Nedelja, 15.05.2011.

01:21

Srbija lider po propasti u krizi

Podaci pokazuju da su posledice ekonomske krize u našoj zemlji razornije nego u okruženju. Ostali smo bez 220.000 radnih mesta, plate manje za petinu.

Izvor: Novosti

Srbija lider po propasti u krizi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

213 Komentari

Sortiraj po:

surfer

pre 13 godina

Eto, to vam je takozvani prividjeni "deprecijacijski" rast. O cemu se radi? Valuta jako oslabi, realna kupovna moc u cvrstoj valuti, kao euru, padne, vi osiromasite, a ekonomija ipak moze rasti u domacoj valuti.

Kada to usporedite s HR, recimo, BDP je pao, ali tecaj je ostao stabilan,
kupovna moc je ocuvana u vecem dijelu, iako je ekonomija pala nazivno, ali nema deprecijacijskog izlaza.

Place u HR nisu uopce lose, pace vece su od svih tranzicijskih zemalja osim Slovenije(i clanica EU), iako je Hrvatska svasta prosla. Bg i Ro, to ni ne spominjem.

Da nastavim, jaka deprecijacija uvodi inflaciju, a ona unistava gospodarstvo. Osnovni strukturni problemi se nece rijesiti deprecijacijom, treba rezati poreze i tako smanjiti opterecenje i realni tecaj.

Osim toga, u svemu, usporedite inflaciju u Srbiji i ostalim zemljama... to ej strasno...

Fotomontaza, fatamorgana, ....

pre 13 godina

Na zalost ovo je najbolji pokazatelj da od 2000 do 2007 godine vecina onoga sto je radjeno i o cemu je pricano(porast standarda, ....) je bilo samo privremeno-prividno karaktera!

mali marinko

pre 13 godina

Prosječna plaća u HR 2008 godine je bila 5050kn. Danas je 5270kn. Prosječni tečaj hrk/eur je 2008 godine bio 7,3244 a 2011 7,40 Što nam daje porast plaća u eurima (712/690) od 3,3%.

ZK3

pre 13 godina

@(darko, 15. maj 2011 18:41)

Jel ti to želiš reći da je Srbe Kardelj opismenio? Ma nemoj! Pa sve ovo se upravo i dešava jer su te tvoje KOMUNJARE uvijek još na vlasti i dok god je tako bolje biti neće. Zašto komunjare? Pa znamo vrlo dobro svi da za vrijeme komunizma, ako nisi bio član partije, nisi mogao ni da uspiješ, bez obzira na svoju kreativnost, sposobnost, poštenje ili obrazovanost. A danas? Isto! Samo što se ne zovu Savez Komunista Jugoslavije (SKJ), već po potrebi: SPS, SRS, DSS, DS, SNS... A kod svih isti princip: nesposobni zbog svoje nesposobnosti ulaze u stranke na vlasti jer to vide kao jedini način ličnog ostvarenja, pošto za drugi nisu sposobni, a to implicira nesposobnjakoviće i poltrone na ključnim mjestima i rezultate kakve imamo. Šta je to drugo nego jednopartijski sistem koji kaže: „ako nisi u mojoj partiji, nisi podoban!“ „Vuk dlaku mijenja, al’ ćud nikada!“

Modesty

pre 13 godina

Moramo pogledati činjenice.Srbi su lopovi i nema dalje šta da se doda.To nam je prosto u genima kao i inat. 20% Srba je ok. Sa takvim procentom teško da ćemo bilo gde stići. Zato je nama uvek najlošije, zbog toga kakvi smo. U državnim preduzećima se još uvek naveliko i naširoko troši i krade. Krade svako od sekretarice, radnika pa naravno do glavnog menađžmenta. Neko ukrade tako što kasni, neko ukrade dnevnicu, neko se vozika na more službenim autom i tako....Nema nikoga da to spreči.I tako svako po malo i šta da se očekuje. Nema nama pomoći.....

Stevan

pre 13 godina

Pa mi smo lideri u regionu, nasa vlast je lider u neodgovornosti, prevrtljivosti i mahinacijama, cemu onda da se nadamo, samo se malo strpite.

Nataša

pre 13 godina

Da imaju imalo obraza i časti posle takvih podataka svoje politike, oni bi podneli sve ostavke (ili samoubistvo uradili). Ali kako oni to nemaju i kako jedan čitilac pravilno napisao, provode samo "genocidne" interese svojih gazdi na zapadu (ne samo ekonomski pad, siromaštvo a i katostrofalnu demografsku politiku), narodu ostaje samo neprekidnim štrajkovima i ulicom otera tu vladajuću omrženu elitu. Naravno oni preko sredstava masovne informacije (gde sede njihovi ljudi) "ukrašavaju" to katastrofalno stanje u Srbiji. Obećavaju, i neprekidno lažu samo da bi još dobili na vremenu, uveličiti svoje bogastvo sa svim tim tajkunima i oligarhima. A narod polako izumire. Imali srpski narod sile i moći da taj "jaram" koji su nam doneli sa zapada i njihovom "lažnom demokratijom" raskine i preživi novi svetski poredak ?????

Dzoni

pre 13 godina

@Slobix
Niste vi nista propustili.Privatizovali ste i poklonili sebi i pajtosima 90% drzave samo radi pljacke.Kako to da Slovenci propustise privatizaciju Telekoma pa imaju 5 puta veci GDP od Srbije.Kako to Slovenci ne prodase Luku Kopar,Petrol,Slovenacke banke ,Gorenje ,Farmaceutsku industriju ,kako to kod njih i dalje sve drzavno a imaju veci GDP per capita od jedne Juzne Koreje.Zato sto nemaju lopovsku vlast i ne moraju da brinu da ce da se te firme pljackaju kao kod nas,niti prodaju svoju drzavu tek tako za kovertu ispod stola..npr I Misko i Ivica Todoric su pokusavali da kupe MErkator ali Slovenci se ne prodaju svakom jer znaju ljudi STA HOCE i sta je dobra prodaja a sta LOSA.Zalosno je ali moram reci da dok su nam ekonomijom upravljali SLovenci I hrvati za vreme SFRJ to je i licilo na nesto ,cim su Srbi preuzeli kormilo od tog momenta srpska ekonomija zna samo za pljacku i rasprodaju i ne vidim da ce to ikad da se promeni.A ovi tzv "demokrate" i LDP su ucinili meni koji sam bio jedan od prvih u Otporu da mi se demokratija ogadi do kraja zivota.

парламентарна монархија европска

pre 13 godina

Србија је због комунизма 60 година била изопштена из свих здравих друштвено/научних токова савременог западног света. Хвала Богу, сада се Русија опоравља, Србија такође. Али проћи ће још барем једна деценија да се средња класа устоличи у Србији. Проћи ће још 10 година док Срби не схвате да им је потребан Краљ а не председник.

Dopuna

pre 13 godina

"2.Srbija 1918 u Jugoslaviju ulazi sa 78% nepismenih . Slovenija sa 10% nepismenih.Kako je jednoj nezavisnoj kraljevini uspelo da za 40 godina postigne takve zadivljujuće rezultate u najvažnijem segmentu društvenog napretka?"

Kako ovde mnogi ne znaju sopstvenu istoriju, jedna dopuna. Vojvodina nije bila deo Srbije pre 1918, a broj pismenih je iznosio čitavih 98%, više nego danas. Marija Terezija, naša carica, je bila propisala osnovnu školu kao obaveznu i to je bilo zlatno doba Vojvodine. Prisajedinjavanjem Srbiji kreće propast koja traje i dan-danas.

Istovremeno broj pismenih u Srbiji se nije mnogo povećao, dok je u Vojvodini značajno opao. Danas se pismenim smatra onaj koji zna mnogo više od pukog pisanja i čitanja.

Slobix

pre 13 godina

Propustili smo priliku da privatizujemo Telekom... To je samo jedna od prilika koju smo propustili da popravimo privredni ambijent, pitanje je da li je poslednja koju ćemo propustiti. Svako ko se iole razume u ekonomiju je itekako svestan uticaja jednog državnog monopola odnosno privatne korporacije velikog ugleda na privredni ambijent zemlje. Dolazak ozbiljnih igrača u Srbiju samo bi ulio poverenje i drugim ozbiljnim igračima da su poslovni uslovi u Srbiji dobri i stabilni i da vredi ovde ulagati. Posle poslednje neozbiljnosti, ko zna kada ćemo dobiti novu šansu...

Nenad

pre 13 godina

Ne tako davno smo dobijali uveravanja od onih kojima smo na izborima dali poverenje da se kriza kod nas gotovo neće osetiti.A šta je sad ovo.Ti koji su nam obećavali,mislim personalno,treba odmah i nepovratno da odu iz politike,jer su izgubili poverenje birača.Nisam za promenu vlasti,jer ono što nam naša opozicija nudi,je takodje jedno prazno obećanje a tek oni su pokazali nesposobnost kada su bili na vlasti.Ali zalažem se za odgovorniji pristupa u davanju obećanja.Jer kada su ona lažna kako onda da čovek da poverenje onima koji daju takvo obećanje.Ipak politika je suviše ozbiljna stvar. Borači ne smeju da se "šamaraju" kako se to kod nas čini.Zato političari i ne uživaju nikakav ugled,a u narodu su postali sinonim za mnogo toga lošeg.Jedino je dobro u čitavoj stvari što nam TV u seriji "Bela ladja"daje pravi profil naših političara.A loše štpo je teško naći nekog boljeg Srećka Šojića.

Bljgr

pre 13 godina

@darko, 15. maj 2011 18:41

Ko ti je bio profesor istorije? Ja bih ga tuzio iskreno

Srbi su u Osmanskom carstvu bili bogataska klasa koliko danas Romi u Beogradu. Jedino ako racunas one sto su primili islam ali svest o naciji nije jos bila izdiferencirana tako je termin Srbi jako diskutabilan. Srpski je bio jedan od diplomatskih jezika na dvoru u Istambulu kao i Grcki ali ni ta "pogodnost" nije nesto narocito povadila raju. Patrijarsija je PRVI put osnovana 1346 da se ne brukas sa "znanjem". Ono sto je tacno je da je tada imala najvecu teritoriju
Ne razumem zasto te cudi pismenost u Sloveniji 1918. Kada kazes Srbija u WW2 na koju teritoriju mislis? Posto je navise Jevreja stradalo u NDH i Madjarkom delu Vojvodine i Banatu. Da su stradali u Beogradu i vecim gradovima jesu ali ako Izrael koji ce nas sav glas vikati HOLOKAUST dok gadja Gazu i upire prstom u svakoga za Srbe kaze da ih NE SMATRA ODGOVORNIM i smatra srpski narod prijateljem sto je slozices se jako redak slucaj kada je Izrael u pitanju. Sfrj stvar gledista kada nemas nista da kupis nemas ni za cim ni da zudis. Ono sto je danas crkva je sramota jer su popove u crkvama zamenili udbasima tako da zahvali komunistima sto se popovi i kod nas i Rusiji ponasaju kako se ponasaju.

Nensi

pre 13 godina

Tek nakon što sam poslala komentar, uzela da sam da iščitam prethodne.. A propos priče o tome gde bi Srbija bila da nije bila 500 godina pod Turcima, pitam se gde li bi bili Turci da se nisu 500 godina zamlaćivali sa nama?

Hasta siempre!!

pre 13 godina

@darko
Druze, svaka cast na komentaru! Hteo bih samo jos nesto da dodam, 90' godina je krenula stravicna pljacka drzave i naroda koja i danas traje, a da bi se oprali, politacari nas lazu vec 20 i kusur godina da je to zaostavstina kredita uzetih u vreme SFRJ. Jesmo uzimali, ali je veliki br. bio BESPOVRATAN! Osim toga imali smo VELIKI broj veoma uspesnih preduzeca koji su sklapali poslove u celom svetu i donosile desetine milijardi $$ godisnje...

MCSE

pre 13 godina

izbori? cemu? kome? nama? njima? za koga?
nama ce biti isto i jos gore ako dodje SNS ili DSS ili SRS...ok JUL smo istrebili mada je i dalje prisutan ali nadam se da ga nece vise nikada biti!
SNS vole samo Rusi a EU ne zeli SNS da vidi ocima jer im je muka od istog jer su ulozili kintu ovde a SNS samo moze da rasturi sve to...znaci SNS otpada a te price igracemo monopol ili riziko sa afrikom i rusijom i kinom...pa daleko su oni a jedino ako im nije cilj da postanemo uskoro kineska cetvrt sa ruskim akcentom a da budemo uz to i svi crni, masovno unistenje nacije!!!
DSS, bili na vlasti nista nisu uradili pa cak ni taj beli sengden nisu odradili niti su pomisljali na to, znaci vlada tada je samo pricala i palila raju...znaci i oni otpadaju!
DS, trenutno najbolji, nisam clan nijedne partije niti stranke niti cu biti iako sam bez posla i to je jedino sto u rodjenom BGu ne mogu da nadjem ali i dalje sam uz njih, pa mogu da izadjem iz zemlje kada hocu mogu da vidim svet ok treba mi novac ali imam sansu! strane kompanije su tu i to je plus, e sad sto su to sve ili jevreji ili rusi to je drugo ali tu su i nesto nude...
SRS, klonirani "*****", polovnjaci, ****** koji znaju sta je njiva a najgore je sto ne rade na istoj ali lakse im je da strajkuju traze promene, kakve da im ja kao dete iz betona orem zemlju, pa ne znam ja to da radim nikada nisam niti imam zemlju!!!
iskreno dok god bude postojao DINAR kao valuta mi cemo biti tu gde jesmo jer to im je jedini pravni nacin da kradu na formalan nacin na kursu!!!
ako mi je plata 400 eur hocu da svakog meseca bude 400 eur a ne da jedan meseca bude 390 a jedan 420 a jedan kada dolaze gastrosi bude i 450 (lupio sam poredjenje procentualno ali tu je negde)...a kada odu bude i ispod 350...pa jebem mu lebac "sava" gledamo i cutimo? ali da se to promeni moramo da udjemo u EU e do tada cemo da zivotarimo nazalost...

Tipolir

pre 13 godina

Logicno se postavlja pitanje ZASTO JE OD SVIH BIVSIH REPUBLIKA SFRJ SRBIJA U NAJGOREM EKONOMSKOM POLOZAJU?
(Vladan, 15. maj 2011 12:09)
_______________________
Citat jednog poznatog-pismenog Srbina:

"Prva srpska vlada, mislim 1804. imala oko 20 predstavnika. Njih 4-vero je bilo pismeno, 3 ih se znalo samo potpisati, a ovi ostali su bili totalno nepismeni. Koja je diplomacija , kultura i tradicija, da od 20 članova vlade samo nji 4 zna pisati i čitati. A to je bilo 1804. Nije to daleka prošlost. Za razliku od srba , hrvati su imali sabor nekoliko stotina godina , svi su bili pismeni i većina njih je znala više jezika.

Ananabela

pre 13 godina

Sve je ovo rezultat rada vlade. Neke stvari se moraju predvideti iako se ne desavaju cesto, poput ove ekonomske krize! Izgovori su nedopustivi pored ovakvih porazavajucih podataka!

protestant

pre 13 godina

Ljudi,ovde je sve jasno.Pitanje je samo kako ovu vlast koja je potpuno delegitimisana promeniti?Opisivati stanje u Srbiji je krajnje ne delotvorno!Obavezna literatura za one koji žele da saznaju kako do promena je knjga dr.Rudolfa Arčibalda Rajsa:"ČUJTE SRBI!".Onima kojima dosad nije bilo jasno,posle čitanja ove knjige moraju da sklone koprenu sa očiju!U akciju.Prvi korak je pad ove od naroda otudjene vlasti!Izbori odmah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nensi

pre 13 godina

Zašto forsiraju privatizaciju toliko? Šta je ona dobro donela bilo kome, osim novokomponovanih vlasnika, tajkuna, miškovića, Peconija itd? Šta će nam privatizacija? Od 45-e godine do 1980-e gradilo se, otvarala se preduzeća, rastao društveni bruto proizvod, zapošljavali se ljudi, opremale bolnice, imali smo besplatno školsdtvo i zdravstvo. I sad socijalizam ne valja? Kome, bre, ne valja? Ovi pokraše sve pod firmom da nas vode u Evropsku uniju? Pa, koj ću ... gladna u Evropskoj uniji, a i koji će Evropska unija mene (tj, nas)? Dajte, ljudi, prave nas majmunima da se nakradu DRUŠTVENE, tj, NAŠE imovine, još malo. Kad će im biti dosta? Ustajte, prezreni na svetu, svi sužnji, koje mući glad....

Lone Star

pre 13 godina

precanin je potpuno u pravu. Djokovic je sjajan teniser i covek, ceo svet mu se divi,ali ne razumem zasto mi o tome toliko pricamo. To jeste sjajno za Novaka Djokovica, ali sta ja imam od toga? Kad odem napolje da mogu da objasnim odakle sam? Mnogo vecu korist bismo imali kad bi bar porez placao u Srbiji. Znate, nije problem kad samo ja nemam da jedem. Kad imaju svi drugi, pa imace i za mene. Ali, kad se suocite sa ciframa iz teksta onda shvatite svu ozbiljnost situacije.

Provincijalac

pre 13 godina

Sjajna taktika... Dovedi narod do prosjackog stapa pa kad dodju izbori neces morati puno da platis da bi obezbedio njihove glasove...

mira

pre 13 godina

...i da ne zaboravimo da NSZ između ostalog koristi svaki mogući način da obriše nezaposlene sa evidencije kako bi se cela slika ublažila...

Nebojša Novi Sad

pre 13 godina

MA hajte molim vas, nemoguće. Ovo je najbolja Vlada i Predsednik. Valjda ste hteli reći 500.000 novih radnih mesta, lideri u regionu, osetno bolji standars, kriza je zaustavlljena, nema korupcije i kriminala,...
Pa dovoljno je da sebi nabijete antenu sa RTS u glavu i da živite u blagostanju.
Zato će izbori biti na proleće 2012 godine jer se poljoprivreda upravo preporodila, radnicima je Vlada obezbedila da bez problema spoje 01 i 31 u mesecu rekao je BOTA, a evo ponovljeno i u Utisku nedelje. Imamo Predsednika koga ne razumemo kao što svet nije razumeo Teslu, kako on sam kaže.
A, šta, vi bi ste da jedete, da se obučete, da idete na godišnji odmor, da školujete decu,... Ne preterujte, to je luksuz i to ova Vlada nije u obavezi da se potrudi da vam obezbedi.

Daniel

pre 13 godina

"Srbija je u septembru 2008. godine upošljavala 1,99 miliona ljudi. U martu 2011. godine na radnim mestima je 1,77 miliona građana."

U zemlji od 10 miliona stanovnika, ako ne gresim, ovo je nezaposlenost od 82.3%. Ovo znaci da na 10 ljudi ima najmanje 8 nezaposlenih. Ili to ili ja ne umem da citam.

ToniBeGood

pre 13 godina

Da smo pukli - pukli smo.
Ali bih molio autora teksta malo bolje da proveri informacije.
Tacnije: "U ostalim bivšim republikama plate su, koliko-toliko, rasle. Statistika pokazuje da je skok bio najveći u Makedoniji."

Netacno. Prosle godine je u Makedoniji uveden princip isplate bruto plata, radnici su duzni da sa svog transakcijskog racuna (transakciska smetka) na koji dolazi bruto plata, sami uplacuju doprinose za penzijsko i zdravstveno, itd. Sa njega se automatski skidaju i porezi ukoliko ih ima. Zato je doslo do "skoka" plata u Makedoniji. Prosek neto plata je nesto nizi nego u Srbiji, u prosveti i zdravstvu cak za 30-50%.
(Aristotel, 15. maj 2011 09:45)

Neznam odakle ti je ovaj podatak. Ja uzimam neto, nista i nigde ne uplacujem, sve mi je uplaceno, penzisko, zdravstveno itd

Milovan

pre 13 godina

Narod mora shvatiti da smo mi okupirani od onih snaga koje su nas bombardovali, koji su organiyovali i doveli DOS na vlast. Vlast Srbije -DOS samo ispunjavaju politiku svojih gazda na zapadu. A ti tamo, vesto i lukavo provode genocid srpskog naroda, bez bombi, tiho i polako preko vladajuce elite . Tuzan sam i ogorcen zbog toga...

ja

pre 13 godina

@ grobar_CAN

Tokom devedesetih Srbija je imala kapacitete za proizvodnju. I izvozila je iako smo imali blokade. Moj otac je radio za privrednu komoru srbije tokom devedesetih pa je znao dosta tajni koje su se skrivale od naroda srbije. Kao navodno kompanije nisu poslovale a radnici su I dalje radili I umesto plata su dobijali markice za prevoz ili za topli obrok (npr. FAO IKARUS - jedna od vecih kompanija tada u srbiji koja je pravila rezervne delove za autobuse kamione radili su direktno sa mercedesom). Moj otac je sam tuzio drzavu za korupciju I lopovluk od 2000 do 2003. I niko nije imao **da mu se tada pridruzi u toj borbi. Kada je pokusavao da stupi u kontakt sa redakcijom b92, niko nije hteo da prica sa njim. Bilo je tu I pretnji I pokusaja likvidacije od strane politicara I tajkuna.

Ovim nezelim da stavljam mog oca u nebesa, jer je vec od 2005 tamo.
Ali zelim da naznacim da jos uvek ima postenih ljudi koji veruju u bolje sutra I da ce se njihov rad ubrzo videti na delu.

Molim b92 da objave moj komentar .....Hvala unapred

ex demokrata 1

pre 13 godina

Ako NSZ ima taj zvanican podatak o broju nezaposlenih onda ne treba sumnjati,neko ko se ne prijavi na biro onda i nije nezaposlen ?!
Cudi me da niko ne uvidja zasto su plate takve,sve je pocelo kada je Krkobabic trazio penzije kakve je dobio,to je islo na ustrb povecanja zarada javnom sektoru,i danas to traje,imamo najvise prosecne penzije a najnize plate u regionu. Inflacija je takodje nepoznanica,zasto se javlja i ko je generator,ocigledno posle zamrzavanja plata i penzija da je u pitanju drzava koja uopste ne stedi,ogromne pare daje kroz javne nabavke!
Ova Vlada jeste najgora do sada,gori su i od Kostunice i to visestruko,uopste cak ne znam da li imaju bilo koji pozitivan rezultat,ma utopija je uopste i komentarisati vise bilo sta jer je u sustini besmisleno,nikome u Vldi nije stalo !

čovek

pre 13 godina

Ma samo da se mi pridružimo, sve će biti OK.
Mir (Sloba), pardon, Evropa (Tadić) nema alternativu, zar ne?

I na kraju, pravda će pobediti.

Uros

pre 13 godina

I odmah svi znaju sta smo sve propustili... I ko zna sta sada sve propustamo, ali nikoga nema da to kaze... Ili mozda nema nikoga ko to zeli da cuje, ali svi zele da slusaju o Ceci, Tomi, Djilasu i mostu, Bati Kan Kanu, Toletu i sl. Mozda bi i oni koji uticu na javno mnenje mogli malo vise da naprave frku oko vaznih stvari, a ne da radi tiraza stalno prave vasar i bave se glupostima... A posle, kad je sve gotovo, kao lesinari, ne znaju ko ce vise da ispira usta time sta je moglo da se uradi i sta je propusteno i koliko smo propali... nema veze, imate vest, clanak... gde su svi ti strucnjaci i analiticari iz ovog clanka? ovo sve zvuci dovoljno ozbiljno da neko moze sa pravom da se zapita zasto vesti i emisije nisu bile pune rasprave o ovome u proteklih godinu-dve, i ko je kriv za to? Mozda medju ovih 220000 otpustenih ima neko ko bi bolje obradio ovu temu? Jesu najkrivlji oni koji prave greske iz koristi ili neznanja, ali to ce uvek biti "pojeo vuk magarca" ako se niko ne bavi time... I ovde na sajtu - objavili ste sto Tominih umetnickih slika, moze manja galerija da se otvori, Toma pio, Toma zaspao, Toma piskio... sad Ceca... zapitajte se malo koja je svrha vase profesije... Hocete da budete Dzeri Springer ili ozbiljni profesionalci?

knele

pre 13 godina

sta treba promeniti
sto manja vlast politicarima, posto oni vladaju drzavom sto manja vlast i para drzavi. Neka oni koji zarade trose svoj novac. Ko ga posteno zaradi trudice se da prosiri proizvodnju i zaposli jos ljudi
ko ga dobije na poklon bilo novac bilo firmu velika je sansa da ce je upropastiti
smrtna kazna za korumpirane politicare koji nam upropaste zemlju i narod
odgovornost i konfiskacija imovine za politicare i drzavne birokrate koji upropaste i uniste pare, firme, u krajnjem ishodu narod ove zemlje
Optimizovati zakone, smanjiti birokratiju, smanjiti poreze i komunalije i tako povecati kupovnu moc ljudi.
Osnova zdravog drustva je pojedinac a ne drzavna birokratija.

Зоран

pre 13 godina

A Stevanović: "....stanovništvo ne želi bolne reforme i država ih ne sprovodi, s razlogom ćemo biti siromašni i nezadovoljni."

Kakve su to "bolne" reforme? Šta to podrazumeva? Šta će to da boli? Koga će sve da boli i koga će najviše da boli?

Ево ја да ти кажем: 30% из школства, 30% из здравтсва и једно 40% из државних установа плус 30% из државних фирми. Сад ће они, само да прођу ови следећи избори. У сваком случај мука тек почиње, са њима или без њих, са отпуштањима или без.

Igor

pre 13 godina

Aristotel-jedno si pogresio,a to je da neto zarada u MKD oko 350 eura i da kod nas puno vise vrede te 350 eura nego kod vas i da kurs Denara je stabilan vise od 10 godina i cene su u predhodnih 10 godina prvi put promenjene predhodnih nekoliko meseca radi svetske krize.

grobar_CAN

pre 13 godina

Moram da ostavim jos jedan komentar,mada ne morate objaviti posto ste jedan komentar koji sam vam uputio vec objavili.Hvala.

Replika je na post @nindza

Prijateljske i neprijateljske zemlje.
U toj stvari i lezi velik problem u shvatanju ekonomije i saradnje,velike vecine gradjanstva u Srbiji.U EKONOMIJI kao i POLITICI ne postoje PRIJATELJI vec INTERESI.Vecina naseg naroda smatra RUSIJU kao prijateljsku zemlju.Zbog istih verskih obicaja,slicnog jezika,kulturnih srodnosti-ONA TO I JESTE.Nikada nije sa nama ratovala,nikada nas nije ni bombardovala.
Sada,pogledajte RUSIJU.VEKOVIMA kao neprijatelja u Evropi imala je Prusiju,Austro-Ugarsku,Nemacku,manje Francusku...ZBOG CEGA? INTERESA.
Bilo politickog ili ekonomskog.
Danas,ta ista Rusija tesno saradjuje sa Nemackom,Austrijom,i svim ostalim zemljama u Evropi.Ruski gas danas ucestvuje sa 35% u ukupnoj evropskoj potrosnji i snabdevanju..Ne pada im na pamet da RUSE izgradjene odnose (sa bivsim neprijateljima) jer imaju INTERES (i to dobar!)
Da li se obican ruski radnik zapita :" zasto prodajemo gas Nemackoj-to su nam neprijatelji" Kada dobija redovnu platu,kada moze da ustedi za neki odmor,kada detetu moze da kupi cokoladu ili mleko?

Gresku koju je cinio Milosevic,cini i ova Vlada.Ubedjeni su da mogu da "balansiraju" izmedju ISTOKA i ZAPADA.To je mogao Tito samo zahvaljujuci cinjenici da je tadasnja SFRJ bila (i ostala) VECA od Srbije (bar povrsinski).Preko Slovenije je imala put prema ZAPADU,preko Hrvatske i Crne Gore izlaz na more,a preko Srbije i Makedonije-put prema istoku.Veoma znacajan geografski polozaj.Sadasnja Srbija nema nista od toga.Ako hocete iskreno,smatram da ni nasim "neprijateljima" bar strateski vise nije zanimljiva.Rumunija i Bugarska su vec clanovi EU,Albanija u NATO...
Cemu onda prebrojavanje prijatelja i neprijatelja?
A u Kanadi sam imao prilike da upoznam mnoge,obicne ljude,koji su skoro napustili Kinu.Njihove price o pravima radnika u toj Drzavi lice na filmove strave i uzasa.Nesto sto nikada u Srbiji (pa i za vreme komunista) nisam imao za priliku da cujem.Ni jedan privatnik na ovom SVETU NECE ULOZITI U BIZNIS da bi izgubio svoj novac.Prodaja firmi tkz." neprijateljima" koji su ulozili u Srbiju da bi je unistili-najveca glupost i zabluda.Pa ako uzmemo cinjenice,vise su je upropastili "domaci" tajkuni koji se pojavljuju na TV-u sa Pravoslavnim Krstovima oko vrata tezine pola kilograma.Veliki Srbi i patriote.
Sa druge strane,niko nije kriv ovoj Vladi sto dozvoli npr. Hrvatima da uloze novac u Srbiju (i time naprave konkurenciju srpskim firmama) a da ne trazi u isto vreme slicnu uslugu od strane hrvatskih Vlasti.To se gospodine zove-politicka nesposobnost.

USA,Kanada su u Drugom Svetskom Ratu bili u ratu sa Japanom.Danas,tesno saradjuju.Japanske auto firme se nalaze bukvalno u svakoj provinciji u Kanadi.Od Kanade za otvaranje slicnih,dobijaju BESPLATNO zemljiste za podizanje pogona.
ALI,Kanadski Zakon ne dozvoljava japanskim preduzimacima da svoj novac PERU na Kipru,nego placaju porez Kanadskoj Drzavi.Isto kao i radnici koji su u takvim firmama zaposleni.I to veliku sumu poreza.
Opet,da li su za izlazak novca koji bi po svim ZAKONSKIM pravilima trebao da OSTANE u Srbiji krivi NEPRIJATELJI ili domaci PRIJATELJI?
Pozdrav iz Kanade.

Gljivica Pacic

pre 13 godina

Svaka cast B92. Konacno jedan clanak koji daje stvarnu sliku Srbije a ne predisborne lazi politicara. Mozda je samo trebalo dodati da za sistem 'tajkunske partokratije', koji ova vlast odrzava godinama u Srbiji, sve ovo nije nista cudno i da bi se desilo i bez ekonomske krize.

najamni radnik

pre 13 godina

A Stevanović: "....stanovništvo ne želi bolne reforme i država ih ne sprovodi, s razlogom ćemo biti siromašni i nezadovoljni."

Kakve su to "bolne" reforme? Šta to podrazumeva? Šta će to da boli? Koga će sve da boli i koga će najviše da boli?

Ima li ikoga od ekonomsko-političkih elita da je tačku po tačku naveo sve stavke ove bolne reforme? Šta to, ustvari, stanovništvo neće? I ko šta, uopšte, zadnjih 20 godina pita stanovnike ove države - šta oće, a šta neće?

Ekonomisti i političari samo pričaju neke fraze i frazetine!
A stanovnici ove države su svašta zadnjih 20 godina preturili preko svojih glava. I nije da nisu odgovorni za ono što im se događa! Ali, šta se još traži od stanovnika ove zemlje? I dokle? Mislim kol'ko generacija će da se žrtvuje?

A stanovništvom se manipuliše na sve zamislive načine i od stanovništva se očekuje da bude podložno manipulaciji.Vlast radi šta oće. Kad dotera cara do duvara i nema se kud, onda su stanovnici krivi! E, pa nije da je tako!
Stanovnici ove države su odgovorni jer dozvoljavaju da se na njima vežbaju kojekakvi, trpe i boli ih previše, a ćute! Odgovorni su, ne zato jer neće da trpe bol, već zato što trpe!

Da li bolna reforma o kojoj priča ovaj Stevanović znači da će neki ljudi da umru od gladi, da će neki ljudi umreti jer neće moći da se leče...?

Mučan je kapitalizam, do zla boga, ako nisi kapitalista!Kapitalista ima malo, sve ih je manje! I šta nam poručuju? Da se strpimo, pomučimo, podnesemo bol koliki god da je, da nam se kapitalisti što više obogate na našoj grbači, pa kad oni budu imali ohoho, kad im se bude prelivalo .....onda će i nama biti bolje! Ne lipši magarče do zelene trave!

Šta je alternativa? Pa socijalizam! Jesu ljudi bukali i hteli reforme! Ali, koje reforme? Počelo je sa parolama: dole crvena buržoazija. Uka se odnosila na buržoaziju, kapitaliste koji su počeli da se javljaju u okrilju socijalizma. Reforma socijalizma -da, ali ne u kapitalizam. U kapitalizam nas preveslao Milošević! Eto, tako!

Dakle, nećemo bolne reforme....i nećemo kapitalizam.

kostali su me 20 godina zivota a imam 52

pre 13 godina

@ kostali su me 20 godina zivota a imam 27

Nije dovoljno, nego i potrebno. A ako neće sami, moraćemo da im pomognemo.

>Igor

pre 13 godina

Ko smislja ovakve depresivne naslove? kao da nismo iovako vecito nezadovoljni i pri tome vrlo lenji,pa ce takvi naslovi da nam pomognu?
totalno su kontraproduktivni....bolje da da se bavimo samim sobom,a ne da trazimo vecito druge krivce!neka krene svako od sebe,za pocetak.

information retrieval

pre 13 godina

Ajde ljudi sta vam je, sto ste tako negativni? Evo pojacacemo terapiju, umesto na 24 sata, stranacki strucnjaci i eksperti ce od sad svakih 12 sati davati izjave kako smo lideri u regionu, a na svakih 6 sati ce objavljivati optimisticna predvidjanja za sledecu godinu... Ako ni to ne pomogne jedino nam preostaje stari provereni recept - Cecin novi album!!

logicno

pre 13 godina

...da je najmanje smanjenje zaposlenih u Crnoj Gori! Pitam se koliko je otpustenih iz Srbije poreklom iz Crne Gore?! Ili ini nekako uvek opstaju?

darko

pre 13 godina

Dobar znak je što je nacional šovinista sve manje , bar po ovim komentarima.Izgleda da je došlo iz ....u glavu, nema leba pa je frka a ?
To je slična situacija onoj iz 2000 te ,kada je narod izašao na ulicu ne zato što je bio protiv Slobe nego što nije imao leba da jede. Inače bi Sloba sedeo na dedinju još 20 godina. To Koštunica i Tadić koji personifikuju nacional šovinističku politiku ni ne žele da menjaju, naprotiv taj mit o srbima kao ,,nebeskom ,,narodu se brižljivo neguje i povremeno potpaljuje...

Par činjenica koje svaki srbin treba da zna

1.Pod turcima je u srbiji postojala srpska bogataška klasa.Ljudi koji su upravljali selima i prihodom sela .Srpska crkva pod turcima prvi put osniva patrijaršiju. Dakle iako učimo da posle turaka nije ostao ni jedan neproboden srbin to istorijski i biološki nije tačno - NEVEROVATNO
2.Srbija 1918 u Jugoslaviju ulazi sa 78% nepismenih . Slovenija sa 10% nepismenih.Kako je jednoj nezavisnoj kraljevini uspelo da za 40 godina postigne takve zadivljujuće rezultate u najvažnijem segmentu društvenog napretka?
3. U Drugom svetskom ratu srbija je zemlja koja je procentualno najviše jevreja pobila ili poslala u logore na čemu je nedićeva vlada naročito pohvaljena od strane fašističke nemačke.
4. Nikada niko nije pokušao da relevantnim podacima reši mitove koji prate srpski narod.Jedan od tih mitova je da su i saveznici bombardovali srbe ub Drugom sv ratu zato što nas mrze. Zašto Dobrica ili Tadić nisu zatražili od vlada zapadnih zemalja podatke iz tog perioda .To su ozbiljne države i za čas bismo znali o čemu se radi? Recimo da neki inteligentni ljudi kažu da je beograd bombardovan zato što je nedićeva vlada saradjivala vojno i ekonomski sa Fašističkom nemačkom i u sklopu toga u nekim pogonima u beogradu popravljano je nemačko naoružanje i motori .Naravno , mnogo je verovatnije da su nas bombardovali zato što nas patološki mrze od 1356 godine.
5. SFRJ je po dostupnim podacima za srbiju bila i ostala simbol najuspešnijeg državnog i društvenog napretka. Srbija je početkom 80-ih dostigla najveći procenat sveukupnog ekonomskog uspeha u odnosu na zapadnu evropu.To je tada iznosilo 60%. Kraljevina Jugoslavija je dostigla 30% ,a post SFRJ srbija takodje 30%.dakle ti omraženi komunisti su u disciplini EKONOMIJA bili DVA PUTA uspešniji od kraljevine i slobo-tadićeve srbije. To se naravno nikome ne svidja pa se ljudi ubedjuju da su idioti jer misle da su u SFRJ bolje živeli! Paradoks je da je cela Slobo-tadićevska klika živela i živi i dalje na trošenju i prodaji onoga što su komunisti stvorili.
Da su komunisti hteli da se odreknu svoje ideologije i prodaju ono što su stvorili kao što je radio sloba ili tadić oni bi vladali još 100 godina.
6. Zašto je srbija bila najuspešnija u vreme SFRJ ? Možda obrazovanje i nauka ? Najveći procvat ova srbima omražena grana , doživljava pod strašnimk komunistima. Možda ateizam i sekularizam kao temelj države? Popovi su bili u crkvama gde im je i mesto a narod je savetovan da pare troši na gore pomenuto obrazovanje, kuće, odmore na moru a ne na crkvene dažbine.Možda što je lopov bio lopov, doktor doktor i znala se razlika .Sramota je bilo ukrasti , sramota je bila kinjiti druge , tući se na ulici ili u skupštini...trebao vam je ranac i vreća za spavanje i mogli ste na bilo kom proplanku u SFRJ da prespavate mirno noć. Možda što je ta država imala jasan sistem vrednosti i po tim vrednostima koje u društvu suštinski postoje SFRJ je bila bliža evropi tada nego srbija danas.

Apache

pre 13 godina

Sriji izbori ne mogu pomoci. Srbija je u sukobu sa zdravom logikom, kompetencijom i prvenstveno sa stvaralackim radom. To je sustina propadanja i agonije ove drzave.

