Nedelja, 06.06.2010.

18:31

Jeremić: Moguć kompromis oko Kosova

Mogućnost za istorijski kompromis između Srba i Albanaca će se povećati kad MSP donese mišljenje o nezavisnosti Kosova, kaže šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić.

Izvor: Tanjug

Jeremiæ: Moguæ kompromis oko Kosova IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

nishville

pre 13 godina

-Kosovo su aneksirale SAD koje su tamo izgradile bazu Bondstill, najvecu van SAD.

-Ta baza im je preko potrebna zbog kontrole naftovoda koji tu treba da prodje.

-Sve da i da Albanci sutra svi kazu kako su se predomislili i hoce da se vrate u Srbiju, SAD im to ne bi dozvolile.


Sve ostalo je folklor i SF.

Marina

pre 13 godina

Pokušalo se toliko puta u pregovorima postići kompromis,ali je Srbija uvijek htjela više od punuđenog. Srbija smatra teritorij Kosova svojim, ali ne i građane Albance prema kojima se oduvijek odnosila i još danas odnosi s pozicije jačeg i pametnijeg,a ne ravnopravnog sebi u pregovorima. Srbija nije iskreno htjela pridobiti građane Kosova na svoju stranu i dati im dovoljno argumenata da ostanu u sastavu Srbije ali s većom autonomijom. Autonomija koju su dobili i imali u SFRJ bila je za Srbiju nedopustivo velika pa su je ukinuli ne ponudivši ništa drugo u zamjenu osim zastrašivanja i sile koju je provodila policija i vojska na terenu. Ni u pregovorima koji su prethodili bombardiranju ni sredinom 2000-tih godina Srbija nije Kosovu ponudila ništa opipljivo kompromisno; Srbija nije imala volju pa zato nije pronašla ni način da na Kosovu nađe adekvatnog sugovornika s kojim bi otvoreno razgovarala o daljnjoj sudbini pokrajine u okviru Srbije. Za Srbiju su svi raspoloživi predstavnici kosovskih vlasti bili ili teroristi ili kriminalci ili ubojice ili mafijaši...nije se našao nijedan političar koji bi bio prikladan i prihvatljiv za Srbiju pa su se pregovori odvijali preko međunarodne zajednice. Kad su pregovori zašli u ćorsokak,međunarodna je zajednica ponudila izlaz u nezavisnosti vodeći računa o pravima većinskog naroda na samoopredjeljenje ali i o interesima Srba na Kosovu čija su ljudska i manjinska prava zaštitili na najvišem mogućem stupnju. Ahtisari je dao vremena Kosovu da pokaže spremnost i zrelost za nezavisnost ,u međuvremenu ga je priznalo 69 država, mišljenje MSP nije nebitno i nevažno,ali i ne obvezuje i svaki daljnji napredak na Kosovu ide samo u smjeru potpune nezavisnosti. To, međutim, ne znači da Srbija još neko vrijeme neće igrati na kartu Kosova,a koliko će joj to pomoći ili odmoći u ostvarivanju svojih ciljeva na međunarodnom planu,ostaje tek za vidjeti.

Nijazi Kuqi

pre 13 godina

Nije problem sto Jeremic ne priznaje Republiku Kosova, nego sto Jeremic svojim totalnim nepoznavanjem Albanaca i Kosova uopste uvlaci sebe u komicnu situaciju i izaziva smeh kod svojih istomisljenika i podsmeh kod onih koji ne misle kao on i cude se sto postiji ministar koji javno i ponosno iznosi misljenja od kojih bi se svaki drugi ministar bilo gde u svetu postideo i izvinio sto je uopste izgovorio tako nepromisljene reci.

