Ponedeljak, 03.09.2012.

21:47

Napravite svoju fresku Isusa Hrista

Izvor: B92

Napravite svoju fresku Isusa Hrista IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Sveto pismo

pre 11 godina

Razmotrimo šta se dogodilo otprilike 50. n. e.,kada je apostol Pavle posetio Atinu,grad u kojem je upotreba religioznih kipova bila jako raširena.Pavle je objasnio Atinjanima da Bog ’ne živi u hramovima građenim rukom,niti ga poslužuju ljudske ruke kao da bi on nešto trebao,te da ne trebamo zamišljati da je Božansko Biće nalik zlatu ili srebru ili kamenu,nalik nečemu što je oblikovano umećem i domišljatošću čoveka‘(Dela apostolska 17:24,25,29).Takva upozorenja u vezi s idolima zapravo su česta u Hrišćanskim grčkim pismima, odnosno Novom zavetu.Naprimer,apostol Jovan upozorio je hrišćane:”Čuvajte se idola“(1.Jovanova 5:21).Pavle je pisao Korinćanima:”U kakvoj je saglasnosti Božji hram s idolima?“(2.Korinćanima 6:16).U prvom veku su mnogi pre nego što su prihvatili hrišćanstvo obozavali religiozne slike i kipove.Pavle je podsetio na to hrišćane u Solunu kad im je napisao:’Od svojih ste se idola obratili Bogu da robujete živom i pravom Bogu‘(1.Solunjanima 1:9).To jasno pokazuje da su ti hrišćani trebali imati isti stav prema religioznim slikama i kipovima kakav su imali Jovan i Pavle.Ako Bog Jehova ne voli da obozavamo idole,kad su oni iskvarili hriscanstvo?Tokom 4-tog veka je to uveo car Konstantin,a kasnije su to uveli i pagani koji su postajali hriscani ali se nisu preobratili u potpunosti na hriscanstvo vec su uneli u njega svoje drvene idole i ikone kojima su paganizovali hriscanstvo.Idolopoklonstvo je pored bluda za najvecu osudu prema Bibliji.Pozdrav svima!!!

nenad

pre 11 godina

@lazar

veru postujem kao sto postujem i tvoje misljenje. Jer ako ne postujes tudje misljenje pocinjes da udaras na tudju sujetu...itd...na kraju imas ratove itd.

jocak

pre 11 godina

@nenad zasto postujes veru? sta je ona uradila za ovaj svet? nista, apsolutno nista.
(lazar, 4. septembar 2012 11:54)

(lazar, 4. septembar 2012 11:54) vera nas je odrzala kroz vekove i kad nam je bilo najteze i niko nam nije dao toliko puno kao vera sramota je da nosis ime velikog vladara i kneza lazara a da pises ovo sto pises
(milos obilic, 4. septembar 2012 16:00)

* * *
Kako sam ja razumeo šta to znači, rekao bih da lazar ovde ima ulogu ''trola'' – onog sa provokativnim komentarom koji ima cilj da ''podiže tenziju'' i izaziva komentatore nebili mu objašnjavali koliko je u zabludi, i slično. Bilo kakvu reakciju prihvataju. Da bih se nekako otresli, najbolje je trolovima ne odgovarati. To najteže podnose.
.

milos obilic

pre 11 godina

(lazar, 4. septembar 2012 11:54) vera nas je odrzala kroz vekove i kad nam je bilo najteze i niko nam nije dao toliko puno kao vera sramota je da nosis ime velikog vladara i kneza lazara a da pises ovo sto pises

Realko

pre 11 godina

@Brano

sacuvaj sliku pa je obradi u photoshopu. Tako su uradili svi koji su hteli da imaju lep rad. Oni kojima nije stalo da naprave remek delo se vesele sa njihovom aplikacijom

Sale

pre 11 godina

Ta zena je ponovo oslikala pola crkve posto zvanicna crkvena uprava verovatno nista nije davala za restauraciju. nije ih bilo briga ko restaurira freske jer za profesionalnu restauraciju nisu hteli da daju para. sad je neko video ne dovrsenu fresku , napravio sprdnju i svi se sad uzrujali za to. crkvu i tu fresku bi zaboravili da nije bilo ovog

lejubajug

pre 11 godina

Niko,bukvalno niko,nema ni moralno ni materijalno pravo,da bez dozvole,istog,bilo sta,bilo kada Prepravlja,popravlja,restaurira.. Imamo mi ispred nosa kako se tekst nase Himne prepravljao.D.Jenko napisao svoje stihove,a onda se nenadlezni nasli "pametni" i prepravili pojedine reci. I pitanje - ko je napisao,i kako izgleda originalna verzija,srpske Himne ? Sta da odgovorim - na kvizu ?!

Emreee

pre 11 godina

Ja sam musliman, naravno, postujem i druge religije. Sa moje tacke gledista, ovo je cisto igranje sa religiom i sa likom Isusa Hrista!!!

softtroll

pre 11 godina

@Maki: Ako si joj rek'o. Isus kad bi danas pogledo u svoje vernike, verovatno bi se opet opasno naljutio. Niko od njih ni ne hoda njegovim putem, vec radi sve suprotno. Ponos, samoljublje, srebroljublje, zavist, gnjev... A u dusi pagani.

borto

pre 11 godina

Kada bi ovako nesto uradili za muslimane dobili bi bombe direkt u kuće, a posto ovako nesto se uradi "netolerantim" hriscanima onda nema problema. Mi kao hriscani treba da trpimo do kraja. Pitam se koji je prag do koga hriscani treba da idu?

