Sreda, 01.09.2010.

00:35

Značaj srpske rezolucije

Iako su šanse da prođe u UN male, sudeći prema naporima iz EU da se ona povuče, srpska rezolucija ipak nije beznačajan akt, piše "Politika".

Izvor: Politika

Znaèaj srpske rezolucije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

Tipolir

pre 13 godina

Bez obzira na sve pritiske kojima je izložena, Srbija je i dalje ta koja drži „ključ” za kosovski problem, smatra Vladislav Jovanović, bivši ministar spoljnih poslova SRJ.
__________________________

Pametni savjeti, pametnog političara, koji je s ostalim pametnjnakovičima uspio na pametan način, sačuvati staru Jugoslaviju.

Marina

pre 13 godina

Niti će zapadne zemlje povući priznanje Kosova niti će te iste zemlje dopustiti Srbiji da im se priključi sve dok ne bude s njima na istoj valnoj dužini.Kompromis o kojima govore Tadić i Jeremić je NEMOGUĆ ukoliko sve strane ostanu tvrde u svojim stavovima o statusu. Možda je moglo biti drugačije da je Srbija odmah nakon 1995.g. dala svoj veći doprinos uspostavljanju dobrih odnosa s novonastalim državama u regiji pa bi od njih vjerojatno dobila podršku oko Kosova. Ovako se čini da regija smatra nezavisnost Kosova nekom vrstom pravde za pokušaj stvaranja Velike Srbije. Nažalost,očevi su jeli kiselo grožđe, a sinovima trnu usta; to nije činjenica koja važi samo za Srbiju nego za svaku,ama baš svaku zemlju čija je povijest bila u jednom periodu umrljana.

MisaPisa

pre 13 godina

Tadic je trebao ministru spoljnjih poslova VB da kaze da ce mo mi da povucemo rezoluciju u SB cim oni povuku priznanje Kosova.
Sto se izjava njihovih novinara tice da je rezolucija beznacajna postavio bih samo jedno pitanje: "Sto onda toliko pritiskate Srbiju da je povuce?".
Rezolucija je jako znacajna kako za nas tako i za njih.
Pretnje da necemo biti primljeni u EU su beznacajne jer mi svakako necemo uci u istu narednih 20g. a i bolje je za nas da ne udjemo jer najbolje je biti blizu vatre ne valja biti suvise blizu jer moze da se ispece. To su nabolje shvatili Svajcarci i Norvezani. Naravno ne treba odustati od reformi i uskladjivanja naseg sistema da bude kompatibilan sa svetskim standardima. I videcete kad budemo sve to imali molice oni nas da udjemo jer ako ostanemo van EU onda ne mogu lako da nam diktiraju sta da radimo i skim da saradjujemo.

Kap u Okeanu

pre 13 godina

Znacaj srpske rezolucije

NAZALOST je RAVAN NULI !
Po ko zna koji put se u Srbiji zamenjuju teze. Rezolucija Srbije u GS UN samo narusava odnose Srbije i "zapada" tj. usporava evropske integracije Srbije jer je "suprotna" evropskoj "opredeljenosti" Srbije i to jedini razlog zasto se ministri V.Britanije i Nemacke "motaju po Srbiji" i pokusavaju Srbiji objasniti "posledice" podnosenja rezolucije GS UN !
Rezolucija Srbije ionako nema nikakve sanse da dobije podrsku u GS i to zna i sama Srbija posle jasnog "misljenja" MSP kao sto to zna i EU i SAD, kao sto svi isto znaju da cak i da se desi neko "cudo" i da rezolucija Srbije dobije podrsku u GS ni to Srbiji nece vratiti Kosovo samo sto ce PRISILITI EU i SAD da "okrenu novi list" u svojim odnosima prema Srbiji i to se pokusava "predociti" Srbiji a to sa Kosovom NEMA NIKAKVE VEZE !
Za njih je Kosovo vec odavno "zavrsena prica" !

"Sa neke plaze"

pre 13 godina

Srbija je u Medjunarodnoj zajednici kao kamencic u cipeli-zulja i pravi probleme. Mi nemamo ni snagu, ni autoritet u svetu. Potrosili smo ga devedesetih godina. Sada smo kao nemci posle II sv. rata, moramo da savijemo glavu, cutimo i slusamo.

roda

pre 13 godina

Bez obzira na glasanje u GS Srbija ce biti gubitnik o obadva slucaja,nemislite da ce jedna Amerika Engleska Nemacka itd. promenuti svoj stav iako Srbija dobije vecinu glasova u GS jer za tu novu rezoluciji ce glasati Rusija, Kina, i ostale africke zemlje, ali Srbija se nalazi u Evropi i stoga bi trebala da uvazi savete i misljenja americkih kongresmena engleskog i nemackog ministra, svaka druga varijanta je protiv Srpskog interesa i naroda, treba razmisljati realno Srbija nije prisutna na KiM zadnjeh 10g legalno jer je potpisala nekakav Kumanovski dokument ali pri tome Srbija nije prisutna u politickom zivotu KiM zadnjih 20-30 godina, sta je kompromis u ovom trenutku: nepodnositi nikakvu rezoluciju i sesti u Briselu za sto i dogovarati se o buducnosti Srbije...pozdrav iz UK

vladan

pre 13 godina

Mislim da je ovo iznudjen potez u partiji u kojoj znas da unapred imas 2 topa manje i u kojoj onaj sa druge strane table moze da pomera figure bez obzira na vazeca pravila igre. Naravno veliki broj kibicera mu tapse, kao divi mu se ali svi znaju da je to prevara za jednokratnu upotrebu. Medjutim dobar deo njih razmislja sta ako sutra on bude sa druge strane table u slicnoj partiji. Mislim da je konacan ishod bar sto se tice unutrasnje politike u Srbiji smena ministra spoljnih poslova. Ministar Jeremic po mom misljenju u sferi organizacije i unapredjenja funkcionisanja kompletnog ministarstva i njegove reforme posebno nasih diplomatskih predstavnistava ne zasluzuje prelaznu ocenu. Ali sto se tice kompletne spoljnje politike i njegove uloge zasluzuje odlicnu ocenu. I upravo zbog toga dolaze i pritisci spolja a i iz njegove stranke za smenu. To bi leglo kao kec na 11 nekim stanackim kolegama celnicima kojima je Jeremic vec dugo kost u grlu. I zato se nasladjuju sa trenutnom situacijom u partiji u kojoj je vazno samo igrati sto duze a nemoguce je izaci kao pobednik.

