Razno

Sreda, 09.05.2012.

13:50

Umberto Eko: Fašizam - zlo u 10 tačaka

Izvor: B92

Umberto Eko: Fašizam - zlo u 10 taèaka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Ha, ha, ha.....

pre 11 godina

Zavrsna recenica je trebala glasiti: "Svaka slicnost ovog teksta i mentaliteta i razmisljanja vlade i vecine naroda u Srbiji je slucajna i nenamerna".

Open your eyes and smell the roses

pre 11 godina

"Фашизам је идеолошко-политички покрет и систем владавине најреакционарнијег(најназаднијег) дела крупних капиталиста и индустријалаца, чији је циљ стварање богатства, господарење светом и уништавање прогресивних покрета".
(Саша, 14. jun 2012 20:03)
------------------------------------
Glupost servirana masama gologuzih komunista opranih mozgova. Kapitalisti (krupni ili sitni) nemaju ideologiju vec su uvek orjentisani samo i iskljucivo na profit. Dokaz toga netrebas traziti u svetu; mozes to videti oko sebe (ako nisi slepac kao sto ja mislim da jesi) gde domaci "kapitalisti" jednako "podrzavaju" liberale, demokrate i radikale bez bedja, kao sto su to isto cinili sa Slobom, i kao sto ce ciniti sa bilo kojom vladom u buducnosti.

fasizam je tihi ubica

pre 11 godina

Previse je sve opste napisano i ima dosta neistina...fasizam ide uz licnost, bogatstvo i obrazovanje...danas takvi vladaju i ratuju...danasnja demokratija je fasisticki uredjen sistem...naizgled slobodni ljudi u nekakvom odnosu viseg i nizeg coveka robuju, pravda za nizeg je nedostizna, zapravo svi su bezvredni za vladajucu fasisticku elitu.
Takodje mislim da fasizam na koji se Eko poziva iz IIsv rata je vise nekakva Nemacka bolesna ideologija i teznja.To bih nazvao cisto zlo.
Fasizam je nesto sto ubija polako a naizgled dobro izgleda.
Eko je malo pobrkao neke osobine te u jednoj od tacaka prozvao COJSTVO i JUNASTVO
Veliki pisac jeste ali i mi nismo mali :)

Srbija ja mala beba u fasizmu...ima zemalja gde deca rade za dolar dnevno.

VecaBG

pre 11 godina

me-ri, svaka cast na komentaru koji je izvanredna definicija naseg unikatnog EX JU fasizma koji nas je doveo na marginu civilizacije .

srbijasine

pre 11 godina

1. Prvo obeležje fašizma je kult tradicije a tradicionalizam implicira odbacivanje moderne.
Lenjin je bio protiv industralizacije , otudjenje radnika od proizvoda... Jel i on bio fasista

4. Fašizam je nastao iz individualne ili socijalne frustracije
Pa i komunizam i socijalizam

5. Ljudima koji osećaju da im je otet njihov vlastiti socijalni identitet fašizam dodjeljuje kao jedinu privilegiju da su rođeni u istoj zemlji

Svaka drzava je onda fasisticka - u USA je americka zastava na skoro svakom koraku, proizvodu, proud to be American...

6. Sledbenici se moraju osjećati poniženima očiglednim bogatstvom i moći svojih neprijatelja ???

sta reci nego glupost..

Ocigledno levicar, Umberto nam daje 10 tacaka po cemu se odlikovao Ialijanski fasizam, ali je fasizam odavno umrao i da nema ovakvih paranoika svi bi vec zaboravili na isti. Takodje u ovih 10 tacaka se moze naci bar 2-3 tacke u svakom sistemu u svetu.

Sta reci sem 15min izgubljenog vremena..

Stosic Micko

pre 11 godina

Drago mi je sto nikad nista nisam citao od ovog pisca, posto ovo sto pise je cista propaganda liberalizma koja niti fasizam, niti komunizam niti liberalizam ne zeli da shvati u njihovoj osnovi, vec sa unapred zadatim ciljevima posmatra fasizam povrsno i nudi hranu liberalnoj mrznji prema svakom obliku ujedinjenja, rada, borbe, dostojanstva i hrabrosti. Ovo je vreme glupaka dragi moji, koji znaju samo jednostrano da razmisljaju a nazivaju se misliocima. Davno je proslo vreme suptilnih a teskih, ambicioznih a nepretencioznih mislilaca poput Kanta, Hegela, Kjerkegora, Hajdegera i da ih jos ne spominjem. Sve sto danas imamo su kvazi-mislioci. Jedino Zizek i Badiu ponekad nesto pametno mogu reci.

veleposednik

pre 11 godina

Ni jedna ideologija nije savršena. Fašizam sam po sebi naravno da nije poželjan ali opet sa druge strane imamo svrstavanje fašizma na dnu lestvice i poređenje fašizma kao nečega najgoreg što postoji i što je ikada postojalo u ljudskom društvu. Zapravo imamo fašizam koji ukida, zabranjuje i progodi svaki vid fašizma pa mnogo često i plaši i uteruje strah time što preti optužbom za fašizam. Jednostavno u savremeno društvu imate razne pritiske da prihvatite nešto što ne želite jer Vam ne prija a onda Vam prete da ste fašista i zna se već, najveći ste jeterik i sledi Vam nastrašnija kazna jer 22. vek počinje inkvizicijom na tzv. jeretike tj fašiste. I dok Vas bombarduju verskim sektama, raznim tumačenjima biblije, vrbuju vas za LGBT populaciju, nezakonito Vas pljačkaju i otimaju Vam vašu imovinu ili imovinu vaših predaka pod raznim izgovorima, pedofilija i prostitucija vladaju na svakom ćošku, prevaranata i secikesa na ulicama nikada više, ako se usprotivite i želite nešto da promenite odmah budete optuženi da širite fašizam, već ste obojeni u crno i sledi kazna. A ko nas to gleda kao u matrix-u i igra se sa nama. Ko nas stalno uči i ponavlja da je fašizam najveće zlo. Sve je dozvoljeno samo fašizam ne. Pa oni koji se boje fašizma kao đavo krsta. Oni su i pobedili fašizam, napravili od njega aždaju i sada plaše malu decu. E pa oni su opasniji od fašizma,fašizam je zlo, ali ima nešto gore od fašizma što uništava čitavo čovečanstvo, to su lovci na fašizam.

Саша

pre 11 godina

Пре свих 10 тачака мора да стоји дефиниција за фашизам која гласи:

Фашизам је идеолошко-политички покрет и систем владавине најреакционарнијег(најназаднијег) дела крупних капиталиста и индустријалаца, чији је циљ стварање богатства, господарење светом и уништавање прогресивних покрета.

me_ri

pre 11 godina

odlican tekst....opisuje ono sto zivimo mi na balkanu, u vremenu nakon raspada jugoslavije....umjesto lagane tranzicije u demokratsko drustvo, postali smo mali zatucani feudi, koji preziru sve sto je drugo i drugacije, tacku po tacku ocrtava nas eko u svom clanku....kako smo postali toliki fasisti i divljaci....?! mozda zato sto je najlakse na svijetu sve svoje mane upisivati nekome drugome, a sad imamo i kome! da li to daje oduska nasoj psihi, ili nas tjera u jos vece ludilo i zablude?!

