Subota, 11.02.2012.

16:15

Štedi se struja da ne bi bilo mraka

Širom Srbije primenjuju se mere za uštedu energije, a najveći teret štednje podnose industrija i toplane, mada su i građani dali svoj doprinos.

Izvor: B92

Štedi se struja da ne bi bilo mraka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

ndj

pre 12 godina

Kad bi DS resio da mu Kolubara i druga postrojenja za struju ne bude glavni izvor novca ima cemo mi i struju u svakom trenutku,jadna smo zemlja kad desetak dana ne mozemo da izdrzimo na ovom minusu,sta rade onda u nekim zemljama gde mesecima traje mraz i zima

Vesna

pre 12 godina

Obrni okreni u Srbiji svakako moraš da štediš, ne zbog restrikcija već zbog enormnih računa, tako da svakodnemno vodimo računa o tome koliko trošimo!

Aleksandar

pre 12 godina

Nemoj da Vam padne na pamet da me iskljucujete, redovan sam platisa, ima da trosim do iznemoglosti.A vi iz EPS-a, debelogusci, dignite se iz svojihg fotelja, krenite da naplacujete struju gde nema strujomera, zadjite u delove BG-a, a vi odlicno znate koji su to, poiskljucujte one sto i leti i zimi i u svim uslovima KRADU STRUJU, A VI ZMURITE.Nesmete jajare, pa nama redovnim platisama pretite.Treba da se organizujemo, ako nas iskljuce da tuzimo EPS i drzavu jer nas maltletiraju i nismo svi isti.Oni sto kradu, ne placaju oni su povlasceni, a nas koji krvavo radimo, zaradjujemo, oni nas stavljaju u istu kategoriju.

Toranaga

pre 12 godina

Zasto bi stedeo struju????
Struja je komercijalna kategorija. Niko mi je ne poklanja.
Sta trosim to i placam. A ako ne mogu da mi obezbede struju na sledecim izborima cemo izabrati nekoga ko moze. Posto ocigledno ova vlast osim sto je lopovska ujedno je i nesposobna.

Банаћанин

pre 12 godina

У мојој кући се грејемо на струју и тако ће бити и даље. Не пада ми на памет да палим плинске пећи или да од суседа позајмљујем креку. Знали су да нас лажу да је гас најјефтинији и најчистији енергент, узели нам велике паре да исти доведемо до својих домова и онда дигли цену кубика до бесвести. Моја деца се неће смрзавати, а коме је до штедње струје тај нека штеди, како му воља, а ако буде рестрикција ложићу паркет из дневне собе јер пара за дрва и угаљ немам. Шта бисмо тек радили да овај минус траје по 2-3 месеца? Памтим хладније и дуже зиме па није било овакво кастрофално стање у електро мрежи... Србија је једна полудржава са полусветом који њоме влада.

zoran

pre 12 godina

isključite struju onima koji je neplaćaju pa restrikcije nemora ni biti samo da se nedesi da građani koji je redovno plaćaju neplate još jedan ceh

Sagitarijus

pre 12 godina

Za industriju restrikcije, a trzni centri osvetljeni kao Las Vegas! Gospoda iz EPS-a imaju ogromne platurine-kako ce ih sada dobiti ako onemoguce rad industrije sa ovim restrikcijama?! Briga njih sto se ne proizvodi i ne pravi prihod, oni ce svoj harac uzeti na kraju meseca, a kako ce i da li ce firme iz industrije dati plate svojim zaposlenim i kako ce platiti silne poreze i namete - njih to ne interesuje. Da nisu trgovali sa strujom u letnjim mesecima, ne bi nas sve sad mrcvarili!

Gagi

pre 12 godina

Skoro sve izgradjene zgrade poslednjih god. u Bgd-u imaju elektricna etazna grejanja.Zamislite kolika je to potrosnja struje kada svi u zgradi(oko dvadeset stanova) ukljuce grejanje.Bitno je bilo da se stanovi prave i prodaju, naravno sa "grejanjem".Treba se zapitati, ko je odobravao tehnicki prijem tih zgrada sa takvim grejanjima.

Krusevljanin

pre 12 godina

Gradonacelnik Krusevca Dragan Jovanovic koji inace sluzi tu samo kao figura "laze" da nije doslo do ustete u potrosnji struje jer su vec od cetvrtka iskljucili industrijske potrosace koji nisu od vitalnog znacaja.U petak su cak iskljucili i privatne kompanije koji su veliki potrosaci.
Takodje od srede ili cetvrtka uvece nigde nema ulicne rasvete!
Neka neko informise coveka!

