Petak, 28.05.2010.

18:39

USS: U korist neizabranog sudije

USS usvojio žalbu sudije Zorana Saveljića i naložio Visokom savetu sudstva da ponovo razmotri njegovu prijavu za izbor sudije u Apelacionom i Višem sudu u Nišu.

Izvor: Beta

USS: U korist neizabranog sudije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

15 Komentari

Sortiraj po:

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Da li je odluka Ustavnog suda u korist sudije istovremeno odluka u korist prava, pravičnosti i pravde?
Po mom mišljenju Ustavni sud Republike Srbije od ove odluke nije više sud, već politička institucija. Da je to tako kazuje obrazloženje odluke donete povodom žalbe neizabranog sudije Saveljića.
Premda je u članu 54. stav 1. Zakona o Visokom savetu sudstva upravo IZRIČITO propisano da će se konstitutivna sednica zakazati u roku od 7 dana od dana izbora izbornih članova, sud navodi da u toj odredbi ne piše ono što stvarno piše i da "nije izričito propisano da će se VSS konstituisati nakon izbora svih njegovih izbornih članova". Uz napomenu da Ustavni sud nije nadležan za "autentično tumačenje" napred navedene odredbe, tačno je zaista da zakonodavac nije upotrebio reč "njegovih" koju Ustavni sud u obrazloženju svoje odluke koristi (nepotrebno, jer je u zakonu i nema), kao što nije upotrebio ni reč "svih" (koja je za zakonodavca koji dobro zna srpski jezik bila suvišna).
Pravo pitanje za Ustavni sud je trebalo da bude ovo: da li je zakonom propisan izuzetak za VSS da se može konstituisati nakon izbora, recimo samo dva-tri izborna člana, kako to proizlazi iz ovog stava Ustavnog suda? Po ovom i ovakvom političkom stavu Ustavnog suda konstitisanje bi zaista bilo moguće i sa dva izborna člana.
Ustavni sud ovde zanemaruje da je Ustavni zakon upravo SAMO za njega (Ustavni sud) propisao izuzetak (da se može konstituisati sa 2/3 članova), ali ne i za Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, kao nove ustavne institute.
Nadalje, neosnovano je pozivanje Ustavnog suda na stav tog suda iz 2004. godine koji se odnosi na konstituisanje Narodne skupštine Republike Srbije. Ustavni sud ovde zanemaruje činjenicu da je 250 narodnih poslanika isto što i 249 narodnih poslanika, jer se radi o "članovima" istog "kvaliteta". To, međutim, kod Visokog saveta sudstva nije slučaj, jer su USTAV i ZAKON propisali različite KATEGORIJE članova ovog organa, kako po POLOŽAJU u državi, tako i po PROFESIJI koju obavljaju neki od izbornh članova (advokat i profesor pravnog fakulteta), a kod sudija i po RANGU u sudstvu.
Da je Ustavni sud zaista delao kao sud - zaključio bi da je konstituisanje VSS bilo protivustavno i nezakonito. Međutim, kao čisto politička institucija zaključio je da može biti i onako kako USTAV i ZAKON ne propisuju. Ipak, kada je LEGITIMNOST rada u pitanju Ustavni sud navodi: "Ustavni sud smatra da se LEGITIMNOST rada jednog državnog organa kao što je VSS, pored ostalog, ostvaruje njegovim konstituisanjem u PUNOM sastavu".
Zaključak je jasan. Po Ustavnom sudu ni danas LEGITIMNOST VSS nije ostvarena. Istovremeno taj "sud" zauzima stav da je taj NELEGITIMAN organ (VSS) mogao da donosi LEGALNE odluke!
Pa gde to ima? U Srbiji zemlji neprava!

