Ponedeljak, 01.08.2011.

07:05

Raška: Bez izjava, nastavak sutra?

Sastanak posrednika EU Roberta Kupera i predstavnika Beograda o situaciji na Kosovu završen oko 19h. Učesnici odlučili da ne daju izjave. Sutra nastavak.

Izvor: B92

Raška: Bez izjava, nastavak sutra? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

118 Komentari

Sortiraj po:

Poldi

pre 12 godina

"Kosovo je od uvek bilo CRNA RUPA SRBIJE."

Potpuno tacno gradjanine RUSIJE, samo da dopunim: a Srbija je uvek bila CRNA RUPA EVROPE.

Velibor, USA

pre 12 godina

iako rekoh da se odjavljujem iz thread-a ovih komentara ove vesti, josh samo, shto krace mogu, @ZoranBG, po brojevima pasusa.
Najpre, samo pravedan mir izmedju Srba i Albanaca je odrziv. Mirnodopsko reshenje u kom nema pobednika ni porazenih jer je priroda srpsko-albanskog konflikta takva da tu nijedna od strana nije zrtveno chista. I najvaznije je pridobiti i ubediti Zapad i Medjunarodnu Zajednicu da to shvate i pomognu na taj nachin!
1) NATO nije vishe tako dogmatski kako ti Zoran BG opisujesh. Zapravo NATO sve vishe shvata da treba biti fer prema obadve strane u srpsko-albanskom konfliktu. NATO-u sigurno nije cilj rushenje pro-zapadne aktuelne srpske vlade a shto bi se desilo ako se Zapad postavi totalno negativno prema srpskoj strani.
2) Uopshte ne bi sporazumno razgranichenje izmedju Srba i Albanaca dovelo do lanchanih reakcija u celom regionu. Ucene i pretnje ekstremista bilo koje strane- treba shto vishe ignorisati! BiH ima svoj Dejtonski sporazum (za razliku od Kosova koje nishta ni slichno nema, a moralo bi, minimum!), Makedonija ima svoje odnose s Kosovom iovako ionako, a za albanske delove (ponavljam, samo albanske delove tih opshtina i gradova) Preshevsko-Bujanovachke doline sam i rekao da ih treba imati u opticaju davanja Kosovu kao znak dobre volje nakon shto Kosovo pusti na miru srpski sever te nakon shto da autonomiju onim par srpskih enklava i eksteritorijalnost spc manastirima i crkvama.
3) Ondashnja srpska politika je poodavno porazena! No, ne moze se celom srpskom narodu i celoj Srbiji i celoj srpskoj politici (ukljuchujuci chak i one srpske politichke opcije koje su bile najkdirektnije ZRTVE ondashnje srpske politike) nametati stalno da budu porazeni i gubitnici! To ni Zapad josh od poodavno ne gleda vishe tako stereotipno.
Izjednachavanje Kosova s drzavotvornim ex-Yu republikama, ponavljam, nije adekvatno ni istinito!
4) Zashto uplitati Sandzak i Vojvodinu u celu prichu??? Ako s Vojvodinom ima neke priche to je jachanje autonomije koju podrzavaju i brojni Vojvodjanski Srbi te negovanje vojvodjanskih multinacionalnih i tolerantnih vrednosti- sve suprotno a ne slichno kosovskoj prichi.
5) S tim se pasusom slazem, no, sad prichamo kako konachno s savremenijom i evropskijom srpskom politichkom opcijom da reshimo jednom zasvagda kosovsko pitanje. A, to je jedino moguce da bude pravedno i odrzivo tako shto nijedna strana nece biti ni potpuni gubitnik ni potpuni pobednik!
Kompromisi, samo kompromisi!

analiticar amater

pre 12 godina

Meni je JAKO SUMLJIVO sto je u sve iznenada uleteo i Tadicev savetnik Ratkovic jer ce se sutrra svi sastati i sa generalom Bilerom.
Da li to znaci da se Stefanovic jutrosnjim ilegalnim ulaskom na Kosovo i kasnijim pokusajem da poregovara sa Bilerom, narugao KFORU i time izgubio kredibilitet tako da Beograd vec 'radi' na tome da ga zameni ??

Mile Politika

pre 12 godina

@(Simpatiku, 1. avgust 2011 17:28)
Informise se.

Rezolucija 1244
Link:
http://www.nato.int/kosovo/docu/u990610a.htm


Potvrda suvereniteta SRJ (Srbije kao pravne naslednice):
"..Reaffirming the commitment of all Member States to the sovereignty and territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia and the other States of the region, as set out in the Helsinki Final Act and annex 2,.."
...
Povratak dogovorenog broja pripadnika vojske i policije SRJ (Srbije)
"..Confirms that after the withdrawal an agreed number of Yugoslav and Serb military and police personnel will be permitted to return to Kosovo to perform the functions in accordance with annex 2;.."

tole

pre 12 godina

Ne, ne, zaista je (što se kaze "po Bogu") ok da sever ostane u Srbiji. To je minimum. A Albanci nek' slave zauvek svoj dobitak, ako imaju elementarni osecaj za realno i pravedno. A šta i kako? - ne znam. U svakom slučaju podrška narodu dole i našim pregovaračima. Videćemo. A opet, ne treba uludo ginuti. Dosta je bilo, ...ako nije obavezno. Ja bih u stvari otišao u Rusiju i Kinu i pitao: "'Oćete vi nas u potpunosti da branite, tj da se uključite, ako mi ne damo sever?" Ako kazu - "Paaa... ne mozemo baš da obećamo...." - ništa - dajemo celo Kosovo. Tako bih ja ovo rešio.

Vrhovna komanda

pre 12 godina

Ne znam samo da li su normaalni, lako je njima da bez izjava legnu da spavaju, pitaju li se kako je tim ljudima na barikadama...obrukali ste Srbiju vasim potezima !!!

Zoran

pre 12 godina

Ne odlucuju ni Srbija, lider u regionu, ni Kosovo, demokratska republika, nego veliki brat iz Vasingtona i trabanti iz Londona i ostalih krajeva "demokratske" EU. Kako ga nam oni skroje, tako ce biti (kao i uvek do danas).

Dule NS

pre 12 godina

@ (GRIFF, 1. avgust 2011 13:00)

-Svi oni koji kao kraj srednjovekovne Srbije uzimaju Kosovski boj 1389. godine, jednostavno nisu uopšte merodavni da pričaju o istoriji, jer time pokazuju nivo svog ne poznavanja iste!
-Srbija je postojala još dugo nakon Kosovskog boja - sve do 1459. godine i to tako što je svoju NEZAVISNOST plaćala turcima, a pošto je tadašnja Srbija bila bogata, to joj nije bio veliki problem, čak se i teritorijalno proširila za vreme Stefana Lazarevića! To je čak bio period napretka i razvoja Srbije - tada je inače Beograd prvi put postao Srpska prestonica 1403. godine.... Takođe je dobar deo tog perioda Srbija bila POTPUNO NEZAVISNA od Turaka (znači čak im nije ni plaćala nezavisnost) i vodila ratove sa tim istim Turcima!
-Znači Kosovo je u potpunosti u sastavu Srbije od 12. veka, a delimično još od 7. veka!
Nakon što Turci osvajaju Srbiju 1459. godine, cela Srbija nestaje sve do 1804. godine i prvog Srpskog ustanka - ceo period od tada pa do 1914. godine je period OSLOBAĐANJA SRBIJE OD TURSKE OKUPACIJE!!! Nikako ne nakakvo "osvajanje Kosova" ili šta već....
Stvar je veoma jasna!
Toliko o istoriji!

bezimena

pre 12 godina

Evo opet
"Niko ne sme da vas dira"
"Niko ne sme da vas tuce"

Opet lazi, opet avanture nacionalista!
(bezimena, 1. avgust 2011 16:11)

p.s."bezimena" nedostaju Vam i dalje srpska slova Ž(Ж), Č(Ч) itd. nabavite srpsku tastaturu, još bolje, ne pokuŠavajte da budete JA, budite Vi

esb

pre 12 godina

Samo se vi i dalje raspravljajte o tome ko je dobar a ko los, cija je istorija istinita i ko ce kome nanu naninu, a vec je 2011. godina.

Oni sto pregovaraju u vase ime sa obe strane su masno placeni za to, vasim parama. Tako vam i treba, kad ste budale.

Danilo

pre 12 godina

Primetio sam par komentara koji su pokušali da Srbima van Kosova (a izgleda i onima koji žive na istom) "objasne" situaciju na Kosovu govoreći da vlast u Srbiji podstiče Srbe na Kosovu na nasilje i rušenje ne znajući da većina Srba sa Kosova ne zamera vlasti u Srbiji zato što, uopšte razgovaraju sa Prištinom.

Neko je pomenuo da Srbija sprečava privredu Kosova da se razvije (ili tako nešto). Samo mi nije jesno na koji način je sprečava i koju privredu kada pouzdano znam da se oko 70% kosovskog budžeta puni iz carine i stranih donacija kojih je sve manje. Kosovske vlasti najviše muči što se većina prirodnih bogatstava Kosova nalazi u na teritoriji na kojoj su još uvek Srbi većinsko stanovništvo (turistički centar i rudnici) dok se zemljoradnjom na Kosovu bavi tek po neko i to uglavnom za svoje potrebe. Takođe pouzdano znam da se na teritoriji Srbije sasvim regularno prodaje roba koja poreklom sa Kosova koju proizvode Albanci.

I još samo jedno. Dosta mi je onih koji konstantno pokušavaju da Srbe okrive za sve na ovom Svetu iako smo mi imali mnogo manje sreće od njih na lutriji života. Znam prodali smo mnogo toga što smo imali, ali, za razliku od nekih nama susednih država, još uvek imamo po nešto u našem vlasništvu. I da li neko može da mi dokaže da su Bogdanović i Stefanović stvarno boravili ilegalno na Kosovu? Naime više puta sam boravio tamo i pouzdano znam da ima tek po neki dokaz (uglavnom fotografije i izveštaj sa terena) o mom boravku tamo, da sam prešao granicu ne postoji ni jedan, a prešao sam je preko Rudnice.

@Creative

pre 12 godina

Dragi Zemljace, ako si "oprostio" a nisi zaboravio,onda to nije oprost. A da li si uopste pomislio da i mi Srbi imamo jos uvek sveze rane, koje ne treba dirati ? Da li si pomislio na srpsku decu bez majki i oceva? Ili je samo jedna strana ginula? A da li si pomislio da ste mozda vi Albanci ti koji treba da pomognete da svi zivimo kako dolikuje? KO je manjina na Kosovou? Sta imate vi Albanci? Sta imaju Srbi na severu, a sta imaju Srbi u enklavama? Jesi li pomislio na srpsku decu pred kojom tvoj mirotvorac Taci svecka oruzjem? Nisi i neces... Niti ces ikada, jer vas je cilj da sve bude vase i to ne samo Kosovo. Ne pricaj ono sto i ja i ti znamo da nije. Ne pricaj, cuti i glumi da razumes i da zelite mir, samo glumi, jer bar ste u tome najbolji.

Kubba

pre 12 godina

Srbija danas prezivljava i dozivljava sve ovo zato sto Srbija nije nikad proglasila svoju samostalnost. Ista ta Srbija po raspadu jedne nedovrsene tvorevine zvane Jugoslavija nasledjuje ili uzima kontinuitet te nedovrsene drzavnosti i danas je Srbija samo kontinuitet nedovrsene drzavnosti. Toliko o drzavnosti Srbije, ustavu, raznim kvazi deklaracijama i jos kakvim kvazi normama.
Nije lose procitati knjigu Z.Djindjica " Jugoslavija kao nedovrsena tvorevina".

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Kosovo nije SRCE Srbije. Kosovo je BURAG Srbije. On sluzi da bi se njime zvakala, zvakala, prezivala, prezivala tema: Da je Kosovo Srbija!
Medjutim nije. To svi znamo. Al ajmo da se zezeamo. Ne kosta nista, a u Srbiji nikad dosadno.

Zoran BG

pre 12 godina

(Isidor, 1. avgust 2011 16:17)

Kako ti GRIFF-u, tako i ja tebi: U nekim boljim i srecnijim okolnostima po Srbiju bio bi u pravu, ali nazalost to sto pricas je spisak lepih zelja jer gubis iz vida neke kljucne cinjenice.
1) Od podele Kosova, pa samim tim i severa KiM u Srbiji, nema nista. To su lepe zelje nase vlasti koju su neostvarive jer na to nece pristati ni Albanci niti njihovi NATO saveznici, za koje bilo kakav ustupak Srbiji predstavlja udovoljavanje porazenom i nemocnom, sto bi opet obesmislilio bombardovanje i celokupnu politiku koju su vodili prema Srbiji i Kosovu. Znam da je surovo ali je tako, moras da gledas stvar iz svakog ugla da bo dosao do objektivne slike, a objektivna slika je da NATO ni po koju cenu -- cak ni po cenu novog kruga pakla za Srbiju -- nece dozvoliti da vojni i politicki uticaj najmocnijih zemalja sveta u pitanje dovodi jedna ponizena i nemocna Srbija, koja je pre toga celu deceniju bahato galamila i glumila "zestokog momka" bez pravog pokrica.
2) Novo prekrajanje granica bi po misljenju Zapada, a taj stav nije daleko od pameti, doveo bi do lancane reakcije u celom regionu: Bosni (RS), Makedoniji (Albanci), juznoj Srbiji (gde bi Albanci po reciprocitetu trazili pripajanje Presevske doline ostatku Kosova, sto su de facto vec vise puta i trazili) a mozda cak i u Grckoj. Jednostavno se ne isplati.
3) Posle svakog rata porazena strana snosi sve posledice, pa ce tako biti i ovoga puta. Nazalost, Srbija jos nije platila zavrsni racun za Milosevicevu neracionalnu i bezumnu politiku. Taj racun je definitivan gubitak celog Kosova i priznavanje istog kao nezavisne drzave, koje ce doci onoga trenutka kada cena nepriznavanja nove realnosti postane nepodnosljivo visoka. Kao i cena neprizvanaja Slovenije, Hrvatske, BiH i na kraju cena bombardovanja -- a sve to posle mlataranja praznom puskom uz istorijsku recenicom da se Srbija saginjati nece. Da bi na kraju zavrsila sa razbijenom njuskom u blatu.
4) Prizanje Kosova jedini je nacin da sacuvamo Sandzak i Vojvodinu, kao sto je amputacija gangrenozne noge ili ruke jedini nacin da sacuvas zivot. Grozan izbor, ali u sustini prilicno lak. Samo sto jos nije doslo vreme da konzilijum lekara predvodjen predsednikom Tadicem i skupstinom to saopsti pacijentu (citaj vaskolilom srpstvu), ciji je dobar deo jos uvek u dubokoj komi izazvanoj kombinacijom turbo-folka, lose rakije i velikih reci koje se lako izgovaraju i jos lakse gaze. Da li cemo jednoga dana, za 50, 100 ili 1,000 godina vraiti Kosovo ne zavisi od toga da li cemo ga priznati sada ili ne. Zavisi od odnosa snaga velikih sila i njihovih interesa u buducnsoti, kao i od ukupnih politickih i ekonomskih okolnosti u regionu. Drzave, prizante od celog sveta, su u raznim istorijskim okolnostima nastajale i nestajale, sirile se i skupljale. Primera je koliko hoces: Stari Rim, Austro-Ugarska, Otomansko carstvo, stara Grcka, Persija, Egipat, Izrael, Nemacka - cela pa prepolovljena pa opet ujednijena, SSSR...Irska ce po svemu sudeci opet biti jedna drzava a lako je moguce i da Skotska povrati potpunu nezavisnost, zavisno od ishoda predstojeceg referenduma....mnogo ih je da bi ih sve nabrajao.
5) Srbija je izgubila Kosovo delimicno zbog po nas nepovoljnih medjunarodnih okolnosti (citaj raspada istocnog bloka i brze ekspanzije liberalnog kapitalizma na Balkan, koji je za to bio potpuno nespreman kao sto je kamper uvek nespreman za oluju), ali najvise zbog jalove i neracionalne politike koju je prema Kosovu vodila.

bobo

pre 12 godina

"""sastanku "iza zatvorenih vrata" prisustvuju i savetnik predsednika Republike Jovan Ratković i savetnik ministra za KiM Vlada Jovičić""""
???
Ono sto se meni licno ne svidja je da sastanku prisustvuju Ratkovic i Jovicic !
Da li to znaci da su i Vlada i predsednik drzave postali svesni da su Stefanovic i Bogdanovic ilegalnim ulaskom na Kosovo nacinili ogromnu gresku jer su prekrsili dogovor Srbije sa KFOR/Eulex i da imaju nameru da sklone iz pregovora

deda Paun, Solunac - i sam oslobadjao Kosovo

pre 12 godina

Kosovo me ne zanima, deco, uopste. To vise nije Srbija, to zna i moja Stamenija. Voleo sam Kosovo dok je nase bilo. Bio je to raj na zemlji. Koliko je malo trebalo da se Kosovo-raj pretvori u pakao? Malo, sasvim malo. Predas ga Albancima na upravu!
A vi deco, sklanjajte to drvlje i kamenje sa puta, da zivot tece i dalje. Kasne deco penzije. Idite, radite za sebe a i za nas. Od samog kiseonika se ne zivi.

Pobesneli max

pre 12 godina

I pored podrske ovoj Vladi za politiku prema KiM, moram da dam primedbu na ono"pomoc vlade Srbije". Mislim da je najmanje potrebna politicka propaganda a najvise potrebna politicka sabornost i jedinstvo. Zato su trebali reci "POMOC GRADJANA SRBIJE".

Simpatiku

pre 12 godina

Ovi predstavnici vlade Srbije zaista postanu sve smesniji i smesniji a sa njima i shacica onih izmanipuliranih ih instrumentalizovanih gradjana na severu Kosova. Od kad rezolucija 1244 garantuje nekakav suverenitet Srbije na Kosovu? Jel iko ovim gradjanima rekao da rezolucija 1244 je bila ona koja je nepovratno terala svu vojsku, policiju i administraciju Srbije iz Kosova? Jel iko zna da shodno rezolucijom 1244 Srbiju bila oduzeta svako pravo da se mesa u unutrasnje probleme Kosova? A da sada neko cudi zasto KFOR ne pusti Stefanovica. KFOR ne pusti Stefanovica na Kosovu shodno ovlascenjima koju KFOR-u dat prema rezoluciji 1244.

@Marina

pre 12 godina

Marina, stvarno je zalosno koliko u stvari izrazavate vas problem sa Srbima. Zasto vec jednom svi vi dusebriznici i moralisti ne pustite Srbe da zive u miru i sa svim pravima koja pripadaju i drugima za koje kazete da ih treba postovati. Srbi su ulozili i te kako mnogo u drzavu Srbiju kao i svi ostali. Ovakve teze koje iznosite su prosto nebulozne. Stalnim ponistavanjem Srba i Srbije vi prosto iskazujete ne objektivnost nego ociglednu opterecenost koju imate u odnosu na Srbe i Srbiju. Koja je to cena separatizma? Sta sa cenom koju su Srbi platili svojim zivotima? To se ne racuna jel da, kao ni sve sto je Srpsko? Manje vredi? Kakvi su ovo moralni principi koje vi iznosite ovde, a koje samo silom i prinudom izvrsavaju pre svega NATO clanice. Vi kao da zaboravljate da svet ne predstavlja NATO. Zaista se pitam kako je moguce da je ljudska svest dostigla tako niski nivo da razume samo primenu lazi i sile? Ako vec hocete da pustimo druge da zive, onda neka prestanu da nas lazu i mazu svakakvim glupostima zarad ostvarivanja monstruoznih ciljeva. Cemu sluze UN i ostatak svetske zajednice, ako se vise ni potpisani dokumenti ne postuju? Ili Srbija treba da pristane na sve podvale, a ostali mogu da vrsljaju kako im se prohte? Pa ako se Srbija pobuni, onda proglasiti Srbiju za nepodobnu. Te price slusamo vec previse dugo.

Isidor

pre 12 godina

@GRIFF

Vecina stvari koje si naveo je tacna, s tim sto se to odnosi na teritoriju juzno od Ibra. Sever kosova je Srbija. Ti ljudi nikada nisu ziveli niti okruzeni Albancima niti pod albanskom vlascu. Ta teritorija sustinski pripada srpskom narodu. I nema poredjenja Leposavica niti sa Presevom niti sa nekim primerima u drugim drzavama, iz prostog razloga: i Srbija i te druge drzave su medjunarodno priznati preko sto godina. Takodje, Albanci podelom, odnosno dobijanjem ostatka kosova su namireni i to dobro. Zar im nije dovoljno sto svaki geografski pojam u njihovoj drzavi ima srpsko ime? Gde je taj narod sto je tu nekada ziveo i davao imena potocima, brdima, svojim selima i gradovima, rekama, planinama?

Srbija se formalno protivi nezavisnoti celog Kosova, a u sustini zeli da zadrzi sever, a ostatak da prizna. Zasto to vlada Srbije ne sme javno da kaze, pa zato sto ce izgubiti jedini argument koji poseduje, a to je pozivanje na medjunarodno pravo jer u kontekstu medjunarodnog prava subjekat je celo Kosovo. Svakom normalnom je to valjda jasno. Necemo celo Kosovo u sastavu srbije, ok?

Niko vise u Srbiji albanski deo kosova ne zeli u sastavu Srbije, ali isto tako niko ne zeli da prepusti Albancima ono sto im ne pripada. Posebnu tenziju stvara i cinjenica da mi albansku vlast na Kosovu optuzujemo da nista ne cini po pitanju pronalazenja i kaznjavanja ljudi koji su odgovorni za zlocine nad Srbima.