Ujed pcele

pre 12 godina

Pa ovo je zlocin nad narodom. EPS je javno preduzece koje se finansira iz budzeta i od naroda. Ko je njima dao pravo da krse ljudska prava i Ustav Srbije. Prvo su uz pomoc vlade doneli diskriminatorsku odluku o ceni struje. Onaj ko potrosi manje od 300 KW placa po staroj ceni, a ostali po novoj. Suprotno Ljudskim pravima. Da je Srbija deo EU, do sada bi vec i sud u Strazburu doneo odluku da vrate svu razliku narodu. Sada apeluju na gradjane da stede. Sve ove godine, sve odluke i subvencije EPS-u nije donelo da osavremene sistem prenosa elektricne energije. Ali su zato bili spremni da daju Zdravku Colicu pare da proda pesme. Sada nemaju nikakvih mogucnosti da nadoknade manjak u proizvodnji. Pitanje je samo kada ce posle ovolikih hladnoca ceo sistem da padne. I jos nesto. Djilasu se prigovara za cenu mosta. A Gazela je kod gradnje projektovana za mali protok vozila. I to je uradjeno pre 40 godina. A danas, kada imamo mozgove koji se nisu odlili, imamo sistem koji odgovara projektovanoj Gazeli od pre 40 godina. Pa mi na kraju nismo normalni i trebalo bi da dobijemo restrikcije kao pre 20 godina. Po 12 sati dnevno, bez vode, sa sporetima na drva i ugalj, bez sanse da postanemo moderni i normalni. Vazno da znamo koga da izaberemo na izborima.

pera stršljen

pre 12 godina

Bravo naprednjaci. Pa vi se razumete i u struju. A ja mislio da se razumete u ekonomiju, malo.

Te da nismo izvozili sad bi imali, te stari transformatori, a ulaže se 500 M€ godišnje, te ostale vaše gluposti.

Da imate nekog stručnjaka u stranci, pa da ga pitate, rekao bi vam da nije ulaganje i EE sistem zamena transformatora: to je održavanje. I da kupiš novi nećeš imati više struje.

Za izgradnju jedne termo elektrane treba 5-7 godina, a hidro 7-10 godina. Cena TE je do 2M€ po MW, a HE 2-5 puta više. Nama treba bar 1000 MW da bi sistem bio pouzdaniji, pa izračunajte koliko je to para. I plus treba održavati postojeći sistem, uz socijalnu cenu struje.

Mošda neki vaš član koji je završio srednju školu vam može pomoći oko ove matematike.

Gradjanin

pre 12 godina

"A EPS izgleda krenuo da štedi i na naponu. Umesto 230V tek nešto preko 210V."
(Moje ime, 11. februar 2012 16:53)

Naponske redukcije su legitimno sredstvo odbrane elektroenergetskog sistema i svakako su bolje od restrikcija. Snaga je srazmerna sa kvadratom napona pa tako da smanjenje napona na 95% od niminalnog smanjuje snagu na 90% od nominalne. Tako da je to smanjenje snage od 10%.

Ja samo jednu struju gorim!

pre 12 godina

Ne razumem o kojoj stednji oni pricaju a sta su radili 12 godina! Da li su omogucili ljudima da izoluju kuce za deceniju vladavine, da li su omogucili povoljnije grejanje na ekoloskija goriva npr gas? TO sto lupaju kako samo mi trosimo struju da se grejemo je cista glupost! Pa da imamo alternativu u nacinu grejanja sigurno bi je koristili! Na sta da se grejem? Na gas? Uzeli su ljudima u Pancevu na hiljade evra da im uvedu gas, i sad je cena astronomska da se niko ne greje i pored enormnog zagadjenja! Uz takvu alarmantnu ekolosku situaciju u Pancevu gde bi drzava MORALA da vodi racuna o zdravlju stanovnika i da uvede neke subvencije za gradjane zagadjenih mesta,ljudi loze ugalj i jos vise zagadjuju tako da u mom naselju kad je pritisak ne moze da se izadje bukvalno je gusenje! E onda im se to obije kroz zdravstveni budzet u vidu kancera i bolesti disajnih organa. I grejanje strujom u ovom slucaju je bolja opcija sto se tice vazduha. Ja se sad grejem na konvektore na struju jer drugu opciju nemam! A kucu sam izolovao zahvaljujuci rodbini iz dijaspore i toplija je 10 puta a ne zahvaljujuci ovim lopinama!

DPolitika

pre 12 godina

a da će odluka Vlade Srbije o usmeravanju struje iz tranzita za sopstvene potrebe....

Struja iz tranzita isto sto i gas iz tranzita...

Jedbno se desava u Ukrajni koja zadrzava gas iz Rusije koji treba da prodje samo preko njih i neisporucuje ih potrosacima u evropi(pa i Srbiji koja ga ima za samo jos 15 dana) a drugo se sada eto desava u Srbiji pa ce neko da pati zbog nas i nase nesposobne vlasti...

