Subota, 21.05.2011.

00:00

Crnogorcima i samostalnost i bolji život nego Srbima?

Izvor: Vesna Rajkoviæ

Crnogorcima i samostalnost i bolji život nego Srbima? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

154 Komentari

Sortiraj po:

nikola

pre 12 godina

(nikola, 22. maj 2011 12:29)
Koji to standard u SFRJ,pa osamdesetih godina je bio bankrot te SFRJ.
Koliko god se ti smijao svima je bolje od kada su otišli od lidera regiona koji je mislio da je on glavni,a drugi da rade kako on kaže.
___…__

Svima je bolje nego Srbiji, izgleda cim pobjegnu od nje prodisu punim plucima, pa se pitam kako je Srbija bila glavna karika u Jugoslaviji?, vjerovatno zato sto je muzla sve ostale republike, a o samodoprinosima koji su isli za Beograd 50 godina da i ne pisem.
(Vultures, 21. maj 2011 21:01)
Apsolutna istina!
(mario, 22. maj 2011 22:04)
--------------------
Izracunajte sami momci imli ste pored stanova vikendice i kuce na moru sad se nikako nemozete takmiciti sa britancima i platom od 2500-3500kuna placati kvadrat 2500eur na jadranu. Mozda neki stan od 40kvm na kredit od 30godina ali kuce na moru su daleka proslost. Verujem i da je kod vas goli opstanak radi se za hranu.

Aleksandar

pre 12 godina

za Svetozra od Vojvodine:

vi i vama sličnim što gajite iluziju da ako se Vojvodina otcepi da će poteći med i mleko:
ko će da vam bude na vlasti? Dulić i Pajtić? Jao si ga vama!

Šećerane, prehrambenu industriju i obradive površine drži svega nekoliko ljudi, i oni će imat još veću moć - a da vi njima otmete imovinu bez dokaza da su nelegalno kupili? Strazbur će vam zavrnuti uši.

Nije problem u tome da li vlada Beograd, Subotica, Niš ili neko reći, već kakvu vlast imamo - a ta vlast je odraz našeg naroda.

Po čemu smo bolji od te vlasti?

A za vlast u Beogradu je i Vovjodina glasala...

Svajcarac

pre 12 godina

Dzaba ta plata kad Milo vadi prosek:

Standart je:

International Monetary Fund (2010)

74. Serbia 10,830
75. Montenegro 10,742

I to nije da su oni bili iza nas pa nas prelaze, nego obrnuto.

A is svidja mi se ova grafika nerazvijenog i razvijenog sveta:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Average_GDP_PPP_per_capita_2010.svg

Pozdrav svima!

mario

pre 12 godina

(nikola, 22. maj 2011 12:29)
Koji to standard u SFRJ,pa osamdesetih godina je bio bankrot te SFRJ.
Koliko god se ti smijao svima je bolje od kada su otišli od lidera regiona koji je mislio da je on glavni,a drugi da rade kako on kaže.
_________________________________________________________________________

Svima je bolje nego Srbiji, izgleda cim pobjegnu od nje prodisu punim plucima, pa se pitam kako je Srbija bila glavna karika u Jugoslaviji?, vjerovatno zato sto je muzla sve ostale republike, a o samodoprinosima koji su isli za Beograd 50 godina da i ne pisem.
(Vultures, 21. maj 2011 21:01)
Apsolutna istina!

cedo

pre 12 godina

CIA factbook (CIA knjiga cinjenica)

Montenegro (Crna Gora)

GDP - per capita (PPP) (Drustveni Proizvod po glavi stanovnika)
$9,900 (2010 est.)

Serbia (Srbija)

GDP - per capita (PPP):
$11,000 (2010 est.)

Pozdrav iz buducnosti, godina je 2035.

pre 12 godina

HOCU NEZAVISNOST CUKARICE, HOCU NEZAVISNOST CUKARICE, HOCU NEZAVISNOST CUKARICE!!! Ja sam Cukaricanin, jezik mi je cukaricki, vera mi je cukaricka. Nas ugnjetavaju Beogradjani koji nam otimaju nacionalni identitet i tvrde da smo i mi Beogradajani. A mi to nismo. Cak i ne govorimo istim jezikom. Dobro jesu slicni jezici ali vojvodjanski i sumadisjki sto ne razumemo to je strasno, blizi nam je poljski. Novosadski jezik pogotovo. O crnogorskom necu da pricam, blizi nam je kineski po gramatici. Mada ruku na srce i slabo idemo mi Cukaricani dole, treba preci prvo granicu Beograd-Sumadija, pa onda iz republike Sumadije u republiku Zlatibor, onda odatle jos nekoliko malih drzavica pa u Rasku iz Raske u drzavu Novi Pazar, pa se opet vracas u Rasku, zatim u Sjenicku republiku, i tu jos imate Prijepolje ali njihova granicna kontrola nije rigorozna (ali je cudan pomalo prijepoljski jezik, barem meni) i konacno Crna Gora, e tu je malo lakse jer to je Unija i tu su granice tako reci formalne. Jedino dole Ulcinjska republika ima probleme, jer vodece drzave unije. Podgoricka i Cetinjska smatraju da ne ispunjavaju uslove za clanstvo, pa se ovi batrgaju. A nisu bas u dobrim odnosima sa republikom Bjelo Polje i republikom Durmitor pa ih zato valjda drze odvojene nekakvim ojacanim granicama.

Uglavnom nije nam lose, jesu guzve na granicama, ali se postujemo i uvazavamo medjusobno. I nekako se osecamo slobodnije. Najveci je taj problem sto evo vec ide 2035 godina ima deset godina kako Cukarica proglasi nezavisnost a Beograd to jos ne priznaje.


PS Vojvodjani autonomasi i Crnogorci hocemo li ovakvu buducnost, ih kako je lepa sta mislite?

Mladen Mladenovic

pre 12 godina

@ZORAN:Pa ako ste najgori dragi gospodine, zasto se ne promenite?Ili, Vi to mozda u "dobrom srpskom duhu", mislite da su DRUGI losi ali, ne i VI?Zasto mislite da su bolji oni koji su otisli od onih koji su ostali?Sta to Vas, razlikuje od ostalih Srba, kako bismo se ugledali na Vas?

Andrej

pre 12 godina

Neka pisac ovog clanka podje na www.ciaworldfacktbook.com pa nek vidi koliko je ''bolji'' ivot u CG (uporedi PPP GDP CG i Srbije)
Sve bas cveta u CG, od Bijelog Polja, Andrijevice, Niksica, Cetinja...Industrija i privreda rade pa razbijaju i svi imaju, po CG statistici 520 eura plate

Svetlan Erin

pre 12 godina

Nakon čitanja članka o našim biblijskim skakavcima( http://www.b92.net/biz/fokus/analiza.php?yyyy=2011&mm=05&nav_id=513647 ), zavidim Crnogorcima. Oni su se odlučili imajući jasniji ''pogled'' na svoje političare.

Svetozar od Vojvodine

pre 12 godina

(Djoka od Vojvodine, 22. maj 2011 00:58)

Pameti mi u Vojvodini imamo još od Austrougarske,a tebi i sličnima su Turci popili mozak posle 500 godina.

nikola

pre 12 godina

Hahahah te floskule da je svima bolje od kad su se odcepili je obicna izmisljotina. Nijedna od bivsih republikica nece dostici standard iz nekadasnje SFRJ kad smo bili zajedno to je cinjenica. Ko je lud da dodje u ove ogranicene banane i ulozi novce.

McEnroe

pre 12 godina

Niti mrzim CG niti SRB daleko od toga. To sto sam rekao je sve tacno, jer ja sam realan i ne dozvoljavam da mi aktuelna vlast u CG vrijedja inteligenciju i soli pamet.

Evo za sve koji su zadovoljni zivotom u CG ---> Svaka vam cast, super se zivi, plate su preko 1000e i rastu, cijene hrane i elektricne energije doduse padaju konstantno. Drzava je ekonomski tigar, turizam nam je elitan da je to strasno. Evo i Klinton nam je dosao. Samo da podsjetim: 6 hotela je sa 5* u CG. Industrija nam je super, izvoz nam je porastao na 45 milijardi dok nam je uzov samo 10 evra. Sve zivo proizvodimo mi sami, i super nam je. Ne sjedimo vise po kaficima i ne pijuckamo kafu od pozajmljenih para nego sada svi radimo kao Japanci. Desila nam se metamorfoza preko noci i postali smo najjacha drzava na planeti. Pogledajte samo koliko Bosanaca, Albanaca, Marokanaca, Ganejaca, Filipinaca, Njemaca, Austrijanaca, Rusa, Italijana zivi u CG. Sve u svemu SUPER NAM je!

Зоран

pre 12 godina

Прочитам овде наслов, па погледам РТС вести. Е не могу више да их гледам, иако ме туче носталгија. До пре годину и по до две, и могло. Сада као у доба, да се смири и теши народ. Веле они да имамо и ми и Црногорци проблеме. А ко их нема? Па свако иам проблеме. Али да ником ниеј горе ко се од нас отцепио, јасно је. Исли исто или боље. Још кад би могли сами од себе да се отцепимо.

milan

pre 12 godina

Ja sam iz Srbije i vec 3 godine radim u cg i ne planiram da se vratim u Srbiju,mozda se ovde ne zaradjuje bas toliko koliko su naveli urednici ali cinjenica je da se zaradjuje vise nego u srb! i moze mnogo lepse da se zivi I moram nesto da kazem jer redovno to citam u komentarima koji se odnose na cg: naime vecina pise kako je osoblje na primorju neljubazno i koliko su plaze zagadjene, e pa za vasu informaciju osoblje lokala na primorju uglavnom cine srpski drzavljani a plaze zagadjuju ****** iz srbije,kao ono ma ko ih sisa! o kakvoj cistoci mze da prica jedan gradjanin Leskovca ili nekog sela u juznoj srbiji,nemojte molim vas vise! Posetite Bar i uvericete se koliko vode racuna o higijeni i cistoci!

partizan

pre 12 godina

......a ta teza je kao neistinita?
Srbiju je šokirao svaki izlazak jedne od republika iz zajednice, počevši od Slovenije pa nadalje. Kad su izašli iz zajednice Crno Gorci, Srbiju je to toliko dotuklo, da odlazak Kosova proživljavaju još uvijek omamljena, ošamućena i samo se čeka da se prevrne na leđa, širom raširenih ruku. Odlazak Sandžaka, ležeći neče ni osjetiti, kao ni ostale koji će polako brisati od Beograda. Na kraju ostaje ono što je poodavno zapisano,
beogradski pašaluk!
(Tipolir, 21. maj 2011 15:43)
A vi cete svi ziveti u podgorickim,novo pazarskim i ostalim mini pasalucima...ima da se usrecite

ja

pre 12 godina

svi koji su mogli su pobegli od beograda, i slovenci i hrvati i makedonci i crnogorci.... to isto ce uraditi vojvodina, sandzak..... i dokle god vlast u bg to ne shvati i prizna nastavice se tako. izuzetak su srbi iz provincije, njima je nazalost bg pojam

Zoran

pre 12 godina

Pozdrav za bracu Srbe iz Crne Gore.Gluposti o prosecnoj plati u Crnoj Gori plasira njihova vlast.Pa u Bijelom Polju kad mehanicaru das 15 evra on place od srece a to im je kao razvijen grad.ljudi,to je beda i jad.Ono sto se vidi na moru nije realno.A njihova realnost je ocajna.

Djoka od Vojvodine

pre 12 godina

Tako treba i VOJVODINA VOJVODJANIMA!!.
(Svetozar od Vojvodine, 21. maj 2011 15:26)
# Link komentara

Svetozare od Vojvodine,tebi i tvojim prijatljima potrebna je hitna pamet.*******

Pera

pre 12 godina

Cemu ovakav provokativan i bezobrazan naslov koji realno nema mnogo veze sa tekstom. Valjda Srbi treba da se osecaju lose? Ne razumem.

ville

pre 12 godina

Ajde oni sto imaju kuce uz more valjda i nekako ok zive, ali ovi sto nemaju kuce uz obalu, ono je tuga za oci i usi. I nemojte samo Srbiju sa jednom maleckom, nazadnom, kriminalnom drzavicom da uporedjujete. Dajte nesto severnije od nas, jer ovo dole je vise za sazaljenje nego od njih nesto covek da nauci ili da trazi neku dublju vezu. Pazi kad me uopste ne tangiraju.

Cetinjanin

pre 12 godina

Sjetite se samo da vam je crnogorska vojska pravila odstupnicu kod Mojkovca da bi vasa vojska mogla da pobjegne preko Albanije u Grcku. Koliko je samo crnogoraca izginulo boreci se u vasoj armiji protiv Austrougarske. Moj djed je ratovao na strani Srbije! To su bili junaci! To je bilo cast i pomoc braci u nevolji.
Jedino sto danas cujem jesu maliciozni komentari na racun Crne Gore. Ne shvatam komentare tipa: Imaju 650k stanovnika, k'o Novi Sad. Pa kakve to veze ima? Onda je Vatikan katastrofalan, Monako da ne pricam, Luksemburg se raspada. Kakva logika, oprosti im Boze.

NS

pre 12 godina

Nemam nista protiv CG i njenih stanovnika,... ali odlazite sa nase teritorije, ostavite nas na miru vise! Prodadoste svu dedovinu u CG, dodjoste u Srbiju i ******* nam se kolima od 100.000 evra, stanovima, satovima, ovim, onim,.. ******

Недељко Стефановић

pre 12 godina

Сви предлози о протеривању су неприхватљиви и не бих их коментарисао.

Са друге стране, ако се у Црној Гори боље живи него у Србији, откуд то да нико из Србије не иде у Црну Гору, а Црногорци само наваљују у Србију? Не терам ја никога, али миграциони процеси говоре о томе где се како живи.

srdjan70

pre 12 godina

Kada igra Hrvatska reprezentacija po pravilu navijam za hrvate.Kada igra Crna gora po UVEK navijam za protivnika pa makar to bila i Albanija.Ne znam zasto,ali tako je.
A sto se tice njihovog mora tamo ne bih otisao ni da me u goste zove njihov predsednik.
Moram samo da kazem da mi se bas svidja njihova pesma gde ih "zelja mori da se vrate Crnoj gori".
PA IDITE VISE AKO VAS MORI ZELJA,ALI STO PRE

Zmaj

pre 12 godina

@Branko

A ti onda idi pa zivi u Crnu Goru ako tako mislis. Ako nesto ne volim onda su to oni koji pljuju u tanjir iz koga jedu. *******

Srbin iz EU

pre 12 godina

Nije mi jasno kako je u CG prosecna plata oko 500€, ako se nista ne proizvodi i niko ne radi a i nema sta. Jedino je ovaj novinar koji je ovo napisao hteo da uvredi gradjane Srbije, kako je CG imala pravo da se odvoji i sada zive bolje. Pre bih rekao da je ovo varka jer nema ekonomskih pokazatelja za ovaj prosek, jos da im nema turista iz Srbije neznam kako bih preziveli. Ali, ako kamioni sa robom iz Srbije prestanu da im voze hranu i sve drugo, morace sami to da proizvode i zato treba da se radi. Ostace im puste plaze i Hoteli jer ce se Srbija najzad probuditi. A Crnogorcima u Srbiji preporucujem da se vrate tamo kada im je tako lepo i da oslobode radna mesta za srpske radnike. Kod njih je sve procvetalo samo narod ne koji i dalje prima plate i penzije iz Fondova EU, ako nisu znali. E to je istina o bogatoj CG gospodine novinaru koji si napisao tekst o zivotu u istoj.

zare

pre 12 godina

Ja kao Crnogorac koji sam glasao za nezavisnu Crnu Goru i od pocetka 90-tih bio za nezavisnost uopste ne mrzim Srbiju i Srbe, ali mi je cudno zasto se jos vodi ovakva kampanja protiv nas u CG, jer ako smo bili braca do juce kako ste tvrdili zasto odmah tolika mrznja i opsjednutost kada smo se razdvojili, po logici stvari braca kad se razdvoje zive u boljim odnosima a ovdje je suprotno sto dovodi do zakljucka nas ni tada nijeste voljeli nego ste nas smatrali nizom rasom i palili nam "sklempe" kad god bi stigli, pa posto sad nemate kome zao vam ste nas izgubili. Vi previse pricate o Vasem postenju sto odmah dovodi do sumnje, jer ko o cumu ....

Gojko

pre 12 godina

Trebate razmisljati dublje i sire dragi citaoci. Postojanje dve drzave od dva bratska naroda (jednog indentiteta)je vestacka tvorevina zapada. Da bi ostvarili svoje planove postavili su svoje ljude da upravljaju tim drzavama, koji se nesmetano bogate i provode ponizno njihovu imperijalisticku politiku, sve na neznanju, neobavestenosti i propagandi da je bolje ziveti odvojeno. A narod sa takvom politikom pokako izumire nezavisno na kojoj strani se nalazi...

peđa

pre 12 godina

Što se prije oslobodite stereotipa da u Crnoj Gori ništa ne proizvodi,bolje po vas.Samo da navedemo dio onoga što se izvozi,Aluminijum-oko 120000 tona godišnje,daido metal(auto industrija),drvna idustrija,brodogradilište,elektronika,turizam,itd..
Buđet se ostvaruje sa 98%,a najmanje smo zadužena zemlja bivše sfrj.Svaka zluradost-šteti!

Jedna Zena

pre 12 godina

Kao zena koja dosta vremena provodi u samoposlugama mogu da kazem da je u CG (centar PG) sve bar 20-30% skuplje nego u centru Beograda .....
i nija tacno da su im plate tolike...sta je "prosek" uzmes 2% koji zaradjuju milione i ostali 98% koji jedva prezivljavaju i imas 600E mesecno !!

Logika

pre 12 godina

Kad se pomene bilo kakav uspeh Crne Gore, od muke pozelene, .... , Srbi iz Crne Gore ! Ovo je mimo bilo kakve racionalne reakcije, ali je tako.
Mnogi od njih bi pozeleli da i sami lose zive ali da i drzavi ide lose.
Ovo je autenticno balkanski fenomen - inat i samodestruktivnost iz totalno iracionalnih i imaginarnih pobuda

Perica

pre 12 godina

Do Grcke perfektan put, povoljne cene, prelepo more, ne placas 5 eur suncobran, parking, nema ekoloske takse, i niko te ne pita da li si paradajz turista. Gde god stanes mozes da se okupas. A Crna Gora... ne moze crnje da bude... Daleko im lepa kuca. Jos samo da prestanemo da razmisljamo o pruzi Beograd-Bar, auto-putu do Crne Gore i sve u redu.

bojan

pre 12 godina

......a ta teza je kao neistinita?
Srbiju je šokirao svaki izlazak jedne od republika iz zajednice, počevši od Slovenije pa nadalje. Kad su izašli iz zajednice Crno Gorci, Srbiju je to toliko dotuklo, da odlazak Kosova proživljavaju još uvijek omamljena, ošamućena i samo se čeka da se prevrne na leđa, širom raširenih ruku. Odlazak Sandžaka, ležeći neče ni osjetiti, kao ni ostale koji će polako brisati od Beograda. Na kraju ostaje ono što je poodavno zapisano,
beogradski pašaluk!
(Tipolir, 21. maj 2011 15:43)

neces ni ti osjetiti odlazak Krajine jednog dana vjeruj mi...

Marko

pre 12 godina

Ih sto je simbolican onaj mali bicikl na prvoj slici - zastava veca tri put od momka i bicikla zajedno. Skoro vec i od Crne Gore. Karikatura drzava.

Vultures

pre 12 godina

Svima je bolje nego Srbiji, izgleda cim pobjegnu od nje prodisu punim plucima, pa se pitam kako je Srbija bila glavna karika u Jugoslaviji?, vjerovatno zato sto je muzla sve ostale republike, a o samodoprinosima koji su isli za Beograd 50 godina da i ne pisem.

Nenad

pre 12 godina

Znaci svakodnevne teme u srbiji ili bolje receno na srpskim medijama su kosovo, evrospka unija, s vremena na vreme crna gora, bosna, izbori i poneki politicar koj obecava grade i kulove i nikad ne ispuni. Nista od toga se ne odnosi na nas realan zivot. Neznam kad ce da se okrenemo ozbiljnim temama,o porezu, o birokratiji o tome kako se biznismenima i kompanijama poklanjaju pare i unistavaju male privrede umesto da se stvaraju najbolje uslove za svakog iste, kako da pomognemo ljudima da izvoze nesto, gde su ekonomski rezultati obecani pre 10 godina???? Postajemo kandidati za evropsku uniju...hahahaha kakav uspeh. Gledajte nasta lice nasi gradovi, djubre na sve strane, trotoari katastrofalni, autobosi iz 70 ih godina...A mi se brinemo o crnoj gori i evropi. Mozda kad udjemo u evropu postajemo norveska, sve te probleme resavamo za dan hahahahahaha a jos ako zadrzimo kosovo i crnu goru?? Pa jaci smo od japana hahah kako da nije.

tomislav krizan

pre 12 godina

Netko ovdje rece, Srbija treba da se okrene sebi nakon raspada Yu. A zasto se ne okrece sebi? Pa upravo zbog toga sto srpski imperijalizam niti nakon svih poraza ne slabi, sto se vidi i po broju komentara tipa sve je to Srbija. I upravo su svi koji su iz bivse drzave pobjegli zato i sretni, pa kad se tome doda i cinjenica da je svugdje bolje nego u srbiji, place vece, autoceste napravljene, EU sve bliza, onda sreci zbilja nema kraja! Pitanje je sto se treba dogoditi da u Srbiji nestane velikosrpskog imperijalistickog mitomanstva.

proud

pre 12 godina

milo digne prst,i odma naljuti srbe hahaha!kralj najveci!!!!
(kiki, 21. maj 2011 16:05)

Vi velikocrnogorci zaista mislite da ste mnogo vazni i da mi mislimo dan i noc o vama. Kao bez vas ne mozemo da zivimo. Ja procitao clanak o Crnoj Gori posle 2 godine, a na televiziji ne secam se sta sam zadnji put cuo o Crnoj Gori i obratio paznju na to. Eto toliko ste vi vazni nama, toliko da vas ne spominjemo. Ljudi shvatite mi zivimo svoj zivot a ne zalimo za vama.

Dr Crne Magije

pre 12 godina

Drzava je zajednica ravnopravnih gradjana uz sve svoje obaveze i prava,mnogo vise od teritoje sa granicama,ona se valorizuje u srazmeri njene moci da zastiti one nemocne,siromasne,bolesne,svoju buducnost(decu),da postuje sve koji su bili jesu i bice.Srbija i Crna Gora sigurno to nerade a i nece jos dugo,jer ovi koji su na vlasti rade samo za svoje interese,pravne drzave nema.BOG NAM POMOGAO.

Lala na kvadrat

pre 12 godina

@vojvođanin

Ne znam sta je covek pogresno napisao. Da zivis u Vojvodini znao bi kakva je situacija. Jeste da su mnogi dosli za vreme kolonizacije posle II Svetskog rata, ali se jos ponasaju kao da su juce sisli sa Lovcena. A, ruku na srce, ni mi se jos nismo navikli na njih i to ce tako ostati. Kad samo pomislim da su "nasi" oterali Svabe, a doveli ove, bude mi muka.

Goran

pre 12 godina

Posle prvog pasos sam prestao da čitam. Obaveštenje autoru: SVE države u okruženju imaju strategiju za odnose sa svojim narodom van granica svoje države. Sram da bude te tzv. liberalne "intelektualce" koje citira.... "Srbija je ćopava a ti joj kradeš štaku..." (BS)

Eee

pre 12 godina

Cisto da ispravim b92, nisu naatale dve drzave vec jedna - Crna Gora, a Srbija je sukcesor SCG.
A sto se tice "napretka" CG, sta oni imaju stanovnika, mala, ekoloska drzava, imaju more, kako ne bi bili bolji. A i ko da je tesko biti boljeg standarda od Srbije...

Milan Podgorica

pre 12 godina

Bilo bi dobro da braca iz Srbije shvate da je CG okupirana.
Od NATO,USA i EU satelita. Da je na njenom celu mafija i najgora vlast od postanka CG. Da vecina pravoslavnog CG stanovnistva jedva ceka dan da vidi ledja ovakvoj vlasti i ovakvoj CG i dozivljava Srbiju kao jedinu svoju maticu i drzavu.
Ovo nije montenegro no junacko srpsko leglo!

pepi

pre 12 godina

NE mogu da verujem koju sramotu od komentara vecina od ljudi iz srbije preporucava.....
HVALI SE NEZAVISNA CRNA GORA KOJA JE IZDALA SRBIJU, TRAZI SE NEZAVISNA VOJVODINA ???!!!
Alo bre ljudi sta je sa vama??? Srbi, Vojvodjani, Crnogorci pa koja je to razlika izmedju nas??
MI SMO JEDAN NAROD!!!
Ni Hrvatska nije trebala da se odvaja, mi smo svi isti....
Zivim u Svajcarskoj i vidim kako nam se svi smeju kad pogledaju na mapu evrope.... pitaju se sta ce ovim "jugosima" 10 zemalja.... i upravu su ljudi
u svajcarskoj se govori nemacki, francuski, italijanski, retoromanski, imaju najraznije vere i neko se ne buni
a mi??? kao neke ****** iz 10. veka ocemo da se delimo u sela jos malo.....
Jednostavno ne razumem vise ovaj nas narod.......

прича је завршена

pre 12 godina

шта је прво што црногорци поклоне свом новорођенчету?
Карту Београда.
;)

Srbin Niksic

pre 12 godina

Ne postoje "Crnogorci".
Postoje Srbi iz Crne Gore, Srbijanci, Srbi iz Bosne, Srbi iz Hercegovine i td.
Pozdrav braci u Srbiji, nadamo se uskoro jednoj drzavi.

Slobodna Vojvodina

pre 12 godina

Očigledno je svima bolje kada se otcepe od Beograda.
Samo je Vojvodina od jedne od najbogatijih regija prilikom stvaranja SHS-a, ispala obična siromašna provinicja. Dokle?

Ipak su to oni!

pre 12 godina

********

I da li moze neko da mi objsani potrebu da Srbi svojataju Crnogorce jadne i nevine, da im otimaju tu njihovu velku drzavu. Najozbiljnije pitam nek mi neko kaze razlog sta mi imamo od toga da trista hiljada ljudi proglasavamo svojima ako to oni nisu. Da povecamo stanovnistvo? Ne verujem jer da li imali sedam miliona ili sedam miliona i trista hiljada nije neka primetna razlika. Da povecamo teritoriju?Isto ne verujem jer je isto procenat povecanja neprimetan. Dobro eto izlaz na more ali to ne objasnjava to sto vas primoravamo da budete Srbi bez razloga. Mogli smo lepo da vas osvojimo i to je to. Ni turci nisu tvrdili za potlacene narode da su Turci, niti Nemci da su oni koje su osvojili da su Nemci, niti jedna osvajacka zemlja tvrdi da su svi narodi upravo njihova braca. Tako da ajmo objasnjenja ZASTO BI MI LAGALI I TVRDILI DA STE VI SRBI AKO TO NISTE? Samo mi to objasnite bas me zanima.