precanin

pre 13 godina

Kaze Jeremic:"Sanse su Nam male....". Pa zasto niste kontra radili, nego od slepila i inata izabrali losu varijantu ? Treba najodgovorniji dati ostavke, ne zbog izgubljenog Kosova( tu niste krivi Vi )nego zbog izgubljenog vremena, novca, laganja sopstvenog naroda itd . Ispada da ce biti kako su jos pre par godina unazad govorili "domaci izdajnici" ? Pa ko je onda izdajnik u ovoj zemlji ?

Djoka

pre 13 godina

Spoljni dug Srbije je narastao na 23,7 milijardi evra, neko bi mogao da ocekuje nenakvu korist od tolikih pozajmljenih para, na zalost one su ponajvise isparile u ko zna cijim dzepovima spretnjakovica i Srbija stoji pred jos jednim sunovratom - i sve bi bilo gore da gore nemoz biti - da tu nije nekim srecnim slucajem slatka mala cokoladica zvana Kosovo!

analiticar

pre 13 godina

I ako isgubimo, POBEDILI SMO. Sto je gubitak veci to je pobeda znacasjnija!!!????
Samo promena KOLEKTIVNE SVESTI na ovim prostorima moze najzad Srbiji doneti i neku STVARNU pobedu.
Prva promena svesti je da su LJUDI vazniji od ZEMLJE(teritorije).
I da je NAROD vaziji od POLITIKE (politicara)
Ako se to ne dogodi u nekom razumnom vremenskom roku, Srbi odumiri i nestaju sa ovih prostora. Nestacemo bioloski. Broj umrlih nadmasuje broj novorodjenih na godisnjem nivou, tako da svake godine u Srbuji NESTANE jedan grad (30.000 stanovnika)

srdjan

pre 13 godina

Hmmm, analiza da povlacimo kontroverzen poteze jer pregovaramo sa zapadom a Jeremic ide u Juznu Afriku da lobira je aposlutno beznacajna. U isto vreme dok Hejg dolazi kod nas Makedonci primaju pismo od Hilari Klinton da glasaju protiv rezolucije.
Dakle, sto je sasvim i logicno, niko ne sedi skrstenih ruku jer je do glasanja ostalo svega nekoliko dana.
I , naravno, puna podrska naporima Srbije!

Mare

pre 13 godina

Komentari Politike su isto što su bili komentai one Mile ili Mire Štule. A saveti bivšeg ministra Jovanovića su plodotvorni kao i trn na bagremu. Učestvovase i pogibe li neko njegov u pogibiji na prostorima bivše Jugoslavije.

Drago

pre 13 godina

Bio sam veliki pobornik prikljucenju EU. Sada iz dana u dan postajem sve veci protivnik. Citajuci komentare na vasem sajtu povodom pritisaka EU zemalja na Srbiju, vidim da tako razmislja i vecina nasih gradjana. EU treba da se zapita sta je dovelo do toga. Politika svrsenog cina i nepravednih pritisaka na Srbiju, a za uzvrat ne nuditi nista i jos poostravati kriterijume za ulazak u EU, dovesce do velikog pada podrske nasih gradjana EU integraciji. EU i SAD treba da shvate da Srbijom vise ne upravlja Milosevic i da ovoj vlasti koja je spremna na veliki kompromis, omoguci da ne izadje iz svega ovoga kao jedina strana koja je sve izgubila.

Petar

pre 13 godina

Да ли ће икад овај наш врхунско-политички (политикантски) естаблишмент одвојити део свог драгоценог времена да проучи методе и поступке врхунског светског (и унутрашњеполитичког) манипулатора и трговца (бравар му је очигледно било споредно занимање), Јосипа Броза, те да бар сада, у последњем тренутку (када раније то не учинише) повуче потез који води ка закаснелом, али колико-толико повољном решењу КОСОВСКОГ ПИТАЊА.
Он, Броз је створио платформу за ово што се десило са Косовом, Милошевиоћ је дао свој катастрофални удео, Коштуница је само причао и кулирао, али сада опасуљите се и научите од софистицираног мангупа-лика светског калибра.
Људи, актуелни државни руководиоци, нисте ви пронашли рупу на саксији, као што мислите, па вам се чини да је она "горња много већа" и боља, што рек'о мој кум Андра, "али она мања, одоздола" је ипак делотворнија (Андра) за биљке у саксији.
"Од ината – нема горег заната" каже пословица.
А што се тиче Европе и осталих, свака им час' на бризи за нас, ха,ха,ха.
Е, ту је поента у Брозовим политичко-трговачким методама.

dir

pre 13 godina

Domaca publika je zapravo poslednja linija odbrane Kosova.
Amerika i Evropa ipak treba da shvate da proces utemeljivanja Kosovske drzave bi bio zavrsen samo kada pokore i ponize srpski narod a ne srpsku diplomatiju.
Ako pak zvanicna srpaka vlast na sebe preuzme nezahvalnu ulogu potpisnika kapitulacije, zauvijek ce ostati obiljezena kao izdajnicka sto svako nije potrebno ni njoj a niti njihovim naslednicima. Zato ostaje nejasno centralno pitanje ' Zasto je Americi i Evropi toliko stalo da pokore i ponize tri ili cetiri puta vise Srba a da nagrade za isto toliko puta manje Albanaca sa Kosova i u isti mah stvori dvije drzave albanskog naroda?'

zapadnim prijateljima

pre 13 godina

Vidimo se u UN, dragi nasi zapadni "prijatelji"! Ako je sve po zakonu sto ste uradili oko Kosova nema sta da se plasite neke beznacajne rezolucije.

