Četvrtak, 18.10.2012.

09:03

Lažni azilanti postali profesija

Predsednik vlade kaže da ne preti opasnost od ukidanja bezviznog režima jer se broj lažnih azilanata kojima je to profesija smanjuje. Srbija za EU ima predlog.

Izvor: B92

Lažni azilanti postali profesija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

mile

pre 11 godina

EU vise kostaju ovi nasi politicari,nesposobni pa EU mora da nam daje donacije,pa gde ces vecu socijalu od toga.Rome covek ne moze da krivi,politicari su profesionalni Azilanti gospodo.

rasputin

pre 11 godina

Ne znam koliko dobijaju azilanti u Nemackoj, ali znam da mi je komsija, inace romske nacionalnosti, koji gradi kucu, otisao pre 4 meseca sa porodicom, sad se vratio i kaze da ce od pomoci da stavi krov :) i za zimu da se useli.
Inace je i on od drugih cuo za tu mogucnost da se "zaradi" .

darkoM

pre 11 godina

biti ''profesionalno'' gladan i nezaposlen u srbiji ?-ili -biti ''profesionalni '' azilant u evropi sa koliko toliko normalnim zivotom i barem sit ?-....hm bas teska dilema !

milan31

pre 11 godina

niste ni svoju drzavu sredili a dajete evropi savete kako kako i sta da rade.zaboravljate da iz ostalog dela sveta dolaze stvarni azilanti koji su
u svojoj zemlji zivotno ugrozeni,onomad je nemacki ministar spoljnih poslova
izjavio da ce nemacka primati azilante iz sirije isto kao sto je bio slucaj kada je u jugoslaviji besnio rat.prema tome propisi su za prave azilante.a srbija treba svoje probleme da resava kod sebe.

nebojsa

pre 11 godina

razglabate tu dva dana o azilatima a ne citate izmedju redova da je to politicka poruka takozvanoj novoj vlasti koja zbog svojih nepromisljenih izjava o kosovu i busanjem u grudi o srpstu ,stize opomena od stroge Evrope svom malom i nestasnom zecicu ,kome u vidu viza umesto sagarepe mase ispred njegove male njuskice,Srbi i Srbijo moras svatiti da si nemocna i da ces na kraju zavrsiti kao zecic servirana uz neko povrce velikim gurmanima EU koji ce te progutati uz neko belo vino iz Alzasa.....eeeeee

v.

pre 11 godina

dajte vec jednom kratku i jasnu vest da je 99% 'azilanata' odbijeno sa zabranom ulaska u sengen. Pa ko ne bi otisao da cuje da se dzabe dele pare?

Boban

pre 11 godina

Narode... nemojte niko da vas laze. Nemci NE daju 800€ azilantima (ako je ikad to neko dobio onda SIGURNO ne u kesu). Takozvani Hartz IV (bivsa socijalna pomoc koju radnik dobije od druge nezaposljenosti) trenutno iznosi 374€ (http://en.wikipedia.org/wiki/Hartz_concept). Azilant u Nemackoj primao 220€ a od 01.01.2012. god. prima 336€ zato sto se smatralo da da covek od 220€ nemoze da zivi "normalan" zivot. Te pare se uglavnom NE isplacuju nego se dobiju bonovi/cekovi. U izvanrednim slucajevima moze da se desi da se isplacuje (n.p. ako azilant resi da zivi izvan doma za azilante pa mora da placa kiriju, struju, grejanje, itd.).

Nemci su poznati po mnogim stvarim ali da _poklanjaju_?!? to sigurno ne! To si vidi na primer po tome da u meduvremenu vazi da neko ko je nekada uplacao u socijalni sistem pa zavrsio u Hartz IV mora da prijavi zaradu (koliko god ona mala bila) koja mu se onda odbije od pomoci koju dobije. U slucaju da ne prijavi i vlada to pronade onda ne dobija vise nista.

Dakle nadam se da je logicno da neko ko je uplacao nekada u sistem NEMOZE da prima isto ili manje od nekoga koj je dosao da trazi azil, ne?!?

Pozdrav,

gile

pre 11 godina

@jovan: ocigledno ne znas sta je to zapravo politicki azil, kao sto to ne znaju ni ti laznjaci koji idu u Nemacku. Pa da ti pojasnim: politicki azillant je neko kome je zivot ugrozen zbog njegovih politickih ubedjenja, vere, ideologije, seksualne orjentacije, izgovorene ili napisane reci. Politicki azilant nije radnik bez posla, kriminalac, prosjak, a cak je i pitanje vojnih dezertera cesto nejasno i svodi se na tumacenje od slucaja do slucaja.

ivan

pre 11 godina

Ne znam kako je u drugim zemljama ali znam kako je u Francuskoj,otisao sam da pitam za papire ili azil,rekli su mi azil ne moze jer vasa zemlja nije na listi azilanata,ali nadjite posao i donesite papir(ugovor) o zaposljenju i dobicete francuske papire,tako sam i uradio.I ko kaze da se moze bilo ko prijaviti za azil?????postoji lista zemalja a mi na njoj nismo.......sta ima dalje da se prica ovo su sve lazi politicke....

Petar

pre 11 godina

@vuk79
Pa kao u skoli. Tropis godinu, pa onda sackas pa opet tropis godinu.
Samo posle odredjenog vremena ne pitaj gde odose godine.
Umesto da si vreme ulagao u sebe i svoje obrazovanje.

Hyaku Ichi

pre 11 godina

Azilanti, rasizam a biće sigurno još toga, samo pokazuju kako se odgovara na izjave naše nove garniture političara na vlasti. Ako nastave sa svojom politikom iz 90-ih, crno nam se piše.

jovan

pre 11 godina

Na moju zalost, moracu da se ponovim. Moja poruka predsedniku vlade, ili premijeru Srbije je sledeca: Svaki gradjanin, stanovnik Srbije koji nameri van granica, nije lazni azilant. Svaki zahtev za zivotom u bilo kojoj drzavi, iz Srbije je apsolutno opravdan!

pu, pu

pre 11 godina

azilanti mogu biti lažni, bezobrazni, svakakvi, ali zato je tu država koja ima sve instrumente da to spreči. ako ne ume i ne može, nek nam se skinu s vrata oni koji ne znaju da obavljaju svoj posao.
dosta su se folirali!

Apsurder

pre 11 godina

Tipičan Slobizam.Resenje za nase probleme je u tome da se medjunarodna zajednica promeni...sve drugo je resenje,samo da mi mozemo da uzivamo u lenjosti i ne radimo nista.

Sarmica

pre 11 godina

Tako je i Kanada zavela vize česima zbog velikog broja romskih azilanata koji su u tome imali biznis. Premijer nam daje lažnu nadu jer je jednostavnije uvesti vize nego menjati zakon u pojedinim zemljam

1959

pre 11 godina

1. Prema elementarnoj logici (koja se očigledno razlikuje od logike Evropske unije), nepoželjni gosti su pre svega PROBLEM ONOGA KO IH PRIMA.

2. Uskraćivanje prava na izdavanje pasoša ljudima koji nisu krivično gonjeni ni osuđivani bi bilo flagrantno kršenje njihovih ljudskih prava, i Srbija bi se tada našla na meti svih organizacija za zaštitu istih (u tom slučaju, s razlogom).

3. Ako se Srbija smatra krivom za NEEFIKASNU proceduru tretmana lažnih azilanata u NEKIM članicama Evropske unije, bolje je da nam odmah vrate vize, da ne bi mrčili papir i tastaturu bez veze.

4. DIJALOG Srbije sa pojedinim zemljama i međunarodnim organizacijama podrazumeva i IZNOŠENJE NAŠEG STAVA, bar kada se radi o problemima koji se nas konkretno tiču. Verovali ili ne, ovo se odnosi čak i na dijalog sa pripadnicima nemačke nadrase. U suprotnom, dolazimo u situaciju iz koje nema izlaza, pošto se nikada ne može pružiti zadovoljavajuće rešenje (radi bolje ilustracije ovakve situacije, obavezno pogledati film "Kvaka 22").

bezimena

pre 11 godina

Kad nemacka ne bi davala pare tim laznim azilantima niko ne bi ni isao.
(dzoni, 18. oktobar 2012 11:05)

Pare koje azilanti dobiju troše na PLAĆANJE STANA I TROŠKOVE ISHRANE i to je minimum s kojim će preživeti do konačne odluke. Ne mislite valjda da ga dobijaju za džeparac i da mogu da ga štekuju?

alpinista

pre 11 godina

Čist politički pritisak, čist.

Ako hoće da se reše lažnih azilanata, pa to je bar Nemcima lako, oni su svoju efikasnost i računicu više puta dokazivali.

Mislim da je Dačić tu teoriju u potvrdio ponudivši pare.

Ja NISAM na Dačićevoj liniji.

Englez

pre 11 godina

Ne razumem toliku dramu i filozofiranje.
Resenje je prosto - ne dajte im pare!
Ne razumem po kom osnovu drzave LAZNIM azilantima daju pare. To je ludost.
Dokle god ima para bice i laznih azilanata.

schengen beli ....

pre 11 godina

Stvar je mnogo slozenija nego sto se cini. Sistem azila je smisljen da bude maksimalno human. Dug period provere sluzi tome da se zaista i temeljno ispitaju uslovi u zemlji iz koje azilant potice, da bi se izbegla svaka mogucnost da isti bude vracen tamo gde je progonjen i preti mu opasnost od bilo kakavog zlostavljanja. Logika je bila: bolje da se neko i provuce, nego da se neko ko je stvarno ugrozen vrati. U skracenom postupku moze doci do pogresnih procena, sto nekog "pravog" azilanta moze skupo da kosta.
Mi odavde smo majstori da svaku dobru ideju izvrnemo u njenu suprotnost. Mozda je zbilja resenje u tome da im se ne daje novcana naknada, vec samo stan i hrana dok traje procedura. No, pitam se ne bi li to bilo dovoljno za neke da se upute u Nemacku...

codemaker

pre 11 godina

@new world order
Pre svega bi trebalo da se informišeš šta znači azil i status azilanta.
Azil se može zatražiti zbog političkog progona.
To što ti i neki ljudi iz Srbije i Kosova misle da ako su siromašni i slabo žive, mogu da traže azil - informisali su vas isti oni koji također nemaju pojma šta je azil.

Azil nikada neće biti odobren nikome u svetu ako ga traži po osnovu lošeg života i siromaštva. Po tvom razumevanju azila, i cela Afrika bi mogla da dođe u Evropu i traži azil....

