Zanimljivosti

Sreda, 08.12.2010.

17:18

Letnje vs. zimske gume

Izvor: B92

Letnje vs. zimske gume IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

Laki (je malo nervozan)

pre 12 godina

Ja stvarno ne vidim razlog ovolikoj diskusiji!? Pa zar je sam naslov ove teme napisan mozda na arapskom jeziku? Letnja ili zimska guma? Svaki iole normalan vozac ce gledati da u svakom mogucem trenutku ima dobar grip, prema tome: ako je u boljoj finansijskoj situaciji, imace leti LETNJE gume, a zimi ZIMSKE! A ako je u manje boljoj situaciji, imace univerzalne! I mala sugestija, zasto samo diskutujete o letnjoj gumi u mogucim zimskim uslovima, dotaknite se i teme da je isto tako i zimska guma opasna i u letnjim uslovima!

gumator

pre 13 godina

@ sneg..breg
za izjavu kao sto je tvoja na zapadu bi ti oduzeli dozvolu.
covece,stvarno ne znas materiju i preporucujem ti da onaj roza papir bacis u djubre.takve gluposti jos nisam procitao.a najgore je to sto si ti u svoju tvrdnju ubedjen

Miki

pre 13 godina

Vozim 4x4 Nissana( nikako ove fensi bembare) i do prosle godine sam imao all season Dunlop
Dobre su za leto ali su ocajne zimi i po blatu.Stavio sam sve 4 zimske i pereporodio se.Tako da glasam za zimske ,ko sebi moze i mora da priusti.
Ranije sam vozio razne automobile sa letnjim gumama i zimi i cini mi se da su bile drugacije nego ove danas.Mogle su i te kako da se koriste i po snegu i ledu,tako da mislim da je cela prica smisljena da bi proizvodjaci uvecali profit.
Inace avioni, posto nemaju pogon direktno na tockove imaju gume koje najvise lice na gume za kisu na F1

Pada sneg, al' nije pokrio breg

pre 13 godina

Promoteri proizvođača, uvoznika i distributera zimskih guma dojadiše i Bogu i ljudima sa pričom kako se letnja guma stvrdne na temperaturama nižim od +7 C, tako da postaje nebezbedna za vožnju, čak i po suvom kolovozu. Ako je ovo tačno, onda važi i obrnuto - da zimska guma gubi svojstva neophodna za bezbednu vožnju na temperaturama višim od +7 C. Dakle, trebalo bi imati dva kompleta točkova, letnje i zimske, i što češće ih menjati, nekada možda i dva puta dnevno. Nažalost, niti je to tehnički izvodljivo, niti preporučljivo sa stanovišta mehanike. Dakle, ko je montirao 4 zimske gume, odlično! Ko nije, neka se uzdrži od vožnje po snegom prekrivenom kolovozu. Za obe kategorije, naravno, važi preporuka da se uzdrže od vožnje po ledu. Nažalost, većina vozača danas loše vozi, a loše su ih naučili i u auto-školama. Osim toga, bez obzira koliko bila izražena netalentovanost za vožnju, do sada nije bilo slučajeva da je neko trajno sprečen da vozi, time što mu je instruktor na polovini obuke ili komisija na pologanju zabranila da polaže i dobije dozvolu da vozi. Lično, ne plašim se niti snega niti leda, ali sam veoma, veoma oprezan, što je pojam koji većina današnjih vozača, jednostavno, ne razume. Zato, džaba sav zimskogumaški marketing, kad nedostaje elementarna mudrost i opreznost u vožnji. Ja sam učio da vozim u "Crvenom signalu" na fići, u zimskim uslovima. Na ulicama je, polovinu vremena trajanja moje obuke, bilo i snega i leda. Fića je bio opremljen, napred dijagonalnim gumama, a pozadi nekim starim domaćim kramponkama. Uz dobrog instruktora, nisam niti jednom opasno proklizao, niti koga ugrozio. A naučio sam i kako se vozi nizbrdo po zaleđenoj ulici. Sada to ne može ni da se pokuša, jer nema ni jedne prazne ulice, bez parkiranih vozila.

