Četvrtak, 13.01.2011.

00:08

Pastor: Mađarske isprave tražene

Interesovanje za dobijanje mađarskog državljanstva u Vojvodini je veliko, kaže za B92 poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor.

Izvor: B92

Pastor: Maðarske isprave tražene IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

23 Komentari

Sortiraj po:

marko

pre 13 godina

@paor,

Slovacka i Rumunija nece dozvoliti dvojna drzavljanstva. O tome su se vec izjasnili premijere obe zemlje, a i Slovacki parlament je doneo neki zakon ili rezoluciju po tom pitanju. Realno je ocekivati da to uradi i Rumunija, jer su u proslosti imali vece probleme sa Madjarima.

Mali plavi

pre 13 godina

Odlican potez Madjarske, steta sto to nisu radili ranije.
Inace, unutar Eu uzivaju ista prava kao i bilo koji gradjanin EU, tako da nema nikakvih razlika u ostvarenju bilo kakvih prava, koja su vezana za drzavljanstvo u odnosu na druge drzavljane.

mimikrija na balu vampira

pre 13 godina

Vrh cinizma Madjarske, kada kaze, da je zakon "dobronameran", u duhu dobrosusedstva i emotivno okrenut, matice prema madjarskoj nacionalnoj manjini u okolnim drzavama, je u tome, da pod kontinuitetom svoje 1000 godisnje drzave, shvataju i okupirani deo Kraljevine Jugoslavije, danasnje Republike Srbije, deo AP Vojvodine, BACKU, od aprila 1941.g, do kraja 1944. godine, u kojoj su Hortijevi fasisti cinili nezapamcena zverstva do tada, na tom podrucju. Madjarska i taj deo svoje ruzne istorije, okupaciju Backe, kada je stanovnistvu izdavala Madjarska drzavljanstva, a kao gubitnik i u II svetskom ratu, ipak prisvaja, i onima, ciji su pretci imali to OKUPACIONO drzavljansvo, danas, s punim "pravom" daje drzavljanstvo Republike Madjarske.
Pre ce biti, da ovim zakonom, Madjarska pokazuje emotivni zal, za izgubljenim teritorijama, posle I svetskog rata, Trijanonskim sporazumom iz 1920. godine i porazom u II svetskom ratu. Tada se zahvaljujuci Rusima (komunistima) 1944. godine, vratila u predratne granice, a da nije bilo njih, danasnja Madjarska bi bila jos manja.

ps- isto se desilo i sa fasistickom ND Hrvatskom, kada je na talasu komunizma, pretrcala nekaznjena, na stranu pobednika. Ni u Hrvatskoj, ni u Madjarskoj, fasisticki rezimi iz II svetskog rata i sama ta ideja, o krvi i tlu, nikada sustinski nisu nestali.

paor

pre 13 godina

Kao prvo , pasos koji ce dobiti gradjani u Vojvodini , Rumuniji , Slovackoj , Ukrajini , itd . po osnovu utvrdjenih pravila o kojima ste vec pisali a da se ne ponavljam ,NECE imati istu "tezinu" kao i pasosi koje vec poseduju dosadasnji drzavljani Madzarske , razlikovace se po mnogo cemu a imace vaznost samo na teritoriji Republike Madzarske,a ne i na teritoriji ostalih clanica EU , tako nam je receno na sastanku koji je priredjen u mom gradu a bili i predstavnici Madzarskih kulturnih , politickih i drugih udruzenja sa teritorije Vojvodine i Madzarske Ambasade u Beogradu .

marko

pre 13 godina

Ovo samo pokazuje koliko su ljudi izgubili kompas, a posebno ovi koji predstavljaju te iste ljude. Ovi se samo bave markentigom i opsenarstvom, a ovi slepo veruju. Pa kakav je interes uzeti pasos Madjarske? Od kada je to u Madjarskoj neki Eldorado? Razumem da neko trazi pasos neke ozbiljne zemlje. Ali traziti pasos Madjarske kao put za neku svoju srece je apsolutna besmislica. Onaj kome ovde ne valja, bolje neka gleda da se obrazuje i da pali odavde, i imace izbor nekakvih ozbiljnih pasosa kroz neko vreme. Uzimanje pasosa neke susedne zemlje, je samo gubljenje vremena. Da budem iskren, moze se imati neka sitna materijalna korist, mozda cak i neko napravi neku semu za nesto ozbiljniju lovu, ali zato cim ovde drzava postane ozbiljnija, zaboravite na te seme i kombinacije.

