Subota, 05.11.2011.

01:31

Nema zabrane "Pokreta 1389"

Ustavni sud je obustavio postupak za zabranu rada desničarske organizacije Pokret 1389, saznaju "Novosti". Prethodno je tužilaštvo povuklo zahtev za zabranu.

Izvor: B92

Nema zabrane "Pokreta 1389" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

MRV

pre 12 godina

@Apache.
Мада мислим да у основи твог коментара стоји исти став према том типу организација какав и ја имам, дао сам ти минус и то бих желео да објасним. Наиме, дубоко сам уверен у следеће:
1) Њихове ставове НЕ дели већина житеља Србије, бар још увек не. Нажалост, већина је данас ТИХА.
2) Не знам да у историји постоје овакве организације а да из њих (у дубокој сенци) не стоје врхови финансијских, политичких и друштвених "елита" и клера. Они су подстрекачи, финансијери и генерали, а овакви дезоријентисани и фрустрирани клинци су бесловесни (мада због тога не и мање опасни) "пешадинци", "јуришници", српски SA.
3) Да ли постоји озбиљна опасност да се у Србији понови Немачка из тридесетих година, да националшовинизам и верска искључивост заиста постану "вјерују" већине житеља Србије? Мислим да не. Не бих улазио у остало, постоји једна битна разлика између Немачке тридесетих година и Србије данас. Хитлеров режим је, шта год иначе ја мислио о њему, успео да, макар на кратко, поврати војну, економску и политичку моћ Немачке и подигне стандард па је тако привукао и хомогенизовао масу. Наше елите гурнуле су Србију у суноврат. Наравно, ако тиха већина остане тиха, ако на следећим изборима не каже јасно СВИМ политичарима: ИДИТЕ ДА ВАС НАШЕ ОЧИ ВИШЕ НЕ ВИДЕ, та опасност ће временом постати веома опипљива.
4) И на крају оно што је можда најважније: НИЈЕ "sunovrat poslednjih 20 godina logična posledica stanja duha jedne nacije", већ управо супротно: СТАЊЕ ДУХА У СРБИЈИ (и то не само српске нације) ЈЕ ЛОГИЧНА ПОСЛЕДИЦА СУНОВРАТА КОЈИ СЕ НА ОВИМ ПРОСТОРИМА ОДВИЈА ВЕЋ 20 ГОДИНА.

šta radite bre

pre 12 godina

1. ponovo se bore za kosovo
2. pre kosovo nego eu
3. zabranili paradu ponosa
2. palma šalje slobodne žene i muškarce o trošku građana u grčku ne bi li stvorio nove heteroseksualne zajednice
3. devojka izbodena nožem zbog majice
4. gej momak pretučen u novom sadu
5. neonaciste, pa policiju a potom i privatnu agenciju za obezbeđenje poslali na studente koji mirno protestuju
6. odustali od zabrane pokreta 1389
7. država i građani pred ekonomskim kolapsom
8.
9.
10. na izborima pobeđuje desnica
11.
12. ekstremna desnica na vrhuncu svoje moći
13.
14.
15. ponovo rat

propast

pre 12 godina

ju, al vi nas z.....
ds, propao si totalno. hoces da desnicari glasaju za tebe na sledecim izborima?
jadni ste svi.
z(a)gadili ste mi ovu divnu suncanu subotu, a srbiju odavno.

Apache

pre 12 godina

Zašto bi zabranjivali organizacije koje propagiraju stavove koje deli večina građana Srbije. To je činjenica. Srbija je jedna zaostala, konzervatina, patrijarhalna sredina. Nacionalšovinizam i verska isključivost su prihvatljivi za večinu!! Sunovrat poslednjih 20 godina je logična posledica stanja duha jedne nacije.

pero

pre 12 godina

Nije mi jasno zasto se uopce tolko atakuje na sud oni rade svoj pravni dio.
Tko je njima uopce dao dozvolu da se registriraju kao takvi?
Tko nije napisao zakon kojim ce se branit svaki pokusaj uspostave ovako neceg. Pa bilo to i grupe od 2 covijeka.
Mozda da kad nekog prebiju, izbodu nozem, ubiju, za to idu u dugotrajni zatvor i odgovaraju.
Postojanje samo stranke je degutantno ali kad bi svi ostali oblici prava i provodjenje istih funkcioniralo bilo bi svejedno dali postoji stranka ili ne.
Kad se za govor/sirenje mrznje bude sjedilo u zatvoru nece ih pripadanje ikakvoj stranci spasavat.

vlada-so

pre 12 godina

Konačno su patriotsko dbeovske organizacije dočekale pobedu posle svih onih poraza po okruženju zadnjih 20 godina.Domaći teren je ipak domaći teren.

da da da da

pre 12 godina

A je li? Je li ovo 1389 pre ili posle nase ere? U ostalom njihova era je pocela 1989 sa apostolom Milosevicem. Zato je prikladnije ime - Pokret 1989, zar ne?

ZoranNS

pre 12 godina

Osuda pojedinih prekršaja zakona je efikasnije od igre zabrane nekih pokreta, da su osude strožije i brže mnogo toga se pojedincima ne bi isplatilo.

MRV

pre 12 godina

Зашто се чудите? Ни Хитлерова NSDAP није била забрањена. Зарад интереса 120.000 породица немачких јункера и крупних индустријалаца десетине милиона Немаца бачено је на жртвеник Молоху. Размислите зашто се код нас данас рехабилитују покрети и појединци који су имали (у суштини) нацистичку идеологију и учествовали у крвавом комадању Југославије.

Petar

pre 12 godina

Svi mi koji se osetimo jadno posle ovakvih stvari, a desavaju se svaki dan, treba na izborima da ubacimo nevazeci listic. Precrtajte ga, napisite im sta mislite, nacrtajte nesto, samo da vise ne ucestvujemo u odrzavanju legaliteta ovog mucenja. Bar cemo videti koliko nas je.

Srbin

pre 12 godina

Srbija nije drzava, sudstvo ne postoji, policija malo radi a malo strajkuje, zdravstvo korumpirano, poreska uprava ne naplacuje poreze, deda mraz vodi telefonsku vladu, poslanici su uglavnom u kantini,... a predsednik misli da smo mi lideri. Sta dalje?

pravnik

pre 12 godina

Bivši tužilac Slobodan Radovanović, koji je potpisao zahtev za zabranu 2009. godine, naveo je da pripadnici ove organizacije "raspiruju mržnju prema neistomišljenicima, ksenofobiju, homofobiju i zalažu se za proterivanje ljudi koji nisu iste vere i nacije kao oni".

-- Ovo je sve malokrvno. Dacicev opis pred zabranu Prajda bolje bi odslikao sudu ko su ovi. Dacic je zabranio Prajd zbog: mracnih sila koje ugrozavaju temelj drzave, sigurnost gradjana, mogucnst anarhije na ulicama uz pretnju i upotrebu sile, kao i potencijalno ugrozavanje ljudskih zivota. Ovom argumentacijom je u Srbiji uvedeno dvodnevno "vanredno stanje".
Tuzioci su dakle apsolutno profulili temu, sigurno je.

Nenad

pre 12 godina

Samo tupav chovek moze da misli da zabrana rada neke organizacije moze da sprechi nelegalne aktivnosti chlanova zabranjene organizacije. Pitanje za sve zagovornike zabrana, cenzure i slichnik kom. metoda - Sta vi u stvari hocete, slobodnu zemlju ili zemlju gde vam dozu slobode i to ponaosob, propisuje javni tuzilac. Nisu krive organizacije, krivi su ljudi, pojedinci. Razmislite malo o tome.

Zoran

pre 12 godina

Ovo je kraj. Ako ti primitivci mogu da nam kroje kapu i kreiraju unutrašnju i spoljnu politiku, mi smo onda na najboljem putu da preteknemo neku zabitu Latino zemlju.... Pod stare dane ću da se spakujem i odem... U neku demokratsku zemlju... U Bugarsku!

Marina

pre 12 godina

U političkoj Srbiji su dvije političke Srbije: jedna omanja koja svjesno i savjesno živi i radi kao cijeli njoj sličan svijet 21.stoljeća,i druga,poveća,koja živi u 1389.g.i još bije boj za izgubljenu bitku. U ovoj manjoj žive građani koji slijede napredne i pragmatične misli vodilje 21.st. ,koje najjasnije artikulira Č. Jovanović i koje su zalog budućnosti Srbije bez granica,bez konflikata sa susjedima,bez obmana,zataškavanja, licemjerja. Nažalost, DS ( sa svojim nepriprodnim koalicijskim partnerima) za kojega bismo svi bili stavili ruku u vatru da će naslijediti ideju pok.Đinđića, toliko se utopio u vlasti da se ne usudi izviriti iz slasti i masti koje mu je osigurala ni pod cijenu životarenja svojih birača,udaljavanja od saveza novog doba,mizernog života svojih sunarodnjaka na sjeveru Kosova koje umjetnim disanjem održava na barikadama,bez milosrđa i empatije za njihove živote u hladnim noćima pred kordonom naoružanih vojnika KFOR-a premda zna dobro da su njihove osobne žrtve za državne interese dugoročno uzaludne. Boris Tadić,dobitnik nagrada za provedbu pomirenja u regiji, nije ni pokušao pomiriti kosovske Srbe i kosovske Albance,iako žive zajedno na teritoriji koju ustrajno naziva Srbijom i nad kojom kao predsjednik Srbije smatra da ima nadzor i ovlasti. Lako je voljeti čovječanstvo, ali je teško voljeti čovjeka. U takvoj atmosferi tužitelj lako povlači tužbu protiv ultradesničarske stranke koja je promijenila formu a ostavila sadržaj. Za destruktivce poticaj više da nastave s destrukcijama društva, a za ostale poticaj više da izađu na izbore i izaberu vlast po svom ukusu.

nikola - droid X

pre 12 godina

Da,pise to sve u tuzbi,ali... Postupak je povucen,sto znaci nema presude,tako tu moze da pise sta hocete,ali zakonski i pravno,nije dokazano. s'toga nije tacno!

Mr.T

pre 12 godina

Bravo za tuzilastvo i sudstvo uopste... Nama trebaju nove sankcije i nove i nove i nove i sve tako dok ne naucimo lekciju broj 1 iz normalnog zivota da ne mozemo da ubijamo!!!

nemanja s

pre 12 godina

Ovde drzava odavno vise ne stanuje. Razmisljam da ubijem coveka i promenim ime. Da li bi tuzilastvo povuklo krivicnu prijavu protiv mene? Tuzno, tuzno.

darmar

pre 12 godina

Ček malo, ko je ovde lud a ko zbunjen?
Dotična organizacija je još 2007. promenila ime, a dotično tužilaštvo je 2009. pokrenulo proces za zabranu iste, ali pod pogrešnim imenom! Ili se neko ovde šegači sa građanima ove države, ili su neki tamo mnooooooooooogo neobavešteni! Ko vam, bre, daje za pravo da na ovako bezobrazan način trošite novac od naših poreza??? Sram vas bilo, gospodo iz vlasti!!! SRAM VAS BILO!!! Toliko o nezavisnom sudstvu. Tačka.

Oklinak

pre 12 godina

Prema poslednjim istraživanjima Svetskog ekonomskog foruma, koji je analizirao 142 zemlje, Srbija je na 128 mestu po nezavisnosti sudstva i 131. po kvalitetu puteva.

amstel

pre 12 godina

Dve stvari:

1) Nisam siguran da je vest dovoljno jasna, kada sam ranije čitao o nemogućnosti zabrane, shvatio sam da je potencijalni problem bio to što je tužilac tražio zabranu opskurnog "Pokreta 1389" izvesnog Radeta Ljubičića koji godinama nije deo ekipe koju okuplja Miša Vacić u organizaciji koja se zove "SNP 1389". Ako je tužilac ovo zaista učinio, onda on ne živi u istoj Srbiji u kojoj živimo mi ostali, koji sigurno znamo koja je to organizacija koja poziva na nasilje prema homoseksualcima, manjinama itd. Ako je, sa druge strane, promena imena organizacije dovoljna da se ukine pravni kontinuitet, onda je ovo banana država u kojoj ćemo ovakve skandale gledati još mnogo puta.

2) Stvarno mislim da Obraz, razne 1389 i ostale ne treba zabranjivati - ne toliko zbog poštovanje slobode udruživanja koliko zbog praktičnih razloga. Bolje je da ove grupe budu registrovane i poznate javnosti, nego da budu zabranjene pa da deluju iz podzemlja kada će ih možda biti teže pratiti.

3) O ovim organizacijama mislim sve najgore. Kada kažem da je bolje da ostanu registrovane, mislim da je bojle da budu registrovane, ali da imaju 0 članova. Ali da bismo živeli u Srbiji u kojoj 1389 ima nula članova, moraćemo da se potrudimo mnogo više.

george wordy

pre 12 godina

Drustvene pojave su vecinom nepredvidive jer su veoma slozene a mnoge drustvene aktivnosti se odvijajuu bez kriticnog stava institucija i javnosti. Ne preduzimaju se pravovremene , adekvatne mere. Mediji i politicari kada su u pitanju vrhunski rezultati sportista najcesce glorifikujući uspehe neguju jednu vrstu psihosocijalnog sindroma "Kraljevica Marka" sto postaje veoma opasno u isfrustriranom i depresivnom drustvu u kojem vlada postraumatski sindrom posebno nakon poznatih dogadjanja devedesetih. Kada se „junaci“ ne uklope u tu idealizovanu arhetipsku sliku heroja nalik „Marku Kraljevicu“ onda dolazi do psihodelicnih ispada mase, grupe ili pojedinaca kao u Kalgenfurtu, Djenovi, Beogradu, i na nekom sledecem stadionu,ulici, Trgu, . Stadioni su mesta okupljanja masovnih drustvenih grupa , kao sto su pokreti, navijačke grupe, fanovi , obozavaoci svojih timova, idola, sportskih, poo, folk, rok, ratnih heroja . Masovne grupe u svojim nastupima cesto perdstavljaju refleksiju tamne strane kolektivno nesvesnog, drustva - nacije, koje se u grupi kod pojedinca oslobadja drustvenih normi, posebno u drustvima u kojima su te iste norme narusene, zatim trenutnih drustvenih tenzija i sukoba, koje su proizvod naglasenog raskoraka izmedju deklarativnog i realnog stanja drustvenih odnosa. Represivnim metodama tesko da se mogu resiti ovakva nezadovoljstva - "ispadi huligana" , kako to zvanicna vlast naziva. Nazvati nezadovoljne grupe huliganima i preduzete mere Zakona protiv huligana ne znaci da ce problem biti i resen, posebno kada se to nezadovoljstvo preliva na ulicama ,trgovima u susednim drzavama i predstavlja sastavni deo svakodnevnog ponasanja i organizovanja , “patriotskih i rodoljubivih snaga” kako sebe nazivaju . Vlast odavno misli da je objavila rat huliganima ,ali ovo je ipak "vise od igre" . Z.Evropi bio je dovoljan »Hejsel« , pa da od stadiona naprave pozoriste bez gladijatorskih zicanih ograda. Z.Balkanu nisu bili dovoljni ni ratovi » svih protiv svih » , devedesetih, na brisanom prostoru, gde lepa sela lepo gore , vodjeni nacional-socijalističkom ideologijom, koja je Z. Evropu zahvatila početkom XX veka. . Zasto !? Zato sto su te iste ratove medijski inicirale Resorske sluzbe za zastitu "bratskih naroda" preko drzavnih medija, novina, tabloida, radija, TV-a glorifikujuci male razlike do istrebljenja,zahvaljujući prvenstveno svojim kvazi akademicima koji svoj etno-kulturološki identitet naci-narcisoidnih državica, na kraju XX veka, zasnivali na antagonizmu prema susedima pronalazeći ugroženosti gde ugroženosti nema, po sistemu “ Boj se bližnjega svog”, sintetizovano u okviru dnevnopolitičkih potreba ksenofobično klonirali su prvo neprijatelja,zatim napetosti koje su prerasle u mržnju i krvave etničke sukobe “Violentne - Talibanske nekrofilske produkcije”.To je zahvatilo celokupni drustveni zivot Z.Balkanskih naroda, kako u politici, ekonomiji, sportu i kulturi. Sada te iste Resorske sluzbe za zastitu naroda vrse detoksikaciju mladih i proglasavaju ih huliganima, objavljujući im rat..

zoran

pre 12 godina

"raspiruju mržnju prema neistomišljenicima, ksenofobiju, homofobiju i zalažu se za proterivanje ljudi koji nisu iste vere i nacije kao oni".

Pošto ovo za nekoga izgleda piše NA TURSKOM evo i prevoda:

"raspiruju mržnju prema neistomišljenicima, ksenofobiju, homofobiju i zalažu se za proterivanje ljudi koji nisu iste vere i nacije kao oni".

Pantagruel

pre 12 godina

Суштина је у нечему другоме, а тога већина коментатора на овом порталу није свесна: толерисањем постојања оваквих десничарских организација и допуштањем да Двери можда чак и изађу на изборе, власт заправо одлива део гласова од оних који су јој главни конкуренти за следећи мандат. Чуди ме да нико не уочава ту математику.

vodoinstalater

pre 12 godina

"raspiruju mržnju prema neistomišljenicima, ksenofobiju, homofobiju i zalažu se za proterivanje ljudi koji nisu iste vere i nacije kao oni".


Tu sve piše. I ko su oni i čime se bave i to je 100% istina. A što se naziva tiče, mogu sebe da krste i registruju kod ove dršave i kao: " Udruženje korisnika pelena za odrasle", to ne menja njihove stavove, način razmišljanja i delovanja...

bm

pre 12 godina

ne mogu da verujem u kakvoj zemlji zivimo... ustavni sud koji treba da bude branitelj i utemeljivac pravne drzave, nema pojma gde se nalazi i sta mu je posao tj. ako bi mogao izbegao bi sve kljucne odluke zbog kojih treba da postoji...strasno... ovo je jedna od najgorih vesti koju sam jutros procitala zato sto govori o nefunkcionisalnosti i nespremnosti ove drzave da se uredi i menja... a bogami i o nesposobnosti... blago nama, od sada cemo morati sami da se branimo od fasista... a izgovor za bujanje istog bice u pravnim zackoljicama ...na cast ti Ustavni sude !!!

Pionir

pre 12 godina

A verovatno nisu ni obratili pažnju na veličinu tačke iza godine!To je taj čuveni legalizam i legitimizam. Živela zemlja istine, mira, ljubavi i slobode!!!

