Četvrtak, 22.03.2012.

13:32

I BiH protiv rehabilitacije Draže

Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović usprotivio se mogućoj rehabilitaciji Draže Mihailovića.

Izvor: Tanjug

I BiH protiv rehabilitacije Draže IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

101 Komentari

Sortiraj po:

beara

pre 12 godina

Doći će sve na svoje mjesto kao što je Vuk tražio i zalagao se.Slavna Kraljevina Srbija će se vratiti ponovo.Već je krenulo sa Grbom,Zastavom,Himnom i izjednačavanjem Kraljevske Vojske u Otadžbini sa partizanima.Sad ide rehabilitacija Draže.Biće Srbija opet ono što je nekad bila.Jedino Vuk !

Righteous Clan

pre 12 godina

Bećirević ne može da govori u ime parlamenta nego samo u svoje ime.Tako da ovo nije stav Parlamenta niti je stav BiH jer se Srbi u BiH u velikoj većini ne slažu sa ovim njegovim stavovima.Za Kralja i Oradžbinu ! Jedino Vuk !

polemicar_ 035

pre 12 godina

Istok i Zapad , istocna i zapadna orijentacija, stali su jedan protiv drugog u beogradskoj sudnici. Ni o cemu drugom nije se radilo. I zato je general Draza Mihailovic morao da umre. U hiljadama seljackih domova, zapalice se danas kandila ispod ikone srpskog Svetitelja Save, a za pokoj duse ubijenog Mucenika. Narodni heroj, iako mrtav, bice daleko jaci nego sto je to ikada za zivota bio ili mogao biti u svetu velike nepravde. ( J. Altmajer, „Hamburger echo“)

Milos

pre 12 godina

Ako se necemu vekovni "prijatelji Srba" tj. Hrvati i bosanski muslimani protive, onda to znaci da je jako dobro za Srbe i Srbiju.
Kada ga rehabilituju, nadam se da ce bivsa ulica Marsala Tita a sadasnja Srpskih Vladara dobiti ime Djeneral Draza pa da svaki strani turista koji dodje u centar Beograda, prestonice Balkana, nauciti njegovo ime.
Ziveli u to ime! U ime pravde i istine!
S Drazom u EU!

Simonović

pre 12 godina

Nema potrebe da Vuk Draskovic uopste pominje slavno Cicino ime,naljutice se mu se koalicioni partner Jovo Kapicic
(sumadinac, 22. mart 2012 17:19
Evo, moraju i "izvorni" da se čuju. Dobili ste par poslaničkih kandidatura kao nesumnjivi članovi DS-a, ne morate više da izvršavate radne zadatke. Da vam nije Vuka Draškoviča koga tako nezhvalno spominjete ne biste smeli ni da "zucnete" javno Čičino ime, a Kapičića biste slavili kao nacionalnog heroja.

Marija Simonović

pre 12 godina

Gospodin Bećirović je dosledni zagovarač poštovanja 25. novembra kao Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Tog datuma je inače 1943. formiran ZAVNOBiH. I sada zamislite tu logiku: oni isti koji su se zalagali za otcepljenje BiH od SFRJ sada insistiraju da im dan državnosti bude onaj na koji je BiH postala federalna jedinica Jugoslavije (?!!!). I da neko proba da me uveri da isključivi borci protiv rehabilitacije generala Mihailovića nisu komunisti iz bivših jugoslovenskih republika, Srbi, Hrvati, Bošnjaci, potpuno je svejedno. Pa nije Draža razbio SFRJ već oni!

e

pre 12 godina

Mislim da je najbolje da g. Bećirović u vezi ovog problema kontaktira vladu r. Francuske, kao i vladu USA! Ako oni konstatuju da je general Dragoljub Mihajlović bio saradnik fašističkih okupatora 3.rajha kao što je bio Pavelić onda Srbija treba da prihvati tu konstataciju. Nebi smele novostvorene države sa prostora bivše nam zajedničke države da nam određuju kako ćemo se ponašati u svojoj zemlji,to one neka čine kod svoje kuće, mi im se ne mešamo.

Righteous Clan

pre 12 godina

E moji Srbi ovakvim potezima vas niko nec eprimiti u EU. Cetnici su cinili starsne zlocine i vi morate biti svesni toga.
(aa, 22. mart 2012 15:23)

Ma jok nego ćemo za Titovom petokrakom u EU. Srbija sa saveznicima i demokratska Kraljevina je država za koju se Draža borio.Obrati se USA,V.B. i Francuskoj u vezi istorijskih činjenica i nihovim veteranima i istoričarima i vladama.

e

pre 12 godina

Mislim da je najbolje da g. Bećirović u vezi ovog problema kontaktira vladu r. Francuske, kao i vladu USA! Ako oni konstatuju da je general Dragoljub Mihajlović bio saradnik fašističkih okupatora 3.rajha kao što je bio Pavelić onda Srbija treba da prihvati tu konstataciju. Nebi smele novostvorene države sa prostora bivše nam zajedničke države da nam određuju kako ćemo se ponašati u svojoj zemlji,to one neka čine kod svoje kuće, mi im se ne mešamo.

Dragan Bozic

pre 12 godina

Slovenija nema taj problem, a clanica je E.U od davnih dana.Tamo su slovenacki cetnici u ravni sa svim prosaveznickim pokretima.Bih i Hrvatska su zemlje gde se ustolicio NDH , i dobrim delom i danasnja njihova drzavnost se nasklanja na tu fasisticku tvorevinu.Draza je najodlikovaniji ''gerilac'', covek po kom je sniman holivudski film zarad propagande .Tuzno je da ove dve vestacke zemlje gde je pocinjen najveci genocid u istoriji covecanstva, za nuliranje uloge Draze , koji je bio zastitnik tih stradalnih Srba...u tome i jeste problem!

Drago Bosanac

pre 12 godina

Vrlo cesto se drazim ''istorije'' pogotovo one zabranjene i u narodu ''zaboravljene''.Milan Rajic jedan od prezivelih 1300 kaplara, Brozov zatocenik u mom gradu Sremskoj Mitrovici napisao je da je ''komunizam'' otrovna biljka, nikla iz krvi , i da se se samo u krvi moze ugusiti....Za sad, a ko zna i kad...taj bezbozni oblik pod imenom ''komunizam'' jos se napija nase Svetosavne krvi.Draza je nas izvor koji simbolise vecitu borbu ''dobrog protivu zla''.Njegovom tehnickom-pravnom slobodom sticu se uslovi da se ''otrov komunisticki'' zauvek suzbije..

Axel Foley

pre 12 godina

U Americi,Engleskoj,Australiji i Novom Zelandu,četnici se smatraju antifašistima i uvek su pozivani na obeležavanje kraja drugog svetskog rata i to u svojim uniformama.
Eto,svet tako vidi četnike,a mi se ovde ubismo da dokažemo suprotno.

petar petrovic

pre 12 godina

Molim redakciju b92 da objave tekst sa sudjenja Drazi Mihailovicu i ostalima sa tog sudjenja pa da svi koji su se "uselili" u otete kuce i vile na Dedinju konacno sa oba oka vide i sagledaju istinu i potrebu za rehabilitacijon.Titove odnosno Staljinove snage su 30 posto prave Srpske elite pobili,50 posto proterali dok se ostatak silom prisilio na poslusnost...Vreme je za istinu.

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Onog casa kada Srbija rehabilitira Drazu, Rusija, a posebno Putin, zahladit ce odnose sa Srbijom. To neka patri(j)ote imaju na umu! Izolirat ce vas svi od susjeda, EU a onda i Rusija. Mucnite malo svojom glavom!

Beogradsko dete

pre 12 godina

Za misljenje iz BiH nisam zainteresovan, ali - Sramota je da u Beogradu, glavnom gradu drzave za ciju je slobodu slavni Djeneral dao zivot, ne postoji ulica koja nosi njegovo ime!

Filip

pre 12 godina

@boki, 22. mart 2012 16:24

Boki, ne lupaj molim te. Takvim neprimerenim izjavama samo nanosis stetu ideji rehabilitacije. U redovima JVuO je bio i veliki broj muslimana, kao i hravata i slovenaca. Eto kako nepoznavanje istorije stvara pogubne predrasude. A to je komunistima i bio cilj.

mad dog

pre 12 godina

"Za ove koji ga podržavaju imam samo jedno pitanje: Koja je to buitka koju su četnici imali protiv fašista, kada se odigrala, gdje i kakav je ishod te borbe bio?"
@ kokos
Oslobodjenje Visegrada od Nemaca 5.10.1943. ,na primer,da ne pominjemo '41. i '42.Samo pitaj,sta god ti nije jasno,za sve postoje zvanicni istorijski argumenti.

Pravoslvani Bosanac

pre 12 godina

Treba obnoviti sudjenje drazi da vidimo sta to Drazinovci imaju da ponude osim sto nisu ubili Americke pilote, dali im vode, gibanice i rakije. i sto je US delila ordene svim antikomunistima cak i Franku (nikson je za njega rekao - great friend of US). sa druge strane ima na desetine originalnih dokumenata koji svedoce o zlocinackoj ideologiji i delima Draze Mihajlovica kao i saradnji i sa nemcima i sa Ustasama koje je licno a ne kako se tvrdi pojedinci) proklamovao, organizovao i komandovao.

Bezbednjak

pre 12 godina

Ako se Draza rehabilituje Bosnjaci treba da se obrate Medjunarodnom Sudu za ljudska prava bez obzira sto je rehabilitacija u Srbiji.. I za reviziju Dejtona radi zastite od ponovnog genocida. Draza je licno proklamovao kao cilj borbe eliminaciju Muslimana. I sprovodio je na delu.

ap

pre 12 godina

"Zasto je Hitler ucenio Drazinu glavu sa 100.000 maraka u zlatu, a komunisti posle 1945 falsifikovali plakat i dodali i Tita? "

- prije toga su komunisti pokušaj likvidacije draže mihajlovića od strane hitlera, poznati "desant na ravnu goru" perfidno preimenovali u "desant na drvar" i predstavili to kao pokušaj titove eliminacije. :)

Nikola Jovanovic

pre 12 godina

Ravna gora je mesto u Srbiji sa koga se najbolje i najdalje vidi Evropa. Prvi gerilac u porobljenoj Evropi je Srbin. Prve zastave slobode su zastave srpskih oficira koji nisu priznali kapitulaciju. A sto se tice montirane optuznice komunista ona je istinita koliko je i istina da se Evropa i Amerika raspadaju. Rehabilitacijom Draze rehabilituje se Istina, a to one koji su u tudjim stanovima, u stanovima onih koji su ubijeni smao zato sto su bili za zapad mnogo boli! Za rehabilitaciju je politicki najzasluzniji Srpski pokret obnove koji se dosledno bori za Srbiju na zapadu.

NE ZLOCINCU

pre 12 godina

Ako ovo neko radi da bi Vuk dobio neki glas na izborima onda smo najjadnija nacija!
Verujte mi na rec: "Ako ovog krvnika neko u ovoj zemlji rehabilituje, prvi cu reci da smo mi genocidan narod i stidecu se svog porekla". Procitao sam jako puno o drugom ratu i mislim da je sve jasno. Kralj ga se licno odrekao, a stanovnistvo svih republika ga se plasilo, jer se dobro znalo sta su cetnici radili od 1942 pa do kraja rata! Neka je sram svakoga ko zeli da rehabilituje ono sto niko na svetu ne moze da odbrani! Pljunucemo u usta svima koji su dali zivote boreci se protiv fasizma od 1941-45.

nwa

pre 12 godina

Preporučujem da ovakvi političari probaju ovo da traže i u Americi,Britaniji i Francuskoj.Slobodno izolite.U Srbiji i RS neće proći kao ni tamo.Srbi moraju obnoviti tradicionalna savezništva što Vuk koji je odmah stao u Dražinu odbranu decenijama i govori.

Dejan

pre 12 godina

Naravno da su i Hrvatska i BiH protiv, pa cetnici su imali za cilj 'stvaranje etnicki ciste velike Srbije'. Dakle jedino uz ubistva ili proterivanja onih koji nisu Srbi! A to jeste fasizam! To sto su saradjivali sa Nemcima i Italijanima je ovde cak i manje vazno (ali svakako dodatni argument protiv rehabilitacije). Ideologija velike Srbije nas je i dovela do sadasnje male Srbije i sukoba i svadje sa svim susedima. Ponasamo se kao potpuno autistican narod.