Zao mi je one dece iz pank grupe sto su osudjeni u Rusiji i kazna je prejaka, ali da li ovakve za ovakve i slicne dogadjaje kada neko pljuje po onome sto je tebi sveto treba da gledamo i samo slezemo ramenima? (Za one koji su ateisti ovaj termin "sveto" neka razumeju kao da je rec onjihovoj deci pa ce biti jasnije sta za nas znaci rec "sveto".)

Da li je nasilje samo kada nekoga udaris ili ima i druga vrsta nasilja? Kada ga pljunes, editujes mu fotografiju, docrtavas brkove i slicno ...?
Da to je "dobra fora" kada je rec o nekom drugom, a kada neko to mojoj svetinji, mojoj deci to radi onda osmeh sa lica se samo spusti na dole.

(Znam, znam odmah ce da se pomene Peranovic i njegovo nasilje, ok covek jeste to uradio i treba da bude osudjen kao sto ce verovatno i biti.)

Beli zec

pre 11 godina

U Svetom pismu piše ...... Sve mi je na slobodu ali mi nije sve na korist. I ja mislim da se Hristos ne bi naljutio obzirom na to šta je bio i jeste, ali kako god ružno je sve ovo, naročito lavine smeha koje se potenciraju.
I kao što reče jedan poznati srpski pesnik...... Jer stvari imaju onakav izgled kakav im dade naša duša. Moj Isus ne liči na ovoga.

Bela

pre 11 godina

Pih, pomislila sam (ali samo na trenutak) da ce mozda biti zanimljivih, kreativnih, novih radova na zadatu temu, kad ono nista. Klise star vise od dve hiljade godina. Gospod je ismevan dok je propovedao ljudima blagu vest, kada je bio hapsen, dok mu se sudilo, dok je bio razapet na krstu..I to ruganje i ismejavanje traje vise od dva milenijuma. Nista novo pod kapom nebeskom.
Zato sumnjam da su ovi crtezi bez zluradosti i lose namere. Cini mi se da jedino stara gospodja nije imala nameru da vredja i ponizava, ostali jesu. Jadno!

nenad

pre 11 godina

Nemam nista protiv slobode izrazavanja. Ne mogu takve gluposti da uvrede prave vernike, a ni mene koji postujem veru.

Nego, pitanje za postovaoce novog talasa - Jel im palo na pamet da neko islamsko obelezje malo dorade? Prpa, a?! :)

Djubre Pitajkoga'oces

pre 11 godina

Pa vi uopste ne umete da se zabavljate :D ili ne razumete o cemu se radi. Cemu rasprava? Gospodja Sesilija je, ljuta sto niko nece da restaurira fresku „Ecce Homo” sa likom Isusa Hrista u crkvi, odlucila demonstrativno da je restaurira. Na zalost, freska je ispala kako je ispala :D a 100 godina stara! Ipak, koliko ja vidim, ona je uspela da skrene paznju i to bas uspela :D Tako da se ''crtkanje'' po Isusovom liku moze sagledavati sa 2 strane. Sa jedne strane mozda ste Pravoslavna Gradjanko (hehe kao da smo mi ''nepravoslavni'' seljani) u pravu da jeste skrnavljenje u neku ruku, ali sa druge strane mozda je bas skretanje paznje u dobrom smeru. Da budem iskrena, meni je ovo super saljivo i dopada mi se, bakica ima svu moju naklonost :)

ateista

pre 11 godina

pravoslavka pa jos gradjanka

ono sta ste napisali je tipican primer kako "savremeno" pravoslavlje u propovedaocima raznih popova i kvazi monaha sluzeci se laznom elokventnoscu zamrse pojmove bez ikakve uzrocno posledicnosti i time prosecnom srbinu (neobrazovan) ono malo logike u glavi resetuju i sugerisu mu da je istina samo jedna. Da bih Vam to jos jednostvavnije pokazao posluzicu se sledecim primerom. "sve ovo sta sam ja napisao je dokaz da je bog samo jedan". Logike nigde samo prazna fraza. Aj sad zdravo, vratite se u katakombe i kelije.

Beast from the East

pre 11 godina

Ne ide joj restauracija, ne znaci da je antihrist. Ne ide i meni, pa ipak postujem veru. Trebali su joj dati paletu boja, ovako je imala samo 4-5 :).

ZokyNBGD

pre 11 godina

@građanka blabla

čoveče tj. ženo, peti put čitam i ne kapiram šta napisa? ili ko za bibliju treba i ovde tumač, pa kako koji protumači...

čovek

pre 11 godina

@gradjanka a pravoslavka
Hajde sad pročitaj svoj komentar pa razmisli malo o logici izražavanja i stavova ... u šta veruješ to je tvoja lična stvar, nema potrebe da dokazuješ niti te iko proziva ali daj malo povezanosti u komentaru ... a o fresci sve najbolje ... kako nema nijednog dokaza da je osoba NN izgledala ovako ili onako, svako ima pravo da je crta po svom izboru ... čak štaviše ako se pogleda tip naroda iz kojeg je osoba NN i njegove karakteristike u datom periodu, nijedan od modernih prikaza nema nikakvu dodirnu tačku sa istinom ... ali pretpostavljam da poenta nije u vedostojnosti lika već u simbolizmu ...

