Petak, 10.06.2011.

09:22

"Talasanje" oko podele Bujanovca

Zbog osnivanja Srpskog narodnog veća i njihovog cilja da Bujanovac podele na srpski i albanski deo, predsednik opštine sazvao vanrednu sednicu opštinskog veća.

Izvor: B92

"Talasanje" oko podele Bujanovca IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Captain Nemo

pre 12 godina

Sedim upravo u Bujanovcu, poslom, i pravo da vam kazem sve stanovnike najvise muci smece koje stoji danima na ulicima koje lice na Napulj 2008. godine, a o podeli se ni ne prica... Subotnji dan ko na pijacu, ko u market sve po ISO standardima za ovo mesto...

Fahudin Muratagic

pre 12 godina

Samo ekonomski razvoj rjesava probleme, pa i one nacionalisticke, bilo o kome da se radi na Balkanu, a ne samo u Srbiji. Za one kojima se svidja ova katastofalno losa ideja, a sta da svi manjinski narodi u Srbiji krenu po istom receptu. Jel` da je lose. Pozdrav svim dobronamernim ljudima.

Gaucos

pre 12 godina

Hoce i ovi u bujanovcu da vladaju kao i oni sto su na kosovo 20 godina a kolko ja znam bujanovac je i dalje u srbiji pa gospodo julovci dosta je vise vasih gluposti ako su albanci vecina prirodno je da oni vode opstinu pa nece valjda u kragujevcu da vladaju

ma dajte

pre 12 godina

Zavičajni klub Bujanovčana u Beogradu? Pa ako sebe i dalje smatraju Bujanovcanima, a ne Beogradjanima, a sto se ne vrate tamo, a ne da sede u Beogradu, a kroje ljudima politiku dole u Bujanovcu?! Sve organizacije tog tipa su samo marionete za politicke malverzacije, nista drugo...

Miodrag Milkovic

pre 12 godina

Podelu Bujanovca inicira marginalna grupa srba i nanosi stetu srpskoj zajednici u celini.Vecina srba je izvukla pouke iz proslosti i misli da su ekonomska pitanja najvazniji prioriteti,pre svega posao za nezaposlene.Prica o politici nije prioritet, opstacemo ovde u Bujanovcu ako imamo posao i sigurnu egzistenciju, destabilizacija odgovara samo muljatorima koji jedino tako imaju sansu i u javnom zivotu.

Ahtisaari

pre 12 godina

Meni ovo izgleda kao da je cilj svega ovoga da se sever Kosova pripoji Srbiji a Presevo i Bujanovac, zapadno od autoputa, da se pripoje Kosovu.

Laza

pre 12 godina

Ovo je dobra ideja. Srbi (i Romi) su većina u gradiću Bujanovac, dok su Albanci većina na nivou cele opštine. Po poslednjem popisu iz 2002. godine, u gradu Bujanovcu su Srbi činili 36%, Romi 32%, Albanci 30% i ostali 2%. U celoj opštini, Albanci su apsolutna većina, 60% stanovništva.

Albanci treba da formiraju opštinu sa sedištem u Velikom Trnovcu, i u tu novu opštinu treba da uđu sva sela sa većinskim albanskim življem. Pa, ako ikada dođe do zamene teritorija (sever Kosova za jug Srbije), Albanci će se priključiti Kosovu, dok će bujanovački Srbi ostati u Srbiji. To bi bilo najpoštenije.

Mnogi kritičari će reći da stvaranje čistih etničkih opština nije primereno evropskim standardima i duhu vremena u kome živimo, i to je tačno. Ali, nedavni ratovi i "multietničko" iskustvo bivše SFRJ, jasno kazuje da su se najgrozniji zločini događali upravo u mešovitim opštinama (Vukovar, Gospić, Prijedor, Foča, Srebrenica-Bratunac itd.)

Znači, bolje u miru podeliti opštinu Bujanovac, nego da sutra krvlju (srpskom i albanskom) crtamo etničke granice.

