Testovi

Četvrtak, 09.02.2012.

16:29

Mercedes ML 350 CDI 4 Matic BlueTEC

Izvor: B92

Mercedes ML 350 CDI 4 Matic BlueTEC IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Nesha

pre 11 godina

Postovanje svim ljubiteljima ML 350CDI
Ja vam mogu reci da je nova generacija
ML jako uznapredovala u odnosu na predhodnu generaciju.
Jedna novina koju niko jos nije pomenuo je da ML sa OFF Road sistemom ima izvanrrdan display auto koji pokazuje na slici oslaonac svakog tocka ponaosob plus imate vertikalni nagib u procentima kao I nagib na stranu(ML moze da izdrzi taj tilt ugao do 35%)
Na display imate jos I pokazatelj 4 matic air suspension system koji vam pokazuje da li ste na 1,2,3 nivou
1 nivo je 180 mm
2 nivo je 260 mm
3 nivo je 289 mm
Posledja stvar koju imate na display jeste off road system 1 ili off road system 2
System 1 omogucava zakljucavanje diferencijala tj srednjeg konsola u proporciji 50:50
Dok system 2 pokazuje zakljucavanje diferencijala cak100% tako da imate utisak da vozite tenk (svi tockovi se okrecu jednakom brzinom)
www. MBWorldBrooklands.com

Pozdrav svima
Nesha Pesic
Driving specialist 4x4
Mercedes Benz Brooklands
UK

Ra

malecka potrosnjica

pre 11 godina

kako volim mercedesove motore i taj njihov fazon da motori isporucuju gigantski obrtni momenat. Iz 250ks oni izvuku skoro 700nm obrtnog momenta ... stvarno respekt!

Dejan

pre 12 godina

Svaka cast Redakciji dosta realan opis ML :-).Vozim ML 320 (2009) vec trecu godinu sa ful opremom presao sam 95000km po losim i dobrim putevima.Za sada ni jedan problem nisam imao (mislim znate kaki su nasi putevi)
potrosnja je tacna 11l ali vredi Broj 1.Sigurnost 2300kg (a ne devojcice) 2.Nekada putujem 250km po danu kada otvoris vrata kao da si se odmorio 3.Off-road paket je skup 5000€ ali to zlata vredi to odskace od konkurencije (naprimer ima federe na vazduk,jedno dugme i podigne se jos 35cm,oklop izpod celog auta)
bmw x5 sam vozio godinu dana pa vratio, ko vozi samo na autoputu za njega je pravi,Audi Q7 stoji na mesto nema snage da krene a oprema nema razlike A3 ili A6 za parkiranje kamera nepostoji od ostalih SUV nevredi pisati.

pozdrav sa Karibika

pre 12 godina

ne bih se slozio sa komentarom "+++" da su brethodni ml-i promasaj jer brojke prodatih pokazuju dobru prodaju istih. Sam sam vlasnik jednog w164 amg i mogu reci odlican auto. Nisam u mogucnosti da ga usporedom sa x5 ili q7 ali sa lexus 570 koji sam vozio 4 godine mogu. ML je za mene neuporedivo superiorniji u segmentu velcina snaga u od na lexus. Lexus u usporedbi na ml je jedna ogromna kutija na tockovima, mada veoma puzdan i takodje pun opreme kao i ml. Ni sa jednim ni drugim nisam imao bas nikakvih tehnickih problema, ali na svakih 10000km su servesirani. Veoma sam ozbiljan potecialni kupac ovog novog modela u amg verziji mada sam razocaran dizajnom. Kao sto su i mnogi drugi konstatovali, zadnji deo automobila nekako cudan ne svidja mi se. Sacekacu jos godinu dana da vidim sta ce kokurncija da ponudi.
p.s. nisam ni diler sa drogom ni pevaljka, a ni menadzer sredjnjih godina i naravno ne zivim u BG

+++

pre 12 godina

Можда је ово помак у односу на претходне МЛ класе које су биле промашаји, не знам нисам се возио у овом ауту па да коментаришем. Изгледа ок. Сигуран сам да Баварска Фабрика Мотора спрема адекватан одговор а можда и неће морати. Жалосно је што МЛ и Х5 овде возе људи сумњивог изгледа и имовинског стања.

Petar_Simic

pre 12 godina

Odlican, kvalitetan SUV. Medjutim donekle precenjen, sa ne toliko inovativnim dizajnom. Konkurencija nudi vise za manje para. Konkretno mislim na BMW, Audi, Lexus i Infinity. Imao sam srecu da provozam sve navedene modele i zakljucujem da je Infinitijev SUV FX 3.0 - inace prelep, luksuzan i bogato opremljen SUV - bar za pola koplja kvalitetniji od modela ML, po znatnoj nizoj ceni (oko 65.000 EUR). Link: http://www.superauto.rs/index.php?view=magazine_detail&type=testovi&id=1668
Inace svaka cast za test i opis. Prilicno realno opisan auto. Uzivao sam citajuci ga. Vrlo rado bih postao vlasnik ovakvog SUVA samo da mu je cena bar za trecinu manja, sto je ipak realno.

Radovan

pre 12 godina

Dizajneri rade ono što im šef dizajnera naredi i odobri. Nisu samostalni.
Šef dizajnera striktno radi šta mu direktor razvoja naredi kroz projektni zadatak, a onda se kroz selekciju, ponuđena rešenja prihvataju ili odbijaju. Bude i korekcija od glavonja.
Šef dizajnera u Mercedesu, britanac Stiv Matin, odgovoran je za dizajn prethodne generacije ovog automobila, kao i mnogo drugih Mercedesa. Sada je šef dizajna u Ladi. Njegove kreacije sada doživljavaju lakše prepravke.
Modele ALFA ROMEO 156, FIAT Croma 2 i SEAT (zaboravio model) radila je poznata italijanska dizajnerska kuća.
Karavan FIAT Stilo veoma je praktičan sa svim rešenjima koja donosi za prevoz tereta, premda tako četvrtast nije "ugodan" za oko. Nije baš lako pomiriti praktičnost i izgled. A i kradu se tuđa rešenja i ideje. Svi to rade jer Vam pred očima stalno prolazi konkurencija.

alo bing?

pre 12 godina

Cena, prava sitnica. Steta sto je toliko skup, mislim da bi cak i kod nas bio zastupljeniji da je cena pristupacnija. Clanak je fenomenalan, sve pohvale na interesantnom, informativnom i sa puno slika deskriptivnom sadrzaju!

Bob

pre 12 godina

Oko dizajna:
Ne znam ali mozda lici zadnji deo na Stila zbog dizajnera naime u mercedesu radi slovenac Lesnik prije VAG (dizajnirao pasat i siroko) onda je bio kratko kod kie (proceed) a sada je u mercedesu a njegov prvi doprinos je bila nova S klasa.
E posto Lesnik voli italianski dizajn za vreme rada u VAG je recimo privatno imao Alfu 156 (nije sala) mu je mozda podsvesno kod dizajna usla slika stila :)) mada ne znam da li je stvarno radio na ML za S klasu znam

vladafilke

pre 12 godina

Iako nisam ljubitelj neki Mercedesa, moram da skinem kapu, ovaj stvarno fenomenalno izgleda, ali mu je i cena fenomenalna! Inace letos sam se vozio jedno nedelju dana u najnovijoj R 350 cdi 4Matic, sa cini mi se svom mogucom opremom, 7 sedista, felne garan 20 inca, cuda razna, dozivljaj u voznji neopisiv, nista ne oseca, a motor dizel jak bas, ali cena 106.000 eura na lizing, auuuu, mislim, koliko god da su svi automobili svih marki opasno napravljeni nije im bas ta nabudzena cena realna, preterano je to i za bogatase a kamoli za nas ostale...da ja imam kojim slucajem neke velike pare i birao dzip neki, zadovoljio bih se i sa Land Rover Discovery, puna kapa! ;)

GT40

pre 12 godina

Naravno da je ovakav SUV blizu savršenstva po TEHNIČKIM elementima i inovacijama, a i kako ne bi za tolike pare. Ono što razočarava gledano ukupno na ceo nemački segment ovakvih vozila, da je svaki sledeći sličniji konkurenciji i ružniji definitivno. I to i spolja a bez ideje iznutra. Kao da su im dizajneri, u najmanju ruku bračni drugovi. Iako će neko reći da se o ukusima ne raspravlja, ipak da napišem. Novi Cayenne i ML su za mene definitivno upropastili dizajn. Liče na KIA,Hyundai najniže klase SUV-a, a ML i na Stilo wagon. A to, dozvolićete za toliki novac nije dopušteno. No kako neko pre mene napisa "bumbari" i ne znaju ništa dalje od BMW-propeler znaka ili Mercedes-zvezde, pa im je to valjda i dovoljno.

Linux

pre 12 godina

Ne znam ljudi, od nazad je to isti Fiat Stilo karavan! U NS krstare vec dva ovakva, jedan beli i drugi braon, uzivo je od napred stvarno lep, ali od nazad je Fiat Stilo.