Maki

pre 11 godina

(gradjanka a pravoslavka, 3. septembar 2012 22:11)

Samo se ti malo smiri i opusti, građanko a pravoslavko, niko ovde ne napada nikoga, ponajmanje hrišćanstvo, ni Gospoda Isusa Hrista lično. Ljudi se samo smeju tako katastrofalno lošoj restauraciji jedne slike da im je rezultat postao simpatičan. Otrpilike kao lik iz crtaća, ili nekadašnji hit među lutkama, Cabbage Patch Kids.

Autorka "dela", nije imala zlu nameru, naprotiv, crkva joj je poverila posao jer je i ranije poslovala s njom i bila zadovoljna rezultatima. Ovog puta je ispalo malo drugačije, LOL!

I ne, ovo NIJE izraz podsmevanja ateista Gospodu Isusu Hristu. Siguran sam da se i on negde grohotom smeje kad pogleda rezultat restauracije svoje slike. Zašto mislim tako? Pa zato što je prema svim poznatim zapisima zabeleženo da se samo jedan jedini put baš žestoko naljutio (onomad kad je razbucao trgovce i Fariseje u Hramu), pa stoga kontam da je prilično kul i blag lik, najverovatnije sa solidnim smislom za humor.

Gledaj na ovo sa aspekta marketinga. Hristovu sliku su sad videli i milioni onih koje to inače ne zanima. Šta misliš, zar to nije odličan marketing za veru? Moć Interneta na usluzi hrišćanskoj veri, šta je loše u tome?

U stvari, mislim da ti imaš isti problem kao oni ziloti koji su spremni da pale i kolju zbog karikature Muhameda. Vi svuda i u svemu vidite napad na Gospoda, a taj napad postoji samo u vašim glavama. Gde ti je hrišćanska blagost i umerenost, je li građanko a pravoslavko?

Misko

pre 11 godina

Ajde gradjanko ne smaraj. Mala je verovatnoca da je ono sto religije pripovedaju istinito. Religioznost se zasniva na bogobojazljivosti kojom su "vernici" indoktrinirani u ranom detinjstvu.
A da je ovo sto su uradili sa freskom urnebesno, iako je tragicno, jeste.

kkz

pre 11 godina

To nema nikakve veze...Ja sam ateista koji izuzetno postuje sve vere i nikada mi nebi palo na pamet da skrnavim po bilo kojoj veri,pogotovo ne po umetnickom delu...

gradjanka a pravoslavka

pre 11 godina

Zbog ovoga volim sto sam hriscanka i pravoslavka i mnogo veci gradjanin od mnogih ateista ali da ne idemo o tome.
Zasto ?
Pa samo hriscanstvo i Gospoda Isusa Hrista mozete i smete ovako da napadate jer je to dokaz njegove istinitosti.
Sve ovo sto su ljudi ostalo izmislili jeste agresija i cuvanje agresije istom agresijom.

jocak

pre 11 godina

U Pravoslavlju, ikona bi trebalo da se izrađuje s velikim "strahom Božijim" (strahopoštovanjem), uz posebnu molitvenu pripremu, s Crkvenim blagoslovom, kako bi naslikani lik pravilno izobrazio Hrišćansku duhovnost.
* * *
A mož’ i ovako, pa ko šta uradi...
.

Maki

pre 11 godina

(gradjanka a pravoslavka, 3. septembar 2012 22:11)

Samo se ti malo smiri i opusti, građanko a pravoslavko, niko ovde ne napada nikoga, ponajmanje hrišćanstvo, ni Gospoda Isusa Hrista lično. Ljudi se samo smeju tako katastrofalno lošoj restauraciji jedne slike da im je rezultat postao simpatičan. Otrpilike kao lik iz crtaća, ili nekadašnji hit među lutkama, Cabbage Patch Kids.

Autorka "dela", nije imala zlu nameru, naprotiv, crkva joj je poverila posao jer je i ranije poslovala s njom i bila zadovoljna rezultatima. Ovog puta je ispalo malo drugačije, LOL!

I ne, ovo NIJE izraz podsmevanja ateista Gospodu Isusu Hristu. Siguran sam da se i on negde grohotom smeje kad pogleda rezultat restauracije svoje slike. Zašto mislim tako? Pa zato što je prema svim poznatim zapisima zabeleženo da se samo jedan jedini put baš žestoko naljutio (onomad kad je razbucao trgovce i Fariseje u Hramu), pa stoga kontam da je prilično kul i blag lik, najverovatnije sa solidnim smislom za humor.

Gledaj na ovo sa aspekta marketinga. Hristovu sliku su sad videli i milioni onih koje to inače ne zanima. Šta misliš, zar to nije odličan marketing za veru? Moć Interneta na usluzi hrišćanskoj veri, šta je loše u tome?

