Nedelja, 11.12.2011.

14:55

KG: Ukraden gorionik sa spomenika

Nepoznati vandali ukrali su prošle noći pedesetak kilograma težak deo gorionika od bronze sa spomenika "Večni plamen slobode", u Kragujevcu.

Izvor: Tanjug

KG: Ukraden gorionik sa spomenika IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Tivadar

pre 12 godina

Nisu to uradili jer nemaju novca, vec jer nemaju casti, a u drustvu u koje se Srbija pretvorila cast se tesko nalazi. Postali smo ideoloska anarhija!

memetique

pre 12 godina

U KG? Nešto ukradeno? Gorionik od 50 kila? Aaa, ne verujem... zar ona krstača king-kongovskih gabarita na ulazu ne svedoči da u tom gradu žive smerni bogougodnici koje onostrani omnipotent čuva od svih grehota? Još jedna provokacija truležnog zapada, bratjo...

Obrad

pre 12 godina

Pa kako to da direktor Muzeja reaguje kada se klinci opijaju ispred Muzeja u po bela dana i kada nema nikoga da ih opomene...a to za ludovanje po kafanama oko spomenika je stara stvar...samo što nema nekoga ko bi imao petlju da to ne dozvoli...ovako pevaljke arlauču po ceo dan i noć stereo...jedan ton iz kafane Palisad a drugi iz Hotela Kragujevac u kojem se svadbari naveliko...šteta i sramota za to pa tek onda za gorionik...pa valjda je veća sramota turbo svadbe u spomen parku od kradje gorionika...ili je bitno što je više puta rečeno da su tu vatru ponovo zapalili političari...koji ne rešavaju pitanje svadbi...i galame naraodnjaka po Šumaricama...sramota

Samo pljacka

pre 12 godina

Zao mi je za to parce gvozdja, ali mi je jos vise zao za puter i svapski sir iz mog frizidera, za parce gvozdja iz garaze koje sam nekada zvao auto, za cokolade i keks koje sam kupovao deci a sada ih vise nema. Za besplatnog zubara i lekara kojih takodje vise nema. Za letovanja u Herceg Novom i zimovanja u Brzecu. Sve to i jos gomilu drugih stvari koje sam imao pre desetak godina vise nemam. Neko ih je ukrao.

Dragan Jovovic

pre 12 godina

Lopurde, Lopovi i bezdusnici eto sta su
Malo im je sto kradu vence i cvece sa grobova pa ih ponovo prodaju i preprodaju , toliko su se osilili da im nista vise nije sveto.
Tome se mora stati na kraj...

Pancevac

pre 12 godina

Dajte rok policiji,dve nedelje.
Ako ne nadje gorionik,narucite drugi,a njima od plate za gorionik.
Pa da vidimo,kome ce prekipeti i ko ce poceti da radi svoj posao...

Veoma jednostavno,a sluzi svrsi...

Radoslav

pre 12 godina

Pa da li je moguce da pisete o gorioniku a da se nikad niste setili da date informaciju o tome da se na 50m od Muzeja u Spomen parku 21.oktobar nalazi Kafana "Palisad" iz koje tresti muzika sa svadbi i veselja obicno vikendom kada dolaze turisti sa autobusima...ili smatrate da treba malo da pogledaju Muzej pa malo da klopaju odmah pored njega... ili da se kao kokonjasi pridruze svadbi...mnogo vise stete kulturi grada pravi ta kafana nego prica o gorioniku ali kao i uvek u prvi plan ide nevazna informacija a ona bitna za grad se i ne pomene

Rade

pre 12 godina

Karadja delova spomenika zrtvama nacizma,treba isto tako i tretirati.

Osim kradje,treba da im se stavi na teret i podrska nacizmu.
Posto je i podrska nacizmu,slede rigorozne kazne.

krivi smo mi

pre 12 godina

Grozno ali na zalost ni malo iznenadjujuce. Odavno se sa grobalja kradu bronzane biste, skidaju oluci sa kapela i crkava nema postovanja prema bilo cemu. Ne bih se slozio sa etiketiranjem po etnickim grupama posto u tom poslu ucestvuju sve etnicke grupe bilo na strani kupca ili prodavca. Za ovo nam nije kriva ni Amerika ni EU ni Rusija ovakvi smo mi sami.

Vlada

pre 12 godina

Zna se ko kupuje obojene metale.
Pretumbajte ih malo,pa ce nekom ispasti gorionik,ako nije kod njih,saznace se kod koga je...

Zna policija da uradi posao,samo im treba volje...

Rade

pre 12 godina

Samo izbacite miliciju iz svojih stolica na ulicu i naterajte ih da rade posao za koji su plaćeni i neće biti više ovakvih krađa. Iz iskustva znam da su svi ti sitni lopovi, dobro poznati miliciji.