DzoniKg

pre 12 godina

Moja rodjena baba se grozi ovoga sto se radi sad..prvo su joj nemci odveli 21 oktobra 1941 rodjenog brata i oca na streljanje,preziveo joj samo pukom srecom drugi brat jer nije bio kuci tad a na streljanje ih nisu odveli nemci nego 2 SRPSKA zandara pod izgovorom da nesto kao treba da urade.A onda su jedne noci u kuci upali cetnici i nasilno poveli njenog drugog brata ..i tamo je bio sve dok 1943 kad je prebegao u partizane.Taj njen brat tj moj deda al ne rodjeni je meni o cetnicima pricao svasta ali bas nista lepo i narod ih se plasio vise nego nemaca posle 1941.

ranko 012

pre 12 godina

Samo malo. Zar ovo nije vrsenje pritiska na Sud. Znaci, sada ce Slavica da zove sud i da naredi Sudu da obustavi rad, zbog zalbe BIH.

nedeljko

pre 12 godina

Jos jedna obicna neistina ljudi koji nemaju veze sa Srbijom i nepravdom koja je naneta Drazi,posle druog svetskog rata,ovo je pitanje nas u Srbiji i ne bi se trebali mesati ljudi iz drugi drzava.Drazin pokret je imao saradnju sa saveznicima i poznata su mnoga dela zbog kojih je pokret i sam Draza nagradjivan.Ovaj doticni gospodin treba da se pozabavi ljudima iz njegovog naroda koji su radili stvari koje nisu trebali,a da naseg rodoljuba Drazu ostavi na miru.

Zg

pre 12 godina

Iskreno mi je svejedno sta radite u svojoj kuci dignite mu i spomenik ako hocete. Samo mi nije jasno kako sad pljujete po komunistickom rezimu kad vama nepase a podrzavate sve komunisticke rezime u svjetu isto tako se moze stakno cut kako zalite za titom i sfrj i kad je u pitanju stepinac onda se pozivate na sud koji ga je osudio u to vam je kao neki dokaz za njegovu krivnju a kad je rjec o drazi onda govorite da taj sud nije bio pravedan. Mislim da se svi trebamo bavit time kako mozemo povecat kvalitetu zivota u nasim zemljama a ne sa time sta je bilo prije 70godina treba naravno odat pocast svim zrtvama i pazit da se to vise ne ponovi. A draza vas sigorno nece nahranit i pruzit bolji zivot. Oni koji oce slavit neka slave hrvati svoje srbi svoje ali netreba se davat tome paznja i skretat od botnijih problema.

Kruna

pre 12 godina

Ne treba gubiti vreme i slusati sta pricaju ljudi koji ne znaju istoriju,i koji nece da nauce istorijske lekcije.A jedna je istina,da je djeneral Draza bio prvi gerilac u porobljenoj Evropi i prvi oficir koji se usprotivio fazizmu.Gospoda iz Bosne moraju da znaju da je u cetnickom pokretu bilo i Muslimana,to je istina a sve drugo su besmislice.

Filip

pre 12 godina

Drugovi komunisti iz Srbije i bivse Jugoslavije, dajte da mi lepo otvorimo arhive i tajne dosijee. Dajte da strucni, a ne partijski istoricari, lepo ispricaju celu pricu o II Svetskom ratu pa da onda vidimo ko je ko i ko je sta radio i sa kime se i kada borio. Nije lepo sto i dalje tvrdite da je vasa istina jedina, kada ste po sopstvenom priznanju bili okupatori a mi svi posle morali da zivimo u jednopartijskoj diktaturi. Posle svega, ne mozemo vise da vam verujemo na "casnu Titovu pionirsku", a vi vise niste toliko mocni da nas naterate ili pobijete ako se bunimo.

Ti mozes sve - Istina je !

pre 12 godina

Vojnicke zastave kraljevine Jugoslavije u drugom velikom ratu, zastave gerilskog pokreta Djenerala Mihailovica su zastave neumoljive Istine da je Srbija za vreme drugog velikog rata bila privrzena zapadu. Nacisticka poternica za Mihailovicem dovoljno govori o tome. Mrznja, pakost i uzivanje u tudjim stanovima na osnovu stanarskog prava a kasnije i otkup istih za bagatelu je veliki motiv da se pisu komentari protiv zapada i Mihailovica, kao sto je ista cinjenica veliki motiv da se velica porazen sistem vrednosti ( komunizam ). Komunizam je svuda pao u istocnoj Evropi, a taj antizapadni rezon jos uvek kao u nekoj oazi uzasa bukti samo u Srbiji. rehabilitacija istine, rehabilitacija srpskog cice koji je drugovao sa De golom je uvod u kompletnu demontazu sistema koji ne da Srbiji napred. Rehabilitacija Draze je uvod u otvaranje tajnih dosijea, a za to je najzasluzniji Srpski pokret obnove.

r2d3

pre 12 godina

4) Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata.

5.) Stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i Srbije i Slovenačke čišćenjem Sandžaka od Muslimanskog življa i Bosne od Muslimanskog i Hrvatskog življa.

Ovo je deo uputstva gorskog staba, potpisao D.M. decembra 1941. Podrzite ga onda do kraja i stavite plus na ovaj komentar, jer tu ocigledno (u navedene dve tacke) po vecinskom shvatanju nema niceg loseg.

Саша, Пожаревац

pre 12 godina

Нисам изненађен залагањем босанског представника, изненађен сам изјавама неких Срба који нису упућени у рад команданта ЈВуО. И даље причају онако како су их Брозови историчари учили. Кад би само мало завирили у званична документа Равногорског Покрета увидели би да је у њој било више припадника који нису били Срби, него у паравојној формацији званој "партизани". Хвала Богу да у Србији постоје људи као што је господин Драшковић и његов СПО, па има ко да исправља грешке из прошлости...

Divos

pre 12 godina

Овај господин је послао ово писмо (ако га је послао) у своје име и мислим да ова вест и није завредила да се објави. Ал добро. Јављају се многи ликови из БиХ и лијепе њихове и наравно негодују. Ал кога брига. Ови ликови нису никад српском роду мислили ништа добро и апсолутно се не траба освртати на исте. Према генералу Драгољубу Дражи Миахиловићу се једноставно мора исправити неправда која је учињена. Наравна судска, она друга важнија је већ исправљена и генерал Драћа већ има своје место у свести огромне већине Срба.

tomo

pre 12 godina

Ja stvarno ne razumijem čime je Draža zavrijedio da bude rehabilitiran. Ne ulazim u to da je on bio nekakav "legitiman predstavnik izbjegličke kraljevske vlade u Londonu", ali pitanje je što su njegovi četnici radili na području sadašnje Srbije, BiH i Hrvatske ili, još bolje, što nisu radili?! I ovdje se jasno nameću dvije stvari; 1. nisu se borili protiv fašističkog okupatora, Nijemaca i Talijana, a to ima je kao oraužanoj skupina bio primarni zadatak (u protivnom zašto su bili naoružani?), i 2. surađivali su s tim isti Nijemcima i Talijanaim, pa čak i s ustašama i borbi protiv partizana, istinskih antifašista, čineći teška zlodjela nad civilnim stanovništvom.
Jer ako su četnici deklarativno bili antifašisti, svojim djelima to nikako nisu dokazali, baš suprotno.

Rosuljac

pre 12 godina

Ne cudi me ni Becirovic ni Josipovicali sam zaista zgrozen srbokomunistima koji pokusavaju da svetski priznat antifasisticki pokret predstave kao fasisticki.Sto se tice cetnistva u poslednjem Balkanskom ratu iz devedesetih tvrdim da su neokomunisti pustili masne Bulajicevske brade kako bi dodatno iskompromitovali cetnicki pokret.To gospodo Muslimani i gospodo Hrvati nisu bili cetnici vec deca srbokomunistickih generala kao i same srbokomunisticke vojne staresine.

Petar

pre 12 godina

Naravno da su i Hrvatska i BiH protiv, pa cetnici su imali za cilj 'stvaranje etnicki ciste velike Srbije'. Dakle jedino uz ubistva ili proterivanja onih koji nisu Srbi! A to jeste fasizam! To sto su saradjivali sa Nemcima i Italijanima je ovde cak i manje vazno (ali svakako dodatni argument protiv rehabilitacije). Ideologija velike Srbije nas je i dovela do sadasnje male Srbije i sukoba i svadje sa svim susedima. Ponasamo se kao potpuno autistican narod.

Mirso

pre 12 godina

Ovoliko pozitivnih komentara na racun i lika i djela Draze Mihajlovica zbog cije kame je krv Muslimana tekla Drinom, nisam ocekivao od naroda koji zeli u EU. Uistinu asimetricne poruke vodja iz Srbije i onih obicnih medju narodom. Denis Vam je sve objasnio. A Vi sto pisete "takozvana BiH", i Vi sto kazete "da gledamo svoja posla", nije problem, prvo Vi da gledate svoja posla i maknete prste iz BiH, a to da je takozvana mozete samo da sanjate. Ovom poljoprivredniku iz takozvane republike srpske da porucim da to sta misli neko u rs apsolutno nije bitno.

Ravna Gora

pre 12 godina

Drugovi iz Hrvatske i takozvane (sic!) BiH pokusavaju da zvanicnu vlast u Srbiji ubede da politicki moraju da sprece rad pravosudja; kako bi ostala politicka presuda Generalu Dragoljubu Mihajlovicu na snazi kao rezultat montiranog procesa.
Licno smatram da pravosudje u ovom procesu mora da istraje u svojoj nameri da se dodje do istine, kako o liku i delima generala, tako i o politicki montiranom procesu diktature Tita.

kokos

pre 12 godina

Draža je ratni zločinac i nikakva rehabilitacija nije dobar potez! On je zločinac čak i za samu Srbiju, a ovima što poručuju da ne gledaju preko plota poručujem da su on i njegovi četnici ubijali i tamo preko plota. U BIH, Hrvatskoj, Crnoj Gori...
Za ove koji ga podržavaju imam samo jedno pitanje: Koja je to buitka koju su četnici imali protiv fašista, kada se odigrala, gdje i kakav je ishod te borbe bio?
Odgovor je poznat, tako nešto se nikada nije dogodilo. Toliko o Dražinom rodoljublju!

Mik

pre 12 godina

Vidim da komunizam i titoizam i dalje cvetaju na ovim prostorima. Draža Mihailović je bio legalni predstavnik Vlade Kraljevine Jugoslavije u izbeglištvu sve dok saveznici nisu počeli da mu okreću leđa i zbog svojih dogovora i trgovine teritorijama, prepuštaju zemlju komunističkim interesima. Tada počinje njegova karijera kolaboracioniste. Sam pojam četnici odnosi se na više nego jednu vojsku i više nego jednog komandanta. Bilo je među njima i ratnih zločinaca, ali ne živimo više u Jugoslaviji da moramo da stavljamo znak jednakosti između ustaša i četnika. Jer među njima postoji temeljna razlika. Što se tiče samog Mihailovića, ne vidim razlog za rehabilitaciju, ipak je sarađivao sa Nemcima, ali ima itekako razloga za iskreno nacionalno pomirenje. Većina četnika nisu bili nikakvi zločinci, kao što ni partizani nisu uvek bili cveće. Ali prošlo je dovoljno godina i nema nas toliko mnogo da bismo se doveka mrzeli. Takva vrsta pomirenja i međusobnog oproštaja bi bila naša interna stvar i "dragi susedi" ne bi imali nikakvo pravo da se u to mešaju. Sit sam više njihovih floskula iz komunjarskih udžbenika kojima su nam decenijama ispirali mozgove. Uostalom, sramno je da je fašistički vođa i neopisiv zločinac Pavelić uz pomoć katoličke crkve umro kao slobodan čovek, a da su komandantu Kraljeve vojske u otadžbini kosti razbacane kao psu. Stavite tu znak jednakosti, ako možete!

Righteous Clan

pre 12 godina

BiH nema nikakav jedinstven stav o Draži.U Republici Srpskoj odavno postoje ulice,trgovi sa imenom Draže i ostalih Antifašista iz Jugoslovenske Vojske u Otadžbini.To što ovaj BiH političar govori,može da govori samo u svoje ime i da ne zloupotrebljava institucije.Neka jednostavno probaju da se obrate Američkoj ili Francuskoj ambasadi pa da traže da se i Truman i Šarl de Gol proglase fašistima,jer su odlikovali Dražu.Tako da od ove galame nema ništa.Saveznici,Istorija i Republika Srpska su rekli svoje.On ne predstavlja BiH nego određenu grupu ljudi koja može da ima svoje mišljenje.Za Kralja i Otadžbinu!Jedino VUK !

тоша

pre 12 godina

Слажем се да Дражу не би требало рехабилитовати али тачно је и да ви у Федерацији БиХ хвалите СС Ханџаровце као што и у Хрватској хвале усташе. Не кажем да сви то раде (као што не хвале сви Дражу у Србији) али доста њих то ради. Зато мислим да ви не би требали говорити ништа по овом питању.

DRAŽA KG

pre 12 godina

E baš nas briga ima da ga rehabilitujemo i tačka!
Ako ni zbog čega drugog ono zato što ste vi i hrvati protiv toga da se rehabilituje.
Svima u Srbiji je poznato da je za vreme drugog svetskog rata gde su bili Dražini četnici tu su Srbi opstali ,a gde su bili komunci retko da je neko preživeo (osim ako nije bio u partizanima).Pa koliko su samo ustaše poklale Srba pa su podovodili tamo neke krvnike da skončaju u Zagrebu a sad Draža problem,ma nije nego!

