Nedelja, 04.12.2011.

09:36

SLO: Janković pobedio na izborima!

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković pobedio je na vanrednim parlamentarnim izborima u Sloveniji. To je iznenađenje koje niko nije očekivao.

Izvor: B92

SLO: Jankoviæ pobedio na izborima! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

160 Komentari

Sortiraj po:

ajmo realno

pre 12 godina

Ej Srbi smanjite dozivljaj i javite se nakon prvog sastanka premijera Jankovica sa premijerom Kosova. Slovenija je priznala Kosovo i ponasat ce se u skladu s tim. Zasto? Zato jer je Jankovic pragmatican politicar sa rezultatima iza sebe. Na kraju krajeva zato je i izabran. A Srbima i dalje glava u pijesku i mantra i Kosovo i EU. Rezultat toga ce biti ni Kosovo ni EU. Jankovic to jako dobro zna, za razliku od Srpskih politicara koji jadni moraju to guslat non stop da bi ostali na vlasti. Hvala bogu pa Jankovic ne mora.

Mashinovodja

pre 12 godina

Ajde bre, prestanite da se ložite na glupi fazon "Slovenci izabrali Srbina"!
Prvo, nisu Slovenci izabrali "Srbina", nego čoveka s konkretnim imenom i prezimenom, koji je ---sasvim slučajno--- srpskog porekla. Ali čovek nije svesno i namerno, posle dugog razmišljanja, izabrao srpsko poreklo, nego ga je stekao rođenjem.

Drugo, nisu ga izabrali zato što je Srbin, nego zato što se svojim ranijim radom dokazao i zato što je u predizbornoj kampanji ubedio većinu glasača da je on trenutno najbolji čovek za funkciju i posao za koji se kandidovao.

Treće, Slovenci su nam, kao i obično, očitali još jednu lekciju: najvažnije je izabrati kandidata koji izgleda najkvalifikovaniji, a njegovi nacionalni geni su njegova lična i privatna stvar.

Ako uporedim nas sa Slovencima, mogu da kažem samo da, nažalost, mi smo vrlo daleko od tog stanja svesti. Neko je ovde pitao, da li će u Srbiji postati moguće da na važnu funkciju bude izabran Mađar ili Albanac? To još vrlo dugo neće biti moguće. Srbija i Srbi imaju još veoma dug put da pređu. Prvo će Srblji morati da se naviknu i sasvim normalno prihvate političara koji ne samo što se ne busa u grudi SrBske nekakvim svojim turbopravosljavljem, nego čak i nije pravoslavne vere. (Zamislite, predsednik vlade, pa musliman ili katolik, ili još gore - pu, pu, pu, sačuvajisaklonibože - pripadnik neke od onih bezbrojnih protestantskih "sekti"!)

Sledeći veliki korak napred biće kad Srbi prihvate političara koji se javno izjašnjava kao ateista. Naravno, na nivou naučne fantastike je da Srbi prihvate političara koji javno priznaje da je gej.

Srbima će krenuti nabolje tek kad svoje političare i vođe počnu da biraju po kriterijumu da nije bitno šta je, niti šta priča, nego kakav je i šta zna da (u)radi. Ali ponavljam, još smo (pre)daleko od tog nivoa. Zato nam i ide ovako kliavo i traljavo jer nas vodi elita koja jedino što zna je da nam umilno priča na uvce samo ono što želimo da čujemo i tako nas anestezira od stvarnosti i od istine, a mi joj zbog toga pokorno dozvoljavamo da nas nemilosrdno jaše i eksploatiše.

Goran

pre 12 godina

Prvo,covek da se izjasni kao srbin a ne kao slovenac,on bio samo bio obican stranac.Sa takvim stavom,ne bi imao sta da trazi u politici.

Cim napravi uspeh,on je srbin.
A da napravi glupost,vi bi ste ga se odrekli.

Dok god je ovde nacionalizma i dvojnih licnosti,nece nam biti bolje.

GrandPrix

pre 12 godina

1. Cestitke Slovencima na izboru.
2. Srbija je imala vise Crnogoraca u vladi nego li cistokrvnih Srba. A ni sada nikako da nas ostave na miru. By the way, i u Haskom zatvoru je bilo najmanje Srba.
3. Sarkozi nije ni Francuz, ni Madjar, vec Jevrejin.
4. U "civilizovanom" Americkom drustvu ne mozes biti predsednik ako nisi rodjen u USA.
5. Nije ni bitno kako se Zoran Jankovic izjasnjava, mi znamo kako se Srbin oseca. Ono osecanje iz duse je jedno, a ono iz potrebe i navike je drugo. Verujem pak da se novi predsednik oseca vise Slovencem nego ja Kanadjaninom, jer mu je ipak majka Slovenka, a meni Srpkinja.

...sa krovova

pre 12 godina

Jak je bio izbor. Janša koji radi ko zna za koga, pored toga što sebi uzima mito od kupovine oružja, Pahut koji deli državnu imovinu da bi samo video Obamu i tajkun koji se obogatio u privatizaciji na račun radnika. Ali hajde, moglo je biti i gore.
A kom pravcu stvari idu, ionako će za koji dan da dobiju Kancelarku.

prodigy

pre 12 godina

Jankovič u Ljubljani od kad je gradonačelnik napravio jako puno, niko ga nebi šišnuo. A ljudi su glasali za njega zbog toga a ne zbog neke politike takve i ovakve. Ak budemo u vremenu krize nacionalisti onda sve ide u propast. Neče mu biti lako.

Identitet???

pre 12 godina

hmmm pa nije baš tako...ja sam se rodila u sloveniji a moji roditelji su srbi. znači i ja sam srpkinja a to što su neki zakompleksani pa misle da su slovenci, to je njihov problem :)
(mami, 5. decembar 2011 09:53)

Pozdravljam i postujem tvoj licni stav po pitanju identiteta, tj. tvoj licni osecaj za pripadnost Srpskom narodu, a sto je najbitnije, to je tvoje OSNOVNO LJUDSKO PRAVO da pripadas kome ti hoces! Ali, to PRAVO ima SVAKI COVEK, i "neprimereno je" da bilo ciji osecaj za pripadnost, formulises kao KOMPLEKS, jer po toj logici bi to isto neko mogao da kaze tebi, sto je takodje NEPRIMERENO! Pogotovo na Balkanu, gde NI JEDNA nacija nije CISTOKRVNA, zbog vekovnih migracija, raznih imperija koje su vekovima vladale na Balkanu ili su "protutnjale" Balkanom, miliona mesovitih brakova itd.itd. Zbog toga i mislim da je na Balkanu, svako preterano INSISTIRANJE na IDENTITETU DEPLASIRANO, a sto se pokazalo u ne tako davnoj istoriji, i POGUBNO!!!
Siguran sam, da je na Balkanu mnogo vise DOBRIH nego losih ljudi, ma kojem narodu ili veri pripadali!
Cestitam Jankovicu i SVIM GRADJANIMA SLOVENIJE, NA VELIKOJ POBEDI!!! POBEDIO JE ZDRAV RAZUM, A PREDRASUDE SU PORAZENE!!!

Free Bird

pre 12 godina

Ako se buduci premijer Slovenije izjasnjava kao Slovenac (odnosno ne izjasnjava se kao Srbin!) onda je naslov ovog teksta nekorektan prema njemu, pa makar on rodjenjem i poreklom iz Srbije! Bilo bi korektno da se to prvo proveri...

bostjan

pre 12 godina

prva stvar kojo sam primetio na ovom situ, da je više nego 90% komentara bez nacionalistickog in fasistickog podlaga.to se na najpopularnima stranicama u sloveniji ne moze dogoditi.ionako jankovic dobio je najvisi % glasova, dobio i jansa (i stranke desnog pola) velik broj glasova koji znaci slovenija ostaje dalje razdvojena drzava.jos edan put pozdravljam "klimu" komentatora ovog posta i zelim cijelom srbskom narodu da sto prije zaboravi nacionalizam i sovinizam a da zna da ce bit uvjek neka manjina koja če vjerovati u taj nekonstruktivni način.

Gradjanin Srbije

pre 12 godina

Cestitke G.Jankovicu na uspehu a Slovenskom narodu na demokratskom sazrevanju,Slovenci su prvi osetili talas promena u bivsim komunistickim zemljama i prvi u SFRJ trazli transformaciju,tada ih nismo poslusali vec smo krenuli u nacionalizam...NADAM SE DA SMO SADA SAZRELI KAO NAROD I DA CE MO BIRATI PROGRAM A NE NACIONALIZAM...TOMA I VUCIC NEMAJU SANSE...ako budemo poslusali pametan narod...PROGRAM KOJI DONOSI BOLJITAK GRADJANIMA a ne demagogoiju kojom nas truje Vojislav Dr.Kostunic ILI VELJA Mr.Ilici...Ali se plasim da smo mi jos daleko...PA MI SMO JOS UVEK NA BALVAN BARIKADAMA...do duse cujem da smo uzanpredovali oni dole na Brnjaku dizu betonske barikade....heheh

bucko lupetam

pre 12 godina

Iz Jankovićevog primjera bi srpski političari u zemljama bivše Jugoslavije mogli štošta naučiti. Čovjek iza sebe ima uspješan projekt Ljubljane, stranka mu se zove Pozitivna Slovenija, a ne slovenskih Srba ili slično. Zato su slovenski birači prepoznali da je bolji Slovenac od Zmage Jelinčiča i glasali za njega. A ako Sloveniji bude bolje bit će bolje i Srbima koji žive u njoj. Tema za razmišljanje gospodi Pupovcu, Stanimiroviću, Dodiku i ostalima.
(zg euroskeptik, 5. decembar 2011 07:30)

tema za razmisljanje takodje Hr i BiH
zasto im Srbi nisu tako lojalni ko Sloveniji...

eh

pre 12 godina

Kao da je bitno otkud je, mene više fascinira to što je čovjek formirao stranku prije par mjeseci i već odnio pobjedu na izborima. A to otkud je porjeklom može eventualno biti plus u nekim vanjsko političkim odnosima iako će on uvijek gledati prvo Sloveniju (samo to bi bilo i uredu).

Zoran

pre 12 godina

Bosanac predsjednik Srbije, Srbin Slovenije, Hrvat BiH?
(Infom BiH, 5. decembar 2011 06:51)

Predsednik je na prvom mestu kvalitetan i sposoban COVEK, pa tek onda Srbin, Hrvat, Musliman...
IDENTITET je stvar LICNOG OSECANJA SVAKOG COVEKA!
U sredinama kao sto je Balkan, IDENTITET je ISILOVAN POJAM, pa je SMESNO koliko se na Balkanu INSISTIRA na IDENTITETU!!!
Balkanski narodi su kroz istoriju, TOLIKO PUTA bili pod vlascu raznih IMPERIJA(Rimska, Vizantija, Turska, Austro-Ugarska), tako da je SMESNO kada neko INSISTIRA i kaze da je "cistokrvan" Hrvat, Srbin itd. Kada bi nam svima "ispitali" DNK, KO ZNA STA BI SE ISPOSTAVILO!!!
Upravo zbog tih "istorijskih kompleksa", neki Balkanski narodi su "malo vise" skloni nacionalizmu, sovinizmu, i PRETERANIM INSISTIRANJEM NA IDENTITETU!!!
Svi smo svedoci, da je neki Hrvat, pripadnik Srpske vojske, pobio veliki broj Muslimana i Hrvata!?!?
Isto tako je bilo Srba u Hrvatskoj vojsci, koji su bili ekstremniji od najekstremnijih Hrvata!!!
Balkan je to...
Cesttam Jankovicu i Slovencima!!!

Muhamed Kopic

pre 12 godina

JA BIH POSTAVIO samo nekoliko pitanja; Kada ce Srbi izabrati recimo HRVATA ili Madjara? Sta bi se desilo kada bi u Federaciji biraci svoje glasove dali Srbinu a u Republici Srpskoj Bosnjaku ili Hrvatu... Uz cestitke pobjedniku cestitke i slovenackim biracima.Oni su potvrdili svojim izborom da ne zive od nacionalizma nego zele jos bolji zivot!

mami

pre 12 godina

@svoja posla
hmmm pa nije baš tako...ja sam se rodila u sloveniji a moji roditelji su srbi. znači i ja sam srpkinja a to što su neki zakompleksani pa misle da su slovenci, to je njihov problem :)

s.nikolic

pre 12 godina

covek se dokazao kao gradonacelnik ljubljane i zasto bi se onda sumnjalo da nije u stanju da taj uspeh prenese i na celu drzavu sloveniju , a i njihova stranka je ponudila najboloji program te je ovakav ishod bio SASVIM NORMALAN !

Stevan

pre 12 godina

Slovencima najiskrenije cestitam. Sto se toga tice sto je pobedio Srbin samo je u nasim glavama interesantno. Pitam samo nase patriJote sta bi bilo kad bi premijer Srbije bio Albanac, sto je sasvim moguce u slucaju da Albanci kazu, u redu je, bicemo zajedno u Srbiji. I Slovenija i Hrvatska su nam pokazale kako se radi u pravim demokratijama kad su izbori u pitanju. Jos jednom, Slovenci, samo napred... i mi cemo, samo jos par vekova da istrajemo u borbi za "nase" Kosovo i eto nas sa vama.

bojan

pre 12 godina

Da li je moguce da u Srbiji za premijera bude izabran Madjar ili Albanac?
Ne verujem da bi se to ikada moglo dogoditi.
(Poldi, 5. decembar 2011 00:36)

kad se nadje onaj koji bude radio za Srbiju hoce...

ovoono

pre 12 godina

Interesantan trend. Svuda samo smena vladajuce steukture. U drzavama gde su social-demokrate bili na vlasti povjedjuje desni-centar (npr. Spanija). Za.razliku tome u Hrvatskoj i Sloveniji obrnuto. Po meni to samo pokazuje beznadeznost naroda u krizi i kratk orocnu viziju politikih partija i programa. Dok ima novaca i nema krize niko se ne pila time ko ce da pobedi i sa kakvim programom. Cim zakuca kriza na vrata veliki procenat biraca koji izlaze na izbore i traze zrtvenog jarca. Srecno svima na izborima. Glasajte razumom, a ne emocijama.

zg euroskeptik

pre 12 godina

Iz Jankovićevog primjera bi srpski političari u zemljama bivše Jugoslavije mogli štošta naučiti. Čovjek iza sebe ima uspješan projekt Ljubljane, stranka mu se zove Pozitivna Slovenija, a ne slovenskih Srba ili slično. Zato su slovenski birači prepoznali da je bolji Slovenac od Zmage Jelinčiča i glasali za njega. A ako Sloveniji bude bolje bit će bolje i Srbima koji žive u njoj. Tema za razmišljanje gospodi Pupovcu, Stanimiroviću, Dodiku i ostalima.

Infom BiH

pre 12 godina

Bosanac predsjednik Srbije, Srbin Slovenije, Hrvat BiH? Opet konfuzija s identitetima, drzavnim i religijskim. To je kao kad komentatori sportski kod nas kazu, nas Zlatan Ibrahimovic. Moracemo jednom da odlucimo jel se identitet bira, ili dobija po rodjenju.

U svakom slucaju drago mi je da nije pobjedio onaj koga su mediji forsirali, pa vidicemo. Slovenci su cudo.

Aleksandar

pre 12 godina

Niko nema sto Slovenija imade,Slovenija ima Srbina za predsednika vlade
(major JNA, 4. decembar 2011 23:05)

Niko nema sto Srbin imade, sto nemade to rado ukrade...

Mozemo mi ovako do sutra, ja bih samo da podsetim na drevnu kinesku mudrost: Nije vazno koje je boje macka, vazno je da lovi miseve.

Mio

pre 12 godina

Vidim da vecina ljudi ovde ne zna da je u Sloveniji posle otcepljenja vazila uredba po kojoj su drzavljanstvo, to jest gradjanska prava, mogli uzivati samo oni stanovnici koji se izjasne kao Slovenci. Neki dotadasnji gradjani drugih nacionalnosti su to odbili, iselili se, ili ostali bez gradjanskih prava, a dobar deo njih je prihvatio slovenacko drzavljanstvo i izjasnio se kao Slovenac. Medju onima koji su to prihvatili bilo je i dosta etnickih Srba, koji su dosli iz Srbije tamo da rade, ziveli tamo, ili sklopili mesovite brakove, itd. Nase tadasnje vlasti su precutkivale da su mnogi etnicki Srbi nastavili da zive tamo sve ove godine bez ikakvih problema kao Slovenci, i da su danas uspesni ljudi, i da se nalaze u najvisim strukturama drzave. Eto toliko, posto ovaj naslov dovodi mnoge ljude u zabunu. Zoran Jankovic je Slovenac srpskog porekla, a ne Srbin. Tako je covek izabrao i to treba objasniti. To sa Srbijom nema veze, niti ga iko u Sloveniji pita o tome.

iii

pre 12 godina

@pedja: srpskog se pise malim slovom... po srpskoj gramatici. A ja sam recimo Srbin (srpsko-)hrvatskog porekla, ovde odrastao, ovde zivim i '99. sam nosio uniformu VJ. Gde si ti tad bio? Tako da nemojte da se tripujete sa stereotipima i da verujete glupim pricama, nego prvo malo upoznajte obicne ljude oko sebe, pa tek onda budite tako "sigurni" kakvi su "ovi" i "oni"...

Dragan

pre 12 godina

Pedja:
Upravo tako, Srbin je svako ko ima srpski pasos i postuje drzavu Srbiju. Samo se jos u zaostalijim zemljama ljudi deklarisu po nekakvom kvazi-genetskom principu. Narocito na Balkanu, niko ne moze da kaze sa sigurnoscu sta je. Kada bi sada vrsili genetsku analizu videli bi da je bar pola srpskog stanovnistva koje sebe smatra cistim Srbima pravoslavcima ustvari Turci, Austrijanci ili vec koje sve vojske nisu bile na ovim prostorima.

?

pre 12 godina

kako je za tako kratko vreme uspeo da dobije tako veliki procenat??? Ne znam,ali svaka cast. Bilo da je Srbin,ili ne,ovo je neverovatno. :)

Kosta

pre 12 godina

Covek jeste,onako kako se oseca i kako hoce.
Poreklo,glupost.Ne moze se pobeci od njega,ali ne mora se ziveti sa tim.

Dok se u Srbiji,malo to ne razvodnji,nece nam biti bolje.

Srbija - treba joj promena!

pre 12 godina

Izbori: Srbija 2012.

Rasim Ljajić pobedio na izborima!
Novi premijer.

Vladajuća koalicija od:
Preokret/SVM/SDP Srbije
...

Ministar pravde:advokat Srdja Popović
Ministar za istrazivanja porekla imovine: Verica Barać
...

To bi bila promena!
:)
A nemamo ništa pametnije.
Ostalo je izlizano,više puta.

Марина

pre 12 godina

Па шта је ту чудно, и у словенији има Срба. Свака част човеку, а и Словенији која ипак показује напредак и развитак људских права. Само да додам и код нас је Хрват био председник скупчтине а сада министар, не знам за шта, Оливер Дулић. И ми смо ту негде. А и рођени сарајлија нам је рпедседнимк државе, да не кажем Србин босанског порекла. Зезам се....

Roman

pre 12 godina

Jel su u Srbiji,svi Srbini,ili toga nema?Samo su srbi,srbi a ostali su ostali?Il su svi srbi,pa kako ko od porekla?Citam,u Vojvodini su vojvodjani,svi,e sad,kako ko poreklo. Nije mi bas jasno za Srbiju.

