Subota, 03.07.2010.

00:03

Srbija dokazano banana republika

Stručnjaci upozoravaju da je se podmićivanje u privredi teško iskoreniti, prevashodno zbog uloge koju u lancu korupcije imaju nosioci najviše vlasti.

Izvor: Danas

Srbija dokazano banana republika IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

91 Komentari

Sortiraj po:

Spikey

pre 13 godina

Je li ovo dokazao cuveni strucnjak Prokopijevic? Kako objavljujete misljenja sesto razrednih ekonomista i raznoraznih strucnjaka (sa instituta zanimljivih imena) koji samo sebe promovisu, da li su oni pravi borci za iskorenjivanje korupcije? Da, zamalo...

Milo

pre 13 godina

Zaboravili ste da spomenete mercedesovu aferu od proshle godine. Navodno da se pored Hrvacke i Bosne u tom loncu nashla i Srbija. Medjutim dalje od te vesti se ovde nije ishlo u istrazi.

NajboljeIzBanata

pre 13 godina

Ima i na Zapadu korupcije, pogotovu u politici. Veze i vezice, ti meni češi leđa, ja ću tebi, razmena kofera i koverti... ali posledice ne osećaju obični građani. Jednostavno se kupuje prilaz krugovima moći odnosno ušima i očima moćnih. Američki izbori i finansiranje kandidata (za Predstavnički dom, Kongres, predsednika, pa po državama sijaset izbora...) su najbolji primer. I zapadne zemlje su korumpirane samo od te korupcije ne fasuju njihovi rođeni građani, već neki tamo u nekim Iracima, Srbijama, Avganistanima...

A kod kuće se uvek mora zadovoljavati plebs, mora se imati i živeti lepo, bez brige, ma kakva god to iluzija bila. PANEM ET CIRCVSES, skontaše davno još rimski senatori i imperatori. Nisu budale ni oni bili.

Samo, nemoj se lažemo -- ni u Americi nema toliko bezočne korupcije kao u Srbiji.

Matrix

pre 13 godina

Riba se čisti od glave ,tako i ovde treba početi sa onima koji imaju najviše funkcije a koji su se ogrešili o zakon ,pa makar to bio i predsednik države ili premijer,ali treba hapisti i suditi ako postoje dokaze ,a ne uhapse nekog postoje dokazi da se osudi, oni ga oslobode samo zato što je političar,i normalno da će svi živi da primaju mito i da kradu ,kada vide da se mogu izvuku,jer ovde su političari postali nedodirljivi,što sve više kradu i brljaju to bolje položaje dobiju,umesto da se kažnjavaju da se pošalju u zatvor za delo koju počinili ,setite se afere janušević-kolesar i šta je bilo pojeo vuk magarca,šta je bilo sa Aferom sa drumskom mafijom gde se u transkritu razgovora jednog od osumnjičenih pominje ime Velje Ilića u kontekstu da je on vodja drumske mafije ,šta je bilo sa Aferom kofer ,gde je Mihajlov izvukao Dačića iz stana par minuta pre hapšenja,šta je bilo sa aferom aerodrom beograd ,gde su ogromne pare potrošene,ni za to nije bilo ništa, o prodaji preduzeća ispod ruke neću ni da pričam,uostalom šta je bilo sa Aferom knjaz miloš,gde je zakon prekršen samo da bi Beko kupio knjaz miloš,to su sve sitne afere,ove krupne necu ni da nabrajam ,ali toliko više ima tih afera da čovek ne moze da popamti i niko za to nije odgovarao ,a sve su to afere koji su pravili visoki činovnici ove zemlje.

alfa & omega

pre 13 godina

Razlika između tzv. država sa niskim i država sa visokim indeksom korupcije nije u tome koliko korupcije ima već kakav je tip korupcije i gde je zastupljen. Korupcija nije matematička kategorija i ne može se posmatrati na sportski način tipa "imate više poena" ili "dali ste više golova". U razvijenim zemljama definitivno ne postoji tip korupcije da npr pacijent lekaru da plavu kovertu sa 200 € jer taj lekar ne samo što je naučen da bude visokomoralan nego i neće da se bruka za njega male pare. Tamo postoji korupcija u vidu raznih stvaranja koncentracija po pitanju privatizacija firmi, progurivanja raznih zakona i dekreta u parlamentima koji odgovaraju "određenim krugovima", pravljenja političkih i drugih dilova sa raznim sumnjivim organizacijama u cilju razbijanja drugih organizacija, firmi, država i sl. Praktično sve je to isto samo na drugi način ili u drugoj formi, mada i mi imamo tu "modernu" (da je tako nazovem) a ne samo ovu "zastarelu" korupciju tipa "plavi koverat".

Na zapadu nista novo

pre 13 godina

Meni je samo zao pamentog coveka koji se mucio da sve ovo istrazuje i objavljuje a svestan je da se time nazalost nista nece promeniti osim sto ce svi reci "Jeste, sta ces".

partibrejker

pre 13 godina

@Dušan Silni,
ako slučajno pročitate ovo, samo da znate da sam otvorenih usta, užasnuta, 10 puta čitala vaš komentar u vesti o sklapanju ugovora o izgradnji 10 hidroelektrana.

Hoću reći: bar jedna osoba vas je ČULA. I hvala vam na tekstu, ma koliko strašno bilo...

Farmaceut

pre 13 godina

@ Milan

Razumem da ste uzbudjeni i revoltirani nedavnin razotkrivanjem mita na Institutu za Onkologiju i Radiologiju Srbije. Ali preterano daleko ste otisli. To sto postoji po neki los covek ne znaci da je covecanstvo odvratno. Tako je slicno i sa farmacijom. Svugde imate dobre i lose ljude. Vasa teorija po kojoj niko ne radi da pronadje lek za rak nego da "Zaradi novac" je blago receno pogrresna. Bas to pronalazenje leka bi donelo ogroman novac (do sada nevidjen). Sa druge strane u tim kompanijama ne rade nakupci povrca nego najskolovaniji ljudi. Naravno da pohlepe ima kao i u svakoj drugoj grani. Mislim da bi trebalo da imate malo vise poverenja u ljude.
Pozdrav

sasa jokic

pre 13 godina

Mito i korupcija nisu nas izum, to je izum kapitalistickih drustava. Mi to samo radimo malo manje suptilno, tako da se cesto provali. Na primer na zapadu ljudi ne kupuju kuce i stanove od mita, ngo "gomilaju' negde, ili kupuju po inostranstvu. A kod nas odma' auto, stan, siroko...

re

pre 13 godina

koja onda to drzava nije?
ako su "pandemisku" panoju sirile svajcarske farmaceutske kuce, a krizu izazvali brokeri u amerci... sta da dodam? italija, spanija, grcka?

miroslav

pre 13 godina

Najveci uspeh Milosevica i njegovih poltrona, je proterivanje 300 000 mladih iz zemlje. Znate sta ce biti uspeh Milosevicevih ucenika tj. "demokratsko" orijentisanog klana, bice proterivanje iz svoje zemlje 1 000 000 koji neznaju da podmite ili nemaju dovoljno. Srbijo laku noc....

NajboljeIzBanata

pre 13 godina

@student986

Ček, šta Velja? Velja je običan građanin. Šta je sa npr. Dinkićem koji ima manje % od Velje, a ministar je ekonomije?!?

Čovek UVEK na vlasti, evo već 10 godina. Nekako se podudara sa potpunom ekonomskom i industrijskom propasti Srbije.

momabrazil

pre 13 godina

U Srbiji hitno treba suspendovati partije i uvesti diktaturu. Samo tako funkcionisemo i nikako vise. E jos da najdemo nekog dobrog diktatora...........

Zoki

pre 13 godina

Ako platis svugde gde treba,
ne moras da mislis na hvatanje...
Neko hoce malo da ustedi na korupciji,pa nadrlja kao oni doktori.

To sto ova drzava uhvati nekog,
samo zato sto nisu dali gde treba,i nama da mazu oci.
Nista im ne verujem.

zoran

pre 13 godina

OD 2001 MI SMO PRAVA BANAN REPUBLIKA ALI STO JE ZALOSNO JER SMO NAJJEFTINIJA, NASI RUKOVODIOCI KOJI MISLE O NARODU SU NAJJEFTNINI ZA POTKUPLJIVANJE VANE PA ZATO NAS I NECENE U EVROPI, KAD BIH STRANCI HTELI DA KAZU KOLIKO PODMICUJU NASE GLAVESINE MISLIM DA TAKVE BANANE BI BILO I SRAMOTA BACITI DANJU DA NEKO VIDI

milan

pre 13 godina

Prvo ko je rekao da nismo "bananen republika" a drugo kod nas je samo lakse mozda podmititi nekoga na zapadu je teze ali ga ima isto tako. njihova privreda se nebi tako razvijala da ne koriste te mogucnosti. A nesmemo da zaboravimo u EU ima barem petnaestak (15) "bananen republika", nije opravdanje ali lakse je.

Mirko

pre 13 godina

Naravno da treba imati nadu i biti pozitivan, ali, ljudi, Srbija vise NIKADA nece biti nezavisna, jaka i oslobodjena kriminala i korupcije. Stanje u kome se nase drustvo nalazi uslovljeno je velicinom ovog parceta zemlje na kojoj smo, nerazvijenoscu privrede i naravno, siromastvom veceg dela stanovnistva. Jednostavno ne mozes da budes na celu drzave i u vodecim strukturama ako nisi poslusno stene, (dzukela), i ako nisi spreman da izdas sta god se od tebe trazi. I to je tako. Mi smo kolonija kontrolisana od strane svetskog kapitala.

Dejan

pre 13 godina

U vreme kneza Milosa u Beogradu se pocelo mnogo krasti... Knez je naredio da se svakom koga uhvate u kradji odsece ruka. Bilo je nakoliko odsecenih ruka, ali samo u prvih nekoliko meseci, posle pola godine ducani u Beogradu se nisu zakljucavali ni kad nikog nije bilo u njima, nije bilo potrebe. Ne kazem da treba seci ruke, nego da se primenjuju zakoni. Nismo skloniji korupciji nego drugi, nego da biramo na vlast onog ko vise obeca nego drugi, a to se posredno odrazava na sve ostalo, jer smo u stvari odabrali onog ko najvise laze i vrlo cesto moze najmanje da uradi. To je produkt nepismenosti, arogantnosti i gluposti.

Visantinian

pre 13 godina

hahaha, ne znam jel kvaviji clanak ili komentari forumasa?!
Pa vac ima toliko putera u poslovanju u palestinskim zemljama, da mi je cudno kako su u opste usli u srbiju?
Oni su sami izjavili kod njih, da oni naj radije nebi podmicivali kad nebi morali.ovako u lopovskom sitemu se sve zna i svima je sve jasno, ja drpim,ti dobijes procenat, a narod ko j...(kako rece vuk draskovic "narod je stoka".
e a dinkic je bio posten, dao nam deonice,naravno manjinske,podelio po 5 000 dinara REGRES,i podelio svoj kolac sa celim narodom, naravno u procentima.nase je pola piosto, podeljeno na 7 miliona i to vam je racunica.
A oni moraju da krse i menjaju zakon, da strepe hoce li biti navatani i da li ce narod da podigne uzme vile ili sledovanje.ponavljam nit luk jeli nit luk mirisali.U vezi VAC-a ima dokumentarac o Afganistanu i njihovom poslovanju.Bilo bi za sve interesantno da prikaze i nas B92,da i srbija to vidi.
Znate li sto je nemacki ambasador odreagovao previse blago, jer zna koja je firma u pitanju i za sve njene svetske afere.Oni nisu fabrika pa proizvodnju imaju, nego cisto posrednistvo izmedju svojih banaka i drzavama ili "tajkunima u svetu"oni u prakticnom delu dodju kao podrska i potpora njima.Sto se na kraju pokazalo i kod nas na primeru novosti.
Primera ima toliko ali su oni svi proglaseni drzavnom tajnom,jer je u interesu "srbije".ali na zalost njih 100-inak, a ne njenih gradjana, pa ni na macro planu.Da pojasnim makro plan je buducnost, 200 godina pa na vise !!! posto kod mas na godisnjem nivou nemoguce tako nesto uraditi

Dzivdzan

pre 13 godina

Jedan korak ka iskorenjivanju korupcije u farmaciji bio bi i nalog lekarima da prilikom izdavanja recepta prepisu alternativno tri leka pa neka pacijent bira koji ce da uzme ili neka prepisu genericki lek. Ali da vidimo da li kod nasih politicara postoji spremnost da se krene sa ovim prvim korakom koji i dalje ne garantuje iskorenjivanje korupcije ali je barem smanjuje

Miroslav

pre 13 godina

(borislav, 3. jul 2010 08:00)
Upravo tako, a setimo se da je pokojni premijer dr. Zoran Djindjic zastupao tezu, citat: "Demokratija je sloboda kapitala".

