Sreda, 27.07.2011.

01:09

Specijalne jedinice ROSU se povukle

Specijalne jedinice kosovske policije ROSU povukle su se sa severa Kosova, rekao je danas portparol kosovske policije Brahim Sadriju. Počeo sastanak s Bilerom.

Izvor: B92

Specijalne jedinice ROSU se povukle IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

99 Komentari

Sortiraj po:

meda

pre 12 godina

Sudeći prema rejtingu predstavnika Srbije koji se nalaze na Kosovu, a angažovani su na rešavanju aktuelne situacije i sudeći prema pojavljivanju u medijima i datim izjavama srpskih zvaničnika, čini se da aktuelnoj vlasti nije preterano stalo do sudbine srpskog naroda na Kosovu.

Oklinak

pre 12 godina

Pa vec kada se prica o ratu. Nikako ne kretati pre nego se dogovore dnevnice. I to na ruke, svako vece pre povecerja. Da ne bude ko dosad pa strajkuj danima. Ili da Kostunica garantuje isplatu. `Sto je sigurno - sigurno.

Marinko Bojovic

pre 12 godina

@ Fact Ne kazem da SADA ima veze sa Hrvatskom ali poredim slanje vasih "redarstvenika" u Borovo Selo sa namerom da "dovedu red" a stvari bili su poslati u sigurnu smrt jer je i sam Tudjman znao da je tada vise bilo "bradonja" u Borovu Selu nego sto se skupi 9 Maja na Ravnoj Gori. Zrtvujes par svojih ljudi da bi izazvao rat.

Bledi

pre 12 godina

Ovakvih akcija ce biti i u buducnosti, sve dok nezavisno Kosovo ne kontrolise celu teritoriju, i sve dok srpske kriminalne bande ne prestanu iskoriscavati ovakvo status-quo stanje.

Alex

pre 12 godina

Imam jedno pitanje pa se nadam da ce ovo biti objavlejno a i da ce neko koliko toliko upuceniji date barem neki odgovor.
Svjestan sam da diplomatski jezik je posebna lingvisticka kategorije da mnogo toga receneog, precutanog itd itd ima funkciju da poselje neku poruku koja laicima, raji i masama nije ocita. Otprilika taj diplomatski jezik je ako vrsta masonskih signala, pno sto je presutano je bitno u istoj mjeri kao i ono receno a i ono receno moze imati visetruko znacenje.
No opet meni kao laiku nije jasna poruka koju je predsjednik Tadic zelio da kaze kada je izjavio da Srbija nece ratovati. Ako Srbija nema namjeru ratovati logicnije je bilo da Tadic ratovanje uopste ne spomine pa se pitam koja je "tajna"diplomatska poruka koju ova izjava nosi AKO JE UOPSTE IMA

Abaz

pre 12 godina

Ja mislim da Srpski politicari samo obmanjuju njihov narod ,situacija je sasfim druga ,pitajte srbe dali zive bolje u sever Mitrovice ili u centar Kosova

Milos

pre 12 godina

Kakve nebuloze o bojkotima robe , pa kome ce Kosovo da izvozi robu u buducnosti kada nesto bude proizvodilo ako ne Srbiji, CG, BiH ? Da nece Nemackoj i Francuskoj? Osvestite se malo Nemacka i Francuska danas imaju visebilionsku razmenu i zato su bogate a zamislite da su bojkotovale jedna drugu od II sv. rata gde bi bile? Dosta vise sa tim ratovima, kako su se Srbi osecali kada su policajci svakodnevno ginuli 1998 ?

skeptik

pre 12 godina

@red_moon
Neupucen si. Ja imam malo vise godina nego ti i secam se da je kolona tenkova koja se tada kretala ka hrvatskoj granici bila duzine nekoliko km. Uostalom, procitaj skripte za Brione pred Oluju i videces da Tudjman doslovno kaze da se istocna Slavonija ne sme dirati jer se plasi da ce Srbija uci u rat. A sto se tice naoruzanja i avijacije odnos je bio 1:10 u korist Srbije.
Glupo je pricati sa ove vremenske distance sta bi bilo kad bi bilo da je umesto Knina Tudjman krenuo na istocnu Slavoniju ali ja ti garantujem da bi epilog bio drugaciji.

vasa

pre 12 godina

@dasa
sta li bi mi tek u Srbiji trebali da radimo i koliko dugo bi trebalo da bojkutujemo za sve one srpske policajce i vojnike koje su iz zasede ubili Albanci iz uck.

Горан

pre 12 godina

Oбавештеној, цитирам:
"Pa Engleski Gardijan javlja da je to vec sve dogovorena stvar sa USA i Zapadnim silama [link]
(obavestena, 27. jul 2011 10:22)"

Ко то је пријатељице обавестио шта пише у твом наведеном тексту? Да ли си способна да читаш и разумеш Енглески језик? Овај текст од исте ауторке појавио се у устоветном облику на више места у свету, и јасно и гласно каже да су ЕУ и САД нису одобриле Тачијеву насилно преузимање административних прелаза.

otrov

pre 12 godina

@(red_moon, 27. jul 2011 12:52)
Bio sam u Istočnoj Slavoniji od maja do decembra 1995. i mogu da kažem da sam u Tvom postu pročitao gomilu gluposti. U to vreme je uz Dunav od Apatina do Bačke Palanke bio raspoređen skoro ceo novosadski korpus, drinska divizija, korpus specijalnih snaga, da ne spominjem samostalne motorizovane brigade i artiljerijsko raketne pukove. Jedan deo je bio raspoređen i na zapadnoj obali Dunava, sve u svemu blizu 40 000 vojnika. Nije tačno da smo imali problema sa gorivom, oružjem, municijom ili moralom. Smatram da je tolika demonstrirana sila bila dovoljno snažan faktor odvraćanja i da je uticala na dalji razvoj događaja u tom smislu. Verujem da bi HV napala Istočnu Slavoniju više nego rado da je odnos snaga bio drugačiji. I ne znam kako u jednoj rečenici govoriš o potencijalnom "napadu" od strane HV koji bi izazvao nestanak Srba, a u sledećoj kažeš da srpska vojska nije bila sposobna za "ofenzivu". Onaj koji se brani od nestanka, po logici stvari nije "napadač". Pretpostavljam da je to proizvod višegodišnje indoktrinacije, kojoj sam i ja delom podlegao, ali sam bar toga svestan. Jedino pravo pitanje jeste da li bi naše jedinice dobile naređenje da dejstvuju u slučaju "Golubice" ili ne. Poučen prethodnim iskustvima, verovatno ne, ali to je već nešto što je u domenu šizofrene i meni potpuno nejasne politike srpske vrhuške tog vremena. Ne bi me iznenadilo da su nam u slučaju napada naredili da ne dozvolimo izbeglima da dođu do Novog Sada ili Beograda, pre nego da branimo Istočnu slavoniju. sve u svemu, hvala Bogu što se tako završilo, pa makar se i zvalo da smo mi pobegli,a vi nas najurili. Što se mene tiče, ne bih imao ništa protiv da su se svi sukobi završili na zveckanju oružjem.

Иван Тополa

pre 12 godina

Ум царује снага кладе ваља!

Још једном је дипломатија и политика коју води Демократска странка доказала своју супериорност над политиком насиља, политиком ратова, губљења живота и политиком деведесетих...

Све похвале за Борка Стефановића и Горана Бограновића!!!

у пролазу

pre 12 godina

да албанци верују својима, не би се овде набеђивали. овако сами себе уверавају у бајке. ал ето са јутром оде и роса. шта ће тек бити кад угреје сунце?

Newborn

pre 12 godina

"Specijalne jedinice su obavile zadatak za koji su bile zadužene. Njihov posao je bio da omoguće carinicima da obavljaju posao", i da se sada na granicnim prelazima nalaze carinici i pripadnici pogranične policije i da je situacija na severu Kosova mirna.

Glavno da se ROSA se povukla ... sto znaci i jedna od sledecih velikih pobeda Srbije !!!

Krle

pre 12 godina

Ovi sto pozivaju SNS, DSS i radikale da znaju da bi da su oni na vlasti bili mi sada izgubili sever Kosova (kao sto bi izgubili i Presevo pre 10 godina da Milosevic nije bio skinut). ROSU je danas izbacio NATO (ne kazem da Srbi nisu pomogli, ali bez NATO-a severe bi pao). Prvi put u zadnjih 20 godina, ja na BBC-ju mogu da vidim formalnu osudu USA i EU neke akcije koja je protiv Srba. Znaci ovo sto rade Borko i Boris je dobro i jedino moguce. Mi smo istorijski bili uvek saveznici sa USA i UK na obostranu korist.

Iks

pre 12 godina

"Specijalne jedinice su obavile zadatak za koji su bile zadužene. Njihov posao je bio da omoguće carinicima da obavljaju posao", rekao je Sadriju u izjavi za Radio Slobodna Evropa, ne precizirajući šta to tačno znači".----To znaci da su kosovski carinici sad na ovim prelazima, a to je razlog zasto je ROSA poslata. Drugo kaze se "U severnom delu Kosovske Mitrovice nafta se prodaje na improvizovanim benzinskim pumpama i to po nižim cenama nego u ostalim krajevima Kosova i Metohije". Po OVO je bio problem, ove kriminalne bande koje prodaju na crnom, bez carine. Misija kosovske vlade da stavi pod kontrolu granice je uspela.

ko vas ne zna skupo bi vas platio

pre 12 godina

"...KAKO TREBA DA SE PONASA JEDNA DEMOKRATSKA POLICIJA."... kao da ne, ta "demokratska policija" je napunjena pripadnicima bivse uck koja je odgovorna za ubijanje i proterivanje na hiljade civila - zaista vrlo "demokratski". A sto se tice uvodjenja "reda i zakona" od strane jedne albanske tvorevine koja je upravo nastala krsenjem zakona i reda, gde je sverc nacionalni sport, tvorevine koja je nesposbna da izgradi funkcionalne institucije, uvede vladavinu prava i gde je premijer jedan krimos... sta reci... Vreme vam je komsije Albanci da se najzad probudite iz tih vasih narcisoidnih fantazija. Ali stvarno.

Komentator

pre 12 godina

Kao što je Srbija imala svoje Albance koji su na KiM pravili haos tako danas Albanci imaju svoje Srbe koji na tom istom KiM prave haos! Ako ćemo priznati Albancima želju i borbu da ne žive u okviru Srbije tako isto moramo priznati Srbima želju i borbu da ne žive u okviru nezavisnog Kosova! Tači je sada u ogrmnom problemu jer zna da zvanična Srbija nikada neće pokrenuti nikakav javni udar na Kosovo, a on ima ogromnih problema sa severom Kosova koje ne može nikako da reši. Međunarodna zajednica nije dala punu podršku Prištini jer prvo i sami nisu složni, a drugo ovo je vrlo klizav teren. Jednom su se već osramotili sa 2004. godinom i ne žele takav šamar opet, naročito jer u Evropi jača desnica i ne treba im da načine sebi medveđu uslugu davajući argumente desnici.
Situacija po Srbe će biti sve bolja i bolja vremenom i taj proces će ići brže nego u Hrvatskoj!

vladas

pre 12 godina

Mesecima unazad prištinske vlasti prete da će uvesti embargo na robu iz Srbije. I šta smo mi uradili - ništa. Sramota! A i sad kad je prigustilo,nista se novo nece dogoditi,oni ce da pregovaraju jedno 10 meseci,a dole ko zna sta ce da se desava.

Zivi bili, pa videli

pre 12 godina

Neizvesna? Situacija je, naprotiv, sasvim izvesna. Srbija ce priznati Kosovo, samo jos malo tvrdi pazar dok narodu ova Grand parada ne dojadi toliko da ce MOLITI vlast da to konacno ucini.

ognjen98

pre 12 godina

... gde ste sada ministri i dr. cuveni borci za Kosovo i vladavinu demokratskih prava ...!!! gde su podrske iz EU sada ... DEMAGOZI !!!

neko iz mase

pre 12 godina

@Albanac

Pusti te suplje o srpskim tajnim agentima koji ubijaju "nevine Albance" a nekada i Srbe samo kako bi optuzile ni luk jeli ni luk mirisali Albance. Ne pije to vise vode! Davno ste procitani! Sta je vama ubiti svoga da bi optuzili druge za visi cilj pogotovo ako to izazove desavanje naroda. Nista! Sitnica je to za vas!

Ova Tacijeva akcija je bila pomno isplanirana do detalja. Njegova policija ili neki pripadnik strane sluzbe zapadnih mentora je ubio vaseg policajca a sve kako bi se optuzili Srbi kako bi vi imali razlog etnicki ocistiti sjever Kosova i Metohije. Sverc i kriminal mnogo su veci juzno od Ibra pogotovo izmedju Kosova i Albanije cija granica uopste ne funkcionise. Taciju kriminalcu i teroristi stalo do uvodjenja reda. Nego mene cudi da ste tako lako povodljivi i podlozni manipulaciji i da vjerujete svemu sto vasi mediji pisu. Taciju je stalo do uvodjenja reda na sjeveru koliko i do samoprijavljivanja u zatvor zbog sopstvenih kriminalnih radnji i ratnih zlocina.

dasa

pre 12 godina

Jedno znam, vise necu nikad kupovati nista proizvedeno u Srbiji, verujem da tako misle vecina Albanaca na Kosovu. Nadam se de ce ovaj embargo postati bojkot i biti trajan, cak i ako se politicari dogovore. To je najmanje sto mogu uciniti u secanje na kukavicki-iz zasede ubijenog policajca.

ReleaseTheFuture

pre 12 godina

Samo me interesuje kako je utvrđeno da je ubijen snajperom. Na osnovu čega takva tvrdnja? Ne postoji kalibar, niti tip municije ekskluzivan za snajpersko naoružanje.

Nenad

pre 12 godina

"Specijalne jedinice su obavile zadatak za koji su bile zadužene. Njihov posao je bio da omoguće carinicima da obavljaju posao", rekao je Sadriju u izjavi za Radio Slobodna Evropa, ne precizirajući šta to tačno znači.

To znaci da vam planirana akcija nije uspjela ali da za unutrasnju upotrebu juzno od Ibra morate sebe opravdati!

Zbunjeni Albanac !!!

pre 12 godina

Kome bre da verujemo !!!
Pratim obe Televizije Albansku i Srbsku !
Srbska TV prenosi neke ljude na sred ulice koji su blokirali put zemljom i kamenicama i prenose da su zaustavili akciju K. Policije !
Albanska TV prenosi Policiju i Carinike Kosova koji pregledaju svako vozilo i kamijone koji ulaze preko te granice i oni prenose da nema povlacenja !
?!?@&$@##

fact

pre 12 godina

@ Marinko Bojovic

Kakve veze ima Hrvatska s ovim tu kod vas? Odakle ti te usporedbe?

To je kod vas Bliski istok, a Hrvatsku je odmah po neovisnosti priznao i UN i ostale Zapadne zemlje, jer znaju da im Hrvatska prirodno pripada.

Ovo kod vas je Bliski istok, bilo i biti će uvijek.

