Automobili

Petak, 29.06.2012.

10:09

Fordova autonomna vozila

Ford nam je pružio uvid u neke od budućih sigurnosnih sistema u vožnji koje razvija ta kompanija. Među njima je i sistem za asistenciju vozaču u saobraćajnoj gužvi (Traffic Jam Assist).

Izvor: B92

Default images

Sistem podrazumeva upotrebu radara i kamera pomoću kojih se, tokom vožnje u saobraćajnoj gužvi, prati kretanje vozila ispred i pored automobila.

Na osnovu prikupljenih podataka, automobil po potrebi sam koči, ubrzava i koriguje pravac kretanja.

U Fordovom odeljenju za razvoj i inovacije smatraju da će njihov sistem olakšati vožnju u saobraćajnoj gužvi i smanjiti stres kod vozača, a ujedno poboljšati i protok saobraćaja.

Prema istraživanjima vozači u SAD provode i do 30 % vremena u vožnji u saobraćajnim gužvama. Traffic Jam Assist omogućio bi vozaču da u tim okolnostima ne mora sve vreme da upravlja automobilom.

S obzirom da Traffic Jam Assist koristi već postojeće tehnologije, kao što su adaptivni tempomat i uređaj koji pomaže vozilu da ostane u traci kojom se kreće, u Fordu očekuju da bi se novi sistem mogao naći u upotrebi u bliskoj budućnosti.

Pogledajte animaciju funkcionisanja Fordovog Traffic Jam Assist sistema:



Pored ovog, Ford razvija i sistem koji bi pomoću senzora pratio ponašanje vozača i procenjivao trenutni nivo stresa i zauzetosti i, po potrebi, sprečavao dolazne telefonske pozive, kako u tom trenutku ne bi dodatno ometali vozača.

Pročitajte o sistemu autonomne vožnje koju razvija Volvo.

Pročitajte o autonomnim vozilima koja razvija Google.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

20 h

Podeli: