Utorak, 27.09.2011.

22:22

Srbiji kandidatura, datum uslovno?

EK će preporučiti da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, ali će datum početka pregovora zavisiti od napretka odnosa sa Prištinom, prenosi Rojters.

Izvor: Tanjug

Srbiji kandidatura, datum uslovno? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

205 Komentari

Sortiraj po:

Tetkazlun

pre 12 godina

Mogu samo da primetim kako se nekome kockice lepo slažu. Nekako ne mogu a da ne primetim da ovi "ustupci" imaju veze sa dešavanjima na Kosovu. Lično sve više sam protiv ulaska u ovakvu EU kojoj se temelji prilično tresu. Ne bi me iznenadilo da euro propadne, da se vrate stare valute i da se desi povlačenje zemalja iz evropske unije. Mada mislim da je to teže nego li ući u istu. Kako god sve mi jeovo već prilično odvratno.

Darko

pre 12 godina

Ovi koji pozivaju na nekakav referendum su oni koji tu antiEu politiku ne mogu da ostvare u parlamentu.Izvolite gospodo imate izbore,imate stranke koje su protiv ulaska u Eu,ako osvojite vecinu necemo ici tim putem vise.Samo takve stranke nece vise nikada vladatati jer nemaju nista narodu da ponude osim bajki i mitova i naravno inata.

Da u Eu!

Pele

pre 12 godina

Zao mi je koliko nerazumevanja i koliko iluzija vlada medju komentatorima ovog teksta. Ne znam da li se u tome vise isticu oni za EU ili oni koji su protiv EU. A situacija je sledeca. Nemacka ekonomski pokorava celu Evropu. Redom u zavisan polozaj dovodi i clanice EU i pretendente na to clanstvo. Svoje interese (koji nam ne idu na ruku) imaju i Britanija i Francuska, ali su trenutno slabije. Nemackoj odlicno odgovaraju male i prezaduzene drzave bogate hranom, morem, rekama, sumom, rudom ili ko zna cime jos. Sto su manje to su pogodnije. Americi takodje odgovaraju male drzave saveznice ili jos manje i slabije koje nisu saveznice. Srbija zbog svojih neuklopivih interesa i emotivnih naklonosti ne uliva poverenje ni Americi ni Rusiji, a Kinu ne interesuje. Srbija se nalazi u nezavidnoj situaciji. Sto bi se reklo namestili smo im se - sto zbog svoje nesposobne i korumpirane politicke elite (i to vec decenijama unazad), sto zbog svoje politicke ambivalentnosti, a delimicno i zbog geopolitickog polozaja. Uglavnom, nas ce komadati onoliko koliko im se bude svidjalo. Nase je da pokusamo da to sprecimo. 1. Tako sto necemo ljutiti zainteresovane sile. 2. Tako sto cemo promovisati celovitost preostalog dela Srbije medju svim gradjanima i traziti medju njima saveznike a ne neprijatelje. 3. Mozda najvaznije, tako sto cemo raditi na eliminisanju korupcije i monopola, stabilizaciji pravnog sistema i restrukturiranju svih trulih sistema - tako stvarajuci atraktivnu klimu za ulaganje. Malo nam je vremena ostalo za to i samo se mozemo nadati da ce nas nadalje ostaviti na miru. Sve ono sto se od teritorija izgubi tesko ce se vratiti cak i pri radikanoj promeni u svetskim polotockim tokovima posto za ratovanje nemamo potencijala. Uzgred, oni koji se zalazu za otcepljenje kao resenje bi trebalo da se zapitaju da li su spremni na jos godine natezanja, incidenata, blokada, dodatnog ekonomskog urusavanja da bi kasnije (ko zna kada) njihova manja samostalna drzava, iznurena i prezaduzena, mozda osetila neki boljitak. Bolje je usredsrediti se na sredjivanje ove zemlje u kojoj smo se ni krivi ni duzni rodili nego trositi jos vremena, snage i novca na neke maglovite projekte. Usredsredite prvo svoju paznju na svoje lokalne monopoliste i vlastodrsce i to ce biti dobar pocetak.

maya

pre 12 godina

Sta, bre, uslovno, dokle vise? Lepo neka oni napisu i potpisu papir u kome se preciziraju jednom za svagda uslovi pristupa, bez mogucnosti da dodaju ad hoc sta i kako im se cefne. Onda cemo mi razmisljati kako da ucutkamo nase "extreme" na Kosovu, radikale u zemlji i potencijalne frustrirane sunarodnike koji mogu lako da nahrupe u velikim brojevima u Evropu kao izbeglice. U isto vreme, stalni hotline sa Kremljem i Pekingom, "halo Bing kako brat," i slicno. Dosta vise izivljavanja stondiranih birokrata iz Brisela koji ne znaju ni gde se Srbija nalazi!!!

Nije nego

pre 12 godina

Kako samo lepo prebacuju krivnju na nakog drugog. Sad će lepo da popuste svim zahtevima iz evrope, ali će da kanališu bes naroda na Nemce. Kao ono, ma evo mi smo preduzeli sve mere koje su u našoj moći, al grozni Nemci nam se svete šta smo ih pobedili u zadnjih dvesta šest ratova pa smo se morali odreći svega (zato su nam braća Francuzi i Englezi na pomoći, mo'š mislit). Naravno da će to da bude glavni razlog, a ne slepa politika koja je dovela do gubitka Kosova i do neuspeha da se bar onima koji su ostali tamo omogući kakav takav normalan život. Vuk sit, ovce na broju, pašnjaci ostali na Kosovu, seljaci u izbeglištvu, a za sve je kriv čoban iz Nemačke (al smo ovce).

Analitičar

pre 12 godina

Gospodo političar,Gospodine predsedniče, poslednji je SEKUND da se prizovete zdravoj pameti i konačno po prvi put u ovom veku odigrate mudro političku igru. Pregovore oko EU treba gurnuti po strani i maksimalno se angažovati na revitalizaciji posrnule ekonomije posebno poljoprivrede. Najveći "prst u oko" svetskim moćnicima će biti pristojna srpska privreda koja se više ne zadužuje i koja iz godine u godinu povećava spoljnotrgovinski suficit. Hrana je svake godine sve skuplja i traženija na svetskom tržištu tako da na tom polju izvoza ne mogu da nas sapliću. EU će proći neminovno kroz još teži period u narednih godinu dana. Verovatno neće izdržati finansijske turbulencije i moraće da promeni oblik funkcionisanja, možda će se i donekle i radružiti i to ne kažem ja nego mnogi ekonomsko-političi ekperti. Isto čeka i SAD, i to možda još u goroj formi jer je stepen nezaposlenosti u Americi na najvećem nivou od II sv. rata, a preko 40 miliona ljudi je ispod granice siromaštva. Nezaboravite, da u Americi većina nije sposobna da preživi ovakve lomove kao u Srbiji jer nemaju kao mi svako svoje selo, pa malko pilence, malko krompir i luk, malko paradajz... Vrlo brzo, ako se nastavi ovakav trend, mora doći do revizije globalne agresivne ekspanzije "svetskih moćnika" uz neminovno povlačnje vojne sile iz mnogih veštači stvorenih žarišta širom sveta uključujuči i KiM. Jednostavno desetine biliona deficita će morati da povuku lančanu reakciju koja se odlaže već nekoliko godina. E to je naša prilika, gospodo političari, da prilečena srpska privreda bez kriminalaca i tajkuna ekonomski preuzme primat i politički izdominira našim interesnim prostorom uz snažno partnerstvo sa nadolazećom super silom Kinom, sirovinskim super gigantom Rusijom, privredno snažnim Japanom i Korejom. Nisam ni Kinezofil ni Rusofil ni Japanofil nego jednostavno gledam hladno i racionalno kao naše komšije Hrvati i Slovenci koje treba podhitno ekonomski istisnuti sa našeg tržišta i povećati prodaju domaće robe, a oni neka prodaju svoju robu u EU ako mogu. Dakle država se okreće u pravcu novca i sirovina, a EU zašto da ne, ali bez žurbe jer imaju oni dovoljno svojih problema koje mogu preneti i na nas.

mr B

pre 12 godina

Svi vi "vojvodjani" koji ste dosli u Srem, Banat i Backu posle '45. s one strane Drine i koji sada kao hocete da se odvajate od Srbije mozete slobodno izaci na izbore, raspisati referendum - i puci cete kao tikva. To i vi znate, prema tome nemoj da mlatite praznu slamu. Vojvodina je vise srpska nego li je Beograd. Caos!

Danijel

pre 12 godina

Treba priznati ocigledan poraz, priznati Kosovo. Zelje su jedno, stanje na terenu potpuno drugacije. Nece ni Sandzak ni Vojvodina da se otcepljuju ukoliko se sto pre dozovemo pameti.

STOP PUTOVANJU U ZEMLJE EU,STOP EuR-u

pre 12 godina

Čudime da ovi vaskoliki PATRIjOTI ne povedu akciju da se NE PUTUJE u zemlje EU,da se ne KORISTI EUR-o i $,Da se uvede carina na robu proizvedenu u EU od barem 50 %,da se ukine obostrani bezvizni režim,da se ukinu avio letovi do EU Ako se nešto mrzi onda tu mržnju treba rasporediti na sve sfere života.

Некоизмасе

pre 12 godina

Ако се добро сећам речено је да признавање Косова неће условити пут ка ЕУ! А као што неко овде рече где је Србија ако није у Европи?! Ако је то услов не желим тамо! Завршићемо као Грчка сем што нас нико неће чупати из буле!!!

Janko

pre 12 godina

Meni, kao gradjaninu Srbije i Srbinu draza je kandidatura za EU od hiljadu Kosova. A o clanstvu u EU da ne pricamo!

Dosta je bilo kosovskih mitova!

ivan

pre 12 godina

s jedne strane imamo domace privrednike, sudstvo, prosvetare, zdravstvene ustanove, politicare. Znaci domace parazite koji nas izjedaju.

Sa druge strane tu je EU. Ni sam ne znam vise sta EU predstavlja. Svez primer je Grcka, koja je i pored ulaska u EU bankrotirala. Znaci sam ulazak u EU nece ponistiti iznad navedene neprilike. EU je postala kao neki imaginarni cilj, PARDON - USLOV za ulazak u EU je postao imaginarni cilj koji uslovljavaju resavanjem svih mogucih novonastalih situacija u medjuvremenu. Secam se niza situacija za koje je naglaseno da nece biti uslovi, pa su nekako ipak postale.

Ne znam vise sta da mislim.

Kosta

pre 12 godina

@Pavao HR: Nemoj da pricas bajke. Ja zivim u EU preko 30 godina. Istina je da je do negde 99 bilo super. Sada je progresivno sve gore i gore, jer se pravi ciljevi pocinju otkrivati. Ovakva Evropa je slicna onoj Evropi kakvu je sanjao Hitler. Dominacija Nemacke. Je li ti vidis na Kosovu fotografije tenkova za nemackim krstom. Od II svetskog rata fasizam kao ideologija u Evropi nikada nije bio jaci. Sto se Srbije tice, nije lako imati kicmu. Procitaj "Boj na Misaru" (rani sina pa salji u vojsku/Srbija se umiriti ne moze). Sto se Hrvatske tice, zapamti da cete tek imati probleme i to tamo gde ne ocekujete.

Bolje rat nego pakt, jel' tako beše?

pre 12 godina

Cuo sam za stap i sargarepu, ali nikad nisam cuo za magarca kojeg su pretukli sargarepom.
(DEDA CVETKO, 28. septembar 2011 04:25)

Vreme je da zgrabimo šargarepu i njome izudaramo štap... pa šta košta da košta.

deNiro

pre 12 godina

Vlada i predsednik da podnesu ostavke.Ako ste na vlast dosli parolom i KiM i EU a ispostavi se da je sve bilo"sarena laza"i prevara koje ste bili svesni,da imate i malo morala otisli bi sami.Da ne spominjem FIAT,akcije od 1.000 eur,200.000 novih radnih mesta,ekonomiju u koapsu...Naravno da vi to necete uciniti.Izdrzacemo do aprila.Sve izbore ste do sada dobili sirenjem straha od drugih a ne na svom programu.Strategija :mi ne valjamo ali ovi drugi su gori ovaj put nece proci.Nema vise STRAHA.Dotakli smo dno i kao drzava i kao narod.

drugari 30 godina stari!

pre 12 godina

Imam druga koji je otišao u EVROPSKU UNIJU i koji je BAGERISTA , ja sam u SRBIJI i ja sam PROSVETNI RADNIK.
Moj drug je letos išao na Tasos avionom, a ja nisam. Moj drug vozi Imprezu, a ja ne.
Moj drug ne zna na koji se energent greje u stanu, a ja cepam drva.
On ne zna koja država predsedava EU, a ja znam.
On ne zna ko je Ban Ki Mun , Bramerc, Merkel, a ja sam obrazovan prosvetni radnik.
I ZNATE ŠTA JOŠ...ON JE JAKO NEMORALAN!!! ON ŽIVI TAMO U TOJ EU!!!

posipam se pepelom

pre 12 godina

Dosao je dan kada ja, iskreni i vecni borac za demokratske ideale u Srbiji, moram da priznam da je Mira bila u pravu. Onomad sam se smejala njenoj ideji za savez sa Indijom i Kinom, danas se najdublje kajem.

jedina mogucnost

pre 12 godina

Pogledajte beleske pokojnog premijera Djindjica mislim iz 2001/2002 god. To sam cini mi se video na sajtu virtuelni muzej , prikazan je njegov licni notes ,dakle sve je pisano svojerucno-original . A tu je na jednoj od stranica opisao mere koje vlada treba da preduzme u slucaju raznih kriza , ili kako je on naveo sta treba preduzeti u slucaju najgoreg scenarija . Jedan deo se bavi i kosovom . Sadrzaj je sledeci : "situacija na kosovu se komplikuje , medjunarodne institucije prebacuju nadleznost kosovskim i time prave nezavisnu drzavu .

S obzirom da je on dovodio u vezu kosovski prolem sa republikom srpskom sledeca recenica iz njegovog rokovnika je najbitnija : "kad vide da smo tvrdi bushice Sandzak , Vojvodinu" .

Kosovo je izgubljeno i to je svakom ko ima iole pameti jasno. Ali , ne treba popustiti sada medjunarodnoj zajednici jer onda nece biti kraja ucenama u narednih 50 godina . Dakle, zauzeti veoma tvrd stav i to im staviti do znanja sa ciljem da se bar nesto izvuce u korist Srbije , pa neka je to i 1% od teritorije severa kosova .

kosta

pre 12 godina

Cudo pa to smo znali i pre nego sto su nam rekli, ali da vam kazem jednu stvar. Dosta je onih naroda sto su se pokajali sto su u Evropsku Zajednicu usli. Razmislite.

Sasha

pre 12 godina

E,braco Srbi,pitajte nas Makedonce kako izgledaju pregovori sa EU. Grci su Grci, Elini a sada hoce da su i Makedonci. To moze da im sredi samo ekipa iz EU sa vec poznatim sistemom.To i Vama rade,kao sto mozete da primetite. Mozda cemo docekati dan kada ce EU propasti bas zbog ovih njihovih pulena.Poz.

lynx

pre 12 godina

Najlakše je sedeti za računarom i uz jutarnju kafu pisati komentare tipa "ne damo Kosovo, nećemo u Evropu...itd". E pa ja hoću u Evropu, a što se Kosova tiče, ne možemo da ne damo, ili damo nešto što nije naše. A ko i pored svega, misli da je naše, neka ide ba barikade, srećno mu bilo.

srb

pre 12 godina

Uslovljaće dok ne pocrkamo, a u medjuvremenu Sandžak će svoje, Vojvodina svoje i Kosovo svoje...dok će EU izvivati ruke. Lepa perspektiva.
A jednom čak kad se i uđe u tu bednu uniju, koju kriza već sada leluja...onda će početi pravi umor i uslovljavanja pri čemu će se tražiti i pare od Srbije na kraju za krizom opterećene zemlje. Ne vidim bolji život u sledećih 100 godina

deksss

pre 12 godina

Tek od prije koju godinu možete putovati Europom bez viza, ali uvijek pametujete kako znate sve i sve drugo omalovažavate, ali izvan tog vašeg balkanskog zida i jada nemate pojma kako se živi.
(Pavao HR, 28. septembar 2011 07:52)
Radim posao, koji i nesto ne volim, ali mogu da zivim, kao i moja porodica. Nisam gladan, cak imam preko 100 kg, pa moram da manje jedem. Tako sam barem procitao u nekim novinama. Kuci imam divnu zenu i divnu cerku. Letos smo bili u Grckoj na moru, bilo nam je prelepo, i ako smo isli u skromnijem aranzmanu. Bilo je tamo i Nemaca i Engleza, slicno su bili raspolozeni kao i mi. Dok sam bio student cesto sam uvece izlazio po raznim zurkama, a sada za vikend sa mojima odemo negde do grada, na Savu, Adu ili Avalu. Volim da pratim sport na TV. Drago mi je bilo pre par nedelja za Djokovica, a i odbojkasi su me obradovali sa zlatnom medaljom. Kosarkasi su me totalno razocarali. Evo i odbojkasice igraju evropsko prvenstvo, ovde u Beogradu, pa planiram da odgledam neku utakmicu uzivo...izvini PavaoHR, a kako se to zivi?

Aleksandar Stankovic

pre 12 godina

Ponosim se ovim (za mene) "klincima" koji shvataju kakve se igre igraju i da apsolutno nije reč o nekom našem ispunjavanju ili neispunjavanju uslova za zemlju kandidata za ulazak u EU. Reč je o ogoljenom nasilju i gaženju prava jednog malog ali ponosnog naroda sa juga Evrope!

Bosanac Brcko

pre 12 godina

srbijansko rukovodstvo je mnogo grijesilo 90-tih, sad je jednostavno doslo vrijeme da se te greske plate, kada ste mogli pregovarati vi ste ratovali pa izgubili ,zasto bi sad albanci sa vama pregovarali kad vec imaju drzavu sasvim razumno !! al ipak da bi u buducnosti imali koliko toliko normalan zivot neophodno je da kompletan region udje u EU bez toga mi cemo i dalje biti bure baruta pozz

Veljkokg

pre 12 godina

Ja prvo da se ogradim! Nisam nikakav opozicioni komentator ovde već sam jedan od onih glasača koji je glas upravo dao postovanom gos. predsedniku Tadiću!

Ja svoje greske priznajem i veoma mi je zao sto sam to tada tako učinio! A ovom priliom se i javno izvinjavam svim gradjanima Srbije, jer sam doprineo svojim glasom da Srbija danas dozivljava ovakva poniženja!

Nikada nismo bili jadniji nego danas! Živeli smo u težim vremenima nego sto su ova a opet nikada nismo bili ovako jadni i ovako poniženi! Moje lično mišljenje je... REFERENDUM i NE u EU!

Vidovnjak

pre 12 godina

Ovde je sve toliko providno, scenario iz 99. se ponavlja, samo su glumci mnogo losiji - Vlada ce se boriti za suverenitet, i nece odustati od Kosova kao "srca" Srbije, sve dok ne bude cas za bajpas, tj. Srbi sa Kosova molili da se primeni Ahtisarijev plan (kao sto je cela Srbija molila da se usvoji rezolucija 1244)...E, da, izboricemo se sigurno i da se taj plan nazove drugim, vise "patriotskim" imenom.

Icarus

pre 12 godina

Ajmo euroskeptici... navalite. Onaj koji misli da moze bez EU nije nikada video nista vise od svog "sela". Nije mi jasno dokle ce Srbi da izigravaju ludaka? Sta Vam nije jasno? Hocete da budete deo civilizovanog i razvijenog sveta? Onda se tako i ponasajte. Dosta vise sa tim Kosovom.

Nikola

pre 12 godina

Prvo menjajte Milosevica, menjajte poredak, pa dobri odnosi sa Hagom, (i ko zna sta sve sto ja ne znam a da su trazili) i sad dobri odnosi sa Pristinom?!? Koliko treba da nas jasu da bi konacno rekli, "Dosta je bilo"?
Ocigledno nas vuku za nos, samo se mi pravimo da to ne vidimo.

Egipcanin sa Kosova

pre 12 godina

@Dragan
Sta smo radili od 1878 do 2000 bez EU? Pa, uglavnom smo ratovali i ubijali se, sto komsije sto medjusobno, osim kratkog perioda kad smo bili u Jugoslavijama. A mnogo cemo da ostetimo Evropu sto cemo da ih odbijemo i da nastavimo tako i nadalje. Posto smo sad, je li, ljuti na njih zbog Kosova.
Nikome od ovih pametnjakovica sto komentarisu nije palo na pamet da EU osim saveza drzava i zajednickog trzista predstavlja i STANDARD civilizovanog drustva i kvalitetnijeg zivota pojedinca, i da tamo zelimo da udjemo da bi nam se pomoglo da to sto brze i ostvarimo. Nisam video nijedan komentar da kaze "ne treba nama EU - mi cemo SAMI da dostignemo taj standard zivota i bez njih". Nikome to ne pada na pamet, a mozda i zato sto to sami nema sanse da uradimo ni do 2078! Kao sto nismo od 1878 do 2000 postali deo civilizovane Evrope vec tavorili u orijentalnoj polu-satrapiji gde smo i danas.
Bujrum Srbi!

DRAGINJA

pre 12 godina

A da se mi sami prihvatimo rada i posla, da necekamo niciju milostinju i pomoc,da lopove ne nazivamo uspesnim biznismenima,da neocekujemo pomoc sa strane,a i zasto bi nam neko dao ,jedino nas majka moze voleti i dati nesto bez uslovljavanja,e onda mozemo biti samostalni i nezavisni. Kad budemo shvatili da veoma mali broj ljudi bilo gde u svetu zivi i radi ono sto zeli,da je mali broj uspesnih a da njih opsluzuje masa ljudi slabo placeni koji se nigde nespominju. Srbija je mala zemlja od toga trecina zivi u Beogradu i ceka da im drzava resi sve probleme,i to nije realnost i nijedna vlast to nece moci da ispuni. To je kao sto ja jako zelim da budem operski pevac,ali nemam sluha, i sta treba da sedim i da cekam mozda ce mi se taj talenat nekad pojaviti,a do tada necu da radim nista.

jon

pre 12 godina

Jeste li vi izgubili čulo sluha? Jeste li obnevideli? Kažu vam ljudi lepo da nema proširenja u dogledno vreme. Zamlaćuje vas vlast budalaštinama. Slušajte malo šta kažu oni od kojih zavisi. Ako ovako nastave da vode računa o svemu osim o nama ješćemo koru s drveća.

Jelena

pre 12 godina

Znaci ovako - moramo da priznamo Kosovo, a po dogadjajima u Sandzaku i Vojvodini, verovatno ce sledeci uslov biti njihova nezavisnost. Ustvari Vojvodina i ide krupnim koracima ka tome. Od EU nema nista.

Radovanovic

pre 12 godina

Srbijo zar ne svatas da te Evropa ne zeli. Zar nije bilo tako da su svi uslovi bili ipunjeni i da nece biti novih. Hahahahahahaah
Uvek ce izisljati nove i jos i jos i jos i tome nece nikad biti kraja. Osvetimo se svi i trebalo bi shvatiti da nas mrze i da nas nikad nece akzeptirati. Trebalo bi isto tako razmisliti da je mozda i mnogo bolje za nas da ne udemo u tu Evropu. Mozda je Svajcarska ipak najpametnija, ne mesa se nigde i neda da se svako mesa u njenu politiku.

Vlada

pre 12 godina

Srbijo, ako ti neces u EU, Vojvodina HOCE! Pa nek vam opet sutra neko drugi bude kriv kad vam se jos jedno parce zemlje odvali i udje u EU...

Neprilagodjeni

pre 12 godina

Znači agonija.Nateraće narod na polarizaciju "Ja sam da se daa Kosovo da uđemo u EU"...i "neću u EU ne dam Kosovo".Ceđenje naroda dok se ne iscrpi do te mere da kaže "Ma evo vam Kosovo" EU ide na to i sasvim je jasno.Sramno i ucenjivački. "Neke članice EU besne što Srbija nije priznala Kosovo". LAko je davati tuđe nije njihovo.Šta bi radili Hrvati da je ova naša muka kod njih.Cela Evropa ne bi živela od njihove histerije. Dobili su Krajinu i još su besni što su im tamo 2 generala. A mi?Preko 40 osoba u Hagu,izgubili Kosovo,Sandžak se ljulja...i ko zna šta još. Sram da ih bude NEĆU U EU...plašim se da će Tadić na kraju popustiti i da će priznati poraz i reći da nemamo izbor i da trebamo u EU.Ko se EU može suprostaviti. Niko...sve što smo uradili oni su uradili kontra nama. Dozvolili smo EULEX evo šta rade pucaju i po sanitetu...uh...ne mogu da se nerviram mnogo loša priča.

sloba

pre 12 godina

Haa,ha,ha...Ne mogu da verujem, pa ja sam upravo ovo prognozirao pre par godina! Toliko je ocigledno da samo narod ne vidi, jer nam mediji "mazu oci" a politicari "pune usi". Dragi moji Srbi, ako ikako mozete, izbegnite ulazak u EU, jer ce vas to kostati sledeceg:
1.SLOBODE
2.SUVERENITETA
3.LJUDSKIH i mnogih drugih PRAVA
4.TERITORIJE
5.EKONOMSKE i drugih NEZAVISNOSTI (npr. proizvodnje HRANE)
6.POSTACETE ROBOVI U SOPSTVENOJ ZEMLJI (bankari i privrednici ce biti vasi VLASNICI)

Da ne duzim - ostajte mi zdravi i SLOBODNI ! NE u EU, bre !!!

Zare

pre 12 godina

Treba ispunjavati sve uslove vezane za borbu protiv korupcije i ekonomski razvitak... Nivo života u celini po standardima treba približavati Eu... Svaki naš političar koji se zalaže za ulazak u Eu treba svaki pozitivan korak da predstavi kao ispunjavanje Eu standarda a ne da kao do sada baca ljagu na Eu da je za sve negativno što se radi "kriva" Eu (na isti način su socijalisti "prokleli" reč demokratija tobož odgovorna za mnoge loše stvari od propasti socijalizma na ovamo).
Što se tiče ovog političkog dela priče tu je stvar znatno teža i tu će svaka vlada imati svoje načine u zavisnosti od njene ideološke orjentacije. S jedne strane tu je nužnost da se prizna faktičko stanje da je nama Kosovo oduzeto voljom velikih sila kao što nam je svojevremeno data Vojvodina opet nakon rata i prekonponovanja situacije na Balkanu... Sa druge strane malo država u svetu će prihvatiti da se tek tako odvoji jedan deo države pa makar on bio potpuno etnički čist drugim narodom i to je argument koji se nemože NIKAKO zaobići. Izmedju ove dve krajnosti će mo se mi mučiti.
Ipak, ukoliko ekonomske standarde Eu ispunimo tj. bar im se približimo nećemo ulazak u Eu očekivati kao neku groznicu i slamku spasa. Ako uspemo SEBE da reformišemo ulazak u Eu će prirodno doći onog momenta kada se političke prilike za to steknu...

Zedes

pre 12 godina

Ovo sto sada navodi Reuters ja govorim i pisem (kad mi objave) vec nekih pola godine.
Priznavanje realnoga stanja stvari, tj. nezavisnosti Kosova, bit ce vam uvjet i za sam pocetak pregovora, a da njihovu o zavrsetku i ne govorimo.

Milan

pre 12 godina

Prvo referendum da znamo da li narod to uopšte želi.
Da podsetim referendum je osnovno demokratsko pravo i tekovina savremenog demokratskog društva i organizuje se za državna pitanja od mnogo manje važnosti.

Pavao HR

pre 12 godina

Postaneš član EU, a onda do kraja propadneš kao i sve siromašne i neuređene zemlje koje su ušle u ovu veliku podvalu moćnih evropskih zemalja !
@ (Zoran, 27. septembar 2011 22:55)


Ti si iz Srbije, a upravo tvoja zemlja, po svim parametrima, je jedna od najlošijih zemalja za život u Europi.

