Subota, 17.11.2012.

13:53

Mediji o presudi Gotovini i Markaču

Nemačka štampa različito komentariše oslobađanje Ante Gotovine i Mladena Markača u Hagu – neki kažu da je ispravna, a drugi da se radi o dvostrukim standardima.

Izvor: Beta

Mediji o presudi Gotovini i Markaèu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

malamare

pre 11 godina

Ja sam bila cura kad je rat počeo. 13 god. Točno se sijećam tog jutra...ja sam mislila da grmi. Moram reči da sam sada kao žena i odrasla osoba zbunjena kako to vi razmišljate. Zar se vi ne bi branili da vas netko napadne u vašem domu?? Voljela bih da sjednem sa svojom generacijom i da mi rečete što se u vas priča da je bilo? Kako je započeo taj rat, tko ga je započeo, zašto?? Zašto sam morala trčati van iz svoje kuće i ne gledati nazad? I najviše od svega bih voljela da se više prestane sa tom mržnjom, iako mi je kuća bila srušena u granatiranju i bila sam dugo izbjeglica (vjerujte mi ne želite nikada biti izbjeglica). Nemojte se više pumpati sa time što je bilo. Bilo je, ajmo molim vas dalje.

Nik

pre 11 godina

svijet je rekao što misli o ratu.svima je jasno tko je agresor a tko žrtva.žao mi vas je jer nikad ništa nećete naučiti iz svoje povijesti,kad shvatite da vas je predsjednik kao ovce vodio u rat za svoje interese i vlastiti džep i sad radi toga nikad nećete isprati mrlju s imena važe zemlje,NIKADA!
(alo!!!)

Tuzno je citati ovakve komentare... 'Logika' koja podrazumeva, da ukoliko Amerika/Nemacka(valjda se pod istima podrazumeva ceo 'svet'?!) kaze da su 1+1=7, i da je to stvarno tako, je jadna i bedna... Ona mnogo vise govori o tome KO SU I STA SU oni koji istu ponizno prihvataju, od bilo cega drugoga. Posle transkripta sa Briona(koji nedvosmisleno ukazuju na GENOCIDNU NAMERU(to su svi normalni i posteni pravnici rekli, a koja je sama po sebi dovoljna za presudu i kvalifikaciju - Genocid!!!)), posle 12+ medjunarodnih ocevidaca tih tragicnih dogadjaja(a ciji su iskazi zanemareni(?!), naspram tvrdnji AMERICKOG 'STRUCNJAKA', koji by the way, nije u svom zivotu prisao pomenutim mestima niti se pominjao do zalbenog veca(LOL)), posle stotina pisanih/snimljenih dokaza, itd... tvrditi/presuditi ovako nesto je SKANDALOZNO! Dakle, crno! Ne moze gore... sumrak civilizacije i ono malo normalnosti sto je na svetu ostalo!

I mislim da bi najprimerenije bilo zavrsiti ovu pricu recima coveka koji je takodje ucestvovao u ovoj lakrdiji (ali ocigledno, cistog obraza) - Fausto Pokar "ovo nema veze sa pravdom niti sa bilo čim što je sa njom povezano"

P.s. ROBOTokratija... :(

Miloš

pre 11 godina

"Berliner cajtung" piše: "Nema sumnje da je Miloševicev bolesni san o velikoj Srbiji bio inicijalna kapisla za krvavi građanski rat.....”.
To nije tačno. Incijalna kapisla je bila politika poraženih snaga u II Svetskom Ratu; ta DOKTRINA je bila podržana od INDUSTRIJSKIH PROFITERA sa Zapada. Tačno je da i Milošević snosi određenu odgovornost jer je pokušao da “sedi na dve stolice” ali je taj uticaj na razvoj događaja bio minoran u odnsu na “DOKTRINU” koja je spremata još od 1945.godinne. Većina ljudi u Srbiji zna istinu ali ....... .. javno kažu. Verovatno smatraju da je najbezbednije okriviti onog ko ne može da se brani.

dara

pre 11 godina

Ideja o nezavisnosti u startu ne sadrži ništa loše i to je doista bila vjekovna težnja Hrvatske - iako je NDH, temeljena na toj ideji, bila zločinačka tvorevina, a Ante Pavelić bio je i ostao jedan od najvećih zločinaca u povijesti moje zemlje. Ideja o hegemoniji, na čemu je temeljen san o Velikoj Srbiji, u startu je loša, jer ta 'veličina' ide uvijek preko tuđih leđa. Posljedično, mislim da je Milošević bio ratni zločinac koji je poveo agresorski rat Srbije na Hrvatsku. S druge strane, Franjo Tuđman je predvodio obrambeni rat Hrvatske od Srbije i u tom ratu osobno nije bio ratni zločinac nego je bio ratni profiter koji iz svojih interesa nije sankcionirao ratne zločine koje je činio određeni broj pojedinaca. Što se tiče njegove uloge u Bosni, ona je zločinačka - kao i Mladićeva, Karadžićeva, Šljivančaninova... i svih onih koji su prelazili GRANICU. Srbiji želim kolektivno osviještenje, ali i katarzu, kroz koju Hrvatska ipak prolazi. Tek nakon toga mogla bi svanuti vremena u kojima će biti moguće jedinstvo na osnovama ravnopravnosti i drugim humanim vrijednostima, kao što su to od Mavra Orbinija, Jurja Križanića, J.J. Strosmayera i J. Broza sanjali mnogi Hrvati, a, nažalost, brojni Srbi prihvaćali s figom u džepu.