BeogradjaNIN

pre 13 godina

"Insistiranje da se rezolucija povuče samo je dokaz da još niko ne može znati kako će se glasati u ovom telu UN." I ne samo to: mnoge zemje u svetu su zainteresovane za probleme Kosova, neke imaju "levi" stav, neke "desni" ali ima i zemalja koje "gledaju svoja posla" i Kosovo ih ne interesuje previse. Ipak, kad se u Generalnoj skupstini raspravlja o necemu, to nesto dobije povecanu paznju svih, svi saznaju nesto vise o celoj stvari i to nikako nije svejedno ni jednoj od strana u konfliktu. Mozda ce se isti vuci godinama i svaki glas se racuna, svaki poen je vazan, zato je Zapadu toliko stalo da se stvar nekako gurne pod tepih ili na margine, uglavnom sto dalje od paznje svetske javnosti. Vazna je i cinjenica da ce se istog dana diskutovati o dve teritorije u dve razlicite zemlje, a o kojima Zapad ima suprotno misljenje, pa im i to smeta. Ne lazi, pa neces morati da pamtis sta si pricao, ne otimaj tudje, pa neces morati da brines da ce neko oteti i tvoje.

h1ghwaymen

pre 13 godina

Nije to samo borba za Kosovo, to je borba i za neke druge drzave i teritorije u svetu i pre svega borba da danasnji svet makar u 0,1% zadrzi neki princip u rukovodjenju necim, posto je sve ostalo puklo i nema veze sa zdravim razumom.

Sava Drugi

pre 13 godina

Kosovo je bilo, jeste i biće Srpsko. Sve dok ovu mantru bude ponavljao i jedan jedini Srbin, to će biti tako.

To naravno ne znači da tamo ne mogu živeti Albanci, isto kao što mnogo Srbi ževe u Nemačkoj, jer im se tamo više svidja nego ovde.

Sve ostalo je baznačajno. A kvinta će pre ili kasnije biti kvarta, pa trio, pa duo, pa solo, pa zero. Zato tre ba vremena i strpljenja, ali ovo je jedna od onih stvari o kojima se ne raspravlja, koje se podrazumevaju same po sebi.

vrhunski

pre 13 godina

Nadam se da ce posle UN-a vlada pasti i da ce raspisati nove izbore jer ce to biti ocigledan znak da je Tadiceva politika "i Kosovo i Evropa" potpuno propala. Gradjani bi trebalo da se opredele izmedju Kosova i Evrope.

Marko

pre 13 godina

Toliko sam dugi niz godina bio za tu Evropsku uniju (mozda najvise od svih), ali posle ovakvih stavova, konstantnog vucaranja za nos Srbije, ucenama bez kraja, zaista mi se smucila ista.
Kosovo je budimo realni 99% zavrsena prica da ne kazem 100%, ali posle ovakvog ponasanja stranih zemalja i ponizavanja Srbije mislim da ne treba odustati od ove rezolucije nikada!!! Ja da sam neko u vladi iskreno bih primio ovog Gospodina iz V. Britanije sa nekim zamenikom ministra za infrastrukturu i ne bih mu dao ni malo znacaja zbog posete u kojoj pokusava da gurne i nametne stav velikih sila koji je suprotan od nase politike. Nema smisla vise zaista. Svet je postojao i pre Evropske unije, a postojace i posle.

kleo

pre 13 godina

Srbija zna da racuna koliko nesto znaci ali nikada ne zna da racuna koliko ce da mu kosta.
Kosta ce mu samo ako podnese bez obzira kako ce ona da predje, i ako gube i to opet ce mu kostati jer su ga poslali a od toga nece nista dobiti i ako predje jer ne moze Srbija i tako i onako nista protiv 2 miliuna Albanske reci.

Vladan

pre 13 godina

"Sve dok se mi ne odreknemo naše tapije na Kosovo ono što su zapadne sile izvele sa Kosovom nije legitimno, nije okončano i ne može nikada da bude okončano"

Bravo! Dodao bih još samo da ako mi to ikada učinimo pogazismo poreklo i uništismo budućnost! Definitivno!!!

"Sa neke plaze"

pre 13 godina

Srbija je u Medjunarodnoj zajednici kao kamencic u cipeli-zulja i pravi probleme. Mi nemamo ni snagu, ni autoritet u svetu. Potrosili smo ga devedesetih godina. Sada smo kao nemci posle II sv. rata, moramo da savijemo glavu, cutimo i slusamo.

srdjan

pre 13 godina

Hmmm, analiza da povlacimo kontroverzen poteze jer pregovaramo sa zapadom a Jeremic ide u Juznu Afriku da lobira je aposlutno beznacajna. U isto vreme dok Hejg dolazi kod nas Makedonci primaju pismo od Hilari Klinton da glasaju protiv rezolucije.
Dakle, sto je sasvim i logicno, niko ne sedi skrstenih ruku jer je do glasanja ostalo svega nekoliko dana.
I , naravno, puna podrska naporima Srbije!

Sava Drugi

pre 13 godina

Kosovo je bilo, jeste i biće Srpsko. Sve dok ovu mantru bude ponavljao i jedan jedini Srbin, to će biti tako.

To naravno ne znači da tamo ne mogu živeti Albanci, isto kao što mnogo Srbi ževe u Nemačkoj, jer im se tamo više svidja nego ovde.

Sve ostalo je baznačajno. A kvinta će pre ili kasnije biti kvarta, pa trio, pa duo, pa solo, pa zero. Zato tre ba vremena i strpljenja, ali ovo je jedna od onih stvari o kojima se ne raspravlja, koje se podrazumevaju same po sebi.

precanin

pre 13 godina

Kaze Jeremic:"Sanse su Nam male....". Pa zasto niste kontra radili, nego od slepila i inata izabrali losu varijantu ? Treba najodgovorniji dati ostavke, ne zbog izgubljenog Kosova( tu niste krivi Vi )nego zbog izgubljenog vremena, novca, laganja sopstvenog naroda itd . Ispada da ce biti kako su jos pre par godina unazad govorili "domaci izdajnici" ? Pa ko je onda izdajnik u ovoj zemlji ?