Enver Kelmendi

pre 13 godina

Srbija nikada nece "prihvatiti nametnuto resenje koje bi jednostrano ukinulo nasa suverena prava na Kosovu, jer to nije ni legimitimno, ni odrzivo,kaze g.Jovanovic.Gospodine suverinitet nad Kosovom ste gubili onog momenta kada ste podpisali u Kumanovo "Kumanovski sporazum" i povukli vojsku i policiju sa Kosova.Dijaloga je bilo i pre rata u Rambuje i posle rata u Bec,ali bez rezultata.Normalno bi bilo da Srbija priznaje Kosovo kao samostalu drzavu i tek tada se moze razgovarati o granicama tj. o trampi teritorija,i to ako MZ obobrava, a sve ostalo je kopanje u vodi.

momabrazil

pre 13 godina

Kolko defetista chudo jedno. Srbija treba da bude ponosna sto ima podrsku slobodarskog dela sveta a Vuku svaka cast na energiji. Niti ga boli glava , niti zabusava na poslu. Najlakse je reci ma dobro eto vam Kosovo priznacemo ga nema veze. Mogli bi pozvati i nekog stranog namesnika ko u BiH

bardhyl shqiptari

pre 13 godina

Pa zar i srpski "horor" na Kosovu 1999. ne "predstavlja udar u samo srce tih osnovnih principa svetskog i regionalnog upravljanja",

Sava Drugi

pre 13 godina

Jeremiću, nemaš pravo da odustaneš. U Atenici svaka kuća pamti bar po nekog ko se nije vratio sa golgote preko Albanije. Samo su Kraputaši u Samailima ostali i kojekuda po Dragačevu ostali da podsećaju na njih.

A isto tako je i u Viljuš, Trnavi, Pakobraći, Zablaći, Adranima, Mrčajevcima, Cvetkama, Obrvi, Katrgi, Tavniku, Guncatima...

Boris NS

pre 13 godina

Svaka čast Jeremiću, s obzirom da vodi bitku sa samovoljom najveće svetske sile. SAD očigledno imaju neki interes na Kosovu, nikom nije jasno kakav, sem njima. Mnogo su mi neverovatnija "objašnjenja" nekih građana Srbije zašto je to završena priča. Kada bi ti razlozi za gubljenje teritorije bili validni, došla bi pod znak pitanja većina novonastalih država na Balkanu. Jadno, šta je 21 vek doneo...
Samo jedan princip u ovom slučaju važi: Jači - kači. Prvo je Kosovo, druga Abhazija i Osetija ... Svi se pitaju, koja će sledeća nezavisna država da plati samovolji moćnih?

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Vordsvort: Bez dilema o Kosovu
5. jun 2010. | 01:00 | Izvor: Danas
Beograd -- Niko u EU ne želi nove pregovore o statusu Kosova, jer bi se suviše vremena uzalud izgubilo, a došlo bi i do destabilizacije regiona, smatra Stiven Vordsvort.
Ambasador Velike Britanije u Beogradu, u razgovoru za “Danas” upozorava da Srbiji nije potreban novi "kosovski sukob".
"Ako Srbija, ili neka druga država, ipak bude tražila da idemo unazad, pre svega to se ne bi dogodilo, jer niti bi iko na Kosovu na to pristao, niti bi ih iko ubeđivao da pristanu", kaže on.

"Takav postupak bi značio nastavak konfrontacije Beograda sa 22 članice EU koje su priznale nezavisnost. Srpskim zvaničnicima je mnogo ljudi više puta reklo da insistiranje na novim pregovorima ne bi bilo dobra ideja", izjavio je Vordsvort, uz poruku da pitanja odnosa prema Kosovu i evropskih integracija za Srbiju više nisu na "odvojenim kolosecima". "Za EU, kao celinu, postojanje Kosova jeste realnost, svih 27 država je saglasno da Kosovo ima evropsku perspektivu i u Briselu ne postoji niko ko bi mogao da kaže da će Kosovo sutra da nestane... Niko ne može da uđe u neku organizaciju, a da ostaje u konfrontaciji sa više od 80 odsto njenih članica", rekao je Vordsvort.

I sto da se ja "zamajavam" sa izjavama Vuka Jeremica kad ima toliko pametnijih i "upucenijih" politickih predstavnika najuticajnijih zemalja u EU i Sveta koji mu stalno "porucuju" da je to samo sto oni izjavljuje samo prica za "domacu javnost" ali s'obzirom da ga oni ne placaju NIKO od njih mu ni ne zabranjuje da "uzalud arci pare" poreskih obaveznika Srbije !

