Ponedeljak, 17.10.2011.

11:45

Blokada Filološkog fakulteta

Filološki fakultet u Beogradu blokirali studenti. Nastava se ne održava, dok druge službe rade redovno. Održan i sastanak sa upravom fakulteta, ali bez rešenja.

Izvor: B92

Blokada Filološkog fakulteta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

81 Komentari

Sortiraj po:

(sve) ogorčena (/ija)

pre 12 godina

@Clan Parlamenta

*Moram da se izvinim sajtu B92 što će komentar biti nešto duži i možda primereniji raspravi na, recimo, forumu Filološkog fakulteta, ali vas molim da ga objavite u celosti jer je predmet od značaja za javnost i društvo u celini.Unapred hvala.


Prvo bih odgovorila na navode iz tvog komentara, a zatim ti i uputila nekoliko pitanja. Hajde da vidimo jesu li moje laži notorne i jesu li uopšte laži:
-Što se tiče uverenja o diplomiranju, priznajem nenamernu grešku - ne košta jedan papir 9500 din već dva (uverenje 2500 + diploma 7000 din; ovaj drugi je, doduše, od malo kvalitetnijeg papira). Sada,ukoliko meni, kao budžetskom studentu, država finansira školovanje (a isto se odnosi i na samofinansirajuće studente budući da su platili troškove koje je za njihovo školovanje odredio fakultet), da li ja treba da plaćam ta dva papira neophodna za formalni završetak studija (dakle, ne neobavezna) skoro 100e? Sufinasiranje je davno ukinuto, pa da li je onda Parlament nekada izneo ovaj problem pred upravu? Ako nije, zašto nije?
-Odlično što si dao link cenovnika jer se iz njega vidi da uverenje o položenim ispitima, kako sam već napisala, od 9. septembra košta 1500 dinara. To uverenje je 8. septembra koštalo 700 dinara, pa da li je Parlament od uprave tražio dokaz o objektivnoj neophodnosti povećanja cene za više od 100%? Ako nije, zašto nije?
-Katedra na kojoj se plaća(lo) učlanjenje u biblioteku je Opšta književnost i teorija književnosti. Meni su kao budžetskom brucošu tražili da platim simboličnu sumu kako bih uopšte mogla da koristim bibliotečki fond katedre čiji sam postala student. Problem nije u iznosu, koji je zaista simboličan, već u praksi fakulteta da za svaku stvar koja nije sedenje u klupi i korišćenje toaleta traži dodatni novac. Problem je još već kada su u pitanju neophodnosti poput navedene diplome i kartice biblioteke. Ukoliko moje studiranje plaća država, zašto ja moram dodatno da plaćam stvari koje se mog studiranja najdirektnije tiču? Da li je Parlament postavio ovakvo pitanje upravi?Ako nije, zašto nije?
-Finansijska transparentnost je nužan preduslov sigurnosti u pravilno funkcionisanje fakulteta (kao i svakog sistema) po pitanju korupcije i malverzacija. Uvid u troškove fakulteta kao pitanje iskrsava tokom svake akademske godine a postaje naročito aktuelno u vreme upisa i protesta kada studenti žele da vide da li je cena školarine i ostalih dažbina na fakultetu objektivno formirana. Ukoliko se, kako kažeš, uvid u specifikacije troškova može zatražiti i ako za to postoji način, da li ga je Parlament u prethodne četiri godine bar jednom zatražio? Ako nije, zašto nije?
-Što se tiče onoga što si shvatio kao klevetu na svoj račun, nigde nisam napisala da u Parlamentu sede isključivo partijski podmlaci, pošto to ni ne bih mogla da tvrdim.Problem prisustva partija u parlamentima je nešto o čemu se govori i po hodnicima fakulteta ali i u javnosti (Blic je jedan od medija koji su eksplicitno pisali o tome). Ukoliko ti nisi član nijedne partije, svaka čast, ali možeš li odgovorno da tvrdiš da u njemu ne sedi nijedan student sa partijskom knjižicom?
- Što se tiče finansiranja Parlamenta, nigde nisam rekla da se novac isplaćuje na ruke. Mislila sam na sredstva koja fakultet izdvaja za vaše funkcionisanje, jer postojanje i aktivnosti Parlamenta koštaju. Ako negiraš da fakultet plaća troškove vašeg postojanja, onda te molim da mi kao osobi čiji si predstavnik kažeš ko ih zapravo pokriva? Neka druga, privatna lica? Možda vi sami iz svojih džepova? Ili možda uspevate da opstanete bez dinara prihoda? Ako je tako, otkrijte i ostatku Srbije tajnu uspeha, biće vam zahvalna.
-Za ovo "Politiku upisa propisuje MINISTARSTVO, ne Uprava Fakulteta" ne znam na šta si tačno mislio, ali ako je tako misliš li da parlamenti koji bi trebalo da zastupaju prava i interese sudenata u slučajevima kada su oni narušeni treba da se povuku zato što je reč o ministarstvu a ne o fakultetu?
Toliko o odgovorima, sada bih pitala sledeće:
-Zanimljivo je i indikativno da se nijednom rečju nisi osvrnuo na moj navod da fakultet bespravno drži mojih 40000 dinara već dve godine. Misliš li da je i to notorna laž ili jednostavno ne misliš da je prisvajanje studentskog (jer svakako nisam usamljeni slučaj) novca od strane fakulteta stvar kojom bi Parlament trebalo da se pozabavi?
-Fakultet je nedavno podigao cenu budžetskih ispitnih prijava sa 50 na 200 dinara i po njoj su se prodavale određeno vreme. Kada je cena spuštena na razumniju od 100 dinara, fakultet je Parlamentu refundirao 3500 ispitnih prijava. Ja sam za to saznala sasvim slučajno, na forumu, preko posta jedne studentkinje, dok bilo kakve zvanične objave o tome nema nigde. Zašto Parlament nije obavestio studente da mogu besplatno preuzeti refundirane ispitne prijave postavljanjem obaveštenja na, recimo, oglasne table svih katedri i u auli fakulteta?
-Na osnovu glasova kolikog procenta studenata koji pravo glasa imaju je oformljen sadašnji Parlament?

"Da li vi imate ikakav izvestaj o tome sta se desava sa novcem koji prikupljate u holu Fakulteta na ime donacije za proteste?" Ovo tvoje pitanje pokazuje da me tretiraš kao učesnika ili organizatora protesta. Ja nisam ni deo Parlamenta ni deo protesta (ne protestujem jer se ne slažem sa metodama i pojedinim zahtevima protesta i pokušajima njegove politizacije, ali podržavam ideju protestovanja jer mislim da se protestovati ima itekako zbog čega). U ovome prepoznajem strategiju deljenja u tabore čim se zagrebe ispod površine i diskreditovanja onoga koji grebe smeštanjem u jednog od njih, strategiju koja se u Srbiji odvajkada lepo prima. Ti ne treba da na sebe gledaš kao na nekoga ko je preko puta mene, već nekoga ko je ispred mene i u moje istupa. Od toga, nažalost, ništa.

Na kraju, moje mišljenje o studentskim parlamentima na srpskim fakultetima je da si oni produžena ruka uprava koja je tu da klima glavom kada je glas studenata, prema demokratskim principima, neophodan (zašto bi u suprotnom, potpis članova Parlamenta stajao na jednom ovakvom saopštenju Filološkog fakulteta http://www.fil.bg.ac.rs/Odgovor%20Savezu%20studenata%20i%20Studentskom%20parlamentu.pdf u kojem se navodi da fakultet veruje da "u slučaju Filološkog fakulteta nema osnova za studentski protest"). U prilog tome može da govori i ova vest na koju sam naišla bezuspešno tražeči link za gorepomenuto pisanje Blica javascript:article('http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/281389/Nis-Studentski-parlament-Medicinskog-fakulteta-podrzao-dekana'.Poslednji put sam predstavnicu moje grupe u Parlamentu videla prvog dana studiranja kada nam je dala svoj telefon, a poslednji put sam videla izbore u toku pre tri godine. Rezultate vašeg rada sam videla poslednji put - hm, pa ne mogu da se setim. Isti problemi koji su me u vezi sa Bolonjom dočekali na fakultetu me sada i ispraćaju, a komentar da "kada je Bolonja u pitanju, ima problema i na tome radimo, a proces je spor, mukotrpan i zahteva vreme. Ne moze se sve prekonoc dobiti i neko nazalost nece za svoga studiranja doziveti sve promene nabolje" nije vredan odgovora.

sanja

pre 12 godina

Osobi koja je potpuno neprovereno ovde napisala da je bolonjski program smesan bih preporucila da se prethodno informise umesto sto ovde prosipa pamet. Postoji velika razlika medju fakultetima, katedrama i programima. Bolonja na Megatrendu i Singidunumu i ostalim tzv. fakultetima jeste smesna, ali drzavne na kojima jos uvek postoje vrhunski predavaci nemoj da mesas u to. Pogledajte samo spisak literature za ispit iz knjizevnosti i bice vam jasno sta je bolonjski program na Filoloskom fakultetu. Ne mozete govoriti smesno i vredjati tako profesore na npr. katedri za opstu knjizevnost koji imaju zavrsena dva ili tri fakulteta i imaju isto toliko doktorata. Neobrazovanim, nekulturnim, dokonim i primitivnim ljudima bih preporucila da bar cute ukoliko vec nemaju sta pametno da kazu.

Mary

pre 12 godina

Prosle godine na Filoloskom fakultetu, na salteru sam zamolila za informacije o smanjenju skolarine za samofinansirajuce studente. Dobila sam odgovor da nema potrebe da popunjavam bilo kakvu prijavu s obzirom da nikada nikome nisu odobrili zahtev!

Jovan

pre 12 godina

Studenti Uciteljskog fakulteta nikada nisu stupili u strajk vec su (po smerovima i godinama) pisali molbe fakultetu i Ministarstvu i sta je rezultat? Nikada ni odgovora, ni potvrdnog ni odricnog, tako da su verovatno svi dopisi zavrsili u kanti. Ukoliko je strajk jedini nacin, potpuno podrzavam svakoga!

Kocho

pre 12 godina

Imam samo jedno pitanje za studente koji blokiraju rad fakulteta:
1.) Da li su se uslovi u pogledu visine školarine i potrebnog broja bodova za studiranje na teret budžeta pogoršali u odnosu na trenutak kada su upisivali fakultet?
U kolkiko je odgovor potvrdan, zamolio bih da mi navedu šta se konkretno pogoršalo uporednim podacima tipa toliko je iznosila školarina kada sam upisivao(la) toliko je sada i toliko je trebalo poena za upis na budžet, toliko treba sada.
U koliko je odgovr negativan, zamolio bih da mi obrazlože osnov njihovog protesta.
Posebno bih zamolio studente filozofije, koji imaju predmet logika da mi daju svoj odgovor.
Hvala

Clan Parlamenta

pre 12 godina

@Ogorcena

Devojko, ti si notorni lazov! Mozda se i poznajemo (ostacu anoniman, jer se ni ti imenom nisi predstavila) i ako je tako, onda cu ti to nekada i u lice reci, ali ovolika kolicina dezinformacija i lazi prevrsila je svaku meru!

Idemo redom:
- Cena uverenja o diplomiranju: 2500 dinara (link sa zvanicnim cenovnikom: http://studportal.fil.bg.ac.rs/images/dokumenti/cenovnik.pdf)
- Za uplacivanje "simbolicnog iznosa" za clanstvo u biblioteci katedre ne bih te napadao (jos uvek), dok mi ne kazes koja katedra naplacuje clanstvo. Moja to ne radi, ali mozda tvoja to radi, pa ako treba da se o tome razgovara, mozemo razgovarati.
- Za navod da u Parlamentu studenata Filoloskog fakulteta sede partijski podmlaci mogu i da te tuzim, jer si uputila klevetu na moj racun (istupam u sopstveno ime), buduci da nikada nisam bio, niti jesam, niti cu biti clan bilo kakvog partijskog podmlatka. Inace, znas da je kleveta kaznjiva zakonom? Dalje, 2% od budzeta Fakulteta za Parlament?! Treba sramota da te bude. Jesi li pri sebi?! Prvo, Parlament nema racun na koji se bilo kakav novac moze uplatiti, a samim tim prelazimo i na drugo: javna ustanova, a bogme ni privatna, ni na koji nacin ne moze podici toliki novac i isplatiti ga na ruke bilo kom licu bez pravdanja za koju svrhu novac podize. Znaci, ne postoji nijedan nacin da se taj transfer novca o kome govoris izvede. To bi bila druga kleveta.

Kada smo vec kod finansija, evo mog pitanja: da li vi imate ikakav izvestaj o tome sta se desava sa novcem koji prikupljate u holu Fakulteta na ime donacije za proteste?

Sad ponesto i o problemima:
- Politiku upisa propisuje MINISTARSTVO, ne Uprava Fakulteta.
- Uvid u specifikacije troskova po potrebi moze da se zatrazi, ali postoji nacin na koji se to radi.
- Kada je Bolonja u pitanju, ima problema i na tome radimo, a proces je spor, mukotrpan i zahteva vreme. Ne moze se sve prekonoc dobiti i neko nazalost nece za svoga studiranja doziveti sve promene nabolje.

tea

pre 12 godina

Kakvi je to logika iza komentara u stilu "ne treba drzava da skoluje iz budzeta studente kad ce oni posle da odu, ne isplati se". Pa nisu ljudi tu da opsluzuju drzavu, drzava je tu da opsluzuje svoje gradjane.

Protestant Blokader Propali Student Budžetlija

pre 12 godina

Školarina na Filološkom fakultetu je abnormalno visoka s obzirom na postojeću i jedinu funkcionalnu opremu - tablu i krede. Eto na primer, na Ekonomskom fakultetu studenti dobijaju udžebnike dok se pod okriljem Medicinskog i Hemijskog nalaze brojni im instituti i laboratorije. Rangiranje je urađeno po sramotnoj formuli: prosek x 1.5 + espb bodovi omogućavajući time da se studenti koji prenose ispite kotiraju više nego oni koji čiste godinu sa 60 bodova. Samim tim, stavljaju nam do znanja da nije bitno kakav si student niti koliki ti je uspeh već koliko si bodova sakupio. Po zakonu, mi imamo pravo da blokiramo sopstveni fakultet jer protestom niko nije hteo da nas čuje. Želimo da vam stavimo do znanja da je ovo mnogo veće od Filološkog fakulteta te da se borimo protiv korumpiranog Ministarstva, države i društva koje nije spremno da sprovede Bolonju do kraja. I još jedna stvar, studenstska solidarnost je kada oni koji se nalaze na vrhu rang liste podržavaju one koji uopšte nisu na njoj.

Vladimir Arsic

pre 12 godina

Same cene skolarina govore o tome da univerzitetski profesori zloupotrebljavaju autonomiju univerziteta.

Beogradski univerzitet mora da bude svesan toga da mu je osnivac Republika i da ga je osnovala da bi proizvodio visoko strucni kadar, a ne da bi zadovoljili apetite i sujete profesora.

Skolarina od 1200 evra je potpuno odvojena od stvarnosti Srbije. Kada na nju dodamo troskove za razne prijave, potvrde, uverenja, izradu diplome itd... Ovakve skolarine se mogu okarakterisati kao "udruzeni zlocinacki poduhvat".

Boba

pre 12 godina

Baš su simpatični ovi što pljuju po današnjim studentima, kao samo pijanče i spavaju, a hoće da studiraju na budžetu.. Studirali ste po deset godina za džabe ili što je još gore, neki tu šansu nisu ni iskoristili, pa se sada pravite pametni!!!
Tih 48 bodova su ogromni, na veterini npr. treba položiti 11-12 ispita po godini da bi se zadržao budžet, a ko iole zna šta je veterina zna koliki je to posao. Ne možemo svi ići na Megatrend, mada bi to ministar prosvete najviše voleo..

Minja

pre 12 godina

"a kod nas Bolonja je takva da nema “ponavljanja” već 6 godina možeš da studiraš istu godinu – pa naravno da onda moraju da plaćaju da bi beskonačno puta ponavljali isti predmet. "

Ala ti lupaš...

zorica

pre 12 godina

Upisala sam četvrtu godinu na budzetu,a bila sam i do sada na budzetu, tako da ne pišem kao "propali" student, jer neki ljudi po tom principu ocenjuju studentske proteste. Trebalo bi da svi štrajkuju i solidarišu se sa kolegama, a ne samo da gledaju sebe i svoj povoljniji položaj.Ne vidim razlog zbog čega neko ko je upisao 2007.god. ne može da ostane na budzetu, a ima ispunjene sve uslove!Nije mi jasno ni kako Aleksandra Vraneš "zna" da studenti koji štrajkuju nisu sa Filološkog fakulteta.Možda poznaje lično svakog studenta?! Nadam se da će se štrajk nastaviti sve dok ne budu svi na budzetu koji imaju 48 bodova i dok se ne smanji školarina kao i mnoge takse koje imaju abnormalnu cenu. Moje mišljenje je da bi protestu trebalo da se pridruže svi studenti bez obzira na trenutni status. Uostalom, nisu ni svi upravnici katedara potpisai odluku koja je doneta danas na kolegijumu Filološkog fakulteta!

jaaa

pre 12 godina

Am..ima puno komentara i stvarno me je mrzelo sve da citam.
Dakle,studenti se zalazu za svoja prava,to da li uce ili ne to je samo njihov problem i niciji vise....Svaka sudbina na tom fakultetu je individualna,a to da nema studenata koji su na budzetu medju blokadama to nije tacno,ima ih i to dosta,a tamo su ne za danas (tj. zato sto ce biti tekucu skolsku godinu na budzetu) vec za sutra i za ono sto ce ih mozda stici zakonom koji je sada na snazi...Predlazem ljudima koji nisu bas upuceni u sistem bodovanja i cenovnik Filoloskog Fakulteta da smanje paljbu, nosu bas svi studenti probisveti, pijanice i partimanijaci....
Kada biste znali citavu pricu drugacije biste pricali....

Marija

pre 12 godina

"I kao sto nigde u svetu studiranje nije za dzabe i jeftino tako i kod nas. "

Kako neki vole da lupetaju. Studiranje je BESPLATNO u 14 zemalja Evropske unije.
A ubogi srpski studenti samo traže da cena bude MOGUĆE da se plati, tj. da bude tri minimalca godišnje.

Kaska

pre 12 godina

Vi ste studirali besplatno a na nama se lome koplja! Vi ste sedeli i učili a mi danas moramo i da sabiramo poene, pa se tu ništa i ne rešava jer može da se desi da se preko noći predmetu smanje bodovi a ti studentu trpi, ćuti i sabiraj opet, pronalazi novi predmet a to da li ti je zaista potreban nikog i nije briga! To je daleko od studiranja...

Kocho

pre 12 godina

Po našem zakonu građani imaju pravo da se okupljaju i izražavaju svoju volju na skupovima, bez remećenja funkcionisanja institucija. Ovde je taj član prekršen, samim tim zaposleni u ministarstvu unutrašnjih poslova dužni su da reaguju i omoguće nesmetani rad fakulteta.
Recimo, penzioneri su najčešći korisnici lekarskih usluga. Isto tako, studenti su najčešći korisnici usluga fakulteta, ali ne jedini, jer svaki fakulteti ima i sopstvene nezavisne profitabilne projekte. Sve te propuštene poslove za vreme blokade bih dodao na postojeću cenu školarine. Zamislite sada, kada bi penzioneri zbog kašnjenja penzija blokirali rad bolnica, na šta bi to ličilo. Policija umesto što izvodi te nespretne vežbe, treba sada jednom efektnom intervencijom da pošalje jasnu poruku šta se dešava kada se vrši blokiranje rada institucija države. Za to su u ostalom i plaćeni.

dimitrije

pre 12 godina

Pitajte Cedu kako se organizuju studentski protesti, On je tada imao besplatno studiranje i trazio je bolje uslove, a sada kada se fakulteti ponasaju kako koji hoce i podizu cene prema potrebama svi cute STUDENTI ujedinite se

Jovana

pre 12 godina

Za Mirinu informaciju - ja po semestru na Filoloskom imam 8 obaveznih predmeta.
Pod dva - od prve godine muku mucim uceci gramatiku i lingvistiku na 3 razlicita jezika, od kog samo jedan studiram od pocetka, jer inace ne moze da se uci u osnovnoj i srednjoj skoli kako bi se stekla neka osnova. Takodje i kulturu ucim na engleskom + druga 3 strana jezika, a pritom ta knjiga za samo jednu oblast ima oko 500 strana. A sta da kazem o ostalih 6 ispitta koji mi ostaju u tom istom semestru?! Dajte, ili cutite kad ne znate o cemu vi to, ili bar jednom u zivotu mucnite glavom, zaboga Srbende, sram da vas bude. Mozda i nismo ni za sta drugo nego za njivu i motiku...

wendi

pre 12 godina

Sednes, ucis i upises sledecu godinu. Jednostavan recept. Niko ti nije kriv sto se celu godinu provodis, izlazis i najmanje vremena imas za ono za sta si i dosao na fakultet. Vredni studenti nisu na blokadama oni su u blokadi. Zbog onih koji ne uce. Vredni studenti ce i doprinositi ovoj drzavi kakva god da je. Ovi sto blokiraju ce se baviti politikom.

Jovana

pre 12 godina

I jos jedna stvar, gospodo koja verovatno nikada iz Srbije krocila niste, a mnogo biste nam svima objasnjavali kako je tamo - u mnogo zemalja studiranje jeste besplatno (Skandinavija cela, plus Finska i vaze za zemlje sa najboljim sistemima obrazovanja, Finska je godinama u nazad 1. na svim takmicenjima, ubedljivo, trazite statistike ako ne verujete), u nekima cak drzava svim studentima daje 'studentsku pozajmicu' kako ne bi morali da rade u toku studija, a opet mogli da se osamostale od roditelja. Dakle... Pssssst.

katica

pre 12 godina

“studenti”? Nemoj da me zasmevate. Istao kao što su “navijači” navijači a ne huligani. Analogija: oni se zovu “studenti” na isti način kao - što se u Srbiji “komunistički način vladanja” zove “demokratija” (razlika je samo u tome - što je komunistička partija – rasparčana u desetak partija!). Bolonja u Evropi je sistem “godina za godinu” skupiš 60 bodova i ideš dalje (država ti plaća školovanje) a kod nas Bolonja je takva da nema “ponavljanja” već 6 godina možeš da studiraš istu godinu – pa naravno da onda moraju da plaćaju da bi beskonačno puta ponavljali isti predmet.
ps. cirkus je dozvolila “vlast” jer joj je cilj da skloni mlade sa ulica jer nema šta da im ponudi od posla sa srednjom školom, pa je državi najeftinije da ih drži na fakultetima da IZIGRAVAJU STUDENTE. Na duže staze tako gubimo svi i društvo i ti “nazovi studenti”.

