Testovi

Četvrtak, 24.11.2011.

08:23

Renault Fluence Z.E.

Izvor: B92

Renault Fluence Z.E. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

23 Komentari

Sortiraj po:

Siniša

pre 2 godine

Zainteresovan sam za bateriju za reno Fluencu ZE.imali u srbiji da se kupi.Auto je 2012 god Hvala.tražio sam ali nikako da nadjem.Auto sam našo preko u Švajcarsku pa sam jako zainteresovan da ga kupim ali neznam kolko je baterija

Ljutko

pre 12 godina

Osnovni problem električnih automobila su baterije. Kod benzina ili dizela sipaš i ne misliš. A sa baterijom te stalno nešto grize u pozadini svesti i stalno moraš da budeš na oprezu. Uz to znaš i da baterija gubi kapacitet tokom vremena i da je zamena baterije posle par godina neminovna. Zato mislim da električni automobili imaju da čekaju još barem 10 godina dok se ne desi neki naučni prodor u tehnologiji baterija.

Booom

pre 12 godina

Pa valjda je lakse kontrolisati zagadjenje u 1000 elektrana nego u 100 miliona automobila?!!

Normalno da su elektroautomobili buducnost, ima jos mnogo da se radi, pogotovu sto postojijos ideja kako smanjiti zagadjenje, Vodonik, Voda je jako zanimljiva, bio masa sa poboljsanjem jednog dela tehnologije..

Doktor za hemijske olovke

pre 12 godina

Koncept elektroautomobila mi se jako dopada,jer je to tehnologija koja ce u buducnosti povecati perfomanse i udobnost u voznji,ali nece resiti problem zagadjenja jer se krecu na STRUJU!
Struja se proizvodi u najvecoj meri od fosilnih goriva,tako da nikakve ustede niti benefita za prirodu nece biti.
Cudi me da nikome nije palo napamet da proizvodi vozila na komprimovani vazduh.To bi moglo biti revolucionarnije resenje cak i od struje,mada ni tu ne bismo bili oslobodjenji zavisnosti od fosilnih goriva,posto za kompresore takodje treba struja....

nik

pre 12 godina

Lako je Francuzima da prave vetrenjace i da se zajebavaju sa el. autima kad imaju 50 nuklearki, i lako je napuniti jedan el.mobil zamislite milijardu automobila i celokupnu svetsku potrosnju struje iz obnovljivih izvora, malo smesno zar ne, na srednji rok resenje su nuklearke a na dugi rok treba da se rodi novi Tesla.
( sto se struje tice jel mozda jeftinija karta u tramvaju ili da elektricnim vozom odete na letovaje sa porodicom)

Sunce

pre 12 godina

Vidim da ljudi dosta grese oko prljave proizvodnje energije. Koliko sam istrazivao problem nije u proizvodnji (Sunce je neogranicen izvor energije) vec u skladistenju.

Ako se elektromobili pocnu da koriste kao skladista energije u Smartgrid okruzenjima onda ce njihove mane biti daleko manje od svih drugih resenja.

Prednost elektromobila buducnosti je u tome sto se energija distribuira umesto da se centralizuje.

Nikola

pre 12 godina

185km dnevno => 67525km godisnje - vise nego dovoljno za prosecnog korisnika koji ima gde da napuni svoj automobil u toku noci. Cena goriva je takva da se na godisnjem nivou sigurno ustedi dovoljno da se na letovanje moze mnogo udobnije putovati avionom.
Za korisnike koji prelaze vise na dnevnom nivou i dalje postoje prevozna sredstva koja trose naftne derivate, u koje spada i LPG (tecni naftni gas se dobija preradom nafte i to nije zemni gasom).
Samim tim sto ce potraznja za naftom opasti, jer ce dobar deo korisnika preci na el. automobile, zalihe nafte ce trajati duze od trenutno procenjenog vremena.
Drugo, tehnologija se mora poceti primenjivati da bi se razvijala ili ugasila. Danasnji SUS motori se toliko razlikuju od prvih, da ih pronalazac SUS motora mozda ne bi ni prepoznao kao svoj pronalazak.
Skeptike u vezi sa alternativnom energijom, bih podsetio samo da je i Tesla na pocetku svoje karijere, celom naucnom svetu tog vremena rekao da jednosmerna struja nije pravo resenje za proizvodnju i prenos, vec da je to naizmenicna, koja je u to vreme bila zanemarena jer je smatrana potpuno pogresnim pristupom. Jednosmerna struja je znacajnija u elektronskoj industiji gde su snage daleko manje. Resenje je bilo da se prihvate obe solucije i izvuce najbolje iz obe.
Danas je takodje moguce izvuci najbolje i iz alternativnih i iz fosilnih goriva, ali je problem sto oni koji se time bave to ne zele vec navode na iskljucivost, jer se oni bave ili jednim ili drugim, i zele da njihova tehnologija bude jedina opste prihvacena. Pohlepa ispred napretka.

SasaS

pre 12 godina

Pitanje za sve koji ostavljaju negativne komentare i koji su, bar generalno, protiv ideje eletricnih automobila: da li verujete da ce nafte biti do kraja vremena? Ili bar do kraja vasih zivota. Po mom shvatanju stvari, kad tad cemo morati da nadjemo zamenu za fosilna goriva. Sto pre udjemo u razvoj i ozbiljnu primenu to bolje. Cene moraju biti visoke jer se jos uvek puno placa razvoj, serije su male, trziste je ograniceno. Ali nemamo alternativu - nafte nece biti zauvek. I prvo ce nestati za nas, male i siromasne. Tako da bi mi trebalo da budemo zainteresovani za ovo mnogo vise od amerikanaca ili rusa.
Struja se namece kao najlogicnije resenje za transport jer postoje proizvodni i prenosni kapaciteti. Kao i nacini za odrzivu proizvodnju (alternativni izvori, oni koji nece presusiti). Ma koliko ti izvori za sad bili skupi, retki, komplikovani, neiskoristeni...
Sto se tice efikasnosti - nije sve jedno da li se sagoreva nafta ili ugalj u cilindru SUS motora ili u elektrani. Stepeni iskoristenja su drasticno razliciti i jos uvek je mnogo efikasnije napraviti struju u elektrani, preneti je do uticnice, smestiti u bateriju auta i iskoristiti za pokretanje.
Jos jedna stvar, The Better Place project, po mom saznanju najozbiljniji igrac i najveca pokretacka snaga cele ideje (pomenut u tekstu), gde god ulazi u pricu insistira da se sva energija koja se koristi za pokretanje automobila dobije od obnovljivih izvora. To prisilno dovodi do novih investicija u obnovljive izvore i - krug se zatvara.
Zao mi je ako sam smorio, jako je kompleksna i jako, jako vazna tema i nemamo luksuz da je odbacimo ili ignorisemo bez duboke analize.
Pozz

Jovan

pre 12 godina

Ja sam vozio ovaj auto. Mogu reci da lakse vozi i ubrzava od bilo kojeg auta koji sam vozio. A vozio sam mnogo razlicitih automobila. Ovo je nesto novo. Vozeci ga sam svatio koliko dugo se vozimo u inferiornim vozilima da bi
naftne industrije zaradjivale na narodu. Sto se tice zagadjivanja. Ova vozila mogu da koriste na primer struju proizvedenu magnetnim turbinama koje vec sada mogu da se kupe za 5 000 e. Ove iste proizvode besplatnu stuju za 6 domacinstava. Prema tome natrebaju nam vise ni termoelektrane ni hidro elektrane. Promene su na pomolu.