spavajmo, sanjajmo

pre 13 godina

"Podsetimo, od 4. januara svi koji znaju mađarski jezik ili imaju pretka koji je bio Mađar mogu da predaju zahtev za državljanstvo Mađarske."
Ne znam, da li je ovo rekao gospodin Pastor, ili ove pisac vesti, ali to nije tacno!
Prvi uslov je, da je neko imao pretka, koji ne mora biti Madjar, ali da je je imao drzavljanstvo Madjarske, pre 1920. godine, a drugi nije "ili", nego je obavezno poznavanje madjarskog jezika, govor i pisanje!
To je dijametralno razlicito, od onog, sto je navedeno u vesti, jer taj i takav zakon drzave Madjarske, diskriminise sve ostale narode, ciji su preci imali drzavljanstvo Madjarske, ali iz socijalniog razloga, neobrazovanosti u poznavanju madjarskog jezika, prakticno su diskriminisani i po nacionalnom osnovu, jer je jezik, jedna od osnovnih odrednica nacije. Diskriminacija i krsenje ljudskih prava, po solijalnom i nacionalnom osnovu.
Sramota je, od Republike Madjarske, da ima ovakav zakon, a jos veca je sramota Republike Srbije i ostalih drzava, cije je danasnje teritorije, pokrivala nekadasnja Madjarska drzava (Austrougarska), da vec nisu podnele tuzbu protiv Madjarske, Evropskom sudu u Strasburu, zbog jednog ovakvog diskriminatorskog zakona Madjarske, prema gradjanima susednih drzava.
U Madjarskoj je ovaj zakon donet jos davno, ali je namerno stupio na snagu tek januara 2011. godine, kada je Madjarska preuzela predsedavanje EU.

NS

pre 13 godina

Zašto se u svim medijima plasira netačna informacija da dvojno državljanstvo mogu da dobiju samo Mađari? To jednostavno nije tačno, nigde se u zahtevu za državljanstvo ne traži izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti. Potrebno je ispuniti samo dva uslova, a to su: (1.) izvod iz matične knjige rođenih nekog od predaka koji je do 1945. godine živeo u Bačkoj ili do 1920. u Banatu, i (2.) osrednje znanje mađarskog jezika, tek onoliko koliko vam je potrebno da predate zahtev u konzulatu. Prema tome, i vojvođanski Srbi i ostali Vojvođani starosedeoci koji znaju mađarski jezik mogu da zatraže i dobiju dvojno državljanstvo, što će mnogi naši Srbi i učiniti, pogotovo oni iz Bačke. A oni koji ne znaju mađarski jezik, mogu u roku od nekoliko meseci da ga nauče i time steknu pravo na EU državljanstvo, uz pomoć Mađarske. Dakle, ne radi se tu samo o Mađarima, nego o svim građanima Vojvodine koji u njoj žive duže od nekoliko decenija...

taraba

pre 13 godina

mnogi se zavarvaju, nije u pasosu nego u znanju ako neko hoce bolji zivot na zapadu. i kako se unovcis ili prodas. famu o 3000 4000 i 6000 evra to je san. tehnicari i inzinjeri zaradjuju 1750 do 2250, doktoranti 2500 do 3500 ... iznimke ima uvek. ali nije u tome caka, nego da od jednog sata rada mozes da kupis 3 kg putera ili mesecno 2000 litara benzina.
a socijalnih slucajeva imaju i oni, pa nema smisla da imaju jos vise

Vojvodjanka

pre 13 godina

Imala sam tzv. zelenu knjizicu Madjarske na osnovu porekla (madjarsko-nemacko-srpsko), ali sa njom nisam mogla nista. I sada kad sam KONACNO dobila kanadsku iseljenicku vizu nakon vise od dve godine cekanja i mrcvarenja pre toga (bez normalnog posla u Srbiji), setise se ovo za Madjarsku.
Odoh ja ipak preko Atlantika!

milan

pre 13 godina

Živim u Novom Sadu i imam poznanike i prijatelje koji žele da dobiju mađarsko državljanstvo. Razlog nije emotivne prirode, kako g. Pastor tvrdi. Razlog je mogućnost da u drugim zemljama EU, a ne u Mađarskoj koja je ista beda kao i mi, nađu posao.Mnogi vojvođanski Srbi takođe bi, iz istog razloga, uzeli mađarsko državljanstvo.Pošto mnogi od njih imaju pretke koji su živeli u Mađarskoj i oni bi uzeli mađarsko državljanstvo oma, ali ne znajnu mađarski jezik...Mada, ako u mađarskim diplomatskim predstavništvima zanemare tu činjenicu, evo i od njih novih građana somseda.
Srbijo, majko, pokreni se!

