Utorak, 12.06.2012.

13:02

Kako pravilno koristiti klimu?

Izvor: B92

Kako pravilno koristiti klimu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

Mike

pre 11 godina

Ulasci u toplu prostoriju iz hladne spoljne sredine zimi i ulasci u hladnu prostoriju iz tople spoljne sredine leti su stvari koje se razlikuju kao nebo i zemlja. Ko to ne shvata, očigledno ima problem sa logičkim rasuđivanjem. Takođe, to su osobe koje rasuđuju po analogiji - koja nikada nije dobar način razumevanja.
Sad, pošto sam se sa tri prethodne rečenice i ja deklarisao kao stručnjak za klimatizaciju (ironija), da objasnim razliku: Da li zimi boravite napolju polugoli ili možda u majicama sa kratkim rukavima pa vas je strah da vas ne pogodi toplotni šok kada uđete u prostoriju koja je zagrejana? Ne, naravno, nego ste od hladnoće izolovani zimskom odećom. Ta vaša odeća je izolator i od toplote, tako da kada uđete u toplu prostoriju, toplota nema direktan kontak sa kožom (ispod čije površine su krvni sudovi koji se šire i skupljaju) pa vam se zato i ne dešava ništa starašno. Leti ste izloženi direktnom uticaju toplote odnosno hladnoće jer je veliki deo kože u direktnom ili gotovo direktnom dodiru sa njima. Ipak, zimi se dešava nešto što ima veze sa širenjem krvnih sudova. Sećate se kad promrzli uđete u toplu prostoriju, sednete i zadremate?

Marko

pre 11 godina

daklem verujuci ovim nasim strucnjacima ove godine od prekemrne upotrebe klime na bliskom istoku, africi i aziji pomrece oko 500,000 ljudi?

swedenonline

pre 11 godina

Srbija je jedna od retkih zemalja gde promaja ubija te zatvoreni prozori auta punog dece sa roditeljima koji puse nije redak prizor. Sve je receno, jer vecinu stvari koje bih rekao bi me ucinile nepozeljnom osobom da Balkanu, te cu precutati. Nije moje da krstim, nek evolucija odradi svoje.

milos

pre 11 godina

evo, posto vidim da ima mnogo pametnjakovica koji misle da sve znaju (nema zemlje sa vise f. selektora i doktora), par osnovnih informacija. Za visoke temperature nas organizam ima prirodan nacin koji sprecava pretopljavanje nasih organa. To se zove znojenje. E sad mozda subjektivan osecaj nije najprijatniji, ali znojenjem se telo na prirodan nacin hladi i prilagodjava vrelom okruzenju. Kada tako oznojeni (Citaj - HLADNI) udjete u hladnu prostoriju, organizam dozivljava sok jer dolazi do smrzavanja - zbog nepripremljenosti tela na nove uslove, krvni sudovi se skupljaju i postajemo hiljadu puta osetljiviji na viruse, bakterije i gljivice kojih ima u izobilji. Tako da - DA, preveliko rashladjivanje prostorija vise nego stetno utice na zdravlje ljudi, i ko voli da se previse pravi pametan ili izigrava Zagora-Te-neja, njemu nema pomoci........

Ja gde ulazim tu mora biti po mom

pre 11 godina

@Doktor Da, i mnogo je lakše pokupovati najneophodnije i izaći nego okrenuti se na ulaznim vratima i izaći, ili ne daj Bože potražiti izlazna vrata