Marina

pre 12 godina

Nemojte misliti da sam bešćutna ili pakosna u ovom za sve Srbe delikatnom trenutku,ali gledajući sa strane mislim da će dolazak kosovskih specijalaca na granicu ubrzati rješenje stanja između Srbije i Kosova i Srbije i EU. Nisam sigurna da Tadić nije na neki način "upleten" u događaje. Mislim da je postignut tihi sporazum Tadića i Brisela da se prešutno dopusti Kosovu da kontrolira svoje granice. Tadić bi građanima Srbije konačno jasno objasnio da je Kosovo država i da se "tu ne da više ništa učiniti". Kosovo će,s druge strane, u dijalogu imati bolje startne pozicije jer će kontrolom svoje granice "dokazati" državnost a time i opravdanost 77 priznanja. Nije slučajno da se baš sada događa otklanjanje "svih prepreka" za sticanje statusa kandidata krajem godine. Mislim da dolazi do prijelomne točke u kojoj će građanima Srbije biti jasno koga birati na parlamentarnim izborima 2012.g. jer ih stranke neće više moći mamiti obećanjima o "haškim junacima" ili "pokrajini Kosovo" nego će se morati koncentrirati isključivo na gospodarske probleme i unutrašnje uređenje zemlje i konačnu integraciju u EU,bez Kosova,dakako.

Fulcrum

pre 12 godina

jedini uspesan zadatak koji su obavile te "specijalne" jedinice koliko vidim jeste da su se vratile u Pristinu! Srbima sa severa Kosova svaka cast za ucinjeno u protekla 2-3 dana!
@kastati:daleko je Kosovo od drzave a kosovska "policija" je josh dalje od postajanja policije

Pera

pre 12 godina

SAD su izgleda izgubile strpljenje.
Malo im je frka. Kriza ih malo trese.
Popis stanovništva na Kosovu je pokazao da tamo živi samo 1500000 stanovnika, od toga su samo 1200000 Albanci (uz sva naduvavanja broj je skoro isti kao i 1981.)
Sada bi Srbija trebala da postavi ozbiljno pitanje zemljama koje su priznale tu kvazidržavu, šta su one to priznale? Protektorat u kome je na vlasti mafija. Oni pričaju o Kosovu u EU, pa tamo još uvek vlada krvna osveta, koju su i Crnogorci prestali sprovoditi pre nekih 200 godina. Pričaju o računu za struju koju su potrošili Srbi, naravno da treba da plate, ali isto tako i Albanci treba da plate struju srpskoj elektrodistribuciji potrošenu od 1991. do 1999. a nikada plaćenu. Nešto mi se čini da bi taj račun mogao biti bar 10 puta veći od srpskog. Ali neke teme su tabu.

matrix

pre 12 godina

Dokle ce ova vlast da manipulise Srbima na Kosovu sto im ne pruzite pravu pomoc i zastitu nego uvek cekate da dodje do sukoba pa da saka Srba brani interese cele Srbije.

Xhefi

pre 12 godina

Ministar unutrasnjih poslova Kosova g. Bajram Rexhepi je rakao da su pripadnici Rosa zavrsili svoj zadatak i da je postignut dogovor sa KFOR-om o povlacenju policijskih specialnih snaga Kosova, tako da KFOR ce garantovati kosovske carinare u ovim prelazima koji ce biti sastavljeni kao i u drugim carinskim prelazima Kosova i zajednicke policije, tj. albanaca i srba. Dakle, Kosovska vlada ce nastojati da se doeta odluka o sprovodjenju reciprociteta izmedju Kosova i Srbije postuje do kraja.

miljan

pre 12 godina

Naravno da su se te "jedinice"povukle,sto je jos znacajnije SRPSKI NAROD im nije niti popustio niti dopustio da na SILU uvuku sever KiM u tu njihovu "republjiku". ovo sto njihov ministar kaze jeste delimicno tacno. na samom prelacu radi granicna policija Srpski KPS, ali ista ona koja je bila to pre napada, tamo je i euleks carina, ali NEMA carinika tzv "republike kosvo". Euleks samo evidentira robu koja prolazi kroz ADMINISTRATIVNI a ne granicni prelaz. Stanje je vraceno u ono koje je bilo pre napada. Sve ostale izjave albanskih "ministara" su za njihovu internu satisfakciju. kamioni prolaze bez problema kao i nove KM tablice i u to se mozete sami uveriti. Silaom se nikada nista nije resilo pa nece ni ovo sad. Akcija izaziva reakciju

Nikola

pre 12 godina

Zuri se Albancima da srede sve oko Kosova pre iducih izbora u Srbiji jer ce konacno doci na celo nacionalna vlada koja nece tolerisati ovakvo ponasanje Albanaca i koja nece deliti delove drzave radi EU sargarepe.

Podrzimo na sledecim izborima DSS, SNS i SRS. Vreme je da i mi konacno dobijemo nacionalno odgovornu vladu, dosta su drugi resavali nasu sudbinu, zato smo i dosli do dna.

neko iz mase

pre 12 godina

@Rame

Vasi vas drze u mraku a vi kao i obicno im vjerujete. Kako vam nije jasno da Albanci nece kontrolisati sjever Kosova i Metohije i da to samo moze prouzrokovati nove sukobe. Ostavite se corava posla i cistite kriminal u svojim redovima. Pocnite od vrha tj. od Tacija jer riba smrdi od glave.

cale

pre 12 godina

Da ste ranije toliko telefonirali i razmisljali o Srbima na Kosovu do ovoga ne bi ni doslo, ali kao i uvek ova vlast sve radi bez predhodnog plana i strategije.

Otkud to?

pre 12 godina

Za divno čudo, članak na sajtu BBC News Europe je za sada vrlo izbalansiran (za razliku od CNN-a) i manje-više odgovara onom što možemo čuti po našim medijima.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-14303165

Burim_bujanovac

pre 12 godina

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi je za prištinske medije izjavio da Policija Kosova i pripadnici Carine Kosova rade na
tim prelazima i "ostvaruju reciprocitet u trgovinskim odnosima sa Srbijom".
Ovo znaci da je cilj bio da se pocne akcija specijalnih jedinica i da vidi ceo svet da srbija podrzava kriminalne grupe i paralelne institucije koje ne dozvoljavaju da se sprovede zakon u ovaj DEO KOSOVA,i sada da bi se povukle specijalne jedinice ROSU i barikade na putevima treba neko TRECI da sprovede zakon ili da asistira,a to je KFOR i ovo je bila cela poenta ove akcije...KFOR ce od sada asistirati kps policiji i carini Kosova koja sprovodi embargo!!!

red_moon

pre 12 godina

@skeptik

Jao, čovječe, potpuno si promašio. Hrvatska nije napala istočnu Slavoniju jer su se Srbi tamo dozvali pameti i brže-bolje pristali na mirnu reintegraciju nakon Oluje. Inače, operacija "Vukovarska golubica" je bila spremna, u njoj je trebao sudjelovati i gotovo cijeli tenkovski potencijal Hrvatske vojske (oklopna vozila gotovo uopće nisu bila nagažirana u Oluji nego su čekala u Slavoniji na eventualni napad Srbije).
Jedino što bi se desilo da je HV krenula u akciju u istočnoj Slavoniji je nestanak Srba i s tog područja - srpska vojska nije imala ni snage (da je i mogla pokrenuti onu starudiju od naoružanja, nije imala goriva, pogledaj nedavno objavljene transkripte sastanaka vojnog vrha Srbije i Miloševića)ni borbenog morala (baš me zanima gdje bi popunili sastav za ratovanje u Hrvatskoj)za bilo kakvu akciju, kamoli ofenzivnu.

Aha

pre 12 godina

@Marko

Pusti te srpske lazi,njega je ubio tajna sluzba Srbije koja seta zajedno sa kriminalcima i svercuju po sevjernu mitrovicu,za vlada Kosova ne treba vise nikakvih razgovora sa Srbijom sve dok srpska vlada ne preda tog srpskog snajperista tajne sluzbe Srbije
(Albanac, 27. jul 2011 10:15)

Evo, ko koga ovde zaludjuje. Albanac, Srbija nema nikakvu tajnu sluzbu tog tipa, a da ima, ne bi se bavila ovime, sta ce tajna sluzba da ubija policajca na Kosovu, tajna sluzba se bavi mnogo vaznijim stvarima. Isti ste Amerikanci, postali ste robovi medija, sve slepo verujete, ako kazu da smo bacili atomsku bombu ti ces da verujes, zar ne?

neko iz mase

pre 12 godina

Po vec vidjenom scenariju Albanci ubili svoga da bi ga zrtvovali za visi cilj. Ne bi im bilo prvi put. Tako je pocelo i 17. marta kada su iskoristili nesrecno utapanje djece u Ibru da bi svu krivicu prebacili na Srbe. Krivicu koje ni bilo!
... Pitam se ja zasto bas sada. Mozda EU nije ocekivala da ce Srbija u tako kratkom roku ispuniti 2 preostale haske obaveze pa im ponestalo uslova za Srbiju te su morali stvoriti nove. Srbija je pravi pravcati mazohista! Kako nam nije vise jasno da nas EU ne zeli u svom sastavu!

hallucinoman

pre 12 godina

A da pošaljemo naše specijalce - barem blizu granice, da znaju i naši, i njihovi, da smo prisutni, živi, u primesama dostojanstveni?

Neka idu i sa praznim puškama, ali neka idu dole... to su gradjani naše države, i oni se bore za svoje živote... ali mogli bismo kao njihova država bar da - navijamo.

Tuga i sramota.

Duci0167

pre 12 godina

Nikada mi nece biti jasna ta potreba coveka za nasiljem i krvoprolicem! Nije vazno sa cije strane potice ta zelja. Pored toliko lepih stvari koje zivot pruza mi samo plivamo po fekalijama! Malo zaronimo,izronimo,plivamo i tako prodjose moje 34. godine,za sada. Situacija na severu treba da se resava gledajuci SAMO sta je dobro za preostale Srbe u novonastaloj situaciji na koju ne mozemo da reagujemo. Zveckanje oruzjem je tako ... primitivno!

Nenad

pre 12 godina

Znaci Srbi su bili upravu sto su ostali da dezuraju jer nije vjerovati na rijec KFOR-u Stefanovicu i Bogdanovicu. Konacno su sazreli! Znaju oni to najbolje pored koga zive na Kosovu i Metohiji.

da objasnim neke stvari

pre 12 godina

Ovde neki ljudi ostavljaju komentare a da pri tome uopste ne poznaju stanje na terenu.
Pre upada specijalaca ROSE na granicnim prelazima Barnjak i Jarinje su BILI pripadnici kosovske policije KPS (uglavnom Srbi), koji inace primaju platu iz Pristine, i pripadnici EULEX-a. Taci je izveo ovu akciju jer KPS tj Srbi iz KPS kao i sam EULEX nije sprovodio embargo na uvoz robe iz Srbije. Kada se ova situacija smiri, na bilo koji nacin, na granicnim prelazima ce PONOVO biti kosovska policija tj. KPS i EULEX. Da li vam je sada jasno?

Jovan Radovic Zubin Potok

pre 12 godina

Dozvoljeno je slobodno kretanje vozilima kroz Zubin Potok. Kfor vrsi uvidjaj jucerasnjih sukoba u selu Varage. Dezurne ekipe i dalje stoje pored puta, radi straha od ponovnog upada ROSE.

nidža

pre 12 godina

upravo činjenica da obeležavamo godišnjice prethodnih zločina albanskih vlasti: žeteoci, ubistva dece... i da i nakon 12 godina ništa nije otkriveno, učinjeno pokazuje stanje na kosovu. pokazuje (ne)volju sveta a pre svega evrope da se uhvati u koštac sa malignim tkivom koje će i nju da napadne.
a kad nešto takvo prođe nekažnjeno zločinci udaraju ponovo! Probni baloni su davno pušteni!

Nenad

pre 12 godina

@rexona

Nista nije vecno! A pogotovo dole sjever nece biti vas! Vama je to valjda dosad jasno. I ne necete kontrolisati sjever niti ce Albanci kontrolisati Jarinje i Brnjak. Srbi ce i dalje biti tamo. Strasno je kako vas vasi mediji drze u mraku!

Ramë

pre 12 godina

Mediji na kosovu,u svakom bloku vesti javljaju da su pripadnici specijalne policije Kosova na granicnim prelazima 1 i 31 (Jarinje i Brnjak),i da nema sanse da se povuku sa tih mesta,a mediji u Srbiji govore da su se pripadnici specijalne policije Kosova povukle,te ponovo zauzele ,te da je dogovoreno da se povuku za danas.Neko ovde laze,jer Prishtinske vlasti kazu da nema ni govora o povlacenju sa "GRANICNIH PRELAZA"
Necija je politika ovde mutna,zar ne.

Ivan KM

pre 12 godina

Stanje je sledeće: Rosu se povukla sa prelaza u bazu KFOR-a koji im pruža nesebičnu podršku, kao i obično. Barikade su i daje na putevima. Tači samo čeka signal sa zapada i šalje ih ponovo na sever u još većem broju. Inače, ROSU je formirana od najistaknutijih pripadnika OVK iz doba rata. To je 'legalizovana' zločinačka formacija, zato se Srbi i boje da oni dodju na sever.
Znam samo da Redzepi i Tači neće lako da se 'odreknu' severa. Sledeći sličan pokušaj će biti za koji mesec, kad se sve prividno smiri (oni sve rade iznenada). Plašim se samo da ne bude MNOGO KRVAVIJI ZA OBE STRANE!

kastati

pre 12 godina

BLAGOJE oni nisu tamo da ratuju protiv srbskoga naroda znajte. Oni su tamo da sprece nesto drugo. POKAZUJU VAM KAKO TREBA DA SE PONASA JEDNA DEMOKRATSKA POLICIJA.

Milutin

pre 12 godina

U medijima u Svedskoj i Norveskoj nema ni jednog jedinog slovca o ovim incidentima ! Samo o Anders Behring Breivik-u i masakru koji je ucinio u Oslu.

Shomi

pre 12 godina

Niko od velikih svetskih mediskih kuca ni da pomene ovo sto se desava! Sramota! Samo ako se Srbija pominje u negativnom kontekstu onda zasluzujemo "headline"!

rosu

pre 12 godina

nisu se povukli vec su tu, nemojte biti toliko slepi i verovati sve sto kaze ovaj ..borko stevanovic jer on se placa od strane tadica da laze svoj narod, meni je zao ali to je istina....

goran

pre 12 godina

Vladi u Pristini i Beogradu:
Poštovanje,
hteo bih da izrazim žaljenje zbog smtri mladog policajca Envera Zumberija, 32-godišnjeg oca troje djece.
Zar nije bolje hiljadu godina razgovarati nego jedan dan ratovati? Da se razgovaralo Enver bi bio sada živ!
Ne postoji ni jedan zdravo - razuman agrument sa srpske ni sa strane vlasti na Kosovu koji bi opravdao upotrebu oružja sada kada ste počeli da razgovarate. Mi ćemo zaboraviti Envera, a Vi ćete ga se setiti za vreme izbora ili kada obeležavate neke važne datume. Porodica Zumberi nikada ga neće zaboraviti i uvek će im nedostajati. Oni nemaju zamenu za Envera kao što Vi imate da bi ste popunili broj policajaca, kako to važi za Vas važi i za one koji odlučuju u Srbiji.
Zato apelujem na Vas i na vlasti u Srbiji da razgovarate, razgovarate i razgovarate. Svako nešto mora da izgubi, ali neka to više ne bude ni jedan ljudski život sa bilo koje strane.
Vaš prijatelj, komšija, zemljak, kako god hoćete, Goran Dožić

skeptik

pre 12 godina

Ovde ljudi pricaju strasne nebuloze i prizivaju neki rat. Incidenata ce biti ali rata nece jer to KFOR nece dozvoliti. Druga stvar, Kosovo nema vojsku niti ima tesko naoruzanje kao sto je imala Hrvatska ako se vec pravi neka paralela sa Olujom. Treca stvar, Hrvatska je napala Knin ali nije smela istocnu Slavoniju jer se ona granicila sa Srbijom. Da je kojim slucajem napala istocnu Slavoniju Hrvatska ne bi izgledala danas kao sto izgleda. Slicno vam je sa severom Kosova ali kao sto rekoh NATO nece dozvoliti bilo kakve sukobe.
Resenje za trenutnu situaciju ce se desiti onog trenutka kad se Albanci napokon pomire sa cinjenicom da su oni nezavisni za neke drzave ali za Srbiju nisu, niti ce biti. Kompromis je vrlo jasan i logican. Ako se dvoje ljudi ne slazu oko neke stvari onda se izabere neutralno resenje. Po meni kompromis oko carinskih pecata je vrlo jednostavan. Ukoliko Kosovo izvozi robu u Srbiju onda pecat mora da nosi oznaku UMNIK Kosovo ili EU Kosovo. Ukoliko pak roba prolazi kroz Srbiju samo u tranzitu do neke druge zemlje onda tu robu treba propustiti sa njihovim pecatom pa nek ta zemlja kasnije vidi sta ce sa tom robom.

Milan

pre 12 godina

Albanci nece odustati, izvesce to na ovaj ili onaj nacin. Svi znaju da nista ne preduzimaju bez odobrenja SAD. Opet sve preko ledja obicnog naroda, dok politicari pricaju praznu pricu.10 godina srpska diplomatija nije napravila pozitivan korak po pitanju Kosova, sta ocekivati?

Albanac

pre 12 godina

@Marko

Pusti te srpske lazi,njega je ubio tajna sluzba Srbije koja seta zajedno sa kriminalcima i svercuju po sevjernu mitrovicu,za vlada Kosova ne treba vise nikakvih razgovora sa Srbijom sve dok srpska vlada ne preda tog srpskog snajperista tajne sluzbe Srbije

A da drugi ne komanduju bili bi u ratu već 12 godina

pre 12 godina

(Blagoje, 27. jul 2011 04:45)

Pa i oni ne smeju da primene silu do kraja. A mi kao znamo šte hoćemo, imamo i specijalce i vojsku, pa ništa ne možemo da sprovedemo pošto i nama, kao i njima neko drugi komanduje vezano za celu situaciju od 1999 godine, a ovo je samo još jedna epizoda serije bez kraja.

nada

pre 12 godina

Bas me cudi da je situacija nejasna, posle onako ODLUCNE i JASNE reakcije iz Brisela i Vasingtona. Takodje je JASNO da je "trenutan boravak" specijalaca "ROSA" u obliznom sedistu KFOR-a, samovoljna odluka nekog vojnika (KFOR-a) nizeg ranga i bez odobrenja glavnog komandanta. Istraga je u toku.

Brut

pre 12 godina

Neverovatno koliko dezinformacija: dal je policajac ubijen ili ranjen, dal ga je pogodio snajper ili pretukla besna rulja, dal se povlače, odvlače, razvlače ili šta? RTS bi trebao da obustavi emitovanje limunada i da počne celodnevno informisanje o dešavanjima na jugu, ovo je pitanje od nacionalne bezbednosti.

Manjinac

pre 12 godina

Aman bre više vi dole! Počnite da se ponašate normalno i poštujte državu u kojoj živite. I ja živim na teritoriji koja je pripala Srbiji kao ratna odšteta, nismo hteli da živimo ovde, ali sada kada je tako kako jeste, poštujemo državu gde živimo i kraj.

obavestena

pre 12 godina

Pa Engleski Gardijan javlja da je to vec sve dogovorena stvar sa USA i Zapadnim silama http://www.guardian.co.uk/world/feedarticle/9765943

draGi

pre 12 godina

Evropa ocigledno ne zeli Srbiju i dokle god budemo jurili za njom uvek ce nam postavljati klinove u tockove.Okrenimo se svojim unutrasnjim problemima,razvijajmo zemlju po meri gradjana,a ne po meri EU.

pravda

pre 12 godina

Dobra stvar za smirivanje tenzija bi bila da se uhapsi onaj koji je pucao u policajca i da mu se sudi u Srbiji ili da ga se preda pravosudnim organima u Prištinu.

rexona

pre 12 godina

Prema izjavama zvanicne Prishtine granicne prolaze bice pod KONTROLLOM Prishtine VECNO.
Nije mi jasno sve ove izjave srpskih politicara...neko ovde laze, pitanje je KO LAZE???

Kosovari

pre 12 godina

"Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije još uvek su u bazi Kfora u blizini administrativnog prelaza Jarinje, gde su juče dovezeni helikopterom", kazao je Nedeljković.

To znaci da Srbi prave blokadu sebi ako su specjilaci stigli tamo helikopterom. Stanovcnici severa treba da odustanu od sulude politike i da budu taoci kriminalnih grupa koje ih zloupotrebljavaju.

PEACE

pre 12 godina

Ja mislim da ovde se vodi medijski rat a da na terenu je sasvim druga prica. Albanske medije kazu da ROSU uzele granicne prelaze, a Srpske medije kazu da ROSU je pokusala da preuzmu administrativnu liniju. Jedni kazu da nece da se povuku a drugi kazu da ce da se povuku ioako nisu preduzeli posto su POKUSOVALI. Ko ovde lazi? Daj Boze da se sredi ova situacija sto pre i da niko vise ne gine za neke budalastine. Nase politicari treba da razumu da NIKO NORMALAN NE ZELI VISE RAT. DOSTA VISE

Newborn

pre 12 godina

Stvarno mislite da ce se Policija Kosova povlaciti odande !!!
Kakva propaganda je ovde na Prishtini oko toga da se obe granicne najzad kontrolisu od drzave i nema povlacenja vise !!

alpinista

pre 12 godina

Jako je važno držati "prištinu" na kratkom, stalno im rušiti svaki oblik suvereniteta i to maksimalno
koristiti u propagandi.

Iskreno se nadam da imamo sposobnih ljudi za takve hvale vredne akcije.

Čuvajte se Vi dole, držite oči otvorene, samo polako, i mirno, jako polako, polako....

Marinko Bojovic

pre 12 godina

Podseca me ovo na pocetak rata u Hrvatskoj kada je Tudjman poslao pripadnike MUP-a u Borovo Selo. Na Balkanu se nista ne desava slucajno.

Baki

pre 12 godina

Blokiranje puteva ide u prilog zaustavljanja Kontrabandiranje roba iz Srbije na Kosovu. Mislim da svi treba da budemo protiv Kontrabande.
Baki

ime korisnicko

pre 12 godina

zasto nase vajne ambasade po svetu ne lobiraju? zasto opet gubimoo marketinski rat? pogledajte pismo kosovskog ambasadora u uk u FT.

milenko

pre 12 godina

Cinjenica je da je ROSU paravojna formacija i da po Ujedinjenim Nacijama, kao jedinom merodavnom telu, to ne sme da postoji, bas kao ni kvazi-drzavni aparat koji je prisutan na Kosovu. Srbija je prva koja im konstatno daje legitimitet.

Aleksandar

pre 12 godina

Kakva glupost u ovoj situaciji, obican svet gine dok neki ubiraju politicke poene i profitiraju. Zar ce ovo igranje glavama dovesti do necega dobroga?

Blagoje

pre 12 godina

Ako ovi znaju sta hoce.....zauzeli, povukli se, pa opet pokusali da zauzmu, ne razumem.

Jos specijalci, kuku majko, sacica jada nasih golorukih ih zezaju, a oni pod punom ratnom opremom ne mogu jedan punkt da zauzmu.

Stanoje M

pre 12 godina

Kako protice noc u Srbiji: Srbi na Kosovu, na barikadama, strepe za svoje zivote, Srbi u Srbiji ne spavaju zbog dugova i racuna a predstavnici vlasti muku muce oko odluke na koje ce more ove godine.

.... lud zbunjenog..

pre 12 godina

*** Tanjugov reporter javlja i da Albanci iz južnog dela Kosovske Mitrovice i večeras dolaze automobilima do naselja Bošnjačka mahala u severnom delu grada i kupuju benzin, iako je vlada u Prištini zabranila uvoz robe iz Srbije. ***

Nekome ovdje treba reality check ;)

Slobodan

pre 12 godina

Podsetiću Vas samo, vezano za onog preminulog specijalca iz 'ROSU' ... Kao da se istorija ponavlja... Dva istorijska događaja bi mogla biti kompetentna ovoj Našoj na Kosmet-u...
1.) 28.07.1914.god. - mesec dana nakon toga, sve tiho, nije bilo nikakvih nagoveštaja, a onda... BUM!
2.) 1937.god. - jedan japanski vojnik se izgubio, ili je nestao u Nanking-u u Kini, što je Japansko carstvo iskoristilo da napadne Kinu!

Moje saučešće, zbog nepotrebnog gubitka života!

Pozdrav Svima i prijatan ostatak noći.

Marko

pre 12 godina

Tod takozvanog specijalca je pogodio Tacijev snajperista specijalac,kako bi pokusao da izazove gnev kod ostalih Albanaca na Kosovu i da ponove 2004!

neko iz mase

pre 12 godina

Na mostu na Ibru, koji razdvaja severni i južni deo Kosovske Mitrovice, nema čak ni uobičajene patrole kosovske policijske službe, a policajaca ima tek na južnoj strani mosta, gde je, kao i obično, parkiran i jedan kamion Kfora.

Meni je ovo malo sumnjivo! Policija se povukla! Da se ovdje ne sprema kakav napad Albanaca na sjever Kosova i Metohije?

Marko

pre 12 godina

Tod takozvanog specijalca je pogodio Tacijev snajperista specijalac,kako bi pokusao da izazove gnev kod ostalih Albanaca na Kosovu i da ponove 2004!

Stanoje M

pre 12 godina

Kako protice noc u Srbiji: Srbi na Kosovu, na barikadama, strepe za svoje zivote, Srbi u Srbiji ne spavaju zbog dugova i racuna a predstavnici vlasti muku muce oko odluke na koje ce more ove godine.

neko iz mase

pre 12 godina

Na mostu na Ibru, koji razdvaja severni i južni deo Kosovske Mitrovice, nema čak ni uobičajene patrole kosovske policijske službe, a policajaca ima tek na južnoj strani mosta, gde je, kao i obično, parkiran i jedan kamion Kfora.

Meni je ovo malo sumnjivo! Policija se povukla! Da se ovdje ne sprema kakav napad Albanaca na sjever Kosova i Metohije?

alpinista

pre 12 godina

Jako je važno držati "prištinu" na kratkom, stalno im rušiti svaki oblik suvereniteta i to maksimalno
koristiti u propagandi.

Iskreno se nadam da imamo sposobnih ljudi za takve hvale vredne akcije.

Čuvajte se Vi dole, držite oči otvorene, samo polako, i mirno, jako polako, polako....

milenko

pre 12 godina

Cinjenica je da je ROSU paravojna formacija i da po Ujedinjenim Nacijama, kao jedinom merodavnom telu, to ne sme da postoji, bas kao ni kvazi-drzavni aparat koji je prisutan na Kosovu. Srbija je prva koja im konstatno daje legitimitet.

Marinko Bojovic

pre 12 godina

Podseca me ovo na pocetak rata u Hrvatskoj kada je Tudjman poslao pripadnike MUP-a u Borovo Selo. Na Balkanu se nista ne desava slucajno.

goran

pre 12 godina

Vladi u Pristini i Beogradu:
Poštovanje,
hteo bih da izrazim žaljenje zbog smtri mladog policajca Envera Zumberija, 32-godišnjeg oca troje djece.
Zar nije bolje hiljadu godina razgovarati nego jedan dan ratovati? Da se razgovaralo Enver bi bio sada živ!
Ne postoji ni jedan zdravo - razuman agrument sa srpske ni sa strane vlasti na Kosovu koji bi opravdao upotrebu oružja sada kada ste počeli da razgovarate. Mi ćemo zaboraviti Envera, a Vi ćete ga se setiti za vreme izbora ili kada obeležavate neke važne datume. Porodica Zumberi nikada ga neće zaboraviti i uvek će im nedostajati. Oni nemaju zamenu za Envera kao što Vi imate da bi ste popunili broj policajaca, kako to važi za Vas važi i za one koji odlučuju u Srbiji.
Zato apelujem na Vas i na vlasti u Srbiji da razgovarate, razgovarate i razgovarate. Svako nešto mora da izgubi, ali neka to više ne bude ni jedan ljudski život sa bilo koje strane.
Vaš prijatelj, komšija, zemljak, kako god hoćete, Goran Dožić

PEACE

pre 12 godina

Ja mislim da ovde se vodi medijski rat a da na terenu je sasvim druga prica. Albanske medije kazu da ROSU uzele granicne prelaze, a Srpske medije kazu da ROSU je pokusala da preuzmu administrativnu liniju. Jedni kazu da nece da se povuku a drugi kazu da ce da se povuku ioako nisu preduzeli posto su POKUSOVALI. Ko ovde lazi? Daj Boze da se sredi ova situacija sto pre i da niko vise ne gine za neke budalastine. Nase politicari treba da razumu da NIKO NORMALAN NE ZELI VISE RAT. DOSTA VISE

draGi

pre 12 godina

Evropa ocigledno ne zeli Srbiju i dokle god budemo jurili za njom uvek ce nam postavljati klinove u tockove.Okrenimo se svojim unutrasnjim problemima,razvijajmo zemlju po meri gradjana,a ne po meri EU.

.... lud zbunjenog..

pre 12 godina

*** Tanjugov reporter javlja i da Albanci iz južnog dela Kosovske Mitrovice i večeras dolaze automobilima do naselja Bošnjačka mahala u severnom delu grada i kupuju benzin, iako je vlada u Prištini zabranila uvoz robe iz Srbije. ***

Nekome ovdje treba reality check ;)

ime korisnicko

pre 12 godina

zasto nase vajne ambasade po svetu ne lobiraju? zasto opet gubimoo marketinski rat? pogledajte pismo kosovskog ambasadora u uk u FT.

pravda

pre 12 godina

Dobra stvar za smirivanje tenzija bi bila da se uhapsi onaj koji je pucao u policajca i da mu se sudi u Srbiji ili da ga se preda pravosudnim organima u Prištinu.