Ogorčena

pre 12 godina

Činjenice u vezi sa visokim obrazovanjem u Srbiji i obrazovnom politikom:

-U Srbiji fakultetsku diplomu poseduje 5-6% ljudi (poređenja radi, u Makedoniji je taj procenat 7,5, u Turskoj 10,5, u Hrvatskoj 15, u Sloveniji 22, a u Skandinaviji 30-36).
-Srbija pojedine strane državljane tretira potpuno isto kao i sopstvene i novac srpskih poreskih obveznika delom ide i na školarine, ishranu, smeštaj, stipendije i ostale studentske povlastice tih stranih državljana. Ne vidim zašto bi državljanin Rumunije ili Italije godinu na Filološkom morao da plaća 2000e a državljanin Crne Gore ništa, uz obezbeđen dom i menzu (paradoks je veći s obzirom na to da se Crna Gora odvojila od Srbije referendumom, imajući i tada u vidu skroman obim sopstvenog, jednog jedinog, univerziteta).

Činjenice u vezi sa Filološkim fakultetom u Beogradu:

-Na fakultetu se tokom četiri i po godine, koliko ja imam uvid u stanje, politika upisa godine menjala nebrojeno puta, i to uvek neposredno pred sam upis, tj. studenti su uvek stavljani pred svršen čin. Studenti NIKADA na početku akademske godine nisu sa sigurnošću znali koje uslove treba da ispune za upis naredne (kako na samofinansiranje, tako i na budžet).
-Pre mesec dana fakultet je podigao cene administrativnih papira od 100-300%, bez ikakvog obrazloženja. Tako je cena budžetske prijave sa 50 skočila na 200 dinara (na kraju su morali da je spuste na 100), spisak položenih ispita sa 700 na 1500 dinara a uverenje o diplomiranju (jedan papir koji ste mukotrpnim višegodišnjim radom zaslužili)sa 4500 na 9500 dinara!
-Studenti, pa ni javnost, nemaju nikakav uvid u specifikacije troškova fakulteta pa se ne zna gde sve i kako ide novac koji studenti uplaćuju (brucoša svake godine pristigne oko 1500, a procenjuje se da aktivnih studenata ima oko 8000). Toaleti su često u gorem stanju nego javni,a mnogi nemaju brave. Studenti ne dobijaju knjige, a čak se i za učlanjenje u biblioteku katedre plaća simbolična suma (nezavisno od statusa studenta).
-Studente predstavlja Studentski parlament u kojem sede partijski podmlaci. To je ono telo koje je predstavnik ministarstva nedavno označio kao legitimno, za razliku od protestanata, a koje, iako svake godine dobija 2% budžeta fakulteta, nimalo beznačajnu sumu, jedino organizuje žurke i ekskurzije u koje se, pretpostavljam, svi ugrađuju.
-Fakultet već dve godine protivpravno drži mojih bespotrebno uplaćenih 40000 dinara. Naime, na kraju treće godine, uslov za budžet za našu generaciju je bio čiste prve dve i 48 (od 60) poena iz treće. Ja sam očistila prve dve i te školske godine dala ukupno 62 poena, ali 42 umesto 48 iz tekuće, što je upravi bio dovoljan razlog da me prebaci na samofinansiranje i naloži mi da na upisu predam 40000 din. Tu besmislenu odluku je ministarstvo uskoro ukinulo, ja sam vraćena na budžet, ali mi taj novac nikada nije refundiran, i sada nakon skoro dve godine, odgovor je uvek isti: "Kada nama uplate iz ministrastva, i mi ćemo vama."
-Bolonja na fakultetu je pogrešno sprovedena. Na katedri za Opštu književnost i teoriju književnosti postoji ispit od 6500 strana koji nosi 3 boda (dvadeseti deo vrednosti godine). Na nekim drugim katedrama postoje ispiti koji nose po 30 bodova, a na svim konkursima (za domove, kredite, stipendije...) rangiramo se na nivou fakulteta, dakle, disproporcionalno.
-Filološki fakultet je, verujem, jedini na kojem je šalterskim službenicama zvaničnim dokumentom sa sve dekanskim pečatom i potpisom naređeno da budu ljubazne i uslužne u radu sa studentima.

Studenata ima ovakvih i onakvih, ali ta činjenica ne treba da umanji pritisak da se obrazovne institucije dovedu u red. Ovakvo stanje na Univerzitetu jasno govori da je zanemarivanje i podrivanje intelektualne zajednice prećutna državna politika.
Brankice, mislim da je na red došla i univerzitetska mafija.

JM

pre 12 godina

Obrazovani sistem se sistemski unistava, nikome u ovoj zemlji ne odgovara pametna omladina, a kasnije ni pametan narod... reforma pod"hitno"!

Saja

pre 12 godina

Na Uciteljskom fakultetu studenti nemaju ni redovnih 6 ispitnih rokova, vec se oktobar 2 racuna kao sesti i to ako se smiluju da ga odobre, a kako izgleda taj rok to je potpuno drugi vic. Izadje spisak ispita koje fakultet izdvoji kao one koje studenti mogu da prijave i to tako da prva godina ima pravo da prijavi samo 1 predmet, druga 2, treca tri, a cetvrta 5-od cega nemamo pravo da prijavimo ni jedan iz cetvrte godine, vec najvise 3 iz trece i po jedan iz prve i druge godine. Ko razume... Tako cetvrtaci nemaju sansu ni da ociste godinu u oktobru 2. Dok mi nemamo ni jasne uslove za upis, fakultet se nakon svakog upisa renovira, kreci...Veselo. Kad bi mediji malo pritisli mozda bi i bilo promene!!!

ESPB

pre 12 godina

Naravno da treba da se blokira fakultet! Svaka čast filolozima što su krenuli u ovu akciju i nadam se da će se kolege sa drugih fakulteta učiniti isto. Svako ko govori da "studiranje nije obavezno, i treba ovoliko da se plaća, studenti samo izmišljaju a ne uče" i ostale gluposti treba da upiše ovaj pakao od fakulteta pa onda da priča. Da ga upiše sa istim entuzijazmom kao što je i većina nas, a da završi ubijen u pojam. Da, treba da bude besplatno obrazovanje jer ŽELIMO da se školujemo, a na kraju će neko talentovan sedeti kući jer nema 'leba da jede, a neko pun para a bez mozga će biti na fakultetu. Za 120.000 koliko je školarina na Filološkom ne možeš čestito ni da dišeš jer se nastava održava u kotlarnicama i podrumima na fakultetu, o knjigama, ispitima, informisanosti, ponašanju prema studentima i da ne govorim. Tako da, izvolite, doživite ovaj fakultet u potpunosti pa onda osuđujte "studente džabalebaroše". Kolege, SAMO NAPRED!!!

Alex

pre 12 godina

Zasto mi studenti nemamo prava ni na sta! Imamo prava da se bunimo za nepravdu, kada ste vi studirali za dzabe nije vam smetalo, a mi sada da placamo? ja licno ne mislim da je danas moguce da bude besplatno obrazovanje, ali oni nama ne daju ni kada ispunimo uslove! u tome je problem! od kada smo rodjeni zivimo u bedi, vi ste putovali studirali uzivali a bunite se kada mi zelimo to isto! sram te bilo Srbijo! zemlja nam izumire, mladih nema, vise penzosa nego beba, pa i treba tako dok tako mislite o mladima, svi cemo otici odavde ako se ovako nastavi, pa vi zivite u zemlji staraca!

далибор

pre 12 godina

Да је среће да су и други студенти овако сложни.. Ово је стварно не вероватно, ни на једном факултету немаш јасне услове студирања.. Сваке године нас обавесте дан пре уписа у следећу годину који су нам услови уписа.. Па ајде драги професори и политичари радите ви целе година са сазнањем да можда примите плату, а можда и не примите-то се још не зна.

Anonymous

pre 12 godina

Za sve koji ne znaju, na budzetu ostaju samo oni koji ociste godinu,dakle poloze SVE ispite... Dakle ne ostavlja se nimalo prostora studentima, da eventualno zbog posla,bolesti ili jednostavno nekog drugog razloga ispit prenesu u narednu godinu. Pa ne trazi niko da mu poklone nesto, ili da ga puste na ispitu vec da imaju razumne zahtjeve. Npr. na prvoj godini odsjek Srpski jezik i knjizevnost, studenti imaju 12 predmeta i samo ako poloze svih 12 imaju pravo da konkurisu za budzet. Zaista ne razumem one koji donose zakone... Oni su fakultet u SFRJ zavrsili maltene besplatno a sada namecu tolike skolarine da je postao luksuz biti student... A onda se zale kako je malo visokoobrazovanih.

naivko

pre 12 godina

Nije mi jasno ta vaša matematika? Da vas država školuje a u državi nema posla ni za sadašnje studente a kamoli za vas. I kad završite fakultet da odete u inostraanstvo da radite i privređujete njima a država Srbija vas školovala.
Zar vam nije jasna poruka koju vam država Srbija šalje? Srbiji ne trebaju studenti jer nema šta sa njima da radi Srbiji trebaju ljudi na barikadama. Država se čak ni ne trudi da vam sakrije da ste višak u ovoj zemlji.

Mira

pre 12 godina

Pitanja bezbroj, a svi pisu o stvarima koje ne shvataju. Zasto je u Hrvatskoj potrebno 60 bodova i kraj, nema moze, ne moze? Da li se neko pita kako i koliko se upisuju studenti na fakultete. Kvote se probijaju na pritisak i studenata i fakulteta. Sramota je da po ovim kriterijumima (1 ispit - 1 semestar), traze da se prenose ispiti izgodine u godinu. I jos jedno. Cemu nama toliki filozofi, pravnici i ekonomisti? Zasto niko ne studira prave fakultete, tamo gde stvarno mora da se uci?

Kocho

pre 12 godina

Gospodo, hteli ste zapadni sistem, a tamo posebno u SAD ne postoji kategorija "student koji se finansira iz budžeta". Na zapadu su stipendije privatnog karaktera i odobravaju ih isključivo privatne firme, kod kojih ti studenti posle moraju da odrade te stipendije do poslednjeg dolara sa kamatom. Mislim da država na istom principu treba da potpisuje stipendijske ugovore, po kojima završeni student mora da radi u zemlji određeni broj godina, u suprotnom mora da plati školarinu po ceni za stranog državljanina puta broj godina studiranja. Nema zaista potrebe da naša država finansira i školuje kadar za potrebe drugih država.
Najsmešniji su mi ti komunisti po potrebi, koji kada je reč o besplatnom obrazovanju, zdravstvu, socijalnim davanjima postaju najveći levičari, da bi se postideli i Lenjin i Marks. Međutim kada su u pitanju populističke teme o demokratiji, liberalnom kapitalizmu onda odjednom postaju razgoropađeni kapitalisti koji koriste izraz komunjare i kritikuju sve iz prethodnog sistema, uključujući i besplatno obrazovanje.
Tražili ste, gledajte...

Student

pre 12 godina

Studiranje nije socijalna kategorija. Ko god posle srednje skole ne zna sta ce a nece da ostane u unutrasnjosti put pod noge u Beograd i na fakultet. I kao sto nigde u svetu studiranje nije za dzabe i jeftino tako i kod nas. Uslov je bio 60 bodova pa su se studenti izborili za 48 e sada skupo studiranje. Orobljuju roditelje za smestaj, dzeparac i studiranje a oni se mlate po kaficima i splavovima. Ja sam na vreme diplomirao a nisam bio "streber" ali sam znao da organizujem vreme. Isao sam po kaficima, splavovima i bavio se sportom i u roku zavrsio osnovne studije vrlo teskog fakulteta. Sada sam pri kraju mastera. Zato ne podrzavam ovaj protest jer drzava nema para a nasi fakulteti nisu ni jedan u 500 na svetskoj listh

tiho i nevidljivo

pre 12 godina

Studiram u Svajcarskoj , skolarina je za Svajcarce 640 CHF po semestru a za strance 800 CHF, predavanja su izvanredna, jedinsvena i tu je puno ulozeno da sve bude aktuelno i sl. sve u svemu nesto se dobije za taj novac sto u Bgd nije nuzno slucaj (gde sam zavrsila osnovne studije). Eto toliko. pozzz svima i apsolutna podrska studentima u Bgd.

drago

pre 12 godina

podrzavam studente,treba da radikalizuju svoj protest kao i njihovi vrsnjacu koji protesruju protiv pohlepe kapitalista, a i mi ih imamo i to najgore vrste, komunisticki kapitalisti, oni su najgori...

istina

pre 12 godina

Rece covek " nama je skolarina 119 000 dinara i nismo je povecavali " , a da li je tebalo da bude 1 000 000 dinara ?
Koja to porodice moze da izdvoji 119 000 dinara da plati skolarinu za njihovo dete koje studira , bez obzira na koliko rata to podelili , znate li bre kako ljudi na " recku" kupuju hleb od 20 do 1 , a posle prvog pola plate daju na vracanje tog duga , da ne pricam o struji , vodi , telefonu . . .

USTANI SRBIJO !!!!!

Ispravljač

pre 12 godina

@Anonymous: Molim te nemoj širiti dezinformacije! Za budžet je trenutno potrebno 48 od 60 bodova, dakle nije nemoguće prenositi ispite u narednu godinu (1 ispit od 12 bodova, 2 ispita od po 6 bodova, 4 ispita od po 3 boda...). Na Filološkom na grupama za srpski jezik ima manje studenata sa 48 bodova nego što ima budžetskih mesta.

Stokton

pre 12 godina

Vidim da tu neko hvali dekana Aleksandru Vraneš. U pravu je, ona je dobar čovek i odličan bibliotekar. Ali tokom mog studiranja viđali smo je svaka dva meseca na predavanjima. Celu četvrtu godinu nam nije ni držala jer je "imala mnogo posla".

irena

pre 12 godina

Zato deca iz jugoistočne Srbije idu da studiraju u susednu Bugarsku, i to po daleko povoljnijim uslovima. A lepo sve te pare mogu da ostanu kod nas!

uko

pre 12 godina

Ovo je 21 vek i u njemu se covek obrazuje dok je ziv, a to su guluposti i ciste floskule o duzini studiranja.

Zar imaju pravo da se skoluju samo njih 20 sa najvecim koeficientom initligencije i jos njih 20 rodjenim medju roditeljima sa dubljim dzepom???!!!
Valjda imaju i drugi, osim tih 40, pravo da znaju razne filozofske, filoloske, matematicke, fizicke, hemijske, bioloske i druge (divne) vestine.
Sto se mene tice neka studira koliko ko hoce, nista mi to ne smeta, dobro je da se ide napred, pa i o mom trosku. Svako treba da ima pravo na obrazovanje i to u bilo kom zivotnom dobu.
Bravo studenti filoloskog fakulteta!

Studentkinja

pre 12 godina

Ja sam student Filoloskog fakulteta, cistila sam svaku godinu u junu i imam prosek iznad 8,5. Sada, kada bi trebalo da upisujem cetvrtu godinu, ja sam ovakvim rangiranjem ispod crte za budzet na listi za svoju katedru, i moracu da se ispisem nakon tri godine rada i truda koje ce ocigledno biti uzaludne.

Zasto?

Zato sto je uprava fakulteta odobrila princip po kome se bodovi prenesenih predmeta racunaju u tekucu godinu. Dakle, neko ko je preneo ispit se rangira iznad mene, i sto su vise ispita prenosili, to su u boljem polozaju. Mi koji smo vredno cistili godine nemamo nikakve sanse, ali nas izgleda nema dovoljno da bi i nas neko saslusao. Poredjenja radi - prva na listi je devojka koju niko nije ni video na predavanjima a kamoli na ispitima vec godinu dana.

Kako, nakon svega ovoga, neko moze bezocno i bestidno da mi kaze "knjigu u sake", kada je ocigledno da se neguju interesi slabijih studenata a da se nekolicina vrednih kaznjava?

Bagzi

pre 12 godina

Podrzavam studente, jer ako se vi ne borite za svoja prava nece niko drugi.
P.S. Hvala bogu pa sam zavrsio fakultet pre Bolonjeze anarhije

Elvir

pre 12 godina

Moja supruga je zavrsila Filoloski fakultet i sada je profesor srpskog jezika i knjizevnosti i vec 2 godine trazi posao u skoli. Naravno bez veze nema sanse da ga pronadje. A sto vam ovo pisem, pa ko u ovoj zemlji skoluje kadrove koje ne moze da zaposli? Da li je to jedini nacin da se odrze pojedine katedre i profesori sa svojim radnim mestima? E sad mozete da zamislite placate tolike skolarine za struku sa kojom ne mozete da nadjete posao!! A posla ima, nego je problem sto su javni konkursi (ako ih uopste i ima) vec unapred namesteni.Tako imate u nekim seoskim sredinama da po skolama predaju osobe sa nedovoljno strucnosti a da to nijedna drzavna sluzba ne kontrolishe ili ne zeli da kontrolishe.A imate i nacionalnu sluzbu za zaposljavanje, a ja ne poznajem nikoga kome su oni nashli posao. Dakle, mnogo su dublji razlozi za nezadovoljstvo.Ja predlazem da ukinemo visokoskolstvo u srbiji, kada ga vec ne cenimo. Prebacicemo se svi na zanatstvo i dovidjenja. U zapadnoj Evropi (koju svi tezimo), sama cinjenica da neko zavrsi fakultet mu donosi garanciju i situiranost, da ne kazem i obezbedjeno radno mesto. A o minimalnim zaradama da i ne pricam. Kod nas su minimalci za visokoskolovane nikakvi (20 i kusur hiljada), ako imash uopshte srece da si zaposlen. Kod nas uopste vishe i nije stos zavrsiti fakultet, posle tolike najezde privatnih fakulteta sa sumnjivim kvalitetom znanja. Eto toliko, svako dobro u nekoj drugoj zemlji.

Raki

pre 12 godina

Ponosan sam na upravu mog Pravnog fakulteta u Beogradu, verujem da se nama ovakve stvari ne mogu desiti... Zapravo, nas fakultet vise daje drzavi na ime poreza nego sto od nje dobija... Jeste da se sve placa, pa cak i heftanje uplatnice za obrazac (5 dinara) ali ako imas 48 i prosek 6, sigurno si na budzetu.

schmilo

pre 12 godina

Razumem studente i njihovo ne zadovoljstvo. U ovoj državi u mnogim javnim ustanovama svako radi i tumači zakon onako kako njemu odgovara i nema naznaka da će se to promeniti.
Sećam se još 2003. kad sam se upisao na VETŠ(sada VIŠER) pa su nam rekli da smo mi prva generacija koja je krenula po Bolonji i da važi pravilo da ko očisti godinu, prelazi na budžet. E onda kad je mnogo ljudi to i učinilo što oni nisu očekivali, lepo su odlučili da tu generaciju ipak ne kači Bolonja pa da ne mogu da pređu na budžet nego su kao nagrađivali studente sa otpisivanjem dela školarine. Samo da napomenem da se na posletku moglo do budžetskog statusa ali ako odeš kod direktora na dogovor i lepo pljuneš keš na sto. Sve se može za pare.
Inače, profesorima je malo da imaju pet puta veće plate od proseka pa se onda snalaze sa strane pri tome zapostavljajući predavanja i vežbe, ali to je ovde OK. Sve se da srediti.

Vecina

pre 12 godina

Budimo realni da su lepo sproveli bolonju sve bi MOZDA bilo uredu ili koliko toliko ne bi ni bio dovoljan broj studenata da protestuju pa da dodje do ovako neceg. Evo na primer po bolonji studenti imaju pravo da studiraju 6 godina max ako su upisali osnovne studije koje traju 3 godine. Ma nemojte molicu vas lepo, sta cemo sa kolegama koji su vec studirali po 5 godina i prebacili se na na novi status i sad ukupno mogu da studiraju 11 godina... TO SAMO U SRBIJI IMA... PREMA TOME NE MOZETE VI NEKOM ZABRANITI DA STUDIRA MAKAR SVOJ ZIVOT UNISTIO STUDIRAJUCI CEO ZIVOT!! AKO NEKO IMA PARE I MOGUCNOSTI NEKA GA NEKA RADI TAKO NIJE NAS PROBLEM !!!! ALI NE OGRANICAVAJTE DRUGE ZBOG TAKVIH DA NE MOGU DA STUDIRAJU... Ali evo jos jednog primera, PMF u beogradu svake godine menja plan i program za racunarce jer prolaznost nije dovoljna, zasto pa zato sto profesori vezbaju na generacijama i tako zaljucke prave sta je dobro a sta nije. Menjajte sve pa cemo se drzati Bolonjskog zakona, dokle god se ne promeni sve nema nista od bolonje. DAJEM PODRSKU SVAKOM STUDENTSKOM PROTESTU.

1.Treba omoguciti studentima da studiraju koliko god zele za svoje pare u suprotnom ljudima koji su presli sa starog na novi statut da im se ponisti status studenta (zao mi je jer ne bi bilo pravedno prema ljudima koji su po novom statutu). A ako opet to ne uradite onda novom statutu produzite rok zavrsetka studija jer su to reano studenti na kojima vezbate statut, ni vi niste sigurni da je pravilno to sto ste propisali.
2.Dovedite profesore u red, jer nisu mnogo pravedni po pitanju bodovanja. Neki od njih menjaju plan i program kao carape. Ma svaki profesor boduje drugacije za isti kurs sto je nelogicno.
3.Druga prica je na PMFu ko izgubi bodove na kolokvijumu taj ne mora ni da izlazi na ispit i ako je za ispit mozda spreman da zna sve.
4.Pa uvedite i vanredno studiranje, ko ne moze redovno neka bude i vanredno. Ne mora da postoji redovno studiranje. Na PMFu nema vanrednog sutdiranja koliko ja znam.
5.Zapamtite da vasu decu ceka sve to isto!

DOK SE SVE TO NE POPRAVI PROTESTOVACEMO!