Zare

pre 13 godina

Potpuno se slažem sa svime što je vezano za prednosti zimskih guma. U skladu sa novim propisima i ja sam kupio 4 zimske gume Barum Polaris 2 po ceni od 13500 dinara. Ipak mislim da je za mnoge vozače ovo preveliki izdatak. Zbog toga bih napravio modifikaciju propisa po kojoj bi zimske gume bile obavezne samo 3 meseca decembar, januar i februar. Ostalih meseci bi gume bile obavezne samo ako vremenski uslovi to zahtevaju, kao što su lanci obavezni samo ako ima snega na putu. Na ovaj način bi se omogućilo svima koji to žele da svoje aute parkiraju i 1/4 godine ne voze. Čak bi moglo da se predvidi da ukoliko u tom periodu, recimo, moraju da registruju svoje vozilo, do tehničkog pregleda mogu da dodju sa LETNJIM gumama ali brzinom do 40 km/h i sa upaljena sva 4 žmigavca. Sve ovo bi bilo savršeno uskladjivanje propisa sa životom i materijalnim stanjem gradjana. Oni koji to finansijski ne mogu da podnesu mogu da izaberu da svoje vozilo ne voze u ovom periodu (3 meseca je optimalno), ali i svih ostalih perioda kada to vremenski uslovi ne dozvoljavaju. Država ne može da očekuje da neko čiji je automobil vrednosti 1000€ ili manje uloži tako velike novce u gume a oni koji žele da uopšte voze vrlo jeftino vozilo moraju da računaju da će ga ipak držati i parkiranog odredjeno vreme.

gumator

pre 13 godina

sav normalan svet montira zimske gume,samo mi srbi diskutujemo o tome!a najveca glupost je 2 zimske na pogonske tockove.da se razumemo,zimske gume su ne samo da nam auto krene,nego ,i,da nam se auto ne kliza po putu sa 2letnje i dve zimske gume i tako ugrozavamo i sebe i druge.nije stvar samo u profilu nego i u mesavini gume.te gume najbolje funkcionisu ispod 5c+,upravo obrnuto od letnje koja se lepi na asfaltu kada su vrucine.comprende?

cinoeye

pre 13 godina

Zimske gume zimi, a za prolece, leto, jesen su gume za sve sezone. To je najbolje za nase podneblje!
TZV letnje gume su iskljucivo za sportska vozila, jako su meke, lose po kisi, a na 10C postaju pretvrde i opasne, bez opzira na saru.
Zimske gume se mogu voziti leti, ali se premeke na visokom temperaturama i brzo se izlizu!

SU

pre 13 godina

Prošle godine sam svoj punoletan auto zamenio 9 godina starom Astrom G, sa skoro novim Michelin Energy-saver gumama i na prvom snegu proleteo raskrnicu pri brzini od 30 kmh. Te letnje gume su neupotrebljive po snegu. Kupio dve Tigar wintere i prepodio se. Lepo kreće, lepo koči, dok se nisam okrenuo u jednoj krivini, isto u gradu... Pošto me je Bog spasao dva puta, pomislih da treći put neće. I stavim još dve Tigar Wintere i pozadi. Odgovorno tvrdim da ko god pljuje po zimskim gumama, na svoj auto ih nikada nije ni stavio. Ne kažem da svima treba, ali ko vozi po snegu, bolje da se ne pravi pametan, manje će ga koštati...

Srbija-All-Season

pre 13 godina

Godinama koristim zimske gume, za njih sam. Ali, istakao bih da je razlika najveca ako skinete staru letnju i stavite novu zimsku. Razlika dobre zimske i dobre letnje je vredna samo ako auto vredi bar nekoliko hiljada eura, i tada, naravno, sve cetiri zimske! Terati nekoga da na auto od 500 evra stavi zimske gume samo da bi u toku zime odvezao auto do susedne ulice na tehnicki pregled kada je dan lep - nema nikakvog smisla. Iako svi sve kritikuju, ja bih rekao da su nasi putari razmazili vozace, sasvim sam zadovoljan njihovim rezultatima - nemojte ocekivati da vam u prvim satima mecave rasciste put do asfalta. U ocekivanju mecave nemojte voziti ako imate samo letnje gume i to je to. Za siromasnu Srbiju su all-seasons gume sasvim OK i mediji bi na tu stranu trebalo da okrenu edukaciju. All-seasons su u stvari letnje gume sa povecanim profilom i cak malim kramponima sa strane - zimi losije od zimskih, naravno, ali zadovoljavaju, cak i zakonski. Leti se ponasaju kao letnje.
Na nekada davno novom autu sam dobio michelin all-seasons, tada mi nije ni palo na pamet da kupim zimske - kao posle sa letnjim tigrovkama.

