Sreda, 09.02.2011.

17:09

Novi grb ne košta građane ni dinara

Vlada demantuje da će minimalne promene na državnom grbu Srbije i zastavi usvojene u novembru poreske <a href="http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&amp;mm=02&amp;dd=08&amp;nav_id=491547" class="text-link" target= "_blank">obveznike koštati milione evra</a>. Šutanovac: Vratiti stari.

Izvor: B92

Novi grb ne košta graðane ni dinara IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

110 Komentari

Sortiraj po:

Milkano

pre 13 godina

Nije troshak uvodjenje novih lepih simbola, troshak su Duliceve firme, korupcija,lopovi,Kolubara afera,za Satelit niko ne odgovara, toliko se krade, samo prosle godine na nabavkam je ukradeno 1 milijarda evra, a sad im najveci problem navodni trosak za simbole,kojesta.vlast je nesposobna.

PAZNJA!!!

pre 13 godina

U ogromnoj su zabludi, oni koji odlucuju o promeni grba, da to sada moze - tek tako!
Kada je Srbija, kao drzava koja ima istoriju, kao takva izbacena iz udzbenika 1945. godine, tada su orlovi zamenjeni nametnutom petokrakom, i kada su nam grb bili zito, hrast, zupcanik i NOVI, "stilizivani" stit, sa cetiri ocila, ali bez krsta, a narod je jedva docekao dan, te 2004. godine, kada su orlovi ponovo postali Grb Srbije. Slucajno, ili ne, greskom, ili namerom, tada je ispravno za grb uzet, jedino moguci grb Srbije, iz 1882. godine. Svi su ga prihvatili, on je zaziveo i cinilo se, da se u buduckosti sve moze promeniti, cak i samo ime drzave, u recimo "SEREBIJA", jer se lakse speluje i deli na slogove, a i stilski je lepse za oko videti isti broj suglasnika i samoglasnika, pri stampi i izgovoru, ali da se grb Srbije, nikada vise nece menjati, jer je, bas i zbog toga, sto smo 60 godina bili bez njega, sada postao svetinja!
Ne dirate nam GRB!

Ne ineresuje me, ko je inicijator promene, sta je razlog, da li je u ovom, svakako prvavom poslu, neko uzeo velike pare, da li ce promena kostati poreske obveznike, ili ne, koliko je novi bolji i .. sta vec, najkrace receno - ne igrajte se sa GRBOM Srbije .

Tromoravac

pre 13 godina

Nema dilema, NOVI GRB SRBIJE, je mnogo bolji , jasniji, lepshi. Koliko vidimo najvise se bune Homen i gdja Trivan,Sutanovac i dacic, ....sve akademik do akademika!
Strucnjaci su odlucili, jednoglasno doneli odluku, grb polako menjati , po prioritetu, u narednim godinama i to je to.
U ovom grbu je sadrzana istorija i duga tradicija srpske drzavnosti.Ako strucnjaci kazu,da nije germanizovan,josh bolje!

Sracan kraj?

pre 13 godina

Izgleda da se nazire kraj ovoj agoniji, bar kako pisu novine.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=02&dd=11&nav_id=492098
Zaista mi nije jasno zasto je neko radi sake evra posvadjao narod oko necega sto smo svi podrzavali?

Gale

pre 13 godina

Sad mi je jasno odkle Grujicu inspiracija za grb Srbije:
http://www.ljubodraggrujic.com/Gallery/Family/Lumbley1.htm
Tipican srpski motiv.Ovo je sa njegovog sajta!!!

Suvoborac

pre 13 godina

Ovaj NOVI GRB republike Srbije je BOLJI, lepsi, svetliji,jasniji, sa krunoom Nemanjica!!!!!
Stari grb je na brzinu uredbom uveden !
Protiv novog grba su Sunatovac, Homen,Trivan,dacic i opstala ekipa koji su clanice SOCIJALISTICKE Internacionale, to nam sve govori!!!!!!Jasno ko dan!
Ovaj Aligrudic i Todorovicc, pa ko njih jos glasa ko su oni, bre!
Pa to su sve prolazni politicari kooji su se zadrzali preko 20 godiina u vlasti u Parlamentu, primaju plate i zvocaju SVEZNALICE!!!
Struka je bitnas,istorija, treba uvaziti istoriju od Nemanjica do danas!
Novi grb je Bolji, a vi politicari kupite prnje imalo u fabriek na rad, dosta ste filosofirali , zato smo i propali.Hocemo strucno misljenje a ne prolaznika i nmestenih anketa.
Panije Srbija pocela od 1880 godine vec od Nemanjica, svaka dinastrija je menjala znamenje.
Novi gb hoce narod , a vi sto rasturiste i pokraste zemlju posliusajte bar jednom strucnjake, vise njih, umesto storevolucionarno odlucujete!

Kukica i motikica

pre 13 godina

@dowla
E bas su Srbi u XIX veku imali sito stampu pa su mogli da prenesu grb verno na zastavu. A usput gde si nasao zidara koji bi verno preneo grb na fasadu zgrade, majke ti?
E sada mi reci na koliko grafickih resenja ova dva autora koji su radili ove papagaje vidis ovako ruzan kljun?
http://srpskoheraldickodrustvo.com/teritorijalna.html
http://www.ljubodraggrujic.com/
Hmmmm!?! Ja bih rekao nigde.
Kada se covek udalji posmatra novu zastavu, jeste vide se dva buzdovana sa krilima. Opet kada se covek priblizi vide se dva papagaja glupog pogleda sa maljama na grudima umesto perja.
Covece, neko je debelo zaradio na ovoj narodnoj podeli. Nikome nije smetao stari grb dok se nisu pojavili ovi genijalci. Razmisli malo!!!

Uca

pre 13 godina

@Dowl Ajoooj, pobogu covece, pa kao da se arheologijom bavis. Otidji u Arhiv Srbije i naci ces kako izgleda Kralovo resenje grba.
Trazis grb po fasadama ili ratnim zastavama, o boze!?!
Drugo, nisu ti u srazmeri stari i novi grb, ako zelis da ih posmatras neutralno.
Trece, udalji i jedan i drugi jos vise i sta ces da vidis?
E to rodjace zavisi od dioptrije i za to se ishtu naocare kod ordinirajuceg lekara.
Cetvrto, postoji jedna prezvakana prica o Spartancu koji je na svom stitu nacrtao majusnu muvu. Kada su ga pitali zasto ne nacrta nesto vece, on je rekao da kada se priblizi neprijatelju ta muva ce biti veca i strasnija od celjusti lava.
Peto ne treba silovati istoriju kao sto su to radili komunisti. Bilo je pametnih glava i pre 1945!!!
Sesto, Tim koji dobija se ne menja, pa tako i sa grbom. Dva Balkanska i jedan svetski.
Ziv bio!!!

milezr

pre 13 godina

Kruna je tu zato sto je to kruna Nemanjića. Ne mora da znači da je država kraljevina DANAS. To se zove nasleđe. I Kanada ima krunu na grbu, a nije kraljevina. Ima i jednoroge konje. Jel to znači da ta mitska bića onda sigurno žive u Kanadi tj da nisu mitska? Ne možemo sve podređivati dnevnoj politici i "realnosti". U suprotnom, izeš državu.

Милун

pre 13 godina

Ко не види да је "Нови" грб лепши и јаснији од "старог", накинђуреног, а чујемо мало грерманизованог , има проблем са видом или је тврдоглав.
Графичка решења орлова су различита у раличитим амблемима различитих држава у свету.
Некима све смета што је српско, чини и се!

Јаснији је Нови Грб, што не значи да треба мењати све и свја. Нека војска има свој грб, обележја, али Главни гбови државнихи институција,печати државни,војни ,царина,спољни послови,.... Пасоши, Личне карте, Међународна докумената, амбасаде морају полако у наредним месецима, годину-две, да ставе НОВИ грб, ако струка каже!

п.с. Сад сви кукају на кљун, можда има разлог штоје такав, треба стручно објаснити изглед кљуна, па ћемо схватити!

Aleksandar

pre 13 godina

Koje politichare mi imamo u zemlji sacuvaj me boze pravde! Ajde da se drogiraju, nego strejt ko skejt non stop glupetaju dok ih mi chastimo i chastimo...

Supergenije

pre 13 godina

Par komentara i predloga:

Papagaji su slatki. Njih bih ostavio, neka ih.
Jedino mozda da ne budu samo beli. To mi je nekako monotono i bezveze. Nek im dodaju malo perija u boji, na repu i tako.

Krune! Treba nam jos kruna!
Ona velika na vrhu, pa onda ona slicne velicine odmah ispod nje, hm ne znam, to mi je nekako... malo.
Predlazem da se dodaju jos dve! Na svakom papagaju po jedna.

E sad, po meni najbolja stvar -
Odmah gore desno pored svake od cetiri krune staviti mali krst (nikad dosta krstova) da oznacava napomenu.
I onda mala napomena ispod grba, "+ Ipak republika".

Mislim da bi nas ove promene nacinile liderima u kreiranju grba u svetu a narocito u regionu.

Д. Ј.

pre 13 godina

Na grbu Republike Hrvatske se nalazi kruna i tu nema nikakve dileme.

U Zakonu lepo stoji:

II. GRB REPUBLIKE HRVATSKE
Članak 7.
Grb Republike Hrvatske je povijesni hrvatski grb u obliku štita dvostruko podijeljen vodoravno i okomito u dvadesetpet crvenih i bijelih (srebrnih) polja. tako da je prvo polje u gornjem lijevom kutu štita crvene boje. Iznad štita se nalazi kruna sa pet šiljaka koja se u blagom luku spaja sa lijevim i desnim gornjim dijelom štita. U krunu je smješteno pet manjih štitova s povijesnim hrvatskim grbovima koji su poredani od lijeve na desnu stranu štita u ovom redu: najstariji poznati grb Hrvatske, grbovi Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije. Omjer visine polja na glavnom štitu i visine manjih štitova u kruni je 1 : 2,5, a omjer širine polja na glavnom štitu i širine manjih štitova u kruni 1 : 1. Najstariji poznati grb Hrvatske sadrži u štitu na plavom polju žutu (zlatnu) šesterokraku zvijezdu s bijelim (srebrnim) mladim mjesecom. Grb Dubrovačke Republike sadrži u štitu na modrom polju dvije crvene grede. Dalmatinski grb sadrži u štitu na plavom polju tri žute (zlatne) okrunjene leopardove glave. Istarski grb sadrži u štitu na modrom polju žutu (zlatnu) kozu okrenutu u lijevo s crvenim papcima i rogovima. Slavonski grb sadrži u štitu na plavom polju dvije poprečne bijele (srebrne) grede, a između greda je crveno polje po kojem lagano stupa kuna na lijevo. U gornjem plavom polju je žuta (zlatna) šesterokraka zvijezda. Grb je obrubljen crvenom crtom.
Link: http://bit.ly/eKAYdF

I stvarno ko ne vidi to na samom grbu, ocito ima veliki problem.
Link: http://bit.ly/g24gLJ

Nije sramota ne znati, sramota je ne znati a ne pitati, ili ne znati i ne zeleti nauciti!

Шумадинац

pre 13 godina

Нека се састану уважени хералдичари и познаваоци из те области и нека се коначно каже ко је у праву и разјасне ствари. Тачно је да је "стари" грба такоже на брзину уведен у употребу преко уредбе, ради истине!!!
Д.Ј., нам је указао на ранији грб у изведби г. Ацовића, који није као овај "стари" грб који се прошеле године увео, сличан је!!!

Радоване, Весна ,Клемо, кроз дугу историју Србије било је доста различитих грбова(сви се слажемо), и ниједан период неби требали да игноришемо(по могућству) са различитим графичким решењима, орловима, оцилима итд, кроз векове. Сад је највећи проблем "кљун", можда јесте, можда није!!!!!!!

Али, ја бих све НАС заједно, замолио да погледају актуелне Грбове Европских земаља, и њихове Орлове од: Румуније, Молдавије,Немачке,Пољске, Русије,Аустрије,Албаније, Црне Горе, Чешке,Лихенштајна, печат САД,....видећете колике су разлике, видећете да је орао на нашем грбу међу најлепшима!!!!!!!!!

Дакле, прво погледајте, па нису ни те земље луде што узимају одличја која у себи садрже наслеђе сваке од тих држава.

Најбоље би било да нам од струке УВАЖЕНИ од јавности, хералдичари, и други стручњаци(неутрални) из ове и сличних области, ПОЈАСНЕ симболе и контекст!

Поздрав свима, па као одлуче одлуче, али прво погледајте Грбове Европских земаља и њихове Орлове!

Danilo

pre 13 godina

Grb Srbije 1882:
http://www.znanje.org/i/i23/03iv06/03iv062801/GrbKraljevineSrbije.gif
Grb Kraljevine SHS:
http://www.znanje.org/i/i23/03iv06/03iv062801/GrbKraljevineSHS.gif
Grb Kraljevine Jugoslavije:
http://wapedia.mobi/bs/Datoteka:Coat_of_arms_of_the_Kingdom_of_Yugoslavia.svg
Grb SRJ:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Coat_of_arms_of_Serbia_and_Montenegro.png
Grb Srbije 2004-2010:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small.svg
Grb Srbije 2010 (papagaji):
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Serbia_gerb.jpg

Ne menjati grb Srbije. Ne papagajima!!!

Фрањо

pre 13 godina

Сам Фрањо Туџман се хвалио да је у хрватској "тисућљетној" повијести, Хрватска први пут постала држава, истина новокомпонована(погледај карту Хрватске ) али државица.
Д.Ј. , Ти то што је стављено на Хрватски амблем , да личи на нешто, називаш Круном!?Познат је хрватски "карактер", они би све ставили и учинили да би себе ставили у врх еуропске цивилизације, кад би могли, али хисторија тј. повијест, говоре чињеницма, истинитим!

До душе били су део краљевине, и хрвати и словенци, оног момента када је Краљевина Србија унела свој вишевековни суверенитет, историју,државотворност у Краљевину СХС, са српским Краљем на челу!!!! Што неставише ту круну краљевине СХС или Југславије, то би већ била круна, али!!!

Zacudjeni i ljut poreski obveznik

pre 13 godina

Acovicu da li si ti ovaj grb crtao ili ne?
http://imageupload.org/?di=9129733251613
Da li se secas koliko si hvalio ovaj grb koji smo imali od 2004-2010?
da li mislis da narod ima toliko kratku pamet. Mi nismo klinci iza coska koji ne znaju vlastitu istoriju.
Sta te je navelo da sada narodu nameces papagajski grb?
Vratite stari grb, a zbog ovog puca neko mora da odgovara!!!
Ako ti se toliko svidjaju papagaji stavi ih na porodicni grb Karadjordjevioca!!!

Dowla

pre 13 godina

Jaoo, kako neki ovde lupetaju... Grb koji smo koristili od 2004-2010. uopšte nije identičan grbu Kraljevine Srbije...
evo kako je izgledala zastava sa grbom Kraljevine Srbije
http://www.vucjak.com/images/photoalbum/album_15/ratnarsk.jpg

evo kako je izgledao i grb Kraljevine Jugoslavije
http://www.ljubodraggrujic.com/my%20site/Srpski/etalon/objasnjenja/IMG_1163.JPG

grb Srbije iz 1895
http://www.ljubodraggrujic.com/my%20site/Srpski/etalon/objasnjenja/skc2.jpg

Nijedan nije kao onaj nas od 2004-2010 tj stari...

Grb Srbije iz 1882 je us osnovi isti kao i ovaj novi, samo se vremenom menjao... pogledajte grb sa srpskog dinara sa početka 20.veka... nigde veze sa grbom iz 2004...

evo kako izgleda zastava Srbije kada se uradi u dimenziji 50x33
http://www.malasrpskaprodavnica.com/user/include/etno/images/items/zastava_50x33.jpg

orao je skoro crn...

a evo kako izgleda novi
http://img829.imageshack.us/img829/9920/2222yr.jpg

linije su jasne, precizne, orao je i dalje beo...

Problem nas Srba je to što se svi mešaju u sve...

Milisav

pre 13 godina

Polemika oko grba je bespredmetna jer:
Još uvek ne znamo gde su granice onoga šta predstavlja taj grb.
I ovaj grb je neispravan jer jeu njemu kruna a Srbija nije kraljevina. Grb bi trebao da verodostojno predstavi suštinu, a on to, osim štita, krsta na njemu i ocila unutar njega, ne predstavlja. I naše komšije Hrvati su u "praistoriji" bili kraljevina ali nisu bili toliko naivni-revnosni-romantični da na svoj grb stave krunu (ukoliko kao krunu ne uzmemo stilizovani prikaz grbova županija). I zašto jedan grb? Ako već nismo kraljevina zašto ne grbove svih kraljevskih porodica (Nemanjića, Obrenovića, Karađorđevića..)? Zbog čega bi jedan imao prednost nad ostalima, a NISMO KRALJEVINA. Pravom srbinu bi grbovi svih tih porodica trebali biti jednako mili srcu. Apostrofiranje nekog mišljenja koje se "čulo u Radnoj ženi" da kljun orla liči na papagajski je duvanje u jedra zagovornicima protiv promene. Šta li bi tek trebali reći nemci? Da li se seća neko kako je izgledao nihov stari orao (onaj dobro poznati pernati, sa novčanica i iz velike sale bundestaga), a kako "bucmasto" izgleda danas (i jednako zlokobno i snažno)?
I za kraj, realnost - Koliko god MI na grbu oštrili kandže i kljun našem namučenom orlu neće biti važno, sve do trenutka dok on sam ne ojača (ako ikad) i postane takav da izazove ponos SVIH građana ove zemlje (tu prvenstveno mislim na komuniste i na pripadnike drugih nacionalnosti), a bar spreči podsmeh SVIH u okruženju. Tada neće biti važno koliko pera ima u krilima, te koliko baršuna ima u zavesi iza njega.

Proka

pre 13 godina

Nadovezao bih se na pitanje da li su na grbu zastupljene manjine pitanjem - na kom grbu u svetu su zastupljene manjine? Ja ne znam nijedan slucaj, posebno ne u okruzenju.

Д. Ј.

pre 13 godina

Не знам зашто су људи толико необавештени, грб Републике Хрватске такође има круну. http://bit.ly/ep642y

Осим ако неко не мисли да се на њиховом штиту налази окренута тестера за дрва.

Vesna

pre 13 godina

Kao istoricar i poznavalac heraldike ne mogu da uvazim ovo sto prica gospodin Acovic.
Ovo je falcifikovanje istorije i prekrajanje kulturnog nasledja.
Ostavite stari grb koji je nasa kulturna bastina, a ne ovu papagajsku glupost da nam se ne bi svi smejali.
Zamislite nase sportiste koji osvajaju medalje, intonira se nasa himna a u pozadini turbo folk grb sa papagajski kljunovima.
Onaj ko ne postuje vlastitu istoriji osudjen je na zaborav!!!

Radovan

pre 13 godina

Postoji samo jedan grb a to je onaj Stojana Novakovica iz 1882.
Ovi papagaji nisu, niti ce ikada biti grb Srbije.
Komentar zaposlenih u Radnoj zeni vecernje Novosti 21.11.2011.
STARI POPULARNIJI

TEKSTILNO preduzeće „Radna žena“ koje se bavi izradom zastava, novi izgled grba na svojim proizvodima primenjuje još od prvog dana kada je usvojen Izvornik.

- Često nam se dešava da kupci traže zastavu sa starim grbom jer im se više dopada. Kažu novi orao ima kljun koji ih podseća na papagajski - kažu u „Radnoj ženi“.

Klema

pre 13 godina

Ne radi se ovde o takmicenju za niss mokra majca 2011.
Ne radi se o tome da li je grb lepsi ili nije lepsi.
Radi se o brutalnom prekrajanju istorije i uvodjenju estradne heraldike u heraldiku. Pa koliko se secam sam Acovic je dao interpretaciju resenja koje smo koristili 2004-2010, i koje je istovetno sa onim Kralovim.Pa sam je tvrdio da je grb iz 2004, najlepsi grb i jedini verodostojan i istorijski ispravan. Sto se onda nije setio da mu stavlja papagajske kljove i da mu broji perje? Sta to bi sada Acovicu? On se predomislio, a neka gradajni placaju, neka imaju po 20 razlicitih orlova.
Nemoze grb Srbije da budu falcifikat, niti moze neko da ga "hipertrofira" kako mu padne na pamet.
Neko namerno zeli da urusi izgled znamenja ove zemlje radi finansijskih malverzacija!!!
Postoji samo jedan grb, a to je onaj stari iz 1882, koji smo svi koristili od 2004 do 2010.
Svi se slazu da je novi grb nakaza, od citalaca, preko politicara, do heraldicara (onih koji nisu Acoviceva struja i koji nemaju materijalnu korist od ovog zameseteljstva)!!! U cemu je problem gospodo.
Ukidajte sramnu uredbu i neka ponovo zavlada nacionalno jedinstvo!!!

Шумадинац

pre 13 godina

Миловане, не замајавате народ. КРУНА је симбол и ДРЖАВНОСТИ(вишевековне), и не може свака држава да има тај симбол у свом грбу. Не могу ни Хрватска,Словенија,БиХ, Македонија и др. јер су новокомпоноване државице!!!
Овај "Стари" грб је на пречац направљен и није толико лош, али је мало германизован.
НОВИ ГРБ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ је јаснији, једноставнији, који у себи садржи вишевековну ДРЖАВНОСТ Србије ,од Немањића, од Кнежевине, Краљевине,Републике , до данашњих дана. Србија је била Краљевина, држава вековима за разлику од Хрватске,Словеније и др., па немају сви привилегију да имају своју државу вековима, као ми Срби!
А мањине нека погледају Грбове западних Европских земаља,па после да коментаришу!

То је чисто стручно питање, а не питање политичара ОПШТЕ праксе, који су чланови Социјалистичке Интернационале!

Србија је Република, са великом вишевековном традицијом(кнежевине, краљевине) ,коју нема свака НОВОКОМПОНОВАНА држава, па треба и то уважити, и тај део наше историје.
Треба уважити и Србију од доба Немањића до даншње Републике.

Постоји Председнички Грб са Круном, Народно обележје без Круне(штит са оцилима), тако су сви задовољни!
Као што постоји Државна застава Србије са Грбом и Народна застава Србије без Грба,и сви су задовољни!

Д. Ј.

pre 13 godina

Ево како је уважени господин Ацовић некада цртао грб Краљевине Србије из 1882.
Линк: http://imageupload.org/?di=9129733251613
Преузето из прилога књиге: Александар Соловјев, Историја српског грба и други хералдички радови, Београд 2000.