Umocena motka

pre 11 godina

A demokratija je davati ljudima platu od 200 evra, ne davati im zdravstveno osiguranje, unistavati sistematski svaki smisao postenog zivljenja i propagirati sve i svasta i svakoj banalnosti se diviti do imbecilnosti uz slobodnu mogucnost komentarisanja svakodnevnih vesti o samoubistvima. Uvek demokratija dovede fasizam na vlast kad prethodno temeljno unisti stanovnistvo!

Василије

pre 11 godina

Невероватно је колико незналице воле да шаљу којештарије као коментар, дајте ми простора колико заузима Еков текст и показаћу јасно да ни он не зна шта пише, да полако постаје фашиста а нико га још није обавестио о томе. О којем фашиѕму он пише, о немачком, о италијанском, о америчком, о енглеском или можда о апстрактном појму као таквом?! Само ми дајте простор, па ово је смешан подрум интелектуалног. Срби имају значајнију елиту од ове белосветске коју нам намећу, али то није она која једина гостује у средствима јавног информисања и на коју се љути Мићуновић што га и овај пут није однела до белог леба.

Lanna

pre 11 godina

Svaka totalitarana idelogija je opsana. I fasizam i komunizam su totalitarne idelogije. U ime komunizma ubijeno je vise Rusa nego sto ih je stradalo od fasizma u Drugom svetskom ratu.

pepe

pre 11 godina

Jednostavno ne mogu da verujem koliko komentatora je spremno da relativizuje činjenice koje Eko iznosi. Možemo se mi sad odve nadmudrivati da li je tekst skraćen, da li je ovo pravi način da se opiše fašizam, ali činjenica je da ovaj tekst opisuje neke od najmračnijih pojava u ljudskoj civilizaciji i činjenica je da skoro sve te pojave gledamo svaki dan na svakom ćošku i novinama u Srbiji.

I umesto da se trudimo da ih iskorenimo, mi ovde tražimo dlaku u jajetu i zgražamo se što je Umberto Eko postao mas product poput McDonaldsa. Ako i jeste - izgleda da se nije na dovoljno nizak nivo spustio :(

Arhimed

pre 11 godina

Poistovecivati komunizam sa fasizmom je vrlo opasno. Kada pricamo o fasizmu treba da razmisljamo iz pozicije jevreja, roma i slovena koji su bili "niza rasa" koju je trebalo istrebiti a pre toga iskoristiti kao roblje u ratnoj masineriji. Bilo koji nacionalizam mozemo osetiti tek kada se stavimo u kozu manjine ka kojoj je ostrica nacionalizma okrenuta. Komunizam jeste definitivno bio diktatura ali potpuno drugaciji od fasizma. Pored suzbijanja ljudskih sloboda sto je njegova glavna negativna strana i nedostatka ekonomskog takmicenja, za vreme komunizma kod nas se mnogo poklanjalo kulturi (dom kulture u svakom selu), zdravstvu ('47 je samo 5% Jugoslovena bilo rodjeno u bolnicama), obrazovanju (skola u svakom selu, besplatno skolovanje), ravnopravnosti zena, ravnopravnosti naroda i sportu u najsirem smislu. Komunizam je imao svoju emancipatorsku ulogu u Jugoslaviji i od jedne razorene zemlje od nje ucinio nekakv faktor koji se postuje u svetu, a njene stanovnike ponosnim gradjanima sveta. Naravno sve ovo je trejalo dok je trajala politika balansiranja izmedju istoka i zapada ali je bio dobar pocetni korak koji na zalost niko od juzno slovenskih naroda nije iskoristio osim mozda Slovenije. Povampirenje fasizma imamo i sada i protiv toga se mora stvoriti opsti drustveni front jer fasizam je zavodljiv za mlade koji zahvaljujuci opalim standardima jako malo i selektivno izucavaju istoriju jos od osnovne skole.

Miki BG

pre 11 godina

Ovaj tekst je još jedan Umbertov doprinos njegovom geslu: "Došao sam do uverenja da je ceo svet jedna zagonetka, u osnovi bezopasna, koju smo umrsili svojim glupim pokušajima da je razrešimo pretpostavljajući da je zasnovana na nekoj velikoj istini."

Pavle

pre 11 godina

Bilo bi lepo da se autor odlucio da definise fasizam, jer ovako opisan kroz simptome moze da se prepozna na raznim stranama danas - i na onim koje vuku svoje korene u fasizmu drugog svetskog rata i na onim koje se deklarativno zestoko bore protiv fasizma.

CG

pre 11 godina

Komunizam(crveni fasizam) je gori je je kao sistem pobio vise od 100 miliona ljudi,a sto je najgore:

mnogi komunisti se nazivaju "antifasistima" kako bi bacili ljagu sa tog prljavog sistema i pokusali da slazu ljude o pravom karakteru komunizma!

Svhatite ljudi,pravi antifasista moze samo da bude onaj ko je izriciti antikomunista jer komunizam sve ono sto fasizam "odlikuje":

totalitaristicki sistem,kult vodje,masovna ubijanja bez sudjenja,nema slobode govora niti medija,nema demokratske kontrole,vjestacko izmisljanje "klasa" koje naravno treba istrijebiti itd.

Sve dok se u Srbiji i dalje ulice imenuju po zlocincima poput Tita,Kardelja itd. ovdje ne mozemo da krenempo naprijed nikako!

primenjivo u praksi

pre 11 godina

...Gde god neki političar dovodi u pitanje legitimnost parlamenta zato što on ne izražava više volju naroda, tu smrdi na fašizam.

Tj. fašisti ukidaju parlament a S.Milošević ga je revnosno upotrebljavao što znači, da on, na primer, nije bio fašista. Inače se za njegov parlament tvrdilo da se odluke donose izvan samoga parlamenta i sl.

dejan novi

pre 11 godina

Cini mi se da veliki pisac fasizam posmatra pomalo levicarski,i obavezno fasizam pripisuje desnici s cim se ne mogu sloziti.Devet od deset tacaka isto tako opisuje Komunisticku partiju Jugoslavije.

pravi antifasista

pre 11 godina

Hm, potpuno zanemaruje najvazniji aspekt fasizma, kult licnosti. O tome da nikad nigde nije uspeo na ovaj nacin, odozdo, nego iskljucivo odozgo, u sprezi sa najbogatijima, nigde ni reci.
Onda prvi pasus, kontradiktoran je od recenice do recenice.
Sve u svemu, gomila opstih mesta. Najmanje sedam, mozda i do devet tacaka, moze se u potpunosti odnositi na bilo koju liberalnu drzavu (ili naddrzavnu konstrukciju) modernog zapadnog sveta.
Onda opet, od pisca koga citaju milioni u danasnjem sumraku civilizacije kako i da ocekujem bolje. Apologija jednog tuznog stanja u koje je civilizacija dosla tako sto se izmisli marginalni protivnik i sva paznja se usmeri na tu stranu. A za to vreme oni koji vuku konce odradjuju sve sto su hteli.
Fasizam nije ideologija, nego nacin na koji se sistem uredjuje. A danas vecina sistema klizi ka njemu, koju god ideologiju da sledi.

