Ponedeljak, 06.06.2011.

12:09

Mladić bi mogao da optuži Srbiju

Pokušavajući da spasi sebe Ratko Mladić bi mogao teško da optuži Srbiju da je odgovorna za genocid u Srebrenici, smatra Radoslav Stojanović.

Izvor: B92

Mladiæ bi mogao da optuži Srbiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

ENVER

pre 12 godina

Tuzbu je podnijelo rukovodstvo Republike Bosne i Hercegovine, koje je internacionalno priznato i kao takvo primljeno kao clanica Ujedinjenih Nacija. Za sve one koji misle da do revizije postupka BiH vs Srbija ne moze doci, jer smatraju da za to treba konzens politickih leadera BiH, im moram kazati da gospodin Softic jos uvijek ima pravo na to, jer je onomad dobio ovlastenje za tuzbu od legalno izabranih vlasti! Da bi mu se to pravo oduzelo bi trebalo doci do konzensa izmedju predstavnika Bosnjaka, Hrvata i Srba u BiH. Carpe diem ;-)

JocaBG

pre 12 godina

Super...On i tako kaze da ne brani sebe nego narod..
Znaci tuzio bi narod koji mu placa penziju..
Verovatno bi jos i nasao advokata u RS koji bi tuzio Srbiju na neku nadoknadu u stilu amera 100 miliarde dolara ili slicno..
Strasno o cemu razmisljamo posle rata....

Bledi

pre 12 godina

"Pokušavajući da spasi sebe Ratko Mladić bi mogao teško da optuži Srbiju da je odgovorna za genocid u Srebrenici, smatra Radoslav Stojanović." To mozda nije "pokusavajucu da spasi sebe" nego je to mozda i istina da je dobijao naredjenja iz Srbije. E sad, sto se on dobrovoljno resio poduhvata kao koristan idiot, to ga ne oslobadja krivice.

Dule NS

pre 12 godina

@ (nicija do zore gorela nije..., 6. jun 2011 16:11)

Objasnite vi to lepo Amerikancima koji su u Dejtonu osnovali tu "genocidnu" Republiku Srpsku i to nakon što je već protiv Mladića podignuta optužnica za genocid!!!
Vaša mržnja prema Srpskom narodu je dobro poznata isto kao i fanatična potreba za uništavanjem Republike Srpske!
Ali time će te samo ubrzati neminovan raspad BiH, jer zaista ne razumem kako možete da očekujete da Srbi žele da žive sa ljudima koji imaju takav stav o njima i to u istoj državi?
Pa to je van svake pameti!
A sama činjenica da je vama genocid važan samo kao eventualno opravdanje da bi ste ukinuli Republiku Srpsku i ućarili koju kintu od Srbije sasvim dovoljno govori!

nicija do zore gorela nije...

pre 12 godina

Zanimljivo sta pisu neki koji se potpisuju kao @Marko, @Bez cenzure...

Drugovi, istina nema alternativu.
Taj srpski clan predsednistva u koga polazete nadu da ce podicu ruku i staviti veto na neku odluku(npr:ponovne tuzbe protiv Srbije) je prica za malu decu, jer svako u BiH ce pred Sudom BiH odgovarati za svoje postupke, pa tako i I-II-III clan predsednistva. Pojedini tamo, tacno je da rade protiv interesa BiH, ali nece jos dugo.
Ukidanje rs nije protivno interesu srpskog naroda u BiH i regionu, vec legalan-pravni cin. Ista je nastala na genocidu, urbicidu, kulturoicidu, logorima.., i zavrsice kao i sve takve tvorevine, tj. na smetlistu istorije.

vladislav

pre 12 godina

@Beogradjanin :

Iako se slazem sa tobom da je Mladic pola toga sto si izneo, samo da te podsetim da su Evropa i USA, pogotovo USA upravo podrzali tu udbasku vlast u Jugoslaviji i Tita, a tvoja loza velelepna koja danas ne zna ni Srpski posteno da prica je upravo bila odbacena od tog zapada..
I da su Titu bili na sahrani pola svetskog krema politickog!!
Da je Karter - Americki predsednik licni prijatelj bio Josipu Brozu i poslao mu majku na sahranu, mislim sramotno je ipak i ti sta pises!!
Slazem se da je komunizam nesrecni sistem koji nije takodje pravedan sistem i da vredni radnici su sljakali za petoricu lenstina i lopurda, ali ta tvoja prica o zapadu i komunistickoj Jugoslaviji ne pije vodu!
I upravo je Tito suzbijao nacionalizam u najvecoj mogucoj meri za njegova zivota i u Srbiji i u Hrvatskoj i ostalim republikama,a to sto mi posle njegove smrti nismo to mogli da odrzimo je nasa sramota, a u jednoj Svajcarskoj ili USA zive stotine manjina u miru, a te sve manjine i konstruktivni narodi su bili velicina i plod Titove vladavine, verovatno da je od kriv i mrtav sto smo se poklali!
I ta tvoja Srbija iz 1941 je bila jedna od najsiromasnijih zemalja u Evropi kao i danas u svojoj samostalnosti..a iz sena nam je Titov sistem napravio ulice, gradove, puteve, bolnice, pozorista, kulturu..sta ti pricas??
I posle raspada te zemlje nista se vise nije sagradilo a u tvojoj i mojoj Srbiji su Ceca i Arkan i Knele postali simboli sto za vreme tvoje ozloglasene udbaske Jugoslavije nije moglo ni u najgorem snu da se desi!
Posla je bilo za sve, nije se sedelo ispred interneta nezaposleno,a kome se nije svidelo mogao je da pali u tu Evropu da radi i to bez vize i da se vrati sa mercedesima i kucom zaradjenom a danas ne moze preko da boravi duze od 3 meseca!
Stvarno me je iziritirao tvoj komentar i vasa misljenja velikih Srba..a o tvom i mom Beogradu tek necu trositi reci sta je bio za vreme Tita i koje su ovde zvezde svetske ulicama setale za vreme njegove vlasti, a od ulaganja u infrastrukturu da ne govorim, Beograd je bio kasaba pre Broza, sve sto valja je njegov sistem sagradio, i do ovog mosta i ovih zadnjih radova od pre par godina nista nije pipnuto od SFRJ-a!
I bas zato sto imamo kokosije pamcenje tu smo gde smo!