NIKOLA

pre 11 godina

Niste preneli pisanje londonskog Telegrapha ( 16.11.) koji objektivno pise o politickom sudjenju u Hagu i otvoreno konstatuje da su ratni zlocinci neopravdano oslobodjeni. O objektivnosti nemackih novina prema saveznicima iz drugog svetskog rata glupo je trositi reci . Pesma Danke Dojcland je sve rekla.

dara

pre 11 godina

Nikad dosad nisam ostavila internetski komentar, nikad nisam glasala za HDZ, izjašnjavam se kao ateistica, nacionalna određenja i osjećanja su mi posve nebitna, pa i poprilično nerazumljiva stvar. Volim zemlju u kojoj živim, kao što bih vjerojatno voljela i bilo koju drugu uz koju me veže vrijeme, sjećanja, ljudi, iskustva. Jučer, nakon haške presude, bila sam doista sretna i prva mi je misao bila da je rat, koji je toliko zakinuo moju generaciju u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu.., napokon gotov. Posebno sam se dobro osjećala nakon Milanovićevog obraćanja javnosti, u kojem nije skrivao odgovornost države za zločine počinjene nad hrvatskim građanima srpske nacionalnosti i nakon kulerskog Gotovininog nastupa na Trgu.

laki

pre 11 godina

Srbi,ako hocete da zadovoljite pravdu,onda kaznite oni koji su vam taj rat namestili i gurnuli vas propagandom u zlocine i pljacke.To ima veze sa pravdom,a ne da i dalje krivite druge,krivci su dobro poznati,samo vi necete da ih prepoznate,a ispred vas su,i dalje vas magnetizuju i uzivaju na vasim mukama.

Bata-Valter brani Srbiju

pre 11 godina

Za oslobadjanje dvojice zlocinaca znalo se vec duze vreme, da je tu Brisel napravio pritisak i ustupak Hrvatskoj iskljucivo zahvaljujuci Nemackoj! Jel je to bio kamen spoticanja ulaska Hrvatske u EU, cime ce granice biti zaokruzene. Sto se tice Nemackih Medija zar je neko ocekivao nesto drugo, mrznja prema Slovenima cini svoje. Dva puta im je Imperija propala zahvaljujuci Srbiji sto je ostavilo dubokih tragova na celu Naciju. Austrijanac Petar Handke veliki prijatelj Srbije, bio je sikaniran i omalovazavan prvenstveno od Nemackih Medija. Koji su ga prikazivali kao Cetnika i jos koje kakvih gluposti sramnih tekstova. Ali im je samo kulturno odgovorio da nista i nikada nece oprati i opravdati "ZLOCINE" koje su oni naneli Narodima sirom Sveta!

Sergio

pre 11 godina

Sami smo krivi za ovo sto se dogodilo sto i pokazuju nase mlake reakcije posle odluke haskog suda.Kada su Hrvati mogli da daju tolike milione evra za lobiranje i odbranu generala mogli smo i mi bar nesto da pokusamo a ne da cekamo na nepravdu iz haga.Umesto da pocnemo da sredjujemo svoju zemlju,da procesuiramo sve koji su se obogatili na racun ovog naroda da pokrenemo proizvodnju i okrenemo se saradnji sa Rusijom,Kinom,Brazilom i ostalim zemljama,mi radimo i dalje ono sto nam EU nalaze a to je dalje rasparcavanje Srbije.Kako je moguce da Srpski ambasador u Rusji salje svoje dete na protest protiv predsednika Putina i prima opozicione lidere i da zato ne snosi nikakvu odgovornost???Doticna gospodja nije tamo poslata da izrazava svoje licne stavove vec drzavne i ako joj ne odgovara mogla je da da ostavku a ne da steti drzavnim interesima.Zbog ovakvih desavanja nas niko u svetu ne uzima za ozbiljno i zato nam se ovakve stvari i desavaju.

no comment

pre 11 godina

Ako Nemci pisu da Hrvati nisu pocinili genocid, onda je sigurno tako. Kada su uopste te dve nacije imale bilo kakve veze sa genocidom? Oni su zapravo pre 70 godina omogucili Jevrejima i Srbima da se "privremeno sklone dok ne prodju ratna dejstva", kako to lepo pisu uvazeni Jamajcanin, Amerikanac i Turcin. Misljenje poslednje dvojice treba posebno uvaziti kao stavove pripadnika naroda koji su takodje u blizoj i daljoj proslosti omogucili Indijancima, Jermenima, ponovo Srbima, ali i Kurdima, Iracanima, Libijcima, Vijetnamcima itd. da se "privremeno sklone dok ne prodju ratna dejstva".

alo!!!

pre 11 godina

svijet je rekao što misli o ratu.svima je jasno tko je agresor a tko žrtva.žao mi vas je jer nikad ništa nećete naučiti iz svoje povijesti,kad shvatite da vas je predsjednik kao ovce vodio u rat za svoje interese i vlastiti džep i sad radi toga nikad nećete isprati mrlju s imena važe zemlje,NIKADA.pozdrav iz dalmacije