easter

pre 11 godina

Da, da, u mediteranskim zemljama sve sami oboleli od facijalne paralize, bronhitisa i katara, a sve u letnjim mesecima... I, naravno, sve zbog klima... Dajte da se ne salimo cak ni sa ovako trivijalnim temama... Nas termoregulacioni mehanizam ( kao, uostalom, i celo nase biohemijsko ustrojstvo ) je mnogo pametniji, izgleda, i od vecine lekara ( na koje se u ovom tekstu poziva ): kad se desi nagla temperaturna promena, u ovom slucaju sa spoljasnjih 30-ak na nekih klimatizovanih 23-24, nase telo vrsi kontrakciju perifernih krvnih sudova ( u rukama i nogama ) da bi sacuvalo normalan rad velikih, unutrasnjih krvnih sudova sto snabdevaju nase vitalne organe- srce, bubrege, pluca i mozak. To moze da ucini da se osecate neprijatno, narocito ako vec patite od nekog oboljenja krvnih sudova, ali da se zbog toga razbolite, to je ekstremno malo verovatno. Ono zbog cega cemo se razboleti jesu upravo mikroorganizmi koje klima moze da raseje ako se ne odrzava kako treba. Tako da, jedino sto je istinito u ovom tekstu, jeste da klime treba cistiti redovno, bez obzira da li ih koristite za grejanje ili hladjenje. A za to Vam cak ni ne treba servis. Svako moze da opere filtere i da ih, zajedno sa ostatkom uredjaja, dezinfikuje sredstvima koja mogu da se kupe i u apoteci. Ciscenje spoljne jedinice mozete obaviti jednom godisnje: na kraju grejne, ili na kraju sezone hladjenja. Ko to sebi ne moze da priusti, pitanje je sta ce mu klima, osim da se na nju zali...

Miloš

pre 11 godina

A sauna?
Iz prostorije gde je temperatura preko 90 stepeni, ide se pravo pod hladan tuš. U Finskoj se kupa u otvorima u ledu.
To je zdravo, a razlika preko 7-10 stepeni, kad su u pitanju klima uređaji, nije. Ma hajde.

Tubić

pre 11 godina

Voleo bih da nam Ljubić dr Božidar objasni kako od šoka izazavnog naglom promenom tempreature nastaje prehlada! Zbog ovakvih lekara se svakog jutra vozimo smrdljivim autobusima u kojima su svi prozori zatvoreni...

sone

pre 11 godina

"Zato lekari savetuju da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature vazduha ne bude veća od sedam do deset stepeni"
Ovo neizostavno znaci da kuce koje imaju dobru izolaciju moraju koristiti grejanje da bi u uslovima kada je napolju 40-ak stepeni u hladu postigli optimalnih 30-ak stepeni. Takodje zimi, kada je napolju -20, proizilazi e da u stanu treba da bude oko -10 ?!!??!

Willis Carrier

pre 11 godina

Povrsnost u tekstovima o klimatizaciji je zapanjujuca i ista prica
se ponavlja svake godine u ovo vreme,od kako je "klima" postala
mogucnost i potreba.Najvise nervira insistiranje na 7-10 stepeni
temp.razlike!U Kuvajtu su leti spoljne temperature iznad +50C pa niko
ne pomislja da sedi u stanu na 40-43C,vec "klima" drzi oko 23C!
Sto se tice "legionele",ista nije opasna samo kod "klime" vec i pri
koristenju tusa kod temp.vode(stajala u cevi) od 30C!Ruzu tusa
treba redovno odrzavati(prati deterdzentom) ili zameniti!Ovo je samo
deo price o koristenju "klime".Ko god ima uslova treba da je koristi
i sacuva svoje zdravlje!

Milan

pre 11 godina

U clanku samo fali jos da je najbolje da se kravlja balega onako topla i mekana razmesti svuda po sobi da ubija viruse upale pluca, a i da malo podigne temperaturu.

Sok za organizam kad temperatura poraste/padne 7-10 stepeni? To mozda za nekog ko je vec jednom nogom u grobu, pa mu samo treba okidac. Svako kad udje u auto na suncu dozivi vecu razliku i to kad se auto provetri. Ili sto kaze prethodni komentator, sta da radimo zimi? Ili kad udjemo u prodavnicu koja ima klimu?

A i facijalna paraliza kad ti duva u lice... Kad krene da duva kosava recimo, a bolnice pune paralizovanih...

Clanak je napisan kao da se klima koristi samo u Srbiji i nigde vise u svetu - sa ciljem da se to djavolje cudo i kod nas ukine.

Petar A

pre 11 godina

Problem je u postavljanju uredjaja. Kad udjete u vecu, dobro klimatizovanu radnju sa vrelog asfalta, moze samo da prija iako je razlika u temperaturi 20 stepeni. Kad udjete u neki stan, gdje "klima ubija" vec za pola sata pocinje smrkanje, kijanje, peckanje u grlu i ocima.

Aleksandar

pre 11 godina

Ljudi se ne razboljevaju od hladnoce, vec od virusa, bakterija i gljivica. Od hladnoce mogu da se ukoce misici i tako to, ali da se razbolite ne mozete. Problem je u tome sto nas organizam na hladnoci suzava krvne sudove ka periferijalnim delovima tela da bi sacuvao toplotu za ono bez cega ne moze da prezivi - mozak i vitalne organe.