YU

pre 12 godina

A sto se tice globalnog zagrevanja: Populacija Belih medveda u Kanadi broji oko 15,000 jedinki. Kanadska vlada odvaja u proseku $425,000 po medvedu godisnje ne bi li spasila vrstu. Naime severno Articko more se u proseku pocinje da ledi 20 dana kasnije nego pre 10 i vise godina???
Mi smo odavno presekli granu na kojoj sedimo. Ja bi rado preporucio gledanje filma "Home" ima ga na You Tube, dobro je za otreznjenje.

Saša

pre 12 godina

Pravi ekološki auto bi bio nešto kao super Trabant. Ne smejte se, automobil od modernih sintetičkih materijala, dužine oko 3,5 m, težine do 700 kg, mogao bi da ispuni sve današnje bezbedonosne standarde, a sa efikasnim turbodizel motorom od 1000 kubika, snage najviše do 40 ks, što bi bilo više nego dovoljno da se vozi autoputem 120-130 km/h, mogao bi da troši 2 l dizela na 100 km. Takođe bi mogao da bude u eksploataciji 50 god. Ali, koji pripadnik više srednje klase na zapadu (jer njima su namenjeni ovakvi ekomobili) bi bio spreman da se odrekne svog Audi 4 koji menja svakih 5 god. da bi vozio takav stvarno ekološki automobil? A i gde bi tu bila zarada?

YU

pre 12 godina

Postoje osnovna dva problema ili uzroka koji su doveli do posledica kao sto je zagrevanje planete, alternativne energije iz obnovljivih resursa i na kraju elektro automobil1.
1. Planeta je prenaseljena.
2. Totalno pogresna koncepcija zivota u Velikim Gradovima, mislim gradovima uopste.
E sad kako vidim iz dosadasnjih komentara svi bi da zive u gradu i voze ferarija ili porsea, imaju jahtu motornu i sl. E pa to nece moci u buducnosti. Kada smo prelazili sa konja na parne masine i sl. menjali smo i navike tako cemo i sada. Naime stvarnost je sledeca. Svi raspolozivi resursi na planeti se uzurbano trose i sledi nam ili ostanak bez istih ili nestanak usled kolapsa klime. Recimo i da prezivimo kao civilizacija, mislim ko prezivi, zivece se pojedinaco, van gradova, proizvodice se sopstvena energija za punjenje elektro automobila i za domacinstvo koristeci prirodni gas (goriva celija, vodonicni generatori koji koriste prirodni gas iz koga izdvajaju vodonik) vetar i sunce. Visak proizvedene energije ce se slati nazad u mrezu. Znaci nece se uzimati iz iste nego ce se slati nazad. Raditi ce se u OGROMNOJ vecini slucajeva iz kuce. Pogledajte koji procenat poslova danas moze da se obavlja iz kucne kancelarije BEZ potrebe za svakodnevnim putovanje. Ima nas dosta koji to vec danas ili poslednjih godina i radimo. Napredak kompjutera i sistema komunikacije nam to dozvoljava...
Elektro automobil koji se puni putem suncanih panela ili vetrenjaca kod kuce ili na javnim mestima je jedina opcija poznata danas i sigurna bliska buducnost svidelo se to nekima ili ne. Javna elektricna energija za industriju se moze proizvesti iz obnovljivih izvora definitivno i sto pre predjemo na to iamcemo vise sanse da jos dugo pozivimo na ovoj planeti.

nik

pre 12 godina

@redakcija
u odgovoru se bavite perifernim stvarima, put, pruga a ja govorim o sustini tj. o izvoru energije. Nas svet pociva na energiji goriva bilo ono nuklearno, fosilno ili biomasa ali mi dalje od parne masine nismo odmakli sem u stepenu iskoriscenja rada. I da, ako neko misli da ce svet pokretati vetar i voda taj je mnogo naivan POZZ!

Radovan

pre 12 godina

Viša cena koštanja = veća zarada proizvođača.
Viša cena koštanja = veći utrošak sirovina.
Veći utrošak sirovina = veće uništavanje prirode.
Veće uništavanje prirode = veća zarada proizvođača.

Veće zarade proizvođača = mnogo veći "humaniji" izgovori.

Sada trenutno postoji veoma jeftino i pristupačno rešenje za čistiju okolinu, a to su turbo benzinski motori sa pogonom na tečni naftni gas-LPG, i ograničenje maksimalne brzine do 180 km/h.

A šta da radimo sa kamionima i autobusima koji su ogromni zagađivači? Na struju?
Nekada su postojali autobusi na struju-trolejbusi, pa su ih ukinuli. Tramvaj je kao jeftiniji, moraš raskopati i proširiti ulicu, nečija zarada.

Obrni, okreni, nije bitna ekologija.

Shonke

pre 12 godina

@redakcija

Nik-ov komentar izgleda niste razumeli. Elektromobili ne rešavaju problem zagađivanja već ga izmeštaju iz centra grada na periferiju gde treba da budu te termoelektrane koje opet zagađuju životnu sredinu. Da li treba da citiram podatke koji ukazuju da ni spaljivanje uglja nije ništa efikasnije od sagorevanja naftnih derivata? Dakle, kao što je kolega komentator Nik napisao, 2 miliona automobila koji troše po 70 kW kad se svi uključe u saobraćaj za pokretanje svih tih vozila potrebno je 140 miliona kW. Za sat vremena vožnje to je 140 miliona kWh. Odakle tolika energija? Javlja mi se da će za par decenija mnoge zemlje da kukaju na nuklearnom energijom.
Pored efikasnijih motora i kapacitivnijih baterija treba nam i efikasniji i čistiji način proizvodnje struje. Ne nazire se neko rešenje.

mile

pre 12 godina

Sve oko elektroautomobila je odlično smišljeno, ali samo treba da postanu pristupačni.

I mob telefoni su koštali par hiljada maraka, a sada ih imaju i prvaci.

Činjenica je da autonomija od oko 100 km, završava posao većini vozača.

Samo treba sačekati da se omasovi i da padne cena.

O samoj priči da elektro automobili manje zagađuju životnu sredinu, se može puno pričati, ali veoma lako se izračuna dali je ekološkije trošiti struju dobijenu sagorevanjem fosilnih goriva, ili voziti na fosilnim gorivima.

BMW M Power

pre 12 godina

@ Redakcija

"Tek kada sednete na vozačko mesto možete videti da se umesto obrtomera nalazi analogni merač preostale energije u bateriji. Umesto skale preostale količine goriva u rezervoaru sada je postavljena neka vrsta “strujomera”."

HA HA HA :D

maximum ce se ovo desavati sa Li-Ion baterijama
http://www.youtube.com/watch?v=H-Azrt_wUkc

a ovo ili nesto slicno u auto industriji
http://www.origo.hu/auto/20110516-szelet-tankolnak-a-jovo-audijai.html

Pozdrav

el. ing. & dipl. ing inf.

Clarkson

pre 12 godina

Nisu Renault (i ostali) toliko krivi, nego smo mi ovce. Pod plaštom priče o globalnom zagrevanju pokušavaju da nam uvale bajku, preko proizvođača automobila, da prelaskom na "nove" tehnologije rešavaju problem zagađenja. Da ne nestaje fosilnih goriva, išli bi mi na motore sa unutrašnjim sagorevanjem još vekovima. Niko ne govori o tome koliko industrija koja proizvodi baterije za ovakva vozila zagađuje atmosferu u procesu proizvodnje delova za automobile sa "zero emission". Koja je razlika da li kupovinom auta vazduh zagađuje Shell, Exxon... ili "Duracell"...? Ovaj Fluence i njemu slični ne zagađuju okolinu kad ih kupite. Oni su je već zagadili pre nego što dobijete ključ. Ovu podvalu su nam mediji tako lepo upakovali da je iščekujemo sa osmehom na licu. Između ovog "čuda" i dizelaša iz 80-ih nema suštinske razlike, ali se borba između velikih igrača vodi preko malih ljudi. Neverovatno je kako je lako sredstvima javnog informisanja ubediti običnog čoveka da je On na dobitku kad se industrijski karteli bore za buduću dominaciju. Jedino je "Tabanus" ekološki, mada i on troši malo vazduha i proizvodi CO2 :) Video killed the radio star, electricity killed a racing car ;)

Stari Rabra

pre 12 godina

Велики аутомобил са малим дометом и малим пртљажником, звучи као промашај. Ми, прави еколози ћемо се још дуго држати бицикла.

nik

pre 12 godina

ja ne znam sto se svet lozi na elektromobile, kao manje zagadjuje okolinu i slicne gluposti. Ta energija svakako mora negde da se proizvede, npr. u termoelektrani. Sad zamislimo da se par miliona auta (50-70kw) u srbiji puni istovremeno , trebalo bi nam jos dve termoelektrane i gde dodjosmo-nigde. Nista revolucionarno nije izmisljeno od parne masine do danas, mislite o tome!

Redakcija:
Nik, ako sam dobro shvatio, komentarisete masovnu upotrebu elektromobila iz ugla danasnjih uslova. Upravo zbog uslova u nasoj zemlji, Srbije nije na mapama sirenja elektromobila.

Kada su automobili nastali nije uopste bilo autoputeva, zar ne.

Da ste vi bili Vatov savremenik, da li biste se tada pitali kako ce to voz da ide kada skoro nigde nema pruge i iznosili slicne komentare?

Stvari ne padaju sa neba, mora debelo da se zapne prilikom svake promene :)
Sve najbolje i hvala vam za komentar.

Petar A

pre 12 godina

Po gradu za posao i kupovinu. Uz uslov da se obicno u njemu voze jedno ili dvoje. Sve ostalo je nedostatak koji se placa kroz dazbine o kojima je autor pisao na pocetku teksta, kada izaberemo klasican motor. Znajuci kako moze da izgleda sredina u recimo Crnoj Gori ili ue nekom slicnom mjestu na Zapadu, razumijem da se ekoloskim mjerama moze dosta uciniti na popravci lokalne, male sredine. Otprilike kao i sa pusenjem i cuvenim primjerom (donedavno) surcinskog aerodroma, taksi hale i pusenja: dolazak sa Zapada i ulazak u pomenutu halu pracen je za stranca gotovo napadom astme. Ali o globalnom zagrijavanju planete, ne bih. Stvarno. Dok je tu Kina, Indija i SAD, mi cemo ovdje u Evropi trcati za svakim miligramom CO2???

Marko

pre 12 godina

Eh, muke automobilističke. Neke stvari nikad neće biti nadmašene, npr. BICIKL. Da ne govorimo o elektrobiciklu za one koje mrzi da se pokreću.

Zoran

pre 12 godina

"Ekološkim vozilima takođe je dozvoljen i besplatan ulaz u gradske centre koji to inače naplaćuju kao i besplatan parking u zonama. "

Pravi trenutak da se i u Srbiji uvedu neke povlastice za elektricna vozila
kroz besplatan parking , jeftinije registrovanje itd A vreme je i da se krene sa iygradnjom napojnih stanica.

Zoran

pre 12 godina

"Ekološkim vozilima takođe je dozvoljen i besplatan ulaz u gradske centre koji to inače naplaćuju kao i besplatan parking u zonama. "

Pravi trenutak da se i u Srbiji uvedu neke povlastice za elektricna vozila
kroz besplatan parking , jeftinije registrovanje itd A vreme je i da se krene sa iygradnjom napojnih stanica.

Marko

pre 12 godina

Eh, muke automobilističke. Neke stvari nikad neće biti nadmašene, npr. BICIKL. Da ne govorimo o elektrobiciklu za one koje mrzi da se pokreću.

Saša

pre 12 godina

Pravi ekološki auto bi bio nešto kao super Trabant. Ne smejte se, automobil od modernih sintetičkih materijala, dužine oko 3,5 m, težine do 700 kg, mogao bi da ispuni sve današnje bezbedonosne standarde, a sa efikasnim turbodizel motorom od 1000 kubika, snage najviše do 40 ks, što bi bilo više nego dovoljno da se vozi autoputem 120-130 km/h, mogao bi da troši 2 l dizela na 100 km. Takođe bi mogao da bude u eksploataciji 50 god. Ali, koji pripadnik više srednje klase na zapadu (jer njima su namenjeni ovakvi ekomobili) bi bio spreman da se odrekne svog Audi 4 koji menja svakih 5 god. da bi vozio takav stvarno ekološki automobil? A i gde bi tu bila zarada?

nik

pre 12 godina

ja ne znam sto se svet lozi na elektromobile, kao manje zagadjuje okolinu i slicne gluposti. Ta energija svakako mora negde da se proizvede, npr. u termoelektrani. Sad zamislimo da se par miliona auta (50-70kw) u srbiji puni istovremeno , trebalo bi nam jos dve termoelektrane i gde dodjosmo-nigde. Nista revolucionarno nije izmisljeno od parne masine do danas, mislite o tome!

Redakcija:
Nik, ako sam dobro shvatio, komentarisete masovnu upotrebu elektromobila iz ugla danasnjih uslova. Upravo zbog uslova u nasoj zemlji, Srbije nije na mapama sirenja elektromobila.

