Četvrtak, 07.06.2012.

20:18

Evo kako je Ikea osvojila Ameriku

Stranim prodavcima nameštaja nije lako da uđu na američko tržište. Međutim, Ikea je ipak uspela. Bivši Ikein izvršni predsednik Anders Dahlvig otkriva tajnu.

Izvor: Poslovni dnevnik

Evo kako je Ikea osvojila Ameriku IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

Josip Kostic

pre 11 godina

Vi koji komentarisete IKEA. Ostavite price o manipulaciji i iskoriscavanju radne snage. IKEA se gradija decenijama i njihov dizajn i kvalitet je priznat u svetu. Ja licno imam dugo njihove proizvode: kuhinju,belu tehniku, spavace sobe i jako sam zadovoljan. Ne nasedajte lazima jer kad IKEA dodje kod nas videcete da su neke izmisljotine bez osnova. IKEA dobro dosla u Srbiju!!!

Rista

pre 11 godina

IKEA kao i H&M su optimalni brend za Srbiju. Zasto IKEA vec ne dolazi u Srbiju?? Politicari sta vi kazete, zasto se IKEA muci vec 10 godina da dodje??? Gde je H&M??

mm

pre 11 godina

Da je kod nas najeftinija radna snaga nije tacno, mora se racunati i 60% koje preduzece jos na platu neto mora da da. A sto se tice da su tarvorenici pravili namestaj i u Srbiji su ratvorenici pravili drvene kuce za baste i vikendice, samo sto su bile skupe i nisu se probilna trziste,
takve kuce od drveta su bile jeftinije u Nemackoj gde ih nisu pravili zatvorenici djabe. Ikea je Live style za mlade i super za prvo kucenje, Ikea izbacuje svake sesone nove modele, a ne kao nekad nasi proizvodjaci sa juga pravili su godinama iste kauceve i fotelje, morali su jadni jer nisu imali inzinjere i disajnere, sto bis mucili kada nisu imali konkurenciju
Svaki gigant kao i ikea ima i lisih strana, to je normalno samo je pitanje kolike su. nasa najveca vrlina je da kritikujemo druge, a da pocistimo prvo ispred svojih vrata to bi vec bio poso, a to nije ra nas pametnjakovice

Jovan

pre 11 godina

IKEA je svetski brend i jedna od najuspesnijig firmi na svetu. Ovde ima mnogo "pametnjakovica" koji pricaju sve i svasta. Niko ne kaze da je IKEA perfektna u svemu sto radi, ali to je firma koja ima promet skoro isti kao i BDP Srbije i pritom raste 7% godisnje u uslovima najvece svetske krize od 1929.
Ova kompanija je primer dobrog poslovanja i normalnog drustva.
Nama treba 10ak IKEA-a da postanemo jedno normalno drustvo, a to sto nasi politicari nisu u stanju da stvore uslove da takva i slicne kompanije dodju kod nas, to je vec je iskljucivo nas problem.
Pouzdano znam da IKEA muku muci sa nasom administracijom i da je na ivici da napusti Srbiju posle 5 godina neuspelih pokusaja da nesto napravi.
A onda sve ove sveznalice neka idu na buvlju pijacu da kupuju svoj namestaj, sve bez racuna i placanja poreza. Toliko o normalnom drustvu.

Dzoni

pre 11 godina

Imam u kuci domaci regal kupljen 1980 i regal ikea dobijen na poklon pre nekoliko godina..ovaj iz 1980 jos uvek kao nov a ovaj ikea zimus posluzio za potpalu kamina..vec posle par godina poceo da se raspada a onda se bukvalno i raspao u roku od 6 meseci..posle par popravki smo se smorili i sa njim malo dogrevali kucu na -15.

maximus

pre 11 godina

@kisa: otkud tebi ta bajka..izvinjavam se informacija da IKEA ucenjuje oko zemljista?
Jedna firma nemoze tako velika da bude ucenama samo i da opstane samo zbog ucena.
Nije valjda da je bildenberg grupa umesana i CIA,vatikan,vanzemaljci.
Oni prodaju lep namestaj,srednjeg kvaliteta i druge stvari za nisku cenu i zato su popularni kao svedski HM.
I HM je popularan zato sto imaju nesto za svakog za povoljnu cenu i zato su popularni!

Zoki

pre 11 godina

U potrošačkom društvu, u kome se na kupovinu nameštaja još uvek gledalo kao na investiciju u opremanje kuće/stana (a nekretnina u Americi nikada nije samo životni prostor nego i investicija) - IKEA je ponudila koncept po kome se nameštaj kupuje u samoposluzi, tovari na kolica i plaća na kasi, kao i sva druga roba široke potrošnje.