Joao

pre 12 godina

Mladić neće reći ništa što već ne znamo. Međutim, ne verujem da će iko, pa ni on, moći da pokaže na nekoga, živog ili mrtvog, i da kaže - evo, on je naredio da se poubijaju sve muške glave. Takvo naređenje niko nije izgovorio... a klimanje glavom i okretanje iste na drugu stranu teško da je ozbiljan dokaz. A možda nas i iznenadi...

pike

pre 12 godina

Pa Mladić nešto mora reči i nekoga "ukopati". Ili Srbiju ili R Srpsku! Obzirom da je već kompletno rukovodstvo RS-a osuđeno, a od čelnika Srbije su samo neki "fasovali" osuđujuće kazne, trebao bi malo razmisliti na koga svaliti krivicu. Ovo je početak kraja sropskog entiteta u Bosni

Bgd

pre 12 godina

Čitajući izjavu predstavnika BiH, g.Softića, logično se nameće pitanje: čijim oružjem je Armija BiH ubijala Srbe u okolini Bratunca, što je i bio neposredan povod za Srebrenicu?

Beogradjanin

pre 12 godina

Jos prvog dana kada je uhapsen Ratko Mladic u mom komentaru sam napisao da ce Udbasko-Komunisticki general Ratko Mladic , pokusati da svu krivicu svali na drzavu Srbiju i njene gradjane.
Za mnoge nepucene ljude, Ratko Mladic je komunjara sa one strane Drine, ne gradjanin Srbije, koji je samarao mlade vojnike koji nisu nosili petokraku na pocetku rata u Bosni.
To se u Srbiji jako dobro zna , i o njemu i njegovim nadredjenim Udbasima.
Takvi kao sto su Ratko Mladic i ekipa su upadali u nasu Srbiju i 45-e godine u koznim mantilima i otimali nasa imanja, stanove, kuce , proterivali nase dedove i oceve iz Srbije, kada su zavodili Komunjarski rezim u Srbiji ,odmah nakon 45-e godine, i nakon toga sa namerom vodili antisrpsku i rusofilsku politiku punih 60 godina u Srbiji.
Na njihovu Udbasku zalost , I Evropska Unija i USA znaju pravu Srpsku istoriju od 1941-e godine pa do danasnajeg dana, i znaju ko je vodio Srbiju punih 60 godina, tako da im ovo nece proci, da pokusaju da ukaljaju nas gradjane Srbije, Srbe, Madjare, Muslimane, Slovake, Albance i ostale.
Drago mi je samo u celoj prici da cemo konacno u Srbiji dobiti zvanicnu istinu o svemu sta su radili po nasoj Srbiji, i naravno da celoj organizovanoj ekipi sledi krivicna odgovornost za sve sto su radili po Srbiji, pocev od 45-e godine.
Takodje je i vreme da nasa deca i unuci pocnu da uce pravu Srpsku istoriju , a ne istoriju koju su pisali Udbasi u njihovim udzbenicima nakon 45-e godine.

Marko

pre 12 godina

Tužbu BiH protiv SRJ(Savezne Republlike Jugoslavije) je podnio Alija Izetbegović jednostrano onda kada nije postojao pravo na veto jednog od konstitutivnih naroda u BiH. Danas kada postoji dejtonski sporazum koji dozvoljava pravo veta ova priča o pokretanju nove tužbe je besmislena jer srpski predstavnik u predsjedništvu BiH to neće dozvoliti. Političarima u BiH bi bilo bolje da se okrenu onome što je bitno za narod BiH a to je poboljšanje ekonomije koja je veoma ruinirana. Na kraju krajeva zna se odprilike što se desilo u BiH. Milošević je nakon odbijanja svih mirovnih sporazuma od strane Radovana Karždića i Ratka Mladića prekinuo odnose sa tom dvojicom kao i sa vojnom pomoći koju je slao bosanskim Srbima. Srbi iz BiH se okreću dilu sa Hrvatima koji im šalju naftu u zamjenu za nemješanje kada oni preduzmu vojne akcije u Hrvatskoj protiv tamošnjih Srba. Prema tome niti je dokazano niti je moguće da je Milošević naredio napada na Srebrenicu u vreme kada je imao veoma hladne odnose sa Mladićem i na kraju krajeva Karaždićem.

bez_cenzure

pre 12 godina

Takođe zaboravio sam dodati da BiH ne bi mogla podnijeti novu tužbu. Vidite tu tužbu je pisala ona krnja BiH. U sadašnjoj daytonskoj BiH mora postojati konsenzus oko svakog pitanja a pogotovo u vezi navodne nove tužbe.

kartmen

pre 12 godina

Nešto mi nije jasno u ovim špekulacijama: niko ne pokušava da objasni da bi Mladić mogao da se odbrani eventualnim svaljivanjem odgovornosti na Miloševića ili već nekoga. Pa ako ne može da se odbrani tako, tj. da sebe oslobodi krivice, zašto bi onda optuživao bilo koga drugog? A naročito još ako dokazi da je taj drugi kriv ne postoje.

