Utorak, 13.04.2010.

14:47

Veći PDV smanjuje standard građana

Uprkos brojnim tvrdnjama, pa i obećanjima da neće biti povećanja PDV, ministarka finansija Diana Dragutinović ponovo najavljuje takvu mogućnost.

Izvor: B92

Veæi PDV smanjuje standard graðana IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

petronije

pre 14 godina

ljudi! pa gde moze biti napretka i boljitka kad u ovoj zemlji jedino redovno plate ,i to visoke za ovaj trenutak , primaju zaposleni u javnim preduzecima ili bolje receno tamo gde se nista ne proizvodi i ne stvara vec se trosi nesto sto je stvoreno u proizvodnim preduzecima.i sve bi to bilo i dobro da tih proizvodnih preduzeca ima vise. ali nema ih i nazalost svakim danom ih je sve manje i manje.prema tome ove najave ne resavaju nista vec samo produzavaju lagodan zivot onima koji su u tim javnim preduzecima.pa ja sam privatnik sa 26 pa sa 17 pa sa 13 pa sada sa petoro zaposlenih.ne znam da li ovo nesto govori.radno vreme 24 casa a plata daleko od one u javnim preduzecima.strasno.a sto je jos gore ,bolje nece biti jer nema od cega.sve je i sve se prodaje.domacin ne prodaje nikad ono sto vredi vec ono sto ne vredi. gde ce se zaposliti nasa deca.bicemo podstanari u sopstvenoj zemlji. Studenti zapitajte se .

Da je poreska reforma samo stimovanje poreskih stopa...

pre 14 godina

E, a da je poreska reforma samo stimovanje stopa... A kude modernizacija poreske uprave, reforma javne uprave i javnog sektora, smanjenje potrosnje? Majstori su se vec dosetili i ne prijavljuju se vise ni za povracaj PDV-a da ne bi imali promptno terensku kontrolu. Poslodavci ce zaposlene prijaviti na iznos od 16.500 a ostalo ce ici solarno. Da li srednji sloj moze ovo da iznese? Gde je oporezivanje luksuza (zlato na pr.)? Gde je pravna harmonizacija? Mnogo toga moze da se uradi i da ne kosta. Mnogo suplja poreska reforma, cisto zveci.

Zika

pre 14 godina

Gradjani, ne nasedajte na lazi politicara koji su u dilu sa tajkunima vec deset godina. OdlaZITE U MADJARSKU, KUPUJETE JEFTINIJE, A TAMO JE PDV MNOGO VECI NEGO U SRBIJI A PROIZVODI SU JEFTINIJI. ZAPITAJTE SE KAKO???
Veci PDV ne znaci vece cene, ali ZNACI MANJI KAJMAK ZA TAJKUNE I NJIHOVE POLITICARE I EKONOMISTE.8

Rajko Cvetkovic

pre 14 godina

Smem li da napišem da je predlog ministarke dobar? Ako jednom smanje dažbine na plate, neće smeti više nikada da ih povećaju, a sa PDV-om ćemo da vidimo. U Madjarskoj je PDV 25% a cene su niže.
Ima prostora da se cene ne povećaju.
I ja sam privatnik i poručujem kolegama smanjite troškove (naročito kafanskih računa), tu takodje ima puno prostora.

TETKA

pre 14 godina

Neka se prijave neuposleni buldožeri pa će narod s njima,motikama,golim rukama doći u Vladu, neće ONI napolje dok ne dođu pameti. I seljak zna kako treba da štedi,u Vladi treba da je narod koji radi 10 sati za 16.500 din.NOVI SAD ČEKA POKRET!

The Revolution Is Now

pre 14 godina

Ljudi, manite se praznih priča. Vi ste ih birali rušenjem, pa rušenjem imate prava i da ih skinete. Svi u Beograd na ulice !

d.s.

pre 14 godina

I kako da povecam plate?! Kada uracunam novi PDV niko nece ni kupiti moje proizvode, a majci sa troje dece moracu dati otkaz jer ne mozemo prodati dovoljno proizvoda ni sa ovom ceno!!! Narod nema para da kupi nase kvalitetno, moze samo kinesko nekvalitetno!!!

Vlada

pre 14 godina

ali pazi komentar:
"jer ako već država ne može da smanji svoju potrošnju građani će morati." xexe, ova izjava mi je ulepsala dan!!! nisu sposobni da naprave pare, da pare koje imaju na raspolaganju realno trose, nego ce uvek, jos i iznova da uzimaju od ljudi koji "imaju"... da li je moguce??? citam tako svako jutro dnevnu stampu i pitam se uvek "da li je moguce"... definitivno narod postoji zbog "njih", a ne obrnuto... sve je ovde nakaradno :(

Dejan

pre 14 godina

1. Gospođa Ministarka je pomenula par puta reč "zamislite",
2. "zamislite" da će velika većina preduzetnika isplaćivati ispod 16.500 din jer je manja obaveza doprinosa
3. kao preduzetnik smatram da su pazari svakim danom sve manji jer narod prosto nema para pa i ja "zamišljam" kako da smanjim obaveze.
3.

Marija

pre 14 godina

Ja imam predlog: svima koji rade u drzavnim i lokalnim upravama i javnim preduzecima, a imaju platu vecu od 45000 neto smanjiti platu
45000-60000 - 10%
60000-100000 - 20%
preko 100000 - 30%
I eto ustede! PDV povecaju na 20% a doprinose na plate smanje kako su planirali. I porez na dohodak regresivno da se povecava zavisno od visine plate:
10000 neoporezivo
do 20000 10%
do 30000 12%
do 45000 13%
do 60000 14%
do 75000 15%
preko 75000 20%

I porez na ekstraprofit firmi koji imaju monopolski polozaj. porez na imovinu za ekskluzivne kuce i stanove. dodatni porez na luksuzne automobile i jahte, kubanske cigarete, silikonske dodatke u telima, liposukcije i zatezanje koze, besne turisticke aranzmane... i naravno, pre svega, provera porekla kapitala! izbor radnika u drzavne ustanove i javna preduzeca prema prema strucnosti i kvalifikacijama, a ne "partijskim merilima"... i svima ce da bude lepo!

dumb

pre 14 godina

Pažljivo pročitajte (još jedan njen biser) ovu izjavu:

"Cilj vladine reforme je da se smanji potrošnja građana"

Alo, vlado, hoćete li vi nama reći da li hoćete da povećate ili smanjite potrošnju građana? Gde je Dinkić - čemu onda oni potrošački krediti i njegova izjava da građani treba da POVEĆAJU potrošnju?

Da li vi tamo u toj tzv. vladi razgovarate, viđate li se ponekad?

NIJEDNA zemlja ne rešava krizu tako što više otima i smanjuje potrošnju građana, već upravo suprotno. Čak i one koje su podigle PDV su stvorile uslove da građani više troše.

Hajte vi malo u Zimbabve da vežbate ekonomiju u praksi, pa nam se javite za... jedno 20 godina.

Hoće li danas onaj sa sedom bradom što se predstavlja kao premijer izaći da demantuje ovu nakanu vlade kao više puta do sada? Ako se to opet desi, koje tačno "vlade" ste vi član gde ste doneli takvu odluku??

ZORO

pre 14 godina

Treba ih udariti gde su najosetljiviji: po džepu ! Opštom građanskom neposlušnošću ,treba prekinuti plaćanje struje, komunalija, poreza, taksi i svega onoga što su nam i sami preporučivali dok je Zloba bio na vlasti. Takva im je administacija, da ne bi ni uspeli da prate, ko je sve , gde i koliko dužan, a još manje da ga preko zagušenog sudskog aparata tuže. Ionako pola toga zastareva, jer ne mogu da postignu da sve iskontrolišu. Ne bi znali šta im se dešava, šta da urade i kako da to reše, kao što i ništa drugo ne znaju. I vreme je da se izađe na ulicu. Ne treba dozvoliti opoziciji da nas organizuje zbog ličnih interesa, jer ni od njih se ne može ničemu nadati, možda samo još gorem.

seljančica

pre 14 godina

nemam snage ni inspiracije da pisem.NAJ LEPSE GOD.svog zivota sam dala OVOJ DRZAVI!!Da li je moguce da ova drzava ne moze da mi da minimum-minimuma PRISTOJAN ZIVOT,a tako sam htela da verujem.Posto sam daleko od BG molim da mi javite kad krenete,pistaljka je PONOVO SPREMNA!!!

jova

pre 14 godina

Povecanje PDV ne mora da znaci i vece cene. Ne budite naivni i ne slusajte potkupljene ekonomiste. U okolini gde je PDV veci, istaq roba kao i ovde ima istu ili cak i manju cenu.
OVDE TAJKUNI IMAJU OGROMNU ZARADU. AKO SE POVECA PDV, TAJKUNI CE IMATI MANJU ZARADU I ZATO SE BORE PROTIV TOGA.
Roba se prodaje po ceni po kojoj ce je neko kupiti. Preterano velika cena, umanjuje prodaju, sto znaci i manju zaradu(pljacku) tajkuna.

nena

pre 14 godina

Definitivno ovi nisu normalni!!!!Preduzetnik sam vec 7 god,jedva opstajem...Nema zivota u ovoj zemlji!!!! Ovo je zemlja gde cveta samo administracija,kad jos ovo malo rasprodaju,a privredu i nas male unistise,nece ni oni imati od koga da otimaju...mozda nam uvedu takse na decu i roditelje...Uzassss,pa bolje se zivelo u vreme bombardovanja,sloba je za ove bio mala beba,dzaba se smrzavasmo po ulicama,sto smo trazili to smo i dobili...Fuuuuj

Nesa

pre 14 godina

Strasno gospodjo vi trbate po dogovoru sa MMF da smajnite javnu potrosnju a ne suprotno.A sad vi verovatno planirate da povecanjem PDV-a napunite budzet i tako povecate plate u javnom sektoru jer ipak oni su vase najvece biracko telo.. A sta ce mo mi sa 20000 hiljada mesecno a cene su nam ko u Sloveniji i hrvatskoj?!!

Radnik iz Srbistana

pre 14 godina

Ovo mozda mogu deci da objasne...otkud ideja, dragi nasi ministri, da ce poslodavci povecati plate? Nema sanse! Sve ce ostati isto, samo cemo do hleba jos teze stici. Mislim da je bilo dosta demokratije u ovoj zemlji, vreme je za pistaljske i bubnjeve (sto kaze raniji komentar) !

sasa

pre 14 godina

@Gerg
Pa ne smanjuje se potrosnja,istina kupicemo manje za iste pare,ali cemo ih ipak potrositi,a povecace se samo davanja za budzet ;-)
EEEEEEE nisu oni vesla sisali,umesto sarme jescemo kupus,a ni mladi lukac nije los.
Sve u svemu zacin C :-)

nico

pre 14 godina

A mi smo došli iz Černobila i nije nam jasno kako to funcioniše, pogotovu kad nam OVAKAV minista to objasni. Nijedan poslodavac u tome ne vidi ništa loše, jer će mu opasti malo prodaja, zbog rasta PDV-a, ali će mu malo pasti troškovi plata. Lepo reče vlasnik Mone, da od toga korist imaju samo firme sa radno intenzivnom prozvodnjom(koja je kod nas ugašena većinom) i uslužni sektor, tako da se Mišku poogne i na kraju država koja će nas guliti sa većim PDV-om. Harač rajo harač...sve i se čini bliža 1993.godina, samo još Juliša Ristić da se pojavi u vladi

Dusan Silni

pre 14 godina

Koji standard,mleko i hleb.
Slika nase stvarnosti je 60% gradjana ispod granice siromastva,25% u nekakvoj zoni sastavljanja kraja krajem uz prezaduzenost kod banaka,10% koji kao dobro zive
i na kraju 5%bogatih koji neznaju koliko imaju para.
govorim po srpskim kriterijumima,po evropskim smo
daleko svi ispod normalnih granica,granica podnosljivos
ti.presipaju Tadicevi eksperti iz supljeg u prazno
usput cede suvu drenovinu i kao oni to nesto rade.

