Utorak, 01.05.2012.

00:13

Obeležava se 17 godina od "Bljeska"

U Srbiji i Republici Srpskoj se obeležava 17. godišnjica stradanja Srba u zapadnoj Slavoniji tokom operacije "Bljesak".

Izvor: Tanjug

Obeležava se 17 godina od "Bljeska" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

91 Komentari

Sortiraj po:

nino

pre 11 godina

aca ocito je da ne poznajes dobro istoriju;
Poslije poraza vojske ugarskog plemstva u bitci na Mohačkom polju 1526. god. i smrti kralja Ludovika II. u Ugarsko-Hrvatskom kraljevstvu došlo je do rasula. U prosincu iste godine na saboru u Cetinu (u blizini današnjeg Cetingrada) sastalo se hrvatsko plemstvo i 1. siječnja 1527. god. izabralo austrijskog nadvojvodu Ferdinanda Habsburškog za hrvatskog kralja. Povelja, koju su tom prilikom potpisali hrvatski velikaši i predstavnici Ferdinanda Habsburškog (Pavao Oberstain, Nikola Jurišić, Ivan Katzianer i Ivan Pichler) jedan je od najvažnijih dokumenata hrvatske državnosti i pohranjena je u Austrijskom državnom arhivu u Beču. U zamjenu za priznanje nadvojvoda Ferdinand obećao je, da će pomoći Hrvatskoj u obrani pred osmanskim osvajačima i da će poštovati prava, sloboštine, zakone i običaje njeznih stanovnika. Povelju su sa svojim pečatima potvrdili:

* Andrija Tuškanić
* Ivan Karlović
* Nikola Zrinski, otac Nikole Šubića Zrinskog "Sigetskog"
* Juraj Frankopan
* Vuk Frankopan
* Stjepan Blagajski

Na sredini se nalazi pečat Kraljevine Hrvatske sa 64 crveno-bijela polja.

mile

pre 11 godina

stvarno ne razumem sta ovi traze na B92. Idite na svoje sajtove i komentarisite sta hocete, pa pobogu vi ste se odvojili, hocete svoju drzavu svoje novine sta radite ovde?Tamo na svojim novinama i svojim blogovima i svojoj drzavi. Nije ovo mrznja nego ste dosadni ko VASKE neznate sta hocete, da zivite negde drugde a da nas i dalje pjujete na B92. pa idite pobogu na Vecernji list tamo vam je mesto. zapadni slavonac

tito

pre 11 godina

@gorca

Da to je bila zona pod zastitom un-a samo ti ne shvacas da je cilj bio da se cuvaju gradjani republike hrvatske od srba unutar zone a ne srbi od hrvata van zone.
Shvacas razliku?
I da un nije nikako odradjivo svoj posao nego je jos i suradjivo i dopusta stalna pogubljena i protjerivanja iz zona tokom 3g svog djelovanja, zato se i islo u rijesavanje tog pitanja.

Mile Politika

pre 11 godina

Samo par cinjnica,

Nije Srbija kriumcarila oruzije pre nego sto je poceo sukob vec HR.

Srbi su od konstitutivnog naroda postali nacionalna manjina.
Srbi u HR nisu jedno jutro ustali na levu nogu i resili srbi su od ili danas bi mogli dizati bsalvane. Neke stvari su prdhodile tim dogadjajima.

Ako su Srbi dobijali otkaze po ideoloskoj liniji a ne po nacionlnoj koliko Hrvata "komunista" je dobilo otkaze. Nego su Srbi cisceni iz drzavnih struktura u mestima u kojima su bili vecina.

Izbori u HR su bili pre izbora u Srbiji sa svom nacionalistickom ikonografijom (da ne kazem ustaskom jer je samo falilo U), prema tome redosled dogadjaja je jasan (ne vezano sta je pricao RTS.

Hrvatska je kao i ostale Republike SFRJ imala pravo na nezavisnost ali SAMO AKO se sa time sloze SVE ostale Republike (Clan 5 Ustava SFRJ, moze se naci na Googlu).

U Srbiji problemi sa HRvatima su poceli tek u Hrtkovcima DEBELO nakon sto je trajao rat u HR.

Sve te stvari ZAJEDNO jesu bile razlog za pobunu.

P.S (pravo DU)
Neko drugi je previse gledao HTV tih dana.
@Zg
Ne zamlacujte se da ste Vi pobedili u Ratu, pobedile su sankcije i NATO.

Zg

pre 11 godina

Ljutite se vi kolko hocete ali mi smo pobjedili u ratu vi koji jos sanjate veliku srbiju ostaje vam da igrate onu internet igru e-republika tamo je mozda i mozete ostvarit.

sasha03

pre 11 godina

(Nik, 1. maj 2012 17:08)

Ajde me vi gospodine prosvijetlite i objasnite ulogu Nemacke i Amerike u ratovima '90ih? Jesu li Nemci i Amerikanci razvozili jogurt revoluciju po Jugoslaviji krajem 80ih i mitingovali po istoj pod parolama "Ovo je Srbija", "Svi Srbi u jednoj zemlji", i slicno?
Jesu li Nemci i Amerikanci krivi za Vukovar, Skabrnju, Ahmice, Sarajevo, Srebrenicu, zlocine poslije Oluje i stotine drugih zlocina koje smo jedni drugima nanijeli?
Vasa izjava da za ustaske zlocine NISMO ispastali/odgovarali i da su zataskavani zbog bratstva i jedinstva je tipican srpski spin koji se provodi od kraja tog rata. Ovo zataskavanje je notorna neistina jer su se i male bebe u YU ucile kakve su zlocine ustase napravile i koliko Srba je pobijeno. Pogledajte samo udzbenike iz tog vremena ako ste nedovoljno stari da bi to znali. Nadalje, tu je prisutan neprestan pritisak na Hrvate kao da su svi Hrvati odgovorni za nedjela ustasa sto i vi implicirate tvrdeci kako NISMO odgovarali, sto naravno opet nije tocno.
Oni koji su cinili te zlocine su u vecini zbrisani sa lica zemlje od Bleiburga preko Kriznog Puta poslije rata do kasnijih sudjenja i smaknuca.
Na kraju, morate znati da je NDH bila kvislinska drzava poput Norveske, Vichyjevske Francuske, Nediceve Srbije itd. U isoj Hrvatskoj je buktao antifasizam pod vodstvom J Broza u kojem je sudjelovao i F Tudjman na primjer. Molim vas prelistajte historijske knjige pa istrazite brojnost i potporu ustasa i antifasista u HR. Dakle implicirati kako su Hrvati genocidni zlocinci je nista drugo do neistina.
Pa vodja te vase omoljene Yu je bio Hrvat. Tudjman se borio protiv tih ustasa. Ali, vi Srbi kad god zatreba ajmo nazad u drugi svjetski rat i jos onda tvrdite da je to zataskavano.
Znaci gospodine ili ste u zabludi ili iznosite svjesno brdo neistina?
Sto NIJE DOBRO!!!

sasha03

pre 11 godina

@Nik @Mile politika

Hrvatska je drzava Hrvata i nacionalnih manjina (ukljucujuci i Srbe) i u cemu je tu problem. Srbi nisu izbaceni iz Ustava nego su uklopljeni u ostale nacionalne manjine. Dobar razlog za rat, ne?
Drugo, Srbi, ako su gubili poslove su ih gubili kao komunisti, a ne kao Srbi. Ako Radikali osvoje izbore u Srbiji, na pr, vidjet cemo koliko ce direktora iz DS izgubiti posao.
Trece, dajte molim vas prebrojite vikendice koje su dignute u zrak prije ljeta '90. 3, 5, 7 bas bih volio znati. Citajuci vase komentare imam osjecaj da sam u to vrijeme zivio na nekoj drugoj planeti, a ne u Hrvatskoj.

Mile

pre 11 godina

"Srbija je postojala mnogo godina PRE okupacije Otomana... Dakle, NE SPINUJ!"

Da,a Hrvatska nije postojala do ujedinjenja sa Ugarskom 1102?

Nik

pre 11 godina

Znam,sada cete reci da je HR prije prvog svjetskog rata bila samo pokrajna u Austro-Ugarskoj a naravno necete spomenuti da je nesto ranije prije toga Srbija bila samo pokrajna Otomanskog carstva.
(Mile, 1. maj 2012 19:19)

Srbija je postojala mnogo godina PRE okupacije Otomana... Dakle, NE SPINUJ!

Mile

pre 11 godina

Znaci,ovdje mozemo procitati tvrdnje o tome kako su Hrvati imali pravo da udju u Jugoslaviju a nisu imali prava da izadju iz te iste Jugoslavije.
Naravno,o tome sto mogu a sto ne mogu,odlucuju Srbi,ostale se ne pita.
Pominju se neke AVNOJ-evske granice kao nelegitimne a ne pominje se da je Hrvatska u tu Jugoslaviju usla sa Srijemom i Bokom kotorskom koje im cak ni tadasnja srpska politika nije osporavala sto se moze vidjeti ako se pogledaju granice koje su dogovorene sporazumom Cvetkovic-Macek.
Znam,sada cete reci da je HR prije prvog svjetskog rata bila samo pokrajna u Austro-Ugarskoj a naravno necete spomenuti da je nesto ranije prije toga Srbija bila samo pokrajna Otomanskog carstva.

Nikola

pre 11 godina

Nikakvo pravo nisu imali Hrvati da otcepljuju teritorije na kojima Srbi zive u dominantnom broju vekovima i obratno! Tu je pocetak i kraj price! Moze se samo dodati da granice republika u SFRJ nisu nista sustinski ozbacavale i kao takve su irelevantne! Ko to sebi daje za pravo da napad na teritoriju ciji su stanovnici odlucili da ne zele nista da imaju sa onima koji su ih kasnije napali?! Da je tako razmisljano ne bas lako ali bi se ipak doslo do resenja, i po cenu preseljenja bi jednom za svagda bio resen problem! Najnesrecniji su ovi kao ovaj Nino!.. On prica o ugovorima iz 18. veka!? pa gde je tada Hrvatska bila!? Nigde! To opet ne znaci da nije ikada trebala imati drzavu! Gluposti!

Nik

pre 11 godina

Ovaj, Nik, ajde malo procitaj Memorandum SANUa, pogledaj program SRSe do prije par godina (ne do '91, '95 ili 2000 nego do dvije, tri godine unazad), dakle stranke koja je u Srbiji u to doba dobijala 30% glasova na izborima, pa mozes i na Youtubeu pogledati par uradaka osoba iz politickog zivota Srbije, recimo, u Vukovara poslije trijumfalnog oslobodjenja sta kazu i o cemu pricaju. Ili su to sve mozda njemacki agenti, CIA i Vatikan organizirali?
(sasha03, 1. maj 2012 15:21)

Ako cemo tako, parcijalno i povrsno, da izdvajamo 'ideje'(koje su inace nemoguce) partija koje su participirale u vlasti, onda te moram pitati i za 'politiku' ustasstva iz 40'(kada je svaki dobar Srbin bio mrtav Srbin, pri cemu ste cak imali i LOGORE ZA DECU!!!), odnosno 90' kada je 'otac' Hr nacije Fr Tudjman ZAGOVARAO(i sprovodio) ETNICKI CISTU Hr drzavu!?

Ok, neka bude da smo mi pretendovali na tudje teritorije(i stvaranje velike Srbije), ali onda ti/vi morate prihvatiti CINJENICE koje govore da ste, kroz malte ne ceo 20. vek, bili zlocinci(tj da ste na vrhu 'drzave' imali ZLOCINACKI REZIM) i da, kao takvi, JOS UVEK NISTE ISPASTALI/ODGOVARALI za sve strasne stvari koje ste uradili! A koji su u okviru Juge SAKRIVANI zarad 'bratstva i jedinstva'...

P.s. A sto se tice te ironicne CIA, Vatikan i sl... Ona samo govori o tome da ili ne poznajes dovoljno materiju(i ne znas sta su zagovarali, radili i podrzavali katolicki svestenici u Drugom sv ratu), odnosno koja je uloga bila Nemacke/Amerike u ratovima 90', ili namerno spinujes, pokusavajuci da zbunis i pokolebas ljude raznim glupostima... Svejedno sta je, NIJE DOBRO!

Mile

pre 11 godina

Kako objasniti progon 40 000 Hrvata iz Vojvodine u kojoj rata nije ni bilo?
Sto se to dogadjalo miroljubivom srpskom narodu kad je radio takve zlocine 1991,92,93...
Sto bi se tim Hrvatima dogodilo da su npr. granatirali NS,Suboticu,Sombor,Mitrovicu...?
Zasto je pocinjeno takvo etnicko ciscenje za koje dosad nitko nije odgovarao?
Treba li da krivimo Rusiju i Grcku za te stvari?

pavo DU

pre 11 godina

(Mile Politika, 1. maj 2012 15:51)
E moj Mile i ti si stalno pratio RTS 90 tih godina. Prvo je dosla pobuna i balvani a tek onda novi ustav. A otkazi i vikendice i slicno je doslo kad ste se pobunili a nakon vase pobune a poslije i otvorene agresije JNA su nagrabusili i oni Srbi koji nisu trebali. Da ste 90 tih mirno trazili autonomiju u RH dobili bi ste ju a ovako ste trazili rat i dobili ste sto ste dobili!!

?

pre 11 godina

(Marko, 1. maj 2012 00:33)

Као што је Крајина била самопроглашена, тако је и Хрватска! У Хрватској(као и у БиХ) се по Уставу СФРЈ апсолутно није смело догодити да се ишта решава без Срба, као ни без Хрвата, а хрватски политичари то упорно две деценије избегавају да признају да нису смели, а то су учинили свесно уводећи Хрватску у рат, желећи да је отцепе од Југославије, дакле Хрватска је била та иницијална каписла и сепаратистичка тежња и творевина, јер су знали да другачије не могу да спроведу своје планове. Суочите се с тим коначно.
Стога, кад се Хрватска отцепљује од Југославије и Срби се отцепљују од Хрватске. Имали су потпуно једнака права.
Коначно, то се догодило и са Вирџинијом током грађанског рата у САД.

sasha03

pre 11 godina

A sto se tice 'velike Srbije'... to vam je vec izlizana floskula(sklepana u Nemackom loncu) koju zvacete na svakom mestu, bez obzira sto ista nema VEZE sa stvarnim dogadjajima i desavanjima... Ali dobro, bitno je da vi FABRIKUJETE istoriju, da dezinformisete, lazete i klevecete, spinujete i ispirate 'mozgove'... Mada, nije ni lak taj 'posao', lagati i pricati gluposti svaki dan! Jer, pre ili kasnije, sve dodje na naplatu...
(Nik, 1. maj 2012 03:22)

Ovaj, Nik, ajde malo procitaj Memorandum SANUa, pogledaj program SRSe do prije par godina (ne do '91, '95 ili 2000 nego do dvije, tri godine unazad), dakle stranke koja je u Srbiji u to doba dobijala 30% glasova na izborima, pa mozes i na Youtubeu pogledati par uradaka osoba iz politickog zivota Srbije, recimo, u Vukovara poslije trijumfalnog oslobodjenja sta kazu i o cemu pricaju. Ili su to sve mozda njemacki agenti, CIA i Vatikan organizirali?

Mile Politika

pre 11 godina

@(sasha03, 1. maj 2012 15:06)

Kada Madjari u Vojvodini budu dobijali otkaze po nacionalnim kljucu (pre "balvana"), budu izbaceni iz Ustava (pre "balvana"), njihove vikendice budu letele u vazduh pre nego sto i jedan metak bude bio ispaljen (pre nego sto su se "balvani" desili), budu prisiljeni da prihvate simbole pod kojima su pre 50 i kusur godina doziveli Genocid (premda Madjari nisu nikada bili izlozeni Genocidu, naprotiv, bili su deo pakta koji je sprovodio Genocide - kao i NDH),
onda bi imao pravo.
Ovako ne valja ti primer.

Ajd' daj neku drugu skicu ako imas.

sasha03

pre 11 godina

Interesantni su mi ovi botovski komentari iz Hrvatske.
I dan danas mi nije jasno kako je Hrvatska branila svoju teritoriju od svojih građana koji su tu živeli vekovima?!
(Dzobs..., 1. maj 2012 01:30)

Evo ja cu probati objasniti. Koliko znam Madzari, recimo, zive vekovima u Vojvodini. E pa sad, recimo da oni odluce postaviti balvane na cesti od NSa do SU i izadju na barikade naoruzani. U toku slijedece 3,4 godine protjeraju i pobiju sve nemadzare iz tog nekog podrucja i proglase Republiku Madzarsku Krajinu jer da su ta podrucja njihova vekovna ognjista i oni se hoce pripojiti Madzarskoj.
Ne znam jel' trebam prosirivati scenarij ili je ova skica dovoljna?
.

dovoljno je bar malo mozga

pre 11 godina

@(Franjo, 1. maj 2012 00:35) i ostali "domobranci"
Dovoljno mi je sto licno poznajem samo jednu porodicu koja je tog 1.Maja proterana iz svoje kuce. Bezeci od "domobranaca", poneli su sa sobom samo ono sto su tog trenutka imali obuceno na sebi. Molim te, objasni ti meni sad kako su to deca, od 8 i 9 godina, vrsila agresiju na Hrvatsku i zasluzila da budu proterana iz rodjene kuce! Sram da vas bude, opravdavate i velicate proterivanje, granatama i ostalim oruzjem, neduznih civila!

Nik

pre 11 godina

Evo ja cu probati objasniti. Koliko znam Madzari, recimo, zive vekovima u Vojvodini. E pa sad, recimo da oni odluce postaviti balvane na cesti od NSa do SU i izadju na barikade naoruzani. U toku slijedece 3,4 godine protjeraju i pobiju sve nemadzare iz tog nekog podrucja i proglase Republiku Madzarsku Krajinu jer da su ta podrucja njihova vekovna ognjista i oni se hoce pripojiti Madzarskoj.
Ne znam jel' trebam prosirivati scenarij ili je ova skica dovoljna?
.
(sasha03, 1. maj 2012 15:06)

Samo jedan 'mali' i 'sitan' dodatak... neophodno je da u Ustavu drzave PISE da se bez SAGLASNOSTI MADJARSKE ZAJEDNICE(odnosno Srpske u ovom sl) NE MOGU resavati NAJBITNIJA PITANJA u zemlji!!! Eto, to je taj 'SITAN' detalj koji konstantno i namerno preskacete, a koji je bio odlucujuci u podizanju tenzija pred rat i jedan od (najbitnijih) povoda istog... Dakle, predjasnjim sporazumima su Srbima GARANTOVANA prava i obaveza u okviru drzave, a koja su im USKRACENA(od strane Tudjmanovog, ustaskog rezima...). Da ne govorimo o sikaniranju i ponizavanju Srba u to vreme, te pripremama za rat Hr elite(u kojima su cak UBIJALI i svoje policijske oficire - npr. Josip Kir, a koji se nisu slagali sa ratnom 'idejom' HDZ-a i njenih domacih/stranih satelita...). Nije sve tako jednostrano i jednoumno kako vi zelite da prikazete...

P.s. I naravno da je i Srbija pravila greske u tom vremenu, pri cemu su opstoj konfuziji i ratnickoj 'politici' kumovali pre svih Nemacka, odnosno Amerika, a kojima je raspad Jugoslavije isao u korist i koji su(cak i javno) isti zagovarali/sponzorisali...