Milomir

pre 12 godina

I do sada je radio po scenariu, pa ako nas i optuži, to neće biti njegova zamisao i njegov scenario. A država Srbija, ova nova, koja se distancirala od ratnog režima i dešavanja, je do sada mogla da istraži pozadinu dogadjanja iz devedesetih. Mislim, saginjati glavu pred neoborivim činjenicama da su dva najvažnija načelnika iz tog perioda bili saradnici CIA, je ili velika neozbiljnost, ili veliko moranje. Ono što jeste ponos Srbije je da se od marta 1991. godine masovne demonstracije gradjana nisu prekidale. Razlog demonstracija su bili upravo ovi koji su završili u Hagu.

Milan

pre 12 godina

Koliko znam Srbija nije učestvovala u borbama oko Srebrenice tj. u to vreme bosanski Srbi su odavno Miloševiću otkazali poslušnost. Milošević je imao veliki problem autoriteta nad krajinskim i bosanskim Srbima sve do hrvatske akcije "Oluja" kada su se oni konačno osetili ranjivim i na kraju pristali na Dejtonski sporazum.

dajte pomozite!

pre 12 godina

Pomalo van teme: "...ja se plašim da njegov moralni integritet nije na tom nivou da će on više voditi računa o Srbiji nego o sebi", objašnjava profesor Stojanović.

Dragi profesore, navedite mi jednu (samo 1) licnost na politickoj sceni Srbije ciji je moralni integritet na tom nivou da će više voditi računa o Srbiji nego o sebi.

Unapred zahavalan na olaksanju koje ce mi Vas odgovor doneti,
gradjanin Srbije, glasac na izborima

Milos

pre 12 godina

O kakvom moralnom integritetu ti pricas, ako te je strah da ce Mladic da iznese dokaze koji mogu da inkriminisu Srbiju? Pa ako takvih dokaza stvarno ima, onda je moralno da ih iznese i da se Srbiji ponovo sudi, i da krivci budu okrivljeni. Moralno je da "pravda bude zadovoljena" a ne da onaj koga ti branis bude oslobodjen. Advokat prica o moralu...

barter

pre 12 godina

Šta sada, znači ako Mladić kaže da je Srbija kriva za Srebrenicu onda treba da mu verujemo a ako kaže da nije naredio streljanja u Srebrenici onda mu ne verujemo?

Waistiny

pre 12 godina

Ne bi me iznenadilo. Junacki se skrivao i bezao, junacki ubijao nenaoruzan svet, a onda bi da skine sa svojih pleca breme gena kamenog.

Slika i prilika percepcije patriotizma na balkanskim prostorima.

cajka

pre 12 godina

Veoma je interesantno kako pojedini intelektualci u starosti "otkace". Ja imam 65 godina, ali fala Bogu, jos nisam dosao do tog nivoa, sto ne znaci da necu. Gospodinu Stojanovicu i jos jednom broju intelektualaca u Srbiji je jedino vazno da se cuju, pa makar to bilo lupetanje.

dajte pomozite!

pre 12 godina

Pomalo van teme: "...ja se plašim da njegov moralni integritet nije na tom nivou da će on više voditi računa o Srbiji nego o sebi", objašnjava profesor Stojanović.

Dragi profesore, navedite mi jednu (samo 1) licnost na politickoj sceni Srbije ciji je moralni integritet na tom nivou da će više voditi računa o Srbiji nego o sebi.

Unapred zahavalan na olaksanju koje ce mi Vas odgovor doneti,
gradjanin Srbije, glasac na izborima

Milos

pre 12 godina

O kakvom moralnom integritetu ti pricas, ako te je strah da ce Mladic da iznese dokaze koji mogu da inkriminisu Srbiju? Pa ako takvih dokaza stvarno ima, onda je moralno da ih iznese i da se Srbiji ponovo sudi, i da krivci budu okrivljeni. Moralno je da "pravda bude zadovoljena" a ne da onaj koga ti branis bude oslobodjen. Advokat prica o moralu...

Waistiny

pre 12 godina

Ne bi me iznenadilo. Junacki se skrivao i bezao, junacki ubijao nenaoruzan svet, a onda bi da skine sa svojih pleca breme gena kamenog.