BeogradjaNIN

pre 13 godina

"Insistiranje da se rezolucija povuče samo je dokaz da još niko ne može znati kako će se glasati u ovom telu UN." I ne samo to: mnoge zemje u svetu su zainteresovane za probleme Kosova, neke imaju "levi" stav, neke "desni" ali ima i zemalja koje "gledaju svoja posla" i Kosovo ih ne interesuje previse. Ipak, kad se u Generalnoj skupstini raspravlja o necemu, to nesto dobije povecanu paznju svih, svi saznaju nesto vise o celoj stvari i to nikako nije svejedno ni jednoj od strana u konfliktu. Mozda ce se isti vuci godinama i svaki glas se racuna, svaki poen je vazan, zato je Zapadu toliko stalo da se stvar nekako gurne pod tepih ili na margine, uglavnom sto dalje od paznje svetske javnosti. Vazna je i cinjenica da ce se istog dana diskutovati o dve teritorije u dve razlicite zemlje, a o kojima Zapad ima suprotno misljenje, pa im i to smeta. Ne lazi, pa neces morati da pamtis sta si pricao, ne otimaj tudje, pa neces morati da brines da ce neko oteti i tvoje.

Vladan

pre 13 godina

"Sve dok se mi ne odreknemo naše tapije na Kosovo ono što su zapadne sile izvele sa Kosovom nije legitimno, nije okončano i ne može nikada da bude okončano"

Bravo! Dodao bih još samo da ako mi to ikada učinimo pogazismo poreklo i uništismo budućnost! Definitivno!!!

Drago

pre 13 godina

Bio sam veliki pobornik prikljucenju EU. Sada iz dana u dan postajem sve veci protivnik. Citajuci komentare na vasem sajtu povodom pritisaka EU zemalja na Srbiju, vidim da tako razmislja i vecina nasih gradjana. EU treba da se zapita sta je dovelo do toga. Politika svrsenog cina i nepravednih pritisaka na Srbiju, a za uzvrat ne nuditi nista i jos poostravati kriterijume za ulazak u EU, dovesce do velikog pada podrske nasih gradjana EU integraciji. EU i SAD treba da shvate da Srbijom vise ne upravlja Milosevic i da ovoj vlasti koja je spremna na veliki kompromis, omoguci da ne izadje iz svega ovoga kao jedina strana koja je sve izgubila.

vrhunski

pre 13 godina

Nadam se da ce posle UN-a vlada pasti i da ce raspisati nove izbore jer ce to biti ocigledan znak da je Tadiceva politika "i Kosovo i Evropa" potpuno propala. Gradjani bi trebalo da se opredele izmedju Kosova i Evrope.

analiticar

pre 13 godina

I ako isgubimo, POBEDILI SMO. Sto je gubitak veci to je pobeda znacasjnija!!!????
Samo promena KOLEKTIVNE SVESTI na ovim prostorima moze najzad Srbiji doneti i neku STVARNU pobedu.
Prva promena svesti je da su LJUDI vazniji od ZEMLJE(teritorije).
I da je NAROD vaziji od POLITIKE (politicara)
Ako se to ne dogodi u nekom razumnom vremenskom roku, Srbi odumiri i nestaju sa ovih prostora. Nestacemo bioloski. Broj umrlih nadmasuje broj novorodjenih na godisnjem nivou, tako da svake godine u Srbuji NESTANE jedan grad (30.000 stanovnika)

h1ghwaymen

pre 13 godina

Nije to samo borba za Kosovo, to je borba i za neke druge drzave i teritorije u svetu i pre svega borba da danasnji svet makar u 0,1% zadrzi neki princip u rukovodjenju necim, posto je sve ostalo puklo i nema veze sa zdravim razumom.

zapadnim prijateljima

pre 13 godina

Vidimo se u UN, dragi nasi zapadni "prijatelji"! Ako je sve po zakonu sto ste uradili oko Kosova nema sta da se plasite neke beznacajne rezolucije.

dir

pre 13 godina

Domaca publika je zapravo poslednja linija odbrane Kosova.
Amerika i Evropa ipak treba da shvate da proces utemeljivanja Kosovske drzave bi bio zavrsen samo kada pokore i ponize srpski narod a ne srpsku diplomatiju.
Ako pak zvanicna srpaka vlast na sebe preuzme nezahvalnu ulogu potpisnika kapitulacije, zauvijek ce ostati obiljezena kao izdajnicka sto svako nije potrebno ni njoj a niti njihovim naslednicima. Zato ostaje nejasno centralno pitanje ' Zasto je Americi i Evropi toliko stalo da pokore i ponize tri ili cetiri puta vise Srba a da nagrade za isto toliko puta manje Albanaca sa Kosova i u isti mah stvori dvije drzave albanskog naroda?'

Kap u Okeanu

pre 13 godina

Znacaj srpske rezolucije

NAZALOST je RAVAN NULI !
Po ko zna koji put se u Srbiji zamenjuju teze. Rezolucija Srbije u GS UN samo narusava odnose Srbije i "zapada" tj. usporava evropske integracije Srbije jer je "suprotna" evropskoj "opredeljenosti" Srbije i to jedini razlog zasto se ministri V.Britanije i Nemacke "motaju po Srbiji" i pokusavaju Srbiji objasniti "posledice" podnosenja rezolucije GS UN !
Rezolucija Srbije ionako nema nikakve sanse da dobije podrsku u GS i to zna i sama Srbija posle jasnog "misljenja" MSP kao sto to zna i EU i SAD, kao sto svi isto znaju da cak i da se desi neko "cudo" i da rezolucija Srbije dobije podrsku u GS ni to Srbiji nece vratiti Kosovo samo sto ce PRISILITI EU i SAD da "okrenu novi list" u svojim odnosima prema Srbiji i to se pokusava "predociti" Srbiji a to sa Kosovom NEMA NIKAKVE VEZE !
Za njih je Kosovo vec odavno "zavrsena prica" !