Aleksandar

pre 12 godina

Kakva glupost u ovoj situaciji, obican svet gine dok neki ubiraju politicke poene i profitiraju. Zar ce ovo igranje glavama dovesti do necega dobroga?

Brut

pre 12 godina

Neverovatno koliko dezinformacija: dal je policajac ubijen ili ranjen, dal ga je pogodio snajper ili pretukla besna rulja, dal se povlače, odvlače, razvlače ili šta? RTS bi trebao da obustavi emitovanje limunada i da počne celodnevno informisanje o dešavanjima na jugu, ovo je pitanje od nacionalne bezbednosti.

hallucinoman

pre 12 godina

A da pošaljemo naše specijalce - barem blizu granice, da znaju i naši, i njihovi, da smo prisutni, živi, u primesama dostojanstveni?

Neka idu i sa praznim puškama, ali neka idu dole... to su gradjani naše države, i oni se bore za svoje živote... ali mogli bismo kao njihova država bar da - navijamo.

Tuga i sramota.

Blagoje

pre 12 godina

Ako ovi znaju sta hoce.....zauzeli, povukli se, pa opet pokusali da zauzmu, ne razumem.

Jos specijalci, kuku majko, sacica jada nasih golorukih ih zezaju, a oni pod punom ratnom opremom ne mogu jedan punkt da zauzmu.

Zbunjeni Albanac !!!

pre 12 godina

Kome bre da verujemo !!!
Pratim obe Televizije Albansku i Srbsku !
Srbska TV prenosi neke ljude na sred ulice koji su blokirali put zemljom i kamenicama i prenose da su zaustavili akciju K. Policije !
Albanska TV prenosi Policiju i Carinike Kosova koji pregledaju svako vozilo i kamijone koji ulaze preko te granice i oni prenose da nema povlacenja !
?!?@&$@##

rexona

pre 12 godina

Prema izjavama zvanicne Prishtine granicne prolaze bice pod KONTROLLOM Prishtine VECNO.
Nije mi jasno sve ove izjave srpskih politicara...neko ovde laze, pitanje je KO LAZE???

Slobodan

pre 12 godina

Podsetiću Vas samo, vezano za onog preminulog specijalca iz 'ROSU' ... Kao da se istorija ponavlja... Dva istorijska događaja bi mogla biti kompetentna ovoj Našoj na Kosmet-u...
1.) 28.07.1914.god. - mesec dana nakon toga, sve tiho, nije bilo nikakvih nagoveštaja, a onda... BUM!
2.) 1937.god. - jedan japanski vojnik se izgubio, ili je nestao u Nanking-u u Kini, što je Japansko carstvo iskoristilo da napadne Kinu!

Moje saučešće, zbog nepotrebnog gubitka života!

Pozdrav Svima i prijatan ostatak noći.

Manjinac

pre 12 godina

Aman bre više vi dole! Počnite da se ponašate normalno i poštujte državu u kojoj živite. I ja živim na teritoriji koja je pripala Srbiji kao ratna odšteta, nismo hteli da živimo ovde, ali sada kada je tako kako jeste, poštujemo državu gde živimo i kraj.

ko vas ne zna skupo bi vas platio

pre 12 godina

"...KAKO TREBA DA SE PONASA JEDNA DEMOKRATSKA POLICIJA."... kao da ne, ta "demokratska policija" je napunjena pripadnicima bivse uck koja je odgovorna za ubijanje i proterivanje na hiljade civila - zaista vrlo "demokratski". A sto se tice uvodjenja "reda i zakona" od strane jedne albanske tvorevine koja je upravo nastala krsenjem zakona i reda, gde je sverc nacionalni sport, tvorevine koja je nesposbna da izgradi funkcionalne institucije, uvede vladavinu prava i gde je premijer jedan krimos... sta reci... Vreme vam je komsije Albanci da se najzad probudite iz tih vasih narcisoidnih fantazija. Ali stvarno.

Milan

pre 12 godina

Albanci nece odustati, izvesce to na ovaj ili onaj nacin. Svi znaju da nista ne preduzimaju bez odobrenja SAD. Opet sve preko ledja obicnog naroda, dok politicari pricaju praznu pricu.10 godina srpska diplomatija nije napravila pozitivan korak po pitanju Kosova, sta ocekivati?

Ramë

pre 12 godina

Mediji na kosovu,u svakom bloku vesti javljaju da su pripadnici specijalne policije Kosova na granicnim prelazima 1 i 31 (Jarinje i Brnjak),i da nema sanse da se povuku sa tih mesta,a mediji u Srbiji govore da su se pripadnici specijalne policije Kosova povukle,te ponovo zauzele ,te da je dogovoreno da se povuku za danas.Neko ovde laze,jer Prishtinske vlasti kazu da nema ni govora o povlacenju sa "GRANICNIH PRELAZA"
Necija je politika ovde mutna,zar ne.

Krle

pre 12 godina

Ovi sto pozivaju SNS, DSS i radikale da znaju da bi da su oni na vlasti bili mi sada izgubili sever Kosova (kao sto bi izgubili i Presevo pre 10 godina da Milosevic nije bio skinut). ROSU je danas izbacio NATO (ne kazem da Srbi nisu pomogli, ali bez NATO-a severe bi pao). Prvi put u zadnjih 20 godina, ja na BBC-ju mogu da vidim formalnu osudu USA i EU neke akcije koja je protiv Srba. Znaci ovo sto rade Borko i Boris je dobro i jedino moguce. Mi smo istorijski bili uvek saveznici sa USA i UK na obostranu korist.

rosu

pre 12 godina

nisu se povukli vec su tu, nemojte biti toliko slepi i verovati sve sto kaze ovaj ..borko stevanovic jer on se placa od strane tadica da laze svoj narod, meni je zao ali to je istina....

nada

pre 12 godina

Bas me cudi da je situacija nejasna, posle onako ODLUCNE i JASNE reakcije iz Brisela i Vasingtona. Takodje je JASNO da je "trenutan boravak" specijalaca "ROSA" u obliznom sedistu KFOR-a, samovoljna odluka nekog vojnika (KFOR-a) nizeg ranga i bez odobrenja glavnog komandanta. Istraga je u toku.

skeptik

pre 12 godina

Ovde ljudi pricaju strasne nebuloze i prizivaju neki rat. Incidenata ce biti ali rata nece jer to KFOR nece dozvoliti. Druga stvar, Kosovo nema vojsku niti ima tesko naoruzanje kao sto je imala Hrvatska ako se vec pravi neka paralela sa Olujom. Treca stvar, Hrvatska je napala Knin ali nije smela istocnu Slavoniju jer se ona granicila sa Srbijom. Da je kojim slucajem napala istocnu Slavoniju Hrvatska ne bi izgledala danas kao sto izgleda. Slicno vam je sa severom Kosova ali kao sto rekoh NATO nece dozvoliti bilo kakve sukobe.
Resenje za trenutnu situaciju ce se desiti onog trenutka kad se Albanci napokon pomire sa cinjenicom da su oni nezavisni za neke drzave ali za Srbiju nisu, niti ce biti. Kompromis je vrlo jasan i logican. Ako se dvoje ljudi ne slazu oko neke stvari onda se izabere neutralno resenje. Po meni kompromis oko carinskih pecata je vrlo jednostavan. Ukoliko Kosovo izvozi robu u Srbiju onda pecat mora da nosi oznaku UMNIK Kosovo ili EU Kosovo. Ukoliko pak roba prolazi kroz Srbiju samo u tranzitu do neke druge zemlje onda tu robu treba propustiti sa njihovim pecatom pa nek ta zemlja kasnije vidi sta ce sa tom robom.

Ivan KM

pre 12 godina

Stanje je sledeće: Rosu se povukla sa prelaza u bazu KFOR-a koji im pruža nesebičnu podršku, kao i obično. Barikade su i daje na putevima. Tači samo čeka signal sa zapada i šalje ih ponovo na sever u još većem broju. Inače, ROSU je formirana od najistaknutijih pripadnika OVK iz doba rata. To je 'legalizovana' zločinačka formacija, zato se Srbi i boje da oni dodju na sever.
Znam samo da Redzepi i Tači neće lako da se 'odreknu' severa. Sledeći sličan pokušaj će biti za koji mesec, kad se sve prividno smiri (oni sve rade iznenada). Plašim se samo da ne bude MNOGO KRVAVIJI ZA OBE STRANE!

Shomi

pre 12 godina

Niko od velikih svetskih mediskih kuca ni da pomene ovo sto se desava! Sramota! Samo ako se Srbija pominje u negativnom kontekstu onda zasluzujemo "headline"!

Pera

pre 12 godina

SAD su izgleda izgubile strpljenje.
Malo im je frka. Kriza ih malo trese.
Popis stanovništva na Kosovu je pokazao da tamo živi samo 1500000 stanovnika, od toga su samo 1200000 Albanci (uz sva naduvavanja broj je skoro isti kao i 1981.)
Sada bi Srbija trebala da postavi ozbiljno pitanje zemljama koje su priznale tu kvazidržavu, šta su one to priznale? Protektorat u kome je na vlasti mafija. Oni pričaju o Kosovu u EU, pa tamo još uvek vlada krvna osveta, koju su i Crnogorci prestali sprovoditi pre nekih 200 godina. Pričaju o računu za struju koju su potrošili Srbi, naravno da treba da plate, ali isto tako i Albanci treba da plate struju srpskoj elektrodistribuciji potrošenu od 1991. do 1999. a nikada plaćenu. Nešto mi se čini da bi taj račun mogao biti bar 10 puta veći od srpskog. Ali neke teme su tabu.

Marina

pre 12 godina

Nemojte misliti da sam bešćutna ili pakosna u ovom za sve Srbe delikatnom trenutku,ali gledajući sa strane mislim da će dolazak kosovskih specijalaca na granicu ubrzati rješenje stanja između Srbije i Kosova i Srbije i EU. Nisam sigurna da Tadić nije na neki način "upleten" u događaje. Mislim da je postignut tihi sporazum Tadića i Brisela da se prešutno dopusti Kosovu da kontrolira svoje granice. Tadić bi građanima Srbije konačno jasno objasnio da je Kosovo država i da se "tu ne da više ništa učiniti". Kosovo će,s druge strane, u dijalogu imati bolje startne pozicije jer će kontrolom svoje granice "dokazati" državnost a time i opravdanost 77 priznanja. Nije slučajno da se baš sada događa otklanjanje "svih prepreka" za sticanje statusa kandidata krajem godine. Mislim da dolazi do prijelomne točke u kojoj će građanima Srbije biti jasno koga birati na parlamentarnim izborima 2012.g. jer ih stranke neće više moći mamiti obećanjima o "haškim junacima" ili "pokrajini Kosovo" nego će se morati koncentrirati isključivo na gospodarske probleme i unutrašnje uređenje zemlje i konačnu integraciju u EU,bez Kosova,dakako.

neko iz mase

pre 12 godina

Po vec vidjenom scenariju Albanci ubili svoga da bi ga zrtvovali za visi cilj. Ne bi im bilo prvi put. Tako je pocelo i 17. marta kada su iskoristili nesrecno utapanje djece u Ibru da bi svu krivicu prebacili na Srbe. Krivicu koje ni bilo!
... Pitam se ja zasto bas sada. Mozda EU nije ocekivala da ce Srbija u tako kratkom roku ispuniti 2 preostale haske obaveze pa im ponestalo uslova za Srbiju te su morali stvoriti nove. Srbija je pravi pravcati mazohista! Kako nam nije vise jasno da nas EU ne zeli u svom sastavu!

Baki

pre 12 godina

Blokiranje puteva ide u prilog zaustavljanja Kontrabandiranje roba iz Srbije na Kosovu. Mislim da svi treba da budemo protiv Kontrabande.
Baki

Newborn

pre 12 godina

Stvarno mislite da ce se Policija Kosova povlaciti odande !!!
Kakva propaganda je ovde na Prishtini oko toga da se obe granicne najzad kontrolisu od drzave i nema povlacenja vise !!

kastati

pre 12 godina

BLAGOJE oni nisu tamo da ratuju protiv srbskoga naroda znajte. Oni su tamo da sprece nesto drugo. POKAZUJU VAM KAKO TREBA DA SE PONASA JEDNA DEMOKRATSKA POLICIJA.

da objasnim neke stvari

pre 12 godina

Ovde neki ljudi ostavljaju komentare a da pri tome uopste ne poznaju stanje na terenu.
Pre upada specijalaca ROSE na granicnim prelazima Barnjak i Jarinje su BILI pripadnici kosovske policije KPS (uglavnom Srbi), koji inace primaju platu iz Pristine, i pripadnici EULEX-a. Taci je izveo ovu akciju jer KPS tj Srbi iz KPS kao i sam EULEX nije sprovodio embargo na uvoz robe iz Srbije. Kada se ova situacija smiri, na bilo koji nacin, na granicnim prelazima ce PONOVO biti kosovska policija tj. KPS i EULEX. Da li vam je sada jasno?

Jovan Radovic Zubin Potok

pre 12 godina

Dozvoljeno je slobodno kretanje vozilima kroz Zubin Potok. Kfor vrsi uvidjaj jucerasnjih sukoba u selu Varage. Dezurne ekipe i dalje stoje pored puta, radi straha od ponovnog upada ROSE.

Aha

pre 12 godina

@Marko

Pusti te srpske lazi,njega je ubio tajna sluzba Srbije koja seta zajedno sa kriminalcima i svercuju po sevjernu mitrovicu,za vlada Kosova ne treba vise nikakvih razgovora sa Srbijom sve dok srpska vlada ne preda tog srpskog snajperista tajne sluzbe Srbije
(Albanac, 27. jul 2011 10:15)

Evo, ko koga ovde zaludjuje. Albanac, Srbija nema nikakvu tajnu sluzbu tog tipa, a da ima, ne bi se bavila ovime, sta ce tajna sluzba da ubija policajca na Kosovu, tajna sluzba se bavi mnogo vaznijim stvarima. Isti ste Amerikanci, postali ste robovi medija, sve slepo verujete, ako kazu da smo bacili atomsku bombu ti ces da verujes, zar ne?

Albanac

pre 12 godina

@Marko

Pusti te srpske lazi,njega je ubio tajna sluzba Srbije koja seta zajedno sa kriminalcima i svercuju po sevjernu mitrovicu,za vlada Kosova ne treba vise nikakvih razgovora sa Srbijom sve dok srpska vlada ne preda tog srpskog snajperista tajne sluzbe Srbije

Fulcrum

pre 12 godina

jedini uspesan zadatak koji su obavile te "specijalne" jedinice koliko vidim jeste da su se vratile u Pristinu! Srbima sa severa Kosova svaka cast za ucinjeno u protekla 2-3 dana!
@kastati:daleko je Kosovo od drzave a kosovska "policija" je josh dalje od postajanja policije

neko iz mase

pre 12 godina

@Rame

Vasi vas drze u mraku a vi kao i obicno im vjerujete. Kako vam nije jasno da Albanci nece kontrolisati sjever Kosova i Metohije i da to samo moze prouzrokovati nove sukobe. Ostavite se corava posla i cistite kriminal u svojim redovima. Pocnite od vrha tj. od Tacija jer riba smrdi od glave.