Jovan

pre 13 godina

Postovani!!!
Izvinite sto se ranije nisam ukljucio u diskusiju oko grba pa koristim ovu priliku da se zahvalim svima koji su branili stari grb iz 1882 ponovo uveden 2004 i u moje ime.
Taj grb nam je zaostavstina i zavestanje predaka i ne sme se menjati.
Zamislite sledece:
1.Da nekome padne na pamet da promeni izgled spomenika pobednika na kalemegdanu. Vidi kip je gologuzan, pa da mu navucemo Speedo gace!?!
2.Da neko konstatuje da spomenik Knezu Mihajlu nije vise in, pa da mu umesto konja od bronze napravimo Bugatti, u koji ce da se zavali i da pokazuje ne u pravcu Smedereva, vec u pravcu Kosova.
3.Da dodjemo da zakljucka da mladez na portetu Milosa Obrenovica nije estetski korektan, pa da mu napravimo face-lifting i u PS uklonimo mladez!
4.Da neko shvati da brci na Karadjordju vise nisu in, da nas asociraju na Davarske,da iamju previse dlaka i da lose izgledaju u 20x20 pa da ga osmudimo, kako dolikuje.
5.Da neko zakljuci da tesla umesto svtka u svom krilui treba da drzi latop racunar, jer boze moj to je u skladu sa sadasnjim trenutkom.
Ljudi, braco, neke stvari su takve kakve jesu. Svetinja. Ne treba ih dirati!!!
Tako su komunisti unakazili nasu istoriju, nasu arhitekturu (Brankov most, zgradu poste...), nase pamcenje.
Ne menjati stari grb, jer je on ono sto smo bili, ono sto jesmo i ono sto cemo biti!!!
Onu grozotu od grba koju ste hteli da nam nametnete sacuvajte za vas porodicni album!

milovan

pre 13 godina

Grb i zastava u sadašnjem obliku odbačen je na referendumu.Da bi prevazišli taj problem vlast je progurala, da prvo kao privremeno rešenje, a potom i kroz ustav da se simboli odredjuju uredbom vlade. Tako smo na grbu dobili krunu, za koju inace u srpskom narodu postoji podrška manja od 10%. Treba podsetiti da prilikom obnove državnosti srbije 1878 godine Srbija nije bila kraljevina vec kneževina. Kraljevina je jednostrano proglasena od strane kneza bez volje srpskg naroda 1882 godine a sadašnji grb sa krunom koji nam se uporno natura, kao navodno grb obnove državnosti srbije 1888 godine. Inace glavni heraldičar koji se pominje u članku je ujedno i član krunskog saveta.

as

pre 13 godina

A jesu li na grbu zastupljene i seksualne manjine, navijačke grupe i drugi? Ako nisu zašto nisu? Zašto orao ima tako oštre nokte? Zašto ima tako velike oči? Zašto dve krune stoje na grbu? Grb je to države Srbije od njenog ponovnog formiranja u 19. veku i to tako mora biti bez promena!!!! Pa zamislite Ameriku šta bi morala sve da menja na svom grbu koji je iz 18.veka!

AS

pre 13 godina

Kakva promena grba? Grb je uvek jedan jedini, onakav kakav je prvobitno nacrtan i usvojen. Rođeni smo sa jednim prezimenom i imenom i nosimo ga ceo život isto je i sa grbom jedne države!

Zoki

pre 13 godina

Kao što je više komentatora primetilo - ne radi se o tome da li je rešenje lepše ili nije, nego o suludoj ideji da grupa heraldičara onako na svoju ruku promeni državni grb. Valjda je njihov posao bio da objasne ono što je nacrtano još 1882. godine, a što može da se nađe na bezbroj mesta, da precrtaju ako treba. Umesto toga, gospodi "stručnjacima" je palo na pamet da na svoju ruku "ulepšavaju" državni grb.

Pa nije Srbija repa bez korena. Ako su mogli da izmišljaju grbove gradova i palanki koji nikada nisu imali grb, misle da mogu da menjaju i državni grb. Želim da verujem da su sve radili u najboljoj nameri!

Jedino rešenje je promeniti propis i vratiti u njega istorijski grb Srbije iz 1882. godine.

vidakis

pre 13 godina

"UREZIVALI BI PETOKRAKE LJUDIMA U ČELO"

Činjenica je da se ovde gusla lažna istorija o kvislingu Nediću i ostalima!

Činjenica je da su Kralj i Kraljevska Vlada bili na strani antifašističke koalicije u drugom svetskom ratu!

Činjenica je da je Dragoljub Mihajlović odbio naredjenje Vlade i Kralja da se stavi na stranu antifašistčke koalicije i bori protiv okupatora!

Činjenica je da bi Dragoljubu Mihajloviću bilo sudjeno i da su se Kralj i Vlada vratili u zemlju-jer je dezertirao odbivši naredjenje Kralja i Vlade!

Činjenica je da nisu imali drugo nego da pod pritskom Čerčila i zapadnih saveznika daju mandat Titu da formira prvu Vladu!

Činjenica je da Tito nije,kao ruski boljševici,pobio Kraljevsku porodicu!

Činjenica je da je Čerčil odlukom B.Vlade proglasio apartman u Hotelu Kleridž u londonu jugoslovenskom teritorijom,pa i srpskom,da

NJEGOVO KRALJEVSKO VISOČANSTVO PRINC PRESTOLONASLEDNIK ALEKSANDAR II KARADJORDJEVIĆ može biti naslednik Krune!

Zato ovi monarhisti nisu ti koji bi urezivali petokrake u čelo!

Ostalo je antimonarhistička propaganda!

I nije samo grb u pitanju već i Himna koju je V.Koštunica sa ustavotvoriteljima oskrnavio a vidim ovde ga vezuju za monarhiste!
Daleko je on od toga-kao i svi koji su Kralja izbacili iz Himne!

vidakis

pre 13 godina

"a jesu li na grbu manjine"


Moderna,demokratska,gradjanska i evropska USTAVNA PARLAMENTARNA MONARHIJA može efikasnije da reši pitanje položaja manjina,nego ova republika sa našminkanim Mlioševićevim pravnim sistemom.

Kralj nema operativnu vlast nego je simbol kontinuiteta države i njene istorje.U isto vreme to sprečava krvavu borbu za mesto broj jedan u državi.Vlada je ta koja vrši vlast,a u sistemu je stroga podela na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast-što sada nije slučaj(to svaki dan doživljavamo).Dakle Kralj je simbol,a ne operativna vlast-to su sistemi evropskih, parlamentarnih monarhija.

Državu treba definisati kao DRŽAVU GRADJANA ,a ne naroda i to je uz dobar pravni sistem najveća zaštita!

republikanac

pre 13 godina

Cisto da napomenem da je zvanicno ime ove zemlje Republika Srbija, kljucna rec Republika. Prema tome, stavljanje ovih obelezja poput krsta je protiv-ustavno. Ova zemlja treba da sledi primer Francuske (Republike).
Mojim dragim sugradjanima, Republika Srbija je drzava svih GRADJANA Srbije, a ne srpskog naroda.
Jos jedna od sramotnih odluka Vlade Srbije.
Nemamo "normalan grb", nemamo para, vazno da smo dobili jos jednu u nizu tema za raspravljanje u narednih 6 meseci, a posle ce tablice da se nadovezu na tu pricu. ZEMLJA HAOS...

Goran 1

pre 13 godina

Hmmm,pa sta ispade na kraju,koji je grb pravi,mislim,nasi ljudi nemaju pojma inace i da imamoo grb a tek da li orlovi imaju 22 pera ili manje... ??!

Рас

pre 13 godina

А ко је Шутановац,Дачић,Хомен, и њихови потчињени кадровици. Па сви су чланови СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ Интернационале! Људи експерти за хералдику, али социјалистичку! Фали им само мала ружа!
Нови грб је јаснији изгледнији, једноставнији, то је део наше миленијумске традиције,једноставност, ане ко овај предходни накинђурен, маданије ни он лош.
Мењати полако сталожено како се мењају документа, уводити НОВИ Грб, без велике журбе , као што то раде европске државе.

Сити смо више предавања политичара ОПШТЕ праксе, експерата за РАЗВОЈ Србије, видимо како се развијамо, у рикверц.
Нека СТРУЧЊАЦИ одлуче по струци и науци, да је среће и у другим животнијим областима да стручњаци воде главну ре а не пролазни политичари ОПШТЕ праксе, који мисле само на себе и свој рејтинг( и лову)!

Мени је НОВИ Грб Србије, лепши!

Jovan

pre 13 godina

Koji diletanti na celu drzave! Pa sto nisu angazovali po konkursu jednog heraldicara i jednog dizajnera, da im napravi knjigu standarda! Onda bar ne bih morao da citam gluposti ovog amatera Acovica. A i ostalih 'strucnjaka' iz vlade. Marketingluk u odvratajzing drzavi!

Ja

pre 13 godina

Kakvo je ovo nemusto spinovanje? Kao nije promenjen grb a onda pricaju o postepenoj zameni tabli. Pa ako nije promenjeno nista zasto se menjaju table? Hajde objasnite, zelim da cujem. I sta znaci ovo "pitomiji orao"? O cemu oni pricaju? Mogu sami sebi da zakace tog papagaja privatno u stanu ali mi to ne priznajemo. Grb Srbije je onakav kakav je usvojen 1882. godine a ne kako su ga "ulepsali" skorojevici pre par meseci.

Шумадинац

pre 13 godina

Нови Грб је ОДЛИЧАН и јаснији је, има више српског наслеђа у себи!(постепено га мењати)
Сад ми је јасно зашто је Дачић ,Хомен, Шунатовац, Триван и други против, па зато што су те странке чланице Социјалистичке Интернационале!!!! Ови други што су против , то су они којима је Србија мађеха а Срби имнису по вољи!!!

Код нас о свему одлучују квазиполитичари, дадобудни партијци, кадровици, који глуме величине. Њих струка и мишљење стручњака не интересује!

poruka

pre 13 godina

Oba su ružna i kičasta. Jedina pristojna srpska zastava je Davidovićeva
(1835) [url=http://www.allstates-flag.com/fotw/images/r/rs_sc.gif]link[/url] , na kojoj je grb štit sa ocilima okružen maslinovom grančicom a ne kičastim orlušinama i krunom.

Lalo NS

pre 13 godina

Evropske republike koje imaju krune na svojim grbovima:
Bugarska
Ceska republika
Crna Gora
Finska
Gruzija
Madjarska
Malta
Austrija
Poljska
Rusija (tri krune na grbu)
San Marino (najstarija republika na svetu)
Srbija
Ukrajina

Evropske republike koje imaju crvenu petokraku na svojim grbovima:
Belorusija

Evropske republike koje nemaju zvanican grb:
Francuska

Zasto su srpski komunisti toliko nostalgicni prema svojim prevazidjenim obelezjima stvarno ne znam.
Za razliku od (u Evropi) omrazene crvene petokrake, kruna u heraldici ne gubi na popularnosti i ne predstavlja drzavno uredjenje drzave na cijem se grbu nalazi.
Naravno komunisti ovo nikada nece shvatiti jer su heraldiku smatrali tvorevinom mracnog srednjeg veka, pa su na svoje kvazigrbove stavljali traktore (grb SR Rumunije), fabricke dimnjake. zupcanike...
Isti tip ljudi kojima smeta kruna na srpskom grbu je posle rata sa grba NR Srbije skinuo krst sa stita, ostavio samo ocila i isti "obogatio" petokrakom, suncem, vencima i zupcanikom.
Posto su sada svi oni veliki vernici krst vise nije sporan, ali ona kruna malko bode oci. Ne kaze se za dzabe "ko ne zna da napravi ali ume da unisti-naravno komunisti".

Danny

pre 13 godina

Dokle bacanje para uz vetar,Kad nemate cime tu jadnu sirotinju koja po kontejnerima prevrce da je hranite a vi menjate nepotrebne stvari da
bih se videlo da nesto RADITE.!!!!!!

undercover angel

pre 13 godina

Kako je neko primetio, grb jeste pomalo kic, svedenije resenje bi u estetskom smislu bilo prijatnije za oko, mada vecina evropskih grbova jeste (na)kic(ena). Uzgred, Srbija nije jedina republika sa monarhistickim znamenjem u grbu, Poljska, Gruzija, Madjarska pa cak i Finska su tkdj. republike sa krunom u grbu. U nasem slucaju, kruna sigurno ima vise opravdanja, u smislu nastavljanja tradicije srpske drzavnosti (kraljevina do 1918.), nego u slucaju Finske. Osim ako se oni i dalje ne smatraju svedskom provincijom.

dejan

pre 13 godina

Acovicu... nemoj mi reci da vam je trebalo 3 godine da utvrdite da kad se grb smanji da se detalji gube!!!! To se prvo proveri pre nego sto uposte pocne da se razradjuje.... I to zna svaki pa i priuceni dizajner.

Svaki logotip (u ovom slucaju grb) prvo se testira na svim mogucim velicinama a ne odstampa se prvo u nekoliko miliona komada pa se onda utvrdi da ne valja!!!!!!

Sve i da ovo gradjane nista ne kosta... vidi se kakvi ste poznavaoci svog posla!

nikad podanik krune

pre 13 godina

Vratiti stari grb, pod OBAVEZNO!
Prvi put se dogodilo, posle 60ak godina, da se Srbi (ali ne samo oni, nego) i skoro celokupno stanovnistvo, bez ikakvih zamerki okupi oko jednog drzavnog simbola, koji je, bas zbog toga, sto je toliko star, bukvalno preko noci zaziveo, kao da nikada nije ni bio izopsten iz upotrebe.
Nije proslo ni 10ak godina od kako je zaziveo, prvo uredbom, a zatim i u Ustavu Srbije, a sada ga ponovo menjaju, a to evidentno stvara podele, negiranje gradjana i strucna osporavanja!
Zasto?
Mislim, da je u pitanju jedan, naizgled, banalan razlog:
Stari grb je narucio Kralj Milan OBRENOVIC, a s obzirom, da je u REPUBLICI Srbiji, pododici Karadjordjevic, izgleda, (sem sto su im vracena sva gradjanska prava, a uskoro i vlasnistvo nad oduzetom im imovinom), pruzena veca prava, od ostalih "obicnih" gradjana, cim imaju pravo, na formiranje "krunskog saveta", neregistrovano udruzenje gradjana, ciji je clan i Dragoslav Acovic, a koji je uspeo da modifikuje istorijski grb Srbije, prilagodjen "novoj" dinastiji!
To je FALSIFIKAT i zato treba odustati od menjanja grba.

Koliko je bespotrebno raditi izmene grba, i koliko je, ustvari, bitna samo promena, zbog prekida sa tradicijom Obrenovica, govori i sam Acovic, da su izmene minimalne, uz neuverljivo objasnjenje i za tolike promene (zbog, navodne "zbrke prilikom stampanja", uvecanja ili umanjenja prikaza grba), sto nije tacno.
Na kraju:
Najproblematicnije je i samo resenje, upravo: "kljunovi" i "OCILA", odnosno 4 slova "S" na grbu. Nista slicno, nikada nije vidjeno na ustavnom grbu Srbije! Samo je za vreme vladavine OKUPACIONE, Nediceve vlade, u II sv. ratu, tadasnji grb imao nesto slicno. Znaci neistina je i to, da je "pitomiji" novi Acovicev grb, u odnosu na stari! Takav ostar kljun i takva ocila, simbol su nacisticke okupacije Srbije!

Uostalom, ako je Dr. Kostunica, kada je bio predsednik srpske vlade, ispred kabineta premijera, mogao medju slike svih bivsih predsednika vlada, da stavi i Nedicevu sliku, zasto se cuditi i ovakvom resenju grba!?

savle

pre 13 godina

Da li ovi u vladi vide kakvi likovi brane njihove sulude odluke?
@Sumadinac
Srbija nije pravoslavni Teheran, a ti nisi pametniji od Stojana Novakovica

gladius

pre 13 godina

Možda neće ni dinara, ali nekoliko desetina miliona evra sigurno hoće.
Sramota, bre! Stavili ste papagaje umesto orlova na grb!

Ja

pre 13 godina

Nije poenta u trosku nego u tome da je neko promenio grb preko noci. Cak je i Lukasenko organizovao 1995. referendum o simbolima -> http://en.wikipedia.org/wiki/Belarusian_referendum,_1995#State_symbols ali kod nas izgleda nije bitno sta narod misli o grbu i zastavi nego se one menjaju uredbama.

Bogdan

pre 13 godina

Kakvo je ovo nemusto spinovanje? Kao nije promenjen grb a onda pricaju o postepenoj zameni tabli. Pa ako nije promenjeno nista zasto se menjaju table? Hajde objasnite, zelim da cujem. I sta znaci ovo "pitomiji orao"? O cemu oni pricaju? Mogu sami sebi da zakace tog papagaja privatno u stanu ali mi to ne priznajemo. Grb Srbije je onakav kakav je usvojen 1882. godine a ne kako su ga "ulepsali" skorojevici pre par meseci.

rasa

pre 13 godina

Meni je realno novi grb lepsi. U pocetku mi se kljun stvarno nije svidjao, ali sam se vec privikao. Ocila na novom grbu su mnogo lepsa, i sada stvarno lice na ocila - na 4 s, dok ranije bas i nisu. Problem sa starim grbom je i u tome sto kada je grb mali, tada se zbog prevelikog broja linija oko perja, sav zacrni, sto se moze videti i na slici na pocetku vesti, a ako ga jos malo odzumirate, tek cete videti o cemu pricam. A da se orao koristi vec nekih 130 godina, isto nije tacno. Pogledajte po starim zgradama i spomenicima - svaki orao je drugaciji. Evo recimo primera orla sa ostrva Vido kod Krfa (orao jeste od Kraljevine Jugoslavije, ali on bi zvanicno trebao da je isti kao i od Kraljevine Srbije, a samo je stit drugaciji) Evo linka: http://www.panoramio.com/photo/18733925

Proka

pre 13 godina

A nije objavljen ceo komentar ljudi iz "Radne zene", ono da ljudi uzimaju vecinom nove zastave jer ima na novim orao lici na papagaja. Nema smisla da se sada spinuje prica.

Milytin

pre 13 godina

NOvi grb Repyblike Srbije je odlican , jasniji je, srbskiji je! Treba verovati strucnjacima a ne politikanrima, koji samo zamagljyjy, mrse konce.

jaroslav

pre 13 godina

Koji je ovo diletant radio. Vidi se da je samo dodao senke i blending oko lejera da bi se dobilo ispupčenje i 3D efekat. Sve je sada kao plastičnije i nakićeno. Svaki mogući efekat je dodao u photoshopu kad malo bolje pogledam. To je kao kad bi bubnjar u bendu počeo da lupa po činelima timpanima, prelazima, samo da dođe do izražaja, kvareći pesmu.

Milan

pre 13 godina

Zorane sto nas prerano napusti, kako napisa jedan pre mene!!!
Ovo je cena koju moramo da platimo da bi bivsi ministar u vladi Sumarac koji je osnovao Inzenjersku komoru Srbije, dobio od Acovica grb. Ko ne veruje neka malo pogleda sajtove i neka proseta do komore u Bulevaru Vojvode Misica!!!
Koliko takvih grbova je uradjeno preko nasih ledja. Ovo je samo jedan za koji znamo.

Urbaniak

pre 13 godina

Ma cak i da nam pravi pare, umesto da nam ih potrosi, ovaj kic od grba je ruzan NAJSTRASNIJE! Jedva svarih ovaj postojici sa dve bele kokosi, kad ovi sada hoce i neku ceradu da nabace preko. Totalna histerija!

B30

pre 13 godina

@charli

4 S sigurno nisu, niti su ikada bili. Izgled stita na nasem grbu je identican sa grbom Rimskog carstva iz 13 veka, a 4 V predstavljaju moto carske Porodice Palologa "Βασιλεὺς Βασιλέων Βασιλεύων Βασιλευόντων" tj., "Car careva carevima caruje", Bog nebeski car, caruje zemaljskim vladarima...

Razocaran

pre 13 godina

Kada sledece godine izgubite vlast i kada Toma i Velja pocnu da vas sikaniraju, ne racunajte na to da cu da vas branim. Posle ovakvog bahatog i cinicnog odgovora i posle ovakvog falcifikovanja i naruzivanja istorije, pozovite Acovica da vas stiti. Ja sam spreman uvek da branim samo B92. Vas vise nikada.

Saša

pre 13 godina

Kako god ga nacrtali neodgovara. Na grbu je kraljevo odelo i kruna samo ne znam kog kralja. Državni činovnici se klanjaju i drže grb sa krunom, a gde im je kralj ? Eto koja smo mi država. Već na obeležju države se vidi kakvi smo ne treba ići dalje.

Stanislav P.

pre 13 godina

Sa ovim novokomponovanim pit bull orlom, svesno ste gurnuli narodu prst u oko. Unistili ste jedinu sponu koja nas je spajala kao narod, a to su simboli nasih predaka. Acovicu, koja je cena ljudskog dostojanstva?
Bojkot novog grba odmah.

Kursula

pre 13 godina

Ko je izvrsio pritisak na B92 da objavi ovaj vladin blog. Oni su svoje rekli bahatim odnosom prema slavnoj proslosti i krajnji antidrzavni stav skrnaveci simbole ove zemlje.
Sta je sa ovom vescu:
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=02&dd=08&nav_id=491547

Dragan

pre 13 godina

http://www.vesti-online.com/data/images/2010-12-05/114561_tadic-na-tenisu_ig.jpg
Tadicu, kako brzo zaboravljas!!!
Ovaj sal koji nosis ima na sebi grb iz 1882. Radila ga je ucena glava Stojan Novakovic. Usvojile ga obe dinastije i pod njim vojevli puno puta.
Danas tog orla vise nema. Zamenila ga je novokomponovana tajkunska rugoba.
Strasno sam razocaran posle ovog saopstenja vlade, a moja supruga place jer smo oboje gajili nadu da ce posle izjava Dacica i sekretara Homena biti vracen stari grb.Pod tim barjakom smo se borili protiv tiranije godinama i pod tim barjakom smo se uzeli. Sada ga vise nema.
Prodale su ga tvoje kolege za saku evra.
Sramota je danas biti Srbin.

