Petak, 15.04.2011.

21:38

Čermak u Zagrebu, najava protesta

Oslobođeni hrvatski general Ivan Čermak vladinim avionom doputovao večeras u 18.20 u Zagreb, veterani najavljuju za sutra protestne skupove u Zagrebu i Osijeku.

Izvor: Beta

Èermak u Zagrebu, najava protesta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

sasa jokic

pre 13 godina

E sad gospodo Hrvati pitajte svoga heroja Cermaka odakle mu pare da osnuje Tifon, i koliko stotina miliona ima na racunima! Pa ga onda slavite do mile volje! Dok smo se mi ubijali ta gamad se bogatila, a sto je rat duze trajao Oni su bili bogatiji! Zato su ga i produzavali, kada cete se vec jednom opametiti?! I sada Vas opet ta ista ekipa ratnih profitera "pali" na ove "patriotske" price, kako bi vam skrenuli paznju sa Vasih praznih dzepova!

Zig-Zag

pre 13 godina

Većina (ma gotovo svi) u Hrvatskoj na ovu presudu gledaju kao na presudu samoj ideji neovisne Hrvatske, a ne kroz prizmu zločina i etničnog čiščenja.

Naravno trebalo bi gledati stvarne činjenice, stvarne ljude i stvarne zločine. No to je u ovom trenutku zbog povišenih emocija nemoguće.

Ustašoidi i ćelavi mladići su najglasniji, neke poruke i pjesme koje pjevaju osuđuje većina Hrvata (moja procjena). Ekstremi (sa obje strane) ovo gledaju kao nastavak 1941 ili pak 1945, što je po meni potpuni nonsens. Hrvatska je vlast trebala zaustaviti osvete po tzv. Krajini čim se prvo ubojstvo civila dogodilo, i sami smo trebali još 90-tih poslati odgovorne u zatvor. No to bi tada bilo nepopularno, stavljeno je pod tepih i sada nam se vraća kao bumerang. Tako nam i treba!

Netko je morao odgovarati za zločine, a budući da su glavni krivci pod zemljom Gotovina je taj koji će morati platiti. Mišljenja sam da on nije kriv, osim možda po zapovjednoj odgovornosti za koju (paradoksalno ili ne) nije niti suđen. I tu je po meni najinteresantniji dio cijelog procesa suđenja. Kada bi general Gotovina bio osuđen po zapovjednoj odgovornosti tada bi na jednak način trebali i neki bivši svjetski čelnici odgovarati, a to Haag neće dopustiti. I tu je očita politička pozadina čitavog tog suda, koji postoji da bi sudio malima i štitio velike.

Sada smo mi u šoku, no ne bi me čudilo da za koji mjesec vi budete u još većem šoku kada generala Gotovinu oslobode poslije žalbenog postupka. On je u vašim očima krvnik ali on krvi na svojim rukama nema, niti je izdavao takve naredbe. Podsjetit ću vas, Gotovina je 6.8.1995 (dan nakon Oluje) odstupio sa dužnosti jer je njegov dio posla bio gotov. Zločini su se događali u danima i tjednima koji su uslijedili. To će biti glavni argument u žalbi, a sudac Orie drži neslavan rekord u poništenjima njegovih presuda, čak 75%.

Možda se to vama ne sviđa, ali Gotovina nije kriv za zvjerstva koja su se dogodila nakon što je uprava predana u ruke civilnim vlastima. Ako ikoga od živučih Hrvata želite vidjeti u Haagu, svratio bih vam pažnju na gospodina Jarnjaka bivšeg ministra policije. O njemu se uglavnom šuti, a upravo je on najodgovorniji za masakre civila.

shtrikay

pre 13 godina

O kakvom likovanju pricaju Hrvati i kakve potrebe vi to imate da nama objasnjavate da ste imali razloga da istrebite onolike Srbe?

Idite lepo u Hag i tamo im sve to objasnite. Mada vidim da ste pokusali da im razjasnite te vase umisljene cinjenice i niste uspeli. Nee veeruuuju vam i zestoko su vas osudili. I Amnesti International je potvrdio pravednu odluku. TACKA

Dejan

pre 13 godina

(Konstantinos Veliki, 16. april 2011 01:22)
Bolesno je pricati da je Srbija izvrsila agresiju na Kosovo jer je Kosovo i Metohija bilo u sastavu Srbije. To bi bilo isto kao da kazemo da je Hrvatska izvrsila agresiju na Dalmaciju, Istru ili Slavoniju. Sto se tice navodne agresije u BiH i Hrvatskoj rec je o ratu koji je nastao zbog uskracivanju prava srpskog naroda na samoopredeljenje u slucaju raspada zajednicke nam drzave Jugoslavije.
Srbija nije i nikada nece imati granice na Uni ili na Kordunu, Baniji i Lici, ali srpski narod van Srbije se za vreme raspada Jugoslavije zeleo pitati gde ce i na koji nacin ce ziveti.
Hrvatska vojska je izvrsila najvece etnicko ciscenje u Evropi posle II svetskog rata i to tako mora da bude i tretirano. Za razliku od Hrvatske to Srbija nije uradila na Kosovu i Metohiji a optuzena je za agresiju iako je na Kosovu i Metohiji organizovana oruzana pobuna protiv drzave Srbije.

Ja

pre 13 godina

Samo da ove kaznene ekspedicije... pardon protestne kolone ne krenu prema istoku. Bolje neka krenu u EU tamo na zapad. Oni su im valjda krivi sad.

Dejan

pre 13 godina

@Konstantinos Veliki: Nisi ti izgleda nista shvatio. Ne radi se sad o Srbima, nego o hrvatskim generalima, koji su odgovorni za ono sto su cinili. Zato nemoj odmah menjati plocu kao Srbi ovo, Srbi ono. Ako imas sta da kazes o jucerasnjoj presudi, onda to kazi. Sve drugo ovde sad nije tema.

TURBO

pre 13 godina

Mile pozdrav,
slažem se sa tvojom pretpostavkom da ovakva odluka suda vodi zaoštravanju odnosa Srba i Hrvata, ali se ne slažem da je nepravedna. Cela Hrvatska uredno pravi zamenu teza: nije sud proglasio borbu Hrvatske za samostalnošću nelegalnom, nego je osudio prekomernu upotrebu sile (i sve ostalo)u konkretnoj akciji. Kada su Srbi imali sličnu akciju na Kosovu-svojoj zemlji, ne samo što su bili suđeni i osuđeni zbog toga, nego im je i otet deo teritorije. Dakle Mile, ćuti i pevaj: Lipo li jeeeee..., Danke Den Haag, dobro ste prošli.

Komentator

pre 13 godina

Sud je rekao svoje u vezi Gotovine ,a apropo Mladica,sramota ga bilo sta se krije iza moga deteta a i ovaj je bezao...Sjajni generali i kad nisu na polozaju pokazuju odlike svoje casti.Ako ratujes ratuj po zakonima rata.Kad izgubis snosi konsekvence kad ratujes van pravila rata i ubijas nejac pa se onda iza svoje skrivas...FUJ

Gale

pre 13 godina

Cela situacija je 'napumpana' da bi običan narod zaboravio lošu vlast, ekonomski slom, pljačku narodnog bogatstva, siromaštvo, glad, ....
Dakle, 'hleba i igara', to nudi vlast da bi ih se ostavilo na miru da kradu i dalje. Stoga im je svaki dan duže na vlasti veoma vredan i dragocen, naravno, zbog stotina hiljada Evra koje će potrpati u svoje džepove.

igor

pre 13 godina

(Konstantinos Veliki, 16. april 2011 01:22)
Milosevic izvrsio agresiju na Kosovo? Znaci izvrsio agresiju na (tada) teritoriju svoje zemlje....E, 'susjedi, susjedi', bolje cutite i ne ostavljajte komentare da se jos vise ne brukate

Srdjan

pre 13 godina

One scene masovne histerije,ksenofobni,rasisticko-sovinisticki poklici,vredjanje"Cigana" i srpstine u centru glavnog grada Republike Hrvatske deluju totalno nerealno i porazavajuce za 2011 godinu,a iz perspektive dobrosusedskih odnosa buducih zemalja clanica EU,najblaze receno-zabrinjavajuce!!! Mislim da bi bilo korektno s hrvatske strane da prihvati svoj deo odgovornosti,zarad neke "normalne" buducnosti ukoliko je to uopste moguce na ovim prostorima!

M

pre 13 godina

hahaha, profesionalni vojnik. Doduse dogurao je do vodnika u Legiji. Nisu Srbi izmislili da je Gotovina kriminalac. Covek je hrvatska verzija Arkana. Pogledaj link ako si pismen.

http://www.mediapart.fr/journal/france/110311/when-france-protected-run-balkan-war-lords?page_article=2

Vladimir

pre 13 godina

Evo potrudicu se da nesto kometnarishem a da ne predjem granicu... Sta reci, ne verujem da svi hrvati bash pate za Gotovinom, ali sigurno vecina pati zbog toga sto je hag posredno osudio i tudjmana i to za proterivanje srba iz knina i ostala zlodela. Eeee, vreme je bilo za malo pravde(mada kakva ce da bude drgostepena presuda ne znam ali dosta mi je bilo za dushu da cujem i ovu prvostepenu). I kako sad oni mogu da budu ama totoal ubedjeni da su nevini(ne glume oni nishta), ili su ludi ili ne znam sta, zar ne vide da Srba vishe nema, zar ne vide koliko ih je ubijeno, zar ne vide da i dan danas sire mrznju prema srbima pustajuci na TV stanicama razne dokuimentarce pokushavajuci ne da dokazu nashu krivicu vec da pokriju svoju. Ne izbacuju nas iz usta, al briga mene za to nemam ja nishta sto ce neki hrvat ili albanac ili pa bilo koji drugi srbin da mrzi mene kao srbina ili sta vec, bitno je da ja ne mrzim njega i to pre svega donosi meni dobro i mojoj dushi, donosi mi spokojstvo i pushta me da zivim zivot punim plucima...