Velibor, USA

pre 11 godina

@Okrenimo se buducnosti!, da! Ali, zashto Hrvatska NIJE na vrijeme kaznila zlochince koji su vrshili zlochine u hrvatsko ime? Zashto josh uvijek 17 i slovima SEDAMNAEST godina nakon to kaznjavanje hrvatskih zlochinaca ide slabo ili nikako? Kada ce Hrvatska preci s lip-service-a na djela? Zashto je Gotovina panichno bjezao godinama po svijetu da ga ne uhvate ako mu je savjest chista?
Shta cemo s Brijunskim skriptima tudjmana i shushka?
Zapravo bolje je rekao Maerkische Oderzeitung: "Hrvatska odmazda teško da je bila išta drugačija. Zašto su se, uostalom, ratni heroji obe strane jednako skrivali nakon rata? Znali su da imaju razloga za skrivanje. Nakon pravne presude do koje se došlo dvostrukim aršinima, nije čudo što se Srbi ponovo osećaju kao žrtve. Ova presuda nikako ne doprinosi poboljšanju odnosa, pravu i pravdi. Naprotiv – rovovi su ponovo prokopani. Krivi su uvek samo drugi", ističe list.

Zaista, okrenimo/te se buducnosti!!!

nikolaHR

pre 11 godina

U Zadru koji je bio 4 godine 'okružen' RSK i koji je bio bombardiran slavilo se do jutra oslobođenje generala http://www.index.hr/vijesti/clanak/u-zadru-slavlje-zbog-oslobadjanja-generala-trajalo-do-jutra/647158.aspx

Ratna odsteta

pre 11 godina

Zna se koje se novine citaju u Nemackoj, te stoga jasno je da zapravo javno mnjenje nije podeljeno - Srbi su zlocinci, Hrvati su branili zemlju od agresora. Srbi placaju ratnu odsetu. Jasno kao dan!

E, kako cemo mi sad placati nekome ko je nas "silovao" i kako ce to da utice na nase psihicko zdravlje, to je pitanje. Psiholozi moraju da se mobilisu jer ce nam drustvo potpuno propasti. Ovo je samo jos jedan genocid. Dakle, moramo krenuti da obrazujemo i lecimo naciju.

Danijel

pre 11 godina

Našle Švabe da komentarišu, oni koji su počinili Genocide i Holokaust zajedno sa Hrvatima tj Ustašama u WW2! A i danas dan im svaki 3 antisemita toliko o njihovom otrežnjenju i kakav su narod!

Okrenimo se buducnosti !

pre 11 godina

List Frankfurter je jako dobro sve objasnio.
Nema rata, pa i da je najposteniji bez zlocina pojedinaca, dajte to shvatite ljudi. Ja nikada glas nisam dao Tudjmanu ili nekoj nacionalistickoj stranci ali kad netko ugrozava tvoj zivot, naravno da ces uzeti pusku i nazalost pucati na vojnika, ali ne smijes na civila dici ruku. Zlocine je trebalo odmah kazniti i bilo bi sve puno lakse i bolje. No i ovako je pravda pobijedila a general Gotovina je jako dobro rekao: "okrenimo se buducnosti svi zajedno". tu je mislio i na vas Srbe i na Hrvate i na sve ostale. Sada imamo i vecih problema od toga je li neki narod kolektivno kriv za nesto, a nijedan narod to nije.

marko

pre 11 godina

Nemcima je bas tesko da se uzdrze. Sa njima nesto definitivno nije u redu. Poceti dva svetska rata, i sada kada nije proslo ni 100 godina od prvog, oni krecu ponovo.

Perica Baća

pre 11 godina

Moje mišljenje je da je "međunarodna pravda" kompromis između međunarodne politike i međunarodnog prava. Pošto nema bipolarnog sveta da pravi ravnotežu između politike i prava, danas imamo presude zasnovane na golom interesu tj. politici. U ovom slučaju ovakva presuda direktno štiti interese najmoćnije zemlje sveta dok pravda doživljava svoju regresiju. Sreća u nesreći je da pored pravnog suda (danas političkog) postoji i istorijski sud.

marko

pre 11 godina

Nemcima je bas tesko da se uzdrze. Sa njima nesto definitivno nije u redu. Poceti dva svetska rata, i sada kada nije proslo ni 100 godina od prvog, oni krecu ponovo.

Danijel

pre 11 godina

Našle Švabe da komentarišu, oni koji su počinili Genocide i Holokaust zajedno sa Hrvatima tj Ustašama u WW2! A i danas dan im svaki 3 antisemita toliko o njihovom otrežnjenju i kakav su narod!

Ratna odsteta

pre 11 godina

Zna se koje se novine citaju u Nemackoj, te stoga jasno je da zapravo javno mnjenje nije podeljeno - Srbi su zlocinci, Hrvati su branili zemlju od agresora. Srbi placaju ratnu odsetu. Jasno kao dan!

E, kako cemo mi sad placati nekome ko je nas "silovao" i kako ce to da utice na nase psihicko zdravlje, to je pitanje. Psiholozi moraju da se mobilisu jer ce nam drustvo potpuno propasti. Ovo je samo jos jedan genocid. Dakle, moramo krenuti da obrazujemo i lecimo naciju.

no comment

pre 11 godina

Ako Nemci pisu da Hrvati nisu pocinili genocid, onda je sigurno tako. Kada su uopste te dve nacije imale bilo kakve veze sa genocidom? Oni su zapravo pre 70 godina omogucili Jevrejima i Srbima da se "privremeno sklone dok ne prodju ratna dejstva", kako to lepo pisu uvazeni Jamajcanin, Amerikanac i Turcin. Misljenje poslednje dvojice treba posebno uvaziti kao stavove pripadnika naroda koji su takodje u blizoj i daljoj proslosti omogucili Indijancima, Jermenima, ponovo Srbima, ali i Kurdima, Iracanima, Libijcima, Vijetnamcima itd. da se "privremeno sklone dok ne prodju ratna dejstva".

