Petak, 12.10.2012.

11:02

Evropskoj uniji Nobel za mir

Evropska unija je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir, saopštio je Nobelov komitet u Oslu.

Izvor: B92

Evropskoj uniji Nobel za mir IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

206 Komentari

Sortiraj po:

Александар Џунић

pre 11 godina

ЕУ је награђена за мир, али у својој кући. И онда се све слаже.

bananijanac

pre 11 godina

Citam komentare i muka mi j eod ovih koji pricaju da mi ne vidimo dalje od svog nosa i samo negodujemo... Pa pogledajte komentare na drugim medijima, ja samo engleski razumem pored srpskog, pa tamo i vidim... Malo je ljudi zadovoljno ovim izborom, a i to su oni sa dogmama, a ne razmisljanjima. Oni koji ovde pominju Dveri, SNS, SPS, a nece da shvate da mi je Tadic doveo te ljude na vlast... Tako nece ni da porcitaju komentare na stranim vestima... Ili su toliko "dalekovidi" da ne razumeju jezik osim srpskog... Jeste da mi ne vidimo mnogo dalje od svog nosa, ali svetskog demokratskog licemerja smo dosta nagledani i odlicno ga prepoznajemo. ZAto su nam komentari ovakvi... A oni koji podrzavaju izbor, mogli bi da napisu i zbog cega... Meni je Nobelova nagrada vec na tom nivou da sam ocekivao da EU dobije za ekonomiju, a ne za mir.

СЦГРС

pre 11 godina

Бомбардовали, убијали, бацали касетне бомбе као случајно...због мира...убиј неког...ма ...честитам

SRNA

pre 11 godina

Ne želim da komentarišem. Voleo bih da neko ko zna, nabroji sve nagrađene za mir pa da sve bude jasnije.
Da li se pogrešno sećam da je i Sadam dobio, a kasnije proglašen za zločinca. Ako grešim, molim vas ispravite me...

Srbin

pre 11 godina

Najiskrenije čestitke, EVROPSKOJ UNIJI ovogodišnjem laureatu Nobelove nagrade za mir. Ovo priznanje je došlo u prave ruke jer Vaše dogogodišnje zalaganje i organizacija ujedinjene Evrope je projekat koji zalužuje divljenje. Želim Vam dalji napredak u uspehe. Jedan usamljeni "pravi" Srbin.

Gradjanin

pre 11 godina

Ko na planeti može da komentariše izbor Nobelovih laureata. U svetu se za imenovanje Nobelove nagrade mogu primiti samo čestitanja a ne lični komentari. Ako neko misli da je kompetentniji od Švesdke akademija nauka i norveškog parlamenta (nagrada za mir), za ralizovanje procesa vrednovanja najprestižnijeg svedskog priznanja, ima ozbiljanih problema. Napred u nove poraze.

nikola

pre 11 godina

Ma posle Arthisarija, kao dobitnika Nobelove nagrada ze "Mir", me apsolutno vise ne zanima ko ce dobiti ovu "nagradu". Pole Jasera Arafata, Arthisarija Obsame i ostalih "mirotvoraca" mogu samo da kazem, Svaka cast Nikoli Tesli koji je ODBIO NMobelovu nagradu za Fiziku. Covek bio vidovit.

Miki BG

pre 11 godina

Ta nagrada je odavno politička, kao što su manje ili više i sve druge nagrade. Ova medjutim baca svetlo na crnu stranu sveta danas. Amerika i NATO, kao i njihovi zvaničnici, ove godine očigledno nisu mogli da je dobiju jer se ipak dodeljuje za mir, a ne ratove i nasilno svrgavanje režima radi nafte... Ni večno sumnjiva Rusija nije je zaslužila, nesvrstanih nema na svetskoj sceni, pa mu EU dodje kao jedino rešenje koje se može progutati. A i potrebna joj je radi podstreka da se sama od sebe ne uruši i izazove nova krvoprolića u Evropi, možda i šire.

nesvrstani

pre 11 godina

Imas potpuno pravo DUSANE, mi koji smo za EU smo u debeloj manjini. Zato smo zadji ili tu negde po svim parametrima skolstvo, zdravstvo, pravosudje.. itd itd. niz je zastrasujuci. A ti likuj i dalje, citiracu tebi i ostalim ,,boljsevicima" Sonju Savic ,,kada ti za desetak godina dodje cerka sa tridesetag godina starjim sponzorom" onda ce ti biti kasno da razmisljas svojom glavom.

lajanje na zvezde

pre 11 godina

čitajući ove naše srBske komentare, a naročito one "besede" sa najvećim brojem preporuka, mogu samo da predložim da se koriguje poslednji stih jedne od naših najpopularnijih pesama svih vremena, i da se ubuduće peva:

...
niije maaala, niije maaala,
uuvek ratovaaala,
i opet će, i opet će,
EU biti neeeće!

marija

pre 11 godina

Neki od vas znaju bolji projekat za mir na Balkanu???
Nema ga.
Evropa nije idealna, puno i gresi, ali ko ce, gospodo, da njih nema, nauciti primitivce i ekstremiste svih naroda Balkana standardima civilizovanog sveta? Ko???
Ne ubijaj, ne proteruj, ne pali, ne skrnavi, ne kradi..., to Balkan treba neko uciti, neko van Balkana, i ja tu jedino vidim EU, dopadalo se to nama ili ne.

nikola

pre 11 godina

Ma dajte Nobelu, Nobelovu nagradu. Kriza je, mora se.
Taman posla da pare odu iz Evrope. To danas cak ni jedna EU ne moze da dozvoli.

Dzomba

pre 11 godina

Inace, sve te nagrade su danas postale glupost, jer svugde se umesala politika i podobnost, kvalitet se vise UOPSTE ne gleda. Od dodele Oskara, raznih Emija, pa sve do Nobela. Cisto, samo i jedino politicka podobnost raznih ljudi, organizacija, itd. Onaj ko dodeljuje, on gleda sa svog ideoloskog aspekta, i sve suprotno je automatski lose, pogresno, nekvalitetno, iako je to obicna glupost. Ideologija vam je kao stil fudbala, mozete vi da pricate o engleskom razbijackom fudbalu, to da hvalite, nagradjujete, i govorite kako je spanski smesan, za devojcice, samo pimpuju loptu, itd. Ali to je vas UKUS/IDEOLOGIJA, to nije realan kvalitet, jer Barsa razbije svaki engleski tim ko beba zvecku. Ne mogu da se pokupe ti "razbijaci", bude smejurija. Poenta je, da to sto se tebi vise svidja neki stil/ideologija fudbala, ne znaci i da je bolje/kvalitetnije. Ko je bolji vidi se u konkretnom okrsaju, a tu Barsa uvek "pocisti" Engleze. Bas kao sto moze neko vise da voli stil/ideologiju Ronalda, ali Mesi daje bolje "rezultate", i kad se daje nagrada, logicno je da dobije onaj ko je kvalitetniji, a ne ciji se stil/ideologija vama vise svidja. Nazalost, kod ovih nagrada je iskljucivo ideologija prisutna, od kvaliteta i rezultata nema ni traga. Kvalitet je doduse diskutabilan, ali gde su rezultati EU i mirovnim uspesima? Na Kosovu? U Grckoj? Merkel se jedva provukla pored kordona policije i vojske, sve mirno do moga. Ocigledno je da se nekome svidja nacin/ideologija EU, iako rezultati ne postoje.

mali radojica

pre 11 godina

Muka mi je vise od ovih komentatora pametnjakovica koji apriori brane EU i napadaju svako misljenje koje realno sagledava ovaj dogadjaj. Ta EU je pocetkom 90 zdusno radila na razbijanju SFRJ a kad je stvar izmakla kontroli onda su zvali u pomoc NATO i USA da vade kestenje iz vatre. Danas cujemo hvalospeve koji dolaze od Nobelovog komiteta u Oslu a ta EU svojim dvolicnim stavom o Balkanu samo podgreva i raspiruje buduce sukobe. Ona ne zeli da ocuva teritorijalni integritet Srbije jer eto toboze Albanci imaju pravo da se otcepe jer tako vecinski zele. Kad samo nekoliko desetina kilometara dalje to isto zele da urade Srbi(sever KIM ili BIH)koji isto tako u skoro 100% broju zele da se otcepe e onda neće da moze jer tobože to nije uredu, stvoriće se velika Srbija bla bla truć.To što se stvara Velika Albanija to nikome ne smeta. Ali dobro, naš glas niko ionako ne racuna niti se na njega osvrće ali ono što me oduševljava je reakcija širom Evrope. Evo već puna 4 sata BBC uključuje eksperte, komentatore i poneke visoke službenike iz Brisela. Dok ovi zadnji što je i normalno podržavaju i patetično uzdišu na ovu odluku veliki broj komentatora i političkih eksperata naročito iz Britanije je blago rečeno šokirana i zgadjena ovom odlukom. Svi odreda pominju sukobe na Balkanu devedesetih i da se razumemo, ništa oni ne hvale Srbiju baš naprotiv, ali za ovu odluku..... mislim samo ih treba saslusati pa će Vam sve biti jasno.

bezimena

pre 11 godina

(nameless, 12. oktobar 2012 14:26)

Osnova EU je ANTIFAŠIZAM i trajno opredeljenje za MIR u Evropi, činjenično stanje jeste MIR, SARADNJA i DOGOVOR, što je i bio cilj, izmedju država koje su vekovima medjusobno ratovale.

p.s. Naravno da Nemačka "diriguje" u ekonomskom smislu jer najviše para i ulaže u EU. Da ne bi možda Grčka to trebala!?

ff

pre 11 godina

Pljuste optuzbe pa i uvrede na EU od negativaca, a da im neko ponudi da zive u nekoj od EU drzava, ne bi ni za sta propustili tu zivotnu priliku. Sampioni licemerstva i njene projekcije na druge.

Boki

pre 11 godina

Ne budimo malodusni ipak Evropskoj Uniji je potrebna podrska i ohrabrenje. Mnogo problema imaju - Katalonija, Baskija, Flandrija, Valonija, Severna Irska, Skotska, Korzika, Severna Italija pa onda ova ekonomska i duznicka mega kriza. I novcani deo nagrade ce dobro doci - taman da se pokrpe do nove godine.

Ivan

pre 11 godina

Dolazimo do jednog vrlo zanimljivog paradoksa. Stanovništvo EU se sprda sa ovom dodelom a dežurni proEU Srbi se sprdaju sa ovima anti.

Haha.

Dušan

pre 11 godina

Svima vama koji pozitivno komentarišete ovu vest preporučujem da se zapitate zašto ste čak i na ovom sajtu u ubedljivoj manjini ( sem ako naravno ne komentarišete po zadatku).

cogito ergo sum

pre 11 godina

1990. Mihail Sergejevič Gorbačov (SSSR) - (za rusenje SSSRa)
1994. PLO predsjedatelj Yasser Arafat (Palestina), ministar vanjskih poslova Shimon Peres (Izrael) i premijer Yitzhak Rabin (Izrael)
2000. Kim Dae Jung (金大中) (predsjednik Južne Koreje) - za razvoj demokratije
2001. Glavni tajnik UN Kofi Annan (Gana) i Ujedinjeni narodi
2002. Jimmy Carter - bivši predsjednik SAD-a - za razvoj demokratije
2003. Shirin Ebadi (شیرین عبادی), (Iran) - za razvoj demokratije
2004. Wangari Maathai (Kenija) - za razvoj demokratije
2006. Muhammad Yunus (মুহাম্মদ ইউনুস), (Bangladeš) i BANKA Grameen (গ্রামীণ ব্যাংক), (Bangladeš)
2007. Al Gore, (SAD) - americki politicar
2008. Martti Ahtisaari (Finska) - zbog plana (neprihvacenog u UN-u) za kosovo
2009. Barack Obama - predsjednik SAD-a
2010. Liu Xiaobo - Kina - kineski disident
2012. EU
...
nominovani su bili (izmedju ostalih) i klinton, nakon bombardovanja srbije ali i adolf hitler 1939 na prijedlog svedskog parlamentarca!

Petar

pre 11 godina

Jel poznajete, barem delimicno, istoriju evropskog kontinenta? Sta je po vama bolje od Unije? Prvi ili Drugi svetski rat? Napoleonovi ratovi? Verski sukobi i progoni? Stogodisnji rat Francuske i Engleski? Da, Evropljani su shvatili da je napretka bilo i da je moguc samo u miru. Zato su najpre Francuska i Nemacka, stavile industrijske grane koje su bitne za naoruzanje pod zajednicku kontrolu (Evr.zajednica za ugalj i celik) a zatim atomsku (Evr.zajednica za atomsku energiju) i na kraju Evropsku ekonomsku zajednicu. Iz ove tri nastaje Evropska unija. Evropljani su ukinili granice, ne gledaju se vise preko nisana, studiraju i rade u drugim zemljama, uce jezike i razbijaju predrasude. Da EU ima problema, ima sigurno, kao i svi drugi. Dok Srbi i dalje mrze sve svoje susede, Srbijom caruje ksenofobija, homofobija i sve moguce fobije, i neverovatna etnocentricnost i arogancija, a sto je najgore u tome prednjace mladi.

Mairon

pre 11 godina

Uobičajna količina zlobe i pakosti koja je sve očiglednija u ovom društvu. Kada neko nije sposoban da izgradi iole pristojniju i pravedniju državu niti ima ijednu instituciju onda traži krivce u drugima. To tako funckioniše i u životu, osobe koje ništa ne naprave od svog života teše se nalaženjem krivice u svima ostalima i vide zavere gde ih nema.
Svakog dana na medijima se vidi poneka reportaža o obespravljenim, siromašnim i nesrećnim ljudima kojima niko ne pomaže i teško da za to možete da krivite EU, SAD, Rotšilde ili sve druge aktere teorije zavere nego se umesto večitog bavljenja glupostima i visokom politikom malo okrenite unaprešivanju sebe, svog načina razmišljanja i pomognite da u ovoj zemlji ima bar malo više pravde.
EU ima mnogo grešaka, i njen odnos prema ovom regionu i Srbiji nije uvek ispravan ali to ne znači da je to satanska organizacija koja postoji radi našeg uništenja. Koliko se samo naših građana obraća Evropskom sudu pravde u Strazburu? Zašto je to tako? Da li mogu da nađu pravdu u svojoj zemlji? Time se bavite a ne lažnim moralom i večitim teorijama zavere.

А мозга нема

pre 11 godina

Еврофанатицима : не пљују само грађани ''Србистана'' како ви волите да кажете овакво додељивање награде.Обиђите мало светске медије ''грађани света'' какви јесте па ћете видети слично расположење ако не на вестима оно на коментарима.Не морате ни медије,можете и твитер да упалите видећете исту ствар.

А онда само мало мућните главом и размислите колико би живота било спашено и невоља избегнуто да су примили СФРЈ у ЕЕЗ(од 93ће ЕУ)уместо што су роварили да разбију једну солидну државу(Немци пре свих).Али лепше је кад им дођемо мали јадни и бедни на ноге зар не?

nameless

pre 11 godina

Citajuci komentare zakljucujem da svi koji podrzavaju EU govore da drugi pojedinci koji tako ne misle su ne obrazovani i ne znaju sta je sustina EU i kako je to dobra stvar. Pa ako je to tako onda obrazlozite to uz cinjenicno stanje. Realnost je da u okviru EU Njemacka je jedinstvena sila za sebe dok cak Italija, Spanija, itd. padaju da ne govorim o manjim drzavama. U ekonomskom smislu vecina drzava osim Njemacke pada u EU zarad zaduzivanja, a moderan rat za resurse ne mora da se vodi oruzijem nego finansijama i na taj nacin slabljenjem drzava i infiltriranjem u sistem. Duga prica ali poenta je ista - nije bitno da postojes velikog brata, moras da volis velikog brata.

MilanM

pre 11 godina

EU je u svojoj kratkoj istoriji mogla da utiče na dva oružana sukoba, na "balkanske ratove" i Gruziji. Oba puta je reagovala "do mojega".

Yps

pre 11 godina

@Mary: Norveška formalno nije u EU, ali je u ekonomskom, političkom, zakonodavnom i vojnom smislu de fakto članica iste.
Ljudi koji kritikuju EU odn. pljuju, kako vi kažete, vide i činjenice koje ni celokupna propagandna mašinerija ne može da prikrije, a to su ekonomski i politički pritisci na zemlje koje žele tutorstvo EU i zapada, vojne intervencije i bombardovanja, rovarenje po raznim zemljama i njihova destabilizacija itd. Čovek mora da bude jako mlad i neiskusan, dobro plaćen za to ili da pati od frojdovske identifikacije sa agresorom ako sve ovo napred pomenuto ne vidi i ne primećuje.

slav

pre 11 godina

a bre sto ste dosadni. nja nja sirija, kme kme libija, truc nije vazno. jel znate sta je prethodilo tome u siriji i libiji? jok, vazno je pljuckati. l nekad se do mira mora doci ratom, sta da se radi... mi valjda to najbolje znamo. a ako vam je vest nevazna sto komentarisete?

IQ=0

pre 11 godina

...Znaci vreme je da Vinca proizvede nuklearku...i ulecemo brzinom svetlosti u EUtijopiju a i dobicemo i nobelovu nagradu za mir( prijace nam posto smo i onako prehladjeni od promaje i brzine) i ovaj...to je to

Mr.Bean

pre 11 godina

xaxa kakav smehotres i na stranim vestima(komentarima).
"Mislim da bi nagradu u ime EU trebao da primi MR.Bean.
Ako se secate on je vec slao sam sebi cestitke i reklo bi se nikad nije bio srecniji".Jedan od komentara.