VELIBOR

pre 14 godina

A ko joj dade diplomu ekonomiste!!! Sramota dotakli smo dno dna, vise nemaju sta da uzimaju pa su nam poceli uzimati i krisku hleba iz usta.

slobo

pre 14 godina

Da li "ministri" zive na Marsu???
Pa 90% poslodavaca ne mogu da isplate ni neto zaradu, a da o doprinosima i ne pricamo pa bili oni 0% ili 100%.
Svako iole normalan vidi da je nasa "vlada" zalutala i u vremenu i prostoru!!!

bazinga

pre 14 godina

Posto je puno firmi likvidirano i puno ljudi je ostalo bez posla, te nema dovoljno prihoda od poreza na plate... Oni su dosli do saznanja da ce jos vise firmi biti pogaseno (manje prihoda jer ima manje zaposlenih)pa onda da uzmu tamo gde mora da ima tj PDV jer mora svako da ga plati.

Isto kao za benzin, TNG ne moze da se svercuje pa bolje opteretiti TNG nego benzin cija previsoka cena ispunjava uslove za sverc.

Dakle ipak MALO RAZMISLJAJU ali na zalost U POGRESNOM PRAVCU!

Njima bolje, nama gore!

Igor

pre 14 godina

Strasno za gradjane strasno.
Niko neće da javno izadje i kaže da u ovoj zemlji svako svakome duguje i da novca jednostavno nema. Firme su trenutno u ogromnom finansikom kolapsu i pošto je svako svakome dužan, pošto je sve više fantom firmi nikako nam se ne piše dobro.
Neko je rekao da će ovom merom oteratrati investitore. To nema veze sa mozgom jer firme koje su u PDV-u i posluju sa firmama koje su u PDVu nemaju veze sa pdvom jer im se pdv odbija tj njihovo je samo da naplate sve što su fakturisali a to ide jako jadno u današnje vreme. Da bi se podstakla privreda po meni bolje rešenje bi bilo da se PDV plaća po realizovnoj a ne izdatoj fakturi tj tek po naplati posla. A onda uz rigoroznu kontrolu i kazne naterati poslodavce koji ne plaćaju da to čine kako bi država mogla da ubire PDV. Što će reći nikada tako nešto neće biti u ovoj zemlji.
PDV plaćaju samo krajnji korisnici tj obična raja i firme koje nisu u sistemu PDV-a pa im PDV ne može biti odbitna stavka.
Što se tiče javne potrošnje ja imama samo jedan predlog za štednju.
Pogledajte samo koliko ima automobila u vlasništvu državnih organa, uprava, preduzeća. Koliko njih troši benzn. Neka samo uvedu plin pa da vidite kolika će ušteda da bude. Čak i policija može da se vozi na auto GAS. E sada neko će reći pa treba policiji startni automobili....A ja kažem nije prednost policije brzina nego brojnost.
Toliko od mene za sada....
Ako neko ima neku ideju za uštedu neka im napiše jer oni očigledno su pokupovali svoje diplome. Mislim da vodeće ekonomiste......

mijat

pre 14 godina

Ako gospoda već hoće nešto da menja oko pdv-a,a da to ima efekta na privredu i građane, bilo bi plaćanje pdv-a samo na naplaćeni deo fakture (kao u pojedinim zemljama EU, za firme koje su u sistemu pdv-a). Tom jednostavnom merom se dobija mnogo dobrih stvari za državu i za prodavce, a na šteti bi bile samo neplatiše koje inače koriste "tuđi" pdv za obrtna sredstva ili druge stvari.U isto vreme taj isti iznos je država odmah naplatila od prodavca ili proizvođača i dala ga neplatiši da se "kreditira".

Ivan, Uzice

pre 14 godina

Mozda sam ja glup ali ova prica mi je potpuno kontradiktorna. Smanjiti kupovnu moc ionako bednog gradjanstva a to ce za posledicu da poveca broj radnih mesta i proizvodnju. Pa jel neko ovde izgoreo po glavi kako ce da povecaju proizvodnju ako niko nista ne kupuje

Nesa

pre 14 godina

Znaju oni jako dobro sta rade. Ova varijanta je najavljivana jos pre godinu ipo dana. Racunica je jednostavna. Posto drzava pare za PDV od firmi uzima odmah kod fakturisanja, a ne kada se ta faktura plati, ovo ce biti jos jedan nacin cerupanja privrede. Uzece unapred umesto 18 dinar 22, pa ce svaka firma morati odmah na kraju obracuna da doda jo 22,2 odsto vise para za PDV. Blago nama. ajmo cerupanje do gole koze. A milion potpisa im nista ne govori.

nenad stojadinovic

pre 14 godina

A kako smo setali i duvali u pistaljke 96-97,to je bila laka prehlada,od ove na zalost nema leka,Slobo izvini molim te.

Tipolir

pre 14 godina

Česte su usporedbe sa susjednim državama, ponajviše s Hrvatskom, pa zato nemojte kukati, kod nas je PDV 23%. Jedno je pitanje ipak bitnije, iako ne znam kako je u Srbiji. Radi se o plačanju PDV-a državi po fakturiranoj realizaciji, kako je u Hrvatskoj, a normalnije bi bilo, plačanje PDV-a po naplačenoj realizaciji. To je kamen smutnje kod nas, jer se povečava unutrašnja nelikvidnost. Bilo kako bilo, ne treba se puno uzrujavati, jer uvijek ceh snosi krajnji kupac, bila država crna, crvena ili bezbojna, što znači da nikakav bunt u smislu mjenjanja vlasti, neče donjeti bolju situaciju. Što se tiče Srbije, nema straha, jer Srbija je lider u regionu, i sve če nejasnoče riješiti na dobrobit svojih građana.

hun

pre 14 godina

ja neznam sta se ceka vise jel ovaj narod iscrpljen od milosevicevog vremena ili sta,u sveopste demostracije neka vide i ovi malo sta znaci kad se digne kuka i motika posto nemaju ni ovi nikakve granice ni obzira za sirotinju ojela im se ona stvar za nas,ali nicija nije gorela do zore pa ni ove nove garnitu samo neznam ko ce ih menjti jel ni ovi ostali mi nikako ne ulivaju nadu u bolje sutra sve u svemu zacin c

Boris

pre 14 godina

Ja vec neko vreme ne glasam. Niti cu. Prestao sam da placam TV pretplatu. Razmisljam se da odjavim fiksni telefon. Radim na crno ali uplacujem staz u jednoj firmi. Ali cu i to da batalim jer necu da dajem drzavi vise nego sto moram. I tako...

Ziveli!

pre 14 godina

Povecajte PDV odmah na 50%. Na taj nacin i cene u prodavnicama mogu da se formiraju iz glave, bez digitrona. Zbog lakseg formiranja cena, ljudi ce imati vise vremena da rade, pa cete tako povecati produktivnost u privredi i tercijalnim delatnostima. Takodje, to je i nacin da udjete u istoriju i knjige, za sva vremena. Smanjicete i guzvu u saobracaju, sto ce dodatno pospesiti brzi protok robe. Zatim, svaku kupovinu porodica ce dostojanstveno obeleziti prigodnom porodicnom svecanoscu, sto ce zbliziti generacije, i pospesiti bolje medjuljudske odnose. Smanjicete i divlje deponije, jer ce porodice cuvati ambalazu kupljene robe kao uspomenu na kupovinu koju su obavili. Smanjice se kupovina hrane zbog visokog PDV-a, a samim tim pospesiti brobu protiv gojaznosti. Bicemo najzdavija nacija na svetu. Manje gojaznih znaci jos bolju produktivnost u radu. Eto kako moze citavo more problema da se resi drasticnim povecanjem PDV-a.

Milentije

pre 14 godina

neka narode , samo ti cuti i gledaj, a oni ce po svome.Cekaj pa oni su vlast ko moze da ih spreci u ovome!!!Mi???

Vreme je za demonstracije!!!

Walt Disney

pre 14 godina

Lepo ja kazem, ovo je DIZNILEND! Samo imamo jedan problemcic, izbori ne resavaju nista!
Posto je ekipa u politici ista, samo im se stranke drugacije zovu! Sjasi Kurta....
S T R A S N O ! ! !

gerg

pre 14 godina

Ovo je stvarno vrhunac genijalnosti :-) Ministar ekonomije besmisleno jeftinim kreditima povecava potrosnju i to reklamira preko svih medija..a onda ministarka ekonomije tu istu potrosnju smanjuhe PDV-om :-)

Dejan

pre 14 godina

Pa normalno da ce smanjiti, ali i ne samo to. Narod nece imati para da kupuje, sto znaci otkazi u trgovini, uslugama, a niti proizvodjaci nece na zelenu granu, jer se malo sto proizvodi za izvoz, pa niti ne znam sto bi zaposljavali nove radnike... Usput ide i soping po komsiluku i da ne nabrajam dalje. No, odakle odmah na 22% ?!?! Pa zar 1 nije dovoljno ?!?! Lele.

Prloni

pre 14 godina

Cene ce skociti,potrosacka korpa ce se smanjiti (ko jos moze da je smanji) , plate se naravno nece povecati nego ce poslodavci zadrzati visak za sebe , moguce je da ce se nekima koji su u kriticnoj zoni i smanjiti na 16.500 , znaci ko je bogat bice jos bogatiji , ko je siromasan bice siromasniji . Zar treba da poverujemo da ce biti nekog zaposljavanja od viska novca koji ostaje poslodavcina? Ovo je samo nova preraspodela sredstava od siromasnih ka bogatima , jedna od mnogih u prethodnim mesecima .