M

pre 13 godina

Tek cete vi biti spremni za kompromise, samo da jos malo unistite ekonomiju tj. da vam zatreba zapadnih para da bi odrzali socijalni mir odnosno da bi odrzali sebe na vlasti. Cekaju vas Nemci i Ameri tamo gde znaju da uvek dodjete, zasto bi ih ovog puta izneverili.

Dragoljub

pre 13 godina

Ooooo, Jeremic prica o kompromisu. Ili je covek iznenada sazreo i promudrio se ili je, verovatnije, Srbija ostala bez para za njegova beskorisna putovanja.

Srale

pre 13 godina

Prekasno je sad za kompromise ...
Kosovo je priznato u sadašnjim granicama što znači da je isključena bilo kakva podjela teritorija.

Ipak, ovo je 21 stoljeće pa je bilo kakva podjela u ovom demokratskom Svijetu stvar referenduma. Ako bi i došlo do referenduma onda su tu Albanci većina i tu gubimo. Oružani ustanci su stvar prošlosti i od njih nikakve koristi već samo štete i žrtve. Ostaje nam samo jedina opcija a to je da uđemo u EU i mi i Kosovo i da bez ikakvih zapreka dođe do protoka ljudi, trgovine, kulture, ...

Sve ostalo je iluzija i SF.

Jeremić i Srbija (Milošević) trebali su davno predložiti podjelu Kosova kao jedino rješenje na obostrano zadovoljstvo koja bi bila protuteža i alternativa ratu i nasilju 1999 godine.

ja ti rekoh, pa ti vidi...

pre 13 godina

Ako "Kosovari" zele napred da se razvijaju i budu svima dobre komsije, pa i Srbima, morace da pregovaraju,inace i njihov i nas razvoj ce biti zaustavljen,dok neko ne popusti. Cisto sumnjam da ce to biti Srbija,ne zbog niceg posebno,jednostavno,Kosovo nije "samoodrzivo". Srbi nemaju ambiciju da vracaju Albance u suverenitet Srbije,ali NIKAD nece dozvoliti da Srbi sa Kosova,pogotovu sever,bude gurnuti pod albansku vlast,pa i po cenu dugogodisnje nestabilnosti.Zato ,komsije Albanci,za sto da se dogovorimo,svakom svoje,malo vi gubite,vise mi,ali zajedno dobijamo mir,stabilnost,razvoj i DOBROSUSEDSKE odnose.Podela je,po meni,najposteniji ishod (ne mislim pola-pola)o tome vec neka politicari pregovaraju, a kad udjemo (daj Boze)u EU, to vec nece biti vazno.

opijat

pre 13 godina

ovom mladom i ambicioznom coveku treba neko da skrene paznju da kad govori o principima medjunarodnog prava, hvata malo kraci zalet, jer sto mu je zalet duzi, sve je veca verovatnoca da ce se saplesti na neki kostur iz hladnjace, lobanju iz srebrenice ili kost iz vukovara. dakle, bez bez velikih gestova i mahanja zastavom. jer se zna sta je pod tom zastavom pocinjeno i zasto je kosovo danas nezavisno.

opijat

pre 13 godina

ovom mladom i ambicioznom coveku treba neko da skrene paznju da kad govori o principima medjunarodnog prava, hvata malo kraci zalet, jer sto mu je zalet duzi, sve je veca verovatnoca da ce se saplesti na neki kostur iz hladnjace, lobanju iz srebrenice ili kost iz vukovara. dakle, bez bez velikih gestova i mahanja zastavom. jer se zna sta je pod tom zastavom pocinjeno i zasto je kosovo danas nezavisno.

Srale

pre 13 godina

Prekasno je sad za kompromise ...
Kosovo je priznato u sadašnjim granicama što znači da je isključena bilo kakva podjela teritorija.

Ipak, ovo je 21 stoljeće pa je bilo kakva podjela u ovom demokratskom Svijetu stvar referenduma. Ako bi i došlo do referenduma onda su tu Albanci većina i tu gubimo. Oružani ustanci su stvar prošlosti i od njih nikakve koristi već samo štete i žrtve. Ostaje nam samo jedina opcija a to je da uđemo u EU i mi i Kosovo i da bez ikakvih zapreka dođe do protoka ljudi, trgovine, kulture, ...