Ivice, gde ti je marica?

pre 12 godina

E sad nek me neko udedi da policija DA HOCE, A NECE, ne bi mogla da uhvati lopove! Mislim, gorionici za vecnu vatru od 50 kula se desetak puta dnevno pojavljuju na otpadu, zar ne?

odliveni

pre 12 godina

mene najvse fascinira to da je za taj plamicak data poprilicno ogromna suma novca (10.000 eur), a da nije ugradjen video nadzor od 200 eura. to je nas sposobni verko!

ne bi me cudilo da za video nadzor plate jos 25.000, zasto dulicev sajt da bude skuplji, pa da!

s.nikolic

pre 12 godina

@Aleksandra za sefa policije posto sve zna , a za malu utehu evo i u austriji poceli da "pljackaju" kontajnere sa raznoraznim metalima a posebno sa sa bakrom i mesingom , a bogami poceli i razne figure da skidaju sa grobnica a medju njima nema nijedan iz prozvane grupe ! na protiv ima uz madjare , cese i rumune i nekoliko pravih austrijanaca takodje ! inace mi od vajkada negujemo da skrnavljujemo spomenike iz vremena koje se nama nije svidelo ! dokaza kolijko hoces , pa ni cele kula u nisu neje bila postedjena , i spomenik palim borcima u prvom svetskom ratu NA BANJSKOJ RAMPI u blizini niske banje se godinama sarao , lanci skidali , ALI OVO SADA U KRAGUJEVCU JE NESTO POCSEBNO "CRNO" ! srd.pozdr.

Pera Livac

pre 12 godina

Nemoguće je održati radionice (čitaj: malu privredu) sve nam pokradoše. Odneli su mi zvono teško 600 kg, pumpu tešku 1.000 kg, odneli su tone čelika, sada kradu delove zgrade, rampe i rešetke. Prestao sam da prijavljujem policiji jer je to samo gubljenje vremena. Policija ne želi da izađe na uviđaj. Kad se javite telefonom da ste pokradeni pozovu vas da date izjavu umesto da dodju na mesto kradje i potraže tragove.
Kakve razlike za lopove ima deo spomenika ili moje pumpe? Razliku naprave novinari i javnost. Lopov je lopov bez obzira šta krade. Razbili su i odneli bezbroj skulptura i raznih predmeta. Naravno da ih država ne sprečava jer na taj način rešava njihovu egzistenciju.
Bronza odlazi u livnice obojenog metala, čelik u livnice čelika i tako redom. Kakva je mudrost zaustaviti proces? Nema mudrosti, treba volja, a volje nema. Napravite anketu medju gradjanima i dobićete porazne rezultate. Malo je ljudi kojima nešto nije ukradeno.
Noću provod u kafiću sutra spavaj do mile volje, a kada nestane para kraducaj. E sada su uveli i noćne linije da se ne društvo ne muči peške u ranu zoru.Možda sam preterao, možda vlast i nije loša?

zoranvsc

pre 12 godina

ovo je sramota beda pre vise od deset godina u velikom parku koji se zavrsava upravo pored muzeja ukradene su nekoliko desetine bista koje su od mesinga.tada je policija uhapsila pocinioce a biste su pronadjeni u jednoj poznatoj firmi u kg koja kupuje lije i prodaje obojene metale.
ova kradja je sram,nadam se da ce pocinioci da se uhvate,a verujem da policija u kg vec ima osumljicene jer to mogu uraditi samo par ljudi.
a osobi ili firmi koji misli da to okupi porucio bi:malo ces zaraditi,bolje ih prijavi bices vise nagradjen,bar ces imati cistu savest i cast,ili ti je mala zarada vaznija.bruka nadam se i siguran sam da za sedam dana plicija ce da nadje pocinioce

samo polako

pre 12 godina

"Niko nema hrabrosti da kaže koja ETNIČKA grupacija sakuplja metale, papir itd. ... (ako kažeš - onda si nacionalista :(, 11. decembar 2011 16:31)"

Ја имам храбрости, али имам и мозга. Они који би одговор на "ко краде" дали у смислу етничке припадности лопова су исти људи који су небројено пута у историји убијали недужне по логорима, само зато што су ове или оне етничке припадности.

Сви ви који овде коментаришете како се "зна ко краде" би требало да се запитате да ли заиста знате, по имену и презимену. Ја не знам. Такође би требало да се запитате која је етничка припадност оних који крадену робу откупљују и даље прерађују, и тиме највише и профитирају у целој крађи.

На крају, требало би и да увидите апсурд да је овај споменик управо био подсетник на жртве начина размишљања који промовишете причом о етничкој припадности лопова, уместо о лоповима.

Морава и брда

pre 12 godina

Срамота , велика срамота, што се скрнави споменик и што је угашен Вечни пламен у Крагујевцу!?