Зоран

pre 12 godina

"Dizajn je u poredjenju sa starim modelom korak unazad! Posebno zadnjeg kraja, koji lici na neki karavan, slicno FIatu Stilo. Da imam te pare pre bih uzeo X5 ili Q7, mogo su lepsi.."

Имам те паре а узео сам Buick Enclave, 8 седишта, 3.5 литара, 280 коња. Нов, 20.000 долара јефтинији.

Srdjan

pre 12 godina

Bas dobar review. Nista kilovati i njutni, svidja mi se, u danasnje vreme to ionako ne govori mnogo o ukupnom kvalitetu auta, pogotovo u ovom segmentu. Teza s pocetka o tzv. biznismenima nije bas drzeca, minimum finansijske snage da bi se kupio ovakav auto ima visoka srednja klasa pa na dalje. Mi taj socijalni segment jednostavno nemamo, otud polusvet kao target populacija za merc uopste (a i ostale premijum marke).

Slazem se da je estetika auta odlicna, eksterijer je pravi SUV, kakav i treba da bude, licno mi se ne svidjaju R2D2 varijante iz BMW i Audi programa. Isto vazi i za enterijer koji je zaista otmen i moze da se ne svidi samo onima koji svoje estetske svetonazore izgradjuju tokom grand parade. Nije lako napraviti auto koji ima stotine komandi a to sve uklopiti u UI koji ne podseca na svemirski brod. Kljucna rec ovde jeste "odmerenost", i Mercedes je u tome dosledan decenijama. Ovo zaista nije vozilo za teenage populaciju (bilo po datumu rodjenja, bilo po mentalnom sklopu), nego za ozbiljan, hedonisticki i bogat svet. Nasa je nesreca sto ovde poslednja stavka negira prethodne dve, ali to nikakve veze nema sa autom koji je sjajan hibrid izmedju vrhunskog inzenjerstva i estetike.

Igor

pre 12 godina

Sve je super,da se ne lažemo. Iskreno mislim da ne vredi toliko brdo para, ali pošto ima tržište cena je adekvatna. Moja zamerka je da je nedopustivo da zadnji kraj kola te cene izgleda kao Fiat Stilo karavan iz 2003 godine. Nedopustivo, mogli su da se potrude.

pilula

pre 12 godina

sto se tice novog MLa - auto je tacno ono sto bi i trebalo da bude. suv koji pruza jedinstvenu udobnost u voznji ukombinovanu sa elegancijom i prestizom. meni je licno drago sto se mercedes odlucio za nesto konzervativniji spoljasnji dizajn koji je u skladu sa novom jezikom koji je zastupljen u ostatku game. konkurenti q7 i x5 su agresivniji. da sam ja menadzer u nemackoj srednjih godina (oni imaju mogucnosti da plate ovakav aut) i da mi treba suv, pre bih se opredelio za ml nego za druga dva nemacka konkurenta. prosto, mislim da bi videvsi ml parkiran ispred npr. le meridien-a recepcionar pomislio kako stize menadzer, a ako bi se parkirao sa q7 ili x5 po defaultu bi pomislio da sam diler droge. a menadzment srednjih godina (doduse americki) je ciljna grupa. e sad, drugo je sto je kod nas svaki auto koji imalo pretenduje da je ekskluzivan a koji nije obicna skoda superb verovatno kupio nekakav mangup, novopeceni bisnismen ili pripadnik estrade. x6 je tipican primer takvog agresivnog i besmislenog auta za mafijase i pevaljke. ml ce zato kod nas nositi stigmu auta za turbo biznismene. licno da imam takve pare i da mi treba suv kod nas, gledao bih u lexus, landcruser ili mozda obican range rover (ovaj poslednji u sport varijanti je za istu grupu ljudu kao i x6, a i evoque ce se verovatno pokazati slicno). ono sto je autor zaboravio da bolje iztestira je navodno odlicno ponasanje novog ml-a van puteva (ruku na srce, verovatno ko god je dao vozilo na test nije hteo da cita kako se njime moze popeti na goliju po kamenjaru). mercedes ocigledno zeli time i deo range roverovog/land cruiserovog kolaca kod ljudi koji jednom mesecno sidju s puta na pecanje i lgani off road. pouzdanost takodje ostaje otvoreno pitanje, prva generacija ml-a je bila na posebno losem glasu, svaki range rover takodje, cayen, a bogami i q7. x5 je mozda malo pouzdaniji od ovih pobrojanih, dok su lexus i landcruiser sampioni.

@bata

pre 12 godina

Sve pohvale za prezentaciju novog ML-a,prikaz na tako vešt način stvara utisak kao da sam ga ja vozio. Inače ne mogu da shvatim komentatore sa tako
negativnim nabojem, ustvari i shvatam ih jer su to ljudi koji nikad neće imati takvo vozilo i to na ovaj način i pokazuju. Stvarno, o ukusima ne treba raspravljati, ja ovo vozilo posmatram kao premijum brend gde su detalji dizajna posledica studoznih ispitivanja na razne uticaje (aerodinamika, preglednost i sl) Ako se tako posmatra, a ne površno,onda je prvi utisak da je to vrlo uspešno vozilo. Naravno tržište će reći svoje, ali kupci mercedesa znaju šta hoće i to dobijaju.

Mirko nemirko

pre 12 godina

@Van Nistelrooy

srpsko auto tržište i situacija sa "dilerima" je u rangu najnerazvijenijih zemalja u svetu.

Kad dobijete auto na test, to je premija, a da pri tome ne možete birati, motor, nivo opreme...

A tek napraviti uporedni test nekoliko automobila istovremeno... pa veća je verovatnoća da će se oformiti Srpska kosmička agencija koja će poslati prvu misiju na Mars 2014. godine.

Auto redakcija B92 čini najbolje što može u ovoj situaciji.

Savet za one kojima to nije dovoljno:

Kupujte strane specijalizovane časopise (moj izbor: CAR, Autocar, What car) koji imaju višedecenijsku tradiciju i mogućnost da na tržištu biraju automobile a dileri u Britaniji se utrkuju kako da što brže i više udovolje tim auto novinarima.

Beogradjanin

pre 12 godina

Dizajn je u poredjenju sa starim modelom korak unazad! Posebno zadnjeg kraja, koji lici na neki karavan, slicno FIatu Stilo. Da imam te pare pre bih uzeo X5 ili Q7, mogo su lepsi... ALi u svakom slucaju je ovo vozilo ne potrebno u ovo doba, bolje uzeti neki manji i jeftiniji model, koji takodje pruz mnogo (tipa Q5, GLK, X3...). Narocito mislim da se ne isplati davati tolike pare za auto koji ima komandnu tablu kao nova B klasa...

dzigi

pre 12 godina

S jedne strane slažem se sa svima koji nisu oduševljeni dizajnom ML-a, s druge strane autor je između redova poručio nešto drugo: one koji kupuju ML dizajn uopšte ne zanima. Oni kupuju brend, ime, znak. Da li je on lep, ružan, braon ili beo, njih očigledno ne zanima. Na sreću po prodaju Mercedesa, a na žalost nas ljubitelja lep(š)ih automobila.

Van Nistelrooy

pre 12 godina

U pocetku (kad sam otkrio za recenzije automobila na ovoj stranici) sam stvarno uzivao u tekstovima od N.Pantelica. Ali nakon puno procitanih tekstova, covjek pocne uvidjati da su svi tekstovi za automobile vise klase na istu sablonu - pohvala na pohvalu.
Ono sto bi bilo potrebno je usporedba u tekstu s automobilima iste klase. U tekstu ne vidim zasto bi kupio ML umjesto X5 ili Q7, ili je mozda Range Rover bolji od sva tri navedena, itd. Koji je udobniji, koji ima bolje vozne karakteristike, koji ima vise mjesta na zadnjim sjedistima?

Eto, mala konstruktivna kritika. Vjerujem da je automobil fantastican, ali zar treba ocekivati manje za 70000€?

Redakcija:
Dragi Van Nisterooy hvala na odlicnom komentaru. I mi bismo voleli da pravimo uporedne testove, ali za to su nam potrebni test automobili, koje nemamo.
U nasu redakciju nikada nisu stigil ni X5 ni Q7 ni Range Rover. Sva iskustva sa ovim vozilima stecena su nezvanicno.
Podsecamo vas da smo zbog takvog stanja sa test vozilima iznajmljivali neke automobile iz Rent A Car agencija da bismo ih ovde predstavili.
Da su samo reci pohvale za ovog ML-a, ne mozemo se sloziti sa vama, takođe, napisali smo zasto i kako se kupuje u Srbiji M Klasa.
Nadamo se da je sada jasnije stanje u kojem radimo i da cete i dalje ostati nas citalac.
Pozdrav od B92.net/automobili.

zoranbg

pre 12 godina

Mislim da je novi model prilican promasaj,jer se ocekivalo od Mercedesa ipak mnogo vise.Minimalne razlike u odnosu na prethodni model,dosta slican juznokorejskim dzipovima,i previsoka cijena.Obratite malo paznju na novi Jeep Grand Cherokee,koji ima izvrsne performanse,skoro duplo nizu cijenu,i petoduplo duzu tradiciju u proizvodnji dzipova...