James Douglas

pre 12 godina

Hoce da naprave K. Mitrovicu 2 od Bujanovca, pa da je menjaju sa Albancima za K. Mitrovicu 1... Pa oni stvarno veruju u alhemiju!

cajka

pre 12 godina

Pitanje "Dezurnom Albancu". Hoce li Srbi opet da truju albansku decu onim specijalnim otrovom koji pogadja samo albansku decu. Nagledao sam se toga dok me niste oterali sa Kosova i Metohije. Vidim da po tvom misljenju samo Albanci imaju pravo da izrazavaju svoja htenja za razliku od Srba. Nazalost, Albanci i Srbi se nikada vise nece sloziti.

n3uromancer

pre 12 godina

Prostori na kojima žive Albanci i prostori na kojima se ne čuje srpski jezik nisu naši i tačka. Zar nam je toliko očajnički stalo da nas voli toliko primitivan (i samim tim uspešniji u osvajanju) narod? Odbacimo tuđe, uzmimo naše i čuvajmo to što imamo... kome je Srbija mala neka nagazi stotkom po autoputu, pa neka dobro razmisli koliko je Srbija „mala”!

poljoprivredni tehnicar

pre 12 godina

Da li je ovo novi tragicni proekat "oca nacije " i njegovih istomisljenika za novu suicidnu politiku ? Zlo se odvazilo, ali po komentarima vidim da jos zdravih i pametnih ljudi postoje i da ovo osudjuju.Oprosti im Boze jer ne znaju sta rade !

Sveto

pre 12 godina

Vecina ovde nema pojma o cemu govori...
Vlasta u Bujanovcu (koji je oko 40% albanski,a oko 40% srpski cine albanska partija sa srpskom manjinskom partijom u koaliciji)!
90% novca opstine se trosi u albanskim selima dok se srpska sela zapostavljaju,a vlast umesto da resava taj problem nista gleda,cak mi sada ispadamo krivci!!
Mi vise nemozemo trpiti ovo,dajte nasim selima isti novac kao njihovim selima i bice sve ok,zar to nije demokratski?(ili je samo kad albanci traze nesto)

Nenad

pre 12 godina

Pojedini komentatori ocito ne uocavaju u cemu je problem. Srbi jednostavno ne zele da im Albanci u Bujanovcu upravljaju zivotima. Bolje sprijeciti na vrijeme nego kasnije lijeciti! Uostalom Srbi su u gradu Bujanovcu vecina a Albanci su vecina na nivou opstine. Albanci su postavili u opstini sve svoje kadrove i izbacili srpske kadrove iz pojedinih preduzeca. Sasvim mi je razumljivo da Srbi pocnu na vrijeme razmisljati da se nekako zastite. Da se to odradilo i u Presevu danasnje stanje na terenu bi bilo drugacije.

Dezurni Albanac

pre 12 godina

Tokom 80-tih i 90-tih godina 90% Srba sa Kosova su iskoristili taj termin "pritisak na Srbe" i prodavali imanja za ogromne pare , kupili kuce po Srbiji(pretezno Beograd), posle godinu dana pridruzili su se programu za povratak Srba na Kosovu koji zele da zive i rade na Kosovu, automatski su dobili stan i posao (beneficija tog programa), i eto njima i stan u Beogradu i stan u Pristini. To je trajalo sve dok program nije postao jako skup za Srbiju, kasnije su poceli izbaciti Albance sa drzavnih stanova ( ukljucujuci i moju porodicu) da bi taj stan dali nekome iz" programa povratka",kasnije je Srbija donela zakon da Albanci nemaju vise prava da kupuju od Srba ( osim sa specijalnom dozvolom od Srbije).To Srbi u "uzu Srbiju" ne znaju, zato sto je RTS bio direktno pod uticajem vlade. Sve sto su oni (RTS) izvestavali je incidenti pritiska nad Srbima.Ova vest oko Bujanovca, nazalost izgleda kao paranoja proslih decenija, jedina razlika je sto sad imate nezavisne medije poput B92.

dexy

pre 12 godina

ne, ne i ne moji srbi!!! necemo opet u avanturu, drzavo, samo fabrike i posao spasavaju ovu situaciju, inace katastrofa ce biti!jao ne mogu vise da slusam i gledam ove lose stvari u nasoj zemlji. muka mi je od svega!