Nenad

pre 12 godina

@rexona

Nista nije vecno! A pogotovo dole sjever nece biti vas! Vama je to valjda dosad jasno. I ne necete kontrolisati sjever niti ce Albanci kontrolisati Jarinje i Brnjak. Srbi ce i dalje biti tamo. Strasno je kako vas vasi mediji drze u mraku!

matrix

pre 12 godina

Dokle ce ova vlast da manipulise Srbima na Kosovu sto im ne pruzite pravu pomoc i zastitu nego uvek cekate da dodje do sukoba pa da saka Srba brani interese cele Srbije.

dasa

pre 12 godina

Jedno znam, vise necu nikad kupovati nista proizvedeno u Srbiji, verujem da tako misle vecina Albanaca na Kosovu. Nadam se de ce ovaj embargo postati bojkot i biti trajan, cak i ako se politicari dogovore. To je najmanje sto mogu uciniti u secanje na kukavicki-iz zasede ubijenog policajca.

Komentator

pre 12 godina

Kao što je Srbija imala svoje Albance koji su na KiM pravili haos tako danas Albanci imaju svoje Srbe koji na tom istom KiM prave haos! Ako ćemo priznati Albancima želju i borbu da ne žive u okviru Srbije tako isto moramo priznati Srbima želju i borbu da ne žive u okviru nezavisnog Kosova! Tači je sada u ogrmnom problemu jer zna da zvanična Srbija nikada neće pokrenuti nikakav javni udar na Kosovo, a on ima ogromnih problema sa severom Kosova koje ne može nikako da reši. Međunarodna zajednica nije dala punu podršku Prištini jer prvo i sami nisu složni, a drugo ovo je vrlo klizav teren. Jednom su se već osramotili sa 2004. godinom i ne žele takav šamar opet, naročito jer u Evropi jača desnica i ne treba im da načine sebi medveđu uslugu davajući argumente desnici.
Situacija po Srbe će biti sve bolja i bolja vremenom i taj proces će ići brže nego u Hrvatskoj!

A da drugi ne komanduju bili bi u ratu već 12 godina

pre 12 godina

(Blagoje, 27. jul 2011 04:45)

Pa i oni ne smeju da primene silu do kraja. A mi kao znamo šte hoćemo, imamo i specijalce i vojsku, pa ništa ne možemo da sprovedemo pošto i nama, kao i njima neko drugi komanduje vezano za celu situaciju od 1999 godine, a ovo je samo još jedna epizoda serije bez kraja.

Nikola

pre 12 godina

Zuri se Albancima da srede sve oko Kosova pre iducih izbora u Srbiji jer ce konacno doci na celo nacionalna vlada koja nece tolerisati ovakvo ponasanje Albanaca i koja nece deliti delove drzave radi EU sargarepe.

Podrzimo na sledecim izborima DSS, SNS i SRS. Vreme je da i mi konacno dobijemo nacionalno odgovornu vladu, dosta su drugi resavali nasu sudbinu, zato smo i dosli do dna.

Kosovari

pre 12 godina

"Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije još uvek su u bazi Kfora u blizini administrativnog prelaza Jarinje, gde su juče dovezeni helikopterom", kazao je Nedeljković.

To znaci da Srbi prave blokadu sebi ako su specjilaci stigli tamo helikopterom. Stanovcnici severa treba da odustanu od sulude politike i da budu taoci kriminalnih grupa koje ih zloupotrebljavaju.

nidža

pre 12 godina

upravo činjenica da obeležavamo godišnjice prethodnih zločina albanskih vlasti: žeteoci, ubistva dece... i da i nakon 12 godina ništa nije otkriveno, učinjeno pokazuje stanje na kosovu. pokazuje (ne)volju sveta a pre svega evrope da se uhvati u koštac sa malignim tkivom koje će i nju da napadne.
a kad nešto takvo prođe nekažnjeno zločinci udaraju ponovo! Probni baloni su davno pušteni!

ReleaseTheFuture

pre 12 godina

Samo me interesuje kako je utvrđeno da je ubijen snajperom. Na osnovu čega takva tvrdnja? Ne postoji kalibar, niti tip municije ekskluzivan za snajpersko naoružanje.

Nenad

pre 12 godina

Znaci Srbi su bili upravu sto su ostali da dezuraju jer nije vjerovati na rijec KFOR-u Stefanovicu i Bogdanovicu. Konacno su sazreli! Znaju oni to najbolje pored koga zive na Kosovu i Metohiji.

neko iz mase

pre 12 godina

@Albanac

Pusti te suplje o srpskim tajnim agentima koji ubijaju "nevine Albance" a nekada i Srbe samo kako bi optuzile ni luk jeli ni luk mirisali Albance. Ne pije to vise vode! Davno ste procitani! Sta je vama ubiti svoga da bi optuzili druge za visi cilj pogotovo ako to izazove desavanje naroda. Nista! Sitnica je to za vas!

Ova Tacijeva akcija je bila pomno isplanirana do detalja. Njegova policija ili neki pripadnik strane sluzbe zapadnih mentora je ubio vaseg policajca a sve kako bi se optuzili Srbi kako bi vi imali razlog etnicki ocistiti sjever Kosova i Metohije. Sverc i kriminal mnogo su veci juzno od Ibra pogotovo izmedju Kosova i Albanije cija granica uopste ne funkcionise. Taciju kriminalcu i teroristi stalo do uvodjenja reda. Nego mene cudi da ste tako lako povodljivi i podlozni manipulaciji i da vjerujete svemu sto vasi mediji pisu. Taciju je stalo do uvodjenja reda na sjeveru koliko i do samoprijavljivanja u zatvor zbog sopstvenih kriminalnih radnji i ratnih zlocina.

ognjen98

pre 12 godina

... gde ste sada ministri i dr. cuveni borci za Kosovo i vladavinu demokratskih prava ...!!! gde su podrske iz EU sada ... DEMAGOZI !!!

Newborn

pre 12 godina

"Specijalne jedinice su obavile zadatak za koji su bile zadužene. Njihov posao je bio da omoguće carinicima da obavljaju posao", i da se sada na granicnim prelazima nalaze carinici i pripadnici pogranične policije i da je situacija na severu Kosova mirna.

Glavno da se ROSA se povukla ... sto znaci i jedna od sledecih velikih pobeda Srbije !!!

miljan

pre 12 godina

Naravno da su se te "jedinice"povukle,sto je jos znacajnije SRPSKI NAROD im nije niti popustio niti dopustio da na SILU uvuku sever KiM u tu njihovu "republjiku". ovo sto njihov ministar kaze jeste delimicno tacno. na samom prelacu radi granicna policija Srpski KPS, ali ista ona koja je bila to pre napada, tamo je i euleks carina, ali NEMA carinika tzv "republike kosvo". Euleks samo evidentira robu koja prolazi kroz ADMINISTRATIVNI a ne granicni prelaz. Stanje je vraceno u ono koje je bilo pre napada. Sve ostale izjave albanskih "ministara" su za njihovu internu satisfakciju. kamioni prolaze bez problema kao i nove KM tablice i u to se mozete sami uveriti. Silaom se nikada nista nije resilo pa nece ni ovo sad. Akcija izaziva reakciju

obavestena

pre 12 godina

Pa Engleski Gardijan javlja da je to vec sve dogovorena stvar sa USA i Zapadnim silama http://www.guardian.co.uk/world/feedarticle/9765943

Milutin

pre 12 godina

U medijima u Svedskoj i Norveskoj nema ni jednog jedinog slovca o ovim incidentima ! Samo o Anders Behring Breivik-u i masakru koji je ucinio u Oslu.

Xhefi

pre 12 godina

Ministar unutrasnjih poslova Kosova g. Bajram Rexhepi je rakao da su pripadnici Rosa zavrsili svoj zadatak i da je postignut dogovor sa KFOR-om o povlacenju policijskih specialnih snaga Kosova, tako da KFOR ce garantovati kosovske carinare u ovim prelazima koji ce biti sastavljeni kao i u drugim carinskim prelazima Kosova i zajednicke policije, tj. albanaca i srba. Dakle, Kosovska vlada ce nastojati da se doeta odluka o sprovodjenju reciprociteta izmedju Kosova i Srbije postuje do kraja.

Burim_bujanovac

pre 12 godina

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi je za prištinske medije izjavio da Policija Kosova i pripadnici Carine Kosova rade na
tim prelazima i "ostvaruju reciprocitet u trgovinskim odnosima sa Srbijom".
Ovo znaci da je cilj bio da se pocne akcija specijalnih jedinica i da vidi ceo svet da srbija podrzava kriminalne grupe i paralelne institucije koje ne dozvoljavaju da se sprovede zakon u ovaj DEO KOSOVA,i sada da bi se povukle specijalne jedinice ROSU i barikade na putevima treba neko TRECI da sprovede zakon ili da asistira,a to je KFOR i ovo je bila cela poenta ove akcije...KFOR ce od sada asistirati kps policiji i carini Kosova koja sprovodi embargo!!!

Zivi bili, pa videli

pre 12 godina

Neizvesna? Situacija je, naprotiv, sasvim izvesna. Srbija ce priznati Kosovo, samo jos malo tvrdi pazar dok narodu ova Grand parada ne dojadi toliko da ce MOLITI vlast da to konacno ucini.

cale

pre 12 godina

Da ste ranije toliko telefonirali i razmisljali o Srbima na Kosovu do ovoga ne bi ni doslo, ali kao i uvek ova vlast sve radi bez predhodnog plana i strategije.

red_moon

pre 12 godina

@skeptik

Jao, čovječe, potpuno si promašio. Hrvatska nije napala istočnu Slavoniju jer su se Srbi tamo dozvali pameti i brže-bolje pristali na mirnu reintegraciju nakon Oluje. Inače, operacija "Vukovarska golubica" je bila spremna, u njoj je trebao sudjelovati i gotovo cijeli tenkovski potencijal Hrvatske vojske (oklopna vozila gotovo uopće nisu bila nagažirana u Oluji nego su čekala u Slavoniji na eventualni napad Srbije).
Jedino što bi se desilo da je HV krenula u akciju u istočnoj Slavoniji je nestanak Srba i s tog područja - srpska vojska nije imala ni snage (da je i mogla pokrenuti onu starudiju od naoružanja, nije imala goriva, pogledaj nedavno objavljene transkripte sastanaka vojnog vrha Srbije i Miloševića)ni borbenog morala (baš me zanima gdje bi popunili sastav za ratovanje u Hrvatskoj)za bilo kakvu akciju, kamoli ofenzivnu.

Nenad

pre 12 godina

"Specijalne jedinice su obavile zadatak za koji su bile zadužene. Njihov posao je bio da omoguće carinicima da obavljaju posao", rekao je Sadriju u izjavi za Radio Slobodna Evropa, ne precizirajući šta to tačno znači.

To znaci da vam planirana akcija nije uspjela ali da za unutrasnju upotrebu juzno od Ibra morate sebe opravdati!

Duci0167

pre 12 godina

Nikada mi nece biti jasna ta potreba coveka za nasiljem i krvoprolicem! Nije vazno sa cije strane potice ta zelja. Pored toliko lepih stvari koje zivot pruza mi samo plivamo po fekalijama! Malo zaronimo,izronimo,plivamo i tako prodjose moje 34. godine,za sada. Situacija na severu treba da se resava gledajuci SAMO sta je dobro za preostale Srbe u novonastaloj situaciji na koju ne mozemo da reagujemo. Zveckanje oruzjem je tako ... primitivno!

Otkud to?

pre 12 godina

Za divno čudo, članak na sajtu BBC News Europe je za sada vrlo izbalansiran (za razliku od CNN-a) i manje-više odgovara onom što možemo čuti po našim medijima.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-14303165

vladas

pre 12 godina

Mesecima unazad prištinske vlasti prete da će uvesti embargo na robu iz Srbije. I šta smo mi uradili - ništa. Sramota! A i sad kad je prigustilo,nista se novo nece dogoditi,oni ce da pregovaraju jedno 10 meseci,a dole ko zna sta ce da se desava.

Abaz

pre 12 godina

Ja mislim da Srpski politicari samo obmanjuju njihov narod ,situacija je sasfim druga ,pitajte srbe dali zive bolje u sever Mitrovice ili u centar Kosova

otrov

pre 12 godina

@(red_moon, 27. jul 2011 12:52)
Bio sam u Istočnoj Slavoniji od maja do decembra 1995. i mogu da kažem da sam u Tvom postu pročitao gomilu gluposti. U to vreme je uz Dunav od Apatina do Bačke Palanke bio raspoređen skoro ceo novosadski korpus, drinska divizija, korpus specijalnih snaga, da ne spominjem samostalne motorizovane brigade i artiljerijsko raketne pukove. Jedan deo je bio raspoređen i na zapadnoj obali Dunava, sve u svemu blizu 40 000 vojnika. Nije tačno da smo imali problema sa gorivom, oružjem, municijom ili moralom. Smatram da je tolika demonstrirana sila bila dovoljno snažan faktor odvraćanja i da je uticala na dalji razvoj događaja u tom smislu. Verujem da bi HV napala Istočnu Slavoniju više nego rado da je odnos snaga bio drugačiji. I ne znam kako u jednoj rečenici govoriš o potencijalnom "napadu" od strane HV koji bi izazvao nestanak Srba, a u sledećoj kažeš da srpska vojska nije bila sposobna za "ofenzivu". Onaj koji se brani od nestanka, po logici stvari nije "napadač". Pretpostavljam da je to proizvod višegodišnje indoktrinacije, kojoj sam i ja delom podlegao, ali sam bar toga svestan. Jedino pravo pitanje jeste da li bi naše jedinice dobile naređenje da dejstvuju u slučaju "Golubice" ili ne. Poučen prethodnim iskustvima, verovatno ne, ali to je već nešto što je u domenu šizofrene i meni potpuno nejasne politike srpske vrhuške tog vremena. Ne bi me iznenadilo da su nam u slučaju napada naredili da ne dozvolimo izbeglima da dođu do Novog Sada ili Beograda, pre nego da branimo Istočnu slavoniju. sve u svemu, hvala Bogu što se tako završilo, pa makar se i zvalo da smo mi pobegli,a vi nas najurili. Što se mene tiče, ne bih imao ništa protiv da su se svi sukobi završili na zveckanju oružjem.

у пролазу

pre 12 godina

да албанци верују својима, не би се овде набеђивали. овако сами себе уверавају у бајке. ал ето са јутром оде и роса. шта ће тек бити кад угреје сунце?

Bledi

pre 12 godina

Ovakvih akcija ce biti i u buducnosti, sve dok nezavisno Kosovo ne kontrolise celu teritoriju, i sve dok srpske kriminalne bande ne prestanu iskoriscavati ovakvo status-quo stanje.