Milan9891

pre 11 godina

Zamislite pre 50 godina da ste nekome rekli da ce Unija u kojoj glavnu rec vodi Nemacka dobiti Nobelovu nagradu za mir.. Haha,strasno...

vojkanSRB

pre 11 godina

Ako je dobijo Obama nobelovu nagradu za mir onda moze sada i Evropu a sledeci put ce dobiti Izrael.. pravi cirkus ta nobelova nagrada za MIR!!!! (Sale, 12. oktobar 2012 13:57)

pa jok, nego ce da je dobije Srbija, sa svem Srebrenicom.

EUcitizen

pre 11 godina

od 350 miliona ljudi u Evropi, 7 miliona Srba ne priznaje ovu nagradu. naravno, svi su zaglupljeni i zatucani, jedino Srbi pametni i prosvetljeni.
mislim da ce Evropa, kad cuje sta Srbi misle o dodeli ove nagrade, odmah da poniste istu i dodele je miroljubivoj Srbiji koja nijednom nije ratovala u zadnjih 20 godina.

Opklada

pre 11 godina

Ajde da se kladimo u Siriju ili Iran, da će iduće godine dobitnik Nobelove nagrade biti NATO.

(za praktičnu primenu dinamita koji je Nobel otkrio)

Srbin i gradjanin evrope

pre 11 godina

Da li se još nekome povraća? (DJ Ape, 12. oktobar 2012 13:38)

Naravno da ne. To samo tebi i jos nekolicini patriJota.

marija

pre 11 godina

Evropska Unija jeste pre svega mirovni projekat.
Zato EU nema alternativu, sto mnogi nikako da shvate.
Cestitam Uniji i nadam se da ce uspeti, najvise zbog ratovima iscrpljenih naroda na Balkanu. Da nam deca i unuci nikad vise ne ratuju, da se znacaj granica obezvredi... Dosta je bilo.

crni domino

pre 11 godina

Ma ovo je opet neka zavera protiv Srbije sto bi rekli nasi : Kostunica, Dacic i pismeni Toma!
Oni i njihovi sledbenici uporno dokazuju suprotno, da EU nije drustvo za Srbiju!
Prezivece oni i ovu ćušku!
Cestitam, zasluzili su!

TheObradovic

pre 11 godina

@Svasta!
Ovo je besmislenije i od Ahtisarija.

Ovo je,bukvalno,besmisleno samo nama,Srbima,jer nam se eto "tamo ne zuri" kako nam je objasnio nas vrli preCednik.
Besmisleno je nama,koji vec 70 godina zivimo izolovani od zvanicne politike naseg kontinenta(Evrope,ne Male Azije,bliskog ili dalekog istoka),i vec 25 godina (samo)izolovani od civilizacijskih,modernih tokova.

I nagrada za miss ibarske magistrale je podlozna procenama,kritikama,a kamoli Nobelova nagrada za mir koja je uvek "najkontraverznija".
U obrazlozenju su lepo i precizno navedeni razlozi dodeljivanja.
Nagrada je stigla sada,2012. godine,jer se EU nalazi u velikoj krizi i ona predstavlja neku vrstu ohrabrenja i novog podsticaja EU.

E sad,sto se to ovde vecini ne dopada,nas je problem.
Zanimljivo je kako su nasi preci predvodjeni Karadjordjem zeleli da jednu tada nepoznatu i nepostojecu Srbiju prikljuce evropskoj porodici naroda,a mi se 200 godina posle Prvog ustanaka opiremo.
Sta reci..?

PS:samo nemojte o tome kako je tad ili bilo kad bilo lakse.

Yahoo

pre 11 godina

Čestitke EU. A komentare, biće, većinom pišu simpatizeri DSS, Dveri, SRS--- e, ko vas sisa... Srbija će biti deo EU.
(moje ime, 12. oktobar 2012 12:01)

A ko piše onda uglavnom NEGATIVNE komentare na BBC i Yahoo News portalima?
Da nisu i tamo simpatizeri DSS-a, SRS-a i Dveri? Jedan od komentatora je već ostavio link za BBC, evo linka za Yahoo News:
http://news.yahoo.com/nobel-peace-prize-could-dissidents-eu-religious-leaders-000634747.html

Bole

pre 11 godina

Prvo, ovo je dvadeseti put da nekaorganizacija dobije Nobelovu nagradu za mir. Zasto mora licnost?
Broj dva, ako ne vidite zbog cega je EU dobila ovu nagradu (potpuno zasluzeno) i optuzujete je istovremeno za ratove koje smo mi vodili mogu samo da ignorisem, jer niko normalan ne moze da razmislja tako.

aPACHE

pre 11 godina

Potpuno realno i zasluženo. Komentari, međutim, su krunski dokaz nedovoljne zrelosti i obrazovanja srpske nacije da shvati realnost oko sebe. To je alarmantno tragična situacija, koja prosto preti biološkom opstajanju ove nacije.
Najveća donacija medicinske opreme i većinska ulaganja su došla upravo iz EU ,nakon pada srpkog "heroja" i ubice S. Miloševića.
Istina očigledno nema plodno tle u ovakvoj Srbiji. Zato smo tu, gde smo !!!

Igor P.

pre 11 godina

"zamislite da dodje neki vanzemaljac i posmatra stvari potpuno nezavisno. Sa jedne strane vidi naprednu Evropu sa xx zemalja i nekoliko stotina miliona stanovnika,a sa druge jednu malu zemlju sa 7 miliona stanovnika, bedom, ogromnom korupcijom, a o mentalitetu da ne pričamo. Da li će on da pomisli da su svi u Evropi ludi, a mi jedini pametni ?"

Problem je Logika u tome što logiku, kako reče, nezavisnog vanzemaljca poistovećuješ sa vrednosnim sistemom tzv. savremenog čoveka, a to je, po meni, u najmanju ruku nemaštovito.
Ko ti garantuje da "mali zeleni" snagu logike ne bi video u dobrodušju i patnji, u srcu bilo kog čoveka koji je primoran da trpi, pa bilo da je reč o domaćim tajkunima, ili evropskim monopolistima?
To što živimo u svetu u kojem živimo, ne znači da ne trebamo da uključimo vijuge i razmislimo o njegovim manama, pa iste stavimo na policu vlastite logike zdravog rasuđivanja.
U suprotnom smo svesno ili nesvesno izmanipulisani, uvučeni u isključivost koja nas vreba sa svih strana.

zoran

pre 11 godina

Norveska kraljevska akademija je namerno , zlobno i podmuklo donela ovu odluku iskljucivo i jedino zato da bi sto vise napakostila i nanervirala postene i moralne stanovnike Srbije .

Ратко М.

pre 11 godina

"ЕУ је помогла у томе да се Европа из континента рата, претвори у континент мира". Без коментара.

EU Citizen

pre 11 godina

Ako socijalističke evrokratske štetočine misle da naručene PR nagrade koje ionako niko odavno ne shvata ozbiljno mogda zamene ozbiljne pro-tržišne i liberalne reforme i ukidanje zloćudog društveno-ekonomskog tumora zvanog socijalna država, mislim da će ih neposredno predstojeći raspad evrozone i bankrot nekolicine članica možda malo osvestiti. A možda i neće, namerno slepilo je veliko i uporno zlo, ali povratak komunizma, fašizma i gladi u Evropu, po mom skromnom mišljenju, ako ozbiljnih reformi ne bude, stvar desetak kratkih godina, sigurno hoće, samo će onda tek biti kasno za sve...

mlekce88

pre 11 godina

kakva ironija i sprdnja sa ljudima.
sto se mene tice ta nagrada je postala teska glupost bez ikakvog kredibiliteta cim su dali Obami i Eu nagradu za mir.
ali avaj, sta ocekivati u ovim vremenima kad je novac i moc jedino merilo svega, da danas neko bude nepristrasan ?! ha.

bezimena

pre 11 godina

Htedoh na jedan komentar da repliciram, onda povucem misem na dole i vidim, sve roboti, isprani mozgovi, sto bi se moderno reklo "hejteri".
...To sto su oni stvorili, i ko su tu sve pomirio, a bio vekovni neprijatelj, naravno da su zasluzili nagradu, pa makar zbog tog pomirenja.
(Neko, 12. oktobar 2012 12:09)

Upravo tako! Nagrada ide tačno tamo gde treba!
SMRT FAŠIZMU, ŽIVEO MIR!

Zoran

pre 11 godina

Ma smesno je sve ovo sa Nobelovom nagradom. To kazem potpuno svestan naseg minimalnog znacaja na svetskoj politickoj sceni, bez i trunke mrznje prema organizaciji cije su clanice zdusno pomogle da se na paramparcard razbije nekada mocna drzava na ovim prostorima.
EU jednostavno nije demokratska tvorevina evropskih naroda vec zapadni geopoliticki blok prepun problema i protivurecnosti koji vec duze vreme puca po savovima. Ovi sto se bespogovorno kunu u koncept i tekovine EU i kojima negativni komentari strasno smetaju, zasluzuju isto Nobelovu nagradu ali za zatucanost.
Srbija ce biti pre ili kasnije, milom ili silom biti uterana u obor evropskih naroda u to nema sumnje. Ipak, uprkos nekim neosporno dobrim aspektima koje clanstvo u EU sa sobom nosi, licno ja se tom datumu ne mogu radovati.

brzi

pre 11 godina

@ BRZI:

Mora da niste informisani po pitanju vojne snage SAD, Rusije, Kine i Indije. EU je radila sve sem sirila mir i pomirenje na Balkanu.

Darko, samo zbrojite vojne kapacitete Britanije, Francuske i Njemačke, bez ostalih zemalja udruženja, i dobijete najajču i tehnički najkompetenntniju armiju na svetu sa ozemljima na svim djelovima sveta ( Francuska Gvajana, Martinique, Falklandska ostrva, Francuska Polinezija,...) Jedina primerljiva armada po kapacitetima i kvaliteti bila bi američka ( zato i udruženje NATO), ponajviše radi svojih morskih teritorija ( Guam, Hawai, Diego Garsia,...), dok su potencialni ostalih nabrojanih zemalja smešni u primerici sa gornjom dvojicom radi geografskih deficita ( suštinski zatvoreni izlazi na otvoreno more, nemogučnost upotrebe taktičke avijacije iz istog razloga; nepostojanje svojih ozemlja izvan svojih granica ) i tehnički tehnološkog zaostatka naurožanja kojeg poseduju ( Primer podmornice Kursk, primer teretne ladje koja je tovarila helikoptere u Siriju, najnoviji primer sirijskog aviona koji je bio pre koji dan prizemljen u Turskoj,.......)

Treba izabrati gdje ziveti

pre 11 godina

Danas sam najsrecniji covek u zivotu, nisam dobio Nobelovu nagradu ! A sto se tice komentara na B92, potpuno je isti omjer ZA i PROTIV kao u vecini sajtova u Evropi. Cak i kod nas u Svici.

gospodin u bundi

pre 11 godina

jedno sam vrijeme bio eurofanatik. moglo bi se to tako reci. interesovalo me je apsolutno sve u vezi nje. kasnije kad splasne ta ljubav na prvi pogled i razum nadvlada, covjek shavti da je sve u novcu. medjutim sve u svemu ovo je dugorocni projekat. kako ce on zavrsiti, ne zna se.

u svakom slucaju moje cestitke za odato priznanje.
a oni kojima se povraca nek gurnu dva prsta bice im lakse

Sale

pre 11 godina

Ako je dobijo Obama nobelovu nagradu za mir onda moze sada i Evropu a sledeci put ce dobiti Izrael.. pravi cirkus ta nobelova nagrada za MIR!!!!

Anja

pre 11 godina

Evropska unija je najsigurniji,najbezbedniji i najlepsi deo sveta za zivot ljudi,a nasa gospoda sa vlasti bi da idu u Rusiju.Oni neka idu u Rusiju,daleko im lepa kuca..

Vlada

pre 11 godina

Divno kad je svet dosao do tacke da svako sam sebe nagradjuje, postoji samo ja pa ja, a program je samo na papiru, nema veze sto se ne primenjuje. Ma bili bismo mi uspesni u toj EU samo nam oni ne veruju,brinu samo za sebe!

R.K.

pre 11 godina

Koliko pakosnih komentara, zatresla se palanka, ali dobro, kroz Narodnu TV stize nova filosofija, idemo dalje.
Bice opet Zvezda pobednik kupa sampiona, ah da, pa njega nema vec 20 godina.
Dvadeset godina normalnog zivota u EU, malo li je?

Nato-bato

pre 11 godina

Imajuci u vidu ko ju je poslednjih godina dobijao, ovo je logican sled dogadjaja. Sledece godine dobija NATO, nakon intervencije u Siriji.

veterinarBG

pre 11 godina

Ja smatram da je zasluzeno.Ipak,bez obzira na dvostruke standarde koje ima kad je u pitanju Srbija,u globalu ta Evropa stiti i proklamuje vecinu pozitivnih vrednosti.Naravno,u tako velikom mehanizmu ponekad isplivaju i ljudi poput Kacina i Ahtisarija...

Realni

pre 11 godina

Jel mozemo mi Srbi vise na bilo sta gledati izvan konteksta nase zemlje i nase jadne sudbine? Zastrasujuca je kolicina mrznje, zaslepljenosti i neobjektivnosti kod gradjana Srbije. Ko mala deca sve gledate iz prespektive tog stasnog mitskog bombardovanja 1999. Ili iz perspektive da smo strasno vazni, neki most izmedju iskoka i zapada, neki novi nesvrstani.
Pomirite se da smo zemlja s jednim aerodromom. Zemlja u kojoj vozove prestizu bicikli.
Pomirite se sa cinjenicom da smo nebitna zemlja neobrazovanog krezubog stanovnistva. Zemlja koja je pre 13 godina zaratila sa Belgijom, Kanadom, Danskom, Francuskom, Nemackom, Italijom, Holandijom, Norveskom, Portugalijom, Spanijom, Turskom, Velikom Britanijom, SAD-om.
Zemlja koja je izgubila SVE ratove zadnjih 20 godina.
Jedna od 3 najsiromasnije zemlje na kontinentu.
Zemlja koja je birala predsednika koji se danas po knjizarama po svetu moze naci u knjizi “Najveci zlocinci u istoriji sveta”.
Jad, cemer, teorije zavere, od omalovazavanja coveka koji skace iz balona, do teorija o Nemackoj koja se osvecuje neprijateljima iz Drugog svetskog rata.
Odrastite. Godina je 2012.

Легиа Семлин

pre 11 godina

Почасна титула, као "награда за животно дело" - након тога следи или права или политичка смрт. Надам се да ће са Унијом бити исто. Не могу се довека народи Европе држати у ропству једног комунисте - марксисте као што је Барозо, чак ни уз подршку Американаца.

Mary

pre 11 godina

Neko neobrazovan rece kako sami sebe nagradjuju.

Norveska nije u EU.

A svi vi koji pljujete po EU a sanjate kako da je se docepate, koje licemerstvo. Kao jedan zvanicnik iz srpske ambasade kad sam im poklonila par kompjutera. Jadnici. Ispljuva on Britance i homoseksualce kad me je prvi put upoznao, a onda me zove dva dana kasnije da me pita ako mogu da pomognem njegovom sinu da ostane da zivi u Britaniji.

Takvi i treba da zive u Srbiji ili Rusiji. Nije za njih EU.

Neko

pre 11 godina

Htedoh na jedan komentar da repliciram, onda povucem misem na dole i vidim, sve roboti, isprani mozgovi, sto bi se moderno reklo "hejteri".

Nista na svetu nije idealno pa ni svako od nas, tako i EU ima gomilu mana, samo je problem sto vecina nema pojma istoriju ali istinitu.

Pa ta ista vecina ne zna ni sta se desavalo kdo nas i ako su zivi i svedoci iste u zadnjih 20 godina. Mozak im ne dozvoljava da sagledaju dalje od RTS0-a i reci politicara. Kad se trude da citaju izmedju redova, ne vide istinu vec "nadju teoriju zavere".

Aj' sad lepo svi na wikipediu pa onako lepo ukucajte EU i pogledajte. To sto su oni stvorili, i ko su tu sve pomirio, a bio vekovni neprijatelj, naravno da su zasluzili nagradu, pa makar zbog tog pomirenja.

Gradjanin

pre 11 godina

Ko na planeti može da komentariše izbor Nobelovih laureata. U svetu se za imenovanje Nobelove nagrade mogu primiti samo čestitanja a ne lični komentari. Ako neko misli da je kompetentniji od Švesdke akademija nauka i norveškog parlamenta (nagrada za mir), za ralizovanje procesa vrednovanja najprestižnijeg svedskog priznanja, ima ozbiljanih problema. Napred u nove poraze.

