Četvrtak, 13.01.2011.

13:50

Ako Purdu neće Zagreb, hoće Beograd

Ukoliko Hrvatska u narednih 10 dana ne zatraži izručenje Tihomira Purde, to će učiniti Srbija, kaže Snežana Malović za B92.

Izvor: B92

Ako Purdu neæe Zagreb, hoæe Beograd IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

18 Komentari

Sortiraj po:

Ljuba

pre 13 godina

Ako je neciji stav da je JNA napala Hrvatsku onda treba da prizna da je to ucinjeno cetrdesetih a ne devedesetih godina proslog veka. U medjuperiodu Hrvatska je bila okupirana od te JNA i lokalnih Srba. Onda su hrvatski ponajveci bojovnici napali njene kasarne jer su se ponovo dokopali oruzja i podrske saveznika iz cetrdesetih... i oslobodili su Hrvatsku i od JNA i od lokalnih Srba (sve sa blatom na opancima)... Uvijati se pred ovakvim objasnjenjem je isto sto i tvrditi da onaj crni dim nad Dubrovnikom potice od kamena koji gori a ne od onih zapaljenih plasticnih brodica u moru u staroj dubrovackoj luci... (ciji vlasnici traze nadoknadu stete od...Hrvatske).

Razum

pre 13 godina

Ne mogu da verujem oko čega se ljudi prepiru i oko čega polemišu.
Svako ko je ubio čoveka, a da nije bilo u samoodrani, mora biti kažnjen, bio on Srbin, Hrvat, Bošnjak, Albanac ili Amerikanac.

Igor

pre 13 godina

.... Merčep je zločinac, istina, to ni u Hrvatskoj nitko normalan ne poriče, ali vi ste imali puno više svojih srpskih "Merčepa", Arkana npr. Pa Blago Zadro je dao uhititi Merčepa zbog svojih zločina, pa su ga u gepeku vozili izvan Vukovara. Ali molim te nemoj pretjerivati... tko je pjevao, "biće mesa, biće mesa"... sjećaš se? jel' se sjetiš Borova Sela i srpskih nacionalističkih svinjarija... vraga vi niste pucali, znali ste cijelo vrijeme što se Vukovaru sprema....

Marko

pre 13 godina

Dovoljno je reci samo jedno ime pa da svi vasi argumenti o "gradu heroju" padnu u vodu. Tomislav Mercep! Zahvaljujuci tom ludjaku Vukovar je prosao kako je prosao. Preko 150 srpski civila je pobijeno u gradu za vreme njegove strahovlade, 15 regruta JNA od toga sestorica pred postom u koju su isli da se jave roditeljima!? Opkoljena kasarna, kojoj je uskracena voda, struja i hrana!? I to se sve desava dok u Vukovaru nije ispaljen ni jedan jedini metak od strane domacih Srba ili Jna. Eto, ko je hteo rat. Dragi susjedi, ostavite se mitova i legendi, koje vam je servirala medijska propagandna masinerija raznoraznih dalekovidnica i slobodnih tjednika.

Gagi

pre 13 godina

Taj nesretni Purda je sitna riba na kome su se slomila kola. Sta je sa pravim zlocincima iz Vukovara, Danijelom Rehakom i Zdravkom Komsicem. Ko njih stiti? Njima je sudjeno za ubistva civila u Vukovaru, ima brdo dokaza u tuzilastvu za ratne zlocine, na svim su spiskovima..i opet nista. Gospodin Vekaric kaze da ni jedan ratni zlocin ne sme ostati ne kaznjen, im da politika ne sme da se mesa u to, ali ocigledno je da ove ljude stiti hrvatska vlada i da ce se kola slomiti na nesrecnom Purdi.

PravnikRI

pre 13 godina

Pazi ministarke, ako ne budemo zadovoljni presudom mi ćemo ponovo aktivirati postupak?

O čemu vi gospođo ministarka, pa čak i da ovom izjavom niste upravo opalili jednu šamarčinu hr pravosuđu i vašim kolegama s kojima ste se tako lijepo zadnjih dana družili valjda i sami znate da Europska konvencija o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda strogo zabranjuje ponovno suđenje za kazneno djelo za koje bi netko već bio pravomoćno oslobođen.

Očito je sve ovo zajedno jedan veliki igrokaz za nacionaliste i s jedne i s druge strane, ali stvarno bih volio da suđenja krenu, pa da o navodnim priznanjima ishođenima u srpskim logorima dođu govoriti oni koji su batinama ishodli od ljudi.