Vi kao nacija ne postojite naravno izmisljeni ste, postojite kao geografski pojam i ja sam Beogradjanin, ali samo to da zamislimo da vi jeste nacija, sta mislite sto bi mi vas svojatali. To vam je isto ko kad bi sad Rusi poceli nas da sovjataju jer smo im mnogo bitni.



PS Izvinjavam se Srbima koji su nasilno odvojeni od svoje zemlje. Gore napisano se odnosi na "crnogorce" tu nevidjeno veliku naciju od trista hiljada ljudi koliko inace se okupni u jednom julskom danu na Adi Ciganliji.

Живорад

pre 12 godina

У тексту се тврди да Србија није прихватила чињеницу да је Црна Гора самстална држава. Мислим да то не одговара стварности и велико је и штетно лупетање.

MALI I ZI

pre 12 godina

@sutomore opština

vaša pamet se vidi već prilikom ulaska u vašu narko tvorevinu koju vi zovete državom. ja više volim da mi budemo ovako glupi,a vi tako pametni...nek vam je sa srećom.

SRBIJANAC

pre 12 godina

POZDRAV BRACI SRBIMA IZ CRNE GORE I NEDAJ TE SE !!SVI MI MANJE VISE POTICEMO IZ CRNE GORE ILI TI STARE HERCEGOVINE CITAJ TE NJEGUSA I TO JE TO !!!

Зоран

pre 12 godina

Честитам!!! А сад ове ваше директоре из Србије лепо позовите да вам помогну око економије.. хахаха имамо их превише овде

doktor

pre 12 godina

Ovo je klasican primer koliko su okolne zemlje pod uticaje SRBIJE.. kada god napises nesto afirmativno o njima,pa makar malo i preteras,eto ih da se hvale kako im je dobro... Priznali Kosovo ,izdali Srbe ,pa nagradjeni i treba da im zavidim ,na cemu? zna se ko je najveci i istorijski najvazniji (nauka sport,umetnost)narod EX Yu

Laza

pre 12 godina

sikter Jadran i hrvatski deo i crnogorski, ne kapiram šta naše novine uporno pišu o Crnoj Gori i Hrvatskoj ne interesuju me te dve "evropske" zemlje, u njihovoj štampi kada pišu o Srbiji isključivo su negativne stvari a mi njih dižemo u nebesa koda još uvek podsvesno živimo u Yugi, manite se Crne Gore koja sveukupno ima stanovnika kao N.Beograd dobro možda malo više, ali ne kapiram šta nama ta crna gora znači izdali su nas, odriču nas se i menjaju istoriju mene takva država uopšte ne zanima..a isto vidim ovde dosta ljudi su kritični a ubeđen sam da ovo leto Crna Gora će biti preplavljena "domaćih" turista iz sada susedne zemlje Srbije i pitam ko je ovde lud, oni nisu sigurno.

Iza Brda

pre 12 godina

Ko zna, sve mu je jaasno. Crveni Rvati dobili nezavisnost. ,,Neke ljude možeš da lažeš sve vreme, sve ljude možeš da ležeš neko vreme, ali sve ljude ne možeš da lažeš sve vreme,,Abraham Linkoln.

dusan

pre 12 godina

Drago mi je za Crnogogorce. Sta su duzni da sede i muce nase brige, bili su bombardovani zbog nas, u ratu, u izolaciji, sad smo jos ljuti na njih sto su se resili bede. Okrecu se ljudi Evropi i zapadu pobegli od Azije kojoj smo mi naklonjeni. Voleo bih da im bude 20 puta bolje nego nama samo da se ovaj nas narod opameti. Srbiji treba PREOKRET.

Srbijanac

pre 12 godina

Cekajte! Kako onda Crnogorcii dalje dolaze u Srbiju i ima ih svugde? Zasto ne idemo mi u Crnu Goru kad je tamo tako sjajna situacija? Koliko preduzeca u Crnoj Gori drze razni bosovi koji mozda i kroz te plate peru pare? Koliko ljudi tamo direktno zavisi od neke vrste internacionalnog kriminala? Dajte malo pogledajte oko sebe ljudi, ne verujte zvemu sto procitate.

bogdan vucetic

pre 12 godina

situacija u Crnoj Gori je odavno losa da losije ne moze biti.. svi znamo da je na vlasti vec 20 god mafijaski rezim mila djukanovica koji je toliko unazadio drzavu da se postavlja pitanje kako uopste opstajemo.. sa pricom o evropi samo mazu oci narodu, a njima samima ne odgovara da drzava udje u evroatlanske integracije.. veliko je nezadovoljstvo u narodu..

Nikola,Podgorica

pre 12 godina

Prica o boljem zivotu je prica za malu djecu i neupucene.Ja zivim solidno,imam stalni posao i solidnu platu ali znam kako je ljudima oko mene.Svaki dan slusam zalbe da ne mogu da nadju posao,ne primaju ili im kasne plate,nemaju ili im ne placaju zdravstveno i penyijsko osiguranje a korumpirana inspekcija rada nista ne preduzima.Ja nemam pojma odakle se uzimaju ovi podaci ali realnost ne govori tako!U Crnoj Gori imate vrlo mali broj ljudi,uglavnom biznismena i politicara koji zive ekstremno dobro,izuzetno mali broj ljudi koji zive normalno (u koje ja spadam) i ogroman broj ljudi koji zive ispod granice siromastva! Sa druge strane,sto se tice izjava i komentara o Srbiji,to je klasicno prodavanje magle narodu da bi se skrenula paznja sa nekih zivotnih "bombi" koje se ticu egzistencije i ne razumijem ko vise uopste moze da povjeruje u njihove price o srpskom imperijalizmu ili sta vec! Opet,narod u Srbiji bi trebao promijeniti svoj mentalitet i pogled na svijet i zivot.

Izlazak izSrbije

pre 12 godina

Generalno, svi su otisli od Srbje - i Crnogorci i Slovenci i Dalmatinci i Makedonci, sto je na neki nacin i ne tako cudno, jer ipak glavni grad Srbije nije bas New York, nego ipak ova kesa od grada, a jos gore, nije ni Rim, Pariz, London. Mis'im, de si video Velshanina da je zapalio od Engleske.

Ono sto me raduje, jeste cinjenica, da je ostalo samo jos mi da odemo i onda je to vec neki bolji zivot - u nekoj Barsi, nekom Edinburgu, nekoj Danskoj nekoj Italiji.

a.b.b.s.bgd

pre 12 godina

Crna gora samostalna stanovnici bolje zive nego gradjani u Srbiji...to je tacno kao i to da je ogroman broj crnogoraca u Beogradu,gde zive,rade i zauzimaju radna mesta gradjana Srbije,ako su hteli samostalnost sta ce onda ovde nek se vrate u Crnu goru gde im cveta ekonomija,turizam...a sto se turizma tice nadam se da je uspeli u 2011 da naprave izum i srede kanalizaciju tako da vise ne zagadjuju more..:)..a i da je sa vodom sve u redu da turisti ne moraju da trce da se istusiraju jer vode nema posle 19 h...:):)...mogu da shvatim da trpimo kritike vecih zemalja...ali necu da prihvatim da Crna gora komentarise odnose u negativnom kontekstu sa Srbijom...i da se o tome polemise...!!!!

Duhovna nadgradnja

pre 12 godina

Bolji zivot se ne meri samo prosecnom platom u evrima. Na primer, u tako maloj zemlji kao sto je Crna Gora tesko da moze da se dobije bilo kakvo ozbiljno obrazovanje (osim mozda o turizmu). Dokaz - Srbija je prosle godine bila medju prvih 10 zemalja u svetu na medjunarodnoj matematickoj olimpijadi za srednjoskolce, dok je Crna Gora na samom svetskom dnu (u drustvu sa svojim susedom Albanijom):

http://www.imo-official.org/year_country_r.aspx?year=2010

Radovan

pre 12 godina

I ja slavim taj dan, odnosno samostalnost Srbije (napokon). Jos kad bi vam vratili sve one sa dugim vratovima sto su trazili Beograd cim se rode sve bi bilo na svom mestu.Srecan sam zbog toga sto vam je zivot bolji nego u Srbiji i zato vas molim nemojte da dolazite ovamo jer ja tamo sigurno necu dolaziti. Vise volim da odem u Grcku i neke druge zemlje.Jedino pozdravljam vecinski narod u Crnoj Gori, po zadnjem popisu ove godine 33% se izjasnilo kao Srbi.

Nenad011

pre 12 godina

Red bi bio da novinar istrazi odakle onda prosecna plata 500e, kada vec skoro nista ne radi a to sto radi, radi uz "obilnu drzavnu pomoc", odakle drzavi novac za pomoc? Mozda "porez" na autoput za glisere Bar-Bari? Mozda da se zapita za kog klijenta jedina fabrika duvana na KiM proizvodi cigarete u smeni od 21h do 06h?
Ako je novinar spreman da Srbija bude takva zemlja, nema problema, treba samo nasoj diajspori u Kolumbiji uvesti drzavni "porez na promet" opijatima i eto svima srece.

Серђо

pre 12 godina

Честитам Црној Гори независност. Још Вам је Клинтон у гостима, па може ли бити љепше, заједно да мрзите Србе.

Sutomore Оpština

pre 12 godina

Klasična priča, uvjek su vam krivi neki drugi, uvjek su vam svi krivi osim vas samih.


...ko glasa taj ima moć, no očigledno nemate ni moć ni pamet...

kole

pre 12 godina

Ljudi sta pricate ja sam iz cg i uopste nisu tacni ti statisticki podaci.
Prvo prosecna plata oko 500 e ahhahaah malo sjutra.Drugo ti podaci o zaposlenosti nisu tacni pa ja vidim svojim ocima da niko nista ne radi odje,ne zato sto su crnogorci lijeni-pa dobro malo i jesu,nego zato sto nema posla,nema fabrika koje bi proizvodile nesto,stare propadaju.Privatizacija je uglavnom loshe prosla,crna gora nista ne proizvodi zivi samo od turizma .A i turizam je u odredjenoj krizi.U crnoj gori dobro zive ljudi koji su na vlasti oni primaju po tri-cetri plate posto imaju vise funkcija pa to podize prosjek plate na nivou drzave.A to sto pricate da vam je da se ocistite od crngoraca iz bgd-a,pa vi ocigledno zaboravljate da u cg zivi 200 000 srba ,ja prvi ja sam srbin iz cg i imam rodbinu u bgd i idem tamo stalno znaci vise nesmem da dolazim jel?LOL pozzz kiss kiss

Nole Delija

pre 12 godina

Iskreno receno drago mi je da Crnogorci slave praznik i da im je bolje bez nas, nemam nista protiv njih, ali da budem iskren, nekako sam ravnodusan prema toj situaciju, bio sam jednom na njihovo primorje i nikad vise. Smatram da nam ne trebaju neki jaki odnosi, mozda jedino radi Srba u toj drzavi, prema drugim stvarima ne. Ne znam koliko uopste stanovnika ima ta drzava a da su bas Crnogorci, mozda pola miliona ili sveukupno milion ljudi? Tako da trebamo brinuti o nama,a ne o njima.

vojvođanin

pre 12 godina

Sve je to lepo. Ali, sta cemo sa crnogorskim gradovima po Vojvodini? Subotica, Vrbas, Kula, Novi Sad je 80 posto crnogorski i selima. Zato poljoprivreda i propada.To kod njih ne postoji
(bandere cekaju, 21. maj 2011 11:04)

Au šta izjavi čovek i ostade živ.

Toni

pre 12 godina

Samostalnost da, o boljem zivotu nema ni govora. Price o prosjecnoj zaradi su u domenu naucne fantastike, jer su to podaci koje servira drzavni statisticki zavod. U zemlji kojoj 20 godina kroji kapu balkanski Lukasenko, nijedan se podatak ne objavljuje bez kontrole. Ne znam ni sam da kazem da li bi Crnoj Gori bilo bolje u zajednici sa Srbijom ili ne, ali znam da je stanje crno da ne moze biti crnje. Osim sto je ekonomska situacija katastrofalna, vlast dodatno podgrijava medjunacionalne i vjerske probleme, koristeci ih kao argumente svoje vladavine. Na referendumu uopste nijesam glasao, ni za samostalnost ni za zajednicu, a sada prosto analiziram i sagledavam stanje. U ovom periodu se mnogo sta moglo pozitivno rijesiti, ali su stvari otsle suprotnim tokom. Oni koji zive od crnogorske samostalnosti (vlast i njeni privjseci), su svakim danom sve vise svjesni kakvom se ambisu blizimo. Ponavljam da ne znam da li bi u zajednici sa Srbijom bilo bolje, ali ionako od ovoga tesko da moze gore. U zdravlje.

Zile

pre 12 godina

Navijacki i "ideoloski" tekst, neprimeren ovom sajtu. Dovoljno je samo da se procita ona glupava kovanica "liberalniji" (to valjda, ako "volis" Mila, onda si "liberalniji"?!), pa da covek shvati sa kakvim pamfletom ima posla.

Bora

pre 12 godina

Nije nikakav problem sto je Crna Gora samostalna,zelim im sve najbolje,to su nasi rodjaci , kumovi,prijatelji, problem je u politici te drzave koja ne lici na nase rodjake,kumove i koja nije prijateljska.Kao u Orvelovom romanu 1948. i oni imaju velikog brata, ministarstvo istine i pokusavaju da menjaju istoriju,pored zivih svedoka.

Shone

pre 12 godina

Онамо, онамо... са развалина
дворова царских врагу ћу рећ':
"С огњишта милог бјежи ми, куго,
зајам ти морам враћати већ'!"

seljačka posla

pre 12 godina

Evo odmah ovih što bi da rasteravaju i razmeštaju ljude, rasterali su desetak miliona ljudi iz Jugoslavije pa 500,000 Cronogoraca iz SCG pa milion Albanaca-Kosovaca iz Srbije i ostalo je još Vojvodina, Sandžak pa da se krene redom po gradovima a za kraj po rodnim selendrama. Zbog takvog vašeg mentaliteta u Beču živi preko 100,000 Srba u Čikagu preko 500,000 i tako dalje. Bolje se unormalite da se oni vrate ili pođite od sebe pa vratite sve te što ste oteraili ratovima i svojim mentalitetom da ne zauzimaju radna mesta Austrijancima i Amerikancima? Sad će naravno da se se neko stručan javi i objasni mi da je u stvari neka nacionalna manjina koje nema ni 5% u Srbiji oterala sve te ljude i upropastila sve fabrike a ja sam samo neupućen i zato bi mi bilo bolje da ćutim i ne pričam stvari u koje se ne razumem.

knez

pre 12 godina

ala je vama dobro kad imate vremena da ovoliko komentarisete...ja sam i crnogorac i srbin koji zivi u vojvodini...batalite tudja posla i gledajte sebe,kao da mozete nesto da uticete sa vasim komentarima :p

Jada iz Srbije

pre 12 godina

Vi i dalje besplatno školujte Crnogorce,uzmite mesto našoj deci,a svi mi ćemo odvajati za školovanje stranaca!Nikada mi pameti nećemo imati!Zato propadosmo,a još se i dičimo.

Tipolir

pre 12 godina

Autorka teskta je kao lajtmotiv uzela, sasvim namerno i vrlo pogresno, tezu da Srbija ne moze da prihvati da je Crna Gora samostalna. Samim ostatak teksta je devalviran.
(nemanja, 21. maj 2011 07:40)
______________________
......a ta teza je kao neistinita?
Srbiju je šokirao svaki izlazak jedne od republika iz zajednice, počevši od Slovenije pa nadalje. Kad su izašli iz zajednice Crno Gorci, Srbiju je to toliko dotuklo, da odlazak Kosova proživljavaju još uvijek omamljena, ošamućena i samo se čeka da se prevrne na leđa, širom raširenih ruku. Odlazak Sandžaka, ležeći neče ni osjetiti, kao ni ostale koji će polako brisati od Beograda. Na kraju ostaje ono što je poodavno zapisano,
beogradski pašaluk!

ja

pre 12 godina

Što se unutrašnje politike tiče i nema neke razlike što se CG i SRB tiče...I jeni i drugi imaju isti tretman i ni tamo ni ovamo situacija nije baš bajna..Ipak sa druge strane CG mnogo bolje vodi spoljnu politiku mnogo brže napreduje ka Evropi i nema problema poput haških bjegunaca...Isto tako ima valutu koja je ista kao u Evropi što jedan olakšavajući faktor u ovoj krizi.Turizam je razvijen sasvim dovoljno,možda nije kao u Španiji ali je za ovoliku državu sasvim dovoljan trenutan nivo...Po svim trenutnim pokazateljima CG će u EU prije Srb i zbog toga je,za mene kao Crnogorca bolje što se CG otcijepila..Pozdrav.

klofach

pre 12 godina

e da su lopovi samo na vlasti, nego svi mi voliko da skrajnemo ako mozemo nesto skrajnut sa strane!!! tako se valjda rodimo, ne znam vise od petoro ljudi koje bi sjutra mogo ubaciti u vlast bez straha da barem u pocetku ne bi pomalo ostavljali sa strane za crne dane!!! vlast je onakva kakav je narod vjerujte nisam ni ja to vjerovao dok nisam malo prosetao i vidio... srecom u narodu ima boljih ljudi od mene i njih, i za narod ima nade za njih za vlast nema, i nikad nije ni bilo!!! a to ko je lopov ko nije ima ko da sudi nije na meni da prozivam!!!

Strasbourg

pre 12 godina

Ma zasto da se diskutuje o ovome o cemu vi diskutujete, priznali su Kosovo i to im se ne moze oprostiti!!
Inace proveo sam 3 godine u Cg i video velike suprotnosti u pogledu svega. jedni umiru za Srbijom, drugi se tese nezavisnoscu, primorje zivi, sever umire, malo se Zabljak jos drzi, ali i gore uglavnom dolaze razni mafijasi i grade objekte sumnjivim novcem. Pljevlja zahvaljujuci rudniku uglja i termoelektrani su velika lokomotiva. Berane, Rozaje, Plav i sl. su vec skoro potpuno preuzeli "oni", o Ulcinju da ne govorim. Brzo ce taj njihov orao da pocrni...zivi bili pa videli.

Dexterijus

pre 12 godina

Srbija posle svih "iskustava" sa "bracom" iz bivse YU, treba da se okrene samoj sebi.I da je neinteresuje niko osim svojih gradjana koji zive u njoj.
Meni se u sustini ****** za bilo koga van Srbije, jedino Republika Srpska zasluzuje i bolji odnos nergo sto ga imamo sad. Srbija mora da krene da se razvija ekonomski, jer imamo potencijal,ali nemamo adektvatne politicare.
Kada bude doslo nasih "5 min" mi necemo moci da ih iskoristimo ako i dalje budemo dno dna Evrope.
A kada dodje tih "5 min" resice Srbija u tih 5 min sve ono sto izgubili u zadnjih 5 vekova. Mi smo takav narod, i verujem da ce se to i desiti.
Bice Srbija ponovo Velika.

SMSDB

pre 12 godina

Zivimo bolje nego Srbi,e kako je onda tek njima ? Pa ovo ili neke komentare kad procitam tacno se zapitam jesam li ja lud ili ovde neko pise gluposti.Crna Gora nista ne proizvodi,turizam postaje smijesan jer su rastjerali turiste u grcku,bugarsku,tursku i slicne jeftinije destinacije.Indostija u CG ma ajde molim vas,CG je puna stovarista nekih trgovinskih centara i slicno i sva roba u njima je iz uvoza nema nista domace.One pare od prodaje zemlje jos pomalo traju pa se nesto kao gradi ali znatno manje nego ranijih godina.Vizuelno bi se reklo da se u Pg dobro zivi a ustvari dobro zive samo oni koji svercuju narkotike rade u administraciji ili imaju neke dobro razradjene trgovine,od proizvodnje nista.To koliko je zaposlenih to mozemo da okacimo macku o rep posto je barem 40% od tog broja zaposleno samo fiktivno oni niti idu na posao niti primaju plate niti ima tih fabrika u kojima su bili zaposleni.Vizuelni utisak o dobrom zivotu moze se vidjeti samo u Podgorici posto imaju gradonacelnika koji uzima pare iz drzavnih fondova uz saglasnost drzave kako bi evropskim zvanicnicima Podgoricu predstavili kao Evropski grad cim izadjete malo iz Pg imate Cetinje koje je bukvalno dolina gladi u kojoj nista ne radi,imate Niksic kojim svakog dana paradiraju nezadovoljni radnici,imate Berane koje je zatrpano smecem koje nemaju gdje da odlazu.imata Crnu rupu Pljevlja koja vec 2 godine nemaju vodu za pice i u kojima je zivot rizicniji nego u japanu nakon havarije Fuklusime,imate Bijelo Polje koje uprkos svim pricama o nekom razvoju ne lici ni na sta vise od kasabe i imate primorske gradove koji su malo je reci jadni za neku ozbiljniju turisticku ponudu.E ja zivim u toj i takvoj Crnoj Gori,u kojoj nista ne funkcionise i svi se problemi bacaju u drugi plan pored price o crnogorstvu,strahu od veliko-srpskog nacionalizma i slicnim nebitnim stvarima.Zivim u drzavi koja sebe proglasi ekoloskom a od smeca ne mozes proci ulicom,sa gradovima koji su ekoloske crne rupe.Zivim u drzavi u kojoj 5-10 % ljudi ima sve i 90-95% nema nistaosim golog zivota.Nemamo vise ni nadu u nesto bolje.E to je prava slika i svako onaj ko vam kaze da je drukcije ili je sluga tih 5-10% ili je jedan od njih.Vjerujte da se za tih 5 godina nista na bolje nije promijenilo da se n lazemo ne bi se ni promijenilo da je ostalo kao i prije jer te price o drzavnom statusu,simbolima,nacionalizmu,pravima gradjana i slicnim stvarima sve je to nista,nebitna stvar,jedina je bitna ekonomska baza a nje nema nigdje vise na ovim prostorima nema je jos od 1991. i tacka.Samo se pitam dokle?!

Srbogorac

pre 12 godina

O cemu vi duskutujete?
zar nevidite da je to ista ******, lopovi su na vlasti i u jednoj i u drugoj drzavi i dok god se to ne promijeni narod ne moze biti zadovoljan.

Pozdrav iz Beca

Junacine

pre 12 godina

Blago njima. Samo da im orao ne pocrni... ;)
(genius, 21. maj 2011 02:55) taj crni orao je na kosova!!! opet se nama sprdate a vi ste jedina zemlja koja se smanjila u 21. vijeku tako da nam ne treba vasa odbrana lol pustite komewntar kad ste i ovaj njegov

DRAGAN

pre 12 godina

DALI POSTOJI IJEDAN NAROD KOJI IMA TAKO KRATKO PAMCENJE KAO MI SRBI.LICNO NE VERUJE.SETIMO SE ODVAJANJE SLOVENIJE IZ TADASNJE JUGOSLAVIJE.TADA SMO KOMETARISALI I POLITICARI I SKORO CEO NAROGD KAKO CE ONI LIPSAVATI GLADNI BEZ NAS.A STA SE DOGODILO ZNAMO SVI.I UMESTO DA IZVUCEMO ZAKLJUCAK I DA ZA SVA VREMENA KORIGUJEMO MISLJENJA I OTREZNIMO SE MI SADA PRORICEMO PROPAST CRNE GORE ,OMALAZAVAMO NJIHOVE POLITICKE VODJE , PA I CEO CRNOGORSKI NAROD, A NIKO NECE DA PRIHVATI DA SU ONI KAO DRZAVA PRESTIGLI NAS U SVAKOM POGLEDU.PROSECNA ZARADA U CRNOJ GORI JE PREKO 500 EUR.N SRBI OPAMETITE SE JEDNOM. PRESTANITE DA MISLITE KAO NASA POLITICKA ELITA JER ONI SVE STO RADE I SVE STO NAM GOVORE CINE IZ PARTIJSKE I LICNE KORISTI. I TO SVI I OPZICIJA I OVI SA VLASTI.OPAMETIMO SE.

FILIP

pre 12 godina

(McEnroe, 21. maj 2011 03:10) klasicni primjer covjeka koji mrzi svoju zemlju, i ovako izlagao pola a vi se lozite i klikajte preporucujem lol nije bajno naravno ali se zivi mnogo bolje nego sto je ovaj napisao, a i bolje nego u srbiji kao sto vam i vasi analiticari govore!!!

Podgorica

pre 12 godina

Poruka za "liberalnije intelektualce" u Srbiji: Patronat ili brige za srbe u CG od strane Srbije nema koliko bi trebalo da bude. Cak se rezim u CG vise bavi pitanjem tzv. Crnogorske crkve u Srbiji.
Srbi u NDCG su prepusteni sami sebi u borbi koju vode sa vjecnim dps-sdp rezimom za svoja prava. Srbi su u Crnoj Gori gradjani drugog reda.

Milos

pre 12 godina

Nadam se da ce se uskoro u CG ziveti dovoljno dobro da privuce sve ovdasnje Crnogorce da se tamo vrate sa svojim plemenskim kumovskim i svim drugim vezama i oslobode drzavne institucije, fakultete, pravosudje itd. svim ostalim gradjanima Srbije.

Prvo krivi Turci, pa Tito, pa Crnogorci... Who's next?

pre 12 godina

@Nenad-EU Ljudi koji su dorineli propasti Srbije i srozavanju njenog ugleda u svetu su sami Srbi. To sto je Milosevic, koji je uzgred rodjen u Srbiji u Pozarevcu, ziveo i odrastao u Srbiji, vodio Srbiju nema veze sa Crnom Gorom nego sa samim Srbijancima. Pa milion ih je bilo na trgu kad god bi on drzao govor. To sto Srbija mora svoje vodje da trazi u ljudima koji poreklo vode u Crnoj Gori (ukljucujuci Karadjordjevice) nema veze sa Crnom Gorom nego sa Srbijom i Srbijancima. Evo, ugled Srbije se i dalje srozava i Srbija i dalje propada, jesu li Crnogorci opet krivi i za to? Kad se pojavi negativna vest o Srbiji, na primer ubiju navijaca Francuza u sred "civilizovanog" Beograda, jesu li i to Crnogorci koji srozavaju ugled Srbije? Na zalost, ono sto treba razmisliti je obrnuto, da li je Srbija srozavala ugled Crne Gore? A cinjenice kazu da jeste. Crna Gora je samostalna i ispred Srbije u integracija ka normalnom svetu, a krenula je od nule. To nesto govori...

bandere cekaju

pre 12 godina

Sve je to lepo. Ali, sta cemo sa crnogorskim gradovima po Vojvodini? Subotica, Vrbas, Kula, Novi Sad je 80 posto crnogorski i selima. Zato poljoprivreda i propada.To kod njih ne postoji

rade

pre 12 godina

Polako. Pa pola gradjana je bilo za zajednicu sa Srbijom! Ko je cinio drugu polovinu? Ko sada odbacuje Crnu Goru? Ocigledno se nastavlja politika daljih podela!