Kao posledica toga, manje krvi se siri kroz organizam, pa samim tim i manje belih krvnih zrnaca potrebnih da obuzdaju bacile koji su u konstantnom napadu na nas organizam, te tako imunitet bude kompromitovan. Za tako sta je potrebno duze izlaganje u veoma hladnim uslovima - klima koja hladi na 22-24°C nece sigurno uticati na vas imunitet ako je pravilno odrzavana.

Izlaganje organizma naglim temperaturnim razlike izmedju dve prostorije, odnosno napolju i unutra, ne igraju ama bas nikakvu ulogu u imunitetu - mogu smetati ljudima sa kardiovaskularnim problemima i mogu dovesti do grceva, i generalno se zato trebaju izbegavati. Da se zbog toga razbolite - ne mozete.

A ja se nadam da veci deo teksta u clanku nisu pisali lekari jer bi me bilo strah da kod takvih idem na lecenje. Kad ste vec pokrili zvanicnog drzavnog neprijatelja #2 (promaju), mogli biste sledeci clanak da naslovite i sa `Kako pravilno koristiti sapun?` pa da pokrijete i zvanicnog drzavnog neprijatelja #1.

klima je djavolja rabota

pre 11 godina

"...jer ako se sa tridesetak stepeni spoljašnje temperature uđe u prostoriju u kojoj je jedva dvadesetak, prehlada je skoro neizbežna jer organizam ne može u kratkom vremenu da se adaptira na naglu promenu temperature i dolazi do jedne vrste ''šoka'' koji negativno utiče na zdravlje."
Veciti mit u Srbiji, rame uz rame sa promajom i pomracenjem Sunca...

"Zato lekari savetuju da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature vazduha ne bude veća od sedam do deset stepeni i da se prilikom izlaska iz rashlađene prostorije kraće vreme provede u prostoriji koja se ne rashlađuje da bi se organizam bar malo adaptirao na nagli skok temperature."
Zasto lekari isto ne savetuju u zimskom periodu, kada se sa 20*C izlazi na -10* (ili obrnuto)? Gde je tu 7-10* razlike?! A?

Doktor

pre 11 godina

U nedelju sam usao u minimaxi prodavnicu na zvezdari u blizini studentskih domova.Na vratima sam bio sokiran,kao da ulazim u rashladnu komoru,prodavacice su bile u prslucima.Po subjektivnom osecaju unutra nije bilo vise od 16 stepeni.Kupio sam najpotrebnije stvari i brzo izasao.Danas vec osecam reakciju na bronhijama i bolove u sinusima.
Trebalo bi zakonom propisati minimalnu temperaturu u javnim objektima i kaznjavatiako se prekorace.A u svojoj kuci neka hladi kako ko zeli,neka stave klimu na mrznjenje.Nezelim da budem zrtva necijeg hira.

klima je djavolja rabota

pre 11 godina

"...jer ako se sa tridesetak stepeni spoljašnje temperature uđe u prostoriju u kojoj je jedva dvadesetak, prehlada je skoro neizbežna jer organizam ne može u kratkom vremenu da se adaptira na naglu promenu temperature i dolazi do jedne vrste ''šoka'' koji negativno utiče na zdravlje."
Veciti mit u Srbiji, rame uz rame sa promajom i pomracenjem Sunca...

"Zato lekari savetuju da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature vazduha ne bude veća od sedam do deset stepeni i da se prilikom izlaska iz rashlađene prostorije kraće vreme provede u prostoriji koja se ne rashlađuje da bi se organizam bar malo adaptirao na nagli skok temperature."
Zasto lekari isto ne savetuju u zimskom periodu, kada se sa 20*C izlazi na -10* (ili obrnuto)? Gde je tu 7-10* razlike?! A?

Doktor

pre 11 godina

U nedelju sam usao u minimaxi prodavnicu na zvezdari u blizini studentskih domova.Na vratima sam bio sokiran,kao da ulazim u rashladnu komoru,prodavacice su bile u prslucima.Po subjektivnom osecaju unutra nije bilo vise od 16 stepeni.Kupio sam najpotrebnije stvari i brzo izasao.Danas vec osecam reakciju na bronhijama i bolove u sinusima.
Trebalo bi zakonom propisati minimalnu temperaturu u javnim objektima i kaznjavatiako se prekorace.A u svojoj kuci neka hladi kako ko zeli,neka stave klimu na mrznjenje.Nezelim da budem zrtva necijeg hira.

