Aktuelno

Sreda, 29.08.2012.

17:15

Tesla S: 382 km sa jednim punjenjem

Izvor: B92

Tesla S: 382 km sa jednim punjenjem IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

marko

pre 11 godina

Zivim u Norveskoj i komsija iz moje ulice ima Teslu Roadster, super autic, brz , jeftina voznja na struju ali cim zahladni odmah ga vraca u garazu gde stoji do proleca jer kad temperatura padne ispod nule, sa Teslom ne mozes preci ni 50 km po gradu. Toliko o elektricnim autpmobilima.

ma ajte molim vas

pre 11 godina

U toku su velike zakulisne radnje oko eAutomobila, standarda, baterija, amortizovanja udara na auto industriju. U nemackoj imamo par inzenjera na visokim polozajima u auto industriji koji ce to potvrditi. No, samo da spomenem da se uveliko pregovara o standardu baterija koje bi bile izmenljive, nalazile bi se sa donje strane poda vozila, i na pumpama bi se menjale automatski, u roku od minut-dva. Dakle, dojete na pumpu i umesto pistolja u rupu od tanka, stanete na poziciju gde masina otkaci i preuzme istrosenu, i zakaci punu bateriju. Placanje na kasi je isto :)

Dalimali

pre 11 godina

Pa poznato je da baterije proizvode jako puno toplote i da moraju da se hlade a grijanje u vozilu je reseno tako sto se jedan dio te toplote preusmeri.

Zeljko Zv

pre 11 godina

Auto izgleda fenomenalno, i sve pohvale za izradu enterijera.
E, sad! Kako je reseno grejanje u ovom automobilu. Poznato je da kod normalnih SUS motora toplota dolazi od toplote motora. Mislim da bi u ovom slucaju grejaci drasticno smanjili autonomiju vozila. Ispravite me ako gresim.

Radovan

pre 11 godina

Najsavremeniji automobil na planeti.

Ko sumnja neka se seti kočija sa konjskim zapregama i prvih automobila, gde su konji bili brži i jednostavniji za upotrebu.

Milan

pre 11 godina

"U gradu može da pređe oko 85km" !?
A šta ako (kao kod nas) stalno morate voziti sa upaljenim svetlima, pa ako par dana pada kiša pa vam non stop rade brisači, i još je svega par stepeni u plusu pa palite grejanje jer vam je hladno i magle vam se stakla? Koliko onda može preći?

Milan

pre 11 godina

(na zalost, jos smo daleko..., 29. avgust 2012 19:17)

Koliko instalisane snage imamo ce uticati samo na vreme punjenja. Na primer, Djerdap koji ste pomenuli ima instalisanu snagu od oko 2'200 megavata, odnosno 2.2 miliona kilovata. Ako baterija na ovom autu ima 85kWh kapaciteta, a treba joj 8.5 casova da se napuni, to znaci da se po satu puni 10kWh kapaciteta. To znaci da Djerdap moze istovremeno! da puni 220'000 ovakvih auta, i tokom jedne noci sve da ih napuni od nule. Ako kao sto vi kazete potrosite samo desetinu baterije dnevno, onda Djerdapu nije problem puniti 2.2 miliona ovakvih auta svake noci.

Dalje, kada bi uzeli u obzir koliko je ta energija jeftinija od naftnih derivata + koliko su turbine u elektranama efikasnije od SUS motora, lako bi izracunali da se sa ovim ustedama za par godina mogu izgraditi nekoliko Djerdapa.

O ostalim prednostima, smanjenje zagadjenja, buke, CO2 emisije, koliko se tu direktno ili indirektno stedi, koliko su elektro motori pouzdaniji, dugotrajniji, ne treba ni trositi vreme.

Kad se sve uzme u obziz, lako se da zakljuciti da je jedina, i veoma ozbiljna, prepreka daljem sirenju elektro automobila naftni lobi. Baterije jesu slabe danas, ali koliko bi se brze tehnologija razvijala kada bi politicari jednostavno zabranili SUS motore zakonom i kada bi sav novac koji danas ide ne unapredjenje jedne odavno zastarele tehnologije bio preusmeren u razvoj novih baterija i elektro auta.

Milan

pre 11 godina

А колико треба времена да се поново напуни акумулатор? 4 сата, 8 сати?
(Зоран, 29. avgust 2012 18:04)

Zavisi od punjača. Postoje brzi punjači koji su veoma retki i za sad nisu javno dostupni a koji mogu da napune za 1-2h. Uobičajeni javni punjači pune za 4-8h. Kućna varijanta je dođeš s posla staviš ga na struju i puni se do ujutro (ne manje od 12h od potpuno praznog do potpuno punog). Realna situacija je - dođeš s posla sa 1/3 staviš ga na struju dopuniš do pola, prozujiš uveče malo okolo padne na 1/3 ili 1/4 i opet na punjač da bi ujutro bio pun. Ako ga parkiraš do ponoći i krećeš na posao oko 8h ujutro to je dovoljno da se napuni više od 90%.