Lela

pre 12 godina

Pa ako je sve tako super zasto jos uvek imamo toliko crnogoraca u Srbiji. Neka idu u njihovu idealnu zemlju. U Srbiji su pokupili sve rukovodece funkcije, svi su zaposleni,dok Srbi nemogu da rade u sopstvenoj zemlji od njih. A Beograd polako postaje crnogorski grad. Gde god se okrenes cujes njihov govor. I nikom nista.
I nije bas idealno Srbima u Crnoj Gori. Ja sam pre nekoliko godina dozivela takve neugodnosti da moja noga nikada vise nece krociti na njihove plaze. Kako kazu, nas govorh ih iritira, i svi smo im mi cigani, prljavi....
A to da je vise srba na letovanju u Crnoj Gori to je cista laz. I da su jeftiniji od Grcke...hahahaaaaaaa.......................
U Grckoj dobijas celi apartman u ful sezoni za 180 evra, a oni krevet izdaju za 25 evra po danu.
Cak su i Rusi poceli da prodaju svoje kuce...od najezde siptara....
Zelim im sve najbolje...daleko im lepa kuc...neka uzivaju u svojoj nezavisnosti...

Sutomore Оpština

pre 12 godina

@(McEnroe, 21. maj 2011 03:10)

Ti mora da si neki isfrustrirani Srbin koji stalno pljuje po svojoj matičnoj državi CG.

Ništa se ne raspada, ništa ne propada već su to isti problemi u privredi kao i u Srbiji.
Visoka nelikvidnost, ekonomija bazirana na uslugama i preprodaji, radiš u državnoj firmi pa ti kasne plate (kao i u Srbiji).

Drugo - Ruska muzika u restoranima?
I ja bih je puštao kako bih privukao visoko platežno sposobne goste, Rusi plaćaju barem 4X više nego Srbi.

Treće - Gosti su gosti, bez obzira da li su Albanci, Kosovari, Bosanci, Srbi ili ti ne znam ko, ako imaju pare svi su dobrodošli!



Ekonomski gledano, definitivno nam je bolje nego kada smo bili sa Srbijom. Volim Srbiju, tamo sam rođen, ali neke stvari su bolje odvojene, to vam je kao dva bračna druga koja žive odvojeno, bolje je.

dejan

pre 12 godina

pa ice i nama bolje kad vecina stanovnika shvati da eu nema alternativu i zasto nema alternativu kada vecina stanovnika shvati da nismo bombardovani zato sta smo nego zbog miloseviceve politike i kad velika vecina stranaka bude imala isti cilj a mi ih razlikovali samo po tome kojim putem hoce da nas vode ka tom cilju.
(urke, 21. maj 2011 02:54)

Preporučujem (+18) Ne preporučujem (-60)

Kao sto vidis Urke, 2/3 ljudi i posle 20 godina misli da ce svako ko se odvoji od Srbije propasti, da su Srbi "visi" narod i da im niko ne treba, da je SM genijalan strateg i politicar, da mi upravo i zivimo filozofiju "evropa IMA alternativu", u EU necemo, jer mislimo da je njima gore nego nama. I naravno da ce svi problemi biti reseni kad Tomislav Nikolic dodje na vlast, jer je on mnogo bolji nego "ovi".
Za sve ovo nema racionalnog objasnjenja... to moras prihvatiti tako i kraj. Cena za ovakvo razmisljanje 2/3 stanovnika jeste visoka ali Srbi je placaju sami i ovoj trecini ne preostaje nista drugo nego da to trpi ili da se iseli! Kako se do ovakvog katastrofalnog stanja u razmisljanju nacije doslo je posebna prica.

Изногуд

pre 12 godina

Вратите им ове директоре одавде и њихове роЂакЕ, и ето и нама боље економске ситуације. А таман ће и попунити те празне станове...

Bojan

pre 12 godina

Nasilen podele ne mogu doneti dobro. Svi smo mi isti, govorili ekavicom ili ijekavicom, zvali sebe Bosnjacima, Srbima, Crnogorcima ili Hrvatima. U sutini, mentalitet nam je ista. E to, bas taj mentalitet cini jednu naciju vise nego etnicko ubednje. Nama valja graditi zajedno, ali i imati svoju privatnost u onoj meri u kojoj je dobro za sve. Meni je najvise zao da se narod zavadio, poceo brat brata da mrzi. Ne treba nam to, treba nam da zaboravimo na te politicke igre i da najzad mislimo na izgradnju, na posao, na ekonomiju, na nasu decu.

Nenad-EU

pre 12 godina

Ni meni kao Srbinu nije jasno zbog cega se nasi politicari bave Crnom Gorom i Crnogorcima. Imamo toliko svojih problema koje trebamo da resavamo. Ja na CG gledam kao i na svaku drugu stranu drzavu i da je bilo pameti da se jos '92. lepo razidjemo i svako na svoju stranu. Ovako bili su uz nas dok je jos bilo para da se izvuce i da se okoriste, kljucni ljudi koji su doprineli propasti Srbije i srozavanju u svetu na najnize moguce grane su upravo Crngorci (SM, Karadzic, Bulatovic...) a sad po nama i drvlje i kamenje sto bi reko narod. Sto se mene tice zelim im sve najbolje u nezavisnoj drzavi i da se vise nikad ne sastanemo u nekoj federaciji. Vreme je da se okrenemo sebi i nasoj drzavi (bar ovome sto je ostalo).

bata

pre 12 godina

Potpuno je neumesno uporedjivati Srbiju i Crnu Goru. Pa Crna Gora jedva da ima nesto vise od 500.000 stanovnika. O broju zaposlenih da i ne govorimo. Njihove mesecne plate moze da isplati svaki malo bogatiji tajkun. Da i ne govorimo sta bi ta zemlja mogla da uradi kada bi znala da iskoristi svoje potencijale za turizam, ali oni misle da je dovoljno da turistima ponude sunce i slanu morsku vodu.

Igor

pre 12 godina

Crna Gora je drzava cija vlast je nesto izmedju diktature i karikature! Srbija sustinski ne treba da ima nista sa Crnom Gorom i svi potezi sadasnje vlasti koji idu ka investicijama na tu stranu su tracenje vremena i novca. Apsurdno je ulagati novac u barsku prugu, ako postoje alternativni pravci Dunavom i preko Hrvatske. Koridor 11 treba da poveze zapad Srbije sa centralnim delom i omoguci tom delu zemlje da se razvija, a da li ce Crnogorci ili ne napraviti svoj deo autoputa ne treba da bude niti nasa briga niti nas trosak. Istorija je lepa, ali od nje se ne zivi! Dosta smo placali cenu istorijskih zabluda na Kosovu, ne moramo jos i za Crnu Goru!

јовис

pre 12 godina

Само још да они што владају Србијом оду доле мало да владају родном грудом. После завршених правних и економских мегатренд доктората. Ем имају леп и нов језик, ем имају лепу и нову цркву. У нов живот топла браћо!

Blur

pre 12 godina

Po naslovu i uvodu čovek bi pomislio kako se u CG živi duplo bolje nego u Srbiji. A kada na dan dođu činjenice stvar se menja. Jedina dobra stvar je to što je plata viša nego u Srbiji i što je inflacija nizka. Problem je naravno u tome što plate kasne, što je nezaposlenost visoka i što je "domaća" valuta prejaka i zato uništava domaću proizvodnju i izvoz. Industrija je potonula više nego igde u bivšoj SFRJ, poljoprivreda koja bi mogla pokriti domaće potrebe je nedorasla zadatku pa se većina hrane uvozi i zbog toga se još povećavaju troškovi života. Privatizacija je ispala priHvatizacija a prodaja nepokretnosti je donela dobru zaradu samo u one dve godine pre svetske ekonomske krize. Sada, u vreme krize, posle rasprodaje porodičnog srebra i sa slabom cestnom i željezničkom infrastrukturom, smanjenim prometom Luke Bar, vlastima ne preostaje ništa osim zaduživanja obveznicama. Sve u svemu, možda je nezavisnost onim 55-60% građana koji su želeli nezavisnost donela emocionalnu pobedu i zadovoljstvo ali je državu dovela u slabiju poziciju nego pre 2006. godine. Izgradnja modernije železničke i cestne infrastrukture će koštati više milijardi evra, što mala zemlja sa malim budžetskim prihodima neće moći izgraditi. Nepostojanje dobre infrastrukture znaći i slabu turističku ponudu, koja je jedina preostala privredna grana.

@nixonn

pre 12 godina

У Војводини живи 70% Срба. У црној гори 30%. Која је то култура војвођанска боља од остатка Србије? Бечка архитектура? Мађарски путеви? Тамбураши? Па шта је са јужно српском музиком? Шумадијска музика? Какве су то небулозе што потурате остатку Србије?

Momo

pre 12 godina

Svaka cast CrnoGorcima!!!Samo napred,ukoro ce CrnaGora dostici standard zemalja EU,a i uskoro ce posati Monako na Jadranskom moru!!!Saljite Vase najuspesnije u Srbiju da je poslovno,privredno,politicki itd..,drze tamo i gde se danas nalazi,tako je i zasluzila jer ipak Srbi u Srbiji nisu klansko,plemenski narod.

tot

pre 12 godina

Cuj, prosecna plata bolja nego nasa.Statistika je cudo golemo :-D
I kod nas kad bude 2/3 nezaposleno ,onda ce i nama biti plate u tom proseku.
Ziveo sam tamo 4 godine,gradjevina dobro zaradjuje,narko dileri i primorije koji iznajmljuju krevete,ostali se svi hvataju za glavu.
Njima nije ni dozvoljeno preko javnog servisa da izadju u javnost i kazu koliko ih ima.
Takodje treba imati na umu plemstva,pa je korupcija veoma izrazena, slicno po principu nase(tadic,mrkonjic,dacic...).
Rusi su bili , oprali pare i nema i ih.
A vise od dobrog argumenta , da stavimo politicare,kumove, blizu i dalju rodbinu jesu studenti koji dodju u beograd da zavrse univerzitet i ovde grebu na sve nacine da ostanu.
Njih jedino izvlaci u uvovm trenutku PDV na promenu vlasnicke strukture nepokretnosti na primoriju i oporezivanju stranaca, pa i iz srbije, dok su bosanci u povlascenom polozaju.
Drago mi je da su se odcepili, jos kad bi se preipitalo drzavljanstvo ovdasnjih crnogoraca, srbija bi imala debelo veci BDP

dolabella

pre 12 godina

@nixon,
posto ti mislis da si mnogo pametan i kulturan, moram ti reci da se ne kaze "beogradjanske" nego "beogradske", a za nas Vojvodjane nemoj brinuti:necemo se otcepiti!

Mladen Mladenovic

pre 12 godina

Neka im je sa srecom napredak. Zelim braci Crnogorcima prosecna primanja od 5000 evra. Kao u nekim seikatima, pa da moji sinovi budu gastarbajteri u Crnog Gori, ako vec sadasnja oligarhija na vlasti u Beogradu, nije sposobna da organizuje zivot na bogatim i bozanskim prostorima Srbije. Napredak i prosperitet Crne Gore, u svakom smislu te reci, uopste nisu problem za Srbe i Srbiju. Nerviraju druge sekundarne stvari, na koje mi zaista ne mozemo da uticemo. Nervira izmisljanje "tople vode" i "rupe u saksiji" koje pronalaze osvedoceni srbofobi Milo,Misko,Ficko i pripadajuca im kamarila.Nervira negiranje istorijskih cinjenica i pokusaj negiranja necega sto je u samom fundamentu Crne Gore i Crnogoraca. Nervira to, sto se takvim postupcima ne vidi razlog, osim u bolesnoj mrznji vlasnika celokupne "flore i faune" u Crnoj Gori. Nervira to sto bolesni animoziteti jedne licnosti mogu da poremete i uzdrmaju nesto sto je jedan isti narod, zvao se on Crnogorac, Srbin, Crnogorac, Srbin i tako do beskraja, stvarao i gradio hiljadama godina. Nervira to sto aktuelni gospodar Crne Gore, pokusava da "redefinise" Njegosa, slavnu Crnogorsku istoriju, dinasticke odnose dve drzave pa cak i religiju. Nervira to sto, umesto pragmaticnog politicara, koji je manirom pravog oportuniste, iskoristio sve pruzene mogucnosti i priblizio se liku i delu najslavnijim juznoamerickim diktatorima, pokusava da glumi apostola i "tatka" novih Crnogoraca i Nove Crne Gore, koja se ne zove tako vec, Montenegro. Nervira i to sto se stalno bavi Srbijom i Srbima, kao da su mu oni jedina "platforma" koja ga odrzava da ne "potone".

Icarus

pre 12 godina

Bilo kako bilo, ko god da se odvojio njemu krenulo na bolje. Srbija je ocigledno nebeska zemlja za nebeski narod... Nadam se da ce i Vojvodina uskoro jer ovo vise nema smisla. A i sta je tu toliko lose da postoje vise srpskih drzava? Bar bi se u Vojvodini onda stvarno radilo na ocuvanju manjina.

misa

pre 12 godina

Pa ljudi moji pola rukovodilaca i ljudi na visokim položajima u Srbiji su i dalje crnogorci ima ih svuda od vlade do DB o čemu vi to pričate Srbi ne žele crnu goru već crnogorci neće da se odreknu Srbije

kolja

pre 12 godina

Ja mislim da bih mogao satima da elaboriram na temu kako su srbi i crnogorci jedan narod. Isto tako bih mogao satima da pricam na temu kako je skroz ok da crnogorci imaju svoju drzavu, svoju ekonomiju, svoj pravni i politicki sistem. Medjutim, ono sto oni ne zele da priznaju je cinjenica da je problem njihove samostalnosti njihov unutrasnje-politicki problem i posledica je cinjenice da oduvek polovina Crne Gore zeli samostalnost a druga polovina ujedinjenje. Ono sto me najvise plasi je to da bi oni opet za 20-30 godina mogli da se predomisle (kao i toliko puta u istoriji)i da pozele da se ujedine sa Srbijom. A Srbija sta god tad bude uradila bice po pravilu pogresno. Nikada se mi necemo njih resiti...

nemanja

pre 12 godina

Autorka teskta je kao lajtmotiv uzela, sasvim namerno i vrlo pogresno, tezu da Srbija ne moze da prihvati da je Crna Gora samostalna. Samim ostatak teksta je devalviran.

bns

pre 12 godina

Samo ovaj podatak govori sve Crna Gora populacija 650,000 ljudi.Malo veca od NOVOG SADA sa okolinom.

Mislim da vise ne treba da uopste razmisljamo i pricamo o njima daleko im kuca bila.Ali vidim Crnogorski Lobi u Srbiji se neda.

Djani Marshal

pre 12 godina

Ukratko: u racunici za prosecnu platu su samo srecnici koji su zaposleni a novac za plate potice od prodaje kucnog srebra i zaduzivanja... narko-biznis je irelevantan.

McEnroe

pre 12 godina

Evo vam info iz prve ruke --> Drzava nam se raspada. Mozda su plate i vece u odnosu na region ali niko ni ne pominje da kasne po 5-6-7 mjeseci. Privreda je totalno urusena, ostao nam je samo Turizam [na staklenoj nozici] mada ko zna sta ce biti s' tom granom privrede jer kaskamo za ostatkom decenijama [infrastruktura] a da ne pricamo o usluzi koja je i vise nego katastrofalna. Previse smo mi precjenili sebe. Znate nije lijepo kada se setate Budvanskom rivom i prodjete pored restorana Jadran i cujete onako finu mediteransku muziku a onda 10 metara dalje prodjete pored restorana Olimpija i cujete nekakve ruske operete ili sta god da su. Sta li misle stranci? Da su dosli u nekakvu malu Rusiju ili tako nesto? Vjerujte koliko god statistika pokazivala da je stanje u CG bolje to nije tacno jer ne mogu da vjerujem u te papire s obzirom da zivim u Budvi i vidim sta se desava. Od lijepog malog mediteranskog sela kakvog smo voljeli postadosmo neki grad Kosovara, Albanaca, Bosancuga onih nevaspitanih...I sve se to reflektuje na ostatak CG...Sve u svemu, jako jako lose.

PS. Sve neki Rabrenovici...

nixonn

pre 12 godina

Pa naravno da svi beze od nas, nadam se da ce i Vojvodina uskoro jer je njihova kultura mnogo dalja od Beogradjanske. STo se tice aspiracija prema Crnoj Gori posto mislimo da smo mnogo pametni nije ni cudo sto se boje nase politike. Well done Crnogorci

urke

pre 12 godina

pa ice i nama bolje kad vecina stanovnika shvati da eu nema alternativu i zasto nema alternativu kada vecina stanovnika shvati da nismo bombardovani zato sta smo nego zbog miloseviceve politike i kad velika vecina stranaka bude imala isti cilj a mi ih razlikovali samo po tome kojim putem hoce da nas vode ka tom cilju.

tokamak

pre 12 godina

Savakog minuta, svakog sata, svakog dana gradjane Srbije je sve manje briga za Crnu Goru.To je najvece dostignuce Crnogorske nezavisnosti.Naravno da postoje jos ljudi koji seku vene za "Srpskom Spartom" i prizeljkuju bratske, sestrinske i kakve god ne veze ali ja verujem da ce za koju godinu i njih to da prodje. U svakom sluceju stvari se krecu u pravom pravcu i polako vracaju u normalu

nixonn

pre 12 godina

Pa naravno da svi beze od nas, nadam se da ce i Vojvodina uskoro jer je njihova kultura mnogo dalja od Beogradjanske. STo se tice aspiracija prema Crnoj Gori posto mislimo da smo mnogo pametni nije ni cudo sto se boje nase politike. Well done Crnogorci

Icarus

pre 12 godina

Bilo kako bilo, ko god da se odvojio njemu krenulo na bolje. Srbija je ocigledno nebeska zemlja za nebeski narod... Nadam se da ce i Vojvodina uskoro jer ovo vise nema smisla. A i sta je tu toliko lose da postoje vise srpskih drzava? Bar bi se u Vojvodini onda stvarno radilo na ocuvanju manjina.

McEnroe

pre 12 godina

Evo vam info iz prve ruke --> Drzava nam se raspada. Mozda su plate i vece u odnosu na region ali niko ni ne pominje da kasne po 5-6-7 mjeseci. Privreda je totalno urusena, ostao nam je samo Turizam [na staklenoj nozici] mada ko zna sta ce biti s' tom granom privrede jer kaskamo za ostatkom decenijama [infrastruktura] a da ne pricamo o usluzi koja je i vise nego katastrofalna. Previse smo mi precjenili sebe. Znate nije lijepo kada se setate Budvanskom rivom i prodjete pored restorana Jadran i cujete onako finu mediteransku muziku a onda 10 metara dalje prodjete pored restorana Olimpija i cujete nekakve ruske operete ili sta god da su. Sta li misle stranci? Da su dosli u nekakvu malu Rusiju ili tako nesto? Vjerujte koliko god statistika pokazivala da je stanje u CG bolje to nije tacno jer ne mogu da vjerujem u te papire s obzirom da zivim u Budvi i vidim sta se desava. Od lijepog malog mediteranskog sela kakvog smo voljeli postadosmo neki grad Kosovara, Albanaca, Bosancuga onih nevaspitanih...I sve se to reflektuje na ostatak CG...Sve u svemu, jako jako lose.

PS. Sve neki Rabrenovici...

tokamak

pre 12 godina

Savakog minuta, svakog sata, svakog dana gradjane Srbije je sve manje briga za Crnu Goru.To je najvece dostignuce Crnogorske nezavisnosti.Naravno da postoje jos ljudi koji seku vene za "Srpskom Spartom" i prizeljkuju bratske, sestrinske i kakve god ne veze ali ja verujem da ce za koju godinu i njih to da prodje. U svakom sluceju stvari se krecu u pravom pravcu i polako vracaju u normalu

Nenad-EU

pre 12 godina

Ni meni kao Srbinu nije jasno zbog cega se nasi politicari bave Crnom Gorom i Crnogorcima. Imamo toliko svojih problema koje trebamo da resavamo. Ja na CG gledam kao i na svaku drugu stranu drzavu i da je bilo pameti da se jos '92. lepo razidjemo i svako na svoju stranu. Ovako bili su uz nas dok je jos bilo para da se izvuce i da se okoriste, kljucni ljudi koji su doprineli propasti Srbije i srozavanju u svetu na najnize moguce grane su upravo Crngorci (SM, Karadzic, Bulatovic...) a sad po nama i drvlje i kamenje sto bi reko narod. Sto se mene tice zelim im sve najbolje u nezavisnoj drzavi i da se vise nikad ne sastanemo u nekoj federaciji. Vreme je da se okrenemo sebi i nasoj drzavi (bar ovome sto je ostalo).

misa

pre 12 godina

Pa ljudi moji pola rukovodilaca i ljudi na visokim položajima u Srbiji su i dalje crnogorci ima ih svuda od vlade do DB o čemu vi to pričate Srbi ne žele crnu goru već crnogorci neće da se odreknu Srbije

SMSDB

pre 12 godina

Zivimo bolje nego Srbi,e kako je onda tek njima ? Pa ovo ili neke komentare kad procitam tacno se zapitam jesam li ja lud ili ovde neko pise gluposti.Crna Gora nista ne proizvodi,turizam postaje smijesan jer su rastjerali turiste u grcku,bugarsku,tursku i slicne jeftinije destinacije.Indostija u CG ma ajde molim vas,CG je puna stovarista nekih trgovinskih centara i slicno i sva roba u njima je iz uvoza nema nista domace.One pare od prodaje zemlje jos pomalo traju pa se nesto kao gradi ali znatno manje nego ranijih godina.Vizuelno bi se reklo da se u Pg dobro zivi a ustvari dobro zive samo oni koji svercuju narkotike rade u administraciji ili imaju neke dobro razradjene trgovine,od proizvodnje nista.To koliko je zaposlenih to mozemo da okacimo macku o rep posto je barem 40% od tog broja zaposleno samo fiktivno oni niti idu na posao niti primaju plate niti ima tih fabrika u kojima su bili zaposleni.Vizuelni utisak o dobrom zivotu moze se vidjeti samo u Podgorici posto imaju gradonacelnika koji uzima pare iz drzavnih fondova uz saglasnost drzave kako bi evropskim zvanicnicima Podgoricu predstavili kao Evropski grad cim izadjete malo iz Pg imate Cetinje koje je bukvalno dolina gladi u kojoj nista ne radi,imate Niksic kojim svakog dana paradiraju nezadovoljni radnici,imate Berane koje je zatrpano smecem koje nemaju gdje da odlazu.imata Crnu rupu Pljevlja koja vec 2 godine nemaju vodu za pice i u kojima je zivot rizicniji nego u japanu nakon havarije Fuklusime,imate Bijelo Polje koje uprkos svim pricama o nekom razvoju ne lici ni na sta vise od kasabe i imate primorske gradove koji su malo je reci jadni za neku ozbiljniju turisticku ponudu.E ja zivim u toj i takvoj Crnoj Gori,u kojoj nista ne funkcionise i svi se problemi bacaju u drugi plan pored price o crnogorstvu,strahu od veliko-srpskog nacionalizma i slicnim nebitnim stvarima.Zivim u drzavi koja sebe proglasi ekoloskom a od smeca ne mozes proci ulicom,sa gradovima koji su ekoloske crne rupe.Zivim u drzavi u kojoj 5-10 % ljudi ima sve i 90-95% nema nistaosim golog zivota.Nemamo vise ni nadu u nesto bolje.E to je prava slika i svako onaj ko vam kaze da je drukcije ili je sluga tih 5-10% ili je jedan od njih.Vjerujte da se za tih 5 godina nista na bolje nije promijenilo da se n lazemo ne bi se ni promijenilo da je ostalo kao i prije jer te price o drzavnom statusu,simbolima,nacionalizmu,pravima gradjana i slicnim stvarima sve je to nista,nebitna stvar,jedina je bitna ekonomska baza a nje nema nigdje vise na ovim prostorima nema je jos od 1991. i tacka.Samo se pitam dokle?!

Igor

pre 12 godina

Crna Gora je drzava cija vlast je nesto izmedju diktature i karikature! Srbija sustinski ne treba da ima nista sa Crnom Gorom i svi potezi sadasnje vlasti koji idu ka investicijama na tu stranu su tracenje vremena i novca. Apsurdno je ulagati novac u barsku prugu, ako postoje alternativni pravci Dunavom i preko Hrvatske. Koridor 11 treba da poveze zapad Srbije sa centralnim delom i omoguci tom delu zemlje da se razvija, a da li ce Crnogorci ili ne napraviti svoj deo autoputa ne treba da bude niti nasa briga niti nas trosak. Istorija je lepa, ali od nje se ne zivi! Dosta smo placali cenu istorijskih zabluda na Kosovu, ne moramo jos i za Crnu Goru!

Svetozar od Vojvodine

pre 12 godina

(Djoka od Vojvodine, 22. maj 2011 00:58)

Pameti mi u Vojvodini imamo još od Austrougarske,a tebi i sličnima su Turci popili mozak posle 500 godina.

bns

pre 12 godina

Samo ovaj podatak govori sve Crna Gora populacija 650,000 ljudi.Malo veca od NOVOG SADA sa okolinom.

Mislim da vise ne treba da uopste razmisljamo i pricamo o njima daleko im kuca bila.Ali vidim Crnogorski Lobi u Srbiji se neda.

kolja

pre 12 godina

Ja mislim da bih mogao satima da elaboriram na temu kako su srbi i crnogorci jedan narod. Isto tako bih mogao satima da pricam na temu kako je skroz ok da crnogorci imaju svoju drzavu, svoju ekonomiju, svoj pravni i politicki sistem. Medjutim, ono sto oni ne zele da priznaju je cinjenica da je problem njihove samostalnosti njihov unutrasnje-politicki problem i posledica je cinjenice da oduvek polovina Crne Gore zeli samostalnost a druga polovina ujedinjenje. Ono sto me najvise plasi je to da bi oni opet za 20-30 godina mogli da se predomisle (kao i toliko puta u istoriji)i da pozele da se ujedine sa Srbijom. A Srbija sta god tad bude uradila bice po pravilu pogresno. Nikada se mi necemo njih resiti...

dolabella

pre 12 godina

@nixon,
posto ti mislis da si mnogo pametan i kulturan, moram ti reci da se ne kaze "beogradjanske" nego "beogradske", a za nas Vojvodjane nemoj brinuti:necemo se otcepiti!

