Testovi

Sreda, 25.04.2012.

22:29

Mazda CX-5 2.2 SKYACTIV-D

Izvor: B92

Mazda CX-5 2.2 SKYACTIV-D IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Dragan

pre 11 godina

Vozim je vec dva meseca i sta reci?Radim kao profesionalni vozac,ali poslije posla uzmem svoju Mazdu CX-5 da se odmorim i uzivam u voznji:)))
Lezanje na drumu,uzivanje u voznji,potrosnja goriva(Motor 2.0 benzinac,87 oktana).Na auto -putu sa 120 km/h isto kao da setas,a sa 150km/h motor se vec cuje,ali stabilnost ostaje ista:)))Ima sitnih mana ,kao sto je gospodin napomenuo,nepovoljan polozaj casovnika i ...javicu Vam za ostale!

vojkan

pre 11 godina

@Miki

situacija sa dimenzijom gume je jos gora. Naime bio sam u Profil-u i oni ne mogu da naruce gume za CX-5 jer se time ne bave?! Ovu dimenziju je nemoguce naci u Evropi. I sta sad, tolike pare das i na to moras da kupujes nove i felne i gume... stvarno nerazumljiva odluka Mazde, tim pre sto je CX-7 dolazio sa "standardnim" a uz to i odlicnim gumama Bridgestone Dueller HP 235/55/19.

Petar

pre 11 godina

@darko

I na kraju koji ces da uzmes? Tj. nisam shvatio iz tvog komentara da li CX-5 opravdava tako visoku cenu u odnosu na konkurenciju koju si naveo ili ne?

darko

pre 11 godina

Fenomenalan automobil,uzivo mnogo lepsi nego na slikama.Razmisljao sam o kupovini Hundai IX35,Kia Sportage i isao na test voznje.CX-5 me je ostavio bez teksta posle test voznje ,razlika je ogromna u korist CX-5 u svim segmentima voznje.

Miki

pre 11 godina

Bio sam speman da kupim CX-7 ali ovo je puno bolje. Sve mi se vise dopada na CX-5 deluje mi kao ozbiljiji auto, konacno lep i veliki ekran u unutrasnjosti. Jedina mana, ne znam da li ste to primetili su gume dimenzije 225/55 R19. Ovu dimenziju ne pravi ni jedan premium proizvodjac guma. Da stvar bude gora felne su 7Jx19 (umesto 8Jx19 kao kod CX-7), tako da je 225 vec na gornjoj granici.

Pozdrav,
Miki

kenan

pre 11 godina

Abonent sam vec 15 goduna casopisa Autobild,prvi put je uspeo neko da bude bolji od VW Tiguana u svim disciplinama.Ali taj motor od 2.2 litra je opterecen pet puta vecim porezom na kubaturi motora,nego 2.0 litarski motor.Konacno je doslo vreme da nova vlada promeni taj nepravedni zakon i da uvede zakone,kao ostatak evrope,po konjskim snagama.Tek tada bi imala sansu Mazda CX-5 2.2d,jer bih bio jedan od prvih kupaca koji bi kupio ovaj auto,ovako bih trebao za pet godina da platim 28000*5 god=140000 dinara,vise nego za 2.0 litra motor.Nadajmo se da ce nova vlada imati sluha za pravedan porez.

boban

pre 11 godina

Imao sam priliku da probam CX-5 CD 175 u Austriji i ostao sa bez teksta kada sam izasao iz njega.Vozne karakteristike fenomenalne ,osecaj u voznji ,potrosnja....Inace sam vlasnik Audija Q5 ova Mazda je vrhunski automobil.

Nemanja

pre 11 godina

@(Naša, 26. april 2012 13:20)
To je pre svega zbog pouzdanosti. Zasto bas 2200 ne mogu da ti kazem ali verovatno da i dalje bude dovoljno mali za zemlje gde se porezuje kubikaza, a da ima dobru snagu ne ugrozavajuci pritom zapreminu. Jer sto je manja zapremina a veca snaga mnogo su vece verovatnoce da ce se nesto pokvariti jer su tu nadpunjenja i pritisci koje motor trpi ogromni, a to ne moze vecno trajati.
Za ove koji pominju snage i ko koliko izvlaci iz dizel motora, Peugeot iz 2200 izvlaci 204 ks (cini mi se), BMW to izvlaci iz 2000 tako da to nije problem (za Japance sugurno, ne mislim da je lako napraviti takve motore) napraviti. Problem je pouzdanost a Japanci najvise o tome brinu. Tako recimo Land Cruiser V8 iz 4.6l dizela izvlaci oko 286ks, sto BMW izvuce iz 3.0. Ali zato Land Cruiser mozes da vozis 20 god. po kamenjaru, pustinji... i nista mu nece biti. A sto se tice velikih snaga iz dizel motora, mislim da to najbolje pravi BMW, a da je pri tom pouzdano.
I ja vozim RAV4, po meni odlican auto, ali mi nije svejedno sto placam ovaj porez za budale. Nije bas to tako kao sto se ljudima cini, imas 27-8 hiljada za auto to nije nista. Necu ja sad da pricam kako jedva skupim, ali jednostavno ta politika je smesna i ti se smatras glupim kada placas nesto tako. Ti vozis motor najnaprednije ekoloske konstrukcije, male potrosnje a kao placas porez na luksuz. Zasto to neplati neko ko vozi recimo Peugeot RCZ koji ima1.6 i 200 ks a ja placam za mojih 150ks? A vecina zemalja na svetu uzimaju u obzir i snagu i ekolosku normu, a ne kao kod nas. I nisu registracije kod drugih za motore od preko 2000 toliko skupe, tj. na nasem su nivou ali su plate mnogo vece. A to se ne moze porediti. Moze se uporediti samo odnos koliko prosecnih plata ti treba za registraciju i tu ce se sve pokazati. Da ne pricam o tome da tehnicki pregled niko ne radi na nova vozila vec se to radi posle 3,4,5 godina, jer koji novi auto ima neispravne kocnice????? I da ne pricam da u dosta zemalja ne registrujete auto svake godine, vec svaku drugu ili tako nesto. I da u dosta zemalja mozete zadrzati tablice kada ih jednom kupite a ne da za svaki novi auto menjate tablice, a to su sve porezi za budale. Mozda se nekom cini sve to sitnim, tehnicki pregled, nove tablice, ali dodajte na to redovne servise, produzavanje registracije, nove saobracajne, pa onda gorivo (gde nas takodje pljackaju) i dobicete enormne racune!

Peec

pre 11 godina

(Naša, 26. april 2012 13:20)
Ko ce ga znati..
(Komentator, 28. april 2012 09:43)
Honda S2000 2.0 VTEC iz 1997 ima 240 konja i za razliku od alfe je pouzdanam isto tako accord Type-S ima 203 konja iz 2.4l, i tako milion primera raznih automobila sa raznim konjazama, ali to ne znaci nista.

elem, da su hteli 230 konja iz ovog SkyActiv dizela sigurno bi ga tako hteli, ali su ljudi lepo zeleli da prvo bude pouzdano, ekonomicno i pozeljno, a ne da sluzi za divljanje Beogradskim ulicama.