Nemanja

pre 12 godina

Nesto mi ovde nije jasno znaci Albanci mogu da pricaju kako ce da se pripoje Kosovu po nekom njihovom referendumu iz 2006 takodje sa Prirodnom Albanijom koja se zalaze za veliku Albaniju imaju stalne sastanke i sada je za njih pretnja sto je grupa Srba donela ovakvu odluku Srbi su dole uplaseni kao sto su i na Kosmetu i pod stalnim su pritiskom Albanaca da se isele!

mertur

pre 12 godina

Nije ovo slucajno. Srbi se vec spremaju za podelu Kosova ustvari razmenu teritorija, misle imaju sever Kosova pa bi i sa juga Srbije sto vise mogli skidali. Opet racuni bez krcmara.

JeZzABG

pre 12 godina

Jos malo pa ce i svaka zgrada imati po dva Saveta stanara,a za prelazak iz jedne u drugu M.Z., bice potreban pasos.
Kako bi bilo da trenutna garnitura ode sa Vlasti, pre nego mi i dnevna doba izglasa samostalnost od kuhinje?:(

bns

pre 12 godina

Da li je takav predlog najbolje sto Srbi umeju i mogu? Da li mi umemo da zivimo u miru i skladu sa bilo kojim narodom? Znam ja da ni Albanci nisu spaseni od nacionalizma i mrznje ali na vecinskom narodu je da se vise potrudi a ne da daje ovakve predloge. Pa kad dodje do sukoba onda cemo svi mi biti mobilisani "da branimo srpski Bujanovac".
Ja necu i tacka!

Martin

pre 12 godina

Hoće li neko među vladajućim idiotima u ovoj zemlji konačno da se dozove pameti i uloži neku paru u jug Srbije? Mržnja i deobe najviše cvetaju u neobrazovanosti, bedi i siromaštvu. Posle će Srbiji đavo biti kriv kad počnu da niču barikade i "zahtevi za pripajanjem matici". Na jugu Srbije se ne ponašaju Albanci kao budale. Ponašaju se Srbi. Opet se manipuliše njima pozivanjem na njihovu ugroženost, zar ne? Kao i tokom osamdesetih godina prošlog veka. Dajte da više uništimo virus paranoje.

Misko

pre 12 godina

Ako se ovako nastavi Srbija,tj. unutrasnjost Srbije ce biti sve praznija i vremenom ce se u te prazne delove naseljavati drugi narodi.To je neminovnost.Albanaca u Srbiji ima najvise i logicno je da ce se oni siriti i zauzimati one delove iz kojih se Srbi iseljavaju tako da nije nemoguce da za 20 godina granica bude kod Krusevca a da sve ostalo juzno od toga budu prostori gde ce neki drugi narod vladati.Ne mozete da zadrzite teritoriju ako nemate ljude.Zadnji je trenutak da se to pocne okretati na bolje inace eto nama sukoba u bliskoj buducnosti.Oni naprosto ne dozivljavaju ovu zemlju kao svoju i ne zele da budu deo nje.

etno freak

pre 12 godina

Najbolje da svaku opstinu podelimo po nacionalnoj osnovi i vise zavrsimo ovu komediju od drzave. Neka svako pleme (ili klan) dobije svoje brdo pa da krenemo od pocetka. Ocigledno nismo dorasli drzavi kao organizaciji drustva.

Martin

pre 12 godina

Hoće li neko među vladajućim idiotima u ovoj zemlji konačno da se dozove pameti i uloži neku paru u jug Srbije? Mržnja i deobe najviše cvetaju u neobrazovanosti, bedi i siromaštvu. Posle će Srbiji đavo biti kriv kad počnu da niču barikade i "zahtevi za pripajanjem matici". Na jugu Srbije se ne ponašaju Albanci kao budale. Ponašaju se Srbi. Opet se manipuliše njima pozivanjem na njihovu ugroženost, zar ne? Kao i tokom osamdesetih godina prošlog veka. Dajte da više uništimo virus paranoje.

bns

pre 12 godina

Da li je takav predlog najbolje sto Srbi umeju i mogu? Da li mi umemo da zivimo u miru i skladu sa bilo kojim narodom? Znam ja da ni Albanci nisu spaseni od nacionalizma i mrznje ali na vecinskom narodu je da se vise potrudi a ne da daje ovakve predloge. Pa kad dodje do sukoba onda cemo svi mi biti mobilisani "da branimo srpski Bujanovac".
Ja necu i tacka!

etno freak

pre 12 godina

Najbolje da svaku opstinu podelimo po nacionalnoj osnovi i vise zavrsimo ovu komediju od drzave. Neka svako pleme (ili klan) dobije svoje brdo pa da krenemo od pocetka. Ocigledno nismo dorasli drzavi kao organizaciji drustva.