Серђо

pre 12 godina

Честитам Црној Гори независност. Још Вам је Клинтон у гостима, па може ли бити љепше, заједно да мрзите Србе.

nemanja

pre 12 godina

Autorka teskta je kao lajtmotiv uzela, sasvim namerno i vrlo pogresno, tezu da Srbija ne moze da prihvati da je Crna Gora samostalna. Samim ostatak teksta je devalviran.

a.b.b.s.bgd

pre 12 godina

Crna gora samostalna stanovnici bolje zive nego gradjani u Srbiji...to je tacno kao i to da je ogroman broj crnogoraca u Beogradu,gde zive,rade i zauzimaju radna mesta gradjana Srbije,ako su hteli samostalnost sta ce onda ovde nek se vrate u Crnu goru gde im cveta ekonomija,turizam...a sto se turizma tice nadam se da je uspeli u 2011 da naprave izum i srede kanalizaciju tako da vise ne zagadjuju more..:)..a i da je sa vodom sve u redu da turisti ne moraju da trce da se istusiraju jer vode nema posle 19 h...:):)...mogu da shvatim da trpimo kritike vecih zemalja...ali necu da prihvatim da Crna gora komentarise odnose u negativnom kontekstu sa Srbijom...i da se o tome polemise...!!!!

Mladen Mladenovic

pre 12 godina

Neka im je sa srecom napredak. Zelim braci Crnogorcima prosecna primanja od 5000 evra. Kao u nekim seikatima, pa da moji sinovi budu gastarbajteri u Crnog Gori, ako vec sadasnja oligarhija na vlasti u Beogradu, nije sposobna da organizuje zivot na bogatim i bozanskim prostorima Srbije. Napredak i prosperitet Crne Gore, u svakom smislu te reci, uopste nisu problem za Srbe i Srbiju. Nerviraju druge sekundarne stvari, na koje mi zaista ne mozemo da uticemo. Nervira izmisljanje "tople vode" i "rupe u saksiji" koje pronalaze osvedoceni srbofobi Milo,Misko,Ficko i pripadajuca im kamarila.Nervira negiranje istorijskih cinjenica i pokusaj negiranja necega sto je u samom fundamentu Crne Gore i Crnogoraca. Nervira to, sto se takvim postupcima ne vidi razlog, osim u bolesnoj mrznji vlasnika celokupne "flore i faune" u Crnoj Gori. Nervira to sto bolesni animoziteti jedne licnosti mogu da poremete i uzdrmaju nesto sto je jedan isti narod, zvao se on Crnogorac, Srbin, Crnogorac, Srbin i tako do beskraja, stvarao i gradio hiljadama godina. Nervira to sto aktuelni gospodar Crne Gore, pokusava da "redefinise" Njegosa, slavnu Crnogorsku istoriju, dinasticke odnose dve drzave pa cak i religiju. Nervira to sto, umesto pragmaticnog politicara, koji je manirom pravog oportuniste, iskoristio sve pruzene mogucnosti i priblizio se liku i delu najslavnijim juznoamerickim diktatorima, pokusava da glumi apostola i "tatka" novih Crnogoraca i Nove Crne Gore, koja se ne zove tako vec, Montenegro. Nervira i to sto se stalno bavi Srbijom i Srbima, kao da su mu oni jedina "platforma" koja ga odrzava da ne "potone".

Milos

pre 12 godina

Nadam se da ce se uskoro u CG ziveti dovoljno dobro da privuce sve ovdasnje Crnogorce da se tamo vrate sa svojim plemenskim kumovskim i svim drugim vezama i oslobode drzavne institucije, fakultete, pravosudje itd. svim ostalim gradjanima Srbije.

Djani Marshal

pre 12 godina

Ukratko: u racunici za prosecnu platu su samo srecnici koji su zaposleni a novac za plate potice od prodaje kucnog srebra i zaduzivanja... narko-biznis je irelevantan.

kole

pre 12 godina

Ljudi sta pricate ja sam iz cg i uopste nisu tacni ti statisticki podaci.
Prvo prosecna plata oko 500 e ahhahaah malo sjutra.Drugo ti podaci o zaposlenosti nisu tacni pa ja vidim svojim ocima da niko nista ne radi odje,ne zato sto su crnogorci lijeni-pa dobro malo i jesu,nego zato sto nema posla,nema fabrika koje bi proizvodile nesto,stare propadaju.Privatizacija je uglavnom loshe prosla,crna gora nista ne proizvodi zivi samo od turizma .A i turizam je u odredjenoj krizi.U crnoj gori dobro zive ljudi koji su na vlasti oni primaju po tri-cetri plate posto imaju vise funkcija pa to podize prosjek plate na nivou drzave.A to sto pricate da vam je da se ocistite od crngoraca iz bgd-a,pa vi ocigledno zaboravljate da u cg zivi 200 000 srba ,ja prvi ja sam srbin iz cg i imam rodbinu u bgd i idem tamo stalno znaci vise nesmem da dolazim jel?LOL pozzz kiss kiss

tot

pre 12 godina

Cuj, prosecna plata bolja nego nasa.Statistika je cudo golemo :-D
I kod nas kad bude 2/3 nezaposleno ,onda ce i nama biti plate u tom proseku.
Ziveo sam tamo 4 godine,gradjevina dobro zaradjuje,narko dileri i primorije koji iznajmljuju krevete,ostali se svi hvataju za glavu.
Njima nije ni dozvoljeno preko javnog servisa da izadju u javnost i kazu koliko ih ima.
Takodje treba imati na umu plemstva,pa je korupcija veoma izrazena, slicno po principu nase(tadic,mrkonjic,dacic...).
Rusi su bili , oprali pare i nema i ih.
A vise od dobrog argumenta , da stavimo politicare,kumove, blizu i dalju rodbinu jesu studenti koji dodju u beograd da zavrse univerzitet i ovde grebu na sve nacine da ostanu.
Njih jedino izvlaci u uvovm trenutku PDV na promenu vlasnicke strukture nepokretnosti na primoriju i oporezivanju stranaca, pa i iz srbije, dok su bosanci u povlascenom polozaju.
Drago mi je da su se odcepili, jos kad bi se preipitalo drzavljanstvo ovdasnjih crnogoraca, srbija bi imala debelo veci BDP

Dexterijus

pre 12 godina

Srbija posle svih "iskustava" sa "bracom" iz bivse YU, treba da se okrene samoj sebi.I da je neinteresuje niko osim svojih gradjana koji zive u njoj.
Meni se u sustini ****** za bilo koga van Srbije, jedino Republika Srpska zasluzuje i bolji odnos nergo sto ga imamo sad. Srbija mora da krene da se razvija ekonomski, jer imamo potencijal,ali nemamo adektvatne politicare.
Kada bude doslo nasih "5 min" mi necemo moci da ih iskoristimo ako i dalje budemo dno dna Evrope.
A kada dodje tih "5 min" resice Srbija u tih 5 min sve ono sto izgubili u zadnjih 5 vekova. Mi smo takav narod, i verujem da ce se to i desiti.
Bice Srbija ponovo Velika.

Nenad011

pre 12 godina

Red bi bio da novinar istrazi odakle onda prosecna plata 500e, kada vec skoro nista ne radi a to sto radi, radi uz "obilnu drzavnu pomoc", odakle drzavi novac za pomoc? Mozda "porez" na autoput za glisere Bar-Bari? Mozda da se zapita za kog klijenta jedina fabrika duvana na KiM proizvodi cigarete u smeni od 21h do 06h?
Ako je novinar spreman da Srbija bude takva zemlja, nema problema, treba samo nasoj diajspori u Kolumbiji uvesti drzavni "porez na promet" opijatima i eto svima srece.

Blur

pre 12 godina

Po naslovu i uvodu čovek bi pomislio kako se u CG živi duplo bolje nego u Srbiji. A kada na dan dođu činjenice stvar se menja. Jedina dobra stvar je to što je plata viša nego u Srbiji i što je inflacija nizka. Problem je naravno u tome što plate kasne, što je nezaposlenost visoka i što je "domaća" valuta prejaka i zato uništava domaću proizvodnju i izvoz. Industrija je potonula više nego igde u bivšoj SFRJ, poljoprivreda koja bi mogla pokriti domaće potrebe je nedorasla zadatku pa se većina hrane uvozi i zbog toga se još povećavaju troškovi života. Privatizacija je ispala priHvatizacija a prodaja nepokretnosti je donela dobru zaradu samo u one dve godine pre svetske ekonomske krize. Sada, u vreme krize, posle rasprodaje porodičnog srebra i sa slabom cestnom i željezničkom infrastrukturom, smanjenim prometom Luke Bar, vlastima ne preostaje ništa osim zaduživanja obveznicama. Sve u svemu, možda je nezavisnost onim 55-60% građana koji su želeli nezavisnost donela emocionalnu pobedu i zadovoljstvo ali je državu dovela u slabiju poziciju nego pre 2006. godine. Izgradnja modernije železničke i cestne infrastrukture će koštati više milijardi evra, što mala zemlja sa malim budžetskim prihodima neće moći izgraditi. Nepostojanje dobre infrastrukture znaći i slabu turističku ponudu, koja je jedina preostala privredna grana.

Bora

pre 12 godina

Nije nikakav problem sto je Crna Gora samostalna,zelim im sve najbolje,to su nasi rodjaci , kumovi,prijatelji, problem je u politici te drzave koja ne lici na nase rodjake,kumove i koja nije prijateljska.Kao u Orvelovom romanu 1948. i oni imaju velikog brata, ministarstvo istine i pokusavaju da menjaju istoriju,pored zivih svedoka.

Radovan

pre 12 godina

I ja slavim taj dan, odnosno samostalnost Srbije (napokon). Jos kad bi vam vratili sve one sa dugim vratovima sto su trazili Beograd cim se rode sve bi bilo na svom mestu.Srecan sam zbog toga sto vam je zivot bolji nego u Srbiji i zato vas molim nemojte da dolazite ovamo jer ja tamo sigurno necu dolaziti. Vise volim da odem u Grcku i neke druge zemlje.Jedino pozdravljam vecinski narod u Crnoj Gori, po zadnjem popisu ove godine 33% se izjasnilo kao Srbi.

Srbogorac

pre 12 godina

O cemu vi duskutujete?
zar nevidite da je to ista ******, lopovi su na vlasti i u jednoj i u drugoj drzavi i dok god se to ne promijeni narod ne moze biti zadovoljan.

Pozdrav iz Beca

Lela

pre 12 godina

Pa ako je sve tako super zasto jos uvek imamo toliko crnogoraca u Srbiji. Neka idu u njihovu idealnu zemlju. U Srbiji su pokupili sve rukovodece funkcije, svi su zaposleni,dok Srbi nemogu da rade u sopstvenoj zemlji od njih. A Beograd polako postaje crnogorski grad. Gde god se okrenes cujes njihov govor. I nikom nista.
I nije bas idealno Srbima u Crnoj Gori. Ja sam pre nekoliko godina dozivela takve neugodnosti da moja noga nikada vise nece krociti na njihove plaze. Kako kazu, nas govorh ih iritira, i svi smo im mi cigani, prljavi....
A to da je vise srba na letovanju u Crnoj Gori to je cista laz. I da su jeftiniji od Grcke...hahahaaaaaaa.......................
U Grckoj dobijas celi apartman u ful sezoni za 180 evra, a oni krevet izdaju za 25 evra po danu.
Cak su i Rusi poceli da prodaju svoje kuce...od najezde siptara....
Zelim im sve najbolje...daleko im lepa kuc...neka uzivaju u svojoj nezavisnosti...

DRAGAN

pre 12 godina

DALI POSTOJI IJEDAN NAROD KOJI IMA TAKO KRATKO PAMCENJE KAO MI SRBI.LICNO NE VERUJE.SETIMO SE ODVAJANJE SLOVENIJE IZ TADASNJE JUGOSLAVIJE.TADA SMO KOMETARISALI I POLITICARI I SKORO CEO NAROGD KAKO CE ONI LIPSAVATI GLADNI BEZ NAS.A STA SE DOGODILO ZNAMO SVI.I UMESTO DA IZVUCEMO ZAKLJUCAK I DA ZA SVA VREMENA KORIGUJEMO MISLJENJA I OTREZNIMO SE MI SADA PRORICEMO PROPAST CRNE GORE ,OMALAZAVAMO NJIHOVE POLITICKE VODJE , PA I CEO CRNOGORSKI NAROD, A NIKO NECE DA PRIHVATI DA SU ONI KAO DRZAVA PRESTIGLI NAS U SVAKOM POGLEDU.PROSECNA ZARADA U CRNOJ GORI JE PREKO 500 EUR.N SRBI OPAMETITE SE JEDNOM. PRESTANITE DA MISLITE KAO NASA POLITICKA ELITA JER ONI SVE STO RADE I SVE STO NAM GOVORE CINE IZ PARTIJSKE I LICNE KORISTI. I TO SVI I OPZICIJA I OVI SA VLASTI.OPAMETIMO SE.

Sutomore Оpština

pre 12 godina

Klasična priča, uvjek su vam krivi neki drugi, uvjek su vam svi krivi osim vas samih.


...ko glasa taj ima moć, no očigledno nemate ni moć ni pamet...

Prvo krivi Turci, pa Tito, pa Crnogorci... Who's next?

pre 12 godina

@Nenad-EU Ljudi koji su dorineli propasti Srbije i srozavanju njenog ugleda u svetu su sami Srbi. To sto je Milosevic, koji je uzgred rodjen u Srbiji u Pozarevcu, ziveo i odrastao u Srbiji, vodio Srbiju nema veze sa Crnom Gorom nego sa samim Srbijancima. Pa milion ih je bilo na trgu kad god bi on drzao govor. To sto Srbija mora svoje vodje da trazi u ljudima koji poreklo vode u Crnoj Gori (ukljucujuci Karadjordjevice) nema veze sa Crnom Gorom nego sa Srbijom i Srbijancima. Evo, ugled Srbije se i dalje srozava i Srbija i dalje propada, jesu li Crnogorci opet krivi i za to? Kad se pojavi negativna vest o Srbiji, na primer ubiju navijaca Francuza u sred "civilizovanog" Beograda, jesu li i to Crnogorci koji srozavaju ugled Srbije? Na zalost, ono sto treba razmisliti je obrnuto, da li je Srbija srozavala ugled Crne Gore? A cinjenice kazu da jeste. Crna Gora je samostalna i ispred Srbije u integracija ka normalnom svetu, a krenula je od nule. To nesto govori...

Nole Delija

pre 12 godina

Iskreno receno drago mi je da Crnogorci slave praznik i da im je bolje bez nas, nemam nista protiv njih, ali da budem iskren, nekako sam ravnodusan prema toj situaciju, bio sam jednom na njihovo primorje i nikad vise. Smatram da nam ne trebaju neki jaki odnosi, mozda jedino radi Srba u toj drzavi, prema drugim stvarima ne. Ne znam koliko uopste stanovnika ima ta drzava a da su bas Crnogorci, mozda pola miliona ili sveukupno milion ljudi? Tako da trebamo brinuti o nama,a ne o njima.

bata

pre 12 godina

Potpuno je neumesno uporedjivati Srbiju i Crnu Goru. Pa Crna Gora jedva da ima nesto vise od 500.000 stanovnika. O broju zaposlenih da i ne govorimo. Njihove mesecne plate moze da isplati svaki malo bogatiji tajkun. Da i ne govorimo sta bi ta zemlja mogla da uradi kada bi znala da iskoristi svoje potencijale za turizam, ali oni misle da je dovoljno da turistima ponude sunce i slanu morsku vodu.

vojvođanin

pre 12 godina

Sve je to lepo. Ali, sta cemo sa crnogorskim gradovima po Vojvodini? Subotica, Vrbas, Kula, Novi Sad je 80 posto crnogorski i selima. Zato poljoprivreda i propada.To kod njih ne postoji
(bandere cekaju, 21. maj 2011 11:04)

Au šta izjavi čovek i ostade živ.

Duhovna nadgradnja

pre 12 godina

Bolji zivot se ne meri samo prosecnom platom u evrima. Na primer, u tako maloj zemlji kao sto je Crna Gora tesko da moze da se dobije bilo kakvo ozbiljno obrazovanje (osim mozda o turizmu). Dokaz - Srbija je prosle godine bila medju prvih 10 zemalja u svetu na medjunarodnoj matematickoj olimpijadi za srednjoskolce, dok je Crna Gora na samom svetskom dnu (u drustvu sa svojim susedom Albanijom):

http://www.imo-official.org/year_country_r.aspx?year=2010

Изногуд

pre 12 godina

Вратите им ове директоре одавде и њихове роЂакЕ, и ето и нама боље економске ситуације. А таман ће и попунити те празне станове...

@nixonn

pre 12 godina

У Војводини живи 70% Срба. У црној гори 30%. Која је то култура војвођанска боља од остатка Србије? Бечка архитектура? Мађарски путеви? Тамбураши? Па шта је са јужно српском музиком? Шумадијска музика? Какве су то небулозе што потурате остатку Србије?

јовис

pre 12 godina

Само још да они што владају Србијом оду доле мало да владају родном грудом. После завршених правних и економских мегатренд доктората. Ем имају леп и нов језик, ем имају лепу и нову цркву. У нов живот топла браћо!

Jada iz Srbije

pre 12 godina

Vi i dalje besplatno školujte Crnogorce,uzmite mesto našoj deci,a svi mi ćemo odvajati za školovanje stranaca!Nikada mi pameti nećemo imati!Zato propadosmo,a još se i dičimo.

urke

pre 12 godina

pa ice i nama bolje kad vecina stanovnika shvati da eu nema alternativu i zasto nema alternativu kada vecina stanovnika shvati da nismo bombardovani zato sta smo nego zbog miloseviceve politike i kad velika vecina stranaka bude imala isti cilj a mi ih razlikovali samo po tome kojim putem hoce da nas vode ka tom cilju.

Toni

pre 12 godina

Samostalnost da, o boljem zivotu nema ni govora. Price o prosjecnoj zaradi su u domenu naucne fantastike, jer su to podaci koje servira drzavni statisticki zavod. U zemlji kojoj 20 godina kroji kapu balkanski Lukasenko, nijedan se podatak ne objavljuje bez kontrole. Ne znam ni sam da kazem da li bi Crnoj Gori bilo bolje u zajednici sa Srbijom ili ne, ali znam da je stanje crno da ne moze biti crnje. Osim sto je ekonomska situacija katastrofalna, vlast dodatno podgrijava medjunacionalne i vjerske probleme, koristeci ih kao argumente svoje vladavine. Na referendumu uopste nijesam glasao, ni za samostalnost ni za zajednicu, a sada prosto analiziram i sagledavam stanje. U ovom periodu se mnogo sta moglo pozitivno rijesiti, ali su stvari otsle suprotnim tokom. Oni koji zive od crnogorske samostalnosti (vlast i njeni privjseci), su svakim danom sve vise svjesni kakvom se ambisu blizimo. Ponavljam da ne znam da li bi u zajednici sa Srbijom bilo bolje, ali ionako od ovoga tesko da moze gore. U zdravlje.

Podgorica

pre 12 godina

Poruka za "liberalnije intelektualce" u Srbiji: Patronat ili brige za srbe u CG od strane Srbije nema koliko bi trebalo da bude. Cak se rezim u CG vise bavi pitanjem tzv. Crnogorske crkve u Srbiji.
Srbi u NDCG su prepusteni sami sebi u borbi koju vode sa vjecnim dps-sdp rezimom za svoja prava. Srbi su u Crnoj Gori gradjani drugog reda.

Strasbourg

pre 12 godina

Ma zasto da se diskutuje o ovome o cemu vi diskutujete, priznali su Kosovo i to im se ne moze oprostiti!!
Inace proveo sam 3 godine u Cg i video velike suprotnosti u pogledu svega. jedni umiru za Srbijom, drugi se tese nezavisnoscu, primorje zivi, sever umire, malo se Zabljak jos drzi, ali i gore uglavnom dolaze razni mafijasi i grade objekte sumnjivim novcem. Pljevlja zahvaljujuci rudniku uglja i termoelektrani su velika lokomotiva. Berane, Rozaje, Plav i sl. su vec skoro potpuno preuzeli "oni", o Ulcinju da ne govorim. Brzo ce taj njihov orao da pocrni...zivi bili pa videli.

Momo

pre 12 godina

Svaka cast CrnoGorcima!!!Samo napred,ukoro ce CrnaGora dostici standard zemalja EU,a i uskoro ce posati Monako na Jadranskom moru!!!Saljite Vase najuspesnije u Srbiju da je poslovno,privredno,politicki itd..,drze tamo i gde se danas nalazi,tako je i zasluzila jer ipak Srbi u Srbiji nisu klansko,plemenski narod.

Sutomore Оpština

pre 12 godina

@(McEnroe, 21. maj 2011 03:10)

Ti mora da si neki isfrustrirani Srbin koji stalno pljuje po svojoj matičnoj državi CG.

Ništa se ne raspada, ništa ne propada već su to isti problemi u privredi kao i u Srbiji.
Visoka nelikvidnost, ekonomija bazirana na uslugama i preprodaji, radiš u državnoj firmi pa ti kasne plate (kao i u Srbiji).

Drugo - Ruska muzika u restoranima?
I ja bih je puštao kako bih privukao visoko platežno sposobne goste, Rusi plaćaju barem 4X više nego Srbi.

Treće - Gosti su gosti, bez obzira da li su Albanci, Kosovari, Bosanci, Srbi ili ti ne znam ko, ako imaju pare svi su dobrodošli!



Ekonomski gledano, definitivno nam je bolje nego kada smo bili sa Srbijom. Volim Srbiju, tamo sam rođen, ali neke stvari su bolje odvojene, to vam je kao dva bračna druga koja žive odvojeno, bolje je.

seljačka posla

pre 12 godina

Evo odmah ovih što bi da rasteravaju i razmeštaju ljude, rasterali su desetak miliona ljudi iz Jugoslavije pa 500,000 Cronogoraca iz SCG pa milion Albanaca-Kosovaca iz Srbije i ostalo je još Vojvodina, Sandžak pa da se krene redom po gradovima a za kraj po rodnim selendrama. Zbog takvog vašeg mentaliteta u Beču živi preko 100,000 Srba u Čikagu preko 500,000 i tako dalje. Bolje se unormalite da se oni vrate ili pođite od sebe pa vratite sve te što ste oteraili ratovima i svojim mentalitetom da ne zauzimaju radna mesta Austrijancima i Amerikancima? Sad će naravno da se se neko stručan javi i objasni mi da je u stvari neka nacionalna manjina koje nema ni 5% u Srbiji oterala sve te ljude i upropastila sve fabrike a ja sam samo neupućen i zato bi mi bilo bolje da ćutim i ne pričam stvari u koje se ne razumem.

Zile

pre 12 godina

Navijacki i "ideoloski" tekst, neprimeren ovom sajtu. Dovoljno je samo da se procita ona glupava kovanica "liberalniji" (to valjda, ako "volis" Mila, onda si "liberalniji"?!), pa da covek shvati sa kakvim pamfletom ima posla.

Bojan

pre 12 godina

Nasilen podele ne mogu doneti dobro. Svi smo mi isti, govorili ekavicom ili ijekavicom, zvali sebe Bosnjacima, Srbima, Crnogorcima ili Hrvatima. U sutini, mentalitet nam je ista. E to, bas taj mentalitet cini jednu naciju vise nego etnicko ubednje. Nama valja graditi zajedno, ali i imati svoju privatnost u onoj meri u kojoj je dobro za sve. Meni je najvise zao da se narod zavadio, poceo brat brata da mrzi. Ne treba nam to, treba nam da zaboravimo na te politicke igre i da najzad mislimo na izgradnju, na posao, na ekonomiju, na nasu decu.

dejan

pre 12 godina

pa ice i nama bolje kad vecina stanovnika shvati da eu nema alternativu i zasto nema alternativu kada vecina stanovnika shvati da nismo bombardovani zato sta smo nego zbog miloseviceve politike i kad velika vecina stranaka bude imala isti cilj a mi ih razlikovali samo po tome kojim putem hoce da nas vode ka tom cilju.
(urke, 21. maj 2011 02:54)

Preporučujem (+18) Ne preporučujem (-60)

Kao sto vidis Urke, 2/3 ljudi i posle 20 godina misli da ce svako ko se odvoji od Srbije propasti, da su Srbi "visi" narod i da im niko ne treba, da je SM genijalan strateg i politicar, da mi upravo i zivimo filozofiju "evropa IMA alternativu", u EU necemo, jer mislimo da je njima gore nego nama. I naravno da ce svi problemi biti reseni kad Tomislav Nikolic dodje na vlast, jer je on mnogo bolji nego "ovi".
Za sve ovo nema racionalnog objasnjenja... to moras prihvatiti tako i kraj. Cena za ovakvo razmisljanje 2/3 stanovnika jeste visoka ali Srbi je placaju sami i ovoj trecini ne preostaje nista drugo nego da to trpi ili da se iseli! Kako se do ovakvog katastrofalnog stanja u razmisljanju nacije doslo je posebna prica.

Junacine

pre 12 godina

Blago njima. Samo da im orao ne pocrni... ;)
(genius, 21. maj 2011 02:55) taj crni orao je na kosova!!! opet se nama sprdate a vi ste jedina zemlja koja se smanjila u 21. vijeku tako da nam ne treba vasa odbrana lol pustite komewntar kad ste i ovaj njegov

bandere cekaju

pre 12 godina

Sve je to lepo. Ali, sta cemo sa crnogorskim gradovima po Vojvodini? Subotica, Vrbas, Kula, Novi Sad je 80 posto crnogorski i selima. Zato poljoprivreda i propada.To kod njih ne postoji

knez

pre 12 godina

ala je vama dobro kad imate vremena da ovoliko komentarisete...ja sam i crnogorac i srbin koji zivi u vojvodini...batalite tudja posla i gledajte sebe,kao da mozete nesto da uticete sa vasim komentarima :p

rade

pre 12 godina

Polako. Pa pola gradjana je bilo za zajednicu sa Srbijom! Ko je cinio drugu polovinu? Ko sada odbacuje Crnu Goru? Ocigledno se nastavlja politika daljih podela!