Idefix

pre 11 godina

Sve je relativno i svako posmatra stvari iz svoje perspektive. Ali cisto jedno logicko pitanje: zamislite da dodje neki vanzemaljac i posmatra stvari potpuno nezavisno. Sa jedne strane vidi naprednu Evropu sa xx zemalja i nekoliko stotina miliona stanovnika,a sa druge jednu malu zemlju sa 7 miliona stanovnika, bedom, ogromnom korupcijom, a o mentalitetu da ne pricamo. Da li ce on da pomisli da su svi u Evropi ludi, a mi jedini pametni ?
(Logika, 12. oktobar 2012 12:18)
Ne mogu da se stavim u takvu poziciju, ali kad sam bio mali citao sam stripove o Asterixu i uvek sam bio na strani hrabrih Gala... a vi?

tomo

pre 11 godina

Da nije tužno, bilo bi smešno. To je svet u kome živimo danas.
(Dusan, 12. oktobar 2012 11:06)

ovo pokazuje koliko mi u Srbiji nismo svesni sveta u kome zivimo danas

Karamazov

pre 11 godina

Postoji jedan fenomen i njega sam se setio čim sam pročitao ovu vest. Taj fenomen bi ukratko mogao da se opiše ovako: Kada unutrašnji (suštinski) mehanizmi prestaju da rade, tada počinje spoljašnje ulepšavanje stvari.

pantelija

pre 11 godina

Jasno se vidi da iza nobelove nagrade stoje oni koji stoje i iza eu i iza amera i nato-a... Zato tu nagradu i dobijaju oni koji je najmanje zasluzuju (obama, ahtisari...), ko je sledeci? Bil Klinton? Dzordz Bus? Toni Bler?

Iznogud

pre 11 godina

Neverovatno koliko vi Srbi zivite u sopstvenom svetu. Sve gledate kroz svoju prizmu 'nevine zrtve svetske nepravde'. Mozda bi trebali da se podsetite izreke cika-Jove Zmaja da "nisi onakav kakvog sebe vidis nego onakav kako te drugi vide". Kad se jednog dana pojavite pred svetim Petrom pocecete da kukate kako njegov sud nije u redu i da je on strani placenik, da prima mito od Tachi-ja ili sl.
Sta je sledece? Paljba na Americku Akademiju za Film sto Oskara nije dodelila nekom srpskom filmu?
Zbogom pameti, sva sreca vise ne stanujem u tom vasem bunaru iz koga ne vidite svet a ono sto se do vas 'probije' ne razumete...

LM

pre 11 godina

http://live.dagbladet.no/studio/fredsprisen#full

Komentari na ovom sajtu govore koliko je velika razlika izmedju NE-strane (naroda) protiv clanstva u Evropskoj uniji i komiteta koji dodeljuje nagradu za mir.

Komentar Frode Folke Olsen kaze sledece:

"Korporatizam, Kolektivizam, Socijalizam, Nedemokratski. Napravili su EU-statut, Lisabon traktat koji je usvojen bez glasanja stanovnistva u EU.
EU je elitisticka fasisticka organizacija gde se o svemu odlucuje na vrhu da bi se onda navuklo preko glava naroda. Jedina prednost ove dodele mora biti da cak i Kinezi koji su opijeni vlascu moraju videti da je jedan citavi okena razlike izmedju norveskog naroda koji je dva puta rekao NE i Komiteta za dodelu Nobelove nagrade koji se ocigledno sastoji od EU-efacionados." (poslednju rec, nazalost, ne mogu da prevedem).

Slicni komentari se objavljuju u svim dnevnim medijima u Norveskoj, pa se nadam da b92 nece imati nista protiv da ga objavi. Original je na sajtu za koji je ostavljen link.

U kasicu, ili na knjižicu

pre 11 godina

Sada im preostaje samo da podele 923.500 evra na 503 milona i 500 hiljada ljudi, koliko ih ima u 27 država članica EU. Tako će svaki državljanin EU dobiti približno 0,0018 evra. A ako bi evre pretvorili u RS dinare, svako bi dobio po 20 para, ili po starome, dve žute banke.

Vlad

pre 11 godina

E sada neka Evropska Unija stvarno uspostavi mir i ekonomski pomogne nezadovoljnoj Grčkoj i ostalim zemljama članicama koje su zahvaćene ekonomskom krizom, pa ćemo onda pričati da li su gospoda iz Brisela zaista zaslužili ovu nagradu.

Logika

pre 11 godina

Sve je relativno i svako posmatra stvari iz svoje perspektive. Ali cisto jedno logicko pitanje: zamislite da dodje neki vanzemaljac i posmatra stvari potpuno nezavisno. Sa jedne strane vidi naprednu Evropu sa xx zemalja i nekoliko stotina miliona stanovnika,a sa druge jednu malu zemlju sa 7 miliona stanovnika, bedom, ogromnom korupcijom, a o mentalitetu da ne pricamo. Da li ce on da pomisli da su svi u Evropi ludi, a mi jedini pametni ?

Aleksandar

pre 11 godina

Evropska unija kao organizacija promoviše visoke standarde demokratije i dobrosusedske odnose među državama, posvećena je miru u Evropi, ali ... zabrljala je na Balkanu. Imala je aktivnu ulogu u razbijanju SFRJ, što je prouzrokovalo krvave ratove, krizu društva i kolaps ekonomije na ovim prostorima.
Da je bar uložila jednako energije za očuvanje Jugoslavije kao što danas ubeđuje Srbiju da ozvaniči "de facto" nezavisnost Kosova, i da je ondašnju državu (relativno uređenu i ekonomski stabilnu) primila u članstvo, umesto što sada (potencijalno) prima jednu po jednu (majušne i ekonomski slabe države) i (navodno) želi da nas sve opet vidi na okupu u EU, ne bi ni bilo velike mrlje na (ipak, po mom mišljenju) zasluženoj (ali devalviranoj) nagradi.

rade

pre 11 godina

EU je radila sve sem sirila mir i pomirenje na Balkanu.
(Dare, 12. oktobar 2012 11:54)

Da nije EU i Nato na Balkanu, kod nas bi se jos uvek klali i ubijali! Da sutra ode Nato/EU sa Kosova, izbio bi novi rat.... Ali vi Nikolici, Vucici, Dacici to ne kapirate. A i kako bi, kad ste nas 90-ih uveli u ove probleme... A evo, nastavljate istim putem.. Cekajmo jos godinu dana, kad dignu zid oko Srbije, udare sankcije, ukinu vize..

Drugo, cudno da vi patriJote, kad odlazite iz zemlje, izabrete upravo tu EU, Ameriku, Svajcarsku... A ne Rusiju, Libiju, Severnu Koreju.. Licemeri jedni.....

fr**

pre 11 godina

Vecina komentara je protiv . Zasto ?
Znam !
Uzemlji, u kojoj su "skoro sve daske" istrule-politicari koji sami sbe ponizavaju-vlast (Palma-Girafe) gde ima i administrativnu liniju za SVERC, kriminalna banalizacuja javnog zivota, trinaestu platu(ali u cetiri rate)...gde crkva lece....tesko je naci jos zemlju u EVROPI ! Ali eto sve to jos ima u Srbiji !


Na srecu ima NAPREDNIH NACIJA , ZATO ZASLUZUJU !!!
ZASLUZUJU, jer VSAKI DAN i u Srbiji SPROVODE MIR !!!

Vlada

pre 11 godina

@ A ha ha ha ha... za malo da se ugusim a ha ha ha...!
(Milan Novi Beograd, 12. oktobar 2012 11:07)

Apsolutno ista reakcija, onako spontano, citajuci naslov....

Iza Brda

pre 11 godina

Poslednji čin idiotizacije (idiot=neinformisan čovek) Evrope. Projekat Ujedinjene Evrope (ne Evropske Unije!), ne može da bude uspešan i završen bez ovog parčeta zemlje koje se zove med i krv. Dobitnici nagrade su ispunili očekivanja u finansijskoj sferi, dok su na moralnom, ljudskom, Hrišćanskom i državotvornom planu podbacili u svakom pogledu.

zzg

pre 11 godina

ne znam zašto se smijete, bilo je i vrijeme za ovo. nikada u povijesti u zapadnoj europi nije bilo ovako dugo razdoblje mira, a to je svakako zasluga evropske unije. na kraju krajeva, ona je s tim ciljem i kreirana.

Dejan

pre 11 godina

Jos i NATO pakt da dobije nobela. Kad su mogli Obama, Ahtisari pa sad i EU, ne bi me cudilo da sledee godine NATO dobije nobelovu nagradu za mir u svetu.

gordijanus

pre 11 godina

to sto smo se mi klali na balkanu pod pokroviteljstvom eu nema veze...ipak Nemci i Francuzi nisu ratovi skoro 60 godina i to im je uspeh...

Pedja NS

pre 11 godina

Jos od 1906 i dodele te iste nagrade Theodore Roosevelt-u ta nagrada je tragikomicna.

Samo se ceka svaka naredna godina da se jos malo nasmejemo.

Alex

pre 11 godina

Ja podržavam EU i veliki sam zagovornik pridruživanja. Ali da se Nobelova nagrada dodeli zajednici država je najobičnija glupost. Zar je moguće da na planeti ne postoji više ni jedan čovek koji je nešto učinio za mir?

Влада

pre 11 godina

То због доприноса мирољубивом решењу ситуације у Либији?Сирији?

Ова награда је потпуно обесмишљена.

Dare

pre 11 godina

@ BRZI:

Mora da niste informisani po pitanju vojne snage SAD, Rusije, Kine i Indije. EU je radila sve sem sirila mir i pomirenje na Balkanu.

Da covek ne poveruje

pre 11 godina

Oh.My.God.

Prekinite da se sprdate sa Nobelovom nagradom, Nobel nije na ovo mislio!

Pa da li je moguce da im vise nije vazan ni privid da ovo nije politicki motivisana nagrada?

mlekadzija

pre 11 godina

Jos jedna potpuno neutemeljena da ne kazem promasena dodela Nobelove nagrade za. Pitam se sta bi pok. Nobel rekao za ovo a i mnoge prethodne...

Eliot Ness

pre 11 godina

OH BOŽE!!!! BACI VEC JEDNOM TAJ METEOR NA OVU PLANETU!!!

Ima li kraja ovim besmislicama?
Jel to za ono bombardovanje severne Afrike? Priprema invazije na Siriju i Iran?
A one kasetne bombe kod nas???? Da im i mi predamo par komada u znak zahvalnosti za sve sto su ucinili nama i drugima?

Micko Radic

pre 11 godina

Cestitam Uniji. Potpuno zasluzena nagrada. Ko se slaze, nek da (+)..HEEHEE
Nobel se prevrce u grobu, sta rade sa njegovim parama i casti!

brzi

pre 11 godina

Ne diraj lava dok spava. Samo molite boga, da se EU armije ne udruže pod istim barijakom. Zato i Nobelova nagrada za mir. Ako se udruže armije, Evropa če biti, ko nekad Britanija, zemlja gde sunce nikad ne zađe.

nepravda pa to ti je

pre 11 godina

Ocekivao sam da ce Nobelovu nagradu za mir dobiti Kosovo a Hasim Taci za dostignuca u transplantaciji organa. Medjutim komitet je procenio da je veci doprinos svetskom miru ipak dala Evropa. Avaj...

Sasa

pre 11 godina

Do sada sam se nadao da ce ova recesija biti prva u istoriji koja ce se razresiti bez velikog rata u Evropi. Posle ove nagrade vise nisam toliko siguran.

x girl

pre 11 godina

Budalastina! Nobelovu nagradu, definitivno, treba ukinuti! U suprotnom, ako ovako nastave da je dodeljuju, postace potpuna suprotnost samoj sebi!

Archi

pre 11 godina

Nobelova nagrada je ovim izgubila svoj smisao. Ovo je politicka odluka, na zalost. Evropskim narodima ovo ne znaci nista. Nece Nobelova nagrada sacuvati jedinstvo evropskih naroda jer ce je unistiti ekonomija. Zelim im da im se to sto pre desi!

djuro

pre 11 godina

a u obrazlozenju treba da stoji - za doprinos miru u Libiji (kad su prestali da bombarduju), Avganistanu (kad su se povukli, doduse kako ko), Iraku, Siriji, i za buduce zaustavljanje ratova koje pripremaju u Iranu i na Balkanu. Mnogo bi bilo da pominjemo svesrdnu pomoc i zalaganje za prekid serije ratova kod nas, kojima su takodje dobrim delom kumovali. Nesto kao Kisindzerova Nobelova nagrada za Vijetnam.

Dejan

pre 11 godina

Jos i NATO pakt da dobije nobela. Kad su mogli Obama, Ahtisari pa sad i EU, ne bi me cudilo da sledee godine NATO dobije nobelovu nagradu za mir u svetu.

Влада

pre 11 godina

То због доприноса мирољубивом решењу ситуације у Либији?Сирији?

Ова награда је потпуно обесмишљена.

Eliot Ness

pre 11 godina

OH BOŽE!!!! BACI VEC JEDNOM TAJ METEOR NA OVU PLANETU!!!

Ima li kraja ovim besmislicama?
Jel to za ono bombardovanje severne Afrike? Priprema invazije na Siriju i Iran?
A one kasetne bombe kod nas???? Da im i mi predamo par komada u znak zahvalnosti za sve sto su ucinili nama i drugima?

nepravda pa to ti je

pre 11 godina

Ocekivao sam da ce Nobelovu nagradu za mir dobiti Kosovo a Hasim Taci za dostignuca u transplantaciji organa. Medjutim komitet je procenio da je veci doprinos svetskom miru ipak dala Evropa. Avaj...

gordijanus

pre 11 godina

to sto smo se mi klali na balkanu pod pokroviteljstvom eu nema veze...ipak Nemci i Francuzi nisu ratovi skoro 60 godina i to im je uspeh...

Mary

pre 11 godina

Neko neobrazovan rece kako sami sebe nagradjuju.

Norveska nije u EU.

A svi vi koji pljujete po EU a sanjate kako da je se docepate, koje licemerstvo. Kao jedan zvanicnik iz srpske ambasade kad sam im poklonila par kompjutera. Jadnici. Ispljuva on Britance i homoseksualce kad me je prvi put upoznao, a onda me zove dva dana kasnije da me pita ako mogu da pomognem njegovom sinu da ostane da zivi u Britaniji.

Takvi i treba da zive u Srbiji ili Rusiji. Nije za njih EU.

Nato-bato

pre 11 godina

Imajuci u vidu ko ju je poslednjih godina dobijao, ovo je logican sled dogadjaja. Sledece godine dobija NATO, nakon intervencije u Siriji.

zzg

pre 11 godina

ne znam zašto se smijete, bilo je i vrijeme za ovo. nikada u povijesti u zapadnoj europi nije bilo ovako dugo razdoblje mira, a to je svakako zasluga evropske unije. na kraju krajeva, ona je s tim ciljem i kreirana.

Sasa

pre 11 godina

Do sada sam se nadao da ce ova recesija biti prva u istoriji koja ce se razresiti bez velikog rata u Evropi. Posle ove nagrade vise nisam toliko siguran.

Da covek ne poveruje

pre 11 godina

Oh.My.God.

Prekinite da se sprdate sa Nobelovom nagradom, Nobel nije na ovo mislio!

Pa da li je moguce da im vise nije vazan ni privid da ovo nije politicki motivisana nagrada?

x girl

pre 11 godina

Budalastina! Nobelovu nagradu, definitivno, treba ukinuti! U suprotnom, ako ovako nastave da je dodeljuju, postace potpuna suprotnost samoj sebi!

Iznogud

pre 11 godina

Neverovatno koliko vi Srbi zivite u sopstvenom svetu. Sve gledate kroz svoju prizmu 'nevine zrtve svetske nepravde'. Mozda bi trebali da se podsetite izreke cika-Jove Zmaja da "nisi onakav kakvog sebe vidis nego onakav kako te drugi vide". Kad se jednog dana pojavite pred svetim Petrom pocecete da kukate kako njegov sud nije u redu i da je on strani placenik, da prima mito od Tachi-ja ili sl.
Sta je sledece? Paljba na Americku Akademiju za Film sto Oskara nije dodelila nekom srpskom filmu?
Zbogom pameti, sva sreca vise ne stanujem u tom vasem bunaru iz koga ne vidite svet a ono sto se do vas 'probije' ne razumete...

Pedja NS

pre 11 godina

Jos od 1906 i dodele te iste nagrade Theodore Roosevelt-u ta nagrada je tragikomicna.

Samo se ceka svaka naredna godina da se jos malo nasmejemo.

mlekadzija

pre 11 godina

Jos jedna potpuno neutemeljena da ne kazem promasena dodela Nobelove nagrade za. Pitam se sta bi pok. Nobel rekao za ovo a i mnoge prethodne...

djuro

pre 11 godina

a u obrazlozenju treba da stoji - za doprinos miru u Libiji (kad su prestali da bombarduju), Avganistanu (kad su se povukli, doduse kako ko), Iraku, Siriji, i za buduce zaustavljanje ratova koje pripremaju u Iranu i na Balkanu. Mnogo bi bilo da pominjemo svesrdnu pomoc i zalaganje za prekid serije ratova kod nas, kojima su takodje dobrim delom kumovali. Nesto kao Kisindzerova Nobelova nagrada za Vijetnam.

Opklada

pre 11 godina

Ajde da se kladimo u Siriju ili Iran, da će iduće godine dobitnik Nobelove nagrade biti NATO.

(za praktičnu primenu dinamita koji je Nobel otkrio)

Micko Radic

pre 11 godina

Cestitam Uniji. Potpuno zasluzena nagrada. Ko se slaze, nek da (+)..HEEHEE
Nobel se prevrce u grobu, sta rade sa njegovim parama i casti!

Milan9891

pre 11 godina

Zamislite pre 50 godina da ste nekome rekli da ce Unija u kojoj glavnu rec vodi Nemacka dobiti Nobelovu nagradu za mir.. Haha,strasno...

Vlada

pre 11 godina

@ A ha ha ha ha... za malo da se ugusim a ha ha ha...!
(Milan Novi Beograd, 12. oktobar 2012 11:07)

Apsolutno ista reakcija, onako spontano, citajuci naslov....