Kada su automobili nastali nije uopste bilo autoputeva, zar ne.

Da ste vi bili Vatov savremenik, da li biste se tada pitali kako ce to voz da ide kada skoro nigde nema pruge i iznosili slicne komentare?

Stvari ne padaju sa neba, mora debelo da se zapne prilikom svake promene :)
Sve najbolje i hvala vam za komentar.

Clarkson

pre 12 godina

Nisu Renault (i ostali) toliko krivi, nego smo mi ovce. Pod plaštom priče o globalnom zagrevanju pokušavaju da nam uvale bajku, preko proizvođača automobila, da prelaskom na "nove" tehnologije rešavaju problem zagađenja. Da ne nestaje fosilnih goriva, išli bi mi na motore sa unutrašnjim sagorevanjem još vekovima. Niko ne govori o tome koliko industrija koja proizvodi baterije za ovakva vozila zagađuje atmosferu u procesu proizvodnje delova za automobile sa "zero emission". Koja je razlika da li kupovinom auta vazduh zagađuje Shell, Exxon... ili "Duracell"...? Ovaj Fluence i njemu slični ne zagađuju okolinu kad ih kupite. Oni su je već zagadili pre nego što dobijete ključ. Ovu podvalu su nam mediji tako lepo upakovali da je iščekujemo sa osmehom na licu. Između ovog "čuda" i dizelaša iz 80-ih nema suštinske razlike, ali se borba između velikih igrača vodi preko malih ljudi. Neverovatno je kako je lako sredstvima javnog informisanja ubediti običnog čoveka da je On na dobitku kad se industrijski karteli bore za buduću dominaciju. Jedino je "Tabanus" ekološki, mada i on troši malo vazduha i proizvodi CO2 :) Video killed the radio star, electricity killed a racing car ;)

SasaS

pre 12 godina

Pitanje za sve koji ostavljaju negativne komentare i koji su, bar generalno, protiv ideje eletricnih automobila: da li verujete da ce nafte biti do kraja vremena? Ili bar do kraja vasih zivota. Po mom shvatanju stvari, kad tad cemo morati da nadjemo zamenu za fosilna goriva. Sto pre udjemo u razvoj i ozbiljnu primenu to bolje. Cene moraju biti visoke jer se jos uvek puno placa razvoj, serije su male, trziste je ograniceno. Ali nemamo alternativu - nafte nece biti zauvek. I prvo ce nestati za nas, male i siromasne. Tako da bi mi trebalo da budemo zainteresovani za ovo mnogo vise od amerikanaca ili rusa.
Struja se namece kao najlogicnije resenje za transport jer postoje proizvodni i prenosni kapaciteti. Kao i nacini za odrzivu proizvodnju (alternativni izvori, oni koji nece presusiti). Ma koliko ti izvori za sad bili skupi, retki, komplikovani, neiskoristeni...
Sto se tice efikasnosti - nije sve jedno da li se sagoreva nafta ili ugalj u cilindru SUS motora ili u elektrani. Stepeni iskoristenja su drasticno razliciti i jos uvek je mnogo efikasnije napraviti struju u elektrani, preneti je do uticnice, smestiti u bateriju auta i iskoristiti za pokretanje.
Jos jedna stvar, The Better Place project, po mom saznanju najozbiljniji igrac i najveca pokretacka snaga cele ideje (pomenut u tekstu), gde god ulazi u pricu insistira da se sva energija koja se koristi za pokretanje automobila dobije od obnovljivih izvora. To prisilno dovodi do novih investicija u obnovljive izvore i - krug se zatvara.
Zao mi je ako sam smorio, jako je kompleksna i jako, jako vazna tema i nemamo luksuz da je odbacimo ili ignorisemo bez duboke analize.
Pozz

Nikola

pre 12 godina

185km dnevno => 67525km godisnje - vise nego dovoljno za prosecnog korisnika koji ima gde da napuni svoj automobil u toku noci. Cena goriva je takva da se na godisnjem nivou sigurno ustedi dovoljno da se na letovanje moze mnogo udobnije putovati avionom.
Za korisnike koji prelaze vise na dnevnom nivou i dalje postoje prevozna sredstva koja trose naftne derivate, u koje spada i LPG (tecni naftni gas se dobija preradom nafte i to nije zemni gasom).
Samim tim sto ce potraznja za naftom opasti, jer ce dobar deo korisnika preci na el. automobile, zalihe nafte ce trajati duze od trenutno procenjenog vremena.
Drugo, tehnologija se mora poceti primenjivati da bi se razvijala ili ugasila. Danasnji SUS motori se toliko razlikuju od prvih, da ih pronalazac SUS motora mozda ne bi ni prepoznao kao svoj pronalazak.
Skeptike u vezi sa alternativnom energijom, bih podsetio samo da je i Tesla na pocetku svoje karijere, celom naucnom svetu tog vremena rekao da jednosmerna struja nije pravo resenje za proizvodnju i prenos, vec da je to naizmenicna, koja je u to vreme bila zanemarena jer je smatrana potpuno pogresnim pristupom. Jednosmerna struja je znacajnija u elektronskoj industiji gde su snage daleko manje. Resenje je bilo da se prihvate obe solucije i izvuce najbolje iz obe.
Danas je takodje moguce izvuci najbolje i iz alternativnih i iz fosilnih goriva, ali je problem sto oni koji se time bave to ne zele vec navode na iskljucivost, jer se oni bave ili jednim ili drugim, i zele da njihova tehnologija bude jedina opste prihvacena. Pohlepa ispred napretka.

Jovan

pre 12 godina

Ja sam vozio ovaj auto. Mogu reci da lakse vozi i ubrzava od bilo kojeg auta koji sam vozio. A vozio sam mnogo razlicitih automobila. Ovo je nesto novo. Vozeci ga sam svatio koliko dugo se vozimo u inferiornim vozilima da bi
naftne industrije zaradjivale na narodu. Sto se tice zagadjivanja. Ova vozila mogu da koriste na primer struju proizvedenu magnetnim turbinama koje vec sada mogu da se kupe za 5 000 e. Ove iste proizvode besplatnu stuju za 6 domacinstava. Prema tome natrebaju nam vise ni termoelektrane ni hidro elektrane. Promene su na pomolu.

Petar A

pre 12 godina

Po gradu za posao i kupovinu. Uz uslov da se obicno u njemu voze jedno ili dvoje. Sve ostalo je nedostatak koji se placa kroz dazbine o kojima je autor pisao na pocetku teksta, kada izaberemo klasican motor. Znajuci kako moze da izgleda sredina u recimo Crnoj Gori ili ue nekom slicnom mjestu na Zapadu, razumijem da se ekoloskim mjerama moze dosta uciniti na popravci lokalne, male sredine. Otprilike kao i sa pusenjem i cuvenim primjerom (donedavno) surcinskog aerodroma, taksi hale i pusenja: dolazak sa Zapada i ulazak u pomenutu halu pracen je za stranca gotovo napadom astme. Ali o globalnom zagrijavanju planete, ne bih. Stvarno. Dok je tu Kina, Indija i SAD, mi cemo ovdje u Evropi trcati za svakim miligramom CO2???

