Aktuelno

Ponedeljak, 24.12.2012.

09:09

Zašto svi žele parče Raspberry Pi?

Izvor: Nick Glass

Zašto svi žele parèe Raspberry Pi? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

Dejan

pre 9 godina

7.Android operativni sistem je sada mnogo ozbiljan OS sa stotinama hiljada aplikacija, mnogo je laksi za programiranje od linuxa jer je projektovan da se lako pristupi njegovim servisima tipa pustanja hd videa,muzike,wifi i 3g internetu,pravljenje aplikacije sa menijima se meri u sekundama.
8.Ima GPS cip koji moze sluziti prilikom navigacije vaseg letece meteoroloske stanice ili helikoptera za snimanje, ali kao nadzor nad automobilom
9.Ima senzore za pokret koji mogu da detektuju nepravilan rad neke masine ili ako je uredjaj pomeren ili se poceo kretati

I da ne nabrajam vise

Dok sve ovo pokupujete (monitor,tastaturu,mis,sistem za punjenje baterije kada nestane struje,bateriju,kameru, 3g cip, i sve to povezete sa gomilom zica i napajanja za iste plus naucite kako se se sve to programira i podesava na linuxu, dobicete ogroman i skupi budz koji nemoze da se meri sa smartfonom.

Dejan

pre 9 godina

Kada je izasao rpi, ja sam se isto palio da ga uzmem jer na prvi pogled izgleda kao mocna stvarcica za male pare.
Ali onda sam malo razmislio...
Za te pare se moze kupiti nov ili polovan android smartfon koji ima sve sto i rpi ali mnogo bolje i vise.
Evo gomilu razloga zasto je smartfon bolji.
1.Smartfon ima vec ugradjen ekran, sto znaci da nemorate da imate budzu od monitora koji cete svaki put povezivati da proveravate zasto vam vas program ne radi kako ste ga zamislili ili se negde zabagovato ili jednostavno zelite da ga reprogramirate.Plus sto za monitor morate da imate izvor napajanja (220v) ili za neki manji bar 12v(akumulator) sto je takodje neprakticno
2.Ugradjena touch tastatura, znaci nemoramo da nosimo budz tastaturu ma koliko god da se sad mogu male kupiti, da bi nabrzinu proverili da li radi nas projekat kako treba
3.Ugradjena baterija i sistema za punjenje iste, sto znaci da se moze odmah povezati na solarnu celiju i preko dana da radi na sunce, a nocu iz baterije
4.Potrosnja smartfona je 3 puta manja od rpi sto znaci i 3x manju bateriju ili 3x manju solarnu celiju
5.Ugradjen 3g cip za vezu sa svetom ,znaci ako se koristi kao neki alarm i sl, dojava vlasniku je dostupna gde god ima signala za mobilni (prakticno bilo gde u zemlji)
6.Ugradjena kamera sa svetlom, sto znaci da se moze koristiti kao videonadzor
-nastavak u drugom postu

Brok

pre 10 godina

@Rile,
Pa nije baš RPi za server, može on naravno biti i u ulozi servera, ali nije njemu baš namena da bude serverska platforma. Inače ima RPi da se kupi i u Srbiji i to na najmanje dva mesta. Da ne reklamiram sada gde, neće mi proći komentar. Potražite malo po netu.

Commodore 64

pre 11 godina

I samo jos jedna stvar da se nadovezem, zar cela poenta Pi masinice nije da je nezavisna od kupovine dodatne opreme, ja barem sam ceo taj koncept tako razumeo a ne da kupim Pi za 25 dolara i da jos toliko dam para za nabove i ostale prikljucke da bi od njega opet napravio HI TECH ocigledno neshvatas poentu zvanu Raspberry Pi.

Commodore 64

pre 11 godina

Druze Joe da jesam, nikada mi nisu bili jasni likovi kao sto si ti koji samo gledaju da se od nekoga naprave pametniji, ja sam pisao generalno u vezi toga cisto da znas druze za ljude koji nisu tako superiorno inteligentni kao ja i ti!Pozdrav.

joe

pre 11 godina

@Commodore 64: Druze, da li si ti ikada cuo za spravu koja se zove USB HUB sa sopstvenim napajanjem 5V/1000mA za 700-800 din?! Ne mogu da verujem...

Interrupt

pre 11 godina

(Icarus, 24. decembar 2012 22:26)
Izvini, ali kada čujem ovakvu dezinformaciju, digne mi se kosa na glavi...
Gde ti kupuješ komponente/računare? Kod nekog likalnog šalabajzera?
Već više od 5 godina se prodaju grafike sa HDxx izlazom, i uz svaku dobijaš HDxx to VGA konektor.... Ako želiš da ga kupiš ovako, onda, koliko košta 10 din? (ajd da ne preterujem, ali oko 30 din.)....
E, svašta....

Pedja

pre 11 godina

@Icarus: Dobro sto nisi kritikovao sto nema antenski izlaz kao C=64 :) Svi ekrani imaju VGA ulaz da bi bili kompatibilni sa starom tehnologijom, pa bih rekao da 99% domacinstava na svetu ima ekrane sa VGA ulazom. U svakom slucaju za cirka 5 evra imas da kupis DVI-to-VGA adapter.

Commodore 64

pre 11 godina

Posedujem dva, jedan za mene a drugi za klince da si i oni malo igraju! :) Imao sam srecu pa sam od prijatelja sa one strane bare porucio pa sam prosao sa standardnom cenom a ne sa postarinom koja i nije ali i jeste skupa kako za koga!