Dragan

pre 11 godina

Ko su stvarni azilanti i izbeglice a ko to nisu, pokazuje sledeci primer.
U ustanovi za integraciju azilanata i izbeglica u kojoj radim, ovde u Francuskoj, nalazi se i jedna osoba albanske nacionalnosti, koja se deklarisala kao "izbeglica sa Kosova". Sve bi bilo u redu da, medjutim, neke indicije govore o tome da je sve samo vesta laz. Ta osoba zenskog pola ima 45 godina. Kada sam joj postavio pitanje na francuskom odakle je ,odgovrila je sa Kosova. Kada sam je pitao iz kojeg kraj, grada, sela itd. odgovorila je da ne zna dobro francuski i da ne razume pitanje.Posto sam je pitao da li govori engleski, a govorila je sa jakim engleskim akcentom, odgovorila je negativno, a kada sam je pittao na srpskom, samo je klimnula negativno glavom. Kolega Francuz mi je rekao da "Kosovari ne govore srpski", sto je 100 posto pogresno, jer neko ko ima 45 godina i dolazi sa Kosmeta zna srpski. Zakljucak je da se radi o albanskoj drzavljanki koja je bila negde u GB i najzad se vratila na kontinent pd izgovorom "izbeglice". Bez i jednog dokumenta takvi mogu slobodno da se samoproglase kao izbeglice i budu prihvaceni kao "zrtve terora". Da li srpska vlada u saradnji s EU radi na tome da se sve to dokaze ? Ta ista "izbeglica" nosi odecu C. Dior, tasnu Louis Vouiton itd. a ovde je na berzi rada.

posteni gradjanin

pre 11 godina

To je zato jer se tu dobijaju jako velike pare i svako zeli daa iskoristi ali negledaju na to dali stete sa tim laznim azilima drzavi.

ns time

pre 11 godina

Pripremajuci se za podnosenje zahteva za britansku vizu koja je van Sengena, ove godine sam sve odradila:pozivno pismo, kopije radne dozvole i pasosa osobe koja nas zove,moje kopije iz banke, kopije vlasnickih listova-ma ne moze pticica da proleti a da se ne vidi.Posle sam se tresla uprkos sto je sve bilo u redu i zaista sam isla da gledam muzeje i palate po Britaniji i nista vise.
Onda vidim kako bez problema bilo kakve papiroloske vrste prolaze svi moguci i nemoguci koji po nasim televizijama izjavljuju kako idu tamo na zapad da rade, da se zaposle ?!Koje zaposljavanje?Oni ne mogu svoje da smeste, a vi stigli...Pa kad bi to tako islo, ne bi nas zvali-lazni azilanti.I sad sve to dolazi u pitanje, da ne mozes nigde da mrdnes jer se ekipa smislila da ide kod svojih "malo da radi".Bas me briga koje je ekipa nacionalnosti.Ja sa tim nikad nisam imala problem.Nikog ne prozivam i niko mi ne smeta zbog nacionalnosti.Ali mi smetaju oni koji lazu ,maste,koriste dobrobiti ove zemlje,a onda je spolja pljuju i ne valja im taj isti pasos.

Miroslav

pre 11 godina

mislim da je problem kod njih a ne kod nas. uostalom oni za azilante verovatno dobijaju znacajna sredstva za tu rabotu. PREDLOG je sledeci: na granicnom prelazu da svako potpise na nekom dokuntu da ne ide kao azilant vec kao turista, poslovno, itd. na drugoj strani pored pasosa traze i taj papir. postupak je jednostavan: ako nema dokument vratiti ga nazad. isto vazi i kada ima dokument a na njemu ne pise da ide kao azilant. inace kako na granici nekoga da zaustavis ako ima pasos i odredjena novcana sredstva. posredi je nesto drugo a ne azilati

zoran

pre 11 godina

Predsednik Vlade države sa 2000$/glavi nac. dohotka predlaže(soli pamet) Vladi države sa 30.000$7glavi nac. dohotka(Nemačka). Primereno, nema šta... Poslušaće garant!

onako usput

pre 11 godina

sta ti je nemacka efikasnost
pre podne dacic odrzi lekciju Nemcima da nece gubitnici II Sv. rata odredjivati ko moze a ko ne ne moze u EU a popodne Nemci iniciraju ukidanje belog sengena SRB!

malden

pre 11 godina

Problem je veoma jedostavno resiv: Azilant oji neosnovano podnese zahtev za azil i bude odbijen, placa sve troskove procesa, smestaj ishranu i sve sto koristio dok se njegov zahtev razmatrao.

Jaca

pre 11 godina

Neko ovde bas nece da resi problem:
Ako je azilant lazan, jednostavno mu se udari pecat u pasos da je pokusao da prevari i njih i nas, ubaci se u sistem i gotovo? Dodje posle i kaze da je izgubio pasos - nema problema, moze novi, ali se u sistemu lepo vidi da je lazirao i ponovo mu se lupi pecat u novi pasos.
Plus nadoknada svih troskova koji su proizisli iz njegovog laziranja - hrana, transport, spavanje, itd.
Jednostavno treba deliti pamflete na granici gde pise lepo koje su sve sankcije predvidjene za ovakva dela. Pa kome opanci - tom i Jerry.
I.....jel to dovoljno?
Naravno da jeste.
A ako zatrazi opet novi pasos - ne moze bato, dok ne izmiris potrazivanja!!

obi van

pre 11 godina

dobar je ti predlog -i svajcarska je isto ucinila i odmah su efekti bili vidljivi. ja mislim da i nijemci to znaju ali se ovde radi o politickim pritiscima a ne o azilantima

milivoje

pre 11 godina

Srbija Nemačkoj predlaže da ova snizi standarde zaštite političkih izbeglica. Možda bismo mogli da idemo i dalje, da im predložimo da usvoje i sve ostale naše standarde, od kvaliteta zdravstvene zaštite pa do kvaliteta javnog prevoza, puteva, železnica...? Sigurno bi se u Nemačkoj našli poslodavci koji bi podržali uvođenje srpskih plata nemačkim radnicima. Eto načina da u toj zemlji steknemo prijatelja i saveznika!!!

ALEX

pre 11 godina

Nemci su samo to ičekali, da im MI, koji smo rešili sve svoje probleme u rekordno kratkom roku, posavetuju kako oni da skrate rokove... Na čemu li su?

dandabg

pre 11 godina

Kako vi ne kapirate da je to politicki pritisak i da nema veze sa azilantima. dok se dacic, toma i kompanija smozgaju hoce u uniju nece u uniju, hoce kake, nece kake, proci ce nas svi vozovi. No dobro uvek mozemo biti kao Iran, valjda se tome tezi?

veljko

pre 11 godina

Sve je jasno i lako rešivo.Kad izlaziš iz Srbije niko te ništa ne pita imaš li novac i koliko imaš li zdravstveno osiguranje i koliko to osiguranje važi.
Ako nemaš novac i nemaš osiguranje nemožeš da izađeš, jedino ilegalno.
Kad ulazim u bugarsku traže mi kolikop novca imam kuda idem koliko ću dana da se zadržim i pošto nema osiguranje da ga platim na granici jer nemogu da uđem.

besna glista

pre 11 godina

Vracanje viza nije nikakvo resenje jer bi ti isti lazni azilanti uvek nalazili nacin da predju granicu. Licno sam video kako prelazila granica sa Rumunijom i na koji su nacin lica iz Novog Pazara i okoline dobijala vize "ispod zita" za samo 20-30 evra. Jedini koji bi time bili kaznjeni bili bi normalni gradjani Srbije sa ogranicenim primanjima koji, ukoliko se vize ponovo uvedu, a uslov za dobijanje istih budu redovna mesecna primanja u minimalnom iznosu od 400-500 evra (kao u slucaju Britanije), ne bi mogli nikako da mrdnu iz drzave. Celom ovom agonijom EU kaznjava upravo one ljude kojima je ponajvise stalno da u nju udju, a od kojih bi mogla da ima samo koristi, a nikako stete. Kriminalci i lazni azilanti ce uvek naci nacin da predju granicu, a normalan covek ce ostati zatvoren u ovom paklu.

Flekica

pre 11 godina

Predsednik je potpuno u pravu! Da je kraći rok čekanja sigurno ne bi bio toliki broj ilegalnih azilanata! Nadam se da će ga zaista skratiti!

Ritter

pre 11 godina

Azilante, ne treba Nemacka da menja pravni sistem vec da jednostavno da smanji birokratiju i ubrza proceduru. Zivim vec 11 godina u Nemackoj i zaista im je birokratija masivna i mnogo mocna, rade kad i sta im se prohte, svi imaju takve ugovore da su zasticeni ko beli medvedi. Moze lako da vam se desi da nekoliko meseci cekate na termin, papir, ugovor itd. S druge strane obicni radnici, studenti, naucnici cute i rade cesto i sa ugovorima na nekoliko meseci. Ivica Dacic je u ovom slucaju u principu u pravu, jedino je pitanje koliko on ima kredibiliteta da ikoga kritikuje kad znamo da je njegovoj policiji trebalo nekoliko godina da zameni stare pasose gradjanima.

sale novosadjanin

pre 11 godina

da manje kradete i kraduckate a da se vise trudite da od ove zabiti napravite normalnu drzavu za zivljenje-ne bi bilo izbeglica!
radite samo za licnu korist,za banke,tajkune i mafiju !!!!!!

Tomislav

pre 11 godina

Sve zemlje imaju problem azilanata ali samo neke imaju problem LAŽNIH POLITIČKIH AZILANATA KOJI U TE ZEMLJE DOLAZE BEZ VIZE! To je specifičnost azilanata iz Srbije. U drugim slučajevima, takvi politički azilanti u te zemlje ulaze ilegalno ili dok su u tranzitu ili traže azil od ambasada tih zemalja u drugim zemljiama. Zato je njihov broj obično relativno mali.
Upravo zato što se deklarišu kao politički progonjene osobe, a to nisu, oni teško zloupotrebljavaju instituciju azila. I zato tim zemljama treba vreme da bi savesno utvrdile da li ste progonjeni.
Ovo što predlažemo Nemcima je smejurija. Oni su ozbiljna zemlja i oni znaju da za odredjivanje vašeg statusa treba vreme. A ovo je tipično balkanski savet da ih odmah izbace iz svoje zemlje.
Neće to tako ići. Ako se ovo nastavi ovako neozbiljno, skoro sigurno će nam vratiti vize.
Treba na granici KONTROLISATI da li putnici imaju sredstva za boravak u inostranstvu, hitno zatvarati putničke agencije koje ih organizovano vode, kontrolisati ko menja imena (to masovno rade lažni azilanti koji su vraćeni i zabranjen im je ulazak u te zemlje) i slično.

