Utorak, 25.12.2012.

09:28

Struja poskupljuje do kraja marta

Ministarka energetike i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović najavila da će struja poskupeti do kraja marta ali nije mogla da precizira u kom procentu.

Izvor: B92

Struja poskupljuje do kraja marta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

Hemera

pre 11 godina

Ministarka eneregtike je najavila nova poskupljenja, ali to nema veze sa socijalno ugroženim porodicama. Drago mi je da će ministarka napraviti socijalne karte,ali naravno da će se izbeći socijalno ugrožene porodice. SPS je ceo takav, i da će svi odgovarati koji zloupotrebili službeni položaj. Drago mi je da će se stanje u našoj državi zaista promeniti.

aleksandar grozni

pre 11 godina

Ko jednom izbegne kaznu taj smatra da je sasvim normalno da i dalje uzima od EPSa koliko mu treba i da zato podigne cenu struje koliko EPSu treba,tako i gasu,hrani,gorivu,porezima,glasali ste U Z I V A J T E.

Marko

pre 11 godina

Kriju ovaj novi tarifni sistem kao zmija noge. Sve se plasim da ce smanjiti ulaz u crvenu tarifu na 800-1000kwh pa cemo mi koji smo prinudjeni da se grejemo na struju, jer drugog nacina nemamo, i pored sve stednje placacemo struju i do 5 puta skuplje nego sada.
(Sasa, 25. decembar 2012 12:43)

Pazi Sasa, niko nije prinudjen da se greje na struju jer drugog nacina nema. Ne znam koja je to zgrada pravljena a da nema ni dimnjak ni centralno grejanje. A to da grejanje bude najjeftinije na struju je cista jeres i neodgovornost kako drzave tako i onih koji to rade.

rmbadžija

pre 11 godina

Koja je to logika, pa oni sto zaradjuju dobro mozda ne trose mnogo jer nemaju vremena da kuvaju
(ff, 25. decembar 2012 11:31)

A šta bi ti? Da mi koji zarađujemo više, da platimo po mogućstvu i vaše? Pa ne radim ja kao konj da bih plaćao tuđe račune nego da bi moja porodica lepše živela! Ali, šta ja to i kome pričam u zemlji neradnika i sirotinje gde je glavna fora ne raditi ništa i kukati na sve strane!

Ispada da treba nelagodno da se osćeam što sam pošteno zaradio svoju platu a moja firma pošteno uplatila penzionom fondu nenormalnu svotu novca na ime cele "bele" plate u ne malom iznosu. Jel' to malo?

I da zbog toga što radim u uspešnoj privatnoj firmi ne mogu da dobijem za dete mesto u obdaništu u blizini nego gde im se svidi jer prioritet imaju oni iz državne službe? I to je malo?

Pa koliko treba da poklonim ovoj državi da bi vam bilo dosta???
Ili neko možda ima nameru da počne da malo uči i radi?

zaprepascen

pre 11 godina

KO kaze da kod nas ne moze da se ustedi an struji. PA pogledajte ovo cudo http://www.dnevnik.rs/drustvo/samo-u-jednoj-skoli-ustedeli-bi-95-miliona-dinara

Gradjanin

pre 11 godina

Ovo je potpuni idiotizam! Ko trosi vise, placace skuplju struju, a ko manje, bice mu jeftinija. Supruga i ja zivimo u stanu sa centralnim grejanjem, imamo prihode od 1.000e mesecno, vezano za kurs evra. Na proslom racunu nam je izmerena potrosnja od 308 KW/h pa smo dobili i socijalni popust od skoro 12%, plus jos 5% zato sto placamo racune na vreme. I sad ja treba da imam 17% popusta na struju jer imam stedljive sijalice, najmodernije energetski efikasne elektricne uredjaje i para da platim racun na vreme, a sirotinja koja ce zbog svoje materijalne situacije da potrosi vise struje od mene treba da placa skuplju struju?!? Kao sto neko rece u komentaru, ova drzava stiti bogatase, a pri tom je tuzno sto se moje domacinstvo sa 1000e mesecnog prihoda svrstava u bogatase...

budi Bog sa nama

pre 11 godina

Gospodjo, da li vi sebe cujete sta pricate? Jel to uvodite nove kriterijume za zaposljavanje - VIZIONARSTVO?! Nije vise nista vazno, ni obrazovanje, ni iskustvo, vazno je imati VIZIJU? Jel to hocete da nam kazete? Ja nemam reci!

Pera pisar

pre 11 godina

Stvarno sramota. Sve što ste nam do sada pričali izgleda da je služilo samo da se dobiju izbori. Kako vreme promiče, polako se ispostavlja da je sve drugačije. Evo, sada će i struja da poskupi. Ne znam, možda tako treba. Ali nije trebalo pričati suprotno. Na stranu osećaj da naša nova ministarka zapravo ne zna šta radi i šta govori. Jako sam razočaran.

Jugovic M.

pre 11 godina

Zaista ne vidim razlog za ovako negativne komentare. Ministarstvo i ministarka rade pravu, sistemski ispravnu stvar.

Kod nas postoji jedan veliki problem, a to je da smatramo da ne moramo da placamo struju zato sto je EPS drzavni, ili porez, zato sto to ide drzavi, a kada vam stigne racun za mobilni telefon, vi brze bolje trcite do banke da to platite. Podseticu vas da najveci broj domacinstava placa za struju nesto malo preko 2000 dinara, a koliko placa za mobilni telefon?

Sledece sto nikako ne mogu da oprostim pojedinim medijima jeste sto se u proteklih 2-3 meseca bave sirokom kampanjom i licitacijama sa rokovima i iznosima za koliko ce struja da poskupi, sto nam kao drustvu nanosi velike stete. Nekako odmah sa tom medijskom kampanjom, koja nije realna i opravdana, otpocinje rast cena velikog dela roba, naravno spekulativnog karaktera, sto dalje povecava inflatorna ocekivanja i stvara problem i Narodnoj Banci, sto se opet vraca da uzme svoju cenu od standarda gradjana! A, sve je izazvano najobicnijim medijskim nagadjanjima da li bi, kada i za koliko poskupeo neki energent! Zamolio bih medije da prestanu sa tim pricama, jer kao sto vidite, to unosi nervozu i nestabilnost u sistem, a cenu placaju svi gradjani Srbije.