Slobodan

pre 12 godina

Sasvim očekivano, ako se uzme u obzir da je ovaj i slični "pokreti" pod kontrolom kvazi-patriJotskih elemenata koji još uvek imaju u rukama najznačajnije poluge vlasti. Ko je gledao film šišanje, neka se podseti drugog dela filma, tamo je sve lepo objašnjeno. Inače, čitav sistem post-miloševićeve Srbije je postavljen tako da se kriminal u raznim sferama legalizuje i abolira. To je verovatno i bio uslov kohabitacije DS i DSS-a i SPS-a. Samo diskontinuitet sa totalitarnim režimom i sveopšta, narodna katarza mogu dovesti do ozdravljenja Srbije. U protivnom, ona će nastaviti da bude zemlja u kojoj je stalo vreme, iz koje građani odlaze čim im se ukaže prilika, u kojoj se rapidno smanjuje broj stanovnika i koja zapravo nestaje sa mape Evrope.

zlocin i kazna

pre 12 godina

Drugim recima,nastavite da mlatite homosexualce,lezbejeke,palite dzamije,ambasade,zastave.Zar Srbija treba dozvoliti postojanje FASIZMA,a srpski narod u 2-gom svjetskom ratu najvise nastradao od fasisticke ideologije.

Trifke

pre 12 godina

Tužilac Radovanović je sasvim dobro odradio ovaj slučaj, ali se država uplašila zabrane. Našli su pravnu zavrzlamu da se povuku i to je to. A štete od skretanja omladine u ekstremnu desnicu tek će se pokazati,takva evropska negativna iskustva već postoje. Slovačka i Češka su najsvežiji evropski primeri za to. Pored društvenog zagadjenja da li neko stavlja na papir ogromne troškove koje država i sami gradjani imaju kada je god neki dogadjaj gde se sakuplja veći broj ljudi. Pored velikih mera obezbedjenja, sa sve helikopterskim letovima nad gradom, uzmimo štetu od grafita koje ti tipovi, 1389,Naši, Sloboda za Uroša i slični čine gradovima po celoj zemlji. Zagadili su nam svakodnevicu u duhovnom i materijalnom smislu. Najvažnije je pokazati političku volju da im se stane "na rep" ali za sada to izostaje.

marko

pre 12 godina

Igramo se demokratije i striktnog poštovanja zakona i ljudskih prava?! I to na koju temu fašizam i ultradesničarski nacionalizam. To je tragično kako Ustavni sud obustavlja proces i kako su državni organi još uviđavni te oni su potpuno po zakonu promenili ime itd. Ne samo da treba zabraniti te pokrete i udruženja građana (iako to ne znači ništa osnuju novo pod drugim imenom i evo ih) potrebno je i obavezno, ukoliko ljudi koji donose odluke žele dobro svojoj državi, zabraniti svako ali svako okupljanje koje ima za cilj propagiranje ma ijedne fašističke ideje. Nema tu demokratije i ljudskih prava za one koji žele zlo nekom samo zato što nije beo ili nije Srbin. Ali treba imati hrabrosti pa se uhvatiti u koštac sa ovim problemom koji je sve veći.

neko sa druge strane

pre 12 godina

To tuzilastvo samo malo "rasteljivo" tumaci zakon, bas onako kako EU/Zapad "rastegljivo" tumaci Rezoluciju 1244.
Ajde sad, suocite se sa realnoscu i gledajte u buducnost.

Woah

pre 12 godina

Pa kako su uspeli tako brzo da se prekrste? Nije prošlo ni 3 godine... Stvarno je moćna ta organizacija! Toliko je moćna da ni država, čak i kad radi najbrže što može, ne može da je prati

Zoltan

pre 12 godina

I hoce li sada neko tuziti tuzioca za nesavesni rad i dati mu otkaz za nesavesno trosenje novca poreskih obveznika, odnosno mog novca? Da ga je tesko zaradio ne bi se ovako igrao. Smesta ostavka za ovog tuzioca, i postupak pokrenuti po hitnom postupku ponovo, da nas ne terorisu vise ovi bezobraznici na svakom koraku!

lala

pre 12 godina

Sramna odluka. Jedan komentator je pre nešto više od mesec dana napisao da bi sve naše pravne fakultete trebalo ukinuti na određeno vreme ne manje od 5 godina, eorganizovati nastavni program i pročešljati kadrove, uvesti nove predmete iz anglo-saksonskog prava, koje je po meni najefikasnije i sprovesti lustraciju. Ovako ostaje građanima jedina mogućnost da se samoorganizuju i sami bore protiv budala i napasnika.

jovan

pre 12 godina

Imam duboko uverenje da je srpsko sudstvo i tuzilastvo pod uticajem ostatka milosevic-markovic rezima i da su okupatori Srbije i njenih gradjana.

Filippo

pre 12 godina

Nisam siguran da sam najbolje razumeo. Zar obicna promena naziva znaci i prekid kontinuiteta? Pa nije promenom jedne rece u nazivu promenjena organizacija....ili se varam?

VM

pre 12 godina

Aha, znači ja lepo ubijem nekoga, odem promenim ime u Pera Perić i problem rešen? Sjajan koncept, nema šta. U potpunosti osmišljen od ljudi koji funkcionišu u mulju.

maki

pre 12 godina

"presudilo" je to što je Udruženje građana "1389", čiju je zabranu tražilo državno tužilaštvo 2009. godine, promenilo naziv u Udruženje građana "Pokret 1389".

znaci u pitanju je jedna rec "POKRET"i kakve to veze ima?ja prosto nemogu da verujem kakvo nam je sudstvo ovo je bruka i sramota da covek ne poveruje

sta to znaci???ja izvrsim neko krivicno delo i uhvate me posle 2g a ja u medjuvremenu promenim ime ili prezime i slobodan sam covek ja sam to tako shvatio,napisao bih jos nesto ali mi ne bi objavili komentar 100%ali mogu napisati ODVRATNO gde ja zivim,potpuno razumem pametne mlade ljude sto beze iz srbije

Nikola

pre 12 godina

Pa da, zato jer su shvatili da su, po definiciji Entoni Gidensa, izmanipulisani i svrstani na stranu jedne interesne grupe.
Brain washing failed a step.

Tuga

pre 12 godina

Ovo je totalni poraz gradjanske Srbije. Razni pravnicici mudruju i igraju se prava a ne razumeju sustinu. U ovoj zemlji niko ne zeli da preuzme odgovornost. Jad i beda. Ko zadnji ode nek ugasi svetlo...

Pop

pre 12 godina

Naravno, njih pustite da rade a zabranite Žene u crnom, Lekare bez granica, Doktore klovnove, itd itd! Još napišite preporuku da im na čelo stanu Amfilohije, Pahomije, Bora Čorba, Palma i Velja i eto nama prave države o kojoj smo sanjali i za koju smo izašli na ulice nekad tamo davno!!! SRAMOTA

Mile

pre 12 godina

Ne razumem - prema vesti se da zaključiti da se od zahteva i procesa zabrane odustalo zato što su promenili naziv iz "1389" u "Pokret 1389"?!

VM

pre 12 godina

Aha, znači ja lepo ubijem nekoga, odem promenim ime u Pera Perić i problem rešen? Sjajan koncept, nema šta. U potpunosti osmišljen od ljudi koji funkcionišu u mulju.

Pop

pre 12 godina

Naravno, njih pustite da rade a zabranite Žene u crnom, Lekare bez granica, Doktore klovnove, itd itd! Još napišite preporuku da im na čelo stanu Amfilohije, Pahomije, Bora Čorba, Palma i Velja i eto nama prave države o kojoj smo sanjali i za koju smo izašli na ulice nekad tamo davno!!! SRAMOTA

jovan

pre 12 godina

Imam duboko uverenje da je srpsko sudstvo i tuzilastvo pod uticajem ostatka milosevic-markovic rezima i da su okupatori Srbije i njenih gradjana.

Zoltan

pre 12 godina

I hoce li sada neko tuziti tuzioca za nesavesni rad i dati mu otkaz za nesavesno trosenje novca poreskih obveznika, odnosno mog novca? Da ga je tesko zaradio ne bi se ovako igrao. Smesta ostavka za ovog tuzioca, i postupak pokrenuti po hitnom postupku ponovo, da nas ne terorisu vise ovi bezobraznici na svakom koraku!

Filippo

pre 12 godina

Nisam siguran da sam najbolje razumeo. Zar obicna promena naziva znaci i prekid kontinuiteta? Pa nije promenom jedne rece u nazivu promenjena organizacija....ili se varam?

Oklinak

pre 12 godina

Prema poslednjim istraživanjima Svetskog ekonomskog foruma, koji je analizirao 142 zemlje, Srbija je na 128 mestu po nezavisnosti sudstva i 131. po kvalitetu puteva.

darmar

pre 12 godina

Ček malo, ko je ovde lud a ko zbunjen?
Dotična organizacija je još 2007. promenila ime, a dotično tužilaštvo je 2009. pokrenulo proces za zabranu iste, ali pod pogrešnim imenom! Ili se neko ovde šegači sa građanima ove države, ili su neki tamo mnooooooooooogo neobavešteni! Ko vam, bre, daje za pravo da na ovako bezobrazan način trošite novac od naših poreza??? Sram vas bilo, gospodo iz vlasti!!! SRAM VAS BILO!!! Toliko o nezavisnom sudstvu. Tačka.

vodoinstalater

pre 12 godina

"raspiruju mržnju prema neistomišljenicima, ksenofobiju, homofobiju i zalažu se za proterivanje ljudi koji nisu iste vere i nacije kao oni".