e

pre 11 godina

Ja sa mojim aurisom 1,4 D-4-D pređem oko 1050 km.Odem do Halkadikija,a u povratku tankujem rezervoar od 56l u Makedoniji, koja je bogatija od Srbije (u Srbiji cenu naftnih derivata određuju ruski tajkuni) i cene naftnih derivata su značajno jeftinija nego kod nas.Jednom u budućnosti kada se pronađu baterije koje će značajno povećati domet e. automobila uz kraće dopune baterija svako razuman će to prihvatiti, ali će tada KWh značajno poskupiti.Politika Mercedesa je realnija. Oni preporučuju pogon na vodonik,a postavljanjem solarnih panela i vetrenjača dodatno bi se prikupila energije i tu pored njih napravile bi se fabrike za proizvodnju vodonika koji bi se dovozio na pumpne stanice i tankovao automobile.Klimatske promene idu na ruku ovim planovima.

sasa

pre 11 godina

O baterijama ovde:
All versions come with a mobile charging unit that can use a 110v, 240v or public charging station, which Tesla says can recharge fully the batteries in six to 10 hours. The company says a home charging station will run buyers about $1,200 and will recharge the batteries from empty to full in less than four hours. Finally, Tesla says it is working to build public "supercharging" stations along major interstates where it has a high density of customers. The company says these outfits will give owners a 50% charge in 30 minutes, though this method isn't recommended for regular use since it affects the long-term storage capacity of the batteries.

Sasa

pre 11 godina

Makupio bi ga da zivis u US...Covece ovaj auto je papreno skup.Ovaj sa baterijamaod 85 KW kosta skoro 100 hiljada bez poreza.Ovde ljudi kola placaju u proseku 20-ak hiljada a plata od 50 hiljda godisnje je sasvim solidna(prosecna).Novac se ne skuplja sa drveta.Sto se Djerdapa i thi komentaratice,kaduplovimo vise u 21 veki sa solarnom i energijom vetra(kod nas u povoju) bice vise nego dovoljno.Ko moze danas naovim tropskim temperaturama da opstane bez klime a kima je pre 20 godina bila retkost(kod nas).Tehnologija i porast potrosnje energije idu ruku pod ruku.

Stavros

pre 11 godina

Secam se proslog modela... To jest 3 komada koja su vozilu u Top Gear-u. To je bio cirkus od emisije. Koliko su bese izracunali, sa jednog kraja zemlje na drugi kraj 3 dana bese? Krenes kao pun pa posle 200km cekas 8 sati, i sve tako opet. Da odes sa njim do Grcke na letovanje 10 dana, bice 2 nocenja i 8 dana u putu. Elektricna kola jedino imaju buducnost ako na autoputevima ima neka vrsta elektricnih "sina" to jest po putu da budu dve sine a dve zice ispod auta da ih dodiruju ili visecih zica pa da iz krova automobila izadje skalamerija koja ce da puni baterije a potrosene kw da naplate na putarini. Pritom svi znamo koji je vek baterija, cak i da su najsavremenije posle 5 godina baterije ce crknuti ili neces moci ni 100km da predjes sa njima a nove ce kostati kao pola automobila. Isto kao sto je slucaj sa mobilnim telefonima, laptopovima ili ti bezicnih telefona, sve je to baterija. Tako da ako nema unutra mali nuklearni reaktor ili slicno svaki elektricni auto je propast. Pola tone batija unutra. A i tu je ono, "jel idemo negde veceras? E ne mogu, punim auto da imam sutra do posla" Svako ko zeli nekada da predje 150km u jednom pravcu to jest 300km npr evo ja iz Vrsca da odem do Novoga Sada, radnim danom to sigurno ne mogu jer predjem nesto kilometara po gradu sa posla itd i onda dodje 17h a baterija nece izdrzati do NS-a i nazad. A ako idem za vikend moram da ga punim petak ceo dan da bi predvece krenuo a kada se vratim kuci 8h mi "utaknut" u zid.

Mrk-Djok

pre 11 godina

Skup je mlogo, ali da imam novce pre bi lupio Teslu nego neki obican auto sa tom cenom.

No, ako je u americi 49.000 dolara + prevoz + tezina u Kg*evro + carina 30% + porez 18% + registracija ( oko 18 000 din ) = jako puno novca.