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Do sada su Društvo sudija, retki pojedinci od struke i mnogi komentarori predlagali da se postupak reizbora sudija i tužilaca ponovi. Vlastodržci su ih nazivali protivnicima reformi i borbe protiv organizovanog kriminala, iako je vlast upravo OSLABILA pravosuđe kao kariku u lancu te borbe. Došlo je vreme da i mediji otvoreno pišu da Evropska komisija ZAHTEVA da se revidira procedura reizbora, da se preispitaju sastav i nezavisnost pravosudnih tela (VSS i DVT), da se ispoštuje stalnost sudijske funkcije i da neizabrane ostanu samo one sudije "protiv kojih je okončan pravosnažni krivični postupak ili čiji su rezultati daleko ispod proseka". Kažu strani eksperti, ono što smo i mi tvrdili, da su kriterijumi za reizbor bili nepouzdani, nemerljivi, da nije predviđen efektivan pravni lek za žalbe pred odgovarajućim telom (za njih, a i za mene Ustavni sud to nije, jer je postao politička institucija). Pisao sam o blokadi US i instaliranju "trojanaca" u US, dok strani eksperti dovode u pitanje i nezavisnost US (baš zbog "trojanaca" koje bira VKS na predlog VSS i DVT). I njima "smeta" činjenica da je predsednk VKS ujedno i predsednk VSS, a da pri tome US odlučuje o odlukama VSS. Postavlja se pitanje da li su strani eksperti bili za to da se izabrani neće "dirati". Mislim da će se postupak morati ponoviti za SVE, uključujući i sudije za prekršaje. Pravo rešenje je LEX SPECIALIS. I za ovu "krađu". Nema osnova da u pravosuđu ostane i jedan NELEGALNI sudija ili tužilac, a takvih nije malo (o tome sam pisao u više komentara).

nebojša

pre 13 godina

Očigledno je da Ustavni sud nema snage da se izbori sa političarima. Kakva nezavisnost sudstva kod nas, o tome možemo da sanjamo. Smatram da bi trebalo da pozovemo EU da nam posalje njihove sudije na 20 godina ili sve dok se kod naših ljudi i političara ne promeni svest o nezavisnosti sudstva i o podeli vlasti.
Do tada, mladi, samo hrabro u EU.

PosmatraC

pre 14 godina

Vi sudije i tuzioci bre mislite da ste zasticeni kao "beli medvedi" i da reforme u svim oblastima mogu da se desavaju samo kod vas ne.Ma to malo sutra.Mislite da ste izabrani na neodredjeno i da vas nikakve reforme ne pogadjaju.Svaka promena je bolja u odnosu kako ste radili.Pa vi se niste mesali u svoj posao.A i 6000 evrica da vratite sto ste dobijali od januara.Vi ste bruka Srbije.

fiškal

pre 14 godina

Kakva može biti odluka Ustavnog suda kada je u njemu "instaliran" brat J.M.T. a i ostali njemu slični. Jer trebalo je ukloniti sve neustavnosti reizbora. Šta će sad VSS da radi? Pa oglas za sudije je u toku i ovaj će kao po odluci USS da se vrati na posao. Trebalo je u najmanju ruku sve one koji su alkoholičari, učesnici izbornih krađa, oni protiv kojih je pokrenut postupak za razrešenje zbog neažurnosti ...oni kojima je prosek jedva iznad 6,00,posle 10 i više godina studiranja...
razrešiti a umesto njih primiti savesne, stručne i poštene koje je VSS neopravdano ostavio na ulici.
Ovo je pokušaj obmane javnosti i Evrope. Pravna smejurija.

The Volcanic Dust

pre 14 godina

Prema navodima ovog članka proizlazi da je Ustavni sud "ocenio da se ne dovodi u pitanje zakonitost rada i odlučivanja VSS zbog toga što je u nepotpunom sastavu". Ako je to tačno, onda je to više nego smešno, jer je VSS u nepotpunom prvom sastavu PROTIVUSTAVNO telo (a ne samo nezakonito) koje prema ZAPISNIKU od 06.04.2009. NIJE ČAK NI KONSTITUISANO. Izgleda de će US morati da "uči" od eksperata EK koji upravo nalaze da su VSS i DVT kompromitovani u pogledu SASTAVA, ali i u smislu NEZAVISNOSTI (ključni su bili POLITIČARI, glasnogovornici "reforme", dok izborni članovi nisu prošli proveru stručnosti i dostojnosti). Dakle, neizabrane kolege, ostaje Vam samo Evropa. Ne verujem da bi jedan štrajk pravosuđa i advokature bio moguć. Sramotiće se Srbija još godinama svojim ukupnim pravosuđem.

srbijo oj

pre 14 godina

odluka je oj srbijo laku noc mozda je trebao biti vracen ali ne sa ovi razlozi nepotizam nis i kako bas njegova prva i sto neodlucise i o drugima za koje nisu dostavili odgovor/

Jelena

pre 14 godina

Sada će valjda da ubace neke srednje i dobre sudije, pa će oni pored onih loših da nastave sa radom kao da ništa nije bilo. Izem ti reformu.