Sve zemlje kojima se izruguješ...Estonija, Češka, Slovenija, Poljska...pa i Hrvatska (jer je 5.po razvijenosti među tranzicijskim zemljama) ...su svjetlosnim godinama ispred Srbije i njihovi građani, pa tako i ja, muku mučim kako živjeti svoj svakodnevni život, ali zato imam i zagarantiranu pravnu sigurnost u mnogim područjima.

Vi građani Srbije nemate pojma kako se živi u Europskoj uniji i što uopće znači Europska unija; prije svega vladavinu prava, toleranciju prema različitostima.....

Objasni mi po čemu je to bilo koja zemlja EU neuredna, jadna....Ulazak u EU je samo početak ka stvaranju bolje društvene zajednice i to je proces koji traje godinama i neprekidno se mijenja...

Tek od prije koju godinu možete putovati Europom bez viza, ali uvijek pametujete kako znate sve i sve drugo omalovažavate, ali izvan tog vašeg balkanskog zida i jada nemate pojma kako se živi.

kg x-man

pre 12 godina

Za neke koji su poslali komentare i kazu da nam treba novac od EU i njenih fondova, samo da vas obavestim, ne daje evropa pare Za dzabe, to da ce da zatvore firme nije tacno, ne ispirajte mozak vise ovom narodu, ne daju pare onima koji kradu a usput nisu sposobni 2 projekta da napisu, mislite li zaista da nasim lopovima daju pare na lepe oci? pa milione iz predpristupnih fondova nismo znali da iskoristimo, zasto? pa hocemo pare da ih potrosimo na gluposti, eto zasto. al ne daju tek tako, imas projekat? nemam. dovidjenja... a obezbedite im uslove Za dobro poslovanje otici ce i na kilimandzaro a ne u srbiju, ne kradite vise nego napravite puteve. a bas apropo tih stranih firmi, od kojih su 95% banke, dosli su ovde i na nasem trzistu su napravili takav haos, kamate od 30% pa navise i da nepricam sta jos, svi znamo, a to im je Dinkic dozvolio, a tako ne smeju da se ponasaju kuci, Ko god je od stranaca dosao ovde, samo je trljao ruke, evo i fiat dobio fabriku gde je vecinski vlasnik a sve pare mi ulazemo, kao zarad bolje buducnosti, vise radnih mesta... Za budale da al dodjite pa vidite, i ono malo radnika su otpustili tako da ja otvoreno i javno kazem NE EU, moj licni stav.

zoki

pre 12 godina

Ove priče o EU podsećaju na one iz vremena Miloševića, kada se pričalo kako će sve kenuti na bolje čim se ukinu sankcije. Čak i da se pitanje Kosova ostavi po strani, treba pogledati hladne glave i izračunati koliko se EU isplati malim i siromašnim zemljama. Treba pogledati kakva će biti globalna pozicija EU u svetskoj raspodeli ekonomske moći za nekih 20 godina (pod uslovom da se EU ne raspadne pre toga).

Igor

pre 12 godina

Više mi stvarno nije bitno, daleko im lepa kuća. 10 godina smo živeli pod sankcijama, a poslednjih 10 godina živimo sa njihovim uslovljavanjima. Ima li razlike?

RR

pre 12 godina

Dragi bože, dok se razne hulje pune narkotika naduvavaju kao žabe po tzv. elitnim žurkama, toliko vas se raspinje između za ili protiv Evrope.
Ko će vam obezbediti bilo šta osim glupe TV, piva i igara?
Partije?
Kler?
Univerzitet?
Tajkuni?
Živite u njihovom svetu, osiromašeni od najsiromašnijih ali pokvarenih i punih opljačkanog novca.
Kako samo prazno zvuči vaše razočarenje i kukavičluk, koji se izliva samo na rasprave i puko primitivno filozofiranje dok vam deca postaju zombi robovi.
Kosovo?
EU?
Moramo, trebamo, šta će nam, otadžbina, okupacija, poniženje... dokle više sa praznim pričama i kratkovidim glupostima i neoliberalizma i tradicionalizma i bilo kakvih srednjih varijanti.
Rešenje? Budite ljudi, do kraja, beskompromisno i zahtevajte da se svako u neposrednoj okolini ponaša prema vama kao prema pravom čoveku. Ne neko udaljen. Najpre vi sami čovek do kraja i najpre svako oko vas čovek do kraja. Istina da boli koliko god da boli. Poštenje do kraja. Ljubav a ne proračun dobitka i gubitka. Solidarnost. Saosećanje koje ide mnogo dalje od tolerancije.
Shvatili ste.
Onda budite ljudi!

Fluid

pre 12 godina

Ово је најсавршенијa "Quid Pro Quo" сценарија. Косово одлучује о чланству Србијe у Европској унији, баш као што Србија одлучује о чланству Косовa y УН.

Ипак ми знамо шта хоћеmo...

Али питање је да ли ви знате шта хоћете?

Ložana buraz

pre 12 godina

Koliko se ložite, pa prosto ne može a da mi ne padne na pamet da ovo sve opozicione partije pune komentare.
Znači šta se ložite? Nećete ovo, nećete ono? Pa ko Vas pita šta hoćete. Ovo je malečka zemljica koja se samo nešto duri. Rekli su nam odavno dok ne dade Kosovo nema napred, a mi sve nešto iščuđeni, pa ne možemo da verujemo, pa jao kakva je ta EU, pljuc i ostalo.

Kosovo neće biti naše, a što se više koprcamo kao mali miševi tako ćemo sve manje i manje mogućnosti da imamo da išta i dobijemo. Kada su nam nudili podelu mi nismo hteli. Kada su nam nudili autonomiju severa ni to nismo hteli. Kada nam sada ne nude ništa više mi sad hoćemo podelu Kosova, a i autonomiju severa ćemo uskoro samo da prizivamo, ali će tada biti kasno.
Dobićemo jedan veliki ... šipak, a za to vreme ćemo i da ispropadamo kao nacija cela dok se neko igra velike politike.
Svi ste nešto ponosni, pa ne znam stvarno šta se dešava u vašim glavama, ali mi se čini da previše gledate TV.
Malo idite umijte se i razmislite dobro da li to što pričate ima ikakvog smisla i dok to radite pokušajte da ne razmišljate kao devojčice emotivno nego hladno i racionalno, jer se odlučuje o sudbini cele zemlje.

Suboticanin

pre 12 godina

Čitam komentare i čudim se gde živim...
Zašto EU???
Pa jadno moji, šta ćemo kad drugo nemaš?!
Šta kad stranac zatvori firme i kaže ćaos, a naša država nem para da pokrene firme?! Nemamo od čega da otvaramo nove! Nemamo ništa s čime bi pokrenuli privredu na bolje, nemamo sredstava nizašta!!!! Budite već svesni,vaše nesvesti!!!
Nije EU najbolje rešenje, ali ipak je bolji nego ostati sa Rusijom, KInom ili sačuvaj nas Bože od nas samih...
Ne trebamo mi EU, nego EU - tojest njihova pomoć (novčana), njihove investicije - trebaju nama!!!
A EU ima svoje zakone i uslove... Krenuli smo taj put, hajde da završimo.

Makedonac

pre 12 godina

Ma i nas ovako zezaju vec 20 godina sa Grcima. AKo nisu Grci bice Bugari. Treba jednostavno da narod shvati da nas Balkance niko u Evropu ne voli. Niko nas ne postuje, i kad mi udjemo u Evropu oni bi hteli da budemo samo u stanju da im cistimo WC sholje. Zato treba pametno samo da pazimo nase interese i ekonomiju a ovi ce da puknu kad tad! To su sve narodi neki bezdusni...nista ne vrede ti ljudi i nase dostojanstvo je previse veliko da mi molimo te "evropljane" za bilo sta.

Tuzni SRBIN

pre 12 godina

Ovako, danas kad budem dosao sa posla oko 15h (i do tada ne bude objavljeno na TV i net B-92 da na svom sajtu ogromna vecina korisnika ne podrzavaulazak Srbije u EU zbog konstantnih uslovljavanja od strane iste....) spreman sam da skocim sa svoje zgrade sa natpisom na majci - ZA PRAVDU. P.S. Jer pravde u ovoj zemlji izgleda nema!!!!

Vanja KG

pre 12 godina

Bilo bi zgodno podsetiti se Zorana Djindjica i njegovih reci kako Srbija ne moze da se prikljucuje EU bez da ne zna koje su joj granice, te je tako hteo da se pitanje Kosova otvori sto pre, jer je znao da sto vreme vise odmice, a tamo se formiraju institucije, mi smo u sve goroj poziciji. Secate se koliko je to razljutilo neke od zvanicnika EU i USA, jasno nam je sada i zasto. Meni nedostaje to njegovo, hocu da znam na cemu sam. Ovo natezanje, zavijanje u folije pocinje sve vise da lici na neki los film koji dobija nastavke u nedogled, a mi zakljucani u tom bioskopu bez klime i moramo sve to da gledamo. Deo oko korupcije je fenomenalan, tu mozete da pritiskate nase politicare koliko god vam volja, ali dajte vise recite da li je uslov priznati nezavisnost ili nije, jer se uvek nekako vracamo na to i postaje naporno.

neso

pre 12 godina

Mislim da je nama iz ovog sivila jedini izlaz EU. Ako Srbija odluči da ne želi u EU, e onda će se naši političari vratiti njihovom starom, znanom zanatu (uzmi sve što nije tvoje, na tebe se ne odnose zakoni). Ali ovako ih prvi put u životu neko tera da rade ako žele neki novac da dobiju.

Vidim da mnogi spominju Kosovo, moje pitanje za njih je:

da li je evropska unija vodila 20 godina rat na Kosovu, u Hrvatskoj, Bosni ili su to možda naši političari postigli njihovim velikim zalaganjem za ovaj narod

Zaboravili ste da KFOR i euleks nisu besplatno na Kosovu, znate svi da je kriza, a evropa želi da smanji troškove. Imali smo 20 godina da se podelimo, nismo uspeli, ovo neko mora da reši kad mi već ne znamo nažalost :(

iv@n

pre 12 godina

Necu u eu, hvala puno. Ok da saradjujemo i da se druzimo, trgujemo, ali ostavite nas da svoju drzavu kreiramo kako to nama odgovara, jer mi cemo ziveti u njoj a ne vi. I od tolike price, svakoga dana o eu muka mi je vise, bolje da ste svo to vreme pricali viceve da sr nasmejemo malo, zdravije je.

Pipi

pre 12 godina

Da se umesto ovog glupog popisa raspise referendum da vidimo koliko gradjana je jos uvek za EU pa se u odnosu na to ponasati dalje. Ja nisam, niti cu ikada biti za tu zlocinacku organizaciju ogrezlu u korupciji i krvi. I jos nesto... nema od te EU nista. Jos malo i raspasce se. Evro ce potpuno puci a to je sve zato sto se tako diktira iz Amerike. Dakle, gradjani, referendum! Srbija ima dovoljno vode i hrane za sve nas a za ostalo mozemo da se snadjemo i u drugim krajevima sveta.

Nenad

pre 12 godina

Ja sam još uvek za EU jer smatram da niko drugi ne može kontrolisati naše političare niti dovesti naš ekonomski sistem u red. Takođe smatram da smo izgubili 11 godina bespotrebno sa gluvarenjem oko Kosova, braneći tobože neku našu teritoriju, dok su srpski meštani poprodavali sva imanja od dole i pobegli severnije. Žao mi je, ali ako smatrate da je država samo parče zemlje, onda imamo drugačija ubeđenja... ja smatram da državu čine samo ljudi, i ako živimo ovako kako trenutno živimo, mi državu nemamo.

mladen

pre 12 godina

Sad kad je EU prakticno pred raspadom i posle svega sto smo doziveli, prvom prilikom kako na izborima tako i na referendumu svi ce biti protiv EU. Ja sam jako liberalan, uvek sam bio za EU vise nisam a znam jos puno puno slicnih ljudi.. cak i mnoge zapadnjake iz eu koji je ne zele i veruju da je pitanje dana kad ce da pukne. Jedino me plasi pitanje pravde i elementarnih ljudskih prava u Srb i da ne preovladaju neofasisticke ultranacionalisticke snage i narko mafija koji ionako imaju velikog upliva u "drzavnim" poslovima ako ovo moze jos uvek da se nazove drzavom. KINA i RUSIJA su buducnost, ako su cak i nemci to shvatili moramo i mi jer nam je to sad jedina sansa. Sa Kosovom ili bez, nas oni ne zele, sa razlogom a i trebalo bi bar neku trunku dostojanstva da sacuvamo, cisto zbog toga jer je tako zdravije za psihu. E sad samo jos kad bi imali za koga da glasamo :P i tu se gubi svaka nada i definitivno smo osudjeni na propast kako god da okrenes.

Gradjanin Srbije iz Srbije

pre 12 godina

Mic po mic i bice kako treba.
Kako god i EU i NATO ce se pobrinuti da ne postanemo Ruska gubernija, i da se svi zlocinci koji su unistavali Srbiju punih 65 godina privedu pravdi.
Takodje i da se objavi zvanicna Srpska istorija sa posebnim periodom od 1941-e do danasnjeg dana.
Takodje restitucija da se sprovede u punoj meri .
I da se procesuiraju organizatori ubistva Zorana Djindjica.
Da ljudi znaju pravu Srpsku istoriju a ne onu laznu koju su ucili iz Udbaskih udzbenika, o malom laznom Jozi i njegovim kamaradima Udbasima, verovatno bi puno toga bilo drugacije i brze ali sta je tu je.
Na srecu gradjana Srbije nece se dozvoliti Rusko-udbaska gubernija na tlu Srbije.
Ipak je ovo Evropa.

Micko

pre 12 godina

Pa ljudi, ja ne znam zasto spominjte ovo u kontekstu "opet novi uslovi" ? Pa zar smo stvarno mislili da kosovo nece biti uslov ? Zar smo stvarno mislili da cemo samo da predamo ratka i radovana i odmah u EU?

Bolje grob nego rob

pre 12 godina

Prihvatili smo zajednicku rezoluciju sa EU, omogucili smo EULEX-u da dodje na Kosovo i oni nam sada zahvaljuju na ovakav nacin?

Kao neki jadnici trazimo dijalog, trazimo mrvicu razumevanja za tesku situaciju na severu, a dobijamo bojevu municiju. Sada i postavljaju dodatne uslove za kandidaturu, a stalno smo slusali kako je Hag poslednji uslov.

gile

pre 12 godina

zanimljivo, sve je manji broj ljudi koji podrzavaju ulazak u EU...cini mi se da je bilo vise zainteresovanih 2000 godine... sada skoro da ih nema...sto se mene tice "EVROPO, DALEKO TI LEPA KUCA'...

u se i usvoje kljuse

pre 12 godina

Pa i Grčka je član te unije pa vidimo koliko joj to pomaže. Ne zavaravajte se ljudi, kakav će nam biti standard zavisi prvenstveno od nas samih. Niko nam neće ništa pokloniti , niti će nam nešto pasti sa neba (osim kiše snega i ponekad grada, a bogami, i bombe svakih 40 godina).

Vladimir LDP

pre 12 godina

Koliko ishitrenosti u komentarima, bez koriscenja mozga i bilo kakvog razmisljanja, ovo samo pokazuje koliko smo mi devijantno i izvan svog vremena drustvo. Ovakvi spontani komentari bez kalkulisanja najbolje pokazuju stanje svesti, pustite one kada razmisljate i kalkulantski prezentujete svoje misljenje uklapajuci ga sa "pozeljnim" i "vecinskim", ovo ste pravi vi. Mrzite Evropu jer joj zavidite sto je bogata i pametna a vi niste, kao sto nedovoljan djak mrzi odlikase pa se pravi da je to zbog neceg drugog, nema to veze s tim da vam oni nesto uzimaju, jer oni to ne cine. Bitku za Kosovo smo izgubili od ALBANACA, a izgubili smo je jer smo koristili nedozvoljena sredstva poput vojske naspram golorukog albanskog naroda (zvanicno je tako predstavljeno i mi smo tome svojom gluposcu doprineli). Tacka i kraj price. Kome nije jasno, bice, ali kasno. Malo manje zavidnosti, a malo vise ugledanja. To je resenje, a ne izlivi mrznje koji samo vas izjedaju iznutra i cine losim ljudima. Priznajte Kosovo, ne zbog Evrope da bi ih zadovoljili, ne zbog Albanaca, vec zbog sebe, ako to cinite ne shvatajuci da to cinite zbog sebe, onda to nemojte ni ciniti, jer to je sto puta gore nego da ne ucinite uopste. Prvo shvatite zasto to treba uciniti, i nemojte da se lazete zbog Evrope i sl, ako to shvatite tada ce to priznanje biti najbolja moguca stvar, i koristice i nama i Albancima, u suprotnom ce biti samo jos jedna kalkulantska muljevina poput hapsenja Mladica i Hadzica koju nam zbog te kalkulantnosti niko iskreno ne vrednuje kao "napore i odlucnost" da privedemo zlocince pravdi, iako je fakticki to ucinjeno. Ne smete da odajete utisak kalkulantnosti, vec sustinskog razumevanja. A to je moguce jedino ako sustinsko razumevanje zaista postoji, a da bi postojalo morate BITI ISKRENI PREMA SEBI I PRIHVATATI REALNOST. Sa kalkulantima niko ne zeli da ima posla jer takvi ce mu doci glave, i svi ih zaobilaze U SIROKOM LUKU. A vi ste takvi, nazalost.

Sasa

pre 12 godina

Posle svega sto su nam zemlje Evropske Zajednice servirale poslenjih godina, mislim da je danas pravi momenat da im kazemo odlucno "Hvala ali ne hvala". Mozda ce, kad vise ne budu mogli mahati sargarepom ispred naseg nosa, poceti da nas tretiraju kao normalnog partnera a ne kao magarca koji bi dao sve da dodje do sargarepe. Mogu samo da se nerviraju, mi smo tu gde smo, geografski u srcu Evrope, i jos ako budemo hrabri i vredni da napravimo ovu zemlju kakva ona zasluzuje da bude, nervirace se jos vise. Srbija zauvek, ovakva Evropska zajednica nikad.

bezimena

pre 12 godina

Bolje da im ostanemo bolna tacka, ne mora bas kao maligna ali bar benigna, da ne mogu mirno da spavaju, jer su nam veliko zlo naneli.
(svi (ni)su isti, 27. septembar 2011 22:49)

Ovaj naopak način "razmišljanja" je van svake pameti! Zdravorazuman čovek razmišlja šta da uradi da bi sebi omogućio boljitak, a ovaj drugi, šta da uradi da bi drugom napravio štetu, bez obzira koliko to njega samog košta ("od inata nema goreg zanata")! Problem za ovog drugog, je, u konkretnom slučaju, što Srbija ne može da naškodi ničim nikome, OSIM SEBI! Srbija je ta koja je siromašna i zaostala, tehnološki, ekonomski, kulturno i kako god još hoćete, Srbija je ta koja zavisi od ZAPADNIH kredita (od Rusije i Kine niti ima donacija, niti kredita), a već je poprilično dužna, Srbija je ta koja bez ZAPADA ne može da PREŽIVI!

Prema tome, ne trebamo mi EU, već ona treba nama, i NIKO nema pravo da žrtvuje 7,5 miliona gradjana Srbije i ovu VELIKU teritoriju koju IMA, zarad 20.000 odmetnutih Srba, nad kojima NEMA vlast i teritorije Kosova, nad kojim takodje NEMA vlast, niti ima realnih izgleda da će je ikada više imati, pored 95% Albanaca koji ga naseljavaju!

Što se zla tiče, Srbija je drugima dosta zla učinila 90-tih. Srbija je gubitnik svih ratova tih godina i sudbina joj je zato ovakva kakva jeste. Kada to shvatite, razumećete da medjunarodna zajednica nije ni blesava, ni glupa, ni zla, niti je u "zaveri" protiv "nebeskog naroda", već je samo U PRAVU!

Sanja

pre 12 godina

I to bas danas, kada su opet poclei da nas tuku??? Doduse, tuku Srbe na Kosovu, tako da se ne ocekuje isuvise zestoka reakcija Beograda. Ali za svaki slucaj, da se Vlasi ne dosjete, opet nam bacaju kandidaturu, kao prasinu u oci. Moze im se, jer je ova vlast davno rekla i pameti i ponosu - zbogom.

krstivoje

pre 12 godina

Egoizam evrope je prema srbiji ponovo na sceni i zato srbija mora da izabere svoj put prema evropi,da izvrsi sama sve reforme ,da koristi sve evropske fondove,da od sebe napravi drzavu koju ce njeni gradjani voleti i ceniti a za 20- godina neka raspise referendum i neudje u evropu nego kao norveska postane samostalna i ugledna mala zemlja. Da bi se krenulo tim putem potrebna je odmah korenita promena drustvenog sistema u kojem ce glavni biti znalci i pozitivno usmereni ljudi, svi srbi od znanja i ugleda koji su rasuti po svetu moraju biti pozvani da pomognu otadzbini da izadje iz teskog ocaja i bede, ekonomske i moralne.

bgd

pre 12 godina

Kosovo uslov za pocetak pregovora. Posle ce za ulazak biti uslov Vojvodina i ko zna sta jos. Neka hvala. Dovoljno je to sto smo na belom sengenu.

panzer general

pre 12 godina

Koliko naivnih komentara. Nitko vas sad ne pita da li vi želite u EU ili ne, ali vjerujte da kad dođe taj dan za 10 - 15 godina više od 50% će biti zaokruženo da. I ako na izborima pobijede reformirani četnici i oni će biti za EU, to su i sami već rekli, tako da nemate izbora. Druga stvar, da sadašnja vlast nije pokrenula prije nekoliko mjeseci agresivnu kampanju o podjeli Kosova i da se stvari na sjeveru nisu tako razbuktale, vjerojatno bi krajem godine dobili i datum početka pregovora, ovako... Treće, jedno je kad vas neka svjetska sila pritišče preko nekakvih drugorazrednih državnih službenika, a drugo je kad se angažira sam predsjednik ili premijer i stavlja na kocku svoj vlastiti ugled. Merkelica je došla u Beograd da pokaže ostatku Evrope da ona može nagovoriti (prisiliti ili kako već hoćete) Tadića da se odrekne sjevera Kosova, kako je to izostalo, izostaće i svaka podrška Njemačke dok je spomenuta na vlasti.

kinez

pre 12 godina

Slusajte vi tamo sa te grane: Ili puno clanstvo u roku od mesec dana i Srbiji sever Kosova ili vise da ne izgovarate nase ime. Zaobidjite nas!

Braca

pre 12 godina

Stvarno hoće da nas iznerviraju!!!
Kada se mi na referendumu izjasnimo da NEĆEMO u EU, onda će da nas automatski proglase punopravnim članom.

handsinashes

pre 12 godina

Iako sam živeo u dve zemlje članice unije, Holandiji i Francuskoj i bio prvi za ulazak u uniju još dvedesetih, posle svega....terajte se.

Mihajlo Jovanovic

pre 12 godina

Ako se buduća Vlada očisti od palmi, onda važi ona Đinđićeva:

"Sada smo mi i problem i rešenje problema. Ako ovoga puta ne uspemo, jedini krivci smo mi sami".

Hvala, radujem se

dragonfly

pre 12 godina

Eu? Euhuhuhuuuuuuuuuuuuaahahahahahahaaaa... ajde dosta sada vise. Referendum, pa da vidimo sta narod misli. Naravno, odluka o pristupu ce biti demokratska, kao i sve u EU, preko parlamenta, bez konsultacije glasaca i iza zatvorenih vrata.

ballkanac

pre 12 godina

Ne Hvala,ne hvala...dragi moji nemojte zahvaljivati niko nista vam nije nudio, od vas se TRAZI jer vi hocete da se pridruzujete njima ne oni vama!!!!! CAPITO?!

rema

pre 12 godina

Za sada svetski mediji uopste ne izvestavaju sa Kosova. Najgore od svega je to sto ce slika koju ce oni (svetski mediji) poslati, biti ona sa gej parade u nedelju, tako ce opet da okrenu prst ka nama!!!

Neutron

pre 12 godina

Hebes Evropu. Bolji nam je istok, bliski, srednji i dalji. Bilo kakav, samo ne ova Evropa. Budali je jasno da su nam trenutno (pre nisu bili, mozda u nekoj buducnosti opet nece biti) najgori neprijatelji. Nema niceg vaznijeg nego da branis to malo sto je tvoje. Mame te kao budalu nekim pricama o "presvetlom zapadu". Treba biti mnogo glup pa da poverujes da iza svega toga ima i najmanja dobra namera prema Srbiji. Nema samo treba biti glup za tako nesto, nego i totalno lud.

vrlenija

pre 12 godina

Imam 22 godine i bas me briga za EU.Valjda sam i ja glas mladih?
(bata, 27. septembar 2011 22:49)


Da se pridružim kao još jedan glas mladih i obrazovanih
28 godina, lekar

EU doviđenja!

Dejan

pre 12 godina

Necemo u EU, necemo ovo, necemo ono... A svi gledaju da pobegnu u tu EU.
A tko nas uopste ista pita ? Okruzeni smo EU. Mogu lepo da postave balkanski zid i sta onda ?!?!?! Mogu od nas da naprave evropsku Severnu Koreu, ako im se hoce. Neke sile su odlucile kako ce ta EU da izgleda i kako moze da funkcionise i to je to. Nije problem EU, vec nasi politicari koji su krili ovo, a kriju jos masu toga. Pa koliko puta je samo Merkel rekla da se problem Kosova mora resiti ?!?! I sada se svi opet po, hiljaditi put, cudimo.

Daily

pre 12 godina

toliki tekst za samo jednu reč a to je UCENA. Neka vlast raspiše referendum o ulasku u EU pod tim uslovima, nema niko mandat da odluči o tako krupnom pitanju osim naroda. Dosta je bilo EU tiranije samo prema nama dok su svi drugi dobri!!!

nemanja

pre 12 godina

Mlad sam covek, uvek sam bio za evropu ali toliko uslovljavnja? Sta dalje? Evropa nam nudi nesto a ni sam neznam sta, jedva sam cekao da nam ukinu vize da bi moga da je obidjem ali nisam jer imam 25 god. sa drzavnim fakultetom nemam gde da se zaposlim, nemam cemu da se nadam osim da cu jednog dana u nekom evropskom gradu prati sudove za neku solidnu kintu... Covek mora da se zapita da li je Evropi poterbna Srbija, ili je to samo ucena da bi se Srbija smanjila, danas Kosovo, sutra Sandzak.... a moji unuci mozda i udju u tu Evropu kao ravnopravni clanovi... Sto je najtuznije pocinjem da verujem onima protiv kojih sam se najvise borio euro-skepticima "Miletu protiv tranzicije", ali ipak mozda su bili u pravu...

Danijel

pre 12 godina

Ali,ljudi moji,većina srpskog naroda (među kojima i ja) jednostavno ne želi u tu EU, da li je to vama jasno!? Mi želimo uništenje nepotizma, korupcije i zaustavljanje dalje pljačke Srbije. Hoćemo poslove , a ne EU i dužničko ropstvo!

Nemanja

pre 12 godina

Baš neočekivani scenario. Ko bi rekao da će ovako biti!!!

Samo neka EU duva u leđa "demokratama" kao što je radila i do sad pred svake izbore, ali ako narod bude glasao prema učinku "demokrata", taj vetrić što duva iz EU nimalo neće pomoći.