Perica Baća

pre 11 godina

Moje mišljenje je da je "međunarodna pravda" kompromis između međunarodne politike i međunarodnog prava. Pošto nema bipolarnog sveta da pravi ravnotežu između politike i prava, danas imamo presude zasnovane na golom interesu tj. politici. U ovom slučaju ovakva presuda direktno štiti interese najmoćnije zemlje sveta dok pravda doživljava svoju regresiju. Sreća u nesreći je da pored pravnog suda (danas političkog) postoji i istorijski sud.

Bata-Valter brani Srbiju

pre 11 godina

Za oslobadjanje dvojice zlocinaca znalo se vec duze vreme, da je tu Brisel napravio pritisak i ustupak Hrvatskoj iskljucivo zahvaljujuci Nemackoj! Jel je to bio kamen spoticanja ulaska Hrvatske u EU, cime ce granice biti zaokruzene. Sto se tice Nemackih Medija zar je neko ocekivao nesto drugo, mrznja prema Slovenima cini svoje. Dva puta im je Imperija propala zahvaljujuci Srbiji sto je ostavilo dubokih tragova na celu Naciju. Austrijanac Petar Handke veliki prijatelj Srbije, bio je sikaniran i omalovazavan prvenstveno od Nemackih Medija. Koji su ga prikazivali kao Cetnika i jos koje kakvih gluposti sramnih tekstova. Ali im je samo kulturno odgovorio da nista i nikada nece oprati i opravdati "ZLOCINE" koje su oni naneli Narodima sirom Sveta!

Okrenimo se buducnosti !

pre 11 godina

List Frankfurter je jako dobro sve objasnio.
Nema rata, pa i da je najposteniji bez zlocina pojedinaca, dajte to shvatite ljudi. Ja nikada glas nisam dao Tudjmanu ili nekoj nacionalistickoj stranci ali kad netko ugrozava tvoj zivot, naravno da ces uzeti pusku i nazalost pucati na vojnika, ali ne smijes na civila dici ruku. Zlocine je trebalo odmah kazniti i bilo bi sve puno lakse i bolje. No i ovako je pravda pobijedila a general Gotovina je jako dobro rekao: "okrenimo se buducnosti svi zajedno". tu je mislio i na vas Srbe i na Hrvate i na sve ostale. Sada imamo i vecih problema od toga je li neki narod kolektivno kriv za nesto, a nijedan narod to nije.

nikolaHR

pre 11 godina

U Zadru koji je bio 4 godine 'okružen' RSK i koji je bio bombardiran slavilo se do jutra oslobođenje generala http://www.index.hr/vijesti/clanak/u-zadru-slavlje-zbog-oslobadjanja-generala-trajalo-do-jutra/647158.aspx

alo!!!

pre 11 godina

svijet je rekao što misli o ratu.svima je jasno tko je agresor a tko žrtva.žao mi vas je jer nikad ništa nećete naučiti iz svoje povijesti,kad shvatite da vas je predsjednik kao ovce vodio u rat za svoje interese i vlastiti džep i sad radi toga nikad nećete isprati mrlju s imena važe zemlje,NIKADA.pozdrav iz dalmacije

laki

pre 11 godina

Srbi,ako hocete da zadovoljite pravdu,onda kaznite oni koji su vam taj rat namestili i gurnuli vas propagandom u zlocine i pljacke.To ima veze sa pravdom,a ne da i dalje krivite druge,krivci su dobro poznati,samo vi necete da ih prepoznate,a ispred vas su,i dalje vas magnetizuju i uzivaju na vasim mukama.

Velibor, USA

pre 11 godina

@Okrenimo se buducnosti!, da! Ali, zashto Hrvatska NIJE na vrijeme kaznila zlochince koji su vrshili zlochine u hrvatsko ime? Zashto josh uvijek 17 i slovima SEDAMNAEST godina nakon to kaznjavanje hrvatskih zlochinaca ide slabo ili nikako? Kada ce Hrvatska preci s lip-service-a na djela? Zashto je Gotovina panichno bjezao godinama po svijetu da ga ne uhvate ako mu je savjest chista?
Shta cemo s Brijunskim skriptima tudjmana i shushka?
Zapravo bolje je rekao Maerkische Oderzeitung: "Hrvatska odmazda teško da je bila išta drugačija. Zašto su se, uostalom, ratni heroji obe strane jednako skrivali nakon rata? Znali su da imaju razloga za skrivanje. Nakon pravne presude do koje se došlo dvostrukim aršinima, nije čudo što se Srbi ponovo osećaju kao žrtve. Ova presuda nikako ne doprinosi poboljšanju odnosa, pravu i pravdi. Naprotiv – rovovi su ponovo prokopani. Krivi su uvek samo drugi", ističe list.

Zaista, okrenimo/te se buducnosti!!!