Tu sve piše. I ko su oni i čime se bave i to je 100% istina. A što se naziva tiče, mogu sebe da krste i registruju kod ove dršave i kao: " Udruženje korisnika pelena za odrasle", to ne menja njihove stavove, način razmišljanja i delovanja...

bm

pre 12 godina

ne mogu da verujem u kakvoj zemlji zivimo... ustavni sud koji treba da bude branitelj i utemeljivac pravne drzave, nema pojma gde se nalazi i sta mu je posao tj. ako bi mogao izbegao bi sve kljucne odluke zbog kojih treba da postoji...strasno... ovo je jedna od najgorih vesti koju sam jutros procitala zato sto govori o nefunkcionisalnosti i nespremnosti ove drzave da se uredi i menja... a bogami i o nesposobnosti... blago nama, od sada cemo morati sami da se branimo od fasista... a izgovor za bujanje istog bice u pravnim zackoljicama ...na cast ti Ustavni sude !!!

zoran

pre 12 godina

"raspiruju mržnju prema neistomišljenicima, ksenofobiju, homofobiju i zalažu se za proterivanje ljudi koji nisu iste vere i nacije kao oni".

Pošto ovo za nekoga izgleda piše NA TURSKOM evo i prevoda:

"raspiruju mržnju prema neistomišljenicima, ksenofobiju, homofobiju i zalažu se za proterivanje ljudi koji nisu iste vere i nacije kao oni".

Mr.T

pre 12 godina

Bravo za tuzilastvo i sudstvo uopste... Nama trebaju nove sankcije i nove i nove i nove i sve tako dok ne naucimo lekciju broj 1 iz normalnog zivota da ne mozemo da ubijamo!!!

Srbin

pre 12 godina

Srbija nije drzava, sudstvo ne postoji, policija malo radi a malo strajkuje, zdravstvo korumpirano, poreska uprava ne naplacuje poreze, deda mraz vodi telefonsku vladu, poslanici su uglavnom u kantini,... a predsednik misli da smo mi lideri. Sta dalje?

nemanja s

pre 12 godina

Ovde drzava odavno vise ne stanuje. Razmisljam da ubijem coveka i promenim ime. Da li bi tuzilastvo povuklo krivicnu prijavu protiv mene? Tuzno, tuzno.

zlocin i kazna

pre 12 godina

Drugim recima,nastavite da mlatite homosexualce,lezbejeke,palite dzamije,ambasade,zastave.Zar Srbija treba dozvoliti postojanje FASIZMA,a srpski narod u 2-gom svjetskom ratu najvise nastradao od fasisticke ideologije.

Slobodan

pre 12 godina

Sasvim očekivano, ako se uzme u obzir da je ovaj i slični "pokreti" pod kontrolom kvazi-patriJotskih elemenata koji još uvek imaju u rukama najznačajnije poluge vlasti. Ko je gledao film šišanje, neka se podseti drugog dela filma, tamo je sve lepo objašnjeno. Inače, čitav sistem post-miloševićeve Srbije je postavljen tako da se kriminal u raznim sferama legalizuje i abolira. To je verovatno i bio uslov kohabitacije DS i DSS-a i SPS-a. Samo diskontinuitet sa totalitarnim režimom i sveopšta, narodna katarza mogu dovesti do ozdravljenja Srbije. U protivnom, ona će nastaviti da bude zemlja u kojoj je stalo vreme, iz koje građani odlaze čim im se ukaže prilika, u kojoj se rapidno smanjuje broj stanovnika i koja zapravo nestaje sa mape Evrope.

Mile

pre 12 godina

Ne razumem - prema vesti se da zaključiti da se od zahteva i procesa zabrane odustalo zato što su promenili naziv iz "1389" u "Pokret 1389"?!

maki

pre 12 godina

"presudilo" je to što je Udruženje građana "1389", čiju je zabranu tražilo državno tužilaštvo 2009. godine, promenilo naziv u Udruženje građana "Pokret 1389".

znaci u pitanju je jedna rec "POKRET"i kakve to veze ima?ja prosto nemogu da verujem kakvo nam je sudstvo ovo je bruka i sramota da covek ne poveruje

sta to znaci???ja izvrsim neko krivicno delo i uhvate me posle 2g a ja u medjuvremenu promenim ime ili prezime i slobodan sam covek ja sam to tako shvatio,napisao bih jos nesto ali mi ne bi objavili komentar 100%ali mogu napisati ODVRATNO gde ja zivim,potpuno razumem pametne mlade ljude sto beze iz srbije

Apache

pre 12 godina

Zašto bi zabranjivali organizacije koje propagiraju stavove koje deli večina građana Srbije. To je činjenica. Srbija je jedna zaostala, konzervatina, patrijarhalna sredina. Nacionalšovinizam i verska isključivost su prihvatljivi za večinu!! Sunovrat poslednjih 20 godina je logična posledica stanja duha jedne nacije.

Trifke

pre 12 godina

Tužilac Radovanović je sasvim dobro odradio ovaj slučaj, ali se država uplašila zabrane. Našli su pravnu zavrzlamu da se povuku i to je to. A štete od skretanja omladine u ekstremnu desnicu tek će se pokazati,takva evropska negativna iskustva već postoje. Slovačka i Češka su najsvežiji evropski primeri za to. Pored društvenog zagadjenja da li neko stavlja na papir ogromne troškove koje država i sami gradjani imaju kada je god neki dogadjaj gde se sakuplja veći broj ljudi. Pored velikih mera obezbedjenja, sa sve helikopterskim letovima nad gradom, uzmimo štetu od grafita koje ti tipovi, 1389,Naši, Sloboda za Uroša i slični čine gradovima po celoj zemlji. Zagadili su nam svakodnevicu u duhovnom i materijalnom smislu. Najvažnije je pokazati političku volju da im se stane "na rep" ali za sada to izostaje.

šta radite bre

pre 12 godina

1. ponovo se bore za kosovo
2. pre kosovo nego eu
3. zabranili paradu ponosa
2. palma šalje slobodne žene i muškarce o trošku građana u grčku ne bi li stvorio nove heteroseksualne zajednice
3. devojka izbodena nožem zbog majice
4. gej momak pretučen u novom sadu
5. neonaciste, pa policiju a potom i privatnu agenciju za obezbeđenje poslali na studente koji mirno protestuju
6. odustali od zabrane pokreta 1389
7. država i građani pred ekonomskim kolapsom
8.
9.
10. na izborima pobeđuje desnica
11.
12. ekstremna desnica na vrhuncu svoje moći
13.
14.
15. ponovo rat

Tuga

pre 12 godina

Ovo je totalni poraz gradjanske Srbije. Razni pravnicici mudruju i igraju se prava a ne razumeju sustinu. U ovoj zemlji niko ne zeli da preuzme odgovornost. Jad i beda. Ko zadnji ode nek ugasi svetlo...

Pantagruel

pre 12 godina

Суштина је у нечему другоме, а тога већина коментатора на овом порталу није свесна: толерисањем постојања оваквих десничарских организација и допуштањем да Двери можда чак и изађу на изборе, власт заправо одлива део гласова од оних који су јој главни конкуренти за следећи мандат. Чуди ме да нико не уочава ту математику.

lala

pre 12 godina

Sramna odluka. Jedan komentator je pre nešto više od mesec dana napisao da bi sve naše pravne fakultete trebalo ukinuti na određeno vreme ne manje od 5 godina, eorganizovati nastavni program i pročešljati kadrove, uvesti nove predmete iz anglo-saksonskog prava, koje je po meni najefikasnije i sprovesti lustraciju. Ovako ostaje građanima jedina mogućnost da se samoorganizuju i sami bore protiv budala i napasnika.

Pionir

pre 12 godina

A verovatno nisu ni obratili pažnju na veličinu tačke iza godine!To je taj čuveni legalizam i legitimizam. Živela zemlja istine, mira, ljubavi i slobode!!!

Nikola

pre 12 godina

Pa da, zato jer su shvatili da su, po definiciji Entoni Gidensa, izmanipulisani i svrstani na stranu jedne interesne grupe.
Brain washing failed a step.

Woah

pre 12 godina

Pa kako su uspeli tako brzo da se prekrste? Nije prošlo ni 3 godine... Stvarno je moćna ta organizacija! Toliko je moćna da ni država, čak i kad radi najbrže što može, ne može da je prati

pravnik

pre 12 godina

Bivši tužilac Slobodan Radovanović, koji je potpisao zahtev za zabranu 2009. godine, naveo je da pripadnici ove organizacije "raspiruju mržnju prema neistomišljenicima, ksenofobiju, homofobiju i zalažu se za proterivanje ljudi koji nisu iste vere i nacije kao oni".

-- Ovo je sve malokrvno. Dacicev opis pred zabranu Prajda bolje bi odslikao sudu ko su ovi. Dacic je zabranio Prajd zbog: mracnih sila koje ugrozavaju temelj drzave, sigurnost gradjana, mogucnst anarhije na ulicama uz pretnju i upotrebu sile, kao i potencijalno ugrozavanje ljudskih zivota. Ovom argumentacijom je u Srbiji uvedeno dvodnevno "vanredno stanje".
Tuzioci su dakle apsolutno profulili temu, sigurno je.

amstel

pre 12 godina

Dve stvari:

1) Nisam siguran da je vest dovoljno jasna, kada sam ranije čitao o nemogućnosti zabrane, shvatio sam da je potencijalni problem bio to što je tužilac tražio zabranu opskurnog "Pokreta 1389" izvesnog Radeta Ljubičića koji godinama nije deo ekipe koju okuplja Miša Vacić u organizaciji koja se zove "SNP 1389". Ako je tužilac ovo zaista učinio, onda on ne živi u istoj Srbiji u kojoj živimo mi ostali, koji sigurno znamo koja je to organizacija koja poziva na nasilje prema homoseksualcima, manjinama itd. Ako je, sa druge strane, promena imena organizacije dovoljna da se ukine pravni kontinuitet, onda je ovo banana država u kojoj ćemo ovakve skandale gledati još mnogo puta.