Milan

pre 14 godina

Najbolja mera bi bila i drzavnu potrosnju smanjiti. Ali najveci problem je sto u prvom momentu, a to je sigurno u godinu dana, samo ce se osecati opterecenje a nikakav boljitak. Smanjenje troskova drzave dovodi do placanja otpremnina pa je to jedno ogromno opterecenje od kojeg drzava i sada strepi, povecanje PDV s jedne a smanjnenje troskova na plate s druge strane je jedina sansa da se povecanje PDV tako ne oseti ako prozvodjaci to snizenje poreza na plate izraze odmah smanjenjem cena.
Ta "revolucija" moze da uspe samo onda ako se u oporezivanje plata uvede pavicnost, manje plate bez poreza tj. manje opterecenje vece plate vece opterecenje i sve to zavisno od familijarnog stanja i broja dece sto bi bio u isto vreme i povecanje nataliteta.

vilbur

pre 14 godina

i pogodite za koga je ova mera, za gazda Miska... kod njega su prosecno plate 19 do 21 000 din, za toliko mu rade trgovci, a sada ce neoporezivi deo da bude 16 500 din, za pdv ga bas briga jer on trguje robom i placa posle 4 do 6 meseci, a proizvodjaci ce da propadaju kao i do sada dok on drzi njihovu robu i pare... Eto zasto je potpalio vodju sindikata onog Orbovica, snajdera iz Kragujevca... uradili su sta im trebe, a svi cemo da imamo vece cene.

dO

pre 14 godina

Ne, ne razumete. Gospođo ministarka, gospodo ekonomisti - ne razumete. Ne postoji "varijanta B" koja podrazumeva povećanje PDV. Postoji 1, slovima jedna, jedina i isključiva varijanta - a ta varijanta je rezanje državne administracije, proterivanje samozvanih "eksperata" (gnusnih amaterčina u realnosti, bez kapaciteta za sagledavanje celokupnog katastrofalnog stanja u državi), oduzimanje imovine krimosima i tajkunima koji nemaju poreklo za tu imovinu. Dakle, ukratko - NE POSTOJI VARIJANTA "B". Pokušajte, videćete šta će da se desi. Imaćete još manje popunjen budžet.

beo

pre 14 godina

@ bob

Ti vasi zluradi komentari o metrou za beogradjane mi idu na zivce, pa u Beograd se izgradnja metroa planira od pocetaka 1980 i dosli smo do 2010 i da nista nije uradjeno po tom pitanju , tako da nista nece biti ni od ove price da ce gradnja poceti uskoro , ista je prica i sa stanicom Prokop koja se takodje zida isto 30 godina i nece se zavrsiti verovatno ni u narednih 30, tako ce isto biti i sa metroom i ostalim stvarima koje se obecavaju svim stanovnicima bilo Beograda ili nekog drugog grada.

petar

pre 14 godina

Ovakvih i slicnih akcija vlasti bice sve dok gradjani ne zasucu rukave i ne izadju na ulice da brane svoja prava od tajkunsko-stranackih koalicija.... A kad ce to biti ne zna se...Ovi sto spinuju javno mnjenje se ubise od posla da taj trenutak odloze...Ali to vreme ce pre ili kasnije doći...

Darek

pre 14 godina

To je fora, tih 22%. Klasican marketinski trik. Za par dana ce reci da je ipak odluceno da ce povecati na 20% i svi ce biti srecni...Bet?

Stevan

pre 14 godina

Gradjanima ce biti bolje tek kad ova vlast sjasi sa njihove grbace. Umesto da daju primer kako treba stedeti oni zavlace ruku u poluprazne dzepove gradjana. PDV od 22% ce oterati i ono malo stranih investitora, o novim da i ne govorim. Ne mislim da ce nova vlast biti mnogo bolja od ove, ali ova je najgora, nize se ne moze. Ministri klovnovi, mesetari, demagozi, stetocine a Cvele drema li drema. Nije vreme za dremku, probudicemo se u totalnoj bedi.

martin silenus

pre 14 godina

Ovi su zreli za porez na nesposobnost koja je maskirana u drskost i bezobrazluk.

Taj porez se zove danonoćne demonstracije do svrgavanja neoliberalnih "stručnjaka" i ministara, uz poništavanje svih lopovskih privatizacija, razvaljivanje monopolista, kresanje administracije i obračun sa nadmoći partijskih nesposobnjakovića nad istinskom stručnošću.

I naravno, bez pokretanja proizvodnje nema nikakvih stvarnih reformi.

dzaba!

pre 14 godina

ovi vise i ne moraju da izlaze na izbore niti da trose pare na politicku kampanju jer su na sled. izborima pukli! dovoljno su se izreklamirali!

Milan

pre 14 godina

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da je ova mera jedina moguća za Vladu koja odustaje od plana da smanji soptvene rashode i ide na varijantu B - povećanja PDV-a.

Covek je sve rekao. Sve na grbacu naroda i bez smanjenja "njihovih" privilegija. Verovatno racunaju na to da narod nema "plan B". Tako je i Cobi razmisljao.

Nesho

pre 14 godina

Sve plate do 20000 ce se smanjiti na 16500 i manje a ostatak 'na ruke'. Niti ce radniku biti veca plata niti drzavi nista vise para od ustupanja poslodavcima ali zato ce nasa vlast uzimati narodu kroz pdv a javna potrosnja ne sme da se smanji.Ludje drzave nema na svetu!

Sasa

pre 14 godina

Ovim su zapecatil svoju sudbinu. SMANJITE DRZAVNU ADMINISTRACIJU I ENORMNU POTROSNJU DRZAVE, umesto sto cedite suvu drenovinu tj nas osiromasene gradjane!

Ivica

pre 14 godina

Ma ne, jedva čekamo! Hajde kad već radite to uvedite i poreze na arogantnost, glupost i promašaje pa da vidimo ko će da plaća najveći!

Ivica

pre 14 godina

Ma ne, jedva čekamo! Hajde kad već radite to uvedite i poreze na arogantnost, glupost i promašaje pa da vidimo ko će da plaća najveći!

MeMy

pre 14 godina

Koji ste vi lopovi od bednih 20 000 sto primim treba da prehranim porodicu da namirim drzavu jos para zelite da nam uzmete. Sram vas bilo!!!!!!

Ali gleda to sve neko pa ko neplati na mostu plati na sledecim izborima.

Srki

pre 14 godina

16.500, taman da Maxi ne mora da placa doprinose za vecinu svojih zapolsenih. Nesto mi se javlja da ce plate(mislim na one zvanicne) biti fiksirane na 16 hiljada, a da ce drzava (drzavni aparat, prosveta, zdravstvo, vojska, policija, JP)sama sebi placati doprinose

Milos

pre 14 godina

Hoću da vidim koje će to preduzeće da podeli sa zaposlenima ostatak od manjih dažbina. Pre će biti da će to sve da ide preduzeću a zaposlenima ništa i još 4% skuplje cene svega i tako lepo još više da smanjimo standard gradjana.

Krajnje je vreme

pre 14 godina

Krajnje je vreme za promenu ustava.Ministarstva ograniciti na 15,broj poslanika na 150.Zestoke kazne za svako "kraduckanje" 20 god do dozivotne,a ne kao dosad maznes milion platis par hiljada din.Zabrana postizbornih koalicija i blanko ostavki.Potom izbori i MOZDA jos ima nade.Ovako dalje ne ide...

pavle-PSG

pre 14 godina

"Ukratko, poslodavcima će ostajati više novca, i možda će se neki od njih odlučiti da neki deo izdvoje za povećanje plata."
haha, od tog "mozda" nema nishta! koji poslodavac je lud da da koji dinar vishe svojim radnicima!?!

ion

pre 14 godina

Kako sakriju sustinu,prvo ide vest da ce doci do smanjenja doprinosa i poreza na zarade,pa onda na mala vrata ide zahtev za povecanje pdv na 22%,a pre par meseci su govorili da nema govora o tome!
A oni da trose na sve strane i ne pada im na pamet da je jedini spas za ovu drzavu smanjenje troskova i izdataka na drzavnom nivou!
Smanjiti plare u javnom sektoru i izbaciti prekobrojni,koji nista ne rade i tu su samo radi partijske pripadnosti!

Gau

pre 14 godina

Pa sta mislite u krizi da ce poslodavac da poveca platu radniku?! Tu razliku za plate ce iskorisiti da poveca svoj profit.
Nikada goru osobu nisu postavili za ministarstvo finasija!Sramota!

marko

pre 14 godina

Presipanje is supljeg u prazno manji porez na doprinose a veci PDV - znaci da ce poslodavci biti na istome a radnicima ce biti jos gore nego sada.

Gau

pre 14 godina

Pa sta mislite u krizi da ce poslodavac da poveca platu radniku?! Tu razliku za plate ce iskorisiti da poveca svoj profit.
Nikada goru osobu nisu postavili za ministarstvo finasija!Sramota!

Krajnje je vreme

pre 14 godina

Krajnje je vreme za promenu ustava.Ministarstva ograniciti na 15,broj poslanika na 150.Zestoke kazne za svako "kraduckanje" 20 god do dozivotne,a ne kao dosad maznes milion platis par hiljada din.Zabrana postizbornih koalicija i blanko ostavki.Potom izbori i MOZDA jos ima nade.Ovako dalje ne ide...

MeMy

pre 14 godina

Koji ste vi lopovi od bednih 20 000 sto primim treba da prehranim porodicu da namirim drzavu jos para zelite da nam uzmete. Sram vas bilo!!!!!!

Ali gleda to sve neko pa ko neplati na mostu plati na sledecim izborima.

dO

pre 14 godina

Ne, ne razumete. Gospođo ministarka, gospodo ekonomisti - ne razumete. Ne postoji "varijanta B" koja podrazumeva povećanje PDV. Postoji 1, slovima jedna, jedina i isključiva varijanta - a ta varijanta je rezanje državne administracije, proterivanje samozvanih "eksperata" (gnusnih amaterčina u realnosti, bez kapaciteta za sagledavanje celokupnog katastrofalnog stanja u državi), oduzimanje imovine krimosima i tajkunima koji nemaju poreklo za tu imovinu. Dakle, ukratko - NE POSTOJI VARIJANTA "B". Pokušajte, videćete šta će da se desi. Imaćete još manje popunjen budžet.

marko

pre 14 godina

Presipanje is supljeg u prazno manji porez na doprinose a veci PDV - znaci da ce poslodavci biti na istome a radnicima ce biti jos gore nego sada.

Darek

pre 14 godina

To je fora, tih 22%. Klasican marketinski trik. Za par dana ce reci da je ipak odluceno da ce povecati na 20% i svi ce biti srecni...Bet?

pavle-PSG

pre 14 godina

"Ukratko, poslodavcima će ostajati više novca, i možda će se neki od njih odlučiti da neki deo izdvoje za povećanje plata."
haha, od tog "mozda" nema nishta! koji poslodavac je lud da da koji dinar vishe svojim radnicima!?!

ion

pre 14 godina

Kako sakriju sustinu,prvo ide vest da ce doci do smanjenja doprinosa i poreza na zarade,pa onda na mala vrata ide zahtev za povecanje pdv na 22%,a pre par meseci su govorili da nema govora o tome!
A oni da trose na sve strane i ne pada im na pamet da je jedini spas za ovu drzavu smanjenje troskova i izdataka na drzavnom nivou!
Smanjiti plare u javnom sektoru i izbaciti prekobrojni,koji nista ne rade i tu su samo radi partijske pripadnosti!

Sasa

pre 14 godina

Ovim su zapecatil svoju sudbinu. SMANJITE DRZAVNU ADMINISTRACIJU I ENORMNU POTROSNJU DRZAVE, umesto sto cedite suvu drenovinu tj nas osiromasene gradjane!