Tubić

pre 11 godina

Voleo bih da nam Ljubić dr Božidar objasni kako od šoka izazavnog naglom promenom tempreature nastaje prehlada! Zbog ovakvih lekara se svakog jutra vozimo smrdljivim autobusima u kojima su svi prozori zatvoreni...

Milan

pre 11 godina

U clanku samo fali jos da je najbolje da se kravlja balega onako topla i mekana razmesti svuda po sobi da ubija viruse upale pluca, a i da malo podigne temperaturu.

Sok za organizam kad temperatura poraste/padne 7-10 stepeni? To mozda za nekog ko je vec jednom nogom u grobu, pa mu samo treba okidac. Svako kad udje u auto na suncu dozivi vecu razliku i to kad se auto provetri. Ili sto kaze prethodni komentator, sta da radimo zimi? Ili kad udjemo u prodavnicu koja ima klimu?

A i facijalna paraliza kad ti duva u lice... Kad krene da duva kosava recimo, a bolnice pune paralizovanih...

Clanak je napisan kao da se klima koristi samo u Srbiji i nigde vise u svetu - sa ciljem da se to djavolje cudo i kod nas ukine.

Aleksandar

pre 11 godina

Ljudi se ne razboljevaju od hladnoce, vec od virusa, bakterija i gljivica. Od hladnoce mogu da se ukoce misici i tako to, ali da se razbolite ne mozete. Problem je u tome sto nas organizam na hladnoci suzava krvne sudove ka periferijalnim delovima tela da bi sacuvao toplotu za ono bez cega ne moze da prezivi - mozak i vitalne organe.

Kao posledica toga, manje krvi se siri kroz organizam, pa samim tim i manje belih krvnih zrnaca potrebnih da obuzdaju bacile koji su u konstantnom napadu na nas organizam, te tako imunitet bude kompromitovan. Za tako sta je potrebno duze izlaganje u veoma hladnim uslovima - klima koja hladi na 22-24°C nece sigurno uticati na vas imunitet ako je pravilno odrzavana.

Izlaganje organizma naglim temperaturnim razlike izmedju dve prostorije, odnosno napolju i unutra, ne igraju ama bas nikakvu ulogu u imunitetu - mogu smetati ljudima sa kardiovaskularnim problemima i mogu dovesti do grceva, i generalno se zato trebaju izbegavati. Da se zbog toga razbolite - ne mozete.

A ja se nadam da veci deo teksta u clanku nisu pisali lekari jer bi me bilo strah da kod takvih idem na lecenje. Kad ste vec pokrili zvanicnog drzavnog neprijatelja #2 (promaju), mogli biste sledeci clanak da naslovite i sa `Kako pravilno koristiti sapun?` pa da pokrijete i zvanicnog drzavnog neprijatelja #1.

Miloš

pre 11 godina

A sauna?
Iz prostorije gde je temperatura preko 90 stepeni, ide se pravo pod hladan tuš. U Finskoj se kupa u otvorima u ledu.
To je zdravo, a razlika preko 7-10 stepeni, kad su u pitanju klima uređaji, nije. Ma hajde.

sone

pre 11 godina

"Zato lekari savetuju da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature vazduha ne bude veća od sedam do deset stepeni"
Ovo neizostavno znaci da kuce koje imaju dobru izolaciju moraju koristiti grejanje da bi u uslovima kada je napolju 40-ak stepeni u hladu postigli optimalnih 30-ak stepeni. Takodje zimi, kada je napolju -20, proizilazi e da u stanu treba da bude oko -10 ?!!??!