Bacvanin

pre 13 godina

Ja sam jedan od onih, koji upravo ovih dana zavrsavam sa prikupljanjem dokumenata za sticanje dvojnog drzavljanstva sa Republikom Madjarskom.
Samo predavanje dokumenata u konzulatima u Subotici i Beogradu se zakazuje unapred, postoji vec lista za cekanje.
Za mene to nije toliko moralni cin, mada mi prija da ce me matica brojati i u svoje redove, ali ja necu postati veci Madjar od toga sto cu imati papir da sam drzavljanin Madjarske. Ako sam preziveo 90' i 99' sa svojim nacionalnim identitetom, sada mi je to tek manje vazno, ali ovo je Balkan, ovde bilo kada moze da dune nekom u glavu da bi mogli malko da ratujemo. Da je neko 88' pricao mojoj baki, kako ce izgledati 91', ne bi joj verovala. Da je neko mojoj majki 96' pricao kako ce izgledati 99', ni moja majka mu ne bi verovala, tako da ja nikom ne verujem u to kako ce izgledati 2014 u Srbiji.
Sa Madjarskim drzavljanstvom postajem drzavljanin u EU, mogu traziti posao bilo gde, a govorim 4 jezika, ne pada mi na kraj pameti da mi deca zive u bedi i izolaciji, zarad lojalnosti ka Srbiji, kojoj uzgred receno, stalno trebalo da dokazujem svoju lojalnost istoj, kao da sam drzavni neprijatelj broj 1.
Ako zagusti ovde, pakujem diplomu i familiju, pa put pod noge, ne mogu nahraniti dete od panslovenske ljubavi, Rusa ni Kineza, ni BRIK-a ni recima vatrenih retorika nasih politicara.

pozdrav iz nemacke

pre 13 godina

Bilo bi dobro kada bi B92 onima koji su dobili madjatsko drzavljanstvo i automacki postali clanovi EU,postavili pitanje ,da li se njihov zivot promenuo jer su dobili radnu dozvolu evropske unije, zaposlili se i sada zaradju,kako mnogi misle-3 hiljade eura,ili pak nisu dobili radnu dozvolu i kao i ranije nemaju ni za hleb.Sve ovo je potrebno da bi najzad narod shvatio da ako srbija udje u EU, standard gradjana nece imati nikakve veze sa tim,vec ce morati da naprave reda i svojoj zemlji pa da se tek tada nadaju i boljem standardu.

mozeee

pre 13 godina

Podrzavam u potpunosti!!
Ako drzavljanstvo Srbije traze i dobivaju Srbi iz RS i Srbi iz HR, zasto ne bi mogli Madjari iz Srbije traziti Madjarko drzavljanstvo ??

Jos sutra kada Albanija [kojoj su u dec 2010 ukinuli potrebu za vizama kao sto su uradili Srbiji dec 2009] pocne deliti drzavljanstva Albancima sa Kosova, bice pravo veselo

bojan

pre 13 godina

Nemam veze sa Madjarskom, al bi rado uzeo njihov pasos, lakse onda pobeci odavde, DA, pobeci jer ovde vise nista ne moze da se ucini za sebe ako si posten covek

Somborac

pre 13 godina

Bez ikakvog razmisljanja cu da uzmem drzavljanstvo Madjarske, otac mi je Srbin, a majka Madjarica. A ionako ce mi mnogo dobro doci, jer na zalost od Srbije nema 'leba.

southlander

pre 13 godina

“Najvažniji razlog je emotivne prirode. Ljudi žele da imaju dokaz da pripadaju madarskoj naciji." Taj dokaz su dobili na pocetku 21. veka, u vidu madjarske licne karte, samo sto je politicko pamcenje kratkog veka, i ovde i tamo. Gradjanima treba obezbediti uslove za zivot, dostojan coveku, sto podrazumeva radna mesta. To se obecava od devedesetih, bez ikakvog rezultata. Politika Madjarske desnice je na popravnom ispitu i ako nemaju keca u rukavu za resenje madjarskog pitanja, drzava ce im uskoro liciti na izbeglicki kamp.

Bacvanin

pre 13 godina

Ja sam jedan od onih, koji upravo ovih dana zavrsavam sa prikupljanjem dokumenata za sticanje dvojnog drzavljanstva sa Republikom Madjarskom.
Samo predavanje dokumenata u konzulatima u Subotici i Beogradu se zakazuje unapred, postoji vec lista za cekanje.
Za mene to nije toliko moralni cin, mada mi prija da ce me matica brojati i u svoje redove, ali ja necu postati veci Madjar od toga sto cu imati papir da sam drzavljanin Madjarske. Ako sam preziveo 90' i 99' sa svojim nacionalnim identitetom, sada mi je to tek manje vazno, ali ovo je Balkan, ovde bilo kada moze da dune nekom u glavu da bi mogli malko da ratujemo. Da je neko 88' pricao mojoj baki, kako ce izgledati 91', ne bi joj verovala. Da je neko mojoj majki 96' pricao kako ce izgledati 99', ni moja majka mu ne bi verovala, tako da ja nikom ne verujem u to kako ce izgledati 2014 u Srbiji.
Sa Madjarskim drzavljanstvom postajem drzavljanin u EU, mogu traziti posao bilo gde, a govorim 4 jezika, ne pada mi na kraj pameti da mi deca zive u bedi i izolaciji, zarad lojalnosti ka Srbiji, kojoj uzgred receno, stalno trebalo da dokazujem svoju lojalnost istoj, kao da sam drzavni neprijatelj broj 1.
Ako zagusti ovde, pakujem diplomu i familiju, pa put pod noge, ne mogu nahraniti dete od panslovenske ljubavi, Rusa ni Kineza, ni BRIK-a ni recima vatrenih retorika nasih politicara.