Vojvodinac

pre 13 godina

Dobar tekst, ali nepotpun bojim se!
Zasto ne napravite presek, po principu drzava osiromasila, pad standarda, rast nezaposlenosti, a sa druge strane od vladajuce klike taj i taj pre krize imao toliko a sada ovliko, pa onda imovinsko stanje istaknutih tajkuna, pa proveriti gde rade clanovi porodica funkcionera na vlasti (do jucerasnji lezilebovici i nezaposleni preko noci postase savetnici, clanovi UO, pomocnici ministara, gradonacelnika..).
Tek tada bi clanak dobio potreban smisao, jer ne zaboravite, u Srbiji je narod poprilicno sludjen, pa se sve mora nacrtati.
Pocnite sa Djilasom, Dulicem, Krkobabicem, Petrovicem, Djelicem, dinkicem..... ma pocnite sa bilo kim, nema promasaja, svi su se obogatili radeci "svoj posao" najgore od svih do sada!
Da mi je neko pre 5 godina rekao kukacete za Kostunicom, smejao bih se!
Sada to gledam potpuno drugacije nazalost.
Bili izbori u Septembru, Decembru, Aprilu 2012 nije vise vazno, ali n+bih voleo da vidim napokon nekoga iz sadasnje vlade iza resetaka posle toga, zbog svega sto su nam uradili, i sta nam i dalje rade!

vid

pre 13 godina

Ma ja ne mogu da verujem sve ovo. Zasto?
U Srbiji je socijalni mir.
Na ulice i mirne demonstracije ih moze samo izvesti Novak(sa pravom) da proslave jos jednu njegovu pobedu (Novak nije kriv).

Znaci vecini gradjana Srbije je dobro u ovom momentu sudeci po izlozenoj cinjenici.

zadnje vreme

pre 13 godina

Milosecic je imao kontrateg devedesith u opoziciji koji su narodu davali ono sto zadnje umire, NADU. Ta opozicija je dvehiljaditih ubila u narodu NADU.Sada smo u kolektivnom getu u kojem su bile socijalisticke zemlje do devedesete godine bez nade da moze bilo sta lepo da nam se desi.A desice se. Ko u Rumuniji, iz cistog mira odjednom, iz najsmesnije gluposti nestace sistem koji urusava sam sebe, koji ponizava sopstveni narod. Nestace i pozicija i opozicija i doci ce konacno novi ljudi.

Spiridona

pre 13 godina

Srbija je na putu za Pakao!!! Skoro sve nam je u porastu: broj nezaposlenih, siromasnih, bolesnih, ogorcenih, cak i racuni za komunalije vrtoglavo rastu, kao i cene osnovnih prehrambenih proizvoda, jedino su zarade sve manje!!! Slika Srbije izgleda kao scenario za najbolji horor film ikada napravljen!!!

navsto

pre 13 godina

Svaki narod ima vlast kakvu zasluzije.
Procitajte komentare u kojima se slave likovi kao Gadafi i Bin laden, koliko se mrze ljudi koji su drugaciji i videcete da je Srbija gde i treba da bude, geografski u Evropi moralno i duhovno u Africi.
Kada su se dogodile promene 2000-te Balasevic je izjavio (nadjite na youtube-u) da mu je neko kada je bio u posetu UN rekao da ce se stvari u Srbiji promeniti za jedno 9-10 vlada. Znaci moja Srbijo 30-40 godina mukotrpnog rada i menjana mentaliteta je pred tobom.
A vi sto kritikijuete korupciju i lopove u vladi niste nista bolji od njih.
Tako da kao sto rekoh na pocetku komentara, vlast je dobra koliko i narod kojim vlada.

slavko-licno

pre 13 godina

Svaka cast Borise(NE TADICU),za komentar,svaka ti je ko u NJegosa!!!!
Ali badava moj prijatelju,Srbi su lud narod (DR.Jovan Raskovic),nema nama spasa.....!!!!

Dragan

pre 13 godina

Turska okupacija i kolonijalna osvajanja su glavni uzroci zasto smo danas daleko iza Velike Britanije, Francuske, Austrije, itd. Komunistickih 50+ godina su glavni uzrok zasto smo danas daleko iza Portugalije, Grcke, Spanije, Irske, itd. Za sta optuziti sadasnju vlast? Pa za to sto smo za njihove vladavine po svim ekonomskim i socijalnim parametrima iza BiH, Crne Gore i Albanije. Nize da padnemo od ovoga ne mozemo. Ko u ovo sumnja, ima bujnu mastu.

Nindza

pre 13 godina

1. Nema domacih legalnih bogatasa koji bi sproveli zdravu privatizaciju.
2. Preduzeca smo prodali NEPRIJATELJSKIM zemljama, koje su unistavale ili pomagale kompletno unistavanje Srbije '99. Onaj ko ti baca bombe ti sigurno ne zeli dobru ekonomiju, a ko ti ubija gradjane, sigurno ne zeli da im podigne standard.

Zato je Hrvatska u boljem polozaju, prodala je preduzeca PRIJATELJSKIM zemljama, koje su joj pomogle u ratu, a zabranili su kapital iz NEPRIJATELJSKE Srbije.

Posto mi nismo nimali saveznike ni u jednom sukobu, moramo apsolutno da zatvorimo trziste, unistimo mafiju i tajkune koja se navukla upravo sa zapada, i da ponovo drzava preuzme sva veca preduzeca koja iole mogu da funkcionisu, i ponovo ih stavi u pogon.

Naravno, tako nesto se ne bi smelo prepustiti ovako zlocinackoj vlasti.

Dosli smo u situaciju da imamo sve resurse, ali da nista ne mozemo da iskoristimo jer nemamo "trziste". I Tako, imamo psenice, a gladni smo. Imamo celik, a tehnoloski smo nerazvijeni. Imamo strucnjake, a nema posla.

Nama od uvoza realno treba samo gas, IT oprema i eventualno automobili. A nasa drzava upravo otezava uvoz ovih artikala ogromnim carinama, porezima i spedicijama, a forsira uvoz hrane i tekstila koji bi trebalo smrtno kaznjavati, a ne podrzavati.

Boba

pre 13 godina

Ko je sada kriv za ovo kada smo 10 godina u nazad slušali da je 10-godišnja vladavina slobodana Miloševića bila kriva. Naši političari su uvek bili lideri u regionu.

mario

pre 13 godina

Isto tako smo imali ratove mnogo duze nego ostali.
Tako da bi "ostali" trebalo da budu bar 10 koraka ispred nas, a toliko nisu.
Senzacionalisticki tekst, kao i obicno. Jbg, to se cita i prodaje.
Koga jos zanimaju dobre vesti.
(Robin Hood, 15. maj 2011 11:58)
A kome ste uništili 10 godina turizma i kome je napravljena ogromna materijalna i financijska šteta i pored svega su ispred vas.

Dzoni

pre 13 godina

@Aristotel
Opet vi zuti bi da sirite neistine kao da ne postoji internet

B92 sreda, 2. mart 2011.
"Skoplje -- Prosečna bruto zarada u Makedoniji u decembru prošle godine iznosila je 31.435 denara (511,13 evra), saopštio je Državni zavod za statistiku."

http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2011&mm=03&dd=02&nav_id=496226

Sad nas ti ubedjuj ponovo da je 340 eura u stvari bruto plata posto mislite da je narod i dalje ovca.

Оrdinis

pre 13 godina

Ко би рекао ? Влада се реконструисала, инфлација се контролише, незапосленост такође. Воће цвета, пролеће је. Оно прво што казах је лаж, ово друго, ивесност истине !

cvele

pre 13 godina

cim se malo sredi stanje gledacu da zatrazim azil.ovde nema buducnosti u svakom pogledu.znaci bezanija iz sopstvene zemlje. volim beograd ali stvarno mi se ovde vise nezivi.pozz

S.Novak

pre 13 godina

Znamo, jadni smo i bedni kao narod, ali zato nam je politicka i tajkunska elita svakim danom bogatija. Tako oni vode narod kroz ekonosmku krizu, cist hohstpleraj, baraberluk i lopovluk.

mira j kumodraz 2

pre 13 godina

Sramota je sta su nam uradili! Zasto nije ovakvo stanje u drugim zemljama??? Pa zato sto drugi politicari znaju kako se rukovodi drzavom u kriznim situacijama!

peric

pre 13 godina

Zasto uvek citirate samo jednu stranu po pitanju ekonomije. To nije novinarstvo. I to neo-liberalnu ekipu koja je i vodila ovu zemlju u poslednjoj deceniji. Ko je Mr Stevanovic i koje su njegove reference. Jedina referenca je da radi za LDP. Metodi su vam nazalost isti kao u vreme Slobe. Podaci su tacni ali da bi se doslo do istine ili neke analize morate da omogucite bar dva razlicita misljenja. Zar nema meste za Mr. Katica ili nekog drugog ko ne pripada LDP-u.

raka penzioner

pre 13 godina

Lideri smo propasti! Pa treba da bude sramota i Tadica i Djilasa i ostale njihove kolege sto su dozvolili da nam se ovo dogodi!

Mala Sirena

pre 13 godina

Da je neka druga stranka bila na vlasti sigurno je da krizu ne bismo u ovolikoj meri osetili. To nam samo govori koliko su nesposobni ljudi koji vode nasu drzavu.

AlexP

pre 13 godina

Znam da ce mnogima ovo nece dopasti i da cu dobiti mnogo minusa ali: kakav narod, takva vlast! Uvek bilo i uvek bice. Bolje da istini pogledamo u oci.

Ана

pre 13 godina

Види се ко има нај више лопова и корупције. То је зато што су у Србији на власти они који нису из Србије. Када буде обрнуто и слика ће да буде тотално другачија.

254535

pre 13 godina

Moram priznati da nam nije bilo jasno, kako imate bolji oporavak od nas. Sto smo mi vise radili to ste vi imali bolje rezultate. Tek se sad vidi sta se desilo. Mislim da bi se i novinari trebali malo vise ukljuciti u sve to. Recimo kod nas imam osjecaj da novinari prije izracunaju pad BDP- a nego vlada, tako da nemogu nista smuljati vec se prihvatiti posla. Novinari tu isto imaju veliku ulogu, ne zivi se od hvalospjeva i bajki. Nadam se da cete objaviti komentar jer je dobronamjeran, sretno.

grobar_CAN

pre 13 godina

Sta je to Srbija IZVOZILA,PROIZVODILA pre krize koja je zahvatila vecinu razvijenih zemalja da bi osecala "posledice"?
Glavni pokretaci ekonomije u vecini zemalja su industrija i poljoprivreda.
U Srbiji oba sektora NISU zaposljavali vecinu radnika ni pre krize.Vecina radnika se zaposavlja u sektoru ugostiteljstva (pretezno),gradjevine,i naravno u DRZAVNIM institucijama.
Vlada ni pre krize nije radila na oporavku INDUSTRIJE i POLJOPRIVREDE.Vecinu stvari UVOZE.Ono sto i radi u sektoru INDUSTRIJE su uspeli da prodaju (verovatno zato zaposleni jos i rade u takvim firmama)
EKONOMSKA KRIZA je samo jos jedan izgovor kompletne nesposobnosti srpskog rukovodstva.Rezultat bi bio slican i bez krize koja je drmala razvijene zemlje.
Gospodo u Vladi-nije isto kada jedan tehnicar ili visokoobrazovani strucnjak pronadje posao u svojoj struci ILI kada je bukvalno PRIMORAN da postane KONOBAR (da bi vi popravili svoju poraznu statistiku u vezi zaposljavanja)Pricate gradjanima Srbije o ulasku u EU i dovodjenju stranih investicija...Dobro.Recimo da dovedete Toyotu,Mercedes,Hondu...(auto industrija) Gde ce u srpskoj industriji ovakve firme naci podrsku?
Da li je vama uopste jasno da jedna npr Toyota,pored cinjenice da u samoj firmi zaposljava 3-4000 radnika ,VAN firme zaposljava jos barem 2000 radnika koji prave delove,rade na opravkama,proizvode dodatne stvari koje su takvom gigantu neophodne?
Zar mislite da ce oni da dodju pa da placaju svaki dan UVOZ delova koji im je neophodan? Zato se i pored "skuplje" radne snage opredeljuju za zemlje koje imaju ovakve kapacitete.A vi u Srbiji nikada niste radili na ozivljavanju malih privatnih preduzeca koji bi ovaj posao i te kako dobro obavili.Pozdrav iz Kanade.

bosko

pre 13 godina

Koga lazete za prosek plate u Srbiji? KOjih 350 evra. Evo ja cu raditi za pola od toga, lazoviiiii. Svi oko mene rade za 17700. Ko pumpa te cifre?

PSR

pre 13 godina

Svako preduzece tj. pravno lice je uglavnom propadalo sumanuto/kriminalnim privatizacijama petooktobarskih vlasti za koje sam i sam glasao. Pravna lica koja su proizvodila i omogucivala zivot ljudi u ovok zemlji su sistemtski unistavana. Ti ljud su tajkuni i polutajkuni i kriminalci. Mogu se imenovati. Glasacu za svakog ko bude ponistio sumanuto lose privatizacije i ko bude obecao da ce imenovati ljude u Agenciji za privatizaciju odgovorne za ovo. NAJVECE ZLO je upravo unistavanje pravnih lica u Srbiji. Sa pravnim ide i propast fizickih lica ...

Иван

pre 13 godina

Све то супер звучи, али ефекти кризе мере се падом бруто домаћаг производа кога се у овом тексту нисте дотакли. То што је Србија изгубила толико на платама и запослености је резултат тога што су и плате и запосленост пре кризе били виши од онога што су услови у Србији дозвољавали.
Дакле, Србија јесте добро прошла у кризи, захваљујући депресијацији курса која је имала додатан утицај на пад зарада.

vuk

pre 13 godina

Nije ni u Srbiji svima losije. Pogledajte samo činovničku bandu u Republičkoj Agenciji za Telekomunikacije u kojoj je prosečna plata preko 1500 Eur-a. U decembru su podeli 13. platu a sada ponovo povecali platu za 4%.

Aleksandar

pre 13 godina

Ma to prosto nije tacno. Gledao sam RTS Vesti i oni kazu da se dobro zivi. Mora da svi grese a oni su upravu.. ovo mi zvuci poznato hmmm

Bojan

pre 13 godina

Nasa kriza nije deo svetske krize vec je delo domace nekompetnetne i korupcionaske vlasti u udruzenju sa isto tako nekompetentnom i lopovskom tajkunskom nomenklaturom. Mi nismo Japan ili Juzna Koreja jer nikada nismo ni bili u toj meri deo svetske ekonomije da bi svetska kriza imala toliki pogubni efekat na nas. Ovde nijedan tajkun nije napravio firme na normalnim trzisnim osnovama vec iskljucivo u saradnji sa politikom. Takvi ljudi nisu nista drugo mogli da smisle osim monopola na mleku ili maloprodajnoj mrezi (naravno uz pomoc drzavnog aparata) ili da uzimaju firme za dzabe radi nekretnina, kao da trebaju nekome nekretnine ako niko nista ne radi i ne privdredjuje. Od takvih ljudi u eliti koju vode zemlju nismo mogli ni da ocekujemo bolje rezultate. Nazalost, elita je ogledalo naroda. Koliko je obrazovan, samosvestan i utemeljen u normalnim drustvenim vrednostima neki narod takvu elitu i ima.

Sta da kazem drugo osim niko nam nije kriv vec mi sami. Kakvu corbu kuvamo takvu cemo i da kusamo.

aa

pre 13 godina

Prava analiza. Srbija je dozivela najjaci udar krize jer ni pre krize nije imala privredu vec samo privid privrede, koji je funkcionisao samo onoliko koliko su banke pumpale kredite. To upumpavanje je najace bilo 2005-2007. Posle toga je dosla kriza, a i petogodisnji krediti su dospeli sto je jednacina totalnog kraha. Na sve to pravih stranih investicija nema jer investitori zaobilaze Srbiju jer znaju da se ovde svi ugradjuju.

ja

pre 13 godina

Budzetske plate manje za petinu a vanbudetskih koje pune budzet nema...Bas me zanima koja nova prevara i ucena se krije iza reklame drzava placa staz i socijalno godinu dana radi zaposljavanja -30 ,+45 god,jel kao i sa porezima na imovinu koji su nakarikani pa spusteni zonama pa obrazlozenje da se nece menjasti poreska osnovica a trzisna vrednost imovine bezmalo pala 50 posto.Dugujem kao preduzetnik /jedini zaposleni/ sa 20 godina rada bezmalo 700000 drzavi za cca zadnjih 1,5 god i nikome drugome i nemam kredita.Celo to vreme nemam zdravstvenu knjizicu jer nisam platio a sad mi traze i kamatu za usluge koje mi nisu ni hteli dati. Pa teracemo se do Marsa i to po mojoj tuzbi a pre toga cu svu totalno obezvredjenu imovinu da prodam i dam detetu da ode iz ovog g***a od drzave a ja lepo na drzavni lebac u neku kaznionu posto sam sam kriv sta sam dozvolio lopovima da budu intelektualci a intelektualcima onda jasno gde je mesto... u bajbokani.
P.S.Anegdota s vikenda:
Policajac:"Vozili ste prebrzo hocete li da vidite radar."
Ja:"Ne ,vozio sam 40-50 posto su me vozaci ususret upozorili na vas"
Policajac:"radar pokazuje 78km/h a ogranicenje 60max na sat"
Ja:"Imate li sliku moje tablice ako imate pisite sudiji prijavu ako ne pun mi je kufer nastelovanih brojki i 20-tica."
Policajac:"Ko vam je trazio novce!Vidim da je gospodin svadljiv. Kolega vrati mu dokumenta! Dovidjenja ali vozite oprezno jer ovo je bila vasa brzina"
Ja:"Da vi ipak napisete prijavu bas mi se malo tuzaka i zove na suocenje"
Policajac:"DOVIDJENJA!"
Ja:"Prijatno!"
Naravoucenje:da smo se ranije osvrtali na sitna "kraduckanja" i sistem koji naplacuje neargumentovano,pohlepno,nezakonito i neustavno u suprotnosti s ljudskim pravima i dostojanstvom coveka ne bi bili ovde gde jesmo uz uveravanja da je crno belo i zakonito a ne crno da crnje ne moze da bude...

Schumacher

pre 13 godina

Statistični Urad Rep.Slovenije :
Stopnja registrirane brezposelnosti v Sloveniji je februarja 2011 bila 12,3-odstotna oziroma enaka kot mesec prej. Število delovno aktivnih oseb se je zvišalo za okrog 800. Aktivno prebivalsvo ololi 935.000
Od tada je otišlo još 7 velikih firmi u stečaj. SCT Ljubljana, Vegrad Velenje, SECOM Črnomelj......

alonso

pre 13 godina

Lepo su nam iz vrha vlasti porucili na pocetku SEKE da je ovo prilika za nas(mislio je na njih na vlasti)da se opare pokrivajuci se svetskom krizom.

XYZ

pre 13 godina

Одавно нисам прочитао поштенији текст о српској економији. Свака част за Б92.

Relator

pre 13 godina

Treca generacija sam malih preduzetnika u porodici i zajedno smo zakljucili da kraljevine do danas nije bilo gorih,korumpiranijih,pokvarenijih,lazljivih,beskrupuloznijih a ujedno nesposobnijih pripadnika i provodilaca vlasti i to sa sve njihovom opozicijom...OVO CE BITI POSLEDNJA GENERACIJA KOJA RADI U OVOJ NAZALOST NJIHOVOJ A NE NASOJ DRZAVI...
p.s.ovo nije Srbija
Srbija je moja porodica ma gde bila!
MA KOME PISEM KAO DA CE TO NESTO PROMENITI I 300 POZITIVNIH KOMENTARA I NOVIH 500000 NEZAPOSLENIH NECE SPRECITI CAREVE U UPRAVI /do zadnjeg opstinskog cate/ DA SE OSECAJU I ZIVE CARSKI.

precanin

pre 13 godina

Sta sad kukate, hranite se Djokovicevm osvojenim turnirima , koji su vam vazniji od hleba i pored hleba ? Ovde do sada ima 13 komentara, a kod Djokovica preko 400 ??? Sam broj komentara pokazuje prioritete u Srbiji !

Bora

pre 13 godina

Secam se kako su pojedini politicari iz vlade na pocetku krize pricali da nam kriza nista ne moze, cak da ce nam pomoci!?Dali je moguce da oni koji vode ovu drzavu ne raspolazu ni sa revalentnim podacima i tako totalno neobavesteni donose odluke?!

Branko

pre 13 godina

Najzad da neko nešto kaže o katastrofalnoj politici koju vode razni maloumnici a sebe nazivaju demokratama. Katastrofa u Srbiji je počela od 2000. godine dolaskom DOS-a (zločinačka organizacija sasatavljena mahom od: lopova, lažova, varalica i psihopata)na vlast. DOS je obećao bolji život i demokratiju i naivni su glasali za njih. Sada nakon deset godina vladavine DOS-a u raznim formama vidimo da smo samo geografski u Evropi a po svim ostalim elementima smo otišli iz Evrope i pre ove ekonomske krize. Demokratija nam je na nižim granama od one koja je bila u Brozovo vreme. Zakoni se prilagođavaju potrebama grupici ljudi koji bezdušno pljačkaju državu i nije ih briga za patnju i bol ljudi koje su ostavili bez posla. Može se reći da su nacistički čuvari u logorima imali više ljudskosti u sebi od ovih naših gazdi i "demokrata" na vlasti. Sada "demokrate" lažu narod da je svetska ekonomska kriza kriva za sve i zaboravljaju da su samo pre godinu dana govorili istinu da mi nemamo gotovo ništa sa njome. Katastrofa u Srbiji je daleko veća od one koje nam se servira jer nam RZS dostavlja naručene statističke podatke.

Vladan

pre 13 godina

Pa dobro, to je mislim i dobar deo nas koji zivimo u Srbiji i prepostavljao. Sjajno je to sto se neko usudio da iznese ovu istinu, a takodje i neko da je javno objavi. Svaka cast osoblju i urednistvu B92, to je pravo novinarstvo!

Logicno se postavlja pitanje ZASTO JE OD SVIH BIVSIH REPUBLIKA SFRJ SRBIJA U NAJGOREM EKONOMSKOM POLOZAJU? Ako pogledamo put svake republike pojedinacno od raspada pa do danas otkricemo lako i uzrok.

Sustina je u tome koliko su domaci likovi u svakoj republici ponaosob imali vremena i pomoci vlasti da pre dolaska stranaca oforme svoje privatne firme. Poenta je da ni u jednoj republici pre rata nije bilo vecih privatnih firmi, a obzirom da su sve republike po raspadau SFRJ objavile smrt socijalizmu, to je od sustinske vaznosti bilo ko ce imati glavnu rec u privatizaciji drustvene svojine.
Tamo gde su stranci dosli ubrzo po razlazu od SFRJ nastali domaci privatnici nisu imali iole znacajnije sanse u trzisnoj utakmici sa jakim stranim kompanijama. To su pre svega Slovenija i Makedonija.

U Bosni i Hrvatskoj, a posebno Bosni, ratni, ili “polu ratni” uslovi su duze postojali pa je strani kapital okasnio sa ulaskom. Tako da su se tamo u medjuvremenu uspeli pojaviti relativno mocni domaci privrednici (tajkuni), koji su i pored stranaca opstali i do danasnjih dana.

E sad, Srbija je bila pod rezimom sankcija od strane celog sveta od ’92. pa do 5-to oktobarskih promena. Te sankcije su nas u sustini i dovele u situaciju gde smo sada.
U tom okruzenju sankcija pod Milosevicevim rezimom u Srbiji se iz jedne grupe probisveta, bitangi i najgoreg ljudskog soja koji je tesno surovao sa tim rezimom razvijaju nasi, sada nazovi “ugledni biznismeni”. Ti stvorovi su u vreme najveceg stradanja i propasti svake vrste Srbije i njenog naroda krenuli da zaradjuju svoj prljavi kapital, svoje “prve milione, desetine i stotine miliona”. Najobicnijom trgovinom, zastupstvom svih mogucih svetskih marki, a u pocetku dilovanjem sa gorivom, lekovima i sl. uz neopisiv monopol koji su dobili na trzistu Srbije, potpomognuti do maksimuma od Milosevicevog rezima oni su napravili svoje tajkunsko carstvo. Postalli su najveci krokodili u bari, a nepostojanje stranog kapitala i ikakva konkurencija im je omogucilo da postanu kapitalci. Punih 8 godina su imali na raspolaganju da bujaju u najboljem okruzenju za njih...

Oni su u tom periodu sa Milosevicem prakticno kroz razne marifetluke, a posebno kroz hiperinflaciju, pokupili (pokrali) pare vecine, pre toga, uspesnih srpskih preduzeca, a podosta i iz narodnih slamarica. Ipak, iako su vecina preduzeca propala Milosevic ih iz nekog razloga nije prodao, tj. privatizovao...

To je ostavljeno DOSmanliljama. Oni su sada finansijski ogoljena preduzeca trebali da prodaju, tj. imovinu i opremu koja im je ostala.
Tajkunima je jasno da ako se zemlja otvori i strane kompanije udju u privatizaciju drustvene imovine oni nece imati ikakve sanse, a i celo buduce poslovanje ce im biti ugrozeno. Zato u trulom dilu sa DOSmanlijama stvaraju klimu gde se strani investitori dozirano i na kasicicu primaju u Srbiju i to tamo gde njima cine najmanju stetu...
Posledice vidimo, rasprodato sve tajkunima za bagatelu te prazna drzavna kasa, proizvodni pogoni ugaseni, umesto njih nikli trzni centri, ili stambena naselja, proizvodnja destkovana i sva se privreda malte ne svela na trgovinu koju drze tajkunski monopolisti...A od toga leba nema. Bez proizvodnje i stvaranja nove vrednosti nema boljeg zivota i boducnosti...

Proizvodnju nam nece omoguciti domaci tajkuni, vec samo ulazak ozbiljnih stranih kompanija i njihove investicije, a to jos nije ozbiljno pocelo...FIAT je samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo...Izgubili smo deset godina i ponovo smo u 2000., ko nam je kriv za to? Daj barem da organizujemo onaj 6. oktobar koji je izostao pa da bar krenemo na ispravan nacin!!!!

bespsličar52

pre 13 godina

ZATO SE KOD NAS "OTVARAJU NOVA" RADNA MESTA - NA PROCENAT,BEZ PRIJAVE ,PENZIONOG,ZDRAVSTVENOG ....POGLEDAJTE OGLASE agent osiguranja ,veb agenti,mobilni bankari,....

Diba

pre 13 godina

Nije problem srpske privrede niti slucajno da je privatizacija u kasnjenju. Problem je u tome ko je sve te firme pokupovao. U najvecem procentu to je neki olos (tzv. tajkuni) sa zavrsenih sest do osam razreda, koji pojma nemaju o poslovanju. To da je neko neznam kakav diler droge ili da je neznam odakle stekao par miliona evra, to ne znaci da je on sposoban za bilo sta drugo u zivotu. Ovi "sposobni" tajkuni su skoro sve firme zatvorile i probaju da manipulisu jedino sa placevima i zgradama koji pripadaju privatizovanim firmama. Posto strani investitori ce doci u vrlo malom broju kod nas, ti placevi i zgrade su mrtvi kapital tojest pare bacene korz prozor. Tako od firmi koje su nekada radile, ostalo je nula, a pare isparile. Svetska ekonomska kriza je jako malo stete nanela srpskoj privredi. Eksport je mozda bio manji godinu-dve, ali se vec normalizovalo. Medjutim ostalo je nekih 400.000 novih nezaposlenih. To nije ni u kom slucaju zbog svetske krize, vec zbog mafijaske privatizacije koja se desila pod Dr Kostunicom i Gdinom Tadicem. Svaka vam cast politicari!

Brkajlo

pre 13 godina

Misleci da se po stoti put pise o istoj stvari premotah na kraj citajuci na blic. I procitam zadnji pasus, i mogu samo da kazem svaka cast gospodinu Aleksandru Stevanovicu - jasno, koncizno i ravno u metu.
Dakle moramo mnogo vise da radimo i mnogo manje da trosimo ono sto nismo zaradili. Ne verujem da je vecina ovog naroda toliko slepa da bi to kaznila na izborima, ali takav presek bi morao nadasve posteno i dosledno da se sprovede. Imamo li sposobne da valjano izvedu takav gambit? Ili cemo morati korak po korak i cekati 2050 da stignemo jednu Sloveniju...

Robin Hood

pre 13 godina

Isto tako smo imali ratove mnogo duze nego ostali.
Tako da bi "ostali" trebalo da budu bar 10 koraka ispred nas, a toliko nisu.
Senzacionalisticki tekst, kao i obicno. Jbg, to se cita i prodaje.
Koga jos zanimaju dobre vesti.

mladimir

pre 13 godina

meni ovo nije bitno! ponosan sam što smo za razliku od njih topli i srdačni, što je u Beogradu najbolji provod, što imamo Noleta!!! Te stvari se ne kupuju novcem! Tu biznis ne pomaže! Biće nam bolje, optimizam ne treba sputati!!!

alo

pre 13 godina

I nije nei pokazatelj, jer Hrvatska ima kud i kamo stabilniju ekonomiju, a Bosna je nema uopste. Da je lose, lose je, ali ne trebamo se meriti sa gorima od sebe...

mika

pre 13 godina

Tako je to kad narod glasa za političke partije, tražili ste, gledajte. Glasate za lopove i potrčkala Miškovića i Beka. Inače, zakonom treba da se zabrani da predsednik bude i dalje povezan sa bilo kojom strankom onog trenutka kad je izabran.

zoran

pre 13 godina

Ja se uopste nisam salio (prethodnih meseci na postovima B92) kada sam rekao da se nasa zemlja izda pod zakup Japanu (51% Japanu - 49% nama). Shvatite ljudi vise...MI SMO NESPOSOBNI, PODLOZNI SMO KORUPCIJI, KRIMINALU,....znam ja da je surovo to sebi priznati, ali kada pogledam unazad (dovoljno dugo sam ziveo u nasoj zemlji),jasno mi je da ovo sto pisem ima podlogu u realnosti.
Nas narod nema jedan,jedini promil drustvene svesti. Zapravo da pitate ljude na ulici nece ni znati sta je to drutvena svest. Sta dalje ocekivati..?
Zbog toga se ne treba stideti i pozvati pametnije,vrednije,postenije od sebe i pratiti ih ,te nesto i nauciti. Ovako idemo u provaliju kao drzava, kao narod. To je toliko izvesno kao sto je izvesno da Sunce izlazi na istoku svaki dan.

Secam se vremena u staroj Jugoslaviji. Razgovaraju komsije o nekoj popravci na kuci ili automobili ili slicno. Jedan se zali drugome kako mu je tesko kupiti ili nabaviti neki deo,alat,konstrukciju...odmah ce ti ovaj drugi izaci sa "resenjem":"Ma ne brini. Imamo mi to u preduzecu koliko hoces.Donecu ti sutra." To vam je slika Srbina.

Kakvog vodju moze da zasluzi jedan takav narod...? Nema tu iznenadjenja.

Imam rodjaka koji radi u Simpu.
Pre nesto vise od godinu dana, dodjose nasa dva ugledna politicara u obilazak pogona. Kada su zavrsili obilazak napunise dva kamiona sa namestajem (dzabe) i svaki je otisao na adresu jednog od njih. Necu da im navodim imena, ali ovo sto vam pisem je ziva istina. Moj rodjak je sprovodio naredjenje koje je dobio "odozgo".

student veciti

pre 13 godina

ubedljivo najgora "drzava" 20 godina su na vlasti ne znam na koga mogu sad da se vade, od kad sam se rodio ne znam za normalan zivot

Nishlija

pre 13 godina

Ovaj tekst treba iskopirati i deliti gradjanima od Sombora do Vranja. Bravo za komentar 27 godina . Potpuno se slazem sa tobom !!!

strina

pre 13 godina

Novinari, ne razumete sustinu vladanja DS-a. Oni su drustvo podeljili na dva dela, partijsko-tajkunsko-kumovski jedna celina i obicni smrtnici druga celina. Tadic i drustvo se brinu da ona prva celina ima svega u izobilju, toliko da im cak i sve svetske krize i problemi nista ne mogu. Druga celina se zamajava praznim obecanjima, najbestidnijim lazima, pretnjama da nema alternative njihovom nacinu vladanja i sve opstom propascu ako oni odu sa vlasti.
Nasa vlast se bavi samo sama sobom, svojim licnim interesima, interesima blize familije i onih sa kojima krcme drustvena dobra. Drzava i obicni smrtnici su sporedna stvar u celoj prici.

Vladimir

pre 13 godina

Da, imali smo prilike da slusamo kako smo izasli iz krize, kako je sve bajno i sjajno, a ljudi zovu jedni druge i zajme 500din da prezive do sledece plate koja kasni.

Sta je sa privatizacijama koje su omogucile kriminalcima koji su lezali u zatvoru da pokupuju firme i delove firmi, a sada je to zatvoreno, jer jadan je morao da finansira sve te jahte, smart kuce, automobile i naravno druge prevare. Da zatvoreno, sada je gomila ljudi bez posla jer je neko iz vlade uzeo pare od kriminalaca i sredio im privatizaciju.

Neverovatno sta pricaju, nisu ni svesni vise koliko se ne drze price, samo im pare u glavi, svakih par meseci razlicito pricaju.

Dr Mike

pre 13 godina

Ne bih rekao da je bas tako.Evo premijer prati statistiku,i kaze da niste u pravu,brojke kazu da mi zivimo mnogo bolje nego sto ustvari mislimo.A,to sto smo malo gladni, bosi i zeljni svega,e pa sad sta biste jos hteli,strpite se jos malo da drugovi iz rezima obezbede pokolenje,evo cim pre bice bolje i nama...

zex

pre 13 godina

Eto..! I sta sad ponovo napisati?!Sta uopste reci gospodinu predsedniku??
Covek koji svaki dan obecava sve vise a zemlja u medjuvremenu tone sve dublje.. ocigledno je izgubio svaki dodir sa realnoscu!Mozda i nije ali je svakako izrazito nesposoban da vodi zemlju!
Cak je Dinkic na pocetku krize govorio da Srbija ima sansu da izadje jaca iz krize, ej bre?!!

Dzabe smo krecili )):

pre 13 godina

Ma ovo je nemoguce, pa zar nas vrli predsednik i premijer nisu izjavili kako smo izasli iz krize, odnosno kako smo Cunami preziveli na nogama? Pa kome sad da verujem, njima ili sebi?
p.s.
e u cemu smo mi lideri, tuga...

Miki

pre 13 godina

****** Narod je hteo reforme i zato je plebiscitarno glasao 2000te godine za DOS. No taj DOS/DS je prevario narod i vlast nije koristio da reformise srpsko drustvo vec da otima i pljacka . Na primer 2000te godine imali smo 8.000 zaposlenih u drzavnoj upravi a danas imamo 30.000 i ako je jedno od predizbornih obecanja DS-a bilo smanjenje drzavne uprave.

Za sve promasaje i propast iskljucivu odgovornost snose predsednik Boris Tadic i Demokratska Stranka.

Oni su ti koji su obecavali 500.000 novih radnih mesta, 1000 evra od akcija, rast standarda plata . Oni su ti koji su svojom politikom proizveli suprotan efekat.

Duki

pre 13 godina

Podaci dovoljno govore! Kriza je svuda, ali smo mi zahvaljujući ovoj nesposobnoj vlasti najgore prošli. No, ne čudi me. Kakva vlast – takvi i rezultati.

dejan

pre 13 godina

Nije oo neki problem svetske ekonomske krize. Ovo je prblem pljackaskog vodjenja ekonomije Srbije. U Zemlji gde vladaju monopoli nas sve sto se proizvodi, uvozi, prodaje, u zemlji gde se dopusta da pojedinci kupuju drzavna preduzeca ne bi li rascerecili sve sto po tm preduzecima ima na brzaka, u zemlji gde bivsi i sadasnji ministri imaju milione evra a pre ulaska u politiku nisu imali ni za burek, jako je normalna stvar da ce sve da propadne i da nema buducnosti. Ovo je tek pocetak, katastrofa ce tek da usledi, sada je tek ubrzano sve. Ovima na vlasti preostaje samo sistem, mazni jos sta ima, zaduzi se koliko god mozes, ovako neces ti da vracas dugove. Ovo sto se nama dogadja zadnjih godina je ekonomski genocid nad ovim narodom u reziji "provropskih" snaga.

Misko

pre 13 godina

Pa dobro, sta je tu je. Hajde sada da vidimo ko je kriv za takvu situaciju i ko je medijski pokrivao takve lazi. Sledeci korak su izbori i da sklonimo ove koji su ~strucno~ vodili zemlju i izvestavali o ~napretku~. A onda da vidimo da li sudovi imaju tu posla. Mislim da bi to bio pravi redosled.

само будале купују

pre 13 godina

Само у Србији један џемпер може да кошта 4000 (на снижењу) иначе је 5000. 4000 је отприлике око 35 фунти или 40 евра. За те паре било где у Европи може да се узме на попусту изузетно добар квалитет. Али само код нас лопине држе бутике по центру града и продају маглу која по квалитету не може да се мери са правим квалитетом. Срамота је што они који имају паре немају осећај за правилну тржишну економију. У Србији то док буде пролазило, бићемо сиромашни. Како може џемпер да буде исте цене као у Лондону а да су нам плате 5 пута мање ?

vojislav948

pre 13 godina

Ne treba se čuditi. Ovo je lik i delo našeg nadaleko čuvenog stratega i ekonomskog eksperta za krah, gospodina Dinkića, koji je uz blagoslov gospodina Tadića radio šta je hteo i šta je znao, a poražavajući rezultati govore da nije znao ništa.

aleksa

pre 13 godina

Posledice krize su u stvari posledica neogdovodnog vodjenja privrede u Srbiji u periodu 2001-2008 (odnosno do pocetka krize), zarade su nerealno prepumpavane, privatizacija je odlagana, lose fabrike vestacki odrzavane u zivotu, kurs dinara precenjen, hronican deficit budzeta i platnog bilansa i td, itd. Sada je sve to doslo na naplatu odjednom i zato je toliko bolno. Izlazak iz krize je jasan: vise rada, potrosnja samo onoga st5o je zaradjeno, nemilosrdna borba protiv kradja i korupcije... zvuci jednostavno, a da li smo dovoljno pametni i uporni da tako nesto konacno i uradimo?

krkix

pre 13 godina

Ovde su lepo izlozene posledice. Da se greske ne bi ponavljale treba objasniti uzroke. Srbiju je kriza zatekla u razularenom zaduzivanju i potrosnji. To je bila kulminacija diletantske "ekonomske politike" koja ima kontinuitet od 2003. godine, kada je pala vlada Zorana Zivkovica. Ovu "ekonomsku politiku", ovaj "ekonomski model", je kreirala jedna ista osoba (uz pomoc raznih NIP-ova, svog potrcka u NBS...), sa iskljucivim ciljem da svojoj minornoj politickoj partiji obezbedi cenzus i ucesce u vlasti. Ova osoba, bivsi eXpert a trenutno strucnjak za regionalizaciju, ne samo da jos uvek slobodno seta po Srbiji, nego sprema veliki povratak u politicki zivot.
Najveci greh DS kadrova je sto su bili suvise zauzeti poslujuci sa drzavom preko svojih privatnih firmi, da bi obracali paznju na to sta ovaj radi. A jos je hteo i da ugrize kada ga se bilo sta pita, pa se niko na to nije ni usudjivao.
DS bi morala, pre nego sto izgubi vlast, da se pobrine da isti dobije sta je zasluzio, da bi mu se uskratila prilika da ponovo nanosi stetu drzavi. To im je, kao nevoljnom saucesniku, duznost. U suprotnom, sva odgovornost za ovde rezimirano stanje ce pasti na DS.

nada

pre 13 godina

Dokle vise da se kuka...kao prvo, nitko ne razmislja sta cemo mi da jedemo...svi su pobegli sa sela i dosli u grad...imanja su prazna...kazu seljaku je tesko...moj pradeda je bio seljak za vreme kralja,radilo se ali se i imalo....i gazda je radio sa nadnicarima...nista nije dobio od kralja...
..."hranio je" deset porodica...i kao zahvalnost posle rata sve mu je oduzeto..
...a danas...seljak nece da zasuce rukave i da radi...vec hoce preko noci da se obogati....
Kako je pocela poznata porodica Straus? Ljudi, citajte malo,a nemojte smao gledati spanske serije!
...kukaju....demonstriraju a svi drze cigaretu u rukama, gospodje sve ofarbane...i svi redom debeli do stadijuma bolesti...
...ceo svet je u istom problemu...

