Četvrtak, 06.12.2012.

13:46

Amfilohije: Po naređenju okupatora

Mitropolit Amfilohije kaže da ako vlast nije u stanju da hitno poništi akate iz Brisela, onda pošteno da na prelazima napiše "po naređenju okupatorskih vlasti".

Izvor: B92

Amfilohije: Po nareðenju okupatora IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

Niki

pre 11 godina

Ja nisam vernik ali potpisujem svaku rec koju je rekao. Ako vec pricamo o prihvatanju realnosti onda dajte da konstatujemo da smo okupirani.

Dejan

pre 11 godina

Da se vi pitate ( popovi ),verovatno bi nas vratili u plemensku zajednicu,pa kada naiđe drugo pleme a mi udri..., e NEĆE DA MOŽE !!!!Rešite vi problem sa pedofilima u vašim redovima,vozite se javnim prevozom.....

blebetalo

pre 11 godina

I mi u Hrvatskoj medju katoličkim biskupima i nadbiskupima imamo svakakvih "bisera", ali takvih ludjaka kao što ih imate vi ipak nemamo, što god vi o tome mislili.
(Zedes, 6. decembar 2012 15:00)

Ma imamo,prijatelju,samo je razlika sto aktualna vlast ne trazi savjete istih,niti ih previse dozivljava.Ne kazem da su nasi politicari bolji,ali po tom pitanju definitivno jesu!

Erdoglija Kingdom

pre 11 godina

E muka mi je vise od ovih hrvata sto daju slobodu sebi da komentarisu cak i ono sto nema nikakve veze sa njima... to sta oni misle o SPC su najbolje pokazali na terenu, spalivsi sve do jedne srpske svetinje...i sad kao vrhunac licemerstva nam plasiraju svoje "dobronamerne" savete!

crni domino

pre 11 godina

Pope, ne bogoradaj nego vrsi Bozju sluzbu!
Dosta mi je svakojakih nabedjenih politicara cak i takvih kao sto si ti!
Sramota je sta sve radis u ime crkve!
Stado ti je najnepismenije i najneprosvecenije u Jevropi! A ti bistris politiku!

Dino-NYC

pre 11 godina

Kad god vidim neku "izjavu" balkanskog popa, svecenika, ili hodze, znam da nece biti nista pametno, pomirujuce ili dobro. Pa oni su dobro doprinjeli tom zlu koje se desilo, i i dalje prave pomutnju i sire tenzije.

Meni nije jasno zasto njih uopste iko slusa, i zasto se njihove izjave prenose, ili ako se vec prenose, zasto im se daje ikakva vaznost (cast izuzetcima koji su rijetki u sve tri vjere dolje).

To su ljudi koji obuceni kao vracevi, u neke mracnjacke ili maskenbal kostime, sebi dase za pravo da "predstavljaju Boga" a ono kako pricaju i sta cine tesko da od Boga dolazi. Niti jedan nije gladan, niti jednom nesto fali, a ovamo popise krv svojim "mudrostima".

U Hrvatskoj crkva odredjuje ko kada j... i koliko, u doba side daju nebulozne izjave protiv kondoma, tu kod vas Amfilohije i dalje sikce, u sandzaku Zukorlic se bavi vise politikom nego Bogom (a njegovi tuku ljude itd.).

Ma mislim dokle vise? Vi (svestena lica) ste jedan veliki remetilacki faktor koji djeli ljude i zatupljuje ih. Sramotno.

Istina

pre 11 godina

Ja sam covek koji nema nista ni protiv koga, ali ajde da kazemo realno: SVAKI COVEK KAD HOCE DA NESTO MENJA, KAD IMA ZELJU DA MENJA, TREBA DA PODJE OD SEBE.

I gde je Sinod u toj prici. Obratite paznju na neke njegove recenice.

"Ako nas Evropa neće ovakvima kakvi jesmo možemo još 500 godina u 'muci i trpljenju'".

" Car Lazar je izabrao Carstvo nebesko, ne zato što je bio protiv "zemaljskog carstva" nego zato što je stavljen pred izbor - između onoga što čovek ionako gubi, zbog prolaznosti, i onoga što je večno i neprolazno. Nije hteo da žrtvuje slobodu, obraz i dušu - za tursku čalmu i punije korito... dok mu dođe "sekira smrti među uši".

I mene bas zanima gde je Sinod u svemu tome, sa ovako bogatim vladikama, sa onim njihovim “zverima” od automobila. Kad on vec prica o turskoj calmi i punom koritu, neka se osvrne na sebe i svoje kolege iz Sinoda, oni su tu calmu odavno stavili i odavno vec jedu iz tog korita.

Evo jedan citat iz Svetog Pisma, da ne bude da lupam napamet.

Teško vama književnici i fariseji, licemeri, što prohodite more i zemlju da bi prisvojili jednog, i kad ga prisvojite, činite ga sinom paklenim, udvoje većim od sebe.

Teško vama vođe slepe koji govorite: Ako se ko kune crkvom ništa je; a ako se ko kune zlatom crkvenim kriv je.

daj bombona da sisamo

pre 11 godina

@I mi u Hrvatskoj medju katoličkim biskupima i nadbiskupima imamo svakakvih "bisera", ali takvih ludjaka kao što ih imate vi ipak nemamo, što god vi o tome mislili.
(Zedes, 6. decembar 2012 15:00)

O rimokatilockom stadu, i njihovim interesima, pa i u Hrvatskoj, brine sam Papa, odnosno Vatikan. A mi Srbi moramo u se i u svoje kljuse. Na zalost, ili na srecu, upravo je crkva bila ta koja nas je kako-tako odrzala od samih pocetaka stvaranja prve srpske drzave.

Milovan S Nikolić sombor

pre 11 godina

Gospodine Radoviću čemu nametanje ličnog ratničkog stava narodu Srbije.Demantuje te patrijarh.
Nije prvi put da se petljaš u sudbinu naroda srbije čime jednostavno dokazuješ da si protrčao autoritetom u
Crnoj Gori a da ovde imaš neki rejting kao devizni švercer iz perioda Miloševića. Amin.