Tipolir

pre 12 godina

Autorka teskta je kao lajtmotiv uzela, sasvim namerno i vrlo pogresno, tezu da Srbija ne moze da prihvati da je Crna Gora samostalna. Samim ostatak teksta je devalviran.
(nemanja, 21. maj 2011 07:40)
______________________
......a ta teza je kao neistinita?
Srbiju je šokirao svaki izlazak jedne od republika iz zajednice, počevši od Slovenije pa nadalje. Kad su izašli iz zajednice Crno Gorci, Srbiju je to toliko dotuklo, da odlazak Kosova proživljavaju još uvijek omamljena, ošamućena i samo se čeka da se prevrne na leđa, širom raširenih ruku. Odlazak Sandžaka, ležeći neče ni osjetiti, kao ni ostale koji će polako brisati od Beograda. Na kraju ostaje ono što je poodavno zapisano,
beogradski pašaluk!

Shone

pre 12 godina

Онамо, онамо... са развалина
дворова царских врагу ћу рећ':
"С огњишта милог бјежи ми, куго,
зајам ти морам враћати већ'!"

ja

pre 12 godina

Što se unutrašnje politike tiče i nema neke razlike što se CG i SRB tiče...I jeni i drugi imaju isti tretman i ni tamo ni ovamo situacija nije baš bajna..Ipak sa druge strane CG mnogo bolje vodi spoljnu politiku mnogo brže napreduje ka Evropi i nema problema poput haških bjegunaca...Isto tako ima valutu koja je ista kao u Evropi što jedan olakšavajući faktor u ovoj krizi.Turizam je razvijen sasvim dovoljno,možda nije kao u Španiji ali je za ovoliku državu sasvim dovoljan trenutan nivo...Po svim trenutnim pokazateljima CG će u EU prije Srb i zbog toga je,za mene kao Crnogorca bolje što se CG otcijepila..Pozdrav.

milan

pre 12 godina

Ja sam iz Srbije i vec 3 godine radim u cg i ne planiram da se vratim u Srbiju,mozda se ovde ne zaradjuje bas toliko koliko su naveli urednici ali cinjenica je da se zaradjuje vise nego u srb! i moze mnogo lepse da se zivi I moram nesto da kazem jer redovno to citam u komentarima koji se odnose na cg: naime vecina pise kako je osoblje na primorju neljubazno i koliko su plaze zagadjene, e pa za vasu informaciju osoblje lokala na primorju uglavnom cine srpski drzavljani a plaze zagadjuju ****** iz srbije,kao ono ma ko ih sisa! o kakvoj cistoci mze da prica jedan gradjanin Leskovca ili nekog sela u juznoj srbiji,nemojte molim vas vise! Posetite Bar i uvericete se koliko vode racuna o higijeni i cistoci!

Pozdrav iz buducnosti, godina je 2035.

pre 12 godina

HOCU NEZAVISNOST CUKARICE, HOCU NEZAVISNOST CUKARICE, HOCU NEZAVISNOST CUKARICE!!! Ja sam Cukaricanin, jezik mi je cukaricki, vera mi je cukaricka. Nas ugnjetavaju Beogradjani koji nam otimaju nacionalni identitet i tvrde da smo i mi Beogradajani. A mi to nismo. Cak i ne govorimo istim jezikom. Dobro jesu slicni jezici ali vojvodjanski i sumadisjki sto ne razumemo to je strasno, blizi nam je poljski. Novosadski jezik pogotovo. O crnogorskom necu da pricam, blizi nam je kineski po gramatici. Mada ruku na srce i slabo idemo mi Cukaricani dole, treba preci prvo granicu Beograd-Sumadija, pa onda iz republike Sumadije u republiku Zlatibor, onda odatle jos nekoliko malih drzavica pa u Rasku iz Raske u drzavu Novi Pazar, pa se opet vracas u Rasku, zatim u Sjenicku republiku, i tu jos imate Prijepolje ali njihova granicna kontrola nije rigorozna (ali je cudan pomalo prijepoljski jezik, barem meni) i konacno Crna Gora, e tu je malo lakse jer to je Unija i tu su granice tako reci formalne. Jedino dole Ulcinjska republika ima probleme, jer vodece drzave unije. Podgoricka i Cetinjska smatraju da ne ispunjavaju uslove za clanstvo, pa se ovi batrgaju. A nisu bas u dobrim odnosima sa republikom Bjelo Polje i republikom Durmitor pa ih zato valjda drze odvojene nekakvim ojacanim granicama.

Uglavnom nije nam lose, jesu guzve na granicama, ali se postujemo i uvazavamo medjusobno. I nekako se osecamo slobodnije. Najveci je taj problem sto evo vec ide 2035 godina ima deset godina kako Cukarica proglasi nezavisnost a Beograd to jos ne priznaje.


PS Vojvodjani autonomasi i Crnogorci hocemo li ovakvu buducnost, ih kako je lepa sta mislite?

FILIP

pre 12 godina

(McEnroe, 21. maj 2011 03:10) klasicni primjer covjeka koji mrzi svoju zemlju, i ovako izlagao pola a vi se lozite i klikajte preporucujem lol nije bajno naravno ali se zivi mnogo bolje nego sto je ovaj napisao, a i bolje nego u srbiji kao sto vam i vasi analiticari govore!!!

Srbin Niksic

pre 12 godina

Ne postoje "Crnogorci".
Postoje Srbi iz Crne Gore, Srbijanci, Srbi iz Bosne, Srbi iz Hercegovine i td.
Pozdrav braci u Srbiji, nadamo se uskoro jednoj drzavi.

Djoka od Vojvodine

pre 12 godina

Tako treba i VOJVODINA VOJVODJANIMA!!.
(Svetozar od Vojvodine, 21. maj 2011 15:26)
# Link komentara

Svetozare od Vojvodine,tebi i tvojim prijatljima potrebna je hitna pamet.*******

Cetinjanin

pre 12 godina

Sjetite se samo da vam je crnogorska vojska pravila odstupnicu kod Mojkovca da bi vasa vojska mogla da pobjegne preko Albanije u Grcku. Koliko je samo crnogoraca izginulo boreci se u vasoj armiji protiv Austrougarske. Moj djed je ratovao na strani Srbije! To su bili junaci! To je bilo cast i pomoc braci u nevolji.
Jedino sto danas cujem jesu maliciozni komentari na racun Crne Gore. Ne shvatam komentare tipa: Imaju 650k stanovnika, k'o Novi Sad. Pa kakve to veze ima? Onda je Vatikan katastrofalan, Monako da ne pricam, Luksemburg se raspada. Kakva logika, oprosti im Boze.

Недељко Стефановић

pre 12 godina

Сви предлози о протеривању су неприхватљиви и не бих их коментарисао.

Са друге стране, ако се у Црној Гори боље живи него у Србији, откуд то да нико из Србије не иде у Црну Гору, а Црногорци само наваљују у Србију? Не терам ја никога, али миграциони процеси говоре о томе где се како живи.

srdjan70

pre 12 godina

Kada igra Hrvatska reprezentacija po pravilu navijam za hrvate.Kada igra Crna gora po UVEK navijam za protivnika pa makar to bila i Albanija.Ne znam zasto,ali tako je.
A sto se tice njihovog mora tamo ne bih otisao ni da me u goste zove njihov predsednik.
Moram samo da kazem da mi se bas svidja njihova pesma gde ih "zelja mori da se vrate Crnoj gori".
PA IDITE VISE AKO VAS MORI ZELJA,ALI STO PRE

NS

pre 12 godina

Nemam nista protiv CG i njenih stanovnika,... ali odlazite sa nase teritorije, ostavite nas na miru vise! Prodadoste svu dedovinu u CG, dodjoste u Srbiju i ******* nam se kolima od 100.000 evra, stanovima, satovima, ovim, onim,.. ******

Aleksandar

pre 12 godina

za Svetozra od Vojvodine:

vi i vama sličnim što gajite iluziju da ako se Vojvodina otcepi da će poteći med i mleko:
ko će da vam bude na vlasti? Dulić i Pajtić? Jao si ga vama!

Šećerane, prehrambenu industriju i obradive površine drži svega nekoliko ljudi, i oni će imat još veću moć - a da vi njima otmete imovinu bez dokaza da su nelegalno kupili? Strazbur će vam zavrnuti uši.

Nije problem u tome da li vlada Beograd, Subotica, Niš ili neko reći, već kakvu vlast imamo - a ta vlast je odraz našeg naroda.

Po čemu smo bolji od te vlasti?

A za vlast u Beogradu je i Vovjodina glasala...

Zoran

pre 12 godina

Pozdrav za bracu Srbe iz Crne Gore.Gluposti o prosecnoj plati u Crnoj Gori plasira njihova vlast.Pa u Bijelom Polju kad mehanicaru das 15 evra on place od srece a to im je kao razvijen grad.ljudi,to je beda i jad.Ono sto se vidi na moru nije realno.A njihova realnost je ocajna.

ja

pre 12 godina

svi koji su mogli su pobegli od beograda, i slovenci i hrvati i makedonci i crnogorci.... to isto ce uraditi vojvodina, sandzak..... i dokle god vlast u bg to ne shvati i prizna nastavice se tako. izuzetak su srbi iz provincije, njima je nazalost bg pojam

Milan Podgorica

pre 12 godina

Bilo bi dobro da braca iz Srbije shvate da je CG okupirana.
Od NATO,USA i EU satelita. Da je na njenom celu mafija i najgora vlast od postanka CG. Da vecina pravoslavnog CG stanovnistva jedva ceka dan da vidi ledja ovakvoj vlasti i ovakvoj CG i dozivljava Srbiju kao jedinu svoju maticu i drzavu.
Ovo nije montenegro no junacko srpsko leglo!

Lala na kvadrat

pre 12 godina

@vojvođanin

Ne znam sta je covek pogresno napisao. Da zivis u Vojvodini znao bi kakva je situacija. Jeste da su mnogi dosli za vreme kolonizacije posle II Svetskog rata, ali se jos ponasaju kao da su juce sisli sa Lovcena. A, ruku na srce, ni mi se jos nismo navikli na njih i to ce tako ostati. Kad samo pomislim da su "nasi" oterali Svabe, a doveli ove, bude mi muka.

Marko

pre 12 godina

Ih sto je simbolican onaj mali bicikl na prvoj slici - zastava veca tri put od momka i bicikla zajedno. Skoro vec i od Crne Gore. Karikatura drzava.

Srbin iz EU

pre 12 godina

Nije mi jasno kako je u CG prosecna plata oko 500€, ako se nista ne proizvodi i niko ne radi a i nema sta. Jedino je ovaj novinar koji je ovo napisao hteo da uvredi gradjane Srbije, kako je CG imala pravo da se odvoji i sada zive bolje. Pre bih rekao da je ovo varka jer nema ekonomskih pokazatelja za ovaj prosek, jos da im nema turista iz Srbije neznam kako bih preziveli. Ali, ako kamioni sa robom iz Srbije prestanu da im voze hranu i sve drugo, morace sami to da proizvode i zato treba da se radi. Ostace im puste plaze i Hoteli jer ce se Srbija najzad probuditi. A Crnogorcima u Srbiji preporucujem da se vrate tamo kada im je tako lepo i da oslobode radna mesta za srpske radnike. Kod njih je sve procvetalo samo narod ne koji i dalje prima plate i penzije iz Fondova EU, ako nisu znali. E to je istina o bogatoj CG gospodine novinaru koji si napisao tekst o zivotu u istoj.

partizan

pre 12 godina

......a ta teza je kao neistinita?
Srbiju je šokirao svaki izlazak jedne od republika iz zajednice, počevši od Slovenije pa nadalje. Kad su izašli iz zajednice Crno Gorci, Srbiju je to toliko dotuklo, da odlazak Kosova proživljavaju još uvijek omamljena, ošamućena i samo se čeka da se prevrne na leđa, širom raširenih ruku. Odlazak Sandžaka, ležeći neče ni osjetiti, kao ni ostale koji će polako brisati od Beograda. Na kraju ostaje ono što je poodavno zapisano,
beogradski pašaluk!
(Tipolir, 21. maj 2011 15:43)
A vi cete svi ziveti u podgorickim,novo pazarskim i ostalim mini pasalucima...ima da se usrecite

Slobodna Vojvodina

pre 12 godina

Očigledno je svima bolje kada se otcepe od Beograda.
Samo je Vojvodina od jedne od najbogatijih regija prilikom stvaranja SHS-a, ispala obična siromašna provinicja. Dokle?

Zmaj

pre 12 godina

@Branko

A ti onda idi pa zivi u Crnu Goru ako tako mislis. Ako nesto ne volim onda su to oni koji pljuju u tanjir iz koga jedu. *******

Pera

pre 12 godina

Cemu ovakav provokativan i bezobrazan naslov koji realno nema mnogo veze sa tekstom. Valjda Srbi treba da se osecaju lose? Ne razumem.

pepi

pre 12 godina

NE mogu da verujem koju sramotu od komentara vecina od ljudi iz srbije preporucava.....
HVALI SE NEZAVISNA CRNA GORA KOJA JE IZDALA SRBIJU, TRAZI SE NEZAVISNA VOJVODINA ???!!!
Alo bre ljudi sta je sa vama??? Srbi, Vojvodjani, Crnogorci pa koja je to razlika izmedju nas??
MI SMO JEDAN NAROD!!!
Ni Hrvatska nije trebala da se odvaja, mi smo svi isti....
Zivim u Svajcarskoj i vidim kako nam se svi smeju kad pogledaju na mapu evrope.... pitaju se sta ce ovim "jugosima" 10 zemalja.... i upravu su ljudi
u svajcarskoj se govori nemacki, francuski, italijanski, retoromanski, imaju najraznije vere i neko se ne buni
a mi??? kao neke ****** iz 10. veka ocemo da se delimo u sela jos malo.....
Jednostavno ne razumem vise ovaj nas narod.......

Perica

pre 12 godina

Do Grcke perfektan put, povoljne cene, prelepo more, ne placas 5 eur suncobran, parking, nema ekoloske takse, i niko te ne pita da li si paradajz turista. Gde god stanes mozes da se okupas. A Crna Gora... ne moze crnje da bude... Daleko im lepa kuca. Jos samo da prestanemo da razmisljamo o pruzi Beograd-Bar, auto-putu do Crne Gore i sve u redu.

dusan

pre 12 godina

Drago mi je za Crnogogorce. Sta su duzni da sede i muce nase brige, bili su bombardovani zbog nas, u ratu, u izolaciji, sad smo jos ljuti na njih sto su se resili bede. Okrecu se ljudi Evropi i zapadu pobegli od Azije kojoj smo mi naklonjeni. Voleo bih da im bude 20 puta bolje nego nama samo da se ovaj nas narod opameti. Srbiji treba PREOKRET.

bojan

pre 12 godina

......a ta teza je kao neistinita?
Srbiju je šokirao svaki izlazak jedne od republika iz zajednice, počevši od Slovenije pa nadalje. Kad su izašli iz zajednice Crno Gorci, Srbiju je to toliko dotuklo, da odlazak Kosova proživljavaju još uvijek omamljena, ošamućena i samo se čeka da se prevrne na leđa, širom raširenih ruku. Odlazak Sandžaka, ležeći neče ni osjetiti, kao ni ostale koji će polako brisati od Beograda. Na kraju ostaje ono što je poodavno zapisano,
beogradski pašaluk!
(Tipolir, 21. maj 2011 15:43)

neces ni ti osjetiti odlazak Krajine jednog dana vjeruj mi...

Gojko

pre 12 godina

Trebate razmisljati dublje i sire dragi citaoci. Postojanje dve drzave od dva bratska naroda (jednog indentiteta)je vestacka tvorevina zapada. Da bi ostvarili svoje planove postavili su svoje ljude da upravljaju tim drzavama, koji se nesmetano bogate i provode ponizno njihovu imperijalisticku politiku, sve na neznanju, neobavestenosti i propagandi da je bolje ziveti odvojeno. A narod sa takvom politikom pokako izumire nezavisno na kojoj strani se nalazi...

ville

pre 12 godina

Ajde oni sto imaju kuce uz more valjda i nekako ok zive, ali ovi sto nemaju kuce uz obalu, ono je tuga za oci i usi. I nemojte samo Srbiju sa jednom maleckom, nazadnom, kriminalnom drzavicom da uporedjujete. Dajte nesto severnije od nas, jer ovo dole je vise za sazaljenje nego od njih nesto covek da nauci ili da trazi neku dublju vezu. Pazi kad me uopste ne tangiraju.

cedo

pre 12 godina

CIA factbook (CIA knjiga cinjenica)

Montenegro (Crna Gora)

GDP - per capita (PPP) (Drustveni Proizvod po glavi stanovnika)
$9,900 (2010 est.)

Serbia (Srbija)

GDP - per capita (PPP):
$11,000 (2010 est.)

прича је завршена

pre 12 godina

шта је прво што црногорци поклоне свом новорођенчету?
Карту Београда.
;)

Eee

pre 12 godina

Cisto da ispravim b92, nisu naatale dve drzave vec jedna - Crna Gora, a Srbija je sukcesor SCG.
A sto se tice "napretka" CG, sta oni imaju stanovnika, mala, ekoloska drzava, imaju more, kako ne bi bili bolji. A i ko da je tesko biti boljeg standarda od Srbije...

proud

pre 12 godina

milo digne prst,i odma naljuti srbe hahaha!kralj najveci!!!!
(kiki, 21. maj 2011 16:05)

Vi velikocrnogorci zaista mislite da ste mnogo vazni i da mi mislimo dan i noc o vama. Kao bez vas ne mozemo da zivimo. Ja procitao clanak o Crnoj Gori posle 2 godine, a na televiziji ne secam se sta sam zadnji put cuo o Crnoj Gori i obratio paznju na to. Eto toliko ste vi vazni nama, toliko da vas ne spominjemo. Ljudi shvatite mi zivimo svoj zivot a ne zalimo za vama.

nikola

pre 12 godina

Hahahah te floskule da je svima bolje od kad su se odcepili je obicna izmisljotina. Nijedna od bivsih republikica nece dostici standard iz nekadasnje SFRJ kad smo bili zajedno to je cinjenica. Ko je lud da dodje u ove ogranicene banane i ulozi novce.

Laza

pre 12 godina

sikter Jadran i hrvatski deo i crnogorski, ne kapiram šta naše novine uporno pišu o Crnoj Gori i Hrvatskoj ne interesuju me te dve "evropske" zemlje, u njihovoj štampi kada pišu o Srbiji isključivo su negativne stvari a mi njih dižemo u nebesa koda još uvek podsvesno živimo u Yugi, manite se Crne Gore koja sveukupno ima stanovnika kao N.Beograd dobro možda malo više, ali ne kapiram šta nama ta crna gora znači izdali su nas, odriču nas se i menjaju istoriju mene takva država uopšte ne zanima..a isto vidim ovde dosta ljudi su kritični a ubeđen sam da ovo leto Crna Gora će biti preplavljena "domaćih" turista iz sada susedne zemlje Srbije i pitam ko je ovde lud, oni nisu sigurno.

Jedna Zena

pre 12 godina

Kao zena koja dosta vremena provodi u samoposlugama mogu da kazem da je u CG (centar PG) sve bar 20-30% skuplje nego u centru Beograda .....
i nija tacno da su im plate tolike...sta je "prosek" uzmes 2% koji zaradjuju milione i ostali 98% koji jedva prezivljavaju i imas 600E mesecno !!

Svajcarac

pre 12 godina

Dzaba ta plata kad Milo vadi prosek:

Standart je:

International Monetary Fund (2010)

74. Serbia 10,830
75. Montenegro 10,742

I to nije da su oni bili iza nas pa nas prelaze, nego obrnuto.

A is svidja mi se ova grafika nerazvijenog i razvijenog sveta:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Average_GDP_PPP_per_capita_2010.svg

Pozdrav svima!

Nikola,Podgorica

pre 12 godina

Prica o boljem zivotu je prica za malu djecu i neupucene.Ja zivim solidno,imam stalni posao i solidnu platu ali znam kako je ljudima oko mene.Svaki dan slusam zalbe da ne mogu da nadju posao,ne primaju ili im kasne plate,nemaju ili im ne placaju zdravstveno i penyijsko osiguranje a korumpirana inspekcija rada nista ne preduzima.Ja nemam pojma odakle se uzimaju ovi podaci ali realnost ne govori tako!U Crnoj Gori imate vrlo mali broj ljudi,uglavnom biznismena i politicara koji zive ekstremno dobro,izuzetno mali broj ljudi koji zive normalno (u koje ja spadam) i ogroman broj ljudi koji zive ispod granice siromastva! Sa druge strane,sto se tice izjava i komentara o Srbiji,to je klasicno prodavanje magle narodu da bi se skrenula paznja sa nekih zivotnih "bombi" koje se ticu egzistencije i ne razumijem ko vise uopste moze da povjeruje u njihove price o srpskom imperijalizmu ili sta vec! Opet,narod u Srbiji bi trebao promijeniti svoj mentalitet i pogled na svijet i zivot.

doktor

pre 12 godina

Ovo je klasican primer koliko su okolne zemlje pod uticaje SRBIJE.. kada god napises nesto afirmativno o njima,pa makar malo i preteras,eto ih da se hvale kako im je dobro... Priznali Kosovo ,izdali Srbe ,pa nagradjeni i treba da im zavidim ,na cemu? zna se ko je najveci i istorijski najvazniji (nauka sport,umetnost)narod EX Yu

Живорад

pre 12 godina

У тексту се тврди да Србија није прихватила чињеницу да је Црна Гора самстална држава. Мислим да то не одговара стварности и велико је и штетно лупетање.

SRBIJANAC

pre 12 godina

POZDRAV BRACI SRBIMA IZ CRNE GORE I NEDAJ TE SE !!SVI MI MANJE VISE POTICEMO IZ CRNE GORE ILI TI STARE HERCEGOVINE CITAJ TE NJEGUSA I TO JE TO !!!

Зоран

pre 12 godina

Честитам!!! А сад ове ваше директоре из Србије лепо позовите да вам помогну око економије.. хахаха имамо их превише овде

Nenad

pre 12 godina

Znaci svakodnevne teme u srbiji ili bolje receno na srpskim medijama su kosovo, evrospka unija, s vremena na vreme crna gora, bosna, izbori i poneki politicar koj obecava grade i kulove i nikad ne ispuni. Nista od toga se ne odnosi na nas realan zivot. Neznam kad ce da se okrenemo ozbiljnim temama,o porezu, o birokratiji o tome kako se biznismenima i kompanijama poklanjaju pare i unistavaju male privrede umesto da se stvaraju najbolje uslove za svakog iste, kako da pomognemo ljudima da izvoze nesto, gde su ekonomski rezultati obecani pre 10 godina???? Postajemo kandidati za evropsku uniju...hahahaha kakav uspeh. Gledajte nasta lice nasi gradovi, djubre na sve strane, trotoari katastrofalni, autobosi iz 70 ih godina...A mi se brinemo o crnoj gori i evropi. Mozda kad udjemo u evropu postajemo norveska, sve te probleme resavamo za dan hahahahahaha a jos ako zadrzimo kosovo i crnu goru?? Pa jaci smo od japana hahah kako da nije.

McEnroe

pre 12 godina

Niti mrzim CG niti SRB daleko od toga. To sto sam rekao je sve tacno, jer ja sam realan i ne dozvoljavam da mi aktuelna vlast u CG vrijedja inteligenciju i soli pamet.

Evo za sve koji su zadovoljni zivotom u CG ---> Svaka vam cast, super se zivi, plate su preko 1000e i rastu, cijene hrane i elektricne energije doduse padaju konstantno. Drzava je ekonomski tigar, turizam nam je elitan da je to strasno. Evo i Klinton nam je dosao. Samo da podsjetim: 6 hotela je sa 5* u CG. Industrija nam je super, izvoz nam je porastao na 45 milijardi dok nam je uzov samo 10 evra. Sve zivo proizvodimo mi sami, i super nam je. Ne sjedimo vise po kaficima i ne pijuckamo kafu od pozajmljenih para nego sada svi radimo kao Japanci. Desila nam se metamorfoza preko noci i postali smo najjacha drzava na planeti. Pogledajte samo koliko Bosanaca, Albanaca, Marokanaca, Ganejaca, Filipinaca, Njemaca, Austrijanaca, Rusa, Italijana zivi u CG. Sve u svemu SUPER NAM je!

Andrej

pre 12 godina

Neka pisac ovog clanka podje na www.ciaworldfacktbook.com pa nek vidi koliko je ''bolji'' ivot u CG (uporedi PPP GDP CG i Srbije)
Sve bas cveta u CG, od Bijelog Polja, Andrijevice, Niksica, Cetinja...Industrija i privreda rade pa razbijaju i svi imaju, po CG statistici 520 eura plate

Srbijanac

pre 12 godina

Cekajte! Kako onda Crnogorcii dalje dolaze u Srbiju i ima ih svugde? Zasto ne idemo mi u Crnu Goru kad je tamo tako sjajna situacija? Koliko preduzeca u Crnoj Gori drze razni bosovi koji mozda i kroz te plate peru pare? Koliko ljudi tamo direktno zavisi od neke vrste internacionalnog kriminala? Dajte malo pogledajte oko sebe ljudi, ne verujte zvemu sto procitate.

tomislav krizan

pre 12 godina

Netko ovdje rece, Srbija treba da se okrene sebi nakon raspada Yu. A zasto se ne okrece sebi? Pa upravo zbog toga sto srpski imperijalizam niti nakon svih poraza ne slabi, sto se vidi i po broju komentara tipa sve je to Srbija. I upravo su svi koji su iz bivse drzave pobjegli zato i sretni, pa kad se tome doda i cinjenica da je svugdje bolje nego u srbiji, place vece, autoceste napravljene, EU sve bliza, onda sreci zbilja nema kraja! Pitanje je sto se treba dogoditi da u Srbiji nestane velikosrpskog imperijalistickog mitomanstva.

peđa

pre 12 godina

Što se prije oslobodite stereotipa da u Crnoj Gori ništa ne proizvodi,bolje po vas.Samo da navedemo dio onoga što se izvozi,Aluminijum-oko 120000 tona godišnje,daido metal(auto industrija),drvna idustrija,brodogradilište,elektronika,turizam,itd..
Buđet se ostvaruje sa 98%,a najmanje smo zadužena zemlja bivše sfrj.Svaka zluradost-šteti!

zare

pre 12 godina

Ja kao Crnogorac koji sam glasao za nezavisnu Crnu Goru i od pocetka 90-tih bio za nezavisnost uopste ne mrzim Srbiju i Srbe, ali mi je cudno zasto se jos vodi ovakva kampanja protiv nas u CG, jer ako smo bili braca do juce kako ste tvrdili zasto odmah tolika mrznja i opsjednutost kada smo se razdvojili, po logici stvari braca kad se razdvoje zive u boljim odnosima a ovdje je suprotno sto dovodi do zakljucka nas ni tada nijeste voljeli nego ste nas smatrali nizom rasom i palili nam "sklempe" kad god bi stigli, pa posto sad nemate kome zao vam ste nas izgubili. Vi previse pricate o Vasem postenju sto odmah dovodi do sumnje, jer ko o cumu ....

klofach

pre 12 godina

e da su lopovi samo na vlasti, nego svi mi voliko da skrajnemo ako mozemo nesto skrajnut sa strane!!! tako se valjda rodimo, ne znam vise od petoro ljudi koje bi sjutra mogo ubaciti u vlast bez straha da barem u pocetku ne bi pomalo ostavljali sa strane za crne dane!!! vlast je onakva kakav je narod vjerujte nisam ni ja to vjerovao dok nisam malo prosetao i vidio... srecom u narodu ima boljih ljudi od mene i njih, i za narod ima nade za njih za vlast nema, i nikad nije ni bilo!!! a to ko je lopov ko nije ima ko da sudi nije na meni da prozivam!!!