Miša

pre 12 godina

Ne razumem zašto studenti ne bi mogli da prenesu dva ispita i budu normalno na budžetu. U čemu je razlika, sem da se sprovodi sadizam i pljačka nad studentima. Smatram da je prenošenje dva ispita elementarno ljudsko pravo upravljanja svojim vremenom i zdravljem. Najsramniji je Ministar prosvete, koji je pritom funkcioner SPS, tobože socijalističke i radničke partije.

potreban napredak, a ne nazadovanje

pre 12 godina

Kao neko ko je relatıvno skoro zavrsıo taj fakultet i ko poznaje neke od tih koji kao protestuju, mogu da kazem da to za sta se zalazu ovi tzv. studenti nema nikakve osnove. Dakle, skolarine jesu visoke, ali ispunjavajuci minimum, ali zaista minimum, obaveza na fakultetu na fakultetu nu zapada se u situaciju da moraju to da placaju. Licno poznajem neke pojedince koji su dosli do apsolventskog staza, a nisi polozili ni ispite iz prve godine, a to sve zato sto im se omogucavao bezuslovan upis i sl (govorim o starom programu). Znaci, oni bi da budu studenti, a da nista ne rade po tom pitanju. Sto se tice bolonjaca, ni oni nemaju pravo da se zale, jer je program zaista smesan i sa vrlo malo muke moze da se dodje do diplome u redovnom roku.
Ako vec hoce da prostetuju, neka to cine iz pravih razloga kao sto su na primer: pitanje strucnog kadra zaposlenog na fakultetu, neispunjavanja elementarnih uslova za rad i ucenje na istom (uzasan raspored, nedostatak ucionica i sl.), ogromne pare potrebne za vadjenje dokumenata i sporna akreditacija.

nale

pre 12 godina

Studiranje u Srbiji sigurno nije privilegija bogatih. Na zalost ne moze svako da studira. Niko ne pominje broj budzetskih mesta, to je i vise nego sto Srbiji treba strucnjaka. Najbolji popune ta mesta, a ostali treba da rade poslove sa srednjom skolom. To sto je kod nas studiranje "zabava miliona" pa bi svako da bude student (vise od 5 godina, ako je moguce, da sto duze uziva privilegije studenta i u porodici i u drustvu) nisu krivi fakulteti. Oni mogu da odrede skolarine, pa ko voli neka izvoli. Ko nece, neka godinu dana sprema prijemni pa ce mozda dogodine upasti na budzet. Na kraju, da ponovim ima i zanimanja sa srednjom skolom.

V

pre 12 godina

Prvo da se razumemo ja podrzavam studente, ali ne zbog proseka i slicnih stvari.

Prosek je relativna kategorija izmedju fakulteta i prosek 9 na Visoj elektrotehnickoj i ETF-u su neuporedive kategorije, kao sto bi bile i na PMF-u i medicini. Prvo je stvar tezine a drugo poredjenje nije validno posto su fakulteti drugacijeg tipa.

Studente treba podrzati zato sto propozicije na fakultetima nisu bile postavljene kao 200 najboljih ce biti na budzetu, vec da ce SVI koji ostvare 48 ESPB-a biti NA BUDZETU. Ko je kriv drzavi i fakultetima sto nisu definisali drugacije propozicije.

Definisite ih za sledeci put, kada se nove generacije budu upisivale, koje ce svesno prihvatiti uslove i upisati fakultet, koji zele, a ne da se na pola studiranja toliko drasticno menjaju pravila da ona uticu na mogucnost studenata da zavrse taj fakultet uopste!

Tihana

pre 12 godina

Fakulteti su nam odavno( a to su pokazatelji društva..)najobičnije pljačkaške rupčage. Dno dna od raspada i korupcije...Student pun entuzijazma još od prvog dana upozna MO koji vlada tamo.Zove se ,,DAJ PARE BRE!!!!!!!!!''.Atmosfera na faksu je kao na šalterima u vreme najcrnjeg komunizma.Studentu ne sme zub da se zabeli,inače....Jesam za svetsko,savremeno i kvalitetno školstvo ali NEKA PREDAVAČI,ZNANJE I KVALITET NASTAVE budu isti takvi a ne kojekakvi medikritetski laktaši se ugurali po partijskoj,zavičajnoj,rodbinskoj,itd liniji a trebalo bi,ruku na srce, 95% njih jednostavno bez pardona IZBACITI jer nisu ni za šta!!

Sombra_azul

pre 12 godina

Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu (koji je bez zgrade već 10 godina) je na pragu blokade!!! Šta se sve radi - to je sramota!

Aleksa

pre 12 godina

Evo,ja sam,recimo,svojom krivicom upao na samofinansiranje,na prvu go Medicine u Bg-u..I,ok,moj je izbor bio da platim skolarinu...Ali ,dalje..Ja za 125 000 din nisam dobio ni jednu jedinu knjigu..Evo,iz anatomije mi je do sada predavanja drzalo 4 razlicita profesora i svaki je nudio da kupimo od njega neki atlas,knjigu njegovi,cd,sve je po 4000 dinara,sve je na popustu samo ove nedelje i nikad vise..Pa,cim pocne predavanje,piocinje ubedjivanje koju knjigu da kupimo.Kao da smo na pijaci...Drugo..Pri upisu smo platili za neke kartice,koje bi trebalo da sluze da se vodi evidencija na predavanjima,ta kartica je bila 2500...I,one su sad gotove..Otisli smo da ih podignemo,kad kazu-te kartice ne vaze,ako se ne aktiviraju,a aktivacija je 2000..Zamislite bezobrazluka...Da bi nam na kraju prof rekao da je to kranje pare,jer taj sistem za evidencije ne radi uopste...Eeeeej...
A,prijava za prijemni je kostala 8 500,FASCIKLA SA PRIJAVNIM LISTOM 2000,INDEKS 1500 din.....Pa,ja pored te skolarine,jos oko 500 e dajem za ostale troskove..........

MilošNiš

pre 12 godina

Studenti su u pravu,ne traže leba bez motike.
Primer: Na PMF-u u Nišu master studije ne mogu da upisu studenti sa prosecnom ocenom 10! Početkom meseca su i oni strajkovali...
Bolonja je dobra ali samo ako se sprovede u potpunosti. Svaki fakultet je na svoj način primenio bolonju,studentima ostaje zbrka i pometnja..

danilo

pre 12 godina

U oblasti viskokog obrazovanja u Srbiji caruje pravna nesigurnost!!! Studentske službe i dekanati tumače zakone i statute kako im se hoće tako da postoje najrazličitije vrste odluka koje donose u oktobru a koje se tiču osnovnih pitanja vezanih za studije. Bolonjska deklaracija sa svojih par strana predstavlja glani izgovor iako je posredni izvor prava. Studentski savezi su u službi političara koji nisu zakonom definisali taj vid organizovanja i delovanja, pa u zamenu za slobodno organizovanja žurki i sticanja lične koristi a svojstvu saveza i parlamenata studenata ne organizuje nikakve studentske proteste. Tehnološka revolucija je prošla sa ovakvim naučnim institucijama koje funkcionišu kao preduzeća nikada naše društvo neće napredovati u industrijskom, ekonomskom pa i u kulturnom i svakom drugom smislu.
Podrška svakoj vrsti iskrene studentske inicijative!!!

djordjevic

pre 12 godina

Ocigledno je da su skolarine visoke s'obzirom na plate, tako je skoro svuda u svetu. Naravno, to sto je negde drugde skolarina visoka nije izgovor da tako bude i kod nas.
Medjutim, uvek sam za to da se prvo pocne od sebe, pa onda da idemo na ispravljanje krivih Drina. Koliki procenat studenata koji ne ociste godinu na vreme je stvarno dalo sve od sebe? To znaci da su isli na svako predavanje, ucili konstantno 5-6 sati dnevno, nisu izlazili 5 puta nedeljno i opet nisu uspeli da ociste godinu. Ja verujem da je jako mali broj takvih. Daleko od toga da je fakultetsko obrazovanje lako, ali stvarno verujem da MOZE sve da se ocisti u roku ako covek da sve od sebe (ima tu par fakulteta koji su mozda izuzetak). I sad, ljudi ne pociste iz neopravdanih razloga, studiraju 7-10 godina, dizu cene skolstva sebi i ostalima i onda im je neko drugi kriv. Iskreno, bio bih i ja deo ovih protesta da sam sve pocistio, da imam prosek 7+ i da moram da placam 120,000. Ovako, cutim, smrdim i pomalo ucim.
Gde bi nam bio kraj kada bi prestali da krivimo druge pre nego sto sami sa sobom rascistimo stvari...

G*nesh

pre 12 godina

Kako vas nije sramota, imate 30 i kusur godina i dalje studirate?
Mama i tata rmbace za vas?!

Sedi bre uci to, budi na budzetu! Zavrsi i cao! Dosta bre!

Dragoslav

pre 12 godina

Pamet u ovoj zemlji odavno nije bitna. Studiranje će ubrzo postati privilegija bogatih, a ostali mogu da se prijave na "Zvezde Granda" kod dekana Saše.

savko

pre 12 godina

Studiram ETF, smer Oftversko inzenjerstvo... Navodno sam apsolvent sto mi pise u indexu, ostao mi je jedan ispit i cena prenosenja tog ispita u sledecu godinu je 3050 din po bodu, a on nosi 6 bodova, kao i 90% ispita. Znaci 18000 po ispitu, da bi izasao opet u decembru i polagao ga?! A navodno smo apsolventi, a ustvari obicni ponovci, ma sramota bre, a zamislite one koji su preneli 5, 6 ispita... pa bubreg moraju da izvade da bi zavrsili skolovanje ( naravno ako im je ostao i njime nisu platili prethodne godine )E tu naravno nije kraj, danas saznamjem da su se dosetili da uzmu jos novca, pa za ddiplomski za koji su se do sada samo placale takse, prijava i jos neki papiri tipa diplome, sada.ce uzeti punu cenu boda i iznosice prijava 36000! alo prijava, pa koliki lopovluk je vise ovo?posle zalimo sto sva maladost ode u beli svet... Ja volim ovu nasu zemlju, ali bre bre vise da zivim sa lopovima! kazu onda se bori, pa sa kim i protiv koga, kada studente niko ne slusa, toliko je i volja niska i ubijena svima da nema tu ni organizacije da se nesto ozbiljno uradi. Saka jada se buni jer mucenici nemaju novca, a ostali sto im roditelji placaju hiljade evra da bi se sprdali, sede u kaficima i smeju se mozgovima... Tuzna si Srbijo, tuzna... A uskoro ni toga vise biti nece od tebe.

boban

pre 12 godina

Citiram: To nisu studenti Filološkog fakulteta, mada među njima ima i naših studenata, ali i studenata drugih fakulteta i drugih univerziteta", rekla je Aleksandra Vraneš.
Nisu naši, mada ima i naših! Hahaha, i posle kako čovek da se ne smeje svojoj nesreći!

AGUERO

pre 12 godina

Odusevljen sam komentarima ljudi koji i ne znaju po kojim se pravilima danas studira da naprimer ti bodovi, nigde i ne stoji da se naplacuju a ni koliko, to fakulteti sami odredjuju po tome koliko je fakultet popularan ( pa nije obrazovanje pijaca pa da postoje pravila ponude i potraznje ).Uostalom ovi koji savetuju studente da blokiraju parlament njima je verovatno u ovoj zemlji sve potaman pa ga zato oni ne blokiraju.Ovo nije samo stvar studenata nego i onih koji su to bili ili ce biti kao i roditelja koji imaju ili treba da imaju studente. Ne bi voleo da sutra objasnjavamo svojoj deci da to sto ne mogu ni da pokusaju da studiraju fakultet koji zele da je to dobro za njih jer eto neko je procenio da nisu dovoljno talentovani a usput i nemamo u kuci ni para da im to omogucimo.Obrazovanje ne moze biti privilegija bogatih jer u njega ulazemo svi a onda svi i na njega treba da imamo pravo.Ovo drustvo je zaboravilo sta znaci rec solidarnost, zivotarimo od danas do sutra i srecni smo ako nas niko ne dira i kivni na one koji zele da im bude bolje jer nemamo hrabrosti da im se pridruzimo.Dok nas direktno nesto ne pogodi mi se necemo zamisliti a onda moze da bude kasno

natasa

pre 12 godina

Nasi studenti trebajy da shvate da postoje odredjene norme koje moraju ispuniti da bi studirali. Ukoliko nisu u stanju da ih ispune onda "nemaju sta da traze na fakultetu". Najbolji neka studiraju a ostali neka traze drugu profesiju.

Nenad

pre 12 godina

Ako zaista želite da promenit sistem visokog školstva, manite se blokiranja fakulteta. Blokirajte Parlament i Vladu Republike Srbije - oni stoje iza svih zakona na osnovu kojih je školstvo i dovedeno na ovako niske grane.
Vlada i Parlament su adresa na koju treba da se obratite. Ako ministri iz vlade neće da vam izađu u susret - tada pritisnite parlament da otkaže poverenje takvoj vladi. Sve drugo je mlaćewe prayne slame - odnosno samo najava "cenkanja" oko visina školarina.
A vi ako hoćete da se svake godine "cenjkate" - onda ostanite na unutar filološkog.

Sofronije

pre 12 godina

Ako mogu da štrajkuju policajci zašto nebi mogli i studenti, je policajci brane svoje pozicije, a studenti i svoje pozicije i interese svojih roditelja.
U ovoj državi samo poslanici i ministri ne štrajkuju.
Pitam se zašto ?

Хиперактивна БУВА

pre 12 godina

У овом тренутку није од пресудне важности са којег факултета који студент протествује и то не сме да буде изговор! Поставља се битније питање зашто уопште студенти штрајкују! Одговор на то питање сви знамо, али нажалост ни министарство ни један факултет не жели ни да помисли да реши проблеме! Постала је привилегија и луксуз бити нормалан студент у Србији јер је све прескупо, док с друге стране имате константне изјаве да морамо спречити "одлив мозгова"!? Поставље се питање: Ко је луд, а ко нормалан!?

Dragoljub

pre 12 godina

Tu nedavno razgovarah sa majkom studentkinje master studija na filoloskom. Devojka je redovni student, ima prosek 9.5 i postoji mogucnost DA NECE BITI NA BUDZETU. I onda se neko cudi sto protestvuju? Pa cudo je sto nisu protestvovali do sada! Svi prethodni rezimi bili su dovoljno pametni da "ne diraju" mnogo u studentski standard (pa su opet imali studentske proteste, uglavnom politicke).

student

pre 12 godina

Kao student Filoloskog fakulteta podrzavam ovaj protest, koji se bori za smanjenje cena famoznog upisa po ceni 2000 po bodu (ukupno 60 bodova po godini) za sve koji nisu na budzetu. Jedino oni koji potpuno ociste godinu mogu da budu na budzetu ali po posebnim uslovima: rangiraju se po ocenama, sto je nefer prema studentima koji pored fakulteta imaju pored fakulteta i druge obaveze. Jednostavno, ne mogu da postignu da dobijaju visoke ocene. Ima previse faktora koji uticu na vasu ocenu, npr. neko moze da ima veliki problem zbog treme na ispitima, blokira mu se steceno znanje, neko s'druge strane nije dovoljno retoricki potkovan i ne moze da ostavi isti utisak kao ostali studenti itd...

Od kad sam poceo studiranje, uslovi za budzet, za upis, kao i celokupni plan i program su se promenili makar jednom, ako ne i vise puta u toku jedne godine studiranja. Sve informacije su rekla-kazala, a studenti i dzepovi su najgore prolazili na kraju balade.

@cinik Inace, dekanka Vranes je jedna izuzetna osoba, dobar mentor i sigurno jedna od nasih najvecih strucnjaka u oblasti bibliotekarstva kod nas. Siguran sam da nije to bila njena namera da kaze, vec je htela da kaze da je taj problem, problem svih fakulteta, ne samo Filoloskog.

cinik

pre 12 godina

"To nisu studenti Filološkog fakulteta" kaze dekanica. Ne, to su organizovani placenici i huligani iz unutrasnjosti, koje su platili tajkuni, narko mafija i kostunica.

Zajednicka osobina svih nosilaca javnih funkcija u Srbiji je debeovski siege mentality u odbrani korupcijom i strancarenjem zaradjene pozicije.

cinik

pre 12 godina

"To nisu studenti Filološkog fakulteta" kaze dekanica. Ne, to su organizovani placenici i huligani iz unutrasnjosti, koje su platili tajkuni, narko mafija i kostunica.

Zajednicka osobina svih nosilaca javnih funkcija u Srbiji je debeovski siege mentality u odbrani korupcijom i strancarenjem zaradjene pozicije.

Dragoljub

pre 12 godina

Tu nedavno razgovarah sa majkom studentkinje master studija na filoloskom. Devojka je redovni student, ima prosek 9.5 i postoji mogucnost DA NECE BITI NA BUDZETU. I onda se neko cudi sto protestvuju? Pa cudo je sto nisu protestvovali do sada! Svi prethodni rezimi bili su dovoljno pametni da "ne diraju" mnogo u studentski standard (pa su opet imali studentske proteste, uglavnom politicke).

Dragoslav

pre 12 godina

Pamet u ovoj zemlji odavno nije bitna. Studiranje će ubrzo postati privilegija bogatih, a ostali mogu da se prijave na "Zvezde Granda" kod dekana Saše.

Хиперактивна БУВА

pre 12 godina

У овом тренутку није од пресудне важности са којег факултета који студент протествује и то не сме да буде изговор! Поставља се битније питање зашто уопште студенти штрајкују! Одговор на то питање сви знамо, али нажалост ни министарство ни један факултет не жели ни да помисли да реши проблеме! Постала је привилегија и луксуз бити нормалан студент у Србији јер је све прескупо, док с друге стране имате константне изјаве да морамо спречити "одлив мозгова"!? Поставље се питање: Ко је луд, а ко нормалан!?

Nenad

pre 12 godina

Ako zaista želite da promenit sistem visokog školstva, manite se blokiranja fakulteta. Blokirajte Parlament i Vladu Republike Srbije - oni stoje iza svih zakona na osnovu kojih je školstvo i dovedeno na ovako niske grane.
Vlada i Parlament su adresa na koju treba da se obratite. Ako ministri iz vlade neće da vam izađu u susret - tada pritisnite parlament da otkaže poverenje takvoj vladi. Sve drugo je mlaćewe prayne slame - odnosno samo najava "cenkanja" oko visina školarina.
A vi ako hoćete da se svake godine "cenjkate" - onda ostanite na unutar filološkog.

Sofronije

pre 12 godina

Ako mogu da štrajkuju policajci zašto nebi mogli i studenti, je policajci brane svoje pozicije, a studenti i svoje pozicije i interese svojih roditelja.
U ovoj državi samo poslanici i ministri ne štrajkuju.
Pitam se zašto ?

savko

pre 12 godina

Studiram ETF, smer Oftversko inzenjerstvo... Navodno sam apsolvent sto mi pise u indexu, ostao mi je jedan ispit i cena prenosenja tog ispita u sledecu godinu je 3050 din po bodu, a on nosi 6 bodova, kao i 90% ispita. Znaci 18000 po ispitu, da bi izasao opet u decembru i polagao ga?! A navodno smo apsolventi, a ustvari obicni ponovci, ma sramota bre, a zamislite one koji su preneli 5, 6 ispita... pa bubreg moraju da izvade da bi zavrsili skolovanje ( naravno ako im je ostao i njime nisu platili prethodne godine )E tu naravno nije kraj, danas saznamjem da su se dosetili da uzmu jos novca, pa za ddiplomski za koji su se do sada samo placale takse, prijava i jos neki papiri tipa diplome, sada.ce uzeti punu cenu boda i iznosice prijava 36000! alo prijava, pa koliki lopovluk je vise ovo?posle zalimo sto sva maladost ode u beli svet... Ja volim ovu nasu zemlju, ali bre bre vise da zivim sa lopovima! kazu onda se bori, pa sa kim i protiv koga, kada studente niko ne slusa, toliko je i volja niska i ubijena svima da nema tu ni organizacije da se nesto ozbiljno uradi. Saka jada se buni jer mucenici nemaju novca, a ostali sto im roditelji placaju hiljade evra da bi se sprdali, sede u kaficima i smeju se mozgovima... Tuzna si Srbijo, tuzna... A uskoro ni toga vise biti nece od tebe.

student

pre 12 godina

Kao student Filoloskog fakulteta podrzavam ovaj protest, koji se bori za smanjenje cena famoznog upisa po ceni 2000 po bodu (ukupno 60 bodova po godini) za sve koji nisu na budzetu. Jedino oni koji potpuno ociste godinu mogu da budu na budzetu ali po posebnim uslovima: rangiraju se po ocenama, sto je nefer prema studentima koji pored fakulteta imaju pored fakulteta i druge obaveze. Jednostavno, ne mogu da postignu da dobijaju visoke ocene. Ima previse faktora koji uticu na vasu ocenu, npr. neko moze da ima veliki problem zbog treme na ispitima, blokira mu se steceno znanje, neko s'druge strane nije dovoljno retoricki potkovan i ne moze da ostavi isti utisak kao ostali studenti itd...

Od kad sam poceo studiranje, uslovi za budzet, za upis, kao i celokupni plan i program su se promenili makar jednom, ako ne i vise puta u toku jedne godine studiranja. Sve informacije su rekla-kazala, a studenti i dzepovi su najgore prolazili na kraju balade.

@cinik Inace, dekanka Vranes je jedna izuzetna osoba, dobar mentor i sigurno jedna od nasih najvecih strucnjaka u oblasti bibliotekarstva kod nas. Siguran sam da nije to bila njena namera da kaze, vec je htela da kaze da je taj problem, problem svih fakulteta, ne samo Filoloskog.

boban

pre 12 godina

Citiram: To nisu studenti Filološkog fakulteta, mada među njima ima i naših studenata, ali i studenata drugih fakulteta i drugih univerziteta", rekla je Aleksandra Vraneš.
Nisu naši, mada ima i naših! Hahaha, i posle kako čovek da se ne smeje svojoj nesreći!

Aleksa

pre 12 godina

Evo,ja sam,recimo,svojom krivicom upao na samofinansiranje,na prvu go Medicine u Bg-u..I,ok,moj je izbor bio da platim skolarinu...Ali ,dalje..Ja za 125 000 din nisam dobio ni jednu jedinu knjigu..Evo,iz anatomije mi je do sada predavanja drzalo 4 razlicita profesora i svaki je nudio da kupimo od njega neki atlas,knjigu njegovi,cd,sve je po 4000 dinara,sve je na popustu samo ove nedelje i nikad vise..Pa,cim pocne predavanje,piocinje ubedjivanje koju knjigu da kupimo.Kao da smo na pijaci...Drugo..Pri upisu smo platili za neke kartice,koje bi trebalo da sluze da se vodi evidencija na predavanjima,ta kartica je bila 2500...I,one su sad gotove..Otisli smo da ih podignemo,kad kazu-te kartice ne vaze,ako se ne aktiviraju,a aktivacija je 2000..Zamislite bezobrazluka...Da bi nam na kraju prof rekao da je to kranje pare,jer taj sistem za evidencije ne radi uopste...Eeeeej...
A,prijava za prijemni je kostala 8 500,FASCIKLA SA PRIJAVNIM LISTOM 2000,INDEKS 1500 din.....Pa,ja pored te skolarine,jos oko 500 e dajem za ostale troskove..........