U stvari, mislim da ti imaš isti problem kao oni ziloti koji su spremni da pale i kolju zbog karikature Muhameda. Vi svuda i u svemu vidite napad na Gospoda, a taj napad postoji samo u vašim glavama. Gde ti je hrišćanska blagost i umerenost, je li građanko a pravoslavko?

kkz

pre 11 godina

To nema nikakve veze...Ja sam ateista koji izuzetno postuje sve vere i nikada mi nebi palo na pamet da skrnavim po bilo kojoj veri,pogotovo ne po umetnickom delu...

jocak

pre 11 godina

U Pravoslavlju, ikona bi trebalo da se izrađuje s velikim "strahom Božijim" (strahopoštovanjem), uz posebnu molitvenu pripremu, s Crkvenim blagoslovom, kako bi naslikani lik pravilno izobrazio Hrišćansku duhovnost.
* * *
A mož’ i ovako, pa ko šta uradi...
.

Misko

pre 11 godina

Ajde gradjanko ne smaraj. Mala je verovatnoca da je ono sto religije pripovedaju istinito. Religioznost se zasniva na bogobojazljivosti kojom su "vernici" indoktrinirani u ranom detinjstvu.
A da je ovo sto su uradili sa freskom urnebesno, iako je tragicno, jeste.

gradjanka a pravoslavka

pre 11 godina

Zbog ovoga volim sto sam hriscanka i pravoslavka i mnogo veci gradjanin od mnogih ateista ali da ne idemo o tome.
Zasto ?
Pa samo hriscanstvo i Gospoda Isusa Hrista mozete i smete ovako da napadate jer je to dokaz njegove istinitosti.
Sve ovo sto su ljudi ostalo izmislili jeste agresija i cuvanje agresije istom agresijom.

čovek

pre 11 godina

@gradjanka a pravoslavka
Hajde sad pročitaj svoj komentar pa razmisli malo o logici izražavanja i stavova ... u šta veruješ to je tvoja lična stvar, nema potrebe da dokazuješ niti te iko proziva ali daj malo povezanosti u komentaru ... a o fresci sve najbolje ... kako nema nijednog dokaza da je osoba NN izgledala ovako ili onako, svako ima pravo da je crta po svom izboru ... čak štaviše ako se pogleda tip naroda iz kojeg je osoba NN i njegove karakteristike u datom periodu, nijedan od modernih prikaza nema nikakvu dodirnu tačku sa istinom ... ali pretpostavljam da poenta nije u vedostojnosti lika već u simbolizmu ...

ateista

pre 11 godina

pravoslavka pa jos gradjanka

ono sta ste napisali je tipican primer kako "savremeno" pravoslavlje u propovedaocima raznih popova i kvazi monaha sluzeci se laznom elokventnoscu zamrse pojmove bez ikakve uzrocno posledicnosti i time prosecnom srbinu (neobrazovan) ono malo logike u glavi resetuju i sugerisu mu da je istina samo jedna. Da bih Vam to jos jednostvavnije pokazao posluzicu se sledecim primerom. "sve ovo sta sam ja napisao je dokaz da je bog samo jedan". Logike nigde samo prazna fraza. Aj sad zdravo, vratite se u katakombe i kelije.

nenad

pre 11 godina

Nemam nista protiv slobode izrazavanja. Ne mogu takve gluposti da uvrede prave vernike, a ni mene koji postujem veru.

Nego, pitanje za postovaoce novog talasa - Jel im palo na pamet da neko islamsko obelezje malo dorade? Prpa, a?! :)

Djubre Pitajkoga'oces

pre 11 godina

Pa vi uopste ne umete da se zabavljate :D ili ne razumete o cemu se radi. Cemu rasprava? Gospodja Sesilija je, ljuta sto niko nece da restaurira fresku „Ecce Homo” sa likom Isusa Hrista u crkvi, odlucila demonstrativno da je restaurira. Na zalost, freska je ispala kako je ispala :D a 100 godina stara! Ipak, koliko ja vidim, ona je uspela da skrene paznju i to bas uspela :D Tako da se ''crtkanje'' po Isusovom liku moze sagledavati sa 2 strane. Sa jedne strane mozda ste Pravoslavna Gradjanko (hehe kao da smo mi ''nepravoslavni'' seljani) u pravu da jeste skrnavljenje u neku ruku, ali sa druge strane mozda je bas skretanje paznje u dobrom smeru. Da budem iskrena, meni je ovo super saljivo i dopada mi se, bakica ima svu moju naklonost :)

ZokyNBGD

pre 11 godina

@građanka blabla

čoveče tj. ženo, peti put čitam i ne kapiram šta napisa? ili ko za bibliju treba i ovde tumač, pa kako koji protumači...

Beast from the East

pre 11 godina

Ne ide joj restauracija, ne znaci da je antihrist. Ne ide i meni, pa ipak postujem veru. Trebali su joj dati paletu boja, ovako je imala samo 4-5 :).

Bela

pre 11 godina

Pih, pomislila sam (ali samo na trenutak) da ce mozda biti zanimljivih, kreativnih, novih radova na zadatu temu, kad ono nista. Klise star vise od dve hiljade godina. Gospod je ismevan dok je propovedao ljudima blagu vest, kada je bio hapsen, dok mu se sudilo, dok je bio razapet na krstu..I to ruganje i ismejavanje traje vise od dva milenijuma. Nista novo pod kapom nebeskom.
Zato sumnjam da su ovi crtezi bez zluradosti i lose namere. Cini mi se da jedino stara gospodja nije imala nameru da vredja i ponizava, ostali jesu. Jadno!