nikola

pre 13 godina

Eto vam i VAC. Kad su videli da ce ih prozreti,jos vise odrati,provaliti...oni bi da idu.Hoce svoje krpice i nece da se vise igraju bananama

MUKNAVI

pre 13 godina

Zakon prema svima isto primenjen i odosmo ko metak iz pozicije banana.Manjina gradjana bi zakukala,al to su oni koji su navikli da trutuju.Oni su na vlasti u nasoj Srbiji od glave do pete.Veoma brzo bi takvi dobili sut kartu,i mi Gradjani ziveli bi kao sav svet koji ima pravnu drzavu u stvarnosti a ne na hartiji..kao mi.Bez tako radikalnog zaokreta nema vajde za Srbiju.Crvinjacemo se dok nas ima i ubrzo ce od Srbije ostati toponim ..po kome vrsljaju Ali babe tajkuni ,lokalni "knezovi" i ostala arogantna i pohlepna bagra koja ce pokusati i dinastije da napravi,jer oni su od stvarnosti udaljeni mnogo,oni zive u svom svetu i ,zar ne vidimo,gnjave vec cetvrt veka drzavu Srbiju i sluze se sa njom za svoje potrebe..Mozemo ih birati i vrtiti u krug,to i radimo,i osaje nam sve isto.Menjaju se jahaci,kurte,pa murte u krug, jer su pravila ostala ista za njih ne vaze a za nas..da.

spasoje

pre 13 godina

Korupcija kod tih korporacija nije isto kao u banani drzavi bez strategije. Preko korupcije su ovde velike pare oprane zatim privatizacijom raznih preduzeca ljudi su samim tim svesno otpustani i izbacivani na ulicu bez prihoda.Zatim korupcijom su neki proizvodni pogoni namerno unistavani kako bi uvoznik uzimao profit. Zatim na tenderu se sklapaju poslovi sa Slovenackim.. a ne domacim firmama (A ponekad i bez tendera kao dulic ove godine za kablove sa SLovencima).Zatim onaj lik adaptiranje wc na maloj zeleznickoj stanici u krusevcu za 50000EUR.Kako kaze jedan u svajcarskoj ima korupcije ali zato nema ustede materijala, gradi se po planu, nema preprodaje stanova vise puta i sl. ali zato ovde vladaju destruktivni i poremeceni egoisti koji nisu za vlast nego za lecenje!

Iva

pre 13 godina

...ja sam drzavni sluzbenik 11 godina, radim svoj posao najbolje sto mogu a to uopstenije malo i nikada u zivotu mi niko nije ponudio mito niti bih ga ikada i prihvatila sve i da nekom padne na pamet...G.Prokopijevicu, nedopustivo je da vasim izjavama vredjate citave profesije...protuve mogu biti pojedinici - i profesori univerziteta i analiticari i drzavni sluzbenici i svi redom...s obzirom da ja znam da ja nisam, sledeci put se preciznije i argumetovanije iskazite...nema nista lakse od pljuvanja drugih...

Aleksa

pre 13 godina

Činjenica je da strane kompanije upotrebljavanju korupciju kao legitimni modus poslovanja u Srbiji. Pa ako bi se držali svetskih standarda poslovanje ne bi imali nikakve šanse u tržinoj utakmici sa Bekom, Miškom i ekipom.

Poslednji afera sa Novostima je savršena ilustracija, jer su i političari (kao i uvek Dinkić prednjači kad su interesi ekipe u pitanju) i Komisija za zaštitu konkurencije (koja se nakon 2 godine setila da izda rešenje o koncenraciji - gle iznanađenja u korist Beka) stali iza ekipe. Čak i u takozvanim banana republikama se služe malo suptilnijim metodama. Bojim se da sa ovim ulazimo u sasvim novu kategoriju i da ćemo u budućnosti žaliti što "bar" nismo banana republika.

autonomas

pre 13 godina

Licno mislimda ovaj slucaj uopste i nije neki veliki problem kolikim ga mediji prikazuju. Farmakoloske kompanije lobiraju i agresivno posluju u celom svetu... banana i ne banana.
Srbija sto se tice lekara treba da sredi dve stvari: da lekari budu bolje placeni, prema tome da nemaju ni interes za mito, a drugo da regulise odnose u drzavnim/privatnim ili pola/pola aranzmanima. Ovako i lekari kao i politicari, graditelji, i manje vise svi koriste ili traze nacina da stvore dodatne prihode.
Mito postoji u celom svetu na ovaj ili onaj nacin... i obicno kada je "razotkriven" pravi razlog je da je neko "zaobidjen" u lancu.

Dosta zamajavanja

pre 13 godina

"To pokazuje i koliko su inostrane kompanije spremne da podmićivanjem, bez poštovanja bilo kakvih etičkih normi, šire poslovanje u Srbiji." Cekajte malo, pa mi kukamo kako nam trebaju stranci, kako smo sirom otvoreni za njih i sve tako bla, bla, truc, a onda kad dodju MI I NIKO DRUGI ih docekamo sa astronomskim zahtevima za mito!!! Dakle, to mu dodje kao odnos prostitutke i musterije, zar ne. A sad da se preslizamo ko se ono bese smatra krivim i u Srbiji hapsi u tom drugom odnosu...

adje

pre 13 godina

to je ono sto ja pricam,tadic se pravi pametan,naredi da se prave neredi po kosovu da bi dok traju neredi on stvara kriminal po srbiji i korupciju,a istovremeno se kao navodno bori protiv korupcije,tadicu ti i jeremic i ostali treba da se lecite negde od svega,pocevsi od mrznje pa do korupcije.

mc

pre 13 godina

A narod misli da postoji pravda i postenje pa ce neko da se "odrekne svoje provizije" ili da se "pokaje i prijavi"!!!!
Uvek ce toga biti a narod treba da se prikljuci na tokove ili da se pomiri da je niko i nista

Miloš J. Kosovac

pre 13 godina

Ajde da kukamo, još slađe je da se nadamo da će to da potraje dok se “narod ne digne”. To je to naučeno iz vremena “Ovo je nam naša borba dala...” Sistem koji uvodimo počiva na nemoralu, odnosno na sedam smrtnih grehova, za razliku od ideje socijalizam koja počiva na deset božjih zaposvesti. Možete da pročitate i komentar gospodina koji pominje lopova, ups! kapitalistu iz Švajcarske, drugi pominje američke bandite, ups! kapitalsite. A da se “digne narod” može ako izbije Treći svetski rat onakav kakvi si bili Prvi i Drugi, kada je izmenjen sistem u Rusji tokom Prvog, a kod nas tokom drgog svetskog rata. A kao što vidite Treći svetski rat je u toku, čak je i objavljen rat islamskom terorizmu, samo što mi nećemo da razmislmo ko je to stvorio teroriste, i da li je to zanimanje lepo i privlačno kada ulog u njemu je život. Pa ti vidi dokle smo doterali ljude - da ubijaju i budu ubijani. Nije čudo. Jer Isusovo samožtrvovanje nije nam donelo boljitak. Napravili smo crkve gde se mole i oni koji traže da im Bog oprosti zla koje prave drugima.

bata

pre 13 godina

Ovaj naslov odslikava brutalni zivot
koji je nametnut svojim gradjanima
od strane svih partija na vlasti u zadnjih
10 godina.Ozakonili su nemilosrdnu pljacku
drzavne imovine u kojoj su korupciju razvili
do te mere da je sada potpuno nekontrolisana,
tj. postala je nacin prezivljavanja.Nacionalni savet
je juce zasedao zbog nemilog dogadjaja u K.M.
i odlucio da predsednik hitno ode u UN-,sto je
veoma pohvalno,kad ce doci u njihove glave da
nacionalni savet treba da zaseda non stop
dok nepronadje resenje kako da se krene iz
bezizlazne situacije u kojem se drustvo tj.
7 miliona gradjana nalazi, da javno konstatuju
da je drzava banana republika i da traze izlaz
iz tog mraka kako bi spasili narod.Umesto
toga imamo izjave medjupartiske podrske
kako ministar nije odgovoran za kradje i lopovluke
drugih nego za samo svoje lopovluke,oni su odlucili da
pridrze jedan drugog do 2012 vema cvrsto,nebi oni
da padne vlast ranije.ZADNJI JE CAS DA SE U SRBIJI
UDRUZE GRADJANI I POJAVE NA SCENI POD
JEDNOSTAVNIM NAZIVOM..CASNI LJUDI...i obrate
se narodu i zatraze apsolutnu podrsku od 80% kao
uslov da se prihvate odgovornog zadatka za izgradnju
zdravog normalnog drustva i sigurno ce takvu
podrsku na prvim izborima dobiti,jer ovi vacarosi su svoje
odsvirali.

aca

pre 13 godina

Dragi moji prijatelji, moji sugradjani, moji zemljaci, ovo sve nece na dobro da izadje, stvarno se plasim kad pomislim sta ce sa nama biti, ali stvarno!!!

propali

pre 13 godina

Ne samo da je korupcija u Srbiji neiskorenjiva, vec je to i ozbiljan biznis i industrijska grana koja znacajno pomaze javni sektor. Bez ovoga bi stanje u privredi bilo mnogo gore nego sto jeste. Takodje, u ovoj cinjenici, da smo korupcionaska banana drzava, lezi glavni razlog zasto se ovde ne sprovode referme. Tokom godina napravljen je jak i okostali drzavni aparat tako da se izborima i smenom vlasti nista ne postize, vec samo nasledjuje postojece stanje.

demos

pre 13 godina

Mislim da je sve manje korupcije od kada je dosla demokratska vlast.Ovo mi se cini da opet opozicija ubacuje svoje ljude da bi napravili ovo sto vec jesu po medijima.Srbija treba da shvati da nikad bolje nije zivela nego sada kad je ova vlast.Ziveo DS i b92.

milan , CH

pre 13 godina

Napisite prvo definiciju " banana drzave ", pa mozemo o tome diskutovati.
Dalje ,korupcija je tema interesantna .
Korupcija je pojava koja je rasprostranjena sirom sveta .Navescu primer Svajcarske ( u kojoj zivim ) koja vazi za " drzavu iz snova "( sto u sustini i jeste ) .Vlasnik arhitektonskog biroa nosi projektnu dokumentanciju ( radi se o 6 zgrada po 4 sprata ) u nadleznu opstinu, da bi nadlezne institiucije pregledale istu i odobrile sve potrebno za pocetak izgradnje. Projektna dokumentacija za navedenu izgradnju je prilicno debela ( i vezana u vidu knjige) ali se prilikom predaje izmedju svake stranice dokumentacije ostavi po novcanica od 1000 Chf.( Ovo se desavalo godinama, tamo kasnih sedamdesetih, 100% , za danas ne mogu da tvrdim , nisam vise u tim vodama ). Kod nas se isto to radi, ( mislim transfer novca je malo drugaciji :)) ali je poenta u tome da je u CH ARh. biro uradio urednu dokumentaciju , i sve ce biti uradjeno po standardima, nijedan urbanisticki zakon nece biti prekrsen , nekretnine ce biti uredno zavedene, uknjizene , i svi cemo biti happy , a kod nas nista od ovoga ( ili najveci deo ) nece biti ispostovano , pored toga sto ce slubenik ( ili vise njih po piramidalnoj liniji ) biti korumpiran a narod ce platiti punu cenu nekretnine ( minimum ) navuci bedu na ledja sa losom izgradnjom, slabo resenim parkingom, sumnjivim uknjizenjem itd. itd.
Pitate se zasto je onda uopste korumpiran sluzbenik u CH opstini ? Pa zato sto mu se moze ,to je sustina korupcije, posaljes " word " preko nekoga kolika je tarifa , niko nije lud pa ne zna koliko su nekretnine u CH, i kolika je zarada, i zasto se ovaj nebi ogrebao malo od velikog kolaca. ALI sluzbenik u CH nikada , ni u ludilu nebi izdao dozvole za izgradnju ako i najmanji uslov u projek. dokumentaciji nije ispunjem , ma koliko bio ponudjen i pocascen .
Hm, mozda smo zaista " banana drzava "

Dejan

pre 13 godina

Vidim da se često potencira da to rade strane kompanije. Pošto sam (po mom skromnom mišljenju) odličan poznavalac prilika u domaćem zdravstvu i farmaciji, mogu samo da kažem da u korupciji i podmićivanju lekara u najvećoj meri prednjače "domaće" kuće, Hemofarm Stada i Zdravlje Actavis. Na primer, svaki saradnik Hemofarma koji dolazi u svakodnevni kontakt sa lekarima, u zavisnosti od svog radnog staža i uspeha, ima na raspolaganju izmedju 10 i 50 hiljada evra godišnjeg budžeta za podmićivanje lekara.

Mislite o tome!

simeun

pre 13 godina

Mis mo odavno postali ananas drzava ! To je nizi oblik od banane drzave! Svi se podmicuju od veterinara do vrha vlasti ! Svi zele deo kolaca ma kakav god bio!
Sto se tice sa lekovima toga je uvek bilo!Jos za vreme Tita a i u svetu je to uobicajna praksa ali ono sto je meni izazvalo gadjenje je to sto su decu dodatno mucili! Ja bi sad njih zakonom stavio u program testiranja lekova gde bi ti isti lekari i ostali gmazovi bili laboratorisjki stakori!