Kao sto rece ministarka, postoji jasna procedura kako se regulisu cene i mislim da uvek treba sacekati konacan ishod, dakle odluku regulatora, a ne pricati kako ce nesto da poskupi, a niko nije ni zatrazio poskupljenje.

Davor

pre 11 godina

Koje licemerje i bezobrazluk obecali ste pre izbora da necete dizati cene narodu jos da cete ih spustati kad preuzmete vlast i sta se desilo odkad ste uzeli vlast mesecno sve poskupljuje cene samo rastu sve je skuplje u srbiji nego sto je ikad bilo za vreme vladavine DS kako vas samo nije stid koja dvolicnost optuzivali ste za svasta DS a odkad ste dosli na vlast sta ste uradili za narod apsolutno nista jos ste samo digli cene narodu al sta ocekivali od koalicije koja je pogazila apsolutno sva predizborna obecanja nikad nisam glasao za DS nit sam ih volio ali mogu samo da kazem da kad ova koalicija zavrsi sa zemljom narod ce moliti na koljenima DS da uzme vlast ali bice kasno a evo i zasto jel ovi nikad nece predati nazad vlast na izborima bez obzira kako narod bude glasao magicno ce se pokazati da su ovi pobedili a i zasto bidali vlast njima je ljepo uvalili se u fotelje sve im placeno iz drzavnog budzeta vojske telohranitelja vecere vozni parkovi skupocenih automobila bmw's mercedesi audi puskom ovima vise nebi mogao oteti vlast a gde su ti silni krediti sto su uzeti od evrope i zapada pa eto ih na racunima od vucica dacica i nikolica al nije im dosta i to malo sto narod zaradi samo da bi preziveo od jutra do sutra i to hoce oteti i sebi uzeti sad tek vidim da je tadic bio svetac za ove svetac

zorz

pre 11 godina

hapse 'tudje' da bi svojima oslobodili mesta.Zivite li bolje?Sta obican covek,srpski seljak ima od ove vlade?Ja koliko vidim isto sto i od prethodne,NISTA!

el_mago

pre 11 godina

@ff
pa jel citas ti to sto si citirao, ona je rekla da onaj koji trosi vise ce vise placati, a ne onaj koji ZARADjUJU vise, to su dve razlicite stvari, a ti si to pogresno protumacio, dal namerno dal slucajno necu da ulazim u to.
ZNaci nije bitno iako puno zaradjujes neces placati vise ako ne trosis vise.... eto nadam se da sam ti razjasnio malo.

Sa 22 si tropa

pre 11 godina

U prevodu: poskupećemo struju, da bi narod štedeo, sedeo u mraku i jeo 'ladnu hranu, oni koji troše previše, njih ćemo da "klepimo" po džepu, kako bi nama ostali viškovi koje ćemo da izvozimo za evriće preko privatnih firmi, gde bi provizija od "uspešno zatvorenog posla" završila u džepovima odabranih ljudi. E, umalo da zaboravim: sve će da bude po Zakonu, i u skladu sa propisima.

PetarPan

pre 11 godina

Alo, ...... Kakve veze ima koliko ko struje trosi,ako svoj racun placa na vreme i redovno? Jel je ovo ono sto cete vi napredne radikalcine da pruzite ovom glupom narodu koji vas je izabrao?

Hm,polako...ovaj put nece biti gresaka kao 5 . oktobra...

na nisanu

pre 11 godina

""U januaru ćemo napraviti i novi tarifni sistem tako da oni koji troše više struje plaćaju više, dok oni koji troše manje ili su socijalno ugroženi plaćaju manje", kaže Mihajlovićeva.""

Koja je to logika, pa oni sto zaradjuju dobro mozda ne trose mnogo jer nemaju vremena da kuvaju i provode po ceo dan u kuci, a penzosi i ljudi bez posla koji uvek kuvaju, dogrevaju se itd... ce morati da plate vise jer vise trose???
(ff, 25. decembar 2012 11:31)

Zar niste znali da drzava stiti bogatase?
Imaju vecu korist od njih ali da je nepravedno,jeste.

Pera

pre 11 godina

Da li je ovde nekome jasno da ukoliko ne dobije povecanje cene gasa JP Srbijagas ce biti nelikvidno i nece moci da finansira Juzni tok. Ovo je cist napada na Juzni tok.

MareBG

pre 11 godina

Ljudi, morate shvatiti da ovakav sistem nije održiv, i da struja mora da poskupi i to drastično. Informišite se malo pre nego što kucate komentare pune mržnje ovde.

Na žalost, struja je u Srbiji socijalna kategorija, i na taj način (između ostalog) država kupuje socijalni mir.

Oni koji su u mogućnosti, bolje da preko leta ulože u izolaciju svog stambenog prostora, jer taj novac će se vratiti jako brzo.

Struja treba da poskupi i do 250% da bi cena bila tržišna (bez preuveličavanja!). Naravno takvo poskupljenje bi bilo žešći udarac po džepu svih nas. EPS bi takođe trebalo aktivnije da se bavi neplatišama. Prevelik je dug za struju, i plus se svako malo dužnicima nude olakšice za otplatu duga. Zar smo mi, koji plaćamo redovno, budale?

Povećanje cena na tržišne, i efikasnije rešavanje problema sa dužnicima su jedini vidljiv put ka poboljšanju stanja u domaćoj energetici. A građani treba da vode računa o svojoj potrošnji i da plaćaju svoje račune na vreme.

Dobice oni sto izdaju stanove, privatno rade na crno, dobijaju sa sela...

pre 11 godina

Ovo je velika sramota! Ogromna vecina stvarno ugrozenih porodica i pojedinaca nece dobiti bonove! Cak ce placati i vise!

Para na paru ide!

pre 11 godina

Primer: cetvoroclana porodica koja ima ukupno 40.000 din, placace skuplje struju, jer se smatraju bogati! Znam dosta penzionera koji izdaju nekretnine, a primaju 13-tu penziju, ljudi koji imaju gotovo besplatno obdaniste a voze skupa kola... Opet ce drzava finansirati ljude koji nisu socijalno ugrozeni, dok ce pravi siromasi, biti jos siromasniji, jer ce sve skuplje placati! DOKLE BRE VISE!!!