Gradjanin

pre 11 godina

Kao sto neko rece, steta je da svi pate zbog nekolicine.
Ideje o skracenju procedure uopste nisu lose ali bih predlozio da tim istim laznim azilantima po povratku u zemlju bude oduzet pasos na period od 5-10 godina, zbog ugrozavanja drzavnih interesa, kao i da im se nalozi da plate sve troskove transporta, smestaja, hrane itd. Uz to, dodatno, i novcana kazna "za opomenu". Ko nema da plati sledi obavezan drustveno-koristan rad (ciscenje ulica, parkova, fasada i sl.). Barem ce zemlja na oko da bude lepsa i njima. Pa neka probaju...

Reforma

pre 11 godina

Srbija treba da uređuje Nemački pravni sistem. A onda mi njima da napravimo reformu pravosuđa. Pa onda da proglasimo njih krivim što ima azilanata (kao što već jesmo).

Mi? Ko je pomislio da smo MI krivi što ODAVDE odlaze ljudi?

new world order

pre 11 godina

Ne moze se ocekivati da zemlja u kojoj je prosecna plata 350 eur, u kojoj je milion ljudi bez posla tek tako zaustavi lazne azilante, i kakva je to fora lazni? Dajte im azil pa cete videti da li su lazni. Da su 70-te, svako bi dobio po lopatu i u rudnik, bogate zemlje sada nece siromasne ljude, citav svet je postao velika kolateralna steta, azilanti su ipak pre svega ljudi, a ne stoka. Sramota je sto vecina ljudi smatra te nesrecnike neprijateljima, a sistem koji ih je stvorio i koga smo svi deo ce sad da ih diskriminise i ponizava sve da bi neko mogao da vidi Prag, neka hvala, pre cu da cekam u redu ispred ambasade nego da gledam kako ljude izbacuju na granicama, ko zna, mozda dobiju i neku zvezdu za rukav, da obelezimo siromasne.

Dragan

pre 11 godina

Pa ne znam bas da li je Srbija u poziciji da predlaze Nemacima sta Nemci treba da rade i kako da menjaju njihovu proceduru za dobijanje azila. Cak zvuci malo drsko sa Srpske strane da dajemo Nemackoj takav predlog. Pre ce biti da Nemci ocekuju od Srbije da resi problem jer problem (lazni azilanti) potice iz Srbije. Ako mi nesto ne preduzmemo, ako budemo cekali da Nemci rese problem umesto nas, to se verovatno nece dobro zavrsiti po nas. Nemci vec znaju vrlo efikasno resenje problema bez da menjaju njihove zakone, a to je da vrate vize za gradjane Srbije. Na Srbiji je da ucini nesto pod hitno i resi pitanje laznih azilanata da ne dodje do vracanja viza.

E da sam juče umro...

pre 11 godina

Čuj ovo, Srbi govore Nemcima da brže rade! Da nije slučajno Leteći cirkus Monti Pajton trenutno na proputovanju kroz Srbiju?

Mitrovica

pre 11 godina

Tu samo fali i sledeca recenica:
"Srbija je sa svoje strane spremna da posalje pravne experte Nemackoj, sa ciljem podrzavanja tamosnje reforme pravnog sistema, posebno u oblasti ljudskih, manjinskih i Romskih prava!"

Srboljub Matic

pre 11 godina

Da se ne varamo i nas narod lazemo, mislim na danasnju vladu. Azilanata je bilo i dok je vlada na celu sa DS-om. Ovo sto sada, u prvoj liniji Namacka, zeli da ukine bezvisni sistem za Srbiju i Makedoniju je pored populacije Azilanata, Albanaca i Roma i stvar ophodjenja nasih politicara
naprimer Dacica. Ko si ti bre covece da ozivljavas mrznju izmedju
Srba i Nemaca. Nemci su naucili nesto iz istorije ali vi radikali i nacionalisti devedesetih niste niti cete to ikada uciniti. Ja zivim u Nemackoj od pocetka sedamdesetih godina i mene u Nemackoj niko ne mrzi sto sam Srbin.Od Nemacke dobijemo najvecu pomoc i novac a vi huskate nas narod protiv njih. Covece ti ne shvatas da nas niti Nemci niti bilo ko u EU mrzi vec vasu politiku. Pogledajte malo u nasem okoljenju. Samo smo mi na celu sa tobom koji plivamo uzvodno. Od nekoga trazis podrsku,pomoc i ulazak u EU a ovamo im prebacujes da nisu zavrsili sa
nacistickom istorijom. Ne moras ti da im se ulizujes ali nemoras i da ih
vredjas. Za nasu Srbiju je najbolje da sto pre odete sa vlade, jer sa vama Srbiji se lose pise.Na celu sa Nikolicem, Vucicem i Dacicem nikada necemo uci u EU, mozda u savez sa Rusima ali do toga na srecu sada i bas
sada nikada nece doci. Puna podrska svim demokratskim partijama u Srbiji
i povratak u kolosek dvehiljaditih godina.

Topla voda

pre 11 godina

Srbija predlaze samo ono sto su nemacke juzne komsije Svajcarci primenili u praksi.
Prosto postoji lista zemalja koje su na vrhu po masovnom krsenju ljudskih prava i oni ulaze u standardnu proceduru za dobijanje azila. Za one iz zemalja koje nisu na toj listi (Srbija), posto se zna da to nisu zemlje gde se masovno krse ljudska prava i na beloj su sengenskoj listi (znaci da primenjuju propisane procedure da bi bile na istoj), je procedura 48 casova.

Milijan

pre 11 godina

Sve evropske zemlje imaju problem azilanata. I mi smo jedna od njih. Taj problem se mora rešavati zajedno, u interesu je svih. Predlozi sa naše strane su dobrii, mogli bi da daju neke rezultate.

azilant

pre 11 godina

Treba Nemcima predloziti da za pravog potencijalnog azilanta smatraju samo ona lica koja pristanu da cekaju resenje o statusu na nivou onoga sto su imali u Srbiji do odlaska. Pravi azilant nece traziti ni vodu, a kamo li 800 eur. Po tome se nasigurnije moze odrediti ko je stvarni azilant a ko je stvarni folirant. Za 800 eur, znam mnoge inzenjere i lekare koji bi da budu azilanti i to dozivotno, ako treba. I ja sa njima.

Pravnik

pre 11 godina

Nemačka i Belgija su davali po 800 evra punoletnim članovima porodice, po 400 za decu prlikom prijave azila, mesec dana je traje procedura. Lažni azilanti uzmu parice i čekaju deportaciju. Prilikom deportacije im se zabrani ulazak na godinu dana. Posle godinu dana, here we go again.

Belgija je ovaj problem rešila tako što je skratila proceduru na 7 dana i ukinula dodeljivanje novčanih sredstava. Sada daju hranu i smeštaj. Broj prijava za azil u Belgiji je sada 0.

Za ovakve prevarante bih ja uveo robiju sa teškim radom. Kakva država takvi i azilanti. Ovde bi skoro svi leba bez motike.

Pravnik

pre 11 godina

Nemačka i Belgija su davali po 800 evra punoletnim članovima porodice, po 400 za decu prlikom prijave azila, mesec dana je traje procedura. Lažni azilanti uzmu parice i čekaju deportaciju. Prilikom deportacije im se zabrani ulazak na godinu dana. Posle godinu dana, here we go again.

Belgija je ovaj problem rešila tako što je skratila proceduru na 7 dana i ukinula dodeljivanje novčanih sredstava. Sada daju hranu i smeštaj. Broj prijava za azil u Belgiji je sada 0.

Za ovakve prevarante bih ja uveo robiju sa teškim radom. Kakva država takvi i azilanti. Ovde bi skoro svi leba bez motike.

azilant

pre 11 godina

Treba Nemcima predloziti da za pravog potencijalnog azilanta smatraju samo ona lica koja pristanu da cekaju resenje o statusu na nivou onoga sto su imali u Srbiji do odlaska. Pravi azilant nece traziti ni vodu, a kamo li 800 eur. Po tome se nasigurnije moze odrediti ko je stvarni azilant a ko je stvarni folirant. Za 800 eur, znam mnoge inzenjere i lekare koji bi da budu azilanti i to dozivotno, ako treba. I ja sa njima.

Topla voda

pre 11 godina

Srbija predlaze samo ono sto su nemacke juzne komsije Svajcarci primenili u praksi.
Prosto postoji lista zemalja koje su na vrhu po masovnom krsenju ljudskih prava i oni ulaze u standardnu proceduru za dobijanje azila. Za one iz zemalja koje nisu na toj listi (Srbija), posto se zna da to nisu zemlje gde se masovno krse ljudska prava i na beloj su sengenskoj listi (znaci da primenjuju propisane procedure da bi bile na istoj), je procedura 48 casova.

Dragan

pre 11 godina

Ko su stvarni azilanti i izbeglice a ko to nisu, pokazuje sledeci primer.
U ustanovi za integraciju azilanata i izbeglica u kojoj radim, ovde u Francuskoj, nalazi se i jedna osoba albanske nacionalnosti, koja se deklarisala kao "izbeglica sa Kosova". Sve bi bilo u redu da, medjutim, neke indicije govore o tome da je sve samo vesta laz. Ta osoba zenskog pola ima 45 godina. Kada sam joj postavio pitanje na francuskom odakle je ,odgovrila je sa Kosova. Kada sam je pitao iz kojeg kraj, grada, sela itd. odgovorila je da ne zna dobro francuski i da ne razume pitanje.Posto sam je pitao da li govori engleski, a govorila je sa jakim engleskim akcentom, odgovorila je negativno, a kada sam je pittao na srpskom, samo je klimnula negativno glavom. Kolega Francuz mi je rekao da "Kosovari ne govore srpski", sto je 100 posto pogresno, jer neko ko ima 45 godina i dolazi sa Kosmeta zna srpski. Zakljucak je da se radi o albanskoj drzavljanki koja je bila negde u GB i najzad se vratila na kontinent pd izgovorom "izbeglice". Bez i jednog dokumenta takvi mogu slobodno da se samoproglase kao izbeglice i budu prihvaceni kao "zrtve terora". Da li srpska vlada u saradnji s EU radi na tome da se sve to dokaze ? Ta ista "izbeglica" nosi odecu C. Dior, tasnu Louis Vouiton itd. a ovde je na berzi rada.