Citalac

pre 13 godina

Ne razumem zasto se vezujemo za banana republiku. Banana je ukusno voce. Ako to asocira na majmune, ljudi koji se bave korupcijom kao profesionalnom delatnoscu su sve drugo samo ne majmuni. Za mene je jedini i pravi naziv: au ala ovde nesto smrdi....

geryray,wien

pre 13 godina

``Kompanija je 2008. pristala da plati 1,4 milijarde dolara američkim i nemačkim vlastima kako bi okončala skandal i izbegla sudsko gonjenje.´´, Platila da bi izbegla sud,pa to je isto korupcija

Vladimir

pre 13 godina

Korupcija je endemska pojava u skoro svim društvima. Ona se ne iskorenjuje, već se drži pod prihvatljivim nivoom..društveno prihvatljivim nivoom..problem je u kvalitetu društva. Naše je, blago rečeno banana država..pre bih rekao KILO BANANA DRŽAVA...

borislav

pre 13 godina

Naravno da smo banana-drzava. To sam i ja znao da kazem i to ne sada, vec pre 7-8 godina...
Vrlo brzo posle oktobarskih promena bilo je jasno da ljudi koji su nas vodili nisu bili okrenuti promenama i slobodi, vec kompanijama i profitu. Prakticno, oni su jos devedesetih videli da ce privatni kapital uci u Srbiju na velika vrata i borili su se za poziciju prodavca drzavne imovine. To je bio jedini motiv, kakvi crni ratovi i sloboda gradjana, to su price za malu decu.
Kako iskoreniti tu posast? Pa, staviti je na lestvici kriminala na sam vrh. Reci da je zloupotreba javnog polozaja i korupcija veci zlocin nego ubistvo (sto realno i jeste, jer nanosi veliku stetu i pravi citavo gradjanstvo budalama) i dodeljivati veeeelike kazne za ucesce u tim aferama. 20 do 40 godina zatvora. Pa kad ovi doktori popasu po 40 godina kucanja kamena, oduzme im se imovina... njihove kolege nece smeti ni da prime pacijenta preko reda, a kamoli da primaju mito od farmaceutskih kompanija.
********************

partibrejker

pre 13 godina

How to expose the corrupt (direktor World Bank Nairobi, osnivač Transparency Int.):

http://www.ted.com/talks/peter_eigen_how_to_expose_the_corrupt.html

Preduzetnik

pre 13 godina

Ovo su prihvaceni nacini "poslovanja" i svako ko ih odbija, a ima svoj biznis posluje sa velikim problemima! Maltene u svakoj firmi, stranoj ili domacoj, vec se zna koliki procenat (10-20%) uzima neki menadzer ili direktor da bi vas angazovali. Znam licno direktore marketinga, nabavke ili ljudskih resursa koji samo tako i rade, a u pitanju su velike kompanije. Tako da je korupcija standard svuda. Podmazuju se i veliki klijenti, kao u ovoj aferi. ali se jos cesce krade i od sopstvene kompanije. Ko ne zeli da ucestvuje u tom lancu kradja i prevara osudjen je na sitne poslove i zivotarenje!

zolelole

pre 13 godina

Naravno da je sve to u Srbiji normalno i da je sve to javna tajna,i da ovakav stepen lopovluka i korupcije ne bi izdrzala ni Svacarska.Ovakva politika i ovo sudstvo su nas doveli do dna,a jos malo pa cemo i ispod dna da se nadjemo jer riba je uvek smrdela od glave a niko da je odsece.

Milan

pre 13 godina

QUOTE
stručnjaci ukazuju na to da strane kompanije, uprkos načelnom zalaganju za poštovanje korporativne etike, zapravo brinu samo o tome na koji način da povećaju profit,
UNQUOTE

Dobro jutro Kolumbo! To sto farmaceutska industrija pravi lekove, a namenska oruzje ne menja osnovnu cinjenicu, one su entiteti stvoreni da prave novac za svoje osnivace i vlasnike, ne da pronadju lek protiv raka ili tako nesto. Sto se tice Banana Republike, na kraju teksta su najbrojani veliki korporativni skandali. Obratite paznju na cifre. Pricamo o milijardama dolara koje su utrosene na podmicivanje! Eto koliko se velike zapadne korporacije plase zapadnih zakona. Ko je otisao u zatvor iz Phizer-a kad su americke vlasti otkrile aferu o podmicivanju doktora?! Platili su ogromnu kaznu, oko 2 milijarde dolara, i poslali su neke sluzbenike ili middle level menadzere da odgovaraju. Zar vi stvarno mislite da ta ili bilo koja druga firma moze da potrosi milijardu dolara na bilo sta, a da za to ne znaju Chief Executive i CFO?! Nikad se sef velike korporacije na zapadu nece poslati u zatvor! Salju politicare tipa guvernere, predsednike opstina ili neke privrednike osrednje velicine i odgovornosti. Oni najveci nikad ne zavrsavaju u zatvoru. Autor ovog teksta se tripuje da je na zapadu mnogo drugacije. Jeste, ali samo prema ljudima koji nisu toliko bitni za sistem, samo sa njima drzava moze da "napravi primer". Miskovica ima svuda, u Svajcarskoj se na primer jedan od njih zove Danijel Vazela, sef Novartisa. Covek je do sada trebao barem deset puta zavrsiti u zatvoru ako je svega 10% od njihovih afera koje su dospele u javnost tacno, ali to se jednostavno nikad nece desiti. Njegova firma pravi godisnje preko 50 milijardi dolara prometa i zaposljava preko 100'000 ljudi. To je cini kompanijom od sistemske vaznosti i njima se jednostavno mora pogledati kroz prste.

3eko

pre 13 godina

I ovaj javasluk ce da se nastavi i kod nas i u svetu dok se narodu ne smrkne i pocne da trazi cvrstu ruku koja ce da sve dovede u red makar i van zakona (jer u svemu ovome se i sad vidi da zakona nema). I eto nama nekog novog fasizma, i nove mobilizacije dela sveta "za slobodu", i novog rata... i nove blokovske podele. Pa do kad vise...?

mile

pre 13 godina

Podmićivanje i podmićivanje.
Jedno je da platiš izlet sindikalnom radniku i prostitutku, a sasvim drugo je da ti savesno trošiš velike količine citostatika, samo da bi dobio veću proviziju. I te iste citostatike zbog većeg prometa daješ ljudima kojima nisu potrebni. To nije lekar nego ubica.

igorpl

pre 13 godina

Šta je sa Ivančić i SINOVI kompanijom. Kod nas u Sremskoj Mitrovici stalno neke preporuke lekara za njihove proizvode. I sada nam je lekar za dete tj za upalu mokraćnih kanala preporučio čaj ivančić i sinovi koji košta 850 dinara koji naravno na recept ni sličajno ne ide.
Kako ih nije sramota.
Kome može uopšte da se u ovoj zemlji obrati za ovakve postupke lekara. Sve više počinjem da sumnjam da su vidovite zorke stavarno vidovite i slične stvaari kada vam lekar preporučuje taj i taj čaj...
Peispitajte malo pacijente pa će te da isčačkate mnogo otga gospodo. Farmaceutska mafija je toiliko jaka da ni svesni niste sa kim imate posla.
A za ono Banana država pa to već svi znamo još od 90-tih tako da vam je vest off-topic
E moj glupi narode

lični primer

pre 13 godina

"... jedan broj stranih kompanija se vodi time da se u Srbiji „tako radi“ zbog čega i one pribegavaju davanju mita..."
Stvarno? A ko je odgovoran što te iste kompanije imaju takav utisak?

student986

pre 13 godina

Neverovatno to da ne znam nikoga u ovde ko bi mi rekao da je zadovoljan i da je sve ok. I ja sam tako. Ovo je zemlja haosa i bede najgore. Kada jedan Velja, sa podrškom biračkog tela od 2%, i dalje može da vršlja po ovoj zemlji, mislim da se sve da samo reči. Zgrožen sam!

Aca

pre 13 godina

Koliko vidim jedan je osudjen na uslovnu kaznu od dve godine. E, vala ako, pa nek podmicuju i dalje ako smeju! Nicija nije gorela do zore. Jednog dana ce i Dacicu biti zabranjeno da podmicuje dve, a mozda cak i tri godine! (Primanje mita je druga stvar, ali mozda i za to dolija jednom).

Johnson

pre 13 godina

Sto da ne rade to kad im ovi nashi balvani namerno i prave takve zakone da mogu da rade sta hoce... Sve veliki "mozgovi"
vode te igre i igrice... Do juce bili propali studenti a sad odjednom biznismeni i krem drustvo... Ja bih onda najradije da budem sljam...

Johnson

pre 13 godina

Sto da ne rade to kad im ovi nashi balvani namerno i prave takve zakone da mogu da rade sta hoce... Sve veliki "mozgovi"
vode te igre i igrice... Do juce bili propali studenti a sad odjednom biznismeni i krem drustvo... Ja bih onda najradije da budem sljam...

igorpl

pre 13 godina

Šta je sa Ivančić i SINOVI kompanijom. Kod nas u Sremskoj Mitrovici stalno neke preporuke lekara za njihove proizvode. I sada nam je lekar za dete tj za upalu mokraćnih kanala preporučio čaj ivančić i sinovi koji košta 850 dinara koji naravno na recept ni sličajno ne ide.
Kako ih nije sramota.
Kome može uopšte da se u ovoj zemlji obrati za ovakve postupke lekara. Sve više počinjem da sumnjam da su vidovite zorke stavarno vidovite i slične stvaari kada vam lekar preporučuje taj i taj čaj...
Peispitajte malo pacijente pa će te da isčačkate mnogo otga gospodo. Farmaceutska mafija je toiliko jaka da ni svesni niste sa kim imate posla.
A za ono Banana država pa to već svi znamo još od 90-tih tako da vam je vest off-topic
E moj glupi narode

Aca

pre 13 godina

Koliko vidim jedan je osudjen na uslovnu kaznu od dve godine. E, vala ako, pa nek podmicuju i dalje ako smeju! Nicija nije gorela do zore. Jednog dana ce i Dacicu biti zabranjeno da podmicuje dve, a mozda cak i tri godine! (Primanje mita je druga stvar, ali mozda i za to dolija jednom).

mile

pre 13 godina

Podmićivanje i podmićivanje.
Jedno je da platiš izlet sindikalnom radniku i prostitutku, a sasvim drugo je da ti savesno trošiš velike količine citostatika, samo da bi dobio veću proviziju. I te iste citostatike zbog većeg prometa daješ ljudima kojima nisu potrebni. To nije lekar nego ubica.

geryray,wien

pre 13 godina

``Kompanija je 2008. pristala da plati 1,4 milijarde dolara američkim i nemačkim vlastima kako bi okončala skandal i izbegla sudsko gonjenje.´´, Platila da bi izbegla sud,pa to je isto korupcija

aca

pre 13 godina

Dragi moji prijatelji, moji sugradjani, moji zemljaci, ovo sve nece na dobro da izadje, stvarno se plasim kad pomislim sta ce sa nama biti, ali stvarno!!!

Milan

pre 13 godina

QUOTE
stručnjaci ukazuju na to da strane kompanije, uprkos načelnom zalaganju za poštovanje korporativne etike, zapravo brinu samo o tome na koji način da povećaju profit,
UNQUOTE

Dobro jutro Kolumbo! To sto farmaceutska industrija pravi lekove, a namenska oruzje ne menja osnovnu cinjenicu, one su entiteti stvoreni da prave novac za svoje osnivace i vlasnike, ne da pronadju lek protiv raka ili tako nesto. Sto se tice Banana Republike, na kraju teksta su najbrojani veliki korporativni skandali. Obratite paznju na cifre. Pricamo o milijardama dolara koje su utrosene na podmicivanje! Eto koliko se velike zapadne korporacije plase zapadnih zakona. Ko je otisao u zatvor iz Phizer-a kad su americke vlasti otkrile aferu o podmicivanju doktora?! Platili su ogromnu kaznu, oko 2 milijarde dolara, i poslali su neke sluzbenike ili middle level menadzere da odgovaraju. Zar vi stvarno mislite da ta ili bilo koja druga firma moze da potrosi milijardu dolara na bilo sta, a da za to ne znaju Chief Executive i CFO?! Nikad se sef velike korporacije na zapadu nece poslati u zatvor! Salju politicare tipa guvernere, predsednike opstina ili neke privrednike osrednje velicine i odgovornosti. Oni najveci nikad ne zavrsavaju u zatvoru. Autor ovog teksta se tripuje da je na zapadu mnogo drugacije. Jeste, ali samo prema ljudima koji nisu toliko bitni za sistem, samo sa njima drzava moze da "napravi primer". Miskovica ima svuda, u Svajcarskoj se na primer jedan od njih zove Danijel Vazela, sef Novartisa. Covek je do sada trebao barem deset puta zavrsiti u zatvoru ako je svega 10% od njihovih afera koje su dospele u javnost tacno, ali to se jednostavno nikad nece desiti. Njegova firma pravi godisnje preko 50 milijardi dolara prometa i zaposljava preko 100'000 ljudi. To je cini kompanijom od sistemske vaznosti i njima se jednostavno mora pogledati kroz prste.

student986

pre 13 godina

Neverovatno to da ne znam nikoga u ovde ko bi mi rekao da je zadovoljan i da je sve ok. I ja sam tako. Ovo je zemlja haosa i bede najgore. Kada jedan Velja, sa podrškom biračkog tela od 2%, i dalje može da vršlja po ovoj zemlji, mislim da se sve da samo reči. Zgrožen sam!

