Nedelja, 31.10.2010.

01:04

"Bahati građevinci izazvali haos"

Bahati građevinci presekli su kabl pri pokušaju da se nelegalno priključe na elektromrežu u centru Beograda, čime su izazvali havariju, piše "Politika".

Izvor: Politika

"Bahati graðevinci izazvali haos" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Nemanjina 101

pre 13 godina

Zar ovde treba da bude nesto cudno? U GO Obrenovac polovina samozvanih investitora je u dilu sa raznim opstinskim strukturama i polovinu objekata grade bez potrebnih dozvola...tek kasnije ih retroaktivno nabavljaju i kupuju...za to vreme gradjani zive u stanovima bez struje i grejanja? A sve te navodno firme imaju imena...mislite o tome

lider u regionu

pre 13 godina

Ovi naši građevinari su stvarno bahati. Ako su hteli tako nešto da urade mogli su da angažuju BIBA STRUJU, ali čovek neće da radi za dž.
A osnovno pitanje je kako su mogli tako nešto da grade a da nemaju sve papire?
Kako da to niko od inspektora nije primetio?
Kao deci omiljene igre su nam bile ćorave bake i žmurke.

sima i jakov

pre 13 godina

Najzanimljivije je da nismo saznali o kojoj se firmi radi. To znaci da je ova firma u vezi sa vlastima ali i dosta govori o slobodi stampe u danasnjoj Srbiji.

SaleC

pre 13 godina

Mislio sam da je tolika glupost nemoguća, čak i kod nas. Ali nije samo glupost, nego je to neka kombinacija gluposti i bahatosti. Verujem da će ključni argument odbrane biti da to ionako mnogi rade, a ovde je samo prekinut pogrešan kabl.

Mrki

pre 13 godina

Mogao je neko poginuti zbog te "investicije"!

A zato ja ne mogu da se zaposlim kao zastita na radu...zato sto ih boli uvo za bezbednost i legalnost.
cccc U APS SVE!!!

Mashinovodja

pre 13 godina

Neverovatna kombinacija gluposti, neznanja, neodgovornosti i bahatosti. A tako tipična za srpskog mangupa i domaćina koji ume da se "snađe" u svakoj situaciji. Ma, šta zna neodgovorna budala šta je 110kV!

zoran

pre 13 godina

Neko elektro-inženjer, energtičar bi mogao da objasni. Kabal za prenos 110 mKV je debeo kao noga, ako uopšte i postoji. Alo, bre! Da li vi znate šta je 110 KV. Pa samo da malko recneš taj kabal, napravio bi se vatromet veći nego onaj u Sidneju. Svako u krugu od 20 mmetara bio bi spržen.

Ovo meni mitiše pre na "uznemiravanje javnosti" a sve u svrhu neodobrenog poskupljenja struje.
A da se priključuju ilegalno, priključuju se, ali na 110 KV mogu samo oni kojima je dosadio život...

Natalija

pre 13 godina

“Kumovi”-“burazeri” hteli nelegalno da priključe celu novu zgradu na 110 Kv kabl! Ovo se kaže direktor Elektro distribucije: “ne događa nigde u svetu”! Da, osim tamo gde su bila granična područja “Osmanskog carstva” i gde su pojedini narodi živeli baš onako kako su prikazani u serijalu (komedija!) “Crni Gruja”. Taj serijal bi trebalo na svim TV stanicama da se prikazuje svaki dan jer pokazuje našu uvek istu “sociološku matricu” – koja se eto ne menja vekovima. Svakoga onoga ko misli da se bez evropske građanske kulture može živeti u današnjim državama ovakvi događaji (koji se svakodnevno događaju) DEMANTUJU. Iako ih život svakodnevno demantuju oni se i dalje drže ko “pijan plota” svoje prazne priče o “domaćinskoj”, “kumovsko-burazerskoj”, “ja tebi-ti meni” (i anti-evropskoj) Srbiji.

Maki

pre 13 godina

I razmenom iskustava sa stranim kompanijama, saznali smo da se ne događa nigde u svetu. Pa naravno mi smo bermudski trougao ma ustvari on je za Srbiju mala maca.

Natasa

pre 13 godina

Samo opet da proverimo kako ide procedura zidanja, podnese se opstini zahtev, dobije dozvola i onda sa dozvolom i prikljucak za struju, vodu itd. Ako nema zahteva i dozvole za gradnju, onda je to nelegalna gradnja, zakonom definisane kazne, inspekcija placena od strane poreskih obveznika, proverava ovakve slucajeve itd. ako je zgrada izgradjena bez dozvole i sad jos prikljucuje i struju, pa gde je inspekcija bila do sada? Mislim nije to neka 5. zona i dalje nego centar grada, za toliko mogu da se i prosetaju inspektori, ne treba im ni auto

elektricar

pre 13 godina

Da se na lažemo...
Nijedna nelegalno priključena zgrada se ne priključuje bez znanja EDB. Što veća investicija to je veća provizija. U EDB postoji Služba kontrole pod direktnim nadzorom direktora... početi odatle.

Milica Bg

pre 13 godina

Haha, "ne zna se ko", "nepoznati pocinilac"...Kako je moguce da se ne zna ko, pa investitor ne moze da pobegne preko noci ako stoji tabla sa podacima. Objaviti ko, ili ne objaviti u cilju istrage, ali posto se istraga zavrsi tretirati ovo ozbiljno. Za "prestupe" slicnog kova su u nekim starim drzavama bili beseni na sred trga za primer. Ne mislim da treba ici ovom logikom, ali da treba obelodaniti treba, da treba debelo kazniti takodje (novcano, mozda delimicno i zatvorom, a najbolje bi bilo lekovito radnom terapijom) i da vidim da li bi se neko opet u skorije vreme usudio da bez struje ostavi preko 2 i po sata gradjane, grad, domacinstva, institucije. Gde mi se navrne ja presecem "mali beznacajni kabl" i onda samo "slucajno" napravim haos u pola grada, stvarno sam velika faca! A nesto da napravimo korisno, ne...

