Nedelja, 02.10.2011.

02:32

Carina koči rast onlajn kupovine

Prednosti koje donosi kupovina preko interneta, a glavna među njima je primamljiva cena, građanima Srbije su do sada bile nedostižne.

Izvor: Blic

Carina koèi rast onlajn kupovine IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

"Kangaroo", meaning "I don't understand you?"

pre 12 godina

A kako je u 'belom svetu', npr. u Australiji? Sve sto kupite on-line a ne prelazi vrednost od AU$ 1000, tj. US$ 965, tj. 720 evra
- NE CARINI SE! Pozdrav!

Bojan RF

pre 12 godina

U Rusiji je ogranicenje 2 000 evro u roku od godinu dana. Znaci mozete u toku godine da kupite koliko hocete do 2 000 evro. Pa vi vidite. Ej Rusija.

Andreja

pre 12 godina

Poštovana redakcijo,
U članku pod naslovom: "Bez carine na knjige poručene sa neta" objavljenom u petak, 30.09.2011. na vašem veb sajtu napisano je da: "Ovi limiti su juče povećani, pa se sada carini samo roba preko 50 evra...", dok je u danas u ovom članku objavljeno da će: "Stanovnici Srbije uskoro će moći da kupuju stvari vredne najviše 50 evra, a da za njih nemaju dodatne carinske troškove."

Kome sada da verujem, vama ili vama?

Unapred zahvalan za pojašnjenje,
S poštovanjem,
Andreja Sinadinović Vijatović

5 Ritter cokolada 4.83 E na amazonu, 1000 dinara u Maxiju

pre 12 godina

Veoma me interesuja sta za sve ovo kazu Ceda i liberalna grupica iz kombija. Oni su za granicu i carinu na Jarinju, a u ovom slucaju ?

kompas

pre 12 godina

Kakvo limerije.
Kako znate da je paket od rodjaka ili nije?
Kako ce se to dokazaziti?
Ja nemam pojma, ali ovu zemlju vode toliki retardi,da jos uvek ne shvatam da je 2011.
Pravo cudo ce biti ako ova garnitura saceka redovne izbore.
Sve zemlje istocno i zapadno imaju 100 evra,mi kao mentoli sa 50,ali od familije"muske tetke" cak neverovatnih 70 evra.
Sanjam da sve ove od 90-tih do dana danasnjih vidim iza resetaka i to onih sa naj gorim robijasima,bez privilegija,gde ce mera vaspitanja biti prinudni rad,na kamenolomu,u rudnicima,u njivama....

Marko

pre 12 godina

Pred izbore, svi političari odjednom počnu da razmišljaju o interesima građana.
Juče mi ona gđa Trivan prosipa onakve gluposti o internetu. Ono je paradigma političke demagogije i vređanje ne inteligencije, nego zdravog razuma. Ovde vlada jedna obična birokratija i mi smo u milosti i nemilosti raznih šalteruša, carinika, službenika i ostalih miševa iz državnih kancelarija i agencija.
Nas svaka ozbiljnija firma, trgovinski lanac, svetski servis zaobilaze u širokom luku, a stranke na vlasti to počnu da primećuju tek pred izbore. I to 'ne bavljenje' standardom i interesom građana je malo prevršilo svaku meru. Čak i meru dobrog ukusa. Ne verujem da su drugi nešto bolji od ovih, tako da posle 20 godina razmišljam da ne izađem na buđave izbore. Stvarno nisam zainteresovan.

Aleksandar

pre 12 godina

@Goxy
Sve se to lako resava sto se tice maznjavanja na carini. Kada stigne paket, lepo ga pregledas na licu mesta (zavisi gde se preuzima) i ako nesto fali, lepo se sve to fotografise i nacini video zapis(poneses mobilni), pa im onda sve po spisku. Od carine do spedicije.

Niko nema pravo da otvara paket bez tvog prisustva.

Sve po spisku !

pre 12 godina

Ja sam elektroinzenjer. Osamdesetih sam, zbog carinskih propisa, iz Nemacke svercovao ispod sedista bube, Commadora 64, stampac za njega , disk drajv, pa sledece godine PC AT 286. Onda mi je pukao film od struke i posle toga razmisljao sam samo kako da prosvercujem auto, ukucam brojeve ili uvezem karoseriju. I danas se neko pita kako to da Srbija izvozi samo sirovine !! Nismo sposobni ni sok od paradajza da napravimo i izvezemo !

delta

pre 12 godina

Ja ovo nista ne razumem prvo pricaju da ce limit biti 70€ sada kazu da nije 70€ nego 50€?

Ako ja narucim kao fizicko lice nesto sa Amazona do kog limita cu moci da idem? Do 50€ ili do 70€?

Ili ce to nasi "strucni" carinici odokativno da odmeravaju i da procenjuju da li je za carinjenje ili nije? Pri tom kada pominjem odokativno mislim na otvaranje paketa uzimanje onoga sto im se svidja itd itd.

pera

pre 12 godina

o cemu vi pricate?? pa taj voz ne staje samo u nasoj i jos tri stanice u svetu!!?? kako zvanicnike nije sramota da pricaju o prednostima interneta i e trgovine. da su ih znali, odavno bi ih primenili!