Studentkinja

pre 12 godina

Ja sam student Filoloskog fakulteta, cistila sam svaku godinu u junu i imam prosek iznad 8,5. Sada, kada bi trebalo da upisujem cetvrtu godinu, ja sam ovakvim rangiranjem ispod crte za budzet na listi za svoju katedru, i moracu da se ispisem nakon tri godine rada i truda koje ce ocigledno biti uzaludne.

Zasto?

Zato sto je uprava fakulteta odobrila princip po kome se bodovi prenesenih predmeta racunaju u tekucu godinu. Dakle, neko ko je preneo ispit se rangira iznad mene, i sto su vise ispita prenosili, to su u boljem polozaju. Mi koji smo vredno cistili godine nemamo nikakve sanse, ali nas izgleda nema dovoljno da bi i nas neko saslusao. Poredjenja radi - prva na listi je devojka koju niko nije ni video na predavanjima a kamoli na ispitima vec godinu dana.

Kako, nakon svega ovoga, neko moze bezocno i bestidno da mi kaze "knjigu u sake", kada je ocigledno da se neguju interesi slabijih studenata a da se nekolicina vrednih kaznjava?

MilošNiš

pre 12 godina

Studenti su u pravu,ne traže leba bez motike.
Primer: Na PMF-u u Nišu master studije ne mogu da upisu studenti sa prosecnom ocenom 10! Početkom meseca su i oni strajkovali...
Bolonja je dobra ali samo ako se sprovede u potpunosti. Svaki fakultet je na svoj način primenio bolonju,studentima ostaje zbrka i pometnja..

Tihana

pre 12 godina

Fakulteti su nam odavno( a to su pokazatelji društva..)najobičnije pljačkaške rupčage. Dno dna od raspada i korupcije...Student pun entuzijazma još od prvog dana upozna MO koji vlada tamo.Zove se ,,DAJ PARE BRE!!!!!!!!!''.Atmosfera na faksu je kao na šalterima u vreme najcrnjeg komunizma.Studentu ne sme zub da se zabeli,inače....Jesam za svetsko,savremeno i kvalitetno školstvo ali NEKA PREDAVAČI,ZNANJE I KVALITET NASTAVE budu isti takvi a ne kojekakvi medikritetski laktaši se ugurali po partijskoj,zavičajnoj,rodbinskoj,itd liniji a trebalo bi,ruku na srce, 95% njih jednostavno bez pardona IZBACITI jer nisu ni za šta!!

danilo

pre 12 godina

U oblasti viskokog obrazovanja u Srbiji caruje pravna nesigurnost!!! Studentske službe i dekanati tumače zakone i statute kako im se hoće tako da postoje najrazličitije vrste odluka koje donose u oktobru a koje se tiču osnovnih pitanja vezanih za studije. Bolonjska deklaracija sa svojih par strana predstavlja glani izgovor iako je posredni izvor prava. Studentski savezi su u službi političara koji nisu zakonom definisali taj vid organizovanja i delovanja, pa u zamenu za slobodno organizovanja žurki i sticanja lične koristi a svojstvu saveza i parlamenata studenata ne organizuje nikakve studentske proteste. Tehnološka revolucija je prošla sa ovakvim naučnim institucijama koje funkcionišu kao preduzeća nikada naše društvo neće napredovati u industrijskom, ekonomskom pa i u kulturnom i svakom drugom smislu.
Podrška svakoj vrsti iskrene studentske inicijative!!!

istina

pre 12 godina

Rece covek " nama je skolarina 119 000 dinara i nismo je povecavali " , a da li je tebalo da bude 1 000 000 dinara ?
Koja to porodice moze da izdvoji 119 000 dinara da plati skolarinu za njihovo dete koje studira , bez obzira na koliko rata to podelili , znate li bre kako ljudi na " recku" kupuju hleb od 20 do 1 , a posle prvog pola plate daju na vracanje tog duga , da ne pricam o struji , vodi , telefonu . . .

USTANI SRBIJO !!!!!

AGUERO

pre 12 godina

Odusevljen sam komentarima ljudi koji i ne znaju po kojim se pravilima danas studira da naprimer ti bodovi, nigde i ne stoji da se naplacuju a ni koliko, to fakulteti sami odredjuju po tome koliko je fakultet popularan ( pa nije obrazovanje pijaca pa da postoje pravila ponude i potraznje ).Uostalom ovi koji savetuju studente da blokiraju parlament njima je verovatno u ovoj zemlji sve potaman pa ga zato oni ne blokiraju.Ovo nije samo stvar studenata nego i onih koji su to bili ili ce biti kao i roditelja koji imaju ili treba da imaju studente. Ne bi voleo da sutra objasnjavamo svojoj deci da to sto ne mogu ni da pokusaju da studiraju fakultet koji zele da je to dobro za njih jer eto neko je procenio da nisu dovoljno talentovani a usput i nemamo u kuci ni para da im to omogucimo.Obrazovanje ne moze biti privilegija bogatih jer u njega ulazemo svi a onda svi i na njega treba da imamo pravo.Ovo drustvo je zaboravilo sta znaci rec solidarnost, zivotarimo od danas do sutra i srecni smo ako nas niko ne dira i kivni na one koji zele da im bude bolje jer nemamo hrabrosti da im se pridruzimo.Dok nas direktno nesto ne pogodi mi se necemo zamisliti a onda moze da bude kasno

G*nesh

pre 12 godina

Kako vas nije sramota, imate 30 i kusur godina i dalje studirate?
Mama i tata rmbace za vas?!

Sedi bre uci to, budi na budzetu! Zavrsi i cao! Dosta bre!

Miša

pre 12 godina

Ne razumem zašto studenti ne bi mogli da prenesu dva ispita i budu normalno na budžetu. U čemu je razlika, sem da se sprovodi sadizam i pljačka nad studentima. Smatram da je prenošenje dva ispita elementarno ljudsko pravo upravljanja svojim vremenom i zdravljem. Najsramniji je Ministar prosvete, koji je pritom funkcioner SPS, tobože socijalističke i radničke partije.

Ogorčena

pre 12 godina

Činjenice u vezi sa visokim obrazovanjem u Srbiji i obrazovnom politikom:

-U Srbiji fakultetsku diplomu poseduje 5-6% ljudi (poređenja radi, u Makedoniji je taj procenat 7,5, u Turskoj 10,5, u Hrvatskoj 15, u Sloveniji 22, a u Skandinaviji 30-36).
-Srbija pojedine strane državljane tretira potpuno isto kao i sopstvene i novac srpskih poreskih obveznika delom ide i na školarine, ishranu, smeštaj, stipendije i ostale studentske povlastice tih stranih državljana. Ne vidim zašto bi državljanin Rumunije ili Italije godinu na Filološkom morao da plaća 2000e a državljanin Crne Gore ništa, uz obezbeđen dom i menzu (paradoks je veći s obzirom na to da se Crna Gora odvojila od Srbije referendumom, imajući i tada u vidu skroman obim sopstvenog, jednog jedinog, univerziteta).

Činjenice u vezi sa Filološkim fakultetom u Beogradu:

-Na fakultetu se tokom četiri i po godine, koliko ja imam uvid u stanje, politika upisa godine menjala nebrojeno puta, i to uvek neposredno pred sam upis, tj. studenti su uvek stavljani pred svršen čin. Studenti NIKADA na početku akademske godine nisu sa sigurnošću znali koje uslove treba da ispune za upis naredne (kako na samofinansiranje, tako i na budžet).
-Pre mesec dana fakultet je podigao cene administrativnih papira od 100-300%, bez ikakvog obrazloženja. Tako je cena budžetske prijave sa 50 skočila na 200 dinara (na kraju su morali da je spuste na 100), spisak položenih ispita sa 700 na 1500 dinara a uverenje o diplomiranju (jedan papir koji ste mukotrpnim višegodišnjim radom zaslužili)sa 4500 na 9500 dinara!
-Studenti, pa ni javnost, nemaju nikakav uvid u specifikacije troškova fakulteta pa se ne zna gde sve i kako ide novac koji studenti uplaćuju (brucoša svake godine pristigne oko 1500, a procenjuje se da aktivnih studenata ima oko 8000). Toaleti su često u gorem stanju nego javni,a mnogi nemaju brave. Studenti ne dobijaju knjige, a čak se i za učlanjenje u biblioteku katedre plaća simbolična suma (nezavisno od statusa studenta).
-Studente predstavlja Studentski parlament u kojem sede partijski podmlaci. To je ono telo koje je predstavnik ministarstva nedavno označio kao legitimno, za razliku od protestanata, a koje, iako svake godine dobija 2% budžeta fakulteta, nimalo beznačajnu sumu, jedino organizuje žurke i ekskurzije u koje se, pretpostavljam, svi ugrađuju.
-Fakultet već dve godine protivpravno drži mojih bespotrebno uplaćenih 40000 dinara. Naime, na kraju treće godine, uslov za budžet za našu generaciju je bio čiste prve dve i 48 (od 60) poena iz treće. Ja sam očistila prve dve i te školske godine dala ukupno 62 poena, ali 42 umesto 48 iz tekuće, što je upravi bio dovoljan razlog da me prebaci na samofinansiranje i naloži mi da na upisu predam 40000 din. Tu besmislenu odluku je ministarstvo uskoro ukinulo, ja sam vraćena na budžet, ali mi taj novac nikada nije refundiran, i sada nakon skoro dve godine, odgovor je uvek isti: "Kada nama uplate iz ministrastva, i mi ćemo vama."
-Bolonja na fakultetu je pogrešno sprovedena. Na katedri za Opštu književnost i teoriju književnosti postoji ispit od 6500 strana koji nosi 3 boda (dvadeseti deo vrednosti godine). Na nekim drugim katedrama postoje ispiti koji nose po 30 bodova, a na svim konkursima (za domove, kredite, stipendije...) rangiramo se na nivou fakulteta, dakle, disproporcionalno.
-Filološki fakultet je, verujem, jedini na kojem je šalterskim službenicama zvaničnim dokumentom sa sve dekanskim pečatom i potpisom naređeno da budu ljubazne i uslužne u radu sa studentima.

Studenata ima ovakvih i onakvih, ali ta činjenica ne treba da umanji pritisak da se obrazovne institucije dovedu u red. Ovakvo stanje na Univerzitetu jasno govori da je zanemarivanje i podrivanje intelektualne zajednice prećutna državna politika.
Brankice, mislim da je na red došla i univerzitetska mafija.

tiho i nevidljivo

pre 12 godina

Studiram u Svajcarskoj , skolarina je za Svajcarce 640 CHF po semestru a za strance 800 CHF, predavanja su izvanredna, jedinsvena i tu je puno ulozeno da sve bude aktuelno i sl. sve u svemu nesto se dobije za taj novac sto u Bgd nije nuzno slucaj (gde sam zavrsila osnovne studije). Eto toliko. pozzz svima i apsolutna podrska studentima u Bgd.

natasa

pre 12 godina

Nasi studenti trebajy da shvate da postoje odredjene norme koje moraju ispuniti da bi studirali. Ukoliko nisu u stanju da ih ispune onda "nemaju sta da traze na fakultetu". Najbolji neka studiraju a ostali neka traze drugu profesiju.

Vecina

pre 12 godina

Budimo realni da su lepo sproveli bolonju sve bi MOZDA bilo uredu ili koliko toliko ne bi ni bio dovoljan broj studenata da protestuju pa da dodje do ovako neceg. Evo na primer po bolonji studenti imaju pravo da studiraju 6 godina max ako su upisali osnovne studije koje traju 3 godine. Ma nemojte molicu vas lepo, sta cemo sa kolegama koji su vec studirali po 5 godina i prebacili se na na novi status i sad ukupno mogu da studiraju 11 godina... TO SAMO U SRBIJI IMA... PREMA TOME NE MOZETE VI NEKOM ZABRANITI DA STUDIRA MAKAR SVOJ ZIVOT UNISTIO STUDIRAJUCI CEO ZIVOT!! AKO NEKO IMA PARE I MOGUCNOSTI NEKA GA NEKA RADI TAKO NIJE NAS PROBLEM !!!! ALI NE OGRANICAVAJTE DRUGE ZBOG TAKVIH DA NE MOGU DA STUDIRAJU... Ali evo jos jednog primera, PMF u beogradu svake godine menja plan i program za racunarce jer prolaznost nije dovoljna, zasto pa zato sto profesori vezbaju na generacijama i tako zaljucke prave sta je dobro a sta nije. Menjajte sve pa cemo se drzati Bolonjskog zakona, dokle god se ne promeni sve nema nista od bolonje. DAJEM PODRSKU SVAKOM STUDENTSKOM PROTESTU.

1.Treba omoguciti studentima da studiraju koliko god zele za svoje pare u suprotnom ljudima koji su presli sa starog na novi statut da im se ponisti status studenta (zao mi je jer ne bi bilo pravedno prema ljudima koji su po novom statutu). A ako opet to ne uradite onda novom statutu produzite rok zavrsetka studija jer su to reano studenti na kojima vezbate statut, ni vi niste sigurni da je pravilno to sto ste propisali.
2.Dovedite profesore u red, jer nisu mnogo pravedni po pitanju bodovanja. Neki od njih menjaju plan i program kao carape. Ma svaki profesor boduje drugacije za isti kurs sto je nelogicno.
3.Druga prica je na PMFu ko izgubi bodove na kolokvijumu taj ne mora ni da izlazi na ispit i ako je za ispit mozda spreman da zna sve.
4.Pa uvedite i vanredno studiranje, ko ne moze redovno neka bude i vanredno. Ne mora da postoji redovno studiranje. Na PMFu nema vanrednog sutdiranja koliko ja znam.
5.Zapamtite da vasu decu ceka sve to isto!

DOK SE SVE TO NE POPRAVI PROTESTOVACEMO!

irena

pre 12 godina

Zato deca iz jugoistočne Srbije idu da studiraju u susednu Bugarsku, i to po daleko povoljnijim uslovima. A lepo sve te pare mogu da ostanu kod nas!

Bagzi

pre 12 godina

Podrzavam studente, jer ako se vi ne borite za svoja prava nece niko drugi.
P.S. Hvala bogu pa sam zavrsio fakultet pre Bolonjeze anarhije

naivko

pre 12 godina

Nije mi jasno ta vaša matematika? Da vas država školuje a u državi nema posla ni za sadašnje studente a kamoli za vas. I kad završite fakultet da odete u inostraanstvo da radite i privređujete njima a država Srbija vas školovala.
Zar vam nije jasna poruka koju vam država Srbija šalje? Srbiji ne trebaju studenti jer nema šta sa njima da radi Srbiji trebaju ljudi na barikadama. Država se čak ni ne trudi da vam sakrije da ste višak u ovoj zemlji.

Elvir

pre 12 godina

Moja supruga je zavrsila Filoloski fakultet i sada je profesor srpskog jezika i knjizevnosti i vec 2 godine trazi posao u skoli. Naravno bez veze nema sanse da ga pronadje. A sto vam ovo pisem, pa ko u ovoj zemlji skoluje kadrove koje ne moze da zaposli? Da li je to jedini nacin da se odrze pojedine katedre i profesori sa svojim radnim mestima? E sad mozete da zamislite placate tolike skolarine za struku sa kojom ne mozete da nadjete posao!! A posla ima, nego je problem sto su javni konkursi (ako ih uopste i ima) vec unapred namesteni.Tako imate u nekim seoskim sredinama da po skolama predaju osobe sa nedovoljno strucnosti a da to nijedna drzavna sluzba ne kontrolishe ili ne zeli da kontrolishe.A imate i nacionalnu sluzbu za zaposljavanje, a ja ne poznajem nikoga kome su oni nashli posao. Dakle, mnogo su dublji razlozi za nezadovoljstvo.Ja predlazem da ukinemo visokoskolstvo u srbiji, kada ga vec ne cenimo. Prebacicemo se svi na zanatstvo i dovidjenja. U zapadnoj Evropi (koju svi tezimo), sama cinjenica da neko zavrsi fakultet mu donosi garanciju i situiranost, da ne kazem i obezbedjeno radno mesto. A o minimalnim zaradama da i ne pricam. Kod nas su minimalci za visokoskolovane nikakvi (20 i kusur hiljada), ako imash uopshte srece da si zaposlen. Kod nas uopste vishe i nije stos zavrsiti fakultet, posle tolike najezde privatnih fakulteta sa sumnjivim kvalitetom znanja. Eto toliko, svako dobro u nekoj drugoj zemlji.

uko

pre 12 godina

Ovo je 21 vek i u njemu se covek obrazuje dok je ziv, a to su guluposti i ciste floskule o duzini studiranja.

Zar imaju pravo da se skoluju samo njih 20 sa najvecim koeficientom initligencije i jos njih 20 rodjenim medju roditeljima sa dubljim dzepom???!!!
Valjda imaju i drugi, osim tih 40, pravo da znaju razne filozofske, filoloske, matematicke, fizicke, hemijske, bioloske i druge (divne) vestine.
Sto se mene tice neka studira koliko ko hoce, nista mi to ne smeta, dobro je da se ide napred, pa i o mom trosku. Svako treba da ima pravo na obrazovanje i to u bilo kom zivotnom dobu.
Bravo studenti filoloskog fakulteta!

potreban napredak, a ne nazadovanje

pre 12 godina

Kao neko ko je relatıvno skoro zavrsıo taj fakultet i ko poznaje neke od tih koji kao protestuju, mogu da kazem da to za sta se zalazu ovi tzv. studenti nema nikakve osnove. Dakle, skolarine jesu visoke, ali ispunjavajuci minimum, ali zaista minimum, obaveza na fakultetu na fakultetu nu zapada se u situaciju da moraju to da placaju. Licno poznajem neke pojedince koji su dosli do apsolventskog staza, a nisi polozili ni ispite iz prve godine, a to sve zato sto im se omogucavao bezuslovan upis i sl (govorim o starom programu). Znaci, oni bi da budu studenti, a da nista ne rade po tom pitanju. Sto se tice bolonjaca, ni oni nemaju pravo da se zale, jer je program zaista smesan i sa vrlo malo muke moze da se dodje do diplome u redovnom roku.
Ako vec hoce da prostetuju, neka to cine iz pravih razloga kao sto su na primer: pitanje strucnog kadra zaposlenog na fakultetu, neispunjavanja elementarnih uslova za rad i ucenje na istom (uzasan raspored, nedostatak ucionica i sl.), ogromne pare potrebne za vadjenje dokumenata i sporna akreditacija.

далибор

pre 12 godina

Да је среће да су и други студенти овако сложни.. Ово је стварно не вероватно, ни на једном факултету немаш јасне услове студирања.. Сваке године нас обавесте дан пре уписа у следећу годину који су нам услови уписа.. Па ајде драги професори и политичари радите ви целе година са сазнањем да можда примите плату, а можда и не примите-то се још не зна.

Kaska

pre 12 godina

Vi ste studirali besplatno a na nama se lome koplja! Vi ste sedeli i učili a mi danas moramo i da sabiramo poene, pa se tu ništa i ne rešava jer može da se desi da se preko noći predmetu smanje bodovi a ti studentu trpi, ćuti i sabiraj opet, pronalazi novi predmet a to da li ti je zaista potreban nikog i nije briga! To je daleko od studiranja...

V

pre 12 godina

Prvo da se razumemo ja podrzavam studente, ali ne zbog proseka i slicnih stvari.

Prosek je relativna kategorija izmedju fakulteta i prosek 9 na Visoj elektrotehnickoj i ETF-u su neuporedive kategorije, kao sto bi bile i na PMF-u i medicini. Prvo je stvar tezine a drugo poredjenje nije validno posto su fakulteti drugacijeg tipa.

Studente treba podrzati zato sto propozicije na fakultetima nisu bile postavljene kao 200 najboljih ce biti na budzetu, vec da ce SVI koji ostvare 48 ESPB-a biti NA BUDZETU. Ko je kriv drzavi i fakultetima sto nisu definisali drugacije propozicije.

Definisite ih za sledeci put, kada se nove generacije budu upisivale, koje ce svesno prihvatiti uslove i upisati fakultet, koji zele, a ne da se na pola studiranja toliko drasticno menjaju pravila da ona uticu na mogucnost studenata da zavrse taj fakultet uopste!

Stokton

pre 12 godina

Vidim da tu neko hvali dekana Aleksandru Vraneš. U pravu je, ona je dobar čovek i odličan bibliotekar. Ali tokom mog studiranja viđali smo je svaka dva meseca na predavanjima. Celu četvrtu godinu nam nije ni držala jer je "imala mnogo posla".

djordjevic

pre 12 godina

Ocigledno je da su skolarine visoke s'obzirom na plate, tako je skoro svuda u svetu. Naravno, to sto je negde drugde skolarina visoka nije izgovor da tako bude i kod nas.
Medjutim, uvek sam za to da se prvo pocne od sebe, pa onda da idemo na ispravljanje krivih Drina. Koliki procenat studenata koji ne ociste godinu na vreme je stvarno dalo sve od sebe? To znaci da su isli na svako predavanje, ucili konstantno 5-6 sati dnevno, nisu izlazili 5 puta nedeljno i opet nisu uspeli da ociste godinu. Ja verujem da je jako mali broj takvih. Daleko od toga da je fakultetsko obrazovanje lako, ali stvarno verujem da MOZE sve da se ocisti u roku ako covek da sve od sebe (ima tu par fakulteta koji su mozda izuzetak). I sad, ljudi ne pociste iz neopravdanih razloga, studiraju 7-10 godina, dizu cene skolstva sebi i ostalima i onda im je neko drugi kriv. Iskreno, bio bih i ja deo ovih protesta da sam sve pocistio, da imam prosek 7+ i da moram da placam 120,000. Ovako, cutim, smrdim i pomalo ucim.
Gde bi nam bio kraj kada bi prestali da krivimo druge pre nego sto sami sa sobom rascistimo stvari...

Alex

pre 12 godina

Zasto mi studenti nemamo prava ni na sta! Imamo prava da se bunimo za nepravdu, kada ste vi studirali za dzabe nije vam smetalo, a mi sada da placamo? ja licno ne mislim da je danas moguce da bude besplatno obrazovanje, ali oni nama ne daju ni kada ispunimo uslove! u tome je problem! od kada smo rodjeni zivimo u bedi, vi ste putovali studirali uzivali a bunite se kada mi zelimo to isto! sram te bilo Srbijo! zemlja nam izumire, mladih nema, vise penzosa nego beba, pa i treba tako dok tako mislite o mladima, svi cemo otici odavde ako se ovako nastavi, pa vi zivite u zemlji staraca!