Milos

pre 11 godina

Lepa kopija Hyundai-a santa fe samo naravno u mnogo poboljsanoj verziji!!
Ako ovako nastave korejanci jos malo ce rame uz rame sa BMW-om Mercedesom, Ferarijem... ,a tek kad se kinezi uozbilje onda cemo dobiti automobile sa vrhunskim kvalitetom i povoljnom cenom!!

Komentator

pre 12 godina

Ocekivao sam vise od ovog motora jer je zestoko najavljivan kao revolucija...ali ovo je prilicno kilavo.

Pogledajte samo Alfu 159 koja jos od 2008-me iz motora 2.4 izvlaci 209 KS...a da ne pricam o obrtnom momentu od 400Nm koji se ostvaruje pri svega 1500 rpm.

ns_Teletabis

pre 12 godina

@ Danilo ,

Odgovor na tvoje pitanje je dug , zbog mnogo godina :( i zbog raznih modela :)

Ali evo samo najbitnijih detalja: 25 godina vozačkog iskustva , Audi(A3,A4,Q5), Hyundai(Accent,i30), Škoda (Favotit,Felicia,Fabia), Opel(Astra G,Kadett), Zastava(...)

Bez obzira na sve , glede unutrašnjosti kod Mazde CX5 varnica nedostaje ... sve je dobro ali nema hemije . Što ne znači da će iskusniji kupci zbog toga odustati , naprotiv . Oni koji većinski odlučuju na osnovu izgleda i emocija a nije ih malo će sigurno produžiti ...

Kao primer dobrog dizajna naveo bi npr Hondu Accord , Audi A4 pa naviše itd. ČAk je i Audi Q3 veselije određen automobil (mada je manji) a cena mu je tu na +20% maksimalno ...a to nije nedostižna razlika za nekog ko ima i ko reši da potroši te novce.

Danilo

pre 12 godina

@ns_Teletabis
Ne znam koliko si auta vozio u životu, ali se meni posle mnogo promijenjenih više sviđa da je unutra sve jednostavno i što kvalitetnije. Ovaj enterijer je za svaku pohvalu.

Japanac

pre 12 godina

@Redakcija

Da li ste imali priliku da vozite benzinac? I ako jeste, kakvi su vam utisci? Meni je takodje cudna odluka domacih distributera da se ne nudi benzinac automatik sa pogonom na dva tocka

Redakcija:
Dragi Japance, Na zalost ne :(
Pozdrav!

ns_Teletabis

pre 12 godina

Vozim mazdu 6 , MZR 2.2 CD129 i jednom prilikom sam sedeo i detaljno pregledao novu Mazdu CX5 ...izdaleka izgleda kao Kuga , mada je veća/duža primetno a i gepek je znatno veći ...sedi se udobno a i pregledna je za pohvalu .

Mesta ima na pretek i napred i nazad , izrada je precizna , motori su fenomenalni sa dve turbine , mala potrošnja , odličan obrtni moment , ludilo ...spoljašnji design za 4+ ali unutrašnji malo kasni za konkurencijom ...nije to nešto da kažemo loše , ali nema neke varnice da se čovek zaljubi ...čak i mazda 6 koja je na zalasku ipak ima neki stil unutra koji me smiruje i koji mi se sviđa . Ovo je novo ali je bezlično ...a kad čovek daje tolike pare ipak očekuje da svaki put kad sedne da se oduševi na neki način ...šteta.

Čitao sam o voznim karakteristikama sve naj naj na UK sajtovima koje inače smatram najobjektivnijim ...a eto i naši kažu da je tu sve ok .

Čak mi je i cena za tu klasu i opremu pristojna i ne vidim tu neku problematiku sa konkurencijom , jer ipak je to veće auto od KIA Sportage-a ili i35 ...a i reputacija Mazde je daleko daleko bolja .

Danilo

pre 12 godina

Ne bih ja rekao da je skup. Vi možda gledate u skladu sa KIA Sportage, ali oni nisu u istoj klasi.
Ovo su automobili koji se jedini proizvode u Japanu.
Jedina moja zamjerka je što nemaju DSG mjenjač.

Sima

pre 12 godina

Pitanje za redakciju:

S obzirom da ste u tekstu naveli da ima puno mesta na zadnjoj klupi, da li je to mozda na ustrb mesta na prednjoj klupi? Tj. da li visi vozaci (195cm) mogu dovoljno da zabace u nazad prednje sediste (da li su klizne sine prednjeg sedista dovolno dugacke)? Hvala.

Redakcija:
Dragi Simo, visok sam preko 195cm. Bilo mi je prilicno udobno dok sam vozio.
Pozdrav!

Naša

pre 12 godina

@Nemke
Registracija za ova kola košta 66000 din. Bivša YU+ bivša ist. Evropa + Skandinavija a i još neke zemlje na zapadu gledaju kubikažu prilikom registracije, sa čime se ne slažem. Porez treba plaćati po kataloškoj vrednosti vozila. A na svaki testirani auto ove redakcije koji ima preko 2.0 javljaju se likovi (koji verovatno voze kadete,fiće itd) koji kukaju kako je skupa reg. Ne brinite se za tudj džep, i komentarišite kakvo je ludilo ovaj auto. Opustite se i uživajte.
P.S. A ako neko zna, neka reši tu misteriju i kaže odkud ta ljubav Japanaca za 2200 dizel kubikažom! Mazda,Honda,Toyota,Nisan(do 2009),Mitsubisi u nekim modelima, sad kreće i korejski Ševrolet. Pa nisu oni svi ludi, a svi Evropljani pametni.

Ćordola

pre 12 godina

@MikeLDN
Ja sam rešio problem.
http://www.mothercare.com/Mothercare-Seat-Back-Protectors-Pack/dp/B006I0T8FO?ie=UTF8&ref=sr_1_5&nodeId=42835041&sr=1-5&qid=1335435900&pf_rd_r=12YMVQXQYVF21RC6SXX6&pf_rd_m=A2LBKNDJ2KZUGQ&pf_rd_t=101&pf_rd_i=42835041&pf_rd_p=231490867&pf_rd_s=related-tab-3-5
Kod mene je stereo takmičenje ko će brže da lupa nogicama i briše obuću o sedište. E sada, ako te nervira da ti tamburaju po kičmenom stubu jedino rešenje je prikolica. :)

Nemke

pre 12 godina

@Naša posla

Reg za ovaj auto je 74000din, a za 1.9 je 36000. U Evropi se porez plaća na kilovate a ne na kubikazu. Pa Fiat Bravo ima motor TJET od 1400 kubika a 150 i 170 ks... Na kilovate, tj. snagu se placa porez u EU, a ne na kubikazu...

nedjo

pre 12 godina

Ako predete 20000km godisnje, kupujte dizel, ako ne benzinac.
Ja vozim mazdu premacy 10 god jos nisam promenio niti jednu zarulju.
72god moja sesnajesta cola,vizijo sam neke nemce bilo je kvarova.

vise volim nemce

pre 12 godina

Cene su dosta jake. Razumem da je u CX-5 nova tehnologija i da to neko mora da plati, ali sva konkurencija startuje sa 18-19.000E, a CX-5 sa 21.500 sto je mnogo. Realno je da cenu treba da spuste za 3.000E i imace super prodju u Evropi, a i kod nas. Steta sto si Mazdini dileri u Srbiji nefleksibilni kad je rec o ceni automobila.