Dejan

pre 13 godina

Zamislite situaciju da su Srbi ocistili Kosovo i Metohiju od Albanaca i da Tadic docekuje generala koji se vraca iz Haga i koji je sprovodio politicku odluku.
Odlukom haskog suda indirektno je osudjen i Franjo Tudjman za najmasovnije etnicko ciscenje posle II svetskog rata.

kontrarevolucija

pre 13 godina

Proterati tolike ljude, a ne osecati se krivim...Po meni to nije normalno.... Ko god je stekao nesto u zivotu zna koliko bi ga zabolelo da to izgubi.... Bili to Hrvati,Srbi , Surinamci ili Irci, niko ne treba biti proteran iz svoje kuce... Ko god je gledao golgotu onog naroda zna da su krivi... Ja se izvinjavam ali moram ovo reci... SMRT FASIZMU

iggybg

pre 13 godina

Gledam sinoc HRT i zaista ne mogu da shvatim koliko je taj narod zatrovan i koliko zmuri na ocigledne cinjenice... Sta je vama 'susjedi' 'legitimna vojna akcija' proterati stotine hiljada zena, dece i staraca, usput pobiti hiljade civila i slaviti to kao dan pobede, domovinske zahvalnosti ili kako vec. Alo, bre...

Mario HR

pre 13 godina

Htio bih reagirati na komentar diskutanta koji se potpisao kao Mile i koji najavljuje "novi krug pakla" i loše posljedice ove presude po preostale Srbe u Hrvatskoj.

Kolega, jedino što je u ovom trenutku za nas u Hrvatskoj gore od ove presude, jesu podcjenjivanja nas hrvatskih građana kao mržnjom zaraženih koljača koji su sada jedva dočekali neki novi razlog da bi se osvetili nad Srbima u Hrvatskoj. Ovo što vi pišete veliko je zlo i sramota. Svakome u Hrvatskoj danas je jasno da nisu hrvatski Srbi krivi za ovu presudu, niti su oni na nju imali utjecaja.

Gnjeva ima i biti će ga - ali ima i puno adresa prema kojima će se taj gnjev, ali i neke skroz hladne i racionalne odluke, usmjeriti - i nijedna od njih nisu naši sugrađani srpske narodnosti. Ne trebaju nam razmišljanja poput vašeg, to što vi pišete nikako nije u interesu ni Hrvatske ni hrvatskih, po meni, nepravedno osuđenih generala. Gotovina i Markač po meni ni 1995-e nisu protjerivali srpski narod, nego su slamali oružanu pobunu i uništavali para-državu na teritoriju Hrvatske. Osuđujuća presuda koja ih je proglasila krivim trebala je meni i mojim istomišljenicima objasniti da li je, i ako da kako, bilo moguće postići drugo bez da se dogodi prvo.

Tog objašnjenja nema ni u naznakama, i zato mi je presuda neprihvatljiva, i nisam idiot pa da bi zbog toga krivio hrvatske Srbe. Stoga bi vas ljubazno molio da to ni vi ne činite u moje ime. Ni na hrvatskim ni na srpskim site-ovima.

Hvala

Mario

Janko

pre 13 godina

Čermak je težak ratni zločinac!!
Njegove jedinice su osakatile Knin posle povlačenja SRBA, poklale sve staro i bolesno.
On je sve znao i smejao se pobednički.
Obogatio se posle toga munjevito naplaćujući svoje zločine. Firma Tifon čiji je on vlasnik je potom prodata za 150 miliona dolara. Tako se on otkupio u Hagu. Para je para.... I ovde i tamo.

Pobesneli max

pre 13 godina

@Mile, 15. april 2011 22:34,
Tvoj komentar je bolestan i uvredljiv ...
Zakuni se da u Hrvatskoj postoji ijedan sajt na kome bi ti bile objavljene ovakve bljuvotine.
Sram te bilo...

vlada-so

pre 13 godina

Da se ne lažemo,ti protesti što se najavljuju su ustvari protesti za zadržavanje velikih privilegija koje imaju razne organizacije proistekle iz ratova,a taj opskurni lik gotovina nije bitan(zna i on da je žrtvovan,jer neko mora biti kriv za zločine nad nemoćnim civilima pa bolje da to bude vojnik nego političar koji je to naredio,slično kao i kod nas).Paradoks u celoj priči je ta da zatvorenici u hagu veoma dobro sarađuju između sebe,upućeni su jedni na druge,pa bi oni trebali nama na ovim prostorima biti zvezda vodilja kako živeti zajedno.Više su oni učinili na pomirenju nego političari koji su ih nasledili.
p.s ako se neko iz hrvatske uvredio što im solim pamet iz srbije **** mi se, rođen sam u jugoslaviji i imam pravo da komentarišem anomalije(ubistva,zločine,pljačku,privatizaciju iz ratnog plena,socijalno beznađe...) na ovim prostorima.

M.

pre 13 godina

Poštovani Mile,
iskreno se nadam da Vaše mišljenje ne deli većina Hrvata i da su ljudi koji tako razmišljaju u manjini. U slučaju da većina deli Vaše mišljenje, Hrvatska ima ozbiljnih problema koji otkrivaju poražavajuću sliku o stanju u hrvatskom društvu više od 15 godina po završetku rata. Šteta za izgubljeno vreme! Srdačan pozdrav.

Марко

pre 13 godina

Покрио бих се ушима и ћутао да ми историја почиње на тековинама Јасеновца. Гребите по овој пресуди па ће и домаћа и светска штампа полако да се подсети и претходних „подвига“.

Dacha

pre 13 godina

Ne razmisljam ni 1 % o tome sta se trenuto u hrvatskoj desava a i iskreno mislim da i njih je boleo ****** za nase probleme (kosovo itd)
I ako neki ljudi misle da je ovo lose za nasu politiku izmedju srba i hrvata onda imam jedno pitanje : " jel bilo pre ovog slucaja bolje?"
Ps: kako oni nama tako trebamo i mi njima i zasto uvek moramo mi da budemo budale i stalno da im prvi pruzimo ruku a oni nas kuliraju kao svetska sila

Vanko

pre 13 godina

Kao Hrvat mogu reci, ovo je kao kod vas u Srbiji.

Ono na trgu je Jelacica je propaganda nacionalnih medija, tamo se okupilo malo gradjana, kao kod vas par hiljada radikala koji jos zive u proslosti.

Veterani koji izlaze na ulice su uglavnom moji vrsnjaci od 25-26 godina i zeljeli su da izraze neki svoj bunt koji nema veze sa ovim danasnjim presudama. Huligani i par pravih veterana.

Zlodjela je bilo na sviju strana, kao i mnogi Srbijanci i ja se stidim svojih hrvatskih predaka koji su ubijali i divljali pod rukom zapadnih diregenata.

Pozdrav iz Karlovca, i da zivimo u miru svi.

Backstage

pre 13 godina

Iz "čiste radoznalosti", dao bih "kraljevstvo za konja" kada bismo mogli da saznamo kako je Šešelj danas u Sheveningenu tešio Gotovinu i Markača i kako ih je savetovao da pripreme žalbu na presudu.

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Nasi susjedi Srbi likuju nad nepravomocnom presudom i pokazuju odjednom zaprepascujuce i licemjerno lice kad je rijec o drugima i njihovoj krivici. Sad je odjednom Hag uzor pravicnosti kad je rijec o osudi Hrvata. Pogotovo su zanimljivi komentari koji su postavljeni od konstatacija da se Milosevic koji je izvrsio agresiju na HR, Bih i na Kosovo moze izjednaciti sa Tudmanom koji je organizirao odbranu i oslobodio nas od pobunjenih Srba koji ni nakon velikodusne ponude u vidu plana Z4 nisu htijeli miroljubiv suzivot sa Hrvatima nego imje bila draza velika Srbija. Pobunjeni hrvatski Srbi su terorizirali svoje gradane i za to su morali platiti cijenu svoje sludenosti veliko srpskoj ideologiji kojom ih je Milosevic "hranio". Srbija ce se tek suociti sa svojom prosloscu puno bolnije i teze. Srbi nikako da shvate da su Hrvati bili ti koji su se branili na svojim kucnim pragovima i nisu isli u Srbiju da tamo "oslobadaju".Hrvatskim generalima nitko ne spori kao ni HR njihovo legitimno pravo na oslobodilacku akciju nego zbog civilnih zrtava koje su ucinjeni pod njihovim zapovjednistvom. Sve dok to demokratska Srbija ne shvati jos dugo nece biti pomirenja.

Mile

pre 13 godina

Mislim da između naša dva naroda nema pomirenja, barem ne istinskog. Sve ovo što se radi je samo predstava za svijet i EU. Mi možemo glumiti prijateljstvo radi imidža, ali to je sve. Jedni o drugima mislimo sve najgore i to je činjenica. Svako na svoju stranu i gotovo...

Chambana

pre 13 godina

Zašto bi prosječan Srbin trebao biti nezadovoljan jučerašnjom presudom?

Svi oni koji formalno-pravno, a ne po nacionalnoj osnovi, misle da je pravda zadovoljena, nemaju nikakvog razloga za zadovoljstvo. Usprkosom onome što misli većina Srba, Gotovina je prije svega profesionalni vojnik, a ne sitni kriminalac i ubojica.

Ne postoji niti jedan evidentirani dokaz koji direktno tereti Gotovinu za zločine koji mu se prepisuju. Na par video snimaka iz 1995, Gotovina izričito izdaje upute podređenima da poštuju civilne objekte i civilnu populaciju, dapače predviđajući da moglo doći do ovakvog sudskog raspleta.

Najveći problem ondašnje, a i sadašnje, Hrvatske države jest da nije interventno procesirala ubojstva, pljačku i pojedinačne (napominjem pojedinačne) ratne zločine, koji su počinjeni nad preostalim srpskim civilima. Inertnost, korupcija i beskrvno sudstvo u Hrvatskoj su i danas glavni problem naše države.

Nažalost, mi danas živimo u Hrvatskoj u kojoj se slobodno šetaju sitni kriminalci i ubojice koji su 1995 počini ratne zločine, a skrivaju se iza skuta vlastite političke nebitnosti. Bilo svijetu, bilo Hrvatskoj, trenutačni trošak privođenja i procesiranja sitnih kriminalaca je ispod razine isplativosti, a sami zločinci nemaju nikakvog motiva priznati zločin, koji je abraka-dabra legalnim potezom (i.e., zapovjedna odgovornost) prepisan nedužnom vojniku.

Dakle, iz pozicije prosječnog Srbina, pravda je nezadovoljena: izvršitelji zločina šetaju Hrvatskom, a nedužnog čovjeka zadesila je nepravda.

Što se tiče optužbe da Gotovina nije zaustavio, a trebao je, ratni zločin, dakle na nije poštivao zakon dobrog Samaritanca, iščekujem sa velikom zebnjom dan kad će taj isti sud osuditi nizozemskom generala koji nije spriječio zločin u Srebrenici.