Jankovi je slovenac,srpskog porekla.
Ima ovde dosta drugih porekla,ali svi kazu da su slovenci.
Osim stranaca,koji ne zive stalno.

lukazg

pre 12 godina

Ljudi, pa Srpkinja po ocu je dvije godine bila premijerka Hrvatske - Jadranka Kosor rođ. Vlaisavljević, zašto se time niste hvalili? Večeras je izgubila izbore, napokon... :)

Matej

pre 12 godina

Koji glup i senzacionalistički naslov! Barem od B92 ne bih očekivao toga. Pobedio je kako on sam kaže "čistokrvni mešanec", dakle pola srbin, pola slovenac, a žena mu je čista slovenka tako, da ova vaša priča ne pije vode. A kad je već tako velik Srbin, zašto nisu ostali u Saraorcima!?

genius

pre 12 godina

Aman, ljudi... Pa neće on da pokrene integracije sa "liderom" regiona, niti će se nešto revolucionarno desiti.
Bez obzira što je čovek poreklom Srbin, njemu je Slovenija (verovatno) na prvom mestu, ali je svakako dobra vest što je desnica izgubila - i u Sloveniji i u Hrvatskoj, pa će makar retorika biti blaža. Na kraju krajeva, odnosi između naših zemalja zavise i od nas isto koliko i od njih.

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Cestitam Zoranu Jankovicu a njemu i Sloveniji zelim sve najbolje. (nista cudno, kad otuda dobijam penziju, zasluzenu sa nesto vise od 20 godina radnog staza i zivota tamo; onda sam se razboleo i zato nemam vise staza)

Zasto svi potenciraju Srbin, Srbin? Zato sto je svojevremeno stanovnistvo Slovenije grdilo i pljuvalo Srbe, (cak i ja, rodjeni Srbin (1942 godine) od oba roditelja, u Srbiji se skolovao i odrastao, u Sloveniju otisao sa 29 godina starosti, nisam bio ravnodusan prema onome "sta Srbi rade Sloveniji") odricalo se prijateljstava iz II svetskog rata, kad je mnoge proterane Slovence prihvatilo stanovnistvo iz srednje Srbije. Znaci, bilo je priblizno "cim je Srbin, on ne valja", u to vreme se nije previse gledalo kakav je taj Srbin. Svaka cast - ja nisam imao problema, ali sam vec dugo bio tamo, govorio tecno jezik, uklapao se u establisment i ko me je poznavao licno on me je smatrao njihovim. I ostao bih tamo da me teska bolest nije naterala da se vratim u Beograd, a u Sloveniji nisam osnovao familiju.

Srbima se stalno zamera da gde god ih ima, oni hoce da budu glavni. Neki jesu takvi, neki nisu. Ima tu i nekih stvari zaostalih iz istorije i mislim da je to pitanje vestacki podignuto na glavni argument razbijanja Jugoslavije, sto se postepeno uvidja ponovnom ekonomskom saradnjom bivsih YU republika.

Sa druge strane, u Srbiji nikad nije bilo cudno da je neko iz drugih republika na visokom polozaju. Mozda je za to najvise zasluzna Jugoslavija i cinjenica da je Beograd bio glavni grad, ali mislim da su i Srbi bili bez predrasuda i da su mozda najvise bili za bratstvo i jedinstvo.

Zbog svega toga se toliko potencira kad neki Srbin u drugoj eks-republici postane veliki budza. Albanci ne mogu "sa Srbima", Slovenci takodje, Hrvati, Bosnjaci(?), Crnogorci, a niko ne kaze "ne mozemo sa barabama, sa Srbima mozemo". Licno sam gledao reportazu na hrvatskoj TV i covek Hrvat kaze tamo da su svi ljudi iz susednog sela losi, jer su Srbi. Reporter pita "Kako, zasto?" a ovaj kaze "Oni su takvi!" Uvek ce to biti neka moralna satisfakcija ovom namucenom narodu, koga su svi cedili i retko ko pomagao, kad god neki Srbin negde postane nesto.

Veselin,Pozarevac

pre 12 godina

Mislim da u Srbiji,srbin postaje mana...
bar kada je politika u pitanju.
Sta na ovi nasi rade,godinama,dokazano i potvrdjeno.

Srboslav

pre 12 godina

U Srbiji,tako nesto ne bi moglo.
A mislim da bi bilo pozeljno.
Srbija je ipak previse nacionalna,da budem fin,preskocicu nacionalisticka.

Tesko da bi neko juznije od Beograda,glasao za nekog ko nije srbin.
Tamo nema bas mnogo nacija,sem srpske.

Ako pogledamo malo dublje,
da li ste culi za nekog teskog kriminalca,narko dilera,druge manjine/porekla?
Niste.
Da li ste culi nekog,umesan u tesku aferu,korupciju? Niste.
Tajkun? Nema.

Treba to iskoristiti.

Mada,kod nas,izborni zakon je naopak.
Ne moze se niko direktno birati,jos manje gradonacelnik.
Sve ostaje,po naredjenju stranke,vladajuce.
Uzasno.
Da smo pametni,ni to nas ne bi sprecilo.

Evropljanin

pre 12 godina

e ljudi da li ste primetili koliko samo hrvata ima ovde?? o svakoj temi se izjasnjavaju i prozivaju,kao da ih je neko nesto pitao i kao da nas zanima njihovo misljenje... dragi moji susedi,molim vas,idite i citajte/komentarisite svoje vesti,ne trebate nam ovde niti nas zanima sta imate da kazete.

p.s. puni ste koplexa nize vrednosti.

Jugosloven

pre 12 godina

Kada je Jankovic, Slovenac,Jugosloven slovenacko-srpskog porekla,uspeo u zivotu,onda vam treba i Srbin je i hvalite se njime.
A da je taj isi Jankovic ziveo u Beogradu,pola grada bi ga pljuvalo da je "jugoslovenski jadnik koji ne zna na koju ce stranu,iskompleksirani mesanac,papin podanik.."
Cak je i Tesla,koji je poreklom pravoslavac,tek u USA postigao nesto.

Hvala na paznji, i zbogom Srbijo,
Podrska Vojvodjanima i APV,cuvajte mi pokrajinu vraticu se sa gomilon evropskih Jugoslovena i njihovim novcima da vam pojacam front protiv nacionalsovinizma.

vladabab

pre 12 godina

Slovencima zelim sve najbolje i da im buducnost bude uspesna, mirna i prosperitetna. Ali cemu ovaj naslov? Pa sta ako je Srbin? Sta sada to znaci, da smo bolji nego Slovenci, cim su oni izabrali coveka naseg porekla da ih vodi? Opet nasa arogancija i bezobrazluk, busanje u grudi bez osnova, umemo li mi nekad malo bolje od toga?

aral

pre 12 godina

bravo Zoki, al bez ushićenja, molim vas.

sada je pred nama u sloveniji nekoliko tako teških godina, bez alternative, da če popularnost Zokiju past blizu nule, ako obavi svoj posao. Ali cjenim, da preuzima odgovornost.

jugoslovenac

pre 12 godina

http://www.youtube.com/watch?v=8vfj7uXR0X8
ova pesma se sluša sad u sloveniji...to je odraz na kampanju Janeza Janše,koji je nagovaraoalbance koji žive u slovenije da glasaju za njega jer je zoki srbin...99% srba,hrvata,muslimana i albanca je glasoval za zorana,a i ogroman deo slovenaca...to je dokaz da je kod nas stvarno liberalizam...kod nas je živ dokaz da je moguč suživot pa nije važno odakle dolaziš...svi mi volimo naše korene ali je standart i život preči nego nacionalizam...ja sam inače pola albanac pola musliman iz bosne-komplet moja familija je glasova za zorana... :)

MIck

pre 12 godina

Ovde mi nesto nije jasno..."Zoran Janković, čiji otac je bio Srbin, a majka Slovenka, je rodjen 1953. godine u selu Saraorci kod Smedereva, gde je i proveo detinjstvo.".....
Ko je pametan neka mi objasni zasto se smatra srbinom?Zato sto mu je "tata" iz Srbije ili zato sto je rodjen u istoj?
Primer 1:Osoba X je rodjena u Splitu, otac srbin majka hrvatica.Sta je osoba X Hrvat ili Srbin?
Primer 2:Dete osobe X je rodjeno u Mariboru.Sta je dete osobe X Hrvat ili Slovenac?
Ili mozda sve ovo zavisi od pasosa drzave u kojoj persona zivi?

Pojasnjenje?

m.j.

pre 12 godina

sve cestitke gospodinu i jedna lekcija istorije i kulture, u zapadnoj i centralnoj evropi kao i u SAD nacionalnost=drzavljanstvo, ne razlikuju ta dva pojma, dok mi razlikujemo jer je nas nacionalizam etnicki a ne gradjanski kao kod njih, drugacije su se razvijali, drugaciji pogled imaju na to. pozdrav.

Slovenec

pre 12 godina

Istina je, da je Zoran Janković rođen u Srbiji, ali nije istina da je čisti Srbin. Otac mu je Srbin ali mama mu je Slovenka! Ovdje se priča kao da je on čisti Srbin.

SloGan

pre 12 godina

Pobeda Jankovića nije nikakvo iznenađenje za one koji poznaju dosadašnji rad ljubljanskog gradonačelnika. Uostalom, on je na poslednjim i pretposlednjim lokalnim izborima sa svojom listom praktički obrisao pod sa svim vladajućim i opozicionim partijama. Sa partijama koje su kreirale slovenačku politiku 20 godina! Iznenađenje može biti jedino za medije jer su u toku kampanje favorizovali SDS Janše, koji ima kontrolu nad većinom medija, a ti isti mediji su i bombardovali javnost kako će Janša dobiti od 32% pa sve do 50+% poslaničkih mesta. Ali eto, kalkulacije su im se obile u glavu i sad je na redu demontaža sistema ... Iza Jankovića stoje rezultati u Merkatoru i Ljubljani, gde poslednjih 5 godina vrši funkciju gradonačelnika. Dosadašnja vlada je doživela poraz jer je radila slabo pa su čak 2 od 4 vladajuće partije ispale iz parlamenta. Janša je populista i ima podršku neobrazovanih i zatucanih birača. On je 20 godina umešan u sve moguće afere i najgora je moguća opcija za mandatara. Mislim da će i on ubrzo biti prošlost slovenačke politike ...

SVD

pre 12 godina

Za Nemanju: Mi u Srbiji imamo brojne pametne ljude na visokim položajima koji nisu Srbi. To smatram velikim kvalitetom Beograda i Srbije. Setite se Ive Viskovića, Jurija Bajeca, Bruna Vekarića, Tomislava Peterneka, pokojnog Ive Eterovića i brojnih drugih. Ponosam sam što sam Srbin ali bih bio nesrećan kada bi moja nacionalnost bila garancija da sam pametan.

go

pre 12 godina

Mos mislit Srbin, taksnih Srba v Sloveniji ima na tisoc.
Jadranka Kosor ima srpsko poreklo .
Milosevic i Tadic su susedi, a ni Obama nije neki amerikanac.

zozozo

pre 12 godina

Nisu očekivale samo budale. Amaterske i profesionalne. Predizborne ankete su bile totalno nerealne jer su sve redom ignorisale neopredeljene birače. A kao i prethodni put, 2008., pokazalo se da su skoro svi neopredeljeni birači bili birači (uslovno rečeno) levih stranaka. Kao i obično, Janša je napravio stratešku grešku i nije jednostavno otćutao kampanju. Temperatura je bila na kraju dovoljno visoka, da je većina neporedeljenih birača izašla na izbore i glasala za jedinu realnu alternativu.

svoja posla

pre 12 godina

Da li ste vi ljudi u skorije vreme bili u SLoveniji? Ja jesam. Tamo je bukvalno svaka treća osoba poreklom iz Srbije ili Bosne, to jest svakoj trećoj osobi je otac ili deda došao iz Srbije ili Bosne, i imaju prezime na -ić. Ali to nema NIKAKVE veze. Svi ti ljudi se izjašnjavaju kao Slovenci i ponašaju kao Slovenci. Prema tome ovaj bombastični naslov je potpuno neprimeren, smešan, i samo govori koliko mi živimo u megalomanskim mitovima, dok drugo napreduju i razvijaju se. Srbijo, osvesti se i gledaj svoja posla.

Ja m-75

pre 12 godina

Ova pobeda mnogo govori o gospodinu Jankovicu, a bogami i o Slovencima. Da li bismo mi dozvolili da nam pobedi na izborima neki Slovenac, Hrvat...Nisam siguran...Ma, u stvari, siguran sam da bi mu njegovo poreklo bio najveci hendikep. Gresim li?

Kanadjanin

pre 12 godina

I ne razumem sto u tekstu pise poreklom Srbin. ako se rodio kao Srbin on ostaje zauvek Srbin ne moze biti clan drugog naroda.
(Dejan, 4. decembar 2011 21:56)

Naravno da moze da bude, ako se tako opredeli. I kaze se poreklom srbin, i nikako drugacije. Ja sam dosao u kanadu pre deset godina. Ne samo da sam kanadski drzavljanin, nego i kad me neko pita koje sam nacionalnosti, ja kazem kanadjanin, poreklom srbin. A i ovo poreklom cu uskoro da ukinem, s obzirom na to koliko ste poceli da se blamirate u svetu. Svaka cast normalnima u srbiji, em uspevaju da ostanu normalni, em ne znam kako izdrzavaju medju toliko.. da ne upotrebljavam sad termine...

EX Aktivista

pre 12 godina

Nije poenta u tome što je rođen i odrastao u Srbiji , poenta je da je sa samo 7 nedelja koliko postoji njegova partija , a samim tim nije trošio pare na kampanju , nije njegova partija imala višegodišnju organizaciju čiji su članovi drpali i bili samo u partiji radi privilegija, nisu bili zapošljeni njegovi kadrovi , mnogo toga nije a ipak je njegova partija "stara" samo neverovatnih 7 nedelja pobedila. Zamislimo da neki Japanac koji živi i radi u Srbiji desetak godina, poseduje organizacione sposobnosti , direktor je Panasonika ili je ambasador Japana u Srbiji, tečno govori srpski , reši da osnuje partiju 7 nedelja pred izbore , i da 30% biračkog tela ili glasača da glas JAPANCU. Ja bih bez razmišljana dao glas , ali 30% , čisto sumnjam da bi mu lopovi ,politikanti, razni lobiji, institucije, mediji,mentalitet , to dozvolili. Slovenci su svetlosnu godinu uređeniji kao društvo i od Italijana a kamoli od Srba iako su silom prilika živeli u zajedničkoj državi 70 godina. A Boris Tadić je daleko više Bosanac jer je i rođen i odrastao je u Sarajevu, i daleko mu je po mentalitetu bliže Sarajevo od crnogorskog mentaliteta mada po crnogorcima je i kraljica Elizabeta verovatno imala praprababu iz Kolašina.

bespomcni

pre 12 godina

Iskrene cestitke Sloveniji. Jos jedna lekcija politicke zrelosti jedne nacije(halo Srbija). Da imamo pameti,kao sto je nemamo,pa da glasamo za LDP I DS kao naj manje stetocinske stranke od ostatka politickog spektra u Srbiji, pa da I nas uhvati klica razuma. Medjutim,dok je u prozaicnoj Srbiji "tragaca u podrumima za staljinovom fotografijom", od toga i ovoga puta,naravno,nece biti nista. Dakle,nikolici,vucici,dacici,ilici,markovici ....,ne morite brige,jer za vas nema zime u Srbiji.

No name

pre 12 godina

I ja sam glasao za Jankovica..niko nije verovao da moze da pobedi..ali samo da Jansa nije pobedio..trenutno je zurka ovde..a slovenci tuguju od muke.. =)

jedina je slabost sto Ljubljana gubi odlicnog gradonacelnika..=/

pozdrav iz Ljubljane..;)

novica

pre 12 godina

Taj Jankovič,ili,Janković, sve jedno je, ali je važno da je on izuzetan privrednik,a to su slovenci prepoznali,jer nisu nebeski narod.

malo realnosti

pre 12 godina

@Hm, 4. decembar 2011 21:49
Ne znam sta je to ovde "za nas nerbicno". Tito je vladao Srbijom 40 godina, koliko znam nije Srbin.
Kucan je kao dete isto ziveo u Srbiji.
Sta vi ovde vidite spektakularno novo i u cemu vi ovde vidite neku slovenacku supreriornost u odnosu na Srbiju?

Vladan Grujić

pre 12 godina

Pozitivni politički tekonski poremećaji u Sloveniji i Hrvatskoj. Zoran Janković i Zoran Milanović su na čelu pobedničkih koalicija u pomenutim zemljama. Birači u tim zemljama su se opredelili za politički relativno nove i nepotrošene ličnosti i žestoko kaznili koalicije koje su potrošile svaki politički kredit. A mi? Mi smo našeg Zorana ubili 12.3.2003. i od tada svakodnevno gledamo uništavanje njegovog političkog kapitala.

Ivan

pre 12 godina

Janković je Slovenac po državljanstvu i opredeljenju. Šta je po poreklu manje je bitno.

A te gluposti oko toga kada će ne-Srbin da bude predsednik i sl... Pa imali stmo veliki period kada Srbi nisu upravljali politikom sopstvene zemlje, s taj vođa valjda leži u Kući cveća. Danas smo to što jesmo zbog toga.

Elem, ako bih ijednog politčara danas voleo da vidim n čelu naše države to bi bio "ne-Srbin" Rasim Ljajić. Veći je on Srbin od ovih naših Srba.

pero

pre 12 godina

Vi što se vadite na Crnogorce kao čelnike u Srbiji, kladim se da ne priznajeste u drugim slučajevima tu naciju. To je hvatanje za slamku. Mi smo jedno licemerno društvo, unutar Srbije sve se vrti oko srpskog naroda, a kad treba da se hvalimo modernim vrednostima onda se dičimo građanstvom. Pa odlučite se ili jedno ili drugo.

sale

pre 12 godina

Sve ste nam rekli osim onog što je jedino važno: šta ovo znači za Sloveniju? Šta birači poručuju političarima (osim očiglednog "uglavnom svi ste nam dosadili i hoćemo nekog novog")? Slovenija je na ivici krize i ljudi se plaše recesije, propadanja firmi i gubitka posla. Kakav je program i kakva politička filozofija Zorana Jankovića? Da li donosi stabilizaciju ili prazna obećanja? To gde je rođen i koliko je bogat nam ne govori ništa o tome šta namerava da uradi.

Uzgred, to što je Srbin bio gradonačelnik Ljubljane izgleda nije pomoglo ni jednom srpskom biznismenu da dobije dobru lokaciju za poslovni prostor u njoj tako da bih ja na mestu nekih komentatora najpre smirio svoje patriotske strasti.

Dule NS

pre 12 godina

-Sudeći po komentarima, izgleda da ovaj naslov užasno smeta jedino Hrvatima, ostalim ex-Yu susedima i određenim građanima Srbije!
-Ali Slovencima očigledno ne smeta ni najmanje! :)
-A još manje svim onim hiljadama Slovenaca koji svake godine posećuju Srbiju od Guče i Exita pa do dočeka nove godine...
-Slovenci su oduvek kroz istoriju bili izuzetno naklonjeni Srbima i pored sve političke satanizacije Srbije i danas su! A to znam i lično jer imam mnogo prijatelja u Sloveniji!

-To što je Srbin pobedio sigurno neće pripojiti Sloveniju Srbiji kako neki ovde podrugljivo komentarišu, ali definitivno znači da Slovenci nisu nacionalisti... a vrlo je moguće da ovo označava i kraj anti-srpske politike koja je provejavala u Sloveniji u prethodnih 20-ak godina, a koja je i tada bila namanje izražena od svih ostalih ex-yu država...

