Aktuelno

Četvrtak, 29.11.2007.

17:56

Prva vožnja: Opel Astra ST

Izvor: B92

Prva vožnja: Opel Astra ST IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

GOGGY

pre 13 godina

Gospodo, povrh svega ovde napisanog pitao bih ljubitelje dizelaša kolika je razlika u registraciji benzinca 1.4T i 1.7cdti? Ili 1.6T i 2.0 cdti? A? Na to svi zaboravljaju! Dalje, vozio sam Astru H(3)1.7cdti mog prijatelja, a imam Astru G(2) 1,6 16V benz. Dizelaš naglo povuče na malim obrtajima pa polako gubi tu silinu do nekih 3500-4000, i tu je kraj. Benzinac malo zalenji ispod 2000 ali kad to pređe onda silovito čupa sve do 6.500o/min. Meni je mekše i prijatnije voziti benzinca, jer kad sam u fazi "laganica" ne štreca me svakim dodirom gasa kao dizelaš, ali kad se Fanđo probudi u meni onda uživanjima u čarima benzinca nema kraja, da ne spominjem filing zvuka. Mene benzinac asocira na malu nežnu macu koja se pretvara u ljutog pantera kad ga očepiš po repu. A i skoro da nema šta da se pokvari, bar moja Astra G iz 98 još uvek poslušno prede. Ovih dana sam nešto revoltiran zbog cene gasa pa sam prešao na benzin. Oduševio sam se kad me je Astra podsetila da je njeno osnovno pogonsko gorivo benzin a ne ovo što se kod nas zove autogas. Po navici malo sam više pritisnuo gas na semaforu(navika od plina) a ona mi je uzvratila melodijom (škripom) prednjih točkova. Srce mi je zaigralo i u momentu sam mačkici opalio po repu (gasu) sve do čarobih 6500o/min. Kakav filing lepljenja za sedište i praznik za uši. Pa nek i potroši. Mada ni ovi savremeni dizelaši, kada se očepe po gasu nisu baš štedljivi, konačno snaga zahteva gorivo, više snage - više i goriva.

rols

pre 13 godina

Postovani prijatelji,

sto se tice odrzavanja redovnog i vannrednog u VW u Srbiji servise radi na 15000 km ili godinu dana zavisi koji sta se pre ostvari. U evropi za ta ista vozila servisini interval je na 30000 km ili 2 godine.
Ne znam koji je kod Opela ali ako je 50000 to je previse u nasim uslovima..
Ako neko kupi nov auto potrudite se da ga lepo i odrzavate,da bi vam duze i trajao.
Necete verovati koliko su na 15000 prljavi filteri vezduha i klime...ma gde vozili u Srbiji...a filter vazduha nije ni malo naivna stvar.
Ja iskreno razmisljam da servisni skratim na jedno 12000 km...nista nece skoditi..cak sta vise duze ce trajati..

Petar

pre 13 godina

Lepa kola, jednimo mi smeta previše nekih dugmiča i one opcije sa hidravlikom...zamislite koliko bi koštao servis kad jednom napuni 5-10 godina. Dakle što manje elektronike te bolje.

Verovatno je Fiatov dizel i najbolje u tom autu.

Cvike

pre 13 godina

Da li sam ja jedini koji razume sta pise na ovom sajtu?

Da citiram: "Kao da je za tečnu vožnju potrebno više i vozačkog i mehaničkog truda nego sa nekim 1.5 dizelom. Pritisak na gas ne pruža istu količinu zadovoljstva..."

Predjen je 1.5 dizel i 1.4Tb a prikazani su 1.4tb i 2.0td. Mod, zasto dozvoljavate pogresne rasprave ovde i da vas prozivaju?

Peca

pre 13 godina

Duhovit i simpatican clanak (naravno ako niste Turcin), a-la C/D ili TopGear.

Slatko me je nasmejala interpretacija trake za skretanje u levo, i podsetila na to da koliko smo mi iza severne Evrope (i Amerike) u (vozackoj) kupturi, toliko su Turci iza nas... a iza njih opet recimo Egipat itd ...

Neka zlatna sredina (Francuska?) mi je i tu ipak najbolja: Amerima recimo ne moze da se objasni kruzni tok, upravo kao sto kod nas ne bi mogao da funckionise 4-way Stop. Osim u Nemackoj, ne-znam gde bi jos moglo da funkcionise nepostojanje ogranicenja brzine bez opsteg pomora u saobracaju (Montanu da ne racunamo). Trik je uskladiti propise sa datim podnebljem, a naravno sve u sluzbi bezbednosti i funkcionalnosti saobracaja.

Sto se Astrine benzinske i diesel motorizacije tice, slazem se da autor malo poredi babe i zabe, podgrejavajuci time debatu. U ovom slucaju mi se cini merodavnije porediti 1.6T sa 2.0TD, ili 1.4T sa 1.7TD

Licno mi vise odgovara opustenost i nenametljivost snage (t.j. obrtnog momenta) turbo-diesel-a, ali ne po svaku cenu.
Moje iskustvo sa Opelovihm motirima nije merodavno - ovog leta sam imao prilike da naizmenicno vozim Cruze 1.6 (115KS) i Vektru 1.9tdi (120KS) - i to jednostavno ne moze da se poredi.
Iz vlasnickog iskustva, Golf MK IV 1.8T mi je manje prijao od recimo Passat-a 1.9TDI: Benzinac prosto leti i tesko ga je smireno voziti kad od 3000-5000 obrtaja prosto slepi za par sekundi u kojoj god hocete brzini (jedva sam dozvolu sacuvao). Diesel je potpuno druga prica - uvek dovoljno snage u rezervi da povuce kako treba, naravno do 4000 obrtaja.

Poznato je da potrosnja u velikoj meri zavisi od opterecenja potora (mase vozila, uspona, stepen prenosa, stila voznje, itd.) i kao takva je samo jedna od stavki TCO (Tatal Cost of Ownership). Nije tajna da ce vam pod jednakim uslovima, diesel motor potrositi u proseku 20-30% manje od odgovarajuceg benzinca.

Pozdrav svima.

Psihopata

pre 13 godina

Odmah da kažem da mi se ova astra jako dopada. Zaista volim astru i bila mi je ( model G ) u užem izboru pre par godina ( kad sam ipak uzeo prethodni HDI, a sada imam drugi ). Zelim reći par reči o dilemi dizel-benzin ( i kakakv bezinac ). Po "regionalnim" putevima 1.6 HDI od 110 ks ( 308 SW sa malo preko 1.500 kg ) troši samo malo manje od znatno lakše benzinca astre G 1.6 ( brat mi je ima ) ili jednog baš lakog logana 1.4 ( otac ima ), razlika može da bude od "nula" do 1 ili 2 litra, najčešče oko litar. Po gradu ili auto putu razlika zna da bude zaista značajna ( od 2 do 4 litra ili drugačije ).
Tek, po meni, ko pretežno vozi "regionalno", tome dizel zaista nije opcija ( ekonomski posmatrano ). No, ponavljam, grad i auto put "ubijaju" benzince. Što se tiče redovnog održavanja dizela, godišnje me ( u prethodnih skoro 7 godina ) u pravilu košta koliko i godišnja registracija.
Puno ili malo, svako neka kaže za sebe, ali znam da me parkiranje u BGD-u u žutoj zoni godišnje košta tri puta više nego održavanje.
Sve u svemu, mada godišnje predjem u poseku oko 25.000 km, gorivo skoro da ispadne malo bitna stavka u odnosu na ostale troškove "imanja" vozila. Redovno održavanje "običnih" benzinaca jeste jeftinije, ali ne toliko značajno ( bar kod pežoa ).
No, sa aspekta mogućih kvarova, svaki automobil je kao pokvarena bomba, znate da će jednom da pukne, ne znate kada, ali kada pukne - ima da vas povredi, a možda i raznese. Samo je pitanje koji će automobil da Vas i koliko povredi ili raznese. A savremeni dizel ili turbo benzinac kada "pukne" najverovatnije će da Vas bukvalno "ubije", mada ni atomosferski nisu tako bezopasni.
Tek, mada je ova nova astra zaista prelepa, mada dizeli malo troše, mada turbo ( dizel i benz. ) motori imaju veoma lep obrtni moment ( koji stvarno pruža zadovoljstvo u vožnji ), svakome bih preporučio da kupi "prethodnu" astru karavan i to sa benzinskim atrmosferskim motorom od 1.6 litara ( a ta astra ima čak i veći medjuosovonski razmak od nove astre, tako da je komfor jasan ). Jer, osim što je jeftina ( pa nije ni bitno koliko troši ), to je kao obična "kašikara", sa samo 83 grama eksploziva. Možda i preživite neki kvar, ako do njega dodje u vreme dok je vozilo u Vašem posedu, tj. pre nego tu "bombu" predate drugome ...