Marina

pre 12 godina

Kako uopće pokušavati razumjeti Srbiju i kako biti pravedan i nepristran kad Srbija čini SVE da se zamjeri SVIMA. Nisu više u pitanju samo kosovski Albanci i štete koje im Srbija stalno pokušava nanijeti prividno braneći Srbe koji s njima žive. Srbija ne poštuje ni dogovore koje je sama usuglasila s Kosovom, tvrdoglavo huška svoj narod da gube vrijeme,zdravlje i novac na balvan revolucije koje donose samo nevolje njima samima. Zar nitko u Srbiji ne vidi da su i KFOR i Brisel i SAD i regija na strani kosovskih aktivnosti,djelovanja,planova,zahtjeva ...? Zar odluka KFOR-a da ne razgovara sa Stefanovićem zbog njegovog ilegalnog ulaska na Kosovo nije ponižavajuća za međunarodno priznatu državu koja se usto smatra liderom u regiji? Što znače Tadićeve izjave o "miru i mirnoj opciji, dijalogu i dogovoru" kad Srbija ponižava kosovske vlasti nazivajući ih "privremenim",a Kosovo "pokrajinom KiM" ? Ako Srbija želi pokrajinu KiM, onda ovim dijalogom obmanjuje međunarodnu zajednicu koja joj još uvijek vjeruje i od koje očekuje pragmatične odluke,izbore i aktivnosti. Nemojte stalno ponavljati da je KiM oteti teritorij,jer nije otet ,za njega su kosovski Albanci platili itekako visoku cijenu. Prestanite živjeti u prošlosti jer se svijet mijenja pa se mijenjaju i granice. Kuda bismo stigli da svatko danas plače za nekim svojim bivšim teritorijima izgubljenim pravedno ili nepravedno,ratom ili u miru. Živite i pustite da drugi žive.

mlad

pre 12 godina

Neko rece da ce u ovom slucaju da krene ne samo vojska i policija nego i narod... hahahaha, pa sta bulaznis ti? Onda su ispali pametni i bombardoovali nas, odvalili nas od bombi i uranijuma, a sad ce da ispadnu glupi pa ce da posalju pesadiju posle 10 godina, ahahhah. Pa mi smo idealni za probe novih visokotehnickih naoruzanja. Ajde zavrsite sada prico o Kosovu jednom za svagda, ajde.. Sad na Kosovu se zna koliko ima Albanaca a koliko Srba, da nisu mozda vazniji ono malo Srba na severu Kosova od cele Srbije i ostalih 7.000.000 dusa... Ajde neka prestaju price o Kosovu ili će bre da nas pociste sa ove planete, pa gledajte istoriju zadnjih 2000-3000 godina, necemo biti ni prvi ni poslednji narod koji je nestao, a istoriju dobro znamo pisu pobednici... Ili ćete mozda da čekate da majčica Rusija reaguje kao što nije nikad reagovala u zadnjih 100 godina od kad smo mi tesno povezani sa njima... Inače ko ne zna ranije smo pre Turaka bili mnogo tešnje vezani sa Germanima nego Rusima, a mnogo je manje vremena proteklo tada od podele Slovena :-)

zoki

pre 12 godina

Sastanak je u Raski ???
Ocito je da Kuper nece da se sastaje sa Borkom na Kosovu jer je Borko sviojim ilegalnim ulaskom prekrsio sve moguce diplomatske dogovore drzave Srbije i Eulexa.
Znaci Borko ce ponovo 'alternativnim putevima' [tj ilegalno] izaci sa Kosova.
Zaista ce biti interesantni detalji tog sastanka i objasnjenje zasto je ilegalno usao.

USTAV REPUBLIKE SRBIJE

pre 12 godina

Ilegalno su na teritoriji svoje zemlje po Ustavu SRBIJE???
Jos postojo mogucnost da ih uhapse?
Boze kuda ide ovaj svet, i dokle cemo ovako, pa zar opet treba krv da progovori?

Ivan78

pre 12 godina

@GRIFF, 1. avgust 2011 13:00
Kosovo postalo srpsko posle kosovskog boja?KOje lupetanje..Pa tad porazeni Srbi.Prizren bila prestolnica Dusanu Silnom i Uroshu koji vladali krajem 13 pocetkom 14 veka..Kosovo je u sastavu raznih Srpskih vladara od 12 veka...Kosovo pripalo Srbima posle kosovskog boja koje prekrajanje istorije...

rade

pre 12 godina

@Agi, 1. avgust 2011 13:30

Odlicno si to primetio. Evo jos svezijih rezultata takve opservacije. SRBI SA SEVERA AP KiM ZELE NEZAVISNOST OD OSTATKA AP KiM, SRBI IZ REPUBLIKE SRPSKE ZELE SAMOSTALNOST OD OSTATKA FEDERACIJE BiH. Dali moze isto da se primeni na entiteske grupe prema tvom poimanju stvari?!?!
Mislim da znam vec odgovor koji ti je tesko da izgovoris jer se kosi sa tvojim imaginarnim ubedjenjem o nevinosti Albanaca.

Ekser

pre 12 godina

@(GRIFF, 1. avgust 2011 13:00) A pre kosovske bitke ? Zar ti verujes u tu pricu da su srbi srusili ilirske-albanske hramove, da na istim temeljima sagrade manastire, tamo malkice (ili malo vise) pre kosovske bitke ?

Boki

pre 12 godina

@Creative: Kao sto ti ne zelis da budes rob, ne zele ni Srbi. I Srbi hoce slobodu, maternji jezik i istoriju. Je si li ti protiv slobode za Srbe?

bananamen

pre 12 godina

Kao gradjanin ovakve Srbije imam utisak da zivim u nekom protektoratu a ne u demokratskoj i nezavisnoj zemlji. EU, Kosovo, Hag, Zukorlic, Canak... bukvalno sa ovom zemljom rade sta hoce? Izgubili smo svako dostojanstvo. Meni je kao obicnom gradjaninu od svega ovoga mucnina. Kako se osecaju tek zvanicnici ove zemlje, svesni valjda da su mega liliputanci?

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Priština -- Predstavnici Vlade Srbije Borislav Stefanović i Goran Bogdanović sastaće se sa Kuperom u 16 sati u Raški, saznaje Beta.

Ipak, iz Brisela još uvek nije potvrđeno da je Kuper već krenuo u Beograd i Prištinu gde će boraviti u naredna dva dana.

Ovo je zaista VIC DANA !

maja

pre 12 godina

@ griff: a po cemu to i srbi ne bi mogli imati isti cilj kao i albanci da zive svi u istoj drzavi, pa dodaj sever kosova, pa republiku srpsku?

kibic

pre 12 godina

Kako osvojiti prelaz bez vojske?? Pokušati podeliti KFOR vojnicima pečenu prasetinu ,sve fino na motki da izgleda primamljivo,a na desnom boku poslati popove u juriš i problem rešen.Ima da reše i prasetinu i KFOR,da kamen na kamenu ne ostane.

Zoran

pre 12 godina

Pa ima mnogo ljudi koji su spremni. Samo drzava da pozove.
(drd, 1. avgust 2011 13:31)

A sto cekate da drzava pozove? Idite na barikade i na licu mesta dokazite da stojite iza junackog busanja u prsa, to je mnogo delotvornije od vitlanja virtuelnom puskom na internetu.

kyokushinkai...osu

pre 12 godina

Kako su krenuli na kraju ce pregovarati o Kosovu u Subotici, ovo je sramno za jednu drzavu koja bi trebala da ima svoj jasan stav o svojoj teritoriji !!!

Sta reci?

pre 12 godina

@juzni komsija

Jeste, situacija se bitno promenila. Samo u ovom novom scenariju, ne bi samo vojska i policija isla na Kosovo da ga povrati, vec i vecina naroda.
Slicno bi se desilo i da je NATO pre 10 godina krenuo pesadijom na Kosovo ali su ispali pametni pa su samo bombardovali, znali su da ih "narod" ceka ako "slete".

Creative

pre 12 godina

Komentatori zasto stalno pricate kako ce Srbija ponovo da se vrati na Kosovo kada medjunarodna zajednica prestane da bude zainteresovana za problem Kosova,kada propadne USA,kada nestanu Francuska,Nemacka i UK.Pa i sve to da se desi zar mislite da ce ijedan Albanac prihvatiti bilo kakvu Srbiju.Pa zar ne razmisljate da ako propadnu EU i USA da ce Srbija pre njih izlapeti.Pa sta jos vredno u Srbiji ima a da je vlasnistvo Srbije - NISTA.Znaci ako i medjunarodna zajednica propadne Srbija ce pre toga puci kao zvecka.Zato Srbijo i komentatori iz Srbije izvucite iz vaseg mozga ono pametno sto vam je izgubljeno u uradi te pravilan iskorak napred za bolje samih vas a za nas Kosovare ne brinite mi sigurno zivimo jako bolje negu dok je Srbija bila okupator na Kosovu.Pricamo slobodno maternji jezik,ucimo slobodno Albansku istoriju koja je napisana od strane svetskih istoricara ispravno i izbalansirano,deca se slobopdno igraju,prirodne resursima sami raspolazemo,infrastruktura nam je sve bolja.Zasto bi neko hteo da se vrati pod Srbiju za slogan Kosovo radi Beograd se gradi.Ne ne ziviti vise u zabludi nas je do sada priznalo 76 drzava i svakog dana ocekujemo nova priznanja nase pravicne borbe za istinu svidelo se to komentatorima iz Srbije ili ne.
Kosovo jeste siromasno ali narod sve daje da se to izmeni.Kosovo je slobodno za sve bez ikakve diskriminacije.Imamo problema ali ljudi ovde je narod ugnjetavan vise od jednog veka ne moze sve da se izleci i da nestane mrznja kod naroda.Lako je meni i vama da komentarisemo pitaj te majke,decu kako je ziveti bez roditelja,dece.To je problem koji trazi vreme.Mi Albanci uvek oprastamo ali nikada ne zaboravljamo zato Srbi ne pipaj te golu ranu koja polako zarasta,pomogni te nama a i vam da u buducnosti zivimo svi bolje.
Pozdrav sa slobodnog Kosova

Dragan

pre 12 godina

@GRIFF: Kad vec pricas o istoriji i o kolonizaciji, sto ne kazes i da je u 19. veku bilo 2/3 Srba na Kosovu? Ili to ne znas? Evo citaj ovde: http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Kosovo

bez_cenzure

pre 12 godina

@Agi

Kako je lijepo namjerno izvrtati činjenice.

U južnom Sudanu radi se o istom narodu ali različitih konfesija. U južnom Sudanu su hrišćani a u ostatku zemlje muslimani.

Takođe vlast u Sudanu je pristala na nezavisnost južnog Sudana dok vlast u Srbiji nije pristala na nezavisnost Kosova nego je ratni zločinac Hašim Tači uz svesrdnu pomoć USA i pojedinih zemalja članica Evropske Unije proglasio nezavisno Kosovo. Nezavisno Kosovo je proglašeno bez pristanka Srbije te se stoga smatra da je okupirano i oteto.

Velibor, USA

pre 12 godina

samo josh shto krace mogu, anyway, vidim da je moj komentar u kom iznosim kompromisna reshenja zadobio duplo vishe minusa nego pluseva. blago meni, udruzishe se izgleda ovde krajnosti i maksimalisti s obe strane, i kosovskoalbanske-maksimalistichke i njihovih simpatizera, s jedne strane i srpsko-maksimalistichke i njihovih, s druge strane.
A ja samo htedoh reci da dve krajnosti (jedna- Kosovo u ovakvim granicama i s Thaqi-jem ili bilo kojim drugim desnicharsko-antisrpskim kosovskoalbanskim rezimom na chelu; druga, celo Kosovo u sastavu Srbije, shto je velikosrpska desnicharska mantra) trebaju apsolutno biti- odbachene! Te da bi konachno ovako chvor zvani kosovsko pitanje tek bio razreshen jednom zasvagda!

Ali, vidim kompromisi, fer odnosi i uzajamno poshtena reshenja nisu in ni kod jednih ni kod drugih, pa se povlachim, a vi nastavite s krajnostima.....

Milko

pre 12 godina

Meni sada nije jasno zašto su dvojica pomenutih ilegalno prelazili granicu.
Da pregovaraju sa Kosovskim zvaničnicima ili Sa Srbima na barikadama.
Proizilazi da tamo ima više strana sa kojima se mora pregovarati.

juzni komsija

pre 12 godina

@Marko - kada kazes "napuštanje Kosova od strane međunarodnih snaga značilo i kraj vaše "države" u roku od 12 - 24h", verujem da mislis na vojnu opciju.

I inace vidim da na ovom forumu ovakvo mislenje preovladava, sto mi deluje vrlo arogantno. Ne bih da ulazim u to 'ko je jaci' jer su mi takve diskusije besmislene, ali verujem da je odnos snaga bitno promenjen od pre vise od deceniju Ali mi se ipak cini da treba izbeci ovu opciju ako je moguce, jer bi to sve nas na ovom delu balkana bas puno kostalo

Pozdrav is Prishtine

Agi

pre 12 godina

Pitanje: sta je razlika izmedju 'lazne drzave' i one 'istinite'? Ako citamo internacionalni zakon onda po njemu narod na jednoj definisanoj teritoriji moze da glasa za nezavisnost, tako nesto se desavalo pre nezavisnosti Kosove a i posle primer vam je Republika Juznog Sudana a sledeci na listi su Palestinci. Interesantno je da narod koji trazi nezavisnost je uvek onaj ko trpi nepravdu.

Milos

pre 12 godina

Borko se misli u sebi " o bože što mi je ovo trebalo.." Teorije i ostalo stavimo na stranu, ovo što se radi Srbiji i našem narodu je perfidan psihofizički sadizam ne zabeležen do sada.

Petar A

pre 12 godina

Odgovor Marku.
Ne, ja nigdje nisam napisao da je Zajednica bila pravedna, a Srbi glupi. Lako je provjeriti kad se pazljivo procita moj prvi komentar. Ono sto sam ja tamo napisao, moze da se sazme: Srbija ce ili postovati proceduru prema zahtjevima Zajednice ili ce prolaziti stalno kroz pakao.

GRIFF

pre 12 godina

Evo ovako: Kosovo i Metohija ulaze u sastav Srbije prvi put, nakon kosovske bitke 1389, tek 1912 do 1914 godine. Tokom tog perioda srpsko stanovništvo je manjinsko. Nakon I sv. rata ta teritorija ponovo pripada Kraljevini SHS a formalnu vlast nad ljudima i teritorijom SHS ostvaruje tek 1924. godine. Slede kolonizacije srpskog življa na područje Kosova kako bi se ''popravila'' demografska slika teritorije... Poslednja kolonizacija je bila 1937 godine. Tokom kolonizacija neprestano je dolazilo do sukoba albanskog življa i srba. Tokom II sv. rata dolazi do krvavih obračuna i stradanja starosedelačkog i kolonizovanog srpskog življa, jer albanci imaju konstantnu i jasnu nameru samostalnosti. Da bi očuvali kakav takav mir komunisti posle rata definišu autonomni status pokrajine u kojoj i dalje postoji duboka podela među stanovništvom. Albanci imaju, imali su i imaće jasan cilj da budu samostalni ili ujedinjeni u jednu veliku državu. Na temelju ovog kratkog podsetnika kroz istoriju ne vidim kome danas još nije jasno da je Kosovo izgubljeno i da ne postoji način da se sada od jednom isprave pogrešni potezi u poslednjih 100 godina najmanje. Dajte ljudi da živimo i radimo i gledamo u budućnost mesto što se zamajavamo oko nečeg što je prošlo i gde života nema.

Kole

pre 12 godina

@juzni komsija: Ako se Albanci i Srbi ne dogovore o resenju koje prihvataju i jedni i drugi, rat (i to kakav) je neminovan u buducnosti (kad tad). Sada bi trebalo da rukovodstvo i Srba i Albanaca sedne i da nadju trajno resenje bez ikakvog posrednika. To se naravno nece desiti, jer Albanci (mislim na rukovodsvto) nemaju sta da razgovaraju i misle da dobijaju sve (kao sto ni Milosevic nije hteo da pregovara, jer je mislio nema sta da popusta kada ima sve sta hoce). To je kratkovida politike koja ce rezultirati katastrofom u buducnosti. Ja mislim da je dogovor moguc.

Marko

pre 12 godina

@Petar A - Kako ste vi samo naivni dragi Gospodine. Vi u stvari hoćete da kažete kako je međunarodna zajednica sve vreme bila pravična i neutralna po svim pitanjima a glupi srbi su sami sebi napravili sve probleme. Zaista dirljiva naivnost...

tole

pre 12 godina

Postovanje i podrska za napore naroda dole, kao i za Stefanovica i Bogdanovica. Potpuna civilizacijska perverzija bi bila da sever pripadne "Nezavisnoj drzavi Kosovo".

MiraPr

pre 12 godina

Ovde se tacno vidi kakvi smo mi Srbi. Pa zato i necemo opstati ne samo na Kosovu nego-nigde! Da nas je dvoje podelili bi smo se i posvadjali...To je nas problem-nesloga...Tuga!

kyokushinkai...osu

pre 12 godina

kako da ne, usunjali se na Kosovo, kako ih samo nije sramota...gde im je dostojanstvo... Pomozite tom narodu sa hranom i lekovima, a ne sa praznim pricama !!!

Adam

pre 12 godina

Kosovo je bez dvojbe u nekim segmentima (uklj. vojni) medjunarodni protektorat, ali to ne znaci da istodobno nije i ne moze biti samostalno, buduci da nije protektorat niti kolonija i sl. jedne konkretne strane drzave (pa tako ni SAD-a, iako Amerikanci u cijeloj prici imaju najvise utjecaja). A KFOR i Eulex su medjunarodne snage i institucije koje stite Republiku Kosovo od pokusaja vojne intervencije od strane Srbije, a ujedno Srbe na Kosovu od mogucega maltretiranja od strane tamosnje albanske vecine. To je bit cijele situacije s Kosovom i oko njega, a tko to ne shvaca, njegov problem.

Petar A

pre 12 godina

Nista u politici nije ni crno ni bijelo. Ipak, neke konstante se prepoznaju. Srbija voli da provocira. Radi to prema Bosni, prema Crnoj Gori i prema Kosovu. Kad kazem provocira, onda se to odnosi na radnje koje Srbija smatra svojim pravom, bez saglasnosti sa drugima. Spoljnja politika Srbije podsjeca na voznju autoputem brzinom od 220 km/sat, a autoput je prazan. S jedne strane djeluje logicno da Srbija vozi tako brzo, mada, radi se o kaznjivom prekrsaju. Srbija u sporovima sa tri susjedne drzave ima pravo u dosta aspekata, posebno ako se potegne logika, obicaji, slicni primjeri kroz istoriju. Ali, ono sto iritira medjunarodnu zajednicu, jeste sto Srbija nema strpljenja da trazi i saceka pomoc od Zajednice, vec tjera po svom. Ovo sada su naravno sitna mala koskanja i sa susjedima i sa Zajednicom, ali na pocetku 90-ih kada je Miteran savjetovao Milosevicu da rijesi problem hrvatskih Srba uz pomoc Zajednice, nas dobri Sloba je - tipicno srpski - drcno i bez takta, krenuo svojim putem. Kako, vidjeli smo.

Broj 1

pre 12 godina

@Analista sa Juga (covece, kakvo ime :-)): Zasto bi Srbija trebala da prizna pecat lazne drzave Kosovo? Sta li to Kosovo proizvodi i izvozi u uzu Srbiju? Kao prvo Srbija ne priznaje Kosovo kao nezavisno, a kao drugo, sto manje od vas dolazi u uzu Srbiji to bolje. Vi zavisite od uvoza roba iz Srbije, ne samo kosmetski Srbi. O struji da ne govorim, koju bi ja ukinuo, samo da vidimo sta cete onda. Hocete da kupujete robu iz Crne Gore ili Hrvatske? Hajde platite trostruku cenu. Bice vam bolje...

Igor

pre 12 godina

Ne znam da li iko iz "organa" čita ove komentare...ali za ime boga...kako se neko ne priseti iskustva sa ulica Bg'a 96-te i zezanja na racun Slobine "sile i nepravde". U pitanju je isti scenario, blokada na blokadu...zašarenite sve tamo, napravte igrokaz...smederevcima (šporet) blokirajte put...zene neka kuvaju preko dana ručak kako za svoje tako i za "njihove"...noću dužnost neka preuzmu muškarci (bez kuvanja, mada može i neka rakija da zadžibri)...hajde malo mućnite glavama...ismevajte se jakima, stavite im ogledalo ispred lkca da vide kako su ružni...to je jedini lek a i pomaze. Imate tolike marketing kvazi stručnjake...upotrebite ih...ako ništa drugo za prenos gorepomenutih šporeta!

tragicno

pre 12 godina

gledam sta se desava i citam komentare i zao mi je i srba i albanaca. toliko mrznje, kiseline i cinizma! i dok se odrpana balkanska sirotinja medjusobno ujeda i gusa u balkanskom blatu, vlastodrsci i ratni profiteri u beogradu i pristini zgrcu masne kapitale. kako je lako napujdati ljude jedne na druge...

Marko

pre 12 godina

@Analista sa juga - dragi čoveče, sva ta tvoja priča je totalni absurd, budi siguran da se sve to neće desiti tako lako. Nemamo nameru da priznajemo nekakve državne atribute vaše izmišljene države. Uzgred imaj u vidu da će se interes za Kosovo i Metohiju od strane svetske zajednice kad tad izgubiti i onda ćemo razgovarati sa drugih pozicija. Plašim se da bi napuštanje Kosova od strane međunarodnih snaga značilo i kraj vaše "države" u roku od 12 - 24h.

Dragan

pre 12 godina

Znaci presli preko brda, k'o sto su nekad Albanci iz Albanije ulazili na Kosovo? Jao super! Kako je to uzbudljivo! prava avantura! Kad porastem zvacu se Bogdanovic.

flamur

pre 12 godina

zelim....zivot sa vizijom bez laznih patriota i parola....sigurnost i mir za nasu decu.....da se moj glas cuje i postuje...da zivim kao covek....mlade i uspesne na vlasti...da putujem bez straha...da krenem dalje...da se radujem......vidite pravi srbi znaje sto realnost je drugasnji nego sto vi lazni patrioti u internet pisate....pusti ljudi da zivi na miru,nemojte slusati oko 50 kriminalci sto zaraduje para za sebe na ilegalni nacin,rekao slavisa petkovic u prishtinu.

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Oteta teritorija, ciju nezavisnost priznaje jedva trecina zemalja u svetu, drzi predavanja o legalnosti i ilegalnosti i o paralelnim institucijama? Bas zanimljivo.

Sve "junak" do "junaka"

pre 12 godina

@ (JUNAK u svom poslu, 1. avgust 2011 10:32)

Vidim da te je pogodila istina, ali imaš pravo na mišljenje.

Ja sam i rekao da mu je to posao. A što se plate tiče, sa njegovih 25-26 hiljada i on krpi kraj sa krajem.

I naravno, nigde nisam pomenuo da se on bunio. Kada im je stiglo naređenje da idu dole, on reč nije rekao.
Ja se bunim baš zbog paljevina kao ti. Dok god bude takvih kao ti, nezrelih i popaljivih, biće i problema. Takvih je nažalost još i među našima i među njihovima.