Izlazak izSrbije

pre 12 godina

Generalno, svi su otisli od Srbje - i Crnogorci i Slovenci i Dalmatinci i Makedonci, sto je na neki nacin i ne tako cudno, jer ipak glavni grad Srbije nije bas New York, nego ipak ova kesa od grada, a jos gore, nije ni Rim, Pariz, London. Mis'im, de si video Velshanina da je zapalio od Engleske.

Ono sto me raduje, jeste cinjenica, da je ostalo samo jos mi da odemo i onda je to vec neki bolji zivot - u nekoj Barsi, nekom Edinburgu, nekoj Danskoj nekoj Italiji.

MALI I ZI

pre 12 godina

@sutomore opština

vaša pamet se vidi već prilikom ulaska u vašu narko tvorevinu koju vi zovete državom. ja više volim da mi budemo ovako glupi,a vi tako pametni...nek vam je sa srećom.

Ipak su to oni!

pre 12 godina

********

I da li moze neko da mi objsani potrebu da Srbi svojataju Crnogorce jadne i nevine, da im otimaju tu njihovu velku drzavu. Najozbiljnije pitam nek mi neko kaze razlog sta mi imamo od toga da trista hiljada ljudi proglasavamo svojima ako to oni nisu. Da povecamo stanovnistvo? Ne verujem jer da li imali sedam miliona ili sedam miliona i trista hiljada nije neka primetna razlika. Da povecamo teritoriju?Isto ne verujem jer je isto procenat povecanja neprimetan. Dobro eto izlaz na more ali to ne objasnjava to sto vas primoravamo da budete Srbi bez razloga. Mogli smo lepo da vas osvojimo i to je to. Ni turci nisu tvrdili za potlacene narode da su Turci, niti Nemci da su oni koje su osvojili da su Nemci, niti jedna osvajacka zemlja tvrdi da su svi narodi upravo njihova braca. Tako da ajmo objasnjenja ZASTO BI MI LAGALI I TVRDILI DA STE VI SRBI AKO TO NISTE? Samo mi to objasnite bas me zanima.

Vi kao nacija ne postojite naravno izmisljeni ste, postojite kao geografski pojam i ja sam Beogradjanin, ali samo to da zamislimo da vi jeste nacija, sta mislite sto bi mi vas svojatali. To vam je isto ko kad bi sad Rusi poceli nas da sovjataju jer smo im mnogo bitni.



PS Izvinjavam se Srbima koji su nasilno odvojeni od svoje zemlje. Gore napisano se odnosi na "crnogorce" tu nevidjeno veliku naciju od trista hiljada ljudi koliko inace se okupni u jednom julskom danu na Adi Ciganliji.

Vultures

pre 12 godina

Svima je bolje nego Srbiji, izgleda cim pobjegnu od nje prodisu punim plucima, pa se pitam kako je Srbija bila glavna karika u Jugoslaviji?, vjerovatno zato sto je muzla sve ostale republike, a o samodoprinosima koji su isli za Beograd 50 godina da i ne pisem.

Зоран

pre 12 godina

Прочитам овде наслов, па погледам РТС вести. Е не могу више да их гледам, иако ме туче носталгија. До пре годину и по до две, и могло. Сада као у доба, да се смири и теши народ. Веле они да имамо и ми и Црногорци проблеме. А ко их нема? Па свако иам проблеме. Али да ником ниеј горе ко се од нас отцепио, јасно је. Исли исто или боље. Још кад би могли сами од себе да се отцепимо.

Goran

pre 12 godina

Posle prvog pasos sam prestao da čitam. Obaveštenje autoru: SVE države u okruženju imaju strategiju za odnose sa svojim narodom van granica svoje države. Sram da bude te tzv. liberalne "intelektualce" koje citira.... "Srbija je ćopava a ti joj kradeš štaku..." (BS)

Logika

pre 12 godina

Kad se pomene bilo kakav uspeh Crne Gore, od muke pozelene, .... , Srbi iz Crne Gore ! Ovo je mimo bilo kakve racionalne reakcije, ali je tako.
Mnogi od njih bi pozeleli da i sami lose zive ali da i drzavi ide lose.
Ovo je autenticno balkanski fenomen - inat i samodestruktivnost iz totalno iracionalnih i imaginarnih pobuda

bogdan vucetic

pre 12 godina

situacija u Crnoj Gori je odavno losa da losije ne moze biti.. svi znamo da je na vlasti vec 20 god mafijaski rezim mila djukanovica koji je toliko unazadio drzavu da se postavlja pitanje kako uopste opstajemo.. sa pricom o evropi samo mazu oci narodu, a njima samima ne odgovara da drzava udje u evroatlanske integracije.. veliko je nezadovoljstvo u narodu..

Iza Brda

pre 12 godina

Ko zna, sve mu je jaasno. Crveni Rvati dobili nezavisnost. ,,Neke ljude možeš da lažeš sve vreme, sve ljude možeš da ležeš neko vreme, ali sve ljude ne možeš da lažeš sve vreme,,Abraham Linkoln.

Mladen Mladenovic

pre 12 godina

@ZORAN:Pa ako ste najgori dragi gospodine, zasto se ne promenite?Ili, Vi to mozda u "dobrom srpskom duhu", mislite da su DRUGI losi ali, ne i VI?Zasto mislite da su bolji oni koji su otisli od onih koji su ostali?Sta to Vas, razlikuje od ostalih Srba, kako bismo se ugledali na Vas?

nikola

pre 12 godina

(nikola, 22. maj 2011 12:29)
Koji to standard u SFRJ,pa osamdesetih godina je bio bankrot te SFRJ.
Koliko god se ti smijao svima je bolje od kada su otišli od lidera regiona koji je mislio da je on glavni,a drugi da rade kako on kaže.
___…__

Svima je bolje nego Srbiji, izgleda cim pobjegnu od nje prodisu punim plucima, pa se pitam kako je Srbija bila glavna karika u Jugoslaviji?, vjerovatno zato sto je muzla sve ostale republike, a o samodoprinosima koji su isli za Beograd 50 godina da i ne pisem.
(Vultures, 21. maj 2011 21:01)
Apsolutna istina!
(mario, 22. maj 2011 22:04)
--------------------
Izracunajte sami momci imli ste pored stanova vikendice i kuce na moru sad se nikako nemozete takmiciti sa britancima i platom od 2500-3500kuna placati kvadrat 2500eur na jadranu. Mozda neki stan od 40kvm na kredit od 30godina ali kuce na moru su daleka proslost. Verujem i da je kod vas goli opstanak radi se za hranu.

Dr Crne Magije

pre 12 godina

Drzava je zajednica ravnopravnih gradjana uz sve svoje obaveze i prava,mnogo vise od teritoje sa granicama,ona se valorizuje u srazmeri njene moci da zastiti one nemocne,siromasne,bolesne,svoju buducnost(decu),da postuje sve koji su bili jesu i bice.Srbija i Crna Gora sigurno to nerade a i nece jos dugo,jer ovi koji su na vlasti rade samo za svoje interese,pravne drzave nema.BOG NAM POMOGAO.

Svetlan Erin

pre 12 godina

Nakon čitanja članka o našim biblijskim skakavcima( http://www.b92.net/biz/fokus/analiza.php?yyyy=2011&mm=05&nav_id=513647 ), zavidim Crnogorcima. Oni su se odlučili imajući jasniji ''pogled'' na svoje političare.

mario

pre 12 godina

(nikola, 22. maj 2011 12:29)
Koji to standard u SFRJ,pa osamdesetih godina je bio bankrot te SFRJ.
Koliko god se ti smijao svima je bolje od kada su otišli od lidera regiona koji je mislio da je on glavni,a drugi da rade kako on kaže.
_________________________________________________________________________

Svima je bolje nego Srbiji, izgleda cim pobjegnu od nje prodisu punim plucima, pa se pitam kako je Srbija bila glavna karika u Jugoslaviji?, vjerovatno zato sto je muzla sve ostale republike, a o samodoprinosima koji su isli za Beograd 50 godina da i ne pisem.
(Vultures, 21. maj 2011 21:01)
Apsolutna istina!

nixonn

pre 12 godina

Pa naravno da svi beze od nas, nadam se da ce i Vojvodina uskoro jer je njihova kultura mnogo dalja od Beogradjanske. STo se tice aspiracija prema Crnoj Gori posto mislimo da smo mnogo pametni nije ni cudo sto se boje nase politike. Well done Crnogorci

dolabella

pre 12 godina

@nixon,
posto ti mislis da si mnogo pametan i kulturan, moram ti reci da se ne kaze "beogradjanske" nego "beogradske", a za nas Vojvodjane nemoj brinuti:necemo se otcepiti!

Icarus

pre 12 godina

Bilo kako bilo, ko god da se odvojio njemu krenulo na bolje. Srbija je ocigledno nebeska zemlja za nebeski narod... Nadam se da ce i Vojvodina uskoro jer ovo vise nema smisla. A i sta je tu toliko lose da postoje vise srpskih drzava? Bar bi se u Vojvodini onda stvarno radilo na ocuvanju manjina.

Djoka od Vojvodine

pre 12 godina

Tako treba i VOJVODINA VOJVODJANIMA!!.
(Svetozar od Vojvodine, 21. maj 2011 15:26)
# Link komentara

Svetozare od Vojvodine,tebi i tvojim prijatljima potrebna je hitna pamet.*******

urke

pre 12 godina

pa ice i nama bolje kad vecina stanovnika shvati da eu nema alternativu i zasto nema alternativu kada vecina stanovnika shvati da nismo bombardovani zato sta smo nego zbog miloseviceve politike i kad velika vecina stranaka bude imala isti cilj a mi ih razlikovali samo po tome kojim putem hoce da nas vode ka tom cilju.

Prvo krivi Turci, pa Tito, pa Crnogorci... Who's next?

pre 12 godina

@Nenad-EU Ljudi koji su dorineli propasti Srbije i srozavanju njenog ugleda u svetu su sami Srbi. To sto je Milosevic, koji je uzgred rodjen u Srbiji u Pozarevcu, ziveo i odrastao u Srbiji, vodio Srbiju nema veze sa Crnom Gorom nego sa samim Srbijancima. Pa milion ih je bilo na trgu kad god bi on drzao govor. To sto Srbija mora svoje vodje da trazi u ljudima koji poreklo vode u Crnoj Gori (ukljucujuci Karadjordjevice) nema veze sa Crnom Gorom nego sa Srbijom i Srbijancima. Evo, ugled Srbije se i dalje srozava i Srbija i dalje propada, jesu li Crnogorci opet krivi i za to? Kad se pojavi negativna vest o Srbiji, na primer ubiju navijaca Francuza u sred "civilizovanog" Beograda, jesu li i to Crnogorci koji srozavaju ugled Srbije? Na zalost, ono sto treba razmisliti je obrnuto, da li je Srbija srozavala ugled Crne Gore? A cinjenice kazu da jeste. Crna Gora je samostalna i ispred Srbije u integracija ka normalnom svetu, a krenula je od nule. To nesto govori...

Momo

pre 12 godina

Svaka cast CrnoGorcima!!!Samo napred,ukoro ce CrnaGora dostici standard zemalja EU,a i uskoro ce posati Monako na Jadranskom moru!!!Saljite Vase najuspesnije u Srbiju da je poslovno,privredno,politicki itd..,drze tamo i gde se danas nalazi,tako je i zasluzila jer ipak Srbi u Srbiji nisu klansko,plemenski narod.

Junacine

pre 12 godina

Blago njima. Samo da im orao ne pocrni... ;)
(genius, 21. maj 2011 02:55) taj crni orao je na kosova!!! opet se nama sprdate a vi ste jedina zemlja koja se smanjila u 21. vijeku tako da nam ne treba vasa odbrana lol pustite komewntar kad ste i ovaj njegov

McEnroe

pre 12 godina

Evo vam info iz prve ruke --> Drzava nam se raspada. Mozda su plate i vece u odnosu na region ali niko ni ne pominje da kasne po 5-6-7 mjeseci. Privreda je totalno urusena, ostao nam je samo Turizam [na staklenoj nozici] mada ko zna sta ce biti s' tom granom privrede jer kaskamo za ostatkom decenijama [infrastruktura] a da ne pricamo o usluzi koja je i vise nego katastrofalna. Previse smo mi precjenili sebe. Znate nije lijepo kada se setate Budvanskom rivom i prodjete pored restorana Jadran i cujete onako finu mediteransku muziku a onda 10 metara dalje prodjete pored restorana Olimpija i cujete nekakve ruske operete ili sta god da su. Sta li misle stranci? Da su dosli u nekakvu malu Rusiju ili tako nesto? Vjerujte koliko god statistika pokazivala da je stanje u CG bolje to nije tacno jer ne mogu da vjerujem u te papire s obzirom da zivim u Budvi i vidim sta se desava. Od lijepog malog mediteranskog sela kakvog smo voljeli postadosmo neki grad Kosovara, Albanaca, Bosancuga onih nevaspitanih...I sve se to reflektuje na ostatak CG...Sve u svemu, jako jako lose.

PS. Sve neki Rabrenovici...

Sutomore Оpština

pre 12 godina

Klasična priča, uvjek su vam krivi neki drugi, uvjek su vam svi krivi osim vas samih.


...ko glasa taj ima moć, no očigledno nemate ni moć ni pamet...

Tipolir

pre 12 godina

Autorka teskta je kao lajtmotiv uzela, sasvim namerno i vrlo pogresno, tezu da Srbija ne moze da prihvati da je Crna Gora samostalna. Samim ostatak teksta je devalviran.
(nemanja, 21. maj 2011 07:40)
______________________
......a ta teza je kao neistinita?
Srbiju je šokirao svaki izlazak jedne od republika iz zajednice, počevši od Slovenije pa nadalje. Kad su izašli iz zajednice Crno Gorci, Srbiju je to toliko dotuklo, da odlazak Kosova proživljavaju još uvijek omamljena, ošamućena i samo se čeka da se prevrne na leđa, širom raširenih ruku. Odlazak Sandžaka, ležeći neče ni osjetiti, kao ni ostale koji će polako brisati od Beograda. Na kraju ostaje ono što je poodavno zapisano,
beogradski pašaluk!

Dexterijus

pre 12 godina

Srbija posle svih "iskustava" sa "bracom" iz bivse YU, treba da se okrene samoj sebi.I da je neinteresuje niko osim svojih gradjana koji zive u njoj.
Meni se u sustini ****** za bilo koga van Srbije, jedino Republika Srpska zasluzuje i bolji odnos nergo sto ga imamo sad. Srbija mora da krene da se razvija ekonomski, jer imamo potencijal,ali nemamo adektvatne politicare.
Kada bude doslo nasih "5 min" mi necemo moci da ih iskoristimo ako i dalje budemo dno dna Evrope.
A kada dodje tih "5 min" resice Srbija u tih 5 min sve ono sto izgubili u zadnjih 5 vekova. Mi smo takav narod, i verujem da ce se to i desiti.
Bice Srbija ponovo Velika.

Sutomore Оpština

pre 12 godina

@(McEnroe, 21. maj 2011 03:10)

Ti mora da si neki isfrustrirani Srbin koji stalno pljuje po svojoj matičnoj državi CG.

Ništa se ne raspada, ništa ne propada već su to isti problemi u privredi kao i u Srbiji.
Visoka nelikvidnost, ekonomija bazirana na uslugama i preprodaji, radiš u državnoj firmi pa ti kasne plate (kao i u Srbiji).

Drugo - Ruska muzika u restoranima?
I ja bih je puštao kako bih privukao visoko platežno sposobne goste, Rusi plaćaju barem 4X više nego Srbi.

Treće - Gosti su gosti, bez obzira da li su Albanci, Kosovari, Bosanci, Srbi ili ti ne znam ko, ako imaju pare svi su dobrodošli!



Ekonomski gledano, definitivno nam je bolje nego kada smo bili sa Srbijom. Volim Srbiju, tamo sam rođen, ali neke stvari su bolje odvojene, to vam je kao dva bračna druga koja žive odvojeno, bolje je.

FILIP

pre 12 godina

(McEnroe, 21. maj 2011 03:10) klasicni primjer covjeka koji mrzi svoju zemlju, i ovako izlagao pola a vi se lozite i klikajte preporucujem lol nije bajno naravno ali se zivi mnogo bolje nego sto je ovaj napisao, a i bolje nego u srbiji kao sto vam i vasi analiticari govore!!!

Серђо

pre 12 godina

Честитам Црној Гори независност. Још Вам је Клинтон у гостима, па може ли бити љепше, заједно да мрзите Србе.

dejan

pre 12 godina

pa ice i nama bolje kad vecina stanovnika shvati da eu nema alternativu i zasto nema alternativu kada vecina stanovnika shvati da nismo bombardovani zato sta smo nego zbog miloseviceve politike i kad velika vecina stranaka bude imala isti cilj a mi ih razlikovali samo po tome kojim putem hoce da nas vode ka tom cilju.
(urke, 21. maj 2011 02:54)

Preporučujem (+18) Ne preporučujem (-60)

Kao sto vidis Urke, 2/3 ljudi i posle 20 godina misli da ce svako ko se odvoji od Srbije propasti, da su Srbi "visi" narod i da im niko ne treba, da je SM genijalan strateg i politicar, da mi upravo i zivimo filozofiju "evropa IMA alternativu", u EU necemo, jer mislimo da je njima gore nego nama. I naravno da ce svi problemi biti reseni kad Tomislav Nikolic dodje na vlast, jer je on mnogo bolji nego "ovi".
Za sve ovo nema racionalnog objasnjenja... to moras prihvatiti tako i kraj. Cena za ovakvo razmisljanje 2/3 stanovnika jeste visoka ali Srbi je placaju sami i ovoj trecini ne preostaje nista drugo nego da to trpi ili da se iseli! Kako se do ovakvog katastrofalnog stanja u razmisljanju nacije doslo je posebna prica.

a.b.b.s.bgd

pre 12 godina

Crna gora samostalna stanovnici bolje zive nego gradjani u Srbiji...to je tacno kao i to da je ogroman broj crnogoraca u Beogradu,gde zive,rade i zauzimaju radna mesta gradjana Srbije,ako su hteli samostalnost sta ce onda ovde nek se vrate u Crnu goru gde im cveta ekonomija,turizam...a sto se turizma tice nadam se da je uspeli u 2011 da naprave izum i srede kanalizaciju tako da vise ne zagadjuju more..:)..a i da je sa vodom sve u redu da turisti ne moraju da trce da se istusiraju jer vode nema posle 19 h...:):)...mogu da shvatim da trpimo kritike vecih zemalja...ali necu da prihvatim da Crna gora komentarise odnose u negativnom kontekstu sa Srbijom...i da se o tome polemise...!!!!

Aleksandar

pre 12 godina

za Svetozra od Vojvodine:

vi i vama sličnim što gajite iluziju da ako se Vojvodina otcepi da će poteći med i mleko:
ko će da vam bude na vlasti? Dulić i Pajtić? Jao si ga vama!

Šećerane, prehrambenu industriju i obradive površine drži svega nekoliko ljudi, i oni će imat još veću moć - a da vi njima otmete imovinu bez dokaza da su nelegalno kupili? Strazbur će vam zavrnuti uši.

Nije problem u tome da li vlada Beograd, Subotica, Niš ili neko reći, već kakvu vlast imamo - a ta vlast je odraz našeg naroda.

Po čemu smo bolji od te vlasti?

A za vlast u Beogradu je i Vovjodina glasala...

tokamak

pre 12 godina

Savakog minuta, svakog sata, svakog dana gradjane Srbije je sve manje briga za Crnu Goru.To je najvece dostignuce Crnogorske nezavisnosti.Naravno da postoje jos ljudi koji seku vene za "Srpskom Spartom" i prizeljkuju bratske, sestrinske i kakve god ne veze ali ja verujem da ce za koju godinu i njih to da prodje. U svakom sluceju stvari se krecu u pravom pravcu i polako vracaju u normalu

Nenad-EU

pre 12 godina

Ni meni kao Srbinu nije jasno zbog cega se nasi politicari bave Crnom Gorom i Crnogorcima. Imamo toliko svojih problema koje trebamo da resavamo. Ja na CG gledam kao i na svaku drugu stranu drzavu i da je bilo pameti da se jos '92. lepo razidjemo i svako na svoju stranu. Ovako bili su uz nas dok je jos bilo para da se izvuce i da se okoriste, kljucni ljudi koji su doprineli propasti Srbije i srozavanju u svetu na najnize moguce grane su upravo Crngorci (SM, Karadzic, Bulatovic...) a sad po nama i drvlje i kamenje sto bi reko narod. Sto se mene tice zelim im sve najbolje u nezavisnoj drzavi i da se vise nikad ne sastanemo u nekoj federaciji. Vreme je da se okrenemo sebi i nasoj drzavi (bar ovome sto je ostalo).

seljačka posla

pre 12 godina

Evo odmah ovih što bi da rasteravaju i razmeštaju ljude, rasterali su desetak miliona ljudi iz Jugoslavije pa 500,000 Cronogoraca iz SCG pa milion Albanaca-Kosovaca iz Srbije i ostalo je još Vojvodina, Sandžak pa da se krene redom po gradovima a za kraj po rodnim selendrama. Zbog takvog vašeg mentaliteta u Beču živi preko 100,000 Srba u Čikagu preko 500,000 i tako dalje. Bolje se unormalite da se oni vrate ili pođite od sebe pa vratite sve te što ste oteraili ratovima i svojim mentalitetom da ne zauzimaju radna mesta Austrijancima i Amerikancima? Sad će naravno da se se neko stručan javi i objasni mi da je u stvari neka nacionalna manjina koje nema ni 5% u Srbiji oterala sve te ljude i upropastila sve fabrike a ja sam samo neupućen i zato bi mi bilo bolje da ćutim i ne pričam stvari u koje se ne razumem.

DRAGAN

pre 12 godina

DALI POSTOJI IJEDAN NAROD KOJI IMA TAKO KRATKO PAMCENJE KAO MI SRBI.LICNO NE VERUJE.SETIMO SE ODVAJANJE SLOVENIJE IZ TADASNJE JUGOSLAVIJE.TADA SMO KOMETARISALI I POLITICARI I SKORO CEO NAROGD KAKO CE ONI LIPSAVATI GLADNI BEZ NAS.A STA SE DOGODILO ZNAMO SVI.I UMESTO DA IZVUCEMO ZAKLJUCAK I DA ZA SVA VREMENA KORIGUJEMO MISLJENJA I OTREZNIMO SE MI SADA PRORICEMO PROPAST CRNE GORE ,OMALAZAVAMO NJIHOVE POLITICKE VODJE , PA I CEO CRNOGORSKI NAROD, A NIKO NECE DA PRIHVATI DA SU ONI KAO DRZAVA PRESTIGLI NAS U SVAKOM POGLEDU.PROSECNA ZARADA U CRNOJ GORI JE PREKO 500 EUR.N SRBI OPAMETITE SE JEDNOM. PRESTANITE DA MISLITE KAO NASA POLITICKA ELITA JER ONI SVE STO RADE I SVE STO NAM GOVORE CINE IZ PARTIJSKE I LICNE KORISTI. I TO SVI I OPZICIJA I OVI SA VLASTI.OPAMETIMO SE.

Duhovna nadgradnja

pre 12 godina

Bolji zivot se ne meri samo prosecnom platom u evrima. Na primer, u tako maloj zemlji kao sto je Crna Gora tesko da moze da se dobije bilo kakvo ozbiljno obrazovanje (osim mozda o turizmu). Dokaz - Srbija je prosle godine bila medju prvih 10 zemalja u svetu na medjunarodnoj matematickoj olimpijadi za srednjoskolce, dok je Crna Gora na samom svetskom dnu (u drustvu sa svojim susedom Albanijom):

http://www.imo-official.org/year_country_r.aspx?year=2010

kole

pre 12 godina

Ljudi sta pricate ja sam iz cg i uopste nisu tacni ti statisticki podaci.
Prvo prosecna plata oko 500 e ahhahaah malo sjutra.Drugo ti podaci o zaposlenosti nisu tacni pa ja vidim svojim ocima da niko nista ne radi odje,ne zato sto su crnogorci lijeni-pa dobro malo i jesu,nego zato sto nema posla,nema fabrika koje bi proizvodile nesto,stare propadaju.Privatizacija je uglavnom loshe prosla,crna gora nista ne proizvodi zivi samo od turizma .A i turizam je u odredjenoj krizi.U crnoj gori dobro zive ljudi koji su na vlasti oni primaju po tri-cetri plate posto imaju vise funkcija pa to podize prosjek plate na nivou drzave.A to sto pricate da vam je da se ocistite od crngoraca iz bgd-a,pa vi ocigledno zaboravljate da u cg zivi 200 000 srba ,ja prvi ja sam srbin iz cg i imam rodbinu u bgd i idem tamo stalno znaci vise nesmem da dolazim jel?LOL pozzz kiss kiss

bandere cekaju

pre 12 godina

Sve je to lepo. Ali, sta cemo sa crnogorskim gradovima po Vojvodini? Subotica, Vrbas, Kula, Novi Sad je 80 posto crnogorski i selima. Zato poljoprivreda i propada.To kod njih ne postoji

Radovan

pre 12 godina

I ja slavim taj dan, odnosno samostalnost Srbije (napokon). Jos kad bi vam vratili sve one sa dugim vratovima sto su trazili Beograd cim se rode sve bi bilo na svom mestu.Srecan sam zbog toga sto vam je zivot bolji nego u Srbiji i zato vas molim nemojte da dolazite ovamo jer ja tamo sigurno necu dolaziti. Vise volim da odem u Grcku i neke druge zemlje.Jedino pozdravljam vecinski narod u Crnoj Gori, po zadnjem popisu ove godine 33% se izjasnilo kao Srbi.