Pitanje koje zaslužuje objektivnu pažnju svih strana jest kako osuditi egzodus Srba iz Hrvatske poslije Oluje. Nažalost, odgovor na to pitanje zaslužuje neizostavnu analizu Tuđmanove trampe Bosanske Posavine za Krajinu sa Miloševićem. No, to nije pitanje koje bi trebao rješavati haški sud preko Gotovininih leđa.

JelenaZGB

pre 13 godina

Ja i dalje stojim iza toga da nije bilo "udruženg zločinačkog pothvata", nego da se radilo o povratku okupiranog teritorija. Gotovina je bio general i vojsci, po hijerarhiji jest odgovoran, ali nije imao toliku kontrolu nad vojnicima da ih je mogao zaustaviti u osvećivanju. Ako itko treba dobiti zatvorsku kaznu, i to doživotnu, onda je to Tomislav Merčep i njegova ekipa. I takvi poput njega, a Gotovina nije ni sličan koljaču i maloumniku poput Merčepa.

antihater

pre 13 godina

Komsije Hrvati danas celog dana ponavljaju kako mi Srbi danas likujemo. Ne mozemo da likujemo nad hiljadama mrtvih i raseljenih Hrvata, ali isto tako trazimo od vas Hrvata da ne likujete nad hiljadama pobijenih i proteranih Srba iz Hrvatske. Otreznjenje je dug i bolan proces, mi u Srbiji smo ga odavno zapoceli, vi ste tek na pocetku.

Pedja

pre 13 godina

Ovo je situacija koju je Srbija prošla tokom prošle decenije, kada su hapšeni srpski generali te visoki državni funkcioneri. Slične su bile reakcije, reakcije, ali nakon svega većina Srba je smogla snage da se pogleda u ogledalo i da kaže jeste bilo je svega i naši su krivi. E Hrvati to još nisu prošli, a ista stvar čeka i muslimane i kosovske albance. Bez te katarze ne može se u Evropu. I u Srbiji su nacionalističke grupe pravile proteste kad je hapšen Šljivančanin, pa je policija protestovala kad je hapšen Sreten Lukić,....pa sve do Karadzića, ja bih to nazvao nacionalnim otrežnjenjem.

srki

pre 13 godina

@Mile
Ne vidim zasto bi se Srbi u HR brinuli. Sad posto je dokazan zlocin medjunarodna zajednica ce im dati ista prava kao i Albancima na KiM sto ce biti najveci garant mira ... , ili se to nece dogoditi ?

democratis

pre 13 godina

@(Mile, 15. april 2011 22:34)

Vidi, drago mi je da ovako javno priznajes da ste primitivni i da vas na kraju krajeva navode emocije a ne logika.

Nije mi drago sto si nazalost u pravu, ranjena zver, treba se paziti.

Onog trenutka kad shvatite vase generale a ne naciju optuzuje SVET preko suda UN a ne Srbi, mozda vam i Vatikan oprosti sto vas je doveo u zabludu. Ovi nisu silovali decke po crkvama, cinili su gore stvari. Niko normalan ne brani srpske prestupnike ali i te kako vidi pravdu.

goran

pre 13 godina

Kada ce Srbi i Hrvati da shvate da resavanje nacionalnog pitanja po metodama iz 19 veka moze samo da se tretira kao ratni zlocin. Ako generali nisu krivi onda i Ratko Mladic nije kriv. Kazne su blage, trebaju da vise kao i Mladic kada Srbija prestane da ga krije.

Ivana

pre 13 godina

@Mile
kakav si ti licemer!!!
ako te je toliko pogodila 'nepravda', idi na trg pa se seci, nemoj ovde da prosipas laznu zabrinutost za Srbe u HR

milos

pre 13 godina

Mile, znači ovako je. Kad "naši" (srpski) zlikovci idu u zatvor, uključujući i same vrhove, onda je to u cilju pomirenja, a kad "vaši" zlikovci idu na robiju onda to ne vodi pomirenju i to "nikome nije trebalo". Hajde da se dogovorimo - zlikovci sede kod kuće ili idu u zatvor. Ja sam da sede u zatvoru i da se ljudima objasni zašto je to dobro. Hvala Bogu, čini mi se da su u Srbiji marginalizovani oni koji brane zločince, ali vi imate malo jači problem (mi imamo mnogo drugih problema...). Čak sam danas sasvim slučajno uključio HRT (tu sam i saznao za to sa Hagom) i iznenadio sam se koliko i HRT podgreva atmosferu. Mislim da TO nikome ne treba...

"Naši" i "vaši" sam stavio pod navodnike jer ne prihvatam "naše" za svoje, a ni "vaše" ne izjednačavam sa rajom. Oni su se krili sve vreme iza naroda i zloupotrebili neka osećanja i traume tog naroda za svoje interese. Mislim da su se pre svega mladi i otvoreni već pomirili i da je budućnost ipak svetla.

Slobodan

pre 13 godina

Srbi u Hrvatskoj ce sada napokon biti zasticeniji nego ranije jer ce svaki potencijalni akt protiv njih biti udar na imidz kandidata za clanstvo u EU i jos jedna potvrda ispravnosti ovakve presude

Gnevni

pre 13 godina

Kolektivna histerija i apsolutno slepilo pred očiglednim činjenicama. I pored najbolje volje ne mogu se opreti utisku koji sam imao još 90. godine. Najgore je što se to potvrđuje 2011. Takvo negiranje zločina, takvo veličanje zločinaca, a tobož podržavanje demokratskih principa, tolerancije smešta Hrvatsku tačno na ono mesto koje joj i pripada: genocidnu tvorevinu, naslednika NHD.

tomo_zg

pre 13 godina

"Deo hrvatskih veterana najavio je za sutra protestne skupove u Zagrebu i Osijeku, iako su generali Ante Gotovina i Mladen Markač još pre presude tražili da se zbog njih ne održavaju protestni skupovi."

Imam dojam da su bili svjesni da su krivi i čini se da će imati dovoljno vremena da razmisle o svojim (ne)djelima.

Nele

pre 13 godina

Treba jedan jak vetar da ohladi ove usijane balkanske glave. Da li je stvarno moguce da neko veruje da su osudjenici neduzni? Ok, ja kapiram da pojedini Hrvati na njih gledaju kao heroje, jer su ucestvovali u stvaranju nezavisne drzave, ali sredstva kojima su se sluzili su identicna onima kojima se sluzila druga strana, medju kojima su vecina iza resetaka vec odavno, ili pod zemljom, ili u bekstvu, a kad budu uhvaceni, i oni ce dobiti svoje. Samo se brukate, vest je dobila na snazi zbog reakcije, a ne zbog presude. Ostala bi nezapazena od zapadnih medija, i samim tim imidz zemlje bi danas bio bolji.

Mile

pre 13 godina

Komšije Srbi sada likuju na ovom (nepravomoćnom) presudom, samo je činjenica da ovakva presuda neće dovesti do pomirenja u regiji, nego će čak zaoštriti odnose između Hrvata i Srba, pa i dovesti do novih sukoba. Oni neće biti oružani, ali će svakako zagorčati život Srbima u HR. Jedna ovakva nepravda samo stvara ogorčenje kod Hrvata, a ogorčenje ima samo za posljedicu revolt i osvetu... i tu će ispaštati Srbi u HR. Ovo nije nikome trebalo. Možemo se samo nadati da ovo nije novi početak novog balkanskog kruga pakla...

Gnevni

pre 13 godina

Kolektivna histerija i apsolutno slepilo pred očiglednim činjenicama. I pored najbolje volje ne mogu se opreti utisku koji sam imao još 90. godine. Najgore je što se to potvrđuje 2011. Takvo negiranje zločina, takvo veličanje zločinaca, a tobož podržavanje demokratskih principa, tolerancije smešta Hrvatsku tačno na ono mesto koje joj i pripada: genocidnu tvorevinu, naslednika NHD.

Nele

pre 13 godina

Treba jedan jak vetar da ohladi ove usijane balkanske glave. Da li je stvarno moguce da neko veruje da su osudjenici neduzni? Ok, ja kapiram da pojedini Hrvati na njih gledaju kao heroje, jer su ucestvovali u stvaranju nezavisne drzave, ali sredstva kojima su se sluzili su identicna onima kojima se sluzila druga strana, medju kojima su vecina iza resetaka vec odavno, ili pod zemljom, ili u bekstvu, a kad budu uhvaceni, i oni ce dobiti svoje. Samo se brukate, vest je dobila na snazi zbog reakcije, a ne zbog presude. Ostala bi nezapazena od zapadnih medija, i samim tim imidz zemlje bi danas bio bolji.

tomo_zg

pre 13 godina

"Deo hrvatskih veterana najavio je za sutra protestne skupove u Zagrebu i Osijeku, iako su generali Ante Gotovina i Mladen Markač još pre presude tražili da se zbog njih ne održavaju protestni skupovi."

Imam dojam da su bili svjesni da su krivi i čini se da će imati dovoljno vremena da razmisle o svojim (ne)djelima.

milos

pre 13 godina

Mile, znači ovako je. Kad "naši" (srpski) zlikovci idu u zatvor, uključujući i same vrhove, onda je to u cilju pomirenja, a kad "vaši" zlikovci idu na robiju onda to ne vodi pomirenju i to "nikome nije trebalo". Hajde da se dogovorimo - zlikovci sede kod kuće ili idu u zatvor. Ja sam da sede u zatvoru i da se ljudima objasni zašto je to dobro. Hvala Bogu, čini mi se da su u Srbiji marginalizovani oni koji brane zločince, ali vi imate malo jači problem (mi imamo mnogo drugih problema...). Čak sam danas sasvim slučajno uključio HRT (tu sam i saznao za to sa Hagom) i iznenadio sam se koliko i HRT podgreva atmosferu. Mislim da TO nikome ne treba...

"Naši" i "vaši" sam stavio pod navodnike jer ne prihvatam "naše" za svoje, a ni "vaše" ne izjednačavam sa rajom. Oni su se krili sve vreme iza naroda i zloupotrebili neka osećanja i traume tog naroda za svoje interese. Mislim da su se pre svega mladi i otvoreni već pomirili i da je budućnost ipak svetla.

Slobodan

pre 13 godina

Srbi u Hrvatskoj ce sada napokon biti zasticeniji nego ranije jer ce svaki potencijalni akt protiv njih biti udar na imidz kandidata za clanstvo u EU i jos jedna potvrda ispravnosti ovakve presude

Vanko

pre 13 godina

Kao Hrvat mogu reci, ovo je kao kod vas u Srbiji.

Ono na trgu je Jelacica je propaganda nacionalnih medija, tamo se okupilo malo gradjana, kao kod vas par hiljada radikala koji jos zive u proslosti.

