Nedelja, 13.02.2011.

17:55

Sukob oko crkvenog muzeja u Skoplju

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopštilo je da je u nedelju u incidentu na tvrđavi Kale kod Skoplja povređeno 8 osoba, od kojih dvojica policajaca.

Izvor: Tanjug

Sukob oko crkvenog muzeja u Skoplju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Србиновски

pre 13 godina

БЈРМ не сме да сеје антисрпску политику, пре свега због огромне популације Срба (а и саме њихове мањине )која је пореклом из данашње БЈРМ. Прва групација су такозвани ''-вски Срби'' којих има десет пута више него што има припаданика македонске националне мањине која броји свега 25.000 (попис 2001. године). Друга популација су ''-вић Срби'', њима нису стигли да промене презиме.
Македонци морају понекад да се сете своје рођене браће који су емигрирали седамдесетих у Србију и који знају да се у Куманову прича српским језиком, да је Марко Краљвић Србин, а да су се они отцепили од мајке СПЦ.
Да је македонска нација права, данас би Македонци у Србији били друга национална мањина по бројности.

Kockast a majke Tereze stovatelj

pre 13 godina

Da se ne svadjate oko podrijetla ove fantasticne zene, procitajte podatke ovdje http://hr.wikipedia.org/wiki/Majka_Terezija pa cete vidjeti da ste i jedni i drugi - u pravu :-).

Alek

pre 13 godina

Zasto Albanci ne vole Pasko Kuzmana???

Po teoriji jednog od komentatora svako prezime koje u Makedoniji ne zavrsava na OV,SKI ili IC...je albanskog porekla.
Dobar stos :) .

Pasko Kuzman ima skoro 64 godine tako da ne morate traziti njegovu ostavku usko ide u mirovinu...prema zakonu o mirovini.

Studirao je Pravo i Medicinu u Beogradu...a zavrsio Arheologiju takodze u Beogradu.

Verovatno se u njegovoj biografiji previse upotrebljava rec BEOGRAD pa nekome to bode oci.

Pasko = Paskali :)

Taci = Tacevski :)

Covek moze da manipulise Albancima kako hoce po svojoj volji...dovoljno je samo pomenuti rec AMERIKA i sve se odvija kao pod hipnozi.
Verovatno vole vise Ameriku od samih amerikanaca.

nije bitno

pre 13 godina

Replika na komentar ostavljen pod imenom Nenad :
gde si ti bio u skolu , koji razred imas ? evo ti linka http://en.wikipedia.org/wiki/Mother_Teresa ,činjenice za majku Terezu i procitaj malo da znas .

ilirimajes

pre 13 godina

Koga ovo uopste zanima? Sto se tice Makedonaca, onoga dana kada su priznali albansku nacionalisticku tvorevinu na Kosovu zavrsili su sa Srbijom, Srbe su izgubili kao prijatelje a Albance nisu ucinili prijateljima nego su samo kupili malo vremena. Medjutim meni je ipak najkomicnije kako Albanci koji nista drugo ne rade nego falsifikuju istoriju, izmisljaju ilirsko poreklo, koji pokusavaju da preotmu srpske crkve na Kosovu i pricaju o "albanskim crkvama" koje su Srbi "zauzeli"... sole pamet Makedoncima o izmisljanju antickih predaka? Komedija. A tek ono nazivanje Makedonaca vandalima zato sto hoce da izgrade neki muzej dok je istovremeno na Kosovu od istih tih Albanaca poruseno, zapaljeno i unisteno na desetine srpskih crkava starih stotine godina dok one preostale mora da cuva policija i vojska je zaista vrhunac licemerja i nacionalisticke narcisoidnosti. A sta reci o tome da Albanci nazivaju Makedonce "izmisljenim narodom" i to ih nazivaju upravo oni koji sebe nazivaju "kosovarima"? Sta su "kosovari" nego jedna izmisljotina i konstrukcija? Uostalom, da li znate "kosovari" iz kog je jezika rec "Kosovo" pa i sam naziv "kosovari" kojim sebe nazivate? A tek naziv Albanci koji ste "pozajmili" od Kelta... Spustite se Albanci na zemlju jer nece Amerikanci biti ovde doveka. Svima ste vec dosadili. A i sve se pamti.

Kleo

pre 13 godina

Ako smo vec kod vestackih tvorevina, izmisljenih naroda i istorijskih izmisljotina, onda za to nema boljeg primera od vestacke tvorevine "drzave kosova" koja ni uz americko sponzorstvo ne moze da se legalizuje a i jedva opstaje i zar nabolji primer izmisljenog naroda nisu upravo novokomponovani "kosovari" i zar "ilirsko poreklo" Albanaca nije jedna od najvecih istorijskih izmisljotina?

Prokleta istorija

pre 13 godina

Mi albanci smo mnogo toleranti kad je u pitanju vjera zna se da 70% albanaca su muslimani 15% katolici 15% ortodoksi(pravoslavni)i nikad nisu ratovali jedni protiv drugih zbog toga mislim da nije pitanje crkfe veq istoriski,inace ja sam iz Ohrida u samoj granici sa albanijom i od uvjek se cudim da s druge strane granice ima puno albanaca pravoslavne vjeroispovjesti a u makedonii ne mozes ni jednog pravoslavnog albanca da nadjes a jos nose albanska prezimena kao sta su Arnaudovi,Kicaec,Cingo,Paskali...itd koi pretezno zive ispod tvrdjave odakle je i nas dragi icujeni arheolog P ASKO KUZMAN ,TZ makedonac ko dobro zna da je pravoslavni albanac asimiliran u t.z makedonce. Pozdrav iz prelepog OHRIDA

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Kao što sam ponovio milion puta dosad Albanci bi trebali shvatiti da neće dovijeka moći stvari rješavati nasiljem niti će im Ameri duvati u leđa zauvijek. Što se tiče prekrajanja istorije Albanci se baš ne mogu pohvaliti svojom a da nije prefrabrikovana tj. oteta nekom drugom. podsjetimo se da svaka 100 puna ponovljena laž postaje istina.
Čak ni Skender-Beg nije bio Albanac nego Srbin. Imate li išta što je zaista albansko ako izuzmemo kuću u kojoj je osnovana Prizrenska liga. Makedonci su barem imali Samuila! A Albanci! Čini se da toga nema! Makedonci pretjeruju sa Aleksandrom Velikim i s njim nemaju baš dodirnih tačaka. Albanci takođe pretjeruju sa Ilirima čiji potomci nisu ali 100 puta ponovljena laž postaje istina zar ne dragi Albanci.

Perica

pre 13 godina

(Shpends, 14. februar 2011 13:16)

Pa sta i ako je Albanka??!!
Jel vam to daje za pravo da terorisete Balkan i stvarate veliku Albaniju?
To sto vam ameri duvaju u ledja nece jos dugo, a onda se dobro zamislite sta sledi.

