Petak, 30.12.2011.

18:47

„Tadić može ponovo da se kandiduje"

Marko Blagojević, programski direktor CESID-a, kaže da redovni predsednički izbori moraju biti održani najkasnije u januaru 2013. godine.

Izvor: B92

„Tadiæ može ponovo da se kandiduje" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Rx5

pre 12 godina

Што се мене тиче, може да се кандидује још 1000 пута, али мој глас више добити неће. Једном сам гласао за "мање зло", овога пута ћу за Шећеровског.

Visi

pre 12 godina

Nisam siguran da Srbija ima boljeg kandidata za presednika od ovog sadasnjeg . Svi drugi koji pretenduju na tu funkciju su vec poznati i oprobani . Svi su oni ostali u pomcenju po nedacama koje su doneli narodu Srbije. Mislim da sadasnji presednik treba da podrzi PREOKRET i da mu narod da jos jedan mandat, a njemu bog podari zdravlje. I na kraju jedan savet : nemoj da se obazires sto prica Voja, Toma i njima slicni , jer svi znamo sta su doneli Srbiji i DSS i SRS kad su bili na celo drzave.

Dobrica

pre 12 godina

Tacno je da je postignuta saglasnost da se Tadicev mandat iz 2004. ne racuna, ali nije tacno da je on bio predsednik SRJ. SRJ je prestala da postoji 4. februara 2003. godine, a Tadic je izabran za Predsdnika Srbije u junu 2004. godine. Dakle, u vreme prvog Tadicevog izbora, nasa drzava se zvala Drzavna zajednica SCG, a sef te drzave je bio Svetozar Marovic, predsednik Saveta ministara.
Sto se termina izbora tice, izbori za predsednika republike moraju biti odrzani najmanje 30 dana pre isteka mandata sadasnjeg predsednika. Borisu Tadicu mandat istice 15. februara 2013. godine. Kako se izbori moraju odrzati u neradni dan (subotu ili nedelju), poslednji rok za njihovo odrzavanje su 12. ili 13. januar 2013. godine.
Na rezultate tih izbora ce uticati rezultati parlamentarnih izbora iz proleca 2012. godine, ali i prvi meseci rada novoformirane vlade. Sa maksimalnim odugovlacenje rokova nova vlada bi mogla biti izabrana tek u septembru 2012. godine, pa ne bi ni imala puno vremena da se pokaze do predsednickih izbora. U tom slucaju, pobednicka euforija SNS-a bi verovatno uticala da pobednik na predsednickim izborima bude njihov kandidat. S druge strane, ukoliko okosniva nove vlade opet bude DS, a nista znacajno se ne promeni na bolje, opet su sanse na predsednickim izborima vece za kandidata iz SNS-a. Boris Tadic, tj. kandidat DS-a imace prednost samo ukoliko DS bude formirala i narednu vlada, pa ta vlada ucini neke znacajnije pomake na bolje. Za to su mogucnosti veoma male, jer se njima "racuna" i sve sto su radili od 2008. godine.
Imajuci u vidu sve navedeno, na predsednickim izborima ce najverovatnije pobediti kandidat SNS-a.

expert

pre 12 godina

@Pljuvaci : Jel vi citate tekst ili pisete komentare po predubedjenju ili ne daj Boze, partijskom nalogu?

U trenucima kada se promeni Ustav jedne drzave, a da ne spominjem detaljcic da je donosenju tog Ustava prethodila promena drzavnog uredjenja ( Pa Srbija vise nije bila federalna jedinica nego samostalna drzava ) automatski se ponistavaju prethodni mandati. Mozda to nekome nije po volji, ali je formalno-pravno tako! I ako vam je gospodo do kritike, kritikujte osnovano pa postavite pitanje moralne ispravnosti Tadiceve ponovne kandidature. O tome moze da se prica, diskutuje, nadmudruje... ali je u formalno-pravnom smislu to irelevantno!