Tačka!

trusted_source

pre 12 godina

Nije mi jasna analogija ovde...Ako mi šaljemo Borka Stefanovića da stišava situaciju, zašto oni nisu poslali Editu Tahiri sa druge strane kao neko ko već zna Borka i sa njim je za pregovaračkim stolom u Briselu??? Da se to učinilo u startu mislim da ne bi došlo do ovakvog razvoja događaja...Njih dvoje imaju kakav-takav kontakt za razliku od svih ostalih na relaciji centralna Srbija - Kosovo...

JUNAK u svom poslu

pre 12 godina

@(Sve "junak" do "junaka", 1. avgust 2011 09:00)

Evo, JA se junačim ispred monitora i smatram da naša vojska i policija treba da reaguju kada je ugrožen NAROD i TERITORIJA zemlje od čijih građana primaju platu za to, a što je njihova zakonska, ustavna i profesionalna obaveza. TVOJ BRAT je odabrao taj poziv i za to PRIMA PLATU! Ja radim MOJ POSAO za crkavicu, ali ga radim i nemam beneficije koje ima tvoj brat, a za koje smatram da treba da ih ima. Ali isto tako smatram da je to NJEGOV POSAO I OSTALIH PROFESIONALACA (vojska i policija) KOJI ZA TO PRIMAJU PLATU OD OVOG NARODA, a ne moj!!! Oni bi da primaju plate i uživaju povlastice u miru, a kada zagusti onda treba običnom narodu oružje u ruke, jel? E pa ne može! Ako nije zadovoljan neka dođe da radi posao koji ja radim. TAČKA.

Asterix

pre 12 godina

Prle i Tihi u epizodi "Jesu Balvani ali naši su."
Šta da radi 700 hiljada gladnih ljudi u Srbiji da dobiju humanitarnu pomoć? (ili kako je neko ovde jednom prokomentarisao: a imaš za internet a kukaš).

lerthi-shtime

pre 12 godina

Gosp. Iz Srbije trebaju voditpolitiku koja je za gradjane Kosovo u interesu svima,naravno i od albanske stran.Dialog mora nastavit i to najpre probljem sev/m pa onda osatli koj misljim bice laksi za obe strane.

Kodra e Minatorve

pre 12 godina

(Eto, ja u prolazu, 1. avgust 2011 09:28) Brnjak ili Jarinje? Na Brnjaku su albanski carinici i granicari;-) U Jarnije docice jos...za sada dovoljno sto kamione ne smeju da prodje;-)

Velibor, USA

pre 12 godina

@Analista sa Juga, REALNOST je ta da je sever Kosova srpski, bio i ostace. Realnosti su takodje i ove:
-Kosovo nije bila drzavotvorna republika Jugoslavije pa da je imalo pravo osamostaljenja vec je Kosovo bilo autonomna pokrajina u sastavu Srbije
-Zbog lude Sl. Milosheviceve politike bilo je onakvog rata 1999-e te zbog takodje destruktivnog ponashanja Koshtunichine vlade 2000-ih Kosovo se osamostalilo, shto je presedan!, i dobilo priznanje vecine Zapada... 'ajde dobro
-Kosovom vlada osumnjicheni ratni zlochinac i diler trgovine organima Hashim Thaqi koji njegovim ponashanjem dodatno otudjuje Srbe Kosova, stoga dok je god on i njegova ideologija (ili bilo koja druga (ekstremno-)desnicharska kosovskoalbanska) na vlasti Kosovom, nikakav ostanak srpskog severa Kosova u Kosovu nije moguc!
Dakle, snazna autonomija (u sklopu Kosova) da se da srpskom severu- bi mozda bilo jedno reshenje, ali s obzirom da kosovskoalbanski desnichar Thaqi vlada Kosovom i, nakon i martovskog 2004-e godine pogroma nad Srbima, on opet radi ovo shto je uradio od ponedeljka -ni to (snazna autonomija za srpski sever unutar Kosova) vishe ne moze biti reshenje jer je thaqi prokockao bilo koji ostanak srpskog severa unutar Kosova, vec otcepljenje! Ukoliko bi pomoglo tom cilju tj. otcepljenju srpskog severa od Kosova, onda dozvoliti i razmenu tj. davanje albanskom Kosovu Presheva i Bujanovca (samo i iskljuchivo to i to samo albanski delovi ta dva grada i te dve opshtine!, nishta vishe!) zapadno od autoputa Vranje-Kumanovo
- za priznanje tog vecinski albanskog Kosova od strane Srbije i uspostavljanje punih dobrosusedskih odnosa izmedju Srbije i Kosova, uslovi su da srpske enklave (Shtrpce, Grachanica, Novo Brdo) juzno od Ibra moraju da imaju autonomiju i poshtovanja po najboljim evropskim standardima te eksteritorijalnost za spc manastire i crkve.

Podrshka komentaru Igor Bezimeni i Nenad! Takodje podrshka srpskim zvanichnicima Bor Stefanovicu i Goranu Bogdanovicu!

Mile Politika

pre 12 godina

Pitanje za Nemackog generala:
"Dali se ovako drzi rec/obecanje?"
Pitanje za nase (juzne) sugradjane:
Dali vam je bar sad jasno koliko je Kosovo "nezavisno" i "suvereno".

Mile

pre 12 godina

@Igore bezMozga...imas preterano bujnu imastu, Agata Kristi bi ti zavidila na ovakvim decijim izmisjlotinama ...lako tebi iz Nemacke, sto ne dolazis na sever Kosova nego junacis i solis pamet iz daleka tupane jedan

Sve "junak" do "junaka"

pre 12 godina

Kako neki pametuju i optužuju da to nije normalno.

Brat mi radi u vojsci i jutros je poslat sa ostalima dole na administrativnu liniju (ima razloga). I dok oni rizikuju (ali to mu je posao)većina se nešto junači preko monitora, a ni prstom ne mrda.

Nije badava predloženo da se anonimnost isključi sa interneta i da se poruke postavljaju tako da se zna ko ih postavlja. Tada ne bi bilo ovakvih "junaka"!

Oni koji bi da ratuju neka idu dole pa neka se oprobaju, a ne da junače ispred monitora uz kafu i pivo. Isto važi i za političare koji bi da ratuju, ali pod uslovom da njihova deca i rođaci sede kući. Ma da. Postavio bi Nikolića i Todorovića da čiste minska polja pa da vidim da li će i tada biti za rat. Ili još bolje - njihovu decu.

Lik

pre 12 godina

Budimo objektivni, ovaj momak (Borislav) se zaista trudi iz petnih zila da nesto ucini i svaka mu cast na tome. Znam da nam je pun kufer svega i da, od svakodnevne muke da mi ovde prezivimo vise ne hajemo za Kosovo ali budimo ipak dostojni nasih predaka koji su tamo ginuli i ne pristajmo nikad na tu kvazi-drzavu a vreme ce se opet okrenuti u nasu korist, samo polako.

samorealna

pre 12 godina

Tako je to gospodine Stefanovicu kad pregovarate sa pogresnim ljudi.Sad ce tako da vas ponize Taci i kompanija u dogovoru sa Amerikom naravno i vi cete opet ostati pri stavu "nema veze moramo da pregovaramo".To nisu pregovori vec legalizacija otimacine Kosova!Mislim da posle ovih poteza nema o cemu o da se pregovara!

Aca Znalac

pre 12 godina

Kao sto se iz prilozenog vidi, serif je jedan i ne zeli strance u ovom gradu. Skinite pistolje i mozete mirno provesti nezzaboravnu noc na divljem jugu.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Dosta mi je više ovih političara kao što je ovaj Redzepi koji lažu sopstvene građanje, a svi su svesni da Kosovo nikada neće postati nezavisna država i da ništa ne mogu da urade bez pomoći i posredovanja SAD. Ovako KiM svakim danom sve dublje tone a građani žive sve siromašnije.

Nenad

pre 12 godina

Treba da budemo odlucniji, da im pokazemo zube. U pravu su ljudi, rat nije opcija, rizik je velik a rezultati negativni za Srbiju. Pa ovo je smesno, treba da lobiramo, finansiramo kojekakve kampanje protiv albanaca i tacija, da igramo prljavo. Uostalom to nama vec 20 godina rade albanci. Da je ovo njihova blokada, na barikadama vec bi se nasle pred svim svetskim kamerama stare majke i starice, izmucene zene i dece, sto od gladi sto od srpske torture. A sta mi pokazujemo 50 brdjana od 40-50 godina za lancima i zatamljenim cvikama daju intervijue, po to ko normalan vidi ne da nece da zali nego ce da pomisli kako su to ustvari bivsi srbi vojnici koji samo cekaju rat....

Igor Bezimeni

pre 12 godina

Iz nekih komentara se vidi da ljudi nemaju pojma o konstelaciji snaga na severu KiM...Drzava Srbija veoma dobro kontrolise taj deo i u podeli pokrajine je Sever deo koji cemo sigurno dobiti. Treba se potruditi i zagrabiti jos neki deo. A kada se uslovi steknu, onda povratiti celu teritoriju.To je nesto realno, sve ostalo su prazne price.Tako se polako razmislja na Zapadu.Pozz iz Nemacke

sdned

pre 12 godina

Sve je to jako žalosno. Ne treba imati bilo kakve iluzije o dobrim namerama tzv. "međunarodne zajednice". Pa vidite ucene u vezi EU opet, i večito, bez obzira na sva hapšenja, saradnje,...
Sada se i KFOR otvoreno stavlje na stranu Prištine. Američki ambasador daje "gorljive" intervjue...
Jasno je kao dan da svi oni žele da završe posao koji su davno započeli, a koji je krajnje nepovoljan za nas. Mi smo 80-tih i 90-tih propustili šanse za neki dil sa njima. To su učinili Albanci i ostatak bivše SFRJ...
Naša vlast čini šta može, u ovakvoj situaciji zaista nije lako manevrisati, ali pitanje je može li se išta protiv interesa "velikih".
Verovatno je za nas najbolje da se "ohladimo" od EU i saradnje sa onima koji nam dobro ne misle i okrenemo se sebi i probamo da uvedemo red u ovu zemlju. Ako bi to uspeli, uz tržišta Kine, Rusije, Indije, Brazila i sl. ovi nam ne bi presudno ni falili.

Analista sa Juga

pre 12 godina

(Skywalker, 1. avgust 2011 07:43) imas pravo 100%. Srbija mora polako da "ubedji" srbe na novi REALITET "Republike KOSOVE". Posle Rata nekoliko godina bilo je reci o povratku Vojske i Milicije/Policije na KiM. Danas to ze zove ludnica. Posle Nezavisnosti bilo je rec o Otceplenje Sever, Podelu KiM i slicno. Dosloje vreme da Srbi na Sever prihvate Istitucije Republike Kosova, kao to su radili postepeno srbi u Gracanicu ili Strpcu. Sto pre, sto bolje za srbe (severa), za Srbiju i Republiku Kosove. Pecat mora da se prizna, i Carina i Carinci Republike Kosove bice na Granicu. To ce vidi u sledeci 8-12 nedelja!

sudan2011srbija2011

pre 12 godina

Cime su uspeli, magarcima!?

Ovo je pravi Reality Show. Ovim postupkem treba biti jasno srpskom narodu na KiM da na kraju kapira ko pokusava da ih brani, i kako.

savri

pre 12 godina

Nije baš tako, u tekstu lepo piše: "Takođe, vojnici Kfora, uz nejasno obrazloženje da im je tako naređeno, sinoć nisu dozvolili predstavnicima Vlade Srbije da uđu na Kosovo, ali su njih dvojica u nedelju kasno uveče alternativnim putnim pravcima ipak ušli na Kosmet." Znači nisu ušli preko Jarinje!

crnivrag

pre 12 godina

Uspesne pregovore vodite gospodo nema sta!Toliko ste uspesni da ce vas Taci proterati ako se pojavite dole,a vi ste mu svesrdno pomogli da preuzme sever na svu srecu neuspesno,sad mi pade na pamet ona narodna "Ko s' djavolom tikve sadi o glavu mu se obijaju!

Filorus

pre 12 godina

Na severnom delu Kosova, pored u tekstu navedenih prelaza Jarinje i Brnjak koji kontrolise KFOR postoje jos najmanje 4 za koje ja znam ulaza na Kosovo iz pravca Srbije koji nisu zanimljivi KFOR zato sto je put na tim prelazima makadamski i jako jako los, pretpostavljam da su ministri koristili jedan od tih prelaza za ulazak.

Zoran

pre 12 godina

E tek sad bas nista ne razumem... 1 sat pre zabrane ulaska na Kosovo Bogdanovic i Stefanovic izjavljuju kako je jedan prelaz otvoren za saobracaj putnickih vozila i autobusa na drugom ih ceka nevidjeno ponizenje i KFOR ih ne pusta da predju. Sta je sad ovo? Koliko pratimo vesti ovih dana zvanican stav Kosovskih zvanicnika je da Bogdanovic i Stefanovic nemaju ,,dozvolu" da borave na Kosovu. Izgleda da KFOR sprovodi odluku Pristine i pomenute predstavnike Vlade Srbije ne pusta da udju na Kosovo. Na drugoj strani imamo totalnu zabranu prolaza kamionima sa robom iz Srbije i to znaci da KFOR ponovo sprovodi jos jednu odluku Pristine. Pa kako su onda statusno neutralni kad su postali instrument vlastima u Pristini za sprovodjenje svih onih odluka u kojima Pristini moze lako da se slomi rep na severu pokrajine.... KFOR ce vrlo brzo pokazati svoje pravo lice. Sacekace da Srbi na barikadama popadaju od umora i iscrpljenosti i onda ce zestokom silom razbiti sve njihove prepreke... KFOR je vec hiljadu puta pokazao da je na strani Albanaca, setite se samo 17-og marta 2004-e...

Budjenje

pre 12 godina

"Zvaničnici Srbije IPAK na Kosovu" ... Dakle ilegalci su u "otpisani" stilu uspeli da "probiju" obruc, ali to je samo jos jedan dokaz da Kosovo IPAK nije Stbija.

Vokshi

pre 12 godina

Staze i bogaze za Srpske diplomate.To je po svemu sudeci teren na kome se najbolje osecaju i snalaze. Naravno danas se takve stvari zovu - alternativni putevi.

Djoka

pre 12 godina

Da je bio samo malo snazljiviji, tako je i ministar mesovitih poslova Vuk Jeremic mogao da se usunja na sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija "nekim alternativnim putem" pa da tamo jos jednom onim ignorantima lepo objasni pravu istinu o tome kako on vidi problem Kosova. Ovako nista nije postigao, ali su mu bar ledja jos jednom videla puta.

Skywalker

pre 12 godina

Redzepi to prica da umiri kosovske Albance i stvori privid da oni to zaista mogu da ucine. A, inace Borku i Bogdanovicu je dozvoljeno da udju zato sto treba da ubede Srbe da uklone barikade, kako bi se dolazak Kupera poklopio sa pocetkom resavanja problema. Ocigledno je da dok su srpski pregovaraci bili u BG radile telefonske linije preko kojih su razgovarali mnogo veci igraci od njih. Ukratko, Srbija ce pristati na resenja koja nam se nikako nece dopasti. Ali, ko jos nas pita.

bezimena

pre 12 godina

Manipulacija sa ovih par rečenica je ispala prilično glupo.

"Uspeli" su tako što su ih predstavnici KFOR-a pustili, jer drugi način za ulazak preko Jarinja NIJE moguć. Osim, ako im se nisu provukli izmedju nogu a da ovi ne primete.:)))

Sve "junak" do "junaka"

pre 12 godina

Kako neki pametuju i optužuju da to nije normalno.

Brat mi radi u vojsci i jutros je poslat sa ostalima dole na administrativnu liniju (ima razloga). I dok oni rizikuju (ali to mu je posao)većina se nešto junači preko monitora, a ni prstom ne mrda.

Nije badava predloženo da se anonimnost isključi sa interneta i da se poruke postavljaju tako da se zna ko ih postavlja. Tada ne bi bilo ovakvih "junaka"!

Oni koji bi da ratuju neka idu dole pa neka se oprobaju, a ne da junače ispred monitora uz kafu i pivo. Isto važi i za političare koji bi da ratuju, ali pod uslovom da njihova deca i rođaci sede kući. Ma da. Postavio bi Nikolića i Todorovića da čiste minska polja pa da vidim da li će i tada biti za rat. Ili još bolje - njihovu decu.

Lik

pre 12 godina

Budimo objektivni, ovaj momak (Borislav) se zaista trudi iz petnih zila da nesto ucini i svaka mu cast na tome. Znam da nam je pun kufer svega i da, od svakodnevne muke da mi ovde prezivimo vise ne hajemo za Kosovo ali budimo ipak dostojni nasih predaka koji su tamo ginuli i ne pristajmo nikad na tu kvazi-drzavu a vreme ce se opet okrenuti u nasu korist, samo polako.

Skywalker

pre 12 godina

Redzepi to prica da umiri kosovske Albance i stvori privid da oni to zaista mogu da ucine. A, inace Borku i Bogdanovicu je dozvoljeno da udju zato sto treba da ubede Srbe da uklone barikade, kako bi se dolazak Kupera poklopio sa pocetkom resavanja problema. Ocigledno je da dok su srpski pregovaraci bili u BG radile telefonske linije preko kojih su razgovarali mnogo veci igraci od njih. Ukratko, Srbija ce pristati na resenja koja nam se nikako nece dopasti. Ali, ko jos nas pita.

Igor Bezimeni

pre 12 godina

Iz nekih komentara se vidi da ljudi nemaju pojma o konstelaciji snaga na severu KiM...Drzava Srbija veoma dobro kontrolise taj deo i u podeli pokrajine je Sever deo koji cemo sigurno dobiti. Treba se potruditi i zagrabiti jos neki deo. A kada se uslovi steknu, onda povratiti celu teritoriju.To je nesto realno, sve ostalo su prazne price.Tako se polako razmislja na Zapadu.Pozz iz Nemacke

JUNAK u svom poslu

pre 12 godina

@(Sve "junak" do "junaka", 1. avgust 2011 09:00)

Evo, JA se junačim ispred monitora i smatram da naša vojska i policija treba da reaguju kada je ugrožen NAROD i TERITORIJA zemlje od čijih građana primaju platu za to, a što je njihova zakonska, ustavna i profesionalna obaveza. TVOJ BRAT je odabrao taj poziv i za to PRIMA PLATU! Ja radim MOJ POSAO za crkavicu, ali ga radim i nemam beneficije koje ima tvoj brat, a za koje smatram da treba da ih ima. Ali isto tako smatram da je to NJEGOV POSAO I OSTALIH PROFESIONALACA (vojska i policija) KOJI ZA TO PRIMAJU PLATU OD OVOG NARODA, a ne moj!!! Oni bi da primaju plate i uživaju povlastice u miru, a kada zagusti onda treba običnom narodu oružje u ruke, jel? E pa ne može! Ako nije zadovoljan neka dođe da radi posao koji ja radim. TAČKA.

Nenad

pre 12 godina

Treba da budemo odlucniji, da im pokazemo zube. U pravu su ljudi, rat nije opcija, rizik je velik a rezultati negativni za Srbiju. Pa ovo je smesno, treba da lobiramo, finansiramo kojekakve kampanje protiv albanaca i tacija, da igramo prljavo. Uostalom to nama vec 20 godina rade albanci. Da je ovo njihova blokada, na barikadama vec bi se nasle pred svim svetskim kamerama stare majke i starice, izmucene zene i dece, sto od gladi sto od srpske torture. A sta mi pokazujemo 50 brdjana od 40-50 godina za lancima i zatamljenim cvikama daju intervijue, po to ko normalan vidi ne da nece da zali nego ce da pomisli kako su to ustvari bivsi srbi vojnici koji samo cekaju rat....

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Oteta teritorija, ciju nezavisnost priznaje jedva trecina zemalja u svetu, drzi predavanja o legalnosti i ilegalnosti i o paralelnim institucijama? Bas zanimljivo.

Zoran BG

pre 12 godina

(Isidor, 1. avgust 2011 16:17)

Kako ti GRIFF-u, tako i ja tebi: U nekim boljim i srecnijim okolnostima po Srbiju bio bi u pravu, ali nazalost to sto pricas je spisak lepih zelja jer gubis iz vida neke kljucne cinjenice.
1) Od podele Kosova, pa samim tim i severa KiM u Srbiji, nema nista. To su lepe zelje nase vlasti koju su neostvarive jer na to nece pristati ni Albanci niti njihovi NATO saveznici, za koje bilo kakav ustupak Srbiji predstavlja udovoljavanje porazenom i nemocnom, sto bi opet obesmislilio bombardovanje i celokupnu politiku koju su vodili prema Srbiji i Kosovu. Znam da je surovo ali je tako, moras da gledas stvar iz svakog ugla da bo dosao do objektivne slike, a objektivna slika je da NATO ni po koju cenu -- cak ni po cenu novog kruga pakla za Srbiju -- nece dozvoliti da vojni i politicki uticaj najmocnijih zemalja sveta u pitanje dovodi jedna ponizena i nemocna Srbija, koja je pre toga celu deceniju bahato galamila i glumila "zestokog momka" bez pravog pokrica.
2) Novo prekrajanje granica bi po misljenju Zapada, a taj stav nije daleko od pameti, doveo bi do lancane reakcije u celom regionu: Bosni (RS), Makedoniji (Albanci), juznoj Srbiji (gde bi Albanci po reciprocitetu trazili pripajanje Presevske doline ostatku Kosova, sto su de facto vec vise puta i trazili) a mozda cak i u Grckoj. Jednostavno se ne isplati.
3) Posle svakog rata porazena strana snosi sve posledice, pa ce tako biti i ovoga puta. Nazalost, Srbija jos nije platila zavrsni racun za Milosevicevu neracionalnu i bezumnu politiku. Taj racun je definitivan gubitak celog Kosova i priznavanje istog kao nezavisne drzave, koje ce doci onoga trenutka kada cena nepriznavanja nove realnosti postane nepodnosljivo visoka. Kao i cena neprizvanaja Slovenije, Hrvatske, BiH i na kraju cena bombardovanja -- a sve to posle mlataranja praznom puskom uz istorijsku recenicom da se Srbija saginjati nece. Da bi na kraju zavrsila sa razbijenom njuskom u blatu.
4) Prizanje Kosova jedini je nacin da sacuvamo Sandzak i Vojvodinu, kao sto je amputacija gangrenozne noge ili ruke jedini nacin da sacuvas zivot. Grozan izbor, ali u sustini prilicno lak. Samo sto jos nije doslo vreme da konzilijum lekara predvodjen predsednikom Tadicem i skupstinom to saopsti pacijentu (citaj vaskolilom srpstvu), ciji je dobar deo jos uvek u dubokoj komi izazvanoj kombinacijom turbo-folka, lose rakije i velikih reci koje se lako izgovaraju i jos lakse gaze. Da li cemo jednoga dana, za 50, 100 ili 1,000 godina vraiti Kosovo ne zavisi od toga da li cemo ga priznati sada ili ne. Zavisi od odnosa snaga velikih sila i njihovih interesa u buducnsoti, kao i od ukupnih politickih i ekonomskih okolnosti u regionu. Drzave, prizante od celog sveta, su u raznim istorijskim okolnostima nastajale i nestajale, sirile se i skupljale. Primera je koliko hoces: Stari Rim, Austro-Ugarska, Otomansko carstvo, stara Grcka, Persija, Egipat, Izrael, Nemacka - cela pa prepolovljena pa opet ujednijena, SSSR...Irska ce po svemu sudeci opet biti jedna drzava a lako je moguce i da Skotska povrati potpunu nezavisnost, zavisno od ishoda predstojeceg referenduma....mnogo ih je da bi ih sve nabrajao.
5) Srbija je izgubila Kosovo delimicno zbog po nas nepovoljnih medjunarodnih okolnosti (citaj raspada istocnog bloka i brze ekspanzije liberalnog kapitalizma na Balkan, koji je za to bio potpuno nespreman kao sto je kamper uvek nespreman za oluju), ali najvise zbog jalove i neracionalne politike koju je prema Kosovu vodila.

