Petak, 23.03.2012.

10:05

Testirali smo: Nokia N9

Izvor: Izvor: B92, Autor: Ivan Jeliæ

Testirali smo: Nokia N9 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Ilija

pre 12 godina

@Igorpl Slazem se sa navedim. Ja telefon koristim za posao najvise a igre me ne zanimaju. Posto sam gradjevinac ziroskop mi dobro dodje na gradilistu. Svi koji imate probleme sa duzimnom trajanja baterije, nadjite na marketu Easy battery saver i bicete iznenadjeni koliko ce Vam trajati baterija. Naravno da ima dosta gluposti koji se ne koriste ali na marketu se mogu naci veoma korisne aplikacije koje se mogu iskoristiti kao alat pri obavljanju posla. Ja recimo koristi AutocadWS aplikaciju koja je izuzetna, itd. Racunar koristim jako dugo i veoma se dobro razumem u iste a sto se tice tel. nisam ga smatrao komplikovanim, naravno treba da se malo covek navikne ali to nije problem.

igorpl

pre 12 godina

@Ilija
Kao prvo imama fakultet, kao drugo u računare i telefone se razumem bolje nego pola vas ovde koji telefon i računar vrednujete samo po tome koju grafiku ima i da li ima amoled ili tft, kompas ili žiroskop i ostale gluposti a za OS ste verovatno čuli šta je negde od nekog. Ja pričam o tome da uređaj bude jednostavan za korišćenje za sve korisnike i one koji imaju fakultet i one koji skuplljaju smeće po kontejenrima. Ali isto tako pričam o autmonomiji baterije koja je sve manja i manja pojavom gore navedenih gluposti. Isto tako pričam sa stanovišta potpuno profesinalnog aspekta tj profesionalne upotrebe stvarnih danas korisnih funkcija na telefonima. Navedite mi i jednu korisnu stvar od senzora pokreta, senzora zemljine teže i žitroskopa po telefonima, osim što koristiite za igrice i ostale glupe aplikacije za zezanje klinaca?
Rekoh već jedine korisne novotarije na telefonima jesu KAMERA, GPS i bilo koji vid prenosa podataka! Čak je GPS bezvredan ako nemate neki punjač pri sebi jer korišćenjem modernih displeja srče bateriju vrlo brzo. A pogledajte koliko baterija recimo sličnog kapaciteta traje po GPS uređajima sa monohromatskim displejem koji se koriste za pešačenje po prirodi npr ili slične stvari!!!!

ivan

pre 12 godina

@kobayashi: iste muke imam i ja, sve nesto gledam da kupim N9, ali N900 radi sve so treba i to mnogo dobro. za 3-4 meseca, ako padne na oko 320 EUR, kupujem sigurno

Ilija

pre 12 godina

Kleo sam se u Nokiu i koristio je oduvek. Iz radoznalosti sam kupio HTC Desire da probam Android OS. Izuzetan sistem. Nezadovoljan HTC-om kupio sam Samsung Galaxy S2 i tu se sva prica zavrsava. Ovi sto misle da im treba fakultet za takav telefon, vratite se na Nokiu 1610.

Milan

pre 12 godina

NOKIA je definitivno nije snasla sa ovom novom generacijom telefona, sto je otvoreno i priznao jedan od menadzera ove nekad priznate i popularne marke. Samsung, HTC, Sony Ericsson...itd su daleko ispred NOKIA modela, svidelo se to nekome ili ne, ali to su cinjenice.

ms

pre 12 godina

Smesnih li komentara, a najjaci su ovi "Samsung Galaxy S2 zakon". A jos jaci su ovi koji pricaju kako su koristili sve moguce telefone pa sad dolaze ovde da napisu realan komentar. Yeah right.
Nikada nece pojedinci shvatiti da je svaki operativni sistem filozofija za sebe. Svaki ima svoje prednosti i svoje mane. Uzima se ono sto zavrsava posao.
Koliko god da su Apple fanboys dosadni, Android fanboys su jos gori jer na svaku mogucu vest ulecu sa hvalospevima o svemogucem Androidu kojeg je Bog poslao sa neba i kojem treba Intel i7 sa 8 jezgara da bi radio normalno.

marko

pre 12 godina

najaci su ovi likovi imao sam iphone 4, Sg2, ... Ma imao si ... jedino ako radis u servisu, ovo su sve odlicni telefoni i potrebno je vreme da se priviknes na ideju. Imao sam symbian i imao sam od aplikacija sve sto mi je trebalo cak i vise, sad imam android(s2) i stvarno sam zadovoljan, jednostavno potrebno je znanje da bi se koristio smart phone, a ne da hvalis sa telefonom, uzmi nokiju 3310 i zalepi 500 evra pozadi imaces isti efekat.