Nenad011

pre 12 godina

Red bi bio da novinar istrazi odakle onda prosecna plata 500e, kada vec skoro nista ne radi a to sto radi, radi uz "obilnu drzavnu pomoc", odakle drzavi novac za pomoc? Mozda "porez" na autoput za glisere Bar-Bari? Mozda da se zapita za kog klijenta jedina fabrika duvana na KiM proizvodi cigarete u smeni od 21h do 06h?
Ako je novinar spreman da Srbija bude takva zemlja, nema problema, treba samo nasoj diajspori u Kolumbiji uvesti drzavni "porez na promet" opijatima i eto svima srece.

Djani Marshal

pre 12 godina

Ukratko: u racunici za prosecnu platu su samo srecnici koji su zaposleni a novac za plate potice od prodaje kucnog srebra i zaduzivanja... narko-biznis je irelevantan.

SMSDB

pre 12 godina

Zivimo bolje nego Srbi,e kako je onda tek njima ? Pa ovo ili neke komentare kad procitam tacno se zapitam jesam li ja lud ili ovde neko pise gluposti.Crna Gora nista ne proizvodi,turizam postaje smijesan jer su rastjerali turiste u grcku,bugarsku,tursku i slicne jeftinije destinacije.Indostija u CG ma ajde molim vas,CG je puna stovarista nekih trgovinskih centara i slicno i sva roba u njima je iz uvoza nema nista domace.One pare od prodaje zemlje jos pomalo traju pa se nesto kao gradi ali znatno manje nego ranijih godina.Vizuelno bi se reklo da se u Pg dobro zivi a ustvari dobro zive samo oni koji svercuju narkotike rade u administraciji ili imaju neke dobro razradjene trgovine,od proizvodnje nista.To koliko je zaposlenih to mozemo da okacimo macku o rep posto je barem 40% od tog broja zaposleno samo fiktivno oni niti idu na posao niti primaju plate niti ima tih fabrika u kojima su bili zaposleni.Vizuelni utisak o dobrom zivotu moze se vidjeti samo u Podgorici posto imaju gradonacelnika koji uzima pare iz drzavnih fondova uz saglasnost drzave kako bi evropskim zvanicnicima Podgoricu predstavili kao Evropski grad cim izadjete malo iz Pg imate Cetinje koje je bukvalno dolina gladi u kojoj nista ne radi,imate Niksic kojim svakog dana paradiraju nezadovoljni radnici,imate Berane koje je zatrpano smecem koje nemaju gdje da odlazu.imata Crnu rupu Pljevlja koja vec 2 godine nemaju vodu za pice i u kojima je zivot rizicniji nego u japanu nakon havarije Fuklusime,imate Bijelo Polje koje uprkos svim pricama o nekom razvoju ne lici ni na sta vise od kasabe i imate primorske gradove koji su malo je reci jadni za neku ozbiljniju turisticku ponudu.E ja zivim u toj i takvoj Crnoj Gori,u kojoj nista ne funkcionise i svi se problemi bacaju u drugi plan pored price o crnogorstvu,strahu od veliko-srpskog nacionalizma i slicnim nebitnim stvarima.Zivim u drzavi koja sebe proglasi ekoloskom a od smeca ne mozes proci ulicom,sa gradovima koji su ekoloske crne rupe.Zivim u drzavi u kojoj 5-10 % ljudi ima sve i 90-95% nema nistaosim golog zivota.Nemamo vise ni nadu u nesto bolje.E to je prava slika i svako onaj ko vam kaze da je drukcije ili je sluga tih 5-10% ili je jedan od njih.Vjerujte da se za tih 5 godina nista na bolje nije promijenilo da se n lazemo ne bi se ni promijenilo da je ostalo kao i prije jer te price o drzavnom statusu,simbolima,nacionalizmu,pravima gradjana i slicnim stvarima sve je to nista,nebitna stvar,jedina je bitna ekonomska baza a nje nema nigdje vise na ovim prostorima nema je jos od 1991. i tacka.Samo se pitam dokle?!

bns

pre 12 godina

Samo ovaj podatak govori sve Crna Gora populacija 650,000 ljudi.Malo veca od NOVOG SADA sa okolinom.

Mislim da vise ne treba da uopste razmisljamo i pricamo o njima daleko im kuca bila.Ali vidim Crnogorski Lobi u Srbiji se neda.

@nixonn

pre 12 godina

У Војводини живи 70% Срба. У црној гори 30%. Која је то култура војвођанска боља од остатка Србије? Бечка архитектура? Мађарски путеви? Тамбураши? Па шта је са јужно српском музиком? Шумадијска музика? Какве су то небулозе што потурате остатку Србије?

Lela

pre 12 godina

Pa ako je sve tako super zasto jos uvek imamo toliko crnogoraca u Srbiji. Neka idu u njihovu idealnu zemlju. U Srbiji su pokupili sve rukovodece funkcije, svi su zaposleni,dok Srbi nemogu da rade u sopstvenoj zemlji od njih. A Beograd polako postaje crnogorski grad. Gde god se okrenes cujes njihov govor. I nikom nista.
I nije bas idealno Srbima u Crnoj Gori. Ja sam pre nekoliko godina dozivela takve neugodnosti da moja noga nikada vise nece krociti na njihove plaze. Kako kazu, nas govorh ih iritira, i svi smo im mi cigani, prljavi....
A to da je vise srba na letovanju u Crnoj Gori to je cista laz. I da su jeftiniji od Grcke...hahahaaaaaaa.......................
U Grckoj dobijas celi apartman u ful sezoni za 180 evra, a oni krevet izdaju za 25 evra po danu.
Cak su i Rusi poceli da prodaju svoje kuce...od najezde siptara....
Zelim im sve najbolje...daleko im lepa kuc...neka uzivaju u svojoj nezavisnosti...

Igor

pre 12 godina

Crna Gora je drzava cija vlast je nesto izmedju diktature i karikature! Srbija sustinski ne treba da ima nista sa Crnom Gorom i svi potezi sadasnje vlasti koji idu ka investicijama na tu stranu su tracenje vremena i novca. Apsurdno je ulagati novac u barsku prugu, ako postoje alternativni pravci Dunavom i preko Hrvatske. Koridor 11 treba da poveze zapad Srbije sa centralnim delom i omoguci tom delu zemlje da se razvija, a da li ce Crnogorci ili ne napraviti svoj deo autoputa ne treba da bude niti nasa briga niti nas trosak. Istorija je lepa, ali od nje se ne zivi! Dosta smo placali cenu istorijskih zabluda na Kosovu, ne moramo jos i za Crnu Goru!

ja

pre 12 godina

Što se unutrašnje politike tiče i nema neke razlike što se CG i SRB tiče...I jeni i drugi imaju isti tretman i ni tamo ni ovamo situacija nije baš bajna..Ipak sa druge strane CG mnogo bolje vodi spoljnu politiku mnogo brže napreduje ka Evropi i nema problema poput haških bjegunaca...Isto tako ima valutu koja je ista kao u Evropi što jedan olakšavajući faktor u ovoj krizi.Turizam je razvijen sasvim dovoljno,možda nije kao u Španiji ali je za ovoliku državu sasvim dovoljan trenutan nivo...Po svim trenutnim pokazateljima CG će u EU prije Srb i zbog toga je,za mene kao Crnogorca bolje što se CG otcijepila..Pozdrav.

Bora

pre 12 godina

Nije nikakav problem sto je Crna Gora samostalna,zelim im sve najbolje,to su nasi rodjaci , kumovi,prijatelji, problem je u politici te drzave koja ne lici na nase rodjake,kumove i koja nije prijateljska.Kao u Orvelovom romanu 1948. i oni imaju velikog brata, ministarstvo istine i pokusavaju da menjaju istoriju,pored zivih svedoka.

nemanja

pre 12 godina

Autorka teskta je kao lajtmotiv uzela, sasvim namerno i vrlo pogresno, tezu da Srbija ne moze da prihvati da je Crna Gora samostalna. Samim ostatak teksta je devalviran.

Srbogorac

pre 12 godina

O cemu vi duskutujete?
zar nevidite da je to ista ******, lopovi su na vlasti i u jednoj i u drugoj drzavi i dok god se to ne promijeni narod ne moze biti zadovoljan.

Pozdrav iz Beca

kolja

pre 12 godina

Ja mislim da bih mogao satima da elaboriram na temu kako su srbi i crnogorci jedan narod. Isto tako bih mogao satima da pricam na temu kako je skroz ok da crnogorci imaju svoju drzavu, svoju ekonomiju, svoj pravni i politicki sistem. Medjutim, ono sto oni ne zele da priznaju je cinjenica da je problem njihove samostalnosti njihov unutrasnje-politicki problem i posledica je cinjenice da oduvek polovina Crne Gore zeli samostalnost a druga polovina ujedinjenje. Ono sto me najvise plasi je to da bi oni opet za 20-30 godina mogli da se predomisle (kao i toliko puta u istoriji)i da pozele da se ujedine sa Srbijom. A Srbija sta god tad bude uradila bice po pravilu pogresno. Nikada se mi necemo njih resiti...

milan

pre 12 godina

Ja sam iz Srbije i vec 3 godine radim u cg i ne planiram da se vratim u Srbiju,mozda se ovde ne zaradjuje bas toliko koliko su naveli urednici ali cinjenica je da se zaradjuje vise nego u srb! i moze mnogo lepse da se zivi I moram nesto da kazem jer redovno to citam u komentarima koji se odnose na cg: naime vecina pise kako je osoblje na primorju neljubazno i koliko su plaze zagadjene, e pa za vasu informaciju osoblje lokala na primorju uglavnom cine srpski drzavljani a plaze zagadjuju ****** iz srbije,kao ono ma ko ih sisa! o kakvoj cistoci mze da prica jedan gradjanin Leskovca ili nekog sela u juznoj srbiji,nemojte molim vas vise! Posetite Bar i uvericete se koliko vode racuna o higijeni i cistoci!

zare

pre 12 godina

Ja kao Crnogorac koji sam glasao za nezavisnu Crnu Goru i od pocetka 90-tih bio za nezavisnost uopste ne mrzim Srbiju i Srbe, ali mi je cudno zasto se jos vodi ovakva kampanja protiv nas u CG, jer ako smo bili braca do juce kako ste tvrdili zasto odmah tolika mrznja i opsjednutost kada smo se razdvojili, po logici stvari braca kad se razdvoje zive u boljim odnosima a ovdje je suprotno sto dovodi do zakljucka nas ni tada nijeste voljeli nego ste nas smatrali nizom rasom i palili nam "sklempe" kad god bi stigli, pa posto sad nemate kome zao vam ste nas izgubili. Vi previse pricate o Vasem postenju sto odmah dovodi do sumnje, jer ko o cumu ....

tot

pre 12 godina

Cuj, prosecna plata bolja nego nasa.Statistika je cudo golemo :-D
I kod nas kad bude 2/3 nezaposleno ,onda ce i nama biti plate u tom proseku.
Ziveo sam tamo 4 godine,gradjevina dobro zaradjuje,narko dileri i primorije koji iznajmljuju krevete,ostali se svi hvataju za glavu.
Njima nije ni dozvoljeno preko javnog servisa da izadju u javnost i kazu koliko ih ima.
Takodje treba imati na umu plemstva,pa je korupcija veoma izrazena, slicno po principu nase(tadic,mrkonjic,dacic...).
Rusi su bili , oprali pare i nema i ih.
A vise od dobrog argumenta , da stavimo politicare,kumove, blizu i dalju rodbinu jesu studenti koji dodju u beograd da zavrse univerzitet i ovde grebu na sve nacine da ostanu.
Njih jedino izvlaci u uvovm trenutku PDV na promenu vlasnicke strukture nepokretnosti na primoriju i oporezivanju stranaca, pa i iz srbije, dok su bosanci u povlascenom polozaju.
Drago mi je da su se odcepili, jos kad bi se preipitalo drzavljanstvo ovdasnjih crnogoraca, srbija bi imala debelo veci BDP

knez

pre 12 godina

ala je vama dobro kad imate vremena da ovoliko komentarisete...ja sam i crnogorac i srbin koji zivi u vojvodini...batalite tudja posla i gledajte sebe,kao da mozete nesto da uticete sa vasim komentarima :p

Blur

pre 12 godina

Po naslovu i uvodu čovek bi pomislio kako se u CG živi duplo bolje nego u Srbiji. A kada na dan dođu činjenice stvar se menja. Jedina dobra stvar je to što je plata viša nego u Srbiji i što je inflacija nizka. Problem je naravno u tome što plate kasne, što je nezaposlenost visoka i što je "domaća" valuta prejaka i zato uništava domaću proizvodnju i izvoz. Industrija je potonula više nego igde u bivšoj SFRJ, poljoprivreda koja bi mogla pokriti domaće potrebe je nedorasla zadatku pa se većina hrane uvozi i zbog toga se još povećavaju troškovi života. Privatizacija je ispala priHvatizacija a prodaja nepokretnosti je donela dobru zaradu samo u one dve godine pre svetske ekonomske krize. Sada, u vreme krize, posle rasprodaje porodičnog srebra i sa slabom cestnom i željezničkom infrastrukturom, smanjenim prometom Luke Bar, vlastima ne preostaje ništa osim zaduživanja obveznicama. Sve u svemu, možda je nezavisnost onim 55-60% građana koji su želeli nezavisnost donela emocionalnu pobedu i zadovoljstvo ali je državu dovela u slabiju poziciju nego pre 2006. godine. Izgradnja modernije železničke i cestne infrastrukture će koštati više milijardi evra, što mala zemlja sa malim budžetskim prihodima neće moći izgraditi. Nepostojanje dobre infrastrukture znaći i slabu turističku ponudu, koja je jedina preostala privredna grana.

Milos

pre 12 godina

Nadam se da ce se uskoro u CG ziveti dovoljno dobro da privuce sve ovdasnje Crnogorce da se tamo vrate sa svojim plemenskim kumovskim i svim drugim vezama i oslobode drzavne institucije, fakultete, pravosudje itd. svim ostalim gradjanima Srbije.

Podgorica

pre 12 godina

Poruka za "liberalnije intelektualce" u Srbiji: Patronat ili brige za srbe u CG od strane Srbije nema koliko bi trebalo da bude. Cak se rezim u CG vise bavi pitanjem tzv. Crnogorske crkve u Srbiji.
Srbi u NDCG su prepusteni sami sebi u borbi koju vode sa vjecnim dps-sdp rezimom za svoja prava. Srbi su u Crnoj Gori gradjani drugog reda.

Strasbourg

pre 12 godina

Ma zasto da se diskutuje o ovome o cemu vi diskutujete, priznali su Kosovo i to im se ne moze oprostiti!!
Inace proveo sam 3 godine u Cg i video velike suprotnosti u pogledu svega. jedni umiru za Srbijom, drugi se tese nezavisnoscu, primorje zivi, sever umire, malo se Zabljak jos drzi, ali i gore uglavnom dolaze razni mafijasi i grade objekte sumnjivim novcem. Pljevlja zahvaljujuci rudniku uglja i termoelektrani su velika lokomotiva. Berane, Rozaje, Plav i sl. su vec skoro potpuno preuzeli "oni", o Ulcinju da ne govorim. Brzo ce taj njihov orao da pocrni...zivi bili pa videli.

vojvođanin

pre 12 godina

Sve je to lepo. Ali, sta cemo sa crnogorskim gradovima po Vojvodini? Subotica, Vrbas, Kula, Novi Sad je 80 posto crnogorski i selima. Zato poljoprivreda i propada.To kod njih ne postoji
(bandere cekaju, 21. maj 2011 11:04)

Au šta izjavi čovek i ostade živ.

Toni

pre 12 godina

Samostalnost da, o boljem zivotu nema ni govora. Price o prosjecnoj zaradi su u domenu naucne fantastike, jer su to podaci koje servira drzavni statisticki zavod. U zemlji kojoj 20 godina kroji kapu balkanski Lukasenko, nijedan se podatak ne objavljuje bez kontrole. Ne znam ni sam da kazem da li bi Crnoj Gori bilo bolje u zajednici sa Srbijom ili ne, ali znam da je stanje crno da ne moze biti crnje. Osim sto je ekonomska situacija katastrofalna, vlast dodatno podgrijava medjunacionalne i vjerske probleme, koristeci ih kao argumente svoje vladavine. Na referendumu uopste nijesam glasao, ni za samostalnost ni za zajednicu, a sada prosto analiziram i sagledavam stanje. U ovom periodu se mnogo sta moglo pozitivno rijesiti, ali su stvari otsle suprotnim tokom. Oni koji zive od crnogorske samostalnosti (vlast i njeni privjseci), su svakim danom sve vise svjesni kakvom se ambisu blizimo. Ponavljam da ne znam da li bi u zajednici sa Srbijom bilo bolje, ali ionako od ovoga tesko da moze gore. U zdravlje.

peđa

pre 12 godina

Što se prije oslobodite stereotipa da u Crnoj Gori ništa ne proizvodi,bolje po vas.Samo da navedemo dio onoga što se izvozi,Aluminijum-oko 120000 tona godišnje,daido metal(auto industrija),drvna idustrija,brodogradilište,elektronika,turizam,itd..
Buđet se ostvaruje sa 98%,a najmanje smo zadužena zemlja bivše sfrj.Svaka zluradost-šteti!

Изногуд

pre 12 godina

Вратите им ове директоре одавде и њихове роЂакЕ, и ето и нама боље економске ситуације. А таман ће и попунити те празне станове...

misa

pre 12 godina

Pa ljudi moji pola rukovodilaca i ljudi na visokim položajima u Srbiji su i dalje crnogorci ima ih svuda od vlade do DB o čemu vi to pričate Srbi ne žele crnu goru već crnogorci neće da se odreknu Srbije

Bojan

pre 12 godina

Nasilen podele ne mogu doneti dobro. Svi smo mi isti, govorili ekavicom ili ijekavicom, zvali sebe Bosnjacima, Srbima, Crnogorcima ili Hrvatima. U sutini, mentalitet nam je ista. E to, bas taj mentalitet cini jednu naciju vise nego etnicko ubednje. Nama valja graditi zajedno, ali i imati svoju privatnost u onoj meri u kojoj je dobro za sve. Meni je najvise zao da se narod zavadio, poceo brat brata da mrzi. Ne treba nam to, treba nam da zaboravimo na te politicke igre i da najzad mislimo na izgradnju, na posao, na ekonomiju, na nasu decu.

Jada iz Srbije

pre 12 godina

Vi i dalje besplatno školujte Crnogorce,uzmite mesto našoj deci,a svi mi ćemo odvajati za školovanje stranaca!Nikada mi pameti nećemo imati!Zato propadosmo,a još se i dičimo.

Zile

pre 12 godina

Navijacki i "ideoloski" tekst, neprimeren ovom sajtu. Dovoljno je samo da se procita ona glupava kovanica "liberalniji" (to valjda, ako "volis" Mila, onda si "liberalniji"?!), pa da covek shvati sa kakvim pamfletom ima posla.

Cetinjanin

pre 12 godina

Sjetite se samo da vam je crnogorska vojska pravila odstupnicu kod Mojkovca da bi vasa vojska mogla da pobjegne preko Albanije u Grcku. Koliko je samo crnogoraca izginulo boreci se u vasoj armiji protiv Austrougarske. Moj djed je ratovao na strani Srbije! To su bili junaci! To je bilo cast i pomoc braci u nevolji.
Jedino sto danas cujem jesu maliciozni komentari na racun Crne Gore. Ne shvatam komentare tipa: Imaju 650k stanovnika, k'o Novi Sad. Pa kakve to veze ima? Onda je Vatikan katastrofalan, Monako da ne pricam, Luksemburg se raspada. Kakva logika, oprosti im Boze.

ja

pre 12 godina

svi koji su mogli su pobegli od beograda, i slovenci i hrvati i makedonci i crnogorci.... to isto ce uraditi vojvodina, sandzak..... i dokle god vlast u bg to ne shvati i prizna nastavice se tako. izuzetak su srbi iz provincije, njima je nazalost bg pojam

Mladen Mladenovic

pre 12 godina

Neka im je sa srecom napredak. Zelim braci Crnogorcima prosecna primanja od 5000 evra. Kao u nekim seikatima, pa da moji sinovi budu gastarbajteri u Crnog Gori, ako vec sadasnja oligarhija na vlasti u Beogradu, nije sposobna da organizuje zivot na bogatim i bozanskim prostorima Srbije. Napredak i prosperitet Crne Gore, u svakom smislu te reci, uopste nisu problem za Srbe i Srbiju. Nerviraju druge sekundarne stvari, na koje mi zaista ne mozemo da uticemo. Nervira izmisljanje "tople vode" i "rupe u saksiji" koje pronalaze osvedoceni srbofobi Milo,Misko,Ficko i pripadajuca im kamarila.Nervira negiranje istorijskih cinjenica i pokusaj negiranja necega sto je u samom fundamentu Crne Gore i Crnogoraca. Nervira to, sto se takvim postupcima ne vidi razlog, osim u bolesnoj mrznji vlasnika celokupne "flore i faune" u Crnoj Gori. Nervira to sto bolesni animoziteti jedne licnosti mogu da poremete i uzdrmaju nesto sto je jedan isti narod, zvao se on Crnogorac, Srbin, Crnogorac, Srbin i tako do beskraja, stvarao i gradio hiljadama godina. Nervira to sto aktuelni gospodar Crne Gore, pokusava da "redefinise" Njegosa, slavnu Crnogorsku istoriju, dinasticke odnose dve drzave pa cak i religiju. Nervira to sto, umesto pragmaticnog politicara, koji je manirom pravog oportuniste, iskoristio sve pruzene mogucnosti i priblizio se liku i delu najslavnijim juznoamerickim diktatorima, pokusava da glumi apostola i "tatka" novih Crnogoraca i Nove Crne Gore, koja se ne zove tako vec, Montenegro. Nervira i to sto se stalno bavi Srbijom i Srbima, kao da su mu oni jedina "platforma" koja ga odrzava da ne "potone".

tomislav krizan

pre 12 godina

Netko ovdje rece, Srbija treba da se okrene sebi nakon raspada Yu. A zasto se ne okrece sebi? Pa upravo zbog toga sto srpski imperijalizam niti nakon svih poraza ne slabi, sto se vidi i po broju komentara tipa sve je to Srbija. I upravo su svi koji su iz bivse drzave pobjegli zato i sretni, pa kad se tome doda i cinjenica da je svugdje bolje nego u srbiji, place vece, autoceste napravljene, EU sve bliza, onda sreci zbilja nema kraja! Pitanje je sto se treba dogoditi da u Srbiji nestane velikosrpskog imperijalistickog mitomanstva.

partizan

pre 12 godina

......a ta teza je kao neistinita?
Srbiju je šokirao svaki izlazak jedne od republika iz zajednice, počevši od Slovenije pa nadalje. Kad su izašli iz zajednice Crno Gorci, Srbiju je to toliko dotuklo, da odlazak Kosova proživljavaju još uvijek omamljena, ošamućena i samo se čeka da se prevrne na leđa, širom raširenih ruku. Odlazak Sandžaka, ležeći neče ni osjetiti, kao ni ostale koji će polako brisati od Beograda. Na kraju ostaje ono što je poodavno zapisano,
beogradski pašaluk!
(Tipolir, 21. maj 2011 15:43)
A vi cete svi ziveti u podgorickim,novo pazarskim i ostalim mini pasalucima...ima da se usrecite

bata

pre 12 godina

Potpuno je neumesno uporedjivati Srbiju i Crnu Goru. Pa Crna Gora jedva da ima nesto vise od 500.000 stanovnika. O broju zaposlenih da i ne govorimo. Njihove mesecne plate moze da isplati svaki malo bogatiji tajkun. Da i ne govorimo sta bi ta zemlja mogla da uradi kada bi znala da iskoristi svoje potencijale za turizam, ali oni misle da je dovoljno da turistima ponude sunce i slanu morsku vodu.

Nole Delija

pre 12 godina

Iskreno receno drago mi je da Crnogorci slave praznik i da im je bolje bez nas, nemam nista protiv njih, ali da budem iskren, nekako sam ravnodusan prema toj situaciju, bio sam jednom na njihovo primorje i nikad vise. Smatram da nam ne trebaju neki jaki odnosi, mozda jedino radi Srba u toj drzavi, prema drugim stvarima ne. Ne znam koliko uopste stanovnika ima ta drzava a da su bas Crnogorci, mozda pola miliona ili sveukupno milion ljudi? Tako da trebamo brinuti o nama,a ne o njima.

Shone

pre 12 godina

Онамо, онамо... са развалина
дворова царских врагу ћу рећ':
"С огњишта милог бјежи ми, куго,
зајам ти морам враћати већ'!"

јовис

pre 12 godina

Само још да они што владају Србијом оду доле мало да владају родном грудом. После завршених правних и економских мегатренд доктората. Ем имају леп и нов језик, ем имају лепу и нову цркву. У нов живот топла браћо!

pepi

pre 12 godina

NE mogu da verujem koju sramotu od komentara vecina od ljudi iz srbije preporucava.....
HVALI SE NEZAVISNA CRNA GORA KOJA JE IZDALA SRBIJU, TRAZI SE NEZAVISNA VOJVODINA ???!!!
Alo bre ljudi sta je sa vama??? Srbi, Vojvodjani, Crnogorci pa koja je to razlika izmedju nas??
MI SMO JEDAN NAROD!!!
Ni Hrvatska nije trebala da se odvaja, mi smo svi isti....
Zivim u Svajcarskoj i vidim kako nam se svi smeju kad pogledaju na mapu evrope.... pitaju se sta ce ovim "jugosima" 10 zemalja.... i upravu su ljudi
u svajcarskoj se govori nemacki, francuski, italijanski, retoromanski, imaju najraznije vere i neko se ne buni
a mi??? kao neke ****** iz 10. veka ocemo da se delimo u sela jos malo.....
Jednostavno ne razumem vise ovaj nas narod.......