Archi

pre 11 godina

Nobelova nagrada je ovim izgubila svoj smisao. Ovo je politicka odluka, na zalost. Evropskim narodima ovo ne znaci nista. Nece Nobelova nagrada sacuvati jedinstvo evropskih naroda jer ce je unistiti ekonomija. Zelim im da im se to sto pre desi!

Logika

pre 11 godina

Sve je relativno i svako posmatra stvari iz svoje perspektive. Ali cisto jedno logicko pitanje: zamislite da dodje neki vanzemaljac i posmatra stvari potpuno nezavisno. Sa jedne strane vidi naprednu Evropu sa xx zemalja i nekoliko stotina miliona stanovnika,a sa druge jednu malu zemlju sa 7 miliona stanovnika, bedom, ogromnom korupcijom, a o mentalitetu da ne pricamo. Da li ce on da pomisli da su svi u Evropi ludi, a mi jedini pametni ?

Realni

pre 11 godina

Jel mozemo mi Srbi vise na bilo sta gledati izvan konteksta nase zemlje i nase jadne sudbine? Zastrasujuca je kolicina mrznje, zaslepljenosti i neobjektivnosti kod gradjana Srbije. Ko mala deca sve gledate iz prespektive tog stasnog mitskog bombardovanja 1999. Ili iz perspektive da smo strasno vazni, neki most izmedju iskoka i zapada, neki novi nesvrstani.
Pomirite se da smo zemlja s jednim aerodromom. Zemlja u kojoj vozove prestizu bicikli.
Pomirite se sa cinjenicom da smo nebitna zemlja neobrazovanog krezubog stanovnistva. Zemlja koja je pre 13 godina zaratila sa Belgijom, Kanadom, Danskom, Francuskom, Nemackom, Italijom, Holandijom, Norveskom, Portugalijom, Spanijom, Turskom, Velikom Britanijom, SAD-om.
Zemlja koja je izgubila SVE ratove zadnjih 20 godina.
Jedna od 3 najsiromasnije zemlje na kontinentu.
Zemlja koja je birala predsednika koji se danas po knjizarama po svetu moze naci u knjizi “Najveci zlocinci u istoriji sveta”.
Jad, cemer, teorije zavere, od omalovazavanja coveka koji skace iz balona, do teorija o Nemackoj koja se osvecuje neprijateljima iz Drugog svetskog rata.
Odrastite. Godina je 2012.

LM

pre 11 godina

http://live.dagbladet.no/studio/fredsprisen#full

Komentari na ovom sajtu govore koliko je velika razlika izmedju NE-strane (naroda) protiv clanstva u Evropskoj uniji i komiteta koji dodeljuje nagradu za mir.

Komentar Frode Folke Olsen kaze sledece:

"Korporatizam, Kolektivizam, Socijalizam, Nedemokratski. Napravili su EU-statut, Lisabon traktat koji je usvojen bez glasanja stanovnistva u EU.
EU je elitisticka fasisticka organizacija gde se o svemu odlucuje na vrhu da bi se onda navuklo preko glava naroda. Jedina prednost ove dodele mora biti da cak i Kinezi koji su opijeni vlascu moraju videti da je jedan citavi okena razlike izmedju norveskog naroda koji je dva puta rekao NE i Komiteta za dodelu Nobelove nagrade koji se ocigledno sastoji od EU-efacionados." (poslednju rec, nazalost, ne mogu da prevedem).

Slicni komentari se objavljuju u svim dnevnim medijima u Norveskoj, pa se nadam da b92 nece imati nista protiv da ga objavi. Original je na sajtu za koji je ostavljen link.

Yahoo

pre 11 godina

Čestitke EU. A komentare, biće, većinom pišu simpatizeri DSS, Dveri, SRS--- e, ko vas sisa... Srbija će biti deo EU.
(moje ime, 12. oktobar 2012 12:01)

A ko piše onda uglavnom NEGATIVNE komentare na BBC i Yahoo News portalima?
Da nisu i tamo simpatizeri DSS-a, SRS-a i Dveri? Jedan od komentatora je već ostavio link za BBC, evo linka za Yahoo News:
http://news.yahoo.com/nobel-peace-prize-could-dissidents-eu-religious-leaders-000634747.html

Dare

pre 11 godina

@ BRZI:

Mora da niste informisani po pitanju vojne snage SAD, Rusije, Kine i Indije. EU je radila sve sem sirila mir i pomirenje na Balkanu.

Karamazov

pre 11 godina

Postoji jedan fenomen i njega sam se setio čim sam pročitao ovu vest. Taj fenomen bi ukratko mogao da se opiše ovako: Kada unutrašnji (suštinski) mehanizmi prestaju da rade, tada počinje spoljašnje ulepšavanje stvari.

Yps

pre 11 godina

@Mary: Norveška formalno nije u EU, ali je u ekonomskom, političkom, zakonodavnom i vojnom smislu de fakto članica iste.
Ljudi koji kritikuju EU odn. pljuju, kako vi kažete, vide i činjenice koje ni celokupna propagandna mašinerija ne može da prikrije, a to su ekonomski i politički pritisci na zemlje koje žele tutorstvo EU i zapada, vojne intervencije i bombardovanja, rovarenje po raznim zemljama i njihova destabilizacija itd. Čovek mora da bude jako mlad i neiskusan, dobro plaćen za to ili da pati od frojdovske identifikacije sa agresorom ako sve ovo napred pomenuto ne vidi i ne primećuje.

Neko

pre 11 godina

Htedoh na jedan komentar da repliciram, onda povucem misem na dole i vidim, sve roboti, isprani mozgovi, sto bi se moderno reklo "hejteri".

Nista na svetu nije idealno pa ni svako od nas, tako i EU ima gomilu mana, samo je problem sto vecina nema pojma istoriju ali istinitu.

Pa ta ista vecina ne zna ni sta se desavalo kdo nas i ako su zivi i svedoci iste u zadnjih 20 godina. Mozak im ne dozvoljava da sagledaju dalje od RTS0-a i reci politicara. Kad se trude da citaju izmedju redova, ne vide istinu vec "nadju teoriju zavere".

Aj' sad lepo svi na wikipediu pa onako lepo ukucajte EU i pogledajte. To sto su oni stvorili, i ko su tu sve pomirio, a bio vekovni neprijatelj, naravno da su zasluzili nagradu, pa makar zbog tog pomirenja.

mlekce88

pre 11 godina

kakva ironija i sprdnja sa ljudima.
sto se mene tice ta nagrada je postala teska glupost bez ikakvog kredibiliteta cim su dali Obami i Eu nagradu za mir.
ali avaj, sta ocekivati u ovim vremenima kad je novac i moc jedino merilo svega, da danas neko bude nepristrasan ?! ha.

Alex

pre 11 godina

Ja podržavam EU i veliki sam zagovornik pridruživanja. Ali da se Nobelova nagrada dodeli zajednici država je najobičnija glupost. Zar je moguće da na planeti ne postoji više ni jedan čovek koji je nešto učinio za mir?

Gradjanin

pre 11 godina

Ko na planeti može da komentariše izbor Nobelovih laureata. U svetu se za imenovanje Nobelove nagrade mogu primiti samo čestitanja a ne lični komentari. Ako neko misli da je kompetentniji od Švesdke akademija nauka i norveškog parlamenta (nagrada za mir), za ralizovanje procesa vrednovanja najprestižnijeg svedskog priznanja, ima ozbiljanih problema. Napred u nove poraze.

aPACHE

pre 11 godina

Potpuno realno i zasluženo. Komentari, međutim, su krunski dokaz nedovoljne zrelosti i obrazovanja srpske nacije da shvati realnost oko sebe. To je alarmantno tragična situacija, koja prosto preti biološkom opstajanju ove nacije.
Najveća donacija medicinske opreme i većinska ulaganja su došla upravo iz EU ,nakon pada srpkog "heroja" i ubice S. Miloševića.
Istina očigledno nema plodno tle u ovakvoj Srbiji. Zato smo tu, gde smo !!!

Iza Brda

pre 11 godina

Poslednji čin idiotizacije (idiot=neinformisan čovek) Evrope. Projekat Ujedinjene Evrope (ne Evropske Unije!), ne može da bude uspešan i završen bez ovog parčeta zemlje koje se zove med i krv. Dobitnici nagrade su ispunili očekivanja u finansijskoj sferi, dok su na moralnom, ljudskom, Hrišćanskom i državotvornom planu podbacili u svakom pogledu.

Mr.Bean

pre 11 godina

xaxa kakav smehotres i na stranim vestima(komentarima).
"Mislim da bi nagradu u ime EU trebao da primi MR.Bean.
Ako se secate on je vec slao sam sebi cestitke i reklo bi se nikad nije bio srecniji".Jedan od komentara.

pantelija

pre 11 godina

Jasno se vidi da iza nobelove nagrade stoje oni koji stoje i iza eu i iza amera i nato-a... Zato tu nagradu i dobijaju oni koji je najmanje zasluzuju (obama, ahtisari...), ko je sledeci? Bil Klinton? Dzordz Bus? Toni Bler?

Легиа Семлин

pre 11 godina

Почасна титула, као "награда за животно дело" - након тога следи или права или политичка смрт. Надам се да ће са Унијом бити исто. Не могу се довека народи Европе држати у ропству једног комунисте - марксисте као што је Барозо, чак ни уз подршку Американаца.

zoran

pre 11 godina

Norveska kraljevska akademija je namerno , zlobno i podmuklo donela ovu odluku iskljucivo i jedino zato da bi sto vise napakostila i nanervirala postene i moralne stanovnike Srbije .

cogito ergo sum

pre 11 godina

1990. Mihail Sergejevič Gorbačov (SSSR) - (za rusenje SSSRa)
1994. PLO predsjedatelj Yasser Arafat (Palestina), ministar vanjskih poslova Shimon Peres (Izrael) i premijer Yitzhak Rabin (Izrael)
2000. Kim Dae Jung (金大中) (predsjednik Južne Koreje) - za razvoj demokratije
2001. Glavni tajnik UN Kofi Annan (Gana) i Ujedinjeni narodi
2002. Jimmy Carter - bivši predsjednik SAD-a - za razvoj demokratije
2003. Shirin Ebadi (شیرین عبادی), (Iran) - za razvoj demokratije
2004. Wangari Maathai (Kenija) - za razvoj demokratije
2006. Muhammad Yunus (মুহাম্মদ ইউনুস), (Bangladeš) i BANKA Grameen (গ্রামীণ ব্যাংক), (Bangladeš)
2007. Al Gore, (SAD) - americki politicar
2008. Martti Ahtisaari (Finska) - zbog plana (neprihvacenog u UN-u) za kosovo
2009. Barack Obama - predsjednik SAD-a
2010. Liu Xiaobo - Kina - kineski disident
2012. EU
...
nominovani su bili (izmedju ostalih) i klinton, nakon bombardovanja srbije ali i adolf hitler 1939 na prijedlog svedskog parlamentarca!

nameless

pre 11 godina

Citajuci komentare zakljucujem da svi koji podrzavaju EU govore da drugi pojedinci koji tako ne misle su ne obrazovani i ne znaju sta je sustina EU i kako je to dobra stvar. Pa ako je to tako onda obrazlozite to uz cinjenicno stanje. Realnost je da u okviru EU Njemacka je jedinstvena sila za sebe dok cak Italija, Spanija, itd. padaju da ne govorim o manjim drzavama. U ekonomskom smislu vecina drzava osim Njemacke pada u EU zarad zaduzivanja, a moderan rat za resurse ne mora da se vodi oruzijem nego finansijama i na taj nacin slabljenjem drzava i infiltriranjem u sistem. Duga prica ali poenta je ista - nije bitno da postojes velikog brata, moras da volis velikog brata.

rade

pre 11 godina

EU je radila sve sem sirila mir i pomirenje na Balkanu.
(Dare, 12. oktobar 2012 11:54)

Da nije EU i Nato na Balkanu, kod nas bi se jos uvek klali i ubijali! Da sutra ode Nato/EU sa Kosova, izbio bi novi rat.... Ali vi Nikolici, Vucici, Dacici to ne kapirate. A i kako bi, kad ste nas 90-ih uveli u ove probleme... A evo, nastavljate istim putem.. Cekajmo jos godinu dana, kad dignu zid oko Srbije, udare sankcije, ukinu vize..

Drugo, cudno da vi patriJote, kad odlazite iz zemlje, izabrete upravo tu EU, Ameriku, Svajcarsku... A ne Rusiju, Libiju, Severnu Koreju.. Licemeri jedni.....

MilanM

pre 11 godina

EU je u svojoj kratkoj istoriji mogla da utiče na dva oružana sukoba, na "balkanske ratove" i Gruziji. Oba puta je reagovala "do mojega".

fr**

pre 11 godina

Vecina komentara je protiv . Zasto ?
Znam !
Uzemlji, u kojoj su "skoro sve daske" istrule-politicari koji sami sbe ponizavaju-vlast (Palma-Girafe) gde ima i administrativnu liniju za SVERC, kriminalna banalizacuja javnog zivota, trinaestu platu(ali u cetiri rate)...gde crkva lece....tesko je naci jos zemlju u EVROPI ! Ali eto sve to jos ima u Srbiji !


Na srecu ima NAPREDNIH NACIJA , ZATO ZASLUZUJU !!!
ZASLUZUJU, jer VSAKI DAN i u Srbiji SPROVODE MIR !!!

U kasicu, ili na knjižicu

pre 11 godina

Sada im preostaje samo da podele 923.500 evra na 503 milona i 500 hiljada ljudi, koliko ih ima u 27 država članica EU. Tako će svaki državljanin EU dobiti približno 0,0018 evra. A ako bi evre pretvorili u RS dinare, svako bi dobio po 20 para, ili po starome, dve žute banke.

Anja

pre 11 godina

Evropska unija je najsigurniji,najbezbedniji i najlepsi deo sveta za zivot ljudi,a nasa gospoda sa vlasti bi da idu u Rusiju.Oni neka idu u Rusiju,daleko im lepa kuca..

Ратко М.

pre 11 godina

"ЕУ је помогла у томе да се Европа из континента рата, претвори у континент мира". Без коментара.

vojkanSRB

pre 11 godina

Ako je dobijo Obama nobelovu nagradu za mir onda moze sada i Evropu a sledeci put ce dobiti Izrael.. pravi cirkus ta nobelova nagrada za MIR!!!! (Sale, 12. oktobar 2012 13:57)

pa jok, nego ce da je dobije Srbija, sa svem Srebrenicom.

Srbin i gradjanin evrope

pre 11 godina

Da li se još nekome povraća? (DJ Ape, 12. oktobar 2012 13:38)

Naravno da ne. To samo tebi i jos nekolicini patriJota.

EUcitizen

pre 11 godina

od 350 miliona ljudi u Evropi, 7 miliona Srba ne priznaje ovu nagradu. naravno, svi su zaglupljeni i zatucani, jedino Srbi pametni i prosvetljeni.
mislim da ce Evropa, kad cuje sta Srbi misle o dodeli ove nagrade, odmah da poniste istu i dodele je miroljubivoj Srbiji koja nijednom nije ratovala u zadnjih 20 godina.

Sale

pre 11 godina

Ako je dobijo Obama nobelovu nagradu za mir onda moze sada i Evropu a sledeci put ce dobiti Izrael.. pravi cirkus ta nobelova nagrada za MIR!!!!

marija

pre 11 godina

Evropska Unija jeste pre svega mirovni projekat.
Zato EU nema alternativu, sto mnogi nikako da shvate.
Cestitam Uniji i nadam se da ce uspeti, najvise zbog ratovima iscrpljenih naroda na Balkanu. Da nam deca i unuci nikad vise ne ratuju, da se znacaj granica obezvredi... Dosta je bilo.

Aleksandar

pre 11 godina

Evropska unija kao organizacija promoviše visoke standarde demokratije i dobrosusedske odnose među državama, posvećena je miru u Evropi, ali ... zabrljala je na Balkanu. Imala je aktivnu ulogu u razbijanju SFRJ, što je prouzrokovalo krvave ratove, krizu društva i kolaps ekonomije na ovim prostorima.
Da je bar uložila jednako energije za očuvanje Jugoslavije kao što danas ubeđuje Srbiju da ozvaniči "de facto" nezavisnost Kosova, i da je ondašnju državu (relativno uređenu i ekonomski stabilnu) primila u članstvo, umesto što sada (potencijalno) prima jednu po jednu (majušne i ekonomski slabe države) i (navodno) želi da nas sve opet vidi na okupu u EU, ne bi ni bilo velike mrlje na (ipak, po mom mišljenju) zasluženoj (ali devalviranoj) nagradi.

nikola

pre 11 godina

Ma posle Arthisarija, kao dobitnika Nobelove nagrada ze "Mir", me apsolutno vise ne zanima ko ce dobiti ovu "nagradu". Pole Jasera Arafata, Arthisarija Obsame i ostalih "mirotvoraca" mogu samo da kazem, Svaka cast Nikoli Tesli koji je ODBIO NMobelovu nagradu za Fiziku. Covek bio vidovit.

brzi

pre 11 godina

Ne diraj lava dok spava. Samo molite boga, da se EU armije ne udruže pod istim barijakom. Zato i Nobelova nagrada za mir. Ako se udruže armije, Evropa če biti, ko nekad Britanija, zemlja gde sunce nikad ne zađe.

mali radojica

pre 11 godina

Muka mi je vise od ovih komentatora pametnjakovica koji apriori brane EU i napadaju svako misljenje koje realno sagledava ovaj dogadjaj. Ta EU je pocetkom 90 zdusno radila na razbijanju SFRJ a kad je stvar izmakla kontroli onda su zvali u pomoc NATO i USA da vade kestenje iz vatre. Danas cujemo hvalospeve koji dolaze od Nobelovog komiteta u Oslu a ta EU svojim dvolicnim stavom o Balkanu samo podgreva i raspiruje buduce sukobe. Ona ne zeli da ocuva teritorijalni integritet Srbije jer eto toboze Albanci imaju pravo da se otcepe jer tako vecinski zele. Kad samo nekoliko desetina kilometara dalje to isto zele da urade Srbi(sever KIM ili BIH)koji isto tako u skoro 100% broju zele da se otcepe e onda neće da moze jer tobože to nije uredu, stvoriće se velika Srbija bla bla truć.To što se stvara Velika Albanija to nikome ne smeta. Ali dobro, naš glas niko ionako ne racuna niti se na njega osvrće ali ono što me oduševljava je reakcija širom Evrope. Evo već puna 4 sata BBC uključuje eksperte, komentatore i poneke visoke službenike iz Brisela. Dok ovi zadnji što je i normalno podržavaju i patetično uzdišu na ovu odluku veliki broj komentatora i političkih eksperata naročito iz Britanije je blago rečeno šokirana i zgadjena ovom odlukom. Svi odreda pominju sukobe na Balkanu devedesetih i da se razumemo, ništa oni ne hvale Srbiju baš naprotiv, ali za ovu odluku..... mislim samo ih treba saslusati pa će Vam sve biti jasno.