Snegovi i zime su poznata stvar na ovim prostorima bilo ih je i bice ih opet...Mnogi se secaju mnogo vecih smetova pa je sve funkcionisalo i nista se nije gasilo fabrike radile(plate bile vise i struja je bila jeftina i tad da nebude cena struje uzrok, pre ce kao uzrok biti kradja neslucenih razmera iz Kolubare i EPS-a uposte uzrok problema i naravno nesposobno partijsko rukovodstvo)...

Problem je sto su sve strukture drustva koje treba da funkcionisu i u tim situacijama rese probleme unistene...Nema civilne zastite, vojska 3 puta manja od policije(policije vise 3 puta nego kod sloba a tada pricali da imamo policijsku drzavu), javna preduzeca nemaju masine ili lose privatizovana(Nibens grupa), itd...

Na sve to sada kao da nije bilo moguce da usred zime padaju i veci snegovi od ovih sada imamo probleme na sve strane...

Sta da se desavaju vece prirodne katastrfe sta bi tek onda bilo sa ovom drzavom i njenim narodom...

Pa na sve to pribegavamo i zadravanju tudjega da se nebi smo raspali po svim savovima...

Banana drzava...

Elektroničar

pre 12 godina

Molim B92 da sazna od elektrodistribucije i da svakodnevno objavljuje koliko delovi Srbije troše struje i koliko su smanjili potrošnju u odnosu na period pre poziva na štednju.
Isto tako se nadam da će restrikcije krenuti prvo u gradovima koji nisu ni malo smanjili potrošnju.
Zašto bi neko štedeo ako zna da će na kraju biti isto tretirani i oni koji štede i oni koje je baš briga.

Dušan

pre 12 godina

I danas sam sa kolegama radio u pogonu Prve petoletke u Trsteniku. Kako to? Nisu radili svi pogoni, ali određeni broj jeste. Koliko je takvih primera u Srbiji? Moj rođek, koji radi kod privatnika (isto kao mi u petoletki) je još uvek na poslu. Zašto svi industrijski proizvođači ne poštuju naredbu republičke vlade? Na poslu se grejemo kaloriferima, a znam da se tako greju i radnici petoletke. Neće Srbin u brazdu pa to ti je. Rezultat ovakvog ponašanja?! Redukcijska isključenja i naša deca neće imati kuči struju i maltretiraćemo ih paljenjem sveća... Sramota.

Pitalica

pre 12 godina

Koliko je hidrocentrala i termoelektrana podignuto za dvanaest godina demokratske vlasti?
Koji je njihov izgovor: sankcije, rat ili svetska ekonomska kriza?
Gde se desila najgora afera u državi za posledjih deset godina koju je razotkrila Brankica?
Da nije možda baš u toj elektroprivredi?

Beogradjanin

pre 12 godina

Takođe ističu da usmeravanje struje iz tranzita za potrebe Srbije ne predstavlja krađu, kako su pojedini mediji preneli. Pa naravno, kradje u Srbiji nema. Neće valjda Vlada da krade?

L Katarina

pre 12 godina

Pao mi je mrak na oci citajuci ovo, uh uzas. No cini mi se da je nama odavno mrak u sistemu i vodjenju drzave, samo se ponekad pojavi neka svetla iskra, pa onda nestane jer nas valjda upozna i vidi koliko smo nezasiti, mislim na nasu vladu da je nezasita, a ne za sve nas.

Pitalica

pre 12 godina

Koliko je hidrocentrala i termoelektrana podignuto za dvanaest godina demokratske vlasti?
Koji je njihov izgovor: sankcije, rat ili svetska ekonomska kriza?
Gde se desila najgora afera u državi za posledjih deset godina koju je razotkrila Brankica?
Da nije možda baš u toj elektroprivredi?

Elektroničar

pre 12 godina

Molim B92 da sazna od elektrodistribucije i da svakodnevno objavljuje koliko delovi Srbije troše struje i koliko su smanjili potrošnju u odnosu na period pre poziva na štednju.
Isto tako se nadam da će restrikcije krenuti prvo u gradovima koji nisu ni malo smanjili potrošnju.
Zašto bi neko štedeo ako zna da će na kraju biti isto tretirani i oni koji štede i oni koje je baš briga.

Beogradjanin

pre 12 godina

Takođe ističu da usmeravanje struje iz tranzita za potrebe Srbije ne predstavlja krađu, kako su pojedini mediji preneli. Pa naravno, kradje u Srbiji nema. Neće valjda Vlada da krade?