Mitrovica

pre 11 godina

Tu samo fali i sledeca recenica:
"Srbija je sa svoje strane spremna da posalje pravne experte Nemackoj, sa ciljem podrzavanja tamosnje reforme pravnog sistema, posebno u oblasti ljudskih, manjinskih i Romskih prava!"

sale novosadjanin

pre 11 godina

da manje kradete i kraduckate a da se vise trudite da od ove zabiti napravite normalnu drzavu za zivljenje-ne bi bilo izbeglica!
radite samo za licnu korist,za banke,tajkune i mafiju !!!!!!

Milijan

pre 11 godina

Sve evropske zemlje imaju problem azilanata. I mi smo jedna od njih. Taj problem se mora rešavati zajedno, u interesu je svih. Predlozi sa naše strane su dobrii, mogli bi da daju neke rezultate.

Gradjanin

pre 11 godina

Kao sto neko rece, steta je da svi pate zbog nekolicine.
Ideje o skracenju procedure uopste nisu lose ali bih predlozio da tim istim laznim azilantima po povratku u zemlju bude oduzet pasos na period od 5-10 godina, zbog ugrozavanja drzavnih interesa, kao i da im se nalozi da plate sve troskove transporta, smestaja, hrane itd. Uz to, dodatno, i novcana kazna "za opomenu". Ko nema da plati sledi obavezan drustveno-koristan rad (ciscenje ulica, parkova, fasada i sl.). Barem ce zemlja na oko da bude lepsa i njima. Pa neka probaju...

E da sam juče umro...

pre 11 godina

Čuj ovo, Srbi govore Nemcima da brže rade! Da nije slučajno Leteći cirkus Monti Pajton trenutno na proputovanju kroz Srbiju?

obi van

pre 11 godina

dobar je ti predlog -i svajcarska je isto ucinila i odmah su efekti bili vidljivi. ja mislim da i nijemci to znaju ali se ovde radi o politickim pritiscima a ne o azilantima

Ritter

pre 11 godina

Azilante, ne treba Nemacka da menja pravni sistem vec da jednostavno da smanji birokratiju i ubrza proceduru. Zivim vec 11 godina u Nemackoj i zaista im je birokratija masivna i mnogo mocna, rade kad i sta im se prohte, svi imaju takve ugovore da su zasticeni ko beli medvedi. Moze lako da vam se desi da nekoliko meseci cekate na termin, papir, ugovor itd. S druge strane obicni radnici, studenti, naucnici cute i rade cesto i sa ugovorima na nekoliko meseci. Ivica Dacic je u ovom slucaju u principu u pravu, jedino je pitanje koliko on ima kredibiliteta da ikoga kritikuje kad znamo da je njegovoj policiji trebalo nekoliko godina da zameni stare pasose gradjanima.

Jaca

pre 11 godina

Neko ovde bas nece da resi problem:
Ako je azilant lazan, jednostavno mu se udari pecat u pasos da je pokusao da prevari i njih i nas, ubaci se u sistem i gotovo? Dodje posle i kaze da je izgubio pasos - nema problema, moze novi, ali se u sistemu lepo vidi da je lazirao i ponovo mu se lupi pecat u novi pasos.
Plus nadoknada svih troskova koji su proizisli iz njegovog laziranja - hrana, transport, spavanje, itd.
Jednostavno treba deliti pamflete na granici gde pise lepo koje su sve sankcije predvidjene za ovakva dela. Pa kome opanci - tom i Jerry.
I.....jel to dovoljno?
Naravno da jeste.
A ako zatrazi opet novi pasos - ne moze bato, dok ne izmiris potrazivanja!!

besna glista

pre 11 godina

Vracanje viza nije nikakvo resenje jer bi ti isti lazni azilanti uvek nalazili nacin da predju granicu. Licno sam video kako prelazila granica sa Rumunijom i na koji su nacin lica iz Novog Pazara i okoline dobijala vize "ispod zita" za samo 20-30 evra. Jedini koji bi time bili kaznjeni bili bi normalni gradjani Srbije sa ogranicenim primanjima koji, ukoliko se vize ponovo uvedu, a uslov za dobijanje istih budu redovna mesecna primanja u minimalnom iznosu od 400-500 evra (kao u slucaju Britanije), ne bi mogli nikako da mrdnu iz drzave. Celom ovom agonijom EU kaznjava upravo one ljude kojima je ponajvise stalno da u nju udju, a od kojih bi mogla da ima samo koristi, a nikako stete. Kriminalci i lazni azilanti ce uvek naci nacin da predju granicu, a normalan covek ce ostati zatvoren u ovom paklu.

ns time

pre 11 godina

Pripremajuci se za podnosenje zahteva za britansku vizu koja je van Sengena, ove godine sam sve odradila:pozivno pismo, kopije radne dozvole i pasosa osobe koja nas zove,moje kopije iz banke, kopije vlasnickih listova-ma ne moze pticica da proleti a da se ne vidi.Posle sam se tresla uprkos sto je sve bilo u redu i zaista sam isla da gledam muzeje i palate po Britaniji i nista vise.
Onda vidim kako bez problema bilo kakve papiroloske vrste prolaze svi moguci i nemoguci koji po nasim televizijama izjavljuju kako idu tamo na zapad da rade, da se zaposle ?!Koje zaposljavanje?Oni ne mogu svoje da smeste, a vi stigli...Pa kad bi to tako islo, ne bi nas zvali-lazni azilanti.I sad sve to dolazi u pitanje, da ne mozes nigde da mrdnes jer se ekipa smislila da ide kod svojih "malo da radi".Bas me briga koje je ekipa nacionalnosti.Ja sa tim nikad nisam imala problem.Nikog ne prozivam i niko mi ne smeta zbog nacionalnosti.Ali mi smetaju oni koji lazu ,maste,koriste dobrobiti ove zemlje,a onda je spolja pljuju i ne valja im taj isti pasos.

onako usput

pre 11 godina

sta ti je nemacka efikasnost
pre podne dacic odrzi lekciju Nemcima da nece gubitnici II Sv. rata odredjivati ko moze a ko ne ne moze u EU a popodne Nemci iniciraju ukidanje belog sengena SRB!

Tomislav

pre 11 godina

Sve zemlje imaju problem azilanata ali samo neke imaju problem LAŽNIH POLITIČKIH AZILANATA KOJI U TE ZEMLJE DOLAZE BEZ VIZE! To je specifičnost azilanata iz Srbije. U drugim slučajevima, takvi politički azilanti u te zemlje ulaze ilegalno ili dok su u tranzitu ili traže azil od ambasada tih zemalja u drugim zemljiama. Zato je njihov broj obično relativno mali.
Upravo zato što se deklarišu kao politički progonjene osobe, a to nisu, oni teško zloupotrebljavaju instituciju azila. I zato tim zemljama treba vreme da bi savesno utvrdile da li ste progonjeni.
Ovo što predlažemo Nemcima je smejurija. Oni su ozbiljna zemlja i oni znaju da za odredjivanje vašeg statusa treba vreme. A ovo je tipično balkanski savet da ih odmah izbace iz svoje zemlje.
Neće to tako ići. Ako se ovo nastavi ovako neozbiljno, skoro sigurno će nam vratiti vize.
Treba na granici KONTROLISATI da li putnici imaju sredstva za boravak u inostranstvu, hitno zatvarati putničke agencije koje ih organizovano vode, kontrolisati ko menja imena (to masovno rade lažni azilanti koji su vraćeni i zabranjen im je ulazak u te zemlje) i slično.

Srboljub Matic

pre 11 godina

Da se ne varamo i nas narod lazemo, mislim na danasnju vladu. Azilanata je bilo i dok je vlada na celu sa DS-om. Ovo sto sada, u prvoj liniji Namacka, zeli da ukine bezvisni sistem za Srbiju i Makedoniju je pored populacije Azilanata, Albanaca i Roma i stvar ophodjenja nasih politicara
naprimer Dacica. Ko si ti bre covece da ozivljavas mrznju izmedju
Srba i Nemaca. Nemci su naucili nesto iz istorije ali vi radikali i nacionalisti devedesetih niste niti cete to ikada uciniti. Ja zivim u Nemackoj od pocetka sedamdesetih godina i mene u Nemackoj niko ne mrzi sto sam Srbin.Od Nemacke dobijemo najvecu pomoc i novac a vi huskate nas narod protiv njih. Covece ti ne shvatas da nas niti Nemci niti bilo ko u EU mrzi vec vasu politiku. Pogledajte malo u nasem okoljenju. Samo smo mi na celu sa tobom koji plivamo uzvodno. Od nekoga trazis podrsku,pomoc i ulazak u EU a ovamo im prebacujes da nisu zavrsili sa
nacistickom istorijom. Ne moras ti da im se ulizujes ali nemoras i da ih
vredjas. Za nasu Srbiju je najbolje da sto pre odete sa vlade, jer sa vama Srbiji se lose pise.Na celu sa Nikolicem, Vucicem i Dacicem nikada necemo uci u EU, mozda u savez sa Rusima ali do toga na srecu sada i bas
sada nikada nece doci. Puna podrska svim demokratskim partijama u Srbiji
i povratak u kolosek dvehiljaditih godina.

codemaker

pre 11 godina

@new world order
Pre svega bi trebalo da se informišeš šta znači azil i status azilanta.
Azil se može zatražiti zbog političkog progona.
To što ti i neki ljudi iz Srbije i Kosova misle da ako su siromašni i slabo žive, mogu da traže azil - informisali su vas isti oni koji također nemaju pojma šta je azil.

Azil nikada neće biti odobren nikome u svetu ako ga traži po osnovu lošeg života i siromaštva. Po tvom razumevanju azila, i cela Afrika bi mogla da dođe u Evropu i traži azil....

milivoje

pre 11 godina

Srbija Nemačkoj predlaže da ova snizi standarde zaštite političkih izbeglica. Možda bismo mogli da idemo i dalje, da im predložimo da usvoje i sve ostale naše standarde, od kvaliteta zdravstvene zaštite pa do kvaliteta javnog prevoza, puteva, železnica...? Sigurno bi se u Nemačkoj našli poslodavci koji bi podržali uvođenje srpskih plata nemačkim radnicima. Eto načina da u toj zemlji steknemo prijatelja i saveznika!!!

zoran

pre 11 godina

Predsednik Vlade države sa 2000$/glavi nac. dohotka predlaže(soli pamet) Vladi države sa 30.000$7glavi nac. dohotka(Nemačka). Primereno, nema šta... Poslušaće garant!