Budjenje

pre 12 godina

"Zvaničnici Srbije IPAK na Kosovu" ... Dakle ilegalci su u "otpisani" stilu uspeli da "probiju" obruc, ali to je samo jos jedan dokaz da Kosovo IPAK nije Stbija.

bezimena

pre 12 godina

Manipulacija sa ovih par rečenica je ispala prilično glupo.

"Uspeli" su tako što su ih predstavnici KFOR-a pustili, jer drugi način za ulazak preko Jarinja NIJE moguć. Osim, ako im se nisu provukli izmedju nogu a da ovi ne primete.:)))

Zoran

pre 12 godina

E tek sad bas nista ne razumem... 1 sat pre zabrane ulaska na Kosovo Bogdanovic i Stefanovic izjavljuju kako je jedan prelaz otvoren za saobracaj putnickih vozila i autobusa na drugom ih ceka nevidjeno ponizenje i KFOR ih ne pusta da predju. Sta je sad ovo? Koliko pratimo vesti ovih dana zvanican stav Kosovskih zvanicnika je da Bogdanovic i Stefanovic nemaju ,,dozvolu" da borave na Kosovu. Izgleda da KFOR sprovodi odluku Pristine i pomenute predstavnike Vlade Srbije ne pusta da udju na Kosovo. Na drugoj strani imamo totalnu zabranu prolaza kamionima sa robom iz Srbije i to znaci da KFOR ponovo sprovodi jos jednu odluku Pristine. Pa kako su onda statusno neutralni kad su postali instrument vlastima u Pristini za sprovodjenje svih onih odluka u kojima Pristini moze lako da se slomi rep na severu pokrajine.... KFOR ce vrlo brzo pokazati svoje pravo lice. Sacekace da Srbi na barikadama popadaju od umora i iscrpljenosti i onda ce zestokom silom razbiti sve njihove prepreke... KFOR je vec hiljadu puta pokazao da je na strani Albanaca, setite se samo 17-og marta 2004-e...

deda Paun, Solunac - i sam oslobadjao Kosovo

pre 12 godina

Kosovo me ne zanima, deco, uopste. To vise nije Srbija, to zna i moja Stamenija. Voleo sam Kosovo dok je nase bilo. Bio je to raj na zemlji. Koliko je malo trebalo da se Kosovo-raj pretvori u pakao? Malo, sasvim malo. Predas ga Albancima na upravu!
A vi deco, sklanjajte to drvlje i kamenje sa puta, da zivot tece i dalje. Kasne deco penzije. Idite, radite za sebe a i za nas. Od samog kiseonika se ne zivi.

Filorus

pre 12 godina

Na severnom delu Kosova, pored u tekstu navedenih prelaza Jarinje i Brnjak koji kontrolise KFOR postoje jos najmanje 4 za koje ja znam ulaza na Kosovo iz pravca Srbije koji nisu zanimljivi KFOR zato sto je put na tim prelazima makadamski i jako jako los, pretpostavljam da su ministri koristili jedan od tih prelaza za ulazak.

Vokshi

pre 12 godina

Staze i bogaze za Srpske diplomate.To je po svemu sudeci teren na kome se najbolje osecaju i snalaze. Naravno danas se takve stvari zovu - alternativni putevi.

Analista sa Juga

pre 12 godina

(Skywalker, 1. avgust 2011 07:43) imas pravo 100%. Srbija mora polako da "ubedji" srbe na novi REALITET "Republike KOSOVE". Posle Rata nekoliko godina bilo je reci o povratku Vojske i Milicije/Policije na KiM. Danas to ze zove ludnica. Posle Nezavisnosti bilo je rec o Otceplenje Sever, Podelu KiM i slicno. Dosloje vreme da Srbi na Sever prihvate Istitucije Republike Kosova, kao to su radili postepeno srbi u Gracanicu ili Strpcu. Sto pre, sto bolje za srbe (severa), za Srbiju i Republiku Kosove. Pecat mora da se prizna, i Carina i Carinci Republike Kosove bice na Granicu. To ce vidi u sledeci 8-12 nedelja!

tragicno

pre 12 godina

gledam sta se desava i citam komentare i zao mi je i srba i albanaca. toliko mrznje, kiseline i cinizma! i dok se odrpana balkanska sirotinja medjusobno ujeda i gusa u balkanskom blatu, vlastodrsci i ratni profiteri u beogradu i pristini zgrcu masne kapitale. kako je lako napujdati ljude jedne na druge...

Marko

pre 12 godina

@Analista sa juga - dragi čoveče, sva ta tvoja priča je totalni absurd, budi siguran da se sve to neće desiti tako lako. Nemamo nameru da priznajemo nekakve državne atribute vaše izmišljene države. Uzgred imaj u vidu da će se interes za Kosovo i Metohiju od strane svetske zajednice kad tad izgubiti i onda ćemo razgovarati sa drugih pozicija. Plašim se da bi napuštanje Kosova od strane međunarodnih snaga značilo i kraj vaše "države" u roku od 12 - 24h.

GRIFF

pre 12 godina

Evo ovako: Kosovo i Metohija ulaze u sastav Srbije prvi put, nakon kosovske bitke 1389, tek 1912 do 1914 godine. Tokom tog perioda srpsko stanovništvo je manjinsko. Nakon I sv. rata ta teritorija ponovo pripada Kraljevini SHS a formalnu vlast nad ljudima i teritorijom SHS ostvaruje tek 1924. godine. Slede kolonizacije srpskog življa na područje Kosova kako bi se ''popravila'' demografska slika teritorije... Poslednja kolonizacija je bila 1937 godine. Tokom kolonizacija neprestano je dolazilo do sukoba albanskog življa i srba. Tokom II sv. rata dolazi do krvavih obračuna i stradanja starosedelačkog i kolonizovanog srpskog življa, jer albanci imaju konstantnu i jasnu nameru samostalnosti. Da bi očuvali kakav takav mir komunisti posle rata definišu autonomni status pokrajine u kojoj i dalje postoji duboka podela među stanovništvom. Albanci imaju, imali su i imaće jasan cilj da budu samostalni ili ujedinjeni u jednu veliku državu. Na temelju ovog kratkog podsetnika kroz istoriju ne vidim kome danas još nije jasno da je Kosovo izgubljeno i da ne postoji način da se sada od jednom isprave pogrešni potezi u poslednjih 100 godina najmanje. Dajte ljudi da živimo i radimo i gledamo u budućnost mesto što se zamajavamo oko nečeg što je prošlo i gde života nema.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Kosovo nije SRCE Srbije. Kosovo je BURAG Srbije. On sluzi da bi se njime zvakala, zvakala, prezivala, prezivala tema: Da je Kosovo Srbija!
Medjutim nije. To svi znamo. Al ajmo da se zezeamo. Ne kosta nista, a u Srbiji nikad dosadno.

Broj 1

pre 12 godina

@Analista sa Juga (covece, kakvo ime :-)): Zasto bi Srbija trebala da prizna pecat lazne drzave Kosovo? Sta li to Kosovo proizvodi i izvozi u uzu Srbiju? Kao prvo Srbija ne priznaje Kosovo kao nezavisno, a kao drugo, sto manje od vas dolazi u uzu Srbiji to bolje. Vi zavisite od uvoza roba iz Srbije, ne samo kosmetski Srbi. O struji da ne govorim, koju bi ja ukinuo, samo da vidimo sta cete onda. Hocete da kupujete robu iz Crne Gore ili Hrvatske? Hajde platite trostruku cenu. Bice vam bolje...

juzni komsija

pre 12 godina

@Marko - kada kazes "napuštanje Kosova od strane međunarodnih snaga značilo i kraj vaše "države" u roku od 12 - 24h", verujem da mislis na vojnu opciju.

I inace vidim da na ovom forumu ovakvo mislenje preovladava, sto mi deluje vrlo arogantno. Ne bih da ulazim u to 'ko je jaci' jer su mi takve diskusije besmislene, ali verujem da je odnos snaga bitno promenjen od pre vise od deceniju Ali mi se ipak cini da treba izbeci ovu opciju ako je moguce, jer bi to sve nas na ovom delu balkana bas puno kostalo

Pozdrav is Prishtine

Djoka

pre 12 godina

Da je bio samo malo snazljiviji, tako je i ministar mesovitih poslova Vuk Jeremic mogao da se usunja na sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija "nekim alternativnim putem" pa da tamo jos jednom onim ignorantima lepo objasni pravu istinu o tome kako on vidi problem Kosova. Ovako nista nije postigao, ali su mu bar ledja jos jednom videla puta.

Kole

pre 12 godina

@juzni komsija: Ako se Albanci i Srbi ne dogovore o resenju koje prihvataju i jedni i drugi, rat (i to kakav) je neminovan u buducnosti (kad tad). Sada bi trebalo da rukovodstvo i Srba i Albanaca sedne i da nadju trajno resenje bez ikakvog posrednika. To se naravno nece desiti, jer Albanci (mislim na rukovodsvto) nemaju sta da razgovaraju i misle da dobijaju sve (kao sto ni Milosevic nije hteo da pregovara, jer je mislio nema sta da popusta kada ima sve sta hoce). To je kratkovida politike koja ce rezultirati katastrofom u buducnosti. Ja mislim da je dogovor moguc.

Mile Politika

pre 12 godina

Pitanje za Nemackog generala:
"Dali se ovako drzi rec/obecanje?"
Pitanje za nase (juzne) sugradjane:
Dali vam je bar sad jasno koliko je Kosovo "nezavisno" i "suvereno".

Vladimir LDP

pre 12 godina

Dosta mi je više ovih političara kao što je ovaj Redzepi koji lažu sopstvene građanje, a svi su svesni da Kosovo nikada neće postati nezavisna država i da ništa ne mogu da urade bez pomoći i posredovanja SAD. Ovako KiM svakim danom sve dublje tone a građani žive sve siromašnije.

@Creative

pre 12 godina

Dragi Zemljace, ako si "oprostio" a nisi zaboravio,onda to nije oprost. A da li si uopste pomislio da i mi Srbi imamo jos uvek sveze rane, koje ne treba dirati ? Da li si pomislio na srpsku decu bez majki i oceva? Ili je samo jedna strana ginula? A da li si pomislio da ste mozda vi Albanci ti koji treba da pomognete da svi zivimo kako dolikuje? KO je manjina na Kosovou? Sta imate vi Albanci? Sta imaju Srbi na severu, a sta imaju Srbi u enklavama? Jesi li pomislio na srpsku decu pred kojom tvoj mirotvorac Taci svecka oruzjem? Nisi i neces... Niti ces ikada, jer vas je cilj da sve bude vase i to ne samo Kosovo. Ne pricaj ono sto i ja i ti znamo da nije. Ne pricaj, cuti i glumi da razumes i da zelite mir, samo glumi, jer bar ste u tome najbolji.

Marina

pre 12 godina

Kako uopće pokušavati razumjeti Srbiju i kako biti pravedan i nepristran kad Srbija čini SVE da se zamjeri SVIMA. Nisu više u pitanju samo kosovski Albanci i štete koje im Srbija stalno pokušava nanijeti prividno braneći Srbe koji s njima žive. Srbija ne poštuje ni dogovore koje je sama usuglasila s Kosovom, tvrdoglavo huška svoj narod da gube vrijeme,zdravlje i novac na balvan revolucije koje donose samo nevolje njima samima. Zar nitko u Srbiji ne vidi da su i KFOR i Brisel i SAD i regija na strani kosovskih aktivnosti,djelovanja,planova,zahtjeva ...? Zar odluka KFOR-a da ne razgovara sa Stefanovićem zbog njegovog ilegalnog ulaska na Kosovo nije ponižavajuća za međunarodno priznatu državu koja se usto smatra liderom u regiji? Što znače Tadićeve izjave o "miru i mirnoj opciji, dijalogu i dogovoru" kad Srbija ponižava kosovske vlasti nazivajući ih "privremenim",a Kosovo "pokrajinom KiM" ? Ako Srbija želi pokrajinu KiM, onda ovim dijalogom obmanjuje međunarodnu zajednicu koja joj još uvijek vjeruje i od koje očekuje pragmatične odluke,izbore i aktivnosti. Nemojte stalno ponavljati da je KiM oteti teritorij,jer nije otet ,za njega su kosovski Albanci platili itekako visoku cijenu. Prestanite živjeti u prošlosti jer se svijet mijenja pa se mijenjaju i granice. Kuda bismo stigli da svatko danas plače za nekim svojim bivšim teritorijima izgubljenim pravedno ili nepravedno,ratom ili u miru. Živite i pustite da drugi žive.

Velibor, USA

pre 12 godina

@Analista sa Juga, REALNOST je ta da je sever Kosova srpski, bio i ostace. Realnosti su takodje i ove:
-Kosovo nije bila drzavotvorna republika Jugoslavije pa da je imalo pravo osamostaljenja vec je Kosovo bilo autonomna pokrajina u sastavu Srbije
-Zbog lude Sl. Milosheviceve politike bilo je onakvog rata 1999-e te zbog takodje destruktivnog ponashanja Koshtunichine vlade 2000-ih Kosovo se osamostalilo, shto je presedan!, i dobilo priznanje vecine Zapada... 'ajde dobro
-Kosovom vlada osumnjicheni ratni zlochinac i diler trgovine organima Hashim Thaqi koji njegovim ponashanjem dodatno otudjuje Srbe Kosova, stoga dok je god on i njegova ideologija (ili bilo koja druga (ekstremno-)desnicharska kosovskoalbanska) na vlasti Kosovom, nikakav ostanak srpskog severa Kosova u Kosovu nije moguc!
Dakle, snazna autonomija (u sklopu Kosova) da se da srpskom severu- bi mozda bilo jedno reshenje, ali s obzirom da kosovskoalbanski desnichar Thaqi vlada Kosovom i, nakon i martovskog 2004-e godine pogroma nad Srbima, on opet radi ovo shto je uradio od ponedeljka -ni to (snazna autonomija za srpski sever unutar Kosova) vishe ne moze biti reshenje jer je thaqi prokockao bilo koji ostanak srpskog severa unutar Kosova, vec otcepljenje! Ukoliko bi pomoglo tom cilju tj. otcepljenju srpskog severa od Kosova, onda dozvoliti i razmenu tj. davanje albanskom Kosovu Presheva i Bujanovca (samo i iskljuchivo to i to samo albanski delovi ta dva grada i te dve opshtine!, nishta vishe!) zapadno od autoputa Vranje-Kumanovo
- za priznanje tog vecinski albanskog Kosova od strane Srbije i uspostavljanje punih dobrosusedskih odnosa izmedju Srbije i Kosova, uslovi su da srpske enklave (Shtrpce, Grachanica, Novo Brdo) juzno od Ibra moraju da imaju autonomiju i poshtovanja po najboljim evropskim standardima te eksteritorijalnost za spc manastire i crkve.

Podrshka komentaru Igor Bezimeni i Nenad! Takodje podrshka srpskim zvanichnicima Bor Stefanovicu i Goranu Bogdanovicu!

Kubba

pre 12 godina

Srbija danas prezivljava i dozivljava sve ovo zato sto Srbija nije nikad proglasila svoju samostalnost. Ista ta Srbija po raspadu jedne nedovrsene tvorevine zvane Jugoslavija nasledjuje ili uzima kontinuitet te nedovrsene drzavnosti i danas je Srbija samo kontinuitet nedovrsene drzavnosti. Toliko o drzavnosti Srbije, ustavu, raznim kvazi deklaracijama i jos kakvim kvazi normama.
Nije lose procitati knjigu Z.Djindjica " Jugoslavija kao nedovrsena tvorevina".

Kodra e Minatorve

pre 12 godina

(Eto, ja u prolazu, 1. avgust 2011 09:28) Brnjak ili Jarinje? Na Brnjaku su albanski carinici i granicari;-) U Jarnije docice jos...za sada dovoljno sto kamione ne smeju da prodje;-)

Creative

pre 12 godina

Komentatori zasto stalno pricate kako ce Srbija ponovo da se vrati na Kosovo kada medjunarodna zajednica prestane da bude zainteresovana za problem Kosova,kada propadne USA,kada nestanu Francuska,Nemacka i UK.Pa i sve to da se desi zar mislite da ce ijedan Albanac prihvatiti bilo kakvu Srbiju.Pa zar ne razmisljate da ako propadnu EU i USA da ce Srbija pre njih izlapeti.Pa sta jos vredno u Srbiji ima a da je vlasnistvo Srbije - NISTA.Znaci ako i medjunarodna zajednica propadne Srbija ce pre toga puci kao zvecka.Zato Srbijo i komentatori iz Srbije izvucite iz vaseg mozga ono pametno sto vam je izgubljeno u uradi te pravilan iskorak napred za bolje samih vas a za nas Kosovare ne brinite mi sigurno zivimo jako bolje negu dok je Srbija bila okupator na Kosovu.Pricamo slobodno maternji jezik,ucimo slobodno Albansku istoriju koja je napisana od strane svetskih istoricara ispravno i izbalansirano,deca se slobopdno igraju,prirodne resursima sami raspolazemo,infrastruktura nam je sve bolja.Zasto bi neko hteo da se vrati pod Srbiju za slogan Kosovo radi Beograd se gradi.Ne ne ziviti vise u zabludi nas je do sada priznalo 76 drzava i svakog dana ocekujemo nova priznanja nase pravicne borbe za istinu svidelo se to komentatorima iz Srbije ili ne.
Kosovo jeste siromasno ali narod sve daje da se to izmeni.Kosovo je slobodno za sve bez ikakve diskriminacije.Imamo problema ali ljudi ovde je narod ugnjetavan vise od jednog veka ne moze sve da se izleci i da nestane mrznja kod naroda.Lako je meni i vama da komentarisemo pitaj te majke,decu kako je ziveti bez roditelja,dece.To je problem koji trazi vreme.Mi Albanci uvek oprastamo ali nikada ne zaboravljamo zato Srbi ne pipaj te golu ranu koja polako zarasta,pomogni te nama a i vam da u buducnosti zivimo svi bolje.
Pozdrav sa slobodnog Kosova

Dragan

pre 12 godina

Znaci presli preko brda, k'o sto su nekad Albanci iz Albanije ulazili na Kosovo? Jao super! Kako je to uzbudljivo! prava avantura! Kad porastem zvacu se Bogdanovic.

Boki

pre 12 godina

@Creative: Kao sto ti ne zelis da budes rob, ne zele ni Srbi. I Srbi hoce slobodu, maternji jezik i istoriju. Je si li ti protiv slobode za Srbe?

mlad

pre 12 godina

Neko rece da ce u ovom slucaju da krene ne samo vojska i policija nego i narod... hahahaha, pa sta bulaznis ti? Onda su ispali pametni i bombardoovali nas, odvalili nas od bombi i uranijuma, a sad ce da ispadnu glupi pa ce da posalju pesadiju posle 10 godina, ahahhah. Pa mi smo idealni za probe novih visokotehnickih naoruzanja. Ajde zavrsite sada prico o Kosovu jednom za svagda, ajde.. Sad na Kosovu se zna koliko ima Albanaca a koliko Srba, da nisu mozda vazniji ono malo Srba na severu Kosova od cele Srbije i ostalih 7.000.000 dusa... Ajde neka prestaju price o Kosovu ili će bre da nas pociste sa ove planete, pa gledajte istoriju zadnjih 2000-3000 godina, necemo biti ni prvi ni poslednji narod koji je nestao, a istoriju dobro znamo pisu pobednici... Ili ćete mozda da čekate da majčica Rusija reaguje kao što nije nikad reagovala u zadnjih 100 godina od kad smo mi tesno povezani sa njima... Inače ko ne zna ranije smo pre Turaka bili mnogo tešnje vezani sa Germanima nego Rusima, a mnogo je manje vremena proteklo tada od podele Slovena :-)

bananamen

pre 12 godina

Kao gradjanin ovakve Srbije imam utisak da zivim u nekom protektoratu a ne u demokratskoj i nezavisnoj zemlji. EU, Kosovo, Hag, Zukorlic, Canak... bukvalno sa ovom zemljom rade sta hoce? Izgubili smo svako dostojanstvo. Meni je kao obicnom gradjaninu od svega ovoga mucnina. Kako se osecaju tek zvanicnici ove zemlje, svesni valjda da su mega liliputanci?

sdned

pre 12 godina

Sve je to jako žalosno. Ne treba imati bilo kakve iluzije o dobrim namerama tzv. "međunarodne zajednice". Pa vidite ucene u vezi EU opet, i večito, bez obzira na sva hapšenja, saradnje,...
Sada se i KFOR otvoreno stavlje na stranu Prištine. Američki ambasador daje "gorljive" intervjue...
Jasno je kao dan da svi oni žele da završe posao koji su davno započeli, a koji je krajnje nepovoljan za nas. Mi smo 80-tih i 90-tih propustili šanse za neki dil sa njima. To su učinili Albanci i ostatak bivše SFRJ...
Naša vlast čini šta može, u ovakvoj situaciji zaista nije lako manevrisati, ali pitanje je može li se išta protiv interesa "velikih".
Verovatno je za nas najbolje da se "ohladimo" od EU i saradnje sa onima koji nam dobro ne misle i okrenemo se sebi i probamo da uvedemo red u ovu zemlju. Ako bi to uspeli, uz tržišta Kine, Rusije, Indije, Brazila i sl. ovi nam ne bi presudno ni falili.