Dejan

pre 13 godina

Vidim da se često potencira da to rade strane kompanije. Pošto sam (po mom skromnom mišljenju) odličan poznavalac prilika u domaćem zdravstvu i farmaciji, mogu samo da kažem da u korupciji i podmićivanju lekara u najvećoj meri prednjače "domaće" kuće, Hemofarm Stada i Zdravlje Actavis. Na primer, svaki saradnik Hemofarma koji dolazi u svakodnevni kontakt sa lekarima, u zavisnosti od svog radnog staža i uspeha, ima na raspolaganju izmedju 10 i 50 hiljada evra godišnjeg budžeta za podmićivanje lekara.

Mislite o tome!

Vladimir

pre 13 godina

Korupcija je endemska pojava u skoro svim društvima. Ona se ne iskorenjuje, već se drži pod prihvatljivim nivoom..društveno prihvatljivim nivoom..problem je u kvalitetu društva. Naše je, blago rečeno banana država..pre bih rekao KILO BANANA DRŽAVA...

Preduzetnik

pre 13 godina

Ovo su prihvaceni nacini "poslovanja" i svako ko ih odbija, a ima svoj biznis posluje sa velikim problemima! Maltene u svakoj firmi, stranoj ili domacoj, vec se zna koliki procenat (10-20%) uzima neki menadzer ili direktor da bi vas angazovali. Znam licno direktore marketinga, nabavke ili ljudskih resursa koji samo tako i rade, a u pitanju su velike kompanije. Tako da je korupcija standard svuda. Podmazuju se i veliki klijenti, kao u ovoj aferi. ali se jos cesce krade i od sopstvene kompanije. Ko ne zeli da ucestvuje u tom lancu kradja i prevara osudjen je na sitne poslove i zivotarenje!

bata

pre 13 godina

Ovaj naslov odslikava brutalni zivot
koji je nametnut svojim gradjanima
od strane svih partija na vlasti u zadnjih
10 godina.Ozakonili su nemilosrdnu pljacku
drzavne imovine u kojoj su korupciju razvili
do te mere da je sada potpuno nekontrolisana,
tj. postala je nacin prezivljavanja.Nacionalni savet
je juce zasedao zbog nemilog dogadjaja u K.M.
i odlucio da predsednik hitno ode u UN-,sto je
veoma pohvalno,kad ce doci u njihove glave da
nacionalni savet treba da zaseda non stop
dok nepronadje resenje kako da se krene iz
bezizlazne situacije u kojem se drustvo tj.
7 miliona gradjana nalazi, da javno konstatuju
da je drzava banana republika i da traze izlaz
iz tog mraka kako bi spasili narod.Umesto
toga imamo izjave medjupartiske podrske
kako ministar nije odgovoran za kradje i lopovluke
drugih nego za samo svoje lopovluke,oni su odlucili da
pridrze jedan drugog do 2012 vema cvrsto,nebi oni
da padne vlast ranije.ZADNJI JE CAS DA SE U SRBIJI
UDRUZE GRADJANI I POJAVE NA SCENI POD
JEDNOSTAVNIM NAZIVOM..CASNI LJUDI...i obrate
se narodu i zatraze apsolutnu podrsku od 80% kao
uslov da se prihvate odgovornog zadatka za izgradnju
zdravog normalnog drustva i sigurno ce takvu
podrsku na prvim izborima dobiti,jer ovi vacarosi su svoje
odsvirali.

adje

pre 13 godina

to je ono sto ja pricam,tadic se pravi pametan,naredi da se prave neredi po kosovu da bi dok traju neredi on stvara kriminal po srbiji i korupciju,a istovremeno se kao navodno bori protiv korupcije,tadicu ti i jeremic i ostali treba da se lecite negde od svega,pocevsi od mrznje pa do korupcije.

Dejan

pre 13 godina

U vreme kneza Milosa u Beogradu se pocelo mnogo krasti... Knez je naredio da se svakom koga uhvate u kradji odsece ruka. Bilo je nakoliko odsecenih ruka, ali samo u prvih nekoliko meseci, posle pola godine ducani u Beogradu se nisu zakljucavali ni kad nikog nije bilo u njima, nije bilo potrebe. Ne kazem da treba seci ruke, nego da se primenjuju zakoni. Nismo skloniji korupciji nego drugi, nego da biramo na vlast onog ko vise obeca nego drugi, a to se posredno odrazava na sve ostalo, jer smo u stvari odabrali onog ko najvise laze i vrlo cesto moze najmanje da uradi. To je produkt nepismenosti, arogantnosti i gluposti.

borislav

pre 13 godina

Naravno da smo banana-drzava. To sam i ja znao da kazem i to ne sada, vec pre 7-8 godina...
Vrlo brzo posle oktobarskih promena bilo je jasno da ljudi koji su nas vodili nisu bili okrenuti promenama i slobodi, vec kompanijama i profitu. Prakticno, oni su jos devedesetih videli da ce privatni kapital uci u Srbiju na velika vrata i borili su se za poziciju prodavca drzavne imovine. To je bio jedini motiv, kakvi crni ratovi i sloboda gradjana, to su price za malu decu.
Kako iskoreniti tu posast? Pa, staviti je na lestvici kriminala na sam vrh. Reci da je zloupotreba javnog polozaja i korupcija veci zlocin nego ubistvo (sto realno i jeste, jer nanosi veliku stetu i pravi citavo gradjanstvo budalama) i dodeljivati veeeelike kazne za ucesce u tim aferama. 20 do 40 godina zatvora. Pa kad ovi doktori popasu po 40 godina kucanja kamena, oduzme im se imovina... njihove kolege nece smeti ni da prime pacijenta preko reda, a kamoli da primaju mito od farmaceutskih kompanija.
********************

lični primer

pre 13 godina

"... jedan broj stranih kompanija se vodi time da se u Srbiji „tako radi“ zbog čega i one pribegavaju davanju mita..."
Stvarno? A ko je odgovoran što te iste kompanije imaju takav utisak?

3eko

pre 13 godina

I ovaj javasluk ce da se nastavi i kod nas i u svetu dok se narodu ne smrkne i pocne da trazi cvrstu ruku koja ce da sve dovede u red makar i van zakona (jer u svemu ovome se i sad vidi da zakona nema). I eto nama nekog novog fasizma, i nove mobilizacije dela sveta "za slobodu", i novog rata... i nove blokovske podele. Pa do kad vise...?

Citalac

pre 13 godina

Ne razumem zasto se vezujemo za banana republiku. Banana je ukusno voce. Ako to asocira na majmune, ljudi koji se bave korupcijom kao profesionalnom delatnoscu su sve drugo samo ne majmuni. Za mene je jedini i pravi naziv: au ala ovde nesto smrdi....

simeun

pre 13 godina

Mis mo odavno postali ananas drzava ! To je nizi oblik od banane drzave! Svi se podmicuju od veterinara do vrha vlasti ! Svi zele deo kolaca ma kakav god bio!
Sto se tice sa lekovima toga je uvek bilo!Jos za vreme Tita a i u svetu je to uobicajna praksa ali ono sto je meni izazvalo gadjenje je to sto su decu dodatno mucili! Ja bi sad njih zakonom stavio u program testiranja lekova gde bi ti isti lekari i ostali gmazovi bili laboratorisjki stakori!

milan , CH

pre 13 godina

Napisite prvo definiciju " banana drzave ", pa mozemo o tome diskutovati.
Dalje ,korupcija je tema interesantna .
Korupcija je pojava koja je rasprostranjena sirom sveta .Navescu primer Svajcarske ( u kojoj zivim ) koja vazi za " drzavu iz snova "( sto u sustini i jeste ) .Vlasnik arhitektonskog biroa nosi projektnu dokumentanciju ( radi se o 6 zgrada po 4 sprata ) u nadleznu opstinu, da bi nadlezne institiucije pregledale istu i odobrile sve potrebno za pocetak izgradnje. Projektna dokumentacija za navedenu izgradnju je prilicno debela ( i vezana u vidu knjige) ali se prilikom predaje izmedju svake stranice dokumentacije ostavi po novcanica od 1000 Chf.( Ovo se desavalo godinama, tamo kasnih sedamdesetih, 100% , za danas ne mogu da tvrdim , nisam vise u tim vodama ). Kod nas se isto to radi, ( mislim transfer novca je malo drugaciji :)) ali je poenta u tome da je u CH ARh. biro uradio urednu dokumentaciju , i sve ce biti uradjeno po standardima, nijedan urbanisticki zakon nece biti prekrsen , nekretnine ce biti uredno zavedene, uknjizene , i svi cemo biti happy , a kod nas nista od ovoga ( ili najveci deo ) nece biti ispostovano , pored toga sto ce slubenik ( ili vise njih po piramidalnoj liniji ) biti korumpiran a narod ce platiti punu cenu nekretnine ( minimum ) navuci bedu na ledja sa losom izgradnjom, slabo resenim parkingom, sumnjivim uknjizenjem itd. itd.
Pitate se zasto je onda uopste korumpiran sluzbenik u CH opstini ? Pa zato sto mu se moze ,to je sustina korupcije, posaljes " word " preko nekoga kolika je tarifa , niko nije lud pa ne zna koliko su nekretnine u CH, i kolika je zarada, i zasto se ovaj nebi ogrebao malo od velikog kolaca. ALI sluzbenik u CH nikada , ni u ludilu nebi izdao dozvole za izgradnju ako i najmanji uslov u projek. dokumentaciji nije ispunjem , ma koliko bio ponudjen i pocascen .
Hm, mozda smo zaista " banana drzava "

zolelole

pre 13 godina

Naravno da je sve to u Srbiji normalno i da je sve to javna tajna,i da ovakav stepen lopovluka i korupcije ne bi izdrzala ni Svacarska.Ovakva politika i ovo sudstvo su nas doveli do dna,a jos malo pa cemo i ispod dna da se nadjemo jer riba je uvek smrdela od glave a niko da je odsece.

propali

pre 13 godina

Ne samo da je korupcija u Srbiji neiskorenjiva, vec je to i ozbiljan biznis i industrijska grana koja znacajno pomaze javni sektor. Bez ovoga bi stanje u privredi bilo mnogo gore nego sto jeste. Takodje, u ovoj cinjenici, da smo korupcionaska banana drzava, lezi glavni razlog zasto se ovde ne sprovode referme. Tokom godina napravljen je jak i okostali drzavni aparat tako da se izborima i smenom vlasti nista ne postize, vec samo nasledjuje postojece stanje.

Mirko

pre 13 godina

Naravno da treba imati nadu i biti pozitivan, ali, ljudi, Srbija vise NIKADA nece biti nezavisna, jaka i oslobodjena kriminala i korupcije. Stanje u kome se nase drustvo nalazi uslovljeno je velicinom ovog parceta zemlje na kojoj smo, nerazvijenoscu privrede i naravno, siromastvom veceg dela stanovnistva. Jednostavno ne mozes da budes na celu drzave i u vodecim strukturama ako nisi poslusno stene, (dzukela), i ako nisi spreman da izdas sta god se od tebe trazi. I to je tako. Mi smo kolonija kontrolisana od strane svetskog kapitala.

momabrazil

pre 13 godina

U Srbiji hitno treba suspendovati partije i uvesti diktaturu. Samo tako funkcionisemo i nikako vise. E jos da najdemo nekog dobrog diktatora...........

Aleksa

pre 13 godina

Činjenica je da strane kompanije upotrebljavanju korupciju kao legitimni modus poslovanja u Srbiji. Pa ako bi se držali svetskih standarda poslovanje ne bi imali nikakve šanse u tržinoj utakmici sa Bekom, Miškom i ekipom.

Poslednji afera sa Novostima je savršena ilustracija, jer su i političari (kao i uvek Dinkić prednjači kad su interesi ekipe u pitanju) i Komisija za zaštitu konkurencije (koja se nakon 2 godine setila da izda rešenje o koncenraciji - gle iznanađenja u korist Beka) stali iza ekipe. Čak i u takozvanim banana republikama se služe malo suptilnijim metodama. Bojim se da sa ovim ulazimo u sasvim novu kategoriju i da ćemo u budućnosti žaliti što "bar" nismo banana republika.