молим за одговор

pre 11 godina

А хоћете ли да укинете више затезне камате па они који и имају вољу да плате дугове не иду у дужничко ропство тако што им уместо уплаћеног износа на главницу све паре иду на камату? Обећали сте у јуну сад је децембар. Шта је са обећањем? ЕПС има преко 5 хиљада вишка запослених!

bane

pre 11 godina

e za razliku od izjave za jeftiniju dnevnu tarifu,u koju je mogao samo lud covek da poveruje,za ovu izjavu ti verujem, treba vama i vasim direktorima-kafedzijama mnogo pare

Sasa

pre 11 godina

Kriju ovaj novi tarifni sistem kao zmija noge. Sve se plasim da ce smanjiti ulaz u crvenu tarifu na 800-1000kwh pa cemo mi koji smo prinudjeni da se grejemo na struju, jer drugog nacina nemamo, i pored sve stednje placacemo struju i do 5 puta skuplje nego sada.

nazalost

pre 11 godina

Struja u Srbiji NIJE skupa. Samo su plate (kad ih ima) UZASNO male! Tu je sav problem. Zasad, neresiv. Koliko ce to obiman posao biti racunati vise tarifa prema potrosnji i primanjima, opet ce biti pokusaja muljanja, podnosenja manje-vise verodostojnih uveranja, za cije ce se izdavanje morati uplacivati (i potplacivati) kojekakve takse, i administracija u EPS-u ostati u istom broju(ako ne i vecem) da bi se to sve "proverilo i administriralo" Stara vec dobro poznata pesma.

tina

pre 11 godina

Svi smo svesni da struja mora da poskupi ali sa druge strane sva cast Mihajlovicki kako je iskusno kupila vreme i dozvolice poskupljenje kada se izadje iz grejne sezone i zime. Mnogima ljudima ce to pomoci.

tanja

pre 11 godina

Ministarka 20 god. u energetici?! Kako onda nije znala za jednotarifna brojila, nemogucnost jeftine struje tokom dana,da svugde u svetu ko trosi vise ima jeftiniji kilovat...Jos jedna neznalica sns-a na visokom polozaju,sve sto zna je da mnoooogo prica.

Milan

pre 11 godina

@tanja
gde to u svetu?
daj neki primer?
dok je cena kilovata ispod cene proizvodnje, ne moze da se podstiche potroshnja, vec shtednja.

dušan kovačević

pre 11 godina

voleo bi da znam kolike su plate u elektrovojvodini koliko jedan radnik zarađuje koliko direktor i koliko ministar energetike.ako smete iznesite mi to a ja vam garantujem da najveći deo poskupljenja ide na povećanje već i tako ogromne plate .mislim da smo mi jako nezajažjivi i da gledamo samo sebe.srbi ne znaju da vladaju ovom državom iz navedenog razloga.

Nis

pre 11 godina

Sram da vas bude. Gori ste od predhodnih tiranina. Dokle cete vise da jasete ovaj narod? Svi ste isti ko god da se uvali u neku fotelju.

ff

pre 11 godina

""U januaru ćemo napraviti i novi tarifni sistem tako da oni koji troše više struje plaćaju više, dok oni koji troše manje ili su socijalno ugroženi plaćaju manje", kaže Mihajlovićeva.""

Koja je to logika, pa oni sto zaradjuju dobro mozda ne trose mnogo jer nemaju vremena da kuvaju i provode po ceo dan u kuci, a penzosi i ljudi bez posla koji uvek kuvaju, dogrevaju se itd... ce morati da plate vise jer vise trose???

retrospektiva

pre 11 godina

Ako bi se vratili par meseci u nazad na ministarkine izjave videli bi niz neistina u samo dva-tri meseca, neistina je bila da nece biti poskupljenja, neistina da nece uvoziti struju, neistina da ce uvesti jeftinu struju preko dana, neistina da nece koristiti posrednike (to sad tvrdi, ajde da nam kaze ko je EPS-u prodao struju u RS)...isto tako se vidi da dok je to govorila suprotno je radila, secam se u oktobru price da nece biti uvoza struje, a sada kaze da je struja vec kupljena...Zasto je njoj dozvoljeno da iznosi neistine? Zasto se njoj moze da nas obmanjuje, a ne snosi posledice? Ko joj je to dozvolio i na kraju ko ce da snosi troskove?

tanja

pre 11 godina

Ministarka 20 god. u energetici?! Kako onda nije znala za jednotarifna brojila, nemogucnost jeftine struje tokom dana,da svugde u svetu ko trosi vise ima jeftiniji kilovat...Jos jedna neznalica sns-a na visokom polozaju,sve sto zna je da mnoooogo prica.

Nis

pre 11 godina

Sram da vas bude. Gori ste od predhodnih tiranina. Dokle cete vise da jasete ovaj narod? Svi ste isti ko god da se uvali u neku fotelju.

ff

pre 11 godina

""U januaru ćemo napraviti i novi tarifni sistem tako da oni koji troše više struje plaćaju više, dok oni koji troše manje ili su socijalno ugroženi plaćaju manje", kaže Mihajlovićeva.""

Koja je to logika, pa oni sto zaradjuju dobro mozda ne trose mnogo jer nemaju vremena da kuvaju i provode po ceo dan u kuci, a penzosi i ljudi bez posla koji uvek kuvaju, dogrevaju se itd... ce morati da plate vise jer vise trose???

retrospektiva

pre 11 godina

Ako bi se vratili par meseci u nazad na ministarkine izjave videli bi niz neistina u samo dva-tri meseca, neistina je bila da nece biti poskupljenja, neistina da nece uvoziti struju, neistina da ce uvesti jeftinu struju preko dana, neistina da nece koristiti posrednike (to sad tvrdi, ajde da nam kaze ko je EPS-u prodao struju u RS)...isto tako se vidi da dok je to govorila suprotno je radila, secam se u oktobru price da nece biti uvoza struje, a sada kaze da je struja vec kupljena...Zasto je njoj dozvoljeno da iznosi neistine? Zasto se njoj moze da nas obmanjuje, a ne snosi posledice? Ko joj je to dozvolio i na kraju ko ce da snosi troskove?

bane

pre 11 godina

e za razliku od izjave za jeftiniju dnevnu tarifu,u koju je mogao samo lud covek da poveruje,za ovu izjavu ti verujem, treba vama i vasim direktorima-kafedzijama mnogo pare

dušan kovačević

pre 11 godina

voleo bi da znam kolike su plate u elektrovojvodini koliko jedan radnik zarađuje koliko direktor i koliko ministar energetike.ako smete iznesite mi to a ja vam garantujem da najveći deo poskupljenja ide na povećanje već i tako ogromne plate .mislim da smo mi jako nezajažjivi i da gledamo samo sebe.srbi ne znaju da vladaju ovom državom iz navedenog razloga.

na nisanu

pre 11 godina

""U januaru ćemo napraviti i novi tarifni sistem tako da oni koji troše više struje plaćaju više, dok oni koji troše manje ili su socijalno ugroženi plaćaju manje", kaže Mihajlovićeva.""