NIKOLA

pre 11 godina

Niste preneli pisanje londonskog Telegrapha ( 16.11.) koji objektivno pise o politickom sudjenju u Hagu i otvoreno konstatuje da su ratni zlocinci neopravdano oslobodjeni. O objektivnosti nemackih novina prema saveznicima iz drugog svetskog rata glupo je trositi reci . Pesma Danke Dojcland je sve rekla.

dara

pre 11 godina

Ideja o nezavisnosti u startu ne sadrži ništa loše i to je doista bila vjekovna težnja Hrvatske - iako je NDH, temeljena na toj ideji, bila zločinačka tvorevina, a Ante Pavelić bio je i ostao jedan od najvećih zločinaca u povijesti moje zemlje. Ideja o hegemoniji, na čemu je temeljen san o Velikoj Srbiji, u startu je loša, jer ta 'veličina' ide uvijek preko tuđih leđa. Posljedično, mislim da je Milošević bio ratni zločinac koji je poveo agresorski rat Srbije na Hrvatsku. S druge strane, Franjo Tuđman je predvodio obrambeni rat Hrvatske od Srbije i u tom ratu osobno nije bio ratni zločinac nego je bio ratni profiter koji iz svojih interesa nije sankcionirao ratne zločine koje je činio određeni broj pojedinaca. Što se tiče njegove uloge u Bosni, ona je zločinačka - kao i Mladićeva, Karadžićeva, Šljivančaninova... i svih onih koji su prelazili GRANICU. Srbiji želim kolektivno osviještenje, ali i katarzu, kroz koju Hrvatska ipak prolazi. Tek nakon toga mogla bi svanuti vremena u kojima će biti moguće jedinstvo na osnovama ravnopravnosti i drugim humanim vrijednostima, kao što su to od Mavra Orbinija, Jurja Križanića, J.J. Strosmayera i J. Broza sanjali mnogi Hrvati, a, nažalost, brojni Srbi prihvaćali s figom u džepu.

dara

pre 11 godina

Nikad dosad nisam ostavila internetski komentar, nikad nisam glasala za HDZ, izjašnjavam se kao ateistica, nacionalna određenja i osjećanja su mi posve nebitna, pa i poprilično nerazumljiva stvar. Volim zemlju u kojoj živim, kao što bih vjerojatno voljela i bilo koju drugu uz koju me veže vrijeme, sjećanja, ljudi, iskustva. Jučer, nakon haške presude, bila sam doista sretna i prva mi je misao bila da je rat, koji je toliko zakinuo moju generaciju u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu.., napokon gotov. Posebno sam se dobro osjećala nakon Milanovićevog obraćanja javnosti, u kojem nije skrivao odgovornost države za zločine počinjene nad hrvatskim građanima srpske nacionalnosti i nakon kulerskog Gotovininog nastupa na Trgu.

Sergio

pre 11 godina

Sami smo krivi za ovo sto se dogodilo sto i pokazuju nase mlake reakcije posle odluke haskog suda.Kada su Hrvati mogli da daju tolike milione evra za lobiranje i odbranu generala mogli smo i mi bar nesto da pokusamo a ne da cekamo na nepravdu iz haga.Umesto da pocnemo da sredjujemo svoju zemlju,da procesuiramo sve koji su se obogatili na racun ovog naroda da pokrenemo proizvodnju i okrenemo se saradnji sa Rusijom,Kinom,Brazilom i ostalim zemljama,mi radimo i dalje ono sto nam EU nalaze a to je dalje rasparcavanje Srbije.Kako je moguce da Srpski ambasador u Rusji salje svoje dete na protest protiv predsednika Putina i prima opozicione lidere i da zato ne snosi nikakvu odgovornost???Doticna gospodja nije tamo poslata da izrazava svoje licne stavove vec drzavne i ako joj ne odgovara mogla je da da ostavku a ne da steti drzavnim interesima.Zbog ovakvih desavanja nas niko u svetu ne uzima za ozbiljno i zato nam se ovakve stvari i desavaju.

Nik

pre 11 godina

svijet je rekao što misli o ratu.svima je jasno tko je agresor a tko žrtva.žao mi vas je jer nikad ništa nećete naučiti iz svoje povijesti,kad shvatite da vas je predsjednik kao ovce vodio u rat za svoje interese i vlastiti džep i sad radi toga nikad nećete isprati mrlju s imena važe zemlje,NIKADA!
(alo!!!)

Tuzno je citati ovakve komentare... 'Logika' koja podrazumeva, da ukoliko Amerika/Nemacka(valjda se pod istima podrazumeva ceo 'svet'?!) kaze da su 1+1=7, i da je to stvarno tako, je jadna i bedna... Ona mnogo vise govori o tome KO SU I STA SU oni koji istu ponizno prihvataju, od bilo cega drugoga. Posle transkripta sa Briona(koji nedvosmisleno ukazuju na GENOCIDNU NAMERU(to su svi normalni i posteni pravnici rekli, a koja je sama po sebi dovoljna za presudu i kvalifikaciju - Genocid!!!)), posle 12+ medjunarodnih ocevidaca tih tragicnih dogadjaja(a ciji su iskazi zanemareni(?!), naspram tvrdnji AMERICKOG 'STRUCNJAKA', koji by the way, nije u svom zivotu prisao pomenutim mestima niti se pominjao do zalbenog veca(LOL)), posle stotina pisanih/snimljenih dokaza, itd... tvrditi/presuditi ovako nesto je SKANDALOZNO! Dakle, crno! Ne moze gore... sumrak civilizacije i ono malo normalnosti sto je na svetu ostalo!