Blazenka

pre 13 godina

Ma koji gradjevinci.Nemaju oni pojma sa gradjevinom.Nekada se pitam cemu sluzi gradjeviski,geodetski i arhitektonski fakultet.Godinama gledam kako se grade kuce i zgrade od kartona,sta je ispod zidova niko ne zna.Spolja izgledaju kao da se Perica igrao arhitekte.
Ove sada bih tako kaznila da bi bili u dugovima i njihovi unuci.Sem sanacije ostecenog kabla,platili bi i manjak u kasi svakom lokalu i preduzecu koje nije moglo da posluje.Da ja nisam mogla da poslujem sutra bih vec podnela tuzbu protiv njih,pa bi se verovatno prikljucili i ostali,i da vidis kako bi se uvelo malo reda.Jedino sto nase sudstvo razvlaci predmete u nedogled,pa svako radi sta hoce.

tuzba

pre 13 godina

Kada se obelodani koji je pocinitelj i odgovoran :
1. Poslati ga u zatvor
2. Svaka ostecena strana da ga tuzi i debelo naplati.
Pa da vidimo dali ce moci neko ponovo na isti nacin da radi bez dozvole. I da vidimo naravno dali drzava ima zakon.

slobodan

pre 13 godina

Draga gospodo iz EPS-a,ja znam u Novom Sadu nekoliko zgrada koje su vec 5-godina prikopcane ilegalno na elek.mrezu i niko u zgradi ne placa struju!Medjutim to vas ne zanima jer pojedinci iz samog EPS-a dobijaju novac za te usluge!!!

Beogradjanin

pre 13 godina

Evo kako ja vidim celu stvar.
Tzv. "izvodjac" sa jedva zavrsenom osnovnom skolom ce se praviti blesav i vikati kako je sve uredno, kako ima papire i kako se vodi hajka protiv njega.
Slucaj ce da se zataska koliko danas jer mu je "neko" da usmenu dozvolu a sutra i prekosutra i za 100 godina cemo imati XXX "izvodjaca" okurazenih nesposobnosti sudstva i korupcijom u vlasti.

Plasim se da ce narod poceti sam da resava svoje probleme...

Neutralni

pre 13 godina

Ja ovo ne bih gledao kao cin koji je neko ucinio zarad svoje koristi (pokusaj nedozvoljenog prkljucenja na elektro mrezu), vec kroz posledice koje je izazvao (cetvrtina grada bez struje, ukljucujuci bolnice itd.). Zbog toga je ovo teroristicki akt i sve one koji su ucestvovali u tome treba najstroze moguce kazniti.

Иван-Ниш

pre 13 godina

Ма грађевина је одлично тле да се разноразне мешетаре, "предузимаче", мафијашке фирме и фирмице. Одличан терен за бескрупулозне тако да ме ово и не изненађује. И све на уштрб оних који се тамо највише зноје без икаквих права. Треба ударати по џепу и имовини јер то најбоље утиче на понашање.

Ostix

pre 13 godina

Ha! Cirkus u Branicevskoj, na Vracaru, DS oglednoj opstini. Secate se potleusice koja je propala u temeljnu jamu susednog placa, bese li to prosle godine? To je bilo na 800 metara vazdusnom linijom od Branicevske. A predsednik opstine fotografisace se pored najurednije baste i podelice "besplatne" kompjutere osnovcima, dobavljene od jedne jake firme iz branse. One koja pravi "domace" racunare i koju mr Mladjan neobicno voli. Bitan je PR, ostalo ne postoji!
Dodjite na Vracar, atraktivno je, videcete kuce podignute u tudjim dvoristima. Sve ce to posle dr Dulic da abolira i nikog nema glava da zaboli.

Robert

pre 13 godina

Ovde nesto smrdi. Koja budala moze da pomisli da iko moze ostati ziv ako se samo priblizi kablu sa 110.000 volti, a kamoli prikljuci??? I ovo jos govori neko ko je strucan iz EDB-a!?!? Pa nismo bas svi maloumni da gutamo ovakve gluposti.

MikeLD

pre 13 godina

Zivim u blizini, na sred Branicevske je rupa vec deset dana, svi koji su prolazili znaju da je ulica neprohodna tu, da li se neki organ zapitao zasto?
Samo dva pitanja:
- Kako je stiglo do toga da je zgrada izgradjena a da nema dozvolu za struju? Koliko je bilo podmazivanja do sada, mozda je problem da neko sada nije podmazan za struju?
- Da su uspeli da se prikljuce i zakopali rupu za sobom, to niko nikada ne bi znao? Ciju jos struju placamo (zajedno sa TV pretplatom)?