NS

pre 13 godina

Zašto se u svim medijima plasira netačna informacija da dvojno državljanstvo mogu da dobiju samo Mađari? To jednostavno nije tačno, nigde se u zahtevu za državljanstvo ne traži izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti. Potrebno je ispuniti samo dva uslova, a to su: (1.) izvod iz matične knjige rođenih nekog od predaka koji je do 1945. godine živeo u Bačkoj ili do 1920. u Banatu, i (2.) osrednje znanje mađarskog jezika, tek onoliko koliko vam je potrebno da predate zahtev u konzulatu. Prema tome, i vojvođanski Srbi i ostali Vojvođani starosedeoci koji znaju mađarski jezik mogu da zatraže i dobiju dvojno državljanstvo, što će mnogi naši Srbi i učiniti, pogotovo oni iz Bačke. A oni koji ne znaju mađarski jezik, mogu u roku od nekoliko meseci da ga nauče i time steknu pravo na EU državljanstvo, uz pomoć Mađarske. Dakle, ne radi se tu samo o Mađarima, nego o svim građanima Vojvodine koji u njoj žive duže od nekoliko decenija...

Somborac

pre 13 godina

Bez ikakvog razmisljanja cu da uzmem drzavljanstvo Madjarske, otac mi je Srbin, a majka Madjarica. A ionako ce mi mnogo dobro doci, jer na zalost od Srbije nema 'leba.

bojan

pre 13 godina

Nemam veze sa Madjarskom, al bi rado uzeo njihov pasos, lakse onda pobeci odavde, DA, pobeci jer ovde vise nista ne moze da se ucini za sebe ako si posten covek

Mali plavi

pre 13 godina

Odlican potez Madjarske, steta sto to nisu radili ranije.
Inace, unutar Eu uzivaju ista prava kao i bilo koji gradjanin EU, tako da nema nikakvih razlika u ostvarenju bilo kakvih prava, koja su vezana za drzavljanstvo u odnosu na druge drzavljane.

mozeee

pre 13 godina

Podrzavam u potpunosti!!
Ako drzavljanstvo Srbije traze i dobivaju Srbi iz RS i Srbi iz HR, zasto ne bi mogli Madjari iz Srbije traziti Madjarko drzavljanstvo ??

Jos sutra kada Albanija [kojoj su u dec 2010 ukinuli potrebu za vizama kao sto su uradili Srbiji dec 2009] pocne deliti drzavljanstva Albancima sa Kosova, bice pravo veselo

Vojvodjanka

pre 13 godina

Imala sam tzv. zelenu knjizicu Madjarske na osnovu porekla (madjarsko-nemacko-srpsko), ali sa njom nisam mogla nista. I sada kad sam KONACNO dobila kanadsku iseljenicku vizu nakon vise od dve godine cekanja i mrcvarenja pre toga (bez normalnog posla u Srbiji), setise se ovo za Madjarsku.
Odoh ja ipak preko Atlantika!

milan

pre 13 godina

Živim u Novom Sadu i imam poznanike i prijatelje koji žele da dobiju mađarsko državljanstvo. Razlog nije emotivne prirode, kako g. Pastor tvrdi. Razlog je mogućnost da u drugim zemljama EU, a ne u Mađarskoj koja je ista beda kao i mi, nađu posao.Mnogi vojvođanski Srbi takođe bi, iz istog razloga, uzeli mađarsko državljanstvo.Pošto mnogi od njih imaju pretke koji su živeli u Mađarskoj i oni bi uzeli mađarsko državljanstvo oma, ali ne znajnu mađarski jezik...Mada, ako u mađarskim diplomatskim predstavništvima zanemare tu činjenicu, evo i od njih novih građana somseda.
Srbijo, majko, pokreni se!

pozdrav iz nemacke

pre 13 godina

Bilo bi dobro kada bi B92 onima koji su dobili madjatsko drzavljanstvo i automacki postali clanovi EU,postavili pitanje ,da li se njihov zivot promenuo jer su dobili radnu dozvolu evropske unije, zaposlili se i sada zaradju,kako mnogi misle-3 hiljade eura,ili pak nisu dobili radnu dozvolu i kao i ranije nemaju ni za hleb.Sve ovo je potrebno da bi najzad narod shvatio da ako srbija udje u EU, standard gradjana nece imati nikakve veze sa tim,vec ce morati da naprave reda i svojoj zemlji pa da se tek tada nadaju i boljem standardu.