I mislim da bi najprimerenije bilo zavrsiti ovu pricu recima coveka koji je takodje ucestvovao u ovoj lakrdiji (ali ocigledno, cistog obraza) - Fausto Pokar "ovo nema veze sa pravdom niti sa bilo čim što je sa njom povezano"

P.s. ROBOTokratija... :(

Miloš

pre 11 godina

"Berliner cajtung" piše: "Nema sumnje da je Miloševicev bolesni san o velikoj Srbiji bio inicijalna kapisla za krvavi građanski rat.....”.
To nije tačno. Incijalna kapisla je bila politika poraženih snaga u II Svetskom Ratu; ta DOKTRINA je bila podržana od INDUSTRIJSKIH PROFITERA sa Zapada. Tačno je da i Milošević snosi određenu odgovornost jer je pokušao da “sedi na dve stolice” ali je taj uticaj na razvoj događaja bio minoran u odnsu na “DOKTRINU” koja je spremata još od 1945.godinne. Većina ljudi u Srbiji zna istinu ali ....... .. javno kažu. Verovatno smatraju da je najbezbednije okriviti onog ko ne može da se brani.

malamare

pre 11 godina

Ja sam bila cura kad je rat počeo. 13 god. Točno se sijećam tog jutra...ja sam mislila da grmi. Moram reči da sam sada kao žena i odrasla osoba zbunjena kako to vi razmišljate. Zar se vi ne bi branili da vas netko napadne u vašem domu?? Voljela bih da sjednem sa svojom generacijom i da mi rečete što se u vas priča da je bilo? Kako je započeo taj rat, tko ga je započeo, zašto?? Zašto sam morala trčati van iz svoje kuće i ne gledati nazad? I najviše od svega bih voljela da se više prestane sa tom mržnjom, iako mi je kuća bila srušena u granatiranju i bila sam dugo izbjeglica (vjerujte mi ne želite nikada biti izbjeglica). Nemojte se više pumpati sa time što je bilo. Bilo je, ajmo molim vas dalje.

Okrenimo se buducnosti !

pre 11 godina

List Frankfurter je jako dobro sve objasnio.
Nema rata, pa i da je najposteniji bez zlocina pojedinaca, dajte to shvatite ljudi. Ja nikada glas nisam dao Tudjmanu ili nekoj nacionalistickoj stranci ali kad netko ugrozava tvoj zivot, naravno da ces uzeti pusku i nazalost pucati na vojnika, ali ne smijes na civila dici ruku. Zlocine je trebalo odmah kazniti i bilo bi sve puno lakse i bolje. No i ovako je pravda pobijedila a general Gotovina je jako dobro rekao: "okrenimo se buducnosti svi zajedno". tu je mislio i na vas Srbe i na Hrvate i na sve ostale. Sada imamo i vecih problema od toga je li neki narod kolektivno kriv za nesto, a nijedan narod to nije.

nikolaHR

pre 11 godina

U Zadru koji je bio 4 godine 'okružen' RSK i koji je bio bombardiran slavilo se do jutra oslobođenje generala http://www.index.hr/vijesti/clanak/u-zadru-slavlje-zbog-oslobadjanja-generala-trajalo-do-jutra/647158.aspx

alo!!!

pre 11 godina

svijet je rekao što misli o ratu.svima je jasno tko je agresor a tko žrtva.žao mi vas je jer nikad ništa nećete naučiti iz svoje povijesti,kad shvatite da vas je predsjednik kao ovce vodio u rat za svoje interese i vlastiti džep i sad radi toga nikad nećete isprati mrlju s imena važe zemlje,NIKADA.pozdrav iz dalmacije

laki

pre 11 godina

Srbi,ako hocete da zadovoljite pravdu,onda kaznite oni koji su vam taj rat namestili i gurnuli vas propagandom u zlocine i pljacke.To ima veze sa pravdom,a ne da i dalje krivite druge,krivci su dobro poznati,samo vi necete da ih prepoznate,a ispred vas su,i dalje vas magnetizuju i uzivaju na vasim mukama.

Danijel

pre 11 godina

Našle Švabe da komentarišu, oni koji su počinili Genocide i Holokaust zajedno sa Hrvatima tj Ustašama u WW2! A i danas dan im svaki 3 antisemita toliko o njihovom otrežnjenju i kakav su narod!

Bata-Valter brani Srbiju

pre 11 godina

Za oslobadjanje dvojice zlocinaca znalo se vec duze vreme, da je tu Brisel napravio pritisak i ustupak Hrvatskoj iskljucivo zahvaljujuci Nemackoj! Jel je to bio kamen spoticanja ulaska Hrvatske u EU, cime ce granice biti zaokruzene. Sto se tice Nemackih Medija zar je neko ocekivao nesto drugo, mrznja prema Slovenima cini svoje. Dva puta im je Imperija propala zahvaljujuci Srbiji sto je ostavilo dubokih tragova na celu Naciju. Austrijanac Petar Handke veliki prijatelj Srbije, bio je sikaniran i omalovazavan prvenstveno od Nemackih Medija. Koji su ga prikazivali kao Cetnika i jos koje kakvih gluposti sramnih tekstova. Ali im je samo kulturno odgovorio da nista i nikada nece oprati i opravdati "ZLOCINE" koje su oni naneli Narodima sirom Sveta!

marko

pre 11 godina

Nemcima je bas tesko da se uzdrze. Sa njima nesto definitivno nije u redu. Poceti dva svetska rata, i sada kada nije proslo ni 100 godina od prvog, oni krecu ponovo.