Није то први случај, још монструознији је случај у Београду. Споменик жртвама НАТО агресије, Вечни Пламен и Светлост на Ушћу, на Новом Београду је угашен одмах после 5. октобра( скрнавили отпораши?).
До данас га нису обновили, нема ни Вечног пламена ,ни Вечне светлости!

Брука и срамота, то ниједна нормална држава која цени Слободу неби учинила!

ako kažeš - onda si nacionalista :(

pre 12 godina

Niko nema hrabrosti da kaže koja ETNIČKA grupacija sakuplja metale, papir itd.Pri tome to, pored dozvoljenih načina, rade i na nedozvoljen način - kradjom. Ako već neće država da ih kažnjava - neka ih onda prosveti.Ali sam ubedjen da se LAKO mogu pronaći krivci i početi da PRIMERENO kažnjavaju.

Jelena

pre 12 godina

SKandalozno. Jos je skandaloznije sto se kriminal tolerise iz straha da neko ne kaze da smo netolerantni prema obojenim ne-Srbima.
Sramota!
Uopste me neinteresuje narod ni nacionalna manjina kojoj ovi zlotvori pripadaju, hocu da ih uhapsite i primereno kaznite.
Za Humans Right Watch i sl. postavite gde im je mesto.

Uzas

pre 12 godina

Koliko smo nisko pali. Sve zajedno sa medijima, za b92 radi se o vandalima, a ne o lopovima koji su obescastili tako nesto. U Srbiji odavno vec sa sistemom vrednosti puno toga nije u redu, ali lopov, razbojnik, to su kvalifikacije koje bi mogle da krase bar 10-15 posto populacije. Vandal je onaj koji nesto unisti, ali ne ukrade, unistava iz obesti, primitivizma, ludila....

тоша

pre 12 godina

Које је ово ругање жртвама без обзира на мотив са којим је ово дело учињено. Треба под хитно пронаћи починиоце и најстроже их казнити.

Radisha

pre 12 godina

Po meni treba oshtro kazniti onog ko je doneo propis da se ne trazi poreklo otpadnog metala ispod 50 kg. To je shirom otvorilo vreta kriminalu i lopovluku zemlji. I mi u Boru muku mucimo sa lopovima koji su se toloko osilili da su krali i umetnicka dela noja su bila izlozena po porkovima, a stvorena su u tradicionalnol Likovnoj koloniji Bakar. Da zakljucim, ljudi na vlasti i na ovav nacin pljackaju drushtvo a sve iduci logikom da je narod glup i slep.

ime moje

pre 12 godina

Uvesti obavezan zatvor (proporcionalno nadjenom) i oduzimanje imovine otkupljivacima sekundarnih sirovina koji nemaju dokaz o poreklu sirovina. I naravno, dosledno to sprovoditi, bez izuzetka, sa upadanjem inspekcije 24/7 uz pratnju policije.
Garantovano funkcionise. Isprobano u nekim zemljama sa MNOGO VECOM STOPOM KRIMINALA.

Aleksandar

pre 12 godina

Svi znaju ko od Subotice do Vranja uništava spomenike, seče kablove, pali kablovske instalacije, skida šahte da bi uzeo ono malo bakra i drugog metala koji vredi.
Zna se i ko otkupljuje i to je u svim gradovima otvoreno.

Jedino se ne zna kada će država, policija i sudstvo da konačno prestanu da sve nas tretiraju kao da smo maloumni i do kada će lažni moral i guranje svega pod tepih da traje.

Aleksandar

pre 12 godina

Svi znaju ko od Subotice do Vranja uništava spomenike, seče kablove, pali kablovske instalacije, skida šahte da bi uzeo ono malo bakra i drugog metala koji vredi.
Zna se i ko otkupljuje i to je u svim gradovima otvoreno.

Jedino se ne zna kada će država, policija i sudstvo da konačno prestanu da sve nas tretiraju kao da smo maloumni i do kada će lažni moral i guranje svega pod tepih da traje.

Pera Livac

pre 12 godina

Nemoguće je održati radionice (čitaj: malu privredu) sve nam pokradoše. Odneli su mi zvono teško 600 kg, pumpu tešku 1.000 kg, odneli su tone čelika, sada kradu delove zgrade, rampe i rešetke. Prestao sam da prijavljujem policiji jer je to samo gubljenje vremena. Policija ne želi da izađe na uviđaj. Kad se javite telefonom da ste pokradeni pozovu vas da date izjavu umesto da dodju na mesto kradje i potraže tragove.
Kakve razlike za lopove ima deo spomenika ili moje pumpe? Razliku naprave novinari i javnost. Lopov je lopov bez obzira šta krade. Razbili su i odneli bezbroj skulptura i raznih predmeta. Naravno da ih država ne sprečava jer na taj način rešava njihovu egzistenciju.
Bronza odlazi u livnice obojenog metala, čelik u livnice čelika i tako redom. Kakva je mudrost zaustaviti proces? Nema mudrosti, treba volja, a volje nema. Napravite anketu medju gradjanima i dobićete porazne rezultate. Malo je ljudi kojima nešto nije ukradeno.
Noću provod u kafiću sutra spavaj do mile volje, a kada nestane para kraducaj. E sada su uveli i noćne linije da se ne društvo ne muči peške u ranu zoru.Možda sam preterao, možda vlast i nije loša?