Willis Carrier

pre 11 godina

Povrsnost u tekstovima o klimatizaciji je zapanjujuca i ista prica
se ponavlja svake godine u ovo vreme,od kako je "klima" postala
mogucnost i potreba.Najvise nervira insistiranje na 7-10 stepeni
temp.razlike!U Kuvajtu su leti spoljne temperature iznad +50C pa niko
ne pomislja da sedi u stanu na 40-43C,vec "klima" drzi oko 23C!
Sto se tice "legionele",ista nije opasna samo kod "klime" vec i pri
koristenju tusa kod temp.vode(stajala u cevi) od 30C!Ruzu tusa
treba redovno odrzavati(prati deterdzentom) ili zameniti!Ovo je samo
deo price o koristenju "klime".Ko god ima uslova treba da je koristi
i sacuva svoje zdravlje!

swedenonline

pre 11 godina

Srbija je jedna od retkih zemalja gde promaja ubija te zatvoreni prozori auta punog dece sa roditeljima koji puse nije redak prizor. Sve je receno, jer vecinu stvari koje bih rekao bi me ucinile nepozeljnom osobom da Balkanu, te cu precutati. Nije moje da krstim, nek evolucija odradi svoje.

Petar A

pre 11 godina

Problem je u postavljanju uredjaja. Kad udjete u vecu, dobro klimatizovanu radnju sa vrelog asfalta, moze samo da prija iako je razlika u temperaturi 20 stepeni. Kad udjete u neki stan, gdje "klima ubija" vec za pola sata pocinje smrkanje, kijanje, peckanje u grlu i ocima.

milos

pre 11 godina

evo, posto vidim da ima mnogo pametnjakovica koji misle da sve znaju (nema zemlje sa vise f. selektora i doktora), par osnovnih informacija. Za visoke temperature nas organizam ima prirodan nacin koji sprecava pretopljavanje nasih organa. To se zove znojenje. E sad mozda subjektivan osecaj nije najprijatniji, ali znojenjem se telo na prirodan nacin hladi i prilagodjava vrelom okruzenju. Kada tako oznojeni (Citaj - HLADNI) udjete u hladnu prostoriju, organizam dozivljava sok jer dolazi do smrzavanja - zbog nepripremljenosti tela na nove uslove, krvni sudovi se skupljaju i postajemo hiljadu puta osetljiviji na viruse, bakterije i gljivice kojih ima u izobilji. Tako da - DA, preveliko rashladjivanje prostorija vise nego stetno utice na zdravlje ljudi, i ko voli da se previse pravi pametan ili izigrava Zagora-Te-neja, njemu nema pomoci........

easter

pre 11 godina

Da, da, u mediteranskim zemljama sve sami oboleli od facijalne paralize, bronhitisa i katara, a sve u letnjim mesecima... I, naravno, sve zbog klima... Dajte da se ne salimo cak ni sa ovako trivijalnim temama... Nas termoregulacioni mehanizam ( kao, uostalom, i celo nase biohemijsko ustrojstvo ) je mnogo pametniji, izgleda, i od vecine lekara ( na koje se u ovom tekstu poziva ): kad se desi nagla temperaturna promena, u ovom slucaju sa spoljasnjih 30-ak na nekih klimatizovanih 23-24, nase telo vrsi kontrakciju perifernih krvnih sudova ( u rukama i nogama ) da bi sacuvalo normalan rad velikih, unutrasnjih krvnih sudova sto snabdevaju nase vitalne organe- srce, bubrege, pluca i mozak. To moze da ucini da se osecate neprijatno, narocito ako vec patite od nekog oboljenja krvnih sudova, ali da se zbog toga razbolite, to je ekstremno malo verovatno. Ono zbog cega cemo se razboleti jesu upravo mikroorganizmi koje klima moze da raseje ako se ne odrzava kako treba. Tako da, jedino sto je istinito u ovom tekstu, jeste da klime treba cistiti redovno, bez obzira da li ih koristite za grejanje ili hladjenje. A za to Vam cak ni ne treba servis. Svako moze da opere filtere i da ih, zajedno sa ostatkom uredjaja, dezinfikuje sredstvima koja mogu da se kupe i u apoteci. Ciscenje spoljne jedinice mozete obaviti jednom godisnje: na kraju grejne, ili na kraju sezone hladjenja. Ko to sebi ne moze da priusti, pitanje je sta ce mu klima, osim da se na nju zali...