dzigi

pre 13 godina

pretpostavljam da se sve price o tome da ko prelazi preko 15k km godisnje treba da uzme dizela svode na pitanje isplativnosti. no, ja sam uzeo svog dizela iako godisnje prelazim oko 12k km jer sam jednostavno hteo da uzivam u obrtnom momentu, opustenoj voznji i niskoj potrosnji. to mi benzinac nije pruzao, tako da sam svoje zadovoljstvo rado platio.

Nemanja

pre 13 godina

@gradjanin
2.0l su fiatovi 1.9 blokovi koji su preradjeni..nisu isuzu...
Poznato je da fiat pravi dobre motore kao i u slucaju 1.9 tako da se moze ocekivati da 2.0 predje dosta km bez problem..

uros.bg

pre 13 godina

Nisam bas siguran u tu pricu oko mnogo veceg obrtnog momenta za dizel. Svi to uporno ponavljaju ali mislim da je poredjenje malo kompleksnije. Koliko je meni poznato svi navode maksimalni moment na osovini motora kao podatak, ali ne pominju da je ono sto je finalno bitno moment na osovini tocka. Izmedju imamo menjac koji menja taj moment, a menjaci za dizele i benzince imaju razlicite prenosne odnose (npr. za istu brzinu automobila, dizel oko 2000 obrtaja, benzinac oko 3000 obrtaja). Tako da je proracun malo slozeniji i kada sam ja nesto grubo racunao to i nije tolika razlika.

Dura

pre 13 godina

@Gradanin, treba da pravis razliku izmedu obicnih benzinaca, i onih sa turbo punjacem, kao u slucaju 1.4T.
Tacno je da vise trose od dizela, pre svega u gradskoj voznji, posebno ukoliko se radi o savremenom dizelu. To nazalost nije slucaj sa dizelima kod Astre.
Nego u vezi cene,da ne pricamo napamet, Astra 1.4T/140 ks Enjoy kosta 18.137 evra, a 1.7 CDTi/125 ks, 19.755 evra (isti zavrsni nivo, znaci ista oprema). Razlika je dakle znacajnih 1.600 evra, sto je dovoljno za vise godina eksploatacije.
A sto se tice menjanja ulja na 50.000 kod dizela, e to su moj druze prave bajke. Svako kome je iole stalo do zdravlja svog motora, promenice ga sa upola manje kilometara, ukoliko ne i ranije. Uostalom i eventualna opravka dizela je neuporedivo skuplja od benzinskog motora.
Inace ko jos normalan u ovako savremen motor male zapremine, zeli da ubaci plin? Onaj ko kupi Astru sa ovim motorom, ne prelazi godisnje vise od 15-20 hiljada kilometara, u protivnom, u pravu si, nema mu druge do dizela.
Pozdrav

Peki

pre 13 godina

Autor je posve u pravu kada kaze da je obrtni momenat verovatno i najvaznija stavka kod jednog motora, tako da je posve logicno da snazni dizel od dve litre (350 Nm), lako na uzbrdici dostigne mali 1.4 (200 Nm). Medutim ovde se porede zabe i babe, 1.4 za direktnog konkurenta ima 1.7 CDTi/110 ili 125 ks (Obrtni momenat 260, tj 280 Nm), kako po pitanju perfomansi, tako i po pitanju cene.
Drugo, kako ocekivati od malog benzinca, u vozilu od preko 1.400 kg, plus cetiri odrasle osobe i prtljag, da snazno ubrzava vec od 2.000 obrtaja?
Trece, u ovakvim okolnostima, nakon par stotina predenih kilometara, normalno je da je potrosnja povisena. Samo prosek se meri nakon vise hiljada predenih kilometara, cesto i samo za vozacem za upravljacem. U zemljama EU, ovi su u 90% slucaja sami u vozilu, sto se i te kako odrazava na potrosnju goriva.
S postovanjem

čas ladno čas vruće

pre 13 godina

Kad se već razvila dukusija o novim malolitražnim motorima, benzincima i dizelašima...

Kakva su vaša iskustva sa grejanjem/hladjenjem kabine u takvim automobilima?

Ja vozim Focusa 1.6TDCi i veoma sam nezadovoljan i grejanjem zimi i hladjenjem leti. Oprema je Trend+, dvozonska automatska klima ali nema snage. Proveren je sistem u tri servisa pošto sam u ovlašćenom servisu dobio odgovor da je "novi motor veoma efikasan i ne rasipa snagu na grejanje/hladjenje, samo na kretanje".

A inače, ne preporučujem ovaj motor na Focusu. U pravoj jesenje-zimskoj gradskoj vožnji po Beogradu troši 1-1.5l više od VW 1.9TDI (Golf V), na autoputu preko 110 km/h troši 0.5-1.5l više od istog tog 1.9TDI. Jedino na regionalnim putevima je malo štedljiviji (0.2-0.4l).

Ivan vRS

pre 13 godina

Mislim da je ceo problem ove price oko motora vise do Opela, koji je novinarima ponudio 2 modela sa motorima koji se realno ne mogu porediti. Mozda bi mnogo bolje poredjenje bilo izmedju 1,4T i 1,7CDTI motora, jer ce to verovatno biti najprodavaniji modeli, kako zbog cene tako i zbog performansi. Ovako je razlika u performansama vise nego osetna u korist 2,0CDTI motora i ostavlja puno prostora za (nepotrebnu) diskusiju...
Mada, s obirom da to nije spomenuto u tesktu, treba uzeti u obzir da je Astra ST najtezi automobil u klasi (skoro 1.400kg potpuno prazan) i da to dodatno utice na performanse kako benzinskih tako i dizel motora. Narocito kod onih osnovnih verzija motora - 1,4b/100KS i 1,3CDTI/95KS... Ali to je vec problem za onoga ko se odluci da kupi bas te verzije :))

Sto se tice dileme benzin/dizel, racunica je vrlo jasna - za onoga ko prelazi 10-15.000km godisnje i nema potrebe da prevozi 200kg tereta svaki dan, ovakav mali turbo benzinac je uvek bolje i rentabilnije resenje. A za one koji prelaze po 60.000 godisnje, kao Jovan ovde, opet nema dileme - dizel je prava stvar...

Inace ova Astra ST izgleda pomalo cool i primamljivo, pogotovo u verziji sa 1,6T/180KS motorom :))
Mada koliko sam imao prilike da procitam u nekim drugim testovima Astra (generalno) i nije bas tako "sportska" kako bi Opel voleo da je predstavi.

@gradjanin
interesuje me gde si nasao podatak o servisnom intervalu od 50.000km za dizele? Jer 30.000km ili godinu dana (sta se pre desi) je ono sto pise bas u servisnim uputstvima i za Opel i za VW...