Čovek iz 23. veka

pre 12 godina

"U većini zemalja Evrope, naime, carina na poručenu robu se ne plaća, ako vrednost ne prelazi 100 dolara."

Haha sadržaj ove rečenice i nema nekog smisla, naime kolika god da je vrednost za koju vam "oproste" carinu, ostaje činjenica da u toj evropi ne postoji carina između zemlja, i da carinu plaćate samo ako robu naručujete recimo iz USA, jer iz ostatka sveta, poput recimo Tadžikistana, Nigerije, Indije itd. da budemo iskreni i nema šta da se naruči jer im je e-trgovina ako postoji negde na nivou 1840-ih...

Inače da se zna, ta suma od 100 dolara je u UK recimo 135 funti (220 dolara) ali plaćate carinu samo ako je stopa veća od 6.7% (9 funti) što u mnogim slučajevima nije jer je neka prosečna stopa oko 4-5% (zavisi od robe) tako da u nekoj realnoj situaciji do oko 200 funti (320 dolara) retko kad plaćate carinu, ali da ne idemo toliko daleko, u Mađarskoj je recimo 150 EUR (200 dolara)... i to naravno plaćate samo ako naručujete van EU, što da budemo iskreni uglavnom nije slučaj.

...e da, stope su im svugde uglavnom ispod 10% (u proseku oko 5-6% u većinu EU zemalja) i za mnoge proizvode NEMA carine odnosno 0%, recimo za knjige i sl. inače za knjige u crno Slobino vreme nije ni u Srbiji postojala carina, ali onda smo odlučili da smo previše pametni pa nam knjige više nisu potrebne... isto tako smo i za računare uveli PDV... jer šta će nam kompjuteri, ne možemo da ih koristimo za ništa pametno sem za Facebook i filmove... pa onda umesto da gledamo kako da pokrenemo upotrebu komjutera u produktivne svrhe, odlučili da im otežamo nabavku jer to će rešiti problem :) da nije žalosno bilo bi smešno... inače najžalosnije je što je u Srbiji trenutno na vlasti najmanje nesposobna politička opcija... užasni su, mnogo loši, ali ostali su lošiji i to mnogo, mnogo lošiji... šah mat.

ivan

pre 12 godina

svi znamo da je Srbija jedna od najskupljih zemalja na svetu pogotovo kada je u pitanju hrana i osnovne zivotne namirnice.

bolje da ukinu 'beli Sengen' da se ne stresamo i nek nam izvade 50%-60% mozga da srecno blejimo uz turbo folk.

pa da stvorimo 'Sovjetskog coveka'...

Bojan Cimbaljević

pre 12 godina

Da, nedostupni, vrlo. Prvi proizvod koji sam kupio preko interneta bio je polovni digitalni foto-aparat, to još 2006. godine, znači pre pet godina. Inače, za njega sam platio 0 dinara carine. POsle toga sam kupio desetine stvari, nekada sam platio carinu, nekada ne.

Razlog zašto se malo kupuje preko interneta je neupućenost domaćih kupaca, nepostojanje online trgovina iz Srbije, i naravno, primitivni strah od kreditnih kartica i onlajn plaćanja. Ali i to će se promeniti i dolazak Paypala će u tome pomoći.

Razum

pre 12 godina

Pa opet isti clanak kao od pre neki dan. Dajte pritisnite odgovorne i trazite objasnjenja a ne da citam ovde nesto sto svi mi znamo.

Osterlitz

pre 12 godina

Limit je nekada bio 100 evra, negde do 2006 godine, ako se dobro sećam. Onda je Koštuničina Vlada da bi istisnula Neckerman sa tržišta u cilju zaštite već propale tekstilne industrije smanjila limit na 20 eura. Štiteći već propale tekstilce su sprečili ostale da koriste povoljnosti online trgovine koju ceo svet koristi, bravo za Srbiju još jedanput. Krajnje patriotski potez- žrtvuješ interese većine zarad manjine.

Amos

pre 12 godina

Otkad tacno? Dajte nam neki tekst da vidim precizno sta i kako - koliko za privatna lica koja kupuju od privatnih lica, koliko kad DOBIJAS od privatnih lica (rodjaka ili ne-rodjaka), koliko kad kupujes od firme, kako na to utice cena pakovanja i transporta itd itd.
Mnogo muljate gospodo, izjasnite se precizno.

Чика Срба

pre 12 godina

Наравно да ову ствар коче они којима смета. Ту се ради о томе да цариници који веома дуго имају могућност да пљачкају кога и како хоће, сада би им се та могућност смањила и ето им проблема. Нема ко од нас није имао непријатности са цариницима чија дрскост и безобразлук иде до неслућених граница. Сам сам имао прилике да ми отворено траже мито када сам возио робу преко границе за неку приватну фирму. Само да споменем и то да, када су и добили неки "поклон" ако нису били задовољни, долазили су у фирму да га замене при том се понашајући тако бахато као да је држава њихова.