John Doe

pre 13 godina

Ko god ovde piše bilo šta protiv zimskih guma, znači da na svoje vozilo u životu iste nije stavio. Jer nije u pitanju nijansa, već ogromna razlika.

paja

pre 13 godina

Najveću korist od zimskih guma imaju, naravno, proizvođači guma.
Nemojte mi reći da je uz svu svetsku nauku i tehnologiju nemoguće napraviti dobru gumu za sva godišnja doba. Ali ovako je gumarima mnogo bolje, jer se kupuje duplo više.
Usput, da li avioni imaju zimske i letnje gume?

misko sfo

pre 13 godina

postoji i ono sto se zove guma za sve sezone tj all season koje uglavnom dolaze sa oznakom m+s za blato i sneg (mud + snow) koja nudi zadovoljavajuce performanse za prosecnog vozaca u svim godisnjim dobima, uslovima i temperaturama, bez potrebe da se kupuju dve garniture guma...

vlada

pre 13 godina

prosle godine na onom snegu, ja sa vec tri sezone starim vinterama (3 zime i 2 leta) na daewoo nubiri krecem uzbrdo uz svoju ulicu bez problema, mislim ima proklizavanja ali ukljucim reduktor u levoj nozi na kvacilu i ocas posla izadjem uz moju ulicu... a drugaricin auto mercedes glk 320cdi 4matic sa letnjim celeston gomama, nema bogu da krenem ni po ravnom, uz moju ulicu nije bilo teoretske sanse da krene ni pored sve te elektronike difrencijala i reduktora...

a suzuki samuraj i lada niva su bog za zimu, sa zimskim gumama naravno, nema kuda ne mogu da prodju...

vampirbg

pre 13 godina

U uslovima koji su prikazani, oba automobila bi dobila kaznu posto su potrebni lanci... Slazem se ja da su zimske gume bolje zimi (vec godinama menjam letnje i zimske), ali su preterali sa ovim testovima...

RT4WD

pre 13 godina

Imam 4x4 vozilo. Permanentni AWD, kad proklizaju prednji, visko kopca ukljucuje zadnje tockove. Ima cak i posebnu brzinu koja ukljucuje blokadu ( nije Subaru ali jeste japanac, matori al' najbolji ) Sve u svemu, savrseno. Sa letnjim gumama ( skoro nove, odlicna sara ), sam se prosle zime tako zaglavio da ne mogu da vam opisem. A nije neka uzbrdica. Vrte svi tockovi ali dzabe!!! Klizanje na mostu pri kocenju na 40 km/h mi je uzelo pola zivota!!! Kupio sam sve 4 zimske gume, jeftine jer ne znam ni sam kako sam ih uopste i priustio ali... Jednostavno MORA !!! Ko god moze neka ne razmislja. I zbog sebe i zbog drugih. Najmanje zbog zakona!

RT4WD

pre 13 godina

Imam 4x4 vozilo. Permanentni AWD, kad proklizaju prednji, visko kopca ukljucuje zadnje tockove. Ima cak i posebnu brzinu koja ukljucuje blokadu ( nije Subaru ali jeste japanac, matori al' najbolji ) Sve u svemu, savrseno. Sa letnjim gumama ( skoro nove, odlicna sara ), sam se prosle zime tako zaglavio da ne mogu da vam opisem. A nije neka uzbrdica. Vrte svi tockovi ali dzabe!!! Klizanje na mostu pri kocenju na 40 km/h mi je uzelo pola zivota!!! Kupio sam sve 4 zimske gume, jeftine jer ne znam ni sam kako sam ih uopste i priustio ali... Jednostavno MORA !!! Ko god moze neka ne razmislja. I zbog sebe i zbog drugih. Najmanje zbog zakona!

paja

pre 13 godina

Najveću korist od zimskih guma imaju, naravno, proizvođači guma.
Nemojte mi reći da je uz svu svetsku nauku i tehnologiju nemoguće napraviti dobru gumu za sva godišnja doba. Ali ovako je gumarima mnogo bolje, jer se kupuje duplo više.
Usput, da li avioni imaju zimske i letnje gume?

misko sfo

pre 13 godina

postoji i ono sto se zove guma za sve sezone tj all season koje uglavnom dolaze sa oznakom m+s za blato i sneg (mud + snow) koja nudi zadovoljavajuce performanse za prosecnog vozaca u svim godisnjim dobima, uslovima i temperaturama, bez potrebe da se kupuju dve garniture guma...