Nermi Bajramovic

pre 12 godina

Pa pošto smo imali "m....a" da izaberemo Slovenca-crnca iz Gane za gradonačelnika u Piranu, evo Slovenca sa Srpskim porijeklom na parlamentarnim izborima. Ma dragi moji sunarodnjaci, da je malo više pameti i stručnosti, ne bi bilo ovako u regionu. Osobno mislim, samo rezultati i širi pogled mogu da tvore bolji život. Dakle dva Z u regionu. Neka im obojici bude srećno i uspješno!

Vama želim iskreno da riješite probleme na Kosovu čim prije i da se počnete vračati "kući"!

Pozdrav iz "dežele",

Tdx

Eror

pre 12 godina

U Sloveniji je pobedio Zoran Janković, u Hrvatskoj Zoran Milanović. U istom danu, danas kad je najteže, Slovenci i Hrvati imaju keca u rukavu. Gde je nama "naš Zoran" za sutra??? Mi smo svoje Zorane prokockali davno, a potomci nekih davnih Zorana upravljaju po drugim državama.

pegaz

pre 12 godina

Zoran Janković, čija majka je Slovenka, a otac Srbin, je rođen 1. januara 1953. u Jugoslaviji, u selu Saraorci kod Smedereva.
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/t10321.sr.html

kaka

pre 12 godina

Pa mislim da izbore u SLO nije dobio niti Srbin niti Slovenac!Danas je na izborima Slovenije pobjedio je jedan veliki ćovjek,pametan ćovjek ,karakteran ćovjek,pošten ćovjek i šta je najvažnije za mene RADNIK ćovjek.Živim u Ljubljani i nevjerovatno šta je napravio od Ljubljane pa to je raj na zemlji i to u kratkom vremenu,sve što je obećao sve je napravio a taj ćovek se zove G.Zoran Janković!!!Lep pozdrav ljudim dobre volje.

breee

pre 12 godina

Najsmesniji sum mi komentari omalovazavanja Slovenaca.Kao, oni su "Alpski Srbi" , nisu imalu drzavu kad su Srbi to imali i slicno.A u sustini, mi Srbi smo najzaostaliji narod u Evropi u mentalnom sklopu.
To dokazuje i sam naslov na ovom, inace meni, najboljem sajtu u ex-yu..
Smesni smo breee!

lionac

pre 12 godina

meni ova vest ne treba da ima uzvicnik.
za mene je normalno da vodja partije, koji je pobedio na izborima dva puta za gradonacelnika ljubljane, bude pobednik.

prosto, cela slovenija je ustvari ljubljana....

nikola

pre 12 godina

Tendenciozan naslov B92, naslov koji bi prodavao dobro svake novine. No da kazem da mislim da ce nove vlasti u SLO i HR biti bolje od prethodnih narodi tih drzava mogu biti zadovoljni. Nazalost kod nas ko god da dodje bice nam gore i ovi ako ostanu bice nam losije nego u ovom mandatu, mi smo taoci politickih partija koje manipulisu sa nama gradjanima samo za svoju lopovsku narav.

petar

pre 12 godina

Pobedio je jer je od Merkatora stvorio jaku tvrtku, od nule, dok ga tada premier Janša nije izbacio. Kao župan Ljubljane uradio je čudo od grada. Donekle šteta da neče biti više gradonačelnik.Ako uradi od države to što od grada, prvi smo.

Srbijanka

pre 12 godina

Samo u Srbiji niko neće da bude Srbin, kao u svim drugim državama. To je najveći problem u ovoj državi. Svaki građanin Slovenije je Slovenac, to zvuči ok i to je svima sasvim logično, i svaki građanin Francuske je Francuz. Meni deluje nezamislivo da Hrvati koji su rođeni u Srbiji, sebe proglase Srbima jer žive u Srbiji..a to bi po istoj analogiji trebalo da bude logično. Mnogo je teško sebe zvati Srbinom, to je očigledno. I bolje da se Srbija podeli na autonomije, zasebene oblasti ili nestane da ne bi niko morao sebe da nazove tim imenom,koje očigledno mnogima para uši i izaziva mučninu.

iii

pre 12 godina

Nije on Srbin, on je Slovenac srpskog porekla. Kad mi budemo naucili u cemu je razlika onda ce se mnoge stvari promeniti na bolje. Ali kod nas se jos gleda ko je iz kog plemena, a kamoli nacije, a u tome ni pripadnici manjina ne zaostaju nimalo...

Iz Novog Sada

pre 12 godina

Srbin nacionalista bi na ovu vest rekao: "Pa naravno kada smo najbolji", Srbin koji je realan bi rekao: "Eh, kada bi kod nas pobedio neki slovenac!"

Kosowar

pre 12 godina

Pa sta.. na normalnom svetu, Drzavu, to ti je normalno, nista nije cudo!!! da bi bio Srbija Normalna drzva bih imao gradnacelnik Beograda Slovenac,Hrvat,Albanac,Madjar, zasto da ne I Roma...!!!!

Knight XV

pre 12 godina

Sve se menja u svetu i to velikom brzinom, samo ovi likovi nas non-stop uspavljuju i pricaju budalastine, a ni manje ni vise dve decenije. Kradu nam ponaosob nase licne zivote, zivote dostojne normalnom coveku. Nekom od nas mladjoj populaciji ukrali dosadasnji ceo zivot, nekom polovinu ili ti trecinu zivota.Dosta!
Svet ide napred, a mi? Ko sta radi pravimo drzavu, a nikako da je napravimo i uredimo. Prebrojavamo satro neprijatelje Srba, velicamo lazne prijatelje, uredjujemo UN, vodimo svetsku politiku jer smo bili centar "Velikog praska" u svemiru. Nema dalje, PREOKRET !!!

zdr

pre 12 godina

Uh, sto ne volim senzacionalisticke naslove pune srbovanja!

Velicina jedne drzave se izmedu ostalog vidi i po tome da da izbore moze da dobije neko ko nije pripadnik vecinske nacije. Razmislite da li bi to bilo moguce u Srbiji. Tamo se i na TV debate nosi krstenica kao najjaci argument.

Meni se dopada da je Jansa predstavnik ultra desnice izgubio a da je dobio neko sa modernijim pogledima bez obzira na poreklo, veroispovest ili slicno. Zato Slovencima upucujem iskrene cestitke!

doktor

pre 12 godina

Nemanja,pa bila je Hrvatica gradonacelnica BG,zatim je Hrvatica bila ministrica poljoprivrede...Madjar je bio drugi covek srpske Vojske! Ne moj tako

dodatak

pre 12 godina

"SLO: Srbin pobedio na izborima"!Otac mu je Srbin a majka Slovenka,on je odrastao, skolovan i vaspitavan u Sloveniji,po nacinu rada i rezonovanja
Slovenac.

palilulac

pre 12 godina

@@@Kad će Srbija dostići taj civilizacijski nivo da neSrbin pobedi na izborima?
(pero, 4. decembar 2011 20:57)

Tadic Boris - crnogorac
Milosevic Slobodan - crnogorac
a pre njih Broz Josip - ???

O cemu ti pricas covece!!!

Nemanja, Beograd

pre 12 godina

Ipak je Sloveniji civilizacijski otišla korak dalje. Zamislite da u Srbiji gradonačelnik Beograda bude Mađar, Hrvat, Bošnjak ili, recimo, Rumun? Trebalo bi da je moguće ali je u praksi nezamislivo! A zamislite tek da taj gradonačelnik izađe na parlamentarne izbore i pobedi. Ovo u Sloveniji je istinska demokratija na delu...

zasto je ovo u Srbiji tako bitna vest?

pre 12 godina

Ovo se dogodilo samo iz jednog razloga. Slovenci kada izlaze na izbore glasaju za program i ono sto im je obecano na izborima, a ne po osnovu nacionalnosti. To i jeste zdravo i logicno razmisljanje, sta me briga kakvo je necije poreklo dokle god ja kao obican gradjanin imam koristi od toga. Evo pogledajte Srbiju, nas uglavnom Srbi vode, al to sto je neko Srbin, ne znaci da ti je to garancija da ce on biti dobra vlast.
Znaci, bitan je samo program, reputacija i karakterne osobine te osobe za koju se glasa.

pero

pre 12 godina

Pošto je nacionalnost prvenstveno stvar osećaja i opredeljenja nasuprot široko-prihvaćenoj na Balkanu, hitlerovoj ideologiji da je stvar gena... Jeste li bili ljubazni da pitate kako se gospodin izjašnjava?

Fusnota

pre 12 godina

Milošević i Tadić su Srbi iz Crne Gore, iz krajeva koji su bili u sastavu srpskih država mnogo pre Kragujevca ili Čačka (o Paliluli da ne govorimo)što ih ne čini većim, ali ni manjim Srbima od ostalih.

Dejan

pre 12 godina

Po komentarima vidim da neki ljudi ne razlikuju nacionalnost i drzavljanstvo. I ne razumem sto u tekstu pise poreklom Srbin. ako se rodio kao Srbin on ostaje zauvek Srbin ne moze biti clan drugog naroda.

Mićko

pre 12 godina

I kod nas su Crnogorci (poreklom i Milošević i Tadić su Crnogorci) 20 godina na vlasti pa niko to ni ne pominje kao civilizacijsku tekovinu Srbije.

Ja

pre 12 godina

Dobro je, ne zato sto je "Srbin" nego zato sto zastupa normalnu politiku. Jansi se surovanje sa neonacistima koje je otkriveno prethodnih dana obilo o glavu.

Dejan

pre 12 godina

@guido Pomesao si drzavljanstvo sa nacionalnoscu. Npr. ja sam sad Srbin i odem u Nemacku i dobijem njihovo drzavljanstvo i ja onda postajem Nemac. Kako je to moguce.

guido

pre 12 godina

cuj srbin? u sloveniji je svaki drzavljan slovenije slovenac kao ugluvanom i svuda u civilizovanom svijetu. sarkozi je francuz nije madjar samo zato sto je porijeklom madjar. porijeklo ne nevazna stvar.

mozda je vrijeme da i srbija pocne da zivi u 21. vijeku.

protiv nacionalizma i primitivizma

pre 12 godina

sta je, braco srbi, opet smo se u svojoj zaslepljenosti preracunali i pre vremena krenuli da delimo slovencima lekcije iz demokratije? haha, smesni smo ko bioskop!

Spray art

pre 12 godina

vide glasali za Jankovica(koji je 51% srbin)
(ggg, 4. decembar 2011 20:45)

Vidim da si veoma inteligentan covek,pa bih zeleo da mi pojasnis,kojom formulom i racunicom se dolazi do tih 51%

Unapred zahvalan

poliglota

pre 12 godina

Citam komentare tipa "zamislite da neSrbin postane predsednik u Srbiji" itd. Pa setite se ko su (ibli) predsednici Srbije?!? Tadic je poreklom iz Bosne, isto kao i visestruki kandidati Seselj i Draskovic a Milosevic iz Crne Gore. Teze je pronaci nekog Predsednika koji je bio Srbin iz Srbije. Osim toga, zasto je toliko nezamislivo da Ljajic dobije neku vazniju funkciju, predsednik ili premijer?

kiki

pre 12 godina

I kakve ima veze što je porijeklom srbin hoče li se sada SLO pripojiti Srbiji možda?Zbilja ste puni kompleksa i onda se čudite što su svi otišli od vas.

Hm

pre 12 godina

To nije iznenadjenje,to je Evropska Unija,sistem u kome se vrednuje je li neko sposoban ili ne a ne je l Srbin,Slovenac il neko treci.Za nas je ovakva vest neobicna a za njih je normalna stvar.To dovoljno govori o nama.

goran

pre 12 godina

Nije on Srbin već državljanin Slovenije! A to što je "malo" Srbin, okačite mački o rep. Otišao je (sa pravom) još kao dečko sa roditeljima iz Srbije i uspeo, kao i 99% nas koji smo otišli iz S(v)rbije.
Srećno!

pero

pre 12 godina

To isticanje porekla ukazuje na kompleks malog naroda. Predsednik Slovačke Gašparovič je poreklom Hrvat. Ne sećam se da su Hrvati imali ovako bombastične naslove kad je izabran. Sami mediji podrivaju građansku ideju i favoriziraju nacionalizam, svesno ili ne!

Vlasotince...

pre 12 godina

I sada ce nekom Srbinu u Vranju ili Surdulici biti bolje zato sto je procitao bombastican naslov da je SRBIN pobedio na izborima u Sloveniji...

Jadni nacionalni ponos nema granica, a nema se ni leba,,,
Bitno je da je SRBION pobedio u drugoj drzavi.A kad ce PRAVI Srbin pobediti u Srbiji??

Душан

pre 12 godina

Анкете предвиделе убедљиву Јаншину победу, као и 7% мање него што је Позитивна Словенија освојила... Можда би да није било тих "објективних" анкета, резултат био и већи... Треба забранити истраживање јавног мњења у време кампање...

svi (ni)su isti

pre 12 godina

@ (dr.Fikret, 4. decembar 2011 19:54) - Nije Jankovič nego Janković, meko č, kako vi to kažete u svakodnevnom govoru. Malo je komično da vam "vladar" bude "tamo neki ić", i to još Srbin, ali dobro, neka bude i to čudo samo da Slovenija ide napred.

dr.Fikret

pre 12 godina

Ovakvi potezi su tipični za Janšiste, jer u ovom slučaju im se ide za izbore u kojem imaju jakog kandidata srbina Jankoviča i po stručnim analizama, če se iči baš za mali broj glasova između dva rivala i sa ovom krađom če Janša u slučaju poraza tražiti ponovno glasanje...100%

Nemanja, Beograd

pre 12 godina

Ipak je Sloveniji civilizacijski otišla korak dalje. Zamislite da u Srbiji gradonačelnik Beograda bude Mađar, Hrvat, Bošnjak ili, recimo, Rumun? Trebalo bi da je moguće ali je u praksi nezamislivo! A zamislite tek da taj gradonačelnik izađe na parlamentarne izbore i pobedi. Ovo u Sloveniji je istinska demokratija na delu...

guido

pre 12 godina

cuj srbin? u sloveniji je svaki drzavljan slovenije slovenac kao ugluvanom i svuda u civilizovanom svijetu. sarkozi je francuz nije madjar samo zato sto je porijeklom madjar. porijeklo ne nevazna stvar.

mozda je vrijeme da i srbija pocne da zivi u 21. vijeku.

palilulac

pre 12 godina

@@@Kad će Srbija dostići taj civilizacijski nivo da neSrbin pobedi na izborima?
(pero, 4. decembar 2011 20:57)

Tadic Boris - crnogorac
Milosevic Slobodan - crnogorac
a pre njih Broz Josip - ???

O cemu ti pricas covece!!!

zdr

pre 12 godina

Uh, sto ne volim senzacionalisticke naslove pune srbovanja!

Velicina jedne drzave se izmedu ostalog vidi i po tome da da izbore moze da dobije neko ko nije pripadnik vecinske nacije. Razmislite da li bi to bilo moguce u Srbiji. Tamo se i na TV debate nosi krstenica kao najjaci argument.

Meni se dopada da je Jansa predstavnik ultra desnice izgubio a da je dobio neko sa modernijim pogledima bez obzira na poreklo, veroispovest ili slicno. Zato Slovencima upucujem iskrene cestitke!

Iz Novog Sada

pre 12 godina

Srbin nacionalista bi na ovu vest rekao: "Pa naravno kada smo najbolji", Srbin koji je realan bi rekao: "Eh, kada bi kod nas pobedio neki slovenac!"

Ja

pre 12 godina

Dobro je, ne zato sto je "Srbin" nego zato sto zastupa normalnu politiku. Jansi se surovanje sa neonacistima koje je otkriveno prethodnih dana obilo o glavu.

Душан

pre 12 godina

Анкете предвиделе убедљиву Јаншину победу, као и 7% мање него што је Позитивна Словенија освојила... Можда би да није било тих "објективних" анкета, резултат био и већи... Треба забранити истраживање јавног мњења у време кампање...

dodatak

pre 12 godina

"SLO: Srbin pobedio na izborima"!Otac mu je Srbin a majka Slovenka,on je odrastao, skolovan i vaspitavan u Sloveniji,po nacinu rada i rezonovanja
Slovenac.

kiki

pre 12 godina

I kakve ima veze što je porijeklom srbin hoče li se sada SLO pripojiti Srbiji možda?Zbilja ste puni kompleksa i onda se čudite što su svi otišli od vas.

goran

pre 12 godina

Nije on Srbin već državljanin Slovenije! A to što je "malo" Srbin, okačite mački o rep. Otišao je (sa pravom) još kao dečko sa roditeljima iz Srbije i uspeo, kao i 99% nas koji smo otišli iz S(v)rbije.
Srećno!

pero

pre 12 godina

To isticanje porekla ukazuje na kompleks malog naroda. Predsednik Slovačke Gašparovič je poreklom Hrvat. Ne sećam se da su Hrvati imali ovako bombastične naslove kad je izabran. Sami mediji podrivaju građansku ideju i favoriziraju nacionalizam, svesno ili ne!

protiv nacionalizma i primitivizma

pre 12 godina

sta je, braco srbi, opet smo se u svojoj zaslepljenosti preracunali i pre vremena krenuli da delimo slovencima lekcije iz demokratije? haha, smesni smo ko bioskop!

iii

pre 12 godina

Nije on Srbin, on je Slovenac srpskog porekla. Kad mi budemo naucili u cemu je razlika onda ce se mnoge stvari promeniti na bolje. Ali kod nas se jos gleda ko je iz kog plemena, a kamoli nacije, a u tome ni pripadnici manjina ne zaostaju nimalo...

Spray art

pre 12 godina

vide glasali za Jankovica(koji je 51% srbin)
(ggg, 4. decembar 2011 20:45)

Vidim da si veoma inteligentan covek,pa bih zeleo da mi pojasnis,kojom formulom i racunicom se dolazi do tih 51%

Unapred zahvalan

zasto je ovo u Srbiji tako bitna vest?

pre 12 godina

Ovo se dogodilo samo iz jednog razloga. Slovenci kada izlaze na izbore glasaju za program i ono sto im je obecano na izborima, a ne po osnovu nacionalnosti. To i jeste zdravo i logicno razmisljanje, sta me briga kakvo je necije poreklo dokle god ja kao obican gradjanin imam koristi od toga. Evo pogledajte Srbiju, nas uglavnom Srbi vode, al to sto je neko Srbin, ne znaci da ti je to garancija da ce on biti dobra vlast.
Znaci, bitan je samo program, reputacija i karakterne osobine te osobe za koju se glasa.

Dejan

pre 12 godina

Po komentarima vidim da neki ljudi ne razlikuju nacionalnost i drzavljanstvo. I ne razumem sto u tekstu pise poreklom Srbin. ako se rodio kao Srbin on ostaje zauvek Srbin ne moze biti clan drugog naroda.

Vlasotince...

pre 12 godina

I sada ce nekom Srbinu u Vranju ili Surdulici biti bolje zato sto je procitao bombastican naslov da je SRBIN pobedio na izborima u Sloveniji...

Jadni nacionalni ponos nema granica, a nema se ni leba,,,
Bitno je da je SRBION pobedio u drugoj drzavi.A kad ce PRAVI Srbin pobediti u Srbiji??

Hm

pre 12 godina

To nije iznenadjenje,to je Evropska Unija,sistem u kome se vrednuje je li neko sposoban ili ne a ne je l Srbin,Slovenac il neko treci.Za nas je ovakva vest neobicna a za njih je normalna stvar.To dovoljno govori o nama.

doktor

pre 12 godina

Nemanja,pa bila je Hrvatica gradonacelnica BG,zatim je Hrvatica bila ministrica poljoprivrede...Madjar je bio drugi covek srpske Vojske! Ne moj tako

SVD

pre 12 godina

Za Nemanju: Mi u Srbiji imamo brojne pametne ljude na visokim položajima koji nisu Srbi. To smatram velikim kvalitetom Beograda i Srbije. Setite se Ive Viskovića, Jurija Bajeca, Bruna Vekarića, Tomislava Peterneka, pokojnog Ive Eterovića i brojnih drugih. Ponosam sam što sam Srbin ali bih bio nesrećan kada bi moja nacionalnost bila garancija da sam pametan.

pero

pre 12 godina

Pošto je nacionalnost prvenstveno stvar osećaja i opredeljenja nasuprot široko-prihvaćenoj na Balkanu, hitlerovoj ideologiji da je stvar gena... Jeste li bili ljubazni da pitate kako se gospodin izjašnjava?