no comment

pre 11 godina

Ako Nemci pisu da Hrvati nisu pocinili genocid, onda je sigurno tako. Kada su uopste te dve nacije imale bilo kakve veze sa genocidom? Oni su zapravo pre 70 godina omogucili Jevrejima i Srbima da se "privremeno sklone dok ne prodju ratna dejstva", kako to lepo pisu uvazeni Jamajcanin, Amerikanac i Turcin. Misljenje poslednje dvojice treba posebno uvaziti kao stavove pripadnika naroda koji su takodje u blizoj i daljoj proslosti omogucili Indijancima, Jermenima, ponovo Srbima, ali i Kurdima, Iracanima, Libijcima, Vijetnamcima itd. da se "privremeno sklone dok ne prodju ratna dejstva".

dara

pre 11 godina

Ideja o nezavisnosti u startu ne sadrži ništa loše i to je doista bila vjekovna težnja Hrvatske - iako je NDH, temeljena na toj ideji, bila zločinačka tvorevina, a Ante Pavelić bio je i ostao jedan od najvećih zločinaca u povijesti moje zemlje. Ideja o hegemoniji, na čemu je temeljen san o Velikoj Srbiji, u startu je loša, jer ta 'veličina' ide uvijek preko tuđih leđa. Posljedično, mislim da je Milošević bio ratni zločinac koji je poveo agresorski rat Srbije na Hrvatsku. S druge strane, Franjo Tuđman je predvodio obrambeni rat Hrvatske od Srbije i u tom ratu osobno nije bio ratni zločinac nego je bio ratni profiter koji iz svojih interesa nije sankcionirao ratne zločine koje je činio određeni broj pojedinaca. Što se tiče njegove uloge u Bosni, ona je zločinačka - kao i Mladićeva, Karadžićeva, Šljivančaninova... i svih onih koji su prelazili GRANICU. Srbiji želim kolektivno osviještenje, ali i katarzu, kroz koju Hrvatska ipak prolazi. Tek nakon toga mogla bi svanuti vremena u kojima će biti moguće jedinstvo na osnovama ravnopravnosti i drugim humanim vrijednostima, kao što su to od Mavra Orbinija, Jurja Križanića, J.J. Strosmayera i J. Broza sanjali mnogi Hrvati, a, nažalost, brojni Srbi prihvaćali s figom u džepu.

Ratna odsteta

pre 11 godina

Zna se koje se novine citaju u Nemackoj, te stoga jasno je da zapravo javno mnjenje nije podeljeno - Srbi su zlocinci, Hrvati su branili zemlju od agresora. Srbi placaju ratnu odsetu. Jasno kao dan!

E, kako cemo mi sad placati nekome ko je nas "silovao" i kako ce to da utice na nase psihicko zdravlje, to je pitanje. Psiholozi moraju da se mobilisu jer ce nam drustvo potpuno propasti. Ovo je samo jos jedan genocid. Dakle, moramo krenuti da obrazujemo i lecimo naciju.

NIKOLA

pre 11 godina

Niste preneli pisanje londonskog Telegrapha ( 16.11.) koji objektivno pise o politickom sudjenju u Hagu i otvoreno konstatuje da su ratni zlocinci neopravdano oslobodjeni. O objektivnosti nemackih novina prema saveznicima iz drugog svetskog rata glupo je trositi reci . Pesma Danke Dojcland je sve rekla.

Miloš

pre 11 godina

"Berliner cajtung" piše: "Nema sumnje da je Miloševicev bolesni san o velikoj Srbiji bio inicijalna kapisla za krvavi građanski rat.....”.
To nije tačno. Incijalna kapisla je bila politika poraženih snaga u II Svetskom Ratu; ta DOKTRINA je bila podržana od INDUSTRIJSKIH PROFITERA sa Zapada. Tačno je da i Milošević snosi određenu odgovornost jer je pokušao da “sedi na dve stolice” ali je taj uticaj na razvoj događaja bio minoran u odnsu na “DOKTRINU” koja je spremata još od 1945.godinne. Većina ljudi u Srbiji zna istinu ali ....... .. javno kažu. Verovatno smatraju da je najbezbednije okriviti onog ko ne može da se brani.

Velibor, USA

pre 11 godina

@Okrenimo se buducnosti!, da! Ali, zashto Hrvatska NIJE na vrijeme kaznila zlochince koji su vrshili zlochine u hrvatsko ime? Zashto josh uvijek 17 i slovima SEDAMNAEST godina nakon to kaznjavanje hrvatskih zlochinaca ide slabo ili nikako? Kada ce Hrvatska preci s lip-service-a na djela? Zashto je Gotovina panichno bjezao godinama po svijetu da ga ne uhvate ako mu je savjest chista?
Shta cemo s Brijunskim skriptima tudjmana i shushka?
Zapravo bolje je rekao Maerkische Oderzeitung: "Hrvatska odmazda teško da je bila išta drugačija. Zašto su se, uostalom, ratni heroji obe strane jednako skrivali nakon rata? Znali su da imaju razloga za skrivanje. Nakon pravne presude do koje se došlo dvostrukim aršinima, nije čudo što se Srbi ponovo osećaju kao žrtve. Ova presuda nikako ne doprinosi poboljšanju odnosa, pravu i pravdi. Naprotiv – rovovi su ponovo prokopani. Krivi su uvek samo drugi", ističe list.