Boris

pre 13 godina

Verujte mi iz iskustva, sve je to radjeno u dogovoru sa nekim seficem iz EDB.
U izmedju ostalog u Srbiji se 30 % proizvedene struje ukrade, umesto da drzava uhvati "kriminalce" koji to cine oni dizu cenu struje kako bi redovne platise nadmirile gubitke!
Ps. U mojoj ulici kad se upali ulicna rasveta istvremeno se i kod mog komsije celo dvoriste zasija kao Las Vegas!
Mislimo o tome!!!

bane

pre 13 godina

Sad lepo ime i prezime,odakle ti dozvole,ko ti je dao iste,koliko love si podmitio nekoga u gradu i opstini,tvoja istorija....Kladim se da si kontroverzni biznismen....Javno sudjenje,pa lepo jedno 20.god.,za primer.Ali,od ovoga nema nista,opet ce se oni nakaciti na struju.

anti

pre 13 godina

Niko nema što Srbin imade.
Nego, a da skupimo mi lepo naše igračkice i vratimo ovde Austrijance, Mađare i Turke, očito Srbi nisu sposobni da imaju sopstvenu državu?

milan

pre 13 godina

u Italiji, koja je daleko od sredjene drzave ali i dalje mnogo ispred Srbije, sve se resava visokim novcanim kaznama. U Trstu, na primer, krivac za saobracajni udes zbog koga se promeni trasa autobusa javnog prevoza placa nekoliko stotina EUR-a po liniji; to je dodatna kazna na sve ostalo. Realno, izvodjacu radova treba naplatiti barem milion EUR kazne, plus sve dodatne troskove, naravno. Ako nema da plati, javno pred TV-om njemu i porodici pleniti imovinu. Samo drakonske kazne mogu da naprave red.
Nivo bezobraznog, neodgovornog, bahatog i rusilackog ponasanja u Srbiji je na nivou najgorih drzava na svetu; od EU smo 200 godina daleko ako svi u ovome ne dobiju 5-10 godina zatvora i milionske EUR kazne.

Smele

pre 13 godina

Uskoro moze doci trenutak kad gradjani budu shvatili da drzava ne postoji i tad nastupa anarhija. Mozda je vlasnik menjao sa drzavom njivu u Guncatima za gradjevinski plac u Branicevckoj, pa platio izmenu urbanistickog plana, pa na divlje sazidao 100% vise kvadrata i 150% vise stambenih jedinica, pa radnike placao na crno (pola nije ni platio), pa gradjevinski materijal preko fantomske firme uzeo na menicu bez pokrica i zasto bi se sada ustrucavao sa divljim prikljucenjem elektricne energije.

TroxX

pre 13 godina

Hteli da prikljuce zgradu na 110 kv kabl koji je punjen uljem pod pritiskom njega ako si ostetili nek prodaju zgradu odmah posto ce im dosta para trebati za popravku kabla,koja smejurija samo mi nije jasno odakle im trafo 110/6 kv u naj manju ruku i posle jos jedan 6/0,4 kv da bi se prikljucili,sta reci sem Srbija.

Marko

pre 13 godina

Sve je to zato sto niko nije odgovarao za divlju gradnju, za divlje prikljucke... Ni za sta.
Sad kad uhvatite ovog koji je ovo napravio, imate priliku da ga kaznite za primer.
Isto kao sto nikada nikoga nije kaznila za huliganstvo, pa eto sta nam se desilo.

Ova drzava je previse gledala kroz prste raznoraznoj "deci", "sirotinji"... (kako vec sve sami sebi nadenjuju imena)

Hotež

pre 13 godina

"Ovo što rade pojedine građevinske firme bez ikakvih dozvola je nečuveno..."
Kako nečuveno, kad to slušamo i gledamo već petnaestak godina? I nisu u pitanju pojedine firme, nego većina, a popularno ih zovemo "građevinska mafija", odn. organizovane kriminalne grupe u užem smislu...

nixonn

pre 13 godina

Za 5 dana ce gradjevinar biti pusten iz pritvora, nikakav optuzni akt nece biti podignut, sudija ce da primi susku, javnost da zaboravi na ovo, a mi citaoci da dobijemo +5 na krvni pritisak.

objektivno

pre 13 godina

Nadam se da ce novinari imati odresene ruke da napisu cijoj stranci pripada nalogodavac ovog dela i koju funkciju isti vrsi, a da li ce dati ostavku cisto sumnjam ...

Smele

pre 13 godina

Uskoro moze doci trenutak kad gradjani budu shvatili da drzava ne postoji i tad nastupa anarhija. Mozda je vlasnik menjao sa drzavom njivu u Guncatima za gradjevinski plac u Branicevckoj, pa platio izmenu urbanistickog plana, pa na divlje sazidao 100% vise kvadrata i 150% vise stambenih jedinica, pa radnike placao na crno (pola nije ni platio), pa gradjevinski materijal preko fantomske firme uzeo na menicu bez pokrica i zasto bi se sada ustrucavao sa divljim prikljucenjem elektricne energije.

nixonn

pre 13 godina

Za 5 dana ce gradjevinar biti pusten iz pritvora, nikakav optuzni akt nece biti podignut, sudija ce da primi susku, javnost da zaboravi na ovo, a mi citaoci da dobijemo +5 na krvni pritisak.

Hotež

pre 13 godina

"Ovo što rade pojedine građevinske firme bez ikakvih dozvola je nečuveno..."
Kako nečuveno, kad to slušamo i gledamo već petnaestak godina? I nisu u pitanju pojedine firme, nego većina, a popularno ih zovemo "građevinska mafija", odn. organizovane kriminalne grupe u užem smislu...

objektivno

pre 13 godina

Nadam se da ce novinari imati odresene ruke da napisu cijoj stranci pripada nalogodavac ovog dela i koju funkciju isti vrsi, a da li ce dati ostavku cisto sumnjam ...