Od proglasenja nezavisnosti Crne Gore do donosenja novog Ustava Republike Srbije, na snazi je bio vazeci Ustav iz 1992. godine koji se primenjivao u svim tackama koje su se mogle primeniti. Od donosenja tog po mom skromnom misljenju, loseg Ustava koji je malo previse odskakao od realnosti i odskace i danas ( pa nam na zalost ili srecu, predstoji skoro menjanje ili donosenje novog.-Samo se nadam da ovog puta nece biti politicke nagodbe koja nam je donela ovakav tekst Ustava koji lici na buckuris politickih programa partija koje su podrzale donosenje istog.) predsednik Srbije je do raspisivanja izbora na svim nivoima bio aktuelni predsednik koji je izabran na neposrednim izborima na mesto predsedika drzave Srbije koja je u tom trenutku cinila drzavnu zajednicu SCG ( cija je bila federalna jedinica a u kojoj je na snazi kao najvisi pravni akt bio Ustav SRJ! ) Samim tim, nakon promene Ustava i produzetka predsednickog mandata an 5 godina, Boris Tadic ( ma sta ko mislio o njemu ) stekao pravo da naredna dva puta bude izabran na funkciju predsednika Srbije.

Hvala na paznji, nadam se da ste nesto naucili!

sashko

pre 12 godina

Pa pobogu, jel zaista Marko Blagojevic sebi uvrteo u glavu da je on legitiman tumac Ustava? Pa jel on sudija Ustavnog Suda? A i da jeste, najlegitimnije pravo da se kandiduje, da li je zaista i moralno? Kao i svaka basna i ova sa nasom drzavom ima svoje naravoucenije: "Nije Drzava bitna, bitan je vladar.."

Kiki

pre 12 godina

Ovo je nenamerno odlicna izjava Cesida. Ako se Tadic sad ne kandiduje, znaci da mu je neko dao realnu procenu javnog mnjenja i nikakve sanse za uspeh.

goramsole

pre 12 godina

Moze ali posle ovakve vlasti zna da niko nece da glasa za njega! On veruje u prorocanstvo MAJA da ce krajem 2012 biti smak sveta pa se trudi sve da rasproda da ne propadne ! Srecna nova ,sa osmehom bice bolje!

Lara Kroft

pre 12 godina

Zakoni se menjaju kako pojednicima na vlasti odgovara. Ustav se menja kako im padne napamet. Vlast bi trebala da raspiše izbore pod hitno. Neophodni su nam izbori. SNS je jedina stranka kojoj je stalo do interesa sopstvenog naroda i države. Raspišite izbore pod hitno.

Kalimero

pre 12 godina

Kako ovaj lupa, pa nije Tadić bio predsednik SCG, nego Srbije, izabran na neposrednim izborima, a u ustavu piše "Niko ne može biti biran za predsednika Republike više od dva puta ". Ovo je Tadiću drugi mandat i šlus, a to što su se oni dogovorili da se prvi ne računa, a ovaj pravnik nam to objašnjava, to je posao za Ustavni sud, mada je za njih pre Strašni sud. I ovaj Blagojević još dobija pare iz budžeta za ove gluposti ( ili od nevladinih organizacija, ne znam tačno )

stev@n

pre 12 godina

ma ti nisi normalan!!!! ma ko je tebe "velikog mudraca" i pitao za mišljenje...ko si ti uopšte? da li si uopšte i pročitao Ustav??? idi čoveče i broj glasove jer nisi za bolje...

Dragi

pre 12 godina

Sramota je da g-din Blagojević daje takvo objašnjenje i smatra da je to normalno. Tadiću je bolje da se ne kandiduje jer će se samo osramotiti na izborima i videti kako se srozao njegov rejting i ugled kod naroda.

Branislav Zekic Zeka

pre 12 godina

Gospodine Blagojevicu,
nije vas posao da tumacite Ustav.
Toliko puta nije mogao ni drug Tito.
Pa je marsal sebe proglasio diktatorom.
Plus tri puta za narodnog heroja pride!
A i Tadic bi pride.

Valdomiro

pre 12 godina

A ko je pitao ovog "sveznajućeg" tipa da li Tadić može da konkuriše i treći put za predsednika (pa on umišlja da je Tito - a to nije činio čak ni diktator Milošević). PITAM GA DA
LI MU JE MOŽDA POZNATO DA JE SRBIJA PRAVNI SLEDBENIK I SRJ I SCG.U ovoj zemlji zaista svako može tumačiti-ocenjivati Ustav.