SU

pre 13 godina

Prošle godine sam svoj punoletan auto zamenio 9 godina starom Astrom G, sa skoro novim Michelin Energy-saver gumama i na prvom snegu proleteo raskrnicu pri brzini od 30 kmh. Te letnje gume su neupotrebljive po snegu. Kupio dve Tigar wintere i prepodio se. Lepo kreće, lepo koči, dok se nisam okrenuo u jednoj krivini, isto u gradu... Pošto me je Bog spasao dva puta, pomislih da treći put neće. I stavim još dve Tigar Wintere i pozadi. Odgovorno tvrdim da ko god pljuje po zimskim gumama, na svoj auto ih nikada nije ni stavio. Ne kažem da svima treba, ali ko vozi po snegu, bolje da se ne pravi pametan, manje će ga koštati...

John Doe

pre 13 godina

Ko god ovde piše bilo šta protiv zimskih guma, znači da na svoje vozilo u životu iste nije stavio. Jer nije u pitanju nijansa, već ogromna razlika.

vampirbg

pre 13 godina

U uslovima koji su prikazani, oba automobila bi dobila kaznu posto su potrebni lanci... Slazem se ja da su zimske gume bolje zimi (vec godinama menjam letnje i zimske), ali su preterali sa ovim testovima...

Pada sneg, al' nije pokrio breg

pre 13 godina

Promoteri proizvođača, uvoznika i distributera zimskih guma dojadiše i Bogu i ljudima sa pričom kako se letnja guma stvrdne na temperaturama nižim od +7 C, tako da postaje nebezbedna za vožnju, čak i po suvom kolovozu. Ako je ovo tačno, onda važi i obrnuto - da zimska guma gubi svojstva neophodna za bezbednu vožnju na temperaturama višim od +7 C. Dakle, trebalo bi imati dva kompleta točkova, letnje i zimske, i što češće ih menjati, nekada možda i dva puta dnevno. Nažalost, niti je to tehnički izvodljivo, niti preporučljivo sa stanovišta mehanike. Dakle, ko je montirao 4 zimske gume, odlično! Ko nije, neka se uzdrži od vožnje po snegom prekrivenom kolovozu. Za obe kategorije, naravno, važi preporuka da se uzdrže od vožnje po ledu. Nažalost, većina vozača danas loše vozi, a loše su ih naučili i u auto-školama. Osim toga, bez obzira koliko bila izražena netalentovanost za vožnju, do sada nije bilo slučajeva da je neko trajno sprečen da vozi, time što mu je instruktor na polovini obuke ili komisija na pologanju zabranila da polaže i dobije dozvolu da vozi. Lično, ne plašim se niti snega niti leda, ali sam veoma, veoma oprezan, što je pojam koji većina današnjih vozača, jednostavno, ne razume. Zato, džaba sav zimskogumaški marketing, kad nedostaje elementarna mudrost i opreznost u vožnji. Ja sam učio da vozim u "Crvenom signalu" na fići, u zimskim uslovima. Na ulicama je, polovinu vremena trajanja moje obuke, bilo i snega i leda. Fića je bio opremljen, napred dijagonalnim gumama, a pozadi nekim starim domaćim kramponkama. Uz dobrog instruktora, nisam niti jednom opasno proklizao, niti koga ugrozio. A naučio sam i kako se vozi nizbrdo po zaleđenoj ulici. Sada to ne može ni da se pokuša, jer nema ni jedne prazne ulice, bez parkiranih vozila.

vlada

pre 13 godina

prosle godine na onom snegu, ja sa vec tri sezone starim vinterama (3 zime i 2 leta) na daewoo nubiri krecem uzbrdo uz svoju ulicu bez problema, mislim ima proklizavanja ali ukljucim reduktor u levoj nozi na kvacilu i ocas posla izadjem uz moju ulicu... a drugaricin auto mercedes glk 320cdi 4matic sa letnjim celeston gomama, nema bogu da krenem ni po ravnom, uz moju ulicu nije bilo teoretske sanse da krene ni pored sve te elektronike difrencijala i reduktora...