Dezurni Albanac

pre 13 godina

Knjige istorije koje upotrebljavaju Makedonci su od brace Grim.
Aleksandar Veliki po njima je Makedonac (danasnji makedonac), a Majka Tereza vlahinja......!!!!!
Na moderno doba koje zivimo svi narodi koji se osecaju superiorniji od drugih su osudjeni na propast, tako da - bolje bi bilo da Makedonci pocinju da upotrebljavaju neke druge knjige da bi izbegavali sigurni gubitak

Kole

pre 13 godina

Alek, 13. februar 2011 23:10)

Dal su priznali gradjani ili ne mene bas briga!
Ono sto je uknjizena cinjenica jeste da je Makedonija priznala tzv "drzava kosova" te sada vam sledi "kusanje corbe" koju ste skuvali!

Nenad

pre 13 godina

@Shpend

Ime majke Tereze je Agnes Gondža Bojadžiu. Bojadžiu je vlaško ili ti rumunsko prezime. Albansko ne može biti ni pod razno. Otac majke Tereze je Vlah a ne Albanac. Btw. ja nikada ne lažem kada su u pitanju činjenice. Možda bi bilo bolje da ih proučiš. Činjenice su jedno a želje sasvim drugo!

Shpends

pre 13 godina

@Nenad
O Nenade, zasto lazes bre?
Kako ti nije sramota?
Majka Tereza je Gondje Bojagjiu, ime i prezime albanka, i sama je izjavila da je po veri pripada katolickoj veri po krvi je cista Albanka, a to vama boli, vestacki narode BOLI!
BRJM je vestacka tvorevina i takva ne moze postojiti.
Redaksijo: molim vas objavite moj komentar radi istine i samo istine.

Alek

pre 13 godina

Replika na komentar ostavljen pod imenom Shpend.'

Prvo ovo nije nacionalni problem vec problem vladajuce koaliceje koja se ocigledno nije bas dobro dogovorila oko uzurpacija novca od gradzana putem raspisivanja laznih tendera i pranje novca.

No ok.

Evo objasnjenje za tebe.

Cak i sa te strane Vardara zivi vise makedonsko pravoslavno gradzanstvo nego li albansko i muslimansko gradzanstvo.

Pod pritisko nasih zapadnih sajuznika radi ispunjavanje preduslova ohridskog dogovora...u sam grad usli su sva veca sela nadomak grada, kako bi se vestacki podigao procenat albanaca koji zive u Skoplju. Tako se njihov broj popeo na navodnih 20%. zato se i boje oko legalno sprovodzivanje popisa zato sto bi onda njihov brojbio manji, a saglasno sporazuma tako se uskracuju i njihiova brojna prava.

U samom Skoplju ne zive 200 hiljada Albanaca. Njihov broj u celoj Makedoniji nije veci od 400 hiljada, vecinom prispeli sa Kosava krajem osamdesetih godina proslog veka.

I na kraju moji dragi Shpend.

Nista nije vecno pa ni Albansko divljenje po Balkanu. U prirodi ima sve svoj pocetak i svoj kraj.

Kako se menjaju konstalacija na svetskoj geopolitickoj mapi tako se odvijaju i nastani na Balkanu.

Zivi bili pa videli.

opusteni

pre 13 godina

Molim Srbe da se uzrujavaju oko ovih dogadjaja i ako treba nesto da se kaze onda je to samo neutralnost u ovom zamrznutom konfliktu. Imamo i svojih problema da bi se ovima bavili. A pre neki dan je predsednik skupstine BJRM bio u poseti ljubitelju Srba Krivokapicu i saglasili su se da im je SPC - nasa crkva gavni problem. Pa neka se oni i dalje usaglasavaju, sada sa prijateljima Albancima. Bojim se da ce moci da piju a mi da placamo. Toliko, i samo polako sve k'e se sredi.

Shpend

pre 13 godina

Skupi-Skopje ima 668 000 gradjana, od njih 250 000 albanaca,ostali su turci, FYROM-ci, goranci, vllasi, romi, askalije, cinceri, grci, bulgari, srbi.
Albanci zive uglavno zapadno od reke vardar i cine vecinu tog dela grada sa oko 75 .
FYROMCI samozvani makedonci, redovno su imali pretenzije da falsifikuju istoriju, oni imaju problem: vera ime je kontestirana, ime drzave, i nacionalnos (posto veoma je jasno da oni su slavi, i nemaju nista zajednicko sa starim Makedoncima.
Bez zeleci uci u detaje dogadjaja, ja mislim da ce tenzije da rastu, imajuci u vidu da FYROM nije ispunila svoje zadatke koje isticu is Ohridkog sporazuma cime je okoncan rat.
Rat za nikog nije dobar alli kako izgleda je neizbezan!
Tople glave redovno provociraju i rade neprekidno da postizu ciljeve [putem nasilja.
Skopje je grad svih koji zive tu, i ne moze da se albansko istorisko nasljedje unistiti i da se tu gradi crkva.
To nece moci.

Nenad

pre 13 godina

@Ilirida

Makedonija ima mnogo više prava na svojatanje majke Tereze koja je rođena u Skoplju nego Albanija. Čak štaviše Majka Tereza uopšte nije Albanka nego Vlahinja. Fabrikovanjem istorije se bave i Albanci pogotovo oni na Kosovu i Metohiji.

Inače što se tiče priznanja nezavisnost Kosova od strane Makedonije, ponavljam da je Makedonija jedina zemlja koja je MORALA to učiniti. Sve ostale koje su priznale su učinile ili pod pritiskom ili zato što su to jedva dočekale.

neutralni posmatrac

pre 13 godina

Fotografija kojom je ilustrovan teks izgleda sjajno. Kompliment ideji da se muzej napravi na takvom mestu. Sjajno rešenje koje ne kalja istoriju i odlično se uklapa u prostor. Nadam se da će zidovi nove građevine biti bogati staklenim površinama.

WHY

pre 13 godina

Dovoljno je samo da se pogleda slika pa da se uvidi da nesto nije u redu! Gradi se neka metalna konstrukcija povise turske tvrdjave a ko zna jos kojih artifakta pre turskog doba! Klasican pokusaj uzurpacije istorije ali ovo se cini u 21 veku kad vise ovakve stvari ne prolaze cak ni u zapadnoj Obali a kamoli ne maloj Mekednoji!!

Ilirida

pre 13 godina

Ova ista vlast BJRM proglasavaa Majku Terezu "makedonkom"! Sad fabriciraju istoriju, narod koji nema veze sa antickom Makedonijom po noci gradi limene crkve nesto u stilu one limene crkve u Crnoj Gori!! Umesto da ude u Nato pakt i EU, BJRM srlja prema tom vec pregazenom putu verske i rasne mrznje!!

Lav

pre 13 godina

Priznanjem Kosova, država Makedonija je za mene prestala da postoji. Nadam se da će ih Albanci progutati.

Uvek sam više poštovao iskrene neprijatelje nego neiskrene prijatelje.

Alek

pre 13 godina

Nije tacno da je Skoplje podeleni grad. Skoplje je grad koji je sagradzen po duzini. Sto znaci da je duzina grada oko 30 km a sirina grada 2 do 3 km. albanci zive na periferiji grada i to severnim i zapadnim delom periferiju grada. Imaju gradonacaonik jedne urbane opstine grada CAIR, opstina koja po broju ljudi je daleko manja od osalih gradskih opstina.

Isticanje da je grad podeljen po tecenju reke Vardar je populisticka propaganda koja veomoa dobro prolazi svugde pa i u samom Skoplju.