BRAVO B92

pre 13 godina

JEDNO VELIKOOOO BRAVOOOO za RTV B92... Prilog o "promeni" grba je ODLIČAN... Tek sada kada sam video novi grb na TV, vidim da je stvarno mnogo dobar... Baš lepo izgleda na novoj zastavi... Sada sam i ja za NOVI... Još jednom BRAVO B92 za ovaj prilog... Objasnili ste svima kako pravi novinari rade... Istraže, pitaju, a ne kao neki šatro novinari...

istoričar

pre 13 godina

@charli
Na grbu,odnosno na štitu, se ne nalazi ni 4 s ni 4v,to je samo dizajn na srednjevekovnom viteškom štitu. Ljudi žive u zabludi da su to 4 slova s.

Stojan

pre 13 godina

Narod ne zeli ove papagaje kao grb Srbije!
Ako jedan Acovic misli da je pametniji od Stojana Novakovica, Kralja Milana Obrenovica, Kralja Aleksandra Obrenovica, Kralja Petra Prvog Karadjordjevica, Kralja Aleksandra Karadjordjevica, Nikole Pasica, miliona izginulih u prvom svetskom ratu, miliona gradjana srbije koji su slavili i plakali uz grb iz 1882 gotovo 6 godina, e onda jadna nam majka.
Ja znam da postojeca vlast ce sledece godine imati jedan glas manje (moj) i dva glasa manje (moje porodice).

nikola

pre 13 godina

Ne mogu da shvati sta ce nam KRUNA na grbu?!?!?! Nismo vise monarhija i taj element je potpuno nepotreban! Nemam nista protiv Karadjordjevica, ali mi smo parlamentarna REPUBLIKA!!! Nas ocito trese kriza indentiteta. Jer ako postujes istoriju, to ne znaci da moras da zivis u njoj! Sto nemamo petokraku? Opusteno mozemo i njom da "nakitimo" grb drzave. Sto vise to bolje... Zar niko ne konta da ta kruna na grbu drzave koja je republika nije nista drugo no TESKI KIC!!! Danas ona nema nikakvo znacenje i vrednost. Pomirite se da je doba kraljeva i plemica u nasoj zemlji proslo!

Dule

pre 13 godina

Ovo vise nije demokratija, ovo je tiranija.
Odakle vam pravo da vredjate nacionalna osecanja citavog naroda. Samo je jedan grb Srbije, a to je onaj Stojana Novakovica i kralja Milana iz 1882!!!
Ovog papagaja mozete da kacite sebi na facebook, ali necete narodu.
Pozivam narod na bojkot novi zastava,grbova,svih oznaka koje imaju ovu grozotu na sebi.
Koristicemo i sicemo sami stare zastave, koristicemo navlake za dokumenta, prekricemo bilo cim te papagajke!
Pozovam sportiste da odbiju da igraju utakmice pod ovim grbom jer je novokomponovani otpad, nenarodni i uvreda za svakog cestitog gradjanina ove zemlje!

Fox IV

pre 13 godina

Kakav god grb bio, država ostaje nula. Ako ćemo po prosečnom mentalitetu u zemlji sVrbiji, onda bi trebalo da se manemo orlova i ostale živine, kruna i ostalih monarhističkih obeležja (jer monarhija odavno nismo) i da naprosto napišemo CPBIJA i to baš tako pola čirilicom a pola latinicom jer je iovako više od 80% ljudi nepismeno (pismen nije onaj koji zna da piše i čita nego onaj koji bar fundamentalna gramatička pravila poznaje i upotrebljava a takvih je u srbalja jako malo).

Fox IV

pre 13 godina

Kakav god grb bio, država ostaje nula. Ako ćemo po prosečnom mentalitetu u zemlji sVrbiji, onda bi trebalo da se manemo orlova i ostale živine, kruna i ostalih monarhističkih obeležja (jer monarhija odavno nismo) i da naprosto napišemo CPBIJA i to baš tako pola čirilicom a pola latinicom jer je iovako više od 80% ljudi nepismeno (pismen nije onaj koji zna da piše i čita nego onaj koji bar fundamentalna gramatička pravila poznaje i upotrebljava a takvih je u srbalja jako malo).

Tipolir

pre 13 godina

Novi grb ne košta građane ni dinara.-
___________
Kakva država takav grb, no kakav je takav je.
Dvije krune u grbu totalni su promašaj /pogotovo što na gornjoj kruni, fali križić/krst, za razliku od starog grba/ pa predlažem jedan veliki sombrero umjesto gornje krune, koji bi štitio od kiše donju dragocijenu krunu, plahtu, orlušinu i ostalu menažeriju!

Del

pre 13 godina

Ovakvu dozu bezobrazluka, cinizma nadmenosti i bahatosti od strane vlasti za koju sam glasao (ponavljam za koju sam glasao) nisam ocekivao.
Na silu namecete narodu papagaje umesto grba i pri tome bezocno lazete da narod to nece nista da kosta, Vec sest godina koristimo dvoglavog orla iz 1882 kome se ceo svet divi. Sada se naslo par heraldicara koji misle da su pametniji od Obrenovica, Karadjoredjevica, Novakovica, Nikole pasica, Solunaca, stradalnika Cera i Kolubare.
Zahtevam ime i prezime ministra iz DS-a koji je dozvolio ovu bahatost i koji misli da ce da stekne protivpravnu korist pretvarajuci simbole Nemanjica u papagaja. Imam pravo na to zato sto:
1. Naivno sam mislio da glasam za odgovornu vlast koja nece da prekraja i falcifikuje istoriju.
2. Mislio sam da necete da koristite necije poverenje radi sticanja materijalne dobiti
3. Zato sto sam bio u zabludi da necete tolerisati stetocinsko ponasanje.
Vratite nam starui grb, jer narod nece ove papagaje!!!
Acovicu ti si svoje rekao pa sad je na narodu da kaze svoje i da kazni ovu bahatu vlast zbog narzivanja simbola drzave Srbije!!!
Koliko cemo da imamo orlova u opticaju 300-400. Kako to sekretar vlade govori da ce narod i drzava biti osteceni, a sada naprasno svi na dobitku osim sirotog orla koji postade ruglo i predmet podsmeha. E to vam nece proci!!!

Srbin

pre 13 godina

Bravooo... Ovo je već pravo novinarstvo... Bravo B92! Ona prethonda dva teksta preuzeta iz nekada slavnog lista Novosti, su dno dna... Milion neproverenih informacija, razne gluposti koje nisam želeo ni da komentarišem... Tačno se vidi da taj list koji iz dana u dan sve više propada okušava da senzacionalističkim naslovima poput Kurira i sličnih privuče čitaoce... Što se tiče grba, Pa naravno da će heraldičari da vode računa o našim obeležjima, pa neće valjda tamo neki šuster... Novi grb je ODLIČAN i veoma profesionalno odradjen... Knjiga standarda je gotovo savrsena jer je autor prof. Grujić do detalja odradio posao vrlo profesionalno... Do sada nije postojao standard kako srpskih simbola pa ga je crtao i bojio kako je ko stigao... negde je bio manji, negde veci, negde ovakav, negde onakav... Sada se konačno zna svaki detaj izgleda grba i zastave....

Naravno da će trebati vremena da se naviknemo na novo rešenje koje ne pravi rez sa grbom iz 1882. već nastavlja njegov kontinuitet samo u formi prilagodjenoj vremenu u kome smo...

Petar

pre 13 godina

Nije tacno da se radilo godinama. Sam Grujic je opriznao da je radio cetiri meseca. Da li to vlast stiti Acovica jer je gratis urao porodicne grbove i grbove tezgi postojecoj vlasti. Najbolji primer je inzenjerska komora na cijem celu je Sumarac (clan DS-a)kojoj je grb radila ova bratija, verovatno za Dz, a dug se prebija preko drzavne kase i narodne grbace. Kako da sekretar u vladi i jedan ministar tvrde da ce ovo da kosta, a vi nam sada pricate da nece. Ljudi, ovo su ozbiljne stvari, daleko ozbiljnije od brojanja pera na sirotom orlu. Ovo ce narod znati i umeti da kazni na izborima.
Bojkot novog grba i zastave, odmah!!!

Realko

pre 13 godina

Grb ne bi trebalo da se nalazi na zastavi. Republika smo i imamo jedinstvenu trobojku u svetu sa najpopularnijim bojama kakve imaju Rusija, Francuska, Holandija, Amerika i Velika Britanija. Zasto stavljati grb na zastavu jedne republike ako nigde u svetu ne postoji identicna zastava. Slovenci su morali da ne bude ista kao u Rusa, Hrvati takodje da ne bude identicna kao Holandska. Ali zasto moramo i mi?!...

Klema

pre 13 godina

Sa ovim se, ipak, ne slaže državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, koji podržava inicijativu da se Srbiji, dok je još vreme, vrati njen grb iz 1882:

- Smatram da je grb koji je ustanovljen kada je Srbija proglašena za kraljevinu pravi, i to je lako dokazati ako se pogleda niz dokumenata i spomenika u poslednjih 120 godina. Suština je u poštovanju tradicije, i zato se slažem da Uredbu treba menjati u delu koji se odnosi na grb.

Kako ističe Homen, to nije samo pitanje tradicije i principa, već i ogromnih materijalnih troškova.

Ko ovde laze?
Vratite nam grb koji imamo vise od veka. Radila su ga mnogo pametnije glave nego sto ste vi!!!

Rastko

pre 13 godina

Mnogo bitnije pitanje u ovom trenutku je, kada nas već gledaju u oči i lažu da ta izmena ne košta ništa nebi li je pošto-poto naravili, koja je svrha izmene? Šta to znači? I, naravno, zašto je orlov sabijen kljun okarakterisan kao pitomiji?

Što se tiče detalja na grbu koji su prisutni i na staroj i na novoj verziji, pomenuo bih da mi je postojanje krune(i to ne jedne, već dve) apsolutno nejasno, s obzirom da su heraldiku kao naučnu disciplinu forsirali kao nenormalni do pre koju godinu...

Što se tehničkih detalja izmena tiče - gornji deo grba je doveden do apsurdne detaljnosti... To je grb zemlje, njen logo, i predstavlja je u svetu... treba biti univerzalniji - 4 elementa koja predstavljaju ono ispred čega stoji znak - npr 4 ocila, orao(ako mora) i to pojednostavljen i neki simboj naroda i istorije... a ne krune i draperije i zlato... Što se donjeg dela tiče, urađen je fušerski i za 2 sata ako ga je radio neki photoshop početnik - ja bih ga uradio za 15 minuta.

Sve što hoću da kažem je - Uvališe nam skupu grotesku za dobru proviziju a revizija te groteske koja i nema nekog smisla nas košta još više...

Mnogo nas ponosa koštaju sve ove njihove velike promene.

jovo

pre 13 godina

Da li postoji nešto u ovoj državi da ova vlast može da odradi bez bruke i sramote.Pasoši,tablice,koliko sporova izgubljenih pred međunarodnim sudovima,legalizacija ,korupcija,kriminal,200000radnih mesta ,obećanih 1000€,koridor ,propale privatizacije,gospodine Tadiću dosta je bilo,došli ste na vlast na vašim obećenjima uz pomoć laži barona Dinkića,a časti je valjda ostalo da se povučeš i kažeš izvini narode ja ovakav kakav sam neumem,i sa ovima kakvi su nemogu.

D.I.

pre 13 godina

Postovani Milivoje Mihajlovicu,
Ja se nisam borio 5. oktobra i pre toga deset godina unazad da bi ste radili ovo sto danas radite. Ja sam izgubio najbolje godine svog zivota boreci se protiv zla, a sada shvatam da je zlo uvek medju nama.
Pogazli ste svaku svetlu tekovinu borbe za demokratiju i pogazili ste sve tekovine 5.oktobra.
Preci nam se sada prevrucu u grobu jer ste zastavu pod kojom su hrabro krvarili i ginuli nace cukundede zamenili papagajskim kicerajem. Zar je imovinska dobit i sujeta jednog Acovica koji zgrce pare stancujuci grbove tajkunima vaznija od glasa naroda?
Jao Zorane kukala nam majke sto te izgubismo, vidi sta nam rade!!!
Tadicu sto cutis i trpis ovo bezakonje i drskost?
Ima li koga trezvenog da kaze ljudi dosta, osim Dacica?

Војводинац

pre 13 godina

Samo jedna zamerka... Grb koji ste postavili kao NOVI, nije baš ispravan, jer je u 2d-u... Ovo je prava verzija novog srpskog grba, koji je mogu reći ODLIČAN...
http://4.bp.blogspot.com/_jU-Tx_vuU30/TToVt3SbpZI/AAAAAAAAAA0/y2lcOK2oqgA/s1600/grb+srbije+-+srpski+grb+-+serbian+coat+of+arms.jpg

Đole

pre 13 godina

Da smo normalna zemlja, pitanja bilo kakve promene grba, pa i ove, kako oni kažu "kozmetičke" bi morala da prođe javnu raspravu, odnosno, ne bi mogla da se dogodi bez rasprave u parlamentu, a možda čak i preko referenduma!

Novi grb je OGAVAN i nema "tradicionalne" srpske karakteristike kako dotični heraldičari tvrde. Imam pradedino ordenje iz I svetskog rata i svi orlovi na njima imaju oblik kao na sada već starom grbu. Zašto menjati tradiciju? Ko su ti heraldičari da bi mogli da tako neprimetno promene grb jedne zemlje? Koliko su bili plaćeni za taj gotovo tajni posao?
Još jedan argument jeste da je stari grb bio "germanizovan". Molim vas da objavite link zvaničnog nemačkog grba, pa da uporedite molim vas, koji je grb više "germanizovan": http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/80/Coat_of_Arms_of_Germany.svg
Orlovi na novom grbu imaju gotovo identični oblik kljuna kao trenutni nemački grb!!!

Oni tvrde da su samo promenili "knigu standarda". Molim lepo, tačno se znalo kako izgleda grb iz 1882. godine koji je u upotrebi, ko ste vi da ga "standardizujete" do te mere da potpuno promenite njegov izgled?
Razumeo bi da ste smanjili broj pera ili učini tako nešto praktično što neće bitnije uticati na izgled, a olakšaće upotrebu, ali ovo je nečuveno!!!

Stoga se iskreno nadam da će preovladati razum i da će se vratiti upotreba JEDINOG PRAVOG, tradicionalnog novovekovnog srpskog grba koji nas je dobro služio ovih čitavih skoro 150 godina!

Aleksandar

pre 13 godina

Kako ovi mogu da lazu iz dana u dan? Nece kostati gradjane nista??? Po njima se budzet puni iz stratosfere. Ili po njima pare rastu na drvecu?

Шумадинац

pre 13 godina

Лепо каже стручњак за хералдику господин Ацовић и други. Нема проблема, ПОСТЕПЕНО ће се мењати минимална је разлика све је у реду!

На Саобраћајним таблицама, треба оставити садашњи "црвени штит и оцила" са ћириличним словима испод(која би могла да буду већа , али), јер је то један од најстаријих знакова српског постојања и српских држава, који обједињује све грбове у СЛАВНОЈ историји Србије!

Сада треба Војне зграду у центру Београда и других градова претворити у Музеје, галерије, Факултете, Домове за децу и др., што је такође и г. Ацовић некада предлагао, јер Београду, као јединој Балканској престоници недостају Музеји, репрезентативни објекти,Тесланијанум, Природњачки музеј, музеј СПЦ(кофд катанићеве и ц. Св. Сав...), да се поштује Ћирилично писмо(са преводом на енглекси , руски.., где треба).......то би био Влеград!!!
Живела Србија !

Aleksandar

pre 13 godina

Kako ovi mogu da lazu iz dana u dan? Nece kostati gradjane nista??? Po njima se budzet puni iz stratosfere. Ili po njima pare rastu na drvecu?

Stojan

pre 13 godina

Narod ne zeli ove papagaje kao grb Srbije!
Ako jedan Acovic misli da je pametniji od Stojana Novakovica, Kralja Milana Obrenovica, Kralja Aleksandra Obrenovica, Kralja Petra Prvog Karadjordjevica, Kralja Aleksandra Karadjordjevica, Nikole Pasica, miliona izginulih u prvom svetskom ratu, miliona gradjana srbije koji su slavili i plakali uz grb iz 1882 gotovo 6 godina, e onda jadna nam majka.
Ja znam da postojeca vlast ce sledece godine imati jedan glas manje (moj) i dva glasa manje (moje porodice).

Dragan

pre 13 godina

http://www.vesti-online.com/data/images/2010-12-05/114561_tadic-na-tenisu_ig.jpg
Tadicu, kako brzo zaboravljas!!!
Ovaj sal koji nosis ima na sebi grb iz 1882. Radila ga je ucena glava Stojan Novakovic. Usvojile ga obe dinastije i pod njim vojevli puno puta.
Danas tog orla vise nema. Zamenila ga je novokomponovana tajkunska rugoba.
Strasno sam razocaran posle ovog saopstenja vlade, a moja supruga place jer smo oboje gajili nadu da ce posle izjava Dacica i sekretara Homena biti vracen stari grb.Pod tim barjakom smo se borili protiv tiranije godinama i pod tim barjakom smo se uzeli. Sada ga vise nema.
Prodale su ga tvoje kolege za saku evra.
Sramota je danas biti Srbin.

Klema

pre 13 godina

Sa ovim se, ipak, ne slaže državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, koji podržava inicijativu da se Srbiji, dok je još vreme, vrati njen grb iz 1882:

- Smatram da je grb koji je ustanovljen kada je Srbija proglašena za kraljevinu pravi, i to je lako dokazati ako se pogleda niz dokumenata i spomenika u poslednjih 120 godina. Suština je u poštovanju tradicije, i zato se slažem da Uredbu treba menjati u delu koji se odnosi na grb.

Kako ističe Homen, to nije samo pitanje tradicije i principa, već i ogromnih materijalnih troškova.

Ko ovde laze?
Vratite nam grb koji imamo vise od veka. Radila su ga mnogo pametnije glave nego sto ste vi!!!

D.I.

pre 13 godina

Postovani Milivoje Mihajlovicu,
Ja se nisam borio 5. oktobra i pre toga deset godina unazad da bi ste radili ovo sto danas radite. Ja sam izgubio najbolje godine svog zivota boreci se protiv zla, a sada shvatam da je zlo uvek medju nama.
Pogazli ste svaku svetlu tekovinu borbe za demokratiju i pogazili ste sve tekovine 5.oktobra.
Preci nam se sada prevrucu u grobu jer ste zastavu pod kojom su hrabro krvarili i ginuli nace cukundede zamenili papagajskim kicerajem. Zar je imovinska dobit i sujeta jednog Acovica koji zgrce pare stancujuci grbove tajkunima vaznija od glasa naroda?
Jao Zorane kukala nam majke sto te izgubismo, vidi sta nam rade!!!
Tadicu sto cutis i trpis ovo bezakonje i drskost?
Ima li koga trezvenog da kaze ljudi dosta, osim Dacica?

Stanislav P.

pre 13 godina

Sa ovim novokomponovanim pit bull orlom, svesno ste gurnuli narodu prst u oko. Unistili ste jedinu sponu koja nas je spajala kao narod, a to su simboli nasih predaka. Acovicu, koja je cena ljudskog dostojanstva?
Bojkot novog grba odmah.

Del

pre 13 godina

Ovakvu dozu bezobrazluka, cinizma nadmenosti i bahatosti od strane vlasti za koju sam glasao (ponavljam za koju sam glasao) nisam ocekivao.
Na silu namecete narodu papagaje umesto grba i pri tome bezocno lazete da narod to nece nista da kosta, Vec sest godina koristimo dvoglavog orla iz 1882 kome se ceo svet divi. Sada se naslo par heraldicara koji misle da su pametniji od Obrenovica, Karadjoredjevica, Novakovica, Nikole pasica, Solunaca, stradalnika Cera i Kolubare.
Zahtevam ime i prezime ministra iz DS-a koji je dozvolio ovu bahatost i koji misli da ce da stekne protivpravnu korist pretvarajuci simbole Nemanjica u papagaja. Imam pravo na to zato sto:
1. Naivno sam mislio da glasam za odgovornu vlast koja nece da prekraja i falcifikuje istoriju.
2. Mislio sam da necete da koristite necije poverenje radi sticanja materijalne dobiti
3. Zato sto sam bio u zabludi da necete tolerisati stetocinsko ponasanje.
Vratite nam starui grb, jer narod nece ove papagaje!!!
Acovicu ti si svoje rekao pa sad je na narodu da kaze svoje i da kazni ovu bahatu vlast zbog narzivanja simbola drzave Srbije!!!
Koliko cemo da imamo orlova u opticaju 300-400. Kako to sekretar vlade govori da ce narod i drzava biti osteceni, a sada naprasno svi na dobitku osim sirotog orla koji postade ruglo i predmet podsmeha. E to vam nece proci!!!

Urbaniak

pre 13 godina

Ma cak i da nam pravi pare, umesto da nam ih potrosi, ovaj kic od grba je ruzan NAJSTRASNIJE! Jedva svarih ovaj postojici sa dve bele kokosi, kad ovi sada hoce i neku ceradu da nabace preko. Totalna histerija!

Đole

pre 13 godina

Da smo normalna zemlja, pitanja bilo kakve promene grba, pa i ove, kako oni kažu "kozmetičke" bi morala da prođe javnu raspravu, odnosno, ne bi mogla da se dogodi bez rasprave u parlamentu, a možda čak i preko referenduma!

Novi grb je OGAVAN i nema "tradicionalne" srpske karakteristike kako dotični heraldičari tvrde. Imam pradedino ordenje iz I svetskog rata i svi orlovi na njima imaju oblik kao na sada već starom grbu. Zašto menjati tradiciju? Ko su ti heraldičari da bi mogli da tako neprimetno promene grb jedne zemlje? Koliko su bili plaćeni za taj gotovo tajni posao?
Još jedan argument jeste da je stari grb bio "germanizovan". Molim vas da objavite link zvaničnog nemačkog grba, pa da uporedite molim vas, koji je grb više "germanizovan": http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/80/Coat_of_Arms_of_Germany.svg
Orlovi na novom grbu imaju gotovo identični oblik kljuna kao trenutni nemački grb!!!

Oni tvrde da su samo promenili "knigu standarda". Molim lepo, tačno se znalo kako izgleda grb iz 1882. godine koji je u upotrebi, ko ste vi da ga "standardizujete" do te mere da potpuno promenite njegov izgled?
Razumeo bi da ste smanjili broj pera ili učini tako nešto praktično što neće bitnije uticati na izgled, a olakšaće upotrebu, ali ovo je nečuveno!!!