Sve ostalo je iluzija i SF.

Jeremić i Srbija (Milošević) trebali su davno predložiti podjelu Kosova kao jedino rješenje na obostrano zadovoljstvo koja bi bila protuteža i alternativa ratu i nasilju 1999 godine.

Dragoljub

pre 13 godina

Ooooo, Jeremic prica o kompromisu. Ili je covek iznenada sazreo i promudrio se ili je, verovatnije, Srbija ostala bez para za njegova beskorisna putovanja.

M

pre 13 godina

Tek cete vi biti spremni za kompromise, samo da jos malo unistite ekonomiju tj. da vam zatreba zapadnih para da bi odrzali socijalni mir odnosno da bi odrzali sebe na vlasti. Cekaju vas Nemci i Ameri tamo gde znaju da uvek dodjete, zasto bi ih ovog puta izneverili.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Vordsvort: Bez dilema o Kosovu
5. jun 2010. | 01:00 | Izvor: Danas
Beograd -- Niko u EU ne želi nove pregovore o statusu Kosova, jer bi se suviše vremena uzalud izgubilo, a došlo bi i do destabilizacije regiona, smatra Stiven Vordsvort.
Ambasador Velike Britanije u Beogradu, u razgovoru za “Danas” upozorava da Srbiji nije potreban novi "kosovski sukob".
"Ako Srbija, ili neka druga država, ipak bude tražila da idemo unazad, pre svega to se ne bi dogodilo, jer niti bi iko na Kosovu na to pristao, niti bi ih iko ubeđivao da pristanu", kaže on.

"Takav postupak bi značio nastavak konfrontacije Beograda sa 22 članice EU koje su priznale nezavisnost. Srpskim zvaničnicima je mnogo ljudi više puta reklo da insistiranje na novim pregovorima ne bi bilo dobra ideja", izjavio je Vordsvort, uz poruku da pitanja odnosa prema Kosovu i evropskih integracija za Srbiju više nisu na "odvojenim kolosecima". "Za EU, kao celinu, postojanje Kosova jeste realnost, svih 27 država je saglasno da Kosovo ima evropsku perspektivu i u Briselu ne postoji niko ko bi mogao da kaže da će Kosovo sutra da nestane... Niko ne može da uđe u neku organizaciju, a da ostaje u konfrontaciji sa više od 80 odsto njenih članica", rekao je Vordsvort.

I sto da se ja "zamajavam" sa izjavama Vuka Jeremica kad ima toliko pametnijih i "upucenijih" politickih predstavnika najuticajnijih zemalja u EU i Sveta koji mu stalno "porucuju" da je to samo sto oni izjavljuje samo prica za "domacu javnost" ali s'obzirom da ga oni ne placaju NIKO od njih mu ni ne zabranjuje da "uzalud arci pare" poreskih obaveznika Srbije !

bardhyl shqiptari

pre 13 godina

Pa zar i srpski "horor" na Kosovu 1999. ne "predstavlja udar u samo srce tih osnovnih principa svetskog i regionalnog upravljanja",

ja ti rekoh, pa ti vidi...

pre 13 godina

Ako "Kosovari" zele napred da se razvijaju i budu svima dobre komsije, pa i Srbima, morace da pregovaraju,inace i njihov i nas razvoj ce biti zaustavljen,dok neko ne popusti. Cisto sumnjam da ce to biti Srbija,ne zbog niceg posebno,jednostavno,Kosovo nije "samoodrzivo". Srbi nemaju ambiciju da vracaju Albance u suverenitet Srbije,ali NIKAD nece dozvoliti da Srbi sa Kosova,pogotovu sever,bude gurnuti pod albansku vlast,pa i po cenu dugogodisnje nestabilnosti.Zato ,komsije Albanci,za sto da se dogovorimo,svakom svoje,malo vi gubite,vise mi,ali zajedno dobijamo mir,stabilnost,razvoj i DOBROSUSEDSKE odnose.Podela je,po meni,najposteniji ishod (ne mislim pola-pola)o tome vec neka politicari pregovaraju, a kad udjemo (daj Boze)u EU, to vec nece biti vazno.