JM

pre 12 godina

Obrazovani sistem se sistemski unistava, nikome u ovoj zemlji ne odgovara pametna omladina, a kasnije ni pametan narod... reforma pod"hitno"!

schmilo

pre 12 godina

Razumem studente i njihovo ne zadovoljstvo. U ovoj državi u mnogim javnim ustanovama svako radi i tumači zakon onako kako njemu odgovara i nema naznaka da će se to promeniti.
Sećam se još 2003. kad sam se upisao na VETŠ(sada VIŠER) pa su nam rekli da smo mi prva generacija koja je krenula po Bolonji i da važi pravilo da ko očisti godinu, prelazi na budžet. E onda kad je mnogo ljudi to i učinilo što oni nisu očekivali, lepo su odlučili da tu generaciju ipak ne kači Bolonja pa da ne mogu da pređu na budžet nego su kao nagrađivali studente sa otpisivanjem dela školarine. Samo da napomenem da se na posletku moglo do budžetskog statusa ali ako odeš kod direktora na dogovor i lepo pljuneš keš na sto. Sve se može za pare.
Inače, profesorima je malo da imaju pet puta veće plate od proseka pa se onda snalaze sa strane pri tome zapostavljajući predavanja i vežbe, ali to je ovde OK. Sve se da srediti.

dimitrije

pre 12 godina

Pitajte Cedu kako se organizuju studentski protesti, On je tada imao besplatno studiranje i trazio je bolje uslove, a sada kada se fakulteti ponasaju kako koji hoce i podizu cene prema potrebama svi cute STUDENTI ujedinite se

Raki

pre 12 godina

Ponosan sam na upravu mog Pravnog fakulteta u Beogradu, verujem da se nama ovakve stvari ne mogu desiti... Zapravo, nas fakultet vise daje drzavi na ime poreza nego sto od nje dobija... Jeste da se sve placa, pa cak i heftanje uplatnice za obrazac (5 dinara) ali ako imas 48 i prosek 6, sigurno si na budzetu.

zorica

pre 12 godina

Upisala sam četvrtu godinu na budzetu,a bila sam i do sada na budzetu, tako da ne pišem kao "propali" student, jer neki ljudi po tom principu ocenjuju studentske proteste. Trebalo bi da svi štrajkuju i solidarišu se sa kolegama, a ne samo da gledaju sebe i svoj povoljniji položaj.Ne vidim razlog zbog čega neko ko je upisao 2007.god. ne može da ostane na budzetu, a ima ispunjene sve uslove!Nije mi jasno ni kako Aleksandra Vraneš "zna" da studenti koji štrajkuju nisu sa Filološkog fakulteta.Možda poznaje lično svakog studenta?! Nadam se da će se štrajk nastaviti sve dok ne budu svi na budzetu koji imaju 48 bodova i dok se ne smanji školarina kao i mnoge takse koje imaju abnormalnu cenu. Moje mišljenje je da bi protestu trebalo da se pridruže svi studenti bez obzira na trenutni status. Uostalom, nisu ni svi upravnici katedara potpisai odluku koja je doneta danas na kolegijumu Filološkog fakulteta!

Protestant Blokader Propali Student Budžetlija

pre 12 godina

Školarina na Filološkom fakultetu je abnormalno visoka s obzirom na postojeću i jedinu funkcionalnu opremu - tablu i krede. Eto na primer, na Ekonomskom fakultetu studenti dobijaju udžebnike dok se pod okriljem Medicinskog i Hemijskog nalaze brojni im instituti i laboratorije. Rangiranje je urađeno po sramotnoj formuli: prosek x 1.5 + espb bodovi omogućavajući time da se studenti koji prenose ispite kotiraju više nego oni koji čiste godinu sa 60 bodova. Samim tim, stavljaju nam do znanja da nije bitno kakav si student niti koliki ti je uspeh već koliko si bodova sakupio. Po zakonu, mi imamo pravo da blokiramo sopstveni fakultet jer protestom niko nije hteo da nas čuje. Želimo da vam stavimo do znanja da je ovo mnogo veće od Filološkog fakulteta te da se borimo protiv korumpiranog Ministarstva, države i društva koje nije spremno da sprovede Bolonju do kraja. I još jedna stvar, studenstska solidarnost je kada oni koji se nalaze na vrhu rang liste podržavaju one koji uopšte nisu na njoj.

Anonymous

pre 12 godina

Za sve koji ne znaju, na budzetu ostaju samo oni koji ociste godinu,dakle poloze SVE ispite... Dakle ne ostavlja se nimalo prostora studentima, da eventualno zbog posla,bolesti ili jednostavno nekog drugog razloga ispit prenesu u narednu godinu. Pa ne trazi niko da mu poklone nesto, ili da ga puste na ispitu vec da imaju razumne zahtjeve. Npr. na prvoj godini odsjek Srpski jezik i knjizevnost, studenti imaju 12 predmeta i samo ako poloze svih 12 imaju pravo da konkurisu za budzet. Zaista ne razumem one koji donose zakone... Oni su fakultet u SFRJ zavrsili maltene besplatno a sada namecu tolike skolarine da je postao luksuz biti student... A onda se zale kako je malo visokoobrazovanih.

Jovana

pre 12 godina

I jos jedna stvar, gospodo koja verovatno nikada iz Srbije krocila niste, a mnogo biste nam svima objasnjavali kako je tamo - u mnogo zemalja studiranje jeste besplatno (Skandinavija cela, plus Finska i vaze za zemlje sa najboljim sistemima obrazovanja, Finska je godinama u nazad 1. na svim takmicenjima, ubedljivo, trazite statistike ako ne verujete), u nekima cak drzava svim studentima daje 'studentsku pozajmicu' kako ne bi morali da rade u toku studija, a opet mogli da se osamostale od roditelja. Dakle... Pssssst.

Boba

pre 12 godina

Baš su simpatični ovi što pljuju po današnjim studentima, kao samo pijanče i spavaju, a hoće da studiraju na budžetu.. Studirali ste po deset godina za džabe ili što je još gore, neki tu šansu nisu ni iskoristili, pa se sada pravite pametni!!!
Tih 48 bodova su ogromni, na veterini npr. treba položiti 11-12 ispita po godini da bi se zadržao budžet, a ko iole zna šta je veterina zna koliki je to posao. Ne možemo svi ići na Megatrend, mada bi to ministar prosvete najviše voleo..

drago

pre 12 godina

podrzavam studente,treba da radikalizuju svoj protest kao i njihovi vrsnjacu koji protesruju protiv pohlepe kapitalista, a i mi ih imamo i to najgore vrste, komunisticki kapitalisti, oni su najgori...

jaaa

pre 12 godina

Am..ima puno komentara i stvarno me je mrzelo sve da citam.
Dakle,studenti se zalazu za svoja prava,to da li uce ili ne to je samo njihov problem i niciji vise....Svaka sudbina na tom fakultetu je individualna,a to da nema studenata koji su na budzetu medju blokadama to nije tacno,ima ih i to dosta,a tamo su ne za danas (tj. zato sto ce biti tekucu skolsku godinu na budzetu) vec za sutra i za ono sto ce ih mozda stici zakonom koji je sada na snazi...Predlazem ljudima koji nisu bas upuceni u sistem bodovanja i cenovnik Filoloskog Fakulteta da smanje paljbu, nosu bas svi studenti probisveti, pijanice i partimanijaci....
Kada biste znali citavu pricu drugacije biste pricali....

Marija

pre 12 godina

"I kao sto nigde u svetu studiranje nije za dzabe i jeftino tako i kod nas. "

Kako neki vole da lupetaju. Studiranje je BESPLATNO u 14 zemalja Evropske unije.
A ubogi srpski studenti samo traže da cena bude MOGUĆE da se plati, tj. da bude tri minimalca godišnje.

Student

pre 12 godina

Studiranje nije socijalna kategorija. Ko god posle srednje skole ne zna sta ce a nece da ostane u unutrasnjosti put pod noge u Beograd i na fakultet. I kao sto nigde u svetu studiranje nije za dzabe i jeftino tako i kod nas. Uslov je bio 60 bodova pa su se studenti izborili za 48 e sada skupo studiranje. Orobljuju roditelje za smestaj, dzeparac i studiranje a oni se mlate po kaficima i splavovima. Ja sam na vreme diplomirao a nisam bio "streber" ali sam znao da organizujem vreme. Isao sam po kaficima, splavovima i bavio se sportom i u roku zavrsio osnovne studije vrlo teskog fakulteta. Sada sam pri kraju mastera. Zato ne podrzavam ovaj protest jer drzava nema para a nasi fakulteti nisu ni jedan u 500 na svetskoj listh

ESPB

pre 12 godina

Naravno da treba da se blokira fakultet! Svaka čast filolozima što su krenuli u ovu akciju i nadam se da će se kolege sa drugih fakulteta učiniti isto. Svako ko govori da "studiranje nije obavezno, i treba ovoliko da se plaća, studenti samo izmišljaju a ne uče" i ostale gluposti treba da upiše ovaj pakao od fakulteta pa onda da priča. Da ga upiše sa istim entuzijazmom kao što je i većina nas, a da završi ubijen u pojam. Da, treba da bude besplatno obrazovanje jer ŽELIMO da se školujemo, a na kraju će neko talentovan sedeti kući jer nema 'leba da jede, a neko pun para a bez mozga će biti na fakultetu. Za 120.000 koliko je školarina na Filološkom ne možeš čestito ni da dišeš jer se nastava održava u kotlarnicama i podrumima na fakultetu, o knjigama, ispitima, informisanosti, ponašanju prema studentima i da ne govorim. Tako da, izvolite, doživite ovaj fakultet u potpunosti pa onda osuđujte "studente džabalebaroše". Kolege, SAMO NAPRED!!!

nale

pre 12 godina

Studiranje u Srbiji sigurno nije privilegija bogatih. Na zalost ne moze svako da studira. Niko ne pominje broj budzetskih mesta, to je i vise nego sto Srbiji treba strucnjaka. Najbolji popune ta mesta, a ostali treba da rade poslove sa srednjom skolom. To sto je kod nas studiranje "zabava miliona" pa bi svako da bude student (vise od 5 godina, ako je moguce, da sto duze uziva privilegije studenta i u porodici i u drustvu) nisu krivi fakulteti. Oni mogu da odrede skolarine, pa ko voli neka izvoli. Ko nece, neka godinu dana sprema prijemni pa ce mozda dogodine upasti na budzet. Na kraju, da ponovim ima i zanimanja sa srednjom skolom.

Vladimir Arsic

pre 12 godina

Same cene skolarina govore o tome da univerzitetski profesori zloupotrebljavaju autonomiju univerziteta.

Beogradski univerzitet mora da bude svesan toga da mu je osnivac Republika i da ga je osnovala da bi proizvodio visoko strucni kadar, a ne da bi zadovoljili apetite i sujete profesora.

Skolarina od 1200 evra je potpuno odvojena od stvarnosti Srbije. Kada na nju dodamo troskove za razne prijave, potvrde, uverenja, izradu diplome itd... Ovakve skolarine se mogu okarakterisati kao "udruzeni zlocinacki poduhvat".

Minja

pre 12 godina

"a kod nas Bolonja je takva da nema “ponavljanja” već 6 godina možeš da studiraš istu godinu – pa naravno da onda moraju da plaćaju da bi beskonačno puta ponavljali isti predmet. "

Ala ti lupaš...

Sombra_azul

pre 12 godina

Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu (koji je bez zgrade već 10 godina) je na pragu blokade!!! Šta se sve radi - to je sramota!

Kocho

pre 12 godina

Gospodo, hteli ste zapadni sistem, a tamo posebno u SAD ne postoji kategorija "student koji se finansira iz budžeta". Na zapadu su stipendije privatnog karaktera i odobravaju ih isključivo privatne firme, kod kojih ti studenti posle moraju da odrade te stipendije do poslednjeg dolara sa kamatom. Mislim da država na istom principu treba da potpisuje stipendijske ugovore, po kojima završeni student mora da radi u zemlji određeni broj godina, u suprotnom mora da plati školarinu po ceni za stranog državljanina puta broj godina studiranja. Nema zaista potrebe da naša država finansira i školuje kadar za potrebe drugih država.
Najsmešniji su mi ti komunisti po potrebi, koji kada je reč o besplatnom obrazovanju, zdravstvu, socijalnim davanjima postaju najveći levičari, da bi se postideli i Lenjin i Marks. Međutim kada su u pitanju populističke teme o demokratiji, liberalnom kapitalizmu onda odjednom postaju razgoropađeni kapitalisti koji koriste izraz komunjare i kritikuju sve iz prethodnog sistema, uključujući i besplatno obrazovanje.
Tražili ste, gledajte...

wendi

pre 12 godina

Sednes, ucis i upises sledecu godinu. Jednostavan recept. Niko ti nije kriv sto se celu godinu provodis, izlazis i najmanje vremena imas za ono za sta si i dosao na fakultet. Vredni studenti nisu na blokadama oni su u blokadi. Zbog onih koji ne uce. Vredni studenti ce i doprinositi ovoj drzavi kakva god da je. Ovi sto blokiraju ce se baviti politikom.

Ispravljač

pre 12 godina

@Anonymous: Molim te nemoj širiti dezinformacije! Za budžet je trenutno potrebno 48 od 60 bodova, dakle nije nemoguće prenositi ispite u narednu godinu (1 ispit od 12 bodova, 2 ispita od po 6 bodova, 4 ispita od po 3 boda...). Na Filološkom na grupama za srpski jezik ima manje studenata sa 48 bodova nego što ima budžetskih mesta.

Mira

pre 12 godina

Pitanja bezbroj, a svi pisu o stvarima koje ne shvataju. Zasto je u Hrvatskoj potrebno 60 bodova i kraj, nema moze, ne moze? Da li se neko pita kako i koliko se upisuju studenti na fakultete. Kvote se probijaju na pritisak i studenata i fakulteta. Sramota je da po ovim kriterijumima (1 ispit - 1 semestar), traze da se prenose ispiti izgodine u godinu. I jos jedno. Cemu nama toliki filozofi, pravnici i ekonomisti? Zasto niko ne studira prave fakultete, tamo gde stvarno mora da se uci?

katica

pre 12 godina

“studenti”? Nemoj da me zasmevate. Istao kao što su “navijači” navijači a ne huligani. Analogija: oni se zovu “studenti” na isti način kao - što se u Srbiji “komunistički način vladanja” zove “demokratija” (razlika je samo u tome - što je komunistička partija – rasparčana u desetak partija!). Bolonja u Evropi je sistem “godina za godinu” skupiš 60 bodova i ideš dalje (država ti plaća školovanje) a kod nas Bolonja je takva da nema “ponavljanja” već 6 godina možeš da studiraš istu godinu – pa naravno da onda moraju da plaćaju da bi beskonačno puta ponavljali isti predmet.
ps. cirkus je dozvolila “vlast” jer joj je cilj da skloni mlade sa ulica jer nema šta da im ponudi od posla sa srednjom školom, pa je državi najeftinije da ih drži na fakultetima da IZIGRAVAJU STUDENTE. Na duže staze tako gubimo svi i društvo i ti “nazovi studenti”.

tea

pre 12 godina

Kakvi je to logika iza komentara u stilu "ne treba drzava da skoluje iz budzeta studente kad ce oni posle da odu, ne isplati se". Pa nisu ljudi tu da opsluzuju drzavu, drzava je tu da opsluzuje svoje gradjane.

Saja

pre 12 godina

Na Uciteljskom fakultetu studenti nemaju ni redovnih 6 ispitnih rokova, vec se oktobar 2 racuna kao sesti i to ako se smiluju da ga odobre, a kako izgleda taj rok to je potpuno drugi vic. Izadje spisak ispita koje fakultet izdvoji kao one koje studenti mogu da prijave i to tako da prva godina ima pravo da prijavi samo 1 predmet, druga 2, treca tri, a cetvrta 5-od cega nemamo pravo da prijavimo ni jedan iz cetvrte godine, vec najvise 3 iz trece i po jedan iz prve i druge godine. Ko razume... Tako cetvrtaci nemaju sansu ni da ociste godinu u oktobru 2. Dok mi nemamo ni jasne uslove za upis, fakultet se nakon svakog upisa renovira, kreci...Veselo. Kad bi mediji malo pritisli mozda bi i bilo promene!!!

Jovana

pre 12 godina

Za Mirinu informaciju - ja po semestru na Filoloskom imam 8 obaveznih predmeta.
Pod dva - od prve godine muku mucim uceci gramatiku i lingvistiku na 3 razlicita jezika, od kog samo jedan studiram od pocetka, jer inace ne moze da se uci u osnovnoj i srednjoj skoli kako bi se stekla neka osnova. Takodje i kulturu ucim na engleskom + druga 3 strana jezika, a pritom ta knjiga za samo jednu oblast ima oko 500 strana. A sta da kazem o ostalih 6 ispitta koji mi ostaju u tom istom semestru?! Dajte, ili cutite kad ne znate o cemu vi to, ili bar jednom u zivotu mucnite glavom, zaboga Srbende, sram da vas bude. Mozda i nismo ni za sta drugo nego za njivu i motiku...

(sve) ogorčena (/ija)

pre 12 godina

@Clan Parlamenta

*Moram da se izvinim sajtu B92 što će komentar biti nešto duži i možda primereniji raspravi na, recimo, forumu Filološkog fakulteta, ali vas molim da ga objavite u celosti jer je predmet od značaja za javnost i društvo u celini.Unapred hvala.


Prvo bih odgovorila na navode iz tvog komentara, a zatim ti i uputila nekoliko pitanja. Hajde da vidimo jesu li moje laži notorne i jesu li uopšte laži:
-Što se tiče uverenja o diplomiranju, priznajem nenamernu grešku - ne košta jedan papir 9500 din već dva (uverenje 2500 + diploma 7000 din; ovaj drugi je, doduše, od malo kvalitetnijeg papira). Sada,ukoliko meni, kao budžetskom studentu, država finansira školovanje (a isto se odnosi i na samofinansirajuće studente budući da su platili troškove koje je za njihovo školovanje odredio fakultet), da li ja treba da plaćam ta dva papira neophodna za formalni završetak studija (dakle, ne neobavezna) skoro 100e? Sufinasiranje je davno ukinuto, pa da li je onda Parlament nekada izneo ovaj problem pred upravu? Ako nije, zašto nije?
-Odlično što si dao link cenovnika jer se iz njega vidi da uverenje o položenim ispitima, kako sam već napisala, od 9. septembra košta 1500 dinara. To uverenje je 8. septembra koštalo 700 dinara, pa da li je Parlament od uprave tražio dokaz o objektivnoj neophodnosti povećanja cene za više od 100%? Ako nije, zašto nije?
-Katedra na kojoj se plaća(lo) učlanjenje u biblioteku je Opšta književnost i teorija književnosti. Meni su kao budžetskom brucošu tražili da platim simboličnu sumu kako bih uopšte mogla da koristim bibliotečki fond katedre čiji sam postala student. Problem nije u iznosu, koji je zaista simboličan, već u praksi fakulteta da za svaku stvar koja nije sedenje u klupi i korišćenje toaleta traži dodatni novac. Problem je još već kada su u pitanju neophodnosti poput navedene diplome i kartice biblioteke. Ukoliko moje studiranje plaća država, zašto ja moram dodatno da plaćam stvari koje se mog studiranja najdirektnije tiču? Da li je Parlament postavio ovakvo pitanje upravi?Ako nije, zašto nije?
-Finansijska transparentnost je nužan preduslov sigurnosti u pravilno funkcionisanje fakulteta (kao i svakog sistema) po pitanju korupcije i malverzacija. Uvid u troškove fakulteta kao pitanje iskrsava tokom svake akademske godine a postaje naročito aktuelno u vreme upisa i protesta kada studenti žele da vide da li je cena školarine i ostalih dažbina na fakultetu objektivno formirana. Ukoliko se, kako kažeš, uvid u specifikacije troškova može zatražiti i ako za to postoji način, da li ga je Parlament u prethodne četiri godine bar jednom zatražio? Ako nije, zašto nije?
-Što se tiče onoga što si shvatio kao klevetu na svoj račun, nigde nisam napisala da u Parlamentu sede isključivo partijski podmlaci, pošto to ni ne bih mogla da tvrdim.Problem prisustva partija u parlamentima je nešto o čemu se govori i po hodnicima fakulteta ali i u javnosti (Blic je jedan od medija koji su eksplicitno pisali o tome). Ukoliko ti nisi član nijedne partije, svaka čast, ali možeš li odgovorno da tvrdiš da u njemu ne sedi nijedan student sa partijskom knjižicom?
- Što se tiče finansiranja Parlamenta, nigde nisam rekla da se novac isplaćuje na ruke. Mislila sam na sredstva koja fakultet izdvaja za vaše funkcionisanje, jer postojanje i aktivnosti Parlamenta koštaju. Ako negiraš da fakultet plaća troškove vašeg postojanja, onda te molim da mi kao osobi čiji si predstavnik kažeš ko ih zapravo pokriva? Neka druga, privatna lica? Možda vi sami iz svojih džepova? Ili možda uspevate da opstanete bez dinara prihoda? Ako je tako, otkrijte i ostatku Srbije tajnu uspeha, biće vam zahvalna.
-Za ovo "Politiku upisa propisuje MINISTARSTVO, ne Uprava Fakulteta" ne znam na šta si tačno mislio, ali ako je tako misliš li da parlamenti koji bi trebalo da zastupaju prava i interese sudenata u slučajevima kada su oni narušeni treba da se povuku zato što je reč o ministarstvu a ne o fakultetu?
Toliko o odgovorima, sada bih pitala sledeće:
-Zanimljivo je i indikativno da se nijednom rečju nisi osvrnuo na moj navod da fakultet bespravno drži mojih 40000 dinara već dve godine. Misliš li da je i to notorna laž ili jednostavno ne misliš da je prisvajanje studentskog (jer svakako nisam usamljeni slučaj) novca od strane fakulteta stvar kojom bi Parlament trebalo da se pozabavi?
-Fakultet je nedavno podigao cenu budžetskih ispitnih prijava sa 50 na 200 dinara i po njoj su se prodavale određeno vreme. Kada je cena spuštena na razumniju od 100 dinara, fakultet je Parlamentu refundirao 3500 ispitnih prijava. Ja sam za to saznala sasvim slučajno, na forumu, preko posta jedne studentkinje, dok bilo kakve zvanične objave o tome nema nigde. Zašto Parlament nije obavestio studente da mogu besplatno preuzeti refundirane ispitne prijave postavljanjem obaveštenja na, recimo, oglasne table svih katedri i u auli fakulteta?
-Na osnovu glasova kolikog procenta studenata koji pravo glasa imaju je oformljen sadašnji Parlament?