максим

pre 11 godina

Све ово, у оригиналу, или прилагођено времену, ваћи за све идеологије, па и еврофанатичну. Неко плаши људе странцима, неко мрачним деведесетим.

Jimmy

pre 11 godina

Tuzna mi je pomisao na cinjenicu da je sigurno 6 tacaka od ovih 10 evidentno prisutno u nasem drustvu danas, a niko da se pobuni i protestuje protiv "patriotskih organizacija", koje su upravo to o cemu Eko i pise.

mali marinko

pre 11 godina

Umberto Eco je po meni jedan od najvećih kulturnih i filozofskih autoriteta s prijelaza stoljeća. Užitak mi je bilo čitati njegovu prijepisku sa milanskim nadbiskupom Karlo Maria Martinijiem (jednim od kandidata na prošlom izboru za Papu) po pitanjima vjere (Eco je inače agnostik). Jako sam se ražalostio kada je objavio da radi na 'pojednostavljenijoj verziji' Imena ruže. Kao da je i njega odnio taj Fast-Food val. Šteta.

Antifasista

pre 11 godina

5. Ljudima koji osećaju da im je otet njihov vlastiti socijalni identitet fašizam dodjeljuje kao jedinu privilegiju da su rođeni u istoj zemlji.To je izvor nacionalizma. Osim toga, jedna nacija dolazi do svog identiteta samo preko svojih neprijatelja. Stoga, u korenima fašističke psihologije, leži opsesija zaverom, najbolje je, međunarodnom zaverom. Sledbenici se moraju osećati opkoljenima. Toj zaveri najlakše je doskočiti pozivom na mržnju prema strancima. Ali zavera mora takođe doći iznutra: Jevreji su obično najbolji cilj jer imaju tu prednost da su istovremeno i unutra i spolja."

Da li ovo nekoga asocira na nesto. Jedina je razlika sto nisu jevreji nego svi nesrbi.

Steva

pre 11 godina

Fasizam nastaje po definiciji, (misli se na zemlje gde se demokratski glasa) kad se drzava i krupni kapital/banke i sl udruze u jedno. Gazenje ljudskih prava, nemogucnost dobijanja sudske parnice protiv drzave u bilo kom slucaju, prezir prema drugacijima, hendikepiranim, ugrozenim, opsti teror, sve to dodje kasnije. I rasizam nije u direktnoj vezi bas,
nisu Jevreji stradali od fasizma, nego od bolesne nemacke rasne teorije.
Fasizam je nastao u Italiji prvo, a tu je 50% Jevreja npr bilo uclanjeno u fasisticku stranku Musolinija, dakle otpada da je to u direktnoj vezi.

Nebojsa

pre 11 godina

Zar ne bi trebalo da link direktno na stranu sa koje prenosite ovaj text?
Mozda biste bili zbunjeni jer ima dve stranice sa istim tekstom jedna je navodno objavljena 27.02.2010 a druga 09.05.2012.
Mozda bi to zbunilo citaoce jer je naslov tih stranica Zlo u 11 tacaka.
Ni B92 ni Buka ne navode izvor niti ko je preveo tekst.
Mozda je to zato sto je to samo deo teksta koji je inace veoma poznat i citiran diljem interneta. Najverovatnije je prevod
"Eternal Fascism: Fourteen Ways of Looking at a Blackshirt"
objavljenog u New York Review of Books dalekog 22 June 1995.
Ovde mozete procitati verziju na engleskom:
http://www.themodernword.com/eco/eco_blackshirt.html
A, koga to briga?
E, ako se to pitate onda nista...

dule 2

pre 11 godina

Neverovatno da na ovako pametan i opominjujući tekst nema reakcija a dremež,samozadovoljstvo i površnost nas direktno vodi da se jedno jutro probudimo a fašizam ili nešto slično njemu nam pod prozorom.

Niđ

pre 11 godina

...Prvi apel jednog fašističkog ili predfašističkog pokreta usmeren je protiv došljaka. Tako je fašizam po definiciji rasistički...
Zašto me ovo podseća na Čanka i LSV?

Jimmy

pre 11 godina

Tuzna mi je pomisao na cinjenicu da je sigurno 6 tacaka od ovih 10 evidentno prisutno u nasem drustvu danas, a niko da se pobuni i protestuje protiv "patriotskih organizacija", koje su upravo to o cemu Eko i pise.

dule 2

pre 11 godina

Neverovatno da na ovako pametan i opominjujući tekst nema reakcija a dremež,samozadovoljstvo i površnost nas direktno vodi da se jedno jutro probudimo a fašizam ili nešto slično njemu nam pod prozorom.

Arhimed

pre 11 godina

Poistovecivati komunizam sa fasizmom je vrlo opasno. Kada pricamo o fasizmu treba da razmisljamo iz pozicije jevreja, roma i slovena koji su bili "niza rasa" koju je trebalo istrebiti a pre toga iskoristiti kao roblje u ratnoj masineriji. Bilo koji nacionalizam mozemo osetiti tek kada se stavimo u kozu manjine ka kojoj je ostrica nacionalizma okrenuta. Komunizam jeste definitivno bio diktatura ali potpuno drugaciji od fasizma. Pored suzbijanja ljudskih sloboda sto je njegova glavna negativna strana i nedostatka ekonomskog takmicenja, za vreme komunizma kod nas se mnogo poklanjalo kulturi (dom kulture u svakom selu), zdravstvu ('47 je samo 5% Jugoslovena bilo rodjeno u bolnicama), obrazovanju (skola u svakom selu, besplatno skolovanje), ravnopravnosti zena, ravnopravnosti naroda i sportu u najsirem smislu. Komunizam je imao svoju emancipatorsku ulogu u Jugoslaviji i od jedne razorene zemlje od nje ucinio nekakv faktor koji se postuje u svetu, a njene stanovnike ponosnim gradjanima sveta. Naravno sve ovo je trejalo dok je trajala politika balansiranja izmedju istoka i zapada ali je bio dobar pocetni korak koji na zalost niko od juzno slovenskih naroda nije iskoristio osim mozda Slovenije. Povampirenje fasizma imamo i sada i protiv toga se mora stvoriti opsti drustveni front jer fasizam je zavodljiv za mlade koji zahvaljujuci opalim standardima jako malo i selektivno izucavaju istoriju jos od osnovne skole.