DEDA CVETKO

pre 11 godina

@ Andrija, 6. decembar 2012 17:42

Andrija, za razliku od Hrvata, koji nemaju nikakvog razloga da svoju drzavu i svoju nacionalnost poistovecuju sa katolicizmom, jer su njihovi tlacitelji i sami bili katolici (Austrijanci, Ugari, Venecija, Italija) i NISU im otimali decu da bi ih preobratili u islam , Srbi su itekako MORALI kroz surovu Tursku okupaciju - ako mi ne verujes, potrazi "Cele Kula" na Google-u - da se oslone na pravoslavlje i na svoju crkvu kao poslednji ostatak svog identiteta, drzavnosti i nacionalnosti. Turcima na cast, srpska pravoslavna crkva je opstala pod njihovom okupacijom 530 godina - i to u dosta dobrom stanju - sto je daleko bolje i vise nego sto je dozivela za poslednjih 20 godina "demokratije" tokom koje se ta ista crkva pretvorila u pravu pravcatu fundamentalisticku mafiju koja je sebi dozvolila luksuz da mafijasima prodaje indulgencije za oprostaj grehova (sto ratnih, sto mirnodopskih), bas kao sto je to cinila katolicka crkva u vreme Martina Lutera.

U zemljama Vizantijske politicke i druge tradicije, verska hijerarhija ima dugacku (visemilenijumsku) tradiciju supstitucije za svetovnu vlast u vreme krize, okupacije ili nesposobnosti temporalne vlasti da obavlja svoju duznost.

Drugum recima, zivimo u razlicitim svetovima. Vi ne razumete nas, mi ne razumemo vas. Mi smo jednom davno pokusali da vas razumemo, pa nije islo. Vi, medjutim, niste ni pokusali. Za vas je sve istocno od Drine bilo i ostalo terra incognita.

Steta. Imali bi kajgod nauciti.

Zapanjen

pre 11 godina

Na osnovu svih vaših komentara zaključujem da ćete sutra kada neko vašem detetu opali šamar na ulici i otme mu torbu i novac prijaviti slučaj nekom sudiji, jel tako?! I kada se ispostavi da je sudijino dete u stvari onaj razbojnik i kada čujete presudu da novac i torba vašeg deteta u stvari pripadaju razbojniku, vi ćete siguran sam, ceneći vaše komentare reći svom detetu, to je pravda, tako i treba da bude... a kada vaše dete zavapi od silnih nepravdi, vi ćete mu reći, to su te otrovali neki popovi, ćuti taj sudija može da da otkaz tvom tati... Sistem vrednosti koji se uspostavlja a koji sam u priči pokušao da prikažem nema veze sa popovima već sa našom jadnom stvarnošću da ništa više nije važno, sem novca

миле

pre 11 godina

Олако прелазимо преко отимања,зарад личних и ситних интереса,док су наши преци крв проливали не жалећи ни своје главе да бисмо ми имали слободу.Оно што су нам оставили наши преци и наша историја је нешто што други народи могу само да маштају. Ми смо на те исте наше претке поносни....а шта ће о нама да говоре наши потомци ...???

Kosovo je istorija

pre 11 godina

Kakav Car Lazar, kakvo Carstvo nebesko? U Kosovskom boju 1389. godine srpska vojska nije pobedila tursku vojsku zato što Knez Lazar Hrebeljanović nije mogao da se dogovori sa kolegama mu feudalcima da skupe znatno više vojske, da svako plati više. Nesloga je bila tada, a nesloga je i danas.

Uzgred, nešto ne vidim da naši mediji pomenuše jučerašnju vest iz Brisela da je Evropski parlament usvojio mehanizam za privremeno ukidanje bezviznog režima za pet balkanskih država, na čelu sa Srbijom?

Andrija

pre 11 godina

Izrazio bih najiskrenije suosjećanje svim Srbima koje smeta ovakav istup. Ovo je najprimitivniji oblik vjerskog fundamentalizma, usporediv sa istupima ideologa islamskog terorizma.
Nažalost problem nije u jednom svećeniku, čak ni u tome da SPC (ili njen dio) pokušava odrediti državnu politiku i postaviti se na nadređeno mjesto državi. Problem je što si SPC uzima za pravo da definira srpstvo i tko je a tko nije "pravi Srbin". Dodatni je razlog za zabrinutost što takav stav ima makar u nekoj mjeri razumjevanje i podršku širokog političkog spektra - to se najbolje vidi u proglašavanju nekog "komunjarom". SNS i DSS su jasno uočljivi, no i dijelovi DS a pogotovo SPO su upali u istu petlju.
Sa ovakvim svećenicima, svaki Srbin ateist treba spašavati Srbiju od potpunog moralnog kolapsa.

Erazmo

pre 11 godina

Devijantan i opsan je jezik kojim se ovaj pop sluzi. On ne razmislja da svaka rec ima posledice i da je treba odvagati, brusiti, ostaviti da odlezi, pa tek onda da upotrebi.
(Zivajilo, 6. decembar 2012 14:51)

To vecito vaganje, brusenje, ostavljanje i odvagavanje nas je dovde i dovelo. Da smo 18-te ili 45-te popu rekli pop a bobu bob, ne bismo bili u ovoj situaciji. Ovako, dozvolili smo bravaru u drugovima da nas zamlacuju bratstvom i jedinstvom 40 godina.
(Alek, 6. decembar 2012 15:33)

@Alek

Cekaj jel ti to nama predlazes da sada pustimo bradatog da i on malo jase po nama posto smo navodno pustili bravara. Ja ga nigde nisam pustio. decko, ovov je vreme kad se reci mere i kad nema mesta naci-ekstremistima i treba da ti bude drago sto ti je makar deo nacije posao osetljiv na reci a i na dela...i nedela. Razmisli pre nego napises nesto.