Mario

pre 13 godina

Naravno da nije dobro, ali ovo je ipak samo vrlo povrsna analiza. Ko god predje u CG, BiH, Makedoniju ... moze da vidi kako se tamo zivi, i koliko su im plate 'vece'. Jedna stvar je plata a drugo je koliko si kao pojedinac opterecen kreditima. Dalje, koliko ljudi svesno radi u sivoj ekonomiji da bi izbegli placanje poreza.

posmatrac

pre 13 godina

E bas o tome mesecima se pisu komentari citalaca na B92: politicari i dalje svi do jednoga pricaju bajke iz dana u dan, lazu i obecavaju nemoguce, ponasaju se kao da propast ne vide, cinicno, drsko i bezobrazno se smeju u lice gradjanima.

Vecina medija ih u tome podrzava umesto da osuju paljbu po njima (jer i oni su deo naroda), pa bar je njima vise nego ocigledno da prica politicara ne pije vodu i da ih treba resetati cinjenicama non-stop.

Samo da se zna i ovo: razmislite malo, koliko je milijardi evra potrebno da bi se ova armija novonezaposlenih od 440.000 ponovo uposlili i koliko je GODINA potrebno da se to desi? Radno mesto se olako izgubi ali da bi se ponovo povratilo privreda treba da je mnooooogo jaka da to izdrzi.

Da li je kod nas tako i sta nas uopste sa ovima ceka?

milan

pre 13 godina

Treba i porediti gde je bilo prije raspada najvise preduzeca tj. zaposlenih da se zna ko je bio najvise predopterecen sa tim balastom. Po mom znanju Sloveniju mozemo tako i tako odmah izdvojiti da se nismo mogli porediti ni ranije, Hrvatsku jos uvek vade sigurni prihodi od turizma, BiH, CG i Makedonija nisu ni bili tako industrijski razvijeno da ih ta konomska kriza mogla tako pogoditi. Serbija pored toga ima i Kosovo koje neprivredjuje nego samo kosta i to ne malo. Sigurno da kod nas ima propusta i da su se proslih godina (vlada pod Kostunicom) vrsile privatizacije pod parolom "brigo moja predji na drugoga" pa nije cudo sto jedini koji su imali interes na mnogobrojnim vec propalim preduzecima su bili koji su svoj novac lako zaradili. Nije takvo poredjenje u redu da samo ako znate sve razloge nekih negativnih momenata mozete raditi efikasno na suzbijanju istih a ne problem pojednostaviti kao sto neki cine i misle da ga je i jednostavno resiti kao recimo novi izbori.

Bosna

pre 13 godina

Ma lazu vas evo u susjedstvu nista bolje. Samo ostalo ono da se ceka da komsiji crkne krava pa da kazemo kako nije kod "nas" najgore. Eh, dok dodjemo pameti sve zemlje u okruzenju ce propasti zbog ekonomije povrca iz ko zna gdje i patika iz Kine i malih kredita velikih banaka i slicno. A u BiH, Srbiji, Hr, Makedoniji itd. propada ono od cega sami mozemo zivjeti, bez ekonomskih kriza citavog svijeta (voda, hrana, struja, plodno tlo, sume, malo stanovnika). Al dug nam torzo nesto svima, nikad ta pamet da dodje do glave.

eBora

pre 13 godina

Vlast ne bih da kritikujem jel nema alternativu,opozicija je katastrofalna,kostunicini i veljini strucnjaci zavrsise sve u zatvoru zbog zloupotreba,a ovi tomini nisu sposobni ni za to a kamoli za bolje.
Ali situacija je izuzetno losa i DS mora da se maksimalno angazuje i pogleda istini u oci i situaciju realno. Srbija moze,ali DS mora unutar sebe da se resi ljudi koji ne zele promene.

Srđan Šaper

pre 13 godina

Šta to radite vi sa B92?! Odmah da ste sklonili ovu vest! Je li Boris lepo rekao da se mora širiti optimizam na svakom koraku!? Vraćajte opet vesti o Đokoviću i o tome kako se obračunavamo sa organizovanim kriminalom!

DzoniKG

pre 13 godina

I da samo izkomentarisem ovo posto mnogo vredja "Dokle god stanovništvo ne želi bolne reforma i država ih ne sprovodi, s razlogom ćemo biti siromašni i nezadovoljni, kaže Aleksnadar Stevanović." STANOVNISTVO JE HTELO REFORME ,VLASTODRSCI SU DOBILI 5.OKTOBRA OD NARODA MANDAT ZA PROMENE I ODRESENE RUKE ali sta se desilo umesto toga,desila se NEVIDJENA pljacka drzave zvana privatizacija ,sve u vezi nje nije radjeno da zemlji bude bolje vec da vlast i njihovi puleni zarade za tren oka MILIJARDE eura.
I danasnji premijer SRbije (da li cete pustiti komentar ili necete time cu da a vidim da li ste za srbiju ili mafijase) je obican KRIMINALAC koji je kao precednik agencije za privatizaju poklonio svojom drugovima krimosima silna preduzeca bez ikakvog tendera...a u isto vreme i sam postao bogat!NJihov cilj nije bio da ta preduzeca bolje radi vec da ih opeljese do zidove i strpaju na svoje privatne racune pa smo tako dosli do neverovatne CINJENICE da je danas proizvodnja manje nego i za vreme SANKCIJA sto je za verovali ili ne.A Srbija samo moze od toga da zivi na duzi period..nece moci vecno na zaduzivanje.

Miki

pre 13 godina

IVB2XPspašće za da je za ovako katastrofalnu sutuaciju u Srbiji kriv B92. Ljudi iz vlade ovih dana se nahvališe kako su jedini u regionu uspeli da sučuvaju zemlju u uslovima krize,da umaju uvećan bruto dohodak u odnosu na prošlu''kriznu ''godinu,da će poljoprivreda da hrani,ne samo nas,već i Evropu,a vi iz B92 im ''kvarite'' fikciju i iluzije o blagostanju.

zika

pre 13 godina

zar nas siste nije najbolji, djokovic je najbolji na svetu, kad smo najbolji na svetu u tenisu valjda je i komunizam najbolji sistem na svetu

volander

pre 13 godina

Odavno mi sve to znamo i osecamo na svojoj kozi( izuzetke kao sto su razni prevaranti i politicari ne spominjem)
Pitanje je kako im to objasniti, mislim na vlast, da im je vreme da odu i da vrate sve sto su opljackali

Spreman Na Jedan

pre 13 godina

Srbija je lider po kolicini lopovluka,lazi i gluposti koju svakodnevno mora da istrpi,i to ne u regionu,u vasioni smo lider!

bandere cekaju

pre 13 godina

Ovi su dotukli ono sto Sloba nije uradio. Sloba nas je ugazio a ovi jos razmrljali sa cipelom. Sloba i ovi su ista banda. Ni jedni ni drugi ne rade za Srbiju. Ustvari, ko je to iz vlasti domaci?

goran

pre 13 godina

NAJGORI smo u svemu zato smo NAJGORE i prosli.
Svuda samo LAZ, KORUPCIJA i KRIMINAL!!!
Ocito je da ovom "drzavom" vlada zlocinacko-kriminalno udruzenje!!!

Buntovnik

pre 13 godina

Naravno da smo najgori kad imamo najgoru vladu ne samo u Evropi nego i u svetu. Demokratska stranka je ubila demokratiju kad je spojila sve najgore stranke u jednu najgoru vlast koja je ikad zadesila Srbiju. Gde su god Milosevicevi ljudi tu je nistavilo.

Milisav

pre 13 godina

Ekonomista lupa gluposti - ili nešto što mu je neko drugi rekao da kaže.

"Srbija je na pola puta između socijalizma i kapitalizma i nije u stanju da se nosi sa spoljnim poremećajima. Plaćamo to što narod ne želi reforme, a država ih ne sprovodi."

Narod je glasao za reforme, ali političari u ovoj zemlji se bave politikom iz jednog jedinog razloga - 'leba bez motike. Sve ostalo su floskule. V. dr Koštunica jednom je za najveće političko dostignuće u Srba istakao promene u amandmanima na Ustav kojima su izjednačene društvena, državna i privatna svojina. Umesto da društvena svojina ne postoji kao u svim normalnim državama. Ona je temelj na kojem počiva propast ovog društva. A armatura su javna preduzeća. A u njima alavi koji svojim rukama u životu nisu ništa stvorili osim što su mahali nekom idejom, zastavom, strahom, mržnjom... I koji će kravu da nastave da mozu dok ne krene krv - nema veze što sviće novi dan u kojem će moći samo da pogledaju u svoje krvave ruke. I da opet potraže krivca u nekom drugom. Oni su ti koji dopuštaju da možda i 70% novca u ovoj zemlji pliva kroz sive tokove - i na to ne plaća porez. Oni su ti koji ne dozvoljavaju povraćaj imovine otete vlasnicima nakon II sv. rata. Oni su ti koji ne dozvoljavaju da se zna šta je čije i kako ko rukovodi sa tim (bilo to privatno ili društveno). I što je najvažnije - plaća porez.
Analizirati sve ostale "procente" koje je ekonomista naveo je bespotrebno - to je priča "ispod drugog ili trećeg vela", posledica, nebitna za suštinu.

Aristotel

pre 13 godina

Da smo pukli - pukli smo.
Ali bih molio autora teksta malo bolje da proveri informacije.
Tacnije: "U ostalim bivšim republikama plate su, koliko-toliko, rasle. Statistika pokazuje da je skok bio najveći u Makedoniji."

Netacno. Prosle godine je u Makedoniji uveden princip isplate bruto plata, radnici su duzni da sa svog transakcijskog racuna (transakciska smetka) na koji dolazi bruto plata, sami uplacuju doprinose za penzijsko i zdravstveno, itd. Sa njega se automatski skidaju i porezi ukoliko ih ima. Zato je doslo do "skoka" plata u Makedoniji. Prosek neto plata je nesto nizi nego u Srbiji, u prosveti i zdravstvu cak za 30-50%.

Pedja

pre 13 godina

Uskliknimo s ljubavlju Mladjanu Dinkicu.
I njegovom 10 godisnjem ministrovanju nasom ekonomijom.
p.s.
ni ostale njegove kolege iz kaste politicara nisu bolji.
Njaboljeg, ubedljivo, msdju njima, ubili smo 12.3.2003.
Sada zanjemo sto smo toga dana posejali.

Stevan Jokic

pre 13 godina

Samo trenutak.Zar kriza nije bila nasa razvojna sansa??Lepo smo je iskoristili.Sta ce biti kada ostanemo bez istih?I sad nam isti predsednik koji je preko usta izvalio takvu budalastinu govori da se ostavimo sarkazma i defetizma i okrenemo pozitivizmu?!Postoji izreka koja je manje-vise opste poznata a nastala je u Kongu:"Dotakli smo dno.Kopamo jos dublje!"

Jelena

pre 13 godina

Kako se u Srbiji loše živi? Na TV stalno pričaju o ulaganju u poljoprivredu, olakšice za zapošljavanje, prosečnoj zaradi... A meni novčanik stalno prazan!

DZoniKG

pre 13 godina

Nije tacno oda zvanicna statistika kaze 220 000 vec 240 000 ZA SAD.Broj zaposlenih:

Дец. 2,000
2009.
Јан. 1,983
Феб. 1,981
Март 1,860
Апр. 1,856
Мај 1,849
Јун 1,845
Јул 1,842
Авг. 1,835
Септ. 1,867
Окт. 1,864
Нов. 1,861
Дец. 1,857
2010.
Јан. 1,851
Феб. 1,846
Март 1,817
Апр. 1,815
Мај 1,813
Јун 1,811
Јул 1,808
Авг. 1,806
Септ. 1,775
Окт. 1,773
Нов. 1,773
Дец. 1,771
2011.
Јан. 1,766
Феб. 1,759

Naravno ona prava neulepsana je jos i gora i nju smo culi od MMF a glasi 400 000.U privatnom sektoru je broj zaposlenih opao za 1/3 sto je svetski rekord i sad ima manje zaposlenih tu nego i za vreme slobe.Takodje plata u HR je bila 650 eura 2008 godine a danas je veca.A ko god je imao posla sa "Nacionalnom sluzbom za zaposljavanje" zna ko su i sta su,oni su dobili strogu naredbu od vlasti da smanjuju broj prijavljenih na biro ali ne zaposljavanjem nego birokratski...npr drug otisao letos da mu udare onaj pecet i na 40 stepeni kazu mu ne moze da udje u kratkim pantalonama i posto nije mogao da stigne da se presvuce i da se vrate udare mu zabranu 6 meseci i posle toga mora sve iz pocetka.A i treba ljudi da putuju 50 km samo da im se udari taj pecat,sta reci sem da ova vlast sve radi samo da smisli da zagorca zivot ljudima.
I ne bi se ni malo slozio da smo na pola puta izmedju socijalizma i kapitalizma,socijalizam je ostao za partijske drugare i njihove pajtose dok je za ostale najgori moguci kapitalizam ,onaj iz 17 veka u nekoj koloniji.

PPeca@SER

pre 13 godina

Zasto objavljujete ove lazi i bljuvotine? Pa u prvoj vesti Premijer kaze kako je sve procvetalo nakon rekonstrukcije. Nemojte da zamajavate narod, bas je sve - eeeeeeekstra.

mary

pre 13 godina

nemoze u Beogradu da u proizvodnim delatnostima radi svega 13,500 radnika,za grad od blizu 2 miliona stanovnika.To je nedopustivo.Bolji pokazatelji nisu potrebni.U prevodu neproizvodnja,, budzetlije,kojekakvi konsultanti,analiticari,politicari,nevladine organizacije,silni menadzeri i jos sijaset parazita koji zive na teret ovog bednog naroda i sitnih preduzetnika.Zato nam se zatvaraju hiljade malih radnji zbog OGROMNOG administrativnog aparata.Svi bi voleli da zive a neko drugi da proizvodi i radi za njih.MORA BEOGRAD DA RADI a ne da se dici sa nocnim toboz zivotom najboljim u Evropi.Dicite se sa inzenjerima,privrednicima(ne tajkunima)graditeljima a ne pevacicama,manekenkama,politicarima....

Marjan

pre 13 godina

A takodje je bitno da se ima para za internet. Nije bitno sto narod nema leba da jede, ali ADSL mora da se ima!!! Narode ustani i pokazi svoje nezadovoljstvo. Sve dok se to ne desi, znacice da ste zadovoljni svojim zivotom, zadovoljni ste kako vlast radi i kakvi su uslovi za zivot!!!

tabasco pit

pre 13 godina

na pola puta smo od socijalizma do kapitalizma.... Ja mislim da nismo. Mi smo na stramputici. Iz samoupravljanja nikada nismo izasli. Mentalno smo u vreme socijalizma, a po stvarnosti u doba najgoreg feudalizma i politickog i privrednog.

Zakoni su nam toliko losi da je pravo cudo kako privreda uopste radi. Nema direktora ili vlasnika firme koji moze mirno da spava, jer i da je najposteniji, zakonodavstvo je tako da ga neko moze veoma lako da strpa u zatvor. Mi imamo jedini na svetu zloupotrebu sluzbenog polozaja u sopstvenom preduzecu, mi jedini ne dozvoljavamo vlasniku da proda sopstvenu imovinu ako nije raspisao konkurs, mi jedini na svetu ne dozvoljavamo direktorima da upravljaju, vec imamo situaciju da kao u doba komunizma sve odluke mora da donosi radnicki savet (koji se sada zove skupstina akcionara ili upravni odbor), mi jedini na svetu imamo zakone koji mogu da se tumace i ovako i onako, samo je kod nas sramota zaraditi, i oni koji se usude da nesto zarade, oni su pod lupom, dok neki drugi bez problema uzimaju milione i niko im nista ne moze,... Selektivna pravda je najgora, a u ovoj drzavi je samo ona na snazi....
Kada je tako, onda imate slucaj da samo oni koji rizikuju, koji bez problema ulaze u prevare sada profitiraju. Zato nemate ozbiljne privrednike, zato su nam najozbiljniji oni iz kriminogene sredine.
Promena zakona ali pod hitno, promena svesti jos hitnije i tek tada mozemo da kazemo da smo na pola puta...

Aleksandar Grozni

pre 13 godina

Naslusali smo se prica kako nam kriza nemoze nista kakoje to sansa Srbije i mnogo drugih gluposti ove nase jadne vlasti.Nazalost ni vlast ni opozicija nemaju ni znanja ni program,a cinimise ni zelju ,kako da ovu zemlju spasu ekonomske katastrofe kojaje vec na pomolu.Pokazalose da su glavni programi svih njih ,vlast,novac,zbrinjavanje familije i poslusnika,sto vece bogacenje,pa kad sve propadne a oni gazde cele Srbije.E malosu se prevarili ima jos Obrenovica Karadjordja,u ovoj napacenoj zemlji pa treci Srpski ustanak je na vidiku,pa vidite gdecete i stacete gospodo pohlepna.

Milos

pre 13 godina

Srbija sa svojom glasackom masinom i mentalitetom naroda nemoze zasluziti bolje i nece biti bolje ovde, nikada. Setite se pocetaka i krajeva svakod od nasih Lidera poslednjih 200 godina nase istorije, uvek nam je bio kriv neko drugi ili treci, a najveci paradoks je da smo najbolje ziveli pod diktaturom jednog ne-Srbina i komuniste. Nema u nama pojedinacno dovoljno vrednosti da bi bilo svima malo bolje. Mi nismo u stanju da izaberemo a ni da kaznimo nepoverenje u dovoljnoj vecini da bi se vlastodrsci opametili, medjusobno smo podeljeni i posvadjani, jadni smo i bedni.

dalmatinka

pre 13 godina

Ovo je bas tuzno .zao mi je zbog mene ,ali najvise zalim zbog moje kcerke i unucica ,sa ovima nece imati nikakav zivot, tesko njima

Miljan

pre 13 godina

A demokrate su nam 2008 obećavale med i mleko, citiram "ovo je šansa koju ne smemo da propustimo!" e pa bolje da smo je propustili, u svakom slučaju, drage demokrate sledeću šansu nećete dobiti.

Boris

pre 13 godina

privatizacija, Dilojt, agencija za privatizaciju, cementare, zemunsku klan - Ceda Jovanovic, drumska mafija, carinska mafija, zuta mafija, kofer, koridor 10, mrkonjic - rokovi, most od 400 mil.- Djilas, Kolubara- eps, privatizacija-telekom, Mladjan Dinkic ..., Miskovic, Beko, Djunic, Reketi, Veze, podmicivanje, saplitanje!
Ljudi CUTE a SRBIJA umire!!!

Vlada Edmonton

pre 13 godina

Pa ove nesposobne politicare koji su doveli nesposobne ekonomiste na rukovodeca mesta, izabrali su gradjani Srbije. Ja sam odavno shvatio da je lakse promeniti zemlju, nego nesto u zemlji. Neka vam je Bog na pomoci.

Prota Mateja

pre 13 godina

A sta kaze ona ****** od predesednika Vlade Cvetkovic, i sef mu Tadic na to? Pa naravno nista, a gradjani ce opeyt glasat i za njih na izborima. Cini mi se da nikada u celoj nasoj savremenoj istoriji nismo imali goru vlast od ove sadasnje.

svetlanast.

pre 13 godina

u tekstu na dva mesta strucnjaci kazu "narod ne zeli promene" i "stanovnistvo ne zeli bolne reforme".da li je u drzavama koje su sprovele reforme narod neposredno odlucivao o tome da li hoce ili nece reforme.u demokratskim drzavama izabrana vlast sprovodi reforme, pod uslovom da je za to sposobna i da joj je cilj sreca i blagostanje njenih gradjana.
u srbiji je cilj bavljenja politikom licno bogacenje.sve dok srbija ne bude imala vlast koja nece samo usvajati evropske zakone vec ih i sprovoditi, bicemo najgori u regionu.pocetak je stvarno reformisano pravosudje.daleko je srbija od toga.

Banka

pre 13 godina

Ti loši statistički podaci nisu većinska posledica krize. Kriza je samo sprečila da se stvarno stanje zamaskira kako je to oduvek radjeno. Ispade da je kriza dobrodošla, jer nam je sad bar malo otvorila oči.

revolucija do kraja!

pre 13 godina

Ovo je dovoljno da svi politicari kod nas izvrse samoubistvo. Ja ne znam kako bih preziveo pomisao da sam unistio blizu 8 miliona zivota! Sve stranke su se obogatile za to vreme. Ako oni sami ne osecaju potrebu da okoncaju zivot zbog ove katastrofe onda treba narod da reaguje i da im objasni koliko smo besni zbog svega.
(kostali su me 20 godina zivota a imam 27, 15. maj 2011 02:33)

Potpisujem,sve stoji sto je covek napisao.Ni jedan od tih propalih politicara nije vredan ljudskog zivota koji su upropastili i upropascavaju.Zemlju rasturili i rasprodali,opljackali dovoljno da se ni 10 generacija ne oporavi a kriminalu otvorili sirom otvorena vrata dok siromasne niko ne slusa.Na hiljade malisana ne moze ni normalan obrok dnevno da ima,skolovanje postalo biznis za propalitete od stranackih direktora,sport spao na naj nizu tacku zbog kriminalaca koji vladaju i u tim granama...spisak je dug a kazna se zna kakva je.
Za izdaju otadjbine i unistavanje domovine kazna je... mnogi znaju koja.

Nova demokratija

pre 13 godina

Normalno je da nema komentara na najvažniji tekst. Jadno je društvo,koje stvara ovakve partije i lidere. Nalazimo se pred potpunim slomom, ekonomskim, političkim, kulturnim, demografskim. Kraj.

kostali su me 20 godina zivota a imam 27

pre 13 godina

Ovo je dovoljno da svi politicari kod nas izvrse samoubistvo. Ja ne znam kako bih preziveo pomisao da sam unistio blizu 8 miliona zivota! Sve stranke su se obogatile za to vreme. Ako oni sami ne osecaju potrebu da okoncaju zivot zbog ove katastrofe onda treba narod da reaguje i da im objasni koliko smo besni zbog svega.

Perica

pre 13 godina

Ovakva pisanja nemaju smisla ,nece niko reagovati zbog toga,evo cak i ja prost covek vidim naslov i ne treba citati.Ako vec hocete ukazati na nesto morate se obratiti odgovornima da bi bilo neke koristi!

Revoltirani...

pre 13 godina

To! Tako nam recite! Istinu, ma koliko ona bolna bila. Dokle vise da nas nasi ministri lazu kako smo mi dobro prosli ili cak kako smo "profitirali od krize". Sta smo mi? Veverice?

Da razjasnim jos nesto. Ne pripadam ni ovima, ni onima. Svi oni zajedno zasluzuju isti tretman...

uspeh

pre 13 godina

Sada smo stvarno lideri u regionu a i sire....ako nemamo s necim dobrim, bar da u losim stvarima budemo najbolji!

A oni svaki dan na vestima, samo nam mazu oci i stalno pricaju o novim radnim mestima, preduzeca pred stecajem a ona koja rade prodaju....radnike na ulicu, ali nema veze, mi smo lideri u regionu!??

Bojan

pre 13 godina

Prethodnih mjeseci/godina imali smo prilike na b92 i u svim ostalim medijima da citamo kako je Srbija u stvari izasla neokrnjena iz krize i kako se najbrze oporavila. Ko ce da odgovara za ove dezinformacije?

manda071

pre 13 godina

Bitno je da "VLADA" brine o srbijanskom narodu. Cvetkovic kaze bit ce narodu jos bolje. Ma trebao bi narod Srbije sto prije to bokje da se rijesi ovih korumpiranih neznalica.

Hello,how low...

pre 13 godina

Svaka cast za vlast DS-a i Tadica. Uspeli su da nadmase sva ocekivanja cak i njihovih najvecih neprijatelja na politickoj sceni Srbije.
Za vreme Kostunice je bilo bolje.

Nexy

pre 13 godina

Bravo za B92 i hrabrosti da se istina prikaze. Najnesposobnije rukovodjenje drzavom imamo. Ljudi u vlasti kompletno su diletanti u poredjenju sa rukovodiocima u okruzenju. Najgori smo, nema sta. Brine me sto sam misljenja da opozicija takodje nema sta da ponudi niti zna kako popraviti mnoge stvari...

kostali su me 20 godina zivota a imam 27

pre 13 godina

Ovo je dovoljno da svi politicari kod nas izvrse samoubistvo. Ja ne znam kako bih preziveo pomisao da sam unistio blizu 8 miliona zivota! Sve stranke su se obogatile za to vreme. Ako oni sami ne osecaju potrebu da okoncaju zivot zbog ove katastrofe onda treba narod da reaguje i da im objasni koliko smo besni zbog svega.

Bojan

pre 13 godina

Prethodnih mjeseci/godina imali smo prilike na b92 i u svim ostalim medijima da citamo kako je Srbija u stvari izasla neokrnjena iz krize i kako se najbrze oporavila. Ko ce da odgovara za ove dezinformacije?

Revoltirani...

pre 13 godina

To! Tako nam recite! Istinu, ma koliko ona bolna bila. Dokle vise da nas nasi ministri lazu kako smo mi dobro prosli ili cak kako smo "profitirali od krize". Sta smo mi? Veverice?

Da razjasnim jos nesto. Ne pripadam ni ovima, ni onima. Svi oni zajedno zasluzuju isti tretman...

Nexy

pre 13 godina

Bravo za B92 i hrabrosti da se istina prikaze. Najnesposobnije rukovodjenje drzavom imamo. Ljudi u vlasti kompletno su diletanti u poredjenju sa rukovodiocima u okruzenju. Najgori smo, nema sta. Brine me sto sam misljenja da opozicija takodje nema sta da ponudi niti zna kako popraviti mnoge stvari...

Hello,how low...

pre 13 godina

Svaka cast za vlast DS-a i Tadica. Uspeli su da nadmase sva ocekivanja cak i njihovih najvecih neprijatelja na politickoj sceni Srbije.
Za vreme Kostunice je bilo bolje.

vuk

pre 13 godina

Nije ni u Srbiji svima losije. Pogledajte samo činovničku bandu u Republičkoj Agenciji za Telekomunikacije u kojoj je prosečna plata preko 1500 Eur-a. U decembru su podeli 13. platu a sada ponovo povecali platu za 4%.

darko

pre 13 godina

Dobar znak je što je nacional šovinista sve manje , bar po ovim komentarima.Izgleda da je došlo iz ....u glavu, nema leba pa je frka a ?
To je slična situacija onoj iz 2000 te ,kada je narod izašao na ulicu ne zato što je bio protiv Slobe nego što nije imao leba da jede. Inače bi Sloba sedeo na dedinju još 20 godina. To Koštunica i Tadić koji personifikuju nacional šovinističku politiku ni ne žele da menjaju, naprotiv taj mit o srbima kao ,,nebeskom ,,narodu se brižljivo neguje i povremeno potpaljuje...

Par činjenica koje svaki srbin treba da zna

1.Pod turcima je u srbiji postojala srpska bogataška klasa.Ljudi koji su upravljali selima i prihodom sela .Srpska crkva pod turcima prvi put osniva patrijaršiju. Dakle iako učimo da posle turaka nije ostao ni jedan neproboden srbin to istorijski i biološki nije tačno - NEVEROVATNO
2.Srbija 1918 u Jugoslaviju ulazi sa 78% nepismenih . Slovenija sa 10% nepismenih.Kako je jednoj nezavisnoj kraljevini uspelo da za 40 godina postigne takve zadivljujuće rezultate u najvažnijem segmentu društvenog napretka?
3. U Drugom svetskom ratu srbija je zemlja koja je procentualno najviše jevreja pobila ili poslala u logore na čemu je nedićeva vlada naročito pohvaljena od strane fašističke nemačke.
4. Nikada niko nije pokušao da relevantnim podacima reši mitove koji prate srpski narod.Jedan od tih mitova je da su i saveznici bombardovali srbe ub Drugom sv ratu zato što nas mrze. Zašto Dobrica ili Tadić nisu zatražili od vlada zapadnih zemalja podatke iz tog perioda .To su ozbiljne države i za čas bismo znali o čemu se radi? Recimo da neki inteligentni ljudi kažu da je beograd bombardovan zato što je nedićeva vlada saradjivala vojno i ekonomski sa Fašističkom nemačkom i u sklopu toga u nekim pogonima u beogradu popravljano je nemačko naoružanje i motori .Naravno , mnogo je verovatnije da su nas bombardovali zato što nas patološki mrze od 1356 godine.
5. SFRJ je po dostupnim podacima za srbiju bila i ostala simbol najuspešnijeg državnog i društvenog napretka. Srbija je početkom 80-ih dostigla najveći procenat sveukupnog ekonomskog uspeha u odnosu na zapadnu evropu.To je tada iznosilo 60%. Kraljevina Jugoslavija je dostigla 30% ,a post SFRJ srbija takodje 30%.dakle ti omraženi komunisti su u disciplini EKONOMIJA bili DVA PUTA uspešniji od kraljevine i slobo-tadićeve srbije. To se naravno nikome ne svidja pa se ljudi ubedjuju da su idioti jer misle da su u SFRJ bolje živeli! Paradoks je da je cela Slobo-tadićevska klika živela i živi i dalje na trošenju i prodaji onoga što su komunisti stvorili.
Da su komunisti hteli da se odreknu svoje ideologije i prodaju ono što su stvorili kao što je radio sloba ili tadić oni bi vladali još 100 godina.
6. Zašto je srbija bila najuspešnija u vreme SFRJ ? Možda obrazovanje i nauka ? Najveći procvat ova srbima omražena grana , doživljava pod strašnimk komunistima. Možda ateizam i sekularizam kao temelj države? Popovi su bili u crkvama gde im je i mesto a narod je savetovan da pare troši na gore pomenuto obrazovanje, kuće, odmore na moru a ne na crkvene dažbine.Možda što je lopov bio lopov, doktor doktor i znala se razlika .Sramota je bilo ukrasti , sramota je bila kinjiti druge , tući se na ulici ili u skupštini...trebao vam je ranac i vreća za spavanje i mogli ste na bilo kom proplanku u SFRJ da prespavate mirno noć. Možda što je ta država imala jasan sistem vrednosti i po tim vrednostima koje u društvu suštinski postoje SFRJ je bila bliža evropi tada nego srbija danas.

precanin

pre 13 godina

Sta sad kukate, hranite se Djokovicevm osvojenim turnirima , koji su vam vazniji od hleba i pored hleba ? Ovde do sada ima 13 komentara, a kod Djokovica preko 400 ??? Sam broj komentara pokazuje prioritete u Srbiji !

Relator

pre 13 godina

Treca generacija sam malih preduzetnika u porodici i zajedno smo zakljucili da kraljevine do danas nije bilo gorih,korumpiranijih,pokvarenijih,lazljivih,beskrupuloznijih a ujedno nesposobnijih pripadnika i provodilaca vlasti i to sa sve njihovom opozicijom...OVO CE BITI POSLEDNJA GENERACIJA KOJA RADI U OVOJ NAZALOST NJIHOVOJ A NE NASOJ DRZAVI...
p.s.ovo nije Srbija
Srbija je moja porodica ma gde bila!
MA KOME PISEM KAO DA CE TO NESTO PROMENITI I 300 POZITIVNIH KOMENTARA I NOVIH 500000 NEZAPOSLENIH NECE SPRECITI CAREVE U UPRAVI /do zadnjeg opstinskog cate/ DA SE OSECAJU I ZIVE CARSKI.

Bojan

pre 13 godina

Nasa kriza nije deo svetske krize vec je delo domace nekompetnetne i korupcionaske vlasti u udruzenju sa isto tako nekompetentnom i lopovskom tajkunskom nomenklaturom. Mi nismo Japan ili Juzna Koreja jer nikada nismo ni bili u toj meri deo svetske ekonomije da bi svetska kriza imala toliki pogubni efekat na nas. Ovde nijedan tajkun nije napravio firme na normalnim trzisnim osnovama vec iskljucivo u saradnji sa politikom. Takvi ljudi nisu nista drugo mogli da smisle osim monopola na mleku ili maloprodajnoj mrezi (naravno uz pomoc drzavnog aparata) ili da uzimaju firme za dzabe radi nekretnina, kao da trebaju nekome nekretnine ako niko nista ne radi i ne privdredjuje. Od takvih ljudi u eliti koju vode zemlju nismo mogli ni da ocekujemo bolje rezultate. Nazalost, elita je ogledalo naroda. Koliko je obrazovan, samosvestan i utemeljen u normalnim drustvenim vrednostima neki narod takvu elitu i ima.

Sta da kazem drugo osim niko nam nije kriv vec mi sami. Kakvu corbu kuvamo takvu cemo i da kusamo.

mary

pre 13 godina

nemoze u Beogradu da u proizvodnim delatnostima radi svega 13,500 radnika,za grad od blizu 2 miliona stanovnika.To je nedopustivo.Bolji pokazatelji nisu potrebni.U prevodu neproizvodnja,, budzetlije,kojekakvi konsultanti,analiticari,politicari,nevladine organizacije,silni menadzeri i jos sijaset parazita koji zive na teret ovog bednog naroda i sitnih preduzetnika.Zato nam se zatvaraju hiljade malih radnji zbog OGROMNOG administrativnog aparata.Svi bi voleli da zive a neko drugi da proizvodi i radi za njih.MORA BEOGRAD DA RADI a ne da se dici sa nocnim toboz zivotom najboljim u Evropi.Dicite se sa inzenjerima,privrednicima(ne tajkunima)graditeljima a ne pevacicama,manekenkama,politicarima....

bandere cekaju

pre 13 godina

Ovi su dotukli ono sto Sloba nije uradio. Sloba nas je ugazio a ovi jos razmrljali sa cipelom. Sloba i ovi su ista banda. Ni jedni ni drugi ne rade za Srbiju. Ustvari, ko je to iz vlasti domaci?

peric

pre 13 godina

Zasto uvek citirate samo jednu stranu po pitanju ekonomije. To nije novinarstvo. I to neo-liberalnu ekipu koja je i vodila ovu zemlju u poslednjoj deceniji. Ko je Mr Stevanovic i koje su njegove reference. Jedina referenca je da radi za LDP. Metodi su vam nazalost isti kao u vreme Slobe. Podaci su tacni ali da bi se doslo do istine ili neke analize morate da omogucite bar dva razlicita misljenja. Zar nema meste za Mr. Katica ili nekog drugog ko ne pripada LDP-u.

grobar_CAN

pre 13 godina

Sta je to Srbija IZVOZILA,PROIZVODILA pre krize koja je zahvatila vecinu razvijenih zemalja da bi osecala "posledice"?
Glavni pokretaci ekonomije u vecini zemalja su industrija i poljoprivreda.
U Srbiji oba sektora NISU zaposljavali vecinu radnika ni pre krize.Vecina radnika se zaposavlja u sektoru ugostiteljstva (pretezno),gradjevine,i naravno u DRZAVNIM institucijama.
Vlada ni pre krize nije radila na oporavku INDUSTRIJE i POLJOPRIVREDE.Vecinu stvari UVOZE.Ono sto i radi u sektoru INDUSTRIJE su uspeli da prodaju (verovatno zato zaposleni jos i rade u takvim firmama)
EKONOMSKA KRIZA je samo jos jedan izgovor kompletne nesposobnosti srpskog rukovodstva.Rezultat bi bio slican i bez krize koja je drmala razvijene zemlje.
Gospodo u Vladi-nije isto kada jedan tehnicar ili visokoobrazovani strucnjak pronadje posao u svojoj struci ILI kada je bukvalno PRIMORAN da postane KONOBAR (da bi vi popravili svoju poraznu statistiku u vezi zaposljavanja)Pricate gradjanima Srbije o ulasku u EU i dovodjenju stranih investicija...Dobro.Recimo da dovedete Toyotu,Mercedes,Hondu...(auto industrija) Gde ce u srpskoj industriji ovakve firme naci podrsku?
Da li je vama uopste jasno da jedna npr Toyota,pored cinjenice da u samoj firmi zaposljava 3-4000 radnika ,VAN firme zaposljava jos barem 2000 radnika koji prave delove,rade na opravkama,proizvode dodatne stvari koje su takvom gigantu neophodne?
Zar mislite da ce oni da dodju pa da placaju svaki dan UVOZ delova koji im je neophodan? Zato se i pored "skuplje" radne snage opredeljuju za zemlje koje imaju ovakve kapacitete.A vi u Srbiji nikada niste radili na ozivljavanju malih privatnih preduzeca koji bi ovaj posao i te kako dobro obavili.Pozdrav iz Kanade.