Koja je to logika, pa oni sto zaradjuju dobro mozda ne trose mnogo jer nemaju vremena da kuvaju i provode po ceo dan u kuci, a penzosi i ljudi bez posla koji uvek kuvaju, dogrevaju se itd... ce morati da plate vise jer vise trose???
(ff, 25. decembar 2012 11:31)

Zar niste znali da drzava stiti bogatase?
Imaju vecu korist od njih ali da je nepravedno,jeste.

Davor

pre 11 godina

Koje licemerje i bezobrazluk obecali ste pre izbora da necete dizati cene narodu jos da cete ih spustati kad preuzmete vlast i sta se desilo odkad ste uzeli vlast mesecno sve poskupljuje cene samo rastu sve je skuplje u srbiji nego sto je ikad bilo za vreme vladavine DS kako vas samo nije stid koja dvolicnost optuzivali ste za svasta DS a odkad ste dosli na vlast sta ste uradili za narod apsolutno nista jos ste samo digli cene narodu al sta ocekivali od koalicije koja je pogazila apsolutno sva predizborna obecanja nikad nisam glasao za DS nit sam ih volio ali mogu samo da kazem da kad ova koalicija zavrsi sa zemljom narod ce moliti na koljenima DS da uzme vlast ali bice kasno a evo i zasto jel ovi nikad nece predati nazad vlast na izborima bez obzira kako narod bude glasao magicno ce se pokazati da su ovi pobedili a i zasto bidali vlast njima je ljepo uvalili se u fotelje sve im placeno iz drzavnog budzeta vojske telohranitelja vecere vozni parkovi skupocenih automobila bmw's mercedesi audi puskom ovima vise nebi mogao oteti vlast a gde su ti silni krediti sto su uzeti od evrope i zapada pa eto ih na racunima od vucica dacica i nikolica al nije im dosta i to malo sto narod zaradi samo da bi preziveo od jutra do sutra i to hoce oteti i sebi uzeti sad tek vidim da je tadic bio svetac za ove svetac

zorz

pre 11 godina

hapse 'tudje' da bi svojima oslobodili mesta.Zivite li bolje?Sta obican covek,srpski seljak ima od ove vlade?Ja koliko vidim isto sto i od prethodne,NISTA!

Para na paru ide!

pre 11 godina

Primer: cetvoroclana porodica koja ima ukupno 40.000 din, placace skuplje struju, jer se smatraju bogati! Znam dosta penzionera koji izdaju nekretnine, a primaju 13-tu penziju, ljudi koji imaju gotovo besplatno obdaniste a voze skupa kola... Opet ce drzava finansirati ljude koji nisu socijalno ugrozeni, dok ce pravi siromasi, biti jos siromasniji, jer ce sve skuplje placati! DOKLE BRE VISE!!!

budi Bog sa nama

pre 11 godina

Gospodjo, da li vi sebe cujete sta pricate? Jel to uvodite nove kriterijume za zaposljavanje - VIZIONARSTVO?! Nije vise nista vazno, ni obrazovanje, ni iskustvo, vazno je imati VIZIJU? Jel to hocete da nam kazete? Ja nemam reci!

Milan

pre 11 godina

@tanja
gde to u svetu?
daj neki primer?
dok je cena kilovata ispod cene proizvodnje, ne moze da se podstiche potroshnja, vec shtednja.

nazalost

pre 11 godina

Struja u Srbiji NIJE skupa. Samo su plate (kad ih ima) UZASNO male! Tu je sav problem. Zasad, neresiv. Koliko ce to obiman posao biti racunati vise tarifa prema potrosnji i primanjima, opet ce biti pokusaja muljanja, podnosenja manje-vise verodostojnih uveranja, za cije ce se izdavanje morati uplacivati (i potplacivati) kojekakve takse, i administracija u EPS-u ostati u istom broju(ako ne i vecem) da bi se to sve "proverilo i administriralo" Stara vec dobro poznata pesma.

PetarPan

pre 11 godina

Alo, ...... Kakve veze ima koliko ko struje trosi,ako svoj racun placa na vreme i redovno? Jel je ovo ono sto cete vi napredne radikalcine da pruzite ovom glupom narodu koji vas je izabrao?

Hm,polako...ovaj put nece biti gresaka kao 5 . oktobra...

rmbadžija

pre 11 godina

Koja je to logika, pa oni sto zaradjuju dobro mozda ne trose mnogo jer nemaju vremena da kuvaju
(ff, 25. decembar 2012 11:31)

A šta bi ti? Da mi koji zarađujemo više, da platimo po mogućstvu i vaše? Pa ne radim ja kao konj da bih plaćao tuđe račune nego da bi moja porodica lepše živela! Ali, šta ja to i kome pričam u zemlji neradnika i sirotinje gde je glavna fora ne raditi ništa i kukati na sve strane!

Ispada da treba nelagodno da se osćeam što sam pošteno zaradio svoju platu a moja firma pošteno uplatila penzionom fondu nenormalnu svotu novca na ime cele "bele" plate u ne malom iznosu. Jel' to malo?

I da zbog toga što radim u uspešnoj privatnoj firmi ne mogu da dobijem za dete mesto u obdaništu u blizini nego gde im se svidi jer prioritet imaju oni iz državne službe? I to je malo?

Pa koliko treba da poklonim ovoj državi da bi vam bilo dosta???
Ili neko možda ima nameru da počne da malo uči i radi?