Matej

pre 12 godina

Koji glup i senzacionalistički naslov! Barem od B92 ne bih očekivao toga. Pobedio je kako on sam kaže "čistokrvni mešanec", dakle pola srbin, pola slovenac, a žena mu je čista slovenka tako, da ova vaša priča ne pije vode. A kad je već tako velik Srbin, zašto nisu ostali u Saraorcima!?

svoja posla

pre 12 godina

Da li ste vi ljudi u skorije vreme bili u SLoveniji? Ja jesam. Tamo je bukvalno svaka treća osoba poreklom iz Srbije ili Bosne, to jest svakoj trećoj osobi je otac ili deda došao iz Srbije ili Bosne, i imaju prezime na -ić. Ali to nema NIKAKVE veze. Svi ti ljudi se izjašnjavaju kao Slovenci i ponašaju kao Slovenci. Prema tome ovaj bombastični naslov je potpuno neprimeren, smešan, i samo govori koliko mi živimo u megalomanskim mitovima, dok drugo napreduju i razvijaju se. Srbijo, osvesti se i gledaj svoja posla.

Kosowar

pre 12 godina

Pa sta.. na normalnom svetu, Drzavu, to ti je normalno, nista nije cudo!!! da bi bio Srbija Normalna drzva bih imao gradnacelnik Beograda Slovenac,Hrvat,Albanac,Madjar, zasto da ne I Roma...!!!!

poliglota

pre 12 godina

Citam komentare tipa "zamislite da neSrbin postane predsednik u Srbiji" itd. Pa setite se ko su (ibli) predsednici Srbije?!? Tadic je poreklom iz Bosne, isto kao i visestruki kandidati Seselj i Draskovic a Milosevic iz Crne Gore. Teze je pronaci nekog Predsednika koji je bio Srbin iz Srbije. Osim toga, zasto je toliko nezamislivo da Ljajic dobije neku vazniju funkciju, predsednik ili premijer?

breee

pre 12 godina

Najsmesniji sum mi komentari omalovazavanja Slovenaca.Kao, oni su "Alpski Srbi" , nisu imalu drzavu kad su Srbi to imali i slicno.A u sustini, mi Srbi smo najzaostaliji narod u Evropi u mentalnom sklopu.
To dokazuje i sam naslov na ovom, inace meni, najboljem sajtu u ex-yu..
Smesni smo breee!

Ja m-75

pre 12 godina

Ova pobeda mnogo govori o gospodinu Jankovicu, a bogami i o Slovencima. Da li bismo mi dozvolili da nam pobedi na izborima neki Slovenac, Hrvat...Nisam siguran...Ma, u stvari, siguran sam da bi mu njegovo poreklo bio najveci hendikep. Gresim li?

Fusnota

pre 12 godina

Milošević i Tadić su Srbi iz Crne Gore, iz krajeva koji su bili u sastavu srpskih država mnogo pre Kragujevca ili Čačka (o Paliluli da ne govorimo)što ih ne čini većim, ali ni manjim Srbima od ostalih.

Mićko

pre 12 godina

I kod nas su Crnogorci (poreklom i Milošević i Tadić su Crnogorci) 20 godina na vlasti pa niko to ni ne pominje kao civilizacijsku tekovinu Srbije.

kaka

pre 12 godina

Pa mislim da izbore u SLO nije dobio niti Srbin niti Slovenac!Danas je na izborima Slovenije pobjedio je jedan veliki ćovjek,pametan ćovjek ,karakteran ćovjek,pošten ćovjek i šta je najvažnije za mene RADNIK ćovjek.Živim u Ljubljani i nevjerovatno šta je napravio od Ljubljane pa to je raj na zemlji i to u kratkom vremenu,sve što je obećao sve je napravio a taj ćovek se zove G.Zoran Janković!!!Lep pozdrav ljudim dobre volje.

Eror

pre 12 godina

U Sloveniji je pobedio Zoran Janković, u Hrvatskoj Zoran Milanović. U istom danu, danas kad je najteže, Slovenci i Hrvati imaju keca u rukavu. Gde je nama "naš Zoran" za sutra??? Mi smo svoje Zorane prokockali davno, a potomci nekih davnih Zorana upravljaju po drugim državama.

svi (ni)su isti

pre 12 godina

@ (dr.Fikret, 4. decembar 2011 19:54) - Nije Jankovič nego Janković, meko č, kako vi to kažete u svakodnevnom govoru. Malo je komično da vam "vladar" bude "tamo neki ić", i to još Srbin, ali dobro, neka bude i to čudo samo da Slovenija ide napred.

go

pre 12 godina

Mos mislit Srbin, taksnih Srba v Sloveniji ima na tisoc.
Jadranka Kosor ima srpsko poreklo .
Milosevic i Tadic su susedi, a ni Obama nije neki amerikanac.

Vladan Grujić

pre 12 godina

Pozitivni politički tekonski poremećaji u Sloveniji i Hrvatskoj. Zoran Janković i Zoran Milanović su na čelu pobedničkih koalicija u pomenutim zemljama. Birači u tim zemljama su se opredelili za politički relativno nove i nepotrošene ličnosti i žestoko kaznili koalicije koje su potrošile svaki politički kredit. A mi? Mi smo našeg Zorana ubili 12.3.2003. i od tada svakodnevno gledamo uništavanje njegovog političkog kapitala.

novica

pre 12 godina

Taj Jankovič,ili,Janković, sve jedno je, ali je važno da je on izuzetan privrednik,a to su slovenci prepoznali,jer nisu nebeski narod.

genius

pre 12 godina

Aman, ljudi... Pa neće on da pokrene integracije sa "liderom" regiona, niti će se nešto revolucionarno desiti.
Bez obzira što je čovek poreklom Srbin, njemu je Slovenija (verovatno) na prvom mestu, ali je svakako dobra vest što je desnica izgubila - i u Sloveniji i u Hrvatskoj, pa će makar retorika biti blaža. Na kraju krajeva, odnosi između naših zemalja zavise i od nas isto koliko i od njih.

Knight XV

pre 12 godina

Sve se menja u svetu i to velikom brzinom, samo ovi likovi nas non-stop uspavljuju i pricaju budalastine, a ni manje ni vise dve decenije. Kradu nam ponaosob nase licne zivote, zivote dostojne normalnom coveku. Nekom od nas mladjoj populaciji ukrali dosadasnji ceo zivot, nekom polovinu ili ti trecinu zivota.Dosta!
Svet ide napred, a mi? Ko sta radi pravimo drzavu, a nikako da je napravimo i uredimo. Prebrojavamo satro neprijatelje Srba, velicamo lazne prijatelje, uredjujemo UN, vodimo svetsku politiku jer smo bili centar "Velikog praska" u svemiru. Nema dalje, PREOKRET !!!

Dejan

pre 12 godina

@guido Pomesao si drzavljanstvo sa nacionalnoscu. Npr. ja sam sad Srbin i odem u Nemacku i dobijem njihovo drzavljanstvo i ja onda postajem Nemac. Kako je to moguce.

Kanadjanin

pre 12 godina

I ne razumem sto u tekstu pise poreklom Srbin. ako se rodio kao Srbin on ostaje zauvek Srbin ne moze biti clan drugog naroda.
(Dejan, 4. decembar 2011 21:56)

Naravno da moze da bude, ako se tako opredeli. I kaze se poreklom srbin, i nikako drugacije. Ja sam dosao u kanadu pre deset godina. Ne samo da sam kanadski drzavljanin, nego i kad me neko pita koje sam nacionalnosti, ja kazem kanadjanin, poreklom srbin. A i ovo poreklom cu uskoro da ukinem, s obzirom na to koliko ste poceli da se blamirate u svetu. Svaka cast normalnima u srbiji, em uspevaju da ostanu normalni, em ne znam kako izdrzavaju medju toliko.. da ne upotrebljavam sad termine...

Srboslav

pre 12 godina

U Srbiji,tako nesto ne bi moglo.
A mislim da bi bilo pozeljno.
Srbija je ipak previse nacionalna,da budem fin,preskocicu nacionalisticka.

Tesko da bi neko juznije od Beograda,glasao za nekog ko nije srbin.
Tamo nema bas mnogo nacija,sem srpske.

Ako pogledamo malo dublje,
da li ste culi za nekog teskog kriminalca,narko dilera,druge manjine/porekla?
Niste.
Da li ste culi nekog,umesan u tesku aferu,korupciju? Niste.
Tajkun? Nema.

Treba to iskoristiti.

Mada,kod nas,izborni zakon je naopak.
Ne moze se niko direktno birati,jos manje gradonacelnik.
Sve ostaje,po naredjenju stranke,vladajuce.
Uzasno.
Da smo pametni,ni to nas ne bi sprecilo.

EX Aktivista

pre 12 godina

Nije poenta u tome što je rođen i odrastao u Srbiji , poenta je da je sa samo 7 nedelja koliko postoji njegova partija , a samim tim nije trošio pare na kampanju , nije njegova partija imala višegodišnju organizaciju čiji su članovi drpali i bili samo u partiji radi privilegija, nisu bili zapošljeni njegovi kadrovi , mnogo toga nije a ipak je njegova partija "stara" samo neverovatnih 7 nedelja pobedila. Zamislimo da neki Japanac koji živi i radi u Srbiji desetak godina, poseduje organizacione sposobnosti , direktor je Panasonika ili je ambasador Japana u Srbiji, tečno govori srpski , reši da osnuje partiju 7 nedelja pred izbore , i da 30% biračkog tela ili glasača da glas JAPANCU. Ja bih bez razmišljana dao glas , ali 30% , čisto sumnjam da bi mu lopovi ,politikanti, razni lobiji, institucije, mediji,mentalitet , to dozvolili. Slovenci su svetlosnu godinu uređeniji kao društvo i od Italijana a kamoli od Srba iako su silom prilika živeli u zajedničkoj državi 70 godina. A Boris Tadić je daleko više Bosanac jer je i rođen i odrastao je u Sarajevu, i daleko mu je po mentalitetu bliže Sarajevo od crnogorskog mentaliteta mada po crnogorcima je i kraljica Elizabeta verovatno imala praprababu iz Kolašina.

petar

pre 12 godina

Pobedio je jer je od Merkatora stvorio jaku tvrtku, od nule, dok ga tada premier Janša nije izbacio. Kao župan Ljubljane uradio je čudo od grada. Donekle šteta da neče biti više gradonačelnik.Ako uradi od države to što od grada, prvi smo.

Nermi Bajramovic

pre 12 godina

Pa pošto smo imali "m....a" da izaberemo Slovenca-crnca iz Gane za gradonačelnika u Piranu, evo Slovenca sa Srpskim porijeklom na parlamentarnim izborima. Ma dragi moji sunarodnjaci, da je malo više pameti i stručnosti, ne bi bilo ovako u regionu. Osobno mislim, samo rezultati i širi pogled mogu da tvore bolji život. Dakle dva Z u regionu. Neka im obojici bude srećno i uspješno!

Vama želim iskreno da riješite probleme na Kosovu čim prije i da se počnete vračati "kući"!

Pozdrav iz "dežele",

Tdx

lukazg

pre 12 godina

Ljudi, pa Srpkinja po ocu je dvije godine bila premijerka Hrvatske - Jadranka Kosor rođ. Vlaisavljević, zašto se time niste hvalili? Večeras je izgubila izbore, napokon... :)

Evropljanin

pre 12 godina

e ljudi da li ste primetili koliko samo hrvata ima ovde?? o svakoj temi se izjasnjavaju i prozivaju,kao da ih je neko nesto pitao i kao da nas zanima njihovo misljenje... dragi moji susedi,molim vas,idite i citajte/komentarisite svoje vesti,ne trebate nam ovde niti nas zanima sta imate da kazete.

p.s. puni ste koplexa nize vrednosti.

vladabab

pre 12 godina

Slovencima zelim sve najbolje i da im buducnost bude uspesna, mirna i prosperitetna. Ali cemu ovaj naslov? Pa sta ako je Srbin? Sta sada to znaci, da smo bolji nego Slovenci, cim su oni izabrali coveka naseg porekla da ih vodi? Opet nasa arogancija i bezobrazluk, busanje u grudi bez osnova, umemo li mi nekad malo bolje od toga?

Muhamed Kopic

pre 12 godina

JA BIH POSTAVIO samo nekoliko pitanja; Kada ce Srbi izabrati recimo HRVATA ili Madjara? Sta bi se desilo kada bi u Federaciji biraci svoje glasove dali Srbinu a u Republici Srpskoj Bosnjaku ili Hrvatu... Uz cestitke pobjedniku cestitke i slovenackim biracima.Oni su potvrdili svojim izborom da ne zive od nacionalizma nego zele jos bolji zivot!

Ivan

pre 12 godina

Janković je Slovenac po državljanstvu i opredeljenju. Šta je po poreklu manje je bitno.

A te gluposti oko toga kada će ne-Srbin da bude predsednik i sl... Pa imali stmo veliki period kada Srbi nisu upravljali politikom sopstvene zemlje, s taj vođa valjda leži u Kući cveća. Danas smo to što jesmo zbog toga.

Elem, ako bih ijednog politčara danas voleo da vidim n čelu naše države to bi bio "ne-Srbin" Rasim Ljajić. Veći je on Srbin od ovih naših Srba.

pero

pre 12 godina

Vi što se vadite na Crnogorce kao čelnike u Srbiji, kladim se da ne priznajeste u drugim slučajevima tu naciju. To je hvatanje za slamku. Mi smo jedno licemerno društvo, unutar Srbije sve se vrti oko srpskog naroda, a kad treba da se hvalimo modernim vrednostima onda se dičimo građanstvom. Pa odlučite se ili jedno ili drugo.

Aleksandar

pre 12 godina

Niko nema sto Slovenija imade,Slovenija ima Srbina za predsednika vlade
(major JNA, 4. decembar 2011 23:05)

Niko nema sto Srbin imade, sto nemade to rado ukrade...

Mozemo mi ovako do sutra, ja bih samo da podsetim na drevnu kinesku mudrost: Nije vazno koje je boje macka, vazno je da lovi miseve.

dr.Fikret

pre 12 godina

Ovakvi potezi su tipični za Janšiste, jer u ovom slučaju im se ide za izbore u kojem imaju jakog kandidata srbina Jankoviča i po stručnim analizama, če se iči baš za mali broj glasova između dva rivala i sa ovom krađom če Janša u slučaju poraza tražiti ponovno glasanje...100%

No name

pre 12 godina

I ja sam glasao za Jankovica..niko nije verovao da moze da pobedi..ali samo da Jansa nije pobedio..trenutno je zurka ovde..a slovenci tuguju od muke.. =)

jedina je slabost sto Ljubljana gubi odlicnog gradonacelnika..=/

pozdrav iz Ljubljane..;)

sale

pre 12 godina

Sve ste nam rekli osim onog što je jedino važno: šta ovo znači za Sloveniju? Šta birači poručuju političarima (osim očiglednog "uglavnom svi ste nam dosadili i hoćemo nekog novog")? Slovenija je na ivici krize i ljudi se plaše recesije, propadanja firmi i gubitka posla. Kakav je program i kakva politička filozofija Zorana Jankovića? Da li donosi stabilizaciju ili prazna obećanja? To gde je rođen i koliko je bogat nam ne govori ništa o tome šta namerava da uradi.

Uzgred, to što je Srbin bio gradonačelnik Ljubljane izgleda nije pomoglo ni jednom srpskom biznismenu da dobije dobru lokaciju za poslovni prostor u njoj tako da bih ja na mestu nekih komentatora najpre smirio svoje patriotske strasti.

Jugosloven

pre 12 godina

Kada je Jankovic, Slovenac,Jugosloven slovenacko-srpskog porekla,uspeo u zivotu,onda vam treba i Srbin je i hvalite se njime.
A da je taj isi Jankovic ziveo u Beogradu,pola grada bi ga pljuvalo da je "jugoslovenski jadnik koji ne zna na koju ce stranu,iskompleksirani mesanac,papin podanik.."
Cak je i Tesla,koji je poreklom pravoslavac,tek u USA postigao nesto.

Hvala na paznji, i zbogom Srbijo,
Podrska Vojvodjanima i APV,cuvajte mi pokrajinu vraticu se sa gomilon evropskih Jugoslovena i njihovim novcima da vam pojacam front protiv nacionalsovinizma.

Identitet???

pre 12 godina

hmmm pa nije baš tako...ja sam se rodila u sloveniji a moji roditelji su srbi. znači i ja sam srpkinja a to što su neki zakompleksani pa misle da su slovenci, to je njihov problem :)
(mami, 5. decembar 2011 09:53)

Pozdravljam i postujem tvoj licni stav po pitanju identiteta, tj. tvoj licni osecaj za pripadnost Srpskom narodu, a sto je najbitnije, to je tvoje OSNOVNO LJUDSKO PRAVO da pripadas kome ti hoces! Ali, to PRAVO ima SVAKI COVEK, i "neprimereno je" da bilo ciji osecaj za pripadnost, formulises kao KOMPLEKS, jer po toj logici bi to isto neko mogao da kaze tebi, sto je takodje NEPRIMERENO! Pogotovo na Balkanu, gde NI JEDNA nacija nije CISTOKRVNA, zbog vekovnih migracija, raznih imperija koje su vekovima vladale na Balkanu ili su "protutnjale" Balkanom, miliona mesovitih brakova itd.itd. Zbog toga i mislim da je na Balkanu, svako preterano INSISTIRANJE na IDENTITETU DEPLASIRANO, a sto se pokazalo u ne tako davnoj istoriji, i POGUBNO!!!
Siguran sam, da je na Balkanu mnogo vise DOBRIH nego losih ljudi, ma kojem narodu ili veri pripadali!
Cestitam Jankovicu i SVIM GRADJANIMA SLOVENIJE, NA VELIKOJ POBEDI!!! POBEDIO JE ZDRAV RAZUM, A PREDRASUDE SU PORAZENE!!!