Zašto ministarki nitko ne pita zašto je Srbija pustila Purdu ili bilo koga drugoga iz svojih logora ako je imala dokaze da su počinila kaznena djela.

nebitno

pre 13 godina

Isprvka netacnog navoda:
Neki komentatori nazivaju Ganica 'ratnim zlocinac'
ISTINE RADI, Ganic nije cak ni optuzen za ratne zlocine jer tuzilastvi BH jos uvijek nije podiglo ama bas nikakve optuzbe za slucaj 'Dobrovoljcka'
Nije li Dodik neki dan rekao da za njega ni pok. Talic koji je osudjen u Hagu, nije ratni zlocinac [jer je umro od raka prije pravosnaznosti presude]
Mislim da treba malo vise obazrivosti pri 'razbacivanju terminima'

Sarajlija

pre 13 godina

Vidim da se ovde spominje zlocinac Ejup Ganic kao neko protiv koga je obustavljen postupak. Za vasu informaciju: Ejup Ganic je i dalje predmet istrage tuzilastva za ratne zlocine BiH i slucaj je otvoren. Tuzilastvo Srbije je odustalo od zalbe pred sudom u Londonu zato sto je tuzilac Vukcevic dobio uveravanja od glavnog tuzioca za BiH, Barasanina, da se istraga i dalje sprovodi i da se prikupljaju dokazi.

ocijenite sami

pre 13 godina

Evo sta o Purdi javlja HTV iz Zagreba:
http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=101232&tx_ttnews[backPid]=38&cHash=4a625e306d

vukovarac

pre 13 godina

... taj isti Purda je čovjek s dvoje djece i živi od socijale. Njegovo puštanje je sramotno jel? A smanjivanje kazne Šljivančaninu je dobro i s ovacijama prihvaćnemo u Srbiji. Dok god ne shvatite da nije bilo tkz. "osobađanja" Vukovara '91 nema napredka uostalom pogledajte film televizije Be92 "Vukovar-poslednji rez" pa malo pogledajte to osobađanje ili "Memento" film koji prema vama prikazuje paljenje guma po Dubrovniku a ne nekakvo granatiarnje istoga ta po vama ni jedna granata nije ispaljena na taj "vekovni srpski grad"(op. po dr.Vojislavu Šešelju, također srpskom vojvodi i heroju).
"RSK" nije nikava država koju nikad niko nije priznao a ono što im se dogodilo je srašno ali nihovom krivicom, stavljanje balvana po cesti, formiranje "države", uništavanje 1384 katoličke Crkve, uništavanje imovine, i odbijanje široke autonomije planom Z-4(op.Milošević odbija zbog mogućeg prekrojavanja pitanja Kosova i Vojvodine, Mladić previše pijan da bi shvatio o čemu se radi). Čitam neki dan o pitanju JAT-a i njegovom traženju povrata 50 miliona eura od HR i svi ste uglas rekli kako je Srbija pravna nasljendnica SFRJ, kako onda da niste primnjeli u UN jer je rečeno kako SRJ nemože biti pravna nasljednica i ako jeste onda ste agresori na Hrvatsku i BiH jer ste slali "svoju" vojsku na te države a ni jedna od republika nije kretela na Srbiju. Dođite malo sebi "komšije" svak treba biti osuđen za ono što je napravio svak!! Samo mi nije jasno kako se nalazite pametni u tome da je ovo sramotan čin a vidite meni je veća sramote da dva zločina i dan danas su slobodna a jedan od njih je optužen za genocid. Hrvatska je predala Gotovinu pitam se šta bi se desilo u Srbiji kad bi ovo dvoje bilo uhapšeno vjerovatno jedan miting od SRS-a i SPC-a to vam je u prošlosti dobro išlo pa vam je vjerovatno ostala navika. Osvijestite se i počmite raditi nešto za bolje Srbije jer ste lideri na dnu regije i narod bez perspektive koje iz dana u dan političari lažu(op.lažu i nas ali sada oni koji lažu ili su lagali su u novom okruženju u kavezu) s 15 % manjom teritorijom i s još većim zahtjevima Vojvodine za veću autonomiju. Čuvajte svoju domovinu a neke granice zaboravite jer kako je krenilo neće na dobro. Purda ako je kriv treba mu se suditi ali vi niste kompententni da govorite tko je kriv a tko nije, vaše ruke nisu čiste!

Vladan

pre 13 godina

Odvjetnik Josip Muselimović je potvrdio da će Purda danas ili najkasnije sutra biti pušten i da će ga policija dopratiti do nekoga od graničnih prijelaza prema Hrvatskoj.

Eto, da se zna, kako se postupa prema zlocincima sa druge strane. Ovo je objavljeno na svim hrvatskim portalima. Sramota.

Bradic Misa

pre 13 godina

Gospodjo ministarka, najpametnije bi bilo da prestanete da dajete bilo kakve izjave i tako bar usporite srozavanje rejtinga partije kojoj pripadate. {ako je moguce jos srozati vec srozanu DS)

Jure

pre 13 godina

Uzevsi u obzi da Srbija ima batinama iznudjen iskaz Purde dok je bio u srpskom logoru u Srbiji mislim da bi bilo za Hrvatsku cak i dobro da ovu maskaradu od sudjenja napravi Srbija.
Takodjer bit ce to odlicno i za tuzbu hrvatskih logorasa protiv Srbije koja sljedi ovih dana.
Srbija sa svojim "dokazima" je vec upala u oci u slucaju Ganic kao i kod onog iz Tuzle a sa ovom najnovijom blamazom bi trebalo pokrenut neki postupak nezrele zemlje koja zloupotrebljava sudstvo i interpol. Tako dugo dok ne nauci sto je to pravi dokaz i neoborivi/pisani argument. Tisak i tracevi to sigurno nisu.