KATARINA

pre 14 godina

Naravno da je pitanje sastava Visokog saveta sudstva osnovno i najvaznije pitanje, a njegova vaznost se utvrdjuje i iz zapisnika sa sednice VSS kad je isti konstituisan, u kojem je i navedeno da je u tom momentu i ministarka pravde iznela svoj stav da Savet u nepotpunom sastavu ne moze da donosi odluke.
Ipak odluke su donete i protivno ustavu i zakonu razresene su sudije za koje mahom nije pribavljena ni sva potrebna dokumentacija za izbor.
Takodje podaci o rezultatima rada koji su pribavljeni su delimicno netacni.
Nacin na koji su clanovi VSS odlucivali o sudijama a koji je detaljno objasnila prof.Rakic Vodinelic ukazuje da oni nisu dostojni i da treba izabrati stalni sastav VSS po zakonom propisanoj proceduri ili formirati posebno telo koje bi bilo potpuno nezavisno od izvrsne vlasti i uz nadzor medjunarodne javnosti sprovelo reviziju reizbora.
U medjuvremenu postavlja se pitanje i statusa sudija koje su nezakonito udaljene sa posla koje se moze ispraviti jedino njihovim vracanjem na posao do konacne odluke ili produzenjem isplate plata.

ally

pre 14 godina

Odluke ustavnog suda su ne samo opste, konacne i obavezujuce, vec "Ako je pojedinacnim aktom ili radnjom povredjeno ili uskraceno Ustavom zajemceno ljudsko ili manjinsko pravo i sloboda vise lica, a samo neki od njih su podneli ustavnu zalbu, odluka Ustavnog suda odnosi se i na lica koja nisu podnela ustavnu zalbu, ako se nalaze u istoj pravnoj situaciji (clan 87 Zakona o ustavnom sudu). Mislite o tome…

Giant

pre 14 godina

Upravo je pravni status VSS pitanje pre svih pitanja - dakle, prethodno pitanje. Da li je VSS bio aktivno legitimisan da uopšte donosi odluke o (re)izboru nosilaca sudijske funkcije!?Nažalost, o tome USS nije našao shodno da odlučuje, nažalost, očekivano.

panta rei

pre 14 godina

Meni se cini i da je odluka Ustavnog suda neustavna i jasno je da je u ovoj zemlji Bog rekao - Laku noc Srbi, kako radite , tako Vam i jeste!

Sada je jasno zasto i ova deca studiraju sa planom da napuste zemlju! I treba!

Ovo je jad i beda!

A ja 5. oktobra 2000.g. verovala!

(i)legalizam

pre 14 godina

"...zbog kojih nisu izabrani na na stalnu sudijsku funkciju zbog čega im je prekinut radni odnos." Dali ovo stoji u odluci suda, ili je to vase tumacenje? Posto VSS upravo tvrdi da sa "opstim izborom sudija" nema "prekida radnog odnosa" nego je svim sudijama jednostavno istekao mandat.

U svakom slucaju, Srbija se nece otarasiti bar ni jednog malog delica doticnih "sudija" koji nam piju krv jos od doba Milosevica. Djindjic je lepo rekao da je trebalo otpustiti sve i raspisati novi konkurs 6. Oktobra ali izgleda i tada je to bilo prov svih "Evropskih standarda" i "nezavisnog sudstva." Sada je kasno za svaku reformu, i treba jednostavno sacekati 40-50 godina da im se prekine radni odnos prirodnim putem.

Giant

pre 14 godina

Upravo je pravni status VSS pitanje pre svih pitanja - dakle, prethodno pitanje. Da li je VSS bio aktivno legitimisan da uopšte donosi odluke o (re)izboru nosilaca sudijske funkcije!?Nažalost, o tome USS nije našao shodno da odlučuje, nažalost, očekivano.

ally

pre 14 godina

Odluke ustavnog suda su ne samo opste, konacne i obavezujuce, vec "Ako je pojedinacnim aktom ili radnjom povredjeno ili uskraceno Ustavom zajemceno ljudsko ili manjinsko pravo i sloboda vise lica, a samo neki od njih su podneli ustavnu zalbu, odluka Ustavnog suda odnosi se i na lica koja nisu podnela ustavnu zalbu, ako se nalaze u istoj pravnoj situaciji (clan 87 Zakona o ustavnom sudu). Mislite o tome…