Antifasista

pre 11 godina

5. Ljudima koji osećaju da im je otet njihov vlastiti socijalni identitet fašizam dodjeljuje kao jedinu privilegiju da su rođeni u istoj zemlji.To je izvor nacionalizma. Osim toga, jedna nacija dolazi do svog identiteta samo preko svojih neprijatelja. Stoga, u korenima fašističke psihologije, leži opsesija zaverom, najbolje je, međunarodnom zaverom. Sledbenici se moraju osećati opkoljenima. Toj zaveri najlakše je doskočiti pozivom na mržnju prema strancima. Ali zavera mora takođe doći iznutra: Jevreji su obično najbolji cilj jer imaju tu prednost da su istovremeno i unutra i spolja."

Da li ovo nekoga asocira na nesto. Jedina je razlika sto nisu jevreji nego svi nesrbi.

Nebojsa

pre 11 godina

Zar ne bi trebalo da link direktno na stranu sa koje prenosite ovaj text?
Mozda biste bili zbunjeni jer ima dve stranice sa istim tekstom jedna je navodno objavljena 27.02.2010 a druga 09.05.2012.
Mozda bi to zbunilo citaoce jer je naslov tih stranica Zlo u 11 tacaka.
Ni B92 ni Buka ne navode izvor niti ko je preveo tekst.
Mozda je to zato sto je to samo deo teksta koji je inace veoma poznat i citiran diljem interneta. Najverovatnije je prevod
"Eternal Fascism: Fourteen Ways of Looking at a Blackshirt"
objavljenog u New York Review of Books dalekog 22 June 1995.
Ovde mozete procitati verziju na engleskom:
http://www.themodernword.com/eco/eco_blackshirt.html
A, koga to briga?
E, ako se to pitate onda nista...

Niđ

pre 11 godina

...Prvi apel jednog fašističkog ili predfašističkog pokreta usmeren je protiv došljaka. Tako je fašizam po definiciji rasistički...
Zašto me ovo podseća na Čanka i LSV?

pepe

pre 11 godina

Jednostavno ne mogu da verujem koliko komentatora je spremno da relativizuje činjenice koje Eko iznosi. Možemo se mi sad odve nadmudrivati da li je tekst skraćen, da li je ovo pravi način da se opiše fašizam, ali činjenica je da ovaj tekst opisuje neke od najmračnijih pojava u ljudskoj civilizaciji i činjenica je da skoro sve te pojave gledamo svaki dan na svakom ćošku i novinama u Srbiji.

I umesto da se trudimo da ih iskorenimo, mi ovde tražimo dlaku u jajetu i zgražamo se što je Umberto Eko postao mas product poput McDonaldsa. Ako i jeste - izgleda da se nije na dovoljno nizak nivo spustio :(

pravi antifasista

pre 11 godina

Hm, potpuno zanemaruje najvazniji aspekt fasizma, kult licnosti. O tome da nikad nigde nije uspeo na ovaj nacin, odozdo, nego iskljucivo odozgo, u sprezi sa najbogatijima, nigde ni reci.
Onda prvi pasus, kontradiktoran je od recenice do recenice.
Sve u svemu, gomila opstih mesta. Najmanje sedam, mozda i do devet tacaka, moze se u potpunosti odnositi na bilo koju liberalnu drzavu (ili naddrzavnu konstrukciju) modernog zapadnog sveta.
Onda opet, od pisca koga citaju milioni u danasnjem sumraku civilizacije kako i da ocekujem bolje. Apologija jednog tuznog stanja u koje je civilizacija dosla tako sto se izmisli marginalni protivnik i sva paznja se usmeri na tu stranu. A za to vreme oni koji vuku konce odradjuju sve sto su hteli.
Fasizam nije ideologija, nego nacin na koji se sistem uredjuje. A danas vecina sistema klizi ka njemu, koju god ideologiju da sledi.

mali marinko

pre 11 godina

Umberto Eco je po meni jedan od najvećih kulturnih i filozofskih autoriteta s prijelaza stoljeća. Užitak mi je bilo čitati njegovu prijepisku sa milanskim nadbiskupom Karlo Maria Martinijiem (jednim od kandidata na prošlom izboru za Papu) po pitanjima vjere (Eco je inače agnostik). Jako sam se ražalostio kada je objavio da radi na 'pojednostavljenijoj verziji' Imena ruže. Kao da je i njega odnio taj Fast-Food val. Šteta.

Steva

pre 11 godina

Fasizam nastaje po definiciji, (misli se na zemlje gde se demokratski glasa) kad se drzava i krupni kapital/banke i sl udruze u jedno. Gazenje ljudskih prava, nemogucnost dobijanja sudske parnice protiv drzave u bilo kom slucaju, prezir prema drugacijima, hendikepiranim, ugrozenim, opsti teror, sve to dodje kasnije. I rasizam nije u direktnoj vezi bas,
nisu Jevreji stradali od fasizma, nego od bolesne nemacke rasne teorije.
Fasizam je nastao u Italiji prvo, a tu je 50% Jevreja npr bilo uclanjeno u fasisticku stranku Musolinija, dakle otpada da je to u direktnoj vezi.

CG

pre 11 godina

Komunizam(crveni fasizam) je gori je je kao sistem pobio vise od 100 miliona ljudi,a sto je najgore:

mnogi komunisti se nazivaju "antifasistima" kako bi bacili ljagu sa tog prljavog sistema i pokusali da slazu ljude o pravom karakteru komunizma!

Svhatite ljudi,pravi antifasista moze samo da bude onaj ko je izriciti antikomunista jer komunizam sve ono sto fasizam "odlikuje":

totalitaristicki sistem,kult vodje,masovna ubijanja bez sudjenja,nema slobode govora niti medija,nema demokratske kontrole,vjestacko izmisljanje "klasa" koje naravno treba istrijebiti itd.

Sve dok se u Srbiji i dalje ulice imenuju po zlocincima poput Tita,Kardelja itd. ovdje ne mozemo da krenempo naprijed nikako!

Umocena motka

pre 11 godina

A demokratija je davati ljudima platu od 200 evra, ne davati im zdravstveno osiguranje, unistavati sistematski svaki smisao postenog zivljenja i propagirati sve i svasta i svakoj banalnosti se diviti do imbecilnosti uz slobodnu mogucnost komentarisanja svakodnevnih vesti o samoubistvima. Uvek demokratija dovede fasizam na vlast kad prethodno temeljno unisti stanovnistvo!