Nenad-EU

pre 13 godina

Srpski zvanicnici se igraju sa Interpolom. Raspisuju poternice a onda pregovaraju o izrucenjima. Takva neozbiljnost moze da vodi tome da se poternice iz Srbije vise nigde ne uzimaju za ozbiljno.

karte na stol

pre 13 godina

Gospođo Malović, stavimo sve karte na stol. Svi znamo da je Srbija u jako nezahvalnoj situaciji jer na jednoj strani zna što bi to značilo za nju da prizna sudjelovanje u ratu a na drugoj je osnovala sud za suđenje ratnog zločina u drugoj državi, stranim državljnima. Ok, suđeno je hrvatskim državljanima za Ovčaru i to je prošlo na obostrano zadovoljstvo ali suđenje bilo kojeg oficira JNA ili državljanina Srbije je već problematično za Srbiju. Stoga je jasno da će Srbija sve učiniti i pristati na hrvatske uvijete samo da HR povuče tužbu pred međunarodnim sudom u Hagu. No, timing je vrlo nezgodan. Naime, ova hrvatska vlada to može obećati ali u studenom (rok za odgovor)dolazi druga koja neće imati hrabrosti to učiniti zbog hrvatske javnosti. Ovi koji dolaze ni Gotovinu nisu smjeli uhapsiti nego su čekali da dođe HDZ-ova vlada koja nema hipoteku bivše države. Pojednostavit ću razumljivim nogometnim rječnikom: Prosinečki može biti trener Zvezde ali Prekazi ili neki Hrvat ne može biti trener Partizana. Bitna je percepcija javnosti a ne istina što se tiče ovih trenera.

dado

pre 13 godina

Zaista smesno !!
Znaci ako neko [u ovom slucaju Purda] ne dobije onoliko godina zatvora koliko Srbija zeli, ta Srbija ce da reaktivira poternicu i sve iznova.
Ovu ministarkinu izjavu ne razumem iako sam pravnik. Da li to znaci da Hrvatska moze isto tako da nadgleda sudjenja Srbima iz RSK a koja se obavljaju u Srbiji i ako nisu zadovoljni, mogu povuci svih onih 20.000 amnestija koje su ranije objavili i sve te Srbe ponovo staviti na poternice jer koliko god Srbija sebi daje za pravo da nadgleda sudjenja u drugim drzavama, ona to isto pravo mora omoguciti drugim kada sudi u Srbiji.
A inace, jako mi je simptomaticno i indikativno sto juce, nakon sastanka u Zagrebu, nije bilo zajednicke konferencije za stampu objavli ??

heh

pre 13 godina

Slucaj Purda bice resen ovako ili onako, pre ili kasnije. I verovatno ce biti osudjen za svoja nedela.
Nego mene zanima, da li ministarka i dalje oseca "gadjenje" sto se protiv Svetlane Raznatovic 7 godina vodi neki postupak bez epiloga? Sve mi se cini da "slucaj Ceca" nikad nece biti resen, a ministarku je izgleda proslo "gadjenje".

heh

pre 13 godina

Slucaj Purda bice resen ovako ili onako, pre ili kasnije. I verovatno ce biti osudjen za svoja nedela.
Nego mene zanima, da li ministarka i dalje oseca "gadjenje" sto se protiv Svetlane Raznatovic 7 godina vodi neki postupak bez epiloga? Sve mi se cini da "slucaj Ceca" nikad nece biti resen, a ministarku je izgleda proslo "gadjenje".

Nenad-EU

pre 13 godina

Srpski zvanicnici se igraju sa Interpolom. Raspisuju poternice a onda pregovaraju o izrucenjima. Takva neozbiljnost moze da vodi tome da se poternice iz Srbije vise nigde ne uzimaju za ozbiljno.