Sa 22 si tropa

pre 11 godina

U prevodu: poskupećemo struju, da bi narod štedeo, sedeo u mraku i jeo 'ladnu hranu, oni koji troše previše, njih ćemo da "klepimo" po džepu, kako bi nama ostali viškovi koje ćemo da izvozimo za evriće preko privatnih firmi, gde bi provizija od "uspešno zatvorenog posla" završila u džepovima odabranih ljudi. E, umalo da zaboravim: sve će da bude po Zakonu, i u skladu sa propisima.

Dobice oni sto izdaju stanove, privatno rade na crno, dobijaju sa sela...

pre 11 godina

Ovo je velika sramota! Ogromna vecina stvarno ugrozenih porodica i pojedinaca nece dobiti bonove! Cak ce placati i vise!

el_mago

pre 11 godina

@ff
pa jel citas ti to sto si citirao, ona je rekla da onaj koji trosi vise ce vise placati, a ne onaj koji ZARADjUJU vise, to su dve razlicite stvari, a ti si to pogresno protumacio, dal namerno dal slucajno necu da ulazim u to.
ZNaci nije bitno iako puno zaradjujes neces placati vise ako ne trosis vise.... eto nadam se da sam ti razjasnio malo.

молим за одговор

pre 11 godina

А хоћете ли да укинете више затезне камате па они који и имају вољу да плате дугове не иду у дужничко ропство тако што им уместо уплаћеног износа на главницу све паре иду на камату? Обећали сте у јуну сад је децембар. Шта је са обећањем? ЕПС има преко 5 хиљада вишка запослених!

MareBG

pre 11 godina

Ljudi, morate shvatiti da ovakav sistem nije održiv, i da struja mora da poskupi i to drastično. Informišite se malo pre nego što kucate komentare pune mržnje ovde.

Na žalost, struja je u Srbiji socijalna kategorija, i na taj način (između ostalog) država kupuje socijalni mir.

Oni koji su u mogućnosti, bolje da preko leta ulože u izolaciju svog stambenog prostora, jer taj novac će se vratiti jako brzo.

Struja treba da poskupi i do 250% da bi cena bila tržišna (bez preuveličavanja!). Naravno takvo poskupljenje bi bilo žešći udarac po džepu svih nas. EPS bi takođe trebalo aktivnije da se bavi neplatišama. Prevelik je dug za struju, i plus se svako malo dužnicima nude olakšice za otplatu duga. Zar smo mi, koji plaćamo redovno, budale?

Povećanje cena na tržišne, i efikasnije rešavanje problema sa dužnicima su jedini vidljiv put ka poboljšanju stanja u domaćoj energetici. A građani treba da vode računa o svojoj potrošnji i da plaćaju svoje račune na vreme.

Sasa

pre 11 godina

Kriju ovaj novi tarifni sistem kao zmija noge. Sve se plasim da ce smanjiti ulaz u crvenu tarifu na 800-1000kwh pa cemo mi koji smo prinudjeni da se grejemo na struju, jer drugog nacina nemamo, i pored sve stednje placacemo struju i do 5 puta skuplje nego sada.

Gradjanin

pre 11 godina

Ovo je potpuni idiotizam! Ko trosi vise, placace skuplju struju, a ko manje, bice mu jeftinija. Supruga i ja zivimo u stanu sa centralnim grejanjem, imamo prihode od 1.000e mesecno, vezano za kurs evra. Na proslom racunu nam je izmerena potrosnja od 308 KW/h pa smo dobili i socijalni popust od skoro 12%, plus jos 5% zato sto placamo racune na vreme. I sad ja treba da imam 17% popusta na struju jer imam stedljive sijalice, najmodernije energetski efikasne elektricne uredjaje i para da platim racun na vreme, a sirotinja koja ce zbog svoje materijalne situacije da potrosi vise struje od mene treba da placa skuplju struju?!? Kao sto neko rece u komentaru, ova drzava stiti bogatase, a pri tom je tuzno sto se moje domacinstvo sa 1000e mesecnog prihoda svrstava u bogatase...

Pera pisar

pre 11 godina

Stvarno sramota. Sve što ste nam do sada pričali izgleda da je služilo samo da se dobiju izbori. Kako vreme promiče, polako se ispostavlja da je sve drugačije. Evo, sada će i struja da poskupi. Ne znam, možda tako treba. Ali nije trebalo pričati suprotno. Na stranu osećaj da naša nova ministarka zapravo ne zna šta radi i šta govori. Jako sam razočaran.

Jugovic M.

pre 11 godina

Zaista ne vidim razlog za ovako negativne komentare. Ministarstvo i ministarka rade pravu, sistemski ispravnu stvar.

Kod nas postoji jedan veliki problem, a to je da smatramo da ne moramo da placamo struju zato sto je EPS drzavni, ili porez, zato sto to ide drzavi, a kada vam stigne racun za mobilni telefon, vi brze bolje trcite do banke da to platite. Podseticu vas da najveci broj domacinstava placa za struju nesto malo preko 2000 dinara, a koliko placa za mobilni telefon?

Sledece sto nikako ne mogu da oprostim pojedinim medijima jeste sto se u proteklih 2-3 meseca bave sirokom kampanjom i licitacijama sa rokovima i iznosima za koliko ce struja da poskupi, sto nam kao drustvu nanosi velike stete. Nekako odmah sa tom medijskom kampanjom, koja nije realna i opravdana, otpocinje rast cena velikog dela roba, naravno spekulativnog karaktera, sto dalje povecava inflatorna ocekivanja i stvara problem i Narodnoj Banci, sto se opet vraca da uzme svoju cenu od standarda gradjana! A, sve je izazvano najobicnijim medijskim nagadjanjima da li bi, kada i za koliko poskupeo neki energent! Zamolio bih medije da prestanu sa tim pricama, jer kao sto vidite, to unosi nervozu i nestabilnost u sistem, a cenu placaju svi gradjani Srbije.

Kao sto rece ministarka, postoji jasna procedura kako se regulisu cene i mislim da uvek treba sacekati konacan ishod, dakle odluku regulatora, a ne pricati kako ce nesto da poskupi, a niko nije ni zatrazio poskupljenje.