Nesho

pre 14 godina

Sve plate do 20000 ce se smanjiti na 16500 i manje a ostatak 'na ruke'. Niti ce radniku biti veca plata niti drzavi nista vise para od ustupanja poslodavcima ali zato ce nasa vlast uzimati narodu kroz pdv a javna potrosnja ne sme da se smanji.Ludje drzave nema na svetu!

vilbur

pre 14 godina

i pogodite za koga je ova mera, za gazda Miska... kod njega su prosecno plate 19 do 21 000 din, za toliko mu rade trgovci, a sada ce neoporezivi deo da bude 16 500 din, za pdv ga bas briga jer on trguje robom i placa posle 4 do 6 meseci, a proizvodjaci ce da propadaju kao i do sada dok on drzi njihovu robu i pare... Eto zasto je potpalio vodju sindikata onog Orbovica, snajdera iz Kragujevca... uradili su sta im trebe, a svi cemo da imamo vece cene.

petar

pre 14 godina

Ovakvih i slicnih akcija vlasti bice sve dok gradjani ne zasucu rukave i ne izadju na ulice da brane svoja prava od tajkunsko-stranackih koalicija.... A kad ce to biti ne zna se...Ovi sto spinuju javno mnjenje se ubise od posla da taj trenutak odloze...Ali to vreme ce pre ili kasnije doći...

Srki

pre 14 godina

16.500, taman da Maxi ne mora da placa doprinose za vecinu svojih zapolsenih. Nesto mi se javlja da ce plate(mislim na one zvanicne) biti fiksirane na 16 hiljada, a da ce drzava (drzavni aparat, prosveta, zdravstvo, vojska, policija, JP)sama sebi placati doprinose

dzaba!

pre 14 godina

ovi vise i ne moraju da izlaze na izbore niti da trose pare na politicku kampanju jer su na sled. izborima pukli! dovoljno su se izreklamirali!

Milan

pre 14 godina

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da je ova mera jedina moguća za Vladu koja odustaje od plana da smanji soptvene rashode i ide na varijantu B - povećanja PDV-a.

Covek je sve rekao. Sve na grbacu naroda i bez smanjenja "njihovih" privilegija. Verovatno racunaju na to da narod nema "plan B". Tako je i Cobi razmisljao.

Milos

pre 14 godina

Hoću da vidim koje će to preduzeće da podeli sa zaposlenima ostatak od manjih dažbina. Pre će biti da će to sve da ide preduzeću a zaposlenima ništa i još 4% skuplje cene svega i tako lepo još više da smanjimo standard gradjana.

Ivica

pre 14 godina

Ma ne, jedva čekamo! Hajde kad već radite to uvedite i poreze na arogantnost, glupost i promašaje pa da vidimo ko će da plaća najveći!

martin silenus

pre 14 godina

Ovi su zreli za porez na nesposobnost koja je maskirana u drskost i bezobrazluk.

Taj porez se zove danonoćne demonstracije do svrgavanja neoliberalnih "stručnjaka" i ministara, uz poništavanje svih lopovskih privatizacija, razvaljivanje monopolista, kresanje administracije i obračun sa nadmoći partijskih nesposobnjakovića nad istinskom stručnošću.

I naravno, bez pokretanja proizvodnje nema nikakvih stvarnih reformi.

Stevan

pre 14 godina

Gradjanima ce biti bolje tek kad ova vlast sjasi sa njihove grbace. Umesto da daju primer kako treba stedeti oni zavlace ruku u poluprazne dzepove gradjana. PDV od 22% ce oterati i ono malo stranih investitora, o novim da i ne govorim. Ne mislim da ce nova vlast biti mnogo bolja od ove, ali ova je najgora, nize se ne moze. Ministri klovnovi, mesetari, demagozi, stetocine a Cvele drema li drema. Nije vreme za dremku, probudicemo se u totalnoj bedi.

Walt Disney

pre 14 godina

Lepo ja kazem, ovo je DIZNILEND! Samo imamo jedan problemcic, izbori ne resavaju nista!
Posto je ekipa u politici ista, samo im se stranke drugacije zovu! Sjasi Kurta....
S T R A S N O ! ! !

gerg

pre 14 godina

Ovo je stvarno vrhunac genijalnosti :-) Ministar ekonomije besmisleno jeftinim kreditima povecava potrosnju i to reklamira preko svih medija..a onda ministarka ekonomije tu istu potrosnju smanjuhe PDV-om :-)

Prloni

pre 14 godina

Cene ce skociti,potrosacka korpa ce se smanjiti (ko jos moze da je smanji) , plate se naravno nece povecati nego ce poslodavci zadrzati visak za sebe , moguce je da ce se nekima koji su u kriticnoj zoni i smanjiti na 16.500 , znaci ko je bogat bice jos bogatiji , ko je siromasan bice siromasniji . Zar treba da poverujemo da ce biti nekog zaposljavanja od viska novca koji ostaje poslodavcina? Ovo je samo nova preraspodela sredstava od siromasnih ka bogatima , jedna od mnogih u prethodnim mesecima .

Ivica

pre 14 godina

Ma ne, jedva čekamo! Hajde kad već radite to uvedite i poreze na arogantnost, glupost i promašaje pa da vidimo ko će da plaća najveći!

beo

pre 14 godina

@ bob

Ti vasi zluradi komentari o metrou za beogradjane mi idu na zivce, pa u Beograd se izgradnja metroa planira od pocetaka 1980 i dosli smo do 2010 i da nista nije uradjeno po tom pitanju , tako da nista nece biti ni od ove price da ce gradnja poceti uskoro , ista je prica i sa stanicom Prokop koja se takodje zida isto 30 godina i nece se zavrsiti verovatno ni u narednih 30, tako ce isto biti i sa metroom i ostalim stvarima koje se obecavaju svim stanovnicima bilo Beograda ili nekog drugog grada.

nena

pre 14 godina

Definitivno ovi nisu normalni!!!!Preduzetnik sam vec 7 god,jedva opstajem...Nema zivota u ovoj zemlji!!!! Ovo je zemlja gde cveta samo administracija,kad jos ovo malo rasprodaju,a privredu i nas male unistise,nece ni oni imati od koga da otimaju...mozda nam uvedu takse na decu i roditelje...Uzassss,pa bolje se zivelo u vreme bombardovanja,sloba je za ove bio mala beba,dzaba se smrzavasmo po ulicama,sto smo trazili to smo i dobili...Fuuuuj

Dejan

pre 14 godina

Pa normalno da ce smanjiti, ali i ne samo to. Narod nece imati para da kupuje, sto znaci otkazi u trgovini, uslugama, a niti proizvodjaci nece na zelenu granu, jer se malo sto proizvodi za izvoz, pa niti ne znam sto bi zaposljavali nove radnike... Usput ide i soping po komsiluku i da ne nabrajam dalje. No, odakle odmah na 22% ?!?! Pa zar 1 nije dovoljno ?!?! Lele.

Ziveli!

pre 14 godina

Povecajte PDV odmah na 50%. Na taj nacin i cene u prodavnicama mogu da se formiraju iz glave, bez digitrona. Zbog lakseg formiranja cena, ljudi ce imati vise vremena da rade, pa cete tako povecati produktivnost u privredi i tercijalnim delatnostima. Takodje, to je i nacin da udjete u istoriju i knjige, za sva vremena. Smanjicete i guzvu u saobracaju, sto ce dodatno pospesiti brzi protok robe. Zatim, svaku kupovinu porodica ce dostojanstveno obeleziti prigodnom porodicnom svecanoscu, sto ce zbliziti generacije, i pospesiti bolje medjuljudske odnose. Smanjicete i divlje deponije, jer ce porodice cuvati ambalazu kupljene robe kao uspomenu na kupovinu koju su obavili. Smanjice se kupovina hrane zbog visokog PDV-a, a samim tim pospesiti brobu protiv gojaznosti. Bicemo najzdavija nacija na svetu. Manje gojaznih znaci jos bolju produktivnost u radu. Eto kako moze citavo more problema da se resi drasticnim povecanjem PDV-a.

Radnik iz Srbistana

pre 14 godina

Ovo mozda mogu deci da objasne...otkud ideja, dragi nasi ministri, da ce poslodavci povecati plate? Nema sanse! Sve ce ostati isto, samo cemo do hleba jos teze stici. Mislim da je bilo dosta demokratije u ovoj zemlji, vreme je za pistaljske i bubnjeve (sto kaze raniji komentar) !

Nesa

pre 14 godina

Strasno gospodjo vi trbate po dogovoru sa MMF da smajnite javnu potrosnju a ne suprotno.A sad vi verovatno planirate da povecanjem PDV-a napunite budzet i tako povecate plate u javnom sektoru jer ipak oni su vase najvece biracko telo.. A sta ce mo mi sa 20000 hiljada mesecno a cene su nam ko u Sloveniji i hrvatskoj?!!

Milan

pre 14 godina

Najbolja mera bi bila i drzavnu potrosnju smanjiti. Ali najveci problem je sto u prvom momentu, a to je sigurno u godinu dana, samo ce se osecati opterecenje a nikakav boljitak. Smanjenje troskova drzave dovodi do placanja otpremnina pa je to jedno ogromno opterecenje od kojeg drzava i sada strepi, povecanje PDV s jedne a smanjnenje troskova na plate s druge strane je jedina sansa da se povecanje PDV tako ne oseti ako prozvodjaci to snizenje poreza na plate izraze odmah smanjenjem cena.
Ta "revolucija" moze da uspe samo onda ako se u oporezivanje plata uvede pavicnost, manje plate bez poreza tj. manje opterecenje vece plate vece opterecenje i sve to zavisno od familijarnog stanja i broja dece sto bi bio u isto vreme i povecanje nataliteta.

slobo

pre 14 godina

Da li "ministri" zive na Marsu???
Pa 90% poslodavaca ne mogu da isplate ni neto zaradu, a da o doprinosima i ne pricamo pa bili oni 0% ili 100%.
Svako iole normalan vidi da je nasa "vlada" zalutala i u vremenu i prostoru!!!

nenad stojadinovic

pre 14 godina

A kako smo setali i duvali u pistaljke 96-97,to je bila laka prehlada,od ove na zalost nema leka,Slobo izvini molim te.

nico

pre 14 godina

A mi smo došli iz Černobila i nije nam jasno kako to funcioniše, pogotovu kad nam OVAKAV minista to objasni. Nijedan poslodavac u tome ne vidi ništa loše, jer će mu opasti malo prodaja, zbog rasta PDV-a, ali će mu malo pasti troškovi plata. Lepo reče vlasnik Mone, da od toga korist imaju samo firme sa radno intenzivnom prozvodnjom(koja je kod nas ugašena većinom) i uslužni sektor, tako da se Mišku poogne i na kraju država koja će nas guliti sa većim PDV-om. Harač rajo harač...sve i se čini bliža 1993.godina, samo još Juliša Ristić da se pojavi u vladi

ZORO

pre 14 godina

Treba ih udariti gde su najosetljiviji: po džepu ! Opštom građanskom neposlušnošću ,treba prekinuti plaćanje struje, komunalija, poreza, taksi i svega onoga što su nam i sami preporučivali dok je Zloba bio na vlasti. Takva im je administacija, da ne bi ni uspeli da prate, ko je sve , gde i koliko dužan, a još manje da ga preko zagušenog sudskog aparata tuže. Ionako pola toga zastareva, jer ne mogu da postignu da sve iskontrolišu. Ne bi znali šta im se dešava, šta da urade i kako da to reše, kao što i ništa drugo ne znaju. I vreme je da se izađe na ulicu. Ne treba dozvoliti opoziciji da nas organizuje zbog ličnih interesa, jer ni od njih se ne može ničemu nadati, možda samo još gorem.