Dzoni

pre 13 godina

@Slobix
Niste vi nista propustili.Privatizovali ste i poklonili sebi i pajtosima 90% drzave samo radi pljacke.Kako to da Slovenci propustise privatizaciju Telekoma pa imaju 5 puta veci GDP od Srbije.Kako to Slovenci ne prodase Luku Kopar,Petrol,Slovenacke banke ,Gorenje ,Farmaceutsku industriju ,kako to kod njih i dalje sve drzavno a imaju veci GDP per capita od jedne Juzne Koreje.Zato sto nemaju lopovsku vlast i ne moraju da brinu da ce da se te firme pljackaju kao kod nas,niti prodaju svoju drzavu tek tako za kovertu ispod stola..npr I Misko i Ivica Todoric su pokusavali da kupe MErkator ali Slovenci se ne prodaju svakom jer znaju ljudi STA HOCE i sta je dobra prodaja a sta LOSA.Zalosno je ali moram reci da dok su nam ekonomijom upravljali SLovenci I hrvati za vreme SFRJ to je i licilo na nesto ,cim su Srbi preuzeli kormilo od tog momenta srpska ekonomija zna samo za pljacku i rasprodaju i ne vidim da ce to ikad da se promeni.A ovi tzv "demokrate" i LDP su ucinili meni koji sam bio jedan od prvih u Otporu da mi se demokratija ogadi do kraja zivota.

Aleksandar

pre 13 godina

Ma to prosto nije tacno. Gledao sam RTS Vesti i oni kazu da se dobro zivi. Mora da svi grese a oni su upravu.. ovo mi zvuci poznato hmmm

aa

pre 13 godina

Prava analiza. Srbija je dozivela najjaci udar krize jer ni pre krize nije imala privredu vec samo privid privrede, koji je funkcionisao samo onoliko koliko su banke pumpale kredite. To upumpavanje je najace bilo 2005-2007. Posle toga je dosla kriza, a i petogodisnji krediti su dospeli sto je jednacina totalnog kraha. Na sve to pravih stranih investicija nema jer investitori zaobilaze Srbiju jer znaju da se ovde svi ugradjuju.

Branko

pre 13 godina

Najzad da neko nešto kaže o katastrofalnoj politici koju vode razni maloumnici a sebe nazivaju demokratama. Katastrofa u Srbiji je počela od 2000. godine dolaskom DOS-a (zločinačka organizacija sasatavljena mahom od: lopova, lažova, varalica i psihopata)na vlast. DOS je obećao bolji život i demokratiju i naivni su glasali za njih. Sada nakon deset godina vladavine DOS-a u raznim formama vidimo da smo samo geografski u Evropi a po svim ostalim elementima smo otišli iz Evrope i pre ove ekonomske krize. Demokratija nam je na nižim granama od one koja je bila u Brozovo vreme. Zakoni se prilagođavaju potrebama grupici ljudi koji bezdušno pljačkaju državu i nije ih briga za patnju i bol ljudi koje su ostavili bez posla. Može se reći da su nacistički čuvari u logorima imali više ljudskosti u sebi od ovih naših gazdi i "demokrata" na vlasti. Sada "demokrate" lažu narod da je svetska ekonomska kriza kriva za sve i zaboravljaju da su samo pre godinu dana govorili istinu da mi nemamo gotovo ništa sa njome. Katastrofa u Srbiji je daleko veća od one koje nam se servira jer nam RZS dostavlja naručene statističke podatke.

Ана

pre 13 godina

Види се ко има нај више лопова и корупције. То је зато што су у Србији на власти они који нису из Србије. Када буде обрнуто и слика ће да буде тотално другачија.

zoran

pre 13 godina

Ja se uopste nisam salio (prethodnih meseci na postovima B92) kada sam rekao da se nasa zemlja izda pod zakup Japanu (51% Japanu - 49% nama). Shvatite ljudi vise...MI SMO NESPOSOBNI, PODLOZNI SMO KORUPCIJI, KRIMINALU,....znam ja da je surovo to sebi priznati, ali kada pogledam unazad (dovoljno dugo sam ziveo u nasoj zemlji),jasno mi je da ovo sto pisem ima podlogu u realnosti.
Nas narod nema jedan,jedini promil drustvene svesti. Zapravo da pitate ljude na ulici nece ni znati sta je to drutvena svest. Sta dalje ocekivati..?
Zbog toga se ne treba stideti i pozvati pametnije,vrednije,postenije od sebe i pratiti ih ,te nesto i nauciti. Ovako idemo u provaliju kao drzava, kao narod. To je toliko izvesno kao sto je izvesno da Sunce izlazi na istoku svaki dan.

Secam se vremena u staroj Jugoslaviji. Razgovaraju komsije o nekoj popravci na kuci ili automobili ili slicno. Jedan se zali drugome kako mu je tesko kupiti ili nabaviti neki deo,alat,konstrukciju...odmah ce ti ovaj drugi izaci sa "resenjem":"Ma ne brini. Imamo mi to u preduzecu koliko hoces.Donecu ti sutra." To vam je slika Srbina.

Kakvog vodju moze da zasluzi jedan takav narod...? Nema tu iznenadjenja.

Imam rodjaka koji radi u Simpu.
Pre nesto vise od godinu dana, dodjose nasa dva ugledna politicara u obilazak pogona. Kada su zavrsili obilazak napunise dva kamiona sa namestajem (dzabe) i svaki je otisao na adresu jednog od njih. Necu da im navodim imena, ali ovo sto vam pisem je ziva istina. Moj rodjak je sprovodio naredjenje koje je dobio "odozgo".

student veciti

pre 13 godina

ubedljivo najgora "drzava" 20 godina su na vlasti ne znam na koga mogu sad da se vade, od kad sam se rodio ne znam za normalan zivot

Vladan

pre 13 godina

Pa dobro, to je mislim i dobar deo nas koji zivimo u Srbiji i prepostavljao. Sjajno je to sto se neko usudio da iznese ovu istinu, a takodje i neko da je javno objavi. Svaka cast osoblju i urednistvu B92, to je pravo novinarstvo!

Logicno se postavlja pitanje ZASTO JE OD SVIH BIVSIH REPUBLIKA SFRJ SRBIJA U NAJGOREM EKONOMSKOM POLOZAJU? Ako pogledamo put svake republike pojedinacno od raspada pa do danas otkricemo lako i uzrok.

Sustina je u tome koliko su domaci likovi u svakoj republici ponaosob imali vremena i pomoci vlasti da pre dolaska stranaca oforme svoje privatne firme. Poenta je da ni u jednoj republici pre rata nije bilo vecih privatnih firmi, a obzirom da su sve republike po raspadau SFRJ objavile smrt socijalizmu, to je od sustinske vaznosti bilo ko ce imati glavnu rec u privatizaciji drustvene svojine.
Tamo gde su stranci dosli ubrzo po razlazu od SFRJ nastali domaci privatnici nisu imali iole znacajnije sanse u trzisnoj utakmici sa jakim stranim kompanijama. To su pre svega Slovenija i Makedonija.

U Bosni i Hrvatskoj, a posebno Bosni, ratni, ili “polu ratni” uslovi su duze postojali pa je strani kapital okasnio sa ulaskom. Tako da su se tamo u medjuvremenu uspeli pojaviti relativno mocni domaci privrednici (tajkuni), koji su i pored stranaca opstali i do danasnjih dana.

E sad, Srbija je bila pod rezimom sankcija od strane celog sveta od ’92. pa do 5-to oktobarskih promena. Te sankcije su nas u sustini i dovele u situaciju gde smo sada.
U tom okruzenju sankcija pod Milosevicevim rezimom u Srbiji se iz jedne grupe probisveta, bitangi i najgoreg ljudskog soja koji je tesno surovao sa tim rezimom razvijaju nasi, sada nazovi “ugledni biznismeni”. Ti stvorovi su u vreme najveceg stradanja i propasti svake vrste Srbije i njenog naroda krenuli da zaradjuju svoj prljavi kapital, svoje “prve milione, desetine i stotine miliona”. Najobicnijom trgovinom, zastupstvom svih mogucih svetskih marki, a u pocetku dilovanjem sa gorivom, lekovima i sl. uz neopisiv monopol koji su dobili na trzistu Srbije, potpomognuti do maksimuma od Milosevicevog rezima oni su napravili svoje tajkunsko carstvo. Postalli su najveci krokodili u bari, a nepostojanje stranog kapitala i ikakva konkurencija im je omogucilo da postanu kapitalci. Punih 8 godina su imali na raspolaganju da bujaju u najboljem okruzenju za njih...

Oni su u tom periodu sa Milosevicem prakticno kroz razne marifetluke, a posebno kroz hiperinflaciju, pokupili (pokrali) pare vecine, pre toga, uspesnih srpskih preduzeca, a podosta i iz narodnih slamarica. Ipak, iako su vecina preduzeca propala Milosevic ih iz nekog razloga nije prodao, tj. privatizovao...

To je ostavljeno DOSmanliljama. Oni su sada finansijski ogoljena preduzeca trebali da prodaju, tj. imovinu i opremu koja im je ostala.
Tajkunima je jasno da ako se zemlja otvori i strane kompanije udju u privatizaciju drustvene imovine oni nece imati ikakve sanse, a i celo buduce poslovanje ce im biti ugrozeno. Zato u trulom dilu sa DOSmanlijama stvaraju klimu gde se strani investitori dozirano i na kasicicu primaju u Srbiju i to tamo gde njima cine najmanju stetu...
Posledice vidimo, rasprodato sve tajkunima za bagatelu te prazna drzavna kasa, proizvodni pogoni ugaseni, umesto njih nikli trzni centri, ili stambena naselja, proizvodnja destkovana i sva se privreda malte ne svela na trgovinu koju drze tajkunski monopolisti...A od toga leba nema. Bez proizvodnje i stvaranja nove vrednosti nema boljeg zivota i boducnosti...

Proizvodnju nam nece omoguciti domaci tajkuni, vec samo ulazak ozbiljnih stranih kompanija i njihove investicije, a to jos nije ozbiljno pocelo...FIAT je samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo...Izgubili smo deset godina i ponovo smo u 2000., ko nam je kriv za to? Daj barem da organizujemo onaj 6. oktobar koji je izostao pa da bar krenemo na ispravan nacin!!!!

XYZ

pre 13 godina

Одавно нисам прочитао поштенији текст о српској економији. Свака част за Б92.

Srđan Šaper

pre 13 godina

Šta to radite vi sa B92?! Odmah da ste sklonili ovu vest! Je li Boris lepo rekao da se mora širiti optimizam na svakom koraku!? Vraćajte opet vesti o Đokoviću i o tome kako se obračunavamo sa organizovanim kriminalom!

najamni radnik

pre 13 godina

A Stevanović: "....stanovništvo ne želi bolne reforme i država ih ne sprovodi, s razlogom ćemo biti siromašni i nezadovoljni."

Kakve su to "bolne" reforme? Šta to podrazumeva? Šta će to da boli? Koga će sve da boli i koga će najviše da boli?

Ima li ikoga od ekonomsko-političkih elita da je tačku po tačku naveo sve stavke ove bolne reforme? Šta to, ustvari, stanovništvo neće? I ko šta, uopšte, zadnjih 20 godina pita stanovnike ove države - šta oće, a šta neće?

Ekonomisti i političari samo pričaju neke fraze i frazetine!
A stanovnici ove države su svašta zadnjih 20 godina preturili preko svojih glava. I nije da nisu odgovorni za ono što im se događa! Ali, šta se još traži od stanovnika ove zemlje? I dokle? Mislim kol'ko generacija će da se žrtvuje?

A stanovništvom se manipuliše na sve zamislive načine i od stanovništva se očekuje da bude podložno manipulaciji.Vlast radi šta oće. Kad dotera cara do duvara i nema se kud, onda su stanovnici krivi! E, pa nije da je tako!
Stanovnici ove države su odgovorni jer dozvoljavaju da se na njima vežbaju kojekakvi, trpe i boli ih previše, a ćute! Odgovorni su, ne zato jer neće da trpe bol, već zato što trpe!

Da li bolna reforma o kojoj priča ovaj Stevanović znači da će neki ljudi da umru od gladi, da će neki ljudi umreti jer neće moći da se leče...?

Mučan je kapitalizam, do zla boga, ako nisi kapitalista!Kapitalista ima malo, sve ih je manje! I šta nam poručuju? Da se strpimo, pomučimo, podnesemo bol koliki god da je, da nam se kapitalisti što više obogate na našoj grbači, pa kad oni budu imali ohoho, kad im se bude prelivalo .....onda će i nama biti bolje! Ne lipši magarče do zelene trave!

Šta je alternativa? Pa socijalizam! Jesu ljudi bukali i hteli reforme! Ali, koje reforme? Počelo je sa parolama: dole crvena buržoazija. Uka se odnosila na buržoaziju, kapitaliste koji su počeli da se javljaju u okrilju socijalizma. Reforma socijalizma -da, ali ne u kapitalizam. U kapitalizam nas preveslao Milošević! Eto, tako!

Dakle, nećemo bolne reforme....i nećemo kapitalizam.

Pedja

pre 13 godina

Uskliknimo s ljubavlju Mladjanu Dinkicu.
I njegovom 10 godisnjem ministrovanju nasom ekonomijom.
p.s.
ni ostale njegove kolege iz kaste politicara nisu bolji.
Njaboljeg, ubedljivo, msdju njima, ubili smo 12.3.2003.
Sada zanjemo sto smo toga dana posejali.

Spiridona

pre 13 godina

Srbija je na putu za Pakao!!! Skoro sve nam je u porastu: broj nezaposlenih, siromasnih, bolesnih, ogorcenih, cak i racuni za komunalije vrtoglavo rastu, kao i cene osnovnih prehrambenih proizvoda, jedino su zarade sve manje!!! Slika Srbije izgleda kao scenario za najbolji horor film ikada napravljen!!!

zadnje vreme

pre 13 godina

Milosecic je imao kontrateg devedesith u opoziciji koji su narodu davali ono sto zadnje umire, NADU. Ta opozicija je dvehiljaditih ubila u narodu NADU.Sada smo u kolektivnom getu u kojem su bile socijalisticke zemlje do devedesete godine bez nade da moze bilo sta lepo da nam se desi.A desice se. Ko u Rumuniji, iz cistog mira odjednom, iz najsmesnije gluposti nestace sistem koji urusava sam sebe, koji ponizava sopstveni narod. Nestace i pozicija i opozicija i doci ce konacno novi ljudi.

Apache

pre 13 godina

Sriji izbori ne mogu pomoci. Srbija je u sukobu sa zdravom logikom, kompetencijom i prvenstveno sa stvaralackim radom. To je sustina propadanja i agonije ove drzave.

ja

pre 13 godina

Budzetske plate manje za petinu a vanbudetskih koje pune budzet nema...Bas me zanima koja nova prevara i ucena se krije iza reklame drzava placa staz i socijalno godinu dana radi zaposljavanja -30 ,+45 god,jel kao i sa porezima na imovinu koji su nakarikani pa spusteni zonama pa obrazlozenje da se nece menjasti poreska osnovica a trzisna vrednost imovine bezmalo pala 50 posto.Dugujem kao preduzetnik /jedini zaposleni/ sa 20 godina rada bezmalo 700000 drzavi za cca zadnjih 1,5 god i nikome drugome i nemam kredita.Celo to vreme nemam zdravstvenu knjizicu jer nisam platio a sad mi traze i kamatu za usluge koje mi nisu ni hteli dati. Pa teracemo se do Marsa i to po mojoj tuzbi a pre toga cu svu totalno obezvredjenu imovinu da prodam i dam detetu da ode iz ovog g***a od drzave a ja lepo na drzavni lebac u neku kaznionu posto sam sam kriv sta sam dozvolio lopovima da budu intelektualci a intelektualcima onda jasno gde je mesto... u bajbokani.
P.S.Anegdota s vikenda:
Policajac:"Vozili ste prebrzo hocete li da vidite radar."
Ja:"Ne ,vozio sam 40-50 posto su me vozaci ususret upozorili na vas"
Policajac:"radar pokazuje 78km/h a ogranicenje 60max na sat"
Ja:"Imate li sliku moje tablice ako imate pisite sudiji prijavu ako ne pun mi je kufer nastelovanih brojki i 20-tica."
Policajac:"Ko vam je trazio novce!Vidim da je gospodin svadljiv. Kolega vrati mu dokumenta! Dovidjenja ali vozite oprezno jer ovo je bila vasa brzina"
Ja:"Da vi ipak napisete prijavu bas mi se malo tuzaka i zove na suocenje"
Policajac:"DOVIDJENJA!"
Ja:"Prijatno!"
Naravoucenje:da smo se ranije osvrtali na sitna "kraduckanja" i sistem koji naplacuje neargumentovano,pohlepno,nezakonito i neustavno u suprotnosti s ljudskim pravima i dostojanstvom coveka ne bi bili ovde gde jesmo uz uveravanja da je crno belo i zakonito a ne crno da crnje ne moze da bude...

revolucija do kraja!

pre 13 godina

Ovo je dovoljno da svi politicari kod nas izvrse samoubistvo. Ja ne znam kako bih preziveo pomisao da sam unistio blizu 8 miliona zivota! Sve stranke su se obogatile za to vreme. Ako oni sami ne osecaju potrebu da okoncaju zivot zbog ove katastrofe onda treba narod da reaguje i da im objasni koliko smo besni zbog svega.
(kostali su me 20 godina zivota a imam 27, 15. maj 2011 02:33)

Potpisujem,sve stoji sto je covek napisao.Ni jedan od tih propalih politicara nije vredan ljudskog zivota koji su upropastili i upropascavaju.Zemlju rasturili i rasprodali,opljackali dovoljno da se ni 10 generacija ne oporavi a kriminalu otvorili sirom otvorena vrata dok siromasne niko ne slusa.Na hiljade malisana ne moze ni normalan obrok dnevno da ima,skolovanje postalo biznis za propalitete od stranackih direktora,sport spao na naj nizu tacku zbog kriminalaca koji vladaju i u tim granama...spisak je dug a kazna se zna kakva je.
Za izdaju otadjbine i unistavanje domovine kazna je... mnogi znaju koja.

Bora

pre 13 godina

Secam se kako su pojedini politicari iz vlade na pocetku krize pricali da nam kriza nista ne moze, cak da ce nam pomoci!?Dali je moguce da oni koji vode ovu drzavu ne raspolazu ni sa revalentnim podacima i tako totalno neobavesteni donose odluke?!

Miljan

pre 13 godina

A demokrate su nam 2008 obećavale med i mleko, citiram "ovo je šansa koju ne smemo da propustimo!" e pa bolje da smo je propustili, u svakom slučaju, drage demokrate sledeću šansu nećete dobiti.

Jelena

pre 13 godina

Kako se u Srbiji loše živi? Na TV stalno pričaju o ulaganju u poljoprivredu, olakšice za zapošljavanje, prosečnoj zaradi... A meni novčanik stalno prazan!

vojislav948

pre 13 godina

Ne treba se čuditi. Ovo je lik i delo našeg nadaleko čuvenog stratega i ekonomskog eksperta za krah, gospodina Dinkića, koji je uz blagoslov gospodina Tadića radio šta je hteo i šta je znao, a poražavajući rezultati govore da nije znao ništa.

само будале купују

pre 13 godina

Само у Србији један џемпер може да кошта 4000 (на снижењу) иначе је 5000. 4000 је отприлике око 35 фунти или 40 евра. За те паре било где у Европи може да се узме на попусту изузетно добар квалитет. Али само код нас лопине држе бутике по центру града и продају маглу која по квалитету не може да се мери са правим квалитетом. Срамота је што они који имају паре немају осећај за правилну тржишну економију. У Србији то док буде пролазило, бићемо сиромашни. Како може џемпер да буде исте цене као у Лондону а да су нам плате 5 пута мање ?

Spreman Na Jedan

pre 13 godina

Srbija je lider po kolicini lopovluka,lazi i gluposti koju svakodnevno mora da istrpi,i to ne u regionu,u vasioni smo lider!

Dopuna

pre 13 godina

"2.Srbija 1918 u Jugoslaviju ulazi sa 78% nepismenih . Slovenija sa 10% nepismenih.Kako je jednoj nezavisnoj kraljevini uspelo da za 40 godina postigne takve zadivljujuće rezultate u najvažnijem segmentu društvenog napretka?"

Kako ovde mnogi ne znaju sopstvenu istoriju, jedna dopuna. Vojvodina nije bila deo Srbije pre 1918, a broj pismenih je iznosio čitavih 98%, više nego danas. Marija Terezija, naša carica, je bila propisala osnovnu školu kao obaveznu i to je bilo zlatno doba Vojvodine. Prisajedinjavanjem Srbiji kreće propast koja traje i dan-danas.

Istovremeno broj pismenih u Srbiji se nije mnogo povećao, dok je u Vojvodini značajno opao. Danas se pismenim smatra onaj koji zna mnogo više od pukog pisanja i čitanja.

Boris

pre 13 godina

privatizacija, Dilojt, agencija za privatizaciju, cementare, zemunsku klan - Ceda Jovanovic, drumska mafija, carinska mafija, zuta mafija, kofer, koridor 10, mrkonjic - rokovi, most od 400 mil.- Djilas, Kolubara- eps, privatizacija-telekom, Mladjan Dinkic ..., Miskovic, Beko, Djunic, Reketi, Veze, podmicivanje, saplitanje!
Ljudi CUTE a SRBIJA umire!!!

Nensi

pre 13 godina

Tek nakon što sam poslala komentar, uzela da sam da iščitam prethodne.. A propos priče o tome gde bi Srbija bila da nije bila 500 godina pod Turcima, pitam se gde li bi bili Turci da se nisu 500 godina zamlaćivali sa nama?

Vojvodinac

pre 13 godina

Dobar tekst, ali nepotpun bojim se!
Zasto ne napravite presek, po principu drzava osiromasila, pad standarda, rast nezaposlenosti, a sa druge strane od vladajuce klike taj i taj pre krize imao toliko a sada ovliko, pa onda imovinsko stanje istaknutih tajkuna, pa proveriti gde rade clanovi porodica funkcionera na vlasti (do jucerasnji lezilebovici i nezaposleni preko noci postase savetnici, clanovi UO, pomocnici ministara, gradonacelnika..).
Tek tada bi clanak dobio potreban smisao, jer ne zaboravite, u Srbiji je narod poprilicno sludjen, pa se sve mora nacrtati.
Pocnite sa Djilasom, Dulicem, Krkobabicem, Petrovicem, Djelicem, dinkicem..... ma pocnite sa bilo kim, nema promasaja, svi su se obogatili radeci "svoj posao" najgore od svih do sada!
Da mi je neko pre 5 godina rekao kukacete za Kostunicom, smejao bih se!
Sada to gledam potpuno drugacije nazalost.
Bili izbori u Septembru, Decembru, Aprilu 2012 nije vise vazno, ali n+bih voleo da vidim napokon nekoga iz sadasnje vlade iza resetaka posle toga, zbog svega sto su nam uradili, i sta nam i dalje rade!

logicno

pre 13 godina

...da je najmanje smanjenje zaposlenih u Crnoj Gori! Pitam se koliko je otpustenih iz Srbije poreklom iz Crne Gore?! Ili ini nekako uvek opstaju?

DZoniKG

pre 13 godina

Nije tacno oda zvanicna statistika kaze 220 000 vec 240 000 ZA SAD.Broj zaposlenih:

Дец. 2,000
2009.
Јан. 1,983
Феб. 1,981
Март 1,860
Апр. 1,856
Мај 1,849
Јун 1,845
Јул 1,842
Авг. 1,835
Септ. 1,867
Окт. 1,864
Нов. 1,861
Дец. 1,857
2010.
Јан. 1,851
Феб. 1,846
Март 1,817
Апр. 1,815
Мај 1,813
Јун 1,811
Јул 1,808
Авг. 1,806
Септ. 1,775
Окт. 1,773
Нов. 1,773
Дец. 1,771
2011.
Јан. 1,766
Феб. 1,759

Naravno ona prava neulepsana je jos i gora i nju smo culi od MMF a glasi 400 000.U privatnom sektoru je broj zaposlenih opao za 1/3 sto je svetski rekord i sad ima manje zaposlenih tu nego i za vreme slobe.Takodje plata u HR je bila 650 eura 2008 godine a danas je veca.A ko god je imao posla sa "Nacionalnom sluzbom za zaposljavanje" zna ko su i sta su,oni su dobili strogu naredbu od vlasti da smanjuju broj prijavljenih na biro ali ne zaposljavanjem nego birokratski...npr drug otisao letos da mu udare onaj pecet i na 40 stepeni kazu mu ne moze da udje u kratkim pantalonama i posto nije mogao da stigne da se presvuce i da se vrate udare mu zabranu 6 meseci i posle toga mora sve iz pocetka.A i treba ljudi da putuju 50 km samo da im se udari taj pecat,sta reci sem da ova vlast sve radi samo da smisli da zagorca zivot ljudima.
I ne bi se ni malo slozio da smo na pola puta izmedju socijalizma i kapitalizma,socijalizam je ostao za partijske drugare i njihove pajtose dok je za ostale najgori moguci kapitalizam ,onaj iz 17 veka u nekoj koloniji.

navsto

pre 13 godina

Svaki narod ima vlast kakvu zasluzije.
Procitajte komentare u kojima se slave likovi kao Gadafi i Bin laden, koliko se mrze ljudi koji su drugaciji i videcete da je Srbija gde i treba da bude, geografski u Evropi moralno i duhovno u Africi.
Kada su se dogodile promene 2000-te Balasevic je izjavio (nadjite na youtube-u) da mu je neko kada je bio u posetu UN rekao da ce se stvari u Srbiji promeniti za jedno 9-10 vlada. Znaci moja Srbijo 30-40 godina mukotrpnog rada i menjana mentaliteta je pred tobom.
A vi sto kritikijuete korupciju i lopove u vladi niste nista bolji od njih.
Tako da kao sto rekoh na pocetku komentara, vlast je dobra koliko i narod kojim vlada.

bespsličar52

pre 13 godina

ZATO SE KOD NAS "OTVARAJU NOVA" RADNA MESTA - NA PROCENAT,BEZ PRIJAVE ,PENZIONOG,ZDRAVSTVENOG ....POGLEDAJTE OGLASE agent osiguranja ,veb agenti,mobilni bankari,....

DzoniKG

pre 13 godina

I da samo izkomentarisem ovo posto mnogo vredja "Dokle god stanovništvo ne želi bolne reforma i država ih ne sprovodi, s razlogom ćemo biti siromašni i nezadovoljni, kaže Aleksnadar Stevanović." STANOVNISTVO JE HTELO REFORME ,VLASTODRSCI SU DOBILI 5.OKTOBRA OD NARODA MANDAT ZA PROMENE I ODRESENE RUKE ali sta se desilo umesto toga,desila se NEVIDJENA pljacka drzave zvana privatizacija ,sve u vezi nje nije radjeno da zemlji bude bolje vec da vlast i njihovi puleni zarade za tren oka MILIJARDE eura.
I danasnji premijer SRbije (da li cete pustiti komentar ili necete time cu da a vidim da li ste za srbiju ili mafijase) je obican KRIMINALAC koji je kao precednik agencije za privatizaju poklonio svojom drugovima krimosima silna preduzeca bez ikakvog tendera...a u isto vreme i sam postao bogat!NJihov cilj nije bio da ta preduzeca bolje radi vec da ih opeljese do zidove i strpaju na svoje privatne racune pa smo tako dosli do neverovatne CINJENICE da je danas proizvodnja manje nego i za vreme SANKCIJA sto je za verovali ili ne.A Srbija samo moze od toga da zivi na duzi period..nece moci vecno na zaduzivanje.

Diba

pre 13 godina

Nije problem srpske privrede niti slucajno da je privatizacija u kasnjenju. Problem je u tome ko je sve te firme pokupovao. U najvecem procentu to je neki olos (tzv. tajkuni) sa zavrsenih sest do osam razreda, koji pojma nemaju o poslovanju. To da je neko neznam kakav diler droge ili da je neznam odakle stekao par miliona evra, to ne znaci da je on sposoban za bilo sta drugo u zivotu. Ovi "sposobni" tajkuni su skoro sve firme zatvorile i probaju da manipulisu jedino sa placevima i zgradama koji pripadaju privatizovanim firmama. Posto strani investitori ce doci u vrlo malom broju kod nas, ti placevi i zgrade su mrtvi kapital tojest pare bacene korz prozor. Tako od firmi koje su nekada radile, ostalo je nula, a pare isparile. Svetska ekonomska kriza je jako malo stete nanela srpskoj privredi. Eksport je mozda bio manji godinu-dve, ali se vec normalizovalo. Medjutim ostalo je nekih 400.000 novih nezaposlenih. To nije ni u kom slucaju zbog svetske krize, vec zbog mafijaske privatizacije koja se desila pod Dr Kostunicom i Gdinom Tadicem. Svaka vam cast politicari!

kostali su me 20 godina zivota a imam 52

pre 13 godina

@ kostali su me 20 godina zivota a imam 27

Nije dovoljno, nego i potrebno. A ako neće sami, moraćemo da im pomognemo.

Stevan Jokic

pre 13 godina

Samo trenutak.Zar kriza nije bila nasa razvojna sansa??Lepo smo je iskoristili.Sta ce biti kada ostanemo bez istih?I sad nam isti predsednik koji je preko usta izvalio takvu budalastinu govori da se ostavimo sarkazma i defetizma i okrenemo pozitivizmu?!Postoji izreka koja je manje-vise opste poznata a nastala je u Kongu:"Dotakli smo dno.Kopamo jos dublje!"

ja

pre 13 godina

@ grobar_CAN

Tokom devedesetih Srbija je imala kapacitete za proizvodnju. I izvozila je iako smo imali blokade. Moj otac je radio za privrednu komoru srbije tokom devedesetih pa je znao dosta tajni koje su se skrivale od naroda srbije. Kao navodno kompanije nisu poslovale a radnici su I dalje radili I umesto plata su dobijali markice za prevoz ili za topli obrok (npr. FAO IKARUS - jedna od vecih kompanija tada u srbiji koja je pravila rezervne delove za autobuse kamione radili su direktno sa mercedesom). Moj otac je sam tuzio drzavu za korupciju I lopovluk od 2000 do 2003. I niko nije imao **da mu se tada pridruzi u toj borbi. Kada je pokusavao da stupi u kontakt sa redakcijom b92, niko nije hteo da prica sa njim. Bilo je tu I pretnji I pokusaja likvidacije od strane politicara I tajkuna.

Ovim nezelim da stavljam mog oca u nebesa, jer je vec od 2005 tamo.
Ali zelim da naznacim da jos uvek ima postenih ljudi koji veruju u bolje sutra I da ce se njihov rad ubrzo videti na delu.

Molim b92 da objave moj komentar .....Hvala unapred

Stevan

pre 13 godina

Pa mi smo lideri u regionu, nasa vlast je lider u neodgovornosti, prevrtljivosti i mahinacijama, cemu onda da se nadamo, samo se malo strpite.

bosko

pre 13 godina

Koga lazete za prosek plate u Srbiji? KOjih 350 evra. Evo ja cu raditi za pola od toga, lazoviiiii. Svi oko mene rade za 17700. Ko pumpa te cifre?

strina

pre 13 godina

Novinari, ne razumete sustinu vladanja DS-a. Oni su drustvo podeljili na dva dela, partijsko-tajkunsko-kumovski jedna celina i obicni smrtnici druga celina. Tadic i drustvo se brinu da ona prva celina ima svega u izobilju, toliko da im cak i sve svetske krize i problemi nista ne mogu. Druga celina se zamajava praznim obecanjima, najbestidnijim lazima, pretnjama da nema alternative njihovom nacinu vladanja i sve opstom propascu ako oni odu sa vlasti.
Nasa vlast se bavi samo sama sobom, svojim licnim interesima, interesima blize familije i onih sa kojima krcme drustvena dobra. Drzava i obicni smrtnici su sporedna stvar u celoj prici.

goran

pre 13 godina

NAJGORI smo u svemu zato smo NAJGORE i prosli.
Svuda samo LAZ, KORUPCIJA i KRIMINAL!!!
Ocito je da ovom "drzavom" vlada zlocinacko-kriminalno udruzenje!!!

Miki

pre 13 godina

****** Narod je hteo reforme i zato je plebiscitarno glasao 2000te godine za DOS. No taj DOS/DS je prevario narod i vlast nije koristio da reformise srpsko drustvo vec da otima i pljacka . Na primer 2000te godine imali smo 8.000 zaposlenih u drzavnoj upravi a danas imamo 30.000 i ako je jedno od predizbornih obecanja DS-a bilo smanjenje drzavne uprave.

Za sve promasaje i propast iskljucivu odgovornost snose predsednik Boris Tadic i Demokratska Stranka.

Oni su ti koji su obecavali 500.000 novih radnih mesta, 1000 evra od akcija, rast standarda plata . Oni su ti koji su svojom politikom proizveli suprotan efekat.

vid

pre 13 godina

Ma ja ne mogu da verujem sve ovo. Zasto?
U Srbiji je socijalni mir.
Na ulice i mirne demonstracije ih moze samo izvesti Novak(sa pravom) da proslave jos jednu njegovu pobedu (Novak nije kriv).

Znaci vecini gradjana Srbije je dobro u ovom momentu sudeci po izlozenoj cinjenici.

Lone Star

pre 13 godina

precanin je potpuno u pravu. Djokovic je sjajan teniser i covek, ceo svet mu se divi,ali ne razumem zasto mi o tome toliko pricamo. To jeste sjajno za Novaka Djokovica, ali sta ja imam od toga? Kad odem napolje da mogu da objasnim odakle sam? Mnogo vecu korist bismo imali kad bi bar porez placao u Srbiji. Znate, nije problem kad samo ja nemam da jedem. Kad imaju svi drugi, pa imace i za mene. Ali, kad se suocite sa ciframa iz teksta onda shvatite svu ozbiljnost situacije.

Nebojša Novi Sad

pre 13 godina

MA hajte molim vas, nemoguće. Ovo je najbolja Vlada i Predsednik. Valjda ste hteli reći 500.000 novih radnih mesta, lideri u regionu, osetno bolji standars, kriza je zaustavlljena, nema korupcije i kriminala,...
Pa dovoljno je da sebi nabijete antenu sa RTS u glavu i da živite u blagostanju.
Zato će izbori biti na proleće 2012 godine jer se poljoprivreda upravo preporodila, radnicima je Vlada obezbedila da bez problema spoje 01 i 31 u mesecu rekao je BOTA, a evo ponovljeno i u Utisku nedelje. Imamo Predsednika koga ne razumemo kao što svet nije razumeo Teslu, kako on sam kaže.
A, šta, vi bi ste da jedete, da se obučete, da idete na godišnji odmor, da školujete decu,... Ne preterujte, to je luksuz i to ova Vlada nije u obavezi da se potrudi da vam obezbedi.

dalmatinka

pre 13 godina

Ovo je bas tuzno .zao mi je zbog mene ,ali najvise zalim zbog moje kcerke i unucica ,sa ovima nece imati nikakav zivot, tesko njima

Tipolir

pre 13 godina

Logicno se postavlja pitanje ZASTO JE OD SVIH BIVSIH REPUBLIKA SFRJ SRBIJA U NAJGOREM EKONOMSKOM POLOZAJU?
(Vladan, 15. maj 2011 12:09)
_______________________
Citat jednog poznatog-pismenog Srbina:

"Prva srpska vlada, mislim 1804. imala oko 20 predstavnika. Njih 4-vero je bilo pismeno, 3 ih se znalo samo potpisati, a ovi ostali su bili totalno nepismeni. Koja je diplomacija , kultura i tradicija, da od 20 članova vlade samo nji 4 zna pisati i čitati. A to je bilo 1804. Nije to daleka prošlost. Za razliku od srba , hrvati su imali sabor nekoliko stotina godina , svi su bili pismeni i većina njih je znala više jezika.

Dragan

pre 13 godina

Turska okupacija i kolonijalna osvajanja su glavni uzroci zasto smo danas daleko iza Velike Britanije, Francuske, Austrije, itd. Komunistickih 50+ godina su glavni uzrok zasto smo danas daleko iza Portugalije, Grcke, Spanije, Irske, itd. Za sta optuziti sadasnju vlast? Pa za to sto smo za njihove vladavine po svim ekonomskim i socijalnim parametrima iza BiH, Crne Gore i Albanije. Nize da padnemo od ovoga ne mozemo. Ko u ovo sumnja, ima bujnu mastu.

PPeca@SER

pre 13 godina

Zasto objavljujete ove lazi i bljuvotine? Pa u prvoj vesti Premijer kaze kako je sve procvetalo nakon rekonstrukcije. Nemojte da zamajavate narod, bas je sve - eeeeeeekstra.

Buntovnik

pre 13 godina

Naravno da smo najgori kad imamo najgoru vladu ne samo u Evropi nego i u svetu. Demokratska stranka je ubila demokratiju kad je spojila sve najgore stranke u jednu najgoru vlast koja je ikad zadesila Srbiju. Gde su god Milosevicevi ljudi tu je nistavilo.

Nishlija

pre 13 godina

Ovaj tekst treba iskopirati i deliti gradjanima od Sombora do Vranja. Bravo za komentar 27 godina . Potpuno se slazem sa tobom !!!

>Igor

pre 13 godina

Ko smislja ovakve depresivne naslove? kao da nismo iovako vecito nezadovoljni i pri tome vrlo lenji,pa ce takvi naslovi da nam pomognu?
totalno su kontraproduktivni....bolje da da se bavimo samim sobom,a ne da trazimo vecito druge krivce!neka krene svako od sebe,za pocetak.

Provincijalac

pre 13 godina

Sjajna taktika... Dovedi narod do prosjackog stapa pa kad dodju izbori neces morati puno da platis da bi obezbedio njihove glasove...

Modesty

pre 13 godina

Moramo pogledati činjenice.Srbi su lopovi i nema dalje šta da se doda.To nam je prosto u genima kao i inat. 20% Srba je ok. Sa takvim procentom teško da ćemo bilo gde stići. Zato je nama uvek najlošije, zbog toga kakvi smo. U državnim preduzećima se još uvek naveliko i naširoko troši i krade. Krade svako od sekretarice, radnika pa naravno do glavnog menađžmenta. Neko ukrade tako što kasni, neko ukrade dnevnicu, neko se vozika na more službenim autom i tako....Nema nikoga da to spreči.I tako svako po malo i šta da se očekuje. Nema nama pomoći.....

alonso

pre 13 godina

Lepo su nam iz vrha vlasti porucili na pocetku SEKE da je ovo prilika za nas(mislio je na njih na vlasti)da se opare pokrivajuci se svetskom krizom.

