Aktuelno

Četvrtak, 19.05.2011.

10:38

"Linkuj kao što govoriš"

Izvor: B92

"Linkuj kao što govoriš" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

sasa

pre 12 godina

Već duže razmišljam o osnivanju Društva za zaštitu latinice. Ovi ćirilaši su toliko agresivni da samo izazivaju otpor kod mene.

Љиљана Ћуић

pre 12 godina

Надам се да ће доћи време кад ће сви житељи Србије употребљавати искључиво ћирилицу у писаној комуникацији. Наша права и обавезе су да користимо свој језик и своје писмо, то се подразумева у свим народима, послушајмо завештање Стефана Немање, издајице, улизице, пропалице, српски одроди, то су они који не поштују најсветије, и који са собом у пропаст вуку наивне. Ми жалимо недовршене народе и спуштамо се на њихов ниво уместо да се држимо свога и помогнемо им да покушају да нас достигну, Одрицањем од свога штетимо и онима којима се улагујемо. "Кад видим Србина да пише латиницом, на ту би слину повраћао!" често изговарана реченица у Хрватској.Потписом се идентификујемо Не можемо латиницом сакрити идентитет већ показати да смо недостојни имена које носимо. Љиљана Ћуић

Марко

pre 12 godina

Највећи проблем је што они који нису за ћирилицу, тј. они који пишу латиницом не употребљавају слова šđčćž, него их исписују "ошишане". Господо, ако толико не волите ћирилицу, онда будите принципијелни до краја иои дефинитивно пређите на енглески језик.

Ja

pre 12 godina

Ok, lepo je što možemo da vezemo na ćirilici (linkujemo), a sada da se vratimo u stvarnost. Ja ne mrzim ćirilicu, osim reči штитити шишмише koje su krajnje nečitljive. Međutim mrzim razne patriJote koji nekako uvek nađu načina da se uglave u svaku priču o ćirilici. Danas izgleda čoveku nije dosta da se vakciniše da bi bio bezbedan, nego mora za svaki slučaj da bude veliki Pravoslavac, da piše Ćirilicom i da viče Srbija na svakom koraku.

Љутко

pre 12 godina

Зашто ће академска мрежа имати домен .акм ако је на латиници то .ac? Мени то личи на автомат калашникова модернизованнии (акм) наспрам автомат калашникова (ac). Можда је у томе цака? Или на ћирилици обавезно мора да се каже и реч "мрежа"?

andrija

pre 12 godina

nemam nista protiv cirilice samo mislim da ce nekome ko nije dovoljno upoznat sa racunarima biti problem da ukuca domen cirilicom.pogotovu onima koji su navikli da samo chatuju na latinici.takodje ce i internet browseri imati problema sa unosenjem cirilicnog domena u web adresu.(kao sto se moze videti kada odete na рнидс.срб

Lala iz Banata

pre 12 godina

@OpetJa, 20. maj 2011 01:50
"Veliki procenat svetskog stanovnistva (verovatno skoro 50%) ne koristi latinicu kao svoje pismo pa mislim da latinica ne treba da bude referentna jedinica za "normalnost"

Koristiti samo argumente koji vama odgovaraju je nepošteno. A kako bi izgledala konstatacija da DALEKO VEĆI procenat svetskog stanovništva koristi latinicu nego ćirilicu. A? ;)

@wed-developer-koji-ne-prica-napamet
Tako sam i mislio... WED developer... jel' to skraćeno od wedding.. ili od World Envionment Day? ;)
Opustite se deVeloperu. Ako je IT u Srbiji samo ovo uradio, bolje da nije ni ovo. A što se tiče uvlačenja Microsoftu - tu kraja nema. Počev od Vlade Srbije i njenih ministarstava.

@Nixx
Gospodine kod vas je kritično. Osnovna pismenost je važna.

@CCCC
"једно слово један глас па као такво најпогодније за гласовну комуникацију са рачунарима."

Argumenti? Jel' to u Srbiji bolje rešeno nego na, naprimer, engleskom govornom području? I radi li u praksi bolje nego u drugim državama? Koješta.

@krcha
"i sada zbog toga ja moram da instaliram cirilicni font na kompu... jos samo sa saznam kako cu preko mobilnog pristupati tim sajtovima"

Na svakom, iole ozbiljnijem, mobilnom telefonu postoji ćirilica. :)

Pera

pre 12 godina

Nisam pisao/kucao Cirilicom sigurno 6-7 godina. Od kada sam zavrsio fakultet (tamo samo morao na nekim obrascima...). Nemam nameru sada da pocnem pa makar bio novi youtube na Cirilici. Ukratko, cista glupost. Kao sto kaze jedan komentar, da su Turci tako radili oni bi jos bisali Arapskim alfabetom.

Icarus

pre 12 godina

Glupost. To je neverovatno kako se trpa Cirilica svuda... Prvo kada vidim na google! Pa vise ne koristim domaci google jer me automatski prebaci na Cirilicu! Katastrofa! Sada i ovi domeni na ovim heroglifima?! Uzasno! Nikada necu praviti sajt na Cirilici a kamoli na domenu sastavljen od tih heroflifa! Svima je Latinica dobra samo mi izmisljamo toplu vodu! A Srbija ima SVOJE LATINICNO pismo! Na sta se bacaju pare, paznja, resorsi? Da bi se sacuvala Cirilica? Ko hoce da pise Cirilicom neka pise, ali ovo je vec forsiranje pisma! Google odavno bojkotujem pa koristim co.uk jer mi je sigurno na eng , jos malo ce poceti i bojkotovanje ovih kvazi sajtova!

