треба ухапсити за перманентно предумишљање масовног убиства.

poznavalac

pre 11 godina

samo mi jedno nije jasno,da li ovaj covek stvarno ne zna nista,ili radi pod necijim diktatom.ma sta da je,sve izreceno je u potpunoj suprotnost sa interesima srbije u ovoj oblasti.kako je moguce da ministar poklanja bilo kome stotine miliona na ime rudne rente.Vucicu napadaj ovo je mnogo veca riba od Miska.

savetnik

pre 11 godina

ovaj covek ne zna nista a ministar.Gaspromnjeft nije najveci investitor u Srbiji vec je to NIS,a to je velika razlika.Dalje ne puni Gaspromnjeft budzet srbije vec ga pune gradjani i privreda,a NIS je samo protocni bojler za naplatu akciza iporeza.

ljulju

pre 11 godina

Jako je cudno da resorni minisyar Bacevic tumaci taj famozni clan 12pomenutog ugovora daon predvidja da
rudna renta ne moze da se menja i iz toga izodi zakljucke o opasnosti investicije zbog povrefe ugovora.
Akp se procita taj clan on govori da se ,, ne mogu menjati elementi poreskog sistema,,.
Svaki student Pravnog fakulteta zna da rudna renta nije instrument poreskog sistemavec posebna kategorija javnih
prihoda drzave. Poreski insyrumenti su ,,obi koje drzava prisilno namece i ne daje nista obveznicima za uzvrat,, sto
nije slucaj sa rudnom rentom,, koja je cena za eksploataciju,, prirodnih resursa jedne zemlje,,. Fa je ona van poreskog
sisyea majbolji je dokaz to fa je regulisana posebnim zakonom koji je van poreskih propisa. Zar se pomenuti ministar
nije zitao zasto e pna u njegovom resoru a ne u resoru finansija.

Ovde se evidentno radi o pitanju tumacenja pomenutog ugovpra, a nikakp o necijoj losoj nameri da se poremete
partnerski odnosi sa Rusijom. Ovo pitanje nije vezano za odnose u tom poslu vec iskljucivo za pravedno tumacenje
pomenutog ugovora, bez obzira na nacionalnu prpadnost ucesnika.

Aleksandrar Jelic

pre 11 godina

Posle nikla on sad o škriljcima.Hoće li neko od geologa-tehnologa da izađe u javnost i da objasni šta znači dobijanje nafte iz uljanih škriljaca.Da je to otprilike kao kad vadite iz rude nikl ili iz boksita aluminijum.Da su jezive posledice te tehnologije koja ostavlja reke jalovine koja erozira tlo.Trose se i zagadjuju ogromne količine vode sa preko 5000 najgorih otrova koji postoje na planeti za mizerne kolicine nafte.Pa dovoljno nas je zagadila i mizerna industrija koju smo imali...

Slika sve govori

http://www.youtube.com/watch?v=YkwoRivP17A&feature=related

Vaki

pre 11 godina

Ja se nadam da isti princip vazi i za ostale industije...I sta bi sa trzisnom privredom, razvijanju konkurencije. Samo da podsetim "dogovorna" ekonomija je bila karakteristicna za '80-te god. Toliko o napretku...

Misa Pavlovic

pre 11 godina

Opet se stite vise interesi RF vise nego nase Srbije. Mi kupujemo po komercijalnim uslovima gas, kao ceo normalan svet, a oni zauzvrat za dzabe dobijaju nasu naftu???? Bravo, prosto nemam reci da opisem gadzenje koje osecam u sebi od ovakvih velesvetskih strucnjaka (auto) destrukcije.

саша

pre 11 godina

Погледатје који се канцерогени отврови убризгавају у земљу да би се дошло то те нафте! А када та вода достигне у подводне воде па у реке нико не говори. http://www.youtube.com/watch?v=phCibwj396I )молим модераторе да ово објаве јер је веома важно)

Mirko

pre 11 godina

Veze ti nemaš! Sedi jedan!
Eksploatacija škriljaca je ekološka katastrofa sa nesagledivim posledicama. To niko normalan ne bi dozvolio, posebno kod nas gde su naselja uvek blizu takvih nalazišta.