Ja samo jednu struju gorim!

pre 12 godina

Ne razumem o kojoj stednji oni pricaju a sta su radili 12 godina! Da li su omogucili ljudima da izoluju kuce za deceniju vladavine, da li su omogucili povoljnije grejanje na ekoloskija goriva npr gas? TO sto lupaju kako samo mi trosimo struju da se grejemo je cista glupost! Pa da imamo alternativu u nacinu grejanja sigurno bi je koristili! Na sta da se grejem? Na gas? Uzeli su ljudima u Pancevu na hiljade evra da im uvedu gas, i sad je cena astronomska da se niko ne greje i pored enormnog zagadjenja! Uz takvu alarmantnu ekolosku situaciju u Pancevu gde bi drzava MORALA da vodi racuna o zdravlju stanovnika i da uvede neke subvencije za gradjane zagadjenih mesta,ljudi loze ugalj i jos vise zagadjuju tako da u mom naselju kad je pritisak ne moze da se izadje bukvalno je gusenje! E onda im se to obije kroz zdravstveni budzet u vidu kancera i bolesti disajnih organa. I grejanje strujom u ovom slucaju je bolja opcija sto se tice vazduha. Ja se sad grejem na konvektore na struju jer drugu opciju nemam! A kucu sam izolovao zahvaljujuci rodbini iz dijaspore i toplija je 10 puta a ne zahvaljujuci ovim lopinama!

Dušan

pre 12 godina

I danas sam sa kolegama radio u pogonu Prve petoletke u Trsteniku. Kako to? Nisu radili svi pogoni, ali određeni broj jeste. Koliko je takvih primera u Srbiji? Moj rođek, koji radi kod privatnika (isto kao mi u petoletki) je još uvek na poslu. Zašto svi industrijski proizvođači ne poštuju naredbu republičke vlade? Na poslu se grejemo kaloriferima, a znam da se tako greju i radnici petoletke. Neće Srbin u brazdu pa to ti je. Rezultat ovakvog ponašanja?! Redukcijska isključenja i naša deca neće imati kuči struju i maltretiraćemo ih paljenjem sveća... Sramota.

L Katarina

pre 12 godina

Pao mi je mrak na oci citajuci ovo, uh uzas. No cini mi se da je nama odavno mrak u sistemu i vodjenju drzave, samo se ponekad pojavi neka svetla iskra, pa onda nestane jer nas valjda upozna i vidi koliko smo nezasiti, mislim na nasu vladu da je nezasita, a ne za sve nas.

DPolitika

pre 12 godina

a da će odluka Vlade Srbije o usmeravanju struje iz tranzita za sopstvene potrebe....

Struja iz tranzita isto sto i gas iz tranzita...

Jedbno se desava u Ukrajni koja zadrzava gas iz Rusije koji treba da prodje samo preko njih i neisporucuje ih potrosacima u evropi(pa i Srbiji koja ga ima za samo jos 15 dana) a drugo se sada eto desava u Srbiji pa ce neko da pati zbog nas i nase nesposobne vlasti...

Snegovi i zime su poznata stvar na ovim prostorima bilo ih je i bice ih opet...Mnogi se secaju mnogo vecih smetova pa je sve funkcionisalo i nista se nije gasilo fabrike radile(plate bile vise i struja je bila jeftina i tad da nebude cena struje uzrok, pre ce kao uzrok biti kradja neslucenih razmera iz Kolubare i EPS-a uposte uzrok problema i naravno nesposobno partijsko rukovodstvo)...

Problem je sto su sve strukture drustva koje treba da funkcionisu i u tim situacijama rese probleme unistene...Nema civilne zastite, vojska 3 puta manja od policije(policije vise 3 puta nego kod sloba a tada pricali da imamo policijsku drzavu), javna preduzeca nemaju masine ili lose privatizovana(Nibens grupa), itd...

Na sve to sada kao da nije bilo moguce da usred zime padaju i veci snegovi od ovih sada imamo probleme na sve strane...

Sta da se desavaju vece prirodne katastrfe sta bi tek onda bilo sa ovom drzavom i njenim narodom...

Pa na sve to pribegavamo i zadravanju tudjega da se nebi smo raspali po svim savovima...

Banana drzava...

Банаћанин

pre 12 godina

У мојој кући се грејемо на струју и тако ће бити и даље. Не пада ми на памет да палим плинске пећи или да од суседа позајмљујем креку. Знали су да нас лажу да је гас најјефтинији и најчистији енергент, узели нам велике паре да исти доведемо до својих домова и онда дигли цену кубика до бесвести. Моја деца се неће смрзавати, а коме је до штедње струје тај нека штеди, како му воља, а ако буде рестрикција ложићу паркет из дневне собе јер пара за дрва и угаљ немам. Шта бисмо тек радили да овај минус траје по 2-3 месеца? Памтим хладније и дуже зиме па није било овакво кастрофално стање у електро мрежи... Србија је једна полудржава са полусветом који њоме влада.