taraba

pre 13 godina

mnogi se zavarvaju, nije u pasosu nego u znanju ako neko hoce bolji zivot na zapadu. i kako se unovcis ili prodas. famu o 3000 4000 i 6000 evra to je san. tehnicari i inzinjeri zaradjuju 1750 do 2250, doktoranti 2500 do 3500 ... iznimke ima uvek. ali nije u tome caka, nego da od jednog sata rada mozes da kupis 3 kg putera ili mesecno 2000 litara benzina.
a socijalnih slucajeva imaju i oni, pa nema smisla da imaju jos vise

spavajmo, sanjajmo

pre 13 godina

"Podsetimo, od 4. januara svi koji znaju mađarski jezik ili imaju pretka koji je bio Mađar mogu da predaju zahtev za državljanstvo Mađarske."
Ne znam, da li je ovo rekao gospodin Pastor, ili ove pisac vesti, ali to nije tacno!
Prvi uslov je, da je neko imao pretka, koji ne mora biti Madjar, ali da je je imao drzavljanstvo Madjarske, pre 1920. godine, a drugi nije "ili", nego je obavezno poznavanje madjarskog jezika, govor i pisanje!
To je dijametralno razlicito, od onog, sto je navedeno u vesti, jer taj i takav zakon drzave Madjarske, diskriminise sve ostale narode, ciji su preci imali drzavljanstvo Madjarske, ali iz socijalniog razloga, neobrazovanosti u poznavanju madjarskog jezika, prakticno su diskriminisani i po nacionalnom osnovu, jer je jezik, jedna od osnovnih odrednica nacije. Diskriminacija i krsenje ljudskih prava, po solijalnom i nacionalnom osnovu.
Sramota je, od Republike Madjarske, da ima ovakav zakon, a jos veca je sramota Republike Srbije i ostalih drzava, cije je danasnje teritorije, pokrivala nekadasnja Madjarska drzava (Austrougarska), da vec nisu podnele tuzbu protiv Madjarske, Evropskom sudu u Strasburu, zbog jednog ovakvog diskriminatorskog zakona Madjarske, prema gradjanima susednih drzava.
U Madjarskoj je ovaj zakon donet jos davno, ali je namerno stupio na snagu tek januara 2011. godine, kada je Madjarska preuzela predsedavanje EU.

mimikrija na balu vampira

pre 13 godina

Vrh cinizma Madjarske, kada kaze, da je zakon "dobronameran", u duhu dobrosusedstva i emotivno okrenut, matice prema madjarskoj nacionalnoj manjini u okolnim drzavama, je u tome, da pod kontinuitetom svoje 1000 godisnje drzave, shvataju i okupirani deo Kraljevine Jugoslavije, danasnje Republike Srbije, deo AP Vojvodine, BACKU, od aprila 1941.g, do kraja 1944. godine, u kojoj su Hortijevi fasisti cinili nezapamcena zverstva do tada, na tom podrucju. Madjarska i taj deo svoje ruzne istorije, okupaciju Backe, kada je stanovnistvu izdavala Madjarska drzavljanstva, a kao gubitnik i u II svetskom ratu, ipak prisvaja, i onima, ciji su pretci imali to OKUPACIONO drzavljansvo, danas, s punim "pravom" daje drzavljanstvo Republike Madjarske.
Pre ce biti, da ovim zakonom, Madjarska pokazuje emotivni zal, za izgubljenim teritorijama, posle I svetskog rata, Trijanonskim sporazumom iz 1920. godine i porazom u II svetskom ratu. Tada se zahvaljujuci Rusima (komunistima) 1944. godine, vratila u predratne granice, a da nije bilo njih, danasnja Madjarska bi bila jos manja.

ps- isto se desilo i sa fasistickom ND Hrvatskom, kada je na talasu komunizma, pretrcala nekaznjena, na stranu pobednika. Ni u Hrvatskoj, ni u Madjarskoj, fasisticki rezimi iz II svetskog rata i sama ta ideja, o krvi i tlu, nikada sustinski nisu nestali.

southlander

pre 13 godina

“Najvažniji razlog je emotivne prirode. Ljudi žele da imaju dokaz da pripadaju madarskoj naciji." Taj dokaz su dobili na pocetku 21. veka, u vidu madjarske licne karte, samo sto je politicko pamcenje kratkog veka, i ovde i tamo. Gradjanima treba obezbediti uslove za zivot, dostojan coveku, sto podrazumeva radna mesta. To se obecava od devedesetih, bez ikakvog rezultata. Politika Madjarske desnice je na popravnom ispitu i ako nemaju keca u rukavu za resenje madjarskog pitanja, drzava ce im uskoro liciti na izbeglicki kamp.

marko

pre 13 godina

@paor,

Slovacka i Rumunija nece dozvoliti dvojna drzavljanstva. O tome su se vec izjasnili premijere obe zemlje, a i Slovacki parlament je doneo neki zakon ili rezoluciju po tom pitanju. Realno je ocekivati da to uradi i Rumunija, jer su u proslosti imali vece probleme sa Madjarima.