Info

pre 11 godina

Ovde neki komentatori namerno ili iz neznanja iznose neistinu kada tvrde da Srbija ima najnižu rudnu rentu (i to još najnižu na svetu). Rudna renta u Norveškoj, Danskoj, UK i Španiji je 0%, Grčkoj 2% (vidi link):
http://www.vecernji.hr/vijesti/opcine-traze-visu-rudnu-rentu-ini-sadasnjih-5-posto-prevelik-trosak-clanak-367954
Država smanjuje opterećenja kada želi da podstakne istraživanje nafte i gasa, jer kompanijama mora da bude isplativ rad na istraživanju i niko nije lud da baca novac ne znajući kakvi će biti rezultati, a da se sve to još i dodatno oporezuje.

srx

pre 11 godina

Potrovace nas sve - ukucajte u Google pretrazivacu samo dve reci: tar send - (tako se na engleskom kazu uljni skriljci) i pogledajte samo kakve ce vam slike "obradjenog" zemljista iskociti. Zlo .....

Pravnik

pre 11 godina

@ljulju
Ako cemo sa pravnog aspekta: radi se o medjudrzavnom sporazumu Srbije i Rusije. U istom je odredjeno da se uslovi poslovanja nece menjati do zavrsetka investicionog procesa. Kao sto znamo taj proces nije zavrsen, postoji plan investicija u rafineriju Novi Sad, vetroparkove, pumpe i td...te bi promene poput podizanja rudne rente predstavljale krsenje medjudrz. sporazuma, koji ima jacu pravnu snagu od domacih zakona. Razumem nezadovoljstvo ovom odlukom, ali ugovor je potpisan i tu je kraj svake price o
pravnoj opravdanosti. Nasima niko nije branio da zakon o rudnoj renti promene pre prodaje, ali to nikom nije palo na pamet, tada su se bavili falsiranjem izvestaja o poslovanju tada propalog NISa. Tako je kako je...sa druge strane, utehu predstavlja cinjenica da je NIS od gubitasa postao najuspesnija srpska kompanija, da puni 13% drzavnog budzeta, siri prodajnu mrezu u zemlje okruzenja i proizvodi gorivo evro5 standarda, o cemu ne verujem da smo mogli i da sanjamo pre prodaje. Ako stavimo na vagu dobre i lose strane, dobre svakako vuku tas.

dzigi

pre 11 godina

Čitajući između redova, mogu samo da se nadam da će se rudna renta povećati kada se izgradi Južni tok, odn. kada i sami Rusi neće da kvare odnose sa nama zbog tog povećanja.

biba biba

pre 11 godina

Dobro je da ima ovakvih ideja koje idu ka realizaciji..Srbija ima veliki potencijal koji godinama unazan nije koriscen na pravi nacin jer su tajkuni uz pomoc politicara iz ds samo sebi pravili posao..

Goku

pre 11 godina

Uljani skriljci predstavljaju jos jedan od vidova energije koji predstavlja potencijalnu sansu za razvoj Srbije samo je potrebno to pametno iskoristiti.

ljube

pre 11 godina

dragi citaoci,
samo potrazite informacije i fotografije iz razvijene kanade, posebno iz naftom bogate alberte, i videcete kako najnovije, ciste tehnologije na tom planu cine cuda... lepota samo takva, da se najezis...

Opora

pre 11 godina

Potpuno podržavam rad Milana Bačevića. Srbija mora da sačuva rudna bogatstva na celoj teritoriji Srbije. Uljni škriljci su derivati iz nafte, i jedni su od najzanačajnih fosilnih goriva.Najbitnija stavka je čista tehnologija kojom će se dobiti veća količina nafte i zašttiti životne sredina. Podržavam stav Milana Bačevića da se rente ne povećevaju. Južni tok je jedan od najznačajnih strateških projekata Rusije. Južni tok će zaista izvući državu iz krize.