momabrazil

pre 13 godina

Kolko defetista chudo jedno. Srbija treba da bude ponosna sto ima podrsku slobodarskog dela sveta a Vuku svaka cast na energiji. Niti ga boli glava , niti zabusava na poslu. Najlakse je reci ma dobro eto vam Kosovo priznacemo ga nema veze. Mogli bi pozvati i nekog stranog namesnika ko u BiH

Enver Kelmendi

pre 13 godina

Srbija nikada nece "prihvatiti nametnuto resenje koje bi jednostrano ukinulo nasa suverena prava na Kosovu, jer to nije ni legimitimno, ni odrzivo,kaze g.Jovanovic.Gospodine suverinitet nad Kosovom ste gubili onog momenta kada ste podpisali u Kumanovo "Kumanovski sporazum" i povukli vojsku i policiju sa Kosova.Dijaloga je bilo i pre rata u Rambuje i posle rata u Bec,ali bez rezultata.Normalno bi bilo da Srbija priznaje Kosovo kao samostalu drzavu i tek tada se moze razgovarati o granicama tj. o trampi teritorija,i to ako MZ obobrava, a sve ostalo je kopanje u vodi.

Boris NS

pre 13 godina

Svaka čast Jeremiću, s obzirom da vodi bitku sa samovoljom najveće svetske sile. SAD očigledno imaju neki interes na Kosovu, nikom nije jasno kakav, sem njima. Mnogo su mi neverovatnija "objašnjenja" nekih građana Srbije zašto je to završena priča. Kada bi ti razlozi za gubljenje teritorije bili validni, došla bi pod znak pitanja većina novonastalih država na Balkanu. Jadno, šta je 21 vek doneo...
Samo jedan princip u ovom slučaju važi: Jači - kači. Prvo je Kosovo, druga Abhazija i Osetija ... Svi se pitaju, koja će sledeća nezavisna država da plati samovolji moćnih?

Sava Drugi

pre 13 godina

Jeremiću, nemaš pravo da odustaneš. U Atenici svaka kuća pamti bar po nekog ko se nije vratio sa golgote preko Albanije. Samo su Kraputaši u Samailima ostali i kojekuda po Dragačevu ostali da podsećaju na njih.

A isto tako je i u Viljuš, Trnavi, Pakobraći, Zablaći, Adranima, Mrčajevcima, Cvetkama, Obrvi, Katrgi, Tavniku, Guncatima...

Marina

pre 13 godina

Pokušalo se toliko puta u pregovorima postići kompromis,ali je Srbija uvijek htjela više od punuđenog. Srbija smatra teritorij Kosova svojim, ali ne i građane Albance prema kojima se oduvijek odnosila i još danas odnosi s pozicije jačeg i pametnijeg,a ne ravnopravnog sebi u pregovorima. Srbija nije iskreno htjela pridobiti građane Kosova na svoju stranu i dati im dovoljno argumenata da ostanu u sastavu Srbije ali s većom autonomijom. Autonomija koju su dobili i imali u SFRJ bila je za Srbiju nedopustivo velika pa su je ukinuli ne ponudivši ništa drugo u zamjenu osim zastrašivanja i sile koju je provodila policija i vojska na terenu. Ni u pregovorima koji su prethodili bombardiranju ni sredinom 2000-tih godina Srbija nije Kosovu ponudila ništa opipljivo kompromisno; Srbija nije imala volju pa zato nije pronašla ni način da na Kosovu nađe adekvatnog sugovornika s kojim bi otvoreno razgovarala o daljnjoj sudbini pokrajine u okviru Srbije. Za Srbiju su svi raspoloživi predstavnici kosovskih vlasti bili ili teroristi ili kriminalci ili ubojice ili mafijaši...nije se našao nijedan političar koji bi bio prikladan i prihvatljiv za Srbiju pa su se pregovori odvijali preko međunarodne zajednice. Kad su pregovori zašli u ćorsokak,međunarodna je zajednica ponudila izlaz u nezavisnosti vodeći računa o pravima većinskog naroda na samoopredjeljenje ali i o interesima Srba na Kosovu čija su ljudska i manjinska prava zaštitili na najvišem mogućem stupnju. Ahtisari je dao vremena Kosovu da pokaže spremnost i zrelost za nezavisnost ,u međuvremenu ga je priznalo 69 država, mišljenje MSP nije nebitno i nevažno,ali i ne obvezuje i svaki daljnji napredak na Kosovu ide samo u smjeru potpune nezavisnosti. To, međutim, ne znači da Srbija još neko vrijeme neće igrati na kartu Kosova,a koliko će joj to pomoći ili odmoći u ostvarivanju svojih ciljeva na međunarodnom planu,ostaje tek za vidjeti.