Nemanja

pre 11 godina

Pratim razvoj ovog automobila već par godina. Postoje dva foruma, zvanični na sajtu teslamotors-a i nezvanični TMC.
Pre svega, vlasnik teslamotors-a je čovek koji je neverovatno dobar biznismen (ne kao ovi naši bizMismeni), Elon Musk. Proguglajte malo o njemu i videćete o kakvom je čoveku reč.
Ova kompanija mu je strast i lični cilj da doprinese razvoju transporta.
Što se samog automobila tiče, mislim da je za PRVI automobil u NOVOJ fabrici prilično dobar i lep. Nećemo da racunamo roadster jer je to ipak u velikoj meri dorada postojećeg automobila (lotus).
Trenutno su u fazi povećavanja proizvodnje, sa trenutnih 60-ak na 1600 automobila mesečno što im je krajnji cilj.
Već postoje rezervacije za približno 13000 automobila.
Cilj kompanije je da prvo ponudi dva luksuzna automobila, model S i model X a zatim dolazi interesantna stvar, koncept bluestar koji će počinjati sa cenom od oko 30000 dolara i koji će biti namenjen za šire narodne mase (2015. god.). Ja sam već počeo da štedim :)
Suština ovog mog smaranja kroz komentare je da je lepo videti da neko pokušava da menja stvari na bolje i da pliva uzvodno zarad poboljšanja nekih stvari na ovom užasnom svetu (usput će malo i zaraditi, zašto da ne) i ja ovom čoveku i ovoj kompaniji želim veliki uspeh.
Zato ljudi, moramo se aktivirati i kao ujedinjena masa koja zna šta radi i šta želi mozemo da se usprotivimo i GMO i amerima i masonima i iluminatima i marsovcima :)
Pozdravljam vas sve...

Unknown

pre 11 godina

Naftne kompanje su vlasnici patenata baterija i dok se to ne promeni tj. dok se njime ne isplati da se vozimo na struju baterije i el. automobili nikad nece biti jeftiniji. Samo trajanje punjenja nije bitno obzirom da cemo svi udisati cistiji i zdraviji vazduh i da cemo manje oboljevati!

Zare

pre 11 godina

Ja sa mojom Corsom sa 32 litra gasa predjem oko 410 km. Mislim da je ovakva autonomija sasvim u redu i još samo ostaje da se cena ovih elektromobila svede na neku razumnu meru.

Macak

pre 11 godina

Ova fabrika je sama protiv svih. Da živim u USA već bih ga uzeo.
Model S je vrhunski i zvanično auto sa najvećim prtljažnikom (2) na sv.

na zalost, jos smo daleko...

pre 11 godina

Sa jednim punjenjem baterija 85 kWh auto predje 480km. Recimo da dnevno predjem 48km do posla i nazad. Znaci da svakih 10 dana moram iz elektricne mreze da uzmem 85kWh energije, odnosno u proseku 8.5kWh dnevno. Ako punjenje traje 8.5 casova (jednostavnosti radi) to je 1kW po automobilu svakog dana. Ako u zemlji ima 100 000 elektricnih automobila, to znaci da jedna centrala od 100MW mora neprestano da radi da puni automobile. E, sad, ako treba brze punjenje od 8.5h, ako ima vise od 100000 automobila, ako vozim vise od 48km dnevno... to se sve mnozi. Ispada da bi za potrebe nacionalnog autoparka jedan Djerdap morao samo to da ardi - puni baterije.

VG

pre 11 godina

Ima tu jos mesta z apoboljsanje kao sto je povecanje autonomije,smanjenje cene samih baterija,i sl. Mada ce to razvijanje tehnologije kao i masovn a proizvodnja da dovetu na mesto... mislim da je elektro pogon buducnost...

Nikola

pre 11 godina

Kolika ja cena kWh u raznim zemljama a kolika je cena benzina/dizela? Zanima me cisto radi poredjenja razlike u ceni. Bilo bi lepo kad bi uz ovakve clanke mogli i da procitamo koliko kosta voznja elektricnim automobilom i da li se to zaista isplati s obzirom na veliku razliku u ceni izmedju ovih automobila i normalnih sa unutrasnjim sagorevanjem. Kad pogledate Tojotu Prijus on je znatno skuplja od recimo Avensisa Dizel a potrosnja je 20-25% bolja tako da se za onog ko ne prelazi mnogo kilometara uopste ne isplati kupovina Prijusa.

Zare

pre 11 godina

Ja sa mojom Corsom sa 32 litra gasa predjem oko 410 km. Mislim da je ovakva autonomija sasvim u redu i još samo ostaje da se cena ovih elektromobila svede na neku razumnu meru.

Nemanja

pre 11 godina

Pratim razvoj ovog automobila već par godina. Postoje dva foruma, zvanični na sajtu teslamotors-a i nezvanični TMC.
Pre svega, vlasnik teslamotors-a je čovek koji je neverovatno dobar biznismen (ne kao ovi naši bizMismeni), Elon Musk. Proguglajte malo o njemu i videćete o kakvom je čoveku reč.
Ova kompanija mu je strast i lični cilj da doprinese razvoju transporta.
Što se samog automobila tiče, mislim da je za PRVI automobil u NOVOJ fabrici prilično dobar i lep. Nećemo da racunamo roadster jer je to ipak u velikoj meri dorada postojećeg automobila (lotus).
Trenutno su u fazi povećavanja proizvodnje, sa trenutnih 60-ak na 1600 automobila mesečno što im je krajnji cilj.
Već postoje rezervacije za približno 13000 automobila.
Cilj kompanije je da prvo ponudi dva luksuzna automobila, model S i model X a zatim dolazi interesantna stvar, koncept bluestar koji će počinjati sa cenom od oko 30000 dolara i koji će biti namenjen za šire narodne mase (2015. god.). Ja sam već počeo da štedim :)
Suština ovog mog smaranja kroz komentare je da je lepo videti da neko pokušava da menja stvari na bolje i da pliva uzvodno zarad poboljšanja nekih stvari na ovom užasnom svetu (usput će malo i zaraditi, zašto da ne) i ja ovom čoveku i ovoj kompaniji želim veliki uspeh.
Zato ljudi, moramo se aktivirati i kao ujedinjena masa koja zna šta radi i šta želi mozemo da se usprotivimo i GMO i amerima i masonima i iluminatima i marsovcima :)
Pozdravljam vas sve...