Uroš

pre 11 godina

Istrebljenje celog naroda ima svoje ime. To se naziva genocid, rođaci.
Po čemu su to Bošanjci više narod, nego što su to bili Krajišnici. Jel to što imaju drugu veru? Za vreme stre Jugoslavije smo ih zvali Muslimani.
Po čemu su to Crnogoci više narod nego što su to bili Krajišnici. Imaju isti veru kao i Srbi.
E pa i Krajišnici su bili narod. Legitimnom akcijom izbrisani sa lica zamlje. Kako to da zovemo ako ne genocid.
I Hitler je zeleo da oslobodi svet od Jevreja, jer je smatrao da su oni zlo. Isto tako je svet, ovaj put uspesno, oslobodđen jednog naroda, koji je bio zao po merilima onih koji su imali oružanu moć nad teritorijom koju su smatrali svojom.
Nikako drugačije ne može da se nazove potpuno uništenje jednog naroda, nego G.E.N.O.C.I.D

Borin Goran

pre 11 godina

Ja volim Hrvatsku! Ove godine ja i moja porodica opet idemo u Opatiju na more. Hrvatska je divna za odmor. Tamo su ljudi davno zaboravili pricati o ratu. Tudjman je tamo umro onog dana kad je umro. Kod nas zlocinci jos i danas zive u secanju i pripovedanju o vecnim ognjistima Srba, od Vardara pa do Triglava.

nino

pre 11 godina

aca. Kad je u pitanju granica ili linija koja razdvaja avnojsku Hrvatsku od avnojske Bosne svaki obrazovan covjek zna da tu liniju nisu iscrtali komunisti 1945, nego je ona uspostavljena nakon kandijskog rata i potvrdjena Pozarevackim mirom 1718 sklopljenim izmedju Habsburske monarhije, Otomanskog carstva i republike Venecije.
Uostalom zasto se Srbija ne vrati u one legitimne granice koje je imala kad je mendjunarodno priznata na Berlinskom kongresu 1878.
P.S. Pogledaj kartu Srbije iz 1878

aca

pre 11 godina

@nino Nemoj molim te mene da ucis o Berlinskom kongresu, lepo kazes uspostavljena je granica izmedju Habzburske monarhije, Otomanskog carsva, i Venecije, gde se tu pominju Bosna i Hrvatska, oni su iskoristili reke Savu i Unu da bi lakse formirali crtu, bas je njih bilo briga dal i Srbi i Hrvati zive na obe strne reka...smesna ti je konrtatcija, pojam drzave krajem 17. i krajem 19. veka su 2 razlicita pojma, granice avnojevske hrvatske su nerealne, da budem iskren i granice albanije iz 1912. su nerealne sa stanovista albanskog naroda, to su 2 stvari koje su kad tad dovele do sukoba...a o ilirskom pokretu kod hrvata i strosmajeru cu drugi put, ne mogu sad...da zakljucim oluja je nepravedna akcija sa svakog moguceg aspekta, pa cak i za hrvate potpuno nepotrebna, koliko je ljudi izginulo za nista, za go kamen na kome sada ne zivi niko, ni srbi ni hrvati, ja licno nemam nista protiv hrvata, ali najbolje je da zivimo odvojeno...to su 2 civilizacije a svaka misli da je superiornija od druge

Slavonka Okucani

pre 11 godina

U sredu 2. maja odrzace se parastos zrtvama "Bljeska" u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, ulica Admirala Geprata br.19. Poslije parastosa održaće se tribina sa prezentacijom u parohijskom domu pod nazivom "Zapadna Slavonija - naša sudbina".

komšija

pre 11 godina

(Stevan, 1. maj 2012 09:47)I ja sam u školi učio o hrabroj srpskoj vojsci u svim ratovima ali izgleda da su mi mnogo toga prećutali.Srpska vojska je osramoćena u zadnjim ratovima na području bivše Jugoslavije i svrstala se sa rijetkim vojnim snagama u svijetu koje su zvanično izvršile genicid.

Neko iz Srbije

pre 11 godina

sta reci?,

samo komentar, radi istinitosti HAG nije ulazio u opravdanost Oluje (to nije u njegovoj nadleznosti) nego o zlocinima pocinjenim u Oluji i njenom karakteru - to jest da je bilo komandne odgovornosti da se sprece, umesto toga postojala je sira podrska etnickom ciscenju, koje je masovno vec obavio Milosevic pre akcije kroz traktorsku kolonu kada je odbio podrsku i direktno i indirektno saopstio Srbima da se sele. Oluja je po svim kriterijima bila legitimna ali zlocini nisu. zato su na sudu oni koji su odgovorni direktno i po komandnoj odgovornosti. Srpsko rukovodstvo je takodjer znalo sta ce se nakon Vukovara i srpskih zlocina desiti jednom broju Srba u Hrvatskoj, pa nije bas marilo dok je imalo silu, zarilo je palilo...

Josip Vasilj

pre 11 godina

I ovdje se, kao po običaju srpska "istina" razlikuje od svih ostalih istina. Hrvatska nije mogla izvršiti agresiju na sopstvenu teritoriju. Bljesak i oluja su samo odgovor na bolesne namjere Beograda, točnije radikala i socijalista, da se Srbija proširi na granice Karlobag-Karlovac-Ogulin-Virovitica. Od pogrešne politike Beograda, stradali su svi u okruženju, pa i Srbi…

aca

pre 11 godina

mogu da prihvatim da je oluja legitimna kako vecina komentatora iz hrvatske kaze samo pod jednim uslovom, da su granice avnojevske hrvatske legitimne, tu je problem, te granice su komunisti nacrtali sa stavom da ce te granice za 10 godina nestati, tu je glavni problem raspada SFRJ, to je i pre mesec dana priznao bivsi britanski ambasador u SFRJ,ali oni nisu mogli da se odupru nemackim teznjama za priznanjem hrvatske u avnojevskim granicama, ustav SFRJ je davao pravo na samoopredeljenje narodima a ne republikama, sada se uzima Badinterova komisija kao vrhovni zakon, a on je diletanski ili zlobno uradjen

mrki

pre 11 godina

Koliko se lazi ovde istresa od strane domoljuba. Podatak od ''par tisuca pobijenih Hrvata'' su pojedini komentatori izvukli iz svog sesira jer cak ni hrvatska propagandna masinerija nije tvrdila nisto slicno.

mariozg

pre 11 godina

postavlja se pitanje zašto je HV uopće napao tu regiju? ah da,pobunjeni srbi su prije toga istjerali sve Hrvate iz njihovih kuća,one koji nisu pobjegli su pobili(par tisuća civila).sve zbog toga što su proglašeni za nacionalnu manjinu u drugoj državi.ne kužim,imali bi sva prava kao i druge manjine a sad nemaju ništa.pa što vam je to trebalo?vidim da se spominje ndh,pa nije to bila 41 nego 91,tako nešto se ne bi ponovilo

Kal Drogo

pre 11 godina

Лоше си информисан (небитно) али су ти погрешна убеђења која покушаваш да наметнеш (битно). Фамозни план З-4 (за "полуписмене" Z-4) јесте прихваћен од стране Срба РСК, чак га је и парафирао тадашнји премијер господин Бабић (око 3 дана пре акције "Олуја", фино је то објаснио господин Штрбац), али сам план З-4 је био обична фарса (данас је то јасно свима, уосталом могао се спровести и касније или у источној Славонији да су власти Хрватске истински стајеле иза истог), а погром над Србима (тзв акције "Бљесак" и "Олиуја") је много раније осмишљен и припремљен, на крају (уз обилату помоћ САД-а) и реализован.

sta reci?

pre 11 godina

@ Marina

Citiracu deo tvog komentara:

"Je li Martićeva "RSK" bila opravdana vidi se iz haških presuda,a je li RH imala pravo na oslobodilačku vojnu akciju,vidi se iz skorog članstva RH u EU..."

Napisao sam jednom i ponovicu: Da li je oluja bila opravdana vidi se iz presude Gotovini i drustvu, kao i iz objasnjenja suda o karakteru te akcije, njenom cilju, a zato im je posluzilo i cuveno Tudjmanovo obracanje uoci oluje - da Srbe treba udariti tako tako da nestanu, sto je posle sprovedeno u delo, tako da nije sve ostalo na recima. Gledao sam emisiju na vasoj drzavnoj televiziji posle izricanja prvostepene presude. Iako su svi u svetu nakon predocavanja dokaza znali da ce optuzeni da zaglave tesku robiju kod vas u Hrvatskoj je to bio sok, kao da ste srpske civile posipali cvecem za vreme oluje, a ne bombama, pa ste se nesto iznenadili. Vi Hrvati zivite u nekom svom svetu, u kome ste zrtve bili i 1941, i 1945, i 1991 i 1995 itd. Imate ozbiljan problem sa shvatanjem realnosti, zato sto vam prezentuju iskrivljenu sliku o vasoj proslosti. Dokaz za to je upravo tvoj komentar gde pominjes haske presude za RSK a zaboravljas presudu Gotovini i drustvu, za vas te presude ocigledno ne postoje. Nije vama Zapad tada progledao kroz prste za oluju, zato jer je mislio da je oluja bila med i mleko, vec im je Milosevic bio mnogo veci problem od Tudjmana. Cim je Milosevic otisao, pokazali su vam kroz presude sta misle o vasim "pobedama".

Ali izgleda da vama ne vredi objasnjavati...

lapid

pre 11 godina

(Franjo, 1. maj 2012 00:35)
Hrvatska nije "svaka država". Hrvatska je počinila genocid u 2. ratu. Hrvatska je 1990. gradila drugu državu na diskriminaciji i maltretiranju Srba, a napala je i njihove etničke teritorije sa kriminalnom ZNG. No, naravno da je legitimno to što ste uradili. I da, sve ste ih proterali i sve spalili. Ipak je to bila 1995, dosta kamera i snimaka, nije baš da može da se zataškava kao 1945. Prodajte svoju priču kome hoćete, nama nećete. Mi imamo hrišćansko pravo da nikad ne zaboravimo pola miliona ubijenih Srba u 20. veku u vašim državama.

Jofel

pre 11 godina

@RADOS
Kad naucis da se ne kaze srbski,vec srpski,a da se to pise malim slovom,javi se.Od takvih tripera veliko Srba i veliko Hrvata nam i pocinju ratovi,a samo ste Srbi i Hrvati u kafani i forumu.Ako si Srbin Radose,onda budi Srbin tako sto ces da postujes svoj jezik(ako te je neko naucio),da ne bacas smece van predvidjenog mesta za to,da cuvas svoju zemlju,ali ne oruzjem...Ja iskreno imam puno prijatelja po Hrvatskoj,Bosni,Makedoniji i Sloveniji i nemam nikakav problem da odem tamo niti da oni dodju ovde.Sve sto se desilo,posledica je glupe politike i naivnih ljudi...

Ben 10

pre 11 godina

Citam komentare i sve sam sigurniji ... Nikada se nece pomiriti nasa dva naroda...
Svako od nas sedi sa svoje strane granice i vidi stvari iz svog ugla. Malo ko u Srbiji zna sta u Hrvatskoj znace Skabrnja, Polaca, Nadin ... Hrvati nikada nece priznati sta se desilo u Jasenovcu, jamama ... sto mi nikada ne mozemo oprostiti ni preboleti.
E sad da ima pameti medju nama, nasli bi se iskonski uzroci za postojanje iskrene mrznje i tada bi se trazila resenja.
Ako neko dodje u priliku sa procita istoriju na Hrvatski nacin, lako ce zapaziti da je samo pitanje vremena kada ce novi sukob da se desi ...
Davno mi je u zemlji koje vise nema, jedan drug iz klupe rekao "jucer nam je svecenik prica' da Vi Srbi drugcije jedete, i da Vam koza drugcije mirise ... ali ja ne primecujem da ti drugcije mirises ..."
Dakle budimo iskreni ... netrpeljivost je ukorenjena mnogo pre vec poznatih zlocina sa obe strane, a pravi uzroci mislim da nam svima nisu potpuno jasni

Mirko

pre 11 godina

Da Bog prosti pobijenom narodu, a i onom sto je ubijao neka pokusa da oprosti (ako je moguce)!
Na clanak nemam sta da dodam. Bravo!
Drzava Srbija bi trebalo da pokrene krivicni postupak protiv "Plavih slemova" radi uskracivanja pomoci i tako saucesnistvu u etnickom ciscenju. Da se bar nasao jedan jedini od svih tih silnih demokratskih naroda sa zapada koji su bili stacionirani na tom podrucju pa da pozove nekog domacina telefonom i kaze mu da beze. Zar je to bilo mnogo?
Valjda je svima jasno da oni nece sami protiv sebe podneti prijave (citaj Haski tribunal) ili hrvatska drzava koja slavi ovaj zlocin kao oslobodilacki.

k2

pre 11 godina

I na podrucjima koja nisu bila zahvacena srpskom ''pobunom'' izvrseno je etnicko ciscenje Srba sto dokazuju podaci Komeserijata za izbeglice i broj regiostovanih srpskih izbeglica iz Hrvatske jos 1991. Bacane su bombe na srpske kuce i imovinu i raznim drugim sikaniranjem ljudi prisiljavani na odlazak. Koliko je srpskih sela ostalo u Hrvatskoj, a da u njima nije izvrseno etnicko ciscenje bilo sikaniranjem i pritiscima na stanovnistvo, bilo ''oslobodilackim'' akcijama u kojima je popaljeno, opljackano i unisteno sve sto se moglo.

Kakav je karakter akcije Bljesak najbolje dokazuju Mesiceve reci koji rece da je Tudjman izvesten da se srpska sela u Slavoniji PALE U TRI SMJENE.

Citajuci prethodne komentare covek ostaje zatecen pred (ne)ljudskim bescascem i bezobrazlukom.

djole bre

pre 11 godina

Ako saberemo cifre koliko srba je proterano tokom rata u Hrvatskoj i uzmemo u obzir da je svaki četvrti mogao da se bori, doćićemo do cifre izmedju 30 i 40.000 borbeno sposobnih. To je više nego što danas broji Srpska Vojska. Da su se svi manje bavili švercom i srbovanjem uz flašu, a više borbom, danas bi bili većina u Hrvatskoj. Pogledajte malo istini u oči.

Stevan

pre 11 godina

@Marina
U kakvoj ti iluziji zivis dete. Mnogo slusas Hrt i njihove dokumentarce.
Srbi nikad nisu slavili poraze jer nema potrebe za tim.
Junastvo srpskih vojnika u prvom i drugom svetskom ratu je zapisano u svetskim istorijskim knjigama gde deca uce svaki dan u skoli o tome. Kakvo je vase junastvo imali smo prilike da vidimo. Ja bi bar cutao da sam na vasem mestu.

pavo DU

pre 11 godina

Hrvatska nije imala drugog izbora nego vojno povratiti svoja podrucja. Da su pobunjeni Srbi zeljeli pregovarati uspjeli bi ispregovarati autonomiju ali kako nisu zeljeli mrsku sahovnicu onda neka placu u Beogradu!!

Nestor

pre 11 godina

vidim da kod mnogih komšija isti komentari... srpske žrtve civili, ovo ono, a zaboravljate što ste vi radili u Vukovaru, Škabrnji i tako dalje... to naravno zaboravljate, kao i uvijek!!!

Marina

pre 11 godina

"...Hrvatske vojne i policijske snage izvršile su agresiju na zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine, kada je ova oblast bila zona pod zaštitom UN (sektor "Zapad")."

Okupirani teritorij bilo koje zemlje se oslobađa ili milom ili silom.Bljesak je bio nužan kao i Oluja,ali vi Srbi slavite sve svoje poraze,od Gazimestana do Knina,od Ist.Slavonije do juga Hrvatske brojeći samo "svoje" žrtve a da se niste ni dotakli pravih razloga za vojne akcije hrvatske vojske pet godina nakon što je prosrpska JNA zauzela neka područja Hrvatske i nakon što su Srbi proglasili svoje "republike" i izabrali svoje "vlasti" protiveći se Ustavu RH. Razlog za početnu balvanizaciju je bio : Srbi su u neovisnoj RH manjina a ne narod. Hrvati su ustaški koljači pa je potrebno "zaštiti se" u svojim omeđenim "državama".
Je li Martićeva "RSK" bila opravdana vidi se iz haških presuda,a je li RH imala pravo na oslobodilačku vojnu akciju,vidi se iz skorog članstva RH u EU ,integraciju za koju je Srbija morala konačno priznati svoju agresiju na regiju iz velikosrpskih pobuda,i za koju je Srbija proglašena odgovornom za Srebrenicu,Vukovar,Sarajevo...

k2

pre 11 godina

Stjepan Mesic je rekao da je Tudjmanu dat izvestaj da se srpska sela u Slavoniji PALE U TRI SMJENE.Sta reci za drzavu koja proslavlja zlocinacke akcije u kojima je popaljeno stotine sela, proterano desetine hiljada ljudi, pobijeni ili oterani u logore svi koji su ostali...Sta tek reci za one koji na dan zlocina umesto reci pijeteta za zrtve istresaju samo jad i bedu svog karaktera opravdavajuci zlocin.

samir_tb

pre 11 godina

Naravno da je akcija bila legitimna ali isto tako da je bilo ratnih zlocina to bi hrvatska trebala da preduzme a ne Tuzilastvo BIH koje s ovim ama bas nema nista koja glupost jer sav zlocin se dogodio na teritoriji republike hrvatske. A isto tako srpska politika je za ovo kriva podrzavajuci takozvane srpske oblasti u hrvatskojje podrzavala rat a ljudi srbi iz pakraca koji su htjeli da nebude rata nekoliko je njih ubijeno 1991god i to ljudi koji su bili na visokim polozajima su nestajali kao takozvani srpski izdajnicii njihove ubice zive danas u beogradu zasto se ta ubistva niko nije odgovaro to trebate da pitate tuzilastvo za ratne zlocine u srbiji a ovo vam pisem zato sto sam ko mladi vojnik tada bio na sluzbi u Pakracu i o tome se otvoreno pricalo o ubistvima koja su bila narucena, napustio sam tada vojsku i otisao u inostranstvo gdje i sada zivim.....

RADOS

pre 11 godina

Ja mislim da ne postoji Srbska istina vec stvarnost i cinjenice. Fakat je da su Hrvati proglasili Srbe u Hr okupatorima i agresorima i onda dali sebi za pravo da ih sve protjeraju. Doduse nisu ni Srbi bili cvecke kad su se na oruzje digli ali se zna i zasto. Situacija je identicna sa Kosovom gdje su Albanci za kopiju Srbskih poduhvata iz Hrvatske nagradjeni drzavom. Znaci istina je onakva kakvu je vide Amerikanci i Nemci..

boban

pre 11 godina

Niko nije odgovarao za Jasenovac.I ne odgovaranje za taj zlocin,jedan od najvecih u istoriji covecanstva je dovelo do svih dogadjaja 90-ih,na podrucju Hrvatske.
Zna to ceo svet ,znaju to i Hrvati,a najveca tragedija u svemu tome je sto se radi o narodima koji govore isti jezik,imaju isto poreklo,imaju istu veru hriscansku,a zlocinci i ubice se pozivaju na razliku izmedju Vatikana i pravoslavlja,izmedju Rima i Vizantije od pre 1000 godina.
Resenje je istorijski dogovor koji bi mogao da zaustavi spiralu smrti,a zato je potrebno ,pre svega procesuirati sve prethodne zlocine,ne negirati ih,vec priznati ,obeleziti kobne datume i reci NIKADA vise medjusobno ubijanje.

Dragan

pre 11 godina

To je bila legitimna akcija u kojoj je država Hrvatska proterala 67000 svojih građana i etnički očistila( promenila demografsku strukturu) jedne svoje oblasti.Valjda je to u novom svetu normalno
Gledajući Hrt ovih zadnjih godina, ne mogu da se otmem utisku, neverovatne mržnje koja se podgreva i upiranjem iz petnih žila da se dokaže da su akcije HV bile po svim konvencijama i standardima. Nebrojeno puta sam slušao da su se Srbi ubijali sami jer nisu mogli da podnesu poraz, da su srpski tenkovi gazili civile kako bi pobegli, da su sami palili svoje kuće kako ih nebi ostavili krvatima i sl.
Kakva god bila akcija HV,u njoj su ubijani i žene i deca, kuće su spaljene a delovi Hrvatske su etnički očišćeni od srpske manjine.

Divos

pre 11 godina

Pročitao sam tekst, a zatim pogledao i nekoliko komentara. Neverovatno da pojedinci i ovaj dan sećanja na ove mučenike koriste za svoje maliciozne poruke, ali takvi komentari upravo govore ko su i šta su oni koji ih šalju i neću više o njima.
Baš kako fino primeti kosovski vitez u rodu srpskom prisutna je opaka navika, navika zaboravljanja vlastitih stradanja. I sa vremena na vreme ponovo nas zadesi novo stradanje. Zahvaljujući gospodi iz Veritasa mnogo se zna (gotovo sve) o ovoj "akciji", zapravo brutalnoj agresiji na ove dobrodušne tadašnje meštane ovog kraja, svirepom zločinu nad ovim poštenim narodom.
Kako stoji u tekstu, tužbe su podnesene, mnoge će biti podnesene. Ali u ovakvoj Hrvatskoj, sa ovakvim stanjem kolektivne svesti, u kojoj je ovo "legitimna" akcija, očekivati pošteno suđenje suprotno je zdravom razumu. Nažalost mnogi zlikovci će zbog bioloških zakona izbeći ovozemaljskoj pravdi.
Nama opet ostaje da se prisećamo ovih nedužnih žrtava. To je naša obaveza prema istoriji i prema ovim našim istinskim mučenicima.