Atom

pre 12 godina

@jagd

Izgovara se firmatik, jer je na nemačkom 4 vier, a čita se fir.

Inače automobil je savršen, nisam ljubitelj MB-a, ali ovo je prosto savršenstvo.

Ada

pre 12 godina

I ja se pridružujem komentarima - ni meni se ne sviđa izgled nove ML klase u odnosu na staru. Pogotovo zadnji deo, nekako mi je 'razvučen', bezveze...
Ne znam, možda to tako mora sa novim modelima, u početku nije ništa posebno ali kako vreme prođe..
Mada su mi se nova BMW 6tica i novi CLS dopali ODMAH, nema sumnje da su to najlepši kupei trenutno..

jagd

pre 12 godina

Jedno pitanje za dobronamerne komentatore : kako se izgovara ovo 4matic ? Jel to kao formatik(fourmatic) , ili firmatik ... ? unapred hvala

Igor

pre 12 godina

Na žalost nikada ga necu ni probati, verujem da je odličan automobil i oprema je vrhunska sto je i normalno za tu cenu. Sigurno je jedan od najboljih automobila na svetu. Moja zapazanja: prostepana sedista na ovaj način sam vidjao na Lybri kao i oplate vrata(Fiat grupa). Harman odusevljava zvukom ali obratite paznju na visokotonac- ipak za 90k jura trazio bih savrseno uklapanje i spojeve na tako vidnom mestu

droid

pre 12 godina

Dobar i zanimljiv test, posebno jer nije stereotipan. Autoru svaka čast, posle onog teksta o vožnji u zimskim uslovima, ovo je makar jednako dobro.

021IS

pre 12 godina

Pre 2 sata sam naleteo na isti ovakav ali beli.Za volanom lik koji mi je letos, nicim izazvan, saopstio sledecu recenicu: "Brate, ako treba da ti se operu neke pare zovi, ali nemoj da me cimas za manje od 30000". Da ne bude zabune mislio je na EUR. Na zalost, imidz Mercedesa je na nasim prostorima ukaljan na duge, duge staze.

sloba228

pre 12 godina

Po Novom Sadu jezdi jedan takav, doduše, ružno-braon boje. I stvarno, svaka čast, lepši je uživo nego na slikama.
Još uvek sam daleko od dileme "za koje auto dati 90 hiljada eura", ali kako sada razmišljam, morao bih da se okliznem i dočekam na glavu da bih toliko potrošio.

Alex

pre 12 godina

Odlican tekst! Svaka cast! Mogli biste na isti nacin da napisete i tekst o Evoque-u. Ipak je dosta jeftiniji, a mislim da ima sta da pruzi! Redakcija, sta mislite? Ima li sanse da provozate Evoque?

Aleksandar

pre 12 godina

Trenutno vozim ML i čekao sam da izađe novi model, kako bih se jel'te upgrade-ovao, ali mi se ovo uopšte ne dopada. Zadnji deo izgleda kao propala plastična operacija, a unutra je amerikanizovan do kraja. Ne znam šta im je bilo, ali ja prelazim na Range Rover.

marko

pre 12 godina

Vidim hvalospevi od prethodnih komentatora. Mozete da pisete vi sta hocete, ali onaj ko nije corav na oba oka a pri tome video oba modela, nema dilemu da je prethodni za tri klase lepsi. Pretpostavljam da ovaj prvi put vidite na slikama. Ja video svojim ocima ovaj novi, i bas se razocarao u izgled. Uzas. Ona dilema sve je stvar ukusa, u ovom slucaju ne moze da postoji. Mnogo je ruzniji.

Jovan2cv

pre 12 godina

Све похвале за аутора текста и теста, заиста одлично урађена презентација!

Zuki

pre 12 godina

"A šta je to što je učinilo ML-a simbolom uspeha kod nas?"

Mentalitet!
Engleski plemici prepakuju Bentlija u Pasata, da ne budu vulgrani pokazujuci bogatstvo. Stavljaju licne kvalitete u prvi plan.

Dobar izbor muzike za test! Ko zna kada ce ponovo taj uredjaj nesto pristojno da zasvira.:)

Ne mogu da se divim automobilu koji kosta ko dvosoban stan u centru Beograda. Napraviti takav automobil a da kosta tri puta manje bilo bi vredno hvale. Ovako, vise para nego muzike kako god okrenes.

Igor

pre 12 godina

Znam ih vise koji su se tako preko noci"oparili",pa posle nisu mogli da nastave da otplacuju svoj ML....pa su prodavani bud zasto.A i tada tesko.
Verujem da je udoban i mocan....ali meni je prethodni model jednostavno lepsi.

Marko

pre 12 godina

Prvih par pasusa ovog teksta su najbitniji. Već godinama unazad, kada sam shvatio kako funkcionišu privatna preduzeća, ko su im vlasnici, koliko su stručni, nestručni, obrazovani, vaspitani, kulturni, govorim svojim prijateljima da takva preduzeća teško posluju, ne isplaćuju zarade radnicima, i imaju visoke cene proizvoda i usluga, upravo zbog toga što je gazda, vlasnik, zacrtao da kupi novog ML-a, Q 7, X 5 itd, to jest da se ispruži koliko nije dug i to što pre dok mu ne zatvore omiljeni kafić.Što se tiče automobila: uh, "ja bih nju tako posedovao."

Sale

pre 12 godina

De gustibus non disputandum est - o ukusima ne vredi rspravljati, ali po dizajnu je nazadovao u odnosu na prethodni model. Da je kvalitetan - verujem, da se dobro vozi - takodje, verujem.
Da je skladan, luksuzan i lep iznutra - jeste! Ali po spoljasnjem dizajnu je dao autogol i zaostaje za konkurencijom. Ali, mnogima ce trokraka zvezda bi ti nesto najbolje pa kakva god da je...

Milos

pre 12 godina

Drago mi je da se tekst nije sveo na tehničke podatke, već se autor potrudio da prenese osećaj vožnje, čak je, po meni, mogao i šire da piše na taj način.

021IS

pre 12 godina

Pre 2 sata sam naleteo na isti ovakav ali beli.Za volanom lik koji mi je letos, nicim izazvan, saopstio sledecu recenicu: "Brate, ako treba da ti se operu neke pare zovi, ali nemoj da me cimas za manje od 30000". Da ne bude zabune mislio je na EUR. Na zalost, imidz Mercedesa je na nasim prostorima ukaljan na duge, duge staze.

Milos

pre 12 godina

Drago mi je da se tekst nije sveo na tehničke podatke, već se autor potrudio da prenese osećaj vožnje, čak je, po meni, mogao i šire da piše na taj način.

Marko

pre 12 godina

Prvih par pasusa ovog teksta su najbitniji. Već godinama unazad, kada sam shvatio kako funkcionišu privatna preduzeća, ko su im vlasnici, koliko su stručni, nestručni, obrazovani, vaspitani, kulturni, govorim svojim prijateljima da takva preduzeća teško posluju, ne isplaćuju zarade radnicima, i imaju visoke cene proizvoda i usluga, upravo zbog toga što je gazda, vlasnik, zacrtao da kupi novog ML-a, Q 7, X 5 itd, to jest da se ispruži koliko nije dug i to što pre dok mu ne zatvore omiljeni kafić.Što se tiče automobila: uh, "ja bih nju tako posedovao."

Zuki

pre 12 godina

"A šta je to što je učinilo ML-a simbolom uspeha kod nas?"

Mentalitet!
Engleski plemici prepakuju Bentlija u Pasata, da ne budu vulgrani pokazujuci bogatstvo. Stavljaju licne kvalitete u prvi plan.

Dobar izbor muzike za test! Ko zna kada ce ponovo taj uredjaj nesto pristojno da zasvira.:)

Ne mogu da se divim automobilu koji kosta ko dvosoban stan u centru Beograda. Napraviti takav automobil a da kosta tri puta manje bilo bi vredno hvale. Ovako, vise para nego muzike kako god okrenes.

Зоран

pre 12 godina

"Dizajn je u poredjenju sa starim modelom korak unazad! Posebno zadnjeg kraja, koji lici na neki karavan, slicno FIatu Stilo. Da imam te pare pre bih uzeo X5 ili Q7, mogo su lepsi.."