Launch_the_Polaris

pre 12 godina

...a onda ćemo negde pred kraj 2015 ponovo čuti nekog Marka Blagojevića kako kaže: "Pošto je Republika Srbija prošle godine priznala nezavisno Kosovo evidentno je da se prethodna tri Tadićeva mandata ne računaju jer je u prvom slučaju bio predsednik dve federalne jedinice, okviru SRJ, odnosno SCG, a da su njegov drugi i treći mandat, takodje ne računaju jer je u tom periodu on bio predsednik konfederalne zajednice Srbija + Kosovo 1244, tako da, kako stvari danas stoje, on će imati pravo da se kandiduje za svoj prvi mandat predsednika nezavisne i samostalne Republike Srbije". :)

A glasači će reći svoje

pre 12 godina

pa bolje da se pošteno kandiduje za mesto koje ga zanima, nego da izigravajući demokratiju skače s funkcije na funkciju kao Putin ili Đukanović, samo da bi ostao na vlasti.

mile

pre 12 godina

Pa najbolje da vratimo jednopartijski sistem i da imamo samo jednu partiju i dozivotnog predsednika a 5. oktobra hteli smo na zapad a stigosmo na divlji zapad.

pera detlic

pre 12 godina

''Niko ne može više od dva puta da bude biran za predsednika Republike. '' pise u Ustavu. Ali ako su se dogovorili, onda moze i dozivotno, a moze i sin da ga nasledi.

Miloš Ilić

pre 12 godina

A onda dolazi promena ustava, pa priznavanje Kosova (bože moj bio je predsednik Srbije sa Kosovom u njenom sastavu) i tako doživotno. Demokratija na ispitu, ili, kako demokratski opstati na vlasti do kraja života?.

Maxim

pre 12 godina

Ma može!
Može i novi ustav da se donese, da omogući i četvrti i peti i šesti mandat.
Sve se može kada si u poziciji da donosiš zakone.

mare

pre 12 godina

Toliko od ,, demokratije,, u Srbiji. E ljudi znate sta jos, u toku tog sledeceg mandata ce najverovatnije da ode Kosovo, a onda mora da se donese nov Ustav, pa se nece ni on racunati. Imate li morala bar malo?

DEJAN 84

pre 12 godina

Pa i treba da se kandiduje. Neka u direktnom okršaju sa Nikolićem vidi koliko ga narod ne voli, koliko je željan promena i političara koji su sposobni da vode državu za razliku od njega.

Mirko

pre 12 godina

Aman Blagojevicu, nije Tadic bio predsednik dve federalne jedinice nego jedne. Da li ti znas sta pricas? Vrhunac je da on kao pravnik kaze da je prilikom donosenja Ustava postignut dogovor svih koji su ga pravili da Tadic moze da se kandiduje. Ej, ili nesto pise u Ustavu, ili ne pise. Kakvi neformalni dogovori.

Mirko

pre 12 godina

Aman Blagojevicu, nije Tadic bio predsednik dve federalne jedinice nego jedne. Da li ti znas sta pricas? Vrhunac je da on kao pravnik kaze da je prilikom donosenja Ustava postignut dogovor svih koji su ga pravili da Tadic moze da se kandiduje. Ej, ili nesto pise u Ustavu, ili ne pise. Kakvi neformalni dogovori.

Miloš Ilić

pre 12 godina

A onda dolazi promena ustava, pa priznavanje Kosova (bože moj bio je predsednik Srbije sa Kosovom u njenom sastavu) i tako doživotno. Demokratija na ispitu, ili, kako demokratski opstati na vlasti do kraja života?.

mile

pre 12 godina

Pa najbolje da vratimo jednopartijski sistem i da imamo samo jednu partiju i dozivotnog predsednika a 5. oktobra hteli smo na zapad a stigosmo na divlji zapad.

pera detlic

pre 12 godina

''Niko ne može više od dva puta da bude biran za predsednika Republike. '' pise u Ustavu. Ali ako su se dogovorili, onda moze i dozivotno, a moze i sin da ga nasledi.