Milos

pre 12 godina

Borko se misli u sebi " o bože što mi je ovo trebalo.." Teorije i ostalo stavimo na stranu, ovo što se radi Srbiji i našem narodu je perfidan psihofizički sadizam ne zabeležen do sada.

Sve "junak" do "junaka"

pre 12 godina

@ (JUNAK u svom poslu, 1. avgust 2011 10:32)

Vidim da te je pogodila istina, ali imaš pravo na mišljenje.

Ja sam i rekao da mu je to posao. A što se plate tiče, sa njegovih 25-26 hiljada i on krpi kraj sa krajem.

I naravno, nigde nisam pomenuo da se on bunio. Kada im je stiglo naređenje da idu dole, on reč nije rekao.
Ja se bunim baš zbog paljevina kao ti. Dok god bude takvih kao ti, nezrelih i popaljivih, biće i problema. Takvih je nažalost još i među našima i među njihovima.

Tačka!

USTAV REPUBLIKE SRBIJE

pre 12 godina

Ilegalno su na teritoriji svoje zemlje po Ustavu SRBIJE???
Jos postojo mogucnost da ih uhapse?
Boze kuda ide ovaj svet, i dokle cemo ovako, pa zar opet treba krv da progovori?

flamur

pre 12 godina

zelim....zivot sa vizijom bez laznih patriota i parola....sigurnost i mir za nasu decu.....da se moj glas cuje i postuje...da zivim kao covek....mlade i uspesne na vlasti...da putujem bez straha...da krenem dalje...da se radujem......vidite pravi srbi znaje sto realnost je drugasnji nego sto vi lazni patrioti u internet pisate....pusti ljudi da zivi na miru,nemojte slusati oko 50 kriminalci sto zaraduje para za sebe na ilegalni nacin,rekao slavisa petkovic u prishtinu.

Sta reci?

pre 12 godina

@juzni komsija

Jeste, situacija se bitno promenila. Samo u ovom novom scenariju, ne bi samo vojska i policija isla na Kosovo da ga povrati, vec i vecina naroda.
Slicno bi se desilo i da je NATO pre 10 godina krenuo pesadijom na Kosovo ali su ispali pametni pa su samo bombardovali, znali su da ih "narod" ceka ako "slete".

kyokushinkai...osu

pre 12 godina

kako da ne, usunjali se na Kosovo, kako ih samo nije sramota...gde im je dostojanstvo... Pomozite tom narodu sa hranom i lekovima, a ne sa praznim pricama !!!

Ivan78

pre 12 godina

@GRIFF, 1. avgust 2011 13:00
Kosovo postalo srpsko posle kosovskog boja?KOje lupetanje..Pa tad porazeni Srbi.Prizren bila prestolnica Dusanu Silnom i Uroshu koji vladali krajem 13 pocetkom 14 veka..Kosovo je u sastavu raznih Srpskih vladara od 12 veka...Kosovo pripalo Srbima posle kosovskog boja koje prekrajanje istorije...

Igor

pre 12 godina

Ne znam da li iko iz "organa" čita ove komentare...ali za ime boga...kako se neko ne priseti iskustva sa ulica Bg'a 96-te i zezanja na racun Slobine "sile i nepravde". U pitanju je isti scenario, blokada na blokadu...zašarenite sve tamo, napravte igrokaz...smederevcima (šporet) blokirajte put...zene neka kuvaju preko dana ručak kako za svoje tako i za "njihove"...noću dužnost neka preuzmu muškarci (bez kuvanja, mada može i neka rakija da zadžibri)...hajde malo mućnite glavama...ismevajte se jakima, stavite im ogledalo ispred lkca da vide kako su ružni...to je jedini lek a i pomaze. Imate tolike marketing kvazi stručnjake...upotrebite ih...ako ništa drugo za prenos gorepomenutih šporeta!

Asterix

pre 12 godina

Prle i Tihi u epizodi "Jesu Balvani ali naši su."
Šta da radi 700 hiljada gladnih ljudi u Srbiji da dobiju humanitarnu pomoć? (ili kako je neko ovde jednom prokomentarisao: a imaš za internet a kukaš).

zoki

pre 12 godina

Sastanak je u Raski ???
Ocito je da Kuper nece da se sastaje sa Borkom na Kosovu jer je Borko sviojim ilegalnim ulaskom prekrsio sve moguce diplomatske dogovore drzave Srbije i Eulexa.
Znaci Borko ce ponovo 'alternativnim putevima' [tj ilegalno] izaci sa Kosova.
Zaista ce biti interesantni detalji tog sastanka i objasnjenje zasto je ilegalno usao.

tole

pre 12 godina

Postovanje i podrska za napore naroda dole, kao i za Stefanovica i Bogdanovica. Potpuna civilizacijska perverzija bi bila da sever pripadne "Nezavisnoj drzavi Kosovo".

Zoran

pre 12 godina

Pa ima mnogo ljudi koji su spremni. Samo drzava da pozove.
(drd, 1. avgust 2011 13:31)

A sto cekate da drzava pozove? Idite na barikade i na licu mesta dokazite da stojite iza junackog busanja u prsa, to je mnogo delotvornije od vitlanja virtuelnom puskom na internetu.

Isidor

pre 12 godina

@GRIFF

Vecina stvari koje si naveo je tacna, s tim sto se to odnosi na teritoriju juzno od Ibra. Sever kosova je Srbija. Ti ljudi nikada nisu ziveli niti okruzeni Albancima niti pod albanskom vlascu. Ta teritorija sustinski pripada srpskom narodu. I nema poredjenja Leposavica niti sa Presevom niti sa nekim primerima u drugim drzavama, iz prostog razloga: i Srbija i te druge drzave su medjunarodno priznati preko sto godina. Takodje, Albanci podelom, odnosno dobijanjem ostatka kosova su namireni i to dobro. Zar im nije dovoljno sto svaki geografski pojam u njihovoj drzavi ima srpsko ime? Gde je taj narod sto je tu nekada ziveo i davao imena potocima, brdima, svojim selima i gradovima, rekama, planinama?

Srbija se formalno protivi nezavisnoti celog Kosova, a u sustini zeli da zadrzi sever, a ostatak da prizna. Zasto to vlada Srbije ne sme javno da kaze, pa zato sto ce izgubiti jedini argument koji poseduje, a to je pozivanje na medjunarodno pravo jer u kontekstu medjunarodnog prava subjekat je celo Kosovo. Svakom normalnom je to valjda jasno. Necemo celo Kosovo u sastavu srbije, ok?

Niko vise u Srbiji albanski deo kosova ne zeli u sastavu Srbije, ali isto tako niko ne zeli da prepusti Albancima ono sto im ne pripada. Posebnu tenziju stvara i cinjenica da mi albansku vlast na Kosovu optuzujemo da nista ne cini po pitanju pronalazenja i kaznjavanja ljudi koji su odgovorni za zlocine nad Srbima.

bobo

pre 12 godina

"""sastanku "iza zatvorenih vrata" prisustvuju i savetnik predsednika Republike Jovan Ratković i savetnik ministra za KiM Vlada Jovičić""""
???
Ono sto se meni licno ne svidja je da sastanku prisustvuju Ratkovic i Jovicic !
Da li to znaci da su i Vlada i predsednik drzave postali svesni da su Stefanovic i Bogdanovic ilegalnim ulaskom na Kosovo nacinili ogromnu gresku jer su prekrsili dogovor Srbije sa KFOR/Eulex i da imaju nameru da sklone iz pregovora

Simpatiku

pre 12 godina

Ovi predstavnici vlade Srbije zaista postanu sve smesniji i smesniji a sa njima i shacica onih izmanipuliranih ih instrumentalizovanih gradjana na severu Kosova. Od kad rezolucija 1244 garantuje nekakav suverenitet Srbije na Kosovu? Jel iko ovim gradjanima rekao da rezolucija 1244 je bila ona koja je nepovratno terala svu vojsku, policiju i administraciju Srbije iz Kosova? Jel iko zna da shodno rezolucijom 1244 Srbiju bila oduzeta svako pravo da se mesa u unutrasnje probleme Kosova? A da sada neko cudi zasto KFOR ne pusti Stefanovica. KFOR ne pusti Stefanovica na Kosovu shodno ovlascenjima koju KFOR-u dat prema rezoluciji 1244.

Petar A

pre 12 godina

Nista u politici nije ni crno ni bijelo. Ipak, neke konstante se prepoznaju. Srbija voli da provocira. Radi to prema Bosni, prema Crnoj Gori i prema Kosovu. Kad kazem provocira, onda se to odnosi na radnje koje Srbija smatra svojim pravom, bez saglasnosti sa drugima. Spoljnja politika Srbije podsjeca na voznju autoputem brzinom od 220 km/sat, a autoput je prazan. S jedne strane djeluje logicno da Srbija vozi tako brzo, mada, radi se o kaznjivom prekrsaju. Srbija u sporovima sa tri susjedne drzave ima pravo u dosta aspekata, posebno ako se potegne logika, obicaji, slicni primjeri kroz istoriju. Ali, ono sto iritira medjunarodnu zajednicu, jeste sto Srbija nema strpljenja da trazi i saceka pomoc od Zajednice, vec tjera po svom. Ovo sada su naravno sitna mala koskanja i sa susjedima i sa Zajednicom, ali na pocetku 90-ih kada je Miteran savjetovao Milosevicu da rijesi problem hrvatskih Srba uz pomoc Zajednice, nas dobri Sloba je - tipicno srpski - drcno i bez takta, krenuo svojim putem. Kako, vidjeli smo.

@Marina

pre 12 godina

Marina, stvarno je zalosno koliko u stvari izrazavate vas problem sa Srbima. Zasto vec jednom svi vi dusebriznici i moralisti ne pustite Srbe da zive u miru i sa svim pravima koja pripadaju i drugima za koje kazete da ih treba postovati. Srbi su ulozili i te kako mnogo u drzavu Srbiju kao i svi ostali. Ovakve teze koje iznosite su prosto nebulozne. Stalnim ponistavanjem Srba i Srbije vi prosto iskazujete ne objektivnost nego ociglednu opterecenost koju imate u odnosu na Srbe i Srbiju. Koja je to cena separatizma? Sta sa cenom koju su Srbi platili svojim zivotima? To se ne racuna jel da, kao ni sve sto je Srpsko? Manje vredi? Kakvi su ovo moralni principi koje vi iznosite ovde, a koje samo silom i prinudom izvrsavaju pre svega NATO clanice. Vi kao da zaboravljate da svet ne predstavlja NATO. Zaista se pitam kako je moguce da je ljudska svest dostigla tako niski nivo da razume samo primenu lazi i sile? Ako vec hocete da pustimo druge da zive, onda neka prestanu da nas lazu i mazu svakakvim glupostima zarad ostvarivanja monstruoznih ciljeva. Cemu sluze UN i ostatak svetske zajednice, ako se vise ni potpisani dokumenti ne postuju? Ili Srbija treba da pristane na sve podvale, a ostali mogu da vrsljaju kako im se prohte? Pa ako se Srbija pobuni, onda proglasiti Srbiju za nepodobnu. Te price slusamo vec previse dugo.

sudan2011srbija2011

pre 12 godina

Cime su uspeli, magarcima!?

Ovo je pravi Reality Show. Ovim postupkem treba biti jasno srpskom narodu na KiM da na kraju kapira ko pokusava da ih brani, i kako.

MiraPr

pre 12 godina

Ovde se tacno vidi kakvi smo mi Srbi. Pa zato i necemo opstati ne samo na Kosovu nego-nigde! Da nas je dvoje podelili bi smo se i posvadjali...To je nas problem-nesloga...Tuga!

trusted_source

pre 12 godina

Nije mi jasna analogija ovde...Ako mi šaljemo Borka Stefanovića da stišava situaciju, zašto oni nisu poslali Editu Tahiri sa druge strane kao neko ko već zna Borka i sa njim je za pregovaračkim stolom u Briselu??? Da se to učinilo u startu mislim da ne bi došlo do ovakvog razvoja događaja...Njih dvoje imaju kakav-takav kontakt za razliku od svih ostalih na relaciji centralna Srbija - Kosovo...

Adam

pre 12 godina

Kosovo je bez dvojbe u nekim segmentima (uklj. vojni) medjunarodni protektorat, ali to ne znaci da istodobno nije i ne moze biti samostalno, buduci da nije protektorat niti kolonija i sl. jedne konkretne strane drzave (pa tako ni SAD-a, iako Amerikanci u cijeloj prici imaju najvise utjecaja). A KFOR i Eulex su medjunarodne snage i institucije koje stite Republiku Kosovo od pokusaja vojne intervencije od strane Srbije, a ujedno Srbe na Kosovu od mogucega maltretiranja od strane tamosnje albanske vecine. To je bit cijele situacije s Kosovom i oko njega, a tko to ne shvaca, njegov problem.

bez_cenzure

pre 12 godina

@Agi

Kako je lijepo namjerno izvrtati činjenice.

U južnom Sudanu radi se o istom narodu ali različitih konfesija. U južnom Sudanu su hrišćani a u ostatku zemlje muslimani.

Takođe vlast u Sudanu je pristala na nezavisnost južnog Sudana dok vlast u Srbiji nije pristala na nezavisnost Kosova nego je ratni zločinac Hašim Tači uz svesrdnu pomoć USA i pojedinih zemalja članica Evropske Unije proglasio nezavisno Kosovo. Nezavisno Kosovo je proglašeno bez pristanka Srbije te se stoga smatra da je okupirano i oteto.

Agi

pre 12 godina

Pitanje: sta je razlika izmedju 'lazne drzave' i one 'istinite'? Ako citamo internacionalni zakon onda po njemu narod na jednoj definisanoj teritoriji moze da glasa za nezavisnost, tako nesto se desavalo pre nezavisnosti Kosove a i posle primer vam je Republika Juznog Sudana a sledeci na listi su Palestinci. Interesantno je da narod koji trazi nezavisnost je uvek onaj ko trpi nepravdu.

maja

pre 12 godina

@ griff: a po cemu to i srbi ne bi mogli imati isti cilj kao i albanci da zive svi u istoj drzavi, pa dodaj sever kosova, pa republiku srpsku?

Marko

pre 12 godina

@Petar A - Kako ste vi samo naivni dragi Gospodine. Vi u stvari hoćete da kažete kako je međunarodna zajednica sve vreme bila pravična i neutralna po svim pitanjima a glupi srbi su sami sebi napravili sve probleme. Zaista dirljiva naivnost...

Dragan

pre 12 godina

@GRIFF: Kad vec pricas o istoriji i o kolonizaciji, sto ne kazes i da je u 19. veku bilo 2/3 Srba na Kosovu? Ili to ne znas? Evo citaj ovde: http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Kosovo

samorealna

pre 12 godina

Tako je to gospodine Stefanovicu kad pregovarate sa pogresnim ljudi.Sad ce tako da vas ponize Taci i kompanija u dogovoru sa Amerikom naravno i vi cete opet ostati pri stavu "nema veze moramo da pregovaramo".To nisu pregovori vec legalizacija otimacine Kosova!Mislim da posle ovih poteza nema o cemu o da se pregovara!

savri

pre 12 godina

Nije baš tako, u tekstu lepo piše: "Takođe, vojnici Kfora, uz nejasno obrazloženje da im je tako naređeno, sinoć nisu dozvolili predstavnicima Vlade Srbije da uđu na Kosovo, ali su njih dvojica u nedelju kasno uveče alternativnim putnim pravcima ipak ušli na Kosmet." Znači nisu ušli preko Jarinje!

Ekser

pre 12 godina

@(GRIFF, 1. avgust 2011 13:00) A pre kosovske bitke ? Zar ti verujes u tu pricu da su srbi srusili ilirske-albanske hramove, da na istim temeljima sagrade manastire, tamo malkice (ili malo vise) pre kosovske bitke ?

rade

pre 12 godina

@Agi, 1. avgust 2011 13:30

Odlicno si to primetio. Evo jos svezijih rezultata takve opservacije. SRBI SA SEVERA AP KiM ZELE NEZAVISNOST OD OSTATKA AP KiM, SRBI IZ REPUBLIKE SRPSKE ZELE SAMOSTALNOST OD OSTATKA FEDERACIJE BiH. Dali moze isto da se primeni na entiteske grupe prema tvom poimanju stvari?!?!
Mislim da znam vec odgovor koji ti je tesko da izgovoris jer se kosi sa tvojim imaginarnim ubedjenjem o nevinosti Albanaca.

Milko

pre 12 godina

Meni sada nije jasno zašto su dvojica pomenutih ilegalno prelazili granicu.
Da pregovaraju sa Kosovskim zvaničnicima ili Sa Srbima na barikadama.
Proizilazi da tamo ima više strana sa kojima se mora pregovarati.

lerthi-shtime

pre 12 godina

Gosp. Iz Srbije trebaju voditpolitiku koja je za gradjane Kosovo u interesu svima,naravno i od albanske stran.Dialog mora nastavit i to najpre probljem sev/m pa onda osatli koj misljim bice laksi za obe strane.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Priština -- Predstavnici Vlade Srbije Borislav Stefanović i Goran Bogdanović sastaće se sa Kuperom u 16 sati u Raški, saznaje Beta.

Ipak, iz Brisela još uvek nije potvrđeno da je Kuper već krenuo u Beograd i Prištinu gde će boraviti u naredna dva dana.

Ovo je zaista VIC DANA !

Mile

pre 12 godina

@Igore bezMozga...imas preterano bujnu imastu, Agata Kristi bi ti zavidila na ovakvim decijim izmisjlotinama ...lako tebi iz Nemacke, sto ne dolazis na sever Kosova nego junacis i solis pamet iz daleka tupane jedan

Petar A

pre 12 godina

Odgovor Marku.
Ne, ja nigdje nisam napisao da je Zajednica bila pravedna, a Srbi glupi. Lako je provjeriti kad se pazljivo procita moj prvi komentar. Ono sto sam ja tamo napisao, moze da se sazme: Srbija ce ili postovati proceduru prema zahtjevima Zajednice ili ce prolaziti stalno kroz pakao.

Aca Znalac

pre 12 godina

Kao sto se iz prilozenog vidi, serif je jedan i ne zeli strance u ovom gradu. Skinite pistolje i mozete mirno provesti nezzaboravnu noc na divljem jugu.

kibic

pre 12 godina

Kako osvojiti prelaz bez vojske?? Pokušati podeliti KFOR vojnicima pečenu prasetinu ,sve fino na motki da izgleda primamljivo,a na desnom boku poslati popove u juriš i problem rešen.Ima da reše i prasetinu i KFOR,da kamen na kamenu ne ostane.

Dule NS

pre 12 godina

@ (GRIFF, 1. avgust 2011 13:00)

-Svi oni koji kao kraj srednjovekovne Srbije uzimaju Kosovski boj 1389. godine, jednostavno nisu uopšte merodavni da pričaju o istoriji, jer time pokazuju nivo svog ne poznavanja iste!
-Srbija je postojala još dugo nakon Kosovskog boja - sve do 1459. godine i to tako što je svoju NEZAVISNOST plaćala turcima, a pošto je tadašnja Srbija bila bogata, to joj nije bio veliki problem, čak se i teritorijalno proširila za vreme Stefana Lazarevića! To je čak bio period napretka i razvoja Srbije - tada je inače Beograd prvi put postao Srpska prestonica 1403. godine.... Takođe je dobar deo tog perioda Srbija bila POTPUNO NEZAVISNA od Turaka (znači čak im nije ni plaćala nezavisnost) i vodila ratove sa tim istim Turcima!
-Znači Kosovo je u potpunosti u sastavu Srbije od 12. veka, a delimično još od 7. veka!
Nakon što Turci osvajaju Srbiju 1459. godine, cela Srbija nestaje sve do 1804. godine i prvog Srpskog ustanka - ceo period od tada pa do 1914. godine je period OSLOBAĐANJA SRBIJE OD TURSKE OKUPACIJE!!! Nikako ne nakakvo "osvajanje Kosova" ili šta već....
Stvar je veoma jasna!
Toliko o istoriji!

esb

pre 12 godina

Samo se vi i dalje raspravljajte o tome ko je dobar a ko los, cija je istorija istinita i ko ce kome nanu naninu, a vec je 2011. godina.

Oni sto pregovaraju u vase ime sa obe strane su masno placeni za to, vasim parama. Tako vam i treba, kad ste budale.

Pobesneli max

pre 12 godina

I pored podrske ovoj Vladi za politiku prema KiM, moram da dam primedbu na ono"pomoc vlade Srbije". Mislim da je najmanje potrebna politicka propaganda a najvise potrebna politicka sabornost i jedinstvo. Zato su trebali reci "POMOC GRADJANA SRBIJE".

kyokushinkai...osu

pre 12 godina

Kako su krenuli na kraju ce pregovarati o Kosovu u Subotici, ovo je sramno za jednu drzavu koja bi trebala da ima svoj jasan stav o svojoj teritoriji !!!

Mile Politika

pre 12 godina

@(Simpatiku, 1. avgust 2011 17:28)
Informise se.

Rezolucija 1244
Link:
http://www.nato.int/kosovo/docu/u990610a.htm


Potvrda suvereniteta SRJ (Srbije kao pravne naslednice):
"..Reaffirming the commitment of all Member States to the sovereignty and territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia and the other States of the region, as set out in the Helsinki Final Act and annex 2,.."
...
Povratak dogovorenog broja pripadnika vojske i policije SRJ (Srbije)
"..Confirms that after the withdrawal an agreed number of Yugoslav and Serb military and police personnel will be permitted to return to Kosovo to perform the functions in accordance with annex 2;.."

tole

pre 12 godina

Ne, ne, zaista je (što se kaze "po Bogu") ok da sever ostane u Srbiji. To je minimum. A Albanci nek' slave zauvek svoj dobitak, ako imaju elementarni osecaj za realno i pravedno. A šta i kako? - ne znam. U svakom slučaju podrška narodu dole i našim pregovaračima. Videćemo. A opet, ne treba uludo ginuti. Dosta je bilo, ...ako nije obavezno. Ja bih u stvari otišao u Rusiju i Kinu i pitao: "'Oćete vi nas u potpunosti da branite, tj da se uključite, ako mi ne damo sever?" Ako kazu - "Paaa... ne mozemo baš da obećamo...." - ništa - dajemo celo Kosovo. Tako bih ja ovo rešio.

crnivrag

pre 12 godina

Uspesne pregovore vodite gospodo nema sta!Toliko ste uspesni da ce vas Taci proterati ako se pojavite dole,a vi ste mu svesrdno pomogli da preuzme sever na svu srecu neuspesno,sad mi pade na pamet ona narodna "Ko s' djavolom tikve sadi o glavu mu se obijaju!