Shonke

pre 12 godina

@redakcija

Nik-ov komentar izgleda niste razumeli. Elektromobili ne rešavaju problem zagađivanja već ga izmeštaju iz centra grada na periferiju gde treba da budu te termoelektrane koje opet zagađuju životnu sredinu. Da li treba da citiram podatke koji ukazuju da ni spaljivanje uglja nije ništa efikasnije od sagorevanja naftnih derivata? Dakle, kao što je kolega komentator Nik napisao, 2 miliona automobila koji troše po 70 kW kad se svi uključe u saobraćaj za pokretanje svih tih vozila potrebno je 140 miliona kW. Za sat vremena vožnje to je 140 miliona kWh. Odakle tolika energija? Javlja mi se da će za par decenija mnoge zemlje da kukaju na nuklearnom energijom.
Pored efikasnijih motora i kapacitivnijih baterija treba nam i efikasniji i čistiji način proizvodnje struje. Ne nazire se neko rešenje.

Stari Rabra

pre 12 godina

Велики аутомобил са малим дометом и малим пртљажником, звучи као промашај. Ми, прави еколози ћемо се још дуго држати бицикла.

Radovan

pre 12 godina

Viša cena koštanja = veća zarada proizvođača.
Viša cena koštanja = veći utrošak sirovina.
Veći utrošak sirovina = veće uništavanje prirode.
Veće uništavanje prirode = veća zarada proizvođača.

Veće zarade proizvođača = mnogo veći "humaniji" izgovori.

Sada trenutno postoji veoma jeftino i pristupačno rešenje za čistiju okolinu, a to su turbo benzinski motori sa pogonom na tečni naftni gas-LPG, i ograničenje maksimalne brzine do 180 km/h.

A šta da radimo sa kamionima i autobusima koji su ogromni zagađivači? Na struju?
Nekada su postojali autobusi na struju-trolejbusi, pa su ih ukinuli. Tramvaj je kao jeftiniji, moraš raskopati i proširiti ulicu, nečija zarada.

Obrni, okreni, nije bitna ekologija.

nik

pre 12 godina

Lako je Francuzima da prave vetrenjace i da se zajebavaju sa el. autima kad imaju 50 nuklearki, i lako je napuniti jedan el.mobil zamislite milijardu automobila i celokupnu svetsku potrosnju struje iz obnovljivih izvora, malo smesno zar ne, na srednji rok resenje su nuklearke a na dugi rok treba da se rodi novi Tesla.
( sto se struje tice jel mozda jeftinija karta u tramvaju ili da elektricnim vozom odete na letovaje sa porodicom)

mile

pre 12 godina

Sve oko elektroautomobila je odlično smišljeno, ali samo treba da postanu pristupačni.

I mob telefoni su koštali par hiljada maraka, a sada ih imaju i prvaci.

Činjenica je da autonomija od oko 100 km, završava posao većini vozača.

Samo treba sačekati da se omasovi i da padne cena.

O samoj priči da elektro automobili manje zagađuju životnu sredinu, se može puno pričati, ali veoma lako se izračuna dali je ekološkije trošiti struju dobijenu sagorevanjem fosilnih goriva, ili voziti na fosilnim gorivima.

YU

pre 12 godina

A sto se tice globalnog zagrevanja: Populacija Belih medveda u Kanadi broji oko 15,000 jedinki. Kanadska vlada odvaja u proseku $425,000 po medvedu godisnje ne bi li spasila vrstu. Naime severno Articko more se u proseku pocinje da ledi 20 dana kasnije nego pre 10 i vise godina???
Mi smo odavno presekli granu na kojoj sedimo. Ja bi rado preporucio gledanje filma "Home" ima ga na You Tube, dobro je za otreznjenje.

nik

pre 12 godina

@redakcija
u odgovoru se bavite perifernim stvarima, put, pruga a ja govorim o sustini tj. o izvoru energije. Nas svet pociva na energiji goriva bilo ono nuklearno, fosilno ili biomasa ali mi dalje od parne masine nismo odmakli sem u stepenu iskoriscenja rada. I da, ako neko misli da ce svet pokretati vetar i voda taj je mnogo naivan POZZ!

YU

pre 12 godina

Postoje osnovna dva problema ili uzroka koji su doveli do posledica kao sto je zagrevanje planete, alternativne energije iz obnovljivih resursa i na kraju elektro automobil1.
1. Planeta je prenaseljena.
2. Totalno pogresna koncepcija zivota u Velikim Gradovima, mislim gradovima uopste.
E sad kako vidim iz dosadasnjih komentara svi bi da zive u gradu i voze ferarija ili porsea, imaju jahtu motornu i sl. E pa to nece moci u buducnosti. Kada smo prelazili sa konja na parne masine i sl. menjali smo i navike tako cemo i sada. Naime stvarnost je sledeca. Svi raspolozivi resursi na planeti se uzurbano trose i sledi nam ili ostanak bez istih ili nestanak usled kolapsa klime. Recimo i da prezivimo kao civilizacija, mislim ko prezivi, zivece se pojedinaco, van gradova, proizvodice se sopstvena energija za punjenje elektro automobila i za domacinstvo koristeci prirodni gas (goriva celija, vodonicni generatori koji koriste prirodni gas iz koga izdvajaju vodonik) vetar i sunce. Visak proizvedene energije ce se slati nazad u mrezu. Znaci nece se uzimati iz iste nego ce se slati nazad. Raditi ce se u OGROMNOJ vecini slucajeva iz kuce. Pogledajte koji procenat poslova danas moze da se obavlja iz kucne kancelarije BEZ potrebe za svakodnevnim putovanje. Ima nas dosta koji to vec danas ili poslednjih godina i radimo. Napredak kompjutera i sistema komunikacije nam to dozvoljava...
Elektro automobil koji se puni putem suncanih panela ili vetrenjaca kod kuce ili na javnim mestima je jedina opcija poznata danas i sigurna bliska buducnost svidelo se to nekima ili ne. Javna elektricna energija za industriju se moze proizvesti iz obnovljivih izvora definitivno i sto pre predjemo na to iamcemo vise sanse da jos dugo pozivimo na ovoj planeti.

Booom

pre 12 godina

Pa valjda je lakse kontrolisati zagadjenje u 1000 elektrana nego u 100 miliona automobila?!!

Normalno da su elektroautomobili buducnost, ima jos mnogo da se radi, pogotovu sto postojijos ideja kako smanjiti zagadjenje, Vodonik, Voda je jako zanimljiva, bio masa sa poboljsanjem jednog dela tehnologije..