Gradjanin Srbije

pre 12 godina

Cestitke G.Jankovicu na uspehu a Slovenskom narodu na demokratskom sazrevanju,Slovenci su prvi osetili talas promena u bivsim komunistickim zemljama i prvi u SFRJ trazli transformaciju,tada ih nismo poslusali vec smo krenuli u nacionalizam...NADAM SE DA SMO SADA SAZRELI KAO NAROD I DA CE MO BIRATI PROGRAM A NE NACIONALIZAM...TOMA I VUCIC NEMAJU SANSE...ako budemo poslusali pametan narod...PROGRAM KOJI DONOSI BOLJITAK GRADJANIMA a ne demagogoiju kojom nas truje Vojislav Dr.Kostunic ILI VELJA Mr.Ilici...Ali se plasim da smo mi jos daleko...PA MI SMO JOS UVEK NA BALVAN BARIKADAMA...do duse cujem da smo uzanpredovali oni dole na Brnjaku dizu betonske barikade....heheh

Stevan

pre 12 godina

Slovencima najiskrenije cestitam. Sto se toga tice sto je pobedio Srbin samo je u nasim glavama interesantno. Pitam samo nase patriJote sta bi bilo kad bi premijer Srbije bio Albanac, sto je sasvim moguce u slucaju da Albanci kazu, u redu je, bicemo zajedno u Srbiji. I Slovenija i Hrvatska su nam pokazale kako se radi u pravim demokratijama kad su izbori u pitanju. Jos jednom, Slovenci, samo napred... i mi cemo, samo jos par vekova da istrajemo u borbi za "nase" Kosovo i eto nas sa vama.

jugoslovenac

pre 12 godina

http://www.youtube.com/watch?v=8vfj7uXR0X8
ova pesma se sluša sad u sloveniji...to je odraz na kampanju Janeza Janše,koji je nagovaraoalbance koji žive u slovenije da glasaju za njega jer je zoki srbin...99% srba,hrvata,muslimana i albanca je glasoval za zorana,a i ogroman deo slovenaca...to je dokaz da je kod nas stvarno liberalizam...kod nas je živ dokaz da je moguč suživot pa nije važno odakle dolaziš...svi mi volimo naše korene ali je standart i život preči nego nacionalizam...ja sam inače pola albanac pola musliman iz bosne-komplet moja familija je glasova za zorana... :)

bucko lupetam

pre 12 godina

Iz Jankovićevog primjera bi srpski političari u zemljama bivše Jugoslavije mogli štošta naučiti. Čovjek iza sebe ima uspješan projekt Ljubljane, stranka mu se zove Pozitivna Slovenija, a ne slovenskih Srba ili slično. Zato su slovenski birači prepoznali da je bolji Slovenac od Zmage Jelinčiča i glasali za njega. A ako Sloveniji bude bolje bit će bolje i Srbima koji žive u njoj. Tema za razmišljanje gospodi Pupovcu, Stanimiroviću, Dodiku i ostalima.
(zg euroskeptik, 5. decembar 2011 07:30)

tema za razmisljanje takodje Hr i BiH
zasto im Srbi nisu tako lojalni ko Sloveniji...

Dule NS

pre 12 godina

-Sudeći po komentarima, izgleda da ovaj naslov užasno smeta jedino Hrvatima, ostalim ex-Yu susedima i određenim građanima Srbije!
-Ali Slovencima očigledno ne smeta ni najmanje! :)
-A još manje svim onim hiljadama Slovenaca koji svake godine posećuju Srbiju od Guče i Exita pa do dočeka nove godine...
-Slovenci su oduvek kroz istoriju bili izuzetno naklonjeni Srbima i pored sve političke satanizacije Srbije i danas su! A to znam i lično jer imam mnogo prijatelja u Sloveniji!

-To što je Srbin pobedio sigurno neće pripojiti Sloveniju Srbiji kako neki ovde podrugljivo komentarišu, ali definitivno znači da Slovenci nisu nacionalisti... a vrlo je moguće da ovo označava i kraj anti-srpske politike koja je provejavala u Sloveniji u prethodnih 20-ak godina, a koja je i tada bila namanje izražena od svih ostalih ex-yu država...

zozozo

pre 12 godina

Nisu očekivale samo budale. Amaterske i profesionalne. Predizborne ankete su bile totalno nerealne jer su sve redom ignorisale neopredeljene birače. A kao i prethodni put, 2008., pokazalo se da su skoro svi neopredeljeni birači bili birači (uslovno rečeno) levih stranaka. Kao i obično, Janša je napravio stratešku grešku i nije jednostavno otćutao kampanju. Temperatura je bila na kraju dovoljno visoka, da je većina neporedeljenih birača izašla na izbore i glasala za jedinu realnu alternativu.

Free Bird

pre 12 godina

Ako se buduci premijer Slovenije izjasnjava kao Slovenac (odnosno ne izjasnjava se kao Srbin!) onda je naslov ovog teksta nekorektan prema njemu, pa makar on rodjenjem i poreklom iz Srbije! Bilo bi korektno da se to prvo proveri...

lionac

pre 12 godina

meni ova vest ne treba da ima uzvicnik.
za mene je normalno da vodja partije, koji je pobedio na izborima dva puta za gradonacelnika ljubljane, bude pobednik.

prosto, cela slovenija je ustvari ljubljana....

nikola

pre 12 godina

Tendenciozan naslov B92, naslov koji bi prodavao dobro svake novine. No da kazem da mislim da ce nove vlasti u SLO i HR biti bolje od prethodnih narodi tih drzava mogu biti zadovoljni. Nazalost kod nas ko god da dodje bice nam gore i ovi ako ostanu bice nam losije nego u ovom mandatu, mi smo taoci politickih partija koje manipulisu sa nama gradjanima samo za svoju lopovsku narav.

bojan

pre 12 godina

Da li je moguce da u Srbiji za premijera bude izabran Madjar ili Albanac?
Ne verujem da bi se to ikada moglo dogoditi.
(Poldi, 5. decembar 2011 00:36)

kad se nadje onaj koji bude radio za Srbiju hoce...

bespomcni

pre 12 godina

Iskrene cestitke Sloveniji. Jos jedna lekcija politicke zrelosti jedne nacije(halo Srbija). Da imamo pameti,kao sto je nemamo,pa da glasamo za LDP I DS kao naj manje stetocinske stranke od ostatka politickog spektra u Srbiji, pa da I nas uhvati klica razuma. Medjutim,dok je u prozaicnoj Srbiji "tragaca u podrumima za staljinovom fotografijom", od toga i ovoga puta,naravno,nece biti nista. Dakle,nikolici,vucici,dacici,ilici,markovici ....,ne morite brige,jer za vas nema zime u Srbiji.

Zoran

pre 12 godina

Bosanac predsjednik Srbije, Srbin Slovenije, Hrvat BiH?
(Infom BiH, 5. decembar 2011 06:51)

Predsednik je na prvom mestu kvalitetan i sposoban COVEK, pa tek onda Srbin, Hrvat, Musliman...
IDENTITET je stvar LICNOG OSECANJA SVAKOG COVEKA!
U sredinama kao sto je Balkan, IDENTITET je ISILOVAN POJAM, pa je SMESNO koliko se na Balkanu INSISTIRA na IDENTITETU!!!
Balkanski narodi su kroz istoriju, TOLIKO PUTA bili pod vlascu raznih IMPERIJA(Rimska, Vizantija, Turska, Austro-Ugarska), tako da je SMESNO kada neko INSISTIRA i kaze da je "cistokrvan" Hrvat, Srbin itd. Kada bi nam svima "ispitali" DNK, KO ZNA STA BI SE ISPOSTAVILO!!!
Upravo zbog tih "istorijskih kompleksa", neki Balkanski narodi su "malo vise" skloni nacionalizmu, sovinizmu, i PRETERANIM INSISTIRANJEM NA IDENTITETU!!!
Svi smo svedoci, da je neki Hrvat, pripadnik Srpske vojske, pobio veliki broj Muslimana i Hrvata!?!?
Isto tako je bilo Srba u Hrvatskoj vojsci, koji su bili ekstremniji od najekstremnijih Hrvata!!!
Balkan je to...
Cesttam Jankovicu i Slovencima!!!

Srbija - treba joj promena!

pre 12 godina

Izbori: Srbija 2012.

Rasim Ljajić pobedio na izborima!
Novi premijer.

Vladajuća koalicija od:
Preokret/SVM/SDP Srbije
...

Ministar pravde:advokat Srdja Popović
Ministar za istrazivanja porekla imovine: Verica Barać
...

To bi bila promena!
:)
A nemamo ništa pametnije.
Ostalo je izlizano,više puta.

Mio

pre 12 godina

Vidim da vecina ljudi ovde ne zna da je u Sloveniji posle otcepljenja vazila uredba po kojoj su drzavljanstvo, to jest gradjanska prava, mogli uzivati samo oni stanovnici koji se izjasne kao Slovenci. Neki dotadasnji gradjani drugih nacionalnosti su to odbili, iselili se, ili ostali bez gradjanskih prava, a dobar deo njih je prihvatio slovenacko drzavljanstvo i izjasnio se kao Slovenac. Medju onima koji su to prihvatili bilo je i dosta etnickih Srba, koji su dosli iz Srbije tamo da rade, ziveli tamo, ili sklopili mesovite brakove, itd. Nase tadasnje vlasti su precutkivale da su mnogi etnicki Srbi nastavili da zive tamo sve ove godine bez ikakvih problema kao Slovenci, i da su danas uspesni ljudi, i da se nalaze u najvisim strukturama drzave. Eto toliko, posto ovaj naslov dovodi mnoge ljude u zabunu. Zoran Jankovic je Slovenac srpskog porekla, a ne Srbin. Tako je covek izabrao i to treba objasniti. To sa Srbijom nema veze, niti ga iko u Sloveniji pita o tome.

Srbijanka

pre 12 godina

Samo u Srbiji niko neće da bude Srbin, kao u svim drugim državama. To je najveći problem u ovoj državi. Svaki građanin Slovenije je Slovenac, to zvuči ok i to je svima sasvim logično, i svaki građanin Francuske je Francuz. Meni deluje nezamislivo da Hrvati koji su rođeni u Srbiji, sebe proglase Srbima jer žive u Srbiji..a to bi po istoj analogiji trebalo da bude logično. Mnogo je teško sebe zvati Srbinom, to je očigledno. I bolje da se Srbija podeli na autonomije, zasebene oblasti ili nestane da ne bi niko morao sebe da nazove tim imenom,koje očigledno mnogima para uši i izaziva mučninu.

?

pre 12 godina

kako je za tako kratko vreme uspeo da dobije tako veliki procenat??? Ne znam,ali svaka cast. Bilo da je Srbin,ili ne,ovo je neverovatno. :)

eh

pre 12 godina

Kao da je bitno otkud je, mene više fascinira to što je čovjek formirao stranku prije par mjeseci i već odnio pobjedu na izborima. A to otkud je porjeklom može eventualno biti plus u nekim vanjsko političkim odnosima iako će on uvijek gledati prvo Sloveniju (samo to bi bilo i uredu).

Slovenec

pre 12 godina

Istina je, da je Zoran Janković rođen u Srbiji, ali nije istina da je čisti Srbin. Otac mu je Srbin ali mama mu je Slovenka! Ovdje se priča kao da je on čisti Srbin.

SloGan

pre 12 godina

Pobeda Jankovića nije nikakvo iznenađenje za one koji poznaju dosadašnji rad ljubljanskog gradonačelnika. Uostalom, on je na poslednjim i pretposlednjim lokalnim izborima sa svojom listom praktički obrisao pod sa svim vladajućim i opozicionim partijama. Sa partijama koje su kreirale slovenačku politiku 20 godina! Iznenađenje može biti jedino za medije jer su u toku kampanje favorizovali SDS Janše, koji ima kontrolu nad većinom medija, a ti isti mediji su i bombardovali javnost kako će Janša dobiti od 32% pa sve do 50+% poslaničkih mesta. Ali eto, kalkulacije su im se obile u glavu i sad je na redu demontaža sistema ... Iza Jankovića stoje rezultati u Merkatoru i Ljubljani, gde poslednjih 5 godina vrši funkciju gradonačelnika. Dosadašnja vlada je doživela poraz jer je radila slabo pa su čak 2 od 4 vladajuće partije ispale iz parlamenta. Janša je populista i ima podršku neobrazovanih i zatucanih birača. On je 20 godina umešan u sve moguće afere i najgora je moguća opcija za mandatara. Mislim da će i on ubrzo biti prošlost slovenačke politike ...

s.nikolic

pre 12 godina

covek se dokazao kao gradonacelnik ljubljane i zasto bi se onda sumnjalo da nije u stanju da taj uspeh prenese i na celu drzavu sloveniju , a i njihova stranka je ponudila najboloji program te je ovakav ishod bio SASVIM NORMALAN !

bostjan

pre 12 godina

prva stvar kojo sam primetio na ovom situ, da je više nego 90% komentara bez nacionalistickog in fasistickog podlaga.to se na najpopularnima stranicama u sloveniji ne moze dogoditi.ionako jankovic dobio je najvisi % glasova, dobio i jansa (i stranke desnog pola) velik broj glasova koji znaci slovenija ostaje dalje razdvojena drzava.jos edan put pozdravljam "klimu" komentatora ovog posta i zelim cijelom srbskom narodu da sto prije zaboravi nacionalizam i sovinizam a da zna da ce bit uvjek neka manjina koja če vjerovati u taj nekonstruktivni način.

Dragan

pre 12 godina

Pedja:
Upravo tako, Srbin je svako ko ima srpski pasos i postuje drzavu Srbiju. Samo se jos u zaostalijim zemljama ljudi deklarisu po nekakvom kvazi-genetskom principu. Narocito na Balkanu, niko ne moze da kaze sa sigurnoscu sta je. Kada bi sada vrsili genetsku analizu videli bi da je bar pola srpskog stanovnistva koje sebe smatra cistim Srbima pravoslavcima ustvari Turci, Austrijanci ili vec koje sve vojske nisu bile na ovim prostorima.

Roman

pre 12 godina

Jel su u Srbiji,svi Srbini,ili toga nema?Samo su srbi,srbi a ostali su ostali?Il su svi srbi,pa kako ko od porekla?Citam,u Vojvodini su vojvodjani,svi,e sad,kako ko poreklo. Nije mi bas jasno za Srbiju.

Jankovi je slovenac,srpskog porekla.
Ima ovde dosta drugih porekla,ali svi kazu da su slovenci.
Osim stranaca,koji ne zive stalno.

zg euroskeptik

pre 12 godina

Iz Jankovićevog primjera bi srpski političari u zemljama bivše Jugoslavije mogli štošta naučiti. Čovjek iza sebe ima uspješan projekt Ljubljane, stranka mu se zove Pozitivna Slovenija, a ne slovenskih Srba ili slično. Zato su slovenski birači prepoznali da je bolji Slovenac od Zmage Jelinčiča i glasali za njega. A ako Sloveniji bude bolje bit će bolje i Srbima koji žive u njoj. Tema za razmišljanje gospodi Pupovcu, Stanimiroviću, Dodiku i ostalima.

pegaz

pre 12 godina

Zoran Janković, čija majka je Slovenka, a otac Srbin, je rođen 1. januara 1953. u Jugoslaviji, u selu Saraorci kod Smedereva.
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/t10321.sr.html

Veselin,Pozarevac

pre 12 godina

Mislim da u Srbiji,srbin postaje mana...
bar kada je politika u pitanju.
Sta na ovi nasi rade,godinama,dokazano i potvrdjeno.

Mashinovodja

pre 12 godina

Ajde bre, prestanite da se ložite na glupi fazon "Slovenci izabrali Srbina"!
Prvo, nisu Slovenci izabrali "Srbina", nego čoveka s konkretnim imenom i prezimenom, koji je ---sasvim slučajno--- srpskog porekla. Ali čovek nije svesno i namerno, posle dugog razmišljanja, izabrao srpsko poreklo, nego ga je stekao rođenjem.

Drugo, nisu ga izabrali zato što je Srbin, nego zato što se svojim ranijim radom dokazao i zato što je u predizbornoj kampanji ubedio većinu glasača da je on trenutno najbolji čovek za funkciju i posao za koji se kandidovao.

Treće, Slovenci su nam, kao i obično, očitali još jednu lekciju: najvažnije je izabrati kandidata koji izgleda najkvalifikovaniji, a njegovi nacionalni geni su njegova lična i privatna stvar.

Ako uporedim nas sa Slovencima, mogu da kažem samo da, nažalost, mi smo vrlo daleko od tog stanja svesti. Neko je ovde pitao, da li će u Srbiji postati moguće da na važnu funkciju bude izabran Mađar ili Albanac? To još vrlo dugo neće biti moguće. Srbija i Srbi imaju još veoma dug put da pređu. Prvo će Srblji morati da se naviknu i sasvim normalno prihvate političara koji ne samo što se ne busa u grudi SrBske nekakvim svojim turbopravosljavljem, nego čak i nije pravoslavne vere. (Zamislite, predsednik vlade, pa musliman ili katolik, ili još gore - pu, pu, pu, sačuvajisaklonibože - pripadnik neke od onih bezbrojnih protestantskih "sekti"!)

Sledeći veliki korak napred biće kad Srbi prihvate političara koji se javno izjašnjava kao ateista. Naravno, na nivou naučne fantastike je da Srbi prihvate političara koji javno priznaje da je gej.

Srbima će krenuti nabolje tek kad svoje političare i vođe počnu da biraju po kriterijumu da nije bitno šta je, niti šta priča, nego kakav je i šta zna da (u)radi. Ali ponavljam, još smo (pre)daleko od tog nivoa. Zato nam i ide ovako kliavo i traljavo jer nas vodi elita koja jedino što zna je da nam umilno priča na uvce samo ono što želimo da čujemo i tako nas anestezira od stvarnosti i od istine, a mi joj zbog toga pokorno dozvoljavamo da nas nemilosrdno jaše i eksploatiše.

prodigy

pre 12 godina

Jankovič u Ljubljani od kad je gradonačelnik napravio jako puno, niko ga nebi šišnuo. A ljudi su glasali za njega zbog toga a ne zbog neke politike takve i ovakve. Ak budemo u vremenu krize nacionalisti onda sve ide u propast. Neče mu biti lako.

malo realnosti

pre 12 godina

@Hm, 4. decembar 2011 21:49
Ne znam sta je to ovde "za nas nerbicno". Tito je vladao Srbijom 40 godina, koliko znam nije Srbin.
Kucan je kao dete isto ziveo u Srbiji.
Sta vi ovde vidite spektakularno novo i u cemu vi ovde vidite neku slovenacku supreriornost u odnosu na Srbiju?

aral

pre 12 godina

bravo Zoki, al bez ushićenja, molim vas.

sada je pred nama u sloveniji nekoliko tako teških godina, bez alternative, da če popularnost Zokiju past blizu nule, ako obavi svoj posao. Ali cjenim, da preuzima odgovornost.

Kosta

pre 12 godina

Covek jeste,onako kako se oseca i kako hoce.
Poreklo,glupost.Ne moze se pobeci od njega,ali ne mora se ziveti sa tim.

Dok se u Srbiji,malo to ne razvodnji,nece nam biti bolje.

Марина

pre 12 godina

Па шта је ту чудно, и у словенији има Срба. Свака част човеку, а и Словенији која ипак показује напредак и развитак људских права. Само да додам и код нас је Хрват био председник скупчтине а сада министар, не знам за шта, Оливер Дулић. И ми смо ту негде. А и рођени сарајлија нам је рпедседнимк државе, да не кажем Србин босанског порекла. Зезам се....

m.j.

pre 12 godina

sve cestitke gospodinu i jedna lekcija istorije i kulture, u zapadnoj i centralnoj evropi kao i u SAD nacionalnost=drzavljanstvo, ne razlikuju ta dva pojma, dok mi razlikujemo jer je nas nacionalizam etnicki a ne gradjanski kao kod njih, drugacije su se razvijali, drugaciji pogled imaju na to. pozdrav.

mami

pre 12 godina

@svoja posla
hmmm pa nije baš tako...ja sam se rodila u sloveniji a moji roditelji su srbi. znači i ja sam srpkinja a to što su neki zakompleksani pa misle da su slovenci, to je njihov problem :)

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Cestitam Zoranu Jankovicu a njemu i Sloveniji zelim sve najbolje. (nista cudno, kad otuda dobijam penziju, zasluzenu sa nesto vise od 20 godina radnog staza i zivota tamo; onda sam se razboleo i zato nemam vise staza)

Zasto svi potenciraju Srbin, Srbin? Zato sto je svojevremeno stanovnistvo Slovenije grdilo i pljuvalo Srbe, (cak i ja, rodjeni Srbin (1942 godine) od oba roditelja, u Srbiji se skolovao i odrastao, u Sloveniju otisao sa 29 godina starosti, nisam bio ravnodusan prema onome "sta Srbi rade Sloveniji") odricalo se prijateljstava iz II svetskog rata, kad je mnoge proterane Slovence prihvatilo stanovnistvo iz srednje Srbije. Znaci, bilo je priblizno "cim je Srbin, on ne valja", u to vreme se nije previse gledalo kakav je taj Srbin. Svaka cast - ja nisam imao problema, ali sam vec dugo bio tamo, govorio tecno jezik, uklapao se u establisment i ko me je poznavao licno on me je smatrao njihovim. I ostao bih tamo da me teska bolest nije naterala da se vratim u Beograd, a u Sloveniji nisam osnovao familiju.