Marko

pre 11 godina

Kriju ovaj novi tarifni sistem kao zmija noge. Sve se plasim da ce smanjiti ulaz u crvenu tarifu na 800-1000kwh pa cemo mi koji smo prinudjeni da se grejemo na struju, jer drugog nacina nemamo, i pored sve stednje placacemo struju i do 5 puta skuplje nego sada.
(Sasa, 25. decembar 2012 12:43)

Pazi Sasa, niko nije prinudjen da se greje na struju jer drugog nacina nema. Ne znam koja je to zgrada pravljena a da nema ni dimnjak ni centralno grejanje. A to da grejanje bude najjeftinije na struju je cista jeres i neodgovornost kako drzave tako i onih koji to rade.

tina

pre 11 godina

Svi smo svesni da struja mora da poskupi ali sa druge strane sva cast Mihajlovicki kako je iskusno kupila vreme i dozvolice poskupljenje kada se izadje iz grejne sezone i zime. Mnogima ljudima ce to pomoci.

zaprepascen

pre 11 godina

KO kaze da kod nas ne moze da se ustedi an struji. PA pogledajte ovo cudo http://www.dnevnik.rs/drustvo/samo-u-jednoj-skoli-ustedeli-bi-95-miliona-dinara

aleksandar grozni

pre 11 godina

Ko jednom izbegne kaznu taj smatra da je sasvim normalno da i dalje uzima od EPSa koliko mu treba i da zato podigne cenu struje koliko EPSu treba,tako i gasu,hrani,gorivu,porezima,glasali ste U Z I V A J T E.

Hemera

pre 11 godina

Ministarka eneregtike je najavila nova poskupljenja, ali to nema veze sa socijalno ugroženim porodicama. Drago mi je da će ministarka napraviti socijalne karte,ali naravno da će se izbeći socijalno ugrožene porodice. SPS je ceo takav, i da će svi odgovarati koji zloupotrebili službeni položaj. Drago mi je da će se stanje u našoj državi zaista promeniti.

Pera

pre 11 godina

Da li je ovde nekome jasno da ukoliko ne dobije povecanje cene gasa JP Srbijagas ce biti nelikvidno i nece moci da finansira Juzni tok. Ovo je cist napada na Juzni tok.

Jugovic M.

pre 11 godina

Zaista ne vidim razlog za ovako negativne komentare. Ministarstvo i ministarka rade pravu, sistemski ispravnu stvar.

Kod nas postoji jedan veliki problem, a to je da smatramo da ne moramo da placamo struju zato sto je EPS drzavni, ili porez, zato sto to ide drzavi, a kada vam stigne racun za mobilni telefon, vi brze bolje trcite do banke da to platite. Podseticu vas da najveci broj domacinstava placa za struju nesto malo preko 2000 dinara, a koliko placa za mobilni telefon?

Sledece sto nikako ne mogu da oprostim pojedinim medijima jeste sto se u proteklih 2-3 meseca bave sirokom kampanjom i licitacijama sa rokovima i iznosima za koliko ce struja da poskupi, sto nam kao drustvu nanosi velike stete. Nekako odmah sa tom medijskom kampanjom, koja nije realna i opravdana, otpocinje rast cena velikog dela roba, naravno spekulativnog karaktera, sto dalje povecava inflatorna ocekivanja i stvara problem i Narodnoj Banci, sto se opet vraca da uzme svoju cenu od standarda gradjana! A, sve je izazvano najobicnijim medijskim nagadjanjima da li bi, kada i za koliko poskupeo neki energent! Zamolio bih medije da prestanu sa tim pricama, jer kao sto vidite, to unosi nervozu i nestabilnost u sistem, a cenu placaju svi gradjani Srbije.

Kao sto rece ministarka, postoji jasna procedura kako se regulisu cene i mislim da uvek treba sacekati konacan ishod, dakle odluku regulatora, a ne pricati kako ce nesto da poskupi, a niko nije ni zatrazio poskupljenje.

MareBG

pre 11 godina

Ljudi, morate shvatiti da ovakav sistem nije održiv, i da struja mora da poskupi i to drastično. Informišite se malo pre nego što kucate komentare pune mržnje ovde.

Na žalost, struja je u Srbiji socijalna kategorija, i na taj način (između ostalog) država kupuje socijalni mir.

Oni koji su u mogućnosti, bolje da preko leta ulože u izolaciju svog stambenog prostora, jer taj novac će se vratiti jako brzo.

Struja treba da poskupi i do 250% da bi cena bila tržišna (bez preuveličavanja!). Naravno takvo poskupljenje bi bilo žešći udarac po džepu svih nas. EPS bi takođe trebalo aktivnije da se bavi neplatišama. Prevelik je dug za struju, i plus se svako malo dužnicima nude olakšice za otplatu duga. Zar smo mi, koji plaćamo redovno, budale?

Povećanje cena na tržišne, i efikasnije rešavanje problema sa dužnicima su jedini vidljiv put ka poboljšanju stanja u domaćoj energetici. A građani treba da vode računa o svojoj potrošnji i da plaćaju svoje račune na vreme.

tina

pre 11 godina

Svi smo svesni da struja mora da poskupi ali sa druge strane sva cast Mihajlovicki kako je iskusno kupila vreme i dozvolice poskupljenje kada se izadje iz grejne sezone i zime. Mnogima ljudima ce to pomoci.

Pera

pre 11 godina

Da li je ovde nekome jasno da ukoliko ne dobije povecanje cene gasa JP Srbijagas ce biti nelikvidno i nece moci da finansira Juzni tok. Ovo je cist napada na Juzni tok.

ff

pre 11 godina

""U januaru ćemo napraviti i novi tarifni sistem tako da oni koji troše više struje plaćaju više, dok oni koji troše manje ili su socijalno ugroženi plaćaju manje", kaže Mihajlovićeva.""

Koja je to logika, pa oni sto zaradjuju dobro mozda ne trose mnogo jer nemaju vremena da kuvaju i provode po ceo dan u kuci, a penzosi i ljudi bez posla koji uvek kuvaju, dogrevaju se itd... ce morati da plate vise jer vise trose???

Nis

pre 11 godina

Sram da vas bude. Gori ste od predhodnih tiranina. Dokle cete vise da jasete ovaj narod? Svi ste isti ko god da se uvali u neku fotelju.