KATARINA

pre 14 godina

Naravno da je pitanje sastava Visokog saveta sudstva osnovno i najvaznije pitanje, a njegova vaznost se utvrdjuje i iz zapisnika sa sednice VSS kad je isti konstituisan, u kojem je i navedeno da je u tom momentu i ministarka pravde iznela svoj stav da Savet u nepotpunom sastavu ne moze da donosi odluke.
Ipak odluke su donete i protivno ustavu i zakonu razresene su sudije za koje mahom nije pribavljena ni sva potrebna dokumentacija za izbor.
Takodje podaci o rezultatima rada koji su pribavljeni su delimicno netacni.
Nacin na koji su clanovi VSS odlucivali o sudijama a koji je detaljno objasnila prof.Rakic Vodinelic ukazuje da oni nisu dostojni i da treba izabrati stalni sastav VSS po zakonom propisanoj proceduri ili formirati posebno telo koje bi bilo potpuno nezavisno od izvrsne vlasti i uz nadzor medjunarodne javnosti sprovelo reviziju reizbora.
U medjuvremenu postavlja se pitanje i statusa sudija koje su nezakonito udaljene sa posla koje se moze ispraviti jedino njihovim vracanjem na posao do konacne odluke ili produzenjem isplate plata.

The Volcanic Dust

pre 14 godina

Prema navodima ovog članka proizlazi da je Ustavni sud "ocenio da se ne dovodi u pitanje zakonitost rada i odlučivanja VSS zbog toga što je u nepotpunom sastavu". Ako je to tačno, onda je to više nego smešno, jer je VSS u nepotpunom prvom sastavu PROTIVUSTAVNO telo (a ne samo nezakonito) koje prema ZAPISNIKU od 06.04.2009. NIJE ČAK NI KONSTITUISANO. Izgleda de će US morati da "uči" od eksperata EK koji upravo nalaze da su VSS i DVT kompromitovani u pogledu SASTAVA, ali i u smislu NEZAVISNOSTI (ključni su bili POLITIČARI, glasnogovornici "reforme", dok izborni članovi nisu prošli proveru stručnosti i dostojnosti). Dakle, neizabrane kolege, ostaje Vam samo Evropa. Ne verujem da bi jedan štrajk pravosuđa i advokature bio moguć. Sramotiće se Srbija još godinama svojim ukupnim pravosuđem.

fiškal

pre 14 godina

Kakva može biti odluka Ustavnog suda kada je u njemu "instaliran" brat J.M.T. a i ostali njemu slični. Jer trebalo je ukloniti sve neustavnosti reizbora. Šta će sad VSS da radi? Pa oglas za sudije je u toku i ovaj će kao po odluci USS da se vrati na posao. Trebalo je u najmanju ruku sve one koji su alkoholičari, učesnici izbornih krađa, oni protiv kojih je pokrenut postupak za razrešenje zbog neažurnosti ...oni kojima je prosek jedva iznad 6,00,posle 10 i više godina studiranja...
razrešiti a umesto njih primiti savesne, stručne i poštene koje je VSS neopravdano ostavio na ulici.
Ovo je pokušaj obmane javnosti i Evrope. Pravna smejurija.

panta rei

pre 14 godina

Meni se cini i da je odluka Ustavnog suda neustavna i jasno je da je u ovoj zemlji Bog rekao - Laku noc Srbi, kako radite , tako Vam i jeste!

Sada je jasno zasto i ova deca studiraju sa planom da napuste zemlju! I treba!

Ovo je jad i beda!

A ja 5. oktobra 2000.g. verovala!

Jelena

pre 14 godina

Sada će valjda da ubace neke srednje i dobre sudije, pa će oni pored onih loših da nastave sa radom kao da ništa nije bilo. Izem ti reformu.

nebojša

pre 13 godina

Očigledno je da Ustavni sud nema snage da se izbori sa političarima. Kakva nezavisnost sudstva kod nas, o tome možemo da sanjamo. Smatram da bi trebalo da pozovemo EU da nam posalje njihove sudije na 20 godina ili sve dok se kod naših ljudi i političara ne promeni svest o nezavisnosti sudstva i o podeli vlasti.
Do tada, mladi, samo hrabro u EU.

srbijo oj

pre 14 godina

odluka je oj srbijo laku noc mozda je trebao biti vracen ali ne sa ovi razlozi nepotizam nis i kako bas njegova prva i sto neodlucise i o drugima za koje nisu dostavili odgovor/

(i)legalizam

pre 14 godina

"...zbog kojih nisu izabrani na na stalnu sudijsku funkciju zbog čega im je prekinut radni odnos." Dali ovo stoji u odluci suda, ili je to vase tumacenje? Posto VSS upravo tvrdi da sa "opstim izborom sudija" nema "prekida radnog odnosa" nego je svim sudijama jednostavno istekao mandat.