Marko

pre 13 godina

Sve je to zato sto niko nije odgovarao za divlju gradnju, za divlje prikljucke... Ni za sta.
Sad kad uhvatite ovog koji je ovo napravio, imate priliku da ga kaznite za primer.
Isto kao sto nikada nikoga nije kaznila za huliganstvo, pa eto sta nam se desilo.

Ova drzava je previse gledala kroz prste raznoraznoj "deci", "sirotinji"... (kako vec sve sami sebi nadenjuju imena)

TroxX

pre 13 godina

Hteli da prikljuce zgradu na 110 kv kabl koji je punjen uljem pod pritiskom njega ako si ostetili nek prodaju zgradu odmah posto ce im dosta para trebati za popravku kabla,koja smejurija samo mi nije jasno odakle im trafo 110/6 kv u naj manju ruku i posle jos jedan 6/0,4 kv da bi se prikljucili,sta reci sem Srbija.

Boris

pre 13 godina

Verujte mi iz iskustva, sve je to radjeno u dogovoru sa nekim seficem iz EDB.
U izmedju ostalog u Srbiji se 30 % proizvedene struje ukrade, umesto da drzava uhvati "kriminalce" koji to cine oni dizu cenu struje kako bi redovne platise nadmirile gubitke!
Ps. U mojoj ulici kad se upali ulicna rasveta istvremeno se i kod mog komsije celo dvoriste zasija kao Las Vegas!
Mislimo o tome!!!

MikeLD

pre 13 godina

Zivim u blizini, na sred Branicevske je rupa vec deset dana, svi koji su prolazili znaju da je ulica neprohodna tu, da li se neki organ zapitao zasto?
Samo dva pitanja:
- Kako je stiglo do toga da je zgrada izgradjena a da nema dozvolu za struju? Koliko je bilo podmazivanja do sada, mozda je problem da neko sada nije podmazan za struju?
- Da su uspeli da se prikljuce i zakopali rupu za sobom, to niko nikada ne bi znao? Ciju jos struju placamo (zajedno sa TV pretplatom)?

anti

pre 13 godina

Niko nema što Srbin imade.
Nego, a da skupimo mi lepo naše igračkice i vratimo ovde Austrijance, Mađare i Turke, očito Srbi nisu sposobni da imaju sopstvenu državu?

milan

pre 13 godina

u Italiji, koja je daleko od sredjene drzave ali i dalje mnogo ispred Srbije, sve se resava visokim novcanim kaznama. U Trstu, na primer, krivac za saobracajni udes zbog koga se promeni trasa autobusa javnog prevoza placa nekoliko stotina EUR-a po liniji; to je dodatna kazna na sve ostalo. Realno, izvodjacu radova treba naplatiti barem milion EUR kazne, plus sve dodatne troskove, naravno. Ako nema da plati, javno pred TV-om njemu i porodici pleniti imovinu. Samo drakonske kazne mogu da naprave red.
Nivo bezobraznog, neodgovornog, bahatog i rusilackog ponasanja u Srbiji je na nivou najgorih drzava na svetu; od EU smo 200 godina daleko ako svi u ovome ne dobiju 5-10 godina zatvora i milionske EUR kazne.

bane

pre 13 godina

Sad lepo ime i prezime,odakle ti dozvole,ko ti je dao iste,koliko love si podmitio nekoga u gradu i opstini,tvoja istorija....Kladim se da si kontroverzni biznismen....Javno sudjenje,pa lepo jedno 20.god.,za primer.Ali,od ovoga nema nista,opet ce se oni nakaciti na struju.

slobodan

pre 13 godina

Draga gospodo iz EPS-a,ja znam u Novom Sadu nekoliko zgrada koje su vec 5-godina prikopcane ilegalno na elek.mrezu i niko u zgradi ne placa struju!Medjutim to vas ne zanima jer pojedinci iz samog EPS-a dobijaju novac za te usluge!!!

Ostix

pre 13 godina

Ha! Cirkus u Branicevskoj, na Vracaru, DS oglednoj opstini. Secate se potleusice koja je propala u temeljnu jamu susednog placa, bese li to prosle godine? To je bilo na 800 metara vazdusnom linijom od Branicevske. A predsednik opstine fotografisace se pored najurednije baste i podelice "besplatne" kompjutere osnovcima, dobavljene od jedne jake firme iz branse. One koja pravi "domace" racunare i koju mr Mladjan neobicno voli. Bitan je PR, ostalo ne postoji!
Dodjite na Vracar, atraktivno je, videcete kuce podignute u tudjim dvoristima. Sve ce to posle dr Dulic da abolira i nikog nema glava da zaboli.

Robert

pre 13 godina

Ovde nesto smrdi. Koja budala moze da pomisli da iko moze ostati ziv ako se samo priblizi kablu sa 110.000 volti, a kamoli prikljuci??? I ovo jos govori neko ko je strucan iz EDB-a!?!? Pa nismo bas svi maloumni da gutamo ovakve gluposti.

elektricar

pre 13 godina

Da se na lažemo...
Nijedna nelegalno priključena zgrada se ne priključuje bez znanja EDB. Što veća investicija to je veća provizija. U EDB postoji Služba kontrole pod direktnim nadzorom direktora... početi odatle.

Neutralni

pre 13 godina

Ja ovo ne bih gledao kao cin koji je neko ucinio zarad svoje koristi (pokusaj nedozvoljenog prkljucenja na elektro mrezu), vec kroz posledice koje je izazvao (cetvrtina grada bez struje, ukljucujuci bolnice itd.). Zbog toga je ovo teroristicki akt i sve one koji su ucestvovali u tome treba najstroze moguce kazniti.