Boris

pre 14 godina

Ja vec neko vreme ne glasam. Niti cu. Prestao sam da placam TV pretplatu. Razmisljam se da odjavim fiksni telefon. Radim na crno ali uplacujem staz u jednoj firmi. Ali cu i to da batalim jer necu da dajem drzavi vise nego sto moram. I tako...

VELIBOR

pre 14 godina

A ko joj dade diplomu ekonomiste!!! Sramota dotakli smo dno dna, vise nemaju sta da uzimaju pa su nam poceli uzimati i krisku hleba iz usta.

Milentije

pre 14 godina

neka narode , samo ti cuti i gledaj, a oni ce po svome.Cekaj pa oni su vlast ko moze da ih spreci u ovome!!!Mi???

Vreme je za demonstracije!!!

Dusan Silni

pre 14 godina

Koji standard,mleko i hleb.
Slika nase stvarnosti je 60% gradjana ispod granice siromastva,25% u nekakvoj zoni sastavljanja kraja krajem uz prezaduzenost kod banaka,10% koji kao dobro zive
i na kraju 5%bogatih koji neznaju koliko imaju para.
govorim po srpskim kriterijumima,po evropskim smo
daleko svi ispod normalnih granica,granica podnosljivos
ti.presipaju Tadicevi eksperti iz supljeg u prazno
usput cede suvu drenovinu i kao oni to nesto rade.

Igor

pre 14 godina

Strasno za gradjane strasno.
Niko neće da javno izadje i kaže da u ovoj zemlji svako svakome duguje i da novca jednostavno nema. Firme su trenutno u ogromnom finansikom kolapsu i pošto je svako svakome dužan, pošto je sve više fantom firmi nikako nam se ne piše dobro.
Neko je rekao da će ovom merom oteratrati investitore. To nema veze sa mozgom jer firme koje su u PDV-u i posluju sa firmama koje su u PDVu nemaju veze sa pdvom jer im se pdv odbija tj njihovo je samo da naplate sve što su fakturisali a to ide jako jadno u današnje vreme. Da bi se podstakla privreda po meni bolje rešenje bi bilo da se PDV plaća po realizovnoj a ne izdatoj fakturi tj tek po naplati posla. A onda uz rigoroznu kontrolu i kazne naterati poslodavce koji ne plaćaju da to čine kako bi država mogla da ubire PDV. Što će reći nikada tako nešto neće biti u ovoj zemlji.
PDV plaćaju samo krajnji korisnici tj obična raja i firme koje nisu u sistemu PDV-a pa im PDV ne može biti odbitna stavka.
Što se tiče javne potrošnje ja imama samo jedan predlog za štednju.
Pogledajte samo koliko ima automobila u vlasništvu državnih organa, uprava, preduzeća. Koliko njih troši benzn. Neka samo uvedu plin pa da vidite kolika će ušteda da bude. Čak i policija može da se vozi na auto GAS. E sada neko će reći pa treba policiji startni automobili....A ja kažem nije prednost policije brzina nego brojnost.
Toliko od mene za sada....
Ako neko ima neku ideju za uštedu neka im napiše jer oni očigledno su pokupovali svoje diplome. Mislim da vodeće ekonomiste......

Ivan, Uzice

pre 14 godina

Mozda sam ja glup ali ova prica mi je potpuno kontradiktorna. Smanjiti kupovnu moc ionako bednog gradjanstva a to ce za posledicu da poveca broj radnih mesta i proizvodnju. Pa jel neko ovde izgoreo po glavi kako ce da povecaju proizvodnju ako niko nista ne kupuje

seljančica

pre 14 godina

nemam snage ni inspiracije da pisem.NAJ LEPSE GOD.svog zivota sam dala OVOJ DRZAVI!!Da li je moguce da ova drzava ne moze da mi da minimum-minimuma PRISTOJAN ZIVOT,a tako sam htela da verujem.Posto sam daleko od BG molim da mi javite kad krenete,pistaljka je PONOVO SPREMNA!!!

Nesa

pre 14 godina

Znaju oni jako dobro sta rade. Ova varijanta je najavljivana jos pre godinu ipo dana. Racunica je jednostavna. Posto drzava pare za PDV od firmi uzima odmah kod fakturisanja, a ne kada se ta faktura plati, ovo ce biti jos jedan nacin cerupanja privrede. Uzece unapred umesto 18 dinar 22, pa ce svaka firma morati odmah na kraju obracuna da doda jo 22,2 odsto vise para za PDV. Blago nama. ajmo cerupanje do gole koze. A milion potpisa im nista ne govori.

Vlada

pre 14 godina

ali pazi komentar:
"jer ako već država ne može da smanji svoju potrošnju građani će morati." xexe, ova izjava mi je ulepsala dan!!! nisu sposobni da naprave pare, da pare koje imaju na raspolaganju realno trose, nego ce uvek, jos i iznova da uzimaju od ljudi koji "imaju"... da li je moguce??? citam tako svako jutro dnevnu stampu i pitam se uvek "da li je moguce"... definitivno narod postoji zbog "njih", a ne obrnuto... sve je ovde nakaradno :(

hun

pre 14 godina

ja neznam sta se ceka vise jel ovaj narod iscrpljen od milosevicevog vremena ili sta,u sveopste demostracije neka vide i ovi malo sta znaci kad se digne kuka i motika posto nemaju ni ovi nikakve granice ni obzira za sirotinju ojela im se ona stvar za nas,ali nicija nije gorela do zore pa ni ove nove garnitu samo neznam ko ce ih menjti jel ni ovi ostali mi nikako ne ulivaju nadu u bolje sutra sve u svemu zacin c

jova

pre 14 godina

Povecanje PDV ne mora da znaci i vece cene. Ne budite naivni i ne slusajte potkupljene ekonomiste. U okolini gde je PDV veci, istaq roba kao i ovde ima istu ili cak i manju cenu.
OVDE TAJKUNI IMAJU OGROMNU ZARADU. AKO SE POVECA PDV, TAJKUNI CE IMATI MANJU ZARADU I ZATO SE BORE PROTIV TOGA.
Roba se prodaje po ceni po kojoj ce je neko kupiti. Preterano velika cena, umanjuje prodaju, sto znaci i manju zaradu(pljacku) tajkuna.

d.s.

pre 14 godina

I kako da povecam plate?! Kada uracunam novi PDV niko nece ni kupiti moje proizvode, a majci sa troje dece moracu dati otkaz jer ne mozemo prodati dovoljno proizvoda ni sa ovom ceno!!! Narod nema para da kupi nase kvalitetno, moze samo kinesko nekvalitetno!!!

bazinga

pre 14 godina

Posto je puno firmi likvidirano i puno ljudi je ostalo bez posla, te nema dovoljno prihoda od poreza na plate... Oni su dosli do saznanja da ce jos vise firmi biti pogaseno (manje prihoda jer ima manje zaposlenih)pa onda da uzmu tamo gde mora da ima tj PDV jer mora svako da ga plati.

Isto kao za benzin, TNG ne moze da se svercuje pa bolje opteretiti TNG nego benzin cija previsoka cena ispunjava uslove za sverc.

Dakle ipak MALO RAZMISLJAJU ali na zalost U POGRESNOM PRAVCU!

Njima bolje, nama gore!

sasa

pre 14 godina

@Gerg
Pa ne smanjuje se potrosnja,istina kupicemo manje za iste pare,ali cemo ih ipak potrositi,a povecace se samo davanja za budzet ;-)
EEEEEEE nisu oni vesla sisali,umesto sarme jescemo kupus,a ni mladi lukac nije los.
Sve u svemu zacin C :-)

Tipolir

pre 14 godina

Česte su usporedbe sa susjednim državama, ponajviše s Hrvatskom, pa zato nemojte kukati, kod nas je PDV 23%. Jedno je pitanje ipak bitnije, iako ne znam kako je u Srbiji. Radi se o plačanju PDV-a državi po fakturiranoj realizaciji, kako je u Hrvatskoj, a normalnije bi bilo, plačanje PDV-a po naplačenoj realizaciji. To je kamen smutnje kod nas, jer se povečava unutrašnja nelikvidnost. Bilo kako bilo, ne treba se puno uzrujavati, jer uvijek ceh snosi krajnji kupac, bila država crna, crvena ili bezbojna, što znači da nikakav bunt u smislu mjenjanja vlasti, neče donjeti bolju situaciju. Što se tiče Srbije, nema straha, jer Srbija je lider u regionu, i sve če nejasnoče riješiti na dobrobit svojih građana.

dumb

pre 14 godina

Pažljivo pročitajte (još jedan njen biser) ovu izjavu:

"Cilj vladine reforme je da se smanji potrošnja građana"

Alo, vlado, hoćete li vi nama reći da li hoćete da povećate ili smanjite potrošnju građana? Gde je Dinkić - čemu onda oni potrošački krediti i njegova izjava da građani treba da POVEĆAJU potrošnju?

Da li vi tamo u toj tzv. vladi razgovarate, viđate li se ponekad?

NIJEDNA zemlja ne rešava krizu tako što više otima i smanjuje potrošnju građana, već upravo suprotno. Čak i one koje su podigle PDV su stvorile uslove da građani više troše.

Hajte vi malo u Zimbabve da vežbate ekonomiju u praksi, pa nam se javite za... jedno 20 godina.

Hoće li danas onaj sa sedom bradom što se predstavlja kao premijer izaći da demantuje ovu nakanu vlade kao više puta do sada? Ako se to opet desi, koje tačno "vlade" ste vi član gde ste doneli takvu odluku??

mijat

pre 14 godina

Ako gospoda već hoće nešto da menja oko pdv-a,a da to ima efekta na privredu i građane, bilo bi plaćanje pdv-a samo na naplaćeni deo fakture (kao u pojedinim zemljama EU, za firme koje su u sistemu pdv-a). Tom jednostavnom merom se dobija mnogo dobrih stvari za državu i za prodavce, a na šteti bi bile samo neplatiše koje inače koriste "tuđi" pdv za obrtna sredstva ili druge stvari.U isto vreme taj isti iznos je država odmah naplatila od prodavca ili proizvođača i dala ga neplatiši da se "kreditira".

Marija

pre 14 godina

Ja imam predlog: svima koji rade u drzavnim i lokalnim upravama i javnim preduzecima, a imaju platu vecu od 45000 neto smanjiti platu
45000-60000 - 10%
60000-100000 - 20%
preko 100000 - 30%
I eto ustede! PDV povecaju na 20% a doprinose na plate smanje kako su planirali. I porez na dohodak regresivno da se povecava zavisno od visine plate:
10000 neoporezivo
do 20000 10%
do 30000 12%
do 45000 13%
do 60000 14%
do 75000 15%
preko 75000 20%

I porez na ekstraprofit firmi koji imaju monopolski polozaj. porez na imovinu za ekskluzivne kuce i stanove. dodatni porez na luksuzne automobile i jahte, kubanske cigarete, silikonske dodatke u telima, liposukcije i zatezanje koze, besne turisticke aranzmane... i naravno, pre svega, provera porekla kapitala! izbor radnika u drzavne ustanove i javna preduzeca prema prema strucnosti i kvalifikacijama, a ne "partijskim merilima"... i svima ce da bude lepo!