Hr

pre 12 godina

@(rikoset, 22. mart 2012 13:53)

Ono što ćete raditi vaša je stvar i vaša legitimacija, nitko vam neće ništa braniti, ali budite sigurni da će Hrvatska na ovo znati reagirati.
Mislim da Srbija ipak neće posegnuti za četnicima i Dražom jer bi to dramatično ugrozilo odnose i puno šire od odnosa Hrvatske i Srbije.
Srbija bi si zadala autogol ravan napadu na Hrvatsku '91. u međunarodnoj zajednici pa poslije objašnjavajte kako su Ameri odlikovali čiću itd...

Priznavanjem četništva Srbija bi zapravo pokazala svoje dominantno četničko lice i potvrdila na kojim načelima zadnjih 25 godina Srbija provodi svoju politiku i to sve skupa nebi bilo tolko čudno da neznamo da bi si na taj naćin zapravo zabila autogol kao rijetko kad do sada.

U miru, kad je sve gotovo priznaje četnike, a dok je vodila ratove četničkim doktrinama klela se u jugoslavenstvo...

V

pre 12 godina

A da mi malo pogledamo u napred i da sve te Ustaše, Četnike, partizane, Handžar divizije i ostale "PATRIOTE" ostavimo tamo gde i jesu. ....Ne smemo ostaviti iste probleme našoj deci kao što su nama ostavili naši "slavni" preci.... A Bože mili kako uključiš radio ili TV prijemnik malog ekrana, neko hoće nekog da rehabilituje. Blago rečeno: Svi su oni dali živote za neku domovinu kakvu su je zamišljali. I nisu uspeli u ničemu osim što su iza sebe ostavili i svoje i tuđe grobove, jad i čemer. Napred ...gledajmo napred i samo napred. Ko zna sa kojeg aspekta su ti "patrioti" posmatrali tadašnju političku problematiku i sami je kreirali svojim nekim idejama ili nekim činjenjem. Pa valjda se nešto promenilo u našim glavama.

vinogradar

pre 12 godina

Ali nemojte samo vi iz SDP BiH da pricate nesto kad vi rehabilitujete celnike SS Handzar divizije. Bas sam nasao na netu jedan tekst samih muslimana koji su projugoslovenski orjentisani u kome su SDP BiH optuzili za takve stvari nazivajuci je licemernom partijom.

Sumadinac

pre 12 godina

Draza Mihajlovic je odlikovan od strane De Gola i Trumana kao antifasista, zar bi neko to uradio da je bio na strani Nemaca?
De Gol nikada nije posetio Jugoslaviju niti je dao da Tito ide u Francusku iz samo jednog razloga - politicko ubistvo Draze Mihajlovica.
Zasto je Hitler ucenio Drazinu glavu sa 100.000 maraka u zlatu, a komunisti posle 1945 falsifikovali plakat i dodali i Tita?
Malo se raspitajte za Crveni teror koji je vladao u Srbiji od septembra 1944 do kraja rata i koliko ljudi su komunisti pobili, kako su otimali kuce i imanja, eno vam Jove Kapicica pa neka vam pojasni, on se ponosi time sto je radio.
Zasto su komunisti vodili nasu decu na sremski front i koristili ih za topovsko meso, kad su se Nemci u svakom slucaju povlacili.
I na kraju, sta bre briga gospodu iz MH Federacije i Hrvatske da li cemo rehabilitovati Drazu? Gledajte svoja posla, mene ne interesuje uopste dal slavite Tudjamana ili Aliju ili nekog drugog.

dejan novi

pre 12 godina

Becirovicu svoja posla ,poznati su mi vasi razlozi i interesi da se Mihailovic ne rehabilituje,i oni su cisto politicki a ne istorijski.

novak

pre 12 godina

A sad ste se setili vi iz BiH SPS-a jer se jedini on protivio rehabilitaciji cetnika, Dragise Cvetkovica i drugih ako i izjednacavanju cetnika i partizana u skupstini Srbije. A do tada su vam bili Slobini velikosrpski fasisti i nacionalisti...

Boban

pre 12 godina

A od kad jedan potpresednik parlamenta odrazava stav tkz. BIH?Moze se kazati samo da jedan muslimanski funkcioner iznosi svoj stav i verovatno svog naroda sto ne moze nikako biti stav tkz. BIH.Znaci skroz pogresan i tendeciozan naslov.Sto se tice pomilovanja nisam ni za ni protiv,samo sto su Hrvati i muslimani odavno to uradili doduse nezvanicno ali prakticno 100%.Nazivi ulica,skola,stepinac itd.Dakle nek sud odluci pa cemo videti sta je odluka i koje je obrazlozenje presude.POZZ

mario

pre 12 godina

(pivljanin, 22. mart 2012 14:29)
Nije to samo stvar Srbije to je i stvar naroda koji su nastradili zbog četničke ideologije o velikoj Srbiji od 41-45 i od 91-95.
Vjerujem da će HR pokrenuti to pitanje unutar EU.

bbb

pre 12 godina

U Tuzli postoje ulice sa imenima komandanata zlocinacke formacije ''Handzar divizija'' koje je bila sastavljena od Hitlerovih dobrovoljaca, bosanskih muslimana. Odgovorni su za masovne pokolje u severoistocnoj Bosni i Sremu. Svi njihovi zlocini se precutkuju u bosanskim udzbenicima istorije bas kao i cinjenica da su bosanski muslimani kao ''hrvatsko cvijece'' dali znacajan doprinos ustaskom genocidu, narocito u zapadnoj Bosni.

beara

pre 12 godina

U Brčkom je prije nekoliko godina srušen spomenik Draži.Posle 2.3 dana su ga obnovili USA vojnici iz sastava SFOR-a.Neka ovaj BiH političar onda i njih tuži.Republika Srpska nikad neće dozvoliti da se antifašistički pokret Draže proglašava fašističkim.SPO i VUK !

vujke

pre 12 godina

To nije mišljenje BiH nego određene grupe ljudi koji su umjesto petokrake stavili nacionalna obilježja,pa su kao sad neki zaštitnici svojih naroda,Ne poznaju i neće da znaju istoriju.Ovo možda važi za FBiH,a nikako i za RS koja ima ulice sa imenima Draže i Ravnogoraca.
Okanite se odbrane neodbranjivog.Kapa dole Vuku Draškoviću jer je prvi reagovao na besmislene optužbe protiv Antifašite Draže !

Zarko Popovic

pre 12 godina

Ne treba susedne drzave da se mesaju, valjda u Srbiji ima dovoljno snage i pameti da se ne dozvoli ova rehabilitacija. Svojim mesanjem cine nam losu uslugu.

opet isto nj***a, drugo pakovanje !

pre 12 godina

Mešanje baba i žaba nije samo srpski trend... Očikledno komšije vole naše dvorište više nego njihovo, iako su iz našeg zbrisali odvano... Nameće se niz pitanja od kojih jedno, i samo jedno je na mestu – Da li ste vi normalni? Draža nije okupator, ali vi jeste separatori... U čemu je ovde vic?

pivljanin

pre 12 godina

Da li će draža Mihajlović biti rehabilitovan ili ne je stvar srpskog naroda. A poređenje istog sa Pavelićem i Hitlerom je idiotluk većih razmera.

Zagor

pre 12 godina

@Dragan: "Hrvatska bi odmah trebala da blokira srpske pregovore sa EU." Hrvatska jos nije u EU, a vi biste vec da blokirate. Sacekajte barem 2013. Ionako znamo sta onda sledi. Spustite malo loptu, niste svemocni. Inace, ja sam protiv rehabilitacije Draze, ali kada cujem tako nesto od nasih komsija, onda stvarno ne znam sta da mislim o njima.

Zlatko Kovačević

pre 12 godina

Suđenje Draži Mihailoviću sigurno nije bilo demokratsko i pravedno po današnjim stndardima prava, ali van svake razumne sumnje je činjenica da su snage pod njegovom komandom činile masovne zločine nad svima koji se nisu slagali sa njegovom ideologijom, neovisno o naciji. A o zločinima nad muslimanima u Podrinju da ne i govorim.
Njegova rehabilitacija vratiće odnose u regiji nekoliko godina unazad.

rikoset

pre 12 godina

Pa ko pita druge drzave sta ce mo mi raditi.Svasta oni koji bi trebalo da cute i da neprogovaraju za sve sta su cinili zadnjih 65 godina na Balkanu .

Србин

pre 12 godina

А кога то занима што су у БиХ и Хрватској против рехабилитације ђенерала Михајловића? Зна се зашто су против, историја је фалсификована од стране победника у другом св. рату (Броз и комунисти).

Србин

pre 12 godina

А кога то занима што су у БиХ и Хрватској против рехабилитације ђенерала Михајловића? Зна се зашто су против, историја је фалсификована од стране победника у другом св. рату (Броз и комунисти).

bbb

pre 12 godina

U Tuzli postoje ulice sa imenima komandanata zlocinacke formacije ''Handzar divizija'' koje je bila sastavljena od Hitlerovih dobrovoljaca, bosanskih muslimana. Odgovorni su za masovne pokolje u severoistocnoj Bosni i Sremu. Svi njihovi zlocini se precutkuju u bosanskim udzbenicima istorije bas kao i cinjenica da su bosanski muslimani kao ''hrvatsko cvijece'' dali znacajan doprinos ustaskom genocidu, narocito u zapadnoj Bosni.

Sumadinac

pre 12 godina

Draza Mihajlovic je odlikovan od strane De Gola i Trumana kao antifasista, zar bi neko to uradio da je bio na strani Nemaca?
De Gol nikada nije posetio Jugoslaviju niti je dao da Tito ide u Francusku iz samo jednog razloga - politicko ubistvo Draze Mihajlovica.
Zasto je Hitler ucenio Drazinu glavu sa 100.000 maraka u zlatu, a komunisti posle 1945 falsifikovali plakat i dodali i Tita?
Malo se raspitajte za Crveni teror koji je vladao u Srbiji od septembra 1944 do kraja rata i koliko ljudi su komunisti pobili, kako su otimali kuce i imanja, eno vam Jove Kapicica pa neka vam pojasni, on se ponosi time sto je radio.
Zasto su komunisti vodili nasu decu na sremski front i koristili ih za topovsko meso, kad su se Nemci u svakom slucaju povlacili.
I na kraju, sta bre briga gospodu iz MH Federacije i Hrvatske da li cemo rehabilitovati Drazu? Gledajte svoja posla, mene ne interesuje uopste dal slavite Tudjamana ili Aliju ili nekog drugog.

rikoset

pre 12 godina

Pa ko pita druge drzave sta ce mo mi raditi.Svasta oni koji bi trebalo da cute i da neprogovaraju za sve sta su cinili zadnjih 65 godina na Balkanu .

pivljanin

pre 12 godina

Da li će draža Mihajlović biti rehabilitovan ili ne je stvar srpskog naroda. A poređenje istog sa Pavelićem i Hitlerom je idiotluk većih razmera.

Ravna Gora

pre 12 godina

Drugovi iz Hrvatske i takozvane (sic!) BiH pokusavaju da zvanicnu vlast u Srbiji ubede da politicki moraju da sprece rad pravosudja; kako bi ostala politicka presuda Generalu Dragoljubu Mihajlovicu na snazi kao rezultat montiranog procesa.
Licno smatram da pravosudje u ovom procesu mora da istraje u svojoj nameri da se dodje do istine, kako o liku i delima generala, tako i o politicki montiranom procesu diktature Tita.

opet isto nj***a, drugo pakovanje !

pre 12 godina

Mešanje baba i žaba nije samo srpski trend... Očikledno komšije vole naše dvorište više nego njihovo, iako su iz našeg zbrisali odvano... Nameće se niz pitanja od kojih jedno, i samo jedno je na mestu – Da li ste vi normalni? Draža nije okupator, ali vi jeste separatori... U čemu je ovde vic?

dejan novi

pre 12 godina

Becirovicu svoja posla ,poznati su mi vasi razlozi i interesi da se Mihailovic ne rehabilituje,i oni su cisto politicki a ne istorijski.