Ja gde ulazim tu mora biti po mom

pre 11 godina

@Doktor Da, i mnogo je lakše pokupovati najneophodnije i izaći nego okrenuti se na ulaznim vratima i izaći, ili ne daj Bože potražiti izlazna vrata

Mike

pre 11 godina

Ulasci u toplu prostoriju iz hladne spoljne sredine zimi i ulasci u hladnu prostoriju iz tople spoljne sredine leti su stvari koje se razlikuju kao nebo i zemlja. Ko to ne shvata, očigledno ima problem sa logičkim rasuđivanjem. Takođe, to su osobe koje rasuđuju po analogiji - koja nikada nije dobar način razumevanja.
Sad, pošto sam se sa tri prethodne rečenice i ja deklarisao kao stručnjak za klimatizaciju (ironija), da objasnim razliku: Da li zimi boravite napolju polugoli ili možda u majicama sa kratkim rukavima pa vas je strah da vas ne pogodi toplotni šok kada uđete u prostoriju koja je zagrejana? Ne, naravno, nego ste od hladnoće izolovani zimskom odećom. Ta vaša odeća je izolator i od toplote, tako da kada uđete u toplu prostoriju, toplota nema direktan kontak sa kožom (ispod čije površine su krvni sudovi koji se šire i skupljaju) pa vam se zato i ne dešava ništa starašno. Leti ste izloženi direktnom uticaju toplote odnosno hladnoće jer je veliki deo kože u direktnom ili gotovo direktnom dodiru sa njima. Ipak, zimi se dešava nešto što ima veze sa širenjem krvnih sudova. Sećate se kad promrzli uđete u toplu prostoriju, sednete i zadremate?

Marko

pre 11 godina

daklem verujuci ovim nasim strucnjacima ove godine od prekemrne upotrebe klime na bliskom istoku, africi i aziji pomrece oko 500,000 ljudi?

Doktor

pre 11 godina

U nedelju sam usao u minimaxi prodavnicu na zvezdari u blizini studentskih domova.Na vratima sam bio sokiran,kao da ulazim u rashladnu komoru,prodavacice su bile u prslucima.Po subjektivnom osecaju unutra nije bilo vise od 16 stepeni.Kupio sam najpotrebnije stvari i brzo izasao.Danas vec osecam reakciju na bronhijama i bolove u sinusima.
Trebalo bi zakonom propisati minimalnu temperaturu u javnim objektima i kaznjavatiako se prekorace.A u svojoj kuci neka hladi kako ko zeli,neka stave klimu na mrznjenje.Nezelim da budem zrtva necijeg hira.

klima je djavolja rabota

pre 11 godina

"...jer ako se sa tridesetak stepeni spoljašnje temperature uđe u prostoriju u kojoj je jedva dvadesetak, prehlada je skoro neizbežna jer organizam ne može u kratkom vremenu da se adaptira na naglu promenu temperature i dolazi do jedne vrste ''šoka'' koji negativno utiče na zdravlje."
Veciti mit u Srbiji, rame uz rame sa promajom i pomracenjem Sunca...

"Zato lekari savetuju da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature vazduha ne bude veća od sedam do deset stepeni i da se prilikom izlaska iz rashlađene prostorije kraće vreme provede u prostoriji koja se ne rashlađuje da bi se organizam bar malo adaptirao na nagli skok temperature."
Zasto lekari isto ne savetuju u zimskom periodu, kada se sa 20*C izlazi na -10* (ili obrnuto)? Gde je tu 7-10* razlike?! A?

milos

pre 11 godina

evo, posto vidim da ima mnogo pametnjakovica koji misle da sve znaju (nema zemlje sa vise f. selektora i doktora), par osnovnih informacija. Za visoke temperature nas organizam ima prirodan nacin koji sprecava pretopljavanje nasih organa. To se zove znojenje. E sad mozda subjektivan osecaj nije najprijatniji, ali znojenjem se telo na prirodan nacin hladi i prilagodjava vrelom okruzenju. Kada tako oznojeni (Citaj - HLADNI) udjete u hladnu prostoriju, organizam dozivljava sok jer dolazi do smrzavanja - zbog nepripremljenosti tela na nove uslove, krvni sudovi se skupljaju i postajemo hiljadu puta osetljiviji na viruse, bakterije i gljivice kojih ima u izobilji. Tako da - DA, preveliko rashladjivanje prostorija vise nego stetno utice na zdravlje ljudi, i ko voli da se previse pravi pametan ili izigrava Zagora-Te-neja, njemu nema pomoci........

Milan

pre 11 godina

U clanku samo fali jos da je najbolje da se kravlja balega onako topla i mekana razmesti svuda po sobi da ubija viruse upale pluca, a i da malo podigne temperaturu.