максим

pre 11 godina

Све ово, у оригиналу, или прилагођено времену, ваћи за све идеологије, па и еврофанатичну. Неко плаши људе странцима, неко мрачним деведесетим.

me_ri

pre 11 godina

odlican tekst....opisuje ono sto zivimo mi na balkanu, u vremenu nakon raspada jugoslavije....umjesto lagane tranzicije u demokratsko drustvo, postali smo mali zatucani feudi, koji preziru sve sto je drugo i drugacije, tacku po tacku ocrtava nas eko u svom clanku....kako smo postali toliki fasisti i divljaci....?! mozda zato sto je najlakse na svijetu sve svoje mane upisivati nekome drugome, a sad imamo i kome! da li to daje oduska nasoj psihi, ili nas tjera u jos vece ludilo i zablude?!

Lanna

pre 11 godina

Svaka totalitarana idelogija je opsana. I fasizam i komunizam su totalitarne idelogije. U ime komunizma ubijeno je vise Rusa nego sto ih je stradalo od fasizma u Drugom svetskom ratu.

Miki BG

pre 11 godina

Ovaj tekst je još jedan Umbertov doprinos njegovom geslu: "Došao sam do uverenja da je ceo svet jedna zagonetka, u osnovi bezopasna, koju smo umrsili svojim glupim pokušajima da je razrešimo pretpostavljajući da je zasnovana na nekoj velikoj istini."

dejan novi

pre 11 godina

Cini mi se da veliki pisac fasizam posmatra pomalo levicarski,i obavezno fasizam pripisuje desnici s cim se ne mogu sloziti.Devet od deset tacaka isto tako opisuje Komunisticku partiju Jugoslavije.

Василије

pre 11 godina

Невероватно је колико незналице воле да шаљу којештарије као коментар, дајте ми простора колико заузима Еков текст и показаћу јасно да ни он не зна шта пише, да полако постаје фашиста а нико га још није обавестио о томе. О којем фашиѕму он пише, о немачком, о италијанском, о америчком, о енглеском или можда о апстрактном појму као таквом?! Само ми дајте простор, па ово је смешан подрум интелектуалног. Срби имају значајнију елиту од ове белосветске коју нам намећу, али то није она која једина гостује у средствима јавног информисања и на коју се љути Мићуновић што га и овај пут није однела до белог леба.

Pavle

pre 11 godina

Bilo bi lepo da se autor odlucio da definise fasizam, jer ovako opisan kroz simptome moze da se prepozna na raznim stranama danas - i na onim koje vuku svoje korene u fasizmu drugog svetskog rata i na onim koje se deklarativno zestoko bore protiv fasizma.

Саша

pre 11 godina

Пре свих 10 тачака мора да стоји дефиниција за фашизам која гласи:

Фашизам је идеолошко-политички покрет и систем владавине најреакционарнијег(најназаднијег) дела крупних капиталиста и индустријалаца, чији је циљ стварање богатства, господарење светом и уништавање прогресивних покрета.

Ha, ha, ha.....

pre 11 godina

Zavrsna recenica je trebala glasiti: "Svaka slicnost ovog teksta i mentaliteta i razmisljanja vlade i vecine naroda u Srbiji je slucajna i nenamerna".

primenjivo u praksi

pre 11 godina

...Gde god neki političar dovodi u pitanje legitimnost parlamenta zato što on ne izražava više volju naroda, tu smrdi na fašizam.

Tj. fašisti ukidaju parlament a S.Milošević ga je revnosno upotrebljavao što znači, da on, na primer, nije bio fašista. Inače se za njegov parlament tvrdilo da se odluke donose izvan samoga parlamenta i sl.

Open your eyes and smell the roses

pre 11 godina

"Фашизам је идеолошко-политички покрет и систем владавине најреакционарнијег(најназаднијег) дела крупних капиталиста и индустријалаца, чији је циљ стварање богатства, господарење светом и уништавање прогресивних покрета".
(Саша, 14. jun 2012 20:03)
------------------------------------
Glupost servirana masama gologuzih komunista opranih mozgova. Kapitalisti (krupni ili sitni) nemaju ideologiju vec su uvek orjentisani samo i iskljucivo na profit. Dokaz toga netrebas traziti u svetu; mozes to videti oko sebe (ako nisi slepac kao sto ja mislim da jesi) gde domaci "kapitalisti" jednako "podrzavaju" liberale, demokrate i radikale bez bedja, kao sto su to isto cinili sa Slobom, i kao sto ce ciniti sa bilo kojom vladom u buducnosti.

Stosic Micko

pre 11 godina

Drago mi je sto nikad nista nisam citao od ovog pisca, posto ovo sto pise je cista propaganda liberalizma koja niti fasizam, niti komunizam niti liberalizam ne zeli da shvati u njihovoj osnovi, vec sa unapred zadatim ciljevima posmatra fasizam povrsno i nudi hranu liberalnoj mrznji prema svakom obliku ujedinjenja, rada, borbe, dostojanstva i hrabrosti. Ovo je vreme glupaka dragi moji, koji znaju samo jednostrano da razmisljaju a nazivaju se misliocima. Davno je proslo vreme suptilnih a teskih, ambicioznih a nepretencioznih mislilaca poput Kanta, Hegela, Kjerkegora, Hajdegera i da ih jos ne spominjem. Sve sto danas imamo su kvazi-mislioci. Jedino Zizek i Badiu ponekad nesto pametno mogu reci.

srbijasine

pre 11 godina

1. Prvo obeležje fašizma je kult tradicije a tradicionalizam implicira odbacivanje moderne.
Lenjin je bio protiv industralizacije , otudjenje radnika od proizvoda... Jel i on bio fasista

4. Fašizam je nastao iz individualne ili socijalne frustracije
Pa i komunizam i socijalizam

5. Ljudima koji osećaju da im je otet njihov vlastiti socijalni identitet fašizam dodjeljuje kao jedinu privilegiju da su rođeni u istoj zemlji

Svaka drzava je onda fasisticka - u USA je americka zastava na skoro svakom koraku, proizvodu, proud to be American...

6. Sledbenici se moraju osjećati poniženima očiglednim bogatstvom i moći svojih neprijatelja ???

sta reci nego glupost..

Ocigledno levicar, Umberto nam daje 10 tacaka po cemu se odlikovao Ialijanski fasizam, ali je fasizam odavno umrao i da nema ovakvih paranoika svi bi vec zaboravili na isti. Takodje u ovih 10 tacaka se moze naci bar 2-3 tacke u svakom sistemu u svetu.