OpetJa

pre 12 godina

Citam komentare i stvarno ne verujem sta cujem. Ako neko misli da mu ne treba cirilicni domen onda je to u redu i ne treba da registruje isti. Ali trositi vreme na pljuvanje cirilice je glupost. Neki ocito misle da ce biti veci "Evropljani i kosmopolite" ako pisu samo latinicom. U redu, niko vam ne spori da se tako osecate ali dopustite onima koji zele domen da iskoriste prednosti koje on pruza. Veliki procenat svetskog stanovnistva (verovatno skoro 50%) ne koristi latinicu kao svoje pismo pa mislim da latinica ne treba da bude referentna jedinica za "normalnost". Problem je sto je nekima i ono sto zovemo "srpska latinica" postala glupa i prevazidjena pa sam cak vidjao plakate ispisane na osisanoj latinici (ovako kako ja pisem). Za mene je to veliki skandal i sramota za onog ko je takav plakat pustio u promet.
Dakle, ako pola sveta moze da dobije domen na svojim pismima ne vidim sta je ovde problem. Svidja ti se-registruj, ne svidja ti se-obidji i dovidjenja.

Vladimir

pre 12 godina

Pri pretrazi koristim iskljucivo engleski alfabet. Daje mi najvise rezultata i samim tim mi je najkorisniji. Verovatno ce google inkorporirati automatsku konverziju i pretragu po cirilici, ako vidi da je podeseni region Srbija. Tada cu verovatno kliktati i na cirilicne rezultate pretrage. Ovako, ako budem morao da pretrazujem kucajuci cirilicu, to bi mi bilo previse zamorno. Verovatno ce svi bitniji sajtovi imati cirilicne i latinicne domene, pa mi to nece biti problem. Svoje sajtove necu prebacivati na cirilicne domene, niti cu svojim klijentima preporucivati iskljucivo cirilicne domene. Cirilica mi je ok, ali u stampanoj knjizi. Ne vidim joj mesto na internetu, jer automatski ponistava znacenje "globalne" mreze.

Bojan

pre 12 godina

"Linkuj kao što govoriš" ooooo bože mili znate li šta je uopšte link??? Ne... al dobro.... zašto bi i znali.... elem... ovo je udarac po džepu, ja još trebam da bi zaštitio svoje ime da platim i ćirilični domen koji će blejati i voditi na sajt koji je na latinici....al dobro, trebaju pare da se uzmu

dejan

pre 12 godina

Neviđena budalaština počevši od slogana!!!!!!!! LINKUJ (????? jel' to na ćiriličnom jeziku) ili mi koji govorimo latinični jezik ne govorimo srpski???

Radi se o sledećem, pošto ova politička elita ne može ili NEĆE da od svoje zemlje stvori državu dostojnu poštovanja svojih građana i drugih, onda ona trpa ćirilicu gde god stigne ne bi li nam zamazala oči da ne vidimo sve drugo!

Nije važno sto nam je standard najniži u Evropi, što nam je stopa mortaliteta među najvećim a nataliteta među najnižim, Biću ponosan na svoju zemlju kad bude imala najmanje nezposlenih, kad bude brinula o svojim starima i nemoćnima, kada se moral bude cenio a nemoral kažnjavao a ne kad budem imao ćirilični domen i ćirilicu na tablicama.

Kako ova politička elita radi, na kraju će od Srbije ostati samo ćirilični domen!

Što se tiče odbojnosti prema ćirilici... ja sam imao indiferentan odnos prema njoj, sve dok je srBske patriJote nisu uzele u usta! Od tada ne mogu da je smislim.... Još jedno u nizu katastrofalnih dela uništavača države Srbije... uspeli su da obesmisle sastavne delove nacionalnog bića svoje države, pismo, grb, zastavu, himnu.... nešto o čemu se ne bi trebalo ni raspravljati, što se podrazumeva samo po sebi, a sve u cilju prikrivanja sopstvene gramzivosti, alavosti, nesposobnosti, zle namere, lopovluka...

Иван

pre 12 godina

Када се укуца адреса у пољу адресе се појави следећа адреса :"http://xn--d1aholi.xn--90a3ac/cir/", то је за сада једино лоше што ја видим. За све коментаре како је то глупо, да нико неће куповати и .... ја ћу рећи да свака роба има свог купца.

Саша Стојановић

pre 12 godina

Лепо, и сад треба да куцам латиницом: http://www. па да се онда пребацим на ћирилицу: рнидс.срб и да на крају добијем http://xn--d1aholi.xn--90a3ac/cir/ Небулоза!

Претпостављам да ће и сам ћирилични .срб домен поново бити 3 пута скупљи него што је .com .net .biz .org , као што је и гориво 3 пута скупље а лошије, као што су и путарине 3 пута скупље а путеви лошији ....

wed-developer-koji-ne-prica-napamet

pre 12 godina

Blagi uzas!

Pobogu, nismo prvi u ovome - postoje arapski, kineski, japanski, ruski
lokalizovani URL-ovi... Mozda mislite da Japan ili Rusija nisu tehnoloski
napredne drzave?

PREUZETO SA WIKIJA:

http://مثال.إختبار http://مثال.إختبار Arabic Arabic
http://例子.测试 http://例子.测试 Simplified Chinese Chinese
http://例子.測試 http://例子.測試 Traditional Chinese Chinese
http://παράδειγμα.δοκιμή http://παράδειγμα.δοκιμή Greek Greek
http://उदाहरण.परीक्षा http://उदाहरण.परीक्षा Devanagari Hindi
http://例え.テスト http://例え.テスト Kanji, Hiragana, Katakana Japanese
http://실례.테스트 http://실례.테스트 Hangul Korean
http://مثال.آزمایشی http://مثال.آزمایشی Perso-Arabic Persian
http://пример.испытание http://пример.испытание Cyrillic Russian
http://உதாரணம்.பரிட்சை http://உதாரணம்.பரிட்சை Tamil Tamil
http://בײַשפּיל.טעסט http://בײַשפּיל.טעסט Hebrew Yiddish

Stvarno se uzasavam od ovakvih komentara - ajde da svi lepo pisemo na engleskom?
Ja sam programer, meni najlakse da ne menjam ni layout na tastaturi. Ne treba nam
bre ni č, ć, š i sve ove ostale bezvezarije.

Pffffff....

Trazite informaticke trendove, kukate kako smo zaostali u svemu, a na prvi znak bilokakve
inicijative krece pljuvacina. jos jednom potvrdjeno - nas narod najvise voli
da kritikuje i pametuje, sta god mu das, nikad ne valja, nikad nije zadovoljan.