Jure

pre 13 godina

Uzevsi u obzi da Srbija ima batinama iznudjen iskaz Purde dok je bio u srpskom logoru u Srbiji mislim da bi bilo za Hrvatsku cak i dobro da ovu maskaradu od sudjenja napravi Srbija.
Takodjer bit ce to odlicno i za tuzbu hrvatskih logorasa protiv Srbije koja sljedi ovih dana.
Srbija sa svojim "dokazima" je vec upala u oci u slucaju Ganic kao i kod onog iz Tuzle a sa ovom najnovijom blamazom bi trebalo pokrenut neki postupak nezrele zemlje koja zloupotrebljava sudstvo i interpol. Tako dugo dok ne nauci sto je to pravi dokaz i neoborivi/pisani argument. Tisak i tracevi to sigurno nisu.

vukovarac

pre 13 godina

... taj isti Purda je čovjek s dvoje djece i živi od socijale. Njegovo puštanje je sramotno jel? A smanjivanje kazne Šljivančaninu je dobro i s ovacijama prihvaćnemo u Srbiji. Dok god ne shvatite da nije bilo tkz. "osobađanja" Vukovara '91 nema napredka uostalom pogledajte film televizije Be92 "Vukovar-poslednji rez" pa malo pogledajte to osobađanje ili "Memento" film koji prema vama prikazuje paljenje guma po Dubrovniku a ne nekakvo granatiarnje istoga ta po vama ni jedna granata nije ispaljena na taj "vekovni srpski grad"(op. po dr.Vojislavu Šešelju, također srpskom vojvodi i heroju).
"RSK" nije nikava država koju nikad niko nije priznao a ono što im se dogodilo je srašno ali nihovom krivicom, stavljanje balvana po cesti, formiranje "države", uništavanje 1384 katoličke Crkve, uništavanje imovine, i odbijanje široke autonomije planom Z-4(op.Milošević odbija zbog mogućeg prekrojavanja pitanja Kosova i Vojvodine, Mladić previše pijan da bi shvatio o čemu se radi). Čitam neki dan o pitanju JAT-a i njegovom traženju povrata 50 miliona eura od HR i svi ste uglas rekli kako je Srbija pravna nasljendnica SFRJ, kako onda da niste primnjeli u UN jer je rečeno kako SRJ nemože biti pravna nasljednica i ako jeste onda ste agresori na Hrvatsku i BiH jer ste slali "svoju" vojsku na te države a ni jedna od republika nije kretela na Srbiju. Dođite malo sebi "komšije" svak treba biti osuđen za ono što je napravio svak!! Samo mi nije jasno kako se nalazite pametni u tome da je ovo sramotan čin a vidite meni je veća sramote da dva zločina i dan danas su slobodna a jedan od njih je optužen za genocid. Hrvatska je predala Gotovinu pitam se šta bi se desilo u Srbiji kad bi ovo dvoje bilo uhapšeno vjerovatno jedan miting od SRS-a i SPC-a to vam je u prošlosti dobro išlo pa vam je vjerovatno ostala navika. Osvijestite se i počmite raditi nešto za bolje Srbije jer ste lideri na dnu regije i narod bez perspektive koje iz dana u dan političari lažu(op.lažu i nas ali sada oni koji lažu ili su lagali su u novom okruženju u kavezu) s 15 % manjom teritorijom i s još većim zahtjevima Vojvodine za veću autonomiju. Čuvajte svoju domovinu a neke granice zaboravite jer kako je krenilo neće na dobro. Purda ako je kriv treba mu se suditi ali vi niste kompententni da govorite tko je kriv a tko nije, vaše ruke nisu čiste!

Marko

pre 13 godina

Dovoljno je reci samo jedno ime pa da svi vasi argumenti o "gradu heroju" padnu u vodu. Tomislav Mercep! Zahvaljujuci tom ludjaku Vukovar je prosao kako je prosao. Preko 150 srpski civila je pobijeno u gradu za vreme njegove strahovlade, 15 regruta JNA od toga sestorica pred postom u koju su isli da se jave roditeljima!? Opkoljena kasarna, kojoj je uskracena voda, struja i hrana!? I to se sve desava dok u Vukovaru nije ispaljen ni jedan jedini metak od strane domacih Srba ili Jna. Eto, ko je hteo rat. Dragi susjedi, ostavite se mitova i legendi, koje vam je servirala medijska propagandna masinerija raznoraznih dalekovidnica i slobodnih tjednika.

dado

pre 13 godina

Zaista smesno !!
Znaci ako neko [u ovom slucaju Purda] ne dobije onoliko godina zatvora koliko Srbija zeli, ta Srbija ce da reaktivira poternicu i sve iznova.
Ovu ministarkinu izjavu ne razumem iako sam pravnik. Da li to znaci da Hrvatska moze isto tako da nadgleda sudjenja Srbima iz RSK a koja se obavljaju u Srbiji i ako nisu zadovoljni, mogu povuci svih onih 20.000 amnestija koje su ranije objavili i sve te Srbe ponovo staviti na poternice jer koliko god Srbija sebi daje za pravo da nadgleda sudjenja u drugim drzavama, ona to isto pravo mora omoguciti drugim kada sudi u Srbiji.
A inace, jako mi je simptomaticno i indikativno sto juce, nakon sastanka u Zagrebu, nije bilo zajednicke konferencije za stampu objavli ??

Vladan

pre 13 godina

Odvjetnik Josip Muselimović je potvrdio da će Purda danas ili najkasnije sutra biti pušten i da će ga policija dopratiti do nekoga od graničnih prijelaza prema Hrvatskoj.