Drmatoriks

pre 12 godina

Novi uslovi, novi štapovi i nove šargarepe... samo što nama i ti štapovi i šargarepe završe u jednom otvoru koji ovde nije pristojno imenovati. A već su nam i na nos izašli. Hajde neka neki državnik ako takvog imamo konačno lepo kaže da naš narod više nije zainteresovan za evroatlantske integracije pod takvim uslovima. Samo je za Srbiju važio uslov "100 streljanih Srba za jednog Nemca", pa i za pridruživanje EU Nemci diktiraju uslove koji samo za Srbiju važe. Danke, NEIN! Ne treba nam EU dok ne prestane okupacija naše zemlje i nemački teror nad našim građanima.

Bojan

pre 12 godina

Konacno! Pitanje Kosova ce se resiti, ovako ili onako! Na kraju ce LDP-ovci trljati dlanove jer sve u vezi Kosova sto govore godinama unazad dobija svoju formu! Mi samo treba da stavimo prst na celo i zapitamo se za koga smo glasali sve ove godine! SPS nas je prevario, DS nas je prevario, SRS, DSS, NS. Lagali su nas, a znali su sve unapred. I danas nas gledaju u oci i lazu. Pazite za koga cete glasati! To ce vam odrediti kurs zivota.

Obermaister

pre 12 godina

Ne treba nam "kandidatura". G-đa Merkel nam je već sve lepo objasnila: ako budemo dobri kao Hrvati, bićemo deo EU. Ne želimo da etnički očistimo svoju zemlju kao što su Hrvati uradili da bismo bili u EU!

Candid at

pre 12 godina

Srbija, kao i ostale države nastale "spontanim" rastakanjem SFRJ, jednostavno, nemaju izbor da li hoće ili neće da pristupe EU. Sve je očiglednije da je po sredi dikatat, ali ne toliko iz Brisela, koliko iz Vašingtona. Srbija je veoma mala, ekonomski nerazvijena i politički slaba država, kojoj u veoma skoro vreme, pored svih muka, sledi i prezaduženost. Prema tome, igraćemo kako veliki sviraju, dobićemo tzv. kandidaturu, pa nakon toga, kada nam to odrede, i datum za početak pregovora o pristupanju. Pa ćemo potom ispunjavati preduslov po uslov "pregovaračkog" procesa, te ćemo, zatim, biti "nagrađeni" "punopravnim" članstvom u evropskom delu globalne ekonomsko-političke mreže. Da se protivimo tome, kasno je, 1980-e su davno prošle. Ostaje nam samo da se nadamo nekom boljem deljenju karata u nekoj sledećoj svetskoj partiji, kao i da nam te nove karte ne budu deljene u vremena slična 1918, 1943. ili 1990.

Milan BG

pre 12 godina

Prema poslednjim istraživanjima većina građana nije za EU, i o tome bi trebalo otvoriti raspravu u državi. Nisam član ni jedne partije, ali ne vidim ni jedan konkretan razlog da se srlja u EU, osim predizbornog mahanja papirom gde piše da smo kandidati. I Turska je 30 godina.

Srbin iz USA

pre 12 godina

Ovo se moze prevesti I ovako "imamo hrane ali dacemo vam je 2068". SRBIJO kola su krenule totalno nizbrdo povuci rucnu I stani odosmo u provaliju . Braco I sestre treba stati I zaustaviti ovu tragediju jedne drzave. Sazvati sve Srpski kongres zvati svu Srpsku intiligenciju gde god da zive I pokusati da se spase sto se spasiti moze . Ocigledno je da nas drzavni vrh a I nasa opozicija nisu dorasli da vode ovu zemlju ". Volim te majko moja Srbijo jedna I jedina .

Ivana

pre 12 godina

...."ali zvaničnici u nekim evropskim prestonicama su BESNI zbog odbijanja Srbije da prizna Kosovo"- pazi ti ovo, dokle to ide!!! Znači na tom smo nivou i odnosu-nisam znala!

Ja

pre 12 godina

Do nedavno sam bio za ulazak u EU medjutim desavanja u zadnjih nekoliko meseci pogotovo posle izjava nekih evropshih politicara o novim uslovima nakon hapsenja Mladica su potpuno razjasnili situaciju ,jedino resenje koje se nudi je svrsen cin i potpuno ponizavanje srba kao naroda kako u Srbiji tako i u svim krajevima bivse Jugoslavije. Sramota! Zato NE, hvala, bar sto se mene tice.

reglia

pre 12 godina

da li je iko od nas mogao da zamisli pre 11 godina da ce nas svet ovako ponizavati? dobro, trpeli smo i ranije ponizenja, ali ovo je nezabelezeno u srpskoj istoriji...
samo ne znam dokle, sta treba da se desi da i nama jednom svane i da i mi zivimo normalnim zivotom...

bivsi DS-ovac

pre 12 godina

Dockan komisijo...zbog svega ovoga sto nam radite i onog sto ste, ja ne glasam za uniju sigurno, kao ni za ove lopove na vlasti!

Bez presedana

pre 12 godina

"li zvaničnici u nekim evropskim prestonicama su besni zbog odbijanja Srbije da prizna Kosovo i žele da vide veći napredak u dijalogu Beograda i Prištine o praktičnim pitanjima koji se vodi uz posredovanje EU, naveo je Rojters."

A mi smo besni sto nam oduzimate deo teritorije.
Nemamo mi sta da pregovaramo sa Pristinom to je nasa zemlja.
Voleo bih da se nadjete u nasoj kozi jednom.

Zborac

pre 12 godina

Da li će iko u Srbiji ko je uspeo da ostane normalan sada da podrži ulazak Srbije u EU? Šta ćemo mi ovakvi neposlušni tamo? Da čekamo sudbinu Grčke i šansu da u penziju odemo sa 85 godina (što je medicina napredovala - čudo - naročito u Srba). Čujem da ko to doživi ne mora da sam sebi seče prste - sami otpadaju.
Predlažem da se držimo mi naših starih mentora. Pa Turaka naravno. Ekonomija - na nivou, turizam - ekstra, serije - ubijaju. Dole EU, živela OU (kakva bre unija - otomanska buraz).

Miška

pre 12 godina

Ljudi, šta će biti sa nama, kakvo je ovo ludilo i zašto su naši političari dozvolili da dođemo dovde? Pa ako neće neće, okrenimo se sebi i unutrašnjim problemima, prvo kod kuće da sredimo stvari, pa da vidimo kako dalje, sve nam je gore od kad smo započeli proceduru za članstvo u eu! Pa neće nikad da nas prime, pa to je i mojoj deci jasno. Pa kad te neko neće, a ti ga moliš, a on i dalje neće, pa kad mu daš sve što imaš, i opet neće, pa ostaneš bez ičega, e onda te neće jer nemaš ništa...Milošević, pa generali koji su branili zemlju, pa Karadžić, Mladić...sad ide i Kosovo kao uslov, a ni tu nije tačka, nego tri tačke! Totalno anemična politika, ispunjena unutrašnjim sukobima i borbom za svoju vlast i svoj džep, to odlikuje ljude koji sede u našoj Vladi i Skupštini. Pa nismo uspeli ni od izveštaja Dika Martija da pokrenemo stvari u svoju korist, dozvolili smo da se to utiša i zaboravi, a to je bila velika šansa da se koljači u kosovskoj vlasti privedu pravdi, na čelu sa Tačijem. Niko nije na našoj strani, a ni mi sami nismo na našoj strani, pa, sve u svemu, crno nam se piše!

darko

pre 12 godina

Kad vas prodju emocije usled sukoba na Kosovu u kome je povredjeno i 4 vojnika KFORA jer na njih neko bacio bombu a oni regovali prekomernom silom istina .
Ovo nisu loše vesti.

009

pre 12 godina

Prvo je bilo izrucenje Milosevica, zatim nije bilo dovoljno, pa izrucenje Karadzica i Mladica i svih generala na funkciji za vreme rata, izvinjenje Hrvatima, izvinjenje Bosni, organizovanje gej parade, sad je na redu priznavanje Kosova kao samostalne drzave, zatim pripajanje Bujanovca, Preseva i Medvedja Kosovu, tako da imaju pokrajinu, hapsenje i ubijanje preostalih Srba sa Kosova i stvaranje demokratski ciste albanske drzave, zatim priznavanje Sandzaka kao samostalne drzave i istrebljivanje svega srpskog sa ovih prostora, sve sto nije istrebljeno, tu je medjunarodna zajednica da pomogne i tada kad nas ne bude vise, znacice da smo usli u taj raj zvani Evropska Unija.

Sargarepic

pre 12 godina

Znaci, opet malo sargarepe, a onda motka! Hvala, Evropo, sto ces nam opet dovesti SPS i SRS na vlast, a mozda se i JUL probudi, taman su nam nedostajali svih ovih 10 godina!

Srx nece u EU

pre 12 godina

Da li se jos neko u ovoj zemlji oseca kao magarac koji gleda u sargarepu? Meni se vise ne jede ta genetski modifikovana sargarepa po standardu EN5648/123456.

good cop - bad cop

pre 12 godina

Ala vam je racunica: Citavo Kosovo za uslovnu kandidaturu. Da vam ne bude muka od tolikog apetita? Predpostavljam da bi nakon toga bilo Sandzak za kandidaturu bez uslova. Onda bi bilo Vojvodina za clanstvo sa uslovom. Na kraju Beograd za puno clanstvo. Spasavaj se ko moze. Vi bi bas da nas nema.

lepi

pre 12 godina

treba biti pristojan i kulturan i reci NE HVALA, NE TREBA NAM NI KANDIDATURA NI PREGVORI NI EU11 godina kako tako funkcionisemo bez eu i njenih diktata,funkcionisacemo i dalje,kako tako ali cemo imati slobodu...

Batman

pre 12 godina

Ma nek se nose više s tom Evropskom unijom! I ovi naši političari i Evropska unija. Koga bre oni zavlače već više od deset godina. Provaljeni su odavno.

LJILA

pre 12 godina

Pa mi da smo normalna drzava a nissmmo zanmolili bi Americkog ambaasadra da posle svega napusti teritoriju Sbije.OVO JE VISE NEGO ISPIRANJE MOZGA.

Sone

pre 12 godina

Eto nama novih ucena za pocetak pregovora o clanstvu u EU (koji traju godinama, uzgred). Samo gledam kada cemo se opametiti i reci "Hvala EU. Dobrodosla Nemacko, ili Britanijo, ili Grcka ili Austrijo... Ne, ne pricajte nam o EU, radimo bilateralno. I sta se dogovorimo - vazi izmedju Srbije i Nemacke. Ili Britanije itd".

Deda

pre 12 godina

Dizite ruke od te EU ,vidite da nas samo uslovljavaju!Pitam omladinu Srbije sta misle oni da ce kad udju u tu EU poceti da padaju pare s nebaa oni da sebe po bgd kaficima?

Upramite Srbi ako nekada i udjemo u tu EU nasi politicari ce se zaduziti da ni vasa unucad to vratiti ne mogu!

kmania

pre 12 godina

Imam neki osecaj da ce da nas prime al NIKAD!Postavljace nam takve uslove da to nece biti ostvarivo sigurno i moje iskreno misljenje da to namerno rade jer im odgovara da nas stalnim ucenama drze na uzdi,mislim da oni tamo nas ne vide.Ova gospoda politicari to dobro znaju,tako da bi naredna vlada morala da napravi plan za svoju domovinu i neka alternativna resenja a ne da non stop klepecu u ulasku u EU a narod od toga nista nema.

Danny boy

pre 12 godina

Sick & tired... K'o da smo majmuni pa evo banana, al' mala,
okoladna, pazite da vam potraje...
Dobiemo datum, recimo neki 31-i februar...

vlada

pre 12 godina

Tacno vidim naslove> 2020. godina / Specijalni izaslanik EU nije zadovoljan odvijanjem pregovora sa Pristinom pa pregovori ne mogu poceti. 2030.... 2040...

Izgubljeni Snovi

pre 12 godina

...pa ćemo narednih deset godina da izgubimo čekajuči datum pregovora sa EU,...pa ćemo još....,deset,pa smislićemo nešto...Ode život u p.m

mile

pre 12 godina

Ova vest/glasina je namerno pustena u trenutku kada KFOR puca na Srbe na Kosovu. Poruka je budite "dobri", nemojte da preduzimate nista, i mozda i dobijete status kandidata (u kojem je Makedonija vec godinama), a za dalje slede novi uslovi (prvo je to bio Hag, pa sada Kosovo, sutra verovatno Sandzak i Vojvodina...). Zapravo status kandidata je koristan samo DS-u kao kakva-takva propaganda za izbore.

Jovan

pre 12 godina

Evropska unijo, takva kakva si, ne trebas nam, vidimo kako ti postujes ljudska prava, u 21. veku, ljude ogradjujes bodljikavom zicom i pretis pucanjem. Evropska unijo, nisi ti Evropa, ti si ispostava prekookeanskog Cetvrtog Rajha. Evropa je dala mnoge velikane, a ti danas kakva si, dajes bombe i porusene kuce, a onaj koga obuhvatis, ako je mali, iscedis mu i poslednju kap krvi. Daleko ti lepa kuca Evropo.

Dragan

pre 12 godina

Ja mislim da bi bilo najbolje da se lepo nosite u tri p**** materine.
Otimate nam zemlju, zatvarate nas u geta i jos treba da se pravimo blesavi
kako je sve super.

Sta ce Srbiji da fali ako ne bude u EU? Zar smo toliko jadni da necemo moci da prezivimo bez EU milostinje?

Sta smo radili od 1878 pa do 2000-te bez te iste EU?
Dosta vise ucenjivanja, izbijmo im barem sargarepu kad vec nista ne mozemo protiv stapa.

Vuk

pre 12 godina

Pa kad priznamo Kosovo, sledeci uslov ce biti restitucija. Posle ce uslov biti placanje ratne odstete Hrvatskoj jer cemo naravno izgubiti parnicu u Hagu. Posle ce biti priznavanje odcepljenja Vojvodine, a nakon toga i placanje ratne odstete Kosovu jer ce i ono u medjuvremenu da nas tuzi. Kad to platimo, Turska ce vec uveliko biti clan EU i necemo moci dalje dok ne resimo pitanje Sandzaka. Kad to resimo, idemo opet na sud zbog genocida nab bosnjacima u Sandzaku....
I tako dalje, igra se nastavalja...

ivanue

pre 12 godina

Da li to znaci da je sudbina Srbije u rukama Pristine?....Bojim se da je tako, moramo im pruziti ruku i priznati poraz, nije lako ali sto pre to uradimo bolje je za nas. Vec smo bacili 11 godina !!! Ljudi nemojte vise drzati narod u zabludi !!!!

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Uporno nas teraju da priznamo Kosovo, ako ne de jure a ono de fakto. Ja sam protiv. Takva EU mi ne treba. Bolje da im ostanemo bolna tacka, ne mora bas kao maligna ali bar benigna, da ne mogu mirno da spavaju, jer su nam veliko zlo naneli. Nema tu nikakve veze onaj brljivi birokrata Milosevic, mi ga srusili a "nasi prijatelji" i dalje prema nama isto. Licno sam ubedjen da ubistvo Djindjica nije sasvim cisto ni u odnosu na Zapad, i njima odgovara sto ga nema, ali dobro, da ne preterujem, mozda su im samo zelje ispunjene, mozda nisu bas direktno ucestvovali ali definitvno bi i njega ignorisali na kraju. Oni su zacrtali svoje i ko je sa njima, on im je OK, kao recimo Pinoce, bez obzira kakav je covek i drzavnik, ili ovi u Saudiskoj Arabiji koji bicuju zene sto pokusavaju da postanu vozaci, a ko je protiv njih, on ne valja pa makr bio i majka Tereza.

prokleta avlija

pre 12 godina

jaoj kakva smejurija mi kopamo puteve iz inata na kosovu,ubijamo albanske policajce,kamenjarimo KFOR,rasturamo bosnu,pravimo haos u CG,rusi i kinezi nam najbolji drugari,a oni nam daju kandidaturu...ili smo mi najpametniji na svetu ili ti iz eu nisu bas cisti...posle ovoga danas na kosovu bas me briga za eu i kandidaturu,sad je proradio inat dzaba vam sve...

mixa

pre 12 godina

А шта ће бити услов после Косова? Батаљујмо ми ову зајебанцију, ова игранка краја нема..

djuro

pre 12 godina

Osnovni uslov da Srbija pristupi EU je da je Srbija drzava. Cinjenica da ovo sto se dogadja na severu Kosova nije dovoljno da se Srbija zahvali svojim "prijateljima" iz EU koji pucaju na njene gradjane i da prekine sve pregovore i razgovore sa EU povodom integracija - vrlo jasno govori o tome da Srbija nije drzava. Cudi me da u EU ima interesovanja za pristupanje joj necega sto nije drzava. Pametnom je ovoliko dosta kao komentar na svaku vest o Srbiji i EU.

Milutin

pre 12 godina

Hvala za mogućnost kandidature ali uslov oko datuma ipak vi kontrolišete a ne Srbija. Ja to tako shvatam. Ako vam bude trebala neka pomoć sa naše strane samo nam javite, ako hoćete.

malo mi je muka

pre 12 godina

ajde lepo priznajte to kosovo, pustite pedere da setaju, batalite se evropske unije i kada ce putin doci u bg, pa da popricamo o zivotu na ivici egzistenicje, i ekonomskom rasulu u Srbiji, naravno i moralnom ali to me toliko ne dotice

EU

pre 12 godina

Ako ovako zaista i bude to ce onda biti sjajan primer jalove politike DS,SPS, G17+, SPO, SVM,LSV, PUPS,JS u protekle 4 godine.
Birajuci na izborima 2007/8 godine nisam verovao da neko moze po nedostatku rezultata ili njihovom deficitu da nadmasi tadasnju vladu V.Kostunice. Po svim pokazateljima , koji su katastrofalni i bez svetske krize, vlada M.Cvetkovica je za vise koraka ispred vlade V.Kostunice po unazadjivanju svega cega se dotakla ukljucujuci i popularnost EU ideje u Srbiji.
Spajajuci nespojivo, preuzimajuci obaveze bez potrebe i slcnim amaterskim potezima doveli smo EU i sebe u zabludu da drzava koja usvaja zakone iskljucivo pod pretnjom i ucenom , bez zelje za reformom drustva i sistema, moze da udje kao ravnopravni partner u EU.
Ne moze i bolje je da ne udje dok se ne pojave zreli politicari koji su dorasli poslu koji obavljaju sto nije slucaj ni sa jednim pripadnikom danasnje vlasti.

Zoran

pre 12 godina

I ?
Šta dalje ?
Vidi li neko svetlo na kraju tunela ?
Postaneš član EU, a onda do kraja propadneš kao i sve siromašne i neuređene zemlje koje su ušle u ovu veliku podvalu moćnih evropskih zemalja !

NN

pre 12 godina

'Nagradjujemo vas jednogodisnjim odlaganjem pocetka pregovora, koje cemo otpoceti ako ispunite naredni uslov....'

Ako moji roditelji skontaju taktiku EU , moj mladji brat ce imati veoma cupavo detinjstvo.

Inace, zivo me zanima kako ce ovi nasi 'umetnici' na vlasti ovo da predstave kao pobedu

mixa

pre 12 godina

А шта ће бити услов после Косова? Батаљујмо ми ову зајебанцију, ова игранка краја нема..

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Uporno nas teraju da priznamo Kosovo, ako ne de jure a ono de fakto. Ja sam protiv. Takva EU mi ne treba. Bolje da im ostanemo bolna tacka, ne mora bas kao maligna ali bar benigna, da ne mogu mirno da spavaju, jer su nam veliko zlo naneli. Nema tu nikakve veze onaj brljivi birokrata Milosevic, mi ga srusili a "nasi prijatelji" i dalje prema nama isto. Licno sam ubedjen da ubistvo Djindjica nije sasvim cisto ni u odnosu na Zapad, i njima odgovara sto ga nema, ali dobro, da ne preterujem, mozda su im samo zelje ispunjene, mozda nisu bas direktno ucestvovali ali definitvno bi i njega ignorisali na kraju. Oni su zacrtali svoje i ko je sa njima, on im je OK, kao recimo Pinoce, bez obzira kakav je covek i drzavnik, ili ovi u Saudiskoj Arabiji koji bicuju zene sto pokusavaju da postanu vozaci, a ko je protiv njih, on ne valja pa makr bio i majka Tereza.

Jovan

pre 12 godina

Evropska unijo, takva kakva si, ne trebas nam, vidimo kako ti postujes ljudska prava, u 21. veku, ljude ogradjujes bodljikavom zicom i pretis pucanjem. Evropska unijo, nisi ti Evropa, ti si ispostava prekookeanskog Cetvrtog Rajha. Evropa je dala mnoge velikane, a ti danas kakva si, dajes bombe i porusene kuce, a onaj koga obuhvatis, ako je mali, iscedis mu i poslednju kap krvi. Daleko ti lepa kuca Evropo.

Dragan

pre 12 godina

Ja mislim da bi bilo najbolje da se lepo nosite u tri p**** materine.
Otimate nam zemlju, zatvarate nas u geta i jos treba da se pravimo blesavi
kako je sve super.

Sta ce Srbiji da fali ako ne bude u EU? Zar smo toliko jadni da necemo moci da prezivimo bez EU milostinje?

Sta smo radili od 1878 pa do 2000-te bez te iste EU?
Dosta vise ucenjivanja, izbijmo im barem sargarepu kad vec nista ne mozemo protiv stapa.

good cop - bad cop

pre 12 godina

Ala vam je racunica: Citavo Kosovo za uslovnu kandidaturu. Da vam ne bude muka od tolikog apetita? Predpostavljam da bi nakon toga bilo Sandzak za kandidaturu bez uslova. Onda bi bilo Vojvodina za clanstvo sa uslovom. Na kraju Beograd za puno clanstvo. Spasavaj se ko moze. Vi bi bas da nas nema.

NN

pre 12 godina

'Nagradjujemo vas jednogodisnjim odlaganjem pocetka pregovora, koje cemo otpoceti ako ispunite naredni uslov....'

Ako moji roditelji skontaju taktiku EU , moj mladji brat ce imati veoma cupavo detinjstvo.

Inace, zivo me zanima kako ce ovi nasi 'umetnici' na vlasti ovo da predstave kao pobedu

Vuk

pre 12 godina

Pa kad priznamo Kosovo, sledeci uslov ce biti restitucija. Posle ce uslov biti placanje ratne odstete Hrvatskoj jer cemo naravno izgubiti parnicu u Hagu. Posle ce biti priznavanje odcepljenja Vojvodine, a nakon toga i placanje ratne odstete Kosovu jer ce i ono u medjuvremenu da nas tuzi. Kad to platimo, Turska ce vec uveliko biti clan EU i necemo moci dalje dok ne resimo pitanje Sandzaka. Kad to resimo, idemo opet na sud zbog genocida nab bosnjacima u Sandzaku....
I tako dalje, igra se nastavalja...

mile

pre 12 godina

Ova vest/glasina je namerno pustena u trenutku kada KFOR puca na Srbe na Kosovu. Poruka je budite "dobri", nemojte da preduzimate nista, i mozda i dobijete status kandidata (u kojem je Makedonija vec godinama), a za dalje slede novi uslovi (prvo je to bio Hag, pa sada Kosovo, sutra verovatno Sandzak i Vojvodina...). Zapravo status kandidata je koristan samo DS-u kao kakva-takva propaganda za izbore.

Srx nece u EU

pre 12 godina

Da li se jos neko u ovoj zemlji oseca kao magarac koji gleda u sargarepu? Meni se vise ne jede ta genetski modifikovana sargarepa po standardu EN5648/123456.

lepi

pre 12 godina

treba biti pristojan i kulturan i reci NE HVALA, NE TREBA NAM NI KANDIDATURA NI PREGVORI NI EU11 godina kako tako funkcionisemo bez eu i njenih diktata,funkcionisacemo i dalje,kako tako ali cemo imati slobodu...

vrlenija

pre 12 godina

Imam 22 godine i bas me briga za EU.Valjda sam i ja glas mladih?
(bata, 27. septembar 2011 22:49)


Da se pridružim kao još jedan glas mladih i obrazovanih
28 godina, lekar

EU doviđenja!

Batman

pre 12 godina

Ma nek se nose više s tom Evropskom unijom! I ovi naši političari i Evropska unija. Koga bre oni zavlače već više od deset godina. Provaljeni su odavno.

djuro

pre 12 godina

Osnovni uslov da Srbija pristupi EU je da je Srbija drzava. Cinjenica da ovo sto se dogadja na severu Kosova nije dovoljno da se Srbija zahvali svojim "prijateljima" iz EU koji pucaju na njene gradjane i da prekine sve pregovore i razgovore sa EU povodom integracija - vrlo jasno govori o tome da Srbija nije drzava. Cudi me da u EU ima interesovanja za pristupanje joj necega sto nije drzava. Pametnom je ovoliko dosta kao komentar na svaku vest o Srbiji i EU.

Deda

pre 12 godina

Dizite ruke od te EU ,vidite da nas samo uslovljavaju!Pitam omladinu Srbije sta misle oni da ce kad udju u tu EU poceti da padaju pare s nebaa oni da sebe po bgd kaficima?

Upramite Srbi ako nekada i udjemo u tu EU nasi politicari ce se zaduziti da ni vasa unucad to vratiti ne mogu!

Zoran

pre 12 godina

I ?
Šta dalje ?
Vidi li neko svetlo na kraju tunela ?
Postaneš član EU, a onda do kraja propadneš kao i sve siromašne i neuređene zemlje koje su ušle u ovu veliku podvalu moćnih evropskih zemalja !

Danny boy

pre 12 godina

Sick & tired... K'o da smo majmuni pa evo banana, al' mala,
okoladna, pazite da vam potraje...
Dobiemo datum, recimo neki 31-i februar...

LJILA

pre 12 godina

Pa mi da smo normalna drzava a nissmmo zanmolili bi Americkog ambaasadra da posle svega napusti teritoriju Sbije.OVO JE VISE NEGO ISPIRANJE MOZGA.

vlada

pre 12 godina

Tacno vidim naslove> 2020. godina / Specijalni izaslanik EU nije zadovoljan odvijanjem pregovora sa Pristinom pa pregovori ne mogu poceti. 2030.... 2040...

Izgubljeni Snovi

pre 12 godina

...pa ćemo narednih deset godina da izgubimo čekajuči datum pregovora sa EU,...pa ćemo još....,deset,pa smislićemo nešto...Ode život u p.m

Sargarepic

pre 12 godina

Znaci, opet malo sargarepe, a onda motka! Hvala, Evropo, sto ces nam opet dovesti SPS i SRS na vlast, a mozda se i JUL probudi, taman su nam nedostajali svih ovih 10 godina!

kmania

pre 12 godina

Imam neki osecaj da ce da nas prime al NIKAD!Postavljace nam takve uslove da to nece biti ostvarivo sigurno i moje iskreno misljenje da to namerno rade jer im odgovara da nas stalnim ucenama drze na uzdi,mislim da oni tamo nas ne vide.Ova gospoda politicari to dobro znaju,tako da bi naredna vlada morala da napravi plan za svoju domovinu i neka alternativna resenja a ne da non stop klepecu u ulasku u EU a narod od toga nista nema.

handsinashes

pre 12 godina

Iako sam živeo u dve zemlje članice unije, Holandiji i Francuskoj i bio prvi za ulazak u uniju još dvedesetih, posle svega....terajte se.

Makedonac

pre 12 godina

Ma i nas ovako zezaju vec 20 godina sa Grcima. AKo nisu Grci bice Bugari. Treba jednostavno da narod shvati da nas Balkance niko u Evropu ne voli. Niko nas ne postuje, i kad mi udjemo u Evropu oni bi hteli da budemo samo u stanju da im cistimo WC sholje. Zato treba pametno samo da pazimo nase interese i ekonomiju a ovi ce da puknu kad tad! To su sve narodi neki bezdusni...nista ne vrede ti ljudi i nase dostojanstvo je previse veliko da mi molimo te "evropljane" za bilo sta.