Beli zec

pre 11 godina

U Svetom pismu piše ...... Sve mi je na slobodu ali mi nije sve na korist. I ja mislim da se Hristos ne bi naljutio obzirom na to šta je bio i jeste, ali kako god ružno je sve ovo, naročito lavine smeha koje se potenciraju.
I kao što reče jedan poznati srpski pesnik...... Jer stvari imaju onakav izgled kakav im dade naša duša. Moj Isus ne liči na ovoga.

Emreee

pre 11 godina

Ja sam musliman, naravno, postujem i druge religije. Sa moje tacke gledista, ovo je cisto igranje sa religiom i sa likom Isusa Hrista!!!

borto

pre 11 godina

Kada bi ovako nesto uradili za muslimane dobili bi bombe direkt u kuće, a posto ovako nesto se uradi "netolerantim" hriscanima onda nema problema. Mi kao hriscani treba da trpimo do kraja. Pitam se koji je prag do koga hriscani treba da idu?

Zao mi je one dece iz pank grupe sto su osudjeni u Rusiji i kazna je prejaka, ali da li ovakve za ovakve i slicne dogadjaje kada neko pljuje po onome sto je tebi sveto treba da gledamo i samo slezemo ramenima? (Za one koji su ateisti ovaj termin "sveto" neka razumeju kao da je rec onjihovoj deci pa ce biti jasnije sta za nas znaci rec "sveto".)

Da li je nasilje samo kada nekoga udaris ili ima i druga vrsta nasilja? Kada ga pljunes, editujes mu fotografiju, docrtavas brkove i slicno ...?
Da to je "dobra fora" kada je rec o nekom drugom, a kada neko to mojoj svetinji, mojoj deci to radi onda osmeh sa lica se samo spusti na dole.

(Znam, znam odmah ce da se pomene Peranovic i njegovo nasilje, ok covek jeste to uradio i treba da bude osudjen kao sto ce verovatno i biti.)

softtroll

pre 11 godina

@Maki: Ako si joj rek'o. Isus kad bi danas pogledo u svoje vernike, verovatno bi se opet opasno naljutio. Niko od njih ni ne hoda njegovim putem, vec radi sve suprotno. Ponos, samoljublje, srebroljublje, zavist, gnjev... A u dusi pagani.

jocak

pre 11 godina

@nenad zasto postujes veru? sta je ona uradila za ovaj svet? nista, apsolutno nista.
(lazar, 4. septembar 2012 11:54)

(lazar, 4. septembar 2012 11:54) vera nas je odrzala kroz vekove i kad nam je bilo najteze i niko nam nije dao toliko puno kao vera sramota je da nosis ime velikog vladara i kneza lazara a da pises ovo sto pises
(milos obilic, 4. septembar 2012 16:00)

* * *
Kako sam ja razumeo šta to znači, rekao bih da lazar ovde ima ulogu ''trola'' – onog sa provokativnim komentarom koji ima cilj da ''podiže tenziju'' i izaziva komentatore nebili mu objašnjavali koliko je u zabludi, i slično. Bilo kakvu reakciju prihvataju. Da bih se nekako otresli, najbolje je trolovima ne odgovarati. To najteže podnose.
.

nenad

pre 11 godina

@lazar

veru postujem kao sto postujem i tvoje misljenje. Jer ako ne postujes tudje misljenje pocinjes da udaras na tudju sujetu...itd...na kraju imas ratove itd.

milos obilic

pre 11 godina

(lazar, 4. septembar 2012 11:54) vera nas je odrzala kroz vekove i kad nam je bilo najteze i niko nam nije dao toliko puno kao vera sramota je da nosis ime velikog vladara i kneza lazara a da pises ovo sto pises

lejubajug

pre 11 godina

Niko,bukvalno niko,nema ni moralno ni materijalno pravo,da bez dozvole,istog,bilo sta,bilo kada Prepravlja,popravlja,restaurira.. Imamo mi ispred nosa kako se tekst nase Himne prepravljao.D.Jenko napisao svoje stihove,a onda se nenadlezni nasli "pametni" i prepravili pojedine reci. I pitanje - ko je napisao,i kako izgleda originalna verzija,srpske Himne ? Sta da odgovorim - na kvizu ?!

Sale

pre 11 godina

Ta zena je ponovo oslikala pola crkve posto zvanicna crkvena uprava verovatno nista nije davala za restauraciju. nije ih bilo briga ko restaurira freske jer za profesionalnu restauraciju nisu hteli da daju para. sad je neko video ne dovrsenu fresku , napravio sprdnju i svi se sad uzrujali za to. crkvu i tu fresku bi zaboravili da nije bilo ovog

Realko

pre 11 godina

@Brano

sacuvaj sliku pa je obradi u photoshopu. Tako su uradili svi koji su hteli da imaju lep rad. Oni kojima nije stalo da naprave remek delo se vesele sa njihovom aplikacijom