Slika i prilika percepcije patriotizma na balkanskim prostorima.

cajka

pre 12 godina

Veoma je interesantno kako pojedini intelektualci u starosti "otkace". Ja imam 65 godina, ali fala Bogu, jos nisam dosao do tog nivoa, sto ne znaci da necu. Gospodinu Stojanovicu i jos jednom broju intelektualaca u Srbiji je jedino vazno da se cuju, pa makar to bilo lupetanje.

barter

pre 12 godina

Šta sada, znači ako Mladić kaže da je Srbija kriva za Srebrenicu onda treba da mu verujemo a ako kaže da nije naredio streljanja u Srebrenici onda mu ne verujemo?

Milan

pre 12 godina

Koliko znam Srbija nije učestvovala u borbama oko Srebrenice tj. u to vreme bosanski Srbi su odavno Miloševiću otkazali poslušnost. Milošević je imao veliki problem autoriteta nad krajinskim i bosanskim Srbima sve do hrvatske akcije "Oluja" kada su se oni konačno osetili ranjivim i na kraju pristali na Dejtonski sporazum.

Marko

pre 12 godina

Tužbu BiH protiv SRJ(Savezne Republlike Jugoslavije) je podnio Alija Izetbegović jednostrano onda kada nije postojao pravo na veto jednog od konstitutivnih naroda u BiH. Danas kada postoji dejtonski sporazum koji dozvoljava pravo veta ova priča o pokretanju nove tužbe je besmislena jer srpski predstavnik u predsjedništvu BiH to neće dozvoliti. Političarima u BiH bi bilo bolje da se okrenu onome što je bitno za narod BiH a to je poboljšanje ekonomije koja je veoma ruinirana. Na kraju krajeva zna se odprilike što se desilo u BiH. Milošević je nakon odbijanja svih mirovnih sporazuma od strane Radovana Karždića i Ratka Mladića prekinuo odnose sa tom dvojicom kao i sa vojnom pomoći koju je slao bosanskim Srbima. Srbi iz BiH se okreću dilu sa Hrvatima koji im šalju naftu u zamjenu za nemješanje kada oni preduzmu vojne akcije u Hrvatskoj protiv tamošnjih Srba. Prema tome niti je dokazano niti je moguće da je Milošević naredio napada na Srebrenicu u vreme kada je imao veoma hladne odnose sa Mladićem i na kraju krajeva Karaždićem.

nicija do zore gorela nije...

pre 12 godina

Zanimljivo sta pisu neki koji se potpisuju kao @Marko, @Bez cenzure...

Drugovi, istina nema alternativu.
Taj srpski clan predsednistva u koga polazete nadu da ce podicu ruku i staviti veto na neku odluku(npr:ponovne tuzbe protiv Srbije) je prica za malu decu, jer svako u BiH ce pred Sudom BiH odgovarati za svoje postupke, pa tako i I-II-III clan predsednistva. Pojedini tamo, tacno je da rade protiv interesa BiH, ali nece jos dugo.
Ukidanje rs nije protivno interesu srpskog naroda u BiH i regionu, vec legalan-pravni cin. Ista je nastala na genocidu, urbicidu, kulturoicidu, logorima.., i zavrsice kao i sve takve tvorevine, tj. na smetlistu istorije.

Bgd

pre 12 godina

Čitajući izjavu predstavnika BiH, g.Softića, logično se nameće pitanje: čijim oružjem je Armija BiH ubijala Srbe u okolini Bratunca, što je i bio neposredan povod za Srebrenicu?

Beogradjanin

pre 12 godina

Jos prvog dana kada je uhapsen Ratko Mladic u mom komentaru sam napisao da ce Udbasko-Komunisticki general Ratko Mladic , pokusati da svu krivicu svali na drzavu Srbiju i njene gradjane.
Za mnoge nepucene ljude, Ratko Mladic je komunjara sa one strane Drine, ne gradjanin Srbije, koji je samarao mlade vojnike koji nisu nosili petokraku na pocetku rata u Bosni.
To se u Srbiji jako dobro zna , i o njemu i njegovim nadredjenim Udbasima.
Takvi kao sto su Ratko Mladic i ekipa su upadali u nasu Srbiju i 45-e godine u koznim mantilima i otimali nasa imanja, stanove, kuce , proterivali nase dedove i oceve iz Srbije, kada su zavodili Komunjarski rezim u Srbiji ,odmah nakon 45-e godine, i nakon toga sa namerom vodili antisrpsku i rusofilsku politiku punih 60 godina u Srbiji.
Na njihovu Udbasku zalost , I Evropska Unija i USA znaju pravu Srpsku istoriju od 1941-e godine pa do danasnajeg dana, i znaju ko je vodio Srbiju punih 60 godina, tako da im ovo nece proci, da pokusaju da ukaljaju nas gradjane Srbije, Srbe, Madjare, Muslimane, Slovake, Albance i ostale.
Drago mi je samo u celoj prici da cemo konacno u Srbiji dobiti zvanicnu istinu o svemu sta su radili po nasoj Srbiji, i naravno da celoj organizovanoj ekipi sledi krivicna odgovornost za sve sto su radili po Srbiji, pocev od 45-e godine.
Takodje je i vreme da nasa deca i unuci pocnu da uce pravu Srpsku istoriju , a ne istoriju koju su pisali Udbasi u njihovim udzbenicima nakon 45-e godine.

vladislav

pre 12 godina

@Beogradjanin :