Petar

pre 12 godina

Apsolutno se slazem sa prethodnim komentatorima da je cena malo previsoka, poredeci je sa konkurencijom. I ne samo kada je u pitanju ovaj model, vec svi mazdini modeli od mazde 2 do mazde cx7 moraju sniziti cenu za oko 10% da bi mogli da pariraju evropskoj konkurenciji pre svega! I potpuno je u pravu komentator koji kaze da su mazdini dileri potpuno nefleksibilni kada je u pitanju cena, jer prema njihovom cenovniku na primer, mazda 3 sa popustom od 2000 evra kosta oko 15.000 evra, pa sta to znaci da bi bez popusta kostala 17.000 evra sa osnovnim paketom opreme, bas me zanima koji to auto u toj klasi (golf klasa) kosta toliko?!?!?! I jos nesto sto me strasno nervira kod mnogih proizvodjaca automobila, a sad sam video i u karakteristikama i specifikaciji opreme za cx5 u pocetnoj opremi, cena oko 21.000 evra dobijes celicne felne sa plasticnim ratkapnama!?!?! Ej bre za 21.000 evra ne mogu da stave alu felne!?!!? Pa stvarno treba da propadne auto industrija, mnogo su postali alavi!!!

sting

pre 12 godina

Dobro izgleda i verujem da je izuzetno kvalitetan. No, taj Euro 6 motor je malo komplikovan jer na vise od pola benzinskih pumpi kod nas se prodaje samo D5. Na nekom stranom sajtu sam procitao da je D6 izuzetno osetljiv. Mislim da je bolja varijanta benzinski motor od 165 KS. Na raznim testovima kazu da je stedljiv i da za benzinca ima odlican okretni momenat. Sto je najvaznije, mnogo je jeftiniji (naravno ovo vredi za one koji razmisljaju o tome da dobiju nesto kvalitetno i veliko za sto manje para). Oni koji zele bas ovakav auto kakav je testiran, verovatno o tome ne razmisljaju)

Naša posla

pre 12 godina

@IXMAN
Svuda u Evropi je reg. za preko 2000 kubika skupa. Ali, zaista je neverovatno spominjati cenu registracije kod vozila od 34000 eur. Nekih 200 evra je viša od vozila 1,9 i 2,0.
Pa hiljade ljudi voze 15-20 godina stara kola preko 2000 kubika, pa ih registruju, zaista se ne bojim za onoga koji će verovatno trećinu plate dati za registraciju ove Mazde.

Nemanja

pre 12 godina

Fantastican automobil. Ovo je Mazdi falilo- atraktivan dizajn, kako spolja (koji su i imali na nekoliko novijih modela) a pre svega u unutrasnjosti. Jednostavno sve odise odlicnom obradom, dobrim materijalima, i luksuzom. Ova kategorija automobila je najboljaz za jedan auto u porodici, jer pored jakih i ekonomicnih motora, velike kabine sa puno mesta imate i pogon na 4 tocka i malo poviseno rastojanje od tla sto je idealno da se savladaju sve prepreke zimi i poneki izlet van terena. Stvarno odlican auto...
I potpuno se slazem da je nasa politika o registracijama, gde se uopste ne gleda Euro standard, emisija CO2 i potrosnja potpuna glupost, tj. to je izmisljeno iskljucivo da se pljackaju gradjani ove zemlje i da se nekako popuni budzet koji politicari ne mogu da isplaniraju.

MikeLDN

pre 12 godina

"Takođe, svoj deci u nekom uzrastu bude zanimljivo da šutiraju naslone prednjih sedišta tokom vožnje." Zakaciti prikolicu pa prebaciti decu jos dalje pozadi? :))

mile

pre 12 godina

Prava je tuga živeti u zemlji gde se dodatno oporezuje najsavremeniji sistem izduvnih gasova euro VI, umesto da se stimuliše uvoz ovakvih automobila.
Kako neko reče na 2.2L to je još 400eur/godišnje, tj oko 3000km pređenih ovim autom.

Nekome malo, nekome puno, ali svakako veoma neosnovano dodatno plaćanje državnih dažbina.

Ali nepromišljenim državnim službenicima, logičan potez.

Mazda je napravila odličan SUV, napredan dizajnom i mehanikom.

Nadam se sa ću ga videti na ulicama Srbije.

Mega

pre 12 godina

Prva nova mazda koja mi se zapravo svidja,vidi se da su sad bas vredno radili u kabini da zadovolje evropskog kupca pocevsi od plastike do sedista...solidan auto

sasa7676

pre 12 godina

Meni je ovaj auto perfektan,ima neku dusu.Dizajnerski potpuno drugaciji od agresivnog trenda koji vlada.Definitivno ima dozu smeka za urbanu populaciju.

sasa7676

pre 12 godina

Meni je ovaj auto perfektan,ima neku dusu.Dizajnerski potpuno drugaciji od agresivnog trenda koji vlada.Definitivno ima dozu smeka za urbanu populaciju.

Petar

pre 12 godina

Apsolutno se slazem sa prethodnim komentatorima da je cena malo previsoka, poredeci je sa konkurencijom. I ne samo kada je u pitanju ovaj model, vec svi mazdini modeli od mazde 2 do mazde cx7 moraju sniziti cenu za oko 10% da bi mogli da pariraju evropskoj konkurenciji pre svega! I potpuno je u pravu komentator koji kaze da su mazdini dileri potpuno nefleksibilni kada je u pitanju cena, jer prema njihovom cenovniku na primer, mazda 3 sa popustom od 2000 evra kosta oko 15.000 evra, pa sta to znaci da bi bez popusta kostala 17.000 evra sa osnovnim paketom opreme, bas me zanima koji to auto u toj klasi (golf klasa) kosta toliko?!?!?! I jos nesto sto me strasno nervira kod mnogih proizvodjaca automobila, a sad sam video i u karakteristikama i specifikaciji opreme za cx5 u pocetnoj opremi, cena oko 21.000 evra dobijes celicne felne sa plasticnim ratkapnama!?!?! Ej bre za 21.000 evra ne mogu da stave alu felne!?!!? Pa stvarno treba da propadne auto industrija, mnogo su postali alavi!!!

mile

pre 12 godina

Prava je tuga živeti u zemlji gde se dodatno oporezuje najsavremeniji sistem izduvnih gasova euro VI, umesto da se stimuliše uvoz ovakvih automobila.
Kako neko reče na 2.2L to je još 400eur/godišnje, tj oko 3000km pređenih ovim autom.

Nekome malo, nekome puno, ali svakako veoma neosnovano dodatno plaćanje državnih dažbina.

Ali nepromišljenim državnim službenicima, logičan potez.

Mazda je napravila odličan SUV, napredan dizajnom i mehanikom.

Nadam se sa ću ga videti na ulicama Srbije.