Englez

pre 11 godina

Ne razumem toliku dramu i filozofiranje.
Resenje je prosto - ne dajte im pare!
Ne razumem po kom osnovu drzave LAZNIM azilantima daju pare. To je ludost.
Dokle god ima para bice i laznih azilanata.

jovan

pre 11 godina

Na moju zalost, moracu da se ponovim. Moja poruka predsedniku vlade, ili premijeru Srbije je sledeca: Svaki gradjanin, stanovnik Srbije koji nameri van granica, nije lazni azilant. Svaki zahtev za zivotom u bilo kojoj drzavi, iz Srbije je apsolutno opravdan!

ALEX

pre 11 godina

Nemci su samo to ičekali, da im MI, koji smo rešili sve svoje probleme u rekordno kratkom roku, posavetuju kako oni da skrate rokove... Na čemu li su?

malden

pre 11 godina

Problem je veoma jedostavno resiv: Azilant oji neosnovano podnese zahtev za azil i bude odbijen, placa sve troskove procesa, smestaj ishranu i sve sto koristio dok se njegov zahtev razmatrao.

schengen beli ....

pre 11 godina

Stvar je mnogo slozenija nego sto se cini. Sistem azila je smisljen da bude maksimalno human. Dug period provere sluzi tome da se zaista i temeljno ispitaju uslovi u zemlji iz koje azilant potice, da bi se izbegla svaka mogucnost da isti bude vracen tamo gde je progonjen i preti mu opasnost od bilo kakavog zlostavljanja. Logika je bila: bolje da se neko i provuce, nego da se neko ko je stvarno ugrozen vrati. U skracenom postupku moze doci do pogresnih procena, sto nekog "pravog" azilanta moze skupo da kosta.
Mi odavde smo majstori da svaku dobru ideju izvrnemo u njenu suprotnost. Mozda je zbilja resenje u tome da im se ne daje novcana naknada, vec samo stan i hrana dok traje procedura. No, pitam se ne bi li to bilo dovoljno za neke da se upute u Nemacku...

dandabg

pre 11 godina

Kako vi ne kapirate da je to politicki pritisak i da nema veze sa azilantima. dok se dacic, toma i kompanija smozgaju hoce u uniju nece u uniju, hoce kake, nece kake, proci ce nas svi vozovi. No dobro uvek mozemo biti kao Iran, valjda se tome tezi?

Apsurder

pre 11 godina

Tipičan Slobizam.Resenje za nase probleme je u tome da se medjunarodna zajednica promeni...sve drugo je resenje,samo da mi mozemo da uzivamo u lenjosti i ne radimo nista.

Dragan

pre 11 godina

Pa ne znam bas da li je Srbija u poziciji da predlaze Nemacima sta Nemci treba da rade i kako da menjaju njihovu proceduru za dobijanje azila. Cak zvuci malo drsko sa Srpske strane da dajemo Nemackoj takav predlog. Pre ce biti da Nemci ocekuju od Srbije da resi problem jer problem (lazni azilanti) potice iz Srbije. Ako mi nesto ne preduzmemo, ako budemo cekali da Nemci rese problem umesto nas, to se verovatno nece dobro zavrsiti po nas. Nemci vec znaju vrlo efikasno resenje problema bez da menjaju njihove zakone, a to je da vrate vize za gradjane Srbije. Na Srbiji je da ucini nesto pod hitno i resi pitanje laznih azilanata da ne dodje do vracanja viza.

ivan

pre 11 godina

Ne znam kako je u drugim zemljama ali znam kako je u Francuskoj,otisao sam da pitam za papire ili azil,rekli su mi azil ne moze jer vasa zemlja nije na listi azilanata,ali nadjite posao i donesite papir(ugovor) o zaposljenju i dobicete francuske papire,tako sam i uradio.I ko kaze da se moze bilo ko prijaviti za azil?????postoji lista zemalja a mi na njoj nismo.......sta ima dalje da se prica ovo su sve lazi politicke....

Flekica

pre 11 godina

Predsednik je potpuno u pravu! Da je kraći rok čekanja sigurno ne bi bio toliki broj ilegalnih azilanata! Nadam se da će ga zaista skratiti!

new world order

pre 11 godina

Ne moze se ocekivati da zemlja u kojoj je prosecna plata 350 eur, u kojoj je milion ljudi bez posla tek tako zaustavi lazne azilante, i kakva je to fora lazni? Dajte im azil pa cete videti da li su lazni. Da su 70-te, svako bi dobio po lopatu i u rudnik, bogate zemlje sada nece siromasne ljude, citav svet je postao velika kolateralna steta, azilanti su ipak pre svega ljudi, a ne stoka. Sramota je sto vecina ljudi smatra te nesrecnike neprijateljima, a sistem koji ih je stvorio i koga smo svi deo ce sad da ih diskriminise i ponizava sve da bi neko mogao da vidi Prag, neka hvala, pre cu da cekam u redu ispred ambasade nego da gledam kako ljude izbacuju na granicama, ko zna, mozda dobiju i neku zvezdu za rukav, da obelezimo siromasne.

Sarmica

pre 11 godina

Tako je i Kanada zavela vize česima zbog velikog broja romskih azilanata koji su u tome imali biznis. Premijer nam daje lažnu nadu jer je jednostavnije uvesti vize nego menjati zakon u pojedinim zemljam

Reforma

pre 11 godina

Srbija treba da uređuje Nemački pravni sistem. A onda mi njima da napravimo reformu pravosuđa. Pa onda da proglasimo njih krivim što ima azilanata (kao što već jesmo).

Mi? Ko je pomislio da smo MI krivi što ODAVDE odlaze ljudi?

veljko

pre 11 godina

Sve je jasno i lako rešivo.Kad izlaziš iz Srbije niko te ništa ne pita imaš li novac i koliko imaš li zdravstveno osiguranje i koliko to osiguranje važi.
Ako nemaš novac i nemaš osiguranje nemožeš da izađeš, jedino ilegalno.
Kad ulazim u bugarsku traže mi kolikop novca imam kuda idem koliko ću dana da se zadržim i pošto nema osiguranje da ga platim na granici jer nemogu da uđem.

1959

pre 11 godina

1. Prema elementarnoj logici (koja se očigledno razlikuje od logike Evropske unije), nepoželjni gosti su pre svega PROBLEM ONOGA KO IH PRIMA.

2. Uskraćivanje prava na izdavanje pasoša ljudima koji nisu krivično gonjeni ni osuđivani bi bilo flagrantno kršenje njihovih ljudskih prava, i Srbija bi se tada našla na meti svih organizacija za zaštitu istih (u tom slučaju, s razlogom).

3. Ako se Srbija smatra krivom za NEEFIKASNU proceduru tretmana lažnih azilanata u NEKIM članicama Evropske unije, bolje je da nam odmah vrate vize, da ne bi mrčili papir i tastaturu bez veze.

4. DIJALOG Srbije sa pojedinim zemljama i međunarodnim organizacijama podrazumeva i IZNOŠENJE NAŠEG STAVA, bar kada se radi o problemima koji se nas konkretno tiču. Verovali ili ne, ovo se odnosi čak i na dijalog sa pripadnicima nemačke nadrase. U suprotnom, dolazimo u situaciju iz koje nema izlaza, pošto se nikada ne može pružiti zadovoljavajuće rešenje (radi bolje ilustracije ovakve situacije, obavezno pogledati film "Kvaka 22").

nebojsa

pre 11 godina

razglabate tu dva dana o azilatima a ne citate izmedju redova da je to politicka poruka takozvanoj novoj vlasti koja zbog svojih nepromisljenih izjava o kosovu i busanjem u grudi o srpstu ,stize opomena od stroge Evrope svom malom i nestasnom zecicu ,kome u vidu viza umesto sagarepe mase ispred njegove male njuskice,Srbi i Srbijo moras svatiti da si nemocna i da ces na kraju zavrsiti kao zecic servirana uz neko povrce velikim gurmanima EU koji ce te progutati uz neko belo vino iz Alzasa.....eeeeee

v.

pre 11 godina

dajte vec jednom kratku i jasnu vest da je 99% 'azilanata' odbijeno sa zabranom ulaska u sengen. Pa ko ne bi otisao da cuje da se dzabe dele pare?

rasputin

pre 11 godina

Ne znam koliko dobijaju azilanti u Nemackoj, ali znam da mi je komsija, inace romske nacionalnosti, koji gradi kucu, otisao pre 4 meseca sa porodicom, sad se vratio i kaze da ce od pomoci da stavi krov :) i za zimu da se useli.
Inace je i on od drugih cuo za tu mogucnost da se "zaradi" .

alpinista

pre 11 godina

Čist politički pritisak, čist.

Ako hoće da se reše lažnih azilanata, pa to je bar Nemcima lako, oni su svoju efikasnost i računicu više puta dokazivali.

Mislim da je Dačić tu teoriju u potvrdio ponudivši pare.

Ja NISAM na Dačićevoj liniji.

bezimena

pre 11 godina

Kad nemacka ne bi davala pare tim laznim azilantima niko ne bi ni isao.
(dzoni, 18. oktobar 2012 11:05)

Pare koje azilanti dobiju troše na PLAĆANJE STANA I TROŠKOVE ISHRANE i to je minimum s kojim će preživeti do konačne odluke. Ne mislite valjda da ga dobijaju za džeparac i da mogu da ga štekuju?

darkoM

pre 11 godina

biti ''profesionalno'' gladan i nezaposlen u srbiji ?-ili -biti ''profesionalni '' azilant u evropi sa koliko toliko normalnim zivotom i barem sit ?-....hm bas teska dilema !

gile

pre 11 godina

@jovan: ocigledno ne znas sta je to zapravo politicki azil, kao sto to ne znaju ni ti laznjaci koji idu u Nemacku. Pa da ti pojasnim: politicki azillant je neko kome je zivot ugrozen zbog njegovih politickih ubedjenja, vere, ideologije, seksualne orjentacije, izgovorene ili napisane reci. Politicki azilant nije radnik bez posla, kriminalac, prosjak, a cak je i pitanje vojnih dezertera cesto nejasno i svodi se na tumacenje od slucaja do slucaja.

pu, pu

pre 11 godina

azilanti mogu biti lažni, bezobrazni, svakakvi, ali zato je tu država koja ima sve instrumente da to spreči. ako ne ume i ne može, nek nam se skinu s vrata oni koji ne znaju da obavljaju svoj posao.
dosta su se folirali!