Имам те паре а узео сам Buick Enclave, 8 седишта, 3.5 литара, 280 коња. Нов, 20.000 долара јефтинији.

vladafilke

pre 12 godina

Iako nisam ljubitelj neki Mercedesa, moram da skinem kapu, ovaj stvarno fenomenalno izgleda, ali mu je i cena fenomenalna! Inace letos sam se vozio jedno nedelju dana u najnovijoj R 350 cdi 4Matic, sa cini mi se svom mogucom opremom, 7 sedista, felne garan 20 inca, cuda razna, dozivljaj u voznji neopisiv, nista ne oseca, a motor dizel jak bas, ali cena 106.000 eura na lizing, auuuu, mislim, koliko god da su svi automobili svih marki opasno napravljeni nije im bas ta nabudzena cena realna, preterano je to i za bogatase a kamoli za nas ostale...da ja imam kojim slucajem neke velike pare i birao dzip neki, zadovoljio bih se i sa Land Rover Discovery, puna kapa! ;)

alo bing?

pre 12 godina

Cena, prava sitnica. Steta sto je toliko skup, mislim da bi cak i kod nas bio zastupljeniji da je cena pristupacnija. Clanak je fenomenalan, sve pohvale na interesantnom, informativnom i sa puno slika deskriptivnom sadrzaju!

dzigi

pre 12 godina

S jedne strane slažem se sa svima koji nisu oduševljeni dizajnom ML-a, s druge strane autor je između redova poručio nešto drugo: one koji kupuju ML dizajn uopšte ne zanima. Oni kupuju brend, ime, znak. Da li je on lep, ružan, braon ili beo, njih očigledno ne zanima. Na sreću po prodaju Mercedesa, a na žalost nas ljubitelja lep(š)ih automobila.

Bob

pre 12 godina

Oko dizajna:
Ne znam ali mozda lici zadnji deo na Stila zbog dizajnera naime u mercedesu radi slovenac Lesnik prije VAG (dizajnirao pasat i siroko) onda je bio kratko kod kie (proceed) a sada je u mercedesu a njegov prvi doprinos je bila nova S klasa.
E posto Lesnik voli italianski dizajn za vreme rada u VAG je recimo privatno imao Alfu 156 (nije sala) mu je mozda podsvesno kod dizajna usla slika stila :)) mada ne znam da li je stvarno radio na ML za S klasu znam

GT40

pre 12 godina

Naravno da je ovakav SUV blizu savršenstva po TEHNIČKIM elementima i inovacijama, a i kako ne bi za tolike pare. Ono što razočarava gledano ukupno na ceo nemački segment ovakvih vozila, da je svaki sledeći sličniji konkurenciji i ružniji definitivno. I to i spolja a bez ideje iznutra. Kao da su im dizajneri, u najmanju ruku bračni drugovi. Iako će neko reći da se o ukusima ne raspravlja, ipak da napišem. Novi Cayenne i ML su za mene definitivno upropastili dizajn. Liče na KIA,Hyundai najniže klase SUV-a, a ML i na Stilo wagon. A to, dozvolićete za toliki novac nije dopušteno. No kako neko pre mene napisa "bumbari" i ne znaju ništa dalje od BMW-propeler znaka ili Mercedes-zvezde, pa im je to valjda i dovoljno.

Atom

pre 12 godina

@jagd

Izgovara se firmatik, jer je na nemačkom 4 vier, a čita se fir.

Inače automobil je savršen, nisam ljubitelj MB-a, ali ovo je prosto savršenstvo.

Van Nistelrooy

pre 12 godina

U pocetku (kad sam otkrio za recenzije automobila na ovoj stranici) sam stvarno uzivao u tekstovima od N.Pantelica. Ali nakon puno procitanih tekstova, covjek pocne uvidjati da su svi tekstovi za automobile vise klase na istu sablonu - pohvala na pohvalu.
Ono sto bi bilo potrebno je usporedba u tekstu s automobilima iste klase. U tekstu ne vidim zasto bi kupio ML umjesto X5 ili Q7, ili je mozda Range Rover bolji od sva tri navedena, itd. Koji je udobniji, koji ima bolje vozne karakteristike, koji ima vise mjesta na zadnjim sjedistima?

Eto, mala konstruktivna kritika. Vjerujem da je automobil fantastican, ali zar treba ocekivati manje za 70000€?

Redakcija:
Dragi Van Nisterooy hvala na odlicnom komentaru. I mi bismo voleli da pravimo uporedne testove, ali za to su nam potrebni test automobili, koje nemamo.
U nasu redakciju nikada nisu stigil ni X5 ni Q7 ni Range Rover. Sva iskustva sa ovim vozilima stecena su nezvanicno.
Podsecamo vas da smo zbog takvog stanja sa test vozilima iznajmljivali neke automobile iz Rent A Car agencija da bismo ih ovde predstavili.
Da su samo reci pohvale za ovog ML-a, ne mozemo se sloziti sa vama, takođe, napisali smo zasto i kako se kupuje u Srbiji M Klasa.
Nadamo se da je sada jasnije stanje u kojem radimo i da cete i dalje ostati nas citalac.
Pozdrav od B92.net/automobili.

@bata

pre 12 godina

Sve pohvale za prezentaciju novog ML-a,prikaz na tako vešt način stvara utisak kao da sam ga ja vozio. Inače ne mogu da shvatim komentatore sa tako
negativnim nabojem, ustvari i shvatam ih jer su to ljudi koji nikad neće imati takvo vozilo i to na ovaj način i pokazuju. Stvarno, o ukusima ne treba raspravljati, ja ovo vozilo posmatram kao premijum brend gde su detalji dizajna posledica studoznih ispitivanja na razne uticaje (aerodinamika, preglednost i sl) Ako se tako posmatra, a ne površno,onda je prvi utisak da je to vrlo uspešno vozilo. Naravno tržište će reći svoje, ali kupci mercedesa znaju šta hoće i to dobijaju.

droid

pre 12 godina

Dobar i zanimljiv test, posebno jer nije stereotipan. Autoru svaka čast, posle onog teksta o vožnji u zimskim uslovima, ovo je makar jednako dobro.

Linux

pre 12 godina

Ne znam ljudi, od nazad je to isti Fiat Stilo karavan! U NS krstare vec dva ovakva, jedan beli i drugi braon, uzivo je od napred stvarno lep, ali od nazad je Fiat Stilo.

Jovan2cv

pre 12 godina

Све похвале за аутора текста и теста, заиста одлично урађена презентација!

pilula

pre 12 godina

sto se tice novog MLa - auto je tacno ono sto bi i trebalo da bude. suv koji pruza jedinstvenu udobnost u voznji ukombinovanu sa elegancijom i prestizom. meni je licno drago sto se mercedes odlucio za nesto konzervativniji spoljasnji dizajn koji je u skladu sa novom jezikom koji je zastupljen u ostatku game. konkurenti q7 i x5 su agresivniji. da sam ja menadzer u nemackoj srednjih godina (oni imaju mogucnosti da plate ovakav aut) i da mi treba suv, pre bih se opredelio za ml nego za druga dva nemacka konkurenta. prosto, mislim da bi videvsi ml parkiran ispred npr. le meridien-a recepcionar pomislio kako stize menadzer, a ako bi se parkirao sa q7 ili x5 po defaultu bi pomislio da sam diler droge. a menadzment srednjih godina (doduse americki) je ciljna grupa. e sad, drugo je sto je kod nas svaki auto koji imalo pretenduje da je ekskluzivan a koji nije obicna skoda superb verovatno kupio nekakav mangup, novopeceni bisnismen ili pripadnik estrade. x6 je tipican primer takvog agresivnog i besmislenog auta za mafijase i pevaljke. ml ce zato kod nas nositi stigmu auta za turbo biznismene. licno da imam takve pare i da mi treba suv kod nas, gledao bih u lexus, landcruser ili mozda obican range rover (ovaj poslednji u sport varijanti je za istu grupu ljudu kao i x6, a i evoque ce se verovatno pokazati slicno). ono sto je autor zaboravio da bolje iztestira je navodno odlicno ponasanje novog ml-a van puteva (ruku na srce, verovatno ko god je dao vozilo na test nije hteo da cita kako se njime moze popeti na goliju po kamenjaru). mercedes ocigledno zeli time i deo range roverovog/land cruiserovog kolaca kod ljudi koji jednom mesecno sidju s puta na pecanje i lgani off road. pouzdanost takodje ostaje otvoreno pitanje, prva generacija ml-a je bila na posebno losem glasu, svaki range rover takodje, cayen, a bogami i q7. x5 je mozda malo pouzdaniji od ovih pobrojanih, dok su lexus i landcruiser sampioni.

Beogradjanin

pre 12 godina

Dizajn je u poredjenju sa starim modelom korak unazad! Posebno zadnjeg kraja, koji lici na neki karavan, slicno FIatu Stilo. Da imam te pare pre bih uzeo X5 ili Q7, mogo su lepsi... ALi u svakom slucaju je ovo vozilo ne potrebno u ovo doba, bolje uzeti neki manji i jeftiniji model, koji takodje pruz mnogo (tipa Q5, GLK, X3...). Narocito mislim da se ne isplati davati tolike pare za auto koji ima komandnu tablu kao nova B klasa...

Alex

pre 12 godina

Odlican tekst! Svaka cast! Mogli biste na isti nacin da napisete i tekst o Evoque-u. Ipak je dosta jeftiniji, a mislim da ima sta da pruzi! Redakcija, sta mislite? Ima li sanse da provozate Evoque?