marko

pre 13 godina

Ovo samo pokazuje koliko su ljudi izgubili kompas, a posebno ovi koji predstavljaju te iste ljude. Ovi se samo bave markentigom i opsenarstvom, a ovi slepo veruju. Pa kakav je interes uzeti pasos Madjarske? Od kada je to u Madjarskoj neki Eldorado? Razumem da neko trazi pasos neke ozbiljne zemlje. Ali traziti pasos Madjarske kao put za neku svoju srece je apsolutna besmislica. Onaj kome ovde ne valja, bolje neka gleda da se obrazuje i da pali odavde, i imace izbor nekakvih ozbiljnih pasosa kroz neko vreme. Uzimanje pasosa neke susedne zemlje, je samo gubljenje vremena. Da budem iskren, moze se imati neka sitna materijalna korist, mozda cak i neko napravi neku semu za nesto ozbiljniju lovu, ali zato cim ovde drzava postane ozbiljnija, zaboravite na te seme i kombinacije.

paor

pre 13 godina

Kao prvo , pasos koji ce dobiti gradjani u Vojvodini , Rumuniji , Slovackoj , Ukrajini , itd . po osnovu utvrdjenih pravila o kojima ste vec pisali a da se ne ponavljam ,NECE imati istu "tezinu" kao i pasosi koje vec poseduju dosadasnji drzavljani Madzarske , razlikovace se po mnogo cemu a imace vaznost samo na teritoriji Republike Madzarske,a ne i na teritoriji ostalih clanica EU , tako nam je receno na sastanku koji je priredjen u mom gradu a bili i predstavnici Madzarskih kulturnih , politickih i drugih udruzenja sa teritorije Vojvodine i Madzarske Ambasade u Beogradu .

marko

pre 13 godina

Ovo samo pokazuje koliko su ljudi izgubili kompas, a posebno ovi koji predstavljaju te iste ljude. Ovi se samo bave markentigom i opsenarstvom, a ovi slepo veruju. Pa kakav je interes uzeti pasos Madjarske? Od kada je to u Madjarskoj neki Eldorado? Razumem da neko trazi pasos neke ozbiljne zemlje. Ali traziti pasos Madjarske kao put za neku svoju srece je apsolutna besmislica. Onaj kome ovde ne valja, bolje neka gleda da se obrazuje i da pali odavde, i imace izbor nekakvih ozbiljnih pasosa kroz neko vreme. Uzimanje pasosa neke susedne zemlje, je samo gubljenje vremena. Da budem iskren, moze se imati neka sitna materijalna korist, mozda cak i neko napravi neku semu za nesto ozbiljniju lovu, ali zato cim ovde drzava postane ozbiljnija, zaboravite na te seme i kombinacije.

paor

pre 13 godina

Kao prvo , pasos koji ce dobiti gradjani u Vojvodini , Rumuniji , Slovackoj , Ukrajini , itd . po osnovu utvrdjenih pravila o kojima ste vec pisali a da se ne ponavljam ,NECE imati istu "tezinu" kao i pasosi koje vec poseduju dosadasnji drzavljani Madzarske , razlikovace se po mnogo cemu a imace vaznost samo na teritoriji Republike Madzarske,a ne i na teritoriji ostalih clanica EU , tako nam je receno na sastanku koji je priredjen u mom gradu a bili i predstavnici Madzarskih kulturnih , politickih i drugih udruzenja sa teritorije Vojvodine i Madzarske Ambasade u Beogradu .

marko

pre 13 godina

@paor,

Slovacka i Rumunija nece dozvoliti dvojna drzavljanstva. O tome su se vec izjasnili premijere obe zemlje, a i Slovacki parlament je doneo neki zakon ili rezoluciju po tom pitanju. Realno je ocekivati da to uradi i Rumunija, jer su u proslosti imali vece probleme sa Madjarima.

spavajmo, sanjajmo

pre 13 godina

"Podsetimo, od 4. januara svi koji znaju mađarski jezik ili imaju pretka koji je bio Mađar mogu da predaju zahtev za državljanstvo Mađarske."
Ne znam, da li je ovo rekao gospodin Pastor, ili ove pisac vesti, ali to nije tacno!
Prvi uslov je, da je neko imao pretka, koji ne mora biti Madjar, ali da je je imao drzavljanstvo Madjarske, pre 1920. godine, a drugi nije "ili", nego je obavezno poznavanje madjarskog jezika, govor i pisanje!
To je dijametralno razlicito, od onog, sto je navedeno u vesti, jer taj i takav zakon drzave Madjarske, diskriminise sve ostale narode, ciji su preci imali drzavljanstvo Madjarske, ali iz socijalniog razloga, neobrazovanosti u poznavanju madjarskog jezika, prakticno su diskriminisani i po nacionalnom osnovu, jer je jezik, jedna od osnovnih odrednica nacije. Diskriminacija i krsenje ljudskih prava, po solijalnom i nacionalnom osnovu.
Sramota je, od Republike Madjarske, da ima ovakav zakon, a jos veca je sramota Republike Srbije i ostalih drzava, cije je danasnje teritorije, pokrivala nekadasnja Madjarska drzava (Austrougarska), da vec nisu podnele tuzbu protiv Madjarske, Evropskom sudu u Strasburu, zbog jednog ovakvog diskriminatorskog zakona Madjarske, prema gradjanima susednih drzava.
U Madjarskoj je ovaj zakon donet jos davno, ali je namerno stupio na snagu tek januara 2011. godine, kada je Madjarska preuzela predsedavanje EU.