Ljutko

pre 12 godina

Osnovni problem električnih automobila su baterije. Kod benzina ili dizela sipaš i ne misliš. A sa baterijom te stalno nešto grize u pozadini svesti i stalno moraš da budeš na oprezu. Uz to znaš i da baterija gubi kapacitet tokom vremena i da je zamena baterije posle par godina neminovna. Zato mislim da električni automobili imaju da čekaju još barem 10 godina dok se ne desi neki naučni prodor u tehnologiji baterija.

Doktor za hemijske olovke

pre 12 godina

Koncept elektroautomobila mi se jako dopada,jer je to tehnologija koja ce u buducnosti povecati perfomanse i udobnost u voznji,ali nece resiti problem zagadjenja jer se krecu na STRUJU!
Struja se proizvodi u najvecoj meri od fosilnih goriva,tako da nikakve ustede niti benefita za prirodu nece biti.
Cudi me da nikome nije palo napamet da proizvodi vozila na komprimovani vazduh.To bi moglo biti revolucionarnije resenje cak i od struje,mada ni tu ne bismo bili oslobodjenji zavisnosti od fosilnih goriva,posto za kompresore takodje treba struja....

BMW M Power

pre 12 godina

@ Redakcija

"Tek kada sednete na vozačko mesto možete videti da se umesto obrtomera nalazi analogni merač preostale energije u bateriji. Umesto skale preostale količine goriva u rezervoaru sada je postavljena neka vrsta “strujomera”."

HA HA HA :D

maximum ce se ovo desavati sa Li-Ion baterijama
http://www.youtube.com/watch?v=H-Azrt_wUkc

a ovo ili nesto slicno u auto industriji
http://www.origo.hu/auto/20110516-szelet-tankolnak-a-jovo-audijai.html

Pozdrav

el. ing. & dipl. ing inf.

Sunce

pre 12 godina

Vidim da ljudi dosta grese oko prljave proizvodnje energije. Koliko sam istrazivao problem nije u proizvodnji (Sunce je neogranicen izvor energije) vec u skladistenju.

Ako se elektromobili pocnu da koriste kao skladista energije u Smartgrid okruzenjima onda ce njihove mane biti daleko manje od svih drugih resenja.

Prednost elektromobila buducnosti je u tome sto se energija distribuira umesto da se centralizuje.

Siniša

pre 2 godine

Zainteresovan sam za bateriju za reno Fluencu ZE.imali u srbiji da se kupi.Auto je 2012 god Hvala.tražio sam ali nikako da nadjem.Auto sam našo preko u Švajcarsku pa sam jako zainteresovan da ga kupim ali neznam kolko je baterija

nik

pre 12 godina

ja ne znam sto se svet lozi na elektromobile, kao manje zagadjuje okolinu i slicne gluposti. Ta energija svakako mora negde da se proizvede, npr. u termoelektrani. Sad zamislimo da se par miliona auta (50-70kw) u srbiji puni istovremeno , trebalo bi nam jos dve termoelektrane i gde dodjosmo-nigde. Nista revolucionarno nije izmisljeno od parne masine do danas, mislite o tome!

Redakcija:
Nik, ako sam dobro shvatio, komentarisete masovnu upotrebu elektromobila iz ugla danasnjih uslova. Upravo zbog uslova u nasoj zemlji, Srbije nije na mapama sirenja elektromobila.

Kada su automobili nastali nije uopste bilo autoputeva, zar ne.

Da ste vi bili Vatov savremenik, da li biste se tada pitali kako ce to voz da ide kada skoro nigde nema pruge i iznosili slicne komentare?

Stvari ne padaju sa neba, mora debelo da se zapne prilikom svake promene :)
Sve najbolje i hvala vam za komentar.

Ljutko

pre 12 godina

Osnovni problem električnih automobila su baterije. Kod benzina ili dizela sipaš i ne misliš. A sa baterijom te stalno nešto grize u pozadini svesti i stalno moraš da budeš na oprezu. Uz to znaš i da baterija gubi kapacitet tokom vremena i da je zamena baterije posle par godina neminovna. Zato mislim da električni automobili imaju da čekaju još barem 10 godina dok se ne desi neki naučni prodor u tehnologiji baterija.

Clarkson

pre 12 godina

Nisu Renault (i ostali) toliko krivi, nego smo mi ovce. Pod plaštom priče o globalnom zagrevanju pokušavaju da nam uvale bajku, preko proizvođača automobila, da prelaskom na "nove" tehnologije rešavaju problem zagađenja. Da ne nestaje fosilnih goriva, išli bi mi na motore sa unutrašnjim sagorevanjem još vekovima. Niko ne govori o tome koliko industrija koja proizvodi baterije za ovakva vozila zagađuje atmosferu u procesu proizvodnje delova za automobile sa "zero emission". Koja je razlika da li kupovinom auta vazduh zagađuje Shell, Exxon... ili "Duracell"...? Ovaj Fluence i njemu slični ne zagađuju okolinu kad ih kupite. Oni su je već zagadili pre nego što dobijete ključ. Ovu podvalu su nam mediji tako lepo upakovali da je iščekujemo sa osmehom na licu. Između ovog "čuda" i dizelaša iz 80-ih nema suštinske razlike, ali se borba između velikih igrača vodi preko malih ljudi. Neverovatno je kako je lako sredstvima javnog informisanja ubediti običnog čoveka da je On na dobitku kad se industrijski karteli bore za buduću dominaciju. Jedino je "Tabanus" ekološki, mada i on troši malo vazduha i proizvodi CO2 :) Video killed the radio star, electricity killed a racing car ;)

Marko

pre 12 godina

Eh, muke automobilističke. Neke stvari nikad neće biti nadmašene, npr. BICIKL. Da ne govorimo o elektrobiciklu za one koje mrzi da se pokreću.

nik

pre 12 godina

@redakcija
u odgovoru se bavite perifernim stvarima, put, pruga a ja govorim o sustini tj. o izvoru energije. Nas svet pociva na energiji goriva bilo ono nuklearno, fosilno ili biomasa ali mi dalje od parne masine nismo odmakli sem u stepenu iskoriscenja rada. I da, ako neko misli da ce svet pokretati vetar i voda taj je mnogo naivan POZZ!

Radovan

pre 12 godina

Viša cena koštanja = veća zarada proizvođača.
Viša cena koštanja = veći utrošak sirovina.
Veći utrošak sirovina = veće uništavanje prirode.
Veće uništavanje prirode = veća zarada proizvođača.

Veće zarade proizvođača = mnogo veći "humaniji" izgovori.

Sada trenutno postoji veoma jeftino i pristupačno rešenje za čistiju okolinu, a to su turbo benzinski motori sa pogonom na tečni naftni gas-LPG, i ograničenje maksimalne brzine do 180 km/h.

A šta da radimo sa kamionima i autobusima koji su ogromni zagađivači? Na struju?
Nekada su postojali autobusi na struju-trolejbusi, pa su ih ukinuli. Tramvaj je kao jeftiniji, moraš raskopati i proširiti ulicu, nečija zarada.

Obrni, okreni, nije bitna ekologija.