2) Stvarno mislim da Obraz, razne 1389 i ostale ne treba zabranjivati - ne toliko zbog poštovanje slobode udruživanja koliko zbog praktičnih razloga. Bolje je da ove grupe budu registrovane i poznate javnosti, nego da budu zabranjene pa da deluju iz podzemlja kada će ih možda biti teže pratiti.

3) O ovim organizacijama mislim sve najgore. Kada kažem da je bolje da ostanu registrovane, mislim da je bojle da budu registrovane, ali da imaju 0 članova. Ali da bismo živeli u Srbiji u kojoj 1389 ima nula članova, moraćemo da se potrudimo mnogo više.

vlada-so

pre 12 godina

Konačno su patriotsko dbeovske organizacije dočekale pobedu posle svih onih poraza po okruženju zadnjih 20 godina.Domaći teren je ipak domaći teren.

propast

pre 12 godina

ju, al vi nas z.....
ds, propao si totalno. hoces da desnicari glasaju za tebe na sledecim izborima?
jadni ste svi.
z(a)gadili ste mi ovu divnu suncanu subotu, a srbiju odavno.

marko

pre 12 godina

Igramo se demokratije i striktnog poštovanja zakona i ljudskih prava?! I to na koju temu fašizam i ultradesničarski nacionalizam. To je tragično kako Ustavni sud obustavlja proces i kako su državni organi još uviđavni te oni su potpuno po zakonu promenili ime itd. Ne samo da treba zabraniti te pokrete i udruženja građana (iako to ne znači ništa osnuju novo pod drugim imenom i evo ih) potrebno je i obavezno, ukoliko ljudi koji donose odluke žele dobro svojoj državi, zabraniti svako ali svako okupljanje koje ima za cilj propagiranje ma ijedne fašističke ideje. Nema tu demokratije i ljudskih prava za one koji žele zlo nekom samo zato što nije beo ili nije Srbin. Ali treba imati hrabrosti pa se uhvatiti u koštac sa ovim problemom koji je sve veći.

Petar

pre 12 godina

Svi mi koji se osetimo jadno posle ovakvih stvari, a desavaju se svaki dan, treba na izborima da ubacimo nevazeci listic. Precrtajte ga, napisite im sta mislite, nacrtajte nesto, samo da vise ne ucestvujemo u odrzavanju legaliteta ovog mucenja. Bar cemo videti koliko nas je.

MRV

pre 12 godina

Зашто се чудите? Ни Хитлерова NSDAP није била забрањена. Зарад интереса 120.000 породица немачких јункера и крупних индустријалаца десетине милиона Немаца бачено је на жртвеник Молоху. Размислите зашто се код нас данас рехабилитују покрети и појединци који су имали (у суштини) нацистичку идеологију и учествовали у крвавом комадању Југославије.

neko sa druge strane

pre 12 godina

To tuzilastvo samo malo "rasteljivo" tumaci zakon, bas onako kako EU/Zapad "rastegljivo" tumaci Rezoluciju 1244.
Ajde sad, suocite se sa realnoscu i gledajte u buducnost.

da da da da

pre 12 godina

A je li? Je li ovo 1389 pre ili posle nase ere? U ostalom njihova era je pocela 1989 sa apostolom Milosevicem. Zato je prikladnije ime - Pokret 1989, zar ne?

Zoran

pre 12 godina

Ovo je kraj. Ako ti primitivci mogu da nam kroje kapu i kreiraju unutrašnju i spoljnu politiku, mi smo onda na najboljem putu da preteknemo neku zabitu Latino zemlju.... Pod stare dane ću da se spakujem i odem... U neku demokratsku zemlju... U Bugarsku!

george wordy

pre 12 godina

Drustvene pojave su vecinom nepredvidive jer su veoma slozene a mnoge drustvene aktivnosti se odvijajuu bez kriticnog stava institucija i javnosti. Ne preduzimaju se pravovremene , adekvatne mere. Mediji i politicari kada su u pitanju vrhunski rezultati sportista najcesce glorifikujući uspehe neguju jednu vrstu psihosocijalnog sindroma "Kraljevica Marka" sto postaje veoma opasno u isfrustriranom i depresivnom drustvu u kojem vlada postraumatski sindrom posebno nakon poznatih dogadjanja devedesetih. Kada se „junaci“ ne uklope u tu idealizovanu arhetipsku sliku heroja nalik „Marku Kraljevicu“ onda dolazi do psihodelicnih ispada mase, grupe ili pojedinaca kao u Kalgenfurtu, Djenovi, Beogradu, i na nekom sledecem stadionu,ulici, Trgu, . Stadioni su mesta okupljanja masovnih drustvenih grupa , kao sto su pokreti, navijačke grupe, fanovi , obozavaoci svojih timova, idola, sportskih, poo, folk, rok, ratnih heroja . Masovne grupe u svojim nastupima cesto perdstavljaju refleksiju tamne strane kolektivno nesvesnog, drustva - nacije, koje se u grupi kod pojedinca oslobadja drustvenih normi, posebno u drustvima u kojima su te iste norme narusene, zatim trenutnih drustvenih tenzija i sukoba, koje su proizvod naglasenog raskoraka izmedju deklarativnog i realnog stanja drustvenih odnosa. Represivnim metodama tesko da se mogu resiti ovakva nezadovoljstva - "ispadi huligana" , kako to zvanicna vlast naziva. Nazvati nezadovoljne grupe huliganima i preduzete mere Zakona protiv huligana ne znaci da ce problem biti i resen, posebno kada se to nezadovoljstvo preliva na ulicama ,trgovima u susednim drzavama i predstavlja sastavni deo svakodnevnog ponasanja i organizovanja , “patriotskih i rodoljubivih snaga” kako sebe nazivaju . Vlast odavno misli da je objavila rat huliganima ,ali ovo je ipak "vise od igre" . Z.Evropi bio je dovoljan »Hejsel« , pa da od stadiona naprave pozoriste bez gladijatorskih zicanih ograda. Z.Balkanu nisu bili dovoljni ni ratovi » svih protiv svih » , devedesetih, na brisanom prostoru, gde lepa sela lepo gore , vodjeni nacional-socijalističkom ideologijom, koja je Z. Evropu zahvatila početkom XX veka. . Zasto !? Zato sto su te iste ratove medijski inicirale Resorske sluzbe za zastitu "bratskih naroda" preko drzavnih medija, novina, tabloida, radija, TV-a glorifikujuci male razlike do istrebljenja,zahvaljujući prvenstveno svojim kvazi akademicima koji svoj etno-kulturološki identitet naci-narcisoidnih državica, na kraju XX veka, zasnivali na antagonizmu prema susedima pronalazeći ugroženosti gde ugroženosti nema, po sistemu “ Boj se bližnjega svog”, sintetizovano u okviru dnevnopolitičkih potreba ksenofobično klonirali su prvo neprijatelja,zatim napetosti koje su prerasle u mržnju i krvave etničke sukobe “Violentne - Talibanske nekrofilske produkcije”.To je zahvatilo celokupni drustveni zivot Z.Balkanskih naroda, kako u politici, ekonomiji, sportu i kulturi. Sada te iste Resorske sluzbe za zastitu naroda vrse detoksikaciju mladih i proglasavaju ih huliganima, objavljujući im rat..

Marina

pre 12 godina

U političkoj Srbiji su dvije političke Srbije: jedna omanja koja svjesno i savjesno živi i radi kao cijeli njoj sličan svijet 21.stoljeća,i druga,poveća,koja živi u 1389.g.i još bije boj za izgubljenu bitku. U ovoj manjoj žive građani koji slijede napredne i pragmatične misli vodilje 21.st. ,koje najjasnije artikulira Č. Jovanović i koje su zalog budućnosti Srbije bez granica,bez konflikata sa susjedima,bez obmana,zataškavanja, licemjerja. Nažalost, DS ( sa svojim nepriprodnim koalicijskim partnerima) za kojega bismo svi bili stavili ruku u vatru da će naslijediti ideju pok.Đinđića, toliko se utopio u vlasti da se ne usudi izviriti iz slasti i masti koje mu je osigurala ni pod cijenu životarenja svojih birača,udaljavanja od saveza novog doba,mizernog života svojih sunarodnjaka na sjeveru Kosova koje umjetnim disanjem održava na barikadama,bez milosrđa i empatije za njihove živote u hladnim noćima pred kordonom naoružanih vojnika KFOR-a premda zna dobro da su njihove osobne žrtve za državne interese dugoročno uzaludne. Boris Tadić,dobitnik nagrada za provedbu pomirenja u regiji, nije ni pokušao pomiriti kosovske Srbe i kosovske Albance,iako žive zajedno na teritoriji koju ustrajno naziva Srbijom i nad kojom kao predsjednik Srbije smatra da ima nadzor i ovlasti. Lako je voljeti čovječanstvo, ali je teško voljeti čovjeka. U takvoj atmosferi tužitelj lako povlači tužbu protiv ultradesničarske stranke koja je promijenila formu a ostavila sadržaj. Za destruktivce poticaj više da nastave s destrukcijama društva, a za ostale poticaj više da izađu na izbore i izaberu vlast po svom ukusu.

pero

pre 12 godina

Nije mi jasno zasto se uopce tolko atakuje na sud oni rade svoj pravni dio.
Tko je njima uopce dao dozvolu da se registriraju kao takvi?
Tko nije napisao zakon kojim ce se branit svaki pokusaj uspostave ovako neceg. Pa bilo to i grupe od 2 covijeka.
Mozda da kad nekog prebiju, izbodu nozem, ubiju, za to idu u dugotrajni zatvor i odgovaraju.
Postojanje samo stranke je degutantno ali kad bi svi ostali oblici prava i provodjenje istih funkcioniralo bilo bi svejedno dali postoji stranka ili ne.
Kad se za govor/sirenje mrznje bude sjedilo u zatvoru nece ih pripadanje ikakvoj stranci spasavat.