Dezurni Albanac

pre 12 godina

Tokom 80-tih i 90-tih godina 90% Srba sa Kosova su iskoristili taj termin "pritisak na Srbe" i prodavali imanja za ogromne pare , kupili kuce po Srbiji(pretezno Beograd), posle godinu dana pridruzili su se programu za povratak Srba na Kosovu koji zele da zive i rade na Kosovu, automatski su dobili stan i posao (beneficija tog programa), i eto njima i stan u Beogradu i stan u Pristini. To je trajalo sve dok program nije postao jako skup za Srbiju, kasnije su poceli izbaciti Albance sa drzavnih stanova ( ukljucujuci i moju porodicu) da bi taj stan dali nekome iz" programa povratka",kasnije je Srbija donela zakon da Albanci nemaju vise prava da kupuju od Srba ( osim sa specijalnom dozvolom od Srbije).To Srbi u "uzu Srbiju" ne znaju, zato sto je RTS bio direktno pod uticajem vlade. Sve sto su oni (RTS) izvestavali je incidenti pritiska nad Srbima.Ova vest oko Bujanovca, nazalost izgleda kao paranoja proslih decenija, jedina razlika je sto sad imate nezavisne medije poput B92.

JeZzABG

pre 12 godina

Jos malo pa ce i svaka zgrada imati po dva Saveta stanara,a za prelazak iz jedne u drugu M.Z., bice potreban pasos.
Kako bi bilo da trenutna garnitura ode sa Vlasti, pre nego mi i dnevna doba izglasa samostalnost od kuhinje?:(

Misko

pre 12 godina

Ako se ovako nastavi Srbija,tj. unutrasnjost Srbije ce biti sve praznija i vremenom ce se u te prazne delove naseljavati drugi narodi.To je neminovnost.Albanaca u Srbiji ima najvise i logicno je da ce se oni siriti i zauzimati one delove iz kojih se Srbi iseljavaju tako da nije nemoguce da za 20 godina granica bude kod Krusevca a da sve ostalo juzno od toga budu prostori gde ce neki drugi narod vladati.Ne mozete da zadrzite teritoriju ako nemate ljude.Zadnji je trenutak da se to pocne okretati na bolje inace eto nama sukoba u bliskoj buducnosti.Oni naprosto ne dozivljavaju ovu zemlju kao svoju i ne zele da budu deo nje.

dexy

pre 12 godina

ne, ne i ne moji srbi!!! necemo opet u avanturu, drzavo, samo fabrike i posao spasavaju ovu situaciju, inace katastrofa ce biti!jao ne mogu vise da slusam i gledam ove lose stvari u nasoj zemlji. muka mi je od svega!

Nenad

pre 12 godina

Pojedini komentatori ocito ne uocavaju u cemu je problem. Srbi jednostavno ne zele da im Albanci u Bujanovcu upravljaju zivotima. Bolje sprijeciti na vrijeme nego kasnije lijeciti! Uostalom Srbi su u gradu Bujanovcu vecina a Albanci su vecina na nivou opstine. Albanci su postavili u opstini sve svoje kadrove i izbacili srpske kadrove iz pojedinih preduzeca. Sasvim mi je razumljivo da Srbi pocnu na vrijeme razmisljati da se nekako zastite. Da se to odradilo i u Presevu danasnje stanje na terenu bi bilo drugacije.

Nemanja

pre 12 godina

Nesto mi ovde nije jasno znaci Albanci mogu da pricaju kako ce da se pripoje Kosovu po nekom njihovom referendumu iz 2006 takodje sa Prirodnom Albanijom koja se zalaze za veliku Albaniju imaju stalne sastanke i sada je za njih pretnja sto je grupa Srba donela ovakvu odluku Srbi su dole uplaseni kao sto su i na Kosmetu i pod stalnim su pritiskom Albanaca da se isele!

mertur

pre 12 godina

Nije ovo slucajno. Srbi se vec spremaju za podelu Kosova ustvari razmenu teritorija, misle imaju sever Kosova pa bi i sa juga Srbije sto vise mogli skidali. Opet racuni bez krcmara.

cajka

pre 12 godina

Pitanje "Dezurnom Albancu". Hoce li Srbi opet da truju albansku decu onim specijalnim otrovom koji pogadja samo albansku decu. Nagledao sam se toga dok me niste oterali sa Kosova i Metohije. Vidim da po tvom misljenju samo Albanci imaju pravo da izrazavaju svoja htenja za razliku od Srba. Nazalost, Albanci i Srbi se nikada vise nece sloziti.