Srbima se stalno zamera da gde god ih ima, oni hoce da budu glavni. Neki jesu takvi, neki nisu. Ima tu i nekih stvari zaostalih iz istorije i mislim da je to pitanje vestacki podignuto na glavni argument razbijanja Jugoslavije, sto se postepeno uvidja ponovnom ekonomskom saradnjom bivsih YU republika.

Sa druge strane, u Srbiji nikad nije bilo cudno da je neko iz drugih republika na visokom polozaju. Mozda je za to najvise zasluzna Jugoslavija i cinjenica da je Beograd bio glavni grad, ali mislim da su i Srbi bili bez predrasuda i da su mozda najvise bili za bratstvo i jedinstvo.

Zbog svega toga se toliko potencira kad neki Srbin u drugoj eks-republici postane veliki budza. Albanci ne mogu "sa Srbima", Slovenci takodje, Hrvati, Bosnjaci(?), Crnogorci, a niko ne kaze "ne mozemo sa barabama, sa Srbima mozemo". Licno sam gledao reportazu na hrvatskoj TV i covek Hrvat kaze tamo da su svi ljudi iz susednog sela losi, jer su Srbi. Reporter pita "Kako, zasto?" a ovaj kaze "Oni su takvi!" Uvek ce to biti neka moralna satisfakcija ovom namucenom narodu, koga su svi cedili i retko ko pomagao, kad god neki Srbin negde postane nesto.

iii

pre 12 godina

@pedja: srpskog se pise malim slovom... po srpskoj gramatici. A ja sam recimo Srbin (srpsko-)hrvatskog porekla, ovde odrastao, ovde zivim i '99. sam nosio uniformu VJ. Gde si ti tad bio? Tako da nemojte da se tripujete sa stereotipima i da verujete glupim pricama, nego prvo malo upoznajte obicne ljude oko sebe, pa tek onda budite tako "sigurni" kakvi su "ovi" i "oni"...

Infom BiH

pre 12 godina

Bosanac predsjednik Srbije, Srbin Slovenije, Hrvat BiH? Opet konfuzija s identitetima, drzavnim i religijskim. To je kao kad komentatori sportski kod nas kazu, nas Zlatan Ibrahimovic. Moracemo jednom da odlucimo jel se identitet bira, ili dobija po rodjenju.

U svakom slucaju drago mi je da nije pobjedio onaj koga su mediji forsirali, pa vidicemo. Slovenci su cudo.

ajmo realno

pre 12 godina

Ej Srbi smanjite dozivljaj i javite se nakon prvog sastanka premijera Jankovica sa premijerom Kosova. Slovenija je priznala Kosovo i ponasat ce se u skladu s tim. Zasto? Zato jer je Jankovic pragmatican politicar sa rezultatima iza sebe. Na kraju krajeva zato je i izabran. A Srbima i dalje glava u pijesku i mantra i Kosovo i EU. Rezultat toga ce biti ni Kosovo ni EU. Jankovic to jako dobro zna, za razliku od Srpskih politicara koji jadni moraju to guslat non stop da bi ostali na vlasti. Hvala bogu pa Jankovic ne mora.

GrandPrix

pre 12 godina

1. Cestitke Slovencima na izboru.
2. Srbija je imala vise Crnogoraca u vladi nego li cistokrvnih Srba. A ni sada nikako da nas ostave na miru. By the way, i u Haskom zatvoru je bilo najmanje Srba.
3. Sarkozi nije ni Francuz, ni Madjar, vec Jevrejin.
4. U "civilizovanom" Americkom drustvu ne mozes biti predsednik ako nisi rodjen u USA.
5. Nije ni bitno kako se Zoran Jankovic izjasnjava, mi znamo kako se Srbin oseca. Ono osecanje iz duse je jedno, a ono iz potrebe i navike je drugo. Verujem pak da se novi predsednik oseca vise Slovencem nego ja Kanadjaninom, jer mu je ipak majka Slovenka, a meni Srpkinja.

MIck

pre 12 godina

Ovde mi nesto nije jasno..."Zoran Janković, čiji otac je bio Srbin, a majka Slovenka, je rodjen 1953. godine u selu Saraorci kod Smedereva, gde je i proveo detinjstvo.".....
Ko je pametan neka mi objasni zasto se smatra srbinom?Zato sto mu je "tata" iz Srbije ili zato sto je rodjen u istoj?
Primer 1:Osoba X je rodjena u Splitu, otac srbin majka hrvatica.Sta je osoba X Hrvat ili Srbin?
Primer 2:Dete osobe X je rodjeno u Mariboru.Sta je dete osobe X Hrvat ili Slovenac?
Ili mozda sve ovo zavisi od pasosa drzave u kojoj persona zivi?

Pojasnjenje?

ovoono

pre 12 godina

Interesantan trend. Svuda samo smena vladajuce steukture. U drzavama gde su social-demokrate bili na vlasti povjedjuje desni-centar (npr. Spanija). Za.razliku tome u Hrvatskoj i Sloveniji obrnuto. Po meni to samo pokazuje beznadeznost naroda u krizi i kratk orocnu viziju politikih partija i programa. Dok ima novaca i nema krize niko se ne pila time ko ce da pobedi i sa kakvim programom. Cim zakuca kriza na vrata veliki procenat biraca koji izlaze na izbore i traze zrtvenog jarca. Srecno svima na izborima. Glasajte razumom, a ne emocijama.

Goran

pre 12 godina

Prvo,covek da se izjasni kao srbin a ne kao slovenac,on bio samo bio obican stranac.Sa takvim stavom,ne bi imao sta da trazi u politici.

Cim napravi uspeh,on je srbin.
A da napravi glupost,vi bi ste ga se odrekli.

Dok god je ovde nacionalizma i dvojnih licnosti,nece nam biti bolje.

...sa krovova

pre 12 godina

Jak je bio izbor. Janša koji radi ko zna za koga, pored toga što sebi uzima mito od kupovine oružja, Pahut koji deli državnu imovinu da bi samo video Obamu i tajkun koji se obogatio u privatizaciji na račun radnika. Ali hajde, moglo je biti i gore.
A kom pravcu stvari idu, ionako će za koji dan da dobiju Kancelarku.

Nemanja, Beograd

pre 12 godina

Ipak je Sloveniji civilizacijski otišla korak dalje. Zamislite da u Srbiji gradonačelnik Beograda bude Mađar, Hrvat, Bošnjak ili, recimo, Rumun? Trebalo bi da je moguće ali je u praksi nezamislivo! A zamislite tek da taj gradonačelnik izađe na parlamentarne izbore i pobedi. Ovo u Sloveniji je istinska demokratija na delu...

palilulac

pre 12 godina

@@@Kad će Srbija dostići taj civilizacijski nivo da neSrbin pobedi na izborima?
(pero, 4. decembar 2011 20:57)

Tadic Boris - crnogorac
Milosevic Slobodan - crnogorac
a pre njih Broz Josip - ???

O cemu ti pricas covece!!!

guido

pre 12 godina

cuj srbin? u sloveniji je svaki drzavljan slovenije slovenac kao ugluvanom i svuda u civilizovanom svijetu. sarkozi je francuz nije madjar samo zato sto je porijeklom madjar. porijeklo ne nevazna stvar.

mozda je vrijeme da i srbija pocne da zivi u 21. vijeku.

Evropljanin

pre 12 godina

e ljudi da li ste primetili koliko samo hrvata ima ovde?? o svakoj temi se izjasnjavaju i prozivaju,kao da ih je neko nesto pitao i kao da nas zanima njihovo misljenje... dragi moji susedi,molim vas,idite i citajte/komentarisite svoje vesti,ne trebate nam ovde niti nas zanima sta imate da kazete.

p.s. puni ste koplexa nize vrednosti.

Dejan

pre 12 godina

Po komentarima vidim da neki ljudi ne razlikuju nacionalnost i drzavljanstvo. I ne razumem sto u tekstu pise poreklom Srbin. ako se rodio kao Srbin on ostaje zauvek Srbin ne moze biti clan drugog naroda.

kiki

pre 12 godina

I kakve ima veze što je porijeklom srbin hoče li se sada SLO pripojiti Srbiji možda?Zbilja ste puni kompleksa i onda se čudite što su svi otišli od vas.

goran

pre 12 godina

Nije on Srbin već državljanin Slovenije! A to što je "malo" Srbin, okačite mački o rep. Otišao je (sa pravom) još kao dečko sa roditeljima iz Srbije i uspeo, kao i 99% nas koji smo otišli iz S(v)rbije.
Srećno!

svi (ni)su isti

pre 12 godina

@ (dr.Fikret, 4. decembar 2011 19:54) - Nije Jankovič nego Janković, meko č, kako vi to kažete u svakodnevnom govoru. Malo je komično da vam "vladar" bude "tamo neki ić", i to još Srbin, ali dobro, neka bude i to čudo samo da Slovenija ide napred.

Kosowar

pre 12 godina

Pa sta.. na normalnom svetu, Drzavu, to ti je normalno, nista nije cudo!!! da bi bio Srbija Normalna drzva bih imao gradnacelnik Beograda Slovenac,Hrvat,Albanac,Madjar, zasto da ne I Roma...!!!!

protiv nacionalizma i primitivizma

pre 12 godina

sta je, braco srbi, opet smo se u svojoj zaslepljenosti preracunali i pre vremena krenuli da delimo slovencima lekcije iz demokratije? haha, smesni smo ko bioskop!

pero

pre 12 godina

To isticanje porekla ukazuje na kompleks malog naroda. Predsednik Slovačke Gašparovič je poreklom Hrvat. Ne sećam se da su Hrvati imali ovako bombastične naslove kad je izabran. Sami mediji podrivaju građansku ideju i favoriziraju nacionalizam, svesno ili ne!

doktor

pre 12 godina

Nemanja,pa bila je Hrvatica gradonacelnica BG,zatim je Hrvatica bila ministrica poljoprivrede...Madjar je bio drugi covek srpske Vojske! Ne moj tako

iii

pre 12 godina

Nije on Srbin, on je Slovenac srpskog porekla. Kad mi budemo naucili u cemu je razlika onda ce se mnoge stvari promeniti na bolje. Ali kod nas se jos gleda ko je iz kog plemena, a kamoli nacije, a u tome ni pripadnici manjina ne zaostaju nimalo...

Matej

pre 12 godina

Koji glup i senzacionalistički naslov! Barem od B92 ne bih očekivao toga. Pobedio je kako on sam kaže "čistokrvni mešanec", dakle pola srbin, pola slovenac, a žena mu je čista slovenka tako, da ova vaša priča ne pije vode. A kad je već tako velik Srbin, zašto nisu ostali u Saraorcima!?

Mićko

pre 12 godina

I kod nas su Crnogorci (poreklom i Milošević i Tadić su Crnogorci) 20 godina na vlasti pa niko to ni ne pominje kao civilizacijsku tekovinu Srbije.

Fusnota

pre 12 godina

Milošević i Tadić su Srbi iz Crne Gore, iz krajeva koji su bili u sastavu srpskih država mnogo pre Kragujevca ili Čačka (o Paliluli da ne govorimo)što ih ne čini većim, ali ni manjim Srbima od ostalih.

Vlasotince...

pre 12 godina

I sada ce nekom Srbinu u Vranju ili Surdulici biti bolje zato sto je procitao bombastican naslov da je SRBIN pobedio na izborima u Sloveniji...

Jadni nacionalni ponos nema granica, a nema se ni leba,,,
Bitno je da je SRBION pobedio u drugoj drzavi.A kad ce PRAVI Srbin pobediti u Srbiji??

dr.Fikret

pre 12 godina

Ovakvi potezi su tipični za Janšiste, jer u ovom slučaju im se ide za izbore u kojem imaju jakog kandidata srbina Jankoviča i po stručnim analizama, če se iči baš za mali broj glasova između dva rivala i sa ovom krađom če Janša u slučaju poraza tražiti ponovno glasanje...100%

Dejan

pre 12 godina

@guido Pomesao si drzavljanstvo sa nacionalnoscu. Npr. ja sam sad Srbin i odem u Nemacku i dobijem njihovo drzavljanstvo i ja onda postajem Nemac. Kako je to moguce.

mami

pre 12 godina

@svoja posla
hmmm pa nije baš tako...ja sam se rodila u sloveniji a moji roditelji su srbi. znači i ja sam srpkinja a to što su neki zakompleksani pa misle da su slovenci, to je njihov problem :)

zdr

pre 12 godina

Uh, sto ne volim senzacionalisticke naslove pune srbovanja!

Velicina jedne drzave se izmedu ostalog vidi i po tome da da izbore moze da dobije neko ko nije pripadnik vecinske nacije. Razmislite da li bi to bilo moguce u Srbiji. Tamo se i na TV debate nosi krstenica kao najjaci argument.

Meni se dopada da je Jansa predstavnik ultra desnice izgubio a da je dobio neko sa modernijim pogledima bez obzira na poreklo, veroispovest ili slicno. Zato Slovencima upucujem iskrene cestitke!

poliglota

pre 12 godina

Citam komentare tipa "zamislite da neSrbin postane predsednik u Srbiji" itd. Pa setite se ko su (ibli) predsednici Srbije?!? Tadic je poreklom iz Bosne, isto kao i visestruki kandidati Seselj i Draskovic a Milosevic iz Crne Gore. Teze je pronaci nekog Predsednika koji je bio Srbin iz Srbije. Osim toga, zasto je toliko nezamislivo da Ljajic dobije neku vazniju funkciju, predsednik ili premijer?

Kanadjanin

pre 12 godina

I ne razumem sto u tekstu pise poreklom Srbin. ako se rodio kao Srbin on ostaje zauvek Srbin ne moze biti clan drugog naroda.
(Dejan, 4. decembar 2011 21:56)

Naravno da moze da bude, ako se tako opredeli. I kaze se poreklom srbin, i nikako drugacije. Ja sam dosao u kanadu pre deset godina. Ne samo da sam kanadski drzavljanin, nego i kad me neko pita koje sam nacionalnosti, ja kazem kanadjanin, poreklom srbin. A i ovo poreklom cu uskoro da ukinem, s obzirom na to koliko ste poceli da se blamirate u svetu. Svaka cast normalnima u srbiji, em uspevaju da ostanu normalni, em ne znam kako izdrzavaju medju toliko.. da ne upotrebljavam sad termine...

Iz Novog Sada

pre 12 godina

Srbin nacionalista bi na ovu vest rekao: "Pa naravno kada smo najbolji", Srbin koji je realan bi rekao: "Eh, kada bi kod nas pobedio neki slovenac!"

malo realnosti

pre 12 godina

@Hm, 4. decembar 2011 21:49
Ne znam sta je to ovde "za nas nerbicno". Tito je vladao Srbijom 40 godina, koliko znam nije Srbin.
Kucan je kao dete isto ziveo u Srbiji.
Sta vi ovde vidite spektakularno novo i u cemu vi ovde vidite neku slovenacku supreriornost u odnosu na Srbiju?

Srbijanka

pre 12 godina

Samo u Srbiji niko neće da bude Srbin, kao u svim drugim državama. To je najveći problem u ovoj državi. Svaki građanin Slovenije je Slovenac, to zvuči ok i to je svima sasvim logično, i svaki građanin Francuske je Francuz. Meni deluje nezamislivo da Hrvati koji su rođeni u Srbiji, sebe proglase Srbima jer žive u Srbiji..a to bi po istoj analogiji trebalo da bude logično. Mnogo je teško sebe zvati Srbinom, to je očigledno. I bolje da se Srbija podeli na autonomije, zasebene oblasti ili nestane da ne bi niko morao sebe da nazove tim imenom,koje očigledno mnogima para uši i izaziva mučninu.

Srboslav

pre 12 godina

U Srbiji,tako nesto ne bi moglo.
A mislim da bi bilo pozeljno.
Srbija je ipak previse nacionalna,da budem fin,preskocicu nacionalisticka.

Tesko da bi neko juznije od Beograda,glasao za nekog ko nije srbin.
Tamo nema bas mnogo nacija,sem srpske.

Ako pogledamo malo dublje,
da li ste culi za nekog teskog kriminalca,narko dilera,druge manjine/porekla?
Niste.
Da li ste culi nekog,umesan u tesku aferu,korupciju? Niste.
Tajkun? Nema.

Treba to iskoristiti.

Mada,kod nas,izborni zakon je naopak.
Ne moze se niko direktno birati,jos manje gradonacelnik.
Sve ostaje,po naredjenju stranke,vladajuce.
Uzasno.
Da smo pametni,ni to nas ne bi sprecilo.

Knight XV

pre 12 godina

Sve se menja u svetu i to velikom brzinom, samo ovi likovi nas non-stop uspavljuju i pricaju budalastine, a ni manje ni vise dve decenije. Kradu nam ponaosob nase licne zivote, zivote dostojne normalnom coveku. Nekom od nas mladjoj populaciji ukrali dosadasnji ceo zivot, nekom polovinu ili ti trecinu zivota.Dosta!
Svet ide napred, a mi? Ko sta radi pravimo drzavu, a nikako da je napravimo i uredimo. Prebrojavamo satro neprijatelje Srba, velicamo lazne prijatelje, uredjujemo UN, vodimo svetsku politiku jer smo bili centar "Velikog praska" u svemiru. Nema dalje, PREOKRET !!!

dodatak

pre 12 godina

"SLO: Srbin pobedio na izborima"!Otac mu je Srbin a majka Slovenka,on je odrastao, skolovan i vaspitavan u Sloveniji,po nacinu rada i rezonovanja
Slovenac.

Dule NS

pre 12 godina

-Sudeći po komentarima, izgleda da ovaj naslov užasno smeta jedino Hrvatima, ostalim ex-Yu susedima i određenim građanima Srbije!
-Ali Slovencima očigledno ne smeta ni najmanje! :)
-A još manje svim onim hiljadama Slovenaca koji svake godine posećuju Srbiju od Guče i Exita pa do dočeka nove godine...
-Slovenci su oduvek kroz istoriju bili izuzetno naklonjeni Srbima i pored sve političke satanizacije Srbije i danas su! A to znam i lično jer imam mnogo prijatelja u Sloveniji!

-To što je Srbin pobedio sigurno neće pripojiti Sloveniju Srbiji kako neki ovde podrugljivo komentarišu, ali definitivno znači da Slovenci nisu nacionalisti... a vrlo je moguće da ovo označava i kraj anti-srpske politike koja je provejavala u Sloveniji u prethodnih 20-ak godina, a koja je i tada bila namanje izražena od svih ostalih ex-yu država...

bojan

pre 12 godina

Da li je moguce da u Srbiji za premijera bude izabran Madjar ili Albanac?
Ne verujem da bi se to ikada moglo dogoditi.
(Poldi, 5. decembar 2011 00:36)

kad se nadje onaj koji bude radio za Srbiju hoce...

Ja m-75

pre 12 godina

Ova pobeda mnogo govori o gospodinu Jankovicu, a bogami i o Slovencima. Da li bismo mi dozvolili da nam pobedi na izborima neki Slovenac, Hrvat...Nisam siguran...Ma, u stvari, siguran sam da bi mu njegovo poreklo bio najveci hendikep. Gresim li?