Sta reci sem 15min izgubljenog vremena..

veleposednik

pre 11 godina

Ni jedna ideologija nije savršena. Fašizam sam po sebi naravno da nije poželjan ali opet sa druge strane imamo svrstavanje fašizma na dnu lestvice i poređenje fašizma kao nečega najgoreg što postoji i što je ikada postojalo u ljudskom društvu. Zapravo imamo fašizam koji ukida, zabranjuje i progodi svaki vid fašizma pa mnogo često i plaši i uteruje strah time što preti optužbom za fašizam. Jednostavno u savremeno društvu imate razne pritiske da prihvatite nešto što ne želite jer Vam ne prija a onda Vam prete da ste fašista i zna se već, najveći ste jeterik i sledi Vam nastrašnija kazna jer 22. vek počinje inkvizicijom na tzv. jeretike tj fašiste. I dok Vas bombarduju verskim sektama, raznim tumačenjima biblije, vrbuju vas za LGBT populaciju, nezakonito Vas pljačkaju i otimaju Vam vašu imovinu ili imovinu vaših predaka pod raznim izgovorima, pedofilija i prostitucija vladaju na svakom ćošku, prevaranata i secikesa na ulicama nikada više, ako se usprotivite i želite nešto da promenite odmah budete optuženi da širite fašizam, već ste obojeni u crno i sledi kazna. A ko nas to gleda kao u matrix-u i igra se sa nama. Ko nas stalno uči i ponavlja da je fašizam najveće zlo. Sve je dozvoljeno samo fašizam ne. Pa oni koji se boje fašizma kao đavo krsta. Oni su i pobedili fašizam, napravili od njega aždaju i sada plaše malu decu. E pa oni su opasniji od fašizma,fašizam je zlo, ali ima nešto gore od fašizma što uništava čitavo čovečanstvo, to su lovci na fašizam.

fasizam je tihi ubica

pre 11 godina

Previse je sve opste napisano i ima dosta neistina...fasizam ide uz licnost, bogatstvo i obrazovanje...danas takvi vladaju i ratuju...danasnja demokratija je fasisticki uredjen sistem...naizgled slobodni ljudi u nekakvom odnosu viseg i nizeg coveka robuju, pravda za nizeg je nedostizna, zapravo svi su bezvredni za vladajucu fasisticku elitu.
Takodje mislim da fasizam na koji se Eko poziva iz IIsv rata je vise nekakva Nemacka bolesna ideologija i teznja.To bih nazvao cisto zlo.
Fasizam je nesto sto ubija polako a naizgled dobro izgleda.
Eko je malo pobrkao neke osobine te u jednoj od tacaka prozvao COJSTVO i JUNASTVO
Veliki pisac jeste ali i mi nismo mali :)

Srbija ja mala beba u fasizmu...ima zemalja gde deca rade za dolar dnevno.

VecaBG

pre 11 godina

me-ri, svaka cast na komentaru koji je izvanredna definicija naseg unikatnog EX JU fasizma koji nas je doveo na marginu civilizacije .

CG

pre 11 godina

Komunizam(crveni fasizam) je gori je je kao sistem pobio vise od 100 miliona ljudi,a sto je najgore:

mnogi komunisti se nazivaju "antifasistima" kako bi bacili ljagu sa tog prljavog sistema i pokusali da slazu ljude o pravom karakteru komunizma!

Svhatite ljudi,pravi antifasista moze samo da bude onaj ko je izriciti antikomunista jer komunizam sve ono sto fasizam "odlikuje":

totalitaristicki sistem,kult vodje,masovna ubijanja bez sudjenja,nema slobode govora niti medija,nema demokratske kontrole,vjestacko izmisljanje "klasa" koje naravno treba istrijebiti itd.

Sve dok se u Srbiji i dalje ulice imenuju po zlocincima poput Tita,Kardelja itd. ovdje ne mozemo da krenempo naprijed nikako!

Niđ

pre 11 godina

...Prvi apel jednog fašističkog ili predfašističkog pokreta usmeren je protiv došljaka. Tako je fašizam po definiciji rasistički...
Zašto me ovo podseća na Čanka i LSV?

dejan novi

pre 11 godina

Cini mi se da veliki pisac fasizam posmatra pomalo levicarski,i obavezno fasizam pripisuje desnici s cim se ne mogu sloziti.Devet od deset tacaka isto tako opisuje Komunisticku partiju Jugoslavije.

Василије

pre 11 godina

Невероватно је колико незналице воле да шаљу којештарије као коментар, дајте ми простора колико заузима Еков текст и показаћу јасно да ни он не зна шта пише, да полако постаје фашиста а нико га још није обавестио о томе. О којем фашиѕму он пише, о немачком, о италијанском, о америчком, о енглеском или можда о апстрактном појму као таквом?! Само ми дајте простор, па ово је смешан подрум интелектуалног. Срби имају значајнију елиту од ове белосветске коју нам намећу, али то није она која једина гостује у средствима јавног информисања и на коју се љути Мићуновић што га и овај пут није однела до белог леба.

Lanna

pre 11 godina

Svaka totalitarana idelogija je opsana. I fasizam i komunizam su totalitarne idelogije. U ime komunizma ubijeno je vise Rusa nego sto ih je stradalo od fasizma u Drugom svetskom ratu.

Antifasista

pre 11 godina

5. Ljudima koji osećaju da im je otet njihov vlastiti socijalni identitet fašizam dodjeljuje kao jedinu privilegiju da su rođeni u istoj zemlji.To je izvor nacionalizma. Osim toga, jedna nacija dolazi do svog identiteta samo preko svojih neprijatelja. Stoga, u korenima fašističke psihologije, leži opsesija zaverom, najbolje je, međunarodnom zaverom. Sledbenici se moraju osećati opkoljenima. Toj zaveri najlakše je doskočiti pozivom na mržnju prema strancima. Ali zavera mora takođe doći iznutra: Jevreji su obično najbolji cilj jer imaju tu prednost da su istovremeno i unutra i spolja."

Da li ovo nekoga asocira na nesto. Jedina je razlika sto nisu jevreji nego svi nesrbi.

Jimmy

pre 11 godina

Tuzna mi je pomisao na cinjenicu da je sigurno 6 tacaka od ovih 10 evidentno prisutno u nasem drustvu danas, a niko da se pobuni i protestuje protiv "patriotskih organizacija", koje su upravo to o cemu Eko i pise.

primenjivo u praksi

pre 11 godina

...Gde god neki političar dovodi u pitanje legitimnost parlamenta zato što on ne izražava više volju naroda, tu smrdi na fašizam.

Tj. fašisti ukidaju parlament a S.Milošević ga je revnosno upotrebljavao što znači, da on, na primer, nije bio fašista. Inače se za njegov parlament tvrdilo da se odluke donose izvan samoga parlamenta i sl.