Eto, da se zna, kako se postupa prema zlocincima sa druge strane. Ovo je objavljeno na svim hrvatskim portalima. Sramota.

PravnikRI

pre 13 godina

Pazi ministarke, ako ne budemo zadovoljni presudom mi ćemo ponovo aktivirati postupak?

O čemu vi gospođo ministarka, pa čak i da ovom izjavom niste upravo opalili jednu šamarčinu hr pravosuđu i vašim kolegama s kojima ste se tako lijepo zadnjih dana družili valjda i sami znate da Europska konvencija o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda strogo zabranjuje ponovno suđenje za kazneno djelo za koje bi netko već bio pravomoćno oslobođen.

Očito je sve ovo zajedno jedan veliki igrokaz za nacionaliste i s jedne i s druge strane, ali stvarno bih volio da suđenja krenu, pa da o navodnim priznanjima ishođenima u srpskim logorima dođu govoriti oni koji su batinama ishodli od ljudi.

Zašto ministarki nitko ne pita zašto je Srbija pustila Purdu ili bilo koga drugoga iz svojih logora ako je imala dokaze da su počinila kaznena djela.

Igor

pre 13 godina

.... Merčep je zločinac, istina, to ni u Hrvatskoj nitko normalan ne poriče, ali vi ste imali puno više svojih srpskih "Merčepa", Arkana npr. Pa Blago Zadro je dao uhititi Merčepa zbog svojih zločina, pa su ga u gepeku vozili izvan Vukovara. Ali molim te nemoj pretjerivati... tko je pjevao, "biće mesa, biće mesa"... sjećaš se? jel' se sjetiš Borova Sela i srpskih nacionalističkih svinjarija... vraga vi niste pucali, znali ste cijelo vrijeme što se Vukovaru sprema....

Sarajlija

pre 13 godina

Vidim da se ovde spominje zlocinac Ejup Ganic kao neko protiv koga je obustavljen postupak. Za vasu informaciju: Ejup Ganic je i dalje predmet istrage tuzilastva za ratne zlocine BiH i slucaj je otvoren. Tuzilastvo Srbije je odustalo od zalbe pred sudom u Londonu zato sto je tuzilac Vukcevic dobio uveravanja od glavnog tuzioca za BiH, Barasanina, da se istraga i dalje sprovodi i da se prikupljaju dokazi.

Gagi

pre 13 godina

Taj nesretni Purda je sitna riba na kome su se slomila kola. Sta je sa pravim zlocincima iz Vukovara, Danijelom Rehakom i Zdravkom Komsicem. Ko njih stiti? Njima je sudjeno za ubistva civila u Vukovaru, ima brdo dokaza u tuzilastvu za ratne zlocine, na svim su spiskovima..i opet nista. Gospodin Vekaric kaze da ni jedan ratni zlocin ne sme ostati ne kaznjen, im da politika ne sme da se mesa u to, ali ocigledno je da ove ljude stiti hrvatska vlada i da ce se kola slomiti na nesrecnom Purdi.

karte na stol

pre 13 godina

Gospođo Malović, stavimo sve karte na stol. Svi znamo da je Srbija u jako nezahvalnoj situaciji jer na jednoj strani zna što bi to značilo za nju da prizna sudjelovanje u ratu a na drugoj je osnovala sud za suđenje ratnog zločina u drugoj državi, stranim državljnima. Ok, suđeno je hrvatskim državljanima za Ovčaru i to je prošlo na obostrano zadovoljstvo ali suđenje bilo kojeg oficira JNA ili državljanina Srbije je već problematično za Srbiju. Stoga je jasno da će Srbija sve učiniti i pristati na hrvatske uvijete samo da HR povuče tužbu pred međunarodnim sudom u Hagu. No, timing je vrlo nezgodan. Naime, ova hrvatska vlada to može obećati ali u studenom (rok za odgovor)dolazi druga koja neće imati hrabrosti to učiniti zbog hrvatske javnosti. Ovi koji dolaze ni Gotovinu nisu smjeli uhapsiti nego su čekali da dođe HDZ-ova vlada koja nema hipoteku bivše države. Pojednostavit ću razumljivim nogometnim rječnikom: Prosinečki može biti trener Zvezde ali Prekazi ili neki Hrvat ne može biti trener Partizana. Bitna je percepcija javnosti a ne istina što se tiče ovih trenera.