Dejan

pre 14 godina

1. Gospođa Ministarka je pomenula par puta reč "zamislite",
2. "zamislite" da će velika većina preduzetnika isplaćivati ispod 16.500 din jer je manja obaveza doprinosa
3. kao preduzetnik smatram da su pazari svakim danom sve manji jer narod prosto nema para pa i ja "zamišljam" kako da smanjim obaveze.
3.

The Revolution Is Now

pre 14 godina

Ljudi, manite se praznih priča. Vi ste ih birali rušenjem, pa rušenjem imate prava i da ih skinete. Svi u Beograd na ulice !

TETKA

pre 14 godina

Neka se prijave neuposleni buldožeri pa će narod s njima,motikama,golim rukama doći u Vladu, neće ONI napolje dok ne dođu pameti. I seljak zna kako treba da štedi,u Vladi treba da je narod koji radi 10 sati za 16.500 din.NOVI SAD ČEKA POKRET!

Rajko Cvetkovic

pre 14 godina

Smem li da napišem da je predlog ministarke dobar? Ako jednom smanje dažbine na plate, neće smeti više nikada da ih povećaju, a sa PDV-om ćemo da vidimo. U Madjarskoj je PDV 25% a cene su niže.
Ima prostora da se cene ne povećaju.
I ja sam privatnik i poručujem kolegama smanjite troškove (naročito kafanskih računa), tu takodje ima puno prostora.

Zika

pre 14 godina

Gradjani, ne nasedajte na lazi politicara koji su u dilu sa tajkunima vec deset godina. OdlaZITE U MADJARSKU, KUPUJETE JEFTINIJE, A TAMO JE PDV MNOGO VECI NEGO U SRBIJI A PROIZVODI SU JEFTINIJI. ZAPITAJTE SE KAKO???
Veci PDV ne znaci vece cene, ali ZNACI MANJI KAJMAK ZA TAJKUNE I NJIHOVE POLITICARE I EKONOMISTE.8

Da je poreska reforma samo stimovanje poreskih stopa...

pre 14 godina

E, a da je poreska reforma samo stimovanje stopa... A kude modernizacija poreske uprave, reforma javne uprave i javnog sektora, smanjenje potrosnje? Majstori su se vec dosetili i ne prijavljuju se vise ni za povracaj PDV-a da ne bi imali promptno terensku kontrolu. Poslodavci ce zaposlene prijaviti na iznos od 16.500 a ostalo ce ici solarno. Da li srednji sloj moze ovo da iznese? Gde je oporezivanje luksuza (zlato na pr.)? Gde je pravna harmonizacija? Mnogo toga moze da se uradi i da ne kosta. Mnogo suplja poreska reforma, cisto zveci.

petronije

pre 14 godina

ljudi! pa gde moze biti napretka i boljitka kad u ovoj zemlji jedino redovno plate ,i to visoke za ovaj trenutak , primaju zaposleni u javnim preduzecima ili bolje receno tamo gde se nista ne proizvodi i ne stvara vec se trosi nesto sto je stvoreno u proizvodnim preduzecima.i sve bi to bilo i dobro da tih proizvodnih preduzeca ima vise. ali nema ih i nazalost svakim danom ih je sve manje i manje.prema tome ove najave ne resavaju nista vec samo produzavaju lagodan zivot onima koji su u tim javnim preduzecima.pa ja sam privatnik sa 26 pa sa 17 pa sa 13 pa sada sa petoro zaposlenih.ne znam da li ovo nesto govori.radno vreme 24 casa a plata daleko od one u javnim preduzecima.strasno.a sto je jos gore ,bolje nece biti jer nema od cega.sve je i sve se prodaje.domacin ne prodaje nikad ono sto vredi vec ono sto ne vredi. gde ce se zaposliti nasa deca.bicemo podstanari u sopstvenoj zemlji. Studenti zapitajte se .

beo

pre 14 godina

@ bob

Ti vasi zluradi komentari o metrou za beogradjane mi idu na zivce, pa u Beograd se izgradnja metroa planira od pocetaka 1980 i dosli smo do 2010 i da nista nije uradjeno po tom pitanju , tako da nista nece biti ni od ove price da ce gradnja poceti uskoro , ista je prica i sa stanicom Prokop koja se takodje zida isto 30 godina i nece se zavrsiti verovatno ni u narednih 30, tako ce isto biti i sa metroom i ostalim stvarima koje se obecavaju svim stanovnicima bilo Beograda ili nekog drugog grada.

jova

pre 14 godina

Povecanje PDV ne mora da znaci i vece cene. Ne budite naivni i ne slusajte potkupljene ekonomiste. U okolini gde je PDV veci, istaq roba kao i ovde ima istu ili cak i manju cenu.
OVDE TAJKUNI IMAJU OGROMNU ZARADU. AKO SE POVECA PDV, TAJKUNI CE IMATI MANJU ZARADU I ZATO SE BORE PROTIV TOGA.
Roba se prodaje po ceni po kojoj ce je neko kupiti. Preterano velika cena, umanjuje prodaju, sto znaci i manju zaradu(pljacku) tajkuna.

Tipolir

pre 14 godina

Česte su usporedbe sa susjednim državama, ponajviše s Hrvatskom, pa zato nemojte kukati, kod nas je PDV 23%. Jedno je pitanje ipak bitnije, iako ne znam kako je u Srbiji. Radi se o plačanju PDV-a državi po fakturiranoj realizaciji, kako je u Hrvatskoj, a normalnije bi bilo, plačanje PDV-a po naplačenoj realizaciji. To je kamen smutnje kod nas, jer se povečava unutrašnja nelikvidnost. Bilo kako bilo, ne treba se puno uzrujavati, jer uvijek ceh snosi krajnji kupac, bila država crna, crvena ili bezbojna, što znači da nikakav bunt u smislu mjenjanja vlasti, neče donjeti bolju situaciju. Što se tiče Srbije, nema straha, jer Srbija je lider u regionu, i sve če nejasnoče riješiti na dobrobit svojih građana.

Walt Disney

pre 14 godina

Lepo ja kazem, ovo je DIZNILEND! Samo imamo jedan problemcic, izbori ne resavaju nista!
Posto je ekipa u politici ista, samo im se stranke drugacije zovu! Sjasi Kurta....
S T R A S N O ! ! !

marko

pre 14 godina

Presipanje is supljeg u prazno manji porez na doprinose a veci PDV - znaci da ce poslodavci biti na istome a radnicima ce biti jos gore nego sada.

Gau

pre 14 godina

Pa sta mislite u krizi da ce poslodavac da poveca platu radniku?! Tu razliku za plate ce iskorisiti da poveca svoj profit.
Nikada goru osobu nisu postavili za ministarstvo finasija!Sramota!

MeMy

pre 14 godina

Koji ste vi lopovi od bednih 20 000 sto primim treba da prehranim porodicu da namirim drzavu jos para zelite da nam uzmete. Sram vas bilo!!!!!!

Ali gleda to sve neko pa ko neplati na mostu plati na sledecim izborima.

Krajnje je vreme

pre 14 godina

Krajnje je vreme za promenu ustava.Ministarstva ograniciti na 15,broj poslanika na 150.Zestoke kazne za svako "kraduckanje" 20 god do dozivotne,a ne kao dosad maznes milion platis par hiljada din.Zabrana postizbornih koalicija i blanko ostavki.Potom izbori i MOZDA jos ima nade.Ovako dalje ne ide...

martin silenus

pre 14 godina

Ovi su zreli za porez na nesposobnost koja je maskirana u drskost i bezobrazluk.

Taj porez se zove danonoćne demonstracije do svrgavanja neoliberalnih "stručnjaka" i ministara, uz poništavanje svih lopovskih privatizacija, razvaljivanje monopolista, kresanje administracije i obračun sa nadmoći partijskih nesposobnjakovića nad istinskom stručnošću.

I naravno, bez pokretanja proizvodnje nema nikakvih stvarnih reformi.

Nesho

pre 14 godina

Sve plate do 20000 ce se smanjiti na 16500 i manje a ostatak 'na ruke'. Niti ce radniku biti veca plata niti drzavi nista vise para od ustupanja poslodavcima ali zato ce nasa vlast uzimati narodu kroz pdv a javna potrosnja ne sme da se smanji.Ludje drzave nema na svetu!

dO

pre 14 godina

Ne, ne razumete. Gospođo ministarka, gospodo ekonomisti - ne razumete. Ne postoji "varijanta B" koja podrazumeva povećanje PDV. Postoji 1, slovima jedna, jedina i isključiva varijanta - a ta varijanta je rezanje državne administracije, proterivanje samozvanih "eksperata" (gnusnih amaterčina u realnosti, bez kapaciteta za sagledavanje celokupnog katastrofalnog stanja u državi), oduzimanje imovine krimosima i tajkunima koji nemaju poreklo za tu imovinu. Dakle, ukratko - NE POSTOJI VARIJANTA "B". Pokušajte, videćete šta će da se desi. Imaćete još manje popunjen budžet.

Darek

pre 14 godina

To je fora, tih 22%. Klasican marketinski trik. Za par dana ce reci da je ipak odluceno da ce povecati na 20% i svi ce biti srecni...Bet?

Milan

pre 14 godina

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da je ova mera jedina moguća za Vladu koja odustaje od plana da smanji soptvene rashode i ide na varijantu B - povećanja PDV-a.

Covek je sve rekao. Sve na grbacu naroda i bez smanjenja "njihovih" privilegija. Verovatno racunaju na to da narod nema "plan B". Tako je i Cobi razmisljao.

vilbur

pre 14 godina

i pogodite za koga je ova mera, za gazda Miska... kod njega su prosecno plate 19 do 21 000 din, za toliko mu rade trgovci, a sada ce neoporezivi deo da bude 16 500 din, za pdv ga bas briga jer on trguje robom i placa posle 4 do 6 meseci, a proizvodjaci ce da propadaju kao i do sada dok on drzi njihovu robu i pare... Eto zasto je potpalio vodju sindikata onog Orbovica, snajdera iz Kragujevca... uradili su sta im trebe, a svi cemo da imamo vece cene.

Milan

pre 14 godina

Najbolja mera bi bila i drzavnu potrosnju smanjiti. Ali najveci problem je sto u prvom momentu, a to je sigurno u godinu dana, samo ce se osecati opterecenje a nikakav boljitak. Smanjenje troskova drzave dovodi do placanja otpremnina pa je to jedno ogromno opterecenje od kojeg drzava i sada strepi, povecanje PDV s jedne a smanjnenje troskova na plate s druge strane je jedina sansa da se povecanje PDV tako ne oseti ako prozvodjaci to snizenje poreza na plate izraze odmah smanjenjem cena.
Ta "revolucija" moze da uspe samo onda ako se u oporezivanje plata uvede pavicnost, manje plate bez poreza tj. manje opterecenje vece plate vece opterecenje i sve to zavisno od familijarnog stanja i broja dece sto bi bio u isto vreme i povecanje nataliteta.

Ivica

pre 14 godina

Ma ne, jedva čekamo! Hajde kad već radite to uvedite i poreze na arogantnost, glupost i promašaje pa da vidimo ko će da plaća najveći!