Milan

pre 11 godina

@tanja
gde to u svetu?
daj neki primer?
dok je cena kilovata ispod cene proizvodnje, ne moze da se podstiche potroshnja, vec shtednja.

tanja

pre 11 godina

Ministarka 20 god. u energetici?! Kako onda nije znala za jednotarifna brojila, nemogucnost jeftine struje tokom dana,da svugde u svetu ko trosi vise ima jeftiniji kilovat...Jos jedna neznalica sns-a na visokom polozaju,sve sto zna je da mnoooogo prica.

el_mago

pre 11 godina

@ff
pa jel citas ti to sto si citirao, ona je rekla da onaj koji trosi vise ce vise placati, a ne onaj koji ZARADjUJU vise, to su dve razlicite stvari, a ti si to pogresno protumacio, dal namerno dal slucajno necu da ulazim u to.
ZNaci nije bitno iako puno zaradjujes neces placati vise ako ne trosis vise.... eto nadam se da sam ti razjasnio malo.

Sasa

pre 11 godina

Kriju ovaj novi tarifni sistem kao zmija noge. Sve se plasim da ce smanjiti ulaz u crvenu tarifu na 800-1000kwh pa cemo mi koji smo prinudjeni da se grejemo na struju, jer drugog nacina nemamo, i pored sve stednje placacemo struju i do 5 puta skuplje nego sada.

PetarPan

pre 11 godina

Alo, ...... Kakve veze ima koliko ko struje trosi,ako svoj racun placa na vreme i redovno? Jel je ovo ono sto cete vi napredne radikalcine da pruzite ovom glupom narodu koji vas je izabrao?

Hm,polako...ovaj put nece biti gresaka kao 5 . oktobra...

Sa 22 si tropa

pre 11 godina

U prevodu: poskupećemo struju, da bi narod štedeo, sedeo u mraku i jeo 'ladnu hranu, oni koji troše previše, njih ćemo da "klepimo" po džepu, kako bi nama ostali viškovi koje ćemo da izvozimo za evriće preko privatnih firmi, gde bi provizija od "uspešno zatvorenog posla" završila u džepovima odabranih ljudi. E, umalo da zaboravim: sve će da bude po Zakonu, i u skladu sa propisima.

Davor

pre 11 godina

Koje licemerje i bezobrazluk obecali ste pre izbora da necete dizati cene narodu jos da cete ih spustati kad preuzmete vlast i sta se desilo odkad ste uzeli vlast mesecno sve poskupljuje cene samo rastu sve je skuplje u srbiji nego sto je ikad bilo za vreme vladavine DS kako vas samo nije stid koja dvolicnost optuzivali ste za svasta DS a odkad ste dosli na vlast sta ste uradili za narod apsolutno nista jos ste samo digli cene narodu al sta ocekivali od koalicije koja je pogazila apsolutno sva predizborna obecanja nikad nisam glasao za DS nit sam ih volio ali mogu samo da kazem da kad ova koalicija zavrsi sa zemljom narod ce moliti na koljenima DS da uzme vlast ali bice kasno a evo i zasto jel ovi nikad nece predati nazad vlast na izborima bez obzira kako narod bude glasao magicno ce se pokazati da su ovi pobedili a i zasto bidali vlast njima je ljepo uvalili se u fotelje sve im placeno iz drzavnog budzeta vojske telohranitelja vecere vozni parkovi skupocenih automobila bmw's mercedesi audi puskom ovima vise nebi mogao oteti vlast a gde su ti silni krediti sto su uzeti od evrope i zapada pa eto ih na racunima od vucica dacica i nikolica al nije im dosta i to malo sto narod zaradi samo da bi preziveo od jutra do sutra i to hoce oteti i sebi uzeti sad tek vidim da je tadic bio svetac za ove svetac

dušan kovačević

pre 11 godina

voleo bi da znam kolike su plate u elektrovojvodini koliko jedan radnik zarađuje koliko direktor i koliko ministar energetike.ako smete iznesite mi to a ja vam garantujem da najveći deo poskupljenja ide na povećanje već i tako ogromne plate .mislim da smo mi jako nezajažjivi i da gledamo samo sebe.srbi ne znaju da vladaju ovom državom iz navedenog razloga.

na nisanu

pre 11 godina

""U januaru ćemo napraviti i novi tarifni sistem tako da oni koji troše više struje plaćaju više, dok oni koji troše manje ili su socijalno ugroženi plaćaju manje", kaže Mihajlovićeva.""

Koja je to logika, pa oni sto zaradjuju dobro mozda ne trose mnogo jer nemaju vremena da kuvaju i provode po ceo dan u kuci, a penzosi i ljudi bez posla koji uvek kuvaju, dogrevaju se itd... ce morati da plate vise jer vise trose???
(ff, 25. decembar 2012 11:31)

Zar niste znali da drzava stiti bogatase?
Imaju vecu korist od njih ali da je nepravedno,jeste.

zorz

pre 11 godina

hapse 'tudje' da bi svojima oslobodili mesta.Zivite li bolje?Sta obican covek,srpski seljak ima od ove vlade?Ja koliko vidim isto sto i od prethodne,NISTA!

bane

pre 11 godina

e za razliku od izjave za jeftiniju dnevnu tarifu,u koju je mogao samo lud covek da poveruje,za ovu izjavu ti verujem, treba vama i vasim direktorima-kafedzijama mnogo pare

молим за одговор

pre 11 godina

А хоћете ли да укинете више затезне камате па они који и имају вољу да плате дугове не иду у дужничко ропство тако што им уместо уплаћеног износа на главницу све паре иду на камату? Обећали сте у јуну сад је децембар. Шта је са обећањем? ЕПС има преко 5 хиљада вишка запослених!

budi Bog sa nama

pre 11 godina

Gospodjo, da li vi sebe cujete sta pricate? Jel to uvodite nove kriterijume za zaposljavanje - VIZIONARSTVO?! Nije vise nista vazno, ni obrazovanje, ni iskustvo, vazno je imati VIZIJU? Jel to hocete da nam kazete? Ja nemam reci!