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

XXX: A kakvu Istoriju treba da pisemo? Valjda onakvu kakva odgovara Hrvatima i Hrvatskoj? Ili, mozda, "oslobodilackim" bombama NATO-a? Ako podjemo od jednostavne maksime, na kojoj jase vecina naroda i narodnosti bivse Jugoslavije i, koju na zalost mnogi Srbi ropski prihvataju, a koja glasi: Svi imaju prava osim Srba, onda su sve srpske ideje zlocinacke a bitke za slobodu i samoopredeljenje velikosrpske aspiracije? Ako, Hrvatska i Hrvati, misle da je Rerpublika Srpska Krajina proslost, upravo su je vratili u sadasnjost priznavanjem lazne drzave na KOSMET-u?! Ne zaboravite, Srbi su bili konstitutivni narod u Hrvatskoj koji je na silu izbacen iz Ustava i stavljen na margine. Cini mi se da je RSK vise rezultat tog "evrtopskog" cina Hrvata i Hrvatske nego velikosrpske hegemonije.

Posmatrac

pre 11 godina

Na kraju su proterani, neki ubijeni. Pre toga su imali ponudu da imaju svoju policiju na svojoj teritoriji i ostala prava. Famozni plan Z-4 ( za nepismene 3-4). A glavna informativna agencija neka ispostuje tajming, kao i tog dana pre 17 godina.

sta reci?

pre 11 godina

@ Nikola

Za ceo svet akcija oluja dobila je svoj PRAVNI I PRAVI naziv u okviru prvostepene presude Haskog suda Gotovini i ostatku vojno-politickog vrha, samo za vas Hrvate to je jos uvek "najveca pobeda". Tu je jasno i glasno objasnjeno da nema legitimnog oslobadjanja okupirane teritorije ako takvo oslobadjanje zavrsi masovnim ubistvima i progonom civila. U tom slucaju akcija od "oslobadjajuce" postaje "udruzeni zlocinacki poduhvat", a njeni tvorci dobiju "nagradu" od 20 i kusur godina robije. To bi isto vazilo za bljesak da je bilo volje u Hagu da se procesuira. To je jasno svima, samo vama Hrvatima nije. Ali tako je to kad hoces da napravis etnicki cistu NDH. A najbolji je ovaj Franjo koji pise da su proterani samo oni koji su ratovali protiv Hrvatske. Po tvome decko izgleda su ratovali najvise civili, jer ste njih i proterali. Svasta ovde moze da se procita. Problem kod Hrvata je to sto misle da "oslobadjanje teritorije" dozvoljava sve moguce akcije protiv civila, a to je upravo ono zbog cega su i popili presudu kakvu su popili za oluju.

Nik

pre 11 godina

Za ceo svet akcija bljesak je legitimna i oslobodilacka akcija samo za Srbe nije. To se dogadja kad pokusas da stvaras veliku Srbiju.
(Nikola, 1. maj 2012 00:37)

"u "Bljesku" je ubijeno ili nestalo 283 Srba, među kojima 57 žena i devetoro dece do 14 godina starosti. Od toga je poslednje dve godine ekshumirano 111 posmrtnih ostataka (28 iz Medara, 34 iz Okučana, 48 iz Vrbovljana i jedan iz Šeovice)..."

Svaka vam cast na 'legitimnosti'!!! Ubijali ste i proterivali CIVILE... Jos jednom, kapa dole... etnicki, NAJCISTIJOJ zemlji u regionu :(

A sto se tice 'velike Srbije'... to vam je vec izlizana floskula(sklepana u Nemackom loncu) koju zvacete na svakom mestu, bez obzira sto ista nema VEZE sa stvarnim dogadjajima i desavanjima... Ali dobro, bitno je da vi FABRIKUJETE istoriju, da dezinformisete, lazete i klevecete, spinujete i ispirate 'mozgove'... Mada, nije ni lak taj 'posao', lagati i pricati gluposti svaki dan! Jer, pre ili kasnije, sve dodje na naplatu...

Mile

pre 11 godina

Zar taj Tanjug i dalje postoji?
Strasno,napisati ovakav tekst a ne spomenuti razlog za ovu vojnu akciju hrvatske vojske,2 500 poginulih i 20 000 prognanih Hrvata sa tog istog podrucja,razrusene gradove poput Lipika,Pakraca,Gradiske,Novske...strasno.
U pravu je Latinka Perovic kad kaze:"skinut je vodja da bi opstao projekat".

Cvetko

pre 11 godina

Cvece treba da se stavi pod spomenik Nikoli Pasicu. Pokazalo se da je njegov stav bio ispravan po pitanju (ne)ujedinjenja juznih Slavena.

iz kolone

pre 11 godina

kako je bila legalna akcija ako je taj teritorij bio pod zastitom un isti un nije dao dozvolu za tu akciju ali neko drugi je to rekao da je ok najbolji su mi ovi licemeri sto komentarisu da je bilo to legalno pa gospodo jel to znaci i da srbija ima legitimno pravo da istim nacinom vrati kosovo ah da zaboravio sam kad su srbi u pitanju vaze druga pravila nisi kriv dok se ne dokaze da si srbin vasa takozvna istina i pravda " se poklopila samo sa planovima velikog brata ovaj puta ali to ne znaci da je istina jel veliki brat mora da opravda svoje akcije jel je sve deo veceg plana u kome ste i vi i mi njima nebitni pametnom dosta i slava vecna civilima i borcima rsk palim nikad necete biti zaboravljeni mucenici

Goran

pre 11 godina

To je bilo oslobadjanje okupiranog teritorija od samoproglasene takozvane Republike Srpske Krajine.
(Marko, 1. maj 2012 00:33)

To su ljudi koji su ziveli na tim prostorima vekovima, nisu se oni odjednom tu stvorili, ili teleportovali iz Srbije pa napravili agresiju na vasu drzavu.
Vi ste napali, ubili i proterali gradjane koji su ziveli tu decenijama a sve to zato sto ste im pre toga uzeli sva prava i objasnili im da se oni vise ne pitaju ama bas nista...

petar

pre 11 godina

Zasto je srpska istina uvek drugacija od svih ostalih istina. Zasto mi pisemo isatoriju kako nama odgovara. Do ove akcije je moralo doci.
(xxx, 1. maj 2012 00:39)

nije drugacija od "ostalih" istina. drugacija je samo od NATO "istine". ostatak covecanstva koji ne gravitira NATO paktu se slaze da se na teritoriji hrvatske desilo etnicko ciscenje, hrvatski ideoloski nastavak II svetskog rata. uostalom, popisi stanovnistva to zastrasujuce pokazuju.

cpcp

pre 11 godina

@Franjo

Da, evo imam druga koji je imao nekoliko godina kada ga je majka nosila bezeci od tih vojnih akcija. Ima puno takvih slucajeva. Takve osobe su sigurno ratovale protiv Hrvatske :-/

Ne branim ja ni drugu stranu. Svi su pravili probleme, ali obican narod je najvise ispastao.

Ivan

pre 11 godina

Neki pričaju o istini i verzijama istorije. Pa istorijska istina je samo jedna. Srbi su na teritoriji današnje Republike Hrvatske u 20. veku doživeli genocid. Izbrisani su zauvek sa svojih vekovnih domova.

Dzobs...

pre 11 godina

Interesantni su mi ovi botovski komentari iz Hrvatske.
I dan danas mi nije jasno kako je Hrvatska branila svoju teritoriju od svojih građana koji su tu živeli vekovima?!

Dok god se sve izbeglice ne vrate na mesta odakle su isterana zločinci osuđeni/nesuđeni će ostati pobednici.
Zapadna Slavonija je jedan od drastičnijih primera toga, kao i cela Hrvatska, sramotno je da su izbegličke organizacije izmanipulisane političarima uspele da ništa ne urade za te ljude, kad su imali šansu, pred pirstup HR EU.

Neka žrtve počivaju u miru, a izbelgice će nažalost nastaviti da pate dok zločinci uživaju u slobodi.

zao mi je stradalima na barikadama!

pre 11 godina

Sta sada, da opet placemo o nevinom golorukom narodu..!?
Oni su prvo oborili helikopter mirovne misije EU, pa jos nisu bili trazili izvinjenje, nego pretili!! Pa onda sledio "bljeska", pa malo kasnije jos "oluja"!
Bice toga jos, dok se mi ne opametimo!
Jos da napominjem, u to doba Seselj i Nikolic su huskali ljude kako ce granice Srbije biti do Karlobaga! hehe! Sad mogu nam pominjati Kragujevac:-)

Slavonka Okucani

pre 11 godina

U sredu 2. maja odrzace se parastos zrtvama "Bljeska" u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, ulica Admirala Geprata br.19. Poslije parastosa održaće se tribina sa prezentacijom u parohijskom domu pod nazivom "Zapadna Slavonija - naša sudbina"

zapadnoslavonka

pre 11 godina

@franjo Moji baba i deda nisu ratovali, pa su bili u logoru i naravno proterani. Moja majka i ja nismo ratovale, takodje smo proterane. Je l smo mozda trebali da ostanemo u kuci koju su nam spalili i da cekamo da izgorimo ili ko zna sta vec da nam urade?

nemanjabgd

pre 11 godina

Zasto je svaki progon Srba legitiman,kako vas nije bre sramota? Mene je sramota Srebrenice i svih ostalih zlocina koje su Srbi radili, zasto ostale narode nije sramota svojih zlocina, naprotiv oni ih jos slave kao praznike??
Ako je praznik ubijati i proganjati civile, bilo koje nacionalnosti, ne znam sta da kazem... Ovo vazi i za Srbe,Hrvate i ostale...Pozdrav svim dobrim ljudima gde god bili.

slav_onac_

pre 11 godina

Otvorite oči, da se nije pravila RSK,potjeravali Hrvati 91' sa tih područja i sanjali snovi o Velikoj Srbiji nikad ne bi doslo do ovakvih oslobodilackih akcija

a

pre 11 godina

Znam da će kod vas izbori, svaka čast svakoj žrtvi s bilo koje strane, ali uzimati stavove veritasa kao relevantne je ponižavajuće i za jednu i drugu stranu i k tome vas zaista treba biti sram da ovakve tekstove vjerojatno pišu neki ozlojađeni novinarčići koji su pobjegli iz HR ili BH kad nisu ostvarili svoju krajinu koji se imaju drskosti pisati da je Hrvatska izvršila agresiju na Hrvatsku a pritom 4 godine razaranja Hrvatske od JNA i paravojnih srpskih formacija vjerojatno nazivaju građanskim ratom.

Dragan

pre 11 godina

Nek im je na cast.

Sve sto me danas zanima ovde da procitam je komentar Bezimene.

Posle tog komentara, u kome ce maksimalno da obezvredi te izgubljene zivote, sve ce biti suvisno.

Sram Vas bilo

pre 11 godina

Mene samo zanima dokle ce Hrvatska slaviti Udruzene zlocinacke poduhvate poput ovog i "Oluje"? I dokle ce slaviti OSUDJENE ratne zlocince (Gotovina)?

gorca

pre 11 godina

Koga je UN stitio u ovom zalosnom gradjanskom ratu, nije se dobro proveo. Medjutim, secam se kao da je juce bilo da se svet nije mnogo potresao sto se napada zona, i ljudi, pod zastitom UN-a. Pa ni sama medjunarodna organizacija, iako je je zastita ljudi bila primarna obaveza. Pitam se ponekad, da li ovakve medjunarodne organziacije zaista vise sluze covecanstvu nego pojedinim zemljama clanicama i njihovim interesima? A opet, mali hitaju njima u zagrljaj.

Marko

pre 11 godina

Vidim da u Srbiji i dalje postoje kompleksi. To je bilo oslobadjanje okupiranog teritorija od samoproglasene takozvane Republike Srpske Krajine.

dd

pre 11 godina

Vi Srbi morate predstati okrivljiati druge i poceti od sebe a to je da ste vrsili otvorenu agresiju na vecinu svojih suseda zarad stvaranja velike Srbije.

Grof

pre 11 godina

Nazalost po nas Srbe ja licno mislim da je njihov najveci neprijatelj bio u Beogradu. Beograd ih je prodao zarad nekog viseg cilja.Da je hteo da ih odbrani mogao je. Zasto nije voleo bih da saznam pre nego sto umrem, a sumljan da cu saznati. (imam 30 godina) A taj cilj nam izgleda nije ni na vidiku. Zao mi je ljudi koji su ovo doziveli. Neka pocivaju u miru.

kosovski vitez

pre 11 godina

Oprostiti je hriscanski, pamtiti je ljudski!
Slava i hvala svim poginulima!
Oprostite sto vas iz godine u godinu sve vise zaboravaljamo!
Hvala redakciji B92 na iscrpnom tekstu, koji je za svaku pohvalu.

stevan

pre 11 godina

pa braco i sestre Srbi i Srpkinje, imate li komentara? egzodus. niko osudjen. UN zona. ubistva na najsvirepiji nacin. i gde je sada EU, svet i pravda? i oni ce proslavljeno biti primljeni u EU uz podrsku Nemacke, Austrijske i Britanske diplomatije- demokratija hahaha...kakav cinizam 21og veka!

tuzibaba

pre 11 godina

Veritas je organizacija koja sve cini kako bi sprecila povratak Srba u Hrvatsku, zato je i osnovana ! Treba je ukinuti , jer samo produbljuje lose odnose Srbije i Hrvatske !

stevan

pre 11 godina

pa braco i sestre Srbi i Srpkinje, imate li komentara? egzodus. niko osudjen. UN zona. ubistva na najsvirepiji nacin. i gde je sada EU, svet i pravda? i oni ce proslavljeno biti primljeni u EU uz podrsku Nemacke, Austrijske i Britanske diplomatije- demokratija hahaha...kakav cinizam 21og veka!

kosovski vitez

pre 11 godina

Oprostiti je hriscanski, pamtiti je ljudski!
Slava i hvala svim poginulima!
Oprostite sto vas iz godine u godinu sve vise zaboravaljamo!
Hvala redakciji B92 na iscrpnom tekstu, koji je za svaku pohvalu.

Marko

pre 11 godina

Vidim da u Srbiji i dalje postoje kompleksi. To je bilo oslobadjanje okupiranog teritorija od samoproglasene takozvane Republike Srpske Krajine.

Dragan

pre 11 godina

Nek im je na cast.

Sve sto me danas zanima ovde da procitam je komentar Bezimene.

Posle tog komentara, u kome ce maksimalno da obezvredi te izgubljene zivote, sve ce biti suvisno.

tuzibaba

pre 11 godina

Veritas je organizacija koja sve cini kako bi sprecila povratak Srba u Hrvatsku, zato je i osnovana ! Treba je ukinuti , jer samo produbljuje lose odnose Srbije i Hrvatske !

Marina

pre 11 godina

"...Hrvatske vojne i policijske snage izvršile su agresiju na zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine, kada je ova oblast bila zona pod zaštitom UN (sektor "Zapad")."

Okupirani teritorij bilo koje zemlje se oslobađa ili milom ili silom.Bljesak je bio nužan kao i Oluja,ali vi Srbi slavite sve svoje poraze,od Gazimestana do Knina,od Ist.Slavonije do juga Hrvatske brojeći samo "svoje" žrtve a da se niste ni dotakli pravih razloga za vojne akcije hrvatske vojske pet godina nakon što je prosrpska JNA zauzela neka područja Hrvatske i nakon što su Srbi proglasili svoje "republike" i izabrali svoje "vlasti" protiveći se Ustavu RH. Razlog za početnu balvanizaciju je bio : Srbi su u neovisnoj RH manjina a ne narod. Hrvati su ustaški koljači pa je potrebno "zaštiti se" u svojim omeđenim "državama".
Je li Martićeva "RSK" bila opravdana vidi se iz haških presuda,a je li RH imala pravo na oslobodilačku vojnu akciju,vidi se iz skorog članstva RH u EU ,integraciju za koju je Srbija morala konačno priznati svoju agresiju na regiju iz velikosrpskih pobuda,i za koju je Srbija proglašena odgovornom za Srebrenicu,Vukovar,Sarajevo...

pavo DU

pre 11 godina

Hrvatska nije imala drugog izbora nego vojno povratiti svoja podrucja. Da su pobunjeni Srbi zeljeli pregovarati uspjeli bi ispregovarati autonomiju ali kako nisu zeljeli mrsku sahovnicu onda neka placu u Beogradu!!

a

pre 11 godina

Znam da će kod vas izbori, svaka čast svakoj žrtvi s bilo koje strane, ali uzimati stavove veritasa kao relevantne je ponižavajuće i za jednu i drugu stranu i k tome vas zaista treba biti sram da ovakve tekstove vjerojatno pišu neki ozlojađeni novinarčići koji su pobjegli iz HR ili BH kad nisu ostvarili svoju krajinu koji se imaju drskosti pisati da je Hrvatska izvršila agresiju na Hrvatsku a pritom 4 godine razaranja Hrvatske od JNA i paravojnih srpskih formacija vjerojatno nazivaju građanskim ratom.

slav_onac_

pre 11 godina

Otvorite oči, da se nije pravila RSK,potjeravali Hrvati 91' sa tih područja i sanjali snovi o Velikoj Srbiji nikad ne bi doslo do ovakvih oslobodilackih akcija

Mile

pre 11 godina

Zar taj Tanjug i dalje postoji?
Strasno,napisati ovakav tekst a ne spomenuti razlog za ovu vojnu akciju hrvatske vojske,2 500 poginulih i 20 000 prognanih Hrvata sa tog istog podrucja,razrusene gradove poput Lipika,Pakraca,Gradiske,Novske...strasno.
U pravu je Latinka Perovic kad kaze:"skinut je vodja da bi opstao projekat".

zapadnoslavonka

pre 11 godina

@franjo Moji baba i deda nisu ratovali, pa su bili u logoru i naravno proterani. Moja majka i ja nismo ratovale, takodje smo proterane. Je l smo mozda trebali da ostanemo u kuci koju su nam spalili i da cekamo da izgorimo ili ko zna sta vec da nam urade?

dd

pre 11 godina

Vi Srbi morate predstati okrivljiati druge i poceti od sebe a to je da ste vrsili otvorenu agresiju na vecinu svojih suseda zarad stvaranja velike Srbije.

Nestor

pre 11 godina

vidim da kod mnogih komšija isti komentari... srpske žrtve civili, ovo ono, a zaboravljate što ste vi radili u Vukovaru, Škabrnji i tako dalje... to naravno zaboravljate, kao i uvijek!!!

zao mi je stradalima na barikadama!

pre 11 godina

Sta sada, da opet placemo o nevinom golorukom narodu..!?
Oni su prvo oborili helikopter mirovne misije EU, pa jos nisu bili trazili izvinjenje, nego pretili!! Pa onda sledio "bljeska", pa malo kasnije jos "oluja"!
Bice toga jos, dok se mi ne opametimo!
Jos da napominjem, u to doba Seselj i Nikolic su huskali ljude kako ce granice Srbije biti do Karlobaga! hehe! Sad mogu nam pominjati Kragujevac:-)

Josip Vasilj

pre 11 godina

I ovdje se, kao po običaju srpska "istina" razlikuje od svih ostalih istina. Hrvatska nije mogla izvršiti agresiju na sopstvenu teritoriju. Bljesak i oluja su samo odgovor na bolesne namjere Beograda, točnije radikala i socijalista, da se Srbija proširi na granice Karlobag-Karlovac-Ogulin-Virovitica. Od pogrešne politike Beograda, stradali su svi u okruženju, pa i Srbi…

Goran

pre 11 godina

To je bilo oslobadjanje okupiranog teritorija od samoproglasene takozvane Republike Srpske Krajine.
(Marko, 1. maj 2012 00:33)

To su ljudi koji su ziveli na tim prostorima vekovima, nisu se oni odjednom tu stvorili, ili teleportovali iz Srbije pa napravili agresiju na vasu drzavu.
Vi ste napali, ubili i proterali gradjane koji su ziveli tu decenijama a sve to zato sto ste im pre toga uzeli sva prava i objasnili im da se oni vise ne pitaju ama bas nista...