Miloš J. Kosovac

pre 13 godina

Ajde da kukamo, još slađe je da se nadamo da će to da potraje dok se “narod ne digne”. To je to naučeno iz vremena “Ovo je nam naša borba dala...” Sistem koji uvodimo počiva na nemoralu, odnosno na sedam smrtnih grehova, za razliku od ideje socijalizam koja počiva na deset božjih zaposvesti. Možete da pročitate i komentar gospodina koji pominje lopova, ups! kapitalistu iz Švajcarske, drugi pominje američke bandite, ups! kapitalsite. A da se “digne narod” može ako izbije Treći svetski rat onakav kakvi si bili Prvi i Drugi, kada je izmenjen sistem u Rusji tokom Prvog, a kod nas tokom drgog svetskog rata. A kao što vidite Treći svetski rat je u toku, čak je i objavljen rat islamskom terorizmu, samo što mi nećemo da razmislmo ko je to stvorio teroriste, i da li je to zanimanje lepo i privlačno kada ulog u njemu je život. Pa ti vidi dokle smo doterali ljude - da ubijaju i budu ubijani. Nije čudo. Jer Isusovo samožtrvovanje nije nam donelo boljitak. Napravili smo crkve gde se mole i oni koji traže da im Bog oprosti zla koje prave drugima.

miroslav

pre 13 godina

Najveci uspeh Milosevica i njegovih poltrona, je proterivanje 300 000 mladih iz zemlje. Znate sta ce biti uspeh Milosevicevih ucenika tj. "demokratsko" orijentisanog klana, bice proterivanje iz svoje zemlje 1 000 000 koji neznaju da podmite ili nemaju dovoljno. Srbijo laku noc....

Dosta zamajavanja

pre 13 godina

"To pokazuje i koliko su inostrane kompanije spremne da podmićivanjem, bez poštovanja bilo kakvih etičkih normi, šire poslovanje u Srbiji." Cekajte malo, pa mi kukamo kako nam trebaju stranci, kako smo sirom otvoreni za njih i sve tako bla, bla, truc, a onda kad dodju MI I NIKO DRUGI ih docekamo sa astronomskim zahtevima za mito!!! Dakle, to mu dodje kao odnos prostitutke i musterije, zar ne. A sad da se preslizamo ko se ono bese smatra krivim i u Srbiji hapsi u tom drugom odnosu...

spasoje

pre 13 godina

Korupcija kod tih korporacija nije isto kao u banani drzavi bez strategije. Preko korupcije su ovde velike pare oprane zatim privatizacijom raznih preduzeca ljudi su samim tim svesno otpustani i izbacivani na ulicu bez prihoda.Zatim korupcijom su neki proizvodni pogoni namerno unistavani kako bi uvoznik uzimao profit. Zatim na tenderu se sklapaju poslovi sa Slovenackim.. a ne domacim firmama (A ponekad i bez tendera kao dulic ove godine za kablove sa SLovencima).Zatim onaj lik adaptiranje wc na maloj zeleznickoj stanici u krusevcu za 50000EUR.Kako kaze jedan u svajcarskoj ima korupcije ali zato nema ustede materijala, gradi se po planu, nema preprodaje stanova vise puta i sl. ali zato ovde vladaju destruktivni i poremeceni egoisti koji nisu za vlast nego za lecenje!

MUKNAVI

pre 13 godina

Zakon prema svima isto primenjen i odosmo ko metak iz pozicije banana.Manjina gradjana bi zakukala,al to su oni koji su navikli da trutuju.Oni su na vlasti u nasoj Srbiji od glave do pete.Veoma brzo bi takvi dobili sut kartu,i mi Gradjani ziveli bi kao sav svet koji ima pravnu drzavu u stvarnosti a ne na hartiji..kao mi.Bez tako radikalnog zaokreta nema vajde za Srbiju.Crvinjacemo se dok nas ima i ubrzo ce od Srbije ostati toponim ..po kome vrsljaju Ali babe tajkuni ,lokalni "knezovi" i ostala arogantna i pohlepna bagra koja ce pokusati i dinastije da napravi,jer oni su od stvarnosti udaljeni mnogo,oni zive u svom svetu i ,zar ne vidimo,gnjave vec cetvrt veka drzavu Srbiju i sluze se sa njom za svoje potrebe..Mozemo ih birati i vrtiti u krug,to i radimo,i osaje nam sve isto.Menjaju se jahaci,kurte,pa murte u krug, jer su pravila ostala ista za njih ne vaze a za nas..da.

nikola

pre 13 godina

Eto vam i VAC. Kad su videli da ce ih prozreti,jos vise odrati,provaliti...oni bi da idu.Hoce svoje krpice i nece da se vise igraju bananama

mc

pre 13 godina

A narod misli da postoji pravda i postenje pa ce neko da se "odrekne svoje provizije" ili da se "pokaje i prijavi"!!!!
Uvek ce toga biti a narod treba da se prikljuci na tokove ili da se pomiri da je niko i nista

Iva

pre 13 godina

...ja sam drzavni sluzbenik 11 godina, radim svoj posao najbolje sto mogu a to uopstenije malo i nikada u zivotu mi niko nije ponudio mito niti bih ga ikada i prihvatila sve i da nekom padne na pamet...G.Prokopijevicu, nedopustivo je da vasim izjavama vredjate citave profesije...protuve mogu biti pojedinici - i profesori univerziteta i analiticari i drzavni sluzbenici i svi redom...s obzirom da ja znam da ja nisam, sledeci put se preciznije i argumetovanije iskazite...nema nista lakse od pljuvanja drugih...

zoran

pre 13 godina

OD 2001 MI SMO PRAVA BANAN REPUBLIKA ALI STO JE ZALOSNO JER SMO NAJJEFTINIJA, NASI RUKOVODIOCI KOJI MISLE O NARODU SU NAJJEFTNINI ZA POTKUPLJIVANJE VANE PA ZATO NAS I NECENE U EVROPI, KAD BIH STRANCI HTELI DA KAZU KOLIKO PODMICUJU NASE GLAVESINE MISLIM DA TAKVE BANANE BI BILO I SRAMOTA BACITI DANJU DA NEKO VIDI

NajboljeIzBanata

pre 13 godina

@student986

Ček, šta Velja? Velja je običan građanin. Šta je sa npr. Dinkićem koji ima manje % od Velje, a ministar je ekonomije?!?

Čovek UVEK na vlasti, evo već 10 godina. Nekako se podudara sa potpunom ekonomskom i industrijskom propasti Srbije.

Zoki

pre 13 godina

Ako platis svugde gde treba,
ne moras da mislis na hvatanje...
Neko hoce malo da ustedi na korupciji,pa nadrlja kao oni doktori.

To sto ova drzava uhvati nekog,
samo zato sto nisu dali gde treba,i nama da mazu oci.
Nista im ne verujem.

partibrejker

pre 13 godina

How to expose the corrupt (direktor World Bank Nairobi, osnivač Transparency Int.):

http://www.ted.com/talks/peter_eigen_how_to_expose_the_corrupt.html

Na zapadu nista novo

pre 13 godina

Meni je samo zao pamentog coveka koji se mucio da sve ovo istrazuje i objavljuje a svestan je da se time nazalost nista nece promeniti osim sto ce svi reci "Jeste, sta ces".

Miroslav

pre 13 godina

(borislav, 3. jul 2010 08:00)
Upravo tako, a setimo se da je pokojni premijer dr. Zoran Djindjic zastupao tezu, citat: "Demokratija je sloboda kapitala".

demos

pre 13 godina

Mislim da je sve manje korupcije od kada je dosla demokratska vlast.Ovo mi se cini da opet opozicija ubacuje svoje ljude da bi napravili ovo sto vec jesu po medijima.Srbija treba da shvati da nikad bolje nije zivela nego sada kad je ova vlast.Ziveo DS i b92.

Dzivdzan

pre 13 godina

Jedan korak ka iskorenjivanju korupcije u farmaciji bio bi i nalog lekarima da prilikom izdavanja recepta prepisu alternativno tri leka pa neka pacijent bira koji ce da uzme ili neka prepisu genericki lek. Ali da vidimo da li kod nasih politicara postoji spremnost da se krene sa ovim prvim korakom koji i dalje ne garantuje iskorenjivanje korupcije ali je barem smanjuje

autonomas

pre 13 godina

Licno mislimda ovaj slucaj uopste i nije neki veliki problem kolikim ga mediji prikazuju. Farmakoloske kompanije lobiraju i agresivno posluju u celom svetu... banana i ne banana.
Srbija sto se tice lekara treba da sredi dve stvari: da lekari budu bolje placeni, prema tome da nemaju ni interes za mito, a drugo da regulise odnose u drzavnim/privatnim ili pola/pola aranzmanima. Ovako i lekari kao i politicari, graditelji, i manje vise svi koriste ili traze nacina da stvore dodatne prihode.
Mito postoji u celom svetu na ovaj ili onaj nacin... i obicno kada je "razotkriven" pravi razlog je da je neko "zaobidjen" u lancu.

Visantinian

pre 13 godina

hahaha, ne znam jel kvaviji clanak ili komentari forumasa?!
Pa vac ima toliko putera u poslovanju u palestinskim zemljama, da mi je cudno kako su u opste usli u srbiju?
Oni su sami izjavili kod njih, da oni naj radije nebi podmicivali kad nebi morali.ovako u lopovskom sitemu se sve zna i svima je sve jasno, ja drpim,ti dobijes procenat, a narod ko j...(kako rece vuk draskovic "narod je stoka".
e a dinkic je bio posten, dao nam deonice,naravno manjinske,podelio po 5 000 dinara REGRES,i podelio svoj kolac sa celim narodom, naravno u procentima.nase je pola piosto, podeljeno na 7 miliona i to vam je racunica.
A oni moraju da krse i menjaju zakon, da strepe hoce li biti navatani i da li ce narod da podigne uzme vile ili sledovanje.ponavljam nit luk jeli nit luk mirisali.U vezi VAC-a ima dokumentarac o Afganistanu i njihovom poslovanju.Bilo bi za sve interesantno da prikaze i nas B92,da i srbija to vidi.
Znate li sto je nemacki ambasador odreagovao previse blago, jer zna koja je firma u pitanju i za sve njene svetske afere.Oni nisu fabrika pa proizvodnju imaju, nego cisto posrednistvo izmedju svojih banaka i drzavama ili "tajkunima u svetu"oni u prakticnom delu dodju kao podrska i potpora njima.Sto se na kraju pokazalo i kod nas na primeru novosti.
Primera ima toliko ali su oni svi proglaseni drzavnom tajnom,jer je u interesu "srbije".ali na zalost njih 100-inak, a ne njenih gradjana, pa ni na macro planu.Da pojasnim makro plan je buducnost, 200 godina pa na vise !!! posto kod mas na godisnjem nivou nemoguce tako nesto uraditi

NajboljeIzBanata

pre 13 godina

Ima i na Zapadu korupcije, pogotovu u politici. Veze i vezice, ti meni češi leđa, ja ću tebi, razmena kofera i koverti... ali posledice ne osećaju obični građani. Jednostavno se kupuje prilaz krugovima moći odnosno ušima i očima moćnih. Američki izbori i finansiranje kandidata (za Predstavnički dom, Kongres, predsednika, pa po državama sijaset izbora...) su najbolji primer. I zapadne zemlje su korumpirane samo od te korupcije ne fasuju njihovi rođeni građani, već neki tamo u nekim Iracima, Srbijama, Avganistanima...

A kod kuće se uvek mora zadovoljavati plebs, mora se imati i živeti lepo, bez brige, ma kakva god to iluzija bila. PANEM ET CIRCVSES, skontaše davno još rimski senatori i imperatori. Nisu budale ni oni bili.

Samo, nemoj se lažemo -- ni u Americi nema toliko bezočne korupcije kao u Srbiji.

Milo

pre 13 godina

Zaboravili ste da spomenete mercedesovu aferu od proshle godine. Navodno da se pored Hrvacke i Bosne u tom loncu nashla i Srbija. Medjutim dalje od te vesti se ovde nije ishlo u istrazi.