Blazenka

pre 13 godina

Ma koji gradjevinci.Nemaju oni pojma sa gradjevinom.Nekada se pitam cemu sluzi gradjeviski,geodetski i arhitektonski fakultet.Godinama gledam kako se grade kuce i zgrade od kartona,sta je ispod zidova niko ne zna.Spolja izgledaju kao da se Perica igrao arhitekte.
Ove sada bih tako kaznila da bi bili u dugovima i njihovi unuci.Sem sanacije ostecenog kabla,platili bi i manjak u kasi svakom lokalu i preduzecu koje nije moglo da posluje.Da ja nisam mogla da poslujem sutra bih vec podnela tuzbu protiv njih,pa bi se verovatno prikljucili i ostali,i da vidis kako bi se uvelo malo reda.Jedino sto nase sudstvo razvlaci predmete u nedogled,pa svako radi sta hoce.

Beogradjanin

pre 13 godina

Evo kako ja vidim celu stvar.
Tzv. "izvodjac" sa jedva zavrsenom osnovnom skolom ce se praviti blesav i vikati kako je sve uredno, kako ima papire i kako se vodi hajka protiv njega.
Slucaj ce da se zataska koliko danas jer mu je "neko" da usmenu dozvolu a sutra i prekosutra i za 100 godina cemo imati XXX "izvodjaca" okurazenih nesposobnosti sudstva i korupcijom u vlasti.

Plasim se da ce narod poceti sam da resava svoje probleme...

Иван-Ниш

pre 13 godina

Ма грађевина је одлично тле да се разноразне мешетаре, "предузимаче", мафијашке фирме и фирмице. Одличан терен за бескрупулозне тако да ме ово и не изненађује. И све на уштрб оних који се тамо највише зноје без икаквих права. Треба ударати по џепу и имовини јер то најбоље утиче на понашање.

tuzba

pre 13 godina

Kada se obelodani koji je pocinitelj i odgovoran :
1. Poslati ga u zatvor
2. Svaka ostecena strana da ga tuzi i debelo naplati.
Pa da vidimo dali ce moci neko ponovo na isti nacin da radi bez dozvole. I da vidimo naravno dali drzava ima zakon.

Milica Bg

pre 13 godina

Haha, "ne zna se ko", "nepoznati pocinilac"...Kako je moguce da se ne zna ko, pa investitor ne moze da pobegne preko noci ako stoji tabla sa podacima. Objaviti ko, ili ne objaviti u cilju istrage, ali posto se istraga zavrsi tretirati ovo ozbiljno. Za "prestupe" slicnog kova su u nekim starim drzavama bili beseni na sred trga za primer. Ne mislim da treba ici ovom logikom, ali da treba obelodaniti treba, da treba debelo kazniti takodje (novcano, mozda delimicno i zatvorom, a najbolje bi bilo lekovito radnom terapijom) i da vidim da li bi se neko opet u skorije vreme usudio da bez struje ostavi preko 2 i po sata gradjane, grad, domacinstva, institucije. Gde mi se navrne ja presecem "mali beznacajni kabl" i onda samo "slucajno" napravim haos u pola grada, stvarno sam velika faca! A nesto da napravimo korisno, ne...

Natalija

pre 13 godina

“Kumovi”-“burazeri” hteli nelegalno da priključe celu novu zgradu na 110 Kv kabl! Ovo se kaže direktor Elektro distribucije: “ne događa nigde u svetu”! Da, osim tamo gde su bila granična područja “Osmanskog carstva” i gde su pojedini narodi živeli baš onako kako su prikazani u serijalu (komedija!) “Crni Gruja”. Taj serijal bi trebalo na svim TV stanicama da se prikazuje svaki dan jer pokazuje našu uvek istu “sociološku matricu” – koja se eto ne menja vekovima. Svakoga onoga ko misli da se bez evropske građanske kulture može živeti u današnjim državama ovakvi događaji (koji se svakodnevno događaju) DEMANTUJU. Iako ih život svakodnevno demantuju oni se i dalje drže ko “pijan plota” svoje prazne priče o “domaćinskoj”, “kumovsko-burazerskoj”, “ja tebi-ti meni” (i anti-evropskoj) Srbiji.

Maki

pre 13 godina

I razmenom iskustava sa stranim kompanijama, saznali smo da se ne događa nigde u svetu. Pa naravno mi smo bermudski trougao ma ustvari on je za Srbiju mala maca.

Natasa

pre 13 godina

Samo opet da proverimo kako ide procedura zidanja, podnese se opstini zahtev, dobije dozvola i onda sa dozvolom i prikljucak za struju, vodu itd. Ako nema zahteva i dozvole za gradnju, onda je to nelegalna gradnja, zakonom definisane kazne, inspekcija placena od strane poreskih obveznika, proverava ovakve slucajeve itd. ako je zgrada izgradjena bez dozvole i sad jos prikljucuje i struju, pa gde je inspekcija bila do sada? Mislim nije to neka 5. zona i dalje nego centar grada, za toliko mogu da se i prosetaju inspektori, ne treba im ni auto

zoran

pre 13 godina

Neko elektro-inženjer, energtičar bi mogao da objasni. Kabal za prenos 110 mKV je debeo kao noga, ako uopšte i postoji. Alo, bre! Da li vi znate šta je 110 KV. Pa samo da malko recneš taj kabal, napravio bi se vatromet veći nego onaj u Sidneju. Svako u krugu od 20 mmetara bio bi spržen.

Ovo meni mitiše pre na "uznemiravanje javnosti" a sve u svrhu neodobrenog poskupljenja struje.
A da se priključuju ilegalno, priključuju se, ali na 110 KV mogu samo oni kojima je dosadio život...