Zaista, okrenimo/te se buducnosti!!!

Sergio

pre 11 godina

Sami smo krivi za ovo sto se dogodilo sto i pokazuju nase mlake reakcije posle odluke haskog suda.Kada su Hrvati mogli da daju tolike milione evra za lobiranje i odbranu generala mogli smo i mi bar nesto da pokusamo a ne da cekamo na nepravdu iz haga.Umesto da pocnemo da sredjujemo svoju zemlju,da procesuiramo sve koji su se obogatili na racun ovog naroda da pokrenemo proizvodnju i okrenemo se saradnji sa Rusijom,Kinom,Brazilom i ostalim zemljama,mi radimo i dalje ono sto nam EU nalaze a to je dalje rasparcavanje Srbije.Kako je moguce da Srpski ambasador u Rusji salje svoje dete na protest protiv predsednika Putina i prima opozicione lidere i da zato ne snosi nikakvu odgovornost???Doticna gospodja nije tamo poslata da izrazava svoje licne stavove vec drzavne i ako joj ne odgovara mogla je da da ostavku a ne da steti drzavnim interesima.Zbog ovakvih desavanja nas niko u svetu ne uzima za ozbiljno i zato nam se ovakve stvari i desavaju.

dara

pre 11 godina

Nikad dosad nisam ostavila internetski komentar, nikad nisam glasala za HDZ, izjašnjavam se kao ateistica, nacionalna određenja i osjećanja su mi posve nebitna, pa i poprilično nerazumljiva stvar. Volim zemlju u kojoj živim, kao što bih vjerojatno voljela i bilo koju drugu uz koju me veže vrijeme, sjećanja, ljudi, iskustva. Jučer, nakon haške presude, bila sam doista sretna i prva mi je misao bila da je rat, koji je toliko zakinuo moju generaciju u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu.., napokon gotov. Posebno sam se dobro osjećala nakon Milanovićevog obraćanja javnosti, u kojem nije skrivao odgovornost države za zločine počinjene nad hrvatskim građanima srpske nacionalnosti i nakon kulerskog Gotovininog nastupa na Trgu.

Nik

pre 11 godina

svijet je rekao što misli o ratu.svima je jasno tko je agresor a tko žrtva.žao mi vas je jer nikad ništa nećete naučiti iz svoje povijesti,kad shvatite da vas je predsjednik kao ovce vodio u rat za svoje interese i vlastiti džep i sad radi toga nikad nećete isprati mrlju s imena važe zemlje,NIKADA!
(alo!!!)

Tuzno je citati ovakve komentare... 'Logika' koja podrazumeva, da ukoliko Amerika/Nemacka(valjda se pod istima podrazumeva ceo 'svet'?!) kaze da su 1+1=7, i da je to stvarno tako, je jadna i bedna... Ona mnogo vise govori o tome KO SU I STA SU oni koji istu ponizno prihvataju, od bilo cega drugoga. Posle transkripta sa Briona(koji nedvosmisleno ukazuju na GENOCIDNU NAMERU(to su svi normalni i posteni pravnici rekli, a koja je sama po sebi dovoljna za presudu i kvalifikaciju - Genocid!!!)), posle 12+ medjunarodnih ocevidaca tih tragicnih dogadjaja(a ciji su iskazi zanemareni(?!), naspram tvrdnji AMERICKOG 'STRUCNJAKA', koji by the way, nije u svom zivotu prisao pomenutim mestima niti se pominjao do zalbenog veca(LOL)), posle stotina pisanih/snimljenih dokaza, itd... tvrditi/presuditi ovako nesto je SKANDALOZNO! Dakle, crno! Ne moze gore... sumrak civilizacije i ono malo normalnosti sto je na svetu ostalo!

I mislim da bi najprimerenije bilo zavrsiti ovu pricu recima coveka koji je takodje ucestvovao u ovoj lakrdiji (ali ocigledno, cistog obraza) - Fausto Pokar "ovo nema veze sa pravdom niti sa bilo čim što je sa njom povezano"

P.s. ROBOTokratija... :(

Perica Baća

pre 11 godina

Moje mišljenje je da je "međunarodna pravda" kompromis između međunarodne politike i međunarodnog prava. Pošto nema bipolarnog sveta da pravi ravnotežu između politike i prava, danas imamo presude zasnovane na golom interesu tj. politici. U ovom slučaju ovakva presuda direktno štiti interese najmoćnije zemlje sveta dok pravda doživljava svoju regresiju. Sreća u nesreći je da pored pravnog suda (danas političkog) postoji i istorijski sud.

malamare

pre 11 godina

Ja sam bila cura kad je rat počeo. 13 god. Točno se sijećam tog jutra...ja sam mislila da grmi. Moram reči da sam sada kao žena i odrasla osoba zbunjena kako to vi razmišljate. Zar se vi ne bi branili da vas netko napadne u vašem domu?? Voljela bih da sjednem sa svojom generacijom i da mi rečete što se u vas priča da je bilo? Kako je započeo taj rat, tko ga je započeo, zašto?? Zašto sam morala trčati van iz svoje kuće i ne gledati nazad? I najviše od svega bih voljela da se više prestane sa tom mržnjom, iako mi je kuća bila srušena u granatiranju i bila sam dugo izbjeglica (vjerujte mi ne želite nikada biti izbjeglica). Nemojte se više pumpati sa time što je bilo. Bilo je, ajmo molim vas dalje.