Nindza

pre 13 godina

1. Nema domacih legalnih bogatasa koji bi sproveli zdravu privatizaciju.
2. Preduzeca smo prodali NEPRIJATELJSKIM zemljama, koje su unistavale ili pomagale kompletno unistavanje Srbije '99. Onaj ko ti baca bombe ti sigurno ne zeli dobru ekonomiju, a ko ti ubija gradjane, sigurno ne zeli da im podigne standard.

Zato je Hrvatska u boljem polozaju, prodala je preduzeca PRIJATELJSKIM zemljama, koje su joj pomogle u ratu, a zabranili su kapital iz NEPRIJATELJSKE Srbije.

Posto mi nismo nimali saveznike ni u jednom sukobu, moramo apsolutno da zatvorimo trziste, unistimo mafiju i tajkune koja se navukla upravo sa zapada, i da ponovo drzava preuzme sva veca preduzeca koja iole mogu da funkcionisu, i ponovo ih stavi u pogon.

Naravno, tako nesto se ne bi smelo prepustiti ovako zlocinackoj vlasti.

Dosli smo u situaciju da imamo sve resurse, ali da nista ne mozemo da iskoristimo jer nemamo "trziste". I Tako, imamo psenice, a gladni smo. Imamo celik, a tehnoloski smo nerazvijeni. Imamo strucnjake, a nema posla.

Nama od uvoza realno treba samo gas, IT oprema i eventualno automobili. A nasa drzava upravo otezava uvoz ovih artikala ogromnim carinama, porezima i spedicijama, a forsira uvoz hrane i tekstila koji bi trebalo smrtno kaznjavati, a ne podrzavati.

mika

pre 13 godina

Tako je to kad narod glasa za političke partije, tražili ste, gledajte. Glasate za lopove i potrčkala Miškovića i Beka. Inače, zakonom treba da se zabrani da predsednik bude i dalje povezan sa bilo kojom strankom onog trenutka kad je izabran.

Hasta siempre!!

pre 13 godina

@darko
Druze, svaka cast na komentaru! Hteo bih samo jos nesto da dodam, 90' godina je krenula stravicna pljacka drzave i naroda koja i danas traje, a da bi se oprali, politacari nas lazu vec 20 i kusur godina da je to zaostavstina kredita uzetih u vreme SFRJ. Jesmo uzimali, ali je veliki br. bio BESPOVRATAN! Osim toga imali smo VELIKI broj veoma uspesnih preduzeca koji su sklapali poslove u celom svetu i donosile desetine milijardi $$ godisnje...

Milos

pre 13 godina

Srbija sa svojom glasackom masinom i mentalitetom naroda nemoze zasluziti bolje i nece biti bolje ovde, nikada. Setite se pocetaka i krajeva svakod od nasih Lidera poslednjih 200 godina nase istorije, uvek nam je bio kriv neko drugi ili treci, a najveci paradoks je da smo najbolje ziveli pod diktaturom jednog ne-Srbina i komuniste. Nema u nama pojedinacno dovoljno vrednosti da bi bilo svima malo bolje. Mi nismo u stanju da izaberemo a ni da kaznimo nepoverenje u dovoljnoj vecini da bi se vlastodrsci opametili, medjusobno smo podeljeni i posvadjani, jadni smo i bedni.

Milovan

pre 13 godina

Narod mora shvatiti da smo mi okupirani od onih snaga koje su nas bombardovali, koji su organiyovali i doveli DOS na vlast. Vlast Srbije -DOS samo ispunjavaju politiku svojih gazda na zapadu. A ti tamo, vesto i lukavo provode genocid srpskog naroda, bez bombi, tiho i polako preko vladajuce elite . Tuzan sam i ogorcen zbog toga...

Bljgr

pre 13 godina

@darko, 15. maj 2011 18:41

Ko ti je bio profesor istorije? Ja bih ga tuzio iskreno

Srbi su u Osmanskom carstvu bili bogataska klasa koliko danas Romi u Beogradu. Jedino ako racunas one sto su primili islam ali svest o naciji nije jos bila izdiferencirana tako je termin Srbi jako diskutabilan. Srpski je bio jedan od diplomatskih jezika na dvoru u Istambulu kao i Grcki ali ni ta "pogodnost" nije nesto narocito povadila raju. Patrijarsija je PRVI put osnovana 1346 da se ne brukas sa "znanjem". Ono sto je tacno je da je tada imala najvecu teritoriju
Ne razumem zasto te cudi pismenost u Sloveniji 1918. Kada kazes Srbija u WW2 na koju teritoriju mislis? Posto je navise Jevreja stradalo u NDH i Madjarkom delu Vojvodine i Banatu. Da su stradali u Beogradu i vecim gradovima jesu ali ako Izrael koji ce nas sav glas vikati HOLOKAUST dok gadja Gazu i upire prstom u svakoga za Srbe kaze da ih NE SMATRA ODGOVORNIM i smatra srpski narod prijateljem sto je slozices se jako redak slucaj kada je Izrael u pitanju. Sfrj stvar gledista kada nemas nista da kupis nemas ni za cim ni da zudis. Ono sto je danas crkva je sramota jer su popove u crkvama zamenili udbasima tako da zahvali komunistima sto se popovi i kod nas i Rusiji ponasaju kako se ponasaju.

Milisav

pre 13 godina

Ekonomista lupa gluposti - ili nešto što mu je neko drugi rekao da kaže.

"Srbija je na pola puta između socijalizma i kapitalizma i nije u stanju da se nosi sa spoljnim poremećajima. Plaćamo to što narod ne želi reforme, a država ih ne sprovodi."

Narod je glasao za reforme, ali političari u ovoj zemlji se bave politikom iz jednog jedinog razloga - 'leba bez motike. Sve ostalo su floskule. V. dr Koštunica jednom je za najveće političko dostignuće u Srba istakao promene u amandmanima na Ustav kojima su izjednačene društvena, državna i privatna svojina. Umesto da društvena svojina ne postoji kao u svim normalnim državama. Ona je temelj na kojem počiva propast ovog društva. A armatura su javna preduzeća. A u njima alavi koji svojim rukama u životu nisu ništa stvorili osim što su mahali nekom idejom, zastavom, strahom, mržnjom... I koji će kravu da nastave da mozu dok ne krene krv - nema veze što sviće novi dan u kojem će moći samo da pogledaju u svoje krvave ruke. I da opet potraže krivca u nekom drugom. Oni su ti koji dopuštaju da možda i 70% novca u ovoj zemlji pliva kroz sive tokove - i na to ne plaća porez. Oni su ti koji ne dozvoljavaju povraćaj imovine otete vlasnicima nakon II sv. rata. Oni su ti koji ne dozvoljavaju da se zna šta je čije i kako ko rukovodi sa tim (bilo to privatno ili društveno). I što je najvažnije - plaća porez.
Analizirati sve ostale "procente" koje je ekonomista naveo je bespotrebno - to je priča "ispod drugog ili trećeg vela", posledica, nebitna za suštinu.

Nensi

pre 13 godina

Zašto forsiraju privatizaciju toliko? Šta je ona dobro donela bilo kome, osim novokomponovanih vlasnika, tajkuna, miškovića, Peconija itd? Šta će nam privatizacija? Od 45-e godine do 1980-e gradilo se, otvarala se preduzeća, rastao društveni bruto proizvod, zapošljavali se ljudi, opremale bolnice, imali smo besplatno školsdtvo i zdravstvo. I sad socijalizam ne valja? Kome, bre, ne valja? Ovi pokraše sve pod firmom da nas vode u Evropsku uniju? Pa, koj ću ... gladna u Evropskoj uniji, a i koji će Evropska unija mene (tj, nas)? Dajte, ljudi, prave nas majmunima da se nakradu DRUŠTVENE, tj, NAŠE imovine, još malo. Kad će im biti dosta? Ustajte, prezreni na svetu, svi sužnji, koje mući glad....

Vlada Edmonton

pre 13 godina

Pa ove nesposobne politicare koji su doveli nesposobne ekonomiste na rukovodeca mesta, izabrali su gradjani Srbije. Ja sam odavno shvatio da je lakse promeniti zemlju, nego nesto u zemlji. Neka vam je Bog na pomoci.

Ananabela

pre 13 godina

Sve je ovo rezultat rada vlade. Neke stvari se moraju predvideti iako se ne desavaju cesto, poput ove ekonomske krize! Izgovori su nedopustivi pored ovakvih porazavajucih podataka!

mira

pre 13 godina

...i da ne zaboravimo da NSZ između ostalog koristi svaki mogući način da obriše nezaposlene sa evidencije kako bi se cela slika ublažila...

Prota Mateja

pre 13 godina

A sta kaze ona ****** od predesednika Vlade Cvetkovic, i sef mu Tadic na to? Pa naravno nista, a gradjani ce opeyt glasat i za njih na izborima. Cini mi se da nikada u celoj nasoj savremenoj istoriji nismo imali goru vlast od ove sadasnje.

AlexP

pre 13 godina

Znam da ce mnogima ovo nece dopasti i da cu dobiti mnogo minusa ali: kakav narod, takva vlast! Uvek bilo i uvek bice. Bolje da istini pogledamo u oci.

cvele

pre 13 godina

cim se malo sredi stanje gledacu da zatrazim azil.ovde nema buducnosti u svakom pogledu.znaci bezanija iz sopstvene zemlje. volim beograd ali stvarno mi se ovde vise nezivi.pozz

Bosna

pre 13 godina

Ma lazu vas evo u susjedstvu nista bolje. Samo ostalo ono da se ceka da komsiji crkne krava pa da kazemo kako nije kod "nas" najgore. Eh, dok dodjemo pameti sve zemlje u okruzenju ce propasti zbog ekonomije povrca iz ko zna gdje i patika iz Kine i malih kredita velikih banaka i slicno. A u BiH, Srbiji, Hr, Makedoniji itd. propada ono od cega sami mozemo zivjeti, bez ekonomskih kriza citavog svijeta (voda, hrana, struja, plodno tlo, sume, malo stanovnika). Al dug nam torzo nesto svima, nikad ta pamet da dodje do glave.

uspeh

pre 13 godina

Sada smo stvarno lideri u regionu a i sire....ako nemamo s necim dobrim, bar da u losim stvarima budemo najbolji!

A oni svaki dan na vestima, samo nam mazu oci i stalno pricaju o novim radnim mestima, preduzeca pred stecajem a ona koja rade prodaju....radnike na ulicu, ali nema veze, mi smo lideri u regionu!??

svetlanast.

pre 13 godina

u tekstu na dva mesta strucnjaci kazu "narod ne zeli promene" i "stanovnistvo ne zeli bolne reforme".da li je u drzavama koje su sprovele reforme narod neposredno odlucivao o tome da li hoce ili nece reforme.u demokratskim drzavama izabrana vlast sprovodi reforme, pod uslovom da je za to sposobna i da joj je cilj sreca i blagostanje njenih gradjana.
u srbiji je cilj bavljenja politikom licno bogacenje.sve dok srbija ne bude imala vlast koja nece samo usvajati evropske zakone vec ih i sprovoditi, bicemo najgori u regionu.pocetak je stvarno reformisano pravosudje.daleko je srbija od toga.

Marjan

pre 13 godina

A takodje je bitno da se ima para za internet. Nije bitno sto narod nema leba da jede, ali ADSL mora da se ima!!! Narode ustani i pokazi svoje nezadovoljstvo. Sve dok se to ne desi, znacice da ste zadovoljni svojim zivotom, zadovoljni ste kako vlast radi i kakvi su uslovi za zivot!!!

tabasco pit

pre 13 godina

na pola puta smo od socijalizma do kapitalizma.... Ja mislim da nismo. Mi smo na stramputici. Iz samoupravljanja nikada nismo izasli. Mentalno smo u vreme socijalizma, a po stvarnosti u doba najgoreg feudalizma i politickog i privrednog.

Zakoni su nam toliko losi da je pravo cudo kako privreda uopste radi. Nema direktora ili vlasnika firme koji moze mirno da spava, jer i da je najposteniji, zakonodavstvo je tako da ga neko moze veoma lako da strpa u zatvor. Mi imamo jedini na svetu zloupotrebu sluzbenog polozaja u sopstvenom preduzecu, mi jedini ne dozvoljavamo vlasniku da proda sopstvenu imovinu ako nije raspisao konkurs, mi jedini na svetu ne dozvoljavamo direktorima da upravljaju, vec imamo situaciju da kao u doba komunizma sve odluke mora da donosi radnicki savet (koji se sada zove skupstina akcionara ili upravni odbor), mi jedini na svetu imamo zakone koji mogu da se tumace i ovako i onako, samo je kod nas sramota zaraditi, i oni koji se usude da nesto zarade, oni su pod lupom, dok neki drugi bez problema uzimaju milione i niko im nista ne moze,... Selektivna pravda je najgora, a u ovoj drzavi je samo ona na snazi....
Kada je tako, onda imate slucaj da samo oni koji rizikuju, koji bez problema ulaze u prevare sada profitiraju. Zato nemate ozbiljne privrednike, zato su nam najozbiljniji oni iz kriminogene sredine.
Promena zakona ali pod hitno, promena svesti jos hitnije i tek tada mozemo da kazemo da smo na pola puta...

Misko

pre 13 godina

Pa dobro, sta je tu je. Hajde sada da vidimo ko je kriv za takvu situaciju i ko je medijski pokrivao takve lazi. Sledeci korak su izbori i da sklonimo ove koji su ~strucno~ vodili zemlju i izvestavali o ~napretku~. A onda da vidimo da li sudovi imaju tu posla. Mislim da bi to bio pravi redosled.

Dzabe smo krecili )):

pre 13 godina

Ma ovo je nemoguce, pa zar nas vrli predsednik i premijer nisu izjavili kako smo izasli iz krize, odnosno kako smo Cunami preziveli na nogama? Pa kome sad da verujem, njima ili sebi?
p.s.
e u cemu smo mi lideri, tuga...

mario

pre 13 godina

Isto tako smo imali ratove mnogo duze nego ostali.
Tako da bi "ostali" trebalo da budu bar 10 koraka ispred nas, a toliko nisu.
Senzacionalisticki tekst, kao i obicno. Jbg, to se cita i prodaje.
Koga jos zanimaju dobre vesti.
(Robin Hood, 15. maj 2011 11:58)
A kome ste uništili 10 godina turizma i kome je napravljena ogromna materijalna i financijska šteta i pored svega su ispred vas.

ZK3

pre 13 godina

@(darko, 15. maj 2011 18:41)

Jel ti to želiš reći da je Srbe Kardelj opismenio? Ma nemoj! Pa sve ovo se upravo i dešava jer su te tvoje KOMUNJARE uvijek još na vlasti i dok god je tako bolje biti neće. Zašto komunjare? Pa znamo vrlo dobro svi da za vrijeme komunizma, ako nisi bio član partije, nisi mogao ni da uspiješ, bez obzira na svoju kreativnost, sposobnost, poštenje ili obrazovanost. A danas? Isto! Samo što se ne zovu Savez Komunista Jugoslavije (SKJ), već po potrebi: SPS, SRS, DSS, DS, SNS... A kod svih isti princip: nesposobni zbog svoje nesposobnosti ulaze u stranke na vlasti jer to vide kao jedini način ličnog ostvarenja, pošto za drugi nisu sposobni, a to implicira nesposobnjakoviće i poltrone na ključnim mjestima i rezultate kakve imamo. Šta je to drugo nego jednopartijski sistem koji kaže: „ako nisi u mojoj partiji, nisi podoban!“ „Vuk dlaku mijenja, al’ ćud nikada!“

dejan

pre 13 godina

Nije oo neki problem svetske ekonomske krize. Ovo je prblem pljackaskog vodjenja ekonomije Srbije. U Zemlji gde vladaju monopoli nas sve sto se proizvodi, uvozi, prodaje, u zemlji gde se dopusta da pojedinci kupuju drzavna preduzeca ne bi li rascerecili sve sto po tm preduzecima ima na brzaka, u zemlji gde bivsi i sadasnji ministri imaju milione evra a pre ulaska u politiku nisu imali ni za burek, jako je normalna stvar da ce sve da propadne i da nema buducnosti. Ovo je tek pocetak, katastrofa ce tek da usledi, sada je tek ubrzano sve. Ovima na vlasti preostaje samo sistem, mazni jos sta ima, zaduzi se koliko god mozes, ovako neces ti da vracas dugove. Ovo sto se nama dogadja zadnjih godina je ekonomski genocid nad ovim narodom u reziji "provropskih" snaga.

S.Novak

pre 13 godina

Znamo, jadni smo i bedni kao narod, ali zato nam je politicka i tajkunska elita svakim danom bogatija. Tako oni vode narod kroz ekonosmku krizu, cist hohstpleraj, baraberluk i lopovluk.

grobar_CAN

pre 13 godina

Moram da ostavim jos jedan komentar,mada ne morate objaviti posto ste jedan komentar koji sam vam uputio vec objavili.Hvala.

Replika je na post @nindza

Prijateljske i neprijateljske zemlje.
U toj stvari i lezi velik problem u shvatanju ekonomije i saradnje,velike vecine gradjanstva u Srbiji.U EKONOMIJI kao i POLITICI ne postoje PRIJATELJI vec INTERESI.Vecina naseg naroda smatra RUSIJU kao prijateljsku zemlju.Zbog istih verskih obicaja,slicnog jezika,kulturnih srodnosti-ONA TO I JESTE.Nikada nije sa nama ratovala,nikada nas nije ni bombardovala.
Sada,pogledajte RUSIJU.VEKOVIMA kao neprijatelja u Evropi imala je Prusiju,Austro-Ugarsku,Nemacku,manje Francusku...ZBOG CEGA? INTERESA.
Bilo politickog ili ekonomskog.
Danas,ta ista Rusija tesno saradjuje sa Nemackom,Austrijom,i svim ostalim zemljama u Evropi.Ruski gas danas ucestvuje sa 35% u ukupnoj evropskoj potrosnji i snabdevanju..Ne pada im na pamet da RUSE izgradjene odnose (sa bivsim neprijateljima) jer imaju INTERES (i to dobar!)
Da li se obican ruski radnik zapita :" zasto prodajemo gas Nemackoj-to su nam neprijatelji" Kada dobija redovnu platu,kada moze da ustedi za neki odmor,kada detetu moze da kupi cokoladu ili mleko?

Gresku koju je cinio Milosevic,cini i ova Vlada.Ubedjeni su da mogu da "balansiraju" izmedju ISTOKA i ZAPADA.To je mogao Tito samo zahvaljujuci cinjenici da je tadasnja SFRJ bila (i ostala) VECA od Srbije (bar povrsinski).Preko Slovenije je imala put prema ZAPADU,preko Hrvatske i Crne Gore izlaz na more,a preko Srbije i Makedonije-put prema istoku.Veoma znacajan geografski polozaj.Sadasnja Srbija nema nista od toga.Ako hocete iskreno,smatram da ni nasim "neprijateljima" bar strateski vise nije zanimljiva.Rumunija i Bugarska su vec clanovi EU,Albanija u NATO...
Cemu onda prebrojavanje prijatelja i neprijatelja?
A u Kanadi sam imao prilike da upoznam mnoge,obicne ljude,koji su skoro napustili Kinu.Njihove price o pravima radnika u toj Drzavi lice na filmove strave i uzasa.Nesto sto nikada u Srbiji (pa i za vreme komunista) nisam imao za priliku da cujem.Ni jedan privatnik na ovom SVETU NECE ULOZITI U BIZNIS da bi izgubio svoj novac.Prodaja firmi tkz." neprijateljima" koji su ulozili u Srbiju da bi je unistili-najveca glupost i zabluda.Pa ako uzmemo cinjenice,vise su je upropastili "domaci" tajkuni koji se pojavljuju na TV-u sa Pravoslavnim Krstovima oko vrata tezine pola kilograma.Veliki Srbi i patriote.
Sa druge strane,niko nije kriv ovoj Vladi sto dozvoli npr. Hrvatima da uloze novac u Srbiju (i time naprave konkurenciju srpskim firmama) a da ne trazi u isto vreme slicnu uslugu od strane hrvatskih Vlasti.To se gospodine zove-politicka nesposobnost.

USA,Kanada su u Drugom Svetskom Ratu bili u ratu sa Japanom.Danas,tesno saradjuju.Japanske auto firme se nalaze bukvalno u svakoj provinciji u Kanadi.Od Kanade za otvaranje slicnih,dobijaju BESPLATNO zemljiste za podizanje pogona.
ALI,Kanadski Zakon ne dozvoljava japanskim preduzimacima da svoj novac PERU na Kipru,nego placaju porez Kanadskoj Drzavi.Isto kao i radnici koji su u takvim firmama zaposleni.I to veliku sumu poreza.
Opet,da li su za izlazak novca koji bi po svim ZAKONSKIM pravilima trebao da OSTANE u Srbiji krivi NEPRIJATELJI ili domaci PRIJATELJI?
Pozdrav iz Kanade.

ToniBeGood

pre 13 godina

Da smo pukli - pukli smo.
Ali bih molio autora teksta malo bolje da proveri informacije.
Tacnije: "U ostalim bivšim republikama plate su, koliko-toliko, rasle. Statistika pokazuje da je skok bio najveći u Makedoniji."

Netacno. Prosle godine je u Makedoniji uveden princip isplate bruto plata, radnici su duzni da sa svog transakcijskog racuna (transakciska smetka) na koji dolazi bruto plata, sami uplacuju doprinose za penzijsko i zdravstveno, itd. Sa njega se automatski skidaju i porezi ukoliko ih ima. Zato je doslo do "skoka" plata u Makedoniji. Prosek neto plata je nesto nizi nego u Srbiji, u prosveti i zdravstvu cak za 30-50%.
(Aristotel, 15. maj 2011 09:45)

Neznam odakle ti je ovaj podatak. Ja uzimam neto, nista i nigde ne uplacujem, sve mi je uplaceno, penzisko, zdravstveno itd

Vladimir

pre 13 godina

Da, imali smo prilike da slusamo kako smo izasli iz krize, kako je sve bajno i sjajno, a ljudi zovu jedni druge i zajme 500din da prezive do sledece plate koja kasni.

Sta je sa privatizacijama koje su omogucile kriminalcima koji su lezali u zatvoru da pokupuju firme i delove firmi, a sada je to zatvoreno, jer jadan je morao da finansira sve te jahte, smart kuce, automobile i naravno druge prevare. Da zatvoreno, sada je gomila ljudi bez posla jer je neko iz vlade uzeo pare od kriminalaca i sredio im privatizaciju.

Neverovatno sta pricaju, nisu ni svesni vise koliko se ne drze price, samo im pare u glavi, svakih par meseci razlicito pricaju.

Dr Mike

pre 13 godina

Ne bih rekao da je bas tako.Evo premijer prati statistiku,i kaze da niste u pravu,brojke kazu da mi zivimo mnogo bolje nego sto ustvari mislimo.A,to sto smo malo gladni, bosi i zeljni svega,e pa sad sta biste jos hteli,strpite se jos malo da drugovi iz rezima obezbede pokolenje,evo cim pre bice bolje i nama...

Schumacher

pre 13 godina

Statistični Urad Rep.Slovenije :
Stopnja registrirane brezposelnosti v Sloveniji je februarja 2011 bila 12,3-odstotna oziroma enaka kot mesec prej. Število delovno aktivnih oseb se je zvišalo za okrog 800. Aktivno prebivalsvo ololi 935.000
Od tada je otišlo još 7 velikih firmi u stečaj. SCT Ljubljana, Vegrad Velenje, SECOM Črnomelj......

mira j kumodraz 2

pre 13 godina

Sramota je sta su nam uradili! Zasto nije ovakvo stanje u drugim zemljama??? Pa zato sto drugi politicari znaju kako se rukovodi drzavom u kriznim situacijama!

Boba

pre 13 godina

Ko je sada kriv za ovo kada smo 10 godina u nazad slušali da je 10-godišnja vladavina slobodana Miloševića bila kriva. Naši političari su uvek bili lideri u regionu.

protestant

pre 13 godina

Ljudi,ovde je sve jasno.Pitanje je samo kako ovu vlast koja je potpuno delegitimisana promeniti?Opisivati stanje u Srbiji je krajnje ne delotvorno!Obavezna literatura za one koji žele da saznaju kako do promena je knjga dr.Rudolfa Arčibalda Rajsa:"ČUJTE SRBI!".Onima kojima dosad nije bilo jasno,posle čitanja ove knjige moraju da sklone koprenu sa očiju!U akciju.Prvi korak je pad ove od naroda otudjene vlasti!Izbori odmah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

raka penzioner

pre 13 godina

Lideri smo propasti! Pa treba da bude sramota i Tadica i Djilasa i ostale njihove kolege sto su dozvolili da nam se ovo dogodi!

Nova demokratija

pre 13 godina

Normalno je da nema komentara na najvažniji tekst. Jadno je društvo,koje stvara ovakve partije i lidere. Nalazimo se pred potpunim slomom, ekonomskim, političkim, kulturnim, demografskim. Kraj.

manda071

pre 13 godina

Bitno je da "VLADA" brine o srbijanskom narodu. Cvetkovic kaze bit ce narodu jos bolje. Ma trebao bi narod Srbije sto prije to bokje da se rijesi ovih korumpiranih neznalica.

posmatrac

pre 13 godina

E bas o tome mesecima se pisu komentari citalaca na B92: politicari i dalje svi do jednoga pricaju bajke iz dana u dan, lazu i obecavaju nemoguce, ponasaju se kao da propast ne vide, cinicno, drsko i bezobrazno se smeju u lice gradjanima.

Vecina medija ih u tome podrzava umesto da osuju paljbu po njima (jer i oni su deo naroda), pa bar je njima vise nego ocigledno da prica politicara ne pije vodu i da ih treba resetati cinjenicama non-stop.

Samo da se zna i ovo: razmislite malo, koliko je milijardi evra potrebno da bi se ova armija novonezaposlenih od 440.000 ponovo uposlili i koliko je GODINA potrebno da se to desi? Radno mesto se olako izgubi ali da bi se ponovo povratilo privreda treba da je mnooooogo jaka da to izdrzi.

Da li je kod nas tako i sta nas uopste sa ovima ceka?

zika

pre 13 godina

zar nas siste nije najbolji, djokovic je najbolji na svetu, kad smo najbolji na svetu u tenisu valjda je i komunizam najbolji sistem na svetu

Mala Sirena

pre 13 godina

Da je neka druga stranka bila na vlasti sigurno je da krizu ne bismo u ovolikoj meri osetili. To nam samo govori koliko su nesposobni ljudi koji vode nasu drzavu.

Dzoni

pre 13 godina

@Aristotel
Opet vi zuti bi da sirite neistine kao da ne postoji internet

B92 sreda, 2. mart 2011.
"Skoplje -- Prosečna bruto zarada u Makedoniji u decembru prošle godine iznosila je 31.435 denara (511,13 evra), saopštio je Državni zavod za statistiku."

http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2011&mm=03&dd=02&nav_id=496226

Sad nas ti ubedjuj ponovo da je 340 eura u stvari bruto plata posto mislite da je narod i dalje ovca.

information retrieval

pre 13 godina

Ajde ljudi sta vam je, sto ste tako negativni? Evo pojacacemo terapiju, umesto na 24 sata, stranacki strucnjaci i eksperti ce od sad svakih 12 sati davati izjave kako smo lideri u regionu, a na svakih 6 sati ce objavljivati optimisticna predvidjanja za sledecu godinu... Ako ni to ne pomogne jedino nam preostaje stari provereni recept - Cecin novi album!!

Perica

pre 13 godina

Ovakva pisanja nemaju smisla ,nece niko reagovati zbog toga,evo cak i ja prost covek vidim naslov i ne treba citati.Ako vec hocete ukazati na nesto morate se obratiti odgovornima da bi bilo neke koristi!

Banka

pre 13 godina

Ti loši statistički podaci nisu većinska posledica krize. Kriza je samo sprečila da se stvarno stanje zamaskira kako je to oduvek radjeno. Ispade da je kriza dobrodošla, jer nam je sad bar malo otvorila oči.

zex

pre 13 godina

Eto..! I sta sad ponovo napisati?!Sta uopste reci gospodinu predsedniku??
Covek koji svaki dan obecava sve vise a zemlja u medjuvremenu tone sve dublje.. ocigledno je izgubio svaki dodir sa realnoscu!Mozda i nije ali je svakako izrazito nesposoban da vodi zemlju!
Cak je Dinkic na pocetku krize govorio da Srbija ima sansu da izadje jaca iz krize, ej bre?!!

PSR

pre 13 godina

Svako preduzece tj. pravno lice je uglavnom propadalo sumanuto/kriminalnim privatizacijama petooktobarskih vlasti za koje sam i sam glasao. Pravna lica koja su proizvodila i omogucivala zivot ljudi u ovok zemlji su sistemtski unistavana. Ti ljud su tajkuni i polutajkuni i kriminalci. Mogu se imenovati. Glasacu za svakog ko bude ponistio sumanuto lose privatizacije i ko bude obecao da ce imenovati ljude u Agenciji za privatizaciju odgovorne za ovo. NAJVECE ZLO je upravo unistavanje pravnih lica u Srbiji. Sa pravnim ide i propast fizickih lica ...

slavko-licno

pre 13 godina

Svaka cast Borise(NE TADICU),za komentar,svaka ti je ko u NJegosa!!!!
Ali badava moj prijatelju,Srbi su lud narod (DR.Jovan Raskovic),nema nama spasa.....!!!!

Igor

pre 13 godina

Aristotel-jedno si pogresio,a to je da neto zarada u MKD oko 350 eura i da kod nas puno vise vrede te 350 eura nego kod vas i da kurs Denara je stabilan vise od 10 godina i cene su u predhodnih 10 godina prvi put promenjene predhodnih nekoliko meseca radi svetske krize.

Daniel

pre 13 godina

"Srbija je u septembru 2008. godine upošljavala 1,99 miliona ljudi. U martu 2011. godine na radnim mestima je 1,77 miliona građana."

U zemlji od 10 miliona stanovnika, ako ne gresim, ovo je nezaposlenost od 82.3%. Ovo znaci da na 10 ljudi ima najmanje 8 nezaposlenih. Ili to ili ja ne umem da citam.

krkix

pre 13 godina

Ovde su lepo izlozene posledice. Da se greske ne bi ponavljale treba objasniti uzroke. Srbiju je kriza zatekla u razularenom zaduzivanju i potrosnji. To je bila kulminacija diletantske "ekonomske politike" koja ima kontinuitet od 2003. godine, kada je pala vlada Zorana Zivkovica. Ovu "ekonomsku politiku", ovaj "ekonomski model", je kreirala jedna ista osoba (uz pomoc raznih NIP-ova, svog potrcka u NBS...), sa iskljucivim ciljem da svojoj minornoj politickoj partiji obezbedi cenzus i ucesce u vlasti. Ova osoba, bivsi eXpert a trenutno strucnjak za regionalizaciju, ne samo da jos uvek slobodno seta po Srbiji, nego sprema veliki povratak u politicki zivot.
Najveci greh DS kadrova je sto su bili suvise zauzeti poslujuci sa drzavom preko svojih privatnih firmi, da bi obracali paznju na to sta ovaj radi. A jos je hteo i da ugrize kada ga se bilo sta pita, pa se niko na to nije ni usudjivao.
DS bi morala, pre nego sto izgubi vlast, da se pobrine da isti dobije sta je zasluzio, da bi mu se uskratila prilika da ponovo nanosi stetu drzavi. To im je, kao nevoljnom saucesniku, duznost. U suprotnom, sva odgovornost za ovde rezimirano stanje ce pasti na DS.

парламентарна монархија европска

pre 13 godina

Србија је због комунизма 60 година била изопштена из свих здравих друштвено/научних токова савременог западног света. Хвала Богу, сада се Русија опоравља, Србија такође. Али проћи ће још барем једна деценија да се средња класа устоличи у Србији. Проћи ће још 10 година док Срби не схвате да им је потребан Краљ а не председник.

Uros

pre 13 godina

I odmah svi znaju sta smo sve propustili... I ko zna sta sada sve propustamo, ali nikoga nema da to kaze... Ili mozda nema nikoga ko to zeli da cuje, ali svi zele da slusaju o Ceci, Tomi, Djilasu i mostu, Bati Kan Kanu, Toletu i sl. Mozda bi i oni koji uticu na javno mnenje mogli malo vise da naprave frku oko vaznih stvari, a ne da radi tiraza stalno prave vasar i bave se glupostima... A posle, kad je sve gotovo, kao lesinari, ne znaju ko ce vise da ispira usta time sta je moglo da se uradi i sta je propusteno i koliko smo propali... nema veze, imate vest, clanak... gde su svi ti strucnjaci i analiticari iz ovog clanka? ovo sve zvuci dovoljno ozbiljno da neko moze sa pravom da se zapita zasto vesti i emisije nisu bile pune rasprave o ovome u proteklih godinu-dve, i ko je kriv za to? Mozda medju ovih 220000 otpustenih ima neko ko bi bolje obradio ovu temu? Jesu najkrivlji oni koji prave greske iz koristi ili neznanja, ali to ce uvek biti "pojeo vuk magarca" ako se niko ne bavi time... I ovde na sajtu - objavili ste sto Tominih umetnickih slika, moze manja galerija da se otvori, Toma pio, Toma zaspao, Toma piskio... sad Ceca... zapitajte se malo koja je svrha vase profesije... Hocete da budete Dzeri Springer ili ozbiljni profesionalci?

mali marinko

pre 13 godina

Prosječna plaća u HR 2008 godine je bila 5050kn. Danas je 5270kn. Prosječni tečaj hrk/eur je 2008 godine bio 7,3244 a 2011 7,40 Što nam daje porast plaća u eurima (712/690) od 3,3%.

eBora

pre 13 godina

Vlast ne bih da kritikujem jel nema alternativu,opozicija je katastrofalna,kostunicini i veljini strucnjaci zavrsise sve u zatvoru zbog zloupotreba,a ovi tomini nisu sposobni ni za to a kamoli za bolje.
Ali situacija je izuzetno losa i DS mora da se maksimalno angazuje i pogleda istini u oci i situaciju realno. Srbija moze,ali DS mora unutar sebe da se resi ljudi koji ne zele promene.

Aristotel

pre 13 godina

Da smo pukli - pukli smo.
Ali bih molio autora teksta malo bolje da proveri informacije.
Tacnije: "U ostalim bivšim republikama plate su, koliko-toliko, rasle. Statistika pokazuje da je skok bio najveći u Makedoniji."

Netacno. Prosle godine je u Makedoniji uveden princip isplate bruto plata, radnici su duzni da sa svog transakcijskog racuna (transakciska smetka) na koji dolazi bruto plata, sami uplacuju doprinose za penzijsko i zdravstveno, itd. Sa njega se automatski skidaju i porezi ukoliko ih ima. Zato je doslo do "skoka" plata u Makedoniji. Prosek neto plata je nesto nizi nego u Srbiji, u prosveti i zdravstvu cak za 30-50%.

Duki

pre 13 godina

Podaci dovoljno govore! Kriza je svuda, ali smo mi zahvaljujući ovoj nesposobnoj vlasti najgore prošli. No, ne čudi me. Kakva vlast – takvi i rezultati.

Robin Hood

pre 13 godina

Isto tako smo imali ratove mnogo duze nego ostali.
Tako da bi "ostali" trebalo da budu bar 10 koraka ispred nas, a toliko nisu.
Senzacionalisticki tekst, kao i obicno. Jbg, to se cita i prodaje.
Koga jos zanimaju dobre vesti.

Оrdinis

pre 13 godina

Ко би рекао ? Влада се реконструисала, инфлација се контролише, незапосленост такође. Воће цвета, пролеће је. Оно прво што казах је лаж, ово друго, ивесност истине !

Gljivica Pacic

pre 13 godina

Svaka cast B92. Konacno jedan clanak koji daje stvarnu sliku Srbije a ne predisborne lazi politicara. Mozda je samo trebalo dodati da za sistem 'tajkunske partokratije', koji ova vlast odrzava godinama u Srbiji, sve ovo nije nista cudno i da bi se desilo i bez ekonomske krize.

knele

pre 13 godina

sta treba promeniti
sto manja vlast politicarima, posto oni vladaju drzavom sto manja vlast i para drzavi. Neka oni koji zarade trose svoj novac. Ko ga posteno zaradi trudice se da prosiri proizvodnju i zaposli jos ljudi
ko ga dobije na poklon bilo novac bilo firmu velika je sansa da ce je upropastiti
smrtna kazna za korumpirane politicare koji nam upropaste zemlju i narod
odgovornost i konfiskacija imovine za politicare i drzavne birokrate koji upropaste i uniste pare, firme, u krajnjem ishodu narod ove zemlje
Optimizovati zakone, smanjiti birokratiju, smanjiti poreze i komunalije i tako povecati kupovnu moc ljudi.
Osnova zdravog drustva je pojedinac a ne drzavna birokratija.

Nenad

pre 13 godina

Ne tako davno smo dobijali uveravanja od onih kojima smo na izborima dali poverenje da se kriza kod nas gotovo neće osetiti.A šta je sad ovo.Ti koji su nam obećavali,mislim personalno,treba odmah i nepovratno da odu iz politike,jer su izgubili poverenje birača.Nisam za promenu vlasti,jer ono što nam naša opozicija nudi,je takodje jedno prazno obećanje a tek oni su pokazali nesposobnost kada su bili na vlasti.Ali zalažem se za odgovorniji pristupa u davanju obećanja.Jer kada su ona lažna kako onda da čovek da poverenje onima koji daju takvo obećanje.Ipak politika je suviše ozbiljna stvar. Borači ne smeju da se "šamaraju" kako se to kod nas čini.Zato političari i ne uživaju nikakav ugled,a u narodu su postali sinonim za mnogo toga lošeg.Jedino je dobro u čitavoj stvari što nam TV u seriji "Bela ladja"daje pravi profil naših političara.A loše štpo je teško naći nekog boljeg Srećka Šojića.

alo

pre 13 godina

I nije nei pokazatelj, jer Hrvatska ima kud i kamo stabilniju ekonomiju, a Bosna je nema uopste. Da je lose, lose je, ali ne trebamo se meriti sa gorima od sebe...

Зоран

pre 13 godina

A Stevanović: "....stanovništvo ne želi bolne reforme i država ih ne sprovodi, s razlogom ćemo biti siromašni i nezadovoljni."

Kakve su to "bolne" reforme? Šta to podrazumeva? Šta će to da boli? Koga će sve da boli i koga će najviše da boli?