"Da li vi imate ikakav izvestaj o tome sta se desava sa novcem koji prikupljate u holu Fakulteta na ime donacije za proteste?" Ovo tvoje pitanje pokazuje da me tretiraš kao učesnika ili organizatora protesta. Ja nisam ni deo Parlamenta ni deo protesta (ne protestujem jer se ne slažem sa metodama i pojedinim zahtevima protesta i pokušajima njegove politizacije, ali podržavam ideju protestovanja jer mislim da se protestovati ima itekako zbog čega). U ovome prepoznajem strategiju deljenja u tabore čim se zagrebe ispod površine i diskreditovanja onoga koji grebe smeštanjem u jednog od njih, strategiju koja se u Srbiji odvajkada lepo prima. Ti ne treba da na sebe gledaš kao na nekoga ko je preko puta mene, već nekoga ko je ispred mene i u moje istupa. Od toga, nažalost, ništa.

Na kraju, moje mišljenje o studentskim parlamentima na srpskim fakultetima je da si oni produžena ruka uprava koja je tu da klima glavom kada je glas studenata, prema demokratskim principima, neophodan (zašto bi u suprotnom, potpis članova Parlamenta stajao na jednom ovakvom saopštenju Filološkog fakulteta http://www.fil.bg.ac.rs/Odgovor%20Savezu%20studenata%20i%20Studentskom%20parlamentu.pdf u kojem se navodi da fakultet veruje da "u slučaju Filološkog fakulteta nema osnova za studentski protest"). U prilog tome može da govori i ova vest na koju sam naišla bezuspešno tražeči link za gorepomenuto pisanje Blica javascript:article('http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/281389/Nis-Studentski-parlament-Medicinskog-fakulteta-podrzao-dekana'.Poslednji put sam predstavnicu moje grupe u Parlamentu videla prvog dana studiranja kada nam je dala svoj telefon, a poslednji put sam videla izbore u toku pre tri godine. Rezultate vašeg rada sam videla poslednji put - hm, pa ne mogu da se setim. Isti problemi koji su me u vezi sa Bolonjom dočekali na fakultetu me sada i ispraćaju, a komentar da "kada je Bolonja u pitanju, ima problema i na tome radimo, a proces je spor, mukotrpan i zahteva vreme. Ne moze se sve prekonoc dobiti i neko nazalost nece za svoga studiranja doziveti sve promene nabolje" nije vredan odgovora.

Mary

pre 12 godina

Prosle godine na Filoloskom fakultetu, na salteru sam zamolila za informacije o smanjenju skolarine za samofinansirajuce studente. Dobila sam odgovor da nema potrebe da popunjavam bilo kakvu prijavu s obzirom da nikada nikome nisu odobrili zahtev!

Kocho

pre 12 godina

Po našem zakonu građani imaju pravo da se okupljaju i izražavaju svoju volju na skupovima, bez remećenja funkcionisanja institucija. Ovde je taj član prekršen, samim tim zaposleni u ministarstvu unutrašnjih poslova dužni su da reaguju i omoguće nesmetani rad fakulteta.
Recimo, penzioneri su najčešći korisnici lekarskih usluga. Isto tako, studenti su najčešći korisnici usluga fakulteta, ali ne jedini, jer svaki fakulteti ima i sopstvene nezavisne profitabilne projekte. Sve te propuštene poslove za vreme blokade bih dodao na postojeću cenu školarine. Zamislite sada, kada bi penzioneri zbog kašnjenja penzija blokirali rad bolnica, na šta bi to ličilo. Policija umesto što izvodi te nespretne vežbe, treba sada jednom efektnom intervencijom da pošalje jasnu poruku šta se dešava kada se vrši blokiranje rada institucija države. Za to su u ostalom i plaćeni.

Kocho

pre 12 godina

Imam samo jedno pitanje za studente koji blokiraju rad fakulteta:
1.) Da li su se uslovi u pogledu visine školarine i potrebnog broja bodova za studiranje na teret budžeta pogoršali u odnosu na trenutak kada su upisivali fakultet?
U kolkiko je odgovor potvrdan, zamolio bih da mi navedu šta se konkretno pogoršalo uporednim podacima tipa toliko je iznosila školarina kada sam upisivao(la) toliko je sada i toliko je trebalo poena za upis na budžet, toliko treba sada.
U koliko je odgovr negativan, zamolio bih da mi obrazlože osnov njihovog protesta.
Posebno bih zamolio studente filozofije, koji imaju predmet logika da mi daju svoj odgovor.
Hvala

Jovan

pre 12 godina

Studenti Uciteljskog fakulteta nikada nisu stupili u strajk vec su (po smerovima i godinama) pisali molbe fakultetu i Ministarstvu i sta je rezultat? Nikada ni odgovora, ni potvrdnog ni odricnog, tako da su verovatno svi dopisi zavrsili u kanti. Ukoliko je strajk jedini nacin, potpuno podrzavam svakoga!

Clan Parlamenta

pre 12 godina

@Ogorcena

Devojko, ti si notorni lazov! Mozda se i poznajemo (ostacu anoniman, jer se ni ti imenom nisi predstavila) i ako je tako, onda cu ti to nekada i u lice reci, ali ovolika kolicina dezinformacija i lazi prevrsila je svaku meru!

Idemo redom:
- Cena uverenja o diplomiranju: 2500 dinara (link sa zvanicnim cenovnikom: http://studportal.fil.bg.ac.rs/images/dokumenti/cenovnik.pdf)
- Za uplacivanje "simbolicnog iznosa" za clanstvo u biblioteci katedre ne bih te napadao (jos uvek), dok mi ne kazes koja katedra naplacuje clanstvo. Moja to ne radi, ali mozda tvoja to radi, pa ako treba da se o tome razgovara, mozemo razgovarati.
- Za navod da u Parlamentu studenata Filoloskog fakulteta sede partijski podmlaci mogu i da te tuzim, jer si uputila klevetu na moj racun (istupam u sopstveno ime), buduci da nikada nisam bio, niti jesam, niti cu biti clan bilo kakvog partijskog podmlatka. Inace, znas da je kleveta kaznjiva zakonom? Dalje, 2% od budzeta Fakulteta za Parlament?! Treba sramota da te bude. Jesi li pri sebi?! Prvo, Parlament nema racun na koji se bilo kakav novac moze uplatiti, a samim tim prelazimo i na drugo: javna ustanova, a bogme ni privatna, ni na koji nacin ne moze podici toliki novac i isplatiti ga na ruke bilo kom licu bez pravdanja za koju svrhu novac podize. Znaci, ne postoji nijedan nacin da se taj transfer novca o kome govoris izvede. To bi bila druga kleveta.

Kada smo vec kod finansija, evo mog pitanja: da li vi imate ikakav izvestaj o tome sta se desava sa novcem koji prikupljate u holu Fakulteta na ime donacije za proteste?

Sad ponesto i o problemima:
- Politiku upisa propisuje MINISTARSTVO, ne Uprava Fakulteta.
- Uvid u specifikacije troskova po potrebi moze da se zatrazi, ali postoji nacin na koji se to radi.
- Kada je Bolonja u pitanju, ima problema i na tome radimo, a proces je spor, mukotrpan i zahteva vreme. Ne moze se sve prekonoc dobiti i neko nazalost nece za svoga studiranja doziveti sve promene nabolje.

sanja

pre 12 godina

Osobi koja je potpuno neprovereno ovde napisala da je bolonjski program smesan bih preporucila da se prethodno informise umesto sto ovde prosipa pamet. Postoji velika razlika medju fakultetima, katedrama i programima. Bolonja na Megatrendu i Singidunumu i ostalim tzv. fakultetima jeste smesna, ali drzavne na kojima jos uvek postoje vrhunski predavaci nemoj da mesas u to. Pogledajte samo spisak literature za ispit iz knjizevnosti i bice vam jasno sta je bolonjski program na Filoloskom fakultetu. Ne mozete govoriti smesno i vredjati tako profesore na npr. katedri za opstu knjizevnost koji imaju zavrsena dva ili tri fakulteta i imaju isto toliko doktorata. Neobrazovanim, nekulturnim, dokonim i primitivnim ljudima bih preporucila da bar cute ukoliko vec nemaju sta pametno da kazu.

G*nesh

pre 12 godina

Kako vas nije sramota, imate 30 i kusur godina i dalje studirate?
Mama i tata rmbace za vas?!

Sedi bre uci to, budi na budzetu! Zavrsi i cao! Dosta bre!

natasa

pre 12 godina

Nasi studenti trebajy da shvate da postoje odredjene norme koje moraju ispuniti da bi studirali. Ukoliko nisu u stanju da ih ispune onda "nemaju sta da traze na fakultetu". Najbolji neka studiraju a ostali neka traze drugu profesiju.

nale

pre 12 godina

Studiranje u Srbiji sigurno nije privilegija bogatih. Na zalost ne moze svako da studira. Niko ne pominje broj budzetskih mesta, to je i vise nego sto Srbiji treba strucnjaka. Najbolji popune ta mesta, a ostali treba da rade poslove sa srednjom skolom. To sto je kod nas studiranje "zabava miliona" pa bi svako da bude student (vise od 5 godina, ako je moguce, da sto duze uziva privilegije studenta i u porodici i u drustvu) nisu krivi fakulteti. Oni mogu da odrede skolarine, pa ko voli neka izvoli. Ko nece, neka godinu dana sprema prijemni pa ce mozda dogodine upasti na budzet. Na kraju, da ponovim ima i zanimanja sa srednjom skolom.

Mira

pre 12 godina

Pitanja bezbroj, a svi pisu o stvarima koje ne shvataju. Zasto je u Hrvatskoj potrebno 60 bodova i kraj, nema moze, ne moze? Da li se neko pita kako i koliko se upisuju studenti na fakultete. Kvote se probijaju na pritisak i studenata i fakulteta. Sramota je da po ovim kriterijumima (1 ispit - 1 semestar), traze da se prenose ispiti izgodine u godinu. I jos jedno. Cemu nama toliki filozofi, pravnici i ekonomisti? Zasto niko ne studira prave fakultete, tamo gde stvarno mora da se uci?

djordjevic

pre 12 godina

Ocigledno je da su skolarine visoke s'obzirom na plate, tako je skoro svuda u svetu. Naravno, to sto je negde drugde skolarina visoka nije izgovor da tako bude i kod nas.
Medjutim, uvek sam za to da se prvo pocne od sebe, pa onda da idemo na ispravljanje krivih Drina. Koliki procenat studenata koji ne ociste godinu na vreme je stvarno dalo sve od sebe? To znaci da su isli na svako predavanje, ucili konstantno 5-6 sati dnevno, nisu izlazili 5 puta nedeljno i opet nisu uspeli da ociste godinu. Ja verujem da je jako mali broj takvih. Daleko od toga da je fakultetsko obrazovanje lako, ali stvarno verujem da MOZE sve da se ocisti u roku ako covek da sve od sebe (ima tu par fakulteta koji su mozda izuzetak). I sad, ljudi ne pociste iz neopravdanih razloga, studiraju 7-10 godina, dizu cene skolstva sebi i ostalima i onda im je neko drugi kriv. Iskreno, bio bih i ja deo ovih protesta da sam sve pocistio, da imam prosek 7+ i da moram da placam 120,000. Ovako, cutim, smrdim i pomalo ucim.
Gde bi nam bio kraj kada bi prestali da krivimo druge pre nego sto sami sa sobom rascistimo stvari...

potreban napredak, a ne nazadovanje

pre 12 godina

Kao neko ko je relatıvno skoro zavrsıo taj fakultet i ko poznaje neke od tih koji kao protestuju, mogu da kazem da to za sta se zalazu ovi tzv. studenti nema nikakve osnove. Dakle, skolarine jesu visoke, ali ispunjavajuci minimum, ali zaista minimum, obaveza na fakultetu na fakultetu nu zapada se u situaciju da moraju to da placaju. Licno poznajem neke pojedince koji su dosli do apsolventskog staza, a nisi polozili ni ispite iz prve godine, a to sve zato sto im se omogucavao bezuslovan upis i sl (govorim o starom programu). Znaci, oni bi da budu studenti, a da nista ne rade po tom pitanju. Sto se tice bolonjaca, ni oni nemaju pravo da se zale, jer je program zaista smesan i sa vrlo malo muke moze da se dodje do diplome u redovnom roku.
Ako vec hoce da prostetuju, neka to cine iz pravih razloga kao sto su na primer: pitanje strucnog kadra zaposlenog na fakultetu, neispunjavanja elementarnih uslova za rad i ucenje na istom (uzasan raspored, nedostatak ucionica i sl.), ogromne pare potrebne za vadjenje dokumenata i sporna akreditacija.

Student

pre 12 godina

Studiranje nije socijalna kategorija. Ko god posle srednje skole ne zna sta ce a nece da ostane u unutrasnjosti put pod noge u Beograd i na fakultet. I kao sto nigde u svetu studiranje nije za dzabe i jeftino tako i kod nas. Uslov je bio 60 bodova pa su se studenti izborili za 48 e sada skupo studiranje. Orobljuju roditelje za smestaj, dzeparac i studiranje a oni se mlate po kaficima i splavovima. Ja sam na vreme diplomirao a nisam bio "streber" ali sam znao da organizujem vreme. Isao sam po kaficima, splavovima i bavio se sportom i u roku zavrsio osnovne studije vrlo teskog fakulteta. Sada sam pri kraju mastera. Zato ne podrzavam ovaj protest jer drzava nema para a nasi fakulteti nisu ni jedan u 500 na svetskoj listh

katica

pre 12 godina

“studenti”? Nemoj da me zasmevate. Istao kao što su “navijači” navijači a ne huligani. Analogija: oni se zovu “studenti” na isti način kao - što se u Srbiji “komunistički način vladanja” zove “demokratija” (razlika je samo u tome - što je komunistička partija – rasparčana u desetak partija!). Bolonja u Evropi je sistem “godina za godinu” skupiš 60 bodova i ideš dalje (država ti plaća školovanje) a kod nas Bolonja je takva da nema “ponavljanja” već 6 godina možeš da studiraš istu godinu – pa naravno da onda moraju da plaćaju da bi beskonačno puta ponavljali isti predmet.
ps. cirkus je dozvolila “vlast” jer joj je cilj da skloni mlade sa ulica jer nema šta da im ponudi od posla sa srednjom školom, pa je državi najeftinije da ih drži na fakultetima da IZIGRAVAJU STUDENTE. Na duže staze tako gubimo svi i društvo i ti “nazovi studenti”.

cinik

pre 12 godina

"To nisu studenti Filološkog fakulteta" kaze dekanica. Ne, to su organizovani placenici i huligani iz unutrasnjosti, koje su platili tajkuni, narko mafija i kostunica.

Zajednicka osobina svih nosilaca javnih funkcija u Srbiji je debeovski siege mentality u odbrani korupcijom i strancarenjem zaradjene pozicije.

Kocho

pre 12 godina

Po našem zakonu građani imaju pravo da se okupljaju i izražavaju svoju volju na skupovima, bez remećenja funkcionisanja institucija. Ovde je taj član prekršen, samim tim zaposleni u ministarstvu unutrašnjih poslova dužni su da reaguju i omoguće nesmetani rad fakulteta.
Recimo, penzioneri su najčešći korisnici lekarskih usluga. Isto tako, studenti su najčešći korisnici usluga fakulteta, ali ne jedini, jer svaki fakulteti ima i sopstvene nezavisne profitabilne projekte. Sve te propuštene poslove za vreme blokade bih dodao na postojeću cenu školarine. Zamislite sada, kada bi penzioneri zbog kašnjenja penzija blokirali rad bolnica, na šta bi to ličilo. Policija umesto što izvodi te nespretne vežbe, treba sada jednom efektnom intervencijom da pošalje jasnu poruku šta se dešava kada se vrši blokiranje rada institucija države. Za to su u ostalom i plaćeni.

wendi

pre 12 godina

Sednes, ucis i upises sledecu godinu. Jednostavan recept. Niko ti nije kriv sto se celu godinu provodis, izlazis i najmanje vremena imas za ono za sta si i dosao na fakultet. Vredni studenti nisu na blokadama oni su u blokadi. Zbog onih koji ne uce. Vredni studenti ce i doprinositi ovoj drzavi kakva god da je. Ovi sto blokiraju ce se baviti politikom.

Kocho

pre 12 godina

Gospodo, hteli ste zapadni sistem, a tamo posebno u SAD ne postoji kategorija "student koji se finansira iz budžeta". Na zapadu su stipendije privatnog karaktera i odobravaju ih isključivo privatne firme, kod kojih ti studenti posle moraju da odrade te stipendije do poslednjeg dolara sa kamatom. Mislim da država na istom principu treba da potpisuje stipendijske ugovore, po kojima završeni student mora da radi u zemlji određeni broj godina, u suprotnom mora da plati školarinu po ceni za stranog državljanina puta broj godina studiranja. Nema zaista potrebe da naša država finansira i školuje kadar za potrebe drugih država.
Najsmešniji su mi ti komunisti po potrebi, koji kada je reč o besplatnom obrazovanju, zdravstvu, socijalnim davanjima postaju najveći levičari, da bi se postideli i Lenjin i Marks. Međutim kada su u pitanju populističke teme o demokratiji, liberalnom kapitalizmu onda odjednom postaju razgoropađeni kapitalisti koji koriste izraz komunjare i kritikuju sve iz prethodnog sistema, uključujući i besplatno obrazovanje.
Tražili ste, gledajte...

student

pre 12 godina

Kao student Filoloskog fakulteta podrzavam ovaj protest, koji se bori za smanjenje cena famoznog upisa po ceni 2000 po bodu (ukupno 60 bodova po godini) za sve koji nisu na budzetu. Jedino oni koji potpuno ociste godinu mogu da budu na budzetu ali po posebnim uslovima: rangiraju se po ocenama, sto je nefer prema studentima koji pored fakulteta imaju pored fakulteta i druge obaveze. Jednostavno, ne mogu da postignu da dobijaju visoke ocene. Ima previse faktora koji uticu na vasu ocenu, npr. neko moze da ima veliki problem zbog treme na ispitima, blokira mu se steceno znanje, neko s'druge strane nije dovoljno retoricki potkovan i ne moze da ostavi isti utisak kao ostali studenti itd...

Od kad sam poceo studiranje, uslovi za budzet, za upis, kao i celokupni plan i program su se promenili makar jednom, ako ne i vise puta u toku jedne godine studiranja. Sve informacije su rekla-kazala, a studenti i dzepovi su najgore prolazili na kraju balade.

@cinik Inace, dekanka Vranes je jedna izuzetna osoba, dobar mentor i sigurno jedna od nasih najvecih strucnjaka u oblasti bibliotekarstva kod nas. Siguran sam da nije to bila njena namera da kaze, vec je htela da kaze da je taj problem, problem svih fakulteta, ne samo Filoloskog.

Anonymous

pre 12 godina

Za sve koji ne znaju, na budzetu ostaju samo oni koji ociste godinu,dakle poloze SVE ispite... Dakle ne ostavlja se nimalo prostora studentima, da eventualno zbog posla,bolesti ili jednostavno nekog drugog razloga ispit prenesu u narednu godinu. Pa ne trazi niko da mu poklone nesto, ili da ga puste na ispitu vec da imaju razumne zahtjeve. Npr. na prvoj godini odsjek Srpski jezik i knjizevnost, studenti imaju 12 predmeta i samo ako poloze svih 12 imaju pravo da konkurisu za budzet. Zaista ne razumem one koji donose zakone... Oni su fakultet u SFRJ zavrsili maltene besplatno a sada namecu tolike skolarine da je postao luksuz biti student... A onda se zale kako je malo visokoobrazovanih.

Nenad

pre 12 godina

Ako zaista želite da promenit sistem visokog školstva, manite se blokiranja fakulteta. Blokirajte Parlament i Vladu Republike Srbije - oni stoje iza svih zakona na osnovu kojih je školstvo i dovedeno na ovako niske grane.
Vlada i Parlament su adresa na koju treba da se obratite. Ako ministri iz vlade neće da vam izađu u susret - tada pritisnite parlament da otkaže poverenje takvoj vladi. Sve drugo je mlaćewe prayne slame - odnosno samo najava "cenkanja" oko visina školarina.
A vi ako hoćete da se svake godine "cenjkate" - onda ostanite na unutar filološkog.

Raki

pre 12 godina

Ponosan sam na upravu mog Pravnog fakulteta u Beogradu, verujem da se nama ovakve stvari ne mogu desiti... Zapravo, nas fakultet vise daje drzavi na ime poreza nego sto od nje dobija... Jeste da se sve placa, pa cak i heftanje uplatnice za obrazac (5 dinara) ali ako imas 48 i prosek 6, sigurno si na budzetu.

Dragoljub

pre 12 godina

Tu nedavno razgovarah sa majkom studentkinje master studija na filoloskom. Devojka je redovni student, ima prosek 9.5 i postoji mogucnost DA NECE BITI NA BUDZETU. I onda se neko cudi sto protestvuju? Pa cudo je sto nisu protestvovali do sada! Svi prethodni rezimi bili su dovoljno pametni da "ne diraju" mnogo u studentski standard (pa su opet imali studentske proteste, uglavnom politicke).

Dragoslav

pre 12 godina

Pamet u ovoj zemlji odavno nije bitna. Studiranje će ubrzo postati privilegija bogatih, a ostali mogu da se prijave na "Zvezde Granda" kod dekana Saše.

naivko

pre 12 godina

Nije mi jasno ta vaša matematika? Da vas država školuje a u državi nema posla ni za sadašnje studente a kamoli za vas. I kad završite fakultet da odete u inostraanstvo da radite i privređujete njima a država Srbija vas školovala.
Zar vam nije jasna poruka koju vam država Srbija šalje? Srbiji ne trebaju studenti jer nema šta sa njima da radi Srbiji trebaju ljudi na barikadama. Država se čak ni ne trudi da vam sakrije da ste višak u ovoj zemlji.

Хиперактивна БУВА

pre 12 godina

У овом тренутку није од пресудне важности са којег факултета који студент протествује и то не сме да буде изговор! Поставља се битније питање зашто уопште студенти штрајкују! Одговор на то питање сви знамо, али нажалост ни министарство ни један факултет не жели ни да помисли да реши проблеме! Постала је привилегија и луксуз бити нормалан студент у Србији јер је све прескупо, док с друге стране имате константне изјаве да морамо спречити "одлив мозгова"!? Поставље се питање: Ко је луд, а ко нормалан!?

Jovana

pre 12 godina

Za Mirinu informaciju - ja po semestru na Filoloskom imam 8 obaveznih predmeta.
Pod dva - od prve godine muku mucim uceci gramatiku i lingvistiku na 3 razlicita jezika, od kog samo jedan studiram od pocetka, jer inace ne moze da se uci u osnovnoj i srednjoj skoli kako bi se stekla neka osnova. Takodje i kulturu ucim na engleskom + druga 3 strana jezika, a pritom ta knjiga za samo jednu oblast ima oko 500 strana. A sta da kazem o ostalih 6 ispitta koji mi ostaju u tom istom semestru?! Dajte, ili cutite kad ne znate o cemu vi to, ili bar jednom u zivotu mucnite glavom, zaboga Srbende, sram da vas bude. Mozda i nismo ni za sta drugo nego za njivu i motiku...