Goran Svedska

pre 12 godina

Samsung Galaxy SII je najbolji telefon na trzistu trenutno. Tako da prici o Nokiji i Ajfonu je bezveze. Samsung je Samsung. A Android najbolji sistem.
Sto se tice Ios:a ima prejvise restrukcija i Itunes je totalno ogranicen. Nisi slobodan vecim opcijama kao kod Androida.
Ziveo Android i svi korisnici.

kobayashi

pre 12 godina

uh nikako da se otresem razmisljanja o N9, sad jos i ovde krenuli s reklamama, naravno s godinu dana zakasnjenja ali cinjenica je da se u oglasima moze pazariti daleko povoljnije nego sto to telenor nudi.
imam N900 vec 2 godine, i svaki put kad odlucim da ga menjam gledajuci sta se nudi odustanem, jer sam telefon skoro da nema mane, tj. odsustvo "aktuelnosti" ispada najveca jer jednostavno dosadi iako nudi sve sto je korisniku potrebno.
samim tim mi je zao sto je ista sudbina i sa N9 koji izgleda i radi fenomenalno. s druge strane onaj kome nije toliko bitno da ima najnoviju aplikaciju sa android ili apple app storea moze da uziva...

iNS

pre 12 godina

Ovo je najrobusnija sprava koja je prosla kroz moje ruke. S njima u poredjenju ovaj Nexus ICS sa koga kucam ovo deluje kao igracka (koja baguje svako malo..).

kem

pre 12 godina

Da nije M$ bez razloga dao Nokiji ogroman novac za ubistvo ove platforme? A možda su tada radnici i programeri Nokie štrajkovali u znak odobravanja? Mislim da je jedino ova platforma bila pametna, i da je neko morao da je spreči zbog toga. Ko li me tera da gledam gangsterske filmove?

FIKUS-011

pre 12 godina

update za modere i avanturiste...ICS je portovan na N9,iako je test verzija radi mu hwa i jos dosta toga...zasluga NIT droid...lep tel,konacno sa dual boot opcijom...mana je cena za takav hardware...licno +za izgled,a ostalo...hmm,wp7 ne volim samo zbog UI,ali to je vec stvar izbora ,android meni jednako produktivnost,open source itd...svakom kako mu drago...poz ;)

DuleDuX

pre 12 godina

Sve to sto oni predstavljaju, SAMSUNG je predstavio odavno, pocevsi od Amoled ekrana koji sam imao jos na omniji 2(telefon je star par godina), procesora, grafickog procesora. Jedino im zavidim na 1GB rama, koji i nema bas nekog smisla bez nekog dual core procesora ali u svakom slucaju dobro dodje... Ono sto sam hteo da kazem - NISTA NOVO, SVE VEC VIDJENO. Pozz...

Ivan

pre 12 godina

Telefon je zverka,zaista remek delo.Ja imam N8 i drzim ga samo zbog VRHUNSKE kamere...da su takvu kameru ubacili na N9,to bi bio NEPREVAZIDjEN telefon!U svakom slucaju GO NOKIA GO...

Gagi

pre 12 godina

Super je fontele. U principu bio bi bolji da je na windowsu ali i na simbianu ima dovoljno korisnih aplikacija,za ljude koji ne sede po ceo dan pored telefona za koje kakvim ne bitnim aplikacijama a zele veoma kvalitetan telefon N9 je prosto savrsen.

sare

pre 12 godina

hardver je strava a za softver ima rešenje
na ICS bez problema !
http://www.phonearena.com/news/Project-Mayhem-brings-Android-ICS-to-Nokia-N9_id28369

milan savis

pre 12 godina

Uvek imate razumljive,kreativne i nadahnute textove u ovoj rubrici pa sam ubedio sebe da sam ipak glup da bih shvatio sta je pesnik hteo reci

igorpl

pre 12 godina

Svi ti novi telefoni pojavom OS-a na njima izgubili su osnovnu funkciju za čega je telefon i služio a to je POZIVANJE I SLANJE PORUKA!
Pre nego što sam kupio android telefon imao sam po svima napljuvani symbian tj nokiju c6-00, TElefon mi je radio savršeno. Malo je sporiji od konkurencije ali jednostavnost korišćenja je na prvom mestu. Sada imam Andorid telefon i ne mogu da verujem koliko se ne vodi računa o osnovnom funkcionisanju. DA bih pozvao nekoga treba mi faklultet da ga nađem u imenku. A ako još ima slova đšćč obrao sam bostan. Kod prethodne nokije bio je sistem da kada odete u fonbook automatski vam se pojave sva slova koja mogu doći kao prva slova svih kontakata u fonbuku bilo da su to đšžčć ili regularna adssafefeffscxc. KAda kliknete na prvo slovo automatski vam skloni sva slova koja kod preostalih u imaniku koji počinju na to slovo ne mogu biti drugo slovo!
Slično je i na pretragama ulica na IGO!!!!
Sve stoji da je android bolji OS od symbiana, windows os nisam ni probao, megoo takođe ali bolji je samo u jednom segmentu a to je jednostavna instalacija i korišćenje bezveznih stvari na telefonima tipa daljinomeri, ugolmeri, libele, tolkingtomovi, gitar light i ostale gluposti!
Sve što vam ikada treba na mobilnom je eventualno neka baterijska lampa i gps navigacija da se nađe sve ostalo je čista budalaština i blage veze sa mozgom nema osim za pokazivanje klinaca u školi šta se skinulo od blesavih aplikacija prošle noći..... REalno office aplikacije su toliko bezvredne da o njima ne treba ni pričati, od bisnis aplikacija jedino što iole vredi to je buissnes card reader i to ako imate neku normalnu vizit kartu sa normalnim fontom....
Tako da pričati o telefonima koji su u najvećem broju sprave za budalaštine je potpuno bezvredna. Po meni bolja sprava za iživljavanje je neki tablet! Voleo bih samo da neko u današnje vreme napravi telefon koji će biti potpuno monohromatski sa jednostavnim funkcijama i sa kapacitetom baterija sadašnjih smartphonova, i eventualno da bude neki gps i to monohromatski! I kamera koja će slikati u rezoluciji i bojama ali neće moći da se pogleda na telefonu! Inače dužna trajanja baterije je katastrofalna na današnjim telefonima! Bolje da su se pozabavili sa tim aspektom. Uskoro ako ovako nastave baterija neće trajati ni 2 sata!
Inače na mojoj nokiji c6 iako je imala sva današnja čuda, kameru, gps... trajala je pri normalnom korišćenju i po 6 dana a danas na adroidima jedva dan! I to ako skinete aplikaciju batery saver ili kako već!
mislim zamisli ti šta je njima palo na pamet, DA bi skratili život baterije treba vam aplikacija da se instalira!
Ej kuda sve to vodi!