a suzuki samuraj i lada niva su bog za zimu, sa zimskim gumama naravno, nema kuda ne mogu da prodju...

gumator

pre 13 godina

sav normalan svet montira zimske gume,samo mi srbi diskutujemo o tome!a najveca glupost je 2 zimske na pogonske tockove.da se razumemo,zimske gume su ne samo da nam auto krene,nego ,i,da nam se auto ne kliza po putu sa 2letnje i dve zimske gume i tako ugrozavamo i sebe i druge.nije stvar samo u profilu nego i u mesavini gume.te gume najbolje funkcionisu ispod 5c+,upravo obrnuto od letnje koja se lepi na asfaltu kada su vrucine.comprende?

Zare

pre 13 godina

Potpuno se slažem sa svime što je vezano za prednosti zimskih guma. U skladu sa novim propisima i ja sam kupio 4 zimske gume Barum Polaris 2 po ceni od 13500 dinara. Ipak mislim da je za mnoge vozače ovo preveliki izdatak. Zbog toga bih napravio modifikaciju propisa po kojoj bi zimske gume bile obavezne samo 3 meseca decembar, januar i februar. Ostalih meseci bi gume bile obavezne samo ako vremenski uslovi to zahtevaju, kao što su lanci obavezni samo ako ima snega na putu. Na ovaj način bi se omogućilo svima koji to žele da svoje aute parkiraju i 1/4 godine ne voze. Čak bi moglo da se predvidi da ukoliko u tom periodu, recimo, moraju da registruju svoje vozilo, do tehničkog pregleda mogu da dodju sa LETNJIM gumama ali brzinom do 40 km/h i sa upaljena sva 4 žmigavca. Sve ovo bi bilo savršeno uskladjivanje propisa sa životom i materijalnim stanjem gradjana. Oni koji to finansijski ne mogu da podnesu mogu da izaberu da svoje vozilo ne voze u ovom periodu (3 meseca je optimalno), ali i svih ostalih perioda kada to vremenski uslovi ne dozvoljavaju. Država ne može da očekuje da neko čiji je automobil vrednosti 1000€ ili manje uloži tako velike novce u gume a oni koji žele da uopšte voze vrlo jeftino vozilo moraju da računaju da će ga ipak držati i parkiranog odredjeno vreme.

Srbija-All-Season

pre 13 godina

Godinama koristim zimske gume, za njih sam. Ali, istakao bih da je razlika najveca ako skinete staru letnju i stavite novu zimsku. Razlika dobre zimske i dobre letnje je vredna samo ako auto vredi bar nekoliko hiljada eura, i tada, naravno, sve cetiri zimske! Terati nekoga da na auto od 500 evra stavi zimske gume samo da bi u toku zime odvezao auto do susedne ulice na tehnicki pregled kada je dan lep - nema nikakvog smisla. Iako svi sve kritikuju, ja bih rekao da su nasi putari razmazili vozace, sasvim sam zadovoljan njihovim rezultatima - nemojte ocekivati da vam u prvim satima mecave rasciste put do asfalta. U ocekivanju mecave nemojte voziti ako imate samo letnje gume i to je to. Za siromasnu Srbiju su all-seasons gume sasvim OK i mediji bi na tu stranu trebalo da okrenu edukaciju. All-seasons su u stvari letnje gume sa povecanim profilom i cak malim kramponima sa strane - zimi losije od zimskih, naravno, ali zadovoljavaju, cak i zakonski. Leti se ponasaju kao letnje.
Na nekada davno novom autu sam dobio michelin all-seasons, tada mi nije ni palo na pamet da kupim zimske - kao posle sa letnjim tigrovkama.

Miki

pre 13 godina

Vozim 4x4 Nissana( nikako ove fensi bembare) i do prosle godine sam imao all season Dunlop
Dobre su za leto ali su ocajne zimi i po blatu.Stavio sam sve 4 zimske i pereporodio se.Tako da glasam za zimske ,ko sebi moze i mora da priusti.
Ranije sam vozio razne automobile sa letnjim gumama i zimi i cini mi se da su bile drugacije nego ove danas.Mogle su i te kako da se koriste i po snegu i ledu,tako da mislim da je cela prica smisljena da bi proizvodjaci uvecali profit.
Inace avioni, posto nemaju pogon direktno na tockove imaju gume koje najvise lice na gume za kisu na F1

cinoeye

pre 13 godina

Zimske gume zimi, a za prolece, leto, jesen su gume za sve sezone. To je najbolje za nase podneblje!
TZV letnje gume su iskljucivo za sportska vozila, jako su meke, lose po kisi, a na 10C postaju pretvrde i opasne, bez opzira na saru.
Zimske gume se mogu voziti leti, ali se premeke na visokom temperaturama i brzo se izlizu!