А мозга нема

pre 11 godina

Еврофанатицима : не пљују само грађани ''Србистана'' како ви волите да кажете овакво додељивање награде.Обиђите мало светске медије ''грађани света'' какви јесте па ћете видети слично расположење ако не на вестима оно на коментарима.Не морате ни медије,можете и твитер да упалите видећете исту ствар.

А онда само мало мућните главом и размислите колико би живота било спашено и невоља избегнуто да су примили СФРЈ у ЕЕЗ(од 93ће ЕУ)уместо што су роварили да разбију једну солидну државу(Немци пре свих).Али лепше је кад им дођемо мали јадни и бедни на ноге зар не?

Idefix

pre 11 godina

Sve je relativno i svako posmatra stvari iz svoje perspektive. Ali cisto jedno logicko pitanje: zamislite da dodje neki vanzemaljac i posmatra stvari potpuno nezavisno. Sa jedne strane vidi naprednu Evropu sa xx zemalja i nekoliko stotina miliona stanovnika,a sa druge jednu malu zemlju sa 7 miliona stanovnika, bedom, ogromnom korupcijom, a o mentalitetu da ne pricamo. Da li ce on da pomisli da su svi u Evropi ludi, a mi jedini pametni ?
(Logika, 12. oktobar 2012 12:18)
Ne mogu da se stavim u takvu poziciju, ali kad sam bio mali citao sam stripove o Asterixu i uvek sam bio na strani hrabrih Gala... a vi?

crni domino

pre 11 godina

Ma ovo je opet neka zavera protiv Srbije sto bi rekli nasi : Kostunica, Dacic i pismeni Toma!
Oni i njihovi sledbenici uporno dokazuju suprotno, da EU nije drustvo za Srbiju!
Prezivece oni i ovu ćušku!
Cestitam, zasluzili su!

R.K.

pre 11 godina

Koliko pakosnih komentara, zatresla se palanka, ali dobro, kroz Narodnu TV stize nova filosofija, idemo dalje.
Bice opet Zvezda pobednik kupa sampiona, ah da, pa njega nema vec 20 godina.
Dvadeset godina normalnog zivota u EU, malo li je?

Ivan

pre 11 godina

Dolazimo do jednog vrlo zanimljivog paradoksa. Stanovništvo EU se sprda sa ovom dodelom a dežurni proEU Srbi se sprdaju sa ovima anti.

Haha.

Vlad

pre 11 godina

E sada neka Evropska Unija stvarno uspostavi mir i ekonomski pomogne nezadovoljnoj Grčkoj i ostalim zemljama članicama koje su zahvaćene ekonomskom krizom, pa ćemo onda pričati da li su gospoda iz Brisela zaista zaslužili ovu nagradu.

tomo

pre 11 godina

Da nije tužno, bilo bi smešno. To je svet u kome živimo danas.
(Dusan, 12. oktobar 2012 11:06)

ovo pokazuje koliko mi u Srbiji nismo svesni sveta u kome zivimo danas

Zoran

pre 11 godina

Ma smesno je sve ovo sa Nobelovom nagradom. To kazem potpuno svestan naseg minimalnog znacaja na svetskoj politickoj sceni, bez i trunke mrznje prema organizaciji cije su clanice zdusno pomogle da se na paramparcard razbije nekada mocna drzava na ovim prostorima.
EU jednostavno nije demokratska tvorevina evropskih naroda vec zapadni geopoliticki blok prepun problema i protivurecnosti koji vec duze vreme puca po savovima. Ovi sto se bespogovorno kunu u koncept i tekovine EU i kojima negativni komentari strasno smetaju, zasluzuju isto Nobelovu nagradu ali za zatucanost.
Srbija ce biti pre ili kasnije, milom ili silom biti uterana u obor evropskih naroda u to nema sumnje. Ipak, uprkos nekim neosporno dobrim aspektima koje clanstvo u EU sa sobom nosi, licno ja se tom datumu ne mogu radovati.

СЦГРС

pre 11 godina

Бомбардовали, убијали, бацали касетне бомбе као случајно...због мира...убиј неког...ма ...честитам

Bole

pre 11 godina

Prvo, ovo je dvadeseti put da nekaorganizacija dobije Nobelovu nagradu za mir. Zasto mora licnost?
Broj dva, ako ne vidite zbog cega je EU dobila ovu nagradu (potpuno zasluzeno) i optuzujete je istovremeno za ratove koje smo mi vodili mogu samo da ignorisem, jer niko normalan ne moze da razmislja tako.

IQ=0

pre 11 godina

...Znaci vreme je da Vinca proizvede nuklearku...i ulecemo brzinom svetlosti u EUtijopiju a i dobicemo i nobelovu nagradu za mir( prijace nam posto smo i onako prehladjeni od promaje i brzine) i ovaj...to je to

Igor P.

pre 11 godina

"zamislite da dodje neki vanzemaljac i posmatra stvari potpuno nezavisno. Sa jedne strane vidi naprednu Evropu sa xx zemalja i nekoliko stotina miliona stanovnika,a sa druge jednu malu zemlju sa 7 miliona stanovnika, bedom, ogromnom korupcijom, a o mentalitetu da ne pričamo. Da li će on da pomisli da su svi u Evropi ludi, a mi jedini pametni ?"

Problem je Logika u tome što logiku, kako reče, nezavisnog vanzemaljca poistovećuješ sa vrednosnim sistemom tzv. savremenog čoveka, a to je, po meni, u najmanju ruku nemaštovito.
Ko ti garantuje da "mali zeleni" snagu logike ne bi video u dobrodušju i patnji, u srcu bilo kog čoveka koji je primoran da trpi, pa bilo da je reč o domaćim tajkunima, ili evropskim monopolistima?
To što živimo u svetu u kojem živimo, ne znači da ne trebamo da uključimo vijuge i razmislimo o njegovim manama, pa iste stavimo na policu vlastite logike zdravog rasuđivanja.
U suprotnom smo svesno ili nesvesno izmanipulisani, uvučeni u isključivost koja nas vreba sa svih strana.

Dušan

pre 11 godina

Svima vama koji pozitivno komentarišete ovu vest preporučujem da se zapitate zašto ste čak i na ovom sajtu u ubedljivoj manjini ( sem ako naravno ne komentarišete po zadatku).

Dzomba

pre 11 godina

Inace, sve te nagrade su danas postale glupost, jer svugde se umesala politika i podobnost, kvalitet se vise UOPSTE ne gleda. Od dodele Oskara, raznih Emija, pa sve do Nobela. Cisto, samo i jedino politicka podobnost raznih ljudi, organizacija, itd. Onaj ko dodeljuje, on gleda sa svog ideoloskog aspekta, i sve suprotno je automatski lose, pogresno, nekvalitetno, iako je to obicna glupost. Ideologija vam je kao stil fudbala, mozete vi da pricate o engleskom razbijackom fudbalu, to da hvalite, nagradjujete, i govorite kako je spanski smesan, za devojcice, samo pimpuju loptu, itd. Ali to je vas UKUS/IDEOLOGIJA, to nije realan kvalitet, jer Barsa razbije svaki engleski tim ko beba zvecku. Ne mogu da se pokupe ti "razbijaci", bude smejurija. Poenta je, da to sto se tebi vise svidja neki stil/ideologija fudbala, ne znaci i da je bolje/kvalitetnije. Ko je bolji vidi se u konkretnom okrsaju, a tu Barsa uvek "pocisti" Engleze. Bas kao sto moze neko vise da voli stil/ideologiju Ronalda, ali Mesi daje bolje "rezultate", i kad se daje nagrada, logicno je da dobije onaj ko je kvalitetniji, a ne ciji se stil/ideologija vama vise svidja. Nazalost, kod ovih nagrada je iskljucivo ideologija prisutna, od kvaliteta i rezultata nema ni traga. Kvalitet je doduse diskutabilan, ali gde su rezultati EU i mirovnim uspesima? Na Kosovu? U Grckoj? Merkel se jedva provukla pored kordona policije i vojske, sve mirno do moga. Ocigledno je da se nekome svidja nacin/ideologija EU, iako rezultati ne postoje.

veterinarBG

pre 11 godina

Ja smatram da je zasluzeno.Ipak,bez obzira na dvostruke standarde koje ima kad je u pitanju Srbija,u globalu ta Evropa stiti i proklamuje vecinu pozitivnih vrednosti.Naravno,u tako velikom mehanizmu ponekad isplivaju i ljudi poput Kacina i Ahtisarija...

Vlada

pre 11 godina

Divno kad je svet dosao do tacke da svako sam sebe nagradjuje, postoji samo ja pa ja, a program je samo na papiru, nema veze sto se ne primenjuje. Ma bili bismo mi uspesni u toj EU samo nam oni ne veruju,brinu samo za sebe!

Treba izabrati gdje ziveti

pre 11 godina

Danas sam najsrecniji covek u zivotu, nisam dobio Nobelovu nagradu ! A sto se tice komentara na B92, potpuno je isti omjer ZA i PROTIV kao u vecini sajtova u Evropi. Cak i kod nas u Svici.

bezimena

pre 11 godina

Htedoh na jedan komentar da repliciram, onda povucem misem na dole i vidim, sve roboti, isprani mozgovi, sto bi se moderno reklo "hejteri".
...To sto su oni stvorili, i ko su tu sve pomirio, a bio vekovni neprijatelj, naravno da su zasluzili nagradu, pa makar zbog tog pomirenja.
(Neko, 12. oktobar 2012 12:09)

Upravo tako! Nagrada ide tačno tamo gde treba!
SMRT FAŠIZMU, ŽIVEO MIR!

gospodin u bundi

pre 11 godina

jedno sam vrijeme bio eurofanatik. moglo bi se to tako reci. interesovalo me je apsolutno sve u vezi nje. kasnije kad splasne ta ljubav na prvi pogled i razum nadvlada, covjek shavti da je sve u novcu. medjutim sve u svemu ovo je dugorocni projekat. kako ce on zavrsiti, ne zna se.

u svakom slucaju moje cestitke za odato priznanje.
a oni kojima se povraca nek gurnu dva prsta bice im lakse

marija

pre 11 godina

Neki od vas znaju bolji projekat za mir na Balkanu???
Nema ga.
Evropa nije idealna, puno i gresi, ali ko ce, gospodo, da njih nema, nauciti primitivce i ekstremiste svih naroda Balkana standardima civilizovanog sveta? Ko???
Ne ubijaj, ne proteruj, ne pali, ne skrnavi, ne kradi..., to Balkan treba neko uciti, neko van Balkana, i ja tu jedino vidim EU, dopadalo se to nama ili ne.

lajanje na zvezde

pre 11 godina

čitajući ove naše srBske komentare, a naročito one "besede" sa najvećim brojem preporuka, mogu samo da predložim da se koriguje poslednji stih jedne od naših najpopularnijih pesama svih vremena, i da se ubuduće peva:

...
niije maaala, niije maaala,
uuvek ratovaaala,
i opet će, i opet će,
EU biti neeeće!

slav

pre 11 godina

a bre sto ste dosadni. nja nja sirija, kme kme libija, truc nije vazno. jel znate sta je prethodilo tome u siriji i libiji? jok, vazno je pljuckati. l nekad se do mira mora doci ratom, sta da se radi... mi valjda to najbolje znamo. a ako vam je vest nevazna sto komentarisete?

Petar

pre 11 godina

Jel poznajete, barem delimicno, istoriju evropskog kontinenta? Sta je po vama bolje od Unije? Prvi ili Drugi svetski rat? Napoleonovi ratovi? Verski sukobi i progoni? Stogodisnji rat Francuske i Engleski? Da, Evropljani su shvatili da je napretka bilo i da je moguc samo u miru. Zato su najpre Francuska i Nemacka, stavile industrijske grane koje su bitne za naoruzanje pod zajednicku kontrolu (Evr.zajednica za ugalj i celik) a zatim atomsku (Evr.zajednica za atomsku energiju) i na kraju Evropsku ekonomsku zajednicu. Iz ove tri nastaje Evropska unija. Evropljani su ukinili granice, ne gledaju se vise preko nisana, studiraju i rade u drugim zemljama, uce jezike i razbijaju predrasude. Da EU ima problema, ima sigurno, kao i svi drugi. Dok Srbi i dalje mrze sve svoje susede, Srbijom caruje ksenofobija, homofobija i sve moguce fobije, i neverovatna etnocentricnost i arogancija, a sto je najgore u tome prednjace mladi.

nikola

pre 11 godina

Ma dajte Nobelu, Nobelovu nagradu. Kriza je, mora se.
Taman posla da pare odu iz Evrope. To danas cak ni jedna EU ne moze da dozvoli.

TheObradovic

pre 11 godina

@Svasta!
Ovo je besmislenije i od Ahtisarija.

Ovo je,bukvalno,besmisleno samo nama,Srbima,jer nam se eto "tamo ne zuri" kako nam je objasnio nas vrli preCednik.
Besmisleno je nama,koji vec 70 godina zivimo izolovani od zvanicne politike naseg kontinenta(Evrope,ne Male Azije,bliskog ili dalekog istoka),i vec 25 godina (samo)izolovani od civilizacijskih,modernih tokova.

I nagrada za miss ibarske magistrale je podlozna procenama,kritikama,a kamoli Nobelova nagrada za mir koja je uvek "najkontraverznija".
U obrazlozenju su lepo i precizno navedeni razlozi dodeljivanja.
Nagrada je stigla sada,2012. godine,jer se EU nalazi u velikoj krizi i ona predstavlja neku vrstu ohrabrenja i novog podsticaja EU.

E sad,sto se to ovde vecini ne dopada,nas je problem.
Zanimljivo je kako su nasi preci predvodjeni Karadjordjem zeleli da jednu tada nepoznatu i nepostojecu Srbiju prikljuce evropskoj porodici naroda,a mi se 200 godina posle Prvog ustanaka opiremo.
Sta reci..?

PS:samo nemojte o tome kako je tad ili bilo kad bilo lakse.

Mairon

pre 11 godina

Uobičajna količina zlobe i pakosti koja je sve očiglednija u ovom društvu. Kada neko nije sposoban da izgradi iole pristojniju i pravedniju državu niti ima ijednu instituciju onda traži krivce u drugima. To tako funckioniše i u životu, osobe koje ništa ne naprave od svog života teše se nalaženjem krivice u svima ostalima i vide zavere gde ih nema.
Svakog dana na medijima se vidi poneka reportaža o obespravljenim, siromašnim i nesrećnim ljudima kojima niko ne pomaže i teško da za to možete da krivite EU, SAD, Rotšilde ili sve druge aktere teorije zavere nego se umesto večitog bavljenja glupostima i visokom politikom malo okrenite unaprešivanju sebe, svog načina razmišljanja i pomognite da u ovoj zemlji ima bar malo više pravde.
EU ima mnogo grešaka, i njen odnos prema ovom regionu i Srbiji nije uvek ispravan ali to ne znači da je to satanska organizacija koja postoji radi našeg uništenja. Koliko se samo naših građana obraća Evropskom sudu pravde u Strazburu? Zašto je to tako? Da li mogu da nađu pravdu u svojoj zemlji? Time se bavite a ne lažnim moralom i večitim teorijama zavere.

ff

pre 11 godina

Pljuste optuzbe pa i uvrede na EU od negativaca, a da im neko ponudi da zive u nekoj od EU drzava, ne bi ni za sta propustili tu zivotnu priliku. Sampioni licemerstva i njene projekcije na druge.

Miki BG

pre 11 godina

Ta nagrada je odavno politička, kao što su manje ili više i sve druge nagrade. Ova medjutim baca svetlo na crnu stranu sveta danas. Amerika i NATO, kao i njihovi zvaničnici, ove godine očigledno nisu mogli da je dobiju jer se ipak dodeljuje za mir, a ne ratove i nasilno svrgavanje režima radi nafte... Ni večno sumnjiva Rusija nije je zaslužila, nesvrstanih nema na svetskoj sceni, pa mu EU dodje kao jedino rešenje koje se može progutati. A i potrebna joj je radi podstreka da se sama od sebe ne uruši i izazove nova krvoprolića u Evropi, možda i šire.