Dragan

pre 11 godina

To je bila legitimna akcija u kojoj je država Hrvatska proterala 67000 svojih građana i etnički očistila( promenila demografsku strukturu) jedne svoje oblasti.Valjda je to u novom svetu normalno
Gledajući Hrt ovih zadnjih godina, ne mogu da se otmem utisku, neverovatne mržnje koja se podgreva i upiranjem iz petnih žila da se dokaže da su akcije HV bile po svim konvencijama i standardima. Nebrojeno puta sam slušao da su se Srbi ubijali sami jer nisu mogli da podnesu poraz, da su srpski tenkovi gazili civile kako bi pobegli, da su sami palili svoje kuće kako ih nebi ostavili krvatima i sl.
Kakva god bila akcija HV,u njoj su ubijani i žene i deca, kuće su spaljene a delovi Hrvatske su etnički očišćeni od srpske manjine.

samir_tb

pre 11 godina

Naravno da je akcija bila legitimna ali isto tako da je bilo ratnih zlocina to bi hrvatska trebala da preduzme a ne Tuzilastvo BIH koje s ovim ama bas nema nista koja glupost jer sav zlocin se dogodio na teritoriji republike hrvatske. A isto tako srpska politika je za ovo kriva podrzavajuci takozvane srpske oblasti u hrvatskojje podrzavala rat a ljudi srbi iz pakraca koji su htjeli da nebude rata nekoliko je njih ubijeno 1991god i to ljudi koji su bili na visokim polozajima su nestajali kao takozvani srpski izdajnicii njihove ubice zive danas u beogradu zasto se ta ubistva niko nije odgovaro to trebate da pitate tuzilastvo za ratne zlocine u srbiji a ovo vam pisem zato sto sam ko mladi vojnik tada bio na sluzbi u Pakracu i o tome se otvoreno pricalo o ubistvima koja su bila narucena, napustio sam tada vojsku i otisao u inostranstvo gdje i sada zivim.....

Grof

pre 11 godina

Nazalost po nas Srbe ja licno mislim da je njihov najveci neprijatelj bio u Beogradu. Beograd ih je prodao zarad nekog viseg cilja.Da je hteo da ih odbrani mogao je. Zasto nije voleo bih da saznam pre nego sto umrem, a sumljan da cu saznati. (imam 30 godina) A taj cilj nam izgleda nije ni na vidiku. Zao mi je ljudi koji su ovo doziveli. Neka pocivaju u miru.

Nik

pre 11 godina

Za ceo svet akcija bljesak je legitimna i oslobodilacka akcija samo za Srbe nije. To se dogadja kad pokusas da stvaras veliku Srbiju.
(Nikola, 1. maj 2012 00:37)

"u "Bljesku" je ubijeno ili nestalo 283 Srba, među kojima 57 žena i devetoro dece do 14 godina starosti. Od toga je poslednje dve godine ekshumirano 111 posmrtnih ostataka (28 iz Medara, 34 iz Okučana, 48 iz Vrbovljana i jedan iz Šeovice)..."

Svaka vam cast na 'legitimnosti'!!! Ubijali ste i proterivali CIVILE... Jos jednom, kapa dole... etnicki, NAJCISTIJOJ zemlji u regionu :(

A sto se tice 'velike Srbije'... to vam je vec izlizana floskula(sklepana u Nemackom loncu) koju zvacete na svakom mestu, bez obzira sto ista nema VEZE sa stvarnim dogadjajima i desavanjima... Ali dobro, bitno je da vi FABRIKUJETE istoriju, da dezinformisete, lazete i klevecete, spinujete i ispirate 'mozgove'... Mada, nije ni lak taj 'posao', lagati i pricati gluposti svaki dan! Jer, pre ili kasnije, sve dodje na naplatu...

mariozg

pre 11 godina

postavlja se pitanje zašto je HV uopće napao tu regiju? ah da,pobunjeni srbi su prije toga istjerali sve Hrvate iz njihovih kuća,one koji nisu pobjegli su pobili(par tisuća civila).sve zbog toga što su proglašeni za nacionalnu manjinu u drugoj državi.ne kužim,imali bi sva prava kao i druge manjine a sad nemaju ništa.pa što vam je to trebalo?vidim da se spominje ndh,pa nije to bila 41 nego 91,tako nešto se ne bi ponovilo

cpcp

pre 11 godina

@Franjo

Da, evo imam druga koji je imao nekoliko godina kada ga je majka nosila bezeci od tih vojnih akcija. Ima puno takvih slucajeva. Takve osobe su sigurno ratovale protiv Hrvatske :-/

Ne branim ja ni drugu stranu. Svi su pravili probleme, ali obican narod je najvise ispastao.

nemanjabgd

pre 11 godina

Zasto je svaki progon Srba legitiman,kako vas nije bre sramota? Mene je sramota Srebrenice i svih ostalih zlocina koje su Srbi radili, zasto ostale narode nije sramota svojih zlocina, naprotiv oni ih jos slave kao praznike??
Ako je praznik ubijati i proganjati civile, bilo koje nacionalnosti, ne znam sta da kazem... Ovo vazi i za Srbe,Hrvate i ostale...Pozdrav svim dobrim ljudima gde god bili.

Ivan

pre 11 godina

Neki pričaju o istini i verzijama istorije. Pa istorijska istina je samo jedna. Srbi su na teritoriji današnje Republike Hrvatske u 20. veku doživeli genocid. Izbrisani su zauvek sa svojih vekovnih domova.

k2

pre 11 godina

Stjepan Mesic je rekao da je Tudjmanu dat izvestaj da se srpska sela u Slavoniji PALE U TRI SMJENE.Sta reci za drzavu koja proslavlja zlocinacke akcije u kojima je popaljeno stotine sela, proterano desetine hiljada ljudi, pobijeni ili oterani u logore svi koji su ostali...Sta tek reci za one koji na dan zlocina umesto reci pijeteta za zrtve istresaju samo jad i bedu svog karaktera opravdavajuci zlocin.

Jofel

pre 11 godina

@RADOS
Kad naucis da se ne kaze srbski,vec srpski,a da se to pise malim slovom,javi se.Od takvih tripera veliko Srba i veliko Hrvata nam i pocinju ratovi,a samo ste Srbi i Hrvati u kafani i forumu.Ako si Srbin Radose,onda budi Srbin tako sto ces da postujes svoj jezik(ako te je neko naucio),da ne bacas smece van predvidjenog mesta za to,da cuvas svoju zemlju,ali ne oruzjem...Ja iskreno imam puno prijatelja po Hrvatskoj,Bosni,Makedoniji i Sloveniji i nemam nikakav problem da odem tamo niti da oni dodju ovde.Sve sto se desilo,posledica je glupe politike i naivnih ljudi...

Borin Goran

pre 11 godina

Ja volim Hrvatsku! Ove godine ja i moja porodica opet idemo u Opatiju na more. Hrvatska je divna za odmor. Tamo su ljudi davno zaboravili pricati o ratu. Tudjman je tamo umro onog dana kad je umro. Kod nas zlocinci jos i danas zive u secanju i pripovedanju o vecnim ognjistima Srba, od Vardara pa do Triglava.

Dzobs...

pre 11 godina

Interesantni su mi ovi botovski komentari iz Hrvatske.
I dan danas mi nije jasno kako je Hrvatska branila svoju teritoriju od svojih građana koji su tu živeli vekovima?!

Dok god se sve izbeglice ne vrate na mesta odakle su isterana zločinci osuđeni/nesuđeni će ostati pobednici.
Zapadna Slavonija je jedan od drastičnijih primera toga, kao i cela Hrvatska, sramotno je da su izbegličke organizacije izmanipulisane političarima uspele da ništa ne urade za te ljude, kad su imali šansu, pred pirstup HR EU.

Neka žrtve počivaju u miru, a izbelgice će nažalost nastaviti da pate dok zločinci uživaju u slobodi.

petar

pre 11 godina

Zasto je srpska istina uvek drugacija od svih ostalih istina. Zasto mi pisemo isatoriju kako nama odgovara. Do ove akcije je moralo doci.
(xxx, 1. maj 2012 00:39)

nije drugacija od "ostalih" istina. drugacija je samo od NATO "istine". ostatak covecanstva koji ne gravitira NATO paktu se slaze da se na teritoriji hrvatske desilo etnicko ciscenje, hrvatski ideoloski nastavak II svetskog rata. uostalom, popisi stanovnistva to zastrasujuce pokazuju.

RADOS

pre 11 godina

Ja mislim da ne postoji Srbska istina vec stvarnost i cinjenice. Fakat je da su Hrvati proglasili Srbe u Hr okupatorima i agresorima i onda dali sebi za pravo da ih sve protjeraju. Doduse nisu ni Srbi bili cvecke kad su se na oruzje digli ali se zna i zasto. Situacija je identicna sa Kosovom gdje su Albanci za kopiju Srbskih poduhvata iz Hrvatske nagradjeni drzavom. Znaci istina je onakva kakvu je vide Amerikanci i Nemci..

Posmatrac

pre 11 godina

Na kraju su proterani, neki ubijeni. Pre toga su imali ponudu da imaju svoju policiju na svojoj teritoriji i ostala prava. Famozni plan Z-4 ( za nepismene 3-4). A glavna informativna agencija neka ispostuje tajming, kao i tog dana pre 17 godina.

boban

pre 11 godina

Niko nije odgovarao za Jasenovac.I ne odgovaranje za taj zlocin,jedan od najvecih u istoriji covecanstva je dovelo do svih dogadjaja 90-ih,na podrucju Hrvatske.
Zna to ceo svet ,znaju to i Hrvati,a najveca tragedija u svemu tome je sto se radi o narodima koji govore isti jezik,imaju isto poreklo,imaju istu veru hriscansku,a zlocinci i ubice se pozivaju na razliku izmedju Vatikana i pravoslavlja,izmedju Rima i Vizantije od pre 1000 godina.
Resenje je istorijski dogovor koji bi mogao da zaustavi spiralu smrti,a zato je potrebno ,pre svega procesuirati sve prethodne zlocine,ne negirati ih,vec priznati ,obeleziti kobne datume i reci NIKADA vise medjusobno ubijanje.

Slavonka Okucani

pre 11 godina

U sredu 2. maja odrzace se parastos zrtvama "Bljeska" u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, ulica Admirala Geprata br.19. Poslije parastosa održaće se tribina sa prezentacijom u parohijskom domu pod nazivom "Zapadna Slavonija - naša sudbina"

djole bre

pre 11 godina

Ako saberemo cifre koliko srba je proterano tokom rata u Hrvatskoj i uzmemo u obzir da je svaki četvrti mogao da se bori, doćićemo do cifre izmedju 30 i 40.000 borbeno sposobnih. To je više nego što danas broji Srpska Vojska. Da su se svi manje bavili švercom i srbovanjem uz flašu, a više borbom, danas bi bili većina u Hrvatskoj. Pogledajte malo istini u oči.

lapid

pre 11 godina

(Franjo, 1. maj 2012 00:35)
Hrvatska nije "svaka država". Hrvatska je počinila genocid u 2. ratu. Hrvatska je 1990. gradila drugu državu na diskriminaciji i maltretiranju Srba, a napala je i njihove etničke teritorije sa kriminalnom ZNG. No, naravno da je legitimno to što ste uradili. I da, sve ste ih proterali i sve spalili. Ipak je to bila 1995, dosta kamera i snimaka, nije baš da može da se zataškava kao 1945. Prodajte svoju priču kome hoćete, nama nećete. Mi imamo hrišćansko pravo da nikad ne zaboravimo pola miliona ubijenih Srba u 20. veku u vašim državama.

Sram Vas bilo

pre 11 godina

Mene samo zanima dokle ce Hrvatska slaviti Udruzene zlocinacke poduhvate poput ovog i "Oluje"? I dokle ce slaviti OSUDJENE ratne zlocince (Gotovina)?

Neko iz Srbije

pre 11 godina

sta reci?,

samo komentar, radi istinitosti HAG nije ulazio u opravdanost Oluje (to nije u njegovoj nadleznosti) nego o zlocinima pocinjenim u Oluji i njenom karakteru - to jest da je bilo komandne odgovornosti da se sprece, umesto toga postojala je sira podrska etnickom ciscenju, koje je masovno vec obavio Milosevic pre akcije kroz traktorsku kolonu kada je odbio podrsku i direktno i indirektno saopstio Srbima da se sele. Oluja je po svim kriterijima bila legitimna ali zlocini nisu. zato su na sudu oni koji su odgovorni direktno i po komandnoj odgovornosti. Srpsko rukovodstvo je takodjer znalo sta ce se nakon Vukovara i srpskih zlocina desiti jednom broju Srba u Hrvatskoj, pa nije bas marilo dok je imalo silu, zarilo je palilo...

komšija

pre 11 godina

(Stevan, 1. maj 2012 09:47)I ja sam u školi učio o hrabroj srpskoj vojsci u svim ratovima ali izgleda da su mi mnogo toga prećutali.Srpska vojska je osramoćena u zadnjim ratovima na području bivše Jugoslavije i svrstala se sa rijetkim vojnim snagama u svijetu koje su zvanično izvršile genicid.

Stevan

pre 11 godina

@Marina
U kakvoj ti iluziji zivis dete. Mnogo slusas Hrt i njihove dokumentarce.
Srbi nikad nisu slavili poraze jer nema potrebe za tim.
Junastvo srpskih vojnika u prvom i drugom svetskom ratu je zapisano u svetskim istorijskim knjigama gde deca uce svaki dan u skoli o tome. Kakvo je vase junastvo imali smo prilike da vidimo. Ja bi bar cutao da sam na vasem mestu.

Ben 10

pre 11 godina

Citam komentare i sve sam sigurniji ... Nikada se nece pomiriti nasa dva naroda...
Svako od nas sedi sa svoje strane granice i vidi stvari iz svog ugla. Malo ko u Srbiji zna sta u Hrvatskoj znace Skabrnja, Polaca, Nadin ... Hrvati nikada nece priznati sta se desilo u Jasenovcu, jamama ... sto mi nikada ne mozemo oprostiti ni preboleti.
E sad da ima pameti medju nama, nasli bi se iskonski uzroci za postojanje iskrene mrznje i tada bi se trazila resenja.
Ako neko dodje u priliku sa procita istoriju na Hrvatski nacin, lako ce zapaziti da je samo pitanje vremena kada ce novi sukob da se desi ...
Davno mi je u zemlji koje vise nema, jedan drug iz klupe rekao "jucer nam je svecenik prica' da Vi Srbi drugcije jedete, i da Vam koza drugcije mirise ... ali ja ne primecujem da ti drugcije mirises ..."
Dakle budimo iskreni ... netrpeljivost je ukorenjena mnogo pre vec poznatih zlocina sa obe strane, a pravi uzroci mislim da nam svima nisu potpuno jasni

pavo DU

pre 11 godina

(Mile Politika, 1. maj 2012 15:51)
E moj Mile i ti si stalno pratio RTS 90 tih godina. Prvo je dosla pobuna i balvani a tek onda novi ustav. A otkazi i vikendice i slicno je doslo kad ste se pobunili a nakon vase pobune a poslije i otvorene agresije JNA su nagrabusili i oni Srbi koji nisu trebali. Da ste 90 tih mirno trazili autonomiju u RH dobili bi ste ju a ovako ste trazili rat i dobili ste sto ste dobili!!

Mile

pre 11 godina

Kako objasniti progon 40 000 Hrvata iz Vojvodine u kojoj rata nije ni bilo?
Sto se to dogadjalo miroljubivom srpskom narodu kad je radio takve zlocine 1991,92,93...
Sto bi se tim Hrvatima dogodilo da su npr. granatirali NS,Suboticu,Sombor,Mitrovicu...?
Zasto je pocinjeno takvo etnicko ciscenje za koje dosad nitko nije odgovarao?
Treba li da krivimo Rusiju i Grcku za te stvari?

sasha03

pre 11 godina

(Nik, 1. maj 2012 17:08)

Ajde me vi gospodine prosvijetlite i objasnite ulogu Nemacke i Amerike u ratovima '90ih? Jesu li Nemci i Amerikanci razvozili jogurt revoluciju po Jugoslaviji krajem 80ih i mitingovali po istoj pod parolama "Ovo je Srbija", "Svi Srbi u jednoj zemlji", i slicno?
Jesu li Nemci i Amerikanci krivi za Vukovar, Skabrnju, Ahmice, Sarajevo, Srebrenicu, zlocine poslije Oluje i stotine drugih zlocina koje smo jedni drugima nanijeli?
Vasa izjava da za ustaske zlocine NISMO ispastali/odgovarali i da su zataskavani zbog bratstva i jedinstva je tipican srpski spin koji se provodi od kraja tog rata. Ovo zataskavanje je notorna neistina jer su se i male bebe u YU ucile kakve su zlocine ustase napravile i koliko Srba je pobijeno. Pogledajte samo udzbenike iz tog vremena ako ste nedovoljno stari da bi to znali. Nadalje, tu je prisutan neprestan pritisak na Hrvate kao da su svi Hrvati odgovorni za nedjela ustasa sto i vi implicirate tvrdeci kako NISMO odgovarali, sto naravno opet nije tocno.
Oni koji su cinili te zlocine su u vecini zbrisani sa lica zemlje od Bleiburga preko Kriznog Puta poslije rata do kasnijih sudjenja i smaknuca.
Na kraju, morate znati da je NDH bila kvislinska drzava poput Norveske, Vichyjevske Francuske, Nediceve Srbije itd. U isoj Hrvatskoj je buktao antifasizam pod vodstvom J Broza u kojem je sudjelovao i F Tudjman na primjer. Molim vas prelistajte historijske knjige pa istrazite brojnost i potporu ustasa i antifasista u HR. Dakle implicirati kako su Hrvati genocidni zlocinci je nista drugo do neistina.
Pa vodja te vase omoljene Yu je bio Hrvat. Tudjman se borio protiv tih ustasa. Ali, vi Srbi kad god zatreba ajmo nazad u drugi svjetski rat i jos onda tvrdite da je to zataskavano.
Znaci gospodine ili ste u zabludi ili iznosite svjesno brdo neistina?
Sto NIJE DOBRO!!!

sasha03

pre 11 godina

@Nik @Mile politika

Hrvatska je drzava Hrvata i nacionalnih manjina (ukljucujuci i Srbe) i u cemu je tu problem. Srbi nisu izbaceni iz Ustava nego su uklopljeni u ostale nacionalne manjine. Dobar razlog za rat, ne?
Drugo, Srbi, ako su gubili poslove su ih gubili kao komunisti, a ne kao Srbi. Ako Radikali osvoje izbore u Srbiji, na pr, vidjet cemo koliko ce direktora iz DS izgubiti posao.
Trece, dajte molim vas prebrojite vikendice koje su dignute u zrak prije ljeta '90. 3, 5, 7 bas bih volio znati. Citajuci vase komentare imam osjecaj da sam u to vrijeme zivio na nekoj drugoj planeti, a ne u Hrvatskoj.

sta reci?

pre 11 godina

@ Nikola

Za ceo svet akcija oluja dobila je svoj PRAVNI I PRAVI naziv u okviru prvostepene presude Haskog suda Gotovini i ostatku vojno-politickog vrha, samo za vas Hrvate to je jos uvek "najveca pobeda". Tu je jasno i glasno objasnjeno da nema legitimnog oslobadjanja okupirane teritorije ako takvo oslobadjanje zavrsi masovnim ubistvima i progonom civila. U tom slucaju akcija od "oslobadjajuce" postaje "udruzeni zlocinacki poduhvat", a njeni tvorci dobiju "nagradu" od 20 i kusur godina robije. To bi isto vazilo za bljesak da je bilo volje u Hagu da se procesuira. To je jasno svima, samo vama Hrvatima nije. Ali tako je to kad hoces da napravis etnicki cistu NDH. A najbolji je ovaj Franjo koji pise da su proterani samo oni koji su ratovali protiv Hrvatske. Po tvome decko izgleda su ratovali najvise civili, jer ste njih i proterali. Svasta ovde moze da se procita. Problem kod Hrvata je to sto misle da "oslobadjanje teritorije" dozvoljava sve moguce akcije protiv civila, a to je upravo ono zbog cega su i popili presudu kakvu su popili za oluju.