Sale

pre 12 godina

De gustibus non disputandum est - o ukusima ne vredi rspravljati, ali po dizajnu je nazadovao u odnosu na prethodni model. Da je kvalitetan - verujem, da se dobro vozi - takodje, verujem.
Da je skladan, luksuzan i lep iznutra - jeste! Ali po spoljasnjem dizajnu je dao autogol i zaostaje za konkurencijom. Ali, mnogima ce trokraka zvezda bi ti nesto najbolje pa kakva god da je...

Mirko nemirko

pre 12 godina

@Van Nistelrooy

srpsko auto tržište i situacija sa "dilerima" je u rangu najnerazvijenijih zemalja u svetu.

Kad dobijete auto na test, to je premija, a da pri tome ne možete birati, motor, nivo opreme...

A tek napraviti uporedni test nekoliko automobila istovremeno... pa veća je verovatnoća da će se oformiti Srpska kosmička agencija koja će poslati prvu misiju na Mars 2014. godine.

Auto redakcija B92 čini najbolje što može u ovoj situaciji.

Savet za one kojima to nije dovoljno:

Kupujte strane specijalizovane časopise (moj izbor: CAR, Autocar, What car) koji imaju višedecenijsku tradiciju i mogućnost da na tržištu biraju automobile a dileri u Britaniji se utrkuju kako da što brže i više udovolje tim auto novinarima.

jagd

pre 12 godina

Jedno pitanje za dobronamerne komentatore : kako se izgovara ovo 4matic ? Jel to kao formatik(fourmatic) , ili firmatik ... ? unapred hvala

sloba228

pre 12 godina

Po Novom Sadu jezdi jedan takav, doduše, ružno-braon boje. I stvarno, svaka čast, lepši je uživo nego na slikama.
Još uvek sam daleko od dileme "za koje auto dati 90 hiljada eura", ali kako sada razmišljam, morao bih da se okliznem i dočekam na glavu da bih toliko potrošio.

Igor

pre 12 godina

Sve je super,da se ne lažemo. Iskreno mislim da ne vredi toliko brdo para, ali pošto ima tržište cena je adekvatna. Moja zamerka je da je nedopustivo da zadnji kraj kola te cene izgleda kao Fiat Stilo karavan iz 2003 godine. Nedopustivo, mogli su da se potrude.

+++

pre 12 godina

Можда је ово помак у односу на претходне МЛ класе које су биле промашаји, не знам нисам се возио у овом ауту па да коментаришем. Изгледа ок. Сигуран сам да Баварска Фабрика Мотора спрема адекватан одговор а можда и неће морати. Жалосно је што МЛ и Х5 овде возе људи сумњивог изгледа и имовинског стања.

Aleksandar

pre 12 godina

Trenutno vozim ML i čekao sam da izađe novi model, kako bih se jel'te upgrade-ovao, ali mi se ovo uopšte ne dopada. Zadnji deo izgleda kao propala plastična operacija, a unutra je amerikanizovan do kraja. Ne znam šta im je bilo, ali ja prelazim na Range Rover.

Srdjan

pre 12 godina

Bas dobar review. Nista kilovati i njutni, svidja mi se, u danasnje vreme to ionako ne govori mnogo o ukupnom kvalitetu auta, pogotovo u ovom segmentu. Teza s pocetka o tzv. biznismenima nije bas drzeca, minimum finansijske snage da bi se kupio ovakav auto ima visoka srednja klasa pa na dalje. Mi taj socijalni segment jednostavno nemamo, otud polusvet kao target populacija za merc uopste (a i ostale premijum marke).

Slazem se da je estetika auta odlicna, eksterijer je pravi SUV, kakav i treba da bude, licno mi se ne svidjaju R2D2 varijante iz BMW i Audi programa. Isto vazi i za enterijer koji je zaista otmen i moze da se ne svidi samo onima koji svoje estetske svetonazore izgradjuju tokom grand parade. Nije lako napraviti auto koji ima stotine komandi a to sve uklopiti u UI koji ne podseca na svemirski brod. Kljucna rec ovde jeste "odmerenost", i Mercedes je u tome dosledan decenijama. Ovo zaista nije vozilo za teenage populaciju (bilo po datumu rodjenja, bilo po mentalnom sklopu), nego za ozbiljan, hedonisticki i bogat svet. Nasa je nesreca sto ovde poslednja stavka negira prethodne dve, ali to nikakve veze nema sa autom koji je sjajan hibrid izmedju vrhunskog inzenjerstva i estetike.

Igor

pre 12 godina

Znam ih vise koji su se tako preko noci"oparili",pa posle nisu mogli da nastave da otplacuju svoj ML....pa su prodavani bud zasto.A i tada tesko.
Verujem da je udoban i mocan....ali meni je prethodni model jednostavno lepsi.

marko

pre 12 godina

Vidim hvalospevi od prethodnih komentatora. Mozete da pisete vi sta hocete, ali onaj ko nije corav na oba oka a pri tome video oba modela, nema dilemu da je prethodni za tri klase lepsi. Pretpostavljam da ovaj prvi put vidite na slikama. Ja video svojim ocima ovaj novi, i bas se razocarao u izgled. Uzas. Ona dilema sve je stvar ukusa, u ovom slucaju ne moze da postoji. Mnogo je ruzniji.

zoranbg

pre 12 godina

Mislim da je novi model prilican promasaj,jer se ocekivalo od Mercedesa ipak mnogo vise.Minimalne razlike u odnosu na prethodni model,dosta slican juznokorejskim dzipovima,i previsoka cijena.Obratite malo paznju na novi Jeep Grand Cherokee,koji ima izvrsne performanse,skoro duplo nizu cijenu,i petoduplo duzu tradiciju u proizvodnji dzipova...

Radovan

pre 12 godina

Dizajneri rade ono što im šef dizajnera naredi i odobri. Nisu samostalni.
Šef dizajnera striktno radi šta mu direktor razvoja naredi kroz projektni zadatak, a onda se kroz selekciju, ponuđena rešenja prihvataju ili odbijaju. Bude i korekcija od glavonja.
Šef dizajnera u Mercedesu, britanac Stiv Matin, odgovoran je za dizajn prethodne generacije ovog automobila, kao i mnogo drugih Mercedesa. Sada je šef dizajna u Ladi. Njegove kreacije sada doživljavaju lakše prepravke.
Modele ALFA ROMEO 156, FIAT Croma 2 i SEAT (zaboravio model) radila je poznata italijanska dizajnerska kuća.
Karavan FIAT Stilo veoma je praktičan sa svim rešenjima koja donosi za prevoz tereta, premda tako četvrtast nije "ugodan" za oko. Nije baš lako pomiriti praktičnost i izgled. A i kradu se tuđa rešenja i ideje. Svi to rade jer Vam pred očima stalno prolazi konkurencija.

Igor

pre 12 godina

Na žalost nikada ga necu ni probati, verujem da je odličan automobil i oprema je vrhunska sto je i normalno za tu cenu. Sigurno je jedan od najboljih automobila na svetu. Moja zapazanja: prostepana sedista na ovaj način sam vidjao na Lybri kao i oplate vrata(Fiat grupa). Harman odusevljava zvukom ali obratite paznju na visokotonac- ipak za 90k jura trazio bih savrseno uklapanje i spojeve na tako vidnom mestu

Ada

pre 12 godina

I ja se pridružujem komentarima - ni meni se ne sviđa izgled nove ML klase u odnosu na staru. Pogotovo zadnji deo, nekako mi je 'razvučen', bezveze...
Ne znam, možda to tako mora sa novim modelima, u početku nije ništa posebno ali kako vreme prođe..
Mada su mi se nova BMW 6tica i novi CLS dopali ODMAH, nema sumnje da su to najlepši kupei trenutno..

Petar_Simic

pre 12 godina

Odlican, kvalitetan SUV. Medjutim donekle precenjen, sa ne toliko inovativnim dizajnom. Konkurencija nudi vise za manje para. Konkretno mislim na BMW, Audi, Lexus i Infinity. Imao sam srecu da provozam sve navedene modele i zakljucujem da je Infinitijev SUV FX 3.0 - inace prelep, luksuzan i bogato opremljen SUV - bar za pola koplja kvalitetniji od modela ML, po znatnoj nizoj ceni (oko 65.000 EUR). Link: http://www.superauto.rs/index.php?view=magazine_detail&type=testovi&id=1668
Inace svaka cast za test i opis. Prilicno realno opisan auto. Uzivao sam citajuci ga. Vrlo rado bih postao vlasnik ovakvog SUVA samo da mu je cena bar za trecinu manja, sto je ipak realno.