Neko ko kupuje

pre 13 godina

Ja bih da kupim veliki auto sa 6 brzina i malom cenom. Za sada samo Megane karavan sa benzinskim motorom od 1.6 ima cenu ispod 15000 i to će biti moj sledeći auto. Da se razumemo, lepa je ova Astra, ali za još 6000 evra mogu da kupim jedan mali Matiz za suprugu kada ide na kaficu sa drugaricama :) Mislim, do sada nije išla pa bi možda počela ako dobije auto :))))

gradjanin

pre 13 godina

Te bajke da benzinac trosi samo litar vise od savremenog dizela ne piju vodu, tako da ne verujte bas svakim auto novinama. Razlika u ceni izmedju novog dizela i benzinca vise i nije tako velika, a dizeli po pravilu imaju malo bolju opremu tako da mu se svede na isto. Tacno je da je servis u ovlastenim servisima malo jeftiniji za benzinca, ali ni to nije nesto preterano. Zaboravljamo na podatak da opelovi i VW-ovi dizeli u normalnim uslovima na redovan servis idu tek nakon 50.000km dok njihovi benzinci idu na 30.000km. Dakle skoro su im duplo duzi intervali. Da su benzinci bas toliko dobri ugradjivali bi se na kamione i autobuse. Za prosecnog korisnika, dizel je dosta jednostavniji ali i komforniji za voznju. Benzinski motor na auto putu jos i ima ok potrosnju, ali kad se skrene u grad on je sve samo ne ekonomican. Naravno da i dizel u gradu trosi vise, ali su mu oscilacije u potrosnji dosta manje. Po meni idealna astra ST jeste ona sa FIAT-ovim 2 l turbo dizelom, dosta je bolji i dinamicniji od isuzuovog, a i razlika u potrosnji nije nesto mnogo veca. Sta mislite koliko kosta ugradnja plina na astru 1.4T, zasigurno mnogo vise od razlike u ceni izmedju nje i astre sa dizel motorom, gde odmah po kupovini pocinjete sa ustedama.

Jovan

pre 13 godina

Imam Insigniu 2.0 sa 160 konja, agregat kakav je opisan vec goodinu i po dana i predjenih 80.000 km. Enterijer je slican i vecina opisanih dugmica je za radio i uopste audio a dostupni su i preko upravljaca. Dugmici klime su tamo gde treba i posle 10 dana voznje znao sam napamet gde da stisnem. Nema potrebe za negativnim komentarima sve je jasno. Dosta ljudi vole prosto resene detalje ali sve ima svoje pristalice i protivni
ke. Ja volim puno dugmica i puno detalja.
Sto se tice motora, uglavnom vozim van grada duze relacije i kao sto je opisano na uzbrdicama, prilikom preticanja je nezamenjiv. Za voznju po gradu moze i benzinac ali 160 konja i dizel, to mora da se oseti!

Stojan

pre 13 godina

Sto se tice turbo benzinaca i dizela, postoje razlike u nacinu voznje. Mislim da turbo benzinac ima dovoljno prednosti da se za njega odlucite. Ne zelim samo da kritikujem, ako se autoru teksta cini da auto slabo ide sa takvim motorom, mislim da je pre u pitanju neadekvatan izbor menjaca u odnosu na performanse motora. Ne bi bilo prvi put da opel u tome omane. Inace, sve ostalo ok.

Zuki

pre 13 godina

Like! Sve osim tih silnih dugmica. Evropski proizvodjaci prosto pate od toga da im kabine lice na avionske. Ko ce bre da vozi i stiska te silne dugmice? Kad cu na put da gledam ako dugme za re-cirkulaciju vazduha moram 2 min da trazim po konzoli? Em sto ce da me ugusu kamion ispred, em sto cu da se skucam u njega brojeci dugmice. Pa onda "samo dugmici ostali".

mr.smith

pre 13 godina

Znak je za skretanje iz srednje trake na levo iz bilo kojeg smera. Inace, tom srednjom trakom se ne vozi izuzev koliko je potrebno da se iskljucite iz svoje desne trake i zaustavite u srednjoj da bi propustili saobracaj iz suprotnog smera. Dakle, nema sanse da se sudarite sa Turcinom, izuzev ako i on ne zna sta predstavlja taj znak. U principu, vrlo korisno pravilo...

Redakcija:
Da, u Londonu Mr. Smith :) U Istanbulu, kod Mustafe, to ne funkcionise.

Milan

pre 13 godina

Skoro sam citao u jednom nasem poznatom casopisu test ove Astre sa tim 1.4T motorom samo nije bio karavan, zakljucak im je bio sledeci: Daleko je bolja ova motorizacija u odnosu na Dizelasa 1.7 kojeg su nesto ranije testirali, jer pruza bolje performanse i test su zavrsili sa prosekom od 7.8l (vi sa 9.7l) dok je dizel gutao 7l u proseku. Benzinac je jeftiniji prilikom nabavke, jeftiniji za odrzavanje, a trosi samo 1l vise. Ponavljam, kazu da je benzinac pruzao daleko bolje zadovoljstvo u voznji i da je svakako kupovina tog 1.4T daleko bolja opcija od dizelasa. Tako da je novinar u ovom tekstu skroz ostao nedorecen sto se tice ovog 1.4T benzinca. Ja kad bi imao novca, bez razmisljanja bi kupio sedan verziju sa tim 1.4T motorom, jer ova nova Astra je ubedljivo najlepsi automobil u svom segmentu. Ona je masivna, elegantna i svakako drugacija od konkurencije, bravo za Opel.

Cvike

pre 13 godina

Da li sam ja jedini koji razume sta pise na ovom sajtu?

Da citiram: "Kao da je za tečnu vožnju potrebno više i vozačkog i mehaničkog truda nego sa nekim 1.5 dizelom. Pritisak na gas ne pruža istu količinu zadovoljstva..."

Predjen je 1.5 dizel i 1.4Tb a prikazani su 1.4tb i 2.0td. Mod, zasto dozvoljavate pogresne rasprave ovde i da vas prozivaju?

Milan

pre 13 godina

Skoro sam citao u jednom nasem poznatom casopisu test ove Astre sa tim 1.4T motorom samo nije bio karavan, zakljucak im je bio sledeci: Daleko je bolja ova motorizacija u odnosu na Dizelasa 1.7 kojeg su nesto ranije testirali, jer pruza bolje performanse i test su zavrsili sa prosekom od 7.8l (vi sa 9.7l) dok je dizel gutao 7l u proseku. Benzinac je jeftiniji prilikom nabavke, jeftiniji za odrzavanje, a trosi samo 1l vise. Ponavljam, kazu da je benzinac pruzao daleko bolje zadovoljstvo u voznji i da je svakako kupovina tog 1.4T daleko bolja opcija od dizelasa. Tako da je novinar u ovom tekstu skroz ostao nedorecen sto se tice ovog 1.4T benzinca. Ja kad bi imao novca, bez razmisljanja bi kupio sedan verziju sa tim 1.4T motorom, jer ova nova Astra je ubedljivo najlepsi automobil u svom segmentu. Ona je masivna, elegantna i svakako drugacija od konkurencije, bravo za Opel.

Jovan

pre 13 godina

Imam Insigniu 2.0 sa 160 konja, agregat kakav je opisan vec goodinu i po dana i predjenih 80.000 km. Enterijer je slican i vecina opisanih dugmica je za radio i uopste audio a dostupni su i preko upravljaca. Dugmici klime su tamo gde treba i posle 10 dana voznje znao sam napamet gde da stisnem. Nema potrebe za negativnim komentarima sve je jasno. Dosta ljudi vole prosto resene detalje ali sve ima svoje pristalice i protivni
ke. Ja volim puno dugmica i puno detalja.
Sto se tice motora, uglavnom vozim van grada duze relacije i kao sto je opisano na uzbrdicama, prilikom preticanja je nezamenjiv. Za voznju po gradu moze i benzinac ali 160 konja i dizel, to mora da se oseti!