Veterani koji izlaze na ulice su uglavnom moji vrsnjaci od 25-26 godina i zeljeli su da izraze neki svoj bunt koji nema veze sa ovim danasnjim presudama. Huligani i par pravih veterana.

Zlodjela je bilo na sviju strana, kao i mnogi Srbijanci i ja se stidim svojih hrvatskih predaka koji su ubijali i divljali pod rukom zapadnih diregenata.

Pozdrav iz Karlovca, i da zivimo u miru svi.

Mile

pre 13 godina

Komšije Srbi sada likuju na ovom (nepravomoćnom) presudom, samo je činjenica da ovakva presuda neće dovesti do pomirenja u regiji, nego će čak zaoštriti odnose između Hrvata i Srba, pa i dovesti do novih sukoba. Oni neće biti oružani, ali će svakako zagorčati život Srbima u HR. Jedna ovakva nepravda samo stvara ogorčenje kod Hrvata, a ogorčenje ima samo za posljedicu revolt i osvetu... i tu će ispaštati Srbi u HR. Ovo nije nikome trebalo. Možemo se samo nadati da ovo nije novi početak novog balkanskog kruga pakla...

Mile

pre 13 godina

Mislim da između naša dva naroda nema pomirenja, barem ne istinskog. Sve ovo što se radi je samo predstava za svijet i EU. Mi možemo glumiti prijateljstvo radi imidža, ali to je sve. Jedni o drugima mislimo sve najgore i to je činjenica. Svako na svoju stranu i gotovo...

Dejan

pre 13 godina

Zamislite situaciju da su Srbi ocistili Kosovo i Metohiju od Albanaca i da Tadic docekuje generala koji se vraca iz Haga i koji je sprovodio politicku odluku.
Odlukom haskog suda indirektno je osudjen i Franjo Tudjman za najmasovnije etnicko ciscenje posle II svetskog rata.

antihater

pre 13 godina

Komsije Hrvati danas celog dana ponavljaju kako mi Srbi danas likujemo. Ne mozemo da likujemo nad hiljadama mrtvih i raseljenih Hrvata, ali isto tako trazimo od vas Hrvata da ne likujete nad hiljadama pobijenih i proteranih Srba iz Hrvatske. Otreznjenje je dug i bolan proces, mi u Srbiji smo ga odavno zapoceli, vi ste tek na pocetku.

iggybg

pre 13 godina

Gledam sinoc HRT i zaista ne mogu da shvatim koliko je taj narod zatrovan i koliko zmuri na ocigledne cinjenice... Sta je vama 'susjedi' 'legitimna vojna akcija' proterati stotine hiljada zena, dece i staraca, usput pobiti hiljade civila i slaviti to kao dan pobede, domovinske zahvalnosti ili kako vec. Alo, bre...

Ivana

pre 13 godina

@Mile
kakav si ti licemer!!!
ako te je toliko pogodila 'nepravda', idi na trg pa se seci, nemoj ovde da prosipas laznu zabrinutost za Srbe u HR

Dejan

pre 13 godina

(Konstantinos Veliki, 16. april 2011 01:22)
Bolesno je pricati da je Srbija izvrsila agresiju na Kosovo jer je Kosovo i Metohija bilo u sastavu Srbije. To bi bilo isto kao da kazemo da je Hrvatska izvrsila agresiju na Dalmaciju, Istru ili Slavoniju. Sto se tice navodne agresije u BiH i Hrvatskoj rec je o ratu koji je nastao zbog uskracivanju prava srpskog naroda na samoopredeljenje u slucaju raspada zajednicke nam drzave Jugoslavije.
Srbija nije i nikada nece imati granice na Uni ili na Kordunu, Baniji i Lici, ali srpski narod van Srbije se za vreme raspada Jugoslavije zeleo pitati gde ce i na koji nacin ce ziveti.
Hrvatska vojska je izvrsila najvece etnicko ciscenje u Evropi posle II svetskog rata i to tako mora da bude i tretirano. Za razliku od Hrvatske to Srbija nije uradila na Kosovu i Metohiji a optuzena je za agresiju iako je na Kosovu i Metohiji organizovana oruzana pobuna protiv drzave Srbije.

Mario HR

pre 13 godina

Htio bih reagirati na komentar diskutanta koji se potpisao kao Mile i koji najavljuje "novi krug pakla" i loše posljedice ove presude po preostale Srbe u Hrvatskoj.

Kolega, jedino što je u ovom trenutku za nas u Hrvatskoj gore od ove presude, jesu podcjenjivanja nas hrvatskih građana kao mržnjom zaraženih koljača koji su sada jedva dočekali neki novi razlog da bi se osvetili nad Srbima u Hrvatskoj. Ovo što vi pišete veliko je zlo i sramota. Svakome u Hrvatskoj danas je jasno da nisu hrvatski Srbi krivi za ovu presudu, niti su oni na nju imali utjecaja.

Gnjeva ima i biti će ga - ali ima i puno adresa prema kojima će se taj gnjev, ali i neke skroz hladne i racionalne odluke, usmjeriti - i nijedna od njih nisu naši sugrađani srpske narodnosti. Ne trebaju nam razmišljanja poput vašeg, to što vi pišete nikako nije u interesu ni Hrvatske ni hrvatskih, po meni, nepravedno osuđenih generala. Gotovina i Markač po meni ni 1995-e nisu protjerivali srpski narod, nego su slamali oružanu pobunu i uništavali para-državu na teritoriju Hrvatske. Osuđujuća presuda koja ih je proglasila krivim trebala je meni i mojim istomišljenicima objasniti da li je, i ako da kako, bilo moguće postići drugo bez da se dogodi prvo.

Tog objašnjenja nema ni u naznakama, i zato mi je presuda neprihvatljiva, i nisam idiot pa da bi zbog toga krivio hrvatske Srbe. Stoga bi vas ljubazno molio da to ni vi ne činite u moje ime. Ni na hrvatskim ni na srpskim site-ovima.

Hvala

Mario

M

pre 13 godina

hahaha, profesionalni vojnik. Doduse dogurao je do vodnika u Legiji. Nisu Srbi izmislili da je Gotovina kriminalac. Covek je hrvatska verzija Arkana. Pogledaj link ako si pismen.

http://www.mediapart.fr/journal/france/110311/when-france-protected-run-balkan-war-lords?page_article=2

Backstage

pre 13 godina

Iz "čiste radoznalosti", dao bih "kraljevstvo za konja" kada bismo mogli da saznamo kako je Šešelj danas u Sheveningenu tešio Gotovinu i Markača i kako ih je savetovao da pripreme žalbu na presudu.

igor

pre 13 godina

(Konstantinos Veliki, 16. april 2011 01:22)
Milosevic izvrsio agresiju na Kosovo? Znaci izvrsio agresiju na (tada) teritoriju svoje zemlje....E, 'susjedi, susjedi', bolje cutite i ne ostavljajte komentare da se jos vise ne brukate

TURBO

pre 13 godina

Mile pozdrav,
slažem se sa tvojom pretpostavkom da ovakva odluka suda vodi zaoštravanju odnosa Srba i Hrvata, ali se ne slažem da je nepravedna. Cela Hrvatska uredno pravi zamenu teza: nije sud proglasio borbu Hrvatske za samostalnošću nelegalnom, nego je osudio prekomernu upotrebu sile (i sve ostalo)u konkretnoj akciji. Kada su Srbi imali sličnu akciju na Kosovu-svojoj zemlji, ne samo što su bili suđeni i osuđeni zbog toga, nego im je i otet deo teritorije. Dakle Mile, ćuti i pevaj: Lipo li jeeeee..., Danke Den Haag, dobro ste prošli.

Srdjan

pre 13 godina

One scene masovne histerije,ksenofobni,rasisticko-sovinisticki poklici,vredjanje"Cigana" i srpstine u centru glavnog grada Republike Hrvatske deluju totalno nerealno i porazavajuce za 2011 godinu,a iz perspektive dobrosusedskih odnosa buducih zemalja clanica EU,najblaze receno-zabrinjavajuce!!! Mislim da bi bilo korektno s hrvatske strane da prihvati svoj deo odgovornosti,zarad neke "normalne" buducnosti ukoliko je to uopste moguce na ovim prostorima!

Pobesneli max

pre 13 godina

@Mile, 15. april 2011 22:34,
Tvoj komentar je bolestan i uvredljiv ...
Zakuni se da u Hrvatskoj postoji ijedan sajt na kome bi ti bile objavljene ovakve bljuvotine.
Sram te bilo...

Janko

pre 13 godina

Čermak je težak ratni zločinac!!
Njegove jedinice su osakatile Knin posle povlačenja SRBA, poklale sve staro i bolesno.
On je sve znao i smejao se pobednički.
Obogatio se posle toga munjevito naplaćujući svoje zločine. Firma Tifon čiji je on vlasnik je potom prodata za 150 miliona dolara. Tako se on otkupio u Hagu. Para je para.... I ovde i tamo.

Vladimir

pre 13 godina

Evo potrudicu se da nesto kometnarishem a da ne predjem granicu... Sta reci, ne verujem da svi hrvati bash pate za Gotovinom, ali sigurno vecina pati zbog toga sto je hag posredno osudio i tudjmana i to za proterivanje srba iz knina i ostala zlodela. Eeee, vreme je bilo za malo pravde(mada kakva ce da bude drgostepena presuda ne znam ali dosta mi je bilo za dushu da cujem i ovu prvostepenu). I kako sad oni mogu da budu ama totoal ubedjeni da su nevini(ne glume oni nishta), ili su ludi ili ne znam sta, zar ne vide da Srba vishe nema, zar ne vide koliko ih je ubijeno, zar ne vide da i dan danas sire mrznju prema srbima pustajuci na TV stanicama razne dokuimentarce pokushavajuci ne da dokazu nashu krivicu vec da pokriju svoju. Ne izbacuju nas iz usta, al briga mene za to nemam ja nishta sto ce neki hrvat ili albanac ili pa bilo koji drugi srbin da mrzi mene kao srbina ili sta vec, bitno je da ja ne mrzim njega i to pre svega donosi meni dobro i mojoj dushi, donosi mi spokojstvo i pushta me da zivim zivot punim plucima...