Bradic Misa

pre 13 godina

Gospodjo ministarka, najpametnije bi bilo da prestanete da dajete bilo kakve izjave i tako bar usporite srozavanje rejtinga partije kojoj pripadate. {ako je moguce jos srozati vec srozanu DS)

nebitno

pre 13 godina

Isprvka netacnog navoda:
Neki komentatori nazivaju Ganica 'ratnim zlocinac'
ISTINE RADI, Ganic nije cak ni optuzen za ratne zlocine jer tuzilastvi BH jos uvijek nije podiglo ama bas nikakve optuzbe za slucaj 'Dobrovoljcka'
Nije li Dodik neki dan rekao da za njega ni pok. Talic koji je osudjen u Hagu, nije ratni zlocinac [jer je umro od raka prije pravosnaznosti presude]
Mislim da treba malo vise obazrivosti pri 'razbacivanju terminima'

Razum

pre 13 godina

Ne mogu da verujem oko čega se ljudi prepiru i oko čega polemišu.
Svako ko je ubio čoveka, a da nije bilo u samoodrani, mora biti kažnjen, bio on Srbin, Hrvat, Bošnjak, Albanac ili Amerikanac.

Ljuba

pre 13 godina

Ako je neciji stav da je JNA napala Hrvatsku onda treba da prizna da je to ucinjeno cetrdesetih a ne devedesetih godina proslog veka. U medjuperiodu Hrvatska je bila okupirana od te JNA i lokalnih Srba. Onda su hrvatski ponajveci bojovnici napali njene kasarne jer su se ponovo dokopali oruzja i podrske saveznika iz cetrdesetih... i oslobodili su Hrvatsku i od JNA i od lokalnih Srba (sve sa blatom na opancima)... Uvijati se pred ovakvim objasnjenjem je isto sto i tvrditi da onaj crni dim nad Dubrovnikom potice od kamena koji gori a ne od onih zapaljenih plasticnih brodica u moru u staroj dubrovackoj luci... (ciji vlasnici traze nadoknadu stete od...Hrvatske).

ocijenite sami

pre 13 godina

Evo sta o Purdi javlja HTV iz Zagreba:
http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=101232&tx_ttnews[backPid]=38&cHash=4a625e306d

karte na stol

pre 13 godina

Gospođo Malović, stavimo sve karte na stol. Svi znamo da je Srbija u jako nezahvalnoj situaciji jer na jednoj strani zna što bi to značilo za nju da prizna sudjelovanje u ratu a na drugoj je osnovala sud za suđenje ratnog zločina u drugoj državi, stranim državljnima. Ok, suđeno je hrvatskim državljanima za Ovčaru i to je prošlo na obostrano zadovoljstvo ali suđenje bilo kojeg oficira JNA ili državljanina Srbije je već problematično za Srbiju. Stoga je jasno da će Srbija sve učiniti i pristati na hrvatske uvijete samo da HR povuče tužbu pred međunarodnim sudom u Hagu. No, timing je vrlo nezgodan. Naime, ova hrvatska vlada to može obećati ali u studenom (rok za odgovor)dolazi druga koja neće imati hrabrosti to učiniti zbog hrvatske javnosti. Ovi koji dolaze ni Gotovinu nisu smjeli uhapsiti nego su čekali da dođe HDZ-ova vlada koja nema hipoteku bivše države. Pojednostavit ću razumljivim nogometnim rječnikom: Prosinečki može biti trener Zvezde ali Prekazi ili neki Hrvat ne može biti trener Partizana. Bitna je percepcija javnosti a ne istina što se tiče ovih trenera.

vukovarac

pre 13 godina

... taj isti Purda je čovjek s dvoje djece i živi od socijale. Njegovo puštanje je sramotno jel? A smanjivanje kazne Šljivančaninu je dobro i s ovacijama prihvaćnemo u Srbiji. Dok god ne shvatite da nije bilo tkz. "osobađanja" Vukovara '91 nema napredka uostalom pogledajte film televizije Be92 "Vukovar-poslednji rez" pa malo pogledajte to osobađanje ili "Memento" film koji prema vama prikazuje paljenje guma po Dubrovniku a ne nekakvo granatiarnje istoga ta po vama ni jedna granata nije ispaljena na taj "vekovni srpski grad"(op. po dr.Vojislavu Šešelju, također srpskom vojvodi i heroju).
"RSK" nije nikava država koju nikad niko nije priznao a ono što im se dogodilo je srašno ali nihovom krivicom, stavljanje balvana po cesti, formiranje "države", uništavanje 1384 katoličke Crkve, uništavanje imovine, i odbijanje široke autonomije planom Z-4(op.Milošević odbija zbog mogućeg prekrojavanja pitanja Kosova i Vojvodine, Mladić previše pijan da bi shvatio o čemu se radi). Čitam neki dan o pitanju JAT-a i njegovom traženju povrata 50 miliona eura od HR i svi ste uglas rekli kako je Srbija pravna nasljendnica SFRJ, kako onda da niste primnjeli u UN jer je rečeno kako SRJ nemože biti pravna nasljednica i ako jeste onda ste agresori na Hrvatsku i BiH jer ste slali "svoju" vojsku na te države a ni jedna od republika nije kretela na Srbiju. Dođite malo sebi "komšije" svak treba biti osuđen za ono što je napravio svak!! Samo mi nije jasno kako se nalazite pametni u tome da je ovo sramotan čin a vidite meni je veća sramote da dva zločina i dan danas su slobodna a jedan od njih je optužen za genocid. Hrvatska je predala Gotovinu pitam se šta bi se desilo u Srbiji kad bi ovo dvoje bilo uhapšeno vjerovatno jedan miting od SRS-a i SPC-a to vam je u prošlosti dobro išlo pa vam je vjerovatno ostala navika. Osvijestite se i počmite raditi nešto za bolje Srbije jer ste lideri na dnu regije i narod bez perspektive koje iz dana u dan političari lažu(op.lažu i nas ali sada oni koji lažu ili su lagali su u novom okruženju u kavezu) s 15 % manjom teritorijom i s još većim zahtjevima Vojvodine za veću autonomiju. Čuvajte svoju domovinu a neke granice zaboravite jer kako je krenilo neće na dobro. Purda ako je kriv treba mu se suditi ali vi niste kompententni da govorite tko je kriv a tko nije, vaše ruke nisu čiste!