ZoranNS

pre 12 godina

Osuda pojedinih prekršaja zakona je efikasnije od igre zabrane nekih pokreta, da su osude strožije i brže mnogo toga se pojedincima ne bi isplatilo.

Nenad

pre 12 godina

Samo tupav chovek moze da misli da zabrana rada neke organizacije moze da sprechi nelegalne aktivnosti chlanova zabranjene organizacije. Pitanje za sve zagovornike zabrana, cenzure i slichnik kom. metoda - Sta vi u stvari hocete, slobodnu zemlju ili zemlju gde vam dozu slobode i to ponaosob, propisuje javni tuzilac. Nisu krive organizacije, krivi su ljudi, pojedinci. Razmislite malo o tome.

nikola - droid X

pre 12 godina

Da,pise to sve u tuzbi,ali... Postupak je povucen,sto znaci nema presude,tako tu moze da pise sta hocete,ali zakonski i pravno,nije dokazano. s'toga nije tacno!

MRV

pre 12 godina

@Apache.
Мада мислим да у основи твог коментара стоји исти став према том типу организација какав и ја имам, дао сам ти минус и то бих желео да објасним. Наиме, дубоко сам уверен у следеће:
1) Њихове ставове НЕ дели већина житеља Србије, бар још увек не. Нажалост, већина је данас ТИХА.
2) Не знам да у историји постоје овакве организације а да из њих (у дубокој сенци) не стоје врхови финансијских, политичких и друштвених "елита" и клера. Они су подстрекачи, финансијери и генерали, а овакви дезоријентисани и фрустрирани клинци су бесловесни (мада због тога не и мање опасни) "пешадинци", "јуришници", српски SA.
3) Да ли постоји озбиљна опасност да се у Србији понови Немачка из тридесетих година, да националшовинизам и верска искључивост заиста постану "вјерују" већине житеља Србије? Мислим да не. Не бих улазио у остало, постоји једна битна разлика између Немачке тридесетих година и Србије данас. Хитлеров режим је, шта год иначе ја мислио о њему, успео да, макар на кратко, поврати војну, економску и политичку моћ Немачке и подигне стандард па је тако привукао и хомогенизовао масу. Наше елите гурнуле су Србију у суноврат. Наравно, ако тиха већина остане тиха, ако на следећим изборима не каже јасно СВИМ политичарима: ИДИТЕ ДА ВАС НАШЕ ОЧИ ВИШЕ НЕ ВИДЕ, та опасност ће временом постати веома опипљива.
4) И на крају оно што је можда најважније: НИЈЕ "sunovrat poslednjih 20 godina logična posledica stanja duha jedne nacije", већ управо супротно: СТАЊЕ ДУХА У СРБИЈИ (и то не само српске нације) ЈЕ ЛОГИЧНА ПОСЛЕДИЦА СУНОВРАТА КОЈИ СЕ НА ОВИМ ПРОСТОРИМА ОДВИЈА ВЕЋ 20 ГОДИНА.

Pop

pre 12 godina

Naravno, njih pustite da rade a zabranite Žene u crnom, Lekare bez granica, Doktore klovnove, itd itd! Još napišite preporuku da im na čelo stanu Amfilohije, Pahomije, Bora Čorba, Palma i Velja i eto nama prave države o kojoj smo sanjali i za koju smo izašli na ulice nekad tamo davno!!! SRAMOTA

VM

pre 12 godina

Aha, znači ja lepo ubijem nekoga, odem promenim ime u Pera Perić i problem rešen? Sjajan koncept, nema šta. U potpunosti osmišljen od ljudi koji funkcionišu u mulju.

jovan

pre 12 godina

Imam duboko uverenje da je srpsko sudstvo i tuzilastvo pod uticajem ostatka milosevic-markovic rezima i da su okupatori Srbije i njenih gradjana.

Zoltan

pre 12 godina

I hoce li sada neko tuziti tuzioca za nesavesni rad i dati mu otkaz za nesavesno trosenje novca poreskih obveznika, odnosno mog novca? Da ga je tesko zaradio ne bi se ovako igrao. Smesta ostavka za ovog tuzioca, i postupak pokrenuti po hitnom postupku ponovo, da nas ne terorisu vise ovi bezobraznici na svakom koraku!

nemanja s

pre 12 godina

Ovde drzava odavno vise ne stanuje. Razmisljam da ubijem coveka i promenim ime. Da li bi tuzilastvo povuklo krivicnu prijavu protiv mene? Tuzno, tuzno.

neko sa druge strane

pre 12 godina

To tuzilastvo samo malo "rasteljivo" tumaci zakon, bas onako kako EU/Zapad "rastegljivo" tumaci Rezoluciju 1244.
Ajde sad, suocite se sa realnoscu i gledajte u buducnost.

Apache

pre 12 godina

Zašto bi zabranjivali organizacije koje propagiraju stavove koje deli večina građana Srbije. To je činjenica. Srbija je jedna zaostala, konzervatina, patrijarhalna sredina. Nacionalšovinizam i verska isključivost su prihvatljivi za večinu!! Sunovrat poslednjih 20 godina je logična posledica stanja duha jedne nacije.

vodoinstalater

pre 12 godina

"raspiruju mržnju prema neistomišljenicima, ksenofobiju, homofobiju i zalažu se za proterivanje ljudi koji nisu iste vere i nacije kao oni".


Tu sve piše. I ko su oni i čime se bave i to je 100% istina. A što se naziva tiče, mogu sebe da krste i registruju kod ove dršave i kao: " Udruženje korisnika pelena za odrasle", to ne menja njihove stavove, način razmišljanja i delovanja...

šta radite bre

pre 12 godina

1. ponovo se bore za kosovo
2. pre kosovo nego eu
3. zabranili paradu ponosa
2. palma šalje slobodne žene i muškarce o trošku građana u grčku ne bi li stvorio nove heteroseksualne zajednice
3. devojka izbodena nožem zbog majice
4. gej momak pretučen u novom sadu
5. neonaciste, pa policiju a potom i privatnu agenciju za obezbeđenje poslali na studente koji mirno protestuju
6. odustali od zabrane pokreta 1389
7. država i građani pred ekonomskim kolapsom
8.
9.
10. na izborima pobeđuje desnica
11.
12. ekstremna desnica na vrhuncu svoje moći
13.
14.
15. ponovo rat

zlocin i kazna

pre 12 godina

Drugim recima,nastavite da mlatite homosexualce,lezbejeke,palite dzamije,ambasade,zastave.Zar Srbija treba dozvoliti postojanje FASIZMA,a srpski narod u 2-gom svjetskom ratu najvise nastradao od fasisticke ideologije.

bm

pre 12 godina

ne mogu da verujem u kakvoj zemlji zivimo... ustavni sud koji treba da bude branitelj i utemeljivac pravne drzave, nema pojma gde se nalazi i sta mu je posao tj. ako bi mogao izbegao bi sve kljucne odluke zbog kojih treba da postoji...strasno... ovo je jedna od najgorih vesti koju sam jutros procitala zato sto govori o nefunkcionisalnosti i nespremnosti ove drzave da se uredi i menja... a bogami i o nesposobnosti... blago nama, od sada cemo morati sami da se branimo od fasista... a izgovor za bujanje istog bice u pravnim zackoljicama ...na cast ti Ustavni sude !!!

Filippo

pre 12 godina

Nisam siguran da sam najbolje razumeo. Zar obicna promena naziva znaci i prekid kontinuiteta? Pa nije promenom jedne rece u nazivu promenjena organizacija....ili se varam?

Mr.T

pre 12 godina

Bravo za tuzilastvo i sudstvo uopste... Nama trebaju nove sankcije i nove i nove i nove i sve tako dok ne naucimo lekciju broj 1 iz normalnog zivota da ne mozemo da ubijamo!!!

zoran

pre 12 godina

"raspiruju mržnju prema neistomišljenicima, ksenofobiju, homofobiju i zalažu se za proterivanje ljudi koji nisu iste vere i nacije kao oni".

Pošto ovo za nekoga izgleda piše NA TURSKOM evo i prevoda:

"raspiruju mržnju prema neistomišljenicima, ksenofobiju, homofobiju i zalažu se za proterivanje ljudi koji nisu iste vere i nacije kao oni".

Nikola

pre 12 godina

Pa da, zato jer su shvatili da su, po definiciji Entoni Gidensa, izmanipulisani i svrstani na stranu jedne interesne grupe.
Brain washing failed a step.

lala

pre 12 godina

Sramna odluka. Jedan komentator je pre nešto više od mesec dana napisao da bi sve naše pravne fakultete trebalo ukinuti na određeno vreme ne manje od 5 godina, eorganizovati nastavni program i pročešljati kadrove, uvesti nove predmete iz anglo-saksonskog prava, koje je po meni najefikasnije i sprovesti lustraciju. Ovako ostaje građanima jedina mogućnost da se samoorganizuju i sami bore protiv budala i napasnika.