A glasači će reći svoje

pre 12 godina

pa bolje da se pošteno kandiduje za mesto koje ga zanima, nego da izigravajući demokratiju skače s funkcije na funkciju kao Putin ili Đukanović, samo da bi ostao na vlasti.

Launch_the_Polaris

pre 12 godina

...a onda ćemo negde pred kraj 2015 ponovo čuti nekog Marka Blagojevića kako kaže: "Pošto je Republika Srbija prošle godine priznala nezavisno Kosovo evidentno je da se prethodna tri Tadićeva mandata ne računaju jer je u prvom slučaju bio predsednik dve federalne jedinice, okviru SRJ, odnosno SCG, a da su njegov drugi i treći mandat, takodje ne računaju jer je u tom periodu on bio predsednik konfederalne zajednice Srbija + Kosovo 1244, tako da, kako stvari danas stoje, on će imati pravo da se kandiduje za svoj prvi mandat predsednika nezavisne i samostalne Republike Srbije". :)

Valdomiro

pre 12 godina

A ko je pitao ovog "sveznajućeg" tipa da li Tadić može da konkuriše i treći put za predsednika (pa on umišlja da je Tito - a to nije činio čak ni diktator Milošević). PITAM GA DA
LI MU JE MOŽDA POZNATO DA JE SRBIJA PRAVNI SLEDBENIK I SRJ I SCG.U ovoj zemlji zaista svako može tumačiti-ocenjivati Ustav.

Kalimero

pre 12 godina

Kako ovaj lupa, pa nije Tadić bio predsednik SCG, nego Srbije, izabran na neposrednim izborima, a u ustavu piše "Niko ne može biti biran za predsednika Republike više od dva puta ". Ovo je Tadiću drugi mandat i šlus, a to što su se oni dogovorili da se prvi ne računa, a ovaj pravnik nam to objašnjava, to je posao za Ustavni sud, mada je za njih pre Strašni sud. I ovaj Blagojević još dobija pare iz budžeta za ove gluposti ( ili od nevladinih organizacija, ne znam tačno )

Dragi

pre 12 godina

Sramota je da g-din Blagojević daje takvo objašnjenje i smatra da je to normalno. Tadiću je bolje da se ne kandiduje jer će se samo osramotiti na izborima i videti kako se srozao njegov rejting i ugled kod naroda.

mare

pre 12 godina

Toliko od ,, demokratije,, u Srbiji. E ljudi znate sta jos, u toku tog sledeceg mandata ce najverovatnije da ode Kosovo, a onda mora da se donese nov Ustav, pa se nece ni on racunati. Imate li morala bar malo?

stev@n

pre 12 godina

ma ti nisi normalan!!!! ma ko je tebe "velikog mudraca" i pitao za mišljenje...ko si ti uopšte? da li si uopšte i pročitao Ustav??? idi čoveče i broj glasove jer nisi za bolje...

Branislav Zekic Zeka

pre 12 godina

Gospodine Blagojevicu,
nije vas posao da tumacite Ustav.
Toliko puta nije mogao ni drug Tito.
Pa je marsal sebe proglasio diktatorom.
Plus tri puta za narodnog heroja pride!
A i Tadic bi pride.

Maxim

pre 12 godina

Ma može!
Može i novi ustav da se donese, da omogući i četvrti i peti i šesti mandat.
Sve se može kada si u poziciji da donosiš zakone.

DEJAN 84

pre 12 godina

Pa i treba da se kandiduje. Neka u direktnom okršaju sa Nikolićem vidi koliko ga narod ne voli, koliko je željan promena i političara koji su sposobni da vode državu za razliku od njega.

Lara Kroft

pre 12 godina

Zakoni se menjaju kako pojednicima na vlasti odgovara. Ustav se menja kako im padne napamet. Vlast bi trebala da raspiše izbore pod hitno. Neophodni su nam izbori. SNS je jedina stranka kojoj je stalo do interesa sopstvenog naroda i države. Raspišite izbore pod hitno.