Niko nije uslovio srpski web cirilicnim domenima, vec su ponudjeni kao opcija.
Nacinjen je napor, napredak, inicijativa, nesto se desilo, napokon, a vi pljuvaci
jedva docekaste.

Nemojte komentarisati stvari u koje se ocigledno ne razumete, kao sto su ponasanja
browsera i search engine-a... :D To je sve sto cu reci. :D

Greota - LEPA stvar se desila, srpski IT je uradio NESTO u poslednjih x godina sto
nije uvlacenje Microsoftu i sajt za ministarstvo u Joomli, a vi osuli paljbu kao
da su vam iz oka uzeli.

Sve sami eksperti i web developeri - verovatno imate Majkrosoft sertifikate ili
ste se u zivotu naradili sajtova za pekare i butike. :D

To je u Srbiji merilo IT i web ekspertize - imam jednog malog, razume se
u kompjutere...

Na kraju da preuzmem citat iz jednog domaceg filma:

Nije Sloba kriv, mi smo krivi, mi smo ...

Ćirilo

pre 12 godina

Neću da komentarišem da li je dobro ili ne uvoditi ćirilične domene, ali stvarno mi nisu jasni ljudi koliko toliko mrze ćirilicu i imaju neodoljivu potrebu da je pljuju gde god stignu.

Nixx

pre 12 godina

Sve drzave koji koriste cirilicu imace sajtove na cirilici znaci Rusija, Srbija, Makedonija, Bugarska... to je jos jedan nacin cuvanja svoje azbuke kao sto Grcka ima sajtove na svoj jezik, Tajland na svoj, Japan, Kina, Arapske zemlje, Ukrajina pola cirilica pola latinica. E sad za reci poput ввеллнесс je smesno da neko tako registruje sajt zato treba da postoji srpska rec za to na cirilici kao велнес ili prevedeno sta to znaci na srpskom jeziku.

Ja sam "ZA"

pre 12 godina

Kao sto sam i mislio citajuci ovu vest: komentari ce, uglavnom, biti negativni.

Zbog cega smo takvi? Zbog cega se upinjemo i nogama i rukama da zadrzimo status quo? Zbog cega nam smetaju makar pokusaji da se stvari pokrenu sa mrtve tacke (U bilo kom domenu.)

Meni je svejedno da li je u pitanju cirilica ili latinica. Oba su srpska pisma i sa oba pisma mogu da se jasno izraze misli i ideje. Da se napisu remek-dela. Otuda, zbog cega nemati domen i na cirilici!? Zbog cega se odupirati pokusaju da makar na ovaj nacin Srbija doprinese razvoju informatike. Nedostaci koji ce se pojaviti (to je neminovno) vremenom ce se otkloniti.

web-developer

pre 12 godina

Problem je što će RNIDS tražiti da se skupo plate i ćirlični domeni. Ko će da Vam kupuje sve to? Mislim da je ovo pitanje veoma realtivno, iako je lepo imati domene na ćirlici pošto je "to naše pismo". Mislm da će agencija i država uzeti još para, a pitanje je kako će nove domene tretirati pretraživači!

aca

pre 12 godina

Ne čitam sajtove na ćirilici, mnogo je zamorno.
A na ćirilične linkove mogu samo slučajno da nabasam.
Ja da ga kucam - nema teorije.
Nego, oće biti pravoslavni popa na
svakom sajtu, da izviruje iz ćoška?

CCCC

pre 12 godina

Паметњаковићи којима није јасно како ово како оно нек поставе себи питање како је то решено на хиљадама јапанских, арапских, конеских ... сајтова. Болесна је мржња коју неки показују према свом писму које је иначе јединствено у свету - једно слово један глас па као такво најпогодније за гласовну комуникацију са рачунарима.

jolly

pre 12 godina

Ma sta se ljudi nervirate. Ovo ce resiti korisnici koji uglavnom koriste latinicu pri pretrazivanju pa kad im broj hitova bude kao za sajt kazahstanske agencije za svemirska istrazivanja, ima sami da napuste ovu ludoriju.

kkk

pre 12 godina

http://рнидс.срб/cir/
To je adresa sajta kada odete na njega. Zanemarujuci http, opet imamo pola ćirilice, pola latinice (/cir), ima li ovo ikome smisla? Kao kada bi se zvao "Марко Marković"!

kkk

pre 12 godina

http://рнидс.срб/cir/
To je adresa sajta kada odete na njega. Zanemarujuci http, opet imamo pola ćirilice, pola latinice (/cir), ima li ovo ikome smisla? Kao kada bi se zvao "Марко Marković"!

CCCC

pre 12 godina

Паметњаковићи којима није јасно како ово како оно нек поставе себи питање како је то решено на хиљадама јапанских, арапских, конеских ... сајтова. Болесна је мржња коју неки показују према свом писму које је иначе јединствено у свету - једно слово један глас па као такво најпогодније за гласовну комуникацију са рачунарима.

wed-developer-koji-ne-prica-napamet

pre 12 godina

Blagi uzas!

Pobogu, nismo prvi u ovome - postoje arapski, kineski, japanski, ruski
lokalizovani URL-ovi... Mozda mislite da Japan ili Rusija nisu tehnoloski
napredne drzave?

PREUZETO SA WIKIJA:

http://مثال.إختبار http://مثال.إختبار Arabic Arabic
http://例子.测试 http://例子.测试 Simplified Chinese Chinese
http://例子.測試 http://例子.測試 Traditional Chinese Chinese
http://παράδειγμα.δοκιμή http://παράδειγμα.δοκιμή Greek Greek
http://उदाहरण.परीक्षा http://उदाहरण.परीक्षा Devanagari Hindi
http://例え.テスト http://例え.テスト Kanji, Hiragana, Katakana Japanese
http://실례.테스트 http://실례.테스트 Hangul Korean
http://مثال.آزمایشی http://مثال.آزمایشی Perso-Arabic Persian
http://пример.испытание http://пример.испытание Cyrillic Russian
http://உதாரணம்.பரிட்சை http://உதாரணம்.பரிட்சை Tamil Tamil
http://בײַשפּיל.טעסט http://בײַשפּיל.טעסט Hebrew Yiddish

Stvarno se uzasavam od ovakvih komentara - ajde da svi lepo pisemo na engleskom?
Ja sam programer, meni najlakse da ne menjam ni layout na tastaturi. Ne treba nam
bre ni č, ć, š i sve ove ostale bezvezarije.