EU

pre 12 godina

Ako ovako zaista i bude to ce onda biti sjajan primer jalove politike DS,SPS, G17+, SPO, SVM,LSV, PUPS,JS u protekle 4 godine.
Birajuci na izborima 2007/8 godine nisam verovao da neko moze po nedostatku rezultata ili njihovom deficitu da nadmasi tadasnju vladu V.Kostunice. Po svim pokazateljima , koji su katastrofalni i bez svetske krize, vlada M.Cvetkovica je za vise koraka ispred vlade V.Kostunice po unazadjivanju svega cega se dotakla ukljucujuci i popularnost EU ideje u Srbiji.
Spajajuci nespojivo, preuzimajuci obaveze bez potrebe i slcnim amaterskim potezima doveli smo EU i sebe u zabludu da drzava koja usvaja zakone iskljucivo pod pretnjom i ucenom , bez zelje za reformom drustva i sistema, moze da udje kao ravnopravni partner u EU.
Ne moze i bolje je da ne udje dok se ne pojave zreli politicari koji su dorasli poslu koji obavljaju sto nije slucaj ni sa jednim pripadnikom danasnje vlasti.

sloba

pre 12 godina

Haa,ha,ha...Ne mogu da verujem, pa ja sam upravo ovo prognozirao pre par godina! Toliko je ocigledno da samo narod ne vidi, jer nam mediji "mazu oci" a politicari "pune usi". Dragi moji Srbi, ako ikako mozete, izbegnite ulazak u EU, jer ce vas to kostati sledeceg:
1.SLOBODE
2.SUVERENITETA
3.LJUDSKIH i mnogih drugih PRAVA
4.TERITORIJE
5.EKONOMSKE i drugih NEZAVISNOSTI (npr. proizvodnje HRANE)
6.POSTACETE ROBOVI U SOPSTVENOJ ZEMLJI (bankari i privrednici ce biti vasi VLASNICI)

Da ne duzim - ostajte mi zdravi i SLOBODNI ! NE u EU, bre !!!

Veljkokg

pre 12 godina

Ja prvo da se ogradim! Nisam nikakav opozicioni komentator ovde već sam jedan od onih glasača koji je glas upravo dao postovanom gos. predsedniku Tadiću!

Ja svoje greske priznajem i veoma mi je zao sto sam to tada tako učinio! A ovom priliom se i javno izvinjavam svim gradjanima Srbije, jer sam doprineo svojim glasom da Srbija danas dozivljava ovakva poniženja!

Nikada nismo bili jadniji nego danas! Živeli smo u težim vremenima nego sto su ova a opet nikada nismo bili ovako jadni i ovako poniženi! Moje lično mišljenje je... REFERENDUM i NE u EU!

Suboticanin

pre 12 godina

Čitam komentare i čudim se gde živim...
Zašto EU???
Pa jadno moji, šta ćemo kad drugo nemaš?!
Šta kad stranac zatvori firme i kaže ćaos, a naša država nem para da pokrene firme?! Nemamo od čega da otvaramo nove! Nemamo ništa s čime bi pokrenuli privredu na bolje, nemamo sredstava nizašta!!!! Budite već svesni,vaše nesvesti!!!
Nije EU najbolje rešenje, ali ipak je bolji nego ostati sa Rusijom, KInom ili sačuvaj nas Bože od nas samih...
Ne trebamo mi EU, nego EU - tojest njihova pomoć (novčana), njihove investicije - trebaju nama!!!
A EU ima svoje zakone i uslove... Krenuli smo taj put, hajde da završimo.

Vanja KG

pre 12 godina

Bilo bi zgodno podsetiti se Zorana Djindjica i njegovih reci kako Srbija ne moze da se prikljucuje EU bez da ne zna koje su joj granice, te je tako hteo da se pitanje Kosova otvori sto pre, jer je znao da sto vreme vise odmice, a tamo se formiraju institucije, mi smo u sve goroj poziciji. Secate se koliko je to razljutilo neke od zvanicnika EU i USA, jasno nam je sada i zasto. Meni nedostaje to njegovo, hocu da znam na cemu sam. Ovo natezanje, zavijanje u folije pocinje sve vise da lici na neki los film koji dobija nastavke u nedogled, a mi zakljucani u tom bioskopu bez klime i moramo sve to da gledamo. Deo oko korupcije je fenomenalan, tu mozete da pritiskate nase politicare koliko god vam volja, ali dajte vise recite da li je uslov priznati nezavisnost ili nije, jer se uvek nekako vracamo na to i postaje naporno.

Sone

pre 12 godina

Eto nama novih ucena za pocetak pregovora o clanstvu u EU (koji traju godinama, uzgred). Samo gledam kada cemo se opametiti i reci "Hvala EU. Dobrodosla Nemacko, ili Britanijo, ili Grcka ili Austrijo... Ne, ne pricajte nam o EU, radimo bilateralno. I sta se dogovorimo - vazi izmedju Srbije i Nemacke. Ili Britanije itd".

prokleta avlija

pre 12 godina

jaoj kakva smejurija mi kopamo puteve iz inata na kosovu,ubijamo albanske policajce,kamenjarimo KFOR,rasturamo bosnu,pravimo haos u CG,rusi i kinezi nam najbolji drugari,a oni nam daju kandidaturu...ili smo mi najpametniji na svetu ili ti iz eu nisu bas cisti...posle ovoga danas na kosovu bas me briga za eu i kandidaturu,sad je proradio inat dzaba vam sve...

u se i usvoje kljuse

pre 12 godina

Pa i Grčka je član te unije pa vidimo koliko joj to pomaže. Ne zavaravajte se ljudi, kakav će nam biti standard zavisi prvenstveno od nas samih. Niko nam neće ništa pokloniti , niti će nam nešto pasti sa neba (osim kiše snega i ponekad grada, a bogami, i bombe svakih 40 godina).

iv@n

pre 12 godina

Necu u eu, hvala puno. Ok da saradjujemo i da se druzimo, trgujemo, ali ostavite nas da svoju drzavu kreiramo kako to nama odgovara, jer mi cemo ziveti u njoj a ne vi. I od tolike price, svakoga dana o eu muka mi je vise, bolje da ste svo to vreme pricali viceve da sr nasmejemo malo, zdravije je.

Milutin

pre 12 godina

Hvala za mogućnost kandidature ali uslov oko datuma ipak vi kontrolišete a ne Srbija. Ja to tako shvatam. Ako vam bude trebala neka pomoć sa naše strane samo nam javite, ako hoćete.

Igor

pre 12 godina

Više mi stvarno nije bitno, daleko im lepa kuća. 10 godina smo živeli pod sankcijama, a poslednjih 10 godina živimo sa njihovim uslovljavanjima. Ima li razlike?

Bolje grob nego rob

pre 12 godina

Prihvatili smo zajednicku rezoluciju sa EU, omogucili smo EULEX-u da dodje na Kosovo i oni nam sada zahvaljuju na ovakav nacin?

Kao neki jadnici trazimo dijalog, trazimo mrvicu razumevanja za tesku situaciju na severu, a dobijamo bojevu municiju. Sada i postavljaju dodatne uslove za kandidaturu, a stalno smo slusali kako je Hag poslednji uslov.

Danijel

pre 12 godina

Ali,ljudi moji,većina srpskog naroda (među kojima i ja) jednostavno ne želi u tu EU, da li je to vama jasno!? Mi želimo uništenje nepotizma, korupcije i zaustavljanje dalje pljačke Srbije. Hoćemo poslove , a ne EU i dužničko ropstvo!

mladen

pre 12 godina

Sad kad je EU prakticno pred raspadom i posle svega sto smo doziveli, prvom prilikom kako na izborima tako i na referendumu svi ce biti protiv EU. Ja sam jako liberalan, uvek sam bio za EU vise nisam a znam jos puno puno slicnih ljudi.. cak i mnoge zapadnjake iz eu koji je ne zele i veruju da je pitanje dana kad ce da pukne. Jedino me plasi pitanje pravde i elementarnih ljudskih prava u Srb i da ne preovladaju neofasisticke ultranacionalisticke snage i narko mafija koji ionako imaju velikog upliva u "drzavnim" poslovima ako ovo moze jos uvek da se nazove drzavom. KINA i RUSIJA su buducnost, ako su cak i nemci to shvatili moramo i mi jer nam je to sad jedina sansa. Sa Kosovom ili bez, nas oni ne zele, sa razlogom a i trebalo bi bar neku trunku dostojanstva da sacuvamo, cisto zbog toga jer je tako zdravije za psihu. E sad samo jos kad bi imali za koga da glasamo :P i tu se gubi svaka nada i definitivno smo osudjeni na propast kako god da okrenes.

kinez

pre 12 godina

Slusajte vi tamo sa te grane: Ili puno clanstvo u roku od mesec dana i Srbiji sever Kosova ili vise da ne izgovarate nase ime. Zaobidjite nas!

kg x-man

pre 12 godina

Za neke koji su poslali komentare i kazu da nam treba novac od EU i njenih fondova, samo da vas obavestim, ne daje evropa pare Za dzabe, to da ce da zatvore firme nije tacno, ne ispirajte mozak vise ovom narodu, ne daju pare onima koji kradu a usput nisu sposobni 2 projekta da napisu, mislite li zaista da nasim lopovima daju pare na lepe oci? pa milione iz predpristupnih fondova nismo znali da iskoristimo, zasto? pa hocemo pare da ih potrosimo na gluposti, eto zasto. al ne daju tek tako, imas projekat? nemam. dovidjenja... a obezbedite im uslove Za dobro poslovanje otici ce i na kilimandzaro a ne u srbiju, ne kradite vise nego napravite puteve. a bas apropo tih stranih firmi, od kojih su 95% banke, dosli su ovde i na nasem trzistu su napravili takav haos, kamate od 30% pa navise i da nepricam sta jos, svi znamo, a to im je Dinkic dozvolio, a tako ne smeju da se ponasaju kuci, Ko god je od stranaca dosao ovde, samo je trljao ruke, evo i fiat dobio fabriku gde je vecinski vlasnik a sve pare mi ulazemo, kao zarad bolje buducnosti, vise radnih mesta... Za budale da al dodjite pa vidite, i ono malo radnika su otpustili tako da ja otvoreno i javno kazem NE EU, moj licni stav.

Ložana buraz

pre 12 godina

Koliko se ložite, pa prosto ne može a da mi ne padne na pamet da ovo sve opozicione partije pune komentare.
Znači šta se ložite? Nećete ovo, nećete ono? Pa ko Vas pita šta hoćete. Ovo je malečka zemljica koja se samo nešto duri. Rekli su nam odavno dok ne dade Kosovo nema napred, a mi sve nešto iščuđeni, pa ne možemo da verujemo, pa jao kakva je ta EU, pljuc i ostalo.

Kosovo neće biti naše, a što se više koprcamo kao mali miševi tako ćemo sve manje i manje mogućnosti da imamo da išta i dobijemo. Kada su nam nudili podelu mi nismo hteli. Kada su nam nudili autonomiju severa ni to nismo hteli. Kada nam sada ne nude ništa više mi sad hoćemo podelu Kosova, a i autonomiju severa ćemo uskoro samo da prizivamo, ali će tada biti kasno.
Dobićemo jedan veliki ... šipak, a za to vreme ćemo i da ispropadamo kao nacija cela dok se neko igra velike politike.
Svi ste nešto ponosni, pa ne znam stvarno šta se dešava u vašim glavama, ali mi se čini da previše gledate TV.
Malo idite umijte se i razmislite dobro da li to što pričate ima ikakvog smisla i dok to radite pokušajte da ne razmišljate kao devojčice emotivno nego hladno i racionalno, jer se odlučuje o sudbini cele zemlje.

gile

pre 12 godina

zanimljivo, sve je manji broj ljudi koji podrzavaju ulazak u EU...cini mi se da je bilo vise zainteresovanih 2000 godine... sada skoro da ih nema...sto se mene tice "EVROPO, DALEKO TI LEPA KUCA'...

Srbin iz USA

pre 12 godina

Ovo se moze prevesti I ovako "imamo hrane ali dacemo vam je 2068". SRBIJO kola su krenule totalno nizbrdo povuci rucnu I stani odosmo u provaliju . Braco I sestre treba stati I zaustaviti ovu tragediju jedne drzave. Sazvati sve Srpski kongres zvati svu Srpsku intiligenciju gde god da zive I pokusati da se spase sto se spasiti moze . Ocigledno je da nas drzavni vrh a I nasa opozicija nisu dorasli da vode ovu zemlju ". Volim te majko moja Srbijo jedna I jedina .

Radovanovic

pre 12 godina

Srbijo zar ne svatas da te Evropa ne zeli. Zar nije bilo tako da su svi uslovi bili ipunjeni i da nece biti novih. Hahahahahahaah
Uvek ce izisljati nove i jos i jos i jos i tome nece nikad biti kraja. Osvetimo se svi i trebalo bi shvatiti da nas mrze i da nas nikad nece akzeptirati. Trebalo bi isto tako razmisliti da je mozda i mnogo bolje za nas da ne udemo u tu Evropu. Mozda je Svajcarska ipak najpametnija, ne mesa se nigde i neda da se svako mesa u njenu politiku.

malo mi je muka

pre 12 godina

ajde lepo priznajte to kosovo, pustite pedere da setaju, batalite se evropske unije i kada ce putin doci u bg, pa da popricamo o zivotu na ivici egzistenicje, i ekonomskom rasulu u Srbiji, naravno i moralnom ali to me toliko ne dotice

ivanue

pre 12 godina

Da li to znaci da je sudbina Srbije u rukama Pristine?....Bojim se da je tako, moramo im pruziti ruku i priznati poraz, nije lako ali sto pre to uradimo bolje je za nas. Vec smo bacili 11 godina !!! Ljudi nemojte vise drzati narod u zabludi !!!!

Bez presedana

pre 12 godina

"li zvaničnici u nekim evropskim prestonicama su besni zbog odbijanja Srbije da prizna Kosovo i žele da vide veći napredak u dijalogu Beograda i Prištine o praktičnim pitanjima koji se vodi uz posredovanje EU, naveo je Rojters."

A mi smo besni sto nam oduzimate deo teritorije.
Nemamo mi sta da pregovaramo sa Pristinom to je nasa zemlja.
Voleo bih da se nadjete u nasoj kozi jednom.

dragonfly

pre 12 godina

Eu? Euhuhuhuuuuuuuuuuuuaahahahahahahaaaa... ajde dosta sada vise. Referendum, pa da vidimo sta narod misli. Naravno, odluka o pristupu ce biti demokratska, kao i sve u EU, preko parlamenta, bez konsultacije glasaca i iza zatvorenih vrata.

Pipi

pre 12 godina

Da se umesto ovog glupog popisa raspise referendum da vidimo koliko gradjana je jos uvek za EU pa se u odnosu na to ponasati dalje. Ja nisam, niti cu ikada biti za tu zlocinacku organizaciju ogrezlu u korupciji i krvi. I jos nesto... nema od te EU nista. Jos malo i raspasce se. Evro ce potpuno puci a to je sve zato sto se tako diktira iz Amerike. Dakle, gradjani, referendum! Srbija ima dovoljno vode i hrane za sve nas a za ostalo mozemo da se snadjemo i u drugim krajevima sveta.

Nikola

pre 12 godina

Prvo menjajte Milosevica, menjajte poredak, pa dobri odnosi sa Hagom, (i ko zna sta sve sto ja ne znam a da su trazili) i sad dobri odnosi sa Pristinom?!? Koliko treba da nas jasu da bi konacno rekli, "Dosta je bilo"?
Ocigledno nas vuku za nos, samo se mi pravimo da to ne vidimo.

DRAGINJA

pre 12 godina

A da se mi sami prihvatimo rada i posla, da necekamo niciju milostinju i pomoc,da lopove ne nazivamo uspesnim biznismenima,da neocekujemo pomoc sa strane,a i zasto bi nam neko dao ,jedino nas majka moze voleti i dati nesto bez uslovljavanja,e onda mozemo biti samostalni i nezavisni. Kad budemo shvatili da veoma mali broj ljudi bilo gde u svetu zivi i radi ono sto zeli,da je mali broj uspesnih a da njih opsluzuje masa ljudi slabo placeni koji se nigde nespominju. Srbija je mala zemlja od toga trecina zivi u Beogradu i ceka da im drzava resi sve probleme,i to nije realnost i nijedna vlast to nece moci da ispuni. To je kao sto ja jako zelim da budem operski pevac,ali nemam sluha, i sta treba da sedim i da cekam mozda ce mi se taj talenat nekad pojaviti,a do tada necu da radim nista.

Pavao HR

pre 12 godina

Postaneš član EU, a onda do kraja propadneš kao i sve siromašne i neuređene zemlje koje su ušle u ovu veliku podvalu moćnih evropskih zemalja !
@ (Zoran, 27. septembar 2011 22:55)


Ti si iz Srbije, a upravo tvoja zemlja, po svim parametrima, je jedna od najlošijih zemalja za život u Europi.

Sve zemlje kojima se izruguješ...Estonija, Češka, Slovenija, Poljska...pa i Hrvatska (jer je 5.po razvijenosti među tranzicijskim zemljama) ...su svjetlosnim godinama ispred Srbije i njihovi građani, pa tako i ja, muku mučim kako živjeti svoj svakodnevni život, ali zato imam i zagarantiranu pravnu sigurnost u mnogim područjima.

Vi građani Srbije nemate pojma kako se živi u Europskoj uniji i što uopće znači Europska unija; prije svega vladavinu prava, toleranciju prema različitostima.....

Objasni mi po čemu je to bilo koja zemlja EU neuredna, jadna....Ulazak u EU je samo početak ka stvaranju bolje društvene zajednice i to je proces koji traje godinama i neprekidno se mijenja...

Tek od prije koju godinu možete putovati Europom bez viza, ali uvijek pametujete kako znate sve i sve drugo omalovažavate, ali izvan tog vašeg balkanskog zida i jada nemate pojma kako se živi.

Ja

pre 12 godina

Do nedavno sam bio za ulazak u EU medjutim desavanja u zadnjih nekoliko meseci pogotovo posle izjava nekih evropshih politicara o novim uslovima nakon hapsenja Mladica su potpuno razjasnili situaciju ,jedino resenje koje se nudi je svrsen cin i potpuno ponizavanje srba kao naroda kako u Srbiji tako i u svim krajevima bivse Jugoslavije. Sramota! Zato NE, hvala, bar sto se mene tice.

Vlada

pre 12 godina

Srbijo, ako ti neces u EU, Vojvodina HOCE! Pa nek vam opet sutra neko drugi bude kriv kad vam se jos jedno parce zemlje odvali i udje u EU...

Sasa

pre 12 godina

Posle svega sto su nam zemlje Evropske Zajednice servirale poslenjih godina, mislim da je danas pravi momenat da im kazemo odlucno "Hvala ali ne hvala". Mozda ce, kad vise ne budu mogli mahati sargarepom ispred naseg nosa, poceti da nas tretiraju kao normalnog partnera a ne kao magarca koji bi dao sve da dodje do sargarepe. Mogu samo da se nerviraju, mi smo tu gde smo, geografski u srcu Evrope, i jos ako budemo hrabri i vredni da napravimo ovu zemlju kakva ona zasluzuje da bude, nervirace se jos vise. Srbija zauvek, ovakva Evropska zajednica nikad.

Milan

pre 12 godina

Prvo referendum da znamo da li narod to uopšte želi.
Da podsetim referendum je osnovno demokratsko pravo i tekovina savremenog demokratskog društva i organizuje se za državna pitanja od mnogo manje važnosti.

Neprilagodjeni

pre 12 godina

Znači agonija.Nateraće narod na polarizaciju "Ja sam da se daa Kosovo da uđemo u EU"...i "neću u EU ne dam Kosovo".Ceđenje naroda dok se ne iscrpi do te mere da kaže "Ma evo vam Kosovo" EU ide na to i sasvim je jasno.Sramno i ucenjivački. "Neke članice EU besne što Srbija nije priznala Kosovo". LAko je davati tuđe nije njihovo.Šta bi radili Hrvati da je ova naša muka kod njih.Cela Evropa ne bi živela od njihove histerije. Dobili su Krajinu i još su besni što su im tamo 2 generala. A mi?Preko 40 osoba u Hagu,izgubili Kosovo,Sandžak se ljulja...i ko zna šta još. Sram da ih bude NEĆU U EU...plašim se da će Tadić na kraju popustiti i da će priznati poraz i reći da nemamo izbor i da trebamo u EU.Ko se EU može suprostaviti. Niko...sve što smo uradili oni su uradili kontra nama. Dozvolili smo EULEX evo šta rade pucaju i po sanitetu...uh...ne mogu da se nerviram mnogo loša priča.

nemanja

pre 12 godina

Mlad sam covek, uvek sam bio za evropu ali toliko uslovljavnja? Sta dalje? Evropa nam nudi nesto a ni sam neznam sta, jedva sam cekao da nam ukinu vize da bi moga da je obidjem ali nisam jer imam 25 god. sa drzavnim fakultetom nemam gde da se zaposlim, nemam cemu da se nadam osim da cu jednog dana u nekom evropskom gradu prati sudove za neku solidnu kintu... Covek mora da se zapita da li je Evropi poterbna Srbija, ili je to samo ucena da bi se Srbija smanjila, danas Kosovo, sutra Sandzak.... a moji unuci mozda i udju u tu Evropu kao ravnopravni clanovi... Sto je najtuznije pocinjem da verujem onima protiv kojih sam se najvise borio euro-skepticima "Miletu protiv tranzicije", ali ipak mozda su bili u pravu...

Milan BG

pre 12 godina

Prema poslednjim istraživanjima većina građana nije za EU, i o tome bi trebalo otvoriti raspravu u državi. Nisam član ni jedne partije, ali ne vidim ni jedan konkretan razlog da se srlja u EU, osim predizbornog mahanja papirom gde piše da smo kandidati. I Turska je 30 godina.

reglia

pre 12 godina

da li je iko od nas mogao da zamisli pre 11 godina da ce nas svet ovako ponizavati? dobro, trpeli smo i ranije ponizenja, ali ovo je nezabelezeno u srpskoj istoriji...
samo ne znam dokle, sta treba da se desi da i nama jednom svane i da i mi zivimo normalnim zivotom...

bgd

pre 12 godina

Kosovo uslov za pocetak pregovora. Posle ce za ulazak biti uslov Vojvodina i ko zna sta jos. Neka hvala. Dovoljno je to sto smo na belom sengenu.

neso

pre 12 godina

Mislim da je nama iz ovog sivila jedini izlaz EU. Ako Srbija odluči da ne želi u EU, e onda će se naši političari vratiti njihovom starom, znanom zanatu (uzmi sve što nije tvoje, na tebe se ne odnose zakoni). Ali ovako ih prvi put u životu neko tera da rade ako žele neki novac da dobiju.

Vidim da mnogi spominju Kosovo, moje pitanje za njih je:

da li je evropska unija vodila 20 godina rat na Kosovu, u Hrvatskoj, Bosni ili su to možda naši političari postigli njihovim velikim zalaganjem za ovaj narod

Zaboravili ste da KFOR i euleks nisu besplatno na Kosovu, znate svi da je kriza, a evropa želi da smanji troškove. Imali smo 20 godina da se podelimo, nismo uspeli, ovo neko mora da reši kad mi već ne znamo nažalost :(

Icarus

pre 12 godina

Ajmo euroskeptici... navalite. Onaj koji misli da moze bez EU nije nikada video nista vise od svog "sela". Nije mi jasno dokle ce Srbi da izigravaju ludaka? Sta Vam nije jasno? Hocete da budete deo civilizovanog i razvijenog sveta? Onda se tako i ponasajte. Dosta vise sa tim Kosovom.

rema

pre 12 godina

Za sada svetski mediji uopste ne izvestavaju sa Kosova. Najgore od svega je to sto ce slika koju ce oni (svetski mediji) poslati, biti ona sa gej parade u nedelju, tako ce opet da okrenu prst ka nama!!!

Daily

pre 12 godina

toliki tekst za samo jednu reč a to je UCENA. Neka vlast raspiše referendum o ulasku u EU pod tim uslovima, nema niko mandat da odluči o tako krupnom pitanju osim naroda. Dosta je bilo EU tiranije samo prema nama dok su svi drugi dobri!!!

mr B

pre 12 godina

Svi vi "vojvodjani" koji ste dosli u Srem, Banat i Backu posle '45. s one strane Drine i koji sada kao hocete da se odvajate od Srbije mozete slobodno izaci na izbore, raspisati referendum - i puci cete kao tikva. To i vi znate, prema tome nemoj da mlatite praznu slamu. Vojvodina je vise srpska nego li je Beograd. Caos!

009

pre 12 godina

Prvo je bilo izrucenje Milosevica, zatim nije bilo dovoljno, pa izrucenje Karadzica i Mladica i svih generala na funkciji za vreme rata, izvinjenje Hrvatima, izvinjenje Bosni, organizovanje gej parade, sad je na redu priznavanje Kosova kao samostalne drzave, zatim pripajanje Bujanovca, Preseva i Medvedja Kosovu, tako da imaju pokrajinu, hapsenje i ubijanje preostalih Srba sa Kosova i stvaranje demokratski ciste albanske drzave, zatim priznavanje Sandzaka kao samostalne drzave i istrebljivanje svega srpskog sa ovih prostora, sve sto nije istrebljeno, tu je medjunarodna zajednica da pomogne i tada kad nas ne bude vise, znacice da smo usli u taj raj zvani Evropska Unija.

Sanja

pre 12 godina

I to bas danas, kada su opet poclei da nas tuku??? Doduse, tuku Srbe na Kosovu, tako da se ne ocekuje isuvise zestoka reakcija Beograda. Ali za svaki slucaj, da se Vlasi ne dosjete, opet nam bacaju kandidaturu, kao prasinu u oci. Moze im se, jer je ova vlast davno rekla i pameti i ponosu - zbogom.

Micko

pre 12 godina

Pa ljudi, ja ne znam zasto spominjte ovo u kontekstu "opet novi uslovi" ? Pa zar smo stvarno mislili da kosovo nece biti uslov ? Zar smo stvarno mislili da cemo samo da predamo ratka i radovana i odmah u EU?

Braca

pre 12 godina

Stvarno hoće da nas iznerviraju!!!
Kada se mi na referendumu izjasnimo da NEĆEMO u EU, onda će da nas automatski proglase punopravnim članom.

bivsi DS-ovac

pre 12 godina

Dockan komisijo...zbog svega ovoga sto nam radite i onog sto ste, ja ne glasam za uniju sigurno, kao ni za ove lopove na vlasti!

Miška

pre 12 godina

Ljudi, šta će biti sa nama, kakvo je ovo ludilo i zašto su naši političari dozvolili da dođemo dovde? Pa ako neće neće, okrenimo se sebi i unutrašnjim problemima, prvo kod kuće da sredimo stvari, pa da vidimo kako dalje, sve nam je gore od kad smo započeli proceduru za članstvo u eu! Pa neće nikad da nas prime, pa to je i mojoj deci jasno. Pa kad te neko neće, a ti ga moliš, a on i dalje neće, pa kad mu daš sve što imaš, i opet neće, pa ostaneš bez ičega, e onda te neće jer nemaš ništa...Milošević, pa generali koji su branili zemlju, pa Karadžić, Mladić...sad ide i Kosovo kao uslov, a ni tu nije tačka, nego tri tačke! Totalno anemična politika, ispunjena unutrašnjim sukobima i borbom za svoju vlast i svoj džep, to odlikuje ljude koji sede u našoj Vladi i Skupštini. Pa nismo uspeli ni od izveštaja Dika Martija da pokrenemo stvari u svoju korist, dozvolili smo da se to utiša i zaboravi, a to je bila velika šansa da se koljači u kosovskoj vlasti privedu pravdi, na čelu sa Tačijem. Niko nije na našoj strani, a ni mi sami nismo na našoj strani, pa, sve u svemu, crno nam se piše!