Matrix

pre 13 godina

Riba se čisti od glave ,tako i ovde treba početi sa onima koji imaju najviše funkcije a koji su se ogrešili o zakon ,pa makar to bio i predsednik države ili premijer,ali treba hapisti i suditi ako postoje dokaze ,a ne uhapse nekog postoje dokazi da se osudi, oni ga oslobode samo zato što je političar,i normalno da će svi živi da primaju mito i da kradu ,kada vide da se mogu izvuku,jer ovde su političari postali nedodirljivi,što sve više kradu i brljaju to bolje položaje dobiju,umesto da se kažnjavaju da se pošalju u zatvor za delo koju počinili ,setite se afere janušević-kolesar i šta je bilo pojeo vuk magarca,šta je bilo sa Aferom sa drumskom mafijom gde se u transkritu razgovora jednog od osumnjičenih pominje ime Velje Ilića u kontekstu da je on vodja drumske mafije ,šta je bilo sa Aferom kofer ,gde je Mihajlov izvukao Dačića iz stana par minuta pre hapšenja,šta je bilo sa aferom aerodrom beograd ,gde su ogromne pare potrošene,ni za to nije bilo ništa, o prodaji preduzeća ispod ruke neću ni da pričam,uostalom šta je bilo sa Aferom knjaz miloš,gde je zakon prekršen samo da bi Beko kupio knjaz miloš,to su sve sitne afere,ove krupne necu ni da nabrajam ,ali toliko više ima tih afera da čovek ne moze da popamti i niko za to nije odgovarao ,a sve su to afere koji su pravili visoki činovnici ove zemlje.

re

pre 13 godina

koja onda to drzava nije?
ako su "pandemisku" panoju sirile svajcarske farmaceutske kuce, a krizu izazvali brokeri u amerci... sta da dodam? italija, spanija, grcka?

sasa jokic

pre 13 godina

Mito i korupcija nisu nas izum, to je izum kapitalistickih drustava. Mi to samo radimo malo manje suptilno, tako da se cesto provali. Na primer na zapadu ljudi ne kupuju kuce i stanove od mita, ngo "gomilaju' negde, ili kupuju po inostranstvu. A kod nas odma' auto, stan, siroko...

Farmaceut

pre 13 godina

@ Milan

Razumem da ste uzbudjeni i revoltirani nedavnin razotkrivanjem mita na Institutu za Onkologiju i Radiologiju Srbije. Ali preterano daleko ste otisli. To sto postoji po neki los covek ne znaci da je covecanstvo odvratno. Tako je slicno i sa farmacijom. Svugde imate dobre i lose ljude. Vasa teorija po kojoj niko ne radi da pronadje lek za rak nego da "Zaradi novac" je blago receno pogrresna. Bas to pronalazenje leka bi donelo ogroman novac (do sada nevidjen). Sa druge strane u tim kompanijama ne rade nakupci povrca nego najskolovaniji ljudi. Naravno da pohlepe ima kao i u svakoj drugoj grani. Mislim da bi trebalo da imate malo vise poverenja u ljude.
Pozdrav

partibrejker

pre 13 godina

@Dušan Silni,
ako slučajno pročitate ovo, samo da znate da sam otvorenih usta, užasnuta, 10 puta čitala vaš komentar u vesti o sklapanju ugovora o izgradnji 10 hidroelektrana.

Hoću reći: bar jedna osoba vas je ČULA. I hvala vam na tekstu, ma koliko strašno bilo...

alfa & omega

pre 13 godina

Razlika između tzv. država sa niskim i država sa visokim indeksom korupcije nije u tome koliko korupcije ima već kakav je tip korupcije i gde je zastupljen. Korupcija nije matematička kategorija i ne može se posmatrati na sportski način tipa "imate više poena" ili "dali ste više golova". U razvijenim zemljama definitivno ne postoji tip korupcije da npr pacijent lekaru da plavu kovertu sa 200 € jer taj lekar ne samo što je naučen da bude visokomoralan nego i neće da se bruka za njega male pare. Tamo postoji korupcija u vidu raznih stvaranja koncentracija po pitanju privatizacija firmi, progurivanja raznih zakona i dekreta u parlamentima koji odgovaraju "određenim krugovima", pravljenja političkih i drugih dilova sa raznim sumnjivim organizacijama u cilju razbijanja drugih organizacija, firmi, država i sl. Praktično sve je to isto samo na drugi način ili u drugoj formi, mada i mi imamo tu "modernu" (da je tako nazovem) a ne samo ovu "zastarelu" korupciju tipa "plavi koverat".

milan

pre 13 godina

Prvo ko je rekao da nismo "bananen republika" a drugo kod nas je samo lakse mozda podmititi nekoga na zapadu je teze ali ga ima isto tako. njihova privreda se nebi tako razvijala da ne koriste te mogucnosti. A nesmemo da zaboravimo u EU ima barem petnaestak (15) "bananen republika", nije opravdanje ali lakse je.

Spikey

pre 13 godina

Je li ovo dokazao cuveni strucnjak Prokopijevic? Kako objavljujete misljenja sesto razrednih ekonomista i raznoraznih strucnjaka (sa instituta zanimljivih imena) koji samo sebe promovisu, da li su oni pravi borci za iskorenjivanje korupcije? Da, zamalo...

demos

pre 13 godina

Mislim da je sve manje korupcije od kada je dosla demokratska vlast.Ovo mi se cini da opet opozicija ubacuje svoje ljude da bi napravili ovo sto vec jesu po medijima.Srbija treba da shvati da nikad bolje nije zivela nego sada kad je ova vlast.Ziveo DS i b92.

adje

pre 13 godina

to je ono sto ja pricam,tadic se pravi pametan,naredi da se prave neredi po kosovu da bi dok traju neredi on stvara kriminal po srbiji i korupciju,a istovremeno se kao navodno bori protiv korupcije,tadicu ti i jeremic i ostali treba da se lecite negde od svega,pocevsi od mrznje pa do korupcije.

Iva

pre 13 godina

...ja sam drzavni sluzbenik 11 godina, radim svoj posao najbolje sto mogu a to uopstenije malo i nikada u zivotu mi niko nije ponudio mito niti bih ga ikada i prihvatila sve i da nekom padne na pamet...G.Prokopijevicu, nedopustivo je da vasim izjavama vredjate citave profesije...protuve mogu biti pojedinici - i profesori univerziteta i analiticari i drzavni sluzbenici i svi redom...s obzirom da ja znam da ja nisam, sledeci put se preciznije i argumetovanije iskazite...nema nista lakse od pljuvanja drugih...

autonomas

pre 13 godina

Licno mislimda ovaj slucaj uopste i nije neki veliki problem kolikim ga mediji prikazuju. Farmakoloske kompanije lobiraju i agresivno posluju u celom svetu... banana i ne banana.
Srbija sto se tice lekara treba da sredi dve stvari: da lekari budu bolje placeni, prema tome da nemaju ni interes za mito, a drugo da regulise odnose u drzavnim/privatnim ili pola/pola aranzmanima. Ovako i lekari kao i politicari, graditelji, i manje vise svi koriste ili traze nacina da stvore dodatne prihode.
Mito postoji u celom svetu na ovaj ili onaj nacin... i obicno kada je "razotkriven" pravi razlog je da je neko "zaobidjen" u lancu.

Miloš J. Kosovac

pre 13 godina

Ajde da kukamo, još slađe je da se nadamo da će to da potraje dok se “narod ne digne”. To je to naučeno iz vremena “Ovo je nam naša borba dala...” Sistem koji uvodimo počiva na nemoralu, odnosno na sedam smrtnih grehova, za razliku od ideje socijalizam koja počiva na deset božjih zaposvesti. Možete da pročitate i komentar gospodina koji pominje lopova, ups! kapitalistu iz Švajcarske, drugi pominje američke bandite, ups! kapitalsite. A da se “digne narod” može ako izbije Treći svetski rat onakav kakvi si bili Prvi i Drugi, kada je izmenjen sistem u Rusji tokom Prvog, a kod nas tokom drgog svetskog rata. A kao što vidite Treći svetski rat je u toku, čak je i objavljen rat islamskom terorizmu, samo što mi nećemo da razmislmo ko je to stvorio teroriste, i da li je to zanimanje lepo i privlačno kada ulog u njemu je život. Pa ti vidi dokle smo doterali ljude - da ubijaju i budu ubijani. Nije čudo. Jer Isusovo samožtrvovanje nije nam donelo boljitak. Napravili smo crkve gde se mole i oni koji traže da im Bog oprosti zla koje prave drugima.

milan , CH

pre 13 godina

Napisite prvo definiciju " banana drzave ", pa mozemo o tome diskutovati.
Dalje ,korupcija je tema interesantna .
Korupcija je pojava koja je rasprostranjena sirom sveta .Navescu primer Svajcarske ( u kojoj zivim ) koja vazi za " drzavu iz snova "( sto u sustini i jeste ) .Vlasnik arhitektonskog biroa nosi projektnu dokumentanciju ( radi se o 6 zgrada po 4 sprata ) u nadleznu opstinu, da bi nadlezne institiucije pregledale istu i odobrile sve potrebno za pocetak izgradnje. Projektna dokumentacija za navedenu izgradnju je prilicno debela ( i vezana u vidu knjige) ali se prilikom predaje izmedju svake stranice dokumentacije ostavi po novcanica od 1000 Chf.( Ovo se desavalo godinama, tamo kasnih sedamdesetih, 100% , za danas ne mogu da tvrdim , nisam vise u tim vodama ). Kod nas se isto to radi, ( mislim transfer novca je malo drugaciji :)) ali je poenta u tome da je u CH ARh. biro uradio urednu dokumentaciju , i sve ce biti uradjeno po standardima, nijedan urbanisticki zakon nece biti prekrsen , nekretnine ce biti uredno zavedene, uknjizene , i svi cemo biti happy , a kod nas nista od ovoga ( ili najveci deo ) nece biti ispostovano , pored toga sto ce slubenik ( ili vise njih po piramidalnoj liniji ) biti korumpiran a narod ce platiti punu cenu nekretnine ( minimum ) navuci bedu na ledja sa losom izgradnjom, slabo resenim parkingom, sumnjivim uknjizenjem itd. itd.
Pitate se zasto je onda uopste korumpiran sluzbenik u CH opstini ? Pa zato sto mu se moze ,to je sustina korupcije, posaljes " word " preko nekoga kolika je tarifa , niko nije lud pa ne zna koliko su nekretnine u CH, i kolika je zarada, i zasto se ovaj nebi ogrebao malo od velikog kolaca. ALI sluzbenik u CH nikada , ni u ludilu nebi izdao dozvole za izgradnju ako i najmanji uslov u projek. dokumentaciji nije ispunjem , ma koliko bio ponudjen i pocascen .
Hm, mozda smo zaista " banana drzava "

sasa jokic

pre 13 godina

Mito i korupcija nisu nas izum, to je izum kapitalistickih drustava. Mi to samo radimo malo manje suptilno, tako da se cesto provali. Na primer na zapadu ljudi ne kupuju kuce i stanove od mita, ngo "gomilaju' negde, ili kupuju po inostranstvu. A kod nas odma' auto, stan, siroko...

student986

pre 13 godina

Neverovatno to da ne znam nikoga u ovde ko bi mi rekao da je zadovoljan i da je sve ok. I ja sam tako. Ovo je zemlja haosa i bede najgore. Kada jedan Velja, sa podrškom biračkog tela od 2%, i dalje može da vršlja po ovoj zemlji, mislim da se sve da samo reči. Zgrožen sam!

zoran

pre 13 godina

OD 2001 MI SMO PRAVA BANAN REPUBLIKA ALI STO JE ZALOSNO JER SMO NAJJEFTINIJA, NASI RUKOVODIOCI KOJI MISLE O NARODU SU NAJJEFTNINI ZA POTKUPLJIVANJE VANE PA ZATO NAS I NECENE U EVROPI, KAD BIH STRANCI HTELI DA KAZU KOLIKO PODMICUJU NASE GLAVESINE MISLIM DA TAKVE BANANE BI BILO I SRAMOTA BACITI DANJU DA NEKO VIDI

Dejan

pre 13 godina

U vreme kneza Milosa u Beogradu se pocelo mnogo krasti... Knez je naredio da se svakom koga uhvate u kradji odsece ruka. Bilo je nakoliko odsecenih ruka, ali samo u prvih nekoliko meseci, posle pola godine ducani u Beogradu se nisu zakljucavali ni kad nikog nije bilo u njima, nije bilo potrebe. Ne kazem da treba seci ruke, nego da se primenjuju zakoni. Nismo skloniji korupciji nego drugi, nego da biramo na vlast onog ko vise obeca nego drugi, a to se posredno odrazava na sve ostalo, jer smo u stvari odabrali onog ko najvise laze i vrlo cesto moze najmanje da uradi. To je produkt nepismenosti, arogantnosti i gluposti.

milan

pre 13 godina

Prvo ko je rekao da nismo "bananen republika" a drugo kod nas je samo lakse mozda podmititi nekoga na zapadu je teze ali ga ima isto tako. njihova privreda se nebi tako razvijala da ne koriste te mogucnosti. A nesmemo da zaboravimo u EU ima barem petnaestak (15) "bananen republika", nije opravdanje ali lakse je.

Aca

pre 13 godina

Koliko vidim jedan je osudjen na uslovnu kaznu od dve godine. E, vala ako, pa nek podmicuju i dalje ako smeju! Nicija nije gorela do zore. Jednog dana ce i Dacicu biti zabranjeno da podmicuje dve, a mozda cak i tri godine! (Primanje mita je druga stvar, ali mozda i za to dolija jednom).