Miroslav

pre 11 godina

mislim da je problem kod njih a ne kod nas. uostalom oni za azilante verovatno dobijaju znacajna sredstva za tu rabotu. PREDLOG je sledeci: na granicnom prelazu da svako potpise na nekom dokuntu da ne ide kao azilant vec kao turista, poslovno, itd. na drugoj strani pored pasosa traze i taj papir. postupak je jednostavan: ako nema dokument vratiti ga nazad. isto vazi i kada ima dokument a na njemu ne pise da ide kao azilant. inace kako na granici nekoga da zaustavis ako ima pasos i odredjena novcana sredstva. posredi je nesto drugo a ne azilati

posteni gradjanin

pre 11 godina

To je zato jer se tu dobijaju jako velike pare i svako zeli daa iskoristi ali negledaju na to dali stete sa tim laznim azilima drzavi.

Petar

pre 11 godina

@vuk79
Pa kao u skoli. Tropis godinu, pa onda sackas pa opet tropis godinu.
Samo posle odredjenog vremena ne pitaj gde odose godine.
Umesto da si vreme ulagao u sebe i svoje obrazovanje.

Hyaku Ichi

pre 11 godina

Azilanti, rasizam a biće sigurno još toga, samo pokazuju kako se odgovara na izjave naše nove garniture političara na vlasti. Ako nastave sa svojom politikom iz 90-ih, crno nam se piše.

Boban

pre 11 godina

Narode... nemojte niko da vas laze. Nemci NE daju 800€ azilantima (ako je ikad to neko dobio onda SIGURNO ne u kesu). Takozvani Hartz IV (bivsa socijalna pomoc koju radnik dobije od druge nezaposljenosti) trenutno iznosi 374€ (http://en.wikipedia.org/wiki/Hartz_concept). Azilant u Nemackoj primao 220€ a od 01.01.2012. god. prima 336€ zato sto se smatralo da da covek od 220€ nemoze da zivi "normalan" zivot. Te pare se uglavnom NE isplacuju nego se dobiju bonovi/cekovi. U izvanrednim slucajevima moze da se desi da se isplacuje (n.p. ako azilant resi da zivi izvan doma za azilante pa mora da placa kiriju, struju, grejanje, itd.).

Nemci su poznati po mnogim stvarim ali da _poklanjaju_?!? to sigurno ne! To si vidi na primer po tome da u meduvremenu vazi da neko ko je nekada uplacao u socijalni sistem pa zavrsio u Hartz IV mora da prijavi zaradu (koliko god ona mala bila) koja mu se onda odbije od pomoci koju dobije. U slucaju da ne prijavi i vlada to pronade onda ne dobija vise nista.

Dakle nadam se da je logicno da neko ko je uplacao nekada u sistem NEMOZE da prima isto ili manje od nekoga koj je dosao da trazi azil, ne?!?

Pozdrav,

milan31

pre 11 godina

niste ni svoju drzavu sredili a dajete evropi savete kako kako i sta da rade.zaboravljate da iz ostalog dela sveta dolaze stvarni azilanti koji su
u svojoj zemlji zivotno ugrozeni,onomad je nemacki ministar spoljnih poslova
izjavio da ce nemacka primati azilante iz sirije isto kao sto je bio slucaj kada je u jugoslaviji besnio rat.prema tome propisi su za prave azilante.a srbija treba svoje probleme da resava kod sebe.

mile

pre 11 godina

EU vise kostaju ovi nasi politicari,nesposobni pa EU mora da nam daje donacije,pa gde ces vecu socijalu od toga.Rome covek ne moze da krivi,politicari su profesionalni Azilanti gospodo.

bezimena

pre 11 godina

Kad nemacka ne bi davala pare tim laznim azilantima niko ne bi ni isao.
(dzoni, 18. oktobar 2012 11:05)

Pare koje azilanti dobiju troše na PLAĆANJE STANA I TROŠKOVE ISHRANE i to je minimum s kojim će preživeti do konačne odluke. Ne mislite valjda da ga dobijaju za džeparac i da mogu da ga štekuju?

Dragan

pre 11 godina

Pa ne znam bas da li je Srbija u poziciji da predlaze Nemacima sta Nemci treba da rade i kako da menjaju njihovu proceduru za dobijanje azila. Cak zvuci malo drsko sa Srpske strane da dajemo Nemackoj takav predlog. Pre ce biti da Nemci ocekuju od Srbije da resi problem jer problem (lazni azilanti) potice iz Srbije. Ako mi nesto ne preduzmemo, ako budemo cekali da Nemci rese problem umesto nas, to se verovatno nece dobro zavrsiti po nas. Nemci vec znaju vrlo efikasno resenje problema bez da menjaju njihove zakone, a to je da vrate vize za gradjane Srbije. Na Srbiji je da ucini nesto pod hitno i resi pitanje laznih azilanata da ne dodje do vracanja viza.

new world order

pre 11 godina

Ne moze se ocekivati da zemlja u kojoj je prosecna plata 350 eur, u kojoj je milion ljudi bez posla tek tako zaustavi lazne azilante, i kakva je to fora lazni? Dajte im azil pa cete videti da li su lazni. Da su 70-te, svako bi dobio po lopatu i u rudnik, bogate zemlje sada nece siromasne ljude, citav svet je postao velika kolateralna steta, azilanti su ipak pre svega ljudi, a ne stoka. Sramota je sto vecina ljudi smatra te nesrecnike neprijateljima, a sistem koji ih je stvorio i koga smo svi deo ce sad da ih diskriminise i ponizava sve da bi neko mogao da vidi Prag, neka hvala, pre cu da cekam u redu ispred ambasade nego da gledam kako ljude izbacuju na granicama, ko zna, mozda dobiju i neku zvezdu za rukav, da obelezimo siromasne.

Srboljub Matic

pre 11 godina

Da se ne varamo i nas narod lazemo, mislim na danasnju vladu. Azilanata je bilo i dok je vlada na celu sa DS-om. Ovo sto sada, u prvoj liniji Namacka, zeli da ukine bezvisni sistem za Srbiju i Makedoniju je pored populacije Azilanata, Albanaca i Roma i stvar ophodjenja nasih politicara
naprimer Dacica. Ko si ti bre covece da ozivljavas mrznju izmedju
Srba i Nemaca. Nemci su naucili nesto iz istorije ali vi radikali i nacionalisti devedesetih niste niti cete to ikada uciniti. Ja zivim u Nemackoj od pocetka sedamdesetih godina i mene u Nemackoj niko ne mrzi sto sam Srbin.Od Nemacke dobijemo najvecu pomoc i novac a vi huskate nas narod protiv njih. Covece ti ne shvatas da nas niti Nemci niti bilo ko u EU mrzi vec vasu politiku. Pogledajte malo u nasem okoljenju. Samo smo mi na celu sa tobom koji plivamo uzvodno. Od nekoga trazis podrsku,pomoc i ulazak u EU a ovamo im prebacujes da nisu zavrsili sa
nacistickom istorijom. Ne moras ti da im se ulizujes ali nemoras i da ih
vredjas. Za nasu Srbiju je najbolje da sto pre odete sa vlade, jer sa vama Srbiji se lose pise.Na celu sa Nikolicem, Vucicem i Dacicem nikada necemo uci u EU, mozda u savez sa Rusima ali do toga na srecu sada i bas
sada nikada nece doci. Puna podrska svim demokratskim partijama u Srbiji
i povratak u kolosek dvehiljaditih godina.

E da sam juče umro...

pre 11 godina

Čuj ovo, Srbi govore Nemcima da brže rade! Da nije slučajno Leteći cirkus Monti Pajton trenutno na proputovanju kroz Srbiju?

ALEX

pre 11 godina

Nemci su samo to ičekali, da im MI, koji smo rešili sve svoje probleme u rekordno kratkom roku, posavetuju kako oni da skrate rokove... Na čemu li su?

zoran

pre 11 godina

Predsednik Vlade države sa 2000$/glavi nac. dohotka predlaže(soli pamet) Vladi države sa 30.000$7glavi nac. dohotka(Nemačka). Primereno, nema šta... Poslušaće garant!

Mitrovica

pre 11 godina

Tu samo fali i sledeca recenica:
"Srbija je sa svoje strane spremna da posalje pravne experte Nemackoj, sa ciljem podrzavanja tamosnje reforme pravnog sistema, posebno u oblasti ljudskih, manjinskih i Romskih prava!"

Apsurder

pre 11 godina

Tipičan Slobizam.Resenje za nase probleme je u tome da se medjunarodna zajednica promeni...sve drugo je resenje,samo da mi mozemo da uzivamo u lenjosti i ne radimo nista.

Hyaku Ichi

pre 11 godina

Azilanti, rasizam a biće sigurno još toga, samo pokazuju kako se odgovara na izjave naše nove garniture političara na vlasti. Ako nastave sa svojom politikom iz 90-ih, crno nam se piše.

nebojsa

pre 11 godina

razglabate tu dva dana o azilatima a ne citate izmedju redova da je to politicka poruka takozvanoj novoj vlasti koja zbog svojih nepromisljenih izjava o kosovu i busanjem u grudi o srpstu ,stize opomena od stroge Evrope svom malom i nestasnom zecicu ,kome u vidu viza umesto sagarepe mase ispred njegove male njuskice,Srbi i Srbijo moras svatiti da si nemocna i da ces na kraju zavrsiti kao zecic servirana uz neko povrce velikim gurmanima EU koji ce te progutati uz neko belo vino iz Alzasa.....eeeeee

sale novosadjanin

pre 11 godina

da manje kradete i kraduckate a da se vise trudite da od ove zabiti napravite normalnu drzavu za zivljenje-ne bi bilo izbeglica!
radite samo za licnu korist,za banke,tajkune i mafiju !!!!!!

dandabg

pre 11 godina

Kako vi ne kapirate da je to politicki pritisak i da nema veze sa azilantima. dok se dacic, toma i kompanija smozgaju hoce u uniju nece u uniju, hoce kake, nece kake, proci ce nas svi vozovi. No dobro uvek mozemo biti kao Iran, valjda se tome tezi?

jovan

pre 11 godina

Na moju zalost, moracu da se ponovim. Moja poruka predsedniku vlade, ili premijeru Srbije je sledeca: Svaki gradjanin, stanovnik Srbije koji nameri van granica, nije lazni azilant. Svaki zahtev za zivotom u bilo kojoj drzavi, iz Srbije je apsolutno opravdan!