максим

pre 11 godina

Све ово, у оригиналу, или прилагођено времену, ваћи за све идеологије, па и еврофанатичну. Неко плаши људе странцима, неко мрачним деведесетим.

veleposednik

pre 11 godina

Ni jedna ideologija nije savršena. Fašizam sam po sebi naravno da nije poželjan ali opet sa druge strane imamo svrstavanje fašizma na dnu lestvice i poređenje fašizma kao nečega najgoreg što postoji i što je ikada postojalo u ljudskom društvu. Zapravo imamo fašizam koji ukida, zabranjuje i progodi svaki vid fašizma pa mnogo često i plaši i uteruje strah time što preti optužbom za fašizam. Jednostavno u savremeno društvu imate razne pritiske da prihvatite nešto što ne želite jer Vam ne prija a onda Vam prete da ste fašista i zna se već, najveći ste jeterik i sledi Vam nastrašnija kazna jer 22. vek počinje inkvizicijom na tzv. jeretike tj fašiste. I dok Vas bombarduju verskim sektama, raznim tumačenjima biblije, vrbuju vas za LGBT populaciju, nezakonito Vas pljačkaju i otimaju Vam vašu imovinu ili imovinu vaših predaka pod raznim izgovorima, pedofilija i prostitucija vladaju na svakom ćošku, prevaranata i secikesa na ulicama nikada više, ako se usprotivite i želite nešto da promenite odmah budete optuženi da širite fašizam, već ste obojeni u crno i sledi kazna. A ko nas to gleda kao u matrix-u i igra se sa nama. Ko nas stalno uči i ponavlja da je fašizam najveće zlo. Sve je dozvoljeno samo fašizam ne. Pa oni koji se boje fašizma kao đavo krsta. Oni su i pobedili fašizam, napravili od njega aždaju i sada plaše malu decu. E pa oni su opasniji od fašizma,fašizam je zlo, ali ima nešto gore od fašizma što uništava čitavo čovečanstvo, to su lovci na fašizam.

srbijasine

pre 11 godina

1. Prvo obeležje fašizma je kult tradicije a tradicionalizam implicira odbacivanje moderne.
Lenjin je bio protiv industralizacije , otudjenje radnika od proizvoda... Jel i on bio fasista

4. Fašizam je nastao iz individualne ili socijalne frustracije
Pa i komunizam i socijalizam

5. Ljudima koji osećaju da im je otet njihov vlastiti socijalni identitet fašizam dodjeljuje kao jedinu privilegiju da su rođeni u istoj zemlji

Svaka drzava je onda fasisticka - u USA je americka zastava na skoro svakom koraku, proizvodu, proud to be American...

6. Sledbenici se moraju osjećati poniženima očiglednim bogatstvom i moći svojih neprijatelja ???

sta reci nego glupost..

Ocigledno levicar, Umberto nam daje 10 tacaka po cemu se odlikovao Ialijanski fasizam, ali je fasizam odavno umrao i da nema ovakvih paranoika svi bi vec zaboravili na isti. Takodje u ovih 10 tacaka se moze naci bar 2-3 tacke u svakom sistemu u svetu.

Sta reci sem 15min izgubljenog vremena..

Umocena motka

pre 11 godina

A demokratija je davati ljudima platu od 200 evra, ne davati im zdravstveno osiguranje, unistavati sistematski svaki smisao postenog zivljenja i propagirati sve i svasta i svakoj banalnosti se diviti do imbecilnosti uz slobodnu mogucnost komentarisanja svakodnevnih vesti o samoubistvima. Uvek demokratija dovede fasizam na vlast kad prethodno temeljno unisti stanovnistvo!

Stosic Micko

pre 11 godina

Drago mi je sto nikad nista nisam citao od ovog pisca, posto ovo sto pise je cista propaganda liberalizma koja niti fasizam, niti komunizam niti liberalizam ne zeli da shvati u njihovoj osnovi, vec sa unapred zadatim ciljevima posmatra fasizam povrsno i nudi hranu liberalnoj mrznji prema svakom obliku ujedinjenja, rada, borbe, dostojanstva i hrabrosti. Ovo je vreme glupaka dragi moji, koji znaju samo jednostrano da razmisljaju a nazivaju se misliocima. Davno je proslo vreme suptilnih a teskih, ambicioznih a nepretencioznih mislilaca poput Kanta, Hegela, Kjerkegora, Hajdegera i da ih jos ne spominjem. Sve sto danas imamo su kvazi-mislioci. Jedino Zizek i Badiu ponekad nesto pametno mogu reci.

pravi antifasista

pre 11 godina

Hm, potpuno zanemaruje najvazniji aspekt fasizma, kult licnosti. O tome da nikad nigde nije uspeo na ovaj nacin, odozdo, nego iskljucivo odozgo, u sprezi sa najbogatijima, nigde ni reci.
Onda prvi pasus, kontradiktoran je od recenice do recenice.
Sve u svemu, gomila opstih mesta. Najmanje sedam, mozda i do devet tacaka, moze se u potpunosti odnositi na bilo koju liberalnu drzavu (ili naddrzavnu konstrukciju) modernog zapadnog sveta.
Onda opet, od pisca koga citaju milioni u danasnjem sumraku civilizacije kako i da ocekujem bolje. Apologija jednog tuznog stanja u koje je civilizacija dosla tako sto se izmisli marginalni protivnik i sva paznja se usmeri na tu stranu. A za to vreme oni koji vuku konce odradjuju sve sto su hteli.
Fasizam nije ideologija, nego nacin na koji se sistem uredjuje. A danas vecina sistema klizi ka njemu, koju god ideologiju da sledi.

Arhimed

pre 11 godina

Poistovecivati komunizam sa fasizmom je vrlo opasno. Kada pricamo o fasizmu treba da razmisljamo iz pozicije jevreja, roma i slovena koji su bili "niza rasa" koju je trebalo istrebiti a pre toga iskoristiti kao roblje u ratnoj masineriji. Bilo koji nacionalizam mozemo osetiti tek kada se stavimo u kozu manjine ka kojoj je ostrica nacionalizma okrenuta. Komunizam jeste definitivno bio diktatura ali potpuno drugaciji od fasizma. Pored suzbijanja ljudskih sloboda sto je njegova glavna negativna strana i nedostatka ekonomskog takmicenja, za vreme komunizma kod nas se mnogo poklanjalo kulturi (dom kulture u svakom selu), zdravstvu ('47 je samo 5% Jugoslovena bilo rodjeno u bolnicama), obrazovanju (skola u svakom selu, besplatno skolovanje), ravnopravnosti zena, ravnopravnosti naroda i sportu u najsirem smislu. Komunizam je imao svoju emancipatorsku ulogu u Jugoslaviji i od jedne razorene zemlje od nje ucinio nekakv faktor koji se postuje u svetu, a njene stanovnike ponosnim gradjanima sveta. Naravno sve ovo je trejalo dok je trajala politika balansiranja izmedju istoka i zapada ali je bio dobar pocetni korak koji na zalost niko od juzno slovenskih naroda nije iskoristio osim mozda Slovenije. Povampirenje fasizma imamo i sada i protiv toga se mora stvoriti opsti drustveni front jer fasizam je zavodljiv za mlade koji zahvaljujuci opalim standardima jako malo i selektivno izucavaju istoriju jos od osnovne skole.

dule 2

pre 11 godina

Neverovatno da na ovako pametan i opominjujući tekst nema reakcija a dremež,samozadovoljstvo i površnost nas direktno vodi da se jedno jutro probudimo a fašizam ili nešto slično njemu nam pod prozorom.