Rx5

pre 12 godina

Што се мене тиче, може да се кандидује још 1000 пута, али мој глас више добити неће. Једном сам гласао за "мање зло", овога пута ћу за Шећеровског.

sashko

pre 12 godina

Pa pobogu, jel zaista Marko Blagojevic sebi uvrteo u glavu da je on legitiman tumac Ustava? Pa jel on sudija Ustavnog Suda? A i da jeste, najlegitimnije pravo da se kandiduje, da li je zaista i moralno? Kao i svaka basna i ova sa nasom drzavom ima svoje naravoucenije: "Nije Drzava bitna, bitan je vladar.."

goramsole

pre 12 godina

Moze ali posle ovakve vlasti zna da niko nece da glasa za njega! On veruje u prorocanstvo MAJA da ce krajem 2012 biti smak sveta pa se trudi sve da rasproda da ne propadne ! Srecna nova ,sa osmehom bice bolje!

Kiki

pre 12 godina

Ovo je nenamerno odlicna izjava Cesida. Ako se Tadic sad ne kandiduje, znaci da mu je neko dao realnu procenu javnog mnjenja i nikakve sanse za uspeh.

Dobrica

pre 12 godina

Tacno je da je postignuta saglasnost da se Tadicev mandat iz 2004. ne racuna, ali nije tacno da je on bio predsednik SRJ. SRJ je prestala da postoji 4. februara 2003. godine, a Tadic je izabran za Predsdnika Srbije u junu 2004. godine. Dakle, u vreme prvog Tadicevog izbora, nasa drzava se zvala Drzavna zajednica SCG, a sef te drzave je bio Svetozar Marovic, predsednik Saveta ministara.
Sto se termina izbora tice, izbori za predsednika republike moraju biti odrzani najmanje 30 dana pre isteka mandata sadasnjeg predsednika. Borisu Tadicu mandat istice 15. februara 2013. godine. Kako se izbori moraju odrzati u neradni dan (subotu ili nedelju), poslednji rok za njihovo odrzavanje su 12. ili 13. januar 2013. godine.
Na rezultate tih izbora ce uticati rezultati parlamentarnih izbora iz proleca 2012. godine, ali i prvi meseci rada novoformirane vlade. Sa maksimalnim odugovlacenje rokova nova vlada bi mogla biti izabrana tek u septembru 2012. godine, pa ne bi ni imala puno vremena da se pokaze do predsednickih izbora. U tom slucaju, pobednicka euforija SNS-a bi verovatno uticala da pobednik na predsednickim izborima bude njihov kandidat. S druge strane, ukoliko okosniva nove vlade opet bude DS, a nista znacajno se ne promeni na bolje, opet su sanse na predsednickim izborima vece za kandidata iz SNS-a. Boris Tadic, tj. kandidat DS-a imace prednost samo ukoliko DS bude formirala i narednu vlada, pa ta vlada ucini neke znacajnije pomake na bolje. Za to su mogucnosti veoma male, jer se njima "racuna" i sve sto su radili od 2008. godine.
Imajuci u vidu sve navedeno, na predsednickim izborima ce najverovatnije pobediti kandidat SNS-a.

expert

pre 12 godina

@Pljuvaci : Jel vi citate tekst ili pisete komentare po predubedjenju ili ne daj Boze, partijskom nalogu?

U trenucima kada se promeni Ustav jedne drzave, a da ne spominjem detaljcic da je donosenju tog Ustava prethodila promena drzavnog uredjenja ( Pa Srbija vise nije bila federalna jedinica nego samostalna drzava ) automatski se ponistavaju prethodni mandati. Mozda to nekome nije po volji, ali je formalno-pravno tako! I ako vam je gospodo do kritike, kritikujte osnovano pa postavite pitanje moralne ispravnosti Tadiceve ponovne kandidature. O tome moze da se prica, diskutuje, nadmudruje... ali je u formalno-pravnom smislu to irelevantno!