Pffffff....

Trazite informaticke trendove, kukate kako smo zaostali u svemu, a na prvi znak bilokakve
inicijative krece pljuvacina. jos jednom potvrdjeno - nas narod najvise voli
da kritikuje i pametuje, sta god mu das, nikad ne valja, nikad nije zadovoljan.

Niko nije uslovio srpski web cirilicnim domenima, vec su ponudjeni kao opcija.
Nacinjen je napor, napredak, inicijativa, nesto se desilo, napokon, a vi pljuvaci
jedva docekaste.

Nemojte komentarisati stvari u koje se ocigledno ne razumete, kao sto su ponasanja
browsera i search engine-a... :D To je sve sto cu reci. :D

Greota - LEPA stvar se desila, srpski IT je uradio NESTO u poslednjih x godina sto
nije uvlacenje Microsoftu i sajt za ministarstvo u Joomli, a vi osuli paljbu kao
da su vam iz oka uzeli.

Sve sami eksperti i web developeri - verovatno imate Majkrosoft sertifikate ili
ste se u zivotu naradili sajtova za pekare i butike. :D

To je u Srbiji merilo IT i web ekspertize - imam jednog malog, razume se
u kompjutere...

Na kraju da preuzmem citat iz jednog domaceg filma:

Nije Sloba kriv, mi smo krivi, mi smo ...

jolly

pre 12 godina

Ma sta se ljudi nervirate. Ovo ce resiti korisnici koji uglavnom koriste latinicu pri pretrazivanju pa kad im broj hitova bude kao za sajt kazahstanske agencije za svemirska istrazivanja, ima sami da napuste ovu ludoriju.

dejan

pre 12 godina

Neviđena budalaština počevši od slogana!!!!!!!! LINKUJ (????? jel' to na ćiriličnom jeziku) ili mi koji govorimo latinični jezik ne govorimo srpski???

Radi se o sledećem, pošto ova politička elita ne može ili NEĆE da od svoje zemlje stvori državu dostojnu poštovanja svojih građana i drugih, onda ona trpa ćirilicu gde god stigne ne bi li nam zamazala oči da ne vidimo sve drugo!

Nije važno sto nam je standard najniži u Evropi, što nam je stopa mortaliteta među najvećim a nataliteta među najnižim, Biću ponosan na svoju zemlju kad bude imala najmanje nezposlenih, kad bude brinula o svojim starima i nemoćnima, kada se moral bude cenio a nemoral kažnjavao a ne kad budem imao ćirilični domen i ćirilicu na tablicama.

Kako ova politička elita radi, na kraju će od Srbije ostati samo ćirilični domen!

Što se tiče odbojnosti prema ćirilici... ja sam imao indiferentan odnos prema njoj, sve dok je srBske patriJote nisu uzele u usta! Od tada ne mogu da je smislim.... Još jedno u nizu katastrofalnih dela uništavača države Srbije... uspeli su da obesmisle sastavne delove nacionalnog bića svoje države, pismo, grb, zastavu, himnu.... nešto o čemu se ne bi trebalo ni raspravljati, što se podrazumeva samo po sebi, a sve u cilju prikrivanja sopstvene gramzivosti, alavosti, nesposobnosti, zle namere, lopovluka...

Саша Стојановић

pre 12 godina

Лепо, и сад треба да куцам латиницом: http://www. па да се онда пребацим на ћирилицу: рнидс.срб и да на крају добијем http://xn--d1aholi.xn--90a3ac/cir/ Небулоза!

Претпостављам да ће и сам ћирилични .срб домен поново бити 3 пута скупљи него што је .com .net .biz .org , као што је и гориво 3 пута скупље а лошије, као што су и путарине 3 пута скупље а путеви лошији ....

Ćirilo

pre 12 godina

Neću da komentarišem da li je dobro ili ne uvoditi ćirilične domene, ali stvarno mi nisu jasni ljudi koliko toliko mrze ćirilicu i imaju neodoljivu potrebu da je pljuju gde god stignu.

Ja sam "ZA"

pre 12 godina

Kao sto sam i mislio citajuci ovu vest: komentari ce, uglavnom, biti negativni.

Zbog cega smo takvi? Zbog cega se upinjemo i nogama i rukama da zadrzimo status quo? Zbog cega nam smetaju makar pokusaji da se stvari pokrenu sa mrtve tacke (U bilo kom domenu.)

Meni je svejedno da li je u pitanju cirilica ili latinica. Oba su srpska pisma i sa oba pisma mogu da se jasno izraze misli i ideje. Da se napisu remek-dela. Otuda, zbog cega nemati domen i na cirilici!? Zbog cega se odupirati pokusaju da makar na ovaj nacin Srbija doprinese razvoju informatike. Nedostaci koji ce se pojaviti (to je neminovno) vremenom ce se otkloniti.

aca

pre 12 godina

Ne čitam sajtove na ćirilici, mnogo je zamorno.
A na ćirilične linkove mogu samo slučajno da nabasam.
Ja da ga kucam - nema teorije.
Nego, oće biti pravoslavni popa na
svakom sajtu, da izviruje iz ćoška?

Vladimir

pre 12 godina

Pri pretrazi koristim iskljucivo engleski alfabet. Daje mi najvise rezultata i samim tim mi je najkorisniji. Verovatno ce google inkorporirati automatsku konverziju i pretragu po cirilici, ako vidi da je podeseni region Srbija. Tada cu verovatno kliktati i na cirilicne rezultate pretrage. Ovako, ako budem morao da pretrazujem kucajuci cirilicu, to bi mi bilo previse zamorno. Verovatno ce svi bitniji sajtovi imati cirilicne i latinicne domene, pa mi to nece biti problem. Svoje sajtove necu prebacivati na cirilicne domene, niti cu svojim klijentima preporucivati iskljucivo cirilicne domene. Cirilica mi je ok, ali u stampanoj knjizi. Ne vidim joj mesto na internetu, jer automatski ponistava znacenje "globalne" mreze.