Zoki

pre 12 godina

Sedamdeset evra odgovara otprilike iznosu od sto dolara, mislim da to nije problem. Problem je nacin na koji se carina obracunava, ali i kompletan proces. Takodje, nije jasno da li ce roba ispod 70 evra biti oslobodjena smo carine - ili i carine i PDV (ovo ima vise smisla)

mujcinovic salih

pre 12 godina

Carina je sredstvo drzave za borbu protiv stranih proizvoda koji su ne samo jeftiniji nego i kvalitetniji od domacih.Drzava time pomaze tajkunima da ostvaruju enormne zarade na uvozu odredjenih roba.Na primer kupio sam u SAD cipele (skechers)platio ih 29$ a nesto slicno tome u Srbiji kosta oko 200 evra.Pa vi vidite kolika je zarada uvoznika.

Miroslav

pre 12 godina

Pa ako planiraju da stave limit samo na 50 evra onda bolje da Paypal ni ne dolazi. Kada postave carine kao što je u ostalim zemljama EU onda bi nam kupovina preko neta imala smisla.

Stoja

pre 12 godina

Znači "odluka" od pre par dana već ne važi tj. u međuvremenu je promenjena, palo je cenjkanje. Ovaj limit nije dva puta veći od dosadašnjeg, nego dva puta manji od ranijeg limita koji je bio 100€.

Ima ovde još gluposti, kao to da nam PayPal treba da kupovinu softvera. Upravo softver je najlakše kupiti, jer njegova kupovina ne uključuje kriminalnu grupaciju carina-pošta-kurirske službe.

tabasco pete

pre 12 godina

poenta carine i nije da se stite potrosaci vec industrija i privreda. Potrosac moraju negde da zarade platu, a ako je privreda nezesticena uskoro je nece dobijati.
Limit od 50-70 eur je visenego dovoljan, jer u suprotnom, moze da se uveze koliko i ko sta hoce u vecem broju transi i da se izbegne placanje carina

znam da nije korisno za potrpsaca ali jeste za drzavu i privredu.

Sad mi lupajte minuse, jer mi smo potrosacka zemlja, mislimo samo o sebi, a posle se bunimo sto su plate male, sto nam je zdravstvo i skolstvo na ovakvom nivou(mada mnogo drzava i nadam se neka druga vlada mora da uradi da ne rasipa i ono malo sto se uplati u budzet, da smanji administraciju, promeni zakone, promeni sistem,ali to je za neku drugu temu).
Dakle, mi brinemo samo o svojoj gu..ci ali ne shvatamo da ce to sto trosimo da nas neuporedivo vise kosta kasnije, zato lupajte minuse...

dzigi

pre 12 godina

Pa što nas ovako mučite i cedite... Ako ćete za godinu-dve ponovo da povećate limit (kao u EU, pošto je kao u svemu sledite) što sad odmah ne povećate na 100$?

shumar

pre 12 godina

Malo ste pogresili u racunici. Zaboravili ste da napisete da se za vrednost pri carinjenju racunaju i TROSKOVI TRANSPORTA. Znaci ako je roba 100$ i transport 50$, carini se 150$, a ne 100$ kao sto ste napisali.

Posmatrac

pre 12 godina

Nije bas da je carina (mislim na ljude koje rade na carini, medju kojima sam i ja) za sve kriva. Ne znate koliko dnevno stigne paketa sa kriumčarenom robom, droga pa je policija skoro non stop tu, lažni računi (prikazuju cene koje su mnogo manje od stvarne). i tako dalje.

Goxy

pre 12 godina

Tacno da carina koci. Ali u mom slucaju nije problem limit za carinjenje, vec nacin carinjenja (odokativnost), nestanak robe, dodatni neplanirani troskovi, spedicija...
Ako se carina ne sredi, ako i dodje, PP ce brzo i da ode. PP presudjuje u korist kupca ako se sa robom nesto desi, pa kad pocne ucestalo da refundira novce...

Goxy

pre 12 godina

Tacno da carina koci. Ali u mom slucaju nije problem limit za carinjenje, vec nacin carinjenja (odokativnost), nestanak robe, dodatni neplanirani troskovi, spedicija...
Ako se carina ne sredi, ako i dodje, PP ce brzo i da ode. PP presudjuje u korist kupca ako se sa robom nesto desi, pa kad pocne ucestalo da refundira novce...

Sve po spisku !

pre 12 godina

Ja sam elektroinzenjer. Osamdesetih sam, zbog carinskih propisa, iz Nemacke svercovao ispod sedista bube, Commadora 64, stampac za njega , disk drajv, pa sledece godine PC AT 286. Onda mi je pukao film od struke i posle toga razmisljao sam samo kako da prosvercujem auto, ukucam brojeve ili uvezem karoseriju. I danas se neko pita kako to da Srbija izvozi samo sirovine !! Nismo sposobni ni sok od paradajza da napravimo i izvezemo !

kompas

pre 12 godina

Kakvo limerije.
Kako znate da je paket od rodjaka ili nije?
Kako ce se to dokazaziti?
Ja nemam pojma, ali ovu zemlju vode toliki retardi,da jos uvek ne shvatam da je 2011.
Pravo cudo ce biti ako ova garnitura saceka redovne izbore.
Sve zemlje istocno i zapadno imaju 100 evra,mi kao mentoli sa 50,ali od familije"muske tetke" cak neverovatnih 70 evra.
Sanjam da sve ove od 90-tih do dana danasnjih vidim iza resetaka i to onih sa naj gorim robijasima,bez privilegija,gde ce mera vaspitanja biti prinudni rad,na kamenolomu,u rudnicima,u njivama....