JelenaZGB

pre 13 godina

Ja i dalje stojim iza toga da nije bilo "udruženg zločinačkog pothvata", nego da se radilo o povratku okupiranog teritorija. Gotovina je bio general i vojsci, po hijerarhiji jest odgovoran, ali nije imao toliku kontrolu nad vojnicima da ih je mogao zaustaviti u osvećivanju. Ako itko treba dobiti zatvorsku kaznu, i to doživotnu, onda je to Tomislav Merčep i njegova ekipa. I takvi poput njega, a Gotovina nije ni sličan koljaču i maloumniku poput Merčepa.

democratis

pre 13 godina

@(Mile, 15. april 2011 22:34)

Vidi, drago mi je da ovako javno priznajes da ste primitivni i da vas na kraju krajeva navode emocije a ne logika.

Nije mi drago sto si nazalost u pravu, ranjena zver, treba se paziti.

Onog trenutka kad shvatite vase generale a ne naciju optuzuje SVET preko suda UN a ne Srbi, mozda vam i Vatikan oprosti sto vas je doveo u zabludu. Ovi nisu silovali decke po crkvama, cinili su gore stvari. Niko normalan ne brani srpske prestupnike ali i te kako vidi pravdu.

kontrarevolucija

pre 13 godina

Proterati tolike ljude, a ne osecati se krivim...Po meni to nije normalno.... Ko god je stekao nesto u zivotu zna koliko bi ga zabolelo da to izgubi.... Bili to Hrvati,Srbi , Surinamci ili Irci, niko ne treba biti proteran iz svoje kuce... Ko god je gledao golgotu onog naroda zna da su krivi... Ja se izvinjavam ali moram ovo reci... SMRT FASIZMU

Chambana

pre 13 godina

Zašto bi prosječan Srbin trebao biti nezadovoljan jučerašnjom presudom?

Svi oni koji formalno-pravno, a ne po nacionalnoj osnovi, misle da je pravda zadovoljena, nemaju nikakvog razloga za zadovoljstvo. Usprkosom onome što misli većina Srba, Gotovina je prije svega profesionalni vojnik, a ne sitni kriminalac i ubojica.

Ne postoji niti jedan evidentirani dokaz koji direktno tereti Gotovinu za zločine koji mu se prepisuju. Na par video snimaka iz 1995, Gotovina izričito izdaje upute podređenima da poštuju civilne objekte i civilnu populaciju, dapače predviđajući da moglo doći do ovakvog sudskog raspleta.

Najveći problem ondašnje, a i sadašnje, Hrvatske države jest da nije interventno procesirala ubojstva, pljačku i pojedinačne (napominjem pojedinačne) ratne zločine, koji su počinjeni nad preostalim srpskim civilima. Inertnost, korupcija i beskrvno sudstvo u Hrvatskoj su i danas glavni problem naše države.

Nažalost, mi danas živimo u Hrvatskoj u kojoj se slobodno šetaju sitni kriminalci i ubojice koji su 1995 počini ratne zločine, a skrivaju se iza skuta vlastite političke nebitnosti. Bilo svijetu, bilo Hrvatskoj, trenutačni trošak privođenja i procesiranja sitnih kriminalaca je ispod razine isplativosti, a sami zločinci nemaju nikakvog motiva priznati zločin, koji je abraka-dabra legalnim potezom (i.e., zapovjedna odgovornost) prepisan nedužnom vojniku.

Dakle, iz pozicije prosječnog Srbina, pravda je nezadovoljena: izvršitelji zločina šetaju Hrvatskom, a nedužnog čovjeka zadesila je nepravda.

Što se tiče optužbe da Gotovina nije zaustavio, a trebao je, ratni zločin, dakle na nije poštivao zakon dobrog Samaritanca, iščekujem sa velikom zebnjom dan kad će taj isti sud osuditi nizozemskom generala koji nije spriječio zločin u Srebrenici.

Pitanje koje zaslužuje objektivnu pažnju svih strana jest kako osuditi egzodus Srba iz Hrvatske poslije Oluje. Nažalost, odgovor na to pitanje zaslužuje neizostavnu analizu Tuđmanove trampe Bosanske Posavine za Krajinu sa Miloševićem. No, to nije pitanje koje bi trebao rješavati haški sud preko Gotovininih leđa.

srki

pre 13 godina

@Mile
Ne vidim zasto bi se Srbi u HR brinuli. Sad posto je dokazan zlocin medjunarodna zajednica ce im dati ista prava kao i Albancima na KiM sto ce biti najveci garant mira ... , ili se to nece dogoditi ?

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Nasi susjedi Srbi likuju nad nepravomocnom presudom i pokazuju odjednom zaprepascujuce i licemjerno lice kad je rijec o drugima i njihovoj krivici. Sad je odjednom Hag uzor pravicnosti kad je rijec o osudi Hrvata. Pogotovo su zanimljivi komentari koji su postavljeni od konstatacija da se Milosevic koji je izvrsio agresiju na HR, Bih i na Kosovo moze izjednaciti sa Tudmanom koji je organizirao odbranu i oslobodio nas od pobunjenih Srba koji ni nakon velikodusne ponude u vidu plana Z4 nisu htijeli miroljubiv suzivot sa Hrvatima nego imje bila draza velika Srbija. Pobunjeni hrvatski Srbi su terorizirali svoje gradane i za to su morali platiti cijenu svoje sludenosti veliko srpskoj ideologiji kojom ih je Milosevic "hranio". Srbija ce se tek suociti sa svojom prosloscu puno bolnije i teze. Srbi nikako da shvate da su Hrvati bili ti koji su se branili na svojim kucnim pragovima i nisu isli u Srbiju da tamo "oslobadaju".Hrvatskim generalima nitko ne spori kao ni HR njihovo legitimno pravo na oslobodilacku akciju nego zbog civilnih zrtava koje su ucinjeni pod njihovim zapovjednistvom. Sve dok to demokratska Srbija ne shvati jos dugo nece biti pomirenja.

Марко

pre 13 godina

Покрио бих се ушима и ћутао да ми историја почиње на тековинама Јасеновца. Гребите по овој пресуди па ће и домаћа и светска штампа полако да се подсети и претходних „подвига“.

Dejan

pre 13 godina

@Konstantinos Veliki: Nisi ti izgleda nista shvatio. Ne radi se sad o Srbima, nego o hrvatskim generalima, koji su odgovorni za ono sto su cinili. Zato nemoj odmah menjati plocu kao Srbi ovo, Srbi ono. Ako imas sta da kazes o jucerasnjoj presudi, onda to kazi. Sve drugo ovde sad nije tema.

Zig-Zag

pre 13 godina

Većina (ma gotovo svi) u Hrvatskoj na ovu presudu gledaju kao na presudu samoj ideji neovisne Hrvatske, a ne kroz prizmu zločina i etničnog čiščenja.

Naravno trebalo bi gledati stvarne činjenice, stvarne ljude i stvarne zločine. No to je u ovom trenutku zbog povišenih emocija nemoguće.

Ustašoidi i ćelavi mladići su najglasniji, neke poruke i pjesme koje pjevaju osuđuje većina Hrvata (moja procjena). Ekstremi (sa obje strane) ovo gledaju kao nastavak 1941 ili pak 1945, što je po meni potpuni nonsens. Hrvatska je vlast trebala zaustaviti osvete po tzv. Krajini čim se prvo ubojstvo civila dogodilo, i sami smo trebali još 90-tih poslati odgovorne u zatvor. No to bi tada bilo nepopularno, stavljeno je pod tepih i sada nam se vraća kao bumerang. Tako nam i treba!

Netko je morao odgovarati za zločine, a budući da su glavni krivci pod zemljom Gotovina je taj koji će morati platiti. Mišljenja sam da on nije kriv, osim možda po zapovjednoj odgovornosti za koju (paradoksalno ili ne) nije niti suđen. I tu je po meni najinteresantniji dio cijelog procesa suđenja. Kada bi general Gotovina bio osuđen po zapovjednoj odgovornosti tada bi na jednak način trebali i neki bivši svjetski čelnici odgovarati, a to Haag neće dopustiti. I tu je očita politička pozadina čitavog tog suda, koji postoji da bi sudio malima i štitio velike.

Sada smo mi u šoku, no ne bi me čudilo da za koji mjesec vi budete u još većem šoku kada generala Gotovinu oslobode poslije žalbenog postupka. On je u vašim očima krvnik ali on krvi na svojim rukama nema, niti je izdavao takve naredbe. Podsjetit ću vas, Gotovina je 6.8.1995 (dan nakon Oluje) odstupio sa dužnosti jer je njegov dio posla bio gotov. Zločini su se događali u danima i tjednima koji su uslijedili. To će biti glavni argument u žalbi, a sudac Orie drži neslavan rekord u poništenjima njegovih presuda, čak 75%.

Možda se to vama ne sviđa, ali Gotovina nije kriv za zvjerstva koja su se dogodila nakon što je uprava predana u ruke civilnim vlastima. Ako ikoga od živučih Hrvata želite vidjeti u Haagu, svratio bih vam pažnju na gospodina Jarnjaka bivšeg ministra policije. O njemu se uglavnom šuti, a upravo je on najodgovorniji za masakre civila.

sasa jokic

pre 13 godina

E sad gospodo Hrvati pitajte svoga heroja Cermaka odakle mu pare da osnuje Tifon, i koliko stotina miliona ima na racunima! Pa ga onda slavite do mile volje! Dok smo se mi ubijali ta gamad se bogatila, a sto je rat duze trajao Oni su bili bogatiji! Zato su ga i produzavali, kada cete se vec jednom opametiti?! I sada Vas opet ta ista ekipa ratnih profitera "pali" na ove "patriotske" price, kako bi vam skrenuli paznju sa Vasih praznih dzepova!

vlada-so

pre 13 godina

Da se ne lažemo,ti protesti što se najavljuju su ustvari protesti za zadržavanje velikih privilegija koje imaju razne organizacije proistekle iz ratova,a taj opskurni lik gotovina nije bitan(zna i on da je žrtvovan,jer neko mora biti kriv za zločine nad nemoćnim civilima pa bolje da to bude vojnik nego političar koji je to naredio,slično kao i kod nas).Paradoks u celoj priči je ta da zatvorenici u hagu veoma dobro sarađuju između sebe,upućeni su jedni na druge,pa bi oni trebali nama na ovim prostorima biti zvezda vodilja kako živeti zajedno.Više su oni učinili na pomirenju nego političari koji su ih nasledili.
p.s ako se neko iz hrvatske uvredio što im solim pamet iz srbije **** mi se, rođen sam u jugoslaviji i imam pravo da komentarišem anomalije(ubistva,zločine,pljačku,privatizaciju iz ratnog plena,socijalno beznađe...) na ovim prostorima.