IKEA vam na jednom mestu nudi sve što vam treba i pokaže vam kako da opremite sobu. U salonu imate potpuno opremljene sobe, sve do najsitnijeg detalja. Sve to možete da kupite u prodavnici, od zavesa, preko prekrivača i jastuka, pa do lustera i ukrasnog bilja. Imate besplatan parking, igraonicu gde možete da ostavite decu, imate gde da jedete... Za razliku od većine drugih radnji, koje su izložbeni saloni, IKEA je magacin, ne čeka se po par sedmica da vam se isporuči nameštaj. Možete da ga nosite sada i odmah.

Ima i lepšeg i boljeg nameštaja. Nisu baš sve cene povoljnije nego u drugim radnjama, ali je dovoljno da imate određeni broj proizvoda koji su jeftiniji i koji će vas motivisati da kupite baš u Ikei.

Petar A

pre 11 godina

Jao, jao analize!
Ikea je na putu za SAD bila ime, bogata kakva jeste platila je gdje treba (nije im to strano), jeste jeftina, polaze enormno puno na dizajn i uz sve to zajedno ima svedski imidz iza sebe koji kaze: ovo je cisto, sigurno i kvalitetno (mada nista od toga nije tacno).

Raja

pre 11 godina

Ikea je jedna od velikih podvala. Dizajnerski i estetski na primitivnom nivou ali uvek sa nekom sarmatnom fotografijom pored namestaja. Iluzija nesme da izostane. Treba prvo razumeti da Ikea ne prodaje i neproizvodi namestaj. Ona proizvodi i prodaje delove od kojih se moze sastaviti namestaj. Najoptimalnije je ako ga sastavlja neki osnovac jer je cena njegovog sata minimalna. Ako to uradi glava porodice, onda je bolje da za vreme koje potrosi sklapajuci Ikeinu ivericu, uradi nesto iz svoje struke. Zaradice vise i moci ce da kupi mnogo bolji namestaj od Ikeinog.

Rista

pre 11 godina

Znate sta je meni zena odgovorila kad sam predlozio da novu kuhinju kupimo u Ikei, posto je tamo tri puta jeftinija od ostalih? Nista, samo me je tako pogledala da vise nista nisam smeo da pitamo. Kao da nisam normalan...

samo treba krenuti

pre 11 godina

šta čekaju domaći proizvodjači nameštaja, male firme u Pazaru npr?
zašto ne redite po ovom modelu,udružite se i izvozite nameštaj.
siguran sam da ikea ne može da se takmiči sa nama u niskim cenama proizvodnje(najeftinija struja i radna snaga u Evropi).

IKEA-u u Americi ne vole (kao ni Wallmart) samo pokondirene tikve

pre 11 godina

Jednostavno, neko voli popa a neko popadiju. U tom stilu su i komentari, i usput neki vrve izmisljotinama da tim lazima "ucvrste" njihov stav (na pr. kao gluposti kako IKEA ucenjuje da dobije besplatno zemljiste a onda ga preprodaje).
Sto se tice Amerike (gde zivim), uspeh IKEA-e kao i Wallmarta je baziran na ekonomsko-poslovnom ciljanju populaciju stanovnistva sa nizim primanjima kojih je na IKEA-inu srecu sve veci procenat. Uz to, robne kuce oba lanca su smestene van gradova i da ih posetis moras vozit najmanje sat vremena. Mnogi njeni artikli su noviteti za Amerikance iako se takvi "noviteti" i prakticni dizajni vec detljecima mogu naci u domacinstvima u Evropi i na Balkanu.
Nemam nista od IKEA-inog namestaja (jer je otvorila robnu kucu godinama nakon sto sam namestio kucu) ali rado godisnje po neku nedelju popodne provedem setajuci ogromnom halom i sa nostalgijom zagledavam njihov ponudjeni dizajn namjestaja i sijaset izlozenih raznoraznih kucnih pizdarijica vrlo prakticnih za svakodnevnu upotrebu koje je nemoguce naci u klasicnim Americkim ducanima i robnim kucama tog tipa.