Mik

pre 12 godina

Vidim da komunizam i titoizam i dalje cvetaju na ovim prostorima. Draža Mihailović je bio legalni predstavnik Vlade Kraljevine Jugoslavije u izbeglištvu sve dok saveznici nisu počeli da mu okreću leđa i zbog svojih dogovora i trgovine teritorijama, prepuštaju zemlju komunističkim interesima. Tada počinje njegova karijera kolaboracioniste. Sam pojam četnici odnosi se na više nego jednu vojsku i više nego jednog komandanta. Bilo je među njima i ratnih zločinaca, ali ne živimo više u Jugoslaviji da moramo da stavljamo znak jednakosti između ustaša i četnika. Jer među njima postoji temeljna razlika. Što se tiče samog Mihailovića, ne vidim razlog za rehabilitaciju, ipak je sarađivao sa Nemcima, ali ima itekako razloga za iskreno nacionalno pomirenje. Većina četnika nisu bili nikakvi zločinci, kao što ni partizani nisu uvek bili cveće. Ali prošlo je dovoljno godina i nema nas toliko mnogo da bismo se doveka mrzeli. Takva vrsta pomirenja i međusobnog oproštaja bi bila naša interna stvar i "dragi susedi" ne bi imali nikakvo pravo da se u to mešaju. Sit sam više njihovih floskula iz komunjarskih udžbenika kojima su nam decenijama ispirali mozgove. Uostalom, sramno je da je fašistički vođa i neopisiv zločinac Pavelić uz pomoć katoličke crkve umro kao slobodan čovek, a da su komandantu Kraljeve vojske u otadžbini kosti razbacane kao psu. Stavite tu znak jednakosti, ako možete!

Zlatko Kovačević

pre 12 godina

Suđenje Draži Mihailoviću sigurno nije bilo demokratsko i pravedno po današnjim stndardima prava, ali van svake razumne sumnje je činjenica da su snage pod njegovom komandom činile masovne zločine nad svima koji se nisu slagali sa njegovom ideologijom, neovisno o naciji. A o zločinima nad muslimanima u Podrinju da ne i govorim.
Njegova rehabilitacija vratiće odnose u regiji nekoliko godina unazad.

kokos

pre 12 godina

Draža je ratni zločinac i nikakva rehabilitacija nije dobar potez! On je zločinac čak i za samu Srbiju, a ovima što poručuju da ne gledaju preko plota poručujem da su on i njegovi četnici ubijali i tamo preko plota. U BIH, Hrvatskoj, Crnoj Gori...
Za ove koji ga podržavaju imam samo jedno pitanje: Koja je to buitka koju su četnici imali protiv fašista, kada se odigrala, gdje i kakav je ishod te borbe bio?
Odgovor je poznat, tako nešto se nikada nije dogodilo. Toliko o Dražinom rodoljublju!

DRAŽA KG

pre 12 godina

E baš nas briga ima da ga rehabilitujemo i tačka!
Ako ni zbog čega drugog ono zato što ste vi i hrvati protiv toga da se rehabilituje.
Svima u Srbiji je poznato da je za vreme drugog svetskog rata gde su bili Dražini četnici tu su Srbi opstali ,a gde su bili komunci retko da je neko preživeo (osim ako nije bio u partizanima).Pa koliko su samo ustaše poklale Srba pa su podovodili tamo neke krvnike da skončaju u Zagrebu a sad Draža problem,ma nije nego!

beara

pre 12 godina

U Brčkom je prije nekoliko godina srušen spomenik Draži.Posle 2.3 dana su ga obnovili USA vojnici iz sastava SFOR-a.Neka ovaj BiH političar onda i njih tuži.Republika Srpska nikad neće dozvoliti da se antifašistički pokret Draže proglašava fašističkim.SPO i VUK !

Boban

pre 12 godina

A od kad jedan potpresednik parlamenta odrazava stav tkz. BIH?Moze se kazati samo da jedan muslimanski funkcioner iznosi svoj stav i verovatno svog naroda sto ne moze nikako biti stav tkz. BIH.Znaci skroz pogresan i tendeciozan naslov.Sto se tice pomilovanja nisam ni za ni protiv,samo sto su Hrvati i muslimani odavno to uradili doduse nezvanicno ali prakticno 100%.Nazivi ulica,skola,stepinac itd.Dakle nek sud odluci pa cemo videti sta je odluka i koje je obrazlozenje presude.POZZ

vinogradar

pre 12 godina

Ali nemojte samo vi iz SDP BiH da pricate nesto kad vi rehabilitujete celnike SS Handzar divizije. Bas sam nasao na netu jedan tekst samih muslimana koji su projugoslovenski orjentisani u kome su SDP BiH optuzili za takve stvari nazivajuci je licemernom partijom.

Righteous Clan

pre 12 godina

BiH nema nikakav jedinstven stav o Draži.U Republici Srpskoj odavno postoje ulice,trgovi sa imenom Draže i ostalih Antifašista iz Jugoslovenske Vojske u Otadžbini.To što ovaj BiH političar govori,može da govori samo u svoje ime i da ne zloupotrebljava institucije.Neka jednostavno probaju da se obrate Američkoj ili Francuskoj ambasadi pa da traže da se i Truman i Šarl de Gol proglase fašistima,jer su odlikovali Dražu.Tako da od ove galame nema ništa.Saveznici,Istorija i Republika Srpska su rekli svoje.On ne predstavlja BiH nego određenu grupu ljudi koja može da ima svoje mišljenje.Za Kralja i Otadžbinu!Jedino VUK !

tomo

pre 12 godina

Ja stvarno ne razumijem čime je Draža zavrijedio da bude rehabilitiran. Ne ulazim u to da je on bio nekakav "legitiman predstavnik izbjegličke kraljevske vlade u Londonu", ali pitanje je što su njegovi četnici radili na području sadašnje Srbije, BiH i Hrvatske ili, još bolje, što nisu radili?! I ovdje se jasno nameću dvije stvari; 1. nisu se borili protiv fašističkog okupatora, Nijemaca i Talijana, a to ima je kao oraužanoj skupina bio primarni zadatak (u protivnom zašto su bili naoružani?), i 2. surađivali su s tim isti Nijemcima i Talijanaim, pa čak i s ustašama i borbi protiv partizana, istinskih antifašista, čineći teška zlodjela nad civilnim stanovništvom.
Jer ako su četnici deklarativno bili antifašisti, svojim djelima to nikako nisu dokazali, baš suprotno.

Filip

pre 12 godina

Drugovi komunisti iz Srbije i bivse Jugoslavije, dajte da mi lepo otvorimo arhive i tajne dosijee. Dajte da strucni, a ne partijski istoricari, lepo ispricaju celu pricu o II Svetskom ratu pa da onda vidimo ko je ko i ko je sta radio i sa kime se i kada borio. Nije lepo sto i dalje tvrdite da je vasa istina jedina, kada ste po sopstvenom priznanju bili okupatori a mi svi posle morali da zivimo u jednopartijskoj diktaturi. Posle svega, ne mozemo vise da vam verujemo na "casnu Titovu pionirsku", a vi vise niste toliko mocni da nas naterate ili pobijete ako se bunimo.

Kruna

pre 12 godina

Ne treba gubiti vreme i slusati sta pricaju ljudi koji ne znaju istoriju,i koji nece da nauce istorijske lekcije.A jedna je istina,da je djeneral Draza bio prvi gerilac u porobljenoj Evropi i prvi oficir koji se usprotivio fazizmu.Gospoda iz Bosne moraju da znaju da je u cetnickom pokretu bilo i Muslimana,to je istina a sve drugo su besmislice.

Pravoslvani Bosanac

pre 12 godina

Treba obnoviti sudjenje drazi da vidimo sta to Drazinovci imaju da ponude osim sto nisu ubili Americke pilote, dali im vode, gibanice i rakije. i sto je US delila ordene svim antikomunistima cak i Franku (nikson je za njega rekao - great friend of US). sa druge strane ima na desetine originalnih dokumenata koji svedoce o zlocinackoj ideologiji i delima Draze Mihajlovica kao i saradnji i sa nemcima i sa Ustasama koje je licno a ne kako se tvrdi pojedinci) proklamovao, organizovao i komandovao.

mad dog

pre 12 godina

"Za ove koji ga podržavaju imam samo jedno pitanje: Koja je to buitka koju su četnici imali protiv fašista, kada se odigrala, gdje i kakav je ishod te borbe bio?"
@ kokos
Oslobodjenje Visegrada od Nemaca 5.10.1943. ,na primer,da ne pominjemo '41. i '42.Samo pitaj,sta god ti nije jasno,za sve postoje zvanicni istorijski argumenti.

Mirso

pre 12 godina

Ovoliko pozitivnih komentara na racun i lika i djela Draze Mihajlovica zbog cije kame je krv Muslimana tekla Drinom, nisam ocekivao od naroda koji zeli u EU. Uistinu asimetricne poruke vodja iz Srbije i onih obicnih medju narodom. Denis Vam je sve objasnio. A Vi sto pisete "takozvana BiH", i Vi sto kazete "da gledamo svoja posla", nije problem, prvo Vi da gledate svoja posla i maknete prste iz BiH, a to da je takozvana mozete samo da sanjate. Ovom poljoprivredniku iz takozvane republike srpske da porucim da to sta misli neko u rs apsolutno nije bitno.

Divos

pre 12 godina

Овај господин је послао ово писмо (ако га је послао) у своје име и мислим да ова вест и није завредила да се објави. Ал добро. Јављају се многи ликови из БиХ и лијепе њихове и наравно негодују. Ал кога брига. Ови ликови нису никад српском роду мислили ништа добро и апсолутно се не траба освртати на исте. Према генералу Драгољубу Дражи Миахиловићу се једноставно мора исправити неправда која је учињена. Наравна судска, она друга важнија је већ исправљена и генерал Драћа већ има своје место у свести огромне већине Срба.

Ti mozes sve - Istina je !

pre 12 godina

Vojnicke zastave kraljevine Jugoslavije u drugom velikom ratu, zastave gerilskog pokreta Djenerala Mihailovica su zastave neumoljive Istine da je Srbija za vreme drugog velikog rata bila privrzena zapadu. Nacisticka poternica za Mihailovicem dovoljno govori o tome. Mrznja, pakost i uzivanje u tudjim stanovima na osnovu stanarskog prava a kasnije i otkup istih za bagatelu je veliki motiv da se pisu komentari protiv zapada i Mihailovica, kao sto je ista cinjenica veliki motiv da se velica porazen sistem vrednosti ( komunizam ). Komunizam je svuda pao u istocnoj Evropi, a taj antizapadni rezon jos uvek kao u nekoj oazi uzasa bukti samo u Srbiji. rehabilitacija istine, rehabilitacija srpskog cice koji je drugovao sa De golom je uvod u kompletnu demontazu sistema koji ne da Srbiji napred. Rehabilitacija Draze je uvod u otvaranje tajnih dosijea, a za to je najzasluzniji Srpski pokret obnove.

Саша, Пожаревац

pre 12 godina

Нисам изненађен залагањем босанског представника, изненађен сам изјавама неких Срба који нису упућени у рад команданта ЈВуО. И даље причају онако како су их Брозови историчари учили. Кад би само мало завирили у званична документа Равногорског Покрета увидели би да је у њој било више припадника који нису били Срби, него у паравојној формацији званој "партизани". Хвала Богу да у Србији постоје људи као што је господин Драшковић и његов СПО, па има ко да исправља грешке из прошлости...

Dejan

pre 12 godina

Naravno da su i Hrvatska i BiH protiv, pa cetnici su imali za cilj 'stvaranje etnicki ciste velike Srbije'. Dakle jedino uz ubistva ili proterivanja onih koji nisu Srbi! A to jeste fasizam! To sto su saradjivali sa Nemcima i Italijanima je ovde cak i manje vazno (ali svakako dodatni argument protiv rehabilitacije). Ideologija velike Srbije nas je i dovela do sadasnje male Srbije i sukoba i svadje sa svim susedima. Ponasamo se kao potpuno autistican narod.

DzoniKg

pre 12 godina

Moja rodjena baba se grozi ovoga sto se radi sad..prvo su joj nemci odveli 21 oktobra 1941 rodjenog brata i oca na streljanje,preziveo joj samo pukom srecom drugi brat jer nije bio kuci tad a na streljanje ih nisu odveli nemci nego 2 SRPSKA zandara pod izgovorom da nesto kao treba da urade.A onda su jedne noci u kuci upali cetnici i nasilno poveli njenog drugog brata ..i tamo je bio sve dok 1943 kad je prebegao u partizane.Taj njen brat tj moj deda al ne rodjeni je meni o cetnicima pricao svasta ali bas nista lepo i narod ih se plasio vise nego nemaca posle 1941.

Hr

pre 12 godina

@(rikoset, 22. mart 2012 13:53)

Ono što ćete raditi vaša je stvar i vaša legitimacija, nitko vam neće ništa braniti, ali budite sigurni da će Hrvatska na ovo znati reagirati.
Mislim da Srbija ipak neće posegnuti za četnicima i Dražom jer bi to dramatično ugrozilo odnose i puno šire od odnosa Hrvatske i Srbije.
Srbija bi si zadala autogol ravan napadu na Hrvatsku '91. u međunarodnoj zajednici pa poslije objašnjavajte kako su Ameri odlikovali čiću itd...