Trifke

pre 12 godina

Tužilac Radovanović je sasvim dobro odradio ovaj slučaj, ali se država uplašila zabrane. Našli su pravnu zavrzlamu da se povuku i to je to. A štete od skretanja omladine u ekstremnu desnicu tek će se pokazati,takva evropska negativna iskustva već postoje. Slovačka i Češka su najsvežiji evropski primeri za to. Pored društvenog zagadjenja da li neko stavlja na papir ogromne troškove koje država i sami gradjani imaju kada je god neki dogadjaj gde se sakuplja veći broj ljudi. Pored velikih mera obezbedjenja, sa sve helikopterskim letovima nad gradom, uzmimo štetu od grafita koje ti tipovi, 1389,Naši, Sloboda za Uroša i slični čine gradovima po celoj zemlji. Zagadili su nam svakodnevicu u duhovnom i materijalnom smislu. Najvažnije je pokazati političku volju da im se stane "na rep" ali za sada to izostaje.

nikola - droid X

pre 12 godina

Da,pise to sve u tuzbi,ali... Postupak je povucen,sto znaci nema presude,tako tu moze da pise sta hocete,ali zakonski i pravno,nije dokazano. s'toga nije tacno!

MRV

pre 12 godina

Зашто се чудите? Ни Хитлерова NSDAP није била забрањена. Зарад интереса 120.000 породица немачких јункера и крупних индустријалаца десетине милиона Немаца бачено је на жртвеник Молоху. Размислите зашто се код нас данас рехабилитују покрети и појединци који су имали (у суштини) нацистичку идеологију и учествовали у крвавом комадању Југославије.

Tuga

pre 12 godina

Ovo je totalni poraz gradjanske Srbije. Razni pravnicici mudruju i igraju se prava a ne razumeju sustinu. U ovoj zemlji niko ne zeli da preuzme odgovornost. Jad i beda. Ko zadnji ode nek ugasi svetlo...

Slobodan

pre 12 godina

Sasvim očekivano, ako se uzme u obzir da je ovaj i slični "pokreti" pod kontrolom kvazi-patriJotskih elemenata koji još uvek imaju u rukama najznačajnije poluge vlasti. Ko je gledao film šišanje, neka se podseti drugog dela filma, tamo je sve lepo objašnjeno. Inače, čitav sistem post-miloševićeve Srbije je postavljen tako da se kriminal u raznim sferama legalizuje i abolira. To je verovatno i bio uslov kohabitacije DS i DSS-a i SPS-a. Samo diskontinuitet sa totalitarnim režimom i sveopšta, narodna katarza mogu dovesti do ozdravljenja Srbije. U protivnom, ona će nastaviti da bude zemlja u kojoj je stalo vreme, iz koje građani odlaze čim im se ukaže prilika, u kojoj se rapidno smanjuje broj stanovnika i koja zapravo nestaje sa mape Evrope.

maki

pre 12 godina

"presudilo" je to što je Udruženje građana "1389", čiju je zabranu tražilo državno tužilaštvo 2009. godine, promenilo naziv u Udruženje građana "Pokret 1389".

znaci u pitanju je jedna rec "POKRET"i kakve to veze ima?ja prosto nemogu da verujem kakvo nam je sudstvo ovo je bruka i sramota da covek ne poveruje

sta to znaci???ja izvrsim neko krivicno delo i uhvate me posle 2g a ja u medjuvremenu promenim ime ili prezime i slobodan sam covek ja sam to tako shvatio,napisao bih jos nesto ali mi ne bi objavili komentar 100%ali mogu napisati ODVRATNO gde ja zivim,potpuno razumem pametne mlade ljude sto beze iz srbije

george wordy

pre 12 godina

Drustvene pojave su vecinom nepredvidive jer su veoma slozene a mnoge drustvene aktivnosti se odvijajuu bez kriticnog stava institucija i javnosti. Ne preduzimaju se pravovremene , adekvatne mere. Mediji i politicari kada su u pitanju vrhunski rezultati sportista najcesce glorifikujući uspehe neguju jednu vrstu psihosocijalnog sindroma "Kraljevica Marka" sto postaje veoma opasno u isfrustriranom i depresivnom drustvu u kojem vlada postraumatski sindrom posebno nakon poznatih dogadjanja devedesetih. Kada se „junaci“ ne uklope u tu idealizovanu arhetipsku sliku heroja nalik „Marku Kraljevicu“ onda dolazi do psihodelicnih ispada mase, grupe ili pojedinaca kao u Kalgenfurtu, Djenovi, Beogradu, i na nekom sledecem stadionu,ulici, Trgu, . Stadioni su mesta okupljanja masovnih drustvenih grupa , kao sto su pokreti, navijačke grupe, fanovi , obozavaoci svojih timova, idola, sportskih, poo, folk, rok, ratnih heroja . Masovne grupe u svojim nastupima cesto perdstavljaju refleksiju tamne strane kolektivno nesvesnog, drustva - nacije, koje se u grupi kod pojedinca oslobadja drustvenih normi, posebno u drustvima u kojima su te iste norme narusene, zatim trenutnih drustvenih tenzija i sukoba, koje su proizvod naglasenog raskoraka izmedju deklarativnog i realnog stanja drustvenih odnosa. Represivnim metodama tesko da se mogu resiti ovakva nezadovoljstva - "ispadi huligana" , kako to zvanicna vlast naziva. Nazvati nezadovoljne grupe huliganima i preduzete mere Zakona protiv huligana ne znaci da ce problem biti i resen, posebno kada se to nezadovoljstvo preliva na ulicama ,trgovima u susednim drzavama i predstavlja sastavni deo svakodnevnog ponasanja i organizovanja , “patriotskih i rodoljubivih snaga” kako sebe nazivaju . Vlast odavno misli da je objavila rat huliganima ,ali ovo je ipak "vise od igre" . Z.Evropi bio je dovoljan »Hejsel« , pa da od stadiona naprave pozoriste bez gladijatorskih zicanih ograda. Z.Balkanu nisu bili dovoljni ni ratovi » svih protiv svih » , devedesetih, na brisanom prostoru, gde lepa sela lepo gore , vodjeni nacional-socijalističkom ideologijom, koja je Z. Evropu zahvatila početkom XX veka. . Zasto !? Zato sto su te iste ratove medijski inicirale Resorske sluzbe za zastitu "bratskih naroda" preko drzavnih medija, novina, tabloida, radija, TV-a glorifikujuci male razlike do istrebljenja,zahvaljujući prvenstveno svojim kvazi akademicima koji svoj etno-kulturološki identitet naci-narcisoidnih državica, na kraju XX veka, zasnivali na antagonizmu prema susedima pronalazeći ugroženosti gde ugroženosti nema, po sistemu “ Boj se bližnjega svog”, sintetizovano u okviru dnevnopolitičkih potreba ksenofobično klonirali su prvo neprijatelja,zatim napetosti koje su prerasle u mržnju i krvave etničke sukobe “Violentne - Talibanske nekrofilske produkcije”.To je zahvatilo celokupni drustveni zivot Z.Balkanskih naroda, kako u politici, ekonomiji, sportu i kulturi. Sada te iste Resorske sluzbe za zastitu naroda vrse detoksikaciju mladih i proglasavaju ih huliganima, objavljujući im rat..

marko

pre 12 godina

Igramo se demokratije i striktnog poštovanja zakona i ljudskih prava?! I to na koju temu fašizam i ultradesničarski nacionalizam. To je tragično kako Ustavni sud obustavlja proces i kako su državni organi još uviđavni te oni su potpuno po zakonu promenili ime itd. Ne samo da treba zabraniti te pokrete i udruženja građana (iako to ne znači ništa osnuju novo pod drugim imenom i evo ih) potrebno je i obavezno, ukoliko ljudi koji donose odluke žele dobro svojoj državi, zabraniti svako ali svako okupljanje koje ima za cilj propagiranje ma ijedne fašističke ideje. Nema tu demokratije i ljudskih prava za one koji žele zlo nekom samo zato što nije beo ili nije Srbin. Ali treba imati hrabrosti pa se uhvatiti u koštac sa ovim problemom koji je sve veći.

Pantagruel

pre 12 godina

Суштина је у нечему другоме, а тога већина коментатора на овом порталу није свесна: толерисањем постојања оваквих десничарских организација и допуштањем да Двери можда чак и изађу на изборе, власт заправо одлива део гласова од оних који су јој главни конкуренти за следећи мандат. Чуди ме да нико не уочава ту математику.

vlada-so

pre 12 godina

Konačno su patriotsko dbeovske organizacije dočekale pobedu posle svih onih poraza po okruženju zadnjih 20 godina.Domaći teren je ipak domaći teren.

Zoran

pre 12 godina

Ovo je kraj. Ako ti primitivci mogu da nam kroje kapu i kreiraju unutrašnju i spoljnu politiku, mi smo onda na najboljem putu da preteknemo neku zabitu Latino zemlju.... Pod stare dane ću da se spakujem i odem... U neku demokratsku zemlju... U Bugarsku!

amstel

pre 12 godina

Dve stvari:

1) Nisam siguran da je vest dovoljno jasna, kada sam ranije čitao o nemogućnosti zabrane, shvatio sam da je potencijalni problem bio to što je tužilac tražio zabranu opskurnog "Pokreta 1389" izvesnog Radeta Ljubičića koji godinama nije deo ekipe koju okuplja Miša Vacić u organizaciji koja se zove "SNP 1389". Ako je tužilac ovo zaista učinio, onda on ne živi u istoj Srbiji u kojoj živimo mi ostali, koji sigurno znamo koja je to organizacija koja poziva na nasilje prema homoseksualcima, manjinama itd. Ako je, sa druge strane, promena imena organizacije dovoljna da se ukine pravni kontinuitet, onda je ovo banana država u kojoj ćemo ovakve skandale gledati još mnogo puta.