Toranaga

pre 12 godina

Zasto bi stedeo struju????
Struja je komercijalna kategorija. Niko mi je ne poklanja.
Sta trosim to i placam. A ako ne mogu da mi obezbede struju na sledecim izborima cemo izabrati nekoga ko moze. Posto ocigledno ova vlast osim sto je lopovska ujedno je i nesposobna.

pera stršljen

pre 12 godina

Bravo naprednjaci. Pa vi se razumete i u struju. A ja mislio da se razumete u ekonomiju, malo.

Te da nismo izvozili sad bi imali, te stari transformatori, a ulaže se 500 M€ godišnje, te ostale vaše gluposti.

Da imate nekog stručnjaka u stranci, pa da ga pitate, rekao bi vam da nije ulaganje i EE sistem zamena transformatora: to je održavanje. I da kupiš novi nećeš imati više struje.

Za izgradnju jedne termo elektrane treba 5-7 godina, a hidro 7-10 godina. Cena TE je do 2M€ po MW, a HE 2-5 puta više. Nama treba bar 1000 MW da bi sistem bio pouzdaniji, pa izračunajte koliko je to para. I plus treba održavati postojeći sistem, uz socijalnu cenu struje.

Mošda neki vaš član koji je završio srednju školu vam može pomoći oko ove matematike.

Aleksandar

pre 12 godina

Nemoj da Vam padne na pamet da me iskljucujete, redovan sam platisa, ima da trosim do iznemoglosti.A vi iz EPS-a, debelogusci, dignite se iz svojihg fotelja, krenite da naplacujete struju gde nema strujomera, zadjite u delove BG-a, a vi odlicno znate koji su to, poiskljucujte one sto i leti i zimi i u svim uslovima KRADU STRUJU, A VI ZMURITE.Nesmete jajare, pa nama redovnim platisama pretite.Treba da se organizujemo, ako nas iskljuce da tuzimo EPS i drzavu jer nas maltletiraju i nismo svi isti.Oni sto kradu, ne placaju oni su povlasceni, a nas koji krvavo radimo, zaradjujemo, oni nas stavljaju u istu kategoriju.

zoran

pre 12 godina

isključite struju onima koji je neplaćaju pa restrikcije nemora ni biti samo da se nedesi da građani koji je redovno plaćaju neplate još jedan ceh

Sagitarijus

pre 12 godina

Za industriju restrikcije, a trzni centri osvetljeni kao Las Vegas! Gospoda iz EPS-a imaju ogromne platurine-kako ce ih sada dobiti ako onemoguce rad industrije sa ovim restrikcijama?! Briga njih sto se ne proizvodi i ne pravi prihod, oni ce svoj harac uzeti na kraju meseca, a kako ce i da li ce firme iz industrije dati plate svojim zaposlenim i kako ce platiti silne poreze i namete - njih to ne interesuje. Da nisu trgovali sa strujom u letnjim mesecima, ne bi nas sve sad mrcvarili!

Gagi

pre 12 godina

Skoro sve izgradjene zgrade poslednjih god. u Bgd-u imaju elektricna etazna grejanja.Zamislite kolika je to potrosnja struje kada svi u zgradi(oko dvadeset stanova) ukljuce grejanje.Bitno je bilo da se stanovi prave i prodaju, naravno sa "grejanjem".Treba se zapitati, ko je odobravao tehnicki prijem tih zgrada sa takvim grejanjima.

Ujed pcele

pre 12 godina

Pa ovo je zlocin nad narodom. EPS je javno preduzece koje se finansira iz budzeta i od naroda. Ko je njima dao pravo da krse ljudska prava i Ustav Srbije. Prvo su uz pomoc vlade doneli diskriminatorsku odluku o ceni struje. Onaj ko potrosi manje od 300 KW placa po staroj ceni, a ostali po novoj. Suprotno Ljudskim pravima. Da je Srbija deo EU, do sada bi vec i sud u Strazburu doneo odluku da vrate svu razliku narodu. Sada apeluju na gradjane da stede. Sve ove godine, sve odluke i subvencije EPS-u nije donelo da osavremene sistem prenosa elektricne energije. Ali su zato bili spremni da daju Zdravku Colicu pare da proda pesme. Sada nemaju nikakvih mogucnosti da nadoknade manjak u proizvodnji. Pitanje je samo kada ce posle ovolikih hladnoca ceo sistem da padne. I jos nesto. Djilasu se prigovara za cenu mosta. A Gazela je kod gradnje projektovana za mali protok vozila. I to je uradjeno pre 40 godina. A danas, kada imamo mozgove koji se nisu odlili, imamo sistem koji odgovara projektovanoj Gazeli od pre 40 godina. Pa mi na kraju nismo normalni i trebalo bi da dobijemo restrikcije kao pre 20 godina. Po 12 sati dnevno, bez vode, sa sporetima na drva i ugalj, bez sanse da postanemo moderni i normalni. Vazno da znamo koga da izaberemo na izborima.