Priznavanjem četništva Srbija bi zapravo pokazala svoje dominantno četničko lice i potvrdila na kojim načelima zadnjih 25 godina Srbija provodi svoju politiku i to sve skupa nebi bilo tolko čudno da neznamo da bi si na taj naćin zapravo zabila autogol kao rijetko kad do sada.

U miru, kad je sve gotovo priznaje četnike, a dok je vodila ratove četničkim doktrinama klela se u jugoslavenstvo...

r2d3

pre 12 godina

4) Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata.

5.) Stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i Srbije i Slovenačke čišćenjem Sandžaka od Muslimanskog življa i Bosne od Muslimanskog i Hrvatskog življa.

Ovo je deo uputstva gorskog staba, potpisao D.M. decembra 1941. Podrzite ga onda do kraja i stavite plus na ovaj komentar, jer tu ocigledno (u navedene dve tacke) po vecinskom shvatanju nema niceg loseg.

vujke

pre 12 godina

To nije mišljenje BiH nego određene grupe ljudi koji su umjesto petokrake stavili nacionalna obilježja,pa su kao sad neki zaštitnici svojih naroda,Ne poznaju i neće da znaju istoriju.Ovo možda važi za FBiH,a nikako i za RS koja ima ulice sa imenima Draže i Ravnogoraca.
Okanite se odbrane neodbranjivog.Kapa dole Vuku Draškoviću jer je prvi reagovao na besmislene optužbe protiv Antifašite Draže !

Rosuljac

pre 12 godina

Ne cudi me ni Becirovic ni Josipovicali sam zaista zgrozen srbokomunistima koji pokusavaju da svetski priznat antifasisticki pokret predstave kao fasisticki.Sto se tice cetnistva u poslednjem Balkanskom ratu iz devedesetih tvrdim da su neokomunisti pustili masne Bulajicevske brade kako bi dodatno iskompromitovali cetnicki pokret.To gospodo Muslimani i gospodo Hrvati nisu bili cetnici vec deca srbokomunistickih generala kao i same srbokomunisticke vojne staresine.

Bezbednjak

pre 12 godina

Ako se Draza rehabilituje Bosnjaci treba da se obrate Medjunarodnom Sudu za ljudska prava bez obzira sto je rehabilitacija u Srbiji.. I za reviziju Dejtona radi zastite od ponovnog genocida. Draza je licno proklamovao kao cilj borbe eliminaciju Muslimana. I sprovodio je na delu.

Beogradsko dete

pre 12 godina

Za misljenje iz BiH nisam zainteresovan, ali - Sramota je da u Beogradu, glavnom gradu drzave za ciju je slobodu slavni Djeneral dao zivot, ne postoji ulica koja nosi njegovo ime!

тоша

pre 12 godina

Слажем се да Дражу не би требало рехабилитовати али тачно је и да ви у Федерацији БиХ хвалите СС Ханџаровце као што и у Хрватској хвале усташе. Не кажем да сви то раде (као што не хвале сви Дражу у Србији) али доста њих то ради. Зато мислим да ви не би требали говорити ништа по овом питању.

novak

pre 12 godina

A sad ste se setili vi iz BiH SPS-a jer se jedini on protivio rehabilitaciji cetnika, Dragise Cvetkovica i drugih ako i izjednacavanju cetnika i partizana u skupstini Srbije. A do tada su vam bili Slobini velikosrpski fasisti i nacionalisti...

Dragan Bozic

pre 12 godina

Slovenija nema taj problem, a clanica je E.U od davnih dana.Tamo su slovenacki cetnici u ravni sa svim prosaveznickim pokretima.Bih i Hrvatska su zemlje gde se ustolicio NDH , i dobrim delom i danasnja njihova drzavnost se nasklanja na tu fasisticku tvorevinu.Draza je najodlikovaniji ''gerilac'', covek po kom je sniman holivudski film zarad propagande .Tuzno je da ove dve vestacke zemlje gde je pocinjen najveci genocid u istoriji covecanstva, za nuliranje uloge Draze , koji je bio zastitnik tih stradalnih Srba...u tome i jeste problem!

Nikola Jovanovic

pre 12 godina

Ravna gora je mesto u Srbiji sa koga se najbolje i najdalje vidi Evropa. Prvi gerilac u porobljenoj Evropi je Srbin. Prve zastave slobode su zastave srpskih oficira koji nisu priznali kapitulaciju. A sto se tice montirane optuznice komunista ona je istinita koliko je i istina da se Evropa i Amerika raspadaju. Rehabilitacijom Draze rehabilituje se Istina, a to one koji su u tudjim stanovima, u stanovima onih koji su ubijeni smao zato sto su bili za zapad mnogo boli! Za rehabilitaciju je politicki najzasluzniji Srpski pokret obnove koji se dosledno bori za Srbiju na zapadu.

Axel Foley

pre 12 godina

U Americi,Engleskoj,Australiji i Novom Zelandu,četnici se smatraju antifašistima i uvek su pozivani na obeležavanje kraja drugog svetskog rata i to u svojim uniformama.
Eto,svet tako vidi četnike,a mi se ovde ubismo da dokažemo suprotno.

Zagor

pre 12 godina

@Dragan: "Hrvatska bi odmah trebala da blokira srpske pregovore sa EU." Hrvatska jos nije u EU, a vi biste vec da blokirate. Sacekajte barem 2013. Ionako znamo sta onda sledi. Spustite malo loptu, niste svemocni. Inace, ja sam protiv rehabilitacije Draze, ali kada cujem tako nesto od nasih komsija, onda stvarno ne znam sta da mislim o njima.

Petar

pre 12 godina

Naravno da su i Hrvatska i BiH protiv, pa cetnici su imali za cilj 'stvaranje etnicki ciste velike Srbije'. Dakle jedino uz ubistva ili proterivanja onih koji nisu Srbi! A to jeste fasizam! To sto su saradjivali sa Nemcima i Italijanima je ovde cak i manje vazno (ali svakako dodatni argument protiv rehabilitacije). Ideologija velike Srbije nas je i dovela do sadasnje male Srbije i sukoba i svadje sa svim susedima. Ponasamo se kao potpuno autistican narod.

ap

pre 12 godina

"Zasto je Hitler ucenio Drazinu glavu sa 100.000 maraka u zlatu, a komunisti posle 1945 falsifikovali plakat i dodali i Tita? "

- prije toga su komunisti pokušaj likvidacije draže mihajlovića od strane hitlera, poznati "desant na ravnu goru" perfidno preimenovali u "desant na drvar" i predstavili to kao pokušaj titove eliminacije. :)

Drago Bosanac

pre 12 godina

Vrlo cesto se drazim ''istorije'' pogotovo one zabranjene i u narodu ''zaboravljene''.Milan Rajic jedan od prezivelih 1300 kaplara, Brozov zatocenik u mom gradu Sremskoj Mitrovici napisao je da je ''komunizam'' otrovna biljka, nikla iz krvi , i da se se samo u krvi moze ugusiti....Za sad, a ko zna i kad...taj bezbozni oblik pod imenom ''komunizam'' jos se napija nase Svetosavne krvi.Draza je nas izvor koji simbolise vecitu borbu ''dobrog protivu zla''.Njegovom tehnickom-pravnom slobodom sticu se uslovi da se ''otrov komunisticki'' zauvek suzbije..

Righteous Clan

pre 12 godina

E moji Srbi ovakvim potezima vas niko nec eprimiti u EU. Cetnici su cinili starsne zlocine i vi morate biti svesni toga.
(aa, 22. mart 2012 15:23)

Ma jok nego ćemo za Titovom petokrakom u EU. Srbija sa saveznicima i demokratska Kraljevina je država za koju se Draža borio.Obrati se USA,V.B. i Francuskoj u vezi istorijskih činjenica i nihovim veteranima i istoričarima i vladama.

mario

pre 12 godina

(pivljanin, 22. mart 2012 14:29)
Nije to samo stvar Srbije to je i stvar naroda koji su nastradili zbog četničke ideologije o velikoj Srbiji od 41-45 i od 91-95.
Vjerujem da će HR pokrenuti to pitanje unutar EU.

nwa

pre 12 godina

Preporučujem da ovakvi političari probaju ovo da traže i u Americi,Britaniji i Francuskoj.Slobodno izolite.U Srbiji i RS neće proći kao ni tamo.Srbi moraju obnoviti tradicionalna savezništva što Vuk koji je odmah stao u Dražinu odbranu decenijama i govori.

petar petrovic

pre 12 godina

Molim redakciju b92 da objave tekst sa sudjenja Drazi Mihailovicu i ostalima sa tog sudjenja pa da svi koji su se "uselili" u otete kuce i vile na Dedinju konacno sa oba oka vide i sagledaju istinu i potrebu za rehabilitacijon.Titove odnosno Staljinove snage su 30 posto prave Srpske elite pobili,50 posto proterali dok se ostatak silom prisilio na poslusnost...Vreme je za istinu.

nedeljko

pre 12 godina

Jos jedna obicna neistina ljudi koji nemaju veze sa Srbijom i nepravdom koja je naneta Drazi,posle druog svetskog rata,ovo je pitanje nas u Srbiji i ne bi se trebali mesati ljudi iz drugi drzava.Drazin pokret je imao saradnju sa saveznicima i poznata su mnoga dela zbog kojih je pokret i sam Draza nagradjivan.Ovaj doticni gospodin treba da se pozabavi ljudima iz njegovog naroda koji su radili stvari koje nisu trebali,a da naseg rodoljuba Drazu ostavi na miru.

Marija Simonović

pre 12 godina

Gospodin Bećirović je dosledni zagovarač poštovanja 25. novembra kao Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Tog datuma je inače 1943. formiran ZAVNOBiH. I sada zamislite tu logiku: oni isti koji su se zalagali za otcepljenje BiH od SFRJ sada insistiraju da im dan državnosti bude onaj na koji je BiH postala federalna jedinica Jugoslavije (?!!!). I da neko proba da me uveri da isključivi borci protiv rehabilitacije generala Mihailovića nisu komunisti iz bivših jugoslovenskih republika, Srbi, Hrvati, Bošnjaci, potpuno je svejedno. Pa nije Draža razbio SFRJ već oni!

Zarko Popovic

pre 12 godina

Ne treba susedne drzave da se mesaju, valjda u Srbiji ima dovoljno snage i pameti da se ne dozvoli ova rehabilitacija. Svojim mesanjem cine nam losu uslugu.

NE ZLOCINCU

pre 12 godina

Ako ovo neko radi da bi Vuk dobio neki glas na izborima onda smo najjadnija nacija!
Verujte mi na rec: "Ako ovog krvnika neko u ovoj zemlji rehabilituje, prvi cu reci da smo mi genocidan narod i stidecu se svog porekla". Procitao sam jako puno o drugom ratu i mislim da je sve jasno. Kralj ga se licno odrekao, a stanovnistvo svih republika ga se plasilo, jer se dobro znalo sta su cetnici radili od 1942 pa do kraja rata! Neka je sram svakoga ko zeli da rehabilituje ono sto niko na svetu ne moze da odbrani! Pljunucemo u usta svima koji su dali zivote boreci se protiv fasizma od 1941-45.

Zg

pre 12 godina

Iskreno mi je svejedno sta radite u svojoj kuci dignite mu i spomenik ako hocete. Samo mi nije jasno kako sad pljujete po komunistickom rezimu kad vama nepase a podrzavate sve komunisticke rezime u svjetu isto tako se moze stakno cut kako zalite za titom i sfrj i kad je u pitanju stepinac onda se pozivate na sud koji ga je osudio u to vam je kao neki dokaz za njegovu krivnju a kad je rjec o drazi onda govorite da taj sud nije bio pravedan. Mislim da se svi trebamo bavit time kako mozemo povecat kvalitetu zivota u nasim zemljama a ne sa time sta je bilo prije 70godina treba naravno odat pocast svim zrtvama i pazit da se to vise ne ponovi. A draza vas sigorno nece nahranit i pruzit bolji zivot. Oni koji oce slavit neka slave hrvati svoje srbi svoje ali netreba se davat tome paznja i skretat od botnijih problema.

Filip

pre 12 godina

@boki, 22. mart 2012 16:24

Boki, ne lupaj molim te. Takvim neprimerenim izjavama samo nanosis stetu ideji rehabilitacije. U redovima JVuO je bio i veliki broj muslimana, kao i hravata i slovenaca. Eto kako nepoznavanje istorije stvara pogubne predrasude. A to je komunistima i bio cilj.

e

pre 12 godina

Mislim da je najbolje da g. Bećirović u vezi ovog problema kontaktira vladu r. Francuske, kao i vladu USA! Ako oni konstatuju da je general Dragoljub Mihajlović bio saradnik fašističkih okupatora 3.rajha kao što je bio Pavelić onda Srbija treba da prihvati tu konstataciju. Nebi smele novostvorene države sa prostora bivše nam zajedničke države da nam određuju kako ćemo se ponašati u svojoj zemlji,to one neka čine kod svoje kuće, mi im se ne mešamo.