Iks

pre 12 godina

"Specijalne jedinice su obavile zadatak za koji su bile zadužene. Njihov posao je bio da omoguće carinicima da obavljaju posao", rekao je Sadriju u izjavi za Radio Slobodna Evropa, ne precizirajući šta to tačno znači".----To znaci da su kosovski carinici sad na ovim prelazima, a to je razlog zasto je ROSA poslata. Drugo kaze se "U severnom delu Kosovske Mitrovice nafta se prodaje na improvizovanim benzinskim pumpama i to po nižim cenama nego u ostalim krajevima Kosova i Metohije". Po OVO je bio problem, ove kriminalne bande koje prodaju na crnom, bez carine. Misija kosovske vlade da stavi pod kontrolu granice je uspela.

fact

pre 12 godina

@ Marinko Bojovic

Kakve veze ima Hrvatska s ovim tu kod vas? Odakle ti te usporedbe?

To je kod vas Bliski istok, a Hrvatsku je odmah po neovisnosti priznao i UN i ostale Zapadne zemlje, jer znaju da im Hrvatska prirodno pripada.

Ovo kod vas je Bliski istok, bilo i biti će uvijek.

vasa

pre 12 godina

@dasa
sta li bi mi tek u Srbiji trebali da radimo i koliko dugo bi trebalo da bojkutujemo za sve one srpske policajce i vojnike koje su iz zasede ubili Albanci iz uck.

Горан

pre 12 godina

Oбавештеној, цитирам:
"Pa Engleski Gardijan javlja da je to vec sve dogovorena stvar sa USA i Zapadnim silama [link]
(obavestena, 27. jul 2011 10:22)"

Ко то је пријатељице обавестио шта пише у твом наведеном тексту? Да ли си способна да читаш и разумеш Енглески језик? Овај текст од исте ауторке појавио се у устоветном облику на више места у свету, и јасно и гласно каже да су ЕУ и САД нису одобриле Тачијеву насилно преузимање административних прелаза.

Milos

pre 12 godina

Kakve nebuloze o bojkotima robe , pa kome ce Kosovo da izvozi robu u buducnosti kada nesto bude proizvodilo ako ne Srbiji, CG, BiH ? Da nece Nemackoj i Francuskoj? Osvestite se malo Nemacka i Francuska danas imaju visebilionsku razmenu i zato su bogate a zamislite da su bojkotovale jedna drugu od II sv. rata gde bi bile? Dosta vise sa tim ratovima, kako su se Srbi osecali kada su policajci svakodnevno ginuli 1998 ?

Alex

pre 12 godina

Imam jedno pitanje pa se nadam da ce ovo biti objavlejno a i da ce neko koliko toliko upuceniji date barem neki odgovor.
Svjestan sam da diplomatski jezik je posebna lingvisticka kategorije da mnogo toga receneog, precutanog itd itd ima funkciju da poselje neku poruku koja laicima, raji i masama nije ocita. Otprilika taj diplomatski jezik je ako vrsta masonskih signala, pno sto je presutano je bitno u istoj mjeri kao i ono receno a i ono receno moze imati visetruko znacenje.
No opet meni kao laiku nije jasna poruka koju je predsjednik Tadic zelio da kaze kada je izjavio da Srbija nece ratovati. Ako Srbija nema namjeru ratovati logicnije je bilo da Tadic ratovanje uopste ne spomine pa se pitam koja je "tajna"diplomatska poruka koju ova izjava nosi AKO JE UOPSTE IMA

skeptik

pre 12 godina

@red_moon
Neupucen si. Ja imam malo vise godina nego ti i secam se da je kolona tenkova koja se tada kretala ka hrvatskoj granici bila duzine nekoliko km. Uostalom, procitaj skripte za Brione pred Oluju i videces da Tudjman doslovno kaze da se istocna Slavonija ne sme dirati jer se plasi da ce Srbija uci u rat. A sto se tice naoruzanja i avijacije odnos je bio 1:10 u korist Srbije.
Glupo je pricati sa ove vremenske distance sta bi bilo kad bi bilo da je umesto Knina Tudjman krenuo na istocnu Slavoniju ali ja ti garantujem da bi epilog bio drugaciji.

Oklinak

pre 12 godina

Pa vec kada se prica o ratu. Nikako ne kretati pre nego se dogovore dnevnice. I to na ruke, svako vece pre povecerja. Da ne bude ko dosad pa strajkuj danima. Ili da Kostunica garantuje isplatu. `Sto je sigurno - sigurno.

Marinko Bojovic

pre 12 godina

@ Fact Ne kazem da SADA ima veze sa Hrvatskom ali poredim slanje vasih "redarstvenika" u Borovo Selo sa namerom da "dovedu red" a stvari bili su poslati u sigurnu smrt jer je i sam Tudjman znao da je tada vise bilo "bradonja" u Borovu Selu nego sto se skupi 9 Maja na Ravnoj Gori. Zrtvujes par svojih ljudi da bi izazvao rat.

Иван Тополa

pre 12 godina

Ум царује снага кладе ваља!

Још једном је дипломатија и политика коју води Демократска странка доказала своју супериорност над политиком насиља, политиком ратова, губљења живота и политиком деведесетих...

Све похвале за Борка Стефановића и Горана Бограновића!!!

meda

pre 12 godina

Sudeći prema rejtingu predstavnika Srbije koji se nalaze na Kosovu, a angažovani su na rešavanju aktuelne situacije i sudeći prema pojavljivanju u medijima i datim izjavama srpskih zvaničnika, čini se da aktuelnoj vlasti nije preterano stalo do sudbine srpskog naroda na Kosovu.

pravda

pre 12 godina

Dobra stvar za smirivanje tenzija bi bila da se uhapsi onaj koji je pucao u policajca i da mu se sudi u Srbiji ili da ga se preda pravosudnim organima u Prištinu.

Albanac

pre 12 godina

@Marko

Pusti te srpske lazi,njega je ubio tajna sluzba Srbije koja seta zajedno sa kriminalcima i svercuju po sevjernu mitrovicu,za vlada Kosova ne treba vise nikakvih razgovora sa Srbijom sve dok srpska vlada ne preda tog srpskog snajperista tajne sluzbe Srbije

Newborn

pre 12 godina

Stvarno mislite da ce se Policija Kosova povlaciti odande !!!
Kakva propaganda je ovde na Prishtini oko toga da se obe granicne najzad kontrolisu od drzave i nema povlacenja vise !!

Marko

pre 12 godina

Tod takozvanog specijalca je pogodio Tacijev snajperista specijalac,kako bi pokusao da izazove gnev kod ostalih Albanaca na Kosovu i da ponove 2004!

kastati

pre 12 godina

BLAGOJE oni nisu tamo da ratuju protiv srbskoga naroda znajte. Oni su tamo da sprece nesto drugo. POKAZUJU VAM KAKO TREBA DA SE PONASA JEDNA DEMOKRATSKA POLICIJA.

Manjinac

pre 12 godina

Aman bre više vi dole! Počnite da se ponašate normalno i poštujte državu u kojoj živite. I ja živim na teritoriji koja je pripala Srbiji kao ratna odšteta, nismo hteli da živimo ovde, ali sada kada je tako kako jeste, poštujemo državu gde živimo i kraj.

Blagoje

pre 12 godina

Ako ovi znaju sta hoce.....zauzeli, povukli se, pa opet pokusali da zauzmu, ne razumem.

Jos specijalci, kuku majko, sacica jada nasih golorukih ih zezaju, a oni pod punom ratnom opremom ne mogu jedan punkt da zauzmu.

Marina

pre 12 godina

Nemojte misliti da sam bešćutna ili pakosna u ovom za sve Srbe delikatnom trenutku,ali gledajući sa strane mislim da će dolazak kosovskih specijalaca na granicu ubrzati rješenje stanja između Srbije i Kosova i Srbije i EU. Nisam sigurna da Tadić nije na neki način "upleten" u događaje. Mislim da je postignut tihi sporazum Tadića i Brisela da se prešutno dopusti Kosovu da kontrolira svoje granice. Tadić bi građanima Srbije konačno jasno objasnio da je Kosovo država i da se "tu ne da više ništa učiniti". Kosovo će,s druge strane, u dijalogu imati bolje startne pozicije jer će kontrolom svoje granice "dokazati" državnost a time i opravdanost 77 priznanja. Nije slučajno da se baš sada događa otklanjanje "svih prepreka" za sticanje statusa kandidata krajem godine. Mislim da dolazi do prijelomne točke u kojoj će građanima Srbije biti jasno koga birati na parlamentarnim izborima 2012.g. jer ih stranke neće više moći mamiti obećanjima o "haškim junacima" ili "pokrajini Kosovo" nego će se morati koncentrirati isključivo na gospodarske probleme i unutrašnje uređenje zemlje i konačnu integraciju u EU,bez Kosova,dakako.

Kosovari

pre 12 godina

"Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije još uvek su u bazi Kfora u blizini administrativnog prelaza Jarinje, gde su juče dovezeni helikopterom", kazao je Nedeljković.

To znaci da Srbi prave blokadu sebi ako su specjilaci stigli tamo helikopterom. Stanovcnici severa treba da odustanu od sulude politike i da budu taoci kriminalnih grupa koje ih zloupotrebljavaju.

dasa

pre 12 godina

Jedno znam, vise necu nikad kupovati nista proizvedeno u Srbiji, verujem da tako misle vecina Albanaca na Kosovu. Nadam se de ce ovaj embargo postati bojkot i biti trajan, cak i ako se politicari dogovore. To je najmanje sto mogu uciniti u secanje na kukavicki-iz zasede ubijenog policajca.

alpinista

pre 12 godina

Jako je važno držati "prištinu" na kratkom, stalno im rušiti svaki oblik suvereniteta i to maksimalno
koristiti u propagandi.

Iskreno se nadam da imamo sposobnih ljudi za takve hvale vredne akcije.

Čuvajte se Vi dole, držite oči otvorene, samo polako, i mirno, jako polako, polako....

Slobodan

pre 12 godina

Podsetiću Vas samo, vezano za onog preminulog specijalca iz 'ROSU' ... Kao da se istorija ponavlja... Dva istorijska događaja bi mogla biti kompetentna ovoj Našoj na Kosmet-u...
1.) 28.07.1914.god. - mesec dana nakon toga, sve tiho, nije bilo nikakvih nagoveštaja, a onda... BUM!
2.) 1937.god. - jedan japanski vojnik se izgubio, ili je nestao u Nanking-u u Kini, što je Japansko carstvo iskoristilo da napadne Kinu!

Moje saučešće, zbog nepotrebnog gubitka života!

Pozdrav Svima i prijatan ostatak noći.

neko iz mase

pre 12 godina

Na mostu na Ibru, koji razdvaja severni i južni deo Kosovske Mitrovice, nema čak ni uobičajene patrole kosovske policijske službe, a policajaca ima tek na južnoj strani mosta, gde je, kao i obično, parkiran i jedan kamion Kfora.

Meni je ovo malo sumnjivo! Policija se povukla! Da se ovdje ne sprema kakav napad Albanaca na sjever Kosova i Metohije?

milenko

pre 12 godina

Cinjenica je da je ROSU paravojna formacija i da po Ujedinjenim Nacijama, kao jedinom merodavnom telu, to ne sme da postoji, bas kao ni kvazi-drzavni aparat koji je prisutan na Kosovu. Srbija je prva koja im konstatno daje legitimitet.

Krle

pre 12 godina

Ovi sto pozivaju SNS, DSS i radikale da znaju da bi da su oni na vlasti bili mi sada izgubili sever Kosova (kao sto bi izgubili i Presevo pre 10 godina da Milosevic nije bio skinut). ROSU je danas izbacio NATO (ne kazem da Srbi nisu pomogli, ali bez NATO-a severe bi pao). Prvi put u zadnjih 20 godina, ja na BBC-ju mogu da vidim formalnu osudu USA i EU neke akcije koja je protiv Srba. Znaci ovo sto rade Borko i Boris je dobro i jedino moguce. Mi smo istorijski bili uvek saveznici sa USA i UK na obostranu korist.

fact

pre 12 godina

@ Marinko Bojovic

Kakve veze ima Hrvatska s ovim tu kod vas? Odakle ti te usporedbe?

To je kod vas Bliski istok, a Hrvatsku je odmah po neovisnosti priznao i UN i ostale Zapadne zemlje, jer znaju da im Hrvatska prirodno pripada.

Ovo kod vas je Bliski istok, bilo i biti će uvijek.

Nikola

pre 12 godina

Zuri se Albancima da srede sve oko Kosova pre iducih izbora u Srbiji jer ce konacno doci na celo nacionalna vlada koja nece tolerisati ovakvo ponasanje Albanaca i koja nece deliti delove drzave radi EU sargarepe.

Podrzimo na sledecim izborima DSS, SNS i SRS. Vreme je da i mi konacno dobijemo nacionalno odgovornu vladu, dosta su drugi resavali nasu sudbinu, zato smo i dosli do dna.

rexona

pre 12 godina

Prema izjavama zvanicne Prishtine granicne prolaze bice pod KONTROLLOM Prishtine VECNO.
Nije mi jasno sve ove izjave srpskih politicara...neko ovde laze, pitanje je KO LAZE???

skeptik

pre 12 godina

Ovde ljudi pricaju strasne nebuloze i prizivaju neki rat. Incidenata ce biti ali rata nece jer to KFOR nece dozvoliti. Druga stvar, Kosovo nema vojsku niti ima tesko naoruzanje kao sto je imala Hrvatska ako se vec pravi neka paralela sa Olujom. Treca stvar, Hrvatska je napala Knin ali nije smela istocnu Slavoniju jer se ona granicila sa Srbijom. Da je kojim slucajem napala istocnu Slavoniju Hrvatska ne bi izgledala danas kao sto izgleda. Slicno vam je sa severom Kosova ali kao sto rekoh NATO nece dozvoliti bilo kakve sukobe.
Resenje za trenutnu situaciju ce se desiti onog trenutka kad se Albanci napokon pomire sa cinjenicom da su oni nezavisni za neke drzave ali za Srbiju nisu, niti ce biti. Kompromis je vrlo jasan i logican. Ako se dvoje ljudi ne slazu oko neke stvari onda se izabere neutralno resenje. Po meni kompromis oko carinskih pecata je vrlo jednostavan. Ukoliko Kosovo izvozi robu u Srbiju onda pecat mora da nosi oznaku UMNIK Kosovo ili EU Kosovo. Ukoliko pak roba prolazi kroz Srbiju samo u tranzitu do neke druge zemlje onda tu robu treba propustiti sa njihovim pecatom pa nek ta zemlja kasnije vidi sta ce sa tom robom.

ko vas ne zna skupo bi vas platio

pre 12 godina

"...KAKO TREBA DA SE PONASA JEDNA DEMOKRATSKA POLICIJA."... kao da ne, ta "demokratska policija" je napunjena pripadnicima bivse uck koja je odgovorna za ubijanje i proterivanje na hiljade civila - zaista vrlo "demokratski". A sto se tice uvodjenja "reda i zakona" od strane jedne albanske tvorevine koja je upravo nastala krsenjem zakona i reda, gde je sverc nacionalni sport, tvorevine koja je nesposbna da izgradi funkcionalne institucije, uvede vladavinu prava i gde je premijer jedan krimos... sta reci... Vreme vam je komsije Albanci da se najzad probudite iz tih vasih narcisoidnih fantazija. Ali stvarno.

neko iz mase

pre 12 godina

@Rame

Vasi vas drze u mraku a vi kao i obicno im vjerujete. Kako vam nije jasno da Albanci nece kontrolisati sjever Kosova i Metohije i da to samo moze prouzrokovati nove sukobe. Ostavite se corava posla i cistite kriminal u svojim redovima. Pocnite od vrha tj. od Tacija jer riba smrdi od glave.

rosu

pre 12 godina

nisu se povukli vec su tu, nemojte biti toliko slepi i verovati sve sto kaze ovaj ..borko stevanovic jer on se placa od strane tadica da laze svoj narod, meni je zao ali to je istina....