Stevan

pre 11 godina

Sad mi je jasno zasto ovog coveka u Crnoj Gori niko ne ceni ni za crvljivu sljivu. Meni licno se zgadio na odru Zorana Djindjica. Eto i resenja pitanja ko je iz crkve poslao to pismo danas.

Ash

pre 11 godina

Popovi prvo da daju svoje audije za sirotinju na kosovu, a onda nek uzmu puske u ruke pa nek ratuju ako im se ratuje. Taman da se resimo bede...

Kriticar

pre 11 godina

Vi sa tolikim parama i besnim dzipovima mozete i vise od 1000 godina, ali ja ne mogu. Odakle vama prava uopste da se ponasate kao visoki funkcioneri spoljnih poslova? Mars nazad u crkve i manastire koje ste zgadili i pravim vernicima, pa ih zbog vas vise i ne posecuju. Vase najvise dostignuce je Crna reka i slicne "institucije" za "lecenje" !!!

Zedes

pre 11 godina

I mi u Hrvatskoj medju katoličkim biskupima i nadbiskupima imamo svakakvih "bisera", ali takvih ludjaka kao što ih imate vi ipak nemamo, što god vi o tome mislili.

Kraljevčanin

pre 11 godina

Ovaj Amfilohije ako hoće da se bavi politikom neka lepo skine mantiju i krst,a ne da se krije iza pravoslavne vere a pri tom da radi i ono što mu nije posao.Njegov posao je da širi pravoslavnu veru i ljubav među ljudima a ne da se bavi zamajavanjem i savetovanjem naroda.Po ko zna čijem nalogu se ovaj Amfilohije ovako ponaša?Otvorimo tajne dosije i videćemo ko je gde bio i ko je šta radio u zadnjih 6 i više decenija.

Alek

pre 11 godina

Devijantan i opsan je jezik kojim se ovaj pop sluzi. On ne razmislja da svaka rec ima posledice i da je treba odvagati, brusiti, ostaviti da odlezi, pa tek onda da upotrebi.
(Zivajilo, 6. decembar 2012 14:51)

To vecito vaganje, brusenje, ostavljanje i odvagavanje nas je dovde i dovelo. Da smo 18-te ili 45-te popu rekli pop a bobu bob, ne bismo bili u ovoj situaciji. Ovako, dozvolili smo bravaru u drugovima da nas zamlacuju bratstvom i jedinstvom 40 godina.

krstivoje prvovencani - 1217god.- mileseva -

pre 11 godina

Po naredjenju okupatorskih vlasti...svojerucno Milan Nedic....E KOMUNJARE KOMUNJARE setiste se konacno NEDICA ali nazalost prekasno,on je bio po svim istoriskim zapisima spasilac srbije a komunjare zla kob naroda u srbiji.Komunjare su zapocele 45- partiskim dekretom zabranu povratka srba na svoja sveta ognjista na kosmetu a njihov klonirani crnogorac milosevic je zadao zadnji udarac krenuvsi u nepotrebni rat sa celim svetom nebili ispunio zavet kominterni i otcepio kosmet od srbije.No sta je sada ciniti??,drzava to mora resiti u srbskom parlamentu javno inace nema nam spasa.

БЛАФФФ

pre 11 godina

Ето нама рата, ово је јасан позив, браћо Срби ајте голим грудима на метак јопет, за идеале наше непролазне, само храбро, децу своју у прве редове, уз песму и славље, јуришшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшш

rasadacha

pre 11 godina

Pope mani se tih prica Car Lazar i Kosovski boj , ... itd.
Narod je siromasan i tuzan,gledaj to da spases. Uostalom zivimo u vremenu
gde ljudi moraju da se menjaju stalno , pa nije ovo stari vek majku mu.
Od popovanja nema nista, ima net sad ko hoce da se obrazuje duhovno , tako da ne treba ni da postojis.A i upristoji se malo , plasis decu, obri se covece. Ako bas volis taj duhovni zivot idi negde na planinu sta trazis u gradu.

Zivajilo

pre 11 godina

Devijantan i opsan je jezik kojim se ovaj pop sluzi. On ne razmislja da svaka rec ima posledice i da je treba odvagati, brusiti, ostaviti da odlezi, pa tek onda da upotrebi.

Zedes

pre 11 godina

I mi u Hrvatskoj medju katoličkim biskupima i nadbiskupima imamo svakakvih "bisera", ali takvih ludjaka kao što ih imate vi ipak nemamo, što god vi o tome mislili.

Zivajilo

pre 11 godina

Devijantan i opsan je jezik kojim se ovaj pop sluzi. On ne razmislja da svaka rec ima posledice i da je treba odvagati, brusiti, ostaviti da odlezi, pa tek onda da upotrebi.

Ash

pre 11 godina

Popovi prvo da daju svoje audije za sirotinju na kosovu, a onda nek uzmu puske u ruke pa nek ratuju ako im se ratuje. Taman da se resimo bede...

Kraljevčanin

pre 11 godina

Ovaj Amfilohije ako hoće da se bavi politikom neka lepo skine mantiju i krst,a ne da se krije iza pravoslavne vere a pri tom da radi i ono što mu nije posao.Njegov posao je da širi pravoslavnu veru i ljubav među ljudima a ne da se bavi zamajavanjem i savetovanjem naroda.Po ko zna čijem nalogu se ovaj Amfilohije ovako ponaša?Otvorimo tajne dosije i videćemo ko je gde bio i ko je šta radio u zadnjih 6 i više decenija.