Drmatoriks

pre 12 godina

Novi uslovi, novi štapovi i nove šargarepe... samo što nama i ti štapovi i šargarepe završe u jednom otvoru koji ovde nije pristojno imenovati. A već su nam i na nos izašli. Hajde neka neki državnik ako takvog imamo konačno lepo kaže da naš narod više nije zainteresovan za evroatlantske integracije pod takvim uslovima. Samo je za Srbiju važio uslov "100 streljanih Srba za jednog Nemca", pa i za pridruživanje EU Nemci diktiraju uslove koji samo za Srbiju važe. Danke, NEIN! Ne treba nam EU dok ne prestane okupacija naše zemlje i nemački teror nad našim građanima.

Obermaister

pre 12 godina

Ne treba nam "kandidatura". G-đa Merkel nam je već sve lepo objasnila: ako budemo dobri kao Hrvati, bićemo deo EU. Ne želimo da etnički očistimo svoju zemlju kao što su Hrvati uradili da bismo bili u EU!

Egipcanin sa Kosova

pre 12 godina

@Dragan
Sta smo radili od 1878 do 2000 bez EU? Pa, uglavnom smo ratovali i ubijali se, sto komsije sto medjusobno, osim kratkog perioda kad smo bili u Jugoslavijama. A mnogo cemo da ostetimo Evropu sto cemo da ih odbijemo i da nastavimo tako i nadalje. Posto smo sad, je li, ljuti na njih zbog Kosova.
Nikome od ovih pametnjakovica sto komentarisu nije palo na pamet da EU osim saveza drzava i zajednickog trzista predstavlja i STANDARD civilizovanog drustva i kvalitetnijeg zivota pojedinca, i da tamo zelimo da udjemo da bi nam se pomoglo da to sto brze i ostvarimo. Nisam video nijedan komentar da kaze "ne treba nama EU - mi cemo SAMI da dostignemo taj standard zivota i bez njih". Nikome to ne pada na pamet, a mozda i zato sto to sami nema sanse da uradimo ni do 2078! Kao sto nismo od 1878 do 2000 postali deo civilizovane Evrope vec tavorili u orijentalnoj polu-satrapiji gde smo i danas.
Bujrum Srbi!

Neutron

pre 12 godina

Hebes Evropu. Bolji nam je istok, bliski, srednji i dalji. Bilo kakav, samo ne ova Evropa. Budali je jasno da su nam trenutno (pre nisu bili, mozda u nekoj buducnosti opet nece biti) najgori neprijatelji. Nema niceg vaznijeg nego da branis to malo sto je tvoje. Mame te kao budalu nekim pricama o "presvetlom zapadu". Treba biti mnogo glup pa da poverujes da iza svega toga ima i najmanja dobra namera prema Srbiji. Nema samo treba biti glup za tako nesto, nego i totalno lud.

zoki

pre 12 godina

Ove priče o EU podsećaju na one iz vremena Miloševića, kada se pričalo kako će sve kenuti na bolje čim se ukinu sankcije. Čak i da se pitanje Kosova ostavi po strani, treba pogledati hladne glave i izračunati koliko se EU isplati malim i siromašnim zemljama. Treba pogledati kakva će biti globalna pozicija EU u svetskoj raspodeli ekonomske moći za nekih 20 godina (pod uslovom da se EU ne raspadne pre toga).

Jelena

pre 12 godina

Znaci ovako - moramo da priznamo Kosovo, a po dogadjajima u Sandzaku i Vojvodini, verovatno ce sledeci uslov biti njihova nezavisnost. Ustvari Vojvodina i ide krupnim koracima ka tome. Od EU nema nista.

Ivana

pre 12 godina

...."ali zvaničnici u nekim evropskim prestonicama su BESNI zbog odbijanja Srbije da prizna Kosovo"- pazi ti ovo, dokle to ide!!! Znači na tom smo nivou i odnosu-nisam znala!

Vladimir LDP

pre 12 godina

Koliko ishitrenosti u komentarima, bez koriscenja mozga i bilo kakvog razmisljanja, ovo samo pokazuje koliko smo mi devijantno i izvan svog vremena drustvo. Ovakvi spontani komentari bez kalkulisanja najbolje pokazuju stanje svesti, pustite one kada razmisljate i kalkulantski prezentujete svoje misljenje uklapajuci ga sa "pozeljnim" i "vecinskim", ovo ste pravi vi. Mrzite Evropu jer joj zavidite sto je bogata i pametna a vi niste, kao sto nedovoljan djak mrzi odlikase pa se pravi da je to zbog neceg drugog, nema to veze s tim da vam oni nesto uzimaju, jer oni to ne cine. Bitku za Kosovo smo izgubili od ALBANACA, a izgubili smo je jer smo koristili nedozvoljena sredstva poput vojske naspram golorukog albanskog naroda (zvanicno je tako predstavljeno i mi smo tome svojom gluposcu doprineli). Tacka i kraj price. Kome nije jasno, bice, ali kasno. Malo manje zavidnosti, a malo vise ugledanja. To je resenje, a ne izlivi mrznje koji samo vas izjedaju iznutra i cine losim ljudima. Priznajte Kosovo, ne zbog Evrope da bi ih zadovoljili, ne zbog Albanaca, vec zbog sebe, ako to cinite ne shvatajuci da to cinite zbog sebe, onda to nemojte ni ciniti, jer to je sto puta gore nego da ne ucinite uopste. Prvo shvatite zasto to treba uciniti, i nemojte da se lazete zbog Evrope i sl, ako to shvatite tada ce to priznanje biti najbolja moguca stvar, i koristice i nama i Albancima, u suprotnom ce biti samo jos jedna kalkulantska muljevina poput hapsenja Mladica i Hadzica koju nam zbog te kalkulantnosti niko iskreno ne vrednuje kao "napore i odlucnost" da privedemo zlocince pravdi, iako je fakticki to ucinjeno. Ne smete da odajete utisak kalkulantnosti, vec sustinskog razumevanja. A to je moguce jedino ako sustinsko razumevanje zaista postoji, a da bi postojalo morate BITI ISKRENI PREMA SEBI I PRIHVATATI REALNOST. Sa kalkulantima niko ne zeli da ima posla jer takvi ce mu doci glave, i svi ih zaobilaze U SIROKOM LUKU. A vi ste takvi, nazalost.

Tuzni SRBIN

pre 12 godina

Ovako, danas kad budem dosao sa posla oko 15h (i do tada ne bude objavljeno na TV i net B-92 da na svom sajtu ogromna vecina korisnika ne podrzavaulazak Srbije u EU zbog konstantnih uslovljavanja od strane iste....) spreman sam da skocim sa svoje zgrade sa natpisom na majci - ZA PRAVDU. P.S. Jer pravde u ovoj zemlji izgleda nema!!!!

bezimena

pre 12 godina

Bolje da im ostanemo bolna tacka, ne mora bas kao maligna ali bar benigna, da ne mogu mirno da spavaju, jer su nam veliko zlo naneli.
(svi (ni)su isti, 27. septembar 2011 22:49)

Ovaj naopak način "razmišljanja" je van svake pameti! Zdravorazuman čovek razmišlja šta da uradi da bi sebi omogućio boljitak, a ovaj drugi, šta da uradi da bi drugom napravio štetu, bez obzira koliko to njega samog košta ("od inata nema goreg zanata")! Problem za ovog drugog, je, u konkretnom slučaju, što Srbija ne može da naškodi ničim nikome, OSIM SEBI! Srbija je ta koja je siromašna i zaostala, tehnološki, ekonomski, kulturno i kako god još hoćete, Srbija je ta koja zavisi od ZAPADNIH kredita (od Rusije i Kine niti ima donacija, niti kredita), a već je poprilično dužna, Srbija je ta koja bez ZAPADA ne može da PREŽIVI!

Prema tome, ne trebamo mi EU, već ona treba nama, i NIKO nema pravo da žrtvuje 7,5 miliona gradjana Srbije i ovu VELIKU teritoriju koju IMA, zarad 20.000 odmetnutih Srba, nad kojima NEMA vlast i teritorije Kosova, nad kojim takodje NEMA vlast, niti ima realnih izgleda da će je ikada više imati, pored 95% Albanaca koji ga naseljavaju!

Što se zla tiče, Srbija je drugima dosta zla učinila 90-tih. Srbija je gubitnik svih ratova tih godina i sudbina joj je zato ovakva kakva jeste. Kada to shvatite, razumećete da medjunarodna zajednica nije ni blesava, ni glupa, ni zla, niti je u "zaveri" protiv "nebeskog naroda", već je samo U PRAVU!

jon

pre 12 godina

Jeste li vi izgubili čulo sluha? Jeste li obnevideli? Kažu vam ljudi lepo da nema proširenja u dogledno vreme. Zamlaćuje vas vlast budalaštinama. Slušajte malo šta kažu oni od kojih zavisi. Ako ovako nastave da vode računa o svemu osim o nama ješćemo koru s drveća.

RR

pre 12 godina

Dragi bože, dok se razne hulje pune narkotika naduvavaju kao žabe po tzv. elitnim žurkama, toliko vas se raspinje između za ili protiv Evrope.
Ko će vam obezbediti bilo šta osim glupe TV, piva i igara?
Partije?
Kler?
Univerzitet?
Tajkuni?
Živite u njihovom svetu, osiromašeni od najsiromašnijih ali pokvarenih i punih opljačkanog novca.
Kako samo prazno zvuči vaše razočarenje i kukavičluk, koji se izliva samo na rasprave i puko primitivno filozofiranje dok vam deca postaju zombi robovi.
Kosovo?
EU?
Moramo, trebamo, šta će nam, otadžbina, okupacija, poniženje... dokle više sa praznim pričama i kratkovidim glupostima i neoliberalizma i tradicionalizma i bilo kakvih srednjih varijanti.
Rešenje? Budite ljudi, do kraja, beskompromisno i zahtevajte da se svako u neposrednoj okolini ponaša prema vama kao prema pravom čoveku. Ne neko udaljen. Najpre vi sami čovek do kraja i najpre svako oko vas čovek do kraja. Istina da boli koliko god da boli. Poštenje do kraja. Ljubav a ne proračun dobitka i gubitka. Solidarnost. Saosećanje koje ide mnogo dalje od tolerancije.
Shvatili ste.
Onda budite ljudi!

Zborac

pre 12 godina

Da li će iko u Srbiji ko je uspeo da ostane normalan sada da podrži ulazak Srbije u EU? Šta ćemo mi ovakvi neposlušni tamo? Da čekamo sudbinu Grčke i šansu da u penziju odemo sa 85 godina (što je medicina napredovala - čudo - naročito u Srba). Čujem da ko to doživi ne mora da sam sebi seče prste - sami otpadaju.
Predlažem da se držimo mi naših starih mentora. Pa Turaka naravno. Ekonomija - na nivou, turizam - ekstra, serije - ubijaju. Dole EU, živela OU (kakva bre unija - otomanska buraz).

Fluid

pre 12 godina

Ово је најсавршенијa "Quid Pro Quo" сценарија. Косово одлучује о чланству Србијe у Европској унији, баш као што Србија одлучује о чланству Косовa y УН.

Ипак ми знамо шта хоћеmo...

Али питање је да ли ви знате шта хоћете?

lynx

pre 12 godina

Najlakše je sedeti za računarom i uz jutarnju kafu pisati komentare tipa "ne damo Kosovo, nećemo u Evropu...itd". E pa ja hoću u Evropu, a što se Kosova tiče, ne možemo da ne damo, ili damo nešto što nije naše. A ko i pored svega, misli da je naše, neka ide ba barikade, srećno mu bilo.

Kosta

pre 12 godina

@Pavao HR: Nemoj da pricas bajke. Ja zivim u EU preko 30 godina. Istina je da je do negde 99 bilo super. Sada je progresivno sve gore i gore, jer se pravi ciljevi pocinju otkrivati. Ovakva Evropa je slicna onoj Evropi kakvu je sanjao Hitler. Dominacija Nemacke. Je li ti vidis na Kosovu fotografije tenkova za nemackim krstom. Od II svetskog rata fasizam kao ideologija u Evropi nikada nije bio jaci. Sto se Srbije tice, nije lako imati kicmu. Procitaj "Boj na Misaru" (rani sina pa salji u vojsku/Srbija se umiriti ne moze). Sto se Hrvatske tice, zapamti da cete tek imati probleme i to tamo gde ne ocekujete.

Nenad

pre 12 godina

Ja sam još uvek za EU jer smatram da niko drugi ne može kontrolisati naše političare niti dovesti naš ekonomski sistem u red. Takođe smatram da smo izgubili 11 godina bespotrebno sa gluvarenjem oko Kosova, braneći tobože neku našu teritoriju, dok su srpski meštani poprodavali sva imanja od dole i pobegli severnije. Žao mi je, ali ako smatrate da je država samo parče zemlje, onda imamo drugačija ubeđenja... ja smatram da državu čine samo ljudi, i ako živimo ovako kako trenutno živimo, mi državu nemamo.

deksss

pre 12 godina

Tek od prije koju godinu možete putovati Europom bez viza, ali uvijek pametujete kako znate sve i sve drugo omalovažavate, ali izvan tog vašeg balkanskog zida i jada nemate pojma kako se živi.
(Pavao HR, 28. septembar 2011 07:52)
Radim posao, koji i nesto ne volim, ali mogu da zivim, kao i moja porodica. Nisam gladan, cak imam preko 100 kg, pa moram da manje jedem. Tako sam barem procitao u nekim novinama. Kuci imam divnu zenu i divnu cerku. Letos smo bili u Grckoj na moru, bilo nam je prelepo, i ako smo isli u skromnijem aranzmanu. Bilo je tamo i Nemaca i Engleza, slicno su bili raspolozeni kao i mi. Dok sam bio student cesto sam uvece izlazio po raznim zurkama, a sada za vikend sa mojima odemo negde do grada, na Savu, Adu ili Avalu. Volim da pratim sport na TV. Drago mi je bilo pre par nedelja za Djokovica, a i odbojkasi su me obradovali sa zlatnom medaljom. Kosarkasi su me totalno razocarali. Evo i odbojkasice igraju evropsko prvenstvo, ovde u Beogradu, pa planiram da odgledam neku utakmicu uzivo...izvini PavaoHR, a kako se to zivi?

Aleksandar Stankovic

pre 12 godina

Ponosim se ovim (za mene) "klincima" koji shvataju kakve se igre igraju i da apsolutno nije reč o nekom našem ispunjavanju ili neispunjavanju uslova za zemlju kandidata za ulazak u EU. Reč je o ogoljenom nasilju i gaženju prava jednog malog ali ponosnog naroda sa juga Evrope!

Zedes

pre 12 godina

Ovo sto sada navodi Reuters ja govorim i pisem (kad mi objave) vec nekih pola godine.
Priznavanje realnoga stanja stvari, tj. nezavisnosti Kosova, bit ce vam uvjet i za sam pocetak pregovora, a da njihovu o zavrsetku i ne govorimo.

Vidovnjak

pre 12 godina

Ovde je sve toliko providno, scenario iz 99. se ponavlja, samo su glumci mnogo losiji - Vlada ce se boriti za suverenitet, i nece odustati od Kosova kao "srca" Srbije, sve dok ne bude cas za bajpas, tj. Srbi sa Kosova molili da se primeni Ahtisarijev plan (kao sto je cela Srbija molila da se usvoji rezolucija 1244)...E, da, izboricemo se sigurno i da se taj plan nazove drugim, vise "patriotskim" imenom.

posipam se pepelom

pre 12 godina

Dosao je dan kada ja, iskreni i vecni borac za demokratske ideale u Srbiji, moram da priznam da je Mira bila u pravu. Onomad sam se smejala njenoj ideji za savez sa Indijom i Kinom, danas se najdublje kajem.

Nemanja

pre 12 godina

Baš neočekivani scenario. Ko bi rekao da će ovako biti!!!

Samo neka EU duva u leđa "demokratama" kao što je radila i do sad pred svake izbore, ali ako narod bude glasao prema učinku "demokrata", taj vetrić što duva iz EU nimalo neće pomoći.

ballkanac

pre 12 godina

Ne Hvala,ne hvala...dragi moji nemojte zahvaljivati niko nista vam nije nudio, od vas se TRAZI jer vi hocete da se pridruzujete njima ne oni vama!!!!! CAPITO?!

Janko

pre 12 godina

Meni, kao gradjaninu Srbije i Srbinu draza je kandidatura za EU od hiljadu Kosova. A o clanstvu u EU da ne pricamo!

Dosta je bilo kosovskih mitova!

Некоизмасе

pre 12 godina

Ако се добро сећам речено је да признавање Косова неће условити пут ка ЕУ! А као што неко овде рече где је Србија ако није у Европи?! Ако је то услов не желим тамо! Завршићемо као Грчка сем што нас нико неће чупати из буле!!!

Gradjanin Srbije iz Srbije

pre 12 godina

Mic po mic i bice kako treba.
Kako god i EU i NATO ce se pobrinuti da ne postanemo Ruska gubernija, i da se svi zlocinci koji su unistavali Srbiju punih 65 godina privedu pravdi.
Takodje i da se objavi zvanicna Srpska istorija sa posebnim periodom od 1941-e do danasnjeg dana.
Takodje restitucija da se sprovede u punoj meri .
I da se procesuiraju organizatori ubistva Zorana Djindjica.
Da ljudi znaju pravu Srpsku istoriju a ne onu laznu koju su ucili iz Udbaskih udzbenika, o malom laznom Jozi i njegovim kamaradima Udbasima, verovatno bi puno toga bilo drugacije i brze ali sta je tu je.
Na srecu gradjana Srbije nece se dozvoliti Rusko-udbaska gubernija na tlu Srbije.
Ipak je ovo Evropa.

Bojan

pre 12 godina

Konacno! Pitanje Kosova ce se resiti, ovako ili onako! Na kraju ce LDP-ovci trljati dlanove jer sve u vezi Kosova sto govore godinama unazad dobija svoju formu! Mi samo treba da stavimo prst na celo i zapitamo se za koga smo glasali sve ove godine! SPS nas je prevario, DS nas je prevario, SRS, DSS, NS. Lagali su nas, a znali su sve unapred. I danas nas gledaju u oci i lazu. Pazite za koga cete glasati! To ce vam odrediti kurs zivota.

Bolje rat nego pakt, jel' tako beše?

pre 12 godina

Cuo sam za stap i sargarepu, ali nikad nisam cuo za magarca kojeg su pretukli sargarepom.
(DEDA CVETKO, 28. septembar 2011 04:25)

Vreme je da zgrabimo šargarepu i njome izudaramo štap... pa šta košta da košta.

panzer general

pre 12 godina

Koliko naivnih komentara. Nitko vas sad ne pita da li vi želite u EU ili ne, ali vjerujte da kad dođe taj dan za 10 - 15 godina više od 50% će biti zaokruženo da. I ako na izborima pobijede reformirani četnici i oni će biti za EU, to su i sami već rekli, tako da nemate izbora. Druga stvar, da sadašnja vlast nije pokrenula prije nekoliko mjeseci agresivnu kampanju o podjeli Kosova i da se stvari na sjeveru nisu tako razbuktale, vjerojatno bi krajem godine dobili i datum početka pregovora, ovako... Treće, jedno je kad vas neka svjetska sila pritišče preko nekakvih drugorazrednih državnih službenika, a drugo je kad se angažira sam predsjednik ili premijer i stavlja na kocku svoj vlastiti ugled. Merkelica je došla u Beograd da pokaže ostatku Evrope da ona može nagovoriti (prisiliti ili kako već hoćete) Tadića da se odrekne sjevera Kosova, kako je to izostalo, izostaće i svaka podrška Njemačke dok je spomenuta na vlasti.

jedina mogucnost

pre 12 godina

Pogledajte beleske pokojnog premijera Djindjica mislim iz 2001/2002 god. To sam cini mi se video na sajtu virtuelni muzej , prikazan je njegov licni notes ,dakle sve je pisano svojerucno-original . A tu je na jednoj od stranica opisao mere koje vlada treba da preduzme u slucaju raznih kriza , ili kako je on naveo sta treba preduzeti u slucaju najgoreg scenarija . Jedan deo se bavi i kosovom . Sadrzaj je sledeci : "situacija na kosovu se komplikuje , medjunarodne institucije prebacuju nadleznost kosovskim i time prave nezavisnu drzavu .

S obzirom da je on dovodio u vezu kosovski prolem sa republikom srpskom sledeca recenica iz njegovog rokovnika je najbitnija : "kad vide da smo tvrdi bushice Sandzak , Vojvodinu" .

Kosovo je izgubljeno i to je svakom ko ima iole pameti jasno. Ali , ne treba popustiti sada medjunarodnoj zajednici jer onda nece biti kraja ucenama u narednih 50 godina . Dakle, zauzeti veoma tvrd stav i to im staviti do znanja sa ciljem da se bar nesto izvuce u korist Srbije , pa neka je to i 1% od teritorije severa kosova .

Analitičar

pre 12 godina

Gospodo političar,Gospodine predsedniče, poslednji je SEKUND da se prizovete zdravoj pameti i konačno po prvi put u ovom veku odigrate mudro političku igru. Pregovore oko EU treba gurnuti po strani i maksimalno se angažovati na revitalizaciji posrnule ekonomije posebno poljoprivrede. Najveći "prst u oko" svetskim moćnicima će biti pristojna srpska privreda koja se više ne zadužuje i koja iz godine u godinu povećava spoljnotrgovinski suficit. Hrana je svake godine sve skuplja i traženija na svetskom tržištu tako da na tom polju izvoza ne mogu da nas sapliću. EU će proći neminovno kroz još teži period u narednih godinu dana. Verovatno neće izdržati finansijske turbulencije i moraće da promeni oblik funkcionisanja, možda će se i donekle i radružiti i to ne kažem ja nego mnogi ekonomsko-političi ekperti. Isto čeka i SAD, i to možda još u goroj formi jer je stepen nezaposlenosti u Americi na najvećem nivou od II sv. rata, a preko 40 miliona ljudi je ispod granice siromaštva. Nezaboravite, da u Americi većina nije sposobna da preživi ovakve lomove kao u Srbiji jer nemaju kao mi svako svoje selo, pa malko pilence, malko krompir i luk, malko paradajz... Vrlo brzo, ako se nastavi ovakav trend, mora doći do revizije globalne agresivne ekspanzije "svetskih moćnika" uz neminovno povlačnje vojne sile iz mnogih veštači stvorenih žarišta širom sveta uključujuči i KiM. Jednostavno desetine biliona deficita će morati da povuku lančanu reakciju koja se odlaže već nekoliko godina. E to je naša prilika, gospodo političari, da prilečena srpska privreda bez kriminalaca i tajkuna ekonomski preuzme primat i politički izdominira našim interesnim prostorom uz snažno partnerstvo sa nadolazećom super silom Kinom, sirovinskim super gigantom Rusijom, privredno snažnim Japanom i Korejom. Nisam ni Kinezofil ni Rusofil ni Japanofil nego jednostavno gledam hladno i racionalno kao naše komšije Hrvati i Slovenci koje treba podhitno ekonomski istisnuti sa našeg tržišta i povećati prodaju domaće robe, a oni neka prodaju svoju robu u EU ako mogu. Dakle država se okreće u pravcu novca i sirovina, a EU zašto da ne, ali bez žurbe jer imaju oni dovoljno svojih problema koje mogu preneti i na nas.

Dejan

pre 12 godina

Necemo u EU, necemo ovo, necemo ono... A svi gledaju da pobegnu u tu EU.
A tko nas uopste ista pita ? Okruzeni smo EU. Mogu lepo da postave balkanski zid i sta onda ?!?!?! Mogu od nas da naprave evropsku Severnu Koreu, ako im se hoce. Neke sile su odlucile kako ce ta EU da izgleda i kako moze da funkcionise i to je to. Nije problem EU, vec nasi politicari koji su krili ovo, a kriju jos masu toga. Pa koliko puta je samo Merkel rekla da se problem Kosova mora resiti ?!?! I sada se svi opet po, hiljaditi put, cudimo.

Candid at

pre 12 godina

Srbija, kao i ostale države nastale "spontanim" rastakanjem SFRJ, jednostavno, nemaju izbor da li hoće ili neće da pristupe EU. Sve je očiglednije da je po sredi dikatat, ali ne toliko iz Brisela, koliko iz Vašingtona. Srbija je veoma mala, ekonomski nerazvijena i politički slaba država, kojoj u veoma skoro vreme, pored svih muka, sledi i prezaduženost. Prema tome, igraćemo kako veliki sviraju, dobićemo tzv. kandidaturu, pa nakon toga, kada nam to odrede, i datum za početak pregovora o pristupanju. Pa ćemo potom ispunjavati preduslov po uslov "pregovaračkog" procesa, te ćemo, zatim, biti "nagrađeni" "punopravnim" članstvom u evropskom delu globalne ekonomsko-političke mreže. Da se protivimo tome, kasno je, 1980-e su davno prošle. Ostaje nam samo da se nadamo nekom boljem deljenju karata u nekoj sledećoj svetskoj partiji, kao i da nam te nove karte ne budu deljene u vremena slična 1918, 1943. ili 1990.

deNiro

pre 12 godina

Vlada i predsednik da podnesu ostavke.Ako ste na vlast dosli parolom i KiM i EU a ispostavi se da je sve bilo"sarena laza"i prevara koje ste bili svesni,da imate i malo morala otisli bi sami.Da ne spominjem FIAT,akcije od 1.000 eur,200.000 novih radnih mesta,ekonomiju u koapsu...Naravno da vi to necete uciniti.Izdrzacemo do aprila.Sve izbore ste do sada dobili sirenjem straha od drugih a ne na svom programu.Strategija :mi ne valjamo ali ovi drugi su gori ovaj put nece proci.Nema vise STRAHA.Dotakli smo dno i kao drzava i kao narod.

Sasha

pre 12 godina

E,braco Srbi,pitajte nas Makedonce kako izgledaju pregovori sa EU. Grci su Grci, Elini a sada hoce da su i Makedonci. To moze da im sredi samo ekipa iz EU sa vec poznatim sistemom.To i Vama rade,kao sto mozete da primetite. Mozda cemo docekati dan kada ce EU propasti bas zbog ovih njihovih pulena.Poz.

krstivoje

pre 12 godina

Egoizam evrope je prema srbiji ponovo na sceni i zato srbija mora da izabere svoj put prema evropi,da izvrsi sama sve reforme ,da koristi sve evropske fondove,da od sebe napravi drzavu koju ce njeni gradjani voleti i ceniti a za 20- godina neka raspise referendum i neudje u evropu nego kao norveska postane samostalna i ugledna mala zemlja. Da bi se krenulo tim putem potrebna je odmah korenita promena drustvenog sistema u kojem ce glavni biti znalci i pozitivno usmereni ljudi, svi srbi od znanja i ugleda koji su rasuti po svetu moraju biti pozvani da pomognu otadzbini da izadje iz teskog ocaja i bede, ekonomske i moralne.

Nije nego

pre 12 godina

Kako samo lepo prebacuju krivnju na nakog drugog. Sad će lepo da popuste svim zahtevima iz evrope, ali će da kanališu bes naroda na Nemce. Kao ono, ma evo mi smo preduzeli sve mere koje su u našoj moći, al grozni Nemci nam se svete šta smo ih pobedili u zadnjih dvesta šest ratova pa smo se morali odreći svega (zato su nam braća Francuzi i Englezi na pomoći, mo'š mislit). Naravno da će to da bude glavni razlog, a ne slepa politika koja je dovela do gubitka Kosova i do neuspeha da se bar onima koji su ostali tamo omogući kakav takav normalan život. Vuk sit, ovce na broju, pašnjaci ostali na Kosovu, seljaci u izbeglištvu, a za sve je kriv čoban iz Nemačke (al smo ovce).

ivan

pre 12 godina

s jedne strane imamo domace privrednike, sudstvo, prosvetare, zdravstvene ustanove, politicare. Znaci domace parazite koji nas izjedaju.