Za one koji znaju cemu sluzi i kojima je jasno sta Pi moze radosti nikada srece ali kao sto uvek biva ima i onih koji nesto zele ili kupe samo zato sto je novo i da su u toku samo ce baciti pare.Po meni nije bez mana jer ako se nema adapter odgovarajuci za napajanje znaju da se desavaju problemi po spesifikacijama nesme da je manji od 5V i 700mA.Takodje za one koji mozda planiraju ili imaju priliku da kupe da imaju u vidu da nije preporucivo tacnije nemoguce je ako planiraju da koriste bezicne tastature miseve ili bilo sta tog tipa jer upamtite takvi uredjaji koriste vise od 100mA a podsecam da od 700 mA 500 je za procesor rezervisano tako da bilo koje bezicne uredjeaje da planirate da nakacite prvo proverite koliko za rad te komponente je potrebno napajanja!Jeste da je slabasan zadanasnje masine na koje smo navikli ali sta mi se najvise svidelo je dase jako lako overklokuje sa 700 na 900 (lako naci na netu) moze i voltaza ali cinimi se da sam negde iskopao da se gubi garancija time!Za mene going back to basics sto Raspberry Pi nudi je lep i interesantan odmor i razonoda!

Sinko

pre 11 godina

@lcarus VGA nema zato jer je cip koji se koristi (Broadcom) namenjen za multimedijalne plejere i jednostavno nema vga kao i 99% plejera, a naknadna ugradnja istog bi mnogo podigla cenu. Zato ima kompozitni izlaz i moze se prikljuciti na svaki TV proizveden u zadnjih 25 godina. Tacno je da postoje kineski android stikovi, stripovani mobilni telefoni koji su samo multimedijalini plejeri i ne mogu se lako programirati, dok raspberry na primer ja nameravam da koristim kao kontrolor za neke masine i tako ustedim 200-300E a uz to u pauzama moze da radi kao plejer i nocu besumno skida sadrzaje preko torrenta i zilion drugih stvari. Da ima pameti nasa drzava bi otkupila 150000 ovih spravica i podelila osnovcima po skolama.

Android korisnik

pre 11 godina

Uspeli su da na njega stave najpopularniji Linux - Android :-)
Odlična spravica za DIY hobiste. Video sam jedan u kućištu sa tastaturom i VGA ekranom, manji od tetrapaka za mleko. Veoma interesantna stvar.

Malinar

pre 11 godina

Ne čeka se uvek toliko. Naručio Sam model B od Allied Elec i stigao mi je za oko mesec dana (mislim da više ne isporučuju u Evropu). Što se tiče mogućnosti koje RPi pruža, mislim da je lak pristup GPIO pinovima najzanimljivija. Čak i početnici uz malo učenja mogu da naprave spravu koja im omogućava daljinsko upravljanje svetlima ili neki jednostavniji alarm, a malo iskusniji korisnici mogu da naprave npr. CNC mašinu. Pozdrav svim srpskim malinarima! ;)

Icarus

pre 11 godina

@Elektroničar mislim da ozbiljnija rasprava nije moguca sa ovim sistemom oglasavanja, hvala i nemoj pogresno da me razumes, nisu mi potrebna objasnjavanja oko razlika VGA-HDMI ali verovatno znas da i dan danas bar u Srbiji prodaju se monitori sa VGA izlazima i to u velikoj zastupljenosti tako da nasa domacinstva imaju 90% ove konektore i samim tim napraviti ovakav racunar koji cilja na low cost i minimalne troskove sa HDMI nema smisla jer te samim tim tera da kupis nov monitor sto nije bas low cost. Ili da kupis konvertor koji isto nije jeftin. Sto se tice rezolucije, nisam ocekivao nista preko 1600x1200 ali super, tim bolje. Kada sam mislio na grafiku, mislio sam na njeno poredjenje u vezi 3D mogucnosti.

volim Pi**

pre 11 godina

dajte ljudi molim vas ima li ovo negdje da se kupi
al ono ... dam pare dobijem RP.
bez da nesto narucjujem i cekam do u beskonacnost

joe

pre 11 godina

Ja sam od nekolicine Srba koji je ponosni vlasnik RPI za 35 $. Premda skromnih karakteristika, prvenstvena namena ovog racunara je obrazovanje mladih u oblasti racunarstva i tehnike, za neverovatno male pare. Uredjaji kao sto je MK i ostali imaju lepo zatvoreno kuciste, koje nije uputno otvarati i igrati se s njim, imaju vec instalirani Android, izlaz za HDMI i tacka. Namenjeni su pravljenju "pametnog TV" od "starijeg" LCD ili plazma TV-a.

Raspberry je spravica od koje mozes od pocetka da pravis svoj neki projekat. Biras linux distribuciju koja tebi lezi, stavljas softver/pakete za koje ti mislis da mogu da urade nesto korisno, dodajes hardverske dodatke koji prosiruju "moci" ovog racunara. Moze da se slika baci i na babin TV jer ima kompozitni izlaz! Ima HDMI izlaz, a sa adapterom i DVI. Ima podrsku za ethernet, wireless. OMX player pusta sve formate videa... Najzanimljivji deo je GPIO jedinica na ploci; klinci mogu da programiraju skriptice i igraju se sa dodavaljem senzora, elektromotora, LED lampica; ukratko igra sa elementima robotike.

Po meni je spravica revolucionarna u moru sunda, granda, fejsbuka, guglanja i jutjubovanja. Deca nam zaglupavese, a i mi s njima. Sa Raspberry-jem mora dosta da se zna ili sazna o racunarima, operativnim sistemima i programiranju, ali sve kroz igru i zabavu i bez enormne investicije za roditelje. Zato tehnika narodu i zivela nam Malina!