M.

pre 13 godina

Poštovani Mile,
iskreno se nadam da Vaše mišljenje ne deli većina Hrvata i da su ljudi koji tako razmišljaju u manjini. U slučaju da većina deli Vaše mišljenje, Hrvatska ima ozbiljnih problema koji otkrivaju poražavajuću sliku o stanju u hrvatskom društvu više od 15 godina po završetku rata. Šteta za izgubljeno vreme! Srdačan pozdrav.

shtrikay

pre 13 godina

O kakvom likovanju pricaju Hrvati i kakve potrebe vi to imate da nama objasnjavate da ste imali razloga da istrebite onolike Srbe?

Idite lepo u Hag i tamo im sve to objasnite. Mada vidim da ste pokusali da im razjasnite te vase umisljene cinjenice i niste uspeli. Nee veeruuuju vam i zestoko su vas osudili. I Amnesti International je potvrdio pravednu odluku. TACKA

Pedja

pre 13 godina

Ovo je situacija koju je Srbija prošla tokom prošle decenije, kada su hapšeni srpski generali te visoki državni funkcioneri. Slične su bile reakcije, reakcije, ali nakon svega većina Srba je smogla snage da se pogleda u ogledalo i da kaže jeste bilo je svega i naši su krivi. E Hrvati to još nisu prošli, a ista stvar čeka i muslimane i kosovske albance. Bez te katarze ne može se u Evropu. I u Srbiji su nacionalističke grupe pravile proteste kad je hapšen Šljivančanin, pa je policija protestovala kad je hapšen Sreten Lukić,....pa sve do Karadzića, ja bih to nazvao nacionalnim otrežnjenjem.

Dacha

pre 13 godina

Ne razmisljam ni 1 % o tome sta se trenuto u hrvatskoj desava a i iskreno mislim da i njih je boleo ****** za nase probleme (kosovo itd)
I ako neki ljudi misle da je ovo lose za nasu politiku izmedju srba i hrvata onda imam jedno pitanje : " jel bilo pre ovog slucaja bolje?"
Ps: kako oni nama tako trebamo i mi njima i zasto uvek moramo mi da budemo budale i stalno da im prvi pruzimo ruku a oni nas kuliraju kao svetska sila

Ja

pre 13 godina

Samo da ove kaznene ekspedicije... pardon protestne kolone ne krenu prema istoku. Bolje neka krenu u EU tamo na zapad. Oni su im valjda krivi sad.

goran

pre 13 godina

Kada ce Srbi i Hrvati da shvate da resavanje nacionalnog pitanja po metodama iz 19 veka moze samo da se tretira kao ratni zlocin. Ako generali nisu krivi onda i Ratko Mladic nije kriv. Kazne su blage, trebaju da vise kao i Mladic kada Srbija prestane da ga krije.

Komentator

pre 13 godina

Sud je rekao svoje u vezi Gotovine ,a apropo Mladica,sramota ga bilo sta se krije iza moga deteta a i ovaj je bezao...Sjajni generali i kad nisu na polozaju pokazuju odlike svoje casti.Ako ratujes ratuj po zakonima rata.Kad izgubis snosi konsekvence kad ratujes van pravila rata i ubijas nejac pa se onda iza svoje skrivas...FUJ

Gale

pre 13 godina

Cela situacija je 'napumpana' da bi običan narod zaboravio lošu vlast, ekonomski slom, pljačku narodnog bogatstva, siromaštvo, glad, ....
Dakle, 'hleba i igara', to nudi vlast da bi ih se ostavilo na miru da kradu i dalje. Stoga im je svaki dan duže na vlasti veoma vredan i dragocen, naravno, zbog stotina hiljada Evra koje će potrpati u svoje džepove.

Mile

pre 13 godina

Komšije Srbi sada likuju na ovom (nepravomoćnom) presudom, samo je činjenica da ovakva presuda neće dovesti do pomirenja u regiji, nego će čak zaoštriti odnose između Hrvata i Srba, pa i dovesti do novih sukoba. Oni neće biti oružani, ali će svakako zagorčati život Srbima u HR. Jedna ovakva nepravda samo stvara ogorčenje kod Hrvata, a ogorčenje ima samo za posljedicu revolt i osvetu... i tu će ispaštati Srbi u HR. Ovo nije nikome trebalo. Možemo se samo nadati da ovo nije novi početak novog balkanskog kruga pakla...

Konstantinos Veliki

pre 13 godina

Nasi susjedi Srbi likuju nad nepravomocnom presudom i pokazuju odjednom zaprepascujuce i licemjerno lice kad je rijec o drugima i njihovoj krivici. Sad je odjednom Hag uzor pravicnosti kad je rijec o osudi Hrvata. Pogotovo su zanimljivi komentari koji su postavljeni od konstatacija da se Milosevic koji je izvrsio agresiju na HR, Bih i na Kosovo moze izjednaciti sa Tudmanom koji je organizirao odbranu i oslobodio nas od pobunjenih Srba koji ni nakon velikodusne ponude u vidu plana Z4 nisu htijeli miroljubiv suzivot sa Hrvatima nego imje bila draza velika Srbija. Pobunjeni hrvatski Srbi su terorizirali svoje gradane i za to su morali platiti cijenu svoje sludenosti veliko srpskoj ideologiji kojom ih je Milosevic "hranio". Srbija ce se tek suociti sa svojom prosloscu puno bolnije i teze. Srbi nikako da shvate da su Hrvati bili ti koji su se branili na svojim kucnim pragovima i nisu isli u Srbiju da tamo "oslobadaju".Hrvatskim generalima nitko ne spori kao ni HR njihovo legitimno pravo na oslobodilacku akciju nego zbog civilnih zrtava koje su ucinjeni pod njihovim zapovjednistvom. Sve dok to demokratska Srbija ne shvati jos dugo nece biti pomirenja.

Gnevni

pre 13 godina

Kolektivna histerija i apsolutno slepilo pred očiglednim činjenicama. I pored najbolje volje ne mogu se opreti utisku koji sam imao još 90. godine. Najgore je što se to potvrđuje 2011. Takvo negiranje zločina, takvo veličanje zločinaca, a tobož podržavanje demokratskih principa, tolerancije smešta Hrvatsku tačno na ono mesto koje joj i pripada: genocidnu tvorevinu, naslednika NHD.

tomo_zg

pre 13 godina

"Deo hrvatskih veterana najavio je za sutra protestne skupove u Zagrebu i Osijeku, iako su generali Ante Gotovina i Mladen Markač još pre presude tražili da se zbog njih ne održavaju protestni skupovi."

Imam dojam da su bili svjesni da su krivi i čini se da će imati dovoljno vremena da razmisle o svojim (ne)djelima.

JelenaZGB

pre 13 godina

Ja i dalje stojim iza toga da nije bilo "udruženg zločinačkog pothvata", nego da se radilo o povratku okupiranog teritorija. Gotovina je bio general i vojsci, po hijerarhiji jest odgovoran, ali nije imao toliku kontrolu nad vojnicima da ih je mogao zaustaviti u osvećivanju. Ako itko treba dobiti zatvorsku kaznu, i to doživotnu, onda je to Tomislav Merčep i njegova ekipa. I takvi poput njega, a Gotovina nije ni sličan koljaču i maloumniku poput Merčepa.

Nele

pre 13 godina

Treba jedan jak vetar da ohladi ove usijane balkanske glave. Da li je stvarno moguce da neko veruje da su osudjenici neduzni? Ok, ja kapiram da pojedini Hrvati na njih gledaju kao heroje, jer su ucestvovali u stvaranju nezavisne drzave, ali sredstva kojima su se sluzili su identicna onima kojima se sluzila druga strana, medju kojima su vecina iza resetaka vec odavno, ili pod zemljom, ili u bekstvu, a kad budu uhvaceni, i oni ce dobiti svoje. Samo se brukate, vest je dobila na snazi zbog reakcije, a ne zbog presude. Ostala bi nezapazena od zapadnih medija, i samim tim imidz zemlje bi danas bio bolji.

Slobodan

pre 13 godina

Srbi u Hrvatskoj ce sada napokon biti zasticeniji nego ranije jer ce svaki potencijalni akt protiv njih biti udar na imidz kandidata za clanstvo u EU i jos jedna potvrda ispravnosti ovakve presude

Dejan

pre 13 godina

(Konstantinos Veliki, 16. april 2011 01:22)
Bolesno je pricati da je Srbija izvrsila agresiju na Kosovo jer je Kosovo i Metohija bilo u sastavu Srbije. To bi bilo isto kao da kazemo da je Hrvatska izvrsila agresiju na Dalmaciju, Istru ili Slavoniju. Sto se tice navodne agresije u BiH i Hrvatskoj rec je o ratu koji je nastao zbog uskracivanju prava srpskog naroda na samoopredeljenje u slucaju raspada zajednicke nam drzave Jugoslavije.
Srbija nije i nikada nece imati granice na Uni ili na Kordunu, Baniji i Lici, ali srpski narod van Srbije se za vreme raspada Jugoslavije zeleo pitati gde ce i na koji nacin ce ziveti.
Hrvatska vojska je izvrsila najvece etnicko ciscenje u Evropi posle II svetskog rata i to tako mora da bude i tretirano. Za razliku od Hrvatske to Srbija nije uradila na Kosovu i Metohiji a optuzena je za agresiju iako je na Kosovu i Metohiji organizovana oruzana pobuna protiv drzave Srbije.

Mario HR

pre 13 godina

Htio bih reagirati na komentar diskutanta koji se potpisao kao Mile i koji najavljuje "novi krug pakla" i loše posljedice ove presude po preostale Srbe u Hrvatskoj.

Kolega, jedino što je u ovom trenutku za nas u Hrvatskoj gore od ove presude, jesu podcjenjivanja nas hrvatskih građana kao mržnjom zaraženih koljača koji su sada jedva dočekali neki novi razlog da bi se osvetili nad Srbima u Hrvatskoj. Ovo što vi pišete veliko je zlo i sramota. Svakome u Hrvatskoj danas je jasno da nisu hrvatski Srbi krivi za ovu presudu, niti su oni na nju imali utjecaja.

Gnjeva ima i biti će ga - ali ima i puno adresa prema kojima će se taj gnjev, ali i neke skroz hladne i racionalne odluke, usmjeriti - i nijedna od njih nisu naši sugrađani srpske narodnosti. Ne trebaju nam razmišljanja poput vašeg, to što vi pišete nikako nije u interesu ni Hrvatske ni hrvatskih, po meni, nepravedno osuđenih generala. Gotovina i Markač po meni ni 1995-e nisu protjerivali srpski narod, nego su slamali oružanu pobunu i uništavali para-državu na teritoriju Hrvatske. Osuđujuća presuda koja ih je proglasila krivim trebala je meni i mojim istomišljenicima objasniti da li je, i ako da kako, bilo moguće postići drugo bez da se dogodi prvo.