Macak

pre 11 godina

Ova fabrika je sama protiv svih. Da živim u USA već bih ga uzeo.
Model S je vrhunski i zvanično auto sa najvećim prtljažnikom (2) na sv.

Milan

pre 11 godina

(na zalost, jos smo daleko..., 29. avgust 2012 19:17)

Koliko instalisane snage imamo ce uticati samo na vreme punjenja. Na primer, Djerdap koji ste pomenuli ima instalisanu snagu od oko 2'200 megavata, odnosno 2.2 miliona kilovata. Ako baterija na ovom autu ima 85kWh kapaciteta, a treba joj 8.5 casova da se napuni, to znaci da se po satu puni 10kWh kapaciteta. To znaci da Djerdap moze istovremeno! da puni 220'000 ovakvih auta, i tokom jedne noci sve da ih napuni od nule. Ako kao sto vi kazete potrosite samo desetinu baterije dnevno, onda Djerdapu nije problem puniti 2.2 miliona ovakvih auta svake noci.

Dalje, kada bi uzeli u obzir koliko je ta energija jeftinija od naftnih derivata + koliko su turbine u elektranama efikasnije od SUS motora, lako bi izracunali da se sa ovim ustedama za par godina mogu izgraditi nekoliko Djerdapa.

O ostalim prednostima, smanjenje zagadjenja, buke, CO2 emisije, koliko se tu direktno ili indirektno stedi, koliko su elektro motori pouzdaniji, dugotrajniji, ne treba ni trositi vreme.

Kad se sve uzme u obziz, lako se da zakljuciti da je jedina, i veoma ozbiljna, prepreka daljem sirenju elektro automobila naftni lobi. Baterije jesu slabe danas, ali koliko bi se brze tehnologija razvijala kada bi politicari jednostavno zabranili SUS motore zakonom i kada bi sav novac koji danas ide ne unapredjenje jedne odavno zastarele tehnologije bio preusmeren u razvoj novih baterija i elektro auta.

na zalost, jos smo daleko...

pre 11 godina

Sa jednim punjenjem baterija 85 kWh auto predje 480km. Recimo da dnevno predjem 48km do posla i nazad. Znaci da svakih 10 dana moram iz elektricne mreze da uzmem 85kWh energije, odnosno u proseku 8.5kWh dnevno. Ako punjenje traje 8.5 casova (jednostavnosti radi) to je 1kW po automobilu svakog dana. Ako u zemlji ima 100 000 elektricnih automobila, to znaci da jedna centrala od 100MW mora neprestano da radi da puni automobile. E, sad, ako treba brze punjenje od 8.5h, ako ima vise od 100000 automobila, ako vozim vise od 48km dnevno... to se sve mnozi. Ispada da bi za potrebe nacionalnog autoparka jedan Djerdap morao samo to da ardi - puni baterije.

VG

pre 11 godina

Ima tu jos mesta z apoboljsanje kao sto je povecanje autonomije,smanjenje cene samih baterija,i sl. Mada ce to razvijanje tehnologije kao i masovn a proizvodnja da dovetu na mesto... mislim da je elektro pogon buducnost...

Nikola

pre 11 godina

Kolika ja cena kWh u raznim zemljama a kolika je cena benzina/dizela? Zanima me cisto radi poredjenja razlike u ceni. Bilo bi lepo kad bi uz ovakve clanke mogli i da procitamo koliko kosta voznja elektricnim automobilom i da li se to zaista isplati s obzirom na veliku razliku u ceni izmedju ovih automobila i normalnih sa unutrasnjim sagorevanjem. Kad pogledate Tojotu Prijus on je znatno skuplja od recimo Avensisa Dizel a potrosnja je 20-25% bolja tako da se za onog ko ne prelazi mnogo kilometara uopste ne isplati kupovina Prijusa.

ma ajte molim vas

pre 11 godina

U toku su velike zakulisne radnje oko eAutomobila, standarda, baterija, amortizovanja udara na auto industriju. U nemackoj imamo par inzenjera na visokim polozajima u auto industriji koji ce to potvrditi. No, samo da spomenem da se uveliko pregovara o standardu baterija koje bi bile izmenljive, nalazile bi se sa donje strane poda vozila, i na pumpama bi se menjale automatski, u roku od minut-dva. Dakle, dojete na pumpu i umesto pistolja u rupu od tanka, stanete na poziciju gde masina otkaci i preuzme istrosenu, i zakaci punu bateriju. Placanje na kasi je isto :)

Radovan

pre 11 godina

Najsavremeniji automobil na planeti.

Ko sumnja neka se seti kočija sa konjskim zapregama i prvih automobila, gde su konji bili brži i jednostavniji za upotrebu.