Jos jedna replika ostalih komentara.

Kosovi ni su priznali gradzani Makedonije vec politicari Makedonije, sto je u sustini velika razlika.

Svaka pa i najmanja destabilizacija Makedonije dolazi sa severa ukljucujuci i kriznu 2001 godinu.

Zasto je to tako verovatno trebalo bi da znaju gradjani Srbije i Kosova i Metohije.

Pozdrav iz Skoplja

mertur

pre 13 godina

Ovo je klasican primer pokusaja falsifikovanja istorije. Prvo kao su nesto u nekim iskopinama nasli a sta to ne zna se tacno, jer se mesto tih iskopina strogo obezbedjeno od policijskih snaga, koje su dozvoljavali samo odredjenim krugovima makedonaca da prisustvuje tom dogadjaju (za albance je bilo nemoguce da ulaze i vide sta je tamo iskopano pa zato se i sumnja da je tamo nesto pronadjeno pa mozda i unisteno). Graditi nekakvu modernu crkvu unutar starog utvrdjenja je ujedno i silovanje kulture ili ti vandalizam (treba neko iz UNESCo-a nesto valjda reci).
Takve stvari rade samo oni(samozvani ili rado bi bili makedonci) koji se ocajnicki bore za neki identitet jer svojega nemaju.

Nenad

pre 13 godina

U dijelu Skoplja gdje se nalazi tvrđava Kale a ne Kala (wishfull thinking Albanci svugdje i svuda) većina su Makedonci sve do TC Mavrovka. Od Bitpazara Albanci su većina. Vardar uopšte nije etnička granica. Ima dijelova Skoplja s obje strane Vardara gdje su Makedonci apsolutna većina. Albanci neka malo spuste loptu i neka nauče da probleme rješavaju dijalogom. Neće još dugo moći nasiljem jer neće se takvo ponašanje dugo trpjeti niti će im mentori dugo držati leđa. Nemojte kukati kada vas puste niz vodu!

bergenac

pre 13 godina

Policija je saopstila da je istraga o ovom incidentu u toku i najavila krivične prijave? Nije valjda da ce biti prijava protiv albanaca? Pazite da ih ne zaplasite "braco" makedonci. Pustite ih da do kraja odrade svoj vekovni san. Ili zelite jednog dana da dozivite humanitarnu NATO operaciju "Milosrdni andjeo 2"? I jos jedan savet, nikako ne primenjivati prekomernu silu. Setite se gde je zbog toga zavrsilo nekadasnje srpsko rukovodstvo...

Ман'те се људи препирања

pre 13 godina

@hmmm, 13. februar 2011 18:34

Кале није ни албанска ни српска а ни македонска реч. Кале је турска реч која у преводу значи утврђење. Рецимо, пироћанци у колоквијалном говору зову своју тврђаву Кале, иако јој је "званично" има Момчилов град. Београдска тврђава такође у свом имену носи "кале", да подсетим зове се Калемегдан.

Igor

pre 13 godina

Buducnost,crkva muzej se gradi na temelje nekadasne crkve porusena od Turaka,a zar je vazno cija e bitno je pravoslavna i sluzice svima koji su pravoslavne vere kao i Srbima koji im ne smeta MPC gde se krstevaju i vencaju.

Marko

pre 13 godina

"...jer smatraju da to nije u skladu multietničnošću..."

Albanci nekome pricaju o multietnicnosti, a nama porusili stotine crkava, a one koje su ostale proglasavaju svojim nesledjem.

igor

pre 13 godina

Druze,
kale je tvrdjava na turskom, a kala je ocigledan turcizam. Kao i "Kosova", to je nacin na koji Turci izgovaraju Kosovo. Zgodno da preuzmu i Albanci.

metall

pre 13 godina

S'obzirom kako ste posejali (priznali Kosovo), tako cete ubuduce prolaziti. Albanci su vas vec 'progutali' u zapadnom delu, a polako preuzimaju i Skoplje. Ko vam je kriv kada niste hteli ostati zajedno sa Srbima, sa kojima imate identicnu i zajednicku istoriju, veru, slican jesik i mnogo toga, za razliku od Albanaca sa kojima imate samo nagovestaje velikih problema u buducnosti.

Kirce

pre 13 godina

Skoplje je podeljen grad. S jedne strane Vardara su makedonci s druge albanci. Vardar ce biti granica. To sto im se desava nije nista neuobicajeno. Priznanjem Kosova potpisali su i sebi.
Pitanje je samo kad ce da ode zapadni deo BJRM.

Buducnost

pre 13 godina

Zar se mora Crkva da se gradi na Tvrdjavi koja je sigurno Kulturno blago, osim toga ima dosta mjesta gde se mozhe Crkva Muzej da se gradi, zashto bash na Tvrdjavi? Nije josh dokazano da li je to Crkva Makedonska, Bugarska, Srbska ili Albanska. Ima i Albanaca Pravoslavne vere.Igranje sa vatrom nije ukusna shala!

Pozdrav za zajednicki zhivot.

Kirce

pre 13 godina

Skoplje je podeljen grad. S jedne strane Vardara su makedonci s druge albanci. Vardar ce biti granica. To sto im se desava nije nista neuobicajeno. Priznanjem Kosova potpisali su i sebi.
Pitanje je samo kad ce da ode zapadni deo BJRM.

metall

pre 13 godina

S'obzirom kako ste posejali (priznali Kosovo), tako cete ubuduce prolaziti. Albanci su vas vec 'progutali' u zapadnom delu, a polako preuzimaju i Skoplje. Ko vam je kriv kada niste hteli ostati zajedno sa Srbima, sa kojima imate identicnu i zajednicku istoriju, veru, slican jesik i mnogo toga, za razliku od Albanaca sa kojima imate samo nagovestaje velikih problema u buducnosti.

Buducnost

pre 13 godina

Zar se mora Crkva da se gradi na Tvrdjavi koja je sigurno Kulturno blago, osim toga ima dosta mjesta gde se mozhe Crkva Muzej da se gradi, zashto bash na Tvrdjavi? Nije josh dokazano da li je to Crkva Makedonska, Bugarska, Srbska ili Albanska. Ima i Albanaca Pravoslavne vere.Igranje sa vatrom nije ukusna shala!

Pozdrav za zajednicki zhivot.

Ман'те се људи препирања

pre 13 godina

@hmmm, 13. februar 2011 18:34

Кале није ни албанска ни српска а ни македонска реч. Кале је турска реч која у преводу значи утврђење. Рецимо, пироћанци у колоквијалном говору зову своју тврђаву Кале, иако јој је "званично" има Момчилов град. Београдска тврђава такође у свом имену носи "кале", да подсетим зове се Калемегдан.

Marko

pre 13 godina

"...jer smatraju da to nije u skladu multietničnošću..."