Kriticar

pre 11 godina

Vi sa tolikim parama i besnim dzipovima mozete i vise od 1000 godina, ali ja ne mogu. Odakle vama prava uopste da se ponasate kao visoki funkcioneri spoljnih poslova? Mars nazad u crkve i manastire koje ste zgadili i pravim vernicima, pa ih zbog vas vise i ne posecuju. Vase najvise dostignuce je Crna reka i slicne "institucije" za "lecenje" !!!

rasadacha

pre 11 godina

Pope mani se tih prica Car Lazar i Kosovski boj , ... itd.
Narod je siromasan i tuzan,gledaj to da spases. Uostalom zivimo u vremenu
gde ljudi moraju da se menjaju stalno , pa nije ovo stari vek majku mu.
Od popovanja nema nista, ima net sad ko hoce da se obrazuje duhovno , tako da ne treba ni da postojis.A i upristoji se malo , plasis decu, obri se covece. Ako bas volis taj duhovni zivot idi negde na planinu sta trazis u gradu.

БЛАФФФ

pre 11 godina

Ето нама рата, ово је јасан позив, браћо Срби ајте голим грудима на метак јопет, за идеале наше непролазне, само храбро, децу своју у прве редове, уз песму и славље, јуришшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшш

Kosovo je istorija

pre 11 godina

Kakav Car Lazar, kakvo Carstvo nebesko? U Kosovskom boju 1389. godine srpska vojska nije pobedila tursku vojsku zato što Knez Lazar Hrebeljanović nije mogao da se dogovori sa kolegama mu feudalcima da skupe znatno više vojske, da svako plati više. Nesloga je bila tada, a nesloga je i danas.

Uzgred, nešto ne vidim da naši mediji pomenuše jučerašnju vest iz Brisela da je Evropski parlament usvojio mehanizam za privremeno ukidanje bezviznog režima za pet balkanskih država, na čelu sa Srbijom?

Erazmo

pre 11 godina

Devijantan i opsan je jezik kojim se ovaj pop sluzi. On ne razmislja da svaka rec ima posledice i da je treba odvagati, brusiti, ostaviti da odlezi, pa tek onda da upotrebi.
(Zivajilo, 6. decembar 2012 14:51)

To vecito vaganje, brusenje, ostavljanje i odvagavanje nas je dovde i dovelo. Da smo 18-te ili 45-te popu rekli pop a bobu bob, ne bismo bili u ovoj situaciji. Ovako, dozvolili smo bravaru u drugovima da nas zamlacuju bratstvom i jedinstvom 40 godina.
(Alek, 6. decembar 2012 15:33)

@Alek

Cekaj jel ti to nama predlazes da sada pustimo bradatog da i on malo jase po nama posto smo navodno pustili bravara. Ja ga nigde nisam pustio. decko, ovov je vreme kad se reci mere i kad nema mesta naci-ekstremistima i treba da ti bude drago sto ti je makar deo nacije posao osetljiv na reci a i na dela...i nedela. Razmisli pre nego napises nesto.

Milovan S Nikolić sombor

pre 11 godina

Gospodine Radoviću čemu nametanje ličnog ratničkog stava narodu Srbije.Demantuje te patrijarh.
Nije prvi put da se petljaš u sudbinu naroda srbije čime jednostavno dokazuješ da si protrčao autoritetom u
Crnoj Gori a da ovde imaš neki rejting kao devizni švercer iz perioda Miloševića. Amin.

Stevan

pre 11 godina

Sad mi je jasno zasto ovog coveka u Crnoj Gori niko ne ceni ni za crvljivu sljivu. Meni licno se zgadio na odru Zorana Djindjica. Eto i resenja pitanja ko je iz crkve poslao to pismo danas.

Alek

pre 11 godina

Devijantan i opsan je jezik kojim se ovaj pop sluzi. On ne razmislja da svaka rec ima posledice i da je treba odvagati, brusiti, ostaviti da odlezi, pa tek onda da upotrebi.
(Zivajilo, 6. decembar 2012 14:51)

To vecito vaganje, brusenje, ostavljanje i odvagavanje nas je dovde i dovelo. Da smo 18-te ili 45-te popu rekli pop a bobu bob, ne bismo bili u ovoj situaciji. Ovako, dozvolili smo bravaru u drugovima da nas zamlacuju bratstvom i jedinstvom 40 godina.

Dino-NYC

pre 11 godina

Kad god vidim neku "izjavu" balkanskog popa, svecenika, ili hodze, znam da nece biti nista pametno, pomirujuce ili dobro. Pa oni su dobro doprinjeli tom zlu koje se desilo, i i dalje prave pomutnju i sire tenzije.

Meni nije jasno zasto njih uopste iko slusa, i zasto se njihove izjave prenose, ili ako se vec prenose, zasto im se daje ikakva vaznost (cast izuzetcima koji su rijetki u sve tri vjere dolje).

To su ljudi koji obuceni kao vracevi, u neke mracnjacke ili maskenbal kostime, sebi dase za pravo da "predstavljaju Boga" a ono kako pricaju i sta cine tesko da od Boga dolazi. Niti jedan nije gladan, niti jednom nesto fali, a ovamo popise krv svojim "mudrostima".

U Hrvatskoj crkva odredjuje ko kada j... i koliko, u doba side daju nebulozne izjave protiv kondoma, tu kod vas Amfilohije i dalje sikce, u sandzaku Zukorlic se bavi vise politikom nego Bogom (a njegovi tuku ljude itd.).

Ma mislim dokle vise? Vi (svestena lica) ste jedan veliki remetilacki faktor koji djeli ljude i zatupljuje ih. Sramotno.

crni domino

pre 11 godina

Pope, ne bogoradaj nego vrsi Bozju sluzbu!
Dosta mi je svakojakih nabedjenih politicara cak i takvih kao sto si ti!
Sramota je sta sve radis u ime crkve!
Stado ti je najnepismenije i najneprosvecenije u Jevropi! A ti bistris politiku!