mimikrija na balu vampira

pre 13 godina

Vrh cinizma Madjarske, kada kaze, da je zakon "dobronameran", u duhu dobrosusedstva i emotivno okrenut, matice prema madjarskoj nacionalnoj manjini u okolnim drzavama, je u tome, da pod kontinuitetom svoje 1000 godisnje drzave, shvataju i okupirani deo Kraljevine Jugoslavije, danasnje Republike Srbije, deo AP Vojvodine, BACKU, od aprila 1941.g, do kraja 1944. godine, u kojoj su Hortijevi fasisti cinili nezapamcena zverstva do tada, na tom podrucju. Madjarska i taj deo svoje ruzne istorije, okupaciju Backe, kada je stanovnistvu izdavala Madjarska drzavljanstva, a kao gubitnik i u II svetskom ratu, ipak prisvaja, i onima, ciji su pretci imali to OKUPACIONO drzavljansvo, danas, s punim "pravom" daje drzavljanstvo Republike Madjarske.
Pre ce biti, da ovim zakonom, Madjarska pokazuje emotivni zal, za izgubljenim teritorijama, posle I svetskog rata, Trijanonskim sporazumom iz 1920. godine i porazom u II svetskom ratu. Tada se zahvaljujuci Rusima (komunistima) 1944. godine, vratila u predratne granice, a da nije bilo njih, danasnja Madjarska bi bila jos manja.

ps- isto se desilo i sa fasistickom ND Hrvatskom, kada je na talasu komunizma, pretrcala nekaznjena, na stranu pobednika. Ni u Hrvatskoj, ni u Madjarskoj, fasisticki rezimi iz II svetskog rata i sama ta ideja, o krvi i tlu, nikada sustinski nisu nestali.

southlander

pre 13 godina

“Najvažniji razlog je emotivne prirode. Ljudi žele da imaju dokaz da pripadaju madarskoj naciji." Taj dokaz su dobili na pocetku 21. veka, u vidu madjarske licne karte, samo sto je politicko pamcenje kratkog veka, i ovde i tamo. Gradjanima treba obezbediti uslove za zivot, dostojan coveku, sto podrazumeva radna mesta. To se obecava od devedesetih, bez ikakvog rezultata. Politika Madjarske desnice je na popravnom ispitu i ako nemaju keca u rukavu za resenje madjarskog pitanja, drzava ce im uskoro liciti na izbeglicki kamp.

pozdrav iz nemacke

pre 13 godina

Bilo bi dobro kada bi B92 onima koji su dobili madjatsko drzavljanstvo i automacki postali clanovi EU,postavili pitanje ,da li se njihov zivot promenuo jer su dobili radnu dozvolu evropske unije, zaposlili se i sada zaradju,kako mnogi misle-3 hiljade eura,ili pak nisu dobili radnu dozvolu i kao i ranije nemaju ni za hleb.Sve ovo je potrebno da bi najzad narod shvatio da ako srbija udje u EU, standard gradjana nece imati nikakve veze sa tim,vec ce morati da naprave reda i svojoj zemlji pa da se tek tada nadaju i boljem standardu.

Bacvanin

pre 13 godina

Ja sam jedan od onih, koji upravo ovih dana zavrsavam sa prikupljanjem dokumenata za sticanje dvojnog drzavljanstva sa Republikom Madjarskom.
Samo predavanje dokumenata u konzulatima u Subotici i Beogradu se zakazuje unapred, postoji vec lista za cekanje.
Za mene to nije toliko moralni cin, mada mi prija da ce me matica brojati i u svoje redove, ali ja necu postati veci Madjar od toga sto cu imati papir da sam drzavljanin Madjarske. Ako sam preziveo 90' i 99' sa svojim nacionalnim identitetom, sada mi je to tek manje vazno, ali ovo je Balkan, ovde bilo kada moze da dune nekom u glavu da bi mogli malko da ratujemo. Da je neko 88' pricao mojoj baki, kako ce izgledati 91', ne bi joj verovala. Da je neko mojoj majki 96' pricao kako ce izgledati 99', ni moja majka mu ne bi verovala, tako da ja nikom ne verujem u to kako ce izgledati 2014 u Srbiji.
Sa Madjarskim drzavljanstvom postajem drzavljanin u EU, mogu traziti posao bilo gde, a govorim 4 jezika, ne pada mi na kraj pameti da mi deca zive u bedi i izolaciji, zarad lojalnosti ka Srbiji, kojoj uzgred receno, stalno trebalo da dokazujem svoju lojalnost istoj, kao da sam drzavni neprijatelj broj 1.
Ako zagusti ovde, pakujem diplomu i familiju, pa put pod noge, ne mogu nahraniti dete od panslovenske ljubavi, Rusa ni Kineza, ni BRIK-a ni recima vatrenih retorika nasih politicara.