Sok za organizam kad temperatura poraste/padne 7-10 stepeni? To mozda za nekog ko je vec jednom nogom u grobu, pa mu samo treba okidac. Svako kad udje u auto na suncu dozivi vecu razliku i to kad se auto provetri. Ili sto kaze prethodni komentator, sta da radimo zimi? Ili kad udjemo u prodavnicu koja ima klimu?

A i facijalna paraliza kad ti duva u lice... Kad krene da duva kosava recimo, a bolnice pune paralizovanih...

Clanak je napisan kao da se klima koristi samo u Srbiji i nigde vise u svetu - sa ciljem da se to djavolje cudo i kod nas ukine.

Aleksandar

pre 11 godina

Ljudi se ne razboljevaju od hladnoce, vec od virusa, bakterija i gljivica. Od hladnoce mogu da se ukoce misici i tako to, ali da se razbolite ne mozete. Problem je u tome sto nas organizam na hladnoci suzava krvne sudove ka periferijalnim delovima tela da bi sacuvao toplotu za ono bez cega ne moze da prezivi - mozak i vitalne organe.

Kao posledica toga, manje krvi se siri kroz organizam, pa samim tim i manje belih krvnih zrnaca potrebnih da obuzdaju bacile koji su u konstantnom napadu na nas organizam, te tako imunitet bude kompromitovan. Za tako sta je potrebno duze izlaganje u veoma hladnim uslovima - klima koja hladi na 22-24°C nece sigurno uticati na vas imunitet ako je pravilno odrzavana.

Izlaganje organizma naglim temperaturnim razlike izmedju dve prostorije, odnosno napolju i unutra, ne igraju ama bas nikakvu ulogu u imunitetu - mogu smetati ljudima sa kardiovaskularnim problemima i mogu dovesti do grceva, i generalno se zato trebaju izbegavati. Da se zbog toga razbolite - ne mozete.

A ja se nadam da veci deo teksta u clanku nisu pisali lekari jer bi me bilo strah da kod takvih idem na lecenje. Kad ste vec pokrili zvanicnog drzavnog neprijatelja #2 (promaju), mogli biste sledeci clanak da naslovite i sa `Kako pravilno koristiti sapun?` pa da pokrijete i zvanicnog drzavnog neprijatelja #1.

sone

pre 11 godina

"Zato lekari savetuju da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature vazduha ne bude veća od sedam do deset stepeni"
Ovo neizostavno znaci da kuce koje imaju dobru izolaciju moraju koristiti grejanje da bi u uslovima kada je napolju 40-ak stepeni u hladu postigli optimalnih 30-ak stepeni. Takodje zimi, kada je napolju -20, proizilazi e da u stanu treba da bude oko -10 ?!!??!

Miloš

pre 11 godina

A sauna?
Iz prostorije gde je temperatura preko 90 stepeni, ide se pravo pod hladan tuš. U Finskoj se kupa u otvorima u ledu.
To je zdravo, a razlika preko 7-10 stepeni, kad su u pitanju klima uređaji, nije. Ma hajde.

Ja gde ulazim tu mora biti po mom

pre 11 godina

@Doktor Da, i mnogo je lakše pokupovati najneophodnije i izaći nego okrenuti se na ulaznim vratima i izaći, ili ne daj Bože potražiti izlazna vrata

Tubić

pre 11 godina

Voleo bih da nam Ljubić dr Božidar objasni kako od šoka izazavnog naglom promenom tempreature nastaje prehlada! Zbog ovakvih lekara se svakog jutra vozimo smrdljivim autobusima u kojima su svi prozori zatvoreni...

Petar A

pre 11 godina

Problem je u postavljanju uredjaja. Kad udjete u vecu, dobro klimatizovanu radnju sa vrelog asfalta, moze samo da prija iako je razlika u temperaturi 20 stepeni. Kad udjete u neki stan, gdje "klima ubija" vec za pola sata pocinje smrkanje, kijanje, peckanje u grlu i ocima.