2) Stvarno mislim da Obraz, razne 1389 i ostale ne treba zabranjivati - ne toliko zbog poštovanje slobode udruživanja koliko zbog praktičnih razloga. Bolje je da ove grupe budu registrovane i poznate javnosti, nego da budu zabranjene pa da deluju iz podzemlja kada će ih možda biti teže pratiti.

3) O ovim organizacijama mislim sve najgore. Kada kažem da je bolje da ostanu registrovane, mislim da je bojle da budu registrovane, ali da imaju 0 članova. Ali da bismo živeli u Srbiji u kojoj 1389 ima nula članova, moraćemo da se potrudimo mnogo više.

Nenad

pre 12 godina

Samo tupav chovek moze da misli da zabrana rada neke organizacije moze da sprechi nelegalne aktivnosti chlanova zabranjene organizacije. Pitanje za sve zagovornike zabrana, cenzure i slichnik kom. metoda - Sta vi u stvari hocete, slobodnu zemlju ili zemlju gde vam dozu slobode i to ponaosob, propisuje javni tuzilac. Nisu krive organizacije, krivi su ljudi, pojedinci. Razmislite malo o tome.

da da da da

pre 12 godina

A je li? Je li ovo 1389 pre ili posle nase ere? U ostalom njihova era je pocela 1989 sa apostolom Milosevicem. Zato je prikladnije ime - Pokret 1989, zar ne?

Marina

pre 12 godina

U političkoj Srbiji su dvije političke Srbije: jedna omanja koja svjesno i savjesno živi i radi kao cijeli njoj sličan svijet 21.stoljeća,i druga,poveća,koja živi u 1389.g.i još bije boj za izgubljenu bitku. U ovoj manjoj žive građani koji slijede napredne i pragmatične misli vodilje 21.st. ,koje najjasnije artikulira Č. Jovanović i koje su zalog budućnosti Srbije bez granica,bez konflikata sa susjedima,bez obmana,zataškavanja, licemjerja. Nažalost, DS ( sa svojim nepriprodnim koalicijskim partnerima) za kojega bismo svi bili stavili ruku u vatru da će naslijediti ideju pok.Đinđića, toliko se utopio u vlasti da se ne usudi izviriti iz slasti i masti koje mu je osigurala ni pod cijenu životarenja svojih birača,udaljavanja od saveza novog doba,mizernog života svojih sunarodnjaka na sjeveru Kosova koje umjetnim disanjem održava na barikadama,bez milosrđa i empatije za njihove živote u hladnim noćima pred kordonom naoružanih vojnika KFOR-a premda zna dobro da su njihove osobne žrtve za državne interese dugoročno uzaludne. Boris Tadić,dobitnik nagrada za provedbu pomirenja u regiji, nije ni pokušao pomiriti kosovske Srbe i kosovske Albance,iako žive zajedno na teritoriji koju ustrajno naziva Srbijom i nad kojom kao predsjednik Srbije smatra da ima nadzor i ovlasti. Lako je voljeti čovječanstvo, ali je teško voljeti čovjeka. U takvoj atmosferi tužitelj lako povlači tužbu protiv ultradesničarske stranke koja je promijenila formu a ostavila sadržaj. Za destruktivce poticaj više da nastave s destrukcijama društva, a za ostale poticaj više da izađu na izbore i izaberu vlast po svom ukusu.

Mile

pre 12 godina

Ne razumem - prema vesti se da zaključiti da se od zahteva i procesa zabrane odustalo zato što su promenili naziv iz "1389" u "Pokret 1389"?!

Pionir

pre 12 godina

A verovatno nisu ni obratili pažnju na veličinu tačke iza godine!To je taj čuveni legalizam i legitimizam. Živela zemlja istine, mira, ljubavi i slobode!!!

Oklinak

pre 12 godina

Prema poslednjim istraživanjima Svetskog ekonomskog foruma, koji je analizirao 142 zemlje, Srbija je na 128 mestu po nezavisnosti sudstva i 131. po kvalitetu puteva.

darmar

pre 12 godina

Ček malo, ko je ovde lud a ko zbunjen?
Dotična organizacija je još 2007. promenila ime, a dotično tužilaštvo je 2009. pokrenulo proces za zabranu iste, ali pod pogrešnim imenom! Ili se neko ovde šegači sa građanima ove države, ili su neki tamo mnooooooooooogo neobavešteni! Ko vam, bre, daje za pravo da na ovako bezobrazan način trošite novac od naših poreza??? Sram vas bilo, gospodo iz vlasti!!! SRAM VAS BILO!!! Toliko o nezavisnom sudstvu. Tačka.

Woah

pre 12 godina

Pa kako su uspeli tako brzo da se prekrste? Nije prošlo ni 3 godine... Stvarno je moćna ta organizacija! Toliko je moćna da ni država, čak i kad radi najbrže što može, ne može da je prati

pero

pre 12 godina

Nije mi jasno zasto se uopce tolko atakuje na sud oni rade svoj pravni dio.
Tko je njima uopce dao dozvolu da se registriraju kao takvi?
Tko nije napisao zakon kojim ce se branit svaki pokusaj uspostave ovako neceg. Pa bilo to i grupe od 2 covijeka.
Mozda da kad nekog prebiju, izbodu nozem, ubiju, za to idu u dugotrajni zatvor i odgovaraju.
Postojanje samo stranke je degutantno ali kad bi svi ostali oblici prava i provodjenje istih funkcioniralo bilo bi svejedno dali postoji stranka ili ne.
Kad se za govor/sirenje mrznje bude sjedilo u zatvoru nece ih pripadanje ikakvoj stranci spasavat.

pravnik

pre 12 godina

Bivši tužilac Slobodan Radovanović, koji je potpisao zahtev za zabranu 2009. godine, naveo je da pripadnici ove organizacije "raspiruju mržnju prema neistomišljenicima, ksenofobiju, homofobiju i zalažu se za proterivanje ljudi koji nisu iste vere i nacije kao oni".

-- Ovo je sve malokrvno. Dacicev opis pred zabranu Prajda bolje bi odslikao sudu ko su ovi. Dacic je zabranio Prajd zbog: mracnih sila koje ugrozavaju temelj drzave, sigurnost gradjana, mogucnst anarhije na ulicama uz pretnju i upotrebu sile, kao i potencijalno ugrozavanje ljudskih zivota. Ovom argumentacijom je u Srbiji uvedeno dvodnevno "vanredno stanje".
Tuzioci su dakle apsolutno profulili temu, sigurno je.

propast

pre 12 godina

ju, al vi nas z.....
ds, propao si totalno. hoces da desnicari glasaju za tebe na sledecim izborima?
jadni ste svi.
z(a)gadili ste mi ovu divnu suncanu subotu, a srbiju odavno.

Srbin

pre 12 godina

Srbija nije drzava, sudstvo ne postoji, policija malo radi a malo strajkuje, zdravstvo korumpirano, poreska uprava ne naplacuje poreze, deda mraz vodi telefonsku vladu, poslanici su uglavnom u kantini,... a predsednik misli da smo mi lideri. Sta dalje?

Petar

pre 12 godina

Svi mi koji se osetimo jadno posle ovakvih stvari, a desavaju se svaki dan, treba na izborima da ubacimo nevazeci listic. Precrtajte ga, napisite im sta mislite, nacrtajte nesto, samo da vise ne ucestvujemo u odrzavanju legaliteta ovog mucenja. Bar cemo videti koliko nas je.

MRV

pre 12 godina

@Apache.
Мада мислим да у основи твог коментара стоји исти став према том типу организација какав и ја имам, дао сам ти минус и то бих желео да објасним. Наиме, дубоко сам уверен у следеће:
1) Њихове ставове НЕ дели већина житеља Србије, бар још увек не. Нажалост, већина је данас ТИХА.
2) Не знам да у историји постоје овакве организације а да из њих (у дубокој сенци) не стоје врхови финансијских, политичких и друштвених "елита" и клера. Они су подстрекачи, финансијери и генерали, а овакви дезоријентисани и фрустрирани клинци су бесловесни (мада због тога не и мање опасни) "пешадинци", "јуришници", српски SA.
3) Да ли постоји озбиљна опасност да се у Србији понови Немачка из тридесетих година, да националшовинизам и верска искључивост заиста постану "вјерују" већине житеља Србије? Мислим да не. Не бих улазио у остало, постоји једна битна разлика између Немачке тридесетих година и Србије данас. Хитлеров режим је, шта год иначе ја мислио о њему, успео да, макар на кратко, поврати војну, економску и политичку моћ Немачке и подигне стандард па је тако привукао и хомогенизовао масу. Наше елите гурнуле су Србију у суноврат. Наравно, ако тиха већина остане тиха, ако на следећим изборима не каже јасно СВИМ политичарима: ИДИТЕ ДА ВАС НАШЕ ОЧИ ВИШЕ НЕ ВИДЕ, та опасност ће временом постати веома опипљива.
4) И на крају оно што је можда најважније: НИЈЕ "sunovrat poslednjih 20 godina logična posledica stanja duha jedne nacije", већ управо супротно: СТАЊЕ ДУХА У СРБИЈИ (и то не само српске нације) ЈЕ ЛОГИЧНА ПОСЛЕДИЦА СУНОВРАТА КОЈИ СЕ НА ОВИМ ПРОСТОРИМА ОДВИЈА ВЕЋ 20 ГОДИНА.

ZoranNS

pre 12 godina

Osuda pojedinih prekršaja zakona je efikasnije od igre zabrane nekih pokreta, da su osude strožije i brže mnogo toga se pojedincima ne bi isplatilo.