kisa

pre 11 godina

bajke , bajke i opet bajke za ljude zeljne u zemljama tranzicije.
Prvo treba znati da je Ikea svoju odskocnu dasku napravila davnih godina kada su zatvorenici radili za dz. Zatim treba znati da je Ikea ugusila hiljade malih dizajnerskih kuca po principu velikih lanaca samoposluga i lokalnih prodavnica. Bas kao Miskovic.
A poslednje mislite da je Ikeina najveca dobit od prodaje? Varate se. Ikeina najveca dobit je od manipulacije zemljistem, i naravno jeftinom i redukovanom na ne prijatni minimum radnom snagom. Ovo drugo razumemo, ali ono prvo treba objasniti.
Gde god se pojavi Ikea zahteva od nadleznih desetostruko vecu teritoriju nego joj je potrebno u budzasto vlasnistvu, ucenjujuci tako nadlezne i korumpirajuci. Gde god se pojavila u Italiji bila je mafija umesana lokalni politicari, mnogo para,mnogo svadje, projekti na ledu dok se svi ne ugrade. Isto je i sa Beogradom. Da bi kasnije tu istu zemlju prodavala po ogromnim cenama. Eto zato je u US trebalo toliko godina, da poraste cena okolnog zemljista i da profit moze da se slije u prodaju, reklamu i prikaze kao uspeh. Mislite to je slobodno trziste pa posto su veliko ime i mogu da diktiraju uslove. Da teoretski, ali se u praksi odvija upravo onako kako mi znamo i krivimo nase tajkune: burazerski sa puno mita ugradjivanja ne brige za plan i buducnost teritorije a sve zarad brutalne gramzivosti za profitom i ne uvidjavne konkurentske agresije. A to sto na kraju naprave parking i pesak za decu, pa u redu ako vam je bas.

Banat

pre 11 godina

Ko pise ove tekstove od tri pasusa?

Elem. . . IKEA, za razliku od drugih, ne razvozi namestaj i ne sklapa ga. To je ogromna usteda. Prodavnice su minimalisticki uradjene. Hangari sa velikim rafovima i nekolicina kutaka koji su uredjeni kao model kuhinje, sobe, trpezarije ili kupatila. Stvari stoje u kavezima ili na pomenutim rafovima, nema upicanjenih polica itd. Osoblje je na apsolutnom minimumu, a prodavnice van grada, pored autoputa, gde je zemljiste jeftinije, a prilazi i mega parkinzi adekvatniji. Na svakom koralu stednja.

Cene jesu niske u odnosu na druge ali je i kvalitet na istom takvom nivou. Na oko OK ali ne traje.

pre 11 godina

Ovih je dana Deutsche welle objavio da su Ikein namještaj tajno proizvodili politički zatvorenici u DR Njemačkoj.

To je skandal koji samo pokazuje pravu prirodu zapadnoeuropskih kapitalista.

Od maloljetnika do političkih zatvorenika.

Ništa im nije sveto!

Anamarija

pre 11 godina

Evo kako je Ikea osvojila Ameriku. Otvorite Ikein sajt u Americi i Ikein sajt u evropskim zemljama i videcete da su cene u Americi 30-50% nize. Eto kako se osvaja trziste.

easter

pre 11 godina

Ikein uspeh je posledica vrlo ociglednih cinjenica: svedene forme, izrazita funkcionalnost, nenametljiv dizajn i relativno niske cene za kvalitetne materijale koje koriste. Moguce je da se takav koncept nije uklapao u americki ukus, u njihove ogromne kuce i cinjenicu da se svaki cas sele, a sa kucom prodaju i namestaj, pa skuplji namestaj povecava i vrednost kuce... Ko zna... Verovatno ce ova kriza da nesto promeni u tom smislu kod Amerikanaca, a sto ce Ikei da ide na ruku... Sto nije lose ni za jedne ni za druge. Kamo srece da mi imamo takvu mogucnost izbora...

Anamarija

pre 11 godina

Evo kako je Ikea osvojila Ameriku. Otvorite Ikein sajt u Americi i Ikein sajt u evropskim zemljama i videcete da su cene u Americi 30-50% nize. Eto kako se osvaja trziste.

Banat

pre 11 godina

Ko pise ove tekstove od tri pasusa?

Elem. . . IKEA, za razliku od drugih, ne razvozi namestaj i ne sklapa ga. To je ogromna usteda. Prodavnice su minimalisticki uradjene. Hangari sa velikim rafovima i nekolicina kutaka koji su uredjeni kao model kuhinje, sobe, trpezarije ili kupatila. Stvari stoje u kavezima ili na pomenutim rafovima, nema upicanjenih polica itd. Osoblje je na apsolutnom minimumu, a prodavnice van grada, pored autoputa, gde je zemljiste jeftinije, a prilazi i mega parkinzi adekvatniji. Na svakom koralu stednja.