Jure

pre 13 godina

Uzevsi u obzi da Srbija ima batinama iznudjen iskaz Purde dok je bio u srpskom logoru u Srbiji mislim da bi bilo za Hrvatsku cak i dobro da ovu maskaradu od sudjenja napravi Srbija.
Takodjer bit ce to odlicno i za tuzbu hrvatskih logorasa protiv Srbije koja sljedi ovih dana.
Srbija sa svojim "dokazima" je vec upala u oci u slucaju Ganic kao i kod onog iz Tuzle a sa ovom najnovijom blamazom bi trebalo pokrenut neki postupak nezrele zemlje koja zloupotrebljava sudstvo i interpol. Tako dugo dok ne nauci sto je to pravi dokaz i neoborivi/pisani argument. Tisak i tracevi to sigurno nisu.

Marko

pre 13 godina

Dovoljno je reci samo jedno ime pa da svi vasi argumenti o "gradu heroju" padnu u vodu. Tomislav Mercep! Zahvaljujuci tom ludjaku Vukovar je prosao kako je prosao. Preko 150 srpski civila je pobijeno u gradu za vreme njegove strahovlade, 15 regruta JNA od toga sestorica pred postom u koju su isli da se jave roditeljima!? Opkoljena kasarna, kojoj je uskracena voda, struja i hrana!? I to se sve desava dok u Vukovaru nije ispaljen ni jedan jedini metak od strane domacih Srba ili Jna. Eto, ko je hteo rat. Dragi susjedi, ostavite se mitova i legendi, koje vam je servirala medijska propagandna masinerija raznoraznih dalekovidnica i slobodnih tjednika.

Igor

pre 13 godina

.... Merčep je zločinac, istina, to ni u Hrvatskoj nitko normalan ne poriče, ali vi ste imali puno više svojih srpskih "Merčepa", Arkana npr. Pa Blago Zadro je dao uhititi Merčepa zbog svojih zločina, pa su ga u gepeku vozili izvan Vukovara. Ali molim te nemoj pretjerivati... tko je pjevao, "biće mesa, biće mesa"... sjećaš se? jel' se sjetiš Borova Sela i srpskih nacionalističkih svinjarija... vraga vi niste pucali, znali ste cijelo vrijeme što se Vukovaru sprema....

dado

pre 13 godina

Zaista smesno !!
Znaci ako neko [u ovom slucaju Purda] ne dobije onoliko godina zatvora koliko Srbija zeli, ta Srbija ce da reaktivira poternicu i sve iznova.
Ovu ministarkinu izjavu ne razumem iako sam pravnik. Da li to znaci da Hrvatska moze isto tako da nadgleda sudjenja Srbima iz RSK a koja se obavljaju u Srbiji i ako nisu zadovoljni, mogu povuci svih onih 20.000 amnestija koje su ranije objavili i sve te Srbe ponovo staviti na poternice jer koliko god Srbija sebi daje za pravo da nadgleda sudjenja u drugim drzavama, ona to isto pravo mora omoguciti drugim kada sudi u Srbiji.
A inace, jako mi je simptomaticno i indikativno sto juce, nakon sastanka u Zagrebu, nije bilo zajednicke konferencije za stampu objavli ??

heh

pre 13 godina

Slucaj Purda bice resen ovako ili onako, pre ili kasnije. I verovatno ce biti osudjen za svoja nedela.
Nego mene zanima, da li ministarka i dalje oseca "gadjenje" sto se protiv Svetlane Raznatovic 7 godina vodi neki postupak bez epiloga? Sve mi se cini da "slucaj Ceca" nikad nece biti resen, a ministarku je izgleda proslo "gadjenje".

Vladan

pre 13 godina

Odvjetnik Josip Muselimović je potvrdio da će Purda danas ili najkasnije sutra biti pušten i da će ga policija dopratiti do nekoga od graničnih prijelaza prema Hrvatskoj.