Somborac

pre 13 godina

Bez ikakvog razmisljanja cu da uzmem drzavljanstvo Madjarske, otac mi je Srbin, a majka Madjarica. A ionako ce mi mnogo dobro doci, jer na zalost od Srbije nema 'leba.

bojan

pre 13 godina

Nemam veze sa Madjarskom, al bi rado uzeo njihov pasos, lakse onda pobeci odavde, DA, pobeci jer ovde vise nista ne moze da se ucini za sebe ako si posten covek

taraba

pre 13 godina

mnogi se zavarvaju, nije u pasosu nego u znanju ako neko hoce bolji zivot na zapadu. i kako se unovcis ili prodas. famu o 3000 4000 i 6000 evra to je san. tehnicari i inzinjeri zaradjuju 1750 do 2250, doktoranti 2500 do 3500 ... iznimke ima uvek. ali nije u tome caka, nego da od jednog sata rada mozes da kupis 3 kg putera ili mesecno 2000 litara benzina.
a socijalnih slucajeva imaju i oni, pa nema smisla da imaju jos vise

NS

pre 13 godina

Zašto se u svim medijima plasira netačna informacija da dvojno državljanstvo mogu da dobiju samo Mađari? To jednostavno nije tačno, nigde se u zahtevu za državljanstvo ne traži izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti. Potrebno je ispuniti samo dva uslova, a to su: (1.) izvod iz matične knjige rođenih nekog od predaka koji je do 1945. godine živeo u Bačkoj ili do 1920. u Banatu, i (2.) osrednje znanje mađarskog jezika, tek onoliko koliko vam je potrebno da predate zahtev u konzulatu. Prema tome, i vojvođanski Srbi i ostali Vojvođani starosedeoci koji znaju mađarski jezik mogu da zatraže i dobiju dvojno državljanstvo, što će mnogi naši Srbi i učiniti, pogotovo oni iz Bačke. A oni koji ne znaju mađarski jezik, mogu u roku od nekoliko meseci da ga nauče i time steknu pravo na EU državljanstvo, uz pomoć Mađarske. Dakle, ne radi se tu samo o Mađarima, nego o svim građanima Vojvodine koji u njoj žive duže od nekoliko decenija...

milan

pre 13 godina

Živim u Novom Sadu i imam poznanike i prijatelje koji žele da dobiju mađarsko državljanstvo. Razlog nije emotivne prirode, kako g. Pastor tvrdi. Razlog je mogućnost da u drugim zemljama EU, a ne u Mađarskoj koja je ista beda kao i mi, nađu posao.Mnogi vojvođanski Srbi takođe bi, iz istog razloga, uzeli mađarsko državljanstvo.Pošto mnogi od njih imaju pretke koji su živeli u Mađarskoj i oni bi uzeli mađarsko državljanstvo oma, ali ne znajnu mađarski jezik...Mada, ako u mađarskim diplomatskim predstavništvima zanemare tu činjenicu, evo i od njih novih građana somseda.
Srbijo, majko, pokreni se!

mozeee

pre 13 godina

Podrzavam u potpunosti!!
Ako drzavljanstvo Srbije traze i dobivaju Srbi iz RS i Srbi iz HR, zasto ne bi mogli Madjari iz Srbije traziti Madjarko drzavljanstvo ??

Jos sutra kada Albanija [kojoj su u dec 2010 ukinuli potrebu za vizama kao sto su uradili Srbiji dec 2009] pocne deliti drzavljanstva Albancima sa Kosova, bice pravo veselo

Vojvodjanka

pre 13 godina

Imala sam tzv. zelenu knjizicu Madjarske na osnovu porekla (madjarsko-nemacko-srpsko), ali sa njom nisam mogla nista. I sada kad sam KONACNO dobila kanadsku iseljenicku vizu nakon vise od dve godine cekanja i mrcvarenja pre toga (bez normalnog posla u Srbiji), setise se ovo za Madjarsku.
Odoh ja ipak preko Atlantika!

Mali plavi

pre 13 godina

Odlican potez Madjarske, steta sto to nisu radili ranije.
Inace, unutar Eu uzivaju ista prava kao i bilo koji gradjanin EU, tako da nema nikakvih razlika u ostvarenju bilo kakvih prava, koja su vezana za drzavljanstvo u odnosu na druge drzavljane.