Andrija

pre 11 godina

Izrazio bih najiskrenije suosjećanje svim Srbima koje smeta ovakav istup. Ovo je najprimitivniji oblik vjerskog fundamentalizma, usporediv sa istupima ideologa islamskog terorizma.
Nažalost problem nije u jednom svećeniku, čak ni u tome da SPC (ili njen dio) pokušava odrediti državnu politiku i postaviti se na nadređeno mjesto državi. Problem je što si SPC uzima za pravo da definira srpstvo i tko je a tko nije "pravi Srbin". Dodatni je razlog za zabrinutost što takav stav ima makar u nekoj mjeri razumjevanje i podršku širokog političkog spektra - to se najbolje vidi u proglašavanju nekog "komunjarom". SNS i DSS su jasno uočljivi, no i dijelovi DS a pogotovo SPO su upali u istu petlju.
Sa ovakvim svećenicima, svaki Srbin ateist treba spašavati Srbiju od potpunog moralnog kolapsa.

Istina

pre 11 godina

Ja sam covek koji nema nista ni protiv koga, ali ajde da kazemo realno: SVAKI COVEK KAD HOCE DA NESTO MENJA, KAD IMA ZELJU DA MENJA, TREBA DA PODJE OD SEBE.

I gde je Sinod u toj prici. Obratite paznju na neke njegove recenice.

"Ako nas Evropa neće ovakvima kakvi jesmo možemo još 500 godina u 'muci i trpljenju'".

" Car Lazar je izabrao Carstvo nebesko, ne zato što je bio protiv "zemaljskog carstva" nego zato što je stavljen pred izbor - između onoga što čovek ionako gubi, zbog prolaznosti, i onoga što je večno i neprolazno. Nije hteo da žrtvuje slobodu, obraz i dušu - za tursku čalmu i punije korito... dok mu dođe "sekira smrti među uši".

I mene bas zanima gde je Sinod u svemu tome, sa ovako bogatim vladikama, sa onim njihovim “zverima” od automobila. Kad on vec prica o turskoj calmi i punom koritu, neka se osvrne na sebe i svoje kolege iz Sinoda, oni su tu calmu odavno stavili i odavno vec jedu iz tog korita.

Evo jedan citat iz Svetog Pisma, da ne bude da lupam napamet.

Teško vama književnici i fariseji, licemeri, što prohodite more i zemlju da bi prisvojili jednog, i kad ga prisvojite, činite ga sinom paklenim, udvoje većim od sebe.

Teško vama vođe slepe koji govorite: Ako se ko kune crkvom ništa je; a ako se ko kune zlatom crkvenim kriv je.

DEDA CVETKO

pre 11 godina

@ Andrija, 6. decembar 2012 17:42

Andrija, za razliku od Hrvata, koji nemaju nikakvog razloga da svoju drzavu i svoju nacionalnost poistovecuju sa katolicizmom, jer su njihovi tlacitelji i sami bili katolici (Austrijanci, Ugari, Venecija, Italija) i NISU im otimali decu da bi ih preobratili u islam , Srbi su itekako MORALI kroz surovu Tursku okupaciju - ako mi ne verujes, potrazi "Cele Kula" na Google-u - da se oslone na pravoslavlje i na svoju crkvu kao poslednji ostatak svog identiteta, drzavnosti i nacionalnosti. Turcima na cast, srpska pravoslavna crkva je opstala pod njihovom okupacijom 530 godina - i to u dosta dobrom stanju - sto je daleko bolje i vise nego sto je dozivela za poslednjih 20 godina "demokratije" tokom koje se ta ista crkva pretvorila u pravu pravcatu fundamentalisticku mafiju koja je sebi dozvolila luksuz da mafijasima prodaje indulgencije za oprostaj grehova (sto ratnih, sto mirnodopskih), bas kao sto je to cinila katolicka crkva u vreme Martina Lutera.

U zemljama Vizantijske politicke i druge tradicije, verska hijerarhija ima dugacku (visemilenijumsku) tradiciju supstitucije za svetovnu vlast u vreme krize, okupacije ili nesposobnosti temporalne vlasti da obavlja svoju duznost.

Drugum recima, zivimo u razlicitim svetovima. Vi ne razumete nas, mi ne razumemo vas. Mi smo jednom davno pokusali da vas razumemo, pa nije islo. Vi, medjutim, niste ni pokusali. Za vas je sve istocno od Drine bilo i ostalo terra incognita.

Steta. Imali bi kajgod nauciti.

krstivoje prvovencani - 1217god.- mileseva -

pre 11 godina

Po naredjenju okupatorskih vlasti...svojerucno Milan Nedic....E KOMUNJARE KOMUNJARE setiste se konacno NEDICA ali nazalost prekasno,on je bio po svim istoriskim zapisima spasilac srbije a komunjare zla kob naroda u srbiji.Komunjare su zapocele 45- partiskim dekretom zabranu povratka srba na svoja sveta ognjista na kosmetu a njihov klonirani crnogorac milosevic je zadao zadnji udarac krenuvsi u nepotrebni rat sa celim svetom nebili ispunio zavet kominterni i otcepio kosmet od srbije.No sta je sada ciniti??,drzava to mora resiti u srbskom parlamentu javno inace nema nam spasa.

Zapanjen

pre 11 godina

Na osnovu svih vaših komentara zaključujem da ćete sutra kada neko vašem detetu opali šamar na ulici i otme mu torbu i novac prijaviti slučaj nekom sudiji, jel tako?! I kada se ispostavi da je sudijino dete u stvari onaj razbojnik i kada čujete presudu da novac i torba vašeg deteta u stvari pripadaju razbojniku, vi ćete siguran sam, ceneći vaše komentare reći svom detetu, to je pravda, tako i treba da bude... a kada vaše dete zavapi od silnih nepravdi, vi ćete mu reći, to su te otrovali neki popovi, ćuti taj sudija može da da otkaz tvom tati... Sistem vrednosti koji se uspostavlja a koji sam u priči pokušao da prikažem nema veze sa popovima već sa našom jadnom stvarnošću da ništa više nije važno, sem novca

Erdoglija Kingdom

pre 11 godina

E muka mi je vise od ovih hrvata sto daju slobodu sebi da komentarisu cak i ono sto nema nikakve veze sa njima... to sta oni misle o SPC su najbolje pokazali na terenu, spalivsi sve do jedne srpske svetinje...i sad kao vrhunac licemerstva nam plasiraju svoje "dobronamerne" savete!