Nesha

pre 11 godina

Postovanje svim ljubiteljima ML 350CDI
Ja vam mogu reci da je nova generacija
ML jako uznapredovala u odnosu na predhodnu generaciju.
Jedna novina koju niko jos nije pomenuo je da ML sa OFF Road sistemom ima izvanrrdan display auto koji pokazuje na slici oslaonac svakog tocka ponaosob plus imate vertikalni nagib u procentima kao I nagib na stranu(ML moze da izdrzi taj tilt ugao do 35%)
Na display imate jos I pokazatelj 4 matic air suspension system koji vam pokazuje da li ste na 1,2,3 nivou
1 nivo je 180 mm
2 nivo je 260 mm
3 nivo je 289 mm
Posledja stvar koju imate na display jeste off road system 1 ili off road system 2
System 1 omogucava zakljucavanje diferencijala tj srednjeg konsola u proporciji 50:50
Dok system 2 pokazuje zakljucavanje diferencijala cak100% tako da imate utisak da vozite tenk (svi tockovi se okrecu jednakom brzinom)
www. MBWorldBrooklands.com

Pozdrav svima
Nesha Pesic
Driving specialist 4x4
Mercedes Benz Brooklands
UK

Ra

Dejan

pre 12 godina

Svaka cast Redakciji dosta realan opis ML :-).Vozim ML 320 (2009) vec trecu godinu sa ful opremom presao sam 95000km po losim i dobrim putevima.Za sada ni jedan problem nisam imao (mislim znate kaki su nasi putevi)
potrosnja je tacna 11l ali vredi Broj 1.Sigurnost 2300kg (a ne devojcice) 2.Nekada putujem 250km po danu kada otvoris vrata kao da si se odmorio 3.Off-road paket je skup 5000€ ali to zlata vredi to odskace od konkurencije (naprimer ima federe na vazduk,jedno dugme i podigne se jos 35cm,oklop izpod celog auta)
bmw x5 sam vozio godinu dana pa vratio, ko vozi samo na autoputu za njega je pravi,Audi Q7 stoji na mesto nema snage da krene a oprema nema razlike A3 ili A6 za parkiranje kamera nepostoji od ostalih SUV nevredi pisati.

pozdrav sa Karibika

pre 12 godina

ne bih se slozio sa komentarom "+++" da su brethodni ml-i promasaj jer brojke prodatih pokazuju dobru prodaju istih. Sam sam vlasnik jednog w164 amg i mogu reci odlican auto. Nisam u mogucnosti da ga usporedom sa x5 ili q7 ali sa lexus 570 koji sam vozio 4 godine mogu. ML je za mene neuporedivo superiorniji u segmentu velcina snaga u od na lexus. Lexus u usporedbi na ml je jedna ogromna kutija na tockovima, mada veoma puzdan i takodje pun opreme kao i ml. Ni sa jednim ni drugim nisam imao bas nikakvih tehnickih problema, ali na svakih 10000km su servesirani. Veoma sam ozbiljan potecialni kupac ovog novog modela u amg verziji mada sam razocaran dizajnom. Kao sto su i mnogi drugi konstatovali, zadnji deo automobila nekako cudan ne svidja mi se. Sacekacu jos godinu dana da vidim sta ce kokurncija da ponudi.
p.s. nisam ni diler sa drogom ni pevaljka, a ni menadzer sredjnjih godina i naravno ne zivim u BG

malecka potrosnjica

pre 11 godina

kako volim mercedesove motore i taj njihov fazon da motori isporucuju gigantski obrtni momenat. Iz 250ks oni izvuku skoro 700nm obrtnog momenta ... stvarno respekt!

Aleksandar

pre 12 godina

Trenutno vozim ML i čekao sam da izađe novi model, kako bih se jel'te upgrade-ovao, ali mi se ovo uopšte ne dopada. Zadnji deo izgleda kao propala plastična operacija, a unutra je amerikanizovan do kraja. Ne znam šta im je bilo, ali ja prelazim na Range Rover.

Зоран

pre 12 godina

"Dizajn je u poredjenju sa starim modelom korak unazad! Posebno zadnjeg kraja, koji lici na neki karavan, slicno FIatu Stilo. Da imam te pare pre bih uzeo X5 ili Q7, mogo su lepsi.."

Имам те паре а узео сам Buick Enclave, 8 седишта, 3.5 литара, 280 коња. Нов, 20.000 долара јефтинији.

Zuki

pre 12 godina

"A šta je to što je učinilo ML-a simbolom uspeha kod nas?"

Mentalitet!
Engleski plemici prepakuju Bentlija u Pasata, da ne budu vulgrani pokazujuci bogatstvo. Stavljaju licne kvalitete u prvi plan.

Dobar izbor muzike za test! Ko zna kada ce ponovo taj uredjaj nesto pristojno da zasvira.:)

Ne mogu da se divim automobilu koji kosta ko dvosoban stan u centru Beograda. Napraviti takav automobil a da kosta tri puta manje bilo bi vredno hvale. Ovako, vise para nego muzike kako god okrenes.

Beogradjanin

pre 12 godina

Dizajn je u poredjenju sa starim modelom korak unazad! Posebno zadnjeg kraja, koji lici na neki karavan, slicno FIatu Stilo. Da imam te pare pre bih uzeo X5 ili Q7, mogo su lepsi... ALi u svakom slucaju je ovo vozilo ne potrebno u ovo doba, bolje uzeti neki manji i jeftiniji model, koji takodje pruz mnogo (tipa Q5, GLK, X3...). Narocito mislim da se ne isplati davati tolike pare za auto koji ima komandnu tablu kao nova B klasa...

zoranbg

pre 12 godina

Mislim da je novi model prilican promasaj,jer se ocekivalo od Mercedesa ipak mnogo vise.Minimalne razlike u odnosu na prethodni model,dosta slican juznokorejskim dzipovima,i previsoka cijena.Obratite malo paznju na novi Jeep Grand Cherokee,koji ima izvrsne performanse,skoro duplo nizu cijenu,i petoduplo duzu tradiciju u proizvodnji dzipova...

@bata

pre 12 godina

Sve pohvale za prezentaciju novog ML-a,prikaz na tako vešt način stvara utisak kao da sam ga ja vozio. Inače ne mogu da shvatim komentatore sa tako
negativnim nabojem, ustvari i shvatam ih jer su to ljudi koji nikad neće imati takvo vozilo i to na ovaj način i pokazuju. Stvarno, o ukusima ne treba raspravljati, ja ovo vozilo posmatram kao premijum brend gde su detalji dizajna posledica studoznih ispitivanja na razne uticaje (aerodinamika, preglednost i sl) Ako se tako posmatra, a ne površno,onda je prvi utisak da je to vrlo uspešno vozilo. Naravno tržište će reći svoje, ali kupci mercedesa znaju šta hoće i to dobijaju.

Petar_Simic

pre 12 godina

Odlican, kvalitetan SUV. Medjutim donekle precenjen, sa ne toliko inovativnim dizajnom. Konkurencija nudi vise za manje para. Konkretno mislim na BMW, Audi, Lexus i Infinity. Imao sam srecu da provozam sve navedene modele i zakljucujem da je Infinitijev SUV FX 3.0 - inace prelep, luksuzan i bogato opremljen SUV - bar za pola koplja kvalitetniji od modela ML, po znatnoj nizoj ceni (oko 65.000 EUR). Link: http://www.superauto.rs/index.php?view=magazine_detail&type=testovi&id=1668
Inace svaka cast za test i opis. Prilicno realno opisan auto. Uzivao sam citajuci ga. Vrlo rado bih postao vlasnik ovakvog SUVA samo da mu je cena bar za trecinu manja, sto je ipak realno.

Sale

pre 12 godina

De gustibus non disputandum est - o ukusima ne vredi rspravljati, ali po dizajnu je nazadovao u odnosu na prethodni model. Da je kvalitetan - verujem, da se dobro vozi - takodje, verujem.
Da je skladan, luksuzan i lep iznutra - jeste! Ali po spoljasnjem dizajnu je dao autogol i zaostaje za konkurencijom. Ali, mnogima ce trokraka zvezda bi ti nesto najbolje pa kakva god da je...

marko

pre 12 godina

Vidim hvalospevi od prethodnih komentatora. Mozete da pisete vi sta hocete, ali onaj ko nije corav na oba oka a pri tome video oba modela, nema dilemu da je prethodni za tri klase lepsi. Pretpostavljam da ovaj prvi put vidite na slikama. Ja video svojim ocima ovaj novi, i bas se razocarao u izgled. Uzas. Ona dilema sve je stvar ukusa, u ovom slucaju ne moze da postoji. Mnogo je ruzniji.

021IS

pre 12 godina

Pre 2 sata sam naleteo na isti ovakav ali beli.Za volanom lik koji mi je letos, nicim izazvan, saopstio sledecu recenicu: "Brate, ako treba da ti se operu neke pare zovi, ali nemoj da me cimas za manje od 30000". Da ne bude zabune mislio je na EUR. Na zalost, imidz Mercedesa je na nasim prostorima ukaljan na duge, duge staze.

Igor

pre 12 godina

Znam ih vise koji su se tako preko noci"oparili",pa posle nisu mogli da nastave da otplacuju svoj ML....pa su prodavani bud zasto.A i tada tesko.
Verujem da je udoban i mocan....ali meni je prethodni model jednostavno lepsi.