Nemanja

pre 11 godina

@(Naša, 26. april 2012 13:20)
To je pre svega zbog pouzdanosti. Zasto bas 2200 ne mogu da ti kazem ali verovatno da i dalje bude dovoljno mali za zemlje gde se porezuje kubikaza, a da ima dobru snagu ne ugrozavajuci pritom zapreminu. Jer sto je manja zapremina a veca snaga mnogo su vece verovatnoce da ce se nesto pokvariti jer su tu nadpunjenja i pritisci koje motor trpi ogromni, a to ne moze vecno trajati.
Za ove koji pominju snage i ko koliko izvlaci iz dizel motora, Peugeot iz 2200 izvlaci 204 ks (cini mi se), BMW to izvlaci iz 2000 tako da to nije problem (za Japance sugurno, ne mislim da je lako napraviti takve motore) napraviti. Problem je pouzdanost a Japanci najvise o tome brinu. Tako recimo Land Cruiser V8 iz 4.6l dizela izvlaci oko 286ks, sto BMW izvuce iz 3.0. Ali zato Land Cruiser mozes da vozis 20 god. po kamenjaru, pustinji... i nista mu nece biti. A sto se tice velikih snaga iz dizel motora, mislim da to najbolje pravi BMW, a da je pri tom pouzdano.
I ja vozim RAV4, po meni odlican auto, ali mi nije svejedno sto placam ovaj porez za budale. Nije bas to tako kao sto se ljudima cini, imas 27-8 hiljada za auto to nije nista. Necu ja sad da pricam kako jedva skupim, ali jednostavno ta politika je smesna i ti se smatras glupim kada placas nesto tako. Ti vozis motor najnaprednije ekoloske konstrukcije, male potrosnje a kao placas porez na luksuz. Zasto to neplati neko ko vozi recimo Peugeot RCZ koji ima1.6 i 200 ks a ja placam za mojih 150ks? A vecina zemalja na svetu uzimaju u obzir i snagu i ekolosku normu, a ne kao kod nas. I nisu registracije kod drugih za motore od preko 2000 toliko skupe, tj. na nasem su nivou ali su plate mnogo vece. A to se ne moze porediti. Moze se uporediti samo odnos koliko prosecnih plata ti treba za registraciju i tu ce se sve pokazati. Da ne pricam o tome da tehnicki pregled niko ne radi na nova vozila vec se to radi posle 3,4,5 godina, jer koji novi auto ima neispravne kocnice????? I da ne pricam da u dosta zemalja ne registrujete auto svake godine, vec svaku drugu ili tako nesto. I da u dosta zemalja mozete zadrzati tablice kada ih jednom kupite a ne da za svaki novi auto menjate tablice, a to su sve porezi za budale. Mozda se nekom cini sve to sitnim, tehnicki pregled, nove tablice, ali dodajte na to redovne servise, produzavanje registracije, nove saobracajne, pa onda gorivo (gde nas takodje pljackaju) i dobicete enormne racune!

Nemke

pre 12 godina

@Naša posla

Reg za ovaj auto je 74000din, a za 1.9 je 36000. U Evropi se porez plaća na kilovate a ne na kubikazu. Pa Fiat Bravo ima motor TJET od 1400 kubika a 150 i 170 ks... Na kilovate, tj. snagu se placa porez u EU, a ne na kubikazu...

Sima

pre 12 godina

Pitanje za redakciju:

S obzirom da ste u tekstu naveli da ima puno mesta na zadnjoj klupi, da li je to mozda na ustrb mesta na prednjoj klupi? Tj. da li visi vozaci (195cm) mogu dovoljno da zabace u nazad prednje sediste (da li su klizne sine prednjeg sedista dovolno dugacke)? Hvala.

Redakcija:
Dragi Simo, visok sam preko 195cm. Bilo mi je prilicno udobno dok sam vozio.
Pozdrav!

Nemanja

pre 12 godina

Fantastican automobil. Ovo je Mazdi falilo- atraktivan dizajn, kako spolja (koji su i imali na nekoliko novijih modela) a pre svega u unutrasnjosti. Jednostavno sve odise odlicnom obradom, dobrim materijalima, i luksuzom. Ova kategorija automobila je najboljaz za jedan auto u porodici, jer pored jakih i ekonomicnih motora, velike kabine sa puno mesta imate i pogon na 4 tocka i malo poviseno rastojanje od tla sto je idealno da se savladaju sve prepreke zimi i poneki izlet van terena. Stvarno odlican auto...
I potpuno se slazem da je nasa politika o registracijama, gde se uopste ne gleda Euro standard, emisija CO2 i potrosnja potpuna glupost, tj. to je izmisljeno iskljucivo da se pljackaju gradjani ove zemlje i da se nekako popuni budzet koji politicari ne mogu da isplaniraju.

vise volim nemce

pre 12 godina

Cene su dosta jake. Razumem da je u CX-5 nova tehnologija i da to neko mora da plati, ali sva konkurencija startuje sa 18-19.000E, a CX-5 sa 21.500 sto je mnogo. Realno je da cenu treba da spuste za 3.000E i imace super prodju u Evropi, a i kod nas. Steta sto si Mazdini dileri u Srbiji nefleksibilni kad je rec o ceni automobila.

Naša posla

pre 12 godina

@IXMAN
Svuda u Evropi je reg. za preko 2000 kubika skupa. Ali, zaista je neverovatno spominjati cenu registracije kod vozila od 34000 eur. Nekih 200 evra je viša od vozila 1,9 i 2,0.
Pa hiljade ljudi voze 15-20 godina stara kola preko 2000 kubika, pa ih registruju, zaista se ne bojim za onoga koji će verovatno trećinu plate dati za registraciju ove Mazde.

Danilo

pre 12 godina

@ns_Teletabis
Ne znam koliko si auta vozio u životu, ali se meni posle mnogo promijenjenih više sviđa da je unutra sve jednostavno i što kvalitetnije. Ovaj enterijer je za svaku pohvalu.

MikeLDN

pre 12 godina

"Takođe, svoj deci u nekom uzrastu bude zanimljivo da šutiraju naslone prednjih sedišta tokom vožnje." Zakaciti prikolicu pa prebaciti decu jos dalje pozadi? :))

Naša

pre 12 godina

@Nemke
Registracija za ova kola košta 66000 din. Bivša YU+ bivša ist. Evropa + Skandinavija a i još neke zemlje na zapadu gledaju kubikažu prilikom registracije, sa čime se ne slažem. Porez treba plaćati po kataloškoj vrednosti vozila. A na svaki testirani auto ove redakcije koji ima preko 2.0 javljaju se likovi (koji verovatno voze kadete,fiće itd) koji kukaju kako je skupa reg. Ne brinite se za tudj džep, i komentarišite kakvo je ludilo ovaj auto. Opustite se i uživajte.
P.S. A ako neko zna, neka reši tu misteriju i kaže odkud ta ljubav Japanaca za 2200 dizel kubikažom! Mazda,Honda,Toyota,Nisan(do 2009),Mitsubisi u nekim modelima, sad kreće i korejski Ševrolet. Pa nisu oni svi ludi, a svi Evropljani pametni.