Neko ko kupuje

pre 13 godina

Ja bih da kupim veliki auto sa 6 brzina i malom cenom. Za sada samo Megane karavan sa benzinskim motorom od 1.6 ima cenu ispod 15000 i to će biti moj sledeći auto. Da se razumemo, lepa je ova Astra, ali za još 6000 evra mogu da kupim jedan mali Matiz za suprugu kada ide na kaficu sa drugaricama :) Mislim, do sada nije išla pa bi možda počela ako dobije auto :))))

gradjanin

pre 13 godina

Te bajke da benzinac trosi samo litar vise od savremenog dizela ne piju vodu, tako da ne verujte bas svakim auto novinama. Razlika u ceni izmedju novog dizela i benzinca vise i nije tako velika, a dizeli po pravilu imaju malo bolju opremu tako da mu se svede na isto. Tacno je da je servis u ovlastenim servisima malo jeftiniji za benzinca, ali ni to nije nesto preterano. Zaboravljamo na podatak da opelovi i VW-ovi dizeli u normalnim uslovima na redovan servis idu tek nakon 50.000km dok njihovi benzinci idu na 30.000km. Dakle skoro su im duplo duzi intervali. Da su benzinci bas toliko dobri ugradjivali bi se na kamione i autobuse. Za prosecnog korisnika, dizel je dosta jednostavniji ali i komforniji za voznju. Benzinski motor na auto putu jos i ima ok potrosnju, ali kad se skrene u grad on je sve samo ne ekonomican. Naravno da i dizel u gradu trosi vise, ali su mu oscilacije u potrosnji dosta manje. Po meni idealna astra ST jeste ona sa FIAT-ovim 2 l turbo dizelom, dosta je bolji i dinamicniji od isuzuovog, a i razlika u potrosnji nije nesto mnogo veca. Sta mislite koliko kosta ugradnja plina na astru 1.4T, zasigurno mnogo vise od razlike u ceni izmedju nje i astre sa dizel motorom, gde odmah po kupovini pocinjete sa ustedama.

Dura

pre 13 godina

@Gradanin, treba da pravis razliku izmedu obicnih benzinaca, i onih sa turbo punjacem, kao u slucaju 1.4T.
Tacno je da vise trose od dizela, pre svega u gradskoj voznji, posebno ukoliko se radi o savremenom dizelu. To nazalost nije slucaj sa dizelima kod Astre.
Nego u vezi cene,da ne pricamo napamet, Astra 1.4T/140 ks Enjoy kosta 18.137 evra, a 1.7 CDTi/125 ks, 19.755 evra (isti zavrsni nivo, znaci ista oprema). Razlika je dakle znacajnih 1.600 evra, sto je dovoljno za vise godina eksploatacije.
A sto se tice menjanja ulja na 50.000 kod dizela, e to su moj druze prave bajke. Svako kome je iole stalo do zdravlja svog motora, promenice ga sa upola manje kilometara, ukoliko ne i ranije. Uostalom i eventualna opravka dizela je neuporedivo skuplja od benzinskog motora.
Inace ko jos normalan u ovako savremen motor male zapremine, zeli da ubaci plin? Onaj ko kupi Astru sa ovim motorom, ne prelazi godisnje vise od 15-20 hiljada kilometara, u protivnom, u pravu si, nema mu druge do dizela.
Pozdrav

Peki

pre 13 godina

Autor je posve u pravu kada kaze da je obrtni momenat verovatno i najvaznija stavka kod jednog motora, tako da je posve logicno da snazni dizel od dve litre (350 Nm), lako na uzbrdici dostigne mali 1.4 (200 Nm). Medutim ovde se porede zabe i babe, 1.4 za direktnog konkurenta ima 1.7 CDTi/110 ili 125 ks (Obrtni momenat 260, tj 280 Nm), kako po pitanju perfomansi, tako i po pitanju cene.
Drugo, kako ocekivati od malog benzinca, u vozilu od preko 1.400 kg, plus cetiri odrasle osobe i prtljag, da snazno ubrzava vec od 2.000 obrtaja?
Trece, u ovakvim okolnostima, nakon par stotina predenih kilometara, normalno je da je potrosnja povisena. Samo prosek se meri nakon vise hiljada predenih kilometara, cesto i samo za vozacem za upravljacem. U zemljama EU, ovi su u 90% slucaja sami u vozilu, sto se i te kako odrazava na potrosnju goriva.
S postovanjem

mr.smith

pre 13 godina

Znak je za skretanje iz srednje trake na levo iz bilo kojeg smera. Inace, tom srednjom trakom se ne vozi izuzev koliko je potrebno da se iskljucite iz svoje desne trake i zaustavite u srednjoj da bi propustili saobracaj iz suprotnog smera. Dakle, nema sanse da se sudarite sa Turcinom, izuzev ako i on ne zna sta predstavlja taj znak. U principu, vrlo korisno pravilo...

Redakcija:
Da, u Londonu Mr. Smith :) U Istanbulu, kod Mustafe, to ne funkcionise.

Zuki

pre 13 godina

Like! Sve osim tih silnih dugmica. Evropski proizvodjaci prosto pate od toga da im kabine lice na avionske. Ko ce bre da vozi i stiska te silne dugmice? Kad cu na put da gledam ako dugme za re-cirkulaciju vazduha moram 2 min da trazim po konzoli? Em sto ce da me ugusu kamion ispred, em sto cu da se skucam u njega brojeci dugmice. Pa onda "samo dugmici ostali".

Ivan vRS

pre 13 godina

Mislim da je ceo problem ove price oko motora vise do Opela, koji je novinarima ponudio 2 modela sa motorima koji se realno ne mogu porediti. Mozda bi mnogo bolje poredjenje bilo izmedju 1,4T i 1,7CDTI motora, jer ce to verovatno biti najprodavaniji modeli, kako zbog cene tako i zbog performansi. Ovako je razlika u performansama vise nego osetna u korist 2,0CDTI motora i ostavlja puno prostora za (nepotrebnu) diskusiju...
Mada, s obirom da to nije spomenuto u tesktu, treba uzeti u obzir da je Astra ST najtezi automobil u klasi (skoro 1.400kg potpuno prazan) i da to dodatno utice na performanse kako benzinskih tako i dizel motora. Narocito kod onih osnovnih verzija motora - 1,4b/100KS i 1,3CDTI/95KS... Ali to je vec problem za onoga ko se odluci da kupi bas te verzije :))

Sto se tice dileme benzin/dizel, racunica je vrlo jasna - za onoga ko prelazi 10-15.000km godisnje i nema potrebe da prevozi 200kg tereta svaki dan, ovakav mali turbo benzinac je uvek bolje i rentabilnije resenje. A za one koji prelaze po 60.000 godisnje, kao Jovan ovde, opet nema dileme - dizel je prava stvar...

Inace ova Astra ST izgleda pomalo cool i primamljivo, pogotovo u verziji sa 1,6T/180KS motorom :))
Mada koliko sam imao prilike da procitam u nekim drugim testovima Astra (generalno) i nije bas tako "sportska" kako bi Opel voleo da je predstavi.

@gradjanin
interesuje me gde si nasao podatak o servisnom intervalu od 50.000km za dizele? Jer 30.000km ili godinu dana (sta se pre desi) je ono sto pise bas u servisnim uputstvima i za Opel i za VW...

Stojan

pre 13 godina

Sto se tice turbo benzinaca i dizela, postoje razlike u nacinu voznje. Mislim da turbo benzinac ima dovoljno prednosti da se za njega odlucite. Ne zelim samo da kritikujem, ako se autoru teksta cini da auto slabo ide sa takvim motorom, mislim da je pre u pitanju neadekvatan izbor menjaca u odnosu na performanse motora. Ne bi bilo prvi put da opel u tome omane. Inace, sve ostalo ok.

Peca

pre 13 godina

Duhovit i simpatican clanak (naravno ako niste Turcin), a-la C/D ili TopGear.