Djoka

pre 13 godina

Spoljni dug Srbije je narastao na 23,7 milijardi evra, neko bi mogao da ocekuje nenakvu korist od tolikih pozajmljenih para, na zalost one su ponajvise isparile u ko zna cijim dzepovima spretnjakovica i Srbija stoji pred jos jednim sunovratom - i sve bi bilo gore da gore nemoz biti - da tu nije nekim srecnim slucajem slatka mala cokoladica zvana Kosovo!

roda

pre 13 godina

Bez obzira na glasanje u GS Srbija ce biti gubitnik o obadva slucaja,nemislite da ce jedna Amerika Engleska Nemacka itd. promenuti svoj stav iako Srbija dobije vecinu glasova u GS jer za tu novu rezoluciji ce glasati Rusija, Kina, i ostale africke zemlje, ali Srbija se nalazi u Evropi i stoga bi trebala da uvazi savete i misljenja americkih kongresmena engleskog i nemackog ministra, svaka druga varijanta je protiv Srpskog interesa i naroda, treba razmisljati realno Srbija nije prisutna na KiM zadnjeh 10g legalno jer je potpisala nekakav Kumanovski dokument ali pri tome Srbija nije prisutna u politickom zivotu KiM zadnjih 20-30 godina, sta je kompromis u ovom trenutku: nepodnositi nikakvu rezoluciju i sesti u Briselu za sto i dogovarati se o buducnosti Srbije...pozdrav iz UK

Marko

pre 13 godina

Toliko sam dugi niz godina bio za tu Evropsku uniju (mozda najvise od svih), ali posle ovakvih stavova, konstantnog vucaranja za nos Srbije, ucenama bez kraja, zaista mi se smucila ista.
Kosovo je budimo realni 99% zavrsena prica da ne kazem 100%, ali posle ovakvog ponasanja stranih zemalja i ponizavanja Srbije mislim da ne treba odustati od ove rezolucije nikada!!! Ja da sam neko u vladi iskreno bih primio ovog Gospodina iz V. Britanije sa nekim zamenikom ministra za infrastrukturu i ne bih mu dao ni malo znacaja zbog posete u kojoj pokusava da gurne i nametne stav velikih sila koji je suprotan od nase politike. Nema smisla vise zaista. Svet je postojao i pre Evropske unije, a postojace i posle.

vladan

pre 13 godina

Mislim da je ovo iznudjen potez u partiji u kojoj znas da unapred imas 2 topa manje i u kojoj onaj sa druge strane table moze da pomera figure bez obzira na vazeca pravila igre. Naravno veliki broj kibicera mu tapse, kao divi mu se ali svi znaju da je to prevara za jednokratnu upotrebu. Medjutim dobar deo njih razmislja sta ako sutra on bude sa druge strane table u slicnoj partiji. Mislim da je konacan ishod bar sto se tice unutrasnje politike u Srbiji smena ministra spoljnih poslova. Ministar Jeremic po mom misljenju u sferi organizacije i unapredjenja funkcionisanja kompletnog ministarstva i njegove reforme posebno nasih diplomatskih predstavnistava ne zasluzuje prelaznu ocenu. Ali sto se tice kompletne spoljnje politike i njegove uloge zasluzuje odlicnu ocenu. I upravo zbog toga dolaze i pritisci spolja a i iz njegove stranke za smenu. To bi leglo kao kec na 11 nekim stanackim kolegama celnicima kojima je Jeremic vec dugo kost u grlu. I zato se nasladjuju sa trenutnom situacijom u partiji u kojoj je vazno samo igrati sto duze a nemoguce je izaci kao pobednik.

Mare

pre 13 godina

Komentari Politike su isto što su bili komentai one Mile ili Mire Štule. A saveti bivšeg ministra Jovanovića su plodotvorni kao i trn na bagremu. Učestvovase i pogibe li neko njegov u pogibiji na prostorima bivše Jugoslavije.

kleo

pre 13 godina

Srbija zna da racuna koliko nesto znaci ali nikada ne zna da racuna koliko ce da mu kosta.
Kosta ce mu samo ako podnese bez obzira kako ce ona da predje, i ako gube i to opet ce mu kostati jer su ga poslali a od toga nece nista dobiti i ako predje jer ne moze Srbija i tako i onako nista protiv 2 miliuna Albanske reci.

MisaPisa

pre 13 godina

Tadic je trebao ministru spoljnjih poslova VB da kaze da ce mo mi da povucemo rezoluciju u SB cim oni povuku priznanje Kosova.
Sto se izjava njihovih novinara tice da je rezolucija beznacajna postavio bih samo jedno pitanje: "Sto onda toliko pritiskate Srbiju da je povuce?".
Rezolucija je jako znacajna kako za nas tako i za njih.
Pretnje da necemo biti primljeni u EU su beznacajne jer mi svakako necemo uci u istu narednih 20g. a i bolje je za nas da ne udjemo jer najbolje je biti blizu vatre ne valja biti suvise blizu jer moze da se ispece. To su nabolje shvatili Svajcarci i Norvezani. Naravno ne treba odustati od reformi i uskladjivanja naseg sistema da bude kompatibilan sa svetskim standardima. I videcete kad budemo sve to imali molice oni nas da udjemo jer ako ostanemo van EU onda ne mogu lako da nam diktiraju sta da radimo i skim da saradjujemo.