Mega

pre 12 godina

Prva nova mazda koja mi se zapravo svidja,vidi se da su sad bas vredno radili u kabini da zadovolje evropskog kupca pocevsi od plastike do sedista...solidan auto

ns_Teletabis

pre 12 godina

Vozim mazdu 6 , MZR 2.2 CD129 i jednom prilikom sam sedeo i detaljno pregledao novu Mazdu CX5 ...izdaleka izgleda kao Kuga , mada je veća/duža primetno a i gepek je znatno veći ...sedi se udobno a i pregledna je za pohvalu .

Mesta ima na pretek i napred i nazad , izrada je precizna , motori su fenomenalni sa dve turbine , mala potrošnja , odličan obrtni moment , ludilo ...spoljašnji design za 4+ ali unutrašnji malo kasni za konkurencijom ...nije to nešto da kažemo loše , ali nema neke varnice da se čovek zaljubi ...čak i mazda 6 koja je na zalasku ipak ima neki stil unutra koji me smiruje i koji mi se sviđa . Ovo je novo ali je bezlično ...a kad čovek daje tolike pare ipak očekuje da svaki put kad sedne da se oduševi na neki način ...šteta.

Čitao sam o voznim karakteristikama sve naj naj na UK sajtovima koje inače smatram najobjektivnijim ...a eto i naši kažu da je tu sve ok .

Čak mi je i cena za tu klasu i opremu pristojna i ne vidim tu neku problematiku sa konkurencijom , jer ipak je to veće auto od KIA Sportage-a ili i35 ...a i reputacija Mazde je daleko daleko bolja .

Danilo

pre 12 godina

Ne bih ja rekao da je skup. Vi možda gledate u skladu sa KIA Sportage, ali oni nisu u istoj klasi.
Ovo su automobili koji se jedini proizvode u Japanu.
Jedina moja zamjerka je što nemaju DSG mjenjač.

boban

pre 11 godina

Imao sam priliku da probam CX-5 CD 175 u Austriji i ostao sa bez teksta kada sam izasao iz njega.Vozne karakteristike fenomenalne ,osecaj u voznji ,potrosnja....Inace sam vlasnik Audija Q5 ova Mazda je vrhunski automobil.

sting

pre 12 godina

Dobro izgleda i verujem da je izuzetno kvalitetan. No, taj Euro 6 motor je malo komplikovan jer na vise od pola benzinskih pumpi kod nas se prodaje samo D5. Na nekom stranom sajtu sam procitao da je D6 izuzetno osetljiv. Mislim da je bolja varijanta benzinski motor od 165 KS. Na raznim testovima kazu da je stedljiv i da za benzinca ima odlican okretni momenat. Sto je najvaznije, mnogo je jeftiniji (naravno ovo vredi za one koji razmisljaju o tome da dobiju nesto kvalitetno i veliko za sto manje para). Oni koji zele bas ovakav auto kakav je testiran, verovatno o tome ne razmisljaju)

Peec

pre 11 godina

(Naša, 26. april 2012 13:20)
Ko ce ga znati..
(Komentator, 28. april 2012 09:43)
Honda S2000 2.0 VTEC iz 1997 ima 240 konja i za razliku od alfe je pouzdanam isto tako accord Type-S ima 203 konja iz 2.4l, i tako milion primera raznih automobila sa raznim konjazama, ali to ne znaci nista.

elem, da su hteli 230 konja iz ovog SkyActiv dizela sigurno bi ga tako hteli, ali su ljudi lepo zeleli da prvo bude pouzdano, ekonomicno i pozeljno, a ne da sluzi za divljanje Beogradskim ulicama.

kenan

pre 11 godina

Abonent sam vec 15 goduna casopisa Autobild,prvi put je uspeo neko da bude bolji od VW Tiguana u svim disciplinama.Ali taj motor od 2.2 litra je opterecen pet puta vecim porezom na kubaturi motora,nego 2.0 litarski motor.Konacno je doslo vreme da nova vlada promeni taj nepravedni zakon i da uvede zakone,kao ostatak evrope,po konjskim snagama.Tek tada bi imala sansu Mazda CX-5 2.2d,jer bih bio jedan od prvih kupaca koji bi kupio ovaj auto,ovako bih trebao za pet godina da platim 28000*5 god=140000 dinara,vise nego za 2.0 litra motor.Nadajmo se da ce nova vlada imati sluha za pravedan porez.

Dragan

pre 11 godina

Vozim je vec dva meseca i sta reci?Radim kao profesionalni vozac,ali poslije posla uzmem svoju Mazdu CX-5 da se odmorim i uzivam u voznji:)))
Lezanje na drumu,uzivanje u voznji,potrosnja goriva(Motor 2.0 benzinac,87 oktana).Na auto -putu sa 120 km/h isto kao da setas,a sa 150km/h motor se vec cuje,ali stabilnost ostaje ista:)))Ima sitnih mana ,kao sto je gospodin napomenuo,nepovoljan polozaj casovnika i ...javicu Vam za ostale!

darko

pre 11 godina

Fenomenalan automobil,uzivo mnogo lepsi nego na slikama.Razmisljao sam o kupovini Hundai IX35,Kia Sportage i isao na test voznje.CX-5 me je ostavio bez teksta posle test voznje ,razlika je ogromna u korist CX-5 u svim segmentima voznje.

Ćordola

pre 12 godina

@MikeLDN
Ja sam rešio problem.
http://www.mothercare.com/Mothercare-Seat-Back-Protectors-Pack/dp/B006I0T8FO?ie=UTF8&ref=sr_1_5&nodeId=42835041&sr=1-5&qid=1335435900&pf_rd_r=12YMVQXQYVF21RC6SXX6&pf_rd_m=A2LBKNDJ2KZUGQ&pf_rd_t=101&pf_rd_i=42835041&pf_rd_p=231490867&pf_rd_s=related-tab-3-5
Kod mene je stereo takmičenje ko će brže da lupa nogicama i briše obuću o sedište. E sada, ako te nervira da ti tamburaju po kičmenom stubu jedino rešenje je prikolica. :)

Miki

pre 11 godina

Bio sam speman da kupim CX-7 ali ovo je puno bolje. Sve mi se vise dopada na CX-5 deluje mi kao ozbiljiji auto, konacno lep i veliki ekran u unutrasnjosti. Jedina mana, ne znam da li ste to primetili su gume dimenzije 225/55 R19. Ovu dimenziju ne pravi ni jedan premium proizvodjac guma. Da stvar bude gora felne su 7Jx19 (umesto 8Jx19 kao kod CX-7), tako da je 225 vec na gornjoj granici.

Pozdrav,
Miki

nedjo

pre 12 godina

Ako predete 20000km godisnje, kupujte dizel, ako ne benzinac.
Ja vozim mazdu premacy 10 god jos nisam promenio niti jednu zarulju.
72god moja sesnajesta cola,vizijo sam neke nemce bilo je kvarova.

ns_Teletabis

pre 12 godina

@ Danilo ,

Odgovor na tvoje pitanje je dug , zbog mnogo godina :( i zbog raznih modela :)

Ali evo samo najbitnijih detalja: 25 godina vozačkog iskustva , Audi(A3,A4,Q5), Hyundai(Accent,i30), Škoda (Favotit,Felicia,Fabia), Opel(Astra G,Kadett), Zastava(...)