Dejan

pre 11 godina

Da se vi pitate ( popovi ),verovatno bi nas vratili u plemensku zajednicu,pa kada naiđe drugo pleme a mi udri..., e NEĆE DA MOŽE !!!!Rešite vi problem sa pedofilima u vašim redovima,vozite se javnim prevozom.....

миле

pre 11 godina

Олако прелазимо преко отимања,зарад личних и ситних интереса,док су наши преци крв проливали не жалећи ни своје главе да бисмо ми имали слободу.Оно што су нам оставили наши преци и наша историја је нешто што други народи могу само да маштају. Ми смо на те исте наше претке поносни....а шта ће о нама да говоре наши потомци ...???

daj bombona da sisamo

pre 11 godina

@I mi u Hrvatskoj medju katoličkim biskupima i nadbiskupima imamo svakakvih "bisera", ali takvih ludjaka kao što ih imate vi ipak nemamo, što god vi o tome mislili.
(Zedes, 6. decembar 2012 15:00)

O rimokatilockom stadu, i njihovim interesima, pa i u Hrvatskoj, brine sam Papa, odnosno Vatikan. A mi Srbi moramo u se i u svoje kljuse. Na zalost, ili na srecu, upravo je crkva bila ta koja nas je kako-tako odrzala od samih pocetaka stvaranja prve srpske drzave.

blebetalo

pre 11 godina

I mi u Hrvatskoj medju katoličkim biskupima i nadbiskupima imamo svakakvih "bisera", ali takvih ludjaka kao što ih imate vi ipak nemamo, što god vi o tome mislili.
(Zedes, 6. decembar 2012 15:00)

Ma imamo,prijatelju,samo je razlika sto aktualna vlast ne trazi savjete istih,niti ih previse dozivljava.Ne kazem da su nasi politicari bolji,ali po tom pitanju definitivno jesu!

Niki

pre 11 godina

Ja nisam vernik ali potpisujem svaku rec koju je rekao. Ako vec pricamo o prihvatanju realnosti onda dajte da konstatujemo da smo okupirani.

Zedes

pre 11 godina

I mi u Hrvatskoj medju katoličkim biskupima i nadbiskupima imamo svakakvih "bisera", ali takvih ludjaka kao što ih imate vi ipak nemamo, što god vi o tome mislili.

Alek

pre 11 godina

Devijantan i opsan je jezik kojim se ovaj pop sluzi. On ne razmislja da svaka rec ima posledice i da je treba odvagati, brusiti, ostaviti da odlezi, pa tek onda da upotrebi.
(Zivajilo, 6. decembar 2012 14:51)

To vecito vaganje, brusenje, ostavljanje i odvagavanje nas je dovde i dovelo. Da smo 18-te ili 45-te popu rekli pop a bobu bob, ne bismo bili u ovoj situaciji. Ovako, dozvolili smo bravaru u drugovima da nas zamlacuju bratstvom i jedinstvom 40 godina.

Zivajilo

pre 11 godina

Devijantan i opsan je jezik kojim se ovaj pop sluzi. On ne razmislja da svaka rec ima posledice i da je treba odvagati, brusiti, ostaviti da odlezi, pa tek onda da upotrebi.

krstivoje prvovencani - 1217god.- mileseva -

pre 11 godina

Po naredjenju okupatorskih vlasti...svojerucno Milan Nedic....E KOMUNJARE KOMUNJARE setiste se konacno NEDICA ali nazalost prekasno,on je bio po svim istoriskim zapisima spasilac srbije a komunjare zla kob naroda u srbiji.Komunjare su zapocele 45- partiskim dekretom zabranu povratka srba na svoja sveta ognjista na kosmetu a njihov klonirani crnogorac milosevic je zadao zadnji udarac krenuvsi u nepotrebni rat sa celim svetom nebili ispunio zavet kominterni i otcepio kosmet od srbije.No sta je sada ciniti??,drzava to mora resiti u srbskom parlamentu javno inace nema nam spasa.

Erdoglija Kingdom

pre 11 godina

E muka mi je vise od ovih hrvata sto daju slobodu sebi da komentarisu cak i ono sto nema nikakve veze sa njima... to sta oni misle o SPC su najbolje pokazali na terenu, spalivsi sve do jedne srpske svetinje...i sad kao vrhunac licemerstva nam plasiraju svoje "dobronamerne" savete!

БЛАФФФ

pre 11 godina

Ето нама рата, ово је јасан позив, браћо Срби ајте голим грудима на метак јопет, за идеале наше непролазне, само храбро, децу своју у прве редове, уз песму и славље, јуришшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшшш

Ash

pre 11 godina

Popovi prvo da daju svoje audije za sirotinju na kosovu, a onda nek uzmu puske u ruke pa nek ratuju ako im se ratuje. Taman da se resimo bede...

rasadacha

pre 11 godina

Pope mani se tih prica Car Lazar i Kosovski boj , ... itd.
Narod je siromasan i tuzan,gledaj to da spases. Uostalom zivimo u vremenu
gde ljudi moraju da se menjaju stalno , pa nije ovo stari vek majku mu.
Od popovanja nema nista, ima net sad ko hoce da se obrazuje duhovno , tako da ne treba ni da postojis.A i upristoji se malo , plasis decu, obri se covece. Ako bas volis taj duhovni zivot idi negde na planinu sta trazis u gradu.

Kriticar

pre 11 godina

Vi sa tolikim parama i besnim dzipovima mozete i vise od 1000 godina, ali ja ne mogu. Odakle vama prava uopste da se ponasate kao visoki funkcioneri spoljnih poslova? Mars nazad u crkve i manastire koje ste zgadili i pravim vernicima, pa ih zbog vas vise i ne posecuju. Vase najvise dostignuce je Crna reka i slicne "institucije" za "lecenje" !!!