Vesna

pre 12 godina

Obrni okreni u Srbiji svakako moraš da štediš, ne zbog restrikcija već zbog enormnih računa, tako da svakodnemno vodimo računa o tome koliko trošimo!

Krusevljanin

pre 12 godina

Gradonacelnik Krusevca Dragan Jovanovic koji inace sluzi tu samo kao figura "laze" da nije doslo do ustete u potrosnji struje jer su vec od cetvrtka iskljucili industrijske potrosace koji nisu od vitalnog znacaja.U petak su cak iskljucili i privatne kompanije koji su veliki potrosaci.
Takodje od srede ili cetvrtka uvece nigde nema ulicne rasvete!
Neka neko informise coveka!

Gradjanin

pre 12 godina

"A EPS izgleda krenuo da štedi i na naponu. Umesto 230V tek nešto preko 210V."
(Moje ime, 11. februar 2012 16:53)

Naponske redukcije su legitimno sredstvo odbrane elektroenergetskog sistema i svakako su bolje od restrikcija. Snaga je srazmerna sa kvadratom napona pa tako da smanjenje napona na 95% od niminalnog smanjuje snagu na 90% od nominalne. Tako da je to smanjenje snage od 10%.

ndj

pre 12 godina

Kad bi DS resio da mu Kolubara i druga postrojenja za struju ne bude glavni izvor novca ima cemo mi i struju u svakom trenutku,jadna smo zemlja kad desetak dana ne mozemo da izdrzimo na ovom minusu,sta rade onda u nekim zemljama gde mesecima traje mraz i zima

Beogradjanin

pre 12 godina

Takođe ističu da usmeravanje struje iz tranzita za potrebe Srbije ne predstavlja krađu, kako su pojedini mediji preneli. Pa naravno, kradje u Srbiji nema. Neće valjda Vlada da krade?

DPolitika

pre 12 godina

a da će odluka Vlade Srbije o usmeravanju struje iz tranzita za sopstvene potrebe....

Struja iz tranzita isto sto i gas iz tranzita...

Jedbno se desava u Ukrajni koja zadrzava gas iz Rusije koji treba da prodje samo preko njih i neisporucuje ih potrosacima u evropi(pa i Srbiji koja ga ima za samo jos 15 dana) a drugo se sada eto desava u Srbiji pa ce neko da pati zbog nas i nase nesposobne vlasti...

Snegovi i zime su poznata stvar na ovim prostorima bilo ih je i bice ih opet...Mnogi se secaju mnogo vecih smetova pa je sve funkcionisalo i nista se nije gasilo fabrike radile(plate bile vise i struja je bila jeftina i tad da nebude cena struje uzrok, pre ce kao uzrok biti kradja neslucenih razmera iz Kolubare i EPS-a uposte uzrok problema i naravno nesposobno partijsko rukovodstvo)...

Problem je sto su sve strukture drustva koje treba da funkcionisu i u tim situacijama rese probleme unistene...Nema civilne zastite, vojska 3 puta manja od policije(policije vise 3 puta nego kod sloba a tada pricali da imamo policijsku drzavu), javna preduzeca nemaju masine ili lose privatizovana(Nibens grupa), itd...

Na sve to sada kao da nije bilo moguce da usred zime padaju i veci snegovi od ovih sada imamo probleme na sve strane...

Sta da se desavaju vece prirodne katastrfe sta bi tek onda bilo sa ovom drzavom i njenim narodom...

Pa na sve to pribegavamo i zadravanju tudjega da se nebi smo raspali po svim savovima...

Banana drzava...

Pitalica

pre 12 godina

Koliko je hidrocentrala i termoelektrana podignuto za dvanaest godina demokratske vlasti?
Koji je njihov izgovor: sankcije, rat ili svetska ekonomska kriza?
Gde se desila najgora afera u državi za posledjih deset godina koju je razotkrila Brankica?
Da nije možda baš u toj elektroprivredi?

Dušan

pre 12 godina

I danas sam sa kolegama radio u pogonu Prve petoletke u Trsteniku. Kako to? Nisu radili svi pogoni, ali određeni broj jeste. Koliko je takvih primera u Srbiji? Moj rođek, koji radi kod privatnika (isto kao mi u petoletki) je još uvek na poslu. Zašto svi industrijski proizvođači ne poštuju naredbu republičke vlade? Na poslu se grejemo kaloriferima, a znam da se tako greju i radnici petoletke. Neće Srbin u brazdu pa to ti je. Rezultat ovakvog ponašanja?! Redukcijska isključenja i naša deca neće imati kuči struju i maltretiraćemo ih paljenjem sveća... Sramota.