Unknown

pre 11 godina

Naftne kompanje su vlasnici patenata baterija i dok se to ne promeni tj. dok se njime ne isplati da se vozimo na struju baterije i el. automobili nikad nece biti jeftiniji. Samo trajanje punjenja nije bitno obzirom da cemo svi udisati cistiji i zdraviji vazduh i da cemo manje oboljevati!

Milan

pre 11 godina

А колико треба времена да се поново напуни акумулатор? 4 сата, 8 сати?
(Зоран, 29. avgust 2012 18:04)

Zavisi od punjača. Postoje brzi punjači koji su veoma retki i za sad nisu javno dostupni a koji mogu da napune za 1-2h. Uobičajeni javni punjači pune za 4-8h. Kućna varijanta je dođeš s posla staviš ga na struju i puni se do ujutro (ne manje od 12h od potpuno praznog do potpuno punog). Realna situacija je - dođeš s posla sa 1/3 staviš ga na struju dopuniš do pola, prozujiš uveče malo okolo padne na 1/3 ili 1/4 i opet na punjač da bi ujutro bio pun. Ako ga parkiraš do ponoći i krećeš na posao oko 8h ujutro to je dovoljno da se napuni više od 90%.

Sasa

pre 11 godina

Makupio bi ga da zivis u US...Covece ovaj auto je papreno skup.Ovaj sa baterijamaod 85 KW kosta skoro 100 hiljada bez poreza.Ovde ljudi kola placaju u proseku 20-ak hiljada a plata od 50 hiljda godisnje je sasvim solidna(prosecna).Novac se ne skuplja sa drveta.Sto se Djerdapa i thi komentaratice,kaduplovimo vise u 21 veki sa solarnom i energijom vetra(kod nas u povoju) bice vise nego dovoljno.Ko moze danas naovim tropskim temperaturama da opstane bez klime a kima je pre 20 godina bila retkost(kod nas).Tehnologija i porast potrosnje energije idu ruku pod ruku.

Dalimali

pre 11 godina

Pa poznato je da baterije proizvode jako puno toplote i da moraju da se hlade a grijanje u vozilu je reseno tako sto se jedan dio te toplote preusmeri.

Stavros

pre 11 godina

Secam se proslog modela... To jest 3 komada koja su vozilu u Top Gear-u. To je bio cirkus od emisije. Koliko su bese izracunali, sa jednog kraja zemlje na drugi kraj 3 dana bese? Krenes kao pun pa posle 200km cekas 8 sati, i sve tako opet. Da odes sa njim do Grcke na letovanje 10 dana, bice 2 nocenja i 8 dana u putu. Elektricna kola jedino imaju buducnost ako na autoputevima ima neka vrsta elektricnih "sina" to jest po putu da budu dve sine a dve zice ispod auta da ih dodiruju ili visecih zica pa da iz krova automobila izadje skalamerija koja ce da puni baterije a potrosene kw da naplate na putarini. Pritom svi znamo koji je vek baterija, cak i da su najsavremenije posle 5 godina baterije ce crknuti ili neces moci ni 100km da predjes sa njima a nove ce kostati kao pola automobila. Isto kao sto je slucaj sa mobilnim telefonima, laptopovima ili ti bezicnih telefona, sve je to baterija. Tako da ako nema unutra mali nuklearni reaktor ili slicno svaki elektricni auto je propast. Pola tone batija unutra. A i tu je ono, "jel idemo negde veceras? E ne mogu, punim auto da imam sutra do posla" Svako ko zeli nekada da predje 150km u jednom pravcu to jest 300km npr evo ja iz Vrsca da odem do Novoga Sada, radnim danom to sigurno ne mogu jer predjem nesto kilometara po gradu sa posla itd i onda dodje 17h a baterija nece izdrzati do NS-a i nazad. A ako idem za vikend moram da ga punim petak ceo dan da bi predvece krenuo a kada se vratim kuci 8h mi "utaknut" u zid.

Milan

pre 11 godina

"U gradu može da pređe oko 85km" !?
A šta ako (kao kod nas) stalno morate voziti sa upaljenim svetlima, pa ako par dana pada kiša pa vam non stop rade brisači, i još je svega par stepeni u plusu pa palite grejanje jer vam je hladno i magle vam se stakla? Koliko onda može preći?

Zeljko Zv

pre 11 godina

Auto izgleda fenomenalno, i sve pohvale za izradu enterijera.
E, sad! Kako je reseno grejanje u ovom automobilu. Poznato je da kod normalnih SUS motora toplota dolazi od toplote motora. Mislim da bi u ovom slucaju grejaci drasticno smanjili autonomiju vozila. Ispravite me ako gresim.

Mrk-Djok

pre 11 godina

Skup je mlogo, ali da imam novce pre bi lupio Teslu nego neki obican auto sa tom cenom.