Elektroničar

pre 11 godina

@Icarus

Pretpostavljam da nema VGA izlaz zato što je analogni VGA zastarela tehnologija. Broadcomm integrisana grafička kartica ima samo HDMI i kompozitni izlaz što nije velika mana pošto svi noviji monitori imaju makar DVI ulaz a kompozitni izlaz se može upotrebiti za jeftine automobilske monitore.
Inače, ne bih baš grafiku od 1920 × 1200 sa hardverskim H.264 dekodiranjem nazvao "ne tako kvalitetna"

Icarus

pre 11 godina

@Mihas - Imas SD karticu koja ti sluzi kao hard disk. Imas prednost sto karticu mozes da izvadis lako tako da imas i prenosni hard. Mene vise interesuje zasto ima izlaz za display samo HDMI port? Imajuci u vidu da je grafika nesto ne tako kvalitetna zasto nema vga izlaz?

malinica

pre 11 godina

Za srbiju to izadje sa sve poštarinom nekih 32 € tako da ne bi smelo da bude problema ba carjni. Kutijica košta dodatnih 6 € ali treba obratiti pažnju da nema prorez za fle kabl. Ispravljač je dodatnih 10 ak € i treba obratiti pažnju na to da mora da obezbedi 2A na 5V,dakle ne da piše nego da stvarno daje 2A. Ko hoće tu je i licenca za reprodukciju mpeg 2 sadržaja, dodatnih 3 € ako se dobro sećam. Saberite ili oduzmite ali to je to. A kada se naruči onda se čeka,čeka i čeka ........

Rile

pre 11 godina

@gari nisu zakasnili sa člankom. To o čemu ti pričaš su android stikovi, i nisu potpuno programabilni kao RPi. Teže se hakuju, imaju manje ulaza i iza njih stoji mnogo manji community. Ti stikovi, tačno je, imaju noviji i brži procesor, sa možda i više rama, manji su ali tu prednost prestaje. To su gotovi proizvodi dok je RPi idealan kompjuter za projekte.

Rile

pre 11 godina

@Sinisa Moze se naruciti preko RS components ili Farnell-a. Preko oba ce stici u Srbiju, problem je samo sto se dosta ceka - i do pola godine. Uz postarinu, izadje oko 50e.

mm

pre 11 godina

Ja sam hteo pre pola godine da ga uzmem ali sam zbog svog znanja, tj neznanja odustao. Mislim da sada ima vise stvari na netu koje mogu da pomognu da sa RPi uradimo nesto korisno, puno tutoriala. Pa mozda i pokusam da nabavim neki ako je to moguce u ovoj nasoj banana drzavi. Mislim da cak ima izlaz na koji se mogu povezati i stari televizori sto je veliki plus, a jos bolje ko ima lcd jer ima i HDMI. Vrlo korisna igrackica! Gledao sam kako pusta 1080p video. Stvarno impresivno.

gari

pre 11 godina

Malo ste zakasnili sa člankom o Raspberry Pi. Bar za multimedijalne sadržaje je potpuno zastareo, kineski sajtovi su prepuni plejera sa daleko boljim procesorima, i generalno, hardverom, u minijaturnom pakovanju..

Rile

pre 11 godina

Super stvarcica! Posedujem jednog :) Žao mi je samo što sam ga pretplatio - 60e... dok stigne kod nas, bude oko 50e. Čeka se i do pola godine. Ja ga nadjoh polovnog - nisam hteo da čekam. Lično, planiram da ga koristim kao web server :)

Andjela

pre 11 godina

Ja se vec par meseci igram sa jednim, i mogu da vam kazem da
je fantasticna spravica. Mozete koristiti Linux, ali cak i
Amiga OS, za one koji se secaju... :)

srdjan

pre 11 godina

Jos jedna primena moze biti kreiranje Smart TV-a od "obicnih", a uz jos par sitnica sa DX sajta mozete napraviti i jeftin kucni centar za zabavu povezan na internet.

Postoje i lepa kucista velicine otprilike kutije cigareta, tako da ne izgleda kao na slici golisavo. :)

srdjan

pre 11 godina

Jos jedna primena moze biti kreiranje Smart TV-a od "obicnih", a uz jos par sitnica sa DX sajta mozete napraviti i jeftin kucni centar za zabavu povezan na internet.

Postoje i lepa kucista velicine otprilike kutije cigareta, tako da ne izgleda kao na slici golisavo. :)

joe

pre 11 godina

Ja sam od nekolicine Srba koji je ponosni vlasnik RPI za 35 $. Premda skromnih karakteristika, prvenstvena namena ovog racunara je obrazovanje mladih u oblasti racunarstva i tehnike, za neverovatno male pare. Uredjaji kao sto je MK i ostali imaju lepo zatvoreno kuciste, koje nije uputno otvarati i igrati se s njim, imaju vec instalirani Android, izlaz za HDMI i tacka. Namenjeni su pravljenju "pametnog TV" od "starijeg" LCD ili plazma TV-a.

Raspberry je spravica od koje mozes od pocetka da pravis svoj neki projekat. Biras linux distribuciju koja tebi lezi, stavljas softver/pakete za koje ti mislis da mogu da urade nesto korisno, dodajes hardverske dodatke koji prosiruju "moci" ovog racunara. Moze da se slika baci i na babin TV jer ima kompozitni izlaz! Ima HDMI izlaz, a sa adapterom i DVI. Ima podrsku za ethernet, wireless. OMX player pusta sve formate videa... Najzanimljivji deo je GPIO jedinica na ploci; klinci mogu da programiraju skriptice i igraju se sa dodavaljem senzora, elektromotora, LED lampica; ukratko igra sa elementima robotike.