Sa druge strane tu je EU. Ni sam ne znam vise sta EU predstavlja. Svez primer je Grcka, koja je i pored ulaska u EU bankrotirala. Znaci sam ulazak u EU nece ponistiti iznad navedene neprilike. EU je postala kao neki imaginarni cilj, PARDON - USLOV za ulazak u EU je postao imaginarni cilj koji uslovljavaju resavanjem svih mogucih novonastalih situacija u medjuvremenu. Secam se niza situacija za koje je naglaseno da nece biti uslovi, pa su nekako ipak postale.

Ne znam vise sta da mislim.

Mihajlo Jovanovic

pre 12 godina

Ako se buduća Vlada očisti od palmi, onda važi ona Đinđićeva:

"Sada smo mi i problem i rešenje problema. Ako ovoga puta ne uspemo, jedini krivci smo mi sami".

Hvala, radujem se

drugari 30 godina stari!

pre 12 godina

Imam druga koji je otišao u EVROPSKU UNIJU i koji je BAGERISTA , ja sam u SRBIJI i ja sam PROSVETNI RADNIK.
Moj drug je letos išao na Tasos avionom, a ja nisam. Moj drug vozi Imprezu, a ja ne.
Moj drug ne zna na koji se energent greje u stanu, a ja cepam drva.
On ne zna koja država predsedava EU, a ja znam.
On ne zna ko je Ban Ki Mun , Bramerc, Merkel, a ja sam obrazovan prosvetni radnik.
I ZNATE ŠTA JOŠ...ON JE JAKO NEMORALAN!!! ON ŽIVI TAMO U TOJ EU!!!

Danijel

pre 12 godina

Treba priznati ocigledan poraz, priznati Kosovo. Zelje su jedno, stanje na terenu potpuno drugacije. Nece ni Sandzak ni Vojvodina da se otcepljuju ukoliko se sto pre dozovemo pameti.

srb

pre 12 godina

Uslovljaće dok ne pocrkamo, a u medjuvremenu Sandžak će svoje, Vojvodina svoje i Kosovo svoje...dok će EU izvivati ruke. Lepa perspektiva.
A jednom čak kad se i uđe u tu bednu uniju, koju kriza već sada leluja...onda će početi pravi umor i uslovljavanja pri čemu će se tražiti i pare od Srbije na kraju za krizom opterećene zemlje. Ne vidim bolji život u sledećih 100 godina

kosta

pre 12 godina

Cudo pa to smo znali i pre nego sto su nam rekli, ali da vam kazem jednu stvar. Dosta je onih naroda sto su se pokajali sto su u Evropsku Zajednicu usli. Razmislite.

STOP PUTOVANJU U ZEMLJE EU,STOP EuR-u

pre 12 godina

Čudime da ovi vaskoliki PATRIjOTI ne povedu akciju da se NE PUTUJE u zemlje EU,da se ne KORISTI EUR-o i $,Da se uvede carina na robu proizvedenu u EU od barem 50 %,da se ukine obostrani bezvizni režim,da se ukinu avio letovi do EU Ako se nešto mrzi onda tu mržnju treba rasporediti na sve sfere života.

Pele

pre 12 godina

Zao mi je koliko nerazumevanja i koliko iluzija vlada medju komentatorima ovog teksta. Ne znam da li se u tome vise isticu oni za EU ili oni koji su protiv EU. A situacija je sledeca. Nemacka ekonomski pokorava celu Evropu. Redom u zavisan polozaj dovodi i clanice EU i pretendente na to clanstvo. Svoje interese (koji nam ne idu na ruku) imaju i Britanija i Francuska, ali su trenutno slabije. Nemackoj odlicno odgovaraju male i prezaduzene drzave bogate hranom, morem, rekama, sumom, rudom ili ko zna cime jos. Sto su manje to su pogodnije. Americi takodje odgovaraju male drzave saveznice ili jos manje i slabije koje nisu saveznice. Srbija zbog svojih neuklopivih interesa i emotivnih naklonosti ne uliva poverenje ni Americi ni Rusiji, a Kinu ne interesuje. Srbija se nalazi u nezavidnoj situaciji. Sto bi se reklo namestili smo im se - sto zbog svoje nesposobne i korumpirane politicke elite (i to vec decenijama unazad), sto zbog svoje politicke ambivalentnosti, a delimicno i zbog geopolitickog polozaja. Uglavnom, nas ce komadati onoliko koliko im se bude svidjalo. Nase je da pokusamo da to sprecimo. 1. Tako sto necemo ljutiti zainteresovane sile. 2. Tako sto cemo promovisati celovitost preostalog dela Srbije medju svim gradjanima i traziti medju njima saveznike a ne neprijatelje. 3. Mozda najvaznije, tako sto cemo raditi na eliminisanju korupcije i monopola, stabilizaciji pravnog sistema i restrukturiranju svih trulih sistema - tako stvarajuci atraktivnu klimu za ulaganje. Malo nam je vremena ostalo za to i samo se mozemo nadati da ce nas nadalje ostaviti na miru. Sve ono sto se od teritorija izgubi tesko ce se vratiti cak i pri radikanoj promeni u svetskim polotockim tokovima posto za ratovanje nemamo potencijala. Uzgred, oni koji se zalazu za otcepljenje kao resenje bi trebalo da se zapitaju da li su spremni na jos godine natezanja, incidenata, blokada, dodatnog ekonomskog urusavanja da bi kasnije (ko zna kada) njihova manja samostalna drzava, iznurena i prezaduzena, mozda osetila neki boljitak. Bolje je usredsrediti se na sredjivanje ove zemlje u kojoj smo se ni krivi ni duzni rodili nego trositi jos vremena, snage i novca na neke maglovite projekte. Usredsredite prvo svoju paznju na svoje lokalne monopoliste i vlastodrsce i to ce biti dobar pocetak.

darko

pre 12 godina

Kad vas prodju emocije usled sukoba na Kosovu u kome je povredjeno i 4 vojnika KFORA jer na njih neko bacio bombu a oni regovali prekomernom silom istina .
Ovo nisu loše vesti.

Zare

pre 12 godina

Treba ispunjavati sve uslove vezane za borbu protiv korupcije i ekonomski razvitak... Nivo života u celini po standardima treba približavati Eu... Svaki naš političar koji se zalaže za ulazak u Eu treba svaki pozitivan korak da predstavi kao ispunjavanje Eu standarda a ne da kao do sada baca ljagu na Eu da je za sve negativno što se radi "kriva" Eu (na isti način su socijalisti "prokleli" reč demokratija tobož odgovorna za mnoge loše stvari od propasti socijalizma na ovamo).
Što se tiče ovog političkog dela priče tu je stvar znatno teža i tu će svaka vlada imati svoje načine u zavisnosti od njene ideološke orjentacije. S jedne strane tu je nužnost da se prizna faktičko stanje da je nama Kosovo oduzeto voljom velikih sila kao što nam je svojevremeno data Vojvodina opet nakon rata i prekonponovanja situacije na Balkanu... Sa druge strane malo država u svetu će prihvatiti da se tek tako odvoji jedan deo države pa makar on bio potpuno etnički čist drugim narodom i to je argument koji se nemože NIKAKO zaobići. Izmedju ove dve krajnosti će mo se mi mučiti.
Ipak, ukoliko ekonomske standarde Eu ispunimo tj. bar im se približimo nećemo ulazak u Eu očekivati kao neku groznicu i slamku spasa. Ako uspemo SEBE da reformišemo ulazak u Eu će prirodno doći onog momenta kada se političke prilike za to steknu...

Bosanac Brcko

pre 12 godina

srbijansko rukovodstvo je mnogo grijesilo 90-tih, sad je jednostavno doslo vrijeme da se te greske plate, kada ste mogli pregovarati vi ste ratovali pa izgubili ,zasto bi sad albanci sa vama pregovarali kad vec imaju drzavu sasvim razumno !! al ipak da bi u buducnosti imali koliko toliko normalan zivot neophodno je da kompletan region udje u EU bez toga mi cemo i dalje biti bure baruta pozz

maya

pre 12 godina

Sta, bre, uslovno, dokle vise? Lepo neka oni napisu i potpisu papir u kome se preciziraju jednom za svagda uslovi pristupa, bez mogucnosti da dodaju ad hoc sta i kako im se cefne. Onda cemo mi razmisljati kako da ucutkamo nase "extreme" na Kosovu, radikale u zemlji i potencijalne frustrirane sunarodnike koji mogu lako da nahrupe u velikim brojevima u Evropu kao izbeglice. U isto vreme, stalni hotline sa Kremljem i Pekingom, "halo Bing kako brat," i slicno. Dosta vise izivljavanja stondiranih birokrata iz Brisela koji ne znaju ni gde se Srbija nalazi!!!

Darko

pre 12 godina

Ovi koji pozivaju na nekakav referendum su oni koji tu antiEu politiku ne mogu da ostvare u parlamentu.Izvolite gospodo imate izbore,imate stranke koje su protiv ulaska u Eu,ako osvojite vecinu necemo ici tim putem vise.Samo takve stranke nece vise nikada vladatati jer nemaju nista narodu da ponude osim bajki i mitova i naravno inata.

Da u Eu!

Tetkazlun

pre 12 godina

Mogu samo da primetim kako se nekome kockice lepo slažu. Nekako ne mogu a da ne primetim da ovi "ustupci" imaju veze sa dešavanjima na Kosovu. Lično sve više sam protiv ulaska u ovakvu EU kojoj se temelji prilično tresu. Ne bi me iznenadilo da euro propadne, da se vrate stare valute i da se desi povlačenje zemalja iz evropske unije. Mada mislim da je to teže nego li ući u istu. Kako god sve mi jeovo već prilično odvratno.

ivanue

pre 12 godina

Da li to znaci da je sudbina Srbije u rukama Pristine?....Bojim se da je tako, moramo im pruziti ruku i priznati poraz, nije lako ali sto pre to uradimo bolje je za nas. Vec smo bacili 11 godina !!! Ljudi nemojte vise drzati narod u zabludi !!!!

prokleta avlija

pre 12 godina

jaoj kakva smejurija mi kopamo puteve iz inata na kosovu,ubijamo albanske policajce,kamenjarimo KFOR,rasturamo bosnu,pravimo haos u CG,rusi i kinezi nam najbolji drugari,a oni nam daju kandidaturu...ili smo mi najpametniji na svetu ili ti iz eu nisu bas cisti...posle ovoga danas na kosovu bas me briga za eu i kandidaturu,sad je proradio inat dzaba vam sve...

Suboticanin

pre 12 godina

Čitam komentare i čudim se gde živim...
Zašto EU???
Pa jadno moji, šta ćemo kad drugo nemaš?!
Šta kad stranac zatvori firme i kaže ćaos, a naša država nem para da pokrene firme?! Nemamo od čega da otvaramo nove! Nemamo ništa s čime bi pokrenuli privredu na bolje, nemamo sredstava nizašta!!!! Budite već svesni,vaše nesvesti!!!
Nije EU najbolje rešenje, ali ipak je bolji nego ostati sa Rusijom, KInom ili sačuvaj nas Bože od nas samih...
Ne trebamo mi EU, nego EU - tojest njihova pomoć (novčana), njihove investicije - trebaju nama!!!
A EU ima svoje zakone i uslove... Krenuli smo taj put, hajde da završimo.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Koliko ishitrenosti u komentarima, bez koriscenja mozga i bilo kakvog razmisljanja, ovo samo pokazuje koliko smo mi devijantno i izvan svog vremena drustvo. Ovakvi spontani komentari bez kalkulisanja najbolje pokazuju stanje svesti, pustite one kada razmisljate i kalkulantski prezentujete svoje misljenje uklapajuci ga sa "pozeljnim" i "vecinskim", ovo ste pravi vi. Mrzite Evropu jer joj zavidite sto je bogata i pametna a vi niste, kao sto nedovoljan djak mrzi odlikase pa se pravi da je to zbog neceg drugog, nema to veze s tim da vam oni nesto uzimaju, jer oni to ne cine. Bitku za Kosovo smo izgubili od ALBANACA, a izgubili smo je jer smo koristili nedozvoljena sredstva poput vojske naspram golorukog albanskog naroda (zvanicno je tako predstavljeno i mi smo tome svojom gluposcu doprineli). Tacka i kraj price. Kome nije jasno, bice, ali kasno. Malo manje zavidnosti, a malo vise ugledanja. To je resenje, a ne izlivi mrznje koji samo vas izjedaju iznutra i cine losim ljudima. Priznajte Kosovo, ne zbog Evrope da bi ih zadovoljili, ne zbog Albanaca, vec zbog sebe, ako to cinite ne shvatajuci da to cinite zbog sebe, onda to nemojte ni ciniti, jer to je sto puta gore nego da ne ucinite uopste. Prvo shvatite zasto to treba uciniti, i nemojte da se lazete zbog Evrope i sl, ako to shvatite tada ce to priznanje biti najbolja moguca stvar, i koristice i nama i Albancima, u suprotnom ce biti samo jos jedna kalkulantska muljevina poput hapsenja Mladica i Hadzica koju nam zbog te kalkulantnosti niko iskreno ne vrednuje kao "napore i odlucnost" da privedemo zlocince pravdi, iako je fakticki to ucinjeno. Ne smete da odajete utisak kalkulantnosti, vec sustinskog razumevanja. A to je moguce jedino ako sustinsko razumevanje zaista postoji, a da bi postojalo morate BITI ISKRENI PREMA SEBI I PRIHVATATI REALNOST. Sa kalkulantima niko ne zeli da ima posla jer takvi ce mu doci glave, i svi ih zaobilaze U SIROKOM LUKU. A vi ste takvi, nazalost.

Icarus

pre 12 godina

Ajmo euroskeptici... navalite. Onaj koji misli da moze bez EU nije nikada video nista vise od svog "sela". Nije mi jasno dokle ce Srbi da izigravaju ludaka? Sta Vam nije jasno? Hocete da budete deo civilizovanog i razvijenog sveta? Onda se tako i ponasajte. Dosta vise sa tim Kosovom.

Gradjanin Srbije iz Srbije

pre 12 godina

Mic po mic i bice kako treba.
Kako god i EU i NATO ce se pobrinuti da ne postanemo Ruska gubernija, i da se svi zlocinci koji su unistavali Srbiju punih 65 godina privedu pravdi.
Takodje i da se objavi zvanicna Srpska istorija sa posebnim periodom od 1941-e do danasnjeg dana.
Takodje restitucija da se sprovede u punoj meri .
I da se procesuiraju organizatori ubistva Zorana Djindjica.
Da ljudi znaju pravu Srpsku istoriju a ne onu laznu koju su ucili iz Udbaskih udzbenika, o malom laznom Jozi i njegovim kamaradima Udbasima, verovatno bi puno toga bilo drugacije i brze ali sta je tu je.
Na srecu gradjana Srbije nece se dozvoliti Rusko-udbaska gubernija na tlu Srbije.
Ipak je ovo Evropa.

mixa

pre 12 godina

А шта ће бити услов после Косова? Батаљујмо ми ову зајебанцију, ова игранка краја нема..

bezimena

pre 12 godina

Bolje da im ostanemo bolna tacka, ne mora bas kao maligna ali bar benigna, da ne mogu mirno da spavaju, jer su nam veliko zlo naneli.
(svi (ni)su isti, 27. septembar 2011 22:49)

Ovaj naopak način "razmišljanja" je van svake pameti! Zdravorazuman čovek razmišlja šta da uradi da bi sebi omogućio boljitak, a ovaj drugi, šta da uradi da bi drugom napravio štetu, bez obzira koliko to njega samog košta ("od inata nema goreg zanata")! Problem za ovog drugog, je, u konkretnom slučaju, što Srbija ne može da naškodi ničim nikome, OSIM SEBI! Srbija je ta koja je siromašna i zaostala, tehnološki, ekonomski, kulturno i kako god još hoćete, Srbija je ta koja zavisi od ZAPADNIH kredita (od Rusije i Kine niti ima donacija, niti kredita), a već je poprilično dužna, Srbija je ta koja bez ZAPADA ne može da PREŽIVI!

Prema tome, ne trebamo mi EU, već ona treba nama, i NIKO nema pravo da žrtvuje 7,5 miliona gradjana Srbije i ovu VELIKU teritoriju koju IMA, zarad 20.000 odmetnutih Srba, nad kojima NEMA vlast i teritorije Kosova, nad kojim takodje NEMA vlast, niti ima realnih izgleda da će je ikada više imati, pored 95% Albanaca koji ga naseljavaju!

Što se zla tiče, Srbija je drugima dosta zla učinila 90-tih. Srbija je gubitnik svih ratova tih godina i sudbina joj je zato ovakva kakva jeste. Kada to shvatite, razumećete da medjunarodna zajednica nije ni blesava, ni glupa, ni zla, niti je u "zaveri" protiv "nebeskog naroda", već je samo U PRAVU!

Nenad

pre 12 godina

Ja sam još uvek za EU jer smatram da niko drugi ne može kontrolisati naše političare niti dovesti naš ekonomski sistem u red. Takođe smatram da smo izgubili 11 godina bespotrebno sa gluvarenjem oko Kosova, braneći tobože neku našu teritoriju, dok su srpski meštani poprodavali sva imanja od dole i pobegli severnije. Žao mi je, ali ako smatrate da je država samo parče zemlje, onda imamo drugačija ubeđenja... ja smatram da državu čine samo ljudi, i ako živimo ovako kako trenutno živimo, mi državu nemamo.

neso

pre 12 godina

Mislim da je nama iz ovog sivila jedini izlaz EU. Ako Srbija odluči da ne želi u EU, e onda će se naši političari vratiti njihovom starom, znanom zanatu (uzmi sve što nije tvoje, na tebe se ne odnose zakoni). Ali ovako ih prvi put u životu neko tera da rade ako žele neki novac da dobiju.

Vidim da mnogi spominju Kosovo, moje pitanje za njih je:

da li je evropska unija vodila 20 godina rat na Kosovu, u Hrvatskoj, Bosni ili su to možda naši političari postigli njihovim velikim zalaganjem za ovaj narod

Zaboravili ste da KFOR i euleks nisu besplatno na Kosovu, znate svi da je kriza, a evropa želi da smanji troškove. Imali smo 20 godina da se podelimo, nismo uspeli, ovo neko mora da reši kad mi već ne znamo nažalost :(

Ložana buraz

pre 12 godina

Koliko se ložite, pa prosto ne može a da mi ne padne na pamet da ovo sve opozicione partije pune komentare.
Znači šta se ložite? Nećete ovo, nećete ono? Pa ko Vas pita šta hoćete. Ovo je malečka zemljica koja se samo nešto duri. Rekli su nam odavno dok ne dade Kosovo nema napred, a mi sve nešto iščuđeni, pa ne možemo da verujemo, pa jao kakva je ta EU, pljuc i ostalo.

Kosovo neće biti naše, a što se više koprcamo kao mali miševi tako ćemo sve manje i manje mogućnosti da imamo da išta i dobijemo. Kada su nam nudili podelu mi nismo hteli. Kada su nam nudili autonomiju severa ni to nismo hteli. Kada nam sada ne nude ništa više mi sad hoćemo podelu Kosova, a i autonomiju severa ćemo uskoro samo da prizivamo, ali će tada biti kasno.
Dobićemo jedan veliki ... šipak, a za to vreme ćemo i da ispropadamo kao nacija cela dok se neko igra velike politike.
Svi ste nešto ponosni, pa ne znam stvarno šta se dešava u vašim glavama, ali mi se čini da previše gledate TV.
Malo idite umijte se i razmislite dobro da li to što pričate ima ikakvog smisla i dok to radite pokušajte da ne razmišljate kao devojčice emotivno nego hladno i racionalno, jer se odlučuje o sudbini cele zemlje.

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Uporno nas teraju da priznamo Kosovo, ako ne de jure a ono de fakto. Ja sam protiv. Takva EU mi ne treba. Bolje da im ostanemo bolna tacka, ne mora bas kao maligna ali bar benigna, da ne mogu mirno da spavaju, jer su nam veliko zlo naneli. Nema tu nikakve veze onaj brljivi birokrata Milosevic, mi ga srusili a "nasi prijatelji" i dalje prema nama isto. Licno sam ubedjen da ubistvo Djindjica nije sasvim cisto ni u odnosu na Zapad, i njima odgovara sto ga nema, ali dobro, da ne preterujem, mozda su im samo zelje ispunjene, mozda nisu bas direktno ucestvovali ali definitvno bi i njega ignorisali na kraju. Oni su zacrtali svoje i ko je sa njima, on im je OK, kao recimo Pinoce, bez obzira kakav je covek i drzavnik, ili ovi u Saudiskoj Arabiji koji bicuju zene sto pokusavaju da postanu vozaci, a ko je protiv njih, on ne valja pa makr bio i majka Tereza.

Vlada

pre 12 godina

Srbijo, ako ti neces u EU, Vojvodina HOCE! Pa nek vam opet sutra neko drugi bude kriv kad vam se jos jedno parce zemlje odvali i udje u EU...

Egipcanin sa Kosova

pre 12 godina

@Dragan
Sta smo radili od 1878 do 2000 bez EU? Pa, uglavnom smo ratovali i ubijali se, sto komsije sto medjusobno, osim kratkog perioda kad smo bili u Jugoslavijama. A mnogo cemo da ostetimo Evropu sto cemo da ih odbijemo i da nastavimo tako i nadalje. Posto smo sad, je li, ljuti na njih zbog Kosova.
Nikome od ovih pametnjakovica sto komentarisu nije palo na pamet da EU osim saveza drzava i zajednickog trzista predstavlja i STANDARD civilizovanog drustva i kvalitetnijeg zivota pojedinca, i da tamo zelimo da udjemo da bi nam se pomoglo da to sto brze i ostvarimo. Nisam video nijedan komentar da kaze "ne treba nama EU - mi cemo SAMI da dostignemo taj standard zivota i bez njih". Nikome to ne pada na pamet, a mozda i zato sto to sami nema sanse da uradimo ni do 2078! Kao sto nismo od 1878 do 2000 postali deo civilizovane Evrope vec tavorili u orijentalnoj polu-satrapiji gde smo i danas.
Bujrum Srbi!

Pavao HR

pre 12 godina

Postaneš član EU, a onda do kraja propadneš kao i sve siromašne i neuređene zemlje koje su ušle u ovu veliku podvalu moćnih evropskih zemalja !
@ (Zoran, 27. septembar 2011 22:55)


Ti si iz Srbije, a upravo tvoja zemlja, po svim parametrima, je jedna od najlošijih zemalja za život u Europi.

Sve zemlje kojima se izruguješ...Estonija, Češka, Slovenija, Poljska...pa i Hrvatska (jer je 5.po razvijenosti među tranzicijskim zemljama) ...su svjetlosnim godinama ispred Srbije i njihovi građani, pa tako i ja, muku mučim kako živjeti svoj svakodnevni život, ali zato imam i zagarantiranu pravnu sigurnost u mnogim područjima.

Vi građani Srbije nemate pojma kako se živi u Europskoj uniji i što uopće znači Europska unija; prije svega vladavinu prava, toleranciju prema različitostima.....

Objasni mi po čemu je to bilo koja zemlja EU neuredna, jadna....Ulazak u EU je samo početak ka stvaranju bolje društvene zajednice i to je proces koji traje godinama i neprekidno se mijenja...

Tek od prije koju godinu možete putovati Europom bez viza, ali uvijek pametujete kako znate sve i sve drugo omalovažavate, ali izvan tog vašeg balkanskog zida i jada nemate pojma kako se živi.

malo mi je muka

pre 12 godina

ajde lepo priznajte to kosovo, pustite pedere da setaju, batalite se evropske unije i kada ce putin doci u bg, pa da popricamo o zivotu na ivici egzistenicje, i ekonomskom rasulu u Srbiji, naravno i moralnom ali to me toliko ne dotice

Dragan

pre 12 godina

Ja mislim da bi bilo najbolje da se lepo nosite u tri p**** materine.
Otimate nam zemlju, zatvarate nas u geta i jos treba da se pravimo blesavi
kako je sve super.

Sta ce Srbiji da fali ako ne bude u EU? Zar smo toliko jadni da necemo moci da prezivimo bez EU milostinje?

Sta smo radili od 1878 pa do 2000-te bez te iste EU?
Dosta vise ucenjivanja, izbijmo im barem sargarepu kad vec nista ne mozemo protiv stapa.

Janko

pre 12 godina

Meni, kao gradjaninu Srbije i Srbinu draza je kandidatura za EU od hiljadu Kosova. A o clanstvu u EU da ne pricamo!

Dosta je bilo kosovskih mitova!

Jovan

pre 12 godina

Evropska unijo, takva kakva si, ne trebas nam, vidimo kako ti postujes ljudska prava, u 21. veku, ljude ogradjujes bodljikavom zicom i pretis pucanjem. Evropska unijo, nisi ti Evropa, ti si ispostava prekookeanskog Cetvrtog Rajha. Evropa je dala mnoge velikane, a ti danas kakva si, dajes bombe i porusene kuce, a onaj koga obuhvatis, ako je mali, iscedis mu i poslednju kap krvi. Daleko ti lepa kuca Evropo.

darko

pre 12 godina

Kad vas prodju emocije usled sukoba na Kosovu u kome je povredjeno i 4 vojnika KFORA jer na njih neko bacio bombu a oni regovali prekomernom silom istina .
Ovo nisu loše vesti.

Makedonac

pre 12 godina

Ma i nas ovako zezaju vec 20 godina sa Grcima. AKo nisu Grci bice Bugari. Treba jednostavno da narod shvati da nas Balkance niko u Evropu ne voli. Niko nas ne postuje, i kad mi udjemo u Evropu oni bi hteli da budemo samo u stanju da im cistimo WC sholje. Zato treba pametno samo da pazimo nase interese i ekonomiju a ovi ce da puknu kad tad! To su sve narodi neki bezdusni...nista ne vrede ti ljudi i nase dostojanstvo je previse veliko da mi molimo te "evropljane" za bilo sta.

lepi

pre 12 godina

treba biti pristojan i kulturan i reci NE HVALA, NE TREBA NAM NI KANDIDATURA NI PREGVORI NI EU11 godina kako tako funkcionisemo bez eu i njenih diktata,funkcionisacemo i dalje,kako tako ali cemo imati slobodu...

panzer general

pre 12 godina

Koliko naivnih komentara. Nitko vas sad ne pita da li vi želite u EU ili ne, ali vjerujte da kad dođe taj dan za 10 - 15 godina više od 50% će biti zaokruženo da. I ako na izborima pobijede reformirani četnici i oni će biti za EU, to su i sami već rekli, tako da nemate izbora. Druga stvar, da sadašnja vlast nije pokrenula prije nekoliko mjeseci agresivnu kampanju o podjeli Kosova i da se stvari na sjeveru nisu tako razbuktale, vjerojatno bi krajem godine dobili i datum početka pregovora, ovako... Treće, jedno je kad vas neka svjetska sila pritišče preko nekakvih drugorazrednih državnih službenika, a drugo je kad se angažira sam predsjednik ili premijer i stavlja na kocku svoj vlastiti ugled. Merkelica je došla u Beograd da pokaže ostatku Evrope da ona može nagovoriti (prisiliti ili kako već hoćete) Tadića da se odrekne sjevera Kosova, kako je to izostalo, izostaće i svaka podrška Njemačke dok je spomenuta na vlasti.

djuro

pre 12 godina

Osnovni uslov da Srbija pristupi EU je da je Srbija drzava. Cinjenica da ovo sto se dogadja na severu Kosova nije dovoljno da se Srbija zahvali svojim "prijateljima" iz EU koji pucaju na njene gradjane i da prekine sve pregovore i razgovore sa EU povodom integracija - vrlo jasno govori o tome da Srbija nije drzava. Cudi me da u EU ima interesovanja za pristupanje joj necega sto nije drzava. Pametnom je ovoliko dosta kao komentar na svaku vest o Srbiji i EU.

good cop - bad cop

pre 12 godina

Ala vam je racunica: Citavo Kosovo za uslovnu kandidaturu. Da vam ne bude muka od tolikog apetita? Predpostavljam da bi nakon toga bilo Sandzak za kandidaturu bez uslova. Onda bi bilo Vojvodina za clanstvo sa uslovom. Na kraju Beograd za puno clanstvo. Spasavaj se ko moze. Vi bi bas da nas nema.