Zoran

pre 12 godina

Ne odlucuju ni Srbija, lider u regionu, ni Kosovo, demokratska republika, nego veliki brat iz Vasingtona i trabanti iz Londona i ostalih krajeva "demokratske" EU. Kako ga nam oni skroje, tako ce biti (kao i uvek do danas).

bezimena

pre 12 godina

Evo opet
"Niko ne sme da vas dira"
"Niko ne sme da vas tuce"

Opet lazi, opet avanture nacionalista!
(bezimena, 1. avgust 2011 16:11)

p.s."bezimena" nedostaju Vam i dalje srpska slova Ž(Ж), Č(Ч) itd. nabavite srpsku tastaturu, još bolje, ne pokuŠavajte da budete JA, budite Vi

Velibor, USA

pre 12 godina

samo josh shto krace mogu, anyway, vidim da je moj komentar u kom iznosim kompromisna reshenja zadobio duplo vishe minusa nego pluseva. blago meni, udruzishe se izgleda ovde krajnosti i maksimalisti s obe strane, i kosovskoalbanske-maksimalistichke i njihovih simpatizera, s jedne strane i srpsko-maksimalistichke i njihovih, s druge strane.
A ja samo htedoh reci da dve krajnosti (jedna- Kosovo u ovakvim granicama i s Thaqi-jem ili bilo kojim drugim desnicharsko-antisrpskim kosovskoalbanskim rezimom na chelu; druga, celo Kosovo u sastavu Srbije, shto je velikosrpska desnicharska mantra) trebaju apsolutno biti- odbachene! Te da bi konachno ovako chvor zvani kosovsko pitanje tek bio razreshen jednom zasvagda!

Ali, vidim kompromisi, fer odnosi i uzajamno poshtena reshenja nisu in ni kod jednih ni kod drugih, pa se povlachim, a vi nastavite s krajnostima.....

Danilo

pre 12 godina

Primetio sam par komentara koji su pokušali da Srbima van Kosova (a izgleda i onima koji žive na istom) "objasne" situaciju na Kosovu govoreći da vlast u Srbiji podstiče Srbe na Kosovu na nasilje i rušenje ne znajući da većina Srba sa Kosova ne zamera vlasti u Srbiji zato što, uopšte razgovaraju sa Prištinom.

Neko je pomenuo da Srbija sprečava privredu Kosova da se razvije (ili tako nešto). Samo mi nije jesno na koji način je sprečava i koju privredu kada pouzdano znam da se oko 70% kosovskog budžeta puni iz carine i stranih donacija kojih je sve manje. Kosovske vlasti najviše muči što se većina prirodnih bogatstava Kosova nalazi u na teritoriji na kojoj su još uvek Srbi većinsko stanovništvo (turistički centar i rudnici) dok se zemljoradnjom na Kosovu bavi tek po neko i to uglavnom za svoje potrebe. Takođe pouzdano znam da se na teritoriji Srbije sasvim regularno prodaje roba koja poreklom sa Kosova koju proizvode Albanci.

I još samo jedno. Dosta mi je onih koji konstantno pokušavaju da Srbe okrive za sve na ovom Svetu iako smo mi imali mnogo manje sreće od njih na lutriji života. Znam prodali smo mnogo toga što smo imali, ali, za razliku od nekih nama susednih država, još uvek imamo po nešto u našem vlasništvu. I da li neko može da mi dokaže da su Bogdanović i Stefanović stvarno boravili ilegalno na Kosovu? Naime više puta sam boravio tamo i pouzdano znam da ima tek po neki dokaz (uglavnom fotografije i izveštaj sa terena) o mom boravku tamo, da sam prešao granicu ne postoji ni jedan, a prešao sam je preko Rudnice.

Vrhovna komanda

pre 12 godina

Ne znam samo da li su normaalni, lako je njima da bez izjava legnu da spavaju, pitaju li se kako je tim ljudima na barikadama...obrukali ste Srbiju vasim potezima !!!

Velibor, USA

pre 12 godina

iako rekoh da se odjavljujem iz thread-a ovih komentara ove vesti, josh samo, shto krace mogu, @ZoranBG, po brojevima pasusa.
Najpre, samo pravedan mir izmedju Srba i Albanaca je odrziv. Mirnodopsko reshenje u kom nema pobednika ni porazenih jer je priroda srpsko-albanskog konflikta takva da tu nijedna od strana nije zrtveno chista. I najvaznije je pridobiti i ubediti Zapad i Medjunarodnu Zajednicu da to shvate i pomognu na taj nachin!
1) NATO nije vishe tako dogmatski kako ti Zoran BG opisujesh. Zapravo NATO sve vishe shvata da treba biti fer prema obadve strane u srpsko-albanskom konfliktu. NATO-u sigurno nije cilj rushenje pro-zapadne aktuelne srpske vlade a shto bi se desilo ako se Zapad postavi totalno negativno prema srpskoj strani.
2) Uopshte ne bi sporazumno razgranichenje izmedju Srba i Albanaca dovelo do lanchanih reakcija u celom regionu. Ucene i pretnje ekstremista bilo koje strane- treba shto vishe ignorisati! BiH ima svoj Dejtonski sporazum (za razliku od Kosova koje nishta ni slichno nema, a moralo bi, minimum!), Makedonija ima svoje odnose s Kosovom iovako ionako, a za albanske delove (ponavljam, samo albanske delove tih opshtina i gradova) Preshevsko-Bujanovachke doline sam i rekao da ih treba imati u opticaju davanja Kosovu kao znak dobre volje nakon shto Kosovo pusti na miru srpski sever te nakon shto da autonomiju onim par srpskih enklava i eksteritorijalnost spc manastirima i crkvama.
3) Ondashnja srpska politika je poodavno porazena! No, ne moze se celom srpskom narodu i celoj Srbiji i celoj srpskoj politici (ukljuchujuci chak i one srpske politichke opcije koje su bile najkdirektnije ZRTVE ondashnje srpske politike) nametati stalno da budu porazeni i gubitnici! To ni Zapad josh od poodavno ne gleda vishe tako stereotipno.
Izjednachavanje Kosova s drzavotvornim ex-Yu republikama, ponavljam, nije adekvatno ni istinito!
4) Zashto uplitati Sandzak i Vojvodinu u celu prichu??? Ako s Vojvodinom ima neke priche to je jachanje autonomije koju podrzavaju i brojni Vojvodjanski Srbi te negovanje vojvodjanskih multinacionalnih i tolerantnih vrednosti- sve suprotno a ne slichno kosovskoj prichi.
5) S tim se pasusom slazem, no, sad prichamo kako konachno s savremenijom i evropskijom srpskom politichkom opcijom da reshimo jednom zasvagda kosovsko pitanje. A, to je jedino moguce da bude pravedno i odrzivo tako shto nijedna strana nece biti ni potpuni gubitnik ni potpuni pobednik!
Kompromisi, samo kompromisi!

analiticar amater

pre 12 godina

Meni je JAKO SUMLJIVO sto je u sve iznenada uleteo i Tadicev savetnik Ratkovic jer ce se sutrra svi sastati i sa generalom Bilerom.
Da li to znaci da se Stefanovic jutrosnjim ilegalnim ulaskom na Kosovo i kasnijim pokusajem da poregovara sa Bilerom, narugao KFORU i time izgubio kredibilitet tako da Beograd vec 'radi' na tome da ga zameni ??

Poldi

pre 12 godina

"Kosovo je od uvek bilo CRNA RUPA SRBIJE."

Potpuno tacno gradjanine RUSIJE, samo da dopunim: a Srbija je uvek bila CRNA RUPA EVROPE.

Analista sa Juga

pre 12 godina

(Skywalker, 1. avgust 2011 07:43) imas pravo 100%. Srbija mora polako da "ubedji" srbe na novi REALITET "Republike KOSOVE". Posle Rata nekoliko godina bilo je reci o povratku Vojske i Milicije/Policije na KiM. Danas to ze zove ludnica. Posle Nezavisnosti bilo je rec o Otceplenje Sever, Podelu KiM i slicno. Dosloje vreme da Srbi na Sever prihvate Istitucije Republike Kosova, kao to su radili postepeno srbi u Gracanicu ili Strpcu. Sto pre, sto bolje za srbe (severa), za Srbiju i Republiku Kosove. Pecat mora da se prizna, i Carina i Carinci Republike Kosove bice na Granicu. To ce vidi u sledeci 8-12 nedelja!

Budjenje

pre 12 godina

"Zvaničnici Srbije IPAK na Kosovu" ... Dakle ilegalci su u "otpisani" stilu uspeli da "probiju" obruc, ali to je samo jos jedan dokaz da Kosovo IPAK nije Stbija.

Igor Bezimeni

pre 12 godina

Iz nekih komentara se vidi da ljudi nemaju pojma o konstelaciji snaga na severu KiM...Drzava Srbija veoma dobro kontrolise taj deo i u podeli pokrajine je Sever deo koji cemo sigurno dobiti. Treba se potruditi i zagrabiti jos neki deo. A kada se uslovi steknu, onda povratiti celu teritoriju.To je nesto realno, sve ostalo su prazne price.Tako se polako razmislja na Zapadu.Pozz iz Nemacke

Creative

pre 12 godina

Komentatori zasto stalno pricate kako ce Srbija ponovo da se vrati na Kosovo kada medjunarodna zajednica prestane da bude zainteresovana za problem Kosova,kada propadne USA,kada nestanu Francuska,Nemacka i UK.Pa i sve to da se desi zar mislite da ce ijedan Albanac prihvatiti bilo kakvu Srbiju.Pa zar ne razmisljate da ako propadnu EU i USA da ce Srbija pre njih izlapeti.Pa sta jos vredno u Srbiji ima a da je vlasnistvo Srbije - NISTA.Znaci ako i medjunarodna zajednica propadne Srbija ce pre toga puci kao zvecka.Zato Srbijo i komentatori iz Srbije izvucite iz vaseg mozga ono pametno sto vam je izgubljeno u uradi te pravilan iskorak napred za bolje samih vas a za nas Kosovare ne brinite mi sigurno zivimo jako bolje negu dok je Srbija bila okupator na Kosovu.Pricamo slobodno maternji jezik,ucimo slobodno Albansku istoriju koja je napisana od strane svetskih istoricara ispravno i izbalansirano,deca se slobopdno igraju,prirodne resursima sami raspolazemo,infrastruktura nam je sve bolja.Zasto bi neko hteo da se vrati pod Srbiju za slogan Kosovo radi Beograd se gradi.Ne ne ziviti vise u zabludi nas je do sada priznalo 76 drzava i svakog dana ocekujemo nova priznanja nase pravicne borbe za istinu svidelo se to komentatorima iz Srbije ili ne.
Kosovo jeste siromasno ali narod sve daje da se to izmeni.Kosovo je slobodno za sve bez ikakve diskriminacije.Imamo problema ali ljudi ovde je narod ugnjetavan vise od jednog veka ne moze sve da se izleci i da nestane mrznja kod naroda.Lako je meni i vama da komentarisemo pitaj te majke,decu kako je ziveti bez roditelja,dece.To je problem koji trazi vreme.Mi Albanci uvek oprastamo ali nikada ne zaboravljamo zato Srbi ne pipaj te golu ranu koja polako zarasta,pomogni te nama a i vam da u buducnosti zivimo svi bolje.
Pozdrav sa slobodnog Kosova

Vladimir LDP

pre 12 godina

Dosta mi je više ovih političara kao što je ovaj Redzepi koji lažu sopstvene građanje, a svi su svesni da Kosovo nikada neće postati nezavisna država i da ništa ne mogu da urade bez pomoći i posredovanja SAD. Ovako KiM svakim danom sve dublje tone a građani žive sve siromašnije.

Velibor, USA

pre 12 godina

@Analista sa Juga, REALNOST je ta da je sever Kosova srpski, bio i ostace. Realnosti su takodje i ove:
-Kosovo nije bila drzavotvorna republika Jugoslavije pa da je imalo pravo osamostaljenja vec je Kosovo bilo autonomna pokrajina u sastavu Srbije
-Zbog lude Sl. Milosheviceve politike bilo je onakvog rata 1999-e te zbog takodje destruktivnog ponashanja Koshtunichine vlade 2000-ih Kosovo se osamostalilo, shto je presedan!, i dobilo priznanje vecine Zapada... 'ajde dobro
-Kosovom vlada osumnjicheni ratni zlochinac i diler trgovine organima Hashim Thaqi koji njegovim ponashanjem dodatno otudjuje Srbe Kosova, stoga dok je god on i njegova ideologija (ili bilo koja druga (ekstremno-)desnicharska kosovskoalbanska) na vlasti Kosovom, nikakav ostanak srpskog severa Kosova u Kosovu nije moguc!
Dakle, snazna autonomija (u sklopu Kosova) da se da srpskom severu- bi mozda bilo jedno reshenje, ali s obzirom da kosovskoalbanski desnichar Thaqi vlada Kosovom i, nakon i martovskog 2004-e godine pogroma nad Srbima, on opet radi ovo shto je uradio od ponedeljka -ni to (snazna autonomija za srpski sever unutar Kosova) vishe ne moze biti reshenje jer je thaqi prokockao bilo koji ostanak srpskog severa unutar Kosova, vec otcepljenje! Ukoliko bi pomoglo tom cilju tj. otcepljenju srpskog severa od Kosova, onda dozvoliti i razmenu tj. davanje albanskom Kosovu Presheva i Bujanovca (samo i iskljuchivo to i to samo albanski delovi ta dva grada i te dve opshtine!, nishta vishe!) zapadno od autoputa Vranje-Kumanovo
- za priznanje tog vecinski albanskog Kosova od strane Srbije i uspostavljanje punih dobrosusedskih odnosa izmedju Srbije i Kosova, uslovi su da srpske enklave (Shtrpce, Grachanica, Novo Brdo) juzno od Ibra moraju da imaju autonomiju i poshtovanja po najboljim evropskim standardima te eksteritorijalnost za spc manastire i crkve.

Podrshka komentaru Igor Bezimeni i Nenad! Takodje podrshka srpskim zvanichnicima Bor Stefanovicu i Goranu Bogdanovicu!

deda Paun, Solunac - i sam oslobadjao Kosovo

pre 12 godina

Kosovo me ne zanima, deco, uopste. To vise nije Srbija, to zna i moja Stamenija. Voleo sam Kosovo dok je nase bilo. Bio je to raj na zemlji. Koliko je malo trebalo da se Kosovo-raj pretvori u pakao? Malo, sasvim malo. Predas ga Albancima na upravu!
A vi deco, sklanjajte to drvlje i kamenje sa puta, da zivot tece i dalje. Kasne deco penzije. Idite, radite za sebe a i za nas. Od samog kiseonika se ne zivi.

GRIFF

pre 12 godina

Evo ovako: Kosovo i Metohija ulaze u sastav Srbije prvi put, nakon kosovske bitke 1389, tek 1912 do 1914 godine. Tokom tog perioda srpsko stanovništvo je manjinsko. Nakon I sv. rata ta teritorija ponovo pripada Kraljevini SHS a formalnu vlast nad ljudima i teritorijom SHS ostvaruje tek 1924. godine. Slede kolonizacije srpskog življa na područje Kosova kako bi se ''popravila'' demografska slika teritorije... Poslednja kolonizacija je bila 1937 godine. Tokom kolonizacija neprestano je dolazilo do sukoba albanskog življa i srba. Tokom II sv. rata dolazi do krvavih obračuna i stradanja starosedelačkog i kolonizovanog srpskog življa, jer albanci imaju konstantnu i jasnu nameru samostalnosti. Da bi očuvali kakav takav mir komunisti posle rata definišu autonomni status pokrajine u kojoj i dalje postoji duboka podela među stanovništvom. Albanci imaju, imali su i imaće jasan cilj da budu samostalni ili ujedinjeni u jednu veliku državu. Na temelju ovog kratkog podsetnika kroz istoriju ne vidim kome danas još nije jasno da je Kosovo izgubljeno i da ne postoji način da se sada od jednom isprave pogrešni potezi u poslednjih 100 godina najmanje. Dajte ljudi da živimo i radimo i gledamo u budućnost mesto što se zamajavamo oko nečeg što je prošlo i gde života nema.

Marina

pre 12 godina

Kako uopće pokušavati razumjeti Srbiju i kako biti pravedan i nepristran kad Srbija čini SVE da se zamjeri SVIMA. Nisu više u pitanju samo kosovski Albanci i štete koje im Srbija stalno pokušava nanijeti prividno braneći Srbe koji s njima žive. Srbija ne poštuje ni dogovore koje je sama usuglasila s Kosovom, tvrdoglavo huška svoj narod da gube vrijeme,zdravlje i novac na balvan revolucije koje donose samo nevolje njima samima. Zar nitko u Srbiji ne vidi da su i KFOR i Brisel i SAD i regija na strani kosovskih aktivnosti,djelovanja,planova,zahtjeva ...? Zar odluka KFOR-a da ne razgovara sa Stefanovićem zbog njegovog ilegalnog ulaska na Kosovo nije ponižavajuća za međunarodno priznatu državu koja se usto smatra liderom u regiji? Što znače Tadićeve izjave o "miru i mirnoj opciji, dijalogu i dogovoru" kad Srbija ponižava kosovske vlasti nazivajući ih "privremenim",a Kosovo "pokrajinom KiM" ? Ako Srbija želi pokrajinu KiM, onda ovim dijalogom obmanjuje međunarodnu zajednicu koja joj još uvijek vjeruje i od koje očekuje pragmatične odluke,izbore i aktivnosti. Nemojte stalno ponavljati da je KiM oteti teritorij,jer nije otet ,za njega su kosovski Albanci platili itekako visoku cijenu. Prestanite živjeti u prošlosti jer se svijet mijenja pa se mijenjaju i granice. Kuda bismo stigli da svatko danas plače za nekim svojim bivšim teritorijima izgubljenim pravedno ili nepravedno,ratom ili u miru. Živite i pustite da drugi žive.

Kodra e Minatorve

pre 12 godina

(Eto, ja u prolazu, 1. avgust 2011 09:28) Brnjak ili Jarinje? Na Brnjaku su albanski carinici i granicari;-) U Jarnije docice jos...za sada dovoljno sto kamione ne smeju da prodje;-)

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Kosovo nije SRCE Srbije. Kosovo je BURAG Srbije. On sluzi da bi se njime zvakala, zvakala, prezivala, prezivala tema: Da je Kosovo Srbija!
Medjutim nije. To svi znamo. Al ajmo da se zezeamo. Ne kosta nista, a u Srbiji nikad dosadno.

Marko

pre 12 godina

@Analista sa juga - dragi čoveče, sva ta tvoja priča je totalni absurd, budi siguran da se sve to neće desiti tako lako. Nemamo nameru da priznajemo nekakve državne atribute vaše izmišljene države. Uzgred imaj u vidu da će se interes za Kosovo i Metohiju od strane svetske zajednice kad tad izgubiti i onda ćemo razgovarati sa drugih pozicija. Plašim se da bi napuštanje Kosova od strane međunarodnih snaga značilo i kraj vaše "države" u roku od 12 - 24h.

JUNAK u svom poslu

pre 12 godina

@(Sve "junak" do "junaka", 1. avgust 2011 09:00)

Evo, JA se junačim ispred monitora i smatram da naša vojska i policija treba da reaguju kada je ugrožen NAROD i TERITORIJA zemlje od čijih građana primaju platu za to, a što je njihova zakonska, ustavna i profesionalna obaveza. TVOJ BRAT je odabrao taj poziv i za to PRIMA PLATU! Ja radim MOJ POSAO za crkavicu, ali ga radim i nemam beneficije koje ima tvoj brat, a za koje smatram da treba da ih ima. Ali isto tako smatram da je to NJEGOV POSAO I OSTALIH PROFESIONALACA (vojska i policija) KOJI ZA TO PRIMAJU PLATU OD OVOG NARODA, a ne moj!!! Oni bi da primaju plate i uživaju povlastice u miru, a kada zagusti onda treba običnom narodu oružje u ruke, jel? E pa ne može! Ako nije zadovoljan neka dođe da radi posao koji ja radim. TAČKA.

bezimena

pre 12 godina

Manipulacija sa ovih par rečenica je ispala prilično glupo.

"Uspeli" su tako što su ih predstavnici KFOR-a pustili, jer drugi način za ulazak preko Jarinja NIJE moguć. Osim, ako im se nisu provukli izmedju nogu a da ovi ne primete.:)))

Broj 1

pre 12 godina

@Analista sa Juga (covece, kakvo ime :-)): Zasto bi Srbija trebala da prizna pecat lazne drzave Kosovo? Sta li to Kosovo proizvodi i izvozi u uzu Srbiju? Kao prvo Srbija ne priznaje Kosovo kao nezavisno, a kao drugo, sto manje od vas dolazi u uzu Srbiji to bolje. Vi zavisite od uvoza roba iz Srbije, ne samo kosmetski Srbi. O struji da ne govorim, koju bi ja ukinuo, samo da vidimo sta cete onda. Hocete da kupujete robu iz Crne Gore ili Hrvatske? Hajde platite trostruku cenu. Bice vam bolje...

Sve "junak" do "junaka"

pre 12 godina

Kako neki pametuju i optužuju da to nije normalno.

Brat mi radi u vojsci i jutros je poslat sa ostalima dole na administrativnu liniju (ima razloga). I dok oni rizikuju (ali to mu je posao)većina se nešto junači preko monitora, a ni prstom ne mrda.

Nije badava predloženo da se anonimnost isključi sa interneta i da se poruke postavljaju tako da se zna ko ih postavlja. Tada ne bi bilo ovakvih "junaka"!

Oni koji bi da ratuju neka idu dole pa neka se oprobaju, a ne da junače ispred monitora uz kafu i pivo. Isto važi i za političare koji bi da ratuju, ali pod uslovom da njihova deca i rođaci sede kući. Ma da. Postavio bi Nikolića i Todorovića da čiste minska polja pa da vidim da li će i tada biti za rat. Ili još bolje - njihovu decu.

Vokshi

pre 12 godina

Staze i bogaze za Srpske diplomate.To je po svemu sudeci teren na kome se najbolje osecaju i snalaze. Naravno danas se takve stvari zovu - alternativni putevi.