Tog objašnjenja nema ni u naznakama, i zato mi je presuda neprihvatljiva, i nisam idiot pa da bi zbog toga krivio hrvatske Srbe. Stoga bi vas ljubazno molio da to ni vi ne činite u moje ime. Ni na hrvatskim ni na srpskim site-ovima.

Hvala

Mario

iggybg

pre 13 godina

Gledam sinoc HRT i zaista ne mogu da shvatim koliko je taj narod zatrovan i koliko zmuri na ocigledne cinjenice... Sta je vama 'susjedi' 'legitimna vojna akcija' proterati stotine hiljada zena, dece i staraca, usput pobiti hiljade civila i slaviti to kao dan pobede, domovinske zahvalnosti ili kako vec. Alo, bre...

milos

pre 13 godina

Mile, znači ovako je. Kad "naši" (srpski) zlikovci idu u zatvor, uključujući i same vrhove, onda je to u cilju pomirenja, a kad "vaši" zlikovci idu na robiju onda to ne vodi pomirenju i to "nikome nije trebalo". Hajde da se dogovorimo - zlikovci sede kod kuće ili idu u zatvor. Ja sam da sede u zatvoru i da se ljudima objasni zašto je to dobro. Hvala Bogu, čini mi se da su u Srbiji marginalizovani oni koji brane zločince, ali vi imate malo jači problem (mi imamo mnogo drugih problema...). Čak sam danas sasvim slučajno uključio HRT (tu sam i saznao za to sa Hagom) i iznenadio sam se koliko i HRT podgreva atmosferu. Mislim da TO nikome ne treba...

"Naši" i "vaši" sam stavio pod navodnike jer ne prihvatam "naše" za svoje, a ni "vaše" ne izjednačavam sa rajom. Oni su se krili sve vreme iza naroda i zloupotrebili neka osećanja i traume tog naroda za svoje interese. Mislim da su se pre svega mladi i otvoreni već pomirili i da je budućnost ipak svetla.

Chambana

pre 13 godina

Zašto bi prosječan Srbin trebao biti nezadovoljan jučerašnjom presudom?

Svi oni koji formalno-pravno, a ne po nacionalnoj osnovi, misle da je pravda zadovoljena, nemaju nikakvog razloga za zadovoljstvo. Usprkosom onome što misli većina Srba, Gotovina je prije svega profesionalni vojnik, a ne sitni kriminalac i ubojica.

Ne postoji niti jedan evidentirani dokaz koji direktno tereti Gotovinu za zločine koji mu se prepisuju. Na par video snimaka iz 1995, Gotovina izričito izdaje upute podređenima da poštuju civilne objekte i civilnu populaciju, dapače predviđajući da moglo doći do ovakvog sudskog raspleta.

Najveći problem ondašnje, a i sadašnje, Hrvatske države jest da nije interventno procesirala ubojstva, pljačku i pojedinačne (napominjem pojedinačne) ratne zločine, koji su počinjeni nad preostalim srpskim civilima. Inertnost, korupcija i beskrvno sudstvo u Hrvatskoj su i danas glavni problem naše države.

Nažalost, mi danas živimo u Hrvatskoj u kojoj se slobodno šetaju sitni kriminalci i ubojice koji su 1995 počini ratne zločine, a skrivaju se iza skuta vlastite političke nebitnosti. Bilo svijetu, bilo Hrvatskoj, trenutačni trošak privođenja i procesiranja sitnih kriminalaca je ispod razine isplativosti, a sami zločinci nemaju nikakvog motiva priznati zločin, koji je abraka-dabra legalnim potezom (i.e., zapovjedna odgovornost) prepisan nedužnom vojniku.

Dakle, iz pozicije prosječnog Srbina, pravda je nezadovoljena: izvršitelji zločina šetaju Hrvatskom, a nedužnog čovjeka zadesila je nepravda.

Što se tiče optužbe da Gotovina nije zaustavio, a trebao je, ratni zločin, dakle na nije poštivao zakon dobrog Samaritanca, iščekujem sa velikom zebnjom dan kad će taj isti sud osuditi nizozemskom generala koji nije spriječio zločin u Srebrenici.

Pitanje koje zaslužuje objektivnu pažnju svih strana jest kako osuditi egzodus Srba iz Hrvatske poslije Oluje. Nažalost, odgovor na to pitanje zaslužuje neizostavnu analizu Tuđmanove trampe Bosanske Posavine za Krajinu sa Miloševićem. No, to nije pitanje koje bi trebao rješavati haški sud preko Gotovininih leđa.

Vanko

pre 13 godina

Kao Hrvat mogu reci, ovo je kao kod vas u Srbiji.

Ono na trgu je Jelacica je propaganda nacionalnih medija, tamo se okupilo malo gradjana, kao kod vas par hiljada radikala koji jos zive u proslosti.

Veterani koji izlaze na ulice su uglavnom moji vrsnjaci od 25-26 godina i zeljeli su da izraze neki svoj bunt koji nema veze sa ovim danasnjim presudama. Huligani i par pravih veterana.

Zlodjela je bilo na sviju strana, kao i mnogi Srbijanci i ja se stidim svojih hrvatskih predaka koji su ubijali i divljali pod rukom zapadnih diregenata.

Pozdrav iz Karlovca, i da zivimo u miru svi.

Pedja

pre 13 godina

Ovo je situacija koju je Srbija prošla tokom prošle decenije, kada su hapšeni srpski generali te visoki državni funkcioneri. Slične su bile reakcije, reakcije, ali nakon svega većina Srba je smogla snage da se pogleda u ogledalo i da kaže jeste bilo je svega i naši su krivi. E Hrvati to još nisu prošli, a ista stvar čeka i muslimane i kosovske albance. Bez te katarze ne može se u Evropu. I u Srbiji su nacionalističke grupe pravile proteste kad je hapšen Šljivančanin, pa je policija protestovala kad je hapšen Sreten Lukić,....pa sve do Karadzića, ja bih to nazvao nacionalnim otrežnjenjem.

M.

pre 13 godina

Poštovani Mile,
iskreno se nadam da Vaše mišljenje ne deli većina Hrvata i da su ljudi koji tako razmišljaju u manjini. U slučaju da većina deli Vaše mišljenje, Hrvatska ima ozbiljnih problema koji otkrivaju poražavajuću sliku o stanju u hrvatskom društvu više od 15 godina po završetku rata. Šteta za izgubljeno vreme! Srdačan pozdrav.

democratis

pre 13 godina

@(Mile, 15. april 2011 22:34)

Vidi, drago mi je da ovako javno priznajes da ste primitivni i da vas na kraju krajeva navode emocije a ne logika.

Nije mi drago sto si nazalost u pravu, ranjena zver, treba se paziti.

Onog trenutka kad shvatite vase generale a ne naciju optuzuje SVET preko suda UN a ne Srbi, mozda vam i Vatikan oprosti sto vas je doveo u zabludu. Ovi nisu silovali decke po crkvama, cinili su gore stvari. Niko normalan ne brani srpske prestupnike ali i te kako vidi pravdu.

Mile

pre 13 godina

Mislim da između naša dva naroda nema pomirenja, barem ne istinskog. Sve ovo što se radi je samo predstava za svijet i EU. Mi možemo glumiti prijateljstvo radi imidža, ali to je sve. Jedni o drugima mislimo sve najgore i to je činjenica. Svako na svoju stranu i gotovo...

Vladimir

pre 13 godina

Evo potrudicu se da nesto kometnarishem a da ne predjem granicu... Sta reci, ne verujem da svi hrvati bash pate za Gotovinom, ali sigurno vecina pati zbog toga sto je hag posredno osudio i tudjmana i to za proterivanje srba iz knina i ostala zlodela. Eeee, vreme je bilo za malo pravde(mada kakva ce da bude drgostepena presuda ne znam ali dosta mi je bilo za dushu da cujem i ovu prvostepenu). I kako sad oni mogu da budu ama totoal ubedjeni da su nevini(ne glume oni nishta), ili su ludi ili ne znam sta, zar ne vide da Srba vishe nema, zar ne vide koliko ih je ubijeno, zar ne vide da i dan danas sire mrznju prema srbima pustajuci na TV stanicama razne dokuimentarce pokushavajuci ne da dokazu nashu krivicu vec da pokriju svoju. Ne izbacuju nas iz usta, al briga mene za to nemam ja nishta sto ce neki hrvat ili albanac ili pa bilo koji drugi srbin da mrzi mene kao srbina ili sta vec, bitno je da ja ne mrzim njega i to pre svega donosi meni dobro i mojoj dushi, donosi mi spokojstvo i pushta me da zivim zivot punim plucima...

Gale

pre 13 godina

Cela situacija je 'napumpana' da bi običan narod zaboravio lošu vlast, ekonomski slom, pljačku narodnog bogatstva, siromaštvo, glad, ....
Dakle, 'hleba i igara', to nudi vlast da bi ih se ostavilo na miru da kradu i dalje. Stoga im je svaki dan duže na vlasti veoma vredan i dragocen, naravno, zbog stotina hiljada Evra koje će potrpati u svoje džepove.

Zig-Zag

pre 13 godina

Većina (ma gotovo svi) u Hrvatskoj na ovu presudu gledaju kao na presudu samoj ideji neovisne Hrvatske, a ne kroz prizmu zločina i etničnog čiščenja.

Naravno trebalo bi gledati stvarne činjenice, stvarne ljude i stvarne zločine. No to je u ovom trenutku zbog povišenih emocija nemoguće.

Ustašoidi i ćelavi mladići su najglasniji, neke poruke i pjesme koje pjevaju osuđuje većina Hrvata (moja procjena). Ekstremi (sa obje strane) ovo gledaju kao nastavak 1941 ili pak 1945, što je po meni potpuni nonsens. Hrvatska je vlast trebala zaustaviti osvete po tzv. Krajini čim se prvo ubojstvo civila dogodilo, i sami smo trebali još 90-tih poslati odgovorne u zatvor. No to bi tada bilo nepopularno, stavljeno je pod tepih i sada nam se vraća kao bumerang. Tako nam i treba!