Mashinovodja

pre 13 godina

Neverovatna kombinacija gluposti, neznanja, neodgovornosti i bahatosti. A tako tipična za srpskog mangupa i domaćina koji ume da se "snađe" u svakoj situaciji. Ma, šta zna neodgovorna budala šta je 110kV!

Mrki

pre 13 godina

Mogao je neko poginuti zbog te "investicije"!

A zato ja ne mogu da se zaposlim kao zastita na radu...zato sto ih boli uvo za bezbednost i legalnost.
cccc U APS SVE!!!

sima i jakov

pre 13 godina

Najzanimljivije je da nismo saznali o kojoj se firmi radi. To znaci da je ova firma u vezi sa vlastima ali i dosta govori o slobodi stampe u danasnjoj Srbiji.

Nemanjina 101

pre 13 godina

Zar ovde treba da bude nesto cudno? U GO Obrenovac polovina samozvanih investitora je u dilu sa raznim opstinskim strukturama i polovinu objekata grade bez potrebnih dozvola...tek kasnije ih retroaktivno nabavljaju i kupuju...za to vreme gradjani zive u stanovima bez struje i grejanja? A sve te navodno firme imaju imena...mislite o tome

SaleC

pre 13 godina

Mislio sam da je tolika glupost nemoguća, čak i kod nas. Ali nije samo glupost, nego je to neka kombinacija gluposti i bahatosti. Verujem da će ključni argument odbrane biti da to ionako mnogi rade, a ovde je samo prekinut pogrešan kabl.

lider u regionu

pre 13 godina

Ovi naši građevinari su stvarno bahati. Ako su hteli tako nešto da urade mogli su da angažuju BIBA STRUJU, ali čovek neće da radi za dž.
A osnovno pitanje je kako su mogli tako nešto da grade a da nemaju sve papire?
Kako da to niko od inspektora nije primetio?
Kao deci omiljene igre su nam bile ćorave bake i žmurke.

Robert

pre 13 godina

Ovde nesto smrdi. Koja budala moze da pomisli da iko moze ostati ziv ako se samo priblizi kablu sa 110.000 volti, a kamoli prikljuci??? I ovo jos govori neko ko je strucan iz EDB-a!?!? Pa nismo bas svi maloumni da gutamo ovakve gluposti.

Marko

pre 13 godina

Sve je to zato sto niko nije odgovarao za divlju gradnju, za divlje prikljucke... Ni za sta.
Sad kad uhvatite ovog koji je ovo napravio, imate priliku da ga kaznite za primer.
Isto kao sto nikada nikoga nije kaznila za huliganstvo, pa eto sta nam se desilo.

Ova drzava je previse gledala kroz prste raznoraznoj "deci", "sirotinji"... (kako vec sve sami sebi nadenjuju imena)

anti

pre 13 godina

Niko nema što Srbin imade.
Nego, a da skupimo mi lepo naše igračkice i vratimo ovde Austrijance, Mađare i Turke, očito Srbi nisu sposobni da imaju sopstvenu državu?

Ostix

pre 13 godina

Ha! Cirkus u Branicevskoj, na Vracaru, DS oglednoj opstini. Secate se potleusice koja je propala u temeljnu jamu susednog placa, bese li to prosle godine? To je bilo na 800 metara vazdusnom linijom od Branicevske. A predsednik opstine fotografisace se pored najurednije baste i podelice "besplatne" kompjutere osnovcima, dobavljene od jedne jake firme iz branse. One koja pravi "domace" racunare i koju mr Mladjan neobicno voli. Bitan je PR, ostalo ne postoji!
Dodjite na Vracar, atraktivno je, videcete kuce podignute u tudjim dvoristima. Sve ce to posle dr Dulic da abolira i nikog nema glava da zaboli.

Neutralni

pre 13 godina

Ja ovo ne bih gledao kao cin koji je neko ucinio zarad svoje koristi (pokusaj nedozvoljenog prkljucenja na elektro mrezu), vec kroz posledice koje je izazvao (cetvrtina grada bez struje, ukljucujuci bolnice itd.). Zbog toga je ovo teroristicki akt i sve one koji su ucestvovali u tome treba najstroze moguce kazniti.

TroxX

pre 13 godina

Hteli da prikljuce zgradu na 110 kv kabl koji je punjen uljem pod pritiskom njega ako si ostetili nek prodaju zgradu odmah posto ce im dosta para trebati za popravku kabla,koja smejurija samo mi nije jasno odakle im trafo 110/6 kv u naj manju ruku i posle jos jedan 6/0,4 kv da bi se prikljucili,sta reci sem Srbija.

Blazenka

pre 13 godina

Ma koji gradjevinci.Nemaju oni pojma sa gradjevinom.Nekada se pitam cemu sluzi gradjeviski,geodetski i arhitektonski fakultet.Godinama gledam kako se grade kuce i zgrade od kartona,sta je ispod zidova niko ne zna.Spolja izgledaju kao da se Perica igrao arhitekte.
Ove sada bih tako kaznila da bi bili u dugovima i njihovi unuci.Sem sanacije ostecenog kabla,platili bi i manjak u kasi svakom lokalu i preduzecu koje nije moglo da posluje.Da ja nisam mogla da poslujem sutra bih vec podnela tuzbu protiv njih,pa bi se verovatno prikljucili i ostali,i da vidis kako bi se uvelo malo reda.Jedino sto nase sudstvo razvlaci predmete u nedogled,pa svako radi sta hoce.