Albanci nekome pricaju o multietnicnosti, a nama porusili stotine crkava, a one koje su ostale proglasavaju svojim nesledjem.

igor

pre 13 godina

Druze,
kale je tvrdjava na turskom, a kala je ocigledan turcizam. Kao i "Kosova", to je nacin na koji Turci izgovaraju Kosovo. Zgodno da preuzmu i Albanci.

bergenac

pre 13 godina

Policija je saopstila da je istraga o ovom incidentu u toku i najavila krivične prijave? Nije valjda da ce biti prijava protiv albanaca? Pazite da ih ne zaplasite "braco" makedonci. Pustite ih da do kraja odrade svoj vekovni san. Ili zelite jednog dana da dozivite humanitarnu NATO operaciju "Milosrdni andjeo 2"? I jos jedan savet, nikako ne primenjivati prekomernu silu. Setite se gde je zbog toga zavrsilo nekadasnje srpsko rukovodstvo...

Lav

pre 13 godina

Priznanjem Kosova, država Makedonija je za mene prestala da postoji. Nadam se da će ih Albanci progutati.

Uvek sam više poštovao iskrene neprijatelje nego neiskrene prijatelje.

mertur

pre 13 godina

Ovo je klasican primer pokusaja falsifikovanja istorije. Prvo kao su nesto u nekim iskopinama nasli a sta to ne zna se tacno, jer se mesto tih iskopina strogo obezbedjeno od policijskih snaga, koje su dozvoljavali samo odredjenim krugovima makedonaca da prisustvuje tom dogadjaju (za albance je bilo nemoguce da ulaze i vide sta je tamo iskopano pa zato se i sumnja da je tamo nesto pronadjeno pa mozda i unisteno). Graditi nekakvu modernu crkvu unutar starog utvrdjenja je ujedno i silovanje kulture ili ti vandalizam (treba neko iz UNESCo-a nesto valjda reci).
Takve stvari rade samo oni(samozvani ili rado bi bili makedonci) koji se ocajnicki bore za neki identitet jer svojega nemaju.

Igor

pre 13 godina

Buducnost,crkva muzej se gradi na temelje nekadasne crkve porusena od Turaka,a zar je vazno cija e bitno je pravoslavna i sluzice svima koji su pravoslavne vere kao i Srbima koji im ne smeta MPC gde se krstevaju i vencaju.

Nenad

pre 13 godina

U dijelu Skoplja gdje se nalazi tvrđava Kale a ne Kala (wishfull thinking Albanci svugdje i svuda) većina su Makedonci sve do TC Mavrovka. Od Bitpazara Albanci su većina. Vardar uopšte nije etnička granica. Ima dijelova Skoplja s obje strane Vardara gdje su Makedonci apsolutna većina. Albanci neka malo spuste loptu i neka nauče da probleme rješavaju dijalogom. Neće još dugo moći nasiljem jer neće se takvo ponašanje dugo trpjeti niti će im mentori dugo držati leđa. Nemojte kukati kada vas puste niz vodu!

Ilirida

pre 13 godina

Ova ista vlast BJRM proglasavaa Majku Terezu "makedonkom"! Sad fabriciraju istoriju, narod koji nema veze sa antickom Makedonijom po noci gradi limene crkve nesto u stilu one limene crkve u Crnoj Gori!! Umesto da ude u Nato pakt i EU, BJRM srlja prema tom vec pregazenom putu verske i rasne mrznje!!

WHY

pre 13 godina

Dovoljno je samo da se pogleda slika pa da se uvidi da nesto nije u redu! Gradi se neka metalna konstrukcija povise turske tvrdjave a ko zna jos kojih artifakta pre turskog doba! Klasican pokusaj uzurpacije istorije ali ovo se cini u 21 veku kad vise ovakve stvari ne prolaze cak ni u zapadnoj Obali a kamoli ne maloj Mekednoji!!

Nenad

pre 13 godina

@Ilirida

Makedonija ima mnogo više prava na svojatanje majke Tereze koja je rođena u Skoplju nego Albanija. Čak štaviše Majka Tereza uopšte nije Albanka nego Vlahinja. Fabrikovanjem istorije se bave i Albanci pogotovo oni na Kosovu i Metohiji.

Inače što se tiče priznanja nezavisnost Kosova od strane Makedonije, ponavljam da je Makedonija jedina zemlja koja je MORALA to učiniti. Sve ostale koje su priznale su učinile ili pod pritiskom ili zato što su to jedva dočekale.

Alek

pre 13 godina

Nije tacno da je Skoplje podeleni grad. Skoplje je grad koji je sagradzen po duzini. Sto znaci da je duzina grada oko 30 km a sirina grada 2 do 3 km. albanci zive na periferiji grada i to severnim i zapadnim delom periferiju grada. Imaju gradonacaonik jedne urbane opstine grada CAIR, opstina koja po broju ljudi je daleko manja od osalih gradskih opstina.

Isticanje da je grad podeljen po tecenju reke Vardar je populisticka propaganda koja veomoa dobro prolazi svugde pa i u samom Skoplju.

Jos jedna replika ostalih komentara.

Kosovi ni su priznali gradzani Makedonije vec politicari Makedonije, sto je u sustini velika razlika.

Svaka pa i najmanja destabilizacija Makedonije dolazi sa severa ukljucujuci i kriznu 2001 godinu.

Zasto je to tako verovatno trebalo bi da znaju gradjani Srbije i Kosova i Metohije.

Pozdrav iz Skoplja

Shpends

pre 13 godina

@Nenad
O Nenade, zasto lazes bre?
Kako ti nije sramota?
Majka Tereza je Gondje Bojagjiu, ime i prezime albanka, i sama je izjavila da je po veri pripada katolickoj veri po krvi je cista Albanka, a to vama boli, vestacki narode BOLI!
BRJM je vestacka tvorevina i takva ne moze postojiti.
Redaksijo: molim vas objavite moj komentar radi istine i samo istine.

Shpend

pre 13 godina

Skupi-Skopje ima 668 000 gradjana, od njih 250 000 albanaca,ostali su turci, FYROM-ci, goranci, vllasi, romi, askalije, cinceri, grci, bulgari, srbi.
Albanci zive uglavno zapadno od reke vardar i cine vecinu tog dela grada sa oko 75 .
FYROMCI samozvani makedonci, redovno su imali pretenzije da falsifikuju istoriju, oni imaju problem: vera ime je kontestirana, ime drzave, i nacionalnos (posto veoma je jasno da oni su slavi, i nemaju nista zajednicko sa starim Makedoncima.
Bez zeleci uci u detaje dogadjaja, ja mislim da ce tenzije da rastu, imajuci u vidu da FYROM nije ispunila svoje zadatke koje isticu is Ohridkog sporazuma cime je okoncan rat.
Rat za nikog nije dobar alli kako izgleda je neizbezan!
Tople glave redovno provociraju i rade neprekidno da postizu ciljeve [putem nasilja.
Skopje je grad svih koji zive tu, i ne moze da se albansko istorisko nasljedje unistiti i da se tu gradi crkva.
To nece moci.

Nenad

pre 13 godina

@Shpend

Ime majke Tereze je Agnes Gondža Bojadžiu. Bojadžiu je vlaško ili ti rumunsko prezime. Albansko ne može biti ni pod razno. Otac majke Tereze je Vlah a ne Albanac. Btw. ja nikada ne lažem kada su u pitanju činjenice. Možda bi bilo bolje da ih proučiš. Činjenice su jedno a želje sasvim drugo!