Marko

pre 12 godina

Pred izbore, svi političari odjednom počnu da razmišljaju o interesima građana.
Juče mi ona gđa Trivan prosipa onakve gluposti o internetu. Ono je paradigma političke demagogije i vređanje ne inteligencije, nego zdravog razuma. Ovde vlada jedna obična birokratija i mi smo u milosti i nemilosti raznih šalteruša, carinika, službenika i ostalih miševa iz državnih kancelarija i agencija.
Nas svaka ozbiljnija firma, trgovinski lanac, svetski servis zaobilaze u širokom luku, a stranke na vlasti to počnu da primećuju tek pred izbore. I to 'ne bavljenje' standardom i interesom građana je malo prevršilo svaku meru. Čak i meru dobrog ukusa. Ne verujem da su drugi nešto bolji od ovih, tako da posle 20 godina razmišljam da ne izađem na buđave izbore. Stvarno nisam zainteresovan.

Čovek iz 23. veka

pre 12 godina

"U većini zemalja Evrope, naime, carina na poručenu robu se ne plaća, ako vrednost ne prelazi 100 dolara."

Haha sadržaj ove rečenice i nema nekog smisla, naime kolika god da je vrednost za koju vam "oproste" carinu, ostaje činjenica da u toj evropi ne postoji carina između zemlja, i da carinu plaćate samo ako robu naručujete recimo iz USA, jer iz ostatka sveta, poput recimo Tadžikistana, Nigerije, Indije itd. da budemo iskreni i nema šta da se naruči jer im je e-trgovina ako postoji negde na nivou 1840-ih...

Inače da se zna, ta suma od 100 dolara je u UK recimo 135 funti (220 dolara) ali plaćate carinu samo ako je stopa veća od 6.7% (9 funti) što u mnogim slučajevima nije jer je neka prosečna stopa oko 4-5% (zavisi od robe) tako da u nekoj realnoj situaciji do oko 200 funti (320 dolara) retko kad plaćate carinu, ali da ne idemo toliko daleko, u Mađarskoj je recimo 150 EUR (200 dolara)... i to naravno plaćate samo ako naručujete van EU, što da budemo iskreni uglavnom nije slučaj.

...e da, stope su im svugde uglavnom ispod 10% (u proseku oko 5-6% u većinu EU zemalja) i za mnoge proizvode NEMA carine odnosno 0%, recimo za knjige i sl. inače za knjige u crno Slobino vreme nije ni u Srbiji postojala carina, ali onda smo odlučili da smo previše pametni pa nam knjige više nisu potrebne... isto tako smo i za računare uveli PDV... jer šta će nam kompjuteri, ne možemo da ih koristimo za ništa pametno sem za Facebook i filmove... pa onda umesto da gledamo kako da pokrenemo upotrebu komjutera u produktivne svrhe, odlučili da im otežamo nabavku jer to će rešiti problem :) da nije žalosno bilo bi smešno... inače najžalosnije je što je u Srbiji trenutno na vlasti najmanje nesposobna politička opcija... užasni su, mnogo loši, ali ostali su lošiji i to mnogo, mnogo lošiji... šah mat.

5 Ritter cokolada 4.83 E na amazonu, 1000 dinara u Maxiju

pre 12 godina

Veoma me interesuja sta za sve ovo kazu Ceda i liberalna grupica iz kombija. Oni su za granicu i carinu na Jarinju, a u ovom slucaju ?

Bojan RF

pre 12 godina

U Rusiji je ogranicenje 2 000 evro u roku od godinu dana. Znaci mozete u toku godine da kupite koliko hocete do 2 000 evro. Pa vi vidite. Ej Rusija.

Aleksandar

pre 12 godina

@Goxy
Sve se to lako resava sto se tice maznjavanja na carini. Kada stigne paket, lepo ga pregledas na licu mesta (zavisi gde se preuzima) i ako nesto fali, lepo se sve to fotografise i nacini video zapis(poneses mobilni), pa im onda sve po spisku. Od carine do spedicije.

Niko nema pravo da otvara paket bez tvog prisustva.

Andreja

pre 12 godina

Poštovana redakcijo,
U članku pod naslovom: "Bez carine na knjige poručene sa neta" objavljenom u petak, 30.09.2011. na vašem veb sajtu napisano je da: "Ovi limiti su juče povećani, pa se sada carini samo roba preko 50 evra...", dok je u danas u ovom članku objavljeno da će: "Stanovnici Srbije uskoro će moći da kupuju stvari vredne najviše 50 evra, a da za njih nemaju dodatne carinske troškove."

Kome sada da verujem, vama ili vama?

Unapred zahvalan za pojašnjenje,
S poštovanjem,
Andreja Sinadinović Vijatović

delta

pre 12 godina

Ja ovo nista ne razumem prvo pricaju da ce limit biti 70€ sada kazu da nije 70€ nego 50€?

Ako ja narucim kao fizicko lice nesto sa Amazona do kog limita cu moci da idem? Do 50€ ili do 70€?