MikeLD

pre 13 godina

Zivim u blizini, na sred Branicevske je rupa vec deset dana, svi koji su prolazili znaju da je ulica neprohodna tu, da li se neki organ zapitao zasto?
Samo dva pitanja:
- Kako je stiglo do toga da je zgrada izgradjena a da nema dozvolu za struju? Koliko je bilo podmazivanja do sada, mozda je problem da neko sada nije podmazan za struju?
- Da su uspeli da se prikljuce i zakopali rupu za sobom, to niko nikada ne bi znao? Ciju jos struju placamo (zajedno sa TV pretplatom)?

zoran

pre 13 godina

Neko elektro-inženjer, energtičar bi mogao da objasni. Kabal za prenos 110 mKV je debeo kao noga, ako uopšte i postoji. Alo, bre! Da li vi znate šta je 110 KV. Pa samo da malko recneš taj kabal, napravio bi se vatromet veći nego onaj u Sidneju. Svako u krugu od 20 mmetara bio bi spržen.

Ovo meni mitiše pre na "uznemiravanje javnosti" a sve u svrhu neodobrenog poskupljenja struje.
A da se priključuju ilegalno, priključuju se, ali na 110 KV mogu samo oni kojima je dosadio život...

Smele

pre 13 godina

Uskoro moze doci trenutak kad gradjani budu shvatili da drzava ne postoji i tad nastupa anarhija. Mozda je vlasnik menjao sa drzavom njivu u Guncatima za gradjevinski plac u Branicevckoj, pa platio izmenu urbanistickog plana, pa na divlje sazidao 100% vise kvadrata i 150% vise stambenih jedinica, pa radnike placao na crno (pola nije ni platio), pa gradjevinski materijal preko fantomske firme uzeo na menicu bez pokrica i zasto bi se sada ustrucavao sa divljim prikljucenjem elektricne energije.

Boris

pre 13 godina

Verujte mi iz iskustva, sve je to radjeno u dogovoru sa nekim seficem iz EDB.
U izmedju ostalog u Srbiji se 30 % proizvedene struje ukrade, umesto da drzava uhvati "kriminalce" koji to cine oni dizu cenu struje kako bi redovne platise nadmirile gubitke!
Ps. U mojoj ulici kad se upali ulicna rasveta istvremeno se i kod mog komsije celo dvoriste zasija kao Las Vegas!
Mislimo o tome!!!

Maki

pre 13 godina

I razmenom iskustava sa stranim kompanijama, saznali smo da se ne događa nigde u svetu. Pa naravno mi smo bermudski trougao ma ustvari on je za Srbiju mala maca.

Natalija

pre 13 godina

“Kumovi”-“burazeri” hteli nelegalno da priključe celu novu zgradu na 110 Kv kabl! Ovo se kaže direktor Elektro distribucije: “ne događa nigde u svetu”! Da, osim tamo gde su bila granična područja “Osmanskog carstva” i gde su pojedini narodi živeli baš onako kako su prikazani u serijalu (komedija!) “Crni Gruja”. Taj serijal bi trebalo na svim TV stanicama da se prikazuje svaki dan jer pokazuje našu uvek istu “sociološku matricu” – koja se eto ne menja vekovima. Svakoga onoga ko misli da se bez evropske građanske kulture može živeti u današnjim državama ovakvi događaji (koji se svakodnevno događaju) DEMANTUJU. Iako ih život svakodnevno demantuju oni se i dalje drže ko “pijan plota” svoje prazne priče o “domaćinskoj”, “kumovsko-burazerskoj”, “ja tebi-ti meni” (i anti-evropskoj) Srbiji.

nixonn

pre 13 godina

Za 5 dana ce gradjevinar biti pusten iz pritvora, nikakav optuzni akt nece biti podignut, sudija ce da primi susku, javnost da zaboravi na ovo, a mi citaoci da dobijemo +5 na krvni pritisak.

objektivno

pre 13 godina

Nadam se da ce novinari imati odresene ruke da napisu cijoj stranci pripada nalogodavac ovog dela i koju funkciju isti vrsi, a da li ce dati ostavku cisto sumnjam ...

Hotež

pre 13 godina

"Ovo što rade pojedine građevinske firme bez ikakvih dozvola je nečuveno..."
Kako nečuveno, kad to slušamo i gledamo već petnaestak godina? I nisu u pitanju pojedine firme, nego većina, a popularno ih zovemo "građevinska mafija", odn. organizovane kriminalne grupe u užem smislu...

tuzba

pre 13 godina

Kada se obelodani koji je pocinitelj i odgovoran :
1. Poslati ga u zatvor
2. Svaka ostecena strana da ga tuzi i debelo naplati.
Pa da vidimo dali ce moci neko ponovo na isti nacin da radi bez dozvole. I da vidimo naravno dali drzava ima zakon.

elektricar

pre 13 godina

Da se na lažemo...
Nijedna nelegalno priključena zgrada se ne priključuje bez znanja EDB. Što veća investicija to je veća provizija. U EDB postoji Služba kontrole pod direktnim nadzorom direktora... početi odatle.