Stoga se iskreno nadam da će preovladati razum i da će se vratiti upotreba JEDINOG PRAVOG, tradicionalnog novovekovnog srpskog grba koji nas je dobro služio ovih čitavih skoro 150 godina!

Rastko

pre 13 godina

Mnogo bitnije pitanje u ovom trenutku je, kada nas već gledaju u oči i lažu da ta izmena ne košta ništa nebi li je pošto-poto naravili, koja je svrha izmene? Šta to znači? I, naravno, zašto je orlov sabijen kljun okarakterisan kao pitomiji?

Što se tiče detalja na grbu koji su prisutni i na staroj i na novoj verziji, pomenuo bih da mi je postojanje krune(i to ne jedne, već dve) apsolutno nejasno, s obzirom da su heraldiku kao naučnu disciplinu forsirali kao nenormalni do pre koju godinu...

Što se tehničkih detalja izmena tiče - gornji deo grba je doveden do apsurdne detaljnosti... To je grb zemlje, njen logo, i predstavlja je u svetu... treba biti univerzalniji - 4 elementa koja predstavljaju ono ispred čega stoji znak - npr 4 ocila, orao(ako mora) i to pojednostavljen i neki simboj naroda i istorije... a ne krune i draperije i zlato... Što se donjeg dela tiče, urađen je fušerski i za 2 sata ako ga je radio neki photoshop početnik - ja bih ga uradio za 15 minuta.

Sve što hoću da kažem je - Uvališe nam skupu grotesku za dobru proviziju a revizija te groteske koja i nema nekog smisla nas košta još više...

Mnogo nas ponosa koštaju sve ove njihove velike promene.

Razocaran

pre 13 godina

Kada sledece godine izgubite vlast i kada Toma i Velja pocnu da vas sikaniraju, ne racunajte na to da cu da vas branim. Posle ovakvog bahatog i cinicnog odgovora i posle ovakvog falcifikovanja i naruzivanja istorije, pozovite Acovica da vas stiti. Ja sam spreman uvek da branim samo B92. Vas vise nikada.

Dule

pre 13 godina

Ovo vise nije demokratija, ovo je tiranija.
Odakle vam pravo da vredjate nacionalna osecanja citavog naroda. Samo je jedan grb Srbije, a to je onaj Stojana Novakovica i kralja Milana iz 1882!!!
Ovog papagaja mozete da kacite sebi na facebook, ali necete narodu.
Pozivam narod na bojkot novi zastava,grbova,svih oznaka koje imaju ovu grozotu na sebi.
Koristicemo i sicemo sami stare zastave, koristicemo navlake za dokumenta, prekricemo bilo cim te papagajke!
Pozovam sportiste da odbiju da igraju utakmice pod ovim grbom jer je novokomponovani otpad, nenarodni i uvreda za svakog cestitog gradjanina ove zemlje!

Kursula

pre 13 godina

Ko je izvrsio pritisak na B92 da objavi ovaj vladin blog. Oni su svoje rekli bahatim odnosom prema slavnoj proslosti i krajnji antidrzavni stav skrnaveci simbole ove zemlje.
Sta je sa ovom vescu:
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=02&dd=08&nav_id=491547

jovo

pre 13 godina

Da li postoji nešto u ovoj državi da ova vlast može da odradi bez bruke i sramote.Pasoši,tablice,koliko sporova izgubljenih pred međunarodnim sudovima,legalizacija ,korupcija,kriminal,200000radnih mesta ,obećanih 1000€,koridor ,propale privatizacije,gospodine Tadiću dosta je bilo,došli ste na vlast na vašim obećenjima uz pomoć laži barona Dinkića,a časti je valjda ostalo da se povučeš i kažeš izvini narode ja ovakav kakav sam neumem,i sa ovima kakvi su nemogu.

Fox IV

pre 13 godina

Kakav god grb bio, država ostaje nula. Ako ćemo po prosečnom mentalitetu u zemlji sVrbiji, onda bi trebalo da se manemo orlova i ostale živine, kruna i ostalih monarhističkih obeležja (jer monarhija odavno nismo) i da naprosto napišemo CPBIJA i to baš tako pola čirilicom a pola latinicom jer je iovako više od 80% ljudi nepismeno (pismen nije onaj koji zna da piše i čita nego onaj koji bar fundamentalna gramatička pravila poznaje i upotrebljava a takvih je u srbalja jako malo).

Saša

pre 13 godina

Kako god ga nacrtali neodgovara. Na grbu je kraljevo odelo i kruna samo ne znam kog kralja. Državni činovnici se klanjaju i drže grb sa krunom, a gde im je kralj ? Eto koja smo mi država. Već na obeležju države se vidi kakvi smo ne treba ići dalje.

istoričar

pre 13 godina

@charli
Na grbu,odnosno na štitu, se ne nalazi ni 4 s ni 4v,to je samo dizajn na srednjevekovnom viteškom štitu. Ljudi žive u zabludi da su to 4 slova s.

Petar

pre 13 godina

Nije tacno da se radilo godinama. Sam Grujic je opriznao da je radio cetiri meseca. Da li to vlast stiti Acovica jer je gratis urao porodicne grbove i grbove tezgi postojecoj vlasti. Najbolji primer je inzenjerska komora na cijem celu je Sumarac (clan DS-a)kojoj je grb radila ova bratija, verovatno za Dz, a dug se prebija preko drzavne kase i narodne grbace. Kako da sekretar u vladi i jedan ministar tvrde da ce ovo da kosta, a vi nam sada pricate da nece. Ljudi, ovo su ozbiljne stvari, daleko ozbiljnije od brojanja pera na sirotom orlu. Ovo ce narod znati i umeti da kazni na izborima.
Bojkot novog grba i zastave, odmah!!!

Fox IV

pre 13 godina

Kakav god grb bio, država ostaje nula. Ako ćemo po prosečnom mentalitetu u zemlji sVrbiji, onda bi trebalo da se manemo orlova i ostale živine, kruna i ostalih monarhističkih obeležja (jer monarhija odavno nismo) i da naprosto napišemo CPBIJA i to baš tako pola čirilicom a pola latinicom jer je iovako više od 80% ljudi nepismeno (pismen nije onaj koji zna da piše i čita nego onaj koji bar fundamentalna gramatička pravila poznaje i upotrebljava a takvih je u srbalja jako malo).

nikola

pre 13 godina

Ne mogu da shvati sta ce nam KRUNA na grbu?!?!?! Nismo vise monarhija i taj element je potpuno nepotreban! Nemam nista protiv Karadjordjevica, ali mi smo parlamentarna REPUBLIKA!!! Nas ocito trese kriza indentiteta. Jer ako postujes istoriju, to ne znaci da moras da zivis u njoj! Sto nemamo petokraku? Opusteno mozemo i njom da "nakitimo" grb drzave. Sto vise to bolje... Zar niko ne konta da ta kruna na grbu drzave koja je republika nije nista drugo no TESKI KIC!!! Danas ona nema nikakvo znacenje i vrednost. Pomirite se da je doba kraljeva i plemica u nasoj zemlji proslo!

nikad podanik krune

pre 13 godina

Vratiti stari grb, pod OBAVEZNO!
Prvi put se dogodilo, posle 60ak godina, da se Srbi (ali ne samo oni, nego) i skoro celokupno stanovnistvo, bez ikakvih zamerki okupi oko jednog drzavnog simbola, koji je, bas zbog toga, sto je toliko star, bukvalno preko noci zaziveo, kao da nikada nije ni bio izopsten iz upotrebe.
Nije proslo ni 10ak godina od kako je zaziveo, prvo uredbom, a zatim i u Ustavu Srbije, a sada ga ponovo menjaju, a to evidentno stvara podele, negiranje gradjana i strucna osporavanja!
Zasto?
Mislim, da je u pitanju jedan, naizgled, banalan razlog:
Stari grb je narucio Kralj Milan OBRENOVIC, a s obzirom, da je u REPUBLICI Srbiji, pododici Karadjordjevic, izgleda, (sem sto su im vracena sva gradjanska prava, a uskoro i vlasnistvo nad oduzetom im imovinom), pruzena veca prava, od ostalih "obicnih" gradjana, cim imaju pravo, na formiranje "krunskog saveta", neregistrovano udruzenje gradjana, ciji je clan i Dragoslav Acovic, a koji je uspeo da modifikuje istorijski grb Srbije, prilagodjen "novoj" dinastiji!
To je FALSIFIKAT i zato treba odustati od menjanja grba.

Koliko je bespotrebno raditi izmene grba, i koliko je, ustvari, bitna samo promena, zbog prekida sa tradicijom Obrenovica, govori i sam Acovic, da su izmene minimalne, uz neuverljivo objasnjenje i za tolike promene (zbog, navodne "zbrke prilikom stampanja", uvecanja ili umanjenja prikaza grba), sto nije tacno.
Na kraju:
Najproblematicnije je i samo resenje, upravo: "kljunovi" i "OCILA", odnosno 4 slova "S" na grbu. Nista slicno, nikada nije vidjeno na ustavnom grbu Srbije! Samo je za vreme vladavine OKUPACIONE, Nediceve vlade, u II sv. ratu, tadasnji grb imao nesto slicno. Znaci neistina je i to, da je "pitomiji" novi Acovicev grb, u odnosu na stari! Takav ostar kljun i takva ocila, simbol su nacisticke okupacije Srbije!

Uostalom, ako je Dr. Kostunica, kada je bio predsednik srpske vlade, ispred kabineta premijera, mogao medju slike svih bivsih predsednika vlada, da stavi i Nedicevu sliku, zasto se cuditi i ovakvom resenju grba!?

Tipolir

pre 13 godina

Novi grb ne košta građane ni dinara.-
___________
Kakva država takav grb, no kakav je takav je.
Dvije krune u grbu totalni su promašaj /pogotovo što na gornjoj kruni, fali križić/krst, za razliku od starog grba/ pa predlažem jedan veliki sombrero umjesto gornje krune, koji bi štitio od kiše donju dragocijenu krunu, plahtu, orlušinu i ostalu menažeriju!

dejan

pre 13 godina

Acovicu... nemoj mi reci da vam je trebalo 3 godine da utvrdite da kad se grb smanji da se detalji gube!!!! To se prvo proveri pre nego sto uposte pocne da se razradjuje.... I to zna svaki pa i priuceni dizajner.

Svaki logotip (u ovom slucaju grb) prvo se testira na svim mogucim velicinama a ne odstampa se prvo u nekoliko miliona komada pa se onda utvrdi da ne valja!!!!!!

Sve i da ovo gradjane nista ne kosta... vidi se kakvi ste poznavaoci svog posla!

gladius

pre 13 godina

Možda neće ni dinara, ali nekoliko desetina miliona evra sigurno hoće.
Sramota, bre! Stavili ste papagaje umesto orlova na grb!

Zoki

pre 13 godina

Kao što je više komentatora primetilo - ne radi se o tome da li je rešenje lepše ili nije, nego o suludoj ideji da grupa heraldičara onako na svoju ruku promeni državni grb. Valjda je njihov posao bio da objasne ono što je nacrtano još 1882. godine, a što može da se nađe na bezbroj mesta, da precrtaju ako treba. Umesto toga, gospodi "stručnjacima" je palo na pamet da na svoju ruku "ulepšavaju" državni grb.

Pa nije Srbija repa bez korena. Ako su mogli da izmišljaju grbove gradova i palanki koji nikada nisu imali grb, misle da mogu da menjaju i državni grb. Želim da verujem da su sve radili u najboljoj nameri!

Jedino rešenje je promeniti propis i vratiti u njega istorijski grb Srbije iz 1882. godine.

Ja

pre 13 godina

Kakvo je ovo nemusto spinovanje? Kao nije promenjen grb a onda pricaju o postepenoj zameni tabli. Pa ako nije promenjeno nista zasto se menjaju table? Hajde objasnite, zelim da cujem. I sta znaci ovo "pitomiji orao"? O cemu oni pricaju? Mogu sami sebi da zakace tog papagaja privatno u stanu ali mi to ne priznajemo. Grb Srbije je onakav kakav je usvojen 1882. godine a ne kako su ga "ulepsali" skorojevici pre par meseci.

AS

pre 13 godina

Kakva promena grba? Grb je uvek jedan jedini, onakav kakav je prvobitno nacrtan i usvojen. Rođeni smo sa jednim prezimenom i imenom i nosimo ga ceo život isto je i sa grbom jedne države!

jaroslav

pre 13 godina

Koji je ovo diletant radio. Vidi se da je samo dodao senke i blending oko lejera da bi se dobilo ispupčenje i 3D efekat. Sve je sada kao plastičnije i nakićeno. Svaki mogući efekat je dodao u photoshopu kad malo bolje pogledam. To je kao kad bi bubnjar u bendu počeo da lupa po činelima timpanima, prelazima, samo da dođe do izražaja, kvareći pesmu.

savle

pre 13 godina

Da li ovi u vladi vide kakvi likovi brane njihove sulude odluke?
@Sumadinac
Srbija nije pravoslavni Teheran, a ti nisi pametniji od Stojana Novakovica

republikanac

pre 13 godina

Cisto da napomenem da je zvanicno ime ove zemlje Republika Srbija, kljucna rec Republika. Prema tome, stavljanje ovih obelezja poput krsta je protiv-ustavno. Ova zemlja treba da sledi primer Francuske (Republike).
Mojim dragim sugradjanima, Republika Srbija je drzava svih GRADJANA Srbije, a ne srpskog naroda.
Jos jedna od sramotnih odluka Vlade Srbije.
Nemamo "normalan grb", nemamo para, vazno da smo dobili jos jednu u nizu tema za raspravljanje u narednih 6 meseci, a posle ce tablice da se nadovezu na tu pricu. ZEMLJA HAOS...

as

pre 13 godina

A jesu li na grbu zastupljene i seksualne manjine, navijačke grupe i drugi? Ako nisu zašto nisu? Zašto orao ima tako oštre nokte? Zašto ima tako velike oči? Zašto dve krune stoje na grbu? Grb je to države Srbije od njenog ponovnog formiranja u 19. veku i to tako mora biti bez promena!!!! Pa zamislite Ameriku šta bi morala sve da menja na svom grbu koji je iz 18.veka!

Ja

pre 13 godina

Nije poenta u trosku nego u tome da je neko promenio grb preko noci. Cak je i Lukasenko organizovao 1995. referendum o simbolima -> http://en.wikipedia.org/wiki/Belarusian_referendum,_1995#State_symbols ali kod nas izgleda nije bitno sta narod misli o grbu i zastavi nego se one menjaju uredbama.

Jovan

pre 13 godina

Koji diletanti na celu drzave! Pa sto nisu angazovali po konkursu jednog heraldicara i jednog dizajnera, da im napravi knjigu standarda! Onda bar ne bih morao da citam gluposti ovog amatera Acovica. A i ostalih 'strucnjaka' iz vlade. Marketingluk u odvratajzing drzavi!

milovan

pre 13 godina

Grb i zastava u sadašnjem obliku odbačen je na referendumu.Da bi prevazišli taj problem vlast je progurala, da prvo kao privremeno rešenje, a potom i kroz ustav da se simboli odredjuju uredbom vlade. Tako smo na grbu dobili krunu, za koju inace u srpskom narodu postoji podrška manja od 10%. Treba podsetiti da prilikom obnove državnosti srbije 1878 godine Srbija nije bila kraljevina vec kneževina. Kraljevina je jednostrano proglasena od strane kneza bez volje srpskg naroda 1882 godine a sadašnji grb sa krunom koji nam se uporno natura, kao navodno grb obnove državnosti srbije 1888 godine. Inace glavni heraldičar koji se pominje u članku je ujedno i član krunskog saveta.

Danny

pre 13 godina

Dokle bacanje para uz vetar,Kad nemate cime tu jadnu sirotinju koja po kontejnerima prevrce da je hranite a vi menjate nepotrebne stvari da
bih se videlo da nesto RADITE.!!!!!!

B30

pre 13 godina

@charli

4 S sigurno nisu, niti su ikada bili. Izgled stita na nasem grbu je identican sa grbom Rimskog carstva iz 13 veka, a 4 V predstavljaju moto carske Porodice Palologa "Βασιλεὺς Βασιλέων Βασιλεύων Βασιλευόντων" tj., "Car careva carevima caruje", Bog nebeski car, caruje zemaljskim vladarima...

Milan

pre 13 godina

Zorane sto nas prerano napusti, kako napisa jedan pre mene!!!
Ovo je cena koju moramo da platimo da bi bivsi ministar u vladi Sumarac koji je osnovao Inzenjersku komoru Srbije, dobio od Acovica grb. Ko ne veruje neka malo pogleda sajtove i neka proseta do komore u Bulevaru Vojvode Misica!!!
Koliko takvih grbova je uradjeno preko nasih ledja. Ovo je samo jedan za koji znamo.

Danilo

pre 13 godina

Grb Srbije 1882:
http://www.znanje.org/i/i23/03iv06/03iv062801/GrbKraljevineSrbije.gif
Grb Kraljevine SHS:
http://www.znanje.org/i/i23/03iv06/03iv062801/GrbKraljevineSHS.gif
Grb Kraljevine Jugoslavije:
http://wapedia.mobi/bs/Datoteka:Coat_of_arms_of_the_Kingdom_of_Yugoslavia.svg
Grb SRJ:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Coat_of_arms_of_Serbia_and_Montenegro.png
Grb Srbije 2004-2010:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small.svg
Grb Srbije 2010 (papagaji):
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Serbia_gerb.jpg

Ne menjati grb Srbije. Ne papagajima!!!

Proka

pre 13 godina

A nije objavljen ceo komentar ljudi iz "Radne zene", ono da ljudi uzimaju vecinom nove zastave jer ima na novim orao lici na papagaja. Nema smisla da se sada spinuje prica.

Bogdan

pre 13 godina

Kakvo je ovo nemusto spinovanje? Kao nije promenjen grb a onda pricaju o postepenoj zameni tabli. Pa ako nije promenjeno nista zasto se menjaju table? Hajde objasnite, zelim da cujem. I sta znaci ovo "pitomiji orao"? O cemu oni pricaju? Mogu sami sebi da zakace tog papagaja privatno u stanu ali mi to ne priznajemo. Grb Srbije je onakav kakav je usvojen 1882. godine a ne kako su ga "ulepsali" skorojevici pre par meseci.

Goran 1

pre 13 godina

Hmmm,pa sta ispade na kraju,koji je grb pravi,mislim,nasi ljudi nemaju pojma inace i da imamoo grb a tek da li orlovi imaju 22 pera ili manje... ??!

Radovan

pre 13 godina

Postoji samo jedan grb a to je onaj Stojana Novakovica iz 1882.
Ovi papagaji nisu, niti ce ikada biti grb Srbije.
Komentar zaposlenih u Radnoj zeni vecernje Novosti 21.11.2011.
STARI POPULARNIJI

TEKSTILNO preduzeće „Radna žena“ koje se bavi izradom zastava, novi izgled grba na svojim proizvodima primenjuje još od prvog dana kada je usvojen Izvornik.

- Često nam se dešava da kupci traže zastavu sa starim grbom jer im se više dopada. Kažu novi orao ima kljun koji ih podseća na papagajski - kažu u „Radnoj ženi“.

Vesna

pre 13 godina

Kao istoricar i poznavalac heraldike ne mogu da uvazim ovo sto prica gospodin Acovic.
Ovo je falcifikovanje istorije i prekrajanje kulturnog nasledja.
Ostavite stari grb koji je nasa kulturna bastina, a ne ovu papagajsku glupost da nam se ne bi svi smejali.
Zamislite nase sportiste koji osvajaju medalje, intonira se nasa himna a u pozadini turbo folk grb sa papagajski kljunovima.
Onaj ko ne postuje vlastitu istoriji osudjen je na zaborav!!!

Д. Ј.

pre 13 godina

Ево како је уважени господин Ацовић некада цртао грб Краљевине Србије из 1882.
Линк: http://imageupload.org/?di=9129733251613
Преузето из прилога књиге: Александар Соловјев, Историја српског грба и други хералдички радови, Београд 2000.

Klema

pre 13 godina

Ne radi se ovde o takmicenju za niss mokra majca 2011.
Ne radi se o tome da li je grb lepsi ili nije lepsi.
Radi se o brutalnom prekrajanju istorije i uvodjenju estradne heraldike u heraldiku. Pa koliko se secam sam Acovic je dao interpretaciju resenja koje smo koristili 2004-2010, i koje je istovetno sa onim Kralovim.Pa sam je tvrdio da je grb iz 2004, najlepsi grb i jedini verodostojan i istorijski ispravan. Sto se onda nije setio da mu stavlja papagajske kljove i da mu broji perje? Sta to bi sada Acovicu? On se predomislio, a neka gradajni placaju, neka imaju po 20 razlicitih orlova.
Nemoze grb Srbije da budu falcifikat, niti moze neko da ga "hipertrofira" kako mu padne na pamet.
Neko namerno zeli da urusi izgled znamenja ove zemlje radi finansijskih malverzacija!!!
Postoji samo jedan grb, a to je onaj stari iz 1882, koji smo svi koristili od 2004 do 2010.
Svi se slazu da je novi grb nakaza, od citalaca, preko politicara, do heraldicara (onih koji nisu Acoviceva struja i koji nemaju materijalnu korist od ovog zameseteljstva)!!! U cemu je problem gospodo.
Ukidajte sramnu uredbu i neka ponovo zavlada nacionalno jedinstvo!!!

Zacudjeni i ljut poreski obveznik

pre 13 godina

Acovicu da li si ti ovaj grb crtao ili ne?
http://imageupload.org/?di=9129733251613
Da li se secas koliko si hvalio ovaj grb koji smo imali od 2004-2010?
da li mislis da narod ima toliko kratku pamet. Mi nismo klinci iza coska koji ne znaju vlastitu istoriju.
Sta te je navelo da sada narodu nameces papagajski grb?
Vratite stari grb, a zbog ovog puca neko mora da odgovara!!!
Ako ti se toliko svidjaju papagaji stavi ih na porodicni grb Karadjordjevioca!!!