Gradjanin

pre 11 godina

Ovo je potpuni idiotizam! Ko trosi vise, placace skuplju struju, a ko manje, bice mu jeftinija. Supruga i ja zivimo u stanu sa centralnim grejanjem, imamo prihode od 1.000e mesecno, vezano za kurs evra. Na proslom racunu nam je izmerena potrosnja od 308 KW/h pa smo dobili i socijalni popust od skoro 12%, plus jos 5% zato sto placamo racune na vreme. I sad ja treba da imam 17% popusta na struju jer imam stedljive sijalice, najmodernije energetski efikasne elektricne uredjaje i para da platim racun na vreme, a sirotinja koja ce zbog svoje materijalne situacije da potrosi vise struje od mene treba da placa skuplju struju?!? Kao sto neko rece u komentaru, ova drzava stiti bogatase, a pri tom je tuzno sto se moje domacinstvo sa 1000e mesecnog prihoda svrstava u bogatase...

retrospektiva

pre 11 godina

Ako bi se vratili par meseci u nazad na ministarkine izjave videli bi niz neistina u samo dva-tri meseca, neistina je bila da nece biti poskupljenja, neistina da nece uvoziti struju, neistina da ce uvesti jeftinu struju preko dana, neistina da nece koristiti posrednike (to sad tvrdi, ajde da nam kaze ko je EPS-u prodao struju u RS)...isto tako se vidi da dok je to govorila suprotno je radila, secam se u oktobru price da nece biti uvoza struje, a sada kaze da je struja vec kupljena...Zasto je njoj dozvoljeno da iznosi neistine? Zasto se njoj moze da nas obmanjuje, a ne snosi posledice? Ko joj je to dozvolio i na kraju ko ce da snosi troskove?

Dobice oni sto izdaju stanove, privatno rade na crno, dobijaju sa sela...

pre 11 godina

Ovo je velika sramota! Ogromna vecina stvarno ugrozenih porodica i pojedinaca nece dobiti bonove! Cak ce placati i vise!

zaprepascen

pre 11 godina

KO kaze da kod nas ne moze da se ustedi an struji. PA pogledajte ovo cudo http://www.dnevnik.rs/drustvo/samo-u-jednoj-skoli-ustedeli-bi-95-miliona-dinara

Marko

pre 11 godina

Kriju ovaj novi tarifni sistem kao zmija noge. Sve se plasim da ce smanjiti ulaz u crvenu tarifu na 800-1000kwh pa cemo mi koji smo prinudjeni da se grejemo na struju, jer drugog nacina nemamo, i pored sve stednje placacemo struju i do 5 puta skuplje nego sada.
(Sasa, 25. decembar 2012 12:43)

Pazi Sasa, niko nije prinudjen da se greje na struju jer drugog nacina nema. Ne znam koja je to zgrada pravljena a da nema ni dimnjak ni centralno grejanje. A to da grejanje bude najjeftinije na struju je cista jeres i neodgovornost kako drzave tako i onih koji to rade.

Para na paru ide!

pre 11 godina

Primer: cetvoroclana porodica koja ima ukupno 40.000 din, placace skuplje struju, jer se smatraju bogati! Znam dosta penzionera koji izdaju nekretnine, a primaju 13-tu penziju, ljudi koji imaju gotovo besplatno obdaniste a voze skupa kola... Opet ce drzava finansirati ljude koji nisu socijalno ugrozeni, dok ce pravi siromasi, biti jos siromasniji, jer ce sve skuplje placati! DOKLE BRE VISE!!!

nazalost

pre 11 godina

Struja u Srbiji NIJE skupa. Samo su plate (kad ih ima) UZASNO male! Tu je sav problem. Zasad, neresiv. Koliko ce to obiman posao biti racunati vise tarifa prema potrosnji i primanjima, opet ce biti pokusaja muljanja, podnosenja manje-vise verodostojnih uveranja, za cije ce se izdavanje morati uplacivati (i potplacivati) kojekakve takse, i administracija u EPS-u ostati u istom broju(ako ne i vecem) da bi se to sve "proverilo i administriralo" Stara vec dobro poznata pesma.

Pera pisar

pre 11 godina

Stvarno sramota. Sve što ste nam do sada pričali izgleda da je služilo samo da se dobiju izbori. Kako vreme promiče, polako se ispostavlja da je sve drugačije. Evo, sada će i struja da poskupi. Ne znam, možda tako treba. Ali nije trebalo pričati suprotno. Na stranu osećaj da naša nova ministarka zapravo ne zna šta radi i šta govori. Jako sam razočaran.

rmbadžija

pre 11 godina

Koja je to logika, pa oni sto zaradjuju dobro mozda ne trose mnogo jer nemaju vremena da kuvaju
(ff, 25. decembar 2012 11:31)

A šta bi ti? Da mi koji zarađujemo više, da platimo po mogućstvu i vaše? Pa ne radim ja kao konj da bih plaćao tuđe račune nego da bi moja porodica lepše živela! Ali, šta ja to i kome pričam u zemlji neradnika i sirotinje gde je glavna fora ne raditi ništa i kukati na sve strane!

Ispada da treba nelagodno da se osćeam što sam pošteno zaradio svoju platu a moja firma pošteno uplatila penzionom fondu nenormalnu svotu novca na ime cele "bele" plate u ne malom iznosu. Jel' to malo?

I da zbog toga što radim u uspešnoj privatnoj firmi ne mogu da dobijem za dete mesto u obdaništu u blizini nego gde im se svidi jer prioritet imaju oni iz državne službe? I to je malo?

Pa koliko treba da poklonim ovoj državi da bi vam bilo dosta???
Ili neko možda ima nameru da počne da malo uči i radi?

aleksandar grozni

pre 11 godina

Ko jednom izbegne kaznu taj smatra da je sasvim normalno da i dalje uzima od EPSa koliko mu treba i da zato podigne cenu struje koliko EPSu treba,tako i gasu,hrani,gorivu,porezima,glasali ste U Z I V A J T E.

Hemera

pre 11 godina

Ministarka eneregtike je najavila nova poskupljenja, ali to nema veze sa socijalno ugroženim porodicama. Drago mi je da će ministarka napraviti socijalne karte,ali naravno da će se izbeći socijalno ugrožene porodice. SPS je ceo takav, i da će svi odgovarati koji zloupotrebili službeni položaj. Drago mi je da će se stanje u našoj državi zaista promeniti.