gumator

pre 13 godina

@ sneg..breg
za izjavu kao sto je tvoja na zapadu bi ti oduzeli dozvolu.
covece,stvarno ne znas materiju i preporucujem ti da onaj roza papir bacis u djubre.takve gluposti jos nisam procitao.a najgore je to sto si ti u svoju tvrdnju ubedjen

Laki (je malo nervozan)

pre 12 godina

Ja stvarno ne vidim razlog ovolikoj diskusiji!? Pa zar je sam naslov ove teme napisan mozda na arapskom jeziku? Letnja ili zimska guma? Svaki iole normalan vozac ce gledati da u svakom mogucem trenutku ima dobar grip, prema tome: ako je u boljoj finansijskoj situaciji, imace leti LETNJE gume, a zimi ZIMSKE! A ako je u manje boljoj situaciji, imace univerzalne! I mala sugestija, zasto samo diskutujete o letnjoj gumi u mogucim zimskim uslovima, dotaknite se i teme da je isto tako i zimska guma opasna i u letnjim uslovima!

paja

pre 13 godina

Najveću korist od zimskih guma imaju, naravno, proizvođači guma.
Nemojte mi reći da je uz svu svetsku nauku i tehnologiju nemoguće napraviti dobru gumu za sva godišnja doba. Ali ovako je gumarima mnogo bolje, jer se kupuje duplo više.
Usput, da li avioni imaju zimske i letnje gume?

misko sfo

pre 13 godina

postoji i ono sto se zove guma za sve sezone tj all season koje uglavnom dolaze sa oznakom m+s za blato i sneg (mud + snow) koja nudi zadovoljavajuce performanse za prosecnog vozaca u svim godisnjim dobima, uslovima i temperaturama, bez potrebe da se kupuju dve garniture guma...

John Doe

pre 13 godina

Ko god ovde piše bilo šta protiv zimskih guma, znači da na svoje vozilo u životu iste nije stavio. Jer nije u pitanju nijansa, već ogromna razlika.

vlada

pre 13 godina

prosle godine na onom snegu, ja sa vec tri sezone starim vinterama (3 zime i 2 leta) na daewoo nubiri krecem uzbrdo uz svoju ulicu bez problema, mislim ima proklizavanja ali ukljucim reduktor u levoj nozi na kvacilu i ocas posla izadjem uz moju ulicu... a drugaricin auto mercedes glk 320cdi 4matic sa letnjim celeston gomama, nema bogu da krenem ni po ravnom, uz moju ulicu nije bilo teoretske sanse da krene ni pored sve te elektronike difrencijala i reduktora...

a suzuki samuraj i lada niva su bog za zimu, sa zimskim gumama naravno, nema kuda ne mogu da prodju...

gumator

pre 13 godina

sav normalan svet montira zimske gume,samo mi srbi diskutujemo o tome!a najveca glupost je 2 zimske na pogonske tockove.da se razumemo,zimske gume su ne samo da nam auto krene,nego ,i,da nam se auto ne kliza po putu sa 2letnje i dve zimske gume i tako ugrozavamo i sebe i druge.nije stvar samo u profilu nego i u mesavini gume.te gume najbolje funkcionisu ispod 5c+,upravo obrnuto od letnje koja se lepi na asfaltu kada su vrucine.comprende?

gumator

pre 13 godina

@ sneg..breg
za izjavu kao sto je tvoja na zapadu bi ti oduzeli dozvolu.
covece,stvarno ne znas materiju i preporucujem ti da onaj roza papir bacis u djubre.takve gluposti jos nisam procitao.a najgore je to sto si ti u svoju tvrdnju ubedjen

cinoeye

pre 13 godina

Zimske gume zimi, a za prolece, leto, jesen su gume za sve sezone. To je najbolje za nase podneblje!
TZV letnje gume su iskljucivo za sportska vozila, jako su meke, lose po kisi, a na 10C postaju pretvrde i opasne, bez opzira na saru.
Zimske gume se mogu voziti leti, ali se premeke na visokom temperaturama i brzo se izlizu!