Cene jesu niske u odnosu na druge ali je i kvalitet na istom takvom nivou. Na oko OK ali ne traje.

kisa

pre 11 godina

bajke , bajke i opet bajke za ljude zeljne u zemljama tranzicije.
Prvo treba znati da je Ikea svoju odskocnu dasku napravila davnih godina kada su zatvorenici radili za dz. Zatim treba znati da je Ikea ugusila hiljade malih dizajnerskih kuca po principu velikih lanaca samoposluga i lokalnih prodavnica. Bas kao Miskovic.
A poslednje mislite da je Ikeina najveca dobit od prodaje? Varate se. Ikeina najveca dobit je od manipulacije zemljistem, i naravno jeftinom i redukovanom na ne prijatni minimum radnom snagom. Ovo drugo razumemo, ali ono prvo treba objasniti.
Gde god se pojavi Ikea zahteva od nadleznih desetostruko vecu teritoriju nego joj je potrebno u budzasto vlasnistvu, ucenjujuci tako nadlezne i korumpirajuci. Gde god se pojavila u Italiji bila je mafija umesana lokalni politicari, mnogo para,mnogo svadje, projekti na ledu dok se svi ne ugrade. Isto je i sa Beogradom. Da bi kasnije tu istu zemlju prodavala po ogromnim cenama. Eto zato je u US trebalo toliko godina, da poraste cena okolnog zemljista i da profit moze da se slije u prodaju, reklamu i prikaze kao uspeh. Mislite to je slobodno trziste pa posto su veliko ime i mogu da diktiraju uslove. Da teoretski, ali se u praksi odvija upravo onako kako mi znamo i krivimo nase tajkune: burazerski sa puno mita ugradjivanja ne brige za plan i buducnost teritorije a sve zarad brutalne gramzivosti za profitom i ne uvidjavne konkurentske agresije. A to sto na kraju naprave parking i pesak za decu, pa u redu ako vam je bas.

IKEA-u u Americi ne vole (kao ni Wallmart) samo pokondirene tikve

pre 11 godina

Jednostavno, neko voli popa a neko popadiju. U tom stilu su i komentari, i usput neki vrve izmisljotinama da tim lazima "ucvrste" njihov stav (na pr. kao gluposti kako IKEA ucenjuje da dobije besplatno zemljiste a onda ga preprodaje).
Sto se tice Amerike (gde zivim), uspeh IKEA-e kao i Wallmarta je baziran na ekonomsko-poslovnom ciljanju populaciju stanovnistva sa nizim primanjima kojih je na IKEA-inu srecu sve veci procenat. Uz to, robne kuce oba lanca su smestene van gradova i da ih posetis moras vozit najmanje sat vremena. Mnogi njeni artikli su noviteti za Amerikance iako se takvi "noviteti" i prakticni dizajni vec detljecima mogu naci u domacinstvima u Evropi i na Balkanu.
Nemam nista od IKEA-inog namestaja (jer je otvorila robnu kucu godinama nakon sto sam namestio kucu) ali rado godisnje po neku nedelju popodne provedem setajuci ogromnom halom i sa nostalgijom zagledavam njihov ponudjeni dizajn namjestaja i sijaset izlozenih raznoraznih kucnih pizdarijica vrlo prakticnih za svakodnevnu upotrebu koje je nemoguce naci u klasicnim Americkim ducanima i robnim kucama tog tipa.

samo treba krenuti

pre 11 godina

šta čekaju domaći proizvodjači nameštaja, male firme u Pazaru npr?
zašto ne redite po ovom modelu,udružite se i izvozite nameštaj.
siguran sam da ikea ne može da se takmiči sa nama u niskim cenama proizvodnje(najeftinija struja i radna snaga u Evropi).

pre 11 godina

Ovih je dana Deutsche welle objavio da su Ikein namještaj tajno proizvodili politički zatvorenici u DR Njemačkoj.

To je skandal koji samo pokazuje pravu prirodu zapadnoeuropskih kapitalista.

Od maloljetnika do političkih zatvorenika.

Ništa im nije sveto!

easter

pre 11 godina

Ikein uspeh je posledica vrlo ociglednih cinjenica: svedene forme, izrazita funkcionalnost, nenametljiv dizajn i relativno niske cene za kvalitetne materijale koje koriste. Moguce je da se takav koncept nije uklapao u americki ukus, u njihove ogromne kuce i cinjenicu da se svaki cas sele, a sa kucom prodaju i namestaj, pa skuplji namestaj povecava i vrednost kuce... Ko zna... Verovatno ce ova kriza da nesto promeni u tom smislu kod Amerikanaca, a sto ce Ikei da ide na ruku... Sto nije lose ni za jedne ni za druge. Kamo srece da mi imamo takvu mogucnost izbora...

Rista

pre 11 godina

Znate sta je meni zena odgovorila kad sam predlozio da novu kuhinju kupimo u Ikei, posto je tamo tri puta jeftinija od ostalih? Nista, samo me je tako pogledala da vise nista nisam smeo da pitamo. Kao da nisam normalan...