тоша

pre 12 godina

Које је ово ругање жртвама без обзира на мотив са којим је ово дело учињено. Треба под хитно пронаћи починиоце и најстроже их казнити.

ako kažeš - onda si nacionalista :(

pre 12 godina

Niko nema hrabrosti da kaže koja ETNIČKA grupacija sakuplja metale, papir itd.Pri tome to, pored dozvoljenih načina, rade i na nedozvoljen način - kradjom. Ako već neće država da ih kažnjava - neka ih onda prosveti.Ali sam ubedjen da se LAKO mogu pronaći krivci i početi da PRIMERENO kažnjavaju.

ime moje

pre 12 godina

Uvesti obavezan zatvor (proporcionalno nadjenom) i oduzimanje imovine otkupljivacima sekundarnih sirovina koji nemaju dokaz o poreklu sirovina. I naravno, dosledno to sprovoditi, bez izuzetka, sa upadanjem inspekcije 24/7 uz pratnju policije.
Garantovano funkcionise. Isprobano u nekim zemljama sa MNOGO VECOM STOPOM KRIMINALA.

Vlada

pre 12 godina

Zna se ko kupuje obojene metale.
Pretumbajte ih malo,pa ce nekom ispasti gorionik,ako nije kod njih,saznace se kod koga je...

Zna policija da uradi posao,samo im treba volje...

samo polako

pre 12 godina

"Niko nema hrabrosti da kaže koja ETNIČKA grupacija sakuplja metale, papir itd. ... (ako kažeš - onda si nacionalista :(, 11. decembar 2011 16:31)"

Ја имам храбрости, али имам и мозга. Они који би одговор на "ко краде" дали у смислу етничке припадности лопова су исти људи који су небројено пута у историји убијали недужне по логорима, само зато што су ове или оне етничке припадности.

Сви ви који овде коментаришете како се "зна ко краде" би требало да се запитате да ли заиста знате, по имену и презимену. Ја не знам. Такође би требало да се запитате која је етничка припадност оних који крадену робу откупљују и даље прерађују, и тиме највише и профитирају у целој крађи.

На крају, требало би и да увидите апсурд да је овај споменик управо био подсетник на жртве начина размишљања који промовишете причом о етничкој припадности лопова, уместо о лоповима.

Jelena

pre 12 godina

SKandalozno. Jos je skandaloznije sto se kriminal tolerise iz straha da neko ne kaze da smo netolerantni prema obojenim ne-Srbima.
Sramota!
Uopste me neinteresuje narod ni nacionalna manjina kojoj ovi zlotvori pripadaju, hocu da ih uhapsite i primereno kaznite.
Za Humans Right Watch i sl. postavite gde im je mesto.

Морава и брда

pre 12 godina

Срамота , велика срамота, што се скрнави споменик и што је угашен Вечни пламен у Крагујевцу!?

Није то први случај, још монструознији је случај у Београду. Споменик жртвама НАТО агресије, Вечни Пламен и Светлост на Ушћу, на Новом Београду је угашен одмах после 5. октобра( скрнавили отпораши?).
До данас га нису обновили, нема ни Вечног пламена ,ни Вечне светлости!

Брука и срамота, то ниједна нормална држава која цени Слободу неби учинила!

odliveni

pre 12 godina

mene najvse fascinira to da je za taj plamicak data poprilicno ogromna suma novca (10.000 eur), a da nije ugradjen video nadzor od 200 eura. to je nas sposobni verko!

ne bi me cudilo da za video nadzor plate jos 25.000, zasto dulicev sajt da bude skuplji, pa da!

Rade

pre 12 godina

Karadja delova spomenika zrtvama nacizma,treba isto tako i tretirati.

Osim kradje,treba da im se stavi na teret i podrska nacizmu.
Posto je i podrska nacizmu,slede rigorozne kazne.