Realko

pre 13 godina

Grb ne bi trebalo da se nalazi na zastavi. Republika smo i imamo jedinstvenu trobojku u svetu sa najpopularnijim bojama kakve imaju Rusija, Francuska, Holandija, Amerika i Velika Britanija. Zasto stavljati grb na zastavu jedne republike ako nigde u svetu ne postoji identicna zastava. Slovenci su morali da ne bude ista kao u Rusa, Hrvati takodje da ne bude identicna kao Holandska. Ali zasto moramo i mi?!...

undercover angel

pre 13 godina

Kako je neko primetio, grb jeste pomalo kic, svedenije resenje bi u estetskom smislu bilo prijatnije za oko, mada vecina evropskih grbova jeste (na)kic(ena). Uzgred, Srbija nije jedina republika sa monarhistickim znamenjem u grbu, Poljska, Gruzija, Madjarska pa cak i Finska su tkdj. republike sa krunom u grbu. U nasem slucaju, kruna sigurno ima vise opravdanja, u smislu nastavljanja tradicije srpske drzavnosti (kraljevina do 1918.), nego u slucaju Finske. Osim ako se oni i dalje ne smatraju svedskom provincijom.

Lalo NS

pre 13 godina

Evropske republike koje imaju krune na svojim grbovima:
Bugarska
Ceska republika
Crna Gora
Finska
Gruzija
Madjarska
Malta
Austrija
Poljska
Rusija (tri krune na grbu)
San Marino (najstarija republika na svetu)
Srbija
Ukrajina

Evropske republike koje imaju crvenu petokraku na svojim grbovima:
Belorusija

Evropske republike koje nemaju zvanican grb:
Francuska

Zasto su srpski komunisti toliko nostalgicni prema svojim prevazidjenim obelezjima stvarno ne znam.
Za razliku od (u Evropi) omrazene crvene petokrake, kruna u heraldici ne gubi na popularnosti i ne predstavlja drzavno uredjenje drzave na cijem se grbu nalazi.
Naravno komunisti ovo nikada nece shvatiti jer su heraldiku smatrali tvorevinom mracnog srednjeg veka, pa su na svoje kvazigrbove stavljali traktore (grb SR Rumunije), fabricke dimnjake. zupcanike...
Isti tip ljudi kojima smeta kruna na srpskom grbu je posle rata sa grba NR Srbije skinuo krst sa stita, ostavio samo ocila i isti "obogatio" petokrakom, suncem, vencima i zupcanikom.
Posto su sada svi oni veliki vernici krst vise nije sporan, ali ona kruna malko bode oci. Ne kaze se za dzabe "ko ne zna da napravi ali ume da unisti-naravno komunisti".

Рас

pre 13 godina

А ко је Шутановац,Дачић,Хомен, и њихови потчињени кадровици. Па сви су чланови СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ Интернационале! Људи експерти за хералдику, али социјалистичку! Фали им само мала ружа!
Нови грб је јаснији изгледнији, једноставнији, то је део наше миленијумске традиције,једноставност, ане ко овај предходни накинђурен, маданије ни он лош.
Мењати полако сталожено како се мењају документа, уводити НОВИ Грб, без велике журбе , као што то раде европске државе.

Сити смо више предавања политичара ОПШТЕ праксе, експерата за РАЗВОЈ Србије, видимо како се развијамо, у рикверц.
Нека СТРУЧЊАЦИ одлуче по струци и науци, да је среће и у другим животнијим областима да стручњаци воде главну ре а не пролазни политичари ОПШТЕ праксе, који мисле само на себе и свој рејтинг( и лову)!

Мени је НОВИ Грб Србије, лепши!

Jovan

pre 13 godina

Postovani!!!
Izvinite sto se ranije nisam ukljucio u diskusiju oko grba pa koristim ovu priliku da se zahvalim svima koji su branili stari grb iz 1882 ponovo uveden 2004 i u moje ime.
Taj grb nam je zaostavstina i zavestanje predaka i ne sme se menjati.
Zamislite sledece:
1.Da nekome padne na pamet da promeni izgled spomenika pobednika na kalemegdanu. Vidi kip je gologuzan, pa da mu navucemo Speedo gace!?!
2.Da neko konstatuje da spomenik Knezu Mihajlu nije vise in, pa da mu umesto konja od bronze napravimo Bugatti, u koji ce da se zavali i da pokazuje ne u pravcu Smedereva, vec u pravcu Kosova.
3.Da dodjemo da zakljucka da mladez na portetu Milosa Obrenovica nije estetski korektan, pa da mu napravimo face-lifting i u PS uklonimo mladez!
4.Da neko shvati da brci na Karadjordju vise nisu in, da nas asociraju na Davarske,da iamju previse dlaka i da lose izgledaju u 20x20 pa da ga osmudimo, kako dolikuje.
5.Da neko zakljuci da tesla umesto svtka u svom krilui treba da drzi latop racunar, jer boze moj to je u skladu sa sadasnjim trenutkom.
Ljudi, braco, neke stvari su takve kakve jesu. Svetinja. Ne treba ih dirati!!!
Tako su komunisti unakazili nasu istoriju, nasu arhitekturu (Brankov most, zgradu poste...), nase pamcenje.
Ne menjati stari grb, jer je on ono sto smo bili, ono sto jesmo i ono sto cemo biti!!!
Onu grozotu od grba koju ste hteli da nam nametnete sacuvajte za vas porodicni album!

Војводинац

pre 13 godina

Samo jedna zamerka... Grb koji ste postavili kao NOVI, nije baš ispravan, jer je u 2d-u... Ovo je prava verzija novog srpskog grba, koji je mogu reći ODLIČAN...
http://4.bp.blogspot.com/_jU-Tx_vuU30/TToVt3SbpZI/AAAAAAAAAA0/y2lcOK2oqgA/s1600/grb+srbije+-+srpski+grb+-+serbian+coat+of+arms.jpg

poruka

pre 13 godina

Oba su ružna i kičasta. Jedina pristojna srpska zastava je Davidovićeva
(1835) [url=http://www.allstates-flag.com/fotw/images/r/rs_sc.gif]link[/url] , na kojoj je grb štit sa ocilima okružen maslinovom grančicom a ne kičastim orlušinama i krunom.

BRAVO B92

pre 13 godina

JEDNO VELIKOOOO BRAVOOOO za RTV B92... Prilog o "promeni" grba je ODLIČAN... Tek sada kada sam video novi grb na TV, vidim da je stvarno mnogo dobar... Baš lepo izgleda na novoj zastavi... Sada sam i ja za NOVI... Još jednom BRAVO B92 za ovaj prilog... Objasnili ste svima kako pravi novinari rade... Istraže, pitaju, a ne kao neki šatro novinari...

Шумадинац

pre 13 godina

Нови Грб је ОДЛИЧАН и јаснији је, има више српског наслеђа у себи!(постепено га мењати)
Сад ми је јасно зашто је Дачић ,Хомен, Шунатовац, Триван и други против, па зато што су те странке чланице Социјалистичке Интернационале!!!! Ови други што су против , то су они којима је Србија мађеха а Срби имнису по вољи!!!

Код нас о свему одлучују квазиполитичари, дадобудни партијци, кадровици, који глуме величине. Њих струка и мишљење стручњака не интересује!

Supergenije

pre 13 godina

Par komentara i predloga:

Papagaji su slatki. Njih bih ostavio, neka ih.
Jedino mozda da ne budu samo beli. To mi je nekako monotono i bezveze. Nek im dodaju malo perija u boji, na repu i tako.

Krune! Treba nam jos kruna!
Ona velika na vrhu, pa onda ona slicne velicine odmah ispod nje, hm ne znam, to mi je nekako... malo.
Predlazem da se dodaju jos dve! Na svakom papagaju po jedna.

E sad, po meni najbolja stvar -
Odmah gore desno pored svake od cetiri krune staviti mali krst (nikad dosta krstova) da oznacava napomenu.
I onda mala napomena ispod grba, "+ Ipak republika".

Mislim da bi nas ove promene nacinile liderima u kreiranju grba u svetu a narocito u regionu.

Шумадинац

pre 13 godina

Лепо каже стручњак за хералдику господин Ацовић и други. Нема проблема, ПОСТЕПЕНО ће се мењати минимална је разлика све је у реду!

На Саобраћајним таблицама, треба оставити садашњи "црвени штит и оцила" са ћириличним словима испод(која би могла да буду већа , али), јер је то један од најстаријих знакова српског постојања и српских држава, који обједињује све грбове у СЛАВНОЈ историји Србије!

Сада треба Војне зграду у центру Београда и других градова претворити у Музеје, галерије, Факултете, Домове за децу и др., што је такође и г. Ацовић некада предлагао, јер Београду, као јединој Балканској престоници недостају Музеји, репрезентативни објекти,Тесланијанум, Природњачки музеј, музеј СПЦ(кофд катанићеве и ц. Св. Сав...), да се поштује Ћирилично писмо(са преводом на енглекси , руски.., где треба).......то би био Влеград!!!
Живела Србија !

Srbin

pre 13 godina

Bravooo... Ovo je već pravo novinarstvo... Bravo B92! Ona prethonda dva teksta preuzeta iz nekada slavnog lista Novosti, su dno dna... Milion neproverenih informacija, razne gluposti koje nisam želeo ni da komentarišem... Tačno se vidi da taj list koji iz dana u dan sve više propada okušava da senzacionalističkim naslovima poput Kurira i sličnih privuče čitaoce... Što se tiče grba, Pa naravno da će heraldičari da vode računa o našim obeležjima, pa neće valjda tamo neki šuster... Novi grb je ODLIČAN i veoma profesionalno odradjen... Knjiga standarda je gotovo savrsena jer je autor prof. Grujić do detalja odradio posao vrlo profesionalno... Do sada nije postojao standard kako srpskih simbola pa ga je crtao i bojio kako je ko stigao... negde je bio manji, negde veci, negde ovakav, negde onakav... Sada se konačno zna svaki detaj izgleda grba i zastave....

Naravno da će trebati vremena da se naviknemo na novo rešenje koje ne pravi rez sa grbom iz 1882. već nastavlja njegov kontinuitet samo u formi prilagodjenoj vremenu u kome smo...

Д. Ј.

pre 13 godina

Не знам зашто су људи толико необавештени, грб Републике Хрватске такође има круну. http://bit.ly/ep642y

Осим ако неко не мисли да се на њиховом штиту налази окренута тестера за дрва.

Proka

pre 13 godina

Nadovezao bih se na pitanje da li su na grbu zastupljene manjine pitanjem - na kom grbu u svetu su zastupljene manjine? Ja ne znam nijedan slucaj, posebno ne u okruzenju.

Aleksandar

pre 13 godina

Koje politichare mi imamo u zemlji sacuvaj me boze pravde! Ajde da se drogiraju, nego strejt ko skejt non stop glupetaju dok ih mi chastimo i chastimo...

vidakis

pre 13 godina

"UREZIVALI BI PETOKRAKE LJUDIMA U ČELO"

Činjenica je da se ovde gusla lažna istorija o kvislingu Nediću i ostalima!

Činjenica je da su Kralj i Kraljevska Vlada bili na strani antifašističke koalicije u drugom svetskom ratu!

Činjenica je da je Dragoljub Mihajlović odbio naredjenje Vlade i Kralja da se stavi na stranu antifašistčke koalicije i bori protiv okupatora!

Činjenica je da bi Dragoljubu Mihajloviću bilo sudjeno i da su se Kralj i Vlada vratili u zemlju-jer je dezertirao odbivši naredjenje Kralja i Vlade!

Činjenica je da nisu imali drugo nego da pod pritskom Čerčila i zapadnih saveznika daju mandat Titu da formira prvu Vladu!

Činjenica je da Tito nije,kao ruski boljševici,pobio Kraljevsku porodicu!

Činjenica je da je Čerčil odlukom B.Vlade proglasio apartman u Hotelu Kleridž u londonu jugoslovenskom teritorijom,pa i srpskom,da

NJEGOVO KRALJEVSKO VISOČANSTVO PRINC PRESTOLONASLEDNIK ALEKSANDAR II KARADJORDJEVIĆ može biti naslednik Krune!

Zato ovi monarhisti nisu ti koji bi urezivali petokrake u čelo!

Ostalo je antimonarhistička propaganda!

I nije samo grb u pitanju već i Himna koju je V.Koštunica sa ustavotvoriteljima oskrnavio a vidim ovde ga vezuju za monarhiste!
Daleko je on od toga-kao i svi koji su Kralja izbacili iz Himne!

vidakis

pre 13 godina

"a jesu li na grbu manjine"


Moderna,demokratska,gradjanska i evropska USTAVNA PARLAMENTARNA MONARHIJA može efikasnije da reši pitanje položaja manjina,nego ova republika sa našminkanim Mlioševićevim pravnim sistemom.

Kralj nema operativnu vlast nego je simbol kontinuiteta države i njene istorje.U isto vreme to sprečava krvavu borbu za mesto broj jedan u državi.Vlada je ta koja vrši vlast,a u sistemu je stroga podela na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast-što sada nije slučaj(to svaki dan doživljavamo).Dakle Kralj je simbol,a ne operativna vlast-to su sistemi evropskih, parlamentarnih monarhija.

Državu treba definisati kao DRŽAVU GRADJANA ,a ne naroda i to je uz dobar pravni sistem najveća zaštita!

Фрањо

pre 13 godina

Сам Фрањо Туџман се хвалио да је у хрватској "тисућљетној" повијести, Хрватска први пут постала држава, истина новокомпонована(погледај карту Хрватске ) али државица.
Д.Ј. , Ти то што је стављено на Хрватски амблем , да личи на нешто, називаш Круном!?Познат је хрватски "карактер", они би све ставили и учинили да би себе ставили у врх еуропске цивилизације, кад би могли, али хисторија тј. повијест, говоре чињеницма, истинитим!

До душе били су део краљевине, и хрвати и словенци, оног момента када је Краљевина Србија унела свој вишевековни суверенитет, историју,државотворност у Краљевину СХС, са српским Краљем на челу!!!! Што неставише ту круну краљевине СХС или Југславије, то би већ била круна, али!!!

Suvoborac

pre 13 godina

Ovaj NOVI GRB republike Srbije je BOLJI, lepsi, svetliji,jasniji, sa krunoom Nemanjica!!!!!
Stari grb je na brzinu uredbom uveden !
Protiv novog grba su Sunatovac, Homen,Trivan,dacic i opstala ekipa koji su clanice SOCIJALISTICKE Internacionale, to nam sve govori!!!!!!Jasno ko dan!
Ovaj Aligrudic i Todorovicc, pa ko njih jos glasa ko su oni, bre!
Pa to su sve prolazni politicari kooji su se zadrzali preko 20 godiina u vlasti u Parlamentu, primaju plate i zvocaju SVEZNALICE!!!
Struka je bitnas,istorija, treba uvaziti istoriju od Nemanjica do danas!
Novi grb je Bolji, a vi politicari kupite prnje imalo u fabriek na rad, dosta ste filosofirali , zato smo i propali.Hocemo strucno misljenje a ne prolaznika i nmestenih anketa.
Panije Srbija pocela od 1880 godine vec od Nemanjica, svaka dinastrija je menjala znamenje.
Novi gb hoce narod , a vi sto rasturiste i pokraste zemlju posliusajte bar jednom strucnjake, vise njih, umesto storevolucionarno odlucujete!

Шумадинац

pre 13 godina

Нека се састану уважени хералдичари и познаваоци из те области и нека се коначно каже ко је у праву и разјасне ствари. Тачно је да је "стари" грба такоже на брзину уведен у употребу преко уредбе, ради истине!!!
Д.Ј., нам је указао на ранији грб у изведби г. Ацовића, који није као овај "стари" грб који се прошеле године увео, сличан је!!!

Радоване, Весна ,Клемо, кроз дугу историју Србије било је доста различитих грбова(сви се слажемо), и ниједан период неби требали да игноришемо(по могућству) са различитим графичким решењима, орловима, оцилима итд, кроз векове. Сад је највећи проблем "кљун", можда јесте, можда није!!!!!!!

Али, ја бих све НАС заједно, замолио да погледају актуелне Грбове Европских земаља, и њихове Орлове од: Румуније, Молдавије,Немачке,Пољске, Русије,Аустрије,Албаније, Црне Горе, Чешке,Лихенштајна, печат САД,....видећете колике су разлике, видећете да је орао на нашем грбу међу најлепшима!!!!!!!!!

Дакле, прво погледајте, па нису ни те земље луде што узимају одличја која у себи садрже наслеђе сваке од тих држава.

Најбоље би било да нам од струке УВАЖЕНИ од јавности, хералдичари, и други стручњаци(неутрални) из ове и сличних области, ПОЈАСНЕ симболе и контекст!

Поздрав свима, па као одлуче одлуче, али прво погледајте Грбове Европских земаља и њихове Орлове!

Д. Ј.

pre 13 godina

Na grbu Republike Hrvatske se nalazi kruna i tu nema nikakve dileme.

U Zakonu lepo stoji:

II. GRB REPUBLIKE HRVATSKE
Članak 7.
Grb Republike Hrvatske je povijesni hrvatski grb u obliku štita dvostruko podijeljen vodoravno i okomito u dvadesetpet crvenih i bijelih (srebrnih) polja. tako da je prvo polje u gornjem lijevom kutu štita crvene boje. Iznad štita se nalazi kruna sa pet šiljaka koja se u blagom luku spaja sa lijevim i desnim gornjim dijelom štita. U krunu je smješteno pet manjih štitova s povijesnim hrvatskim grbovima koji su poredani od lijeve na desnu stranu štita u ovom redu: najstariji poznati grb Hrvatske, grbovi Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije. Omjer visine polja na glavnom štitu i visine manjih štitova u kruni je 1 : 2,5, a omjer širine polja na glavnom štitu i širine manjih štitova u kruni 1 : 1. Najstariji poznati grb Hrvatske sadrži u štitu na plavom polju žutu (zlatnu) šesterokraku zvijezdu s bijelim (srebrnim) mladim mjesecom. Grb Dubrovačke Republike sadrži u štitu na modrom polju dvije crvene grede. Dalmatinski grb sadrži u štitu na plavom polju tri žute (zlatne) okrunjene leopardove glave. Istarski grb sadrži u štitu na modrom polju žutu (zlatnu) kozu okrenutu u lijevo s crvenim papcima i rogovima. Slavonski grb sadrži u štitu na plavom polju dvije poprečne bijele (srebrne) grede, a između greda je crveno polje po kojem lagano stupa kuna na lijevo. U gornjem plavom polju je žuta (zlatna) šesterokraka zvijezda. Grb je obrubljen crvenom crtom.
Link: http://bit.ly/eKAYdF

I stvarno ko ne vidi to na samom grbu, ocito ima veliki problem.
Link: http://bit.ly/g24gLJ

Nije sramota ne znati, sramota je ne znati a ne pitati, ili ne znati i ne zeleti nauciti!

Milytin

pre 13 godina

NOvi grb Repyblike Srbije je odlican , jasniji je, srbskiji je! Treba verovati strucnjacima a ne politikanrima, koji samo zamagljyjy, mrse konce.

Uca

pre 13 godina

@Dowl Ajoooj, pobogu covece, pa kao da se arheologijom bavis. Otidji u Arhiv Srbije i naci ces kako izgleda Kralovo resenje grba.
Trazis grb po fasadama ili ratnim zastavama, o boze!?!
Drugo, nisu ti u srazmeri stari i novi grb, ako zelis da ih posmatras neutralno.
Trece, udalji i jedan i drugi jos vise i sta ces da vidis?
E to rodjace zavisi od dioptrije i za to se ishtu naocare kod ordinirajuceg lekara.
Cetvrto, postoji jedna prezvakana prica o Spartancu koji je na svom stitu nacrtao majusnu muvu. Kada su ga pitali zasto ne nacrta nesto vece, on je rekao da kada se priblizi neprijatelju ta muva ce biti veca i strasnija od celjusti lava.
Peto ne treba silovati istoriju kao sto su to radili komunisti. Bilo je pametnih glava i pre 1945!!!
Sesto, Tim koji dobija se ne menja, pa tako i sa grbom. Dva Balkanska i jedan svetski.
Ziv bio!!!

Милун

pre 13 godina

Ко не види да је "Нови" грб лепши и јаснији од "старог", накинђуреног, а чујемо мало грерманизованог , има проблем са видом или је тврдоглав.
Графичка решења орлова су различита у раличитим амблемима различитих држава у свету.
Некима све смета што је српско, чини и се!

Јаснији је Нови Грб, што не значи да треба мењати све и свја. Нека војска има свој грб, обележја, али Главни гбови државнихи институција,печати државни,војни ,царина,спољни послови,.... Пасоши, Личне карте, Међународна докумената, амбасаде морају полако у наредним месецима, годину-две, да ставе НОВИ грб, ако струка каже!

п.с. Сад сви кукају на кљун, можда има разлог штоје такав, треба стручно објаснити изглед кљуна, па ћемо схватити!

Kukica i motikica

pre 13 godina

@dowla
E bas su Srbi u XIX veku imali sito stampu pa su mogli da prenesu grb verno na zastavu. A usput gde si nasao zidara koji bi verno preneo grb na fasadu zgrade, majke ti?
E sada mi reci na koliko grafickih resenja ova dva autora koji su radili ove papagaje vidis ovako ruzan kljun?
http://srpskoheraldickodrustvo.com/teritorijalna.html
http://www.ljubodraggrujic.com/
Hmmmm!?! Ja bih rekao nigde.
Kada se covek udalji posmatra novu zastavu, jeste vide se dva buzdovana sa krilima. Opet kada se covek priblizi vide se dva papagaja glupog pogleda sa maljama na grudima umesto perja.
Covece, neko je debelo zaradio na ovoj narodnoj podeli. Nikome nije smetao stari grb dok se nisu pojavili ovi genijalci. Razmisli malo!!!

Milkano

pre 13 godina

Nije troshak uvodjenje novih lepih simbola, troshak su Duliceve firme, korupcija,lopovi,Kolubara afera,za Satelit niko ne odgovara, toliko se krade, samo prosle godine na nabavkam je ukradeno 1 milijarda evra, a sad im najveci problem navodni trosak za simbole,kojesta.vlast je nesposobna.

rasa

pre 13 godina

Meni je realno novi grb lepsi. U pocetku mi se kljun stvarno nije svidjao, ali sam se vec privikao. Ocila na novom grbu su mnogo lepsa, i sada stvarno lice na ocila - na 4 s, dok ranije bas i nisu. Problem sa starim grbom je i u tome sto kada je grb mali, tada se zbog prevelikog broja linija oko perja, sav zacrni, sto se moze videti i na slici na pocetku vesti, a ako ga jos malo odzumirate, tek cete videti o cemu pricam. A da se orao koristi vec nekih 130 godina, isto nije tacno. Pogledajte po starim zgradama i spomenicima - svaki orao je drugaciji. Evo recimo primera orla sa ostrva Vido kod Krfa (orao jeste od Kraljevine Jugoslavije, ali on bi zvanicno trebao da je isti kao i od Kraljevine Srbije, a samo je stit drugaciji) Evo linka: http://www.panoramio.com/photo/18733925

Шумадинац

pre 13 godina

Миловане, не замајавате народ. КРУНА је симбол и ДРЖАВНОСТИ(вишевековне), и не може свака држава да има тај симбол у свом грбу. Не могу ни Хрватска,Словенија,БиХ, Македонија и др. јер су новокомпоноване државице!!!
Овај "Стари" грб је на пречац направљен и није толико лош, али је мало германизован.
НОВИ ГРБ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ је јаснији, једноставнији, који у себи садржи вишевековну ДРЖАВНОСТ Србије ,од Немањића, од Кнежевине, Краљевине,Републике , до данашњих дана. Србија је била Краљевина, држава вековима за разлику од Хрватске,Словеније и др., па немају сви привилегију да имају своју државу вековима, као ми Срби!
А мањине нека погледају Грбове западних Европских земаља,па после да коментаришу!