Bez obzira na sve , glede unutrašnjosti kod Mazde CX5 varnica nedostaje ... sve je dobro ali nema hemije . Što ne znači da će iskusniji kupci zbog toga odustati , naprotiv . Oni koji većinski odlučuju na osnovu izgleda i emocija a nije ih malo će sigurno produžiti ...

Kao primer dobrog dizajna naveo bi npr Hondu Accord , Audi A4 pa naviše itd. ČAk je i Audi Q3 veselije određen automobil (mada je manji) a cena mu je tu na +20% maksimalno ...a to nije nedostižna razlika za nekog ko ima i ko reši da potroši te novce.

Japanac

pre 12 godina

@Redakcija

Da li ste imali priliku da vozite benzinac? I ako jeste, kakvi su vam utisci? Meni je takodje cudna odluka domacih distributera da se ne nudi benzinac automatik sa pogonom na dva tocka

Redakcija:
Dragi Japance, Na zalost ne :(
Pozdrav!

Komentator

pre 12 godina

Ocekivao sam vise od ovog motora jer je zestoko najavljivan kao revolucija...ali ovo je prilicno kilavo.

Pogledajte samo Alfu 159 koja jos od 2008-me iz motora 2.4 izvlaci 209 KS...a da ne pricam o obrtnom momentu od 400Nm koji se ostvaruje pri svega 1500 rpm.

Milos

pre 11 godina

Lepa kopija Hyundai-a santa fe samo naravno u mnogo poboljsanoj verziji!!
Ako ovako nastave korejanci jos malo ce rame uz rame sa BMW-om Mercedesom, Ferarijem... ,a tek kad se kinezi uozbilje onda cemo dobiti automobile sa vrhunskim kvalitetom i povoljnom cenom!!

Petar

pre 11 godina

@darko

I na kraju koji ces da uzmes? Tj. nisam shvatio iz tvog komentara da li CX-5 opravdava tako visoku cenu u odnosu na konkurenciju koju si naveo ili ne?

vojkan

pre 11 godina

@Miki

situacija sa dimenzijom gume je jos gora. Naime bio sam u Profil-u i oni ne mogu da naruce gume za CX-5 jer se time ne bave?! Ovu dimenziju je nemoguce naci u Evropi. I sta sad, tolike pare das i na to moras da kupujes nove i felne i gume... stvarno nerazumljiva odluka Mazde, tim pre sto je CX-7 dolazio sa "standardnim" a uz to i odlicnim gumama Bridgestone Dueller HP 235/55/19.

Milos

pre 11 godina

Lepa kopija Hyundai-a santa fe samo naravno u mnogo poboljsanoj verziji!!
Ako ovako nastave korejanci jos malo ce rame uz rame sa BMW-om Mercedesom, Ferarijem... ,a tek kad se kinezi uozbilje onda cemo dobiti automobile sa vrhunskim kvalitetom i povoljnom cenom!!

Komentator

pre 12 godina

Ocekivao sam vise od ovog motora jer je zestoko najavljivan kao revolucija...ali ovo je prilicno kilavo.

Pogledajte samo Alfu 159 koja jos od 2008-me iz motora 2.4 izvlaci 209 KS...a da ne pricam o obrtnom momentu od 400Nm koji se ostvaruje pri svega 1500 rpm.

ns_Teletabis

pre 12 godina

@ Danilo ,

Odgovor na tvoje pitanje je dug , zbog mnogo godina :( i zbog raznih modela :)

Ali evo samo najbitnijih detalja: 25 godina vozačkog iskustva , Audi(A3,A4,Q5), Hyundai(Accent,i30), Škoda (Favotit,Felicia,Fabia), Opel(Astra G,Kadett), Zastava(...)

Bez obzira na sve , glede unutrašnjosti kod Mazde CX5 varnica nedostaje ... sve je dobro ali nema hemije . Što ne znači da će iskusniji kupci zbog toga odustati , naprotiv . Oni koji većinski odlučuju na osnovu izgleda i emocija a nije ih malo će sigurno produžiti ...

Kao primer dobrog dizajna naveo bi npr Hondu Accord , Audi A4 pa naviše itd. ČAk je i Audi Q3 veselije određen automobil (mada je manji) a cena mu je tu na +20% maksimalno ...a to nije nedostižna razlika za nekog ko ima i ko reši da potroši te novce.

nedjo

pre 12 godina

Ako predete 20000km godisnje, kupujte dizel, ako ne benzinac.
Ja vozim mazdu premacy 10 god jos nisam promenio niti jednu zarulju.
72god moja sesnajesta cola,vizijo sam neke nemce bilo je kvarova.

vise volim nemce

pre 12 godina

Cene su dosta jake. Razumem da je u CX-5 nova tehnologija i da to neko mora da plati, ali sva konkurencija startuje sa 18-19.000E, a CX-5 sa 21.500 sto je mnogo. Realno je da cenu treba da spuste za 3.000E i imace super prodju u Evropi, a i kod nas. Steta sto si Mazdini dileri u Srbiji nefleksibilni kad je rec o ceni automobila.

Naša posla

pre 12 godina

@IXMAN
Svuda u Evropi je reg. za preko 2000 kubika skupa. Ali, zaista je neverovatno spominjati cenu registracije kod vozila od 34000 eur. Nekih 200 evra je viša od vozila 1,9 i 2,0.
Pa hiljade ljudi voze 15-20 godina stara kola preko 2000 kubika, pa ih registruju, zaista se ne bojim za onoga koji će verovatno trećinu plate dati za registraciju ove Mazde.

Petar

pre 12 godina

Apsolutno se slazem sa prethodnim komentatorima da je cena malo previsoka, poredeci je sa konkurencijom. I ne samo kada je u pitanju ovaj model, vec svi mazdini modeli od mazde 2 do mazde cx7 moraju sniziti cenu za oko 10% da bi mogli da pariraju evropskoj konkurenciji pre svega! I potpuno je u pravu komentator koji kaze da su mazdini dileri potpuno nefleksibilni kada je u pitanju cena, jer prema njihovom cenovniku na primer, mazda 3 sa popustom od 2000 evra kosta oko 15.000 evra, pa sta to znaci da bi bez popusta kostala 17.000 evra sa osnovnim paketom opreme, bas me zanima koji to auto u toj klasi (golf klasa) kosta toliko?!?!?! I jos nesto sto me strasno nervira kod mnogih proizvodjaca automobila, a sad sam video i u karakteristikama i specifikaciji opreme za cx5 u pocetnoj opremi, cena oko 21.000 evra dobijes celicne felne sa plasticnim ratkapnama!?!?! Ej bre za 21.000 evra ne mogu da stave alu felne!?!!? Pa stvarno treba da propadne auto industrija, mnogo su postali alavi!!!