Djole

pre 12 godina

I blaženopočivši Maemo je imao veću funkcionalnost od skoro celokupne konkurencije, iako je "rođen mrtav", pa ne vidim šta je problem sa Meegom. Ako neće Nokija, održavaće ga community, kao što već godinama drži Maemo.

A telefon je odličan (i softverski i hardverski, mada bi po oba pitanja mogao da bude malkice više "open", kao što je N900 bila ) i zaista je greh što je Elop uništio Meego.

ota97

pre 12 godina

Moram reci da sam pre zadovoljan sa mojom lumiom 800! Imao sam Iphone 4S, SGS2 ali stvarno Lumia je na prvo mesto, Iphone sistem nekako je zastareo, Android Baguje, Windows Phone, vrlo lak i predobar OS!

Ja

pre 12 godina

Sa obzirom na to da nisu svi fenseri koji kupuju najnoviji telefon samo zato da bi se imalo, N9 je sasvim dobra sprava. Međutim problem nastaje u Srbiji, gde se i danas za skupe pare prodaju telefoni koji ne da više nisu moderni, nego su zastareli i nestali iz stranih radnji. Mi mu dođemo kao neka zadnja stanica pre đubrišta, gde se može štošta prodati, a da niko drugi ne bi kupio.

nowave7

pre 12 godina

@Milos

Evo, ja da imam novaca, bez razmisljanja bih ga kupio, bez obzira na sve Android telefone, ili iPhone, a nisam ni na kakvim drogama. :)
Jeste da je Nokia zaustavila dalji razvoj ove platforme (nazalost, posto je OS zaista sjajan, imao sam prilike da se igram sa njim, kao i sa njegovim prethodnikom, Maemo-om), ali podrska zajednice, koja je od samog starta bila kljucni cinilac u njenom razvoju, je i dalje ogromna, u vidu novih aplikacija, raznih update-a,...
Jos nesto sto ovde nije spomenuto, a to je da postoji Alien Dalvik, Dalvik virtualna masina za uredjaje na kojima ne trci Android, koji Meego Harmattan-u omogucava da instalira bilo koju Android aplikaciju, sto znacajno podize mogucnosti ovog telefona, naravno ukoliko vec preinstalirane i native aplikacije nisu dovoljne.

igorpl

pre 12 godina

Svi ti novi telefoni pojavom OS-a na njima izgubili su osnovnu funkciju za čega je telefon i služio a to je POZIVANJE I SLANJE PORUKA!
Pre nego što sam kupio android telefon imao sam po svima napljuvani symbian tj nokiju c6-00, TElefon mi je radio savršeno. Malo je sporiji od konkurencije ali jednostavnost korišćenja je na prvom mestu. Sada imam Andorid telefon i ne mogu da verujem koliko se ne vodi računa o osnovnom funkcionisanju. DA bih pozvao nekoga treba mi faklultet da ga nađem u imenku. A ako još ima slova đšćč obrao sam bostan. Kod prethodne nokije bio je sistem da kada odete u fonbook automatski vam se pojave sva slova koja mogu doći kao prva slova svih kontakata u fonbuku bilo da su to đšžčć ili regularna adssafefeffscxc. KAda kliknete na prvo slovo automatski vam skloni sva slova koja kod preostalih u imaniku koji počinju na to slovo ne mogu biti drugo slovo!
Slično je i na pretragama ulica na IGO!!!!
Sve stoji da je android bolji OS od symbiana, windows os nisam ni probao, megoo takođe ali bolji je samo u jednom segmentu a to je jednostavna instalacija i korišćenje bezveznih stvari na telefonima tipa daljinomeri, ugolmeri, libele, tolkingtomovi, gitar light i ostale gluposti!
Sve što vam ikada treba na mobilnom je eventualno neka baterijska lampa i gps navigacija da se nađe sve ostalo je čista budalaština i blage veze sa mozgom nema osim za pokazivanje klinaca u školi šta se skinulo od blesavih aplikacija prošle noći..... REalno office aplikacije su toliko bezvredne da o njima ne treba ni pričati, od bisnis aplikacija jedino što iole vredi to je buissnes card reader i to ako imate neku normalnu vizit kartu sa normalnim fontom....
Tako da pričati o telefonima koji su u najvećem broju sprave za budalaštine je potpuno bezvredna. Po meni bolja sprava za iživljavanje je neki tablet! Voleo bih samo da neko u današnje vreme napravi telefon koji će biti potpuno monohromatski sa jednostavnim funkcijama i sa kapacitetom baterija sadašnjih smartphonova, i eventualno da bude neki gps i to monohromatski! I kamera koja će slikati u rezoluciji i bojama ali neće moći da se pogleda na telefonu! Inače dužna trajanja baterije je katastrofalna na današnjim telefonima! Bolje da su se pozabavili sa tim aspektom. Uskoro ako ovako nastave baterija neće trajati ni 2 sata!
Inače na mojoj nokiji c6 iako je imala sva današnja čuda, kameru, gps... trajala je pri normalnom korišćenju i po 6 dana a danas na adroidima jedva dan! I to ako skinete aplikaciju batery saver ili kako već!
mislim zamisli ti šta je njima palo na pamet, DA bi skratili život baterije treba vam aplikacija da se instalira!
Ej kuda sve to vodi!