Iako se slazem sa tobom da je Mladic pola toga sto si izneo, samo da te podsetim da su Evropa i USA, pogotovo USA upravo podrzali tu udbasku vlast u Jugoslaviji i Tita, a tvoja loza velelepna koja danas ne zna ni Srpski posteno da prica je upravo bila odbacena od tog zapada..
I da su Titu bili na sahrani pola svetskog krema politickog!!
Da je Karter - Americki predsednik licni prijatelj bio Josipu Brozu i poslao mu majku na sahranu, mislim sramotno je ipak i ti sta pises!!
Slazem se da je komunizam nesrecni sistem koji nije takodje pravedan sistem i da vredni radnici su sljakali za petoricu lenstina i lopurda, ali ta tvoja prica o zapadu i komunistickoj Jugoslaviji ne pije vodu!
I upravo je Tito suzbijao nacionalizam u najvecoj mogucoj meri za njegova zivota i u Srbiji i u Hrvatskoj i ostalim republikama,a to sto mi posle njegove smrti nismo to mogli da odrzimo je nasa sramota, a u jednoj Svajcarskoj ili USA zive stotine manjina u miru, a te sve manjine i konstruktivni narodi su bili velicina i plod Titove vladavine, verovatno da je od kriv i mrtav sto smo se poklali!
I ta tvoja Srbija iz 1941 je bila jedna od najsiromasnijih zemalja u Evropi kao i danas u svojoj samostalnosti..a iz sena nam je Titov sistem napravio ulice, gradove, puteve, bolnice, pozorista, kulturu..sta ti pricas??
I posle raspada te zemlje nista se vise nije sagradilo a u tvojoj i mojoj Srbiji su Ceca i Arkan i Knele postali simboli sto za vreme tvoje ozloglasene udbaske Jugoslavije nije moglo ni u najgorem snu da se desi!
Posla je bilo za sve, nije se sedelo ispred interneta nezaposleno,a kome se nije svidelo mogao je da pali u tu Evropu da radi i to bez vize i da se vrati sa mercedesima i kucom zaradjenom a danas ne moze preko da boravi duze od 3 meseca!
Stvarno me je iziritirao tvoj komentar i vasa misljenja velikih Srba..a o tvom i mom Beogradu tek necu trositi reci sta je bio za vreme Tita i koje su ovde zvezde svetske ulicama setale za vreme njegove vlasti, a od ulaganja u infrastrukturu da ne govorim, Beograd je bio kasaba pre Broza, sve sto valja je njegov sistem sagradio, i do ovog mosta i ovih zadnjih radova od pre par godina nista nije pipnuto od SFRJ-a!
I bas zato sto imamo kokosije pamcenje tu smo gde smo!

Milomir

pre 12 godina

I do sada je radio po scenariu, pa ako nas i optuži, to neće biti njegova zamisao i njegov scenario. A država Srbija, ova nova, koja se distancirala od ratnog režima i dešavanja, je do sada mogla da istraži pozadinu dogadjanja iz devedesetih. Mislim, saginjati glavu pred neoborivim činjenicama da su dva najvažnija načelnika iz tog perioda bili saradnici CIA, je ili velika neozbiljnost, ili veliko moranje. Ono što jeste ponos Srbije je da se od marta 1991. godine masovne demonstracije gradjana nisu prekidale. Razlog demonstracija su bili upravo ovi koji su završili u Hagu.

kartmen

pre 12 godina

Nešto mi nije jasno u ovim špekulacijama: niko ne pokušava da objasni da bi Mladić mogao da se odbrani eventualnim svaljivanjem odgovornosti na Miloševića ili već nekoga. Pa ako ne može da se odbrani tako, tj. da sebe oslobodi krivice, zašto bi onda optuživao bilo koga drugog? A naročito još ako dokazi da je taj drugi kriv ne postoje.

pike

pre 12 godina

Pa Mladić nešto mora reči i nekoga "ukopati". Ili Srbiju ili R Srpsku! Obzirom da je već kompletno rukovodstvo RS-a osuđeno, a od čelnika Srbije su samo neki "fasovali" osuđujuće kazne, trebao bi malo razmisliti na koga svaliti krivicu. Ovo je početak kraja sropskog entiteta u Bosni

Bledi

pre 12 godina

"Pokušavajući da spasi sebe Ratko Mladić bi mogao teško da optuži Srbiju da je odgovorna za genocid u Srebrenici, smatra Radoslav Stojanović." To mozda nije "pokusavajucu da spasi sebe" nego je to mozda i istina da je dobijao naredjenja iz Srbije. E sad, sto se on dobrovoljno resio poduhvata kao koristan idiot, to ga ne oslobadja krivice.

bez_cenzure

pre 12 godina

Takođe zaboravio sam dodati da BiH ne bi mogla podnijeti novu tužbu. Vidite tu tužbu je pisala ona krnja BiH. U sadašnjoj daytonskoj BiH mora postojati konsenzus oko svakog pitanja a pogotovo u vezi navodne nove tužbe.

Dule NS

pre 12 godina

@ (nicija do zore gorela nije..., 6. jun 2011 16:11)

Objasnite vi to lepo Amerikancima koji su u Dejtonu osnovali tu "genocidnu" Republiku Srpsku i to nakon što je već protiv Mladića podignuta optužnica za genocid!!!
Vaša mržnja prema Srpskom narodu je dobro poznata isto kao i fanatična potreba za uništavanjem Republike Srpske!
Ali time će te samo ubrzati neminovan raspad BiH, jer zaista ne razumem kako možete da očekujete da Srbi žele da žive sa ljudima koji imaju takav stav o njima i to u istoj državi?
Pa to je van svake pameti!
A sama činjenica da je vama genocid važan samo kao eventualno opravdanje da bi ste ukinuli Republiku Srpsku i ućarili koju kintu od Srbije sasvim dovoljno govori!