Ili ce to nasi "strucni" carinici odokativno da odmeravaju i da procenjuju da li je za carinjenje ili nije? Pri tom kada pominjem odokativno mislim na otvaranje paketa uzimanje onoga sto im se svidja itd itd.

"Kangaroo", meaning "I don't understand you?"

pre 12 godina

A kako je u 'belom svetu', npr. u Australiji? Sve sto kupite on-line a ne prelazi vrednost od AU$ 1000, tj. US$ 965, tj. 720 evra
- NE CARINI SE! Pozdrav!

mujcinovic salih

pre 12 godina

Carina je sredstvo drzave za borbu protiv stranih proizvoda koji su ne samo jeftiniji nego i kvalitetniji od domacih.Drzava time pomaze tajkunima da ostvaruju enormne zarade na uvozu odredjenih roba.Na primer kupio sam u SAD cipele (skechers)platio ih 29$ a nesto slicno tome u Srbiji kosta oko 200 evra.Pa vi vidite kolika je zarada uvoznika.

shumar

pre 12 godina

Malo ste pogresili u racunici. Zaboravili ste da napisete da se za vrednost pri carinjenju racunaju i TROSKOVI TRANSPORTA. Znaci ako je roba 100$ i transport 50$, carini se 150$, a ne 100$ kao sto ste napisali.

Stoja

pre 12 godina

Znači "odluka" od pre par dana već ne važi tj. u međuvremenu je promenjena, palo je cenjkanje. Ovaj limit nije dva puta veći od dosadašnjeg, nego dva puta manji od ranijeg limita koji je bio 100€.

Ima ovde još gluposti, kao to da nam PayPal treba da kupovinu softvera. Upravo softver je najlakše kupiti, jer njegova kupovina ne uključuje kriminalnu grupaciju carina-pošta-kurirske službe.

Чика Срба

pre 12 godina

Наравно да ову ствар коче они којима смета. Ту се ради о томе да цариници који веома дуго имају могућност да пљачкају кога и како хоће, сада би им се та могућност смањила и ето им проблема. Нема ко од нас није имао непријатности са цариницима чија дрскост и безобразлук иде до неслућених граница. Сам сам имао прилике да ми отворено траже мито када сам возио робу преко границе за неку приватну фирму. Само да споменем и то да, када су и добили неки "поклон" ако нису били задовољни, долазили су у фирму да га замене при том се понашајући тако бахато као да је држава њихова.

Osterlitz

pre 12 godina

Limit je nekada bio 100 evra, negde do 2006 godine, ako se dobro sećam. Onda je Koštuničina Vlada da bi istisnula Neckerman sa tržišta u cilju zaštite već propale tekstilne industrije smanjila limit na 20 eura. Štiteći već propale tekstilce su sprečili ostale da koriste povoljnosti online trgovine koju ceo svet koristi, bravo za Srbiju još jedanput. Krajnje patriotski potez- žrtvuješ interese većine zarad manjine.

ivan

pre 12 godina

svi znamo da je Srbija jedna od najskupljih zemalja na svetu pogotovo kada je u pitanju hrana i osnovne zivotne namirnice.

bolje da ukinu 'beli Sengen' da se ne stresamo i nek nam izvade 50%-60% mozga da srecno blejimo uz turbo folk.

pa da stvorimo 'Sovjetskog coveka'...

Amos

pre 12 godina

Otkad tacno? Dajte nam neki tekst da vidim precizno sta i kako - koliko za privatna lica koja kupuju od privatnih lica, koliko kad DOBIJAS od privatnih lica (rodjaka ili ne-rodjaka), koliko kad kupujes od firme, kako na to utice cena pakovanja i transporta itd itd.
Mnogo muljate gospodo, izjasnite se precizno.

Zoki

pre 12 godina

Sedamdeset evra odgovara otprilike iznosu od sto dolara, mislim da to nije problem. Problem je nacin na koji se carina obracunava, ali i kompletan proces. Takodje, nije jasno da li ce roba ispod 70 evra biti oslobodjena smo carine - ili i carine i PDV (ovo ima vise smisla)

Miroslav

pre 12 godina

Pa ako planiraju da stave limit samo na 50 evra onda bolje da Paypal ni ne dolazi. Kada postave carine kao što je u ostalim zemljama EU onda bi nam kupovina preko neta imala smisla.

Razum

pre 12 godina

Pa opet isti clanak kao od pre neki dan. Dajte pritisnite odgovorne i trazite objasnjenja a ne da citam ovde nesto sto svi mi znamo.

pera

pre 12 godina

o cemu vi pricate?? pa taj voz ne staje samo u nasoj i jos tri stanice u svetu!!?? kako zvanicnike nije sramota da pricaju o prednostima interneta i e trgovine. da su ih znali, odavno bi ih primenili!

dzigi

pre 12 godina

Pa što nas ovako mučite i cedite... Ako ćete za godinu-dve ponovo da povećate limit (kao u EU, pošto je kao u svemu sledite) što sad odmah ne povećate na 100$?

Bojan Cimbaljević

pre 12 godina

Da, nedostupni, vrlo. Prvi proizvod koji sam kupio preko interneta bio je polovni digitalni foto-aparat, to još 2006. godine, znači pre pet godina. Inače, za njega sam platio 0 dinara carine. POsle toga sam kupio desetine stvari, nekada sam platio carinu, nekada ne.