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

XXX: A kakvu Istoriju treba da pisemo? Valjda onakvu kakva odgovara Hrvatima i Hrvatskoj? Ili, mozda, "oslobodilackim" bombama NATO-a? Ako podjemo od jednostavne maksime, na kojoj jase vecina naroda i narodnosti bivse Jugoslavije i, koju na zalost mnogi Srbi ropski prihvataju, a koja glasi: Svi imaju prava osim Srba, onda su sve srpske ideje zlocinacke a bitke za slobodu i samoopredeljenje velikosrpske aspiracije? Ako, Hrvatska i Hrvati, misle da je Rerpublika Srpska Krajina proslost, upravo su je vratili u sadasnjost priznavanjem lazne drzave na KOSMET-u?! Ne zaboravite, Srbi su bili konstitutivni narod u Hrvatskoj koji je na silu izbacen iz Ustava i stavljen na margine. Cini mi se da je RSK vise rezultat tog "evrtopskog" cina Hrvata i Hrvatske nego velikosrpske hegemonije.

sta reci?

pre 11 godina

@ Marina

Citiracu deo tvog komentara:

"Je li Martićeva "RSK" bila opravdana vidi se iz haških presuda,a je li RH imala pravo na oslobodilačku vojnu akciju,vidi se iz skorog članstva RH u EU..."

Napisao sam jednom i ponovicu: Da li je oluja bila opravdana vidi se iz presude Gotovini i drustvu, kao i iz objasnjenja suda o karakteru te akcije, njenom cilju, a zato im je posluzilo i cuveno Tudjmanovo obracanje uoci oluje - da Srbe treba udariti tako tako da nestanu, sto je posle sprovedeno u delo, tako da nije sve ostalo na recima. Gledao sam emisiju na vasoj drzavnoj televiziji posle izricanja prvostepene presude. Iako su svi u svetu nakon predocavanja dokaza znali da ce optuzeni da zaglave tesku robiju kod vas u Hrvatskoj je to bio sok, kao da ste srpske civile posipali cvecem za vreme oluje, a ne bombama, pa ste se nesto iznenadili. Vi Hrvati zivite u nekom svom svetu, u kome ste zrtve bili i 1941, i 1945, i 1991 i 1995 itd. Imate ozbiljan problem sa shvatanjem realnosti, zato sto vam prezentuju iskrivljenu sliku o vasoj proslosti. Dokaz za to je upravo tvoj komentar gde pominjes haske presude za RSK a zaboravljas presudu Gotovini i drustvu, za vas te presude ocigledno ne postoje. Nije vama Zapad tada progledao kroz prste za oluju, zato jer je mislio da je oluja bila med i mleko, vec im je Milosevic bio mnogo veci problem od Tudjmana. Cim je Milosevic otisao, pokazali su vam kroz presude sta misle o vasim "pobedama".

Ali izgleda da vama ne vredi objasnjavati...

Cvetko

pre 11 godina

Cvece treba da se stavi pod spomenik Nikoli Pasicu. Pokazalo se da je njegov stav bio ispravan po pitanju (ne)ujedinjenja juznih Slavena.

Divos

pre 11 godina

Pročitao sam tekst, a zatim pogledao i nekoliko komentara. Neverovatno da pojedinci i ovaj dan sećanja na ove mučenike koriste za svoje maliciozne poruke, ali takvi komentari upravo govore ko su i šta su oni koji ih šalju i neću više o njima.
Baš kako fino primeti kosovski vitez u rodu srpskom prisutna je opaka navika, navika zaboravljanja vlastitih stradanja. I sa vremena na vreme ponovo nas zadesi novo stradanje. Zahvaljujući gospodi iz Veritasa mnogo se zna (gotovo sve) o ovoj "akciji", zapravo brutalnoj agresiji na ove dobrodušne tadašnje meštane ovog kraja, svirepom zločinu nad ovim poštenim narodom.
Kako stoji u tekstu, tužbe su podnesene, mnoge će biti podnesene. Ali u ovakvoj Hrvatskoj, sa ovakvim stanjem kolektivne svesti, u kojoj je ovo "legitimna" akcija, očekivati pošteno suđenje suprotno je zdravom razumu. Nažalost mnogi zlikovci će zbog bioloških zakona izbeći ovozemaljskoj pravdi.
Nama opet ostaje da se prisećamo ovih nedužnih žrtava. To je naša obaveza prema istoriji i prema ovim našim istinskim mučenicima.

sasha03

pre 11 godina

Interesantni su mi ovi botovski komentari iz Hrvatske.
I dan danas mi nije jasno kako je Hrvatska branila svoju teritoriju od svojih građana koji su tu živeli vekovima?!
(Dzobs..., 1. maj 2012 01:30)

Evo ja cu probati objasniti. Koliko znam Madzari, recimo, zive vekovima u Vojvodini. E pa sad, recimo da oni odluce postaviti balvane na cesti od NSa do SU i izadju na barikade naoruzani. U toku slijedece 3,4 godine protjeraju i pobiju sve nemadzare iz tog nekog podrucja i proglase Republiku Madzarsku Krajinu jer da su ta podrucja njihova vekovna ognjista i oni se hoce pripojiti Madzarskoj.
Ne znam jel' trebam prosirivati scenarij ili je ova skica dovoljna?
.

Mile

pre 11 godina

Znaci,ovdje mozemo procitati tvrdnje o tome kako su Hrvati imali pravo da udju u Jugoslaviju a nisu imali prava da izadju iz te iste Jugoslavije.
Naravno,o tome sto mogu a sto ne mogu,odlucuju Srbi,ostale se ne pita.
Pominju se neke AVNOJ-evske granice kao nelegitimne a ne pominje se da je Hrvatska u tu Jugoslaviju usla sa Srijemom i Bokom kotorskom koje im cak ni tadasnja srpska politika nije osporavala sto se moze vidjeti ako se pogledaju granice koje su dogovorene sporazumom Cvetkovic-Macek.
Znam,sada cete reci da je HR prije prvog svjetskog rata bila samo pokrajna u Austro-Ugarskoj a naravno necete spomenuti da je nesto ranije prije toga Srbija bila samo pokrajna Otomanskog carstva.

Zg

pre 11 godina

Ljutite se vi kolko hocete ali mi smo pobjedili u ratu vi koji jos sanjate veliku srbiju ostaje vam da igrate onu internet igru e-republika tamo je mozda i mozete ostvarit.

iz kolone

pre 11 godina

kako je bila legalna akcija ako je taj teritorij bio pod zastitom un isti un nije dao dozvolu za tu akciju ali neko drugi je to rekao da je ok najbolji su mi ovi licemeri sto komentarisu da je bilo to legalno pa gospodo jel to znaci i da srbija ima legitimno pravo da istim nacinom vrati kosovo ah da zaboravio sam kad su srbi u pitanju vaze druga pravila nisi kriv dok se ne dokaze da si srbin vasa takozvna istina i pravda " se poklopila samo sa planovima velikog brata ovaj puta ali to ne znaci da je istina jel veliki brat mora da opravda svoje akcije jel je sve deo veceg plana u kome ste i vi i mi njima nebitni pametnom dosta i slava vecna civilima i borcima rsk palim nikad necete biti zaboravljeni mucenici

Uroš

pre 11 godina

Istrebljenje celog naroda ima svoje ime. To se naziva genocid, rođaci.
Po čemu su to Bošanjci više narod, nego što su to bili Krajišnici. Jel to što imaju drugu veru? Za vreme stre Jugoslavije smo ih zvali Muslimani.
Po čemu su to Crnogoci više narod nego što su to bili Krajišnici. Imaju isti veru kao i Srbi.
E pa i Krajišnici su bili narod. Legitimnom akcijom izbrisani sa lica zamlje. Kako to da zovemo ako ne genocid.
I Hitler je zeleo da oslobodi svet od Jevreja, jer je smatrao da su oni zlo. Isto tako je svet, ovaj put uspesno, oslobodđen jednog naroda, koji je bio zao po merilima onih koji su imali oružanu moć nad teritorijom koju su smatrali svojom.
Nikako drugačije ne može da se nazove potpuno uništenje jednog naroda, nego G.E.N.O.C.I.D

gorca

pre 11 godina

Koga je UN stitio u ovom zalosnom gradjanskom ratu, nije se dobro proveo. Medjutim, secam se kao da je juce bilo da se svet nije mnogo potresao sto se napada zona, i ljudi, pod zastitom UN-a. Pa ni sama medjunarodna organizacija, iako je je zastita ljudi bila primarna obaveza. Pitam se ponekad, da li ovakve medjunarodne organziacije zaista vise sluze covecanstvu nego pojedinim zemljama clanicama i njihovim interesima? A opet, mali hitaju njima u zagrljaj.

k2

pre 11 godina

I na podrucjima koja nisu bila zahvacena srpskom ''pobunom'' izvrseno je etnicko ciscenje Srba sto dokazuju podaci Komeserijata za izbeglice i broj regiostovanih srpskih izbeglica iz Hrvatske jos 1991. Bacane su bombe na srpske kuce i imovinu i raznim drugim sikaniranjem ljudi prisiljavani na odlazak. Koliko je srpskih sela ostalo u Hrvatskoj, a da u njima nije izvrseno etnicko ciscenje bilo sikaniranjem i pritiscima na stanovnistvo, bilo ''oslobodilackim'' akcijama u kojima je popaljeno, opljackano i unisteno sve sto se moglo.

Kakav je karakter akcije Bljesak najbolje dokazuju Mesiceve reci koji rece da je Tudjman izvesten da se srpska sela u Slavoniji PALE U TRI SMJENE.

Citajuci prethodne komentare covek ostaje zatecen pred (ne)ljudskim bescascem i bezobrazlukom.

mrki

pre 11 godina

Koliko se lazi ovde istresa od strane domoljuba. Podatak od ''par tisuca pobijenih Hrvata'' su pojedini komentatori izvukli iz svog sesira jer cak ni hrvatska propagandna masinerija nije tvrdila nisto slicno.

nino

pre 11 godina

aca. Kad je u pitanju granica ili linija koja razdvaja avnojsku Hrvatsku od avnojske Bosne svaki obrazovan covjek zna da tu liniju nisu iscrtali komunisti 1945, nego je ona uspostavljena nakon kandijskog rata i potvrdjena Pozarevackim mirom 1718 sklopljenim izmedju Habsburske monarhije, Otomanskog carstva i republike Venecije.
Uostalom zasto se Srbija ne vrati u one legitimne granice koje je imala kad je mendjunarodno priznata na Berlinskom kongresu 1878.
P.S. Pogledaj kartu Srbije iz 1878

sasha03

pre 11 godina

A sto se tice 'velike Srbije'... to vam je vec izlizana floskula(sklepana u Nemackom loncu) koju zvacete na svakom mestu, bez obzira sto ista nema VEZE sa stvarnim dogadjajima i desavanjima... Ali dobro, bitno je da vi FABRIKUJETE istoriju, da dezinformisete, lazete i klevecete, spinujete i ispirate 'mozgove'... Mada, nije ni lak taj 'posao', lagati i pricati gluposti svaki dan! Jer, pre ili kasnije, sve dodje na naplatu...
(Nik, 1. maj 2012 03:22)

Ovaj, Nik, ajde malo procitaj Memorandum SANUa, pogledaj program SRSe do prije par godina (ne do '91, '95 ili 2000 nego do dvije, tri godine unazad), dakle stranke koja je u Srbiji u to doba dobijala 30% glasova na izborima, pa mozes i na Youtubeu pogledati par uradaka osoba iz politickog zivota Srbije, recimo, u Vukovara poslije trijumfalnog oslobodjenja sta kazu i o cemu pricaju. Ili su to sve mozda njemacki agenti, CIA i Vatikan organizirali?

Kal Drogo

pre 11 godina

Лоше си информисан (небитно) али су ти погрешна убеђења која покушаваш да наметнеш (битно). Фамозни план З-4 (за "полуписмене" Z-4) јесте прихваћен од стране Срба РСК, чак га је и парафирао тадашнји премијер господин Бабић (око 3 дана пре акције "Олуја", фино је то објаснио господин Штрбац), али сам план З-4 је био обична фарса (данас је то јасно свима, уосталом могао се спровести и касније или у источној Славонији да су власти Хрватске истински стајеле иза истог), а погром над Србима (тзв акције "Бљесак" и "Олиуја") је много раније осмишљен и припремљен, на крају (уз обилату помоћ САД-а) и реализован.

Mile

pre 11 godina

"Srbija je postojala mnogo godina PRE okupacije Otomana... Dakle, NE SPINUJ!"

Da,a Hrvatska nije postojala do ujedinjenja sa Ugarskom 1102?

tito

pre 11 godina

@gorca

Da to je bila zona pod zastitom un-a samo ti ne shvacas da je cilj bio da se cuvaju gradjani republike hrvatske od srba unutar zone a ne srbi od hrvata van zone.
Shvacas razliku?
I da un nije nikako odradjivo svoj posao nego je jos i suradjivo i dopusta stalna pogubljena i protjerivanja iz zona tokom 3g svog djelovanja, zato se i islo u rijesavanje tog pitanja.

Slavonka Okucani

pre 11 godina

U sredu 2. maja odrzace se parastos zrtvama "Bljeska" u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, ulica Admirala Geprata br.19. Poslije parastosa održaće se tribina sa prezentacijom u parohijskom domu pod nazivom "Zapadna Slavonija - naša sudbina".

?

pre 11 godina

(Marko, 1. maj 2012 00:33)

Као што је Крајина била самопроглашена, тако је и Хрватска! У Хрватској(као и у БиХ) се по Уставу СФРЈ апсолутно није смело догодити да се ишта решава без Срба, као ни без Хрвата, а хрватски политичари то упорно две деценије избегавају да признају да нису смели, а то су учинили свесно уводећи Хрватску у рат, желећи да је отцепе од Југославије, дакле Хрватска је била та иницијална каписла и сепаратистичка тежња и творевина, јер су знали да другачије не могу да спроведу своје планове. Суочите се с тим коначно.
Стога, кад се Хрватска отцепљује од Југославије и Срби се отцепљују од Хрватске. Имали су потпуно једнака права.
Коначно, то се догодило и са Вирџинијом током грађанског рата у САД.

Mirko

pre 11 godina

Da Bog prosti pobijenom narodu, a i onom sto je ubijao neka pokusa da oprosti (ako je moguce)!
Na clanak nemam sta da dodam. Bravo!
Drzava Srbija bi trebalo da pokrene krivicni postupak protiv "Plavih slemova" radi uskracivanja pomoci i tako saucesnistvu u etnickom ciscenju. Da se bar nasao jedan jedini od svih tih silnih demokratskih naroda sa zapada koji su bili stacionirani na tom podrucju pa da pozove nekog domacina telefonom i kaze mu da beze. Zar je to bilo mnogo?
Valjda je svima jasno da oni nece sami protiv sebe podneti prijave (citaj Haski tribunal) ili hrvatska drzava koja slavi ovaj zlocin kao oslobodilacki.

aca

pre 11 godina

@nino Nemoj molim te mene da ucis o Berlinskom kongresu, lepo kazes uspostavljena je granica izmedju Habzburske monarhije, Otomanskog carsva, i Venecije, gde se tu pominju Bosna i Hrvatska, oni su iskoristili reke Savu i Unu da bi lakse formirali crtu, bas je njih bilo briga dal i Srbi i Hrvati zive na obe strne reka...smesna ti je konrtatcija, pojam drzave krajem 17. i krajem 19. veka su 2 razlicita pojma, granice avnojevske hrvatske su nerealne, da budem iskren i granice albanije iz 1912. su nerealne sa stanovista albanskog naroda, to su 2 stvari koje su kad tad dovele do sukoba...a o ilirskom pokretu kod hrvata i strosmajeru cu drugi put, ne mogu sad...da zakljucim oluja je nepravedna akcija sa svakog moguceg aspekta, pa cak i za hrvate potpuno nepotrebna, koliko je ljudi izginulo za nista, za go kamen na kome sada ne zivi niko, ni srbi ni hrvati, ja licno nemam nista protiv hrvata, ali najbolje je da zivimo odvojeno...to su 2 civilizacije a svaka misli da je superiornija od druge

dovoljno je bar malo mozga

pre 11 godina

@(Franjo, 1. maj 2012 00:35) i ostali "domobranci"
Dovoljno mi je sto licno poznajem samo jednu porodicu koja je tog 1.Maja proterana iz svoje kuce. Bezeci od "domobranaca", poneli su sa sobom samo ono sto su tog trenutka imali obuceno na sebi. Molim te, objasni ti meni sad kako su to deca, od 8 i 9 godina, vrsila agresiju na Hrvatsku i zasluzila da budu proterana iz rodjene kuce! Sram da vas bude, opravdavate i velicate proterivanje, granatama i ostalim oruzjem, neduznih civila!

Mile Politika

pre 11 godina

@(sasha03, 1. maj 2012 15:06)

Kada Madjari u Vojvodini budu dobijali otkaze po nacionalnim kljucu (pre "balvana"), budu izbaceni iz Ustava (pre "balvana"), njihove vikendice budu letele u vazduh pre nego sto i jedan metak bude bio ispaljen (pre nego sto su se "balvani" desili), budu prisiljeni da prihvate simbole pod kojima su pre 50 i kusur godina doziveli Genocid (premda Madjari nisu nikada bili izlozeni Genocidu, naprotiv, bili su deo pakta koji je sprovodio Genocide - kao i NDH),
onda bi imao pravo.
Ovako ne valja ti primer.

Ajd' daj neku drugu skicu ako imas.

aca

pre 11 godina

mogu da prihvatim da je oluja legitimna kako vecina komentatora iz hrvatske kaze samo pod jednim uslovom, da su granice avnojevske hrvatske legitimne, tu je problem, te granice su komunisti nacrtali sa stavom da ce te granice za 10 godina nestati, tu je glavni problem raspada SFRJ, to je i pre mesec dana priznao bivsi britanski ambasador u SFRJ,ali oni nisu mogli da se odupru nemackim teznjama za priznanjem hrvatske u avnojevskim granicama, ustav SFRJ je davao pravo na samoopredeljenje narodima a ne republikama, sada se uzima Badinterova komisija kao vrhovni zakon, a on je diletanski ili zlobno uradjen

Nikola

pre 11 godina

Nikakvo pravo nisu imali Hrvati da otcepljuju teritorije na kojima Srbi zive u dominantnom broju vekovima i obratno! Tu je pocetak i kraj price! Moze se samo dodati da granice republika u SFRJ nisu nista sustinski ozbacavale i kao takve su irelevantne! Ko to sebi daje za pravo da napad na teritoriju ciji su stanovnici odlucili da ne zele nista da imaju sa onima koji su ih kasnije napali?! Da je tako razmisljano ne bas lako ali bi se ipak doslo do resenja, i po cenu preseljenja bi jednom za svagda bio resen problem! Najnesrecniji su ovi kao ovaj Nino!.. On prica o ugovorima iz 18. veka!? pa gde je tada Hrvatska bila!? Nigde! To opet ne znaci da nije ikada trebala imati drzavu! Gluposti!

Nik

pre 11 godina

Evo ja cu probati objasniti. Koliko znam Madzari, recimo, zive vekovima u Vojvodini. E pa sad, recimo da oni odluce postaviti balvane na cesti od NSa do SU i izadju na barikade naoruzani. U toku slijedece 3,4 godine protjeraju i pobiju sve nemadzare iz tog nekog podrucja i proglase Republiku Madzarsku Krajinu jer da su ta podrucja njihova vekovna ognjista i oni se hoce pripojiti Madzarskoj.
Ne znam jel' trebam prosirivati scenarij ili je ova skica dovoljna?
.
(sasha03, 1. maj 2012 15:06)

Samo jedan 'mali' i 'sitan' dodatak... neophodno je da u Ustavu drzave PISE da se bez SAGLASNOSTI MADJARSKE ZAJEDNICE(odnosno Srpske u ovom sl) NE MOGU resavati NAJBITNIJA PITANJA u zemlji!!! Eto, to je taj 'SITAN' detalj koji konstantno i namerno preskacete, a koji je bio odlucujuci u podizanju tenzija pred rat i jedan od (najbitnijih) povoda istog... Dakle, predjasnjim sporazumima su Srbima GARANTOVANA prava i obaveza u okviru drzave, a koja su im USKRACENA(od strane Tudjmanovog, ustaskog rezima...). Da ne govorimo o sikaniranju i ponizavanju Srba u to vreme, te pripremama za rat Hr elite(u kojima su cak UBIJALI i svoje policijske oficire - npr. Josip Kir, a koji se nisu slagali sa ratnom 'idejom' HDZ-a i njenih domacih/stranih satelita...). Nije sve tako jednostrano i jednoumno kako vi zelite da prikazete...