Joao

pre 12 godina

Mladić neće reći ništa što već ne znamo. Međutim, ne verujem da će iko, pa ni on, moći da pokaže na nekoga, živog ili mrtvog, i da kaže - evo, on je naredio da se poubijaju sve muške glave. Takvo naređenje niko nije izgovorio... a klimanje glavom i okretanje iste na drugu stranu teško da je ozbiljan dokaz. A možda nas i iznenadi...

JocaBG

pre 12 godina

Super...On i tako kaze da ne brani sebe nego narod..
Znaci tuzio bi narod koji mu placa penziju..
Verovatno bi jos i nasao advokata u RS koji bi tuzio Srbiju na neku nadoknadu u stilu amera 100 miliarde dolara ili slicno..
Strasno o cemu razmisljamo posle rata....

ENVER

pre 12 godina

Tuzbu je podnijelo rukovodstvo Republike Bosne i Hercegovine, koje je internacionalno priznato i kao takvo primljeno kao clanica Ujedinjenih Nacija. Za sve one koji misle da do revizije postupka BiH vs Srbija ne moze doci, jer smatraju da za to treba konzens politickih leadera BiH, im moram kazati da gospodin Softic jos uvijek ima pravo na to, jer je onomad dobio ovlastenje za tuzbu od legalno izabranih vlasti! Da bi mu se to pravo oduzelo bi trebalo doci do konzensa izmedju predstavnika Bosnjaka, Hrvata i Srba u BiH. Carpe diem ;-)

Waistiny

pre 12 godina

Ne bi me iznenadilo. Junacki se skrivao i bezao, junacki ubijao nenaoruzan svet, a onda bi da skine sa svojih pleca breme gena kamenog.

Slika i prilika percepcije patriotizma na balkanskim prostorima.

Bgd

pre 12 godina

Čitajući izjavu predstavnika BiH, g.Softića, logično se nameće pitanje: čijim oružjem je Armija BiH ubijala Srbe u okolini Bratunca, što je i bio neposredan povod za Srebrenicu?

Beogradjanin

pre 12 godina

Jos prvog dana kada je uhapsen Ratko Mladic u mom komentaru sam napisao da ce Udbasko-Komunisticki general Ratko Mladic , pokusati da svu krivicu svali na drzavu Srbiju i njene gradjane.
Za mnoge nepucene ljude, Ratko Mladic je komunjara sa one strane Drine, ne gradjanin Srbije, koji je samarao mlade vojnike koji nisu nosili petokraku na pocetku rata u Bosni.
To se u Srbiji jako dobro zna , i o njemu i njegovim nadredjenim Udbasima.
Takvi kao sto su Ratko Mladic i ekipa su upadali u nasu Srbiju i 45-e godine u koznim mantilima i otimali nasa imanja, stanove, kuce , proterivali nase dedove i oceve iz Srbije, kada su zavodili Komunjarski rezim u Srbiji ,odmah nakon 45-e godine, i nakon toga sa namerom vodili antisrpsku i rusofilsku politiku punih 60 godina u Srbiji.
Na njihovu Udbasku zalost , I Evropska Unija i USA znaju pravu Srpsku istoriju od 1941-e godine pa do danasnajeg dana, i znaju ko je vodio Srbiju punih 60 godina, tako da im ovo nece proci, da pokusaju da ukaljaju nas gradjane Srbije, Srbe, Madjare, Muslimane, Slovake, Albance i ostale.
Drago mi je samo u celoj prici da cemo konacno u Srbiji dobiti zvanicnu istinu o svemu sta su radili po nasoj Srbiji, i naravno da celoj organizovanoj ekipi sledi krivicna odgovornost za sve sto su radili po Srbiji, pocev od 45-e godine.
Takodje je i vreme da nasa deca i unuci pocnu da uce pravu Srpsku istoriju , a ne istoriju koju su pisali Udbasi u njihovim udzbenicima nakon 45-e godine.

Dule NS

pre 12 godina

@ (nicija do zore gorela nije..., 6. jun 2011 16:11)

Objasnite vi to lepo Amerikancima koji su u Dejtonu osnovali tu "genocidnu" Republiku Srpsku i to nakon što je već protiv Mladića podignuta optužnica za genocid!!!
Vaša mržnja prema Srpskom narodu je dobro poznata isto kao i fanatična potreba za uništavanjem Republike Srpske!
Ali time će te samo ubrzati neminovan raspad BiH, jer zaista ne razumem kako možete da očekujete da Srbi žele da žive sa ljudima koji imaju takav stav o njima i to u istoj državi?
Pa to je van svake pameti!
A sama činjenica da je vama genocid važan samo kao eventualno opravdanje da bi ste ukinuli Republiku Srpsku i ućarili koju kintu od Srbije sasvim dovoljno govori!

bez_cenzure

pre 12 godina

Takođe zaboravio sam dodati da BiH ne bi mogla podnijeti novu tužbu. Vidite tu tužbu je pisala ona krnja BiH. U sadašnjoj daytonskoj BiH mora postojati konsenzus oko svakog pitanja a pogotovo u vezi navodne nove tužbe.

nicija do zore gorela nije...

pre 12 godina

Zanimljivo sta pisu neki koji se potpisuju kao @Marko, @Bez cenzure...