Dezurni Albanac

pre 13 godina

Knjige istorije koje upotrebljavaju Makedonci su od brace Grim.
Aleksandar Veliki po njima je Makedonac (danasnji makedonac), a Majka Tereza vlahinja......!!!!!
Na moderno doba koje zivimo svi narodi koji se osecaju superiorniji od drugih su osudjeni na propast, tako da - bolje bi bilo da Makedonci pocinju da upotrebljavaju neke druge knjige da bi izbegavali sigurni gubitak

opusteni

pre 13 godina

Molim Srbe da se uzrujavaju oko ovih dogadjaja i ako treba nesto da se kaze onda je to samo neutralnost u ovom zamrznutom konfliktu. Imamo i svojih problema da bi se ovima bavili. A pre neki dan je predsednik skupstine BJRM bio u poseti ljubitelju Srba Krivokapicu i saglasili su se da im je SPC - nasa crkva gavni problem. Pa neka se oni i dalje usaglasavaju, sada sa prijateljima Albancima. Bojim se da ce moci da piju a mi da placamo. Toliko, i samo polako sve k'e se sredi.

Kole

pre 13 godina

Alek, 13. februar 2011 23:10)

Dal su priznali gradjani ili ne mene bas briga!
Ono sto je uknjizena cinjenica jeste da je Makedonija priznala tzv "drzava kosova" te sada vam sledi "kusanje corbe" koju ste skuvali!

Alek

pre 13 godina

Replika na komentar ostavljen pod imenom Shpend.'

Prvo ovo nije nacionalni problem vec problem vladajuce koaliceje koja se ocigledno nije bas dobro dogovorila oko uzurpacija novca od gradzana putem raspisivanja laznih tendera i pranje novca.

No ok.

Evo objasnjenje za tebe.

Cak i sa te strane Vardara zivi vise makedonsko pravoslavno gradzanstvo nego li albansko i muslimansko gradzanstvo.

Pod pritisko nasih zapadnih sajuznika radi ispunjavanje preduslova ohridskog dogovora...u sam grad usli su sva veca sela nadomak grada, kako bi se vestacki podigao procenat albanaca koji zive u Skoplju. Tako se njihov broj popeo na navodnih 20%. zato se i boje oko legalno sprovodzivanje popisa zato sto bi onda njihov brojbio manji, a saglasno sporazuma tako se uskracuju i njihiova brojna prava.

U samom Skoplju ne zive 200 hiljada Albanaca. Njihov broj u celoj Makedoniji nije veci od 400 hiljada, vecinom prispeli sa Kosava krajem osamdesetih godina proslog veka.

I na kraju moji dragi Shpend.

Nista nije vecno pa ni Albansko divljenje po Balkanu. U prirodi ima sve svoj pocetak i svoj kraj.

Kako se menjaju konstalacija na svetskoj geopolitickoj mapi tako se odvijaju i nastani na Balkanu.

Zivi bili pa videli.

Prokleta istorija

pre 13 godina

Mi albanci smo mnogo toleranti kad je u pitanju vjera zna se da 70% albanaca su muslimani 15% katolici 15% ortodoksi(pravoslavni)i nikad nisu ratovali jedni protiv drugih zbog toga mislim da nije pitanje crkfe veq istoriski,inace ja sam iz Ohrida u samoj granici sa albanijom i od uvjek se cudim da s druge strane granice ima puno albanaca pravoslavne vjeroispovjesti a u makedonii ne mozes ni jednog pravoslavnog albanca da nadjes a jos nose albanska prezimena kao sta su Arnaudovi,Kicaec,Cingo,Paskali...itd koi pretezno zive ispod tvrdjave odakle je i nas dragi icujeni arheolog P ASKO KUZMAN ,TZ makedonac ko dobro zna da je pravoslavni albanac asimiliran u t.z makedonce. Pozdrav iz prelepog OHRIDA

Perica

pre 13 godina

(Shpends, 14. februar 2011 13:16)

Pa sta i ako je Albanka??!!
Jel vam to daje za pravo da terorisete Balkan i stvarate veliku Albaniju?
To sto vam ameri duvaju u ledja nece jos dugo, a onda se dobro zamislite sta sledi.

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Kao što sam ponovio milion puta dosad Albanci bi trebali shvatiti da neće dovijeka moći stvari rješavati nasiljem niti će im Ameri duvati u leđa zauvijek. Što se tiče prekrajanja istorije Albanci se baš ne mogu pohvaliti svojom a da nije prefrabrikovana tj. oteta nekom drugom. podsjetimo se da svaka 100 puna ponovljena laž postaje istina.
Čak ni Skender-Beg nije bio Albanac nego Srbin. Imate li išta što je zaista albansko ako izuzmemo kuću u kojoj je osnovana Prizrenska liga. Makedonci su barem imali Samuila! A Albanci! Čini se da toga nema! Makedonci pretjeruju sa Aleksandrom Velikim i s njim nemaju baš dodirnih tačaka. Albanci takođe pretjeruju sa Ilirima čiji potomci nisu ali 100 puta ponovljena laž postaje istina zar ne dragi Albanci.

ilirimajes

pre 13 godina

Koga ovo uopste zanima? Sto se tice Makedonaca, onoga dana kada su priznali albansku nacionalisticku tvorevinu na Kosovu zavrsili su sa Srbijom, Srbe su izgubili kao prijatelje a Albance nisu ucinili prijateljima nego su samo kupili malo vremena. Medjutim meni je ipak najkomicnije kako Albanci koji nista drugo ne rade nego falsifikuju istoriju, izmisljaju ilirsko poreklo, koji pokusavaju da preotmu srpske crkve na Kosovu i pricaju o "albanskim crkvama" koje su Srbi "zauzeli"... sole pamet Makedoncima o izmisljanju antickih predaka? Komedija. A tek ono nazivanje Makedonaca vandalima zato sto hoce da izgrade neki muzej dok je istovremeno na Kosovu od istih tih Albanaca poruseno, zapaljeno i unisteno na desetine srpskih crkava starih stotine godina dok one preostale mora da cuva policija i vojska je zaista vrhunac licemerja i nacionalisticke narcisoidnosti. A sta reci o tome da Albanci nazivaju Makedonce "izmisljenim narodom" i to ih nazivaju upravo oni koji sebe nazivaju "kosovarima"? Sta su "kosovari" nego jedna izmisljotina i konstrukcija? Uostalom, da li znate "kosovari" iz kog je jezika rec "Kosovo" pa i sam naziv "kosovari" kojim sebe nazivate? A tek naziv Albanci koji ste "pozajmili" od Kelta... Spustite se Albanci na zemlju jer nece Amerikanci biti ovde doveka. Svima ste vec dosadili. A i sve se pamti.

neutralni posmatrac

pre 13 godina

Fotografija kojom je ilustrovan teks izgleda sjajno. Kompliment ideji da se muzej napravi na takvom mestu. Sjajno rešenje koje ne kalja istoriju i odlično se uklapa u prostor. Nadam se da će zidovi nove građevine biti bogati staklenim površinama.