Milos

pre 12 godina

Ako se necemu vekovni "prijatelji Srba" tj. Hrvati i bosanski muslimani protive, onda to znaci da je jako dobro za Srbe i Srbiju.
Kada ga rehabilituju, nadam se da ce bivsa ulica Marsala Tita a sadasnja Srpskih Vladara dobiti ime Djeneral Draza pa da svaki strani turista koji dodje u centar Beograda, prestonice Balkana, nauciti njegovo ime.
Ziveli u to ime! U ime pravde i istine!
S Drazom u EU!

V

pre 12 godina

A da mi malo pogledamo u napred i da sve te Ustaše, Četnike, partizane, Handžar divizije i ostale "PATRIOTE" ostavimo tamo gde i jesu. ....Ne smemo ostaviti iste probleme našoj deci kao što su nama ostavili naši "slavni" preci.... A Bože mili kako uključiš radio ili TV prijemnik malog ekrana, neko hoće nekog da rehabilituje. Blago rečeno: Svi su oni dali živote za neku domovinu kakvu su je zamišljali. I nisu uspeli u ničemu osim što su iza sebe ostavili i svoje i tuđe grobove, jad i čemer. Napred ...gledajmo napred i samo napred. Ko zna sa kojeg aspekta su ti "patrioti" posmatrali tadašnju političku problematiku i sami je kreirali svojim nekim idejama ili nekim činjenjem. Pa valjda se nešto promenilo u našim glavama.

ranko 012

pre 12 godina

Samo malo. Zar ovo nije vrsenje pritiska na Sud. Znaci, sada ce Slavica da zove sud i da naredi Sudu da obustavi rad, zbog zalbe BIH.

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Onog casa kada Srbija rehabilitira Drazu, Rusija, a posebno Putin, zahladit ce odnose sa Srbijom. To neka patri(j)ote imaju na umu! Izolirat ce vas svi od susjeda, EU a onda i Rusija. Mucnite malo svojom glavom!

e

pre 12 godina

Mislim da je najbolje da g. Bećirović u vezi ovog problema kontaktira vladu r. Francuske, kao i vladu USA! Ako oni konstatuju da je general Dragoljub Mihajlović bio saradnik fašističkih okupatora 3.rajha kao što je bio Pavelić onda Srbija treba da prihvati tu konstataciju. Nebi smele novostvorene države sa prostora bivše nam zajedničke države da nam određuju kako ćemo se ponašati u svojoj zemlji,to one neka čine kod svoje kuće, mi im se ne mešamo.

Simonović

pre 12 godina

Nema potrebe da Vuk Draskovic uopste pominje slavno Cicino ime,naljutice se mu se koalicioni partner Jovo Kapicic
(sumadinac, 22. mart 2012 17:19
Evo, moraju i "izvorni" da se čuju. Dobili ste par poslaničkih kandidatura kao nesumnjivi članovi DS-a, ne morate više da izvršavate radne zadatke. Da vam nije Vuka Draškoviča koga tako nezhvalno spominjete ne biste smeli ni da "zucnete" javno Čičino ime, a Kapičića biste slavili kao nacionalnog heroja.

polemicar_ 035

pre 12 godina

Istok i Zapad , istocna i zapadna orijentacija, stali su jedan protiv drugog u beogradskoj sudnici. Ni o cemu drugom nije se radilo. I zato je general Draza Mihailovic morao da umre. U hiljadama seljackih domova, zapalice se danas kandila ispod ikone srpskog Svetitelja Save, a za pokoj duse ubijenog Mucenika. Narodni heroj, iako mrtav, bice daleko jaci nego sto je to ikada za zivota bio ili mogao biti u svetu velike nepravde. ( J. Altmajer, „Hamburger echo“)

beara

pre 12 godina

Doći će sve na svoje mjesto kao što je Vuk tražio i zalagao se.Slavna Kraljevina Srbija će se vratiti ponovo.Već je krenulo sa Grbom,Zastavom,Himnom i izjednačavanjem Kraljevske Vojske u Otadžbini sa partizanima.Sad ide rehabilitacija Draže.Biće Srbija opet ono što je nekad bila.Jedino Vuk !

Righteous Clan

pre 12 godina

Bećirević ne može da govori u ime parlamenta nego samo u svoje ime.Tako da ovo nije stav Parlamenta niti je stav BiH jer se Srbi u BiH u velikoj većini ne slažu sa ovim njegovim stavovima.Za Kralja i Oradžbinu ! Jedino Vuk !

kokos

pre 12 godina

Draža je ratni zločinac i nikakva rehabilitacija nije dobar potez! On je zločinac čak i za samu Srbiju, a ovima što poručuju da ne gledaju preko plota poručujem da su on i njegovi četnici ubijali i tamo preko plota. U BIH, Hrvatskoj, Crnoj Gori...
Za ove koji ga podržavaju imam samo jedno pitanje: Koja je to buitka koju su četnici imali protiv fašista, kada se odigrala, gdje i kakav je ishod te borbe bio?
Odgovor je poznat, tako nešto se nikada nije dogodilo. Toliko o Dražinom rodoljublju!

Zlatko Kovačević

pre 12 godina

Suđenje Draži Mihailoviću sigurno nije bilo demokratsko i pravedno po današnjim stndardima prava, ali van svake razumne sumnje je činjenica da su snage pod njegovom komandom činile masovne zločine nad svima koji se nisu slagali sa njegovom ideologijom, neovisno o naciji. A o zločinima nad muslimanima u Podrinju da ne i govorim.
Njegova rehabilitacija vratiće odnose u regiji nekoliko godina unazad.

Mirso

pre 12 godina

Ovoliko pozitivnih komentara na racun i lika i djela Draze Mihajlovica zbog cije kame je krv Muslimana tekla Drinom, nisam ocekivao od naroda koji zeli u EU. Uistinu asimetricne poruke vodja iz Srbije i onih obicnih medju narodom. Denis Vam je sve objasnio. A Vi sto pisete "takozvana BiH", i Vi sto kazete "da gledamo svoja posla", nije problem, prvo Vi da gledate svoja posla i maknete prste iz BiH, a to da je takozvana mozete samo da sanjate. Ovom poljoprivredniku iz takozvane republike srpske da porucim da to sta misli neko u rs apsolutno nije bitno.

Србин

pre 12 godina

А кога то занима што су у БиХ и Хрватској против рехабилитације ђенерала Михајловића? Зна се зашто су против, историја је фалсификована од стране победника у другом св. рату (Броз и комунисти).

Hr

pre 12 godina

@(rikoset, 22. mart 2012 13:53)

Ono što ćete raditi vaša je stvar i vaša legitimacija, nitko vam neće ništa braniti, ali budite sigurni da će Hrvatska na ovo znati reagirati.
Mislim da Srbija ipak neće posegnuti za četnicima i Dražom jer bi to dramatično ugrozilo odnose i puno šire od odnosa Hrvatske i Srbije.
Srbija bi si zadala autogol ravan napadu na Hrvatsku '91. u međunarodnoj zajednici pa poslije objašnjavajte kako su Ameri odlikovali čiću itd...

Priznavanjem četništva Srbija bi zapravo pokazala svoje dominantno četničko lice i potvrdila na kojim načelima zadnjih 25 godina Srbija provodi svoju politiku i to sve skupa nebi bilo tolko čudno da neznamo da bi si na taj naćin zapravo zabila autogol kao rijetko kad do sada.

U miru, kad je sve gotovo priznaje četnike, a dok je vodila ratove četničkim doktrinama klela se u jugoslavenstvo...

rikoset

pre 12 godina

Pa ko pita druge drzave sta ce mo mi raditi.Svasta oni koji bi trebalo da cute i da neprogovaraju za sve sta su cinili zadnjih 65 godina na Balkanu .

mario

pre 12 godina

(pivljanin, 22. mart 2012 14:29)
Nije to samo stvar Srbije to je i stvar naroda koji su nastradili zbog četničke ideologije o velikoj Srbiji od 41-45 i od 91-95.
Vjerujem da će HR pokrenuti to pitanje unutar EU.

pivljanin

pre 12 godina

Da li će draža Mihajlović biti rehabilitovan ili ne je stvar srpskog naroda. A poređenje istog sa Pavelićem i Hitlerom je idiotluk većih razmera.

ap

pre 12 godina

"Zasto je Hitler ucenio Drazinu glavu sa 100.000 maraka u zlatu, a komunisti posle 1945 falsifikovali plakat i dodali i Tita? "

- prije toga su komunisti pokušaj likvidacije draže mihajlovića od strane hitlera, poznati "desant na ravnu goru" perfidno preimenovali u "desant na drvar" i predstavili to kao pokušaj titove eliminacije. :)

Sumadinac

pre 12 godina

Draza Mihajlovic je odlikovan od strane De Gola i Trumana kao antifasista, zar bi neko to uradio da je bio na strani Nemaca?
De Gol nikada nije posetio Jugoslaviju niti je dao da Tito ide u Francusku iz samo jednog razloga - politicko ubistvo Draze Mihajlovica.
Zasto je Hitler ucenio Drazinu glavu sa 100.000 maraka u zlatu, a komunisti posle 1945 falsifikovali plakat i dodali i Tita?
Malo se raspitajte za Crveni teror koji je vladao u Srbiji od septembra 1944 do kraja rata i koliko ljudi su komunisti pobili, kako su otimali kuce i imanja, eno vam Jove Kapicica pa neka vam pojasni, on se ponosi time sto je radio.
Zasto su komunisti vodili nasu decu na sremski front i koristili ih za topovsko meso, kad su se Nemci u svakom slucaju povlacili.
I na kraju, sta bre briga gospodu iz MH Federacije i Hrvatske da li cemo rehabilitovati Drazu? Gledajte svoja posla, mene ne interesuje uopste dal slavite Tudjamana ili Aliju ili nekog drugog.

Mik

pre 12 godina

Vidim da komunizam i titoizam i dalje cvetaju na ovim prostorima. Draža Mihailović je bio legalni predstavnik Vlade Kraljevine Jugoslavije u izbeglištvu sve dok saveznici nisu počeli da mu okreću leđa i zbog svojih dogovora i trgovine teritorijama, prepuštaju zemlju komunističkim interesima. Tada počinje njegova karijera kolaboracioniste. Sam pojam četnici odnosi se na više nego jednu vojsku i više nego jednog komandanta. Bilo je među njima i ratnih zločinaca, ali ne živimo više u Jugoslaviji da moramo da stavljamo znak jednakosti između ustaša i četnika. Jer među njima postoji temeljna razlika. Što se tiče samog Mihailovića, ne vidim razlog za rehabilitaciju, ipak je sarađivao sa Nemcima, ali ima itekako razloga za iskreno nacionalno pomirenje. Većina četnika nisu bili nikakvi zločinci, kao što ni partizani nisu uvek bili cveće. Ali prošlo je dovoljno godina i nema nas toliko mnogo da bismo se doveka mrzeli. Takva vrsta pomirenja i međusobnog oproštaja bi bila naša interna stvar i "dragi susedi" ne bi imali nikakvo pravo da se u to mešaju. Sit sam više njihovih floskula iz komunjarskih udžbenika kojima su nam decenijama ispirali mozgove. Uostalom, sramno je da je fašistički vođa i neopisiv zločinac Pavelić uz pomoć katoličke crkve umro kao slobodan čovek, a da su komandantu Kraljeve vojske u otadžbini kosti razbacane kao psu. Stavite tu znak jednakosti, ako možete!

r2d3

pre 12 godina

4) Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata.

5.) Stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i Srbije i Slovenačke čišćenjem Sandžaka od Muslimanskog življa i Bosne od Muslimanskog i Hrvatskog življa.

Ovo je deo uputstva gorskog staba, potpisao D.M. decembra 1941. Podrzite ga onda do kraja i stavite plus na ovaj komentar, jer tu ocigledno (u navedene dve tacke) po vecinskom shvatanju nema niceg loseg.

Bezbednjak

pre 12 godina

Ako se Draza rehabilituje Bosnjaci treba da se obrate Medjunarodnom Sudu za ljudska prava bez obzira sto je rehabilitacija u Srbiji.. I za reviziju Dejtona radi zastite od ponovnog genocida. Draza je licno proklamovao kao cilj borbe eliminaciju Muslimana. I sprovodio je na delu.

tomo

pre 12 godina

Ja stvarno ne razumijem čime je Draža zavrijedio da bude rehabilitiran. Ne ulazim u to da je on bio nekakav "legitiman predstavnik izbjegličke kraljevske vlade u Londonu", ali pitanje je što su njegovi četnici radili na području sadašnje Srbije, BiH i Hrvatske ili, još bolje, što nisu radili?! I ovdje se jasno nameću dvije stvari; 1. nisu se borili protiv fašističkog okupatora, Nijemaca i Talijana, a to ima je kao oraužanoj skupina bio primarni zadatak (u protivnom zašto su bili naoružani?), i 2. surađivali su s tim isti Nijemcima i Talijanaim, pa čak i s ustašama i borbi protiv partizana, istinskih antifašista, čineći teška zlodjela nad civilnim stanovništvom.
Jer ako su četnici deklarativno bili antifašisti, svojim djelima to nikako nisu dokazali, baš suprotno.