Eto, da se zna, kako se postupa prema zlocincima sa druge strane. Ovo je objavljeno na svim hrvatskim portalima. Sramota.

nebitno

pre 13 godina

Isprvka netacnog navoda:
Neki komentatori nazivaju Ganica 'ratnim zlocinac'
ISTINE RADI, Ganic nije cak ni optuzen za ratne zlocine jer tuzilastvi BH jos uvijek nije podiglo ama bas nikakve optuzbe za slucaj 'Dobrovoljcka'
Nije li Dodik neki dan rekao da za njega ni pok. Talic koji je osudjen u Hagu, nije ratni zlocinac [jer je umro od raka prije pravosnaznosti presude]
Mislim da treba malo vise obazrivosti pri 'razbacivanju terminima'

ocijenite sami

pre 13 godina

Evo sta o Purdi javlja HTV iz Zagreba:
http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=101232&tx_ttnews[backPid]=38&cHash=4a625e306d

Gagi

pre 13 godina

Taj nesretni Purda je sitna riba na kome su se slomila kola. Sta je sa pravim zlocincima iz Vukovara, Danijelom Rehakom i Zdravkom Komsicem. Ko njih stiti? Njima je sudjeno za ubistva civila u Vukovaru, ima brdo dokaza u tuzilastvu za ratne zlocine, na svim su spiskovima..i opet nista. Gospodin Vekaric kaze da ni jedan ratni zlocin ne sme ostati ne kaznjen, im da politika ne sme da se mesa u to, ali ocigledno je da ove ljude stiti hrvatska vlada i da ce se kola slomiti na nesrecnom Purdi.

Ljuba

pre 13 godina

Ako je neciji stav da je JNA napala Hrvatsku onda treba da prizna da je to ucinjeno cetrdesetih a ne devedesetih godina proslog veka. U medjuperiodu Hrvatska je bila okupirana od te JNA i lokalnih Srba. Onda su hrvatski ponajveci bojovnici napali njene kasarne jer su se ponovo dokopali oruzja i podrske saveznika iz cetrdesetih... i oslobodili su Hrvatsku i od JNA i od lokalnih Srba (sve sa blatom na opancima)... Uvijati se pred ovakvim objasnjenjem je isto sto i tvrditi da onaj crni dim nad Dubrovnikom potice od kamena koji gori a ne od onih zapaljenih plasticnih brodica u moru u staroj dubrovackoj luci... (ciji vlasnici traze nadoknadu stete od...Hrvatske).

Nenad-EU

pre 13 godina

Srpski zvanicnici se igraju sa Interpolom. Raspisuju poternice a onda pregovaraju o izrucenjima. Takva neozbiljnost moze da vodi tome da se poternice iz Srbije vise nigde ne uzimaju za ozbiljno.

PravnikRI

pre 13 godina

Pazi ministarke, ako ne budemo zadovoljni presudom mi ćemo ponovo aktivirati postupak?

O čemu vi gospođo ministarka, pa čak i da ovom izjavom niste upravo opalili jednu šamarčinu hr pravosuđu i vašim kolegama s kojima ste se tako lijepo zadnjih dana družili valjda i sami znate da Europska konvencija o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda strogo zabranjuje ponovno suđenje za kazneno djelo za koje bi netko već bio pravomoćno oslobođen.

Očito je sve ovo zajedno jedan veliki igrokaz za nacionaliste i s jedne i s druge strane, ali stvarno bih volio da suđenja krenu, pa da o navodnim priznanjima ishođenima u srpskim logorima dođu govoriti oni koji su batinama ishodli od ljudi.

Zašto ministarki nitko ne pita zašto je Srbija pustila Purdu ili bilo koga drugoga iz svojih logora ako je imala dokaze da su počinila kaznena djela.

Sarajlija

pre 13 godina

Vidim da se ovde spominje zlocinac Ejup Ganic kao neko protiv koga je obustavljen postupak. Za vasu informaciju: Ejup Ganic je i dalje predmet istrage tuzilastva za ratne zlocine BiH i slucaj je otvoren. Tuzilastvo Srbije je odustalo od zalbe pred sudom u Londonu zato sto je tuzilac Vukcevic dobio uveravanja od glavnog tuzioca za BiH, Barasanina, da se istraga i dalje sprovodi i da se prikupljaju dokazi.

Bradic Misa

pre 13 godina

Gospodjo ministarka, najpametnije bi bilo da prestanete da dajete bilo kakve izjave i tako bar usporite srozavanje rejtinga partije kojoj pripadate. {ako je moguce jos srozati vec srozanu DS)

Razum

pre 13 godina

Ne mogu da verujem oko čega se ljudi prepiru i oko čega polemišu.
Svako ko je ubio čoveka, a da nije bilo u samoodrani, mora biti kažnjen, bio on Srbin, Hrvat, Bošnjak, Albanac ili Amerikanac.