Kleo

pre 13 godina

Ako smo vec kod vestackih tvorevina, izmisljenih naroda i istorijskih izmisljotina, onda za to nema boljeg primera od vestacke tvorevine "drzave kosova" koja ni uz americko sponzorstvo ne moze da se legalizuje a i jedva opstaje i zar nabolji primer izmisljenog naroda nisu upravo novokomponovani "kosovari" i zar "ilirsko poreklo" Albanaca nije jedna od najvecih istorijskih izmisljotina?

Alek

pre 13 godina

Zasto Albanci ne vole Pasko Kuzmana???

Po teoriji jednog od komentatora svako prezime koje u Makedoniji ne zavrsava na OV,SKI ili IC...je albanskog porekla.
Dobar stos :) .

Pasko Kuzman ima skoro 64 godine tako da ne morate traziti njegovu ostavku usko ide u mirovinu...prema zakonu o mirovini.

Studirao je Pravo i Medicinu u Beogradu...a zavrsio Arheologiju takodze u Beogradu.

Verovatno se u njegovoj biografiji previse upotrebljava rec BEOGRAD pa nekome to bode oci.

Pasko = Paskali :)

Taci = Tacevski :)

Covek moze da manipulise Albancima kako hoce po svojoj volji...dovoljno je samo pomenuti rec AMERIKA i sve se odvija kao pod hipnozi.
Verovatno vole vise Ameriku od samih amerikanaca.

nije bitno

pre 13 godina

Replika na komentar ostavljen pod imenom Nenad :
gde si ti bio u skolu , koji razred imas ? evo ti linka http://en.wikipedia.org/wiki/Mother_Teresa ,činjenice za majku Terezu i procitaj malo da znas .

Kockast a majke Tereze stovatelj

pre 13 godina

Da se ne svadjate oko podrijetla ove fantasticne zene, procitajte podatke ovdje http://hr.wikipedia.org/wiki/Majka_Terezija pa cete vidjeti da ste i jedni i drugi - u pravu :-).

Србиновски

pre 13 godina

БЈРМ не сме да сеје антисрпску политику, пре свега због огромне популације Срба (а и саме њихове мањине )која је пореклом из данашње БЈРМ. Прва групација су такозвани ''-вски Срби'' којих има десет пута више него што има припаданика македонске националне мањине која броји свега 25.000 (попис 2001. године). Друга популација су ''-вић Срби'', њима нису стигли да промене презиме.
Македонци морају понекад да се сете своје рођене браће који су емигрирали седамдесетих у Србију и који знају да се у Куманову прича српским језиком, да је Марко Краљвић Србин, а да су се они отцепили од мајке СПЦ.
Да је македонска нација права, данас би Македонци у Србији били друга национална мањина по бројности.

Buducnost

pre 13 godina

Zar se mora Crkva da se gradi na Tvrdjavi koja je sigurno Kulturno blago, osim toga ima dosta mjesta gde se mozhe Crkva Muzej da se gradi, zashto bash na Tvrdjavi? Nije josh dokazano da li je to Crkva Makedonska, Bugarska, Srbska ili Albanska. Ima i Albanaca Pravoslavne vere.Igranje sa vatrom nije ukusna shala!

Pozdrav za zajednicki zhivot.

Alek

pre 13 godina

Nije tacno da je Skoplje podeleni grad. Skoplje je grad koji je sagradzen po duzini. Sto znaci da je duzina grada oko 30 km a sirina grada 2 do 3 km. albanci zive na periferiji grada i to severnim i zapadnim delom periferiju grada. Imaju gradonacaonik jedne urbane opstine grada CAIR, opstina koja po broju ljudi je daleko manja od osalih gradskih opstina.

Isticanje da je grad podeljen po tecenju reke Vardar je populisticka propaganda koja veomoa dobro prolazi svugde pa i u samom Skoplju.

Jos jedna replika ostalih komentara.

Kosovi ni su priznali gradzani Makedonije vec politicari Makedonije, sto je u sustini velika razlika.

Svaka pa i najmanja destabilizacija Makedonije dolazi sa severa ukljucujuci i kriznu 2001 godinu.

Zasto je to tako verovatno trebalo bi da znaju gradjani Srbije i Kosova i Metohije.

Pozdrav iz Skoplja

Kirce

pre 13 godina

Skoplje je podeljen grad. S jedne strane Vardara su makedonci s druge albanci. Vardar ce biti granica. To sto im se desava nije nista neuobicajeno. Priznanjem Kosova potpisali su i sebi.
Pitanje je samo kad ce da ode zapadni deo BJRM.

metall

pre 13 godina

S'obzirom kako ste posejali (priznali Kosovo), tako cete ubuduce prolaziti. Albanci su vas vec 'progutali' u zapadnom delu, a polako preuzimaju i Skoplje. Ko vam je kriv kada niste hteli ostati zajedno sa Srbima, sa kojima imate identicnu i zajednicku istoriju, veru, slican jesik i mnogo toga, za razliku od Albanaca sa kojima imate samo nagovestaje velikih problema u buducnosti.

Nenad

pre 13 godina

U dijelu Skoplja gdje se nalazi tvrđava Kale a ne Kala (wishfull thinking Albanci svugdje i svuda) većina su Makedonci sve do TC Mavrovka. Od Bitpazara Albanci su većina. Vardar uopšte nije etnička granica. Ima dijelova Skoplja s obje strane Vardara gdje su Makedonci apsolutna većina. Albanci neka malo spuste loptu i neka nauče da probleme rješavaju dijalogom. Neće još dugo moći nasiljem jer neće se takvo ponašanje dugo trpjeti niti će im mentori dugo držati leđa. Nemojte kukati kada vas puste niz vodu!

mertur

pre 13 godina

Ovo je klasican primer pokusaja falsifikovanja istorije. Prvo kao su nesto u nekim iskopinama nasli a sta to ne zna se tacno, jer se mesto tih iskopina strogo obezbedjeno od policijskih snaga, koje su dozvoljavali samo odredjenim krugovima makedonaca da prisustvuje tom dogadjaju (za albance je bilo nemoguce da ulaze i vide sta je tamo iskopano pa zato se i sumnja da je tamo nesto pronadjeno pa mozda i unisteno). Graditi nekakvu modernu crkvu unutar starog utvrdjenja je ujedno i silovanje kulture ili ti vandalizam (treba neko iz UNESCo-a nesto valjda reci).
Takve stvari rade samo oni(samozvani ili rado bi bili makedonci) koji se ocajnicki bore za neki identitet jer svojega nemaju.

Ilirida

pre 13 godina

Ova ista vlast BJRM proglasavaa Majku Terezu "makedonkom"! Sad fabriciraju istoriju, narod koji nema veze sa antickom Makedonijom po noci gradi limene crkve nesto u stilu one limene crkve u Crnoj Gori!! Umesto da ude u Nato pakt i EU, BJRM srlja prema tom vec pregazenom putu verske i rasne mrznje!!

Igor

pre 13 godina

Buducnost,crkva muzej se gradi na temelje nekadasne crkve porusena od Turaka,a zar je vazno cija e bitno je pravoslavna i sluzice svima koji su pravoslavne vere kao i Srbima koji im ne smeta MPC gde se krstevaju i vencaju.

Marko

pre 13 godina

"...jer smatraju da to nije u skladu multietničnošću..."