Pozdrav iz Pule

pre 11 godina

rudna bogatstva na Kosovu i Metohiji nalaze se u drugoj državi imenom Republika Kosovo koju je do sada priznalo 100-njak država svijeta, pa mi nije jasno o kakvoj se to borbi za ta rudna bogatstva priča. . .

Милош

pre 11 godina

Уколико је технологија којом би се вршила експлоатација уљних шкриљаца добра, безбедна, треба искористити и добро зарадити. Свако пројекат који успемо да реализујемо покренуће посрнулу привреду.

biba biba

pre 11 godina

Dobro je da ima ovakvih ideja koje idu ka realizaciji..Srbija ima veliki potencijal koji godinama unazan nije koriscen na pravi nacin jer su tajkuni uz pomoc politicara iz ds samo sebi pravili posao..

nemanja s.

pre 11 godina

Najniža rudna renta u Evropi!!! Poklanjamo naftu nekome ko je ima u izobilju, a mi smo dužni tom istom kome je poklanjamo. To je sistem koji funkcioniše u kolonijama.Srbija je kolonija, što ruska, što evropska! Nigde nije bilo kolonije sa dve sile koje su je iskorišćavale. Ministre, branićete vi bogatstva na Kosovu do poslednjeg daha, ali našeg daha.Ako ne izdahnemo!

Sinbad

pre 11 godina

Ne razumem. Rudna renta je u Srbiji za NIS najniza na svetu, a mi od Rusa kupujemo naftu i gas po istim cenama kao i Poljska na primer, gde rusi ni ne eksplatisu ni naftu ni gas.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 11 godina

Misli li presvetli Ibn Bačević da je Srbiji malo jedno Pančevo, pa sličan raj treba oformiti i na jugu Srbije? Može. Neka preseli svoje ministarstvo i porodicu u Aleksinac, pa onda mogu i sprovoditi ovaj "dobar projekat". Uz GMO hranu, malko uranijumskih bombica od pre decenije, rudnike u svakoj rupi i procesiranje škriljaca možda dostignemo i ideal epskih pesama sa dvoglavim, doduše, ne Arapinom već Aleksinčanima i okolnim Nišlijama. Jeste da će malo da nas tresu zemljotresi kao posledica eksploatacije tih škriljaca, ali, hej, uz ovoliko pozitivnih stvari u voljenoj nam državi, možemo da otrpimo i po nešto loše. Jel tako? Ako i krene po zlu, nekome prekipi pa postavi novi granični prelaz kod Kruševca, taman će za građane preostale Srbije da se otvore nova radna mesta na duty-free shop-ovima i carisnkoj službi. Kako god da okreneš - dobitak. Bravo vrla gospodo - vidi se da neprekidno promišljate o dobrobiti poverenog vam stad...khm, pardon, građanstva.

novosadjanka

pre 11 godina

Znaci,Kikinda ce i dalje da p'ši sto se tice rente...Kikinda tone jer joj Rusi izvlace tepih ispod nogu...Kikinda placa najvisu cenu gasa....Kikinda ne moze da koristi ni kaptazni gas(nusprodukt) jer Rusi i to crpe i napalcuju kao da je suvo zlato...Kikinda umire,ali zato vasi i ruski novcanici bujaju.

KoleM

pre 11 godina

Strana firma u Srbiji besplatno izvuce nafte i gasa u vrednosti od milijarde evra. Taj gas sto uzimamo od Rusa, a dobar deo je sa polja u Srbiji, placamo skuplje neko Nemci. Onda taj gas prodaju gradjanima sa stimulisanom cenom koja je i dalje visoka a gubitke nadoknadjumo uzimanjem kredita. Ovo sto je rekao je ko da je prodavac rekao 'dacu musterijama da besplatno iznose robu jer ako pocnem da prodajem onda ce mozda da se naljute pa vise ne dodju u moju radnju'.