Petar A

pre 11 godina

Jao, jao analize!
Ikea je na putu za SAD bila ime, bogata kakva jeste platila je gdje treba (nije im to strano), jeste jeftina, polaze enormno puno na dizajn i uz sve to zajedno ima svedski imidz iza sebe koji kaze: ovo je cisto, sigurno i kvalitetno (mada nista od toga nije tacno).

Raja

pre 11 godina

Ikea je jedna od velikih podvala. Dizajnerski i estetski na primitivnom nivou ali uvek sa nekom sarmatnom fotografijom pored namestaja. Iluzija nesme da izostane. Treba prvo razumeti da Ikea ne prodaje i neproizvodi namestaj. Ona proizvodi i prodaje delove od kojih se moze sastaviti namestaj. Najoptimalnije je ako ga sastavlja neki osnovac jer je cena njegovog sata minimalna. Ako to uradi glava porodice, onda je bolje da za vreme koje potrosi sklapajuci Ikeinu ivericu, uradi nesto iz svoje struke. Zaradice vise i moci ce da kupi mnogo bolji namestaj od Ikeinog.

Josip Kostic

pre 11 godina

Vi koji komentarisete IKEA. Ostavite price o manipulaciji i iskoriscavanju radne snage. IKEA se gradija decenijama i njihov dizajn i kvalitet je priznat u svetu. Ja licno imam dugo njihove proizvode: kuhinju,belu tehniku, spavace sobe i jako sam zadovoljan. Ne nasedajte lazima jer kad IKEA dodje kod nas videcete da su neke izmisljotine bez osnova. IKEA dobro dosla u Srbiju!!!

Jovan

pre 11 godina

IKEA je svetski brend i jedna od najuspesnijig firmi na svetu. Ovde ima mnogo "pametnjakovica" koji pricaju sve i svasta. Niko ne kaze da je IKEA perfektna u svemu sto radi, ali to je firma koja ima promet skoro isti kao i BDP Srbije i pritom raste 7% godisnje u uslovima najvece svetske krize od 1929.
Ova kompanija je primer dobrog poslovanja i normalnog drustva.
Nama treba 10ak IKEA-a da postanemo jedno normalno drustvo, a to sto nasi politicari nisu u stanju da stvore uslove da takva i slicne kompanije dodju kod nas, to je vec je iskljucivo nas problem.
Pouzdano znam da IKEA muku muci sa nasom administracijom i da je na ivici da napusti Srbiju posle 5 godina neuspelih pokusaja da nesto napravi.
A onda sve ove sveznalice neka idu na buvlju pijacu da kupuju svoj namestaj, sve bez racuna i placanja poreza. Toliko o normalnom drustvu.

Rista

pre 11 godina

IKEA kao i H&M su optimalni brend za Srbiju. Zasto IKEA vec ne dolazi u Srbiju?? Politicari sta vi kazete, zasto se IKEA muci vec 10 godina da dodje??? Gde je H&M??

mm

pre 11 godina

Da je kod nas najeftinija radna snaga nije tacno, mora se racunati i 60% koje preduzece jos na platu neto mora da da. A sto se tice da su tarvorenici pravili namestaj i u Srbiji su ratvorenici pravili drvene kuce za baste i vikendice, samo sto su bile skupe i nisu se probilna trziste,
takve kuce od drveta su bile jeftinije u Nemackoj gde ih nisu pravili zatvorenici djabe. Ikea je Live style za mlade i super za prvo kucenje, Ikea izbacuje svake sesone nove modele, a ne kao nekad nasi proizvodjaci sa juga pravili su godinama iste kauceve i fotelje, morali su jadni jer nisu imali inzinjere i disajnere, sto bis mucili kada nisu imali konkurenciju
Svaki gigant kao i ikea ima i lisih strana, to je normalno samo je pitanje kolike su. nasa najveca vrlina je da kritikujemo druge, a da pocistimo prvo ispred svojih vrata to bi vec bio poso, a to nije ra nas pametnjakovice

Zoki

pre 11 godina

U potrošačkom društvu, u kome se na kupovinu nameštaja još uvek gledalo kao na investiciju u opremanje kuće/stana (a nekretnina u Americi nikada nije samo životni prostor nego i investicija) - IKEA je ponudila koncept po kome se nameštaj kupuje u samoposluzi, tovari na kolica i plaća na kasi, kao i sva druga roba široke potrošnje.