Bojan

pre 12 godina

"Linkuj kao što govoriš" ooooo bože mili znate li šta je uopšte link??? Ne... al dobro.... zašto bi i znali.... elem... ovo je udarac po džepu, ja još trebam da bi zaštitio svoje ime da platim i ćirilični domen koji će blejati i voditi na sajt koji je na latinici....al dobro, trebaju pare da se uzmu

Nixx

pre 12 godina

Sve drzave koji koriste cirilicu imace sajtove na cirilici znaci Rusija, Srbija, Makedonija, Bugarska... to je jos jedan nacin cuvanja svoje azbuke kao sto Grcka ima sajtove na svoj jezik, Tajland na svoj, Japan, Kina, Arapske zemlje, Ukrajina pola cirilica pola latinica. E sad za reci poput ввеллнесс je smesno da neko tako registruje sajt zato treba da postoji srpska rec za to na cirilici kao велнес ili prevedeno sta to znaci na srpskom jeziku.

OpetJa

pre 12 godina

Citam komentare i stvarno ne verujem sta cujem. Ako neko misli da mu ne treba cirilicni domen onda je to u redu i ne treba da registruje isti. Ali trositi vreme na pljuvanje cirilice je glupost. Neki ocito misle da ce biti veci "Evropljani i kosmopolite" ako pisu samo latinicom. U redu, niko vam ne spori da se tako osecate ali dopustite onima koji zele domen da iskoriste prednosti koje on pruza. Veliki procenat svetskog stanovnistva (verovatno skoro 50%) ne koristi latinicu kao svoje pismo pa mislim da latinica ne treba da bude referentna jedinica za "normalnost". Problem je sto je nekima i ono sto zovemo "srpska latinica" postala glupa i prevazidjena pa sam cak vidjao plakate ispisane na osisanoj latinici (ovako kako ja pisem). Za mene je to veliki skandal i sramota za onog ko je takav plakat pustio u promet.
Dakle, ako pola sveta moze da dobije domen na svojim pismima ne vidim sta je ovde problem. Svidja ti se-registruj, ne svidja ti se-obidji i dovidjenja.

Icarus

pre 12 godina

Glupost. To je neverovatno kako se trpa Cirilica svuda... Prvo kada vidim na google! Pa vise ne koristim domaci google jer me automatski prebaci na Cirilicu! Katastrofa! Sada i ovi domeni na ovim heroglifima?! Uzasno! Nikada necu praviti sajt na Cirilici a kamoli na domenu sastavljen od tih heroflifa! Svima je Latinica dobra samo mi izmisljamo toplu vodu! A Srbija ima SVOJE LATINICNO pismo! Na sta se bacaju pare, paznja, resorsi? Da bi se sacuvala Cirilica? Ko hoce da pise Cirilicom neka pise, ali ovo je vec forsiranje pisma! Google odavno bojkotujem pa koristim co.uk jer mi je sigurno na eng , jos malo ce poceti i bojkotovanje ovih kvazi sajtova!

Pera

pre 12 godina

Nisam pisao/kucao Cirilicom sigurno 6-7 godina. Od kada sam zavrsio fakultet (tamo samo morao na nekim obrascima...). Nemam nameru sada da pocnem pa makar bio novi youtube na Cirilici. Ukratko, cista glupost. Kao sto kaze jedan komentar, da su Turci tako radili oni bi jos bisali Arapskim alfabetom.

Иван

pre 12 godina

Када се укуца адреса у пољу адресе се појави следећа адреса :"http://xn--d1aholi.xn--90a3ac/cir/", то је за сада једино лоше што ја видим. За све коментаре како је то глупо, да нико неће куповати и .... ја ћу рећи да свака роба има свог купца.

Љиљана Ћуић

pre 12 godina

Надам се да ће доћи време кад ће сви житељи Србије употребљавати искључиво ћирилицу у писаној комуникацији. Наша права и обавезе су да користимо свој језик и своје писмо, то се подразумева у свим народима, послушајмо завештање Стефана Немање, издајице, улизице, пропалице, српски одроди, то су они који не поштују најсветије, и који са собом у пропаст вуку наивне. Ми жалимо недовршене народе и спуштамо се на њихов ниво уместо да се држимо свога и помогнемо им да покушају да нас достигну, Одрицањем од свога штетимо и онима којима се улагујемо. "Кад видим Србина да пише латиницом, на ту би слину повраћао!" често изговарана реченица у Хрватској.Потписом се идентификујемо Не можемо латиницом сакрити идентитет већ показати да смо недостојни имена које носимо. Љиљана Ћуић

Марко

pre 12 godina

Највећи проблем је што они који нису за ћирилицу, тј. они који пишу латиницом не употребљавају слова šđčćž, него их исписују "ошишане". Господо, ако толико не волите ћирилицу, онда будите принципијелни до краја иои дефинитивно пређите на енглески језик.

web-developer

pre 12 godina

Problem je što će RNIDS tražiti da se skupo plate i ćirlični domeni. Ko će da Vam kupuje sve to? Mislim da je ovo pitanje veoma realtivno, iako je lepo imati domene na ćirlici pošto je "to naše pismo". Mislm da će agencija i država uzeti još para, a pitanje je kako će nove domene tretirati pretraživači!

andrija

pre 12 godina

nemam nista protiv cirilice samo mislim da ce nekome ko nije dovoljno upoznat sa racunarima biti problem da ukuca domen cirilicom.pogotovu onima koji su navikli da samo chatuju na latinici.takodje ce i internet browseri imati problema sa unosenjem cirilicnog domena u web adresu.(kao sto se moze videti kada odete na рнидс.срб

Ja

pre 12 godina

Ok, lepo je što možemo da vezemo na ćirilici (linkujemo), a sada da se vratimo u stvarnost. Ja ne mrzim ćirilicu, osim reči штитити шишмише koje su krajnje nečitljive. Međutim mrzim razne patriJote koji nekako uvek nađu načina da se uglave u svaku priču o ćirilici. Danas izgleda čoveku nije dosta da se vakciniše da bi bio bezbedan, nego mora za svaki slučaj da bude veliki Pravoslavac, da piše Ćirilicom i da viče Srbija na svakom koraku.