U svakom slucaju, Srbija se nece otarasiti bar ni jednog malog delica doticnih "sudija" koji nam piju krv jos od doba Milosevica. Djindjic je lepo rekao da je trebalo otpustiti sve i raspisati novi konkurs 6. Oktobra ali izgleda i tada je to bilo prov svih "Evropskih standarda" i "nezavisnog sudstva." Sada je kasno za svaku reformu, i treba jednostavno sacekati 40-50 godina da im se prekine radni odnos prirodnim putem.

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Do sada su Društvo sudija, retki pojedinci od struke i mnogi komentarori predlagali da se postupak reizbora sudija i tužilaca ponovi. Vlastodržci su ih nazivali protivnicima reformi i borbe protiv organizovanog kriminala, iako je vlast upravo OSLABILA pravosuđe kao kariku u lancu te borbe. Došlo je vreme da i mediji otvoreno pišu da Evropska komisija ZAHTEVA da se revidira procedura reizbora, da se preispitaju sastav i nezavisnost pravosudnih tela (VSS i DVT), da se ispoštuje stalnost sudijske funkcije i da neizabrane ostanu samo one sudije "protiv kojih je okončan pravosnažni krivični postupak ili čiji su rezultati daleko ispod proseka". Kažu strani eksperti, ono što smo i mi tvrdili, da su kriterijumi za reizbor bili nepouzdani, nemerljivi, da nije predviđen efektivan pravni lek za žalbe pred odgovarajućim telom (za njih, a i za mene Ustavni sud to nije, jer je postao politička institucija). Pisao sam o blokadi US i instaliranju "trojanaca" u US, dok strani eksperti dovode u pitanje i nezavisnost US (baš zbog "trojanaca" koje bira VKS na predlog VSS i DVT). I njima "smeta" činjenica da je predsednk VKS ujedno i predsednk VSS, a da pri tome US odlučuje o odlukama VSS. Postavlja se pitanje da li su strani eksperti bili za to da se izabrani neće "dirati". Mislim da će se postupak morati ponoviti za SVE, uključujući i sudije za prekršaje. Pravo rešenje je LEX SPECIALIS. I za ovu "krađu". Nema osnova da u pravosuđu ostane i jedan NELEGALNI sudija ili tužilac, a takvih nije malo (o tome sam pisao u više komentara).

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Da li je odluka Ustavnog suda u korist sudije istovremeno odluka u korist prava, pravičnosti i pravde?
Po mom mišljenju Ustavni sud Republike Srbije od ove odluke nije više sud, već politička institucija. Da je to tako kazuje obrazloženje odluke donete povodom žalbe neizabranog sudije Saveljića.
Premda je u članu 54. stav 1. Zakona o Visokom savetu sudstva upravo IZRIČITO propisano da će se konstitutivna sednica zakazati u roku od 7 dana od dana izbora izbornih članova, sud navodi da u toj odredbi ne piše ono što stvarno piše i da "nije izričito propisano da će se VSS konstituisati nakon izbora svih njegovih izbornih članova". Uz napomenu da Ustavni sud nije nadležan za "autentično tumačenje" napred navedene odredbe, tačno je zaista da zakonodavac nije upotrebio reč "njegovih" koju Ustavni sud u obrazloženju svoje odluke koristi (nepotrebno, jer je u zakonu i nema), kao što nije upotrebio ni reč "svih" (koja je za zakonodavca koji dobro zna srpski jezik bila suvišna).
Pravo pitanje za Ustavni sud je trebalo da bude ovo: da li je zakonom propisan izuzetak za VSS da se može konstituisati nakon izbora, recimo samo dva-tri izborna člana, kako to proizlazi iz ovog stava Ustavnog suda? Po ovom i ovakvom političkom stavu Ustavnog suda konstitisanje bi zaista bilo moguće i sa dva izborna člana.
Ustavni sud ovde zanemaruje da je Ustavni zakon upravo SAMO za njega (Ustavni sud) propisao izuzetak (da se može konstituisati sa 2/3 članova), ali ne i za Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, kao nove ustavne institute.
Nadalje, neosnovano je pozivanje Ustavnog suda na stav tog suda iz 2004. godine koji se odnosi na konstituisanje Narodne skupštine Republike Srbije. Ustavni sud ovde zanemaruje činjenicu da je 250 narodnih poslanika isto što i 249 narodnih poslanika, jer se radi o "članovima" istog "kvaliteta". To, međutim, kod Visokog saveta sudstva nije slučaj, jer su USTAV i ZAKON propisali različite KATEGORIJE članova ovog organa, kako po POLOŽAJU u državi, tako i po PROFESIJI koju obavljaju neki od izbornh članova (advokat i profesor pravnog fakulteta), a kod sudija i po RANGU u sudstvu.
Da je Ustavni sud zaista delao kao sud - zaključio bi da je konstituisanje VSS bilo protivustavno i nezakonito. Međutim, kao čisto politička institucija zaključio je da može biti i onako kako USTAV i ZAKON ne propisuju. Ipak, kada je LEGITIMNOST rada u pitanju Ustavni sud navodi: "Ustavni sud smatra da se LEGITIMNOST rada jednog državnog organa kao što je VSS, pored ostalog, ostvaruje njegovim konstituisanjem u PUNOM sastavu".
Zaključak je jasan. Po Ustavnom sudu ni danas LEGITIMNOST VSS nije ostvarena. Istovremeno taj "sud" zauzima stav da je taj NELEGITIMAN organ (VSS) mogao da donosi LEGALNE odluke!
Pa gde to ima? U Srbiji zemlji neprava!