Naša

pre 12 godina

@Nemke
Registracija za ova kola košta 66000 din. Bivša YU+ bivša ist. Evropa + Skandinavija a i još neke zemlje na zapadu gledaju kubikažu prilikom registracije, sa čime se ne slažem. Porez treba plaćati po kataloškoj vrednosti vozila. A na svaki testirani auto ove redakcije koji ima preko 2.0 javljaju se likovi (koji verovatno voze kadete,fiće itd) koji kukaju kako je skupa reg. Ne brinite se za tudj džep, i komentarišite kakvo je ludilo ovaj auto. Opustite se i uživajte.
P.S. A ako neko zna, neka reši tu misteriju i kaže odkud ta ljubav Japanaca za 2200 dizel kubikažom! Mazda,Honda,Toyota,Nisan(do 2009),Mitsubisi u nekim modelima, sad kreće i korejski Ševrolet. Pa nisu oni svi ludi, a svi Evropljani pametni.

sasa7676

pre 12 godina

Meni je ovaj auto perfektan,ima neku dusu.Dizajnerski potpuno drugaciji od agresivnog trenda koji vlada.Definitivno ima dozu smeka za urbanu populaciju.

ns_Teletabis

pre 12 godina

Vozim mazdu 6 , MZR 2.2 CD129 i jednom prilikom sam sedeo i detaljno pregledao novu Mazdu CX5 ...izdaleka izgleda kao Kuga , mada je veća/duža primetno a i gepek je znatno veći ...sedi se udobno a i pregledna je za pohvalu .

Mesta ima na pretek i napred i nazad , izrada je precizna , motori su fenomenalni sa dve turbine , mala potrošnja , odličan obrtni moment , ludilo ...spoljašnji design za 4+ ali unutrašnji malo kasni za konkurencijom ...nije to nešto da kažemo loše , ali nema neke varnice da se čovek zaljubi ...čak i mazda 6 koja je na zalasku ipak ima neki stil unutra koji me smiruje i koji mi se sviđa . Ovo je novo ali je bezlično ...a kad čovek daje tolike pare ipak očekuje da svaki put kad sedne da se oduševi na neki način ...šteta.

Čitao sam o voznim karakteristikama sve naj naj na UK sajtovima koje inače smatram najobjektivnijim ...a eto i naši kažu da je tu sve ok .

Čak mi je i cena za tu klasu i opremu pristojna i ne vidim tu neku problematiku sa konkurencijom , jer ipak je to veće auto od KIA Sportage-a ili i35 ...a i reputacija Mazde je daleko daleko bolja .

Nemke

pre 12 godina

@Naša posla

Reg za ovaj auto je 74000din, a za 1.9 je 36000. U Evropi se porez plaća na kilovate a ne na kubikazu. Pa Fiat Bravo ima motor TJET od 1400 kubika a 150 i 170 ks... Na kilovate, tj. snagu se placa porez u EU, a ne na kubikazu...

Mega

pre 12 godina

Prva nova mazda koja mi se zapravo svidja,vidi se da su sad bas vredno radili u kabini da zadovolje evropskog kupca pocevsi od plastike do sedista...solidan auto

Danilo

pre 12 godina

Ne bih ja rekao da je skup. Vi možda gledate u skladu sa KIA Sportage, ali oni nisu u istoj klasi.
Ovo su automobili koji se jedini proizvode u Japanu.
Jedina moja zamjerka je što nemaju DSG mjenjač.

Danilo

pre 12 godina

@ns_Teletabis
Ne znam koliko si auta vozio u životu, ali se meni posle mnogo promijenjenih više sviđa da je unutra sve jednostavno i što kvalitetnije. Ovaj enterijer je za svaku pohvalu.

kenan

pre 11 godina

Abonent sam vec 15 goduna casopisa Autobild,prvi put je uspeo neko da bude bolji od VW Tiguana u svim disciplinama.Ali taj motor od 2.2 litra je opterecen pet puta vecim porezom na kubaturi motora,nego 2.0 litarski motor.Konacno je doslo vreme da nova vlada promeni taj nepravedni zakon i da uvede zakone,kao ostatak evrope,po konjskim snagama.Tek tada bi imala sansu Mazda CX-5 2.2d,jer bih bio jedan od prvih kupaca koji bi kupio ovaj auto,ovako bih trebao za pet godina da platim 28000*5 god=140000 dinara,vise nego za 2.0 litra motor.Nadajmo se da ce nova vlada imati sluha za pravedan porez.

MikeLDN

pre 12 godina

"Takođe, svoj deci u nekom uzrastu bude zanimljivo da šutiraju naslone prednjih sedišta tokom vožnje." Zakaciti prikolicu pa prebaciti decu jos dalje pozadi? :))

boban

pre 11 godina

Imao sam priliku da probam CX-5 CD 175 u Austriji i ostao sa bez teksta kada sam izasao iz njega.Vozne karakteristike fenomenalne ,osecaj u voznji ,potrosnja....Inace sam vlasnik Audija Q5 ova Mazda je vrhunski automobil.

sting

pre 12 godina

Dobro izgleda i verujem da je izuzetno kvalitetan. No, taj Euro 6 motor je malo komplikovan jer na vise od pola benzinskih pumpi kod nas se prodaje samo D5. Na nekom stranom sajtu sam procitao da je D6 izuzetno osetljiv. Mislim da je bolja varijanta benzinski motor od 165 KS. Na raznim testovima kazu da je stedljiv i da za benzinca ima odlican okretni momenat. Sto je najvaznije, mnogo je jeftiniji (naravno ovo vredi za one koji razmisljaju o tome da dobiju nesto kvalitetno i veliko za sto manje para). Oni koji zele bas ovakav auto kakav je testiran, verovatno o tome ne razmisljaju)

Petar

pre 11 godina

@darko

I na kraju koji ces da uzmes? Tj. nisam shvatio iz tvog komentara da li CX-5 opravdava tako visoku cenu u odnosu na konkurenciju koju si naveo ili ne?

Dragan

pre 11 godina

Vozim je vec dva meseca i sta reci?Radim kao profesionalni vozac,ali poslije posla uzmem svoju Mazdu CX-5 da se odmorim i uzivam u voznji:)))
Lezanje na drumu,uzivanje u voznji,potrosnja goriva(Motor 2.0 benzinac,87 oktana).Na auto -putu sa 120 km/h isto kao da setas,a sa 150km/h motor se vec cuje,ali stabilnost ostaje ista:)))Ima sitnih mana ,kao sto je gospodin napomenuo,nepovoljan polozaj casovnika i ...javicu Vam za ostale!

Nemanja

pre 12 godina

Fantastican automobil. Ovo je Mazdi falilo- atraktivan dizajn, kako spolja (koji su i imali na nekoliko novijih modela) a pre svega u unutrasnjosti. Jednostavno sve odise odlicnom obradom, dobrim materijalima, i luksuzom. Ova kategorija automobila je najboljaz za jedan auto u porodici, jer pored jakih i ekonomicnih motora, velike kabine sa puno mesta imate i pogon na 4 tocka i malo poviseno rastojanje od tla sto je idealno da se savladaju sve prepreke zimi i poneki izlet van terena. Stvarno odlican auto...
I potpuno se slazem da je nasa politika o registracijama, gde se uopste ne gleda Euro standard, emisija CO2 i potrosnja potpuna glupost, tj. to je izmisljeno iskljucivo da se pljackaju gradjani ove zemlje i da se nekako popuni budzet koji politicari ne mogu da isplaniraju.