Lik

pre 12 godina

Budimo objektivni, ovaj momak (Borislav) se zaista trudi iz petnih zila da nesto ucini i svaka mu cast na tome. Znam da nam je pun kufer svega i da, od svakodnevne muke da mi ovde prezivimo vise ne hajemo za Kosovo ali budimo ipak dostojni nasih predaka koji su tamo ginuli i ne pristajmo nikad na tu kvazi-drzavu a vreme ce se opet okrenuti u nasu korist, samo polako.

Agi

pre 12 godina

Pitanje: sta je razlika izmedju 'lazne drzave' i one 'istinite'? Ako citamo internacionalni zakon onda po njemu narod na jednoj definisanoj teritoriji moze da glasa za nezavisnost, tako nesto se desavalo pre nezavisnosti Kosove a i posle primer vam je Republika Juznog Sudana a sledeci na listi su Palestinci. Interesantno je da narod koji trazi nezavisnost je uvek onaj ko trpi nepravdu.

Sve "junak" do "junaka"

pre 12 godina

@ (JUNAK u svom poslu, 1. avgust 2011 10:32)

Vidim da te je pogodila istina, ali imaš pravo na mišljenje.

Ja sam i rekao da mu je to posao. A što se plate tiče, sa njegovih 25-26 hiljada i on krpi kraj sa krajem.

I naravno, nigde nisam pomenuo da se on bunio. Kada im je stiglo naređenje da idu dole, on reč nije rekao.
Ja se bunim baš zbog paljevina kao ti. Dok god bude takvih kao ti, nezrelih i popaljivih, biće i problema. Takvih je nažalost još i među našima i među njihovima.

Tačka!

kyokushinkai...osu

pre 12 godina

kako da ne, usunjali se na Kosovo, kako ih samo nije sramota...gde im je dostojanstvo... Pomozite tom narodu sa hranom i lekovima, a ne sa praznim pricama !!!

Petar A

pre 12 godina

Nista u politici nije ni crno ni bijelo. Ipak, neke konstante se prepoznaju. Srbija voli da provocira. Radi to prema Bosni, prema Crnoj Gori i prema Kosovu. Kad kazem provocira, onda se to odnosi na radnje koje Srbija smatra svojim pravom, bez saglasnosti sa drugima. Spoljnja politika Srbije podsjeca na voznju autoputem brzinom od 220 km/sat, a autoput je prazan. S jedne strane djeluje logicno da Srbija vozi tako brzo, mada, radi se o kaznjivom prekrsaju. Srbija u sporovima sa tri susjedne drzave ima pravo u dosta aspekata, posebno ako se potegne logika, obicaji, slicni primjeri kroz istoriju. Ali, ono sto iritira medjunarodnu zajednicu, jeste sto Srbija nema strpljenja da trazi i saceka pomoc od Zajednice, vec tjera po svom. Ovo sada su naravno sitna mala koskanja i sa susjedima i sa Zajednicom, ali na pocetku 90-ih kada je Miteran savjetovao Milosevicu da rijesi problem hrvatskih Srba uz pomoc Zajednice, nas dobri Sloba je - tipicno srpski - drcno i bez takta, krenuo svojim putem. Kako, vidjeli smo.

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Oteta teritorija, ciju nezavisnost priznaje jedva trecina zemalja u svetu, drzi predavanja o legalnosti i ilegalnosti i o paralelnim institucijama? Bas zanimljivo.

Zoran BG

pre 12 godina

(Isidor, 1. avgust 2011 16:17)

Kako ti GRIFF-u, tako i ja tebi: U nekim boljim i srecnijim okolnostima po Srbiju bio bi u pravu, ali nazalost to sto pricas je spisak lepih zelja jer gubis iz vida neke kljucne cinjenice.
1) Od podele Kosova, pa samim tim i severa KiM u Srbiji, nema nista. To su lepe zelje nase vlasti koju su neostvarive jer na to nece pristati ni Albanci niti njihovi NATO saveznici, za koje bilo kakav ustupak Srbiji predstavlja udovoljavanje porazenom i nemocnom, sto bi opet obesmislilio bombardovanje i celokupnu politiku koju su vodili prema Srbiji i Kosovu. Znam da je surovo ali je tako, moras da gledas stvar iz svakog ugla da bo dosao do objektivne slike, a objektivna slika je da NATO ni po koju cenu -- cak ni po cenu novog kruga pakla za Srbiju -- nece dozvoliti da vojni i politicki uticaj najmocnijih zemalja sveta u pitanje dovodi jedna ponizena i nemocna Srbija, koja je pre toga celu deceniju bahato galamila i glumila "zestokog momka" bez pravog pokrica.
2) Novo prekrajanje granica bi po misljenju Zapada, a taj stav nije daleko od pameti, doveo bi do lancane reakcije u celom regionu: Bosni (RS), Makedoniji (Albanci), juznoj Srbiji (gde bi Albanci po reciprocitetu trazili pripajanje Presevske doline ostatku Kosova, sto su de facto vec vise puta i trazili) a mozda cak i u Grckoj. Jednostavno se ne isplati.
3) Posle svakog rata porazena strana snosi sve posledice, pa ce tako biti i ovoga puta. Nazalost, Srbija jos nije platila zavrsni racun za Milosevicevu neracionalnu i bezumnu politiku. Taj racun je definitivan gubitak celog Kosova i priznavanje istog kao nezavisne drzave, koje ce doci onoga trenutka kada cena nepriznavanja nove realnosti postane nepodnosljivo visoka. Kao i cena neprizvanaja Slovenije, Hrvatske, BiH i na kraju cena bombardovanja -- a sve to posle mlataranja praznom puskom uz istorijsku recenicom da se Srbija saginjati nece. Da bi na kraju zavrsila sa razbijenom njuskom u blatu.
4) Prizanje Kosova jedini je nacin da sacuvamo Sandzak i Vojvodinu, kao sto je amputacija gangrenozne noge ili ruke jedini nacin da sacuvas zivot. Grozan izbor, ali u sustini prilicno lak. Samo sto jos nije doslo vreme da konzilijum lekara predvodjen predsednikom Tadicem i skupstinom to saopsti pacijentu (citaj vaskolilom srpstvu), ciji je dobar deo jos uvek u dubokoj komi izazvanoj kombinacijom turbo-folka, lose rakije i velikih reci koje se lako izgovaraju i jos lakse gaze. Da li cemo jednoga dana, za 50, 100 ili 1,000 godina vraiti Kosovo ne zavisi od toga da li cemo ga priznati sada ili ne. Zavisi od odnosa snaga velikih sila i njihovih interesa u buducnsoti, kao i od ukupnih politickih i ekonomskih okolnosti u regionu. Drzave, prizante od celog sveta, su u raznim istorijskim okolnostima nastajale i nestajale, sirile se i skupljale. Primera je koliko hoces: Stari Rim, Austro-Ugarska, Otomansko carstvo, stara Grcka, Persija, Egipat, Izrael, Nemacka - cela pa prepolovljena pa opet ujednijena, SSSR...Irska ce po svemu sudeci opet biti jedna drzava a lako je moguce i da Skotska povrati potpunu nezavisnost, zavisno od ishoda predstojeceg referenduma....mnogo ih je da bi ih sve nabrajao.
5) Srbija je izgubila Kosovo delimicno zbog po nas nepovoljnih medjunarodnih okolnosti (citaj raspada istocnog bloka i brze ekspanzije liberalnog kapitalizma na Balkan, koji je za to bio potpuno nespreman kao sto je kamper uvek nespreman za oluju), ali najvise zbog jalove i neracionalne politike koju je prema Kosovu vodila.

Adam

pre 12 godina

Kosovo je bez dvojbe u nekim segmentima (uklj. vojni) medjunarodni protektorat, ali to ne znaci da istodobno nije i ne moze biti samostalno, buduci da nije protektorat niti kolonija i sl. jedne konkretne strane drzave (pa tako ni SAD-a, iako Amerikanci u cijeloj prici imaju najvise utjecaja). A KFOR i Eulex su medjunarodne snage i institucije koje stite Republiku Kosovo od pokusaja vojne intervencije od strane Srbije, a ujedno Srbe na Kosovu od mogucega maltretiranja od strane tamosnje albanske vecine. To je bit cijele situacije s Kosovom i oko njega, a tko to ne shvaca, njegov problem.

@Creative

pre 12 godina

Dragi Zemljace, ako si "oprostio" a nisi zaboravio,onda to nije oprost. A da li si uopste pomislio da i mi Srbi imamo jos uvek sveze rane, koje ne treba dirati ? Da li si pomislio na srpsku decu bez majki i oceva? Ili je samo jedna strana ginula? A da li si pomislio da ste mozda vi Albanci ti koji treba da pomognete da svi zivimo kako dolikuje? KO je manjina na Kosovou? Sta imate vi Albanci? Sta imaju Srbi na severu, a sta imaju Srbi u enklavama? Jesi li pomislio na srpsku decu pred kojom tvoj mirotvorac Taci svecka oruzjem? Nisi i neces... Niti ces ikada, jer vas je cilj da sve bude vase i to ne samo Kosovo. Ne pricaj ono sto i ja i ti znamo da nije. Ne pricaj, cuti i glumi da razumes i da zelite mir, samo glumi, jer bar ste u tome najbolji.

USTAV REPUBLIKE SRBIJE

pre 12 godina

Ilegalno su na teritoriji svoje zemlje po Ustavu SRBIJE???
Jos postojo mogucnost da ih uhapse?
Boze kuda ide ovaj svet, i dokle cemo ovako, pa zar opet treba krv da progovori?

Skywalker

pre 12 godina

Redzepi to prica da umiri kosovske Albance i stvori privid da oni to zaista mogu da ucine. A, inace Borku i Bogdanovicu je dozvoljeno da udju zato sto treba da ubede Srbe da uklone barikade, kako bi se dolazak Kupera poklopio sa pocetkom resavanja problema. Ocigledno je da dok su srpski pregovaraci bili u BG radile telefonske linije preko kojih su razgovarali mnogo veci igraci od njih. Ukratko, Srbija ce pristati na resenja koja nam se nikako nece dopasti. Ali, ko jos nas pita.

Nenad

pre 12 godina

Treba da budemo odlucniji, da im pokazemo zube. U pravu su ljudi, rat nije opcija, rizik je velik a rezultati negativni za Srbiju. Pa ovo je smesno, treba da lobiramo, finansiramo kojekakve kampanje protiv albanaca i tacija, da igramo prljavo. Uostalom to nama vec 20 godina rade albanci. Da je ovo njihova blokada, na barikadama vec bi se nasle pred svim svetskim kamerama stare majke i starice, izmucene zene i dece, sto od gladi sto od srpske torture. A sta mi pokazujemo 50 brdjana od 40-50 godina za lancima i zatamljenim cvikama daju intervijue, po to ko normalan vidi ne da nece da zali nego ce da pomisli kako su to ustvari bivsi srbi vojnici koji samo cekaju rat....

tole

pre 12 godina

Postovanje i podrska za napore naroda dole, kao i za Stefanovica i Bogdanovica. Potpuna civilizacijska perverzija bi bila da sever pripadne "Nezavisnoj drzavi Kosovo".

Ivan78

pre 12 godina

@GRIFF, 1. avgust 2011 13:00
Kosovo postalo srpsko posle kosovskog boja?KOje lupetanje..Pa tad porazeni Srbi.Prizren bila prestolnica Dusanu Silnom i Uroshu koji vladali krajem 13 pocetkom 14 veka..Kosovo je u sastavu raznih Srpskih vladara od 12 veka...Kosovo pripalo Srbima posle kosovskog boja koje prekrajanje istorije...

Mile

pre 12 godina

@Igore bezMozga...imas preterano bujnu imastu, Agata Kristi bi ti zavidila na ovakvim decijim izmisjlotinama ...lako tebi iz Nemacke, sto ne dolazis na sever Kosova nego junacis i solis pamet iz daleka tupane jedan

Mile Politika

pre 12 godina

Pitanje za Nemackog generala:
"Dali se ovako drzi rec/obecanje?"
Pitanje za nase (juzne) sugradjane:
Dali vam je bar sad jasno koliko je Kosovo "nezavisno" i "suvereno".

juzni komsija

pre 12 godina

@Marko - kada kazes "napuštanje Kosova od strane međunarodnih snaga značilo i kraj vaše "države" u roku od 12 - 24h", verujem da mislis na vojnu opciju.

I inace vidim da na ovom forumu ovakvo mislenje preovladava, sto mi deluje vrlo arogantno. Ne bih da ulazim u to 'ko je jaci' jer su mi takve diskusije besmislene, ali verujem da je odnos snaga bitno promenjen od pre vise od deceniju Ali mi se ipak cini da treba izbeci ovu opciju ako je moguce, jer bi to sve nas na ovom delu balkana bas puno kostalo

Pozdrav is Prishtine

Dragan

pre 12 godina

Znaci presli preko brda, k'o sto su nekad Albanci iz Albanije ulazili na Kosovo? Jao super! Kako je to uzbudljivo! prava avantura! Kad porastem zvacu se Bogdanovic.

Zoran

pre 12 godina

E tek sad bas nista ne razumem... 1 sat pre zabrane ulaska na Kosovo Bogdanovic i Stefanovic izjavljuju kako je jedan prelaz otvoren za saobracaj putnickih vozila i autobusa na drugom ih ceka nevidjeno ponizenje i KFOR ih ne pusta da predju. Sta je sad ovo? Koliko pratimo vesti ovih dana zvanican stav Kosovskih zvanicnika je da Bogdanovic i Stefanovic nemaju ,,dozvolu" da borave na Kosovu. Izgleda da KFOR sprovodi odluku Pristine i pomenute predstavnike Vlade Srbije ne pusta da udju na Kosovo. Na drugoj strani imamo totalnu zabranu prolaza kamionima sa robom iz Srbije i to znaci da KFOR ponovo sprovodi jos jednu odluku Pristine. Pa kako su onda statusno neutralni kad su postali instrument vlastima u Pristini za sprovodjenje svih onih odluka u kojima Pristini moze lako da se slomi rep na severu pokrajine.... KFOR ce vrlo brzo pokazati svoje pravo lice. Sacekace da Srbi na barikadama popadaju od umora i iscrpljenosti i onda ce zestokom silom razbiti sve njihove prepreke... KFOR je vec hiljadu puta pokazao da je na strani Albanaca, setite se samo 17-og marta 2004-e...

Isidor

pre 12 godina

@GRIFF

Vecina stvari koje si naveo je tacna, s tim sto se to odnosi na teritoriju juzno od Ibra. Sever kosova je Srbija. Ti ljudi nikada nisu ziveli niti okruzeni Albancima niti pod albanskom vlascu. Ta teritorija sustinski pripada srpskom narodu. I nema poredjenja Leposavica niti sa Presevom niti sa nekim primerima u drugim drzavama, iz prostog razloga: i Srbija i te druge drzave su medjunarodno priznati preko sto godina. Takodje, Albanci podelom, odnosno dobijanjem ostatka kosova su namireni i to dobro. Zar im nije dovoljno sto svaki geografski pojam u njihovoj drzavi ima srpsko ime? Gde je taj narod sto je tu nekada ziveo i davao imena potocima, brdima, svojim selima i gradovima, rekama, planinama?

Srbija se formalno protivi nezavisnoti celog Kosova, a u sustini zeli da zadrzi sever, a ostatak da prizna. Zasto to vlada Srbije ne sme javno da kaze, pa zato sto ce izgubiti jedini argument koji poseduje, a to je pozivanje na medjunarodno pravo jer u kontekstu medjunarodnog prava subjekat je celo Kosovo. Svakom normalnom je to valjda jasno. Necemo celo Kosovo u sastavu srbije, ok?

Niko vise u Srbiji albanski deo kosova ne zeli u sastavu Srbije, ali isto tako niko ne zeli da prepusti Albancima ono sto im ne pripada. Posebnu tenziju stvara i cinjenica da mi albansku vlast na Kosovu optuzujemo da nista ne cini po pitanju pronalazenja i kaznjavanja ljudi koji su odgovorni za zlocine nad Srbima.

Djoka

pre 12 godina

Da je bio samo malo snazljiviji, tako je i ministar mesovitih poslova Vuk Jeremic mogao da se usunja na sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija "nekim alternativnim putem" pa da tamo jos jednom onim ignorantima lepo objasni pravu istinu o tome kako on vidi problem Kosova. Ovako nista nije postigao, ali su mu bar ledja jos jednom videla puta.

sudan2011srbija2011

pre 12 godina

Cime su uspeli, magarcima!?

Ovo je pravi Reality Show. Ovim postupkem treba biti jasno srpskom narodu na KiM da na kraju kapira ko pokusava da ih brani, i kako.

samorealna

pre 12 godina

Tako je to gospodine Stefanovicu kad pregovarate sa pogresnim ljudi.Sad ce tako da vas ponize Taci i kompanija u dogovoru sa Amerikom naravno i vi cete opet ostati pri stavu "nema veze moramo da pregovaramo".To nisu pregovori vec legalizacija otimacine Kosova!Mislim da posle ovih poteza nema o cemu o da se pregovara!

sdned

pre 12 godina

Sve je to jako žalosno. Ne treba imati bilo kakve iluzije o dobrim namerama tzv. "međunarodne zajednice". Pa vidite ucene u vezi EU opet, i večito, bez obzira na sva hapšenja, saradnje,...
Sada se i KFOR otvoreno stavlje na stranu Prištine. Američki ambasador daje "gorljive" intervjue...
Jasno je kao dan da svi oni žele da završe posao koji su davno započeli, a koji je krajnje nepovoljan za nas. Mi smo 80-tih i 90-tih propustili šanse za neki dil sa njima. To su učinili Albanci i ostatak bivše SFRJ...
Naša vlast čini šta može, u ovakvoj situaciji zaista nije lako manevrisati, ali pitanje je može li se išta protiv interesa "velikih".
Verovatno je za nas najbolje da se "ohladimo" od EU i saradnje sa onima koji nam dobro ne misle i okrenemo se sebi i probamo da uvedemo red u ovu zemlju. Ako bi to uspeli, uz tržišta Kine, Rusije, Indije, Brazila i sl. ovi nam ne bi presudno ni falili.

flamur

pre 12 godina

zelim....zivot sa vizijom bez laznih patriota i parola....sigurnost i mir za nasu decu.....da se moj glas cuje i postuje...da zivim kao covek....mlade i uspesne na vlasti...da putujem bez straha...da krenem dalje...da se radujem......vidite pravi srbi znaje sto realnost je drugasnji nego sto vi lazni patrioti u internet pisate....pusti ljudi da zivi na miru,nemojte slusati oko 50 kriminalci sto zaraduje para za sebe na ilegalni nacin,rekao slavisa petkovic u prishtinu.

Sta reci?

pre 12 godina

@juzni komsija

Jeste, situacija se bitno promenila. Samo u ovom novom scenariju, ne bi samo vojska i policija isla na Kosovo da ga povrati, vec i vecina naroda.
Slicno bi se desilo i da je NATO pre 10 godina krenuo pesadijom na Kosovo ali su ispali pametni pa su samo bombardovali, znali su da ih "narod" ceka ako "slete".

@Marina

pre 12 godina

Marina, stvarno je zalosno koliko u stvari izrazavate vas problem sa Srbima. Zasto vec jednom svi vi dusebriznici i moralisti ne pustite Srbe da zive u miru i sa svim pravima koja pripadaju i drugima za koje kazete da ih treba postovati. Srbi su ulozili i te kako mnogo u drzavu Srbiju kao i svi ostali. Ovakve teze koje iznosite su prosto nebulozne. Stalnim ponistavanjem Srba i Srbije vi prosto iskazujete ne objektivnost nego ociglednu opterecenost koju imate u odnosu na Srbe i Srbiju. Koja je to cena separatizma? Sta sa cenom koju su Srbi platili svojim zivotima? To se ne racuna jel da, kao ni sve sto je Srpsko? Manje vredi? Kakvi su ovo moralni principi koje vi iznosite ovde, a koje samo silom i prinudom izvrsavaju pre svega NATO clanice. Vi kao da zaboravljate da svet ne predstavlja NATO. Zaista se pitam kako je moguce da je ljudska svest dostigla tako niski nivo da razume samo primenu lazi i sile? Ako vec hocete da pustimo druge da zive, onda neka prestanu da nas lazu i mazu svakakvim glupostima zarad ostvarivanja monstruoznih ciljeva. Cemu sluze UN i ostatak svetske zajednice, ako se vise ni potpisani dokumenti ne postuju? Ili Srbija treba da pristane na sve podvale, a ostali mogu da vrsljaju kako im se prohte? Pa ako se Srbija pobuni, onda proglasiti Srbiju za nepodobnu. Te price slusamo vec previse dugo.

Kole

pre 12 godina

@juzni komsija: Ako se Albanci i Srbi ne dogovore o resenju koje prihvataju i jedni i drugi, rat (i to kakav) je neminovan u buducnosti (kad tad). Sada bi trebalo da rukovodstvo i Srba i Albanaca sedne i da nadju trajno resenje bez ikakvog posrednika. To se naravno nece desiti, jer Albanci (mislim na rukovodsvto) nemaju sta da razgovaraju i misle da dobijaju sve (kao sto ni Milosevic nije hteo da pregovara, jer je mislio nema sta da popusta kada ima sve sta hoce). To je kratkovida politike koja ce rezultirati katastrofom u buducnosti. Ja mislim da je dogovor moguc.

crnivrag

pre 12 godina

Uspesne pregovore vodite gospodo nema sta!Toliko ste uspesni da ce vas Taci proterati ako se pojavite dole,a vi ste mu svesrdno pomogli da preuzme sever na svu srecu neuspesno,sad mi pade na pamet ona narodna "Ko s' djavolom tikve sadi o glavu mu se obijaju!

Petar A

pre 12 godina

Odgovor Marku.
Ne, ja nigdje nisam napisao da je Zajednica bila pravedna, a Srbi glupi. Lako je provjeriti kad se pazljivo procita moj prvi komentar. Ono sto sam ja tamo napisao, moze da se sazme: Srbija ce ili postovati proceduru prema zahtjevima Zajednice ili ce prolaziti stalno kroz pakao.

mlad

pre 12 godina

Neko rece da ce u ovom slucaju da krene ne samo vojska i policija nego i narod... hahahaha, pa sta bulaznis ti? Onda su ispali pametni i bombardoovali nas, odvalili nas od bombi i uranijuma, a sad ce da ispadnu glupi pa ce da posalju pesadiju posle 10 godina, ahahhah. Pa mi smo idealni za probe novih visokotehnickih naoruzanja. Ajde zavrsite sada prico o Kosovu jednom za svagda, ajde.. Sad na Kosovu se zna koliko ima Albanaca a koliko Srba, da nisu mozda vazniji ono malo Srba na severu Kosova od cele Srbije i ostalih 7.000.000 dusa... Ajde neka prestaju price o Kosovu ili će bre da nas pociste sa ove planete, pa gledajte istoriju zadnjih 2000-3000 godina, necemo biti ni prvi ni poslednji narod koji je nestao, a istoriju dobro znamo pisu pobednici... Ili ćete mozda da čekate da majčica Rusija reaguje kao što nije nikad reagovala u zadnjih 100 godina od kad smo mi tesno povezani sa njima... Inače ko ne zna ranije smo pre Turaka bili mnogo tešnje vezani sa Germanima nego Rusima, a mnogo je manje vremena proteklo tada od podele Slovena :-)

Ekser

pre 12 godina

@(GRIFF, 1. avgust 2011 13:00) A pre kosovske bitke ? Zar ti verujes u tu pricu da su srbi srusili ilirske-albanske hramove, da na istim temeljima sagrade manastire, tamo malkice (ili malo vise) pre kosovske bitke ?

bez_cenzure

pre 12 godina

@Agi

Kako je lijepo namjerno izvrtati činjenice.