Po meni je spravica revolucionarna u moru sunda, granda, fejsbuka, guglanja i jutjubovanja. Deca nam zaglupavese, a i mi s njima. Sa Raspberry-jem mora dosta da se zna ili sazna o racunarima, operativnim sistemima i programiranju, ali sve kroz igru i zabavu i bez enormne investicije za roditelje. Zato tehnika narodu i zivela nam Malina!

Andjela

pre 11 godina

Ja se vec par meseci igram sa jednim, i mogu da vam kazem da
je fantasticna spravica. Mozete koristiti Linux, ali cak i
Amiga OS, za one koji se secaju... :)

Rile

pre 11 godina

Super stvarcica! Posedujem jednog :) Žao mi je samo što sam ga pretplatio - 60e... dok stigne kod nas, bude oko 50e. Čeka se i do pola godine. Ja ga nadjoh polovnog - nisam hteo da čekam. Lično, planiram da ga koristim kao web server :)

mm

pre 11 godina

Ja sam hteo pre pola godine da ga uzmem ali sam zbog svog znanja, tj neznanja odustao. Mislim da sada ima vise stvari na netu koje mogu da pomognu da sa RPi uradimo nesto korisno, puno tutoriala. Pa mozda i pokusam da nabavim neki ako je to moguce u ovoj nasoj banana drzavi. Mislim da cak ima izlaz na koji se mogu povezati i stari televizori sto je veliki plus, a jos bolje ko ima lcd jer ima i HDMI. Vrlo korisna igrackica! Gledao sam kako pusta 1080p video. Stvarno impresivno.

Rile

pre 11 godina

@gari nisu zakasnili sa člankom. To o čemu ti pričaš su android stikovi, i nisu potpuno programabilni kao RPi. Teže se hakuju, imaju manje ulaza i iza njih stoji mnogo manji community. Ti stikovi, tačno je, imaju noviji i brži procesor, sa možda i više rama, manji su ali tu prednost prestaje. To su gotovi proizvodi dok je RPi idealan kompjuter za projekte.

malinica

pre 11 godina

Za srbiju to izadje sa sve poštarinom nekih 32 € tako da ne bi smelo da bude problema ba carjni. Kutijica košta dodatnih 6 € ali treba obratiti pažnju da nema prorez za fle kabl. Ispravljač je dodatnih 10 ak € i treba obratiti pažnju na to da mora da obezbedi 2A na 5V,dakle ne da piše nego da stvarno daje 2A. Ko hoće tu je i licenca za reprodukciju mpeg 2 sadržaja, dodatnih 3 € ako se dobro sećam. Saberite ili oduzmite ali to je to. A kada se naruči onda se čeka,čeka i čeka ........

Elektroničar

pre 11 godina

@Icarus

Pretpostavljam da nema VGA izlaz zato što je analogni VGA zastarela tehnologija. Broadcomm integrisana grafička kartica ima samo HDMI i kompozitni izlaz što nije velika mana pošto svi noviji monitori imaju makar DVI ulaz a kompozitni izlaz se može upotrebiti za jeftine automobilske monitore.
Inače, ne bih baš grafiku od 1920 × 1200 sa hardverskim H.264 dekodiranjem nazvao "ne tako kvalitetna"

Rile

pre 11 godina

@Sinisa Moze se naruciti preko RS components ili Farnell-a. Preko oba ce stici u Srbiju, problem je samo sto se dosta ceka - i do pola godine. Uz postarinu, izadje oko 50e.

gari

pre 11 godina

Malo ste zakasnili sa člankom o Raspberry Pi. Bar za multimedijalne sadržaje je potpuno zastareo, kineski sajtovi su prepuni plejera sa daleko boljim procesorima, i generalno, hardverom, u minijaturnom pakovanju..

volim Pi**

pre 11 godina

dajte ljudi molim vas ima li ovo negdje da se kupi
al ono ... dam pare dobijem RP.
bez da nesto narucjujem i cekam do u beskonacnost

Sinko

pre 11 godina

@lcarus VGA nema zato jer je cip koji se koristi (Broadcom) namenjen za multimedijalne plejere i jednostavno nema vga kao i 99% plejera, a naknadna ugradnja istog bi mnogo podigla cenu. Zato ima kompozitni izlaz i moze se prikljuciti na svaki TV proizveden u zadnjih 25 godina. Tacno je da postoje kineski android stikovi, stripovani mobilni telefoni koji su samo multimedijalini plejeri i ne mogu se lako programirati, dok raspberry na primer ja nameravam da koristim kao kontrolor za neke masine i tako ustedim 200-300E a uz to u pauzama moze da radi kao plejer i nocu besumno skida sadrzaje preko torrenta i zilion drugih stvari. Da ima pameti nasa drzava bi otkupila 150000 ovih spravica i podelila osnovcima po skolama.

Malinar

pre 11 godina

Ne čeka se uvek toliko. Naručio Sam model B od Allied Elec i stigao mi je za oko mesec dana (mislim da više ne isporučuju u Evropu). Što se tiče mogućnosti koje RPi pruža, mislim da je lak pristup GPIO pinovima najzanimljivija. Čak i početnici uz malo učenja mogu da naprave spravu koja im omogućava daljinsko upravljanje svetlima ili neki jednostavniji alarm, a malo iskusniji korisnici mogu da naprave npr. CNC mašinu. Pozdrav svim srpskim malinarima! ;)

Commodore 64

pre 11 godina

Posedujem dva, jedan za mene a drugi za klince da si i oni malo igraju! :) Imao sam srecu pa sam od prijatelja sa one strane bare porucio pa sam prosao sa standardnom cenom a ne sa postarinom koja i nije ali i jeste skupa kako za koga!