Albanci nekome pricaju o multietnicnosti, a nama porusili stotine crkava, a one koje su ostale proglasavaju svojim nesledjem.

Lav

pre 13 godina

Priznanjem Kosova, država Makedonija je za mene prestala da postoji. Nadam se da će ih Albanci progutati.

Uvek sam više poštovao iskrene neprijatelje nego neiskrene prijatelje.

Shpend

pre 13 godina

Skupi-Skopje ima 668 000 gradjana, od njih 250 000 albanaca,ostali su turci, FYROM-ci, goranci, vllasi, romi, askalije, cinceri, grci, bulgari, srbi.
Albanci zive uglavno zapadno od reke vardar i cine vecinu tog dela grada sa oko 75 .
FYROMCI samozvani makedonci, redovno su imali pretenzije da falsifikuju istoriju, oni imaju problem: vera ime je kontestirana, ime drzave, i nacionalnos (posto veoma je jasno da oni su slavi, i nemaju nista zajednicko sa starim Makedoncima.
Bez zeleci uci u detaje dogadjaja, ja mislim da ce tenzije da rastu, imajuci u vidu da FYROM nije ispunila svoje zadatke koje isticu is Ohridkog sporazuma cime je okoncan rat.
Rat za nikog nije dobar alli kako izgleda je neizbezan!
Tople glave redovno provociraju i rade neprekidno da postizu ciljeve [putem nasilja.
Skopje je grad svih koji zive tu, i ne moze da se albansko istorisko nasljedje unistiti i da se tu gradi crkva.
To nece moci.

Nenad

pre 13 godina

@Ilirida

Makedonija ima mnogo više prava na svojatanje majke Tereze koja je rođena u Skoplju nego Albanija. Čak štaviše Majka Tereza uopšte nije Albanka nego Vlahinja. Fabrikovanjem istorije se bave i Albanci pogotovo oni na Kosovu i Metohiji.

Inače što se tiče priznanja nezavisnost Kosova od strane Makedonije, ponavljam da je Makedonija jedina zemlja koja je MORALA to učiniti. Sve ostale koje su priznale su učinile ili pod pritiskom ili zato što su to jedva dočekale.

Shpends

pre 13 godina

@Nenad
O Nenade, zasto lazes bre?
Kako ti nije sramota?
Majka Tereza je Gondje Bojagjiu, ime i prezime albanka, i sama je izjavila da je po veri pripada katolickoj veri po krvi je cista Albanka, a to vama boli, vestacki narode BOLI!
BRJM je vestacka tvorevina i takva ne moze postojiti.
Redaksijo: molim vas objavite moj komentar radi istine i samo istine.

Alek

pre 13 godina

Replika na komentar ostavljen pod imenom Shpend.'

Prvo ovo nije nacionalni problem vec problem vladajuce koaliceje koja se ocigledno nije bas dobro dogovorila oko uzurpacija novca od gradzana putem raspisivanja laznih tendera i pranje novca.

No ok.

Evo objasnjenje za tebe.

Cak i sa te strane Vardara zivi vise makedonsko pravoslavno gradzanstvo nego li albansko i muslimansko gradzanstvo.

Pod pritisko nasih zapadnih sajuznika radi ispunjavanje preduslova ohridskog dogovora...u sam grad usli su sva veca sela nadomak grada, kako bi se vestacki podigao procenat albanaca koji zive u Skoplju. Tako se njihov broj popeo na navodnih 20%. zato se i boje oko legalno sprovodzivanje popisa zato sto bi onda njihov brojbio manji, a saglasno sporazuma tako se uskracuju i njihiova brojna prava.

U samom Skoplju ne zive 200 hiljada Albanaca. Njihov broj u celoj Makedoniji nije veci od 400 hiljada, vecinom prispeli sa Kosava krajem osamdesetih godina proslog veka.

I na kraju moji dragi Shpend.

Nista nije vecno pa ni Albansko divljenje po Balkanu. U prirodi ima sve svoj pocetak i svoj kraj.

Kako se menjaju konstalacija na svetskoj geopolitickoj mapi tako se odvijaju i nastani na Balkanu.

Zivi bili pa videli.

bergenac

pre 13 godina

Policija je saopstila da je istraga o ovom incidentu u toku i najavila krivične prijave? Nije valjda da ce biti prijava protiv albanaca? Pazite da ih ne zaplasite "braco" makedonci. Pustite ih da do kraja odrade svoj vekovni san. Ili zelite jednog dana da dozivite humanitarnu NATO operaciju "Milosrdni andjeo 2"? I jos jedan savet, nikako ne primenjivati prekomernu silu. Setite se gde je zbog toga zavrsilo nekadasnje srpsko rukovodstvo...

Nenad

pre 13 godina

@Shpend

Ime majke Tereze je Agnes Gondža Bojadžiu. Bojadžiu je vlaško ili ti rumunsko prezime. Albansko ne može biti ni pod razno. Otac majke Tereze je Vlah a ne Albanac. Btw. ja nikada ne lažem kada su u pitanju činjenice. Možda bi bilo bolje da ih proučiš. Činjenice su jedno a želje sasvim drugo!

Perica

pre 13 godina

(Shpends, 14. februar 2011 13:16)

Pa sta i ako je Albanka??!!
Jel vam to daje za pravo da terorisete Balkan i stvarate veliku Albaniju?
To sto vam ameri duvaju u ledja nece jos dugo, a onda se dobro zamislite sta sledi.

igor

pre 13 godina

Druze,
kale je tvrdjava na turskom, a kala je ocigledan turcizam. Kao i "Kosova", to je nacin na koji Turci izgovaraju Kosovo. Zgodno da preuzmu i Albanci.

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Kao što sam ponovio milion puta dosad Albanci bi trebali shvatiti da neće dovijeka moći stvari rješavati nasiljem niti će im Ameri duvati u leđa zauvijek. Što se tiče prekrajanja istorije Albanci se baš ne mogu pohvaliti svojom a da nije prefrabrikovana tj. oteta nekom drugom. podsjetimo se da svaka 100 puna ponovljena laž postaje istina.
Čak ni Skender-Beg nije bio Albanac nego Srbin. Imate li išta što je zaista albansko ako izuzmemo kuću u kojoj je osnovana Prizrenska liga. Makedonci su barem imali Samuila! A Albanci! Čini se da toga nema! Makedonci pretjeruju sa Aleksandrom Velikim i s njim nemaju baš dodirnih tačaka. Albanci takođe pretjeruju sa Ilirima čiji potomci nisu ali 100 puta ponovljena laž postaje istina zar ne dragi Albanci.

Dezurni Albanac

pre 13 godina

Knjige istorije koje upotrebljavaju Makedonci su od brace Grim.
Aleksandar Veliki po njima je Makedonac (danasnji makedonac), a Majka Tereza vlahinja......!!!!!
Na moderno doba koje zivimo svi narodi koji se osecaju superiorniji od drugih su osudjeni na propast, tako da - bolje bi bilo da Makedonci pocinju da upotrebljavaju neke druge knjige da bi izbegavali sigurni gubitak

neutralni posmatrac

pre 13 godina

Fotografija kojom je ilustrovan teks izgleda sjajno. Kompliment ideji da se muzej napravi na takvom mestu. Sjajno rešenje koje ne kalja istoriju i odlično se uklapa u prostor. Nadam se da će zidovi nove građevine biti bogati staklenim površinama.