Milan

pre 13 godina

QUOTE
stručnjaci ukazuju na to da strane kompanije, uprkos načelnom zalaganju za poštovanje korporativne etike, zapravo brinu samo o tome na koji način da povećaju profit,
UNQUOTE

Dobro jutro Kolumbo! To sto farmaceutska industrija pravi lekove, a namenska oruzje ne menja osnovnu cinjenicu, one su entiteti stvoreni da prave novac za svoje osnivace i vlasnike, ne da pronadju lek protiv raka ili tako nesto. Sto se tice Banana Republike, na kraju teksta su najbrojani veliki korporativni skandali. Obratite paznju na cifre. Pricamo o milijardama dolara koje su utrosene na podmicivanje! Eto koliko se velike zapadne korporacije plase zapadnih zakona. Ko je otisao u zatvor iz Phizer-a kad su americke vlasti otkrile aferu o podmicivanju doktora?! Platili su ogromnu kaznu, oko 2 milijarde dolara, i poslali su neke sluzbenike ili middle level menadzere da odgovaraju. Zar vi stvarno mislite da ta ili bilo koja druga firma moze da potrosi milijardu dolara na bilo sta, a da za to ne znaju Chief Executive i CFO?! Nikad se sef velike korporacije na zapadu nece poslati u zatvor! Salju politicare tipa guvernere, predsednike opstina ili neke privrednike osrednje velicine i odgovornosti. Oni najveci nikad ne zavrsavaju u zatvoru. Autor ovog teksta se tripuje da je na zapadu mnogo drugacije. Jeste, ali samo prema ljudima koji nisu toliko bitni za sistem, samo sa njima drzava moze da "napravi primer". Miskovica ima svuda, u Svajcarskoj se na primer jedan od njih zove Danijel Vazela, sef Novartisa. Covek je do sada trebao barem deset puta zavrsiti u zatvoru ako je svega 10% od njihovih afera koje su dospele u javnost tacno, ali to se jednostavno nikad nece desiti. Njegova firma pravi godisnje preko 50 milijardi dolara prometa i zaposljava preko 100'000 ljudi. To je cini kompanijom od sistemske vaznosti i njima se jednostavno mora pogledati kroz prste.

re

pre 13 godina

koja onda to drzava nije?
ako su "pandemisku" panoju sirile svajcarske farmaceutske kuce, a krizu izazvali brokeri u amerci... sta da dodam? italija, spanija, grcka?

aca

pre 13 godina

Dragi moji prijatelji, moji sugradjani, moji zemljaci, ovo sve nece na dobro da izadje, stvarno se plasim kad pomislim sta ce sa nama biti, ali stvarno!!!

Visantinian

pre 13 godina

hahaha, ne znam jel kvaviji clanak ili komentari forumasa?!
Pa vac ima toliko putera u poslovanju u palestinskim zemljama, da mi je cudno kako su u opste usli u srbiju?
Oni su sami izjavili kod njih, da oni naj radije nebi podmicivali kad nebi morali.ovako u lopovskom sitemu se sve zna i svima je sve jasno, ja drpim,ti dobijes procenat, a narod ko j...(kako rece vuk draskovic "narod je stoka".
e a dinkic je bio posten, dao nam deonice,naravno manjinske,podelio po 5 000 dinara REGRES,i podelio svoj kolac sa celim narodom, naravno u procentima.nase je pola piosto, podeljeno na 7 miliona i to vam je racunica.
A oni moraju da krse i menjaju zakon, da strepe hoce li biti navatani i da li ce narod da podigne uzme vile ili sledovanje.ponavljam nit luk jeli nit luk mirisali.U vezi VAC-a ima dokumentarac o Afganistanu i njihovom poslovanju.Bilo bi za sve interesantno da prikaze i nas B92,da i srbija to vidi.
Znate li sto je nemacki ambasador odreagovao previse blago, jer zna koja je firma u pitanju i za sve njene svetske afere.Oni nisu fabrika pa proizvodnju imaju, nego cisto posrednistvo izmedju svojih banaka i drzavama ili "tajkunima u svetu"oni u prakticnom delu dodju kao podrska i potpora njima.Sto se na kraju pokazalo i kod nas na primeru novosti.
Primera ima toliko ali su oni svi proglaseni drzavnom tajnom,jer je u interesu "srbije".ali na zalost njih 100-inak, a ne njenih gradjana, pa ni na macro planu.Da pojasnim makro plan je buducnost, 200 godina pa na vise !!! posto kod mas na godisnjem nivou nemoguce tako nesto uraditi

Johnson

pre 13 godina

Sto da ne rade to kad im ovi nashi balvani namerno i prave takve zakone da mogu da rade sta hoce... Sve veliki "mozgovi"
vode te igre i igrice... Do juce bili propali studenti a sad odjednom biznismeni i krem drustvo... Ja bih onda najradije da budem sljam...

Farmaceut

pre 13 godina

@ Milan

Razumem da ste uzbudjeni i revoltirani nedavnin razotkrivanjem mita na Institutu za Onkologiju i Radiologiju Srbije. Ali preterano daleko ste otisli. To sto postoji po neki los covek ne znaci da je covecanstvo odvratno. Tako je slicno i sa farmacijom. Svugde imate dobre i lose ljude. Vasa teorija po kojoj niko ne radi da pronadje lek za rak nego da "Zaradi novac" je blago receno pogrresna. Bas to pronalazenje leka bi donelo ogroman novac (do sada nevidjen). Sa druge strane u tim kompanijama ne rade nakupci povrca nego najskolovaniji ljudi. Naravno da pohlepe ima kao i u svakoj drugoj grani. Mislim da bi trebalo da imate malo vise poverenja u ljude.
Pozdrav

geryray,wien

pre 13 godina

``Kompanija je 2008. pristala da plati 1,4 milijarde dolara američkim i nemačkim vlastima kako bi okončala skandal i izbegla sudsko gonjenje.´´, Platila da bi izbegla sud,pa to je isto korupcija

bata

pre 13 godina

Ovaj naslov odslikava brutalni zivot
koji je nametnut svojim gradjanima
od strane svih partija na vlasti u zadnjih
10 godina.Ozakonili su nemilosrdnu pljacku
drzavne imovine u kojoj su korupciju razvili
do te mere da je sada potpuno nekontrolisana,
tj. postala je nacin prezivljavanja.Nacionalni savet
je juce zasedao zbog nemilog dogadjaja u K.M.
i odlucio da predsednik hitno ode u UN-,sto je
veoma pohvalno,kad ce doci u njihove glave da
nacionalni savet treba da zaseda non stop
dok nepronadje resenje kako da se krene iz
bezizlazne situacije u kojem se drustvo tj.
7 miliona gradjana nalazi, da javno konstatuju
da je drzava banana republika i da traze izlaz
iz tog mraka kako bi spasili narod.Umesto
toga imamo izjave medjupartiske podrske
kako ministar nije odgovoran za kradje i lopovluke
drugih nego za samo svoje lopovluke,oni su odlucili da
pridrze jedan drugog do 2012 vema cvrsto,nebi oni
da padne vlast ranije.ZADNJI JE CAS DA SE U SRBIJI
UDRUZE GRADJANI I POJAVE NA SCENI POD
JEDNOSTAVNIM NAZIVOM..CASNI LJUDI...i obrate
se narodu i zatraze apsolutnu podrsku od 80% kao
uslov da se prihvate odgovornog zadatka za izgradnju
zdravog normalnog drustva i sigurno ce takvu
podrsku na prvim izborima dobiti,jer ovi vacarosi su svoje
odsvirali.

nikola

pre 13 godina

Eto vam i VAC. Kad su videli da ce ih prozreti,jos vise odrati,provaliti...oni bi da idu.Hoce svoje krpice i nece da se vise igraju bananama

zolelole

pre 13 godina

Naravno da je sve to u Srbiji normalno i da je sve to javna tajna,i da ovakav stepen lopovluka i korupcije ne bi izdrzala ni Svacarska.Ovakva politika i ovo sudstvo su nas doveli do dna,a jos malo pa cemo i ispod dna da se nadjemo jer riba je uvek smrdela od glave a niko da je odsece.

mc

pre 13 godina

A narod misli da postoji pravda i postenje pa ce neko da se "odrekne svoje provizije" ili da se "pokaje i prijavi"!!!!
Uvek ce toga biti a narod treba da se prikljuci na tokove ili da se pomiri da je niko i nista

Mirko

pre 13 godina

Naravno da treba imati nadu i biti pozitivan, ali, ljudi, Srbija vise NIKADA nece biti nezavisna, jaka i oslobodjena kriminala i korupcije. Stanje u kome se nase drustvo nalazi uslovljeno je velicinom ovog parceta zemlje na kojoj smo, nerazvijenoscu privrede i naravno, siromastvom veceg dela stanovnistva. Jednostavno ne mozes da budes na celu drzave i u vodecim strukturama ako nisi poslusno stene, (dzukela), i ako nisi spreman da izdas sta god se od tebe trazi. I to je tako. Mi smo kolonija kontrolisana od strane svetskog kapitala.

momabrazil

pre 13 godina

U Srbiji hitno treba suspendovati partije i uvesti diktaturu. Samo tako funkcionisemo i nikako vise. E jos da najdemo nekog dobrog diktatora...........

propali

pre 13 godina

Ne samo da je korupcija u Srbiji neiskorenjiva, vec je to i ozbiljan biznis i industrijska grana koja znacajno pomaze javni sektor. Bez ovoga bi stanje u privredi bilo mnogo gore nego sto jeste. Takodje, u ovoj cinjenici, da smo korupcionaska banana drzava, lezi glavni razlog zasto se ovde ne sprovode referme. Tokom godina napravljen je jak i okostali drzavni aparat tako da se izborima i smenom vlasti nista ne postize, vec samo nasledjuje postojece stanje.

Aleksa

pre 13 godina

Činjenica je da strane kompanije upotrebljavanju korupciju kao legitimni modus poslovanja u Srbiji. Pa ako bi se držali svetskih standarda poslovanje ne bi imali nikakve šanse u tržinoj utakmici sa Bekom, Miškom i ekipom.

Poslednji afera sa Novostima je savršena ilustracija, jer su i političari (kao i uvek Dinkić prednjači kad su interesi ekipe u pitanju) i Komisija za zaštitu konkurencije (koja se nakon 2 godine setila da izda rešenje o koncenraciji - gle iznanađenja u korist Beka) stali iza ekipe. Čak i u takozvanim banana republikama se služe malo suptilnijim metodama. Bojim se da sa ovim ulazimo u sasvim novu kategoriju i da ćemo u budućnosti žaliti što "bar" nismo banana republika.

spasoje

pre 13 godina

Korupcija kod tih korporacija nije isto kao u banani drzavi bez strategije. Preko korupcije su ovde velike pare oprane zatim privatizacijom raznih preduzeca ljudi su samim tim svesno otpustani i izbacivani na ulicu bez prihoda.Zatim korupcijom su neki proizvodni pogoni namerno unistavani kako bi uvoznik uzimao profit. Zatim na tenderu se sklapaju poslovi sa Slovenackim.. a ne domacim firmama (A ponekad i bez tendera kao dulic ove godine za kablove sa SLovencima).Zatim onaj lik adaptiranje wc na maloj zeleznickoj stanici u krusevcu za 50000EUR.Kako kaze jedan u svajcarskoj ima korupcije ali zato nema ustede materijala, gradi se po planu, nema preprodaje stanova vise puta i sl. ali zato ovde vladaju destruktivni i poremeceni egoisti koji nisu za vlast nego za lecenje!

MUKNAVI

pre 13 godina

Zakon prema svima isto primenjen i odosmo ko metak iz pozicije banana.Manjina gradjana bi zakukala,al to su oni koji su navikli da trutuju.Oni su na vlasti u nasoj Srbiji od glave do pete.Veoma brzo bi takvi dobili sut kartu,i mi Gradjani ziveli bi kao sav svet koji ima pravnu drzavu u stvarnosti a ne na hartiji..kao mi.Bez tako radikalnog zaokreta nema vajde za Srbiju.Crvinjacemo se dok nas ima i ubrzo ce od Srbije ostati toponim ..po kome vrsljaju Ali babe tajkuni ,lokalni "knezovi" i ostala arogantna i pohlepna bagra koja ce pokusati i dinastije da napravi,jer oni su od stvarnosti udaljeni mnogo,oni zive u svom svetu i ,zar ne vidimo,gnjave vec cetvrt veka drzavu Srbiju i sluze se sa njom za svoje potrebe..Mozemo ih birati i vrtiti u krug,to i radimo,i osaje nam sve isto.Menjaju se jahaci,kurte,pa murte u krug, jer su pravila ostala ista za njih ne vaze a za nas..da.

lični primer

pre 13 godina

"... jedan broj stranih kompanija se vodi time da se u Srbiji „tako radi“ zbog čega i one pribegavaju davanju mita..."
Stvarno? A ko je odgovoran što te iste kompanije imaju takav utisak?

igorpl

pre 13 godina

Šta je sa Ivančić i SINOVI kompanijom. Kod nas u Sremskoj Mitrovici stalno neke preporuke lekara za njihove proizvode. I sada nam je lekar za dete tj za upalu mokraćnih kanala preporučio čaj ivančić i sinovi koji košta 850 dinara koji naravno na recept ni sličajno ne ide.
Kako ih nije sramota.
Kome može uopšte da se u ovoj zemlji obrati za ovakve postupke lekara. Sve više počinjem da sumnjam da su vidovite zorke stavarno vidovite i slične stvaari kada vam lekar preporučuje taj i taj čaj...
Peispitajte malo pacijente pa će te da isčačkate mnogo otga gospodo. Farmaceutska mafija je toiliko jaka da ni svesni niste sa kim imate posla.
A za ono Banana država pa to već svi znamo još od 90-tih tako da vam je vest off-topic
E moj glupi narode

Vladimir

pre 13 godina

Korupcija je endemska pojava u skoro svim društvima. Ona se ne iskorenjuje, već se drži pod prihvatljivim nivoom..društveno prihvatljivim nivoom..problem je u kvalitetu društva. Naše je, blago rečeno banana država..pre bih rekao KILO BANANA DRŽAVA...