Ada

pre 12 godina

I ja se pridružujem komentarima - ni meni se ne sviđa izgled nove ML klase u odnosu na staru. Pogotovo zadnji deo, nekako mi je 'razvučen', bezveze...
Ne znam, možda to tako mora sa novim modelima, u početku nije ništa posebno ali kako vreme prođe..
Mada su mi se nova BMW 6tica i novi CLS dopali ODMAH, nema sumnje da su to najlepši kupei trenutno..

GT40

pre 12 godina

Naravno da je ovakav SUV blizu savršenstva po TEHNIČKIM elementima i inovacijama, a i kako ne bi za tolike pare. Ono što razočarava gledano ukupno na ceo nemački segment ovakvih vozila, da je svaki sledeći sličniji konkurenciji i ružniji definitivno. I to i spolja a bez ideje iznutra. Kao da su im dizajneri, u najmanju ruku bračni drugovi. Iako će neko reći da se o ukusima ne raspravlja, ipak da napišem. Novi Cayenne i ML su za mene definitivno upropastili dizajn. Liče na KIA,Hyundai najniže klase SUV-a, a ML i na Stilo wagon. A to, dozvolićete za toliki novac nije dopušteno. No kako neko pre mene napisa "bumbari" i ne znaju ništa dalje od BMW-propeler znaka ili Mercedes-zvezde, pa im je to valjda i dovoljno.

Atom

pre 12 godina

@jagd

Izgovara se firmatik, jer je na nemačkom 4 vier, a čita se fir.

Inače automobil je savršen, nisam ljubitelj MB-a, ali ovo je prosto savršenstvo.

pilula

pre 12 godina

sto se tice novog MLa - auto je tacno ono sto bi i trebalo da bude. suv koji pruza jedinstvenu udobnost u voznji ukombinovanu sa elegancijom i prestizom. meni je licno drago sto se mercedes odlucio za nesto konzervativniji spoljasnji dizajn koji je u skladu sa novom jezikom koji je zastupljen u ostatku game. konkurenti q7 i x5 su agresivniji. da sam ja menadzer u nemackoj srednjih godina (oni imaju mogucnosti da plate ovakav aut) i da mi treba suv, pre bih se opredelio za ml nego za druga dva nemacka konkurenta. prosto, mislim da bi videvsi ml parkiran ispred npr. le meridien-a recepcionar pomislio kako stize menadzer, a ako bi se parkirao sa q7 ili x5 po defaultu bi pomislio da sam diler droge. a menadzment srednjih godina (doduse americki) je ciljna grupa. e sad, drugo je sto je kod nas svaki auto koji imalo pretenduje da je ekskluzivan a koji nije obicna skoda superb verovatno kupio nekakav mangup, novopeceni bisnismen ili pripadnik estrade. x6 je tipican primer takvog agresivnog i besmislenog auta za mafijase i pevaljke. ml ce zato kod nas nositi stigmu auta za turbo biznismene. licno da imam takve pare i da mi treba suv kod nas, gledao bih u lexus, landcruser ili mozda obican range rover (ovaj poslednji u sport varijanti je za istu grupu ljudu kao i x6, a i evoque ce se verovatno pokazati slicno). ono sto je autor zaboravio da bolje iztestira je navodno odlicno ponasanje novog ml-a van puteva (ruku na srce, verovatno ko god je dao vozilo na test nije hteo da cita kako se njime moze popeti na goliju po kamenjaru). mercedes ocigledno zeli time i deo range roverovog/land cruiserovog kolaca kod ljudi koji jednom mesecno sidju s puta na pecanje i lgani off road. pouzdanost takodje ostaje otvoreno pitanje, prva generacija ml-a je bila na posebno losem glasu, svaki range rover takodje, cayen, a bogami i q7. x5 je mozda malo pouzdaniji od ovih pobrojanih, dok su lexus i landcruiser sampioni.

dzigi

pre 12 godina

S jedne strane slažem se sa svima koji nisu oduševljeni dizajnom ML-a, s druge strane autor je između redova poručio nešto drugo: one koji kupuju ML dizajn uopšte ne zanima. Oni kupuju brend, ime, znak. Da li je on lep, ružan, braon ili beo, njih očigledno ne zanima. Na sreću po prodaju Mercedesa, a na žalost nas ljubitelja lep(š)ih automobila.

Igor

pre 12 godina

Sve je super,da se ne lažemo. Iskreno mislim da ne vredi toliko brdo para, ali pošto ima tržište cena je adekvatna. Moja zamerka je da je nedopustivo da zadnji kraj kola te cene izgleda kao Fiat Stilo karavan iz 2003 godine. Nedopustivo, mogli su da se potrude.

Srdjan

pre 12 godina

Bas dobar review. Nista kilovati i njutni, svidja mi se, u danasnje vreme to ionako ne govori mnogo o ukupnom kvalitetu auta, pogotovo u ovom segmentu. Teza s pocetka o tzv. biznismenima nije bas drzeca, minimum finansijske snage da bi se kupio ovakav auto ima visoka srednja klasa pa na dalje. Mi taj socijalni segment jednostavno nemamo, otud polusvet kao target populacija za merc uopste (a i ostale premijum marke).

Slazem se da je estetika auta odlicna, eksterijer je pravi SUV, kakav i treba da bude, licno mi se ne svidjaju R2D2 varijante iz BMW i Audi programa. Isto vazi i za enterijer koji je zaista otmen i moze da se ne svidi samo onima koji svoje estetske svetonazore izgradjuju tokom grand parade. Nije lako napraviti auto koji ima stotine komandi a to sve uklopiti u UI koji ne podseca na svemirski brod. Kljucna rec ovde jeste "odmerenost", i Mercedes je u tome dosledan decenijama. Ovo zaista nije vozilo za teenage populaciju (bilo po datumu rodjenja, bilo po mentalnom sklopu), nego za ozbiljan, hedonisticki i bogat svet. Nasa je nesreca sto ovde poslednja stavka negira prethodne dve, ali to nikakve veze nema sa autom koji je sjajan hibrid izmedju vrhunskog inzenjerstva i estetike.

+++

pre 12 godina

Можда је ово помак у односу на претходне МЛ класе које су биле промашаји, не знам нисам се возио у овом ауту па да коментаришем. Изгледа ок. Сигуран сам да Баварска Фабрика Мотора спрема адекватан одговор а можда и неће морати. Жалосно је што МЛ и Х5 овде возе људи сумњивог изгледа и имовинског стања.

sloba228

pre 12 godina

Po Novom Sadu jezdi jedan takav, doduše, ružno-braon boje. I stvarno, svaka čast, lepši je uživo nego na slikama.
Još uvek sam daleko od dileme "za koje auto dati 90 hiljada eura", ali kako sada razmišljam, morao bih da se okliznem i dočekam na glavu da bih toliko potrošio.

Marko

pre 12 godina

Prvih par pasusa ovog teksta su najbitniji. Već godinama unazad, kada sam shvatio kako funkcionišu privatna preduzeća, ko su im vlasnici, koliko su stručni, nestručni, obrazovani, vaspitani, kulturni, govorim svojim prijateljima da takva preduzeća teško posluju, ne isplaćuju zarade radnicima, i imaju visoke cene proizvoda i usluga, upravo zbog toga što je gazda, vlasnik, zacrtao da kupi novog ML-a, Q 7, X 5 itd, to jest da se ispruži koliko nije dug i to što pre dok mu ne zatvore omiljeni kafić.Što se tiče automobila: uh, "ja bih nju tako posedovao."

Van Nistelrooy

pre 12 godina

U pocetku (kad sam otkrio za recenzije automobila na ovoj stranici) sam stvarno uzivao u tekstovima od N.Pantelica. Ali nakon puno procitanih tekstova, covjek pocne uvidjati da su svi tekstovi za automobile vise klase na istu sablonu - pohvala na pohvalu.
Ono sto bi bilo potrebno je usporedba u tekstu s automobilima iste klase. U tekstu ne vidim zasto bi kupio ML umjesto X5 ili Q7, ili je mozda Range Rover bolji od sva tri navedena, itd. Koji je udobniji, koji ima bolje vozne karakteristike, koji ima vise mjesta na zadnjim sjedistima?

Eto, mala konstruktivna kritika. Vjerujem da je automobil fantastican, ali zar treba ocekivati manje za 70000€?

Redakcija:
Dragi Van Nisterooy hvala na odlicnom komentaru. I mi bismo voleli da pravimo uporedne testove, ali za to su nam potrebni test automobili, koje nemamo.
U nasu redakciju nikada nisu stigil ni X5 ni Q7 ni Range Rover. Sva iskustva sa ovim vozilima stecena su nezvanicno.
Podsecamo vas da smo zbog takvog stanja sa test vozilima iznajmljivali neke automobile iz Rent A Car agencija da bismo ih ovde predstavili.
Da su samo reci pohvale za ovog ML-a, ne mozemo se sloziti sa vama, takođe, napisali smo zasto i kako se kupuje u Srbiji M Klasa.
Nadamo se da je sada jasnije stanje u kojem radimo i da cete i dalje ostati nas citalac.
Pozdrav od B92.net/automobili.