PosmatraC

pre 14 godina

Vi sudije i tuzioci bre mislite da ste zasticeni kao "beli medvedi" i da reforme u svim oblastima mogu da se desavaju samo kod vas ne.Ma to malo sutra.Mislite da ste izabrani na neodredjeno i da vas nikakve reforme ne pogadjaju.Svaka promena je bolja u odnosu kako ste radili.Pa vi se niste mesali u svoj posao.A i 6000 evrica da vratite sto ste dobijali od januara.Vi ste bruka Srbije.

(i)legalizam

pre 14 godina

"...zbog kojih nisu izabrani na na stalnu sudijsku funkciju zbog čega im je prekinut radni odnos." Dali ovo stoji u odluci suda, ili je to vase tumacenje? Posto VSS upravo tvrdi da sa "opstim izborom sudija" nema "prekida radnog odnosa" nego je svim sudijama jednostavno istekao mandat.

U svakom slucaju, Srbija se nece otarasiti bar ni jednog malog delica doticnih "sudija" koji nam piju krv jos od doba Milosevica. Djindjic je lepo rekao da je trebalo otpustiti sve i raspisati novi konkurs 6. Oktobra ali izgleda i tada je to bilo prov svih "Evropskih standarda" i "nezavisnog sudstva." Sada je kasno za svaku reformu, i treba jednostavno sacekati 40-50 godina da im se prekine radni odnos prirodnim putem.

PosmatraC

pre 14 godina

Vi sudije i tuzioci bre mislite da ste zasticeni kao "beli medvedi" i da reforme u svim oblastima mogu da se desavaju samo kod vas ne.Ma to malo sutra.Mislite da ste izabrani na neodredjeno i da vas nikakve reforme ne pogadjaju.Svaka promena je bolja u odnosu kako ste radili.Pa vi se niste mesali u svoj posao.A i 6000 evrica da vratite sto ste dobijali od januara.Vi ste bruka Srbije.

panta rei

pre 14 godina

Meni se cini i da je odluka Ustavnog suda neustavna i jasno je da je u ovoj zemlji Bog rekao - Laku noc Srbi, kako radite , tako Vam i jeste!

Sada je jasno zasto i ova deca studiraju sa planom da napuste zemlju! I treba!

Ovo je jad i beda!

A ja 5. oktobra 2000.g. verovala!

Jelena

pre 14 godina

Sada će valjda da ubace neke srednje i dobre sudije, pa će oni pored onih loših da nastave sa radom kao da ništa nije bilo. Izem ti reformu.

Giant

pre 14 godina

Upravo je pravni status VSS pitanje pre svih pitanja - dakle, prethodno pitanje. Da li je VSS bio aktivno legitimisan da uopšte donosi odluke o (re)izboru nosilaca sudijske funkcije!?Nažalost, o tome USS nije našao shodno da odlučuje, nažalost, očekivano.

srbijo oj

pre 14 godina

odluka je oj srbijo laku noc mozda je trebao biti vracen ali ne sa ovi razlozi nepotizam nis i kako bas njegova prva i sto neodlucise i o drugima za koje nisu dostavili odgovor/

fiškal

pre 14 godina

Kakva može biti odluka Ustavnog suda kada je u njemu "instaliran" brat J.M.T. a i ostali njemu slični. Jer trebalo je ukloniti sve neustavnosti reizbora. Šta će sad VSS da radi? Pa oglas za sudije je u toku i ovaj će kao po odluci USS da se vrati na posao. Trebalo je u najmanju ruku sve one koji su alkoholičari, učesnici izbornih krađa, oni protiv kojih je pokrenut postupak za razrešenje zbog neažurnosti ...oni kojima je prosek jedva iznad 6,00,posle 10 i više godina studiranja...
razrešiti a umesto njih primiti savesne, stručne i poštene koje je VSS neopravdano ostavio na ulici.
Ovo je pokušaj obmane javnosti i Evrope. Pravna smejurija.