Flekica

pre 11 godina

Predsednik je potpuno u pravu! Da je kraći rok čekanja sigurno ne bi bio toliki broj ilegalnih azilanata! Nadam se da će ga zaista skratiti!

Milijan

pre 11 godina

Sve evropske zemlje imaju problem azilanata. I mi smo jedna od njih. Taj problem se mora rešavati zajedno, u interesu je svih. Predlozi sa naše strane su dobrii, mogli bi da daju neke rezultate.

azilant

pre 11 godina

Treba Nemcima predloziti da za pravog potencijalnog azilanta smatraju samo ona lica koja pristanu da cekaju resenje o statusu na nivou onoga sto su imali u Srbiji do odlaska. Pravi azilant nece traziti ni vodu, a kamo li 800 eur. Po tome se nasigurnije moze odrediti ko je stvarni azilant a ko je stvarni folirant. Za 800 eur, znam mnoge inzenjere i lekare koji bi da budu azilanti i to dozivotno, ako treba. I ja sa njima.

Reforma

pre 11 godina

Srbija treba da uređuje Nemački pravni sistem. A onda mi njima da napravimo reformu pravosuđa. Pa onda da proglasimo njih krivim što ima azilanata (kao što već jesmo).

Mi? Ko je pomislio da smo MI krivi što ODAVDE odlaze ljudi?

onako usput

pre 11 godina

sta ti je nemacka efikasnost
pre podne dacic odrzi lekciju Nemcima da nece gubitnici II Sv. rata odredjivati ko moze a ko ne ne moze u EU a popodne Nemci iniciraju ukidanje belog sengena SRB!

obi van

pre 11 godina

dobar je ti predlog -i svajcarska je isto ucinila i odmah su efekti bili vidljivi. ja mislim da i nijemci to znaju ali se ovde radi o politickim pritiscima a ne o azilantima

milivoje

pre 11 godina

Srbija Nemačkoj predlaže da ova snizi standarde zaštite političkih izbeglica. Možda bismo mogli da idemo i dalje, da im predložimo da usvoje i sve ostale naše standarde, od kvaliteta zdravstvene zaštite pa do kvaliteta javnog prevoza, puteva, železnica...? Sigurno bi se u Nemačkoj našli poslodavci koji bi podržali uvođenje srpskih plata nemačkim radnicima. Eto načina da u toj zemlji steknemo prijatelja i saveznika!!!

alpinista

pre 11 godina

Čist politički pritisak, čist.

Ako hoće da se reše lažnih azilanata, pa to je bar Nemcima lako, oni su svoju efikasnost i računicu više puta dokazivali.

Mislim da je Dačić tu teoriju u potvrdio ponudivši pare.

Ja NISAM na Dačićevoj liniji.

Dragan

pre 11 godina

Ko su stvarni azilanti i izbeglice a ko to nisu, pokazuje sledeci primer.
U ustanovi za integraciju azilanata i izbeglica u kojoj radim, ovde u Francuskoj, nalazi se i jedna osoba albanske nacionalnosti, koja se deklarisala kao "izbeglica sa Kosova". Sve bi bilo u redu da, medjutim, neke indicije govore o tome da je sve samo vesta laz. Ta osoba zenskog pola ima 45 godina. Kada sam joj postavio pitanje na francuskom odakle je ,odgovrila je sa Kosova. Kada sam je pitao iz kojeg kraj, grada, sela itd. odgovorila je da ne zna dobro francuski i da ne razume pitanje.Posto sam je pitao da li govori engleski, a govorila je sa jakim engleskim akcentom, odgovorila je negativno, a kada sam je pittao na srpskom, samo je klimnula negativno glavom. Kolega Francuz mi je rekao da "Kosovari ne govore srpski", sto je 100 posto pogresno, jer neko ko ima 45 godina i dolazi sa Kosmeta zna srpski. Zakljucak je da se radi o albanskoj drzavljanki koja je bila negde u GB i najzad se vratila na kontinent pd izgovorom "izbeglice". Bez i jednog dokumenta takvi mogu slobodno da se samoproglase kao izbeglice i budu prihvaceni kao "zrtve terora". Da li srpska vlada u saradnji s EU radi na tome da se sve to dokaze ? Ta ista "izbeglica" nosi odecu C. Dior, tasnu Louis Vouiton itd. a ovde je na berzi rada.

Englez

pre 11 godina

Ne razumem toliku dramu i filozofiranje.
Resenje je prosto - ne dajte im pare!
Ne razumem po kom osnovu drzave LAZNIM azilantima daju pare. To je ludost.
Dokle god ima para bice i laznih azilanata.

Ritter

pre 11 godina

Azilante, ne treba Nemacka da menja pravni sistem vec da jednostavno da smanji birokratiju i ubrza proceduru. Zivim vec 11 godina u Nemackoj i zaista im je birokratija masivna i mnogo mocna, rade kad i sta im se prohte, svi imaju takve ugovore da su zasticeni ko beli medvedi. Moze lako da vam se desi da nekoliko meseci cekate na termin, papir, ugovor itd. S druge strane obicni radnici, studenti, naucnici cute i rade cesto i sa ugovorima na nekoliko meseci. Ivica Dacic je u ovom slucaju u principu u pravu, jedino je pitanje koliko on ima kredibiliteta da ikoga kritikuje kad znamo da je njegovoj policiji trebalo nekoliko godina da zameni stare pasose gradjanima.

ns time

pre 11 godina

Pripremajuci se za podnosenje zahteva za britansku vizu koja je van Sengena, ove godine sam sve odradila:pozivno pismo, kopije radne dozvole i pasosa osobe koja nas zove,moje kopije iz banke, kopije vlasnickih listova-ma ne moze pticica da proleti a da se ne vidi.Posle sam se tresla uprkos sto je sve bilo u redu i zaista sam isla da gledam muzeje i palate po Britaniji i nista vise.
Onda vidim kako bez problema bilo kakve papiroloske vrste prolaze svi moguci i nemoguci koji po nasim televizijama izjavljuju kako idu tamo na zapad da rade, da se zaposle ?!Koje zaposljavanje?Oni ne mogu svoje da smeste, a vi stigli...Pa kad bi to tako islo, ne bi nas zvali-lazni azilanti.I sad sve to dolazi u pitanje, da ne mozes nigde da mrdnes jer se ekipa smislila da ide kod svojih "malo da radi".Bas me briga koje je ekipa nacionalnosti.Ja sa tim nikad nisam imala problem.Nikog ne prozivam i niko mi ne smeta zbog nacionalnosti.Ali mi smetaju oni koji lazu ,maste,koriste dobrobiti ove zemlje,a onda je spolja pljuju i ne valja im taj isti pasos.

1959

pre 11 godina

1. Prema elementarnoj logici (koja se očigledno razlikuje od logike Evropske unije), nepoželjni gosti su pre svega PROBLEM ONOGA KO IH PRIMA.

2. Uskraćivanje prava na izdavanje pasoša ljudima koji nisu krivično gonjeni ni osuđivani bi bilo flagrantno kršenje njihovih ljudskih prava, i Srbija bi se tada našla na meti svih organizacija za zaštitu istih (u tom slučaju, s razlogom).

3. Ako se Srbija smatra krivom za NEEFIKASNU proceduru tretmana lažnih azilanata u NEKIM članicama Evropske unije, bolje je da nam odmah vrate vize, da ne bi mrčili papir i tastaturu bez veze.

4. DIJALOG Srbije sa pojedinim zemljama i međunarodnim organizacijama podrazumeva i IZNOŠENJE NAŠEG STAVA, bar kada se radi o problemima koji se nas konkretno tiču. Verovali ili ne, ovo se odnosi čak i na dijalog sa pripadnicima nemačke nadrase. U suprotnom, dolazimo u situaciju iz koje nema izlaza, pošto se nikada ne može pružiti zadovoljavajuće rešenje (radi bolje ilustracije ovakve situacije, obavezno pogledati film "Kvaka 22").

ivan

pre 11 godina

Ne znam kako je u drugim zemljama ali znam kako je u Francuskoj,otisao sam da pitam za papire ili azil,rekli su mi azil ne moze jer vasa zemlja nije na listi azilanata,ali nadjite posao i donesite papir(ugovor) o zaposljenju i dobicete francuske papire,tako sam i uradio.I ko kaze da se moze bilo ko prijaviti za azil?????postoji lista zemalja a mi na njoj nismo.......sta ima dalje da se prica ovo su sve lazi politicke....

Pravnik

pre 11 godina

Nemačka i Belgija su davali po 800 evra punoletnim članovima porodice, po 400 za decu prlikom prijave azila, mesec dana je traje procedura. Lažni azilanti uzmu parice i čekaju deportaciju. Prilikom deportacije im se zabrani ulazak na godinu dana. Posle godinu dana, here we go again.

Belgija je ovaj problem rešila tako što je skratila proceduru na 7 dana i ukinula dodeljivanje novčanih sredstava. Sada daju hranu i smeštaj. Broj prijava za azil u Belgiji je sada 0.

Za ovakve prevarante bih ja uveo robiju sa teškim radom. Kakva država takvi i azilanti. Ovde bi skoro svi leba bez motike.

Gradjanin

pre 11 godina

Kao sto neko rece, steta je da svi pate zbog nekolicine.
Ideje o skracenju procedure uopste nisu lose ali bih predlozio da tim istim laznim azilantima po povratku u zemlju bude oduzet pasos na period od 5-10 godina, zbog ugrozavanja drzavnih interesa, kao i da im se nalozi da plate sve troskove transporta, smestaja, hrane itd. Uz to, dodatno, i novcana kazna "za opomenu". Ko nema da plati sledi obavezan drustveno-koristan rad (ciscenje ulica, parkova, fasada i sl.). Barem ce zemlja na oko da bude lepsa i njima. Pa neka probaju...