Душан

pre 12 godina

Анкете предвиделе убедљиву Јаншину победу, као и 7% мање него што је Позитивна Словенија освојила... Можда би да није било тих "објективних" анкета, резултат био и већи... Треба забранити истраживање јавног мњења у време кампање...

Hm

pre 12 godina

To nije iznenadjenje,to je Evropska Unija,sistem u kome se vrednuje je li neko sposoban ili ne a ne je l Srbin,Slovenac il neko treci.Za nas je ovakva vest neobicna a za njih je normalna stvar.To dovoljno govori o nama.

pero

pre 12 godina

Pošto je nacionalnost prvenstveno stvar osećaja i opredeljenja nasuprot široko-prihvaćenoj na Balkanu, hitlerovoj ideologiji da je stvar gena... Jeste li bili ljubazni da pitate kako se gospodin izjašnjava?

Mio

pre 12 godina

Vidim da vecina ljudi ovde ne zna da je u Sloveniji posle otcepljenja vazila uredba po kojoj su drzavljanstvo, to jest gradjanska prava, mogli uzivati samo oni stanovnici koji se izjasne kao Slovenci. Neki dotadasnji gradjani drugih nacionalnosti su to odbili, iselili se, ili ostali bez gradjanskih prava, a dobar deo njih je prihvatio slovenacko drzavljanstvo i izjasnio se kao Slovenac. Medju onima koji su to prihvatili bilo je i dosta etnickih Srba, koji su dosli iz Srbije tamo da rade, ziveli tamo, ili sklopili mesovite brakove, itd. Nase tadasnje vlasti su precutkivale da su mnogi etnicki Srbi nastavili da zive tamo sve ove godine bez ikakvih problema kao Slovenci, i da su danas uspesni ljudi, i da se nalaze u najvisim strukturama drzave. Eto toliko, posto ovaj naslov dovodi mnoge ljude u zabunu. Zoran Jankovic je Slovenac srpskog porekla, a ne Srbin. Tako je covek izabrao i to treba objasniti. To sa Srbijom nema veze, niti ga iko u Sloveniji pita o tome.

breee

pre 12 godina

Najsmesniji sum mi komentari omalovazavanja Slovenaca.Kao, oni su "Alpski Srbi" , nisu imalu drzavu kad su Srbi to imali i slicno.A u sustini, mi Srbi smo najzaostaliji narod u Evropi u mentalnom sklopu.
To dokazuje i sam naslov na ovom, inace meni, najboljem sajtu u ex-yu..
Smesni smo breee!

No name

pre 12 godina

I ja sam glasao za Jankovica..niko nije verovao da moze da pobedi..ali samo da Jansa nije pobedio..trenutno je zurka ovde..a slovenci tuguju od muke.. =)

jedina je slabost sto Ljubljana gubi odlicnog gradonacelnika..=/

pozdrav iz Ljubljane..;)

Jugosloven

pre 12 godina

Kada je Jankovic, Slovenac,Jugosloven slovenacko-srpskog porekla,uspeo u zivotu,onda vam treba i Srbin je i hvalite se njime.
A da je taj isi Jankovic ziveo u Beogradu,pola grada bi ga pljuvalo da je "jugoslovenski jadnik koji ne zna na koju ce stranu,iskompleksirani mesanac,papin podanik.."
Cak je i Tesla,koji je poreklom pravoslavac,tek u USA postigao nesto.

Hvala na paznji, i zbogom Srbijo,
Podrska Vojvodjanima i APV,cuvajte mi pokrajinu vraticu se sa gomilon evropskih Jugoslovena i njihovim novcima da vam pojacam front protiv nacionalsovinizma.

GrandPrix

pre 12 godina

1. Cestitke Slovencima na izboru.
2. Srbija je imala vise Crnogoraca u vladi nego li cistokrvnih Srba. A ni sada nikako da nas ostave na miru. By the way, i u Haskom zatvoru je bilo najmanje Srba.
3. Sarkozi nije ni Francuz, ni Madjar, vec Jevrejin.
4. U "civilizovanom" Americkom drustvu ne mozes biti predsednik ako nisi rodjen u USA.
5. Nije ni bitno kako se Zoran Jankovic izjasnjava, mi znamo kako se Srbin oseca. Ono osecanje iz duse je jedno, a ono iz potrebe i navike je drugo. Verujem pak da se novi predsednik oseca vise Slovencem nego ja Kanadjaninom, jer mu je ipak majka Slovenka, a meni Srpkinja.

Spray art

pre 12 godina

vide glasali za Jankovica(koji je 51% srbin)
(ggg, 4. decembar 2011 20:45)

Vidim da si veoma inteligentan covek,pa bih zeleo da mi pojasnis,kojom formulom i racunicom se dolazi do tih 51%

Unapred zahvalan

bespomcni

pre 12 godina

Iskrene cestitke Sloveniji. Jos jedna lekcija politicke zrelosti jedne nacije(halo Srbija). Da imamo pameti,kao sto je nemamo,pa da glasamo za LDP I DS kao naj manje stetocinske stranke od ostatka politickog spektra u Srbiji, pa da I nas uhvati klica razuma. Medjutim,dok je u prozaicnoj Srbiji "tragaca u podrumima za staljinovom fotografijom", od toga i ovoga puta,naravno,nece biti nista. Dakle,nikolici,vucici,dacici,ilici,markovici ....,ne morite brige,jer za vas nema zime u Srbiji.

lionac

pre 12 godina

meni ova vest ne treba da ima uzvicnik.
za mene je normalno da vodja partije, koji je pobedio na izborima dva puta za gradonacelnika ljubljane, bude pobednik.

prosto, cela slovenija je ustvari ljubljana....

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Cestitam Zoranu Jankovicu a njemu i Sloveniji zelim sve najbolje. (nista cudno, kad otuda dobijam penziju, zasluzenu sa nesto vise od 20 godina radnog staza i zivota tamo; onda sam se razboleo i zato nemam vise staza)

Zasto svi potenciraju Srbin, Srbin? Zato sto je svojevremeno stanovnistvo Slovenije grdilo i pljuvalo Srbe, (cak i ja, rodjeni Srbin (1942 godine) od oba roditelja, u Srbiji se skolovao i odrastao, u Sloveniju otisao sa 29 godina starosti, nisam bio ravnodusan prema onome "sta Srbi rade Sloveniji") odricalo se prijateljstava iz II svetskog rata, kad je mnoge proterane Slovence prihvatilo stanovnistvo iz srednje Srbije. Znaci, bilo je priblizno "cim je Srbin, on ne valja", u to vreme se nije previse gledalo kakav je taj Srbin. Svaka cast - ja nisam imao problema, ali sam vec dugo bio tamo, govorio tecno jezik, uklapao se u establisment i ko me je poznavao licno on me je smatrao njihovim. I ostao bih tamo da me teska bolest nije naterala da se vratim u Beograd, a u Sloveniji nisam osnovao familiju.

Srbima se stalno zamera da gde god ih ima, oni hoce da budu glavni. Neki jesu takvi, neki nisu. Ima tu i nekih stvari zaostalih iz istorije i mislim da je to pitanje vestacki podignuto na glavni argument razbijanja Jugoslavije, sto se postepeno uvidja ponovnom ekonomskom saradnjom bivsih YU republika.

Sa druge strane, u Srbiji nikad nije bilo cudno da je neko iz drugih republika na visokom polozaju. Mozda je za to najvise zasluzna Jugoslavija i cinjenica da je Beograd bio glavni grad, ali mislim da su i Srbi bili bez predrasuda i da su mozda najvise bili za bratstvo i jedinstvo.

Zbog svega toga se toliko potencira kad neki Srbin u drugoj eks-republici postane veliki budza. Albanci ne mogu "sa Srbima", Slovenci takodje, Hrvati, Bosnjaci(?), Crnogorci, a niko ne kaze "ne mozemo sa barabama, sa Srbima mozemo". Licno sam gledao reportazu na hrvatskoj TV i covek Hrvat kaze tamo da su svi ljudi iz susednog sela losi, jer su Srbi. Reporter pita "Kako, zasto?" a ovaj kaze "Oni su takvi!" Uvek ce to biti neka moralna satisfakcija ovom namucenom narodu, koga su svi cedili i retko ko pomagao, kad god neki Srbin negde postane nesto.

Srbija - treba joj promena!

pre 12 godina

Izbori: Srbija 2012.

Rasim Ljajić pobedio na izborima!
Novi premijer.

Vladajuća koalicija od:
Preokret/SVM/SDP Srbije
...

Ministar pravde:advokat Srdja Popović
Ministar za istrazivanja porekla imovine: Verica Barać
...

To bi bila promena!
:)
A nemamo ništa pametnije.
Ostalo je izlizano,više puta.

zasto je ovo u Srbiji tako bitna vest?

pre 12 godina

Ovo se dogodilo samo iz jednog razloga. Slovenci kada izlaze na izbore glasaju za program i ono sto im je obecano na izborima, a ne po osnovu nacionalnosti. To i jeste zdravo i logicno razmisljanje, sta me briga kakvo je necije poreklo dokle god ja kao obican gradjanin imam koristi od toga. Evo pogledajte Srbiju, nas uglavnom Srbi vode, al to sto je neko Srbin, ne znaci da ti je to garancija da ce on biti dobra vlast.
Znaci, bitan je samo program, reputacija i karakterne osobine te osobe za koju se glasa.

Gradjanin Srbije

pre 12 godina

Cestitke G.Jankovicu na uspehu a Slovenskom narodu na demokratskom sazrevanju,Slovenci su prvi osetili talas promena u bivsim komunistickim zemljama i prvi u SFRJ trazli transformaciju,tada ih nismo poslusali vec smo krenuli u nacionalizam...NADAM SE DA SMO SADA SAZRELI KAO NAROD I DA CE MO BIRATI PROGRAM A NE NACIONALIZAM...TOMA I VUCIC NEMAJU SANSE...ako budemo poslusali pametan narod...PROGRAM KOJI DONOSI BOLJITAK GRADJANIMA a ne demagogoiju kojom nas truje Vojislav Dr.Kostunic ILI VELJA Mr.Ilici...Ali se plasim da smo mi jos daleko...PA MI SMO JOS UVEK NA BALVAN BARIKADAMA...do duse cujem da smo uzanpredovali oni dole na Brnjaku dizu betonske barikade....heheh

Ja

pre 12 godina

Dobro je, ne zato sto je "Srbin" nego zato sto zastupa normalnu politiku. Jansi se surovanje sa neonacistima koje je otkriveno prethodnih dana obilo o glavu.

Ivan

pre 12 godina

Janković je Slovenac po državljanstvu i opredeljenju. Šta je po poreklu manje je bitno.

A te gluposti oko toga kada će ne-Srbin da bude predsednik i sl... Pa imali stmo veliki period kada Srbi nisu upravljali politikom sopstvene zemlje, s taj vođa valjda leži u Kući cveća. Danas smo to što jesmo zbog toga.

Elem, ako bih ijednog politčara danas voleo da vidim n čelu naše države to bi bio "ne-Srbin" Rasim Ljajić. Veći je on Srbin od ovih naših Srba.

bucko lupetam

pre 12 godina

Iz Jankovićevog primjera bi srpski političari u zemljama bivše Jugoslavije mogli štošta naučiti. Čovjek iza sebe ima uspješan projekt Ljubljane, stranka mu se zove Pozitivna Slovenija, a ne slovenskih Srba ili slično. Zato su slovenski birači prepoznali da je bolji Slovenac od Zmage Jelinčiča i glasali za njega. A ako Sloveniji bude bolje bit će bolje i Srbima koji žive u njoj. Tema za razmišljanje gospodi Pupovcu, Stanimiroviću, Dodiku i ostalima.
(zg euroskeptik, 5. decembar 2011 07:30)

tema za razmisljanje takodje Hr i BiH
zasto im Srbi nisu tako lojalni ko Sloveniji...

Muhamed Kopic

pre 12 godina

JA BIH POSTAVIO samo nekoliko pitanja; Kada ce Srbi izabrati recimo HRVATA ili Madjara? Sta bi se desilo kada bi u Federaciji biraci svoje glasove dali Srbinu a u Republici Srpskoj Bosnjaku ili Hrvatu... Uz cestitke pobjedniku cestitke i slovenackim biracima.Oni su potvrdili svojim izborom da ne zive od nacionalizma nego zele jos bolji zivot!

Dragan

pre 12 godina

Pedja:
Upravo tako, Srbin je svako ko ima srpski pasos i postuje drzavu Srbiju. Samo se jos u zaostalijim zemljama ljudi deklarisu po nekakvom kvazi-genetskom principu. Narocito na Balkanu, niko ne moze da kaze sa sigurnoscu sta je. Kada bi sada vrsili genetsku analizu videli bi da je bar pola srpskog stanovnistva koje sebe smatra cistim Srbima pravoslavcima ustvari Turci, Austrijanci ili vec koje sve vojske nisu bile na ovim prostorima.

Stevan

pre 12 godina

Slovencima najiskrenije cestitam. Sto se toga tice sto je pobedio Srbin samo je u nasim glavama interesantno. Pitam samo nase patriJote sta bi bilo kad bi premijer Srbije bio Albanac, sto je sasvim moguce u slucaju da Albanci kazu, u redu je, bicemo zajedno u Srbiji. I Slovenija i Hrvatska su nam pokazale kako se radi u pravim demokratijama kad su izbori u pitanju. Jos jednom, Slovenci, samo napred... i mi cemo, samo jos par vekova da istrajemo u borbi za "nase" Kosovo i eto nas sa vama.

pero

pre 12 godina

Vi što se vadite na Crnogorce kao čelnike u Srbiji, kladim se da ne priznajeste u drugim slučajevima tu naciju. To je hvatanje za slamku. Mi smo jedno licemerno društvo, unutar Srbije sve se vrti oko srpskog naroda, a kad treba da se hvalimo modernim vrednostima onda se dičimo građanstvom. Pa odlučite se ili jedno ili drugo.

svoja posla

pre 12 godina

Da li ste vi ljudi u skorije vreme bili u SLoveniji? Ja jesam. Tamo je bukvalno svaka treća osoba poreklom iz Srbije ili Bosne, to jest svakoj trećoj osobi je otac ili deda došao iz Srbije ili Bosne, i imaju prezime na -ić. Ali to nema NIKAKVE veze. Svi ti ljudi se izjašnjavaju kao Slovenci i ponašaju kao Slovenci. Prema tome ovaj bombastični naslov je potpuno neprimeren, smešan, i samo govori koliko mi živimo u megalomanskim mitovima, dok drugo napreduju i razvijaju se. Srbijo, osvesti se i gledaj svoja posla.

SVD

pre 12 godina

Za Nemanju: Mi u Srbiji imamo brojne pametne ljude na visokim položajima koji nisu Srbi. To smatram velikim kvalitetom Beograda i Srbije. Setite se Ive Viskovića, Jurija Bajeca, Bruna Vekarića, Tomislava Peterneka, pokojnog Ive Eterovića i brojnih drugih. Ponosam sam što sam Srbin ali bih bio nesrećan kada bi moja nacionalnost bila garancija da sam pametan.

Eror

pre 12 godina

U Sloveniji je pobedio Zoran Janković, u Hrvatskoj Zoran Milanović. U istom danu, danas kad je najteže, Slovenci i Hrvati imaju keca u rukavu. Gde je nama "naš Zoran" za sutra??? Mi smo svoje Zorane prokockali davno, a potomci nekih davnih Zorana upravljaju po drugim državama.

Nermi Bajramovic

pre 12 godina

Pa pošto smo imali "m....a" da izaberemo Slovenca-crnca iz Gane za gradonačelnika u Piranu, evo Slovenca sa Srpskim porijeklom na parlamentarnim izborima. Ma dragi moji sunarodnjaci, da je malo više pameti i stručnosti, ne bi bilo ovako u regionu. Osobno mislim, samo rezultati i širi pogled mogu da tvore bolji život. Dakle dva Z u regionu. Neka im obojici bude srećno i uspješno!

Vama želim iskreno da riješite probleme na Kosovu čim prije i da se počnete vračati "kući"!

Pozdrav iz "dežele",

Tdx

MIck

pre 12 godina

Ovde mi nesto nije jasno..."Zoran Janković, čiji otac je bio Srbin, a majka Slovenka, je rodjen 1953. godine u selu Saraorci kod Smedereva, gde je i proveo detinjstvo.".....
Ko je pametan neka mi objasni zasto se smatra srbinom?Zato sto mu je "tata" iz Srbije ili zato sto je rodjen u istoj?
Primer 1:Osoba X je rodjena u Splitu, otac srbin majka hrvatica.Sta je osoba X Hrvat ili Srbin?
Primer 2:Dete osobe X je rodjeno u Mariboru.Sta je dete osobe X Hrvat ili Slovenac?
Ili mozda sve ovo zavisi od pasosa drzave u kojoj persona zivi?

Pojasnjenje?

Identitet???

pre 12 godina

hmmm pa nije baš tako...ja sam se rodila u sloveniji a moji roditelji su srbi. znači i ja sam srpkinja a to što su neki zakompleksani pa misle da su slovenci, to je njihov problem :)
(mami, 5. decembar 2011 09:53)

Pozdravljam i postujem tvoj licni stav po pitanju identiteta, tj. tvoj licni osecaj za pripadnost Srpskom narodu, a sto je najbitnije, to je tvoje OSNOVNO LJUDSKO PRAVO da pripadas kome ti hoces! Ali, to PRAVO ima SVAKI COVEK, i "neprimereno je" da bilo ciji osecaj za pripadnost, formulises kao KOMPLEKS, jer po toj logici bi to isto neko mogao da kaze tebi, sto je takodje NEPRIMERENO! Pogotovo na Balkanu, gde NI JEDNA nacija nije CISTOKRVNA, zbog vekovnih migracija, raznih imperija koje su vekovima vladale na Balkanu ili su "protutnjale" Balkanom, miliona mesovitih brakova itd.itd. Zbog toga i mislim da je na Balkanu, svako preterano INSISTIRANJE na IDENTITETU DEPLASIRANO, a sto se pokazalo u ne tako davnoj istoriji, i POGUBNO!!!
Siguran sam, da je na Balkanu mnogo vise DOBRIH nego losih ljudi, ma kojem narodu ili veri pripadali!
Cestitam Jankovicu i SVIM GRADJANIMA SLOVENIJE, NA VELIKOJ POBEDI!!! POBEDIO JE ZDRAV RAZUM, A PREDRASUDE SU PORAZENE!!!

...sa krovova

pre 12 godina

Jak je bio izbor. Janša koji radi ko zna za koga, pored toga što sebi uzima mito od kupovine oružja, Pahut koji deli državnu imovinu da bi samo video Obamu i tajkun koji se obogatio u privatizaciji na račun radnika. Ali hajde, moglo je biti i gore.
A kom pravcu stvari idu, ionako će za koji dan da dobiju Kancelarku.

pegaz

pre 12 godina

Zoran Janković, čija majka je Slovenka, a otac Srbin, je rođen 1. januara 1953. u Jugoslaviji, u selu Saraorci kod Smedereva.
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/t10321.sr.html

Vladan Grujić

pre 12 godina

Pozitivni politički tekonski poremećaji u Sloveniji i Hrvatskoj. Zoran Janković i Zoran Milanović su na čelu pobedničkih koalicija u pomenutim zemljama. Birači u tim zemljama su se opredelili za politički relativno nove i nepotrošene ličnosti i žestoko kaznili koalicije koje su potrošile svaki politički kredit. A mi? Mi smo našeg Zorana ubili 12.3.2003. i od tada svakodnevno gledamo uništavanje njegovog političkog kapitala.

novica

pre 12 godina

Taj Jankovič,ili,Janković, sve jedno je, ali je važno da je on izuzetan privrednik,a to su slovenci prepoznali,jer nisu nebeski narod.