Nijazi Kuqi

pre 13 godina

Nije problem sto Jeremic ne priznaje Republiku Kosova, nego sto Jeremic svojim totalnim nepoznavanjem Albanaca i Kosova uopste uvlaci sebe u komicnu situaciju i izaziva smeh kod svojih istomisljenika i podsmeh kod onih koji ne misle kao on i cude se sto postiji ministar koji javno i ponosno iznosi misljenja od kojih bi se svaki drugi ministar bilo gde u svetu postideo i izvinio sto je uopste izgovorio tako nepromisljene reci.

nishville

pre 13 godina

-Kosovo su aneksirale SAD koje su tamo izgradile bazu Bondstill, najvecu van SAD.

-Ta baza im je preko potrebna zbog kontrole naftovoda koji tu treba da prodje.

-Sve da i da Albanci sutra svi kazu kako su se predomislili i hoce da se vrate u Srbiju, SAD im to ne bi dozvolile.


Sve ostalo je folklor i SF.

opijat

pre 13 godina

ovom mladom i ambicioznom coveku treba neko da skrene paznju da kad govori o principima medjunarodnog prava, hvata malo kraci zalet, jer sto mu je zalet duzi, sve je veca verovatnoca da ce se saplesti na neki kostur iz hladnjace, lobanju iz srebrenice ili kost iz vukovara. dakle, bez bez velikih gestova i mahanja zastavom. jer se zna sta je pod tom zastavom pocinjeno i zasto je kosovo danas nezavisno.

ja ti rekoh, pa ti vidi...

pre 13 godina

Ako "Kosovari" zele napred da se razvijaju i budu svima dobre komsije, pa i Srbima, morace da pregovaraju,inace i njihov i nas razvoj ce biti zaustavljen,dok neko ne popusti. Cisto sumnjam da ce to biti Srbija,ne zbog niceg posebno,jednostavno,Kosovo nije "samoodrzivo". Srbi nemaju ambiciju da vracaju Albance u suverenitet Srbije,ali NIKAD nece dozvoliti da Srbi sa Kosova,pogotovu sever,bude gurnuti pod albansku vlast,pa i po cenu dugogodisnje nestabilnosti.Zato ,komsije Albanci,za sto da se dogovorimo,svakom svoje,malo vi gubite,vise mi,ali zajedno dobijamo mir,stabilnost,razvoj i DOBROSUSEDSKE odnose.Podela je,po meni,najposteniji ishod (ne mislim pola-pola)o tome vec neka politicari pregovaraju, a kad udjemo (daj Boze)u EU, to vec nece biti vazno.

Srale

pre 13 godina

Prekasno je sad za kompromise ...
Kosovo je priznato u sadašnjim granicama što znači da je isključena bilo kakva podjela teritorija.

Ipak, ovo je 21 stoljeće pa je bilo kakva podjela u ovom demokratskom Svijetu stvar referenduma. Ako bi i došlo do referenduma onda su tu Albanci većina i tu gubimo. Oružani ustanci su stvar prošlosti i od njih nikakve koristi već samo štete i žrtve. Ostaje nam samo jedina opcija a to je da uđemo u EU i mi i Kosovo i da bez ikakvih zapreka dođe do protoka ljudi, trgovine, kulture, ...

Sve ostalo je iluzija i SF.

Jeremić i Srbija (Milošević) trebali su davno predložiti podjelu Kosova kao jedino rješenje na obostrano zadovoljstvo koja bi bila protuteža i alternativa ratu i nasilju 1999 godine.