Sveto

pre 12 godina

Vecina ovde nema pojma o cemu govori...
Vlasta u Bujanovcu (koji je oko 40% albanski,a oko 40% srpski cine albanska partija sa srpskom manjinskom partijom u koaliciji)!
90% novca opstine se trosi u albanskim selima dok se srpska sela zapostavljaju,a vlast umesto da resava taj problem nista gleda,cak mi sada ispadamo krivci!!
Mi vise nemozemo trpiti ovo,dajte nasim selima isti novac kao njihovim selima i bice sve ok,zar to nije demokratski?(ili je samo kad albanci traze nesto)

Miodrag Milkovic

pre 12 godina

Podelu Bujanovca inicira marginalna grupa srba i nanosi stetu srpskoj zajednici u celini.Vecina srba je izvukla pouke iz proslosti i misli da su ekonomska pitanja najvazniji prioriteti,pre svega posao za nezaposlene.Prica o politici nije prioritet, opstacemo ovde u Bujanovcu ako imamo posao i sigurnu egzistenciju, destabilizacija odgovara samo muljatorima koji jedino tako imaju sansu i u javnom zivotu.

Laza

pre 12 godina

Ovo je dobra ideja. Srbi (i Romi) su većina u gradiću Bujanovac, dok su Albanci većina na nivou cele opštine. Po poslednjem popisu iz 2002. godine, u gradu Bujanovcu su Srbi činili 36%, Romi 32%, Albanci 30% i ostali 2%. U celoj opštini, Albanci su apsolutna većina, 60% stanovništva.

Albanci treba da formiraju opštinu sa sedištem u Velikom Trnovcu, i u tu novu opštinu treba da uđu sva sela sa većinskim albanskim življem. Pa, ako ikada dođe do zamene teritorija (sever Kosova za jug Srbije), Albanci će se priključiti Kosovu, dok će bujanovački Srbi ostati u Srbiji. To bi bilo najpoštenije.

Mnogi kritičari će reći da stvaranje čistih etničkih opština nije primereno evropskim standardima i duhu vremena u kome živimo, i to je tačno. Ali, nedavni ratovi i "multietničko" iskustvo bivše SFRJ, jasno kazuje da su se najgrozniji zločini događali upravo u mešovitim opštinama (Vukovar, Gospić, Prijedor, Foča, Srebrenica-Bratunac itd.)

Znači, bolje u miru podeliti opštinu Bujanovac, nego da sutra krvlju (srpskom i albanskom) crtamo etničke granice.

Gaucos

pre 12 godina

Hoce i ovi u bujanovcu da vladaju kao i oni sto su na kosovo 20 godina a kolko ja znam bujanovac je i dalje u srbiji pa gospodo julovci dosta je vise vasih gluposti ako su albanci vecina prirodno je da oni vode opstinu pa nece valjda u kragujevcu da vladaju

ma dajte

pre 12 godina

Zavičajni klub Bujanovčana u Beogradu? Pa ako sebe i dalje smatraju Bujanovcanima, a ne Beogradjanima, a sto se ne vrate tamo, a ne da sede u Beogradu, a kroje ljudima politiku dole u Bujanovcu?! Sve organizacije tog tipa su samo marionete za politicke malverzacije, nista drugo...