Igor

pre 12 godina

Na žalost nikada ga necu ni probati, verujem da je odličan automobil i oprema je vrhunska sto je i normalno za tu cenu. Sigurno je jedan od najboljih automobila na svetu. Moja zapazanja: prostepana sedista na ovaj način sam vidjao na Lybri kao i oplate vrata(Fiat grupa). Harman odusevljava zvukom ali obratite paznju na visokotonac- ipak za 90k jura trazio bih savrseno uklapanje i spojeve na tako vidnom mestu

Mirko nemirko

pre 12 godina

@Van Nistelrooy

srpsko auto tržište i situacija sa "dilerima" je u rangu najnerazvijenijih zemalja u svetu.

Kad dobijete auto na test, to je premija, a da pri tome ne možete birati, motor, nivo opreme...

A tek napraviti uporedni test nekoliko automobila istovremeno... pa veća je verovatnoća da će se oformiti Srpska kosmička agencija koja će poslati prvu misiju na Mars 2014. godine.

Auto redakcija B92 čini najbolje što može u ovoj situaciji.

Savet za one kojima to nije dovoljno:

Kupujte strane specijalizovane časopise (moj izbor: CAR, Autocar, What car) koji imaju višedecenijsku tradiciju i mogućnost da na tržištu biraju automobile a dileri u Britaniji se utrkuju kako da što brže i više udovolje tim auto novinarima.

Linux

pre 12 godina

Ne znam ljudi, od nazad je to isti Fiat Stilo karavan! U NS krstare vec dva ovakva, jedan beli i drugi braon, uzivo je od napred stvarno lep, ali od nazad je Fiat Stilo.

vladafilke

pre 12 godina

Iako nisam ljubitelj neki Mercedesa, moram da skinem kapu, ovaj stvarno fenomenalno izgleda, ali mu je i cena fenomenalna! Inace letos sam se vozio jedno nedelju dana u najnovijoj R 350 cdi 4Matic, sa cini mi se svom mogucom opremom, 7 sedista, felne garan 20 inca, cuda razna, dozivljaj u voznji neopisiv, nista ne oseca, a motor dizel jak bas, ali cena 106.000 eura na lizing, auuuu, mislim, koliko god da su svi automobili svih marki opasno napravljeni nije im bas ta nabudzena cena realna, preterano je to i za bogatase a kamoli za nas ostale...da ja imam kojim slucajem neke velike pare i birao dzip neki, zadovoljio bih se i sa Land Rover Discovery, puna kapa! ;)

Alex

pre 12 godina

Odlican tekst! Svaka cast! Mogli biste na isti nacin da napisete i tekst o Evoque-u. Ipak je dosta jeftiniji, a mislim da ima sta da pruzi! Redakcija, sta mislite? Ima li sanse da provozate Evoque?

Dejan

pre 12 godina

Svaka cast Redakciji dosta realan opis ML :-).Vozim ML 320 (2009) vec trecu godinu sa ful opremom presao sam 95000km po losim i dobrim putevima.Za sada ni jedan problem nisam imao (mislim znate kaki su nasi putevi)
potrosnja je tacna 11l ali vredi Broj 1.Sigurnost 2300kg (a ne devojcice) 2.Nekada putujem 250km po danu kada otvoris vrata kao da si se odmorio 3.Off-road paket je skup 5000€ ali to zlata vredi to odskace od konkurencije (naprimer ima federe na vazduk,jedno dugme i podigne se jos 35cm,oklop izpod celog auta)
bmw x5 sam vozio godinu dana pa vratio, ko vozi samo na autoputu za njega je pravi,Audi Q7 stoji na mesto nema snage da krene a oprema nema razlike A3 ili A6 za parkiranje kamera nepostoji od ostalih SUV nevredi pisati.

Milos

pre 12 godina

Drago mi je da se tekst nije sveo na tehničke podatke, već se autor potrudio da prenese osećaj vožnje, čak je, po meni, mogao i šire da piše na taj način.

Radovan

pre 12 godina

Dizajneri rade ono što im šef dizajnera naredi i odobri. Nisu samostalni.
Šef dizajnera striktno radi šta mu direktor razvoja naredi kroz projektni zadatak, a onda se kroz selekciju, ponuđena rešenja prihvataju ili odbijaju. Bude i korekcija od glavonja.
Šef dizajnera u Mercedesu, britanac Stiv Matin, odgovoran je za dizajn prethodne generacije ovog automobila, kao i mnogo drugih Mercedesa. Sada je šef dizajna u Ladi. Njegove kreacije sada doživljavaju lakše prepravke.
Modele ALFA ROMEO 156, FIAT Croma 2 i SEAT (zaboravio model) radila je poznata italijanska dizajnerska kuća.
Karavan FIAT Stilo veoma je praktičan sa svim rešenjima koja donosi za prevoz tereta, premda tako četvrtast nije "ugodan" za oko. Nije baš lako pomiriti praktičnost i izgled. A i kradu se tuđa rešenja i ideje. Svi to rade jer Vam pred očima stalno prolazi konkurencija.

jagd

pre 12 godina

Jedno pitanje za dobronamerne komentatore : kako se izgovara ovo 4matic ? Jel to kao formatik(fourmatic) , ili firmatik ... ? unapred hvala

Bob

pre 12 godina

Oko dizajna:
Ne znam ali mozda lici zadnji deo na Stila zbog dizajnera naime u mercedesu radi slovenac Lesnik prije VAG (dizajnirao pasat i siroko) onda je bio kratko kod kie (proceed) a sada je u mercedesu a njegov prvi doprinos je bila nova S klasa.
E posto Lesnik voli italianski dizajn za vreme rada u VAG je recimo privatno imao Alfu 156 (nije sala) mu je mozda podsvesno kod dizajna usla slika stila :)) mada ne znam da li je stvarno radio na ML za S klasu znam

pozdrav sa Karibika

pre 12 godina

ne bih se slozio sa komentarom "+++" da su brethodni ml-i promasaj jer brojke prodatih pokazuju dobru prodaju istih. Sam sam vlasnik jednog w164 amg i mogu reci odlican auto. Nisam u mogucnosti da ga usporedom sa x5 ili q7 ali sa lexus 570 koji sam vozio 4 godine mogu. ML je za mene neuporedivo superiorniji u segmentu velcina snaga u od na lexus. Lexus u usporedbi na ml je jedna ogromna kutija na tockovima, mada veoma puzdan i takodje pun opreme kao i ml. Ni sa jednim ni drugim nisam imao bas nikakvih tehnickih problema, ali na svakih 10000km su servesirani. Veoma sam ozbiljan potecialni kupac ovog novog modela u amg verziji mada sam razocaran dizajnom. Kao sto su i mnogi drugi konstatovali, zadnji deo automobila nekako cudan ne svidja mi se. Sacekacu jos godinu dana da vidim sta ce kokurncija da ponudi.
p.s. nisam ni diler sa drogom ni pevaljka, a ni menadzer sredjnjih godina i naravno ne zivim u BG

malecka potrosnjica

pre 11 godina

kako volim mercedesove motore i taj njihov fazon da motori isporucuju gigantski obrtni momenat. Iz 250ks oni izvuku skoro 700nm obrtnog momenta ... stvarno respekt!

Jovan2cv

pre 12 godina

Све похвале за аутора текста и теста, заиста одлично урађена презентација!

droid

pre 12 godina

Dobar i zanimljiv test, posebno jer nije stereotipan. Autoru svaka čast, posle onog teksta o vožnji u zimskim uslovima, ovo je makar jednako dobro.

alo bing?

pre 12 godina

Cena, prava sitnica. Steta sto je toliko skup, mislim da bi cak i kod nas bio zastupljeniji da je cena pristupacnija. Clanak je fenomenalan, sve pohvale na interesantnom, informativnom i sa puno slika deskriptivnom sadrzaju!

Nesha

pre 11 godina

Postovanje svim ljubiteljima ML 350CDI
Ja vam mogu reci da je nova generacija
ML jako uznapredovala u odnosu na predhodnu generaciju.
Jedna novina koju niko jos nije pomenuo je da ML sa OFF Road sistemom ima izvanrrdan display auto koji pokazuje na slici oslaonac svakog tocka ponaosob plus imate vertikalni nagib u procentima kao I nagib na stranu(ML moze da izdrzi taj tilt ugao do 35%)
Na display imate jos I pokazatelj 4 matic air suspension system koji vam pokazuje da li ste na 1,2,3 nivou
1 nivo je 180 mm
2 nivo je 260 mm
3 nivo je 289 mm
Posledja stvar koju imate na display jeste off road system 1 ili off road system 2
System 1 omogucava zakljucavanje diferencijala tj srednjeg konsola u proporciji 50:50
Dok system 2 pokazuje zakljucavanje diferencijala cak100% tako da imate utisak da vozite tenk (svi tockovi se okrecu jednakom brzinom)
www. MBWorldBrooklands.com

Pozdrav svima
Nesha Pesic
Driving specialist 4x4
Mercedes Benz Brooklands
UK

Ra