Sava Drugi

pre 13 godina

Jeremiću, nemaš pravo da odustaneš. U Atenici svaka kuća pamti bar po nekog ko se nije vratio sa golgote preko Albanije. Samo su Kraputaši u Samailima ostali i kojekuda po Dragačevu ostali da podsećaju na njih.

A isto tako je i u Viljuš, Trnavi, Pakobraći, Zablaći, Adranima, Mrčajevcima, Cvetkama, Obrvi, Katrgi, Tavniku, Guncatima...

Dragoljub

pre 13 godina

Ooooo, Jeremic prica o kompromisu. Ili je covek iznenada sazreo i promudrio se ili je, verovatnije, Srbija ostala bez para za njegova beskorisna putovanja.

Enver Kelmendi

pre 13 godina

Srbija nikada nece "prihvatiti nametnuto resenje koje bi jednostrano ukinulo nasa suverena prava na Kosovu, jer to nije ni legimitimno, ni odrzivo,kaze g.Jovanovic.Gospodine suverinitet nad Kosovom ste gubili onog momenta kada ste podpisali u Kumanovo "Kumanovski sporazum" i povukli vojsku i policiju sa Kosova.Dijaloga je bilo i pre rata u Rambuje i posle rata u Bec,ali bez rezultata.Normalno bi bilo da Srbija priznaje Kosovo kao samostalu drzavu i tek tada se moze razgovarati o granicama tj. o trampi teritorija,i to ako MZ obobrava, a sve ostalo je kopanje u vodi.

Boris NS

pre 13 godina

Svaka čast Jeremiću, s obzirom da vodi bitku sa samovoljom najveće svetske sile. SAD očigledno imaju neki interes na Kosovu, nikom nije jasno kakav, sem njima. Mnogo su mi neverovatnija "objašnjenja" nekih građana Srbije zašto je to završena priča. Kada bi ti razlozi za gubljenje teritorije bili validni, došla bi pod znak pitanja većina novonastalih država na Balkanu. Jadno, šta je 21 vek doneo...
Samo jedan princip u ovom slučaju važi: Jači - kači. Prvo je Kosovo, druga Abhazija i Osetija ... Svi se pitaju, koja će sledeća nezavisna država da plati samovolji moćnih?

momabrazil

pre 13 godina

Kolko defetista chudo jedno. Srbija treba da bude ponosna sto ima podrsku slobodarskog dela sveta a Vuku svaka cast na energiji. Niti ga boli glava , niti zabusava na poslu. Najlakse je reci ma dobro eto vam Kosovo priznacemo ga nema veze. Mogli bi pozvati i nekog stranog namesnika ko u BiH

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Vordsvort: Bez dilema o Kosovu
5. jun 2010. | 01:00 | Izvor: Danas
Beograd -- Niko u EU ne želi nove pregovore o statusu Kosova, jer bi se suviše vremena uzalud izgubilo, a došlo bi i do destabilizacije regiona, smatra Stiven Vordsvort.
Ambasador Velike Britanije u Beogradu, u razgovoru za “Danas” upozorava da Srbiji nije potreban novi "kosovski sukob".
"Ako Srbija, ili neka druga država, ipak bude tražila da idemo unazad, pre svega to se ne bi dogodilo, jer niti bi iko na Kosovu na to pristao, niti bi ih iko ubeđivao da pristanu", kaže on.

"Takav postupak bi značio nastavak konfrontacije Beograda sa 22 članice EU koje su priznale nezavisnost. Srpskim zvaničnicima je mnogo ljudi više puta reklo da insistiranje na novim pregovorima ne bi bilo dobra ideja", izjavio je Vordsvort, uz poruku da pitanja odnosa prema Kosovu i evropskih integracija za Srbiju više nisu na "odvojenim kolosecima". "Za EU, kao celinu, postojanje Kosova jeste realnost, svih 27 država je saglasno da Kosovo ima evropsku perspektivu i u Briselu ne postoji niko ko bi mogao da kaže da će Kosovo sutra da nestane... Niko ne može da uđe u neku organizaciju, a da ostaje u konfrontaciji sa više od 80 odsto njenih članica", rekao je Vordsvort.