Baki

pre 12 godina

Blokiranje puteva ide u prilog zaustavljanja Kontrabandiranje roba iz Srbije na Kosovu. Mislim da svi treba da budemo protiv Kontrabande.
Baki

hallucinoman

pre 12 godina

A da pošaljemo naše specijalce - barem blizu granice, da znaju i naši, i njihovi, da smo prisutni, živi, u primesama dostojanstveni?

Neka idu i sa praznim puškama, ali neka idu dole... to su gradjani naše države, i oni se bore za svoje živote... ali mogli bismo kao njihova država bar da - navijamo.

Tuga i sramota.

Newborn

pre 12 godina

"Specijalne jedinice su obavile zadatak za koji su bile zadužene. Njihov posao je bio da omoguće carinicima da obavljaju posao", i da se sada na granicnim prelazima nalaze carinici i pripadnici pogranične policije i da je situacija na severu Kosova mirna.

Glavno da se ROSA se povukla ... sto znaci i jedna od sledecih velikih pobeda Srbije !!!

goran

pre 12 godina

Vladi u Pristini i Beogradu:
Poštovanje,
hteo bih da izrazim žaljenje zbog smtri mladog policajca Envera Zumberija, 32-godišnjeg oca troje djece.
Zar nije bolje hiljadu godina razgovarati nego jedan dan ratovati? Da se razgovaralo Enver bi bio sada živ!
Ne postoji ni jedan zdravo - razuman agrument sa srpske ni sa strane vlasti na Kosovu koji bi opravdao upotrebu oružja sada kada ste počeli da razgovarate. Mi ćemo zaboraviti Envera, a Vi ćete ga se setiti za vreme izbora ili kada obeležavate neke važne datume. Porodica Zumberi nikada ga neće zaboraviti i uvek će im nedostajati. Oni nemaju zamenu za Envera kao što Vi imate da bi ste popunili broj policajaca, kako to važi za Vas važi i za one koji odlučuju u Srbiji.
Zato apelujem na Vas i na vlasti u Srbiji da razgovarate, razgovarate i razgovarate. Svako nešto mora da izgubi, ali neka to više ne bude ni jedan ljudski život sa bilo koje strane.
Vaš prijatelj, komšija, zemljak, kako god hoćete, Goran Dožić

neko iz mase

pre 12 godina

Po vec vidjenom scenariju Albanci ubili svoga da bi ga zrtvovali za visi cilj. Ne bi im bilo prvi put. Tako je pocelo i 17. marta kada su iskoristili nesrecno utapanje djece u Ibru da bi svu krivicu prebacili na Srbe. Krivicu koje ni bilo!
... Pitam se ja zasto bas sada. Mozda EU nije ocekivala da ce Srbija u tako kratkom roku ispuniti 2 preostale haske obaveze pa im ponestalo uslova za Srbiju te su morali stvoriti nove. Srbija je pravi pravcati mazohista! Kako nam nije vise jasno da nas EU ne zeli u svom sastavu!

Zivi bili, pa videli

pre 12 godina

Neizvesna? Situacija je, naprotiv, sasvim izvesna. Srbija ce priznati Kosovo, samo jos malo tvrdi pazar dok narodu ova Grand parada ne dojadi toliko da ce MOLITI vlast da to konacno ucini.

Stanoje M

pre 12 godina

Kako protice noc u Srbiji: Srbi na Kosovu, na barikadama, strepe za svoje zivote, Srbi u Srbiji ne spavaju zbog dugova i racuna a predstavnici vlasti muku muce oko odluke na koje ce more ove godine.

Marinko Bojovic

pre 12 godina

Podseca me ovo na pocetak rata u Hrvatskoj kada je Tudjman poslao pripadnike MUP-a u Borovo Selo. Na Balkanu se nista ne desava slucajno.

Fulcrum

pre 12 godina

jedini uspesan zadatak koji su obavile te "specijalne" jedinice koliko vidim jeste da su se vratile u Pristinu! Srbima sa severa Kosova svaka cast za ucinjeno u protekla 2-3 dana!
@kastati:daleko je Kosovo od drzave a kosovska "policija" je josh dalje od postajanja policije

Burim_bujanovac

pre 12 godina

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi je za prištinske medije izjavio da Policija Kosova i pripadnici Carine Kosova rade na
tim prelazima i "ostvaruju reciprocitet u trgovinskim odnosima sa Srbijom".
Ovo znaci da je cilj bio da se pocne akcija specijalnih jedinica i da vidi ceo svet da srbija podrzava kriminalne grupe i paralelne institucije koje ne dozvoljavaju da se sprovede zakon u ovaj DEO KOSOVA,i sada da bi se povukle specijalne jedinice ROSU i barikade na putevima treba neko TRECI da sprovede zakon ili da asistira,a to je KFOR i ovo je bila cela poenta ove akcije...KFOR ce od sada asistirati kps policiji i carini Kosova koja sprovodi embargo!!!

Nenad

pre 12 godina

@rexona

Nista nije vecno! A pogotovo dole sjever nece biti vas! Vama je to valjda dosad jasno. I ne necete kontrolisati sjever niti ce Albanci kontrolisati Jarinje i Brnjak. Srbi ce i dalje biti tamo. Strasno je kako vas vasi mediji drze u mraku!

miljan

pre 12 godina

Naravno da su se te "jedinice"povukle,sto je jos znacajnije SRPSKI NAROD im nije niti popustio niti dopustio da na SILU uvuku sever KiM u tu njihovu "republjiku". ovo sto njihov ministar kaze jeste delimicno tacno. na samom prelacu radi granicna policija Srpski KPS, ali ista ona koja je bila to pre napada, tamo je i euleks carina, ali NEMA carinika tzv "republike kosvo". Euleks samo evidentira robu koja prolazi kroz ADMINISTRATIVNI a ne granicni prelaz. Stanje je vraceno u ono koje je bilo pre napada. Sve ostale izjave albanskih "ministara" su za njihovu internu satisfakciju. kamioni prolaze bez problema kao i nove KM tablice i u to se mozete sami uveriti. Silaom se nikada nista nije resilo pa nece ni ovo sad. Akcija izaziva reakciju

red_moon

pre 12 godina

@skeptik

Jao, čovječe, potpuno si promašio. Hrvatska nije napala istočnu Slavoniju jer su se Srbi tamo dozvali pameti i brže-bolje pristali na mirnu reintegraciju nakon Oluje. Inače, operacija "Vukovarska golubica" je bila spremna, u njoj je trebao sudjelovati i gotovo cijeli tenkovski potencijal Hrvatske vojske (oklopna vozila gotovo uopće nisu bila nagažirana u Oluji nego su čekala u Slavoniji na eventualni napad Srbije).
Jedino što bi se desilo da je HV krenula u akciju u istočnoj Slavoniji je nestanak Srba i s tog područja - srpska vojska nije imala ni snage (da je i mogla pokrenuti onu starudiju od naoružanja, nije imala goriva, pogledaj nedavno objavljene transkripte sastanaka vojnog vrha Srbije i Miloševića)ni borbenog morala (baš me zanima gdje bi popunili sastav za ratovanje u Hrvatskoj)za bilo kakvu akciju, kamoli ofenzivnu.

PEACE

pre 12 godina

Ja mislim da ovde se vodi medijski rat a da na terenu je sasvim druga prica. Albanske medije kazu da ROSU uzele granicne prelaze, a Srpske medije kazu da ROSU je pokusala da preuzmu administrativnu liniju. Jedni kazu da nece da se povuku a drugi kazu da ce da se povuku ioako nisu preduzeli posto su POKUSOVALI. Ko ovde lazi? Daj Boze da se sredi ova situacija sto pre i da niko vise ne gine za neke budalastine. Nase politicari treba da razumu da NIKO NORMALAN NE ZELI VISE RAT. DOSTA VISE

ime korisnicko

pre 12 godina

zasto nase vajne ambasade po svetu ne lobiraju? zasto opet gubimoo marketinski rat? pogledajte pismo kosovskog ambasadora u uk u FT.

Xhefi

pre 12 godina

Ministar unutrasnjih poslova Kosova g. Bajram Rexhepi je rakao da su pripadnici Rosa zavrsili svoj zadatak i da je postignut dogovor sa KFOR-om o povlacenju policijskih specialnih snaga Kosova, tako da KFOR ce garantovati kosovske carinare u ovim prelazima koji ce biti sastavljeni kao i u drugim carinskim prelazima Kosova i zajednicke policije, tj. albanaca i srba. Dakle, Kosovska vlada ce nastojati da se doeta odluka o sprovodjenju reciprociteta izmedju Kosova i Srbije postuje do kraja.

Shomi

pre 12 godina

Niko od velikih svetskih mediskih kuca ni da pomene ovo sto se desava! Sramota! Samo ako se Srbija pominje u negativnom kontekstu onda zasluzujemo "headline"!

Pera

pre 12 godina

SAD su izgleda izgubile strpljenje.
Malo im je frka. Kriza ih malo trese.
Popis stanovništva na Kosovu je pokazao da tamo živi samo 1500000 stanovnika, od toga su samo 1200000 Albanci (uz sva naduvavanja broj je skoro isti kao i 1981.)
Sada bi Srbija trebala da postavi ozbiljno pitanje zemljama koje su priznale tu kvazidržavu, šta su one to priznale? Protektorat u kome je na vlasti mafija. Oni pričaju o Kosovu u EU, pa tamo još uvek vlada krvna osveta, koju su i Crnogorci prestali sprovoditi pre nekih 200 godina. Pričaju o računu za struju koju su potrošili Srbi, naravno da treba da plate, ali isto tako i Albanci treba da plate struju srpskoj elektrodistribuciji potrošenu od 1991. do 1999. a nikada plaćenu. Nešto mi se čini da bi taj račun mogao biti bar 10 puta veći od srpskog. Ali neke teme su tabu.

draGi

pre 12 godina

Evropa ocigledno ne zeli Srbiju i dokle god budemo jurili za njom uvek ce nam postavljati klinove u tockove.Okrenimo se svojim unutrasnjim problemima,razvijajmo zemlju po meri gradjana,a ne po meri EU.

Aha

pre 12 godina

@Marko

Pusti te srpske lazi,njega je ubio tajna sluzba Srbije koja seta zajedno sa kriminalcima i svercuju po sevjernu mitrovicu,za vlada Kosova ne treba vise nikakvih razgovora sa Srbijom sve dok srpska vlada ne preda tog srpskog snajperista tajne sluzbe Srbije
(Albanac, 27. jul 2011 10:15)

Evo, ko koga ovde zaludjuje. Albanac, Srbija nema nikakvu tajnu sluzbu tog tipa, a da ima, ne bi se bavila ovime, sta ce tajna sluzba da ubija policajca na Kosovu, tajna sluzba se bavi mnogo vaznijim stvarima. Isti ste Amerikanci, postali ste robovi medija, sve slepo verujete, ako kazu da smo bacili atomsku bombu ti ces da verujes, zar ne?

Nenad

pre 12 godina

Znaci Srbi su bili upravu sto su ostali da dezuraju jer nije vjerovati na rijec KFOR-u Stefanovicu i Bogdanovicu. Konacno su sazreli! Znaju oni to najbolje pored koga zive na Kosovu i Metohiji.

Nenad

pre 12 godina

"Specijalne jedinice su obavile zadatak za koji su bile zadužene. Njihov posao je bio da omoguće carinicima da obavljaju posao", rekao je Sadriju u izjavi za Radio Slobodna Evropa, ne precizirajući šta to tačno znači.

To znaci da vam planirana akcija nije uspjela ali da za unutrasnju upotrebu juzno od Ibra morate sebe opravdati!

Иван Тополa

pre 12 godina

Ум царује снага кладе ваља!

Још једном је дипломатија и политика коју води Демократска странка доказала своју супериорност над политиком насиља, политиком ратова, губљења живота и политиком деведесетих...

Све похвале за Борка Стефановића и Горана Бограновића!!!

nidža

pre 12 godina

upravo činjenica da obeležavamo godišnjice prethodnih zločina albanskih vlasti: žeteoci, ubistva dece... i da i nakon 12 godina ništa nije otkriveno, učinjeno pokazuje stanje na kosovu. pokazuje (ne)volju sveta a pre svega evrope da se uhvati u koštac sa malignim tkivom koje će i nju da napadne.
a kad nešto takvo prođe nekažnjeno zločinci udaraju ponovo! Probni baloni su davno pušteni!

matrix

pre 12 godina

Dokle ce ova vlast da manipulise Srbima na Kosovu sto im ne pruzite pravu pomoc i zastitu nego uvek cekate da dodje do sukoba pa da saka Srba brani interese cele Srbije.

Ivan KM

pre 12 godina

Stanje je sledeće: Rosu se povukla sa prelaza u bazu KFOR-a koji im pruža nesebičnu podršku, kao i obično. Barikade su i daje na putevima. Tači samo čeka signal sa zapada i šalje ih ponovo na sever u još većem broju. Inače, ROSU je formirana od najistaknutijih pripadnika OVK iz doba rata. To je 'legalizovana' zločinačka formacija, zato se Srbi i boje da oni dodju na sever.
Znam samo da Redzepi i Tači neće lako da se 'odreknu' severa. Sledeći sličan pokušaj će biti za koji mesec, kad se sve prividno smiri (oni sve rade iznenada). Plašim se samo da ne bude MNOGO KRVAVIJI ZA OBE STRANE!

Duci0167

pre 12 godina

Nikada mi nece biti jasna ta potreba coveka za nasiljem i krvoprolicem! Nije vazno sa cije strane potice ta zelja. Pored toliko lepih stvari koje zivot pruza mi samo plivamo po fekalijama! Malo zaronimo,izronimo,plivamo i tako prodjose moje 34. godine,za sada. Situacija na severu treba da se resava gledajuci SAMO sta je dobro za preostale Srbe u novonastaloj situaciji na koju ne mozemo da reagujemo. Zveckanje oruzjem je tako ... primitivno!

ReleaseTheFuture

pre 12 godina

Samo me interesuje kako je utvrđeno da je ubijen snajperom. Na osnovu čega takva tvrdnja? Ne postoji kalibar, niti tip municije ekskluzivan za snajpersko naoružanje.

Bledi

pre 12 godina

Ovakvih akcija ce biti i u buducnosti, sve dok nezavisno Kosovo ne kontrolise celu teritoriju, i sve dok srpske kriminalne bande ne prestanu iskoriscavati ovakvo status-quo stanje.