Petar A

pre 12 godina

Po gradu za posao i kupovinu. Uz uslov da se obicno u njemu voze jedno ili dvoje. Sve ostalo je nedostatak koji se placa kroz dazbine o kojima je autor pisao na pocetku teksta, kada izaberemo klasican motor. Znajuci kako moze da izgleda sredina u recimo Crnoj Gori ili ue nekom slicnom mjestu na Zapadu, razumijem da se ekoloskim mjerama moze dosta uciniti na popravci lokalne, male sredine. Otprilike kao i sa pusenjem i cuvenim primjerom (donedavno) surcinskog aerodroma, taksi hale i pusenja: dolazak sa Zapada i ulazak u pomenutu halu pracen je za stranca gotovo napadom astme. Ali o globalnom zagrijavanju planete, ne bih. Stvarno. Dok je tu Kina, Indija i SAD, mi cemo ovdje u Evropi trcati za svakim miligramom CO2???

Zoran

pre 12 godina

"Ekološkim vozilima takođe je dozvoljen i besplatan ulaz u gradske centre koji to inače naplaćuju kao i besplatan parking u zonama. "

Pravi trenutak da se i u Srbiji uvedu neke povlastice za elektricna vozila
kroz besplatan parking , jeftinije registrovanje itd A vreme je i da se krene sa iygradnjom napojnih stanica.

Shonke

pre 12 godina

@redakcija

Nik-ov komentar izgleda niste razumeli. Elektromobili ne rešavaju problem zagađivanja već ga izmeštaju iz centra grada na periferiju gde treba da budu te termoelektrane koje opet zagađuju životnu sredinu. Da li treba da citiram podatke koji ukazuju da ni spaljivanje uglja nije ništa efikasnije od sagorevanja naftnih derivata? Dakle, kao što je kolega komentator Nik napisao, 2 miliona automobila koji troše po 70 kW kad se svi uključe u saobraćaj za pokretanje svih tih vozila potrebno je 140 miliona kW. Za sat vremena vožnje to je 140 miliona kWh. Odakle tolika energija? Javlja mi se da će za par decenija mnoge zemlje da kukaju na nuklearnom energijom.
Pored efikasnijih motora i kapacitivnijih baterija treba nam i efikasniji i čistiji način proizvodnje struje. Ne nazire se neko rešenje.

Jovan

pre 12 godina

Ja sam vozio ovaj auto. Mogu reci da lakse vozi i ubrzava od bilo kojeg auta koji sam vozio. A vozio sam mnogo razlicitih automobila. Ovo je nesto novo. Vozeci ga sam svatio koliko dugo se vozimo u inferiornim vozilima da bi
naftne industrije zaradjivale na narodu. Sto se tice zagadjivanja. Ova vozila mogu da koriste na primer struju proizvedenu magnetnim turbinama koje vec sada mogu da se kupe za 5 000 e. Ove iste proizvode besplatnu stuju za 6 domacinstava. Prema tome natrebaju nam vise ni termoelektrane ni hidro elektrane. Promene su na pomolu.

nik

pre 12 godina

Lako je Francuzima da prave vetrenjace i da se zajebavaju sa el. autima kad imaju 50 nuklearki, i lako je napuniti jedan el.mobil zamislite milijardu automobila i celokupnu svetsku potrosnju struje iz obnovljivih izvora, malo smesno zar ne, na srednji rok resenje su nuklearke a na dugi rok treba da se rodi novi Tesla.
( sto se struje tice jel mozda jeftinija karta u tramvaju ili da elektricnim vozom odete na letovaje sa porodicom)

Stari Rabra

pre 12 godina

Велики аутомобил са малим дометом и малим пртљажником, звучи као промашај. Ми, прави еколози ћемо се још дуго држати бицикла.

BMW M Power

pre 12 godina

@ Redakcija

"Tek kada sednete na vozačko mesto možete videti da se umesto obrtomera nalazi analogni merač preostale energije u bateriji. Umesto skale preostale količine goriva u rezervoaru sada je postavljena neka vrsta “strujomera”."

HA HA HA :D

maximum ce se ovo desavati sa Li-Ion baterijama
http://www.youtube.com/watch?v=H-Azrt_wUkc

a ovo ili nesto slicno u auto industriji
http://www.origo.hu/auto/20110516-szelet-tankolnak-a-jovo-audijai.html

Pozdrav

el. ing. & dipl. ing inf.

Doktor za hemijske olovke

pre 12 godina

Koncept elektroautomobila mi se jako dopada,jer je to tehnologija koja ce u buducnosti povecati perfomanse i udobnost u voznji,ali nece resiti problem zagadjenja jer se krecu na STRUJU!
Struja se proizvodi u najvecoj meri od fosilnih goriva,tako da nikakve ustede niti benefita za prirodu nece biti.
Cudi me da nikome nije palo napamet da proizvodi vozila na komprimovani vazduh.To bi moglo biti revolucionarnije resenje cak i od struje,mada ni tu ne bismo bili oslobodjenji zavisnosti od fosilnih goriva,posto za kompresore takodje treba struja....

Booom

pre 12 godina

Pa valjda je lakse kontrolisati zagadjenje u 1000 elektrana nego u 100 miliona automobila?!!

Normalno da su elektroautomobili buducnost, ima jos mnogo da se radi, pogotovu sto postojijos ideja kako smanjiti zagadjenje, Vodonik, Voda je jako zanimljiva, bio masa sa poboljsanjem jednog dela tehnologije..

YU

pre 12 godina

A sto se tice globalnog zagrevanja: Populacija Belih medveda u Kanadi broji oko 15,000 jedinki. Kanadska vlada odvaja u proseku $425,000 po medvedu godisnje ne bi li spasila vrstu. Naime severno Articko more se u proseku pocinje da ledi 20 dana kasnije nego pre 10 i vise godina???
Mi smo odavno presekli granu na kojoj sedimo. Ja bi rado preporucio gledanje filma "Home" ima ga na You Tube, dobro je za otreznjenje.

Sunce

pre 12 godina

Vidim da ljudi dosta grese oko prljave proizvodnje energije. Koliko sam istrazivao problem nije u proizvodnji (Sunce je neogranicen izvor energije) vec u skladistenju.

Ako se elektromobili pocnu da koriste kao skladista energije u Smartgrid okruzenjima onda ce njihove mane biti daleko manje od svih drugih resenja.

Prednost elektromobila buducnosti je u tome sto se energija distribuira umesto da se centralizuje.