Marina

pre 13 godina

Niti će zapadne zemlje povući priznanje Kosova niti će te iste zemlje dopustiti Srbiji da im se priključi sve dok ne bude s njima na istoj valnoj dužini.Kompromis o kojima govore Tadić i Jeremić je NEMOGUĆ ukoliko sve strane ostanu tvrde u svojim stavovima o statusu. Možda je moglo biti drugačije da je Srbija odmah nakon 1995.g. dala svoj veći doprinos uspostavljanju dobrih odnosa s novonastalim državama u regiji pa bi od njih vjerojatno dobila podršku oko Kosova. Ovako se čini da regija smatra nezavisnost Kosova nekom vrstom pravde za pokušaj stvaranja Velike Srbije. Nažalost,očevi su jeli kiselo grožđe, a sinovima trnu usta; to nije činjenica koja važi samo za Srbiju nego za svaku,ama baš svaku zemlju čija je povijest bila u jednom periodu umrljana.

Petar

pre 13 godina

Да ли ће икад овај наш врхунско-политички (политикантски) естаблишмент одвојити део свог драгоценог времена да проучи методе и поступке врхунског светског (и унутрашњеполитичког) манипулатора и трговца (бравар му је очигледно било споредно занимање), Јосипа Броза, те да бар сада, у последњем тренутку (када раније то не учинише) повуче потез који води ка закаснелом, али колико-толико повољном решењу КОСОВСКОГ ПИТАЊА.
Он, Броз је створио платформу за ово што се десило са Косовом, Милошевиоћ је дао свој катастрофални удео, Коштуница је само причао и кулирао, али сада опасуљите се и научите од софистицираног мангупа-лика светског калибра.
Људи, актуелни државни руководиоци, нисте ви пронашли рупу на саксији, као што мислите, па вам се чини да је она "горња много већа" и боља, што рек'о мој кум Андра, "али она мања, одоздола" је ипак делотворнија (Андра) за биљке у саксији.
"Од ината – нема горег заната" каже пословица.
А што се тиче Европе и осталих, свака им час' на бризи за нас, ха,ха,ха.
Е, ту је поента у Брозовим политичко-трговачким методама.

Tipolir

pre 13 godina

Bez obzira na sve pritiske kojima je izložena, Srbija je i dalje ta koja drži „ključ” za kosovski problem, smatra Vladislav Jovanović, bivši ministar spoljnih poslova SRJ.
__________________________

Pametni savjeti, pametnog političara, koji je s ostalim pametnjnakovičima uspio na pametan način, sačuvati staru Jugoslaviju.

"Sa neke plaze"

pre 13 godina

Srbija je u Medjunarodnoj zajednici kao kamencic u cipeli-zulja i pravi probleme. Mi nemamo ni snagu, ni autoritet u svetu. Potrosili smo ga devedesetih godina. Sada smo kao nemci posle II sv. rata, moramo da savijemo glavu, cutimo i slusamo.

Kap u Okeanu

pre 13 godina

Znacaj srpske rezolucije

NAZALOST je RAVAN NULI !
Po ko zna koji put se u Srbiji zamenjuju teze. Rezolucija Srbije u GS UN samo narusava odnose Srbije i "zapada" tj. usporava evropske integracije Srbije jer je "suprotna" evropskoj "opredeljenosti" Srbije i to jedini razlog zasto se ministri V.Britanije i Nemacke "motaju po Srbiji" i pokusavaju Srbiji objasniti "posledice" podnosenja rezolucije GS UN !
Rezolucija Srbije ionako nema nikakve sanse da dobije podrsku u GS i to zna i sama Srbija posle jasnog "misljenja" MSP kao sto to zna i EU i SAD, kao sto svi isto znaju da cak i da se desi neko "cudo" i da rezolucija Srbije dobije podrsku u GS ni to Srbiji nece vratiti Kosovo samo sto ce PRISILITI EU i SAD da "okrenu novi list" u svojim odnosima prema Srbiji i to se pokusava "predociti" Srbiji a to sa Kosovom NEMA NIKAKVE VEZE !
Za njih je Kosovo vec odavno "zavrsena prica" !

Sava Drugi

pre 13 godina

Kosovo je bilo, jeste i biće Srpsko. Sve dok ovu mantru bude ponavljao i jedan jedini Srbin, to će biti tako.

To naravno ne znači da tamo ne mogu živeti Albanci, isto kao što mnogo Srbi ževe u Nemačkoj, jer im se tamo više svidja nego ovde.

Sve ostalo je baznačajno. A kvinta će pre ili kasnije biti kvarta, pa trio, pa duo, pa solo, pa zero. Zato tre ba vremena i strpljenja, ali ovo je jedna od onih stvari o kojima se ne raspravlja, koje se podrazumevaju same po sebi.

dir

pre 13 godina

Domaca publika je zapravo poslednja linija odbrane Kosova.
Amerika i Evropa ipak treba da shvate da proces utemeljivanja Kosovske drzave bi bio zavrsen samo kada pokore i ponize srpski narod a ne srpsku diplomatiju.
Ako pak zvanicna srpaka vlast na sebe preuzme nezahvalnu ulogu potpisnika kapitulacije, zauvijek ce ostati obiljezena kao izdajnicka sto svako nije potrebno ni njoj a niti njihovim naslednicima. Zato ostaje nejasno centralno pitanje ' Zasto je Americi i Evropi toliko stalo da pokore i ponize tri ili cetiri puta vise Srba a da nagrade za isto toliko puta manje Albanaca sa Kosova i u isti mah stvori dvije drzave albanskog naroda?'

precanin

pre 13 godina

Kaze Jeremic:"Sanse su Nam male....". Pa zasto niste kontra radili, nego od slepila i inata izabrali losu varijantu ? Treba najodgovorniji dati ostavke, ne zbog izgubljenog Kosova( tu niste krivi Vi )nego zbog izgubljenog vremena, novca, laganja sopstvenog naroda itd . Ispada da ce biti kako su jos pre par godina unazad govorili "domaci izdajnici" ? Pa ko je onda izdajnik u ovoj zemlji ?

vrhunski

pre 13 godina

Nadam se da ce posle UN-a vlada pasti i da ce raspisati nove izbore jer ce to biti ocigledan znak da je Tadiceva politika "i Kosovo i Evropa" potpuno propala. Gradjani bi trebalo da se opredele izmedju Kosova i Evrope.