Netko je morao odgovarati za zločine, a budući da su glavni krivci pod zemljom Gotovina je taj koji će morati platiti. Mišljenja sam da on nije kriv, osim možda po zapovjednoj odgovornosti za koju (paradoksalno ili ne) nije niti suđen. I tu je po meni najinteresantniji dio cijelog procesa suđenja. Kada bi general Gotovina bio osuđen po zapovjednoj odgovornosti tada bi na jednak način trebali i neki bivši svjetski čelnici odgovarati, a to Haag neće dopustiti. I tu je očita politička pozadina čitavog tog suda, koji postoji da bi sudio malima i štitio velike.

Sada smo mi u šoku, no ne bi me čudilo da za koji mjesec vi budete u još većem šoku kada generala Gotovinu oslobode poslije žalbenog postupka. On je u vašim očima krvnik ali on krvi na svojim rukama nema, niti je izdavao takve naredbe. Podsjetit ću vas, Gotovina je 6.8.1995 (dan nakon Oluje) odstupio sa dužnosti jer je njegov dio posla bio gotov. Zločini su se događali u danima i tjednima koji su uslijedili. To će biti glavni argument u žalbi, a sudac Orie drži neslavan rekord u poništenjima njegovih presuda, čak 75%.

Možda se to vama ne sviđa, ali Gotovina nije kriv za zvjerstva koja su se dogodila nakon što je uprava predana u ruke civilnim vlastima. Ako ikoga od živučih Hrvata želite vidjeti u Haagu, svratio bih vam pažnju na gospodina Jarnjaka bivšeg ministra policije. O njemu se uglavnom šuti, a upravo je on najodgovorniji za masakre civila.

antihater

pre 13 godina

Komsije Hrvati danas celog dana ponavljaju kako mi Srbi danas likujemo. Ne mozemo da likujemo nad hiljadama mrtvih i raseljenih Hrvata, ali isto tako trazimo od vas Hrvata da ne likujete nad hiljadama pobijenih i proteranih Srba iz Hrvatske. Otreznjenje je dug i bolan proces, mi u Srbiji smo ga odavno zapoceli, vi ste tek na pocetku.

goran

pre 13 godina

Kada ce Srbi i Hrvati da shvate da resavanje nacionalnog pitanja po metodama iz 19 veka moze samo da se tretira kao ratni zlocin. Ako generali nisu krivi onda i Ratko Mladic nije kriv. Kazne su blage, trebaju da vise kao i Mladic kada Srbija prestane da ga krije.

Janko

pre 13 godina

Čermak je težak ratni zločinac!!
Njegove jedinice su osakatile Knin posle povlačenja SRBA, poklale sve staro i bolesno.
On je sve znao i smejao se pobednički.
Obogatio se posle toga munjevito naplaćujući svoje zločine. Firma Tifon čiji je on vlasnik je potom prodata za 150 miliona dolara. Tako se on otkupio u Hagu. Para je para.... I ovde i tamo.

Dejan

pre 13 godina

Zamislite situaciju da su Srbi ocistili Kosovo i Metohiju od Albanaca i da Tadic docekuje generala koji se vraca iz Haga i koji je sprovodio politicku odluku.
Odlukom haskog suda indirektno je osudjen i Franjo Tudjman za najmasovnije etnicko ciscenje posle II svetskog rata.

Dejan

pre 13 godina

@Konstantinos Veliki: Nisi ti izgleda nista shvatio. Ne radi se sad o Srbima, nego o hrvatskim generalima, koji su odgovorni za ono sto su cinili. Zato nemoj odmah menjati plocu kao Srbi ovo, Srbi ono. Ako imas sta da kazes o jucerasnjoj presudi, onda to kazi. Sve drugo ovde sad nije tema.

Dacha

pre 13 godina

Ne razmisljam ni 1 % o tome sta se trenuto u hrvatskoj desava a i iskreno mislim da i njih je boleo ****** za nase probleme (kosovo itd)
I ako neki ljudi misle da je ovo lose za nasu politiku izmedju srba i hrvata onda imam jedno pitanje : " jel bilo pre ovog slucaja bolje?"
Ps: kako oni nama tako trebamo i mi njima i zasto uvek moramo mi da budemo budale i stalno da im prvi pruzimo ruku a oni nas kuliraju kao svetska sila

igor

pre 13 godina

(Konstantinos Veliki, 16. april 2011 01:22)
Milosevic izvrsio agresiju na Kosovo? Znaci izvrsio agresiju na (tada) teritoriju svoje zemlje....E, 'susjedi, susjedi', bolje cutite i ne ostavljajte komentare da se jos vise ne brukate

Srdjan

pre 13 godina

One scene masovne histerije,ksenofobni,rasisticko-sovinisticki poklici,vredjanje"Cigana" i srpstine u centru glavnog grada Republike Hrvatske deluju totalno nerealno i porazavajuce za 2011 godinu,a iz perspektive dobrosusedskih odnosa buducih zemalja clanica EU,najblaze receno-zabrinjavajuce!!! Mislim da bi bilo korektno s hrvatske strane da prihvati svoj deo odgovornosti,zarad neke "normalne" buducnosti ukoliko je to uopste moguce na ovim prostorima!

srki

pre 13 godina

@Mile
Ne vidim zasto bi se Srbi u HR brinuli. Sad posto je dokazan zlocin medjunarodna zajednica ce im dati ista prava kao i Albancima na KiM sto ce biti najveci garant mira ... , ili se to nece dogoditi ?

Komentator

pre 13 godina

Sud je rekao svoje u vezi Gotovine ,a apropo Mladica,sramota ga bilo sta se krije iza moga deteta a i ovaj je bezao...Sjajni generali i kad nisu na polozaju pokazuju odlike svoje casti.Ako ratujes ratuj po zakonima rata.Kad izgubis snosi konsekvence kad ratujes van pravila rata i ubijas nejac pa se onda iza svoje skrivas...FUJ

shtrikay

pre 13 godina

O kakvom likovanju pricaju Hrvati i kakve potrebe vi to imate da nama objasnjavate da ste imali razloga da istrebite onolike Srbe?

Idite lepo u Hag i tamo im sve to objasnite. Mada vidim da ste pokusali da im razjasnite te vase umisljene cinjenice i niste uspeli. Nee veeruuuju vam i zestoko su vas osudili. I Amnesti International je potvrdio pravednu odluku. TACKA

sasa jokic

pre 13 godina

E sad gospodo Hrvati pitajte svoga heroja Cermaka odakle mu pare da osnuje Tifon, i koliko stotina miliona ima na racunima! Pa ga onda slavite do mile volje! Dok smo se mi ubijali ta gamad se bogatila, a sto je rat duze trajao Oni su bili bogatiji! Zato su ga i produzavali, kada cete se vec jednom opametiti?! I sada Vas opet ta ista ekipa ratnih profitera "pali" na ove "patriotske" price, kako bi vam skrenuli paznju sa Vasih praznih dzepova!

Ivana

pre 13 godina

@Mile
kakav si ti licemer!!!
ako te je toliko pogodila 'nepravda', idi na trg pa se seci, nemoj ovde da prosipas laznu zabrinutost za Srbe u HR

Pobesneli max

pre 13 godina

@Mile, 15. april 2011 22:34,
Tvoj komentar je bolestan i uvredljiv ...
Zakuni se da u Hrvatskoj postoji ijedan sajt na kome bi ti bile objavljene ovakve bljuvotine.
Sram te bilo...

kontrarevolucija

pre 13 godina

Proterati tolike ljude, a ne osecati se krivim...Po meni to nije normalno.... Ko god je stekao nesto u zivotu zna koliko bi ga zabolelo da to izgubi.... Bili to Hrvati,Srbi , Surinamci ili Irci, niko ne treba biti proteran iz svoje kuce... Ko god je gledao golgotu onog naroda zna da su krivi... Ja se izvinjavam ali moram ovo reci... SMRT FASIZMU

TURBO

pre 13 godina

Mile pozdrav,
slažem se sa tvojom pretpostavkom da ovakva odluka suda vodi zaoštravanju odnosa Srba i Hrvata, ali se ne slažem da je nepravedna. Cela Hrvatska uredno pravi zamenu teza: nije sud proglasio borbu Hrvatske za samostalnošću nelegalnom, nego je osudio prekomernu upotrebu sile (i sve ostalo)u konkretnoj akciji. Kada su Srbi imali sličnu akciju na Kosovu-svojoj zemlji, ne samo što su bili suđeni i osuđeni zbog toga, nego im je i otet deo teritorije. Dakle Mile, ćuti i pevaj: Lipo li jeeeee..., Danke Den Haag, dobro ste prošli.

Марко

pre 13 godina

Покрио бих се ушима и ћутао да ми историја почиње на тековинама Јасеновца. Гребите по овој пресуди па ће и домаћа и светска штампа полако да се подсети и претходних „подвига“.

M

pre 13 godina

hahaha, profesionalni vojnik. Doduse dogurao je do vodnika u Legiji. Nisu Srbi izmislili da je Gotovina kriminalac. Covek je hrvatska verzija Arkana. Pogledaj link ako si pismen.

http://www.mediapart.fr/journal/france/110311/when-france-protected-run-balkan-war-lords?page_article=2

Backstage

pre 13 godina

Iz "čiste radoznalosti", dao bih "kraljevstvo za konja" kada bismo mogli da saznamo kako je Šešelj danas u Sheveningenu tešio Gotovinu i Markača i kako ih je savetovao da pripreme žalbu na presudu.

vlada-so

pre 13 godina

Da se ne lažemo,ti protesti što se najavljuju su ustvari protesti za zadržavanje velikih privilegija koje imaju razne organizacije proistekle iz ratova,a taj opskurni lik gotovina nije bitan(zna i on da je žrtvovan,jer neko mora biti kriv za zločine nad nemoćnim civilima pa bolje da to bude vojnik nego političar koji je to naredio,slično kao i kod nas).Paradoks u celoj priči je ta da zatvorenici u hagu veoma dobro sarađuju između sebe,upućeni su jedni na druge,pa bi oni trebali nama na ovim prostorima biti zvezda vodilja kako živeti zajedno.Više su oni učinili na pomirenju nego političari koji su ih nasledili.
p.s ako se neko iz hrvatske uvredio što im solim pamet iz srbije **** mi se, rođen sam u jugoslaviji i imam pravo da komentarišem anomalije(ubistva,zločine,pljačku,privatizaciju iz ratnog plena,socijalno beznađe...) na ovim prostorima.

Ja

pre 13 godina

Samo da ove kaznene ekspedicije... pardon protestne kolone ne krenu prema istoku. Bolje neka krenu u EU tamo na zapad. Oni su im valjda krivi sad.