.... lud zbunjenog..

pre 12 godina

*** Tanjugov reporter javlja i da Albanci iz južnog dela Kosovske Mitrovice i večeras dolaze automobilima do naselja Bošnjačka mahala u severnom delu grada i kupuju benzin, iako je vlada u Prištini zabranila uvoz robe iz Srbije. ***

Nekome ovdje treba reality check ;)

Aleksandar

pre 12 godina

Kakva glupost u ovoj situaciji, obican svet gine dok neki ubiraju politicke poene i profitiraju. Zar ce ovo igranje glavama dovesti do necega dobroga?

Milutin

pre 12 godina

U medijima u Svedskoj i Norveskoj nema ni jednog jedinog slovca o ovim incidentima ! Samo o Anders Behring Breivik-u i masakru koji je ucinio u Oslu.

neko iz mase

pre 12 godina

@Albanac

Pusti te suplje o srpskim tajnim agentima koji ubijaju "nevine Albance" a nekada i Srbe samo kako bi optuzile ni luk jeli ni luk mirisali Albance. Ne pije to vise vode! Davno ste procitani! Sta je vama ubiti svoga da bi optuzili druge za visi cilj pogotovo ako to izazove desavanje naroda. Nista! Sitnica je to za vas!

Ova Tacijeva akcija je bila pomno isplanirana do detalja. Njegova policija ili neki pripadnik strane sluzbe zapadnih mentora je ubio vaseg policajca a sve kako bi se optuzili Srbi kako bi vi imali razlog etnicki ocistiti sjever Kosova i Metohije. Sverc i kriminal mnogo su veci juzno od Ibra pogotovo izmedju Kosova i Albanije cija granica uopste ne funkcionise. Taciju kriminalcu i teroristi stalo do uvodjenja reda. Nego mene cudi da ste tako lako povodljivi i podlozni manipulaciji i da vjerujete svemu sto vasi mediji pisu. Taciju je stalo do uvodjenja reda na sjeveru koliko i do samoprijavljivanja u zatvor zbog sopstvenih kriminalnih radnji i ratnih zlocina.

Komentator

pre 12 godina

Kao što je Srbija imala svoje Albance koji su na KiM pravili haos tako danas Albanci imaju svoje Srbe koji na tom istom KiM prave haos! Ako ćemo priznati Albancima želju i borbu da ne žive u okviru Srbije tako isto moramo priznati Srbima želju i borbu da ne žive u okviru nezavisnog Kosova! Tači je sada u ogrmnom problemu jer zna da zvanična Srbija nikada neće pokrenuti nikakav javni udar na Kosovo, a on ima ogromnih problema sa severom Kosova koje ne može nikako da reši. Međunarodna zajednica nije dala punu podršku Prištini jer prvo i sami nisu složni, a drugo ovo je vrlo klizav teren. Jednom su se već osramotili sa 2004. godinom i ne žele takav šamar opet, naročito jer u Evropi jača desnica i ne treba im da načine sebi medveđu uslugu davajući argumente desnici.
Situacija po Srbe će biti sve bolja i bolja vremenom i taj proces će ići brže nego u Hrvatskoj!

nada

pre 12 godina

Bas me cudi da je situacija nejasna, posle onako ODLUCNE i JASNE reakcije iz Brisela i Vasingtona. Takodje je JASNO da je "trenutan boravak" specijalaca "ROSA" u obliznom sedistu KFOR-a, samovoljna odluka nekog vojnika (KFOR-a) nizeg ranga i bez odobrenja glavnog komandanta. Istraga je u toku.

obavestena

pre 12 godina

Pa Engleski Gardijan javlja da je to vec sve dogovorena stvar sa USA i Zapadnim silama http://www.guardian.co.uk/world/feedarticle/9765943

Milan

pre 12 godina

Albanci nece odustati, izvesce to na ovaj ili onaj nacin. Svi znaju da nista ne preduzimaju bez odobrenja SAD. Opet sve preko ledja obicnog naroda, dok politicari pricaju praznu pricu.10 godina srpska diplomatija nije napravila pozitivan korak po pitanju Kosova, sta ocekivati?

Abaz

pre 12 godina

Ja mislim da Srpski politicari samo obmanjuju njihov narod ,situacija je sasfim druga ,pitajte srbe dali zive bolje u sever Mitrovice ili u centar Kosova

Brut

pre 12 godina

Neverovatno koliko dezinformacija: dal je policajac ubijen ili ranjen, dal ga je pogodio snajper ili pretukla besna rulja, dal se povlače, odvlače, razvlače ili šta? RTS bi trebao da obustavi emitovanje limunada i da počne celodnevno informisanje o dešavanjima na jugu, ovo je pitanje od nacionalne bezbednosti.

da objasnim neke stvari

pre 12 godina

Ovde neki ljudi ostavljaju komentare a da pri tome uopste ne poznaju stanje na terenu.
Pre upada specijalaca ROSE na granicnim prelazima Barnjak i Jarinje su BILI pripadnici kosovske policije KPS (uglavnom Srbi), koji inace primaju platu iz Pristine, i pripadnici EULEX-a. Taci je izveo ovu akciju jer KPS tj Srbi iz KPS kao i sam EULEX nije sprovodio embargo na uvoz robe iz Srbije. Kada se ova situacija smiri, na bilo koji nacin, na granicnim prelazima ce PONOVO biti kosovska policija tj. KPS i EULEX. Da li vam je sada jasno?

ognjen98

pre 12 godina

... gde ste sada ministri i dr. cuveni borci za Kosovo i vladavinu demokratskih prava ...!!! gde su podrske iz EU sada ... DEMAGOZI !!!

Jovan Radovic Zubin Potok

pre 12 godina

Dozvoljeno je slobodno kretanje vozilima kroz Zubin Potok. Kfor vrsi uvidjaj jucerasnjih sukoba u selu Varage. Dezurne ekipe i dalje stoje pored puta, radi straha od ponovnog upada ROSE.

Iks

pre 12 godina

"Specijalne jedinice su obavile zadatak za koji su bile zadužene. Njihov posao je bio da omoguće carinicima da obavljaju posao", rekao je Sadriju u izjavi za Radio Slobodna Evropa, ne precizirajući šta to tačno znači".----To znaci da su kosovski carinici sad na ovim prelazima, a to je razlog zasto je ROSA poslata. Drugo kaze se "U severnom delu Kosovske Mitrovice nafta se prodaje na improvizovanim benzinskim pumpama i to po nižim cenama nego u ostalim krajevima Kosova i Metohije". Po OVO je bio problem, ove kriminalne bande koje prodaju na crnom, bez carine. Misija kosovske vlade da stavi pod kontrolu granice je uspela.

vasa

pre 12 godina

@dasa
sta li bi mi tek u Srbiji trebali da radimo i koliko dugo bi trebalo da bojkutujemo za sve one srpske policajce i vojnike koje su iz zasede ubili Albanci iz uck.

A da drugi ne komanduju bili bi u ratu već 12 godina

pre 12 godina

(Blagoje, 27. jul 2011 04:45)

Pa i oni ne smeju da primene silu do kraja. A mi kao znamo šte hoćemo, imamo i specijalce i vojsku, pa ništa ne možemo da sprovedemo pošto i nama, kao i njima neko drugi komanduje vezano za celu situaciju od 1999 godine, a ovo je samo još jedna epizoda serije bez kraja.

Zbunjeni Albanac !!!

pre 12 godina

Kome bre da verujemo !!!
Pratim obe Televizije Albansku i Srbsku !
Srbska TV prenosi neke ljude na sred ulice koji su blokirali put zemljom i kamenicama i prenose da su zaustavili akciju K. Policije !
Albanska TV prenosi Policiju i Carinike Kosova koji pregledaju svako vozilo i kamijone koji ulaze preko te granice i oni prenose da nema povlacenja !
?!?@&$@##

Otkud to?

pre 12 godina

Za divno čudo, članak na sajtu BBC News Europe je za sada vrlo izbalansiran (za razliku od CNN-a) i manje-više odgovara onom što možemo čuti po našim medijima.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-14303165

Milos

pre 12 godina

Kakve nebuloze o bojkotima robe , pa kome ce Kosovo da izvozi robu u buducnosti kada nesto bude proizvodilo ako ne Srbiji, CG, BiH ? Da nece Nemackoj i Francuskoj? Osvestite se malo Nemacka i Francuska danas imaju visebilionsku razmenu i zato su bogate a zamislite da su bojkotovale jedna drugu od II sv. rata gde bi bile? Dosta vise sa tim ratovima, kako su se Srbi osecali kada su policajci svakodnevno ginuli 1998 ?

skeptik

pre 12 godina

@red_moon
Neupucen si. Ja imam malo vise godina nego ti i secam se da je kolona tenkova koja se tada kretala ka hrvatskoj granici bila duzine nekoliko km. Uostalom, procitaj skripte za Brione pred Oluju i videces da Tudjman doslovno kaze da se istocna Slavonija ne sme dirati jer se plasi da ce Srbija uci u rat. A sto se tice naoruzanja i avijacije odnos je bio 1:10 u korist Srbije.
Glupo je pricati sa ove vremenske distance sta bi bilo kad bi bilo da je umesto Knina Tudjman krenuo na istocnu Slavoniju ali ja ti garantujem da bi epilog bio drugaciji.

Ramë

pre 12 godina

Mediji na kosovu,u svakom bloku vesti javljaju da su pripadnici specijalne policije Kosova na granicnim prelazima 1 i 31 (Jarinje i Brnjak),i da nema sanse da se povuku sa tih mesta,a mediji u Srbiji govore da su se pripadnici specijalne policije Kosova povukle,te ponovo zauzele ,te da je dogovoreno da se povuku za danas.Neko ovde laze,jer Prishtinske vlasti kazu da nema ni govora o povlacenju sa "GRANICNIH PRELAZA"
Necija je politika ovde mutna,zar ne.

cale

pre 12 godina

Da ste ranije toliko telefonirali i razmisljali o Srbima na Kosovu do ovoga ne bi ni doslo, ali kao i uvek ova vlast sve radi bez predhodnog plana i strategije.

otrov

pre 12 godina

@(red_moon, 27. jul 2011 12:52)
Bio sam u Istočnoj Slavoniji od maja do decembra 1995. i mogu da kažem da sam u Tvom postu pročitao gomilu gluposti. U to vreme je uz Dunav od Apatina do Bačke Palanke bio raspoređen skoro ceo novosadski korpus, drinska divizija, korpus specijalnih snaga, da ne spominjem samostalne motorizovane brigade i artiljerijsko raketne pukove. Jedan deo je bio raspoređen i na zapadnoj obali Dunava, sve u svemu blizu 40 000 vojnika. Nije tačno da smo imali problema sa gorivom, oružjem, municijom ili moralom. Smatram da je tolika demonstrirana sila bila dovoljno snažan faktor odvraćanja i da je uticala na dalji razvoj događaja u tom smislu. Verujem da bi HV napala Istočnu Slavoniju više nego rado da je odnos snaga bio drugačiji. I ne znam kako u jednoj rečenici govoriš o potencijalnom "napadu" od strane HV koji bi izazvao nestanak Srba, a u sledećoj kažeš da srpska vojska nije bila sposobna za "ofenzivu". Onaj koji se brani od nestanka, po logici stvari nije "napadač". Pretpostavljam da je to proizvod višegodišnje indoktrinacije, kojoj sam i ja delom podlegao, ali sam bar toga svestan. Jedino pravo pitanje jeste da li bi naše jedinice dobile naređenje da dejstvuju u slučaju "Golubice" ili ne. Poučen prethodnim iskustvima, verovatno ne, ali to je već nešto što je u domenu šizofrene i meni potpuno nejasne politike srpske vrhuške tog vremena. Ne bi me iznenadilo da su nam u slučaju napada naredili da ne dozvolimo izbeglima da dođu do Novog Sada ili Beograda, pre nego da branimo Istočnu slavoniju. sve u svemu, hvala Bogu što se tako završilo, pa makar se i zvalo da smo mi pobegli,a vi nas najurili. Što se mene tiče, ne bih imao ništa protiv da su se svi sukobi završili na zveckanju oružjem.

Marinko Bojovic

pre 12 godina

@ Fact Ne kazem da SADA ima veze sa Hrvatskom ali poredim slanje vasih "redarstvenika" u Borovo Selo sa namerom da "dovedu red" a stvari bili su poslati u sigurnu smrt jer je i sam Tudjman znao da je tada vise bilo "bradonja" u Borovu Selu nego sto se skupi 9 Maja na Ravnoj Gori. Zrtvujes par svojih ljudi da bi izazvao rat.

vladas

pre 12 godina

Mesecima unazad prištinske vlasti prete da će uvesti embargo na robu iz Srbije. I šta smo mi uradili - ništa. Sramota! A i sad kad je prigustilo,nista se novo nece dogoditi,oni ce da pregovaraju jedno 10 meseci,a dole ko zna sta ce da se desava.

у пролазу

pre 12 godina

да албанци верују својима, не би се овде набеђивали. овако сами себе уверавају у бајке. ал ето са јутром оде и роса. шта ће тек бити кад угреје сунце?

Alex

pre 12 godina

Imam jedno pitanje pa se nadam da ce ovo biti objavlejno a i da ce neko koliko toliko upuceniji date barem neki odgovor.
Svjestan sam da diplomatski jezik je posebna lingvisticka kategorije da mnogo toga receneog, precutanog itd itd ima funkciju da poselje neku poruku koja laicima, raji i masama nije ocita. Otprilika taj diplomatski jezik je ako vrsta masonskih signala, pno sto je presutano je bitno u istoj mjeri kao i ono receno a i ono receno moze imati visetruko znacenje.
No opet meni kao laiku nije jasna poruka koju je predsjednik Tadic zelio da kaze kada je izjavio da Srbija nece ratovati. Ako Srbija nema namjeru ratovati logicnije je bilo da Tadic ratovanje uopste ne spomine pa se pitam koja je "tajna"diplomatska poruka koju ova izjava nosi AKO JE UOPSTE IMA

Горан

pre 12 godina

Oбавештеној, цитирам:
"Pa Engleski Gardijan javlja da je to vec sve dogovorena stvar sa USA i Zapadnim silama [link]
(obavestena, 27. jul 2011 10:22)"

Ко то је пријатељице обавестио шта пише у твом наведеном тексту? Да ли си способна да читаш и разумеш Енглески језик? Овај текст од исте ауторке појавио се у устоветном облику на више места у свету, и јасно и гласно каже да су ЕУ и САД нису одобриле Тачијеву насилно преузимање административних прелаза.

Oklinak

pre 12 godina

Pa vec kada se prica o ratu. Nikako ne kretati pre nego se dogovore dnevnice. I to na ruke, svako vece pre povecerja. Da ne bude ko dosad pa strajkuj danima. Ili da Kostunica garantuje isplatu. `Sto je sigurno - sigurno.

meda

pre 12 godina

Sudeći prema rejtingu predstavnika Srbije koji se nalaze na Kosovu, a angažovani su na rešavanju aktuelne situacije i sudeći prema pojavljivanju u medijima i datim izjavama srpskih zvaničnika, čini se da aktuelnoj vlasti nije preterano stalo do sudbine srpskog naroda na Kosovu.