Slatko me je nasmejala interpretacija trake za skretanje u levo, i podsetila na to da koliko smo mi iza severne Evrope (i Amerike) u (vozackoj) kupturi, toliko su Turci iza nas... a iza njih opet recimo Egipat itd ...

Neka zlatna sredina (Francuska?) mi je i tu ipak najbolja: Amerima recimo ne moze da se objasni kruzni tok, upravo kao sto kod nas ne bi mogao da funckionise 4-way Stop. Osim u Nemackoj, ne-znam gde bi jos moglo da funkcionise nepostojanje ogranicenja brzine bez opsteg pomora u saobracaju (Montanu da ne racunamo). Trik je uskladiti propise sa datim podnebljem, a naravno sve u sluzbi bezbednosti i funkcionalnosti saobracaja.

Sto se Astrine benzinske i diesel motorizacije tice, slazem se da autor malo poredi babe i zabe, podgrejavajuci time debatu. U ovom slucaju mi se cini merodavnije porediti 1.6T sa 2.0TD, ili 1.4T sa 1.7TD

Licno mi vise odgovara opustenost i nenametljivost snage (t.j. obrtnog momenta) turbo-diesel-a, ali ne po svaku cenu.
Moje iskustvo sa Opelovihm motirima nije merodavno - ovog leta sam imao prilike da naizmenicno vozim Cruze 1.6 (115KS) i Vektru 1.9tdi (120KS) - i to jednostavno ne moze da se poredi.
Iz vlasnickog iskustva, Golf MK IV 1.8T mi je manje prijao od recimo Passat-a 1.9TDI: Benzinac prosto leti i tesko ga je smireno voziti kad od 3000-5000 obrtaja prosto slepi za par sekundi u kojoj god hocete brzini (jedva sam dozvolu sacuvao). Diesel je potpuno druga prica - uvek dovoljno snage u rezervi da povuce kako treba, naravno do 4000 obrtaja.

Poznato je da potrosnja u velikoj meri zavisi od opterecenja potora (mase vozila, uspona, stepen prenosa, stila voznje, itd.) i kao takva je samo jedna od stavki TCO (Tatal Cost of Ownership). Nije tajna da ce vam pod jednakim uslovima, diesel motor potrositi u proseku 20-30% manje od odgovarajuceg benzinca.

Pozdrav svima.

uros.bg

pre 13 godina

Nisam bas siguran u tu pricu oko mnogo veceg obrtnog momenta za dizel. Svi to uporno ponavljaju ali mislim da je poredjenje malo kompleksnije. Koliko je meni poznato svi navode maksimalni moment na osovini motora kao podatak, ali ne pominju da je ono sto je finalno bitno moment na osovini tocka. Izmedju imamo menjac koji menja taj moment, a menjaci za dizele i benzince imaju razlicite prenosne odnose (npr. za istu brzinu automobila, dizel oko 2000 obrtaja, benzinac oko 3000 obrtaja). Tako da je proracun malo slozeniji i kada sam ja nesto grubo racunao to i nije tolika razlika.

dzigi

pre 13 godina

pretpostavljam da se sve price o tome da ko prelazi preko 15k km godisnje treba da uzme dizela svode na pitanje isplativnosti. no, ja sam uzeo svog dizela iako godisnje prelazim oko 12k km jer sam jednostavno hteo da uzivam u obrtnom momentu, opustenoj voznji i niskoj potrosnji. to mi benzinac nije pruzao, tako da sam svoje zadovoljstvo rado platio.

čas ladno čas vruće

pre 13 godina

Kad se već razvila dukusija o novim malolitražnim motorima, benzincima i dizelašima...

Kakva su vaša iskustva sa grejanjem/hladjenjem kabine u takvim automobilima?

Ja vozim Focusa 1.6TDCi i veoma sam nezadovoljan i grejanjem zimi i hladjenjem leti. Oprema je Trend+, dvozonska automatska klima ali nema snage. Proveren je sistem u tri servisa pošto sam u ovlašćenom servisu dobio odgovor da je "novi motor veoma efikasan i ne rasipa snagu na grejanje/hladjenje, samo na kretanje".

A inače, ne preporučujem ovaj motor na Focusu. U pravoj jesenje-zimskoj gradskoj vožnji po Beogradu troši 1-1.5l više od VW 1.9TDI (Golf V), na autoputu preko 110 km/h troši 0.5-1.5l više od istog tog 1.9TDI. Jedino na regionalnim putevima je malo štedljiviji (0.2-0.4l).

Psihopata

pre 13 godina

Odmah da kažem da mi se ova astra jako dopada. Zaista volim astru i bila mi je ( model G ) u užem izboru pre par godina ( kad sam ipak uzeo prethodni HDI, a sada imam drugi ). Zelim reći par reči o dilemi dizel-benzin ( i kakakv bezinac ). Po "regionalnim" putevima 1.6 HDI od 110 ks ( 308 SW sa malo preko 1.500 kg ) troši samo malo manje od znatno lakše benzinca astre G 1.6 ( brat mi je ima ) ili jednog baš lakog logana 1.4 ( otac ima ), razlika može da bude od "nula" do 1 ili 2 litra, najčešče oko litar. Po gradu ili auto putu razlika zna da bude zaista značajna ( od 2 do 4 litra ili drugačije ).
Tek, po meni, ko pretežno vozi "regionalno", tome dizel zaista nije opcija ( ekonomski posmatrano ). No, ponavljam, grad i auto put "ubijaju" benzince. Što se tiče redovnog održavanja dizela, godišnje me ( u prethodnih skoro 7 godina ) u pravilu košta koliko i godišnja registracija.
Puno ili malo, svako neka kaže za sebe, ali znam da me parkiranje u BGD-u u žutoj zoni godišnje košta tri puta više nego održavanje.
Sve u svemu, mada godišnje predjem u poseku oko 25.000 km, gorivo skoro da ispadne malo bitna stavka u odnosu na ostale troškove "imanja" vozila. Redovno održavanje "običnih" benzinaca jeste jeftinije, ali ne toliko značajno ( bar kod pežoa ).
No, sa aspekta mogućih kvarova, svaki automobil je kao pokvarena bomba, znate da će jednom da pukne, ne znate kada, ali kada pukne - ima da vas povredi, a možda i raznese. Samo je pitanje koji će automobil da Vas i koliko povredi ili raznese. A savremeni dizel ili turbo benzinac kada "pukne" najverovatnije će da Vas bukvalno "ubije", mada ni atomosferski nisu tako bezopasni.
Tek, mada je ova nova astra zaista prelepa, mada dizeli malo troše, mada turbo ( dizel i benz. ) motori imaju veoma lep obrtni moment ( koji stvarno pruža zadovoljstvo u vožnji ), svakome bih preporučio da kupi "prethodnu" astru karavan i to sa benzinskim atrmosferskim motorom od 1.6 litara ( a ta astra ima čak i veći medjuosovonski razmak od nove astre, tako da je komfor jasan ). Jer, osim što je jeftina ( pa nije ni bitno koliko troši ), to je kao obična "kašikara", sa samo 83 grama eksploziva. Možda i preživite neki kvar, ako do njega dodje u vreme dok je vozilo u Vašem posedu, tj. pre nego tu "bombu" predate drugome ...

Nemanja

pre 13 godina

@gradjanin
2.0l su fiatovi 1.9 blokovi koji su preradjeni..nisu isuzu...
Poznato je da fiat pravi dobre motore kao i u slucaju 1.9 tako da se moze ocekivati da 2.0 predje dosta km bez problem..

rols

pre 13 godina

Postovani prijatelji,

sto se tice odrzavanja redovnog i vannrednog u VW u Srbiji servise radi na 15000 km ili godinu dana zavisi koji sta se pre ostvari. U evropi za ta ista vozila servisini interval je na 30000 km ili 2 godine.
Ne znam koji je kod Opela ali ako je 50000 to je previse u nasim uslovima..
Ako neko kupi nov auto potrudite se da ga lepo i odrzavate,da bi vam duze i trajao.
Necete verovati koliko su na 15000 prljavi filteri vezduha i klime...ma gde vozili u Srbiji...a filter vazduha nije ni malo naivna stvar.
Ja iskreno razmisljam da servisni skratim na jedno 12000 km...nista nece skoditi..cak sta vise duze ce trajati..