Nikola

pre 11 godina

na kosovu treba država srbija treba da traži infrastrukturu koju je izgradila (telekomunikacije, vodovod, rudnike, manastire, groblja....) i bice vlasnik kosova

poznavalac

pre 11 godina

samo mi jedno nije jasno,da li ovaj covek stvarno ne zna nista,ili radi pod necijim diktatom.ma sta da je,sve izreceno je u potpunoj suprotnost sa interesima srbije u ovoj oblasti.kako je moguce da ministar poklanja bilo kome stotine miliona na ime rudne rente.Vucicu napadaj ovo je mnogo veca riba od Miska.

savetnik

pre 11 godina

ovaj covek ne zna nista a ministar.Gaspromnjeft nije najveci investitor u Srbiji vec je to NIS,a to je velika razlika.Dalje ne puni Gaspromnjeft budzet srbije vec ga pune gradjani i privreda,a NIS je samo protocni bojler za naplatu akciza iporeza.

poznavalac Rusije.

pre 11 godina

Bacevic kao i njegov Surak Nikolic su RUSKI PROJEKTI na Balkanu.
Po Bacevicu Rusi su vodeca velesila u Svemu,dobronamerni su prema narodu,prirodi ,kosmosu,vulkanima,zivotnom okruzenju,haiku poeziji,ZDRALOVIMA,energiji vetra,ma najbolji su na planeti i sire.Oni su VANZEMALJCI sa likom pravoslavnog coveka.

b.sce.

pre 11 godina

Pa,moze Srbija,na primjer,napraviti jedan aranzman sa SHELL-om ili EXON-om,ali tada ce rudna renta iznositi 0.3% umjesto trenutnih 3% koliko ubire iz aranzmana sa Rusima.
Sta mislite vi,da je pregovaracka pozicija Srbije prilikom sklapanja medjunarodnih aranzmana takva da ona iz njih moze izvuci maksimalnu dobit po sebe?!?Nemojte,molim vas....dobicete toliko koliko vam se daje,a ne toliko koliko mislite da trebate da dobijete,pa makar vasa ocekivanja bila realna.Osnov filozofije modernog kapitaliste je da u pregovorima sa manjim od sebe izvuce nerealnu korist.To tako funkcionise i to vas ceka u E.U.pa vi pozurite tamo...

wwww

pre 11 godina

to dobar projekat!? strasno. sa rusima ne treba ulaziti u bilo kakvo poslovanje jerbo cemo uvek biti donji. a sto se kosova tice, pa o tome je trebalo misliti mnogo ranije. da je na vreme crkvi vraceno sto je njeno bilo pola kosova bi bilo nase a to ni ameri ne bi mogli da ospore. a uostalom, sta ce nam bre toliki albanci u drzavi!?

Zvonko

pre 11 godina

Mislio sam da su crnogorski "kadrovi" najnesposobniji i najštetniji za ekonomiju Srbije, ali dobili su konkurencju u kosovarskim "kadrovima" , a ovaj "ministar" je šampion nad šampionima. Imaće Mlađa dobrog predizbornog materijala .

Bojan

pre 11 godina

Ovo je isti lik koji se zalaže za nuklearne elektrane. Sramota da podržava proizvodnju preko uljnih škriljaca, koja uništa va prirodu u krugu od 100 kilometara.
Imamo neviđene hidro, vetro i solarne potencijale, i niko o teome ništa ne priča. Samo zato što nemaju interes da kradu. Zašto se ne dozvole privatne elektrane na sunce, vetar, vodu??

hidra

pre 11 godina

полако постаје јасно и наивним веверицама за шта су напредњаци спремани, због чега су им пране биографије и у ком циљу су доведени на власт. Овом министру се стало на пут око никла а он сад навалио на уљне шкриљце. Хитно га треба ухапсити за перманентно предумишљање масовног убиства.