То је чисто стручно питање, а не питање политичара ОПШТЕ праксе, који су чланови Социјалистичке Интернационале!

Србија је Република, са великом вишевековном традицијом(кнежевине, краљевине) ,коју нема свака НОВОКОМПОНОВАНА држава, па треба и то уважити, и тај део наше историје.
Треба уважити и Србију од доба Немањића до даншње Републике.

Постоји Председнички Грб са Круном, Народно обележје без Круне(штит са оцилима), тако су сви задовољни!
Као што постоји Државна застава Србије са Грбом и Народна застава Србије без Грба,и сви су задовољни!

milezr

pre 13 godina

Kruna je tu zato sto je to kruna Nemanjića. Ne mora da znači da je država kraljevina DANAS. To se zove nasleđe. I Kanada ima krunu na grbu, a nije kraljevina. Ima i jednoroge konje. Jel to znači da ta mitska bića onda sigurno žive u Kanadi tj da nisu mitska? Ne možemo sve podređivati dnevnoj politici i "realnosti". U suprotnom, izeš državu.

Tromoravac

pre 13 godina

Nema dilema, NOVI GRB SRBIJE, je mnogo bolji , jasniji, lepshi. Koliko vidimo najvise se bune Homen i gdja Trivan,Sutanovac i dacic, ....sve akademik do akademika!
Strucnjaci su odlucili, jednoglasno doneli odluku, grb polako menjati , po prioritetu, u narednim godinama i to je to.
U ovom grbu je sadrzana istorija i duga tradicija srpske drzavnosti.Ako strucnjaci kazu,da nije germanizovan,josh bolje!

PAZNJA!!!

pre 13 godina

U ogromnoj su zabludi, oni koji odlucuju o promeni grba, da to sada moze - tek tako!
Kada je Srbija, kao drzava koja ima istoriju, kao takva izbacena iz udzbenika 1945. godine, tada su orlovi zamenjeni nametnutom petokrakom, i kada su nam grb bili zito, hrast, zupcanik i NOVI, "stilizivani" stit, sa cetiri ocila, ali bez krsta, a narod je jedva docekao dan, te 2004. godine, kada su orlovi ponovo postali Grb Srbije. Slucajno, ili ne, greskom, ili namerom, tada je ispravno za grb uzet, jedino moguci grb Srbije, iz 1882. godine. Svi su ga prihvatili, on je zaziveo i cinilo se, da se u buduckosti sve moze promeniti, cak i samo ime drzave, u recimo "SEREBIJA", jer se lakse speluje i deli na slogove, a i stilski je lepse za oko videti isti broj suglasnika i samoglasnika, pri stampi i izgovoru, ali da se grb Srbije, nikada vise nece menjati, jer je, bas i zbog toga, sto smo 60 godina bili bez njega, sada postao svetinja!
Ne dirate nam GRB!

Ne ineresuje me, ko je inicijator promene, sta je razlog, da li je u ovom, svakako prvavom poslu, neko uzeo velike pare, da li ce promena kostati poreske obveznike, ili ne, koliko je novi bolji i .. sta vec, najkrace receno - ne igrajte se sa GRBOM Srbije .

Milisav

pre 13 godina

Polemika oko grba je bespredmetna jer:
Još uvek ne znamo gde su granice onoga šta predstavlja taj grb.
I ovaj grb je neispravan jer jeu njemu kruna a Srbija nije kraljevina. Grb bi trebao da verodostojno predstavi suštinu, a on to, osim štita, krsta na njemu i ocila unutar njega, ne predstavlja. I naše komšije Hrvati su u "praistoriji" bili kraljevina ali nisu bili toliko naivni-revnosni-romantični da na svoj grb stave krunu (ukoliko kao krunu ne uzmemo stilizovani prikaz grbova županija). I zašto jedan grb? Ako već nismo kraljevina zašto ne grbove svih kraljevskih porodica (Nemanjića, Obrenovića, Karađorđevića..)? Zbog čega bi jedan imao prednost nad ostalima, a NISMO KRALJEVINA. Pravom srbinu bi grbovi svih tih porodica trebali biti jednako mili srcu. Apostrofiranje nekog mišljenja koje se "čulo u Radnoj ženi" da kljun orla liči na papagajski je duvanje u jedra zagovornicima protiv promene. Šta li bi tek trebali reći nemci? Da li se seća neko kako je izgledao nihov stari orao (onaj dobro poznati pernati, sa novčanica i iz velike sale bundestaga), a kako "bucmasto" izgleda danas (i jednako zlokobno i snažno)?
I za kraj, realnost - Koliko god MI na grbu oštrili kandže i kljun našem namučenom orlu neće biti važno, sve do trenutka dok on sam ne ojača (ako ikad) i postane takav da izazove ponos SVIH građana ove zemlje (tu prvenstveno mislim na komuniste i na pripadnike drugih nacionalnosti), a bar spreči podsmeh SVIH u okruženju. Tada neće biti važno koliko pera ima u krilima, te koliko baršuna ima u zavesi iza njega.

Gale

pre 13 godina

Sad mi je jasno odkle Grujicu inspiracija za grb Srbije:
http://www.ljubodraggrujic.com/Gallery/Family/Lumbley1.htm
Tipican srpski motiv.Ovo je sa njegovog sajta!!!

Dowla

pre 13 godina

Jaoo, kako neki ovde lupetaju... Grb koji smo koristili od 2004-2010. uopšte nije identičan grbu Kraljevine Srbije...
evo kako je izgledala zastava sa grbom Kraljevine Srbije
http://www.vucjak.com/images/photoalbum/album_15/ratnarsk.jpg

evo kako je izgledao i grb Kraljevine Jugoslavije
http://www.ljubodraggrujic.com/my%20site/Srpski/etalon/objasnjenja/IMG_1163.JPG

grb Srbije iz 1895
http://www.ljubodraggrujic.com/my%20site/Srpski/etalon/objasnjenja/skc2.jpg

Nijedan nije kao onaj nas od 2004-2010 tj stari...

Grb Srbije iz 1882 je us osnovi isti kao i ovaj novi, samo se vremenom menjao... pogledajte grb sa srpskog dinara sa početka 20.veka... nigde veze sa grbom iz 2004...

evo kako izgleda zastava Srbije kada se uradi u dimenziji 50x33
http://www.malasrpskaprodavnica.com/user/include/etno/images/items/zastava_50x33.jpg

orao je skoro crn...

a evo kako izgleda novi
http://img829.imageshack.us/img829/9920/2222yr.jpg

linije su jasne, precizne, orao je i dalje beo...

Problem nas Srba je to što se svi mešaju u sve...

Sracan kraj?

pre 13 godina

Izgleda da se nazire kraj ovoj agoniji, bar kako pisu novine.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=02&dd=11&nav_id=492098
Zaista mi nije jasno zasto je neko radi sake evra posvadjao narod oko necega sto smo svi podrzavali?

BRAVO B92

pre 13 godina

JEDNO VELIKOOOO BRAVOOOO za RTV B92... Prilog o "promeni" grba je ODLIČAN... Tek sada kada sam video novi grb na TV, vidim da je stvarno mnogo dobar... Baš lepo izgleda na novoj zastavi... Sada sam i ja za NOVI... Još jednom BRAVO B92 za ovaj prilog... Objasnili ste svima kako pravi novinari rade... Istraže, pitaju, a ne kao neki šatro novinari...

Шумадинац

pre 13 godina

Лепо каже стручњак за хералдику господин Ацовић и други. Нема проблема, ПОСТЕПЕНО ће се мењати минимална је разлика све је у реду!

На Саобраћајним таблицама, треба оставити садашњи "црвени штит и оцила" са ћириличним словима испод(која би могла да буду већа , али), јер је то један од најстаријих знакова српског постојања и српских држава, који обједињује све грбове у СЛАВНОЈ историји Србије!

Сада треба Војне зграду у центру Београда и других градова претворити у Музеје, галерије, Факултете, Домове за децу и др., што је такође и г. Ацовић некада предлагао, јер Београду, као јединој Балканској престоници недостају Музеји, репрезентативни објекти,Тесланијанум, Природњачки музеј, музеј СПЦ(кофд катанићеве и ц. Св. Сав...), да се поштује Ћирилично писмо(са преводом на енглекси , руски.., где треба).......то би био Влеград!!!
Живела Србија !

Srbin

pre 13 godina

Bravooo... Ovo je već pravo novinarstvo... Bravo B92! Ona prethonda dva teksta preuzeta iz nekada slavnog lista Novosti, su dno dna... Milion neproverenih informacija, razne gluposti koje nisam želeo ni da komentarišem... Tačno se vidi da taj list koji iz dana u dan sve više propada okušava da senzacionalističkim naslovima poput Kurira i sličnih privuče čitaoce... Što se tiče grba, Pa naravno da će heraldičari da vode računa o našim obeležjima, pa neće valjda tamo neki šuster... Novi grb je ODLIČAN i veoma profesionalno odradjen... Knjiga standarda je gotovo savrsena jer je autor prof. Grujić do detalja odradio posao vrlo profesionalno... Do sada nije postojao standard kako srpskih simbola pa ga je crtao i bojio kako je ko stigao... negde je bio manji, negde veci, negde ovakav, negde onakav... Sada se konačno zna svaki detaj izgleda grba i zastave....

Naravno da će trebati vremena da se naviknemo na novo rešenje koje ne pravi rez sa grbom iz 1882. već nastavlja njegov kontinuitet samo u formi prilagodjenoj vremenu u kome smo...

Војводинац

pre 13 godina

Samo jedna zamerka... Grb koji ste postavili kao NOVI, nije baš ispravan, jer je u 2d-u... Ovo je prava verzija novog srpskog grba, koji je mogu reći ODLIČAN...
http://4.bp.blogspot.com/_jU-Tx_vuU30/TToVt3SbpZI/AAAAAAAAAA0/y2lcOK2oqgA/s1600/grb+srbije+-+srpski+grb+-+serbian+coat+of+arms.jpg

Шумадинац

pre 13 godina

Нови Грб је ОДЛИЧАН и јаснији је, има више српског наслеђа у себи!(постепено га мењати)
Сад ми је јасно зашто је Дачић ,Хомен, Шунатовац, Триван и други против, па зато што су те странке чланице Социјалистичке Интернационале!!!! Ови други што су против , то су они којима је Србија мађеха а Срби имнису по вољи!!!

Код нас о свему одлучују квазиполитичари, дадобудни партијци, кадровици, који глуме величине. Њих струка и мишљење стручњака не интересује!

Рас

pre 13 godina

А ко је Шутановац,Дачић,Хомен, и њихови потчињени кадровици. Па сви су чланови СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ Интернационале! Људи експерти за хералдику, али социјалистичку! Фали им само мала ружа!
Нови грб је јаснији изгледнији, једноставнији, то је део наше миленијумске традиције,једноставност, ане ко овај предходни накинђурен, маданије ни он лош.
Мењати полако сталожено како се мењају документа, уводити НОВИ Грб, без велике журбе , као што то раде европске државе.

Сити смо више предавања политичара ОПШТЕ праксе, експерата за РАЗВОЈ Србије, видимо како се развијамо, у рикверц.
Нека СТРУЧЊАЦИ одлуче по струци и науци, да је среће и у другим животнијим областима да стручњаци воде главну ре а не пролазни политичари ОПШТЕ праксе, који мисле само на себе и свој рејтинг( и лову)!

Мени је НОВИ Грб Србије, лепши!

vidakis

pre 13 godina

"UREZIVALI BI PETOKRAKE LJUDIMA U ČELO"

Činjenica je da se ovde gusla lažna istorija o kvislingu Nediću i ostalima!

Činjenica je da su Kralj i Kraljevska Vlada bili na strani antifašističke koalicije u drugom svetskom ratu!

Činjenica je da je Dragoljub Mihajlović odbio naredjenje Vlade i Kralja da se stavi na stranu antifašistčke koalicije i bori protiv okupatora!

Činjenica je da bi Dragoljubu Mihajloviću bilo sudjeno i da su se Kralj i Vlada vratili u zemlju-jer je dezertirao odbivši naredjenje Kralja i Vlade!

Činjenica je da nisu imali drugo nego da pod pritskom Čerčila i zapadnih saveznika daju mandat Titu da formira prvu Vladu!

Činjenica je da Tito nije,kao ruski boljševici,pobio Kraljevsku porodicu!

Činjenica je da je Čerčil odlukom B.Vlade proglasio apartman u Hotelu Kleridž u londonu jugoslovenskom teritorijom,pa i srpskom,da

NJEGOVO KRALJEVSKO VISOČANSTVO PRINC PRESTOLONASLEDNIK ALEKSANDAR II KARADJORDJEVIĆ može biti naslednik Krune!

Zato ovi monarhisti nisu ti koji bi urezivali petokrake u čelo!

Ostalo je antimonarhistička propaganda!

I nije samo grb u pitanju već i Himna koju je V.Koštunica sa ustavotvoriteljima oskrnavio a vidim ovde ga vezuju za monarhiste!
Daleko je on od toga-kao i svi koji su Kralja izbacili iz Himne!

Милун

pre 13 godina

Ко не види да је "Нови" грб лепши и јаснији од "старог", накинђуреног, а чујемо мало грерманизованог , има проблем са видом или је тврдоглав.
Графичка решења орлова су различита у раличитим амблемима различитих држава у свету.
Некима све смета што је српско, чини и се!

Јаснији је Нови Грб, што не значи да треба мењати све и свја. Нека војска има свој грб, обележја, али Главни гбови државнихи институција,печати државни,војни ,царина,спољни послови,.... Пасоши, Личне карте, Међународна докумената, амбасаде морају полако у наредним месецима, годину-две, да ставе НОВИ грб, ако струка каже!

п.с. Сад сви кукају на кљун, можда има разлог штоје такав, треба стручно објаснити изглед кљуна, па ћемо схватити!

Milytin

pre 13 godina

NOvi grb Repyblike Srbije je odlican , jasniji je, srbskiji je! Treba verovati strucnjacima a ne politikanrima, koji samo zamagljyjy, mrse konce.

Realko

pre 13 godina

Grb ne bi trebalo da se nalazi na zastavi. Republika smo i imamo jedinstvenu trobojku u svetu sa najpopularnijim bojama kakve imaju Rusija, Francuska, Holandija, Amerika i Velika Britanija. Zasto stavljati grb na zastavu jedne republike ako nigde u svetu ne postoji identicna zastava. Slovenci su morali da ne bude ista kao u Rusa, Hrvati takodje da ne bude identicna kao Holandska. Ali zasto moramo i mi?!...

rasa

pre 13 godina

Meni je realno novi grb lepsi. U pocetku mi se kljun stvarno nije svidjao, ali sam se vec privikao. Ocila na novom grbu su mnogo lepsa, i sada stvarno lice na ocila - na 4 s, dok ranije bas i nisu. Problem sa starim grbom je i u tome sto kada je grb mali, tada se zbog prevelikog broja linija oko perja, sav zacrni, sto se moze videti i na slici na pocetku vesti, a ako ga jos malo odzumirate, tek cete videti o cemu pricam. A da se orao koristi vec nekih 130 godina, isto nije tacno. Pogledajte po starim zgradama i spomenicima - svaki orao je drugaciji. Evo recimo primera orla sa ostrva Vido kod Krfa (orao jeste od Kraljevine Jugoslavije, ali on bi zvanicno trebao da je isti kao i od Kraljevine Srbije, a samo je stit drugaciji) Evo linka: http://www.panoramio.com/photo/18733925

Dowla

pre 13 godina

Jaoo, kako neki ovde lupetaju... Grb koji smo koristili od 2004-2010. uopšte nije identičan grbu Kraljevine Srbije...
evo kako je izgledala zastava sa grbom Kraljevine Srbije
http://www.vucjak.com/images/photoalbum/album_15/ratnarsk.jpg

evo kako je izgledao i grb Kraljevine Jugoslavije
http://www.ljubodraggrujic.com/my%20site/Srpski/etalon/objasnjenja/IMG_1163.JPG

grb Srbije iz 1895
http://www.ljubodraggrujic.com/my%20site/Srpski/etalon/objasnjenja/skc2.jpg

Nijedan nije kao onaj nas od 2004-2010 tj stari...

Grb Srbije iz 1882 je us osnovi isti kao i ovaj novi, samo se vremenom menjao... pogledajte grb sa srpskog dinara sa početka 20.veka... nigde veze sa grbom iz 2004...

evo kako izgleda zastava Srbije kada se uradi u dimenziji 50x33
http://www.malasrpskaprodavnica.com/user/include/etno/images/items/zastava_50x33.jpg

orao je skoro crn...

a evo kako izgleda novi
http://img829.imageshack.us/img829/9920/2222yr.jpg

linije su jasne, precizne, orao je i dalje beo...

Problem nas Srba je to što se svi mešaju u sve...

Lalo NS

pre 13 godina

Evropske republike koje imaju krune na svojim grbovima:
Bugarska
Ceska republika
Crna Gora
Finska
Gruzija
Madjarska
Malta
Austrija
Poljska
Rusija (tri krune na grbu)
San Marino (najstarija republika na svetu)
Srbija
Ukrajina

Evropske republike koje imaju crvenu petokraku na svojim grbovima:
Belorusija

Evropske republike koje nemaju zvanican grb:
Francuska

Zasto su srpski komunisti toliko nostalgicni prema svojim prevazidjenim obelezjima stvarno ne znam.
Za razliku od (u Evropi) omrazene crvene petokrake, kruna u heraldici ne gubi na popularnosti i ne predstavlja drzavno uredjenje drzave na cijem se grbu nalazi.
Naravno komunisti ovo nikada nece shvatiti jer su heraldiku smatrali tvorevinom mracnog srednjeg veka, pa su na svoje kvazigrbove stavljali traktore (grb SR Rumunije), fabricke dimnjake. zupcanike...
Isti tip ljudi kojima smeta kruna na srpskom grbu je posle rata sa grba NR Srbije skinuo krst sa stita, ostavio samo ocila i isti "obogatio" petokrakom, suncem, vencima i zupcanikom.
Posto su sada svi oni veliki vernici krst vise nije sporan, ali ona kruna malko bode oci. Ne kaze se za dzabe "ko ne zna da napravi ali ume da unisti-naravno komunisti".

vidakis

pre 13 godina

"a jesu li na grbu manjine"


Moderna,demokratska,gradjanska i evropska USTAVNA PARLAMENTARNA MONARHIJA može efikasnije da reši pitanje položaja manjina,nego ova republika sa našminkanim Mlioševićevim pravnim sistemom.

Kralj nema operativnu vlast nego je simbol kontinuiteta države i njene istorje.U isto vreme to sprečava krvavu borbu za mesto broj jedan u državi.Vlada je ta koja vrši vlast,a u sistemu je stroga podela na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast-što sada nije slučaj(to svaki dan doživljavamo).Dakle Kralj je simbol,a ne operativna vlast-to su sistemi evropskih, parlamentarnih monarhija.

Državu treba definisati kao DRŽAVU GRADJANA ,a ne naroda i to je uz dobar pravni sistem najveća zaštita!

Шумадинац

pre 13 godina

Нека се састану уважени хералдичари и познаваоци из те области и нека се коначно каже ко је у праву и разјасне ствари. Тачно је да је "стари" грба такоже на брзину уведен у употребу преко уредбе, ради истине!!!
Д.Ј., нам је указао на ранији грб у изведби г. Ацовића, који није као овај "стари" грб који се прошеле године увео, сличан је!!!

Радоване, Весна ,Клемо, кроз дугу историју Србије било је доста различитих грбова(сви се слажемо), и ниједан период неби требали да игноришемо(по могућству) са различитим графичким решењима, орловима, оцилима итд, кроз векове. Сад је највећи проблем "кљун", можда јесте, можда није!!!!!!!

Али, ја бих све НАС заједно, замолио да погледају актуелне Грбове Европских земаља, и њихове Орлове од: Румуније, Молдавије,Немачке,Пољске, Русије,Аустрије,Албаније, Црне Горе, Чешке,Лихенштајна, печат САД,....видећете колике су разлике, видећете да је орао на нашем грбу међу најлепшима!!!!!!!!!

Дакле, прво погледајте, па нису ни те земље луде што узимају одличја која у себи садрже наслеђе сваке од тих држава.

Најбоље би било да нам од струке УВАЖЕНИ од јавности, хералдичари, и други стручњаци(неутрални) из ове и сличних области, ПОЈАСНЕ симболе и контекст!

Поздрав свима, па као одлуче одлуче, али прво погледајте Грбове Европских земаља и њихове Орлове!

Dragan

pre 13 godina

http://www.vesti-online.com/data/images/2010-12-05/114561_tadic-na-tenisu_ig.jpg
Tadicu, kako brzo zaboravljas!!!
Ovaj sal koji nosis ima na sebi grb iz 1882. Radila ga je ucena glava Stojan Novakovic. Usvojile ga obe dinastije i pod njim vojevli puno puta.
Danas tog orla vise nema. Zamenila ga je novokomponovana tajkunska rugoba.
Strasno sam razocaran posle ovog saopstenja vlade, a moja supruga place jer smo oboje gajili nadu da ce posle izjava Dacica i sekretara Homena biti vracen stari grb.Pod tim barjakom smo se borili protiv tiranije godinama i pod tim barjakom smo se uzeli. Sada ga vise nema.
Prodale su ga tvoje kolege za saku evra.
Sramota je danas biti Srbin.

nikola

pre 13 godina

Ne mogu da shvati sta ce nam KRUNA na grbu?!?!?! Nismo vise monarhija i taj element je potpuno nepotreban! Nemam nista protiv Karadjordjevica, ali mi smo parlamentarna REPUBLIKA!!! Nas ocito trese kriza indentiteta. Jer ako postujes istoriju, to ne znaci da moras da zivis u njoj! Sto nemamo petokraku? Opusteno mozemo i njom da "nakitimo" grb drzave. Sto vise to bolje... Zar niko ne konta da ta kruna na grbu drzave koja je republika nije nista drugo no TESKI KIC!!! Danas ona nema nikakvo znacenje i vrednost. Pomirite se da je doba kraljeva i plemica u nasoj zemlji proslo!

poruka

pre 13 godina

Oba su ružna i kičasta. Jedina pristojna srpska zastava je Davidovićeva
(1835) [url=http://www.allstates-flag.com/fotw/images/r/rs_sc.gif]link[/url] , na kojoj je grb štit sa ocilima okružen maslinovom grančicom a ne kičastim orlušinama i krunom.