Drugovi, istina nema alternativu.
Taj srpski clan predsednistva u koga polazete nadu da ce podicu ruku i staviti veto na neku odluku(npr:ponovne tuzbe protiv Srbije) je prica za malu decu, jer svako u BiH ce pred Sudom BiH odgovarati za svoje postupke, pa tako i I-II-III clan predsednistva. Pojedini tamo, tacno je da rade protiv interesa BiH, ali nece jos dugo.
Ukidanje rs nije protivno interesu srpskog naroda u BiH i regionu, vec legalan-pravni cin. Ista je nastala na genocidu, urbicidu, kulturoicidu, logorima.., i zavrsice kao i sve takve tvorevine, tj. na smetlistu istorije.

Marko

pre 12 godina

Tužbu BiH protiv SRJ(Savezne Republlike Jugoslavije) je podnio Alija Izetbegović jednostrano onda kada nije postojao pravo na veto jednog od konstitutivnih naroda u BiH. Danas kada postoji dejtonski sporazum koji dozvoljava pravo veta ova priča o pokretanju nove tužbe je besmislena jer srpski predstavnik u predsjedništvu BiH to neće dozvoliti. Političarima u BiH bi bilo bolje da se okrenu onome što je bitno za narod BiH a to je poboljšanje ekonomije koja je veoma ruinirana. Na kraju krajeva zna se odprilike što se desilo u BiH. Milošević je nakon odbijanja svih mirovnih sporazuma od strane Radovana Karždića i Ratka Mladića prekinuo odnose sa tom dvojicom kao i sa vojnom pomoći koju je slao bosanskim Srbima. Srbi iz BiH se okreću dilu sa Hrvatima koji im šalju naftu u zamjenu za nemješanje kada oni preduzmu vojne akcije u Hrvatskoj protiv tamošnjih Srba. Prema tome niti je dokazano niti je moguće da je Milošević naredio napada na Srebrenicu u vreme kada je imao veoma hladne odnose sa Mladićem i na kraju krajeva Karaždićem.

cajka

pre 12 godina

Veoma je interesantno kako pojedini intelektualci u starosti "otkace". Ja imam 65 godina, ali fala Bogu, jos nisam dosao do tog nivoa, sto ne znaci da necu. Gospodinu Stojanovicu i jos jednom broju intelektualaca u Srbiji je jedino vazno da se cuju, pa makar to bilo lupetanje.

pike

pre 12 godina

Pa Mladić nešto mora reči i nekoga "ukopati". Ili Srbiju ili R Srpsku! Obzirom da je već kompletno rukovodstvo RS-a osuđeno, a od čelnika Srbije su samo neki "fasovali" osuđujuće kazne, trebao bi malo razmisliti na koga svaliti krivicu. Ovo je početak kraja sropskog entiteta u Bosni

Milan

pre 12 godina

Koliko znam Srbija nije učestvovala u borbama oko Srebrenice tj. u to vreme bosanski Srbi su odavno Miloševiću otkazali poslušnost. Milošević je imao veliki problem autoriteta nad krajinskim i bosanskim Srbima sve do hrvatske akcije "Oluja" kada su se oni konačno osetili ranjivim i na kraju pristali na Dejtonski sporazum.

Milomir

pre 12 godina

I do sada je radio po scenariu, pa ako nas i optuži, to neće biti njegova zamisao i njegov scenario. A država Srbija, ova nova, koja se distancirala od ratnog režima i dešavanja, je do sada mogla da istraži pozadinu dogadjanja iz devedesetih. Mislim, saginjati glavu pred neoborivim činjenicama da su dva najvažnija načelnika iz tog perioda bili saradnici CIA, je ili velika neozbiljnost, ili veliko moranje. Ono što jeste ponos Srbije je da se od marta 1991. godine masovne demonstracije gradjana nisu prekidale. Razlog demonstracija su bili upravo ovi koji su završili u Hagu.

Milos

pre 12 godina

O kakvom moralnom integritetu ti pricas, ako te je strah da ce Mladic da iznese dokaze koji mogu da inkriminisu Srbiju? Pa ako takvih dokaza stvarno ima, onda je moralno da ih iznese i da se Srbiji ponovo sudi, i da krivci budu okrivljeni. Moralno je da "pravda bude zadovoljena" a ne da onaj koga ti branis bude oslobodjen. Advokat prica o moralu...

JocaBG

pre 12 godina

Super...On i tako kaze da ne brani sebe nego narod..
Znaci tuzio bi narod koji mu placa penziju..
Verovatno bi jos i nasao advokata u RS koji bi tuzio Srbiju na neku nadoknadu u stilu amera 100 miliarde dolara ili slicno..
Strasno o cemu razmisljamo posle rata....

dajte pomozite!

pre 12 godina

Pomalo van teme: "...ja se plašim da njegov moralni integritet nije na tom nivou da će on više voditi računa o Srbiji nego o sebi", objašnjava profesor Stojanović.