Za one koji znaju cemu sluzi i kojima je jasno sta Pi moze radosti nikada srece ali kao sto uvek biva ima i onih koji nesto zele ili kupe samo zato sto je novo i da su u toku samo ce baciti pare.Po meni nije bez mana jer ako se nema adapter odgovarajuci za napajanje znaju da se desavaju problemi po spesifikacijama nesme da je manji od 5V i 700mA.Takodje za one koji mozda planiraju ili imaju priliku da kupe da imaju u vidu da nije preporucivo tacnije nemoguce je ako planiraju da koriste bezicne tastature miseve ili bilo sta tog tipa jer upamtite takvi uredjaji koriste vise od 100mA a podsecam da od 700 mA 500 je za procesor rezervisano tako da bilo koje bezicne uredjeaje da planirate da nakacite prvo proverite koliko za rad te komponente je potrebno napajanja!Jeste da je slabasan zadanasnje masine na koje smo navikli ali sta mi se najvise svidelo je dase jako lako overklokuje sa 700 na 900 (lako naci na netu) moze i voltaza ali cinimi se da sam negde iskopao da se gubi garancija time!Za mene going back to basics sto Raspberry Pi nudi je lep i interesantan odmor i razonoda!

Icarus

pre 11 godina

@Elektroničar mislim da ozbiljnija rasprava nije moguca sa ovim sistemom oglasavanja, hvala i nemoj pogresno da me razumes, nisu mi potrebna objasnjavanja oko razlika VGA-HDMI ali verovatno znas da i dan danas bar u Srbiji prodaju se monitori sa VGA izlazima i to u velikoj zastupljenosti tako da nasa domacinstva imaju 90% ove konektore i samim tim napraviti ovakav racunar koji cilja na low cost i minimalne troskove sa HDMI nema smisla jer te samim tim tera da kupis nov monitor sto nije bas low cost. Ili da kupis konvertor koji isto nije jeftin. Sto se tice rezolucije, nisam ocekivao nista preko 1600x1200 ali super, tim bolje. Kada sam mislio na grafiku, mislio sam na njeno poredjenje u vezi 3D mogucnosti.

Interrupt

pre 11 godina

(Icarus, 24. decembar 2012 22:26)
Izvini, ali kada čujem ovakvu dezinformaciju, digne mi se kosa na glavi...
Gde ti kupuješ komponente/računare? Kod nekog likalnog šalabajzera?
Već više od 5 godina se prodaju grafike sa HDxx izlazom, i uz svaku dobijaš HDxx to VGA konektor.... Ako želiš da ga kupiš ovako, onda, koliko košta 10 din? (ajd da ne preterujem, ali oko 30 din.)....
E, svašta....

Commodore 64

pre 11 godina

I samo jos jedna stvar da se nadovezem, zar cela poenta Pi masinice nije da je nezavisna od kupovine dodatne opreme, ja barem sam ceo taj koncept tako razumeo a ne da kupim Pi za 25 dolara i da jos toliko dam para za nabove i ostale prikljucke da bi od njega opet napravio HI TECH ocigledno neshvatas poentu zvanu Raspberry Pi.

Pedja

pre 11 godina

@Icarus: Dobro sto nisi kritikovao sto nema antenski izlaz kao C=64 :) Svi ekrani imaju VGA ulaz da bi bili kompatibilni sa starom tehnologijom, pa bih rekao da 99% domacinstava na svetu ima ekrane sa VGA ulazom. U svakom slucaju za cirka 5 evra imas da kupis DVI-to-VGA adapter.

Android korisnik

pre 11 godina

Uspeli su da na njega stave najpopularniji Linux - Android :-)
Odlična spravica za DIY hobiste. Video sam jedan u kućištu sa tastaturom i VGA ekranom, manji od tetrapaka za mleko. Veoma interesantna stvar.

Icarus

pre 11 godina

@Mihas - Imas SD karticu koja ti sluzi kao hard disk. Imas prednost sto karticu mozes da izvadis lako tako da imas i prenosni hard. Mene vise interesuje zasto ima izlaz za display samo HDMI port? Imajuci u vidu da je grafika nesto ne tako kvalitetna zasto nema vga izlaz?

Commodore 64

pre 11 godina

Druze Joe da jesam, nikada mi nisu bili jasni likovi kao sto si ti koji samo gledaju da se od nekoga naprave pametniji, ja sam pisao generalno u vezi toga cisto da znas druze za ljude koji nisu tako superiorno inteligentni kao ja i ti!Pozdrav.

joe

pre 11 godina

@Commodore 64: Druze, da li si ti ikada cuo za spravu koja se zove USB HUB sa sopstvenim napajanjem 5V/1000mA za 700-800 din?! Ne mogu da verujem...

Brok

pre 10 godina

@Rile,
Pa nije baš RPi za server, može on naravno biti i u ulozi servera, ali nije njemu baš namena da bude serverska platforma. Inače ima RPi da se kupi i u Srbiji i to na najmanje dva mesta. Da ne reklamiram sada gde, neće mi proći komentar. Potražite malo po netu.