Sveto pismo

pre 11 godina

Razmotrimo šta se dogodilo otprilike 50. n. e.,kada je apostol Pavle posetio Atinu,grad u kojem je upotreba religioznih kipova bila jako raširena.Pavle je objasnio Atinjanima da Bog ’ne živi u hramovima građenim rukom,niti ga poslužuju ljudske ruke kao da bi on nešto trebao,te da ne trebamo zamišljati da je Božansko Biće nalik zlatu ili srebru ili kamenu,nalik nečemu što je oblikovano umećem i domišljatošću čoveka‘(Dela apostolska 17:24,25,29).Takva upozorenja u vezi s idolima zapravo su česta u Hrišćanskim grčkim pismima, odnosno Novom zavetu.Naprimer,apostol Jovan upozorio je hrišćane:”Čuvajte se idola“(1.Jovanova 5:21).Pavle je pisao Korinćanima:”U kakvoj je saglasnosti Božji hram s idolima?“(2.Korinćanima 6:16).U prvom veku su mnogi pre nego što su prihvatili hrišćanstvo obozavali religiozne slike i kipove.Pavle je podsetio na to hrišćane u Solunu kad im je napisao:’Od svojih ste se idola obratili Bogu da robujete živom i pravom Bogu‘(1.Solunjanima 1:9).To jasno pokazuje da su ti hrišćani trebali imati isti stav prema religioznim slikama i kipovima kakav su imali Jovan i Pavle.Ako Bog Jehova ne voli da obozavamo idole,kad su oni iskvarili hriscanstvo?Tokom 4-tog veka je to uveo car Konstantin,a kasnije su to uveli i pagani koji su postajali hriscani ali se nisu preobratili u potpunosti na hriscanstvo vec su uneli u njega svoje drvene idole i ikone kojima su paganizovali hriscanstvo.Idolopoklonstvo je pored bluda za najvecu osudu prema Bibliji.Pozdrav svima!!!

gradjanka a pravoslavka

pre 11 godina

Zbog ovoga volim sto sam hriscanka i pravoslavka i mnogo veci gradjanin od mnogih ateista ali da ne idemo o tome.
Zasto ?
Pa samo hriscanstvo i Gospoda Isusa Hrista mozete i smete ovako da napadate jer je to dokaz njegove istinitosti.
Sve ovo sto su ljudi ostalo izmislili jeste agresija i cuvanje agresije istom agresijom.

Bela

pre 11 godina

Pih, pomislila sam (ali samo na trenutak) da ce mozda biti zanimljivih, kreativnih, novih radova na zadatu temu, kad ono nista. Klise star vise od dve hiljade godina. Gospod je ismevan dok je propovedao ljudima blagu vest, kada je bio hapsen, dok mu se sudilo, dok je bio razapet na krstu..I to ruganje i ismejavanje traje vise od dva milenijuma. Nista novo pod kapom nebeskom.
Zato sumnjam da su ovi crtezi bez zluradosti i lose namere. Cini mi se da jedino stara gospodja nije imala nameru da vredja i ponizava, ostali jesu. Jadno!

Misko

pre 11 godina

Ajde gradjanko ne smaraj. Mala je verovatnoca da je ono sto religije pripovedaju istinito. Religioznost se zasniva na bogobojazljivosti kojom su "vernici" indoktrinirani u ranom detinjstvu.
A da je ovo sto su uradili sa freskom urnebesno, iako je tragicno, jeste.

Maki

pre 11 godina

(gradjanka a pravoslavka, 3. septembar 2012 22:11)

Samo se ti malo smiri i opusti, građanko a pravoslavko, niko ovde ne napada nikoga, ponajmanje hrišćanstvo, ni Gospoda Isusa Hrista lično. Ljudi se samo smeju tako katastrofalno lošoj restauraciji jedne slike da im je rezultat postao simpatičan. Otrpilike kao lik iz crtaća, ili nekadašnji hit među lutkama, Cabbage Patch Kids.

Autorka "dela", nije imala zlu nameru, naprotiv, crkva joj je poverila posao jer je i ranije poslovala s njom i bila zadovoljna rezultatima. Ovog puta je ispalo malo drugačije, LOL!

I ne, ovo NIJE izraz podsmevanja ateista Gospodu Isusu Hristu. Siguran sam da se i on negde grohotom smeje kad pogleda rezultat restauracije svoje slike. Zašto mislim tako? Pa zato što je prema svim poznatim zapisima zabeleženo da se samo jedan jedini put baš žestoko naljutio (onomad kad je razbucao trgovce i Fariseje u Hramu), pa stoga kontam da je prilično kul i blag lik, najverovatnije sa solidnim smislom za humor.

Gledaj na ovo sa aspekta marketinga. Hristovu sliku su sad videli i milioni onih koje to inače ne zanima. Šta misliš, zar to nije odličan marketing za veru? Moć Interneta na usluzi hrišćanskoj veri, šta je loše u tome?

U stvari, mislim da ti imaš isti problem kao oni ziloti koji su spremni da pale i kolju zbog karikature Muhameda. Vi svuda i u svemu vidite napad na Gospoda, a taj napad postoji samo u vašim glavama. Gde ti je hrišćanska blagost i umerenost, je li građanko a pravoslavko?