Od proglasenja nezavisnosti Crne Gore do donosenja novog Ustava Republike Srbije, na snazi je bio vazeci Ustav iz 1992. godine koji se primenjivao u svim tackama koje su se mogle primeniti. Od donosenja tog po mom skromnom misljenju, loseg Ustava koji je malo previse odskakao od realnosti i odskace i danas ( pa nam na zalost ili srecu, predstoji skoro menjanje ili donosenje novog.-Samo se nadam da ovog puta nece biti politicke nagodbe koja nam je donela ovakav tekst Ustava koji lici na buckuris politickih programa partija koje su podrzale donosenje istog.) predsednik Srbije je do raspisivanja izbora na svim nivoima bio aktuelni predsednik koji je izabran na neposrednim izborima na mesto predsedika drzave Srbije koja je u tom trenutku cinila drzavnu zajednicu SCG ( cija je bila federalna jedinica a u kojoj je na snazi kao najvisi pravni akt bio Ustav SRJ! ) Samim tim, nakon promene Ustava i produzetka predsednickog mandata an 5 godina, Boris Tadic ( ma sta ko mislio o njemu ) stekao pravo da naredna dva puta bude izabran na funkciju predsednika Srbije.

Hvala na paznji, nadam se da ste nesto naucili!

Visi

pre 12 godina

Nisam siguran da Srbija ima boljeg kandidata za presednika od ovog sadasnjeg . Svi drugi koji pretenduju na tu funkciju su vec poznati i oprobani . Svi su oni ostali u pomcenju po nedacama koje su doneli narodu Srbije. Mislim da sadasnji presednik treba da podrzi PREOKRET i da mu narod da jos jedan mandat, a njemu bog podari zdravlje. I na kraju jedan savet : nemoj da se obazires sto prica Voja, Toma i njima slicni , jer svi znamo sta su doneli Srbiji i DSS i SRS kad su bili na celo drzave.

Lara Kroft

pre 12 godina

Zakoni se menjaju kako pojednicima na vlasti odgovara. Ustav se menja kako im padne napamet. Vlast bi trebala da raspiše izbore pod hitno. Neophodni su nam izbori. SNS je jedina stranka kojoj je stalo do interesa sopstvenog naroda i države. Raspišite izbore pod hitno.

Visi

pre 12 godina

Nisam siguran da Srbija ima boljeg kandidata za presednika od ovog sadasnjeg . Svi drugi koji pretenduju na tu funkciju su vec poznati i oprobani . Svi su oni ostali u pomcenju po nedacama koje su doneli narodu Srbije. Mislim da sadasnji presednik treba da podrzi PREOKRET i da mu narod da jos jedan mandat, a njemu bog podari zdravlje. I na kraju jedan savet : nemoj da se obazires sto prica Voja, Toma i njima slicni , jer svi znamo sta su doneli Srbiji i DSS i SRS kad su bili na celo drzave.

A glasači će reći svoje

pre 12 godina

pa bolje da se pošteno kandiduje za mesto koje ga zanima, nego da izigravajući demokratiju skače s funkcije na funkciju kao Putin ili Đukanović, samo da bi ostao na vlasti.

expert

pre 12 godina

@Pljuvaci : Jel vi citate tekst ili pisete komentare po predubedjenju ili ne daj Boze, partijskom nalogu?

U trenucima kada se promeni Ustav jedne drzave, a da ne spominjem detaljcic da je donosenju tog Ustava prethodila promena drzavnog uredjenja ( Pa Srbija vise nije bila federalna jedinica nego samostalna drzava ) automatski se ponistavaju prethodni mandati. Mozda to nekome nije po volji, ali je formalno-pravno tako! I ako vam je gospodo do kritike, kritikujte osnovano pa postavite pitanje moralne ispravnosti Tadiceve ponovne kandidature. O tome moze da se prica, diskutuje, nadmudruje... ali je u formalno-pravnom smislu to irelevantno!

Od proglasenja nezavisnosti Crne Gore do donosenja novog Ustava Republike Srbije, na snazi je bio vazeci Ustav iz 1992. godine koji se primenjivao u svim tackama koje su se mogle primeniti. Od donosenja tog po mom skromnom misljenju, loseg Ustava koji je malo previse odskakao od realnosti i odskace i danas ( pa nam na zalost ili srecu, predstoji skoro menjanje ili donosenje novog.-Samo se nadam da ovog puta nece biti politicke nagodbe koja nam je donela ovakav tekst Ustava koji lici na buckuris politickih programa partija koje su podrzale donosenje istog.) predsednik Srbije je do raspisivanja izbora na svim nivoima bio aktuelni predsednik koji je izabran na neposrednim izborima na mesto predsedika drzave Srbije koja je u tom trenutku cinila drzavnu zajednicu SCG ( cija je bila federalna jedinica a u kojoj je na snazi kao najvisi pravni akt bio Ustav SRJ! ) Samim tim, nakon promene Ustava i produzetka predsednickog mandata an 5 godina, Boris Tadic ( ma sta ko mislio o njemu ) stekao pravo da naredna dva puta bude izabran na funkciju predsednika Srbije.