Ahtisaari

pre 12 godina

Meni ovo izgleda kao da je cilj svega ovoga da se sever Kosova pripoji Srbiji a Presevo i Bujanovac, zapadno od autoputa, da se pripoje Kosovu.

poljoprivredni tehnicar

pre 12 godina

Da li je ovo novi tragicni proekat "oca nacije " i njegovih istomisljenika za novu suicidnu politiku ? Zlo se odvazilo, ali po komentarima vidim da jos zdravih i pametnih ljudi postoje i da ovo osudjuju.Oprosti im Boze jer ne znaju sta rade !

n3uromancer

pre 12 godina

Prostori na kojima žive Albanci i prostori na kojima se ne čuje srpski jezik nisu naši i tačka. Zar nam je toliko očajnički stalo da nas voli toliko primitivan (i samim tim uspešniji u osvajanju) narod? Odbacimo tuđe, uzmimo naše i čuvajmo to što imamo... kome je Srbija mala neka nagazi stotkom po autoputu, pa neka dobro razmisli koliko je Srbija „mala”!

James Douglas

pre 12 godina

Hoce da naprave K. Mitrovicu 2 od Bujanovca, pa da je menjaju sa Albancima za K. Mitrovicu 1... Pa oni stvarno veruju u alhemiju!

Fahudin Muratagic

pre 12 godina

Samo ekonomski razvoj rjesava probleme, pa i one nacionalisticke, bilo o kome da se radi na Balkanu, a ne samo u Srbiji. Za one kojima se svidja ova katastofalno losa ideja, a sta da svi manjinski narodi u Srbiji krenu po istom receptu. Jel` da je lose. Pozdrav svim dobronamernim ljudima.

Captain Nemo

pre 12 godina

Sedim upravo u Bujanovcu, poslom, i pravo da vam kazem sve stanovnike najvise muci smece koje stoji danima na ulicima koje lice na Napulj 2008. godine, a o podeli se ni ne prica... Subotnji dan ko na pijacu, ko u market sve po ISO standardima za ovo mesto...

Nenad

pre 12 godina

Pojedini komentatori ocito ne uocavaju u cemu je problem. Srbi jednostavno ne zele da im Albanci u Bujanovcu upravljaju zivotima. Bolje sprijeciti na vrijeme nego kasnije lijeciti! Uostalom Srbi su u gradu Bujanovcu vecina a Albanci su vecina na nivou opstine. Albanci su postavili u opstini sve svoje kadrove i izbacili srpske kadrove iz pojedinih preduzeca. Sasvim mi je razumljivo da Srbi pocnu na vrijeme razmisljati da se nekako zastite. Da se to odradilo i u Presevu danasnje stanje na terenu bi bilo drugacije.

Nemanja

pre 12 godina

Nesto mi ovde nije jasno znaci Albanci mogu da pricaju kako ce da se pripoje Kosovu po nekom njihovom referendumu iz 2006 takodje sa Prirodnom Albanijom koja se zalaze za veliku Albaniju imaju stalne sastanke i sada je za njih pretnja sto je grupa Srba donela ovakvu odluku Srbi su dole uplaseni kao sto su i na Kosmetu i pod stalnim su pritiskom Albanaca da se isele!

bns

pre 12 godina

Da li je takav predlog najbolje sto Srbi umeju i mogu? Da li mi umemo da zivimo u miru i skladu sa bilo kojim narodom? Znam ja da ni Albanci nisu spaseni od nacionalizma i mrznje ali na vecinskom narodu je da se vise potrudi a ne da daje ovakve predloge. Pa kad dodje do sukoba onda cemo svi mi biti mobilisani "da branimo srpski Bujanovac".
Ja necu i tacka!

Dezurni Albanac

pre 12 godina

Tokom 80-tih i 90-tih godina 90% Srba sa Kosova su iskoristili taj termin "pritisak na Srbe" i prodavali imanja za ogromne pare , kupili kuce po Srbiji(pretezno Beograd), posle godinu dana pridruzili su se programu za povratak Srba na Kosovu koji zele da zive i rade na Kosovu, automatski su dobili stan i posao (beneficija tog programa), i eto njima i stan u Beogradu i stan u Pristini. To je trajalo sve dok program nije postao jako skup za Srbiju, kasnije su poceli izbaciti Albance sa drzavnih stanova ( ukljucujuci i moju porodicu) da bi taj stan dali nekome iz" programa povratka",kasnije je Srbija donela zakon da Albanci nemaju vise prava da kupuju od Srba ( osim sa specijalnom dozvolom od Srbije).To Srbi u "uzu Srbiju" ne znaju, zato sto je RTS bio direktno pod uticajem vlade. Sve sto su oni (RTS) izvestavali je incidenti pritiska nad Srbima.Ova vest oko Bujanovca, nazalost izgleda kao paranoja proslih decenija, jedina razlika je sto sad imate nezavisne medije poput B92.