nowave7

pre 12 godina

@Milos

Evo, ja da imam novaca, bez razmisljanja bih ga kupio, bez obzira na sve Android telefone, ili iPhone, a nisam ni na kakvim drogama. :)
Jeste da je Nokia zaustavila dalji razvoj ove platforme (nazalost, posto je OS zaista sjajan, imao sam prilike da se igram sa njim, kao i sa njegovim prethodnikom, Maemo-om), ali podrska zajednice, koja je od samog starta bila kljucni cinilac u njenom razvoju, je i dalje ogromna, u vidu novih aplikacija, raznih update-a,...
Jos nesto sto ovde nije spomenuto, a to je da postoji Alien Dalvik, Dalvik virtualna masina za uredjaje na kojima ne trci Android, koji Meego Harmattan-u omogucava da instalira bilo koju Android aplikaciju, sto znacajno podize mogucnosti ovog telefona, naravno ukoliko vec preinstalirane i native aplikacije nisu dovoljne.

Djole

pre 12 godina

I blaženopočivši Maemo je imao veću funkcionalnost od skoro celokupne konkurencije, iako je "rođen mrtav", pa ne vidim šta je problem sa Meegom. Ako neće Nokija, održavaće ga community, kao što već godinama drži Maemo.

A telefon je odličan (i softverski i hardverski, mada bi po oba pitanja mogao da bude malkice više "open", kao što je N900 bila ) i zaista je greh što je Elop uništio Meego.

Ja

pre 12 godina

Sa obzirom na to da nisu svi fenseri koji kupuju najnoviji telefon samo zato da bi se imalo, N9 je sasvim dobra sprava. Međutim problem nastaje u Srbiji, gde se i danas za skupe pare prodaju telefoni koji ne da više nisu moderni, nego su zastareli i nestali iz stranih radnji. Mi mu dođemo kao neka zadnja stanica pre đubrišta, gde se može štošta prodati, a da niko drugi ne bi kupio.

ota97

pre 12 godina

Moram reci da sam pre zadovoljan sa mojom lumiom 800! Imao sam Iphone 4S, SGS2 ali stvarno Lumia je na prvo mesto, Iphone sistem nekako je zastareo, Android Baguje, Windows Phone, vrlo lak i predobar OS!

Ivan

pre 12 godina

Telefon je zverka,zaista remek delo.Ja imam N8 i drzim ga samo zbog VRHUNSKE kamere...da su takvu kameru ubacili na N9,to bi bio NEPREVAZIDjEN telefon!U svakom slucaju GO NOKIA GO...

milan savis

pre 12 godina

Uvek imate razumljive,kreativne i nadahnute textove u ovoj rubrici pa sam ubedio sebe da sam ipak glup da bih shvatio sta je pesnik hteo reci

iNS

pre 12 godina

Ovo je najrobusnija sprava koja je prosla kroz moje ruke. S njima u poredjenju ovaj Nexus ICS sa koga kucam ovo deluje kao igracka (koja baguje svako malo..).

marko

pre 12 godina

najaci su ovi likovi imao sam iphone 4, Sg2, ... Ma imao si ... jedino ako radis u servisu, ovo su sve odlicni telefoni i potrebno je vreme da se priviknes na ideju. Imao sam symbian i imao sam od aplikacija sve sto mi je trebalo cak i vise, sad imam android(s2) i stvarno sam zadovoljan, jednostavno potrebno je znanje da bi se koristio smart phone, a ne da hvalis sa telefonom, uzmi nokiju 3310 i zalepi 500 evra pozadi imaces isti efekat.