KATARINA

pre 14 godina

Naravno da je pitanje sastava Visokog saveta sudstva osnovno i najvaznije pitanje, a njegova vaznost se utvrdjuje i iz zapisnika sa sednice VSS kad je isti konstituisan, u kojem je i navedeno da je u tom momentu i ministarka pravde iznela svoj stav da Savet u nepotpunom sastavu ne moze da donosi odluke.
Ipak odluke su donete i protivno ustavu i zakonu razresene su sudije za koje mahom nije pribavljena ni sva potrebna dokumentacija za izbor.
Takodje podaci o rezultatima rada koji su pribavljeni su delimicno netacni.
Nacin na koji su clanovi VSS odlucivali o sudijama a koji je detaljno objasnila prof.Rakic Vodinelic ukazuje da oni nisu dostojni i da treba izabrati stalni sastav VSS po zakonom propisanoj proceduri ili formirati posebno telo koje bi bilo potpuno nezavisno od izvrsne vlasti i uz nadzor medjunarodne javnosti sprovelo reviziju reizbora.
U medjuvremenu postavlja se pitanje i statusa sudija koje su nezakonito udaljene sa posla koje se moze ispraviti jedino njihovim vracanjem na posao do konacne odluke ili produzenjem isplate plata.

ally

pre 14 godina

Odluke ustavnog suda su ne samo opste, konacne i obavezujuce, vec "Ako je pojedinacnim aktom ili radnjom povredjeno ili uskraceno Ustavom zajemceno ljudsko ili manjinsko pravo i sloboda vise lica, a samo neki od njih su podneli ustavnu zalbu, odluka Ustavnog suda odnosi se i na lica koja nisu podnela ustavnu zalbu, ako se nalaze u istoj pravnoj situaciji (clan 87 Zakona o ustavnom sudu). Mislite o tome…

The Volcanic Dust

pre 14 godina

Prema navodima ovog članka proizlazi da je Ustavni sud "ocenio da se ne dovodi u pitanje zakonitost rada i odlučivanja VSS zbog toga što je u nepotpunom sastavu". Ako je to tačno, onda je to više nego smešno, jer je VSS u nepotpunom prvom sastavu PROTIVUSTAVNO telo (a ne samo nezakonito) koje prema ZAPISNIKU od 06.04.2009. NIJE ČAK NI KONSTITUISANO. Izgleda de će US morati da "uči" od eksperata EK koji upravo nalaze da su VSS i DVT kompromitovani u pogledu SASTAVA, ali i u smislu NEZAVISNOSTI (ključni su bili POLITIČARI, glasnogovornici "reforme", dok izborni članovi nisu prošli proveru stručnosti i dostojnosti). Dakle, neizabrane kolege, ostaje Vam samo Evropa. Ne verujem da bi jedan štrajk pravosuđa i advokature bio moguć. Sramotiće se Srbija još godinama svojim ukupnim pravosuđem.

nebojša

pre 13 godina

Očigledno je da Ustavni sud nema snage da se izbori sa političarima. Kakva nezavisnost sudstva kod nas, o tome možemo da sanjamo. Smatram da bi trebalo da pozovemo EU da nam posalje njihove sudije na 20 godina ili sve dok se kod naših ljudi i političara ne promeni svest o nezavisnosti sudstva i o podeli vlasti.
Do tada, mladi, samo hrabro u EU.