Dejan

pre 9 godina

Kada je izasao rpi, ja sam se isto palio da ga uzmem jer na prvi pogled izgleda kao mocna stvarcica za male pare.
Ali onda sam malo razmislio...
Za te pare se moze kupiti nov ili polovan android smartfon koji ima sve sto i rpi ali mnogo bolje i vise.
Evo gomilu razloga zasto je smartfon bolji.
1.Smartfon ima vec ugradjen ekran, sto znaci da nemorate da imate budzu od monitora koji cete svaki put povezivati da proveravate zasto vam vas program ne radi kako ste ga zamislili ili se negde zabagovato ili jednostavno zelite da ga reprogramirate.Plus sto za monitor morate da imate izvor napajanja (220v) ili za neki manji bar 12v(akumulator) sto je takodje neprakticno
2.Ugradjena touch tastatura, znaci nemoramo da nosimo budz tastaturu ma koliko god da se sad mogu male kupiti, da bi nabrzinu proverili da li radi nas projekat kako treba
3.Ugradjena baterija i sistema za punjenje iste, sto znaci da se moze odmah povezati na solarnu celiju i preko dana da radi na sunce, a nocu iz baterije
4.Potrosnja smartfona je 3 puta manja od rpi sto znaci i 3x manju bateriju ili 3x manju solarnu celiju
5.Ugradjen 3g cip za vezu sa svetom ,znaci ako se koristi kao neki alarm i sl, dojava vlasniku je dostupna gde god ima signala za mobilni (prakticno bilo gde u zemlji)
6.Ugradjena kamera sa svetlom, sto znaci da se moze koristiti kao videonadzor
-nastavak u drugom postu

Dejan

pre 9 godina

7.Android operativni sistem je sada mnogo ozbiljan OS sa stotinama hiljada aplikacija, mnogo je laksi za programiranje od linuxa jer je projektovan da se lako pristupi njegovim servisima tipa pustanja hd videa,muzike,wifi i 3g internetu,pravljenje aplikacije sa menijima se meri u sekundama.
8.Ima GPS cip koji moze sluziti prilikom navigacije vaseg letece meteoroloske stanice ili helikoptera za snimanje, ali kao nadzor nad automobilom
9.Ima senzore za pokret koji mogu da detektuju nepravilan rad neke masine ili ako je uredjaj pomeren ili se poceo kretati

I da ne nabrajam vise

Dok sve ovo pokupujete (monitor,tastaturu,mis,sistem za punjenje baterije kada nestane struje,bateriju,kameru, 3g cip, i sve to povezete sa gomilom zica i napajanja za iste plus naucite kako se se sve to programira i podesava na linuxu, dobicete ogroman i skupi budz koji nemoze da se meri sa smartfonom.

gari

pre 11 godina

Malo ste zakasnili sa člankom o Raspberry Pi. Bar za multimedijalne sadržaje je potpuno zastareo, kineski sajtovi su prepuni plejera sa daleko boljim procesorima, i generalno, hardverom, u minijaturnom pakovanju..

Icarus

pre 11 godina

@Mihas - Imas SD karticu koja ti sluzi kao hard disk. Imas prednost sto karticu mozes da izvadis lako tako da imas i prenosni hard. Mene vise interesuje zasto ima izlaz za display samo HDMI port? Imajuci u vidu da je grafika nesto ne tako kvalitetna zasto nema vga izlaz?

Icarus

pre 11 godina

@Elektroničar mislim da ozbiljnija rasprava nije moguca sa ovim sistemom oglasavanja, hvala i nemoj pogresno da me razumes, nisu mi potrebna objasnjavanja oko razlika VGA-HDMI ali verovatno znas da i dan danas bar u Srbiji prodaju se monitori sa VGA izlazima i to u velikoj zastupljenosti tako da nasa domacinstva imaju 90% ove konektore i samim tim napraviti ovakav racunar koji cilja na low cost i minimalne troskove sa HDMI nema smisla jer te samim tim tera da kupis nov monitor sto nije bas low cost. Ili da kupis konvertor koji isto nije jeftin. Sto se tice rezolucije, nisam ocekivao nista preko 1600x1200 ali super, tim bolje. Kada sam mislio na grafiku, mislio sam na njeno poredjenje u vezi 3D mogucnosti.

Dejan

pre 9 godina

7.Android operativni sistem je sada mnogo ozbiljan OS sa stotinama hiljada aplikacija, mnogo je laksi za programiranje od linuxa jer je projektovan da se lako pristupi njegovim servisima tipa pustanja hd videa,muzike,wifi i 3g internetu,pravljenje aplikacije sa menijima se meri u sekundama.
8.Ima GPS cip koji moze sluziti prilikom navigacije vaseg letece meteoroloske stanice ili helikoptera za snimanje, ali kao nadzor nad automobilom
9.Ima senzore za pokret koji mogu da detektuju nepravilan rad neke masine ili ako je uredjaj pomeren ili se poceo kretati

I da ne nabrajam vise

Dok sve ovo pokupujete (monitor,tastaturu,mis,sistem za punjenje baterije kada nestane struje,bateriju,kameru, 3g cip, i sve to povezete sa gomilom zica i napajanja za iste plus naucite kako se se sve to programira i podesava na linuxu, dobicete ogroman i skupi budz koji nemoze da se meri sa smartfonom.

mm

pre 11 godina

Ja sam hteo pre pola godine da ga uzmem ali sam zbog svog znanja, tj neznanja odustao. Mislim da sada ima vise stvari na netu koje mogu da pomognu da sa RPi uradimo nesto korisno, puno tutoriala. Pa mozda i pokusam da nabavim neki ako je to moguce u ovoj nasoj banana drzavi. Mislim da cak ima izlaz na koji se mogu povezati i stari televizori sto je veliki plus, a jos bolje ko ima lcd jer ima i HDMI. Vrlo korisna igrackica! Gledao sam kako pusta 1080p video. Stvarno impresivno.

Commodore 64

pre 11 godina

Druze Joe da jesam, nikada mi nisu bili jasni likovi kao sto si ti koji samo gledaju da se od nekoga naprave pametniji, ja sam pisao generalno u vezi toga cisto da znas druze za ljude koji nisu tako superiorno inteligentni kao ja i ti!Pozdrav.