Miki

pre 11 godina

Bio sam speman da kupim CX-7 ali ovo je puno bolje. Sve mi se vise dopada na CX-5 deluje mi kao ozbiljiji auto, konacno lep i veliki ekran u unutrasnjosti. Jedina mana, ne znam da li ste to primetili su gume dimenzije 225/55 R19. Ovu dimenziju ne pravi ni jedan premium proizvodjac guma. Da stvar bude gora felne su 7Jx19 (umesto 8Jx19 kao kod CX-7), tako da je 225 vec na gornjoj granici.

Pozdrav,
Miki

darko

pre 11 godina

Fenomenalan automobil,uzivo mnogo lepsi nego na slikama.Razmisljao sam o kupovini Hundai IX35,Kia Sportage i isao na test voznje.CX-5 me je ostavio bez teksta posle test voznje ,razlika je ogromna u korist CX-5 u svim segmentima voznje.

vojkan

pre 11 godina

@Miki

situacija sa dimenzijom gume je jos gora. Naime bio sam u Profil-u i oni ne mogu da naruce gume za CX-5 jer se time ne bave?! Ovu dimenziju je nemoguce naci u Evropi. I sta sad, tolike pare das i na to moras da kupujes nove i felne i gume... stvarno nerazumljiva odluka Mazde, tim pre sto je CX-7 dolazio sa "standardnim" a uz to i odlicnim gumama Bridgestone Dueller HP 235/55/19.

mile

pre 12 godina

Prava je tuga živeti u zemlji gde se dodatno oporezuje najsavremeniji sistem izduvnih gasova euro VI, umesto da se stimuliše uvoz ovakvih automobila.
Kako neko reče na 2.2L to je još 400eur/godišnje, tj oko 3000km pređenih ovim autom.

Nekome malo, nekome puno, ali svakako veoma neosnovano dodatno plaćanje državnih dažbina.

Ali nepromišljenim državnim službenicima, logičan potez.

Mazda je napravila odličan SUV, napredan dizajnom i mehanikom.

Nadam se sa ću ga videti na ulicama Srbije.

Ćordola

pre 12 godina

@MikeLDN
Ja sam rešio problem.
http://www.mothercare.com/Mothercare-Seat-Back-Protectors-Pack/dp/B006I0T8FO?ie=UTF8&ref=sr_1_5&nodeId=42835041&sr=1-5&qid=1335435900&pf_rd_r=12YMVQXQYVF21RC6SXX6&pf_rd_m=A2LBKNDJ2KZUGQ&pf_rd_t=101&pf_rd_i=42835041&pf_rd_p=231490867&pf_rd_s=related-tab-3-5
Kod mene je stereo takmičenje ko će brže da lupa nogicama i briše obuću o sedište. E sada, ako te nervira da ti tamburaju po kičmenom stubu jedino rešenje je prikolica. :)

Japanac

pre 12 godina

@Redakcija

Da li ste imali priliku da vozite benzinac? I ako jeste, kakvi su vam utisci? Meni je takodje cudna odluka domacih distributera da se ne nudi benzinac automatik sa pogonom na dva tocka

Redakcija:
Dragi Japance, Na zalost ne :(
Pozdrav!

Peec

pre 11 godina

(Naša, 26. april 2012 13:20)
Ko ce ga znati..
(Komentator, 28. april 2012 09:43)
Honda S2000 2.0 VTEC iz 1997 ima 240 konja i za razliku od alfe je pouzdanam isto tako accord Type-S ima 203 konja iz 2.4l, i tako milion primera raznih automobila sa raznim konjazama, ali to ne znaci nista.

elem, da su hteli 230 konja iz ovog SkyActiv dizela sigurno bi ga tako hteli, ali su ljudi lepo zeleli da prvo bude pouzdano, ekonomicno i pozeljno, a ne da sluzi za divljanje Beogradskim ulicama.

Sima

pre 12 godina

Pitanje za redakciju:

S obzirom da ste u tekstu naveli da ima puno mesta na zadnjoj klupi, da li je to mozda na ustrb mesta na prednjoj klupi? Tj. da li visi vozaci (195cm) mogu dovoljno da zabace u nazad prednje sediste (da li su klizne sine prednjeg sedista dovolno dugacke)? Hvala.

Redakcija:
Dragi Simo, visok sam preko 195cm. Bilo mi je prilicno udobno dok sam vozio.
Pozdrav!

Nemanja

pre 11 godina

@(Naša, 26. april 2012 13:20)
To je pre svega zbog pouzdanosti. Zasto bas 2200 ne mogu da ti kazem ali verovatno da i dalje bude dovoljno mali za zemlje gde se porezuje kubikaza, a da ima dobru snagu ne ugrozavajuci pritom zapreminu. Jer sto je manja zapremina a veca snaga mnogo su vece verovatnoce da ce se nesto pokvariti jer su tu nadpunjenja i pritisci koje motor trpi ogromni, a to ne moze vecno trajati.
Za ove koji pominju snage i ko koliko izvlaci iz dizel motora, Peugeot iz 2200 izvlaci 204 ks (cini mi se), BMW to izvlaci iz 2000 tako da to nije problem (za Japance sugurno, ne mislim da je lako napraviti takve motore) napraviti. Problem je pouzdanost a Japanci najvise o tome brinu. Tako recimo Land Cruiser V8 iz 4.6l dizela izvlaci oko 286ks, sto BMW izvuce iz 3.0. Ali zato Land Cruiser mozes da vozis 20 god. po kamenjaru, pustinji... i nista mu nece biti. A sto se tice velikih snaga iz dizel motora, mislim da to najbolje pravi BMW, a da je pri tom pouzdano.
I ja vozim RAV4, po meni odlican auto, ali mi nije svejedno sto placam ovaj porez za budale. Nije bas to tako kao sto se ljudima cini, imas 27-8 hiljada za auto to nije nista. Necu ja sad da pricam kako jedva skupim, ali jednostavno ta politika je smesna i ti se smatras glupim kada placas nesto tako. Ti vozis motor najnaprednije ekoloske konstrukcije, male potrosnje a kao placas porez na luksuz. Zasto to neplati neko ko vozi recimo Peugeot RCZ koji ima1.6 i 200 ks a ja placam za mojih 150ks? A vecina zemalja na svetu uzimaju u obzir i snagu i ekolosku normu, a ne kao kod nas. I nisu registracije kod drugih za motore od preko 2000 toliko skupe, tj. na nasem su nivou ali su plate mnogo vece. A to se ne moze porediti. Moze se uporediti samo odnos koliko prosecnih plata ti treba za registraciju i tu ce se sve pokazati. Da ne pricam o tome da tehnicki pregled niko ne radi na nova vozila vec se to radi posle 3,4,5 godina, jer koji novi auto ima neispravne kocnice????? I da ne pricam da u dosta zemalja ne registrujete auto svake godine, vec svaku drugu ili tako nesto. I da u dosta zemalja mozete zadrzati tablice kada ih jednom kupite a ne da za svaki novi auto menjate tablice, a to su sve porezi za budale. Mozda se nekom cini sve to sitnim, tehnicki pregled, nove tablice, ali dodajte na to redovne servise, produzavanje registracije, nove saobracajne, pa onda gorivo (gde nas takodje pljackaju) i dobicete enormne racune!