P.s. I naravno da je i Srbija pravila greske u tom vremenu, pri cemu su opstoj konfuziji i ratnickoj 'politici' kumovali pre svih Nemacka, odnosno Amerika, a kojima je raspad Jugoslavije isao u korist i koji su(cak i javno) isti zagovarali/sponzorisali...

Nik

pre 11 godina

Znam,sada cete reci da je HR prije prvog svjetskog rata bila samo pokrajna u Austro-Ugarskoj a naravno necete spomenuti da je nesto ranije prije toga Srbija bila samo pokrajna Otomanskog carstva.
(Mile, 1. maj 2012 19:19)

Srbija je postojala mnogo godina PRE okupacije Otomana... Dakle, NE SPINUJ!

Nik

pre 11 godina

Ovaj, Nik, ajde malo procitaj Memorandum SANUa, pogledaj program SRSe do prije par godina (ne do '91, '95 ili 2000 nego do dvije, tri godine unazad), dakle stranke koja je u Srbiji u to doba dobijala 30% glasova na izborima, pa mozes i na Youtubeu pogledati par uradaka osoba iz politickog zivota Srbije, recimo, u Vukovara poslije trijumfalnog oslobodjenja sta kazu i o cemu pricaju. Ili su to sve mozda njemacki agenti, CIA i Vatikan organizirali?
(sasha03, 1. maj 2012 15:21)

Ako cemo tako, parcijalno i povrsno, da izdvajamo 'ideje'(koje su inace nemoguce) partija koje su participirale u vlasti, onda te moram pitati i za 'politiku' ustasstva iz 40'(kada je svaki dobar Srbin bio mrtav Srbin, pri cemu ste cak imali i LOGORE ZA DECU!!!), odnosno 90' kada je 'otac' Hr nacije Fr Tudjman ZAGOVARAO(i sprovodio) ETNICKI CISTU Hr drzavu!?

Ok, neka bude da smo mi pretendovali na tudje teritorije(i stvaranje velike Srbije), ali onda ti/vi morate prihvatiti CINJENICE koje govore da ste, kroz malte ne ceo 20. vek, bili zlocinci(tj da ste na vrhu 'drzave' imali ZLOCINACKI REZIM) i da, kao takvi, JOS UVEK NISTE ISPASTALI/ODGOVARALI za sve strasne stvari koje ste uradili! A koji su u okviru Juge SAKRIVANI zarad 'bratstva i jedinstva'...

P.s. A sto se tice te ironicne CIA, Vatikan i sl... Ona samo govori o tome da ili ne poznajes dovoljno materiju(i ne znas sta su zagovarali, radili i podrzavali katolicki svestenici u Drugom sv ratu), odnosno koja je uloga bila Nemacke/Amerike u ratovima 90', ili namerno spinujes, pokusavajuci da zbunis i pokolebas ljude raznim glupostima... Svejedno sta je, NIJE DOBRO!

nino

pre 11 godina

aca ocito je da ne poznajes dobro istoriju;
Poslije poraza vojske ugarskog plemstva u bitci na Mohačkom polju 1526. god. i smrti kralja Ludovika II. u Ugarsko-Hrvatskom kraljevstvu došlo je do rasula. U prosincu iste godine na saboru u Cetinu (u blizini današnjeg Cetingrada) sastalo se hrvatsko plemstvo i 1. siječnja 1527. god. izabralo austrijskog nadvojvodu Ferdinanda Habsburškog za hrvatskog kralja. Povelja, koju su tom prilikom potpisali hrvatski velikaši i predstavnici Ferdinanda Habsburškog (Pavao Oberstain, Nikola Jurišić, Ivan Katzianer i Ivan Pichler) jedan je od najvažnijih dokumenata hrvatske državnosti i pohranjena je u Austrijskom državnom arhivu u Beču. U zamjenu za priznanje nadvojvoda Ferdinand obećao je, da će pomoći Hrvatskoj u obrani pred osmanskim osvajačima i da će poštovati prava, sloboštine, zakone i običaje njeznih stanovnika. Povelju su sa svojim pečatima potvrdili:

* Andrija Tuškanić
* Ivan Karlović
* Nikola Zrinski, otac Nikole Šubića Zrinskog "Sigetskog"
* Juraj Frankopan
* Vuk Frankopan
* Stjepan Blagajski

Na sredini se nalazi pečat Kraljevine Hrvatske sa 64 crveno-bijela polja.

Mile Politika

pre 11 godina

Samo par cinjnica,

Nije Srbija kriumcarila oruzije pre nego sto je poceo sukob vec HR.

Srbi su od konstitutivnog naroda postali nacionalna manjina.
Srbi u HR nisu jedno jutro ustali na levu nogu i resili srbi su od ili danas bi mogli dizati bsalvane. Neke stvari su prdhodile tim dogadjajima.

Ako su Srbi dobijali otkaze po ideoloskoj liniji a ne po nacionlnoj koliko Hrvata "komunista" je dobilo otkaze. Nego su Srbi cisceni iz drzavnih struktura u mestima u kojima su bili vecina.

Izbori u HR su bili pre izbora u Srbiji sa svom nacionalistickom ikonografijom (da ne kazem ustaskom jer je samo falilo U), prema tome redosled dogadjaja je jasan (ne vezano sta je pricao RTS.

Hrvatska je kao i ostale Republike SFRJ imala pravo na nezavisnost ali SAMO AKO se sa time sloze SVE ostale Republike (Clan 5 Ustava SFRJ, moze se naci na Googlu).

U Srbiji problemi sa HRvatima su poceli tek u Hrtkovcima DEBELO nakon sto je trajao rat u HR.

Sve te stvari ZAJEDNO jesu bile razlog za pobunu.

P.S (pravo DU)
Neko drugi je previse gledao HTV tih dana.
@Zg
Ne zamlacujte se da ste Vi pobedili u Ratu, pobedile su sankcije i NATO.

mile

pre 11 godina

stvarno ne razumem sta ovi traze na B92. Idite na svoje sajtove i komentarisite sta hocete, pa pobogu vi ste se odvojili, hocete svoju drzavu svoje novine sta radite ovde?Tamo na svojim novinama i svojim blogovima i svojoj drzavi. Nije ovo mrznja nego ste dosadni ko VASKE neznate sta hocete, da zivite negde drugde a da nas i dalje pjujete na B92. pa idite pobogu na Vecernji list tamo vam je mesto. zapadni slavonac

Marko

pre 11 godina

Vidim da u Srbiji i dalje postoje kompleksi. To je bilo oslobadjanje okupiranog teritorija od samoproglasene takozvane Republike Srpske Krajine.

stevan

pre 11 godina

pa braco i sestre Srbi i Srpkinje, imate li komentara? egzodus. niko osudjen. UN zona. ubistva na najsvirepiji nacin. i gde je sada EU, svet i pravda? i oni ce proslavljeno biti primljeni u EU uz podrsku Nemacke, Austrijske i Britanske diplomatije- demokratija hahaha...kakav cinizam 21og veka!

tuzibaba

pre 11 godina

Veritas je organizacija koja sve cini kako bi sprecila povratak Srba u Hrvatsku, zato je i osnovana ! Treba je ukinuti , jer samo produbljuje lose odnose Srbije i Hrvatske !

kosovski vitez

pre 11 godina

Oprostiti je hriscanski, pamtiti je ljudski!
Slava i hvala svim poginulima!
Oprostite sto vas iz godine u godinu sve vise zaboravaljamo!
Hvala redakciji B92 na iscrpnom tekstu, koji je za svaku pohvalu.

Dragan

pre 11 godina

Nek im je na cast.

Sve sto me danas zanima ovde da procitam je komentar Bezimene.

Posle tog komentara, u kome ce maksimalno da obezvredi te izgubljene zivote, sve ce biti suvisno.

Stevan

pre 11 godina

@Marina
U kakvoj ti iluziji zivis dete. Mnogo slusas Hrt i njihove dokumentarce.
Srbi nikad nisu slavili poraze jer nema potrebe za tim.
Junastvo srpskih vojnika u prvom i drugom svetskom ratu je zapisano u svetskim istorijskim knjigama gde deca uce svaki dan u skoli o tome. Kakvo je vase junastvo imali smo prilike da vidimo. Ja bi bar cutao da sam na vasem mestu.

Sram Vas bilo

pre 11 godina

Mene samo zanima dokle ce Hrvatska slaviti Udruzene zlocinacke poduhvate poput ovog i "Oluje"? I dokle ce slaviti OSUDJENE ratne zlocince (Gotovina)?

Nik

pre 11 godina

Za ceo svet akcija bljesak je legitimna i oslobodilacka akcija samo za Srbe nije. To se dogadja kad pokusas da stvaras veliku Srbiju.
(Nikola, 1. maj 2012 00:37)

"u "Bljesku" je ubijeno ili nestalo 283 Srba, među kojima 57 žena i devetoro dece do 14 godina starosti. Od toga je poslednje dve godine ekshumirano 111 posmrtnih ostataka (28 iz Medara, 34 iz Okučana, 48 iz Vrbovljana i jedan iz Šeovice)..."

Svaka vam cast na 'legitimnosti'!!! Ubijali ste i proterivali CIVILE... Jos jednom, kapa dole... etnicki, NAJCISTIJOJ zemlji u regionu :(

A sto se tice 'velike Srbije'... to vam je vec izlizana floskula(sklepana u Nemackom loncu) koju zvacete na svakom mestu, bez obzira sto ista nema VEZE sa stvarnim dogadjajima i desavanjima... Ali dobro, bitno je da vi FABRIKUJETE istoriju, da dezinformisete, lazete i klevecete, spinujete i ispirate 'mozgove'... Mada, nije ni lak taj 'posao', lagati i pricati gluposti svaki dan! Jer, pre ili kasnije, sve dodje na naplatu...

lapid

pre 11 godina

(Franjo, 1. maj 2012 00:35)
Hrvatska nije "svaka država". Hrvatska je počinila genocid u 2. ratu. Hrvatska je 1990. gradila drugu državu na diskriminaciji i maltretiranju Srba, a napala je i njihove etničke teritorije sa kriminalnom ZNG. No, naravno da je legitimno to što ste uradili. I da, sve ste ih proterali i sve spalili. Ipak je to bila 1995, dosta kamera i snimaka, nije baš da može da se zataškava kao 1945. Prodajte svoju priču kome hoćete, nama nećete. Mi imamo hrišćansko pravo da nikad ne zaboravimo pola miliona ubijenih Srba u 20. veku u vašim državama.

Marina

pre 11 godina

"...Hrvatske vojne i policijske snage izvršile su agresiju na zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine, kada je ova oblast bila zona pod zaštitom UN (sektor "Zapad")."

Okupirani teritorij bilo koje zemlje se oslobađa ili milom ili silom.Bljesak je bio nužan kao i Oluja,ali vi Srbi slavite sve svoje poraze,od Gazimestana do Knina,od Ist.Slavonije do juga Hrvatske brojeći samo "svoje" žrtve a da se niste ni dotakli pravih razloga za vojne akcije hrvatske vojske pet godina nakon što je prosrpska JNA zauzela neka područja Hrvatske i nakon što su Srbi proglasili svoje "republike" i izabrali svoje "vlasti" protiveći se Ustavu RH. Razlog za početnu balvanizaciju je bio : Srbi su u neovisnoj RH manjina a ne narod. Hrvati su ustaški koljači pa je potrebno "zaštiti se" u svojim omeđenim "državama".
Je li Martićeva "RSK" bila opravdana vidi se iz haških presuda,a je li RH imala pravo na oslobodilačku vojnu akciju,vidi se iz skorog članstva RH u EU ,integraciju za koju je Srbija morala konačno priznati svoju agresiju na regiju iz velikosrpskih pobuda,i za koju je Srbija proglašena odgovornom za Srebrenicu,Vukovar,Sarajevo...

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

XXX: A kakvu Istoriju treba da pisemo? Valjda onakvu kakva odgovara Hrvatima i Hrvatskoj? Ili, mozda, "oslobodilackim" bombama NATO-a? Ako podjemo od jednostavne maksime, na kojoj jase vecina naroda i narodnosti bivse Jugoslavije i, koju na zalost mnogi Srbi ropski prihvataju, a koja glasi: Svi imaju prava osim Srba, onda su sve srpske ideje zlocinacke a bitke za slobodu i samoopredeljenje velikosrpske aspiracije? Ako, Hrvatska i Hrvati, misle da je Rerpublika Srpska Krajina proslost, upravo su je vratili u sadasnjost priznavanjem lazne drzave na KOSMET-u?! Ne zaboravite, Srbi su bili konstitutivni narod u Hrvatskoj koji je na silu izbacen iz Ustava i stavljen na margine. Cini mi se da je RSK vise rezultat tog "evrtopskog" cina Hrvata i Hrvatske nego velikosrpske hegemonije.

petar

pre 11 godina

Zasto je srpska istina uvek drugacija od svih ostalih istina. Zasto mi pisemo isatoriju kako nama odgovara. Do ove akcije je moralo doci.
(xxx, 1. maj 2012 00:39)

nije drugacija od "ostalih" istina. drugacija je samo od NATO "istine". ostatak covecanstva koji ne gravitira NATO paktu se slaze da se na teritoriji hrvatske desilo etnicko ciscenje, hrvatski ideoloski nastavak II svetskog rata. uostalom, popisi stanovnistva to zastrasujuce pokazuju.

Ivan

pre 11 godina

Neki pričaju o istini i verzijama istorije. Pa istorijska istina je samo jedna. Srbi su na teritoriji današnje Republike Hrvatske u 20. veku doživeli genocid. Izbrisani su zauvek sa svojih vekovnih domova.

Goran

pre 11 godina

To je bilo oslobadjanje okupiranog teritorija od samoproglasene takozvane Republike Srpske Krajine.
(Marko, 1. maj 2012 00:33)

To su ljudi koji su ziveli na tim prostorima vekovima, nisu se oni odjednom tu stvorili, ili teleportovali iz Srbije pa napravili agresiju na vasu drzavu.
Vi ste napali, ubili i proterali gradjane koji su ziveli tu decenijama a sve to zato sto ste im pre toga uzeli sva prava i objasnili im da se oni vise ne pitaju ama bas nista...

Dragan

pre 11 godina

To je bila legitimna akcija u kojoj je država Hrvatska proterala 67000 svojih građana i etnički očistila( promenila demografsku strukturu) jedne svoje oblasti.Valjda je to u novom svetu normalno
Gledajući Hrt ovih zadnjih godina, ne mogu da se otmem utisku, neverovatne mržnje koja se podgreva i upiranjem iz petnih žila da se dokaže da su akcije HV bile po svim konvencijama i standardima. Nebrojeno puta sam slušao da su se Srbi ubijali sami jer nisu mogli da podnesu poraz, da su srpski tenkovi gazili civile kako bi pobegli, da su sami palili svoje kuće kako ih nebi ostavili krvatima i sl.
Kakva god bila akcija HV,u njoj su ubijani i žene i deca, kuće su spaljene a delovi Hrvatske su etnički očišćeni od srpske manjine.

k2

pre 11 godina

Stjepan Mesic je rekao da je Tudjmanu dat izvestaj da se srpska sela u Slavoniji PALE U TRI SMJENE.Sta reci za drzavu koja proslavlja zlocinacke akcije u kojima je popaljeno stotine sela, proterano desetine hiljada ljudi, pobijeni ili oterani u logore svi koji su ostali...Sta tek reci za one koji na dan zlocina umesto reci pijeteta za zrtve istresaju samo jad i bedu svog karaktera opravdavajuci zlocin.

sta reci?

pre 11 godina

@ Nikola

Za ceo svet akcija oluja dobila je svoj PRAVNI I PRAVI naziv u okviru prvostepene presude Haskog suda Gotovini i ostatku vojno-politickog vrha, samo za vas Hrvate to je jos uvek "najveca pobeda". Tu je jasno i glasno objasnjeno da nema legitimnog oslobadjanja okupirane teritorije ako takvo oslobadjanje zavrsi masovnim ubistvima i progonom civila. U tom slucaju akcija od "oslobadjajuce" postaje "udruzeni zlocinacki poduhvat", a njeni tvorci dobiju "nagradu" od 20 i kusur godina robije. To bi isto vazilo za bljesak da je bilo volje u Hagu da se procesuira. To je jasno svima, samo vama Hrvatima nije. Ali tako je to kad hoces da napravis etnicki cistu NDH. A najbolji je ovaj Franjo koji pise da su proterani samo oni koji su ratovali protiv Hrvatske. Po tvome decko izgleda su ratovali najvise civili, jer ste njih i proterali. Svasta ovde moze da se procita. Problem kod Hrvata je to sto misle da "oslobadjanje teritorije" dozvoljava sve moguce akcije protiv civila, a to je upravo ono zbog cega su i popili presudu kakvu su popili za oluju.

RADOS

pre 11 godina

Ja mislim da ne postoji Srbska istina vec stvarnost i cinjenice. Fakat je da su Hrvati proglasili Srbe u Hr okupatorima i agresorima i onda dali sebi za pravo da ih sve protjeraju. Doduse nisu ni Srbi bili cvecke kad su se na oruzje digli ali se zna i zasto. Situacija je identicna sa Kosovom gdje su Albanci za kopiju Srbskih poduhvata iz Hrvatske nagradjeni drzavom. Znaci istina je onakva kakvu je vide Amerikanci i Nemci..

pavo DU

pre 11 godina

Hrvatska nije imala drugog izbora nego vojno povratiti svoja podrucja. Da su pobunjeni Srbi zeljeli pregovarati uspjeli bi ispregovarati autonomiju ali kako nisu zeljeli mrsku sahovnicu onda neka placu u Beogradu!!

slav_onac_

pre 11 godina

Otvorite oči, da se nije pravila RSK,potjeravali Hrvati 91' sa tih područja i sanjali snovi o Velikoj Srbiji nikad ne bi doslo do ovakvih oslobodilackih akcija

zapadnoslavonka

pre 11 godina

@franjo Moji baba i deda nisu ratovali, pa su bili u logoru i naravno proterani. Moja majka i ja nismo ratovale, takodje smo proterane. Je l smo mozda trebali da ostanemo u kuci koju su nam spalili i da cekamo da izgorimo ili ko zna sta vec da nam urade?

Dzobs...

pre 11 godina

Interesantni su mi ovi botovski komentari iz Hrvatske.
I dan danas mi nije jasno kako je Hrvatska branila svoju teritoriju od svojih građana koji su tu živeli vekovima?!

Dok god se sve izbeglice ne vrate na mesta odakle su isterana zločinci osuđeni/nesuđeni će ostati pobednici.
Zapadna Slavonija je jedan od drastičnijih primera toga, kao i cela Hrvatska, sramotno je da su izbegličke organizacije izmanipulisane političarima uspele da ništa ne urade za te ljude, kad su imali šansu, pred pirstup HR EU.

Neka žrtve počivaju u miru, a izbelgice će nažalost nastaviti da pate dok zločinci uživaju u slobodi.