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Do sada su Društvo sudija, retki pojedinci od struke i mnogi komentarori predlagali da se postupak reizbora sudija i tužilaca ponovi. Vlastodržci su ih nazivali protivnicima reformi i borbe protiv organizovanog kriminala, iako je vlast upravo OSLABILA pravosuđe kao kariku u lancu te borbe. Došlo je vreme da i mediji otvoreno pišu da Evropska komisija ZAHTEVA da se revidira procedura reizbora, da se preispitaju sastav i nezavisnost pravosudnih tela (VSS i DVT), da se ispoštuje stalnost sudijske funkcije i da neizabrane ostanu samo one sudije "protiv kojih je okončan pravosnažni krivični postupak ili čiji su rezultati daleko ispod proseka". Kažu strani eksperti, ono što smo i mi tvrdili, da su kriterijumi za reizbor bili nepouzdani, nemerljivi, da nije predviđen efektivan pravni lek za žalbe pred odgovarajućim telom (za njih, a i za mene Ustavni sud to nije, jer je postao politička institucija). Pisao sam o blokadi US i instaliranju "trojanaca" u US, dok strani eksperti dovode u pitanje i nezavisnost US (baš zbog "trojanaca" koje bira VKS na predlog VSS i DVT). I njima "smeta" činjenica da je predsednk VKS ujedno i predsednk VSS, a da pri tome US odlučuje o odlukama VSS. Postavlja se pitanje da li su strani eksperti bili za to da se izabrani neće "dirati". Mislim da će se postupak morati ponoviti za SVE, uključujući i sudije za prekršaje. Pravo rešenje je LEX SPECIALIS. I za ovu "krađu". Nema osnova da u pravosuđu ostane i jedan NELEGALNI sudija ili tužilac, a takvih nije malo (o tome sam pisao u više komentara).

Nikola Kosanović

pre 13 godina

Da li je odluka Ustavnog suda u korist sudije istovremeno odluka u korist prava, pravičnosti i pravde?
Po mom mišljenju Ustavni sud Republike Srbije od ove odluke nije više sud, već politička institucija. Da je to tako kazuje obrazloženje odluke donete povodom žalbe neizabranog sudije Saveljića.
Premda je u članu 54. stav 1. Zakona o Visokom savetu sudstva upravo IZRIČITO propisano da će se konstitutivna sednica zakazati u roku od 7 dana od dana izbora izbornih članova, sud navodi da u toj odredbi ne piše ono što stvarno piše i da "nije izričito propisano da će se VSS konstituisati nakon izbora svih njegovih izbornih članova". Uz napomenu da Ustavni sud nije nadležan za "autentično tumačenje" napred navedene odredbe, tačno je zaista da zakonodavac nije upotrebio reč "njegovih" koju Ustavni sud u obrazloženju svoje odluke koristi (nepotrebno, jer je u zakonu i nema), kao što nije upotrebio ni reč "svih" (koja je za zakonodavca koji dobro zna srpski jezik bila suvišna).
Pravo pitanje za Ustavni sud je trebalo da bude ovo: da li je zakonom propisan izuzetak za VSS da se može konstituisati nakon izbora, recimo samo dva-tri izborna člana, kako to proizlazi iz ovog stava Ustavnog suda? Po ovom i ovakvom političkom stavu Ustavnog suda konstitisanje bi zaista bilo moguće i sa dva izborna člana.
Ustavni sud ovde zanemaruje da je Ustavni zakon upravo SAMO za njega (Ustavni sud) propisao izuzetak (da se može konstituisati sa 2/3 članova), ali ne i za Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, kao nove ustavne institute.
Nadalje, neosnovano je pozivanje Ustavnog suda na stav tog suda iz 2004. godine koji se odnosi na konstituisanje Narodne skupštine Republike Srbije. Ustavni sud ovde zanemaruje činjenicu da je 250 narodnih poslanika isto što i 249 narodnih poslanika, jer se radi o "članovima" istog "kvaliteta". To, međutim, kod Visokog saveta sudstva nije slučaj, jer su USTAV i ZAKON propisali različite KATEGORIJE članova ovog organa, kako po POLOŽAJU u državi, tako i po PROFESIJI koju obavljaju neki od izbornh članova (advokat i profesor pravnog fakulteta), a kod sudija i po RANGU u sudstvu.
Da je Ustavni sud zaista delao kao sud - zaključio bi da je konstituisanje VSS bilo protivustavno i nezakonito. Međutim, kao čisto politička institucija zaključio je da može biti i onako kako USTAV i ZAKON ne propisuju. Ipak, kada je LEGITIMNOST rada u pitanju Ustavni sud navodi: "Ustavni sud smatra da se LEGITIMNOST rada jednog državnog organa kao što je VSS, pored ostalog, ostvaruje njegovim konstituisanjem u PUNOM sastavu".
Zaključak je jasan. Po Ustavnom sudu ni danas LEGITIMNOST VSS nije ostvarena. Istovremeno taj "sud" zauzima stav da je taj NELEGITIMAN organ (VSS) mogao da donosi LEGALNE odluke!
Pa gde to ima? U Srbiji zemlji neprava!