čovek

pre 11 godina

@gradjanka a pravoslavka
Hajde sad pročitaj svoj komentar pa razmisli malo o logici izražavanja i stavova ... u šta veruješ to je tvoja lična stvar, nema potrebe da dokazuješ niti te iko proziva ali daj malo povezanosti u komentaru ... a o fresci sve najbolje ... kako nema nijednog dokaza da je osoba NN izgledala ovako ili onako, svako ima pravo da je crta po svom izboru ... čak štaviše ako se pogleda tip naroda iz kojeg je osoba NN i njegove karakteristike u datom periodu, nijedan od modernih prikaza nema nikakvu dodirnu tačku sa istinom ... ali pretpostavljam da poenta nije u vedostojnosti lika već u simbolizmu ...

nenad

pre 11 godina

Nemam nista protiv slobode izrazavanja. Ne mogu takve gluposti da uvrede prave vernike, a ni mene koji postujem veru.

Nego, pitanje za postovaoce novog talasa - Jel im palo na pamet da neko islamsko obelezje malo dorade? Prpa, a?! :)

Emreee

pre 11 godina

Ja sam musliman, naravno, postujem i druge religije. Sa moje tacke gledista, ovo je cisto igranje sa religiom i sa likom Isusa Hrista!!!

jocak

pre 11 godina

U Pravoslavlju, ikona bi trebalo da se izrađuje s velikim "strahom Božijim" (strahopoštovanjem), uz posebnu molitvenu pripremu, s Crkvenim blagoslovom, kako bi naslikani lik pravilno izobrazio Hrišćansku duhovnost.
* * *
A mož’ i ovako, pa ko šta uradi...
.

kkz

pre 11 godina

To nema nikakve veze...Ja sam ateista koji izuzetno postuje sve vere i nikada mi nebi palo na pamet da skrnavim po bilo kojoj veri,pogotovo ne po umetnickom delu...

ateista

pre 11 godina

pravoslavka pa jos gradjanka

ono sta ste napisali je tipican primer kako "savremeno" pravoslavlje u propovedaocima raznih popova i kvazi monaha sluzeci se laznom elokventnoscu zamrse pojmove bez ikakve uzrocno posledicnosti i time prosecnom srbinu (neobrazovan) ono malo logike u glavi resetuju i sugerisu mu da je istina samo jedna. Da bih Vam to jos jednostvavnije pokazao posluzicu se sledecim primerom. "sve ovo sta sam ja napisao je dokaz da je bog samo jedan". Logike nigde samo prazna fraza. Aj sad zdravo, vratite se u katakombe i kelije.

borto

pre 11 godina

Kada bi ovako nesto uradili za muslimane dobili bi bombe direkt u kuće, a posto ovako nesto se uradi "netolerantim" hriscanima onda nema problema. Mi kao hriscani treba da trpimo do kraja. Pitam se koji je prag do koga hriscani treba da idu?

Zao mi je one dece iz pank grupe sto su osudjeni u Rusiji i kazna je prejaka, ali da li ovakve za ovakve i slicne dogadjaje kada neko pljuje po onome sto je tebi sveto treba da gledamo i samo slezemo ramenima? (Za one koji su ateisti ovaj termin "sveto" neka razumeju kao da je rec onjihovoj deci pa ce biti jasnije sta za nas znaci rec "sveto".)

Da li je nasilje samo kada nekoga udaris ili ima i druga vrsta nasilja? Kada ga pljunes, editujes mu fotografiju, docrtavas brkove i slicno ...?
Da to je "dobra fora" kada je rec o nekom drugom, a kada neko to mojoj svetinji, mojoj deci to radi onda osmeh sa lica se samo spusti na dole.

(Znam, znam odmah ce da se pomene Peranovic i njegovo nasilje, ok covek jeste to uradio i treba da bude osudjen kao sto ce verovatno i biti.)

ZokyNBGD

pre 11 godina

@građanka blabla

čoveče tj. ženo, peti put čitam i ne kapiram šta napisa? ili ko za bibliju treba i ovde tumač, pa kako koji protumači...

Beast from the East

pre 11 godina

Ne ide joj restauracija, ne znaci da je antihrist. Ne ide i meni, pa ipak postujem veru. Trebali su joj dati paletu boja, ovako je imala samo 4-5 :).

Djubre Pitajkoga'oces

pre 11 godina

Pa vi uopste ne umete da se zabavljate :D ili ne razumete o cemu se radi. Cemu rasprava? Gospodja Sesilija je, ljuta sto niko nece da restaurira fresku „Ecce Homo” sa likom Isusa Hrista u crkvi, odlucila demonstrativno da je restaurira. Na zalost, freska je ispala kako je ispala :D a 100 godina stara! Ipak, koliko ja vidim, ona je uspela da skrene paznju i to bas uspela :D Tako da se ''crtkanje'' po Isusovom liku moze sagledavati sa 2 strane. Sa jedne strane mozda ste Pravoslavna Gradjanko (hehe kao da smo mi ''nepravoslavni'' seljani) u pravu da jeste skrnavljenje u neku ruku, ali sa druge strane mozda je bas skretanje paznje u dobrom smeru. Da budem iskrena, meni je ovo super saljivo i dopada mi se, bakica ima svu moju naklonost :)