No, ako je u americi 49.000 dolara + prevoz + tezina u Kg*evro + carina 30% + porez 18% + registracija ( oko 18 000 din ) = jako puno novca.

sasa

pre 11 godina

O baterijama ovde:
All versions come with a mobile charging unit that can use a 110v, 240v or public charging station, which Tesla says can recharge fully the batteries in six to 10 hours. The company says a home charging station will run buyers about $1,200 and will recharge the batteries from empty to full in less than four hours. Finally, Tesla says it is working to build public "supercharging" stations along major interstates where it has a high density of customers. The company says these outfits will give owners a 50% charge in 30 minutes, though this method isn't recommended for regular use since it affects the long-term storage capacity of the batteries.

e

pre 11 godina

Ja sa mojim aurisom 1,4 D-4-D pređem oko 1050 km.Odem do Halkadikija,a u povratku tankujem rezervoar od 56l u Makedoniji, koja je bogatija od Srbije (u Srbiji cenu naftnih derivata određuju ruski tajkuni) i cene naftnih derivata su značajno jeftinija nego kod nas.Jednom u budućnosti kada se pronađu baterije koje će značajno povećati domet e. automobila uz kraće dopune baterija svako razuman će to prihvatiti, ali će tada KWh značajno poskupiti.Politika Mercedesa je realnija. Oni preporučuju pogon na vodonik,a postavljanjem solarnih panela i vetrenjača dodatno bi se prikupila energije i tu pored njih napravile bi se fabrike za proizvodnju vodonika koji bi se dovozio na pumpne stanice i tankovao automobile.Klimatske promene idu na ruku ovim planovima.

marko

pre 11 godina

Zivim u Norveskoj i komsija iz moje ulice ima Teslu Roadster, super autic, brz , jeftina voznja na struju ali cim zahladni odmah ga vraca u garazu gde stoji do proleca jer kad temperatura padne ispod nule, sa Teslom ne mozes preci ni 50 km po gradu. Toliko o elektricnim autpmobilima.

Stavros

pre 11 godina

Secam se proslog modela... To jest 3 komada koja su vozilu u Top Gear-u. To je bio cirkus od emisije. Koliko su bese izracunali, sa jednog kraja zemlje na drugi kraj 3 dana bese? Krenes kao pun pa posle 200km cekas 8 sati, i sve tako opet. Da odes sa njim do Grcke na letovanje 10 dana, bice 2 nocenja i 8 dana u putu. Elektricna kola jedino imaju buducnost ako na autoputevima ima neka vrsta elektricnih "sina" to jest po putu da budu dve sine a dve zice ispod auta da ih dodiruju ili visecih zica pa da iz krova automobila izadje skalamerija koja ce da puni baterije a potrosene kw da naplate na putarini. Pritom svi znamo koji je vek baterija, cak i da su najsavremenije posle 5 godina baterije ce crknuti ili neces moci ni 100km da predjes sa njima a nove ce kostati kao pola automobila. Isto kao sto je slucaj sa mobilnim telefonima, laptopovima ili ti bezicnih telefona, sve je to baterija. Tako da ako nema unutra mali nuklearni reaktor ili slicno svaki elektricni auto je propast. Pola tone batija unutra. A i tu je ono, "jel idemo negde veceras? E ne mogu, punim auto da imam sutra do posla" Svako ko zeli nekada da predje 150km u jednom pravcu to jest 300km npr evo ja iz Vrsca da odem do Novoga Sada, radnim danom to sigurno ne mogu jer predjem nesto kilometara po gradu sa posla itd i onda dodje 17h a baterija nece izdrzati do NS-a i nazad. A ako idem za vikend moram da ga punim petak ceo dan da bi predvece krenuo a kada se vratim kuci 8h mi "utaknut" u zid.

Milan

pre 11 godina

"U gradu može da pređe oko 85km" !?
A šta ako (kao kod nas) stalno morate voziti sa upaljenim svetlima, pa ako par dana pada kiša pa vam non stop rade brisači, i još je svega par stepeni u plusu pa palite grejanje jer vam je hladno i magle vam se stakla? Koliko onda može preći?

na zalost, jos smo daleko...

pre 11 godina

Sa jednim punjenjem baterija 85 kWh auto predje 480km. Recimo da dnevno predjem 48km do posla i nazad. Znaci da svakih 10 dana moram iz elektricne mreze da uzmem 85kWh energije, odnosno u proseku 8.5kWh dnevno. Ako punjenje traje 8.5 casova (jednostavnosti radi) to je 1kW po automobilu svakog dana. Ako u zemlji ima 100 000 elektricnih automobila, to znaci da jedna centrala od 100MW mora neprestano da radi da puni automobile. E, sad, ako treba brze punjenje od 8.5h, ako ima vise od 100000 automobila, ako vozim vise od 48km dnevno... to se sve mnozi. Ispada da bi za potrebe nacionalnog autoparka jedan Djerdap morao samo to da ardi - puni baterije.