Tomislav

pre 11 godina

Sve zemlje imaju problem azilanata ali samo neke imaju problem LAŽNIH POLITIČKIH AZILANATA KOJI U TE ZEMLJE DOLAZE BEZ VIZE! To je specifičnost azilanata iz Srbije. U drugim slučajevima, takvi politički azilanti u te zemlje ulaze ilegalno ili dok su u tranzitu ili traže azil od ambasada tih zemalja u drugim zemljiama. Zato je njihov broj obično relativno mali.
Upravo zato što se deklarišu kao politički progonjene osobe, a to nisu, oni teško zloupotrebljavaju instituciju azila. I zato tim zemljama treba vreme da bi savesno utvrdile da li ste progonjeni.
Ovo što predlažemo Nemcima je smejurija. Oni su ozbiljna zemlja i oni znaju da za odredjivanje vašeg statusa treba vreme. A ovo je tipično balkanski savet da ih odmah izbace iz svoje zemlje.
Neće to tako ići. Ako se ovo nastavi ovako neozbiljno, skoro sigurno će nam vratiti vize.
Treba na granici KONTROLISATI da li putnici imaju sredstva za boravak u inostranstvu, hitno zatvarati putničke agencije koje ih organizovano vode, kontrolisati ko menja imena (to masovno rade lažni azilanti koji su vraćeni i zabranjen im je ulazak u te zemlje) i slično.

veljko

pre 11 godina

Sve je jasno i lako rešivo.Kad izlaziš iz Srbije niko te ništa ne pita imaš li novac i koliko imaš li zdravstveno osiguranje i koliko to osiguranje važi.
Ako nemaš novac i nemaš osiguranje nemožeš da izađeš, jedino ilegalno.
Kad ulazim u bugarsku traže mi kolikop novca imam kuda idem koliko ću dana da se zadržim i pošto nema osiguranje da ga platim na granici jer nemogu da uđem.

Miroslav

pre 11 godina

mislim da je problem kod njih a ne kod nas. uostalom oni za azilante verovatno dobijaju znacajna sredstva za tu rabotu. PREDLOG je sledeci: na granicnom prelazu da svako potpise na nekom dokuntu da ne ide kao azilant vec kao turista, poslovno, itd. na drugoj strani pored pasosa traze i taj papir. postupak je jednostavan: ako nema dokument vratiti ga nazad. isto vazi i kada ima dokument a na njemu ne pise da ide kao azilant. inace kako na granici nekoga da zaustavis ako ima pasos i odredjena novcana sredstva. posredi je nesto drugo a ne azilati

Jaca

pre 11 godina

Neko ovde bas nece da resi problem:
Ako je azilant lazan, jednostavno mu se udari pecat u pasos da je pokusao da prevari i njih i nas, ubaci se u sistem i gotovo? Dodje posle i kaze da je izgubio pasos - nema problema, moze novi, ali se u sistemu lepo vidi da je lazirao i ponovo mu se lupi pecat u novi pasos.
Plus nadoknada svih troskova koji su proizisli iz njegovog laziranja - hrana, transport, spavanje, itd.
Jednostavno treba deliti pamflete na granici gde pise lepo koje su sve sankcije predvidjene za ovakva dela. Pa kome opanci - tom i Jerry.
I.....jel to dovoljno?
Naravno da jeste.
A ako zatrazi opet novi pasos - ne moze bato, dok ne izmiris potrazivanja!!

milan31

pre 11 godina

niste ni svoju drzavu sredili a dajete evropi savete kako kako i sta da rade.zaboravljate da iz ostalog dela sveta dolaze stvarni azilanti koji su
u svojoj zemlji zivotno ugrozeni,onomad je nemacki ministar spoljnih poslova
izjavio da ce nemacka primati azilante iz sirije isto kao sto je bio slucaj kada je u jugoslaviji besnio rat.prema tome propisi su za prave azilante.a srbija treba svoje probleme da resava kod sebe.

pu, pu

pre 11 godina

azilanti mogu biti lažni, bezobrazni, svakakvi, ali zato je tu država koja ima sve instrumente da to spreči. ako ne ume i ne može, nek nam se skinu s vrata oni koji ne znaju da obavljaju svoj posao.
dosta su se folirali!

Topla voda

pre 11 godina

Srbija predlaze samo ono sto su nemacke juzne komsije Svajcarci primenili u praksi.
Prosto postoji lista zemalja koje su na vrhu po masovnom krsenju ljudskih prava i oni ulaze u standardnu proceduru za dobijanje azila. Za one iz zemalja koje nisu na toj listi (Srbija), posto se zna da to nisu zemlje gde se masovno krse ljudska prava i na beloj su sengenskoj listi (znaci da primenjuju propisane procedure da bi bile na istoj), je procedura 48 casova.

besna glista

pre 11 godina

Vracanje viza nije nikakvo resenje jer bi ti isti lazni azilanti uvek nalazili nacin da predju granicu. Licno sam video kako prelazila granica sa Rumunijom i na koji su nacin lica iz Novog Pazara i okoline dobijala vize "ispod zita" za samo 20-30 evra. Jedini koji bi time bili kaznjeni bili bi normalni gradjani Srbije sa ogranicenim primanjima koji, ukoliko se vize ponovo uvedu, a uslov za dobijanje istih budu redovna mesecna primanja u minimalnom iznosu od 400-500 evra (kao u slucaju Britanije), ne bi mogli nikako da mrdnu iz drzave. Celom ovom agonijom EU kaznjava upravo one ljude kojima je ponajvise stalno da u nju udju, a od kojih bi mogla da ima samo koristi, a nikako stete. Kriminalci i lazni azilanti ce uvek naci nacin da predju granicu, a normalan covek ce ostati zatvoren u ovom paklu.

codemaker

pre 11 godina

@new world order
Pre svega bi trebalo da se informišeš šta znači azil i status azilanta.
Azil se može zatražiti zbog političkog progona.
To što ti i neki ljudi iz Srbije i Kosova misle da ako su siromašni i slabo žive, mogu da traže azil - informisali su vas isti oni koji također nemaju pojma šta je azil.

Azil nikada neće biti odobren nikome u svetu ako ga traži po osnovu lošeg života i siromaštva. Po tvom razumevanju azila, i cela Afrika bi mogla da dođe u Evropu i traži azil....

malden

pre 11 godina

Problem je veoma jedostavno resiv: Azilant oji neosnovano podnese zahtev za azil i bude odbijen, placa sve troskove procesa, smestaj ishranu i sve sto koristio dok se njegov zahtev razmatrao.

Petar

pre 11 godina

@vuk79
Pa kao u skoli. Tropis godinu, pa onda sackas pa opet tropis godinu.
Samo posle odredjenog vremena ne pitaj gde odose godine.
Umesto da si vreme ulagao u sebe i svoje obrazovanje.

v.

pre 11 godina

dajte vec jednom kratku i jasnu vest da je 99% 'azilanata' odbijeno sa zabranom ulaska u sengen. Pa ko ne bi otisao da cuje da se dzabe dele pare?

gile

pre 11 godina

@jovan: ocigledno ne znas sta je to zapravo politicki azil, kao sto to ne znaju ni ti laznjaci koji idu u Nemacku. Pa da ti pojasnim: politicki azillant je neko kome je zivot ugrozen zbog njegovih politickih ubedjenja, vere, ideologije, seksualne orjentacije, izgovorene ili napisane reci. Politicki azilant nije radnik bez posla, kriminalac, prosjak, a cak je i pitanje vojnih dezertera cesto nejasno i svodi se na tumacenje od slucaja do slucaja.

mile

pre 11 godina

EU vise kostaju ovi nasi politicari,nesposobni pa EU mora da nam daje donacije,pa gde ces vecu socijalu od toga.Rome covek ne moze da krivi,politicari su profesionalni Azilanti gospodo.

posteni gradjanin

pre 11 godina

To je zato jer se tu dobijaju jako velike pare i svako zeli daa iskoristi ali negledaju na to dali stete sa tim laznim azilima drzavi.

schengen beli ....

pre 11 godina

Stvar je mnogo slozenija nego sto se cini. Sistem azila je smisljen da bude maksimalno human. Dug period provere sluzi tome da se zaista i temeljno ispitaju uslovi u zemlji iz koje azilant potice, da bi se izbegla svaka mogucnost da isti bude vracen tamo gde je progonjen i preti mu opasnost od bilo kakavog zlostavljanja. Logika je bila: bolje da se neko i provuce, nego da se neko ko je stvarno ugrozen vrati. U skracenom postupku moze doci do pogresnih procena, sto nekog "pravog" azilanta moze skupo da kosta.
Mi odavde smo majstori da svaku dobru ideju izvrnemo u njenu suprotnost. Mozda je zbilja resenje u tome da im se ne daje novcana naknada, vec samo stan i hrana dok traje procedura. No, pitam se ne bi li to bilo dovoljno za neke da se upute u Nemacku...

Boban

pre 11 godina

Narode... nemojte niko da vas laze. Nemci NE daju 800€ azilantima (ako je ikad to neko dobio onda SIGURNO ne u kesu). Takozvani Hartz IV (bivsa socijalna pomoc koju radnik dobije od druge nezaposljenosti) trenutno iznosi 374€ (http://en.wikipedia.org/wiki/Hartz_concept). Azilant u Nemackoj primao 220€ a od 01.01.2012. god. prima 336€ zato sto se smatralo da da covek od 220€ nemoze da zivi "normalan" zivot. Te pare se uglavnom NE isplacuju nego se dobiju bonovi/cekovi. U izvanrednim slucajevima moze da se desi da se isplacuje (n.p. ako azilant resi da zivi izvan doma za azilante pa mora da placa kiriju, struju, grejanje, itd.).

Nemci su poznati po mnogim stvarim ali da _poklanjaju_?!? to sigurno ne! To si vidi na primer po tome da u meduvremenu vazi da neko ko je nekada uplacao u socijalni sistem pa zavrsio u Hartz IV mora da prijavi zaradu (koliko god ona mala bila) koja mu se onda odbije od pomoci koju dobije. U slucaju da ne prijavi i vlada to pronade onda ne dobija vise nista.

Dakle nadam se da je logicno da neko ko je uplacao nekada u sistem NEMOZE da prima isto ili manje od nekoga koj je dosao da trazi azil, ne?!?

Pozdrav,

rasputin

pre 11 godina

Ne znam koliko dobijaju azilanti u Nemackoj, ali znam da mi je komsija, inace romske nacionalnosti, koji gradi kucu, otisao pre 4 meseca sa porodicom, sad se vratio i kaze da ce od pomoci da stavi krov :) i za zimu da se useli.
Inace je i on od drugih cuo za tu mogucnost da se "zaradi" .

Sarmica

pre 11 godina

Tako je i Kanada zavela vize česima zbog velikog broja romskih azilanata koji su u tome imali biznis. Premijer nam daje lažnu nadu jer je jednostavnije uvesti vize nego menjati zakon u pojedinim zemljam

darkoM

pre 11 godina

biti ''profesionalno'' gladan i nezaposlen u srbiji ?-ili -biti ''profesionalni '' azilant u evropi sa koliko toliko normalnim zivotom i barem sit ?-....hm bas teska dilema !