Citalac

pre 13 godina

Ne razumem zasto se vezujemo za banana republiku. Banana je ukusno voce. Ako to asocira na majmune, ljudi koji se bave korupcijom kao profesionalnom delatnoscu su sve drugo samo ne majmuni. Za mene je jedini i pravi naziv: au ala ovde nesto smrdi....

Dzivdzan

pre 13 godina

Jedan korak ka iskorenjivanju korupcije u farmaciji bio bi i nalog lekarima da prilikom izdavanja recepta prepisu alternativno tri leka pa neka pacijent bira koji ce da uzme ili neka prepisu genericki lek. Ali da vidimo da li kod nasih politicara postoji spremnost da se krene sa ovim prvim korakom koji i dalje ne garantuje iskorenjivanje korupcije ali je barem smanjuje

Miroslav

pre 13 godina

(borislav, 3. jul 2010 08:00)
Upravo tako, a setimo se da je pokojni premijer dr. Zoran Djindjic zastupao tezu, citat: "Demokratija je sloboda kapitala".

NajboljeIzBanata

pre 13 godina

@student986

Ček, šta Velja? Velja je običan građanin. Šta je sa npr. Dinkićem koji ima manje % od Velje, a ministar je ekonomije?!?

Čovek UVEK na vlasti, evo već 10 godina. Nekako se podudara sa potpunom ekonomskom i industrijskom propasti Srbije.

Na zapadu nista novo

pre 13 godina

Meni je samo zao pamentog coveka koji se mucio da sve ovo istrazuje i objavljuje a svestan je da se time nazalost nista nece promeniti osim sto ce svi reci "Jeste, sta ces".

alfa & omega

pre 13 godina

Razlika između tzv. država sa niskim i država sa visokim indeksom korupcije nije u tome koliko korupcije ima već kakav je tip korupcije i gde je zastupljen. Korupcija nije matematička kategorija i ne može se posmatrati na sportski način tipa "imate više poena" ili "dali ste više golova". U razvijenim zemljama definitivno ne postoji tip korupcije da npr pacijent lekaru da plavu kovertu sa 200 € jer taj lekar ne samo što je naučen da bude visokomoralan nego i neće da se bruka za njega male pare. Tamo postoji korupcija u vidu raznih stvaranja koncentracija po pitanju privatizacija firmi, progurivanja raznih zakona i dekreta u parlamentima koji odgovaraju "određenim krugovima", pravljenja političkih i drugih dilova sa raznim sumnjivim organizacijama u cilju razbijanja drugih organizacija, firmi, država i sl. Praktično sve je to isto samo na drugi način ili u drugoj formi, mada i mi imamo tu "modernu" (da je tako nazovem) a ne samo ovu "zastarelu" korupciju tipa "plavi koverat".

borislav

pre 13 godina

Naravno da smo banana-drzava. To sam i ja znao da kazem i to ne sada, vec pre 7-8 godina...
Vrlo brzo posle oktobarskih promena bilo je jasno da ljudi koji su nas vodili nisu bili okrenuti promenama i slobodi, vec kompanijama i profitu. Prakticno, oni su jos devedesetih videli da ce privatni kapital uci u Srbiju na velika vrata i borili su se za poziciju prodavca drzavne imovine. To je bio jedini motiv, kakvi crni ratovi i sloboda gradjana, to su price za malu decu.
Kako iskoreniti tu posast? Pa, staviti je na lestvici kriminala na sam vrh. Reci da je zloupotreba javnog polozaja i korupcija veci zlocin nego ubistvo (sto realno i jeste, jer nanosi veliku stetu i pravi citavo gradjanstvo budalama) i dodeljivati veeeelike kazne za ucesce u tim aferama. 20 do 40 godina zatvora. Pa kad ovi doktori popasu po 40 godina kucanja kamena, oduzme im se imovina... njihove kolege nece smeti ni da prime pacijenta preko reda, a kamoli da primaju mito od farmaceutskih kompanija.
********************

Preduzetnik

pre 13 godina

Ovo su prihvaceni nacini "poslovanja" i svako ko ih odbija, a ima svoj biznis posluje sa velikim problemima! Maltene u svakoj firmi, stranoj ili domacoj, vec se zna koliki procenat (10-20%) uzima neki menadzer ili direktor da bi vas angazovali. Znam licno direktore marketinga, nabavke ili ljudskih resursa koji samo tako i rade, a u pitanju su velike kompanije. Tako da je korupcija standard svuda. Podmazuju se i veliki klijenti, kao u ovoj aferi. ali se jos cesce krade i od sopstvene kompanije. Ko ne zeli da ucestvuje u tom lancu kradja i prevara osudjen je na sitne poslove i zivotarenje!

mile

pre 13 godina

Podmićivanje i podmićivanje.
Jedno je da platiš izlet sindikalnom radniku i prostitutku, a sasvim drugo je da ti savesno trošiš velike količine citostatika, samo da bi dobio veću proviziju. I te iste citostatike zbog većeg prometa daješ ljudima kojima nisu potrebni. To nije lekar nego ubica.

partibrejker

pre 13 godina

How to expose the corrupt (direktor World Bank Nairobi, osnivač Transparency Int.):

http://www.ted.com/talks/peter_eigen_how_to_expose_the_corrupt.html

3eko

pre 13 godina

I ovaj javasluk ce da se nastavi i kod nas i u svetu dok se narodu ne smrkne i pocne da trazi cvrstu ruku koja ce da sve dovede u red makar i van zakona (jer u svemu ovome se i sad vidi da zakona nema). I eto nama nekog novog fasizma, i nove mobilizacije dela sveta "za slobodu", i novog rata... i nove blokovske podele. Pa do kad vise...?

Dejan

pre 13 godina

Vidim da se često potencira da to rade strane kompanije. Pošto sam (po mom skromnom mišljenju) odličan poznavalac prilika u domaćem zdravstvu i farmaciji, mogu samo da kažem da u korupciji i podmićivanju lekara u najvećoj meri prednjače "domaće" kuće, Hemofarm Stada i Zdravlje Actavis. Na primer, svaki saradnik Hemofarma koji dolazi u svakodnevni kontakt sa lekarima, u zavisnosti od svog radnog staža i uspeha, ima na raspolaganju izmedju 10 i 50 hiljada evra godišnjeg budžeta za podmićivanje lekara.

Mislite o tome!

simeun

pre 13 godina

Mis mo odavno postali ananas drzava ! To je nizi oblik od banane drzave! Svi se podmicuju od veterinara do vrha vlasti ! Svi zele deo kolaca ma kakav god bio!
Sto se tice sa lekovima toga je uvek bilo!Jos za vreme Tita a i u svetu je to uobicajna praksa ali ono sto je meni izazvalo gadjenje je to sto su decu dodatno mucili! Ja bi sad njih zakonom stavio u program testiranja lekova gde bi ti isti lekari i ostali gmazovi bili laboratorisjki stakori!

Dosta zamajavanja

pre 13 godina

"To pokazuje i koliko su inostrane kompanije spremne da podmićivanjem, bez poštovanja bilo kakvih etičkih normi, šire poslovanje u Srbiji." Cekajte malo, pa mi kukamo kako nam trebaju stranci, kako smo sirom otvoreni za njih i sve tako bla, bla, truc, a onda kad dodju MI I NIKO DRUGI ih docekamo sa astronomskim zahtevima za mito!!! Dakle, to mu dodje kao odnos prostitutke i musterije, zar ne. A sad da se preslizamo ko se ono bese smatra krivim i u Srbiji hapsi u tom drugom odnosu...

miroslav

pre 13 godina

Najveci uspeh Milosevica i njegovih poltrona, je proterivanje 300 000 mladih iz zemlje. Znate sta ce biti uspeh Milosevicevih ucenika tj. "demokratsko" orijentisanog klana, bice proterivanje iz svoje zemlje 1 000 000 koji neznaju da podmite ili nemaju dovoljno. Srbijo laku noc....

Zoki

pre 13 godina

Ako platis svugde gde treba,
ne moras da mislis na hvatanje...
Neko hoce malo da ustedi na korupciji,pa nadrlja kao oni doktori.

To sto ova drzava uhvati nekog,
samo zato sto nisu dali gde treba,i nama da mazu oci.
Nista im ne verujem.

partibrejker

pre 13 godina

@Dušan Silni,
ako slučajno pročitate ovo, samo da znate da sam otvorenih usta, užasnuta, 10 puta čitala vaš komentar u vesti o sklapanju ugovora o izgradnji 10 hidroelektrana.

Hoću reći: bar jedna osoba vas je ČULA. I hvala vam na tekstu, ma koliko strašno bilo...

Matrix

pre 13 godina

Riba se čisti od glave ,tako i ovde treba početi sa onima koji imaju najviše funkcije a koji su se ogrešili o zakon ,pa makar to bio i predsednik države ili premijer,ali treba hapisti i suditi ako postoje dokaze ,a ne uhapse nekog postoje dokazi da se osudi, oni ga oslobode samo zato što je političar,i normalno da će svi živi da primaju mito i da kradu ,kada vide da se mogu izvuku,jer ovde su političari postali nedodirljivi,što sve više kradu i brljaju to bolje položaje dobiju,umesto da se kažnjavaju da se pošalju u zatvor za delo koju počinili ,setite se afere janušević-kolesar i šta je bilo pojeo vuk magarca,šta je bilo sa Aferom sa drumskom mafijom gde se u transkritu razgovora jednog od osumnjičenih pominje ime Velje Ilića u kontekstu da je on vodja drumske mafije ,šta je bilo sa Aferom kofer ,gde je Mihajlov izvukao Dačića iz stana par minuta pre hapšenja,šta je bilo sa aferom aerodrom beograd ,gde su ogromne pare potrošene,ni za to nije bilo ništa, o prodaji preduzeća ispod ruke neću ni da pričam,uostalom šta je bilo sa Aferom knjaz miloš,gde je zakon prekršen samo da bi Beko kupio knjaz miloš,to su sve sitne afere,ove krupne necu ni da nabrajam ,ali toliko više ima tih afera da čovek ne moze da popamti i niko za to nije odgovarao ,a sve su to afere koji su pravili visoki činovnici ove zemlje.

NajboljeIzBanata

pre 13 godina

Ima i na Zapadu korupcije, pogotovu u politici. Veze i vezice, ti meni češi leđa, ja ću tebi, razmena kofera i koverti... ali posledice ne osećaju obični građani. Jednostavno se kupuje prilaz krugovima moći odnosno ušima i očima moćnih. Američki izbori i finansiranje kandidata (za Predstavnički dom, Kongres, predsednika, pa po državama sijaset izbora...) su najbolji primer. I zapadne zemlje su korumpirane samo od te korupcije ne fasuju njihovi rođeni građani, već neki tamo u nekim Iracima, Srbijama, Avganistanima...

A kod kuće se uvek mora zadovoljavati plebs, mora se imati i živeti lepo, bez brige, ma kakva god to iluzija bila. PANEM ET CIRCVSES, skontaše davno još rimski senatori i imperatori. Nisu budale ni oni bili.

Samo, nemoj se lažemo -- ni u Americi nema toliko bezočne korupcije kao u Srbiji.

Milo

pre 13 godina

Zaboravili ste da spomenete mercedesovu aferu od proshle godine. Navodno da se pored Hrvacke i Bosne u tom loncu nashla i Srbija. Medjutim dalje od te vesti se ovde nije ishlo u istrazi.

Spikey

pre 13 godina

Je li ovo dokazao cuveni strucnjak Prokopijevic? Kako objavljujete misljenja sesto razrednih ekonomista i raznoraznih strucnjaka (sa instituta zanimljivih imena) koji samo sebe promovisu, da li su oni pravi borci za iskorenjivanje korupcije? Da, zamalo...