Steva

pre 11 godina

Fasizam nastaje po definiciji, (misli se na zemlje gde se demokratski glasa) kad se drzava i krupni kapital/banke i sl udruze u jedno. Gazenje ljudskih prava, nemogucnost dobijanja sudske parnice protiv drzave u bilo kom slucaju, prezir prema drugacijima, hendikepiranim, ugrozenim, opsti teror, sve to dodje kasnije. I rasizam nije u direktnoj vezi bas,
nisu Jevreji stradali od fasizma, nego od bolesne nemacke rasne teorije.
Fasizam je nastao u Italiji prvo, a tu je 50% Jevreja npr bilo uclanjeno u fasisticku stranku Musolinija, dakle otpada da je to u direktnoj vezi.

fasizam je tihi ubica

pre 11 godina

Previse je sve opste napisano i ima dosta neistina...fasizam ide uz licnost, bogatstvo i obrazovanje...danas takvi vladaju i ratuju...danasnja demokratija je fasisticki uredjen sistem...naizgled slobodni ljudi u nekakvom odnosu viseg i nizeg coveka robuju, pravda za nizeg je nedostizna, zapravo svi su bezvredni za vladajucu fasisticku elitu.
Takodje mislim da fasizam na koji se Eko poziva iz IIsv rata je vise nekakva Nemacka bolesna ideologija i teznja.To bih nazvao cisto zlo.
Fasizam je nesto sto ubija polako a naizgled dobro izgleda.
Eko je malo pobrkao neke osobine te u jednoj od tacaka prozvao COJSTVO i JUNASTVO
Veliki pisac jeste ali i mi nismo mali :)

Srbija ja mala beba u fasizmu...ima zemalja gde deca rade za dolar dnevno.

mali marinko

pre 11 godina

Umberto Eco je po meni jedan od najvećih kulturnih i filozofskih autoriteta s prijelaza stoljeća. Užitak mi je bilo čitati njegovu prijepisku sa milanskim nadbiskupom Karlo Maria Martinijiem (jednim od kandidata na prošlom izboru za Papu) po pitanjima vjere (Eco je inače agnostik). Jako sam se ražalostio kada je objavio da radi na 'pojednostavljenijoj verziji' Imena ruže. Kao da je i njega odnio taj Fast-Food val. Šteta.

Саша

pre 11 godina

Пре свих 10 тачака мора да стоји дефиниција за фашизам која гласи:

Фашизам је идеолошко-политички покрет и систем владавине најреакционарнијег(најназаднијег) дела крупних капиталиста и индустријалаца, чији је циљ стварање богатства, господарење светом и уништавање прогресивних покрета.

Pavle

pre 11 godina

Bilo bi lepo da se autor odlucio da definise fasizam, jer ovako opisan kroz simptome moze da se prepozna na raznim stranama danas - i na onim koje vuku svoje korene u fasizmu drugog svetskog rata i na onim koje se deklarativno zestoko bore protiv fasizma.

Miki BG

pre 11 godina

Ovaj tekst je još jedan Umbertov doprinos njegovom geslu: "Došao sam do uverenja da je ceo svet jedna zagonetka, u osnovi bezopasna, koju smo umrsili svojim glupim pokušajima da je razrešimo pretpostavljajući da je zasnovana na nekoj velikoj istini."

pepe

pre 11 godina

Jednostavno ne mogu da verujem koliko komentatora je spremno da relativizuje činjenice koje Eko iznosi. Možemo se mi sad odve nadmudrivati da li je tekst skraćen, da li je ovo pravi način da se opiše fašizam, ali činjenica je da ovaj tekst opisuje neke od najmračnijih pojava u ljudskoj civilizaciji i činjenica je da skoro sve te pojave gledamo svaki dan na svakom ćošku i novinama u Srbiji.

I umesto da se trudimo da ih iskorenimo, mi ovde tražimo dlaku u jajetu i zgražamo se što je Umberto Eko postao mas product poput McDonaldsa. Ako i jeste - izgleda da se nije na dovoljno nizak nivo spustio :(

Open your eyes and smell the roses

pre 11 godina

"Фашизам је идеолошко-политички покрет и систем владавине најреакционарнијег(најназаднијег) дела крупних капиталиста и индустријалаца, чији је циљ стварање богатства, господарење светом и уништавање прогресивних покрета".
(Саша, 14. jun 2012 20:03)
------------------------------------
Glupost servirana masama gologuzih komunista opranih mozgova. Kapitalisti (krupni ili sitni) nemaju ideologiju vec su uvek orjentisani samo i iskljucivo na profit. Dokaz toga netrebas traziti u svetu; mozes to videti oko sebe (ako nisi slepac kao sto ja mislim da jesi) gde domaci "kapitalisti" jednako "podrzavaju" liberale, demokrate i radikale bez bedja, kao sto su to isto cinili sa Slobom, i kao sto ce ciniti sa bilo kojom vladom u buducnosti.

me_ri

pre 11 godina

odlican tekst....opisuje ono sto zivimo mi na balkanu, u vremenu nakon raspada jugoslavije....umjesto lagane tranzicije u demokratsko drustvo, postali smo mali zatucani feudi, koji preziru sve sto je drugo i drugacije, tacku po tacku ocrtava nas eko u svom clanku....kako smo postali toliki fasisti i divljaci....?! mozda zato sto je najlakse na svijetu sve svoje mane upisivati nekome drugome, a sad imamo i kome! da li to daje oduska nasoj psihi, ili nas tjera u jos vece ludilo i zablude?!

Ha, ha, ha.....

pre 11 godina

Zavrsna recenica je trebala glasiti: "Svaka slicnost ovog teksta i mentaliteta i razmisljanja vlade i vecine naroda u Srbiji je slucajna i nenamerna".

Nebojsa

pre 11 godina

Zar ne bi trebalo da link direktno na stranu sa koje prenosite ovaj text?
Mozda biste bili zbunjeni jer ima dve stranice sa istim tekstom jedna je navodno objavljena 27.02.2010 a druga 09.05.2012.
Mozda bi to zbunilo citaoce jer je naslov tih stranica Zlo u 11 tacaka.
Ni B92 ni Buka ne navode izvor niti ko je preveo tekst.
Mozda je to zato sto je to samo deo teksta koji je inace veoma poznat i citiran diljem interneta. Najverovatnije je prevod
"Eternal Fascism: Fourteen Ways of Looking at a Blackshirt"
objavljenog u New York Review of Books dalekog 22 June 1995.
Ovde mozete procitati verziju na engleskom:
http://www.themodernword.com/eco/eco_blackshirt.html
A, koga to briga?
E, ako se to pitate onda nista...

VecaBG

pre 11 godina

me-ri, svaka cast na komentaru koji je izvanredna definicija naseg unikatnog EX JU fasizma koji nas je doveo na marginu civilizacije .