Hvala na paznji, nadam se da ste nesto naucili!

DEJAN 84

pre 12 godina

Pa i treba da se kandiduje. Neka u direktnom okršaju sa Nikolićem vidi koliko ga narod ne voli, koliko je željan promena i političara koji su sposobni da vode državu za razliku od njega.

mile

pre 12 godina

Pa najbolje da vratimo jednopartijski sistem i da imamo samo jednu partiju i dozivotnog predsednika a 5. oktobra hteli smo na zapad a stigosmo na divlji zapad.

Branislav Zekic Zeka

pre 12 godina

Gospodine Blagojevicu,
nije vas posao da tumacite Ustav.
Toliko puta nije mogao ni drug Tito.
Pa je marsal sebe proglasio diktatorom.
Plus tri puta za narodnog heroja pride!
A i Tadic bi pride.

Miloš Ilić

pre 12 godina

A onda dolazi promena ustava, pa priznavanje Kosova (bože moj bio je predsednik Srbije sa Kosovom u njenom sastavu) i tako doživotno. Demokratija na ispitu, ili, kako demokratski opstati na vlasti do kraja života?.

Dragi

pre 12 godina

Sramota je da g-din Blagojević daje takvo objašnjenje i smatra da je to normalno. Tadiću je bolje da se ne kandiduje jer će se samo osramotiti na izborima i videti kako se srozao njegov rejting i ugled kod naroda.

stev@n

pre 12 godina

ma ti nisi normalan!!!! ma ko je tebe "velikog mudraca" i pitao za mišljenje...ko si ti uopšte? da li si uopšte i pročitao Ustav??? idi čoveče i broj glasove jer nisi za bolje...

Kalimero

pre 12 godina

Kako ovaj lupa, pa nije Tadić bio predsednik SCG, nego Srbije, izabran na neposrednim izborima, a u ustavu piše "Niko ne može biti biran za predsednika Republike više od dva puta ". Ovo je Tadiću drugi mandat i šlus, a to što su se oni dogovorili da se prvi ne računa, a ovaj pravnik nam to objašnjava, to je posao za Ustavni sud, mada je za njih pre Strašni sud. I ovaj Blagojević još dobija pare iz budžeta za ove gluposti ( ili od nevladinih organizacija, ne znam tačno )

Valdomiro

pre 12 godina

A ko je pitao ovog "sveznajućeg" tipa da li Tadić može da konkuriše i treći put za predsednika (pa on umišlja da je Tito - a to nije činio čak ni diktator Milošević). PITAM GA DA
LI MU JE MOŽDA POZNATO DA JE SRBIJA PRAVNI SLEDBENIK I SRJ I SCG.U ovoj zemlji zaista svako može tumačiti-ocenjivati Ustav.

Mirko

pre 12 godina

Aman Blagojevicu, nije Tadic bio predsednik dve federalne jedinice nego jedne. Da li ti znas sta pricas? Vrhunac je da on kao pravnik kaze da je prilikom donosenja Ustava postignut dogovor svih koji su ga pravili da Tadic moze da se kandiduje. Ej, ili nesto pise u Ustavu, ili ne pise. Kakvi neformalni dogovori.

mare

pre 12 godina

Toliko od ,, demokratije,, u Srbiji. E ljudi znate sta jos, u toku tog sledeceg mandata ce najverovatnije da ode Kosovo, a onda mora da se donese nov Ustav, pa se nece ni on racunati. Imate li morala bar malo?