Willis Carrier

pre 11 godina

Povrsnost u tekstovima o klimatizaciji je zapanjujuca i ista prica
se ponavlja svake godine u ovo vreme,od kako je "klima" postala
mogucnost i potreba.Najvise nervira insistiranje na 7-10 stepeni
temp.razlike!U Kuvajtu su leti spoljne temperature iznad +50C pa niko
ne pomislja da sedi u stanu na 40-43C,vec "klima" drzi oko 23C!
Sto se tice "legionele",ista nije opasna samo kod "klime" vec i pri
koristenju tusa kod temp.vode(stajala u cevi) od 30C!Ruzu tusa
treba redovno odrzavati(prati deterdzentom) ili zameniti!Ovo je samo
deo price o koristenju "klime".Ko god ima uslova treba da je koristi
i sacuva svoje zdravlje!

swedenonline

pre 11 godina

Srbija je jedna od retkih zemalja gde promaja ubija te zatvoreni prozori auta punog dece sa roditeljima koji puse nije redak prizor. Sve je receno, jer vecinu stvari koje bih rekao bi me ucinile nepozeljnom osobom da Balkanu, te cu precutati. Nije moje da krstim, nek evolucija odradi svoje.

Mike

pre 11 godina

Ulasci u toplu prostoriju iz hladne spoljne sredine zimi i ulasci u hladnu prostoriju iz tople spoljne sredine leti su stvari koje se razlikuju kao nebo i zemlja. Ko to ne shvata, očigledno ima problem sa logičkim rasuđivanjem. Takođe, to su osobe koje rasuđuju po analogiji - koja nikada nije dobar način razumevanja.
Sad, pošto sam se sa tri prethodne rečenice i ja deklarisao kao stručnjak za klimatizaciju (ironija), da objasnim razliku: Da li zimi boravite napolju polugoli ili možda u majicama sa kratkim rukavima pa vas je strah da vas ne pogodi toplotni šok kada uđete u prostoriju koja je zagrejana? Ne, naravno, nego ste od hladnoće izolovani zimskom odećom. Ta vaša odeća je izolator i od toplote, tako da kada uđete u toplu prostoriju, toplota nema direktan kontak sa kožom (ispod čije površine su krvni sudovi koji se šire i skupljaju) pa vam se zato i ne dešava ništa starašno. Leti ste izloženi direktnom uticaju toplote odnosno hladnoće jer je veliki deo kože u direktnom ili gotovo direktnom dodiru sa njima. Ipak, zimi se dešava nešto što ima veze sa širenjem krvnih sudova. Sećate se kad promrzli uđete u toplu prostoriju, sednete i zadremate?

easter

pre 11 godina

Da, da, u mediteranskim zemljama sve sami oboleli od facijalne paralize, bronhitisa i katara, a sve u letnjim mesecima... I, naravno, sve zbog klima... Dajte da se ne salimo cak ni sa ovako trivijalnim temama... Nas termoregulacioni mehanizam ( kao, uostalom, i celo nase biohemijsko ustrojstvo ) je mnogo pametniji, izgleda, i od vecine lekara ( na koje se u ovom tekstu poziva ): kad se desi nagla temperaturna promena, u ovom slucaju sa spoljasnjih 30-ak na nekih klimatizovanih 23-24, nase telo vrsi kontrakciju perifernih krvnih sudova ( u rukama i nogama ) da bi sacuvalo normalan rad velikih, unutrasnjih krvnih sudova sto snabdevaju nase vitalne organe- srce, bubrege, pluca i mozak. To moze da ucini da se osecate neprijatno, narocito ako vec patite od nekog oboljenja krvnih sudova, ali da se zbog toga razbolite, to je ekstremno malo verovatno. Ono zbog cega cemo se razboleti jesu upravo mikroorganizmi koje klima moze da raseje ako se ne odrzava kako treba. Tako da, jedino sto je istinito u ovom tekstu, jeste da klime treba cistiti redovno, bez obzira da li ih koristite za grejanje ili hladjenje. A za to Vam cak ni ne treba servis. Svako moze da opere filtere i da ih, zajedno sa ostatkom uredjaja, dezinfikuje sredstvima koja mogu da se kupe i u apoteci. Ciscenje spoljne jedinice mozete obaviti jednom godisnje: na kraju grejne, ili na kraju sezone hladjenja. Ko to sebi ne moze da priusti, pitanje je sta ce mu klima, osim da se na nju zali...

Marko

pre 11 godina

daklem verujuci ovim nasim strucnjacima ove godine od prekemrne upotrebe klime na bliskom istoku, africi i aziji pomrece oko 500,000 ljudi?