kem

pre 12 godina

Da nije M$ bez razloga dao Nokiji ogroman novac za ubistvo ove platforme? A možda su tada radnici i programeri Nokie štrajkovali u znak odobravanja? Mislim da je jedino ova platforma bila pametna, i da je neko morao da je spreči zbog toga. Ko li me tera da gledam gangsterske filmove?

ms

pre 12 godina

Smesnih li komentara, a najjaci su ovi "Samsung Galaxy S2 zakon". A jos jaci su ovi koji pricaju kako su koristili sve moguce telefone pa sad dolaze ovde da napisu realan komentar. Yeah right.
Nikada nece pojedinci shvatiti da je svaki operativni sistem filozofija za sebe. Svaki ima svoje prednosti i svoje mane. Uzima se ono sto zavrsava posao.
Koliko god da su Apple fanboys dosadni, Android fanboys su jos gori jer na svaku mogucu vest ulecu sa hvalospevima o svemogucem Androidu kojeg je Bog poslao sa neba i kojem treba Intel i7 sa 8 jezgara da bi radio normalno.

sare

pre 12 godina

hardver je strava a za softver ima rešenje
na ICS bez problema !
http://www.phonearena.com/news/Project-Mayhem-brings-Android-ICS-to-Nokia-N9_id28369

kobayashi

pre 12 godina

uh nikako da se otresem razmisljanja o N9, sad jos i ovde krenuli s reklamama, naravno s godinu dana zakasnjenja ali cinjenica je da se u oglasima moze pazariti daleko povoljnije nego sto to telenor nudi.
imam N900 vec 2 godine, i svaki put kad odlucim da ga menjam gledajuci sta se nudi odustanem, jer sam telefon skoro da nema mane, tj. odsustvo "aktuelnosti" ispada najveca jer jednostavno dosadi iako nudi sve sto je korisniku potrebno.
samim tim mi je zao sto je ista sudbina i sa N9 koji izgleda i radi fenomenalno. s druge strane onaj kome nije toliko bitno da ima najnoviju aplikaciju sa android ili apple app storea moze da uziva...

Gagi

pre 12 godina

Super je fontele. U principu bio bi bolji da je na windowsu ali i na simbianu ima dovoljno korisnih aplikacija,za ljude koji ne sede po ceo dan pored telefona za koje kakvim ne bitnim aplikacijama a zele veoma kvalitetan telefon N9 je prosto savrsen.

Goran Svedska

pre 12 godina

Samsung Galaxy SII je najbolji telefon na trzistu trenutno. Tako da prici o Nokiji i Ajfonu je bezveze. Samsung je Samsung. A Android najbolji sistem.
Sto se tice Ios:a ima prejvise restrukcija i Itunes je totalno ogranicen. Nisi slobodan vecim opcijama kao kod Androida.
Ziveo Android i svi korisnici.

DuleDuX

pre 12 godina

Sve to sto oni predstavljaju, SAMSUNG je predstavio odavno, pocevsi od Amoled ekrana koji sam imao jos na omniji 2(telefon je star par godina), procesora, grafickog procesora. Jedino im zavidim na 1GB rama, koji i nema bas nekog smisla bez nekog dual core procesora ali u svakom slucaju dobro dodje... Ono sto sam hteo da kazem - NISTA NOVO, SVE VEC VIDJENO. Pozz...

FIKUS-011

pre 12 godina

update za modere i avanturiste...ICS je portovan na N9,iako je test verzija radi mu hwa i jos dosta toga...zasluga NIT droid...lep tel,konacno sa dual boot opcijom...mana je cena za takav hardware...licno +za izgled,a ostalo...hmm,wp7 ne volim samo zbog UI,ali to je vec stvar izbora ,android meni jednako produktivnost,open source itd...svakom kako mu drago...poz ;)

Milan

pre 12 godina

NOKIA je definitivno nije snasla sa ovom novom generacijom telefona, sto je otvoreno i priznao jedan od menadzera ove nekad priznate i popularne marke. Samsung, HTC, Sony Ericsson...itd su daleko ispred NOKIA modela, svidelo se to nekome ili ne, ali to su cinjenice.

Ilija

pre 12 godina

Kleo sam se u Nokiu i koristio je oduvek. Iz radoznalosti sam kupio HTC Desire da probam Android OS. Izuzetan sistem. Nezadovoljan HTC-om kupio sam Samsung Galaxy S2 i tu se sva prica zavrsava. Ovi sto misle da im treba fakultet za takav telefon, vratite se na Nokiu 1610.

igorpl

pre 12 godina

@Ilija
Kao prvo imama fakultet, kao drugo u računare i telefone se razumem bolje nego pola vas ovde koji telefon i računar vrednujete samo po tome koju grafiku ima i da li ima amoled ili tft, kompas ili žiroskop i ostale gluposti a za OS ste verovatno čuli šta je negde od nekog. Ja pričam o tome da uređaj bude jednostavan za korišćenje za sve korisnike i one koji imaju fakultet i one koji skuplljaju smeće po kontejenrima. Ali isto tako pričam o autmonomiji baterije koja je sve manja i manja pojavom gore navedenih gluposti. Isto tako pričam sa stanovišta potpuno profesinalnog aspekta tj profesionalne upotrebe stvarnih danas korisnih funkcija na telefonima. Navedite mi i jednu korisnu stvar od senzora pokreta, senzora zemljine teže i žitroskopa po telefonima, osim što koristiite za igrice i ostale glupe aplikacije za zezanje klinaca?
Rekoh već jedine korisne novotarije na telefonima jesu KAMERA, GPS i bilo koji vid prenosa podataka! Čak je GPS bezvredan ako nemate neki punjač pri sebi jer korišćenjem modernih displeja srče bateriju vrlo brzo. A pogledajte koliko baterija recimo sličnog kapaciteta traje po GPS uređajima sa monohromatskim displejem koji se koriste za pešačenje po prirodi npr ili slične stvari!!!!