Kraljevčanin

pre 11 godina

Ovaj Amfilohije ako hoće da se bavi politikom neka lepo skine mantiju i krst,a ne da se krije iza pravoslavne vere a pri tom da radi i ono što mu nije posao.Njegov posao je da širi pravoslavnu veru i ljubav među ljudima a ne da se bavi zamajavanjem i savetovanjem naroda.Po ko zna čijem nalogu se ovaj Amfilohije ovako ponaša?Otvorimo tajne dosije i videćemo ko je gde bio i ko je šta radio u zadnjih 6 i više decenija.

daj bombona da sisamo

pre 11 godina

@I mi u Hrvatskoj medju katoličkim biskupima i nadbiskupima imamo svakakvih "bisera", ali takvih ludjaka kao što ih imate vi ipak nemamo, što god vi o tome mislili.
(Zedes, 6. decembar 2012 15:00)

O rimokatilockom stadu, i njihovim interesima, pa i u Hrvatskoj, brine sam Papa, odnosno Vatikan. A mi Srbi moramo u se i u svoje kljuse. Na zalost, ili na srecu, upravo je crkva bila ta koja nas je kako-tako odrzala od samih pocetaka stvaranja prve srpske drzave.

миле

pre 11 godina

Олако прелазимо преко отимања,зарад личних и ситних интереса,док су наши преци крв проливали не жалећи ни своје главе да бисмо ми имали слободу.Оно што су нам оставили наши преци и наша историја је нешто што други народи могу само да маштају. Ми смо на те исте наше претке поносни....а шта ће о нама да говоре наши потомци ...???

DEDA CVETKO

pre 11 godina

@ Andrija, 6. decembar 2012 17:42

Andrija, za razliku od Hrvata, koji nemaju nikakvog razloga da svoju drzavu i svoju nacionalnost poistovecuju sa katolicizmom, jer su njihovi tlacitelji i sami bili katolici (Austrijanci, Ugari, Venecija, Italija) i NISU im otimali decu da bi ih preobratili u islam , Srbi su itekako MORALI kroz surovu Tursku okupaciju - ako mi ne verujes, potrazi "Cele Kula" na Google-u - da se oslone na pravoslavlje i na svoju crkvu kao poslednji ostatak svog identiteta, drzavnosti i nacionalnosti. Turcima na cast, srpska pravoslavna crkva je opstala pod njihovom okupacijom 530 godina - i to u dosta dobrom stanju - sto je daleko bolje i vise nego sto je dozivela za poslednjih 20 godina "demokratije" tokom koje se ta ista crkva pretvorila u pravu pravcatu fundamentalisticku mafiju koja je sebi dozvolila luksuz da mafijasima prodaje indulgencije za oprostaj grehova (sto ratnih, sto mirnodopskih), bas kao sto je to cinila katolicka crkva u vreme Martina Lutera.

U zemljama Vizantijske politicke i druge tradicije, verska hijerarhija ima dugacku (visemilenijumsku) tradiciju supstitucije za svetovnu vlast u vreme krize, okupacije ili nesposobnosti temporalne vlasti da obavlja svoju duznost.

Drugum recima, zivimo u razlicitim svetovima. Vi ne razumete nas, mi ne razumemo vas. Mi smo jednom davno pokusali da vas razumemo, pa nije islo. Vi, medjutim, niste ni pokusali. Za vas je sve istocno od Drine bilo i ostalo terra incognita.

Steta. Imali bi kajgod nauciti.

Andrija

pre 11 godina

Izrazio bih najiskrenije suosjećanje svim Srbima koje smeta ovakav istup. Ovo je najprimitivniji oblik vjerskog fundamentalizma, usporediv sa istupima ideologa islamskog terorizma.
Nažalost problem nije u jednom svećeniku, čak ni u tome da SPC (ili njen dio) pokušava odrediti državnu politiku i postaviti se na nadređeno mjesto državi. Problem je što si SPC uzima za pravo da definira srpstvo i tko je a tko nije "pravi Srbin". Dodatni je razlog za zabrinutost što takav stav ima makar u nekoj mjeri razumjevanje i podršku širokog političkog spektra - to se najbolje vidi u proglašavanju nekog "komunjarom". SNS i DSS su jasno uočljivi, no i dijelovi DS a pogotovo SPO su upali u istu petlju.
Sa ovakvim svećenicima, svaki Srbin ateist treba spašavati Srbiju od potpunog moralnog kolapsa.

Erazmo

pre 11 godina

Devijantan i opsan je jezik kojim se ovaj pop sluzi. On ne razmislja da svaka rec ima posledice i da je treba odvagati, brusiti, ostaviti da odlezi, pa tek onda da upotrebi.
(Zivajilo, 6. decembar 2012 14:51)

To vecito vaganje, brusenje, ostavljanje i odvagavanje nas je dovde i dovelo. Da smo 18-te ili 45-te popu rekli pop a bobu bob, ne bismo bili u ovoj situaciji. Ovako, dozvolili smo bravaru u drugovima da nas zamlacuju bratstvom i jedinstvom 40 godina.
(Alek, 6. decembar 2012 15:33)

@Alek

Cekaj jel ti to nama predlazes da sada pustimo bradatog da i on malo jase po nama posto smo navodno pustili bravara. Ja ga nigde nisam pustio. decko, ovov je vreme kad se reci mere i kad nema mesta naci-ekstremistima i treba da ti bude drago sto ti je makar deo nacije posao osetljiv na reci a i na dela...i nedela. Razmisli pre nego napises nesto.

Stevan

pre 11 godina

Sad mi je jasno zasto ovog coveka u Crnoj Gori niko ne ceni ni za crvljivu sljivu. Meni licno se zgadio na odru Zorana Djindjica. Eto i resenja pitanja ko je iz crkve poslao to pismo danas.

crni domino

pre 11 godina

Pope, ne bogoradaj nego vrsi Bozju sluzbu!
Dosta mi je svakojakih nabedjenih politicara cak i takvih kao sto si ti!
Sramota je sta sve radis u ime crkve!
Stado ti je najnepismenije i najneprosvecenije u Jevropi! A ti bistris politiku!