Milos

pre 14 godina

Hoću da vidim koje će to preduzeće da podeli sa zaposlenima ostatak od manjih dažbina. Pre će biti da će to sve da ide preduzeću a zaposlenima ništa i još 4% skuplje cene svega i tako lepo još više da smanjimo standard gradjana.

pavle-PSG

pre 14 godina

"Ukratko, poslodavcima će ostajati više novca, i možda će se neki od njih odlučiti da neki deo izdvoje za povećanje plata."
haha, od tog "mozda" nema nishta! koji poslodavac je lud da da koji dinar vishe svojim radnicima!?!

petar

pre 14 godina

Ovakvih i slicnih akcija vlasti bice sve dok gradjani ne zasucu rukave i ne izadju na ulice da brane svoja prava od tajkunsko-stranackih koalicija.... A kad ce to biti ne zna se...Ovi sto spinuju javno mnjenje se ubise od posla da taj trenutak odloze...Ali to vreme ce pre ili kasnije doći...

Stevan

pre 14 godina

Gradjanima ce biti bolje tek kad ova vlast sjasi sa njihove grbace. Umesto da daju primer kako treba stedeti oni zavlace ruku u poluprazne dzepove gradjana. PDV od 22% ce oterati i ono malo stranih investitora, o novim da i ne govorim. Ne mislim da ce nova vlast biti mnogo bolja od ove, ali ova je najgora, nize se ne moze. Ministri klovnovi, mesetari, demagozi, stetocine a Cvele drema li drema. Nije vreme za dremku, probudicemo se u totalnoj bedi.

hun

pre 14 godina

ja neznam sta se ceka vise jel ovaj narod iscrpljen od milosevicevog vremena ili sta,u sveopste demostracije neka vide i ovi malo sta znaci kad se digne kuka i motika posto nemaju ni ovi nikakve granice ni obzira za sirotinju ojela im se ona stvar za nas,ali nicija nije gorela do zore pa ni ove nove garnitu samo neznam ko ce ih menjti jel ni ovi ostali mi nikako ne ulivaju nadu u bolje sutra sve u svemu zacin c

ZORO

pre 14 godina

Treba ih udariti gde su najosetljiviji: po džepu ! Opštom građanskom neposlušnošću ,treba prekinuti plaćanje struje, komunalija, poreza, taksi i svega onoga što su nam i sami preporučivali dok je Zloba bio na vlasti. Takva im je administacija, da ne bi ni uspeli da prate, ko je sve , gde i koliko dužan, a još manje da ga preko zagušenog sudskog aparata tuže. Ionako pola toga zastareva, jer ne mogu da postignu da sve iskontrolišu. Ne bi znali šta im se dešava, šta da urade i kako da to reše, kao što i ništa drugo ne znaju. I vreme je da se izađe na ulicu. Ne treba dozvoliti opoziciji da nas organizuje zbog ličnih interesa, jer ni od njih se ne može ničemu nadati, možda samo još gorem.

The Revolution Is Now

pre 14 godina

Ljudi, manite se praznih priča. Vi ste ih birali rušenjem, pa rušenjem imate prava i da ih skinete. Svi u Beograd na ulice !

Rajko Cvetkovic

pre 14 godina

Smem li da napišem da je predlog ministarke dobar? Ako jednom smanje dažbine na plate, neće smeti više nikada da ih povećaju, a sa PDV-om ćemo da vidimo. U Madjarskoj je PDV 25% a cene su niže.
Ima prostora da se cene ne povećaju.
I ja sam privatnik i poručujem kolegama smanjite troškove (naročito kafanskih računa), tu takodje ima puno prostora.

Sasa

pre 14 godina

Ovim su zapecatil svoju sudbinu. SMANJITE DRZAVNU ADMINISTRACIJU I ENORMNU POTROSNJU DRZAVE, umesto sto cedite suvu drenovinu tj nas osiromasene gradjane!

Prloni

pre 14 godina

Cene ce skociti,potrosacka korpa ce se smanjiti (ko jos moze da je smanji) , plate se naravno nece povecati nego ce poslodavci zadrzati visak za sebe , moguce je da ce se nekima koji su u kriticnoj zoni i smanjiti na 16.500 , znaci ko je bogat bice jos bogatiji , ko je siromasan bice siromasniji . Zar treba da poverujemo da ce biti nekog zaposljavanja od viska novca koji ostaje poslodavcina? Ovo je samo nova preraspodela sredstava od siromasnih ka bogatima , jedna od mnogih u prethodnim mesecima .

Marija

pre 14 godina

Ja imam predlog: svima koji rade u drzavnim i lokalnim upravama i javnim preduzecima, a imaju platu vecu od 45000 neto smanjiti platu
45000-60000 - 10%
60000-100000 - 20%
preko 100000 - 30%
I eto ustede! PDV povecaju na 20% a doprinose na plate smanje kako su planirali. I porez na dohodak regresivno da se povecava zavisno od visine plate:
10000 neoporezivo
do 20000 10%
do 30000 12%
do 45000 13%
do 60000 14%
do 75000 15%
preko 75000 20%

I porez na ekstraprofit firmi koji imaju monopolski polozaj. porez na imovinu za ekskluzivne kuce i stanove. dodatni porez na luksuzne automobile i jahte, kubanske cigarete, silikonske dodatke u telima, liposukcije i zatezanje koze, besne turisticke aranzmane... i naravno, pre svega, provera porekla kapitala! izbor radnika u drzavne ustanove i javna preduzeca prema prema strucnosti i kvalifikacijama, a ne "partijskim merilima"... i svima ce da bude lepo!

d.s.

pre 14 godina

I kako da povecam plate?! Kada uracunam novi PDV niko nece ni kupiti moje proizvode, a majci sa troje dece moracu dati otkaz jer ne mozemo prodati dovoljno proizvoda ni sa ovom ceno!!! Narod nema para da kupi nase kvalitetno, moze samo kinesko nekvalitetno!!!

ion

pre 14 godina

Kako sakriju sustinu,prvo ide vest da ce doci do smanjenja doprinosa i poreza na zarade,pa onda na mala vrata ide zahtev za povecanje pdv na 22%,a pre par meseci su govorili da nema govora o tome!
A oni da trose na sve strane i ne pada im na pamet da je jedini spas za ovu drzavu smanjenje troskova i izdataka na drzavnom nivou!
Smanjiti plare u javnom sektoru i izbaciti prekobrojni,koji nista ne rade i tu su samo radi partijske pripadnosti!

Ivica

pre 14 godina

Ma ne, jedva čekamo! Hajde kad već radite to uvedite i poreze na arogantnost, glupost i promašaje pa da vidimo ko će da plaća najveći!

Srki

pre 14 godina

16.500, taman da Maxi ne mora da placa doprinose za vecinu svojih zapolsenih. Nesto mi se javlja da ce plate(mislim na one zvanicne) biti fiksirane na 16 hiljada, a da ce drzava (drzavni aparat, prosveta, zdravstvo, vojska, policija, JP)sama sebi placati doprinose

dzaba!

pre 14 godina

ovi vise i ne moraju da izlaze na izbore niti da trose pare na politicku kampanju jer su na sled. izborima pukli! dovoljno su se izreklamirali!

Dejan

pre 14 godina

Pa normalno da ce smanjiti, ali i ne samo to. Narod nece imati para da kupuje, sto znaci otkazi u trgovini, uslugama, a niti proizvodjaci nece na zelenu granu, jer se malo sto proizvodi za izvoz, pa niti ne znam sto bi zaposljavali nove radnike... Usput ide i soping po komsiluku i da ne nabrajam dalje. No, odakle odmah na 22% ?!?! Pa zar 1 nije dovoljno ?!?! Lele.

gerg

pre 14 godina

Ovo je stvarno vrhunac genijalnosti :-) Ministar ekonomije besmisleno jeftinim kreditima povecava potrosnju i to reklamira preko svih medija..a onda ministarka ekonomije tu istu potrosnju smanjuhe PDV-om :-)

Milentije

pre 14 godina

neka narode , samo ti cuti i gledaj, a oni ce po svome.Cekaj pa oni su vlast ko moze da ih spreci u ovome!!!Mi???

Vreme je za demonstracije!!!

Ziveli!

pre 14 godina

Povecajte PDV odmah na 50%. Na taj nacin i cene u prodavnicama mogu da se formiraju iz glave, bez digitrona. Zbog lakseg formiranja cena, ljudi ce imati vise vremena da rade, pa cete tako povecati produktivnost u privredi i tercijalnim delatnostima. Takodje, to je i nacin da udjete u istoriju i knjige, za sva vremena. Smanjicete i guzvu u saobracaju, sto ce dodatno pospesiti brzi protok robe. Zatim, svaku kupovinu porodica ce dostojanstveno obeleziti prigodnom porodicnom svecanoscu, sto ce zbliziti generacije, i pospesiti bolje medjuljudske odnose. Smanjicete i divlje deponije, jer ce porodice cuvati ambalazu kupljene robe kao uspomenu na kupovinu koju su obavili. Smanjice se kupovina hrane zbog visokog PDV-a, a samim tim pospesiti brobu protiv gojaznosti. Bicemo najzdavija nacija na svetu. Manje gojaznih znaci jos bolju produktivnost u radu. Eto kako moze citavo more problema da se resi drasticnim povecanjem PDV-a.

Boris

pre 14 godina

Ja vec neko vreme ne glasam. Niti cu. Prestao sam da placam TV pretplatu. Razmisljam se da odjavim fiksni telefon. Radim na crno ali uplacujem staz u jednoj firmi. Ali cu i to da batalim jer necu da dajem drzavi vise nego sto moram. I tako...

nenad stojadinovic

pre 14 godina

A kako smo setali i duvali u pistaljke 96-97,to je bila laka prehlada,od ove na zalost nema leka,Slobo izvini molim te.

Ivan, Uzice

pre 14 godina

Mozda sam ja glup ali ova prica mi je potpuno kontradiktorna. Smanjiti kupovnu moc ionako bednog gradjanstva a to ce za posledicu da poveca broj radnih mesta i proizvodnju. Pa jel neko ovde izgoreo po glavi kako ce da povecaju proizvodnju ako niko nista ne kupuje

Nesa

pre 14 godina

Znaju oni jako dobro sta rade. Ova varijanta je najavljivana jos pre godinu ipo dana. Racunica je jednostavna. Posto drzava pare za PDV od firmi uzima odmah kod fakturisanja, a ne kada se ta faktura plati, ovo ce biti jos jedan nacin cerupanja privrede. Uzece unapred umesto 18 dinar 22, pa ce svaka firma morati odmah na kraju obracuna da doda jo 22,2 odsto vise para za PDV. Blago nama. ajmo cerupanje do gole koze. A milion potpisa im nista ne govori.

mijat

pre 14 godina

Ako gospoda već hoće nešto da menja oko pdv-a,a da to ima efekta na privredu i građane, bilo bi plaćanje pdv-a samo na naplaćeni deo fakture (kao u pojedinim zemljama EU, za firme koje su u sistemu pdv-a). Tom jednostavnom merom se dobija mnogo dobrih stvari za državu i za prodavce, a na šteti bi bile samo neplatiše koje inače koriste "tuđi" pdv za obrtna sredstva ili druge stvari.U isto vreme taj isti iznos je država odmah naplatila od prodavca ili proizvođača i dala ga neplatiši da se "kreditira".

sasa

pre 14 godina

@Gerg
Pa ne smanjuje se potrosnja,istina kupicemo manje za iste pare,ali cemo ih ipak potrositi,a povecace se samo davanja za budzet ;-)
EEEEEEE nisu oni vesla sisali,umesto sarme jescemo kupus,a ni mladi lukac nije los.
Sve u svemu zacin C :-)

VELIBOR

pre 14 godina

A ko joj dade diplomu ekonomiste!!! Sramota dotakli smo dno dna, vise nemaju sta da uzimaju pa su nam poceli uzimati i krisku hleba iz usta.

bazinga

pre 14 godina

Posto je puno firmi likvidirano i puno ljudi je ostalo bez posla, te nema dovoljno prihoda od poreza na plate... Oni su dosli do saznanja da ce jos vise firmi biti pogaseno (manje prihoda jer ima manje zaposlenih)pa onda da uzmu tamo gde mora da ima tj PDV jer mora svako da ga plati.