Ево ја да ти кажем: 30% из школства, 30% из здравтсва и једно 40% из државних установа плус 30% из државних фирми. Сад ће они, само да прођу ови следећи избори. У сваком случај мука тек почиње, са њима или без њих, са отпуштањима или без.

nada

pre 13 godina

Dokle vise da se kuka...kao prvo, nitko ne razmislja sta cemo mi da jedemo...svi su pobegli sa sela i dosli u grad...imanja su prazna...kazu seljaku je tesko...moj pradeda je bio seljak za vreme kralja,radilo se ali se i imalo....i gazda je radio sa nadnicarima...nista nije dobio od kralja...
..."hranio je" deset porodica...i kao zahvalnost posle rata sve mu je oduzeto..
...a danas...seljak nece da zasuce rukave i da radi...vec hoce preko noci da se obogati....
Kako je pocela poznata porodica Straus? Ljudi, citajte malo,a nemojte smao gledati spanske serije!
...kukaju....demonstriraju a svi drze cigaretu u rukama, gospodje sve ofarbane...i svi redom debeli do stadijuma bolesti...
...ceo svet je u istom problemu...

Brkajlo

pre 13 godina

Misleci da se po stoti put pise o istoj stvari premotah na kraj citajuci na blic. I procitam zadnji pasus, i mogu samo da kazem svaka cast gospodinu Aleksandru Stevanovicu - jasno, koncizno i ravno u metu.
Dakle moramo mnogo vise da radimo i mnogo manje da trosimo ono sto nismo zaradili. Ne verujem da je vecina ovog naroda toliko slepa da bi to kaznila na izborima, ali takav presek bi morao nadasve posteno i dosledno da se sprovede. Imamo li sposobne da valjano izvedu takav gambit? Ili cemo morati korak po korak i cekati 2050 da stignemo jednu Sloveniju...

Иван

pre 13 godina

Све то супер звучи, али ефекти кризе мере се падом бруто домаћаг производа кога се у овом тексту нисте дотакли. То што је Србија изгубила толико на платама и запослености је резултат тога што су и плате и запосленост пре кризе били виши од онога што су услови у Србији дозвољавали.
Дакле, Србија јесте добро прошла у кризи, захваљујући депресијацији курса која је имала додатан утицај на пад зарада.

ex demokrata 1

pre 13 godina

Ako NSZ ima taj zvanican podatak o broju nezaposlenih onda ne treba sumnjati,neko ko se ne prijavi na biro onda i nije nezaposlen ?!
Cudi me da niko ne uvidja zasto su plate takve,sve je pocelo kada je Krkobabic trazio penzije kakve je dobio,to je islo na ustrb povecanja zarada javnom sektoru,i danas to traje,imamo najvise prosecne penzije a najnize plate u regionu. Inflacija je takodje nepoznanica,zasto se javlja i ko je generator,ocigledno posle zamrzavanja plata i penzija da je u pitanju drzava koja uopste ne stedi,ogromne pare daje kroz javne nabavke!
Ova Vlada jeste najgora do sada,gori su i od Kostunice i to visestruko,uopste cak ne znam da li imaju bilo koji pozitivan rezultat,ma utopija je uopste i komentarisati vise bilo sta jer je u sustini besmisleno,nikome u Vldi nije stalo !

čovek

pre 13 godina

Ma samo da se mi pridružimo, sve će biti OK.
Mir (Sloba), pardon, Evropa (Tadić) nema alternativu, zar ne?

I na kraju, pravda će pobediti.

Nataša

pre 13 godina

Da imaju imalo obraza i časti posle takvih podataka svoje politike, oni bi podneli sve ostavke (ili samoubistvo uradili). Ali kako oni to nemaju i kako jedan čitilac pravilno napisao, provode samo "genocidne" interese svojih gazdi na zapadu (ne samo ekonomski pad, siromaštvo a i katostrofalnu demografsku politiku), narodu ostaje samo neprekidnim štrajkovima i ulicom otera tu vladajuću omrženu elitu. Naravno oni preko sredstava masovne informacije (gde sede njihovi ljudi) "ukrašavaju" to katastrofalno stanje u Srbiji. Obećavaju, i neprekidno lažu samo da bi još dobili na vremenu, uveličiti svoje bogastvo sa svim tim tajkunima i oligarhima. A narod polako izumire. Imali srpski narod sile i moći da taj "jaram" koji su nam doneli sa zapada i njihovom "lažnom demokratijom" raskine i preživi novi svetski poredak ?????

Aleksandar Grozni

pre 13 godina

Naslusali smo se prica kako nam kriza nemoze nista kakoje to sansa Srbije i mnogo drugih gluposti ove nase jadne vlasti.Nazalost ni vlast ni opozicija nemaju ni znanja ni program,a cinimise ni zelju ,kako da ovu zemlju spasu ekonomske katastrofe kojaje vec na pomolu.Pokazalose da su glavni programi svih njih ,vlast,novac,zbrinjavanje familije i poslusnika,sto vece bogacenje,pa kad sve propadne a oni gazde cele Srbije.E malosu se prevarili ima jos Obrenovica Karadjordja,u ovoj napacenoj zemlji pa treci Srpski ustanak je na vidiku,pa vidite gdecete i stacete gospodo pohlepna.

Slobix

pre 13 godina

Propustili smo priliku da privatizujemo Telekom... To je samo jedna od prilika koju smo propustili da popravimo privredni ambijent, pitanje je da li je poslednja koju ćemo propustiti. Svako ko se iole razume u ekonomiju je itekako svestan uticaja jednog državnog monopola odnosno privatne korporacije velikog ugleda na privredni ambijent zemlje. Dolazak ozbiljnih igrača u Srbiju samo bi ulio poverenje i drugim ozbiljnim igračima da su poslovni uslovi u Srbiji dobri i stabilni i da vredi ovde ulagati. Posle poslednje neozbiljnosti, ko zna kada ćemo dobiti novu šansu...

Miki

pre 13 godina

IVB2XPspašće za da je za ovako katastrofalnu sutuaciju u Srbiji kriv B92. Ljudi iz vlade ovih dana se nahvališe kako su jedini u regionu uspeli da sučuvaju zemlju u uslovima krize,da umaju uvećan bruto dohodak u odnosu na prošlu''kriznu ''godinu,da će poljoprivreda da hrani,ne samo nas,već i Evropu,a vi iz B92 im ''kvarite'' fikciju i iluzije o blagostanju.

254535

pre 13 godina

Moram priznati da nam nije bilo jasno, kako imate bolji oporavak od nas. Sto smo mi vise radili to ste vi imali bolje rezultate. Tek se sad vidi sta se desilo. Mislim da bi se i novinari trebali malo vise ukljuciti u sve to. Recimo kod nas imam osjecaj da novinari prije izracunaju pad BDP- a nego vlada, tako da nemogu nista smuljati vec se prihvatiti posla. Novinari tu isto imaju veliku ulogu, ne zivi se od hvalospjeva i bajki. Nadam se da cete objaviti komentar jer je dobronamjeran, sretno.

aleksa

pre 13 godina

Posledice krize su u stvari posledica neogdovodnog vodjenja privrede u Srbiji u periodu 2001-2008 (odnosno do pocetka krize), zarade su nerealno prepumpavane, privatizacija je odlagana, lose fabrike vestacki odrzavane u zivotu, kurs dinara precenjen, hronican deficit budzeta i platnog bilansa i td, itd. Sada je sve to doslo na naplatu odjednom i zato je toliko bolno. Izlazak iz krize je jasan: vise rada, potrosnja samo onoga st5o je zaradjeno, nemilosrdna borba protiv kradja i korupcije... zvuci jednostavno, a da li smo dovoljno pametni i uporni da tako nesto konacno i uradimo?

mladimir

pre 13 godina

meni ovo nije bitno! ponosan sam što smo za razliku od njih topli i srdačni, što je u Beogradu najbolji provod, što imamo Noleta!!! Te stvari se ne kupuju novcem! Tu biznis ne pomaže! Biće nam bolje, optimizam ne treba sputati!!!

Mario

pre 13 godina

Naravno da nije dobro, ali ovo je ipak samo vrlo povrsna analiza. Ko god predje u CG, BiH, Makedoniju ... moze da vidi kako se tamo zivi, i koliko su im plate 'vece'. Jedna stvar je plata a drugo je koliko si kao pojedinac opterecen kreditima. Dalje, koliko ljudi svesno radi u sivoj ekonomiji da bi izbegli placanje poreza.

volander

pre 13 godina

Odavno mi sve to znamo i osecamo na svojoj kozi( izuzetke kao sto su razni prevaranti i politicari ne spominjem)
Pitanje je kako im to objasniti, mislim na vlast, da im je vreme da odu i da vrate sve sto su opljackali

MCSE

pre 13 godina

izbori? cemu? kome? nama? njima? za koga?
nama ce biti isto i jos gore ako dodje SNS ili DSS ili SRS...ok JUL smo istrebili mada je i dalje prisutan ali nadam se da ga nece vise nikada biti!
SNS vole samo Rusi a EU ne zeli SNS da vidi ocima jer im je muka od istog jer su ulozili kintu ovde a SNS samo moze da rasturi sve to...znaci SNS otpada a te price igracemo monopol ili riziko sa afrikom i rusijom i kinom...pa daleko su oni a jedino ako im nije cilj da postanemo uskoro kineska cetvrt sa ruskim akcentom a da budemo uz to i svi crni, masovno unistenje nacije!!!
DSS, bili na vlasti nista nisu uradili pa cak ni taj beli sengden nisu odradili niti su pomisljali na to, znaci vlada tada je samo pricala i palila raju...znaci i oni otpadaju!
DS, trenutno najbolji, nisam clan nijedne partije niti stranke niti cu biti iako sam bez posla i to je jedino sto u rodjenom BGu ne mogu da nadjem ali i dalje sam uz njih, pa mogu da izadjem iz zemlje kada hocu mogu da vidim svet ok treba mi novac ali imam sansu! strane kompanije su tu i to je plus, e sad sto su to sve ili jevreji ili rusi to je drugo ali tu su i nesto nude...
SRS, klonirani "*****", polovnjaci, ****** koji znaju sta je njiva a najgore je sto ne rade na istoj ali lakse im je da strajkuju traze promene, kakve da im ja kao dete iz betona orem zemlju, pa ne znam ja to da radim nikada nisam niti imam zemlju!!!
iskreno dok god bude postojao DINAR kao valuta mi cemo biti tu gde jesmo jer to im je jedini pravni nacin da kradu na formalan nacin na kursu!!!
ako mi je plata 400 eur hocu da svakog meseca bude 400 eur a ne da jedan meseca bude 390 a jedan 420 a jedan kada dolaze gastrosi bude i 450 (lupio sam poredjenje procentualno ali tu je negde)...a kada odu bude i ispod 350...pa jebem mu lebac "sava" gledamo i cutimo? ali da se to promeni moramo da udjemo u EU e do tada cemo da zivotarimo nazalost...

surfer

pre 13 godina

Eto, to vam je takozvani prividjeni "deprecijacijski" rast. O cemu se radi? Valuta jako oslabi, realna kupovna moc u cvrstoj valuti, kao euru, padne, vi osiromasite, a ekonomija ipak moze rasti u domacoj valuti.

Kada to usporedite s HR, recimo, BDP je pao, ali tecaj je ostao stabilan,
kupovna moc je ocuvana u vecem dijelu, iako je ekonomija pala nazivno, ali nema deprecijacijskog izlaza.

Place u HR nisu uopce lose, pace vece su od svih tranzicijskih zemalja osim Slovenije(i clanica EU), iako je Hrvatska svasta prosla. Bg i Ro, to ni ne spominjem.

Da nastavim, jaka deprecijacija uvodi inflaciju, a ona unistava gospodarstvo. Osnovni strukturni problemi se nece rijesiti deprecijacijom, treba rezati poreze i tako smanjiti opterecenje i realni tecaj.

Osim toga, u svemu, usporedite inflaciju u Srbiji i ostalim zemljama... to ej strasno...

milan

pre 13 godina

Treba i porediti gde je bilo prije raspada najvise preduzeca tj. zaposlenih da se zna ko je bio najvise predopterecen sa tim balastom. Po mom znanju Sloveniju mozemo tako i tako odmah izdvojiti da se nismo mogli porediti ni ranije, Hrvatsku jos uvek vade sigurni prihodi od turizma, BiH, CG i Makedonija nisu ni bili tako industrijski razvijeno da ih ta konomska kriza mogla tako pogoditi. Serbija pored toga ima i Kosovo koje neprivredjuje nego samo kosta i to ne malo. Sigurno da kod nas ima propusta i da su se proslih godina (vlada pod Kostunicom) vrsile privatizacije pod parolom "brigo moja predji na drugoga" pa nije cudo sto jedini koji su imali interes na mnogobrojnim vec propalim preduzecima su bili koji su svoj novac lako zaradili. Nije takvo poredjenje u redu da samo ako znate sve razloge nekih negativnih momenata mozete raditi efikasno na suzbijanju istih a ne problem pojednostaviti kao sto neki cine i misle da ga je i jednostavno resiti kao recimo novi izbori.

Fotomontaza, fatamorgana, ....

pre 13 godina

Na zalost ovo je najbolji pokazatelj da od 2000 do 2007 godine vecina onoga sto je radjeno i o cemu je pricano(porast standarda, ....) je bilo samo privremeno-prividno karaktera!

Hello,how low...

pre 13 godina

Svaka cast za vlast DS-a i Tadica. Uspeli su da nadmase sva ocekivanja cak i njihovih najvecih neprijatelja na politickoj sceni Srbije.
Za vreme Kostunice je bilo bolje.

peric

pre 13 godina

Zasto uvek citirate samo jednu stranu po pitanju ekonomije. To nije novinarstvo. I to neo-liberalnu ekipu koja je i vodila ovu zemlju u poslednjoj deceniji. Ko je Mr Stevanovic i koje su njegove reference. Jedina referenca je da radi za LDP. Metodi su vam nazalost isti kao u vreme Slobe. Podaci su tacni ali da bi se doslo do istine ili neke analize morate da omogucite bar dva razlicita misljenja. Zar nema meste za Mr. Katica ili nekog drugog ko ne pripada LDP-u.

mladimir

pre 13 godina

meni ovo nije bitno! ponosan sam što smo za razliku od njih topli i srdačni, što je u Beogradu najbolji provod, što imamo Noleta!!! Te stvari se ne kupuju novcem! Tu biznis ne pomaže! Biće nam bolje, optimizam ne treba sputati!!!

парламентарна монархија европска

pre 13 godina

Србија је због комунизма 60 година била изопштена из свих здравих друштвено/научних токова савременог западног света. Хвала Богу, сада се Русија опоравља, Србија такође. Али проћи ће још барем једна деценија да се средња класа устоличи у Србији. Проћи ће још 10 година док Срби не схвате да им је потребан Краљ а не председник.

Robin Hood

pre 13 godina

Isto tako smo imali ratove mnogo duze nego ostali.
Tako da bi "ostali" trebalo da budu bar 10 koraka ispred nas, a toliko nisu.
Senzacionalisticki tekst, kao i obicno. Jbg, to se cita i prodaje.
Koga jos zanimaju dobre vesti.

Slobix

pre 13 godina

Propustili smo priliku da privatizujemo Telekom... To je samo jedna od prilika koju smo propustili da popravimo privredni ambijent, pitanje je da li je poslednja koju ćemo propustiti. Svako ko se iole razume u ekonomiju je itekako svestan uticaja jednog državnog monopola odnosno privatne korporacije velikog ugleda na privredni ambijent zemlje. Dolazak ozbiljnih igrača u Srbiju samo bi ulio poverenje i drugim ozbiljnim igračima da su poslovni uslovi u Srbiji dobri i stabilni i da vredi ovde ulagati. Posle poslednje neozbiljnosti, ko zna kada ćemo dobiti novu šansu...

eBora

pre 13 godina

Vlast ne bih da kritikujem jel nema alternativu,opozicija je katastrofalna,kostunicini i veljini strucnjaci zavrsise sve u zatvoru zbog zloupotreba,a ovi tomini nisu sposobni ni za to a kamoli za bolje.
Ali situacija je izuzetno losa i DS mora da se maksimalno angazuje i pogleda istini u oci i situaciju realno. Srbija moze,ali DS mora unutar sebe da se resi ljudi koji ne zele promene.

darko

pre 13 godina

Dobar znak je što je nacional šovinista sve manje , bar po ovim komentarima.Izgleda da je došlo iz ....u glavu, nema leba pa je frka a ?
To je slična situacija onoj iz 2000 te ,kada je narod izašao na ulicu ne zato što je bio protiv Slobe nego što nije imao leba da jede. Inače bi Sloba sedeo na dedinju još 20 godina. To Koštunica i Tadić koji personifikuju nacional šovinističku politiku ni ne žele da menjaju, naprotiv taj mit o srbima kao ,,nebeskom ,,narodu se brižljivo neguje i povremeno potpaljuje...

Par činjenica koje svaki srbin treba da zna

1.Pod turcima je u srbiji postojala srpska bogataška klasa.Ljudi koji su upravljali selima i prihodom sela .Srpska crkva pod turcima prvi put osniva patrijaršiju. Dakle iako učimo da posle turaka nije ostao ni jedan neproboden srbin to istorijski i biološki nije tačno - NEVEROVATNO
2.Srbija 1918 u Jugoslaviju ulazi sa 78% nepismenih . Slovenija sa 10% nepismenih.Kako je jednoj nezavisnoj kraljevini uspelo da za 40 godina postigne takve zadivljujuće rezultate u najvažnijem segmentu društvenog napretka?
3. U Drugom svetskom ratu srbija je zemlja koja je procentualno najviše jevreja pobila ili poslala u logore na čemu je nedićeva vlada naročito pohvaljena od strane fašističke nemačke.
4. Nikada niko nije pokušao da relevantnim podacima reši mitove koji prate srpski narod.Jedan od tih mitova je da su i saveznici bombardovali srbe ub Drugom sv ratu zato što nas mrze. Zašto Dobrica ili Tadić nisu zatražili od vlada zapadnih zemalja podatke iz tog perioda .To su ozbiljne države i za čas bismo znali o čemu se radi? Recimo da neki inteligentni ljudi kažu da je beograd bombardovan zato što je nedićeva vlada saradjivala vojno i ekonomski sa Fašističkom nemačkom i u sklopu toga u nekim pogonima u beogradu popravljano je nemačko naoružanje i motori .Naravno , mnogo je verovatnije da su nas bombardovali zato što nas patološki mrze od 1356 godine.
5. SFRJ je po dostupnim podacima za srbiju bila i ostala simbol najuspešnijeg državnog i društvenog napretka. Srbija je početkom 80-ih dostigla najveći procenat sveukupnog ekonomskog uspeha u odnosu na zapadnu evropu.To je tada iznosilo 60%. Kraljevina Jugoslavija je dostigla 30% ,a post SFRJ srbija takodje 30%.dakle ti omraženi komunisti su u disciplini EKONOMIJA bili DVA PUTA uspešniji od kraljevine i slobo-tadićeve srbije. To se naravno nikome ne svidja pa se ljudi ubedjuju da su idioti jer misle da su u SFRJ bolje živeli! Paradoks je da je cela Slobo-tadićevska klika živela i živi i dalje na trošenju i prodaji onoga što su komunisti stvorili.
Da su komunisti hteli da se odreknu svoje ideologije i prodaju ono što su stvorili kao što je radio sloba ili tadić oni bi vladali još 100 godina.
6. Zašto je srbija bila najuspešnija u vreme SFRJ ? Možda obrazovanje i nauka ? Najveći procvat ova srbima omražena grana , doživljava pod strašnimk komunistima. Možda ateizam i sekularizam kao temelj države? Popovi su bili u crkvama gde im je i mesto a narod je savetovan da pare troši na gore pomenuto obrazovanje, kuće, odmore na moru a ne na crkvene dažbine.Možda što je lopov bio lopov, doktor doktor i znala se razlika .Sramota je bilo ukrasti , sramota je bila kinjiti druge , tući se na ulici ili u skupštini...trebao vam je ranac i vreća za spavanje i mogli ste na bilo kom proplanku u SFRJ da prespavate mirno noć. Možda što je ta država imala jasan sistem vrednosti i po tim vrednostima koje u društvu suštinski postoje SFRJ je bila bliža evropi tada nego srbija danas.

Иван

pre 13 godina

Све то супер звучи, али ефекти кризе мере се падом бруто домаћаг производа кога се у овом тексту нисте дотакли. То што је Србија изгубила толико на платама и запослености је резултат тога што су и плате и запосленост пре кризе били виши од онога што су услови у Србији дозвољавали.
Дакле, Србија јесте добро прошла у кризи, захваљујући депресијацији курса која је имала додатан утицај на пад зарада.

MCSE

pre 13 godina

izbori? cemu? kome? nama? njima? za koga?
nama ce biti isto i jos gore ako dodje SNS ili DSS ili SRS...ok JUL smo istrebili mada je i dalje prisutan ali nadam se da ga nece vise nikada biti!
SNS vole samo Rusi a EU ne zeli SNS da vidi ocima jer im je muka od istog jer su ulozili kintu ovde a SNS samo moze da rasturi sve to...znaci SNS otpada a te price igracemo monopol ili riziko sa afrikom i rusijom i kinom...pa daleko su oni a jedino ako im nije cilj da postanemo uskoro kineska cetvrt sa ruskim akcentom a da budemo uz to i svi crni, masovno unistenje nacije!!!
DSS, bili na vlasti nista nisu uradili pa cak ni taj beli sengden nisu odradili niti su pomisljali na to, znaci vlada tada je samo pricala i palila raju...znaci i oni otpadaju!
DS, trenutno najbolji, nisam clan nijedne partije niti stranke niti cu biti iako sam bez posla i to je jedino sto u rodjenom BGu ne mogu da nadjem ali i dalje sam uz njih, pa mogu da izadjem iz zemlje kada hocu mogu da vidim svet ok treba mi novac ali imam sansu! strane kompanije su tu i to je plus, e sad sto su to sve ili jevreji ili rusi to je drugo ali tu su i nesto nude...
SRS, klonirani "*****", polovnjaci, ****** koji znaju sta je njiva a najgore je sto ne rade na istoj ali lakse im je da strajkuju traze promene, kakve da im ja kao dete iz betona orem zemlju, pa ne znam ja to da radim nikada nisam niti imam zemlju!!!
iskreno dok god bude postojao DINAR kao valuta mi cemo biti tu gde jesmo jer to im je jedini pravni nacin da kradu na formalan nacin na kursu!!!
ako mi je plata 400 eur hocu da svakog meseca bude 400 eur a ne da jedan meseca bude 390 a jedan 420 a jedan kada dolaze gastrosi bude i 450 (lupio sam poredjenje procentualno ali tu je negde)...a kada odu bude i ispod 350...pa jebem mu lebac "sava" gledamo i cutimo? ali da se to promeni moramo da udjemo u EU e do tada cemo da zivotarimo nazalost...

precanin

pre 13 godina

Sta sad kukate, hranite se Djokovicevm osvojenim turnirima , koji su vam vazniji od hleba i pored hleba ? Ovde do sada ima 13 komentara, a kod Djokovica preko 400 ??? Sam broj komentara pokazuje prioritete u Srbiji !

milan

pre 13 godina

Treba i porediti gde je bilo prije raspada najvise preduzeca tj. zaposlenih da se zna ko je bio najvise predopterecen sa tim balastom. Po mom znanju Sloveniju mozemo tako i tako odmah izdvojiti da se nismo mogli porediti ni ranije, Hrvatsku jos uvek vade sigurni prihodi od turizma, BiH, CG i Makedonija nisu ni bili tako industrijski razvijeno da ih ta konomska kriza mogla tako pogoditi. Serbija pored toga ima i Kosovo koje neprivredjuje nego samo kosta i to ne malo. Sigurno da kod nas ima propusta i da su se proslih godina (vlada pod Kostunicom) vrsile privatizacije pod parolom "brigo moja predji na drugoga" pa nije cudo sto jedini koji su imali interes na mnogobrojnim vec propalim preduzecima su bili koji su svoj novac lako zaradili. Nije takvo poredjenje u redu da samo ako znate sve razloge nekih negativnih momenata mozete raditi efikasno na suzbijanju istih a ne problem pojednostaviti kao sto neki cine i misle da ga je i jednostavno resiti kao recimo novi izbori.

Dopuna

pre 13 godina

"2.Srbija 1918 u Jugoslaviju ulazi sa 78% nepismenih . Slovenija sa 10% nepismenih.Kako je jednoj nezavisnoj kraljevini uspelo da za 40 godina postigne takve zadivljujuće rezultate u najvažnijem segmentu društvenog napretka?"

Kako ovde mnogi ne znaju sopstvenu istoriju, jedna dopuna. Vojvodina nije bila deo Srbije pre 1918, a broj pismenih je iznosio čitavih 98%, više nego danas. Marija Terezija, naša carica, je bila propisala osnovnu školu kao obaveznu i to je bilo zlatno doba Vojvodine. Prisajedinjavanjem Srbiji kreće propast koja traje i dan-danas.

Istovremeno broj pismenih u Srbiji se nije mnogo povećao, dok je u Vojvodini značajno opao. Danas se pismenim smatra onaj koji zna mnogo više od pukog pisanja i čitanja.

Nindza

pre 13 godina

1. Nema domacih legalnih bogatasa koji bi sproveli zdravu privatizaciju.
2. Preduzeca smo prodali NEPRIJATELJSKIM zemljama, koje su unistavale ili pomagale kompletno unistavanje Srbije '99. Onaj ko ti baca bombe ti sigurno ne zeli dobru ekonomiju, a ko ti ubija gradjane, sigurno ne zeli da im podigne standard.

Zato je Hrvatska u boljem polozaju, prodala je preduzeca PRIJATELJSKIM zemljama, koje su joj pomogle u ratu, a zabranili su kapital iz NEPRIJATELJSKE Srbije.

Posto mi nismo nimali saveznike ni u jednom sukobu, moramo apsolutno da zatvorimo trziste, unistimo mafiju i tajkune koja se navukla upravo sa zapada, i da ponovo drzava preuzme sva veca preduzeca koja iole mogu da funkcionisu, i ponovo ih stavi u pogon.

Naravno, tako nesto se ne bi smelo prepustiti ovako zlocinackoj vlasti.

Dosli smo u situaciju da imamo sve resurse, ali da nista ne mozemo da iskoristimo jer nemamo "trziste". I Tako, imamo psenice, a gladni smo. Imamo celik, a tehnoloski smo nerazvijeni. Imamo strucnjake, a nema posla.

Nama od uvoza realno treba samo gas, IT oprema i eventualno automobili. A nasa drzava upravo otezava uvoz ovih artikala ogromnim carinama, porezima i spedicijama, a forsira uvoz hrane i tekstila koji bi trebalo smrtno kaznjavati, a ne podrzavati.

navsto

pre 13 godina

Svaki narod ima vlast kakvu zasluzije.
Procitajte komentare u kojima se slave likovi kao Gadafi i Bin laden, koliko se mrze ljudi koji su drugaciji i videcete da je Srbija gde i treba da bude, geografski u Evropi moralno i duhovno u Africi.
Kada su se dogodile promene 2000-te Balasevic je izjavio (nadjite na youtube-u) da mu je neko kada je bio u posetu UN rekao da ce se stvari u Srbiji promeniti za jedno 9-10 vlada. Znaci moja Srbijo 30-40 godina mukotrpnog rada i menjana mentaliteta je pred tobom.
A vi sto kritikijuete korupciju i lopove u vladi niste nista bolji od njih.
Tako da kao sto rekoh na pocetku komentara, vlast je dobra koliko i narod kojim vlada.

Tipolir

pre 13 godina

Logicno se postavlja pitanje ZASTO JE OD SVIH BIVSIH REPUBLIKA SFRJ SRBIJA U NAJGOREM EKONOMSKOM POLOZAJU?
(Vladan, 15. maj 2011 12:09)
_______________________
Citat jednog poznatog-pismenog Srbina:

"Prva srpska vlada, mislim 1804. imala oko 20 predstavnika. Njih 4-vero je bilo pismeno, 3 ih se znalo samo potpisati, a ovi ostali su bili totalno nepismeni. Koja je diplomacija , kultura i tradicija, da od 20 članova vlade samo nji 4 zna pisati i čitati. A to je bilo 1804. Nije to daleka prošlost. Za razliku od srba , hrvati su imali sabor nekoliko stotina godina , svi su bili pismeni i većina njih je znala više jezika.

Branko

pre 13 godina

Najzad da neko nešto kaže o katastrofalnoj politici koju vode razni maloumnici a sebe nazivaju demokratama. Katastrofa u Srbiji je počela od 2000. godine dolaskom DOS-a (zločinačka organizacija sasatavljena mahom od: lopova, lažova, varalica i psihopata)na vlast. DOS je obećao bolji život i demokratiju i naivni su glasali za njih. Sada nakon deset godina vladavine DOS-a u raznim formama vidimo da smo samo geografski u Evropi a po svim ostalim elementima smo otišli iz Evrope i pre ove ekonomske krize. Demokratija nam je na nižim granama od one koja je bila u Brozovo vreme. Zakoni se prilagođavaju potrebama grupici ljudi koji bezdušno pljačkaju državu i nije ih briga za patnju i bol ljudi koje su ostavili bez posla. Može se reći da su nacistički čuvari u logorima imali više ljudskosti u sebi od ovih naših gazdi i "demokrata" na vlasti. Sada "demokrate" lažu narod da je svetska ekonomska kriza kriva za sve i zaboravljaju da su samo pre godinu dana govorili istinu da mi nemamo gotovo ništa sa njome. Katastrofa u Srbiji je daleko veća od one koje nam se servira jer nam RZS dostavlja naručene statističke podatke.

Ана

pre 13 godina

Види се ко има нај више лопова и корупције. То је зато што су у Србији на власти они који нису из Србије. Када буде обрнуто и слика ће да буде тотално другачија.

mario

pre 13 godina

Isto tako smo imali ratove mnogo duze nego ostali.
Tako da bi "ostali" trebalo da budu bar 10 koraka ispred nas, a toliko nisu.
Senzacionalisticki tekst, kao i obicno. Jbg, to se cita i prodaje.
Koga jos zanimaju dobre vesti.
(Robin Hood, 15. maj 2011 11:58)
A kome ste uništili 10 godina turizma i kome je napravljena ogromna materijalna i financijska šteta i pored svega su ispred vas.

najamni radnik

pre 13 godina

A Stevanović: "....stanovništvo ne želi bolne reforme i država ih ne sprovodi, s razlogom ćemo biti siromašni i nezadovoljni."

Kakve su to "bolne" reforme? Šta to podrazumeva? Šta će to da boli? Koga će sve da boli i koga će najviše da boli?

Ima li ikoga od ekonomsko-političkih elita da je tačku po tačku naveo sve stavke ove bolne reforme? Šta to, ustvari, stanovništvo neće? I ko šta, uopšte, zadnjih 20 godina pita stanovnike ove države - šta oće, a šta neće?

Ekonomisti i političari samo pričaju neke fraze i frazetine!
A stanovnici ove države su svašta zadnjih 20 godina preturili preko svojih glava. I nije da nisu odgovorni za ono što im se događa! Ali, šta se još traži od stanovnika ove zemlje? I dokle? Mislim kol'ko generacija će da se žrtvuje?

A stanovništvom se manipuliše na sve zamislive načine i od stanovništva se očekuje da bude podložno manipulaciji.Vlast radi šta oće. Kad dotera cara do duvara i nema se kud, onda su stanovnici krivi! E, pa nije da je tako!
Stanovnici ove države su odgovorni jer dozvoljavaju da se na njima vežbaju kojekakvi, trpe i boli ih previše, a ćute! Odgovorni su, ne zato jer neće da trpe bol, već zato što trpe!

Da li bolna reforma o kojoj priča ovaj Stevanović znači da će neki ljudi da umru od gladi, da će neki ljudi umreti jer neće moći da se leče...?

Mučan je kapitalizam, do zla boga, ako nisi kapitalista!Kapitalista ima malo, sve ih je manje! I šta nam poručuju? Da se strpimo, pomučimo, podnesemo bol koliki god da je, da nam se kapitalisti što više obogate na našoj grbači, pa kad oni budu imali ohoho, kad im se bude prelivalo .....onda će i nama biti bolje! Ne lipši magarče do zelene trave!

Šta je alternativa? Pa socijalizam! Jesu ljudi bukali i hteli reforme! Ali, koje reforme? Počelo je sa parolama: dole crvena buržoazija. Uka se odnosila na buržoaziju, kapitaliste koji su počeli da se javljaju u okrilju socijalizma. Reforma socijalizma -da, ali ne u kapitalizam. U kapitalizam nas preveslao Milošević! Eto, tako!

Dakle, nećemo bolne reforme....i nećemo kapitalizam.

Milovan

pre 13 godina

Narod mora shvatiti da smo mi okupirani od onih snaga koje su nas bombardovali, koji su organiyovali i doveli DOS na vlast. Vlast Srbije -DOS samo ispunjavaju politiku svojih gazda na zapadu. A ti tamo, vesto i lukavo provode genocid srpskog naroda, bez bombi, tiho i polako preko vladajuce elite . Tuzan sam i ogorcen zbog toga...

Bljgr

pre 13 godina

@darko, 15. maj 2011 18:41

Ko ti je bio profesor istorije? Ja bih ga tuzio iskreno

Srbi su u Osmanskom carstvu bili bogataska klasa koliko danas Romi u Beogradu. Jedino ako racunas one sto su primili islam ali svest o naciji nije jos bila izdiferencirana tako je termin Srbi jako diskutabilan. Srpski je bio jedan od diplomatskih jezika na dvoru u Istambulu kao i Grcki ali ni ta "pogodnost" nije nesto narocito povadila raju. Patrijarsija je PRVI put osnovana 1346 da se ne brukas sa "znanjem". Ono sto je tacno je da je tada imala najvecu teritoriju
Ne razumem zasto te cudi pismenost u Sloveniji 1918. Kada kazes Srbija u WW2 na koju teritoriju mislis? Posto je navise Jevreja stradalo u NDH i Madjarkom delu Vojvodine i Banatu. Da su stradali u Beogradu i vecim gradovima jesu ali ako Izrael koji ce nas sav glas vikati HOLOKAUST dok gadja Gazu i upire prstom u svakoga za Srbe kaze da ih NE SMATRA ODGOVORNIM i smatra srpski narod prijateljem sto je slozices se jako redak slucaj kada je Izrael u pitanju. Sfrj stvar gledista kada nemas nista da kupis nemas ni za cim ni da zudis. Ono sto je danas crkva je sramota jer su popove u crkvama zamenili udbasima tako da zahvali komunistima sto se popovi i kod nas i Rusiji ponasaju kako se ponasaju.

>Igor

pre 13 godina

Ko smislja ovakve depresivne naslove? kao da nismo iovako vecito nezadovoljni i pri tome vrlo lenji,pa ce takvi naslovi da nam pomognu?
totalno su kontraproduktivni....bolje da da se bavimo samim sobom,a ne da trazimo vecito druge krivce!neka krene svako od sebe,za pocetak.

Nexy

pre 13 godina

Bravo za B92 i hrabrosti da se istina prikaze. Najnesposobnije rukovodjenje drzavom imamo. Ljudi u vlasti kompletno su diletanti u poredjenju sa rukovodiocima u okruzenju. Najgori smo, nema sta. Brine me sto sam misljenja da opozicija takodje nema sta da ponudi niti zna kako popraviti mnoge stvari...

kostali su me 20 godina zivota a imam 27

pre 13 godina

Ovo je dovoljno da svi politicari kod nas izvrse samoubistvo. Ja ne znam kako bih preziveo pomisao da sam unistio blizu 8 miliona zivota! Sve stranke su se obogatile za to vreme. Ako oni sami ne osecaju potrebu da okoncaju zivot zbog ove katastrofe onda treba narod da reaguje i da im objasni koliko smo besni zbog svega.

logicno

pre 13 godina

...da je najmanje smanjenje zaposlenih u Crnoj Gori! Pitam se koliko je otpustenih iz Srbije poreklom iz Crne Gore?! Ili ini nekako uvek opstaju?

nada

pre 13 godina

Dokle vise da se kuka...kao prvo, nitko ne razmislja sta cemo mi da jedemo...svi su pobegli sa sela i dosli u grad...imanja su prazna...kazu seljaku je tesko...moj pradeda je bio seljak za vreme kralja,radilo se ali se i imalo....i gazda je radio sa nadnicarima...nista nije dobio od kralja...
..."hranio je" deset porodica...i kao zahvalnost posle rata sve mu je oduzeto..
...a danas...seljak nece da zasuce rukave i da radi...vec hoce preko noci da se obogati....
Kako je pocela poznata porodica Straus? Ljudi, citajte malo,a nemojte smao gledati spanske serije!
...kukaju....demonstriraju a svi drze cigaretu u rukama, gospodje sve ofarbane...i svi redom debeli do stadijuma bolesti...
...ceo svet je u istom problemu...

Bojan

pre 13 godina

Prethodnih mjeseci/godina imali smo prilike na b92 i u svim ostalim medijima da citamo kako je Srbija u stvari izasla neokrnjena iz krize i kako se najbrze oporavila. Ko ce da odgovara za ove dezinformacije?

Marjan

pre 13 godina

A takodje je bitno da se ima para za internet. Nije bitno sto narod nema leba da jede, ali ADSL mora da se ima!!! Narode ustani i pokazi svoje nezadovoljstvo. Sve dok se to ne desi, znacice da ste zadovoljni svojim zivotom, zadovoljni ste kako vlast radi i kakvi su uslovi za zivot!!!

ZK3

pre 13 godina

@(darko, 15. maj 2011 18:41)

Jel ti to želiš reći da je Srbe Kardelj opismenio? Ma nemoj! Pa sve ovo se upravo i dešava jer su te tvoje KOMUNJARE uvijek još na vlasti i dok god je tako bolje biti neće. Zašto komunjare? Pa znamo vrlo dobro svi da za vrijeme komunizma, ako nisi bio član partije, nisi mogao ni da uspiješ, bez obzira na svoju kreativnost, sposobnost, poštenje ili obrazovanost. A danas? Isto! Samo što se ne zovu Savez Komunista Jugoslavije (SKJ), već po potrebi: SPS, SRS, DSS, DS, SNS... A kod svih isti princip: nesposobni zbog svoje nesposobnosti ulaze u stranke na vlasti jer to vide kao jedini način ličnog ostvarenja, pošto za drugi nisu sposobni, a to implicira nesposobnjakoviće i poltrone na ključnim mjestima i rezultate kakve imamo. Šta je to drugo nego jednopartijski sistem koji kaže: „ako nisi u mojoj partiji, nisi podoban!“ „Vuk dlaku mijenja, al’ ćud nikada!“

Aristotel

pre 13 godina

Da smo pukli - pukli smo.
Ali bih molio autora teksta malo bolje da proveri informacije.
Tacnije: "U ostalim bivšim republikama plate su, koliko-toliko, rasle. Statistika pokazuje da je skok bio najveći u Makedoniji."