Aleksandar

pre 12 godina

Niko nema sto Slovenija imade,Slovenija ima Srbina za predsednika vlade
(major JNA, 4. decembar 2011 23:05)

Niko nema sto Srbin imade, sto nemade to rado ukrade...

Mozemo mi ovako do sutra, ja bih samo da podsetim na drevnu kinesku mudrost: Nije vazno koje je boje macka, vazno je da lovi miseve.

bostjan

pre 12 godina

prva stvar kojo sam primetio na ovom situ, da je više nego 90% komentara bez nacionalistickog in fasistickog podlaga.to se na najpopularnima stranicama u sloveniji ne moze dogoditi.ionako jankovic dobio je najvisi % glasova, dobio i jansa (i stranke desnog pola) velik broj glasova koji znaci slovenija ostaje dalje razdvojena drzava.jos edan put pozdravljam "klimu" komentatora ovog posta i zelim cijelom srbskom narodu da sto prije zaboravi nacionalizam i sovinizam a da zna da ce bit uvjek neka manjina koja če vjerovati u taj nekonstruktivni način.

ajmo realno

pre 12 godina

Ej Srbi smanjite dozivljaj i javite se nakon prvog sastanka premijera Jankovica sa premijerom Kosova. Slovenija je priznala Kosovo i ponasat ce se u skladu s tim. Zasto? Zato jer je Jankovic pragmatican politicar sa rezultatima iza sebe. Na kraju krajeva zato je i izabran. A Srbima i dalje glava u pijesku i mantra i Kosovo i EU. Rezultat toga ce biti ni Kosovo ni EU. Jankovic to jako dobro zna, za razliku od Srpskih politicara koji jadni moraju to guslat non stop da bi ostali na vlasti. Hvala bogu pa Jankovic ne mora.

petar

pre 12 godina

Pobedio je jer je od Merkatora stvorio jaku tvrtku, od nule, dok ga tada premier Janša nije izbacio. Kao župan Ljubljane uradio je čudo od grada. Donekle šteta da neče biti više gradonačelnik.Ako uradi od države to što od grada, prvi smo.

vladabab

pre 12 godina

Slovencima zelim sve najbolje i da im buducnost bude uspesna, mirna i prosperitetna. Ali cemu ovaj naslov? Pa sta ako je Srbin? Sta sada to znaci, da smo bolji nego Slovenci, cim su oni izabrali coveka naseg porekla da ih vodi? Opet nasa arogancija i bezobrazluk, busanje u grudi bez osnova, umemo li mi nekad malo bolje od toga?

Roman

pre 12 godina

Jel su u Srbiji,svi Srbini,ili toga nema?Samo su srbi,srbi a ostali su ostali?Il su svi srbi,pa kako ko od porekla?Citam,u Vojvodini su vojvodjani,svi,e sad,kako ko poreklo. Nije mi bas jasno za Srbiju.

Jankovi je slovenac,srpskog porekla.
Ima ovde dosta drugih porekla,ali svi kazu da su slovenci.
Osim stranaca,koji ne zive stalno.

Infom BiH

pre 12 godina

Bosanac predsjednik Srbije, Srbin Slovenije, Hrvat BiH? Opet konfuzija s identitetima, drzavnim i religijskim. To je kao kad komentatori sportski kod nas kazu, nas Zlatan Ibrahimovic. Moracemo jednom da odlucimo jel se identitet bira, ili dobija po rodjenju.

U svakom slucaju drago mi je da nije pobjedio onaj koga su mediji forsirali, pa vidicemo. Slovenci su cudo.

zg euroskeptik

pre 12 godina

Iz Jankovićevog primjera bi srpski političari u zemljama bivše Jugoslavije mogli štošta naučiti. Čovjek iza sebe ima uspješan projekt Ljubljane, stranka mu se zove Pozitivna Slovenija, a ne slovenskih Srba ili slično. Zato su slovenski birači prepoznali da je bolji Slovenac od Zmage Jelinčiča i glasali za njega. A ako Sloveniji bude bolje bit će bolje i Srbima koji žive u njoj. Tema za razmišljanje gospodi Pupovcu, Stanimiroviću, Dodiku i ostalima.

go

pre 12 godina

Mos mislit Srbin, taksnih Srba v Sloveniji ima na tisoc.
Jadranka Kosor ima srpsko poreklo .
Milosevic i Tadic su susedi, a ni Obama nije neki amerikanac.

zozozo

pre 12 godina

Nisu očekivale samo budale. Amaterske i profesionalne. Predizborne ankete su bile totalno nerealne jer su sve redom ignorisale neopredeljene birače. A kao i prethodni put, 2008., pokazalo se da su skoro svi neopredeljeni birači bili birači (uslovno rečeno) levih stranaka. Kao i obično, Janša je napravio stratešku grešku i nije jednostavno otćutao kampanju. Temperatura je bila na kraju dovoljno visoka, da je većina neporedeljenih birača izašla na izbore i glasala za jedinu realnu alternativu.

jugoslovenac

pre 12 godina

http://www.youtube.com/watch?v=8vfj7uXR0X8
ova pesma se sluša sad u sloveniji...to je odraz na kampanju Janeza Janše,koji je nagovaraoalbance koji žive u slovenije da glasaju za njega jer je zoki srbin...99% srba,hrvata,muslimana i albanca je glasoval za zorana,a i ogroman deo slovenaca...to je dokaz da je kod nas stvarno liberalizam...kod nas je živ dokaz da je moguč suživot pa nije važno odakle dolaziš...svi mi volimo naše korene ali je standart i život preči nego nacionalizam...ja sam inače pola albanac pola musliman iz bosne-komplet moja familija je glasova za zorana... :)

Марина

pre 12 godina

Па шта је ту чудно, и у словенији има Срба. Свака част човеку, а и Словенији која ипак показује напредак и развитак људских права. Само да додам и код нас је Хрват био председник скупчтине а сада министар, не знам за шта, Оливер Дулић. И ми смо ту негде. А и рођени сарајлија нам је рпедседнимк државе, да не кажем Србин босанског порекла. Зезам се....

kaka

pre 12 godina

Pa mislim da izbore u SLO nije dobio niti Srbin niti Slovenac!Danas je na izborima Slovenije pobjedio je jedan veliki ćovjek,pametan ćovjek ,karakteran ćovjek,pošten ćovjek i šta je najvažnije za mene RADNIK ćovjek.Živim u Ljubljani i nevjerovatno šta je napravio od Ljubljane pa to je raj na zemlji i to u kratkom vremenu,sve što je obećao sve je napravio a taj ćovek se zove G.Zoran Janković!!!Lep pozdrav ljudim dobre volje.

Slovenec

pre 12 godina

Istina je, da je Zoran Janković rođen u Srbiji, ali nije istina da je čisti Srbin. Otac mu je Srbin ali mama mu je Slovenka! Ovdje se priča kao da je on čisti Srbin.

genius

pre 12 godina

Aman, ljudi... Pa neće on da pokrene integracije sa "liderom" regiona, niti će se nešto revolucionarno desiti.
Bez obzira što je čovek poreklom Srbin, njemu je Slovenija (verovatno) na prvom mestu, ali je svakako dobra vest što je desnica izgubila - i u Sloveniji i u Hrvatskoj, pa će makar retorika biti blaža. Na kraju krajeva, odnosi između naših zemalja zavise i od nas isto koliko i od njih.

Zoran

pre 12 godina

Bosanac predsjednik Srbije, Srbin Slovenije, Hrvat BiH?
(Infom BiH, 5. decembar 2011 06:51)

Predsednik je na prvom mestu kvalitetan i sposoban COVEK, pa tek onda Srbin, Hrvat, Musliman...
IDENTITET je stvar LICNOG OSECANJA SVAKOG COVEKA!
U sredinama kao sto je Balkan, IDENTITET je ISILOVAN POJAM, pa je SMESNO koliko se na Balkanu INSISTIRA na IDENTITETU!!!
Balkanski narodi su kroz istoriju, TOLIKO PUTA bili pod vlascu raznih IMPERIJA(Rimska, Vizantija, Turska, Austro-Ugarska), tako da je SMESNO kada neko INSISTIRA i kaze da je "cistokrvan" Hrvat, Srbin itd. Kada bi nam svima "ispitali" DNK, KO ZNA STA BI SE ISPOSTAVILO!!!
Upravo zbog tih "istorijskih kompleksa", neki Balkanski narodi su "malo vise" skloni nacionalizmu, sovinizmu, i PRETERANIM INSISTIRANJEM NA IDENTITETU!!!
Svi smo svedoci, da je neki Hrvat, pripadnik Srpske vojske, pobio veliki broj Muslimana i Hrvata!?!?
Isto tako je bilo Srba u Hrvatskoj vojsci, koji su bili ekstremniji od najekstremnijih Hrvata!!!
Balkan je to...
Cesttam Jankovicu i Slovencima!!!

Free Bird

pre 12 godina

Ako se buduci premijer Slovenije izjasnjava kao Slovenac (odnosno ne izjasnjava se kao Srbin!) onda je naslov ovog teksta nekorektan prema njemu, pa makar on rodjenjem i poreklom iz Srbije! Bilo bi korektno da se to prvo proveri...

sale

pre 12 godina

Sve ste nam rekli osim onog što je jedino važno: šta ovo znači za Sloveniju? Šta birači poručuju političarima (osim očiglednog "uglavnom svi ste nam dosadili i hoćemo nekog novog")? Slovenija je na ivici krize i ljudi se plaše recesije, propadanja firmi i gubitka posla. Kakav je program i kakva politička filozofija Zorana Jankovića? Da li donosi stabilizaciju ili prazna obećanja? To gde je rođen i koliko je bogat nam ne govori ništa o tome šta namerava da uradi.

Uzgred, to što je Srbin bio gradonačelnik Ljubljane izgleda nije pomoglo ni jednom srpskom biznismenu da dobije dobru lokaciju za poslovni prostor u njoj tako da bih ja na mestu nekih komentatora najpre smirio svoje patriotske strasti.

SloGan

pre 12 godina

Pobeda Jankovića nije nikakvo iznenađenje za one koji poznaju dosadašnji rad ljubljanskog gradonačelnika. Uostalom, on je na poslednjim i pretposlednjim lokalnim izborima sa svojom listom praktički obrisao pod sa svim vladajućim i opozicionim partijama. Sa partijama koje su kreirale slovenačku politiku 20 godina! Iznenađenje može biti jedino za medije jer su u toku kampanje favorizovali SDS Janše, koji ima kontrolu nad većinom medija, a ti isti mediji su i bombardovali javnost kako će Janša dobiti od 32% pa sve do 50+% poslaničkih mesta. Ali eto, kalkulacije su im se obile u glavu i sad je na redu demontaža sistema ... Iza Jankovića stoje rezultati u Merkatoru i Ljubljani, gde poslednjih 5 godina vrši funkciju gradonačelnika. Dosadašnja vlada je doživela poraz jer je radila slabo pa su čak 2 od 4 vladajuće partije ispale iz parlamenta. Janša je populista i ima podršku neobrazovanih i zatucanih birača. On je 20 godina umešan u sve moguće afere i najgora je moguća opcija za mandatara. Mislim da će i on ubrzo biti prošlost slovenačke politike ...

m.j.

pre 12 godina

sve cestitke gospodinu i jedna lekcija istorije i kulture, u zapadnoj i centralnoj evropi kao i u SAD nacionalnost=drzavljanstvo, ne razlikuju ta dva pojma, dok mi razlikujemo jer je nas nacionalizam etnicki a ne gradjanski kao kod njih, drugacije su se razvijali, drugaciji pogled imaju na to. pozdrav.

Veselin,Pozarevac

pre 12 godina

Mislim da u Srbiji,srbin postaje mana...
bar kada je politika u pitanju.
Sta na ovi nasi rade,godinama,dokazano i potvrdjeno.

Kosta

pre 12 godina

Covek jeste,onako kako se oseca i kako hoce.
Poreklo,glupost.Ne moze se pobeci od njega,ali ne mora se ziveti sa tim.

Dok se u Srbiji,malo to ne razvodnji,nece nam biti bolje.

lukazg

pre 12 godina

Ljudi, pa Srpkinja po ocu je dvije godine bila premijerka Hrvatske - Jadranka Kosor rođ. Vlaisavljević, zašto se time niste hvalili? Večeras je izgubila izbore, napokon... :)

s.nikolic

pre 12 godina

covek se dokazao kao gradonacelnik ljubljane i zasto bi se onda sumnjalo da nije u stanju da taj uspeh prenese i na celu drzavu sloveniju , a i njihova stranka je ponudila najboloji program te je ovakav ishod bio SASVIM NORMALAN !

Mashinovodja

pre 12 godina

Ajde bre, prestanite da se ložite na glupi fazon "Slovenci izabrali Srbina"!
Prvo, nisu Slovenci izabrali "Srbina", nego čoveka s konkretnim imenom i prezimenom, koji je ---sasvim slučajno--- srpskog porekla. Ali čovek nije svesno i namerno, posle dugog razmišljanja, izabrao srpsko poreklo, nego ga je stekao rođenjem.

Drugo, nisu ga izabrali zato što je Srbin, nego zato što se svojim ranijim radom dokazao i zato što je u predizbornoj kampanji ubedio većinu glasača da je on trenutno najbolji čovek za funkciju i posao za koji se kandidovao.

Treće, Slovenci su nam, kao i obično, očitali još jednu lekciju: najvažnije je izabrati kandidata koji izgleda najkvalifikovaniji, a njegovi nacionalni geni su njegova lična i privatna stvar.

Ako uporedim nas sa Slovencima, mogu da kažem samo da, nažalost, mi smo vrlo daleko od tog stanja svesti. Neko je ovde pitao, da li će u Srbiji postati moguće da na važnu funkciju bude izabran Mađar ili Albanac? To još vrlo dugo neće biti moguće. Srbija i Srbi imaju još veoma dug put da pređu. Prvo će Srblji morati da se naviknu i sasvim normalno prihvate političara koji ne samo što se ne busa u grudi SrBske nekakvim svojim turbopravosljavljem, nego čak i nije pravoslavne vere. (Zamislite, predsednik vlade, pa musliman ili katolik, ili još gore - pu, pu, pu, sačuvajisaklonibože - pripadnik neke od onih bezbrojnih protestantskih "sekti"!)

Sledeći veliki korak napred biće kad Srbi prihvate političara koji se javno izjašnjava kao ateista. Naravno, na nivou naučne fantastike je da Srbi prihvate političara koji javno priznaje da je gej.

Srbima će krenuti nabolje tek kad svoje političare i vođe počnu da biraju po kriterijumu da nije bitno šta je, niti šta priča, nego kakav je i šta zna da (u)radi. Ali ponavljam, još smo (pre)daleko od tog nivoa. Zato nam i ide ovako kliavo i traljavo jer nas vodi elita koja jedino što zna je da nam umilno priča na uvce samo ono što želimo da čujemo i tako nas anestezira od stvarnosti i od istine, a mi joj zbog toga pokorno dozvoljavamo da nas nemilosrdno jaše i eksploatiše.

nikola

pre 12 godina

Tendenciozan naslov B92, naslov koji bi prodavao dobro svake novine. No da kazem da mislim da ce nove vlasti u SLO i HR biti bolje od prethodnih narodi tih drzava mogu biti zadovoljni. Nazalost kod nas ko god da dodje bice nam gore i ovi ako ostanu bice nam losije nego u ovom mandatu, mi smo taoci politickih partija koje manipulisu sa nama gradjanima samo za svoju lopovsku narav.

ovoono

pre 12 godina

Interesantan trend. Svuda samo smena vladajuce steukture. U drzavama gde su social-demokrate bili na vlasti povjedjuje desni-centar (npr. Spanija). Za.razliku tome u Hrvatskoj i Sloveniji obrnuto. Po meni to samo pokazuje beznadeznost naroda u krizi i kratk orocnu viziju politikih partija i programa. Dok ima novaca i nema krize niko se ne pila time ko ce da pobedi i sa kakvim programom. Cim zakuca kriza na vrata veliki procenat biraca koji izlaze na izbore i traze zrtvenog jarca. Srecno svima na izborima. Glasajte razumom, a ne emocijama.

EX Aktivista

pre 12 godina

Nije poenta u tome što je rođen i odrastao u Srbiji , poenta je da je sa samo 7 nedelja koliko postoji njegova partija , a samim tim nije trošio pare na kampanju , nije njegova partija imala višegodišnju organizaciju čiji su članovi drpali i bili samo u partiji radi privilegija, nisu bili zapošljeni njegovi kadrovi , mnogo toga nije a ipak je njegova partija "stara" samo neverovatnih 7 nedelja pobedila. Zamislimo da neki Japanac koji živi i radi u Srbiji desetak godina, poseduje organizacione sposobnosti , direktor je Panasonika ili je ambasador Japana u Srbiji, tečno govori srpski , reši da osnuje partiju 7 nedelja pred izbore , i da 30% biračkog tela ili glasača da glas JAPANCU. Ja bih bez razmišljana dao glas , ali 30% , čisto sumnjam da bi mu lopovi ,politikanti, razni lobiji, institucije, mediji,mentalitet , to dozvolili. Slovenci su svetlosnu godinu uređeniji kao društvo i od Italijana a kamoli od Srba iako su silom prilika živeli u zajedničkoj državi 70 godina. A Boris Tadić je daleko više Bosanac jer je i rođen i odrastao je u Sarajevu, i daleko mu je po mentalitetu bliže Sarajevo od crnogorskog mentaliteta mada po crnogorcima je i kraljica Elizabeta verovatno imala praprababu iz Kolašina.

aral

pre 12 godina

bravo Zoki, al bez ushićenja, molim vas.

sada je pred nama u sloveniji nekoliko tako teških godina, bez alternative, da če popularnost Zokiju past blizu nule, ako obavi svoj posao. Ali cjenim, da preuzima odgovornost.

?

pre 12 godina

kako je za tako kratko vreme uspeo da dobije tako veliki procenat??? Ne znam,ali svaka cast. Bilo da je Srbin,ili ne,ovo je neverovatno. :)

iii

pre 12 godina

@pedja: srpskog se pise malim slovom... po srpskoj gramatici. A ja sam recimo Srbin (srpsko-)hrvatskog porekla, ovde odrastao, ovde zivim i '99. sam nosio uniformu VJ. Gde si ti tad bio? Tako da nemojte da se tripujete sa stereotipima i da verujete glupim pricama, nego prvo malo upoznajte obicne ljude oko sebe, pa tek onda budite tako "sigurni" kakvi su "ovi" i "oni"...

eh

pre 12 godina

Kao da je bitno otkud je, mene više fascinira to što je čovjek formirao stranku prije par mjeseci i već odnio pobjedu na izborima. A to otkud je porjeklom može eventualno biti plus u nekim vanjsko političkim odnosima iako će on uvijek gledati prvo Sloveniju (samo to bi bilo i uredu).

prodigy

pre 12 godina

Jankovič u Ljubljani od kad je gradonačelnik napravio jako puno, niko ga nebi šišnuo. A ljudi su glasali za njega zbog toga a ne zbog neke politike takve i ovakve. Ak budemo u vremenu krize nacionalisti onda sve ide u propast. Neče mu biti lako.

Goran

pre 12 godina

Prvo,covek da se izjasni kao srbin a ne kao slovenac,on bio samo bio obican stranac.Sa takvim stavom,ne bi imao sta da trazi u politici.

Cim napravi uspeh,on je srbin.
A da napravi glupost,vi bi ste ga se odrekli.

Dok god je ovde nacionalizma i dvojnih licnosti,nece nam biti bolje.