Radisha

pre 12 godina

Po meni treba oshtro kazniti onog ko je doneo propis da se ne trazi poreklo otpadnog metala ispod 50 kg. To je shirom otvorilo vreta kriminalu i lopovluku zemlji. I mi u Boru muku mucimo sa lopovima koji su se toloko osilili da su krali i umetnicka dela noja su bila izlozena po porkovima, a stvorena su u tradicionalnol Likovnoj koloniji Bakar. Da zakljucim, ljudi na vlasti i na ovav nacin pljackaju drushtvo a sve iduci logikom da je narod glup i slep.

krivi smo mi

pre 12 godina

Grozno ali na zalost ni malo iznenadjujuce. Odavno se sa grobalja kradu bronzane biste, skidaju oluci sa kapela i crkava nema postovanja prema bilo cemu. Ne bih se slozio sa etiketiranjem po etnickim grupama posto u tom poslu ucestvuju sve etnicke grupe bilo na strani kupca ili prodavca. Za ovo nam nije kriva ni Amerika ni EU ni Rusija ovakvi smo mi sami.

Rade

pre 12 godina

Samo izbacite miliciju iz svojih stolica na ulicu i naterajte ih da rade posao za koji su plaćeni i neće biti više ovakvih krađa. Iz iskustva znam da su svi ti sitni lopovi, dobro poznati miliciji.

Uzas

pre 12 godina

Koliko smo nisko pali. Sve zajedno sa medijima, za b92 radi se o vandalima, a ne o lopovima koji su obescastili tako nesto. U Srbiji odavno vec sa sistemom vrednosti puno toga nije u redu, ali lopov, razbojnik, to su kvalifikacije koje bi mogle da krase bar 10-15 posto populacije. Vandal je onaj koji nesto unisti, ali ne ukrade, unistava iz obesti, primitivizma, ludila....

zoranvsc

pre 12 godina

ovo je sramota beda pre vise od deset godina u velikom parku koji se zavrsava upravo pored muzeja ukradene su nekoliko desetine bista koje su od mesinga.tada je policija uhapsila pocinioce a biste su pronadjeni u jednoj poznatoj firmi u kg koja kupuje lije i prodaje obojene metale.
ova kradja je sram,nadam se da ce pocinioci da se uhvate,a verujem da policija u kg vec ima osumljicene jer to mogu uraditi samo par ljudi.
a osobi ili firmi koji misli da to okupi porucio bi:malo ces zaraditi,bolje ih prijavi bices vise nagradjen,bar ces imati cistu savest i cast,ili ti je mala zarada vaznija.bruka nadam se i siguran sam da za sedam dana plicija ce da nadje pocinioce

Ivice, gde ti je marica?

pre 12 godina

E sad nek me neko udedi da policija DA HOCE, A NECE, ne bi mogla da uhvati lopove! Mislim, gorionici za vecnu vatru od 50 kula se desetak puta dnevno pojavljuju na otpadu, zar ne?

Radoslav

pre 12 godina

Pa da li je moguce da pisete o gorioniku a da se nikad niste setili da date informaciju o tome da se na 50m od Muzeja u Spomen parku 21.oktobar nalazi Kafana "Palisad" iz koje tresti muzika sa svadbi i veselja obicno vikendom kada dolaze turisti sa autobusima...ili smatrate da treba malo da pogledaju Muzej pa malo da klopaju odmah pored njega... ili da se kao kokonjasi pridruze svadbi...mnogo vise stete kulturi grada pravi ta kafana nego prica o gorioniku ali kao i uvek u prvi plan ide nevazna informacija a ona bitna za grad se i ne pomene

Pancevac

pre 12 godina

Dajte rok policiji,dve nedelje.
Ako ne nadje gorionik,narucite drugi,a njima od plate za gorionik.
Pa da vidimo,kome ce prekipeti i ko ce poceti da radi svoj posao...

Veoma jednostavno,a sluzi svrsi...

Dragan Jovovic

pre 12 godina

Lopurde, Lopovi i bezdusnici eto sta su
Malo im je sto kradu vence i cvece sa grobova pa ih ponovo prodaju i preprodaju , toliko su se osilili da im nista vise nije sveto.
Tome se mora stati na kraj...

s.nikolic

pre 12 godina

@Aleksandra za sefa policije posto sve zna , a za malu utehu evo i u austriji poceli da "pljackaju" kontajnere sa raznoraznim metalima a posebno sa sa bakrom i mesingom , a bogami poceli i razne figure da skidaju sa grobnica a medju njima nema nijedan iz prozvane grupe ! na protiv ima uz madjare , cese i rumune i nekoliko pravih austrijanaca takodje ! inace mi od vajkada negujemo da skrnavljujemo spomenike iz vremena koje se nama nije svidelo ! dokaza kolijko hoces , pa ni cele kula u nisu neje bila postedjena , i spomenik palim borcima u prvom svetskom ratu NA BANJSKOJ RAMPI u blizini niske banje se godinama sarao , lanci skidali , ALI OVO SADA U KRAGUJEVCU JE NESTO POCSEBNO "CRNO" ! srd.pozdr.