analiticar

pre 13 godina

I ako isgubimo, POBEDILI SMO. Sto je gubitak veci to je pobeda znacasjnija!!!????
Samo promena KOLEKTIVNE SVESTI na ovim prostorima moze najzad Srbiji doneti i neku STVARNU pobedu.
Prva promena svesti je da su LJUDI vazniji od ZEMLJE(teritorije).
I da je NAROD vaziji od POLITIKE (politicara)
Ako se to ne dogodi u nekom razumnom vremenskom roku, Srbi odumiri i nestaju sa ovih prostora. Nestacemo bioloski. Broj umrlih nadmasuje broj novorodjenih na godisnjem nivou, tako da svake godine u Srbuji NESTANE jedan grad (30.000 stanovnika)

kleo

pre 13 godina

Srbija zna da racuna koliko nesto znaci ali nikada ne zna da racuna koliko ce da mu kosta.
Kosta ce mu samo ako podnese bez obzira kako ce ona da predje, i ako gube i to opet ce mu kostati jer su ga poslali a od toga nece nista dobiti i ako predje jer ne moze Srbija i tako i onako nista protiv 2 miliuna Albanske reci.

Vladan

pre 13 godina

"Sve dok se mi ne odreknemo naše tapije na Kosovo ono što su zapadne sile izvele sa Kosovom nije legitimno, nije okončano i ne može nikada da bude okončano"

Bravo! Dodao bih još samo da ako mi to ikada učinimo pogazismo poreklo i uništismo budućnost! Definitivno!!!

Drago

pre 13 godina

Bio sam veliki pobornik prikljucenju EU. Sada iz dana u dan postajem sve veci protivnik. Citajuci komentare na vasem sajtu povodom pritisaka EU zemalja na Srbiju, vidim da tako razmislja i vecina nasih gradjana. EU treba da se zapita sta je dovelo do toga. Politika svrsenog cina i nepravednih pritisaka na Srbiju, a za uzvrat ne nuditi nista i jos poostravati kriterijume za ulazak u EU, dovesce do velikog pada podrske nasih gradjana EU integraciji. EU i SAD treba da shvate da Srbijom vise ne upravlja Milosevic i da ovoj vlasti koja je spremna na veliki kompromis, omoguci da ne izadje iz svega ovoga kao jedina strana koja je sve izgubila.

zapadnim prijateljima

pre 13 godina

Vidimo se u UN, dragi nasi zapadni "prijatelji"! Ako je sve po zakonu sto ste uradili oko Kosova nema sta da se plasite neke beznacajne rezolucije.

roda

pre 13 godina

Bez obzira na glasanje u GS Srbija ce biti gubitnik o obadva slucaja,nemislite da ce jedna Amerika Engleska Nemacka itd. promenuti svoj stav iako Srbija dobije vecinu glasova u GS jer za tu novu rezoluciji ce glasati Rusija, Kina, i ostale africke zemlje, ali Srbija se nalazi u Evropi i stoga bi trebala da uvazi savete i misljenja americkih kongresmena engleskog i nemackog ministra, svaka druga varijanta je protiv Srpskog interesa i naroda, treba razmisljati realno Srbija nije prisutna na KiM zadnjeh 10g legalno jer je potpisala nekakav Kumanovski dokument ali pri tome Srbija nije prisutna u politickom zivotu KiM zadnjih 20-30 godina, sta je kompromis u ovom trenutku: nepodnositi nikakvu rezoluciju i sesti u Briselu za sto i dogovarati se o buducnosti Srbije...pozdrav iz UK

Marko

pre 13 godina

Toliko sam dugi niz godina bio za tu Evropsku uniju (mozda najvise od svih), ali posle ovakvih stavova, konstantnog vucaranja za nos Srbije, ucenama bez kraja, zaista mi se smucila ista.
Kosovo je budimo realni 99% zavrsena prica da ne kazem 100%, ali posle ovakvog ponasanja stranih zemalja i ponizavanja Srbije mislim da ne treba odustati od ove rezolucije nikada!!! Ja da sam neko u vladi iskreno bih primio ovog Gospodina iz V. Britanije sa nekim zamenikom ministra za infrastrukturu i ne bih mu dao ni malo znacaja zbog posete u kojoj pokusava da gurne i nametne stav velikih sila koji je suprotan od nase politike. Nema smisla vise zaista. Svet je postojao i pre Evropske unije, a postojace i posle.

h1ghwaymen

pre 13 godina

Nije to samo borba za Kosovo, to je borba i za neke druge drzave i teritorije u svetu i pre svega borba da danasnji svet makar u 0,1% zadrzi neki princip u rukovodjenju necim, posto je sve ostalo puklo i nema veze sa zdravim razumom.

Mare

pre 13 godina

Komentari Politike su isto što su bili komentai one Mile ili Mire Štule. A saveti bivšeg ministra Jovanovića su plodotvorni kao i trn na bagremu. Učestvovase i pogibe li neko njegov u pogibiji na prostorima bivše Jugoslavije.

Djoka

pre 13 godina

Spoljni dug Srbije je narastao na 23,7 milijardi evra, neko bi mogao da ocekuje nenakvu korist od tolikih pozajmljenih para, na zalost one su ponajvise isparile u ko zna cijim dzepovima spretnjakovica i Srbija stoji pred jos jednim sunovratom - i sve bi bilo gore da gore nemoz biti - da tu nije nekim srecnim slucajem slatka mala cokoladica zvana Kosovo!

Petar

pre 13 godina

Да ли ће икад овај наш врхунско-политички (политикантски) естаблишмент одвојити део свог драгоценог времена да проучи методе и поступке врхунског светског (и унутрашњеполитичког) манипулатора и трговца (бравар му је очигледно било споредно занимање), Јосипа Броза, те да бар сада, у последњем тренутку (када раније то не учинише) повуче потез који води ка закаснелом, али колико-толико повољном решењу КОСОВСКОГ ПИТАЊА.
Он, Броз је створио платформу за ово што се десило са Косовом, Милошевиоћ је дао свој катастрофални удео, Коштуница је само причао и кулирао, али сада опасуљите се и научите од софистицираног мангупа-лика светског калибра.
Људи, актуелни државни руководиоци, нисте ви пронашли рупу на саксији, као што мислите, па вам се чини да је она "горња много већа" и боља, што рек'о мој кум Андра, "али она мања, одоздола" је ипак делотворнија (Андра) за биљке у саксији.
"Од ината – нема горег заната" каже пословица.
А што се тиче Европе и осталих, свака им час' на бризи за нас, ха,ха,ха.
Е, ту је поента у Брозовим политичко-трговачким методама.