ivan

pre 12 godina

@kobayashi: iste muke imam i ja, sve nesto gledam da kupim N9, ali N900 radi sve so treba i to mnogo dobro. za 3-4 meseca, ako padne na oko 320 EUR, kupujem sigurno

Ilija

pre 12 godina

@Igorpl Slazem se sa navedim. Ja telefon koristim za posao najvise a igre me ne zanimaju. Posto sam gradjevinac ziroskop mi dobro dodje na gradilistu. Svi koji imate probleme sa duzimnom trajanja baterije, nadjite na marketu Easy battery saver i bicete iznenadjeni koliko ce Vam trajati baterija. Naravno da ima dosta gluposti koji se ne koriste ali na marketu se mogu naci veoma korisne aplikacije koje se mogu iskoristiti kao alat pri obavljanju posla. Ja recimo koristi AutocadWS aplikaciju koja je izuzetna, itd. Racunar koristim jako dugo i veoma se dobro razumem u iste a sto se tice tel. nisam ga smatrao komplikovanim, naravno treba da se malo covek navikne ali to nije problem.

ota97

pre 12 godina

Moram reci da sam pre zadovoljan sa mojom lumiom 800! Imao sam Iphone 4S, SGS2 ali stvarno Lumia je na prvo mesto, Iphone sistem nekako je zastareo, Android Baguje, Windows Phone, vrlo lak i predobar OS!

DuleDuX

pre 12 godina

Sve to sto oni predstavljaju, SAMSUNG je predstavio odavno, pocevsi od Amoled ekrana koji sam imao jos na omniji 2(telefon je star par godina), procesora, grafickog procesora. Jedino im zavidim na 1GB rama, koji i nema bas nekog smisla bez nekog dual core procesora ali u svakom slucaju dobro dodje... Ono sto sam hteo da kazem - NISTA NOVO, SVE VEC VIDJENO. Pozz...

Goran Svedska

pre 12 godina

Samsung Galaxy SII je najbolji telefon na trzistu trenutno. Tako da prici o Nokiji i Ajfonu je bezveze. Samsung je Samsung. A Android najbolji sistem.
Sto se tice Ios:a ima prejvise restrukcija i Itunes je totalno ogranicen. Nisi slobodan vecim opcijama kao kod Androida.
Ziveo Android i svi korisnici.

nowave7

pre 12 godina

@Milos

Evo, ja da imam novaca, bez razmisljanja bih ga kupio, bez obzira na sve Android telefone, ili iPhone, a nisam ni na kakvim drogama. :)
Jeste da je Nokia zaustavila dalji razvoj ove platforme (nazalost, posto je OS zaista sjajan, imao sam prilike da se igram sa njim, kao i sa njegovim prethodnikom, Maemo-om), ali podrska zajednice, koja je od samog starta bila kljucni cinilac u njenom razvoju, je i dalje ogromna, u vidu novih aplikacija, raznih update-a,...
Jos nesto sto ovde nije spomenuto, a to je da postoji Alien Dalvik, Dalvik virtualna masina za uredjaje na kojima ne trci Android, koji Meego Harmattan-u omogucava da instalira bilo koju Android aplikaciju, sto znacajno podize mogucnosti ovog telefona, naravno ukoliko vec preinstalirane i native aplikacije nisu dovoljne.