SasaS

pre 12 godina

Pitanje za sve koji ostavljaju negativne komentare i koji su, bar generalno, protiv ideje eletricnih automobila: da li verujete da ce nafte biti do kraja vremena? Ili bar do kraja vasih zivota. Po mom shvatanju stvari, kad tad cemo morati da nadjemo zamenu za fosilna goriva. Sto pre udjemo u razvoj i ozbiljnu primenu to bolje. Cene moraju biti visoke jer se jos uvek puno placa razvoj, serije su male, trziste je ograniceno. Ali nemamo alternativu - nafte nece biti zauvek. I prvo ce nestati za nas, male i siromasne. Tako da bi mi trebalo da budemo zainteresovani za ovo mnogo vise od amerikanaca ili rusa.
Struja se namece kao najlogicnije resenje za transport jer postoje proizvodni i prenosni kapaciteti. Kao i nacini za odrzivu proizvodnju (alternativni izvori, oni koji nece presusiti). Ma koliko ti izvori za sad bili skupi, retki, komplikovani, neiskoristeni...
Sto se tice efikasnosti - nije sve jedno da li se sagoreva nafta ili ugalj u cilindru SUS motora ili u elektrani. Stepeni iskoristenja su drasticno razliciti i jos uvek je mnogo efikasnije napraviti struju u elektrani, preneti je do uticnice, smestiti u bateriju auta i iskoristiti za pokretanje.
Jos jedna stvar, The Better Place project, po mom saznanju najozbiljniji igrac i najveca pokretacka snaga cele ideje (pomenut u tekstu), gde god ulazi u pricu insistira da se sva energija koja se koristi za pokretanje automobila dobije od obnovljivih izvora. To prisilno dovodi do novih investicija u obnovljive izvore i - krug se zatvara.
Zao mi je ako sam smorio, jako je kompleksna i jako, jako vazna tema i nemamo luksuz da je odbacimo ili ignorisemo bez duboke analize.
Pozz

YU

pre 12 godina

Postoje osnovna dva problema ili uzroka koji su doveli do posledica kao sto je zagrevanje planete, alternativne energije iz obnovljivih resursa i na kraju elektro automobil1.
1. Planeta je prenaseljena.
2. Totalno pogresna koncepcija zivota u Velikim Gradovima, mislim gradovima uopste.
E sad kako vidim iz dosadasnjih komentara svi bi da zive u gradu i voze ferarija ili porsea, imaju jahtu motornu i sl. E pa to nece moci u buducnosti. Kada smo prelazili sa konja na parne masine i sl. menjali smo i navike tako cemo i sada. Naime stvarnost je sledeca. Svi raspolozivi resursi na planeti se uzurbano trose i sledi nam ili ostanak bez istih ili nestanak usled kolapsa klime. Recimo i da prezivimo kao civilizacija, mislim ko prezivi, zivece se pojedinaco, van gradova, proizvodice se sopstvena energija za punjenje elektro automobila i za domacinstvo koristeci prirodni gas (goriva celija, vodonicni generatori koji koriste prirodni gas iz koga izdvajaju vodonik) vetar i sunce. Visak proizvedene energije ce se slati nazad u mrezu. Znaci nece se uzimati iz iste nego ce se slati nazad. Raditi ce se u OGROMNOJ vecini slucajeva iz kuce. Pogledajte koji procenat poslova danas moze da se obavlja iz kucne kancelarije BEZ potrebe za svakodnevnim putovanje. Ima nas dosta koji to vec danas ili poslednjih godina i radimo. Napredak kompjutera i sistema komunikacije nam to dozvoljava...
Elektro automobil koji se puni putem suncanih panela ili vetrenjaca kod kuce ili na javnim mestima je jedina opcija poznata danas i sigurna bliska buducnost svidelo se to nekima ili ne. Javna elektricna energija za industriju se moze proizvesti iz obnovljivih izvora definitivno i sto pre predjemo na to iamcemo vise sanse da jos dugo pozivimo na ovoj planeti.

mile

pre 12 godina

Sve oko elektroautomobila je odlično smišljeno, ali samo treba da postanu pristupačni.

I mob telefoni su koštali par hiljada maraka, a sada ih imaju i prvaci.

Činjenica je da autonomija od oko 100 km, završava posao većini vozača.

Samo treba sačekati da se omasovi i da padne cena.

O samoj priči da elektro automobili manje zagađuju životnu sredinu, se može puno pričati, ali veoma lako se izračuna dali je ekološkije trošiti struju dobijenu sagorevanjem fosilnih goriva, ili voziti na fosilnim gorivima.

Saša

pre 12 godina

Pravi ekološki auto bi bio nešto kao super Trabant. Ne smejte se, automobil od modernih sintetičkih materijala, dužine oko 3,5 m, težine do 700 kg, mogao bi da ispuni sve današnje bezbedonosne standarde, a sa efikasnim turbodizel motorom od 1000 kubika, snage najviše do 40 ks, što bi bilo više nego dovoljno da se vozi autoputem 120-130 km/h, mogao bi da troši 2 l dizela na 100 km. Takođe bi mogao da bude u eksploataciji 50 god. Ali, koji pripadnik više srednje klase na zapadu (jer njima su namenjeni ovakvi ekomobili) bi bio spreman da se odrekne svog Audi 4 koji menja svakih 5 god. da bi vozio takav stvarno ekološki automobil? A i gde bi tu bila zarada?

Nikola

pre 12 godina

185km dnevno => 67525km godisnje - vise nego dovoljno za prosecnog korisnika koji ima gde da napuni svoj automobil u toku noci. Cena goriva je takva da se na godisnjem nivou sigurno ustedi dovoljno da se na letovanje moze mnogo udobnije putovati avionom.
Za korisnike koji prelaze vise na dnevnom nivou i dalje postoje prevozna sredstva koja trose naftne derivate, u koje spada i LPG (tecni naftni gas se dobija preradom nafte i to nije zemni gasom).
Samim tim sto ce potraznja za naftom opasti, jer ce dobar deo korisnika preci na el. automobile, zalihe nafte ce trajati duze od trenutno procenjenog vremena.
Drugo, tehnologija se mora poceti primenjivati da bi se razvijala ili ugasila. Danasnji SUS motori se toliko razlikuju od prvih, da ih pronalazac SUS motora mozda ne bi ni prepoznao kao svoj pronalazak.
Skeptike u vezi sa alternativnom energijom, bih podsetio samo da je i Tesla na pocetku svoje karijere, celom naucnom svetu tog vremena rekao da jednosmerna struja nije pravo resenje za proizvodnju i prenos, vec da je to naizmenicna, koja je u to vreme bila zanemarena jer je smatrana potpuno pogresnim pristupom. Jednosmerna struja je znacajnija u elektronskoj industiji gde su snage daleko manje. Resenje je bilo da se prihvate obe solucije i izvuce najbolje iz obe.
Danas je takodje moguce izvuci najbolje i iz alternativnih i iz fosilnih goriva, ali je problem sto oni koji se time bave to ne zele vec navode na iskljucivost, jer se oni bave ili jednim ili drugim, i zele da njihova tehnologija bude jedina opste prihvacena. Pohlepa ispred napretka.

Siniša

pre 2 godine

Zainteresovan sam za bateriju za reno Fluencu ZE.imali u srbiji da se kupi.Auto je 2012 god Hvala.tražio sam ali nikako da nadjem.Auto sam našo preko u Švajcarsku pa sam jako zainteresovan da ga kupim ali neznam kolko je baterija