U južnom Sudanu radi se o istom narodu ali različitih konfesija. U južnom Sudanu su hrišćani a u ostatku zemlje muslimani.

Takođe vlast u Sudanu je pristala na nezavisnost južnog Sudana dok vlast u Srbiji nije pristala na nezavisnost Kosova nego je ratni zločinac Hašim Tači uz svesrdnu pomoć USA i pojedinih zemalja članica Evropske Unije proglasio nezavisno Kosovo. Nezavisno Kosovo je proglašeno bez pristanka Srbije te se stoga smatra da je okupirano i oteto.

Dragan

pre 12 godina

@GRIFF: Kad vec pricas o istoriji i o kolonizaciji, sto ne kazes i da je u 19. veku bilo 2/3 Srba na Kosovu? Ili to ne znas? Evo citaj ovde: http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Kosovo

MiraPr

pre 12 godina

Ovde se tacno vidi kakvi smo mi Srbi. Pa zato i necemo opstati ne samo na Kosovu nego-nigde! Da nas je dvoje podelili bi smo se i posvadjali...To je nas problem-nesloga...Tuga!

maja

pre 12 godina

@ griff: a po cemu to i srbi ne bi mogli imati isti cilj kao i albanci da zive svi u istoj drzavi, pa dodaj sever kosova, pa republiku srpsku?

Marko

pre 12 godina

@Petar A - Kako ste vi samo naivni dragi Gospodine. Vi u stvari hoćete da kažete kako je međunarodna zajednica sve vreme bila pravična i neutralna po svim pitanjima a glupi srbi su sami sebi napravili sve probleme. Zaista dirljiva naivnost...

bananamen

pre 12 godina

Kao gradjanin ovakve Srbije imam utisak da zivim u nekom protektoratu a ne u demokratskoj i nezavisnoj zemlji. EU, Kosovo, Hag, Zukorlic, Canak... bukvalno sa ovom zemljom rade sta hoce? Izgubili smo svako dostojanstvo. Meni je kao obicnom gradjaninu od svega ovoga mucnina. Kako se osecaju tek zvanicnici ove zemlje, svesni valjda da su mega liliputanci?

Boki

pre 12 godina

@Creative: Kao sto ti ne zelis da budes rob, ne zele ni Srbi. I Srbi hoce slobodu, maternji jezik i istoriju. Je si li ti protiv slobode za Srbe?

rade

pre 12 godina

@Agi, 1. avgust 2011 13:30

Odlicno si to primetio. Evo jos svezijih rezultata takve opservacije. SRBI SA SEVERA AP KiM ZELE NEZAVISNOST OD OSTATKA AP KiM, SRBI IZ REPUBLIKE SRPSKE ZELE SAMOSTALNOST OD OSTATKA FEDERACIJE BiH. Dali moze isto da se primeni na entiteske grupe prema tvom poimanju stvari?!?!
Mislim da znam vec odgovor koji ti je tesko da izgovoris jer se kosi sa tvojim imaginarnim ubedjenjem o nevinosti Albanaca.

bezimena

pre 12 godina

Evo opet
"Niko ne sme da vas dira"
"Niko ne sme da vas tuce"

Opet lazi, opet avanture nacionalista!
(bezimena, 1. avgust 2011 16:11)

p.s."bezimena" nedostaju Vam i dalje srpska slova Ž(Ж), Č(Ч) itd. nabavite srpsku tastaturu, još bolje, ne pokuŠavajte da budete JA, budite Vi

Igor

pre 12 godina

Ne znam da li iko iz "organa" čita ove komentare...ali za ime boga...kako se neko ne priseti iskustva sa ulica Bg'a 96-te i zezanja na racun Slobine "sile i nepravde". U pitanju je isti scenario, blokada na blokadu...zašarenite sve tamo, napravte igrokaz...smederevcima (šporet) blokirajte put...zene neka kuvaju preko dana ručak kako za svoje tako i za "njihove"...noću dužnost neka preuzmu muškarci (bez kuvanja, mada može i neka rakija da zadžibri)...hajde malo mućnite glavama...ismevajte se jakima, stavite im ogledalo ispred lkca da vide kako su ružni...to je jedini lek a i pomaze. Imate tolike marketing kvazi stručnjake...upotrebite ih...ako ništa drugo za prenos gorepomenutih šporeta!

Milos

pre 12 godina

Borko se misli u sebi " o bože što mi je ovo trebalo.." Teorije i ostalo stavimo na stranu, ovo što se radi Srbiji i našem narodu je perfidan psihofizički sadizam ne zabeležen do sada.

Simpatiku

pre 12 godina

Ovi predstavnici vlade Srbije zaista postanu sve smesniji i smesniji a sa njima i shacica onih izmanipuliranih ih instrumentalizovanih gradjana na severu Kosova. Od kad rezolucija 1244 garantuje nekakav suverenitet Srbije na Kosovu? Jel iko ovim gradjanima rekao da rezolucija 1244 je bila ona koja je nepovratno terala svu vojsku, policiju i administraciju Srbije iz Kosova? Jel iko zna da shodno rezolucijom 1244 Srbiju bila oduzeta svako pravo da se mesa u unutrasnje probleme Kosova? A da sada neko cudi zasto KFOR ne pusti Stefanovica. KFOR ne pusti Stefanovica na Kosovu shodno ovlascenjima koju KFOR-u dat prema rezoluciji 1244.

Asterix

pre 12 godina

Prle i Tihi u epizodi "Jesu Balvani ali naši su."
Šta da radi 700 hiljada gladnih ljudi u Srbiji da dobiju humanitarnu pomoć? (ili kako je neko ovde jednom prokomentarisao: a imaš za internet a kukaš).

Dule NS

pre 12 godina

@ (GRIFF, 1. avgust 2011 13:00)

-Svi oni koji kao kraj srednjovekovne Srbije uzimaju Kosovski boj 1389. godine, jednostavno nisu uopšte merodavni da pričaju o istoriji, jer time pokazuju nivo svog ne poznavanja iste!
-Srbija je postojala još dugo nakon Kosovskog boja - sve do 1459. godine i to tako što je svoju NEZAVISNOST plaćala turcima, a pošto je tadašnja Srbija bila bogata, to joj nije bio veliki problem, čak se i teritorijalno proširila za vreme Stefana Lazarevića! To je čak bio period napretka i razvoja Srbije - tada je inače Beograd prvi put postao Srpska prestonica 1403. godine.... Takođe je dobar deo tog perioda Srbija bila POTPUNO NEZAVISNA od Turaka (znači čak im nije ni plaćala nezavisnost) i vodila ratove sa tim istim Turcima!
-Znači Kosovo je u potpunosti u sastavu Srbije od 12. veka, a delimično još od 7. veka!
Nakon što Turci osvajaju Srbiju 1459. godine, cela Srbija nestaje sve do 1804. godine i prvog Srpskog ustanka - ceo period od tada pa do 1914. godine je period OSLOBAĐANJA SRBIJE OD TURSKE OKUPACIJE!!! Nikako ne nakakvo "osvajanje Kosova" ili šta već....
Stvar je veoma jasna!
Toliko o istoriji!

lerthi-shtime

pre 12 godina

Gosp. Iz Srbije trebaju voditpolitiku koja je za gradjane Kosovo u interesu svima,naravno i od albanske stran.Dialog mora nastavit i to najpre probljem sev/m pa onda osatli koj misljim bice laksi za obe strane.

kyokushinkai...osu

pre 12 godina

Kako su krenuli na kraju ce pregovarati o Kosovu u Subotici, ovo je sramno za jednu drzavu koja bi trebala da ima svoj jasan stav o svojoj teritoriji !!!

bobo

pre 12 godina

"""sastanku "iza zatvorenih vrata" prisustvuju i savetnik predsednika Republike Jovan Ratković i savetnik ministra za KiM Vlada Jovičić""""
???
Ono sto se meni licno ne svidja je da sastanku prisustvuju Ratkovic i Jovicic !
Da li to znaci da su i Vlada i predsednik drzave postali svesni da su Stefanovic i Bogdanovic ilegalnim ulaskom na Kosovo nacinili ogromnu gresku jer su prekrsili dogovor Srbije sa KFOR/Eulex i da imaju nameru da sklone iz pregovora

Velibor, USA

pre 12 godina

samo josh shto krace mogu, anyway, vidim da je moj komentar u kom iznosim kompromisna reshenja zadobio duplo vishe minusa nego pluseva. blago meni, udruzishe se izgleda ovde krajnosti i maksimalisti s obe strane, i kosovskoalbanske-maksimalistichke i njihovih simpatizera, s jedne strane i srpsko-maksimalistichke i njihovih, s druge strane.
A ja samo htedoh reci da dve krajnosti (jedna- Kosovo u ovakvim granicama i s Thaqi-jem ili bilo kojim drugim desnicharsko-antisrpskim kosovskoalbanskim rezimom na chelu; druga, celo Kosovo u sastavu Srbije, shto je velikosrpska desnicharska mantra) trebaju apsolutno biti- odbachene! Te da bi konachno ovako chvor zvani kosovsko pitanje tek bio razreshen jednom zasvagda!

Ali, vidim kompromisi, fer odnosi i uzajamno poshtena reshenja nisu in ni kod jednih ni kod drugih, pa se povlachim, a vi nastavite s krajnostima.....

Milko

pre 12 godina

Meni sada nije jasno zašto su dvojica pomenutih ilegalno prelazili granicu.
Da pregovaraju sa Kosovskim zvaničnicima ili Sa Srbima na barikadama.
Proizilazi da tamo ima više strana sa kojima se mora pregovarati.

zoki

pre 12 godina

Sastanak je u Raski ???
Ocito je da Kuper nece da se sastaje sa Borkom na Kosovu jer je Borko sviojim ilegalnim ulaskom prekrsio sve moguce diplomatske dogovore drzave Srbije i Eulexa.
Znaci Borko ce ponovo 'alternativnim putevima' [tj ilegalno] izaci sa Kosova.
Zaista ce biti interesantni detalji tog sastanka i objasnjenje zasto je ilegalno usao.

Pobesneli max

pre 12 godina

I pored podrske ovoj Vladi za politiku prema KiM, moram da dam primedbu na ono"pomoc vlade Srbije". Mislim da je najmanje potrebna politicka propaganda a najvise potrebna politicka sabornost i jedinstvo. Zato su trebali reci "POMOC GRADJANA SRBIJE".

Mile Politika

pre 12 godina

@(Simpatiku, 1. avgust 2011 17:28)
Informise se.

Rezolucija 1244
Link:
http://www.nato.int/kosovo/docu/u990610a.htm


Potvrda suvereniteta SRJ (Srbije kao pravne naslednice):
"..Reaffirming the commitment of all Member States to the sovereignty and territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia and the other States of the region, as set out in the Helsinki Final Act and annex 2,.."
...
Povratak dogovorenog broja pripadnika vojske i policije SRJ (Srbije)
"..Confirms that after the withdrawal an agreed number of Yugoslav and Serb military and police personnel will be permitted to return to Kosovo to perform the functions in accordance with annex 2;.."

Zoran

pre 12 godina

Pa ima mnogo ljudi koji su spremni. Samo drzava da pozove.
(drd, 1. avgust 2011 13:31)

A sto cekate da drzava pozove? Idite na barikade i na licu mesta dokazite da stojite iza junackog busanja u prsa, to je mnogo delotvornije od vitlanja virtuelnom puskom na internetu.

kibic

pre 12 godina

Kako osvojiti prelaz bez vojske?? Pokušati podeliti KFOR vojnicima pečenu prasetinu ,sve fino na motki da izgleda primamljivo,a na desnom boku poslati popove u juriš i problem rešen.Ima da reše i prasetinu i KFOR,da kamen na kamenu ne ostane.

Vrhovna komanda

pre 12 godina

Ne znam samo da li su normaalni, lako je njima da bez izjava legnu da spavaju, pitaju li se kako je tim ljudima na barikadama...obrukali ste Srbiju vasim potezima !!!

Danilo

pre 12 godina

Primetio sam par komentara koji su pokušali da Srbima van Kosova (a izgleda i onima koji žive na istom) "objasne" situaciju na Kosovu govoreći da vlast u Srbiji podstiče Srbe na Kosovu na nasilje i rušenje ne znajući da većina Srba sa Kosova ne zamera vlasti u Srbiji zato što, uopšte razgovaraju sa Prištinom.

Neko je pomenuo da Srbija sprečava privredu Kosova da se razvije (ili tako nešto). Samo mi nije jesno na koji način je sprečava i koju privredu kada pouzdano znam da se oko 70% kosovskog budžeta puni iz carine i stranih donacija kojih je sve manje. Kosovske vlasti najviše muči što se većina prirodnih bogatstava Kosova nalazi u na teritoriji na kojoj su još uvek Srbi većinsko stanovništvo (turistički centar i rudnici) dok se zemljoradnjom na Kosovu bavi tek po neko i to uglavnom za svoje potrebe. Takođe pouzdano znam da se na teritoriji Srbije sasvim regularno prodaje roba koja poreklom sa Kosova koju proizvode Albanci.

I još samo jedno. Dosta mi je onih koji konstantno pokušavaju da Srbe okrive za sve na ovom Svetu iako smo mi imali mnogo manje sreće od njih na lutriji života. Znam prodali smo mnogo toga što smo imali, ali, za razliku od nekih nama susednih država, još uvek imamo po nešto u našem vlasništvu. I da li neko može da mi dokaže da su Bogdanović i Stefanović stvarno boravili ilegalno na Kosovu? Naime više puta sam boravio tamo i pouzdano znam da ima tek po neki dokaz (uglavnom fotografije i izveštaj sa terena) o mom boravku tamo, da sam prešao granicu ne postoji ni jedan, a prešao sam je preko Rudnice.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Priština -- Predstavnici Vlade Srbije Borislav Stefanović i Goran Bogdanović sastaće se sa Kuperom u 16 sati u Raški, saznaje Beta.

Ipak, iz Brisela još uvek nije potvrđeno da je Kuper već krenuo u Beograd i Prištinu gde će boraviti u naredna dva dana.

Ovo je zaista VIC DANA !

Aca Znalac

pre 12 godina

Kao sto se iz prilozenog vidi, serif je jedan i ne zeli strance u ovom gradu. Skinite pistolje i mozete mirno provesti nezzaboravnu noc na divljem jugu.

trusted_source

pre 12 godina

Nije mi jasna analogija ovde...Ako mi šaljemo Borka Stefanovića da stišava situaciju, zašto oni nisu poslali Editu Tahiri sa druge strane kao neko ko već zna Borka i sa njim je za pregovaračkim stolom u Briselu??? Da se to učinilo u startu mislim da ne bi došlo do ovakvog razvoja događaja...Njih dvoje imaju kakav-takav kontakt za razliku od svih ostalih na relaciji centralna Srbija - Kosovo...

Kubba

pre 12 godina

Srbija danas prezivljava i dozivljava sve ovo zato sto Srbija nije nikad proglasila svoju samostalnost. Ista ta Srbija po raspadu jedne nedovrsene tvorevine zvane Jugoslavija nasledjuje ili uzima kontinuitet te nedovrsene drzavnosti i danas je Srbija samo kontinuitet nedovrsene drzavnosti. Toliko o drzavnosti Srbije, ustavu, raznim kvazi deklaracijama i jos kakvim kvazi normama.
Nije lose procitati knjigu Z.Djindjica " Jugoslavija kao nedovrsena tvorevina".

tragicno

pre 12 godina

gledam sta se desava i citam komentare i zao mi je i srba i albanaca. toliko mrznje, kiseline i cinizma! i dok se odrpana balkanska sirotinja medjusobno ujeda i gusa u balkanskom blatu, vlastodrsci i ratni profiteri u beogradu i pristini zgrcu masne kapitale. kako je lako napujdati ljude jedne na druge...

tole

pre 12 godina

Ne, ne, zaista je (što se kaze "po Bogu") ok da sever ostane u Srbiji. To je minimum. A Albanci nek' slave zauvek svoj dobitak, ako imaju elementarni osecaj za realno i pravedno. A šta i kako? - ne znam. U svakom slučaju podrška narodu dole i našim pregovaračima. Videćemo. A opet, ne treba uludo ginuti. Dosta je bilo, ...ako nije obavezno. Ja bih u stvari otišao u Rusiju i Kinu i pitao: "'Oćete vi nas u potpunosti da branite, tj da se uključite, ako mi ne damo sever?" Ako kazu - "Paaa... ne mozemo baš da obećamo...." - ništa - dajemo celo Kosovo. Tako bih ja ovo rešio.

savri

pre 12 godina

Nije baš tako, u tekstu lepo piše: "Takođe, vojnici Kfora, uz nejasno obrazloženje da im je tako naređeno, sinoć nisu dozvolili predstavnicima Vlade Srbije da uđu na Kosovo, ali su njih dvojica u nedelju kasno uveče alternativnim putnim pravcima ipak ušli na Kosmet." Znači nisu ušli preko Jarinje!

Filorus

pre 12 godina

Na severnom delu Kosova, pored u tekstu navedenih prelaza Jarinje i Brnjak koji kontrolise KFOR postoje jos najmanje 4 za koje ja znam ulaza na Kosovo iz pravca Srbije koji nisu zanimljivi KFOR zato sto je put na tim prelazima makadamski i jako jako los, pretpostavljam da su ministri koristili jedan od tih prelaza za ulazak.

Poldi

pre 12 godina

"Kosovo je od uvek bilo CRNA RUPA SRBIJE."

Potpuno tacno gradjanine RUSIJE, samo da dopunim: a Srbija je uvek bila CRNA RUPA EVROPE.

esb

pre 12 godina

Samo se vi i dalje raspravljajte o tome ko je dobar a ko los, cija je istorija istinita i ko ce kome nanu naninu, a vec je 2011. godina.

Oni sto pregovaraju u vase ime sa obe strane su masno placeni za to, vasim parama. Tako vam i treba, kad ste budale.

analiticar amater

pre 12 godina

Meni je JAKO SUMLJIVO sto je u sve iznenada uleteo i Tadicev savetnik Ratkovic jer ce se sutrra svi sastati i sa generalom Bilerom.
Da li to znaci da se Stefanovic jutrosnjim ilegalnim ulaskom na Kosovo i kasnijim pokusajem da poregovara sa Bilerom, narugao KFORU i time izgubio kredibilitet tako da Beograd vec 'radi' na tome da ga zameni ??

Velibor, USA

pre 12 godina

iako rekoh da se odjavljujem iz thread-a ovih komentara ove vesti, josh samo, shto krace mogu, @ZoranBG, po brojevima pasusa.
Najpre, samo pravedan mir izmedju Srba i Albanaca je odrziv. Mirnodopsko reshenje u kom nema pobednika ni porazenih jer je priroda srpsko-albanskog konflikta takva da tu nijedna od strana nije zrtveno chista. I najvaznije je pridobiti i ubediti Zapad i Medjunarodnu Zajednicu da to shvate i pomognu na taj nachin!
1) NATO nije vishe tako dogmatski kako ti Zoran BG opisujesh. Zapravo NATO sve vishe shvata da treba biti fer prema obadve strane u srpsko-albanskom konfliktu. NATO-u sigurno nije cilj rushenje pro-zapadne aktuelne srpske vlade a shto bi se desilo ako se Zapad postavi totalno negativno prema srpskoj strani.
2) Uopshte ne bi sporazumno razgranichenje izmedju Srba i Albanaca dovelo do lanchanih reakcija u celom regionu. Ucene i pretnje ekstremista bilo koje strane- treba shto vishe ignorisati! BiH ima svoj Dejtonski sporazum (za razliku od Kosova koje nishta ni slichno nema, a moralo bi, minimum!), Makedonija ima svoje odnose s Kosovom iovako ionako, a za albanske delove (ponavljam, samo albanske delove tih opshtina i gradova) Preshevsko-Bujanovachke doline sam i rekao da ih treba imati u opticaju davanja Kosovu kao znak dobre volje nakon shto Kosovo pusti na miru srpski sever te nakon shto da autonomiju onim par srpskih enklava i eksteritorijalnost spc manastirima i crkvama.
3) Ondashnja srpska politika je poodavno porazena! No, ne moze se celom srpskom narodu i celoj Srbiji i celoj srpskoj politici (ukljuchujuci chak i one srpske politichke opcije koje su bile najkdirektnije ZRTVE ondashnje srpske politike) nametati stalno da budu porazeni i gubitnici! To ni Zapad josh od poodavno ne gleda vishe tako stereotipno.
Izjednachavanje Kosova s drzavotvornim ex-Yu republikama, ponavljam, nije adekvatno ni istinito!
4) Zashto uplitati Sandzak i Vojvodinu u celu prichu??? Ako s Vojvodinom ima neke priche to je jachanje autonomije koju podrzavaju i brojni Vojvodjanski Srbi te negovanje vojvodjanskih multinacionalnih i tolerantnih vrednosti- sve suprotno a ne slichno kosovskoj prichi.
5) S tim se pasusom slazem, no, sad prichamo kako konachno s savremenijom i evropskijom srpskom politichkom opcijom da reshimo jednom zasvagda kosovsko pitanje. A, to je jedino moguce da bude pravedno i odrzivo tako shto nijedna strana nece biti ni potpuni gubitnik ni potpuni pobednik!
Kompromisi, samo kompromisi!

Zoran

pre 12 godina

Ne odlucuju ni Srbija, lider u regionu, ni Kosovo, demokratska republika, nego veliki brat iz Vasingtona i trabanti iz Londona i ostalih krajeva "demokratske" EU. Kako ga nam oni skroje, tako ce biti (kao i uvek do danas).