Lala iz Banata

pre 12 godina

@OpetJa, 20. maj 2011 01:50
"Veliki procenat svetskog stanovnistva (verovatno skoro 50%) ne koristi latinicu kao svoje pismo pa mislim da latinica ne treba da bude referentna jedinica za "normalnost"

Koristiti samo argumente koji vama odgovaraju je nepošteno. A kako bi izgledala konstatacija da DALEKO VEĆI procenat svetskog stanovništva koristi latinicu nego ćirilicu. A? ;)

@wed-developer-koji-ne-prica-napamet
Tako sam i mislio... WED developer... jel' to skraćeno od wedding.. ili od World Envionment Day? ;)
Opustite se deVeloperu. Ako je IT u Srbiji samo ovo uradio, bolje da nije ni ovo. A što se tiče uvlačenja Microsoftu - tu kraja nema. Počev od Vlade Srbije i njenih ministarstava.

@Nixx
Gospodine kod vas je kritično. Osnovna pismenost je važna.

@CCCC
"једно слово један глас па као такво најпогодније за гласовну комуникацију са рачунарима."

Argumenti? Jel' to u Srbiji bolje rešeno nego na, naprimer, engleskom govornom području? I radi li u praksi bolje nego u drugim državama? Koješta.

@krcha
"i sada zbog toga ja moram da instaliram cirilicni font na kompu... jos samo sa saznam kako cu preko mobilnog pristupati tim sajtovima"

Na svakom, iole ozbiljnijem, mobilnom telefonu postoji ćirilica. :)

Љутко

pre 12 godina

Зашто ће академска мрежа имати домен .акм ако је на латиници то .ac? Мени то личи на автомат калашникова модернизованнии (акм) наспрам автомат калашникова (ac). Можда је у томе цака? Или на ћирилици обавезно мора да се каже и реч "мрежа"?

sasa

pre 12 godina

Već duže razmišljam o osnivanju Društva za zaštitu latinice. Ovi ćirilaši su toliko agresivni da samo izazivaju otpor kod mene.

aca

pre 12 godina

Ne čitam sajtove na ćirilici, mnogo je zamorno.
A na ćirilične linkove mogu samo slučajno da nabasam.
Ja da ga kucam - nema teorije.
Nego, oće biti pravoslavni popa na
svakom sajtu, da izviruje iz ćoška?

jolly

pre 12 godina

Ma sta se ljudi nervirate. Ovo ce resiti korisnici koji uglavnom koriste latinicu pri pretrazivanju pa kad im broj hitova bude kao za sajt kazahstanske agencije za svemirska istrazivanja, ima sami da napuste ovu ludoriju.

wed-developer-koji-ne-prica-napamet

pre 12 godina

Blagi uzas!

Pobogu, nismo prvi u ovome - postoje arapski, kineski, japanski, ruski
lokalizovani URL-ovi... Mozda mislite da Japan ili Rusija nisu tehnoloski
napredne drzave?

PREUZETO SA WIKIJA:

http://مثال.إختبار http://مثال.إختبار Arabic Arabic
http://例子.测试 http://例子.测试 Simplified Chinese Chinese
http://例子.測試 http://例子.測試 Traditional Chinese Chinese
http://παράδειγμα.δοκιμή http://παράδειγμα.δοκιμή Greek Greek
http://उदाहरण.परीक्षा http://उदाहरण.परीक्षा Devanagari Hindi
http://例え.テスト http://例え.テスト Kanji, Hiragana, Katakana Japanese
http://실례.테스트 http://실례.테스트 Hangul Korean
http://مثال.آزمایشی http://مثال.آزمایشی Perso-Arabic Persian
http://пример.испытание http://пример.испытание Cyrillic Russian
http://உதாரணம்.பரிட்சை http://உதாரணம்.பரிட்சை Tamil Tamil
http://בײַשפּיל.טעסט http://בײַשפּיל.טעסט Hebrew Yiddish

Stvarno se uzasavam od ovakvih komentara - ajde da svi lepo pisemo na engleskom?
Ja sam programer, meni najlakse da ne menjam ni layout na tastaturi. Ne treba nam
bre ni č, ć, š i sve ove ostale bezvezarije.

Pffffff....

Trazite informaticke trendove, kukate kako smo zaostali u svemu, a na prvi znak bilokakve
inicijative krece pljuvacina. jos jednom potvrdjeno - nas narod najvise voli
da kritikuje i pametuje, sta god mu das, nikad ne valja, nikad nije zadovoljan.

Niko nije uslovio srpski web cirilicnim domenima, vec su ponudjeni kao opcija.
Nacinjen je napor, napredak, inicijativa, nesto se desilo, napokon, a vi pljuvaci
jedva docekaste.

Nemojte komentarisati stvari u koje se ocigledno ne razumete, kao sto su ponasanja
browsera i search engine-a... :D To je sve sto cu reci. :D

Greota - LEPA stvar se desila, srpski IT je uradio NESTO u poslednjih x godina sto
nije uvlacenje Microsoftu i sajt za ministarstvo u Joomli, a vi osuli paljbu kao
da su vam iz oka uzeli.

Sve sami eksperti i web developeri - verovatno imate Majkrosoft sertifikate ili
ste se u zivotu naradili sajtova za pekare i butike. :D

To je u Srbiji merilo IT i web ekspertize - imam jednog malog, razume se
u kompjutere...

Na kraju da preuzmem citat iz jednog domaceg filma:

Nije Sloba kriv, mi smo krivi, mi smo ...

Ćirilo

pre 12 godina

Neću da komentarišem da li je dobro ili ne uvoditi ćirilične domene, ali stvarno mi nisu jasni ljudi koliko toliko mrze ćirilicu i imaju neodoljivu potrebu da je pljuju gde god stignu.

CCCC

pre 12 godina

Паметњаковићи којима није јасно како ово како оно нек поставе себи питање како је то решено на хиљадама јапанских, арапских, конеских ... сајтова. Болесна је мржња коју неки показују према свом писму које је иначе јединствено у свету - једно слово један глас па као такво најпогодније за гласовну комуникацију са рачунарима.

dejan

pre 12 godina

Neviđena budalaština počevši od slogana!!!!!!!! LINKUJ (????? jel' to na ćiriličnom jeziku) ili mi koji govorimo latinični jezik ne govorimo srpski???