RT4WD

pre 13 godina

Imam 4x4 vozilo. Permanentni AWD, kad proklizaju prednji, visko kopca ukljucuje zadnje tockove. Ima cak i posebnu brzinu koja ukljucuje blokadu ( nije Subaru ali jeste japanac, matori al' najbolji ) Sve u svemu, savrseno. Sa letnjim gumama ( skoro nove, odlicna sara ), sam se prosle zime tako zaglavio da ne mogu da vam opisem. A nije neka uzbrdica. Vrte svi tockovi ali dzabe!!! Klizanje na mostu pri kocenju na 40 km/h mi je uzelo pola zivota!!! Kupio sam sve 4 zimske gume, jeftine jer ne znam ni sam kako sam ih uopste i priustio ali... Jednostavno MORA !!! Ko god moze neka ne razmislja. I zbog sebe i zbog drugih. Najmanje zbog zakona!

vampirbg

pre 13 godina

U uslovima koji su prikazani, oba automobila bi dobila kaznu posto su potrebni lanci... Slazem se ja da su zimske gume bolje zimi (vec godinama menjam letnje i zimske), ali su preterali sa ovim testovima...

Pada sneg, al' nije pokrio breg

pre 13 godina

Promoteri proizvođača, uvoznika i distributera zimskih guma dojadiše i Bogu i ljudima sa pričom kako se letnja guma stvrdne na temperaturama nižim od +7 C, tako da postaje nebezbedna za vožnju, čak i po suvom kolovozu. Ako je ovo tačno, onda važi i obrnuto - da zimska guma gubi svojstva neophodna za bezbednu vožnju na temperaturama višim od +7 C. Dakle, trebalo bi imati dva kompleta točkova, letnje i zimske, i što češće ih menjati, nekada možda i dva puta dnevno. Nažalost, niti je to tehnički izvodljivo, niti preporučljivo sa stanovišta mehanike. Dakle, ko je montirao 4 zimske gume, odlično! Ko nije, neka se uzdrži od vožnje po snegom prekrivenom kolovozu. Za obe kategorije, naravno, važi preporuka da se uzdrže od vožnje po ledu. Nažalost, većina vozača danas loše vozi, a loše su ih naučili i u auto-školama. Osim toga, bez obzira koliko bila izražena netalentovanost za vožnju, do sada nije bilo slučajeva da je neko trajno sprečen da vozi, time što mu je instruktor na polovini obuke ili komisija na pologanju zabranila da polaže i dobije dozvolu da vozi. Lično, ne plašim se niti snega niti leda, ali sam veoma, veoma oprezan, što je pojam koji većina današnjih vozača, jednostavno, ne razume. Zato, džaba sav zimskogumaški marketing, kad nedostaje elementarna mudrost i opreznost u vožnji. Ja sam učio da vozim u "Crvenom signalu" na fići, u zimskim uslovima. Na ulicama je, polovinu vremena trajanja moje obuke, bilo i snega i leda. Fića je bio opremljen, napred dijagonalnim gumama, a pozadi nekim starim domaćim kramponkama. Uz dobrog instruktora, nisam niti jednom opasno proklizao, niti koga ugrozio. A naučio sam i kako se vozi nizbrdo po zaleđenoj ulici. Sada to ne može ni da se pokuša, jer nema ni jedne prazne ulice, bez parkiranih vozila.

Srbija-All-Season

pre 13 godina

Godinama koristim zimske gume, za njih sam. Ali, istakao bih da je razlika najveca ako skinete staru letnju i stavite novu zimsku. Razlika dobre zimske i dobre letnje je vredna samo ako auto vredi bar nekoliko hiljada eura, i tada, naravno, sve cetiri zimske! Terati nekoga da na auto od 500 evra stavi zimske gume samo da bi u toku zime odvezao auto do susedne ulice na tehnicki pregled kada je dan lep - nema nikakvog smisla. Iako svi sve kritikuju, ja bih rekao da su nasi putari razmazili vozace, sasvim sam zadovoljan njihovim rezultatima - nemojte ocekivati da vam u prvim satima mecave rasciste put do asfalta. U ocekivanju mecave nemojte voziti ako imate samo letnje gume i to je to. Za siromasnu Srbiju su all-seasons gume sasvim OK i mediji bi na tu stranu trebalo da okrenu edukaciju. All-seasons su u stvari letnje gume sa povecanim profilom i cak malim kramponima sa strane - zimi losije od zimskih, naravno, ali zadovoljavaju, cak i zakonski. Leti se ponasaju kao letnje.
Na nekada davno novom autu sam dobio michelin all-seasons, tada mi nije ni palo na pamet da kupim zimske - kao posle sa letnjim tigrovkama.