Netacno. Prosle godine je u Makedoniji uveden princip isplate bruto plata, radnici su duzni da sa svog transakcijskog racuna (transakciska smetka) na koji dolazi bruto plata, sami uplacuju doprinose za penzijsko i zdravstveno, itd. Sa njega se automatski skidaju i porezi ukoliko ih ima. Zato je doslo do "skoka" plata u Makedoniji. Prosek neto plata je nesto nizi nego u Srbiji, u prosveti i zdravstvu cak za 30-50%.

Schumacher

pre 13 godina

Statistični Urad Rep.Slovenije :
Stopnja registrirane brezposelnosti v Sloveniji je februarja 2011 bila 12,3-odstotna oziroma enaka kot mesec prej. Število delovno aktivnih oseb se je zvišalo za okrog 800. Aktivno prebivalsvo ololi 935.000
Od tada je otišlo još 7 velikih firmi u stečaj. SCT Ljubljana, Vegrad Velenje, SECOM Črnomelj......

Dragan

pre 13 godina

Turska okupacija i kolonijalna osvajanja su glavni uzroci zasto smo danas daleko iza Velike Britanije, Francuske, Austrije, itd. Komunistickih 50+ godina su glavni uzrok zasto smo danas daleko iza Portugalije, Grcke, Spanije, Irske, itd. Za sta optuziti sadasnju vlast? Pa za to sto smo za njihove vladavine po svim ekonomskim i socijalnim parametrima iza BiH, Crne Gore i Albanije. Nize da padnemo od ovoga ne mozemo. Ko u ovo sumnja, ima bujnu mastu.

Bosna

pre 13 godina

Ma lazu vas evo u susjedstvu nista bolje. Samo ostalo ono da se ceka da komsiji crkne krava pa da kazemo kako nije kod "nas" najgore. Eh, dok dodjemo pameti sve zemlje u okruzenju ce propasti zbog ekonomije povrca iz ko zna gdje i patika iz Kine i malih kredita velikih banaka i slicno. A u BiH, Srbiji, Hr, Makedoniji itd. propada ono od cega sami mozemo zivjeti, bez ekonomskih kriza citavog svijeta (voda, hrana, struja, plodno tlo, sume, malo stanovnika). Al dug nam torzo nesto svima, nikad ta pamet da dodje do glave.

Mario

pre 13 godina

Naravno da nije dobro, ali ovo je ipak samo vrlo povrsna analiza. Ko god predje u CG, BiH, Makedoniju ... moze da vidi kako se tamo zivi, i koliko su im plate 'vece'. Jedna stvar je plata a drugo je koliko si kao pojedinac opterecen kreditima. Dalje, koliko ljudi svesno radi u sivoj ekonomiji da bi izbegli placanje poreza.

alo

pre 13 godina

I nije nei pokazatelj, jer Hrvatska ima kud i kamo stabilniju ekonomiju, a Bosna je nema uopste. Da je lose, lose je, ali ne trebamo se meriti sa gorima od sebe...

Daniel

pre 13 godina

"Srbija je u septembru 2008. godine upošljavala 1,99 miliona ljudi. U martu 2011. godine na radnim mestima je 1,77 miliona građana."

U zemlji od 10 miliona stanovnika, ako ne gresim, ovo je nezaposlenost od 82.3%. Ovo znaci da na 10 ljudi ima najmanje 8 nezaposlenih. Ili to ili ja ne umem da citam.

Lone Star

pre 13 godina

precanin je potpuno u pravu. Djokovic je sjajan teniser i covek, ceo svet mu se divi,ali ne razumem zasto mi o tome toliko pricamo. To jeste sjajno za Novaka Djokovica, ali sta ja imam od toga? Kad odem napolje da mogu da objasnim odakle sam? Mnogo vecu korist bismo imali kad bi bar porez placao u Srbiji. Znate, nije problem kad samo ja nemam da jedem. Kad imaju svi drugi, pa imace i za mene. Ali, kad se suocite sa ciframa iz teksta onda shvatite svu ozbiljnost situacije.

Nataša

pre 13 godina

Da imaju imalo obraza i časti posle takvih podataka svoje politike, oni bi podneli sve ostavke (ili samoubistvo uradili). Ali kako oni to nemaju i kako jedan čitilac pravilno napisao, provode samo "genocidne" interese svojih gazdi na zapadu (ne samo ekonomski pad, siromaštvo a i katostrofalnu demografsku politiku), narodu ostaje samo neprekidnim štrajkovima i ulicom otera tu vladajuću omrženu elitu. Naravno oni preko sredstava masovne informacije (gde sede njihovi ljudi) "ukrašavaju" to katastrofalno stanje u Srbiji. Obećavaju, i neprekidno lažu samo da bi još dobili na vremenu, uveličiti svoje bogastvo sa svim tim tajkunima i oligarhima. A narod polako izumire. Imali srpski narod sile i moći da taj "jaram" koji su nam doneli sa zapada i njihovom "lažnom demokratijom" raskine i preživi novi svetski poredak ?????

Pedja

pre 13 godina

Uskliknimo s ljubavlju Mladjanu Dinkicu.
I njegovom 10 godisnjem ministrovanju nasom ekonomijom.
p.s.
ni ostale njegove kolege iz kaste politicara nisu bolji.
Njaboljeg, ubedljivo, msdju njima, ubili smo 12.3.2003.
Sada zanjemo sto smo toga dana posejali.

vid

pre 13 godina

Ma ja ne mogu da verujem sve ovo. Zasto?
U Srbiji je socijalni mir.
Na ulice i mirne demonstracije ih moze samo izvesti Novak(sa pravom) da proslave jos jednu njegovu pobedu (Novak nije kriv).

Znaci vecini gradjana Srbije je dobro u ovom momentu sudeci po izlozenoj cinjenici.

grobar_CAN

pre 13 godina

Moram da ostavim jos jedan komentar,mada ne morate objaviti posto ste jedan komentar koji sam vam uputio vec objavili.Hvala.

Replika je na post @nindza

Prijateljske i neprijateljske zemlje.
U toj stvari i lezi velik problem u shvatanju ekonomije i saradnje,velike vecine gradjanstva u Srbiji.U EKONOMIJI kao i POLITICI ne postoje PRIJATELJI vec INTERESI.Vecina naseg naroda smatra RUSIJU kao prijateljsku zemlju.Zbog istih verskih obicaja,slicnog jezika,kulturnih srodnosti-ONA TO I JESTE.Nikada nije sa nama ratovala,nikada nas nije ni bombardovala.
Sada,pogledajte RUSIJU.VEKOVIMA kao neprijatelja u Evropi imala je Prusiju,Austro-Ugarsku,Nemacku,manje Francusku...ZBOG CEGA? INTERESA.
Bilo politickog ili ekonomskog.
Danas,ta ista Rusija tesno saradjuje sa Nemackom,Austrijom,i svim ostalim zemljama u Evropi.Ruski gas danas ucestvuje sa 35% u ukupnoj evropskoj potrosnji i snabdevanju..Ne pada im na pamet da RUSE izgradjene odnose (sa bivsim neprijateljima) jer imaju INTERES (i to dobar!)
Da li se obican ruski radnik zapita :" zasto prodajemo gas Nemackoj-to su nam neprijatelji" Kada dobija redovnu platu,kada moze da ustedi za neki odmor,kada detetu moze da kupi cokoladu ili mleko?

Gresku koju je cinio Milosevic,cini i ova Vlada.Ubedjeni su da mogu da "balansiraju" izmedju ISTOKA i ZAPADA.To je mogao Tito samo zahvaljujuci cinjenici da je tadasnja SFRJ bila (i ostala) VECA od Srbije (bar povrsinski).Preko Slovenije je imala put prema ZAPADU,preko Hrvatske i Crne Gore izlaz na more,a preko Srbije i Makedonije-put prema istoku.Veoma znacajan geografski polozaj.Sadasnja Srbija nema nista od toga.Ako hocete iskreno,smatram da ni nasim "neprijateljima" bar strateski vise nije zanimljiva.Rumunija i Bugarska su vec clanovi EU,Albanija u NATO...
Cemu onda prebrojavanje prijatelja i neprijatelja?
A u Kanadi sam imao prilike da upoznam mnoge,obicne ljude,koji su skoro napustili Kinu.Njihove price o pravima radnika u toj Drzavi lice na filmove strave i uzasa.Nesto sto nikada u Srbiji (pa i za vreme komunista) nisam imao za priliku da cujem.Ni jedan privatnik na ovom SVETU NECE ULOZITI U BIZNIS da bi izgubio svoj novac.Prodaja firmi tkz." neprijateljima" koji su ulozili u Srbiju da bi je unistili-najveca glupost i zabluda.Pa ako uzmemo cinjenice,vise su je upropastili "domaci" tajkuni koji se pojavljuju na TV-u sa Pravoslavnim Krstovima oko vrata tezine pola kilograma.Veliki Srbi i patriote.
Sa druge strane,niko nije kriv ovoj Vladi sto dozvoli npr. Hrvatima da uloze novac u Srbiju (i time naprave konkurenciju srpskim firmama) a da ne trazi u isto vreme slicnu uslugu od strane hrvatskih Vlasti.To se gospodine zove-politicka nesposobnost.

USA,Kanada su u Drugom Svetskom Ratu bili u ratu sa Japanom.Danas,tesno saradjuju.Japanske auto firme se nalaze bukvalno u svakoj provinciji u Kanadi.Od Kanade za otvaranje slicnih,dobijaju BESPLATNO zemljiste za podizanje pogona.
ALI,Kanadski Zakon ne dozvoljava japanskim preduzimacima da svoj novac PERU na Kipru,nego placaju porez Kanadskoj Drzavi.Isto kao i radnici koji su u takvim firmama zaposleni.I to veliku sumu poreza.
Opet,da li su za izlazak novca koji bi po svim ZAKONSKIM pravilima trebao da OSTANE u Srbiji krivi NEPRIJATELJI ili domaci PRIJATELJI?
Pozdrav iz Kanade.

Nensi

pre 13 godina

Tek nakon što sam poslala komentar, uzela da sam da iščitam prethodne.. A propos priče o tome gde bi Srbija bila da nije bila 500 godina pod Turcima, pitam se gde li bi bili Turci da se nisu 500 godina zamlaćivali sa nama?

Buntovnik

pre 13 godina

Naravno da smo najgori kad imamo najgoru vladu ne samo u Evropi nego i u svetu. Demokratska stranka je ubila demokratiju kad je spojila sve najgore stranke u jednu najgoru vlast koja je ikad zadesila Srbiju. Gde su god Milosevicevi ljudi tu je nistavilo.

zoran

pre 13 godina

Ja se uopste nisam salio (prethodnih meseci na postovima B92) kada sam rekao da se nasa zemlja izda pod zakup Japanu (51% Japanu - 49% nama). Shvatite ljudi vise...MI SMO NESPOSOBNI, PODLOZNI SMO KORUPCIJI, KRIMINALU,....znam ja da je surovo to sebi priznati, ali kada pogledam unazad (dovoljno dugo sam ziveo u nasoj zemlji),jasno mi je da ovo sto pisem ima podlogu u realnosti.
Nas narod nema jedan,jedini promil drustvene svesti. Zapravo da pitate ljude na ulici nece ni znati sta je to drutvena svest. Sta dalje ocekivati..?
Zbog toga se ne treba stideti i pozvati pametnije,vrednije,postenije od sebe i pratiti ih ,te nesto i nauciti. Ovako idemo u provaliju kao drzava, kao narod. To je toliko izvesno kao sto je izvesno da Sunce izlazi na istoku svaki dan.

Secam se vremena u staroj Jugoslaviji. Razgovaraju komsije o nekoj popravci na kuci ili automobili ili slicno. Jedan se zali drugome kako mu je tesko kupiti ili nabaviti neki deo,alat,konstrukciju...odmah ce ti ovaj drugi izaci sa "resenjem":"Ma ne brini. Imamo mi to u preduzecu koliko hoces.Donecu ti sutra." To vam je slika Srbina.

Kakvog vodju moze da zasluzi jedan takav narod...? Nema tu iznenadjenja.

Imam rodjaka koji radi u Simpu.
Pre nesto vise od godinu dana, dodjose nasa dva ugledna politicara u obilazak pogona. Kada su zavrsili obilazak napunise dva kamiona sa namestajem (dzabe) i svaki je otisao na adresu jednog od njih. Necu da im navodim imena, ali ovo sto vam pisem je ziva istina. Moj rodjak je sprovodio naredjenje koje je dobio "odozgo".

Vladan

pre 13 godina

Pa dobro, to je mislim i dobar deo nas koji zivimo u Srbiji i prepostavljao. Sjajno je to sto se neko usudio da iznese ovu istinu, a takodje i neko da je javno objavi. Svaka cast osoblju i urednistvu B92, to je pravo novinarstvo!

Logicno se postavlja pitanje ZASTO JE OD SVIH BIVSIH REPUBLIKA SFRJ SRBIJA U NAJGOREM EKONOMSKOM POLOZAJU? Ako pogledamo put svake republike pojedinacno od raspada pa do danas otkricemo lako i uzrok.

Sustina je u tome koliko su domaci likovi u svakoj republici ponaosob imali vremena i pomoci vlasti da pre dolaska stranaca oforme svoje privatne firme. Poenta je da ni u jednoj republici pre rata nije bilo vecih privatnih firmi, a obzirom da su sve republike po raspadau SFRJ objavile smrt socijalizmu, to je od sustinske vaznosti bilo ko ce imati glavnu rec u privatizaciji drustvene svojine.
Tamo gde su stranci dosli ubrzo po razlazu od SFRJ nastali domaci privatnici nisu imali iole znacajnije sanse u trzisnoj utakmici sa jakim stranim kompanijama. To su pre svega Slovenija i Makedonija.

U Bosni i Hrvatskoj, a posebno Bosni, ratni, ili “polu ratni” uslovi su duze postojali pa je strani kapital okasnio sa ulaskom. Tako da su se tamo u medjuvremenu uspeli pojaviti relativno mocni domaci privrednici (tajkuni), koji su i pored stranaca opstali i do danasnjih dana.

E sad, Srbija je bila pod rezimom sankcija od strane celog sveta od ’92. pa do 5-to oktobarskih promena. Te sankcije su nas u sustini i dovele u situaciju gde smo sada.
U tom okruzenju sankcija pod Milosevicevim rezimom u Srbiji se iz jedne grupe probisveta, bitangi i najgoreg ljudskog soja koji je tesno surovao sa tim rezimom razvijaju nasi, sada nazovi “ugledni biznismeni”. Ti stvorovi su u vreme najveceg stradanja i propasti svake vrste Srbije i njenog naroda krenuli da zaradjuju svoj prljavi kapital, svoje “prve milione, desetine i stotine miliona”. Najobicnijom trgovinom, zastupstvom svih mogucih svetskih marki, a u pocetku dilovanjem sa gorivom, lekovima i sl. uz neopisiv monopol koji su dobili na trzistu Srbije, potpomognuti do maksimuma od Milosevicevog rezima oni su napravili svoje tajkunsko carstvo. Postalli su najveci krokodili u bari, a nepostojanje stranog kapitala i ikakva konkurencija im je omogucilo da postanu kapitalci. Punih 8 godina su imali na raspolaganju da bujaju u najboljem okruzenju za njih...

Oni su u tom periodu sa Milosevicem prakticno kroz razne marifetluke, a posebno kroz hiperinflaciju, pokupili (pokrali) pare vecine, pre toga, uspesnih srpskih preduzeca, a podosta i iz narodnih slamarica. Ipak, iako su vecina preduzeca propala Milosevic ih iz nekog razloga nije prodao, tj. privatizovao...

To je ostavljeno DOSmanliljama. Oni su sada finansijski ogoljena preduzeca trebali da prodaju, tj. imovinu i opremu koja im je ostala.
Tajkunima je jasno da ako se zemlja otvori i strane kompanije udju u privatizaciju drustvene imovine oni nece imati ikakve sanse, a i celo buduce poslovanje ce im biti ugrozeno. Zato u trulom dilu sa DOSmanlijama stvaraju klimu gde se strani investitori dozirano i na kasicicu primaju u Srbiju i to tamo gde njima cine najmanju stetu...
Posledice vidimo, rasprodato sve tajkunima za bagatelu te prazna drzavna kasa, proizvodni pogoni ugaseni, umesto njih nikli trzni centri, ili stambena naselja, proizvodnja destkovana i sva se privreda malte ne svela na trgovinu koju drze tajkunski monopolisti...A od toga leba nema. Bez proizvodnje i stvaranja nove vrednosti nema boljeg zivota i boducnosti...

Proizvodnju nam nece omoguciti domaci tajkuni, vec samo ulazak ozbiljnih stranih kompanija i njihove investicije, a to jos nije ozbiljno pocelo...FIAT je samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo...Izgubili smo deset godina i ponovo smo u 2000., ko nam je kriv za to? Daj barem da organizujemo onaj 6. oktobar koji je izostao pa da bar krenemo na ispravan nacin!!!!

XYZ

pre 13 godina

Одавно нисам прочитао поштенији текст о српској економији. Свака част за Б92.

grobar_CAN

pre 13 godina

Sta je to Srbija IZVOZILA,PROIZVODILA pre krize koja je zahvatila vecinu razvijenih zemalja da bi osecala "posledice"?
Glavni pokretaci ekonomije u vecini zemalja su industrija i poljoprivreda.
U Srbiji oba sektora NISU zaposljavali vecinu radnika ni pre krize.Vecina radnika se zaposavlja u sektoru ugostiteljstva (pretezno),gradjevine,i naravno u DRZAVNIM institucijama.
Vlada ni pre krize nije radila na oporavku INDUSTRIJE i POLJOPRIVREDE.Vecinu stvari UVOZE.Ono sto i radi u sektoru INDUSTRIJE su uspeli da prodaju (verovatno zato zaposleni jos i rade u takvim firmama)
EKONOMSKA KRIZA je samo jos jedan izgovor kompletne nesposobnosti srpskog rukovodstva.Rezultat bi bio slican i bez krize koja je drmala razvijene zemlje.
Gospodo u Vladi-nije isto kada jedan tehnicar ili visokoobrazovani strucnjak pronadje posao u svojoj struci ILI kada je bukvalno PRIMORAN da postane KONOBAR (da bi vi popravili svoju poraznu statistiku u vezi zaposljavanja)Pricate gradjanima Srbije o ulasku u EU i dovodjenju stranih investicija...Dobro.Recimo da dovedete Toyotu,Mercedes,Hondu...(auto industrija) Gde ce u srpskoj industriji ovakve firme naci podrsku?
Da li je vama uopste jasno da jedna npr Toyota,pored cinjenice da u samoj firmi zaposljava 3-4000 radnika ,VAN firme zaposljava jos barem 2000 radnika koji prave delove,rade na opravkama,proizvode dodatne stvari koje su takvom gigantu neophodne?
Zar mislite da ce oni da dodju pa da placaju svaki dan UVOZ delova koji im je neophodan? Zato se i pored "skuplje" radne snage opredeljuju za zemlje koje imaju ovakve kapacitete.A vi u Srbiji nikada niste radili na ozivljavanju malih privatnih preduzeca koji bi ovaj posao i te kako dobro obavili.Pozdrav iz Kanade.

mary

pre 13 godina

nemoze u Beogradu da u proizvodnim delatnostima radi svega 13,500 radnika,za grad od blizu 2 miliona stanovnika.To je nedopustivo.Bolji pokazatelji nisu potrebni.U prevodu neproizvodnja,, budzetlije,kojekakvi konsultanti,analiticari,politicari,nevladine organizacije,silni menadzeri i jos sijaset parazita koji zive na teret ovog bednog naroda i sitnih preduzetnika.Zato nam se zatvaraju hiljade malih radnji zbog OGROMNOG administrativnog aparata.Svi bi voleli da zive a neko drugi da proizvodi i radi za njih.MORA BEOGRAD DA RADI a ne da se dici sa nocnim toboz zivotom najboljim u Evropi.Dicite se sa inzenjerima,privrednicima(ne tajkunima)graditeljima a ne pevacicama,manekenkama,politicarima....

DzoniKG

pre 13 godina

I da samo izkomentarisem ovo posto mnogo vredja "Dokle god stanovništvo ne želi bolne reforma i država ih ne sprovodi, s razlogom ćemo biti siromašni i nezadovoljni, kaže Aleksnadar Stevanović." STANOVNISTVO JE HTELO REFORME ,VLASTODRSCI SU DOBILI 5.OKTOBRA OD NARODA MANDAT ZA PROMENE I ODRESENE RUKE ali sta se desilo umesto toga,desila se NEVIDJENA pljacka drzave zvana privatizacija ,sve u vezi nje nije radjeno da zemlji bude bolje vec da vlast i njihovi puleni zarade za tren oka MILIJARDE eura.
I danasnji premijer SRbije (da li cete pustiti komentar ili necete time cu da a vidim da li ste za srbiju ili mafijase) je obican KRIMINALAC koji je kao precednik agencije za privatizaju poklonio svojom drugovima krimosima silna preduzeca bez ikakvog tendera...a u isto vreme i sam postao bogat!NJihov cilj nije bio da ta preduzeca bolje radi vec da ih opeljese do zidove i strpaju na svoje privatne racune pa smo tako dosli do neverovatne CINJENICE da je danas proizvodnja manje nego i za vreme SANKCIJA sto je za verovali ili ne.A Srbija samo moze od toga da zivi na duzi period..nece moci vecno na zaduzivanje.

aleksa

pre 13 godina

Posledice krize su u stvari posledica neogdovodnog vodjenja privrede u Srbiji u periodu 2001-2008 (odnosno do pocetka krize), zarade su nerealno prepumpavane, privatizacija je odlagana, lose fabrike vestacki odrzavane u zivotu, kurs dinara precenjen, hronican deficit budzeta i platnog bilansa i td, itd. Sada je sve to doslo na naplatu odjednom i zato je toliko bolno. Izlazak iz krize je jasan: vise rada, potrosnja samo onoga st5o je zaradjeno, nemilosrdna borba protiv kradja i korupcije... zvuci jednostavno, a da li smo dovoljno pametni i uporni da tako nesto konacno i uradimo?

Milisav

pre 13 godina

Ekonomista lupa gluposti - ili nešto što mu je neko drugi rekao da kaže.

"Srbija je na pola puta između socijalizma i kapitalizma i nije u stanju da se nosi sa spoljnim poremećajima. Plaćamo to što narod ne želi reforme, a država ih ne sprovodi."

Narod je glasao za reforme, ali političari u ovoj zemlji se bave politikom iz jednog jedinog razloga - 'leba bez motike. Sve ostalo su floskule. V. dr Koštunica jednom je za najveće političko dostignuće u Srba istakao promene u amandmanima na Ustav kojima su izjednačene društvena, državna i privatna svojina. Umesto da društvena svojina ne postoji kao u svim normalnim državama. Ona je temelj na kojem počiva propast ovog društva. A armatura su javna preduzeća. A u njima alavi koji svojim rukama u životu nisu ništa stvorili osim što su mahali nekom idejom, zastavom, strahom, mržnjom... I koji će kravu da nastave da mozu dok ne krene krv - nema veze što sviće novi dan u kojem će moći samo da pogledaju u svoje krvave ruke. I da opet potraže krivca u nekom drugom. Oni su ti koji dopuštaju da možda i 70% novca u ovoj zemlji pliva kroz sive tokove - i na to ne plaća porez. Oni su ti koji ne dozvoljavaju povraćaj imovine otete vlasnicima nakon II sv. rata. Oni su ti koji ne dozvoljavaju da se zna šta je čije i kako ko rukovodi sa tim (bilo to privatno ili društveno). I što je najvažnije - plaća porez.
Analizirati sve ostale "procente" koje je ekonomista naveo je bespotrebno - to je priča "ispod drugog ili trećeg vela", posledica, nebitna za suštinu.

vojislav948

pre 13 godina

Ne treba se čuditi. Ovo je lik i delo našeg nadaleko čuvenog stratega i ekonomskog eksperta za krah, gospodina Dinkića, koji je uz blagoslov gospodina Tadića radio šta je hteo i šta je znao, a poražavajući rezultati govore da nije znao ništa.

само будале купују

pre 13 godina

Само у Србији један џемпер може да кошта 4000 (на снижењу) иначе је 5000. 4000 је отприлике око 35 фунти или 40 евра. За те паре било где у Европи може да се узме на попусту изузетно добар квалитет. Али само код нас лопине држе бутике по центру града и продају маглу која по квалитету не може да се мери са правим квалитетом. Срамота је што они који имају паре немају осећај за правилну тржишну економију. У Србији то док буде пролазило, бићемо сиромашни. Како може џемпер да буде исте цене као у Лондону а да су нам плате 5 пута мање ?

Brkajlo

pre 13 godina

Misleci da se po stoti put pise o istoj stvari premotah na kraj citajuci na blic. I procitam zadnji pasus, i mogu samo da kazem svaka cast gospodinu Aleksandru Stevanovicu - jasno, koncizno i ravno u metu.
Dakle moramo mnogo vise da radimo i mnogo manje da trosimo ono sto nismo zaradili. Ne verujem da je vecina ovog naroda toliko slepa da bi to kaznila na izborima, ali takav presek bi morao nadasve posteno i dosledno da se sprovede. Imamo li sposobne da valjano izvedu takav gambit? Ili cemo morati korak po korak i cekati 2050 da stignemo jednu Sloveniju...

Aleksandar

pre 13 godina

Ma to prosto nije tacno. Gledao sam RTS Vesti i oni kazu da se dobro zivi. Mora da svi grese a oni su upravu.. ovo mi zvuci poznato hmmm

Apache

pre 13 godina

Sriji izbori ne mogu pomoci. Srbija je u sukobu sa zdravom logikom, kompetencijom i prvenstveno sa stvaralackim radom. To je sustina propadanja i agonije ove drzave.

ex demokrata 1

pre 13 godina

Ako NSZ ima taj zvanican podatak o broju nezaposlenih onda ne treba sumnjati,neko ko se ne prijavi na biro onda i nije nezaposlen ?!
Cudi me da niko ne uvidja zasto su plate takve,sve je pocelo kada je Krkobabic trazio penzije kakve je dobio,to je islo na ustrb povecanja zarada javnom sektoru,i danas to traje,imamo najvise prosecne penzije a najnize plate u regionu. Inflacija je takodje nepoznanica,zasto se javlja i ko je generator,ocigledno posle zamrzavanja plata i penzija da je u pitanju drzava koja uopste ne stedi,ogromne pare daje kroz javne nabavke!
Ova Vlada jeste najgora do sada,gori su i od Kostunice i to visestruko,uopste cak ne znam da li imaju bilo koji pozitivan rezultat,ma utopija je uopste i komentarisati vise bilo sta jer je u sustini besmisleno,nikome u Vldi nije stalo !

protestant

pre 13 godina

Ljudi,ovde je sve jasno.Pitanje je samo kako ovu vlast koja je potpuno delegitimisana promeniti?Opisivati stanje u Srbiji je krajnje ne delotvorno!Obavezna literatura za one koji žele da saznaju kako do promena je knjga dr.Rudolfa Arčibalda Rajsa:"ČUJTE SRBI!".Onima kojima dosad nije bilo jasno,posle čitanja ove knjige moraju da sklone koprenu sa očiju!U akciju.Prvi korak je pad ove od naroda otudjene vlasti!Izbori odmah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hasta siempre!!

pre 13 godina

@darko
Druze, svaka cast na komentaru! Hteo bih samo jos nesto da dodam, 90' godina je krenula stravicna pljacka drzave i naroda koja i danas traje, a da bi se oprali, politacari nas lazu vec 20 i kusur godina da je to zaostavstina kredita uzetih u vreme SFRJ. Jesmo uzimali, ali je veliki br. bio BESPOVRATAN! Osim toga imali smo VELIKI broj veoma uspesnih preduzeca koji su sklapali poslove u celom svetu i donosile desetine milijardi $$ godisnje...

Revoltirani...

pre 13 godina

To! Tako nam recite! Istinu, ma koliko ona bolna bila. Dokle vise da nas nasi ministri lazu kako smo mi dobro prosli ili cak kako smo "profitirali od krize". Sta smo mi? Veverice?

Da razjasnim jos nesto. Ne pripadam ni ovima, ni onima. Svi oni zajedno zasluzuju isti tretman...

manda071

pre 13 godina

Bitno je da "VLADA" brine o srbijanskom narodu. Cvetkovic kaze bit ce narodu jos bolje. Ma trebao bi narod Srbije sto prije to bokje da se rijesi ovih korumpiranih neznalica.

Boris

pre 13 godina

privatizacija, Dilojt, agencija za privatizaciju, cementare, zemunsku klan - Ceda Jovanovic, drumska mafija, carinska mafija, zuta mafija, kofer, koridor 10, mrkonjic - rokovi, most od 400 mil.- Djilas, Kolubara- eps, privatizacija-telekom, Mladjan Dinkic ..., Miskovic, Beko, Djunic, Reketi, Veze, podmicivanje, saplitanje!
Ljudi CUTE a SRBIJA umire!!!

Aleksandar Grozni

pre 13 godina

Naslusali smo se prica kako nam kriza nemoze nista kakoje to sansa Srbije i mnogo drugih gluposti ove nase jadne vlasti.Nazalost ni vlast ni opozicija nemaju ni znanja ni program,a cinimise ni zelju ,kako da ovu zemlju spasu ekonomske katastrofe kojaje vec na pomolu.Pokazalose da su glavni programi svih njih ,vlast,novac,zbrinjavanje familije i poslusnika,sto vece bogacenje,pa kad sve propadne a oni gazde cele Srbije.E malosu se prevarili ima jos Obrenovica Karadjordja,u ovoj napacenoj zemlji pa treci Srpski ustanak je na vidiku,pa vidite gdecete i stacete gospodo pohlepna.

Miljan

pre 13 godina

A demokrate su nam 2008 obećavale med i mleko, citiram "ovo je šansa koju ne smemo da propustimo!" e pa bolje da smo je propustili, u svakom slučaju, drage demokrate sledeću šansu nećete dobiti.

Srđan Šaper

pre 13 godina

Šta to radite vi sa B92?! Odmah da ste sklonili ovu vest! Je li Boris lepo rekao da se mora širiti optimizam na svakom koraku!? Vraćajte opet vesti o Đokoviću i o tome kako se obračunavamo sa organizovanim kriminalom!

Relator

pre 13 godina

Treca generacija sam malih preduzetnika u porodici i zajedno smo zakljucili da kraljevine do danas nije bilo gorih,korumpiranijih,pokvarenijih,lazljivih,beskrupuloznijih a ujedno nesposobnijih pripadnika i provodilaca vlasti i to sa sve njihovom opozicijom...OVO CE BITI POSLEDNJA GENERACIJA KOJA RADI U OVOJ NAZALOST NJIHOVOJ A NE NASOJ DRZAVI...
p.s.ovo nije Srbija
Srbija je moja porodica ma gde bila!
MA KOME PISEM KAO DA CE TO NESTO PROMENITI I 300 POZITIVNIH KOMENTARA I NOVIH 500000 NEZAPOSLENIH NECE SPRECITI CAREVE U UPRAVI /do zadnjeg opstinskog cate/ DA SE OSECAJU I ZIVE CARSKI.

AlexP

pre 13 godina

Znam da ce mnogima ovo nece dopasti i da cu dobiti mnogo minusa ali: kakav narod, takva vlast! Uvek bilo i uvek bice. Bolje da istini pogledamo u oci.

PSR

pre 13 godina

Svako preduzece tj. pravno lice je uglavnom propadalo sumanuto/kriminalnim privatizacijama petooktobarskih vlasti za koje sam i sam glasao. Pravna lica koja su proizvodila i omogucivala zivot ljudi u ovok zemlji su sistemtski unistavana. Ti ljud su tajkuni i polutajkuni i kriminalci. Mogu se imenovati. Glasacu za svakog ko bude ponistio sumanuto lose privatizacije i ko bude obecao da ce imenovati ljude u Agenciji za privatizaciju odgovorne za ovo. NAJVECE ZLO je upravo unistavanje pravnih lica u Srbiji. Sa pravnim ide i propast fizickih lica ...

Mala Sirena

pre 13 godina

Da je neka druga stranka bila na vlasti sigurno je da krizu ne bismo u ovolikoj meri osetili. To nam samo govori koliko su nesposobni ljudi koji vode nasu drzavu.

mira j kumodraz 2

pre 13 godina

Sramota je sta su nam uradili! Zasto nije ovakvo stanje u drugim zemljama??? Pa zato sto drugi politicari znaju kako se rukovodi drzavom u kriznim situacijama!

Spiridona

pre 13 godina

Srbija je na putu za Pakao!!! Skoro sve nam je u porastu: broj nezaposlenih, siromasnih, bolesnih, ogorcenih, cak i racuni za komunalije vrtoglavo rastu, kao i cene osnovnih prehrambenih proizvoda, jedino su zarade sve manje!!! Slika Srbije izgleda kao scenario za najbolji horor film ikada napravljen!!!

zadnje vreme

pre 13 godina

Milosecic je imao kontrateg devedesith u opoziciji koji su narodu davali ono sto zadnje umire, NADU. Ta opozicija je dvehiljaditih ubila u narodu NADU.Sada smo u kolektivnom getu u kojem su bile socijalisticke zemlje do devedesete godine bez nade da moze bilo sta lepo da nam se desi.A desice se. Ko u Rumuniji, iz cistog mira odjednom, iz najsmesnije gluposti nestace sistem koji urusava sam sebe, koji ponizava sopstveni narod. Nestace i pozicija i opozicija i doci ce konacno novi ljudi.

Nensi

pre 13 godina

Zašto forsiraju privatizaciju toliko? Šta je ona dobro donela bilo kome, osim novokomponovanih vlasnika, tajkuna, miškovića, Peconija itd? Šta će nam privatizacija? Od 45-e godine do 1980-e gradilo se, otvarala se preduzeća, rastao društveni bruto proizvod, zapošljavali se ljudi, opremale bolnice, imali smo besplatno školsdtvo i zdravstvo. I sad socijalizam ne valja? Kome, bre, ne valja? Ovi pokraše sve pod firmom da nas vode u Evropsku uniju? Pa, koj ću ... gladna u Evropskoj uniji, a i koji će Evropska unija mene (tj, nas)? Dajte, ljudi, prave nas majmunima da se nakradu DRUŠTVENE, tj, NAŠE imovine, još malo. Kad će im biti dosta? Ustajte, prezreni na svetu, svi sužnji, koje mući glad....

Dzoni

pre 13 godina

@Slobix
Niste vi nista propustili.Privatizovali ste i poklonili sebi i pajtosima 90% drzave samo radi pljacke.Kako to da Slovenci propustise privatizaciju Telekoma pa imaju 5 puta veci GDP od Srbije.Kako to Slovenci ne prodase Luku Kopar,Petrol,Slovenacke banke ,Gorenje ,Farmaceutsku industriju ,kako to kod njih i dalje sve drzavno a imaju veci GDP per capita od jedne Juzne Koreje.Zato sto nemaju lopovsku vlast i ne moraju da brinu da ce da se te firme pljackaju kao kod nas,niti prodaju svoju drzavu tek tako za kovertu ispod stola..npr I Misko i Ivica Todoric su pokusavali da kupe MErkator ali Slovenci se ne prodaju svakom jer znaju ljudi STA HOCE i sta je dobra prodaja a sta LOSA.Zalosno je ali moram reci da dok su nam ekonomijom upravljali SLovenci I hrvati za vreme SFRJ to je i licilo na nesto ,cim su Srbi preuzeli kormilo od tog momenta srpska ekonomija zna samo za pljacku i rasprodaju i ne vidim da ce to ikad da se promeni.A ovi tzv "demokrate" i LDP su ucinili meni koji sam bio jedan od prvih u Otporu da mi se demokratija ogadi do kraja zivota.

uspeh

pre 13 godina

Sada smo stvarno lideri u regionu a i sire....ako nemamo s necim dobrim, bar da u losim stvarima budemo najbolji!

A oni svaki dan na vestima, samo nam mazu oci i stalno pricaju o novim radnim mestima, preduzeca pred stecajem a ona koja rade prodaju....radnike na ulicu, ali nema veze, mi smo lideri u regionu!??

revolucija do kraja!

pre 13 godina

Ovo je dovoljno da svi politicari kod nas izvrse samoubistvo. Ja ne znam kako bih preziveo pomisao da sam unistio blizu 8 miliona zivota! Sve stranke su se obogatile za to vreme. Ako oni sami ne osecaju potrebu da okoncaju zivot zbog ove katastrofe onda treba narod da reaguje i da im objasni koliko smo besni zbog svega.
(kostali su me 20 godina zivota a imam 27, 15. maj 2011 02:33)

Potpisujem,sve stoji sto je covek napisao.Ni jedan od tih propalih politicara nije vredan ljudskog zivota koji su upropastili i upropascavaju.Zemlju rasturili i rasprodali,opljackali dovoljno da se ni 10 generacija ne oporavi a kriminalu otvorili sirom otvorena vrata dok siromasne niko ne slusa.Na hiljade malisana ne moze ni normalan obrok dnevno da ima,skolovanje postalo biznis za propalitete od stranackih direktora,sport spao na naj nizu tacku zbog kriminalaca koji vladaju i u tim granama...spisak je dug a kazna se zna kakva je.
Za izdaju otadjbine i unistavanje domovine kazna je... mnogi znaju koja.

Vlada Edmonton

pre 13 godina

Pa ove nesposobne politicare koji su doveli nesposobne ekonomiste na rukovodeca mesta, izabrali su gradjani Srbije. Ja sam odavno shvatio da je lakse promeniti zemlju, nego nesto u zemlji. Neka vam je Bog na pomoci.

Prota Mateja

pre 13 godina

A sta kaze ona ****** od predesednika Vlade Cvetkovic, i sef mu Tadic na to? Pa naravno nista, a gradjani ce opeyt glasat i za njih na izborima. Cini mi se da nikada u celoj nasoj savremenoj istoriji nismo imali goru vlast od ove sadasnje.

tabasco pit

pre 13 godina

na pola puta smo od socijalizma do kapitalizma.... Ja mislim da nismo. Mi smo na stramputici. Iz samoupravljanja nikada nismo izasli. Mentalno smo u vreme socijalizma, a po stvarnosti u doba najgoreg feudalizma i politickog i privrednog.