Radi se o sledećem, pošto ova politička elita ne može ili NEĆE da od svoje zemlje stvori državu dostojnu poštovanja svojih građana i drugih, onda ona trpa ćirilicu gde god stigne ne bi li nam zamazala oči da ne vidimo sve drugo!

Nije važno sto nam je standard najniži u Evropi, što nam je stopa mortaliteta među najvećim a nataliteta među najnižim, Biću ponosan na svoju zemlju kad bude imala najmanje nezposlenih, kad bude brinula o svojim starima i nemoćnima, kada se moral bude cenio a nemoral kažnjavao a ne kad budem imao ćirilični domen i ćirilicu na tablicama.

Kako ova politička elita radi, na kraju će od Srbije ostati samo ćirilični domen!

Što se tiče odbojnosti prema ćirilici... ja sam imao indiferentan odnos prema njoj, sve dok je srBske patriJote nisu uzele u usta! Od tada ne mogu da je smislim.... Još jedno u nizu katastrofalnih dela uništavača države Srbije... uspeli su da obesmisle sastavne delove nacionalnog bića svoje države, pismo, grb, zastavu, himnu.... nešto o čemu se ne bi trebalo ni raspravljati, što se podrazumeva samo po sebi, a sve u cilju prikrivanja sopstvene gramzivosti, alavosti, nesposobnosti, zle namere, lopovluka...

OpetJa

pre 12 godina

Citam komentare i stvarno ne verujem sta cujem. Ako neko misli da mu ne treba cirilicni domen onda je to u redu i ne treba da registruje isti. Ali trositi vreme na pljuvanje cirilice je glupost. Neki ocito misle da ce biti veci "Evropljani i kosmopolite" ako pisu samo latinicom. U redu, niko vam ne spori da se tako osecate ali dopustite onima koji zele domen da iskoriste prednosti koje on pruza. Veliki procenat svetskog stanovnistva (verovatno skoro 50%) ne koristi latinicu kao svoje pismo pa mislim da latinica ne treba da bude referentna jedinica za "normalnost". Problem je sto je nekima i ono sto zovemo "srpska latinica" postala glupa i prevazidjena pa sam cak vidjao plakate ispisane na osisanoj latinici (ovako kako ja pisem). Za mene je to veliki skandal i sramota za onog ko je takav plakat pustio u promet.
Dakle, ako pola sveta moze da dobije domen na svojim pismima ne vidim sta je ovde problem. Svidja ti se-registruj, ne svidja ti se-obidji i dovidjenja.

kkk

pre 12 godina

http://рнидс.срб/cir/
To je adresa sajta kada odete na njega. Zanemarujuci http, opet imamo pola ćirilice, pola latinice (/cir), ima li ovo ikome smisla? Kao kada bi se zvao "Марко Marković"!

Nixx

pre 12 godina

Sve drzave koji koriste cirilicu imace sajtove na cirilici znaci Rusija, Srbija, Makedonija, Bugarska... to je jos jedan nacin cuvanja svoje azbuke kao sto Grcka ima sajtove na svoj jezik, Tajland na svoj, Japan, Kina, Arapske zemlje, Ukrajina pola cirilica pola latinica. E sad za reci poput ввеллнесс je smesno da neko tako registruje sajt zato treba da postoji srpska rec za to na cirilici kao велнес ili prevedeno sta to znaci na srpskom jeziku.

Icarus

pre 12 godina

Glupost. To je neverovatno kako se trpa Cirilica svuda... Prvo kada vidim na google! Pa vise ne koristim domaci google jer me automatski prebaci na Cirilicu! Katastrofa! Sada i ovi domeni na ovim heroglifima?! Uzasno! Nikada necu praviti sajt na Cirilici a kamoli na domenu sastavljen od tih heroflifa! Svima je Latinica dobra samo mi izmisljamo toplu vodu! A Srbija ima SVOJE LATINICNO pismo! Na sta se bacaju pare, paznja, resorsi? Da bi se sacuvala Cirilica? Ko hoce da pise Cirilicom neka pise, ali ovo je vec forsiranje pisma! Google odavno bojkotujem pa koristim co.uk jer mi je sigurno na eng , jos malo ce poceti i bojkotovanje ovih kvazi sajtova!

Pera

pre 12 godina

Nisam pisao/kucao Cirilicom sigurno 6-7 godina. Od kada sam zavrsio fakultet (tamo samo morao na nekim obrascima...). Nemam nameru sada da pocnem pa makar bio novi youtube na Cirilici. Ukratko, cista glupost. Kao sto kaze jedan komentar, da su Turci tako radili oni bi jos bisali Arapskim alfabetom.

Ja sam "ZA"

pre 12 godina

Kao sto sam i mislio citajuci ovu vest: komentari ce, uglavnom, biti negativni.

Zbog cega smo takvi? Zbog cega se upinjemo i nogama i rukama da zadrzimo status quo? Zbog cega nam smetaju makar pokusaji da se stvari pokrenu sa mrtve tacke (U bilo kom domenu.)

Meni je svejedno da li je u pitanju cirilica ili latinica. Oba su srpska pisma i sa oba pisma mogu da se jasno izraze misli i ideje. Da se napisu remek-dela. Otuda, zbog cega nemati domen i na cirilici!? Zbog cega se odupirati pokusaju da makar na ovaj nacin Srbija doprinese razvoju informatike. Nedostaci koji ce se pojaviti (to je neminovno) vremenom ce se otkloniti.

Иван

pre 12 godina

Када се укуца адреса у пољу адресе се појави следећа адреса :"http://xn--d1aholi.xn--90a3ac/cir/", то је за сада једино лоше што ја видим. За све коментаре како је то глупо, да нико неће куповати и .... ја ћу рећи да свака роба има свог купца.

Саша Стојановић

pre 12 godina

Лепо, и сад треба да куцам латиницом: http://www. па да се онда пребацим на ћирилицу: рнидс.срб и да на крају добијем http://xn--d1aholi.xn--90a3ac/cir/ Небулоза!