Nestor

pre 11 godina

vidim da kod mnogih komšija isti komentari... srpske žrtve civili, ovo ono, a zaboravljate što ste vi radili u Vukovaru, Škabrnji i tako dalje... to naravno zaboravljate, kao i uvijek!!!

boban

pre 11 godina

Niko nije odgovarao za Jasenovac.I ne odgovaranje za taj zlocin,jedan od najvecih u istoriji covecanstva je dovelo do svih dogadjaja 90-ih,na podrucju Hrvatske.
Zna to ceo svet ,znaju to i Hrvati,a najveca tragedija u svemu tome je sto se radi o narodima koji govore isti jezik,imaju isto poreklo,imaju istu veru hriscansku,a zlocinci i ubice se pozivaju na razliku izmedju Vatikana i pravoslavlja,izmedju Rima i Vizantije od pre 1000 godina.
Resenje je istorijski dogovor koji bi mogao da zaustavi spiralu smrti,a zato je potrebno ,pre svega procesuirati sve prethodne zlocine,ne negirati ih,vec priznati ,obeleziti kobne datume i reci NIKADA vise medjusobno ubijanje.

nemanjabgd

pre 11 godina

Zasto je svaki progon Srba legitiman,kako vas nije bre sramota? Mene je sramota Srebrenice i svih ostalih zlocina koje su Srbi radili, zasto ostale narode nije sramota svojih zlocina, naprotiv oni ih jos slave kao praznike??
Ako je praznik ubijati i proganjati civile, bilo koje nacionalnosti, ne znam sta da kazem... Ovo vazi i za Srbe,Hrvate i ostale...Pozdrav svim dobrim ljudima gde god bili.

Divos

pre 11 godina

Pročitao sam tekst, a zatim pogledao i nekoliko komentara. Neverovatno da pojedinci i ovaj dan sećanja na ove mučenike koriste za svoje maliciozne poruke, ali takvi komentari upravo govore ko su i šta su oni koji ih šalju i neću više o njima.
Baš kako fino primeti kosovski vitez u rodu srpskom prisutna je opaka navika, navika zaboravljanja vlastitih stradanja. I sa vremena na vreme ponovo nas zadesi novo stradanje. Zahvaljujući gospodi iz Veritasa mnogo se zna (gotovo sve) o ovoj "akciji", zapravo brutalnoj agresiji na ove dobrodušne tadašnje meštane ovog kraja, svirepom zločinu nad ovim poštenim narodom.
Kako stoji u tekstu, tužbe su podnesene, mnoge će biti podnesene. Ali u ovakvoj Hrvatskoj, sa ovakvim stanjem kolektivne svesti, u kojoj je ovo "legitimna" akcija, očekivati pošteno suđenje suprotno je zdravom razumu. Nažalost mnogi zlikovci će zbog bioloških zakona izbeći ovozemaljskoj pravdi.
Nama opet ostaje da se prisećamo ovih nedužnih žrtava. To je naša obaveza prema istoriji i prema ovim našim istinskim mučenicima.

Mile

pre 11 godina

Zar taj Tanjug i dalje postoji?
Strasno,napisati ovakav tekst a ne spomenuti razlog za ovu vojnu akciju hrvatske vojske,2 500 poginulih i 20 000 prognanih Hrvata sa tog istog podrucja,razrusene gradove poput Lipika,Pakraca,Gradiske,Novske...strasno.
U pravu je Latinka Perovic kad kaze:"skinut je vodja da bi opstao projekat".

djole bre

pre 11 godina

Ako saberemo cifre koliko srba je proterano tokom rata u Hrvatskoj i uzmemo u obzir da je svaki četvrti mogao da se bori, doćićemo do cifre izmedju 30 i 40.000 borbeno sposobnih. To je više nego što danas broji Srpska Vojska. Da su se svi manje bavili švercom i srbovanjem uz flašu, a više borbom, danas bi bili većina u Hrvatskoj. Pogledajte malo istini u oči.

mariozg

pre 11 godina

postavlja se pitanje zašto je HV uopće napao tu regiju? ah da,pobunjeni srbi su prije toga istjerali sve Hrvate iz njihovih kuća,one koji nisu pobjegli su pobili(par tisuća civila).sve zbog toga što su proglašeni za nacionalnu manjinu u drugoj državi.ne kužim,imali bi sva prava kao i druge manjine a sad nemaju ništa.pa što vam je to trebalo?vidim da se spominje ndh,pa nije to bila 41 nego 91,tako nešto se ne bi ponovilo

Slavonka Okucani

pre 11 godina

U sredu 2. maja odrzace se parastos zrtvama "Bljeska" u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, ulica Admirala Geprata br.19. Poslije parastosa održaće se tribina sa prezentacijom u parohijskom domu pod nazivom "Zapadna Slavonija - naša sudbina"

dd

pre 11 godina

Vi Srbi morate predstati okrivljiati druge i poceti od sebe a to je da ste vrsili otvorenu agresiju na vecinu svojih suseda zarad stvaranja velike Srbije.

zao mi je stradalima na barikadama!

pre 11 godina

Sta sada, da opet placemo o nevinom golorukom narodu..!?
Oni su prvo oborili helikopter mirovne misije EU, pa jos nisu bili trazili izvinjenje, nego pretili!! Pa onda sledio "bljeska", pa malo kasnije jos "oluja"!
Bice toga jos, dok se mi ne opametimo!
Jos da napominjem, u to doba Seselj i Nikolic su huskali ljude kako ce granice Srbije biti do Karlobaga! hehe! Sad mogu nam pominjati Kragujevac:-)

sta reci?

pre 11 godina

@ Marina

Citiracu deo tvog komentara:

"Je li Martićeva "RSK" bila opravdana vidi se iz haških presuda,a je li RH imala pravo na oslobodilačku vojnu akciju,vidi se iz skorog članstva RH u EU..."

Napisao sam jednom i ponovicu: Da li je oluja bila opravdana vidi se iz presude Gotovini i drustvu, kao i iz objasnjenja suda o karakteru te akcije, njenom cilju, a zato im je posluzilo i cuveno Tudjmanovo obracanje uoci oluje - da Srbe treba udariti tako tako da nestanu, sto je posle sprovedeno u delo, tako da nije sve ostalo na recima. Gledao sam emisiju na vasoj drzavnoj televiziji posle izricanja prvostepene presude. Iako su svi u svetu nakon predocavanja dokaza znali da ce optuzeni da zaglave tesku robiju kod vas u Hrvatskoj je to bio sok, kao da ste srpske civile posipali cvecem za vreme oluje, a ne bombama, pa ste se nesto iznenadili. Vi Hrvati zivite u nekom svom svetu, u kome ste zrtve bili i 1941, i 1945, i 1991 i 1995 itd. Imate ozbiljan problem sa shvatanjem realnosti, zato sto vam prezentuju iskrivljenu sliku o vasoj proslosti. Dokaz za to je upravo tvoj komentar gde pominjes haske presude za RSK a zaboravljas presudu Gotovini i drustvu, za vas te presude ocigledno ne postoje. Nije vama Zapad tada progledao kroz prste za oluju, zato jer je mislio da je oluja bila med i mleko, vec im je Milosevic bio mnogo veci problem od Tudjmana. Cim je Milosevic otisao, pokazali su vam kroz presude sta misle o vasim "pobedama".

Ali izgleda da vama ne vredi objasnjavati...

iz kolone

pre 11 godina

kako je bila legalna akcija ako je taj teritorij bio pod zastitom un isti un nije dao dozvolu za tu akciju ali neko drugi je to rekao da je ok najbolji su mi ovi licemeri sto komentarisu da je bilo to legalno pa gospodo jel to znaci i da srbija ima legitimno pravo da istim nacinom vrati kosovo ah da zaboravio sam kad su srbi u pitanju vaze druga pravila nisi kriv dok se ne dokaze da si srbin vasa takozvna istina i pravda " se poklopila samo sa planovima velikog brata ovaj puta ali to ne znaci da je istina jel veliki brat mora da opravda svoje akcije jel je sve deo veceg plana u kome ste i vi i mi njima nebitni pametnom dosta i slava vecna civilima i borcima rsk palim nikad necete biti zaboravljeni mucenici

k2

pre 11 godina

I na podrucjima koja nisu bila zahvacena srpskom ''pobunom'' izvrseno je etnicko ciscenje Srba sto dokazuju podaci Komeserijata za izbeglice i broj regiostovanih srpskih izbeglica iz Hrvatske jos 1991. Bacane su bombe na srpske kuce i imovinu i raznim drugim sikaniranjem ljudi prisiljavani na odlazak. Koliko je srpskih sela ostalo u Hrvatskoj, a da u njima nije izvrseno etnicko ciscenje bilo sikaniranjem i pritiscima na stanovnistvo, bilo ''oslobodilackim'' akcijama u kojima je popaljeno, opljackano i unisteno sve sto se moglo.

Kakav je karakter akcije Bljesak najbolje dokazuju Mesiceve reci koji rece da je Tudjman izvesten da se srpska sela u Slavoniji PALE U TRI SMJENE.

Citajuci prethodne komentare covek ostaje zatecen pred (ne)ljudskim bescascem i bezobrazlukom.

a

pre 11 godina

Znam da će kod vas izbori, svaka čast svakoj žrtvi s bilo koje strane, ali uzimati stavove veritasa kao relevantne je ponižavajuće i za jednu i drugu stranu i k tome vas zaista treba biti sram da ovakve tekstove vjerojatno pišu neki ozlojađeni novinarčići koji su pobjegli iz HR ili BH kad nisu ostvarili svoju krajinu koji se imaju drskosti pisati da je Hrvatska izvršila agresiju na Hrvatsku a pritom 4 godine razaranja Hrvatske od JNA i paravojnih srpskih formacija vjerojatno nazivaju građanskim ratom.

Josip Vasilj

pre 11 godina

I ovdje se, kao po običaju srpska "istina" razlikuje od svih ostalih istina. Hrvatska nije mogla izvršiti agresiju na sopstvenu teritoriju. Bljesak i oluja su samo odgovor na bolesne namjere Beograda, točnije radikala i socijalista, da se Srbija proširi na granice Karlobag-Karlovac-Ogulin-Virovitica. Od pogrešne politike Beograda, stradali su svi u okruženju, pa i Srbi…

aca

pre 11 godina

mogu da prihvatim da je oluja legitimna kako vecina komentatora iz hrvatske kaze samo pod jednim uslovom, da su granice avnojevske hrvatske legitimne, tu je problem, te granice su komunisti nacrtali sa stavom da ce te granice za 10 godina nestati, tu je glavni problem raspada SFRJ, to je i pre mesec dana priznao bivsi britanski ambasador u SFRJ,ali oni nisu mogli da se odupru nemackim teznjama za priznanjem hrvatske u avnojevskim granicama, ustav SFRJ je davao pravo na samoopredeljenje narodima a ne republikama, sada se uzima Badinterova komisija kao vrhovni zakon, a on je diletanski ili zlobno uradjen

Uroš

pre 11 godina

Istrebljenje celog naroda ima svoje ime. To se naziva genocid, rođaci.
Po čemu su to Bošanjci više narod, nego što su to bili Krajišnici. Jel to što imaju drugu veru? Za vreme stre Jugoslavije smo ih zvali Muslimani.
Po čemu su to Crnogoci više narod nego što su to bili Krajišnici. Imaju isti veru kao i Srbi.
E pa i Krajišnici su bili narod. Legitimnom akcijom izbrisani sa lica zamlje. Kako to da zovemo ako ne genocid.
I Hitler je zeleo da oslobodi svet od Jevreja, jer je smatrao da su oni zlo. Isto tako je svet, ovaj put uspesno, oslobodđen jednog naroda, koji je bio zao po merilima onih koji su imali oružanu moć nad teritorijom koju su smatrali svojom.
Nikako drugačije ne može da se nazove potpuno uništenje jednog naroda, nego G.E.N.O.C.I.D

Borin Goran

pre 11 godina

Ja volim Hrvatsku! Ove godine ja i moja porodica opet idemo u Opatiju na more. Hrvatska je divna za odmor. Tamo su ljudi davno zaboravili pricati o ratu. Tudjman je tamo umro onog dana kad je umro. Kod nas zlocinci jos i danas zive u secanju i pripovedanju o vecnim ognjistima Srba, od Vardara pa do Triglava.

Nikola

pre 11 godina

Nikakvo pravo nisu imali Hrvati da otcepljuju teritorije na kojima Srbi zive u dominantnom broju vekovima i obratno! Tu je pocetak i kraj price! Moze se samo dodati da granice republika u SFRJ nisu nista sustinski ozbacavale i kao takve su irelevantne! Ko to sebi daje za pravo da napad na teritoriju ciji su stanovnici odlucili da ne zele nista da imaju sa onima koji su ih kasnije napali?! Da je tako razmisljano ne bas lako ali bi se ipak doslo do resenja, i po cenu preseljenja bi jednom za svagda bio resen problem! Najnesrecniji su ovi kao ovaj Nino!.. On prica o ugovorima iz 18. veka!? pa gde je tada Hrvatska bila!? Nigde! To opet ne znaci da nije ikada trebala imati drzavu! Gluposti!

Mirko

pre 11 godina

Da Bog prosti pobijenom narodu, a i onom sto je ubijao neka pokusa da oprosti (ako je moguce)!
Na clanak nemam sta da dodam. Bravo!
Drzava Srbija bi trebalo da pokrene krivicni postupak protiv "Plavih slemova" radi uskracivanja pomoci i tako saucesnistvu u etnickom ciscenju. Da se bar nasao jedan jedini od svih tih silnih demokratskih naroda sa zapada koji su bili stacionirani na tom podrucju pa da pozove nekog domacina telefonom i kaze mu da beze. Zar je to bilo mnogo?
Valjda je svima jasno da oni nece sami protiv sebe podneti prijave (citaj Haski tribunal) ili hrvatska drzava koja slavi ovaj zlocin kao oslobodilacki.

Nik

pre 11 godina

Znam,sada cete reci da je HR prije prvog svjetskog rata bila samo pokrajna u Austro-Ugarskoj a naravno necete spomenuti da je nesto ranije prije toga Srbija bila samo pokrajna Otomanskog carstva.
(Mile, 1. maj 2012 19:19)

Srbija je postojala mnogo godina PRE okupacije Otomana... Dakle, NE SPINUJ!

Mile Politika

pre 11 godina

Samo par cinjnica,

Nije Srbija kriumcarila oruzije pre nego sto je poceo sukob vec HR.

Srbi su od konstitutivnog naroda postali nacionalna manjina.
Srbi u HR nisu jedno jutro ustali na levu nogu i resili srbi su od ili danas bi mogli dizati bsalvane. Neke stvari su prdhodile tim dogadjajima.

Ako su Srbi dobijali otkaze po ideoloskoj liniji a ne po nacionlnoj koliko Hrvata "komunista" je dobilo otkaze. Nego su Srbi cisceni iz drzavnih struktura u mestima u kojima su bili vecina.

Izbori u HR su bili pre izbora u Srbiji sa svom nacionalistickom ikonografijom (da ne kazem ustaskom jer je samo falilo U), prema tome redosled dogadjaja je jasan (ne vezano sta je pricao RTS.

Hrvatska je kao i ostale Republike SFRJ imala pravo na nezavisnost ali SAMO AKO se sa time sloze SVE ostale Republike (Clan 5 Ustava SFRJ, moze se naci na Googlu).

U Srbiji problemi sa HRvatima su poceli tek u Hrtkovcima DEBELO nakon sto je trajao rat u HR.

Sve te stvari ZAJEDNO jesu bile razlog za pobunu.

P.S (pravo DU)
Neko drugi je previse gledao HTV tih dana.
@Zg
Ne zamlacujte se da ste Vi pobedili u Ratu, pobedile su sankcije i NATO.

aca

pre 11 godina

@nino Nemoj molim te mene da ucis o Berlinskom kongresu, lepo kazes uspostavljena je granica izmedju Habzburske monarhije, Otomanskog carsva, i Venecije, gde se tu pominju Bosna i Hrvatska, oni su iskoristili reke Savu i Unu da bi lakse formirali crtu, bas je njih bilo briga dal i Srbi i Hrvati zive na obe strne reka...smesna ti je konrtatcija, pojam drzave krajem 17. i krajem 19. veka su 2 razlicita pojma, granice avnojevske hrvatske su nerealne, da budem iskren i granice albanije iz 1912. su nerealne sa stanovista albanskog naroda, to su 2 stvari koje su kad tad dovele do sukoba...a o ilirskom pokretu kod hrvata i strosmajeru cu drugi put, ne mogu sad...da zakljucim oluja je nepravedna akcija sa svakog moguceg aspekta, pa cak i za hrvate potpuno nepotrebna, koliko je ljudi izginulo za nista, za go kamen na kome sada ne zivi niko, ni srbi ni hrvati, ja licno nemam nista protiv hrvata, ali najbolje je da zivimo odvojeno...to su 2 civilizacije a svaka misli da je superiornija od druge

Mile Politika

pre 11 godina

@(sasha03, 1. maj 2012 15:06)

Kada Madjari u Vojvodini budu dobijali otkaze po nacionalnim kljucu (pre "balvana"), budu izbaceni iz Ustava (pre "balvana"), njihove vikendice budu letele u vazduh pre nego sto i jedan metak bude bio ispaljen (pre nego sto su se "balvani" desili), budu prisiljeni da prihvate simbole pod kojima su pre 50 i kusur godina doziveli Genocid (premda Madjari nisu nikada bili izlozeni Genocidu, naprotiv, bili su deo pakta koji je sprovodio Genocide - kao i NDH),
onda bi imao pravo.
Ovako ne valja ti primer.

Ajd' daj neku drugu skicu ako imas.

Nik

pre 11 godina

Ovaj, Nik, ajde malo procitaj Memorandum SANUa, pogledaj program SRSe do prije par godina (ne do '91, '95 ili 2000 nego do dvije, tri godine unazad), dakle stranke koja je u Srbiji u to doba dobijala 30% glasova na izborima, pa mozes i na Youtubeu pogledati par uradaka osoba iz politickog zivota Srbije, recimo, u Vukovara poslije trijumfalnog oslobodjenja sta kazu i o cemu pricaju. Ili su to sve mozda njemacki agenti, CIA i Vatikan organizirali?
(sasha03, 1. maj 2012 15:21)

Ako cemo tako, parcijalno i povrsno, da izdvajamo 'ideje'(koje su inace nemoguce) partija koje su participirale u vlasti, onda te moram pitati i za 'politiku' ustasstva iz 40'(kada je svaki dobar Srbin bio mrtav Srbin, pri cemu ste cak imali i LOGORE ZA DECU!!!), odnosno 90' kada je 'otac' Hr nacije Fr Tudjman ZAGOVARAO(i sprovodio) ETNICKI CISTU Hr drzavu!?

Ok, neka bude da smo mi pretendovali na tudje teritorije(i stvaranje velike Srbije), ali onda ti/vi morate prihvatiti CINJENICE koje govore da ste, kroz malte ne ceo 20. vek, bili zlocinci(tj da ste na vrhu 'drzave' imali ZLOCINACKI REZIM) i da, kao takvi, JOS UVEK NISTE ISPASTALI/ODGOVARALI za sve strasne stvari koje ste uradili! A koji su u okviru Juge SAKRIVANI zarad 'bratstva i jedinstva'...

P.s. A sto se tice te ironicne CIA, Vatikan i sl... Ona samo govori o tome da ili ne poznajes dovoljno materiju(i ne znas sta su zagovarali, radili i podrzavali katolicki svestenici u Drugom sv ratu), odnosno koja je uloga bila Nemacke/Amerike u ratovima 90', ili namerno spinujes, pokusavajuci da zbunis i pokolebas ljude raznim glupostima... Svejedno sta je, NIJE DOBRO!

gorca

pre 11 godina

Koga je UN stitio u ovom zalosnom gradjanskom ratu, nije se dobro proveo. Medjutim, secam se kao da je juce bilo da se svet nije mnogo potresao sto se napada zona, i ljudi, pod zastitom UN-a. Pa ni sama medjunarodna organizacija, iako je je zastita ljudi bila primarna obaveza. Pitam se ponekad, da li ovakve medjunarodne organziacije zaista vise sluze covecanstvu nego pojedinim zemljama clanicama i njihovim interesima? A opet, mali hitaju njima u zagrljaj.

Kal Drogo

pre 11 godina

Лоше си информисан (небитно) али су ти погрешна убеђења која покушаваш да наметнеш (битно). Фамозни план З-4 (за "полуписмене" Z-4) јесте прихваћен од стране Срба РСК, чак га је и парафирао тадашнји премијер господин Бабић (око 3 дана пре акције "Олуја", фино је то објаснио господин Штрбац), али сам план З-4 је био обична фарса (данас је то јасно свима, уосталом могао се спровести и касније или у источној Славонији да су власти Хрватске истински стајеле иза истог), а погром над Србима (тзв акције "Бљесак" и "Олиуја") је много раније осмишљен и припремљен, на крају (уз обилату помоћ САД-а) и реализован.

dovoljno je bar malo mozga

pre 11 godina

@(Franjo, 1. maj 2012 00:35) i ostali "domobranci"
Dovoljno mi je sto licno poznajem samo jednu porodicu koja je tog 1.Maja proterana iz svoje kuce. Bezeci od "domobranaca", poneli su sa sobom samo ono sto su tog trenutka imali obuceno na sebi. Molim te, objasni ti meni sad kako su to deca, od 8 i 9 godina, vrsila agresiju na Hrvatsku i zasluzila da budu proterana iz rodjene kuce! Sram da vas bude, opravdavate i velicate proterivanje, granatama i ostalim oruzjem, neduznih civila!