Zakoni su nam toliko losi da je pravo cudo kako privreda uopste radi. Nema direktora ili vlasnika firme koji moze mirno da spava, jer i da je najposteniji, zakonodavstvo je tako da ga neko moze veoma lako da strpa u zatvor. Mi imamo jedini na svetu zloupotrebu sluzbenog polozaja u sopstvenom preduzecu, mi jedini ne dozvoljavamo vlasniku da proda sopstvenu imovinu ako nije raspisao konkurs, mi jedini na svetu ne dozvoljavamo direktorima da upravljaju, vec imamo situaciju da kao u doba komunizma sve odluke mora da donosi radnicki savet (koji se sada zove skupstina akcionara ili upravni odbor), mi jedini na svetu imamo zakone koji mogu da se tumace i ovako i onako, samo je kod nas sramota zaraditi, i oni koji se usude da nesto zarade, oni su pod lupom, dok neki drugi bez problema uzimaju milione i niko im nista ne moze,... Selektivna pravda je najgora, a u ovoj drzavi je samo ona na snazi....
Kada je tako, onda imate slucaj da samo oni koji rizikuju, koji bez problema ulaze u prevare sada profitiraju. Zato nemate ozbiljne privrednike, zato su nam najozbiljniji oni iz kriminogene sredine.
Promena zakona ali pod hitno, promena svesti jos hitnije i tek tada mozemo da kazemo da smo na pola puta...

Milos

pre 13 godina

Srbija sa svojom glasackom masinom i mentalitetom naroda nemoze zasluziti bolje i nece biti bolje ovde, nikada. Setite se pocetaka i krajeva svakod od nasih Lidera poslednjih 200 godina nase istorije, uvek nam je bio kriv neko drugi ili treci, a najveci paradoks je da smo najbolje ziveli pod diktaturom jednog ne-Srbina i komuniste. Nema u nama pojedinacno dovoljno vrednosti da bi bilo svima malo bolje. Mi nismo u stanju da izaberemo a ni da kaznimo nepoverenje u dovoljnoj vecini da bi se vlastodrsci opametili, medjusobno smo podeljeni i posvadjani, jadni smo i bedni.

PPeca@SER

pre 13 godina

Zasto objavljujete ove lazi i bljuvotine? Pa u prvoj vesti Premijer kaze kako je sve procvetalo nakon rekonstrukcije. Nemojte da zamajavate narod, bas je sve - eeeeeeekstra.

volander

pre 13 godina

Odavno mi sve to znamo i osecamo na svojoj kozi( izuzetke kao sto su razni prevaranti i politicari ne spominjem)
Pitanje je kako im to objasniti, mislim na vlast, da im je vreme da odu i da vrate sve sto su opljackali

bandere cekaju

pre 13 godina

Ovi su dotukli ono sto Sloba nije uradio. Sloba nas je ugazio a ovi jos razmrljali sa cipelom. Sloba i ovi su ista banda. Ni jedni ni drugi ne rade za Srbiju. Ustvari, ko je to iz vlasti domaci?

goran

pre 13 godina

NAJGORI smo u svemu zato smo NAJGORE i prosli.
Svuda samo LAZ, KORUPCIJA i KRIMINAL!!!
Ocito je da ovom "drzavom" vlada zlocinacko-kriminalno udruzenje!!!

Dzabe smo krecili )):

pre 13 godina

Ma ovo je nemoguce, pa zar nas vrli predsednik i premijer nisu izjavili kako smo izasli iz krize, odnosno kako smo Cunami preziveli na nogama? Pa kome sad da verujem, njima ili sebi?
p.s.
e u cemu smo mi lideri, tuga...

Miki

pre 13 godina

****** Narod je hteo reforme i zato je plebiscitarno glasao 2000te godine za DOS. No taj DOS/DS je prevario narod i vlast nije koristio da reformise srpsko drustvo vec da otima i pljacka . Na primer 2000te godine imali smo 8.000 zaposlenih u drzavnoj upravi a danas imamo 30.000 i ako je jedno od predizbornih obecanja DS-a bilo smanjenje drzavne uprave.

Za sve promasaje i propast iskljucivu odgovornost snose predsednik Boris Tadic i Demokratska Stranka.

Oni su ti koji su obecavali 500.000 novih radnih mesta, 1000 evra od akcija, rast standarda plata . Oni su ti koji su svojom politikom proizveli suprotan efekat.

student veciti

pre 13 godina

ubedljivo najgora "drzava" 20 godina su na vlasti ne znam na koga mogu sad da se vade, od kad sam se rodio ne znam za normalan zivot

Nishlija

pre 13 godina

Ovaj tekst treba iskopirati i deliti gradjanima od Sombora do Vranja. Bravo za komentar 27 godina . Potpuno se slazem sa tobom !!!

Bojan

pre 13 godina

Nasa kriza nije deo svetske krize vec je delo domace nekompetnetne i korupcionaske vlasti u udruzenju sa isto tako nekompetentnom i lopovskom tajkunskom nomenklaturom. Mi nismo Japan ili Juzna Koreja jer nikada nismo ni bili u toj meri deo svetske ekonomije da bi svetska kriza imala toliki pogubni efekat na nas. Ovde nijedan tajkun nije napravio firme na normalnim trzisnim osnovama vec iskljucivo u saradnji sa politikom. Takvi ljudi nisu nista drugo mogli da smisle osim monopola na mleku ili maloprodajnoj mrezi (naravno uz pomoc drzavnog aparata) ili da uzimaju firme za dzabe radi nekretnina, kao da trebaju nekome nekretnine ako niko nista ne radi i ne privdredjuje. Od takvih ljudi u eliti koju vode zemlju nismo mogli ni da ocekujemo bolje rezultate. Nazalost, elita je ogledalo naroda. Koliko je obrazovan, samosvestan i utemeljen u normalnim drustvenim vrednostima neki narod takvu elitu i ima.

Sta da kazem drugo osim niko nam nije kriv vec mi sami. Kakvu corbu kuvamo takvu cemo i da kusamo.

bosko

pre 13 godina

Koga lazete za prosek plate u Srbiji? KOjih 350 evra. Evo ja cu raditi za pola od toga, lazoviiiii. Svi oko mene rade za 17700. Ko pumpa te cifre?

cvele

pre 13 godina

cim se malo sredi stanje gledacu da zatrazim azil.ovde nema buducnosti u svakom pogledu.znaci bezanija iz sopstvene zemlje. volim beograd ali stvarno mi se ovde vise nezivi.pozz

slavko-licno

pre 13 godina

Svaka cast Borise(NE TADICU),za komentar,svaka ti je ko u NJegosa!!!!
Ali badava moj prijatelju,Srbi su lud narod (DR.Jovan Raskovic),nema nama spasa.....!!!!

Vojvodinac

pre 13 godina

Dobar tekst, ali nepotpun bojim se!
Zasto ne napravite presek, po principu drzava osiromasila, pad standarda, rast nezaposlenosti, a sa druge strane od vladajuce klike taj i taj pre krize imao toliko a sada ovliko, pa onda imovinsko stanje istaknutih tajkuna, pa proveriti gde rade clanovi porodica funkcionera na vlasti (do jucerasnji lezilebovici i nezaposleni preko noci postase savetnici, clanovi UO, pomocnici ministara, gradonacelnika..).
Tek tada bi clanak dobio potreban smisao, jer ne zaboravite, u Srbiji je narod poprilicno sludjen, pa se sve mora nacrtati.
Pocnite sa Djilasom, Dulicem, Krkobabicem, Petrovicem, Djelicem, dinkicem..... ma pocnite sa bilo kim, nema promasaja, svi su se obogatili radeci "svoj posao" najgore od svih do sada!
Da mi je neko pre 5 godina rekao kukacete za Kostunicom, smejao bih se!
Sada to gledam potpuno drugacije nazalost.
Bili izbori u Septembru, Decembru, Aprilu 2012 nije vise vazno, ali n+bih voleo da vidim napokon nekoga iz sadasnje vlade iza resetaka posle toga, zbog svega sto su nam uradili, i sta nam i dalje rade!

kostali su me 20 godina zivota a imam 52

pre 13 godina

@ kostali su me 20 godina zivota a imam 27

Nije dovoljno, nego i potrebno. A ako neće sami, moraćemo da im pomognemo.

Igor

pre 13 godina

Aristotel-jedno si pogresio,a to je da neto zarada u MKD oko 350 eura i da kod nas puno vise vrede te 350 eura nego kod vas i da kurs Denara je stabilan vise od 10 godina i cene su u predhodnih 10 godina prvi put promenjene predhodnih nekoliko meseca radi svetske krize.

Зоран

pre 13 godina

A Stevanović: "....stanovništvo ne želi bolne reforme i država ih ne sprovodi, s razlogom ćemo biti siromašni i nezadovoljni."

Kakve su to "bolne" reforme? Šta to podrazumeva? Šta će to da boli? Koga će sve da boli i koga će najviše da boli?

Ево ја да ти кажем: 30% из школства, 30% из здравтсва и једно 40% из државних установа плус 30% из државних фирми. Сад ће они, само да прођу ови следећи избори. У сваком случај мука тек почиње, са њима или без њих, са отпуштањима или без.

Uros

pre 13 godina

I odmah svi znaju sta smo sve propustili... I ko zna sta sada sve propustamo, ali nikoga nema da to kaze... Ili mozda nema nikoga ko to zeli da cuje, ali svi zele da slusaju o Ceci, Tomi, Djilasu i mostu, Bati Kan Kanu, Toletu i sl. Mozda bi i oni koji uticu na javno mnenje mogli malo vise da naprave frku oko vaznih stvari, a ne da radi tiraza stalno prave vasar i bave se glupostima... A posle, kad je sve gotovo, kao lesinari, ne znaju ko ce vise da ispira usta time sta je moglo da se uradi i sta je propusteno i koliko smo propali... nema veze, imate vest, clanak... gde su svi ti strucnjaci i analiticari iz ovog clanka? ovo sve zvuci dovoljno ozbiljno da neko moze sa pravom da se zapita zasto vesti i emisije nisu bile pune rasprave o ovome u proteklih godinu-dve, i ko je kriv za to? Mozda medju ovih 220000 otpustenih ima neko ko bi bolje obradio ovu temu? Jesu najkrivlji oni koji prave greske iz koristi ili neznanja, ali to ce uvek biti "pojeo vuk magarca" ako se niko ne bavi time... I ovde na sajtu - objavili ste sto Tominih umetnickih slika, moze manja galerija da se otvori, Toma pio, Toma zaspao, Toma piskio... sad Ceca... zapitajte se malo koja je svrha vase profesije... Hocete da budete Dzeri Springer ili ozbiljni profesionalci?

ToniBeGood

pre 13 godina

Da smo pukli - pukli smo.
Ali bih molio autora teksta malo bolje da proveri informacije.
Tacnije: "U ostalim bivšim republikama plate su, koliko-toliko, rasle. Statistika pokazuje da je skok bio najveći u Makedoniji."

Netacno. Prosle godine je u Makedoniji uveden princip isplate bruto plata, radnici su duzni da sa svog transakcijskog racuna (transakciska smetka) na koji dolazi bruto plata, sami uplacuju doprinose za penzijsko i zdravstveno, itd. Sa njega se automatski skidaju i porezi ukoliko ih ima. Zato je doslo do "skoka" plata u Makedoniji. Prosek neto plata je nesto nizi nego u Srbiji, u prosveti i zdravstvu cak za 30-50%.
(Aristotel, 15. maj 2011 09:45)

Neznam odakle ti je ovaj podatak. Ja uzimam neto, nista i nigde ne uplacujem, sve mi je uplaceno, penzisko, zdravstveno itd

Nova demokratija

pre 13 godina

Normalno je da nema komentara na najvažniji tekst. Jadno je društvo,koje stvara ovakve partije i lidere. Nalazimo se pred potpunim slomom, ekonomskim, političkim, kulturnim, demografskim. Kraj.

Perica

pre 13 godina

Ovakva pisanja nemaju smisla ,nece niko reagovati zbog toga,evo cak i ja prost covek vidim naslov i ne treba citati.Ako vec hocete ukazati na nesto morate se obratiti odgovornima da bi bilo neke koristi!

Banka

pre 13 godina

Ti loši statistički podaci nisu većinska posledica krize. Kriza je samo sprečila da se stvarno stanje zamaskira kako je to oduvek radjeno. Ispade da je kriza dobrodošla, jer nam je sad bar malo otvorila oči.

svetlanast.

pre 13 godina

u tekstu na dva mesta strucnjaci kazu "narod ne zeli promene" i "stanovnistvo ne zeli bolne reforme".da li je u drzavama koje su sprovele reforme narod neposredno odlucivao o tome da li hoce ili nece reforme.u demokratskim drzavama izabrana vlast sprovodi reforme, pod uslovom da je za to sposobna i da joj je cilj sreca i blagostanje njenih gradjana.
u srbiji je cilj bavljenja politikom licno bogacenje.sve dok srbija ne bude imala vlast koja nece samo usvajati evropske zakone vec ih i sprovoditi, bicemo najgori u regionu.pocetak je stvarno reformisano pravosudje.daleko je srbija od toga.

dalmatinka

pre 13 godina

Ovo je bas tuzno .zao mi je zbog mene ,ali najvise zalim zbog moje kcerke i unucica ,sa ovima nece imati nikakav zivot, tesko njima

Stevan Jokic

pre 13 godina

Samo trenutak.Zar kriza nije bila nasa razvojna sansa??Lepo smo je iskoristili.Sta ce biti kada ostanemo bez istih?I sad nam isti predsednik koji je preko usta izvalio takvu budalastinu govori da se ostavimo sarkazma i defetizma i okrenemo pozitivizmu?!Postoji izreka koja je manje-vise opste poznata a nastala je u Kongu:"Dotakli smo dno.Kopamo jos dublje!"

Jelena

pre 13 godina

Kako se u Srbiji loše živi? Na TV stalno pričaju o ulaganju u poljoprivredu, olakšice za zapošljavanje, prosečnoj zaradi... A meni novčanik stalno prazan!

DZoniKG

pre 13 godina

Nije tacno oda zvanicna statistika kaze 220 000 vec 240 000 ZA SAD.Broj zaposlenih:

Дец. 2,000
2009.
Јан. 1,983
Феб. 1,981
Март 1,860
Апр. 1,856
Мај 1,849
Јун 1,845
Јул 1,842
Авг. 1,835
Септ. 1,867
Окт. 1,864
Нов. 1,861
Дец. 1,857
2010.
Јан. 1,851
Феб. 1,846
Март 1,817
Апр. 1,815
Мај 1,813
Јун 1,811
Јул 1,808
Авг. 1,806
Септ. 1,775
Окт. 1,773
Нов. 1,773
Дец. 1,771
2011.
Јан. 1,766
Феб. 1,759

Naravno ona prava neulepsana je jos i gora i nju smo culi od MMF a glasi 400 000.U privatnom sektoru je broj zaposlenih opao za 1/3 sto je svetski rekord i sad ima manje zaposlenih tu nego i za vreme slobe.Takodje plata u HR je bila 650 eura 2008 godine a danas je veca.A ko god je imao posla sa "Nacionalnom sluzbom za zaposljavanje" zna ko su i sta su,oni su dobili strogu naredbu od vlasti da smanjuju broj prijavljenih na biro ali ne zaposljavanjem nego birokratski...npr drug otisao letos da mu udare onaj pecet i na 40 stepeni kazu mu ne moze da udje u kratkim pantalonama i posto nije mogao da stigne da se presvuce i da se vrate udare mu zabranu 6 meseci i posle toga mora sve iz pocetka.A i treba ljudi da putuju 50 km samo da im se udari taj pecat,sta reci sem da ova vlast sve radi samo da smisli da zagorca zivot ljudima.
I ne bi se ni malo slozio da smo na pola puta izmedju socijalizma i kapitalizma,socijalizam je ostao za partijske drugare i njihove pajtose dok je za ostale najgori moguci kapitalizam ,onaj iz 17 veka u nekoj koloniji.

Miki

pre 13 godina

IVB2XPspašće za da je za ovako katastrofalnu sutuaciju u Srbiji kriv B92. Ljudi iz vlade ovih dana se nahvališe kako su jedini u regionu uspeli da sučuvaju zemlju u uslovima krize,da umaju uvećan bruto dohodak u odnosu na prošlu''kriznu ''godinu,da će poljoprivreda da hrani,ne samo nas,već i Evropu,a vi iz B92 im ''kvarite'' fikciju i iluzije o blagostanju.

posmatrac

pre 13 godina

E bas o tome mesecima se pisu komentari citalaca na B92: politicari i dalje svi do jednoga pricaju bajke iz dana u dan, lazu i obecavaju nemoguce, ponasaju se kao da propast ne vide, cinicno, drsko i bezobrazno se smeju u lice gradjanima.

Vecina medija ih u tome podrzava umesto da osuju paljbu po njima (jer i oni su deo naroda), pa bar je njima vise nego ocigledno da prica politicara ne pije vodu i da ih treba resetati cinjenicama non-stop.

Samo da se zna i ovo: razmislite malo, koliko je milijardi evra potrebno da bi se ova armija novonezaposlenih od 440.000 ponovo uposlili i koliko je GODINA potrebno da se to desi? Radno mesto se olako izgubi ali da bi se ponovo povratilo privreda treba da je mnooooogo jaka da to izdrzi.

Da li je kod nas tako i sta nas uopste sa ovima ceka?

krkix

pre 13 godina

Ovde su lepo izlozene posledice. Da se greske ne bi ponavljale treba objasniti uzroke. Srbiju je kriza zatekla u razularenom zaduzivanju i potrosnji. To je bila kulminacija diletantske "ekonomske politike" koja ima kontinuitet od 2003. godine, kada je pala vlada Zorana Zivkovica. Ovu "ekonomsku politiku", ovaj "ekonomski model", je kreirala jedna ista osoba (uz pomoc raznih NIP-ova, svog potrcka u NBS...), sa iskljucivim ciljem da svojoj minornoj politickoj partiji obezbedi cenzus i ucesce u vlasti. Ova osoba, bivsi eXpert a trenutno strucnjak za regionalizaciju, ne samo da jos uvek slobodno seta po Srbiji, nego sprema veliki povratak u politicki zivot.
Najveci greh DS kadrova je sto su bili suvise zauzeti poslujuci sa drzavom preko svojih privatnih firmi, da bi obracali paznju na to sta ovaj radi. A jos je hteo i da ugrize kada ga se bilo sta pita, pa se niko na to nije ni usudjivao.
DS bi morala, pre nego sto izgubi vlast, da se pobrine da isti dobije sta je zasluzio, da bi mu se uskratila prilika da ponovo nanosi stetu drzavi. To im je, kao nevoljnom saucesniku, duznost. U suprotnom, sva odgovornost za ovde rezimirano stanje ce pasti na DS.

zika

pre 13 godina

zar nas siste nije najbolji, djokovic je najbolji na svetu, kad smo najbolji na svetu u tenisu valjda je i komunizam najbolji sistem na svetu

Spreman Na Jedan

pre 13 godina

Srbija je lider po kolicini lopovluka,lazi i gluposti koju svakodnevno mora da istrpi,i to ne u regionu,u vasioni smo lider!

Misko

pre 13 godina

Pa dobro, sta je tu je. Hajde sada da vidimo ko je kriv za takvu situaciju i ko je medijski pokrivao takve lazi. Sledeci korak su izbori i da sklonimo ove koji su ~strucno~ vodili zemlju i izvestavali o ~napretku~. A onda da vidimo da li sudovi imaju tu posla. Mislim da bi to bio pravi redosled.

Vladimir

pre 13 godina

Da, imali smo prilike da slusamo kako smo izasli iz krize, kako je sve bajno i sjajno, a ljudi zovu jedni druge i zajme 500din da prezive do sledece plate koja kasni.

Sta je sa privatizacijama koje su omogucile kriminalcima koji su lezali u zatvoru da pokupuju firme i delove firmi, a sada je to zatvoreno, jer jadan je morao da finansira sve te jahte, smart kuce, automobile i naravno druge prevare. Da zatvoreno, sada je gomila ljudi bez posla jer je neko iz vlade uzeo pare od kriminalaca i sredio im privatizaciju.

Neverovatno sta pricaju, nisu ni svesni vise koliko se ne drze price, samo im pare u glavi, svakih par meseci razlicito pricaju.

dejan

pre 13 godina

Nije oo neki problem svetske ekonomske krize. Ovo je prblem pljackaskog vodjenja ekonomije Srbije. U Zemlji gde vladaju monopoli nas sve sto se proizvodi, uvozi, prodaje, u zemlji gde se dopusta da pojedinci kupuju drzavna preduzeca ne bi li rascerecili sve sto po tm preduzecima ima na brzaka, u zemlji gde bivsi i sadasnji ministri imaju milione evra a pre ulaska u politiku nisu imali ni za burek, jako je normalna stvar da ce sve da propadne i da nema buducnosti. Ovo je tek pocetak, katastrofa ce tek da usledi, sada je tek ubrzano sve. Ovima na vlasti preostaje samo sistem, mazni jos sta ima, zaduzi se koliko god mozes, ovako neces ti da vracas dugove. Ovo sto se nama dogadja zadnjih godina je ekonomski genocid nad ovim narodom u reziji "provropskih" snaga.

Dr Mike

pre 13 godina

Ne bih rekao da je bas tako.Evo premijer prati statistiku,i kaze da niste u pravu,brojke kazu da mi zivimo mnogo bolje nego sto ustvari mislimo.A,to sto smo malo gladni, bosi i zeljni svega,e pa sad sta biste jos hteli,strpite se jos malo da drugovi iz rezima obezbede pokolenje,evo cim pre bice bolje i nama...

zex

pre 13 godina

Eto..! I sta sad ponovo napisati?!Sta uopste reci gospodinu predsedniku??
Covek koji svaki dan obecava sve vise a zemlja u medjuvremenu tone sve dublje.. ocigledno je izgubio svaki dodir sa realnoscu!Mozda i nije ali je svakako izrazito nesposoban da vodi zemlju!
Cak je Dinkic na pocetku krize govorio da Srbija ima sansu da izadje jaca iz krize, ej bre?!!

Duki

pre 13 godina

Podaci dovoljno govore! Kriza je svuda, ali smo mi zahvaljujući ovoj nesposobnoj vlasti najgore prošli. No, ne čudi me. Kakva vlast – takvi i rezultati.

mika

pre 13 godina

Tako je to kad narod glasa za političke partije, tražili ste, gledajte. Glasate za lopove i potrčkala Miškovića i Beka. Inače, zakonom treba da se zabrani da predsednik bude i dalje povezan sa bilo kojom strankom onog trenutka kad je izabran.

strina

pre 13 godina

Novinari, ne razumete sustinu vladanja DS-a. Oni su drustvo podeljili na dva dela, partijsko-tajkunsko-kumovski jedna celina i obicni smrtnici druga celina. Tadic i drustvo se brinu da ona prva celina ima svega u izobilju, toliko da im cak i sve svetske krize i problemi nista ne mogu. Druga celina se zamajava praznim obecanjima, najbestidnijim lazima, pretnjama da nema alternative njihovom nacinu vladanja i sve opstom propascu ako oni odu sa vlasti.
Nasa vlast se bavi samo sama sobom, svojim licnim interesima, interesima blize familije i onih sa kojima krcme drustvena dobra. Drzava i obicni smrtnici su sporedna stvar u celoj prici.

Diba

pre 13 godina

Nije problem srpske privrede niti slucajno da je privatizacija u kasnjenju. Problem je u tome ko je sve te firme pokupovao. U najvecem procentu to je neki olos (tzv. tajkuni) sa zavrsenih sest do osam razreda, koji pojma nemaju o poslovanju. To da je neko neznam kakav diler droge ili da je neznam odakle stekao par miliona evra, to ne znaci da je on sposoban za bilo sta drugo u zivotu. Ovi "sposobni" tajkuni su skoro sve firme zatvorile i probaju da manipulisu jedino sa placevima i zgradama koji pripadaju privatizovanim firmama. Posto strani investitori ce doci u vrlo malom broju kod nas, ti placevi i zgrade su mrtvi kapital tojest pare bacene korz prozor. Tako od firmi koje su nekada radile, ostalo je nula, a pare isparile. Svetska ekonomska kriza je jako malo stete nanela srpskoj privredi. Eksport je mozda bio manji godinu-dve, ali se vec normalizovalo. Medjutim ostalo je nekih 400.000 novih nezaposlenih. To nije ni u kom slucaju zbog svetske krize, vec zbog mafijaske privatizacije koja se desila pod Dr Kostunicom i Gdinom Tadicem. Svaka vam cast politicari!

ja

pre 13 godina

Budzetske plate manje za petinu a vanbudetskih koje pune budzet nema...Bas me zanima koja nova prevara i ucena se krije iza reklame drzava placa staz i socijalno godinu dana radi zaposljavanja -30 ,+45 god,jel kao i sa porezima na imovinu koji su nakarikani pa spusteni zonama pa obrazlozenje da se nece menjasti poreska osnovica a trzisna vrednost imovine bezmalo pala 50 posto.Dugujem kao preduzetnik /jedini zaposleni/ sa 20 godina rada bezmalo 700000 drzavi za cca zadnjih 1,5 god i nikome drugome i nemam kredita.Celo to vreme nemam zdravstvenu knjizicu jer nisam platio a sad mi traze i kamatu za usluge koje mi nisu ni hteli dati. Pa teracemo se do Marsa i to po mojoj tuzbi a pre toga cu svu totalno obezvredjenu imovinu da prodam i dam detetu da ode iz ovog g***a od drzave a ja lepo na drzavni lebac u neku kaznionu posto sam sam kriv sta sam dozvolio lopovima da budu intelektualci a intelektualcima onda jasno gde je mesto... u bajbokani.
P.S.Anegdota s vikenda:
Policajac:"Vozili ste prebrzo hocete li da vidite radar."
Ja:"Ne ,vozio sam 40-50 posto su me vozaci ususret upozorili na vas"
Policajac:"radar pokazuje 78km/h a ogranicenje 60max na sat"
Ja:"Imate li sliku moje tablice ako imate pisite sudiji prijavu ako ne pun mi je kufer nastelovanih brojki i 20-tica."
Policajac:"Ko vam je trazio novce!Vidim da je gospodin svadljiv. Kolega vrati mu dokumenta! Dovidjenja ali vozite oprezno jer ovo je bila vasa brzina"
Ja:"Da vi ipak napisete prijavu bas mi se malo tuzaka i zove na suocenje"
Policajac:"DOVIDJENJA!"
Ja:"Prijatno!"
Naravoucenje:da smo se ranije osvrtali na sitna "kraduckanja" i sistem koji naplacuje neargumentovano,pohlepno,nezakonito i neustavno u suprotnosti s ljudskim pravima i dostojanstvom coveka ne bi bili ovde gde jesmo uz uveravanja da je crno belo i zakonito a ne crno da crnje ne moze da bude...

alonso

pre 13 godina

Lepo su nam iz vrha vlasti porucili na pocetku SEKE da je ovo prilika za nas(mislio je na njih na vlasti)da se opare pokrivajuci se svetskom krizom.

bespsličar52

pre 13 godina

ZATO SE KOD NAS "OTVARAJU NOVA" RADNA MESTA - NA PROCENAT,BEZ PRIJAVE ,PENZIONOG,ZDRAVSTVENOG ....POGLEDAJTE OGLASE agent osiguranja ,veb agenti,mobilni bankari,....

Bora

pre 13 godina

Secam se kako su pojedini politicari iz vlade na pocetku krize pricali da nam kriza nista ne moze, cak da ce nam pomoci!?Dali je moguce da oni koji vode ovu drzavu ne raspolazu ni sa revalentnim podacima i tako totalno neobavesteni donose odluke?!

aa

pre 13 godina

Prava analiza. Srbija je dozivela najjaci udar krize jer ni pre krize nije imala privredu vec samo privid privrede, koji je funkcionisao samo onoliko koliko su banke pumpale kredite. To upumpavanje je najace bilo 2005-2007. Posle toga je dosla kriza, a i petogodisnji krediti su dospeli sto je jednacina totalnog kraha. Na sve to pravih stranih investicija nema jer investitori zaobilaze Srbiju jer znaju da se ovde svi ugradjuju.

vuk

pre 13 godina

Nije ni u Srbiji svima losije. Pogledajte samo činovničku bandu u Republičkoj Agenciji za Telekomunikacije u kojoj je prosečna plata preko 1500 Eur-a. U decembru su podeli 13. platu a sada ponovo povecali platu za 4%.

254535

pre 13 godina

Moram priznati da nam nije bilo jasno, kako imate bolji oporavak od nas. Sto smo mi vise radili to ste vi imali bolje rezultate. Tek se sad vidi sta se desilo. Mislim da bi se i novinari trebali malo vise ukljuciti u sve to. Recimo kod nas imam osjecaj da novinari prije izracunaju pad BDP- a nego vlada, tako da nemogu nista smuljati vec se prihvatiti posla. Novinari tu isto imaju veliku ulogu, ne zivi se od hvalospjeva i bajki. Nadam se da cete objaviti komentar jer je dobronamjeran, sretno.

raka penzioner

pre 13 godina

Lideri smo propasti! Pa treba da bude sramota i Tadica i Djilasa i ostale njihove kolege sto su dozvolili da nam se ovo dogodi!

S.Novak

pre 13 godina

Znamo, jadni smo i bedni kao narod, ali zato nam je politicka i tajkunska elita svakim danom bogatija. Tako oni vode narod kroz ekonosmku krizu, cist hohstpleraj, baraberluk i lopovluk.

Оrdinis

pre 13 godina

Ко би рекао ? Влада се реконструисала, инфлација се контролише, незапосленост такође. Воће цвета, пролеће је. Оно прво што казах је лаж, ово друго, ивесност истине !

Boba

pre 13 godina

Ko je sada kriv za ovo kada smo 10 godina u nazad slušali da je 10-godišnja vladavina slobodana Miloševića bila kriva. Naši političari su uvek bili lideri u regionu.

Dzoni

pre 13 godina

@Aristotel
Opet vi zuti bi da sirite neistine kao da ne postoji internet

B92 sreda, 2. mart 2011.
"Skoplje -- Prosečna bruto zarada u Makedoniji u decembru prošle godine iznosila je 31.435 denara (511,13 evra), saopštio je Državni zavod za statistiku."

http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2011&mm=03&dd=02&nav_id=496226

Sad nas ti ubedjuj ponovo da je 340 eura u stvari bruto plata posto mislite da je narod i dalje ovca.

information retrieval

pre 13 godina

Ajde ljudi sta vam je, sto ste tako negativni? Evo pojacacemo terapiju, umesto na 24 sata, stranacki strucnjaci i eksperti ce od sad svakih 12 sati davati izjave kako smo lideri u regionu, a na svakih 6 sati ce objavljivati optimisticna predvidjanja za sledecu godinu... Ako ni to ne pomogne jedino nam preostaje stari provereni recept - Cecin novi album!!

Gljivica Pacic

pre 13 godina

Svaka cast B92. Konacno jedan clanak koji daje stvarnu sliku Srbije a ne predisborne lazi politicara. Mozda je samo trebalo dodati da za sistem 'tajkunske partokratije', koji ova vlast odrzava godinama u Srbiji, sve ovo nije nista cudno i da bi se desilo i bez ekonomske krize.

knele

pre 13 godina

sta treba promeniti
sto manja vlast politicarima, posto oni vladaju drzavom sto manja vlast i para drzavi. Neka oni koji zarade trose svoj novac. Ko ga posteno zaradi trudice se da prosiri proizvodnju i zaposli jos ljudi
ko ga dobije na poklon bilo novac bilo firmu velika je sansa da ce je upropastiti
smrtna kazna za korumpirane politicare koji nam upropaste zemlju i narod
odgovornost i konfiskacija imovine za politicare i drzavne birokrate koji upropaste i uniste pare, firme, u krajnjem ishodu narod ove zemlje
Optimizovati zakone, smanjiti birokratiju, smanjiti poreze i komunalije i tako povecati kupovnu moc ljudi.
Osnova zdravog drustva je pojedinac a ne drzavna birokratija.

čovek

pre 13 godina

Ma samo da se mi pridružimo, sve će biti OK.
Mir (Sloba), pardon, Evropa (Tadić) nema alternativu, zar ne?

I na kraju, pravda će pobediti.

ja

pre 13 godina

@ grobar_CAN

Tokom devedesetih Srbija je imala kapacitete za proizvodnju. I izvozila je iako smo imali blokade. Moj otac je radio za privrednu komoru srbije tokom devedesetih pa je znao dosta tajni koje su se skrivale od naroda srbije. Kao navodno kompanije nisu poslovale a radnici su I dalje radili I umesto plata su dobijali markice za prevoz ili za topli obrok (npr. FAO IKARUS - jedna od vecih kompanija tada u srbiji koja je pravila rezervne delove za autobuse kamione radili su direktno sa mercedesom). Moj otac je sam tuzio drzavu za korupciju I lopovluk od 2000 do 2003. I niko nije imao **da mu se tada pridruzi u toj borbi. Kada je pokusavao da stupi u kontakt sa redakcijom b92, niko nije hteo da prica sa njim. Bilo je tu I pretnji I pokusaja likvidacije od strane politicara I tajkuna.

Ovim nezelim da stavljam mog oca u nebesa, jer je vec od 2005 tamo.
Ali zelim da naznacim da jos uvek ima postenih ljudi koji veruju u bolje sutra I da ce se njihov rad ubrzo videti na delu.

Molim b92 da objave moj komentar .....Hvala unapred

Ananabela

pre 13 godina

Sve je ovo rezultat rada vlade. Neke stvari se moraju predvideti iako se ne desavaju cesto, poput ove ekonomske krize! Izgovori su nedopustivi pored ovakvih porazavajucih podataka!

Provincijalac

pre 13 godina

Sjajna taktika... Dovedi narod do prosjackog stapa pa kad dodju izbori neces morati puno da platis da bi obezbedio njihove glasove...

Nebojša Novi Sad

pre 13 godina

MA hajte molim vas, nemoguće. Ovo je najbolja Vlada i Predsednik. Valjda ste hteli reći 500.000 novih radnih mesta, lideri u regionu, osetno bolji standars, kriza je zaustavlljena, nema korupcije i kriminala,...
Pa dovoljno je da sebi nabijete antenu sa RTS u glavu i da živite u blagostanju.
Zato će izbori biti na proleće 2012 godine jer se poljoprivreda upravo preporodila, radnicima je Vlada obezbedila da bez problema spoje 01 i 31 u mesecu rekao je BOTA, a evo ponovljeno i u Utisku nedelje. Imamo Predsednika koga ne razumemo kao što svet nije razumeo Teslu, kako on sam kaže.
A, šta, vi bi ste da jedete, da se obučete, da idete na godišnji odmor, da školujete decu,... Ne preterujte, to je luksuz i to ova Vlada nije u obavezi da se potrudi da vam obezbedi.

mira

pre 13 godina

...i da ne zaboravimo da NSZ između ostalog koristi svaki mogući način da obriše nezaposlene sa evidencije kako bi se cela slika ublažila...

Nenad

pre 13 godina

Ne tako davno smo dobijali uveravanja od onih kojima smo na izborima dali poverenje da se kriza kod nas gotovo neće osetiti.A šta je sad ovo.Ti koji su nam obećavali,mislim personalno,treba odmah i nepovratno da odu iz politike,jer su izgubili poverenje birača.Nisam za promenu vlasti,jer ono što nam naša opozicija nudi,je takodje jedno prazno obećanje a tek oni su pokazali nesposobnost kada su bili na vlasti.Ali zalažem se za odgovorniji pristupa u davanju obećanja.Jer kada su ona lažna kako onda da čovek da poverenje onima koji daju takvo obećanje.Ipak politika je suviše ozbiljna stvar. Borači ne smeju da se "šamaraju" kako se to kod nas čini.Zato političari i ne uživaju nikakav ugled,a u narodu su postali sinonim za mnogo toga lošeg.Jedino je dobro u čitavoj stvari što nam TV u seriji "Bela ladja"daje pravi profil naših političara.A loše štpo je teško naći nekog boljeg Srećka Šojića.

Stevan

pre 13 godina

Pa mi smo lideri u regionu, nasa vlast je lider u neodgovornosti, prevrtljivosti i mahinacijama, cemu onda da se nadamo, samo se malo strpite.

Modesty

pre 13 godina

Moramo pogledati činjenice.Srbi su lopovi i nema dalje šta da se doda.To nam je prosto u genima kao i inat. 20% Srba je ok. Sa takvim procentom teško da ćemo bilo gde stići. Zato je nama uvek najlošije, zbog toga kakvi smo. U državnim preduzećima se još uvek naveliko i naširoko troši i krade. Krade svako od sekretarice, radnika pa naravno do glavnog menađžmenta. Neko ukrade tako što kasni, neko ukrade dnevnicu, neko se vozika na more službenim autom i tako....Nema nikoga da to spreči.I tako svako po malo i šta da se očekuje. Nema nama pomoći.....

mali marinko

pre 13 godina

Prosječna plaća u HR 2008 godine je bila 5050kn. Danas je 5270kn. Prosječni tečaj hrk/eur je 2008 godine bio 7,3244 a 2011 7,40 Što nam daje porast plaća u eurima (712/690) od 3,3%.

Fotomontaza, fatamorgana, ....

pre 13 godina

Na zalost ovo je najbolji pokazatelj da od 2000 do 2007 godine vecina onoga sto je radjeno i o cemu je pricano(porast standarda, ....) je bilo samo privremeno-prividno karaktera!

surfer

pre 13 godina

Eto, to vam je takozvani prividjeni "deprecijacijski" rast. O cemu se radi? Valuta jako oslabi, realna kupovna moc u cvrstoj valuti, kao euru, padne, vi osiromasite, a ekonomija ipak moze rasti u domacoj valuti.

Kada to usporedite s HR, recimo, BDP je pao, ali tecaj je ostao stabilan,
kupovna moc je ocuvana u vecem dijelu, iako je ekonomija pala nazivno, ali nema deprecijacijskog izlaza.

Place u HR nisu uopce lose, pace vece su od svih tranzicijskih zemalja osim Slovenije(i clanica EU), iako je Hrvatska svasta prosla. Bg i Ro, to ni ne spominjem.

Da nastavim, jaka deprecijacija uvodi inflaciju, a ona unistava gospodarstvo. Osnovni strukturni problemi se nece rijesiti deprecijacijom, treba rezati poreze i tako smanjiti opterecenje i realni tecaj.

Osim toga, u svemu, usporedite inflaciju u Srbiji i ostalim zemljama... to ej strasno...