Info

pre 11 godina

Ovde neki komentatori namerno ili iz neznanja iznose neistinu kada tvrde da Srbija ima najnižu rudnu rentu (i to još najnižu na svetu). Rudna renta u Norveškoj, Danskoj, UK i Španiji je 0%, Grčkoj 2% (vidi link):
http://www.vecernji.hr/vijesti/opcine-traze-visu-rudnu-rentu-ini-sadasnjih-5-posto-prevelik-trosak-clanak-367954
Država smanjuje opterećenja kada želi da podstakne istraživanje nafte i gasa, jer kompanijama mora da bude isplativ rad na istraživanju i niko nije lud da baca novac ne znajući kakvi će biti rezultati, a da se sve to još i dodatno oporezuje.

srx

pre 11 godina

Potrovace nas sve - ukucajte u Google pretrazivacu samo dve reci: tar send - (tako se na engleskom kazu uljni skriljci) i pogledajte samo kakve ce vam slike "obradjenog" zemljista iskociti. Zlo .....

Goku

pre 11 godina

Uljani skriljci predstavljaju jos jedan od vidova energije koji predstavlja potencijalnu sansu za razvoj Srbije samo je potrebno to pametno iskoristiti.

gazda Čeda

pre 11 godina

...može li neko normalan da mi objasni da li i dalje (kao nekad za vreme Koštuničine vlade), uredno namirujemo i kosovski deo duga prema međunarodnim poveriocima?! i da li ikome pada na pamet na osnovu tih izdataka republike srbije, da proba da kapitalizuje te (trenutne) izdatke u neki vid investicije ili kako god?!

meinedeineunseremark

pre 11 godina

samo ga gledam kako bezdusno I olako zeli da unisti citave regije I na smrt razboli ogromnu populaciju sve zbog sake dolara koje ce ubrati naftna kompanija. strasno!

boris

pre 11 godina

E pa nece moci, kao prvo nisu svi gradjani Srbije zatupljeni i zacaureni vasom politikom i hvalospevima na tu temu, boricemo se protiv tog projekta i vas svim sredstvima i to budite sigurni. Pozivam sve citaoce da daju bilo kakav doprinos kako ovo nebi nikad moglo da se realizuje.
Hvala!

Misa Pavlovic

pre 11 godina

Opet se stite vise interesi RF vise nego nase Srbije. Mi kupujemo po komercijalnim uslovima gas, kao ceo normalan svet, a oni zauzvrat za dzabe dobijaju nasu naftu???? Bravo, prosto nemam reci da opisem gadzenje koje osecam u sebi od ovakvih velesvetskih strucnjaka (auto) destrukcije.

Pravnik

pre 11 godina

@ljulju
Ako cemo sa pravnog aspekta: radi se o medjudrzavnom sporazumu Srbije i Rusije. U istom je odredjeno da se uslovi poslovanja nece menjati do zavrsetka investicionog procesa. Kao sto znamo taj proces nije zavrsen, postoji plan investicija u rafineriju Novi Sad, vetroparkove, pumpe i td...te bi promene poput podizanja rudne rente predstavljale krsenje medjudrz. sporazuma, koji ima jacu pravnu snagu od domacih zakona. Razumem nezadovoljstvo ovom odlukom, ali ugovor je potpisan i tu je kraj svake price o
pravnoj opravdanosti. Nasima niko nije branio da zakon o rudnoj renti promene pre prodaje, ali to nikom nije palo na pamet, tada su se bavili falsiranjem izvestaja o poslovanju tada propalog NISa. Tako je kako je...sa druge strane, utehu predstavlja cinjenica da je NIS od gubitasa postao najuspesnija srpska kompanija, da puni 13% drzavnog budzeta, siri prodajnu mrezu u zemlje okruzenja i proizvodi gorivo evro5 standarda, o cemu ne verujem da smo mogli i da sanjamo pre prodaje. Ako stavimo na vagu dobre i lose strane, dobre svakako vuku tas.