Samo pljacka

pre 12 godina

Zao mi je za to parce gvozdja, ali mi je jos vise zao za puter i svapski sir iz mog frizidera, za parce gvozdja iz garaze koje sam nekada zvao auto, za cokolade i keks koje sam kupovao deci a sada ih vise nema. Za besplatnog zubara i lekara kojih takodje vise nema. Za letovanja u Herceg Novom i zimovanja u Brzecu. Sve to i jos gomilu drugih stvari koje sam imao pre desetak godina vise nemam. Neko ih je ukrao.

Tivadar

pre 12 godina

Nisu to uradili jer nemaju novca, vec jer nemaju casti, a u drustvu u koje se Srbija pretvorila cast se tesko nalazi. Postali smo ideoloska anarhija!

Obrad

pre 12 godina

Pa kako to da direktor Muzeja reaguje kada se klinci opijaju ispred Muzeja u po bela dana i kada nema nikoga da ih opomene...a to za ludovanje po kafanama oko spomenika je stara stvar...samo što nema nekoga ko bi imao petlju da to ne dozvoli...ovako pevaljke arlauču po ceo dan i noć stereo...jedan ton iz kafane Palisad a drugi iz Hotela Kragujevac u kojem se svadbari naveliko...šteta i sramota za to pa tek onda za gorionik...pa valjda je veća sramota turbo svadbe u spomen parku od kradje gorionika...ili je bitno što je više puta rečeno da su tu vatru ponovo zapalili političari...koji ne rešavaju pitanje svadbi...i galame naraodnjaka po Šumaricama...sramota

memetique

pre 12 godina

U KG? Nešto ukradeno? Gorionik od 50 kila? Aaa, ne verujem... zar ona krstača king-kongovskih gabarita na ulazu ne svedoči da u tom gradu žive smerni bogougodnici koje onostrani omnipotent čuva od svih grehota? Još jedna provokacija truležnog zapada, bratjo...

samo polako

pre 12 godina

"Niko nema hrabrosti da kaže koja ETNIČKA grupacija sakuplja metale, papir itd. ... (ako kažeš - onda si nacionalista :(, 11. decembar 2011 16:31)"

Ја имам храбрости, али имам и мозга. Они који би одговор на "ко краде" дали у смислу етничке припадности лопова су исти људи који су небројено пута у историји убијали недужне по логорима, само зато што су ове или оне етничке припадности.

Сви ви који овде коментаришете како се "зна ко краде" би требало да се запитате да ли заиста знате, по имену и презимену. Ја не знам. Такође би требало да се запитате која је етничка припадност оних који крадену робу откупљују и даље прерађују, и тиме највише и профитирају у целој крађи.

На крају, требало би и да увидите апсурд да је овај споменик управо био подсетник на жртве начина размишљања који промовишете причом о етничкој припадности лопова, уместо о лоповима.

ako kažeš - onda si nacionalista :(

pre 12 godina

Niko nema hrabrosti da kaže koja ETNIČKA grupacija sakuplja metale, papir itd.Pri tome to, pored dozvoljenih načina, rade i na nedozvoljen način - kradjom. Ako već neće država da ih kažnjava - neka ih onda prosveti.Ali sam ubedjen da se LAKO mogu pronaći krivci i početi da PRIMERENO kažnjavaju.

Samo pljacka

pre 12 godina

Zao mi je za to parce gvozdja, ali mi je jos vise zao za puter i svapski sir iz mog frizidera, za parce gvozdja iz garaze koje sam nekada zvao auto, za cokolade i keks koje sam kupovao deci a sada ih vise nema. Za besplatnog zubara i lekara kojih takodje vise nema. Za letovanja u Herceg Novom i zimovanja u Brzecu. Sve to i jos gomilu drugih stvari koje sam imao pre desetak godina vise nemam. Neko ih je ukrao.

Jelena

pre 12 godina

SKandalozno. Jos je skandaloznije sto se kriminal tolerise iz straha da neko ne kaze da smo netolerantni prema obojenim ne-Srbima.
Sramota!
Uopste me neinteresuje narod ni nacionalna manjina kojoj ovi zlotvori pripadaju, hocu da ih uhapsite i primereno kaznite.
Za Humans Right Watch i sl. postavite gde im je mesto.

Морава и брда

pre 12 godina

Срамота , велика срамота, што се скрнави споменик и што је угашен Вечни пламен у Крагујевцу!?

Није то први случај, још монструознији је случај у Београду. Споменик жртвама НАТО агресије, Вечни Пламен и Светлост на Ушћу, на Новом Београду је угашен одмах после 5. октобра( скрнавили отпораши?).
До данас га нису обновили, нема ни Вечног пламена ,ни Вечне светлости!

Брука и срамота, то ниједна нормална држава која цени Слободу неби учинила!