Vultures

pre 12 godina

Svima je bolje nego Srbiji, izgleda cim pobjegnu od nje prodisu punim plucima, pa se pitam kako je Srbija bila glavna karika u Jugoslaviji?, vjerovatno zato sto je muzla sve ostale republike, a o samodoprinosima koji su isli za Beograd 50 godina da i ne pisem.

bojan

pre 12 godina

......a ta teza je kao neistinita?
Srbiju je šokirao svaki izlazak jedne od republika iz zajednice, počevši od Slovenije pa nadalje. Kad su izašli iz zajednice Crno Gorci, Srbiju je to toliko dotuklo, da odlazak Kosova proživljavaju još uvijek omamljena, ošamućena i samo se čeka da se prevrne na leđa, širom raširenih ruku. Odlazak Sandžaka, ležeći neče ni osjetiti, kao ni ostale koji će polako brisati od Beograda. Na kraju ostaje ono što je poodavno zapisano,
beogradski pašaluk!
(Tipolir, 21. maj 2011 15:43)

neces ni ti osjetiti odlazak Krajine jednog dana vjeruj mi...

mario

pre 12 godina

(nikola, 22. maj 2011 12:29)
Koji to standard u SFRJ,pa osamdesetih godina je bio bankrot te SFRJ.
Koliko god se ti smijao svima je bolje od kada su otišli od lidera regiona koji je mislio da je on glavni,a drugi da rade kako on kaže.
_________________________________________________________________________

Svima je bolje nego Srbiji, izgleda cim pobjegnu od nje prodisu punim plucima, pa se pitam kako je Srbija bila glavna karika u Jugoslaviji?, vjerovatno zato sto je muzla sve ostale republike, a o samodoprinosima koji su isli za Beograd 50 godina da i ne pisem.
(Vultures, 21. maj 2011 21:01)
Apsolutna istina!

Slobodna Vojvodina

pre 12 godina

Očigledno je svima bolje kada se otcepe od Beograda.
Samo je Vojvodina od jedne od najbogatijih regija prilikom stvaranja SHS-a, ispala obična siromašna provinicja. Dokle?

Logika

pre 12 godina

Kad se pomene bilo kakav uspeh Crne Gore, od muke pozelene, .... , Srbi iz Crne Gore ! Ovo je mimo bilo kakve racionalne reakcije, ali je tako.
Mnogi od njih bi pozeleli da i sami lose zive ali da i drzavi ide lose.
Ovo je autenticno balkanski fenomen - inat i samodestruktivnost iz totalno iracionalnih i imaginarnih pobuda

NS

pre 12 godina

Nemam nista protiv CG i njenih stanovnika,... ali odlazite sa nase teritorije, ostavite nas na miru vise! Prodadoste svu dedovinu u CG, dodjoste u Srbiju i ******* nam se kolima od 100.000 evra, stanovima, satovima, ovim, onim,.. ******

rade

pre 12 godina

Polako. Pa pola gradjana je bilo za zajednicu sa Srbijom! Ko je cinio drugu polovinu? Ko sada odbacuje Crnu Goru? Ocigledno se nastavlja politika daljih podela!

Izlazak izSrbije

pre 12 godina

Generalno, svi su otisli od Srbje - i Crnogorci i Slovenci i Dalmatinci i Makedonci, sto je na neki nacin i ne tako cudno, jer ipak glavni grad Srbije nije bas New York, nego ipak ova kesa od grada, a jos gore, nije ni Rim, Pariz, London. Mis'im, de si video Velshanina da je zapalio od Engleske.

Ono sto me raduje, jeste cinjenica, da je ostalo samo jos mi da odemo i onda je to vec neki bolji zivot - u nekoj Barsi, nekom Edinburgu, nekoj Danskoj nekoj Italiji.

Srbin Niksic

pre 12 godina

Ne postoje "Crnogorci".
Postoje Srbi iz Crne Gore, Srbijanci, Srbi iz Bosne, Srbi iz Hercegovine i td.
Pozdrav braci u Srbiji, nadamo se uskoro jednoj drzavi.

Lala na kvadrat

pre 12 godina

@vojvođanin

Ne znam sta je covek pogresno napisao. Da zivis u Vojvodini znao bi kakva je situacija. Jeste da su mnogi dosli za vreme kolonizacije posle II Svetskog rata, ali se jos ponasaju kao da su juce sisli sa Lovcena. A, ruku na srce, ni mi se jos nismo navikli na njih i to ce tako ostati. Kad samo pomislim da su "nasi" oterali Svabe, a doveli ove, bude mi muka.

srdjan70

pre 12 godina

Kada igra Hrvatska reprezentacija po pravilu navijam za hrvate.Kada igra Crna gora po UVEK navijam za protivnika pa makar to bila i Albanija.Ne znam zasto,ali tako je.
A sto se tice njihovog mora tamo ne bih otisao ni da me u goste zove njihov predsednik.
Moram samo da kazem da mi se bas svidja njihova pesma gde ih "zelja mori da se vrate Crnoj gori".
PA IDITE VISE AKO VAS MORI ZELJA,ALI STO PRE

doktor

pre 12 godina

Ovo je klasican primer koliko su okolne zemlje pod uticaje SRBIJE.. kada god napises nesto afirmativno o njima,pa makar malo i preteras,eto ih da se hvale kako im je dobro... Priznali Kosovo ,izdali Srbe ,pa nagradjeni i treba da im zavidim ,na cemu? zna se ko je najveci i istorijski najvazniji (nauka sport,umetnost)narod EX Yu

dusan

pre 12 godina

Drago mi je za Crnogogorce. Sta su duzni da sede i muce nase brige, bili su bombardovani zbog nas, u ratu, u izolaciji, sad smo jos ljuti na njih sto su se resili bede. Okrecu se ljudi Evropi i zapadu pobegli od Azije kojoj smo mi naklonjeni. Voleo bih da im bude 20 puta bolje nego nama samo da se ovaj nas narod opameti. Srbiji treba PREOKRET.

Srbin iz EU

pre 12 godina

Nije mi jasno kako je u CG prosecna plata oko 500€, ako se nista ne proizvodi i niko ne radi a i nema sta. Jedino je ovaj novinar koji je ovo napisao hteo da uvredi gradjane Srbije, kako je CG imala pravo da se odvoji i sada zive bolje. Pre bih rekao da je ovo varka jer nema ekonomskih pokazatelja za ovaj prosek, jos da im nema turista iz Srbije neznam kako bih preziveli. Ali, ako kamioni sa robom iz Srbije prestanu da im voze hranu i sve drugo, morace sami to da proizvode i zato treba da se radi. Ostace im puste plaze i Hoteli jer ce se Srbija najzad probuditi. A Crnogorcima u Srbiji preporucujem da se vrate tamo kada im je tako lepo i da oslobode radna mesta za srpske radnike. Kod njih je sve procvetalo samo narod ne koji i dalje prima plate i penzije iz Fondova EU, ako nisu znali. E to je istina o bogatoj CG gospodine novinaru koji si napisao tekst o zivotu u istoj.

nikola

pre 12 godina

Hahahah te floskule da je svima bolje od kad su se odcepili je obicna izmisljotina. Nijedna od bivsih republikica nece dostici standard iz nekadasnje SFRJ kad smo bili zajedno to je cinjenica. Ko je lud da dodje u ove ogranicene banane i ulozi novce.

Svetozar od Vojvodine

pre 12 godina

(Djoka od Vojvodine, 22. maj 2011 00:58)

Pameti mi u Vojvodini imamo još od Austrougarske,a tebi i sličnima su Turci popili mozak posle 500 godina.

Nikola,Podgorica

pre 12 godina

Prica o boljem zivotu je prica za malu djecu i neupucene.Ja zivim solidno,imam stalni posao i solidnu platu ali znam kako je ljudima oko mene.Svaki dan slusam zalbe da ne mogu da nadju posao,ne primaju ili im kasne plate,nemaju ili im ne placaju zdravstveno i penyijsko osiguranje a korumpirana inspekcija rada nista ne preduzima.Ja nemam pojma odakle se uzimaju ovi podaci ali realnost ne govori tako!U Crnoj Gori imate vrlo mali broj ljudi,uglavnom biznismena i politicara koji zive ekstremno dobro,izuzetno mali broj ljudi koji zive normalno (u koje ja spadam) i ogroman broj ljudi koji zive ispod granice siromastva! Sa druge strane,sto se tice izjava i komentara o Srbiji,to je klasicno prodavanje magle narodu da bi se skrenula paznja sa nekih zivotnih "bombi" koje se ticu egzistencije i ne razumijem ko vise uopste moze da povjeruje u njihove price o srpskom imperijalizmu ili sta vec! Opet,narod u Srbiji bi trebao promijeniti svoj mentalitet i pogled na svijet i zivot.

Zoran

pre 12 godina

Pozdrav za bracu Srbe iz Crne Gore.Gluposti o prosecnoj plati u Crnoj Gori plasira njihova vlast.Pa u Bijelom Polju kad mehanicaru das 15 evra on place od srece a to im je kao razvijen grad.ljudi,to je beda i jad.Ono sto se vidi na moru nije realno.A njihova realnost je ocajna.

cedo

pre 12 godina

CIA factbook (CIA knjiga cinjenica)

Montenegro (Crna Gora)

GDP - per capita (PPP) (Drustveni Proizvod po glavi stanovnika)
$9,900 (2010 est.)

Serbia (Srbija)

GDP - per capita (PPP):
$11,000 (2010 est.)

Laza

pre 12 godina

sikter Jadran i hrvatski deo i crnogorski, ne kapiram šta naše novine uporno pišu o Crnoj Gori i Hrvatskoj ne interesuju me te dve "evropske" zemlje, u njihovoj štampi kada pišu o Srbiji isključivo su negativne stvari a mi njih dižemo u nebesa koda još uvek podsvesno živimo u Yugi, manite se Crne Gore koja sveukupno ima stanovnika kao N.Beograd dobro možda malo više, ali ne kapiram šta nama ta crna gora znači izdali su nas, odriču nas se i menjaju istoriju mene takva država uopšte ne zanima..a isto vidim ovde dosta ljudi su kritični a ubeđen sam da ovo leto Crna Gora će biti preplavljena "domaćih" turista iz sada susedne zemlje Srbije i pitam ko je ovde lud, oni nisu sigurno.

Milan Podgorica

pre 12 godina

Bilo bi dobro da braca iz Srbije shvate da je CG okupirana.
Od NATO,USA i EU satelita. Da je na njenom celu mafija i najgora vlast od postanka CG. Da vecina pravoslavnog CG stanovnistva jedva ceka dan da vidi ledja ovakvoj vlasti i ovakvoj CG i dozivljava Srbiju kao jedinu svoju maticu i drzavu.
Ovo nije montenegro no junacko srpsko leglo!

Perica

pre 12 godina

Do Grcke perfektan put, povoljne cene, prelepo more, ne placas 5 eur suncobran, parking, nema ekoloske takse, i niko te ne pita da li si paradajz turista. Gde god stanes mozes da se okupas. A Crna Gora... ne moze crnje da bude... Daleko im lepa kuca. Jos samo da prestanemo da razmisljamo o pruzi Beograd-Bar, auto-putu do Crne Gore i sve u redu.

ville

pre 12 godina

Ajde oni sto imaju kuce uz more valjda i nekako ok zive, ali ovi sto nemaju kuce uz obalu, ono je tuga za oci i usi. I nemojte samo Srbiju sa jednom maleckom, nazadnom, kriminalnom drzavicom da uporedjujete. Dajte nesto severnije od nas, jer ovo dole je vise za sazaljenje nego od njih nesto covek da nauci ili da trazi neku dublju vezu. Pazi kad me uopste ne tangiraju.

Недељко Стефановић

pre 12 godina

Сви предлози о протеривању су неприхватљиви и не бих их коментарисао.

Са друге стране, ако се у Црној Гори боље живи него у Србији, откуд то да нико из Србије не иде у Црну Гору, а Црногорци само наваљују у Србију? Не терам ја никога, али миграциони процеси говоре о томе где се како живи.

klofach

pre 12 godina

e da su lopovi samo na vlasti, nego svi mi voliko da skrajnemo ako mozemo nesto skrajnut sa strane!!! tako se valjda rodimo, ne znam vise od petoro ljudi koje bi sjutra mogo ubaciti u vlast bez straha da barem u pocetku ne bi pomalo ostavljali sa strane za crne dane!!! vlast je onakva kakav je narod vjerujte nisam ni ja to vjerovao dok nisam malo prosetao i vidio... srecom u narodu ima boljih ljudi od mene i njih, i za narod ima nade za njih za vlast nema, i nikad nije ni bilo!!! a to ko je lopov ko nije ima ko da sudi nije na meni da prozivam!!!

bogdan vucetic

pre 12 godina

situacija u Crnoj Gori je odavno losa da losije ne moze biti.. svi znamo da je na vlasti vec 20 god mafijaski rezim mila djukanovica koji je toliko unazadio drzavu da se postavlja pitanje kako uopste opstajemo.. sa pricom o evropi samo mazu oci narodu, a njima samima ne odgovara da drzava udje u evroatlanske integracije.. veliko je nezadovoljstvo u narodu..

MALI I ZI

pre 12 godina

@sutomore opština

vaša pamet se vidi već prilikom ulaska u vašu narko tvorevinu koju vi zovete državom. ja više volim da mi budemo ovako glupi,a vi tako pametni...nek vam je sa srećom.

Ipak su to oni!

pre 12 godina

********

I da li moze neko da mi objsani potrebu da Srbi svojataju Crnogorce jadne i nevine, da im otimaju tu njihovu velku drzavu. Najozbiljnije pitam nek mi neko kaze razlog sta mi imamo od toga da trista hiljada ljudi proglasavamo svojima ako to oni nisu. Da povecamo stanovnistvo? Ne verujem jer da li imali sedam miliona ili sedam miliona i trista hiljada nije neka primetna razlika. Da povecamo teritoriju?Isto ne verujem jer je isto procenat povecanja neprimetan. Dobro eto izlaz na more ali to ne objasnjava to sto vas primoravamo da budete Srbi bez razloga. Mogli smo lepo da vas osvojimo i to je to. Ni turci nisu tvrdili za potlacene narode da su Turci, niti Nemci da su oni koje su osvojili da su Nemci, niti jedna osvajacka zemlja tvrdi da su svi narodi upravo njihova braca. Tako da ajmo objasnjenja ZASTO BI MI LAGALI I TVRDILI DA STE VI SRBI AKO TO NISTE? Samo mi to objasnite bas me zanima.

Vi kao nacija ne postojite naravno izmisljeni ste, postojite kao geografski pojam i ja sam Beogradjanin, ali samo to da zamislimo da vi jeste nacija, sta mislite sto bi mi vas svojatali. To vam je isto ko kad bi sad Rusi poceli nas da sovjataju jer smo im mnogo bitni.



PS Izvinjavam se Srbima koji su nasilno odvojeni od svoje zemlje. Gore napisano se odnosi na "crnogorce" tu nevidjeno veliku naciju od trista hiljada ljudi koliko inace se okupni u jednom julskom danu na Adi Ciganliji.

Marko

pre 12 godina

Ih sto je simbolican onaj mali bicikl na prvoj slici - zastava veca tri put od momka i bicikla zajedno. Skoro vec i od Crne Gore. Karikatura drzava.

proud

pre 12 godina

milo digne prst,i odma naljuti srbe hahaha!kralj najveci!!!!
(kiki, 21. maj 2011 16:05)

Vi velikocrnogorci zaista mislite da ste mnogo vazni i da mi mislimo dan i noc o vama. Kao bez vas ne mozemo da zivimo. Ja procitao clanak o Crnoj Gori posle 2 godine, a na televiziji ne secam se sta sam zadnji put cuo o Crnoj Gori i obratio paznju na to. Eto toliko ste vi vazni nama, toliko da vas ne spominjemo. Ljudi shvatite mi zivimo svoj zivot a ne zalimo za vama.

Jedna Zena

pre 12 godina

Kao zena koja dosta vremena provodi u samoposlugama mogu da kazem da je u CG (centar PG) sve bar 20-30% skuplje nego u centru Beograda .....
i nija tacno da su im plate tolike...sta je "prosek" uzmes 2% koji zaradjuju milione i ostali 98% koji jedva prezivljavaju i imas 600E mesecno !!

Gojko

pre 12 godina

Trebate razmisljati dublje i sire dragi citaoci. Postojanje dve drzave od dva bratska naroda (jednog indentiteta)je vestacka tvorevina zapada. Da bi ostvarili svoje planove postavili su svoje ljude da upravljaju tim drzavama, koji se nesmetano bogate i provode ponizno njihovu imperijalisticku politiku, sve na neznanju, neobavestenosti i propagandi da je bolje ziveti odvojeno. A narod sa takvom politikom pokako izumire nezavisno na kojoj strani se nalazi...

Zmaj

pre 12 godina

@Branko

A ti onda idi pa zivi u Crnu Goru ako tako mislis. Ako nesto ne volim onda su to oni koji pljuju u tanjir iz koga jedu. *******

Srbijanac

pre 12 godina

Cekajte! Kako onda Crnogorcii dalje dolaze u Srbiju i ima ih svugde? Zasto ne idemo mi u Crnu Goru kad je tamo tako sjajna situacija? Koliko preduzeca u Crnoj Gori drze razni bosovi koji mozda i kroz te plate peru pare? Koliko ljudi tamo direktno zavisi od neke vrste internacionalnog kriminala? Dajte malo pogledajte oko sebe ljudi, ne verujte zvemu sto procitate.

Iza Brda

pre 12 godina

Ko zna, sve mu je jaasno. Crveni Rvati dobili nezavisnost. ,,Neke ljude možeš da lažeš sve vreme, sve ljude možeš da ležeš neko vreme, ali sve ljude ne možeš da lažeš sve vreme,,Abraham Linkoln.

SRBIJANAC

pre 12 godina

POZDRAV BRACI SRBIMA IZ CRNE GORE I NEDAJ TE SE !!SVI MI MANJE VISE POTICEMO IZ CRNE GORE ILI TI STARE HERCEGOVINE CITAJ TE NJEGUSA I TO JE TO !!!

Зоран

pre 12 godina

Честитам!!! А сад ове ваше директоре из Србије лепо позовите да вам помогну око економије.. хахаха имамо их превише овде

Живорад

pre 12 godina

У тексту се тврди да Србија није прихватила чињеницу да је Црна Гора самстална држава. Мислим да то не одговара стварности и велико је и штетно лупетање.

прича је завршена

pre 12 godina

шта је прво што црногорци поклоне свом новорођенчету?
Карту Београда.
;)

Eee

pre 12 godina

Cisto da ispravim b92, nisu naatale dve drzave vec jedna - Crna Gora, a Srbija je sukcesor SCG.
A sto se tice "napretka" CG, sta oni imaju stanovnika, mala, ekoloska drzava, imaju more, kako ne bi bili bolji. A i ko da je tesko biti boljeg standarda od Srbije...

Pera

pre 12 godina

Cemu ovakav provokativan i bezobrazan naslov koji realno nema mnogo veze sa tekstom. Valjda Srbi treba da se osecaju lose? Ne razumem.

McEnroe

pre 12 godina

Niti mrzim CG niti SRB daleko od toga. To sto sam rekao je sve tacno, jer ja sam realan i ne dozvoljavam da mi aktuelna vlast u CG vrijedja inteligenciju i soli pamet.

Evo za sve koji su zadovoljni zivotom u CG ---> Svaka vam cast, super se zivi, plate su preko 1000e i rastu, cijene hrane i elektricne energije doduse padaju konstantno. Drzava je ekonomski tigar, turizam nam je elitan da je to strasno. Evo i Klinton nam je dosao. Samo da podsjetim: 6 hotela je sa 5* u CG. Industrija nam je super, izvoz nam je porastao na 45 milijardi dok nam je uzov samo 10 evra. Sve zivo proizvodimo mi sami, i super nam je. Ne sjedimo vise po kaficima i ne pijuckamo kafu od pozajmljenih para nego sada svi radimo kao Japanci. Desila nam se metamorfoza preko noci i postali smo najjacha drzava na planeti. Pogledajte samo koliko Bosanaca, Albanaca, Marokanaca, Ganejaca, Filipinaca, Njemaca, Austrijanaca, Rusa, Italijana zivi u CG. Sve u svemu SUPER NAM je!

Pozdrav iz buducnosti, godina je 2035.

pre 12 godina

HOCU NEZAVISNOST CUKARICE, HOCU NEZAVISNOST CUKARICE, HOCU NEZAVISNOST CUKARICE!!! Ja sam Cukaricanin, jezik mi je cukaricki, vera mi je cukaricka. Nas ugnjetavaju Beogradjani koji nam otimaju nacionalni identitet i tvrde da smo i mi Beogradajani. A mi to nismo. Cak i ne govorimo istim jezikom. Dobro jesu slicni jezici ali vojvodjanski i sumadisjki sto ne razumemo to je strasno, blizi nam je poljski. Novosadski jezik pogotovo. O crnogorskom necu da pricam, blizi nam je kineski po gramatici. Mada ruku na srce i slabo idemo mi Cukaricani dole, treba preci prvo granicu Beograd-Sumadija, pa onda iz republike Sumadije u republiku Zlatibor, onda odatle jos nekoliko malih drzavica pa u Rasku iz Raske u drzavu Novi Pazar, pa se opet vracas u Rasku, zatim u Sjenicku republiku, i tu jos imate Prijepolje ali njihova granicna kontrola nije rigorozna (ali je cudan pomalo prijepoljski jezik, barem meni) i konacno Crna Gora, e tu je malo lakse jer to je Unija i tu su granice tako reci formalne. Jedino dole Ulcinjska republika ima probleme, jer vodece drzave unije. Podgoricka i Cetinjska smatraju da ne ispunjavaju uslove za clanstvo, pa se ovi batrgaju. A nisu bas u dobrim odnosima sa republikom Bjelo Polje i republikom Durmitor pa ih zato valjda drze odvojene nekakvim ojacanim granicama.

Uglavnom nije nam lose, jesu guzve na granicama, ali se postujemo i uvazavamo medjusobno. I nekako se osecamo slobodnije. Najveci je taj problem sto evo vec ide 2035 godina ima deset godina kako Cukarica proglasi nezavisnost a Beograd to jos ne priznaje.


PS Vojvodjani autonomasi i Crnogorci hocemo li ovakvu buducnost, ih kako je lepa sta mislite?

Goran

pre 12 godina

Posle prvog pasos sam prestao da čitam. Obaveštenje autoru: SVE države u okruženju imaju strategiju za odnose sa svojim narodom van granica svoje države. Sram da bude te tzv. liberalne "intelektualce" koje citira.... "Srbija je ćopava a ti joj kradeš štaku..." (BS)

Dr Crne Magije

pre 12 godina

Drzava je zajednica ravnopravnih gradjana uz sve svoje obaveze i prava,mnogo vise od teritoje sa granicama,ona se valorizuje u srazmeri njene moci da zastiti one nemocne,siromasne,bolesne,svoju buducnost(decu),da postuje sve koji su bili jesu i bice.Srbija i Crna Gora sigurno to nerade a i nece jos dugo,jer ovi koji su na vlasti rade samo za svoje interese,pravne drzave nema.BOG NAM POMOGAO.

Andrej

pre 12 godina

Neka pisac ovog clanka podje na www.ciaworldfacktbook.com pa nek vidi koliko je ''bolji'' ivot u CG (uporedi PPP GDP CG i Srbije)
Sve bas cveta u CG, od Bijelog Polja, Andrijevice, Niksica, Cetinja...Industrija i privreda rade pa razbijaju i svi imaju, po CG statistici 520 eura plate

Mladen Mladenovic

pre 12 godina

@ZORAN:Pa ako ste najgori dragi gospodine, zasto se ne promenite?Ili, Vi to mozda u "dobrom srpskom duhu", mislite da su DRUGI losi ali, ne i VI?Zasto mislite da su bolji oni koji su otisli od onih koji su ostali?Sta to Vas, razlikuje od ostalih Srba, kako bismo se ugledali na Vas?

Svajcarac

pre 12 godina

Dzaba ta plata kad Milo vadi prosek:

Standart je:

International Monetary Fund (2010)

74. Serbia 10,830
75. Montenegro 10,742

I to nije da su oni bili iza nas pa nas prelaze, nego obrnuto.

A is svidja mi se ova grafika nerazvijenog i razvijenog sveta:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Average_GDP_PPP_per_capita_2010.svg

Pozdrav svima!

Nenad

pre 12 godina

Znaci svakodnevne teme u srbiji ili bolje receno na srpskim medijama su kosovo, evrospka unija, s vremena na vreme crna gora, bosna, izbori i poneki politicar koj obecava grade i kulove i nikad ne ispuni. Nista od toga se ne odnosi na nas realan zivot. Neznam kad ce da se okrenemo ozbiljnim temama,o porezu, o birokratiji o tome kako se biznismenima i kompanijama poklanjaju pare i unistavaju male privrede umesto da se stvaraju najbolje uslove za svakog iste, kako da pomognemo ljudima da izvoze nesto, gde su ekonomski rezultati obecani pre 10 godina???? Postajemo kandidati za evropsku uniju...hahahaha kakav uspeh. Gledajte nasta lice nasi gradovi, djubre na sve strane, trotoari katastrofalni, autobosi iz 70 ih godina...A mi se brinemo o crnoj gori i evropi. Mozda kad udjemo u evropu postajemo norveska, sve te probleme resavamo za dan hahahahahaha a jos ako zadrzimo kosovo i crnu goru?? Pa jaci smo od japana hahah kako da nije.

Зоран

pre 12 godina

Прочитам овде наслов, па погледам РТС вести. Е не могу више да их гледам, иако ме туче носталгија. До пре годину и по до две, и могло. Сада као у доба, да се смири и теши народ. Веле они да имамо и ми и Црногорци проблеме. А ко их нема? Па свако иам проблеме. Али да ником ниеј горе ко се од нас отцепио, јасно је. Исли исто или боље. Још кад би могли сами од себе да се отцепимо.

Svetlan Erin

pre 12 godina

Nakon čitanja članka o našim biblijskim skakavcima( http://www.b92.net/biz/fokus/analiza.php?yyyy=2011&mm=05&nav_id=513647 ), zavidim Crnogorcima. Oni su se odlučili imajući jasniji ''pogled'' na svoje političare.

nikola

pre 12 godina

(nikola, 22. maj 2011 12:29)
Koji to standard u SFRJ,pa osamdesetih godina je bio bankrot te SFRJ.
Koliko god se ti smijao svima je bolje od kada su otišli od lidera regiona koji je mislio da je on glavni,a drugi da rade kako on kaže.
___…__

Svima je bolje nego Srbiji, izgleda cim pobjegnu od nje prodisu punim plucima, pa se pitam kako je Srbija bila glavna karika u Jugoslaviji?, vjerovatno zato sto je muzla sve ostale republike, a o samodoprinosima koji su isli za Beograd 50 godina da i ne pisem.
(Vultures, 21. maj 2011 21:01)
Apsolutna istina!
(mario, 22. maj 2011 22:04)
--------------------
Izracunajte sami momci imli ste pored stanova vikendice i kuce na moru sad se nikako nemozete takmiciti sa britancima i platom od 2500-3500kuna placati kvadrat 2500eur na jadranu. Mozda neki stan od 40kvm na kredit od 30godina ali kuce na moru su daleka proslost. Verujem i da je kod vas goli opstanak radi se za hranu.