Miša

pre 12 godina

Ne razumem zašto studenti ne bi mogli da prenesu dva ispita i budu normalno na budžetu. U čemu je razlika, sem da se sprovodi sadizam i pljačka nad studentima. Smatram da je prenošenje dva ispita elementarno ljudsko pravo upravljanja svojim vremenom i zdravljem. Najsramniji je Ministar prosvete, koji je pritom funkcioner SPS, tobože socijalističke i radničke partije.

boban

pre 12 godina

Citiram: To nisu studenti Filološkog fakulteta, mada među njima ima i naših studenata, ali i studenata drugih fakulteta i drugih univerziteta", rekla je Aleksandra Vraneš.
Nisu naši, mada ima i naših! Hahaha, i posle kako čovek da se ne smeje svojoj nesreći!

irena

pre 12 godina

Zato deca iz jugoistočne Srbije idu da studiraju u susednu Bugarsku, i to po daleko povoljnijim uslovima. A lepo sve te pare mogu da ostanu kod nas!

istina

pre 12 godina

Rece covek " nama je skolarina 119 000 dinara i nismo je povecavali " , a da li je tebalo da bude 1 000 000 dinara ?
Koja to porodice moze da izdvoji 119 000 dinara da plati skolarinu za njihovo dete koje studira , bez obzira na koliko rata to podelili , znate li bre kako ljudi na " recku" kupuju hleb od 20 do 1 , a posle prvog pola plate daju na vracanje tog duga , da ne pricam o struji , vodi , telefonu . . .

USTANI SRBIJO !!!!!

Tihana

pre 12 godina

Fakulteti su nam odavno( a to su pokazatelji društva..)najobičnije pljačkaške rupčage. Dno dna od raspada i korupcije...Student pun entuzijazma još od prvog dana upozna MO koji vlada tamo.Zove se ,,DAJ PARE BRE!!!!!!!!!''.Atmosfera na faksu je kao na šalterima u vreme najcrnjeg komunizma.Studentu ne sme zub da se zabeli,inače....Jesam za svetsko,savremeno i kvalitetno školstvo ali NEKA PREDAVAČI,ZNANJE I KVALITET NASTAVE budu isti takvi a ne kojekakvi medikritetski laktaši se ugurali po partijskoj,zavičajnoj,rodbinskoj,itd liniji a trebalo bi,ruku na srce, 95% njih jednostavno bez pardona IZBACITI jer nisu ni za šta!!

Vecina

pre 12 godina

Budimo realni da su lepo sproveli bolonju sve bi MOZDA bilo uredu ili koliko toliko ne bi ni bio dovoljan broj studenata da protestuju pa da dodje do ovako neceg. Evo na primer po bolonji studenti imaju pravo da studiraju 6 godina max ako su upisali osnovne studije koje traju 3 godine. Ma nemojte molicu vas lepo, sta cemo sa kolegama koji su vec studirali po 5 godina i prebacili se na na novi status i sad ukupno mogu da studiraju 11 godina... TO SAMO U SRBIJI IMA... PREMA TOME NE MOZETE VI NEKOM ZABRANITI DA STUDIRA MAKAR SVOJ ZIVOT UNISTIO STUDIRAJUCI CEO ZIVOT!! AKO NEKO IMA PARE I MOGUCNOSTI NEKA GA NEKA RADI TAKO NIJE NAS PROBLEM !!!! ALI NE OGRANICAVAJTE DRUGE ZBOG TAKVIH DA NE MOGU DA STUDIRAJU... Ali evo jos jednog primera, PMF u beogradu svake godine menja plan i program za racunarce jer prolaznost nije dovoljna, zasto pa zato sto profesori vezbaju na generacijama i tako zaljucke prave sta je dobro a sta nije. Menjajte sve pa cemo se drzati Bolonjskog zakona, dokle god se ne promeni sve nema nista od bolonje. DAJEM PODRSKU SVAKOM STUDENTSKOM PROTESTU.

1.Treba omoguciti studentima da studiraju koliko god zele za svoje pare u suprotnom ljudima koji su presli sa starog na novi statut da im se ponisti status studenta (zao mi je jer ne bi bilo pravedno prema ljudima koji su po novom statutu). A ako opet to ne uradite onda novom statutu produzite rok zavrsetka studija jer su to reano studenti na kojima vezbate statut, ni vi niste sigurni da je pravilno to sto ste propisali.
2.Dovedite profesore u red, jer nisu mnogo pravedni po pitanju bodovanja. Neki od njih menjaju plan i program kao carape. Ma svaki profesor boduje drugacije za isti kurs sto je nelogicno.
3.Druga prica je na PMFu ko izgubi bodove na kolokvijumu taj ne mora ni da izlazi na ispit i ako je za ispit mozda spreman da zna sve.
4.Pa uvedite i vanredno studiranje, ko ne moze redovno neka bude i vanredno. Ne mora da postoji redovno studiranje. Na PMFu nema vanrednog sutdiranja koliko ja znam.
5.Zapamtite da vasu decu ceka sve to isto!

DOK SE SVE TO NE POPRAVI PROTESTOVACEMO!

drago

pre 12 godina

podrzavam studente,treba da radikalizuju svoj protest kao i njihovi vrsnjacu koji protesruju protiv pohlepe kapitalista, a i mi ih imamo i to najgore vrste, komunisticki kapitalisti, oni su najgori...

Clan Parlamenta

pre 12 godina

@Ogorcena

Devojko, ti si notorni lazov! Mozda se i poznajemo (ostacu anoniman, jer se ni ti imenom nisi predstavila) i ako je tako, onda cu ti to nekada i u lice reci, ali ovolika kolicina dezinformacija i lazi prevrsila je svaku meru!

Idemo redom:
- Cena uverenja o diplomiranju: 2500 dinara (link sa zvanicnim cenovnikom: http://studportal.fil.bg.ac.rs/images/dokumenti/cenovnik.pdf)
- Za uplacivanje "simbolicnog iznosa" za clanstvo u biblioteci katedre ne bih te napadao (jos uvek), dok mi ne kazes koja katedra naplacuje clanstvo. Moja to ne radi, ali mozda tvoja to radi, pa ako treba da se o tome razgovara, mozemo razgovarati.
- Za navod da u Parlamentu studenata Filoloskog fakulteta sede partijski podmlaci mogu i da te tuzim, jer si uputila klevetu na moj racun (istupam u sopstveno ime), buduci da nikada nisam bio, niti jesam, niti cu biti clan bilo kakvog partijskog podmlatka. Inace, znas da je kleveta kaznjiva zakonom? Dalje, 2% od budzeta Fakulteta za Parlament?! Treba sramota da te bude. Jesi li pri sebi?! Prvo, Parlament nema racun na koji se bilo kakav novac moze uplatiti, a samim tim prelazimo i na drugo: javna ustanova, a bogme ni privatna, ni na koji nacin ne moze podici toliki novac i isplatiti ga na ruke bilo kom licu bez pravdanja za koju svrhu novac podize. Znaci, ne postoji nijedan nacin da se taj transfer novca o kome govoris izvede. To bi bila druga kleveta.

Kada smo vec kod finansija, evo mog pitanja: da li vi imate ikakav izvestaj o tome sta se desava sa novcem koji prikupljate u holu Fakulteta na ime donacije za proteste?

Sad ponesto i o problemima:
- Politiku upisa propisuje MINISTARSTVO, ne Uprava Fakulteta.
- Uvid u specifikacije troskova po potrebi moze da se zatrazi, ali postoji nacin na koji se to radi.
- Kada je Bolonja u pitanju, ima problema i na tome radimo, a proces je spor, mukotrpan i zahteva vreme. Ne moze se sve prekonoc dobiti i neko nazalost nece za svoga studiranja doziveti sve promene nabolje.

tiho i nevidljivo

pre 12 godina

Studiram u Svajcarskoj , skolarina je za Svajcarce 640 CHF po semestru a za strance 800 CHF, predavanja su izvanredna, jedinsvena i tu je puno ulozeno da sve bude aktuelno i sl. sve u svemu nesto se dobije za taj novac sto u Bgd nije nuzno slucaj (gde sam zavrsila osnovne studije). Eto toliko. pozzz svima i apsolutna podrska studentima u Bgd.

AGUERO

pre 12 godina

Odusevljen sam komentarima ljudi koji i ne znaju po kojim se pravilima danas studira da naprimer ti bodovi, nigde i ne stoji da se naplacuju a ni koliko, to fakulteti sami odredjuju po tome koliko je fakultet popularan ( pa nije obrazovanje pijaca pa da postoje pravila ponude i potraznje ).Uostalom ovi koji savetuju studente da blokiraju parlament njima je verovatno u ovoj zemlji sve potaman pa ga zato oni ne blokiraju.Ovo nije samo stvar studenata nego i onih koji su to bili ili ce biti kao i roditelja koji imaju ili treba da imaju studente. Ne bi voleo da sutra objasnjavamo svojoj deci da to sto ne mogu ni da pokusaju da studiraju fakultet koji zele da je to dobro za njih jer eto neko je procenio da nisu dovoljno talentovani a usput i nemamo u kuci ni para da im to omogucimo.Obrazovanje ne moze biti privilegija bogatih jer u njega ulazemo svi a onda svi i na njega treba da imamo pravo.Ovo drustvo je zaboravilo sta znaci rec solidarnost, zivotarimo od danas do sutra i srecni smo ako nas niko ne dira i kivni na one koji zele da im bude bolje jer nemamo hrabrosti da im se pridruzimo.Dok nas direktno nesto ne pogodi mi se necemo zamisliti a onda moze da bude kasno

uko

pre 12 godina

Ovo je 21 vek i u njemu se covek obrazuje dok je ziv, a to su guluposti i ciste floskule o duzini studiranja.

Zar imaju pravo da se skoluju samo njih 20 sa najvecim koeficientom initligencije i jos njih 20 rodjenim medju roditeljima sa dubljim dzepom???!!!
Valjda imaju i drugi, osim tih 40, pravo da znaju razne filozofske, filoloske, matematicke, fizicke, hemijske, bioloske i druge (divne) vestine.
Sto se mene tice neka studira koliko ko hoce, nista mi to ne smeta, dobro je da se ide napred, pa i o mom trosku. Svako treba da ima pravo na obrazovanje i to u bilo kom zivotnom dobu.
Bravo studenti filoloskog fakulteta!

Ispravljač

pre 12 godina

@Anonymous: Molim te nemoj širiti dezinformacije! Za budžet je trenutno potrebno 48 od 60 bodova, dakle nije nemoguće prenositi ispite u narednu godinu (1 ispit od 12 bodova, 2 ispita od po 6 bodova, 4 ispita od po 3 boda...). Na Filološkom na grupama za srpski jezik ima manje studenata sa 48 bodova nego što ima budžetskih mesta.

Minja

pre 12 godina

"a kod nas Bolonja je takva da nema “ponavljanja” već 6 godina možeš da studiraš istu godinu – pa naravno da onda moraju da plaćaju da bi beskonačno puta ponavljali isti predmet. "

Ala ti lupaš...

Kocho

pre 12 godina

Imam samo jedno pitanje za studente koji blokiraju rad fakulteta:
1.) Da li su se uslovi u pogledu visine školarine i potrebnog broja bodova za studiranje na teret budžeta pogoršali u odnosu na trenutak kada su upisivali fakultet?
U kolkiko je odgovor potvrdan, zamolio bih da mi navedu šta se konkretno pogoršalo uporednim podacima tipa toliko je iznosila školarina kada sam upisivao(la) toliko je sada i toliko je trebalo poena za upis na budžet, toliko treba sada.
U koliko je odgovr negativan, zamolio bih da mi obrazlože osnov njihovog protesta.
Posebno bih zamolio studente filozofije, koji imaju predmet logika da mi daju svoj odgovor.
Hvala

Sofronije

pre 12 godina

Ako mogu da štrajkuju policajci zašto nebi mogli i studenti, je policajci brane svoje pozicije, a studenti i svoje pozicije i interese svojih roditelja.
U ovoj državi samo poslanici i ministri ne štrajkuju.
Pitam se zašto ?

далибор

pre 12 godina

Да је среће да су и други студенти овако сложни.. Ово је стварно не вероватно, ни на једном факултету немаш јасне услове студирања.. Сваке године нас обавесте дан пре уписа у следећу годину који су нам услови уписа.. Па ајде драги професори и политичари радите ви целе година са сазнањем да можда примите плату, а можда и не примите-то се још не зна.

savko

pre 12 godina

Studiram ETF, smer Oftversko inzenjerstvo... Navodno sam apsolvent sto mi pise u indexu, ostao mi je jedan ispit i cena prenosenja tog ispita u sledecu godinu je 3050 din po bodu, a on nosi 6 bodova, kao i 90% ispita. Znaci 18000 po ispitu, da bi izasao opet u decembru i polagao ga?! A navodno smo apsolventi, a ustvari obicni ponovci, ma sramota bre, a zamislite one koji su preneli 5, 6 ispita... pa bubreg moraju da izvade da bi zavrsili skolovanje ( naravno ako im je ostao i njime nisu platili prethodne godine )E tu naravno nije kraj, danas saznamjem da su se dosetili da uzmu jos novca, pa za ddiplomski za koji su se do sada samo placale takse, prijava i jos neki papiri tipa diplome, sada.ce uzeti punu cenu boda i iznosice prijava 36000! alo prijava, pa koliki lopovluk je vise ovo?posle zalimo sto sva maladost ode u beli svet... Ja volim ovu nasu zemlju, ali bre bre vise da zivim sa lopovima! kazu onda se bori, pa sa kim i protiv koga, kada studente niko ne slusa, toliko je i volja niska i ubijena svima da nema tu ni organizacije da se nesto ozbiljno uradi. Saka jada se buni jer mucenici nemaju novca, a ostali sto im roditelji placaju hiljade evra da bi se sprdali, sede u kaficima i smeju se mozgovima... Tuzna si Srbijo, tuzna... A uskoro ni toga vise biti nece od tebe.

Elvir

pre 12 godina

Moja supruga je zavrsila Filoloski fakultet i sada je profesor srpskog jezika i knjizevnosti i vec 2 godine trazi posao u skoli. Naravno bez veze nema sanse da ga pronadje. A sto vam ovo pisem, pa ko u ovoj zemlji skoluje kadrove koje ne moze da zaposli? Da li je to jedini nacin da se odrze pojedine katedre i profesori sa svojim radnim mestima? E sad mozete da zamislite placate tolike skolarine za struku sa kojom ne mozete da nadjete posao!! A posla ima, nego je problem sto su javni konkursi (ako ih uopste i ima) vec unapred namesteni.Tako imate u nekim seoskim sredinama da po skolama predaju osobe sa nedovoljno strucnosti a da to nijedna drzavna sluzba ne kontrolishe ili ne zeli da kontrolishe.A imate i nacionalnu sluzbu za zaposljavanje, a ja ne poznajem nikoga kome su oni nashli posao. Dakle, mnogo su dublji razlozi za nezadovoljstvo.Ja predlazem da ukinemo visokoskolstvo u srbiji, kada ga vec ne cenimo. Prebacicemo se svi na zanatstvo i dovidjenja. U zapadnoj Evropi (koju svi tezimo), sama cinjenica da neko zavrsi fakultet mu donosi garanciju i situiranost, da ne kazem i obezbedjeno radno mesto. A o minimalnim zaradama da i ne pricam. Kod nas su minimalci za visokoskolovane nikakvi (20 i kusur hiljada), ako imash uopshte srece da si zaposlen. Kod nas uopste vishe i nije stos zavrsiti fakultet, posle tolike najezde privatnih fakulteta sa sumnjivim kvalitetom znanja. Eto toliko, svako dobro u nekoj drugoj zemlji.

Bagzi

pre 12 godina

Podrzavam studente, jer ako se vi ne borite za svoja prava nece niko drugi.
P.S. Hvala bogu pa sam zavrsio fakultet pre Bolonjeze anarhije

Alex

pre 12 godina

Zasto mi studenti nemamo prava ni na sta! Imamo prava da se bunimo za nepravdu, kada ste vi studirali za dzabe nije vam smetalo, a mi sada da placamo? ja licno ne mislim da je danas moguce da bude besplatno obrazovanje, ali oni nama ne daju ni kada ispunimo uslove! u tome je problem! od kada smo rodjeni zivimo u bedi, vi ste putovali studirali uzivali a bunite se kada mi zelimo to isto! sram te bilo Srbijo! zemlja nam izumire, mladih nema, vise penzosa nego beba, pa i treba tako dok tako mislite o mladima, svi cemo otici odavde ako se ovako nastavi, pa vi zivite u zemlji staraca!

ESPB

pre 12 godina

Naravno da treba da se blokira fakultet! Svaka čast filolozima što su krenuli u ovu akciju i nadam se da će se kolege sa drugih fakulteta učiniti isto. Svako ko govori da "studiranje nije obavezno, i treba ovoliko da se plaća, studenti samo izmišljaju a ne uče" i ostale gluposti treba da upiše ovaj pakao od fakulteta pa onda da priča. Da ga upiše sa istim entuzijazmom kao što je i većina nas, a da završi ubijen u pojam. Da, treba da bude besplatno obrazovanje jer ŽELIMO da se školujemo, a na kraju će neko talentovan sedeti kući jer nema 'leba da jede, a neko pun para a bez mozga će biti na fakultetu. Za 120.000 koliko je školarina na Filološkom ne možeš čestito ni da dišeš jer se nastava održava u kotlarnicama i podrumima na fakultetu, o knjigama, ispitima, informisanosti, ponašanju prema studentima i da ne govorim. Tako da, izvolite, doživite ovaj fakultet u potpunosti pa onda osuđujte "studente džabalebaroše". Kolege, SAMO NAPRED!!!

MilošNiš

pre 12 godina

Studenti su u pravu,ne traže leba bez motike.
Primer: Na PMF-u u Nišu master studije ne mogu da upisu studenti sa prosecnom ocenom 10! Početkom meseca su i oni strajkovali...
Bolonja je dobra ali samo ako se sprovede u potpunosti. Svaki fakultet je na svoj način primenio bolonju,studentima ostaje zbrka i pometnja..

Jovana

pre 12 godina

I jos jedna stvar, gospodo koja verovatno nikada iz Srbije krocila niste, a mnogo biste nam svima objasnjavali kako je tamo - u mnogo zemalja studiranje jeste besplatno (Skandinavija cela, plus Finska i vaze za zemlje sa najboljim sistemima obrazovanja, Finska je godinama u nazad 1. na svim takmicenjima, ubedljivo, trazite statistike ako ne verujete), u nekima cak drzava svim studentima daje 'studentsku pozajmicu' kako ne bi morali da rade u toku studija, a opet mogli da se osamostale od roditelja. Dakle... Pssssst.

Kaska

pre 12 godina

Vi ste studirali besplatno a na nama se lome koplja! Vi ste sedeli i učili a mi danas moramo i da sabiramo poene, pa se tu ništa i ne rešava jer može da se desi da se preko noći predmetu smanje bodovi a ti studentu trpi, ćuti i sabiraj opet, pronalazi novi predmet a to da li ti je zaista potreban nikog i nije briga! To je daleko od studiranja...

sanja

pre 12 godina

Osobi koja je potpuno neprovereno ovde napisala da je bolonjski program smesan bih preporucila da se prethodno informise umesto sto ovde prosipa pamet. Postoji velika razlika medju fakultetima, katedrama i programima. Bolonja na Megatrendu i Singidunumu i ostalim tzv. fakultetima jeste smesna, ali drzavne na kojima jos uvek postoje vrhunski predavaci nemoj da mesas u to. Pogledajte samo spisak literature za ispit iz knjizevnosti i bice vam jasno sta je bolonjski program na Filoloskom fakultetu. Ne mozete govoriti smesno i vredjati tako profesore na npr. katedri za opstu knjizevnost koji imaju zavrsena dva ili tri fakulteta i imaju isto toliko doktorata. Neobrazovanim, nekulturnim, dokonim i primitivnim ljudima bih preporucila da bar cute ukoliko vec nemaju sta pametno da kazu.

Aleksa

pre 12 godina

Evo,ja sam,recimo,svojom krivicom upao na samofinansiranje,na prvu go Medicine u Bg-u..I,ok,moj je izbor bio da platim skolarinu...Ali ,dalje..Ja za 125 000 din nisam dobio ni jednu jedinu knjigu..Evo,iz anatomije mi je do sada predavanja drzalo 4 razlicita profesora i svaki je nudio da kupimo od njega neki atlas,knjigu njegovi,cd,sve je po 4000 dinara,sve je na popustu samo ove nedelje i nikad vise..Pa,cim pocne predavanje,piocinje ubedjivanje koju knjigu da kupimo.Kao da smo na pijaci...Drugo..Pri upisu smo platili za neke kartice,koje bi trebalo da sluze da se vodi evidencija na predavanjima,ta kartica je bila 2500...I,one su sad gotove..Otisli smo da ih podignemo,kad kazu-te kartice ne vaze,ako se ne aktiviraju,a aktivacija je 2000..Zamislite bezobrazluka...Da bi nam na kraju prof rekao da je to kranje pare,jer taj sistem za evidencije ne radi uopste...Eeeeej...
A,prijava za prijemni je kostala 8 500,FASCIKLA SA PRIJAVNIM LISTOM 2000,INDEKS 1500 din.....Pa,ja pored te skolarine,jos oko 500 e dajem za ostale troskove..........

schmilo

pre 12 godina

Razumem studente i njihovo ne zadovoljstvo. U ovoj državi u mnogim javnim ustanovama svako radi i tumači zakon onako kako njemu odgovara i nema naznaka da će se to promeniti.
Sećam se još 2003. kad sam se upisao na VETŠ(sada VIŠER) pa su nam rekli da smo mi prva generacija koja je krenula po Bolonji i da važi pravilo da ko očisti godinu, prelazi na budžet. E onda kad je mnogo ljudi to i učinilo što oni nisu očekivali, lepo su odlučili da tu generaciju ipak ne kači Bolonja pa da ne mogu da pređu na budžet nego su kao nagrađivali studente sa otpisivanjem dela školarine. Samo da napomenem da se na posletku moglo do budžetskog statusa ali ako odeš kod direktora na dogovor i lepo pljuneš keš na sto. Sve se može za pare.
Inače, profesorima je malo da imaju pet puta veće plate od proseka pa se onda snalaze sa strane pri tome zapostavljajući predavanja i vežbe, ali to je ovde OK. Sve se da srediti.

danilo

pre 12 godina

U oblasti viskokog obrazovanja u Srbiji caruje pravna nesigurnost!!! Studentske službe i dekanati tumače zakone i statute kako im se hoće tako da postoje najrazličitije vrste odluka koje donose u oktobru a koje se tiču osnovnih pitanja vezanih za studije. Bolonjska deklaracija sa svojih par strana predstavlja glani izgovor iako je posredni izvor prava. Studentski savezi su u službi političara koji nisu zakonom definisali taj vid organizovanja i delovanja, pa u zamenu za slobodno organizovanja žurki i sticanja lične koristi a svojstvu saveza i parlamenata studenata ne organizuje nikakve studentske proteste. Tehnološka revolucija je prošla sa ovakvim naučnim institucijama koje funkcionišu kao preduzeća nikada naše društvo neće napredovati u industrijskom, ekonomskom pa i u kulturnom i svakom drugom smislu.
Podrška svakoj vrsti iskrene studentske inicijative!!!