Radoslav

pre 12 godina

Pa da li je moguce da pisete o gorioniku a da se nikad niste setili da date informaciju o tome da se na 50m od Muzeja u Spomen parku 21.oktobar nalazi Kafana "Palisad" iz koje tresti muzika sa svadbi i veselja obicno vikendom kada dolaze turisti sa autobusima...ili smatrate da treba malo da pogledaju Muzej pa malo da klopaju odmah pored njega... ili da se kao kokonjasi pridruze svadbi...mnogo vise stete kulturi grada pravi ta kafana nego prica o gorioniku ali kao i uvek u prvi plan ide nevazna informacija a ona bitna za grad se i ne pomene

krivi smo mi

pre 12 godina

Grozno ali na zalost ni malo iznenadjujuce. Odavno se sa grobalja kradu bronzane biste, skidaju oluci sa kapela i crkava nema postovanja prema bilo cemu. Ne bih se slozio sa etiketiranjem po etnickim grupama posto u tom poslu ucestvuju sve etnicke grupe bilo na strani kupca ili prodavca. Za ovo nam nije kriva ni Amerika ni EU ni Rusija ovakvi smo mi sami.

odliveni

pre 12 godina

mene najvse fascinira to da je za taj plamicak data poprilicno ogromna suma novca (10.000 eur), a da nije ugradjen video nadzor od 200 eura. to je nas sposobni verko!

ne bi me cudilo da za video nadzor plate jos 25.000, zasto dulicev sajt da bude skuplji, pa da!

Rade

pre 12 godina

Karadja delova spomenika zrtvama nacizma,treba isto tako i tretirati.

Osim kradje,treba da im se stavi na teret i podrska nacizmu.
Posto je i podrska nacizmu,slede rigorozne kazne.

Aleksandar

pre 12 godina

Svi znaju ko od Subotice do Vranja uništava spomenike, seče kablove, pali kablovske instalacije, skida šahte da bi uzeo ono malo bakra i drugog metala koji vredi.
Zna se i ko otkupljuje i to je u svim gradovima otvoreno.

Jedino se ne zna kada će država, policija i sudstvo da konačno prestanu da sve nas tretiraju kao da smo maloumni i do kada će lažni moral i guranje svega pod tepih da traje.

s.nikolic

pre 12 godina

@Aleksandra za sefa policije posto sve zna , a za malu utehu evo i u austriji poceli da "pljackaju" kontajnere sa raznoraznim metalima a posebno sa sa bakrom i mesingom , a bogami poceli i razne figure da skidaju sa grobnica a medju njima nema nijedan iz prozvane grupe ! na protiv ima uz madjare , cese i rumune i nekoliko pravih austrijanaca takodje ! inace mi od vajkada negujemo da skrnavljujemo spomenike iz vremena koje se nama nije svidelo ! dokaza kolijko hoces , pa ni cele kula u nisu neje bila postedjena , i spomenik palim borcima u prvom svetskom ratu NA BANJSKOJ RAMPI u blizini niske banje se godinama sarao , lanci skidali , ALI OVO SADA U KRAGUJEVCU JE NESTO POCSEBNO "CRNO" ! srd.pozdr.

тоша

pre 12 godina

Које је ово ругање жртвама без обзира на мотив са којим је ово дело учињено. Треба под хитно пронаћи починиоце и најстроже их казнити.

ime moje

pre 12 godina

Uvesti obavezan zatvor (proporcionalno nadjenom) i oduzimanje imovine otkupljivacima sekundarnih sirovina koji nemaju dokaz o poreklu sirovina. I naravno, dosledno to sprovoditi, bez izuzetka, sa upadanjem inspekcije 24/7 uz pratnju policije.
Garantovano funkcionise. Isprobano u nekim zemljama sa MNOGO VECOM STOPOM KRIMINALA.

Uzas

pre 12 godina

Koliko smo nisko pali. Sve zajedno sa medijima, za b92 radi se o vandalima, a ne o lopovima koji su obescastili tako nesto. U Srbiji odavno vec sa sistemom vrednosti puno toga nije u redu, ali lopov, razbojnik, to su kvalifikacije koje bi mogle da krase bar 10-15 posto populacije. Vandal je onaj koji nesto unisti, ali ne ukrade, unistava iz obesti, primitivizma, ludila....

Pera Livac

pre 12 godina

Nemoguće je održati radionice (čitaj: malu privredu) sve nam pokradoše. Odneli su mi zvono teško 600 kg, pumpu tešku 1.000 kg, odneli su tone čelika, sada kradu delove zgrade, rampe i rešetke. Prestao sam da prijavljujem policiji jer je to samo gubljenje vremena. Policija ne želi da izađe na uviđaj. Kad se javite telefonom da ste pokradeni pozovu vas da date izjavu umesto da dodju na mesto kradje i potraže tragove.
Kakve razlike za lopove ima deo spomenika ili moje pumpe? Razliku naprave novinari i javnost. Lopov je lopov bez obzira šta krade. Razbili su i odneli bezbroj skulptura i raznih predmeta. Naravno da ih država ne sprečava jer na taj način rešava njihovu egzistenciju.
Bronza odlazi u livnice obojenog metala, čelik u livnice čelika i tako redom. Kakva je mudrost zaustaviti proces? Nema mudrosti, treba volja, a volje nema. Napravite anketu medju gradjanima i dobićete porazne rezultate. Malo je ljudi kojima nešto nije ukradeno.
Noću provod u kafiću sutra spavaj do mile volje, a kada nestane para kraducaj. E sada su uveli i noćne linije da se ne društvo ne muči peške u ranu zoru.Možda sam preterao, možda vlast i nije loša?