Rile

pre 11 godina

Super stvarcica! Posedujem jednog :) Žao mi je samo što sam ga pretplatio - 60e... dok stigne kod nas, bude oko 50e. Čeka se i do pola godine. Ja ga nadjoh polovnog - nisam hteo da čekam. Lično, planiram da ga koristim kao web server :)

Elektroničar

pre 11 godina

@Icarus

Pretpostavljam da nema VGA izlaz zato što je analogni VGA zastarela tehnologija. Broadcomm integrisana grafička kartica ima samo HDMI i kompozitni izlaz što nije velika mana pošto svi noviji monitori imaju makar DVI ulaz a kompozitni izlaz se može upotrebiti za jeftine automobilske monitore.
Inače, ne bih baš grafiku od 1920 × 1200 sa hardverskim H.264 dekodiranjem nazvao "ne tako kvalitetna"

Android korisnik

pre 11 godina

Uspeli su da na njega stave najpopularniji Linux - Android :-)
Odlična spravica za DIY hobiste. Video sam jedan u kućištu sa tastaturom i VGA ekranom, manji od tetrapaka za mleko. Veoma interesantna stvar.

joe

pre 11 godina

@Commodore 64: Druze, da li si ti ikada cuo za spravu koja se zove USB HUB sa sopstvenim napajanjem 5V/1000mA za 700-800 din?! Ne mogu da verujem...

Dejan

pre 9 godina

Kada je izasao rpi, ja sam se isto palio da ga uzmem jer na prvi pogled izgleda kao mocna stvarcica za male pare.
Ali onda sam malo razmislio...
Za te pare se moze kupiti nov ili polovan android smartfon koji ima sve sto i rpi ali mnogo bolje i vise.
Evo gomilu razloga zasto je smartfon bolji.
1.Smartfon ima vec ugradjen ekran, sto znaci da nemorate da imate budzu od monitora koji cete svaki put povezivati da proveravate zasto vam vas program ne radi kako ste ga zamislili ili se negde zabagovato ili jednostavno zelite da ga reprogramirate.Plus sto za monitor morate da imate izvor napajanja (220v) ili za neki manji bar 12v(akumulator) sto je takodje neprakticno
2.Ugradjena touch tastatura, znaci nemoramo da nosimo budz tastaturu ma koliko god da se sad mogu male kupiti, da bi nabrzinu proverili da li radi nas projekat kako treba
3.Ugradjena baterija i sistema za punjenje iste, sto znaci da se moze odmah povezati na solarnu celiju i preko dana da radi na sunce, a nocu iz baterije
4.Potrosnja smartfona je 3 puta manja od rpi sto znaci i 3x manju bateriju ili 3x manju solarnu celiju
5.Ugradjen 3g cip za vezu sa svetom ,znaci ako se koristi kao neki alarm i sl, dojava vlasniku je dostupna gde god ima signala za mobilni (prakticno bilo gde u zemlji)
6.Ugradjena kamera sa svetlom, sto znaci da se moze koristiti kao videonadzor
-nastavak u drugom postu

Rile

pre 11 godina

@gari nisu zakasnili sa člankom. To o čemu ti pričaš su android stikovi, i nisu potpuno programabilni kao RPi. Teže se hakuju, imaju manje ulaza i iza njih stoji mnogo manji community. Ti stikovi, tačno je, imaju noviji i brži procesor, sa možda i više rama, manji su ali tu prednost prestaje. To su gotovi proizvodi dok je RPi idealan kompjuter za projekte.

Rile

pre 11 godina

@Sinisa Moze se naruciti preko RS components ili Farnell-a. Preko oba ce stici u Srbiju, problem je samo sto se dosta ceka - i do pola godine. Uz postarinu, izadje oko 50e.

malinica

pre 11 godina

Za srbiju to izadje sa sve poštarinom nekih 32 € tako da ne bi smelo da bude problema ba carjni. Kutijica košta dodatnih 6 € ali treba obratiti pažnju da nema prorez za fle kabl. Ispravljač je dodatnih 10 ak € i treba obratiti pažnju na to da mora da obezbedi 2A na 5V,dakle ne da piše nego da stvarno daje 2A. Ko hoće tu je i licenca za reprodukciju mpeg 2 sadržaja, dodatnih 3 € ako se dobro sećam. Saberite ili oduzmite ali to je to. A kada se naruči onda se čeka,čeka i čeka ........

joe

pre 11 godina

Ja sam od nekolicine Srba koji je ponosni vlasnik RPI za 35 $. Premda skromnih karakteristika, prvenstvena namena ovog racunara je obrazovanje mladih u oblasti racunarstva i tehnike, za neverovatno male pare. Uredjaji kao sto je MK i ostali imaju lepo zatvoreno kuciste, koje nije uputno otvarati i igrati se s njim, imaju vec instalirani Android, izlaz za HDMI i tacka. Namenjeni su pravljenju "pametnog TV" od "starijeg" LCD ili plazma TV-a.

Raspberry je spravica od koje mozes od pocetka da pravis svoj neki projekat. Biras linux distribuciju koja tebi lezi, stavljas softver/pakete za koje ti mislis da mogu da urade nesto korisno, dodajes hardverske dodatke koji prosiruju "moci" ovog racunara. Moze da se slika baci i na babin TV jer ima kompozitni izlaz! Ima HDMI izlaz, a sa adapterom i DVI. Ima podrsku za ethernet, wireless. OMX player pusta sve formate videa... Najzanimljivji deo je GPIO jedinica na ploci; klinci mogu da programiraju skriptice i igraju se sa dodavaljem senzora, elektromotora, LED lampica; ukratko igra sa elementima robotike.