EU Citizen

pre 11 godina

Ako socijalističke evrokratske štetočine misle da naručene PR nagrade koje ionako niko odavno ne shvata ozbiljno mogda zamene ozbiljne pro-tržišne i liberalne reforme i ukidanje zloćudog društveno-ekonomskog tumora zvanog socijalna država, mislim da će ih neposredno predstojeći raspad evrozone i bankrot nekolicine članica možda malo osvestiti. A možda i neće, namerno slepilo je veliko i uporno zlo, ali povratak komunizma, fašizma i gladi u Evropu, po mom skromnom mišljenju, ako ozbiljnih reformi ne bude, stvar desetak kratkih godina, sigurno hoće, samo će onda tek biti kasno za sve...

Srbin

pre 11 godina

Najiskrenije čestitke, EVROPSKOJ UNIJI ovogodišnjem laureatu Nobelove nagrade za mir. Ovo priznanje je došlo u prave ruke jer Vaše dogogodišnje zalaganje i organizacija ujedinjene Evrope je projekat koji zalužuje divljenje. Želim Vam dalji napredak u uspehe. Jedan usamljeni "pravi" Srbin.

Boki

pre 11 godina

Ne budimo malodusni ipak Evropskoj Uniji je potrebna podrska i ohrabrenje. Mnogo problema imaju - Katalonija, Baskija, Flandrija, Valonija, Severna Irska, Skotska, Korzika, Severna Italija pa onda ova ekonomska i duznicka mega kriza. I novcani deo nagrade ce dobro doci - taman da se pokrpe do nove godine.

nesvrstani

pre 11 godina

Imas potpuno pravo DUSANE, mi koji smo za EU smo u debeloj manjini. Zato smo zadji ili tu negde po svim parametrima skolstvo, zdravstvo, pravosudje.. itd itd. niz je zastrasujuci. A ti likuj i dalje, citiracu tebi i ostalim ,,boljsevicima" Sonju Savic ,,kada ti za desetak godina dodje cerka sa tridesetag godina starjim sponzorom" onda ce ti biti kasno da razmisljas svojom glavom.

bananijanac

pre 11 godina

Citam komentare i muka mi j eod ovih koji pricaju da mi ne vidimo dalje od svog nosa i samo negodujemo... Pa pogledajte komentare na drugim medijima, ja samo engleski razumem pored srpskog, pa tamo i vidim... Malo je ljudi zadovoljno ovim izborom, a i to su oni sa dogmama, a ne razmisljanjima. Oni koji ovde pominju Dveri, SNS, SPS, a nece da shvate da mi je Tadic doveo te ljude na vlast... Tako nece ni da porcitaju komentare na stranim vestima... Ili su toliko "dalekovidi" da ne razumeju jezik osim srpskog... Jeste da mi ne vidimo mnogo dalje od svog nosa, ali svetskog demokratskog licemerja smo dosta nagledani i odlicno ga prepoznajemo. ZAto su nam komentari ovakvi... A oni koji podrzavaju izbor, mogli bi da napisu i zbog cega... Meni je Nobelova nagrada vec na tom nivou da sam ocekivao da EU dobije za ekonomiju, a ne za mir.

bezimena

pre 11 godina

(nameless, 12. oktobar 2012 14:26)

Osnova EU je ANTIFAŠIZAM i trajno opredeljenje za MIR u Evropi, činjenično stanje jeste MIR, SARADNJA i DOGOVOR, što je i bio cilj, izmedju država koje su vekovima medjusobno ratovale.

p.s. Naravno da Nemačka "diriguje" u ekonomskom smislu jer najviše para i ulaže u EU. Da ne bi možda Grčka to trebala!?

Gradjanin

pre 11 godina

Ko na planeti može da komentariše izbor Nobelovih laureata. U svetu se za imenovanje Nobelove nagrade mogu primiti samo čestitanja a ne lični komentari. Ako neko misli da je kompetentniji od Švesdke akademija nauka i norveškog parlamenta (nagrada za mir), za ralizovanje procesa vrednovanja najprestižnijeg svedskog priznanja, ima ozbiljanih problema. Napred u nove poraze.

brzi

pre 11 godina

@ BRZI:

Mora da niste informisani po pitanju vojne snage SAD, Rusije, Kine i Indije. EU je radila sve sem sirila mir i pomirenje na Balkanu.

Darko, samo zbrojite vojne kapacitete Britanije, Francuske i Njemačke, bez ostalih zemalja udruženja, i dobijete najajču i tehnički najkompetenntniju armiju na svetu sa ozemljima na svim djelovima sveta ( Francuska Gvajana, Martinique, Falklandska ostrva, Francuska Polinezija,...) Jedina primerljiva armada po kapacitetima i kvaliteti bila bi američka ( zato i udruženje NATO), ponajviše radi svojih morskih teritorija ( Guam, Hawai, Diego Garsia,...), dok su potencialni ostalih nabrojanih zemalja smešni u primerici sa gornjom dvojicom radi geografskih deficita ( suštinski zatvoreni izlazi na otvoreno more, nemogučnost upotrebe taktičke avijacije iz istog razloga; nepostojanje svojih ozemlja izvan svojih granica ) i tehnički tehnološkog zaostatka naurožanja kojeg poseduju ( Primer podmornice Kursk, primer teretne ladje koja je tovarila helikoptere u Siriju, najnoviji primer sirijskog aviona koji je bio pre koji dan prizemljen u Turskoj,.......)

SRNA

pre 11 godina

Ne želim da komentarišem. Voleo bih da neko ko zna, nabroji sve nagrađene za mir pa da sve bude jasnije.
Da li se pogrešno sećam da je i Sadam dobio, a kasnije proglašen za zločinca. Ako grešim, molim vas ispravite me...

Александар Џунић

pre 11 godina

ЕУ је награђена за мир, али у својој кући. И онда се све слаже.

zzg

pre 11 godina

ne znam zašto se smijete, bilo je i vrijeme za ovo. nikada u povijesti u zapadnoj europi nije bilo ovako dugo razdoblje mira, a to je svakako zasluga evropske unije. na kraju krajeva, ona je s tim ciljem i kreirana.

Iznogud

pre 11 godina

Neverovatno koliko vi Srbi zivite u sopstvenom svetu. Sve gledate kroz svoju prizmu 'nevine zrtve svetske nepravde'. Mozda bi trebali da se podsetite izreke cika-Jove Zmaja da "nisi onakav kakvog sebe vidis nego onakav kako te drugi vide". Kad se jednog dana pojavite pred svetim Petrom pocecete da kukate kako njegov sud nije u redu i da je on strani placenik, da prima mito od Tachi-ja ili sl.
Sta je sledece? Paljba na Americku Akademiju za Film sto Oskara nije dodelila nekom srpskom filmu?
Zbogom pameti, sva sreca vise ne stanujem u tom vasem bunaru iz koga ne vidite svet a ono sto se do vas 'probije' ne razumete...

Mary

pre 11 godina

Neko neobrazovan rece kako sami sebe nagradjuju.

Norveska nije u EU.

A svi vi koji pljujete po EU a sanjate kako da je se docepate, koje licemerstvo. Kao jedan zvanicnik iz srpske ambasade kad sam im poklonila par kompjutera. Jadnici. Ispljuva on Britance i homoseksualce kad me je prvi put upoznao, a onda me zove dva dana kasnije da me pita ako mogu da pomognem njegovom sinu da ostane da zivi u Britaniji.

Takvi i treba da zive u Srbiji ili Rusiji. Nije za njih EU.

Gradjanin

pre 11 godina

Ko na planeti može da komentariše izbor Nobelovih laureata. U svetu se za imenovanje Nobelove nagrade mogu primiti samo čestitanja a ne lični komentari. Ako neko misli da je kompetentniji od Švesdke akademija nauka i norveškog parlamenta (nagrada za mir), za ralizovanje procesa vrednovanja najprestižnijeg svedskog priznanja, ima ozbiljanih problema. Napred u nove poraze.

fr**

pre 11 godina

Vecina komentara je protiv . Zasto ?
Znam !
Uzemlji, u kojoj su "skoro sve daske" istrule-politicari koji sami sbe ponizavaju-vlast (Palma-Girafe) gde ima i administrativnu liniju za SVERC, kriminalna banalizacuja javnog zivota, trinaestu platu(ali u cetiri rate)...gde crkva lece....tesko je naci jos zemlju u EVROPI ! Ali eto sve to jos ima u Srbiji !


Na srecu ima NAPREDNIH NACIJA , ZATO ZASLUZUJU !!!
ZASLUZUJU, jer VSAKI DAN i u Srbiji SPROVODE MIR !!!

EUcitizen

pre 11 godina

od 350 miliona ljudi u Evropi, 7 miliona Srba ne priznaje ovu nagradu. naravno, svi su zaglupljeni i zatucani, jedino Srbi pametni i prosvetljeni.
mislim da ce Evropa, kad cuje sta Srbi misle o dodeli ove nagrade, odmah da poniste istu i dodele je miroljubivoj Srbiji koja nijednom nije ratovala u zadnjih 20 godina.

Neko

pre 11 godina

Htedoh na jedan komentar da repliciram, onda povucem misem na dole i vidim, sve roboti, isprani mozgovi, sto bi se moderno reklo "hejteri".

Nista na svetu nije idealno pa ni svako od nas, tako i EU ima gomilu mana, samo je problem sto vecina nema pojma istoriju ali istinitu.

Pa ta ista vecina ne zna ni sta se desavalo kdo nas i ako su zivi i svedoci iste u zadnjih 20 godina. Mozak im ne dozvoljava da sagledaju dalje od RTS0-a i reci politicara. Kad se trude da citaju izmedju redova, ne vide istinu vec "nadju teoriju zavere".

Aj' sad lepo svi na wikipediu pa onako lepo ukucajte EU i pogledajte. To sto su oni stvorili, i ko su tu sve pomirio, a bio vekovni neprijatelj, naravno da su zasluzili nagradu, pa makar zbog tog pomirenja.

Eliot Ness

pre 11 godina

OH BOŽE!!!! BACI VEC JEDNOM TAJ METEOR NA OVU PLANETU!!!

Ima li kraja ovim besmislicama?
Jel to za ono bombardovanje severne Afrike? Priprema invazije na Siriju i Iran?
A one kasetne bombe kod nas???? Da im i mi predamo par komada u znak zahvalnosti za sve sto su ucinili nama i drugima?

Dejan

pre 11 godina

Jos i NATO pakt da dobije nobela. Kad su mogli Obama, Ahtisari pa sad i EU, ne bi me cudilo da sledee godine NATO dobije nobelovu nagradu za mir u svetu.

marija

pre 11 godina

Evropska Unija jeste pre svega mirovni projekat.
Zato EU nema alternativu, sto mnogi nikako da shvate.
Cestitam Uniji i nadam se da ce uspeti, najvise zbog ratovima iscrpljenih naroda na Balkanu. Da nam deca i unuci nikad vise ne ratuju, da se znacaj granica obezvredi... Dosta je bilo.

R.K.

pre 11 godina

Koliko pakosnih komentara, zatresla se palanka, ali dobro, kroz Narodnu TV stize nova filosofija, idemo dalje.
Bice opet Zvezda pobednik kupa sampiona, ah da, pa njega nema vec 20 godina.
Dvadeset godina normalnog zivota u EU, malo li je?

Srbin i gradjanin evrope

pre 11 godina

Da li se još nekome povraća? (DJ Ape, 12. oktobar 2012 13:38)

Naravno da ne. To samo tebi i jos nekolicini patriJota.

Realni

pre 11 godina

Jel mozemo mi Srbi vise na bilo sta gledati izvan konteksta nase zemlje i nase jadne sudbine? Zastrasujuca je kolicina mrznje, zaslepljenosti i neobjektivnosti kod gradjana Srbije. Ko mala deca sve gledate iz prespektive tog stasnog mitskog bombardovanja 1999. Ili iz perspektive da smo strasno vazni, neki most izmedju iskoka i zapada, neki novi nesvrstani.
Pomirite se da smo zemlja s jednim aerodromom. Zemlja u kojoj vozove prestizu bicikli.
Pomirite se sa cinjenicom da smo nebitna zemlja neobrazovanog krezubog stanovnistva. Zemlja koja je pre 13 godina zaratila sa Belgijom, Kanadom, Danskom, Francuskom, Nemackom, Italijom, Holandijom, Norveskom, Portugalijom, Spanijom, Turskom, Velikom Britanijom, SAD-om.
Zemlja koja je izgubila SVE ratove zadnjih 20 godina.
Jedna od 3 najsiromasnije zemlje na kontinentu.
Zemlja koja je birala predsednika koji se danas po knjizarama po svetu moze naci u knjizi “Najveci zlocinci u istoriji sveta”.
Jad, cemer, teorije zavere, od omalovazavanja coveka koji skace iz balona, do teorija o Nemackoj koja se osvecuje neprijateljima iz Drugog svetskog rata.
Odrastite. Godina je 2012.

Влада

pre 11 godina

То због доприноса мирољубивом решењу ситуације у Либији?Сирији?

Ова награда је потпуно обесмишљена.

Logika

pre 11 godina

Sve je relativno i svako posmatra stvari iz svoje perspektive. Ali cisto jedno logicko pitanje: zamislite da dodje neki vanzemaljac i posmatra stvari potpuno nezavisno. Sa jedne strane vidi naprednu Evropu sa xx zemalja i nekoliko stotina miliona stanovnika,a sa druge jednu malu zemlju sa 7 miliona stanovnika, bedom, ogromnom korupcijom, a o mentalitetu da ne pricamo. Da li ce on da pomisli da su svi u Evropi ludi, a mi jedini pametni ?

Anja

pre 11 godina

Evropska unija je najsigurniji,najbezbedniji i najlepsi deo sveta za zivot ljudi,a nasa gospoda sa vlasti bi da idu u Rusiju.Oni neka idu u Rusiju,daleko im lepa kuca..

aPACHE

pre 11 godina

Potpuno realno i zasluženo. Komentari, međutim, su krunski dokaz nedovoljne zrelosti i obrazovanja srpske nacije da shvati realnost oko sebe. To je alarmantno tragična situacija, koja prosto preti biološkom opstajanju ove nacije.
Najveća donacija medicinske opreme i većinska ulaganja su došla upravo iz EU ,nakon pada srpkog "heroja" i ubice S. Miloševića.
Istina očigledno nema plodno tle u ovakvoj Srbiji. Zato smo tu, gde smo !!!

vojkanSRB

pre 11 godina

Ako je dobijo Obama nobelovu nagradu za mir onda moze sada i Evropu a sledeci put ce dobiti Izrael.. pravi cirkus ta nobelova nagrada za MIR!!!! (Sale, 12. oktobar 2012 13:57)

pa jok, nego ce da je dobije Srbija, sa svem Srebrenicom.

Bole

pre 11 godina

Prvo, ovo je dvadeseti put da nekaorganizacija dobije Nobelovu nagradu za mir. Zasto mora licnost?
Broj dva, ako ne vidite zbog cega je EU dobila ovu nagradu (potpuno zasluzeno) i optuzujete je istovremeno za ratove koje smo mi vodili mogu samo da ignorisem, jer niko normalan ne moze da razmislja tako.

crni domino

pre 11 godina

Ma ovo je opet neka zavera protiv Srbije sto bi rekli nasi : Kostunica, Dacic i pismeni Toma!
Oni i njihovi sledbenici uporno dokazuju suprotno, da EU nije drustvo za Srbiju!
Prezivece oni i ovu ćušku!
Cestitam, zasluzili su!

rade

pre 11 godina

EU je radila sve sem sirila mir i pomirenje na Balkanu.
(Dare, 12. oktobar 2012 11:54)

Da nije EU i Nato na Balkanu, kod nas bi se jos uvek klali i ubijali! Da sutra ode Nato/EU sa Kosova, izbio bi novi rat.... Ali vi Nikolici, Vucici, Dacici to ne kapirate. A i kako bi, kad ste nas 90-ih uveli u ove probleme... A evo, nastavljate istim putem.. Cekajmo jos godinu dana, kad dignu zid oko Srbije, udare sankcije, ukinu vize..

Drugo, cudno da vi patriJote, kad odlazite iz zemlje, izabrete upravo tu EU, Ameriku, Svajcarsku... A ne Rusiju, Libiju, Severnu Koreju.. Licemeri jedni.....

slav

pre 11 godina

a bre sto ste dosadni. nja nja sirija, kme kme libija, truc nije vazno. jel znate sta je prethodilo tome u siriji i libiji? jok, vazno je pljuckati. l nekad se do mira mora doci ratom, sta da se radi... mi valjda to najbolje znamo. a ako vam je vest nevazna sto komentarisete?

tomo

pre 11 godina

Da nije tužno, bilo bi smešno. To je svet u kome živimo danas.
(Dusan, 12. oktobar 2012 11:06)

ovo pokazuje koliko mi u Srbiji nismo svesni sveta u kome zivimo danas

veterinarBG

pre 11 godina

Ja smatram da je zasluzeno.Ipak,bez obzira na dvostruke standarde koje ima kad je u pitanju Srbija,u globalu ta Evropa stiti i proklamuje vecinu pozitivnih vrednosti.Naravno,u tako velikom mehanizmu ponekad isplivaju i ljudi poput Kacina i Ahtisarija...

nepravda pa to ti je

pre 11 godina

Ocekivao sam da ce Nobelovu nagradu za mir dobiti Kosovo a Hasim Taci za dostignuca u transplantaciji organa. Medjutim komitet je procenio da je veci doprinos svetskom miru ipak dala Evropa. Avaj...