Stanislav P.

pre 13 godina

Sa ovim novokomponovanim pit bull orlom, svesno ste gurnuli narodu prst u oko. Unistili ste jedinu sponu koja nas je spajala kao narod, a to su simboli nasih predaka. Acovicu, koja je cena ljudskog dostojanstva?
Bojkot novog grba odmah.

Шумадинац

pre 13 godina

Миловане, не замајавате народ. КРУНА је симбол и ДРЖАВНОСТИ(вишевековне), и не може свака држава да има тај симбол у свом грбу. Не могу ни Хрватска,Словенија,БиХ, Македонија и др. јер су новокомпоноване државице!!!
Овај "Стари" грб је на пречац направљен и није толико лош, али је мало германизован.
НОВИ ГРБ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ је јаснији, једноставнији, који у себи садржи вишевековну ДРЖАВНОСТ Србије ,од Немањића, од Кнежевине, Краљевине,Републике , до данашњих дана. Србија је била Краљевина, држава вековима за разлику од Хрватске,Словеније и др., па немају сви привилегију да имају своју државу вековима, као ми Срби!
А мањине нека погледају Грбове западних Европских земаља,па после да коментаришу!

То је чисто стручно питање, а не питање политичара ОПШТЕ праксе, који су чланови Социјалистичке Интернационале!

Србија је Република, са великом вишевековном традицијом(кнежевине, краљевине) ,коју нема свака НОВОКОМПОНОВАНА држава, па треба и то уважити, и тај део наше историје.
Треба уважити и Србију од доба Немањића до даншње Републике.

Постоји Председнички Грб са Круном, Народно обележје без Круне(штит са оцилима), тако су сви задовољни!
Као што постоји Државна застава Србије са Грбом и Народна застава Србије без Грба,и сви су задовољни!

Aleksandar

pre 13 godina

Kako ovi mogu da lazu iz dana u dan? Nece kostati gradjane nista??? Po njima se budzet puni iz stratosfere. Ili po njima pare rastu na drvecu?

republikanac

pre 13 godina

Cisto da napomenem da je zvanicno ime ove zemlje Republika Srbija, kljucna rec Republika. Prema tome, stavljanje ovih obelezja poput krsta je protiv-ustavno. Ova zemlja treba da sledi primer Francuske (Republike).
Mojim dragim sugradjanima, Republika Srbija je drzava svih GRADJANA Srbije, a ne srpskog naroda.
Jos jedna od sramotnih odluka Vlade Srbije.
Nemamo "normalan grb", nemamo para, vazno da smo dobili jos jednu u nizu tema za raspravljanje u narednih 6 meseci, a posle ce tablice da se nadovezu na tu pricu. ZEMLJA HAOS...

Dule

pre 13 godina

Ovo vise nije demokratija, ovo je tiranija.
Odakle vam pravo da vredjate nacionalna osecanja citavog naroda. Samo je jedan grb Srbije, a to je onaj Stojana Novakovica i kralja Milana iz 1882!!!
Ovog papagaja mozete da kacite sebi na facebook, ali necete narodu.
Pozivam narod na bojkot novi zastava,grbova,svih oznaka koje imaju ovu grozotu na sebi.
Koristicemo i sicemo sami stare zastave, koristicemo navlake za dokumenta, prekricemo bilo cim te papagajke!
Pozovam sportiste da odbiju da igraju utakmice pod ovim grbom jer je novokomponovani otpad, nenarodni i uvreda za svakog cestitog gradjanina ove zemlje!

Urbaniak

pre 13 godina

Ma cak i da nam pravi pare, umesto da nam ih potrosi, ovaj kic od grba je ruzan NAJSTRASNIJE! Jedva svarih ovaj postojici sa dve bele kokosi, kad ovi sada hoce i neku ceradu da nabace preko. Totalna histerija!

Stojan

pre 13 godina

Narod ne zeli ove papagaje kao grb Srbije!
Ako jedan Acovic misli da je pametniji od Stojana Novakovica, Kralja Milana Obrenovica, Kralja Aleksandra Obrenovica, Kralja Petra Prvog Karadjordjevica, Kralja Aleksandra Karadjordjevica, Nikole Pasica, miliona izginulih u prvom svetskom ratu, miliona gradjana srbije koji su slavili i plakali uz grb iz 1882 gotovo 6 godina, e onda jadna nam majka.
Ja znam da postojeca vlast ce sledece godine imati jedan glas manje (moj) i dva glasa manje (moje porodice).

Suvoborac

pre 13 godina

Ovaj NOVI GRB republike Srbije je BOLJI, lepsi, svetliji,jasniji, sa krunoom Nemanjica!!!!!
Stari grb je na brzinu uredbom uveden !
Protiv novog grba su Sunatovac, Homen,Trivan,dacic i opstala ekipa koji su clanice SOCIJALISTICKE Internacionale, to nam sve govori!!!!!!Jasno ko dan!
Ovaj Aligrudic i Todorovicc, pa ko njih jos glasa ko su oni, bre!
Pa to su sve prolazni politicari kooji su se zadrzali preko 20 godiina u vlasti u Parlamentu, primaju plate i zvocaju SVEZNALICE!!!
Struka je bitnas,istorija, treba uvaziti istoriju od Nemanjica do danas!
Novi grb je Bolji, a vi politicari kupite prnje imalo u fabriek na rad, dosta ste filosofirali , zato smo i propali.Hocemo strucno misljenje a ne prolaznika i nmestenih anketa.
Panije Srbija pocela od 1880 godine vec od Nemanjica, svaka dinastrija je menjala znamenje.
Novi gb hoce narod , a vi sto rasturiste i pokraste zemlju posliusajte bar jednom strucnjake, vise njih, umesto storevolucionarno odlucujete!

Tromoravac

pre 13 godina

Nema dilema, NOVI GRB SRBIJE, je mnogo bolji , jasniji, lepshi. Koliko vidimo najvise se bune Homen i gdja Trivan,Sutanovac i dacic, ....sve akademik do akademika!
Strucnjaci su odlucili, jednoglasno doneli odluku, grb polako menjati , po prioritetu, u narednim godinama i to je to.
U ovom grbu je sadrzana istorija i duga tradicija srpske drzavnosti.Ako strucnjaci kazu,da nije germanizovan,josh bolje!

Del

pre 13 godina

Ovakvu dozu bezobrazluka, cinizma nadmenosti i bahatosti od strane vlasti za koju sam glasao (ponavljam za koju sam glasao) nisam ocekivao.
Na silu namecete narodu papagaje umesto grba i pri tome bezocno lazete da narod to nece nista da kosta, Vec sest godina koristimo dvoglavog orla iz 1882 kome se ceo svet divi. Sada se naslo par heraldicara koji misle da su pametniji od Obrenovica, Karadjoredjevica, Novakovica, Nikole pasica, Solunaca, stradalnika Cera i Kolubare.
Zahtevam ime i prezime ministra iz DS-a koji je dozvolio ovu bahatost i koji misli da ce da stekne protivpravnu korist pretvarajuci simbole Nemanjica u papagaja. Imam pravo na to zato sto:
1. Naivno sam mislio da glasam za odgovornu vlast koja nece da prekraja i falcifikuje istoriju.
2. Mislio sam da necete da koristite necije poverenje radi sticanja materijalne dobiti
3. Zato sto sam bio u zabludi da necete tolerisati stetocinsko ponasanje.
Vratite nam starui grb, jer narod nece ove papagaje!!!
Acovicu ti si svoje rekao pa sad je na narodu da kaze svoje i da kazni ovu bahatu vlast zbog narzivanja simbola drzave Srbije!!!
Koliko cemo da imamo orlova u opticaju 300-400. Kako to sekretar vlade govori da ce narod i drzava biti osteceni, a sada naprasno svi na dobitku osim sirotog orla koji postade ruglo i predmet podsmeha. E to vam nece proci!!!

Razocaran

pre 13 godina

Kada sledece godine izgubite vlast i kada Toma i Velja pocnu da vas sikaniraju, ne racunajte na to da cu da vas branim. Posle ovakvog bahatog i cinicnog odgovora i posle ovakvog falcifikovanja i naruzivanja istorije, pozovite Acovica da vas stiti. Ja sam spreman uvek da branim samo B92. Vas vise nikada.

Klema

pre 13 godina

Sa ovim se, ipak, ne slaže državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, koji podržava inicijativu da se Srbiji, dok je još vreme, vrati njen grb iz 1882:

- Smatram da je grb koji je ustanovljen kada je Srbija proglašena za kraljevinu pravi, i to je lako dokazati ako se pogleda niz dokumenata i spomenika u poslednjih 120 godina. Suština je u poštovanju tradicije, i zato se slažem da Uredbu treba menjati u delu koji se odnosi na grb.

Kako ističe Homen, to nije samo pitanje tradicije i principa, već i ogromnih materijalnih troškova.

Ko ovde laze?
Vratite nam grb koji imamo vise od veka. Radila su ga mnogo pametnije glave nego sto ste vi!!!

Saša

pre 13 godina

Kako god ga nacrtali neodgovara. Na grbu je kraljevo odelo i kruna samo ne znam kog kralja. Državni činovnici se klanjaju i drže grb sa krunom, a gde im je kralj ? Eto koja smo mi država. Već na obeležju države se vidi kakvi smo ne treba ići dalje.

Đole

pre 13 godina

Da smo normalna zemlja, pitanja bilo kakve promene grba, pa i ove, kako oni kažu "kozmetičke" bi morala da prođe javnu raspravu, odnosno, ne bi mogla da se dogodi bez rasprave u parlamentu, a možda čak i preko referenduma!

Novi grb je OGAVAN i nema "tradicionalne" srpske karakteristike kako dotični heraldičari tvrde. Imam pradedino ordenje iz I svetskog rata i svi orlovi na njima imaju oblik kao na sada već starom grbu. Zašto menjati tradiciju? Ko su ti heraldičari da bi mogli da tako neprimetno promene grb jedne zemlje? Koliko su bili plaćeni za taj gotovo tajni posao?
Još jedan argument jeste da je stari grb bio "germanizovan". Molim vas da objavite link zvaničnog nemačkog grba, pa da uporedite molim vas, koji je grb više "germanizovan": http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/80/Coat_of_Arms_of_Germany.svg
Orlovi na novom grbu imaju gotovo identični oblik kljuna kao trenutni nemački grb!!!

Oni tvrde da su samo promenili "knigu standarda". Molim lepo, tačno se znalo kako izgleda grb iz 1882. godine koji je u upotrebi, ko ste vi da ga "standardizujete" do te mere da potpuno promenite njegov izgled?
Razumeo bi da ste smanjili broj pera ili učini tako nešto praktično što neće bitnije uticati na izgled, a olakšaće upotrebu, ali ovo je nečuveno!!!

Stoga se iskreno nadam da će preovladati razum i da će se vratiti upotreba JEDINOG PRAVOG, tradicionalnog novovekovnog srpskog grba koji nas je dobro služio ovih čitavih skoro 150 godina!

Petar

pre 13 godina

Nije tacno da se radilo godinama. Sam Grujic je opriznao da je radio cetiri meseca. Da li to vlast stiti Acovica jer je gratis urao porodicne grbove i grbove tezgi postojecoj vlasti. Najbolji primer je inzenjerska komora na cijem celu je Sumarac (clan DS-a)kojoj je grb radila ova bratija, verovatno za Dz, a dug se prebija preko drzavne kase i narodne grbace. Kako da sekretar u vladi i jedan ministar tvrde da ce ovo da kosta, a vi nam sada pricate da nece. Ljudi, ovo su ozbiljne stvari, daleko ozbiljnije od brojanja pera na sirotom orlu. Ovo ce narod znati i umeti da kazni na izborima.
Bojkot novog grba i zastave, odmah!!!

D.I.

pre 13 godina

Postovani Milivoje Mihajlovicu,
Ja se nisam borio 5. oktobra i pre toga deset godina unazad da bi ste radili ovo sto danas radite. Ja sam izgubio najbolje godine svog zivota boreci se protiv zla, a sada shvatam da je zlo uvek medju nama.
Pogazli ste svaku svetlu tekovinu borbe za demokratiju i pogazili ste sve tekovine 5.oktobra.
Preci nam se sada prevrucu u grobu jer ste zastavu pod kojom su hrabro krvarili i ginuli nace cukundede zamenili papagajskim kicerajem. Zar je imovinska dobit i sujeta jednog Acovica koji zgrce pare stancujuci grbove tajkunima vaznija od glasa naroda?
Jao Zorane kukala nam majke sto te izgubismo, vidi sta nam rade!!!
Tadicu sto cutis i trpis ovo bezakonje i drskost?
Ima li koga trezvenog da kaze ljudi dosta, osim Dacica?

Tipolir

pre 13 godina

Novi grb ne košta građane ni dinara.-
___________
Kakva država takav grb, no kakav je takav je.
Dvije krune u grbu totalni su promašaj /pogotovo što na gornjoj kruni, fali križić/krst, za razliku od starog grba/ pa predlažem jedan veliki sombrero umjesto gornje krune, koji bi štitio od kiše donju dragocijenu krunu, plahtu, orlušinu i ostalu menažeriju!

undercover angel

pre 13 godina

Kako je neko primetio, grb jeste pomalo kic, svedenije resenje bi u estetskom smislu bilo prijatnije za oko, mada vecina evropskih grbova jeste (na)kic(ena). Uzgred, Srbija nije jedina republika sa monarhistickim znamenjem u grbu, Poljska, Gruzija, Madjarska pa cak i Finska su tkdj. republike sa krunom u grbu. U nasem slucaju, kruna sigurno ima vise opravdanja, u smislu nastavljanja tradicije srpske drzavnosti (kraljevina do 1918.), nego u slucaju Finske. Osim ako se oni i dalje ne smatraju svedskom provincijom.

Zoki

pre 13 godina

Kao što je više komentatora primetilo - ne radi se o tome da li je rešenje lepše ili nije, nego o suludoj ideji da grupa heraldičara onako na svoju ruku promeni državni grb. Valjda je njihov posao bio da objasne ono što je nacrtano još 1882. godine, a što može da se nađe na bezbroj mesta, da precrtaju ako treba. Umesto toga, gospodi "stručnjacima" je palo na pamet da na svoju ruku "ulepšavaju" državni grb.

Pa nije Srbija repa bez korena. Ako su mogli da izmišljaju grbove gradova i palanki koji nikada nisu imali grb, misle da mogu da menjaju i državni grb. Želim da verujem da su sve radili u najboljoj nameri!

Jedino rešenje je promeniti propis i vratiti u njega istorijski grb Srbije iz 1882. godine.

istoričar

pre 13 godina

@charli
Na grbu,odnosno na štitu, se ne nalazi ni 4 s ni 4v,to je samo dizajn na srednjevekovnom viteškom štitu. Ljudi žive u zabludi da su to 4 slova s.

Kursula

pre 13 godina

Ko je izvrsio pritisak na B92 da objavi ovaj vladin blog. Oni su svoje rekli bahatim odnosom prema slavnoj proslosti i krajnji antidrzavni stav skrnaveci simbole ove zemlje.
Sta je sa ovom vescu:
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=02&dd=08&nav_id=491547

Ja

pre 13 godina

Kakvo je ovo nemusto spinovanje? Kao nije promenjen grb a onda pricaju o postepenoj zameni tabli. Pa ako nije promenjeno nista zasto se menjaju table? Hajde objasnite, zelim da cujem. I sta znaci ovo "pitomiji orao"? O cemu oni pricaju? Mogu sami sebi da zakace tog papagaja privatno u stanu ali mi to ne priznajemo. Grb Srbije je onakav kakav je usvojen 1882. godine a ne kako su ga "ulepsali" skorojevici pre par meseci.

AS

pre 13 godina

Kakva promena grba? Grb je uvek jedan jedini, onakav kakav je prvobitno nacrtan i usvojen. Rođeni smo sa jednim prezimenom i imenom i nosimo ga ceo život isto je i sa grbom jedne države!

Rastko

pre 13 godina

Mnogo bitnije pitanje u ovom trenutku je, kada nas već gledaju u oči i lažu da ta izmena ne košta ništa nebi li je pošto-poto naravili, koja je svrha izmene? Šta to znači? I, naravno, zašto je orlov sabijen kljun okarakterisan kao pitomiji?

Što se tiče detalja na grbu koji su prisutni i na staroj i na novoj verziji, pomenuo bih da mi je postojanje krune(i to ne jedne, već dve) apsolutno nejasno, s obzirom da su heraldiku kao naučnu disciplinu forsirali kao nenormalni do pre koju godinu...

Što se tehničkih detalja izmena tiče - gornji deo grba je doveden do apsurdne detaljnosti... To je grb zemlje, njen logo, i predstavlja je u svetu... treba biti univerzalniji - 4 elementa koja predstavljaju ono ispred čega stoji znak - npr 4 ocila, orao(ako mora) i to pojednostavljen i neki simboj naroda i istorije... a ne krune i draperije i zlato... Što se donjeg dela tiče, urađen je fušerski i za 2 sata ako ga je radio neki photoshop početnik - ja bih ga uradio za 15 minuta.

Sve što hoću da kažem je - Uvališe nam skupu grotesku za dobru proviziju a revizija te groteske koja i nema nekog smisla nas košta još više...

Mnogo nas ponosa koštaju sve ove njihove velike promene.

Jovan

pre 13 godina

Koji diletanti na celu drzave! Pa sto nisu angazovali po konkursu jednog heraldicara i jednog dizajnera, da im napravi knjigu standarda! Onda bar ne bih morao da citam gluposti ovog amatera Acovica. A i ostalih 'strucnjaka' iz vlade. Marketingluk u odvratajzing drzavi!

milovan

pre 13 godina

Grb i zastava u sadašnjem obliku odbačen je na referendumu.Da bi prevazišli taj problem vlast je progurala, da prvo kao privremeno rešenje, a potom i kroz ustav da se simboli odredjuju uredbom vlade. Tako smo na grbu dobili krunu, za koju inace u srpskom narodu postoji podrška manja od 10%. Treba podsetiti da prilikom obnove državnosti srbije 1878 godine Srbija nije bila kraljevina vec kneževina. Kraljevina je jednostrano proglasena od strane kneza bez volje srpskg naroda 1882 godine a sadašnji grb sa krunom koji nam se uporno natura, kao navodno grb obnove državnosti srbije 1888 godine. Inace glavni heraldičar koji se pominje u članku je ujedno i član krunskog saveta.

Milisav

pre 13 godina

Polemika oko grba je bespredmetna jer:
Još uvek ne znamo gde su granice onoga šta predstavlja taj grb.
I ovaj grb je neispravan jer jeu njemu kruna a Srbija nije kraljevina. Grb bi trebao da verodostojno predstavi suštinu, a on to, osim štita, krsta na njemu i ocila unutar njega, ne predstavlja. I naše komšije Hrvati su u "praistoriji" bili kraljevina ali nisu bili toliko naivni-revnosni-romantični da na svoj grb stave krunu (ukoliko kao krunu ne uzmemo stilizovani prikaz grbova županija). I zašto jedan grb? Ako već nismo kraljevina zašto ne grbove svih kraljevskih porodica (Nemanjića, Obrenovića, Karađorđevića..)? Zbog čega bi jedan imao prednost nad ostalima, a NISMO KRALJEVINA. Pravom srbinu bi grbovi svih tih porodica trebali biti jednako mili srcu. Apostrofiranje nekog mišljenja koje se "čulo u Radnoj ženi" da kljun orla liči na papagajski je duvanje u jedra zagovornicima protiv promene. Šta li bi tek trebali reći nemci? Da li se seća neko kako je izgledao nihov stari orao (onaj dobro poznati pernati, sa novčanica i iz velike sale bundestaga), a kako "bucmasto" izgleda danas (i jednako zlokobno i snažno)?
I za kraj, realnost - Koliko god MI na grbu oštrili kandže i kljun našem namučenom orlu neće biti važno, sve do trenutka dok on sam ne ojača (ako ikad) i postane takav da izazove ponos SVIH građana ove zemlje (tu prvenstveno mislim na komuniste i na pripadnike drugih nacionalnosti), a bar spreči podsmeh SVIH u okruženju. Tada neće biti važno koliko pera ima u krilima, te koliko baršuna ima u zavesi iza njega.

Sracan kraj?

pre 13 godina

Izgleda da se nazire kraj ovoj agoniji, bar kako pisu novine.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=02&dd=11&nav_id=492098
Zaista mi nije jasno zasto je neko radi sake evra posvadjao narod oko necega sto smo svi podrzavali?

dejan

pre 13 godina

Acovicu... nemoj mi reci da vam je trebalo 3 godine da utvrdite da kad se grb smanji da se detalji gube!!!! To se prvo proveri pre nego sto uposte pocne da se razradjuje.... I to zna svaki pa i priuceni dizajner.

Svaki logotip (u ovom slucaju grb) prvo se testira na svim mogucim velicinama a ne odstampa se prvo u nekoliko miliona komada pa se onda utvrdi da ne valja!!!!!!