I sto da se ja "zamajavam" sa izjavama Vuka Jeremica kad ima toliko pametnijih i "upucenijih" politickih predstavnika najuticajnijih zemalja u EU i Sveta koji mu stalno "porucuju" da je to samo sto oni izjavljuje samo prica za "domacu javnost" ali s'obzirom da ga oni ne placaju NIKO od njih mu ni ne zabranjuje da "uzalud arci pare" poreskih obaveznika Srbije !

bardhyl shqiptari

pre 13 godina

Pa zar i srpski "horor" na Kosovu 1999. ne "predstavlja udar u samo srce tih osnovnih principa svetskog i regionalnog upravljanja",

M

pre 13 godina

Tek cete vi biti spremni za kompromise, samo da jos malo unistite ekonomiju tj. da vam zatreba zapadnih para da bi odrzali socijalni mir odnosno da bi odrzali sebe na vlasti. Cekaju vas Nemci i Ameri tamo gde znaju da uvek dodjete, zasto bi ih ovog puta izneverili.

Nijazi Kuqi

pre 13 godina

Nije problem sto Jeremic ne priznaje Republiku Kosova, nego sto Jeremic svojim totalnim nepoznavanjem Albanaca i Kosova uopste uvlaci sebe u komicnu situaciju i izaziva smeh kod svojih istomisljenika i podsmeh kod onih koji ne misle kao on i cude se sto postiji ministar koji javno i ponosno iznosi misljenja od kojih bi se svaki drugi ministar bilo gde u svetu postideo i izvinio sto je uopste izgovorio tako nepromisljene reci.

Marina

pre 13 godina

Pokušalo se toliko puta u pregovorima postići kompromis,ali je Srbija uvijek htjela više od punuđenog. Srbija smatra teritorij Kosova svojim, ali ne i građane Albance prema kojima se oduvijek odnosila i još danas odnosi s pozicije jačeg i pametnijeg,a ne ravnopravnog sebi u pregovorima. Srbija nije iskreno htjela pridobiti građane Kosova na svoju stranu i dati im dovoljno argumenata da ostanu u sastavu Srbije ali s većom autonomijom. Autonomija koju su dobili i imali u SFRJ bila je za Srbiju nedopustivo velika pa su je ukinuli ne ponudivši ništa drugo u zamjenu osim zastrašivanja i sile koju je provodila policija i vojska na terenu. Ni u pregovorima koji su prethodili bombardiranju ni sredinom 2000-tih godina Srbija nije Kosovu ponudila ništa opipljivo kompromisno; Srbija nije imala volju pa zato nije pronašla ni način da na Kosovu nađe adekvatnog sugovornika s kojim bi otvoreno razgovarala o daljnjoj sudbini pokrajine u okviru Srbije. Za Srbiju su svi raspoloživi predstavnici kosovskih vlasti bili ili teroristi ili kriminalci ili ubojice ili mafijaši...nije se našao nijedan političar koji bi bio prikladan i prihvatljiv za Srbiju pa su se pregovori odvijali preko međunarodne zajednice. Kad su pregovori zašli u ćorsokak,međunarodna je zajednica ponudila izlaz u nezavisnosti vodeći računa o pravima većinskog naroda na samoopredjeljenje ali i o interesima Srba na Kosovu čija su ljudska i manjinska prava zaštitili na najvišem mogućem stupnju. Ahtisari je dao vremena Kosovu da pokaže spremnost i zrelost za nezavisnost ,u međuvremenu ga je priznalo 69 država, mišljenje MSP nije nebitno i nevažno,ali i ne obvezuje i svaki daljnji napredak na Kosovu ide samo u smjeru potpune nezavisnosti. To, međutim, ne znači da Srbija još neko vrijeme neće igrati na kartu Kosova,a koliko će joj to pomoći ili odmoći u ostvarivanju svojih ciljeva na međunarodnom planu,ostaje tek za vidjeti.

nishville

pre 13 godina

-Kosovo su aneksirale SAD koje su tamo izgradile bazu Bondstill, najvecu van SAD.

-Ta baza im je preko potrebna zbog kontrole naftovoda koji tu treba da prodje.

-Sve da i da Albanci sutra svi kazu kako su se predomislili i hoce da se vrate u Srbiju, SAD im to ne bi dozvolile.


Sve ostalo je folklor i SF.