Launch_the_Polaris

pre 12 godina

...a onda ćemo negde pred kraj 2015 ponovo čuti nekog Marka Blagojevića kako kaže: "Pošto je Republika Srbija prošle godine priznala nezavisno Kosovo evidentno je da se prethodna tri Tadićeva mandata ne računaju jer je u prvom slučaju bio predsednik dve federalne jedinice, okviru SRJ, odnosno SCG, a da su njegov drugi i treći mandat, takodje ne računaju jer je u tom periodu on bio predsednik konfederalne zajednice Srbija + Kosovo 1244, tako da, kako stvari danas stoje, on će imati pravo da se kandiduje za svoj prvi mandat predsednika nezavisne i samostalne Republike Srbije". :)

pera detlic

pre 12 godina

''Niko ne može više od dva puta da bude biran za predsednika Republike. '' pise u Ustavu. Ali ako su se dogovorili, onda moze i dozivotno, a moze i sin da ga nasledi.

Maxim

pre 12 godina

Ma može!
Može i novi ustav da se donese, da omogući i četvrti i peti i šesti mandat.
Sve se može kada si u poziciji da donosiš zakone.

Dobrica

pre 12 godina

Tacno je da je postignuta saglasnost da se Tadicev mandat iz 2004. ne racuna, ali nije tacno da je on bio predsednik SRJ. SRJ je prestala da postoji 4. februara 2003. godine, a Tadic je izabran za Predsdnika Srbije u junu 2004. godine. Dakle, u vreme prvog Tadicevog izbora, nasa drzava se zvala Drzavna zajednica SCG, a sef te drzave je bio Svetozar Marovic, predsednik Saveta ministara.
Sto se termina izbora tice, izbori za predsednika republike moraju biti odrzani najmanje 30 dana pre isteka mandata sadasnjeg predsednika. Borisu Tadicu mandat istice 15. februara 2013. godine. Kako se izbori moraju odrzati u neradni dan (subotu ili nedelju), poslednji rok za njihovo odrzavanje su 12. ili 13. januar 2013. godine.
Na rezultate tih izbora ce uticati rezultati parlamentarnih izbora iz proleca 2012. godine, ali i prvi meseci rada novoformirane vlade. Sa maksimalnim odugovlacenje rokova nova vlada bi mogla biti izabrana tek u septembru 2012. godine, pa ne bi ni imala puno vremena da se pokaze do predsednickih izbora. U tom slucaju, pobednicka euforija SNS-a bi verovatno uticala da pobednik na predsednickim izborima bude njihov kandidat. S druge strane, ukoliko okosniva nove vlade opet bude DS, a nista znacajno se ne promeni na bolje, opet su sanse na predsednickim izborima vece za kandidata iz SNS-a. Boris Tadic, tj. kandidat DS-a imace prednost samo ukoliko DS bude formirala i narednu vlada, pa ta vlada ucini neke znacajnije pomake na bolje. Za to su mogucnosti veoma male, jer se njima "racuna" i sve sto su radili od 2008. godine.
Imajuci u vidu sve navedeno, na predsednickim izborima ce najverovatnije pobediti kandidat SNS-a.

Rx5

pre 12 godina

Што се мене тиче, може да се кандидује још 1000 пута, али мој глас више добити неће. Једном сам гласао за "мање зло", овога пута ћу за Шећеровског.

Kiki

pre 12 godina

Ovo je nenamerno odlicna izjava Cesida. Ako se Tadic sad ne kandiduje, znaci da mu je neko dao realnu procenu javnog mnjenja i nikakve sanse za uspeh.

goramsole

pre 12 godina

Moze ali posle ovakve vlasti zna da niko nece da glasa za njega! On veruje u prorocanstvo MAJA da ce krajem 2012 biti smak sveta pa se trudi sve da rasproda da ne propadne ! Srecna nova ,sa osmehom bice bolje!

sashko

pre 12 godina

Pa pobogu, jel zaista Marko Blagojevic sebi uvrteo u glavu da je on legitiman tumac Ustava? Pa jel on sudija Ustavnog Suda? A i da jeste, najlegitimnije pravo da se kandiduje, da li je zaista i moralno? Kao i svaka basna i ova sa nasom drzavom ima svoje naravoucenije: "Nije Drzava bitna, bitan je vladar.."