Razlog zašto se malo kupuje preko interneta je neupućenost domaćih kupaca, nepostojanje online trgovina iz Srbije, i naravno, primitivni strah od kreditnih kartica i onlajn plaćanja. Ali i to će se promeniti i dolazak Paypala će u tome pomoći.

Posmatrac

pre 12 godina

Nije bas da je carina (mislim na ljude koje rade na carini, medju kojima sam i ja) za sve kriva. Ne znate koliko dnevno stigne paketa sa kriumčarenom robom, droga pa je policija skoro non stop tu, lažni računi (prikazuju cene koje su mnogo manje od stvarne). i tako dalje.

tabasco pete

pre 12 godina

poenta carine i nije da se stite potrosaci vec industrija i privreda. Potrosac moraju negde da zarade platu, a ako je privreda nezesticena uskoro je nece dobijati.
Limit od 50-70 eur je visenego dovoljan, jer u suprotnom, moze da se uveze koliko i ko sta hoce u vecem broju transi i da se izbegne placanje carina

znam da nije korisno za potrpsaca ali jeste za drzavu i privredu.

Sad mi lupajte minuse, jer mi smo potrosacka zemlja, mislimo samo o sebi, a posle se bunimo sto su plate male, sto nam je zdravstvo i skolstvo na ovakvom nivou(mada mnogo drzava i nadam se neka druga vlada mora da uradi da ne rasipa i ono malo sto se uplati u budzet, da smanji administraciju, promeni zakone, promeni sistem,ali to je za neku drugu temu).
Dakle, mi brinemo samo o svojoj gu..ci ali ne shvatamo da ce to sto trosimo da nas neuporedivo vise kosta kasnije, zato lupajte minuse...

tabasco pete

pre 12 godina

poenta carine i nije da se stite potrosaci vec industrija i privreda. Potrosac moraju negde da zarade platu, a ako je privreda nezesticena uskoro je nece dobijati.
Limit od 50-70 eur je visenego dovoljan, jer u suprotnom, moze da se uveze koliko i ko sta hoce u vecem broju transi i da se izbegne placanje carina

znam da nije korisno za potrpsaca ali jeste za drzavu i privredu.

Sad mi lupajte minuse, jer mi smo potrosacka zemlja, mislimo samo o sebi, a posle se bunimo sto su plate male, sto nam je zdravstvo i skolstvo na ovakvom nivou(mada mnogo drzava i nadam se neka druga vlada mora da uradi da ne rasipa i ono malo sto se uplati u budzet, da smanji administraciju, promeni zakone, promeni sistem,ali to je za neku drugu temu).
Dakle, mi brinemo samo o svojoj gu..ci ali ne shvatamo da ce to sto trosimo da nas neuporedivo vise kosta kasnije, zato lupajte minuse...

Posmatrac

pre 12 godina

Nije bas da je carina (mislim na ljude koje rade na carini, medju kojima sam i ja) za sve kriva. Ne znate koliko dnevno stigne paketa sa kriumčarenom robom, droga pa je policija skoro non stop tu, lažni računi (prikazuju cene koje su mnogo manje od stvarne). i tako dalje.

ivan

pre 12 godina

svi znamo da je Srbija jedna od najskupljih zemalja na svetu pogotovo kada je u pitanju hrana i osnovne zivotne namirnice.

bolje da ukinu 'beli Sengen' da se ne stresamo i nek nam izvade 50%-60% mozga da srecno blejimo uz turbo folk.

pa da stvorimo 'Sovjetskog coveka'...

5 Ritter cokolada 4.83 E na amazonu, 1000 dinara u Maxiju

pre 12 godina

Veoma me interesuja sta za sve ovo kazu Ceda i liberalna grupica iz kombija. Oni su za granicu i carinu na Jarinju, a u ovom slucaju ?

shumar

pre 12 godina

Malo ste pogresili u racunici. Zaboravili ste da napisete da se za vrednost pri carinjenju racunaju i TROSKOVI TRANSPORTA. Znaci ako je roba 100$ i transport 50$, carini se 150$, a ne 100$ kao sto ste napisali.

mujcinovic salih

pre 12 godina

Carina je sredstvo drzave za borbu protiv stranih proizvoda koji su ne samo jeftiniji nego i kvalitetniji od domacih.Drzava time pomaze tajkunima da ostvaruju enormne zarade na uvozu odredjenih roba.Na primer kupio sam u SAD cipele (skechers)platio ih 29$ a nesto slicno tome u Srbiji kosta oko 200 evra.Pa vi vidite kolika je zarada uvoznika.

Čovek iz 23. veka

pre 12 godina

"U većini zemalja Evrope, naime, carina na poručenu robu se ne plaća, ako vrednost ne prelazi 100 dolara."

Haha sadržaj ove rečenice i nema nekog smisla, naime kolika god da je vrednost za koju vam "oproste" carinu, ostaje činjenica da u toj evropi ne postoji carina između zemlja, i da carinu plaćate samo ako robu naručujete recimo iz USA, jer iz ostatka sveta, poput recimo Tadžikistana, Nigerije, Indije itd. da budemo iskreni i nema šta da se naruči jer im je e-trgovina ako postoji negde na nivou 1840-ih...