IKEA vam na jednom mestu nudi sve što vam treba i pokaže vam kako da opremite sobu. U salonu imate potpuno opremljene sobe, sve do najsitnijeg detalja. Sve to možete da kupite u prodavnici, od zavesa, preko prekrivača i jastuka, pa do lustera i ukrasnog bilja. Imate besplatan parking, igraonicu gde možete da ostavite decu, imate gde da jedete... Za razliku od većine drugih radnji, koje su izložbeni saloni, IKEA je magacin, ne čeka se po par sedmica da vam se isporuči nameštaj. Možete da ga nosite sada i odmah.

Ima i lepšeg i boljeg nameštaja. Nisu baš sve cene povoljnije nego u drugim radnjama, ali je dovoljno da imate određeni broj proizvoda koji su jeftiniji i koji će vas motivisati da kupite baš u Ikei.

maximus

pre 11 godina

@kisa: otkud tebi ta bajka..izvinjavam se informacija da IKEA ucenjuje oko zemljista?
Jedna firma nemoze tako velika da bude ucenama samo i da opstane samo zbog ucena.
Nije valjda da je bildenberg grupa umesana i CIA,vatikan,vanzemaljci.
Oni prodaju lep namestaj,srednjeg kvaliteta i druge stvari za nisku cenu i zato su popularni kao svedski HM.
I HM je popularan zato sto imaju nesto za svakog za povoljnu cenu i zato su popularni!

Dzoni

pre 11 godina

Imam u kuci domaci regal kupljen 1980 i regal ikea dobijen na poklon pre nekoliko godina..ovaj iz 1980 jos uvek kao nov a ovaj ikea zimus posluzio za potpalu kamina..vec posle par godina poceo da se raspada a onda se bukvalno i raspao u roku od 6 meseci..posle par popravki smo se smorili i sa njim malo dogrevali kucu na -15.

kisa

pre 11 godina

bajke , bajke i opet bajke za ljude zeljne u zemljama tranzicije.
Prvo treba znati da je Ikea svoju odskocnu dasku napravila davnih godina kada su zatvorenici radili za dz. Zatim treba znati da je Ikea ugusila hiljade malih dizajnerskih kuca po principu velikih lanaca samoposluga i lokalnih prodavnica. Bas kao Miskovic.
A poslednje mislite da je Ikeina najveca dobit od prodaje? Varate se. Ikeina najveca dobit je od manipulacije zemljistem, i naravno jeftinom i redukovanom na ne prijatni minimum radnom snagom. Ovo drugo razumemo, ali ono prvo treba objasniti.
Gde god se pojavi Ikea zahteva od nadleznih desetostruko vecu teritoriju nego joj je potrebno u budzasto vlasnistvu, ucenjujuci tako nadlezne i korumpirajuci. Gde god se pojavila u Italiji bila je mafija umesana lokalni politicari, mnogo para,mnogo svadje, projekti na ledu dok se svi ne ugrade. Isto je i sa Beogradom. Da bi kasnije tu istu zemlju prodavala po ogromnim cenama. Eto zato je u US trebalo toliko godina, da poraste cena okolnog zemljista i da profit moze da se slije u prodaju, reklamu i prikaze kao uspeh. Mislite to je slobodno trziste pa posto su veliko ime i mogu da diktiraju uslove. Da teoretski, ali se u praksi odvija upravo onako kako mi znamo i krivimo nase tajkune: burazerski sa puno mita ugradjivanja ne brige za plan i buducnost teritorije a sve zarad brutalne gramzivosti za profitom i ne uvidjavne konkurentske agresije. A to sto na kraju naprave parking i pesak za decu, pa u redu ako vam je bas.

Raja

pre 11 godina

Ikea je jedna od velikih podvala. Dizajnerski i estetski na primitivnom nivou ali uvek sa nekom sarmatnom fotografijom pored namestaja. Iluzija nesme da izostane. Treba prvo razumeti da Ikea ne prodaje i neproizvodi namestaj. Ona proizvodi i prodaje delove od kojih se moze sastaviti namestaj. Najoptimalnije je ako ga sastavlja neki osnovac jer je cena njegovog sata minimalna. Ako to uradi glava porodice, onda je bolje da za vreme koje potrosi sklapajuci Ikeinu ivericu, uradi nesto iz svoje struke. Zaradice vise i moci ce da kupi mnogo bolji namestaj od Ikeinog.

pre 11 godina

Ovih je dana Deutsche welle objavio da su Ikein namještaj tajno proizvodili politički zatvorenici u DR Njemačkoj.

To je skandal koji samo pokazuje pravu prirodu zapadnoeuropskih kapitalista.

Od maloljetnika do političkih zatvorenika.

Ništa im nije sveto!

Banat

pre 11 godina

Ko pise ove tekstove od tri pasusa?