Po meni je spravica revolucionarna u moru sunda, granda, fejsbuka, guglanja i jutjubovanja. Deca nam zaglupavese, a i mi s njima. Sa Raspberry-jem mora dosta da se zna ili sazna o racunarima, operativnim sistemima i programiranju, ali sve kroz igru i zabavu i bez enormne investicije za roditelje. Zato tehnika narodu i zivela nam Malina!

srdjan

pre 11 godina

Jos jedna primena moze biti kreiranje Smart TV-a od "obicnih", a uz jos par sitnica sa DX sajta mozete napraviti i jeftin kucni centar za zabavu povezan na internet.

Postoje i lepa kucista velicine otprilike kutije cigareta, tako da ne izgleda kao na slici golisavo. :)

volim Pi**

pre 11 godina

dajte ljudi molim vas ima li ovo negdje da se kupi
al ono ... dam pare dobijem RP.
bez da nesto narucjujem i cekam do u beskonacnost

Andjela

pre 11 godina

Ja se vec par meseci igram sa jednim, i mogu da vam kazem da
je fantasticna spravica. Mozete koristiti Linux, ali cak i
Amiga OS, za one koji se secaju... :)

Malinar

pre 11 godina

Ne čeka se uvek toliko. Naručio Sam model B od Allied Elec i stigao mi je za oko mesec dana (mislim da više ne isporučuju u Evropu). Što se tiče mogućnosti koje RPi pruža, mislim da je lak pristup GPIO pinovima najzanimljivija. Čak i početnici uz malo učenja mogu da naprave spravu koja im omogućava daljinsko upravljanje svetlima ili neki jednostavniji alarm, a malo iskusniji korisnici mogu da naprave npr. CNC mašinu. Pozdrav svim srpskim malinarima! ;)

Sinko

pre 11 godina

@lcarus VGA nema zato jer je cip koji se koristi (Broadcom) namenjen za multimedijalne plejere i jednostavno nema vga kao i 99% plejera, a naknadna ugradnja istog bi mnogo podigla cenu. Zato ima kompozitni izlaz i moze se prikljuciti na svaki TV proizveden u zadnjih 25 godina. Tacno je da postoje kineski android stikovi, stripovani mobilni telefoni koji su samo multimedijalini plejeri i ne mogu se lako programirati, dok raspberry na primer ja nameravam da koristim kao kontrolor za neke masine i tako ustedim 200-300E a uz to u pauzama moze da radi kao plejer i nocu besumno skida sadrzaje preko torrenta i zilion drugih stvari. Da ima pameti nasa drzava bi otkupila 150000 ovih spravica i podelila osnovcima po skolama.

Commodore 64

pre 11 godina

Posedujem dva, jedan za mene a drugi za klince da si i oni malo igraju! :) Imao sam srecu pa sam od prijatelja sa one strane bare porucio pa sam prosao sa standardnom cenom a ne sa postarinom koja i nije ali i jeste skupa kako za koga!

Za one koji znaju cemu sluzi i kojima je jasno sta Pi moze radosti nikada srece ali kao sto uvek biva ima i onih koji nesto zele ili kupe samo zato sto je novo i da su u toku samo ce baciti pare.Po meni nije bez mana jer ako se nema adapter odgovarajuci za napajanje znaju da se desavaju problemi po spesifikacijama nesme da je manji od 5V i 700mA.Takodje za one koji mozda planiraju ili imaju priliku da kupe da imaju u vidu da nije preporucivo tacnije nemoguce je ako planiraju da koriste bezicne tastature miseve ili bilo sta tog tipa jer upamtite takvi uredjaji koriste vise od 100mA a podsecam da od 700 mA 500 je za procesor rezervisano tako da bilo koje bezicne uredjeaje da planirate da nakacite prvo proverite koliko za rad te komponente je potrebno napajanja!Jeste da je slabasan zadanasnje masine na koje smo navikli ali sta mi se najvise svidelo je dase jako lako overklokuje sa 700 na 900 (lako naci na netu) moze i voltaza ali cinimi se da sam negde iskopao da se gubi garancija time!Za mene going back to basics sto Raspberry Pi nudi je lep i interesantan odmor i razonoda!

Pedja

pre 11 godina

@Icarus: Dobro sto nisi kritikovao sto nema antenski izlaz kao C=64 :) Svi ekrani imaju VGA ulaz da bi bili kompatibilni sa starom tehnologijom, pa bih rekao da 99% domacinstava na svetu ima ekrane sa VGA ulazom. U svakom slucaju za cirka 5 evra imas da kupis DVI-to-VGA adapter.

Interrupt

pre 11 godina

(Icarus, 24. decembar 2012 22:26)
Izvini, ali kada čujem ovakvu dezinformaciju, digne mi se kosa na glavi...
Gde ti kupuješ komponente/računare? Kod nekog likalnog šalabajzera?
Već više od 5 godina se prodaju grafike sa HDxx izlazom, i uz svaku dobijaš HDxx to VGA konektor.... Ako želiš da ga kupiš ovako, onda, koliko košta 10 din? (ajd da ne preterujem, ali oko 30 din.)....
E, svašta....

Commodore 64

pre 11 godina

I samo jos jedna stvar da se nadovezem, zar cela poenta Pi masinice nije da je nezavisna od kupovine dodatne opreme, ja barem sam ceo taj koncept tako razumeo a ne da kupim Pi za 25 dolara i da jos toliko dam para za nabove i ostale prikljucke da bi od njega opet napravio HI TECH ocigledno neshvatas poentu zvanu Raspberry Pi.

Brok

pre 10 godina

@Rile,
Pa nije baš RPi za server, može on naravno biti i u ulozi servera, ali nije njemu baš namena da bude serverska platforma. Inače ima RPi da se kupi i u Srbiji i to na najmanje dva mesta. Da ne reklamiram sada gde, neće mi proći komentar. Potražite malo po netu.