Vuk

pre 12 godina

Pa kad priznamo Kosovo, sledeci uslov ce biti restitucija. Posle ce uslov biti placanje ratne odstete Hrvatskoj jer cemo naravno izgubiti parnicu u Hagu. Posle ce biti priznavanje odcepljenja Vojvodine, a nakon toga i placanje ratne odstete Kosovu jer ce i ono u medjuvremenu da nas tuzi. Kad to platimo, Turska ce vec uveliko biti clan EU i necemo moci dalje dok ne resimo pitanje Sandzaka. Kad to resimo, idemo opet na sud zbog genocida nab bosnjacima u Sandzaku....
I tako dalje, igra se nastavalja...

Dejan

pre 12 godina

Necemo u EU, necemo ovo, necemo ono... A svi gledaju da pobegnu u tu EU.
A tko nas uopste ista pita ? Okruzeni smo EU. Mogu lepo da postave balkanski zid i sta onda ?!?!?! Mogu od nas da naprave evropsku Severnu Koreu, ako im se hoce. Neke sile su odlucile kako ce ta EU da izgleda i kako moze da funkcionise i to je to. Nije problem EU, vec nasi politicari koji su krili ovo, a kriju jos masu toga. Pa koliko puta je samo Merkel rekla da se problem Kosova mora resiti ?!?! I sada se svi opet po, hiljaditi put, cudimo.

Srx nece u EU

pre 12 godina

Da li se jos neko u ovoj zemlji oseca kao magarac koji gleda u sargarepu? Meni se vise ne jede ta genetski modifikovana sargarepa po standardu EN5648/123456.

Danijel

pre 12 godina

Treba priznati ocigledan poraz, priznati Kosovo. Zelje su jedno, stanje na terenu potpuno drugacije. Nece ni Sandzak ni Vojvodina da se otcepljuju ukoliko se sto pre dozovemo pameti.

NN

pre 12 godina

'Nagradjujemo vas jednogodisnjim odlaganjem pocetka pregovora, koje cemo otpoceti ako ispunite naredni uslov....'

Ako moji roditelji skontaju taktiku EU , moj mladji brat ce imati veoma cupavo detinjstvo.

Inace, zivo me zanima kako ce ovi nasi 'umetnici' na vlasti ovo da predstave kao pobedu

Zoran

pre 12 godina

I ?
Šta dalje ?
Vidi li neko svetlo na kraju tunela ?
Postaneš član EU, a onda do kraja propadneš kao i sve siromašne i neuređene zemlje koje su ušle u ovu veliku podvalu moćnih evropskih zemalja !

Batman

pre 12 godina

Ma nek se nose više s tom Evropskom unijom! I ovi naši političari i Evropska unija. Koga bre oni zavlače već više od deset godina. Provaljeni su odavno.

Bojan

pre 12 godina

Konacno! Pitanje Kosova ce se resiti, ovako ili onako! Na kraju ce LDP-ovci trljati dlanove jer sve u vezi Kosova sto govore godinama unazad dobija svoju formu! Mi samo treba da stavimo prst na celo i zapitamo se za koga smo glasali sve ove godine! SPS nas je prevario, DS nas je prevario, SRS, DSS, NS. Lagali su nas, a znali su sve unapred. I danas nas gledaju u oci i lazu. Pazite za koga cete glasati! To ce vam odrediti kurs zivota.

Nije nego

pre 12 godina

Kako samo lepo prebacuju krivnju na nakog drugog. Sad će lepo da popuste svim zahtevima iz evrope, ali će da kanališu bes naroda na Nemce. Kao ono, ma evo mi smo preduzeli sve mere koje su u našoj moći, al grozni Nemci nam se svete šta smo ih pobedili u zadnjih dvesta šest ratova pa smo se morali odreći svega (zato su nam braća Francuzi i Englezi na pomoći, mo'š mislit). Naravno da će to da bude glavni razlog, a ne slepa politika koja je dovela do gubitka Kosova i do neuspeha da se bar onima koji su ostali tamo omogući kakav takav normalan život. Vuk sit, ovce na broju, pašnjaci ostali na Kosovu, seljaci u izbeglištvu, a za sve je kriv čoban iz Nemačke (al smo ovce).

sloba

pre 12 godina

Haa,ha,ha...Ne mogu da verujem, pa ja sam upravo ovo prognozirao pre par godina! Toliko je ocigledno da samo narod ne vidi, jer nam mediji "mazu oci" a politicari "pune usi". Dragi moji Srbi, ako ikako mozete, izbegnite ulazak u EU, jer ce vas to kostati sledeceg:
1.SLOBODE
2.SUVERENITETA
3.LJUDSKIH i mnogih drugih PRAVA
4.TERITORIJE
5.EKONOMSKE i drugih NEZAVISNOSTI (npr. proizvodnje HRANE)
6.POSTACETE ROBOVI U SOPSTVENOJ ZEMLJI (bankari i privrednici ce biti vasi VLASNICI)

Da ne duzim - ostajte mi zdravi i SLOBODNI ! NE u EU, bre !!!

STOP PUTOVANJU U ZEMLJE EU,STOP EuR-u

pre 12 godina

Čudime da ovi vaskoliki PATRIjOTI ne povedu akciju da se NE PUTUJE u zemlje EU,da se ne KORISTI EUR-o i $,Da se uvede carina na robu proizvedenu u EU od barem 50 %,da se ukine obostrani bezvizni režim,da se ukinu avio letovi do EU Ako se nešto mrzi onda tu mržnju treba rasporediti na sve sfere života.

iv@n

pre 12 godina

Necu u eu, hvala puno. Ok da saradjujemo i da se druzimo, trgujemo, ali ostavite nas da svoju drzavu kreiramo kako to nama odgovara, jer mi cemo ziveti u njoj a ne vi. I od tolike price, svakoga dana o eu muka mi je vise, bolje da ste svo to vreme pricali viceve da sr nasmejemo malo, zdravije je.

drugari 30 godina stari!

pre 12 godina

Imam druga koji je otišao u EVROPSKU UNIJU i koji je BAGERISTA , ja sam u SRBIJI i ja sam PROSVETNI RADNIK.
Moj drug je letos išao na Tasos avionom, a ja nisam. Moj drug vozi Imprezu, a ja ne.
Moj drug ne zna na koji se energent greje u stanu, a ja cepam drva.
On ne zna koja država predsedava EU, a ja znam.
On ne zna ko je Ban Ki Mun , Bramerc, Merkel, a ja sam obrazovan prosvetni radnik.
I ZNATE ŠTA JOŠ...ON JE JAKO NEMORALAN!!! ON ŽIVI TAMO U TOJ EU!!!

lynx

pre 12 godina

Najlakše je sedeti za računarom i uz jutarnju kafu pisati komentare tipa "ne damo Kosovo, nećemo u Evropu...itd". E pa ja hoću u Evropu, a što se Kosova tiče, ne možemo da ne damo, ili damo nešto što nije naše. A ko i pored svega, misli da je naše, neka ide ba barikade, srećno mu bilo.

LJILA

pre 12 godina

Pa mi da smo normalna drzava a nissmmo zanmolili bi Americkog ambaasadra da posle svega napusti teritoriju Sbije.OVO JE VISE NEGO ISPIRANJE MOZGA.

Deda

pre 12 godina

Dizite ruke od te EU ,vidite da nas samo uslovljavaju!Pitam omladinu Srbije sta misle oni da ce kad udju u tu EU poceti da padaju pare s nebaa oni da sebe po bgd kaficima?

Upramite Srbi ako nekada i udjemo u tu EU nasi politicari ce se zaduziti da ni vasa unucad to vratiti ne mogu!

mile

pre 12 godina

Ova vest/glasina je namerno pustena u trenutku kada KFOR puca na Srbe na Kosovu. Poruka je budite "dobri", nemojte da preduzimate nista, i mozda i dobijete status kandidata (u kojem je Makedonija vec godinama), a za dalje slede novi uslovi (prvo je to bio Hag, pa sada Kosovo, sutra verovatno Sandzak i Vojvodina...). Zapravo status kandidata je koristan samo DS-u kao kakva-takva propaganda za izbore.

Sargarepic

pre 12 godina

Znaci, opet malo sargarepe, a onda motka! Hvala, Evropo, sto ces nam opet dovesti SPS i SRS na vlast, a mozda se i JUL probudi, taman su nam nedostajali svih ovih 10 godina!

Bosanac Brcko

pre 12 godina

srbijansko rukovodstvo je mnogo grijesilo 90-tih, sad je jednostavno doslo vrijeme da se te greske plate, kada ste mogli pregovarati vi ste ratovali pa izgubili ,zasto bi sad albanci sa vama pregovarali kad vec imaju drzavu sasvim razumno !! al ipak da bi u buducnosti imali koliko toliko normalan zivot neophodno je da kompletan region udje u EU bez toga mi cemo i dalje biti bure baruta pozz

EU

pre 12 godina

Ako ovako zaista i bude to ce onda biti sjajan primer jalove politike DS,SPS, G17+, SPO, SVM,LSV, PUPS,JS u protekle 4 godine.
Birajuci na izborima 2007/8 godine nisam verovao da neko moze po nedostatku rezultata ili njihovom deficitu da nadmasi tadasnju vladu V.Kostunice. Po svim pokazateljima , koji su katastrofalni i bez svetske krize, vlada M.Cvetkovica je za vise koraka ispred vlade V.Kostunice po unazadjivanju svega cega se dotakla ukljucujuci i popularnost EU ideje u Srbiji.
Spajajuci nespojivo, preuzimajuci obaveze bez potrebe i slcnim amaterskim potezima doveli smo EU i sebe u zabludu da drzava koja usvaja zakone iskljucivo pod pretnjom i ucenom , bez zelje za reformom drustva i sistema, moze da udje kao ravnopravni partner u EU.
Ne moze i bolje je da ne udje dok se ne pojave zreli politicari koji su dorasli poslu koji obavljaju sto nije slucaj ni sa jednim pripadnikom danasnje vlasti.

Danny boy

pre 12 godina

Sick & tired... K'o da smo majmuni pa evo banana, al' mala,
okoladna, pazite da vam potraje...
Dobiemo datum, recimo neki 31-i februar...

kinez

pre 12 godina

Slusajte vi tamo sa te grane: Ili puno clanstvo u roku od mesec dana i Srbiji sever Kosova ili vise da ne izgovarate nase ime. Zaobidjite nas!

Sone

pre 12 godina

Eto nama novih ucena za pocetak pregovora o clanstvu u EU (koji traju godinama, uzgred). Samo gledam kada cemo se opametiti i reci "Hvala EU. Dobrodosla Nemacko, ili Britanijo, ili Grcka ili Austrijo... Ne, ne pricajte nam o EU, radimo bilateralno. I sta se dogovorimo - vazi izmedju Srbije i Nemacke. Ili Britanije itd".

Darko

pre 12 godina

Ovi koji pozivaju na nekakav referendum su oni koji tu antiEu politiku ne mogu da ostvare u parlamentu.Izvolite gospodo imate izbore,imate stranke koje su protiv ulaska u Eu,ako osvojite vecinu necemo ici tim putem vise.Samo takve stranke nece vise nikada vladatati jer nemaju nista narodu da ponude osim bajki i mitova i naravno inata.

Da u Eu!

vrlenija

pre 12 godina

Imam 22 godine i bas me briga za EU.Valjda sam i ja glas mladih?
(bata, 27. septembar 2011 22:49)


Da se pridružim kao još jedan glas mladih i obrazovanih
28 godina, lekar

EU doviđenja!

ballkanac

pre 12 godina

Ne Hvala,ne hvala...dragi moji nemojte zahvaljivati niko nista vam nije nudio, od vas se TRAZI jer vi hocete da se pridruzujete njima ne oni vama!!!!! CAPITO?!

handsinashes

pre 12 godina

Iako sam živeo u dve zemlje članice unije, Holandiji i Francuskoj i bio prvi za ulazak u uniju još dvedesetih, posle svega....terajte se.

posipam se pepelom

pre 12 godina

Dosao je dan kada ja, iskreni i vecni borac za demokratske ideale u Srbiji, moram da priznam da je Mira bila u pravu. Onomad sam se smejala njenoj ideji za savez sa Indijom i Kinom, danas se najdublje kajem.

mladen

pre 12 godina

Sad kad je EU prakticno pred raspadom i posle svega sto smo doziveli, prvom prilikom kako na izborima tako i na referendumu svi ce biti protiv EU. Ja sam jako liberalan, uvek sam bio za EU vise nisam a znam jos puno puno slicnih ljudi.. cak i mnoge zapadnjake iz eu koji je ne zele i veruju da je pitanje dana kad ce da pukne. Jedino me plasi pitanje pravde i elementarnih ljudskih prava u Srb i da ne preovladaju neofasisticke ultranacionalisticke snage i narko mafija koji ionako imaju velikog upliva u "drzavnim" poslovima ako ovo moze jos uvek da se nazove drzavom. KINA i RUSIJA su buducnost, ako su cak i nemci to shvatili moramo i mi jer nam je to sad jedina sansa. Sa Kosovom ili bez, nas oni ne zele, sa razlogom a i trebalo bi bar neku trunku dostojanstva da sacuvamo, cisto zbog toga jer je tako zdravije za psihu. E sad samo jos kad bi imali za koga da glasamo :P i tu se gubi svaka nada i definitivno smo osudjeni na propast kako god da okrenes.

kg x-man

pre 12 godina

Za neke koji su poslali komentare i kazu da nam treba novac od EU i njenih fondova, samo da vas obavestim, ne daje evropa pare Za dzabe, to da ce da zatvore firme nije tacno, ne ispirajte mozak vise ovom narodu, ne daju pare onima koji kradu a usput nisu sposobni 2 projekta da napisu, mislite li zaista da nasim lopovima daju pare na lepe oci? pa milione iz predpristupnih fondova nismo znali da iskoristimo, zasto? pa hocemo pare da ih potrosimo na gluposti, eto zasto. al ne daju tek tako, imas projekat? nemam. dovidjenja... a obezbedite im uslove Za dobro poslovanje otici ce i na kilimandzaro a ne u srbiju, ne kradite vise nego napravite puteve. a bas apropo tih stranih firmi, od kojih su 95% banke, dosli su ovde i na nasem trzistu su napravili takav haos, kamate od 30% pa navise i da nepricam sta jos, svi znamo, a to im je Dinkic dozvolio, a tako ne smeju da se ponasaju kuci, Ko god je od stranaca dosao ovde, samo je trljao ruke, evo i fiat dobio fabriku gde je vecinski vlasnik a sve pare mi ulazemo, kao zarad bolje buducnosti, vise radnih mesta... Za budale da al dodjite pa vidite, i ono malo radnika su otpustili tako da ja otvoreno i javno kazem NE EU, moj licni stav.

Veljkokg

pre 12 godina

Ja prvo da se ogradim! Nisam nikakav opozicioni komentator ovde već sam jedan od onih glasača koji je glas upravo dao postovanom gos. predsedniku Tadiću!

Ja svoje greske priznajem i veoma mi je zao sto sam to tada tako učinio! A ovom priliom se i javno izvinjavam svim gradjanima Srbije, jer sam doprineo svojim glasom da Srbija danas dozivljava ovakva poniženja!

Nikada nismo bili jadniji nego danas! Živeli smo u težim vremenima nego sto su ova a opet nikada nismo bili ovako jadni i ovako poniženi! Moje lično mišljenje je... REFERENDUM i NE u EU!

Neprilagodjeni

pre 12 godina

Znači agonija.Nateraće narod na polarizaciju "Ja sam da se daa Kosovo da uđemo u EU"...i "neću u EU ne dam Kosovo".Ceđenje naroda dok se ne iscrpi do te mere da kaže "Ma evo vam Kosovo" EU ide na to i sasvim je jasno.Sramno i ucenjivački. "Neke članice EU besne što Srbija nije priznala Kosovo". LAko je davati tuđe nije njihovo.Šta bi radili Hrvati da je ova naša muka kod njih.Cela Evropa ne bi živela od njihove histerije. Dobili su Krajinu i još su besni što su im tamo 2 generala. A mi?Preko 40 osoba u Hagu,izgubili Kosovo,Sandžak se ljulja...i ko zna šta još. Sram da ih bude NEĆU U EU...plašim se da će Tadić na kraju popustiti i da će priznati poraz i reći da nemamo izbor i da trebamo u EU.Ko se EU može suprostaviti. Niko...sve što smo uradili oni su uradili kontra nama. Dozvolili smo EULEX evo šta rade pucaju i po sanitetu...uh...ne mogu da se nerviram mnogo loša priča.

Milutin

pre 12 godina

Hvala za mogućnost kandidature ali uslov oko datuma ipak vi kontrolišete a ne Srbija. Ja to tako shvatam. Ako vam bude trebala neka pomoć sa naše strane samo nam javite, ako hoćete.

vlada

pre 12 godina

Tacno vidim naslove> 2020. godina / Specijalni izaslanik EU nije zadovoljan odvijanjem pregovora sa Pristinom pa pregovori ne mogu poceti. 2030.... 2040...

Pipi

pre 12 godina

Da se umesto ovog glupog popisa raspise referendum da vidimo koliko gradjana je jos uvek za EU pa se u odnosu na to ponasati dalje. Ja nisam, niti cu ikada biti za tu zlocinacku organizaciju ogrezlu u korupciji i krvi. I jos nesto... nema od te EU nista. Jos malo i raspasce se. Evro ce potpuno puci a to je sve zato sto se tako diktira iz Amerike. Dakle, gradjani, referendum! Srbija ima dovoljno vode i hrane za sve nas a za ostalo mozemo da se snadjemo i u drugim krajevima sveta.

Micko

pre 12 godina

Pa ljudi, ja ne znam zasto spominjte ovo u kontekstu "opet novi uslovi" ? Pa zar smo stvarno mislili da kosovo nece biti uslov ? Zar smo stvarno mislili da cemo samo da predamo ratka i radovana i odmah u EU?

Radovanovic

pre 12 godina

Srbijo zar ne svatas da te Evropa ne zeli. Zar nije bilo tako da su svi uslovi bili ipunjeni i da nece biti novih. Hahahahahahaah
Uvek ce izisljati nove i jos i jos i jos i tome nece nikad biti kraja. Osvetimo se svi i trebalo bi shvatiti da nas mrze i da nas nikad nece akzeptirati. Trebalo bi isto tako razmisliti da je mozda i mnogo bolje za nas da ne udemo u tu Evropu. Mozda je Svajcarska ipak najpametnija, ne mesa se nigde i neda da se svako mesa u njenu politiku.

Kosta

pre 12 godina

@Pavao HR: Nemoj da pricas bajke. Ja zivim u EU preko 30 godina. Istina je da je do negde 99 bilo super. Sada je progresivno sve gore i gore, jer se pravi ciljevi pocinju otkrivati. Ovakva Evropa je slicna onoj Evropi kakvu je sanjao Hitler. Dominacija Nemacke. Je li ti vidis na Kosovu fotografije tenkova za nemackim krstom. Od II svetskog rata fasizam kao ideologija u Evropi nikada nije bio jaci. Sto se Srbije tice, nije lako imati kicmu. Procitaj "Boj na Misaru" (rani sina pa salji u vojsku/Srbija se umiriti ne moze). Sto se Hrvatske tice, zapamti da cete tek imati probleme i to tamo gde ne ocekujete.

kmania

pre 12 godina

Imam neki osecaj da ce da nas prime al NIKAD!Postavljace nam takve uslove da to nece biti ostvarivo sigurno i moje iskreno misljenje da to namerno rade jer im odgovara da nas stalnim ucenama drze na uzdi,mislim da oni tamo nas ne vide.Ova gospoda politicari to dobro znaju,tako da bi naredna vlada morala da napravi plan za svoju domovinu i neka alternativna resenja a ne da non stop klepecu u ulasku u EU a narod od toga nista nema.

Bolje grob nego rob

pre 12 godina

Prihvatili smo zajednicku rezoluciju sa EU, omogucili smo EULEX-u da dodje na Kosovo i oni nam sada zahvaljuju na ovakav nacin?

Kao neki jadnici trazimo dijalog, trazimo mrvicu razumevanja za tesku situaciju na severu, a dobijamo bojevu municiju. Sada i postavljaju dodatne uslove za kandidaturu, a stalno smo slusali kako je Hag poslednji uslov.

Zedes

pre 12 godina

Ovo sto sada navodi Reuters ja govorim i pisem (kad mi objave) vec nekih pola godine.
Priznavanje realnoga stanja stvari, tj. nezavisnosti Kosova, bit ce vam uvjet i za sam pocetak pregovora, a da njihovu o zavrsetku i ne govorimo.

Jelena

pre 12 godina

Znaci ovako - moramo da priznamo Kosovo, a po dogadjajima u Sandzaku i Vojvodini, verovatno ce sledeci uslov biti njihova nezavisnost. Ustvari Vojvodina i ide krupnim koracima ka tome. Od EU nema nista.

Izgubljeni Snovi

pre 12 godina

...pa ćemo narednih deset godina da izgubimo čekajuči datum pregovora sa EU,...pa ćemo još....,deset,pa smislićemo nešto...Ode život u p.m

Obermaister

pre 12 godina

Ne treba nam "kandidatura". G-đa Merkel nam je već sve lepo objasnila: ako budemo dobri kao Hrvati, bićemo deo EU. Ne želimo da etnički očistimo svoju zemlju kao što su Hrvati uradili da bismo bili u EU!

Tuzni SRBIN

pre 12 godina

Ovako, danas kad budem dosao sa posla oko 15h (i do tada ne bude objavljeno na TV i net B-92 da na svom sajtu ogromna vecina korisnika ne podrzavaulazak Srbije u EU zbog konstantnih uslovljavanja od strane iste....) spreman sam da skocim sa svoje zgrade sa natpisom na majci - ZA PRAVDU. P.S. Jer pravde u ovoj zemlji izgleda nema!!!!

Igor

pre 12 godina

Više mi stvarno nije bitno, daleko im lepa kuća. 10 godina smo živeli pod sankcijama, a poslednjih 10 godina živimo sa njihovim uslovljavanjima. Ima li razlike?

009

pre 12 godina

Prvo je bilo izrucenje Milosevica, zatim nije bilo dovoljno, pa izrucenje Karadzica i Mladica i svih generala na funkciji za vreme rata, izvinjenje Hrvatima, izvinjenje Bosni, organizovanje gej parade, sad je na redu priznavanje Kosova kao samostalne drzave, zatim pripajanje Bujanovca, Preseva i Medvedja Kosovu, tako da imaju pokrajinu, hapsenje i ubijanje preostalih Srba sa Kosova i stvaranje demokratski ciste albanske drzave, zatim priznavanje Sandzaka kao samostalne drzave i istrebljivanje svega srpskog sa ovih prostora, sve sto nije istrebljeno, tu je medjunarodna zajednica da pomogne i tada kad nas ne bude vise, znacice da smo usli u taj raj zvani Evropska Unija.

bgd

pre 12 godina

Kosovo uslov za pocetak pregovora. Posle ce za ulazak biti uslov Vojvodina i ko zna sta jos. Neka hvala. Dovoljno je to sto smo na belom sengenu.

Fluid

pre 12 godina

Ово је најсавршенијa "Quid Pro Quo" сценарија. Косово одлучује о чланству Србијe у Европској унији, баш као што Србија одлучује о чланству Косовa y УН.

Ипак ми знамо шта хоћеmo...

Али питање је да ли ви знате шта хоћете?

deksss

pre 12 godina

Tek od prije koju godinu možete putovati Europom bez viza, ali uvijek pametujete kako znate sve i sve drugo omalovažavate, ali izvan tog vašeg balkanskog zida i jada nemate pojma kako se živi.
(Pavao HR, 28. septembar 2011 07:52)
Radim posao, koji i nesto ne volim, ali mogu da zivim, kao i moja porodica. Nisam gladan, cak imam preko 100 kg, pa moram da manje jedem. Tako sam barem procitao u nekim novinama. Kuci imam divnu zenu i divnu cerku. Letos smo bili u Grckoj na moru, bilo nam je prelepo, i ako smo isli u skromnijem aranzmanu. Bilo je tamo i Nemaca i Engleza, slicno su bili raspolozeni kao i mi. Dok sam bio student cesto sam uvece izlazio po raznim zurkama, a sada za vikend sa mojima odemo negde do grada, na Savu, Adu ili Avalu. Volim da pratim sport na TV. Drago mi je bilo pre par nedelja za Djokovica, a i odbojkasi su me obradovali sa zlatnom medaljom. Kosarkasi su me totalno razocarali. Evo i odbojkasice igraju evropsko prvenstvo, ovde u Beogradu, pa planiram da odgledam neku utakmicu uzivo...izvini PavaoHR, a kako se to zivi?

Sasha

pre 12 godina

E,braco Srbi,pitajte nas Makedonce kako izgledaju pregovori sa EU. Grci su Grci, Elini a sada hoce da su i Makedonci. To moze da im sredi samo ekipa iz EU sa vec poznatim sistemom.To i Vama rade,kao sto mozete da primetite. Mozda cemo docekati dan kada ce EU propasti bas zbog ovih njihovih pulena.Poz.

Nikola

pre 12 godina

Prvo menjajte Milosevica, menjajte poredak, pa dobri odnosi sa Hagom, (i ko zna sta sve sto ja ne znam a da su trazili) i sad dobri odnosi sa Pristinom?!? Koliko treba da nas jasu da bi konacno rekli, "Dosta je bilo"?
Ocigledno nas vuku za nos, samo se mi pravimo da to ne vidimo.

mr B

pre 12 godina

Svi vi "vojvodjani" koji ste dosli u Srem, Banat i Backu posle '45. s one strane Drine i koji sada kao hocete da se odvajate od Srbije mozete slobodno izaci na izbore, raspisati referendum - i puci cete kao tikva. To i vi znate, prema tome nemoj da mlatite praznu slamu. Vojvodina je vise srpska nego li je Beograd. Caos!

Mihajlo Jovanovic

pre 12 godina

Ako se buduća Vlada očisti od palmi, onda važi ona Đinđićeva:

"Sada smo mi i problem i rešenje problema. Ako ovoga puta ne uspemo, jedini krivci smo mi sami".

Hvala, radujem se

Bolje rat nego pakt, jel' tako beše?

pre 12 godina

Cuo sam za stap i sargarepu, ali nikad nisam cuo za magarca kojeg su pretukli sargarepom.
(DEDA CVETKO, 28. septembar 2011 04:25)

Vreme je da zgrabimo šargarepu i njome izudaramo štap... pa šta košta da košta.

Aleksandar Stankovic

pre 12 godina

Ponosim se ovim (za mene) "klincima" koji shvataju kakve se igre igraju i da apsolutno nije reč o nekom našem ispunjavanju ili neispunjavanju uslova za zemlju kandidata za ulazak u EU. Reč je o ogoljenom nasilju i gaženju prava jednog malog ali ponosnog naroda sa juga Evrope!

Candid at

pre 12 godina

Srbija, kao i ostale države nastale "spontanim" rastakanjem SFRJ, jednostavno, nemaju izbor da li hoće ili neće da pristupe EU. Sve je očiglednije da je po sredi dikatat, ali ne toliko iz Brisela, koliko iz Vašingtona. Srbija je veoma mala, ekonomski nerazvijena i politički slaba država, kojoj u veoma skoro vreme, pored svih muka, sledi i prezaduženost. Prema tome, igraćemo kako veliki sviraju, dobićemo tzv. kandidaturu, pa nakon toga, kada nam to odrede, i datum za početak pregovora o pristupanju. Pa ćemo potom ispunjavati preduslov po uslov "pregovaračkog" procesa, te ćemo, zatim, biti "nagrađeni" "punopravnim" članstvom u evropskom delu globalne ekonomsko-političke mreže. Da se protivimo tome, kasno je, 1980-e su davno prošle. Ostaje nam samo da se nadamo nekom boljem deljenju karata u nekoj sledećoj svetskoj partiji, kao i da nam te nove karte ne budu deljene u vremena slična 1918, 1943. ili 1990.