Aleksandar

pre 12 godina

Nemoj da Vam padne na pamet da me iskljucujete, redovan sam platisa, ima da trosim do iznemoglosti.A vi iz EPS-a, debelogusci, dignite se iz svojihg fotelja, krenite da naplacujete struju gde nema strujomera, zadjite u delove BG-a, a vi odlicno znate koji su to, poiskljucujte one sto i leti i zimi i u svim uslovima KRADU STRUJU, A VI ZMURITE.Nesmete jajare, pa nama redovnim platisama pretite.Treba da se organizujemo, ako nas iskljuce da tuzimo EPS i drzavu jer nas maltletiraju i nismo svi isti.Oni sto kradu, ne placaju oni su povlasceni, a nas koji krvavo radimo, zaradjujemo, oni nas stavljaju u istu kategoriju.

L Katarina

pre 12 godina

Pao mi je mrak na oci citajuci ovo, uh uzas. No cini mi se da je nama odavno mrak u sistemu i vodjenju drzave, samo se ponekad pojavi neka svetla iskra, pa onda nestane jer nas valjda upozna i vidi koliko smo nezasiti, mislim na nasu vladu da je nezasita, a ne za sve nas.

pera stršljen

pre 12 godina

Bravo naprednjaci. Pa vi se razumete i u struju. A ja mislio da se razumete u ekonomiju, malo.

Te da nismo izvozili sad bi imali, te stari transformatori, a ulaže se 500 M€ godišnje, te ostale vaše gluposti.

Da imate nekog stručnjaka u stranci, pa da ga pitate, rekao bi vam da nije ulaganje i EE sistem zamena transformatora: to je održavanje. I da kupiš novi nećeš imati više struje.

Za izgradnju jedne termo elektrane treba 5-7 godina, a hidro 7-10 godina. Cena TE je do 2M€ po MW, a HE 2-5 puta više. Nama treba bar 1000 MW da bi sistem bio pouzdaniji, pa izračunajte koliko je to para. I plus treba održavati postojeći sistem, uz socijalnu cenu struje.

Mošda neki vaš član koji je završio srednju školu vam može pomoći oko ove matematike.

Ja samo jednu struju gorim!

pre 12 godina

Ne razumem o kojoj stednji oni pricaju a sta su radili 12 godina! Da li su omogucili ljudima da izoluju kuce za deceniju vladavine, da li su omogucili povoljnije grejanje na ekoloskija goriva npr gas? TO sto lupaju kako samo mi trosimo struju da se grejemo je cista glupost! Pa da imamo alternativu u nacinu grejanja sigurno bi je koristili! Na sta da se grejem? Na gas? Uzeli su ljudima u Pancevu na hiljade evra da im uvedu gas, i sad je cena astronomska da se niko ne greje i pored enormnog zagadjenja! Uz takvu alarmantnu ekolosku situaciju u Pancevu gde bi drzava MORALA da vodi racuna o zdravlju stanovnika i da uvede neke subvencije za gradjane zagadjenih mesta,ljudi loze ugalj i jos vise zagadjuju tako da u mom naselju kad je pritisak ne moze da se izadje bukvalno je gusenje! E onda im se to obije kroz zdravstveni budzet u vidu kancera i bolesti disajnih organa. I grejanje strujom u ovom slucaju je bolja opcija sto se tice vazduha. Ja se sad grejem na konvektore na struju jer drugu opciju nemam! A kucu sam izolovao zahvaljujuci rodbini iz dijaspore i toplija je 10 puta a ne zahvaljujuci ovim lopinama!

Toranaga

pre 12 godina

Zasto bi stedeo struju????
Struja je komercijalna kategorija. Niko mi je ne poklanja.
Sta trosim to i placam. A ako ne mogu da mi obezbede struju na sledecim izborima cemo izabrati nekoga ko moze. Posto ocigledno ova vlast osim sto je lopovska ujedno je i nesposobna.

Банаћанин

pre 12 godina

У мојој кући се грејемо на струју и тако ће бити и даље. Не пада ми на памет да палим плинске пећи или да од суседа позајмљујем креку. Знали су да нас лажу да је гас најјефтинији и најчистији енергент, узели нам велике паре да исти доведемо до својих домова и онда дигли цену кубика до бесвести. Моја деца се неће смрзавати, а коме је до штедње струје тај нека штеди, како му воља, а ако буде рестрикција ложићу паркет из дневне собе јер пара за дрва и угаљ немам. Шта бисмо тек радили да овај минус траје по 2-3 месеца? Памтим хладније и дуже зиме па није било овакво кастрофално стање у електро мрежи... Србија је једна полудржава са полусветом који њоме влада.