Martin

pre 12 godina

Hoće li neko među vladajućim idiotima u ovoj zemlji konačno da se dozove pameti i uloži neku paru u jug Srbije? Mržnja i deobe najviše cvetaju u neobrazovanosti, bedi i siromaštvu. Posle će Srbiji đavo biti kriv kad počnu da niču barikade i "zahtevi za pripajanjem matici". Na jugu Srbije se ne ponašaju Albanci kao budale. Ponašaju se Srbi. Opet se manipuliše njima pozivanjem na njihovu ugroženost, zar ne? Kao i tokom osamdesetih godina prošlog veka. Dajte da više uništimo virus paranoje.

Misko

pre 12 godina

Ako se ovako nastavi Srbija,tj. unutrasnjost Srbije ce biti sve praznija i vremenom ce se u te prazne delove naseljavati drugi narodi.To je neminovnost.Albanaca u Srbiji ima najvise i logicno je da ce se oni siriti i zauzimati one delove iz kojih se Srbi iseljavaju tako da nije nemoguce da za 20 godina granica bude kod Krusevca a da sve ostalo juzno od toga budu prostori gde ce neki drugi narod vladati.Ne mozete da zadrzite teritoriju ako nemate ljude.Zadnji je trenutak da se to pocne okretati na bolje inace eto nama sukoba u bliskoj buducnosti.Oni naprosto ne dozivljavaju ovu zemlju kao svoju i ne zele da budu deo nje.

n3uromancer

pre 12 godina

Prostori na kojima žive Albanci i prostori na kojima se ne čuje srpski jezik nisu naši i tačka. Zar nam je toliko očajnički stalo da nas voli toliko primitivan (i samim tim uspešniji u osvajanju) narod? Odbacimo tuđe, uzmimo naše i čuvajmo to što imamo... kome je Srbija mala neka nagazi stotkom po autoputu, pa neka dobro razmisli koliko je Srbija „mala”!

Sveto

pre 12 godina

Vecina ovde nema pojma o cemu govori...
Vlasta u Bujanovcu (koji je oko 40% albanski,a oko 40% srpski cine albanska partija sa srpskom manjinskom partijom u koaliciji)!
90% novca opstine se trosi u albanskim selima dok se srpska sela zapostavljaju,a vlast umesto da resava taj problem nista gleda,cak mi sada ispadamo krivci!!
Mi vise nemozemo trpiti ovo,dajte nasim selima isti novac kao njihovim selima i bice sve ok,zar to nije demokratski?(ili je samo kad albanci traze nesto)

mertur

pre 12 godina

Nije ovo slucajno. Srbi se vec spremaju za podelu Kosova ustvari razmenu teritorija, misle imaju sever Kosova pa bi i sa juga Srbije sto vise mogli skidali. Opet racuni bez krcmara.

dexy

pre 12 godina

ne, ne i ne moji srbi!!! necemo opet u avanturu, drzavo, samo fabrike i posao spasavaju ovu situaciju, inace katastrofa ce biti!jao ne mogu vise da slusam i gledam ove lose stvari u nasoj zemlji. muka mi je od svega!

cajka

pre 12 godina

Pitanje "Dezurnom Albancu". Hoce li Srbi opet da truju albansku decu onim specijalnim otrovom koji pogadja samo albansku decu. Nagledao sam se toga dok me niste oterali sa Kosova i Metohije. Vidim da po tvom misljenju samo Albanci imaju pravo da izrazavaju svoja htenja za razliku od Srba. Nazalost, Albanci i Srbi se nikada vise nece sloziti.

Laza

pre 12 godina

Ovo je dobra ideja. Srbi (i Romi) su većina u gradiću Bujanovac, dok su Albanci većina na nivou cele opštine. Po poslednjem popisu iz 2002. godine, u gradu Bujanovcu su Srbi činili 36%, Romi 32%, Albanci 30% i ostali 2%. U celoj opštini, Albanci su apsolutna većina, 60% stanovništva.