Isto kao za benzin, TNG ne moze da se svercuje pa bolje opteretiti TNG nego benzin cija previsoka cena ispunjava uslove za sverc.

Dakle ipak MALO RAZMISLJAJU ali na zalost U POGRESNOM PRAVCU!

Njima bolje, nama gore!

Dusan Silni

pre 14 godina

Koji standard,mleko i hleb.
Slika nase stvarnosti je 60% gradjana ispod granice siromastva,25% u nekakvoj zoni sastavljanja kraja krajem uz prezaduzenost kod banaka,10% koji kao dobro zive
i na kraju 5%bogatih koji neznaju koliko imaju para.
govorim po srpskim kriterijumima,po evropskim smo
daleko svi ispod normalnih granica,granica podnosljivos
ti.presipaju Tadicevi eksperti iz supljeg u prazno
usput cede suvu drenovinu i kao oni to nesto rade.

Igor

pre 14 godina

Strasno za gradjane strasno.
Niko neće da javno izadje i kaže da u ovoj zemlji svako svakome duguje i da novca jednostavno nema. Firme su trenutno u ogromnom finansikom kolapsu i pošto je svako svakome dužan, pošto je sve više fantom firmi nikako nam se ne piše dobro.
Neko je rekao da će ovom merom oteratrati investitore. To nema veze sa mozgom jer firme koje su u PDV-u i posluju sa firmama koje su u PDVu nemaju veze sa pdvom jer im se pdv odbija tj njihovo je samo da naplate sve što su fakturisali a to ide jako jadno u današnje vreme. Da bi se podstakla privreda po meni bolje rešenje bi bilo da se PDV plaća po realizovnoj a ne izdatoj fakturi tj tek po naplati posla. A onda uz rigoroznu kontrolu i kazne naterati poslodavce koji ne plaćaju da to čine kako bi država mogla da ubire PDV. Što će reći nikada tako nešto neće biti u ovoj zemlji.
PDV plaćaju samo krajnji korisnici tj obična raja i firme koje nisu u sistemu PDV-a pa im PDV ne može biti odbitna stavka.
Što se tiče javne potrošnje ja imama samo jedan predlog za štednju.
Pogledajte samo koliko ima automobila u vlasništvu državnih organa, uprava, preduzeća. Koliko njih troši benzn. Neka samo uvedu plin pa da vidite kolika će ušteda da bude. Čak i policija može da se vozi na auto GAS. E sada neko će reći pa treba policiji startni automobili....A ja kažem nije prednost policije brzina nego brojnost.
Toliko od mene za sada....
Ako neko ima neku ideju za uštedu neka im napiše jer oni očigledno su pokupovali svoje diplome. Mislim da vodeće ekonomiste......

slobo

pre 14 godina

Da li "ministri" zive na Marsu???
Pa 90% poslodavaca ne mogu da isplate ni neto zaradu, a da o doprinosima i ne pricamo pa bili oni 0% ili 100%.
Svako iole normalan vidi da je nasa "vlada" zalutala i u vremenu i prostoru!!!

nico

pre 14 godina

A mi smo došli iz Černobila i nije nam jasno kako to funcioniše, pogotovu kad nam OVAKAV minista to objasni. Nijedan poslodavac u tome ne vidi ništa loše, jer će mu opasti malo prodaja, zbog rasta PDV-a, ali će mu malo pasti troškovi plata. Lepo reče vlasnik Mone, da od toga korist imaju samo firme sa radno intenzivnom prozvodnjom(koja je kod nas ugašena većinom) i uslužni sektor, tako da se Mišku poogne i na kraju država koja će nas guliti sa većim PDV-om. Harač rajo harač...sve i se čini bliža 1993.godina, samo još Juliša Ristić da se pojavi u vladi

Radnik iz Srbistana

pre 14 godina

Ovo mozda mogu deci da objasne...otkud ideja, dragi nasi ministri, da ce poslodavci povecati plate? Nema sanse! Sve ce ostati isto, samo cemo do hleba jos teze stici. Mislim da je bilo dosta demokratije u ovoj zemlji, vreme je za pistaljske i bubnjeve (sto kaze raniji komentar) !

Nesa

pre 14 godina

Strasno gospodjo vi trbate po dogovoru sa MMF da smajnite javnu potrosnju a ne suprotno.A sad vi verovatno planirate da povecanjem PDV-a napunite budzet i tako povecate plate u javnom sektoru jer ipak oni su vase najvece biracko telo.. A sta ce mo mi sa 20000 hiljada mesecno a cene su nam ko u Sloveniji i hrvatskoj?!!

nena

pre 14 godina

Definitivno ovi nisu normalni!!!!Preduzetnik sam vec 7 god,jedva opstajem...Nema zivota u ovoj zemlji!!!! Ovo je zemlja gde cveta samo administracija,kad jos ovo malo rasprodaju,a privredu i nas male unistise,nece ni oni imati od koga da otimaju...mozda nam uvedu takse na decu i roditelje...Uzassss,pa bolje se zivelo u vreme bombardovanja,sloba je za ove bio mala beba,dzaba se smrzavasmo po ulicama,sto smo trazili to smo i dobili...Fuuuuj

seljančica

pre 14 godina

nemam snage ni inspiracije da pisem.NAJ LEPSE GOD.svog zivota sam dala OVOJ DRZAVI!!Da li je moguce da ova drzava ne moze da mi da minimum-minimuma PRISTOJAN ZIVOT,a tako sam htela da verujem.Posto sam daleko od BG molim da mi javite kad krenete,pistaljka je PONOVO SPREMNA!!!

dumb

pre 14 godina

Pažljivo pročitajte (još jedan njen biser) ovu izjavu:

"Cilj vladine reforme je da se smanji potrošnja građana"

Alo, vlado, hoćete li vi nama reći da li hoćete da povećate ili smanjite potrošnju građana? Gde je Dinkić - čemu onda oni potrošački krediti i njegova izjava da građani treba da POVEĆAJU potrošnju?

Da li vi tamo u toj tzv. vladi razgovarate, viđate li se ponekad?

NIJEDNA zemlja ne rešava krizu tako što više otima i smanjuje potrošnju građana, već upravo suprotno. Čak i one koje su podigle PDV su stvorile uslove da građani više troše.

Hajte vi malo u Zimbabve da vežbate ekonomiju u praksi, pa nam se javite za... jedno 20 godina.

Hoće li danas onaj sa sedom bradom što se predstavlja kao premijer izaći da demantuje ovu nakanu vlade kao više puta do sada? Ako se to opet desi, koje tačno "vlade" ste vi član gde ste doneli takvu odluku??

Vlada

pre 14 godina

ali pazi komentar:
"jer ako već država ne može da smanji svoju potrošnju građani će morati." xexe, ova izjava mi je ulepsala dan!!! nisu sposobni da naprave pare, da pare koje imaju na raspolaganju realno trose, nego ce uvek, jos i iznova da uzimaju od ljudi koji "imaju"... da li je moguce??? citam tako svako jutro dnevnu stampu i pitam se uvek "da li je moguce"... definitivno narod postoji zbog "njih", a ne obrnuto... sve je ovde nakaradno :(

Dejan

pre 14 godina

1. Gospođa Ministarka je pomenula par puta reč "zamislite",
2. "zamislite" da će velika većina preduzetnika isplaćivati ispod 16.500 din jer je manja obaveza doprinosa
3. kao preduzetnik smatram da su pazari svakim danom sve manji jer narod prosto nema para pa i ja "zamišljam" kako da smanjim obaveze.
3.

TETKA

pre 14 godina

Neka se prijave neuposleni buldožeri pa će narod s njima,motikama,golim rukama doći u Vladu, neće ONI napolje dok ne dođu pameti. I seljak zna kako treba da štedi,u Vladi treba da je narod koji radi 10 sati za 16.500 din.NOVI SAD ČEKA POKRET!

Zika

pre 14 godina

Gradjani, ne nasedajte na lazi politicara koji su u dilu sa tajkunima vec deset godina. OdlaZITE U MADJARSKU, KUPUJETE JEFTINIJE, A TAMO JE PDV MNOGO VECI NEGO U SRBIJI A PROIZVODI SU JEFTINIJI. ZAPITAJTE SE KAKO???
Veci PDV ne znaci vece cene, ali ZNACI MANJI KAJMAK ZA TAJKUNE I NJIHOVE POLITICARE I EKONOMISTE.8

Da je poreska reforma samo stimovanje poreskih stopa...

pre 14 godina

E, a da je poreska reforma samo stimovanje stopa... A kude modernizacija poreske uprave, reforma javne uprave i javnog sektora, smanjenje potrosnje? Majstori su se vec dosetili i ne prijavljuju se vise ni za povracaj PDV-a da ne bi imali promptno terensku kontrolu. Poslodavci ce zaposlene prijaviti na iznos od 16.500 a ostalo ce ici solarno. Da li srednji sloj moze ovo da iznese? Gde je oporezivanje luksuza (zlato na pr.)? Gde je pravna harmonizacija? Mnogo toga moze da se uradi i da ne kosta. Mnogo suplja poreska reforma, cisto zveci.

petronije

pre 14 godina

ljudi! pa gde moze biti napretka i boljitka kad u ovoj zemlji jedino redovno plate ,i to visoke za ovaj trenutak , primaju zaposleni u javnim preduzecima ili bolje receno tamo gde se nista ne proizvodi i ne stvara vec se trosi nesto sto je stvoreno u proizvodnim preduzecima.i sve bi to bilo i dobro da tih proizvodnih preduzeca ima vise. ali nema ih i nazalost svakim danom ih je sve manje i manje.prema tome ove najave ne resavaju nista vec samo produzavaju lagodan zivot onima koji su u tim javnim preduzecima.pa ja sam privatnik sa 26 pa sa 17 pa sa 13 pa sada sa petoro zaposlenih.ne znam da li ovo nesto govori.radno vreme 24 casa a plata daleko od one u javnim preduzecima.strasno.a sto je jos gore ,bolje nece biti jer nema od cega.sve je i sve se prodaje.domacin ne prodaje nikad ono sto vredi vec ono sto ne vredi. gde ce se zaposliti nasa deca.bicemo podstanari u sopstvenoj zemlji. Studenti zapitajte se .