Grof

pre 11 godina

Nazalost po nas Srbe ja licno mislim da je njihov najveci neprijatelj bio u Beogradu. Beograd ih je prodao zarad nekog viseg cilja.Da je hteo da ih odbrani mogao je. Zasto nije voleo bih da saznam pre nego sto umrem, a sumljan da cu saznati. (imam 30 godina) A taj cilj nam izgleda nije ni na vidiku. Zao mi je ljudi koji su ovo doziveli. Neka pocivaju u miru.

Cvetko

pre 11 godina

Cvece treba da se stavi pod spomenik Nikoli Pasicu. Pokazalo se da je njegov stav bio ispravan po pitanju (ne)ujedinjenja juznih Slavena.

samir_tb

pre 11 godina

Naravno da je akcija bila legitimna ali isto tako da je bilo ratnih zlocina to bi hrvatska trebala da preduzme a ne Tuzilastvo BIH koje s ovim ama bas nema nista koja glupost jer sav zlocin se dogodio na teritoriji republike hrvatske. A isto tako srpska politika je za ovo kriva podrzavajuci takozvane srpske oblasti u hrvatskojje podrzavala rat a ljudi srbi iz pakraca koji su htjeli da nebude rata nekoliko je njih ubijeno 1991god i to ljudi koji su bili na visokim polozajima su nestajali kao takozvani srpski izdajnicii njihove ubice zive danas u beogradu zasto se ta ubistva niko nije odgovaro to trebate da pitate tuzilastvo za ratne zlocine u srbiji a ovo vam pisem zato sto sam ko mladi vojnik tada bio na sluzbi u Pakracu i o tome se otvoreno pricalo o ubistvima koja su bila narucena, napustio sam tada vojsku i otisao u inostranstvo gdje i sada zivim.....

mrki

pre 11 godina

Koliko se lazi ovde istresa od strane domoljuba. Podatak od ''par tisuca pobijenih Hrvata'' su pojedini komentatori izvukli iz svog sesira jer cak ni hrvatska propagandna masinerija nije tvrdila nisto slicno.

komšija

pre 11 godina

(Stevan, 1. maj 2012 09:47)I ja sam u školi učio o hrabroj srpskoj vojsci u svim ratovima ali izgleda da su mi mnogo toga prećutali.Srpska vojska je osramoćena u zadnjim ratovima na području bivše Jugoslavije i svrstala se sa rijetkim vojnim snagama u svijetu koje su zvanično izvršile genicid.

cpcp

pre 11 godina

@Franjo

Da, evo imam druga koji je imao nekoliko godina kada ga je majka nosila bezeci od tih vojnih akcija. Ima puno takvih slucajeva. Takve osobe su sigurno ratovale protiv Hrvatske :-/

Ne branim ja ni drugu stranu. Svi su pravili probleme, ali obican narod je najvise ispastao.

Ben 10

pre 11 godina

Citam komentare i sve sam sigurniji ... Nikada se nece pomiriti nasa dva naroda...
Svako od nas sedi sa svoje strane granice i vidi stvari iz svog ugla. Malo ko u Srbiji zna sta u Hrvatskoj znace Skabrnja, Polaca, Nadin ... Hrvati nikada nece priznati sta se desilo u Jasenovcu, jamama ... sto mi nikada ne mozemo oprostiti ni preboleti.
E sad da ima pameti medju nama, nasli bi se iskonski uzroci za postojanje iskrene mrznje i tada bi se trazila resenja.
Ako neko dodje u priliku sa procita istoriju na Hrvatski nacin, lako ce zapaziti da je samo pitanje vremena kada ce novi sukob da se desi ...
Davno mi je u zemlji koje vise nema, jedan drug iz klupe rekao "jucer nam je svecenik prica' da Vi Srbi drugcije jedete, i da Vam koza drugcije mirise ... ali ja ne primecujem da ti drugcije mirises ..."
Dakle budimo iskreni ... netrpeljivost je ukorenjena mnogo pre vec poznatih zlocina sa obe strane, a pravi uzroci mislim da nam svima nisu potpuno jasni

mile

pre 11 godina

stvarno ne razumem sta ovi traze na B92. Idite na svoje sajtove i komentarisite sta hocete, pa pobogu vi ste se odvojili, hocete svoju drzavu svoje novine sta radite ovde?Tamo na svojim novinama i svojim blogovima i svojoj drzavi. Nije ovo mrznja nego ste dosadni ko VASKE neznate sta hocete, da zivite negde drugde a da nas i dalje pjujete na B92. pa idite pobogu na Vecernji list tamo vam je mesto. zapadni slavonac

Nik

pre 11 godina

Evo ja cu probati objasniti. Koliko znam Madzari, recimo, zive vekovima u Vojvodini. E pa sad, recimo da oni odluce postaviti balvane na cesti od NSa do SU i izadju na barikade naoruzani. U toku slijedece 3,4 godine protjeraju i pobiju sve nemadzare iz tog nekog podrucja i proglase Republiku Madzarsku Krajinu jer da su ta podrucja njihova vekovna ognjista i oni se hoce pripojiti Madzarskoj.
Ne znam jel' trebam prosirivati scenarij ili je ova skica dovoljna?
.
(sasha03, 1. maj 2012 15:06)

Samo jedan 'mali' i 'sitan' dodatak... neophodno je da u Ustavu drzave PISE da se bez SAGLASNOSTI MADJARSKE ZAJEDNICE(odnosno Srpske u ovom sl) NE MOGU resavati NAJBITNIJA PITANJA u zemlji!!! Eto, to je taj 'SITAN' detalj koji konstantno i namerno preskacete, a koji je bio odlucujuci u podizanju tenzija pred rat i jedan od (najbitnijih) povoda istog... Dakle, predjasnjim sporazumima su Srbima GARANTOVANA prava i obaveza u okviru drzave, a koja su im USKRACENA(od strane Tudjmanovog, ustaskog rezima...). Da ne govorimo o sikaniranju i ponizavanju Srba u to vreme, te pripremama za rat Hr elite(u kojima su cak UBIJALI i svoje policijske oficire - npr. Josip Kir, a koji se nisu slagali sa ratnom 'idejom' HDZ-a i njenih domacih/stranih satelita...). Nije sve tako jednostrano i jednoumno kako vi zelite da prikazete...

P.s. I naravno da je i Srbija pravila greske u tom vremenu, pri cemu su opstoj konfuziji i ratnickoj 'politici' kumovali pre svih Nemacka, odnosno Amerika, a kojima je raspad Jugoslavije isao u korist i koji su(cak i javno) isti zagovarali/sponzorisali...

Posmatrac

pre 11 godina

Na kraju su proterani, neki ubijeni. Pre toga su imali ponudu da imaju svoju policiju na svojoj teritoriji i ostala prava. Famozni plan Z-4 ( za nepismene 3-4). A glavna informativna agencija neka ispostuje tajming, kao i tog dana pre 17 godina.

?

pre 11 godina

(Marko, 1. maj 2012 00:33)

Као што је Крајина била самопроглашена, тако је и Хрватска! У Хрватској(као и у БиХ) се по Уставу СФРЈ апсолутно није смело догодити да се ишта решава без Срба, као ни без Хрвата, а хрватски политичари то упорно две деценије избегавају да признају да нису смели, а то су учинили свесно уводећи Хрватску у рат, желећи да је отцепе од Југославије, дакле Хрватска је била та иницијална каписла и сепаратистичка тежња и творевина, јер су знали да другачије не могу да спроведу своје планове. Суочите се с тим коначно.
Стога, кад се Хрватска отцепљује од Југославије и Срби се отцепљују од Хрватске. Имали су потпуно једнака права.
Коначно, то се догодило и са Вирџинијом током грађанског рата у САД.

Slavonka Okucani

pre 11 godina

U sredu 2. maja odrzace se parastos zrtvama "Bljeska" u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, ulica Admirala Geprata br.19. Poslije parastosa održaće se tribina sa prezentacijom u parohijskom domu pod nazivom "Zapadna Slavonija - naša sudbina".

Zg

pre 11 godina

Ljutite se vi kolko hocete ali mi smo pobjedili u ratu vi koji jos sanjate veliku srbiju ostaje vam da igrate onu internet igru e-republika tamo je mozda i mozete ostvarit.

sasha03

pre 11 godina

Interesantni su mi ovi botovski komentari iz Hrvatske.
I dan danas mi nije jasno kako je Hrvatska branila svoju teritoriju od svojih građana koji su tu živeli vekovima?!
(Dzobs..., 1. maj 2012 01:30)

Evo ja cu probati objasniti. Koliko znam Madzari, recimo, zive vekovima u Vojvodini. E pa sad, recimo da oni odluce postaviti balvane na cesti od NSa do SU i izadju na barikade naoruzani. U toku slijedece 3,4 godine protjeraju i pobiju sve nemadzare iz tog nekog podrucja i proglase Republiku Madzarsku Krajinu jer da su ta podrucja njihova vekovna ognjista i oni se hoce pripojiti Madzarskoj.
Ne znam jel' trebam prosirivati scenarij ili je ova skica dovoljna?
.

pavo DU

pre 11 godina

(Mile Politika, 1. maj 2012 15:51)
E moj Mile i ti si stalno pratio RTS 90 tih godina. Prvo je dosla pobuna i balvani a tek onda novi ustav. A otkazi i vikendice i slicno je doslo kad ste se pobunili a nakon vase pobune a poslije i otvorene agresije JNA su nagrabusili i oni Srbi koji nisu trebali. Da ste 90 tih mirno trazili autonomiju u RH dobili bi ste ju a ovako ste trazili rat i dobili ste sto ste dobili!!

Neko iz Srbije

pre 11 godina

sta reci?,

samo komentar, radi istinitosti HAG nije ulazio u opravdanost Oluje (to nije u njegovoj nadleznosti) nego o zlocinima pocinjenim u Oluji i njenom karakteru - to jest da je bilo komandne odgovornosti da se sprece, umesto toga postojala je sira podrska etnickom ciscenju, koje je masovno vec obavio Milosevic pre akcije kroz traktorsku kolonu kada je odbio podrsku i direktno i indirektno saopstio Srbima da se sele. Oluja je po svim kriterijima bila legitimna ali zlocini nisu. zato su na sudu oni koji su odgovorni direktno i po komandnoj odgovornosti. Srpsko rukovodstvo je takodjer znalo sta ce se nakon Vukovara i srpskih zlocina desiti jednom broju Srba u Hrvatskoj, pa nije bas marilo dok je imalo silu, zarilo je palilo...

Jofel

pre 11 godina

@RADOS
Kad naucis da se ne kaze srbski,vec srpski,a da se to pise malim slovom,javi se.Od takvih tripera veliko Srba i veliko Hrvata nam i pocinju ratovi,a samo ste Srbi i Hrvati u kafani i forumu.Ako si Srbin Radose,onda budi Srbin tako sto ces da postujes svoj jezik(ako te je neko naucio),da ne bacas smece van predvidjenog mesta za to,da cuvas svoju zemlju,ali ne oruzjem...Ja iskreno imam puno prijatelja po Hrvatskoj,Bosni,Makedoniji i Sloveniji i nemam nikakav problem da odem tamo niti da oni dodju ovde.Sve sto se desilo,posledica je glupe politike i naivnih ljudi...

nino

pre 11 godina

aca. Kad je u pitanju granica ili linija koja razdvaja avnojsku Hrvatsku od avnojske Bosne svaki obrazovan covjek zna da tu liniju nisu iscrtali komunisti 1945, nego je ona uspostavljena nakon kandijskog rata i potvrdjena Pozarevackim mirom 1718 sklopljenim izmedju Habsburske monarhije, Otomanskog carstva i republike Venecije.
Uostalom zasto se Srbija ne vrati u one legitimne granice koje je imala kad je mendjunarodno priznata na Berlinskom kongresu 1878.
P.S. Pogledaj kartu Srbije iz 1878

Mile

pre 11 godina

"Srbija je postojala mnogo godina PRE okupacije Otomana... Dakle, NE SPINUJ!"

Da,a Hrvatska nije postojala do ujedinjenja sa Ugarskom 1102?

Mile

pre 11 godina

Kako objasniti progon 40 000 Hrvata iz Vojvodine u kojoj rata nije ni bilo?
Sto se to dogadjalo miroljubivom srpskom narodu kad je radio takve zlocine 1991,92,93...
Sto bi se tim Hrvatima dogodilo da su npr. granatirali NS,Suboticu,Sombor,Mitrovicu...?
Zasto je pocinjeno takvo etnicko ciscenje za koje dosad nitko nije odgovarao?
Treba li da krivimo Rusiju i Grcku za te stvari?

sasha03

pre 11 godina

(Nik, 1. maj 2012 17:08)

Ajde me vi gospodine prosvijetlite i objasnite ulogu Nemacke i Amerike u ratovima '90ih? Jesu li Nemci i Amerikanci razvozili jogurt revoluciju po Jugoslaviji krajem 80ih i mitingovali po istoj pod parolama "Ovo je Srbija", "Svi Srbi u jednoj zemlji", i slicno?
Jesu li Nemci i Amerikanci krivi za Vukovar, Skabrnju, Ahmice, Sarajevo, Srebrenicu, zlocine poslije Oluje i stotine drugih zlocina koje smo jedni drugima nanijeli?
Vasa izjava da za ustaske zlocine NISMO ispastali/odgovarali i da su zataskavani zbog bratstva i jedinstva je tipican srpski spin koji se provodi od kraja tog rata. Ovo zataskavanje je notorna neistina jer su se i male bebe u YU ucile kakve su zlocine ustase napravile i koliko Srba je pobijeno. Pogledajte samo udzbenike iz tog vremena ako ste nedovoljno stari da bi to znali. Nadalje, tu je prisutan neprestan pritisak na Hrvate kao da su svi Hrvati odgovorni za nedjela ustasa sto i vi implicirate tvrdeci kako NISMO odgovarali, sto naravno opet nije tocno.
Oni koji su cinili te zlocine su u vecini zbrisani sa lica zemlje od Bleiburga preko Kriznog Puta poslije rata do kasnijih sudjenja i smaknuca.
Na kraju, morate znati da je NDH bila kvislinska drzava poput Norveske, Vichyjevske Francuske, Nediceve Srbije itd. U isoj Hrvatskoj je buktao antifasizam pod vodstvom J Broza u kojem je sudjelovao i F Tudjman na primjer. Molim vas prelistajte historijske knjige pa istrazite brojnost i potporu ustasa i antifasista u HR. Dakle implicirati kako su Hrvati genocidni zlocinci je nista drugo do neistina.
Pa vodja te vase omoljene Yu je bio Hrvat. Tudjman se borio protiv tih ustasa. Ali, vi Srbi kad god zatreba ajmo nazad u drugi svjetski rat i jos onda tvrdite da je to zataskavano.
Znaci gospodine ili ste u zabludi ili iznosite svjesno brdo neistina?
Sto NIJE DOBRO!!!

sasha03

pre 11 godina

@Nik @Mile politika

Hrvatska je drzava Hrvata i nacionalnih manjina (ukljucujuci i Srbe) i u cemu je tu problem. Srbi nisu izbaceni iz Ustava nego su uklopljeni u ostale nacionalne manjine. Dobar razlog za rat, ne?
Drugo, Srbi, ako su gubili poslove su ih gubili kao komunisti, a ne kao Srbi. Ako Radikali osvoje izbore u Srbiji, na pr, vidjet cemo koliko ce direktora iz DS izgubiti posao.
Trece, dajte molim vas prebrojite vikendice koje su dignute u zrak prije ljeta '90. 3, 5, 7 bas bih volio znati. Citajuci vase komentare imam osjecaj da sam u to vrijeme zivio na nekoj drugoj planeti, a ne u Hrvatskoj.

Mile

pre 11 godina

Znaci,ovdje mozemo procitati tvrdnje o tome kako su Hrvati imali pravo da udju u Jugoslaviju a nisu imali prava da izadju iz te iste Jugoslavije.
Naravno,o tome sto mogu a sto ne mogu,odlucuju Srbi,ostale se ne pita.
Pominju se neke AVNOJ-evske granice kao nelegitimne a ne pominje se da je Hrvatska u tu Jugoslaviju usla sa Srijemom i Bokom kotorskom koje im cak ni tadasnja srpska politika nije osporavala sto se moze vidjeti ako se pogledaju granice koje su dogovorene sporazumom Cvetkovic-Macek.
Znam,sada cete reci da je HR prije prvog svjetskog rata bila samo pokrajna u Austro-Ugarskoj a naravno necete spomenuti da je nesto ranije prije toga Srbija bila samo pokrajna Otomanskog carstva.

tito

pre 11 godina

@gorca

Da to je bila zona pod zastitom un-a samo ti ne shvacas da je cilj bio da se cuvaju gradjani republike hrvatske od srba unutar zone a ne srbi od hrvata van zone.
Shvacas razliku?
I da un nije nikako odradjivo svoj posao nego je jos i suradjivo i dopusta stalna pogubljena i protjerivanja iz zona tokom 3g svog djelovanja, zato se i islo u rijesavanje tog pitanja.

sasha03

pre 11 godina

A sto se tice 'velike Srbije'... to vam je vec izlizana floskula(sklepana u Nemackom loncu) koju zvacete na svakom mestu, bez obzira sto ista nema VEZE sa stvarnim dogadjajima i desavanjima... Ali dobro, bitno je da vi FABRIKUJETE istoriju, da dezinformisete, lazete i klevecete, spinujete i ispirate 'mozgove'... Mada, nije ni lak taj 'posao', lagati i pricati gluposti svaki dan! Jer, pre ili kasnije, sve dodje na naplatu...
(Nik, 1. maj 2012 03:22)

Ovaj, Nik, ajde malo procitaj Memorandum SANUa, pogledaj program SRSe do prije par godina (ne do '91, '95 ili 2000 nego do dvije, tri godine unazad), dakle stranke koja je u Srbiji u to doba dobijala 30% glasova na izborima, pa mozes i na Youtubeu pogledati par uradaka osoba iz politickog zivota Srbije, recimo, u Vukovara poslije trijumfalnog oslobodjenja sta kazu i o cemu pricaju. Ili su to sve mozda njemacki agenti, CIA i Vatikan organizirali?

nino

pre 11 godina

aca ocito je da ne poznajes dobro istoriju;
Poslije poraza vojske ugarskog plemstva u bitci na Mohačkom polju 1526. god. i smrti kralja Ludovika II. u Ugarsko-Hrvatskom kraljevstvu došlo je do rasula. U prosincu iste godine na saboru u Cetinu (u blizini današnjeg Cetingrada) sastalo se hrvatsko plemstvo i 1. siječnja 1527. god. izabralo austrijskog nadvojvodu Ferdinanda Habsburškog za hrvatskog kralja. Povelja, koju su tom prilikom potpisali hrvatski velikaši i predstavnici Ferdinanda Habsburškog (Pavao Oberstain, Nikola Jurišić, Ivan Katzianer i Ivan Pichler) jedan je od najvažnijih dokumenata hrvatske državnosti i pohranjena je u Austrijskom državnom arhivu u Beču. U zamjenu za priznanje nadvojvoda Ferdinand obećao je, da će pomoći Hrvatskoj u obrani pred osmanskim osvajačima i da će poštovati prava, sloboštine, zakone i običaje njeznih stanovnika. Povelju su sa svojim pečatima potvrdili:

* Andrija Tuškanić
* Ivan Karlović
* Nikola Zrinski, otac Nikole Šubića Zrinskog "Sigetskog"
* Juraj Frankopan
* Vuk Frankopan
* Stjepan Blagajski

Na sredini se nalazi pečat Kraljevine Hrvatske sa 64 crveno-bijela polja.