Micko Radic

pre 11 godina

Cestitam Uniji. Potpuno zasluzena nagrada. Ko se slaze, nek da (+)..HEEHEE
Nobel se prevrce u grobu, sta rade sa njegovim parama i casti!

brzi

pre 11 godina

Ne diraj lava dok spava. Samo molite boga, da se EU armije ne udruže pod istim barijakom. Zato i Nobelova nagrada za mir. Ako se udruže armije, Evropa če biti, ko nekad Britanija, zemlja gde sunce nikad ne zađe.

bezimena

pre 11 godina

Htedoh na jedan komentar da repliciram, onda povucem misem na dole i vidim, sve roboti, isprani mozgovi, sto bi se moderno reklo "hejteri".
...To sto su oni stvorili, i ko su tu sve pomirio, a bio vekovni neprijatelj, naravno da su zasluzili nagradu, pa makar zbog tog pomirenja.
(Neko, 12. oktobar 2012 12:09)

Upravo tako! Nagrada ide tačno tamo gde treba!
SMRT FAŠIZMU, ŽIVEO MIR!

zoran

pre 11 godina

Norveska kraljevska akademija je namerno , zlobno i podmuklo donela ovu odluku iskljucivo i jedino zato da bi sto vise napakostila i nanervirala postene i moralne stanovnike Srbije .

gordijanus

pre 11 godina

to sto smo se mi klali na balkanu pod pokroviteljstvom eu nema veze...ipak Nemci i Francuzi nisu ratovi skoro 60 godina i to im je uspeh...

bezimena

pre 11 godina

(nameless, 12. oktobar 2012 14:26)

Osnova EU je ANTIFAŠIZAM i trajno opredeljenje za MIR u Evropi, činjenično stanje jeste MIR, SARADNJA i DOGOVOR, što je i bio cilj, izmedju država koje su vekovima medjusobno ratovale.

p.s. Naravno da Nemačka "diriguje" u ekonomskom smislu jer najviše para i ulaže u EU. Da ne bi možda Grčka to trebala!?

Da covek ne poveruje

pre 11 godina

Oh.My.God.

Prekinite da se sprdate sa Nobelovom nagradom, Nobel nije na ovo mislio!

Pa da li je moguce da im vise nije vazan ni privid da ovo nije politicki motivisana nagrada?

mlekadzija

pre 11 godina

Jos jedna potpuno neutemeljena da ne kazem promasena dodela Nobelove nagrade za. Pitam se sta bi pok. Nobel rekao za ovo a i mnoge prethodne...

Iza Brda

pre 11 godina

Poslednji čin idiotizacije (idiot=neinformisan čovek) Evrope. Projekat Ujedinjene Evrope (ne Evropske Unije!), ne može da bude uspešan i završen bez ovog parčeta zemlje koje se zove med i krv. Dobitnici nagrade su ispunili očekivanja u finansijskoj sferi, dok su na moralnom, ljudskom, Hrišćanskom i državotvornom planu podbacili u svakom pogledu.

gospodin u bundi

pre 11 godina

jedno sam vrijeme bio eurofanatik. moglo bi se to tako reci. interesovalo me je apsolutno sve u vezi nje. kasnije kad splasne ta ljubav na prvi pogled i razum nadvlada, covjek shavti da je sve u novcu. medjutim sve u svemu ovo je dugorocni projekat. kako ce on zavrsiti, ne zna se.

u svakom slucaju moje cestitke za odato priznanje.
a oni kojima se povraca nek gurnu dva prsta bice im lakse

Sasa

pre 11 godina

Do sada sam se nadao da ce ova recesija biti prva u istoriji koja ce se razresiti bez velikog rata u Evropi. Posle ove nagrade vise nisam toliko siguran.

Srbin

pre 11 godina

Najiskrenije čestitke, EVROPSKOJ UNIJI ovogodišnjem laureatu Nobelove nagrade za mir. Ovo priznanje je došlo u prave ruke jer Vaše dogogodišnje zalaganje i organizacija ujedinjene Evrope je projekat koji zalužuje divljenje. Želim Vam dalji napredak u uspehe. Jedan usamljeni "pravi" Srbin.

Nato-bato

pre 11 godina

Imajuci u vidu ko ju je poslednjih godina dobijao, ovo je logican sled dogadjaja. Sledece godine dobija NATO, nakon intervencije u Siriji.

ff

pre 11 godina

Pljuste optuzbe pa i uvrede na EU od negativaca, a da im neko ponudi da zive u nekoj od EU drzava, ne bi ni za sta propustili tu zivotnu priliku. Sampioni licemerstva i njene projekcije na druge.

TheObradovic

pre 11 godina

@Svasta!
Ovo je besmislenije i od Ahtisarija.

Ovo je,bukvalno,besmisleno samo nama,Srbima,jer nam se eto "tamo ne zuri" kako nam je objasnio nas vrli preCednik.
Besmisleno je nama,koji vec 70 godina zivimo izolovani od zvanicne politike naseg kontinenta(Evrope,ne Male Azije,bliskog ili dalekog istoka),i vec 25 godina (samo)izolovani od civilizacijskih,modernih tokova.

I nagrada za miss ibarske magistrale je podlozna procenama,kritikama,a kamoli Nobelova nagrada za mir koja je uvek "najkontraverznija".
U obrazlozenju su lepo i precizno navedeni razlozi dodeljivanja.
Nagrada je stigla sada,2012. godine,jer se EU nalazi u velikoj krizi i ona predstavlja neku vrstu ohrabrenja i novog podsticaja EU.

E sad,sto se to ovde vecini ne dopada,nas je problem.
Zanimljivo je kako su nasi preci predvodjeni Karadjordjem zeleli da jednu tada nepoznatu i nepostojecu Srbiju prikljuce evropskoj porodici naroda,a mi se 200 godina posle Prvog ustanaka opiremo.
Sta reci..?

PS:samo nemojte o tome kako je tad ili bilo kad bilo lakse.

Archi

pre 11 godina

Nobelova nagrada je ovim izgubila svoj smisao. Ovo je politicka odluka, na zalost. Evropskim narodima ovo ne znaci nista. Nece Nobelova nagrada sacuvati jedinstvo evropskih naroda jer ce je unistiti ekonomija. Zelim im da im se to sto pre desi!

Mairon

pre 11 godina

Uobičajna količina zlobe i pakosti koja je sve očiglednija u ovom društvu. Kada neko nije sposoban da izgradi iole pristojniju i pravedniju državu niti ima ijednu instituciju onda traži krivce u drugima. To tako funckioniše i u životu, osobe koje ništa ne naprave od svog života teše se nalaženjem krivice u svima ostalima i vide zavere gde ih nema.
Svakog dana na medijima se vidi poneka reportaža o obespravljenim, siromašnim i nesrećnim ljudima kojima niko ne pomaže i teško da za to možete da krivite EU, SAD, Rotšilde ili sve druge aktere teorije zavere nego se umesto večitog bavljenja glupostima i visokom politikom malo okrenite unaprešivanju sebe, svog načina razmišljanja i pomognite da u ovoj zemlji ima bar malo više pravde.
EU ima mnogo grešaka, i njen odnos prema ovom regionu i Srbiji nije uvek ispravan ali to ne znači da je to satanska organizacija koja postoji radi našeg uništenja. Koliko se samo naših građana obraća Evropskom sudu pravde u Strazburu? Zašto je to tako? Da li mogu da nađu pravdu u svojoj zemlji? Time se bavite a ne lažnim moralom i večitim teorijama zavere.

Gradjanin

pre 11 godina

Ko na planeti može da komentariše izbor Nobelovih laureata. U svetu se za imenovanje Nobelove nagrade mogu primiti samo čestitanja a ne lični komentari. Ako neko misli da je kompetentniji od Švesdke akademija nauka i norveškog parlamenta (nagrada za mir), za ralizovanje procesa vrednovanja najprestižnijeg svedskog priznanja, ima ozbiljanih problema. Napred u nove poraze.

x girl

pre 11 godina

Budalastina! Nobelovu nagradu, definitivno, treba ukinuti! U suprotnom, ako ovako nastave da je dodeljuju, postace potpuna suprotnost samoj sebi!

Vlada

pre 11 godina

@ A ha ha ha ha... za malo da se ugusim a ha ha ha...!
(Milan Novi Beograd, 12. oktobar 2012 11:07)

Apsolutno ista reakcija, onako spontano, citajuci naslov....

Petar

pre 11 godina

Jel poznajete, barem delimicno, istoriju evropskog kontinenta? Sta je po vama bolje od Unije? Prvi ili Drugi svetski rat? Napoleonovi ratovi? Verski sukobi i progoni? Stogodisnji rat Francuske i Engleski? Da, Evropljani su shvatili da je napretka bilo i da je moguc samo u miru. Zato su najpre Francuska i Nemacka, stavile industrijske grane koje su bitne za naoruzanje pod zajednicku kontrolu (Evr.zajednica za ugalj i celik) a zatim atomsku (Evr.zajednica za atomsku energiju) i na kraju Evropsku ekonomsku zajednicu. Iz ove tri nastaje Evropska unija. Evropljani su ukinili granice, ne gledaju se vise preko nisana, studiraju i rade u drugim zemljama, uce jezike i razbijaju predrasude. Da EU ima problema, ima sigurno, kao i svi drugi. Dok Srbi i dalje mrze sve svoje susede, Srbijom caruje ksenofobija, homofobija i sve moguce fobije, i neverovatna etnocentricnost i arogancija, a sto je najgore u tome prednjace mladi.

lajanje na zvezde

pre 11 godina

čitajući ove naše srBske komentare, a naročito one "besede" sa najvećim brojem preporuka, mogu samo da predložim da se koriguje poslednji stih jedne od naših najpopularnijih pesama svih vremena, i da se ubuduće peva:

...
niije maaala, niije maaala,
uuvek ratovaaala,
i opet će, i opet će,
EU biti neeeće!

nesvrstani

pre 11 godina

Imas potpuno pravo DUSANE, mi koji smo za EU smo u debeloj manjini. Zato smo zadji ili tu negde po svim parametrima skolstvo, zdravstvo, pravosudje.. itd itd. niz je zastrasujuci. A ti likuj i dalje, citiracu tebi i ostalim ,,boljsevicima" Sonju Savic ,,kada ti za desetak godina dodje cerka sa tridesetag godina starjim sponzorom" onda ce ti biti kasno da razmisljas svojom glavom.

Yahoo

pre 11 godina

Čestitke EU. A komentare, biće, većinom pišu simpatizeri DSS, Dveri, SRS--- e, ko vas sisa... Srbija će biti deo EU.
(moje ime, 12. oktobar 2012 12:01)

A ko piše onda uglavnom NEGATIVNE komentare na BBC i Yahoo News portalima?
Da nisu i tamo simpatizeri DSS-a, SRS-a i Dveri? Jedan od komentatora je već ostavio link za BBC, evo linka za Yahoo News:
http://news.yahoo.com/nobel-peace-prize-could-dissidents-eu-religious-leaders-000634747.html

Pedja NS

pre 11 godina

Jos od 1906 i dodele te iste nagrade Theodore Roosevelt-u ta nagrada je tragikomicna.

Samo se ceka svaka naredna godina da se jos malo nasmejemo.

pantelija

pre 11 godina

Jasno se vidi da iza nobelove nagrade stoje oni koji stoje i iza eu i iza amera i nato-a... Zato tu nagradu i dobijaju oni koji je najmanje zasluzuju (obama, ahtisari...), ko je sledeci? Bil Klinton? Dzordz Bus? Toni Bler?

Idefix

pre 11 godina

Sve je relativno i svako posmatra stvari iz svoje perspektive. Ali cisto jedno logicko pitanje: zamislite da dodje neki vanzemaljac i posmatra stvari potpuno nezavisno. Sa jedne strane vidi naprednu Evropu sa xx zemalja i nekoliko stotina miliona stanovnika,a sa druge jednu malu zemlju sa 7 miliona stanovnika, bedom, ogromnom korupcijom, a o mentalitetu da ne pricamo. Da li ce on da pomisli da su svi u Evropi ludi, a mi jedini pametni ?
(Logika, 12. oktobar 2012 12:18)
Ne mogu da se stavim u takvu poziciju, ali kad sam bio mali citao sam stripove o Asterixu i uvek sam bio na strani hrabrih Gala... a vi?

Milan9891

pre 11 godina

Zamislite pre 50 godina da ste nekome rekli da ce Unija u kojoj glavnu rec vodi Nemacka dobiti Nobelovu nagradu za mir.. Haha,strasno...

mlekce88

pre 11 godina

kakva ironija i sprdnja sa ljudima.
sto se mene tice ta nagrada je postala teska glupost bez ikakvog kredibiliteta cim su dali Obami i Eu nagradu za mir.
ali avaj, sta ocekivati u ovim vremenima kad je novac i moc jedino merilo svega, da danas neko bude nepristrasan ?! ha.

LM

pre 11 godina

http://live.dagbladet.no/studio/fredsprisen#full

Komentari na ovom sajtu govore koliko je velika razlika izmedju NE-strane (naroda) protiv clanstva u Evropskoj uniji i komiteta koji dodeljuje nagradu za mir.

Komentar Frode Folke Olsen kaze sledece:

"Korporatizam, Kolektivizam, Socijalizam, Nedemokratski. Napravili su EU-statut, Lisabon traktat koji je usvojen bez glasanja stanovnistva u EU.
EU je elitisticka fasisticka organizacija gde se o svemu odlucuje na vrhu da bi se onda navuklo preko glava naroda. Jedina prednost ove dodele mora biti da cak i Kinezi koji su opijeni vlascu moraju videti da je jedan citavi okena razlike izmedju norveskog naroda koji je dva puta rekao NE i Komiteta za dodelu Nobelove nagrade koji se ocigledno sastoji od EU-efacionados." (poslednju rec, nazalost, ne mogu da prevedem).

Slicni komentari se objavljuju u svim dnevnim medijima u Norveskoj, pa se nadam da b92 nece imati nista protiv da ga objavi. Original je na sajtu za koji je ostavljen link.

U kasicu, ili na knjižicu

pre 11 godina

Sada im preostaje samo da podele 923.500 evra na 503 milona i 500 hiljada ljudi, koliko ih ima u 27 država članica EU. Tako će svaki državljanin EU dobiti približno 0,0018 evra. A ako bi evre pretvorili u RS dinare, svako bi dobio po 20 para, ili po starome, dve žute banke.

marija

pre 11 godina

Neki od vas znaju bolji projekat za mir na Balkanu???
Nema ga.
Evropa nije idealna, puno i gresi, ali ko ce, gospodo, da njih nema, nauciti primitivce i ekstremiste svih naroda Balkana standardima civilizovanog sveta? Ko???
Ne ubijaj, ne proteruj, ne pali, ne skrnavi, ne kradi..., to Balkan treba neko uciti, neko van Balkana, i ja tu jedino vidim EU, dopadalo se to nama ili ne.

Alex

pre 11 godina

Ja podržavam EU i veliki sam zagovornik pridruživanja. Ali da se Nobelova nagrada dodeli zajednici država je najobičnija glupost. Zar je moguće da na planeti ne postoji više ni jedan čovek koji je nešto učinio za mir?

djuro

pre 11 godina

a u obrazlozenju treba da stoji - za doprinos miru u Libiji (kad su prestali da bombarduju), Avganistanu (kad su se povukli, doduse kako ko), Iraku, Siriji, i za buduce zaustavljanje ratova koje pripremaju u Iranu i na Balkanu. Mnogo bi bilo da pominjemo svesrdnu pomoc i zalaganje za prekid serije ratova kod nas, kojima su takodje dobrim delom kumovali. Nesto kao Kisindzerova Nobelova nagrada za Vijetnam.

Легиа Семлин

pre 11 godina

Почасна титула, као "награда за животно дело" - након тога следи или права или политичка смрт. Надам се да ће са Унијом бити исто. Не могу се довека народи Европе држати у ропству једног комунисте - марксисте као што је Барозо, чак ни уз подршку Американаца.

EU Citizen

pre 11 godina

Ako socijalističke evrokratske štetočine misle da naručene PR nagrade koje ionako niko odavno ne shvata ozbiljno mogda zamene ozbiljne pro-tržišne i liberalne reforme i ukidanje zloćudog društveno-ekonomskog tumora zvanog socijalna država, mislim da će ih neposredno predstojeći raspad evrozone i bankrot nekolicine članica možda malo osvestiti. A možda i neće, namerno slepilo je veliko i uporno zlo, ali povratak komunizma, fašizma i gladi u Evropu, po mom skromnom mišljenju, ako ozbiljnih reformi ne bude, stvar desetak kratkih godina, sigurno hoće, samo će onda tek biti kasno za sve...

Dare

pre 11 godina

@ BRZI:

Mora da niste informisani po pitanju vojne snage SAD, Rusije, Kine i Indije. EU je radila sve sem sirila mir i pomirenje na Balkanu.