GOGGY

pre 13 godina

Gospodo, povrh svega ovde napisanog pitao bih ljubitelje dizelaša kolika je razlika u registraciji benzinca 1.4T i 1.7cdti? Ili 1.6T i 2.0 cdti? A? Na to svi zaboravljaju! Dalje, vozio sam Astru H(3)1.7cdti mog prijatelja, a imam Astru G(2) 1,6 16V benz. Dizelaš naglo povuče na malim obrtajima pa polako gubi tu silinu do nekih 3500-4000, i tu je kraj. Benzinac malo zalenji ispod 2000 ali kad to pređe onda silovito čupa sve do 6.500o/min. Meni je mekše i prijatnije voziti benzinca, jer kad sam u fazi "laganica" ne štreca me svakim dodirom gasa kao dizelaš, ali kad se Fanđo probudi u meni onda uživanjima u čarima benzinca nema kraja, da ne spominjem filing zvuka. Mene benzinac asocira na malu nežnu macu koja se pretvara u ljutog pantera kad ga očepiš po repu. A i skoro da nema šta da se pokvari, bar moja Astra G iz 98 još uvek poslušno prede. Ovih dana sam nešto revoltiran zbog cene gasa pa sam prešao na benzin. Oduševio sam se kad me je Astra podsetila da je njeno osnovno pogonsko gorivo benzin a ne ovo što se kod nas zove autogas. Po navici malo sam više pritisnuo gas na semaforu(navika od plina) a ona mi je uzvratila melodijom (škripom) prednjih točkova. Srce mi je zaigralo i u momentu sam mačkici opalio po repu (gasu) sve do čarobih 6500o/min. Kakav filing lepljenja za sedište i praznik za uši. Pa nek i potroši. Mada ni ovi savremeni dizelaši, kada se očepe po gasu nisu baš štedljivi, konačno snaga zahteva gorivo, više snage - više i goriva.

Petar

pre 13 godina

Lepa kola, jednimo mi smeta previše nekih dugmiča i one opcije sa hidravlikom...zamislite koliko bi koštao servis kad jednom napuni 5-10 godina. Dakle što manje elektronike te bolje.

Verovatno je Fiatov dizel i najbolje u tom autu.

gradjanin

pre 13 godina

Te bajke da benzinac trosi samo litar vise od savremenog dizela ne piju vodu, tako da ne verujte bas svakim auto novinama. Razlika u ceni izmedju novog dizela i benzinca vise i nije tako velika, a dizeli po pravilu imaju malo bolju opremu tako da mu se svede na isto. Tacno je da je servis u ovlastenim servisima malo jeftiniji za benzinca, ali ni to nije nesto preterano. Zaboravljamo na podatak da opelovi i VW-ovi dizeli u normalnim uslovima na redovan servis idu tek nakon 50.000km dok njihovi benzinci idu na 30.000km. Dakle skoro su im duplo duzi intervali. Da su benzinci bas toliko dobri ugradjivali bi se na kamione i autobuse. Za prosecnog korisnika, dizel je dosta jednostavniji ali i komforniji za voznju. Benzinski motor na auto putu jos i ima ok potrosnju, ali kad se skrene u grad on je sve samo ne ekonomican. Naravno da i dizel u gradu trosi vise, ali su mu oscilacije u potrosnji dosta manje. Po meni idealna astra ST jeste ona sa FIAT-ovim 2 l turbo dizelom, dosta je bolji i dinamicniji od isuzuovog, a i razlika u potrosnji nije nesto mnogo veca. Sta mislite koliko kosta ugradnja plina na astru 1.4T, zasigurno mnogo vise od razlike u ceni izmedju nje i astre sa dizel motorom, gde odmah po kupovini pocinjete sa ustedama.

Zuki

pre 13 godina

Like! Sve osim tih silnih dugmica. Evropski proizvodjaci prosto pate od toga da im kabine lice na avionske. Ko ce bre da vozi i stiska te silne dugmice? Kad cu na put da gledam ako dugme za re-cirkulaciju vazduha moram 2 min da trazim po konzoli? Em sto ce da me ugusu kamion ispred, em sto cu da se skucam u njega brojeci dugmice. Pa onda "samo dugmici ostali".

uros.bg

pre 13 godina

Nisam bas siguran u tu pricu oko mnogo veceg obrtnog momenta za dizel. Svi to uporno ponavljaju ali mislim da je poredjenje malo kompleksnije. Koliko je meni poznato svi navode maksimalni moment na osovini motora kao podatak, ali ne pominju da je ono sto je finalno bitno moment na osovini tocka. Izmedju imamo menjac koji menja taj moment, a menjaci za dizele i benzince imaju razlicite prenosne odnose (npr. za istu brzinu automobila, dizel oko 2000 obrtaja, benzinac oko 3000 obrtaja). Tako da je proracun malo slozeniji i kada sam ja nesto grubo racunao to i nije tolika razlika.

Psihopata

pre 13 godina

Odmah da kažem da mi se ova astra jako dopada. Zaista volim astru i bila mi je ( model G ) u užem izboru pre par godina ( kad sam ipak uzeo prethodni HDI, a sada imam drugi ). Zelim reći par reči o dilemi dizel-benzin ( i kakakv bezinac ). Po "regionalnim" putevima 1.6 HDI od 110 ks ( 308 SW sa malo preko 1.500 kg ) troši samo malo manje od znatno lakše benzinca astre G 1.6 ( brat mi je ima ) ili jednog baš lakog logana 1.4 ( otac ima ), razlika može da bude od "nula" do 1 ili 2 litra, najčešče oko litar. Po gradu ili auto putu razlika zna da bude zaista značajna ( od 2 do 4 litra ili drugačije ).
Tek, po meni, ko pretežno vozi "regionalno", tome dizel zaista nije opcija ( ekonomski posmatrano ). No, ponavljam, grad i auto put "ubijaju" benzince. Što se tiče redovnog održavanja dizela, godišnje me ( u prethodnih skoro 7 godina ) u pravilu košta koliko i godišnja registracija.
Puno ili malo, svako neka kaže za sebe, ali znam da me parkiranje u BGD-u u žutoj zoni godišnje košta tri puta više nego održavanje.
Sve u svemu, mada godišnje predjem u poseku oko 25.000 km, gorivo skoro da ispadne malo bitna stavka u odnosu na ostale troškove "imanja" vozila. Redovno održavanje "običnih" benzinaca jeste jeftinije, ali ne toliko značajno ( bar kod pežoa ).
No, sa aspekta mogućih kvarova, svaki automobil je kao pokvarena bomba, znate da će jednom da pukne, ne znate kada, ali kada pukne - ima da vas povredi, a možda i raznese. Samo je pitanje koji će automobil da Vas i koliko povredi ili raznese. A savremeni dizel ili turbo benzinac kada "pukne" najverovatnije će da Vas bukvalno "ubije", mada ni atomosferski nisu tako bezopasni.
Tek, mada je ova nova astra zaista prelepa, mada dizeli malo troše, mada turbo ( dizel i benz. ) motori imaju veoma lep obrtni moment ( koji stvarno pruža zadovoljstvo u vožnji ), svakome bih preporučio da kupi "prethodnu" astru karavan i to sa benzinskim atrmosferskim motorom od 1.6 litara ( a ta astra ima čak i veći medjuosovonski razmak od nove astre, tako da je komfor jasan ). Jer, osim što je jeftina ( pa nije ni bitno koliko troši ), to je kao obična "kašikara", sa samo 83 grama eksploziva. Možda i preživite neki kvar, ako do njega dodje u vreme dok je vozilo u Vašem posedu, tj. pre nego tu "bombu" predate drugome ...