Elem. . . IKEA, za razliku od drugih, ne razvozi namestaj i ne sklapa ga. To je ogromna usteda. Prodavnice su minimalisticki uradjene. Hangari sa velikim rafovima i nekolicina kutaka koji su uredjeni kao model kuhinje, sobe, trpezarije ili kupatila. Stvari stoje u kavezima ili na pomenutim rafovima, nema upicanjenih polica itd. Osoblje je na apsolutnom minimumu, a prodavnice van grada, pored autoputa, gde je zemljiste jeftinije, a prilazi i mega parkinzi adekvatniji. Na svakom koralu stednja.

Cene jesu niske u odnosu na druge ali je i kvalitet na istom takvom nivou. Na oko OK ali ne traje.

Rista

pre 11 godina

Znate sta je meni zena odgovorila kad sam predlozio da novu kuhinju kupimo u Ikei, posto je tamo tri puta jeftinija od ostalih? Nista, samo me je tako pogledala da vise nista nisam smeo da pitamo. Kao da nisam normalan...

Petar A

pre 11 godina

Jao, jao analize!
Ikea je na putu za SAD bila ime, bogata kakva jeste platila je gdje treba (nije im to strano), jeste jeftina, polaze enormno puno na dizajn i uz sve to zajedno ima svedski imidz iza sebe koji kaze: ovo je cisto, sigurno i kvalitetno (mada nista od toga nije tacno).

easter

pre 11 godina

Ikein uspeh je posledica vrlo ociglednih cinjenica: svedene forme, izrazita funkcionalnost, nenametljiv dizajn i relativno niske cene za kvalitetne materijale koje koriste. Moguce je da se takav koncept nije uklapao u americki ukus, u njihove ogromne kuce i cinjenicu da se svaki cas sele, a sa kucom prodaju i namestaj, pa skuplji namestaj povecava i vrednost kuce... Ko zna... Verovatno ce ova kriza da nesto promeni u tom smislu kod Amerikanaca, a sto ce Ikei da ide na ruku... Sto nije lose ni za jedne ni za druge. Kamo srece da mi imamo takvu mogucnost izbora...

IKEA-u u Americi ne vole (kao ni Wallmart) samo pokondirene tikve

pre 11 godina

Jednostavno, neko voli popa a neko popadiju. U tom stilu su i komentari, i usput neki vrve izmisljotinama da tim lazima "ucvrste" njihov stav (na pr. kao gluposti kako IKEA ucenjuje da dobije besplatno zemljiste a onda ga preprodaje).
Sto se tice Amerike (gde zivim), uspeh IKEA-e kao i Wallmarta je baziran na ekonomsko-poslovnom ciljanju populaciju stanovnistva sa nizim primanjima kojih je na IKEA-inu srecu sve veci procenat. Uz to, robne kuce oba lanca su smestene van gradova i da ih posetis moras vozit najmanje sat vremena. Mnogi njeni artikli su noviteti za Amerikance iako se takvi "noviteti" i prakticni dizajni vec detljecima mogu naci u domacinstvima u Evropi i na Balkanu.
Nemam nista od IKEA-inog namestaja (jer je otvorila robnu kucu godinama nakon sto sam namestio kucu) ali rado godisnje po neku nedelju popodne provedem setajuci ogromnom halom i sa nostalgijom zagledavam njihov ponudjeni dizajn namjestaja i sijaset izlozenih raznoraznih kucnih pizdarijica vrlo prakticnih za svakodnevnu upotrebu koje je nemoguce naci u klasicnim Americkim ducanima i robnim kucama tog tipa.

samo treba krenuti

pre 11 godina

šta čekaju domaći proizvodjači nameštaja, male firme u Pazaru npr?
zašto ne redite po ovom modelu,udružite se i izvozite nameštaj.
siguran sam da ikea ne može da se takmiči sa nama u niskim cenama proizvodnje(najeftinija struja i radna snaga u Evropi).

Dzoni

pre 11 godina

Imam u kuci domaci regal kupljen 1980 i regal ikea dobijen na poklon pre nekoliko godina..ovaj iz 1980 jos uvek kao nov a ovaj ikea zimus posluzio za potpalu kamina..vec posle par godina poceo da se raspada a onda se bukvalno i raspao u roku od 6 meseci..posle par popravki smo se smorili i sa njim malo dogrevali kucu na -15.

Anamarija

pre 11 godina

Evo kako je Ikea osvojila Ameriku. Otvorite Ikein sajt u Americi i Ikein sajt u evropskim zemljama i videcete da su cene u Americi 30-50% nize. Eto kako se osvaja trziste.