MisaPisa

pre 13 godina

Tadic je trebao ministru spoljnjih poslova VB da kaze da ce mo mi da povucemo rezoluciju u SB cim oni povuku priznanje Kosova.
Sto se izjava njihovih novinara tice da je rezolucija beznacajna postavio bih samo jedno pitanje: "Sto onda toliko pritiskate Srbiju da je povuce?".
Rezolucija je jako znacajna kako za nas tako i za njih.
Pretnje da necemo biti primljeni u EU su beznacajne jer mi svakako necemo uci u istu narednih 20g. a i bolje je za nas da ne udjemo jer najbolje je biti blizu vatre ne valja biti suvise blizu jer moze da se ispece. To su nabolje shvatili Svajcarci i Norvezani. Naravno ne treba odustati od reformi i uskladjivanja naseg sistema da bude kompatibilan sa svetskim standardima. I videcete kad budemo sve to imali molice oni nas da udjemo jer ako ostanemo van EU onda ne mogu lako da nam diktiraju sta da radimo i skim da saradjujemo.

vladan

pre 13 godina

Mislim da je ovo iznudjen potez u partiji u kojoj znas da unapred imas 2 topa manje i u kojoj onaj sa druge strane table moze da pomera figure bez obzira na vazeca pravila igre. Naravno veliki broj kibicera mu tapse, kao divi mu se ali svi znaju da je to prevara za jednokratnu upotrebu. Medjutim dobar deo njih razmislja sta ako sutra on bude sa druge strane table u slicnoj partiji. Mislim da je konacan ishod bar sto se tice unutrasnje politike u Srbiji smena ministra spoljnih poslova. Ministar Jeremic po mom misljenju u sferi organizacije i unapredjenja funkcionisanja kompletnog ministarstva i njegove reforme posebno nasih diplomatskih predstavnistava ne zasluzuje prelaznu ocenu. Ali sto se tice kompletne spoljnje politike i njegove uloge zasluzuje odlicnu ocenu. I upravo zbog toga dolaze i pritisci spolja a i iz njegove stranke za smenu. To bi leglo kao kec na 11 nekim stanackim kolegama celnicima kojima je Jeremic vec dugo kost u grlu. I zato se nasladjuju sa trenutnom situacijom u partiji u kojoj je vazno samo igrati sto duze a nemoguce je izaci kao pobednik.

BeogradjaNIN

pre 13 godina

"Insistiranje da se rezolucija povuče samo je dokaz da još niko ne može znati kako će se glasati u ovom telu UN." I ne samo to: mnoge zemje u svetu su zainteresovane za probleme Kosova, neke imaju "levi" stav, neke "desni" ali ima i zemalja koje "gledaju svoja posla" i Kosovo ih ne interesuje previse. Ipak, kad se u Generalnoj skupstini raspravlja o necemu, to nesto dobije povecanu paznju svih, svi saznaju nesto vise o celoj stvari i to nikako nije svejedno ni jednoj od strana u konfliktu. Mozda ce se isti vuci godinama i svaki glas se racuna, svaki poen je vazan, zato je Zapadu toliko stalo da se stvar nekako gurne pod tepih ili na margine, uglavnom sto dalje od paznje svetske javnosti. Vazna je i cinjenica da ce se istog dana diskutovati o dve teritorije u dve razlicite zemlje, a o kojima Zapad ima suprotno misljenje, pa im i to smeta. Ne lazi, pa neces morati da pamtis sta si pricao, ne otimaj tudje, pa neces morati da brines da ce neko oteti i tvoje.

srdjan

pre 13 godina

Hmmm, analiza da povlacimo kontroverzen poteze jer pregovaramo sa zapadom a Jeremic ide u Juznu Afriku da lobira je aposlutno beznacajna. U isto vreme dok Hejg dolazi kod nas Makedonci primaju pismo od Hilari Klinton da glasaju protiv rezolucije.
Dakle, sto je sasvim i logicno, niko ne sedi skrstenih ruku jer je do glasanja ostalo svega nekoliko dana.
I , naravno, puna podrska naporima Srbije!

Marina

pre 13 godina

Niti će zapadne zemlje povući priznanje Kosova niti će te iste zemlje dopustiti Srbiji da im se priključi sve dok ne bude s njima na istoj valnoj dužini.Kompromis o kojima govore Tadić i Jeremić je NEMOGUĆ ukoliko sve strane ostanu tvrde u svojim stavovima o statusu. Možda je moglo biti drugačije da je Srbija odmah nakon 1995.g. dala svoj veći doprinos uspostavljanju dobrih odnosa s novonastalim državama u regiji pa bi od njih vjerojatno dobila podršku oko Kosova. Ovako se čini da regija smatra nezavisnost Kosova nekom vrstom pravde za pokušaj stvaranja Velike Srbije. Nažalost,očevi su jeli kiselo grožđe, a sinovima trnu usta; to nije činjenica koja važi samo za Srbiju nego za svaku,ama baš svaku zemlju čija je povijest bila u jednom periodu umrljana.

Tipolir

pre 13 godina

Bez obzira na sve pritiske kojima je izložena, Srbija je i dalje ta koja drži „ključ” za kosovski problem, smatra Vladislav Jovanović, bivši ministar spoljnih poslova SRJ.
__________________________

Pametni savjeti, pametnog političara, koji je s ostalim pametnjnakovičima uspio na pametan način, sačuvati staru Jugoslaviju.