Dragi profesore, navedite mi jednu (samo 1) licnost na politickoj sceni Srbije ciji je moralni integritet na tom nivou da će više voditi računa o Srbiji nego o sebi.

Unapred zahavalan na olaksanju koje ce mi Vas odgovor doneti,
gradjanin Srbije, glasac na izborima

kartmen

pre 12 godina

Nešto mi nije jasno u ovim špekulacijama: niko ne pokušava da objasni da bi Mladić mogao da se odbrani eventualnim svaljivanjem odgovornosti na Miloševića ili već nekoga. Pa ako ne može da se odbrani tako, tj. da sebe oslobodi krivice, zašto bi onda optuživao bilo koga drugog? A naročito još ako dokazi da je taj drugi kriv ne postoje.

barter

pre 12 godina

Šta sada, znači ako Mladić kaže da je Srbija kriva za Srebrenicu onda treba da mu verujemo a ako kaže da nije naredio streljanja u Srebrenici onda mu ne verujemo?

vladislav

pre 12 godina

@Beogradjanin :

Iako se slazem sa tobom da je Mladic pola toga sto si izneo, samo da te podsetim da su Evropa i USA, pogotovo USA upravo podrzali tu udbasku vlast u Jugoslaviji i Tita, a tvoja loza velelepna koja danas ne zna ni Srpski posteno da prica je upravo bila odbacena od tog zapada..
I da su Titu bili na sahrani pola svetskog krema politickog!!
Da je Karter - Americki predsednik licni prijatelj bio Josipu Brozu i poslao mu majku na sahranu, mislim sramotno je ipak i ti sta pises!!
Slazem se da je komunizam nesrecni sistem koji nije takodje pravedan sistem i da vredni radnici su sljakali za petoricu lenstina i lopurda, ali ta tvoja prica o zapadu i komunistickoj Jugoslaviji ne pije vodu!
I upravo je Tito suzbijao nacionalizam u najvecoj mogucoj meri za njegova zivota i u Srbiji i u Hrvatskoj i ostalim republikama,a to sto mi posle njegove smrti nismo to mogli da odrzimo je nasa sramota, a u jednoj Svajcarskoj ili USA zive stotine manjina u miru, a te sve manjine i konstruktivni narodi su bili velicina i plod Titove vladavine, verovatno da je od kriv i mrtav sto smo se poklali!
I ta tvoja Srbija iz 1941 je bila jedna od najsiromasnijih zemalja u Evropi kao i danas u svojoj samostalnosti..a iz sena nam je Titov sistem napravio ulice, gradove, puteve, bolnice, pozorista, kulturu..sta ti pricas??
I posle raspada te zemlje nista se vise nije sagradilo a u tvojoj i mojoj Srbiji su Ceca i Arkan i Knele postali simboli sto za vreme tvoje ozloglasene udbaske Jugoslavije nije moglo ni u najgorem snu da se desi!
Posla je bilo za sve, nije se sedelo ispred interneta nezaposleno,a kome se nije svidelo mogao je da pali u tu Evropu da radi i to bez vize i da se vrati sa mercedesima i kucom zaradjenom a danas ne moze preko da boravi duze od 3 meseca!
Stvarno me je iziritirao tvoj komentar i vasa misljenja velikih Srba..a o tvom i mom Beogradu tek necu trositi reci sta je bio za vreme Tita i koje su ovde zvezde svetske ulicama setale za vreme njegove vlasti, a od ulaganja u infrastrukturu da ne govorim, Beograd je bio kasaba pre Broza, sve sto valja je njegov sistem sagradio, i do ovog mosta i ovih zadnjih radova od pre par godina nista nije pipnuto od SFRJ-a!
I bas zato sto imamo kokosije pamcenje tu smo gde smo!

Joao

pre 12 godina

Mladić neće reći ništa što već ne znamo. Međutim, ne verujem da će iko, pa ni on, moći da pokaže na nekoga, živog ili mrtvog, i da kaže - evo, on je naredio da se poubijaju sve muške glave. Takvo naređenje niko nije izgovorio... a klimanje glavom i okretanje iste na drugu stranu teško da je ozbiljan dokaz. A možda nas i iznenadi...

Bledi

pre 12 godina

"Pokušavajući da spasi sebe Ratko Mladić bi mogao teško da optuži Srbiju da je odgovorna za genocid u Srebrenici, smatra Radoslav Stojanović." To mozda nije "pokusavajucu da spasi sebe" nego je to mozda i istina da je dobijao naredjenja iz Srbije. E sad, sto se on dobrovoljno resio poduhvata kao koristan idiot, to ga ne oslobadja krivice.

ENVER

pre 12 godina

Tuzbu je podnijelo rukovodstvo Republike Bosne i Hercegovine, koje je internacionalno priznato i kao takvo primljeno kao clanica Ujedinjenih Nacija. Za sve one koji misle da do revizije postupka BiH vs Srbija ne moze doci, jer smatraju da za to treba konzens politickih leadera BiH, im moram kazati da gospodin Softic jos uvijek ima pravo na to, jer je onomad dobio ovlastenje za tuzbu od legalno izabranih vlasti! Da bi mu se to pravo oduzelo bi trebalo doci do konzensa izmedju predstavnika Bosnjaka, Hrvata i Srba u BiH. Carpe diem ;-)