Ujed pcele

pre 12 godina

Pa ovo je zlocin nad narodom. EPS je javno preduzece koje se finansira iz budzeta i od naroda. Ko je njima dao pravo da krse ljudska prava i Ustav Srbije. Prvo su uz pomoc vlade doneli diskriminatorsku odluku o ceni struje. Onaj ko potrosi manje od 300 KW placa po staroj ceni, a ostali po novoj. Suprotno Ljudskim pravima. Da je Srbija deo EU, do sada bi vec i sud u Strazburu doneo odluku da vrate svu razliku narodu. Sada apeluju na gradjane da stede. Sve ove godine, sve odluke i subvencije EPS-u nije donelo da osavremene sistem prenosa elektricne energije. Ali su zato bili spremni da daju Zdravku Colicu pare da proda pesme. Sada nemaju nikakvih mogucnosti da nadoknade manjak u proizvodnji. Pitanje je samo kada ce posle ovolikih hladnoca ceo sistem da padne. I jos nesto. Djilasu se prigovara za cenu mosta. A Gazela je kod gradnje projektovana za mali protok vozila. I to je uradjeno pre 40 godina. A danas, kada imamo mozgove koji se nisu odlili, imamo sistem koji odgovara projektovanoj Gazeli od pre 40 godina. Pa mi na kraju nismo normalni i trebalo bi da dobijemo restrikcije kao pre 20 godina. Po 12 sati dnevno, bez vode, sa sporetima na drva i ugalj, bez sanse da postanemo moderni i normalni. Vazno da znamo koga da izaberemo na izborima.

Elektroničar

pre 12 godina

Molim B92 da sazna od elektrodistribucije i da svakodnevno objavljuje koliko delovi Srbije troše struje i koliko su smanjili potrošnju u odnosu na period pre poziva na štednju.
Isto tako se nadam da će restrikcije krenuti prvo u gradovima koji nisu ni malo smanjili potrošnju.
Zašto bi neko štedeo ako zna da će na kraju biti isto tretirani i oni koji štede i oni koje je baš briga.

ndj

pre 12 godina

Kad bi DS resio da mu Kolubara i druga postrojenja za struju ne bude glavni izvor novca ima cemo mi i struju u svakom trenutku,jadna smo zemlja kad desetak dana ne mozemo da izdrzimo na ovom minusu,sta rade onda u nekim zemljama gde mesecima traje mraz i zima

Gradjanin

pre 12 godina

"A EPS izgleda krenuo da štedi i na naponu. Umesto 230V tek nešto preko 210V."
(Moje ime, 11. februar 2012 16:53)

Naponske redukcije su legitimno sredstvo odbrane elektroenergetskog sistema i svakako su bolje od restrikcija. Snaga je srazmerna sa kvadratom napona pa tako da smanjenje napona na 95% od niminalnog smanjuje snagu na 90% od nominalne. Tako da je to smanjenje snage od 10%.

zoran

pre 12 godina

isključite struju onima koji je neplaćaju pa restrikcije nemora ni biti samo da se nedesi da građani koji je redovno plaćaju neplate još jedan ceh

Gagi

pre 12 godina

Skoro sve izgradjene zgrade poslednjih god. u Bgd-u imaju elektricna etazna grejanja.Zamislite kolika je to potrosnja struje kada svi u zgradi(oko dvadeset stanova) ukljuce grejanje.Bitno je bilo da se stanovi prave i prodaju, naravno sa "grejanjem".Treba se zapitati, ko je odobravao tehnicki prijem tih zgrada sa takvim grejanjima.

Sagitarijus

pre 12 godina

Za industriju restrikcije, a trzni centri osvetljeni kao Las Vegas! Gospoda iz EPS-a imaju ogromne platurine-kako ce ih sada dobiti ako onemoguce rad industrije sa ovim restrikcijama?! Briga njih sto se ne proizvodi i ne pravi prihod, oni ce svoj harac uzeti na kraju meseca, a kako ce i da li ce firme iz industrije dati plate svojim zaposlenim i kako ce platiti silne poreze i namete - njih to ne interesuje. Da nisu trgovali sa strujom u letnjim mesecima, ne bi nas sve sad mrcvarili!

Krusevljanin

pre 12 godina

Gradonacelnik Krusevca Dragan Jovanovic koji inace sluzi tu samo kao figura "laze" da nije doslo do ustete u potrosnji struje jer su vec od cetvrtka iskljucili industrijske potrosace koji nisu od vitalnog znacaja.U petak su cak iskljucili i privatne kompanije koji su veliki potrosaci.
Takodje od srede ili cetvrtka uvece nigde nema ulicne rasvete!
Neka neko informise coveka!

Vesna

pre 12 godina

Obrni okreni u Srbiji svakako moraš da štediš, ne zbog restrikcija već zbog enormnih računa, tako da svakodnemno vodimo računa o tome koliko trošimo!