Rista

pre 11 godina

IKEA kao i H&M su optimalni brend za Srbiju. Zasto IKEA vec ne dolazi u Srbiju?? Politicari sta vi kazete, zasto se IKEA muci vec 10 godina da dodje??? Gde je H&M??

Josip Kostic

pre 11 godina

Vi koji komentarisete IKEA. Ostavite price o manipulaciji i iskoriscavanju radne snage. IKEA se gradija decenijama i njihov dizajn i kvalitet je priznat u svetu. Ja licno imam dugo njihove proizvode: kuhinju,belu tehniku, spavace sobe i jako sam zadovoljan. Ne nasedajte lazima jer kad IKEA dodje kod nas videcete da su neke izmisljotine bez osnova. IKEA dobro dosla u Srbiju!!!

maximus

pre 11 godina

@kisa: otkud tebi ta bajka..izvinjavam se informacija da IKEA ucenjuje oko zemljista?
Jedna firma nemoze tako velika da bude ucenama samo i da opstane samo zbog ucena.
Nije valjda da je bildenberg grupa umesana i CIA,vatikan,vanzemaljci.
Oni prodaju lep namestaj,srednjeg kvaliteta i druge stvari za nisku cenu i zato su popularni kao svedski HM.
I HM je popularan zato sto imaju nesto za svakog za povoljnu cenu i zato su popularni!

Jovan

pre 11 godina

IKEA je svetski brend i jedna od najuspesnijig firmi na svetu. Ovde ima mnogo "pametnjakovica" koji pricaju sve i svasta. Niko ne kaze da je IKEA perfektna u svemu sto radi, ali to je firma koja ima promet skoro isti kao i BDP Srbije i pritom raste 7% godisnje u uslovima najvece svetske krize od 1929.
Ova kompanija je primer dobrog poslovanja i normalnog drustva.
Nama treba 10ak IKEA-a da postanemo jedno normalno drustvo, a to sto nasi politicari nisu u stanju da stvore uslove da takva i slicne kompanije dodju kod nas, to je vec je iskljucivo nas problem.
Pouzdano znam da IKEA muku muci sa nasom administracijom i da je na ivici da napusti Srbiju posle 5 godina neuspelih pokusaja da nesto napravi.
A onda sve ove sveznalice neka idu na buvlju pijacu da kupuju svoj namestaj, sve bez racuna i placanja poreza. Toliko o normalnom drustvu.

Zoki

pre 11 godina

U potrošačkom društvu, u kome se na kupovinu nameštaja još uvek gledalo kao na investiciju u opremanje kuće/stana (a nekretnina u Americi nikada nije samo životni prostor nego i investicija) - IKEA je ponudila koncept po kome se nameštaj kupuje u samoposluzi, tovari na kolica i plaća na kasi, kao i sva druga roba široke potrošnje.

IKEA vam na jednom mestu nudi sve što vam treba i pokaže vam kako da opremite sobu. U salonu imate potpuno opremljene sobe, sve do najsitnijeg detalja. Sve to možete da kupite u prodavnici, od zavesa, preko prekrivača i jastuka, pa do lustera i ukrasnog bilja. Imate besplatan parking, igraonicu gde možete da ostavite decu, imate gde da jedete... Za razliku od većine drugih radnji, koje su izložbeni saloni, IKEA je magacin, ne čeka se po par sedmica da vam se isporuči nameštaj. Možete da ga nosite sada i odmah.

Ima i lepšeg i boljeg nameštaja. Nisu baš sve cene povoljnije nego u drugim radnjama, ali je dovoljno da imate određeni broj proizvoda koji su jeftiniji i koji će vas motivisati da kupite baš u Ikei.

mm

pre 11 godina

Da je kod nas najeftinija radna snaga nije tacno, mora se racunati i 60% koje preduzece jos na platu neto mora da da. A sto se tice da su tarvorenici pravili namestaj i u Srbiji su ratvorenici pravili drvene kuce za baste i vikendice, samo sto su bile skupe i nisu se probilna trziste,
takve kuce od drveta su bile jeftinije u Nemackoj gde ih nisu pravili zatvorenici djabe. Ikea je Live style za mlade i super za prvo kucenje, Ikea izbacuje svake sesone nove modele, a ne kao nekad nasi proizvodjaci sa juga pravili su godinama iste kauceve i fotelje, morali su jadni jer nisu imali inzinjere i disajnere, sto bis mucili kada nisu imali konkurenciju
Svaki gigant kao i ikea ima i lisih strana, to je normalno samo je pitanje kolike su. nasa najveca vrlina je da kritikujemo druge, a da pocistimo prvo ispred svojih vrata to bi vec bio poso, a to nije ra nas pametnjakovice