Petar

pre 13 godina

Lepa kola, jednimo mi smeta previše nekih dugmiča i one opcije sa hidravlikom...zamislite koliko bi koštao servis kad jednom napuni 5-10 godina. Dakle što manje elektronike te bolje.

Verovatno je Fiatov dizel i najbolje u tom autu.

Neko ko kupuje

pre 13 godina

Ja bih da kupim veliki auto sa 6 brzina i malom cenom. Za sada samo Megane karavan sa benzinskim motorom od 1.6 ima cenu ispod 15000 i to će biti moj sledeći auto. Da se razumemo, lepa je ova Astra, ali za još 6000 evra mogu da kupim jedan mali Matiz za suprugu kada ide na kaficu sa drugaricama :) Mislim, do sada nije išla pa bi možda počela ako dobije auto :))))

dzigi

pre 13 godina

pretpostavljam da se sve price o tome da ko prelazi preko 15k km godisnje treba da uzme dizela svode na pitanje isplativnosti. no, ja sam uzeo svog dizela iako godisnje prelazim oko 12k km jer sam jednostavno hteo da uzivam u obrtnom momentu, opustenoj voznji i niskoj potrosnji. to mi benzinac nije pruzao, tako da sam svoje zadovoljstvo rado platio.

Cvike

pre 13 godina

Da li sam ja jedini koji razume sta pise na ovom sajtu?

Da citiram: "Kao da je za tečnu vožnju potrebno više i vozačkog i mehaničkog truda nego sa nekim 1.5 dizelom. Pritisak na gas ne pruža istu količinu zadovoljstva..."

Predjen je 1.5 dizel i 1.4Tb a prikazani su 1.4tb i 2.0td. Mod, zasto dozvoljavate pogresne rasprave ovde i da vas prozivaju?

Jovan

pre 13 godina

Imam Insigniu 2.0 sa 160 konja, agregat kakav je opisan vec goodinu i po dana i predjenih 80.000 km. Enterijer je slican i vecina opisanih dugmica je za radio i uopste audio a dostupni su i preko upravljaca. Dugmici klime su tamo gde treba i posle 10 dana voznje znao sam napamet gde da stisnem. Nema potrebe za negativnim komentarima sve je jasno. Dosta ljudi vole prosto resene detalje ali sve ima svoje pristalice i protivni
ke. Ja volim puno dugmica i puno detalja.
Sto se tice motora, uglavnom vozim van grada duze relacije i kao sto je opisano na uzbrdicama, prilikom preticanja je nezamenjiv. Za voznju po gradu moze i benzinac ali 160 konja i dizel, to mora da se oseti!

GOGGY

pre 13 godina

Gospodo, povrh svega ovde napisanog pitao bih ljubitelje dizelaša kolika je razlika u registraciji benzinca 1.4T i 1.7cdti? Ili 1.6T i 2.0 cdti? A? Na to svi zaboravljaju! Dalje, vozio sam Astru H(3)1.7cdti mog prijatelja, a imam Astru G(2) 1,6 16V benz. Dizelaš naglo povuče na malim obrtajima pa polako gubi tu silinu do nekih 3500-4000, i tu je kraj. Benzinac malo zalenji ispod 2000 ali kad to pređe onda silovito čupa sve do 6.500o/min. Meni je mekše i prijatnije voziti benzinca, jer kad sam u fazi "laganica" ne štreca me svakim dodirom gasa kao dizelaš, ali kad se Fanđo probudi u meni onda uživanjima u čarima benzinca nema kraja, da ne spominjem filing zvuka. Mene benzinac asocira na malu nežnu macu koja se pretvara u ljutog pantera kad ga očepiš po repu. A i skoro da nema šta da se pokvari, bar moja Astra G iz 98 još uvek poslušno prede. Ovih dana sam nešto revoltiran zbog cene gasa pa sam prešao na benzin. Oduševio sam se kad me je Astra podsetila da je njeno osnovno pogonsko gorivo benzin a ne ovo što se kod nas zove autogas. Po navici malo sam više pritisnuo gas na semaforu(navika od plina) a ona mi je uzvratila melodijom (škripom) prednjih točkova. Srce mi je zaigralo i u momentu sam mačkici opalio po repu (gasu) sve do čarobih 6500o/min. Kakav filing lepljenja za sedište i praznik za uši. Pa nek i potroši. Mada ni ovi savremeni dizelaši, kada se očepe po gasu nisu baš štedljivi, konačno snaga zahteva gorivo, više snage - više i goriva.

Milan

pre 13 godina

Skoro sam citao u jednom nasem poznatom casopisu test ove Astre sa tim 1.4T motorom samo nije bio karavan, zakljucak im je bio sledeci: Daleko je bolja ova motorizacija u odnosu na Dizelasa 1.7 kojeg su nesto ranije testirali, jer pruza bolje performanse i test su zavrsili sa prosekom od 7.8l (vi sa 9.7l) dok je dizel gutao 7l u proseku. Benzinac je jeftiniji prilikom nabavke, jeftiniji za odrzavanje, a trosi samo 1l vise. Ponavljam, kazu da je benzinac pruzao daleko bolje zadovoljstvo u voznji i da je svakako kupovina tog 1.4T daleko bolja opcija od dizelasa. Tako da je novinar u ovom tekstu skroz ostao nedorecen sto se tice ovog 1.4T benzinca. Ja kad bi imao novca, bez razmisljanja bi kupio sedan verziju sa tim 1.4T motorom, jer ova nova Astra je ubedljivo najlepsi automobil u svom segmentu. Ona je masivna, elegantna i svakako drugacija od konkurencije, bravo za Opel.

čas ladno čas vruće

pre 13 godina

Kad se već razvila dukusija o novim malolitražnim motorima, benzincima i dizelašima...

Kakva su vaša iskustva sa grejanjem/hladjenjem kabine u takvim automobilima?

Ja vozim Focusa 1.6TDCi i veoma sam nezadovoljan i grejanjem zimi i hladjenjem leti. Oprema je Trend+, dvozonska automatska klima ali nema snage. Proveren je sistem u tri servisa pošto sam u ovlašćenom servisu dobio odgovor da je "novi motor veoma efikasan i ne rasipa snagu na grejanje/hladjenje, samo na kretanje".

A inače, ne preporučujem ovaj motor na Focusu. U pravoj jesenje-zimskoj gradskoj vožnji po Beogradu troši 1-1.5l više od VW 1.9TDI (Golf V), na autoputu preko 110 km/h troši 0.5-1.5l više od istog tog 1.9TDI. Jedino na regionalnim putevima je malo štedljiviji (0.2-0.4l).

Stojan

pre 13 godina

Sto se tice turbo benzinaca i dizela, postoje razlike u nacinu voznje. Mislim da turbo benzinac ima dovoljno prednosti da se za njega odlucite. Ne zelim samo da kritikujem, ako se autoru teksta cini da auto slabo ide sa takvim motorom, mislim da je pre u pitanju neadekvatan izbor menjaca u odnosu na performanse motora. Ne bi bilo prvi put da opel u tome omane. Inace, sve ostalo ok.