igorpl

pre 12 godina

Svi ti novi telefoni pojavom OS-a na njima izgubili su osnovnu funkciju za čega je telefon i služio a to je POZIVANJE I SLANJE PORUKA!
Pre nego što sam kupio android telefon imao sam po svima napljuvani symbian tj nokiju c6-00, TElefon mi je radio savršeno. Malo je sporiji od konkurencije ali jednostavnost korišćenja je na prvom mestu. Sada imam Andorid telefon i ne mogu da verujem koliko se ne vodi računa o osnovnom funkcionisanju. DA bih pozvao nekoga treba mi faklultet da ga nađem u imenku. A ako još ima slova đšćč obrao sam bostan. Kod prethodne nokije bio je sistem da kada odete u fonbook automatski vam se pojave sva slova koja mogu doći kao prva slova svih kontakata u fonbuku bilo da su to đšžčć ili regularna adssafefeffscxc. KAda kliknete na prvo slovo automatski vam skloni sva slova koja kod preostalih u imaniku koji počinju na to slovo ne mogu biti drugo slovo!
Slično je i na pretragama ulica na IGO!!!!
Sve stoji da je android bolji OS od symbiana, windows os nisam ni probao, megoo takođe ali bolji je samo u jednom segmentu a to je jednostavna instalacija i korišćenje bezveznih stvari na telefonima tipa daljinomeri, ugolmeri, libele, tolkingtomovi, gitar light i ostale gluposti!
Sve što vam ikada treba na mobilnom je eventualno neka baterijska lampa i gps navigacija da se nađe sve ostalo je čista budalaština i blage veze sa mozgom nema osim za pokazivanje klinaca u školi šta se skinulo od blesavih aplikacija prošle noći..... REalno office aplikacije su toliko bezvredne da o njima ne treba ni pričati, od bisnis aplikacija jedino što iole vredi to je buissnes card reader i to ako imate neku normalnu vizit kartu sa normalnim fontom....
Tako da pričati o telefonima koji su u najvećem broju sprave za budalaštine je potpuno bezvredna. Po meni bolja sprava za iživljavanje je neki tablet! Voleo bih samo da neko u današnje vreme napravi telefon koji će biti potpuno monohromatski sa jednostavnim funkcijama i sa kapacitetom baterija sadašnjih smartphonova, i eventualno da bude neki gps i to monohromatski! I kamera koja će slikati u rezoluciji i bojama ali neće moći da se pogleda na telefonu! Inače dužna trajanja baterije je katastrofalna na današnjim telefonima! Bolje da su se pozabavili sa tim aspektom. Uskoro ako ovako nastave baterija neće trajati ni 2 sata!
Inače na mojoj nokiji c6 iako je imala sva današnja čuda, kameru, gps... trajala je pri normalnom korišćenju i po 6 dana a danas na adroidima jedva dan! I to ako skinete aplikaciju batery saver ili kako već!
mislim zamisli ti šta je njima palo na pamet, DA bi skratili život baterije treba vam aplikacija da se instalira!
Ej kuda sve to vodi!

Gagi

pre 12 godina

Super je fontele. U principu bio bi bolji da je na windowsu ali i na simbianu ima dovoljno korisnih aplikacija,za ljude koji ne sede po ceo dan pored telefona za koje kakvim ne bitnim aplikacijama a zele veoma kvalitetan telefon N9 je prosto savrsen.

Ilija

pre 12 godina

Kleo sam se u Nokiu i koristio je oduvek. Iz radoznalosti sam kupio HTC Desire da probam Android OS. Izuzetan sistem. Nezadovoljan HTC-om kupio sam Samsung Galaxy S2 i tu se sva prica zavrsava. Ovi sto misle da im treba fakultet za takav telefon, vratite se na Nokiu 1610.

FIKUS-011

pre 12 godina

update za modere i avanturiste...ICS je portovan na N9,iako je test verzija radi mu hwa i jos dosta toga...zasluga NIT droid...lep tel,konacno sa dual boot opcijom...mana je cena za takav hardware...licno +za izgled,a ostalo...hmm,wp7 ne volim samo zbog UI,ali to je vec stvar izbora ,android meni jednako produktivnost,open source itd...svakom kako mu drago...poz ;)

Milan

pre 12 godina

NOKIA je definitivno nije snasla sa ovom novom generacijom telefona, sto je otvoreno i priznao jedan od menadzera ove nekad priznate i popularne marke. Samsung, HTC, Sony Ericsson...itd su daleko ispred NOKIA modela, svidelo se to nekome ili ne, ali to su cinjenice.

kem

pre 12 godina

Da nije M$ bez razloga dao Nokiji ogroman novac za ubistvo ove platforme? A možda su tada radnici i programeri Nokie štrajkovali u znak odobravanja? Mislim da je jedino ova platforma bila pametna, i da je neko morao da je spreči zbog toga. Ko li me tera da gledam gangsterske filmove?

iNS

pre 12 godina

Ovo je najrobusnija sprava koja je prosla kroz moje ruke. S njima u poredjenju ovaj Nexus ICS sa koga kucam ovo deluje kao igracka (koja baguje svako malo..).

Ivan

pre 12 godina

Telefon je zverka,zaista remek delo.Ja imam N8 i drzim ga samo zbog VRHUNSKE kamere...da su takvu kameru ubacili na N9,to bi bio NEPREVAZIDjEN telefon!U svakom slucaju GO NOKIA GO...

igorpl

pre 12 godina

@Ilija
Kao prvo imama fakultet, kao drugo u računare i telefone se razumem bolje nego pola vas ovde koji telefon i računar vrednujete samo po tome koju grafiku ima i da li ima amoled ili tft, kompas ili žiroskop i ostale gluposti a za OS ste verovatno čuli šta je negde od nekog. Ja pričam o tome da uređaj bude jednostavan za korišćenje za sve korisnike i one koji imaju fakultet i one koji skuplljaju smeće po kontejenrima. Ali isto tako pričam o autmonomiji baterije koja je sve manja i manja pojavom gore navedenih gluposti. Isto tako pričam sa stanovišta potpuno profesinalnog aspekta tj profesionalne upotrebe stvarnih danas korisnih funkcija na telefonima. Navedite mi i jednu korisnu stvar od senzora pokreta, senzora zemljine teže i žitroskopa po telefonima, osim što koristiite za igrice i ostale glupe aplikacije za zezanje klinaca?
Rekoh već jedine korisne novotarije na telefonima jesu KAMERA, GPS i bilo koji vid prenosa podataka! Čak je GPS bezvredan ako nemate neki punjač pri sebi jer korišćenjem modernih displeja srče bateriju vrlo brzo. A pogledajte koliko baterija recimo sličnog kapaciteta traje po GPS uređajima sa monohromatskim displejem koji se koriste za pešačenje po prirodi npr ili slične stvari!!!!