Milan

pre 12 godina

Prvo referendum da znamo da li narod to uopšte želi.
Da podsetim referendum je osnovno demokratsko pravo i tekovina savremenog demokratskog društva i organizuje se za državna pitanja od mnogo manje važnosti.

Zborac

pre 12 godina

Da li će iko u Srbiji ko je uspeo da ostane normalan sada da podrži ulazak Srbije u EU? Šta ćemo mi ovakvi neposlušni tamo? Da čekamo sudbinu Grčke i šansu da u penziju odemo sa 85 godina (što je medicina napredovala - čudo - naročito u Srba). Čujem da ko to doživi ne mora da sam sebi seče prste - sami otpadaju.
Predlažem da se držimo mi naših starih mentora. Pa Turaka naravno. Ekonomija - na nivou, turizam - ekstra, serije - ubijaju. Dole EU, živela OU (kakva bre unija - otomanska buraz).

krstivoje

pre 12 godina

Egoizam evrope je prema srbiji ponovo na sceni i zato srbija mora da izabere svoj put prema evropi,da izvrsi sama sve reforme ,da koristi sve evropske fondove,da od sebe napravi drzavu koju ce njeni gradjani voleti i ceniti a za 20- godina neka raspise referendum i neudje u evropu nego kao norveska postane samostalna i ugledna mala zemlja. Da bi se krenulo tim putem potrebna je odmah korenita promena drustvenog sistema u kojem ce glavni biti znalci i pozitivno usmereni ljudi, svi srbi od znanja i ugleda koji su rasuti po svetu moraju biti pozvani da pomognu otadzbini da izadje iz teskog ocaja i bede, ekonomske i moralne.

u se i usvoje kljuse

pre 12 godina

Pa i Grčka je član te unije pa vidimo koliko joj to pomaže. Ne zavaravajte se ljudi, kakav će nam biti standard zavisi prvenstveno od nas samih. Niko nam neće ništa pokloniti , niti će nam nešto pasti sa neba (osim kiše snega i ponekad grada, a bogami, i bombe svakih 40 godina).

dragonfly

pre 12 godina

Eu? Euhuhuhuuuuuuuuuuuuaahahahahahahaaaa... ajde dosta sada vise. Referendum, pa da vidimo sta narod misli. Naravno, odluka o pristupu ce biti demokratska, kao i sve u EU, preko parlamenta, bez konsultacije glasaca i iza zatvorenih vrata.

Zare

pre 12 godina

Treba ispunjavati sve uslove vezane za borbu protiv korupcije i ekonomski razvitak... Nivo života u celini po standardima treba približavati Eu... Svaki naš političar koji se zalaže za ulazak u Eu treba svaki pozitivan korak da predstavi kao ispunjavanje Eu standarda a ne da kao do sada baca ljagu na Eu da je za sve negativno što se radi "kriva" Eu (na isti način su socijalisti "prokleli" reč demokratija tobož odgovorna za mnoge loše stvari od propasti socijalizma na ovamo).
Što se tiče ovog političkog dela priče tu je stvar znatno teža i tu će svaka vlada imati svoje načine u zavisnosti od njene ideološke orjentacije. S jedne strane tu je nužnost da se prizna faktičko stanje da je nama Kosovo oduzeto voljom velikih sila kao što nam je svojevremeno data Vojvodina opet nakon rata i prekonponovanja situacije na Balkanu... Sa druge strane malo država u svetu će prihvatiti da se tek tako odvoji jedan deo države pa makar on bio potpuno etnički čist drugim narodom i to je argument koji se nemože NIKAKO zaobići. Izmedju ove dve krajnosti će mo se mi mučiti.
Ipak, ukoliko ekonomske standarde Eu ispunimo tj. bar im se približimo nećemo ulazak u Eu očekivati kao neku groznicu i slamku spasa. Ako uspemo SEBE da reformišemo ulazak u Eu će prirodno doći onog momenta kada se političke prilike za to steknu...

reglia

pre 12 godina

da li je iko od nas mogao da zamisli pre 11 godina da ce nas svet ovako ponizavati? dobro, trpeli smo i ranije ponizenja, ali ovo je nezabelezeno u srpskoj istoriji...
samo ne znam dokle, sta treba da se desi da i nama jednom svane i da i mi zivimo normalnim zivotom...

Danijel

pre 12 godina

Ali,ljudi moji,većina srpskog naroda (među kojima i ja) jednostavno ne želi u tu EU, da li je to vama jasno!? Mi želimo uništenje nepotizma, korupcije i zaustavljanje dalje pljačke Srbije. Hoćemo poslove , a ne EU i dužničko ropstvo!

Braca

pre 12 godina

Stvarno hoće da nas iznerviraju!!!
Kada se mi na referendumu izjasnimo da NEĆEMO u EU, onda će da nas automatski proglase punopravnim članom.

Sasa

pre 12 godina

Posle svega sto su nam zemlje Evropske Zajednice servirale poslenjih godina, mislim da je danas pravi momenat da im kazemo odlucno "Hvala ali ne hvala". Mozda ce, kad vise ne budu mogli mahati sargarepom ispred naseg nosa, poceti da nas tretiraju kao normalnog partnera a ne kao magarca koji bi dao sve da dodje do sargarepe. Mogu samo da se nerviraju, mi smo tu gde smo, geografski u srcu Evrope, i jos ako budemo hrabri i vredni da napravimo ovu zemlju kakva ona zasluzuje da bude, nervirace se jos vise. Srbija zauvek, ovakva Evropska zajednica nikad.

zoki

pre 12 godina

Ove priče o EU podsećaju na one iz vremena Miloševića, kada se pričalo kako će sve kenuti na bolje čim se ukinu sankcije. Čak i da se pitanje Kosova ostavi po strani, treba pogledati hladne glave i izračunati koliko se EU isplati malim i siromašnim zemljama. Treba pogledati kakva će biti globalna pozicija EU u svetskoj raspodeli ekonomske moći za nekih 20 godina (pod uslovom da se EU ne raspadne pre toga).

Vidovnjak

pre 12 godina

Ovde je sve toliko providno, scenario iz 99. se ponavlja, samo su glumci mnogo losiji - Vlada ce se boriti za suverenitet, i nece odustati od Kosova kao "srca" Srbije, sve dok ne bude cas za bajpas, tj. Srbi sa Kosova molili da se primeni Ahtisarijev plan (kao sto je cela Srbija molila da se usvoji rezolucija 1244)...E, da, izboricemo se sigurno i da se taj plan nazove drugim, vise "patriotskim" imenom.

Analitičar

pre 12 godina

Gospodo političar,Gospodine predsedniče, poslednji je SEKUND da se prizovete zdravoj pameti i konačno po prvi put u ovom veku odigrate mudro političku igru. Pregovore oko EU treba gurnuti po strani i maksimalno se angažovati na revitalizaciji posrnule ekonomije posebno poljoprivrede. Najveći "prst u oko" svetskim moćnicima će biti pristojna srpska privreda koja se više ne zadužuje i koja iz godine u godinu povećava spoljnotrgovinski suficit. Hrana je svake godine sve skuplja i traženija na svetskom tržištu tako da na tom polju izvoza ne mogu da nas sapliću. EU će proći neminovno kroz još teži period u narednih godinu dana. Verovatno neće izdržati finansijske turbulencije i moraće da promeni oblik funkcionisanja, možda će se i donekle i radružiti i to ne kažem ja nego mnogi ekonomsko-političi ekperti. Isto čeka i SAD, i to možda još u goroj formi jer je stepen nezaposlenosti u Americi na najvećem nivou od II sv. rata, a preko 40 miliona ljudi je ispod granice siromaštva. Nezaboravite, da u Americi većina nije sposobna da preživi ovakve lomove kao u Srbiji jer nemaju kao mi svako svoje selo, pa malko pilence, malko krompir i luk, malko paradajz... Vrlo brzo, ako se nastavi ovakav trend, mora doći do revizije globalne agresivne ekspanzije "svetskih moćnika" uz neminovno povlačnje vojne sile iz mnogih veštači stvorenih žarišta širom sveta uključujuči i KiM. Jednostavno desetine biliona deficita će morati da povuku lančanu reakciju koja se odlaže već nekoliko godina. E to je naša prilika, gospodo političari, da prilečena srpska privreda bez kriminalaca i tajkuna ekonomski preuzme primat i politički izdominira našim interesnim prostorom uz snažno partnerstvo sa nadolazećom super silom Kinom, sirovinskim super gigantom Rusijom, privredno snažnim Japanom i Korejom. Nisam ni Kinezofil ni Rusofil ni Japanofil nego jednostavno gledam hladno i racionalno kao naše komšije Hrvati i Slovenci koje treba podhitno ekonomski istisnuti sa našeg tržišta i povećati prodaju domaće robe, a oni neka prodaju svoju robu u EU ako mogu. Dakle država se okreće u pravcu novca i sirovina, a EU zašto da ne, ali bez žurbe jer imaju oni dovoljno svojih problema koje mogu preneti i na nas.

Bez presedana

pre 12 godina

"li zvaničnici u nekim evropskim prestonicama su besni zbog odbijanja Srbije da prizna Kosovo i žele da vide veći napredak u dijalogu Beograda i Prištine o praktičnim pitanjima koji se vodi uz posredovanje EU, naveo je Rojters."

A mi smo besni sto nam oduzimate deo teritorije.
Nemamo mi sta da pregovaramo sa Pristinom to je nasa zemlja.
Voleo bih da se nadjete u nasoj kozi jednom.

Ja

pre 12 godina

Do nedavno sam bio za ulazak u EU medjutim desavanja u zadnjih nekoliko meseci pogotovo posle izjava nekih evropshih politicara o novim uslovima nakon hapsenja Mladica su potpuno razjasnili situaciju ,jedino resenje koje se nudi je svrsen cin i potpuno ponizavanje srba kao naroda kako u Srbiji tako i u svim krajevima bivse Jugoslavije. Sramota! Zato NE, hvala, bar sto se mene tice.

Neutron

pre 12 godina

Hebes Evropu. Bolji nam je istok, bliski, srednji i dalji. Bilo kakav, samo ne ova Evropa. Budali je jasno da su nam trenutno (pre nisu bili, mozda u nekoj buducnosti opet nece biti) najgori neprijatelji. Nema niceg vaznijeg nego da branis to malo sto je tvoje. Mame te kao budalu nekim pricama o "presvetlom zapadu". Treba biti mnogo glup pa da poverujes da iza svega toga ima i najmanja dobra namera prema Srbiji. Nema samo treba biti glup za tako nesto, nego i totalno lud.

gile

pre 12 godina

zanimljivo, sve je manji broj ljudi koji podrzavaju ulazak u EU...cini mi se da je bilo vise zainteresovanih 2000 godine... sada skoro da ih nema...sto se mene tice "EVROPO, DALEKO TI LEPA KUCA'...

RR

pre 12 godina

Dragi bože, dok se razne hulje pune narkotika naduvavaju kao žabe po tzv. elitnim žurkama, toliko vas se raspinje između za ili protiv Evrope.
Ko će vam obezbediti bilo šta osim glupe TV, piva i igara?
Partije?
Kler?
Univerzitet?
Tajkuni?
Živite u njihovom svetu, osiromašeni od najsiromašnijih ali pokvarenih i punih opljačkanog novca.
Kako samo prazno zvuči vaše razočarenje i kukavičluk, koji se izliva samo na rasprave i puko primitivno filozofiranje dok vam deca postaju zombi robovi.
Kosovo?
EU?
Moramo, trebamo, šta će nam, otadžbina, okupacija, poniženje... dokle više sa praznim pričama i kratkovidim glupostima i neoliberalizma i tradicionalizma i bilo kakvih srednjih varijanti.
Rešenje? Budite ljudi, do kraja, beskompromisno i zahtevajte da se svako u neposrednoj okolini ponaša prema vama kao prema pravom čoveku. Ne neko udaljen. Najpre vi sami čovek do kraja i najpre svako oko vas čovek do kraja. Istina da boli koliko god da boli. Poštenje do kraja. Ljubav a ne proračun dobitka i gubitka. Solidarnost. Saosećanje koje ide mnogo dalje od tolerancije.
Shvatili ste.
Onda budite ljudi!

maya

pre 12 godina

Sta, bre, uslovno, dokle vise? Lepo neka oni napisu i potpisu papir u kome se preciziraju jednom za svagda uslovi pristupa, bez mogucnosti da dodaju ad hoc sta i kako im se cefne. Onda cemo mi razmisljati kako da ucutkamo nase "extreme" na Kosovu, radikale u zemlji i potencijalne frustrirane sunarodnike koji mogu lako da nahrupe u velikim brojevima u Evropu kao izbeglice. U isto vreme, stalni hotline sa Kremljem i Pekingom, "halo Bing kako brat," i slicno. Dosta vise izivljavanja stondiranih birokrata iz Brisela koji ne znaju ni gde se Srbija nalazi!!!

Daily

pre 12 godina

toliki tekst za samo jednu reč a to je UCENA. Neka vlast raspiše referendum o ulasku u EU pod tim uslovima, nema niko mandat da odluči o tako krupnom pitanju osim naroda. Dosta je bilo EU tiranije samo prema nama dok su svi drugi dobri!!!

Drmatoriks

pre 12 godina

Novi uslovi, novi štapovi i nove šargarepe... samo što nama i ti štapovi i šargarepe završe u jednom otvoru koji ovde nije pristojno imenovati. A već su nam i na nos izašli. Hajde neka neki državnik ako takvog imamo konačno lepo kaže da naš narod više nije zainteresovan za evroatlantske integracije pod takvim uslovima. Samo je za Srbiju važio uslov "100 streljanih Srba za jednog Nemca", pa i za pridruživanje EU Nemci diktiraju uslove koji samo za Srbiju važe. Danke, NEIN! Ne treba nam EU dok ne prestane okupacija naše zemlje i nemački teror nad našim građanima.

Ivana

pre 12 godina

...."ali zvaničnici u nekim evropskim prestonicama su BESNI zbog odbijanja Srbije da prizna Kosovo"- pazi ti ovo, dokle to ide!!! Znači na tom smo nivou i odnosu-nisam znala!

Sanja

pre 12 godina

I to bas danas, kada su opet poclei da nas tuku??? Doduse, tuku Srbe na Kosovu, tako da se ne ocekuje isuvise zestoka reakcija Beograda. Ali za svaki slucaj, da se Vlasi ne dosjete, opet nam bacaju kandidaturu, kao prasinu u oci. Moze im se, jer je ova vlast davno rekla i pameti i ponosu - zbogom.

Srbin iz USA

pre 12 godina

Ovo se moze prevesti I ovako "imamo hrane ali dacemo vam je 2068". SRBIJO kola su krenule totalno nizbrdo povuci rucnu I stani odosmo u provaliju . Braco I sestre treba stati I zaustaviti ovu tragediju jedne drzave. Sazvati sve Srpski kongres zvati svu Srpsku intiligenciju gde god da zive I pokusati da se spase sto se spasiti moze . Ocigledno je da nas drzavni vrh a I nasa opozicija nisu dorasli da vode ovu zemlju ". Volim te majko moja Srbijo jedna I jedina .

bivsi DS-ovac

pre 12 godina

Dockan komisijo...zbog svega ovoga sto nam radite i onog sto ste, ja ne glasam za uniju sigurno, kao ni za ove lopove na vlasti!

Miška

pre 12 godina

Ljudi, šta će biti sa nama, kakvo je ovo ludilo i zašto su naši političari dozvolili da dođemo dovde? Pa ako neće neće, okrenimo se sebi i unutrašnjim problemima, prvo kod kuće da sredimo stvari, pa da vidimo kako dalje, sve nam je gore od kad smo započeli proceduru za članstvo u eu! Pa neće nikad da nas prime, pa to je i mojoj deci jasno. Pa kad te neko neće, a ti ga moliš, a on i dalje neće, pa kad mu daš sve što imaš, i opet neće, pa ostaneš bez ičega, e onda te neće jer nemaš ništa...Milošević, pa generali koji su branili zemlju, pa Karadžić, Mladić...sad ide i Kosovo kao uslov, a ni tu nije tačka, nego tri tačke! Totalno anemična politika, ispunjena unutrašnjim sukobima i borbom za svoju vlast i svoj džep, to odlikuje ljude koji sede u našoj Vladi i Skupštini. Pa nismo uspeli ni od izveštaja Dika Martija da pokrenemo stvari u svoju korist, dozvolili smo da se to utiša i zaboravi, a to je bila velika šansa da se koljači u kosovskoj vlasti privedu pravdi, na čelu sa Tačijem. Niko nije na našoj strani, a ni mi sami nismo na našoj strani, pa, sve u svemu, crno nam se piše!

ivan

pre 12 godina

s jedne strane imamo domace privrednike, sudstvo, prosvetare, zdravstvene ustanove, politicare. Znaci domace parazite koji nas izjedaju.

Sa druge strane tu je EU. Ni sam ne znam vise sta EU predstavlja. Svez primer je Grcka, koja je i pored ulaska u EU bankrotirala. Znaci sam ulazak u EU nece ponistiti iznad navedene neprilike. EU je postala kao neki imaginarni cilj, PARDON - USLOV za ulazak u EU je postao imaginarni cilj koji uslovljavaju resavanjem svih mogucih novonastalih situacija u medjuvremenu. Secam se niza situacija za koje je naglaseno da nece biti uslovi, pa su nekako ipak postale.

Ne znam vise sta da mislim.

Некоизмасе

pre 12 godina

Ако се добро сећам речено је да признавање Косова неће условити пут ка ЕУ! А као што неко овде рече где је Србија ако није у Европи?! Ако је то услов не желим тамо! Завршићемо као Грчка сем што нас нико неће чупати из буле!!!

nemanja

pre 12 godina

Mlad sam covek, uvek sam bio za evropu ali toliko uslovljavnja? Sta dalje? Evropa nam nudi nesto a ni sam neznam sta, jedva sam cekao da nam ukinu vize da bi moga da je obidjem ali nisam jer imam 25 god. sa drzavnim fakultetom nemam gde da se zaposlim, nemam cemu da se nadam osim da cu jednog dana u nekom evropskom gradu prati sudove za neku solidnu kintu... Covek mora da se zapita da li je Evropi poterbna Srbija, ili je to samo ucena da bi se Srbija smanjila, danas Kosovo, sutra Sandzak.... a moji unuci mozda i udju u tu Evropu kao ravnopravni clanovi... Sto je najtuznije pocinjem da verujem onima protiv kojih sam se najvise borio euro-skepticima "Miletu protiv tranzicije", ali ipak mozda su bili u pravu...

rema

pre 12 godina

Za sada svetski mediji uopste ne izvestavaju sa Kosova. Najgore od svega je to sto ce slika koju ce oni (svetski mediji) poslati, biti ona sa gej parade u nedelju, tako ce opet da okrenu prst ka nama!!!

Vanja KG

pre 12 godina

Bilo bi zgodno podsetiti se Zorana Djindjica i njegovih reci kako Srbija ne moze da se prikljucuje EU bez da ne zna koje su joj granice, te je tako hteo da se pitanje Kosova otvori sto pre, jer je znao da sto vreme vise odmice, a tamo se formiraju institucije, mi smo u sve goroj poziciji. Secate se koliko je to razljutilo neke od zvanicnika EU i USA, jasno nam je sada i zasto. Meni nedostaje to njegovo, hocu da znam na cemu sam. Ovo natezanje, zavijanje u folije pocinje sve vise da lici na neki los film koji dobija nastavke u nedogled, a mi zakljucani u tom bioskopu bez klime i moramo sve to da gledamo. Deo oko korupcije je fenomenalan, tu mozete da pritiskate nase politicare koliko god vam volja, ali dajte vise recite da li je uslov priznati nezavisnost ili nije, jer se uvek nekako vracamo na to i postaje naporno.

jon

pre 12 godina

Jeste li vi izgubili čulo sluha? Jeste li obnevideli? Kažu vam ljudi lepo da nema proširenja u dogledno vreme. Zamlaćuje vas vlast budalaštinama. Slušajte malo šta kažu oni od kojih zavisi. Ako ovako nastave da vode računa o svemu osim o nama ješćemo koru s drveća.

kosta

pre 12 godina

Cudo pa to smo znali i pre nego sto su nam rekli, ali da vam kazem jednu stvar. Dosta je onih naroda sto su se pokajali sto su u Evropsku Zajednicu usli. Razmislite.

Milan BG

pre 12 godina

Prema poslednjim istraživanjima većina građana nije za EU, i o tome bi trebalo otvoriti raspravu u državi. Nisam član ni jedne partije, ali ne vidim ni jedan konkretan razlog da se srlja u EU, osim predizbornog mahanja papirom gde piše da smo kandidati. I Turska je 30 godina.

srb

pre 12 godina

Uslovljaće dok ne pocrkamo, a u medjuvremenu Sandžak će svoje, Vojvodina svoje i Kosovo svoje...dok će EU izvivati ruke. Lepa perspektiva.
A jednom čak kad se i uđe u tu bednu uniju, koju kriza već sada leluja...onda će početi pravi umor i uslovljavanja pri čemu će se tražiti i pare od Srbije na kraju za krizom opterećene zemlje. Ne vidim bolji život u sledećih 100 godina

jedina mogucnost

pre 12 godina

Pogledajte beleske pokojnog premijera Djindjica mislim iz 2001/2002 god. To sam cini mi se video na sajtu virtuelni muzej , prikazan je njegov licni notes ,dakle sve je pisano svojerucno-original . A tu je na jednoj od stranica opisao mere koje vlada treba da preduzme u slucaju raznih kriza , ili kako je on naveo sta treba preduzeti u slucaju najgoreg scenarija . Jedan deo se bavi i kosovom . Sadrzaj je sledeci : "situacija na kosovu se komplikuje , medjunarodne institucije prebacuju nadleznost kosovskim i time prave nezavisnu drzavu .

S obzirom da je on dovodio u vezu kosovski prolem sa republikom srpskom sledeca recenica iz njegovog rokovnika je najbitnija : "kad vide da smo tvrdi bushice Sandzak , Vojvodinu" .

Kosovo je izgubljeno i to je svakom ko ima iole pameti jasno. Ali , ne treba popustiti sada medjunarodnoj zajednici jer onda nece biti kraja ucenama u narednih 50 godina . Dakle, zauzeti veoma tvrd stav i to im staviti do znanja sa ciljem da se bar nesto izvuce u korist Srbije , pa neka je to i 1% od teritorije severa kosova .

Pele

pre 12 godina

Zao mi je koliko nerazumevanja i koliko iluzija vlada medju komentatorima ovog teksta. Ne znam da li se u tome vise isticu oni za EU ili oni koji su protiv EU. A situacija je sledeca. Nemacka ekonomski pokorava celu Evropu. Redom u zavisan polozaj dovodi i clanice EU i pretendente na to clanstvo. Svoje interese (koji nam ne idu na ruku) imaju i Britanija i Francuska, ali su trenutno slabije. Nemackoj odlicno odgovaraju male i prezaduzene drzave bogate hranom, morem, rekama, sumom, rudom ili ko zna cime jos. Sto su manje to su pogodnije. Americi takodje odgovaraju male drzave saveznice ili jos manje i slabije koje nisu saveznice. Srbija zbog svojih neuklopivih interesa i emotivnih naklonosti ne uliva poverenje ni Americi ni Rusiji, a Kinu ne interesuje. Srbija se nalazi u nezavidnoj situaciji. Sto bi se reklo namestili smo im se - sto zbog svoje nesposobne i korumpirane politicke elite (i to vec decenijama unazad), sto zbog svoje politicke ambivalentnosti, a delimicno i zbog geopolitickog polozaja. Uglavnom, nas ce komadati onoliko koliko im se bude svidjalo. Nase je da pokusamo da to sprecimo. 1. Tako sto necemo ljutiti zainteresovane sile. 2. Tako sto cemo promovisati celovitost preostalog dela Srbije medju svim gradjanima i traziti medju njima saveznike a ne neprijatelje. 3. Mozda najvaznije, tako sto cemo raditi na eliminisanju korupcije i monopola, stabilizaciji pravnog sistema i restrukturiranju svih trulih sistema - tako stvarajuci atraktivnu klimu za ulaganje. Malo nam je vremena ostalo za to i samo se mozemo nadati da ce nas nadalje ostaviti na miru. Sve ono sto se od teritorija izgubi tesko ce se vratiti cak i pri radikanoj promeni u svetskim polotockim tokovima posto za ratovanje nemamo potencijala. Uzgred, oni koji se zalazu za otcepljenje kao resenje bi trebalo da se zapitaju da li su spremni na jos godine natezanja, incidenata, blokada, dodatnog ekonomskog urusavanja da bi kasnije (ko zna kada) njihova manja samostalna drzava, iznurena i prezaduzena, mozda osetila neki boljitak. Bolje je usredsrediti se na sredjivanje ove zemlje u kojoj smo se ni krivi ni duzni rodili nego trositi jos vremena, snage i novca na neke maglovite projekte. Usredsredite prvo svoju paznju na svoje lokalne monopoliste i vlastodrsce i to ce biti dobar pocetak.

Nemanja

pre 12 godina

Baš neočekivani scenario. Ko bi rekao da će ovako biti!!!

Samo neka EU duva u leđa "demokratama" kao što je radila i do sad pred svake izbore, ali ako narod bude glasao prema učinku "demokrata", taj vetrić što duva iz EU nimalo neće pomoći.

deNiro

pre 12 godina

Vlada i predsednik da podnesu ostavke.Ako ste na vlast dosli parolom i KiM i EU a ispostavi se da je sve bilo"sarena laza"i prevara koje ste bili svesni,da imate i malo morala otisli bi sami.Da ne spominjem FIAT,akcije od 1.000 eur,200.000 novih radnih mesta,ekonomiju u koapsu...Naravno da vi to necete uciniti.Izdrzacemo do aprila.Sve izbore ste do sada dobili sirenjem straha od drugih a ne na svom programu.Strategija :mi ne valjamo ali ovi drugi su gori ovaj put nece proci.Nema vise STRAHA.Dotakli smo dno i kao drzava i kao narod.

DRAGINJA

pre 12 godina

A da se mi sami prihvatimo rada i posla, da necekamo niciju milostinju i pomoc,da lopove ne nazivamo uspesnim biznismenima,da neocekujemo pomoc sa strane,a i zasto bi nam neko dao ,jedino nas majka moze voleti i dati nesto bez uslovljavanja,e onda mozemo biti samostalni i nezavisni. Kad budemo shvatili da veoma mali broj ljudi bilo gde u svetu zivi i radi ono sto zeli,da je mali broj uspesnih a da njih opsluzuje masa ljudi slabo placeni koji se nigde nespominju. Srbija je mala zemlja od toga trecina zivi u Beogradu i ceka da im drzava resi sve probleme,i to nije realnost i nijedna vlast to nece moci da ispuni. To je kao sto ja jako zelim da budem operski pevac,ali nemam sluha, i sta treba da sedim i da cekam mozda ce mi se taj talenat nekad pojaviti,a do tada necu da radim nista.

Tetkazlun

pre 12 godina

Mogu samo da primetim kako se nekome kockice lepo slažu. Nekako ne mogu a da ne primetim da ovi "ustupci" imaju veze sa dešavanjima na Kosovu. Lično sve više sam protiv ulaska u ovakvu EU kojoj se temelji prilično tresu. Ne bi me iznenadilo da euro propadne, da se vrate stare valute i da se desi povlačenje zemalja iz evropske unije. Mada mislim da je to teže nego li ući u istu. Kako god sve mi jeovo već prilično odvratno.