Zapanjen

pre 11 godina

Na osnovu svih vaših komentara zaključujem da ćete sutra kada neko vašem detetu opali šamar na ulici i otme mu torbu i novac prijaviti slučaj nekom sudiji, jel tako?! I kada se ispostavi da je sudijino dete u stvari onaj razbojnik i kada čujete presudu da novac i torba vašeg deteta u stvari pripadaju razbojniku, vi ćete siguran sam, ceneći vaše komentare reći svom detetu, to je pravda, tako i treba da bude... a kada vaše dete zavapi od silnih nepravdi, vi ćete mu reći, to su te otrovali neki popovi, ćuti taj sudija može da da otkaz tvom tati... Sistem vrednosti koji se uspostavlja a koji sam u priči pokušao da prikažem nema veze sa popovima već sa našom jadnom stvarnošću da ništa više nije važno, sem novca

Dino-NYC

pre 11 godina

Kad god vidim neku "izjavu" balkanskog popa, svecenika, ili hodze, znam da nece biti nista pametno, pomirujuce ili dobro. Pa oni su dobro doprinjeli tom zlu koje se desilo, i i dalje prave pomutnju i sire tenzije.

Meni nije jasno zasto njih uopste iko slusa, i zasto se njihove izjave prenose, ili ako se vec prenose, zasto im se daje ikakva vaznost (cast izuzetcima koji su rijetki u sve tri vjere dolje).

To su ljudi koji obuceni kao vracevi, u neke mracnjacke ili maskenbal kostime, sebi dase za pravo da "predstavljaju Boga" a ono kako pricaju i sta cine tesko da od Boga dolazi. Niti jedan nije gladan, niti jednom nesto fali, a ovamo popise krv svojim "mudrostima".

U Hrvatskoj crkva odredjuje ko kada j... i koliko, u doba side daju nebulozne izjave protiv kondoma, tu kod vas Amfilohije i dalje sikce, u sandzaku Zukorlic se bavi vise politikom nego Bogom (a njegovi tuku ljude itd.).

Ma mislim dokle vise? Vi (svestena lica) ste jedan veliki remetilacki faktor koji djeli ljude i zatupljuje ih. Sramotno.

Milovan S Nikolić sombor

pre 11 godina

Gospodine Radoviću čemu nametanje ličnog ratničkog stava narodu Srbije.Demantuje te patrijarh.
Nije prvi put da se petljaš u sudbinu naroda srbije čime jednostavno dokazuješ da si protrčao autoritetom u
Crnoj Gori a da ovde imaš neki rejting kao devizni švercer iz perioda Miloševića. Amin.

Kosovo je istorija

pre 11 godina

Kakav Car Lazar, kakvo Carstvo nebesko? U Kosovskom boju 1389. godine srpska vojska nije pobedila tursku vojsku zato što Knez Lazar Hrebeljanović nije mogao da se dogovori sa kolegama mu feudalcima da skupe znatno više vojske, da svako plati više. Nesloga je bila tada, a nesloga je i danas.

Uzgred, nešto ne vidim da naši mediji pomenuše jučerašnju vest iz Brisela da je Evropski parlament usvojio mehanizam za privremeno ukidanje bezviznog režima za pet balkanskih država, na čelu sa Srbijom?

Istina

pre 11 godina

Ja sam covek koji nema nista ni protiv koga, ali ajde da kazemo realno: SVAKI COVEK KAD HOCE DA NESTO MENJA, KAD IMA ZELJU DA MENJA, TREBA DA PODJE OD SEBE.

I gde je Sinod u toj prici. Obratite paznju na neke njegove recenice.

"Ako nas Evropa neće ovakvima kakvi jesmo možemo još 500 godina u 'muci i trpljenju'".

" Car Lazar je izabrao Carstvo nebesko, ne zato što je bio protiv "zemaljskog carstva" nego zato što je stavljen pred izbor - između onoga što čovek ionako gubi, zbog prolaznosti, i onoga što je večno i neprolazno. Nije hteo da žrtvuje slobodu, obraz i dušu - za tursku čalmu i punije korito... dok mu dođe "sekira smrti među uši".

I mene bas zanima gde je Sinod u svemu tome, sa ovako bogatim vladikama, sa onim njihovim “zverima” od automobila. Kad on vec prica o turskoj calmi i punom koritu, neka se osvrne na sebe i svoje kolege iz Sinoda, oni su tu calmu odavno stavili i odavno vec jedu iz tog korita.

Evo jedan citat iz Svetog Pisma, da ne bude da lupam napamet.

Teško vama književnici i fariseji, licemeri, što prohodite more i zemlju da bi prisvojili jednog, i kad ga prisvojite, činite ga sinom paklenim, udvoje većim od sebe.

Teško vama vođe slepe koji govorite: Ako se ko kune crkvom ništa je; a ako se ko kune zlatom crkvenim kriv je.

blebetalo

pre 11 godina

I mi u Hrvatskoj medju katoličkim biskupima i nadbiskupima imamo svakakvih "bisera", ali takvih ludjaka kao što ih imate vi ipak nemamo, što god vi o tome mislili.
(Zedes, 6. decembar 2012 15:00)

Ma imamo,prijatelju,samo je razlika sto aktualna vlast ne trazi savjete istih,niti ih previse dozivljava.Ne kazem da su nasi politicari bolji,ali po tom pitanju definitivno jesu!

Dejan

pre 11 godina

Da se vi pitate ( popovi ),verovatno bi nas vratili u plemensku zajednicu,pa kada naiđe drugo pleme a mi udri..., e NEĆE DA MOŽE !!!!Rešite vi problem sa pedofilima u vašim redovima,vozite se javnim prevozom.....

Niki

pre 11 godina

Ja nisam vernik ali potpisujem svaku rec koju je rekao. Ako vec pricamo o prihvatanju realnosti onda dajte da konstatujemo da smo okupirani.