Aleksandar

pre 11 godina

Evropska unija kao organizacija promoviše visoke standarde demokratije i dobrosusedske odnose među državama, posvećena je miru u Evropi, ali ... zabrljala je na Balkanu. Imala je aktivnu ulogu u razbijanju SFRJ, što je prouzrokovalo krvave ratove, krizu društva i kolaps ekonomije na ovim prostorima.
Da je bar uložila jednako energije za očuvanje Jugoslavije kao što danas ubeđuje Srbiju da ozvaniči "de facto" nezavisnost Kosova, i da je ondašnju državu (relativno uređenu i ekonomski stabilnu) primila u članstvo, umesto što sada (potencijalno) prima jednu po jednu (majušne i ekonomski slabe države) i (navodno) želi da nas sve opet vidi na okupu u EU, ne bi ni bilo velike mrlje na (ipak, po mom mišljenju) zasluženoj (ali devalviranoj) nagradi.

Ратко М.

pre 11 godina

"ЕУ је помогла у томе да се Европа из континента рата, претвори у континент мира". Без коментара.

Sale

pre 11 godina

Ako je dobijo Obama nobelovu nagradu za mir onda moze sada i Evropu a sledeci put ce dobiti Izrael.. pravi cirkus ta nobelova nagrada za MIR!!!!

Opklada

pre 11 godina

Ajde da se kladimo u Siriju ili Iran, da će iduće godine dobitnik Nobelove nagrade biti NATO.

(za praktičnu primenu dinamita koji je Nobel otkrio)

brzi

pre 11 godina

@ BRZI:

Mora da niste informisani po pitanju vojne snage SAD, Rusije, Kine i Indije. EU je radila sve sem sirila mir i pomirenje na Balkanu.

Darko, samo zbrojite vojne kapacitete Britanije, Francuske i Njemačke, bez ostalih zemalja udruženja, i dobijete najajču i tehnički najkompetenntniju armiju na svetu sa ozemljima na svim djelovima sveta ( Francuska Gvajana, Martinique, Falklandska ostrva, Francuska Polinezija,...) Jedina primerljiva armada po kapacitetima i kvaliteti bila bi američka ( zato i udruženje NATO), ponajviše radi svojih morskih teritorija ( Guam, Hawai, Diego Garsia,...), dok su potencialni ostalih nabrojanih zemalja smešni u primerici sa gornjom dvojicom radi geografskih deficita ( suštinski zatvoreni izlazi na otvoreno more, nemogučnost upotrebe taktičke avijacije iz istog razloga; nepostojanje svojih ozemlja izvan svojih granica ) i tehnički tehnološkog zaostatka naurožanja kojeg poseduju ( Primer podmornice Kursk, primer teretne ladje koja je tovarila helikoptere u Siriju, najnoviji primer sirijskog aviona koji je bio pre koji dan prizemljen u Turskoj,.......)

Igor P.

pre 11 godina

"zamislite da dodje neki vanzemaljac i posmatra stvari potpuno nezavisno. Sa jedne strane vidi naprednu Evropu sa xx zemalja i nekoliko stotina miliona stanovnika,a sa druge jednu malu zemlju sa 7 miliona stanovnika, bedom, ogromnom korupcijom, a o mentalitetu da ne pričamo. Da li će on da pomisli da su svi u Evropi ludi, a mi jedini pametni ?"

Problem je Logika u tome što logiku, kako reče, nezavisnog vanzemaljca poistovećuješ sa vrednosnim sistemom tzv. savremenog čoveka, a to je, po meni, u najmanju ruku nemaštovito.
Ko ti garantuje da "mali zeleni" snagu logike ne bi video u dobrodušju i patnji, u srcu bilo kog čoveka koji je primoran da trpi, pa bilo da je reč o domaćim tajkunima, ili evropskim monopolistima?
To što živimo u svetu u kojem živimo, ne znači da ne trebamo da uključimo vijuge i razmislimo o njegovim manama, pa iste stavimo na policu vlastite logike zdravog rasuđivanja.
U suprotnom smo svesno ili nesvesno izmanipulisani, uvučeni u isključivost koja nas vreba sa svih strana.

Dušan

pre 11 godina

Svima vama koji pozitivno komentarišete ovu vest preporučujem da se zapitate zašto ste čak i na ovom sajtu u ubedljivoj manjini ( sem ako naravno ne komentarišete po zadatku).

Yps

pre 11 godina

@Mary: Norveška formalno nije u EU, ali je u ekonomskom, političkom, zakonodavnom i vojnom smislu de fakto članica iste.
Ljudi koji kritikuju EU odn. pljuju, kako vi kažete, vide i činjenice koje ni celokupna propagandna mašinerija ne može da prikrije, a to su ekonomski i politički pritisci na zemlje koje žele tutorstvo EU i zapada, vojne intervencije i bombardovanja, rovarenje po raznim zemljama i njihova destabilizacija itd. Čovek mora da bude jako mlad i neiskusan, dobro plaćen za to ili da pati od frojdovske identifikacije sa agresorom ako sve ovo napred pomenuto ne vidi i ne primećuje.

nameless

pre 11 godina

Citajuci komentare zakljucujem da svi koji podrzavaju EU govore da drugi pojedinci koji tako ne misle su ne obrazovani i ne znaju sta je sustina EU i kako je to dobra stvar. Pa ako je to tako onda obrazlozite to uz cinjenicno stanje. Realnost je da u okviru EU Njemacka je jedinstvena sila za sebe dok cak Italija, Spanija, itd. padaju da ne govorim o manjim drzavama. U ekonomskom smislu vecina drzava osim Njemacke pada u EU zarad zaduzivanja, a moderan rat za resurse ne mora da se vodi oruzijem nego finansijama i na taj nacin slabljenjem drzava i infiltriranjem u sistem. Duga prica ali poenta je ista - nije bitno da postojes velikog brata, moras da volis velikog brata.

nikola

pre 11 godina

Ma posle Arthisarija, kao dobitnika Nobelove nagrada ze "Mir", me apsolutno vise ne zanima ko ce dobiti ovu "nagradu". Pole Jasera Arafata, Arthisarija Obsame i ostalih "mirotvoraca" mogu samo da kazem, Svaka cast Nikoli Tesli koji je ODBIO NMobelovu nagradu za Fiziku. Covek bio vidovit.

Zoran

pre 11 godina

Ma smesno je sve ovo sa Nobelovom nagradom. To kazem potpuno svestan naseg minimalnog znacaja na svetskoj politickoj sceni, bez i trunke mrznje prema organizaciji cije su clanice zdusno pomogle da se na paramparcard razbije nekada mocna drzava na ovim prostorima.
EU jednostavno nije demokratska tvorevina evropskih naroda vec zapadni geopoliticki blok prepun problema i protivurecnosti koji vec duze vreme puca po savovima. Ovi sto se bespogovorno kunu u koncept i tekovine EU i kojima negativni komentari strasno smetaju, zasluzuju isto Nobelovu nagradu ali za zatucanost.
Srbija ce biti pre ili kasnije, milom ili silom biti uterana u obor evropskih naroda u to nema sumnje. Ipak, uprkos nekim neosporno dobrim aspektima koje clanstvo u EU sa sobom nosi, licno ja se tom datumu ne mogu radovati.

А мозга нема

pre 11 godina

Еврофанатицима : не пљују само грађани ''Србистана'' како ви волите да кажете овакво додељивање награде.Обиђите мало светске медије ''грађани света'' какви јесте па ћете видети слично расположење ако не на вестима оно на коментарима.Не морате ни медије,можете и твитер да упалите видећете исту ствар.

А онда само мало мућните главом и размислите колико би живота било спашено и невоља избегнуто да су примили СФРЈ у ЕЕЗ(од 93ће ЕУ)уместо што су роварили да разбију једну солидну државу(Немци пре свих).Али лепше је кад им дођемо мали јадни и бедни на ноге зар не?

Karamazov

pre 11 godina

Postoji jedan fenomen i njega sam se setio čim sam pročitao ovu vest. Taj fenomen bi ukratko mogao da se opiše ovako: Kada unutrašnji (suštinski) mehanizmi prestaju da rade, tada počinje spoljašnje ulepšavanje stvari.

cogito ergo sum

pre 11 godina

1990. Mihail Sergejevič Gorbačov (SSSR) - (za rusenje SSSRa)
1994. PLO predsjedatelj Yasser Arafat (Palestina), ministar vanjskih poslova Shimon Peres (Izrael) i premijer Yitzhak Rabin (Izrael)
2000. Kim Dae Jung (金大中) (predsjednik Južne Koreje) - za razvoj demokratije
2001. Glavni tajnik UN Kofi Annan (Gana) i Ujedinjeni narodi
2002. Jimmy Carter - bivši predsjednik SAD-a - za razvoj demokratije
2003. Shirin Ebadi (شیرین عبادی), (Iran) - za razvoj demokratije
2004. Wangari Maathai (Kenija) - za razvoj demokratije
2006. Muhammad Yunus (মুহাম্মদ ইউনুস), (Bangladeš) i BANKA Grameen (গ্রামীণ ব্যাংক), (Bangladeš)
2007. Al Gore, (SAD) - americki politicar
2008. Martti Ahtisaari (Finska) - zbog plana (neprihvacenog u UN-u) za kosovo
2009. Barack Obama - predsjednik SAD-a
2010. Liu Xiaobo - Kina - kineski disident
2012. EU
...
nominovani su bili (izmedju ostalih) i klinton, nakon bombardovanja srbije ali i adolf hitler 1939 na prijedlog svedskog parlamentarca!

Vlad

pre 11 godina

E sada neka Evropska Unija stvarno uspostavi mir i ekonomski pomogne nezadovoljnoj Grčkoj i ostalim zemljama članicama koje su zahvaćene ekonomskom krizom, pa ćemo onda pričati da li su gospoda iz Brisela zaista zaslužili ovu nagradu.

mali radojica

pre 11 godina

Muka mi je vise od ovih komentatora pametnjakovica koji apriori brane EU i napadaju svako misljenje koje realno sagledava ovaj dogadjaj. Ta EU je pocetkom 90 zdusno radila na razbijanju SFRJ a kad je stvar izmakla kontroli onda su zvali u pomoc NATO i USA da vade kestenje iz vatre. Danas cujemo hvalospeve koji dolaze od Nobelovog komiteta u Oslu a ta EU svojim dvolicnim stavom o Balkanu samo podgreva i raspiruje buduce sukobe. Ona ne zeli da ocuva teritorijalni integritet Srbije jer eto toboze Albanci imaju pravo da se otcepe jer tako vecinski zele. Kad samo nekoliko desetina kilometara dalje to isto zele da urade Srbi(sever KIM ili BIH)koji isto tako u skoro 100% broju zele da se otcepe e onda neće da moze jer tobože to nije uredu, stvoriće se velika Srbija bla bla truć.To što se stvara Velika Albanija to nikome ne smeta. Ali dobro, naš glas niko ionako ne racuna niti se na njega osvrće ali ono što me oduševljava je reakcija širom Evrope. Evo već puna 4 sata BBC uključuje eksperte, komentatore i poneke visoke službenike iz Brisela. Dok ovi zadnji što je i normalno podržavaju i patetično uzdišu na ovu odluku veliki broj komentatora i političkih eksperata naročito iz Britanije je blago rečeno šokirana i zgadjena ovom odlukom. Svi odreda pominju sukobe na Balkanu devedesetih i da se razumemo, ništa oni ne hvale Srbiju baš naprotiv, ali za ovu odluku..... mislim samo ih treba saslusati pa će Vam sve biti jasno.

nikola

pre 11 godina

Ma dajte Nobelu, Nobelovu nagradu. Kriza je, mora se.
Taman posla da pare odu iz Evrope. To danas cak ni jedna EU ne moze da dozvoli.

Vlada

pre 11 godina

Divno kad je svet dosao do tacke da svako sam sebe nagradjuje, postoji samo ja pa ja, a program je samo na papiru, nema veze sto se ne primenjuje. Ma bili bismo mi uspesni u toj EU samo nam oni ne veruju,brinu samo za sebe!

Treba izabrati gdje ziveti

pre 11 godina

Danas sam najsrecniji covek u zivotu, nisam dobio Nobelovu nagradu ! A sto se tice komentara na B92, potpuno je isti omjer ZA i PROTIV kao u vecini sajtova u Evropi. Cak i kod nas u Svici.

Mr.Bean

pre 11 godina

xaxa kakav smehotres i na stranim vestima(komentarima).
"Mislim da bi nagradu u ime EU trebao da primi MR.Bean.
Ako se secate on je vec slao sam sebi cestitke i reklo bi se nikad nije bio srecniji".Jedan od komentara.

IQ=0

pre 11 godina

...Znaci vreme je da Vinca proizvede nuklearku...i ulecemo brzinom svetlosti u EUtijopiju a i dobicemo i nobelovu nagradu za mir( prijace nam posto smo i onako prehladjeni od promaje i brzine) i ovaj...to je to

Dzomba

pre 11 godina

Inace, sve te nagrade su danas postale glupost, jer svugde se umesala politika i podobnost, kvalitet se vise UOPSTE ne gleda. Od dodele Oskara, raznih Emija, pa sve do Nobela. Cisto, samo i jedino politicka podobnost raznih ljudi, organizacija, itd. Onaj ko dodeljuje, on gleda sa svog ideoloskog aspekta, i sve suprotno je automatski lose, pogresno, nekvalitetno, iako je to obicna glupost. Ideologija vam je kao stil fudbala, mozete vi da pricate o engleskom razbijackom fudbalu, to da hvalite, nagradjujete, i govorite kako je spanski smesan, za devojcice, samo pimpuju loptu, itd. Ali to je vas UKUS/IDEOLOGIJA, to nije realan kvalitet, jer Barsa razbije svaki engleski tim ko beba zvecku. Ne mogu da se pokupe ti "razbijaci", bude smejurija. Poenta je, da to sto se tebi vise svidja neki stil/ideologija fudbala, ne znaci i da je bolje/kvalitetnije. Ko je bolji vidi se u konkretnom okrsaju, a tu Barsa uvek "pocisti" Engleze. Bas kao sto moze neko vise da voli stil/ideologiju Ronalda, ali Mesi daje bolje "rezultate", i kad se daje nagrada, logicno je da dobije onaj ko je kvalitetniji, a ne ciji se stil/ideologija vama vise svidja. Nazalost, kod ovih nagrada je iskljucivo ideologija prisutna, od kvaliteta i rezultata nema ni traga. Kvalitet je doduse diskutabilan, ali gde su rezultati EU i mirovnim uspesima? Na Kosovu? U Grckoj? Merkel se jedva provukla pored kordona policije i vojske, sve mirno do moga. Ocigledno je da se nekome svidja nacin/ideologija EU, iako rezultati ne postoje.

Ivan

pre 11 godina

Dolazimo do jednog vrlo zanimljivog paradoksa. Stanovništvo EU se sprda sa ovom dodelom a dežurni proEU Srbi se sprdaju sa ovima anti.

Haha.

Miki BG

pre 11 godina

Ta nagrada je odavno politička, kao što su manje ili više i sve druge nagrade. Ova medjutim baca svetlo na crnu stranu sveta danas. Amerika i NATO, kao i njihovi zvaničnici, ove godine očigledno nisu mogli da je dobiju jer se ipak dodeljuje za mir, a ne ratove i nasilno svrgavanje režima radi nafte... Ni večno sumnjiva Rusija nije je zaslužila, nesvrstanih nema na svetskoj sceni, pa mu EU dodje kao jedino rešenje koje se može progutati. A i potrebna joj je radi podstreka da se sama od sebe ne uruši i izazove nova krvoprolića u Evropi, možda i šire.

СЦГРС

pre 11 godina

Бомбардовали, убијали, бацали касетне бомбе као случајно...због мира...убиј неког...ма ...честитам

MilanM

pre 11 godina

EU je u svojoj kratkoj istoriji mogla da utiče na dva oružana sukoba, na "balkanske ratove" i Gruziji. Oba puta je reagovala "do mojega".

Boki

pre 11 godina

Ne budimo malodusni ipak Evropskoj Uniji je potrebna podrska i ohrabrenje. Mnogo problema imaju - Katalonija, Baskija, Flandrija, Valonija, Severna Irska, Skotska, Korzika, Severna Italija pa onda ova ekonomska i duznicka mega kriza. I novcani deo nagrade ce dobro doci - taman da se pokrpe do nove godine.

SRNA

pre 11 godina

Ne želim da komentarišem. Voleo bih da neko ko zna, nabroji sve nagrađene za mir pa da sve bude jasnije.
Da li se pogrešno sećam da je i Sadam dobio, a kasnije proglašen za zločinca. Ako grešim, molim vas ispravite me...

bananijanac

pre 11 godina

Citam komentare i muka mi j eod ovih koji pricaju da mi ne vidimo dalje od svog nosa i samo negodujemo... Pa pogledajte komentare na drugim medijima, ja samo engleski razumem pored srpskog, pa tamo i vidim... Malo je ljudi zadovoljno ovim izborom, a i to su oni sa dogmama, a ne razmisljanjima. Oni koji ovde pominju Dveri, SNS, SPS, a nece da shvate da mi je Tadic doveo te ljude na vlast... Tako nece ni da porcitaju komentare na stranim vestima... Ili su toliko "dalekovidi" da ne razumeju jezik osim srpskog... Jeste da mi ne vidimo mnogo dalje od svog nosa, ali svetskog demokratskog licemerja smo dosta nagledani i odlicno ga prepoznajemo. ZAto su nam komentari ovakvi... A oni koji podrzavaju izbor, mogli bi da napisu i zbog cega... Meni je Nobelova nagrada vec na tom nivou da sam ocekivao da EU dobije za ekonomiju, a ne za mir.

Александар Џунић

pre 11 godina

ЕУ је награђена за мир, али у својој кући. И онда се све слаже.