Albanci treba da formiraju opštinu sa sedištem u Velikom Trnovcu, i u tu novu opštinu treba da uđu sva sela sa većinskim albanskim življem. Pa, ako ikada dođe do zamene teritorija (sever Kosova za jug Srbije), Albanci će se priključiti Kosovu, dok će bujanovački Srbi ostati u Srbiji. To bi bilo najpoštenije.

Mnogi kritičari će reći da stvaranje čistih etničkih opština nije primereno evropskim standardima i duhu vremena u kome živimo, i to je tačno. Ali, nedavni ratovi i "multietničko" iskustvo bivše SFRJ, jasno kazuje da su se najgrozniji zločini događali upravo u mešovitim opštinama (Vukovar, Gospić, Prijedor, Foča, Srebrenica-Bratunac itd.)

Znači, bolje u miru podeliti opštinu Bujanovac, nego da sutra krvlju (srpskom i albanskom) crtamo etničke granice.

etno freak

pre 12 godina

Najbolje da svaku opstinu podelimo po nacionalnoj osnovi i vise zavrsimo ovu komediju od drzave. Neka svako pleme (ili klan) dobije svoje brdo pa da krenemo od pocetka. Ocigledno nismo dorasli drzavi kao organizaciji drustva.

James Douglas

pre 12 godina

Hoce da naprave K. Mitrovicu 2 od Bujanovca, pa da je menjaju sa Albancima za K. Mitrovicu 1... Pa oni stvarno veruju u alhemiju!

poljoprivredni tehnicar

pre 12 godina

Da li je ovo novi tragicni proekat "oca nacije " i njegovih istomisljenika za novu suicidnu politiku ? Zlo se odvazilo, ali po komentarima vidim da jos zdravih i pametnih ljudi postoje i da ovo osudjuju.Oprosti im Boze jer ne znaju sta rade !

JeZzABG

pre 12 godina

Jos malo pa ce i svaka zgrada imati po dva Saveta stanara,a za prelazak iz jedne u drugu M.Z., bice potreban pasos.
Kako bi bilo da trenutna garnitura ode sa Vlasti, pre nego mi i dnevna doba izglasa samostalnost od kuhinje?:(

Ahtisaari

pre 12 godina

Meni ovo izgleda kao da je cilj svega ovoga da se sever Kosova pripoji Srbiji a Presevo i Bujanovac, zapadno od autoputa, da se pripoje Kosovu.

Miodrag Milkovic

pre 12 godina

Podelu Bujanovca inicira marginalna grupa srba i nanosi stetu srpskoj zajednici u celini.Vecina srba je izvukla pouke iz proslosti i misli da su ekonomska pitanja najvazniji prioriteti,pre svega posao za nezaposlene.Prica o politici nije prioritet, opstacemo ovde u Bujanovcu ako imamo posao i sigurnu egzistenciju, destabilizacija odgovara samo muljatorima koji jedino tako imaju sansu i u javnom zivotu.

Gaucos

pre 12 godina

Hoce i ovi u bujanovcu da vladaju kao i oni sto su na kosovo 20 godina a kolko ja znam bujanovac je i dalje u srbiji pa gospodo julovci dosta je vise vasih gluposti ako su albanci vecina prirodno je da oni vode opstinu pa nece valjda u kragujevcu da vladaju

ma dajte

pre 12 godina

Zavičajni klub Bujanovčana u Beogradu? Pa ako sebe i dalje smatraju Bujanovcanima, a ne Beogradjanima, a sto se ne vrate tamo, a ne da sede u Beogradu, a kroje ljudima politiku dole u Bujanovcu?! Sve organizacije tog tipa su samo marionete za politicke malverzacije, nista drugo...

Fahudin Muratagic

pre 12 godina

Samo ekonomski razvoj rjesava probleme, pa i one nacionalisticke, bilo o kome da se radi na Balkanu, a ne samo u Srbiji. Za one kojima se svidja ova katastofalno losa ideja, a sta da svi manjinski narodi u Srbiji krenu po istom receptu. Jel` da je lose. Pozdrav svim dobronamernim ljudima.

Captain Nemo

pre 12 godina

Sedim upravo u Bujanovcu, poslom, i pravo da vam kazem sve stanovnike najvise muci smece koje stoji danima na ulicima koje lice na Napulj 2008. godine, a o podeli se ni ne prica... Subotnji dan ko na pijacu, ko u market sve po ISO standardima za ovo mesto...