ljulju

pre 11 godina

Jako je cudno da resorni minisyar Bacevic tumaci taj famozni clan 12pomenutog ugovora daon predvidja da
rudna renta ne moze da se menja i iz toga izodi zakljucke o opasnosti investicije zbog povrefe ugovora.
Akp se procita taj clan on govori da se ,, ne mogu menjati elementi poreskog sistema,,.
Svaki student Pravnog fakulteta zna da rudna renta nije instrument poreskog sistemavec posebna kategorija javnih
prihoda drzave. Poreski insyrumenti su ,,obi koje drzava prisilno namece i ne daje nista obveznicima za uzvrat,, sto
nije slucaj sa rudnom rentom,, koja je cena za eksploataciju,, prirodnih resursa jedne zemlje,,. Fa je ona van poreskog
sisyea majbolji je dokaz to fa je regulisana posebnim zakonom koji je van poreskih propisa. Zar se pomenuti ministar
nije zitao zasto e pna u njegovom resoru a ne u resoru finansija.

Ovde se evidentno radi o pitanju tumacenja pomenutog ugovpra, a nikakp o necijoj losoj nameri da se poremete
partnerski odnosi sa Rusijom. Ovo pitanje nije vezano za odnose u tom poslu vec iskljucivo za pravedno tumacenje
pomenutog ugovora, bez obzira na nacionalnu prpadnost ucesnika.

Aleksandrar Jelic

pre 11 godina

Posle nikla on sad o škriljcima.Hoće li neko od geologa-tehnologa da izađe u javnost i da objasni šta znači dobijanje nafte iz uljanih škriljaca.Da je to otprilike kao kad vadite iz rude nikl ili iz boksita aluminijum.Da su jezive posledice te tehnologije koja ostavlja reke jalovine koja erozira tlo.Trose se i zagadjuju ogromne količine vode sa preko 5000 najgorih otrova koji postoje na planeti za mizerne kolicine nafte.Pa dovoljno nas je zagadila i mizerna industrija koju smo imali...

Slika sve govori

http://www.youtube.com/watch?v=YkwoRivP17A&feature=related

Zox

pre 11 godina

I ovaj gospodin ima rodbinu, prijatelje, komsije... Treba i oni malo da se obogate kao sto su se ovde svi bogatili: na putevima, vakcinama, lekovima, satelitima, vojnoj opremi... Idemo redom, postanes ministar pa kao radis, a onda jednog dana kao vise nisi - a milioni ostaju! Sve lopov do lopova i to se jasno vidi, "kako zinu", ali kako to rasterati?

Vaki

pre 11 godina

Ja se nadam da isti princip vazi i za ostale industije...I sta bi sa trzisnom privredom, razvijanju konkurencije. Samo da podsetim "dogovorna" ekonomija je bila karakteristicna za '80-te god. Toliko o napretku...

Dragan

pre 11 godina

Ne sumnjam da je za investitore iz inostranstva dobra stvar, a verovatno i za nekoliko probranih saučesnika odavde, ali da li je dobra za prirodu i dugoročno za zdravlje i ekonomiju ove države, to je već sasvim drugo pitanje.

drLaki

pre 11 godina

Jel` on to odustao od onog kanala koji menja DTD. od atomske centrale,kopanja rude litijuma? Vidim je da ce Mrkonjic naspram ovoga biti mala beba.

dzigi

pre 11 godina

Čitajući između redova, mogu samo da se nadam da će se rudna renta povećati kada se izgradi Južni tok, odn. kada i sami Rusi neće da kvare odnose sa nama zbog tog povećanja.

Mirko

pre 11 godina

Veze ti nemaš! Sedi jedan!
Eksploatacija škriljaca je ekološka katastrofa sa nesagledivim posledicama. To niko normalan ne bi dozvolio, posebno kod nas gde su naselja uvek blizu takvih nalazišta.

саша

pre 11 godina

Погледатје који се канцерогени отврови убризгавају у земљу да би се дошло то те нафте! А када та вода достигне у подводне воде па у реке нико не говори. http://www.youtube.com/watch?v=phCibwj396I )молим модераторе да ово објаве јер је веома важно)

ljube

pre 11 godina

dragi citaoci,
samo potrazite informacije i fotografije iz razvijene kanade, posebno iz naftom bogate alberte, i videcete kako najnovije, ciste tehnologije na tom planu cine cuda... lepota samo takva, da se najezis...