Dejan

pre 12 godina

Naravno da su i Hrvatska i BiH protiv, pa cetnici su imali za cilj 'stvaranje etnicki ciste velike Srbije'. Dakle jedino uz ubistva ili proterivanja onih koji nisu Srbi! A to jeste fasizam! To sto su saradjivali sa Nemcima i Italijanima je ovde cak i manje vazno (ali svakako dodatni argument protiv rehabilitacije). Ideologija velike Srbije nas je i dovela do sadasnje male Srbije i sukoba i svadje sa svim susedima. Ponasamo se kao potpuno autistican narod.

Ravna Gora

pre 12 godina

Drugovi iz Hrvatske i takozvane (sic!) BiH pokusavaju da zvanicnu vlast u Srbiji ubede da politicki moraju da sprece rad pravosudja; kako bi ostala politicka presuda Generalu Dragoljubu Mihajlovicu na snazi kao rezultat montiranog procesa.
Licno smatram da pravosudje u ovom procesu mora da istraje u svojoj nameri da se dodje do istine, kako o liku i delima generala, tako i o politicki montiranom procesu diktature Tita.

Pravoslvani Bosanac

pre 12 godina

Treba obnoviti sudjenje drazi da vidimo sta to Drazinovci imaju da ponude osim sto nisu ubili Americke pilote, dali im vode, gibanice i rakije. i sto je US delila ordene svim antikomunistima cak i Franku (nikson je za njega rekao - great friend of US). sa druge strane ima na desetine originalnih dokumenata koji svedoce o zlocinackoj ideologiji i delima Draze Mihajlovica kao i saradnji i sa nemcima i sa Ustasama koje je licno a ne kako se tvrdi pojedinci) proklamovao, organizovao i komandovao.

DzoniKg

pre 12 godina

Moja rodjena baba se grozi ovoga sto se radi sad..prvo su joj nemci odveli 21 oktobra 1941 rodjenog brata i oca na streljanje,preziveo joj samo pukom srecom drugi brat jer nije bio kuci tad a na streljanje ih nisu odveli nemci nego 2 SRPSKA zandara pod izgovorom da nesto kao treba da urade.A onda su jedne noci u kuci upali cetnici i nasilno poveli njenog drugog brata ..i tamo je bio sve dok 1943 kad je prebegao u partizane.Taj njen brat tj moj deda al ne rodjeni je meni o cetnicima pricao svasta ali bas nista lepo i narod ih se plasio vise nego nemaca posle 1941.

Zarko Popovic

pre 12 godina

Ne treba susedne drzave da se mesaju, valjda u Srbiji ima dovoljno snage i pameti da se ne dozvoli ova rehabilitacija. Svojim mesanjem cine nam losu uslugu.

Petar

pre 12 godina

Naravno da su i Hrvatska i BiH protiv, pa cetnici su imali za cilj 'stvaranje etnicki ciste velike Srbije'. Dakle jedino uz ubistva ili proterivanja onih koji nisu Srbi! A to jeste fasizam! To sto su saradjivali sa Nemcima i Italijanima je ovde cak i manje vazno (ali svakako dodatni argument protiv rehabilitacije). Ideologija velike Srbije nas je i dovela do sadasnje male Srbije i sukoba i svadje sa svim susedima. Ponasamo se kao potpuno autistican narod.

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Onog casa kada Srbija rehabilitira Drazu, Rusija, a posebno Putin, zahladit ce odnose sa Srbijom. To neka patri(j)ote imaju na umu! Izolirat ce vas svi od susjeda, EU a onda i Rusija. Mucnite malo svojom glavom!

bbb

pre 12 godina

U Tuzli postoje ulice sa imenima komandanata zlocinacke formacije ''Handzar divizija'' koje je bila sastavljena od Hitlerovih dobrovoljaca, bosanskih muslimana. Odgovorni su za masovne pokolje u severoistocnoj Bosni i Sremu. Svi njihovi zlocini se precutkuju u bosanskim udzbenicima istorije bas kao i cinjenica da su bosanski muslimani kao ''hrvatsko cvijece'' dali znacajan doprinos ustaskom genocidu, narocito u zapadnoj Bosni.

beara

pre 12 godina

U Brčkom je prije nekoliko godina srušen spomenik Draži.Posle 2.3 dana su ga obnovili USA vojnici iz sastava SFOR-a.Neka ovaj BiH političar onda i njih tuži.Republika Srpska nikad neće dozvoliti da se antifašistički pokret Draže proglašava fašističkim.SPO i VUK !

DRAŽA KG

pre 12 godina

E baš nas briga ima da ga rehabilitujemo i tačka!
Ako ni zbog čega drugog ono zato što ste vi i hrvati protiv toga da se rehabilituje.
Svima u Srbiji je poznato da je za vreme drugog svetskog rata gde su bili Dražini četnici tu su Srbi opstali ,a gde su bili komunci retko da je neko preživeo (osim ako nije bio u partizanima).Pa koliko su samo ustaše poklale Srba pa su podovodili tamo neke krvnike da skončaju u Zagrebu a sad Draža problem,ma nije nego!

Kruna

pre 12 godina

Ne treba gubiti vreme i slusati sta pricaju ljudi koji ne znaju istoriju,i koji nece da nauce istorijske lekcije.A jedna je istina,da je djeneral Draza bio prvi gerilac u porobljenoj Evropi i prvi oficir koji se usprotivio fazizmu.Gospoda iz Bosne moraju da znaju da je u cetnickom pokretu bilo i Muslimana,to je istina a sve drugo su besmislice.

Nikola Jovanovic

pre 12 godina

Ravna gora je mesto u Srbiji sa koga se najbolje i najdalje vidi Evropa. Prvi gerilac u porobljenoj Evropi je Srbin. Prve zastave slobode su zastave srpskih oficira koji nisu priznali kapitulaciju. A sto se tice montirane optuznice komunista ona je istinita koliko je i istina da se Evropa i Amerika raspadaju. Rehabilitacijom Draze rehabilituje se Istina, a to one koji su u tudjim stanovima, u stanovima onih koji su ubijeni smao zato sto su bili za zapad mnogo boli! Za rehabilitaciju je politicki najzasluzniji Srpski pokret obnove koji se dosledno bori za Srbiju na zapadu.

тоша

pre 12 godina

Слажем се да Дражу не би требало рехабилитовати али тачно је и да ви у Федерацији БиХ хвалите СС Ханџаровце као што и у Хрватској хвале усташе. Не кажем да сви то раде (као што не хвале сви Дражу у Србији) али доста њих то ради. Зато мислим да ви не би требали говорити ништа по овом питању.

mad dog

pre 12 godina

"Za ove koji ga podržavaju imam samo jedno pitanje: Koja je to buitka koju su četnici imali protiv fašista, kada se odigrala, gdje i kakav je ishod te borbe bio?"
@ kokos
Oslobodjenje Visegrada od Nemaca 5.10.1943. ,na primer,da ne pominjemo '41. i '42.Samo pitaj,sta god ti nije jasno,za sve postoje zvanicni istorijski argumenti.

opet isto nj***a, drugo pakovanje !

pre 12 godina

Mešanje baba i žaba nije samo srpski trend... Očikledno komšije vole naše dvorište više nego njihovo, iako su iz našeg zbrisali odvano... Nameće se niz pitanja od kojih jedno, i samo jedno je na mestu – Da li ste vi normalni? Draža nije okupator, ali vi jeste separatori... U čemu je ovde vic?

dejan novi

pre 12 godina

Becirovicu svoja posla ,poznati su mi vasi razlozi i interesi da se Mihailovic ne rehabilituje,i oni su cisto politicki a ne istorijski.

Righteous Clan

pre 12 godina

BiH nema nikakav jedinstven stav o Draži.U Republici Srpskoj odavno postoje ulice,trgovi sa imenom Draže i ostalih Antifašista iz Jugoslovenske Vojske u Otadžbini.To što ovaj BiH političar govori,može da govori samo u svoje ime i da ne zloupotrebljava institucije.Neka jednostavno probaju da se obrate Američkoj ili Francuskoj ambasadi pa da traže da se i Truman i Šarl de Gol proglase fašistima,jer su odlikovali Dražu.Tako da od ove galame nema ništa.Saveznici,Istorija i Republika Srpska su rekli svoje.On ne predstavlja BiH nego određenu grupu ljudi koja može da ima svoje mišljenje.Za Kralja i Otadžbinu!Jedino VUK !

Ti mozes sve - Istina je !

pre 12 godina

Vojnicke zastave kraljevine Jugoslavije u drugom velikom ratu, zastave gerilskog pokreta Djenerala Mihailovica su zastave neumoljive Istine da je Srbija za vreme drugog velikog rata bila privrzena zapadu. Nacisticka poternica za Mihailovicem dovoljno govori o tome. Mrznja, pakost i uzivanje u tudjim stanovima na osnovu stanarskog prava a kasnije i otkup istih za bagatelu je veliki motiv da se pisu komentari protiv zapada i Mihailovica, kao sto je ista cinjenica veliki motiv da se velica porazen sistem vrednosti ( komunizam ). Komunizam je svuda pao u istocnoj Evropi, a taj antizapadni rezon jos uvek kao u nekoj oazi uzasa bukti samo u Srbiji. rehabilitacija istine, rehabilitacija srpskog cice koji je drugovao sa De golom je uvod u kompletnu demontazu sistema koji ne da Srbiji napred. Rehabilitacija Draze je uvod u otvaranje tajnih dosijea, a za to je najzasluzniji Srpski pokret obnove.

vujke

pre 12 godina

To nije mišljenje BiH nego određene grupe ljudi koji su umjesto petokrake stavili nacionalna obilježja,pa su kao sad neki zaštitnici svojih naroda,Ne poznaju i neće da znaju istoriju.Ovo možda važi za FBiH,a nikako i za RS koja ima ulice sa imenima Draže i Ravnogoraca.
Okanite se odbrane neodbranjivog.Kapa dole Vuku Draškoviću jer je prvi reagovao na besmislene optužbe protiv Antifašite Draže !

Rosuljac

pre 12 godina

Ne cudi me ni Becirovic ni Josipovicali sam zaista zgrozen srbokomunistima koji pokusavaju da svetski priznat antifasisticki pokret predstave kao fasisticki.Sto se tice cetnistva u poslednjem Balkanskom ratu iz devedesetih tvrdim da su neokomunisti pustili masne Bulajicevske brade kako bi dodatno iskompromitovali cetnicki pokret.To gospodo Muslimani i gospodo Hrvati nisu bili cetnici vec deca srbokomunistickih generala kao i same srbokomunisticke vojne staresine.

NE ZLOCINCU

pre 12 godina

Ako ovo neko radi da bi Vuk dobio neki glas na izborima onda smo najjadnija nacija!
Verujte mi na rec: "Ako ovog krvnika neko u ovoj zemlji rehabilituje, prvi cu reci da smo mi genocidan narod i stidecu se svog porekla". Procitao sam jako puno o drugom ratu i mislim da je sve jasno. Kralj ga se licno odrekao, a stanovnistvo svih republika ga se plasilo, jer se dobro znalo sta su cetnici radili od 1942 pa do kraja rata! Neka je sram svakoga ko zeli da rehabilituje ono sto niko na svetu ne moze da odbrani! Pljunucemo u usta svima koji su dali zivote boreci se protiv fasizma od 1941-45.

Саша, Пожаревац

pre 12 godina

Нисам изненађен залагањем босанског представника, изненађен сам изјавама неких Срба који нису упућени у рад команданта ЈВуО. И даље причају онако како су их Брозови историчари учили. Кад би само мало завирили у званична документа Равногорског Покрета увидели би да је у њој било више припадника који нису били Срби, него у паравојној формацији званој "партизани". Хвала Богу да у Србији постоје људи као што је господин Драшковић и његов СПО, па има ко да исправља грешке из прошлости...

Filip

pre 12 godina

Drugovi komunisti iz Srbije i bivse Jugoslavije, dajte da mi lepo otvorimo arhive i tajne dosijee. Dajte da strucni, a ne partijski istoricari, lepo ispricaju celu pricu o II Svetskom ratu pa da onda vidimo ko je ko i ko je sta radio i sa kime se i kada borio. Nije lepo sto i dalje tvrdite da je vasa istina jedina, kada ste po sopstvenom priznanju bili okupatori a mi svi posle morali da zivimo u jednopartijskoj diktaturi. Posle svega, ne mozemo vise da vam verujemo na "casnu Titovu pionirsku", a vi vise niste toliko mocni da nas naterate ili pobijete ako se bunimo.