Sve i da ovo gradjane nista ne kosta... vidi se kakvi ste poznavaoci svog posla!

nikad podanik krune

pre 13 godina

Vratiti stari grb, pod OBAVEZNO!
Prvi put se dogodilo, posle 60ak godina, da se Srbi (ali ne samo oni, nego) i skoro celokupno stanovnistvo, bez ikakvih zamerki okupi oko jednog drzavnog simbola, koji je, bas zbog toga, sto je toliko star, bukvalno preko noci zaziveo, kao da nikada nije ni bio izopsten iz upotrebe.
Nije proslo ni 10ak godina od kako je zaziveo, prvo uredbom, a zatim i u Ustavu Srbije, a sada ga ponovo menjaju, a to evidentno stvara podele, negiranje gradjana i strucna osporavanja!
Zasto?
Mislim, da je u pitanju jedan, naizgled, banalan razlog:
Stari grb je narucio Kralj Milan OBRENOVIC, a s obzirom, da je u REPUBLICI Srbiji, pododici Karadjordjevic, izgleda, (sem sto su im vracena sva gradjanska prava, a uskoro i vlasnistvo nad oduzetom im imovinom), pruzena veca prava, od ostalih "obicnih" gradjana, cim imaju pravo, na formiranje "krunskog saveta", neregistrovano udruzenje gradjana, ciji je clan i Dragoslav Acovic, a koji je uspeo da modifikuje istorijski grb Srbije, prilagodjen "novoj" dinastiji!
To je FALSIFIKAT i zato treba odustati od menjanja grba.

Koliko je bespotrebno raditi izmene grba, i koliko je, ustvari, bitna samo promena, zbog prekida sa tradicijom Obrenovica, govori i sam Acovic, da su izmene minimalne, uz neuverljivo objasnjenje i za tolike promene (zbog, navodne "zbrke prilikom stampanja", uvecanja ili umanjenja prikaza grba), sto nije tacno.
Na kraju:
Najproblematicnije je i samo resenje, upravo: "kljunovi" i "OCILA", odnosno 4 slova "S" na grbu. Nista slicno, nikada nije vidjeno na ustavnom grbu Srbije! Samo je za vreme vladavine OKUPACIONE, Nediceve vlade, u II sv. ratu, tadasnji grb imao nesto slicno. Znaci neistina je i to, da je "pitomiji" novi Acovicev grb, u odnosu na stari! Takav ostar kljun i takva ocila, simbol su nacisticke okupacije Srbije!

Uostalom, ako je Dr. Kostunica, kada je bio predsednik srpske vlade, ispred kabineta premijera, mogao medju slike svih bivsih predsednika vlada, da stavi i Nedicevu sliku, zasto se cuditi i ovakvom resenju grba!?

Д. Ј.

pre 13 godina

Не знам зашто су људи толико необавештени, грб Републике Хрватске такође има круну. http://bit.ly/ep642y

Осим ако неко не мисли да се на њиховом штиту налази окренута тестера за дрва.

Fox IV

pre 13 godina

Kakav god grb bio, država ostaje nula. Ako ćemo po prosečnom mentalitetu u zemlji sVrbiji, onda bi trebalo da se manemo orlova i ostale živine, kruna i ostalih monarhističkih obeležja (jer monarhija odavno nismo) i da naprosto napišemo CPBIJA i to baš tako pola čirilicom a pola latinicom jer je iovako više od 80% ljudi nepismeno (pismen nije onaj koji zna da piše i čita nego onaj koji bar fundamentalna gramatička pravila poznaje i upotrebljava a takvih je u srbalja jako malo).

savle

pre 13 godina

Da li ovi u vladi vide kakvi likovi brane njihove sulude odluke?
@Sumadinac
Srbija nije pravoslavni Teheran, a ti nisi pametniji od Stojana Novakovica

Danilo

pre 13 godina

Grb Srbije 1882:
http://www.znanje.org/i/i23/03iv06/03iv062801/GrbKraljevineSrbije.gif
Grb Kraljevine SHS:
http://www.znanje.org/i/i23/03iv06/03iv062801/GrbKraljevineSHS.gif
Grb Kraljevine Jugoslavije:
http://wapedia.mobi/bs/Datoteka:Coat_of_arms_of_the_Kingdom_of_Yugoslavia.svg
Grb SRJ:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Coat_of_arms_of_Serbia_and_Montenegro.png
Grb Srbije 2004-2010:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small.svg
Grb Srbije 2010 (papagaji):
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Serbia_gerb.jpg

Ne menjati grb Srbije. Ne papagajima!!!

B30

pre 13 godina

@charli

4 S sigurno nisu, niti su ikada bili. Izgled stita na nasem grbu je identican sa grbom Rimskog carstva iz 13 veka, a 4 V predstavljaju moto carske Porodice Palologa "Βασιλεὺς Βασιλέων Βασιλεύων Βασιλευόντων" tj., "Car careva carevima caruje", Bog nebeski car, caruje zemaljskim vladarima...

Proka

pre 13 godina

A nije objavljen ceo komentar ljudi iz "Radne zene", ono da ljudi uzimaju vecinom nove zastave jer ima na novim orao lici na papagaja. Nema smisla da se sada spinuje prica.

Radovan

pre 13 godina

Postoji samo jedan grb a to je onaj Stojana Novakovica iz 1882.
Ovi papagaji nisu, niti ce ikada biti grb Srbije.
Komentar zaposlenih u Radnoj zeni vecernje Novosti 21.11.2011.
STARI POPULARNIJI

TEKSTILNO preduzeće „Radna žena“ koje se bavi izradom zastava, novi izgled grba na svojim proizvodima primenjuje još od prvog dana kada je usvojen Izvornik.

- Često nam se dešava da kupci traže zastavu sa starim grbom jer im se više dopada. Kažu novi orao ima kljun koji ih podseća na papagajski - kažu u „Radnoj ženi“.

Klema

pre 13 godina

Ne radi se ovde o takmicenju za niss mokra majca 2011.
Ne radi se o tome da li je grb lepsi ili nije lepsi.
Radi se o brutalnom prekrajanju istorije i uvodjenju estradne heraldike u heraldiku. Pa koliko se secam sam Acovic je dao interpretaciju resenja koje smo koristili 2004-2010, i koje je istovetno sa onim Kralovim.Pa sam je tvrdio da je grb iz 2004, najlepsi grb i jedini verodostojan i istorijski ispravan. Sto se onda nije setio da mu stavlja papagajske kljove i da mu broji perje? Sta to bi sada Acovicu? On se predomislio, a neka gradajni placaju, neka imaju po 20 razlicitih orlova.
Nemoze grb Srbije da budu falcifikat, niti moze neko da ga "hipertrofira" kako mu padne na pamet.
Neko namerno zeli da urusi izgled znamenja ove zemlje radi finansijskih malverzacija!!!
Postoji samo jedan grb, a to je onaj stari iz 1882, koji smo svi koristili od 2004 do 2010.
Svi se slazu da je novi grb nakaza, od citalaca, preko politicara, do heraldicara (onih koji nisu Acoviceva struja i koji nemaju materijalnu korist od ovog zameseteljstva)!!! U cemu je problem gospodo.
Ukidajte sramnu uredbu i neka ponovo zavlada nacionalno jedinstvo!!!

Zacudjeni i ljut poreski obveznik

pre 13 godina

Acovicu da li si ti ovaj grb crtao ili ne?
http://imageupload.org/?di=9129733251613
Da li se secas koliko si hvalio ovaj grb koji smo imali od 2004-2010?
da li mislis da narod ima toliko kratku pamet. Mi nismo klinci iza coska koji ne znaju vlastitu istoriju.
Sta te je navelo da sada narodu nameces papagajski grb?
Vratite stari grb, a zbog ovog puca neko mora da odgovara!!!
Ako ti se toliko svidjaju papagaji stavi ih na porodicni grb Karadjordjevioca!!!

Proka

pre 13 godina

Nadovezao bih se na pitanje da li su na grbu zastupljene manjine pitanjem - na kom grbu u svetu su zastupljene manjine? Ja ne znam nijedan slucaj, posebno ne u okruzenju.

Supergenije

pre 13 godina

Par komentara i predloga:

Papagaji su slatki. Njih bih ostavio, neka ih.
Jedino mozda da ne budu samo beli. To mi je nekako monotono i bezveze. Nek im dodaju malo perija u boji, na repu i tako.

Krune! Treba nam jos kruna!
Ona velika na vrhu, pa onda ona slicne velicine odmah ispod nje, hm ne znam, to mi je nekako... malo.
Predlazem da se dodaju jos dve! Na svakom papagaju po jedna.

E sad, po meni najbolja stvar -
Odmah gore desno pored svake od cetiri krune staviti mali krst (nikad dosta krstova) da oznacava napomenu.
I onda mala napomena ispod grba, "+ Ipak republika".

Mislim da bi nas ove promene nacinile liderima u kreiranju grba u svetu a narocito u regionu.

Milan

pre 13 godina

Zorane sto nas prerano napusti, kako napisa jedan pre mene!!!
Ovo je cena koju moramo da platimo da bi bivsi ministar u vladi Sumarac koji je osnovao Inzenjersku komoru Srbije, dobio od Acovica grb. Ko ne veruje neka malo pogleda sajtove i neka proseta do komore u Bulevaru Vojvode Misica!!!
Koliko takvih grbova je uradjeno preko nasih ledja. Ovo je samo jedan za koji znamo.

gladius

pre 13 godina

Možda neće ni dinara, ali nekoliko desetina miliona evra sigurno hoće.
Sramota, bre! Stavili ste papagaje umesto orlova na grb!

Danny

pre 13 godina

Dokle bacanje para uz vetar,Kad nemate cime tu jadnu sirotinju koja po kontejnerima prevrce da je hranite a vi menjate nepotrebne stvari da
bih se videlo da nesto RADITE.!!!!!!

as

pre 13 godina

A jesu li na grbu zastupljene i seksualne manjine, navijačke grupe i drugi? Ako nisu zašto nisu? Zašto orao ima tako oštre nokte? Zašto ima tako velike oči? Zašto dve krune stoje na grbu? Grb je to države Srbije od njenog ponovnog formiranja u 19. veku i to tako mora biti bez promena!!!! Pa zamislite Ameriku šta bi morala sve da menja na svom grbu koji je iz 18.veka!

Фрањо

pre 13 godina

Сам Фрањо Туџман се хвалио да је у хрватској "тисућљетној" повијести, Хрватска први пут постала држава, истина новокомпонована(погледај карту Хрватске ) али државица.
Д.Ј. , Ти то што је стављено на Хрватски амблем , да личи на нешто, називаш Круном!?Познат је хрватски "карактер", они би све ставили и учинили да би себе ставили у врх еуропске цивилизације, кад би могли, али хисторија тј. повијест, говоре чињеницма, истинитим!

До душе били су део краљевине, и хрвати и словенци, оног момента када је Краљевина Србија унела свој вишевековни суверенитет, историју,државотворност у Краљевину СХС, са српским Краљем на челу!!!! Што неставише ту круну краљевине СХС или Југславије, то би већ била круна, али!!!

Fox IV

pre 13 godina

Kakav god grb bio, država ostaje nula. Ako ćemo po prosečnom mentalitetu u zemlji sVrbiji, onda bi trebalo da se manemo orlova i ostale živine, kruna i ostalih monarhističkih obeležja (jer monarhija odavno nismo) i da naprosto napišemo CPBIJA i to baš tako pola čirilicom a pola latinicom jer je iovako više od 80% ljudi nepismeno (pismen nije onaj koji zna da piše i čita nego onaj koji bar fundamentalna gramatička pravila poznaje i upotrebljava a takvih je u srbalja jako malo).

jaroslav

pre 13 godina

Koji je ovo diletant radio. Vidi se da je samo dodao senke i blending oko lejera da bi se dobilo ispupčenje i 3D efekat. Sve je sada kao plastičnije i nakićeno. Svaki mogući efekat je dodao u photoshopu kad malo bolje pogledam. To je kao kad bi bubnjar u bendu počeo da lupa po činelima timpanima, prelazima, samo da dođe do izražaja, kvareći pesmu.

Bogdan

pre 13 godina

Kakvo je ovo nemusto spinovanje? Kao nije promenjen grb a onda pricaju o postepenoj zameni tabli. Pa ako nije promenjeno nista zasto se menjaju table? Hajde objasnite, zelim da cujem. I sta znaci ovo "pitomiji orao"? O cemu oni pricaju? Mogu sami sebi da zakace tog papagaja privatno u stanu ali mi to ne priznajemo. Grb Srbije je onakav kakav je usvojen 1882. godine a ne kako su ga "ulepsali" skorojevici pre par meseci.

Goran 1

pre 13 godina

Hmmm,pa sta ispade na kraju,koji je grb pravi,mislim,nasi ljudi nemaju pojma inace i da imamoo grb a tek da li orlovi imaju 22 pera ili manje... ??!

Vesna

pre 13 godina

Kao istoricar i poznavalac heraldike ne mogu da uvazim ovo sto prica gospodin Acovic.
Ovo je falcifikovanje istorije i prekrajanje kulturnog nasledja.
Ostavite stari grb koji je nasa kulturna bastina, a ne ovu papagajsku glupost da nam se ne bi svi smejali.
Zamislite nase sportiste koji osvajaju medalje, intonira se nasa himna a u pozadini turbo folk grb sa papagajski kljunovima.
Onaj ko ne postuje vlastitu istoriji osudjen je na zaborav!!!

Д. Ј.

pre 13 godina

Na grbu Republike Hrvatske se nalazi kruna i tu nema nikakve dileme.

U Zakonu lepo stoji:

II. GRB REPUBLIKE HRVATSKE
Članak 7.
Grb Republike Hrvatske je povijesni hrvatski grb u obliku štita dvostruko podijeljen vodoravno i okomito u dvadesetpet crvenih i bijelih (srebrnih) polja. tako da je prvo polje u gornjem lijevom kutu štita crvene boje. Iznad štita se nalazi kruna sa pet šiljaka koja se u blagom luku spaja sa lijevim i desnim gornjim dijelom štita. U krunu je smješteno pet manjih štitova s povijesnim hrvatskim grbovima koji su poredani od lijeve na desnu stranu štita u ovom redu: najstariji poznati grb Hrvatske, grbovi Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije. Omjer visine polja na glavnom štitu i visine manjih štitova u kruni je 1 : 2,5, a omjer širine polja na glavnom štitu i širine manjih štitova u kruni 1 : 1. Najstariji poznati grb Hrvatske sadrži u štitu na plavom polju žutu (zlatnu) šesterokraku zvijezdu s bijelim (srebrnim) mladim mjesecom. Grb Dubrovačke Republike sadrži u štitu na modrom polju dvije crvene grede. Dalmatinski grb sadrži u štitu na plavom polju tri žute (zlatne) okrunjene leopardove glave. Istarski grb sadrži u štitu na modrom polju žutu (zlatnu) kozu okrenutu u lijevo s crvenim papcima i rogovima. Slavonski grb sadrži u štitu na plavom polju dvije poprečne bijele (srebrne) grede, a između greda je crveno polje po kojem lagano stupa kuna na lijevo. U gornjem plavom polju je žuta (zlatna) šesterokraka zvijezda. Grb je obrubljen crvenom crtom.
Link: http://bit.ly/eKAYdF

I stvarno ko ne vidi to na samom grbu, ocito ima veliki problem.
Link: http://bit.ly/g24gLJ

Nije sramota ne znati, sramota je ne znati a ne pitati, ili ne znati i ne zeleti nauciti!

Kukica i motikica

pre 13 godina

@dowla
E bas su Srbi u XIX veku imali sito stampu pa su mogli da prenesu grb verno na zastavu. A usput gde si nasao zidara koji bi verno preneo grb na fasadu zgrade, majke ti?
E sada mi reci na koliko grafickih resenja ova dva autora koji su radili ove papagaje vidis ovako ruzan kljun?
http://srpskoheraldickodrustvo.com/teritorijalna.html
http://www.ljubodraggrujic.com/
Hmmmm!?! Ja bih rekao nigde.
Kada se covek udalji posmatra novu zastavu, jeste vide se dva buzdovana sa krilima. Opet kada se covek priblizi vide se dva papagaja glupog pogleda sa maljama na grudima umesto perja.
Covece, neko je debelo zaradio na ovoj narodnoj podeli. Nikome nije smetao stari grb dok se nisu pojavili ovi genijalci. Razmisli malo!!!

Uca

pre 13 godina

@Dowl Ajoooj, pobogu covece, pa kao da se arheologijom bavis. Otidji u Arhiv Srbije i naci ces kako izgleda Kralovo resenje grba.
Trazis grb po fasadama ili ratnim zastavama, o boze!?!
Drugo, nisu ti u srazmeri stari i novi grb, ako zelis da ih posmatras neutralno.
Trece, udalji i jedan i drugi jos vise i sta ces da vidis?
E to rodjace zavisi od dioptrije i za to se ishtu naocare kod ordinirajuceg lekara.
Cetvrto, postoji jedna prezvakana prica o Spartancu koji je na svom stitu nacrtao majusnu muvu. Kada su ga pitali zasto ne nacrta nesto vece, on je rekao da kada se priblizi neprijatelju ta muva ce biti veca i strasnija od celjusti lava.
Peto ne treba silovati istoriju kao sto su to radili komunisti. Bilo je pametnih glava i pre 1945!!!
Sesto, Tim koji dobija se ne menja, pa tako i sa grbom. Dva Balkanska i jedan svetski.
Ziv bio!!!

Ja

pre 13 godina

Nije poenta u trosku nego u tome da je neko promenio grb preko noci. Cak je i Lukasenko organizovao 1995. referendum o simbolima -> http://en.wikipedia.org/wiki/Belarusian_referendum,_1995#State_symbols ali kod nas izgleda nije bitno sta narod misli o grbu i zastavi nego se one menjaju uredbama.

Д. Ј.

pre 13 godina

Ево како је уважени господин Ацовић некада цртао грб Краљевине Србије из 1882.
Линк: http://imageupload.org/?di=9129733251613
Преузето из прилога књиге: Александар Соловјев, Историја српског грба и други хералдички радови, Београд 2000.

PAZNJA!!!

pre 13 godina

U ogromnoj su zabludi, oni koji odlucuju o promeni grba, da to sada moze - tek tako!
Kada je Srbija, kao drzava koja ima istoriju, kao takva izbacena iz udzbenika 1945. godine, tada su orlovi zamenjeni nametnutom petokrakom, i kada su nam grb bili zito, hrast, zupcanik i NOVI, "stilizivani" stit, sa cetiri ocila, ali bez krsta, a narod je jedva docekao dan, te 2004. godine, kada su orlovi ponovo postali Grb Srbije. Slucajno, ili ne, greskom, ili namerom, tada je ispravno za grb uzet, jedino moguci grb Srbije, iz 1882. godine. Svi su ga prihvatili, on je zaziveo i cinilo se, da se u buduckosti sve moze promeniti, cak i samo ime drzave, u recimo "SEREBIJA", jer se lakse speluje i deli na slogove, a i stilski je lepse za oko videti isti broj suglasnika i samoglasnika, pri stampi i izgovoru, ali da se grb Srbije, nikada vise nece menjati, jer je, bas i zbog toga, sto smo 60 godina bili bez njega, sada postao svetinja!
Ne dirate nam GRB!

Ne ineresuje me, ko je inicijator promene, sta je razlog, da li je u ovom, svakako prvavom poslu, neko uzeo velike pare, da li ce promena kostati poreske obveznike, ili ne, koliko je novi bolji i .. sta vec, najkrace receno - ne igrajte se sa GRBOM Srbije .

jovo

pre 13 godina

Da li postoji nešto u ovoj državi da ova vlast može da odradi bez bruke i sramote.Pasoši,tablice,koliko sporova izgubljenih pred međunarodnim sudovima,legalizacija ,korupcija,kriminal,200000radnih mesta ,obećanih 1000€,koridor ,propale privatizacije,gospodine Tadiću dosta je bilo,došli ste na vlast na vašim obećenjima uz pomoć laži barona Dinkića,a časti je valjda ostalo da se povučeš i kažeš izvini narode ja ovakav kakav sam neumem,i sa ovima kakvi su nemogu.

Jovan

pre 13 godina

Postovani!!!
Izvinite sto se ranije nisam ukljucio u diskusiju oko grba pa koristim ovu priliku da se zahvalim svima koji su branili stari grb iz 1882 ponovo uveden 2004 i u moje ime.
Taj grb nam je zaostavstina i zavestanje predaka i ne sme se menjati.
Zamislite sledece:
1.Da nekome padne na pamet da promeni izgled spomenika pobednika na kalemegdanu. Vidi kip je gologuzan, pa da mu navucemo Speedo gace!?!
2.Da neko konstatuje da spomenik Knezu Mihajlu nije vise in, pa da mu umesto konja od bronze napravimo Bugatti, u koji ce da se zavali i da pokazuje ne u pravcu Smedereva, vec u pravcu Kosova.
3.Da dodjemo da zakljucka da mladez na portetu Milosa Obrenovica nije estetski korektan, pa da mu napravimo face-lifting i u PS uklonimo mladez!
4.Da neko shvati da brci na Karadjordju vise nisu in, da nas asociraju na Davarske,da iamju previse dlaka i da lose izgledaju u 20x20 pa da ga osmudimo, kako dolikuje.
5.Da neko zakljuci da tesla umesto svtka u svom krilui treba da drzi latop racunar, jer boze moj to je u skladu sa sadasnjim trenutkom.
Ljudi, braco, neke stvari su takve kakve jesu. Svetinja. Ne treba ih dirati!!!
Tako su komunisti unakazili nasu istoriju, nasu arhitekturu (Brankov most, zgradu poste...), nase pamcenje.
Ne menjati stari grb, jer je on ono sto smo bili, ono sto jesmo i ono sto cemo biti!!!
Onu grozotu od grba koju ste hteli da nam nametnete sacuvajte za vas porodicni album!

Aleksandar

pre 13 godina

Koje politichare mi imamo u zemlji sacuvaj me boze pravde! Ajde da se drogiraju, nego strejt ko skejt non stop glupetaju dok ih mi chastimo i chastimo...

milezr

pre 13 godina

Kruna je tu zato sto je to kruna Nemanjića. Ne mora da znači da je država kraljevina DANAS. To se zove nasleđe. I Kanada ima krunu na grbu, a nije kraljevina. Ima i jednoroge konje. Jel to znači da ta mitska bića onda sigurno žive u Kanadi tj da nisu mitska? Ne možemo sve podređivati dnevnoj politici i "realnosti". U suprotnom, izeš državu.

Gale

pre 13 godina

Sad mi je jasno odkle Grujicu inspiracija za grb Srbije:
http://www.ljubodraggrujic.com/Gallery/Family/Lumbley1.htm
Tipican srpski motiv.Ovo je sa njegovog sajta!!!

Milkano

pre 13 godina

Nije troshak uvodjenje novih lepih simbola, troshak su Duliceve firme, korupcija,lopovi,Kolubara afera,za Satelit niko ne odgovara, toliko se krade, samo prosle godine na nabavkam je ukradeno 1 milijarda evra, a sad im najveci problem navodni trosak za simbole,kojesta.vlast je nesposobna.