Unknown

pre 11 godina

Naftne kompanje su vlasnici patenata baterija i dok se to ne promeni tj. dok se njime ne isplati da se vozimo na struju baterije i el. automobili nikad nece biti jeftiniji. Samo trajanje punjenja nije bitno obzirom da cemo svi udisati cistiji i zdraviji vazduh i da cemo manje oboljevati!

e

pre 11 godina

Ja sa mojim aurisom 1,4 D-4-D pređem oko 1050 km.Odem do Halkadikija,a u povratku tankujem rezervoar od 56l u Makedoniji, koja je bogatija od Srbije (u Srbiji cenu naftnih derivata određuju ruski tajkuni) i cene naftnih derivata su značajno jeftinija nego kod nas.Jednom u budućnosti kada se pronađu baterije koje će značajno povećati domet e. automobila uz kraće dopune baterija svako razuman će to prihvatiti, ali će tada KWh značajno poskupiti.Politika Mercedesa je realnija. Oni preporučuju pogon na vodonik,a postavljanjem solarnih panela i vetrenjača dodatno bi se prikupila energije i tu pored njih napravile bi se fabrike za proizvodnju vodonika koji bi se dovozio na pumpne stanice i tankovao automobile.Klimatske promene idu na ruku ovim planovima.

Milan

pre 11 godina

(na zalost, jos smo daleko..., 29. avgust 2012 19:17)

Koliko instalisane snage imamo ce uticati samo na vreme punjenja. Na primer, Djerdap koji ste pomenuli ima instalisanu snagu od oko 2'200 megavata, odnosno 2.2 miliona kilovata. Ako baterija na ovom autu ima 85kWh kapaciteta, a treba joj 8.5 casova da se napuni, to znaci da se po satu puni 10kWh kapaciteta. To znaci da Djerdap moze istovremeno! da puni 220'000 ovakvih auta, i tokom jedne noci sve da ih napuni od nule. Ako kao sto vi kazete potrosite samo desetinu baterije dnevno, onda Djerdapu nije problem puniti 2.2 miliona ovakvih auta svake noci.

Dalje, kada bi uzeli u obzir koliko je ta energija jeftinija od naftnih derivata + koliko su turbine u elektranama efikasnije od SUS motora, lako bi izracunali da se sa ovim ustedama za par godina mogu izgraditi nekoliko Djerdapa.

O ostalim prednostima, smanjenje zagadjenja, buke, CO2 emisije, koliko se tu direktno ili indirektno stedi, koliko su elektro motori pouzdaniji, dugotrajniji, ne treba ni trositi vreme.

Kad se sve uzme u obziz, lako se da zakljuciti da je jedina, i veoma ozbiljna, prepreka daljem sirenju elektro automobila naftni lobi. Baterije jesu slabe danas, ali koliko bi se brze tehnologija razvijala kada bi politicari jednostavno zabranili SUS motore zakonom i kada bi sav novac koji danas ide ne unapredjenje jedne odavno zastarele tehnologije bio preusmeren u razvoj novih baterija i elektro auta.

Macak

pre 11 godina

Ova fabrika je sama protiv svih. Da živim u USA već bih ga uzeo.
Model S je vrhunski i zvanično auto sa najvećim prtljažnikom (2) na sv.

Radovan

pre 11 godina

Najsavremeniji automobil na planeti.

Ko sumnja neka se seti kočija sa konjskim zapregama i prvih automobila, gde su konji bili brži i jednostavniji za upotrebu.

Zeljko Zv

pre 11 godina

Auto izgleda fenomenalno, i sve pohvale za izradu enterijera.
E, sad! Kako je reseno grejanje u ovom automobilu. Poznato je da kod normalnih SUS motora toplota dolazi od toplote motora. Mislim da bi u ovom slucaju grejaci drasticno smanjili autonomiju vozila. Ispravite me ako gresim.

marko

pre 11 godina

Zivim u Norveskoj i komsija iz moje ulice ima Teslu Roadster, super autic, brz , jeftina voznja na struju ali cim zahladni odmah ga vraca u garazu gde stoji do proleca jer kad temperatura padne ispod nule, sa Teslom ne mozes preci ni 50 km po gradu. Toliko o elektricnim autpmobilima.

VG

pre 11 godina

Ima tu jos mesta z apoboljsanje kao sto je povecanje autonomije,smanjenje cene samih baterija,i sl. Mada ce to razvijanje tehnologije kao i masovn a proizvodnja da dovetu na mesto... mislim da je elektro pogon buducnost...

Sasa

pre 11 godina

Makupio bi ga da zivis u US...Covece ovaj auto je papreno skup.Ovaj sa baterijamaod 85 KW kosta skoro 100 hiljada bez poreza.Ovde ljudi kola placaju u proseku 20-ak hiljada a plata od 50 hiljda godisnje je sasvim solidna(prosecna).Novac se ne skuplja sa drveta.Sto se Djerdapa i thi komentaratice,kaduplovimo vise u 21 veki sa solarnom i energijom vetra(kod nas u povoju) bice vise nego dovoljno.Ko moze danas naovim tropskim temperaturama da opstane bez klime a kima je pre 20 godina bila retkost(kod nas).Tehnologija i porast potrosnje energije idu ruku pod ruku.