Inače da se zna, ta suma od 100 dolara je u UK recimo 135 funti (220 dolara) ali plaćate carinu samo ako je stopa veća od 6.7% (9 funti) što u mnogim slučajevima nije jer je neka prosečna stopa oko 4-5% (zavisi od robe) tako da u nekoj realnoj situaciji do oko 200 funti (320 dolara) retko kad plaćate carinu, ali da ne idemo toliko daleko, u Mađarskoj je recimo 150 EUR (200 dolara)... i to naravno plaćate samo ako naručujete van EU, što da budemo iskreni uglavnom nije slučaj.

...e da, stope su im svugde uglavnom ispod 10% (u proseku oko 5-6% u većinu EU zemalja) i za mnoge proizvode NEMA carine odnosno 0%, recimo za knjige i sl. inače za knjige u crno Slobino vreme nije ni u Srbiji postojala carina, ali onda smo odlučili da smo previše pametni pa nam knjige više nisu potrebne... isto tako smo i za računare uveli PDV... jer šta će nam kompjuteri, ne možemo da ih koristimo za ništa pametno sem za Facebook i filmove... pa onda umesto da gledamo kako da pokrenemo upotrebu komjutera u produktivne svrhe, odlučili da im otežamo nabavku jer to će rešiti problem :) da nije žalosno bilo bi smešno... inače najžalosnije je što je u Srbiji trenutno na vlasti najmanje nesposobna politička opcija... užasni su, mnogo loši, ali ostali su lošiji i to mnogo, mnogo lošiji... šah mat.

Miroslav

pre 12 godina

Pa ako planiraju da stave limit samo na 50 evra onda bolje da Paypal ni ne dolazi. Kada postave carine kao što je u ostalim zemljama EU onda bi nam kupovina preko neta imala smisla.

Osterlitz

pre 12 godina

Limit je nekada bio 100 evra, negde do 2006 godine, ako se dobro sećam. Onda je Koštuničina Vlada da bi istisnula Neckerman sa tržišta u cilju zaštite već propale tekstilne industrije smanjila limit na 20 eura. Štiteći već propale tekstilce su sprečili ostale da koriste povoljnosti online trgovine koju ceo svet koristi, bravo za Srbiju još jedanput. Krajnje patriotski potez- žrtvuješ interese većine zarad manjine.

Goxy

pre 12 godina

Tacno da carina koci. Ali u mom slucaju nije problem limit za carinjenje, vec nacin carinjenja (odokativnost), nestanak robe, dodatni neplanirani troskovi, spedicija...
Ako se carina ne sredi, ako i dodje, PP ce brzo i da ode. PP presudjuje u korist kupca ako se sa robom nesto desi, pa kad pocne ucestalo da refundira novce...

Stoja

pre 12 godina

Znači "odluka" od pre par dana već ne važi tj. u međuvremenu je promenjena, palo je cenjkanje. Ovaj limit nije dva puta veći od dosadašnjeg, nego dva puta manji od ranijeg limita koji je bio 100€.

Ima ovde još gluposti, kao to da nam PayPal treba da kupovinu softvera. Upravo softver je najlakše kupiti, jer njegova kupovina ne uključuje kriminalnu grupaciju carina-pošta-kurirske službe.

dzigi

pre 12 godina

Pa što nas ovako mučite i cedite... Ako ćete za godinu-dve ponovo da povećate limit (kao u EU, pošto je kao u svemu sledite) što sad odmah ne povećate na 100$?

Zoki

pre 12 godina

Sedamdeset evra odgovara otprilike iznosu od sto dolara, mislim da to nije problem. Problem je nacin na koji se carina obracunava, ali i kompletan proces. Takodje, nije jasno da li ce roba ispod 70 evra biti oslobodjena smo carine - ili i carine i PDV (ovo ima vise smisla)

Чика Срба

pre 12 godina

Наравно да ову ствар коче они којима смета. Ту се ради о томе да цариници који веома дуго имају могућност да пљачкају кога и како хоће, сада би им се та могућност смањила и ето им проблема. Нема ко од нас није имао непријатности са цариницима чија дрскост и безобразлук иде до неслућених граница. Сам сам имао прилике да ми отворено траже мито када сам возио робу преко границе за неку приватну фирму. Само да споменем и то да, када су и добили неки "поклон" ако нису били задовољни, долазили су у фирму да га замене при том се понашајући тако бахато као да је држава њихова.

pera

pre 12 godina

o cemu vi pricate?? pa taj voz ne staje samo u nasoj i jos tri stanice u svetu!!?? kako zvanicnike nije sramota da pricaju o prednostima interneta i e trgovine. da su ih znali, odavno bi ih primenili!

Razum

pre 12 godina

Pa opet isti clanak kao od pre neki dan. Dajte pritisnite odgovorne i trazite objasnjenja a ne da citam ovde nesto sto svi mi znamo.

Amos

pre 12 godina

Otkad tacno? Dajte nam neki tekst da vidim precizno sta i kako - koliko za privatna lica koja kupuju od privatnih lica, koliko kad DOBIJAS od privatnih lica (rodjaka ili ne-rodjaka), koliko kad kupujes od firme, kako na to utice cena pakovanja i transporta itd itd.
Mnogo muljate gospodo, izjasnite se precizno.