zoranvsc

pre 12 godina

ovo je sramota beda pre vise od deset godina u velikom parku koji se zavrsava upravo pored muzeja ukradene su nekoliko desetine bista koje su od mesinga.tada je policija uhapsila pocinioce a biste su pronadjeni u jednoj poznatoj firmi u kg koja kupuje lije i prodaje obojene metale.
ova kradja je sram,nadam se da ce pocinioci da se uhvate,a verujem da policija u kg vec ima osumljicene jer to mogu uraditi samo par ljudi.
a osobi ili firmi koji misli da to okupi porucio bi:malo ces zaraditi,bolje ih prijavi bices vise nagradjen,bar ces imati cistu savest i cast,ili ti je mala zarada vaznija.bruka nadam se i siguran sam da za sedam dana plicija ce da nadje pocinioce

Pancevac

pre 12 godina

Dajte rok policiji,dve nedelje.
Ako ne nadje gorionik,narucite drugi,a njima od plate za gorionik.
Pa da vidimo,kome ce prekipeti i ko ce poceti da radi svoj posao...

Veoma jednostavno,a sluzi svrsi...

Radisha

pre 12 godina

Po meni treba oshtro kazniti onog ko je doneo propis da se ne trazi poreklo otpadnog metala ispod 50 kg. To je shirom otvorilo vreta kriminalu i lopovluku zemlji. I mi u Boru muku mucimo sa lopovima koji su se toloko osilili da su krali i umetnicka dela noja su bila izlozena po porkovima, a stvorena su u tradicionalnol Likovnoj koloniji Bakar. Da zakljucim, ljudi na vlasti i na ovav nacin pljackaju drushtvo a sve iduci logikom da je narod glup i slep.

Rade

pre 12 godina

Samo izbacite miliciju iz svojih stolica na ulicu i naterajte ih da rade posao za koji su plaćeni i neće biti više ovakvih krađa. Iz iskustva znam da su svi ti sitni lopovi, dobro poznati miliciji.

Ivice, gde ti je marica?

pre 12 godina

E sad nek me neko udedi da policija DA HOCE, A NECE, ne bi mogla da uhvati lopove! Mislim, gorionici za vecnu vatru od 50 kula se desetak puta dnevno pojavljuju na otpadu, zar ne?

Vlada

pre 12 godina

Zna se ko kupuje obojene metale.
Pretumbajte ih malo,pa ce nekom ispasti gorionik,ako nije kod njih,saznace se kod koga je...

Zna policija da uradi posao,samo im treba volje...

Dragan Jovovic

pre 12 godina

Lopurde, Lopovi i bezdusnici eto sta su
Malo im je sto kradu vence i cvece sa grobova pa ih ponovo prodaju i preprodaju , toliko su se osilili da im nista vise nije sveto.
Tome se mora stati na kraj...

Obrad

pre 12 godina

Pa kako to da direktor Muzeja reaguje kada se klinci opijaju ispred Muzeja u po bela dana i kada nema nikoga da ih opomene...a to za ludovanje po kafanama oko spomenika je stara stvar...samo što nema nekoga ko bi imao petlju da to ne dozvoli...ovako pevaljke arlauču po ceo dan i noć stereo...jedan ton iz kafane Palisad a drugi iz Hotela Kragujevac u kojem se svadbari naveliko...šteta i sramota za to pa tek onda za gorionik...pa valjda je veća sramota turbo svadbe u spomen parku od kradje gorionika...ili je bitno što je više puta rečeno da su tu vatru ponovo zapalili političari...koji ne rešavaju pitanje svadbi...i galame naraodnjaka po Šumaricama...sramota

memetique

pre 12 godina

U KG? Nešto ukradeno? Gorionik od 50 kila? Aaa, ne verujem... zar ona krstača king-kongovskih gabarita na ulazu ne svedoči da u tom gradu žive smerni bogougodnici koje onostrani omnipotent čuva od svih grehota? Još jedna provokacija truležnog zapada, bratjo...

Tivadar

pre 12 godina

Nisu to uradili jer nemaju novca, vec jer nemaju casti, a u drustvu u koje se Srbija pretvorila cast se tesko nalazi. Postali smo ideoloska anarhija!