Milan

pre 11 godina

А колико треба времена да се поново напуни акумулатор? 4 сата, 8 сати?
(Зоран, 29. avgust 2012 18:04)

Zavisi od punjača. Postoje brzi punjači koji su veoma retki i za sad nisu javno dostupni a koji mogu da napune za 1-2h. Uobičajeni javni punjači pune za 4-8h. Kućna varijanta je dođeš s posla staviš ga na struju i puni se do ujutro (ne manje od 12h od potpuno praznog do potpuno punog). Realna situacija je - dođeš s posla sa 1/3 staviš ga na struju dopuniš do pola, prozujiš uveče malo okolo padne na 1/3 ili 1/4 i opet na punjač da bi ujutro bio pun. Ako ga parkiraš do ponoći i krećeš na posao oko 8h ujutro to je dovoljno da se napuni više od 90%.

Zare

pre 11 godina

Ja sa mojom Corsom sa 32 litra gasa predjem oko 410 km. Mislim da je ovakva autonomija sasvim u redu i još samo ostaje da se cena ovih elektromobila svede na neku razumnu meru.

Nemanja

pre 11 godina

Pratim razvoj ovog automobila već par godina. Postoje dva foruma, zvanični na sajtu teslamotors-a i nezvanični TMC.
Pre svega, vlasnik teslamotors-a je čovek koji je neverovatno dobar biznismen (ne kao ovi naši bizMismeni), Elon Musk. Proguglajte malo o njemu i videćete o kakvom je čoveku reč.
Ova kompanija mu je strast i lični cilj da doprinese razvoju transporta.
Što se samog automobila tiče, mislim da je za PRVI automobil u NOVOJ fabrici prilično dobar i lep. Nećemo da racunamo roadster jer je to ipak u velikoj meri dorada postojećeg automobila (lotus).
Trenutno su u fazi povećavanja proizvodnje, sa trenutnih 60-ak na 1600 automobila mesečno što im je krajnji cilj.
Već postoje rezervacije za približno 13000 automobila.
Cilj kompanije je da prvo ponudi dva luksuzna automobila, model S i model X a zatim dolazi interesantna stvar, koncept bluestar koji će počinjati sa cenom od oko 30000 dolara i koji će biti namenjen za šire narodne mase (2015. god.). Ja sam već počeo da štedim :)
Suština ovog mog smaranja kroz komentare je da je lepo videti da neko pokušava da menja stvari na bolje i da pliva uzvodno zarad poboljšanja nekih stvari na ovom užasnom svetu (usput će malo i zaraditi, zašto da ne) i ja ovom čoveku i ovoj kompaniji želim veliki uspeh.
Zato ljudi, moramo se aktivirati i kao ujedinjena masa koja zna šta radi i šta želi mozemo da se usprotivimo i GMO i amerima i masonima i iluminatima i marsovcima :)
Pozdravljam vas sve...

Mrk-Djok

pre 11 godina

Skup je mlogo, ali da imam novce pre bi lupio Teslu nego neki obican auto sa tom cenom.

No, ako je u americi 49.000 dolara + prevoz + tezina u Kg*evro + carina 30% + porez 18% + registracija ( oko 18 000 din ) = jako puno novca.

ma ajte molim vas

pre 11 godina

U toku su velike zakulisne radnje oko eAutomobila, standarda, baterija, amortizovanja udara na auto industriju. U nemackoj imamo par inzenjera na visokim polozajima u auto industriji koji ce to potvrditi. No, samo da spomenem da se uveliko pregovara o standardu baterija koje bi bile izmenljive, nalazile bi se sa donje strane poda vozila, i na pumpama bi se menjale automatski, u roku od minut-dva. Dakle, dojete na pumpu i umesto pistolja u rupu od tanka, stanete na poziciju gde masina otkaci i preuzme istrosenu, i zakaci punu bateriju. Placanje na kasi je isto :)

Nikola

pre 11 godina

Kolika ja cena kWh u raznim zemljama a kolika je cena benzina/dizela? Zanima me cisto radi poredjenja razlike u ceni. Bilo bi lepo kad bi uz ovakve clanke mogli i da procitamo koliko kosta voznja elektricnim automobilom i da li se to zaista isplati s obzirom na veliku razliku u ceni izmedju ovih automobila i normalnih sa unutrasnjim sagorevanjem. Kad pogledate Tojotu Prijus on je znatno skuplja od recimo Avensisa Dizel a potrosnja je 20-25% bolja tako da se za onog ko ne prelazi mnogo kilometara uopste ne isplati kupovina Prijusa.

sasa

pre 11 godina

O baterijama ovde:
All versions come with a mobile charging unit that can use a 110v, 240v or public charging station, which Tesla says can recharge fully the batteries in six to 10 hours. The company says a home charging station will run buyers about $1,200 and will recharge the batteries from empty to full in less than four hours. Finally, Tesla says it is working to build public "supercharging" stations along major interstates where it has a high density of customers. The company says these outfits will give owners a 50% charge in 30 minutes, though this method isn't recommended for regular use since it affects the long-term storage capacity of the batteries.

Dalimali

pre 11 godina

Pa poznato je da baterije proizvode jako puno toplote i da moraju da se hlade a grijanje u vozilu je reseno tako sto se jedan dio te toplote preusmeri.