Претпостављам да ће и сам ћирилични .срб домен поново бити 3 пута скупљи него што је .com .net .biz .org , као што је и гориво 3 пута скупље а лошије, као што су и путарине 3 пута скупље а путеви лошији ....

Bojan

pre 12 godina

"Linkuj kao što govoriš" ooooo bože mili znate li šta je uopšte link??? Ne... al dobro.... zašto bi i znali.... elem... ovo je udarac po džepu, ja još trebam da bi zaštitio svoje ime da platim i ćirilični domen koji će blejati i voditi na sajt koji je na latinici....al dobro, trebaju pare da se uzmu

sasa

pre 12 godina

Već duže razmišljam o osnivanju Društva za zaštitu latinice. Ovi ćirilaši su toliko agresivni da samo izazivaju otpor kod mene.

Vladimir

pre 12 godina

Pri pretrazi koristim iskljucivo engleski alfabet. Daje mi najvise rezultata i samim tim mi je najkorisniji. Verovatno ce google inkorporirati automatsku konverziju i pretragu po cirilici, ako vidi da je podeseni region Srbija. Tada cu verovatno kliktati i na cirilicne rezultate pretrage. Ovako, ako budem morao da pretrazujem kucajuci cirilicu, to bi mi bilo previse zamorno. Verovatno ce svi bitniji sajtovi imati cirilicne i latinicne domene, pa mi to nece biti problem. Svoje sajtove necu prebacivati na cirilicne domene, niti cu svojim klijentima preporucivati iskljucivo cirilicne domene. Cirilica mi je ok, ali u stampanoj knjizi. Ne vidim joj mesto na internetu, jer automatski ponistava znacenje "globalne" mreze.

Ja

pre 12 godina

Ok, lepo je što možemo da vezemo na ćirilici (linkujemo), a sada da se vratimo u stvarnost. Ja ne mrzim ćirilicu, osim reči штитити шишмише koje su krajnje nečitljive. Međutim mrzim razne patriJote koji nekako uvek nađu načina da se uglave u svaku priču o ćirilici. Danas izgleda čoveku nije dosta da se vakciniše da bi bio bezbedan, nego mora za svaki slučaj da bude veliki Pravoslavac, da piše Ćirilicom i da viče Srbija na svakom koraku.

andrija

pre 12 godina

nemam nista protiv cirilice samo mislim da ce nekome ko nije dovoljno upoznat sa racunarima biti problem da ukuca domen cirilicom.pogotovu onima koji su navikli da samo chatuju na latinici.takodje ce i internet browseri imati problema sa unosenjem cirilicnog domena u web adresu.(kao sto se moze videti kada odete na рнидс.срб

Љутко

pre 12 godina

Зашто ће академска мрежа имати домен .акм ако је на латиници то .ac? Мени то личи на автомат калашникова модернизованнии (акм) наспрам автомат калашникова (ac). Можда је у томе цака? Или на ћирилици обавезно мора да се каже и реч "мрежа"?

Lala iz Banata

pre 12 godina

@OpetJa, 20. maj 2011 01:50
"Veliki procenat svetskog stanovnistva (verovatno skoro 50%) ne koristi latinicu kao svoje pismo pa mislim da latinica ne treba da bude referentna jedinica za "normalnost"

Koristiti samo argumente koji vama odgovaraju je nepošteno. A kako bi izgledala konstatacija da DALEKO VEĆI procenat svetskog stanovništva koristi latinicu nego ćirilicu. A? ;)

@wed-developer-koji-ne-prica-napamet
Tako sam i mislio... WED developer... jel' to skraćeno od wedding.. ili od World Envionment Day? ;)
Opustite se deVeloperu. Ako je IT u Srbiji samo ovo uradio, bolje da nije ni ovo. A što se tiče uvlačenja Microsoftu - tu kraja nema. Počev od Vlade Srbije i njenih ministarstava.

@Nixx
Gospodine kod vas je kritično. Osnovna pismenost je važna.

@CCCC
"једно слово један глас па као такво најпогодније за гласовну комуникацију са рачунарима."

Argumenti? Jel' to u Srbiji bolje rešeno nego na, naprimer, engleskom govornom području? I radi li u praksi bolje nego u drugim državama? Koješta.

@krcha
"i sada zbog toga ja moram da instaliram cirilicni font na kompu... jos samo sa saznam kako cu preko mobilnog pristupati tim sajtovima"

Na svakom, iole ozbiljnijem, mobilnom telefonu postoji ćirilica. :)

web-developer

pre 12 godina

Problem je što će RNIDS tražiti da se skupo plate i ćirlični domeni. Ko će da Vam kupuje sve to? Mislim da je ovo pitanje veoma realtivno, iako je lepo imati domene na ćirlici pošto je "to naše pismo". Mislm da će agencija i država uzeti još para, a pitanje je kako će nove domene tretirati pretraživači!

Марко

pre 12 godina

Највећи проблем је што они који нису за ћирилицу, тј. они који пишу латиницом не употребљавају слова šđčćž, него их исписују "ошишане". Господо, ако толико не волите ћирилицу, онда будите принципијелни до краја иои дефинитивно пређите на енглески језик.

Љиљана Ћуић

pre 12 godina

Надам се да ће доћи време кад ће сви житељи Србије употребљавати искључиво ћирилицу у писаној комуникацији. Наша права и обавезе су да користимо свој језик и своје писмо, то се подразумева у свим народима, послушајмо завештање Стефана Немање, издајице, улизице, пропалице, српски одроди, то су они који не поштују најсветије, и који са собом у пропаст вуку наивне. Ми жалимо недовршене народе и спуштамо се на њихов ниво уместо да се држимо свога и помогнемо им да покушају да нас достигну, Одрицањем од свога штетимо и онима којима се улагујемо. "Кад видим Србина да пише латиницом, на ту би слину повраћао!" често изговарана реченица у Хрватској.Потписом се идентификујемо Не можемо латиницом сакрити идентитет већ показати да смо недостојни имена које носимо. Љиљана Ћуић