Dura

pre 13 godina

@Gradanin, treba da pravis razliku izmedu obicnih benzinaca, i onih sa turbo punjacem, kao u slucaju 1.4T.
Tacno je da vise trose od dizela, pre svega u gradskoj voznji, posebno ukoliko se radi o savremenom dizelu. To nazalost nije slucaj sa dizelima kod Astre.
Nego u vezi cene,da ne pricamo napamet, Astra 1.4T/140 ks Enjoy kosta 18.137 evra, a 1.7 CDTi/125 ks, 19.755 evra (isti zavrsni nivo, znaci ista oprema). Razlika je dakle znacajnih 1.600 evra, sto je dovoljno za vise godina eksploatacije.
A sto se tice menjanja ulja na 50.000 kod dizela, e to su moj druze prave bajke. Svako kome je iole stalo do zdravlja svog motora, promenice ga sa upola manje kilometara, ukoliko ne i ranije. Uostalom i eventualna opravka dizela je neuporedivo skuplja od benzinskog motora.
Inace ko jos normalan u ovako savremen motor male zapremine, zeli da ubaci plin? Onaj ko kupi Astru sa ovim motorom, ne prelazi godisnje vise od 15-20 hiljada kilometara, u protivnom, u pravu si, nema mu druge do dizela.
Pozdrav

Nemanja

pre 13 godina

@gradjanin
2.0l su fiatovi 1.9 blokovi koji su preradjeni..nisu isuzu...
Poznato je da fiat pravi dobre motore kao i u slucaju 1.9 tako da se moze ocekivati da 2.0 predje dosta km bez problem..

mr.smith

pre 13 godina

Znak je za skretanje iz srednje trake na levo iz bilo kojeg smera. Inace, tom srednjom trakom se ne vozi izuzev koliko je potrebno da se iskljucite iz svoje desne trake i zaustavite u srednjoj da bi propustili saobracaj iz suprotnog smera. Dakle, nema sanse da se sudarite sa Turcinom, izuzev ako i on ne zna sta predstavlja taj znak. U principu, vrlo korisno pravilo...

Redakcija:
Da, u Londonu Mr. Smith :) U Istanbulu, kod Mustafe, to ne funkcionise.

Peki

pre 13 godina

Autor je posve u pravu kada kaze da je obrtni momenat verovatno i najvaznija stavka kod jednog motora, tako da je posve logicno da snazni dizel od dve litre (350 Nm), lako na uzbrdici dostigne mali 1.4 (200 Nm). Medutim ovde se porede zabe i babe, 1.4 za direktnog konkurenta ima 1.7 CDTi/110 ili 125 ks (Obrtni momenat 260, tj 280 Nm), kako po pitanju perfomansi, tako i po pitanju cene.
Drugo, kako ocekivati od malog benzinca, u vozilu od preko 1.400 kg, plus cetiri odrasle osobe i prtljag, da snazno ubrzava vec od 2.000 obrtaja?
Trece, u ovakvim okolnostima, nakon par stotina predenih kilometara, normalno je da je potrosnja povisena. Samo prosek se meri nakon vise hiljada predenih kilometara, cesto i samo za vozacem za upravljacem. U zemljama EU, ovi su u 90% slucaja sami u vozilu, sto se i te kako odrazava na potrosnju goriva.
S postovanjem

rols

pre 13 godina

Postovani prijatelji,

sto se tice odrzavanja redovnog i vannrednog u VW u Srbiji servise radi na 15000 km ili godinu dana zavisi koji sta se pre ostvari. U evropi za ta ista vozila servisini interval je na 30000 km ili 2 godine.
Ne znam koji je kod Opela ali ako je 50000 to je previse u nasim uslovima..
Ako neko kupi nov auto potrudite se da ga lepo i odrzavate,da bi vam duze i trajao.
Necete verovati koliko su na 15000 prljavi filteri vezduha i klime...ma gde vozili u Srbiji...a filter vazduha nije ni malo naivna stvar.
Ja iskreno razmisljam da servisni skratim na jedno 12000 km...nista nece skoditi..cak sta vise duze ce trajati..

Ivan vRS

pre 13 godina

Mislim da je ceo problem ove price oko motora vise do Opela, koji je novinarima ponudio 2 modela sa motorima koji se realno ne mogu porediti. Mozda bi mnogo bolje poredjenje bilo izmedju 1,4T i 1,7CDTI motora, jer ce to verovatno biti najprodavaniji modeli, kako zbog cene tako i zbog performansi. Ovako je razlika u performansama vise nego osetna u korist 2,0CDTI motora i ostavlja puno prostora za (nepotrebnu) diskusiju...
Mada, s obirom da to nije spomenuto u tesktu, treba uzeti u obzir da je Astra ST najtezi automobil u klasi (skoro 1.400kg potpuno prazan) i da to dodatno utice na performanse kako benzinskih tako i dizel motora. Narocito kod onih osnovnih verzija motora - 1,4b/100KS i 1,3CDTI/95KS... Ali to je vec problem za onoga ko se odluci da kupi bas te verzije :))

Sto se tice dileme benzin/dizel, racunica je vrlo jasna - za onoga ko prelazi 10-15.000km godisnje i nema potrebe da prevozi 200kg tereta svaki dan, ovakav mali turbo benzinac je uvek bolje i rentabilnije resenje. A za one koji prelaze po 60.000 godisnje, kao Jovan ovde, opet nema dileme - dizel je prava stvar...

Inace ova Astra ST izgleda pomalo cool i primamljivo, pogotovo u verziji sa 1,6T/180KS motorom :))
Mada koliko sam imao prilike da procitam u nekim drugim testovima Astra (generalno) i nije bas tako "sportska" kako bi Opel voleo da je predstavi.

@gradjanin
interesuje me gde si nasao podatak o servisnom intervalu od 50.000km za dizele? Jer 30.000km ili godinu dana (sta se pre desi) je ono sto pise bas u servisnim uputstvima i za Opel i za VW...

Peca

pre 13 godina

Duhovit i simpatican clanak (naravno ako niste Turcin), a-la C/D ili TopGear.

Slatko me je nasmejala interpretacija trake za skretanje u levo, i podsetila na to da koliko smo mi iza severne Evrope (i Amerike) u (vozackoj) kupturi, toliko su Turci iza nas... a iza njih opet recimo Egipat itd ...

Neka zlatna sredina (Francuska?) mi je i tu ipak najbolja: Amerima recimo ne moze da se objasni kruzni tok, upravo kao sto kod nas ne bi mogao da funckionise 4-way Stop. Osim u Nemackoj, ne-znam gde bi jos moglo da funkcionise nepostojanje ogranicenja brzine bez opsteg pomora u saobracaju (Montanu da ne racunamo). Trik je uskladiti propise sa datim podnebljem, a naravno sve u sluzbi bezbednosti i funkcionalnosti saobracaja.

Sto se Astrine benzinske i diesel motorizacije tice, slazem se da autor malo poredi babe i zabe, podgrejavajuci time debatu. U ovom slucaju mi se cini merodavnije porediti 1.6T sa 2.0TD, ili 1.4T sa 1.7TD

Licno mi vise odgovara opustenost i nenametljivost snage (t.j. obrtnog momenta) turbo-diesel-a, ali ne po svaku cenu.
Moje iskustvo sa Opelovihm motirima nije merodavno - ovog leta sam imao prilike da naizmenicno vozim Cruze 1.6 (115KS) i Vektru 1.9tdi (120KS) - i to jednostavno ne moze da se poredi.
Iz vlasnickog iskustva, Golf MK IV 1.8T mi je manje prijao od recimo Passat-a 1.9TDI: Benzinac prosto leti i tesko ga je smireno voziti kad od 3000-5000 obrtaja prosto slepi za par sekundi u kojoj god hocete brzini (jedva sam dozvolu sacuvao). Diesel je potpuno druga prica - uvek dovoljno snage u rezervi da povuce kako treba, naravno do 4000 obrtaja.

Poznato je da potrosnja u velikoj meri zavisi od opterecenja potora (mase vozila, uspona, stepen prenosa, stila voznje, itd.) i kao takva je samo jedna od stavki TCO (Tatal Cost of Ownership). Nije tajna da ce vam pod jednakim uslovima, diesel motor potrositi u proseku 20-30% manje od odgovarajuceg benzinca.

Pozdrav svima.