Bojan Cimbaljević

pre 12 godina

Da, nedostupni, vrlo. Prvi proizvod koji sam kupio preko interneta bio je polovni digitalni foto-aparat, to još 2006. godine, znači pre pet godina. Inače, za njega sam platio 0 dinara carine. POsle toga sam kupio desetine stvari, nekada sam platio carinu, nekada ne.

Razlog zašto se malo kupuje preko interneta je neupućenost domaćih kupaca, nepostojanje online trgovina iz Srbije, i naravno, primitivni strah od kreditnih kartica i onlajn plaćanja. Ali i to će se promeniti i dolazak Paypala će u tome pomoći.

delta

pre 12 godina

Ja ovo nista ne razumem prvo pricaju da ce limit biti 70€ sada kazu da nije 70€ nego 50€?

Ako ja narucim kao fizicko lice nesto sa Amazona do kog limita cu moci da idem? Do 50€ ili do 70€?

Ili ce to nasi "strucni" carinici odokativno da odmeravaju i da procenjuju da li je za carinjenje ili nije? Pri tom kada pominjem odokativno mislim na otvaranje paketa uzimanje onoga sto im se svidja itd itd.

Aleksandar

pre 12 godina

@Goxy
Sve se to lako resava sto se tice maznjavanja na carini. Kada stigne paket, lepo ga pregledas na licu mesta (zavisi gde se preuzima) i ako nesto fali, lepo se sve to fotografise i nacini video zapis(poneses mobilni), pa im onda sve po spisku. Od carine do spedicije.

Niko nema pravo da otvara paket bez tvog prisustva.

Sve po spisku !

pre 12 godina

Ja sam elektroinzenjer. Osamdesetih sam, zbog carinskih propisa, iz Nemacke svercovao ispod sedista bube, Commadora 64, stampac za njega , disk drajv, pa sledece godine PC AT 286. Onda mi je pukao film od struke i posle toga razmisljao sam samo kako da prosvercujem auto, ukucam brojeve ili uvezem karoseriju. I danas se neko pita kako to da Srbija izvozi samo sirovine !! Nismo sposobni ni sok od paradajza da napravimo i izvezemo !

Marko

pre 12 godina

Pred izbore, svi političari odjednom počnu da razmišljaju o interesima građana.
Juče mi ona gđa Trivan prosipa onakve gluposti o internetu. Ono je paradigma političke demagogije i vređanje ne inteligencije, nego zdravog razuma. Ovde vlada jedna obična birokratija i mi smo u milosti i nemilosti raznih šalteruša, carinika, službenika i ostalih miševa iz državnih kancelarija i agencija.
Nas svaka ozbiljnija firma, trgovinski lanac, svetski servis zaobilaze u širokom luku, a stranke na vlasti to počnu da primećuju tek pred izbore. I to 'ne bavljenje' standardom i interesom građana je malo prevršilo svaku meru. Čak i meru dobrog ukusa. Ne verujem da su drugi nešto bolji od ovih, tako da posle 20 godina razmišljam da ne izađem na buđave izbore. Stvarno nisam zainteresovan.

kompas

pre 12 godina

Kakvo limerije.
Kako znate da je paket od rodjaka ili nije?
Kako ce se to dokazaziti?
Ja nemam pojma, ali ovu zemlju vode toliki retardi,da jos uvek ne shvatam da je 2011.
Pravo cudo ce biti ako ova garnitura saceka redovne izbore.
Sve zemlje istocno i zapadno imaju 100 evra,mi kao mentoli sa 50,ali od familije"muske tetke" cak neverovatnih 70 evra.
Sanjam da sve ove od 90-tih do dana danasnjih vidim iza resetaka i to onih sa naj gorim robijasima,bez privilegija,gde ce mera vaspitanja biti prinudni rad,na kamenolomu,u rudnicima,u njivama....

Andreja

pre 12 godina

Poštovana redakcijo,
U članku pod naslovom: "Bez carine na knjige poručene sa neta" objavljenom u petak, 30.09.2011. na vašem veb sajtu napisano je da: "Ovi limiti su juče povećani, pa se sada carini samo roba preko 50 evra...", dok je u danas u ovom članku objavljeno da će: "Stanovnici Srbije uskoro će moći da kupuju stvari vredne najviše 50 evra, a da za njih nemaju dodatne carinske troškove."

Kome sada da verujem, vama ili vama?

Unapred zahvalan za pojašnjenje,
S poštovanjem,
Andreja Sinadinović Vijatović

Bojan RF

pre 12 godina

U Rusiji je ogranicenje 2 000 evro u roku od godinu dana. Znaci mozete u toku godine da kupite koliko hocete do 2 000 evro. Pa vi vidite. Ej Rusija.

"Kangaroo", meaning "I don't understand you?"

pre 12 godina

A kako je u 'belom svetu', npr. u Australiji? Sve sto kupite on-line a ne prelazi vrednost od AU$ 1000, tj. US$ 965, tj. 720 evra
- NE CARINI SE! Pozdrav!