ms

pre 12 godina

Smesnih li komentara, a najjaci su ovi "Samsung Galaxy S2 zakon". A jos jaci su ovi koji pricaju kako su koristili sve moguce telefone pa sad dolaze ovde da napisu realan komentar. Yeah right.
Nikada nece pojedinci shvatiti da je svaki operativni sistem filozofija za sebe. Svaki ima svoje prednosti i svoje mane. Uzima se ono sto zavrsava posao.
Koliko god da su Apple fanboys dosadni, Android fanboys su jos gori jer na svaku mogucu vest ulecu sa hvalospevima o svemogucem Androidu kojeg je Bog poslao sa neba i kojem treba Intel i7 sa 8 jezgara da bi radio normalno.

milan savis

pre 12 godina

Uvek imate razumljive,kreativne i nadahnute textove u ovoj rubrici pa sam ubedio sebe da sam ipak glup da bih shvatio sta je pesnik hteo reci

Ja

pre 12 godina

Sa obzirom na to da nisu svi fenseri koji kupuju najnoviji telefon samo zato da bi se imalo, N9 je sasvim dobra sprava. Međutim problem nastaje u Srbiji, gde se i danas za skupe pare prodaju telefoni koji ne da više nisu moderni, nego su zastareli i nestali iz stranih radnji. Mi mu dođemo kao neka zadnja stanica pre đubrišta, gde se može štošta prodati, a da niko drugi ne bi kupio.

sare

pre 12 godina

hardver je strava a za softver ima rešenje
na ICS bez problema !
http://www.phonearena.com/news/Project-Mayhem-brings-Android-ICS-to-Nokia-N9_id28369

ivan

pre 12 godina

@kobayashi: iste muke imam i ja, sve nesto gledam da kupim N9, ali N900 radi sve so treba i to mnogo dobro. za 3-4 meseca, ako padne na oko 320 EUR, kupujem sigurno

Djole

pre 12 godina

I blaženopočivši Maemo je imao veću funkcionalnost od skoro celokupne konkurencije, iako je "rođen mrtav", pa ne vidim šta je problem sa Meegom. Ako neće Nokija, održavaće ga community, kao što već godinama drži Maemo.

A telefon je odličan (i softverski i hardverski, mada bi po oba pitanja mogao da bude malkice više "open", kao što je N900 bila ) i zaista je greh što je Elop uništio Meego.

marko

pre 12 godina

najaci su ovi likovi imao sam iphone 4, Sg2, ... Ma imao si ... jedino ako radis u servisu, ovo su sve odlicni telefoni i potrebno je vreme da se priviknes na ideju. Imao sam symbian i imao sam od aplikacija sve sto mi je trebalo cak i vise, sad imam android(s2) i stvarno sam zadovoljan, jednostavno potrebno je znanje da bi se koristio smart phone, a ne da hvalis sa telefonom, uzmi nokiju 3310 i zalepi 500 evra pozadi imaces isti efekat.

kobayashi

pre 12 godina

uh nikako da se otresem razmisljanja o N9, sad jos i ovde krenuli s reklamama, naravno s godinu dana zakasnjenja ali cinjenica je da se u oglasima moze pazariti daleko povoljnije nego sto to telenor nudi.
imam N900 vec 2 godine, i svaki put kad odlucim da ga menjam gledajuci sta se nudi odustanem, jer sam telefon skoro da nema mane, tj. odsustvo "aktuelnosti" ispada najveca jer jednostavno dosadi iako nudi sve sto je korisniku potrebno.
samim tim mi je zao sto je ista sudbina i sa N9 koji izgleda i radi fenomenalno. s druge strane onaj kome nije toliko bitno da ima najnoviju aplikaciju sa android ili apple app storea moze da uziva...

Ilija

pre 12 godina

@Igorpl Slazem se sa navedim. Ja telefon koristim za posao najvise a igre me ne zanimaju. Posto sam gradjevinac ziroskop mi dobro dodje na gradilistu. Svi koji imate probleme sa duzimnom trajanja baterije, nadjite na marketu Easy battery saver i bicete iznenadjeni koliko ce Vam trajati baterija. Naravno da ima dosta gluposti koji se ne koriste ali na marketu se mogu naci veoma korisne aplikacije koje se mogu iskoristiti kao alat pri obavljanju posla. Ja recimo koristi AutocadWS aplikaciju koja je izuzetna, itd. Racunar koristim jako dugo i veoma se dobro razumem u iste a sto se tice tel. nisam ga smatrao komplikovanim, naravno treba da se malo covek navikne ali to nije problem.