V

pre 12 godina

A da mi malo pogledamo u napred i da sve te Ustaše, Četnike, partizane, Handžar divizije i ostale "PATRIOTE" ostavimo tamo gde i jesu. ....Ne smemo ostaviti iste probleme našoj deci kao što su nama ostavili naši "slavni" preci.... A Bože mili kako uključiš radio ili TV prijemnik malog ekrana, neko hoće nekog da rehabilituje. Blago rečeno: Svi su oni dali živote za neku domovinu kakvu su je zamišljali. I nisu uspeli u ničemu osim što su iza sebe ostavili i svoje i tuđe grobove, jad i čemer. Napred ...gledajmo napred i samo napred. Ko zna sa kojeg aspekta su ti "patrioti" posmatrali tadašnju političku problematiku i sami je kreirali svojim nekim idejama ili nekim činjenjem. Pa valjda se nešto promenilo u našim glavama.

Divos

pre 12 godina

Овај господин је послао ово писмо (ако га је послао) у своје име и мислим да ова вест и није завредила да се објави. Ал добро. Јављају се многи ликови из БиХ и лијепе њихове и наравно негодују. Ал кога брига. Ови ликови нису никад српском роду мислили ништа добро и апсолутно се не траба освртати на исте. Према генералу Драгољубу Дражи Миахиловићу се једноставно мора исправити неправда која је учињена. Наравна судска, она друга важнија је већ исправљена и генерал Драћа већ има своје место у свести огромне већине Срба.

Beogradsko dete

pre 12 godina

Za misljenje iz BiH nisam zainteresovan, ali - Sramota je da u Beogradu, glavnom gradu drzave za ciju je slobodu slavni Djeneral dao zivot, ne postoji ulica koja nosi njegovo ime!

Drago Bosanac

pre 12 godina

Vrlo cesto se drazim ''istorije'' pogotovo one zabranjene i u narodu ''zaboravljene''.Milan Rajic jedan od prezivelih 1300 kaplara, Brozov zatocenik u mom gradu Sremskoj Mitrovici napisao je da je ''komunizam'' otrovna biljka, nikla iz krvi , i da se se samo u krvi moze ugusiti....Za sad, a ko zna i kad...taj bezbozni oblik pod imenom ''komunizam'' jos se napija nase Svetosavne krvi.Draza je nas izvor koji simbolise vecitu borbu ''dobrog protivu zla''.Njegovom tehnickom-pravnom slobodom sticu se uslovi da se ''otrov komunisticki'' zauvek suzbije..

Righteous Clan

pre 12 godina

E moji Srbi ovakvim potezima vas niko nec eprimiti u EU. Cetnici su cinili starsne zlocine i vi morate biti svesni toga.
(aa, 22. mart 2012 15:23)

Ma jok nego ćemo za Titovom petokrakom u EU. Srbija sa saveznicima i demokratska Kraljevina je država za koju se Draža borio.Obrati se USA,V.B. i Francuskoj u vezi istorijskih činjenica i nihovim veteranima i istoričarima i vladama.

nwa

pre 12 godina

Preporučujem da ovakvi političari probaju ovo da traže i u Americi,Britaniji i Francuskoj.Slobodno izolite.U Srbiji i RS neće proći kao ni tamo.Srbi moraju obnoviti tradicionalna savezništva što Vuk koji je odmah stao u Dražinu odbranu decenijama i govori.

Dragan Bozic

pre 12 godina

Slovenija nema taj problem, a clanica je E.U od davnih dana.Tamo su slovenacki cetnici u ravni sa svim prosaveznickim pokretima.Bih i Hrvatska su zemlje gde se ustolicio NDH , i dobrim delom i danasnja njihova drzavnost se nasklanja na tu fasisticku tvorevinu.Draza je najodlikovaniji ''gerilac'', covek po kom je sniman holivudski film zarad propagande .Tuzno je da ove dve vestacke zemlje gde je pocinjen najveci genocid u istoriji covecanstva, za nuliranje uloge Draze , koji je bio zastitnik tih stradalnih Srba...u tome i jeste problem!

Zagor

pre 12 godina

@Dragan: "Hrvatska bi odmah trebala da blokira srpske pregovore sa EU." Hrvatska jos nije u EU, a vi biste vec da blokirate. Sacekajte barem 2013. Ionako znamo sta onda sledi. Spustite malo loptu, niste svemocni. Inace, ja sam protiv rehabilitacije Draze, ali kada cujem tako nesto od nasih komsija, onda stvarno ne znam sta da mislim o njima.

Zg

pre 12 godina

Iskreno mi je svejedno sta radite u svojoj kuci dignite mu i spomenik ako hocete. Samo mi nije jasno kako sad pljujete po komunistickom rezimu kad vama nepase a podrzavate sve komunisticke rezime u svjetu isto tako se moze stakno cut kako zalite za titom i sfrj i kad je u pitanju stepinac onda se pozivate na sud koji ga je osudio u to vam je kao neki dokaz za njegovu krivnju a kad je rjec o drazi onda govorite da taj sud nije bio pravedan. Mislim da se svi trebamo bavit time kako mozemo povecat kvalitetu zivota u nasim zemljama a ne sa time sta je bilo prije 70godina treba naravno odat pocast svim zrtvama i pazit da se to vise ne ponovi. A draza vas sigorno nece nahranit i pruzit bolji zivot. Oni koji oce slavit neka slave hrvati svoje srbi svoje ali netreba se davat tome paznja i skretat od botnijih problema.

nedeljko

pre 12 godina

Jos jedna obicna neistina ljudi koji nemaju veze sa Srbijom i nepravdom koja je naneta Drazi,posle druog svetskog rata,ovo je pitanje nas u Srbiji i ne bi se trebali mesati ljudi iz drugi drzava.Drazin pokret je imao saradnju sa saveznicima i poznata su mnoga dela zbog kojih je pokret i sam Draza nagradjivan.Ovaj doticni gospodin treba da se pozabavi ljudima iz njegovog naroda koji su radili stvari koje nisu trebali,a da naseg rodoljuba Drazu ostavi na miru.

e

pre 12 godina

Mislim da je najbolje da g. Bećirović u vezi ovog problema kontaktira vladu r. Francuske, kao i vladu USA! Ako oni konstatuju da je general Dragoljub Mihajlović bio saradnik fašističkih okupatora 3.rajha kao što je bio Pavelić onda Srbija treba da prihvati tu konstataciju. Nebi smele novostvorene države sa prostora bivše nam zajedničke države da nam određuju kako ćemo se ponašati u svojoj zemlji,to one neka čine kod svoje kuće, mi im se ne mešamo.

Milos

pre 12 godina

Ako se necemu vekovni "prijatelji Srba" tj. Hrvati i bosanski muslimani protive, onda to znaci da je jako dobro za Srbe i Srbiju.
Kada ga rehabilituju, nadam se da ce bivsa ulica Marsala Tita a sadasnja Srpskih Vladara dobiti ime Djeneral Draza pa da svaki strani turista koji dodje u centar Beograda, prestonice Balkana, nauciti njegovo ime.
Ziveli u to ime! U ime pravde i istine!
S Drazom u EU!

vinogradar

pre 12 godina

Ali nemojte samo vi iz SDP BiH da pricate nesto kad vi rehabilitujete celnike SS Handzar divizije. Bas sam nasao na netu jedan tekst samih muslimana koji su projugoslovenski orjentisani u kome su SDP BiH optuzili za takve stvari nazivajuci je licemernom partijom.

Boban

pre 12 godina

A od kad jedan potpresednik parlamenta odrazava stav tkz. BIH?Moze se kazati samo da jedan muslimanski funkcioner iznosi svoj stav i verovatno svog naroda sto ne moze nikako biti stav tkz. BIH.Znaci skroz pogresan i tendeciozan naslov.Sto se tice pomilovanja nisam ni za ni protiv,samo sto su Hrvati i muslimani odavno to uradili doduse nezvanicno ali prakticno 100%.Nazivi ulica,skola,stepinac itd.Dakle nek sud odluci pa cemo videti sta je odluka i koje je obrazlozenje presude.POZZ

polemicar_ 035

pre 12 godina

Istok i Zapad , istocna i zapadna orijentacija, stali su jedan protiv drugog u beogradskoj sudnici. Ni o cemu drugom nije se radilo. I zato je general Draza Mihailovic morao da umre. U hiljadama seljackih domova, zapalice se danas kandila ispod ikone srpskog Svetitelja Save, a za pokoj duse ubijenog Mucenika. Narodni heroj, iako mrtav, bice daleko jaci nego sto je to ikada za zivota bio ili mogao biti u svetu velike nepravde. ( J. Altmajer, „Hamburger echo“)

novak

pre 12 godina

A sad ste se setili vi iz BiH SPS-a jer se jedini on protivio rehabilitaciji cetnika, Dragise Cvetkovica i drugih ako i izjednacavanju cetnika i partizana u skupstini Srbije. A do tada su vam bili Slobini velikosrpski fasisti i nacionalisti...

Axel Foley

pre 12 godina

U Americi,Engleskoj,Australiji i Novom Zelandu,četnici se smatraju antifašistima i uvek su pozivani na obeležavanje kraja drugog svetskog rata i to u svojim uniformama.
Eto,svet tako vidi četnike,a mi se ovde ubismo da dokažemo suprotno.

Marija Simonović

pre 12 godina

Gospodin Bećirović je dosledni zagovarač poštovanja 25. novembra kao Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Tog datuma je inače 1943. formiran ZAVNOBiH. I sada zamislite tu logiku: oni isti koji su se zalagali za otcepljenje BiH od SFRJ sada insistiraju da im dan državnosti bude onaj na koji je BiH postala federalna jedinica Jugoslavije (?!!!). I da neko proba da me uveri da isključivi borci protiv rehabilitacije generala Mihailovića nisu komunisti iz bivših jugoslovenskih republika, Srbi, Hrvati, Bošnjaci, potpuno je svejedno. Pa nije Draža razbio SFRJ već oni!

ranko 012

pre 12 godina

Samo malo. Zar ovo nije vrsenje pritiska na Sud. Znaci, sada ce Slavica da zove sud i da naredi Sudu da obustavi rad, zbog zalbe BIH.

Filip

pre 12 godina

@boki, 22. mart 2012 16:24

Boki, ne lupaj molim te. Takvim neprimerenim izjavama samo nanosis stetu ideji rehabilitacije. U redovima JVuO je bio i veliki broj muslimana, kao i hravata i slovenaca. Eto kako nepoznavanje istorije stvara pogubne predrasude. A to je komunistima i bio cilj.

petar petrovic

pre 12 godina

Molim redakciju b92 da objave tekst sa sudjenja Drazi Mihailovicu i ostalima sa tog sudjenja pa da svi koji su se "uselili" u otete kuce i vile na Dedinju konacno sa oba oka vide i sagledaju istinu i potrebu za rehabilitacijon.Titove odnosno Staljinove snage su 30 posto prave Srpske elite pobili,50 posto proterali dok se ostatak silom prisilio na poslusnost...Vreme je za istinu.

e

pre 12 godina

Mislim da je najbolje da g. Bećirović u vezi ovog problema kontaktira vladu r. Francuske, kao i vladu USA! Ako oni konstatuju da je general Dragoljub Mihajlović bio saradnik fašističkih okupatora 3.rajha kao što je bio Pavelić onda Srbija treba da prihvati tu konstataciju. Nebi smele novostvorene države sa prostora bivše nam zajedničke države da nam određuju kako ćemo se ponašati u svojoj zemlji,to one neka čine kod svoje kuće, mi im se ne mešamo.

Simonović

pre 12 godina

Nema potrebe da Vuk Draskovic uopste pominje slavno Cicino ime,naljutice se mu se koalicioni partner Jovo Kapicic
(sumadinac, 22. mart 2012 17:19
Evo, moraju i "izvorni" da se čuju. Dobili ste par poslaničkih kandidatura kao nesumnjivi članovi DS-a, ne morate više da izvršavate radne zadatke. Da vam nije Vuka Draškoviča koga tako nezhvalno spominjete ne biste smeli ni da "zucnete" javno Čičino ime, a Kapičića biste slavili kao nacionalnog heroja.

beara

pre 12 godina

Doći će sve na svoje mjesto kao što je Vuk tražio i zalagao se.Slavna Kraljevina Srbija će se vratiti ponovo.Već je krenulo sa Grbom,Zastavom,Himnom i izjednačavanjem Kraljevske Vojske u Otadžbini sa partizanima.Sad ide rehabilitacija Draže.Biće Srbija opet ono što je nekad bila.Jedino Vuk !

Righteous Clan

pre 12 godina

Bećirević ne može da govori u ime parlamenta nego samo u svoje ime.Tako da ovo nije stav Parlamenta niti je stav BiH jer se Srbi u BiH u velikoj većini ne slažu sa ovim njegovim stavovima.Za Kralja i Oradžbinu ! Jedino Vuk !