SU

pre 13 godina

Prošle godine sam svoj punoletan auto zamenio 9 godina starom Astrom G, sa skoro novim Michelin Energy-saver gumama i na prvom snegu proleteo raskrnicu pri brzini od 30 kmh. Te letnje gume su neupotrebljive po snegu. Kupio dve Tigar wintere i prepodio se. Lepo kreće, lepo koči, dok se nisam okrenuo u jednoj krivini, isto u gradu... Pošto me je Bog spasao dva puta, pomislih da treći put neće. I stavim još dve Tigar Wintere i pozadi. Odgovorno tvrdim da ko god pljuje po zimskim gumama, na svoj auto ih nikada nije ni stavio. Ne kažem da svima treba, ali ko vozi po snegu, bolje da se ne pravi pametan, manje će ga koštati...

Zare

pre 13 godina

Potpuno se slažem sa svime što je vezano za prednosti zimskih guma. U skladu sa novim propisima i ja sam kupio 4 zimske gume Barum Polaris 2 po ceni od 13500 dinara. Ipak mislim da je za mnoge vozače ovo preveliki izdatak. Zbog toga bih napravio modifikaciju propisa po kojoj bi zimske gume bile obavezne samo 3 meseca decembar, januar i februar. Ostalih meseci bi gume bile obavezne samo ako vremenski uslovi to zahtevaju, kao što su lanci obavezni samo ako ima snega na putu. Na ovaj način bi se omogućilo svima koji to žele da svoje aute parkiraju i 1/4 godine ne voze. Čak bi moglo da se predvidi da ukoliko u tom periodu, recimo, moraju da registruju svoje vozilo, do tehničkog pregleda mogu da dodju sa LETNJIM gumama ali brzinom do 40 km/h i sa upaljena sva 4 žmigavca. Sve ovo bi bilo savršeno uskladjivanje propisa sa životom i materijalnim stanjem gradjana. Oni koji to finansijski ne mogu da podnesu mogu da izaberu da svoje vozilo ne voze u ovom periodu (3 meseca je optimalno), ali i svih ostalih perioda kada to vremenski uslovi ne dozvoljavaju. Država ne može da očekuje da neko čiji je automobil vrednosti 1000€ ili manje uloži tako velike novce u gume a oni koji žele da uopšte voze vrlo jeftino vozilo moraju da računaju da će ga ipak držati i parkiranog odredjeno vreme.

Miki

pre 13 godina

Vozim 4x4 Nissana( nikako ove fensi bembare) i do prosle godine sam imao all season Dunlop
Dobre su za leto ali su ocajne zimi i po blatu.Stavio sam sve 4 zimske i pereporodio se.Tako da glasam za zimske ,ko sebi moze i mora da priusti.
Ranije sam vozio razne automobile sa letnjim gumama i zimi i cini mi se da su bile drugacije nego ove danas.Mogle su i te kako da se koriste i po snegu i ledu,tako da mislim da je cela prica smisljena da bi proizvodjaci uvecali profit.
Inace avioni, posto nemaju pogon direktno na tockove imaju gume koje najvise lice na gume za kisu na F1

Laki (je malo nervozan)

pre 12 godina

Ja stvarno ne vidim razlog ovolikoj diskusiji!? Pa zar je sam naslov ove teme napisan mozda na arapskom jeziku? Letnja ili zimska guma? Svaki iole normalan vozac ce gledati da u svakom mogucem trenutku ima dobar grip, prema tome: ako je u boljoj finansijskoj situaciji, imace leti LETNJE gume, a zimi ZIMSKE! A ako je u manje boljoj situaciji, imace univerzalne! I mala sugestija, zasto samo diskutujete o letnjoj gumi u mogucim zimskim uslovima, dotaknite se i teme da je isto tako i zimska guma opasna i u letnjim uslovima!