Sveto pismo

pre 11 godina

Razmotrimo šta se dogodilo otprilike 50. n. e.,kada je apostol Pavle posetio Atinu,grad u kojem je upotreba religioznih kipova bila jako raširena.Pavle je objasnio Atinjanima da Bog ’ne živi u hramovima građenim rukom,niti ga poslužuju ljudske ruke kao da bi on nešto trebao,te da ne trebamo zamišljati da je Božansko Biće nalik zlatu ili srebru ili kamenu,nalik nečemu što je oblikovano umećem i domišljatošću čoveka‘(Dela apostolska 17:24,25,29).Takva upozorenja u vezi s idolima zapravo su česta u Hrišćanskim grčkim pismima, odnosno Novom zavetu.Naprimer,apostol Jovan upozorio je hrišćane:”Čuvajte se idola“(1.Jovanova 5:21).Pavle je pisao Korinćanima:”U kakvoj je saglasnosti Božji hram s idolima?“(2.Korinćanima 6:16).U prvom veku su mnogi pre nego što su prihvatili hrišćanstvo obozavali religiozne slike i kipove.Pavle je podsetio na to hrišćane u Solunu kad im je napisao:’Od svojih ste se idola obratili Bogu da robujete živom i pravom Bogu‘(1.Solunjanima 1:9).To jasno pokazuje da su ti hrišćani trebali imati isti stav prema religioznim slikama i kipovima kakav su imali Jovan i Pavle.Ako Bog Jehova ne voli da obozavamo idole,kad su oni iskvarili hriscanstvo?Tokom 4-tog veka je to uveo car Konstantin,a kasnije su to uveli i pagani koji su postajali hriscani ali se nisu preobratili u potpunosti na hriscanstvo vec su uneli u njega svoje drvene idole i ikone kojima su paganizovali hriscanstvo.Idolopoklonstvo je pored bluda za najvecu osudu prema Bibliji.Pozdrav svima!!!

Realko

pre 11 godina

@Brano

sacuvaj sliku pa je obradi u photoshopu. Tako su uradili svi koji su hteli da imaju lep rad. Oni kojima nije stalo da naprave remek delo se vesele sa njihovom aplikacijom

milos obilic

pre 11 godina

(lazar, 4. septembar 2012 11:54) vera nas je odrzala kroz vekove i kad nam je bilo najteze i niko nam nije dao toliko puno kao vera sramota je da nosis ime velikog vladara i kneza lazara a da pises ovo sto pises

jocak

pre 11 godina

@nenad zasto postujes veru? sta je ona uradila za ovaj svet? nista, apsolutno nista.
(lazar, 4. septembar 2012 11:54)

(lazar, 4. septembar 2012 11:54) vera nas je odrzala kroz vekove i kad nam je bilo najteze i niko nam nije dao toliko puno kao vera sramota je da nosis ime velikog vladara i kneza lazara a da pises ovo sto pises
(milos obilic, 4. septembar 2012 16:00)

* * *
Kako sam ja razumeo šta to znači, rekao bih da lazar ovde ima ulogu ''trola'' – onog sa provokativnim komentarom koji ima cilj da ''podiže tenziju'' i izaziva komentatore nebili mu objašnjavali koliko je u zabludi, i slično. Bilo kakvu reakciju prihvataju. Da bih se nekako otresli, najbolje je trolovima ne odgovarati. To najteže podnose.
.

Sale

pre 11 godina

Ta zena je ponovo oslikala pola crkve posto zvanicna crkvena uprava verovatno nista nije davala za restauraciju. nije ih bilo briga ko restaurira freske jer za profesionalnu restauraciju nisu hteli da daju para. sad je neko video ne dovrsenu fresku , napravio sprdnju i svi se sad uzrujali za to. crkvu i tu fresku bi zaboravili da nije bilo ovog

Beli zec

pre 11 godina

U Svetom pismu piše ...... Sve mi je na slobodu ali mi nije sve na korist. I ja mislim da se Hristos ne bi naljutio obzirom na to šta je bio i jeste, ali kako god ružno je sve ovo, naročito lavine smeha koje se potenciraju.
I kao što reče jedan poznati srpski pesnik...... Jer stvari imaju onakav izgled kakav im dade naša duša. Moj Isus ne liči na ovoga.

lejubajug

pre 11 godina

Niko,bukvalno niko,nema ni moralno ni materijalno pravo,da bez dozvole,istog,bilo sta,bilo kada Prepravlja,popravlja,restaurira.. Imamo mi ispred nosa kako se tekst nase Himne prepravljao.D.Jenko napisao svoje stihove,a onda se nenadlezni nasli "pametni" i prepravili pojedine reci. I pitanje - ko je napisao,i kako izgleda originalna verzija,srpske Himne ? Sta da odgovorim - na kvizu ?!

softtroll

pre 11 godina

@Maki: Ako si joj rek'o. Isus kad bi danas pogledo u svoje vernike, verovatno bi se opet opasno naljutio. Niko od njih ni ne hoda njegovim putem, vec radi sve suprotno. Ponos, samoljublje, srebroljublje, zavist, gnjev... A u dusi pagani.

nenad

pre 11 godina

@lazar

veru postujem kao sto postujem i tvoje misljenje. Jer ako ne postujes tudje misljenje pocinjes da udaras na tudju sujetu...itd...na kraju imas ratove itd.