WHY

pre 13 godina

Dovoljno je samo da se pogleda slika pa da se uvidi da nesto nije u redu! Gradi se neka metalna konstrukcija povise turske tvrdjave a ko zna jos kojih artifakta pre turskog doba! Klasican pokusaj uzurpacije istorije ali ovo se cini u 21 veku kad vise ovakve stvari ne prolaze cak ni u zapadnoj Obali a kamoli ne maloj Mekednoji!!

Ман'те се људи препирања

pre 13 godina

@hmmm, 13. februar 2011 18:34

Кале није ни албанска ни српска а ни македонска реч. Кале је турска реч која у преводу значи утврђење. Рецимо, пироћанци у колоквијалном говору зову своју тврђаву Кале, иако јој је "званично" има Момчилов град. Београдска тврђава такође у свом имену носи "кале", да подсетим зове се Калемегдан.

Kole

pre 13 godina

Alek, 13. februar 2011 23:10)

Dal su priznali gradjani ili ne mene bas briga!
Ono sto je uknjizena cinjenica jeste da je Makedonija priznala tzv "drzava kosova" te sada vam sledi "kusanje corbe" koju ste skuvali!

Prokleta istorija

pre 13 godina

Mi albanci smo mnogo toleranti kad je u pitanju vjera zna se da 70% albanaca su muslimani 15% katolici 15% ortodoksi(pravoslavni)i nikad nisu ratovali jedni protiv drugih zbog toga mislim da nije pitanje crkfe veq istoriski,inace ja sam iz Ohrida u samoj granici sa albanijom i od uvjek se cudim da s druge strane granice ima puno albanaca pravoslavne vjeroispovjesti a u makedonii ne mozes ni jednog pravoslavnog albanca da nadjes a jos nose albanska prezimena kao sta su Arnaudovi,Kicaec,Cingo,Paskali...itd koi pretezno zive ispod tvrdjave odakle je i nas dragi icujeni arheolog P ASKO KUZMAN ,TZ makedonac ko dobro zna da je pravoslavni albanac asimiliran u t.z makedonce. Pozdrav iz prelepog OHRIDA

ilirimajes

pre 13 godina

Koga ovo uopste zanima? Sto se tice Makedonaca, onoga dana kada su priznali albansku nacionalisticku tvorevinu na Kosovu zavrsili su sa Srbijom, Srbe su izgubili kao prijatelje a Albance nisu ucinili prijateljima nego su samo kupili malo vremena. Medjutim meni je ipak najkomicnije kako Albanci koji nista drugo ne rade nego falsifikuju istoriju, izmisljaju ilirsko poreklo, koji pokusavaju da preotmu srpske crkve na Kosovu i pricaju o "albanskim crkvama" koje su Srbi "zauzeli"... sole pamet Makedoncima o izmisljanju antickih predaka? Komedija. A tek ono nazivanje Makedonaca vandalima zato sto hoce da izgrade neki muzej dok je istovremeno na Kosovu od istih tih Albanaca poruseno, zapaljeno i unisteno na desetine srpskih crkava starih stotine godina dok one preostale mora da cuva policija i vojska je zaista vrhunac licemerja i nacionalisticke narcisoidnosti. A sta reci o tome da Albanci nazivaju Makedonce "izmisljenim narodom" i to ih nazivaju upravo oni koji sebe nazivaju "kosovarima"? Sta su "kosovari" nego jedna izmisljotina i konstrukcija? Uostalom, da li znate "kosovari" iz kog je jezika rec "Kosovo" pa i sam naziv "kosovari" kojim sebe nazivate? A tek naziv Albanci koji ste "pozajmili" od Kelta... Spustite se Albanci na zemlju jer nece Amerikanci biti ovde doveka. Svima ste vec dosadili. A i sve se pamti.

Србиновски

pre 13 godina

БЈРМ не сме да сеје антисрпску политику, пре свега због огромне популације Срба (а и саме њихове мањине )која је пореклом из данашње БЈРМ. Прва групација су такозвани ''-вски Срби'' којих има десет пута више него што има припаданика македонске националне мањине која броји свега 25.000 (попис 2001. године). Друга популација су ''-вић Срби'', њима нису стигли да промене презиме.
Македонци морају понекад да се сете своје рођене браће који су емигрирали седамдесетих у Србију и који знају да се у Куманову прича српским језиком, да је Марко Краљвић Србин, а да су се они отцепили од мајке СПЦ.
Да је македонска нација права, данас би Македонци у Србији били друга национална мањина по бројности.

opusteni

pre 13 godina

Molim Srbe da se uzrujavaju oko ovih dogadjaja i ako treba nesto da se kaze onda je to samo neutralnost u ovom zamrznutom konfliktu. Imamo i svojih problema da bi se ovima bavili. A pre neki dan je predsednik skupstine BJRM bio u poseti ljubitelju Srba Krivokapicu i saglasili su se da im je SPC - nasa crkva gavni problem. Pa neka se oni i dalje usaglasavaju, sada sa prijateljima Albancima. Bojim se da ce moci da piju a mi da placamo. Toliko, i samo polako sve k'e se sredi.

Kleo

pre 13 godina

Ako smo vec kod vestackih tvorevina, izmisljenih naroda i istorijskih izmisljotina, onda za to nema boljeg primera od vestacke tvorevine "drzave kosova" koja ni uz americko sponzorstvo ne moze da se legalizuje a i jedva opstaje i zar nabolji primer izmisljenog naroda nisu upravo novokomponovani "kosovari" i zar "ilirsko poreklo" Albanaca nije jedna od najvecih istorijskih izmisljotina?

Alek

pre 13 godina

Zasto Albanci ne vole Pasko Kuzmana???

Po teoriji jednog od komentatora svako prezime koje u Makedoniji ne zavrsava na OV,SKI ili IC...je albanskog porekla.
Dobar stos :) .

Pasko Kuzman ima skoro 64 godine tako da ne morate traziti njegovu ostavku usko ide u mirovinu...prema zakonu o mirovini.

Studirao je Pravo i Medicinu u Beogradu...a zavrsio Arheologiju takodze u Beogradu.

Verovatno se u njegovoj biografiji previse upotrebljava rec BEOGRAD pa nekome to bode oci.

Pasko = Paskali :)

Taci = Tacevski :)

Covek moze da manipulise Albancima kako hoce po svojoj volji...dovoljno je samo pomenuti rec AMERIKA i sve se odvija kao pod hipnozi.
Verovatno vole vise Ameriku od samih amerikanaca.

nije bitno

pre 13 godina

Replika na komentar ostavljen pod imenom Nenad :
gde si ti bio u skolu , koji razred imas ? evo ti linka http://en.wikipedia.org/wiki/Mother_Teresa ,činjenice za majku Terezu i procitaj malo da znas .

Kockast a majke Tereze stovatelj

pre 13 godina

Da se ne svadjate oko podrijetla ove fantasticne zene, procitajte podatke ovdje http://hr.wikipedia.org/wiki/Majka_Terezija pa cete vidjeti da ste i jedni i drugi - u pravu :-).