Milica Bg

pre 13 godina

Haha, "ne zna se ko", "nepoznati pocinilac"...Kako je moguce da se ne zna ko, pa investitor ne moze da pobegne preko noci ako stoji tabla sa podacima. Objaviti ko, ili ne objaviti u cilju istrage, ali posto se istraga zavrsi tretirati ovo ozbiljno. Za "prestupe" slicnog kova su u nekim starim drzavama bili beseni na sred trga za primer. Ne mislim da treba ici ovom logikom, ali da treba obelodaniti treba, da treba debelo kazniti takodje (novcano, mozda delimicno i zatvorom, a najbolje bi bilo lekovito radnom terapijom) i da vidim da li bi se neko opet u skorije vreme usudio da bez struje ostavi preko 2 i po sata gradjane, grad, domacinstva, institucije. Gde mi se navrne ja presecem "mali beznacajni kabl" i onda samo "slucajno" napravim haos u pola grada, stvarno sam velika faca! A nesto da napravimo korisno, ne...

milan

pre 13 godina

u Italiji, koja je daleko od sredjene drzave ali i dalje mnogo ispred Srbije, sve se resava visokim novcanim kaznama. U Trstu, na primer, krivac za saobracajni udes zbog koga se promeni trasa autobusa javnog prevoza placa nekoliko stotina EUR-a po liniji; to je dodatna kazna na sve ostalo. Realno, izvodjacu radova treba naplatiti barem milion EUR kazne, plus sve dodatne troskove, naravno. Ako nema da plati, javno pred TV-om njemu i porodici pleniti imovinu. Samo drakonske kazne mogu da naprave red.
Nivo bezobraznog, neodgovornog, bahatog i rusilackog ponasanja u Srbiji je na nivou najgorih drzava na svetu; od EU smo 200 godina daleko ako svi u ovome ne dobiju 5-10 godina zatvora i milionske EUR kazne.

bane

pre 13 godina

Sad lepo ime i prezime,odakle ti dozvole,ko ti je dao iste,koliko love si podmitio nekoga u gradu i opstini,tvoja istorija....Kladim se da si kontroverzni biznismen....Javno sudjenje,pa lepo jedno 20.god.,za primer.Ali,od ovoga nema nista,opet ce se oni nakaciti na struju.

slobodan

pre 13 godina

Draga gospodo iz EPS-a,ja znam u Novom Sadu nekoliko zgrada koje su vec 5-godina prikopcane ilegalno na elek.mrezu i niko u zgradi ne placa struju!Medjutim to vas ne zanima jer pojedinci iz samog EPS-a dobijaju novac za te usluge!!!

Beogradjanin

pre 13 godina

Evo kako ja vidim celu stvar.
Tzv. "izvodjac" sa jedva zavrsenom osnovnom skolom ce se praviti blesav i vikati kako je sve uredno, kako ima papire i kako se vodi hajka protiv njega.
Slucaj ce da se zataska koliko danas jer mu je "neko" da usmenu dozvolu a sutra i prekosutra i za 100 godina cemo imati XXX "izvodjaca" okurazenih nesposobnosti sudstva i korupcijom u vlasti.

Plasim se da ce narod poceti sam da resava svoje probleme...

Иван-Ниш

pre 13 godina

Ма грађевина је одлично тле да се разноразне мешетаре, "предузимаче", мафијашке фирме и фирмице. Одличан терен за бескрупулозне тако да ме ово и не изненађује. И све на уштрб оних који се тамо највише зноје без икаквих права. Треба ударати по џепу и имовини јер то најбоље утиче на понашање.

Natasa

pre 13 godina

Samo opet da proverimo kako ide procedura zidanja, podnese se opstini zahtev, dobije dozvola i onda sa dozvolom i prikljucak za struju, vodu itd. Ako nema zahteva i dozvole za gradnju, onda je to nelegalna gradnja, zakonom definisane kazne, inspekcija placena od strane poreskih obveznika, proverava ovakve slucajeve itd. ako je zgrada izgradjena bez dozvole i sad jos prikljucuje i struju, pa gde je inspekcija bila do sada? Mislim nije to neka 5. zona i dalje nego centar grada, za toliko mogu da se i prosetaju inspektori, ne treba im ni auto

Mashinovodja

pre 13 godina

Neverovatna kombinacija gluposti, neznanja, neodgovornosti i bahatosti. A tako tipična za srpskog mangupa i domaćina koji ume da se "snađe" u svakoj situaciji. Ma, šta zna neodgovorna budala šta je 110kV!

Mrki

pre 13 godina

Mogao je neko poginuti zbog te "investicije"!

A zato ja ne mogu da se zaposlim kao zastita na radu...zato sto ih boli uvo za bezbednost i legalnost.
cccc U APS SVE!!!

SaleC

pre 13 godina

Mislio sam da je tolika glupost nemoguća, čak i kod nas. Ali nije samo glupost, nego je to neka kombinacija gluposti i bahatosti. Verujem da će ključni argument odbrane biti da to ionako mnogi rade, a ovde je samo prekinut pogrešan kabl.

sima i jakov

pre 13 godina

Najzanimljivije je da nismo saznali o kojoj se firmi radi. To znaci da je ova firma u vezi sa vlastima ali i dosta govori o slobodi stampe u danasnjoj Srbiji.

lider u regionu

pre 13 godina

Ovi naši građevinari su stvarno bahati. Ako su hteli tako nešto da urade mogli su da angažuju BIBA STRUJU, ali čovek neće da radi za dž.
A osnovno pitanje je kako su mogli tako nešto da grade a da nemaju sve papire?
Kako da to niko od inspektora nije primetio?
Kao deci omiljene igre su nam bile ćorave bake i žmurke.

Nemanjina 101

pre 13 godina

Zar ovde treba da bude nesto cudno? U GO Obrenovac polovina samozvanih investitora je u dilu sa raznim opstinskim strukturama i polovinu objekata grade bez potrebnih dozvola...tek kasnije ih retroaktivno nabavljaju i kupuju...za to vreme gradjani zive u stanovima bez struje i grejanja? A sve te navodno firme imaju imena...mislite o tome