V

pre 12 godina

Prvo da se razumemo ja podrzavam studente, ali ne zbog proseka i slicnih stvari.

Prosek je relativna kategorija izmedju fakulteta i prosek 9 na Visoj elektrotehnickoj i ETF-u su neuporedive kategorije, kao sto bi bile i na PMF-u i medicini. Prvo je stvar tezine a drugo poredjenje nije validno posto su fakulteti drugacijeg tipa.

Studente treba podrzati zato sto propozicije na fakultetima nisu bile postavljene kao 200 najboljih ce biti na budzetu, vec da ce SVI koji ostvare 48 ESPB-a biti NA BUDZETU. Ko je kriv drzavi i fakultetima sto nisu definisali drugacije propozicije.

Definisite ih za sledeci put, kada se nove generacije budu upisivale, koje ce svesno prihvatiti uslove i upisati fakultet, koji zele, a ne da se na pola studiranja toliko drasticno menjaju pravila da ona uticu na mogucnost studenata da zavrse taj fakultet uopste!

Ogorčena

pre 12 godina

Činjenice u vezi sa visokim obrazovanjem u Srbiji i obrazovnom politikom:

-U Srbiji fakultetsku diplomu poseduje 5-6% ljudi (poređenja radi, u Makedoniji je taj procenat 7,5, u Turskoj 10,5, u Hrvatskoj 15, u Sloveniji 22, a u Skandinaviji 30-36).
-Srbija pojedine strane državljane tretira potpuno isto kao i sopstvene i novac srpskih poreskih obveznika delom ide i na školarine, ishranu, smeštaj, stipendije i ostale studentske povlastice tih stranih državljana. Ne vidim zašto bi državljanin Rumunije ili Italije godinu na Filološkom morao da plaća 2000e a državljanin Crne Gore ništa, uz obezbeđen dom i menzu (paradoks je veći s obzirom na to da se Crna Gora odvojila od Srbije referendumom, imajući i tada u vidu skroman obim sopstvenog, jednog jedinog, univerziteta).

Činjenice u vezi sa Filološkim fakultetom u Beogradu:

-Na fakultetu se tokom četiri i po godine, koliko ja imam uvid u stanje, politika upisa godine menjala nebrojeno puta, i to uvek neposredno pred sam upis, tj. studenti su uvek stavljani pred svršen čin. Studenti NIKADA na početku akademske godine nisu sa sigurnošću znali koje uslove treba da ispune za upis naredne (kako na samofinansiranje, tako i na budžet).
-Pre mesec dana fakultet je podigao cene administrativnih papira od 100-300%, bez ikakvog obrazloženja. Tako je cena budžetske prijave sa 50 skočila na 200 dinara (na kraju su morali da je spuste na 100), spisak položenih ispita sa 700 na 1500 dinara a uverenje o diplomiranju (jedan papir koji ste mukotrpnim višegodišnjim radom zaslužili)sa 4500 na 9500 dinara!
-Studenti, pa ni javnost, nemaju nikakav uvid u specifikacije troškova fakulteta pa se ne zna gde sve i kako ide novac koji studenti uplaćuju (brucoša svake godine pristigne oko 1500, a procenjuje se da aktivnih studenata ima oko 8000). Toaleti su često u gorem stanju nego javni,a mnogi nemaju brave. Studenti ne dobijaju knjige, a čak se i za učlanjenje u biblioteku katedre plaća simbolična suma (nezavisno od statusa studenta).
-Studente predstavlja Studentski parlament u kojem sede partijski podmlaci. To je ono telo koje je predstavnik ministarstva nedavno označio kao legitimno, za razliku od protestanata, a koje, iako svake godine dobija 2% budžeta fakulteta, nimalo beznačajnu sumu, jedino organizuje žurke i ekskurzije u koje se, pretpostavljam, svi ugrađuju.
-Fakultet već dve godine protivpravno drži mojih bespotrebno uplaćenih 40000 dinara. Naime, na kraju treće godine, uslov za budžet za našu generaciju je bio čiste prve dve i 48 (od 60) poena iz treće. Ja sam očistila prve dve i te školske godine dala ukupno 62 poena, ali 42 umesto 48 iz tekuće, što je upravi bio dovoljan razlog da me prebaci na samofinansiranje i naloži mi da na upisu predam 40000 din. Tu besmislenu odluku je ministarstvo uskoro ukinulo, ja sam vraćena na budžet, ali mi taj novac nikada nije refundiran, i sada nakon skoro dve godine, odgovor je uvek isti: "Kada nama uplate iz ministrastva, i mi ćemo vama."
-Bolonja na fakultetu je pogrešno sprovedena. Na katedri za Opštu književnost i teoriju književnosti postoji ispit od 6500 strana koji nosi 3 boda (dvadeseti deo vrednosti godine). Na nekim drugim katedrama postoje ispiti koji nose po 30 bodova, a na svim konkursima (za domove, kredite, stipendije...) rangiramo se na nivou fakulteta, dakle, disproporcionalno.
-Filološki fakultet je, verujem, jedini na kojem je šalterskim službenicama zvaničnim dokumentom sa sve dekanskim pečatom i potpisom naređeno da budu ljubazne i uslužne u radu sa studentima.

Studenata ima ovakvih i onakvih, ali ta činjenica ne treba da umanji pritisak da se obrazovne institucije dovedu u red. Ovakvo stanje na Univerzitetu jasno govori da je zanemarivanje i podrivanje intelektualne zajednice prećutna državna politika.
Brankice, mislim da je na red došla i univerzitetska mafija.

JM

pre 12 godina

Obrazovani sistem se sistemski unistava, nikome u ovoj zemlji ne odgovara pametna omladina, a kasnije ni pametan narod... reforma pod"hitno"!

dimitrije

pre 12 godina

Pitajte Cedu kako se organizuju studentski protesti, On je tada imao besplatno studiranje i trazio je bolje uslove, a sada kada se fakulteti ponasaju kako koji hoce i podizu cene prema potrebama svi cute STUDENTI ujedinite se

Mary

pre 12 godina

Prosle godine na Filoloskom fakultetu, na salteru sam zamolila za informacije o smanjenju skolarine za samofinansirajuce studente. Dobila sam odgovor da nema potrebe da popunjavam bilo kakvu prijavu s obzirom da nikada nikome nisu odobrili zahtev!

Studentkinja

pre 12 godina

Ja sam student Filoloskog fakulteta, cistila sam svaku godinu u junu i imam prosek iznad 8,5. Sada, kada bi trebalo da upisujem cetvrtu godinu, ja sam ovakvim rangiranjem ispod crte za budzet na listi za svoju katedru, i moracu da se ispisem nakon tri godine rada i truda koje ce ocigledno biti uzaludne.

Zasto?

Zato sto je uprava fakulteta odobrila princip po kome se bodovi prenesenih predmeta racunaju u tekucu godinu. Dakle, neko ko je preneo ispit se rangira iznad mene, i sto su vise ispita prenosili, to su u boljem polozaju. Mi koji smo vredno cistili godine nemamo nikakve sanse, ali nas izgleda nema dovoljno da bi i nas neko saslusao. Poredjenja radi - prva na listi je devojka koju niko nije ni video na predavanjima a kamoli na ispitima vec godinu dana.

Kako, nakon svega ovoga, neko moze bezocno i bestidno da mi kaze "knjigu u sake", kada je ocigledno da se neguju interesi slabijih studenata a da se nekolicina vrednih kaznjava?

Saja

pre 12 godina

Na Uciteljskom fakultetu studenti nemaju ni redovnih 6 ispitnih rokova, vec se oktobar 2 racuna kao sesti i to ako se smiluju da ga odobre, a kako izgleda taj rok to je potpuno drugi vic. Izadje spisak ispita koje fakultet izdvoji kao one koje studenti mogu da prijave i to tako da prva godina ima pravo da prijavi samo 1 predmet, druga 2, treca tri, a cetvrta 5-od cega nemamo pravo da prijavimo ni jedan iz cetvrte godine, vec najvise 3 iz trece i po jedan iz prve i druge godine. Ko razume... Tako cetvrtaci nemaju sansu ni da ociste godinu u oktobru 2. Dok mi nemamo ni jasne uslove za upis, fakultet se nakon svakog upisa renovira, kreci...Veselo. Kad bi mediji malo pritisli mozda bi i bilo promene!!!

Marija

pre 12 godina

"I kao sto nigde u svetu studiranje nije za dzabe i jeftino tako i kod nas. "

Kako neki vole da lupetaju. Studiranje je BESPLATNO u 14 zemalja Evropske unije.
A ubogi srpski studenti samo traže da cena bude MOGUĆE da se plati, tj. da bude tri minimalca godišnje.

Jovan

pre 12 godina

Studenti Uciteljskog fakulteta nikada nisu stupili u strajk vec su (po smerovima i godinama) pisali molbe fakultetu i Ministarstvu i sta je rezultat? Nikada ni odgovora, ni potvrdnog ni odricnog, tako da su verovatno svi dopisi zavrsili u kanti. Ukoliko je strajk jedini nacin, potpuno podrzavam svakoga!

Stokton

pre 12 godina

Vidim da tu neko hvali dekana Aleksandru Vraneš. U pravu je, ona je dobar čovek i odličan bibliotekar. Ali tokom mog studiranja viđali smo je svaka dva meseca na predavanjima. Celu četvrtu godinu nam nije ni držala jer je "imala mnogo posla".

Boba

pre 12 godina

Baš su simpatični ovi što pljuju po današnjim studentima, kao samo pijanče i spavaju, a hoće da studiraju na budžetu.. Studirali ste po deset godina za džabe ili što je još gore, neki tu šansu nisu ni iskoristili, pa se sada pravite pametni!!!
Tih 48 bodova su ogromni, na veterini npr. treba položiti 11-12 ispita po godini da bi se zadržao budžet, a ko iole zna šta je veterina zna koliki je to posao. Ne možemo svi ići na Megatrend, mada bi to ministar prosvete najviše voleo..

Protestant Blokader Propali Student Budžetlija

pre 12 godina

Školarina na Filološkom fakultetu je abnormalno visoka s obzirom na postojeću i jedinu funkcionalnu opremu - tablu i krede. Eto na primer, na Ekonomskom fakultetu studenti dobijaju udžebnike dok se pod okriljem Medicinskog i Hemijskog nalaze brojni im instituti i laboratorije. Rangiranje je urađeno po sramotnoj formuli: prosek x 1.5 + espb bodovi omogućavajući time da se studenti koji prenose ispite kotiraju više nego oni koji čiste godinu sa 60 bodova. Samim tim, stavljaju nam do znanja da nije bitno kakav si student niti koliki ti je uspeh već koliko si bodova sakupio. Po zakonu, mi imamo pravo da blokiramo sopstveni fakultet jer protestom niko nije hteo da nas čuje. Želimo da vam stavimo do znanja da je ovo mnogo veće od Filološkog fakulteta te da se borimo protiv korumpiranog Ministarstva, države i društva koje nije spremno da sprovede Bolonju do kraja. I još jedna stvar, studenstska solidarnost je kada oni koji se nalaze na vrhu rang liste podržavaju one koji uopšte nisu na njoj.

tea

pre 12 godina

Kakvi je to logika iza komentara u stilu "ne treba drzava da skoluje iz budzeta studente kad ce oni posle da odu, ne isplati se". Pa nisu ljudi tu da opsluzuju drzavu, drzava je tu da opsluzuje svoje gradjane.

Sombra_azul

pre 12 godina

Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu (koji je bez zgrade već 10 godina) je na pragu blokade!!! Šta se sve radi - to je sramota!

zorica

pre 12 godina

Upisala sam četvrtu godinu na budzetu,a bila sam i do sada na budzetu, tako da ne pišem kao "propali" student, jer neki ljudi po tom principu ocenjuju studentske proteste. Trebalo bi da svi štrajkuju i solidarišu se sa kolegama, a ne samo da gledaju sebe i svoj povoljniji položaj.Ne vidim razlog zbog čega neko ko je upisao 2007.god. ne može da ostane na budzetu, a ima ispunjene sve uslove!Nije mi jasno ni kako Aleksandra Vraneš "zna" da studenti koji štrajkuju nisu sa Filološkog fakulteta.Možda poznaje lično svakog studenta?! Nadam se da će se štrajk nastaviti sve dok ne budu svi na budzetu koji imaju 48 bodova i dok se ne smanji školarina kao i mnoge takse koje imaju abnormalnu cenu. Moje mišljenje je da bi protestu trebalo da se pridruže svi studenti bez obzira na trenutni status. Uostalom, nisu ni svi upravnici katedara potpisai odluku koja je doneta danas na kolegijumu Filološkog fakulteta!

jaaa

pre 12 godina

Am..ima puno komentara i stvarno me je mrzelo sve da citam.
Dakle,studenti se zalazu za svoja prava,to da li uce ili ne to je samo njihov problem i niciji vise....Svaka sudbina na tom fakultetu je individualna,a to da nema studenata koji su na budzetu medju blokadama to nije tacno,ima ih i to dosta,a tamo su ne za danas (tj. zato sto ce biti tekucu skolsku godinu na budzetu) vec za sutra i za ono sto ce ih mozda stici zakonom koji je sada na snazi...Predlazem ljudima koji nisu bas upuceni u sistem bodovanja i cenovnik Filoloskog Fakulteta da smanje paljbu, nosu bas svi studenti probisveti, pijanice i partimanijaci....
Kada biste znali citavu pricu drugacije biste pricali....

Vladimir Arsic

pre 12 godina

Same cene skolarina govore o tome da univerzitetski profesori zloupotrebljavaju autonomiju univerziteta.

Beogradski univerzitet mora da bude svesan toga da mu je osnivac Republika i da ga je osnovala da bi proizvodio visoko strucni kadar, a ne da bi zadovoljili apetite i sujete profesora.

Skolarina od 1200 evra je potpuno odvojena od stvarnosti Srbije. Kada na nju dodamo troskove za razne prijave, potvrde, uverenja, izradu diplome itd... Ovakve skolarine se mogu okarakterisati kao "udruzeni zlocinacki poduhvat".

(sve) ogorčena (/ija)

pre 12 godina

@Clan Parlamenta

*Moram da se izvinim sajtu B92 što će komentar biti nešto duži i možda primereniji raspravi na, recimo, forumu Filološkog fakulteta, ali vas molim da ga objavite u celosti jer je predmet od značaja za javnost i društvo u celini.Unapred hvala.


Prvo bih odgovorila na navode iz tvog komentara, a zatim ti i uputila nekoliko pitanja. Hajde da vidimo jesu li moje laži notorne i jesu li uopšte laži:
-Što se tiče uverenja o diplomiranju, priznajem nenamernu grešku - ne košta jedan papir 9500 din već dva (uverenje 2500 + diploma 7000 din; ovaj drugi je, doduše, od malo kvalitetnijeg papira). Sada,ukoliko meni, kao budžetskom studentu, država finansira školovanje (a isto se odnosi i na samofinansirajuće studente budući da su platili troškove koje je za njihovo školovanje odredio fakultet), da li ja treba da plaćam ta dva papira neophodna za formalni završetak studija (dakle, ne neobavezna) skoro 100e? Sufinasiranje je davno ukinuto, pa da li je onda Parlament nekada izneo ovaj problem pred upravu? Ako nije, zašto nije?
-Odlično što si dao link cenovnika jer se iz njega vidi da uverenje o položenim ispitima, kako sam već napisala, od 9. septembra košta 1500 dinara. To uverenje je 8. septembra koštalo 700 dinara, pa da li je Parlament od uprave tražio dokaz o objektivnoj neophodnosti povećanja cene za više od 100%? Ako nije, zašto nije?
-Katedra na kojoj se plaća(lo) učlanjenje u biblioteku je Opšta književnost i teorija književnosti. Meni su kao budžetskom brucošu tražili da platim simboličnu sumu kako bih uopšte mogla da koristim bibliotečki fond katedre čiji sam postala student. Problem nije u iznosu, koji je zaista simboličan, već u praksi fakulteta da za svaku stvar koja nije sedenje u klupi i korišćenje toaleta traži dodatni novac. Problem je još već kada su u pitanju neophodnosti poput navedene diplome i kartice biblioteke. Ukoliko moje studiranje plaća država, zašto ja moram dodatno da plaćam stvari koje se mog studiranja najdirektnije tiču? Da li je Parlament postavio ovakvo pitanje upravi?Ako nije, zašto nije?
-Finansijska transparentnost je nužan preduslov sigurnosti u pravilno funkcionisanje fakulteta (kao i svakog sistema) po pitanju korupcije i malverzacija. Uvid u troškove fakulteta kao pitanje iskrsava tokom svake akademske godine a postaje naročito aktuelno u vreme upisa i protesta kada studenti žele da vide da li je cena školarine i ostalih dažbina na fakultetu objektivno formirana. Ukoliko se, kako kažeš, uvid u specifikacije troškova može zatražiti i ako za to postoji način, da li ga je Parlament u prethodne četiri godine bar jednom zatražio? Ako nije, zašto nije?
-Što se tiče onoga što si shvatio kao klevetu na svoj račun, nigde nisam napisala da u Parlamentu sede isključivo partijski podmlaci, pošto to ni ne bih mogla da tvrdim.Problem prisustva partija u parlamentima je nešto o čemu se govori i po hodnicima fakulteta ali i u javnosti (Blic je jedan od medija koji su eksplicitno pisali o tome). Ukoliko ti nisi član nijedne partije, svaka čast, ali možeš li odgovorno da tvrdiš da u njemu ne sedi nijedan student sa partijskom knjižicom?
- Što se tiče finansiranja Parlamenta, nigde nisam rekla da se novac isplaćuje na ruke. Mislila sam na sredstva koja fakultet izdvaja za vaše funkcionisanje, jer postojanje i aktivnosti Parlamenta koštaju. Ako negiraš da fakultet plaća troškove vašeg postojanja, onda te molim da mi kao osobi čiji si predstavnik kažeš ko ih zapravo pokriva? Neka druga, privatna lica? Možda vi sami iz svojih džepova? Ili možda uspevate da opstanete bez dinara prihoda? Ako je tako, otkrijte i ostatku Srbije tajnu uspeha, biće vam zahvalna.
-Za ovo "Politiku upisa propisuje MINISTARSTVO, ne Uprava Fakulteta" ne znam na šta si tačno mislio, ali ako je tako misliš li da parlamenti koji bi trebalo da zastupaju prava i interese sudenata u slučajevima kada su oni narušeni treba da se povuku zato što je reč o ministarstvu a ne o fakultetu?
Toliko o odgovorima, sada bih pitala sledeće:
-Zanimljivo je i indikativno da se nijednom rečju nisi osvrnuo na moj navod da fakultet bespravno drži mojih 40000 dinara već dve godine. Misliš li da je i to notorna laž ili jednostavno ne misliš da je prisvajanje studentskog (jer svakako nisam usamljeni slučaj) novca od strane fakulteta stvar kojom bi Parlament trebalo da se pozabavi?
-Fakultet je nedavno podigao cenu budžetskih ispitnih prijava sa 50 na 200 dinara i po njoj su se prodavale određeno vreme. Kada je cena spuštena na razumniju od 100 dinara, fakultet je Parlamentu refundirao 3500 ispitnih prijava. Ja sam za to saznala sasvim slučajno, na forumu, preko posta jedne studentkinje, dok bilo kakve zvanične objave o tome nema nigde. Zašto Parlament nije obavestio studente da mogu besplatno preuzeti refundirane ispitne prijave postavljanjem obaveštenja na, recimo, oglasne table svih katedri i u auli fakulteta?
-Na osnovu glasova kolikog procenta studenata koji pravo glasa imaju je oformljen sadašnji Parlament?

"Da li vi imate ikakav izvestaj o tome sta se desava sa novcem koji prikupljate u holu Fakulteta na ime donacije za proteste?" Ovo tvoje pitanje pokazuje da me tretiraš kao učesnika ili organizatora protesta. Ja nisam ni deo Parlamenta ni deo protesta (ne protestujem jer se ne slažem sa metodama i pojedinim zahtevima protesta i pokušajima njegove politizacije, ali podržavam ideju protestovanja jer mislim da se protestovati ima itekako zbog čega). U ovome prepoznajem strategiju deljenja u tabore čim se zagrebe ispod površine i diskreditovanja onoga koji grebe smeštanjem u jednog od njih, strategiju koja se u Srbiji odvajkada lepo prima. Ti ne treba da na sebe gledaš kao na nekoga ko je preko puta mene, već nekoga ko je ispred mene i u moje istupa. Od toga, nažalost, ništa.

Na kraju, moje mišljenje o studentskim parlamentima na srpskim fakultetima je da si oni produžena ruka uprava koja je tu da klima glavom kada je glas studenata, prema demokratskim principima, neophodan (zašto bi u suprotnom, potpis članova Parlamenta stajao na jednom ovakvom saopštenju Filološkog fakulteta http://www.fil.bg.ac.rs/Odgovor%20Savezu%20studenata%20i%20Studentskom%20parlamentu.pdf u kojem se navodi da fakultet veruje da "u slučaju Filološkog fakulteta nema osnova za studentski protest"). U prilog tome može da govori i ova vest na koju sam naišla bezuspešno tražeči link za gorepomenuto pisanje Blica javascript:article('http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/281389/Nis-Studentski-parlament-Medicinskog-fakulteta-podrzao-dekana'.Poslednji put sam predstavnicu moje grupe u Parlamentu videla prvog dana studiranja kada nam je dala svoj telefon, a poslednji put sam videla izbore u toku pre tri godine. Rezultate vašeg rada sam videla poslednji put - hm, pa ne mogu da se setim. Isti problemi koji su me u vezi sa Bolonjom dočekali na fakultetu me sada i ispraćaju, a komentar da "kada je Bolonja u pitanju, ima problema i na tome radimo, a proces je spor, mukotrpan i zahteva vreme. Ne moze se sve prekonoc dobiti i neko nazalost nece za svoga studiranja doziveti sve promene nabolje" nije vredan odgovora.